View Full Version : Böğürtlen, Ahududu (Rubus idaeus)
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
Ne durumdalar, fotoğrafları yok mu?
Okumuşsundur, biz sıkı takipçisiyiz bunların
Birden kendimi yasadışı kendir ekmiş gibi hissettim.:rolleyes:
Birkaç haftadan durumları anlaşılır mı bilemiyorum.
Durumları iyi, özellikle Thornless'in durumu çok iyi. Thornlessin meyvelerini yeşilken bir gördüm, sonrasında yok oldu.
Eğer gelecek yıl meyve zamanı sağ olursak önlem almaya çalışacağım. Hiç değilse rengini görsek. Gene kuşlar yesin, itirazım yok.
denizakvaryumu
10-10-2007, 07:17
Bauhause sağ olsun Ankara'yı dikensiz evergreenle tanıştırdı...bakalım ne olacak? Saksıda deneyen var, bahçede deneyen var...tadı konusunda şimdilik kimsenin bir fikri yok :)
bende bahçeme ahududu diktim bu yıl meyve aldım ama çok çekirdekli acaba bilinen tüm türlerde böylemi
denizakvaryumu
10-10-2007, 11:08
Thornless evergreen diye sözünü ettiğimiz tür : Rubus laciniatus
http://w3.aces.uiuc.edu/NRES/faculty/Skirvin/Everthornless/resilt.htm
linkte detaylı bilgi var.
denizakvaryumu
10-10-2007, 11:27
Bauhausda satılan diğer böğürtlen çeşidi japon böğürtleni...yani Rubus Phoenicolasius Japanische Weinbeere
dikenleri var ama böğürtlenlerin görünüşü bir harika.
sn. n_turan bahçesinde toplantıda görmüştük bakalım Ankara havasına alışabilecek mi?
Verdiğiniz siteyi bulmuştum daha önce, ama orada ne ile melezlendiğini açıklamıyor.
Ahududu deyince yine bu yabancı kaynaklardan birinde sarı ahududunun (fallgold), -30 dereceye kadar dayanabildiğini okumuştum. Tam Ankara koşullarına göre.
denizakvaryumu
10-10-2007, 11:58
Verdiğiniz siteyi bulmuştum daha önce, ama orada ne ile melezlendiğini açıklamıyor.
Ahududu deyince yine bu yabancı kaynaklardan birinde sarı ahududunun (fallgold), -30 dereceye kadar dayanabildiğini okumuştum. Tam Ankara koşullarına göre.
Dikensiz evengreen doğadaki bir tür ...yani doğada bu yaprakları ile mevcut.
Sarı ahududu kışa dayanıklı ama hastalıklara dayanıklı değil zannedersem.
denizakvaryumu
10-10-2007, 12:12
Birden kendimi yasadışı kendir ekmiş gibi hissettim.:rolleyes:
Birkaç haftadan durumları anlaşılır mı bilemiyorum.
Durumları iyi, özellikle Thornless'in durumu çok iyi. Thornlessin meyvelerini yeşilken bir gördüm, sonrasında yok oldu.
Eğer gelecek yıl meyve zamanı sağ olursak önlem almaya çalışacağım. Hiç değilse rengini görsek. Gene kuşlar yesin, itirazım yok.
Kuş kaçırtan bantlar var ...kullanırsanız size ortak olamazlar ,aksi halde her seferinde yiyeceklerdir.
Küçüğünün tadına baktım. Çok ekşiydi. Rengi siyaha döndüğü halde daha olmamış demek. Sonuçta; balkonda böğürtlen yetiştirebilmek de, ayrı bir keyif oldu.
Merakla bekleyenlere duyurulur.
denizakvaryumu
15-10-2007, 13:35
Küçüğünün tadına baktım. Çok ekşiydi. Rengi siyaha döndüğü halde daha olmamış demek. Sonuçta; balkonda böğürtlen yetiştirebilmek de, ayrı bir keyif oldu.
Merakla bekleyenlere duyurulur.
Hayırlı olsun...darısı başımıza.
Sevgili arkadaşlar hepinizin bayramı kutlu olsun.
Strazburg seyahatim gerçekleşti ve tabii ki oradaki Botanic mağazasına da uğradım. 2 adet Heritage (yediveren ahududu), 1 adet beyaz frenk üzümü ve 6 adet Myrtille (Fransızlar Maviyemiş için bu adı kullanıyor) aldım. 4'ü Patriot, 1'i Brigitta Blue, 1'i de Atlantic. En kısa zamanda fotoğraflarını koyacağım.
Strazburg'daki hobi bahçelerini gezerken Bauhaus'taki Evergreen adlı böğürtlen çeşidinin büyük halini ve meyvelerini gördüm. Tadına da baktım. En olgunları olmasına rağmen biraz ekşice geldi. Nevsune Hanım'da ve bende de var. Umarım bizimkiler daha tatlı olur diyorum, ancak fazla umudum yok. bendeki dikenli böğürtlenler bunların yanında bal damlası gibi geliyor.
Dikensiz evengreen doğadaki bir tür ...yani doğada bu yaprakları ile mevcut.
Sarı ahududu kışa dayanıklı ama hastalıklara dayanıklı değil zannedersem.
Ben yokken Fall Gold çiçek açmış.
Hoş geldiniz. Yeni maviyemişleriniz ve ahududularınız hayırlı olsun. Patriotu biliyordum da diğer cinsleri görmemişim hiç. İklim konusunu araştırmışsınızdır mutlaka. Bunlar mı uygunmuş?
Fallgold geç meyvecilerden herhalde. Thornlessi alırken ikilemde kalıp, böğürtlende karar kılmıştım. Aslında yerim olsaydı, ikisini birden alacaktım. Aklım zaten fallgold'da kalmıştı, şimdi sizin çiçek haberlerinizi duyunca yine depreşti. Artık Bauhausta kalmamıştır sanırım. Giden olursa ve bir haber verirse sevinirim.
Hasan Lalezar
15-10-2007, 21:23
Bauhaus dakilerin yerlerini değiştirmişler ve arkalara bir yere atmışlar. Fiyatları da 10,00 ytl ye inmiş. Sanırım kalanların fiyatını düşürdüler ama çeşit kalmamış.
denizakvaryumu
16-10-2007, 07:15
Evet fiyatlar 10 YTL ye düşmüş, tüm çeşitleri gördüm ama sarı ahududu görmedim , hepsini bir yere toplamışlar ... toplu olarak bulunduklarından resimli etiketleri görülmüyor ancak aralarına girip teker teker bakmak gerekiyor.
Blue berry konusunda artık beklemedeyiz...sn. n_turan ın denemelerinden ne sonuç çıkarsa bundan sonra Ankara'da o çeşitle devam edilir.:D
Tabi saksıda blueberry isteyenler için sunshine blue dan başka alternatif yok yani n_turanın denemeleri bahçesi olanlar için...balkon ve terasda tek alternatif sunshine blue.:(
https://www.baldur-garten.de/index_shop2.cfm?hglgroupid=5¶m=wg;Obst%20Gem%26uuml%3Csemikolon%3Ese,zhdfg&pSessionSessionID=767723625466616316102007;072;300&pSessionKundenID=0&pSessionSprachID=1
Nasch-Heidelbeere "Sunshine Blue®"
Besondere Empfehlung: Immergrüne Heidelbeere, die Sie zuerst mit einer traumhaften, kräftig pinkfarbenen Blüte überrascht! Danach wird Ihre ganze Familie mit einer reichen Heidelbeer-Ernte belohnt - die großen Früchte schmecken zuckersüß! Im Winter verfärbt sich das Laub herrlich rot und ist eine echte Zierde! Kräftige Pflanzen im Topf/Container. Liefergröße: 30-40 cm.
Art.-Nr. 4552
Packung
1 Pflanze
EUR 8.95
Almanyada tanıdığı olanlar sunshine blue yu bu linkten getirtebilirler.
Otel odasında Botanic'ten aldığım tüm bitkiler ve 2 adet Heritage.
Heritage Ağustos sonu-Eylül ortası (bilinçli budamayla aynı zamanda haziranda) bolca meyve veriyor. Mevcut 2 adet Fallgold ve çeşidini bilmediğim yediveren (büyük olasılıkla Heritage veya Autumn Bliss) ile birlikte bir sıra yediveren ahududum oluyor. Yerleri hazır. Bu cumartesi dikmeyi düşünüyorum.
[QUOTE=denizakvaryumu;162035]Evet fiyatlar 10 YTL ye düşmüş, tüm çeşitleri gördüm ama sarı ahududu görmedim , hepsini bir yere toplamışlar ... toplu olarak bulunduklarından resimli etiketleri görülmüyor ancak aralarına girip teker teker bakmak gerekiyor.
Sayın Deniz Akvaryumu, size bahçeden bir kök Fall Gold sürgünü çıkartırız. Şubat sonu Mart başı gibi bir kök sökeriz.
denizakvaryumu
16-10-2007, 11:31
Otel odasında Botanic'ten aldığım tüm bitkiler ve 2 adet Heritage.
Heritage Ağustos sonu-Eylül ortası (bilinçli budamayla aynı zamanda haziranda) bolca meyve veriyor. Mevcut 2 adet Fallgold ve çeşidini bilmediğim yediveren (büyük olasılıkla Heritage veya Autumn Bliss) ile birlikte bir sıra yediveren ahududum oluyor. Yerleri hazır. Bu cumartesi dikmeyi düşünüyorum.
İş gücü olarak yardım isterseniz gelebilirim :)
Sarı ahududu için ise, çok teşekkürler ancak bende sarı ahududu var, bauhausdan almıştım :) bakalım saksı denememden ne sonuç çıkacak ?
fakat gerek karşıyaka mezarlığının karşısında uzman seracılıkta konuştuğum kişi gerek kendi gözlemlerim sarı ahududunun problemli bir çeşit olduğunu gösteriyor.
Uzman seracılıkta öteki ithal böğürtlenlerin yaprakları sağlam iken bir tek sarı ahudunun yaprakları hastalıklı idi ve oradaki kişi sarı ahudunun Ankara'ya göre olmadığını belirtmişti.
Bu sene bauhausdan aldığım diğer böğürtlenlerin yaprakları yeşil iken bir tek bu türün yaprakları kurumaya başladı...
Sizdeki ise çiçek açmış ...aman nazar değmesin :) Bu şartlar altında sarı ahudunun saksı için iyi bir tür olmadığı ortaya çıkıyor... bahçe için ise sizdeki sonucu görüp seneye yazın kesin veriyi elde ederiz.
Strazburg'da sunshine blue çeşidi olsaydı aslında biz saksıcılar için de iyi olacakdı...Merak ettiğim, bu türün Ankara soğuklarına dayanıp dayanmayacağı...
Sarı ahududunun bildiğim kadarıyla soğukla sorunu yok. Belki bitki hastalıklı olabilir. her iki sarı çeşidin de gelişmesi güzel görünüyor.
Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir.
Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.
Bu konuda sanırım artık bahara olur, Bauhausa bir istekte bulunsak iyi olur.
Getirdiklerinizi severek biraz da kıskanarak izliyorum. Hafta sonu bahçede şenlik var desenize.
Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?
Sormak istediğim bir diğer konu da kışın böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?
Thornless yavru olduğuna göre herhalde bir kış budaması yapmayacağız (İki yerden sürüyor). Daha önce Denizakvaryumu yapılmaması görüşünde olduğunu yazmıştı.
denizakvaryumu
18-10-2007, 10:53
Bendeki kırmızılardan iki tanesinde "verticillium wilt" olduğunu tahmin ettiğim belirtiler ortaya çıktı. Bunlar Bentderesi fidanıydı. Bitki çok güzel dip sürgünü verdi, gelişti ve daha sonra bir günde saraıp kurudu. İki şeyden şüpheleniyorum. Birincisi zaten hastalıkla bulaşıktı, ikincisi, diktiğim yerde daha önce ve hatta sonra da çilek vardı. Domates ve çilek dikilen yere 7 yıl boyunca ahududu dikilmemesi gerektiğini sonra öğrendim. Sizdeki de benzer bir sorun olabilir.
Benim karşıyakadan aldığım ahududu fidanında da çok hızlı sararma ve kuruma başlayınca külleme için kullanılan topas ilacından kullandım ve sararma durdu.
Büyük bir ihtimalle sizdeki hastalıkla buna benzerdi..
Bu nedenle toplantıda da konuştuğumnuz gibi yapraklar dökülünce, budamadan sonra koruma amaçlı bordo bulamacı yapmak daha sonra canlanmaya yakın yine bordo bulamacını tekrarlamak ardından canlanan ve gelişen yaprak ve genç dallara kükürtleme yapmak en iyi çözüm diye düşünüyorum.
Botanic'te galiba Sunshine Blue'yu gördüm. Çeşidi hatırlayamasam da sunshine olduğunu zannettiğim saksıda gelişmiş maviyemişler görmüştüm. Saksıların çapı 30 cm kadardı. Zaten yükümü tuttuğum için o büyüklükte bir saksının taşınması mükün değildi ama aklım da kaldı. Son derece güzel gelişmiş bitkilerdi. Saksı fiyatı 19,95 Avroydu ve bence çok uygundu. Ama taşınması çok zor. Ancak Bauhaus getirirse mümkün olur.
Mutlaka bir gün bauhausa gelir de ne zaman olur o konuda şüpheliyim...Sunshine blue saksıda bu kadar verimli oluyorsa bahçede çok daha iyi olur düşüncesindeyim...
Bir dahaki seyahatinizde bence sadece sunshine blue alıp mutlaka bahçeye dikin derim... komşuda pişer , çelikler de bize düşer :D
.
[QUOTE=nevsune;162976]
Verdiğiniz böğürtlen fidesi yolda gelirken bir yerinden kırılmıştı, dikerken kestim ve şimdi yaprak diplerinden sürgün vermeye başladı. Bunlar soğuklar gelince kururlar mı acaba?
