View Full Version : Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
athena -asena
18-05-2016, 09:56
Sayin jezebel ben gecen haafta saat 4gibi gittim internet uzerinden verilen siparisle ugrasiyoruz deyip inglienmediler ben kendim dolasip istediklerimi aldim size onerim aksam saatlerine kalmayin.
Resimdeki Reuben fidanindaki meyveler gecen yilin surgunlerinde ve onumuzdeki haftalarda olgunlasacak. Alttan gelen yeni surgunlerde ise yeni meyveler olusacak ve Temmuz ayindan sonra olgunlasacaklar.
yasinmetin
19-05-2016, 21:35
Sayın esflora getirttiğiniz ithal fidanları çoğaltıyormusunuz? Yoksa bu şekilde yüksek fiyatlarla satmaya devam mı edeceksiniz? Mesela bu reuben böğürtleni çoğaltmayı düşünmüyormusunuz?
Sayın yasinmetin,
Elimizde 500 çeşit bitki var ve sadece istediğimiz türleri getiriyoruz. Birçok bitkide olduğu gibi Reuben'i de 20 adet getirmişiz. Birkaç nakliye ve resmi ithalat masrafları ile bize maliyeti 53TL olmuş. Bu ürünler profesyonel yetiştiricilik için hazırlanmış güçlü bitkiler.
8 tanesini kendimiz için, 12 tanesini de satış için ayırmıştık. 2-3 adet kaldı sanırım. Onlar tükendiğinde "yüksek fiyatlarla satmaya devam" edemeyeceğiz.
Reuben dahil bazı bitkilerden kısıtlı sayıda (30-40 adet gibi) çoğaltıyoruz. Daha fazla adedi sistemimiz kaldırmaz. En adetli çoğalttıklarımız mum çiçeği ve goji çeşitleri.
Sayın esflora getirttiğiniz ithal fidanları çoğaltıyormusunuz? Yoksa bu şekilde yüksek fiyatlarla satmaya devam mı edeceksiniz? Mesela bu reuben böğürtleni çoğaltmayı düşünmüyormusunuz?
yasinmetin
26-05-2016, 15:38
Sayın yasinmetin,
Elimizde 500 çeşit bitki var ve sadece istediğimiz türleri getiriyoruz. Birçok bitkide olduğu gibi Reuben'i de 20 adet getirmişiz. Birkaç nakliye ve resmi ithalat masrafları ile bize maliyeti 53TL olmuş. Bu ürünler profesyonel yetiştiricilik için hazırlanmış güçlü bitkiler.
8 tanesini kendimiz için, 12 tanesini de satış için ayırmıştık. 2-3 adet kaldı sanırım. Onlar tükendiğinde "yüksek fiyatlarla satmaya devam" edemeyeceğiz.
Reuben dahil bazı bitkilerden kısıtlı sayıda (30-40 adet gibi) çoğaltıyoruz. Daha fazla adedi sistemimiz kaldırmaz. En adetli çoğalttıklarımız mum çiçeği ve goji çeşitleri.
sayın esflora, bilgilendirme için teşekkür ederim. Ben de tam olarak aynı durumdan şikayetçiyim aslında, 53 TL ye binbir zahmet ve zorlukla getirip cüzi miktar karla satmak hem sizin için hem alıcılar için rasyonel değil. Az çok bildiğimiz kadarıyla üzümsü türlerin çoğaltılması kolay, bu nedenle lütfen getirip memnun kaldığınız ürünleri bol bol çoğaltın ki hem siz hem de biz mutlu olalım :) saygılarımla
Japon Ahududu, geçen gün almamıştım, bu gün aldım.
608624
608625
608626
Sn. Lonicera telefonla bilgi veren arkadaş sanırım yanıldı.
Halen var, hem çiçeği üzerinde:)
Bunca heves boşa gitti.
Sanırım Zenfidenın tedarikçisi etiketleri karıştırdı.
Aldığım iki Ahududu da Falgold çıktı.
Yine Japon Ahududum yok.
Tadları mükemmel, üzüldüm desem pek de üzülmedim.
614832
614833
614834
Ekşinin tonu bile yok, tatlı mı tatlı, dokusu diri bir meyve, çok beğendim.
Bigandearly anca olgunlaşmaya başladı.
Reuben onu solladı geçti.
614835
Umarım tadı güzeldir.
Siyah ahududu henüz olgunlaşmadı. Ama iyi gidiyor:)
614841
Tadına bakacağız bu sene :)
Gerçekten de sevmemek ne mümkün. Dile kolay bir yıl bu.
Hemen aklıma gelmişken sormak isterim. Nasıl çoğaltacağız bu bitkiyi? Klasik yöntemlerle mi yoksa başka yöntemle mi? Biraz araştırdım ama bilgi yok gibi. Sıkıntı bitkinin kazık gibi dimdik uzaması:))) Yan dal verirse ne ala, vermezse çok zor yatar bu bitki yere.
"Uç daldırma" ile çoğalttım.
Sizden başka bir kişiye daha verdim. O da meyve aldı.
Dipten de sürekli sürgün veriyor. Verin organik gübreyi, dipten sürsün.
Uç daldırma için sonbaharı beklememiştim, çook uzayan dalları eğerek ucunu cocopeatlı bir saksıya daldırdım.
Şu anki şartlarda duvar dibinde, duvarın üstüne koyacağım saksılara daldırma yapabilirim- 80 litre cocopeatım taze geldi, denemelere hazır.
Bigandearly maalesef şimdilik çok boylanmadı.
Dipten sürmüştü, onu da eskaza kırdım, dertliyim hüzünlüyüm o bakımdan:)
Bigandearly sürpriz yaptı, beklemediğim daldaki bu sabah olmuş:)
615115
Tadına yarın bakayım diyorum :)
Bunlarda bu seneki erkenci böğürtlenler karaka -tay ve ismini bilmediğim oldukca verimli Almanyadan gelen bir ceşit tadı ekşi tatlı arası bir böğürtlen
Tatmak için henüz erkenmiş. 3-4 gün beklemeliymişim.
Baya ekşiymiş bu sabah tattığımda.
Sopalarımdan yalnızca biri dallanmış, meyvelenmişti. İlk meyvemin fotosunu ekliyorum. Hanımla paylaşıp yedik şimdi :) Biz de erken davrandık galiba, hafif mayhoş, minik çekirdekli. Türü Aksu Pembesi mi acaba?
Saygılar
riskideogramı
04-06-2016, 23:51
Sayın arkadaşlar bir sorum olacak, ahududu ile böğörtlen aynı bitki mi? ahududunun meyvesini nerden sipariş edebilirim?***.
Tatlansın diye bekletirken dalında kuruyacak:)
616252
.
Lonicera
05-06-2016, 14:16
Reuben bir karar verebilse clematis mi yoksa böğürtlen mi olduğuna:)))
Sayın arkadaşlar bir sorum olacak, ahududu ile böğörtlen aynı bitki mi? ahududunun meyvesini nerden sipariş edebilirim?***.
Merhaba, aynı meyve değiller. Meyve mi sipariş vermeyi düşünüyorsunuz fidanını mı? Meyve ise online satan yerler var ama güvenli şekilde size ulaşmama olasılığı var. Bulunduğunuz yerdeki büyük market ya da semt pazarlarından bakabilirsiniz.
Arkadaşlar "Türü Aksu Pembesi mi acaba?" diye sormuştum ama 3 gün şehir dışındaydım, 1 adet pembe vardı, şimdi iki fotodaki kadar çoğalmışlar ve koyulaşmışlar, tadı da bal. Türünü bilen olabilir mi?
Saygılar
Lonicera
05-06-2016, 16:35
Sn cockpit, ahududunuzun meyve iriliği, rengi ve tadı ile aksu pembesine çok benzediğini söyleyebilirim. Bu çeşitten bende de olduğu için tahminim bu yönde. Fakat kendine has bir aroması da var. O yüzden kesin olarak budur demek çok zor. Fidanları nereden temin etmiştiniz?
.............. Fidanları nereden temin etmiştiniz?
Merhaba , Büyük Çamlica Fidanlıgı'ndan giderek almıştım, ancak sorduğumda "ahududunun çeşidi mi oluyor?" demişlerdi. :)
Teşekkürler, saygılar
Lonicera
05-06-2016, 18:45
Şaka gibi vallahi))). Demek '' ahududun çeşidi de mi oluyormuş''ha. Söylenecek bir şey yok bu cevaba. Demek ki bunlar (http://www.strawberrytyme.com/raspberry.html)falan hep yalan imiş.
Cahillik ve pişkinlik zaten kolkola gezerler.
Bilen insan mütevazı olur, bilmiyorsa da "bilmiyorum" der.
yarenimex
06-06-2016, 12:45
Cahillik ve pişkinlik zaten kolkola gezerler.
Bilen insan mütevazı olur, bilmiyorsa da "bilmiyorum" der.
Memleketin en başta gelen sorunlarından birini ne güzel ifade etmişsiniz..
Uç daldırma ile Çoğalttığım karaka böğürtlen. Önümüzdeki yıl oldukca çoğaltmış olacağım tek bir kökten 1. yıl sonuda 8 adet fidan elde edebildim seneye 100 adetlik karaka böğürtlen hedefim..
İlk yıl siyahta şimdilik 3 meyve olgunlaştı.
617532
617533
617534
Sıcaktan hiç hoşlanmıyor.
Gölgeleme yapmayı düşünüyorum, yanlardan mı, üstten mi gölgelesem emin olamıyorum.
Dip sürgünler şimdiden akşamüstü çok solgun oluyorlar, suyu görünce akşam diriliyorlar.
Temmuzda çok zorlanacak gibi. Bu ay içinde acil bir şey yapmam lazım.
Lonicera
12-06-2016, 14:25
Gölgeleme için gölgeleme tülü mü kullanacaksınız bilmiyorum ama eğer tül kullanacaksanız bunların % 50 lik olanları çok kullanışlı. Ben üstten kullanıyorum hiç bir sıkıntı olmadı şimdiye kadar. Yok tül yerine ışık geçirmeyen herhangi bir şey düşünüyorsanız (karton vb gibi) bence üstten değil de en azından bitki sabahtan öğleye kadar güneş alıp öğleden sonraki güneşi kesecek şekilde kullanırsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam bitki saksıda değil mi? Saksının üst toprağına gübre. kompost vb. bir şeyler de ekleyin isterseniz. Nemini biraz daha muhafaza etmiş olur. Yok toprakta ise yine aynı şekilde üst kısmı kompost, gübre, saman hatta gazete/karton vb. ile örtebilirsiniz. Çok faydasını göreceksiniz.
Siyah ahududu toprakta.
Diğer ahududular saksıda.
Çam kabuğu işe yarar derseniz kabuk eklemesi yapayım.
Tül veya file kullanmak istiyorum. Uygun ebatta GG de varmış, hemen sipariş geçeceğim.
%50 yeterli diyorsanız onu alayım, diğer bitkiler de rahat ederler.
4 adet dip sürgün var, ölürse çok üzüleceğim.
Lonicera
12-06-2016, 15:45
Elbette çam ağacının kabuğu da bir nebze olsun iş görür, altına 2 kat gazete gibi su tutacak bir şey de koyun isterseniz. Tül için % 50 yeterli bence. Ben 4 yıldır kullanıyorum çok memnun kaldım. Daha önce % 75 almıştım, çok fazla gölgeleme oldu ve pek çok bitkide çiçek gözü oluşumu azalınca değiştirdim. Kolay gelsin.
Gölgelikte iyi olur ama diblerini bıçak, keski gibi aletlerin yardımıyla hafifce belleyip de sularsan cimlerin diblerine su rahatlıkla iner.Ben sürekli ince çapa ile sürekli diblerini belledikten sonra sularım bu sekilde daha canlı duruyorlar..
Sayın serdar1, benim bahçem çok ufak.
Değil çim, bitkilerin dibinde 1 ot bile yok, daima çapalanmış ve tırmıklanmış halde.
Sayın serdar1, benim bahçem çok ufak.
Değil çim, bitkilerin dibinde 1 ot bile yok, daima çapalanmış ve tırmıklanmış halde. Birde şu etken var zonguldak izmire göre cok serin bir yer benim köyüm tam zonguldak karabük ilsınırına yakın dağlık kayın ormanlarına yakın bir köy asidik toprak yapısıda etken biraz ama yinede sulama yapmazsam böğürtlenlerde büyüme gelişme sorunları oluyor..Resimdeki köyümümün manzarası.. Hes barajı nın etkileri filyos nehri sularını yok etti çıplak sarı toprak kısımlarda su kanalları yapıldı. hes barajıda köyün sol tarafına kuruldu..
Keyifle yetiştirdiğim böğürtlenlerim.
Çok güzel görünüyorlar Tatları nasıl.
Çok güzel görünüyorlar Tatları nasıl.
Oruç tutan arkadaşlarımın canını çektirmek istemem ancak mayhoş tatlı bir tadı var. İnsan doyduğunu anlamıyor. ;)
Akşam %55 gölgelemeyi kurduk.
Bu gün siyah ahududunun dip sürgünleri diri diri.
Tam zamanında.
Otomatik damla sulamayı da kurunca iyice rahatlıyacağım.
Ne yazık ki böğürtlenler sıcağa dayanamadı.
