View Full Version : Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus)
Sayfalar :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
Ne forumda ne de internette cevabini bulamadigim icin, burada yeni konu acmak zorunda kaldim.
Bahcemde kirmizi ahududu var. Bu yil hem sari hem de mor olanlardan aldim. Hepsi bir yerde olsun diye, yan yana koyasim var ama acaba dollenme sonucu baskin olan, geri kalan ikisini degistirir mi? Bahcemde cok asiri buyuk olmadigi icin, ucunu ayri ayri yerlere dikmeye imkanim yok. Simdiden tesekkur ederim cevaplariniz icin.
Birbirini etkilemez. Bende de çok yakın dikililer.
Birbirini etkilemez. Bende de çok yakın dikililer.
Cevabiniz icin tesekkurler. Icime su serpttiniz :rolleyes:
Yeni zelandadan yabani bir tür. Rubus schmedilioides .
delete61
20-03-2013, 21:08
Sayın bari elim de bundan da mevcut demeyin lütfen. Takip etmekte zorlanıyorum. Şaka bir yana yetiştiren emeği geçen ve bizlere tanıtan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sayenizde tanıyor ve öğreniyoruz.
Merhabalar buradaki mailleri baştan sona okuduktan sonra Etlik'teki
Bauhas'tan evergreen almıştın. Tek dalı vardı. Kışı dışarıda geçirdi ve diktiğim
yoğurt kabını sarıp sarmaladı. Düşüncem ilk meyvesini versinde ona göre
büyük bir saksıya dikmkti. Ancak şu an belkide on adet kökten dalı var ve
çiçek açtı. Eşim bunun böğürtlen olup olmadığını söylüyor. Benimde içime bir
kurt düştü. Acaba bu gerçekten ever green mi? Benden fide isteyenler de
var. Ama şimdi evergreen değilse bu mahcup olmakta var. Yardım edebilir
misiniz.
382782
382783
382784
bu resimleri küçültürseniz görebiliriz
Merhabalar buradaki mailleri baştan sona okuduktan sonra Etlik'teki Bauhas'tan evergreen almıştın. Tek dalı vardı. Kışı dışarıda geçirdi ve diktiğim yoğurt kabını sarıp sarmaladı. Düşüncem ilk meyvesini versinde ona göre büyük bir saksıya dikmkti. Ancak şu an belkide on adet kökten dalı var ve çiçek açtı. Eşim bunun böğürtlen olup olmadığını söylüyor. Benimde içime bir kurt düştü. Acaba bu gerçekten ever green mi? Benden fide isteyenler de var. Ama şimdi evergreen değilse bu mahcup olmakta var. Yardım edebilir misiniz.
http://i.imgur.com/EjPNdSM.jpg
http://i.imgur.com/vNTa1yq.jpg
http://i.imgur.com/z3au450.jpg
Merhaba, bu bitki bogurtlen degil.
Evet kesinlikle Böğürtlen değil, hatta otsu bir bitki galiba.
Merhaba arkadaşlar benim bir sorum olacak.
3-4 sene önce ağustos aylarında meyve zamanında, yabani bir böğürtlen çalısından 3 adet çelik alıp toprağa saplayıp sulamıştım ve çelikler yeşermişti. Şimdi iyice geliştiler, boylandılar büyüdüler ama meyve vermiyorlar:( nedeni ne olabilir ki?
yasinmetin
06-04-2013, 20:11
Merhaba arkadaşlar bugün Ankara Forum Bauhause a uğradım sırf ithal rubuslara bakmak için. siyah-beyaz-kırmızı frenk üzümü, birkaç çeşit kırmızı ahududu türü ve sarı falgold ahududu, bikaç çeşit bektaşi üzümü vardı. 2 tane falgold aldım, 2 tane beyaz frenk üzümü aldım, iki farklı çeşit kırmızı ahududu aldım. falgoldu sayın Barinin deneyimlerinden biliyoruz hatta baya methetmişti... beyaz frenk üzümü deneyen var mıdır acaba? tadı kırmızı ve siyaha göre nasıldır? bahçemde siyah ve kırmızı var, böylece seriyi tamamlamış oldum. neyse asıl sormak istediğim aldığım kırmızı ahududu çeşitleri "schönemann" ve "malling promise" bu türler hakkında -özellikle dostumuz Bari olmak üzere- bilgisi olan dostlarımız varmı dır? yarın bahçedeki yerlerini alacaklar ama tutup meyve verirlermi Allah bilir.
Mailing promise vardı galiba.. Kırmızı tür bayağı var elimde, ilk yıl verenmi ikinci yıl verenmi hatırlayamadım. Fall gold çok tatlı bir türdür. O ilk yıl verir, iyi bakarsanız.
kazanlik
06-04-2013, 20:39
gule gule buyutun sn. yasinmetin,
benim tadina baktigim beyaz frenk uzumu cok guzel, sekerli bir tadi vardi, kirmizi kadar verimli ve bol salkim veriyordu, bu bahar tadina baktigimdan bir iki dip surgunu alabildim,
siyah frenk uzumu (Ribes nigrum) taze meyvelerin tadi kotu, mazot karismis gibi bir tadi var (-; ,,,,,,,, hazir meyve suyu tadi ise guzel,
sari ahududu tadi kirmiziya gore daha tatli,
Karaka black
386289
386304
İki hafta sonra olgunlaşmış olur.
Nanking Cherry (Prunus tomentosa) bir kiraz.
http://www.agaclar.net/forum/964298-post76.htm
kazanlik
06-04-2013, 22:33
tesekkur ederim sn, jezebel
nanking cherry` i aldigim yerde bana ``macar bogurtlen ``demislerdi, o yuzden burada aramistim,,
yasinmetin
06-04-2013, 23:01
teşekkürler dostlar, falgold konusunda çok heyecanlıyım dürüst olmak gerekirse... biran önce meyvesini yemek için sabırsızlanıyorum :) bu arada sn jezebel karakadaki ihtişam da insanı büyülüyor, iki tane karakam var küçük yarın kısmetse bahçeye dikecem.. umarım bu ihtişamı dünya gözüyle ben de görürüm :)
Karaka black
İki hafta sonra olgunlaşmış olur.
Sayın "Jezebel" geçen yıl eklemiş olduğunuz fotolardan elinizdeki böğürtlen'e hayran kaldım. fidanınızdan çelik alma yöntemi ile çağaltımı yapılabiliyormu acaba, eğer mümkünse eşimle birgün kapınızı çalıp fidanınızdan küçük bir yavru rica edebilirmiyiz ;)
veya daha başka bu böğürtlene nasıl sahip olabiliriz ;)
Siteyi takip ediyorsanız evimde yangınan dolayı taşındım.
Karakayı hafta sonu tadilatın gidişatını kontrole gittiğimde resmettim.
Umarım bu hafta sonu tadına bakarım, ama erken henüz.
Çelik zamanı ekim sonrası, şu anda bitkiye makas vurmam mümkün değil.
Siteyi takip ediyorsanız evimde yangınan dolayı taşındım.
Karakayı hafta sonu tadilatın gidişatını kontrole gittiğimde resmettim.
Umarım bu hafta sonu tadına bakarım, ama erken henüz.
Çelik zamanı ekim sonrası, şu anda bitkiye makas vurmam mümkün değil.
Yangından haberim yoktu çok geçmiş olsun. Umarım en kısa zamanda eski düzeninize kavuşursunuz. Ben size mesaj atamıyorum, uygun zaman ve koşul oluştuğunda mesajınızı bekliyor olucağım, ilginiz için şimdiden çok teşekkürler.
Şimdi ahududu ve böğürtlen aynı şeyler mi? Anlamadım ki. Biri yabani biri kültür mü? Ooooff kafam karıştı.
Hillbilly
13-04-2013, 15:22
Şimdi ahududu ve böğürtlen aynı şeyler mi? Anlamadım ki. Biri yabani biri kültür mü? Ooooff kafam karıştı.
Şöyle söyleyelim aslında basitçe iki insan ırkı düşünün. Mesela Çinliler ile Japonlar gibi. Yakın zamanda ataları aynı ama bulundukları iklim belki de coğrafi şartlardan dolayı birinin gözleri biraz daha çekik mesela :) Bunlar bitki aleminde kültür oluyor. Böğürtlen kültürleri gibi.
Ahududuya geldiğimizde ise neandertal ile homo sapiens insan türleri gibi basit farklılıklardan öte uçurumlar oluşmuş ama yine aynı ortak ataya sahipler. Yalnız ataları tarihin çok uzak zamanlarında kalmış. Akrabalıkları var ama tamamen farklı bitkiler olmuşlar artık.
Bu arada sayın jezebel çok çok geçmiş olsun, ateş düştüğü yeri yakıyor. Allah kolaylık versin.
Karaka black kendi kendine Mor salkım saksısına uç daldırma yapmış.
Sonuç: yine bana iş çıktı, ayırmazssam ikisi de birbirini boğabilir, kokleri çok güçlü.
393040
.
Karaka black kendi kendine Mor salkım saksısına uç daldırma yapmış.
Sonuç: yine bana iş çıktı, ayırmazssam ikisi de birbirini boğabilir, kokleri çok güçlü.
393040
.
Sayın jezebel yangına çok üzüldüm geçmiş olsun allah beterinden saklasın.Acaba bu karaka black e talip olabilirmiyim acaba?
Çilek ahududu çiçeklendi. Rubus niveaus ve rubus rosifolius çiçekleri.
Siyah ahududu gövdesi, ahududu için iyi bir kalınlık. VE katmerli ahududu çiçeği.
KAPTANzst
06-05-2013, 08:19
Benim böğürtlenlerden bir dal.
3-4 gündür yemeye başladı oğlum meyveleri .
dağçiçeği
06-05-2013, 09:58
Sayın Jezebel çok geçmiş olsun. Allah kimseye yaşatmasın.
Ben saksıda ahududu yetiştirmeye çalışıyorum. Cinsinin ne tür olduğunu bilmiyorum. Ne kadar başarılı olabilirim ? Yanmış koyun gübresi koydum toprağına. Başka yapmam gereken bir şey var mıdır?
kopshtar
06-05-2013, 10:27
Sn dağçiçeği; en az 30cm çaplı bir saksıda rahatlıkla meyve alabilirsiniz. Besin ilave etmeyi unutmamak kaydıyla tabi.
Sn Jezebel; yeni öğrendim ve çok üzüldüm. Çok büyük geçmiş olsun.
...
Sn Jezebel; yeni öğrendim ve çok üzüldüm. Çok büyük geçmiş olsun.
Teşekkür ederim.Her işte bir hayır vardır diyorum.
Herşey Allahtan. En kötüsü bile.
FatihBahce
11-05-2013, 06:51
Benim bahçeden Erika cinsi ahududu;
402838
Lezzeti çok iyi.
İkiside siyah ahududu. Birisi rubus leucodermis biri niveaus ve çiçekleri.
Dev böğürtlen diye tohumlarını almıştım. Dikenli bir şey oldu büyüdü ve çiçek açtı. Çiçeklere göre dev olacak gibi.
Son durum
403217
403218
Bu yılki hasat iyi.
kazanlik
12-05-2013, 20:45
tayberry buldum (-;
, kucuk bir fidan , bu sene meyve alamam herhale, resmine bakilirsa baya buyuk meyveler olmali,
yasinmetin
12-05-2013, 22:54
üstat karaka demi bunlar? muhteşemler..afiyet olsun:)
Hillbilly
13-05-2013, 09:36
Bende tayberry ve sarı ahududu bulur bulmaz kaptım 2 tane, listeyi yavaş yavaş tamamlıyorum.
yasinmetin
15-05-2013, 10:15
forum ankara bauhause da bol miktarda tayberry vardı geçen hafta, ondan önce fallgold vardı bolca.. ben de kaptım onlardan sayın hillbilly, bahçede yerlerini aldılar. bahçemdeki meşeliğin dibine wintergreen ve lingonberry arıyorum sırada onlar var ama bir türlü denkgelmiyor.
Olgunlaşan rubus rosifolius meyvesi.
yasinmetin
17-05-2013, 14:51
çilek ahududu denen tür değil mi bu sayın Bari? bende de var ama çok nazlı büyüyor veya ben bilemiyorum bakmasını. tadını da çoık merak ediyorum
Bu başka çilek ahududu meyveleri daha büyük. Bu avustralya orjinli bir tür.
Erkenci böğürtlenim
405854
405855
Tadı da çok güzel.
Mutlu Kutlu
18-05-2013, 13:46
İlk boysanberry hasatı,
Bu yıl boysanları yemekle bitiremem, heryeri sardılar. Toplayıp reçel yaparım artık.
Hem tatlı, hem iri, hemde mis kokulu:) daha ne isterim ki.
Ebat ve tat konusunda Karaka'nın üstünde böğürtlen tanımıyorum.
Hem dikenli genetiğine el değmemiş.
http://www.agaclar.net/forum/636572-post814.htm
Keşke arazim olsa da şu türü bir yaygınlaştırsam:(
Offf ne de güzel fotoğraflanmış, ellerinize sağlık.
