PDA

View Full Version : Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

bluecrop
22-05-2008, 15:14
bir sıra 50 mt dir bir sırada 25 kök vardır 400 adet sıram vardır güzel bir tesis yaptım damlama sulama ilk zamanlar olmaz dedim ama şimdi müşteri patlaması var yetişmiyor niye çünki hiç bir katkı yok tammamen doğal.3 sene içersinde ikimilyon fide yaptım ve tanesi 7 milyondan alıcısı var.güzel yurdumda işsizlik olmasa idi şimdi hala fabrikada 480 milyona talimdim evet varımı yoğumu verip girdim bu işe şimdi o fabrikaya nakdi yardım yaparım gelsinler yeterki güzel yurdumun güzel işverenleri benim.

Güzel bir örnek olmuşsunuz , yurdumun çalışkan insanına....
biografi hikayenizde dikkate değer doğrusu,
Bir de alternatif ürün yetiştirme planları yapacaklara reel bir üretici olarak fikir olması açısından 1 dönüm alandaki böğürtlen üretiminin maliyet ve gelir analizini yapmanız mümkün mü?
Ayrıca böğürtlen fidanlarınız hangi çeşit öğrenebilirmiyim.

teşekkurler , hoşçakalın

ferhat41
23-05-2008, 11:22
Teşekkürler sayın bluecrop evet insan istese başarır bir dönüm bahçeye giden masrafı sizin için hesap ettim fidanlar 16 sıra olacak 50metre bir sıra 25 fidan dikilecek 400 fidan yapar tanesi şuan toptan alınırsa böğürtlen ve ahududu 4 ytl ara kazıklar ağaç veya beton ben ağaç tercih ettim gezdiğin yerler hep ağaçtı 3 mt yükseklik sıra araları 2.5 mt fidan araları 1.5 mt galvaniz tel üç sıra alt orta üst diye toprağa deymeyecek fidan bağlanacak damlama sulama hortum şuan 400 mt si 80 milyon hepsi anlıcanıztotal:1500 fidan / teller 100/
hortum 200/ ufak tefekler felan 2bin ytl olur şuan su nasıl bilmiyom ama ben 2 kuyu açtırdım betonu felan 3bin ytl tuttu bence değer ikinci senesi masrafı aldım iyi çalışmalar.fidan çeşidim yerli böğürtlen yalovadan aldım kendileri değişik bir tür yapmış çilek kadar oluyor siyah inci diyorlar.

agachobim
23-05-2008, 14:51
Teşekkürler sayın bluecrop evet insan istese başarır bir dönüm bahçeye giden masrafı sizin için hesap ettim fidanlar 16 sıra olacak 50metre bir sıra 25 fidan dikilecek 400 fidan yapar tanesi şuan toptan alınırsa böğürtlen ve ahududu 4 ytl ara kazıklar ağaç veya beton ben ağaç tercih ettim gezdiğin yerler hep ağaçtı 3 mt yükseklik sıra araları 2.5 mt fidan araları 1.5 mt galvaniz tel üç sıra alt orta üst diye toprağa deymeyecek fidan bağlanacak damlama sulama hortum şuan 400 mt si 80 milyon hepsi anlıcanıztotal:1500 fidan / teller 100/
hortum 200/ ufak tefekler felan 2bin ytl olur şuan su nasıl bilmiyom ama ben 2 kuyu açtırdım betonu felan 3bin ytl tuttu bence değer ikinci senesi masrafı aldım iyi çalışmalar.fidan çeşidim yerli böğürtlen yalovadan aldım kendileri değişik bir tür yapmış çilek kadar oluyor siyah inci diyorlar.

Sn Ferhat41,

Bogurtleniniz dikensiz mi?

Ankarada benim bahcemde de dikensiz var. Aynı cinsmi diye merak ettim.
Ayrıca istersek bizede dikim zamanı gonderebilirmisiniz?
Selamlar

Ayrıca sizinki gibi asabilmek icin tek kok mu bırakmalıyım.

ferhat41
23-05-2008, 16:26
Evet dikensiz aşılıdır resimde aynısı zaten dikimde tek kök ekilecek ve meyve veren ölür seneye yeni sürgün patlar.ben size dikim zamanı yardımcı olurum fidan konusunda sorun değil.ekim sonu kasım başıdır.her çıkan sürgün bağlanacak toprak teması olmayacak dalma yapıyor.ikinci sene verim oluyor, teşekkürler iyi çalışmalar.

bonsade
23-05-2008, 23:52
Benim ahududularımda meyveler pıtırak, sarı ahududum da sarı sarı meyveler verdi, resimlerini yükleyeceğim. Sanırım Selen'e gitmem gerekiyor, internet cafeden yükleyemiyorum.
Sayın Güler ,Turuncu ahududu nerden buldunuz . Turuncu ahu dudu sıyah ve beyaz frenk üzümüne ihtiyaçım var . Kırmızı frenk üzümünü istanbul bahouse den aldım diğerlerini bulamadım .

egome
25-05-2008, 17:12
Arılar böğürtlene bayılıyor. Gün boyu çiçeklerin üzerinde, biri uçuyor biri konuyor;)

rubus
29-05-2008, 15:48
Kahramanmaraş Andırından Kendi Bahçemden çektiğim ahududu resimleri. Görüntüler Rubin ve Tulameen Ahududu çeşitlerinden.Teşekkürler.

dal
04-06-2008, 12:24
Benim tayberry çiçeklenmiş ama boyu uzamadı:( kısa kaldı.Meyvelerini çok merak etiyorum.Öbür ahududum birsürü meyve ve sürgün attı.Gerçi ben şanslıyım Ankara'da ki birçok üzümsü sevenler arasında.Çünkü bizim bir bahçemiz var oyüzden yetiştirmesi kolay oluyor.Gerçi ona rağmen fallgold çürüdü gitti.Bir umut yerinden sökmedim ama umutsuz görünüyor.

agachobim
04-06-2008, 14:55
az bir zamanımız kaldı olmaya

Sn Ferhat 41

Sizin yaptıgınız gibi bu isi profesyonel yapmak icin,

Pamukova uygun yer midir?

Ayrıca urunleri nerelere gonderiyorsunuz?
Local olarak mı yoksa Istanbul vs buyuk pastanelere mi?

Ayrıca rekolte ne oluyor?

Aydınlatıcı bilgiler icin tesekkurler...

f-sunflower
04-06-2008, 18:00
Her gün bir avuç lezzet..

Nurcan Özgür
04-06-2008, 18:26
merhaba böğürtlen evde saksıda yetşirmi acaba .Oavuç dolusu böğürtleni görünce evde yetiştiresim geldi.Harikalar yemede yanında yat.

lider
06-06-2008, 12:40
sn. ferhat41 ben araştırdım bu meyve rekoltesi iyi pazar mükemmel kazancı iyi ben 5 dönüme 1000kök sığdırmak istiyorum sizden fidan temin edecem yardımcı olursanız sevinirim saygılar.

ferhat41
06-06-2008, 16:40
teşekkürler sn.lider ne demek her konuda yardımcı olurum tesisi kurup toprak analizinden dikime ilk meyva alımına kadar kontrol altına alırız elimde fidan mevcut fidanlarımız kesinlikle kimyasal içermez doğal üretimdir teşekkürler.

ferhat41
06-06-2008, 17:46
eniyi sonuç almak işimiz.şu görünen tek kökte 10 kilo alım yapıyorum.sadece çiftlik gübresi kullanıyorum.sonuç ortada.

n_turan
06-06-2008, 19:46
Sn Bluecrop,
böğürtlen bitkisinin uç daldırma dışında normal daldırmayla köklendiğini ilk kez sizden duyuyorum.
Köklenen çelikleri dalından ayırdınız mı? Yoksa hala toprak içindeler mi?

bluecrop
06-06-2008, 22:43
Henüz birçoğu köklenme ortamındalar . malüm köklenme aynı anda ve istenen oranda olmuyor . kontrollu bir şekilde ana dalla bağlantılarını kesmek gerekiyor, periyodik bir şekilde kök gözlemi ve ayırma yapıyorum .

egome
07-06-2008, 13:44
Sevgili Bluecrop, n_turan'ın da bahsettiği gibi dikensiz böğürtlenlerin uç daldırma ile çoğaltıldığını biliyoruz. Bu uygulamanızı görmek iyi oldu bende bu şekilde deneme yapacağım. Aslında kök çelikleri ile daha basit üretim yapılabilir ama bu şekilde de dikensizlik özelliğini kaybettiği yazılıyor. Bu şekildede deneme yapmayı düşünüyorum.

bluecrop
07-06-2008, 14:37
sn egome
Özür dileyerek, daldırma esnasında uyguladığım ve mesajda belirtmeyi unuttuğum bir aşamayı hatırlatmak isterim ;
Genç sürgünlerin ana dallla bağlantı noktalarındaki toprak altında kalacak yaşlı (odunsu ) dalın alt kısmında keskin bir bıçakla yara açmak sanırım işe yaradı.

nevsune
08-06-2008, 08:45
Hani rubuslardan vazgeçilmişti, ne oldu demeyeceğim. Bu tayberry, görüntüsü ile bile adama kararını değiştirtirir vallahi. Gerçekten resim gibi.

İyi bir hasat olmuş. Frenk üzümleri ayrı bir güzel, bu ayrı güzel. Afiyetler olsun:)

Tayberry bu kadar erkenci mi? Tadı nasıl, bu kadar istediğimize değiyor mu?

hassoman
08-06-2008, 11:43
Bu gün bu konuya gözatınca aklıma bahçemdeki ahududunun ne durumda olduğu geldi.

Bazan (ben ki çoğu kez) insan kör oluyor, bazı gelişmeleri görmüyor...
Evet ya beni şaşkınlığa uğratan şu sürprize bakar mısınız? Sabah sabah nasıl da süslenmiş püslenmiş görücüye çıkmış ahududu hanımlar!.. Yanlarında da çoluk çocuk güneşlenmekteler?..

Bunların fidesi (sanırım daha önce de yazmıştım) Bursa'da Osmanlı Köyü diye anılan Cumalıkızık Köyü'nde yaşlı bir kadın tarafından bana hediye edilmişti. Unutulmamak ne kadar kolay değil mi?.. Hep sevgiyle anıyorum onu:)

Diğeri ise henüz gelişme aşamasında (üçüncü foto)... Bauhas'dan almıştım. Henüz olgunlaşmamışlar ama daha verimliler... Ana gövde dikensiz. Yanından haylice uzun ama dikenli ve meyvasız bi,r sürgün vermişti. Ben de onu kök bağlantısından kestim attım. Bakalım onun meyvası nasıl olacak?..

denizakvaryumu
08-06-2008, 22:25
Hani rubuslardan vazgeçilmişti, ne oldu demeyeceğim. Bu tayberry, görüntüsü ile bile adama kararını değiştirtirir vallahi. Gerçekten resim gibi.

İyi bir hasat olmuş. Frenk üzümleri ayrı bir güzel, bu ayrı güzel. Afiyetler olsun:)

Tayberry bu kadar erkenci mi? Tadı nasıl, bu kadar istediğimize değiyor mu?

Tayberinin tadı da görünüşü de gerçekten güzel...

Yeri dar olanlar yani balkoncular zamanla bir tercihde bulunmak zorunda kalıyorlar.

Nane gibi her zaman elininin altında hasat edebileceği bitkiler mi?