Ya Manisa'nın 49 dereceye varan sıcaklıklığı sebep oldu ya da cummrtesi günü dibine 1 kürek bıraktığım çok yıllık(en az 3 senelik) koyun gübresi ile toprak karışımı.
Gübreli topraktan olduğunu düşünmesem de acaba ben miyim sebebi diye sormadan edemiyorum.
Ne yazık ki böğürtlenler sıcağa dayanamadı.
Ya Manisa'nın 49 dereceye varan sıcaklıklığı sebep oldu ya da cummrtesi günü dibine 1 kürek bıraktığım çok yıllık(en az 3 senelik) koyun gübresi ile toprak karışımı.
Gübreli topraktan olduğunu düşünmesem de acaba ben miyim sebebi diye sormadan edemiyorum.
Sıcaklara dayanamamış dikensizler daha dayanıksız oluyor dikenliler nisbeten daha dayanıklı..Dikenli türlerinden edinmeye bakın..
Doğadan böğürtlen manzaraları ;
Bugün karşılaştım kendileriyle :)
Fotograflar çok büyük oldugu için rahatsızlık vermemesi adına kaldırıdm.
habipapo
29-06-2016, 10:32
Uç daldırma ile Çoğalttığım karaka böğürtlen. Önümüzdeki yıl oldukca çoğaltmış olacağım tek bir kökten 1. yıl sonuda 8 adet fidan elde edebildim seneye 100 adetlik karaka böğürtlen hedefim..
Serdar bey iyi günler elinizde fazla varmı karaka böğürtlen
Lonicera
26-09-2016, 13:14
Reuben şaşırtmaya devam ediyor. Sezon kapanmak üzereyken bu da ne şimdi:))
Reuben inanılmaz bir böğürtlen. Mayıs'ta yere diktiğimiz fidan o zamandan beri sürekli meyve verdi ve bu resimleri bugün çektim; hala sürgün, çiçek ve tomurcuk veriyor.
Ticari yetiştiricilik için inanılmaz fırsatlar sunduğunu düşünüyorum. Cevizdeki hedgerow dikim ve budama sistemine benzer bir uygulama ile Mayıs'tan Ekim ayına kadar piyasaya sürekli böğürtlen meyvesi tedariği sağlanabilir gibi görünüyor.
Herkese merhaba,
Bir kaç çeşit ahududu, böğürtlen ve Tay böğürtleni çeşitlerinden almak istiyorum. Aceba bögürtlen, ahududu, tayberry yetiştirenler lezzet olarak hangi çeşitlerden memnun kaldınız yazabilir misiniz? Antalya'da sahile yakın bir yerde büyük saksılarda yetiştirmeyi düşünüyorum ve dikensiz çeşitleri tercih ediyorum.
Lonicera
01-12-2016, 11:17
Sn pin@r, bu başlıkta aradığınız tüm soruların yanıtları mevcut. Geriye dönük okursanız farklı çeşitler hakkında da bilgiler var.
Reuben şaşırtmaya devam ediyor. Sezon kapanmak üzereyken bu da ne şimdi:))
2014/2015 yılbaşında yemiştim:)
Lonicera
01-12-2016, 13:29
Bendeki meyve tutmadı ama hala çiçek açmaya devam ediyor. Çok ilginç uç daldırması yaptıklarımdan tutan olmadı. Önümüzdeki yıl kökten ayırma ile çoğaltmaya çalışacağım.
Reuben'i yazın uç daldırma yapın.
Diğerleri bu mevsim çok güzel kökleniyorlar uçtan.
Sn pin@r, bu başlıkta aradığınız tüm soruların yanıtları mevcut. Geriye dönük okursanız farklı çeşitler hakkında da bilgiler var.
Sevgili Lonicera forumu takip etmeye çalıştım ama özellikle tad bakımından yorum yapan çok yok. Genelde görüntüleri güzel ama tadı mı kötü sorusu aklıma takılıyor? Yetiştireceğim alan kısıtlı bir alan bu nedenle çok fazla çeşit deneme şansım da yok. Bir tek karaka ve bir sarı renkli ahududu çeşitinin tadı güzel denmiş. Tayberry yetiştiren pek yok sanırım. Bir arkadaşım adını hatırlayamadığı bir böğürtlen çeşitini "söküp attım tatsız bir şeydi" dedi . Ben de söküp atmaktansa(benim için feci bir durum ömür boyu sevmediğim bir çeşitle yaşarım herhalde) belki tadını beğendiğiniz çeşitler vardır ona göre dikerim diye düşünmüştüm. Neyse her şey hayal edilen gibi olmaz.
Sorumu tembellik ederek soru sorup hazıra konmak gibi algılamış olabilirsiniz ama yukarıda anlattığım konular nedeniyle sordum bu soruyu. Sizler eskiden beri forumlarda beraber tartıştığınız için konunun takibi sizleri için kolay olabilir ama malesef benim gibi yeni birisi için kısa sürede okuyunca oldukça yabancı ve karışık bir yazı. Yine de okuyabildiğim kadar baktım. Mesela biriniz bir çeşiti yazıyorsunuz tamam iyi gibi derken mayhoş ekşi tam anlamadım gibi yorum gelebiliyor bu sefer en başa dönüyorum. Belki de forumlarda soru sormamalıyım onuda bilemedim. Neyse uzattım kusura bakmayın.
Lonicera
02-12-2016, 06:07
Sn pin@r, damak tadı kişiden kişiye değiştiği için sormuş olduğunuz soruya ''budur''dememiz mümkün değil. Satıcılara bakarsanız hepsi birbirinden güzel. Siz yine de geçmişe dönerek sayfayı ayrıntılı incelemeye çalışın. Örneğin pek çok çeşidi olan domates için de hangisini önereceğiz arkadaşlara? Benim ''mükemmel'' dediğim çeşide siz '' eh işte'' yorumu yapabilirsiniz.
Ayrıca yetiştirilen ürün ortamı da çok farklı kılıyor elde edilen ürünü.Başıma gelen bir olay tam da buna örnek teşkil ediyor. Bu yıl şeker kamışı yetiştirmeyi denedim. Bahçe toprağım çok kötü ve az olduğu için neredeyse tüm bitkilerimi saksıda yetiştirmeye çalışıyorum. Şeker kamışını da hem toprağa hem bahçenin bir köşesine ektim. İçinde mükemmel harç malzemesi olan saksıdaki şeker kamışı hasat zamanı geldiğinde beni hayal kırıklığına uğrattı, neredeyse tadı hiç yoktu. Ama kötü bahçe toprağındaki ise bal gibi tatlı oldu.
Yerimiz az çeşit de çok ne yapacağız peki? Yorumlar da pek çok faktöre göre değişiyor. Bilmem anlatabildim mi?
Ama yine de size kendi tercihimi belirteyim. Bal gibi lezzet istiyorsam böğürtlen yerine ahududuyu tercih ederdim. Öncelikle sarı ahududu sonra aksu pembesi.
Pek çok çeşit içinde öne çıkmış olan böğürtlenlerde ise benim favorim Tayberry, Karakablack ve Boysenberry. Şimdi başka bir arkadaş çıkıp farklı liste sunup '' benim de favorim budur'' derse ki mutlaka çıkacaktır, o zaman işin içinden çıkmak size kalıyor artık:)))
Hadi gene iyisiniz, kaptınız reçeteyi:))) Şaka bir yana Antalya için ahududu önerebilirim. Böğürtlen için de dikensizlerden uzak durun. Elimizde ve satıcılarda daha bir sürü yorum yapılmayı bekleyen çeşitler de var.
Ne demiş Nazım '' en güzel şiir henüz yazılmamış olandır''.. Kolay gelsin.
aydemiraydın
02-12-2016, 08:41
sn. pınar hanım , bende sayfaları okudum . fakat şu iyidir diyemiyorum. çünkü her çeşidin iklim isteği farklı. bende öne çıkan çeşitlerden birer adet edindim denemeler yapıyorum. bursa karasalına uygun çeşidi çoğaltacağım.
Yeşiltan
02-12-2016, 09:07
Ben ektim geçen sene tutmadı **** yerini sevmedi.
Sayın aydemiraydın bende forumları okuyunca sizin gibi seçemedim. Siz geçen sene de bana yardımcı olmaya çalışmıştınız çok teşekkür ederim.
Sayın Lonicera sizin de ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Biraz sitemle de olsa kaptım reçeteyi haklısınız ama gerçekten kafam karıştı. Keşke çok büyük bir yerim olsaydı her çeşiti deneyebilseydim. Bu arada ben düşünürken üç böğürtlenim oldu arkadaşım aldı fuardan. Dikensiz uzak durun dediğiniz çeşitlerden :p kısmet ne yapalım. Birde aronya diye bir bitki daha var açıkçası ilk defa duydum. Biraz küçükler, büyütebilirsem ve meyve alabilirsem yorum yazarım. Dediğiniz çeşitlerden de alacağım.
Lonicera
05-12-2016, 17:15
Sn pın@r, Aronya dediğiniz çeşit böğürtlen değildir herhalde. Burayı (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/8586.htm) inceleyin dilerseniz.
Sn pın@r, Aronya dediğiniz çeşit böğürtlen değildir herhalde. Burayı (http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/8586.htm) inceleyin dilerseniz.
Böğürtlen değil biliyorum çeşit yazınca öyle anlaşılmış düzelttim şimdi. Siz yetiştirmişsiniz berbat tadı varmış. Tahmin etmiştim meyvesinin faydalararı yazılmış ama tadından bahsedilmemiş çoğu yerde. Davetsiz misafir kendisi kabul ettik artık tadı kötü de olsa sonbahar yaprakları için bile dikilir diye düşünüyorum.
Lonicera
06-12-2016, 06:34
Gözünüzden kaçmış olmalı herhalde, benden başka aronia için tad değerlendirmesi yapan epey arkadaş var. Şimdiye kadar tadı güzelmiş diyen çıkmadı. Bir ara dökülmeye yakın olgun tadına baktığımda fena değil gibi bir yorum yapmıştım. Tabii bu yorum biraz da kendimi teselli için yazılmıştı:))) Ama tadı gerçekten de ilaç gibi. İnşallah faydası da ilaç gibi olur.
aydemiraydın
06-12-2016, 07:05
Sayın aydemiraydın bende forumları okuyunca sizin gibi seçemedim. Siz geçen sene de bana yardımcı olmaya çalışmıştınız çok teşekkür ederim.
Sayın Lonicera sizin de ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim. Biraz sitemle de olsa kaptım reçeteyi haklısınız ama gerçekten kafam karıştı. Keşke çok büyük bir yerim olsaydı her çeşiti deneyebilseydim. Bu arada ben düşünürken üç böğürtlenim oldu arkadaşım aldı fuardan. Dikensiz uzak durun dediğiniz çeşitlerden :p kısmet ne yapalım. Birde aronya diye bir bitki daha var açıkçası ilk defa duydum. Biraz küçükler, büyütebilirsem ve meyve alabilirsem yorum yazarım. Dediğiniz çeşitlerden de alacağım.
şu an dikili karaka böğürtlenim var. bursa fuarından dikensiz böğürtlende almıştım. yorumları daha evvel görseydim almazdım. 2 adette Reuben böğürtlenim geliyor. beğendiklerimi çoğaltacağım. beğenmediklerimide imha ederim.
meyvelerini henüz görmedim fakat her çeşit aronya fidanım var. sanırım 2017 de meyvelerini görebilirim. aronya meyvesi tek başına tüketilecek bir meyveye benzemiyor. meyve kokteyline katılıp tüketilibilir veya fermente icecek olarak tüketilebilir.
aronya fidanına talep düştü. bizler pahalı fidanlar aldık fakat şu an doku kültürü ile üretim yapan işletmeler aronya fidanlarını 2 liraya satacak yer arıyor. bakmayın hobicilere 50 liraya fidan sattıklarına.
Vallaha moral oldunuz camdan atasım geldi :p. Şaka yapıyorum atamam tabii ki. Lonicera gözden kaçmadı böğürtlen olarak alınmadı. Arkadaşım almıştı fuarın son günüydü "burda böyle bir bitki de var alayımmı demişti bende bilmiyorum ne olduğumu al deneyeyim" demiştim. Davetsiz misafir demem ondan. Neyse tadını beğenmediklerimi reçel ve sirke olarak değerlenirim artık.
Bende ekeceğim ama ne tür olmalı?
aydemiraydın
07-12-2016, 07:58
Bende ekeceğim ama ne tür olmalı?
karaka black ve reuben sanırım en popüleri.
Vallaha moral oldunuz camdan atasım geldi :p. Şaka yapıyorum atamam tabii ki. Lonicera gözden kaçmadı böğürtlen olarak alınmadı. Arkadaşım almıştı fuarın son günüydü "burda böyle bir bitki de var alayımmı demişti bende bilmiyorum ne olduğumu al deneyeyim" demiştim. Davetsiz misafir demem ondan. Neyse tadını beğenmediklerimi reçel ve sirke olarak değerlenirim artık.
Merhaba,
tadını beğenmediklerinizi kurutun ve kışın çay yapın.
Soğuk algınlığına çok iyi geliyor, mis gibi de kokuyor, hafif de mayhoş oluyor.
Dondurun pastalarınızda kullanın.
