PDA

View Full Version : Fıstık Çamı (Pinus pinea)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

seaa
27-10-2008, 17:47
******* sorun var tohumda her seyi tam olarak yaptınmı mesela gölgeli yerde olacakmış birde 3 günde bir az sulama gibi

atc_66
27-10-2008, 17:51
Diktim dikeli buralarda yağmur var fazla güneş aldığını sanmıyorum bir de 3-4 günlük tohumlar ,galiba bu tohumun altından gelen kök ,tohumun sert kabuğu yok üstünde benim toprağım zaten nemli toraktı, ilk diktiğimde çok çok az su koydum

BOYU için : http://img509.imageshack.us/my.php?image=dsc00661ml3.jpg

Mehmet Can
29-10-2008, 21:02
Diktim dikeli buralarda yağmur var fazla güneş aldığını sanmıyorum bir de 3-4 günlük tohumlar ,galiba bu tohumun altından gelen kök ,tohumun sert kabuğu yok üstünde benim toprağım zaten nemli toraktı, ilk diktiğimde çok çok az su koydum

BOYU için : http://img509.imageshack.us/my.php?image=dsc00661ml3.jpg
Yanlış bilineni yaptığın için fide kötü durumda.Fıstık çamının tohumu çatlatılarak dikilmez.dikilirse tohum toprak altındaki gelişimini tamamlamadan çimlenir ve olumsuz sonuçlar doğurur.

adaser54
02-11-2008, 22:31
atc-66 arkadaşım
resmini inceledim bence çimlendirdiklerin fıstık çamı tohumu. Bizde şu sıralar fıstık çamı çimlendirme konusunda fazlaca denemeler yapıyoruz. Sadece şunu söylemek isterim çok kolay çimlenen bir tür.
Proje ödevin olduğunu söylemişsin yardımcı olacak ise elimizdeki tohumlardan yollayabilirim. istersen çimlenmiş olandanda yollarım..
saygılarımla.

adaser54
02-11-2008, 22:36
atc_66
resimlendirdiğim tohumun gözüken beyaz kısmı toprak altında olması gereken köktür. zedelemeden üzerindeki kabuğu alabilirsen al, kökü dik olarak toprağa göm o zaten kendiliğinden kafasını yukarı kaldıracaktır.

Katsuz
04-11-2008, 13:13
Arkdaşlar bizim evin bahçesinde 2 tane dev çam ağaci var ama kozalak vermiyor bunlara bakan adama dedimki niye vermiyor diye bunlar vermez dedi oysaki aynılarından parkta 50 tane var ve hepside kozalak veriyor bir anlam veremedim kozalak vermeyen **** tohum vermeyen bir ağaç varmi..

Mehmet Can
04-11-2008, 19:47
Ankara şartlarında fıstık çamı yetişeçeğini sanmıyorum başka bir tür olabilir. Fıstık çamı olsa bile hava şartlarından dolayı kozalak vermiyordur.

Katsuz
05-11-2008, 17:25
Fıstık çamı değil ama şöyle bir bilgi verebilirim iğne yaprakları yani yaprakları kısa ama mavi değil yeşil (bilmece gibi oldu ama) :D Bu arada iğne yapraklı ağaçların toz yutmaktan baska havaya oksijen üretimi sağlarmı iğne yapraklariyla

Mehmet Can
05-11-2008, 20:47
Ağaçlar Fotosentez olayı ile oksijen verir.

Yani atmosferdeki karbondioksidi ve ısıyı alarak besin üretir, yerine doğaya oksijen verir ve yeryüzündeki dengeyi sağlar. Bir cümlede özetlediğimiz fotosentez işlemi başlı başına bir mucize, bir tasarım harikasıdır. Bitkilerin kendi besinlerini kendilerinin üretmesi olarak da özetlenebilecek olan fotosentez işlemi, bitki hücresinde bulunan, insan ve hayvan hücrelerinden farklı olarak güneş enerjisini direkt olarak kullanabilen yapılar sayesinde gerçekleşir. Bu yapıların yardımıyla, bitki hücreleri güneşten gelen enerjiyi insanlar ve hayvanlar tarafından besin yoluyla alınacak enerjiye çevirirler ve yine çok özel yollarla depolarlar. İşte bu şekilde fotosentez işlemi tamamlanmış olur. Fotosentez olayınınsa atmosferdeki karbondioksit oranını düşürmesinden başka daha birçok sonucu vardır.