Yoksa bir anda yenip tekrar 365 günlük döngüyü beklemek mi?

İşin açıkçası ben her pazar taze naneleri koparıp yemeyi tercih etmeye başladım ve buna göre yeni yapılanma sürecine girdim :D

Nane-ayı sarımsağı-çeri domates-jiagulan-kekik-biberiye-limon otu-tere-sirmo ,semiz otu vs.gibi bitkilerle yola devam...

Berilerden ise tohumdan çıkartabilirsem winterberi (gölge yerim çok:)

frenk üzümü,bektaşi üzümü kalır , diğer tüm ahududu ve böğürtlenler Antalya yolcusu.(bahçeye)

Bunda bu bitkilerin boylanma ve tutunma isteklerinin olması da etken.

Bakalım zaman ne gösterecek.

ferhat41
08-06-2008, 23:16
süper sonuç.

agachobim
09-06-2008, 10:52
süper sonuç.

Merhaba ferhat41,,

Ektiginiz ve urunlerini aldıgınız BOGURTLEN in tam ismini verebilirmisiniz?

Tesekkurler

ferhat41
09-06-2008, 12:20
Tabi memnuniyetle KIOWA bu meyve hem 10 gr dan yukarı 15 i geçmez ama hem pazar iyi daha birçok çeşidi var en ideali bu şuan teşekkürler.

ferhat41
15-06-2008, 21:04
evet bugün itibariyle 400 adet paketledik ve yerine gönderdik hedef 5000 paket ilk etapta.ilk etap yemelik ikinci etap reçellik hayırlısıyla.

ferhat41
16-06-2008, 19:57
dostum senin meyvenin durumu iyi şuan resimde meyve veren kurur yerine senin keseceğim dediğin dal seneye verecek yani veren ölür yeni sürgün devam eder onu kesme ya bir yol göster sarsın **** bir insan boyu buda okey diğeri ise seneye verir sabırlı ol.

Maydon0z
16-06-2008, 22:40
Hangisinin dali kurur? Evergreeninmi yoksa Loganberryninmi? :p Pek anlamadim ya biraz aciklarsan :D?

ferhat41
16-06-2008, 23:28
Loganberry

sdk
24-06-2008, 13:49
Balkonumda saksı içinde ahududu ve böğürtlen yetiştirmek istiyorum fakat fidesini bulamadım.İzmir'de önerebileceğiniz bir yer varmı?

ferhat41
25-06-2008, 12:45
bu işi yapacak arkadaşlara bilgi olur tesis düzeni.

HAKAN_O
25-06-2008, 13:32
selam :)
Yaklasik 3 ay önce saksıda ahududu aldım şimdi biraz büyüdü ben ahududunu daha büyük bir saksıya alsammi yoksa kalsınmı amacım silivride arsa var oraya dikmek ama bildiğim kadarı ile son baharda ancak dikim olurmuş ne yapmalıyım.

agachobim
25-06-2008, 14:58
bu işi yapacak arkadaşlara bilgi olur tesis düzeni.

Sn Ferhat41,

Gercekten cok guzel is cıkartmıssınız. Kocaelinin iklimide sanırım Bogurtlene yaramıs.

Bu isi Mersin Silifke de bayagı profesyonel yapmaya baslamıslar. Hatta 2-3 kez hasat imkanı oluyormus.

Kocaelide bogurtlenin turunden haric kac kez hasat oluyor.

Daha onceden belirttiginiz gibi KIOWA hasat adedi senede ne kadar?

Saygılar

HAKAN_O
26-06-2008, 14:48
selam :)
Yaklasik 3 Ay önce Saksıda Ahududu Aldım şimdi Biraz Büyüdü Ben Ahududunu Daha Büyük Bir Saksıya Alsammi Yoksa Kalsınmı Amacım Silivride Arsa Var Oraya Dikmek Ama Bildiğim Kadarı Ile Son Baharda Ancak Dikim Olurmuş Ne Yapmalıyım.

Sizce Başka Saksıya Almalımıyım ? Amacım Eylul Ekım Aylarında Arsam Var Oraya Ekmek Ozamana Kadar Dayanırmı?
Cevaplayan Olursa Sevinirim.

HAKAN_O
27-06-2008, 14:32
Bugün daha iyi güneş alsın diye balkonun dışına çıkarttım biraz sonra bir gürültü koptu bi gittim baktim ahududu yok aşağı düşmüş :) Allaha şükür birşey olmamıs.

ferhat41
29-06-2008, 23:43
başka saksıya almakta fayda var kök yürümesi için.

ferhat41
30-06-2008, 23:59
yarım kiloluk paketler halinde pazarlıyoruz.

çelebi
01-07-2008, 11:55
Böğürtlen bozulmadan nasıl teslim ediyorsunuz?

ferhat41
01-07-2008, 12:12
Termoking'li kamyonumuz var soğutuculu 5 ton kapasiteli paketlenen soğumaya alınır teslimata kadar termo king çalışır.

ferhat41
01-07-2008, 14:57
Paket Ve Nakil Aracı

şükran ünal
01-07-2008, 19:52
ahududumuzun keyfi yerinde ama heralde bu sene çiçek vermeyecek.

agachobim
02-07-2008, 16:30
Termoking'li kamyonumuz var soğutuculu 5 ton kapasiteli paketlenen soğumaya alınır teslimata kadar termo king çalışır.

Sn Ferhat41;

Sizin urettiginiz KIOWA türü ile ilgili bir kac sorum olacak

1- Resimlerini gonderdiginiz Bogurtlenler her sene budanıyormu?
2- Bır kökün ömrü ne kadar suruyor?
3- İlaclı zararlı mucadelesi gerkiyormu?
4- 1 donumden 1 kez hasat almak? Yatırım-Maliyet / Geri donus acısından risklimidir?
5- Sulama sıklıgı nedir?
6- Yararlanabilecegimiz dokuman varmıdır?
Tesekkurler.

ferhat41
06-07-2008, 23:07
bahçeden görünüm

Adalet Yağcı
08-07-2008, 06:52
Merhaba, Böğürtlenlerle ilgili yazıları görünce dayanamadım.
Bu güzel meyvalar dünyanın en iyi antioksidantlarıymış.
Şimdi tam mevsimi, bol bol tüketmek gerekir.
Tek bir kök böğürtlen oldukça verimli oluyor, ayrıca çok özel bir bakımada ihtiyaç duymuyor.
Düzenli sulanıp, ilkbahar ve sonbaharda birer kez gübrelemek yeterli.
Bunlarda benim bahçemin böğürtlenleri, mütevazı bir köşede heryıl bahçemi şenlendiriyor.

ferhat41
10-07-2008, 21:39
Bu sene 4. hasadımızda olacak zannediyorsam ve bu sene talep fazla marketler yükleniyor böğürtlen için.

Lonicera
15-07-2008, 15:22
Ahududu'yu tohumdan çimlendirip deneyen oldu mu acaba?Bu yılki son meyvelerden 10 adet tohum ayırdım,seneye tohumdan denemek niyetindeyim.

ferhat41
15-07-2008, 15:55
ilginç deneyene rastlamadım deneyin hepimiz görelim ayrıca tohumdan çimleme sebebiniz nedir sn:lonicera?

Lonicera
15-07-2008, 17:43
Tohumdan yetiştirmeyi daha çok seviyorum,başkaca bir nedeni yok.En başından en sonuna kadar yanında, tüm gelişimini ve sonucu görmek.Önümüzdeki bahara kısmetse tohumları deneme şansım olur inşallah.Çimlenirse ,hangi yönde açılım göstereceğini de görmüş oluruz artık.

ferhat41
27-07-2008, 19:36
meyvelerin uyuma zamanı artık.şşşşşşşşşşşt sessiz olun koca bir sene var önümüzde.herkeze saygılarımı sunarım.

çelebi
31-07-2008, 07:20
Sezon bitti galiba Ferhat Bey, 4 hasat oldu mu bu sene? Reçellikte verecektiniz ona kalmadı mı yoksa.

ferhat41
31-07-2008, 19:00
evvet reçelliklerimizde toplandı ve şimdi dost akraba ve arkadaşların akınına uğradı şu anda bahçe aileye çalışıyor şu anda artık kendimize alıyoruz son turfandaları sülaleye açık bahçe şu an serbest efenim giriş çıkışlar.

çelebi
01-08-2008, 15:33
Her sene 1 yeni sürgün mü bırakıyorsunuz bir sonraki sene için, çok sık gelmedi sizin bitkilerin arası bana. Hani daha önce demiştiniz ya bir kökten 10 kg. alıyorum diye ondan sordum.

ferhat41
02-08-2008, 13:02
sürgünü ben bırakmıyorum bitki kendini bırakmak zorunda hissediyor meyva veren kuruyor ama arkadan yeni sürgünü ben varım diyor korkma diyor.

agachobim
17-08-2008, 14:27
Merhaba,

Tatilde Mersin Susanogluna gittim.
Silifke de artık ticari olarak bögürtlen üretimi daha da hızlanmış.
Kumsalda 1 YTL lik Haslanmıs mısır yanında yaklasık 150-200 gramlık kaplarda Taze Bögürtleni 2 YTL ye yemek mümkün.

Doya doya Antioksidan bögürtlen yedik coluk cocuk.

Bögürtleni de halk cok sevmiş, cocuklar vızır vızır gidiyor geliyor.

Hem insanlar yiyor bu guzel meyveyi, hemde ciftcisi kazanıyor..

Susanoglundan selamlarç

ferhat41
21-08-2008, 20:58
Evet çok hoş bir resim ve geleceğin iş adamı olur bu çocuk elinde tuttuğu meyvenın kıymetini biliyor gibi aferin devam diyorum.

ferhat41
22-08-2008, 15:49
Size ilk senenin resimlerini göstermek istedim belki bir fikir olur yapacak arkadaşlar için.

nariçi
09-10-2008, 19:21
Herkesin kırlara çıktığında ilk karşılaştığı yabani çalı meyvesi böğürtlendir. Dikenlerin içinden çizilerekten ve giysilerimizin yırtılmalarına bile neden olan böğürtlen, bahçenizde dikensiz ve karadut meyveleri gibi kocaman veyvelerini size her gün sunsa hiç fena olmaz dersiniz gibi geliyor. O halde bahçenize bir böğürtlen dikin.

Yeriniz genişse tarımını bile yapabilir leziz reçellerini yaparsınız **** taze satarsınız.

nariçi
09-10-2008, 20:16
Benim, konu olarak çalı ve sarılıcılarda açtığım (Orada bu bitkiyi göremediğim için) böğütlen buraya mesaj olarak gelmiş ama böğürtlen ağaç değilki hatta ağaçcık da değil. bu durumu anlayamadım.

ferhat41
14-10-2008, 14:59
saksı bitkisi falanmı demek istiyorsunuz?anlayamadım tam olarak.

kaktüs
15-04-2009, 09:03
Böğürtlen toplarken bahçe makasınızı yanınızda götürün. Dalında doğal haliyle kurumuş olanların altına bir kap veya torba koyup makasla grup halinde (yapraklarıyla) kesin. Kışın çay gibi demleyin. Çok güzel mayhoş bir tadı oluyor.

Yapraklarının çayını mı yoksa kurumuş meyvelerin çayını mı yapacağız? :D

kaktüs
15-04-2009, 14:04
Sarı ahududunun bildiğim kadarıyla soğukla sorunu yok. Belki bitki hastalıklı olabilir. her iki sarı çeşidin de gelişmesi güzel görünüyor.

Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir.

Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl ahududu dikmemek mi? Neden peki? :(

kaktüs
15-04-2009, 14:05
Tayberry İskoç ahududusu ile yabani böğürtlen hibritidir.

İskoç ahududusu da neyin nesiymiş?

Güngör Salman
15-04-2009, 14:30
Merhaba Buda benim çelikten yetiştirdiğim böğürtlen.

Volare
04-05-2009, 12:06
Annemin bahçesinden aldığım ahududu ,ve çarşamba günü İngiltereden yeni gelen Polka cinsi ahududum .
Biri meyve verecek , diğeri yeni yeşeriyor...

Amazonn
04-05-2009, 12:34
Buda 1 ay önce samsundan sipariş edip aldığım ahududu

bari
21-05-2009, 17:15
Ahududular meyve tutmaya başladılar yavaştan..

suzan7
23-05-2009, 17:30
Acil yardım,
Ahududum da çiçe veren dalarda yaprakları kuruyor, sorunun neden kaynaklandığını bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.

YeşilSeven
25-05-2009, 12:11
Benim Aydındaki ahududulardan dün tadımlık yemişler, ben de 1 hafta sonrasını iple çekiyorum.

Volare
25-05-2009, 12:45
İzmirde balkonumda...

Volare
27-05-2009, 10:57
Ahududum meyve verdi , böğürtlenim yeni çiçek açtı...

bari
29-05-2009, 21:57
Japon ve evergreen tomurcuklandı, çiçek yapmaya hazırlanıyor...

İncifem
02-06-2009, 08:31
Geçen ay aldığım ahududu.

Arada bir koyun gübresi serpiyorum toprağa, meyva vermesini dört gözle bekliyoruz. :)

Lonicera
02-06-2009, 16:58
Meyve oluşumu başladı, geçen seneye oranla meyve tutumu daha fazla oldu.

bari
04-06-2009, 20:03
Ahududumun ilk meyvesi hormonlu gibi anormal büyümüş.. Organik gübre vermiştim ara ara.. Sebebi ne olabilir?

emre82
08-06-2009, 09:36
ben de terasımda yaban mersinleri ve narenciyelerle beraber tayberry ( bir çeşit böğürtlen ahududu çaprazı) yetiştiriyorum. Meyveleri sararma aşamasında üç tane meyveli iki eski kök var ve üç tanede yeni kök sürgünü çıktı. boyları 20 ile 40 cm arasında bunlardan birini alıp bahçeye ekmek istiyorum. nasıl çıkarabilirim. çekip asılarakmı yoksa bitkinin dibini kazarak mı alabilirim.
Not: bitki 10 lt lik bir saksıda.

kopshtar
08-06-2009, 13:08
Sn Emre82 ; tabiiki asılarak çıkarmayacaksınız. Elinizde kalma ihtimali ve köklerin zarar görme ihtimali var. Bence daha uygun bir mevsimde saksıyı dağıtarak ayırmanız uygun olur.

emre82
08-06-2009, 13:39
uygun mevsim eylül mü oluyor acaba. Eylülde bahçeye ekebilir miyim.

YeşilSeven
08-06-2009, 13:43
arkadaşlar bu All Gold çeşidinden türkiyede bulabilirmiyiz

Nisan sonu mayıs başı gibi Bauhaus'ta vardı. bir çok rubus ve ribes çeşidiyle beraber. Bu mevsimde kalmış mıdır bilmiyorum ama büyükşehirlerdeki marketlerden sordurabilirsiniz. Benim mart başında Aydına diktiğim ahududulardan geçen hafta tadımlık hasadım oldu. Nisan sonu Bauhaus'tan aldığım yeni siyah, kırmızı ve sarı türler ise henüz yeni gelişiyorlar. Meyve oluşumları yok henüz.

kopshtar
08-06-2009, 16:24
Sn emre82;
Bulunduğunuz yerin iklimine göre geç sonbahar ya da erken ilkbaharda yaparsanız tutma ihtimalini büyük oranda arttırmış olursunuz. Sonbaharda Ekim-Kasım gibi olabilir mesela.

YeşilSeven
09-06-2009, 07:04
Ahududumun ilk meyvesi hormonlu gibi anormal büyümüş.. Organik gübre vermiştim ara ara.. Sebebi ne olabilir?

Bence ilk olgunlaşacak olan o. Yani ilk yenecek olan :) Suyunu da tam almış görünüyor.

YeşilSeven
09-06-2009, 07:23
Mart başında diktiğim ahududu ve böğürtlenlerin geçen haftaki hali. Suyunu tam almış olan ahududulardan çok yedik, böğürtlenler ise henüz tam olgunlaşmadı.

ohrid65
15-06-2009, 22:15
Re: AHUDUDUYU TERASIMDA YETİŞTİREBİLİRMİYİM

--------------------------------------------------------------------------------

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ohrid65
MANİSA OTURUYORUM TERASIMDA SAKSIDA AHUDUDU YETİŞTİREBİLİRMİYİM SICAĞA DAYANIKLIMI MANİSANIN İKLİMİ ÇOK SICAK BU BİTKİNİN FİDANINI BÜYÜK MARKETLERDE BULABİLİRMİYİM CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

sn ohrid65;
Saksıda ahududu yetiştirmek elbette mümkün ancak gübre ve sulamaya dikkat etmeniz gerekecek. ayrıca en az 20 lt'lik bir saksıya ihtiyacınız olacak. sulamada problem olmadığı sürece sıcak olması ahududunun gelişmesini çok fazla etkilemeyecektir. ancak bir asma altında yani yarı gölge bir alanda daha problemsiz büyür. Fidanlarını bauhase gibi hipermarketler satıyor ancak sıradan bir serada da rahatlıkla bulabilirsiniz TEŞEKKÜRLER kopshtar

ohrid65
19-06-2009, 22:02
arkadaşlar bir fidandan en çok kaç kilo meyve alınır ben terasımda 40 litrelik bir fıçıya dikeceğim kaç fidan dikeyim

bari
21-06-2009, 22:16
Hasat başladı..

kopshtar
22-06-2009, 08:21
Afiyet olsun Sn Bari;
Bizde hasat bitti sizde yeni başlıyor demek ki. Hatta küçük bir kavanoz reçelini bile silip süpürmüş durumdayız :)

YeşilSeven
22-06-2009, 14:26
Hasat başladı..

Sn bari afiyet olsun, hasat bizde de bitti çoktan. Sizden fallgold çeliğine karşılık golden çeliği istiyorum, zamanı gelince görüşelim. Serlamlar.

bari
22-06-2009, 14:52
Sn bari afiyet olsun, hasat bizde de bitti çoktan. Sizden fallgold çeliğine karşılık golden çeliği istiyorum, zamanı gelince görüşelim. Serlamlar.

Sevgili Yeşilseven,

Benimkilerde fallgold çeşidi, fakat çok sayıda sürgün var, haberleşelim. Tohumdan yetiştirdiğim goldenlarda var. Karşılıklı olmayanları takaslarız. (blackbutte, salmonberry,glenn ample türlerim)

YeşilSeven
22-06-2009, 16:17
Sn. Bari aşağıda dünyada olan tüm ahududu türlerinin listesi var, buyrun bakalım araştırma ve toplamaya :D Ben de şimdilik Fallgold, Tayberry, BlackSatin, Ruby ve Aksu Kırmızısı var. :o
LATİNCE İSİM RENK
Rubus Loganobaccus "Tayberry" İSKOÇ AHUDUDU-YABANİ BÖĞÜRTLEN MELEZİ - KIRMIZI
Rubus Ideaus SARI AHUDUDU - FALLGOLD
Rubus Thornless LOGANBERRY - KIRMIZI
Rubus Ideaus MATLING PROMISE - KIRMIZI AHUDUDU
Rubus Ideaus Anne Sarı
Rubus Ideaus Fall Gold Sarı
Rubus Ideaus Golden Queen Sarı
Rubus Ideaus Jewel Siyah
Rubus Ideaus Marion Siyah
Rubus Ideaus Bristol Siyah
Rubus Ideaus Cumberland Siyah
Rubus Ideaus Black Pearl Siyah
Rubus Ideaus Honeysweet Siyah
Rubus Ideaus Greeg Siyah
Rubus Ideaus Kansas Siyah
Rubus Ideaus Ohio Siyah
Rubus Ideaus Pulum Farmer Siyah
Rubus Ideaus Heritage Kırmızı
Rubus Ideaus Royalty Kırmızı
Rubus Ideaus Canby Kırmızı
Rubus Ideaus Tulameen Kırmızı
Rubus Ideaus Willamette Kırmızı
Rubus Ideaus Encore Kırmızı
Rubus Ideaus Autumn Bliss Kırmızı
Rubus Ideaus Autumn Britten Kırmızı
Rubus Ideaus Polona Kırmızı
Rubus Ideaus Boyne Kırmızı
Rubus Ideaus Latham Kırmızı
Rubus Ideaus Red River Kırmızı
Rubus Ideaus Killarney Kırmızı
Rubus Ideaus Prelude Kırmızı
Rubus Ideaus Esta Kırmızı
Rubus Ideaus Nova Kırmızı
Rubus Ideaus Titan Kırmızı
Rubus Ideaus Caroline Kırmızı
Rubus Ideaus Ruby Kırmızı
Rubus Ideaus Hollanda Boduru Kırmızı
Rubus Ideaus Allen Mor
Rubus Ideaus Potomac Mor
Rubus Ideaus Columbian Mor
Rubus Ideaus Royal Mor
Rubus Ideaus Shaffer Mor
Rubus Ideaus Summit
Rubus Ideaus Meeker
Rubus Ideaus Cola II
Rubus Ideaus Nuburg
Rubus Ideaus Rubin
Rubus Ideaus Aksu Kırmızısı Kırmızı
Rubus Ideaus Bursa Boduru

YeşilSeven
22-06-2009, 16:39
Bunlar da böğürtlenler ama daha çoktur diye tahmin ediyorum :o

LATİNCE İSİM RENK
Rubus Laciniatus THORNLESS EVERGREEN - ÜZÜMSÜ MEYVE - SİYAH
Rubus Phoenicolasius JAPON BÖĞÜRTLENİ - KIRMIZI
Rubus Fruticosus Navaho
Rubus Fruticosus Waldo
Rubus Fruticosus Chester
Rubus Fruticosus Arapaho
Rubus Fruticosus Dirckson Thornless
Rubus Fruticosus Boysenberry
Rubus Fruticosus Bartın 1
Rubus Fruticosus Bursa 1
Rubus Fruticosus Bursa 2
Rubus Fruticosus Bursa 3
Rubus Fruticosus Ness
Rubus Fruticosus Jambo
Rubus Fruticosus Cherokee (d) Dikenli
Rubus Fruticosus Herkeser Yarım Yediveren

Volare
22-06-2009, 21:18
Sn . arkadaslar ,
ben de ahududu-bogurtlen kardesligine katilabilirim .
Elimde 10 kok Polka , 1 Karaka black , 2 asi bogurtlen(ismini bilmiyorum,dikensiz)
Zamani gelince yeni surgunlerle takas yapabilirim.

bari
22-06-2009, 21:53
Evet bir takas başlığı açılabilir.. Herkez elindekini yazar.. Örnek ben karakablackla black butte takas yapabilirim...