Çok sevdiğim ve çok uğraş verdiğim bir meyve grubu.
İzmir ikliminde zor yetişiyor sadece :)
Kolaylıklar.
Kaydet
Merhaba,
tadını beğenmediklerinizi kurutun ve kışın çay yapın.
Soğuk algınlığına çok iyi geliyor, mis gibi de kokuyor, hafif de mayhoş oluyor.
Dondurun pastalarınızda kullanın.
Çok sevdiğim ve çok uğraş verdiğim bir meyve grubu.
İzmir ikliminde zor yetişiyor sadece :)
Kolaylıklar.
Kaydet
Konu benim böğürtlenlerle gelen aronya yüzünden biraz yön değiştirdi. Aronyadan mı bahsediyorsunuz böğürtlenlerden mi?
Aronyayı yaşatamadım.
Konumuz böğürtlen ve ahududular ;) onlardan bahsettim.
An itibarı ile Ahududum
636683
Mutlu yıllar:)
Lonicera
01-01-2017, 18:10
İzmir bile olsa bu mevsimde ahududu...Gör de inanma:))
Nasıl ikna edelim :)
Çıkıp bahçede gece çekimi mi yapayım ?
636710
636711
636712
:D
Benimde bir haftaya önceye kadar ahududum sizinki kadar meyveleri vardı...
Lonicera
02-01-2017, 05:25
Nasıl ikna edelim :)
Çıkıp bahçede gece çekimi mi yapayım ?
636710
636711
636712
:D
Ohooo, o takvimlerden bize de verdilerdi Kasım ayında. Günlük gazete önünde çekim de isterdik:)))Hatta dokunmadan, tatmadan inanmamak lazım böyle şeylere:D. Maaşallah, çok güzel görünüyorlar. Erica mıydı bunlar? İnşallah değildir, bendeki meyveyi verdi ardından kurudu gitti.
Heritage Raspberry (http://yandex.com.tr/clck/jsredir?from=yandex.com.tr%3Bsearch%2F%3Bweb%3B%3B&text=Raspberry%20%27Heritage%27&uuid=&state=PEtFfuTeVD5kpHnK9lio9dFa2ePbDzX7fH_cbK-eu2V8J4cbFpzDXWwD9FlNNMwO6iDMRXuqS2E3mp7E_1DzOw&data=UlNrNmk5WktYejR0eWJFYk1LdmtxbzhBWExuLW1LMVRCV 3lOYi1nWGZQaUdBbUp5WTBqckhJNVl3bEY2U1p2Y1ZjOFlQMl9 ocmZQbzBONFpIS29CMGZCXzRxZDdpOHlUb0xJVGt4UTh6SHBEY jJJbGY4b0Z6WlBUYUh4ZEUzTXRKLXlKNzZ3a3RxMmRTc2NvcjR URjNR&b64e=2&sign=2e041d8e02ceda70f2228b37234e0d78&keyno=0&cst=AiuY0DBWFJ5Hyx_fyvalFGK31491s4bz9el2xh_Amp77Ai zeWwakD3V3W3zB3_1Nyw0atvqiW0D0gSo99aTfpOYBAqs6Gog7 tYT25y887v7zpBbzbKW3VIRpPe1w52tWYxcdRy0QukEugKkcFD J1OHPeVeSD35O73tdESZP0wGrGXa5k-xGU3UoRlrEgg01U&ref=orjY4mGPRjkh5N2Mxdt9IqMz5sJwv1XfEcWFTS8KKeYLFg x6E8LdjNSjXrNEByNkLcmjTS2flMuYf-qCnbDYrdI8_nLJaTXi&l10n=tr&cts=1483339998579&mc=3.5777471629109443)
bir kök kalmıştı, size de ve 3 arkadaşa daha elden verdim.
Saksıda olan yaşadı, gerisi çoktan öldü.
Gazete almıyoruz.
Taşlıbahçe
20-02-2017, 21:56
Sn jezebel ve lonisera, bu sayfalarda bir yerde izmir icin uygun cesitlerden bahsettiginizi hatirliyorum, bugun soyle bir bakindim bulamadim. Gecen zaman icinde daha baska tecrubeleriniz de olmustur muhtemelen. Izmir'de degilsek de nihayetinde Ege'ye bakiyoruz :)
O yorede zorlanmayanlarla iyi sonuc aliriz diye dusunuyorum. Sizlerden ricam, deneyimlediginiz cesitler arasindan verim, lezzet, hastaliklara veya iklim sartlarina dayaniklilik soz konusu oldugunda favori cesitlerinizi, bogurtlen, ahududu, bunlarin melezleri veya mutasyonlari farketmez, yazarsaniz sevinirim. Sevgiler, saygilar...
Taşlıbahçe
21-02-2017, 14:06
Sn lonisera'nin İzmir için favorilerini onceki mesajlarda buldum. Tat ve aroma olarak Tayberry ve Karakablack. Hem tat hem ürün bolluğu için Boysenberry.
Bir onceki mesajin kriterlerine olgun meyve dayanikliligini eklersek en azindan web ortamindaki genel gecer bilgilere gore "boysenberry" yi elemek gerekiyor, sizlerin de fikri bu yonde mi?
Lonicera
22-02-2017, 13:26
Aynen dediğiniz gibi sn Taşlıbahçe:))
Reuben tomurcuklari cicek acmak uzere
Ankara'dayım ve böğürtlen almak istiyorum.Bauhaus'a baktım black satin diye bir çeşit var.Acaba Ankara'da nerden alabilirim birde buraya uygun güzel bir çeşit var mıdır?Bilgilendirirseniz sevinirim.
Sn.Lonicera sizden gelen bu böğürtleni yaşatıp çoğaltabildim.
Ancak ismini unuttum.
Hangisi olduğunu resimden tanıyabildiniz mi:confused:
644068
644069
Tekrar teşekkürler.
Lonicera
15-04-2017, 06:35
Sn Jezebel, maaşallah, çok güzel bakmışşsınız . Görebildiğim kadarıyla dikensiz Loganberry.
Erdogan Er
20-04-2017, 12:35
Maşallah hepsi çok güzeller. Ben de bahçemde bir 'Berry' ailesi oluşturuyorum. Şimdilik Boysenberry, Japanese Wineberry, Brazos ve Bursa dikensiz böğürtleni türleri var. Bu Bursa dikensizi de 1 ve 2 diye numaralandırmışlar. Tam olarak farklarını bilmiyorum.Tayberry satın alma girişimim ise başarısızlıkla sonuçlandı.
Ahududa biraz yavaş kaldım; elimde sadece şu meşhur yediveren cinsiyle Siyah Ahududu türü var.
İstanbul'a kargo çok sıkıntılı. Sadece Yalova tarafındaki fidanlıklardan doğru düzgün paketlenmiş kargolar sağlam geliyor. Diğer şehirlerden gelenler ya iyi paketlenmemiş oluyor ya da uzun yollarda kargo firmalarının özensizliklerinden heba olup gidiyor. Allah'tan şimdiye kadar kargoda hasar görmüş fidanların ya parasını geri aldım ya da sağlamlarını göndertmeyi başardım. Fakat bazen sıkıntı ve strese değer mi diye de düşünmüyor değilim. Nihayetinde bu benim için bir hobi...
Asıl ilgi alanım Yaban Mersini aslında. Bahçemde onlar için özel bir alan oluşturuyorum; kükürtle pH değerini düşürüyorum. Mayıs ayı içersinde dikim yapacağım kısmetse.
Elinde değişik tür böğürtlen ve ahududusu olan varsa tavsiyelerinizi beklerim. Bu iki meyve fidanı hakkında çok okuma-inceleme yapmaya zamanım olmadı, ama tadlarına bayılıyorum :)
Esen kalın
Lonicera
21-04-2017, 18:38
Sn Jezebel, bakalım siz bunu hatırlayabilecek misiniz? Hani '' bir zamanlar fakir ama gururlu bir böğürtlen vardı'' ve siz ondan bana köklendirip vermiş , kendinizinkini öldürmüştünüz:))))
Bedford Giant olabilir mi acaba. Bendeki öldü :(
Bence bahçenin toprağını sevmedi.
Lonicera
22-04-2017, 13:33
Bingooooo......Ben de kesin ölür diyordum ama şubat ayında cocopeat/perlit /kum karışımı hazırlayıp aktardım. Bakalım dipten yavru verecek mi? Gördüğüm en nazlı böğürtlen diyebilirim.
Amerikada bunu geliştirmişler-Giant Kiowa Blackberry.
Yok mu Amerikada bize bunu gönderecek kimseler:confused:
Meyve boyu 2", yani 5 cm.
645327
645328
645329
Kokusu ve tadı da güzelmiş diyorlar.
Loganberry sevdi yerini.
645368
Tarih veremem ama yakında tadına bakılacak:)
Lonicera
23-04-2017, 13:42
Tat konusunda beklentiniz çok yüksek olmasın ve mümkün mertebe rengi iyice koyulaşana kadar hasat etmeyin. H Biz taze tüketimden ziyade reçel olarak değerlendirdik ve mükemmel aromalı bir şey oldu.
Böğürtlenlerim ve birkaç gün önce sözünü ettiğim ahududu fidem ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uzumsu-meyveler/610591d1462708724-100_6399.jpg
http://i.hizliresim.com/1L3NDG.jpg
Biraz büyüdük :)
Türü nedir acaba merak ediyorum ama sanıyorum meyveyi görmeden söylemek zor.
Reuben bogurtlenin saksidaki performansi da yerdeki gibi cok iyi.
Mahmut Ozkur
02-05-2017, 12:35
Merhaba,
Geçen sene, dededen kalma 15 senedir insan girmemiş ve artık orman sayılabilecek bahçeye en azından insan girebilir hale getirmek için motorlu testere ve ot ilaçları ile saldırmış fakat pek becerememiştim. Özellikle böğürtlen kafamdaki tek düşmandı. Ne yaptım ne ettimse azaltabildim ama kurutamadım.
İş yerimde ise dikensiz, meyveleri daha iri fakat ekşimsi bir tür daha var ve iki senedir bu zamanlarda başlayarak bir kaç ay meyvelerini yiyorum. İki sene önce bir dal alıp köklendirerek saksıya ektim. Geçen sene ellemedim, bu sene dallarda seyreltme yaparak ilk önce 3 dal bıraktım ama daha sonra çiçekteyken çıkan bir iki dala daha izin verdim.Bu sene epey çiçek açtı fakat meyveleri henüz oluşmadı. Dalları da zayıf görünüyor. iki hafta önce suda eriterek 20-20 gübre ve seyreltilmiş kuş gübresi verdim. Zayıflığını, dallarının ve üstündeki meyvelerin fazla olması nedeni ile saksının ve beslenmesinin yetersiz olmasına bağlıyorum. Önerileriniz varsa uygulamaya hazırım.
646382
Yine iki sene önce bir kök de aşılı böğürtlen geldi fakat aşının üstü kurudu ve bildiğimiz, geçen sene kökünü kurutmaya çalıştığım yabani böğürtlen ile kalakaldım. Ben de, geçen sene sen beni terbiye ettin, bu sene ben seni terbiye edeceğim diyerek, en güçlü dalı bırakıp, diğerlerini kestim, kalan dalı ipe sardım daha sonra çıkan filizleri kırdım. sulandırılmış 20-20 gübre verdim ve toprağa organik kahve çekirdeği tortusu karıştırdım. Şuan üzeri böğürtlen dolu ve gelişimleri tatmin edici. Meyve tutumundan sonra alttan çıkan filizleri gelişmesi için bıraktım. Böğürtlenleri topladıktan sonra ana dalı kesip, gençlerin önünü açacağım. Aramızı düzeltebilirsek seneye devam, yoksa kışa girerken böğürtlen ile vedalaşacağız.
646383
Erdogan Er
12-05-2017, 14:15
Hepsi de çok güzeller, maşallah :)
İlk meyveyi Loganberryden yedim, darısı diğer berry 'lerin başına :)
647840
Şeker kısıtlaması bulunan şahıslar, benim gibi, rahatlıkla tüketebelirler.
Beğendim, üreteceğim.
dalperen
18-05-2017, 12:26
Stockholm’den bir adet All Gold çeşidi ahududu fidanı aldım ve bahçeme diktim.
Alırken dip sürgünü olan bir fidanı seçtim. En azından gelecek yıl meyve almayı garantilemek istedim.
Sabırsızlıkla yerine alışmasını ve coşmasını bekliyorum.
Fall Gold olarak da bilinen All Gold altın sarısı renkte meyve veren bir ahududu çeşidi. Çok iyi meyve veren All Gold Kore’de geliştirilen bir melez. Dahası, soğuğa dayanıklı... Büyük meyvesi bal gibi tatlı ve taze tüketilmek veya muhafaza için harika. Batıda restoranlarda tabakları süslemek için de kullanılıyor. İlk meyveler haziran ortasında, ikincisi Eylülde olgunlaşıyor.
Ben de kız kadeşimden İstanbuldan üç sürgün getirdim ve Eskişehir'de bahçeme diktim. İkisi tuttu. Ben de dikenli ve dikensiz iki ahududu var. Mayıs ortasında diktim ve diktiğimde 3-4 cm idi. Toprağımda iyi. Sarı imiş ve sonbaharda oluyormuş.Bauhaus'dan almış.( büyük ihtimalle fall)
Benim sorum olacak bilen varsa da söylerse sevinirim.
