View Full Version : Fıstık Çamı (Pinus pinea)
merhabalar size bir soru soracağım fıstık çamlarım çimlendi ama kafalarını henüz kaldırmadılar normal midir yardım ederseniz sevinirim
yeri mi bilmiyorum ama elinde bu agacın tohumundan olup mezardaki dedelerinin hayrına 5 10 tane tohum gönderebilecek bir babayiğit,bir delikanlı ,bir dünya güzeli var mıdır? :rolleyes:
Bir müddet balkonumda dursunlar istiyorum. Sizce saksılar yeterli mi yoksa daha büyük bir saksıya mı dikmeliyim?
Taşlıbahçe
25-03-2014, 20:15
Sevgili Ayzek, fidanlarınız cılız kalmış, uzun süreli güneş görmeliler. Saksılara gelince, daha geniş değil ancak daha derin saksılara kesinlikle ihtiyaçları var. Bunların da dışında, çok geçmeden toprağa kavuşmalılar. Bilhassa fıstık çamı gibi ağaçlar derin kazık kök yaparlar ve bu nedenle saksıda geçirdikleri her yıl, toprağa dikildiklerinde tutma kabiliyetlerini ve sonraki hayatlarını olumsuz yönde etkiler. Hoşçakalın...
Teşekkür ederim sayın Taşlıbahçe. En iyisi gidip dikeyim toprağa. Balkona limon servi alayım.
Sinan1903
12-04-2014, 13:38
Merhaba arkadaşlar,
Forumda '' dallanma '' kelimesine rastladım ve anlamaya çalıştım.
Anladığım kadarıyla yanlara doğru gelişme, büyüme olunca dallanma başladı deniliyor.
Bugün çektiğim bir fotografı paylaşmak istiyorum sizlerle :
482736
Dallanma bunu mu işaret ediyor ?
Hatam varsa düzeltin lütfen.
Saygılarımla
Sinan1903
12-04-2014, 14:08
Bir diğer Fıstık çamımın tepeden görünüşü.
Fransa'nın iklimine alışması lazım.
Umarım beğenirsiniz.
482740
tohumları şimdi dikersem acaba çıkarmı
Merhabalar,
Site bahçesinde fıstıktan yetiştirdiğimiz 2 ila 3 yaş arası değişen çamlarımızı taşımak ve bu işlemi de bu ekim ayı içerisinde geçekleştirmek istiyoruz. Ekimi trakya dolaylarında 20 lik toprak burgu makinası ile yapmayı planlamaktayız. Sizlerden ricam;
*Yaklaşık 300 tane ağacımız var çıplak fidan olarak ekmeyi düşünüyoruz acaba bu mevsim de başarılı olur muyuz?
*Kökleri budamalı mıyız evet ise ne kadar kalmalı uzunluk ve nasıl yapılmalı? 70 santim uzamakta neredeyse mevcut fidanların kökü.
*Varsa ekstra tavsiyeleriniz,
konularında destek olabilirseniz çok sevinirim.
saygılar & teşekkürler.
BirazBilgi
11-10-2014, 20:07
çok uzun sürelerdir tohumdan yaptığım çimlendirmeler ile fıstık çamı yetiştirmeye başladım zaman içerisinde fazla sulama sebebiyle çokda fidemi kaybettim ama sonuçta başarıya ulaştım kimi fıstık çamlarımı toprakla buluşturdum, kimi balkonda, kimi aparman merdivenimde, kimi ofisimde...
işin incelikleri bu başlıkta sizlerle paylaşacağım işte ilk resimler...