Mutlu Kutlu
19-05-2013, 07:48
Melezlemek başka bir konu, genetiğini değiştirmek başka bir konu.
Karaka böğürtlen ve bir çok cinsi mutlaka melezlenmiş hali, aynı boysan gibi. Melezlemek zenciyle beyaz insanın evlenip çikolata çocuk yapmalarına benzetebiliriz. Koyu renk insanlar açık renkli insanlara göre hastalıklara ve zor hayat şartlarına daha dirençlidir. Bu yüzden sarışın birçok insan koyu renk esmer kişiyle evlenmeyi tercih eder içgüdüsel olarak.
Genleriyle oynamak: laboratuvar ortamında tohumuna gen ilave etmek veya eksiltmekle olur. Böğürtlen veya ahududu cinslerinde genleriyle oynanmasına gerek olmadığı için hepsi melezdir. Dikenli veya dikensiz olmaları genleriyle oynandı anlamına gelmez.Ebat ve tat konusunda Karaka'nın üstünde böğürtlen tanımıyorum.
Hem dikenli genetiğine el değmemiş.
http://www.agaclar.net/forum/636572-post814.htm
Keşke arazim olsa da şu türü bir yaygınlaştırsam:(
;)Tahmin yürüterek olmuyor tabi, bilgi kesin ve verilere, çalışmalara dayalı olmalı.
Bir bitkinin tohumundan aynen anne bitkide olan özelliklerde bitki çıkıyorsa bu onun saflığı konusunda bir veri, benim amatör olarak görebildiğim bu kadarı.
Ancak Karaka black ile ilgili şöyle bir bilgi var. O bir kultivar ama genlerine kimse dokunmamış, evlilikten mütevellit. Ben onu vahşi sanıyordum uzun zaman o ayrı:rolleyes:
Karaka Black: (HortResearch, New Zealand) Derivation: a cross between M103 and N71 featuring Aurora, Comanche and Cherokee in its parentage. Canes are moderately vigorous, trailing, less spiny than Boysen or Silvan. Long harvest period, starting about 3 weeks earlier than Boysen. Very high yield of long (up to 10cm), conical, shiny black berries with average weight of 10g . Mild blackberry flavour but rather acidic if picked slightly under-ripe. Good disease resistance to botrytis. Karaka Black is only available from Costa’s BerryExchange, Corindi Beach, NSW, the holder of the Australian license.
Çoklu bir çaprazlama ürünü demiş (Aurora, Comanche and Cherokee ebeveynleri). Boysen berry'den 3 hafta önce meyve vermeye başlarmış ve meyve ağırlığı 10 grama ulaşırmış.
Yabancı dili Fransızca olan bir kişiyim o bakımdan benden bu kadar.
Hem ben amatörüm, tattığım böğürtlenlerin en lezzetlisi bu;)
Cultivated Blackberries: Varieties - Department of Primary Industries (http://www.dpi.vic.gov.au/agriculture/horticulture/fruit-nuts/berries/cultivated-blackberries-varieties)
Burada diğer berry'ler hakkında da bilgi var.
Mutlu Kutlu
19-05-2013, 11:19
Her türün kendi arasında değişik varyeteleri var, kayısı, erik, şeftali, elma vb. her varyetenin tadı ve kokusu ayrı bir güzel. Herkesin bir favori cinsi olabilir tür içerisinde.
Melezlemek insana özgü bir kavram değil, dünya var olduğundan sonra melezleme işlemi doğal olarak başlamış. Arılar, böcekler, kuşlar, rüzgar gibi etkenler polenleri bir çiçekten başka bir çiçeğe taşımış ve familyalar ortaya çıkmış, sonrasında alt varyeteler. Melezleme dünya yok olana kadar devam eder gider böylece. Melezleme ürünleri tüketmek insana ve canlılara zarar vermez.
Genetiği ile oynamak ve yeni bir ürün meydana getirmek basit bir olay değil, milyonlarca dolara mal olabilir. Ve sırf insanlara zararı olsun diye gdo lu türler üretilmez. O tür ticari bir emtia olmalı ve uğraşırken harcanan milyonlar geri kazanılmalı ve kara geçilmeli.
limon_sever
19-05-2013, 11:42
Sevgili gilan'ın ahududuları
406379
Sanırım 2 kavanoz reçel yapabiliriz. Bir hayli meyve var... ;)
Lonicera
25-05-2013, 18:37
Sevgili bahri, çilek ahududu bitkisinin çiçeklenip meyve bağlaması bildiğimiz ahududu veya böğürtlen gibi 2.sene mi oluyor? Bendeki önce saksının her yanından filiz verdi ve onca bitkiden sadece bir tanesi iki adet çiçeklendi. Daha sonra onlar da kuruyup gitti. Eğer üst aksamları tek yıllık ise sorun benden kaynaklanıyor olmalı.
Sevgili bahri, çilek ahududu bitkisinin çiçeklenip meyve bağlaması bildiğimiz ahududu veya böğürtlen gibi 2.sene mi oluyor? Bendeki önce saksının her yanından filiz verdi ve onca bitkiden sadece bir tanesi iki adet çiçeklendi. Daha sonra onlar da kuruyup gitti. Eğer üst aksamları tek yıllık ise sorun benden kaynaklanıyor olmalı.
Sevgili Lonicera,
Aynı durum bendede oluyor. Meyve tutmuyor. Üst aksam tek yıllık evet.
...
409795
409796
409788
...
Mutlu Kutlu
25-05-2013, 20:12
Bende de aynı çilek ahududu, japon ahududu diye almıştım ama geçen sene yüzlerce çiçek açtı 1 tane meyve tutmadı. Bu yılda aynı açan çiçekler çok sağlıklı ama meyve tutmadan dökülüyorlar, çiçeklerinden arı eksik olmuyor üstelik.
Birde öyle bir arsız ki, pişman oldum kimden aldımsa. Her saksının su tahliye deliklerinden girip saksıyı işgal ediyor, saksıdaki bitki boğulup ölüyor.
Düşünenlere hiç tavsiye etmem, tam bir baş belası bitki. Yaprakları bile kanca gibi dikenli üstelik
Bende de aynı çilek ahududu, japon ahududu diye almıştım ama geçen sene yüzlerce çiçek açtı 1 tane meyve tutmadı. Bu yılda aynı açan çiçekler çok sağlıklı ama meyve tutmadan dökülüyorlar, çiçeklerinden arı eksik olmuyor üstelik.
Birde öyle bir arsız ki, pişman oldum kimden aldımsa. Her saksının su tahliye deliklerinden girip saksıyı işgal ediyor, saksıdaki bitki boğulup ölüyor.
Düşünenlere hiç tavsiye etmem, tam bir baş belası bitki. Yaprakları bile kanca gibi dikenli üstelik
Benden almıştınız :)
Sn. bari Black Butte Blackberry ' i merak ediyorum.
Meyve verdi mi ve tadı konusunda yorumunuz nedir.
Karakadaki durum ortada, çok verimli ve ticari olarak da anlamlı fark var diğer böğürtlenlere göre.
Toplama konusunda dikenler pek sorun yaratmıyor.
Bendeki Black Butte fidanı bilmediğim bir sebepten dolayı kurudu:(
Saygılar.
Benim bahçeyi ahududular istila etti. Aralarda kaldılar, çok gelişemediler. Geçen sene meyve yoktu, bu senede olmayacak gibi black buttelerde. Karakada aynı durumda. xxl diye bir alman kultivarım var, o deseniz aynı. Şu ana bahçe kaybolmuş durumda, o kadar çok meyve varki kıyamıyorum, meyvelerden sonra, kökten budayacağım, biraz nefes aldıracağım hepsine. Black butte tadı ekşiydi yalnız.
Lonicera
26-05-2013, 14:39
O zaman bu çilek ahududu bitkisinde başka bir türden tozlanma ihtiyacı sözkonusu. İnternette de fazlaca bilgi yok bitki hakkında. Bendekilerde de arı vardı ama meyve tutumu olmadı. Mutlu bey de aynı sorunu yaşamış. Kimbilir hangi bitki bunun tozlayıcısı. Aynı zamanda çiçeklenen( İzmir için) Boysenberry kesin değil onu biliyorum.
Kendine verimli gözüküyor. Bende araştırdım. Ama ahududunda öyle türler var. Koleksiyonumda da olan rubus croceacanthus öyle. Başka bir tür ahududu ile tozlanıyor.
limon_sever
08-06-2013, 11:45
Sevgili gilan'ın ahududularından bir kaç kare :)
415360
415359
Mutlu Kutlu
08-06-2013, 13:10
O kadar çok boysan berry meyvesi vardı ki toplamakla baş olmuyodu.
Hadi reçel kaynatam dedim, boysanlar kaynadıkça ortalık mis gibi böğürtlen kokusu sardı. Şu an hala kaynıyor.
Bi dünyada dalında kaldı toplamaya üşendim, onca iş arasında.
Çilek ahududu çiçeklendi. Rubus niveaus ve rubus rosifolius çiçekleri.
Sayın Bari. En alttaki resimdeki beyaz çiçekli olan ahududunun yapraklarının yaprağının açık renkli olması demir eksikliğinden olabilir mi.
Şu anda bende doğal olarak yetişen böğürtlen, dikensiz böğürtlen ve arkadaşımdan aldığım pembe ahududu var. Ancak daha önce arkadaşımda yediğimde tadı çok iyi gelmemişti. Bu çarşamba da beyaz Bektaşi üzümü bularak aldım. Elimdekilerin dışında aroması ve tadı güzel hangi çeşitleri önerirsiniz.
Evet bir kısım ahududularım saksıda demir eksikliği olabilir. Kırmızı Ahududunda bazıları gerçekten saman gibi bazıları mükemmel aromalı. Ama tür olarak karıştılar, o yüzden pek bilemiyorum hangisi hangisi...
O zaman bu çilek ahududu bitkisinde başka bir türden tozlanma ihtiyacı sözkonusu. İnternette de fazlaca bilgi yok bitki hakkında. Bendekilerde de arı vardı ama meyve tutumu olmadı. Mutlu bey de aynı sorunu yaşamış. Kimbilir hangi bitki bunun tozlayıcısı. Aynı zamanda çiçeklenen( İzmir için) Boysenberry kesin değil onu biliyorum.
Meyve tutmuş gibi gözüküyor, içi dolu. 3 çiçekten biri tuttu.
i.göz_71
12-06-2013, 21:10
Sayın hk50 bu sene bende ahududu ektim ama kurumaya başladı .Bir püs noktası varmı. Bakçemde nasıl çoğalta bilirim.
Sayın hk50 bu sene bende ahududu ektim ama kurumaya başladı .Bir püs noktası varmı. Bakçemde nasıl çoğalta bilirim.
Sayın i.göz_71.
Ahududu için toprak önemli .Bir kere kireşli tuzlu ve asitli toprağı sevmiyor.Yetiştirmenin bir püf noktası yok.Yerini değiştirebilirsiniz ,ilave çiftlik güpresi hafif killi toprak ile ince dere kumunu karıştırıp köke yakın koabilirsiniz.
Çoğaltma işi,bir kere tutturdunuzmu kendi kendini çoğaltır.İlave bir gayret sarf etmenize gerek yok.
Saygılar.
i.göz_71
14-06-2013, 08:52
Teşekkür ederim sayın hk50. Çalışmalarınızı inceledim. Ben şuan sizin ilk başladığınız durumdayım. Sizin tecrübelerinizden faydalanmayı düşünüyorum. Bende bu işlere bu sene başlıyorum. Yaklaşık olarak 10 sene sonra emekli olmayı planlıyorum. O zamana kadar bu bahçeyi adama çevirmem gerek. Bahçe için çok hayellerim var. Bahçe işlerindende çok zevk alıyorum. Eksik olan tecrübe ve bilgi. Onuda burada bulurum inşallah.
Tekrar teşekkür ederim abiciyim mesajıma cevap verdiğin için.
Ahududu ve böğürtlen gibi bitkiler bir süre sonra istenmeyen istilacı konuma geliyorlar. Alanya'da olan arkadaşım abisinin böğürtlenlerin kökünü kurutamadıklarından yakınmıştı. Tamamen çıkarttıklarını zannederken başka yerden çok güçlü bir şekilde çıkıyorlarmış. Bahçenizde bulunan ahududuyu nasıl suluyorsunuz. Eğer su veremiyorsanız benim gibi biraz cansızlaşmaya başlıyorlar. Çok su da iyi olmaz sanırım. Yeterli drenajınız olmadığı taktirde. Köklenmeleri çok basit sonbaharda veya ilk baharda dallar uyanmadan çelik kesin ve dikin. Tabi önce ana dalın büyüyüp güçlenmesi gerekiyor.
i.göz_71
14-06-2013, 14:18
Teşekkür ederim sayın MUDA
Çilek ahududu meyvesi biraz kendini gösterdi. Ve birkaç foto.
Sari diye aldigim ahududu kirmizi cikti:D.