1- Fall Gold olduğunu nasıl anlarız ?
2- Fall Gold yavaş büyüyor diyorlar. Sizce bitki performansı nasıl ?
latif.07
20-05-2017, 00:12
Bunlarda benim bögürtlenlerim saksı olarak su damacanasına dikmiştim saksısında komşu olarak domateslerim de var :p Bu sezon 1 yaşında ve 7-8 tane bögürtlen verdi kokusuda pek hoş :eek:
dalperen
22-05-2017, 13:10
Herkesin emeğine sağlık. ben bu meyneleri pek sevdim
yasinmetin
22-05-2017, 14:00
Ben de kız kadeşimden İstanbuldan üç sürgün getirdim ve Eskişehir'de bahçeme diktim. İkisi tuttu. Ben de dikenli ve dikensiz iki ahududu var. Mayıs ortasında diktim ve diktiğimde 3-4 cm idi. Toprağımda iyi. Sarı imiş ve sonbaharda oluyormuş.Bauhaus'dan almış.( büyük ihtimalle fall)
Benim sorum olacak bilen varsa da söylerse sevinirim.
1- Fall Gold olduğunu nasıl anlarız ?
2- Fall Gold yavaş büyüyor diyorlar. Sizce bitki performansı nasıl ?
Ankara'da en hızlı büyüyen ve yayılan fallgold oldu. Çok verimli oldukça tatlı ve aromalı bir tür. heritage, malling promise gibi kırmızı ahudutlarım da var ama en çok sarı ahududu yiyorum. o kadar söyleyeyim. Ayrıca fazladan çıkanları Kütahya'da da denedim sonuç muazzam, tutabilene aşkolsun ;)
Uzun zamandır böğürtlen yetiştirmek istiyordum buradaki forumdan ve bir iki kişiden fikir alarak bir kaç çeşite karar vermiştim ama satan yer bulamadım, bazı fidancılara da güvenemedim. Bu sene aradığım çeşitleri değil denk gelen üç çeşiti siparişi verdim ve yetiştirmeye başladım. "Arapaho" çeşiti hiç çiçek açmadı. "Brazos" çeşiti meyve verdi ve tadı çok güzel ve iri (tek dezavantajı bu çeşitin dikenli olması). "Bursa dikensiz" yazan çeşitinin olgunlaşmasına biraz daha var ama çok verimli görünüyor. Tadı konusunda tekrar yazacağım.
dalperen
23-05-2017, 11:16
İyice olmasını bekleyin.
Herkesin ağız tad algısı farklı, beğeneceksiniz.
Falgoldu da tatma fırsatım oldu, çok lezzetli.
Umarım hepsini çoğaltırız:)
Size verdiğim Bedford Giant nasıl?
Bendeki öldü. Artık Bedford almıyacağım.
Reuben pembeleşti, dört gözle bekliyorum, o da çok uzun süre meyve vermeye devam edenlerden.
Fallgold dikenli mi ?
Reuben dikmemi önerir misiniz ? Uzun süre verimli bir cins istiyorum da. Bi kaç sürgün gönderirseniz de hayır demem mümkünse.
dalperen
23-05-2017, 11:26
Fallgold dikenli mi ?
Reuben mi yoksa Logan mı veya Boysenberry mi dikmemi önerir misiniz ? Uzun süre verimli bir cins istiyorum da. Bi kaç sürgün gönderirseniz de hayır demem (mümkünse).
Veya arkadaşlara sorumdur ve ricamdır.
Ahududularım var. Bi de fallgold olduğumdan şüphelendiğim sarı ahududum var.
Fall gold arıyorum bulamıyorum Ankara'da satan bir yer biliyormusunuz?Ayrıca dedikleriniz doğru aroma işi kişinin kendine bağlı bir durum.Fall gold sanırım daha hassas bir ahududu çeşidi olacak ki birden öldü fakat klasik ahududular dağıldıkça dağıldı.Benim gözlemim de böyle.Bizim fallgold un tadını çok seviyordum ama ne yazıkki sizlere ömür.Dikenli bir tür olduğu söylenemez ama bol bol meyveli ve tatlı bir aroması var.Tayberry ve loganbery bögürtlen melezi türler biraz daha ekşili tatlılı bir aroması var.Ben mesela tayberry i yiyemiyorum tadını pek beğenmedim.Orijinal ahududu çeşitleri jelibom kıvamında bir aromaya sahipler.Bazıları da bu kadar şekerli olmasını sevmez mesela:)
Reuben bile olmuş, Logan çok güzel tatlanmış,Heritage de işte şöyle böyle.
Rengi soluk biraz, derdi ne anlamadım.
Boysenberrynın 1 aya kadar olgunlaşacağı yok.
Artık kimsenin adını aklımda tutasım yok, etiketler kayıp.
649466
649467
649469
649470
.
muratcolak
28-05-2017, 09:28
Bahçedeki böğürtlen ocaklarından bir tanesinin yaprakları çok açık renk olarak kaldı...Bir element eksikliğimi acaba.Yanındaki diğer ocaklarda hiçbir sıkıntı yok.
latif.07
28-05-2017, 12:34
Bahçedeki böğürtlen ocaklarından bir tanesinin yaprakları çok açık renk olarak kaldı...Bir element eksikliğimi acaba.Yanındaki diğer ocaklarda hiçbir sıkıntı yok.
Azot eksik gibi duruyor, bulabilirseniz organik hayvan gübresi verin. Organik bulamazsanız npk 15-15-15 gübre verin 1 çay bardağı kadar sonra sulayın 2-3 haftaya düzelir
muratcolak
28-05-2017, 15:01
Azot eksik gibi duruyor, bulabilirseniz organik hayvan gübresi verin. Organik bulamazsanız npk 15-15-15 gübre verin 1 çay bardağı kadar sonra sulayın 2-3 haftaya düzelir
Cok tesekkurler
dalperen
14-06-2017, 10:44
649466
649467
649469
649470
.
649466
649467
649469
649470
.
Sayın Jezebel;
Benim de hep cevabını aradığım sorular sizde. Acaba hangisinin aroması daha iyi. Reuben, Boysenberry, Tay., Heritage. Hangisi daha verimli ?
Hangisinin mevsimi daha uzun ve en önemlisi öneriniz ?
Aslında İzmir olarak şanssız sayılırız.
Çok sıcak ve nem oranı beklenenin aksine düşük.
Benim kanaatim koleksyon yapılması yönünde.
Böylelikle kendinize uygun olan meyveyi kendiniz seçersiniz.
Hem tüm bu güzel şeyleri şahsen tatsanız fena mı olur.
Satın alacağınız yer önemli, ne sattığını bilmeyen satıcılar da var.
Sertifikalı olması şart.
Bursa 2 de iyi ama meyveleri olgunluğa ulaşmasına daha aylar.
Bahçenin dışına diktim, tam bir orman halini aldı.
Karaka black aroma ve tat olarak mükemmel.
Mayıs boyu yoğun meyve veriyor, ufak dikenleri var,ama yerlinin dikenleri gibi kanca gibi değil.
İşte bazı türlerin ilk yıl her dalda meyve vermesi, bazılarının da ikinci yıl vermesi en önemli fark.
Şahsen diktiğim yıl meyve görmek isterim. Reuben ve Heritage tavsiye etmemin nedeni bu.
Hadi kolay gelsin.
aydemiraydın
17-06-2017, 16:18
651968
651969
ruben ve karaka böğürtlenler.
aydemiraydın
17-06-2017, 16:20
651970
yediveren ahududular.bu yıl çok meyve verdiler.
Resulgur
18-06-2017, 09:04
651968
651969
ruben ve karaka böğürtlenler.
Sn. aydemiraydın çelik köklendirme yapıyor musunuz ? Bu bitkilerde köklendirme ne zaman yapılıyor ?
aydemiraydın
18-06-2017, 09:22
Sn. aydemiraydın çelik köklendirme yapıyor musunuz ? Bu bitkilerde köklendirme ne zaman yapılıyor ?
ahududu ve böğürtlenlerden hiç çelikleme yapmadım. sebebide hangi çeşitleri çoğaltacağıma bu yıl karar vereceğim. elimde çok çeşit var. temmuz ayı çelikleme için uygun sanıyorum. farklı metodlarda deneyebilirim. şimdi frenk üzümlerini çelikledim ,kışınki çeliklediklerimde meyveler var. bi parseli frenk üzümlerine ayırdım. ahududu ve böğürtlenler içinde yer düzenliyorum. çilekle uğraşmaktansa ahududu ve böğürtleni tercih ederim.
Resulgur
18-06-2017, 09:29
ahududu ve böğürtlenlerden hiç çelikleme yapmadım. sebebide hangi çeşitleri çoğaltacağıma bu yıl karar vereceğim. elimde çok çeşit var. temmuz ayı çelikleme için uygun sanıyorum. farklı metodlarda deneyebilirim. şimdi frenk üzümlerini çelikledim ,kışınki çeliklediklerimde meyveler var. bi parseli frenk üzümlerine ayırdım. ahududu ve böğürtlenler içinde yer düzenliyorum. çilekle uğraşmaktansa ahududu ve böğürtleni tercih ederim.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Farklı türler üzerinde yoğunlaştığınızı görüyorum ve çalışmalarınızı merakla takip ediyorum. Saygılar
Karaka Black soldaki ve Tupy sağdakiler
Bugün itibariyle durumları:
Karaka Black soldaki ve Tupy sağdakiler
Lezzet klasmanında kim önde :confused:
8 kişiden 7 si Tupy yi daha lezzetli buldu. Tupy bizi çok şaşırttı; bitkisi çok biçimsiz ve gösterişsiz ama meyveler inanılmaz: çok iri, sert, sulu, çıtır çıtır ve tadı da hoş. Raf ömrü çok uzun olur hissi veriyor ve verim yüksek. Bütün Latin Amerika'da ticari yetiştiricilik için neden kullanıldığını anlamış olduk.
Lezzet klasmanında kim önde :confused:
nilufers
06-07-2017, 16:52
merhabalar,
arkadaşlar, kaliteli Ahududu fidanı alabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz ? internet sitelerinde baktım, çoğunda "stokta yok/ tükenmiş" , o yüzden tecrübe ve bilgilerinize güvenerek buradan sormak istedim
8 kişiden 7 si Tupy yi daha lezzetli buldu. Tupy bizi çok şaşırttı; bitkisi çok biçimsiz ve gösterişsiz ama meyveler inanılmaz: çok iri, sert, sulu, çıtır çıtır ve tadı da hoş. Raf ömrü çok uzun olur hissi veriyor ve verim yüksek. Bütün Latin Amerika'da ticari yetiştiricilik için neden kullanıldığını anlamış olduk.
Stokta varsa isterim ;)
çiçeksever
07-07-2017, 09:38
merhabalar,
arkadaşlar, kaliteli Ahududu fidanı alabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz ? internet sitelerinde baktım, çoğunda "stokta yok/ tükenmiş" , o yüzden tecrübe ve bilgilerinize güvenerek buradan sormak istedim
esflorada var gözüküyor.
aydemiraydın
07-07-2017, 09:43
esflora firmasında tüm sezon ahududu seti de var.
çiçeksever
07-07-2017, 09:52
Arkadaşlar böğürtlenle ahududu arasındaki fark nedir?
çiçeksever
07-07-2017, 09:55
Ben 2 sene önce 1 arkadaştan 2-3 çelik almıştım. Şu anda kızardı. Fakat ne olduğunu anlayamadım. Ben böğürtlen zannediyordum.Fakat internetten bakınca kafam karıştı.Birbirlerine çok benziyorlar. Yaprak, bitki veya meyve farkı ne acaba?
nilufers
07-07-2017, 10:14
Arkadaşlar böğürtlenle ahududu arasındaki fark nedir?
En basit ve ilk akla gelen fark ahududu meyvesi - pembe/ kırmızı, böğürtlen- siyahtır (koyu mor).
Fakat bu yanıltabilir, en önemli farkları : böğürtlen 3 metreye kadar uzanabilen, sert dikenli , koyu yapraklı bitkidir, meyvesi koparıldığında sapın beyaz kısmı-ortası içinde kalır, çok tatlı değil, aroması yoktur. Yaklaşık olarak Ağustos sonu olgunlaşır. Tüm olumsuz hava şartlarına dayanıklı bitkidir (uğraşsanız da yok edemezsiniz:))
Ahududu ise ortalama 1,5 metre boyunda, meyvelerin içi boştur, tatlı ve çok lezzetli, hoş kokuludur, aşılanmamış ve doğada kendiliğinden yetişen ahududu az verimlidir, yaklaşık olarak Haziran sonu olgunlaşır
benim bildiklerim şimdilik bu kadar, umarım yardımcı olmuştur:rolleyes:
bu arada, soruma cevap veren tüm arkadaşlara ilgi için teşekkür ederim
Ahududu,
653411
Böğürtlen
653410
Çok üzüldüm, hiç tatmamış olmanıza, çok lezzetli.