Herşeyden önemlisi, emilen karbondioksit yerine atmosfere oksijen verilir. Böylece karbondioksit ve oksijen dengesi sağlanarak yeryüzündeki ısının dengesi korunur. Atmosferdeki oksijen miktarının korunması içinse başka bir doğal kaynak yoktur. Bu yüzden tüm canlı sistemlerdeki dengelerin korunması için ağaçların ve tüm yeşil bitkilerin varlığı şarttır.
KAYNAK: http://www.ebilge.com/8436/Agac_nasil_oksijen_verir.html

Resopek
05-11-2008, 22:31
Kendimi tanıttıktan sonra ilk mesajımı yazmak için sabırsızlanıyorum.

Mart ayında birkaç karaçam tohumu dikip filizlendirirken, bir çam tür olan fıstık çamı filizlendirme deneyimini kısa sürede elde edemeyeceğimi düşünüyordum.

Geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir Bergama Kozak bölgesinden geçerken Fıstık çamı ormanı gördüm. Çok hoşuma gitti. Ve İzmir Bergama Çandarlı bölgesinden Birkaç tohum topladım. (Fıstık çamı çok büyük bir ağaç olduğu için yere düşenleri topladım.)

Mevsimi olamasa bile Eylül-Ekim aylarında birkaç tohum ektim. Filizlendi.
Resmini yollamak istedim. Şimdilik iki adet resim yolluyorum.
Daha sonra edindiğim deneyimleri yazmaya devam edeceğim.
Şimdilik hoşçakalın. ;)

Resopek
06-11-2008, 21:46
Küçücük bir filizi çok abarttım, ama genede yazmaya devam edeceğim.

Fıstık tohumlarını önce bir pamuk içersine koydum.

2-3 Hafta devamlı suladıktan sonra (Herhalde tohumların kabuğu kalın olduğu için, zor çatlıyor.) nihayet tohumların köklerini (teknik olarak nasıl ifade ediliyor ise) gördüm.

Ve daha sonra toprağa ektim. ;)

Katsuz
08-11-2008, 10:16
Abartmıyosun Seviniyorsun Ben Olsam Bende Sevinirim :d

sezgin53
08-11-2008, 22:06
Küçücük bir filizi çok abarttım, ama genede yazmaya devam edeceğim.

Fıstık tohumlarını önce bir pamuk içersine koydum.

2-3 Hafta devamlı suladıktan sonra (Herhalde tohumların kabuğu kalın olduğu için, zor çatlıyor.) nihayet tohumların köklerini (teknik olarak nasıl ifade ediliyor ise) gördüm.

Ve daha sonra toprağa ektim. ;)

Doğru yoldasın, devam et. Bende yazın mayıs aylarında birkaç tohum diktim.Topraktan çıktıktan sonra hepsi kurudu iklim şartlarından olduğunu düşünüyorum

redrose85
18-11-2008, 14:04
merhaba arkadaşlar bende yeni üyeyim bahcemizde sayısını tam olarak bilmiyorum ama ortalama 30 adet fıstık çamı var ve 2 hafta once onları toplayıp dikmeye karar aldığımda bu sıteyle tanıştım. tohum problemim yok.bundan bir ay önce yere düşen fıstıklar çoktan çimlenip bittiler bile. ama galiba yanlış zamanda ektım. 2 hafta once onları cimlensın dıye suya sonrada sıcak ortama bıraktım. hafta sonuda ektım. çoğu kabuğundan cıkmak uzereydı zaten. fakat dün yagmur başladı köklerı çüriyecek diye endişeleniyorum. üretimi hakkında hiç bir şey bilmiyordum bu sitenin sayesinde biraz bilgi edindim. 250 adet kadar poşetlere diktim çok heyecanlı bir olay. sizce onlara bişey olurmu yoksa büyürlermi? birde yerde kendi kendine bitmiş çok fidan var onlarıda poşede kaldırayımmı. ÇOK TEŞEKKÜRLER.

