PDA

View Full Version : Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

İsmail Kuzucu
09-02-2015, 18:03
Tozlaşma elde edeceğiniz meyvelerin özelliklerini değiştirmez.
Elde ettiğiniz meyvelerin tohumlarını ekip yetiştirmeyi düşünüyorsanız tohumdan yetişen bitkiler farklı özellikler taşıyabilir.
Üretmek için tohum değil de dip sürgünü, uç daldırma yöntemlerini kullanırsak tür özelliklerinde bir sapma olmaz.
Saygılar.

Cevabınız için teşekkür ederim. Bakalım yetiştirebilecek miyim. :)

Lonicera
09-02-2015, 18:25
Ben de elimdeki ihtiyaç fazlası üzümsü( böğürtlen ağırlıklı) bitkileri satış sayfasına eklemeyi düşünüyorum. İhtiyacı olup ilgilenenler irtibata geçebilirler.

erfeser
11-02-2015, 20:57
Sayın Jezebel Reuben cinsini merak ettim. Blackmoor sitesinde satışı yok. Temini konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada Manisa'dan yazıyorum. Yani iklim olarak sizinle aynı diyebiliriz.

Jezebel
12-02-2015, 07:51
Sayın Jezebel Reuben cinsini merak ettim. Blackmoor sitesinde satışı yok. Temini konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bu arada Manisa'dan yazıyorum. Yani iklim olarak sizinle aynı diyebiliriz.

Evet ben de yeni fark ettim.
Bakalım belki üretip koyarlar satış listesine .

Buy primocane blackberry blackberry 'Reuben' (http://gardenshop.telegraph.co.uk/plants/_/fruit/bush-fruits/blackberry/kitchengarden/fruit-and-nuts/cane-fruit/blackberry-reuben/classid.2000018100/)

Blackberry 'Reuben' - Other Berry Plants - Thompson & Morgan (http://www.thompson-morgan.com/fruit/fruit-plants/other-berry-plants/blackberry-reuben/cww4677TM)

Buy primocane blackberry blackberry 'Reuben': Delivery by Crocus.co.uk (http://www.crocus.co.uk/plants/_/blackberry-reuben/classid.2000018100/)

Buy Blackberry Reuben - Plants at Marshalls Seeds (http://www.marshalls-seeds.co.uk/blackberry-reuben-plants-pid5353.html)

Reuben Blackberry Bushes for Sale | Autumn Fruiting Primocane (http://www.ashridgetrees.co.uk/soft-fruit-bushes/blackberry-plants-bushes/reuben-blackberry-plants?ver=3)

Türkiyeye gönderip göndermediklerini bilmiyorum.
Bu sitedeki (https://www.ingilteredenal.com/) arkadaşlar yardımcı oluyor, tuzlu oluyor biraz.

Blackmoor sitesi iyiydi...

torkulu
07-03-2015, 15:44
2 ahududu fidanı da ben aldım. hollanda boduru diyorlar sanırım tulaamen. açık kök aldım , diktim , bakalım ne olacak. bu türün tadı insallah iidir.

Lonicera
09-03-2015, 14:34
Karakablack' in yine acelesi var anlaşılan.;)

Muda
14-03-2015, 20:45
Arkadaşlar bugün bir tanıdığımda bulunan daha önce meyvelerinin büyüklüğünü gördüğüm dikensiz böğürtlenden aldım. Aldığım kişi köklendirmek için uç daldırması yapmıştı. Benim dikkatimi çeken dikensiz böğürtlenin sadece uç kısmını daldırmış. 50-60 cm keserek aldım. Uç daldırması ile bu şekilde mi alınıyor.
Başka bitkilerde daldırma yapıldığında sadece uç kısmından yapılmayıp kısmi daldırma yapılıyor. Ana dal köklendiği noktadan kesilerek ileri dalın sürgün vermesi gerekiyor.
Dikensiz böğürtlende sanırım buna gerek yok. İlginç olan bir tanesinin nerede ise çapının 25-30 cm kök yapmış olması. Bu kadar fazla kök yapıyor mu. Biraz daha büyürse herhalde tüm o bölgeyi kaplayacak.

kocasinan
27-03-2015, 15:33
Ben 4 sene önce yediveren cinsi diye 1 adet ahududu almıştım, o yıl hiç meyve vermedi, ertesi yıl 1 ahududu 5 dal oldu birkaç tane ahududu verdi, sonraki yıl daha da yayıldı 15-20 kadar dal oldu hiç ahududu vermedi, geçen senede çok yayıldı aşağı yukarı 50 adet dal oldu yine hiç meyve vermedi. Bu sene hiç meyve vermediği için hepsini kökleriyle birlikte söküp atmayı kafama koymuştum, fakat forumda ahududunun meyve veren dallarının kökten kesilmesi gerektiğini okudum ve bu hafta hepsini kökten 1 göz kalacak şekilde kestim ve ahududulara bir şans vermiş oldum. İnşaallah bu sene ahududu yiyebiliriz.

Jezebel
28-03-2015, 06:21
Ben 4 sene önce yediveren cinsi diye 1 adet ahududu almıştım, o yıl hiç meyve vermedi, ertesi yıl 1 ahududu 5 dal oldu birkaç tane ahududu verdi, sonraki yıl daha da yayıldı 15-20 kadar dal oldu hiç ahududu vermedi, geçen senede çok yayıldı aşağı yukarı 50 adet dal oldu yine hiç meyve vermedi. Bu sene hiç meyve vermediği için hepsini kökleriyle birlikte söküp atmayı kafama koymuştum, fakat forumda ahududunun meyve veren dallarının kökten kesilmesi gerektiğini okudum ve bu hafta hepsini kökten 1 göz kalacak şekilde kestim ve ahududulara bir şans vermiş oldum. İnşaallah bu sene ahududu yiyebiliriz.

Bunca yazının içinde "gübre verdim" yazısı yok.
Ahududunun dalları sürdükleri yıl değil ertesi yıl meyve verir.
Meyvesi geçen dallar sonbaharda budanır.
Şimdi siz hepsini toptan budayınca hangi dallardan meyve almayı planlıyorsunuz.
Zavallı bitki yeni sürgün verecek, o sürgünler bu yıl değil artık seneye meyve verir.

vehbi
28-03-2015, 09:01
Blackberry 'Reuben've Japanese wineberry bauhaus'larda şu anda satışta var.fiyat13,80 tl

Jezebel
28-03-2015, 14:07
Bu Fırsatı kaçırmayın arkadaşlar.
Reuben diye diye dilimde tüy bitti:)
Şu anki hali muhteşem :)

543551

Hadi ne duruyorsunuz, ayağınıza gelmiş.

Jezebel
28-03-2015, 14:10
Blackberry 'Reuben've Japanese wineberry bauhaus'larda şu anda satışta var.fiyat13,80 tl

Hangi Baumax acaba bahsi geçen, kardeşime söyleyeceğim de:):)
Bilgi verirseniz sevinirim.

Jezebel
28-03-2015, 14:33
Boydan:)

543574

Bir ay içinde meyve verecek, yer değiştirmeme rağmen😊

athena -asena
28-03-2015, 16:49
Bizim alma şansımız hiç yok demek ki en Yakın bauhaus 200 km .

athena -asena
28-03-2015, 16:55
Blackberry ile karaka böğürtlen aynı mı.

Lonicera
28-03-2015, 17:06
Blackberry böğürtlenlerin. raspberry ahududuların genel olarak isimlendirilmesi. Karakablack blackberryler içinde bir tür. Aslında melez olduğu için farklı olarak isimlendirilmesi gerek bence. Atasının biri böğürtlen diğeri ahududu.

Reuben Antalya bauhaus' ta yokmuş, bir arkadaşıma sorması için rica ettim. Biz de biraz zor edinebiliriz bu bitkiyi öyle gözüküyor.

Jezebel
29-03-2015, 14:01
Geçen yıl ekip de olmadı dediğim tohumlar bu yıl toprak yüzeyine böyle çıktı.
Hadi şimdi bakalım hangi cins nasıl bileceğiz.

543751

Tohum söz konusu olunca bilinmiyor, 3 yıl sonra çimlenen Quisqualisim var :)

vehbi
30-03-2015, 08:38
Hangi Baumax acaba bahsi geçen, kardeşime söyleyeceğim de
Bilgi verirseniz sevinirim.Kağıthane bauhaus'ta vardı.Bayrampaşadaki daha büyük bu gün oraya bakar size bilgi vermeye çalışırım.

kocasinan
30-03-2015, 11:53
Bunca yazının içinde "gübre verdim" yazısı yok.
Ahududunun dalları sürdükleri yıl değil ertesi yıl meyve verir.
Meyvesi geçen dallar sonbaharda budanır.
Şimdi siz hepsini toptan budayınca hangi dallardan meyve almayı planlıyorsunuz.
Zavallı bitki yeni sürgün verecek, o sürgünler bu yıl değil artık seneye meyve verir.

Sayın Jezebel hiç meyve vermediği için hangisinin tek yıllık hangisinin çok yıllık olduğunu anlamadım hemen hepsinin kalınlığı ve boyu aşağı yukarı aynıydı onun için hepsini kestim artık önümüzdeki sene umutlanayım.

Ayrıca gübreden bahsetmişsiniz haklısınız geçen sene hiç gübre vermemiştim, ama bu sefer bol koyun gübresi verdim ve hümik asiti sulandırıp onu da gübrenin üzerine döktüm.

İlginize teşekkür ederim.

Jezebel
30-03-2015, 16:36
1ci yıl ve 2 ci yıl sürgünleri renklerinden ayırt edilir.

544043

İyi yaptınız gübre vererek.
Köklemekten bahsettiğiniz için biraz kızdım, o yüzden sert ifadeler kullanmış olabilirim.
Budamayı böyle bir aletle yapabilir, çevre dallara zarar vermemek için, veya budama makasıyla.

544044

Ben bu aletle yapmıştım. Küçük çaplı bahçelerde budama makası da iş görür.

vehbi
30-03-2015, 16:46
Bayrampaşa bauhaus'ta sadece bir tane blackberrymurier(sans epines)kalmış fiyatlar18.90tl kağıthane bauhausta ahududu'lar kalmış, Japanese wineberry'lerden var.

Jezebel
30-03-2015, 17:38
Teşekkür ederim, yordum sizi.:)
Elimizde bir adet var, onun kıymetini bileyim bari.

kocasinan
01-04-2015, 09:54
1ci yıl ve 2 ci yıl sürgünleri renklerinden ayırt edilir.

544043

İyi yaptınız gübre vererek.
Köklemekten bahsettiğiniz için biraz kızdım, o yüzden sert ifadeler kullanmış olabilirim.
Budamayı böyle bir aletle yapabilir, çevre dallara zarar vermemek için, veya budama makasıyla.

544044

Ben bu aletle yapmıştım. Küçük çaplı bahçelerde budama makası da iş görür.

Sayın Jezebel,
Merhaba, çok güzel bir fotoğraf göndermişsiniz, fren üzümündeki gibi hemen eski dal ile yeni dal ayırt edilebiliyor, teşekkür ederim, elinize sağlık, fakat bendeki ahududuların renkleri böyle değil yenisi de eskisi de koyu renkli ve çok dikenli, aceba cinslerimi farklı bilmiyorum.

Jezebel
01-04-2015, 11:57
Sayın Jezebel,
Merhaba, çok güzel bir fotoğraf göndermişsiniz, fren üzümündeki gibi hemen eski dal ile yeni dal ayırt edilebiliyor, teşekkür ederim, elinize sağlık, fakat bendeki ahududuların renkleri böyle değil yenisi de eskisi de koyu renkli ve çok dikenli, aceba cinslerimi farklı bilmiyorum.

Resim ekleyin lütfen, belki Böğürtlendir.
Böğürtleni budamayın, ne kadar dal o kadar meyve;)

kocasinan
01-04-2015, 14:52
Kesinlikle böğürtlen değil, ahududu ve dikenli, o zaman sizin ahududularız dikensiz cins sanırım.

Jezebel
01-04-2015, 22:35
Sahip olduğum tüm Ahududu ve Böğürtlenleri ismen tanırım.
Ahududularım Raspberry Heritage (http://www.blackmoor.co.uk/products/1001972#.VRxVqJWJj84).

544396

Thornless, yani dikensiz.

kocasinan
02-04-2015, 08:55
Ben fidancıdan ahududuları satın alırken cinsini sorduğumda "bunlar yediveren cinsi" demişti, o zaman ilk defa ahududuyla tanıştım, fidancıların latince isimlerini bildiklerini zannetmiyorum, ama bauhase'da satılanların üzerlerinde latince isimleri yazıyordu.

Jezebel
02-04-2015, 10:19
Ben bu fidancıdan aldım.
Rasberry Heritage Autumn Fruiting Raspberry Canes For Sale Blackmoor Nurseries (http://www.blackmoor.co.uk/category/148/products/1001972#.VRz7OuFMLYg)
10 kök. Hayatta kalanlarla devam ediyoruz.

siskebap
02-04-2015, 17:28
Kozyatağı bauhaus

544495

siskebap
02-04-2015, 17:29
544496

siskebap
02-04-2015, 17:30
544497

siskebap
02-04-2015, 17:31
544498

siskebap
02-04-2015, 17:31
Bol miktarda vardı kozyatağı bauhausda, ancak reuben yok.