çiçeksever
07-07-2017, 13:27
Bendeki şu anda 1. resimdeki gibi, fakat ilerleyen zamanlarda daha olgunlaşıp kararırsa bilemem.
nilufers
10-07-2017, 15:18
Bendeki şu anda 1. resimdeki gibi, fakat ilerleyen zamanlarda daha olgunlaşıp kararırsa bilemem.
Ahududunun yaprakları böğürtlene göre daha incedir, boyu da çok uzamıyor. Börütlen sarmaşık gibidir, dalları ve dikenleri serttir, güle benziyor ve koyu yapraklıdır.
Fotoğraf ekleyebilirseniz genel görünümden anlaşılır hangisi olduğu
selamlarla
Böğürtlen sapıyla kopar, ahududu sadece meyvesi kopar..
nilufers
11-07-2017, 16:20
selamlar,
Esflora'dan Ahududu fidanı sipariş ettim, denemek için fazla almadım, iyi da yapmışım - böyle garip bir paketleme daha önce hiç görmedim :))) - saksılar stretç filmle bantlanmış ve fidanlar file içinde , kutu yok, yapraklar sararmış, muhtemelen güneşten etkilenmişler.
neyse, hayırlısı olsun, umarım iyi bakımla güzel ahududu yetiştirebilirm, fotoğraflarını paylaşacağım.
muratcolak
11-07-2017, 18:32
selamlar,
Esflora'dan Ahududu fidanı sipariş ettim, denemek için fazla almadım, iyi da yapmışım - böyle garip bir paketleme daha önce hiç görmedim :))) - saksılar stretç filmle bantlanmış ve fidanlar file içinde , kutu yok, yapraklar sararmış, muhtemelen güneşten etkilenmişler.
neyse, hayırlısı olsun, umarım iyi bakımla güzel ahududu yetiştirebilirm, fotoğraflarını paylaşacağım.
Tesaduf eseri bursadan bir yerden siparis ettim.Ambalajma teknkleri inamilmaz harikaydi
aydemiraydın
12-07-2017, 09:12
Tesaduf eseri bursadan bir yerden siparis ettim.Ambalajma teknkleri inamilmaz harikaydi
bursaplant olabilir. çok harika ambalajları var.
muratcolak
12-07-2017, 11:53
bursaplant olabilir. çok harika ambalajları var.
evet sanırım buydu
nilufers
12-07-2017, 13:44
Ben de bursaplant' dan aldım iki tane :) ambalajı güzeldi, bitkiler normal.
Esflora'daki ambalaj yetersiz olmasına rağmen bitkilerin kalitesi iyi gibi, akşam suladım- hemen düzeldiler, hatta bir tanesinde açmak üzre çiçekler bile varmış
muratcolak
12-07-2017, 21:08
*** aldigim ahududular cok kalitelydi fakat bogurtlenler icin ayni seyi soyleyeyem
:))) Bu sicak donemde surgundeki ahududu veya herhangi bir bitkiyi Türkiye'deki kargolara teslim ederken cok dusunmek gerekir. Size gelen ahududular cok guclu durumda bitkiler ve kucuk saksida olduklarindan alttan birkac yapragin sari olmasi normaldir. Yari golge ortamdalar.
Saksinin strecle sarilmasi topragin yolda dokulmemesi ve nemin korunmasi icindir. File ise bitkiyi korurken ayni zamanda hava almasini saglamak icindir. Bizim bitkiyi saglikli bir sekilde ulastirmak icin sistemimiz bu ve yillardir sorun yasamadik.
selamlar,
aydemiraydın
13-07-2017, 10:37
aldığımız fidanları saksıda oldukları için toprağa dikene kadar gölge veya yarı gölge ortamda suyuna dikkat ederek koruyalım.
genç fidanlar güneşin altında üstten sıcak alttan zemin beton ise sıcak kavrulur giderler.
Sayin Jezebel
Mesaji yeni fark ettim, evet var sitemizden inceleyebilirsiniz.
Bu arada tum arkadaslara referans olmasi icin hasat zamanlarini paylasmak isterim:
7-8 haziran tupy basladi ve 2-3 gun once sona erdi.
20 haziran civari Reuben in gecen yildan olan dallarinda olgunlasma basladi. Su an toplamaya devam ediyoruz. Muhtemelen 10 gun daha devam edecek gibi. Bu arada bu yilin ilk surgunlerinde meyveler olustu muhtemelen 1 ay sonra olgunlasmaya baslarlar. Daha sonraki surgunleri izliyoruz.
Loch Ness 30 haziran civari olgunlasmaya basladi, halen toplamaya devam ediyoruz, 2 hafta daha devam edecek gibi gorunuyor.
Thornfree meyveleri orta irilige ulasti muhtemelen 2-3 haftaya olgunlasmaya baslarlar.
Chester cicekleri yeni gecti ve meyve olusumu daha yeni ve cok kucukler. Toplamaya 1 aydan once baslayamayiz gibi gorunuyor.
Stokta varsa isterim ;)
muratcolak
16-07-2017, 05:04
Esflora urunler guzel ama kargo bedelinz cok pahali.Bir kargo firmasi ile anlassanz cok iyi olur..
Bu arada tum bilgiler Sapanca icin gecerlidir. Kendi iklim sartlariniza gore uyarlayabilirsiniz. Karaka Black lerde verim dusuk oldugundan cok ayrinti veremiyorum ama 15 Haziran - 15 Temmuz araligi referans alinabilir.
çiçeksever
20-07-2017, 07:34
Bendeki bitkiyi resimledim.
Nif@egzotik
22-07-2017, 13:24
Merhaba Arkadaşlar yazılanları ilk baştan okudum bir heves ile çok güzel deneyim tecrübeler olmuş,
Kiraz bahçemde,çeşitli meyvelerle kiraz türleri , pepino,yemiş,şeftali, armut , ceviz, kayası ,vs...uğraşıyorum ahududu ve böğürtlen tecrübem yok ,Okuduğum kadarı ile ruben ve erica, tuppy tavsiyeler çok bu konuda fidan alıp denemek istiyorum. Çelik alma zamanı tam olarak nezAman yapılmalıdır. Çelik nasıl yapılmalıdır.Bu konularda yardımcı olabilecek paslaşa bilecek arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Sene başında aldığım ahududunun önceki dalı kurumaya başladı bu sene sürgün veren dalda bi miktar sararma var özellikle alt yapraklarda sorun ne olabilir acaba, yoksa sonbahar ektisiyle mi dökülüyor?
mustafa_myb
25-09-2017, 19:43
sene başında aldığım ahududunun önceki dalı kurumaya başladı bu sene sürgün veren dalda bi miktar sararma var özellikle alt yapraklarda sorun ne olabilir acaba, yoksa sonbahar ektisiyle mi dökülüyor?
geçen yılın dalının kuruması normal, hatta kurumuyor da olabilir, bu yılın sürgünü ise sonbahar dolayısı ile sararıyor. Bence merak edecek bir durum yok. ;)
geçen yılın dalının kuruması normal, hatta kurumuyor da olabilir, bu yılın sürgünü ise sonbahar dolayısı ile sararıyor. Bence merak edecek bir durum yok. ;)
Cevabınız için teşekkürler.;)
minuur89
28-09-2017, 09:15
merhaba arkadaşlar benim ahududum da fotoğraftaki :) istanbulda yaşıyorum herhangi bir budama yapmam gerekirmi? Ayıca kış için seralayımmı sağlık konusunda sağlıklımı :) teşekkürler şimdiden
Bu yilin 4. meyveleri. Bakalim havalar sogumadan olgunlasacaklar mi...
muratcolak
16-10-2017, 03:18
Bu yilin 4. meyveleri. Bakalim havalar sogumadan olgunlasacaklar mi...Nasil oldu..biz bi taneyi zor ldik..turundenmi acaba.yqrdimci olurmusnz
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
muratcolak
16-10-2017, 03:33
Ruben bgurtleni ureten varmi..surekli verdigi soyleniyor
nilufers
01-11-2017, 09:06
:))) Bu sicak donemde surgundeki ahududu veya herhangi bir bitkiyi Türkiye'deki kargolara teslim ederken cok dusunmek gerekir. Size gelen ahududular cok guclu durumda bitkiler ve kucuk saksida olduklarindan alttan birkac yapragin sari olmasi normaldir. Yari golge ortamdalar.
Saksinin strecle sarilmasi topragin yolda dokulmemesi ve nemin korunmasi icindir. File ise bitkiyi korurken ayni zamanda hava almasini saglamak icindir. Bizim bitkiyi saglikli bir sekilde ulastirmak icin sistemimiz bu ve yillardir sorun yasamadik.
buradan tekrar teşekkür etmek istedim, göndermiş olduğunuz bitkileri hemen bahçeye diktim, ikisi de tuttu, hızlı gelişti ve hala meyve vermeye devam ediyor :)
aydemiraydın
01-11-2017, 09:16
Ruben bgurtleni ureten varmi..surekli verdigi soyleniyor
meyve veriyorda bu sene sıcaklardan meyveler kurudu.böğürtlenlerin hepsini söküp ağaç aralarına dikicem.
muratcolak
01-11-2017, 09:18
meyve veriyorda bu sene sıcaklardan meyveler kurudu.böğürtlenlerin hepsini söküp ağaç aralarına dikicem.Biz de sicaktan urun alamadik
Meyve iriligi ve tadi ayni yaz basindaki ilk urun gibi. Yaz sicaklarinda olgunlasanlar biraz daha kucuktu. Su an piyasada hic bogurtlen olmadigini dusunursek ticari yetistiricilik amaciyla yanlizca sonbahar urunu icin bile kesinlikle dusunulmeli.
Anca uygun iklim yakaladılar.
661026
İzmir onlara göre değil.
Aslinda Izmir'in bize gore avantaji var sonbahar urunu icin. Biz burada son urunun soguktan etkilenmemesini umarken sizin boyle bir durumunuz yok. Tek yapmaniz gereken Temmuz gibi budama yaparak urunu geciktirmek. Bu da buyuk avantaj. Arada urun almak yerine sadece yaz basi ve sonbahar urunune konsantre olursunuz.
İzmir onlara göre değil.
661026
İzmir onlara göre değil.
Sayın Jezebel, özelden yazcaktım; ama mesaj kapalı. Daha önce Blackmoor'dan bitki almıştınız. En son ne zaman aldınız halen TR'ye gönderiyolar mı bilginiz var mı bu konuda?
Sayın Jezebel, özelden yazcaktım; ama mesaj kapalı. Daha önce Blackmoor'dan bitki almıştınız. En son ne zaman aldınız halen TR'ye gönderiyolar mı bilginiz var mı bu konuda?
10 yıldır alışveriş yaptığım site artık üzülerek Türkiyeye gönderim yapmadığını beyan etti.
Bunun için kime teşekkür etmem gerekir bilmiyorum.
Tüm Avrupa kapılarını bize kapatıyor.
aydemiraydın
22-11-2017, 12:32
Aslinda Izmir'in bize gore avantaji var sonbahar urunu icin. Biz burada son urunun soguktan etkilenmemesini umarken sizin boyle bir durumunuz yok. Tek yapmaniz gereken Temmuz gibi budama yaparak urunu geciktirmek. Bu da buyuk avantaj. Arada urun almak yerine sadece yaz basi ve sonbahar urunune konsantre olursunuz.
iyi fikir. sanırım çok işimize yarayacak.
10 yıldır alışveriş yaptığım site artık üzülerek Türkiyeye gönderim yapmadığını beyan etti.
Üzücü bi durum bence alabildiğimiz çeşitleri yurtdışından almalıyız şimdi. Özellikle fidancılıkla uğraşan kişiler bu işe el atmalı. Daha sonra çoğunu alamayabiliriz.
iyi fikir. sanırım çok işimize yarayacak.
Bu yontem yediveren bogurtlen cesitlerinde kullaniliyor. Hatta budamayi daha da geciktirip yuksek tunellerde bekletip hasat Aralik ayina kadar uzatiliyor ve turfanda urunden daha iyi fiyatlara satiliyor.
Reuben hasat zamani manipulasyonu icin cok uygun bir cesit. Cocuklardan kurtarabildigim 2 bogurtlenin resmini bugun cektim. Urunun yuzde 50'den fazlasi bu irilikte ve tadi da cok guzel. Olgunlasma devam ediyor.
4. meyveleri toplamaya devam ederken 5. meyveler olusmaya basladi ama haftaya soguklar geliyor yeterli irilige ulasmadan don yerler diye dusunuyorum. Bakalim gorecegiz.
Ocak ayi gelmek uzere ve meyve vermeye/cicek acmaya devam ediyor.
Beşiktaş
20-12-2017, 12:49
Maşallahı çok görmeyelim sn. esflora
Beşiktaş
20-12-2017, 12:52
Mehterciler işi çözerler sn. Jezebel.
Üzülere söylemeliyim ki dünya üzerinde tüm ülkelerle ikili ilişkilerimiz bitti. Dünya üzerinde dışa bağımlı olupta bu kadar atarlanan başka bir ülke yoktur.
Rusya zamanında uçak düşürme mevzunda resmen turist kozunu oynadı kriz üstüne kriz oldu.