Mart 2011 tarihinde fıstık çamları
(soğuk zamanlarda dikkat edilmeli ve aşırı soğuklardan ve rüzgardan korunmalı renkleri böyle koyu ve mora kaçar yoksa)
BirazBilgi
11-10-2014, 20:09
Mayıs 2011 yılında
(bu tarihte havalar ısındı sulamaları güneş battıktan sonra ve yapmur gibi yaptım hem yapraklar hemde toprak içti ama çamur etmeden çok fazla su vermeden sonuçta böyle pırıl pırıl canlı yeşile sahip renklere dönüştü)
BirazBilgi
11-10-2014, 20:13
Ekim 2014
(ve geldiğim nokta o saksıdaki en küçük fideler şimdi herbiri özel saksıda ve değişik ortamlarda büyümekle meşguller)
BirazBilgi
11-10-2014, 20:19
toprağın kesinlikle taşlaşmasına izin vermeyin zaman zaman bir tornavida yardımı ile üst kısımları karıştırın toprak biraz hava alsın hem suyu içişi daha iyi olur hemde hava alır.
çok fazla su vermeyin yoksa köklerde çürüme yapar fıstık çamları susuzluğa dayanıklıdır. güneşte sulama yapmayın gün batımı sonrası yapın hafif sulama bile gece boyu onları nemiyle besler.
sürekli yer değiştirmeyin alıştıkları bir ortamda gelişiyorsa orada bırakın değişimlerden etkilenebilir soğuk, rüzgar gibi
saksılarınızın altının su çıkışı olduğuna emin olun yoksada fazladan su çıkışı için delikler açın böyle fazla sulama yapıyorsanız kök çürümesinin önüne geçersiniz.
eğer direk çam fıstığından filizlendiriyorsanız kuşlar saksıda o fıstıkları bulup yiyor bu sebeple saksıyı kuşlardan koruyun yoksa niye filizler çıkmadı diye çok beklersiniz.
BirazBilgi
12-10-2014, 08:39
Nisan 2013
bunlarda balkonda olduğu dönemler büyük çamlara bakarak daha çabuk büyüsünler :)
kimse var mı :)
Merhabalar,
Site bahçesinde fıstıktan yetiştirdiğimiz 2 ila 3 yaş arası değişen çamlarımızı taşımak ve bu işlemi de bu ekim ayı içerisinde geçekleştirmek istiyoruz. Ekimi trakya dolaylarında 20 lik toprak burgu makinası ile yapmayı planlamaktayız. Sizlerden ricam;
*Yaklaşık 300 tane ağacımız var çıplak fidan olarak ekmeyi düşünüyoruz acaba bu mevsim de başarılı olur muyuz?
*Kökleri budamalı mıyız evet ise ne kadar kalmalı uzunluk ve nasıl yapılmalı? 70 santim uzamakta neredeyse mevcut fidanların kökü.
*Varsa ekstra tavsiyeleriniz,
konularında destek olabilirseniz çok sevinirim.
saygılar & teşekkürler.
Merhabalar,
Tohumdan yetiştirdiğim çamım sonbaharın sonuna kadar dış mekanda çok güzel yetişiyordu. Fakat şimdi yapraklarında kurumalar başladı. Acaba bu mevsimde tekrar içeriye mi almalıyım? Teşekkür ederim.
kızıl-çam
02-02-2015, 17:14
Sayın jinef, bence fidenizi ekimin 15'i gibi içeri almanız lazım, fıstık çamınız zaman içinde büyüyecektir ve İstanbul şartlarında her zaman dışarıda kalabilecek hale gelecektir. Hatta Ankara'da bile olur. Yan sitede gelişmiş iki örnek var, kozalak ve çam fıstık veriyorlar.
kızıl-çam
02-02-2015, 17:28
Tohumdan yetiştirdiğim fıstıkçamım var, ölçütüğüme göre yılda 10 santimetre uzuyor. İstanbul'da bir akrabamızın fidanı çok hızlı boy atıyor ve yılda yaklaşık 20-30 santimetre uzuyor. Akrabamızın fidanını birlikte almıştık ve benimki ile yaklaşık aynı boyda idiler. Benimki neden uzamıyor acaba? Ankara'nın havasından mı, yoksa başka bir nedenden mi?