Turuncu tohumdan ektiğim, bir çok tür meyve vermeye başladı. Meyve gerçekten turuncu oldu. Fakat mor diye aldıklarım, bildiğimiz kırmızı çıktılar. Dev böğürtlen pek dev olmayacak gibi, dikenli ama bayağı iri bir tür ve erkenci.. İç anadolu için bayağı erken olgunlaşıyor. Rubus niveaus lar ikinci yılında tohumdan meyveye durdular. Birde ısırganotugillerden ahududu gibi meyveler olan bir türüm var, oda meyve verdi...
limon_sever
27-06-2013, 11:54
Gelişimi çok yavaş nedendir bilmiyorum. Geçen sene gelişen fide daha küçük ve zayıf ve de üzerinde meyve salkımı daha yok. Bu biraz daha iyi. Sanırım seneye daha iri bir gövdesi olur. O minik fidenin bu hale gelmesi bile mucize.
421272
limon_sever
27-06-2013, 11:57
Bu sene tadımlık yiyeceğimiz böğürtlenler. İri gövdeli iki-üç kök şimdiden 2 metre oldular. Seneye reçellik olacaklar inşallah :)
421273
İki siyah ahududu karşılaştırması.. Ve diğer türler.
Ve birde EsEs ... Japon ve siyah ahududu.
Lonicera
12-07-2013, 12:50
Aynı pişmanlığı ben de yaşıyorum, bitkiyi edinmek isteyenler iki kere düşünsünler.Çok istilacı ve bir o kadar da dikenli. Yapraklarının alt kısımları bile diken, bitkiyi bir yerinden tutabilmek çok zor. Meyve tutumu da neredeyse yok denecek kadar az galiba. Kesinlikle uzak durulması gereken bir bitki bence de.
Sevgili bari, meyve tadı nasıl? Bu kadar olumsuz yorumdan sonra çok lezzetli dermişsin:))
Çok ufak bir meyve oldu, 4 tohumluk bir meyve. Yemedim.
Mutlu Kutlu
12-07-2013, 15:13
Bende de nasılsa 2 tane meyve tutmuş, bir tanesi kayboldu herhalde olgunlaştı dalından düştü. Diğerini de sarı gibiyken yedim, ne koku ne tat ne şeker.
Kesinlikle meyvesi için beslenecek bir bitki değil, başına bela almak isteyen buyursun alsın. İşgal ettiği alan, saksısından girip de boğduğu bitki derken. Başıma açtığı zararı karşılayacak bir tür değil. Gözünü seveyim boysan berry'nin, normal ahududuların ve diğer tür böğürtlenlerin. Aynı pişmanlığı ben de yaşıyorum, bitkiyi edinmek isteyenler iki kere düşünsünler.Çok istilacı ve bir o kadar da dikenli. Yapraklarının alt kısımları bile diken, bitkiyi bir yerinden tutabilmek çok zor. Meyve tutumu da neredeyse yok denecek kadar az galiba. Kesinlikle uzak durulması gereken bir bitki bence de.
Sevgili bari, meyve tadı nasıl? Bu kadar olumsuz yorumdan sonra çok lezzetli dermişsin:))
Lonicera
12-07-2013, 17:44
Tam da tahmin ettiğim gibi, çilek ahududunun meyvesinin tatsız olması da hiç şaşırtmadı. Başladığı gibi bitti benim için.
Boysen benim de favorim şimdilik. Elimde tadına bakmadığım Tayberry ve Alman iri kırmızı diye isimlendirilmiş ( yusuf ustaoğlu tarafından) iki tür daha var. Siyah ahududuyu da sevgili bari' nin tavsiyesi ile edindim. Tadını bilmiyorum, nasipse seneye meyve verir. Karaka black bana hafif ekşimsi geldi, chester keza aynı. Normal dikensiz böğürtleni hiç kıyaslamam bile( topyekün kurtulacağım bu yıl onlardan da)
Reçelini de yapıp tadına baktıktan sonra ( 3. kavanoz tükenmek üzere) Boysen tahtından biraz zor inecek gibi...
Siyah ahududuyu yedikten sonra tek geçeceksiniz, tam olgunlaşmasını beklemeniz lazım..
limon_sever
16-07-2013, 11:21
Yabani böğürtlenimizde ilk meyveler. Seneye verimli olmasını ümit ediyorum.
426807
Yabani böğürtlenimizde ilk meyveler. Seneye verimli olmasını ümit ediyorum.
426807
Bu tür rubus caesius...
limon_sever
16-07-2013, 12:39
Bu tür rubus caesius...
Lezzeti, verimi nasıldır? Yetiştirilip yetiştirilmeme tavsiyeniz nedir?
Bende bu türü yabani ortamda topluyorum. Ekşimsi güzel aroması var..
Lonicera
17-07-2013, 12:45
Bugün çiçek diplerini biraz çapa yapmak için sabahtan bahçeye gittim. Çapa yaparken hedera sarmaşıklarının örttüğü dikensiz böğürtlenimdeki bazı meyvelerin olgunlaştığını görüp kopardım. Belki de ömrümde yediğim en tatlı böğürtlen meyveleriydi diyebilirim(boysenberryler duysun:mad:). Nasıl böyle oluyor bilemiyorum?
Toplam 5 kök dikensiz böğürtlenim var. Bendeki 4. seneleri olacak. İlk önce tamamı bahçe duvarının dibinde topraktaydı. Meyveleri çok ekşi olduğu için topraktan söküp 30 litrelik kovalara aldım. Amacım daha iyi bir toprak harcı ve besleme sayesinde daha tatlı meyveler elde etmekti. Bir tanesini de bilerek toprakta bırakmıştım. Kovalara aldıklarımı yarı ahır gübresi yarı toprak harcına diktim. Şimdi bile herbirinin üzeri iri iri böğürtlen dolu ama tadları ekşi olmasada hafif mayhoş. Gel gör ki o bahçede kalan böğürtleni neredeyse tamamen unutmuştum. Su verdiğimi bile sanmıyorum, hederanın dibine su verirken oradan almış olmalı. Ama bu iş nasıl oluyor, bilen varsa Allah rızası için açıklasın. Diğer kovada olanlarla aynı güneşi ve rüzgarı alıyor. Üstelik kovadakilerin içindeki gübre yetmezmiş gibi ekstradan gübreleme, sulama ve ilaçlama(kükürt) yapılıyor. Bahçedekinin meyveleri kovadakilerin meyvelerine oranla yarı yarıya daha küçük. Bakımsızlık nedeniyledir herhalde.
Son olarak bu işi kendimce şu şekilde açıklıyorum; tamamen sulama ile alakası var diye düşünüyorum. Hani kıraç yerde yetişen her türlü meyve sulanmadığı için bal gibi tatlı olur ya işte o sebepten galiba. Başka türlü nasıl böyle olabilir ki? Eğer öyle ise benim açımdan durum kötü. Tüm ahududu ve böğürtlenlerimi toprağa alma şansım yok(yerim olmadığı için). Kovalarda yetiştirmeye(toplam 26 kova) devam etsem mutlaka su vermek zorundayım, o zaman da bugünkü gibi mayhoş veya ekşi olacak. Allahtan boysenler imdada yetişiyor diyordum ama o tatmış olduklarım boysenlerden bile kat kat daha tatlı ve aromalıydılar. Gerçi boysenler diğerlerine göre en tatlı olanlardı ama bu olaydan sonra tahtları sallanmadı değil hani:))
Şöyle ağız tadıyla doya doya tatlı böğürtlen yemek nasip olmayacak herhalde bize.:(
sındırgılı
17-07-2013, 13:21
Ben de bu sene saksilari bol bol gunes alan yerlere koymustum. Cimleri sularken, onlari ve gojilerle birlikte cilekleri suluyorum. Kuyu suyu biraz kirecli, tekrar terkoz ile son sulama yapip hasari onlemeye calisiyorum. 2,3 kok cilek telef oldu ama dikensiz bogurtlenler costu...seneye tekrar daldirma yontemi ile o citi sirf dikensiz bogurtlen ve goji sahasi yapmak istiyorum.Dedigin gibi toprak saksilarda bol gubreli olunca da cok hafif bir eksimsiligi oluyor. Zaten cok tatli oldugunda dalindan dusuyor.
Aslında iyice olgunlaşmasını beklerseniz tatlanıyor..
Lonicera
18-07-2013, 06:21
Bendekiller de simsiyah olduktan sonra 1-2 gün içerisinde uç kısımlarından geriye doğru kurumaya başlıyorlar. O haldeyken bile yeterince tatlı değiller.
Ben geçen sene sonbaharda diktim yaklaşık 10 kök. İlkbaharda bol bol yedik. Ama şimdi o meyve veren gövdeler hep kuru,hiç yeşillik yok üstünde,yanlarından çıkmış yeni sürgünler var yeşil olarak.
O kurumuş gövdeler kurudumu artık yeşermeyecekmi :(
Onları budayın.. Yeşiller güçlensin iyice.
Lonicera
28-07-2013, 14:15
Bendeki dikensiz böğürtlenler her yıl olduğu gibi bu yıl da kırmızı haldeyken kurumaya başladı. Buradaki sıcak havalara göre değiller. Halbuki 15 gün önce çok iyi durumdaydılar. Yüksek rakım ve serin esintili hava istiyorlar. Bizde sadece kavurucu çöl sıcağı var. Önceden olgunlaşanlar durumu idare etti, gerisi dalında kuruyacak artık.
Sevgili bari, siyah ahududuların sizin bölgede meyve olum zamanı nedir? İnşallah burada erkenci olurlar. Bahçemde sadece ahududu ve erkenci böğürtlen ve melezlerini yetiştireceğim artık. Özellikle ahududu ve melezler öncelikli olacak.
Siyah ahududu Haziran sonu Temmuz ortalarına kadar gidiyor.. Rubus leucodermis türü tabi. Biraz küçük meyvelisi rubus occidentalis daha erken olup bitiyor.. Rubus niveaus şu an meyveli temmuz sonuna kadar gidiyor.. Sizin bölge için en güzeli rubus niveus. Fakat en güzel aroma leucodermiste.. Kültür siyah ahududu bir tür var elimde, yabanilerin yanına gelemez aroma olarak..
Lonicera
28-07-2013, 18:00
Bendekilerin cinsini bilemiyorum ama Yusuf Ustaoğlu' ndan almıştım. İnşallah erkenci bir türdür.
limon_sever
28-07-2013, 18:55
İftarlık böğürtlenler :)
430234
Bendekilerin cinsini bilemiyorum ama Yusuf Ustaoğlu' ndan almıştım. İnşallah erkenci bir türdür.
Yusuf abidekiler leucodermis.. Yani en iyisi bana göre..
Lonicera
28-07-2013, 19:24
Bu iyi haber, Temmuz ortalarında hasat bitiyorsa bizim buraya da uyabilir. Belki Haziran sonu bile olabilir burada. Meyveyi de ancak seneye görebileceğiz nasipse. Ama en azından lezzetli tür olduğunu öğrendik.
Polkalar ikinci tura başladı..
Lonicera
25-08-2013, 13:16
Ağustos ayı başında siyah ahududu, tayberry, boysenberry ve adını bilmediğim bir çeşit böğürtlene uç daldırması yapmıştım. Siyah ahududularda % 50 diğerlerinde % 100 köklenme başarısı elde ettim. Bugün siyah ahududuları yeniden uç daldırmasına aldım. Karaka black' in yan dallarından birini ay başında denemiştim o da köklenmiş. Diğer dallarını da bugün yeniden üretime aldım.
Merhaba, Silivride bahçemin kenarında böğürtlen e benzeyen yaprakları olan bir çalı var son yıllarda çok gelişti ve farklı yerlerdentoprağın altından fişkırırcasına çıkıyor . Dikkat ettim küçük meyveleri var bunun cinsini bilen varsa yardımcı olsun bu bitki böğürtlenmidir ve meyvaları yenirmi . Daha verimli olması için aşılama yapılabilirmi?
tesekkuler.
yardımcı olusanız sevinrim
yokmu bunun hakkunda bigisi olan
habipapo
30-08-2013, 21:31
Merhaba Arkadaşlar,
Sizinle bahçemde yetiştirdiğim böğürtlenlerden resimler paylaşıyorum.
Maşallah çok güzel acaba sizden kök veya çelik istesem gönderirmisiniz?
Muhteşemler:))
Ben de yetiştirmek istiyorum hepsinden:)))))
habipapo
01-09-2013, 09:33
Maşallah çok güzel acaba sizden kök veya çelik istesem gönderirmisiniz?
iyi günler hakan bey şuanda elimde iç köklü fidan kalmadı isterseniz köklen dir ince yollarım dal istersen de yollarım
habipapo
01-09-2013, 09:37
Muhteşemler:))
Ben de yetiştirmek istiyorum hepsinden:)))))
sayın kartopu elimde köklenmiş böğürtlen şuanda kalmadı arkadaşlara dağıttım yeni köklen dirin ce yollarım iyi günler
Düşünmeniz bile yeter. Ben hevesimi paylaşmak istemiştim aslında:)) Fotoğraflar öyle cezbedici ki:)
Teşekkür ederim.
yardımcı olusanız sevinrim
yokmu bilen
Lonicera
03-09-2013, 12:39
Eylül ayına girdik, neredeyse 2 aydır kızarmış halde öylece duruyorlar. Bundan sonra da siyahlaşacağını sanmıyorum. Dikensiz böğürtlenden kurtulmak için başka bir bahane daha:))
ilksenozturk
03-09-2013, 15:27
Merhaba Arkadaşlar,
Sizinle bahçemde yetiştirdiğim böğürtlenlerden resimler paylaşıyorum.