Volare
22-06-2009, 23:46
Evet bir takas başlığı açılabilir.. Herkez elindekini yazar.. Örnek ben karakablackla black butte takas yapabilirim...

Sn . bari bence cok uygun .
Karakanin dibinde tek surgun var . Bir yontem var-
Hendek daldırması: Dal bir hendeğe yatırılır, çıkan sürgünlerin etrafına toprak doldurulur.
Sürgünlerin diplerinde kökler meydana gelir , onu deneyebilirim .
Sizin Blackbutte ne durumda ?
Tesekkurler.

bari
23-06-2009, 13:54
Ne rubuslar var hepsini toplamaya ömrümüz yetmez..

ahmet salih
24-06-2009, 16:18
Sn . arkadaslar ,
ben de ahududu-bogurtlen kardesligine katilabilirim .
Elimde 10 kok Polka , 1 Karaka black , 2 asi bogurtlen(ismini bilmiyorum,dikensiz)
Zamani gelince yeni surgunlerle takas yapabilirim.

sn.Volare elimde dikensiz oval ve yuvarlak böğürtlen,2 çeşit ahududu var. böğürtlenler dal daldırma yöntemiyle inanılmaz çoğalıyor,geçen sene 8 daldırma yapmıştım 6-7 tane de kendisi yapmış bir kökten 15 tane ürettim zamanı gelince takas yapabiliriz. yakında resimlerini yüklemeye çalışacağım.

Volare
24-06-2009, 16:23
Bu gün Karaka black adındaki böğürtlenimin bir sürgününe ,,hendek daldırma '' yöntemini uyguladım , muhtemel yeni 3 bitki anlamına geliyor bu işlem .
Sonuçları merakla bekliyorum ...

ahmet salih
30-06-2009, 01:05
böğürtlen ve ahududuların geçen haftaki durumları ,tabi aralarda da annemin gizlice sokuşturduğu fasulye ve mısırlar ,arasında kalmış koca yemiş.

Volare
30-06-2009, 06:23
Ahmet bey ,
ahududulardan 1ay oluyor yiyoruz , bogurtlenler hala yesil bizde .
Hangi ilcedesiniz acaba ?

ahmet salih
30-06-2009, 10:30
Bornova Laka köyü

ahmet salih
30-06-2009, 10:35
bunlar ahududuların kalanları 15-20 gündür yenebilir haldeydiler. siz hangi ilçedesiniz?

Volare
30-06-2009, 10:39
Biz Bucadayız .Oğlum ahududuların icabına(tadına) baktı ,
hala çiçek açanlar var;)

ahmet salih
30-06-2009, 14:47
afiyet olsun. benim oğlum 9 aylık o bile tadına baktış,şimdi dört gözle böğürtlenleri bekliyoruz.

Volare
30-06-2009, 15:56
Berry sayılır mı bilmiyorum ,ıspanak /çilek tohumu almıştım ,bu sene meyve verdi .
Ben tadını pek sevmedim,tüm tohumları biriktirdim .
İsteyen olursa takas yapabilirim , resmi elimde yok , ama arama motorunuza Strawberry Spinach yazarsanız halini görebilirsiniz ,
bendeki şu an kurutulmuş zarf içinde tohum şeklinde;)
Söylemekte fayda var Karaka Black çok lezzetli ve tane ağırlığı 10 grama kadar ulaşıyor , bununla beraber orijinal Yeni Zelanda türü olduğu için
dikenli kendisi , aşı veya hibrit değil ;)

ahmet salih
01-07-2009, 16:40
Strawberry spinach görüntüleri çok güzel ama tadı kötü ise değmez.soğuk dayanımı nasıl acaba? yanlız karaka black lerde gözüm kaldı , hendek daldırmalarınız başarılı olur inşallah.

nevsune
01-07-2009, 16:51
Geçenlerde dikensiz bir böğürtlen fidesi aldım. Cinsini falan hiç bilemiyorum, satıcı da bilmiyordu. Fethiyedeki ağabeyi yetiştiriyormuş, kendisi de satmaya getirmiş buralara. Ben saksıda yetiştireceğimi anlatınca, satan kişi bana çok sıkı bir şekilde gübrelememem gerektiğini söyledi. Böğürtlenin gübreden hiç hoşlanmadığını hele saksıda sıcaktan fidanı yakacağını anlattı.

İki yıl önce saksıdaki 5 tane böğürtlenimi kaybettiğimi düşününce doğru olabileceğini varsaydım. Bu konuda ne dersiniz?

ahmet salih
02-07-2009, 16:06
Geçenlerde dikensiz bir böğürtlen fidesi aldım. Cinsini falan hiç bilemiyorum, satıcı da bilmiyordu. Fethiyedeki ağabeyi yetiştiriyormuş, kendisi de satmaya getirmiş buralara. Ben saksıda yetiştireceğimi anlatınca, satan kişi bana çok sıkı bir şekilde gübrelememem gerektiğini söyledi. Böğürtlenin gübreden hiç hoşlanmadığını hele saksıda sıcaktan fidanı yakacağını anlattı.

İki yıl önce saksıdaki 5 tane böğürtlenimi kaybettiğimi düşününce doğru olabileceğini varsaydım. Bu konuda ne dersiniz?

Sn nevsune benim saksıdakilere az miktarda yanmış keçi gübresi kullanıyorum hiç bir problem yaşamadım.Topraktakilere bol miktarda atıyorum. tabi burada kullandığınız gübrenin cinsi,miktarı önemli sanırım. bir de saksılar küçük ve çok güneş alıyorsa problem yaratabilir .benimkiler bol su ve kumlu taprağı seviyorlar.

nevsune
02-07-2009, 17:05
Sn ahmetsalih teşekkür ederim.

Saksı küçük değil, normal boyda bir kova ama evet öğleden sonra birkaç saat güneş alıyor. Bu akşam biraz gübre şerbeti vereyim o zaman. Normal gübreden daha kontrollu olur hiç değilse. Sulamayı da dediğiniz gibi sürekli yapıyorum.

nevsune
10-07-2009, 08:40
Bir karış boylu böğürtlenim bu sabah bana sürpriz yaptı. Görünen o ki gübre şerbetini sevmiş:)
91899

Darısı gojimin başına

bari
18-07-2009, 11:32
Böyle bir böğürtlen gördünüzmü?

almira
18-07-2009, 12:40
Böyle bir böğürtlen gördünüzmü?

Böylesini gerçekten hiç görmedim. Onlar sizin eliniz mi yoksa 3 yaşında bir çocuk mu? Cinsi nedir acaba? Sizmi yetiştirdiniz? Çeliklerini temin edebilirmiyiz? Tadı nasıl? Çok mu soru sordum? Gerçekten çok güzel görünüyorlar.

bari
18-07-2009, 13:53
Böylesini gerçekten hiç görmedim. Onlar sizin eliniz mi yoksa 3 yaşında bir çocuk mu? Cinsi nedir acaba? Sizmi yetiştirdiniz? Çeliklerini temin edebilirmiyiz? Tadı nasıl? Çok mu soru sordum? Gerçekten çok güzel görünüyorlar.

Yok bende nette gezerken buldum, keşke ben yetiştirmiş olsam.:p

YeşilSeven
18-07-2009, 17:47
Bence kesin plastikten yemek masası süsüdür, Çinililerden sevgilerle:D

lale76
18-07-2009, 20:53
Ben de de böğürtlen var. Yabani böğürtlen diye verdi arkadaşım. Dikenli bir böğürtlen. Takas zamanı Eylül ayında mı ? Takasa bende katılabilirim.

bari
20-07-2009, 21:49
Japon böğürtleni meyveleri, mücevher gibi parlıyor. Evergreenimde meyve tuttu bu sene. Ve Strawberry Raspberry olarak geçen, tek yıllık rubus çeşidim.

kaktüs
21-07-2009, 08:00
sn bari,

Sizdeki bitkileri hayranlıkla izliyorum :)

Amazonn
21-07-2009, 10:49
Bunlarda benim ilk böğürtlen meyvalarım tohumlarını alacağım dan tadına bakmak nasip olmadı..:)

Volare
24-07-2009, 15:23
Dün bundan yedim .
Galiba aşı değil ,tadı nefis .Acaba tohumdan yetişir mi ?
Yetişiyorsa bir kaç tohum saklayayım .Bilgi veren olursa minnettar olurum .

denizakvaryumu
24-07-2009, 15:27
Böğürtlenlerde benim bildiğim aşı olmuyor.

Bu cins, bugünlerde market ve pazarlarda satılmaya başlandı.

Sanırım tombul böğürtlen denilen tür.

Forumdan Sn.Romantik fidesini satıyor .

Volare
24-07-2009, 15:33
Dikensiz aşı böğürtleni var onu kastettim .
Meyvaları büyük ancak ekşi oluyor .
Burası Budapeşte eğer tohumdan üretmek mümkün ise böğürtlen , yaban mersini ,
frenk üzümünün tazesini alma şansım var .
Saygılar .

bari
24-07-2009, 16:24
Benimde merak ettiğim bir konu.. Benim bildiğim dikensiz türleri ektiğimizde, dikenli olarak çıkma ihtimalinin olduğu.. Ama orjinalinde bu meyveleri veriyorsa olur herhalde, siz tohum ayırın bence.. Bende de arapaho ve navaho tohumları var. Onları deneyeceğim..

Volare
26-07-2009, 02:16
Dün bulduğum başka berygiller-Gooseberries ,
bunların tohumlarını taze mi ekeyim,yoksa soğuk katlama mı yapayım bilmiyorum .
Ancak içlerinde çok tohum var , her ikisini de deneyeyim diyorum .

Volare
26-07-2009, 19:16
Böğürtlen kardeşliği ,
Karaka black fidem takas için hazır ,'Black Butte' ile takas yapabilirim .
Tabi ki sonbaharda...

bari
26-07-2009, 20:26
Bende tombul böğürtlen hasadına başladım.. Ayrıca sizi değişik bir böğürtlen türüyle tanıştırayım. Rubus Bambusarum.. Anavatanı çin. Çok hoş bir görüntüsü var. Elimde tohumları var, çimlendirme çalışmalarına başladım..

ahmet salih
27-07-2009, 19:07
Dün bundan yedim .
Galiba aşı değil ,tadı nefis .Acaba tohumdan yetişir mi ?
Yetişiyorsa bir kaç tohum saklayayım .Bilgi veren olursa minnettar olurum .

sn volare; elinizdekiler benim böğürtlenlerden 2 yıl önce yusuf bey den almıştım .elimde fide mevcut sonbaharda takas yapabiliriz. zaten sizin karaka black lerde gözüm kalmıştı.oval olanı bu yıl diktim ,onlar biraz daha nazlı sanırım.bu sene meyve vermediler.

Volare
27-07-2009, 21:24
Bu beriler de cok lezzetli , insan hemen hepsinden yetistirmek istiyor .
Sn . bari , kolay gelsin , elimizdeki cesitleri artirmamiz lazim tabi .
Tabaktaki iki turden de ektim .Hadi hayirlisi .
Sn .ahmet salih hele sonbahar bir gelsin , simdi yerinden sokersem kurur ,
hendekten yeni filiz cikti daha...

bari
27-07-2009, 22:34
Benim thimbleberry'de de dört kök sürgünü var.. Değişik türler için takasa sunarım..

Volare
27-07-2009, 23:21
Sn .bari , göründüğü kadar lezzetli mi ?

bari
28-07-2009, 11:09
Sn .bari , göründüğü kadar lezzetli mi ?