... Böğürtlenler için toprağına malçlama gibi bir şey gerekiyor mu? Geçen yıl sizin bahçedekiler kışı atlatmıştı değil mi?
.....
Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.
agachobim
19-10-2007, 15:42
Sürgünler belli bir kalınlığa erişirse (1 cm) kışı rahat atlatıyorlar. Daha ince olanları soğuk yakıyor. Baharda yanan kısımları budayıp atıyorum. Şubatta diplerine 10 cm kalınlığında yanmış hayvan gübresi koyuyorum.[/QUOTE]
Sn. N.Turan,
Bogurtlen'e bu aylarda mı yoksa subatta mı yanmıs hayvan gubresi vermek dogru olur.
Cevabınız icin tesekkur ederim
Sn agachobim,
üzümsülerin dibine gübre koymaktaki maksat yeni mevsime girerken ihtiyaç duydukları besini hazır etmek. Ben bu gübrelemeyi, uzaya uyutularak gönderilen uzay adamlarının ilk gözlerini açtıklarında yaşamsal faaliyetlerine başlamak için hazır edilmiş kahvaltı gibi görüyorum.
Büyük ağaçlarda kökler çok daha derinlere gittiği için olsa gerek gübreleme sonbaharda daha uygun. Üzümsülerde ise en babayiğidi 50 cm derinliğe iniyor ve vereceğimiz gübrenin daha derinlere gidip, köklerin erişemeyeceği kadar aşağıda kalmasını engellemek için olabildiğince bahardaki sürgün faaliyetine yakın koymakta yarar var diye düşünüyorum.
Sn. NTuran
Teşekkür ederim. Yapacak bir şey yok gördüğüm kadarıyla. Öyle 1 cm. olacak kadar güneş olmaz artık. Demek kuruyacaklar. Şubat ayında kalın gübreyle kaplıyorum toprağı o zaman.
Merhaba,
Bir süredir yazmasam da loganberryciğimle gayet mutluyuz. Havalar soğuyor ama o havasını bozmuyor maşallah. Daha önce bahsettiğim(#214 (http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=153038&postcount=214)nolu msj) gibi evdeki en büyük toprak saksıya aldım berrymi. Kökleri ne kadar çabuk yayılmış hayret ettim. Bir ay olmadan saksıyı sarıvermiş.
Şimdi 1cm den azsa sürgünler soğukta yanar mı dendi? Benim loganberrycik daha o kadar olamadı. Ne yapmalı ki???
Sevgiler
Kışı nerede geçireceği önemli. Daha önce yazdıklarım kışı dışarıda geçirecek bir böğürtlen bitkisi içindi. Saksıda yetiştirmenin bazı avantajları olabilir. Ben denemediğim için bilmiyorum, ancak yine balkonda olmak üzere üzeri örtülebilir veya doğrudan ısıtılmayan ama dış ortama göre nispeten daha yüksek ısıya sahip mekanlarda (kapalı balkon, merdiven boşlukları vb.) sanıyorum kışı daha rahat geçirebilir ve martta tekrar balkona çıkarılabilir. Saksılardaki bitkilerin kışlatılması konusunda eminim denizakvaryumunun söyleyeceği daha fazla şey vardır.
Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtleni tutmadı diye söküp atarken, baktım meğer dipten sürmeye çalışıyormuş.
Böğürtlenlerim üçlendi.
Uç daldırma yöntemiyle elde ettiğim dikensiz böğürtlen fidanlarını yerlerine diktim. Sizlerin de önerdiği gibi, duvar dibindeki bazı mazılar söküldü.
Daldırılan 12 uçtan 9'u kök verdi.
2 adet Heritage (yediveren çeşit) yerlerine yerleşti.
Yeni ahdudu sırası oluştu.
denizakvaryumu
21-10-2007, 22:07
286 nolu mesajdaki üzümsü köşesi çok güzeldi , şimdi yeni dikilenlerle muhteşem olmuş...bir üzümsü sever olarak bundan daha iyi bir köşe olamaz kanısındayım...
Tabi üzümsülerden bu kadar bahsetmişken bu bahçede tadına baktığımız üzümleri de unutmamak gerek, sn. n_turan arasıra üzümlerden de bahsedin derim :) Budama, gübreleme vs.
Bu arada saksıda böğürtlen, frenk üzümü, ahududunun kışın ne olacağı konusunda kendi gözlemlerimi aktarıyım.
Frenk üzümü ve asmalar hiç bir problem olmadan kışı çıkarıyorlar, uçlarda donma oluyor ama problem edecek boyutlarda değil...ancak benim saksılar plastik veya teneke değil kalın seramik...zannedersem saksı bu konuda etkili...yine sulama da önemli konulardan biri kışın eğer saksılarınız yağmur alıyorsa sulamaya gerek yok işi doğal akışına bırakıyorsunuz yağmur almıyorsa bitkinizi susuzluktan kurutmayacaksınız ama yaz sulaması gibi de olmayacak sadece kurumaması kadar yani çok çok az...
Tabi evin-balkonun konumu güneş alıp almaması vs. konuları da önemli, kısaca eğer saksıda bitkiniz varsa herkesin kendine özgü durumları olur derim.
Halam, terasında olan naylon ve teneke saksıları her kış kendi haline bırakıyor ve hiç bir sulama yapmıyor şimdiye kadar donma ya da kuruma olmadı, bunu da bir not olarak iletiyim.
Böğürtlen ve ahududuları ilk kez bu sene deneyeceğimden bir şey diyemeyeceğim.
262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.
Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.
Ben onun için ille de dikenli böğürtlen diyorum. Dikenini alınca tadı da gidiyor. Ancak, tüm dikensizler böyle değil. Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor. Daha bu sabah dalında kalmış son meyveyi yedim. Çekirdekler iriceydi ama tadı çok güzeldi. Ama ne olursa olsun doğadaki yabani böğürtlenin tadı bir başka oluyor. Bu hafta sonu Amasra'da bulabilirsem biraz dalından yiyeceğim ama asıl önemlisi pazardan köylülerin yaptığı reçelinden alacağım.
denizakvaryumu
25-10-2007, 15:38
262 numaralı mesajımdaki büyük böğürtleni iyice olgunlaşması için bekletip, artık tadına bakma zamanıdır diyerek yedim. Bizim dağ bayırda kendi kendine yetişen o dikenli, yabani böğürtlenlerin tadı nerde, bu nerde. Ayrıca çekirdekleri neredeyse meyve kadar büyük. Sanki çakıltaşı yemiş gibi oldum.
Sözün kısası, büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Yabani böğürtlenlerim daha değer kazandı gözümde.
Hımm, dikensiz evergreen hem bahçe uygulamasında hem saksı uygulamasında sınıfı geçemedi...acaba diyorum bu böğürtlenin tutulması yapraklarını dökmemesi ,sarmaşık olarak kullanılması üstüne üstlük bir de meyve mermesi ile ilgili olabilir mi?
Eğer dikenle meyve tadı arasında doğru bir orantı kurarsak Japon böğürtleninin bal-şeker kıvamında bir tadı olması lazım çünkü bu böğürtlenin her tarafı diken :)...Bauhausda satılıyor ve n_turanın bahçesinde görmüştük seneye bu böğürtlen için de kesin sonucu alırız.(258 nolu mesajda resimleri mevcut)
Size bahçede gösterdiğim ve daha toparlak meyve veren dikensiz bir tür iyice olgunlaştığında bal gibi oluyor.
Bize ikram ettiğinizden söz ediyorsanız, aynı dikenlinin tadındaydı. Çok lezzetliydi.
Bu mevsimin sonunda benim çıkardığım sonuç, balkonumdaki yer darlığı nedeniyle daha iyi planlamalar yapmam ve olabildiğince de doğal bitkilere yer vermem gerektiği oldu. Sizin verdiğin dikenli ile, Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtlen isabetli seçimlermiş.
Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki:p
denizakvaryumu
25-10-2007, 18:52
Yine de Sn. Denizakvaryumunun kışkırtmalarına gelmeden duramıyorum. Şu japon böğürtleninin tadı nasıldır ki:p
Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız :D
Fikret Kuruoğlu
25-10-2007, 19:55
Verdiğiniz bilgilerden dolayı herkese teşekkür ederim
Yaklaşık 1 metre uzayan dikensiz ahududu var.Ama filizleri daha çok taze çoğaltmak için en fazla kaça bölebilirim.Ayrıca dikenli böğürtlenle yanyana yetiştisem birbirine kötü etkisi olabilirmi
Sn Kuruoğlu,
ahududuların resmini koyarsanız ayırma konusunda bir fikrimiz olabilir. Böğürtlen ve ahududunu yan yana dikmemekte yarar var. Kökleri birbirine karışmasa iyi olur.
Ahududu (kırmızı ve sarı) kök sürgünleriyle çoğalan bir bitki. Bir süre sonra bulunduğu yerden çok daha uzaklardan sürgün verebiliyor. Toprağı kazıp kökten keserek çıkarıp yeni bitki elde edebiliyorsunuz.
Böğürtlenin kök bölgesine yakın dikilecek bir ahududu bir süre sonra böğürtlene zarar verecektir.
Seneye temmuzda 2. toplantıda blue berry ile birlikte japon böğürtlenin de tadına bakarız :D
Bildiğiniz gibi japon böğürtleni ve himalaya çeşidi böğürtleni diktikten sonra dipten budamıştım. Himalaya'nın gelişmesi biraz yavaş oldu, ama Japon iki sürgün olarak yaklaşık 1 m uzunluğa erişti. Kışın zarar görmezse bu dallardan gelecek yıl meyve almamız gerek. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.
Bu resmi keşke ben çekseydim.
denizakvaryumu
26-10-2007, 13:04
Sizin sarı ahududuya benzettim kesin o :)
Bu durumda kasımda ahududu yemek isteyen, bauhausa gidecek bu sarı ahududulardan bir tane alacak :)
Bu arada ahududular için mutlaka bakılması gereken bir link
http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg_diary/fruit_veg_mini_project_january_2c_raspberry.asp
ngunduz71
26-10-2007, 13:06
Resimleri yazın çekmiştim.
denizakvaryumu
26-10-2007, 13:12
sn ngündüz71
eklediğiniz resim çok tahrik edici...bu resimleri görüp de canı böğürtlen çekmicek yoktur...
Bu dikensiz böğürtlenin çeşidini biliyormusunuz? Tadı nasıl?
ngunduz71
26-10-2007, 13:34
Yemeden önce bir resimlerini çekmiştim.:-))
özellikle ortadakinin tadı çok güzeldi.
Resimdeki böğürtllenin ismini bende bilmiyorum.Bahcede bulunan 4 türün içerisinde tatlı
olanı diyebilirim.Özellikle şu son bir yılda Carefour'dan aldıklarımı daha düzenli ve cinslerine göre küçük bahcecikler halinde yapmaya çalışıyorum.
denizakvaryumu
26-10-2007, 14:00
Alınan bitkiler üzerinde bulunan resimli etiketler aslında büyük önem taşıyor, sonradan hangi tür alındığı unutuluyor, sn.n_turanın bahçede yaptığı gibi bitkiler dikilirken resimli etiketler de yanlarına tutturulursa çok iyi olur...
Aslında Türkiye'de satılan etiketli frenk üzümü-böğürtlen -ahududunun kısaca üzümsülerin etiket resimlerini ve nerede bulunduklarını belirtir bir başlık açsak çok iyi olur (en iyisi şimdi açayım)
denizakvaryumu
26-10-2007, 20:40
Arkadaşlar elinde bu böğürtlenden olan var mı?
http://www.dobies.co.uk/pd_478449_Blackberry_Black_Butte.htm#
Dün akşam son bir umut, fallgold bulabilmiyim diye Bauhausa gittim. Bir tane kalmıştı, o da perişan ve dipten kurumaya başlamış bir halde idi. Gerçi diğer fidanların da durumu hiç iyi değildi. Uzun zaman aradıktan sonra biraz iyi durumda bulduğum, Tayberry ve Loganberry aldım. Fiyatları 4.90 a kadar düşürmüşler. Zaten yakında çöpe atmak durumunda kalacaklar herhalde. Almayı düşünenler hiç zaman kaybetmesinler bence.
Loganberry'nin ahududu ve böğürtlen melezi olduğunu okudum, ama Tayberry'nin ne olduğunu çok anlayamadım, böğürtlen mi, ahududu mu?
herbaryum
27-10-2007, 17:23
Loganberry'nin ahududu ve böğürtlen melezi olduğunu okudum, ama Tayberry'nin ne olduğunu çok anlayamadım, böğürtlen mi, ahududu mu?
Her ikisi de ahududu böğürtlen melezi, melezlenen türler farklı sanırım.
denizakvaryumu
27-10-2007, 19:38
Tayberry'nin ne olduğunu çok anlayamadım, böğürtlen mi, ahududu mu?
Tayberry İskoç ahududusu ile yabani böğürtlen hibritidir.
denizakvaryumu
28-10-2007, 11:33
Aldığınız tayberry ve loganberryi küllemeye karşı ilaçlayın derim...
Bauhausdakilerin görüntüsü bana göre külleme hastalığından kaynaklanıyor...fidan yaprakları birden dipten başlayarak sararıyor sonuçda bitkiyi öldürüyor, bilmeyenler bu durumu normal sonbahar sarılığı zannedip bir önlem almıyor :)
İyi ki söylediniz. Doğrusu ben de o sararmaları, sonbahar yaprak dökülmesi diye düşünmüştüm.
Çok teşekkür ederim.
Malum evde kükürt var, hemen şimdi ilk önlem olarak kükürtlü ilaç yapayım. Duruma göre tatil sonrası ilaca bakarım.
Sanırım Tayberry umutsuz durumda. Yapraklarından hiç sağlam yoktu, temizleyeyim derken zamansız bir budama oldu. Şu anda üzerinde hiç yaprak kalmadı. Başka fidanlardaki deneyimlerimden biliyorum ki, yapraksız kalınca gövde de kuruyor. Bekleyeceğim bakalım.