çok çok güzeller,
ben böğürtleğenleri hiç böyle asma gibi düşünmemiştim, oysa ki ne kadar şık durmuşlar
habipapo
03-09-2013, 17:22
çok çok güzeller,
ben böğürtleğenleri hiç böyle asma gibi düşünmemiştim, oysa ki ne kadar şık durmuşlar
teşekkürler
Eylül ayına girdik, neredeyse 2 aydır kızarmış halde öylece duruyorlar. Bundan sonra da siyahlaşacağını sanmıyorum. Dikensiz böğürtlenden kurtulmak için başka bir bahane daha:))
Bunun bir sebebi olmalı, bu sene benimkilerde kararmadılar..
Ben geçen yıl dikensiz böğürtlende o sorunu yaşadım, söküp attım.
çok yer kaplıyor, ancak meyveler olgunlaşmadan kuruyor.
Bu sonbaharda ara mevsimde, (hatta yaz ve sonbaharda meyve veren iki tür üzerine yoğunlaşacağım) olgunlaşan bir- iki tür getirteceğim kısmet olursa:o
Benim bunlar olgunlaşmadı.. :(
Lonicera
04-09-2013, 05:18
Bendeki toplam 4-5 kök dikensiz meyvesi bu halde. Senin durum çok daha vahimmiş. Dikensizlerin verimi çok iyi düzeyde ama bu tip sorunları da oluyor işte. Ben de bir an önce söküp kurtulacağım.
Bursa1 (Boysenberry), ikisi aynı mıdır
Meyve tutmadığını düşünüyordum, sürpriz yaptı...
Sayın Lonicera,
Eğer böğürtlenleriniz Antalya'da ise atmayın ben alabilirim.
Lonicera
09-10-2013, 13:03
Maalesef İzmir' delerdi. Geçen hafta sonu iki komşuma verdim. Sadece bir adet bıraktım kendime çeşit olsun diye.
Hillbilly
09-10-2013, 21:53
Böyle bişey ilk defa görüyorum. Bitkide genetik bi mutasyon zamazingosu mu oldu kesin bişey tetikliyordur o zaman. Kimbilir ne zira en fakir toprakta bile kızarır böğürtlen. Bende de dikensiz türler var bu sene mükemmel renk ve aroması vardı böğürtlenlerin. Kızarmak ne kelime mor ötesi oldular. Bu arada Bursa 1 boysenberry detayına sadece ben girmemişim demek ki aynı dehlizlerde yuvarlanan başka arkadaşlar da varmış. Bir an ilk günlere geri döndüm herşeyi kafaya takardım tekrar duymak gülümsetiyor. Bence aynı değiller çünkü bana gelen bursa1 dikensiz boysen ise dikenli.(gerçi boysenin dikensizi de varmış ama bence aynı değiller)
moskovalı
24-10-2013, 21:41
Rusya da kültüre alınmış bazı ahududu çeşitleri
Alım mevssimi geldi;)
On çıplak kök Heritage Ahududu, bir kök saksıda Reuben, bir de tekrar ufak bir Bedford Giant böğürtlen aldım.
Biraz daha geç meyve veren cinsleri ve ilk yıl süren dalların meyve verdiği türlere baktım.
Gümrükte takılmaması için de fazla abartamadım.
Şu an Türkiye yolundalar, ben de çok heyecanlıyım.
İzmirde bu konuyu soracak kimse olmadığı için deneye yanıla öğreneceğiz.
Kayahann
16-11-2013, 23:11
izmirde gümrükte takılabilir aslında :D :D aramızda bi tane gümrükçü olabilir mesela :D parasıyla ona da bi kökcük sadece vermediğiniz için gıcıklık yapabilir mesela :D
35 £ takılmaz hiçbir yere;)
Sn.KAYAHANN siz hele bağınızın, bahçenizin, bitkilerinizin resmini yükleyin siteye, görelim. Bu konuda ehil olduğunuzu görürsek bitki veririz.
Kaç kişiye verdim İzmirde Karaka black,kimseden ses çıkmıyor .
Öldürmek için de verilmez ki:(
Bu bitkileri yetiştirmek her yiğidin harcı olsa her fidanlıktan 3-5 liraya alırdık;)
Bulmak zor olduğu için bunca masrafa ve meşakkate katlanıyoruz elimizin hamuruyla:D
Bakmak da zor belli ki, Bursada semt pazarlarında bile ahu ve böğürtlen bulunurken, İzmirde hiç görmüyorum. Büyük marketlerde bile:)
Hal böyleyken...
limon_sever
17-11-2013, 10:26
Sayın Jezebel,
Sayın Romantik'ten temin ettiğim karaka black 3 metre boylandı. Ama hala tam bir kalın gövde oluşturamadı. Sanırım 1-2 sene içinde kalın bir gövde oluşturur. Şimdi alttan yaprak döküyor. Yaza 1-2 tabak meyvesini yicez gibi...;)
Sn. limon_sever çok sevindim.
Şimdi çoğaltma zamanı.
Kaç dalı var bilmiyorum bitkinizin ama her dal ucunu ufak bir saksıya toprağa daldırın.
Bir ay sonra kök saldığını göreceksiniz. Oradan yeni sürgün verecek.
Baharda anne bitki ile bağlantısını kesin ve yeni bitkinizi toprağa geçirin.
Benim bir ay önce başlattığım daldırmalarım köklendi bile.
İkliminiz müsait, çoğaltın elinizden geldiğince.
http://s5.postimg.org/gqqv7me53/uc_daldirma2.png
limon_sever
17-11-2013, 10:43
Şuan tek gövde. Aslında dipten yeni sürgünler vermesi gerekiyordu. Ama vermedi. Seneye 2-3 sürgün verirse dediğinizi uygulayacağım. Şimdi bitkiyi asmaya sardırmıştım. Çoğaltmak için toprağa ucunu gömeyim mi? Veya gövdeyi 3-4 kez daldırma tekniği vardı. Onu uygulayım mı?
Tek ucu bile olsa onu daldırın.
Gövdeden daldırma veya " hendek yatırma" dedikleri yöntemle çok güçlü kök oluşmuyor maalesef. Yeni bitkiyi besleyemiyor.
Ama "uç daldırmada" oluşan kök püskül gibi oluyor ve yeni bitkiyi rahatlıkla besliyor. Bahara yeni bitkiniz olmasın mı:confused:;)
Deneyin ne kaybedersiniz?
Uç topraktan uzakta sabitlenmişse o zaman minik saksıyı sabitleyin ucun seviyesine ve öyle toprağa batırın.
Onu da sevgili jineop Clematiste yapmıştı, "havayi daldırma" demiştik.
Ben o yöntemi pencere pervazına bağlı bitkimi pervaza koyduğum balkon saksısıyla yaptım, 4 yeni kök oluştu. Siz saksıyı telle asmaya bağlayın ve ucu toprağa batırın.
Gerisini düşünmeyin ;)
Kayahann
17-11-2013, 10:52
Şaka yapıyorum, bahçeyle ilgili problemlerim var, bi 15 tane meyve fidanı diktim yerim kalmadı 10 tane gelişmiş fıstık çamı var bahçemde site kurulurken dikilmiş, onlar olmasa baya bi yerim açılacak ama hem site yönetimiyle ters düşüyorum hem de ağaçlara acıyorum bakalım nolacak
Karakanın 30-40 cm'lik bir dalının resmini yüklüyorum.
Ne söylemeye çalıştığımı anlatmak için.
Bakın baharda buradan üç dal uzayacak;)
Bitkinin iki ucu da toprakta, 3 koldan uzamaya yelteniyor.
454927
454928
Kolay gelsin.
Antioksidan deposu süper meyve Norveç böğürtleni pek bir nam saldı basında.
Bir de jenerik ismini yazsalar gam yemiyecem;)
Cloudberry ( Rubus chamaemorus) mu kastediliyor acaba?
455847
Türkiye'de yetişiyor mu merak ediyorum ...
Karaka black meyvesinden ayırdığım tohumlar çimlendi.
Kaç yılda meyve verir bilmiyorum ama;)
458819
458820
Hadi bakalım, hayırlısı.
Böğürtlen ve Ahududuyu kimse sevmiyor sanırım.
"Kendin çal, kendin oyna" misali yazıp duruyorum.
İngilizlerim geldi dikildi ve yerlerine alıştı bile.
459009
459010
Bir kısmı bunlar.
Ahududu sürgün vermiş, o sürgünler kışı atlatabilecek mi?
Sn.bari geçen yılbaşında meyve yedik.
İzmirde hiç birşeycik olmaz:)
habipapo
06-12-2013, 20:01
Böğürtlen ve Ahududuyu kimse sevmiyor sanırım.
"Kendin çal, kendin oyna" misali yazıp duruyorum.
İngilizlerim geldi dikildi ve yerlerine alıştı bile.
459009
459010
Bir kısmı bunlar.
sayın jezebel hayırlı olsun güle güle büyütün fidan ları bol meyvelı günler
Sn jezebel size danismak istiyorum. Uzumsulerden birkac tane dikmek istiyorum. Bana eksi olmayan tatli kokulu uzumsulerin cinslerini soyleyebilir misiniz. Mayhos bile olmasin:))
Sn jezebel size danismak istiyorum. Uzumsulerden birkac tane dikmek istiyorum. Bana eksi olmayan tatli kokulu uzumsulerin cinslerini soyleyebilir misiniz. Mayhos bile olmasin:))
Sn. nkutsay bu konuda arkadaşlar fikirledini bu forumda beyan ettiler.
Ben de kendilerine katılmak durumundayım.
1. Boysenberry
2.Siyah ahududu ( Blackcap raspberries )
Ben kendi açımdan yani sadece İzmir için bitki araştırıyorum, çünkü bu sıcaklığa dayanacak bitkiler azdır.
Türkiye için bir genelleme yapmam mümkün değil.
Türkiye geneli için onların söylediklerini kabul etmek durumundayız.
Saygılar.
Melih Bakırlıoğlu
07-12-2013, 09:12
Sayın Jezebel; fidanlarınız dikenlimi? Bizim buralarda yabani böğürtlene karaltı denir, orman gibi olur. Meyveleri çok küçük oluyor, aromaları çok güzel ama o dikenleri yokmu. Bir avuç yemek için nelere katlanıyorum .Paçalar bir yandan, kollar bir yandan bir yerlere takılıyor kurtul kurtulabilirsen. :)
Bereketli, güzel fidanlarınız olurlar, inşallah.
Lonicera
07-12-2013, 12:26
İzninizle ben de nacizane fikrimi belirtmek isterim. Şeker oranı yüksek üzümsü istiyorsanız sadece ahududulara yönelin derim. Böğürtlenlerin genelde tümü ahududu kadar tatlı olmuyor. Ahududularda şimdiye kadar mayhoş, ekşi, tatsız bir türe rastlamadım henüz( gerçi sevgili bari birkaç ahududu çeşidinin oldukça tatsız, yavan olduğundan bahsetmişti). Ama böğürtlenlerde durum daha farklı. Böğürtlenler (özellikle kültüre alınmış türler) ahududulardan daha mayhoş ,ekşi, aromasız oluyorlar. Bunda çeşidin özelliği, iklim, toprak yapısı, gübreleme, güneşlenme, su ve toprak kalitesi vb. etkenler başroldeler.
Şöyle bir deneyimimi aktarayım. Elimde boysenberry fidanlarının bir kısmı bahçe toprağında bir kısmı da büyük saksıdalar. Gerek besleme gerekse güneşlenme üstünlüğü saksılarda olduğu için bahçedeki boysenler daha asidik ve mayhoş oldular. Onların tamamı reçele ayrıldı, saksıdakiler ise taze tüketimde kimseye yetmedi:))
Örneğin ben şimdiye kadar ne bahçede ne de saksıda forumdaki arkadaşların yetiştirdiği lezzette domates yetiştiremedim. Hep arkadaşlara özenip durdum.Ya da ne bileyim bir başka yerde yetiştirilen tatlı ve aromalı böğürtlen benim bahçemde asidik ve oldukça ekşi oldular. Bunda sözünü ettiğim etkenler çok önemli rol oynuyor diye düşünüyorum.
Hiç kazara bitki aldınız mı bimiyorum.
Wolemi çamı almayı denerken başarılı olamayınca, acaba Türkiye artık göndermiyorlar mı diye düşünerek başka bir ürüne tıkladım.
Kart bilgileri girilmiş olduğu için de Wolemi çamını göndermeyi reddederken tesadüfen tıkladığım ürün sipariş edilip parasını ödenmiş oldu.
Bu bitkinin siparişini iptal etmedim.