Bir de fidanımın filizleri açık yeşil-sarı arası bir renk bu doğal mı?
doğalbahçe
02-02-2015, 21:14
Merhabalar,
Tohumdan yetiştirdiğim çamım sonbaharın sonuna kadar dış mekanda çok güzel yetişiyordu. Fakat şimdi yapraklarında kurumalar başladı. Acaba bu mevsimde tekrar içeriye mi almalıyım? Teşekkür ederim.
İbreli bitkilerin su ihtiyacı diğer bitkilere nazaran daha az miktardadır, aşırı ıslak toprak bitkilerinizde hasara neden olabilir, gördüğüm kadarıyla torf direnaja sahip değil nemi tutmakta böylelikle bitkinin renk değişimi oluşmuş, biraz su dengesini oluşturmaya çalışmanızı tavsiye ederim, bu tip bitkiler daha çok sıkı yapıya sahip topraklarda yetişmeye müsaittir.
NutCracker
29-03-2015, 18:13
Herkese Merhaba,
İznik Gölü ile Karamürsel arasında bulunan ceviz bahçemin meşelik olan ormanlık bölümündeki boşlukları fıstık çamı ile doldurmak istiyorum.
1) 1 dönüm araziye kaç fıstık çamı dikilmesini tavsiye edersiniz? 5x5 dikip bunları ileride seyreltme tavsiye edilir mi?
2) Nisan ayında dikim için fide mi tohum mu tavsiye edilir?
3) Fide dikiminde araziye dışarıdan hastalık veya zararlı getirme riskim nedir?
4) Bergama Kozak tipi çam fıstığı almak için tavsiye edebileceğiniz kişi/kurum var mıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim,
NutCracker
colyrus colurna
12-06-2015, 19:13
fıstık çamları büyüyor :eek:
saksıdan bahçe
07-08-2015, 22:51
Kendi ektiğiniz ve ürettiğiniz fıstık çamı fidelerini fazla sulamayınız lütfen.
Aşırı rüzgar almasınlar ve bol güneş alsınlar.
Don oluyor ise, bebek fidelerin içeri alınması elzemdir.
Şaşırtma yaptığınız saksılar derin ve dar olsun. Saksılarda torf yerine doğal dere kumu kullanılması, muhtemel kök hastalıklarını önler.
Saksıda en fazla 1 sene tuttuktan sonra nihai yerlerine dikilmesi, tutmaları ve gürbüz gelişmeleri açısından elzemdir. Kazık kök gelişimi, saksıda değil, toprakta olsun.
Fıstık çamı fide halinde iken çok yavaş büyür, tepe sürgünü çok hassastır.
Eğer tepesi kırılır veya kopar ise, fide uzun süre kendine gelemez ve alt gözelerden tekrar uç sürgüne dönse bile, ağacın formu bozulur, güdük olur ve şişmanlar.
İlk 3 sene bebek gibi ihtimam ister. Sonrasında kendini kurtarır ve güçlenir.
Fıstık çamını tohum ve fideden yetiştirmek sabır ve ilk yıllarda özen ister.
Bir yöresel atasözü gibi deyiş vardır.
"Fıstık çamını sen dikersin, çocuğun tadına bakar, torunun yer.."
merhaba
forumun 5 sayfasını okudum ancak en önemli soruma cevap bulamadım. Ben Tekirdağ da ceviz ektim 9 dönüme sulamayla ilgili sıkıntı oldu. Kuruyanların yerine fıstık çamı dikmek istiyorum. Dikim aralığı nedir ?