Loganberry biraz daha iyi durumda. Hasta yaprakları temizledim. Üsttekilere bulaşmadıysa kurtulabilir sanırım.
Nasıl fark etmemişim, evergreende de başlamış meğer külleme. O hasta yaprakları da temizledim.
Sonuçta ne varsa bizimkilerde var olacak galiba.
denizakvaryumu
28-10-2007, 20:47
Ben de bugün Bauhause gittim, frenk üzümü (rovada) alacaktım, ama hepsi satılmış ,diğer kırmızı frenk üzümü johnker van tets den bol miktarda vardı...oysa rovadanın meyveleri çok daha iriydi...
Bilenler alıyor...bahara kazık fiyattan alacağız artık :)
Ben de, yaprakları sarımsak kokulu olup yenen, mor çiçekli bazı yerlerde peynire karıştırılan, sarımsak otundan aldım...Ankara kışına dayanıklıymış bakalım doğru çıkacak mı?
Ve de uzun zamandır aradığım doğal biofarm gübresi gelmiş ...çuval boyutu ve küçük boyutu vardı, küçük boyutundan aldım...
Orkideler ve bonsailer 10 YTL ye düşmüş...
Ve inanılmaz bir olay ... Ankara'ya gelmez denilen mavi yemiş gelmiş, haberimiz olmamış... son blueberryi ben aldım, bir goldtraube 71 (bilkent praktiker):p:p:p
Saksıda deneyeceğim bakalım ne olacak?
denizakvaryumu
28-10-2007, 20:50
Sanırım Tayberry umutsuz durumda. Yapraklarından hiç sağlam yoktu, temizleyeyim derken zamansız bir budama oldu. Şu anda üzerinde hiç yaprak kalmadı. Başka fidanlardaki deneyimlerimden biliyorum ki, yapraksız kalınca gövde de kuruyor. Bekleyeceğim bakalım.
Loganberry biraz daha iyi durumda. Hasta yaprakları temizledim. Üsttekilere bulaşmadıysa kurtulabilir sanırım.
Nasıl fark etmemişim, evergreende de başlamış meğer külleme. O hasta yaprakları da temizledim.
Sonuçta ne varsa bizimkilerde var olacak galiba.
Yapraklar dökülse bile ilaçlayın ve bekleyin son durum baharda belli olur.
denizakvaryumu
30-10-2007, 12:32
Dipten kesilmiş halini görmüştük, oldukça boylanmış...
Japon böğürtleni ile ilgili olarak tadının ve aromasının muhteşem olduğu linklerde belirtiliyor...sanırım seneye tadına baktıktan sonra, bahçenin hertarafını japonla sardıracaksınız :)
Tadı konusunda hiçbir fikrim yok, ancak "farklı" olduğunu düşünüyorum. "Anadolu kaplanları" (dikenliler) ile lezzet bakımından boy ölçüşebilecek çeşit tanımıyorum.
denizakvaryumu
30-10-2007, 15:43
Japon sumocularla, Anadolu kaplanları arasındaki savaşı kim kazanacak ?
Gelecek yaz şahit olacağız...
Tabi cesur yürek, İskoç tayberry de bu savaştan galip çıkabilir :D
Likapa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2189&page=9) başlığındaki; kış soğuğuna bırakılmayan fidanın meyve tutup tutmayacağı yazışmaları, benim biraz kafamın karışmasına neden oldu.
Bu görüş, yeni alıp diktiğim ve saksıda yetiştirmek istediğim rubuslar için de geçerli mi?
Bauhausdaki görevli; bu fidanların gövdelerinin çok ince olduğunu, soğuklara dayanabilmesi için bu kışı içerde geçirmesinin daha iyi olacağını söylemişti. Gerçekten gövde ve dalları öyle ince ve narin ki, dallara dokunduğunuzda bile kırılıveriyorlar.
15 günlük hava tahminine baktığımda, şurada bir kaç gün sonra Ankara'da gece ısısının
(-)lere düşeceği görülüyor. Ne yapacağıma karar veremiyorum. İçeri alayım mı, dışarda mı bırakayım.
Bu arada sumolar, anadolu kaplanları, cesur yürekler pek yakışmış bizim yakışıklılara:D
denizakvaryumu
31-10-2007, 09:19
Dormansi isteyen bitkilerin dormansiye alınmamaları o bitkinin gelecek yıldaki durumunu yakından etkiler...hem gelişmesi hem meyve vermesi ve de hastalıklara dayanıklı olması bakımından yakından ilgili bir olay...
En iyisi camla kapalı bir balkon veya ısıtılmayan bir oda...Bu yerlerin mantar tehlikesine karşı aydınlık ve havadar olmaları da şart.
Ben yeni aldığım likapayı geniş saksıya diktikten sonra bu sene kış uykusuna yatırmayacağım , sağlıklı kalırsa seneye...
Isıtılmayan oda iyi fikir. Arada bir havalandırıp, orada bırakabilirim.
Bir önemli sorum da: sulamayı ne zaman keseceğiz? Ya da kesmeyecek miyiz?
denizakvaryumu
31-10-2007, 11:02
Kışın sulama da çok önemli,
Susuzluktan ölmeyecek soğuktan donmayacak kadar sulanması gerekir ...bitkiye acıyıp hava da güneşli diye suyu biraz fazla dökerseniz o akşam bitki donar...
Ben bu nedenle 15 günde bazen 25 günde su verdiğim zamanları hatırlıyorum güneşin ve bitkinizin durumuna göre...sulamayı güneşli günlerde ve sabahları yapın ki gece ayazına kadar bir süre geçsin...
Bu arada bitkiyi dondurmayacağım diye susuzluktan öldürenler de var...
Kısaca her saksıya ayrı bir itina ve iyi gözlem sonucu su vermek gerek.
Isıtılmayan odadakileri de güneşli havalarda dışarı çıkarmak iyi sonuç verecektir.
Teşekkür ederim denizakvaryumu, beni çok rahatlattınız.
Bitkileri arada havalandırmanın önemini şimdi daha iyi anlıyorum. Baharda almış olduğum bir limon ağacının, neden bu yıl çiçek ve dolayısıyla meyve vermediğinin yanıtı şimdi çıktı ortaya. Çünkü zavallı, geçen kışı karanlık bir depoda geçirmiş.
denizakvaryumu
31-10-2007, 13:43
2008 kışı ve yazı önemli olacak...Başta ahududular ve böğrtlenler açısından bir çok fidanı hem saksıda hem bahçe ortamında test edeceğiz...
Örneğin siz tayberry i saksıda ısıtılmayan odada test ederken ben aynı fidanı saksıda balkonda test edeceğim...Yine n_turanın bahçe denemeleri de bir çok bakımından önemli özellikle likapalar açısından...
Arkadaşlar elinde bu böğürtlenden olan var mı?
http://www.dobies.co.uk/pd_478449_Blackberry_Black_Butte.htm#
Blackmoor £12.95 + nakliye ücreti ile gönderiyor.
http://www.blackmoor.co.uk/index.php?cPath=158_418
celalsungur
01-11-2007, 11:58
Blackmoor £12.95 + nakliye ücreti ile gönderiyor.
http://www.blackmoor.co.uk/index.php?cPath=158_418Nasıl getirtebiliriz, daha önce alan var mı? Türkiye (Ege Bölgesi) koşullarına uygunmu?
Türkiye'deki bir alışveriş sitesinden nasıl mal alıyorsanız burada da aynı yöntem geçerli. Önce siteye kaydınızı yaptırıyorsunuz.
Adres vb bilgileri girdikten sonra istediğiniz bitkilei ve adetlerini giriyorsunuz.
Size nakliye ücretiyle birlikte maliyeti çıkarıyor. Bundan sonrası kredi kartıyla işlem demek.
Söz konusu site İngiltere'deki bir satıcıya ait. Yani nakliye ücreti biraz tuzlu. Malın kendisinden fazla olabilir. Bu yüzden tek bir kalem yerine fazla ağırlık yapmayacak birden fazla bitkiyi aynı anda istemek nakliyeyi makul orana getirebilir. Yine de pahalı gelebilir.
En iyisi giden birinin bavuluna atıp getirmesi.
Blackmoor'un açıklamasına göre kışa dayanıklı bir çeşit. Ben henüz Türkiye'de rastlamadım. Zaten yeni geliştirilmiş bir çeşit olduğunu söylüyor. Ege bölgesinde olmaması için neden göremiyorum.
Sanıyorum Ankara'da olduğundan çok daha iyi gelişir.
Ödemiş menşeli olduğunu söyledikleri dikensizler Ege'nin bol su ve güneşinde 2cm dal kalınlığına ulaşıyorlar.
Ankara'da ise 1cm'ye şükrediyoruz.
denizakvaryumu
01-11-2007, 15:03
Bu aralar forumda başarabilirsek yani sn.hoyadag öncülük ederse
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Chenopodium+capitatum&btnG=Resimlerde+Ara&gbv=2
çilekli ıspanak
ve Schisandra chinensis
http://images.google.com.tr/images?gbv=2&svnum=10&hl=tr&q=Schisandra+chinensis&btnG=Resimlerde+Ara
getirme çalışmalarımız olacak...Bu çalışmaya yukardaki siteden black butte yi de ekleyebiliriz.Dünyanın en büyük ve en sulu böğürtlenini kim istemez?
11.7 gram ve 5 cm büyüklük ...Muhteşem.
Hayırdır Denizakvaryumu, 5 balkonlu eve falan mı taşındınız?
Yine aklımıza birşeyler sokup duruyorsunuz bizim de?
denizakvaryumu
01-11-2007, 19:45
Hayırdır Denizakvaryumu, 5 balkonlu eve falan mı taşındınız?
Yine aklımıza birşeyler sokup duruyorsunuz bizim de?
:D:D
Saksıların arkasına bir sıra daha saksı dizmeye başladım... yine alttaki komşunun şikayetlerine rağmen pencere önüne kaçak ve seyyar saksılar konmaya başlandı...
Bu işin gerçekten genetik ve bir hastalık olduğuna iyice inandım :) tedavisi olup olmadığını bilmiyorum ama beni günlük streslerden arındırdığı bir gerçek :D
Size canı gönülden katılıyorum.******* genetik.Sanırım tedavisi yok.Olmasın zaten.Keşke her hastalık böyle güzel olsa..:D
denizakvaryumu
01-11-2007, 20:08
Size canı gönülden katılıyorum.******* genetik.Sanırım tedavisi yok.Olmasın zaten.Keşke her hastalık böyle güzel olsa..:D
Sorun şurda; evde yer kalmayınca ne olacağı ? almayı istediğim bir çok bitkiyi şu anda yer yokluğundan alamıyorum... sırf bu nedenle arsa aramaya başladım, Gölbaşı civarında 300-500 m2 civarında arsa şimdilik işimi görecek:D :D
Neden yediveren bir ahududu çeşidi seçmeli?
Türkiye’de yalnızca Bauhause, Praktiker gibi yerlerden aldığımızda ancak görebildiğimiz etiketli bir olduğu için zor olsa da, Heritage, Autumn Bliss gibi kırmızı çeşitler, Fall Gold gibi sarı çeşitler yediveren çeşitler.
Benim izleyebildiğim kadar Heritage çeşidi kızaran bir gövdeye sahip. Daha önce Ankara’da Bentderesi’nden rastgele almış olduğum kırmızı çeşitlerin içinden 3-4 kök böyle çıktı.
Yurtdışından aldığım Heritage kökleri henüz çok küçükler ama gövdeleri aynen bendeki kırmızı gövdeli ahududu çalılarına benziyor. Çeşit seçerken en önemli özellik hastalık taşımadığından emin olmak. Daha önce Ankara için böyle bir şansımız yoktu, ancak artık Bauhause var.
Peki neden bir yediveren çeşit seçmeliyiz?
Ailecek ahududu meyvesini dalından koparıp yemeye bayılıyoruz. Kış gelinceye, donlar başlayıncaya kadar toplamak istiyoruz. Biraz da komşulara verebilmek istiyoruz. Kalanını da dondurup kışa saklamak, gerisini de kuşlara bırakmak ne iyi olur.
Yazın meyve veren ahududu çeşitleri yaklaşık bir ay süresince (Ankara’da genellikle haziran ortasından temmuz ortasına kadar) meyve veriyorlar ve sonra her şey bitiyor: Hem meyvesi hem de işi...
Yediverenler ise adı üstünde yediveren… Ilıman bir kış günü Aralık ayında bile dallarda ahududu görmek mümkün olabiliyor. Bu gidişle benim Fall Gold Kasım ortasında olgunlaşacak.
Bir kere tesis ettikten sonra yediveren ahududu çeşitleri –kimileri bunlara sonbahar çeşidi de diyor- haziran ortası- temmuz başında meyve vermeye başlıyor. Dallar genellikle meyve yüklü oluyor. Taşımayacak kadar ağır olduklarından yatıyorlar. O yüzden tellere tutturuyoruz.
Yaz dönemi meyve veren çeşitler genellikle bir-iki hafta daha erken meyve veriyor. Bu yüzden onlardan da diktik. Maksat olabildiğince uzun bir ahududu mevsimi yaşamak... Asıl yoğun ürünü beklerken onlarla oyalanıyoruz.
Tam meyveler bitti derken Ağustos ortasından itibaren ikince meyve dönemi başlıyor ve Eylül ortasına kadar devam ediyor.
Böyle güzel bir meyve olabilir mi?
1. Resim heritage_Everbearing Red
2. Resim_Bahçemdeki yediveren : Dikkat asla bütün meyveler aynı anda olgunlaşmıyor. Hergün sizi kendisine çekiyor.
denizakvaryumu
02-11-2007, 17:18
Sn.n_turan yazdıklarınızda haklısınız...
şu an biz amatörler için bir deneme ve tecrübe safhası, 1-2 seneye kalmaz Ankara şartlarında en verimli ve hastalıklara en dayanıklı çeşidi hepbirlikte bulacağız ve onun üzerinde yoğunlaşacağız...