465234
Kısmet böyleymiş, Ağustos ve Eylülde meyve veren bir Böğürtlen olan
Blackberry Ashton Cross çıktı.
Meyveleri ufak ama vahşi böğurtlen kadar kokulu yazıyor.
Hadi bakalım şimdi ne olacak:)
Bu gün geldi.
1 yaşında 25 cm bir bitki. Saksıya diktim.
Işık az olduğu için görüntü alamadım.
:rolleyes:
Bende var, dikenli bir tür evet. Ama daha meyvesini göremedik, biraz nazlı gibi..
Kış için halleri hiç fena değil.
Yeni gelen üç böğürtlen.
465421
465422
465423
ve yeni gelen Ahududu sıfırın altındaki soğuklardan sonra
465424
.
Lonicera
03-02-2014, 13:30
Bugün gözümü karartıp böğürtlenleri askıya almaya başladım. Hem boysenberrylerde hem de karakalarda çok ama çok zorlandım. Ben boysen için çok dikenli diyordum ama karaka tam bir diken yumağı. Hele yeni çıkan obur sürgünlere el değdirmek imkansız. Ne iş eldiveni ne de başka bir şey koruyamıyor eli.
Karakaların bir kısmında çiçek tomurcukları oluşmuş, makine yanımda yoktu resimleyemedim. Boysenler ve siyah ahududular uyanmamışlar henüz. Chester yaprak koltuğundan göz patlatmaya başlamış. Ahududuların uç kısımlarında yapraklanmalar başlıyor. Tay berryler neredeyse tamamen yapraklandılar ama ortalıkta çiçek tomurcuğu henüz yok.
Karaka İzmir için sanırım en erkenci tür oluyor. Umarım önümüzdeki günlerde don olayı yaşanmaz.
Tek ucu bile olsa onu daldırın.
Gövdeden daldırma veya " hendek yatırma" dedikleri yöntemle çok güçlü kök oluşmuyor maalesef. Yeni bitkiyi besleyemiyor.
Ama "uç daldırmada" oluşan kök püskül gibi oluyor ve yeni bitkiyi rahatlıkla besliyor. Bahara yeni bitkiniz olmasın mı:confused:;)
Deneyin ne kaybedersiniz?
Uç topraktan uzakta sabitlenmişse o zaman minik saksıyı sabitleyin ucun seviyesine ve öyle toprağa batırın.
Onu da sevgili jineop Clematiste yapmıştı, "havayi daldırma" demiştik.
Ben o yöntemi pencere pervazına bağlı bitkimi pervaza koyduğum balkon saksısıyla yaptım, 4 yeni kök oluştu. Siz saksıyı telle asmaya bağlayın ve ucu toprağa batırın.
Gerisini düşünmeyin ;)
Uç daldırma yöntemini bu ayda denesem başarılı olur muyum?
İsmail Kuzucu
03-02-2014, 15:20
Uç daldırma yöntemini bu ayda denesem başarılı olur muyum?
Sadece uç daldırması yapmanıza gerek yok. Derekumu ve hafif bir toprak ile tüm dalı bu karışım üzerine koyup tekrar bu karışım ile örtün. Bir karışlık bir derinlik yaparsanız çıkarma işlemi daha kolay olur.
Hemen yaparsanız olur, havalar ısındığı zaman verim tam alınmıyor. Sonbaharda fazla olan yan dalları bu şekilde ekim yaparsanız tek daldan en az 2-3 adet fidan elde edebilirsiniz..
Sonbaharda gelen Reuben (http://www.blackmoor.co.uk/products/1001519#.Uxs8fvl_uSo) tomurcuklandı.
Mayıs en geç Haziranda tadına bakacağız.
474671
Hızlı sonuç almak çok güzel.
Bedford Giant ve Ashton Cross da yeşillendi ama bu sene meyve beklemiyorum.
Blackberry Ashton Cross (http://www.agaclar.net/forum/1241896-post1395.htm) bu yıl meyve alamam sanıyordum, yanıldım :)
477689
30 gün içinde tadına bakacağız.
limon_sever
06-04-2014, 10:50
Karaka Black böğürtlen dip sürgünüyle çok güçlü geliyor...
481009
75-80 cm'den sonra bitkinin 2 metre civarındaki kısmı kuru ve göz uyanması olmadı. Acaba karakanın genç olmasından mı kaynaklanıyor yoksa böyle mi?
481008
In God We Trust
06-04-2014, 21:09
Evimin arkasındaki orman tam bir böğürtlen deposu ancak çok dikenliler ve meyveleri büyümeden kopartılıyor piknikçiler tarafından bana önerebileceğiniz çeşitler nedir İstanbulun nemli bir bölgesi için mümkünse diken olmasın misafir çocukları kollarını bacaklarını yırtıyor sonra 2 meyve yiyeceğiz diye :) Ekşi-tatlı farketmez
Lonicera
07-04-2014, 17:57
Bende ilk Karaka çiçeklenmişti. Ardından Loganberry, daha sonra Boysen , en sonunda Tayberry çiçek açtı. Ancak Loganberry inanılmaz hızla meyve büyüttü. Şimdiye kadar hiç bu kadar verimli bir tür görmedim.( pardon dikensizleri unuttum). Her tarafı meyve dolu. Lezzet konusunda şimdilik yorum yok. Cep telefonundan çekilmiş bir kaç kötü resim koyuyorum, resimsiz olmuyor. Gerçi kötü olunca da olmuyor ama , neyse:)))
Sırasıyla Karakablack, Boysenberry, Tayberry ve Loganberry.
Reuben (http://www.blackmoor.co.uk/products/1001519#.Uxs8fvl_uSo)
482504
Ağırdan alıyor:)
Sn . Lonicera Loganberry' nin tadı konusunda yorumları bekliyorum.
Diğerleri konusunda bilgi sahibi olduk:)
Lonicera
11-04-2014, 13:37
Sn Jezebel, sanırım Nisan sonuna doğru ilk olgun meyveleri görebileceğim. İnternette biraz araştırdım, sonuçlar lezzet konusunda pek iç açıcı değil:( Umarım beklentilerimin en azından yarısını karşılar.
yasinmetin
11-04-2014, 14:53
Karaka Black böğürtlen dip sürgünüyle çok güçlü geliyor...
481009
75-80 cm'den sonra bitkinin 2 metre civarındaki kısmı kuru ve göz uyanması olmadı. Acaba karakanın genç olmasından mı kaynaklanıyor yoksa böyle mi?
481008
Benim bahçemdeki 2 adet karaka da aynen bahsettiğiniz gibi geçen sene verdiği sürgünler kurudu budamak zorunda kaldım. hatta üzülmüştüm soğuktan tamamen öldü diye yenisini alayım diyordum ama dipten sürgün vermeye başladı :) bu arada loganberry nin tadının pek iyi olmadığını duymuştum, onun yerine tayberry öneriliyor.
bnymnblr
17-04-2014, 13:40
Bahçemizdeki duvara çocuklar çıkıyorlar.
Bu yüzden
Ben büyük dikenli ve duvara sarmaşık gibi sarılan bitkilerden arıyorum.
Aklıma ilk olarak böğürtlen geldi.
Aklınıza gelen başka bitkiler var mı?
varsa böğürtlen veya benzeri dikenli bitki verebilecek olan verse, sevinirim.
limon_sever
17-04-2014, 19:04
Bahçemizdeki duvara çocuklar çıkıyorlar.
Bu yüzden
Ben büyük dikenli ve duvara sarmaşık gibi sarılan bitkilerden arıyorum.
Aklıma ilk olarak böğürtlen geldi.
Aklınıza gelen başka bitkiler var mı?
varsa böğürtlen veya benzeri dikenli bitki verebilecek olan verse, sevinirim.
Meyveli bir bitkiye çocuklar daha bir ilgi gösterebilir. İğne büyüklüğünde dikenleri olan çalılar var. Onları tercih edebilirsiniz.
limon_sever
24-04-2014, 16:50
3 sene önce satın aldığım bu böğürtleni gübre suyuyla besliyorum. Epey kalın gövdeli oldu.
485970
Yeni çıkan sürgün, daha kalın olacağının sinyalini şimdiden vermeye başladı :)
485971
Karaka Black Böğürtlen de gübre suyuyla besleniyor ama gövdesi epey ince.
485969
Lonicera
25-04-2014, 14:48
Nihayet Loganberry' nin tadına bakmak nasip oldu. Öncelikle ifade etmek isterim ki bu tür ahududuya çok daha yakın. Şekil ve renk olarak aynı aksu pembesi ahududu. Tabii ondan kat be kat daha iri. Lezzete gelince, lafı bu kadar dolandırınca az çok tahmin ediliyordur herhalde:o. Tam ifade ile mayhoş... Ancak mükemmele yakın bir aroması var. Bir kaç meyve tadını aynı anda alıyorsunuz. Taze tüketimde dikensiz böğürtlenle aynı mayhoşlukta. Lakin reçelinin süper olacağını düşünüyorum. Bahçemde olmasını istediğim bir tür mü? Kesinlikle evet. Müthiş verimli ve erkenci bir cins. Nasip olursa geri kalan meyvelerden az miktarda da olsa reçel yapacağız. Çekirdekleri de yok denecek gibi, dişe dokunmuyor. Daha önce de ifade etmiştim, beklentimin yarısını karşılasa yeter diyordum, kesinlikle karşılıyor.
Şimdi Tayberry' i bekliyorum. Onun olgunlaşması sanırım Boysenberry' lerle aynı zamanda olacak gibi. Daha önceden tadan var mı bilmiyorum.
Gelelim esas konuya. Dün Loganberry' i tatmak için saksılar arasına girdiğimde Karakablack' in sürpriziyle karşılaştım. En altlarda bir adet dev gibi simsiyah olgunlaşmış halde buldum zat-ı şahanelerini. Böyle diyorum çünkü bu meyve böğürtlenler hakkında kafamdaki pek çok şeyi yıkıp geçti. nasıl bir muhteşem lezzet, tarifsiz. Bu arada özellikle Sn.Jezebel' e bu türü ülkemize getirip bizzat yayılmasında ön ayak olduğu için sonsuz teşekkür ediyorum, ayrıca lezzet sıralamasında ısrarla Karaka' yı savunmasının da çok yerinde olduğunu kabul edip hakkını teslim etmek isterim. Artık Boysenberry' nin tahtında Karakablack oturuyor benim için. Ta ki Tayberry veya daha başkaca yeni bir türü tadıp çok daha iyisine rastlayana kadar;).
In God We Trust
25-04-2014, 16:29
Ne kadar çok çeşidi var yahu benim evin arkasındaki böğürtlenler sonbahardan toprak seviyesinden ölüp baharda diriliyorlar
Lonicera
25-04-2014, 17:02
Evet, gerçekten de dediğiniz gibi çeşit çok. Hem ahududu hem böğürtlen. Bir de melezler derken takip etmek zor oluyor. Ama yetiştirmesi çok keyifli, hele salkım halinde rengarenk meyveleri gördükçe daha da ilgi uyandırıyorlar.
Sonbaharda gelen Reuben (http://www.agaclar.net/forum/1227205-post1387.htm)baya umut vaat ediyor.
Primocane olması çok büyük şans, her dal ucunda tomurcuklar var.
Şimdiden dipten 5 sürgün verdi. Bu cinsi beğendim, tadı da verimi gibi güzelse iyi olacak.
486821
486822
İzmirde olacak bu:)
yasinmetin
27-04-2014, 13:19
sayın jezebel böğürtlen ahududu bölümüne en ilgili kişi olarak size sormak istiyorum chester böğürtlen yetuştirdiniz mi hiç? tadı falan nasıldır acaba, dün diktim bahçeye bir tane bakalım meyvesini yemek nasip olacak mı. bu arada geçen sene diktiğim ahudutları bir metrelik çanaklarını istila etmişler resmen 8-10 tane sürgünle yayılmışlar, bunları temizlesem mi kalsalar mı acaba ne yapacağımı bilemedim.
sayın jezebel böğürtlen ahududu bölümüne en ilgili kişi olarak size sormak istiyorum chester böğürtlen yetuştirdiniz mi hiç? tadı falan nasıldır acaba, dün diktim bahçeye bir tane bakalım meyvesini yemek nasip olacak mı. bu arada geçen sene diktiğim ahudutları bir metrelik çanaklarını istila etmişler resmen 8-10 tane sürgünle yayılmışlar, bunları temizlesem mi kalsalar mı acaba ne yapacağımı bilemedim.
Chester Thornless Blackberry (http://www.naturehills.com/blackberry-chester-thornless)yetiştirmedim.
O böğürtlen daha soğuk iklim bitkisi zone 5-8.
İzmir zone 9b.
Ahududulara gelince bırakın istila etsinler, ne kadar sürgün o kadar meyve.
Budamaları hasattan sonra, sonbaharda yapın.
yasinmetin
28-04-2014, 08:37
tamamdır teşekkürler...