Sevgili dostlar. Yazıları okuyorumda. Fethiyede yaşıyoruz. Sevgili aile dostumuz Göksel Çetin bizlere geçen senelerde bir çok çam türü hediye etti. Silberlock, Concolor, Arokarya, Hoopsi, Manolya. Silberlock ve concolor Fethiye ikliminde işkence çekti. Concolor vefat etti. Silberlock yaşamak ile yaşamamak arasında direndi. Mavi ladin hoopsi ve arokarya çok neşeli. Manolyada çok güzel gelişti. Concolor ve Silberlock'un yerine Fethiye Orman Fİdanlığından yaklaşık 1 metre 2 adet fıstık çamı aldım ve ektim. Ladin ekecektim Ladınler konusunda çok kararsız kaldım vaz geçtim. Yahu dedim benden sonrakilerde faydalansın. Zaten bahçede bir çok ağaç türü var. Fethiye Orman Fidanlığının Müdürü 3 yıl içersinde meyve vereceği konusunda garanti veriyor. Ben görselliği açısından ektim. Fıstık çamı fidanları aşılı. Aşı yerleri mevcut. Görülüyor. 2-3 sayfa önce bir yazıda okudum da aşı olmadığı konusunda. Bilginize sunmak istedim. Fethiye Orman Fidanlığında aşılı fıstık çamları mevcut.
Saygılar.
Deniznejat
02-11-2015, 22:11
parkta ağaç var ama bir kozalağı koparıp yiyen biri olmasa tohumlarını alamazdım. 3 tanesini gözden kaçırmış, onları yürüttüm :)
hızlı çimlenmesi için nelere yapmam gerek?
merhaba,
tohumlarını 2 gün ılık suda beklet. Sonra kabuğunu kır. Içini zarar vermeden çıkar. Torf a yatay şekilde yatır. 10 günde çimlenir. Ben 2 çeşit dikim yaptım. Biri torf ile toprağı karıştırım diktim. 1 ayda çıktı. Sadece torf a diktim 10 günde çıktı.
ali_yaren
28-01-2016, 13:41
Ağacın altından topladığım çam fıstığı tohumlarını ektim hepsi çıktılar. Şimdi 150 adet daha ektim beklemedeyim. Dağlara kardeş geliyor yakında..
sevgili arkadaşlar ben ticari olarak pinus pinea(fıstık çamı) yetiştirmek istiyorum. bu konuda bilgili veya yetiştirici arkadaşlarla irtibat kurmak buradan paylaşımlarda bulunmak faydalı olacaktır
umutyolcusu
08-06-2016, 17:53
Bahçemizde bulunan iki yetişkin fıstık çamı ağacından ince sicim gibi bir şeyler damlıyor düştüğü yerde bir nesne varsa üzeri ıslanmış gibi oluyor,altında otururken elimize ayağımıza damladı ıslanmış gibi oluyordu.
Sorum bu durumun sonbaharda ekmeyi düşündüğümüz çimlere bir etkisi olur mu?
Neden olmuş olabilir acaba dikenleştiler Ankarada yaşıyorum
ali_yaren
14-11-2016, 13:50
Ağacın altından topladığım çam fıstığı tohumlarını ektim hepsi çıktılar. Şimdi 150 adet daha ektim beklemedeyim. Dağlara kardeş geliyor yakında..
Şimdilik 164 fidanlarımız şimdi ait oldukları yerdeler.. Sorgun ormanlarındalar..
İlginçmiş ilk defa gördüm.
handegok
21-03-2017, 09:50
Merhaba arkadaşlar,
Tekirdağ Hayrabolunda sonbaharda ektiğim fıstık çamı fidanı çok sert geçen kış koşulları ve soğuk rüzgar sonucu bu hale geldi.
Bu fidanın düzelme ihtimali var mı, çok üzüldüm...
Güncelleme: Çam ağacım haziran ayı itibariyle tekrar sürgün vermeye başladı...