Sevgili volare,

Resimdekiler benimkiler değil. Benimkiler henüz meyve vermedi. Ahududu tadındalarmış ama biraz çekirdeklilermiş galiba.

Volare
28-07-2009, 11:28
O zaman tabi ben BlackButte'yi tercih ederim .

denizakvaryumu
28-07-2009, 13:11
http://www.blackmoor.co.uk/index.php?cPath=158&osCsid=ops9339b9g930vd4fon6ob5og2

Arkadaşlar kasım ayından sonra blackmoor dan çıplak köklü olarak getirtebilirsiniz.

http://www.blackmoor.co.uk/product_info.php?products_id=509

Bedford giant gibi yeni türler de eklenmiş, black butte her zamanki gibi yok satıyor :)

Volare
28-07-2009, 16:24
Arkadaşlar aramızda anlaşarak blackmoordan spariş versek ,
5'li çıplak kök çok ekonomik oluyor , sonra takas yoluyla olmayanları birbirimizden temin edebiliriz .Sutons diye bir site var yine ingiliz , onlar da Türkiyeye gönderiyor mesela .
Anlaşıp paslaşalım diyorum ,tabi herkesin aklına yatıyorsa:p

denizakvaryumu
28-07-2009, 16:31
Posta çeki nosu olan ve İngilizce bilen bir kişi liderliği alırsa, uygun fiyatla alabiliriz.
Ben katılırım.

Volare
28-07-2009, 16:39
Posta çeki nosu olan ve İngilizce bilen bir kişi liderliği alırsa, uygun fiyatla alabiliriz.
Ben katılırım.

Eğer kabul ederse sn.bari bu konuda başarılı olacaktır .
İngilizcesi iyi kanaatimce . ;)

bari
28-07-2009, 20:31
Selamlar, Ben yardımcı olabilirim. Fakat çıplak kökü bekleyelim. Çünkü saksılı olduğu zaman ağırlık artıyor posta masrafı katlanıyor. Ahudutlarının fiyatı daha uygun, 10 tane 10 sterlin tane bir sterline geliyor, on kişi bulunursa her çeşitten bir tane şeklinde uygun fiyata gelebilir.. Ben daha önce çeşitlerinden birer tane talebim olmuştu blackmoora bölemiyoruz demişlerdi.. Ayrıca blackmoorla görüştüm, tophat blueberry üzerinde çalışıyoruz dediler, yakında satışa sunabilirler..

kaktüs
28-07-2009, 20:37
bari
lingonberryi kaçırdım ama tüm berry, ahududu ve/veya böğürtlen tipi meyvelere ben de katilmak isterim.

Haberdar edebilir misiniz?

denizakvaryumu
28-07-2009, 21:37
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16725

Sipariş için konu başlığı açıldı :)

bari
01-08-2009, 21:28
Bugün dedemi ziyarete gittim.. Yaz başından beri gidememiştim..Polka cinsi ahudutlarından birisini oraya dikmiştik.. Tombul böğürtleni var, hemen yanına. Polkadan bu yıl çıkan sürgünden inanılmaz büyüklükte ve güzellikte meyveler vermiş, tombul böğürtlenin iki katı neredeyse.. Ve böğürtlenden bu yıl çıkan bir sürgün var inanılmaz kalınlıkta.. Dedeme sorduğumda gübre şerbetiyle suladığını söyledi.. İşin sırrı buymuş.. Sizlerle paylaşmak istedim..

almira
01-08-2009, 21:36
Bugün dedemi ziyarete gittim.. Yaz başından beri gidememiştim..Polka cinsi ahudutlarından birisini oraya dikmiştik.. Tombul böğürtleni var, hemen yanına. Polkadan bu yıl çıkan sürgünden inanılmaz büyüklükte ve güzellikte meyveler vermiş, tombul böğürtlenin iki katı neredeyse.. Ve böğürtlenden bu yıl çıkan bir sürgün var inanılmaz kalınlıkta.. Dedeme sorduğumda gübre şerbetiyle suladığını söyledi.. İşin sırrı buymuş.. Sizlerle paylaşmak istedim..

Sevgili Bari; böğürtlenler muhteşem görünüyor. Dedenizin ellerine sağlık. Tatları nasıl acaba? Böğürtlen çeşitlerinden bende yetiştirmek istiyorum. Bazılarının tadı limon gibi. Tatlı böğürtlen çeşitleri hakkında bilginiz varmı?

bari
01-08-2009, 21:50
Sevgili Bari; böğürtlenler muhteşem görünüyor. Dedenizin ellerine sağlık. Tatları nasıl acaba? Böğürtlen çeşitlerinden bende yetiştirmek istiyorum. Bazılarının tadı limon gibi. Tatlı böğürtlen çeşitleri hakkında bilginiz varmı?

Resimde gözükenler tombul böğürtlen diye geçiyor.. Tadı biraz ekşi..

ferhat41
02-08-2009, 19:59
Yeni paketleme tipimiz suyu altta kalıyor önce kalite diyoruz.

selis
05-08-2009, 11:31
Bu da benim böğürtlenim.. Henüz 1 yaşında ve küçük bir salkımı var.. Cinsini bilmiyorum.. Balkonda bakıyorum ve bahçeye dikmek istemiyorum.. Ama oraya buraya da dal atsın da istemiyorum.. ''Şu görünen dalları kessem hacimli ve toplu olsa'' diye sessizce düşünmekteyim.. Yanlış bir düşüncemi bana fikir verin :(
http://img34.imageshack.us/img34/3530/1000571small.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/5505/sdsss.png

bonsade
06-08-2009, 18:33
rubus böğürtle black berry

bonsade
06-08-2009, 18:50
Çok çeşidi var.

Lonicera
06-08-2009, 19:16
Son hasadını yaptığım dikensiz böğürtlen meyveleri.

anasoncu
13-09-2009, 21:32
bonsaisever

ben bunu Çeşme ve Yarımadasında yetiştirmek istiyorum mümkün müdür acaba?

denizakvaryumu
01-10-2009, 11:42
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id3.htm

Bazıları siyah sever :)

Volare
02-10-2009, 23:33
Rubus niveus Thumb(mysore raspberry)
Bu görünen ahududuyu yetiştiren var mı aramızda ?

bari
03-10-2009, 09:21
Rubus niveus Thumb(mysore raspberry)
Bu görünen ahududuyu yetiştiren var mı aramızda ?

Yusuf abi satıyor fidesini.

Romantik
03-10-2009, 12:03
Bu da benim böğürtlenim.. Henüz 1 yaşında ve küçük bir salkımı var.. Cinsini bilmiyorum.. Balkonda bakıyorum ve bahçeye dikmek istemiyorum.. Ama oraya buraya da dal atsın da istemiyorum.. ''Şu görünen dalları kessem hacimli ve toplu olsa'' diye sessizce düşünmekteyim.. Yanlış bir düşüncemi bana fikir verin :(
http://img34.imageshack.us/img34/3530/1000571small.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/5505/sdsss.png

Bahçeye almak istemiyorsanız, yan dallarını budayabilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca yoktur.

Volare
03-10-2009, 21:19
Yusuf abi satıyor fidesini.

Ben anlamadım ama , özelden yazabilirsiniz ,reklam olmasın diyorsanız ;)

denizakvaryumu
03-10-2009, 21:59
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id3.htm

Volare
08-10-2009, 23:09
Yanlış anlamadım değil mi sn.İncifem , bu Ahu saksıda ve 7 metre oldu ?
Hemen edinmem lazım .

Volare
09-10-2009, 19:33
Sn. İncifem ,
normalde Ahududu böyle uzamaz , meyve veren dal kurur , dipten yeni sürgün verir .
Benimde Polkalardan biri 2.5 metre oldu , diğerler normal boyda kaldılar .
Uç daldırıp , yeni bitki elde etmeyi denediniz mi ?
Hala bana çok cazip geliyor , alınca bilgilerinizi paylaşırsınız umarım :)

ezo
09-10-2009, 22:41
Benimde bahçemde yaz başında hediye olarak gelen dikensiz böğürtlen var cinsini bilmiyorum bu sene meyve vermedi ama hızla büyüyüp yeni kollar atıyor bu kolları toprağa daldırıp çoğaltmak istiyorum. Böğürtlenler için bu işlemin zamanı nedir? yardımcı olursanız sevinirim.

Volare
09-10-2009, 23:00
Sn . ezo ,
bu yöntem sitede daha önce anlatıldı , yenisiniz sanırım bu linkten (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20475&postcount=1)bakabilirsiniz .
Uç daldırmayı böğürtlende denedim , işe yarıyor .

sındırgılı
09-10-2009, 23:55
selahattin hocamdan aldığım dikensiz böğürtlenin bir dalı yandaki saksıda köklendi.haftaya kök biraz daha gelişsın onları ayırmayı düşünüyorum.Siz ne dersiniz?

Volare
10-10-2009, 10:13
Olur tabi , madem kök yeterince gelişti , yeni bitkiyi kendi başına besleyebilir diyorsunuz , aradaki bağlantıyı kesin gitsin .
Bu yöntem tüm Böğürtlenlerde uygulanmıyor maalesef .
Aşılı olan dikensizde işe yaradı , ancak dikenli Karaka black'da olmadı - hendeğe de yatırdım , uc da daldırdım , yok olmuyor ...

ezo
10-10-2009, 14:38
Sn.Volare, Bu yöntemi bende zaten siteden öğrendim ve buraya yazmadan önce yönlendirdiğiniz linki okumuştum ancak bu uygulamanın hangi aylarda yapılacağı yazmıyordu. Ben öğrenmek istediğim şeyi tam olarak anlatamadım herhalde. Böğürtlende daldırma yöntemini uygulamanın zamanının ne olduğunu öğrenmek iştemiştim.

sındırgılı
10-10-2009, 16:00
Benimki 2 hafta önce yan saksıya uç daldırma yapıp köklenmiş.Pazar günü farkettim.Sözde havai köklendirme yapacaktım.Ama kendi işini kendi görmüş :

selis
10-10-2009, 16:05
Romantik yanıtınız için teşekkürler.. Böğürtlenimin yere değen sürgünleri dip dallarına oranla daha kalın uzadığı için mecburen bahçeye dikip havaya kaldırdım..

Sındırgılı çelikleme yapmak için geç kalmadık yani.. Bu mudur? ;)

ahmet salih
10-10-2009, 16:05
Sn.Volare, Bu yöntemi bende zaten siteden öğrendim ve buraya yazmadan önce yönlendirdiğiniz linki okumuştum ancak bu uygulamanın hangi aylarda yapılacağı yazmıyordu. Ben öğrenmek istediğim şeyi tam olarak anlatamadım herhalde. Böğürtlende daldırma yöntemini uygulamanın zamanının ne olduğunu öğrenmek iştemiştim.

Sn;ezo geçen yıl dikensiz böğürtlenlerimi ekim sonunda daldırma yapmıştım ,hepsi tutmuştu.Bu yıl tekrar deneyeceğim, Sn;Volare'ye sözüm var.

selis
10-10-2009, 16:33
Çoğaltma konusu açılmışken biraz okudum.. Volare'nin verdiği link (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20475&postcount=1)te bahsedilen Hendek daldırmasını böğürtlende uygulama şansımız var mı?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=1045&d=1144360519
Hedera'da işe yaramış.. Bahçeden söktüm dikince tutar umarım.. :(

selis
10-10-2009, 16:49
Uç daldırma ile üretim..
Dikensiz sürüngen böğürtlen tipleri sadece uç daldırması ile üretilmektedirler. Dikensizliğin devamı için sonbaharda sürgünün uç kısmının köklendirilmesi gerekir. Kökten çıkan sürgünler daima dikenli olmaktadır. Dikensiz türlerin çoğaltılmasında büyük dikkat gerekmektedir.