nariçi
18-11-2008, 14:29
Arkadaşlar üç adet fıstık çamı var birisi çok sığ kıraç toprakta ve kurak, diğeri orta durumda öbürü ise yığma toprakta toprak durumuna göre boylanma ve gelişim gösteriyorlar. 13 yaşındalar ama henüz kozalak yok. En görkemlisi 7,5 m. civarında dibinde de bir ikizi var boy olarak onunla yarışıyor ama daha ince.

Resopek
19-11-2008, 21:32
redrose85’in yazdıklarını okudum.
Bir ay önce yere düşen fıstıklar yeşerdi ise kendi hallerine bırakmakta fayda var. Yerlerini değiştirmek veya poşete aktarmak bence pek doğru olmaz. Bundan sonraki büyümesini tabiata bıraksak iyi olur. Kış ayını sağlıklı bir şekilde geçireceğine inanıyorum. Zaten kökleri de iyice derinlere gitmiştir çıkartıp poşete konması zor olur.

Sizin diktiğiniz tohumlar için şunu söyleyebilirim:
Eğer bahçeye ektikleriniz çok fazla ise (Çünkü 250 adetten bahsediyorsun) onların içersinden çoğu çıkar. Çürüyeceklerini zannetmiyorum. Zaten fıstıkların bulunduğu bölge iklim ve mevsim şartlarına uygun.

Eğer bahçeye ekmediyseniz ortamını değiştirmeden bir süre bulunduğu yerde kalması daha doğru olur.

Ben de bir yıl kadar pencerede ve saksıda büyüttükten sonra çıkarıp bahçeye ekeceğim. Fakat iğne yapraklı ağaçlar için üretilen gübrelerden kullanarak. Yeni yerinde veya toprağa-bahçeye daha çabuk tutunsun diye. Böyle yapmak daha doğru olur diyorum. Bakalım ilkbahar aylarında toprağa ekeceğim. Mutlaka içlerinden birkaçı tutar.

Eğer yeşerdikten ve filizlendikten sonra poşetten çıkarıp doğaya diktiyseniz, toprağa çok kolay tutunamayacağından dolayı; rüzgar, yağmur, kar, çamur gibi doğa olaylarının bazı tohumlara veya filizlere zarar vereceğini düşünüyorum. Ve özellikle kış aylarında filizlenmiş bitkileri yiyen kuşlar olabilir. Tabi bu tip olaylar çok nadir olur.

Ben öncelikle 1-2 ay ıslak pamuk içersinde tohumları tuttum. Köklerini gördükten sonra toprağa yani küçük saksılara aldım. Bende mevsimi uygun olmayan bir zamanda ekmiştim. Fakat şu anda dışarıda değil. Çalıştığım yerde pencere dibindeler. Yani içerideler. Çok fazla soğuk olmuyor. Aslında tohumları Ocak-Şubat sonu veya Mart ayı başında filizlendirmek gerekiyor.

Galeriye birkaç resim daha koymaya çalışacağım.:rolleyes:
Herkese Selamlar ve Saygılar.

berduray
19-11-2008, 22:03
Benim şu an yeni çimlendirme deneylerim var. Normal bahçe toprağına diktiklerim bu gün başkaldırmış, çok mutlu oldum ama torfa diktiklerim hala çimlenmedi.

Bakalım büyütebilecek miyim?