Bilgi edinmek amacıyla yazdım çünkü fıstık cami tohumdan gelistirken hangi ortamı sever bi kaynak bulamadım açıkçası fıstık çamı olduğu da emin değilim sadece ona benziyor..tohumdan 1 ay gibi bir müddetle cimlendi 28w led ışık altında büyüyor suya çok çok az vitamin koymaya başladım ama doğru mu gidiyorum yanlış mi bilemedim size danışmak istedim.Birde saksı güzel diye deliksiz demir bir saksıya ektim delikli plastik saksıya almalimiyim ?
https://i.hizliresim.com/PlVWB9.jpg (https://hizliresim.com/PlVWB9)
Diğeri ise belediyenin dağıttığı fide olarak çami aldım saksıya diktim bazı iğneleri kurumuş duruyor bunlar için ne yapabilirim yardımcı ? Kapali Balkonda hafif güneşli bi ortamda duruyor bunlarda ortamı dogrumudur ? Yardımcı olursanız çok sevinirim..Bide iki bitkininde adını bilen yazabilir mi hergün ilgileniyorum adından emin değilim daha ilginç bi durum :)
https://i.hizliresim.com/G9JA22.jpg (https://hizliresim.com/G9JA22)
AkisSoftware
17-04-2018, 08:50
Valla ilk koyduklarınız fıstık çamına benziyor. Ama biraz daha beklemek gerekiyor.. Bende de var doğaya ektim öyle büyüyor. Evde özen gösterinde hepsi ölüyor
Merhaba arkadaşlar,
Tekirdağ Hayrabolunda sonbaharda ektiğim fıstık çamı fidanı çok sert geçen kış koşulları ve soğuk rüzgar sonucu bu hale geldi.
Bu fidanın düzelme ihtimali var mı, çok üzüldüm...
Güncelleme: Çam ağacım haziran ayı itibariyle tekrar sürgün vermeye başladı...
Sanırım soğuktan etkilenmiş, bu seneyi atlatmış. Ilıman bölgeleri seven bir çam türüdür.
mehmet0791
25-05-2018, 00:03
https://www.youtube.com/watch?v=ksV8Q7eK6vc
mehmet0791
06-06-2018, 12:52
https://www.youtube.com/watch?v=FGjAYHZGS4E
raraavis
02-07-2018, 12:30
Merhaba, Aydın'da fıstık çamı bahçesi edindim. Ağaçlar yaklaşık 20 yaşında, önceki sahibi verim elde edemediğini söyledi.
Sorularım:
1) Bahçe kuzey cepheli, bu durum verimi etkiler mi?
2) Ağaçların budamasında alt dalları bırakmamız gerekir mi? ( Alt dalların erkek , üst dalların dişi olduğunu biliyorum)
3) Bahçenin içinde farklı çam ağaçları var ( servi çam ) seyreltme amaçlı bu çamları bahçeden uzaklaştırmak istiyorum, bunları kesmek yerine köküyle birlikte satabilir miyim?
raraavis
03-07-2018, 18:23
Ağacın altında kurumuş dalları kesmek için budama mevsimini beklemeye gerek var mı? Bu mevsimde kesebilir miyiz?
mehmet0791
19-07-2018, 14:36
https://www.youtube.com/watch?v=zehtQW2DyPo
mehmet0791
20-07-2018, 11:55
https://www.youtube.com/watch?v=rQ3f4IRvGDs
merhaba, 2 sorum olacaktı;
- fıstık çamından tohumları topladım ancak bunları çimlendirme amaçlı nasıl muhafaza edebilirim?
- aynı ağaçtan iki kozalaktan çıkardığım tohum boyları farklı, ikisinin de içleri dolu. büyük kozalaktan büyük tohumlar, küçük kozalaktan küçük tohumlar çıktı. her iki kozalak da açılıp tohum dökmeye başlamıştı. bu durum normal mi, tohumların bir kısmında sıkıntı olabilir mi?
Anatolia34
25-08-2018, 12:03
Merhaba. Ben de açılmamış iki kozalağı güneşe koymuştum. Açılmış ve tohumları dökülmüş. Direk torf toprağa diktim.Gölgede duruyor.Suluyorum da. Merak ettiğim şimdi bu ayda çimlenir mi?