Jezebel
02-04-2015, 19:55
Benim düşünceme göre siteyi takip eden profesyonel üretici birileri gidip hepsini topluca aldığı yönünde.
Biz amatörler de hevesimiz kursağımızda kalakaldık:(

siskebap
03-04-2015, 08:04
Sn. Jezebel,
En azından sizde var Reuben, biz de tecrübe edelim istedik ama kısmet değilmiş.

Jezebel
03-04-2015, 19:11
Evet var ama 3 - 5 bitkim daha olsaydı bahçemde tabak tabak yerdik yıl boyu:(

athena -asena
03-04-2015, 20:21
Bu akşam black satin aldırdım . Yarında bayrampaşa bauhasa baktıracam .

torkulu
03-04-2015, 23:32
20 gün önce aldığım ahududu canlanmaya başladı. kökündende sürgün verdiğine göre seneye bi saksı daha lazım olcak sanırım :)

Jezebel
05-04-2015, 12:14
Karakanın inadı

544883

:)

Jezebel
21-04-2015, 17:23
Reuben ...

548141

Fazla Söze gerek yok.

Jezebel
25-04-2015, 18:55
Yeni Ahududum

548705

Japon ahududusuymuş.

serdar1
03-05-2015, 14:19
Bu yıl ilk açan böğürtlenler

Ozlem A
18-05-2015, 21:04
Linkteki mesajımdaki fotoğrafla da öğrenmeye çalıştım, kuruyan ahududumun saksıdan 1,5 yıl sonra çıkma ihtimali var mı acaba? Ya da tesadüfen kuşlardan gelen böğürtlen olabilir mi? Spesifik olduğu için bir de burada sormak istedim.

http://www.agaclar.net/forum/1379748-post70.htm

Lonicera
21-05-2015, 14:30
Biraz erkenciyiz galiba. Bizce pek mahsuru yok:)))

Boysen, Karaka ve Tayberry...

msacit
21-05-2015, 19:24
Linkteki mesajımdaki fotoğrafla da öğrenmeye çalıştım, kuruyan ahududumun saksıdan 1,5 yıl sonra çıkma ihtimali var mı acaba? Ya da tesadüfen kuşlardan gelen böğürtlen olabilir mi? Spesifik olduğu için bir de burada sormak istedim.

http://www.agaclar.net/forum/1379748-post70.htm

Evet var. Bahçemde söküp saksıya aldığım ahududunun kopan köklerinden bile sürgün verdi uzun süre sonra. Diğer ihtimal biraz zor gibi.

athena -asena
21-05-2015, 20:12
Sayın lonicera karaka'nın maşallahı var.

Lonicera
21-05-2015, 20:22
Evet Sn. athena -asena, karaka hem erkenci hem de iri ve leziz. Boysen de çok güzel ama karaka bir başka güzel. Tayberry ise benim nazlı güzelim. Az ama aromatik meyvesi var. Sonbahara yakın karaka' nın kulaklarını yeniden çınlatın lütfen:))

athena -asena
21-05-2015, 20:26
İnşallah unutmazsam hatırlatırım saygılar.

Lonicera
25-05-2015, 13:35
Tayberry' nin rengi şeker pembesini andırıyor. Nefis aromasıyla yerini garantilemiş durumda.

msacit
25-05-2015, 19:32
Tayberry' nin rengi şeker pembesini andırıyor. Nefis aromasıyla yerini garantilemiş durumda.

Maşallah güzel görünüyor. Geçen yıl bahçemdeki tayberryimde az çiçek vardı dolu vurmuştu. Bugün de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı Ankara'da. Bu yıl epey tomurcuk vardı. İnşallah dolu yok etmemiştir :/ Ayrıca loganberry, boysenberry ve diğer ahududu ve böğürtlenler de çiçekliydi...

Lonicera
25-05-2015, 19:47
Maşallah güzel görünüyor. Geçen yıl bahçemdeki tayberryimde az çiçek vardı dolu vurmuştu. Bugün de ceviz büyüklüğünde dolu yağdı Ankara'da. Bu yıl epey tomurcuk vardı. İnşallah dolu yok etmemiştir :/ Ayrıca loganberry, boysenberry ve diğer ahududu ve böğürtlenler de çiçekliydi...

Umarım dolu zarar vermemiştir bitkilerinize. Sağlıkla yemek nasip olur inşallah size de.

Jezebel
25-05-2015, 20:07

Çok iştah açıcı göründü gözüme.
Sıradaki sipariş bu olur artık. Veya sonbaharda bir takas başlığı açarız, herkes fazlasını ilan eder, elimizdekini takas ederiz eksikleri tamamlarız:)
Sn.msacit geçmiş olsun, umarım zararınız düşündüğünüzden azdır.

msacit
25-05-2015, 20:27
Umarım dolu zarar vermemiştir bitkilerinize. Sağlıkla yemek nasip olur inşallah size de.

Teşekkürler inşallah . Geçen yıl sürgünleri bile koparmıştı bu yıl daha güçlü yağdı. File yapıyım diyodum ders oldu bana.

msacit
25-05-2015, 20:29
Sıradaki sipariş bu olur artık. Veya sonbaharda bir takas başlığı açarız, herkes fazlasını ilan eder, elimizdekini takas ederiz eksikleri tamamlarız:)

Teşekkür ederim Sn. Jezebel. Bende sizin gibi böğürtlen ahududu meraklısıyım. Epey çeşit oldu elimde. Denemelerini yapıyorum verimine ve lezzetlerine göre bazı türlerin sayısı artacak :)

Lonicera
26-05-2015, 05:21

Aynen katılıyorum. Fazlalıklarla eksiklikler tamamlanabilir.

Lonicera
28-05-2015, 13:01
Bugün de küçük bir hasat yaptım. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki Tayberry' i aroma ve lezzette bu yıl zirveyi çok zorluyor. Bu yıl sebep nedir bilemiyorum ahududu kadar tatlılar. Ayrıca sol taraftaki Karakaların büyüklüğüne yakın irilikleri.Nasipse seneye çok daha fazla fide yetiştireceğim. İnanın yok böyle lezzet.

Hemen başka bir şeyi de belirtmek isterim profosyonel yetiştiricilik yapacak olanlar Tayberry pek size göre değil. Raf ömrü yok denecek kadar az, aynı pembe domates gibi. Karaka ve boysen meyveleri hem daha dayanıklı hem çok daha fazla verimli.

Lonicera
29-05-2015, 15:42
İlk parti karaka ve boysenberry toplanıp çekirdekleri çıkarıldı. Nasipse bu yıl etkinliğe paylaşmayı düşünüyorum. Geçen yıl loganberry ve karaka dağıtmıştım, logan anacımı kaybettim. Kök bölgesine koyduğum çiftlik gübresi içinde kadı lokması yumurtaları da varmış. Yapraklardaki anormal durumdan şüphelenip saksısını açtığımda 11 adet kadı lokmasının bitkiyi yiye yiye lokma gibi olduklarını gördüm.

Çok az miktarda Tayberry de ekleyebilirsem tohum etkinliğine harika olacak.

vehbi
29-05-2015, 20:34
Merhaba, bu böğürtlenin cinsini merak ediyorum.

Jezebel
29-05-2015, 20:37
Ahududulardan ilk olgunlaşan Heritage oldu.

555989

İyice olgunlaşmadan yemiyeceğim.
Her sabah 3-5 Reuben yiyorum.
Bu Berry sevdasından vazgeçecek gibi değilim.

Lonicera
29-05-2015, 20:40

Sanırım dikensiz değil mi? Ya bursa serisinden biri ya da chester olabilir diye tahminde bulunayım.

Lonicera
29-05-2015, 20:42
Ahududulardan ilk olgunlaşan Heritage oldu.

555989

İyice olgunlaşmadan yemiyeceğim.
Her sabah 3-5 Reuben yiyorum.
Bu Berry sevdasından vazgeçecek gibi değilim.

Aynen:)) Belli olmaz ama sanırım ben tamamen berrygillere yöneleceğim.

vehbi
29-05-2015, 20:51
Evet dikensiz bir çeşit daha var,onun yaprak ve çiçek yapısı daha farklı o henüz çiçek açmak üzere resmini birkaç güne yüklerim.

Jezebel
29-05-2015, 20:54

Pembe çiçeklileri Boysen veya yerli dikensiz olabilir diye düşünüyorum.
Ithaller beyaz çiçek açtı bende. Belki hepsi değil ama.
Japon Ahududu da tomurcuk verdi 15 gündür açar diye bekliyorum.

555996

Artık açsın :)

Lonicera
29-05-2015, 20:57
Offf, güzelliğe bakın ya. Çiçek tomurcuk yapısı, dikenleri bir başka güzelmiş bunun. Çoğaltma listesinde değil mi bu da?:D

Jezebel
29-05-2015, 21:34
Offf, güzelliğe bakın ya. Çiçek tomurcuk yapısı, dikenleri bir başka güzelmiş bunun. Çoğaltma listesinde değil mi bu da?:D

Dipten sürerse tabi ki paylaşıma açık.
Daha geleli 2 ay oluyor, İstanbul Bauhaustan anca bunu getirtebildim.

hira
30-05-2015, 11:46
Domatesleri dikmek için büyükçe kovalara toprak doldurdum ve yumuşaması için su verdim, bir kaç gün sonra o topraklar kurumaya başarken domatesleri şaşırtacaktım fakat birde baktım saksının tam ortasında küçük bir böğürtlencik merhaba diyor bana :o küçükce bir saksıya aktarıp balkona koydum.. Balkonda böğürtlen nasıl olur bilmiyorum ama hoşuma gitti bu bebekcik.

ismet38
02-06-2015, 15:45
Merhabalqr hollanda boduru ahududu aldım ama saksıda yetısmeye uygunmudur balkonda bırde soguk ıklımlere dayanaklımıdır

msacit
02-06-2015, 17:11
Pembe çiçeklileri Boysen veya yerli dikensiz olabilir diye düşünüyorum.
Ithaller beyaz çiçek açtı bende. Belki hepsi değil ama.
Japon Ahududu da tomurcuk verdi 15 gündür açar diye bekliyorum.

555996

Artık açsın :)

Normali nedir bilmiyorum;ama Japon böğürtleni sıcak bir dönemde çiçeklendiğinde az sulamıştım çiçeklerden bir kısmı kurumuştu. Bir ikisi meyve tutmuştu. Sonra sulamayı fazla yaptığım dönemde daha lezzetli ve meyve dönüşümü tamdı. Zaten doğal ortamında da orman altlarında gölgelik alanlarda daha sık rastlandığını düşünürsek daha mantıklı geliyor. Kişisel deneyim ve görüşüm tabi :rolleyes:

Jezebel
02-06-2015, 17:55
Merhabalqr hollanda boduru ahududu aldım ama saksıda yetısmeye uygunmudur balkonda bırde soguk ıklımlere dayanaklımıdır

Saksıyı şöyle 60-70 litre olacak şekilde ayarlarsanız olur tabi.
Ufak saksıda verim alamazsınız.
Bir ara topraksız olarak yetiştiren arkadaş vardı.
Hatta başlık bile olmalı.

Jezebel
02-06-2015, 18:02
Bu durumda sürekli olarak gübre takviyesi vermek gerekiyor http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7823-4.htm

Jezebel
05-06-2015, 06:22
Iki Yıldır büyütüp sabırla bekledim - Bedford Giant tomurcuklandı.
Saksıda, bulunduğu yeri severse sonbaharda toprağa geçireceğim.

557261

Meyve verecek gibi :)

vehbi
08-06-2015, 13:28
Ahududu meyveleri olgunlaşmaya başladı.

vehbi
08-06-2015, 13:37
Dikensiz böğürtlen,çok hızlı gelişiyor,ikinci senesinde meyve tutmaya başlıyor.

yasinmetin
09-06-2015, 13:26
Sayın jezebel bu Bedford Giant nerden temin ettiniz? Karaka veya Giant Black fidesi tohumu çeliği temin edebilecek olan varmıdır acaba ücret mukabilinde...

msacit
10-06-2015, 00:42
Sayın jezebel bu Bedford Giant nerden temin ettiniz? Karaka veya Giant Black fidesi tohumu çeliği temin edebilecek olan varmıdır acaba ücret mukabilinde...

Merhaba Yasin Bey. Karakada 3 adet kendiliğinden uç daldırması olmuş :) Ama güçlenmesini bekliyorum saksıya almaya cesaretim yok henüz :D

yasinmetin
11-06-2015, 10:38
Merhaba Yasin Bey. Karakada 3 adet kendiliğinden uç daldırması olmuş :) Ama güçlenmesini bekliyorum saksıya almaya cesaretim yok henüz :D

Sayın msacit merhaba, her türlü anlaşabiliriz biri veya hepsi için :D Yer olarak nerde bahçeniz, birlikte de alabiliriz saksıya

athena -asena
12-06-2015, 23:21
Sarı ahududumun ilk meyveleri tadı çok güzel hoşuma gitti iyi ki almışım.

athena -asena
12-06-2015, 23:25
Ahudu ve böğürtlenlere yaptığım çardak.