Çünki bilgisizliğimden hep ilkbahar periyodunda çimlendirmeye çalıştım, başardım ama 2-3 ay kadar sonra aşırı sıcaktan kaybettim, bir de şu dönem deneyeyim dedim.

redrose85
20-11-2008, 10:02
(ROSEPEK) Mesajımla ilğilendiğin için çok teşekkür ederim rosepek. Bahçeye ekmedim poşetlere ektim ve poşetlerim şu anda bahçede tam gün güneş görüyorlar ve yağmurdan pek etkilenmiyorlar. önce 1 hafta kadar suda beklettim sonra ortalama 60 tanesini diktim ama onlar henüz yeni çatlamışlar 3 hafta oldu. kalan tohumları dikememiştim onlarıda karanlık yere bırakmıştım 1 haftada sonra baktığımda hepsi filizlanmiş nerdeyse kabullarını atmak üzereydiler. hafta sonu onlarıda poşede diktim. şimdi ikinci diktiklerim kabuklarını bile attılar. umarım bu yağmurlarda birşey olmaz. yerdekilerede gelince sanki orda kuruyacaklar gibi geliyor.hafta sonu denemek biraz poşete kaldırayım diye düşündüm.tohumları orta boy poşetlere ekmiştim tüplere eksem daha mı iyi olur elimde çok fazla tohum var biraz daha ekmek istiyorum. Bilgilerini benimle paylaştığın için çok teşekkür ederim.

ogzhn
21-12-2008, 23:30
çalışmalar başlamıştır:)

ogzhn
21-12-2008, 23:34
toprakla buluşmaya hazırmısnız yavrular:)

cemal.S
21-12-2008, 23:35
Oğuz bey ellerine sağlık çapayı alıp gelesi geliyor insanın. Başarılar diliyorum.

Kolay gelsin ne diyelim.

ogzhn
21-12-2008, 23:41
Teşekkürler cemal bey !teşekkürler! geçen yıl yaptığımız çalışmalarda 33 bin fidan dikilmişti bu yıl 40 bin hedefliyoruz:) herbölğenin ilk fidanını ben dikerim işci arkadaşlara da gösteririm:)

Harun Parlak
21-12-2008, 23:42
Elinize sağlık Sayın ogzhn çok güzel bir çalışma. Bu çalışma ferdi bir çalışmamı yoksa orman işletmesinemi ait. Her ne olursa olsun gerçekden güzel birde yatay resimleri düzeltirseniz süper olacak.
Teşekkürler teşvik edici çalışmanız için.

ogzhn
21-12-2008, 23:46
Teşekkürler! Çalışmalar istanbul orman bölge müdürlüğüne ait!İşletme müdürlüklerine bağlı her şeflik kendi bölgesindeki bozuk alanları ağaçlandırıyor!

seaa
22-12-2008, 09:18
Sayın Ogzhn yaptığınız çalışmada size başarılar dilerim. Keşke bende orda olsaydım da sizlere yardım etseydim benim yerimede dikerseniz çok sevinirim:).Ankara iklimi uygun olsaydı her yere dikecektim fıstıkçamını ama iklim elverişli değil, ben tohumdan üretmeye başladım yakında resimlerini yayınlayacağım. Burda sadece 60 cm ve yukarısı dayanabiliyor yani küçükler zorlanıyor doğada ben 10 tane öyle kuruttum :(

ogzhn
22-12-2008, 15:46
fidan lar orman a

seaa
23-12-2008, 09:35
Fıstık çamında aktarma yaparken kazık köküne dikkat edin ben bir tane aktardım bugün bakalım nasıl olcak. Bunlarda 3 aylık olan fıstık çamlarım dün bahsettiğim :)

56937

Güler
24-12-2008, 21:25
Yzınızı şimdi gördüm, hemen bakıyorum.
Fıstık çamını ben de çok severim, şuan elimde saksıda 4 adet var.

Mehmet Can
24-12-2008, 22:50
Fıstık çamında aktarma yaparken kazık köküne dikkat edin ben bir tane aktardım bugün bakalım nasıl olcak. Bunlarda 3 aylık olan fıstık çamlarım dün bahsettiğim :)

56937

Arkadışım fotoğraftaki fidanlara kapak at.(fidanın ilk çıkan yapragına kadar toprak doldur)

limon
26-12-2008, 20:04
Ogzhn, bu çalışmada emeği geçen herkesin ellerine sağlık.