Araştırınca farklı bilgiler çıkıyor.. Bir sitede yukarıdaki cümleler vardı...

Volare
10-10-2009, 17:06
Sn . ahmet salih bu Karaka black beni kahretti ,
hem bu yıl meyve vermedi hem de uç daldırma , hendeğe yatırma sonuç vermedi.
Size olan sözümü nasıl tutacağım bilmem . Artık dibinne yanmış organik gübre yığınakları yapıyorum ki bari dipten sürgün versin .
Zaten dikenli bir tür kendisi , aşı değil . Çelikle olur derseniz ben çelik gönderebilirim .

ahmet salih
10-10-2009, 17:58
Sn . ahmet salih bu Karaka black beni kahretti ,
hem bu yıl meyve vermedi hem de uç daldırma , hendeğe yatırma sonuç vermedi.
Size olan sözümü nasıl tutacağım bilmem . Artık dibinne yanmış organik gübre yığınakları yapıyorum ki bari dipten sürgün versin .
Zaten dikenli bir tür kendisi , aşı değil . Çelikle olur derseniz ben çelik gönderebilirim .

Çelik için, hangi ay uygun bilmiyorum. Uygun zamanda , denemek isterim.

bari
10-10-2009, 18:27
Uç daldırma ile üretim..
Dikensiz sürüngen böğürtlen tipleri sadece uç daldırması ile üretilmektedirler. Dikensizliğin devamı için sonbaharda sürgünün uç kısmının köklendirilmesi gerekir. Kökten çıkan sürgünler daima dikenli olmaktadır. Dikensiz türlerin çoğaltılmasında büyük dikkat gerekmektedir.

Araştırınca farklı bilgiler çıkıyor.. Bir sitede yukarıdaki cümleler vardı...

Dikensiz böğürtlende dipten çıkan sürgünlerde dikensiz olabiliyor, en azından bendeki öyle. Türlere göre değişen bir şey olabilir. İfade eksik.

SEvgili Volare, Bende size sözümü tutabilmek için black butteye uç daldırması yaptım. Şimdilik hızlı bir gelişme içinde. İnşallah sözümü tutacağım.

Volare
10-10-2009, 18:58
Sn . bari ,
bana sözümü tutabilmek için ne yapayım , bir yol gösterin ,
hepsini denedim , olmuyor . Artık Blackmoordan yenisini isteyip ,
size göndertirim . Dipten sürgün versin diye dua ediyorum .

bari
11-10-2009, 18:05
Sn . bari ,
bana sözümü tutabilmek için ne yapayım , bir yol gösterin ,
hepsini denedim , olmuyor . Artık Blackmoordan yenisini isteyip ,
size göndertirim . Dipten sürgün versin diye dua ediyorum .
SEvgili Volare,

Hiç sorun değil ne zaman olursa. Karakablack sorun değil, gönüller bir olsun, bahara dip sürgünü verir zaten.

Volare
11-10-2009, 18:39
Sn . bari ,
üç yan daldan uç daldırma yaptım .
Hendek daldırma yaparken ihmal ettiğim bir nokta olmuş ,
dalın altından biraz çizmek , zedelemek gerekiyormuş .
O düzeltmeyi yaptım , umarım yüzümü kara çıkarmaz Karaka;)

bari
11-10-2009, 21:33
Sn . bari ,
üç yan daldan uç daldırma yaptım .
Hendek daldırma yaparken ihmal ettiğim bir nokta olmuş ,
dalın altından biraz çizmek , zedelemek gerekiyormuş .
O düzeltmeyi yaptım , umarım yüzümü kara çıkarmaz Karaka;)

Ben zedelememiştim, bakayım yarın köklenmemişse bende bir çizik atayım.

selis
13-10-2009, 12:00
Saksıdan bahçeye aktarmıştım yeni sürgünler vermeye başlamış ama uçları çok kötü olmuş.. Sanırım budamalıyım..

sındırgılı
18-10-2009, 18:19
Kendiliğinden uçu toprakta köklenme yapan dalı kestim.Bir dalı daha toprağa soktum.Umarım oda köklenir.

denizakvaryumu
22-10-2009, 21:29
Rubus pentalobus ‘Emerald Carpet’

Nette çok tutulan bir çeşit.

Sanırım Türkiye'de yok...Sn.bari bu çeşit için ortak sipariş açmanız mümkün mü?

http://www.bigdipperfarm.com/cgi-bin/searchstuff.pl?Botanical=Rubus

109161

http://farm3.static.flickr.com/2561/3769925948_57aaa22176.jpg

bari
22-10-2009, 22:07
Bu maalesef avrupada'da pek bulunmuyor. Bir ara ben kafayı takmıştım buna. Amerikadan göndermiyorlar, gönderseler bile postada çok uzun zaman geçiyor ve gümrükte takılıyor. Posta masraflarıda çok. Ben bu ve bunun gibi bir çok çeşidi tohumdan deneyeceğim.

Volare
23-10-2009, 00:34
Sn . bari ,
http://www.fordnursery.co.uk/pages/catalogue/Evergreen%20shrub/10068.html
http://www.willemvanherreweghe.be/plants/index.htm
burda var , ama Türkiyeye gönderiyorlar mı bilmiyorum .

bari
23-10-2009, 10:25
Özellikle İngiltere ile Türkiye arasında özel bir anlaşma var sanırım. Fakat bir çok ingiliz sitesi bilmiyor, Ya da göndermek istemiyorlar (Bitkilerin yolda öleceğini bahane ediyorlar). Blackmoor'a bunu özellikle sormuştum. Bir yer var, aklınıza gelen her türlü bitki var gönderiyorlar, ama bitki başına 50 sterlin posta istediler. Sizin verdiğiniz yukarıdaki İngiliz sitesi zaten belirtmiş özellikle gönderemeyeceğini, Hollanda siteleride import belgesi istiyor galiba hiç denemedim. Sizin verdiğiniz diğer site belçika sitesi galiba.

Volare
23-10-2009, 11:12
Sn . Romantik gibi heryere uçan pilot arkadaşımız olsa hiç derdimiz olmazdı :)

Volare
26-10-2009, 00:50
Uç daldırmalardan bir tanesi köklendi , biraz dokuyu zedelemek işe yaradı .
Daha üç dal var deneme yaptıgım , umutlandım .
Daha doğrusu rahatladım , sözümü tutabileceğim :)

Romantik
26-10-2009, 07:11
Sn . Romantik gibi heryere uçan pilot arkadaşımız olsa hiç derdimiz olmazdı :)

Her yere uçuyor ama hala Budanın Eli ve Avustralya Fındığını getiremedi, bunlarıda getirebilse değmeyin keyfime. Bir şey istemiyorum artık.

denizakvaryumu
26-10-2009, 07:35

Bence bu bitkiyi de getirsin derim.

Çok güzel,çok hızlı büyüyen, her türlü olumsuzluğa dayanıklı üstelik sarı böğürtlenleri de var .

Volare
26-10-2009, 09:24
http://www.plantdelights.com/cgi-bin/Mof24/mof.cgi?viewcart

Burda 12 dolara buldum , ancak yurtdışına en az 100 dolarlık sparişi gönderiyorlarmış .
Yani...

bari
26-10-2009, 11:27

Çok güzel,çok hızlı büyüyen, her türlü olumsuzluğa dayanıklı üstelik sarı böğürtlenleri de var .

Genellikle ornamental, yer örtücü olarak kullanılıyor. Meyve olarak çok verimli değil, salkım değilde, tek tek meyve veriyor. Ama yaprakları çok güzel. Üretmeside kolay, dallarının yere değdiği yere kökleniyormuş, ayrıca kendiside kök atıyor. Bir yolunu bulacaz edinmenin.

bari
26-10-2009, 11:29
http://www.plantdelights.com/cgi-bin/Mof24/mof.cgi?viewcart

Burda 12 dolara buldum , ancak yurtdışına en az 100 dolarlık sparişi gönderiyorlarmış .
Yani...

Burası Amerika, gönderseler bile büyük ihtimal takılacak gümrüğe. Canlı bitki. Bİr tane olsa belki oda hallolur ama, birden çok olunca ticari olduğunu düşünecekler. Ben noni çeliklerini bile zor aldım.

bari
26-10-2009, 16:28
http://www.asianflora.com/Armand-David/les-collections/page-rubus.htm

Rubus rolfei benim tohumdan deneyeceğim. Benziyor pentalobusa...

Tohumdan Rolfeiler ilk yapraklarını oluşturmaya başladılar, kış şartları biraz gelişimleri yavaş..

Romantik
26-10-2009, 18:24

Hakan Bey,

İnşallah elimizdeki çeşitleri çoğaltacağız. Bİraz zaman alacak çeşitlerin hepsini toplamak ama olsun.
Bu arada müsait olduğumda size Ayı Sarımsağı göndereceğim. İncelersiniz. Ben yoğunluktan fazla üzerinde duramadım.

Volare
02-11-2009, 22:30
Arkadaşlar uç daldırma ve hendek daldırmalarımın hepsi köklenmiş .
Biraz gelişmeleri için baharı bekliyelim diyorum .
Takas için 3 adet Karaka Black baharda göndermeye hazır olacak.

bari
03-11-2009, 09:26
Arkadaşlar uç daldırma ve hendek daldırmalarımın hepsi köklenmiş .
Biraz gelişmeleri için baharı bekliyelim diyorum .
Takas için 3 adet Karaka Black baharda göndermeye hazır olacak.

Kasım sonu hazır olabilir benimki. Bakarım olmazsa bende baharda gönderiririm..

Volare
03-11-2009, 12:17
Sn .bari ,
aradaki bağlantıyı erken kesip ölümüne sebep olmak istemiyorum .
Kök iyice güçlensin , öyle keserim .

selis
14-11-2009, 15:46
Umarım daldırma yöntemini yanlış anlamamışımdır..
Bu işlemi yapalı 1 hafta oluyor..Yaklaşık 2 metrelik bir daldı.. Eğer tutarsa 5 tane fidan olacak..

bari
14-11-2009, 17:08
SEvgili Selis bu kadar derine daldırmanıza gerek yok. 5 cm'lik bir kanal açıp daldırabilirsiniz. Biraz uzun tutup uç sürgünü batırırsanız en çabuk o kökleniyor.