Lonicera
13-06-2015, 15:10
Maaşallah, tel sistemini de eklemeniz iyi olmuş. O çardak bile bunca yükü kaldıramaz yoksa:))))

Genelde de mahsul bu yıl biraz daha bol mu oldu ne? Taze tüketim dışında hem reçel yaptık hem de bol bol suyunu sıkıp içtik.

Jezebel
13-06-2015, 17:26
Sarı ahududumun ilk meyveleri tadı çok güzel hoşuma gitti iyi ki almışım.

Tatma fırsatım oldu.
Nefismiş:)

athena -asena
14-06-2015, 07:52
Maaşallah, tel sistemini de eklemeniz iyi olmuş. O çardak bile bunca yükü kaldıramaz yoksa:))))

Genelde de mahsul bu yıl biraz daha bol mu oldu ne? Taze tüketim dışında hem reçel yaptık hem de bol bol suyunu sıkıp içtik.

Sayın lonicera ; Ben bunları meyve suyu yapıyorum reçeli yabani böğürtlenlerim var onlarla yapıyorum.

msacit
14-06-2015, 14:29
Sayın msacit merhaba, her türlü anlaşabiliriz biri veya hepsi için :D Yer olarak nerde bahçeniz, birlikte de alabiliriz saksıya

Esenboğa tarafında. Saray bölgesi :) Bakalım şimdilik güçleniyorlar. biraz daha kök salsın durumlarını foto olarak paylaşırım :D

Jezebel
15-06-2015, 11:11
Japon oldu, çiçeğini göremedim.
Belki ben işteyken açtı

559344

Tatmak için sabırsızım.

yasinmetin
15-06-2015, 15:17
Esenboğa tarafında. Saray bölgesi :) Bakalım şimdilik güçleniyorlar. biraz daha kök salsın durumlarını foto olarak paylaşırım :D

Yakınız :) benim bahçe de Güzelyurt köyünde... Benim de bir sürü azgın ahududu sürgünü var sağda solda her tarafta coşmuş yağmurlardan sonra, onları tüpe alayım diyorum ben de :D

yasinmetin
15-06-2015, 15:24
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11174842_10153306791303898_813049165364519102_n.jp g?oh=39fb69a89448cc98a7b1803ba6589762&oe=55E887E4

Siyah ahududum bol meyveli, yeni sürgünlerde güçlü geliyor ;)

msacit
15-06-2015, 20:57
Yakınız :) benim bahçe de Güzelyurt köyünde... Benim de bir sürü azgın ahududu sürgünü var sağda solda her tarafta coşmuş yağmurlardan sonra, onları tüpe alayım diyorum ben de :D

Yasin bey, görüşelim inşallah. :) Bende de ahududu ve böğürtlen türleri var paslaşırız :D Bağlum'da mı Güzelyurt ?

yasinmetin
16-06-2015, 20:53
Yasin bey, görüşelim inşallah. :) Bende de ahududu ve böğürtlen türleri var paslaşırız :D Bağlum'da mı Güzelyurt ?

Bağlumdan yaklaşık 20 km kuzeyde, Kazan ile havaalanının tam ortasında. Dumlupınar var sizin o tarafta oraya 7-8 km falandır.
Tabi ki görüşelim. Karaka meyve aldınız mı, kuzey ankara şartlarında o meşhur büyüklüğe ulaşıyor mu merak ediyorum.

msacit
18-06-2015, 00:27
Bağlumdan yaklaşık 20 km kuzeyde, Kazan ile havaalanının tam ortasında. Dumlupınar var sizin o tarafta oraya 7-8 km falandır.
Tabi ki görüşelim. Karaka meyve aldınız mı, kuzey ankara şartlarında o meşhur büyüklüğe ulaşıyor mu merak ediyorum.

Büyük ihtimal biliyosunuzdur. Ahududu ve böğürtlenler her yıl bir önceki yıldan daha güçlü sürgün verirken daha iri ve gramaj olarak da daha fazla meyve verirler. Ona rağmen ilk yıl hayli uzunlardı. Bugün de bunu çekebbildim. Prof makinem yanıma değildi. Meyvelerin büyük olacağı şimdiden belli. :D Bu arada fotoğrafı küçültmek zorunda kaldım yüklemedi. 559991

Jezebel
18-06-2015, 20:59
Bedford Giant

560155

Hadi maşallah.
Alışsın artık şu Izmire :)
Bu arada iki yedek ürettim. Umarım tadı güzeldir.

msacit
19-06-2015, 00:13
Bedford Giant

560155

Hadi maşallah.
Alışsın artık şu Izmire :)
Bu arada iki yedek ürettim. Umarım tadı güzeldir.

Maşallah Sayın Jezebel :) Hedefimde olan böğürtlen türlerinden biri. Bir an önce meyve alırsınız ve gözleminizi paylaşırsınız inşallah :D

Jezebel
19-06-2015, 09:11
4 Yıldır uğraşıyorum, bir tane de öldürmşlüğüm var.
Ölür korkusuyla 2 adet yedek yaptım :)

yasinmetin
19-06-2015, 09:50
Büyük ihtimal biliyosunuzdur. Ahududu ve böğürtlenler her yıl bir önceki yıldan daha güçlü sürgün verirken daha iri ve gramaj olarak da daha fazla meyve verirler. Ona rağmen ilk yıl hayli uzunlardı. Bugün de bunu çekebbildim. Prof makinem yanıma değildi. Meyvelerin büyük olacağı şimdiden belli. :D Bu arada fotoğrafı küçültmek zorunda kaldım yüklemedi. 559991

Valla bu karaka efsane, böğürtlenlerin şahı diyebiliriz heralde; şahböğürtlen ;)

msacit
19-06-2015, 21:28
4 Yıldır uğraşıyorum, bir tane de öldürmşlüğüm var.
Ölür korkusuyla 2 adet yedek yaptım :)

İnşallah güzel gelişir. Böğürtlen türlerinden Black Butte, Black Giant ve Kiowayı duydunuz mu :)) Tam sizlik bence :D

msacit
19-06-2015, 21:29
Valla bu karaka efsane, böğürtlenlerin şahı diyebiliriz heralde; şahböğürtlen ;)

Valla bu topkarlarda güzel olan ne varsa çoğaltmalıyız :D

msacit
19-06-2015, 21:38
Arkadaşlar bu bahar başında diktiğim ve nisan sonu kardan dolayı donan yeni türüm: Rubus Odoratus tekrar canlandı :D

Jezebel
20-06-2015, 13:33
İnşallah güzel gelişir. Böğürtlen türlerinden Black Butte, Black Giant ve Kiowayı duydunuz mu :)) Tam sizlik bence :D

Black Butte bana Eskişehiden ( sn. bari ) gelmişti.
Pek nazlı çıktı, yaşamadı.
Benlik olması için bir dönüm de hafif meyilli arazi lazım, mümkünse kuzeye meyilli :)
Gerisini ben zaten biliyorum, konuyu hatmedeli çok oldu :D

msacit
20-06-2015, 16:30
Black Butte bana Eskişehiden ( sn. bari ) gelmişti.
Pek nazlı çıktı, yaşamadı.
Benlik olması için bir dönüm de hafif meyilli arazi lazım, mümkünse kuzeye meyilli :)
Gerisini ben zaten biliyorum, konuyu hatmedeli çok oldu :D

Benim arsamı tarif ettiniz kuzeye bakmıyor;ama sulak ve 1000 mt. yükseklikte olduğu için sorun yok :D Diğer türleri bulabilsem güzel olacak :D

msacit
20-06-2015, 17:11
Ahududu hastası olan arkadaşlara 'Framberry' isimli ahududu aromalı ve kokulu bu çileği tavsiye ediyorum. Yetiştirmesi çok kolay ve fazlaca kol atıyor. :p 3. fotoğraftaki miniklerde hanımeli kokulu dağ çileklerim. :D

ismet38
21-06-2015, 18:45
Ne kadar soğuka karşı dayanak li kış şartlarında

msacit
21-06-2015, 21:11
Ne kadar soğuka karşı dayanak li kış şartlarında

Soruyu benim paylaştığım çilek için mi sordunuz İsmet Bey ?

bari
22-06-2015, 07:43
Siyah ahududu fotoları.

ismet38
22-06-2015, 12:29
yok ahdudu ıcın sormustum

msacit
22-06-2015, 16:20
yok ahdudu ıcın sormustum

Soru sorduğunuz kişinin mesajının altında alıntıla diye bir bölüm var. Oraya tıkladıktan sonra mesajı yazarsanız. Direkt soruyu sorduğunuz kişi belli olur. :p

ismet38
22-06-2015, 21:43
Soru sorduğunuz kişinin mesajının altında alıntıla diye bir bölüm var. Oraya tıkladıktan sonra mesajı yazarsanız. Direkt soruyu sorduğunuz kişi belli olur. :p

Özür dilerim acemilik

msacit
22-06-2015, 22:01
Özür dilerim acemilik

Estağfirullah :) İsmet Bey, öncelikle genel olarak ahududuyu soruyorsanız -25 derecele kadar dayanabilen donsa dahi köklerinden tekrar sürgün verebilen dayanıklı bir bitkidir. Ben Ankara ikliminde yetiştiriyorum. Yetiştirdiğim yer 1000 metre rakımlı, geçen yıl 1 hafta süreyle geceleri-24 dereceleri görmüş bir merkez. Ayrıca dünyadan en fazla ahududu üretip ihraç eden ülke Rusya, ikincisi Sırbistan'dır. Bu bilgilerden de anlayacağınız üzere soğuklara hayli toleranslı bir bitki. Sanırım Kayseri'de yaşıyorsunuz. Sizin de ahududu ve böğürtlen türlerini denemenizi tavsiye ederim. denemekten zarar gelmez. 5-10 TL'ye bile bulabileceğiniz bir bitki.

ismet38
23-06-2015, 12:36
estağfirullah :) ismet bey, öncelikle genel olarak ahududuyu soruyorsanız -25 derecele kadar dayanabilen donsa dahi köklerinden tekrar sürgün verebilen dayanıklı bir bitkidir. Ben ankara ikliminde yetiştiriyorum. Yetiştirdiğim yer 1000 metre rakımlı, geçen yıl 1 hafta süreyle geceleri-24 dereceleri görmüş bir merkez. Ayrıca dünyadan en fazla ahududu üretip ihraç eden ülke rusya, ikincisi sırbistan'dır. Bu bilgilerden de anlayacağınız üzere soğuklara hayli toleranslı bir bitki. Sanırım kayseri'de yaşıyorsunuz. Sizin de ahududu ve böğürtlen türlerini denemenizi tavsiye ederim. Denemekten zarar gelmez. 5-10 tl'ye bile bulabileceğiniz bir bitki.

saolun tesekur ederum ben balkon ıcın almıstım daha kucukler ama sımdıden tomurcuklanmaya basladı o zaman kısın ıcerı almaya gerek yok.

msacit
24-06-2015, 03:16
saolun tesekur ederum ben balkon ıcın almıstım daha kucukler ama sımdıden tomurcuklanmaya basladı o zaman kısın ıcerı almaya gerek yok.

Rica ederim. Öncelikle eğer fidanlarınız 1. fotoğraftaki gibi bir saksıda ise kışın balkonda donarlar çünkü neredeyse tamamı kök ve torf olduğu için soğuk kökleri etkiler. içeri almanız ise soğuklama ihtiyacı olan bu meyvelerde tourcuklanmaya engelleyecek ve muhtemelen fidanınız ölecektir. O yüzden size tavsiye en az 17 litrelik genişçe bir saksıya ahududu fidanınızı dikmeniz. Bu sayede hem daha fazla sürgün daha fazla meyve ve daha uzun bitkiniz olur ayrıca donmaya karşı da dayanıklı hale gelir. Kışın balkanda direkt beton üzerine koymayın altına tahta koyun ve toprak üzerine de gübre yaprak gibi şeylerle örterseniz donması önlenir. Fazla işlem gibi gelmesin basit şeyler. 2.fotoğrafa bkz.

ismet38
24-06-2015, 07:47
Rica ederim. Öncelikle eğer fidanlarınız 1. fotoğraftaki gibi bir saksıda ise kışın balkonda donarlar çünkü neredeyse tamamı kök ve torf olduğu için soğuk kökleri etkiler. içeri almanız ise soğuklama ihtiyacı olan bu meyvelerde tourcuklanmaya engelleyecek ve muhtemelen fidanınız ölecektir. O yüzden size tavsiye en az 17 litrelik genişçe bir saksıya ahududu fidanınızı dikmeniz. Bu sayede hem daha fazla sürgün daha fazla meyve ve daha uzun bitkiniz olur ayrıca donmaya karşı da dayanıklı hale gelir. Kışın balkanda direkt beton üzerine koymayın altına tahta koyun ve toprak üzerine de gübre yaprak gibi şeylerle örterseniz donması önlenir. Fazla işlem gibi gelmesin basit şeyler. 2.fotoğrafa bkz.

anladım cok tesekur ederım. cok dogru

bari
25-06-2015, 07:47
Siyah ahududu fotoğrafları.

kocasinan
25-06-2015, 09:09
Sayın bari, mahsullerinize Allah bereket versin, maşallah. 1609 2. fotoğraftaki avcunuzdaki iri pembe böğürtlenin cinsi nedir aceba ?

msacit
26-06-2015, 15:48
Siyah ahududu fotoğrafları.