Bence her yıl kızınla beraber fotoğraflarını çekip albüm oluştur. Hem kızının hem ağaçların büyümelerini beraberce belgelemek ne kadar güzel olur...

ogzhn
26-12-2008, 22:42
Teşekkürler ! Limon fikrin çok güzel! çalışmada olan arkadaşlar adına da teşekkür ediyorum!

vıolet
26-12-2008, 23:32
kızım ve ben:)

merhaba,
ben birşey sormak istiyorum.tohumlar ekilirken, sivri kısımları yukarı doğrumu yoksa aşağı doğrumu dikilmesi gerekiyor.formda her iki bilgidende bahsediliyor.bir yerde aşağı bakacak,biryerde yukarı bakacak deniyor..doğrusu nedir? şimdiden teşekkürler

ogzhn
26-12-2008, 23:45
meraba violet Tohumlar doğayı düşün ağaçtan düşen bi tohum doğada nasıl duruyor düştüğü gibi! yani tohumu eline alacaksın bir kaç santimetre yükseklikten bırakacaksın olduğu gibi bırakacak ve üstünü kapatacaksın !

seaa
27-12-2008, 14:38
kazık köküne zarar vermediysen bir ihtimal tutar garanti veremiyorum tutma konusunda,resimlerini çekersen ne kadar sürelik olduklarını kestirebilirim.

vıolet
27-12-2008, 14:43
kazık kök dediğiniz,ip gibi ince bir kökü vardı..yeşil kısmı yaklaşık 2-3 cm..ama bazılarının kökü çok uzun diye birazcık kestim:)yine2-3 cm kök bıraktım..hadi bakalım hayırlısı

seaa
27-12-2008, 14:48
El küreği ile çıkarsaydınız çok daha iyi olurdu hayırlısı. Kazık kök dediğim uzun olan köktür.

seaa
27-12-2008, 17:00
isterseniz mart ayına kadar bekleyin, buzdolabında bir poşet içinde saklayabilirsiniz. Size kalmış ******.

çamsever94
29-12-2008, 18:42
ben çam tohumlarına zımparalama,çatlatma,suya doyurma vb. işlemler aypmadım ama birkaç gün kurudular.acaba tohumlar patlar mı?

Mehmet Can
30-12-2008, 05:22
Merhaba çamsever zaten fıstık çamı tohumları hiçbir ön işleme tutmadan dikmelisin. Tohumların kurumasıda sorun yaratmaz. Kuru ve serin yerde muhafaza ettiğin zaman 4 yıl dayanabilir.

çamsever94
30-12-2008, 14:24
tavsiyen için sağol enigma 6643 bu arada hoşbulduk çıkmıyacak diye ödüm kopuyor.Bana nasıl ekiceğimi amcam söyledi.O bu konuda ooldukça bilgili.O da fıstık çamı yetiştiriyor.Çıkınca yazarım.Şu an bişey yapmam gerekiyor mu???????

Mehmet Can
30-12-2008, 18:38
Çabuk çimlenmesini istiyorsanız ısının 20 derecenin altına düşürmeyin. Çimlendikten sonra aşırı sulamadan kaçının.

çamsever94
31-12-2008, 14:32
tavsiyen için sağol enigma 6643.Bu gün pamuğun altından baktım tohum yarılmaya başlamış.Çıkar inşallah.Sanırım bu iyiye işaret.gelişmeleri yazarım.

semmasi
31-12-2008, 17:43
değerli arkadaşlar çam fıstıklarını (tohumları) toplama mevsimi ne zaman acaba bilgi verebilirmisiniz?

Mehmet Can
31-12-2008, 17:59
Merhaba semmasi. Çam fıstığı tohumları toplama mevsimi bulunduğumuz mevsim.Açılmamış kozalak olarak toğlarsanız bu mevsim. Siz ağaçların altında yere düşen tohumları toplayacaksanız yazın en sıcak günlerini beklemelisiniz.

yalnız
31-12-2008, 20:38
Arkadaşlar ben bu siteye yeni üye oldum.
Pek bu işlerle uğraşamıyorum.Çok şey kaybettiğimin farkındayım.
Benim merak ettiğim konu bu fıstık çamı benim memleketim ÇANKIRI da yetişir mi?
Bu konuda beni bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.