UMMUKHALTUM
19-11-2018, 12:55
Merhaba çam severler
fıstık çamı flizlendikten sonra aşı olmadan da fıstık verir mi ?Aşı şart ise ne zaman yapmak gerekir?
Doku_Kültürcü
19-11-2018, 13:40
Merhaba çam severler
fıstık çamı flizlendikten sonra aşı olmadan da fıstık verir mi ?Aşı şart ise ne zaman yapmak gerekir?
Aşı olmadan da fıstık verir.
handegok
30-01-2019, 13:59
Sanırım soğuktan etkilenmiş, bu seneyi atlatmış. Ilıman bölgeleri seven bir çam türüdür.
Fıstık çamım bu kış kar da görmesine rağmen sararmadı iklime adapte oldu. Geçen sene aldığı darbeden dolayı büyümesi çok fazla olmadı ama umudum bu sene ki baharda büyür inşallah
mehmet0791
22-06-2019, 19:45
https://www.youtube.com/watch?v=8YrtglixU0M
hatayliahmett
30-07-2019, 13:57
Arkadaşlar ben yaklasık 15 gün önce bir gün suda ıslatılmış çam tohumu diktim. Hergün fısfıs ile toprağı nemlemdiriyorum. Ama hala gözle görülen bir çimlenme ve çıkma belirtisi yok sizce daha erken mi yoksa bir yerde yanlışlık mı yapıyorum.
Çetin ceviz60
17-09-2019, 13:43
Düzeltmeler için teşekkür ediyorum. Ancak Karadeniz bölgesinde dahi Orman işletme müdürlüklerinin yaygınlaştırmak amaçlı fıstık çamı ürettiğini ve ormanlara dikim yaptırıldığını biliyorum bu yılki iznimde resmi kaynaklardan öğrendiğim bilgiler bunlar ancak Orman Bakanlığının aksine Tarım bakanlığından öğrendiğimi söyleyebilirim. Verim açısından gözlemlerim sizi bilginizle örtüşüyor Tokat (memleketim) ta yetişen oldukça yaşlı olduğuna şahit olduğum fıstık çamı ağaçlarının yeşilliği açısından gür olmasına rağmen dediğiniz gibi oldukça az fıstık yapmasıda gözlemlerimden birisi.
Selam hemşerim, ben de tokat turhal'dan. Ben de merak ediyorum bu fıstık çamını. Tokatta yetişen çam ağaçlarının az fıstık yaptığını söylemişsiniz. Bunun çam ağacının cinsiyle alakası olablir mi? Ya da direkt iklimle mi alakalı. Bilgiedindiyseniz paylaşmanızı rica ederim.
AkisSoftware
17-03-2020, 14:53
Orta anadoluda fıstık çamı adaptasyonu mümkün müdür?
Valla olurmu bilmiyorum ama ben hem Ankara'da hem Yozgat'ta dikimini yaptım. Kışı atlatmasında pek problem olmadı. Bakalım meyve verimi olacak mı? Bizler göremeyiz belki ama çocuklarımız görecektir.
Ben hiç bir bitki için söylenenleri dinleyip olmaz diye bakmıyorum. Mutlaka tecrübe ediyorum...
Iron Khan
26-05-2020, 12:20
Aynen. Kokay yetisir.
ali ekber
22-01-2021, 19:48
Ankara'da oturduğum sitenin bahçesinde, saksı içerisinde 50-60 adet fıstık çamı tohumu ekmiştim. 4 adet fıstık çamı 2 yıllık oldular. Bu ikinci kışları, kışın pet şişe içerisinde kar ve buzlanmadan koruyarak geçen sene yaza ulaşmasını sağlamıştım. Bu sene yeniden pet şişe ile koruma altına aldım. Kışın kar ve buzlanmadan korunduğunda hayatta kalabiliyorlar. Fotoğraflarını yüklüyorum.