Sayın Bari, kırmızı ahududularınızın türü nedir? Bir de siyahın türünü biliyor musunuz yoksa bu standart satılan türden mi ? Ürünleriniz çok güzel ayrıca.

bari
26-06-2015, 16:00
Kırmızılarım çok karıştı. 8-10 tür birbirine girdi. Siyah olan Rubus leucodermis. Ufak gözükenlerde yine siyah rubus occidentalis. Vahşi türler.

msacit
01-07-2015, 17:21
Karaka yılın ilk mahsulleri :)

yasinmetin
02-07-2015, 09:47

Hay maaşallah, afiyet şeker olsun sayın komşum ;) benim ufaklıklardan ne haber büyüyolar mı :D

bari
03-07-2015, 20:34
Koleksiyon 2

msacit
04-07-2015, 03:23
Hay maaşallah, afiyet şeker olsun sayın komşum ;) benim ufaklıklardan ne haber büyüyolar mı :D

Evet biri kök salmış sanırım da diğer ikisi yukarı doğru büyüyor gibiydi kök göremedim. Bugün bakcam o da size nasip olcak sanırım. :D

msacit
04-07-2015, 03:23
Koleksiyon 2

Sayın Bari, sarı olanı Norveç Böğürtleni sanırım doğru mu ?

yasinmetin
05-07-2015, 18:38
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xtp1/v/t1.0-9/10407706_10153365348718898_3550952106712129596_n.j pg?oh=36685033caacafa2006d601c2cb8024d&oe=563082AB&__gda__=1445719406_72051113b86e03a48810d67537da1ea f

Muda
15-07-2015, 00:53
Ahududu ve üzümsü meyvelerden sayın Bari ve yasinmetin kadar çeşidim olmasa da az az toplamaya çalışıyorum. Muhtemelen gelecek yıl çok daha iyi olacaklar sanırım.

Siyah ahududu bu yıl bir tane oldu. Nedense yaprak rengi çok açık görünüyor. Tür özelliği mi bilemiyorum.

566211

Bir bölgeyi üç sıra burada bulunan üreticiden ilkbaharda aldığım kırmızımsı ahududularla doldurdum. Şu anda gelecek yıl ürün verecek yeni sürgünlerini verdiler. Muhtemelen bu yıldan çok daha güzel olup o bölgeyi kaplarlar.

566212

566213

566214

566215

Muda
15-07-2015, 01:11
Bunların tam köşesine bir tane dikensiz böğürtlen dikmiştim. Onun yerini de değiştirmem gerekir diye düşünmeye başladım.

566216

Bir tanıdıktan benim için tepe daldırması yaparak almış olduğum iki tane dikensiz böğürtlenin bu yılki anaç halini görünce tek bir kökün bu kadar büyümesine şaşırdım. Tabi bende bu kadar büyümesi pek mümkün değil. Her ikisinin de şimdilik gelişmesi iyi. Oldukça iyi köklenmişlerdi. Hazır almış olduğum dikensiz böğürtlenler belki küçük olduklarından bu kadar büyük böğürtlen vermemişlerdi. Bu yıl olmasa bile gelecek yıl muhtemelen kıyaslama durumum olacak.

566217

566218

566219

Muda
15-07-2015, 01:16
Doğal olarak yetişen dikenli böğürtlenler de sağda solda çıkmış durumdalar. Şu anda hemen hiç onlara müdahale etmiyorum. Aynı yerdeki iki böğürtlenin birisi daha erken olgunlaşıyor. Biraz ilerisindeki kayanın dibindeki ise geç olgunlaşıyor. Budamam durumunda onlar da muhtemelen daha iri meyvalar verebilirler.

kocasinan
20-07-2015, 09:10

Sayın Msacit, karakalarınız maşallah çok güzel afiyet olsun. Sizin karakalarınız çoktan olgunlaşmış maşallah, bizimkiler dün itibariyle kararma şurda dursun, henüz gelişimlerini bile tamamlamadılar. Demek ki Karaka böğürtleni diğer böğürtlenlerden daha erken olgunlaşıyor.

Kolaylıklar dilerim.

salih66
20-07-2015, 09:50
Benim bahçemde yabani tür bögürtlen var oldukçada verimli,ama ben bir kaç degişit kültür türlerinde alıp dikmek istiyorum,ayrı çeşitleri yanyana dikmek bir birlerinin meyve tadını ve kalitesini olumlu **** olumsuz yönde etkilermi?

murattyildizz
26-07-2015, 20:09
Forumun her yeri ayrı bir güzel..Faydalı bilgiler,çiçek ve bitki yetiştirmenin incelikleri.Biz sadece hayvan gübresi koyuyoruz dibine..birde budanıyor..Çiceği ayrı güzel meyvesi ayrı güzel..Yağmurla sulanıyor..Gübre,ilaç yok,her yıl böyle

ismet38
28-07-2015, 16:08
BUD BENIM MEYVEM AMA TURU NEDIR EMIN OLAMADIM NASIL ANLARIZhttps://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=4c869f64eb&view=att&th=14ed4f01366ff895&attid=0.2&disp=safe&realattid=1507948284451225600-local1&zw HOLLANDA BODURU DIYE ALDIM AMA EMIN OLMAMADIM TURU NEDIR

murattyildizz
04-08-2015, 12:04
Bu yıl oldukça bereketli....

salih66
04-08-2015, 12:07
sayın murattyildizz; maşallah çok iştah açıcı görünüyor :) tadı ekşmi ?

murattyildizz
04-08-2015, 12:40
sayın murattyildizz; maşallah çok iştah açıcı görünüyor :) tadı ekşmi ?

Sayın salih66 simdi fotoğraf attığım tatlı..ama ekşi olanda var..

salih66
04-08-2015, 12:45
Bende de sel kökünden götürmeden önce dört kök ekşi vardı bir tanede tatlı yeni dikmiştim ilkbaharda ki aşırı yağışlarda sel suları götürdü.

Lonicera
07-08-2015, 12:43
Bu yıl biraz daha erken davranıp uç daldırmasına başladık, bakalım sonuç nasıl olacak.

msacit
07-08-2015, 14:39
Sayın Msacit, karakalarınız maşallah çok güzel afiyet olsun. Sizin karakalarınız çoktan olgunlaşmış maşallah, bizimkiler dün itibariyle kararma şurda dursun, henüz gelişimlerini bile tamamlamadılar. Demek ki Karaka böğürtleni diğer böğürtlenlerden daha erken olgunlaşıyor.

Kolaylıklar dilerim.

Bahçem günn her saati güneş görüyor. O yüzden olabilir. Şimdi tekrar çiçeklenme bekliyorum hasat uzun sürdü epey. Yeni bitti sayılır. Çilekler ve ahdudular yeni bitmesine rağmen tekrar çiçekleniyor. Sanırım sonbahar ürünlerini bol verecekler. :)

bqrBERELİ
08-08-2015, 22:56
öncelikle iyi hobiler.Ben iç ana dolu'da bir böğürtlen bahçesi kurmak istiyorum ama bu konu hakkında pek bilgim var diyemem.Bunun için sizden yardım istiyorum.Öncelikle hangi böğürtlen türünü seçmeliyim?İnternette hep aynı bilgi var kopyala yapıştır yapmışlar.Sonra nasıl bir düzen içinde bu fidanları dikmeliyim ? Şimdiden teşekkürler.

not:yer kırşehir

msacit
11-08-2015, 21:30
öncelikle iyi hobiler.Ben iç ana dolu'da bir böğürtlen bahçesi kurmak istiyorum ama bu konu hakkında pek bilgim var diyemem.Bunun için sizden yardım istiyorum.Öncelikle hangi böğürtlen türünü seçmeliyim?İnternette hep aynı bilgi var kopyala yapıştır yapmışlar.Sonra nasıl bir düzen içinde bu fidanları dikmeliyim ? Şimdiden teşekkürler.

not:yer kırşehir

Merhaba. Öncelikle şunu söylemeliyim, en iyi bilgi tecrübedir. İnternette birçok bilgi ya yanlış çevriliyor dilimize ya da tek kişinin deneyimleri araştırma ve bilgisinden kopyala yapıştır yapılıyor. Böyle bir işe girişecekseniz kendi yaşadığınız bölge ve toprakta neyin verimli olacağını denemelisiniz. Bence 5-6 tür seçip bunları büyüme hızı, verim, soğuk ve sıcağa dayanıklılık, meyve dayanıklılığı, lezzeti gibi etmenleri kendiniz yerinde inceleyebilirsiniz. Örn. Ankara'nın bile herhangi bir bölgesinde böğürtlen veriminden memnun olmayan bir kişi bir başka bölgesinde çok memnun kalabiliyor. Benim bahçemin olduğu yerin sıcaklık ve yağış rejimi Kırşehir'e yakın. Benim beğendiğim ve verim aldığım en iyi türler: Karaka, Chester, Jumbo ve Kültür türü dedikleri tombul dikensiz böğürtlen. Ayrıca Bursa 1, Bursa 2, Bursa 3, Thornless Evergreen, Early Fat, Brazos, Lochness, Thornfree gibi türleri de denemeye aldım gözlem aşamasındayım.

bqrBERELİ
16-08-2015, 22:38
Peki benim elimde var olan dikenli türü nasıl çoğaltabilirim.sonbaharda dikmek istiyorum da yetişir mi o zamana.

Muda
21-08-2015, 23:01
Karaka böğürtlen olarak gelen ikinci yılında ancak ilk böğürtlenlerini verdi. Siyah olanı dayanamayıp nihayet kopardım. Biraz ekşimsi bir tadı var. Diğer böğürtlenlerden daha uzun ve iri. Gövde güçlenince muhtemelen daha iri meyvaları olacak sanırım. Bendeki nedense yerde yılan gibi sürünüyor. Yarın uzun olan kolu üzerine toprak dökerek köklendirmeyi düşünüyorum.

572037

pin@r
03-09-2015, 08:37
Herkese merhaba,
Ahududu ve böğürtlen çeşitlerini forumdan takip etmeye çalıştım ama biraz kafam karıştı. Antalya'da yaşıyorum . Bahçem küçük bir ahududu birde böğürtlen dikmek istiyorum. Çeşitlerin tatlı olmasını tercih ediyorum. Aceba tatlı çeşitlerden önerebileceğiniz hangileri yardımcı olabilir misiniz?

yasinmetin
14-09-2015, 22:11
sayın msacit benim karakam nasıl keyfi yerinde mi?

IMP
14-10-2015, 08:52
Herkese merhaba,
Ahududu ve böğürtlen çeşitlerini forumdan takip etmeye çalıştım ama biraz kafam karıştı. Antalya'da yaşıyorum . Bahçem küçük bir ahududu birde böğürtlen dikmek istiyorum. Çeşitlerin tatlı olmasını tercih ediyorum. Aceba tatlı çeşitlerden önerebileceğiniz hangileri yardımcı olabilir misiniz?

bende aynı soruyu sormaya gelmiştim aancak pek aktif değil konu heralde,
güvenilir bi fideci bulun ne derse yapın gitsin, ben öyle yapıcam:)

pin@r
20-10-2015, 21:57
bende aynı soruyu sormaya gelmiştim aancak pek aktif değil konu heralde,
güvenilir bi fideci bulun ne derse yapın gitsin, ben öyle yapıcam:)

Evet haklısınız baya eskimiş konu herhalde. Dediğiniz gibi olacak artık.

aydemiraydın
21-10-2015, 10:19
yediveren ahududu siparişi verdim. deneyip göreceğiz.

Jezebel
02-12-2015, 10:54
Arkadaşlar Reuben (http://www.blackmoor.co.uk/products/1001519#.Vl69iFXhCM9)satışa çıktı.
İlgi duyan arkadaşlara duyurulur.
Ben çıplak kök ahududu almaya niyetlendim de öyle fark ettim.
Hem 9x9 cm saksıda, yani klargo da ucuza gelir.
Bilginiz olsun.

magent
03-01-2016, 22:48
Reuben mükemmel bir çeşit olmasına rağmen İzmir için pek uygun bir çeşit değil. Brezilya ve Meksika'da çok yaygın olan Tupy çeşidini öneririm.

İzmirde Ahudu da Böğürtlen de çok mutlu olmuyorlar maalesef.
Hepsini güneşten kaçırmak için kıyı köşelere dikmeme rağmen kavurucu sıcak meylerin ufak olmasına neden oluyor.
Reubenin sürekli olarak meyve vermesşinden umutlandım, sonbaharda daha büyük ve lezzetli meyveler alabiliriz.
İşin en güzel tarafı dipten sürdükçe sürüyor.
;)

Jezebel
04-01-2016, 08:23
Hakkınız var, yüksek rakımda ve kuzeye meyilli arazi ayarlamadan zor.
Karaka dışında mutlu olan pek yok.
Bedford 2 ci defa öldü. Ürettiklerimden 2 kök hala duruyor.
Arazilerini gölgeleyebilecek arkadaşlar belki daha başarılı olabilirler.