ABD yakın zamanda gıda ambargosu koyarsa ülke tamamen aç kalır.
m.m.koçak
22-01-2018, 14:19
Öncelikle herkese selamlar saygılar; bağ evimizin önündeki yumuşak, kumlu ırmak mili olan,yaklaşık 200 metrekare bir alanı böğürtlen yetiştiriciliği yapmak sevdiklerimle paylaşmak stres atmak çok olursa satmak için düşünüyorum. evim amasya merkeze yakın olup kışları -15 i çok nadir görmektedir. Forumdaki tecrübeli arkadaşlardan hangi cins üründen tedarik etmemde bana yardımcı olmalarını istirham ediyorum. şimdiden herkese teşekkürler.
Hayırlı. Aksamlar. Ben afyondan yazıyorum. Omurilik kırıgı yasadım ve emekli islemleri basladı. Ev dısına pek cıkamıyorum. Bu tarz bitkilere cok ilgim var ve su anda psikolojime en iyi gelen sey bu tarz bitkilerle ugrasmak. Bitki satın almak istedim ama su anda maddi durum malum baya sorun. Elinde fazla kok bitkisi olan varsa. 1-2 kok bogurtlen gonderebilirmisiniz. Farklı tur olabilir. Evde balkonumuz cam kapalı orda saksı içinde yetiştirmek istiyorum. Bilmiyorum belki sacma oldu ama Kusuruma bakmayın. İlgilenen olursa adresimi gondereyim.
dalperen
13-02-2018, 20:16
Hayırlı. Aksamlar. Ben afyondan yazıyorum. Omurilik kırıgı yasadım ve emekli islemleri basladı. Ev dısına pek cıkamıyorum. Bu tarz bitkilere cok ilgim var ve su anda psikolojime en iyi gelen sey bu tarz bitkilerle ugrasmak. Bitki satın almak istedim ama su anda maddi durum malum baya sorun. Elinde fazla kok bitkisi olan varsa. 1-2 kok bogurtlen gonderebilirmisiniz. Farklı tur olabilir. Evde balkonumuz cam kapalı orda saksı içinde yetiştirmek istiyorum. Bilmiyorum belki sacma oldu ama Kusuruma bakmayın. İlgilenen olursa adresimi gondereyim.
cinsini bilmediğim pembe kırmızı, dikenleri küçük olan ahududum var. Bundan isterseniz birkaç kök ilkbaharda yollayabilirim. Sadece yaz başında veriyor.
Eskişehir de oturuyorum ve Afyon luyum.
dalperen
13-02-2018, 20:26
cinsini bilmediğim pembe kırmızı, dikenleri küçük olan ahududum var. Bundan isterseniz birkaç kök ilkbaharda yollayabilirim. Sadece yaz başında veriyor.
Eskişehir de oturuyorum ve Afyon luyum.
Dalperen bey ozelinize bilgilerimi yazdım. Mumkunse alıcıyım. Baska tur ve çeşitlerden de gonderebilecek olan varsa cok mutlu olurum.
dalperen
24-03-2018, 09:15
Merhaba arkadaşlar reuben almayı düşünüyorum ama 120 tane yollayabilir mişler 3.5 tl den.60 lık viyolle. paylaşmak isteyevar mi ?
İlk meyveler oluşmaya başladı.
yabani böğürtlen her yeri sardı nasıl kurtulurum bilen varmı
Benimkinde de oldu aşırı sudan olduğunu düşünüyorum
Ne büyüklükte bir alandan bahsediyorsunuz ve temizledikten sonra alanda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
10 m2 benim çitimin dibi boş kalacak
10 m2 benim çitimin dibi boş kalacak
Dipten kesebilirsiniz ve köklerin bulunduğu yere
1.Sönmemiş kireç döküp sulayabilirsiniz.
2.Bir kova kaynar su hazırlayıp dibine dökebilirsiniz.
3. Sirke dökebilirsiniz.
4. Dozer tutup kökten sökebiliriniz.
Bu yöntemlerin hepsi az çok ekolojik.
Herbisit da kullanabilirsiniz, bu seçenek pek ekolojik değil, tavsiye etmiyorum.
Yabani böğürtlenlerden kurtulmak çok zordur. Kesimi yaptıktan sonra ortaya çıkan bitkileri kökünden sökün, mümkünse çapa makinesi ile derin bir çapalama yapın. Çapalama esnasında ortaya çıkan kökleri söküp atın. Daha sonra kireç ve sulamayı yapıp alanı naylonla komple kapatın. Sonbaharda alana taze hayvan gübresi döküp karıştırın.
Bahara alanınız %99.9 yabani böğürtlensiz girecektir. Küçük bir ihtimal olarak tek tük bir yerlerden çıkma ihtimali hala var. Alanı başka bir bitki dikerek doldurmanızı öneririm. Başı boş bırakılan yerlerde yabani böğürtlenlerin alanı ele geçirmeleri çok kolay olur.
Dipten kesebilirsiniz ve köklerin bulunduğu yere
1.Sönmemiş kireç döküp sulayabilirsiniz.
2.Bir kova kaynar su hazırlayıp dibine dökebilirsiniz.
3. Sirke dökebilirsiniz.
4. Dozer tutup kökten sökebiliriniz.
Bu yöntemlerin hepsi az çok ekolojik.
Herbisit da kullanabilirsiniz, bu seçenek pek ekolojik değil, tavsiye etmiyorum.
Reuben dik yönelimli ve çok güçlü bir bitki olmasına rağmen aşırı verim nedeniyle ilk meyveler irileştikçe bitkiler yere doğru eğildiler. Acilen destek tellemesi gerekiyor.
2. resimde görülen yeni sürgünleri 120cm iken tepe kesimi yapıp dallanmasını sağlayarak önümüzdeki dönemde bu sorunla karşılaşmamayı umuyoruz.
botanikbatu
03-07-2018, 07:59
Merhaba, ben de ahududu yetiştiriyorum fakat ahududunun yaprakları sarardı. Bir hastalık mı başka birşey mi karar veremedim. Sizce ne yapmalıyım?
http://i.hizliresim.com/PDkm35.jpg (http://hizliresim.com/PDkm35)
aydemiraydın
03-07-2018, 14:28
o kadar küçük saksıda ancak bu kadar iyi olabilir. fidan firmasından isteseniz gelecek fidanda böyle olacaktır.
Bu seneki dikenli cins karakalar
Bendeki ahududular nedense iyi çıkmadı. Hele botanik marketten yediveren olarak aldığım nerede ise meyve vermedi sayılır. Komşumda olan bir cins ise yılda iki ürün vermekte. Birkaç defa bana da verdi. Sulamasını tam yapamadığım için sanırım büyütemedim. 2018 yılında da iki kök verdi. Damlama su borusunun geçtiği su tutan bir toprağa diktim. Meyvelerinden yedik. Ancak yan sürgün verdi. Boyu da güzel oldu. Sonbaharda bizim o yılın sürgünleri üzüm salkımı gibi çiçek açtı. Çiçekleri meyveye dönüştüremez derken meyvelerini de olgunlaştırdılar.
685781
685782
685783
685784
685785
AkisSoftware
11-01-2019, 06:41
Arkadaşlar bizde de bir böğürtlen fidanı var. Dikenli bir tür ve meyveleri siyah oluyor. Tadı da fena değil..
Sizlere sormak istiyorum tad bakımından tadıp beğendiğiniz en iyi tür hangisi? Ben yeni bir fidan almak istiyorum ama tonlarca çeşit var.
obabilgesi
11-01-2019, 07:40
Merhabalar;
Tupy veya karaka düşünebilirsiniz.
AkisSoftware
14-01-2019, 09:26
Merhabalar;
Bu iki çeşidi de araştıracağım. Kalite olarak iyi diyorsunuz? Teşekkür ederim
Bu yıl yeni aldıklarımdan Joan J adındaki Ahududu.
Bari bunları yaşatsam diyorum.
İzmir Ahududu için çok sıcak. Bu sefer biraz daha yüksek rakımda deneyeceğim. Kısmet ..
688218
688219
688220
Şubatta çiçek açan cins sıcaklarda ne yapacak bilmiyorum.
Efektif bir gölgeleme tasarıları yapıyorum.
Fikirlere açığım :(
siflera12
06-03-2019, 10:27
Benimkiler de patlamaya başladı bakalım bu sene meyve alabilecek miyim [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
siflera12
06-03-2019, 10:28
İzmir Ahududu için çok sıcak. Bu sefer biraz daha yüksek rakımda deneyeceğim. Kısmet ..
688218
688219
688220
Yarı gölge bir alan varsa o bölgeye alabilirsiniz ya da ağaç altına da alabilirsiniz sıcaktan korunmuş olur.
siflera12
16-03-2019, 04:04
Benim ahududularım çiçek açıyor sanırım [emoji4]
Ahularımın biri saksıda evde kaldı.
O da memnun şimdilik halinden.
691107
.
AkisSoftware
14-04-2019, 20:55
Merhabalar;
Her ikisindende aldim. Tavsiye icin tesekkurler. Bakalim kac seneye meyve alacagiz
aydemiraydın
15-04-2019, 13:39
Her ikisindende aldim. Tavsiye icin tesekkurler. Bakalim kac seneye meyve alacagiz
dik büyüdüğü ve yediveren olduğu için rueben böğürtlende uygun.
AkisSoftware
15-04-2019, 13:42
dik büyüdüğü ve yediveren olduğu için rueben böğürtlende uygun.
Bunları büyütebilirsek o çeşittende alırız inşallah.
İlk kızaran
691413
Ama henüz olgunlaşmayan...
Merhaba,
Geçen sene üstünde meyvesiyle tek dal ahududu almıştım. Bir süre meyve verdikten sonra sonbaharda olması gerektiği gibi yaprak döküp kurudu. Havalar soğumaya başlayınca balkondan evin içine aldım. Kış ortasında ise yeni sürgünler verdi.
Baharda sürgünlerin iyice gelişeceğini düşünüyordum ki birden yaprakları kuruyup dökülmeye başladı. Halbuki sürgünlerin ilk hali çok güzel ve canlıydı.
Biraz bir şeyler okudum ama neden olmuş olabileceğine dair kesin bir fikrim yok. Bu tip bir şeyle karşılaşan oldu mu? Ne yapmam gerekir?
Merhaba,
Geçen sene üstünde meyvesiyle tek dal ahududu almıştım. Bir süre meyve verdikten sonra sonbaharda olması gerektiği gibi yaprak döküp kurudu. Havalar soğumaya başlayınca balkondan evin içine aldım. Kış ortasında ise yeni sürgünler verdi.
Baharda sürgünlerin iyice gelişeceğini düşünüyordum ki birden yaprakları kuruyup dökülmeye başladı. Halbuki sürgünlerin ilk hali çok güzel ve canlıydı.
Biraz bir şeyler okudum ama neden olmuş olabileceğine dair kesin bir fikrim yok. Bu tip bir şeyle karşılaşan oldu mu? Ne yapmam gerekir?
Hala kapalı ortamda mı bakıyorsunuz?
Eve alarak tüm dengelerini bozmuşsuz.
O bir salon bitkisi değil.
Muhtemelen sineklenmiş hatta kırmızı örümcek bile gelmiş olabilir,
Hastalıklı dal ve yaprakları toplayın ve atın.
Sulayın ve açık havaya çıkarın, soğukta donmaz, bilakis mutlu olur.
688218o
688219
688220
Hangi siteden aldınız Sayın Jezebel?
AkisSoftware
20-04-2019, 05:02
www.blackmoor.co.uk sitesindenmi aldiniz? Peki gumruk ucreti odedinizmi? Odediyseniz ne kadar?
www.blackmoor.co.uk sitesindenmi aldiniz? Peki gumruk ucreti odedinizmi? Odediyseniz ne kadar?
Artık Türkiye’ye göndermiyorlar.
Ben Bulgaristan üzerinden aldım.
Sofya da da bir adresimiz var. Oradan valizime koyup getirdim.
Geçen yıla kadar Türkiye’ye de gönderim yapıyorlardı.
AkisSoftware
20-04-2019, 08:23
Insallah cogaltip dagitimina katkida bulunursunuz. Benim, bir çok arkadas gibi amacim bu. Getirttigim kaliteli türleri; bu türlerin kiymetini bilecek arkadaslarla paylasmak.
Tadi nasil bilmiyorum ama gorunusu cok hoş imiş. Aksu pembesi diye bir tür satiliyor. Eger biliyorsaniz hangi türleri onerebilirsiniz tad olarak? Sizden daha fazla kimsede ahududu ve bogurtlen yoktur herhalde.
Benim sorunum İzmir’de oturuyor olmak.
Burada bunları sadece yaşatmak bile büyük başarı.
Siyah Ahududuyu şiddetle tavsiye ederim.
Dayanıklı ve tadı güzel.
Navaho Bigandearly, Karaka black ve Reuben favorilerim.
Bu sene tekrar Bedford Giant aldım. Mantari hastalıktan 2 kere kaybetmiştim.
Bahçem havasız bir yerdi, olmadı.
Şimdi havadar bir bahçe edindim, rakım da azıcık var.
Artık kim tutar beni :rolleyes::cool:
Hala kapalı ortamda mı bakıyorsunuz?
Eve alarak tüm dengelerini bozmuşsuz.
O bir salon bitkisi değil.
Muhtemelen sineklenmiş hatta kırmızı örümcek bile gelmiş olabilir,
Hastalıklı dal ve yaprakları toplayın ve atın.