Gerek saksı olsun gerek sizin bahçe denemeleriniz olsun bu kış ve yaz için heyecanlı bir bekleyiş olacak...ondan sonrası kolay, en verimli ve en dayanıklı çeşitlerin çelikleri aramızda paylaşırız :)
Ama bu kış ve bu yaz gerçekten bekleyim görelim zamanı...
Aralarındaki farkı görmek zor.Ahudud mu böğürtlenmi ?
Uzun bir hasat mevsimi için budama
Ahududu yetiştirenler bilir, 1 yıllık kamışlar yeşil, iki yıllık kamışlar kuru kahverengi görünümlüdür. Resimde görüldüğü gibi birbirinden kolayca ayırt edilebilirler. Her ilkbaharda 1 yıllık yeşil kamışlar tellerin üzerinde 10-15 cm kadar kalacak şekilde kesilirler. 2 yıllıklar ise dipten kesilerek atılırlar.
Budamadaki amaç meyve verecek yeni kamışların yararına eski kamışlardan kurtulmaktır.
Yeni dikilen kamışlar yaz sonunda tepede meyve vermeye başlarlar ve sonbaharda da devam ederler. Ertesi yıl erken ilkbaharda, bitkiler hala uykudayken, bu 1 yaşındaki kamışları budamak gerekir. İşte burada özel bir şey yapmak gerekiyor.
Yediveren çeşitleri budamada başvurulan genel yöntem, basitçe bütün kamışları yerden 5-6 cm yukardan kesip atmaktır. Bunu yapmak kolay, ancak bize temmuz meyvelerine mal oluyor. Böyle yaptığımızda yediveren çeşitlerden sadece erken sonbaharda meyve alabiliyoruz. Bazı üreticilerin yediveren ahududu çeşitlerine “sonbaharda meyve veren” demelerinin sebebi budur. (Öte yandan, bahçenizde bir hastalık ortaya çıktığında bu yöntemi uygulamak yararlı olabilir.)
Sürekli ürün almak için:
İlkbaharda bütün kamışları dipten kesmek yerine, 1 yaşındaki kamışları en üstteki destek teli hizasında keselim. Bu kısaltılmış kamışlar temmuzda meyve vermeye başlayacaktır. Bu arada, yeni sürgünler eski kamışların arasından hızla çıkmaya başlayacaktır. Bu yeni sürgünler büyüyecek ve yaz sonunda meyve verecektir. Bu sürgünlerin cılız olanlarını ve istemediğimiz yerden çıkanları söküp atarak sağlıklı kamışların yetişmesine yardımcı olalım. Ertesi ilkbaharda, 2 yıllık kamışları tamamen kesip atarak yeni sürgünlere yer açabiliriz. Diğer yandan, bu yaz sonunda meyvesini yediğimiz bir yıllık dalları da tel hizasında budayabiliriz.
İlk baharda yapılacak diğer önemli şey, ahududu sırasını iyi yanmış gübreyle 10-15 cm kalınlığında örtmek…
Bu yöntemi yaz dönemi meyve veren çeşitler için de kullanabiliriz.
denizakvaryumu
04-11-2007, 20:38
Teşekkürler, gerçekten yararlı bir bilgi...
Ben de bu arada ilaçlama konusunda kısa bir not düşeyim...ulusta geçen cuma uğradığım ziraii ilaçcı şu sıralar bordo bulamacının oldukça fazla satıldığını beyan etti...
Not:bu hafta Ankara'da hava çarşambadan başlayarak sıfırın altına inecek, saksıcılar dikkatli olsun derim ...yine bordo bulamacı sıfırın altında atılmıyormuş.
Bana göre gerek ahududu olsun gerek böğürtlen olsun (bu bitkilerin çoğu yurt dışından geldi) hastalıkları önleyici tedbir olarak yaprakların 2/3 nün veya tamamının dökülmesinden sonra bordo bulamacı yapılması gerektiği kanısındayım.
2.bordo bulamacını ise şubat sonu mart başı gibi budama yaptıktan sonra yapmalıyız derim.
Son olarak da yapraklar çıkıp 5-10 cm.lik sürgünler olunca mantar ve kırmızı örümceğe karşı kükürtle bu işi tamamlamalıyız...derim.
Bu konuda sizler ne dersiniz?
Bence bordo bulamacı ve kükürdün bir zararı olmaz. Ancak bordo bulamacının çok iyi hazırlanması gerekiyor. Bir de bizim böğürtlenlerin yaprak dökmeye hiç niyeti yok.
denizakvaryumu
04-11-2007, 21:25
Bence bordo bulamacı ve kükürdün bir zararı olmaz. Ancak bordo bulamacının çok iyi hazırlanması gerekiyor. Bir de bizim böğürtlenlerin yaprak dökmeye hiç niyeti yok.
Fallgold sanırım bu hafta eksiyi görünce meyvelerle birlikte donacak yine tüm ahududu ve böğürtlenler bu hafta kışın geldiğini anlayacaklar :)
Not:bordo bulamacı hazır satılıyormuş kalmadığı için ben alamadım.
Kükürt yaptıktan sonra ayrıca bordo bulamacı yapmaya gerek kalıyor mu?
Hazır bordo bulamacı nerede satılıyor, zirai ilaçcılarda mı?
denizakvaryumu
04-11-2007, 21:48
Kükürt yaptıktan sonra ayrıca bordo bulamacı yapmaya gerek kalıyor mu?
Hazır bordo bulamacı nerede satılıyor, zirai ilaçcılarda mı?
Önce bordo bulamacı yapraklar gelişmeye başlayınca kükürt ...
Hazır bordo bulamacı Ulustaki ziraii ilaçcıda var...
http://www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=MEA|TR|TU007|ANKARA&metric=1
Bir süredir bu linki izliyorum, yaklaşık tahminler tutuyor. Arada hafif yükselmeler olsa da Ankara kışa girmeye başlıyor bu hafta.
İşin kötüsü, tayberry zamansız budadığım ve havalar da iyi gittiği için bir yerden sürgün vermeye başlamıştı. loganberry de her yerden sürgün verip duruyor. Yabani büyümeye çalışıyor. Şimdi onların hepsi kuruyacak.
Mini serayı bir an önce yapmam gerekecek, becerebilirsem. Yoksa içeri girecekler.
denizakvaryumu
04-11-2007, 22:41
Bu hafta için içeri alın derim.
bitkiler dikilirken resimli etiketler de yanlarına tutturulursa çok iyi olur...
Aslında Türkiye'de satılan etiketli frenk üzümü-böğürtlen -ahududunun kısaca üzümsülerin etiket resimlerini ve nerede bulunduklarını belirtir bir başlık açsak çok iyi olur (en iyisi şimdi açayım)
Buyurun nüfus kağıtları yanında bulunan fakat can çekişen üzümsü sülalesi.
Bu fallgold, yazın güneşten yandığı yetmemiş gibi şimdi de donacak mı?
Bunu söküp, saksıya alıp, içeri mi taşımak lazım?
Zor iş.:p
http://img261.imageshack.us/img261/939/kasim2007barbaros016ih2.jpg (http://imageshack.us)
Loganberry, ötekine göre daha iyice. Kışın da dayansın, donmasın.
http://img206.imageshack.us/img206/6065/kasim2007barbaros049go7.jpg (http://imageshack.us)
sinaninci1
05-11-2007, 11:51
Sayin balikci
Gulu seven diknine katlanir.:p Onlar bizim cocuklarimiz.:dilli:
Saygilarimla
Eniyi görünen de dikensiz böğürtlen (Rubus thornfree), bir de ucunu toprağa daldırıp, kendiliğinden yeni bir fide armağan etmiş bana. :D
http://img232.imageshack.us/img232/1991/kasim2007barbaros051jo7.jpg (http://imageshack.us)
Sayin balikci
Gulu seven diknine katlanir.:p Onlar bizim cocuklarimiz.:dilli:
Saygilarimla
Yani, sök ve taşı diyorsun.
Haydi taşıdık diyelim, kışın o evde kimse olmuyor, sadece soğuk. (eksi üç derece kadar) :dilli:
Sn Balıkçı,
bence hiçbir bitkinizi söküp de eve taşımayın.
Üzümsüler kışı dışarıda geçirebilen bitkiler.
Şu dönemde zaten kış uykusuna girmek üzereler.
Bırakın yerlerinde uykuya dalsınlar.
Fallgold'un durumu ilginç.
Bendeki iki fallgold, ki birisinin yerini de değiştirdim, canlı bir gelişme gösterdiler ve birinin üzerinde şu an meyve var.(http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=164437&postcount=286)
Ahududular için temel ilkeyi yinelemekte yarar var: yazın ıslak, kışın kuru.
En önemlisi, suyun göllenmeyeceği geçirgen bir alana dikmek. Bunu da yükseltilmiş yastıklarla sağlıyoruz.
Sizin Fall Gold acaba fazla mı kuru kaldı, yoksa tersine çok mu sulu?
Tabi bir başka olasılık da hastalıkla bulaşık olması. Ancak Bauhause'un getirttiği fidanlarda bu olasılık daha uzak.
En iyisi mart ayında fall gold'u dipten kesin ve yeni sürgünler eylülde çiçek verip meyve tutacak duruma gelsin.
Hem hastalık olasılığını azaltırsınız, hem de bitki yeni mevsime daha güçlü girer.
Fallgold'un durumu ilginç.
Ahududular için temel ilkeyi yinelemekte yarar var: yazın ıslak, kışın kuru.
En önemlisi, suyun göllenmeyeceği geçirgen bir alana dikmek. Bunu da yükseltilmiş yastıklarla sağlıyoruz.
Sizin Fall Gold acaba fazla mı kuru kaldı, yoksa tersine çok mu sulu?
Maalesef, güneş başına geçmiş, gölge sevdiklerini bilmediğim için ağaç altına değil de açık alana dikmiştim, onu, rüzgarla kafasına şapka gibi geçen tanıtım etiketi, tamamen yanmaktan korumuş.
Bu yaz da malum, alışılmadık şekilde geçti.
Bahçemdeki toprak su tutmuyor, zaten 30 cm kadar altta kumtaşı var. :(
Bilgiler için teşekkürler.
Öğrenmenin yaşı ve sonu yoktur.:D
Üzümsülerimi ne yapacağım diye habire karar değiştirdikten sonra artık son karar: Balkonu naylonla (camla kapatmayı isterdim ama...)kapatıp, pencere açacağım, böylece hava almasını da sağlamış olacağım. Bu iş için cırt cırt aldım. Yarına balkonu kapatıyorum.
Kışa girerken durumlar böyle. Artık "ölenler ölür, kalan sağlar bizimdir" olacak.
Tüm üzümsücü dostlara kış için iyi şanslar diliyorum.
Bakalım, bir şeyi farkeden olacak mı?
denizakvaryumu
05-11-2007, 15:32
Japonunuz hayırlı olsun :)
Valla onu bunu bilmem artık... tam bir üzümsü bitki sever olduğunuzu herkes görüyor :)
Korkulur sizden, korkulur. Bir de sakladım arkalara sözümona.
Dayanamayacağımı biliyordunuz değil mi:p E evet, 6. üzümsüyü de alarak artık hakettim o sıfatı.
Japon, çok iyi durumda. Bauhausdaki görevli bunun arsız olduğunu söyledi. Alttan oldukça fazla sürgün görünüyor. Her duruma karşı yine de bir kükürtleme yaptım. Bir aksilik olmazsa yaza girecek en iyi adaylardan biri evergreen, biri de japon olabilir. Zaten tayberry dışındakilerden çok korkum yok, en azından şimdilik öyle görünüyorlar.
Bekleyip göreceğiz.
denizakvaryumu
05-11-2007, 17:45
Balkonu kapattıktan sonra ve kükürtleme de yaptıktan sonra hiç bir sorun olmaması lazım...martın 15 inden sonra herşey belli olmaya başlar :) şimdiden merak etmeye başladım.
Balkondaki üzümsülerin kışı rahatça atlatıp baharda coşmalarını diliyorum.
Biliyorum zor bir iş. Kolay gelsin.
Benim bildiğim kadarıyla ahududuların köklerinin donmaması önemli.Çünkü asıl hayatta kalan kısmı kökleri.Bizim bahçemizde ahududu var ilk sene yaprakları felan kurudu hatta dal v.s bile kalmadı .Ama ertesi yıl diktiğimiz yerden filizlendi.Unutmuştum diktiğimi bile çok güzel bir süpriz yaptı:)
denizakvaryumu
05-11-2007, 22:28
Bahçede sorun olmuyor da saksıda ne olacak onu merak ediyoruz :)
n_turan'ın verdiği dikenli böğürtlen (cinsi ne acaba?) toprakta küçücük bir filiz vermiş. Aslında bir kaç gün bekleyip öyle yazacaktım ama çok heyecanlandım, dayanamadım.
Onu görünce, tayberrynin alttaki bir dalını toprağa yatırdım. Hızımı alamayıp, japon ve loganberrynin yukarıya süren dallarını da eğip, toprağa yatırdım. Naylonla kapattığım balkonda sera etkisi oluşup da sürerlerse, yaza Ankaralı üzümseverler için 3 adet böğürtlen yetişecek:)
denizakvaryumu
12-11-2007, 19:11
Haydi hayırlısı...hem saksı hem üretim :) bu yıl gerçekten denemeler için önemli bir yıl olacak...
agachobim
12-11-2007, 22:05
Golbasında bahcemde bulunan Bogutlen altına yanmıs gubre atmam erken olurmu?
Mart ı beklemem durumu degistirirmi?
Saygı ve sevgi ile
Artık uykuya girdikleri için sorun değil.
Kışın köklerin korunması için kalın bir yanmış gübre tabakası yorgan gibi oluyor.
Gelişme açısından ise şubat-martta tılanın etkisi görülüyor.
denizakvaryumu
13-11-2007, 07:50
Bağ baçelerde görüyorum...şimdiden hayvan gübresi atılmaya başlanmış.
Hem şimdi hem de baharda atanlar da var...