Muda
04-01-2016, 11:32
Kimi yerde sıcaktan sıkıntı oluyor. Bizde de soğuktan. 1247 -1293 rakım arasında bir kısım bulabildiğimiz türleri yetiştirmeye çalışıyorum. Çok meyilli yerde de sıkıntılar oluyor. Yerli doğal yetişen böğürtlende bile bir kısmı daha erken olgunlaşmasına rağmen bir kısmı ise kış gelmesine rağmen olgunlaşamıyorlar. Elimde olan türler artık yerlerine iyi kötü adapte oldukları için muhtemelen bu yıl daha iyi ürün verip yeni çeşit dikip dikmeme konusunda cesaret verecekler. Amerikayı yeniden keşfetmek yerine Türkiye'de de istediğimiz ve bölgemize uygun türleri bulabilsek çok daha güzel olacak. Şimdilik kendi tecrübelerimizi aktararak yeni çeşitleri bulabildikçe paylaşarak başarı şansımızı yükseltmeye çalışıyoruz.

aydemiraydın
04-01-2016, 12:03
Karaka Black Böğürtlen hakkında herkes bişeyler söylüyor. üreten arkadaşlar , bu böğürtlenin tadı, sıcağa ve soğuğa dayanımı nasıl?

Lonicera
05-01-2016, 16:45
Karaka Black Böğürtlen hakkında herkes bişeyler söylüyor. üreten arkadaşlar , bu böğürtlenin tadı, sıcağa ve soğuğa dayanımı nasıl?

Eski mesajlarda Karakablack ile ilgili çok fazla bilgi ve deneyim sonucu var. İzmir şartlarında mükemmel uyum sağlayıp leziz meyveler verdi. Ki İzmir iklimi bu bitki için optimum koşullar içermemesine rağmen süper sonuç aldık. Sizin orada çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum.

Malum böğürtlenler soğuk ile arası iyi olan bitkiler. Bursa' nın sıcağını ise biz kulağımıza damla diye damlatırız))))( böyle mi söyleniyordu tam hatırlamıyorum:)

Tadı ve aroması mükemmel diyebilirim. (Tayberry kadar olamasa da) Hiç düşünmeden mutlaka edinin derim.

Lonicera
05-01-2016, 17:07
Bu arada Loganberry' nin (bir aksilik olmaz ise)dikenli türüne de sahip olma ihtimalimiz ortaya çıktı. Yurt dışına giden bir arkadaşıma siparişini verdim, baharda elimizde olacak inşallah. Dikensizden çok daha lezzetli olduğundan bahsediliyor yabancı sitelerde.

Jezebel
06-01-2016, 10:14
Sn.Lonicera sizin için ayırdığım Benford giant ve Reuben türü böğürtlenlerin fidelerini 15 gün önce saksıya aldım. Şu an gayet sağlıklı görünüyorlar.
Blackmoor'dan bir Reuben ve 10 adet de Erica Ahududu getirtiyorum.
1 adet de Erica ekleyip size verebilirim.
Yeni bir cins Böğürtlen var ama kargosu bile 150 TL olunca vazgeçtim almaktan. (http://www.blackmoor.co.uk/products/1003873#.VozfrlInJm0)

Lonicera
06-01-2016, 12:43
Sn Jezebel,daha ne diyeyim, siz nasıl isterseniz öyle olsun. Boynum kıldan ince:)))(Harika olur)

Sizin qualis, logan(zoraki de olsa köklendi) ve tayberry hazır. Ne zaman isterseniz o zaman elinizde bilin.

aydemiraydın
06-01-2016, 13:54
Eski mesajlarda Karakablack ile ilgili çok fazla bilgi ve deneyim sonucu var. İzmir şartlarında mükemmel uyum sağlayıp leziz meyveler verdi. Ki İzmir iklimi bu bitki için optimum koşullar içermemesine rağmen süper sonuç aldık. Sizin orada çok daha iyi olacağını tahmin ediyorum.

Malum böğürtlenler soğuk ile arası iyi olan bitkiler. Bursa' nın sıcağını ise biz kulağımıza damla diye damlatırız))))( böyle mi söyleniyordu tam hatırlamıyorum:)

Tadı ve aroması mükemmel diyebilirim. (Tayberry kadar olamasa da) Hiç düşünmeden mutlaka edinin derim.

Karakablack fidanım bugün geldi.

Lonicera
06-01-2016, 14:01
Biz reklam yaparken siz yola çıkarttırıp kavuşmuşsunuz bile. Pişman olmayacaksınız, güle güle büyütün.

aydemiraydın
06-01-2016, 14:27
Biz reklam yaparken siz yola çıkarttırıp kavuşmuşsunuz bile. Pişman olmayacaksınız, güle güle büyütün.

zamanım ve param çok çarçur oldu. o yüzden artık çok seçici oldum. araştırmadan fidan almıyorum.

Jezebel
17-01-2016, 12:22
Yeni gelen Reuben cinsi böğürtlenimi ve Erica cinsi ahududularımı, Tayberry ve Loganberrymi dün dikmiş olmam ne şans.

Bu gün yağmur çok şiddetli.

born35
20-01-2016, 11:37
böğürtlene ne tür bitkiler aşılanılabilir bu konuda yardım .lütfen dostlarım.

Lonicera
20-01-2016, 11:41
Böğürtlen ve ahududuya aşı yapılamıyor maalesef.

Jezebel
26-01-2016, 19:06
Yeni böğürtlen türü olan Blackberry Navaho® Bigandearly (http://www.lubera.com/de/shop/brombeere-navaho-bigandearly-_produkt-843809.html#&gid=1&pid=1)

https://www.youtube.com/watch?v=IpNQcOQRne8

Erken ve büyük meyve anlamına gelen bir adı var.
Aklımda kalmıştı, aldım sonunda.

Jezebel
26-01-2016, 20:42
Çok güzel, Prime Ark Freedom Blackberry

https://www.youtube.com/watch?v=fKGAe4iSzMI

.

Jezebel
06-02-2016, 10:52
Yeni böğürtlenim geldi.
Blackberry Navaho® Bigandearly®
Hoşgeldi.
Kargoda sürmeye başlamış sıcağı görünce.:)

594715

Hemen dikilecek.

msacit
20-02-2016, 16:03
Evet haklısınız baya eskimiş konu herhalde. Dediğiniz gibi olacak artık.

Arkadaşlar biraz ilgisiz gibi olunmuş; ancak sezon dolayısıyla kimse uğramamış buralara. Baharda hareketlenir tekrar. Hoşgeldiniz bu arada. Sorularınıza elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

msacit
20-02-2016, 16:06
Sn.Lonicera sizin için ayırdığım Benford giant ve Reuben türü böğürtlenlerin fidelerini 15 gün önce saksıya aldım. Şu an gayet sağlıklı görünüyorlar.
Blackmoor'dan bir Reuben ve 10 adet de Erica Ahududu getirtiyorum.
1 adet de Erica ekleyip size verebilirim.
Yeni bir cins Böğürtlen var ama kargosu bile 150 TL olunca vazgeçtim almaktan. (http://www.blackmoor.co.uk/products/1003873#.VozfrlInJm0)

Sayın jezebel, blackmoor'dan alışverişle ilgili sorularım vardı ;ama mesaj kapalı sanırım.

sındırgılı
21-02-2016, 06:39
Uctan daldirma yaptigim tum dikensiz bogurtlenleri artik ozgurlestirdim.
Kendi kanatlari ile yasama devam etsinler..

Lonicera
23-02-2016, 12:47
Sn Jezebelden gelen Erica ahududu çok hızlı davranıp filizlendi. Reuben böğürtlen de oldukça iyi gelişiyor, onu da çiçeklenirse resimleyeceğim:)

Lonicera
25-02-2016, 12:26
Reuben' in çiçeklenmesini bekleyemedim:)) Yan dallanma oranı çok fazla olan bir tür gibi.

Lonicera
25-02-2016, 12:29
Tayberry tohumlarının soğuklama ihtiyacını giderilmiş gibi görünüyor, bakalım gelişimleri nasıl olacak.

Jezebel
25-02-2016, 15:45
O dallarda çiçekler ve de meyve olacak.
Etiket bana yeni gelen Reuben'den :)
Bir kök daha aldım da :)

msacit
26-02-2016, 19:20
Sn Jezebelden gelen Erica ahududu çok hızlı davranıp filizlendi. Reuben böğürtlen de oldukça iyi gelişiyor, onu da çiçeklenirse resimleyeceğim:)

Hayırlı olsun bol meyveler. :))

Jezebel
01-03-2016, 12:38
Bir aya kalmaz bu böğürtlenler meyve verir.

Bigandearly.

597907

597908

Sabırsızım.

aydemiraydın
04-03-2016, 11:37
geçen hafta böğütlen uyanmış. ahududular uyuyordu. ahududular ne zaman uyanır?
daha zamanımı var?

Lonicera
04-03-2016, 12:51
Bizim burada her ikisi de yeni sürgün veriyorlar. Hatta böğürtlenler çiçek tomurcuğu oluşturmuşlar bile. Kuruma gibi şüpheniz varsa gövdeyi tırnakla azıcık kazıyın, yeşil renk var mı bakın.

aydemiraydın
04-03-2016, 15:24
Bizim burada her ikisi de yeni sürgün veriyorlar. Hatta böğürtlenler çiçek tomurcuğu oluşturmuşlar bile. Kuruma gibi şüpheniz varsa gövdeyi tırnakla azıcık kazıyın, yeşil renk var mı bakın.

bursa karasalıyla izmir bi 15 gün atar. demekki bizimde yakında bitkiler yeşillenmeye başlar.

bari
07-03-2016, 09:37
Ahududular uyanması lazım. Bende uyanmayan tür kalmadı.

aydemiraydın
07-03-2016, 09:57
Ahududular uyanması lazım. Bende uyanmayan tür kalmadı.

acaba köklerinimi çürüttük saksıda ?

Jezebel
09-03-2016, 21:21
Reuben de geri kalmadı

599455

599456

599457

Bigandearly bu kadarcık zaten

599458

599459

Tat, koku ve büyüklük kıyaslama şansımız olacak gibi :)

cockpit
11-03-2016, 14:09
Arkadaşlar merhaba, asla nazarım değmez, emeklerinize sağlık, hepsine maşallah :)

Sizlerinki ahududu, böğürtlen ise bunlar ne? Sap gibi dikiliyorlar, 1-2 minik göz dışında tık yok. Daha önce ahududu yetiştirmedim, ilk kez tanıştım fidanları ile.

Saygılar

Lonicera
11-03-2016, 14:20
Uzaktan ahududuya benziyorlar. Eğer öyle ise bir saksıya 3 kök biraz fazla olmuş.

Lonicera
11-03-2016, 14:26
Erica çiçekte:)) Aksu pembesinde henüz tomurcuk yok.

aydemiraydın
11-03-2016, 14:29
Erica çiçekte:)) Aksu pembesinde henüz tomurcuk yok.

bizim ahududularda hala tık yok. biraz daha bekliyem olmadı yeniden sipariş vericem.

cockpit
11-03-2016, 14:37
Uzaktan ahududuya benziyorlar. Eğer öyle ise bir saksıya 3 kök biraz fazla olmuş.

:) Ahududu olarak aldım, büyüyünce zehirli sarmaşık falan olmasınlar da. Çok minik gözler oluşmaya başladı. Bahçemin drenaj sorunu ile uğraşıyorum, bu sene aynı saksıda kalacaklar maalesef. Her yer 25-45 saksılarla doldu da :)

Lonicera
11-03-2016, 14:40
Çiçek tomurcukları oluştuğunda yakından bir resim daha isteriz. Az da olsa meyvesini görürsünüz büyük ihtimalle.

Lonicera
11-03-2016, 14:41
bizim ahududularda hala tık yok. biraz daha bekliyem olmadı yeniden sipariş vericem.

Yukarıdaki mesajda da yazmıştım, gövdelerini tırnakla hafifçe kazıyın. Yeşil değilse siparişe hazırlanın:))

IMP
16-03-2016, 10:35
valla ben bu tohumları satın aldım, 4 çeşit ve 100 lerce tohum var
açıkçası çıkar mı, çıkmaz mı, kalitesi ne olur bilemedim
ama 2.5 tlye kargo bedava alıp denemekte fayda var diye yapıştırdım 1 paket

Free shipping, 4 kinds of color 4000 PCS raspberry seeds (1000 blue, 1000black, 1000 red, 1000 yellow) delicious fruit plants-in Bonsai from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-4-kinds-of-color-4000-PCS-raspberry-seeds-1000-blue-1000black-1000-red-1000/2052844681.html)

bari
17-03-2016, 08:16
valla ben bu tohumları satın aldım, 4 çeşit ve 100 lerce tohum var
açıkçası çıkar mı, çıkmaz mı, kalitesi ne olur bilemedim
ama 2.5 tlye kargo bedava alıp denemekte fayda var diye yapıştırdım 1 paket

Free shipping, 4 kinds of color 4000 PCS raspberry seeds (1000 blue, 1000black, 1000 red, 1000 yellow) delicious fruit plants-in Bonsai from Home & Garden on Aliexpress.com | Alibaba Group (http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-4-kinds-of-color-4000-PCS-raspberry-seeds-1000-blue-1000black-1000-red-1000/2052844681.html)

Bu tabi ki koca bir yalan, ama tabi denemekte fayda var. :)

Jezebel
28-03-2016, 22:39
Böğürtlenler yarış halinde

602284

602285

602286

Önce hangisi olgunlaşacak göreceğiz.