Fıstıkçamı akdeniz ikliminin hakim olduğu yerleri sever. Rakım olarak 650 metre yüslekliğe kadar kullanıyoruz.Ama Bu üst rakımlar güney bakıda ve poyraza kapalı etekler. Çankırının rakımı tahminimce 1000 metrelerin üzerinde. Fıstıkçamı yetişmesi mümkün değil diye tahmin ediyorum

yalnız
31-12-2008, 20:47
değerli arkadaşlar çam fıstıklarını (tohumları) toplama mevsimi ne zaman acaba bilgi verebilirmisiniz?

Fıstıkçamı embriyosunun olgunlaşmasını istiyorsan Ocak ayından önce toplamayacaksın.Şubat ayıda olabilir.Bazı yerlerde Kasım ayında toplamaya başlıyorlar. Embriyo olgunlaşmadığı için çimlenmiyor veya yüzde 10-20 lerde çimlenme oranına sahip oluyor.

Mehmet Can
31-12-2008, 21:03
Ekim ayında toplanan tohumların bile % 98 zi çimlenir.

yalnız
31-12-2008, 21:04
Arkadaşlar fıstkçamı yetiştirmek istiyorsan önce aralık ayından önce toplanmamış tohum bulun.Kazık kök yaptığı için 10cm çapında ve 25 cm derinliğinde torbalar satan yerlerden naylon torbalar alın. Humus ve toprak bir miktar mil karıştırarak karışımı poşetlere doldurun.
Tohumu yan vazitette ekin üzerini en fazla 0,5 cm kapatın. Ekimden önce tohumu bir gün suda bekletin.Çok yapacaksanız ekim işlerini mart ayında yapın. Çimlenme oluncaya kadar gündüzleri öğle saatlerinde sulayın. Çimlenme olup toprağı kabartmalar başlayınca su ihtiyacına göre sabah akşam sulayın. Sakın çok su vermeyin. Devrilme hastalığına yakalatırsınız. Çok sıcaklarda gölgeleme yapın.

ekim ayında toplanan tohumları 2008baharında yetiştirmek üzere kullanan fidanlıklarda % 15 çimlenme elde edildi. Verilen emek yazık oldu.

Farklı yerlerde farklı tecrübeler olabilir ******

yalnız
31-12-2008, 21:13
2009 ilkbaharında Kozaklı üreticilerden tohum açısından istifade etmek istiyorum.

Mehmet Can
31-12-2008, 21:19
sayın yalnız. Tohum mu ihtiyacınız var tam anlayamadım.

Mehmet Can
31-12-2008, 21:29
ekim ayında toplanan tohumları 2008baharında yetiştirmek üzere kullanan fidanlıklarda % 15 çimlenme elde edildi. Verilen emek yazık oldu.

Farklı yerlerde farklı tecrübeler olabilir ******[/QUOTE]

Değerli arkadaşım ben kozakta yaşıyorum. Fıstık çamı tohumu elde etmek o kadar çok basit bir iş değil. Önce tohum elde etmek için ağaçlardan kozalak toplamak gerekir. Kozalaklarıda temmuz ağustos ayına kadar uygun şartlarda bekletip güneşte acılmasını sağlamaktır.

çamsever94
01-01-2009, 13:42
arkadaşlar galiba ladin de bir çam türüymüş.O nasıl çimlendiriliyor bileniniz var mı? Şimdiden teşekkürler.

nariçi
01-01-2009, 14:22
Sayın Çamsever94, merhaba. Ladin ibreli ağaçlardandır, çamlarla bir ilişkisi yoktur. Ama halk genelde bütün ibrelilere çam demektedirler. "Arama"dan ladin diye ararsanız, umarım teknik ve genel bilgileri görürsünüz.