Şubatla birlikte kompoze gübre de karıştırılırsa sanırım verim 2 katına çıkar.
Benim böğürtlenler hala yaprak dökmedi. Havalardan galiba. Sizinkiler ne alemde?
denizakvaryumu
20-11-2007, 16:19
Benim böğürtlenler hala yaprak dökmedi. Havalardan galiba. Sizinkiler ne alemde?
Cesur yürek Tayberry
Melez güzeli Loganberry
Büyük suma Japon böğürtleni,
yerli yediveren (Bursa diye tahmin ediyorum)
Thornless evergreen
de yaprak dökümü yok...
Fallgold ve rubus idaeus Matling promise ise yaprak döktü ...(hastalık kaynaklı olabilir)
Fall Gold artık kızarmak için gün sayıyor.
17 Kasım 2007
denizakvaryumu
22-11-2007, 07:43
Hımmm, fall gold böyle giderse 2-3 seneye kırmızı yedivereni ürün yönünden geçer.Ancak bu hafta geceleri eksilerde ...Soğuktan donma tehlikesi de var.
celalsungur
22-11-2007, 11:21
Benim böğürtlenler hala yaprak dökmedi. Havalardan galiba. Sizinkiler ne alemde? Benimkiler de bu durumda.;)
Hımmm, fall gold böyle giderse 2-3 seneye kırmızı yedivereni ürün yönünden geçer.Ancak bu hafta geceleri eksilerde ...Soğuktan donma tehlikesi de var.
O zaman da dondurulmuşunun nasıl olacağını anlarız.
denizakvaryumu
22-11-2007, 17:38
Kuşları unutuyorsunuz :) hem sarı, hem kış, hem tatlı...Kuşlar da olmasını bekliyor :)
Bu bitkiler ne zaman yaprak dökmeli ki?
Normalde bütün bitkiler şimdi yapraklarını döktü. Benimkiler sera ortamında olduğu için hala yapraklılar, ben de bekliyorum ne zaman dökecekler diye.
Harun Parlak
08-12-2007, 20:01
Benim gördüğüm kadarı ile yeni yapraklar açacaken döküyor bir nevi kendini yeniliyorgibi
üzerinde kar bile varken yapraklı genelde.
Kasımda meyve veren bir tek böğürtlenim yok . Fall Gold a hayran kaldım . Bahouse da kalmamıştı.. Bir çubuk olsa üretirdim ..
Harun Parlak
08-12-2007, 20:16
Nasıl olmaz şu nada bile batı karadeniz sahillerinde var üzerinde böğürtlanlarin
Harun Parlak
08-12-2007, 20:41
Kasımda meyve veren bir tek böğürtlenim yok . Fall Gold a hayran kaldım . Bahouse da kalmamıştı.. Bir çubuk olsa üretirdim ..
İsterseniz bir kaç kök göndereyim
Karadenizde fall gold yetiştiriciliği var mı? Benim bildiğim o ithal bir cins.
Bu havada bile üzerinde meyvesi olan ne cins olursa olsun yine de çok hoş. Ne olduğu hakkında bir bilgi verirseniz iyi olur. Bir de oradaki cinsler, Ankara iklimine uyum sağlayabilecek mi? Ankara'da havalar sıfırın altında 15-17 ye kadar iniyor.
Harun Parlak
08-12-2007, 21:14
Hobi olarak yetiştirenler var bana fıransadan da gelmişti denizliden gelende var cinsi nedir bilmem ama doğada kendiliğinden olan böğrtlenlerden bahsetmiştim ben biraz tikinli tabii onlar. Ayrıca Ankara soğuna da dayanır diye düşünüyorum üstü ölse bile yaza tekrar sürgün verebilir çok arsız bir bitki.
Harun Parlak
11-12-2007, 21:35
Bu sizin aradığınız mıdır bilemem ama halaa üzer,nde olmamış meyvesi var.
Harun Parlak
11-12-2007, 21:41
resimler küçültünce bukadar kalıyor.
ilginize çok teşekür ederim tekin.Benim basettiğim böğürtlen türü aşılı .Bendeki aşılı 4-5 tür böğürtlen hepsi erkencil .
Harun Parlak
11-12-2007, 21:48
Anladım peki bu aşılamalrı hangi türe yapıyorsunuz ananc olarak kullandığınız nedir acaba
vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler.
Aşılı demem deki maksat . Yabanisinden farklı uygulamalarla elde edilmiş dikensiz ve iri meyvalı tür. Bendeki olanların meyve verimi haziranda son bulur. Elde edilmiş çok çeşidi var.
denizakvaryumu
28-12-2007, 09:29
http://shop.garten.ch/bilder/bild_781_de_pic.html
http://shop.garten.ch/bilder/bild_779_de_pic.html
Böğürtlenden çit yapmak isteyenler için
Ankara'nın ayazına ilk kurbanı verdim galiba. Evergreen'in yaprakları kurumaya başladı.
Her ne kadar naylonla kapadıysam da, ısıtma yapmadığım için balkon dışarısı kadar olmasa da soğuk.
denizakvaryumu
08-01-2008, 21:11
Ani donmada yapraklar öyle kurumuyor, derin dondurucudan çıkan sebzeler gibi bir hâl alıyor.
Sizdeki kuruma ani donma değil başka bir sebep gibi gözüküyor bendeki evergreende böyle bir kuruluk olmadı da yaprakların rengi eski yeşilliğini kaybedip farklı bir renk almaya başladı.
Bu hafta Ankara'da -12 bekleniyor suyu artık nerdeyse damla olarak verin.
Bakalım "Ankara'da saksıda evergreen" denemesi ne olacak?
Uzun zamandır su vermiyordum, terslik değil mi, bu gün hava yumuşayınca vermeye kalktım. Sizinkinde yaprak kuruması yoksa (ki olmaması gerekiyor, adı evergreen zaten), o zaman demek yine bir hastalık var. Yarın sabah iyi bir inceleyeyim.
Neyse dediğimiz gibi "ölen ölür, kalan sağlar bizimdir" olacak. Bakalım sizinki kışı atlatacak mı?
Sayın nevsune, ben de bahçemde üst terasa bir begonvil ekmiştim. Kışın donmasın diye iyice sarmaladım. Aynen apaçi çadırı gibi olmuştu, yine de donacağından korktum, çadırın içine 10 mumluk bir ampul koyarak devamlı yaktım. O kışı soğuk geçmesşine rağmen atlattık. Balkonunuzda sardığınız çiçekler için bir önlem olabilir mi?
Güler'ciğim şu anda Ankara'da gece ısısı -14 derecelere yol almakta.
Çiçekleri naylona sarmadım, balkonu naylonla kapattım. Soğuğu bugünlere kadar kesmekte yeterliydi ama artık bu soğuklarda yararı olmuyor.
Bir arkadaşım geceleri mangal yakmamı önerdi ama küçük bir balkon ve cesaret edemedim doğrusu. Bu gece elektrik sobası yakacağım bir süre, belki yararı olur.
Denizakvaryumu, sizin böğürtlenler ne alemde?
Ben Tayberry'imi kaybediyorum galiba. İki dalı da yukardan kurumaya başlamış. Alt kısımları şimdilik yeşil duruyor ama vermeye çalıştığı sürgün de kurumuş. Fotoğrafta çok belli olmuyorsa da kuruma, işaretli yerlere kadar inmiş.
Ne yapacağımı bilemiyorum, budasam mı?
Zaten başından beri umutsuzdum. En çok yetiştirmeyi istediğim cins buydu:(
denizakvaryumu
27-01-2008, 11:56
-15 derece için normal, budama yapmayın.
Benim böğürtlenlerdeki durumu ben de bilmiyorum, 10-15 gündür bronşit başlangıcı nedeniyle hiçbirşeyle ilgilenemiyorum :)
Soğuğa ve saksıya en dayanıklı olanlar kalacak gerisi için yapacak bir şey yok.21 marta kadar hiçbir şey belli olmaz, öldü denilenler alttan yeni sürgün verebilir.
Bekleyin derim.
Merhaba arkadaşlar,
kusuruma bakmayın, uzun zamandır uğrayamadım.
Malum işyerini biz kurtarıyoruz. Kara kışta bahçeyi de görmek bile istemiyordum, ancak yine de merak edip geçen hafta sabahtan bir uğradım. Kar altında maviyemişler, ahududu ve böğürtlenler iyi görünüyordu.
Elbette uçlarında kurumalar var.
Denizakvaryumunun deidiği gibi martı görmeden birşey söylememek gerek. O zaman bakacağız, kış bize ne bırakmış. Ama ben umutluyum.
Sürpriz!! Japon, serada sıcağı görünce her yerden fışkırmaya başladı.
Başka sürprizlerim de olabilir:) Mart'a saklıyorum.
denizakvaryumu
05-02-2008, 00:54
Hımmm Ankara'lı üzümsü bitki severler olarak,
turfanda böğürtlen ve ahududunun tadına bakmaya size geleceğiz artık :)
Merhaba,
Önceki mesajlarda Bauhaus'la görüşme konusu geçmişti. Bu ya da başka konuda Bauhaus'la herhangi bir görüşme yapan oldu mu?
Ankara'lı agac.netliler olarak gelecek çeşitler, önceden haberdar edilmek, detaylı bilgilendirilmek vb noktalar için görüşmek yararlı olabilir. Koçtaş ve Praktiker için de önerim geçerli.
Bunlardan biri müşterileri için inşaat ile ilgili toplantılar düzenliyordu. Demekki böyle şeyler düşünüyorlar.
Ne dersiniz?
Denizakvaryumu, balkona çıkıp bakmadınız mı ne alemdeler diye?
Mart ayını beklememe gerek kalmadı. Ben aslında galiba kurtuluyor diye haber vermek için bekliyordum ama bu gün bir de baktım ki, Tayberry dipten yeni bir sürgün vermiş:)
İyi mi yoksa kötü mü yaptım soğuklardan korumakla bilmiyorum. Doğal gelişimlerine müdahale etmenin (gerçi Ankara'nın soğukları naylon falan da tanımıyor ya) sonuçlarını bu yıl meyve zamanı göreceğiz.
denizakvaryumu
07-02-2008, 19:52
Balkondaki otuza yakın saksıda en ufak yaşam belirtisi yok :)
Sizin verdiğiniz lale soğanları başta olmak üzere dikili elliye yakın soğanda da bir belirti yok :)
Sadece calamondininin üzeri ful çiçekle dolu en iyi haber şimdilik bu :)
şükran ünal
08-02-2008, 16:18
Sevgili arkadaşlar, böğürtlenimizin şu an ki durumu bu. Dibinden de yeni sürgünler veriyor. Budama, besleme konusunda yapmam gereken bir şey var mı?
Şükran'cığım bu (dikensiz) Loganberry'mi?
Aslında budama ve gübreleme işlemlerini Mart ayında yapmamız gerektiği yazıyordu ama bu dışardakileri ilgilendiriyor sanırım. Bizimkiler uyandığına göre gübreleme işini yapsanız iyi olur. Budamaya gerek olduğunu düşünmüyorum, bunlar zaten yeni fidanlar. Olsa olsa kuru yaprak ve dal varsa onlar temizlenebilir. Geçmiş sayfalardaki yazışmaları okudum. NTuran bir mesajında, böğürtlen ve ahududuların diplerinin, Şubat ayında kalın bir gübre tabakası ile kaplanması gerektiğini yazmış.
Kapalı yerde tutulanlar baharı erken getirdi. Benimkiler de sürgün verip duruyor. Benim galiba 6'da 6 olacak. Yani firem yok gibi görünüyor şimdilik. Japon, Tayberry, Loganberry, Evergreen, NT'uran'ın verdiği (Himalaya Giant olabilir) ve Alanya'dan getirdiğim yabani.
şükran ünal
11-02-2008, 10:47
Sevgili Nevsun, evet tahmin ettiğin gibi Bahuas'tan sezon sonunda aldığım loganberry. seninde yazdığın gibi kuruyan yaprakları temizleyip; mart ayında da ( bana göre şu an erken gibi) saksısını değiştirip gübrelemek. Çünkü saksısı hem çok küçük hemde kök saçaklarından neredeyse toprak yok gibi. Buna uygulayacağımız gübre ne olmalı ?
Doğal gübre kullanın.:) Meyveler daha lezzet li olur .
Yanmış koyun ya da inek gübresi bulabilirseniz saksı değiştirirken toprağına karıştırın.
Siz şanslısınız büyük marketlerde hazır poşetli doğal gübreler varmış.
şükran ünal
11-02-2008, 13:18
Sevgili Oğuzhan, çok sağol. Yanmış koyun **** inek gübresi bahçemizde bir çuval var ondan kullanabiliriz o zaman. Bahçedeki güller için her sene eşim tanıdık gübreciden alır.
denizakvaryumu
11-02-2008, 13:33
Şükran Hanım böğürtleni saksıda tutmak yerine neden bahçenize dikmiyorsunuz?
******* Şükran Abla bahçede daha mutlu olur .:)
şükran ünal
11-02-2008, 14:43
Sevgili deniz akvaryumu ve Oğuzhan, bende sizin gibi düşünüyorum. Yalnız şu an toprak malum don durumda, ancak mart sonu veya nisan başı gibi bahçeye aktarabiliriz. Zaten böğürtleni kışa girerken almıştıkve balkonda kışı geçirmesini bekliyoruz. Merak etmeyin onun mutluluğu benim mutluluğum demek ...Teşekkürler.