Lonicera
02-04-2016, 13:23
Boysenler çiçeklenip meyveye durmuşlar bile.

msacit
17-04-2016, 00:03

Sayın Yasin Metin Karaka uç daldırma başarılı oldu. Sözüm vardı size, istediğiniz bi zaman sizindir :)

yasinmetin
18-04-2016, 15:32
Sayın Yasin Metin Karaka uç daldırma başarılı oldu. Sözüm vardı size, istediğiniz bi zaman sizindir :)

Mesajınızı görünce istemsiz "anaaaa" dedim :) ümidimi kesmiştim artık ben çok teşekkür ederim. En kısa zamanda istediğiniz yere gelirim.

cockpit
20-04-2016, 17:57
Çiçek tomurcukları oluştuğunda yakından bir resim daha isteriz. Az da olsa meyvesini görürsünüz büyük ihtimalle.

İlk heves işte, şimdiden paylaşmak istedim. İstanbul havası malum, ha deyince gelişmiyorlar.

2 adedi yapraklandı ve sanırım ikisinin de çiçek tomurcukları var :) 3. ise yalnızca bir göz verdi ama durdu. Sıcakları bekliyorum. Bu arada o diğer saksıdaki tek gariban da bana 2-3 yaşında diye gönderdikleri (e-fidancım) Trabzon Hurması - Fuyu. Galiba gözünü açacak o da.

Saygılarımla.

Not: Ahududu yapraklarından türünü belirlemek mümkün mü?

Lonicera
20-04-2016, 19:20
Yapraktan türü belirlemek bence mümkün değil. Meyveye döndüğü zaman meyve renk, irilik, çekirdek sertliği, sezonda 2.kez ürün verme, bitki gelişimi(bodurluk gibi), dip sürgünü verme yeteneği vb. gibi özelliklerle tür hakkında tahmin yapılabilir diye düşünüyorum.

Jezebel
21-04-2016, 00:36
Siyah Ahududuların kırmızı kadar dayanıklı olmadığını okudum.
Acaba kastettikleri soğuklar mı sıcaklar mı anlamadım.
Japon Ahududuyu kaybettikten sonra siyah için endişelerim oldu
Sn. Lonicera elinizde siyah Ahududu var mı?
Varsa, sıcağa tahammülü nasıl?
Teşekkürler.

msacit
21-04-2016, 02:18
Teşekkürler.

Sayın Jezebel, soruyu Sn. Lonicera'ya sormuşsunuz;ama bende deneyimlerimi aktarıyım isterseniz. Bende de hem siyah ahududu hem japon böğürtleni var ve hiç sorun yaşamadım. (Bu arada Japon ahududu dediğiniz tür wineberry latince adıyla Rubus Phoenicolasius'sa eğer) -25 dereceleri dahi gördü. Sanırım sizdeki sorun soğuklama ihtiyacından kaynaklanıyor. Ya da siyahlar için kasdedilen sorun soğuklama ihtiyacı olabilir.

msacit
21-04-2016, 02:32
Teşekkürler.

****** Sn.Lonicera'da sıcak bölgede yetiştiriyorsa bence denemelisiniz. Çok lezzetli.

Lonicera
21-04-2016, 06:10
Teşekkürler.

Sn Jezebel, siyah ahudududan elimde 2 tane vardı. Yaklaşık 3 yıl önce her ikisini de sulama nedeniyle kaybettim. Sıcak veya soğuk ile ilgili sıkıntısı olmadı hiç ama meyve problemi oldu benim için. Hiç meyvesini göremedim bu süre içinde. Belki bu durumun iklimle alakası vardır. Sn Muda 'da var, bulunduğu yer karlı bir bölge yanlış hatırlamıyorsam. Fakat o da sadece 2 adet meyve görebilmiş.

Muda
21-04-2016, 16:13
Teşekkürler.

Sn Jezebel, siyah ahudududan elimde 2 tane vardı. Yaklaşık 3 yıl önce her ikisini de sulama nedeniyle kaybettim. Sıcak veya soğuk ile ilgili sıkıntısı olmadı hiç ama meyve problemi oldu benim için. Hiç meyvesini göremedim bu süre içinde. Belki bu durumun iklimle alakası vardır. Sn Muda 'da var, bulunduğu yer karlı bir bölge yanlış hatırlamıyorsam. Fakat o da sadece 2 adet meyve görebilmiş.

Sayın Jezebel ve Lonicera;

Bu yıl siyah ahududunun üçüncü yılı. İkinci yılında ancak bir tane meyve alabilmişim. Bu yıl nasıl olacak bilmiyorum. 1270 civarı rakım olan setlerden biri üzerinde bulunmakta. Bu konuda uzman olan sayın bari. Onda siyah ahududu bulunmakta. Ancak bendekinin rengi belki çok olgunlaşınca simsiyah görünüyor.

http://www.agaclar.net/forum/1396076-post1619.htm

Jezebel
21-04-2016, 16:34
Sn. arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Sn. Lonicera' ya sormamın nedeni aynı iklim kuşağında oturuyor olmamız.
Sn.bari çok methettiği için daha önce de Siyah Ahududu satın almıştım,
ama türk fidancılar büyük paralara küçük ve çelimsiz bitkiler sattıkları için pek yaşamadılar.
Bu sefer Almanyadan 50cm kalın 2 gövde ve 3 dip sürgünü olan bir bitki getirttim.
Üzerinde henüz çiçek yok.Bunu da öldürürsem bir daha tövbe ahududu almam.
Böğürtlenlerle devam edeceğim.
Tabi İzmir'den göçer başka bir iklime yerleşirsem sil baştan koleksyona başlarım:rolleyes:

Muda
21-04-2016, 17:18
Sn. arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim.
Sn. Lonicera' ya sormamın nedeni aynı iklim kuşağında oturuyor olmamız.
Sn.bari çok methettiği için daha önce de Siyah Ahududu satın almıştım,
ama türk fidancılar büyük paralara küçük ve çelimsiz bitkiler sattıkları için pek yaşamadılar.
Bu sefer Almanyadan 50cm kalın 2 gövde ve 3 dip sürgünü olan bir bitki getirttim.
Üzerinde henüz çiçek yok.Bunu da öldürürsem bir daha tövbe ahududu almam.
Böğürtlenlerle devam edeceğim.
Tabi İzmir'den göçer başka bir iklime yerleşirsem sil baştan koleksyona başlarım:rolleyes:

Küçük fidanlar sattıkları konusunda haklısınız. Yediveren ahududu olarak gelen de iki yıldır hiç meyve göremedim. Bir tane sarı ahududu aldım. Umarım beni bu kadar fazla bekletmezler.

Siyah ahududu da küçük olunca ancak ikinci yılında meyve verebildi. Bu yıl nasıl olacak görebileceğiz. Geçtiğimiz yıl üç tane sürgün oluşturmuş durumda. Çok kalın olmasa da. Uçlarında hafif kuruma olmasına rağmen ürün vereceğini düşünüyorum. Kuruturum diye fazla gübre de veremiyorum.

Gelişim durumlarına en azından resimlerle bakarız.

bari
25-04-2016, 09:30
İki tür soğuk iklim siyah ahududusu var. Rubus leucodermis ve occidentalis. Leucodermisin meyveleri büyük ve çok yoğun aromalı olan. Benim favorim bu. KÜltür türleride var black jewel gibi ama aynı tadı alamıyorsunuz. Occidentalisin meyveleride çok ufak oluyor..

Birde tropical siyah ahududu var Rubus niveus, mysore rapsberry diye geçiyor. Buda çok verimli bir tür. ama aynı lezzet yok. Bu izmirde olabilir...

Jezebel
25-04-2016, 16:44
Muhtemelen Black jewel olan siyah Ahududum:

608034

Dokuz gün önce yerine dikildi.
Şu an durum iyi gibi.

cockpit
25-04-2016, 17:21
Muhtemelen Black jewel olan siyah Ahududum:
Dokuz gün önce yerine dikildi.
Şu an durum iyi gibi.

Maşallah :)

9 gün önceki halini bilmiyorum ama köklendirdikten sonra mı ektiniz, yaklaşık bu şekilde mi geldi?

Nazarım değmez korkmayın :) Şunun için soruyorum. Benimkilerin (1687 nolu mesaj) durumu neredeyse hala aynı. Üçünün bir saksıda olmaları, sopa şeklinde gelmeleri, belki yaşları? tabii sorun. Toprağınızda katkı maddesi (gübre, iz element..) kullanıyor musunuz? Sulama sıklığınız ne oluyor ve toprağa nakletmek için sonbahara kadar beklemeli miyim?

Emeklerinize sağlık, saygılarımla.

Erhan Aksoy

Jezebel
25-04-2016, 17:41
Maşallah :)

9 gün önceki halini bilmiyorum ama köklendirdikten sonra mı ektiniz, yaklaşık bu şekilde mi geldi?

Nazarım değmez korkmayın :) Şunun için soruyorum. Benimkilerin (1687 nolu mesaj) durumu neredeyse hala aynı. Üçünün bir saksıda olmaları, sopa şeklinde gelmeleri, belki yaşları? tabii sorun. Toprağınızda katkı maddesi (gübre, iz element..) kullanıyor musunuz? Sulama sıklığınız ne oluyor ve toprağa nakletmek için sonbahara kadar beklemeli miyim?

Emeklerinize sağlık, saygılarımla.

Erhan Aksoy

9 gün önce eve geldi, saksıdaydı. Benim emeğim sadece yerine dikip sulamaktan ibaret.
Sürgünler vardı ama yapraklar daha sonra çıktı.
Devamını göreceğiz.
Toprağını hiç dağıtmadan nakledebilirsiniz veya 11 ayı bekleyin.
1687 Nolu mesaja baktım, o toprak çok kuru geldi gözüme.
Sulama ritmi herkesin kendine has, toprağa işaret parmağımı batırıp toprak nemine bakıp sularım.
Yüzeyin kuru olması altının da kuru olduğunu göstermez.
Öyle gübre bombardmanı yapmayı seven de bir insan değilim, bazen fazla gübre ters teper :rolleyes:
Kolay gelsin.

cockpit
25-04-2016, 18:15
............
Toprağını hiç dağıtmadan nakledebilirsiniz veya 11 ayı bekleyin.
1687 Nolu mesaja baktım, o toprak çok kuru geldi gözüme.
Sulama ritmi herkesin kendine has, toprağa işaret parmağımı batırıp toprak nemine bakıp sularım.............
Kolay gelsin.[/URL]

Sulamayı belirttiğiniz gibi yapıyorum.

Önemli bir farkımızı unutmuşum. Sıcak İzmir - Soğuk İstanbul :)

Jezebel
27-04-2016, 09:40
İzmirde Rubus idaeus 'Fallgold' buldum.

Aldım ve oyalanmadan büyük boy bir saksıya diktim. Bu seneyi burada geçirsin. Sonbaharda tekrar düşünürüm.

608430

608431

Rubus phoenicolasius (Japanese Wineberry) de vardı. Daha önce öldürdüğüm için almaktan vazgeçtim.
Ürün ithaldi.

Jezebel
28-04-2016, 18:13
Japon Ahududu, geçen gün almamıştım, bu gün aldım.

608624

608625

608626

Sn. Lonicera telefonla bilgi veren arkadaş sanırım yanıldı.
Halen var, hem çiçeği üzerinde:)

Lonicera
28-04-2016, 19:19
Siz japonu geçen yıl kaybettiğinizi yazdıktan sonra ben vazgeçip fallgold 'a yönelmiştim. Ama maalesef tükenmiş. Japonun lezzeti için görüştüğümüzde Sn Yusuf Ustaoğlu pek de güzel şeyler söylemedi. Koleksiyon için edinmek istiyordum ama. Kararsız kaldım. Siz inşallah meyvesinin tadına bakarsınız da durum netleşir.

Jezebel
28-04-2016, 20:17
Geçen yılkı bitki neden öldü bilmiyoruz.
Sebep olan şey iklim mi, yoksa kök hastalıkları mı?
Bu sene daha güçlü bir bitkiyle deneyeceğim.
Kısmet artık.
Böğürtlenler Ahududlara göre daha dayanıklı.

Lonicera
29-04-2016, 12:56
Erica diğerlerine göre erkencilikte açık ara önde. Bir de lezzeti bahsedildiği kadar iyi ise diğer çeşitlerin pek şansı kalmayacak gibi.

Jezebel
29-04-2016, 12:59
Erica diğerlerine göre erkencilikte açık ara önde. Bir de lezzeti bahsedildiği kadar iyi ise diğer çeşitlerin pek şansı kalmayacak gibi.

Biz tadına baktık bile ;)
Yılbaşında bile meyve vermişti.

Lonicera
29-04-2016, 13:05
Siz hep üstünde çiçekli bitki aldığınız için bu sayılmaz:))))
Lezzet nasıl?

Jezebel
29-04-2016, 13:34
İyice olmasını bekleyin.
Herkesin ağız tad algısı farklı, beğeneceksiniz.
Falgoldu da tatma fırsatım oldu, çok lezzetli.
Umarım hepsini çoğaltırız:)
Size verdiğim Bedford Giant nasıl?
Bendeki öldü. Artık Bedford almıyacağım.
Reuben pembeleşti, dört gözle bekliyorum, o da çok uzun süre meyve vermeye devam edenlerden.