Lonicera
01-05-2014, 06:51
Kuşların istilasından korumak için dün Loganberry'den ilk hasadı yaptım. Reçellik olarak saklanacaklar, bu yüzden dondurucudaki yerini şimdiden aldılar. Saksıdaki tek kök bitkiden olgunlaşmış olarak ilk seferde bu kadar meyve çıktı. Geride en az bunun 3 katı kadar meyve olgunlaşmayı bekliyor. Sanırım 15 güne kadar diğerleri de olgunlaşır.
Lonicera
02-05-2014, 12:35
Bir gün ara bile vermeden olgunlaşan böğürtlenler:p. Karakalar muhteşem hemen tüketildi, Loganlar derin dondurucuya arkadaşlarının yanına. Sol tarafta şişman yuvarlak olan 3 adet Boysen '' biz de en az onlar onlar kadar erkenciyiz abi'' diyorlar sanki:D
siskebap
02-05-2014, 14:02
Selamlar,
Ekteki Sugana denilen çeşidi bilen deneyen var mı acaba,
Sugana (www.blackmoor.co.uk/products/16272#.U2OIBPmSzrw)
sındırgılı
05-05-2014, 19:16
Buda bizim bahceden,
Bir gün ara bile vermeden olgunlaşan böğürtlenler:p. Karakalar muhteşem hemen tüketildi, Loganlar derin dondurucuya arkadaşlarının yanına. Sol tarafta şişman yuvarlak olan 3 adet Boysen '' biz de en az onlar onlar kadar erkenciyiz abi'' diyorlar sanki:D
Yıllardır Karaka en süper diye nefes tükettim.
Ben de damak tadımdan şüphe etmeye başlıyacaktım kiii sn.Lonicera ve ailesi tadınca benle hemfikir oldular.
Evet Karaka black tüm böğürtlenleri tadıyla döver. :) Haklı olmayı seviyorum.:p
Lonicera
06-05-2014, 07:00
Geçen yıl da Karakanın tadına bakmıştım ama nedense asidik, keskin bir tadı vardı. Bu yıl çok daha farklı bir lezzetle karşılaştık. Boysen de çok güzel ama 1413 no' lu mesajımda da belirttiğim gibi artık o tahtta Karaka oturuyor. Meyvesinde farklı farklı tadlar ve aromalar aldığımız tek tür Karaka oldu.
Şimdi aklım Tayberry' de. Sanırım 10 güne daha ihtiyacı var olgunlaşmak için. Ancak açıkça itiraf etmeliyim ki Tayberry şimdiye kadar gördüğüm, yetiştirdiğim en verimsiz tür. Koskoca 2 kök bitkide toplamda 5 adet meyve var. Tadı da verimi gibi olursa yerini alacak başka türlere yöneleceğim.
Sn.Jezebel, artık yeni türlerin lezzet test sonuçlarını sizden bekliyoruz. İnşallah damak tadı yüksek bir türe rastlarsınız. Yoksa bu arayışın sonu gelmeyecek gibi:p
yasinmetin
06-05-2014, 08:28
geçen sene romantikten 2 bauhause dan 1 olmak üzere 3 tane tayberry diktim bahçeye üçü de kurumuş. bir tane meyvesini tatmıştım geçen yaz tatlı değildi, aroması da pek öle yoğun değil. kişiye göre değişir ama tayberry yetiştirmeye deyecek bi üzümsü değil bence, ayrıca olmuyo zaten Ankara taşrasında :)
Karakaların tadı kültürler gibi ekşimsi mi? yoksa doğallar gibi tatlı mı?
Lonicera
06-05-2014, 12:40
Her ne kadar damak tadı kişiden kişiye göre değişse de, bana göre yetiştirmiş olduğum diğer kültür böğürtlenlerle kıyaslarsam Karaka daha tatlı. Ama bu tat bir ahududu gibi veya yabani böğürtlen gibi yoğun tatlı değil. Bence onu güzel kılan aroması ve ağızda değişik lezzetler bırakması.
Lonicera
06-05-2014, 12:44
geçen sene romantikten 2 bauhause dan 1 olmak üzere 3 tane tayberry diktim bahçeye üçü de kurumuş. bir tane meyvesini tatmıştım geçen yaz tatlı değildi, aroması da pek öle yoğun değil. kişiye göre değişir ama tayberry yetiştirmeye deyecek bi üzümsü değil bence, ayrıca olmuyo zaten Ankara taşrasında :)
İnşallah İzmir' de farklı bir lezzet ile çıkar karşımıza. Gerçi tadı kötü bile çıksa verim çok az olunca fazla da hayal kırıklığı olmayacak bana göre.:(
....
Sn.Jezebel, artık yeni türlerin lezzet test sonuçlarını sizden bekliyoruz. İnşallah damak tadı yüksek bir türe rastlarsınız.
Yoksa bu arayışın sonu gelmeyecek gibi:p
Zaten tatma, görme ve duyma merakımız bitince ömrümüz de biter.
Böğürtleni tatmak için acele etmemek lazım, tam kıvama ve olgunluğa ulaşınca tadı mükemmel oluyor.
Karaka zaten yarı vahşi bir tür, dikenleri buna kanıt.
Ama vahşinin dikenleri toplarken engel olurken Karakanın dikenleri ufak ve zararsız.
Budama sırasında sorun olabiliyor ama bahçivan eldivenini de delip geçtiğini görmedim.
Bu sene Reuben ve Ashton Cross yeniler. İlki meyvede ama kızarmasına epey var,
ikincisi tekrar çiçek açıyor ( ilk tomurcuklu dalı kediler kırdı)
Bedford Giant konusunda da çok iddalı yazılar okudum ama şimdilik tomurcuk yok ve çok yavaş gelişiyor,
organik gübre mi kullansam diye düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar:)
Jezebel merhaba,
Bir çok yazınızı okudum, öncelikle güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ebay'den sizin alışveriş yapıp önerdiğiniz Hindistan daki satıcı "simbalovesfriends" dan tohum sipariş ettim, 10 günü geçti halen Tracking number girilmedi. Size tohumlar ne kadar zamanda geldi acaba. Önerilerinizi dikkate alarak 70€ altında sipariş verdim gümrükte sorun olmaması için.
Topraksız tarım ile ilgileniyorum, 5 dönüm bir arazide AR-GE yapmaktayım.
Sizinle iletişim kurmam mümkün mü? Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi düşünerek iletişim kurmak arzusundayım. Özelden mail adresinizi paylaşmanız mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.
Ahmet
In God We Trust
09-05-2014, 10:24
Jezebel merhaba,
Bir çok yazınızı okudum, öncelikle güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Ebay'den sizin alışveriş yapıp önerdiğiniz Hindistan daki satıcı "simbalovesfriends" dan tohum sipariş ettim, 10 günü geçti halen Tracking number girilmedi. Size tohumlar ne kadar zamanda geldi acaba. Önerilerinizi dikkate alarak 70€ altında sipariş verdim gümrükte sorun olmaması için.
Topraksız tarım ile ilgileniyorum, 5 dönüm bir arazide AR-GE yapmaktayım.
Sizinle iletişim kurmam mümkün mü? Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabileceğimizi düşünerek iletişim kurmak arzusundayım. Özelden mail adresinizi paylaşmanız mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.
Ahmet
Aynı satıcıdan ben de alış-veriş yapıyorum 15 güne elime geçiyor
Arkadaşlar simbalovesfriends güvenli bir satıcı.
Mutlaka tohumlarınız elinize geçecektir.
Biraz gcikme olabilir ama bu satıcının kendisinden değil de Hindistan postalarından kaynaklanır.
Bir gecikmede kendisine mesaj yazdım "tohumların nerede?!"manasında.
Yeni tohum gönderdi, eskiler de geç de olsa geldi, elimde bir sürü tohum oldu. Yani Ashvini Gautam (http://ihsg.org/users/ashvini-gautam) izleniminizin pozif olması için elinden geleni yapacaktır.
Takip numarası Hindistanda olmaz, bu gönderiyi daha pahalı yapacağı için tercih edilmiyor.
Tüm tecrubemi eksiksiz bu sitede paylaşıyorum, özel iletişim için vaktim yok, çalışıyorum. Özür dilerim.
Saygılar.
Cevap için teşekkürler, özel mesajlar yerine yeni konu açarak belki daha sağlıklı ve herkesin takip edebileceği bir yol izlemek daha doğru olur. İlginiz için tekrar teşekkürler.
Saygılar.
Lonicera
09-05-2014, 15:18
Loch Maree . (http://www.thompson-morgan.com/fruit/fruit-plants/other-berry-plants/blackberry-loch-maree/cww3322TM)..Dikensizler içinde en tatlısıymış. Başka sitelere de baktım, lezzet konusunda hep olumlu yazılar var. Hep çok lezzetli deniyor ama diğer dikensizler gibi bizim topraklarda mayhoş olmasın sonunuda:mad: Gerçi çiçeği için bile edinilebilir sanki.;) thompson-morgan. Bu siteden alışveriş yapan var mı acaba?
limon_sever
11-05-2014, 12:27
1412. (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638-48.htm#post1274996) mesajdaki dikensiz böğürtlen 3. yılında ilk defa çiçek açıyor. Üzerinde yüzlerce çiçek ve tomurcuk var...
491667
Yeni çıkan sürgün şimdiden kalınlık olarak diğerini iki katladı. Seneye üzerinde bir sürü meyve oluşturabilir...
491674
Loch Maree . (http://www.thompson-morgan.com/fruit/fruit-plants/other-berry-plants/blackberry-loch-maree/cww3322TM)..Dikensizler içinde en tatlısıymış. Başka sitelere de baktım, lezzet konusunda hep olumlu yazılar var. Hep çok lezzetli deniyor ama diğer dikensizler gibi bizim topraklarda mayhoş olmasın sonunuda:mad: Gerçi çiçeği için bile edinilebilir sanki.;) thompson-morgan. Bu siteden alışveriş yapan var mı acaba?
Benim Thompson & Morgan' dan ağızım çok yandı.
Türkiyeye göndermiyorlar," İngiltereden al" aracılığı ile aldım.
Sahte ürün gönderdiler.
Bilginize.
Lonicera
18-05-2014, 13:11
İnşallah İzmir' de farklı bir lezzet ile çıkar karşımıza. Gerçi tadı kötü bile çıksa verim çok az olunca fazla da hayal kırıklığı olmayacak bana göre.:(
Bugün olgunlaşmış olan 2 adet Tayberry meyvesini koparıp tadına baktım. Loganberry' den sonra hiç umudum yoktu ama Tayberry ' nin lezzetini çok beğendim. Tek sorun çok az ürün vermesi. Ama bu lezzete değer bence. Yerini şimdiden garantilemiş oldu;)
In God We Trust
20-05-2014, 15:47
Benim bahçemdeki tayberryler de olgunlaşmak üzere 5-6 meyve var üzerinde sadece boyu 50-60 cm
Bunlarda bu sene başında Sayın Romantik ten aldığım karaka ve tay berry ler.
,Reuben (http://www.agaclar.net/forum/1227205-post1387.htm)
497180
497181
Olgunlaştı, tadı güzel, meyvesi diri.
İki adet tam olgunnlukta test edildi. Karakadan farklı, yoğun bir aroması var.
Meyve olmasına rağmen yeni uzayan dallarda aynı anda çiçek de var.
Bu, eğer çoğaltılırsa, 2 ay boyunca meyve vereceğini gösterir.:rolleyes:
Çiçeklere devam
497250
Ben beğendim, dikenler de yok denecek kadar az.
Lonicera
28-05-2014, 12:43
,Reuben (http://www.agaclar.net/forum/1227205-post1387.htm)
Olgunlaştı, tadı güzel, meyvesi diri.
İki adet tam olgunnlukta test edildi. Karakadan farklı, yoğun bir aroması var.
Meyve olmasına rağmen yeni uzayan dallarda aynı anda çiçek de var.
Bu, eğer çoğaltılırsa, 2 ay boyunca meyve vereceğini gösterir.:rolleyes:
Bu çok iyi haber. Yerken çekirdek ağızda hissedilecek kadar iri mi? Yoksa belli belirsiz mi?
Çiçeği de çok güzelmiş:rolleyes:
limon_sever
30-05-2014, 19:17
Geçen sene yaptığımız ahududu reçelleri hala bitmedi.
Şimdi yenileri ermeye başladı. Çok verimli ve lezzetli...
497997
Bu çok iyi haber. Yerken çekirdek ağızda hissedilecek kadar iri mi? Yoksa belli belirsiz mi?
Çiçeği de çok güzelmiş:rolleyes:
Çekirdekler belirsiz, var / yok arası.
İki kişiye daha tattırdım, biri Karakadan daha lezzetli buldu.
Bu fideleri yeni diktim. Insallah tutar
Resim yuklemede sorun hep
Blackberry Ashton Cross
502375
Meyveleri ufak,tadına bakmadım daha.
Henüz saksıda olduğu için meyveler ufak olabilir.
Daha önce tattığım ithal böğürtlenlerle kıyas bile olamaz.