Sulayın ve açık havaya çıkarın, soğukta donmaz, bilakis mutlu olur.
İlk kez denediğim için dışarıda bırakmaya kıyamamıştım. Bir süredir balkondaydı.
Dalları sağlam göründüğü için yapraklarını temizlediğim sürgünleri ayırıp bahçeye geçirdim. Artık bekleyip göreceğim sanırım...
AkisSoftware
20-04-2019, 15:08
İlk kez denediğim için dışarıda bırakmaya kıyamamıştım. Bir süredir balkondaydı.
Dalları sağlam göründüğü için yapraklarını temizlediğim sürgünleri ayırıp bahçeye geçirdim. Artık bekleyip göreceğim sanırım...
Ankara ikliminde bir problem olacağını düşünmüyorum. Ahududu ve Böğürtlen çeşitlerinden yetiştirmek gerek...
Evet o yüzden sordum zaten :) Yine ordan alıp Türkiye gönderimi yaptılar sandım. Öyleyse benim alacaklarım da vardı.
AkisSoftware
09-05-2019, 02:58
Evet o yüzden sordum zaten :) Yine ordan alıp Türkiye gönderimi yaptılar sandım. Öyleyse benim alacaklarım da vardı.
Ebayda satisi varsa oradan alinabilir. Tohumdan yetistirmek nasil olur bilmiyorum ama olursa tohum cok mantikli getirtmek icin.
Arkadaşlar, özendirmek gibi olmasın
692877
İzmir böyle.
Devamını göreceğiz.
aydemiraydın
09-05-2019, 10:42
bizde henüz ahududular tomurcukta. rueben böğürtlende çiçekte.
AkisSoftware
09-05-2019, 12:27
Bizde ikisi de yok :)
Ebayda satisi varsa oradan alinabilir. Tohumdan yetistirmek nasil olur bilmiyorum ama olursa tohum cok mantikli getirtmek icin.
Teşekkürler. Ahududu ve böğürtlen tohumdan pek tavsiye edilmiyor çilek türleri alınabilir ama varsa.
AkisSoftware
13-05-2019, 09:43
Teşekkürler. Ahududu ve böğürtlen tohumdan pek tavsiye edilmiyor çilek türleri alınabilir ama varsa.
Ben çilek tohumundan bile çilek yetiştiremediğim için bu tür bitkilerin tohumlarından uzak duruyorum. Burada böğürtlen, ahududu yetiştiren ve ellerinde çeşitleri bulunan kişiler var. Eğer paylaşımda bulunurlarsa bizlerde talep edebiliriz.
Değişik siteler satış yapıyor. Ben 2 çeşit aldım fakat bir karış boyda bitkiler geldi. Ancak bir kaç sene sonra yetiştirip paylaşabilirim gibi geliyor.
Ben çilek tohumundan bile çilek yetiştiremediğim için bu tür bitkilerin tohumlarından uzak duruyorum. Burada böğürtlen, ahududu yetiştiren ve ellerinde çeşitleri bulunan kişiler var. Eğer paylaşımda bulunurlarsa bizlerde talep edebiliriz.
Değişik siteler satış yapıyor. Ben 2 çeşit aldım fakat bir karış boyda bitkiler geldi. Ancak bir kaç sene sonra yetiştirip paylaşabilirim gibi geliyor.
Bauhaustan alın, kendiniz seçin.
İnternetten alırken gönderilene razı olmuş oluyor insan.
Ticari etik bizim ülkemizde pek makbul değil.
Elin ingilizini övmek istemem ama, durum ortada.
Karaka zamanı
693745
Çok seviyorum, herkes biliyor
AkisSoftware
22-05-2019, 14:36
Karaka zamanı
693745
Çok seviyorum, herkes biliyor
Nereden aldığınızı paylaşabilir misiniz? Çok formda görünüyor. Hayırlı olsun.
Bunlarda bizim bahçenin ahududuları, kızım bayılıyor bunlara... Çok hızlı çoğalıyorlar. 2 sene önce dükmiştim ve bu sene altlarında, sanırım düşen meyvelerden 3-5 tane çoğalmışlar.
AkisSoftware
22-05-2019, 17:12
Bunlarda bizim bahçenin ahududuları, kızım bayılıyor bunlara... Çok hızlı çoğalıyorlar. 2 sene önce dükmiştim ve bu sene altlarında, sanırım düşen meyvelerden 3-5 tane çoğalmışlar.
Şuan Ankara'da mı yetişti bu meyveler?
Şuan Ankara'da mı yetişti bu meyveler?
Evet Ankara’da yetiştirildi fakat Geçen sene yetişen meyveler, bu sene yeni çiçeklendi.
AkisSoftware
23-05-2019, 03:03
Evet Ankara’da yetiştirildi fakat Geçen sene yetişen meyveler, bu sene yeni çiçeklendi.
Bu sene havalar bir turlu isinmadi o yuzden sordum. Mayis bitiyor ama halen serin. Bir yonden iyi... hala yagmur yagiyor.
Ben ahududuyu bir turlu sevemedim sanirim hep taddiklarim iyi cesit degildi
aydemiraydın
23-05-2019, 09:44
Bu sene havalar bir turlu isinmadi o yuzden sordum. Mayis bitiyor ama halen serin. Bir yonden iyi... hala yagmur yagiyor.
Ben ahududuyu bir turlu sevemedim sanirim hep taddiklarim iyi cesit degildi
aslında en sorunsuz bitki. dik büyüyen , yediveren hertiga çeşidini deneyin. uygun bi budamayla güzel verim alırsınız.
Heritage ahududu uzun yılların emekleriyle ilk ıslah edilen en eski yediveren çeşittir ve ahududu yetiştiriciliğinde çığır açmıştır. Sonrasında daha iyi birçok çeşit ıslah edilmiştir. Uzun yıllardır artık Heritage dikimi yapılmamakta ve Türkiye'de bile profesyonel üreticiler tarafından sökülmektedir. Ülkemizde fidan piyasasında "yediveren" çeşit olarak satılan fidanların hemen hemen tamamı Heritage çeşididir. Bu nedenle çok uygun fiyatlara fidanı bulunabilir.
aslında en sorunsuz bitki. dik büyüyen , yediveren hertiga çeşidini deneyin. uygun bi budamayla güzel verim alırsınız.
Bugun 10 adet Tulamagic meyvesi toplayarak ahududu sezonunu actik.
https://www.blackmoor.co.uk/m/products/1001916
694021
Şimdilik İzmir’i sevmiş gibi
Ilgazlı18
28-05-2019, 20:54
Istanbulda evimin balkonunda ahududu yetiştirmek için eminonünden fidan aldin cüzi bir miktar ödedim.
Fidan 80 -90cm boyu vardi kahverengliydi , ortadan itibaren en uç noktaya kadar çicekleri vardi meyveye durmuştu sağlıklı gozukuyordu dikensiz ahududu ailesinden dedi satan adam , bol meyve veren cinste dediği gibide tek bogumda 10 adet cicek bulunuyordu neyse asil soruma geliyim, aldıgım gunun ertesi gunu 50lt''lik saksiya dikimini yaptim 3 cesit toprak kullandim cogunlukla torf vede 3 katman halinde azotlu 15*15*15lik gubre serpistirdim nisan sonu gibi diktim . Ilk 3 hafta cok guzel saglikli birsekilde meyve oluşumu devametti taki 25 mayistan sorna boğumlarda kuruma ve grileşme gözlemledim . Gunde 5 saate yakin dogrudan gunese maruz kaliyor diğer saatlerde gölgede , onun disinda aksam saatlerinde devamli sulama yapiyorum dikimi geçe kalmasindan dolayi . Bu bilgiler dahilinde ahududu yetistirenlerden bilgilerine başvuruyorum,
aydemiraydın
29-05-2019, 08:34
Istanbulda evimin balkonunda ahududu yetiştirmek için eminonünden fidan aldin cüzi bir miktar ödedim.
Fidan 80 -90cm boyu vardi kahverengliydi , ortadan itibaren en uç noktaya kadar çicekleri vardi meyveye durmuştu sağlıklı gozukuyordu dikensiz ahududu ailesinden dedi satan adam , bol meyve veren cinste dediği gibide tek bogumda 10 adet cicek bulunuyordu neyse asil soruma geliyim, aldıgım gunun ertesi gunu 50lt''lik saksiya dikimini yaptim 3 cesit toprak kullandim cogunlukla torf vede 3 katman halinde azotlu 15*15*15lik gubre serpistirdim nisan sonu gibi diktim . Ilk 3 hafta cok guzel saglikli birsekilde meyve oluşumu devametti taki 25 mayistan sorna boğumlarda kuruma ve grileşme gözlemledim . Gunde 5 saate yakin dogrudan gunese maruz kaliyor diğer saatlerde gölgede , onun disinda aksam saatlerinde devamli sulama yapiyorum dikimi geçe kalmasindan dolayi . Bu bilgiler dahilinde ahududu yetistirenlerden bilgilerine başvuruyorum,
büyük ihtimal mantar hastalıklarıdır. saksı ortamlarında hastalıklar bitmiyor. arazide ahudular sorunsuz yetişiyor.
Karaka Black ve Bigandearly klasmanı
695125
Ve Bedford Giant şu an daha yeni meyveye durdu, bakalım ne zaman tadına bakacağız.
695126
:)
chelik26
15-06-2019, 20:27
Bahçemin bir çok yerinde yabani böğürtlen var, kesmeyle baş edemiyorum, nasıl ehlileştirebilirim?
Bahçemin bir çok yerinde yabani böğürtlen var, kesmeyle baş edemiyorum, nasıl ehlileştirebilirim?
Kepçe çağırıp köklemeniz gerekiyor.
Sonra traktörle sürdürüp çıkan kökleri toplayın yoksa tekrar hortlayabilir.
Çok istilasıdır.
lime&mint
24-06-2019, 12:09
chester bögürtlen fidanı hakkında bilgisi olan var mı?
Esflora’dan almış olduğum autumn bliss meyveleri
Arkadaşlar furambuaz ahududu normalde ilk yıl filiz verip büyüyüp ikinci yıl çiçek açıp meyve verdikten sonra ölmekte olarak biliyordum. Benim aldığım frambuazlar hep bu şekilde oldular. Komşumda olan bir ahududu sonbahara doğru da meyve verdiğini görünce iki yıl kendisinden fide alıp diktim. Arazim dağlık ve çok süzek bir yapıda olduğu için istediğim gibi gelişmedikleri gibi bir kısmını da öldürdüm. Geçtiğimiz yıl aldığım iki tane fide o yıl meyve verdikten sonra az da olsa yanlarından çıkan sürgünler sonbaharda çiçek açtı ve meyve verdi. Kışa geldiği için meyvelerin yarısı ancak olgunlaştılar. Ben onları dışarıdan getirdiğim su tutan bahçe toprağına dikmiş ve damlama sulama ile sulanmasını sağlamıştım. Bu yıl ilk yılında çiçek açıp meyve veren sürgünlerden meyvelerimiz oldu. Eskisinden daha güçlü bir şekilde bolca sürgün verdi. Şu anda ilk çıkan sürgünlerin hepsi çiçek açmaya başladı.
Gold frambuazım da çok küçük olmasına rağmen geçen yıl birkaç meyve verdi. Bu yıl da daha fazla meyve aldım. O da fazla olmasa da sürgün verdi. Baktığım zaman onun da bir dalında çiçek açmaya çalıştığını gördüm.
Yediveren diye almış olduğum frambuazdan çok az meyve almıştım. Hiç bir verim alamadım. Aynı arkadaştan siyahını da almıştım. Herhalde toplam 6 - 8 adet arasında minik siyah ahudularım oldu. En sonunda kurudu.
Cins nedeni ile mi bu iki tür ahududu ilk yılında da çiçek açıyor. Benim diğer ahudular nerede ise yok olmak üzereler. Çok az verim alabiliyorum. Ağırlığı bunlara vermeye başladım. Dün çiçek açmışları çekerken bir dalda hala meyve vardı. Onları da topladım. Fırsat bulursam resimlerini atarım.
Benim paylaşım yaptıklarımın hepsi 1 fideden ve bu sene ektim.
@muda ilk foto autum bliss 2. Foto himbotop. Aynı boyda ekmiş olmama rağmen himbotop çok fazla uzadı
Arkadaşlar merhaba bir siteden reuben cinsi böğürtlen aldım yalnız doğruluğundan emin olamadım.tam nasıl emin olabilirim sürünücü bir çeşit gibi geldi bana bayağı dikenli.
Arkadaşlar furambuaz ahududu normalde ilk yıl filiz verip büyüyüp ikinci yıl çiçek açıp meyve verdikten sonra ölmekte olarak biliyordum. Benim aldığım frambuazlar hep bu şekilde oldular. Komşumda olan bir ahududu sonbahara doğru da meyve verdiğini görünce iki yıl kendisinden fide alıp diktim. Arazim dağlık ve çok süzek bir yapıda olduğu için istediğim gibi gelişmedikleri gibi bir kısmını da öldürdüm. Geçtiğimiz yıl aldığım iki tane fide o yıl meyve verdikten sonra az da olsa yanlarından çıkan sürgünler sonbaharda çiçek açtı ve meyve verdi. Kışa geldiği için meyvelerin yarısı ancak olgunlaştılar. Ben onları dışarıdan getirdiğim su tutan bahçe toprağına dikmiş ve damlama sulama ile sulanmasını sağlamıştım. Bu yıl ilk yılında çiçek açıp meyve veren sürgünlerden meyvelerimiz oldu. Eskisinden daha güçlü bir şekilde bolca sürgün verdi. Şu anda ilk çıkan sürgünlerin hepsi çiçek açmaya başladı.