Lonicera
29-04-2016, 13:46
Erica' nın lezzetli olması iyi haber.

Fallgold' un çok lezzetli olduğunu duymuştum, demek ki doğruymuş. Dediğiniz gibi inşallah çoğaltırız.

Bu arada dikenli olan logan geçen hafta elime ulaştı. Çok cılız henüz, biraz gelişsin resim yüklerim.

Bedford çok gariptir öleyim mi yoksa devam mı edeyim diye soruyor sanki. Gelişimi çok ama çok kötü. Havalar iyice ısınsın hele. Belki biraz atak yapar. Kim bilir, bakarsınız onu da çoğaltırız.

Reuben sadece bir çiçek verdi. Meyve tutar mı bilemiyorum. Ama önümüzdeki yıla hazırlanan sürgünü çok iştahlı. Tam dikensiz bir tür değilmiş. Gerçi belli belirsiz dikenleri pek rahatsız etmiyor.

Jezebel
30-04-2016, 11:09
Reuben'nin ve Erica'nın güzelliği "Primocaine" olması.
Yani her dal o yıl meyve veriyor, seneyi beklemeye gerek yok.
Alırken ona göre seçiyorum. Bigandearly de öyle.
Nazar değer diye korkuyorum, resim sonra bir ara yüklerim.
Çok para verdim ama hiç dokunmuyor, baktıkça mutlu oluyorum.

609048

Erica'nın meyvesi, henüz yenmemiş olan :)
Olgunlaşması güneş almasıyla orantılı olarak erken veya geç.
Gölgedekiler henüz olgunlaşmadı.

Jezebel
30-04-2016, 11:14
Siyah ahududu tadacağız bu sene, kesinleşti.

609050

İki yan dal böyle.
Ben de şoktayım, almanlar bunlara farklı bir şeyler verip mi satıyorlar acaba?
Neden Türkiye'de meyve alınmıyor?!

Jezebel
30-04-2016, 11:20
Haksızmıyım?

609051

2 hafta sonra, belki, yermiyiz ?

Lonicera
30-04-2016, 13:50
Yersiniz yersiniz. Şimdiden afiyet bal şeker olsun. Bunu da diğerleri gibi üretime alacaksınız değil mi:)))

Bu arada sormayı unutmuştum, size verdiğim logan ve tayberry ' de gelişim nasıl? Herhangi bir sorun oldu mu?

Jezebel
30-04-2016, 17:43
Yavaş ama kararlı bir şekilde gelişiyorlar.
Acelemiz yok.
Olacaklar onlar da:)

Mupabx
01-05-2016, 14:36
Merhaba,

Geçen hafta Antalya daki apartmanımızın bahçesındeki dikenli böğütlenlerden bir kaç kök alıp, drenajı olmayan geçici bir saksıya yerleştirdim. Bir hafta boyunca saksıdaki bahçe toprağını balçık kıvamında tutmaya çalıştım. Şu anda diri ve gayet sağlıklı duruyorlar. Bu bitkileri İstanbul a götürüp büyükçe bir saksıya dikmek istiyorum.

Dikim için belli bir zaman var mı? Hemen dikebilirmiyim?
Dikerken toprağın fazla neminin gitmesini bekleyip geçici saksıdaki kökleri ayırmalımıyım?
Ayrıca suda köklendirdiğim bir dikensiz böğürtlen daha var. Bir haftada 1 cm kadar damar yapmış.
Kök ne uzunluğa geldiğinde toprağa almalıyım?
Dikim, gübre vs ayrıntılar hakkında bilgilendirecek arkadaş olursa sevinirim.

Diavolo
01-05-2016, 21:30
Mecburen açık kök ahududu fidesini bu dönemde ekmek zorunda kaldık. Yaklaşık 4 gündür herhangi bir problem yok gibi görünüyor.

Jezebel
03-05-2016, 10:56
Merhaba,

Geçen hafta Antalya daki apartmanımızın bahçesındeki dikenli böğütlenlerden bir kaç kök alıp, drenajı olmayan geçici bir saksıya yerleştirdim. Bir hafta boyunca saksıdaki bahçe toprağını balçık kıvamında tutmaya çalıştım. Şu anda diri ve gayet sağlıklı duruyorlar. Bu bitkileri İstanbul a götürüp büyükçe bir saksıya dikmek istiyorum.

Dikim için belli bir zaman var mı? Hemen dikebilirmiyim?
Dikerken toprağın fazla neminin gitmesini bekleyip geçici saksıdaki kökleri ayırmalımıyım?
Ayrıca suda köklendirdiğim bir dikensiz böğürtlen daha var. Bir haftada 1 cm kadar damar yapmış.
Kök ne uzunluğa geldiğinde toprağa almalıyım?
Dikim, gübre vs ayrıntılar hakkında bilgilendirecek arkadaş olursa sevinirim.

Sn. Mupabx,
hepimiz, muhtemelen, mesajınızı okuduk.
Ancak hiç birimizin suda köklendirme teşebbüsü olmadığı için, yorum yazıp, fikir yürütemiyoruz.
En yakın zamanda sevdiğim türlerden çelik alıp deneyebilirim.
Şu anda bahsettiğiniz konularda hiç bir fikrim yok.
Dünyanın bu konuda tecrubeleri varmış, bu makaleden feyz alınabilir:
Pots of Fruit: Raspberries (http://makearainbow.typepad.com/potsoffruit/raspberries/)
Saygılar ve kolay gelsin.

Mücevher Çalısı
03-05-2016, 16:01
Sayın Lonicera'dan "Tohum Takas Etkinliği" yoluyla gelen karışık "Boysenberry, Karakablack berry, Tayberry, Heritage Ahududu" tohumlarım birer birer çimleniyorlar (http://www.agaclar.net/forum/1454975-post123.htm):p

609605

Paylaşım için tekrar teşekkürler;)

Mupabx
03-05-2016, 21:36
Sn. Mupabx,
hepimiz, muhtemelen, mesajınızı okuduk.
Ancak hiç birimizin suda köklendirme teşebbüsü olmadığı için, yorum yazıp, fikir yürütemiyoruz.
En yakın zamanda sevdiğim türlerden çelik alıp deneyebilirim.
Şu anda bahsettiğiniz konularda hiç bir fikrim yok.
Dünyanın bu konuda tecrubeleri varmış, bu makaleden feyz alınabilir:
Pots of Fruit: Raspberries (http://makearainbow.typepad.com/potsoffruit/raspberries/)
Saygılar ve kolay gelsin.

Verdiğiniz linkte bir cevap bulamadım.
Mantığım köklerin en az 5-6 cm kadar uzamasını beklemek gerektiğini söylüyor.
Nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar...

Jezebel
03-05-2016, 22:05
Verdiğiniz linkte bir cevap bulamadım.
Mantığım köklerin en az 5-6 cm kadar uzamasını beklemek gerektiğini söylüyor.
Nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Saygılar...

Her konunun bir öncüsü vardır.
Bu konuda da siz oluyorsunuz.
Lütfen yaptıklarınızı burada paylaşın ki denemek isteyenler faydalanabilsin.
Yazdıklarınızı görmezden geldiğimizi düşünmemeniz için yazdım.
Acemi üyeyken yanıtsız kalan mesajlarımdan dolayı çok içerlediğimi hatırlıyorum:)
Saygılar.

Mupabx
04-05-2016, 14:40
Her konunun bir öncüsü vardır.
Bu konuda da siz oluyorsunuz.
Lütfen yaptıklarınızı burada paylaşın ki denemek isteyenler faydalanabilsin.
Yazdıklarınızı görmezden geldiğimizi düşünmemeniz için yazdım.
Acemi üyeyken yanıtsız kalan mesajlarımdan dolayı çok içerlediğimi hatırlıyorum:)
Saygılar.

Şimdilik pek bir şey yapmış değilim.
Antalya da suda köklendirmeye çalıştığım dikensiz böğürtlenin bir kaç gün önceki fotoğrafını eklemeyi deneyeceğim. Fotoğraftaki köklenme tam bir haftada oluştu.

İstanbul a getirmiş olduğum köklü dikenli böğürtlenleri henüz bir yere dikmedim. Hala drenajsız geçici saksıda duruyor. Sadece biraz gübre verdim.
İklimi değiştiğinden biraz yeni yerine alışmalı diye düşünüyorum.

3 kök almıştım. Bunlardan içinden en güzel olan filiz bir kaza sonucu kırıldı. Kırılan filiz şimdilik hala canlı. Bir kaç gün durumunu izleyip gelişmelere göre kırılan dalı suda köklendirmek için almayı planlıyorum.

Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

Saygılar.

Lonicera
05-05-2016, 13:16
İlk kızarıp olgunlaşma yolunda olan Tayberry oldu. Sanırım boysen ve karaka peşi sıra gelecekler.

esflora
05-05-2016, 14:54
Birçok bitki hem su hem de diğer köklendirme ortamlarında köklendirilebilir. Suda köklenme esnasında oluşan kökler sudan besin alacak şekilde gelişirler. Bu nedenle hemen toprağa dikmek sağlıklı değildir. Suya kademe kademe toprak ekleyerek bitki köklerinin topraktan besin almaya uyumu sağlanmalıdır.

....
Antalya da suda köklendirmeye çalıştığım dikensiz böğürtlenin bir kaç gün önceki fotoğrafını eklemeyi deneyeceğim. Fotoğraftaki köklenme tam bir haftada oluştu.
....

Mupabx
05-05-2016, 23:40
Birçok bitki hem su hem de diğer köklendirme ortamlarında köklendirilebilir. Suda köklenme esnasında oluşan kökler sudan besin alacak şekilde gelişirler. Bu nedenle hemen toprağa dikmek sağlıklı değildir. Suya kademe kademe toprak ekleyerek bitki köklerinin topraktan besin almaya uyumu sağlanmalıdır.

Bunu duymuştum aslında ama sizin anlattığınız gibi mantıklı bir açıklama olmayınca göz ardı etmişim.
Vermiş olduğunuz değerli bilgi için çok teşekkür ederim.
Hafta sonu ilk işim suyuna belli bir oranda toprak ilave etmek olacak.
Henüz erken olduğunu düşünsem de toprağa ne zaman aktarılması gerektiği ile ilgili bilginiz ya da fikriniz varsa paylaşmanızı rica ediyorum.

Saygılar.

esflora
06-05-2016, 15:46
Tavsiyem şu şekilde olacak:

2-3 günde bir toprak ilave edin ve bunu 3-4 kez yapın. Son eklemenizle birlikte bitki tamamen toprakta olsun. Bundan sonra 2-3 günde bir sulayın. Bu işlemi de 3-4 kez yaptıktan sonra yarı gölge bir yere dikin. Dikim yaparken de toprağı dağıtmamaya çalışın.

Not: Resimdeki tek köke aldanıp bitki köklendi diyemeyiz. Normal olarak en az 2 çift kök oluştuktan sonra köklenmenin gerçekleştiği kabul edilir. Bu aşama öncesi dikkat edilmezse bitki kaybedilebilir.

Bunu duymuştum aslında ama sizin anlattığınız gibi mantıklı bir açıklama olmayınca göz ardı etmişim.
Vermiş olduğunuz değerli bilgi için çok teşekkür ederim.
Hafta sonu ilk işim suyuna belli bir oranda toprak ilave etmek olacak.
Henüz erken olduğunu düşünsem de toprağa ne zaman aktarılması gerektiği ile ilgili bilginiz ya da fikriniz varsa paylaşmanızı rica ediyorum.

Saygılar.

Mupabx
06-05-2016, 20:01
Tavsiyem şu şekilde olacak:

2-3 günde bir toprak ilave edin ve bunu 3-4 kez yapın. Son eklemenizle birlikte bitki tamamen toprakta olsun. Bundan sonra 2-3 günde bir sulayın. Bu işlemi de 3-4 kez yaptıktan sonra yarı gölge bir yere dikin. Dikim yaparken de toprağı dağıtmamaya çalışın.

Not: Resimdeki tek köke aldanıp bitki köklendi diyemeyiz. Normal olarak en az 2 çift kök oluştuktan sonra köklenmenin gerçekleştiği kabul edilir. Bu aşama öncesi dikkat edilmezse bitki kaybedilebilir.

Sn. esflora,
Verdiğiniz bilgiler altın değerinde.
Yarın ilk fırsatta uygulamaya başlıyorum.
Çok teşekkür ederim.

Saygılar.

takorof
07-05-2016, 08:18
İstanbul veya Yalova'da Ahududu veya Böğürtlen alabileceğim bir yer var mı ? Veya bu yıl Bauhuaslar'da satılan tavsiye edebileceğiniz, fide var mı ?
Şimdiden teşekkürler...

Jezebel
07-05-2016, 15:51
Tüplü Dikensiz Jumbo Böğürtlen Fidanı, Jumbo (http://www.e-fidancim.com/Tuplu-Dikensiz-Jumbo-Bogurtlen-Fidani,PR-930.html)

msacit
07-05-2016, 16:05
İstanbul veya Yalova'da Ahududu veya Böğürtlen alabileceğim bir yer var mı ? Veya bu yıl Bauhuaslar'da satılan tavsiye edebileceğiniz, fide var mı ?
Şimdiden teşekkürler...