Tadına akşam bakarım, kuşlar benden önce yemezse:)
Resim yuklemede sorun hep
Merhaba, i-pad fotograflarında benim de başıma geliyor, ön izlemede ters görürsem dönüp fotografı edit ettikten sonra (crop ediyorum) sorun kalmıyor.
limon_sever
01-07-2014, 20:24
1436. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638-48.htm#post1282586)daki böğürtlenin meyve salkımlarındaki ilk böğürtlenler kararmaya başladı. Jumbo böğürtlenlerden daha iri. İlk defa bu kadar iri bir böğürtlen görüyorum. Normalde göründüğünden daha büyük ama bir türlü doğru açıdan çekemedim. Geçen sene bir adet köklendirmiştim. Bu sene bir adet daha köklendirmeyi düşünüyorum.
506078
02.07.2014
İftardan önce kopardım. Tatlıydı ve ekşilik yoktu. Çok hoşuma gitti. Böğürtlenlerde tek sıkıntı iri çekirdekler. Bunun direkt suyunu sıkıp içmeli.
506455
11.07.2014
Jumbo böğürtlen gibi mi desem, yok yok jumbo böğürtlenler bunun yanında minicik kalır :) Dün toplamıştım, vanilyalı dondurmayla çok güzel gidiyor...
508160
Lonicera
24-07-2014, 08:27
Yedikten hemen sonra ekmiş olduğum karaka tohumları yavaş da olsa çimleniyorlar. Böğürtlen ve ahududu tohumları çok taze iken ekilmezse sanırım dormancy oluşturup ideal ortamı bekliyorlar. O zaman da yapılacak en kolay şey kışın tohumları ekip soğuk ortama bırakmak.
Blackberry Ashton Cross
502375
Meyveleri ufak,tadına bakmadım daha.
Henüz saksıda olduğu için meyveler ufak olabilir.
Daha önce tattığım ithal böğürtlenlerle kıyas bile olamaz.
Tadına akşam bakarım, kuşlar benden önce yemezse:)
Bu böğürtlen hızlı çıktı, üç dal verdi, biri de bonsai saksısına ucunu daldırmış, kök salmış. Sonbaharda hem bonsai için hem böğürtlen için formül bülmam lazım :)
Çiçeği
510931
Bakalım ne zamana kadar devam edecek
muratcolak55
27-07-2014, 17:33
bu bogurtlenleri tohumdanmi yoksa fideylemi elde ettiniz..
GT-I8150 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
muratcolak55
27-07-2014, 18:04
birde bu meth ettiğiniz böğürtlen türü hangisi acaba bende üretmeye başlamak istiyorum
Selçuk Örnek
27-07-2014, 18:47
Karaka black satışı yapan bir yer bilen var mı? Ben bulamadım. Elinde K.Black olan arkadaşlardan bir fidan almak isterim. Bendeki (y.dışından gelen) Navaho cinsi böğürtlenle değiş-tokuş da yapabiliriz.
limon_sever
27-07-2014, 20:05
Karaka black satışı yapan bir yer bilen var mı? Ben bulamadım. Elinde K.Black olan arkadaşlardan bir fidan almak isterim. Bendeki (y.dışından gelen) Navaho cinsi böğürtlenle değiş-tokuş da yapabiliriz.
Üyelerimizden Sayın Romantik (http://www.agaclar.net/forum/members/37207-romantik.htm) satışını yapıyordu. İrtibata geçip elinde olup olmadığını öğrenebilirsiniz...
Botanikmarket 2013-2014 Fidan Satış Sayfası (http://www.agaclar.net/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=1308286[/url])
Sayın Romantik'e özel mesaj göndermek için... (http://www.agaclar.net/forum/private.php?do=newpm&u=37207)
Botanikmarket Karaka Black Böğürtlen Sayfası (http://www.botanikmarket.org/Karaka-Black-Bogurtlen,PR-67.html)
muratcolak55
27-07-2014, 20:44
hocam sizn bogurtlnden biz edinsek
limon_sever
27-07-2014, 21:28
hocam sizn bogurtlnden biz edinsek
Tek bitki olduğu için şuan için zor. Geçen sene köklendirdiğim daha minik. Belki birkaç yıl sonra çoğalttığım zaman paylaşabilirim....
birde bu meth ettiğiniz böğürtlen türü hangisi acaba bende üretmeye başlamak istiyorum
Böğürtlenin cinsi Reuben.
Blackberry Plants For Sale Online | Mail Order Blackberry plants (http://www.blackmoor.co.uk/category/158) almıştım. Şu an satışı yok.
Bu siteden çok aldım, Türkiyeye gönderiyorlar. İngilizcesi az olan bile alabiliyor.
Methetme babında söylemiyorum, bilgilendirme anlamında.
Yeni bir tür benim için, İzmir için ve ilgilenen arkadaşlar için.
Satın alacaklar ne aldığını ve ülkemize uyumlu olup olmadığını bilsinler diye.
Kendim satmıyorum ki :)
Uyum sağlamıyacakları almamak için, para ziyan olmasın.
Mesela Bedford Giant da aldım, ikinci defa.
İlki öldü, ikincisi de can çekişiyor, kesinlikle İzmir için tavsiye etmem.
Böyle işte.:)
Karaka burada var.
Blackberry Karaka Black | Mail Order Blackberry Plants | Blackmoor Blackmoor Nurseries (http://www.blackmoor.co.uk/category/158/products/1276#.U9YTtvl_uSo)
Küçük bitki 5£ . 3.5 ile çarpın TL fiyatı anlarsınız.
5 yıl önce ben de buradan aldım.
Kolay bir işlem.
Çok hızlı çoğalıyor.
muratcolak55
28-07-2014, 14:50
bunlar Turkiyede satilmiyirmu acaba
Selçuk Örnek
29-07-2014, 09:29
Romantik sayfasına daha önce bakmıştım; satışı yok. Blackmoor'dan sipariş verdim. Umarım bu sıcaklarda başına bir şey gelmeden ulaşır.
demirkarosman
31-07-2014, 15:48
RED LOVE elma için sizinle görüşmek istiyorum.telim. 05324132866..dönerseniz sevinirim...
Selçuk Örnek
31-07-2014, 22:15
Sn. Jezebel, Blackmoor'dan Size kaç günde posta gelmişti acaba? Normal posta servisi mi yoksa bir kargo şirketi ile mi gelmişti? Selamlar.
Sn. Jezebel, Blackmoor'dan Size kaç günde posta gelmişti acaba? Normal posta servisi mi yoksa bir kargo şirketi ile mi gelmişti? Selamlar.
PTT kanalıyla gelecek.
Kaç günde geldiğini unuttum, ancak gelen tüm bitkiler mükemmel kondisyondaydı.
Bir defa Blueberry aldım. Onu bizim PTT yolda telef etmişti.
Resmini çekip maill gönderdim. Yeni bitki ücretsiz gönderildi.
Endişeye gerek yok.
Arkadaşlar Karaka Black Böğürtlen gibi az bulunan çeşitleri normal böğürtlene aşılayan arkadaşlarımız oldu mu. Bende küçük de olsa bir tane buldum. Gelecek yıl daha fazla verim vermesi için aşılasam tutar ve meyve verir mi
Arkadaşlar Karaka Black Böğürtlen gibi az bulunan çeşitleri normal böğürtlene aşılayan arkadaşlarımız oldu mu. Bende küçük de olsa bir tane buldum. Gelecek yıl daha fazla verim vermesi için aşılasam tutar ve meyve verir mi
Sayın Muda aşılama değilde çiçek tozlama yöntemini dene, karaka çiçeğini diğer çeşit böğürtlene tozlaşma yapıp meyve verdikten sonra tohumlarını ek. Tozlaşma yaptığın çicekleri beyaz laylon poşetlerle kapat diğer çeşitlerden tozlaşma yapmasını önle.
Reuben yine çiçekli ve meyveli
513070
.
Çiçeği de bu
513071
Aynen Ahudududa olduğu gibi çiçekler dal boyu değil sürgünün ucunda.
İzmirde Ahudu da Böğürtlen de çok mutlu olmuyorlar maalesef.
Hepsini güneşten kaçırmak için kıyı köşelere dikmeme rağmen kavurucu sıcak meylerin ufak olmasına neden oluyor.
Reubenin sürekli olarak meyve vermesşinden umutlandım, sonbaharda daha büyük ve lezzetli meyveler alabiliriz.
İşin en güzel tarafı dipten sürdükçe sürüyor.
;)
Lathspell
25-08-2014, 10:34
1436. mesaj (http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/638-48.htm#post1282586)daki böğürtlenin meyve salkımlarındaki ilk böğürtlenler kararmaya başladı. Jumbo böğürtlenlerden daha iri. İlk defa bu kadar iri bir böğürtlen görüyorum. Normalde göründüğünden daha büyük ama bir türlü doğru açıdan çekemedim. Geçen sene bir adet köklendirmiştim. Bu sene bir adet daha köklendirmeyi düşünüyorum.
11.07.2014
Jumbo böğürtlen gibi mi desem, yok yok jumbo böğürtlenler bunun yanında minicik kalır :) Dün toplamıştım, vanilyalı dondurmayla çok güzel gidiyor...
508160
Sayın limon_sever bu fotoğrafa içim eridi resmen. Nasıl iri ve alımlı şeyler bunlar, apartmandaki bahçe duvarında geçen sene buna benzer bir tür vardı, tadı da çok güzeldi, acaba neymiş ben de onu fotoğraflayıp buraya koymayı deneyeyim, bakalım aynı mı?
Lathspell
25-08-2014, 10:39
Sayın Jezebel çok önceki bir mesajınızda rastladım bu berrye, şu an pohpohlanan bir tür gördüğüm kadarıyla yanlız Alaska, Norveç gibi bölgeler telaffuz ediliyor, bizler için hayal sanırım...
Rubus chamaemorus - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Rubus_chamaemorus)
Sayın Jezebel çok önceki bir mesajınızda rastladım bu berrye, şu an pohpohlanan bir tür gördüğüm kadarıyla yanlız Alaska, Norveç gibi bölgeler telaffuz ediliyor, bizler için hayal sanırım...
Rubus chamaemorus - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Rubus_chamaemorus)
Bizler için hayal o doğru.
Ama gün geçmiyor basın camiası bir bitkiyi mucize diye sunmadığı...
O mucize bu mucize...:)
İnsanları yanlış yönlendirip bu balon ürünleri önerdiği için Dr.Öz (http://saglik.bugun.com.tr/turk-doktor-abd-senatosuna-ifade-verdi-haberi/1150482)bile senatoya ifade verdi.
Paranın gözü kör olsun, doktor da sonuçta bir insan ve bazılarının maalesef ki fiyatı var.
Yani mucize var, parayla satılmaz...
Lathspell
28-08-2014, 10:39
Aslında her biri küçük bir mucize bu berryciklerin, ORAC değerleri gibi ölçülen kriterler aklıselim insana bir berryden ne kadar mucize beklemesi gerektiğini açıkça ortaya koyabilir. (Ha bu değerlerin güvenilirliğini bir bilim adamı olmadığım için deneylerle sorgulayamam ama genel geçer değerler olduğunu varsayarak söylüyorum.) Ama biz kahramansız yapamayız da sayın Jezebel, siz mesleğiniz gereği placebo etkisini benden daha iyi bilirsiniz, yeter ki inanmak isteyelim kahraman berryler her yerde! Renginizi seçin pokemon savaşındaki yerinizi alın! :)
Biz zaten yıllardır bery'lerin peşindeyiz.
İklimin müsaade ettiği ölçülerde koleksiyonları zengin arkadaşlarımız var.
Olduğu kadar.
Merhaba arkadaşlar.Siteyi uzun zamandır takip ediyorum ama yeni üye oldum.paylaylaşmak istedim.Balkonda yetiştirmeyi denediğimiz böğürtlenden kareler.Seneye ilçemizdeki bahçeye taşıyacağım.:cool:
Açmaya devam
517577
Bu böğürtlen beni şaşırtmaya devam ediyor :)
Ahududularım :)
517786
Tatları çok güzel, çekirdekler de ufacık.
Reuben'i ne kadar övsem azdır.
Hala çiçek hala meyve :)
521799
Türkiye'de ciddi yetiştiricilerin ilgilenmesi gereken bir böğürtlen.
Kasıma kadar meyve veren başka bir tür yok.
İsmail Kuzucu
29-10-2014, 21:12
Böğürtlen ve ahududularda daldırma işlemi şimdilerde yapılırsa köklenmeler daha hızlı oluyor. 1 metrelik daldan 3-4 adet fidan elde etmek mümkün.
524002
Yılbaşına kadar meyve verecek mi ?!
Hep beraber göreceğiz :)
Karaka Mayıs'ta bir veriyor bir daha meyve yok.
Bu çok farklı çıktı .
525243
Bu Böğürtlen bana toprak aldıracak.
"Izmirde kuzeye bakan 30-40 derece meyili bulunan 2dönüm bir arazı aranıyor" diye ilan görürseniz bilin ki bunu yazan Jezebelden başkası değil :)
eylülbelde
17-11-2014, 01:31
Rize- Hazindak Yaylası'ndan..
526523
Rize- Elevit Yaylası'ndan..
526527
İsmail Kuzucu
28-11-2014, 20:30
Böğürtlen ve ahududularda daldırma işlemi şimdilerde yapılırsa köklenmeler daha hızlı oluyor. 1 metrelik daldan 3-4 adet fidan elde etmek mümkün.