Gold frambuazım da çok küçük olmasına rağmen geçen yıl birkaç meyve verdi. Bu yıl da daha fazla meyve aldım. O da fazla olmasa da sürgün verdi. Baktığım zaman onun da bir dalında çiçek açmaya çalıştığını gördüm.
Yediveren diye almış olduğum frambuazdan çok az meyve almıştım. Hiç bir verim alamadım. Aynı arkadaştan siyahını da almıştım. Herhalde toplam 6 - 8 adet arasında minik siyah ahudularım oldu. En sonunda kurudu.
Cins nedeni ile mi bu iki tür ahududu ilk yılında da çiçek açıyor. Benim diğer ahudular nerede ise yok olmak üzereler. Çok az verim alabiliyorum. Ağırlığı bunlara vermeye başladım. Dün çiçek açmışları çekerken bir dalda hala meyve vardı. Onları da topladım. Fırsat bulursam resimlerini atarım.
699155
699175
İlk yılında meyve veren frambuazlar. Halen üzerlerinde meyveleri var. Bir yandan da yeniden çiçek açanlar var.
Gold frambuazım da ikinci yılında çıkan bu yılın sürgününden meyve verdi. Biraz da bakımla bitkinin gelişmişlik düzeni ile alakalı bir durum sanırım.
699174
Pumpking
17-04-2020, 11:02
Birçok yerde ,ki bu forumda da birçok konuda ahududu çoğaltma tekniklerinin alt başlığı olan kök çelikleriyle üretme kısmında " dal çelikleriyle üretmenin mümkün olmadığı" yazıyor. Fakat daha bu sene birkaç fidanı dal çelikleriyle yetiştiriyoruz.Bir yanlışlık olmalı...
Birçok yerde ,ki bu forumda da birçok konuda ahududu çoğaltma tekniklerinin alt başlığı olan kök çelikleriyle üretme kısmında " dal çelikleriyle üretmenin mümkün olmadığı" yazıyor. Fakat daha bu sene birkaç fidanı dal çelikleriyle yetiştiriyoruz.Bir yanlışlık olmalı...
Tebrikler. Herkes her konuda başarılı olamıyor.
Bu konuda özel koşullar gerekiyordur belki.
Biz zaten amatör insanlarız.
aydemiraydın
17-04-2020, 12:54
ayrıntıları verebilirmisiniz.
PFAF Yarım olgun ağaç çelikleri, bir çerçevede Temmuz / Ağustos [200]. Temmuz ayında ipucu katmanı. Sonbaharda bitki. Erken ilkbaharda veya sonbaharda yaprak dökülmesinden hemen önce bölünme [200].
şeklinde üretim yapabilineceğini söylemiş fakat detay yok.
its_just_a_ride
17-04-2020, 14:09
Şurada (https://homeguides.sfgate.com/plant-raspberry-cuttings-38806.html) detaylı bilgi mevcut. Özetle yaz sonu 6-12 cm'lik kalem çeliklerinden en az 2 göz olacak şekilde köklendirme medyasına alınabileceği söyleniyor. Öte yandan uç sürgünlerden hava köklendirme (air layering) de yapılabileceği belirtilmiş. Vakit bulursam türkçe çevirisini yaparım. Pfaf'ın google translate çevirisi facia olmuş nitekim.
Konuyla ilgili İsmail Bey'in de bir videosu vardı geçmiş dönemden. Buraya bırakayım.
https://www.youtube.com/watch?v=PCCH84AacEo
tropikalist
17-04-2020, 14:50
Arkadaşlar size bir soru soracağım acaba ahududu ile frambuaz aynı bitki mi çünkü internette sadece ahududu var frambuaz yazınca çıkmıyor
cevaplayan arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim
İyi günler
Lonicera
17-04-2020, 16:10
Evet, aynı bitki..
celalamca
17-04-2020, 16:16
Arkadaşlar size bir soru soracağım acaba ahududu ile frambuaz aynı bitki mi çünkü internette sadece ahududu var frambuaz yazınca çıkmıyor
cevaplayan arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim
İyi günler
Aynı bitki ama böğürtlenle çarpazlananlar da var.
tayberry gibi
Şurada (https://homeguides.sfgate.com/plant-raspberry-cuttings-38806.html) detaylı bilgi mevcut. Özetle yaz sonu 6-12 cm'lik kalem çeliklerinden en az 2 göz olacak şekilde köklendirme medyasına alınabileceği söyleniyor. Öte yandan uç sürgünlerden hava köklendirme (air layering) de yapılabileceği belirtilmiş. Vakit bulursam türkçe çevirisini yaparım. Pfaf'ın google translate çevirisi facia olmuş nitekim.
Konuyla ilgili İsmail Bey'in de bir videosu vardı geçmiş dönemden. Buraya bırakayım.
https://www.youtube.com/watch?v=PCCH84AacEo
Lütfen bir el atın da bu konuyu öğrenelim sonbahara kadar.
Zaten yurtdışı yolları kapalıydı şimdi iyice ülkemize hapsolduk :(
Bari elimizdekileri çoğaltalım.
its_just_a_ride
18-04-2020, 22:30
Lütfen bir el atın da bu konuyu öğrenelim sonbahara kadar.
Zaten yurtdışı yolları kapalıydı şimdi iyice ülkemize hapsolduk :(
Bari elimizdekileri çoğaltalım.
Jezebel hanım, videodaki İsmail bey'in yöntemi gayet iyi görünüyor. Oradan ilerlenebilir. Çoğaltmada sıkıntı yaşanırsa forum içerisinden temin edilir diye düşünüyorum. Endişeniz olmasın.
Yeni edindiğim Çilek Ahududum.
706295
Baya gür çıktı, aynı yıl meyve veriyor mu yoksa gelecek seneyi mi bekleyeceğiz , yaşayıp göreceğiz.
AkisSoftware
18-04-2020, 22:57
706295
Baya gür çıktı, aynı yıl meyve veriyor mu yoksa gelecek seneyi mi bekleyeceğiz , yaşayıp göreceğiz.Normalde kisin tamamen yok oldugunu ve ilkbaharda surgun olarak köklerden ciktgini öğrendim. Hic deneyemedim ama benim bilgim boyle. Eger boyleyse kokten ciktigi icin her sene meyve verecektir...
Nereden temin ettiniz acaba, epey guzel gorunuyor
İngiltere siparişim suya düşünce açtım baktım bizim fidancılarda bata çeşit varmış.
Bunlar size yetişmedi ama çok verimli duruyor bu haliyle bile seneye paylaşılır.
Bundan iki kök almıştım. Dağdakini birileri sökmüş almış götürmüş.
Ben bir hafta öfkelendim , köpürdüm.
Hafta sonu gittim sökülen bitkinin kalan köklerinden bolca sürmüş.
İki fidanlıktan aldım biri Esflora , diğeri Fidan deposu ( çilek ahududu)
Esflora ‘dan Tupy de aldım , çok merak etmiştim.
Göreceğiz bakalım nasıl gelişecekler.
Pumpking
19-04-2020, 11:17
Tebrikler. Herkes her konuda başarılı olamıyor.
Bu konuda özel koşullar gerekiyordur belki.
Biz zaten amatör insanlarız.
Küçük bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben de amatörüm. Bitki daha 3 yıldır bizde .Çoğaltmaya karar verdik.Sonra üzüm gibi bitkiler daldan çelikler yetiştiği için ahududuyu da böyle yapalım dedik.Ama forumda ve internette daldan olmadığını öğrendim. Ama abim de youtube' da "daldan çoğaltma nasıl yapılır ?" bulunca bilgilendirmek istedim.
Pumpking
19-04-2020, 11:34
ayrıntıları verebilirmisiniz.
PFAF Yarım olgun ağaç çelikleri, bir çerçevede Temmuz / Ağustos [200]. Temmuz ayında ipucu katmanı. Sonbaharda bitki. Erken ilkbaharda veya sonbaharda yaprak dökülmesinden hemen önce bölünme [200].
şeklinde üretim yapabilineceğini söylemiş fakat detay yok.
Şuan kolay olan ve denediğim 3 yöntem var.
1- Filizler açmadan mart ortaları veya nisan başlarında (biraz açmış olsada sorun olmaz sanırım ama en iyisi daha açmadan yapmaktır.) en küçük kurşun kalem kalınlığında (biraz daha kalını idealdir.) 25 - 30 cm lim çelikler kesilir. Daha sonra çeliklerin alt tarafları çapraz kesilerek toprağa girmesi kolaylaştırılır. Çeliğin toprağa gireceği 8-10 cm lik bölümü budama makasıyla hafiften soyularak yaralanır.Bu hormanları devreye sokar ve kök oluşumu hızlanır.Bundan sonra toprağa dikip nemli tutmak gereklidir.
2- Bitki yapraklarını açınca herhangi bir zamanda bir dalın ucu kesilir ve 15- 20 cm lik kısmındaki yapraklar dibinden kesilir.Bu dal bir saksıya (Torf iyi olacaktır.İstenirse bu dalın ucu da yaralanabilir.) gömülür ve nemli tutulur.Bir ay kadar sonra köklenmiş olacaktır.Saksıyla ana bitki arasındaki bağlantı koparılır.Son baharda istene yere dikilebilir .
3 - Birçok ağaç gibi ahududu da kök yaralanması sonucu meydana gelen hormonsal değişiklikten dolayı filiz verir. Ahudududa kökler yüzeye yakındır.Ana bitkinin Çevresi nisan ayında iyice çapalanırsa çapa sırasında zarar gören kök bölgelerinden yeni filizler çıkaçaktır.
Bunlar da sonbaharda kökten ayırıp dkilebilir.
Saygılar..
Pumpking
19-04-2020, 11:38
706295
Baya gür çıktı, aynı yıl meyve veriyor mu yoksa gelecek seneyi mi bekleyeceğiz , yaşayıp göreceğiz.
Bildiğim kadarıyda yeni çıkan bitkiler ilk yıl büyüyor diğer yıl meyve verip ölüyor. Bitkinin Kök kısmı sürekli geliştiğinden her sene daha fazla yeni sürgün çıkıyor.
Pumpking
19-04-2020, 11:40
Küçük bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben de amatörüm. Bitki daha 3 yıldır bizde .Çoğaltmaya karar verdik.Sonra üzüm gibi bitkiler daldan çelikler yetiştiği için ahududuyu da böyle yapalım dedik.Ama forumda ve internette daldan olmadığını öğrendim. Ama abim de youtube' da "daldan çoğaltma nasıl yapılır ?" bulunca bilgilendirmek istedim.
Deneme yapıyoruz sonuçları paylaşacağım buradan.
Dikensiz böğürtlen için de deniyorum ama daha bir gelişme yok. Onda sürgünleri toprağa gömerek de deniyorum.
Mutlaka köklendirici hormon kullanarak oluyordur zaten.
Ama dip sürgün ve uç daldırma o kadar kolayımıza geliyor ki denemeye ben şahsen üşenmiş olabilirim.
Ama bahçeyi toptan ahududu yapacaksam bu işe el atmam şart oldu.
Pumpking
20-04-2020, 20:50
Evet öyle ben daldırmayı da bıraktım.Bu sene 20 tane kadar dip sürgün çıkıyor. Onları diksem bana yeter sanırım.Ama böğürtlen dipten çok geniş alana sürgün vermiyor. Çıkan yeni dallar aynı yerden çıkıyor. Onu çoğaltmak biraz daha zor. Daldırma deneyeceğim onda. Bakalım...
Arkadaşlar bu türün adını bilen var mi dogrulugundan emin degilim çok dikenli bir tür reuben diye almıştım bir siteden.
yasinmetin
30-04-2020, 18:31
Arkadaşlar bu türün adını bilen var mi dogrulugundan emin degilim çok dikenli bir tür reuben diye almıştım bir siteden.
sayın onur62 burada üstatlarımız daha iyi bilirler cevap vereceklerdir ama bildiğim kadarıyla reuben dikine büyümü eğilimi olan bir tür, sizin böğürtlen tamamen yatay büyüyor. bence reuben değil
Resim net değil ama Karaka gibi.
Kesinlikle Reuben değil.
obabilgesi
01-05-2020, 14:48
Şunu size reuben diye gönderen satıcıyı lütfen ifşa edin. Ayıp yahu! Reuben olmadığı kesin, meyvesini görmeden net birşey demek çok zor, bekleyip göreceksiniz... (çok dikenliyse yabani özellik taşıyor demektir, karaka olabilir)
aydemiraydın
01-05-2020, 19:58
Rueben dik büyür ,sürekli çiçek açar.
Pumpking
02-05-2020, 11:54
Daldan yaptığım böğürtlen ve ahududu çelikleri tuttu sanırım.Havaların da yağmurlu gitmesiyle şu anda yaprak açtılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.