çamsever94
01-01-2009, 16:25
önermen için sağol nariçi

yalnız
04-01-2009, 00:11

Farklı yerlerde farklı tecrübeler olabilir ******

Değerli arkadaşım ben kozakta yaşıyorum. Fıstık çamı tohumu elde etmek o kadar çok basit bir iş değil. Önce tohum elde etmek için ağaçlardan kozalak toplamak gerekir. Kozalaklarıda temmuz ağustos ayına kadar uygun şartlarda bekletip güneşte acılmasını sağlamaktır.[/QUOTE]

Kozakta yaşadığınızı yazmışsınız. Telefonunuzu alıp irtibat kurabilirsek sevinirim.Benim yıllık 2 Ton Künere ihtiyacım var. Bana Ocak ayında toplanan 4-5 ton civarında kozalak olsa da yeter. Çıkarma işi bana ait.

seaa
04-01-2009, 09:45
Sayın yalnız size iki sorum olacaktı fıstıkçamı tohumunu mart ayında mı ekmeliyiz? birde sizinle nasıl temasa geçebilirim acaba?

Mehmet Can
04-01-2009, 12:17
Değerli arkadaşım ben kozakta yaşıyorum. Fıstık çamı tohumu elde etmek o kadar çok basit bir iş değil. Önce tohum elde etmek için ağaçlardan kozalak toplamak gerekir. Kozalaklarıda temmuz ağustos ayına kadar uygun şartlarda bekletip güneşte acılmasını sağlamaktır.

Kozakta yaşadığınızı yazmışsınız. Telefonunuzu alıp irtibat kurabilirsek sevinirim.Benim yıllık 2 Ton Künere ihtiyacım var. Bana Ocak ayında toplanan 4-5 ton civarında kozalak olsa da yeter. Çıkarma işi bana ait.[/QUOTE]

irtibat telefonumu özelinize yazıyorum. Yardımcı olabilirsem mutluluk duyarım.

Mehmet Can
04-01-2009, 14:15
Son yağan kar fıstık çamı ağaçların dallarına büyük zarar verdi:(

seaa
05-01-2009, 11:50
Oturduğum sitede olmak üzere 3 tane fıstık çamı gördüm 10 yaşını aşmışlar hepside, sadece kozalak vermiyorlar ama yinede bu yaşa gelmeleri bile çok güzel bir şey. Kışları ılıman geçseydi her yere fıstık çamı dikerdim :). Elimde olan 6 tane 60 cm boyları olan fıstıkçamlarını 20 lt kaplara orman toprağı doldurarak büyüteceğim sonucunu sizlerle paylaşacağım.

yalnız
10-01-2009, 01:23
Sayın yalnız size iki sorum olacaktı fıstıkçamı tohumunu mart ayında mı ekmeliyiz? birde sizinle nasıl temasa geçebilirim acaba?

Mart ayında yaptığımız ekimlerden Balıkesir yöresi için iyi gelişme gözlemledim.

seaa
10-01-2009, 08:41
Burdaki yazılardan fıstıkçamını aktarma yaparken toprağının dağılmaması gerekiyormuş ama bu dönemde ölü dönemde oldukları için ben pet şişedeki bir fıstıkçamını, pet şişeyi ters tutarak toprağını döktüm zarar vermeden elime alarak çıkardım petten ve büyük bir saksıya aldım hiç bir sıkıntı olmadı endişe duymanıza gerek yok kazık kökü kopsa bile çünkü bu dönemlerde uyku dönemine geçiyorlar.

nerkinozturk
13-01-2009, 22:21
Bu da benim balkonumdaki fıstık çamım. Bakalım ne kadar büyütebileceğim. Tabii site civarındakileri saymıyorum. Orada onlarca var.
Seaa senin için İzmir'den topladığım fıstık tohumlarını da en kısa zamanda kargo yapacağım.

nerkinozturk
13-01-2009, 22:22
Solundaki de batı çınarı. Sopa gibi duruyor ya bakalım baharda ne hale gelecek. :)

semmasi
13-01-2009, 23:10
çam çok güzel duruyor.bende de var fakat; normal çam mı yoksa fıstık çamı mı olduğunu nasıl anlayabiliriz?yarımcı olursanız sevinirim.resmini çekince yollarım.:)

çamsakızı
14-01-2009, 01:28
Merhaba,

İçi boş, fıstıksız ve sakızsız kozalaklara ne denir, bilen var mı acaba? 1-2 yerde "forut" deniyormuş sanırım ama bununla ilgili kesin bir bilgi bulamadım.
Şimdiden teşekkür ederim.