Bugün bahause bahçe reyonunda bögürtlen ve ahududulara rastladım.2 gün önce gelmişler.Ben şu meşhur sarı ahududulardan alsam ev koşullarında barındırsam bahar ayına kadar dayanır mı sizce gayet saglıklılardı.Bi de karbuz gibi taneleri olan başka bi üzümsü vardı.Bilginize çok hoş görünüyolar.Almayı düşünüyorum siz ne dersiniz?
bluecrop
22-02-2008, 22:08
syn dal sarı ahududunun gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir. Verimi çok düşük olduğu için yetiştiriciliği çok fazla yapılmamaktadır
17 ytl diye okudum yanlış görmediysem.Ama sağlıklı geldiler bana yeni filizlenmişlerdi ama odunsu kısımları gayet iyidi.Birsürü sarı olandan bir de kırmızı pembe gibi yuvarlakça olandan vardı.Bir küçük köşe ayırmışlar işte.Ama yani hava soğuk ya birden çarpılır kurur felan diye düşündüm aslında salon da 1 2 ay idare etse bahçeye dikerim.
hassoman
23-02-2008, 15:55
Ahududu çeşitleri Koçtaş'da da yaklaşık aynı fiyattaydı. Ama Bauhaus'dakiler daha sağlıklı.
Bursa Osmanlı Köyü diye anılan Cumalıkızık köyünden bana verilen ahududum Ankara koşullarına uyum sağladı ve gayet verimli. Bu sene üçiüncü senesi olacak. Sağından solundan ha bire sürgün veriyor. Yani diyeceğim hayata karşı arsız... Aldığınızda toprağını dökmeden az büyük saksıya alır, aydınlık bir köşe de bulursanız sanırım sorun olmaz... Bahara ne kaldı ki?..
bluecrop
23-02-2008, 16:05
bauhause ve koçtaşı gezenlere sormak isterim bu yıl hangi çeşitler gelmiş; böğürtlen ve ahududu ve diğer üzümsüler hakında bilgilendirirseniz sevinirim.
hassoman
23-02-2008, 19:49
Gözüme ilişenler frenk üzümü (bektaşi üzümü) çeşitleriydi. Kırmızı, sarı, siyah...
Koçtaş'a şimdilik zahmet etmeyin. Bugün baktım, dört tane falan kalmıştı ve hiç biri iç açıcı değildi...
Ben sonbaharda taybery almıştım.Geçenlerde yazdığım gibi bauhausa uğradım ve fallgold çeşidinden de almaya karar verdim.Ama nasıl seçeceğimi pek bilemedim gövdesi kalın tek gövdeli bir kaçtane örnek varken nispeten daha zayıfça dalları bulunan çok sürgünlü fideler de vardı.Sizce hangisi daha kuvvetlidir.Gövde önemli midir?
hassoman
26-02-2008, 20:57
Sevgili Dal,
Hani derler ya bakmak gerek diye... Olanları görmeden şu doğrudur demek yanlış... Elbette çok ince gövdelilere de sürgün veriyor diye almak da yanlış.Ben ne yapıyorum biliyor musun?
Önce kendi aralarında ayıklıyorum. O muydu bu muydu derken bir tanesine ısınıveriyorum ve onu alıyorum. Diyeceğim içine sineni al... Yeter ki sağlıklı olsun. Ve benim gibi hata yapma.. Kök toprağını dağıtmadan, kalan boşluğu toprakla besleyerek büyükçe başka bir saksıya alıver...
Teşekkürler hassoman.Ben zaten 1-2 ay evde barındırıp havalar yumuşayınca bahçeye dikmek için alacağım.Sonbaharda yetişemediğim için fallgold kalmamıştı.Kısmet bugünlereymiş bakalım sizin dediğiniz gibi ben de içimden hangisi geçerse onu alıcam:)
Kış başında balkonu naylonla kapatıp, küçük bir sera haline getirmiştim. O sera işlevini gördü. Sonbaharda aldığım ve çok ince gövdeli böğürtlen/ahududu çeşitleri bu serada kışı kolay geçirdiler. Isıtmak için fazla bir önlem almadım, sadece -10 ların altına düştüğünde bir süre geceleri elektrik sobası yaktım.
Bir ara tayberry kuruyor gibi oldu ise de, daha sonra sürpriz yaparak dipten bir sürgün çıkarttı, şu anda çok küçük ikinci bir sürgün görünüyor. Gövdeden mi yoksa, bağımsız bir sürgün mü ilerleyen günlerde belli olacak. Gövdenin üstten kuruması demekki yanıltıcıymış, umutsuzluğa kapılmamak gerekiyor. NTuran'ın daha önceki mesajlarında değindiği gibi sadece dal yanması olabilir, Mart ayındaki budamayla o yanık dalların temizlenmesi gerekecek.
Tadını beğenmediğim evergreen, adının aksine yaprakları kurudu ve döküldü. Şu anda en yavaş gelişmekte olan cins o. Tadı konusunda biraz erken karar verdik gibi geliyor. Aldığımda üzerinde çiçekleri vardı o çiçeklerin meyveye dönmesini görmüştük. Bu büyük olasılıkla hormon verilerek çabuklaştırılmış bir meyve olabilir. Çünkü o kadar genç ve küçük bir bitkinin meyve vermesi de şaşırtıcıydı zaten. Tadı konusunda kararı bu yıl verelim bence (meyve alabilirsek).
Phoenicolacius (japon), kışın en keyif süren cinsi oldu. Ne kadar naylon kapalı yerde olsa da dondurucu soğuklarda fazla önlem almadığım halde, en soğuk günlerde bile sürgün vermeye başlamıştı. Şimdi her tarafı yeşermiş durumda. Anlaşılan o ki, soğuklardan korkmayan bir cins. Tadı da yazıldığı gibi çıkarsa Ankara için ideal olacak.
Loganberry de soğuktan fazla etkilenmedi. Gövde ve dalları kurumadı. Şu anda her yerinden sürgün vermekte. Ankara için o da iyi bir seçim olabilir.
NTuran'dan aldığım dikenli böğürtlenin cinsini bir türlü öğrenemedim. Onun durumu da çok iyi. Yapraklarda bile fazla bir zayiat vermedi. Kışa girerken dipten sürgün vermişti, kışın durdu bekledi, hava ısınınca büyümeye başladı. Gövdeden sürgünleri çıkıyor. Ankara için bu da iyi bir seçim.(Zaten NTuran bunu belirtmişti)
Sonbaharda Alanya'dan getirdiğim yabani böğürtlen ise kurudu sanırken kışa doğru dipten sürgün vermişti. O da son günlere dek hareketsiz kaldı. Şimdi o sürgün büyüyor.
Sonuç olarak şimdilik kışı rahat geçirmiş böğürtlenler var ama yazın meyve konusunda ne yapacaklarını da o zaman göreceğiz. Yani kışı soğuklayarak mı, yoksa rahat geçirenlerin mi meyve oluşumu daha iyi olacak, gelecek yılın balkon yetiştiricilerine yol gösteren bu yaz olacak.
denizakvaryumu
27-02-2008, 20:38
Nevsune Hn.sizin üzümsülerin maşallahı var.İnşallah bu rahatlık onları rehavete itip meyve vermemelerine yol açmaz :)
Bendeki 7 tür böğürtlen-ahududu , 4 tür frenk üzümü, 2 tür bektaşi üzümü,5 tür asmada ise hiç bir hareket yok.
Bu durumda balkonun kapalı olmasının etkisi açıkça görülmekte.
şükran ünal
28-02-2008, 08:55
Sevgili arkadaşlar,benimde sezon bitiminde artık bu adam olmaz denecek görüntüde aldığım loganberry kışı camekanlı balkonda rahat geçirdi. Her sabah ve hafta sonları mutlaka balkonu havalandırdım ve şu an dipten yeni sürgünler veriyor. Üst dalları kurumuş asma görünümünde .Nevsune Hanım ın dediği gibi mart ayında budama gerekecek.Hafta sonu balkondakileri sizlere fotoğraflayacağım.
denizakvaryumu
28-02-2008, 09:20
Evet kurumuş yerleri budayabilirsiniz artık, sürgün verdiğine göre bulunduğu ortamda donma tehlikesi yok.
Dayanamadım 2 hafta önce fallgold alıverdim çok sağlıklı hatta iki de sürgün verdi dipten.Bugün bi baktım tepe sürgünlerinde çiçek tomurcukları var.Ben Ankara'da oturuyorum.Aslında havalar ısınana kadar dikmeyi düşünmüyordum bugün babam çok zorladı bahçeye dikelim mi diye.Sizce çok erken degil mi sürgünleri ani soğuk(bilirsiniz geçdonlar)tan etkilenir mi?Ozamana kadar evde mi bekletiyim napmalıyım?Zaten çiçeklenmiş çok zayıf düşer sanırsam.
denizakvaryumu
09-03-2008, 20:47
Bence bekletin,
mart ayında Anakara'da ne olacağı belli olmaz.
Bence bekletin,
mart ayında Anakara'da ne olacağı belli olmaz.
Bilmezmiyim.Geçen sene nisan başında bile kar yağdı.
izzeterisen
09-03-2008, 22:23
Selamlar,
2009 yılında böğürtlen fidanı isteyen arkadaş olursa bildirsinler.
Şu aralar bahçemdeki köklü böğürtlenleri verecek kimse bulamadım, çoğunu attım yabana gitti, böğürtlen de gittiği yerde kök salıyor.
Merhaba,
Mart geldi ya ben de benim loganberry'den haber vereyim dedim: öncelikle kış başında bi dünya evham yapmam rağmen annem bütün vızvızlanmalarıma katlandı da bir tek berry mi eve almama izin vermedi. Berry'nin üzerini kalınca bi naylonla örttüm, naylon uçtu, ben örttüm o uçtu. Bir sabah berry'nin üstünde kar görünce örtmekten de vazgeçtim. Bir nevi saldım... Dün saksıları temizlerken dibini kurcaladığımda beyaz beyaz sürgünler vereceğini gördüm. Ama ortada 2 kupkuru dal var... Onların ölüp ölmediğini bilmiyorum...
Berry'me gübre vermem lazım ama apartman çocuğu ben doğal gübreyi nereden bulabilceğimi bilmiyorum. Koçtaşa gittim ama torf ve toz-sıvı-çubuk gübre haricinde doğal gübreye benzeyen birşey göremedim.. Nereden alınacağı konusunda yardım edebilirmisiniz?
Teşekkürler...
Merhaba tubaengin.. Az bir miktar kullanacaksan Bahause de var. Ben terasta kullanmak için kış başında Kafkas peyzajdan 25 kg eve teslim 18 ytl ye aldım. Birazını kışa girerken bitkileri korusun diye kullandım. Bahar gübresi de veriyorum. Bir miktar da yeni bitkilerime kalacak. 35 metrekare terası bahçe gibi kullanınca gübre miktarı çok gelmedi. İyi baharlar diliyorum bitkilerinle sana..
Eksik yazmışım bahsettiğim pastorize edilmiş doğal gübre Biofarm.
denizakvaryumu
10-03-2008, 19:28
http://www.gedikgross.com/Product.aspx?_pId=131385&_catId=864
linkte ve bauhausda var.
Sn.Feriha ve Sn.Denizakvaryumu,
Yardımınız için teşekkür ederim. Alınca tekrar not bırakırım :)
Merhaba,
Tavsiye isteyip tavsiyeye uymayan biri olarak durum bilgilendirmesi yapmak istiyorum. Pazar günü karşıyaka mezarlığının karşısındaki (karşıyaka değil buyaka gibi oldu:) ) seralara gittim ve 1 çuval toprak+gübre karışımı aldım. Aldığım seracı abla berry'min toprağını değiştirme mevsimi olduğunu söyledi.
Şimdiii... Ben bu toprağı nası değiştircem ki? İlk aldığımda büyük sakseıya aktarmak için plastik saksıdan çıkarttığımda kökler tüm saksıyı sarmıştı. Kış başında onun 2 katı başka bir toprak saksıya alırken de ikinci saksının tamamını kökler kaplamıştı. Ben şimdi köklerden toprağı nasıl ayırcam ki? Büyük saksıya alırken 15 cm kadar boşluk bırakmıştım üstten. Gübre koyarım baharda diye. Bir 10 cm daha etrafındaki toprağı alıp gübreli topraktan mı koyayım yoksa sadece gübre alıp mı koyayım? Bütün toprağı değiştirebilirmiyim emin değilim de...
İyi çalışmalar herkese:)
denizakvaryumu
18-03-2008, 12:51
http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html
agachobim
24-03-2008, 11:11
Merhaba,
Hafta sonu Ankara Bauhaus tan 5 meyva ve 2 adet Bogurtlen aldım.
Bahceye ektim.
Sekerpare, Can erik, Murdum erigi, Ankara Armudu, Bursa seftalisi ve 2 adet dikensiz bogurtlen
Gecen senelerde Bauhaustan meyva fidanı alıp diken varmı?
Kovalı idi, ancak tutarmı diye dusundum. Ayrıca Bauhaus ta oldugu icin herhalde ırkıda duzgundur.
Yorumlar icin tesekkurler
agachobim
24-03-2008, 11:16
Sn Denizakvaryumu,
Ankara Gölbası civarında Haymana yolunda ;
Ceviz ve Badem fidanlarından olusan bahceler goruyorum.
Ancak benim bahcemde 2 adet ceviz var ve maalesef hic bir varlık gosteremediler.
Bu bolgede Bodur ceviz ekmek dogru olurmu.
Teskkurler
agachobim
24-03-2008, 11:22
Sn agacsever dostlar;
Forumda bircok bilgi bulunuyor, ayrıca ziraii ilac satıs yerlerinde de bilgi veriliyor Ancak gordugum bu satıs yerlerinde sadece kulaktan dolma ve yeterli duzetyde bilgi vermeden tavsiyeler oluyor.
Sahsen bunu pek dogru bulmuyorum. Bilimsel olarak Ziraat muhendislerinden detaylı bilgi almayı tercih ederim..
Kucuk bir soru :
Bahcemde amator olarak en kolay nasıl ilaclarım.
Kıreclemek, Bordo Bulamacı atmak ayrıca bocek ılacı vs...
Kucuk tavsıyeler alabılırmıyım...
Tesekkurler
agachobim
25-03-2008, 08:04
25 Mart 2008
Su an ANKARA Ulusta dolu yagdı.