524002
Ve köklenmeler başlamış:)
527894
Uç daldırma daha hızlı ve verimli oluyor.
Kişisel olarak Böğürtlen için bu yöntemi tercih ederim.
528642
3 kök bu şekilde elde etmiş oldum. Tek bitkiden.
Bu gün 😊
528788
Son meyveyi de olgun görecekmiyim bakalım.
siskebap
08-12-2014, 20:56
Sayın Jezebel,
Sanırım İzmir için doğru türü buldunuz.
İsmail Kuzucu
08-12-2014, 21:09
Uç daldırma daha hızlı ve verimli oluyor.
Kişisel olarak Böğürtlen için bu yöntemi tercih ederim.
3 kök bu şekilde elde etmiş oldum. Tek bitkiden.
Bunlarda uç sürgünün ilk köklenme hali. Toprağa 1 cm uzakta olan dal nemli havada hemen köklenme gösteriyor. Köklenmedeki saf beyazlığı her zaman sevmişimdir. :)
529089
529090
529091
Bence en hızlı ve verimli yöntem gözlerden köklendirme. Her boğum arasında bir göz olacak şekilde çubuklar kesilir. Bu çubuklar yatay olarak torf ve perlit karışımına konur. 2 hafta nemli ortamda bekledikten sonra köklenme oluşur. Yeni sürgünler oluştuktan sonra poşete alınır ve yaz aylarında bu poşetlerde + 2-3 tane daha yeni filizler gözükür.
Böğürtlenlerin bu mevsimde bu kadar köklenmeye meyilli olmaları çok güzel:)
Taş duvara bile kendiliğinden kök salan dal uçları var.
Bakınayım, ingilizler yeni bir şey ürettiler mi.
Tek bitkiden onlarcasını üretebiliriz.
Bu yeniymiş (http://www.blackmoor.co.uk/images/images_big/BlackberryBigandearlysq.JPG), biraz pahalı.
İsmail Kuzucu
08-12-2014, 21:39
Böğürtlenlerin bu mevsimde bu kadar köklenmeye meyilli olmaları çok güzel:)
Taş duvara bile kendiliğinden kök salan dal uçları var.
Bakınayım, ingilizler yeni bir şey ürettiler mi.
Tek bitkiden onlarcasını üretebiliriz.
Bu yeniymiş (http://www.blackmoor.co.uk/images/images_big/BlackberryBigandearlysq.JPG), biraz pahalı.
En bakım istemeyen bitki olsa gerek, soğuk vurdu derdi yok, gübre derdi yok :) Dalından kopar ye, derin dondurucaya koy, reçel yap, çay yap daha ne olsun :p
2 sene önce 10 dönümlük bir bahçede sofralık ve fabrikalık böğürtlen ve ahududu vardı. Adam 3 sene ekti harika bir bahçe oldu. Fabrika 1 lira az teklif verdiği için güzelim bahçeyi kökledi gitti. Oysa dipten çıkan fidanını satsa o 1 lirayı 10 lira olarak geri koyardı. Kıymet bilmemem çok kötü birşey..
Lathspell
09-12-2014, 09:08
En bakım istemeyen bitki olsa gerek, soğuk vurdu derdi yok, gübre derdi yok :) Dalından kopar ye, derin dondurucaya koy, reçel yap, çay yap daha ne olsun :p
2 sene önce 10 dönümlük bir bahçede sofralık ve fabrikalık böğürtlen ve ahududu vardı. Adam 3 sene ekti harika bir bahçe oldu. Fabrika 1 lira az teklif verdiği için güzelim bahçeyi kökledi gitti. Oysa dipten çıkan fidanını satsa o 1 lirayı 10 lira olarak geri koyardı. Kıymet bilmemem çok kötü birşey..
Fabrika muhtemelen kendi adamlarına toplatıyordu mahsulü, anlaşamayınca toplayacak adam bulamamaktan bıkmıştır İsmail Bey. Bu kadarını toplamak için özel bir alet var mı yoksa elle mi toplanması gerekiyor bilmiyorum bu arada tabi fikir yürüttüm. Yoksa pire için yorgan yakmak gibi olmuş.
mustafa07
29-12-2014, 09:11
Öncelikle iyi günler daha önce iki sefer ahududu yetiştirmeye çalıştım ama her seferinde kurudular.ahududu nun fidanınıda bulması çok zor oluyor fidancılarda genede böğürtlen fıdanı oluyor ve çogu böğürtlen ile ahududuyu aynı bitki sanıyorlar.internetdende sipariş edincede pahalı oluyor.bende kısa bir araştırmadan sonra pazarda ahududu fidanı aldım yalnız fidanın üzerinde çok cılız ve sert tüy gibi görünen dikenler var ve dokununca hafiften batıyor daha önce diktiğim ahududularda böyle bişey yoktu acaba bu yabani ahududu mu? ama yabanı olsa gül fidanındaki gibi dikenı olmazmı?
Birde ahududu böğürtlen kadar sulamaya ihtiyacı yokmu?
mustafa07
30-12-2014, 10:56
Böğürtlenin cinsi Reuben.
Blackberry Plants For Sale Online | Mail Order Blackberry plants (http://www.blackmoor.co.uk/category/158) almıştım. Şu an satışı yok.
Bu siteden çok aldım, Türkiyeye gönderiyorlar. İngilizcesi az olan bile alabiliyor.
Methetme babında söylemiyorum, bilgilendirme anlamında.
Yeni bir tür benim için, İzmir için ve ilgilenen arkadaşlar için.
Satın alacaklar ne aldığını ve ülkemize uyumlu olup olmadığını bilsinler diye.
Kendim satmıyorum ki :)
Uyum sağlamıyacakları almamak için, para ziyan olmasın.
Mesela Bedford Giant da aldım, ikinci defa.
İlki öldü, ikincisi de can çekişiyor, kesinlikle İzmir için tavsiye etmem.
Böyle işte.:)
Kargo ucreti nekadar oluyor?
siskebap
30-12-2014, 11:13
Öncelikle iyi günler daha önce iki sefer ahududu yetiştirmeye çalıştım ama her seferinde kurudular.ahududu nun fidanınıda bulması çok zor oluyor fidancılarda genede böğürtlen fıdanı oluyor ve çogu böğürtlen ile ahududuyu aynı bitki sanıyorlar.internetdende sipariş edincede pahalı oluyor.bende kısa bir araştırmadan sonra pazarda ahududu fidanı aldım yalnız fidanın üzerinde çok cılız ve sert tüy gibi görünen dikenler var ve dokununca hafiften batıyor daha önce diktiğim ahududularda böyle bişey yoktu acaba bu yabani ahududu mu? ama yabanı olsa gül fidanındaki gibi dikenı olmazmı?
Birde ahududu böğürtlen kadar sulamaya ihtiyacı yokmu?
Ekteki resimdeki gibi dikenlerden olabilir.
http://www.blackmoor.co.uk/images/images_big/5-Raspberrysq.JPG
mustafa07
30-12-2014, 21:54
Böğürtlen gibi dikensız turleri var mı?
Reuben yılbaşında:p
531113
531114
531115
Bu böğürtleni tüm izmirli Ahudu ve Böğürtlen severlere tavsiye ederim.
Yılmazbaşkan
08-01-2015, 16:02
maalesef saat 17.00 olduğu için bilgisayar başından kalkıp eve gitmem gerekti, 50 sayfanın hepsini okumak isterdim, resimlerinizin hepsini görmek isterdim ancak zaman yetmedi,
Şimdilik karaka cinsi böğürtlenin tavsiye edildiğini anladım, bir kaç tane de üstad ismi öğrendim, yarın onlardan hangi türü önereceklerini ve nasıl tedarik edeceklerini öğreneceğim, tüm forumdaşlara iyi akşamlar dilerim.
Yılmazbaşkan
09-01-2015, 12:21
Sayın Jezebel, ben Uşak ta oturuyorum, İzmir iklimi ile uşak iklimi birbirinden farklı, biz orta Anadolu iklim kuşağında yer alıyoruz, kışlar biraz sert geçebiliyor, gerçi kaç yıldır ilk defa soğuk bir kış yaşıyoruz.
Karaka ve Reuben böğürtlenlerini öneriyorsunuz sanırım. 2 dönüm büyüklüğünde tarlam var ve burayı böğürtlen için kullanmak istiyorum, damlama sulama tesisatı döşeyeceğim, sizden çeşit ve fide (ücreti mukabil) konusunda yardım istesem.
İsmail Kuzucu
08-02-2015, 17:28
Karaka burada var.
Blackberry Karaka Black | Mail Order Blackberry Plants | Blackmoor Blackmoor Nurseries (http://www.blackmoor.co.uk/category/158/products/1276#.U9YTtvl_uSo)
Küçük bitki 5£ . 3.5 ile çarpın TL fiyatı anlarsınız.
5 yıl önce ben de buradan aldım.
Kolay bir işlem.
Çok hızlı çoğalıyor.
Sayın Jezebel acaba tümçeşitler aynı alanda ekim yapılırsa tozlaşma ile çeşitlerde değişme oluyor mu? Bu sene tümçeşitlerden almayı düşünüyorum.
Sayın Jezebel acaba tümçeşitler aynı alanda ekim yapılırsa tozlaşma ile çeşitlerde değişme oluyor mu? Bu sene tümçeşitlerden almayı düşünüyorum.
Tozlaşma elde edeceğiniz meyvelerin özelliklerini değiştirmez.
Elde ettiğiniz meyvelerin tohumlarını ekip yetiştirmeyi düşünüyorsanız tohumdan yetişen bitkiler farklı özellikler taşıyabilir.
Üretmek için tohum değil de dip sürgünü, uç daldırma yöntemlerini kullanırsak tür özelliklerinde bir sapma olmaz.
Saygılar.
Sayın Jezebel, ben Uşak ta oturuyorum, İzmir iklimi ile uşak iklimi birbirinden farklı, biz orta Anadolu iklim kuşağında yer alıyoruz, kışlar biraz sert geçebiliyor, gerçi kaç yıldır ilk defa soğuk bir kış yaşıyoruz.
Karaka ve Reuben böğürtlenlerini öneriyorsunuz sanırım. 2 dönüm büyüklüğünde tarlam var ve burayı böğürtlen için kullanmak istiyorum, damlama sulama tesisatı döşeyeceğim, sizden çeşit ve fide (ücreti mukabil) konusunda yardım istesem.
Yılmaz bey, mesajınızı yeni gördüm.
Geç yanıt için özür diliyorum.
Bahsi geçen bitkiler zaten Avrupada yetişen bitkiler ve soğuk onlara pek dokunmaz.
Karaka güzel bir tür ancak sadece mayısta meyve verir.
Reuben ise yıl boyu veriyor. -8 derecede sürgün uçları biraz karardı, ancak şu an yine tomurcuk içinde.
Boysenberry arkadaşların önerisi. Bende de var, ancak bu yıl hiç ürün alamadım.
Oysa aynı dönem getirttiğim İngiliz böğürtlenlerinin hepsi meyve verdi.
Bedford Giant' an ürün alamadım, ancak daldırma yoluyla iki yeni bitki elde ettim.
Bu cinsin ne istediğini öğrenemedim.
Büyük meyveli bir cins olmalı, ama meyve göremedim henüz.
Siyah ahududu da çok methediliyor, ondan da alabilirsiniz.
Soğuktan korkmanıza gerek yok.
Tarlanızın düz veya meyilli olması önemli, güneye bakan hafif meyilli yamaçlarda çok rahat yetişiyor.
Rüzgardan korunmuş olması önemli.
Bunlar kitabi bilgi değil gözlemden söyleyebildiklerim.
Bu konunun kitabını yazabilecek arkadaşlarımız var
Bu bilgi ve tecrübelerini bizlerle ve özellikle yetiştirmeye hevesli sizlerle paylaşırlarsa çok çok iyi olacak.
Yine de konuyu baştan itibaren okursanız kıymetli bilgiler bulacağınıza eminim.
Burada bir tanıdığım kişide dikensiz iri boy böğürtlen var. Daldırma ile birkaç tane üretti. Benim aldığım fidanın böğürtleni ise küçük oldu. Muhtemelen büyümediği için meyvesi de büyütememiş olabilir. Dün çelik almak istediğimde mart ayından önce köklenen dalın yer değişikliğinde tutmayacağını söyledi. Ben ne zaman çelik alırsam alayım uygun ortamda köklenebileceğini, bitkinin kısmen uyku durumunda olduğu için köklenmiş olan çeliklerin kalıcı yerine dikilebileceğini düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar konuya açıklık getirebilir mi?
Şubat sonuna kadar istediğiniz yer değişikliğini yapabilirsiniz.
İngiltereden aldıklarımız, topraksız çıplak kök olarak geliyor, bir hafta bazen 10 gün postada kalıyorlar.
Diktiğimizde de firesiz yetişiyorlar.
Toprağını dağıtmadan yer değişikliği yapmanızda bir sorun olacağını sanmıyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.