SEvgili Volare sizin Black butte hazır. 5 fide çıkardım. Birini size yollayacağım..

tamaşa
14-11-2009, 17:41
Sayın bari,birini de bana gönderme ihtimali var mı:D

bari
14-11-2009, 18:02
Sayın bari,birini de bana gönderme ihtimali var mı:D

Maalesef SEvgili tamaşa,

Eşdeğer takas yapacağım, yeri değil ama ilgilenenler özelden bağlantı kurabilirler.

selis
16-11-2009, 09:07
Bari bilgiler için sağ olun.. Bir tane de uç diktim.. ;)

ahmet salih
09-12-2009, 20:29
Bu yıl bir kaç tane saksı içine uç daldırma denedim . sanırım onlarda köklendi.

raabe
12-12-2009, 01:57
merhaba arkadaşlar bir ziraat mühendisi arkadaşımla ahududu ekmeyi düşünüyoruz. baslangıç olarak 5 dönümlük araziye. subat ayında ahududu yetiştiriciliğiyle ilgili bir kursa katılacağız. oyuzden yetiştiricilikle lgili bir sorum yok. benim sorum... hasattan sonra ürün pazarlaması nasıl olucak recel fabrikaları ve pastaneler kullanıyor. yapraklarından cay yapılıyor. başka nerelerde pazarlayabiliriz ürünü? direk yetitirip pazarlayan arkdaşlardan yardım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.

bari
13-12-2009, 14:23
Sizi farklı bir ahududu ile tanıştırayım. Çilek ahududusu olarak geçiyor, tek yıllık çilek gibi..
Benim ilk yılında bir çok sürgün verdiler...

denizakvaryumu
13-12-2009, 22:26
Görüntüsü muhteşem, tadı nasıl acaba ?

athena -asena
13-12-2009, 22:53
sayın bari

dağ çileğine benziyo galiba, eğer o ise reçeli mükemmeldir.

bari
13-12-2009, 23:06
Değil, rubus türü SEvgili athena-asena. Anavatanı japonya..

SEvgili denizakvarmu,

Bu sene meyve göremedim, ama seneye inşallah.

athena -asena
13-12-2009, 23:13
sayın bari

olabilir ama ben çok benzettim. inşallah meyve verdiğinde meyveleri yemek bize de nasip olur.

denizakvaryumu
13-12-2009, 23:23
İnşallah asidik toprak istemiyordur.

Asidik toprak ister görüntüsü var :)

Lilium
14-12-2009, 00:30
Bu sene meyve göremedim, ama seneye inşallah.

Sevgili bari ikinci resimdekiler sizin üretiminiz değilmi?

bari
14-12-2009, 08:28
Sevgili bari ikinci resimdekiler sizin üretiminiz değilmi?

Değiller, ben örnek olsun diye resim ekledim. İlk resimdekiler benim. Asidik toprak istemiyor, ama ben biraz kullandım...

raabe
14-12-2009, 21:55
merhaba arkadaşlar bir ziraat mühendisi arkadaşımla ahududu ekmeyi düşünüyoruz. baslangıç olarak 5 dönümlük araziye. subat ayında ahududu yetiştiriciliğiyle ilgili bir kursa katılacağız. oyuzden yetiştiricilikle lgili bir sorum yok. benim sorum... hasattan sonra ürün pazarlaması nasıl olucak recel fabrikaları ve pastaneler kullanıyor. yapraklarından cay yapılıyor. başka nerelerde pazarlayabiliriz ürünü? direk yetitirip pazarlayan arkdaşlardan yardım bekliyorum. şimdiden teşekkür ederim.

kimse yardımcı olmıyacak mı ? benım amacım sadece ticaret yapmak değil cocukluk yıllarımda ekinlerın ve kağnıların oldugu ekılmedık tekbır ekılmemıs toprak bulunmayan koyumu tekrar canlandırmak asıl amacım....

siniroluyorum
20-12-2009, 14:34
Ben geçen sene saksıya çelikle denemiştim ahududuyu (cinsini bilmiyorum)susuz bırakmışım tutmadı bu sene teyzemden aldıklarımın ikisi tutu gibi ama ilkbaharda belli olacak

envor
20-12-2009, 20:07
Ben geçen sene saksıya çelikle denemiştim ahududuyu (cinsini bilmiyorum)susuz bırakmışım tutmadı bu sene teyzemden aldıklarımın ikisi tutu gibi ama ilkbaharda belli olacak

Çelikten üretilen fidelerin veriminde düşüş oluyor, kökten çıkan sürgünlerden üretmek gerekiyor.

botanik2009
13-01-2010, 20:12
Kök sürgünlerinden ayırma işlemi , en uygun hangi tarihte olur.

Alchemist
04-02-2010, 17:03
Merhaba arkadaşlar, ben 1 tane ahududu fidanı bulup diktim. Ama internette gördüğüm turuncu ahududu merakımı çekti ve almak istiyorum. Yalnız tohum olarak yolluyorlar. Böyle bir olasılık var mı; eğer varsa meyvelerimizden nasıl dikime uygun tohum elde edebiliriz? Tohumla çoğaltma hakkında bilgisi olan arkaşlarımız yardım etiiği takdirde çok memnun olurum. Saygılar

bari
12-02-2010, 20:42
Tohumdan Rolfeiler ilk yapraklarını oluşturmaya başladılar, kış şartları biraz gelişimleri yavaş..

caturanga
12-02-2010, 22:58
Sn bari dikensizlerden tatlı meyveli böğürtlen varmı...

bari
13-02-2010, 11:24
Sn bari dikensizlerden tatlı meyveli böğürtlen varmı...

Chester var benim bildiğim, ama mutlaka başka çeşitlerde vardır..

hüsnüyusuf
13-02-2010, 15:31
Saksıda dikensiz böğürtlen yetiştirmeyi düşünüyorum. Geçen yıl da niyetlenmiş fakat saksıda olmayacağını düşünerek vazgeçmiştim. Böğürtlen geç donlardan çok zarar gören bir bitki. Bu nedenle saksıda yetiştirmek daha riskli sanırım. Saksıda böğürtleni dondan korumak için ne yapılabilir? Yoksa bunu hiç denemesem daha mı iyi olur? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Ketir
13-02-2010, 17:15
Neden Böğürtlenin dondan etkilendiğinizi düşünüyorsunuz ?
Türkiyeden çok daha soğuk ve çok daha kuzeyde sorunsuz yaşayan bir bitki .
Saksıda da , bahçede de sorun yaşamadan yetiştirebilirsiniz .

hüsnüyusuf
13-02-2010, 17:46
Cevabınız için teşekkür ederim. Böğürtlenlerin dondan etkilendiğine çoğu kaynakta rastladım.

EKOLOJİK İSTEKLERİ

İklim

Böğürtlenler iklim faktörleri bakımından ahudutları kadar müşkülpesent değildir. Değişik iklim şartlarına daha kolay adapte olma özelliğindedir. Sıcaklık ve kuraklığa ahudutlarından daha fazla dayanıklıdırlar. Ancak kış ve ilkbahar donlarına karşı ahudutlarına göre daha az dayanırlar. Genelde sıcak mutedil iklim bölgelerinde daha iyi sonuç vermektedir. Şeftali yetiştirilen bölgelerde böğürtlen yetiştiriciliği rahatlıkla yapılmaktadır.

Böğürtlenlerin olgunlaşma döneminde kuru bir hava istenmez. Normalde soğuk geçen kış mevsiminde dallar genellikle donarak zarar görürler. Donan bu dallar yerine köklerden yeni sürgünler çıkar ancak o yılın ürününü almak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle don tehlikesi olan bölgelerde mutlak dondan korunma tedbirleri alınmalıdır.

http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitkileri/Bogurtlen-Yetistiriciligi-7.html

Samsunlu55
13-02-2010, 21:45
Dikenli böğürtlen için konuşursam her yerde yetişiyor. Yaksanızda, kessenizde yok edilemiyor. Karadeniz için konuşursam denizden yaylaya kadar heryerde yetişebilir. Bizim en büyük baş belalarımızdandır. Tarladan geçen 1 arabalık yolu yerine göre 1 sene içersinde önceden hiç yol açılmamışcasına kapatabilir.

Birde böğürtlenin meyve vermiyen cinsi var biz kara çalı deriz gerçek ismi nedir bilen varsa söyliyebilir mi? Asıl bela bu...

Saygılarımla...

bari
13-02-2010, 22:04
Saksıda dikensiz böğürtlen yetiştirmeyi düşünüyorum. Geçen yıl da niyetlenmiş fakat saksıda olmayacağını düşünerek vazgeçmiştim. Böğürtlen geç donlardan çok zarar gören bir bitki. Bu nedenle saksıda yetiştirmek daha riskli sanırım. Saksıda böğürtleni dondan korumak için ne yapılabilir? Yoksa bunu hiç denemesem daha mı iyi olur? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Dikensiz böğürtlen ama hangi kultivar? Mutlaka dayanıklı türler var.. Hatta şöyle diyeyim bendeki dikensiz böğürtlenlerden bir kaçı yaprak bile dökmüyor, soğuklara o kadar dayanıklı diyebilirim. Zaten saksıda yetiştireceksiniz korunaklı bir yere alarak koruyabilirsiniz diye düşünüyorum..

hüsnüyusuf
14-02-2010, 13:09
Dikensiz böğürtlen ama hangi kultivar? Mutlaka dayanıklı türler var.. Hatta şöyle diyeyim bendeki dikensiz böğürtlenlerden bir kaçı yaprak bile dökmüyor, soğuklara o kadar dayanıklı diyebilirim. Zaten saksıda yetiştireceksiniz korunaklı bir yere alarak koruyabilirsiniz diye düşünüyorum..

Sn. Bari, dayanıklı türleri bulmak önemli tabi ki. Ben kolaylıkla ulaşabileceğim türler için sormuştum. Bir de saksıyı korumak kolay fakat sonuçları bitki açısından her zaman iyi olmuyor. Bitkileri korumak için ev koşullarında ısıtılmayan bir ortama almak bile iyi sonuç vermiyor. Bunu farklı bitkilerde gördüğüm için rahatlıkla söyleyebilirim. Böğürtlenin dalları uzun olduğu için balkonda korumak mümkün olur mu onu düşünmekteyim.:confused:

Jezebel
14-02-2010, 18:12
Dikensiz hibritler konusunda yorum yapamam .
Ancak doğal ortamda , çok dayanıklıdır , dona hiç aldırmaz .
Bulgaristanda , akarsuların bile donduğu Rodop dağlarında kovalar dolusu böğürtlen topladığım zamanlar oldu .
Balkonda koruyacaksanız uygun yalıtım malzemesiyle sarabilirsiniz .
Hava kabarcıklı naylon kullanabilirsinz , bazı hassas bitkiler için ben böyle yapıyorum .
Benim böğürtlenler(dikensiz hibrit ) yaprak bile dökmediler , sadece büyümeleri durdu .

Samsunlu55
14-02-2010, 21:54
Dikensiz hibritler konusunda yorum yapamam .
Ancak doğal ortamda , çok dayanıklıdır , dona hiç aldırmaz .
Bulgaristanda , akarsuların bile donduğu Rodop dağlarında kovalar dolusu böğürtlen topladığım zamanlar oldu .
Balkonda koruyacaksanız uygun yalıtım malzemesiyle sarabilirsiniz .
Hava kabarcıklı naylon kullanabilirsinz , bazı hassas bitkiler için ben böyle yapıyorum .
Benim böğürtlenler(dikensiz hibrit ) yaprak bile dökmediler , sadece büyümeleri durdu .

Benim dikensiz böğürtlenlerde yaprak dökmüyor...

rapido34
17-02-2010, 15:03
merhaba. elinizde varsa eğer bana dikensiz saksıda yetiştirmek için böğürtlen verebilirmisiniz acaba adım akay. istanbulda oturuyorum

Ketir
17-02-2010, 19:03
Sn . rapido34 ,
forumumuzda paylaşım ve satış başlıkları var , oralara bir göz gezdirseniz :)
Burda bligi , tecrube ve sorunlar paylaşılıyor galiba .