Insallah bahcelerdeki ciceklere zararı olmamıstır. :(
denizakvaryumu
25-03-2008, 08:19
Dolunun çiçek açmış kayısı ve erik gibi ağaçlara aslında faydalı olduğunu düşünüyorum , en kuvvetli çiçekler yoluna devam ediyor ...
Ulus halin karşısındaki ziraatçilerden detaylı bilgi almanız mümkün , sorulara bıkmadan cevap veriyorlar.Bordo bulamacı-kireç ve ilaçlama konusunda en iyi bilgiyi onlardan alabilirsiniz.Bir de gölbaşı taraflarında bir firma var ,
http://www.kafkaspeyzajtarim.com/index.html
hem ilaçlama hem gübreleme vs.işler yapıyorlar.
Ceviz ağacınıza aşı yaptırın derim.(Gübre-su-ilaç-virüs -uygun toprak vs. sorunu olmadığını varsayarsak)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=104825
Merhaba,
Dışarıda berrysi olup da uyanan var mı? Benimkinde mevcut dallar kupkuru dururken alttan 4-5 tane sürgün verdi. Üstü kupkuru altı yeşil yeşil.. Dallar öldümü aceba?
denizakvaryumu
25-03-2008, 09:55
Tayberry ve loganberry geç uyanır ancak dallarda biraz olsun kabarma olması lazımdı.
Dalın en üstünden biraz budama yapın, dal içinde yeşil görüntü varsa kurumamış demektir.
Teşekkür ederim
Eve gidince üstten keserim birazcık. Yanında kuşburnuna aşılanmış gül vardı. Gülün her yanından yapraklar fışkırınca benim kuru dalda mı bi gariplik var dedim. Alttan da yeşil yeşil sürgünler verince... Bir kontrol edeyim de tekrar yazarım.
Kuruma konusunda Adem'den öğrendiğim bir yöntem var.
Dalı avcunuzun içine alın. Eğer soğuksa canlıdır, soğukluk hissetmiyorsanız kurumuştur.
denizakvaryumu
26-03-2008, 07:41
İlginç , hemen deneme yapayım :)
Yücel Özlem
26-03-2008, 07:52
Merhaba,
Dışarıda berrysi olup da uyanan var mı? Benimkinde mevcut dallar kupkuru dururken alttan 4-5 tane sürgün verdi. Üstü kupkuru altı yeşil yeşil.. Dallar öldümü aceba?
Sevgili Tuba, bu bitki aşılı mı? Bir resmini görebilir miyiz?
http://tubaengin.blogspot.com/2007/09/berrylendim.html
Merhaba Yücel Abi,
Aşılı zannediyorum. Siz de diyeceksiniaz ki şimdi o artık ahududu değil böğürtlen dimi. Yabani çıkıyo alttan :( Hani insan içinden söylemeye çekinir ya benim de bir yanım artık loganberrymin olmadığını söylüyor.
Yukarıdaki link ilk aldığımda çekilen resim. Şimdiki haini resimlemedim ama onu da eklemeye çalışırım.
Dün çok rüzgar vardı. Terasta çuvallardaki toprak yıkılmış ortalık batmış. Rüzgarla beraber toprak toplamak zor oldu. Berrymin ucunu azıcık kestim ama bir hayat belirtisi yoktu. Tek tesellim pazar günü bauhouse daki ahududuların da yaprak vermemiş/vermeyecekmiş gibi görünmesi.
denizakvaryumu
26-03-2008, 13:43
Loganberry - Tayberry gibi berryler benim bildiğim aşıdan değil melezleme yoluyla üretilen yani hibrit türler.
Bu bakımdan alttan gelen sürgünler, anaç sürgünü değil diye biliyorum.
Yani üstü neyse altı da o.
Hımm anladım. İnşallah öyledir. Resimlerini çekeyim tekrar da eklerim buraya.
Teşekkürler.
BAUHAOUSE DA SATILIYOR FIDANLARI ALSAM ACABA BALKONUMDA YETİŞİRMİ NE DERSİNİZ balkon kuzey e bakıyor ve fazala güneş almıyor
böğürtlenden bahsediyorum bu arada :)
denizakvaryumu
27-03-2008, 19:38
Güneş almayan yerde tavsiye etmem.Hele kuzeye bakan balkonda hiç şansı yok.
Veee bahçeler canlanıyor!Benim tayberry diriliş yaşadı resmen.Kupkuru olan dalları patlak patlak oldu.Altından da sürgünler vermiş;çok sevinçliyim.Bu sene böğürtlen-ahududu senesi ilan ediyorum.
Ankara ahududu ve böğürtlenlerinden son haberler:
Sera ortamında erken uyananlar şimdi beklemeye geçtiler. Bir süredir hiç bir ilerleme yok.
Bu arada yeşil bit istilası oldu, 15 gün önce sarımsaklı ve arapsabunlu ilaç yaptım. Hala elimle bitleri topluyorum. Yağışlar geçince bir ilaç daha yapacağım.
Tayberry iyi durumda gibi, yeni sürgünleri bit ve ilacından diğerleri gibi hırpalandıysa da bu yılı kurtardık sanki. Loganberry ve Evergreen sürmekte. Japon garip bir biçimde durağanlaştı, sürgünler yerinde sayıyor, bit istilasından etkilenmiş olabilir. Dikenli böğürtlenin ilk çıkan sürgünü yine bit ve ilaç yüzünden kurudu gibiyse de bir başka dip sürgünü umut verici. Gövdeden de sürgünler büyümekte. Alanya yabani böğürtlen aynı durumda, hiç bir gelişme yok.
Denizakvaryumu, haberlerinizi bekliyorum:)
denizakvaryumu
31-03-2008, 12:02
Ahududu ve böğürtlenlerde yapraklar patladı ,fazla bir gelişme yok ancak frenk üzümleri çiçek açtı.
Malum sizi takip ediyorum :)
Bu aralar ben de yaprak biti istilasını bekliyorum :)
mavifatihguler
03-04-2008, 16:02
merhaba , 2 hafta önce bahçeye giderken gördüğüm fidancıdan, 2 böğürtlen , 1 ahududu aldım, diğer fidanlarla birlikde şimdilik bekliyor, ahududu ve böğürtlen fidanın kalitesi nasıl bilmiyorum ama , ben büyük büyük böğürtlenler toplarım diye düşünmüştüm sanırım yanılmışım,
denizakvaryumu
03-04-2008, 20:10
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=7228&catid=searchresults&searchid=3608
http://www.marshalls-seeds.co.uk/?PAGEID=20670&STK_PROD_CODE=1060-5559&CTL_CAT_CODE=M28911
http://www.dobies.co.uk/pd_478449_Blackberry_Black_Butte.htm
Biz de black butte arıyoruz ama bulamıyoruz.
agachobim
05-04-2008, 08:09
Ankara ahududu ve böğürtlenlerinden son haberler:
Sera ortamında erken uyananlar şimdi beklemeye geçtiler. Bir süredir hiç bir ilerleme yok.
Bu arada yeşil bit istilası oldu, 15 gün önce sarımsaklı ve arapsabunlu ilaç yaptım. Hala elimle bitleri topluyorum. Yağışlar geçince bir ilaç daha yapacağım.
Tayberry iyi durumda gibi, yeni sürgünleri bit ve ilacından diğerleri gibi hırpalandıysa da bu yılı kurtardık sanki. Loganberry ve Evergreen sürmekte. Japon garip bir biçimde durağanlaştı, sürgünler yerinde sayıyor, bit istilasından etkilenmiş olabilir. Dikenli böğürtlenin ilk çıkan sürgünü yine bit ve ilaç yüzünden kurudu gibiyse de bir başka dip sürgünü umut verici. Gövdeden de sürgünler büyümekte. Alanya yabani böğürtlen aynı durumda, hiç bir gelişme yok.
Denizakvaryumu, haberlerinizi bekliyorum:)
Sn Nevsune;
Arapsabunu ve sarımsaklı ılac tarifinizi bekliyoruz.
Selamlar
Bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD+ila%E7lar) altında, zararlılar için ev yapımı ilaç tariflerini bulabileceksiniz.
Hayırdır, sizde de mi bit salgını var?
denizakvaryumu
08-04-2008, 10:57
http://www.vit-verim.com/tr/nats_tr.htm
http://www.bugday.org/article.php?ID=775
http://www.agr.ege.edu.tr/~guncan/pdf/2004hasad.pdf
Bence en iyisi bu ilacı kullanmak ancak Ankara'da nerede satılıyor bilmiyorum.
İki kez ilaç yapmama rağmen hala yeşil bitlerin kökünü kurutamadım. Öleceklerine semiriyorlar üstelik. Elle topluyorum artık.
Biraz daha etkili bir ilaç bulmakta yarar var. Neem azal için bir çare düşünsek derim.
Sonunda berrymin fotoğrafını ekleyebimiyorum. Dibi yeşil yeşil üstü kuru. Ucunu kırıp bakmıştım ama hayat belirtisi yoktu. Biraz daha bekleyeyim dedim. Şimdi bu 2 kuru dalı keseyimmi? kalsın mı?
denizakvaryumu
16-04-2008, 12:46
Kesin
Frenk üzümünde iyi haberler var ama ahududular pek iyi değil , fazla doğal gübre vermekten gelişimde durma var,üst dallar kurudu.
Tayberry-loganberry,matling promise,sarı ahudududa üst dallar tamamen kurudu şimdilerde alttan gelen filizlerle berryleri kurtarmaya çalışıyorum.
Bundan da bir ders çıkarıldı tabi .Doğal gübre de olsa, fazlası ölüm demek :)
Sorun gübreyle ilgili olmayabilir.
Bendeki haberler de pek parlak değil. O, kış sonu büyük atağa geçenler uzun zamandır beklemeye geçtiler. Tayberry, evergreen, japon hiç iyi durumda değiller. Bit ve ilaçlar yüzünden mi bilemiyorum ama kış sonu çıkan sürgünler kurudu. Yeni oluşumlar varsa da çok cılızlar.
En iyi durumda olan Nurettin beyden aldığım. Loganberry de dayanıklı çıktı.
Benim Fallgold'ta aynı durumda önce yaprakları çıtır çıtır olup kurudu uçlardan başlayarak sonrada çürümüş gibi oldu suyu çok verdiğimi düşündüm kestim suyunu ama yinede durum kötüye gidiyor.
denizakvaryumu
17-04-2008, 07:52
"Sorun gübreyle ilgili olmayabilir."
Ben fazla gübreye bağlıyorum, çünkü sizden aldığım lale soğanlarında da; yaprak tamam ,tomurcuk tamam, ama çiçek açmadı ,bu tipik fazla gübreleme işareti.
Ahududuların alttan gelen yeni sürgünlerinin durumuna göre tekrar değerlendirme yapalım, bu arada deneme amaçlı toprak değişimine gittim yani hastaları komadan çıkarmaya çalışıyorum :)
Varan 1: Japon kesin olarak öldü. Hiç umut yok. Daha bir ay öncesine kadar heryerinden fışkırırken bilinmedik bir şekilde kuruyuverdi.
Tayberry fena halde sallantıda. Beklemedeyim.
Umarım bunlar son kötü haberlerim olur.
denizakvaryumu
01-05-2008, 08:18
İşin kötü yanı ne japon ne de tayberry bu sene Bauhausda satılmadı , bundan sonra satılıp satılmayacağı belli değil.
Sn.n_turanda haberler nasıl acaba?
Benimde saksıdaki fallgold cinsi ahududum öldü gitti.Derken saksıdan çıkartıp bahçeye diktim.Kökü sağlammış demek ki birden diriliverdi.Gerçi kocaman çaldıdan alttan iki yaprak gelen minicik bişey kalması iyi olmuyor ama uzar ekim ayına kadar.
Ben de loganberry için aynı şeyi yaptım, iki minicik yaprağı kalmıştı en son. Ama bana garip gelen ben çok nadir NPK veriyordum. Yeni sürgünler neden öldü anlamadım. Sadece mini mini 2 yaprak vardı. Kökü ne alemde diye baktım, sonbaharda saksıya sığmayan kök erimiş gitmiş. Ben iyice gelişsin diye büyük saksıya almıştım loganberry gelişmek bir yana mevcut kökleri de büyük aranda erimiş gitmiş. Çürüme yok ama ortada kökler de yok. Bu sene tekrar alıp almamak konusunda kararsız kaldım. Sonuçta Nevsune abla da cam balkonda tuttu berrylerini. Daha nasıl korunabilir ki?
Saksıdaki üzümsülerle ilgili haberler pek iç açıcı değil. Gerçekten üzüldüm. Bahçedeki japon'da sorun yok.
Geçen Aralıkta Bauhaus'ta artık gözden çıkarılmış ve fiyatları 4.5 liraya indirilmiş Frenk üzümü, Taybery, Loganberry, Ahududulardan 5-10 adet almış ve hemen bahçeye dikmiştim. Sadece bir ahududu fire verdi. Diğerleri oldukça sağlıklı.
Thornless olarak satılan (bence Oregon Thornless) böğürtlen anlaşılan Ankara kışına dayanmayacak. Dipten yeni sürgün geliyor ancak üst dallar yandığı için meyve almak mümkün olmayacak.
Benim için en önemlisi biliyorsunuz maviyemişler. Hepsi de kışı yerlerinde ve hiçbir koruma olmadan atlattı. Sadece uçlarda yanmalar oldu. Yerini değiştirdiklerimde bile çiçek var. Şu an daha yeni çiçek açıyorlar.
Bu arada, bana getirmiş olduğunuz laleler muhteşem kırmızı çiçekler açtı. Maalesef Pasiflora kışı geçiremedi.
Bu durumda ya biz kesinlikle bir şeyleri yanlış yapıyoruz, ya da bu bitkiler saksıda yetişmeye uygun değiller (Benim aynı lalelerim açmadan kurudular).
Yanlışlarımızı bulmaya çalışsak iyi olacak.