Esflora fidancılık var yakın olarak, tavsiye ederim. Ancak yurtdışında bulabileceğiniz çeşitler var. Bu yıl aldım epey güçlü bitkiler:

Sıradışı meyveler (http://www.esfloraonline.com/Siradisi-meyveler,LA_237-2.html#labels=278-2)
Böğürtlen çeşitleri (http://www.esfloraonline.com/Bogurtlen-cesitleri,LA_215-2.html#labels=215-2)

Diavolo
08-05-2016, 13:59
Böğürtlenlerim ve birkaç gün önce sözünü ettiğim ahududu fidem ;)

Jezebel
10-05-2016, 10:59
Reuben galip geldi bizde

610969

Henüz bu yıl tatmadık.

Lonicera
11-05-2016, 12:06
Sn Jezebel, bugün erica ahududunun tadına baktım. Rengi kırmızıdan bordoya dönmüş ve oldukça yumuşak olan bir tanesiydi. Aroması diğer ahududulardan farklı ve hoş. Ancak tadını biraz mayhoş buldum. Sizin farklı bir tespitiniz oldu mu?

Jezebel
12-05-2016, 08:18
Tadını çok beğeniyorum, Polka cinsini mesela çok yavan gelir bana.
Tatlı ve hafif ekşimsi ;)

Lonicera
14-05-2016, 14:16
Reuben' in çiçeklenmesi oldukça farklı. Gelecek yıla hazırlandığını düşündüğüm obur sürgünün ucunda birkaç tane birden çiçek tomurcuğu oluştu. Bu bitkide yediveren denilen sonbahar çiçeklenmesi de oluyor değil mi? Aksi taktirde bu obur kısımda bu yıl çiçek olmaması gerekirdi. O yüzden budamaya çok dikkat etmek gerekecek.

Tadını bilmiyorum ama yarı dikenli bir yediveren böğürtlenim oldu.;)

Jezebel
14-05-2016, 19:11
Reuben ve Erica sürdükleri her sürgünün ucundan meyve verirler, yan dal dahil.
Bu Türkiyede " yediveren" olarak algılanıyorsa öyledir muhakkak.
Yabancılar buna "primocane" diyor, yani ilk yıl meyve veren anlamında.
Dal meyve vermek için 1 yıl beklenmiyor.:)
"primocane"leri çok seviyorum.
Araştırıp taraştırıp onları alıyorum.:D

Lonicera
14-05-2016, 19:35
Gerçekten de sevmemek ne mümkün. Dile kolay bir yıl bu.

Hemen aklıma gelmişken sormak isterim. Nasıl çoğaltacağız bu bitkiyi? Klasik yöntemlerle mi yoksa başka yöntemle mi? Biraz araştırdım ama bilgi yok gibi. Sıkıntı bitkinin kazık gibi dimdik uzaması:))) Yan dal verirse ne ala, vermezse çok zor yatar bu bitki yere.

esflora
15-05-2016, 00:07
Rubus ailesinde hem bir önceki yılın sürgünlerinde hem de aynı yılın sürgünlerinde meyve oluşmasının yediveren olarak adlandırılması sadece Türkiye'ye özgü bir durum değildir. Tüm dünyada primocane (aynı yılın sürgünü) çeşitler aynı zamanda everbearing (yediveren) olarak adlandırılır. Çünkü hem bir önceki yılın sürgünlerinde ilkbahar sonunda, hem de aynı yılın sürgünlerinde yaz sonu meyve verirler.

Buradaki sorun Türkçe kelime içinde "yedi" sayısının bulunması. Sanki bitkilerin 7 kez veya sürekli meyve veya çiçek vermesi gibi yanlış olarak algılanabiliyor. Yediveren kavramı, yılda bir kez meyve veren böğürtlen bitkisinin birden çok kez meyve veren çeşidini (örneğin Reuben) veya yılda bir kez çiçek açan leylak bitkisinin birden çok kez çiçek açan çeşidini (örneğin Josee) tanımlamak için kullanılır.

Reuben ve Erica sürdükleri her sürgünün ucundan meyve verirler, yan dal dahil.
Bu Türkiyede " yediveren" olarak algılanıyorsa öyledir muhakkak.
Yabancılar buna "primocane" diyor, yani ilk yıl meyve veren anlamında.
Dal meyve vermek için 1 yıl beklenmiyor.:)
"primocane"leri çok seviyorum.
Araştırıp taraştırıp onları alıyorum.:D

Jezebel
15-05-2016, 18:55
Rubus ailesinde hem bir önceki yılın sürgünlerinde hem de...

Sn.esflora yazdıklarımla sizi kastetmedim.
Sitenizi daha önce gezmiştim.
Çok güzel türler var.
Fiyatlar yoruma açık, meraklısı için önemli değil zaten fiyat.:D
Herkese hitap edecek bitkiler var.
Ricam olacak, şunu getirtin lütfen - Prime-Ark® Freedom Blackberry
Minnettar olurum.

Hayırlı olsun, bol kazançlar.
Sorularımıza muhattap bulduğumuzu umuyorum.
Saygılar.

Jezebel
16-05-2016, 05:46
Reklam demezseniz, böyle bir yer buldum
1001 Fidan - 1001fidan.com (http://www.1001fidan.com/arama.html?dat=rubus&ara.x=22&ara.y=22)
Baya uygun fiyatlı.

aydemiraydın
16-05-2016, 09:14
1001 Fidan - 1001fidan.com (http://www.1001fidan.com/arama.html?dat=rubus&ara.x=22&ara.y=22)
Baya uygun fiyatlı.

adresi benden önce siz eklemişiniz. bu firmadan çok fidan aldım. çok ucuz ve memnunum fakat hepsi kaliteli çıkarmı ? bilemem.

yasinmetin
16-05-2016, 09:17
Baya uygun fiyatlı.

Ne reklamı canım forumun bir amacı da böyle güzellikleri paylaşmaktır bence. Geçen hafta sayın aydemiraydın sayesinde keşfettim ben de ve hemen siparişleri sıraladım. Sayın aydemiraydın saskatonları tadına bile baktı oradan aldığı :)

cockpit
16-05-2016, 09:30
Baya uygun fiyatlı.

Merhaba,

teşekkürler Sayın Jezebel, bu tür firmaları anlamak mümkün olamıyor maalesef.

Nedeni:

Aynı firma iki web sitesi, aynı ürünün fiyatları farklı, birinde stokta yok, birinde var.

RUBUS idaeus Aksu Pembesi Ahududu Fidan (http://www.1001fidan.com/urun-rubus-idaeus-aksu-pembesi-ahududu-fidani-892.html)

AHUDUDU Fidan Aksu Pembesi ,tpl (http://www.dogapeyzaj.com/urun-ahududu-fidani-aksu-pembesi-,tuplu-892.html)

Hele Alanya'da bir firma var ki çok sayıda web sitesi üzerinden sipariş topluyor , ürünler belirtilen nitelikte gelmiyor vs.vs.

Pek çok firma da aynı uygulama içinde. Çok titiz davranmadan sipariş vermek doğru değil. Hangisi olursa olsun sipariş vermeden önce sitenin "hakkımızda" ve "iletişim" bilgilerini incelemek ve "arama" yapmak şart oldu. Daha önce çok sorun yaşadığınız birileri çıkıveriyor karşınıza.

Amacım Sayın Jezebel'in ve diğer arkadaşlarımın paylaşımına ya da firmalara saygısızlık değil kesinlikle.

Saygılarımla

Not: Bu arada siteyi sık kullanılanlarıma ekledim :)

esflora
16-05-2016, 09:49
Sayın Jezebel,

Türkiye'de her ahududu ve böğürtleni yediveren olarak tanımlayarak satış yapanlarda "cahillik" ile "sahtekarlık" arası bir ruh hali olduğunu belirtmek isterim. Bu nedenle sitemizde ahududu çeşitlerini ürün açıklamalarının altında izah etmeye çalıştık. Hangisi yaz çeşidi hangisi yediveren gibi. Internette "Aşılı Yediveren Dikensiz Böğürtlen" satmaya çalışanlar olduğunu göz önünde bulundurarak alıcının önce kendisinin iyi bir araştırma yapıp almak istediği çeşide karar vermesi, ondan sonra da aradığı çeşidi satan yeri bulmasını tavsiye edebilirim.

Avrupa'da primocane böğürtlen olarak Reuben ve Prime Ark 45 satışı mevcuttur. Reuben'in artıları daha fazla olduğu için sadece onu satıyoruz ve gönül rahatlığıyla da ürünümüze "Yediveren Böğürtlen Fidanı - Reuben" adını yazabiliyoruz. Prime Ark Freedom Avrupa'da lisanslı satışı başladığında çeşitlerimiz arasına ilk ekleyeceğimiz çeşitlerden olduğunu yazabilirim. Bu da en erken önümüzdeki yıl olur.

Saygılar

Sn.esflora yazdıklarımla sizi kastetmedim.
Sitenizi daha önce gezmiştim.
Çok güzel türler var.
Fiyatlar yoruma açık, meraklısı için önemli değil zaten fiyat.:D
Herkese hitap edecek bitkiler var.
Ricam olacak, şunu getirtin lütfen - Prime-Ark® Freedom Blackberry
Minnettar olurum.

Hayırlı olsun, bol kazançlar.
Sorularımıza muhattap bulduğumuzu umuyorum.
Saygılar.

Jezebel
16-05-2016, 10:52
Merhaba,

teşekkürler Sayın Jezebel, bu tür firmaları anlamak mümkün olamıyor maalesef.

Nedeni:

Aynı firma iki web sitesi, aynı ürünün fiyatları farklı, birinde stokta yok, birinde var.

RUBUS idaeus Aksu Pembesi Ahududu Fidan (http://www.1001fidan.com/urun-rubus-idaeus-aksu-pembesi-ahududu-fidani-892.html)

AHUDUDU Fidan Aksu Pembesi ,tpl (http://www.dogapeyzaj.com/urun-ahududu-fidani-aksu-pembesi-,tuplu-892.html)

Hele Alanya'da bir firma var ki çok sayıda web sitesi üzerinden sipariş topluyor , ürünler belirtilen nitelikte gelmiyor vs.vs.

Pek çok firma da aynı uygulama içinde. Çok titiz davranmadan sipariş vermek doğru değil. Hangisi olursa olsun sipariş vermeden önce sitenin "hakkımızda" ve "iletişim" bilgilerini incelemek ve "arama" yapmak şart oldu. Daha önce çok sorun yaşadığınız birileri çıkıveriyor karşınıza.

Amacım Sayın Jezebel'in ve diğer arkadaşlarımın paylaşımına ya da firmalara saygısızlık değil kesinlikle.

Saygılarımla

Not: Bu arada siteyi sık kullanılanlarıma ekledim :)

Bursadan bir arkadaşım birazdan o yöne gidip fidanlığı şahsen konrol edecek.
Bursa yolu 2 ci kilometre yazıyor.
Bilgi verince paylaşacağım.
Yaş tahtalara çok bastık, kontrol edelim :)

Jezebel
16-05-2016, 14:19
Arkadaşlar bahsi geçen yer (http://www.1001fidan.com/index.php) gerçekten var ve tüm ürünler ellerinde mevcut.

Lonicera
16-05-2016, 14:26
Ne güzel, çeşitler giderek fazlalaşıyor. Bir de bunları istifleyecek yer bulsaydık iyiydi:)))

athena -asena
18-05-2016, 08:02
Evet bahsi gecen yeri gecen hafta ziyaret ettim. Ellerinde cok degisik cesitler var.

cockpit
18-05-2016, 08:53
Evet bahsi gecen yeri gecen hafta ziyaret ettim. Ellerinde cok degisik cesitler .

Merhaba, o sitedeki PHYSALIS franchetii (http://www.1001fidan.com/urun-physalis-franchetii,-altin-cilek--fidani,-yer-kirazi-1312.html) ile ilgili bir tereddütüm oldu. Komşum rica etti alır mısın diye.

Aslında satıldığı belirtilen ve kırmızı kapsülü olan bitkinin yerine farklı physalis fotoğrafı koymuşlar. Satılan ürün mü yanlış yoksa foto mu? Aradım, yanıt bekliyorum.

Saygılar

athena -asena
18-05-2016, 09:37
Sayin cockpit haftaya tekrar gidecem unutmazsam bakarim size haber veririm.

Jezebel
18-05-2016, 09:46
Merhaba, o sitedeki PHYSALIS franchetii (http://www.1001fidan.com/urun-physalis-franchetii,-altin-cilek--fidani,-yer-kirazi-1312.html) ile ilgili bir tereddütüm oldu. Komşum rica etti alır mısın diye.

Aslında satıldığı belirtilen ve kırmızı kapsülü olan bitkinin yerine farklı physalis fotoğrafı koymuşlar. Satılan ürün mü yanlış yoksa foto mu? Aradım, yanıt bekliyorum.

Saygılar

Ellerinde çok sipariş ve nette yayınladıklarının dışında çok çeşit olduğunu öğrendim.
Yetişemedikleri için internet sitesiyle uğraşamadıklarını söylemişler.
Açıkçası Bayramda atlayıp gitmeyi planlıyorum.
Kimbilir daha neler vardır;)