Hhatice
18-02-2010, 11:24
bu sabah böğürtlenimin saksısında kırkayak buldum aldım ama daha varmıdır,toprağını değiştirmem gerekiyor mu?

AgacSevdalisi
19-02-2010, 15:16
Buda benim geçen sene Selahattin hocadan şubat ayında alıp saksıya diktiğim hollanda boduru ahududum.bu sene Ocaktan itibaren soğuk aldırırım endişesiyle dışarıya fazla çıkarmadım oturma Odama koydum.sonra yaprakları filizlenmeye başladı ocak ayının sonlarında pencere önünde çiçek açmaya başladı.şu enda üzerinde 30-40 kadar meyve çiçek var.acaba meyvelerini yiyebilecekmiyiz.birde Bu sene içinde ikinci meyveyi alma ihtimali varmı? resimlerini ekliyorum.

AgacSevdalisi
19-02-2010, 15:17
kırkayak sorunu benim saksılarda da var arkadaşlar.bitkilere bir zarar verirmi acaba kırkayak?

Ketir
19-02-2010, 17:36
Dursban 4 kırkayak için birebirmiş , yarın bende bahçe toprağı ve saksı altlarını ilaçlamayı düşünüyorum . Sadece bitkilere sıktığımmız oranın iki katı olacakmış .
Ve sadece açık havada kullanılacakmış .

fofurtr
21-02-2010, 10:59
Dün akşam yolum istanbula düştü geç vakit bauhause önünden geçerken bahçe bölümüne bir bakayım dedim ve ithal çok iyi durumda muhtemelen yeni geldiği için ribes-rubus bolca vardı (ahududu böğürtlen üzümsü meyvelerden ) tamamı kültürel olarak standartlarda tavsiye ederim ben birtane ağududu aldum dikensiz sürgünler çok iyi durumda iyi baka bilirsem haziran ağustos ayları arası meyve alırım diye tahmin ediyorum
istanbul ve yakınlarında olanlar için kaçırılmayacak fırsat

fofurtr
21-02-2010, 11:08
Buda böğürtlenimin resmi

rapido34
22-02-2010, 08:31
evet sayın ketir haklısınız zaten daha sonra cengiz beyden tombul ve erkenci bursa olmak üzere 2 adet dikensiz böğürtlen aldım:)

Jezebel
10-03-2010, 14:24
Sevgili arkadaşlar
Ahmet Salih adındaki arkadaşımıza bir kök Blackberry Karaka Black sözü vermiştim .
Galiba siteye pek uğramıyor , umarım sağlığı yerindedir .
Kendisini tanıyanlarımız varsa haber vermelerini rica ediyorum .
Ben sözümü tuttum .
1 kök Karaka hazır , hatta dipten sürgün bile verdi ;).

ahmet salih
16-03-2010, 20:03
Sn ;Jezebel siteye bu ara uğrayamadığım doğru, sağlığımda problem yok. teşekkür ederim. sizin de 2 kök böğürtlen ve mavi sardunya tohumlarınız hazır.isim değişikliğinin yeni farkına vardım.kusura bakmayın.

Jezebel
16-03-2010, 21:26
Sn.Ahmet bey ,
sorun yok ;)
Saygılar .

Jezebel
22-03-2010, 22:08
Bende görünce inanamadım , ama bunlar tomurcuk .
Karaka meyvesi tadılacak bu yıl .;)

denizakvaryumu
23-03-2010, 08:24
Tebrikler.
Ankara'da henüz ne yaprak ne çiçek var :)

Jezebel
27-03-2010, 17:36
Çiçeğini çekmek için merdivene ihtiyacım oldu ;)

bari
04-04-2010, 19:55
Rubus rolfei 3 yaprak oldu..

sakagun
05-04-2010, 19:10
Ahududularım yeşerdi. Tekrar teşekkürler Bari.

Jezebel
05-04-2010, 19:20
Sn. bari ,
takas ettiğimiz bitki ne durumda ?
Sizden bana gelen Black butte gelişmenin yanında bir de dipten sürgün verdi ;)
Siyah ahududum da hala çok cılız , toprağa dikmiştim .
Acaba biraz güçlenene kadar saksıda mı baksaydım ?

bari
05-04-2010, 19:35
Ahududularım yeşerdi. Tekrar teşekkürler Bari.

Tomurcukta var tebrikler...

bari
05-04-2010, 19:38
Sn. bari ,
takas ettiğimiz bitki ne durumda ?
Sizden bana gelen Black butte gelişmenin yanında bir de dipten sürgün verdi ;)
Siyah ahududum da hala çok cılız , toprağa dikmiştim .
Acaba biraz güçlenene kadar saksıda mı baksaydım ?

Güzel gelişiyor, yerini sevdi.. Black butte çok arsız, ahududu gibi çoğalıyor..
Siyah ahudududa toparlar, o biraz nazik benim siyah ahududa çok güçlü değil..
Bedford giant ne durumda ?

Jezebel
05-04-2010, 20:01
Bedfordu , nasıl kıydılar bilmem ,
çok güçlü bir bitki göndermişler , kök ve beş budanmış daldan ibaret .
Bence çok emek vermeden o da meyva verecek .
Şimdiden her dalda bir karış yan dallar oluştu .
Yani verimli olacak gibi ;)
Karaka ' dan güya şikayetçiydim , size -1 , Romantiğe-2 , kendime de 2 yeni bitki ürettim .
Aklınızda bulunsun , uç daldırmada daha güçlü kökler oluşuyor .

gtatas
05-04-2010, 20:10
Buda benim geçen sene Selahattin hocadan şubat ayında alıp saksıya diktiğim hollanda boduru ahududum.bu sene Ocaktan itibaren soğuk aldırırım endişesiyle dışarıya fazla çıkarmadım oturma Odama koydum.sonra yaprakları filizlenmeye başladı ocak ayının sonlarında pencere önünde çiçek açmaya başladı.şu enda üzerinde 30-40 kadar meyve çiçek var.acaba meyvelerini yiyebilecekmiyiz.birde Bu sene içinde ikinci meyveyi alma ihtimali varmı? resimlerini ekliyorum.

Olurda budama zamanı çelik paylaşımı yapmak isterseniz.Adayım lütfen.Yabani böğürtlenleri aşı ile evcilleştiriyorum.Çeşide ihtiyacım var.Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.Kolay gelsin.

gtatas
05-04-2010, 20:21
Bedfordu , nasıl kıydılar bilmem ,
çok güçlü bir bitki göndermişler , kök ve beş budanmış daldan ibaret .
Bence çok emek vermeden o da meyva verecek .
Şimdiden her dalda bir karış yan dallar oluştu .
Yani verimli olacak gibi ;)
Karaka ' dan güya şikayetçiydim , size -1 , Romantiğe-2 , kendime de 2 yeni bitki ürettim .
Aklınızda bulunsun , uç daldırmada daha güçlü kökler oluşuyor .

Sayın jezebel şu karakayı çok merak ettim.Budama zamanı çelik temini konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Jezebel
05-04-2010, 21:20
Sayın gtatas ,
bu başlık bilgi paylaşımı için , bilgilerimizi , hatalarımızı , tecrubelerimizi paylaşıyoruz .
Bu işin ticaretinden para kazanan arkadaşlarımıza haksızlık etmek istemeyiz .
Bu başlıkta kabul gören sadece " eşdeğer takas " .
Benim aradığım bir çeşit sizde varsa , karşılığında benden bir çeşit bitki alabilirsiniz ;)
Elinizdeki bitki çeşitleri hakkında bilgi verirmisiniz ?
Saygılar ;)

gtatas
07-04-2010, 21:40
Sayın gtatas ,
bu başlık bilgi paylaşımı için , bilgilerimizi , hatalarımızı , tecrubelerimizi paylaşıyoruz .
Bu işin ticaretinden para kazanan arkadaşlarımıza haksızlık etmek istemeyiz .
Bu başlıkta kabul gören sadece " eşdeğer takas " .
Benim aradığım bir çeşit sizde varsa , karşılığında benden bir çeşit bitki alabilirsiniz ;)
Elinizdeki bitki çeşitleri hakkında bilgi verirmisiniz ?
Saygılar ;)

Sayın jezebel heralde bilgi ve tecrübe paylaşımınızıda birebir yapıyorsunuz galiba:confused:.Bu işin ticaretini yapmamakla birlikte sadece çelik ricasında bulundum ha bende de uygun bir çeşit olursa zevkle size gönderirim.

Hhatice
07-04-2010, 21:50
Sn ;Jezebel siteye bu ara uğrayamadığım doğru, sağlığımda problem yok. teşekkür ederim. sizin de 2 kök böğürtlen ve mavi sardunya tohumlarınız hazır.isim değişikliğinin yeni farkına vardım.kusura bakmayın.

Mavi sardunya hiç görmedim resmini koyarmısınız ?
Benim böğürtlenimde çok neşeli balkona aldım güneşi görünce yandallar verdi dipten de sürgün vermiş .Bu sürgünü kesmem gerekir mi?

Jezebel
07-04-2010, 23:13
Sayın jezebel heralde bilgi ve tecrübe paylaşımınızıda birebir yapıyorsunuz galiba:confused:.Bu işin ticaretini yapmamakla birlikte sadece çelik ricasında bulundum ha bende de uygun bir çeşit olursa zevkle size gönderirim.

Sn . gtatas ,
Bir bitkiyi bir mebla karşılığı Yurtdışından getirtip Türkiyede yaşatmayı başarıp ,
o bitkiden emek ve özenle yeni bir bitki üretirseniz benim ne demek istediğimi anlarsınız ;)
Bir çok arkadaşımızda neler var , harfiyen bilmekle beraber , isteme cesaretini kendimde bulamıyorum ;)
Bilgi ve tecrubemi en ufak ayrıntısına kadar bu sitede paylaşıyorum .
Bitkilerim evladım gibi , onlara benim gösterdiğim özeni göstereceğinden ve yaşatacağından emin olduğum kişilere veririm :p
Ticaret derken sizi kastetmedim :
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=573425&postcount=160
Satış başlığında ahudu ve böğürtlen bulabilirsiniz .

nariçi
07-04-2010, 23:40
Arkadaşlar mesajlar çok epeyce okudum ama göremedim. Ahududu güneşli ortamda mı iyi olur ağaç gölgesinde de olur mu?

serhat_Önder
08-04-2010, 19:55
Arkadaşlar mesajlar çok epeyce okudum ama göremedim. Ahududu güneşli ortamda mı iyi olur ağaç gölgesinde de olur mu?

güneşli ortamda daha iyi olur... fakat yakıcı güneştende etkilenir.. aşırı güneş olmucak şekilde en iyi verimi alırsın.

Jezebel
12-04-2010, 22:30
Karaka black

135898

ve

Bedford Giant

135899

serhat_Önder
13-04-2010, 22:03
Sapıyla toplanmış yarım kilo ahududu :)

Cinsi : 7 Veren

136099

cigdemozkan
13-04-2010, 22:58
Arkadaşlar 10 gün önce bir alışveriş merkezinden Ahududu fidesi aldım. Haftada bir sulayın dediler. Eve getirir getirmez suyunu verdim. 10 gün geçti ortada 2 çubuktan başka bişey yok. Bu normal mi? Ya da ne yapmam gerekiyor

serhat_Önder
13-04-2010, 23:10
pek normal durmuyor.. şuan icin en azından yaprak gözleri cıkartması lazımdı..