Yenilerini almayı düşünmüyorum artık. Daha önce yazdığım gibi; ölenler ölür, kalan sağlar bizimdir.
denizakvaryumu
02-05-2008, 09:35
Hemen pes etmek yok :) Önce sorunu açıklığa kavuşturmak gerek :)
Özellikle lalelerin saksıda açmaması için hiç bir neden yoktu , sizdeki ve bendeki aynı tür laleler yaprak açtı ama çiçek açmadı,n_turanda ise aynı lale çiçek verdi yani soğanlarda problem yoktu, bu durumda berileri etkileyen neden de, lalelerin açmamasına neden olan neden de aynı.
Bana göre kuvvetli doğal gübre, biz saksılara sanki bahçedeymiş gibi doğal gübre verdik üzümsülerle aynı saksıda olan laleler, nergizler yaprak vermesine rağmen açmadı ahududu ve böğürtlenler ise çok daha fazla etkilenerek tabiri yerinde ise yandı :(
Ben tayberry bulursam bu sene bir kez daha deneyeceğim yok olmadı the end :)
Böğürtlen ve ahududulara gübre şerbeti ve hümik asit, lalelere ise kompoze gübre vermiştim.
Galiba siz bu gübre konusunda haklı çıkacaksınız. Saksılardaki gübre oranını ayarlayamıyor olabiliriz. Geçen yıldan bu yana hiç bir şeyden tam sonuç alamıyorum. Bir süredir de bir yığın çilek fidesini (Hasan Lalezar'ınkiler dahil) telef etmiş bulunmaktayım. Gübre şerbeti verdikten sonra birden öldüler, sadece önceden gelen Güler Hanımınkiler kurtuldu.
Balkonda üzümsü yetiştirmeye çalışıp da başarısız olan diğer arkadaşların da yanlışlarına bakalım bir, onlar ne yapmışlar?
Bu yıl işi biraz daha seyrine bırakmaya karar verdim. Bakalım gün ne gösterecek.
Üzümsü konusunda tek denemede başarısız oldum ama genel olarak saksıdaki sebzeler için konuşacak olursak verdiğiniz gübre hakikaten çok olabilir. Ben Karşıyaka'da seradan gübre+toprak karışımı aldım, çilek ve domatesleri bu karışıma ektim. Ek olarak gübre vermedim. Yanlız sulama suyuna çok çok az NPK 20-20-20 veriyordum. 2 defa de yine çok çok seyrek humik asit verdim ama üzeri çiçek dolu. Yani hem temiz toprak, doğal gübre kullanıp hem sürekli takviye ağır gelmiş olabilir. Pek üstlerine gitmemekte fayda var zannediyorum..
denizakvaryumu
04-05-2008, 01:11
Creeping Cloudberry veya Creeping raspberry
denen bu yayılıcı ahududu çime alternatif olur mu bilmem ama güneşli bahçelerde, hem yayılıcı hem de lezzetli meyvesi olan bir bitki.
http://goddesshobbies.blogspot.com/2007/08/adventures-in-berry-picking.html
Maydon0z
04-05-2008, 10:33
Arkadaslar babam rumdudu diyor baska bisey demiyor...:( Bu rumdudu ne? Ahududu mu, bogurtlenmi, bildigimiz karadutmu yoksa baska bisey mi :confused:
denizakvaryumu
04-05-2008, 20:17
Valla ben de wintergreen diyorum , başka birşey demiyorum :) karınca70 in bu tohumları getirmesini bekliyorum :)
Siz de babanıza sorun bakalım bu rumdudu neyin nesiymiş, neye benzermiş, tadı nasılmış?
Buna göre size yardımcı olalım.
Maydon0z
04-05-2008, 20:29
Rengi mor siyah arasi. Lekesi cikmiyor. Buyuklugu hormon yemis karadut'a benziyor. Karadut diyorum degil diyor, ahududu/bogurtlen diyorum o da degil? Bu meyvelere benzeyipte bu meyvelerden olmayan bisey varmi aceba?
denizakvaryumu
04-05-2008, 20:45
Şifalı mor dut.
bluecrop
04-05-2008, 21:31
Rengi mor siyah arasi. Lekesi cikmiyor. Buyuklugu hormon yemis karadut'a benziyor. Karadut diyorum degil diyor, ahududu/bogurtlen diyorum o da degil? Bu meyvelere benzeyipte bu meyvelerden olmayan bisey varmi aceba?
sanırım dejavu dedikleri bu olsa gerek ; hanı bir anı yaşarken ben bunu daha önce yaşamıştım deriz ya hanı bilinç altımız bize oyun oynuyor sanırız . şu anda o tip duyguları yaşıyorum.
sn maydanoz anlattıklarınızı 2 yıl önce babamla aramızda geçen diyalogda hatırlıyorum . Babam ahududu ağacından (franbuaz) bahseder dururdu. 2 yıl australıas morus (avustralya karadutu)na ahududu deyip durdu bir turlu ikna edemedik ne de olsa haklılık payı vardı kendince fidanı aldığı satıcı franbuaz diye tanıtmış ve tadıda keskin boğürtlen tadına benziyordu. ezberimizdeki dut tadı yoktu gerçekten duttan farklı bir meyve olmalıydı. 2 yıl boyunca ismi ahududu kaldı.şimdi anladık ki avustralya karadutu imiş bu esrarengiz meyve
Evet tabiriniz doğru hormon yemiş dut görüntüsü var lekeside normal şartlarda çıkmıyor. ( lekenin yapraklarının sert bir cisimle dövülerek köpürtülüp ortaya çıkan jelle yıkanması haricinde )
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=232098&postcount=40
denizakvaryumu
05-05-2008, 19:50
Saksıdaki tayberry sağlıklı gözüküyor bu durum saksıda yetiştirilebileceğine güzel bir örnek,meyveli resimlerini de mutlaka ekleyin ki bu sene hata yapanlar gelecek sene için karamsar olmasınlar :)
Avustralya dutu sanki saksıda dut yetiştirmek isteyenler için en iyi seçim gibi görünüyor.
Çünkü bu boyda bile üstünde dutlar var :)
Ama kışın dondurucu soğuklarda dışarda kalmaması gerek (ılıman bölgelerin dutu), ev içine de alınamaz.Bu duruma bir çözüm bulabilirsem ben de bir tane alacağım.
Saksıdaki tayberry sağlıklı gözüküyor bu durum saksıda yetiştirilebileceğine güzel bir örnek,meyveli resimlerini de mutlaka ekleyin ki bu sene hata yapanlar gelecek sene için karamsar olmasınlar :)
Saksıdaki Tayberry değil, loganberry. Dolayısıyla karamsarlığım hala sürmekte:)
denizakvaryumu
06-05-2008, 11:15
Loganberry ile tayberry amca oğulları :) bu nedenle saksıda bu sene de denemeye devam :)
Saksıda böğürtlen:p
Çiçek tomurcukları iyice belirdi, açmayı bekliyorlar.
Bahçedeki tüm üzümsüler damlama otomatik sisteme dahil edildi.
1. Heritage Ankara için uygun
2. Kırmızı frenk üzümü şimdilik yeşil
3. Beyaz frrenk üzümü bir iki salkımla merhaba
4. Dipten gelen ahududu
5. Maviyemişler kışı çıkardı
denizakvaryumu
11-05-2008, 19:27
Geçen sene diktiğiniz mavi yemişlerde hiç meyve yok mu?
Damlama sistemine geçmeniz iyi olmuş.
Otomatik olarak mı yoksa çeşmeye bağlı olarak mı çalışıyor?
Dal uçlarında soğuktan yanma nedeniyle epeyce bir kayıp olsa da biri hariç tamamında çiçek oluşumu görüldü. Çiçek gözü yanmayan tüm maviyemişler hala çiçekte ve meyve tutuyorlar.
Böylelikle Ankara için maviyemiş üretiminin birincil sorununun soğuk değil toprak yapısı ve sulama olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.
Geçen yıl damlamaya geç başlamam nedeniyle yeşil gelişmesinde aksaklık olan ilk altı maviyemiş bile kışı atlattı -ki bunlardan dört tanesinin yerlerini değiştirmiştim.
Damlama sulamayı otomatik hale getirdim ve bahçedeki her üzümsünün dibine ulaşacak şekilde 200 metrelik bir uzunluğa çıkardım.
Varan 2, evergreen de öldü.
denizakvaryumu
12-05-2008, 09:31
Geçmiş olsun, son tahlilde elinizde üzümsülerden hangileri kaldı?
İşkenceye en dayanıklı olanları belirleyelim :)
Alanya'dan getirdiğim yabani de öldü.
Loganberry çok sağlam duruyor.
Tayberry küçük bir sürgün çıkardı, hala umut besliyorum ama belli olmaz. Heran kötü haber de verebilirim (en üzüleceğim de bu olacak zaten).
NTuran'dan aldığım iyi durumda, bitler şimdilik yok gibi görünüyor. Aslında en iyi durumda olan bu.
Sağlık olsun Nevsune Hanım.
Benim de dikenli böğürtlenlerin bu yaz meyve verecek dalları yandı.
Artık dikensizlerle yetineceğiz. Bir de ahududular yüzümüzü güldürüyor. Soğuğa böğürtlenden daha iyi direnç gösterdiklerini öğrendim.
Sayın n_ turan .
Antalyada kırmızı frenk üzümü çiçek açmadı nedenini anlamadım . Tay beri dikildiği gibi neden yeni dal çıkarmadı ?
Sayın Bonsade,
Frenk üzümünüz kaç yaşında?
Tayberry ne zaman dikildi?
Sağlık olsun Nevsune Hanım.
Benim de dikenli böğürtlenlerin bu yaz meyve verecek dalları yandı.
Artık dikensizlerle yetineceğiz. Bir de ahududular yüzümüzü üldürüyor. Soğuğa böğürtlenden daha iyi direnç gösterdiklerini öğrendim.
Bu konuda, balkonda, sınırlı güneş alan yerlerde ve sınırlı topraklarda bu işi yapmak biraz zordu. Bir de bilinçsiz bakımla iyice zorladık bitkilerimizi.
Benim hala üzerine düşünüp bulmaya çalıştığım; kışı kapalı yerde çok rahat atlatıp, baharda heryerinden sürgün fışkırtan japonumun neden birden kuruduğu.
1-Japonun saksısını değiştirmiştim ondan kurudu desem, loganberry'nin de saksısını değiştirmiştim. Ona bir şey olmadı.
2- Fazla gübrelemeden desem, yukardaki koşullar aynen geçerli.
3- Evergreen de kış sonu çok iyi gelişmekteyken, bit istilasına dayanamayıp öldü.
4- Loganberry'e bit bile ulaşamadı.
Yani, "işkencelerimin" dışında da nedenler olmalı bence.
Neyse tadına bakabileceğimiz bahçe böğürtlenlerimiz var bari:p
denizakvaryumu
13-05-2008, 10:56
Bu loganberiye neden birşey olmadı şaşırdım :) gerçek kahramanmış :)
Bendeki loganberi ise sizlere ömür oldu.
Loganberrysi ölen bir tek siz varsınız galiba.
Şimdi artık winterberry fide bulmanın yollarına bakalım. Belki de bizim için en uygunu o olacak.
denizakvaryumu
13-05-2008, 12:41
Şimdilik loganberi öldü, diğerleri yoğun bakımda :)
Benim ahududularımda meyveler pıtırak, sarı ahududum da sarı sarı meyveler verdi, resimlerini yükleyeceğim. Sanırım Selen'e gitmem gerekiyor, internet cafeden yükleyemiyorum.
Ankara'da ahududu daha bir iki çiçek açtı.
İstanbul'da ise meyveler olgunlaşmak üzere.
N'olurdu Ankara'da da biraz Bursa veya İstanbul iklimi olsaydı!
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=236087#post236087
Sayın Bonsade,
Frenk üzümünüz kaç yaşında?
Tayberry ne zaman dikildi?
Frenk üzümü ve tayberry kışa girerken dikildi .
Ahududunu beklerken . böğürtlenler meyveye durdu . Bunlar herhalde erkencil . Dikenli olanda erkencil .
Sayın bonsade,
Kırmızı frenk üzümünün birinci yıl çiçek açmaması normal. Benim de geçen aralık ayında Ankara'da diktiğim dört beş frenk üzümünde yalnızca yeşil aksamda gelişme var. Ancak önceki yıl diktiğimde bu yıl meyva var.
Seneye bu yılki dallar iki yıllık olduklarında çiçek vermeye başlar.
Tayberry için biraz beklemeniz gerekebilir.
Bizim de çok tecrübemizin olmadığı bir melez.
Ancak yine Ankara'da aralık ayında diktiğim iki fidanın dibinden güzel sürgünler geliyor.
Antalya'da bize göre daha şanslı olduğunuzu düşünüyorum.
Bizim böğürtlenler daha çiçek açmaya hazırlanırken sizinkilerin meyvesi olgunlaşmak üzere.
Biz burada bir tek çiçek gördüğümüzde sevinç çığlıkları atıyoruz ya. Bazı iklimlerde, tüm şehir, dağ-taş bu böğürtlenlerle kaplı. Çiçekler açmış da meyveye bile durmuşlar.
Doğa işini iyi biliyor, biz karışmasak ve de karıştırmasak:)
ferhat41
22-05-2008, 11:03
benim bahçemdeki böğürtlenlerin şu anki halleri bu sene mahsul iyi.
ferhat41
22-05-2008, 11:12
bir sıra 50 mt dir bir sırada 25 kök vardır 400 adet sıram vardır güzel bir tesis yaptım damlama sulama ilk zamanlar olmaz dedim ama şimdi müşteri patlaması var yetişmiyor niye çünki hiç bir katkı yok tammamen doğal.3 sene içersinde ikimilyon fide yaptım ve tanesi 7 milyondan alıcısı var.güzel yurdumda işsizlik olmasa idi şimdi hala fabrikada 480 milyona talimdim evet varımı yoğumu verip girdim bu işe şimdi o fabrikaya nakdi yardım yaparım gelsinler yeterki güzel yurdumun güzel işverenleri benim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.