ali ekber
23-01-2021, 20:25
Eğer bu adaptasyon başarılı olup da meyve alabilirseniz, karasal iklim özelliği kazanmış olan ağaç tohumlarını gelecekte iç kesimlerde ticari anlamda yaygınlaştırabilmek kolay olacaktır. Orta Anadolu da, Defne, Zeytin, Şam fıstığı, Yeni dünya, Limon ağacı; açık alanda örtüsüz olarak kışı geçiriyor, bu bitkiler iklim uyarlamalarında başarılı örneklerden
Valla sisteminiz pratik ve iyi düşünülmüş görünüyor, mantıklı ve bunu bi ara ben de düşünmüştüm, ben onluk büyük pet şişenin dar uç kısmını kesip, alt kısmına iğne ile bi kaç delik açıp ters kapatmayı düşünmüştüm, ancak siz hayata geçirmişsiniz, bravo
Bazen yetişkin ağaçları da başka beldelerden farklı iklimlere nakil edebiliyorlar
Sıcak iklim bitkilerinde, yetişkin ağaç yerine; tohum yahut mini fidan seçimi daha yaygınmış, bu tür bitki adaptasyonu çalışmalarında, soğuk iklime uyarlanması ve start verilmesi için daha doğru bir metot olduğunu duymuştum, ne kadar doğru bilinmez
https://www.youtube.com/watch?v=hxrmNaZFk3w
Sayın Ulutaş, benimkisi amatörce yapılan yetiştirme denemeleri. Benim meyve elde etmek, çam fıstığı elde etmek gibi bir niyetim yok, hobi amaçlı yapıyorum. Çeşitli bitkilerin tohumlarından fide elde etmeye çalışıyorum. Şimdiye kadar genellikle ibreli türlerin tohumları üzerinde çalıştım. Tohumundan yeşertipte, yıllanmış fideleri elde etmeyi başarıyorum. Toros sediri, himalaya sediri, mavi atlas sediri, porsuk(taxus baccata), ispanyol göknarı, boz ardıç, dik ardıç, ithal sky rocket ardıcı, arizona servi, fıstık çamı(Pinus pinea) denemelerim oldu. Oturduğum sitenin bahçesinde elime geçen ağaçların tohumlarını değerlendirmeye çalışıyorum. Bulunduğum semtteki parklarda yetişkin ağaçların tohumlarından elime geçenler hakkında araştırma yapıyorum ve uygun ortamlar oluşturmaya çalışarak ekiyorum. Fazla yerim olmadığı için 1-2 yıllık olan fideleri repikaj(yer değiştirme) yaparak farklı yerlere fideleri dikiyorum. Şimdilik Ankara'da site içerisinde açık alanda yetiştiriyorum ve köyümde sahip olduğum bahçede değerlendiriyorum.
166.0163
31-03-2021, 11:38
Ağacın yetişmesinden ziyade, verim nasıl, meyve oranı lezzeti iriliği niteliği?
Enteresan, Ankara çok soğuk sanırdım demek ki yetişiyormuş :)
HAWAii MiAMi
02-04-2021, 12:25
Eski kışlar yok, eğer don olsun sağlam bi, adaptasyon falan dinlemez, bölgedeki yabancı bitkileri bir günde öldürebilir, isterse yetişkin ağaç olsun, fark etmiyor. Dünyada örnekleri var, ancak iklime uygun bitkiler hasarı az atlatıyorlar.
DENEME YANlLMA
25-02-2022, 23:24
Bende geçen yıl fidan temin ettim fıstık çamı örtüsüz olarak kışı atlatıyor , Rekor gelişim toprak tozu kullandım , şu anda gayet iyi bakalım ne zaman meyve verecek:
https://www.youtube.com/watch?v=NsHDTVfOmn0&ab_channel=MarmarisTropikal
selahattindisli
26-02-2022, 08:27
Bilgi alabilirsem çok sevinirim. Fıstık çamı konusunda bazı uğraşlar yapmayı düşünüyorum. Ne kadar bilgi alabilirsem o kadar iyi olur. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Selamlar Saygılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.