Not: Soru yarismaca.com'da sorulmuştur.

çetinpak
14-01-2009, 13:34
Merhaba arkadaşlar, ben Ankara da çam fıstığından 10 adet fide yeşerttim fakat buranın havasındanmıdır anlamadım 10-15 santim olunca ince gövdesi eriyip buruşuyor daha sonrada kuruyor. Bundan sonraki denemelerimi dışarda tohumları direk toprağa dikerek yapacağım.
Saksı **** pet içinde çimlendirilip yeşertilen fidelerin su ayarı olmuyor ya sulanmaktan balçık haline geliyor **** kuruyorlar. Mutlukalın.

seaa
14-01-2009, 14:17
Sayın cetinpak ankara ikliminde fıstıkçamı yetiştirmek gerçekten zor 1 yaşındaki fidanlar bile dayanmıyor dışarı ekerseniz bile ama boyu 60 cm olan 3 yaşındakiler çam sürgünü verirler onlara bir şey olmaz eğer büyütmek istiyorsanız 3 sene ev ortamında kışları, yazın dışarda tutabilirsiniz.Devlet fidanlığında görevli bir amcam kışları ev içinde yani kapalı ortamda tutulması gerektiğini söyledi onlar denemesini yapmışlar. Ben başladım büyütmeye birde jiffy ormancılık tabletlerinde yetiştirebilirsiniz

çetinpak
14-01-2009, 14:38
Teşekkürler sayın Seaa şu anda daha yaşatabildiğim iki tane fidem var onları dediğiniz şekilde yaşatmaya çalışacağım. Hoşçakalın.

sezgin53
14-01-2009, 14:54
Gördüğüm tohumları toprağa gömme hastası olduğumdan, yazın kozalaklardan çıkardığım tohumları değişik yerlere gömdüm, çıkan fidanlar belirli bir süre sonra kurudu. Şu an limon fidanımın saksısında ,ekim ayında diktiğim 2-3Cm boyunda 6-7 tane fidancık var. Bakalım sonuç ne olacak.

seaa
14-01-2009, 15:25
Rica ederim çetinpak umarım yaşatabilirsiniz gerçekten tohumdan büyütmek hem zor hem de çok güzel bir şey. Seneye bu dönem büyük bir saksıya alırsanız hiçbir sıkıntısı olmaz petten çıkarırken ters tutup toprağını dökersenizde korkmayın ölmez ben elime alıp çıkardım hiçbir şey olmadı zaten uyku dönemindeler şimdi.

Gül Batur
14-01-2009, 21:30
Selamlar, İzmir Urla'daki bahçemde deniz seviyesinde ve denizden ortalama 100 mt uzaklıkta aşağıda resimleri bulunan yirmili yaşlarda olduğunu tahmin ettiğim sekiz adet fıstık çamı var. Benim şöyle bir sorunum var; bu bahçeyi ortalama 130 cm yüksekliğinde bahçe toprağı ile doldurmak istiyorum. Bu dolgudan fıstık çamlarıma herhangi bir zarar gelir mi? Köklerin şu andaki durumundan 130 cm daha aşağıda kalması ağaca bir zarar verir mi ? **** toprak doldururken herhangi bir tavsiyeniz olur mu ? Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

Mehmet Can
14-01-2009, 22:15
Merhaba Gül hanım. Dolgu toprağını geçirgen yapıdaki bir topraktan kullanırsanız iyi olur kanaatindeyim.Dolgu sonrası ağaçların alt dallarından budama yapabilirsiniz.

Mehmet Can
14-01-2009, 22:17
Merhaba,

İçi boş, fıstıksız ve sakızsız kozalaklara ne denir, bilen var mı acaba? 1-2 yerde "forut" deniyormuş sanırım ama bununla ilgili kesin bir bilgi bulamadım.
Şimdiden teşekkür ederim.

Not: Soru yarismaca.com'da sorulmuştur.

Gavuz kozalak denir.(bizim yörede)

Gül Batur
14-01-2009, 22:50
Tavsiyeniz için teşekkür ederim enigma. Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor. Dolguya
başlamadan ağaçların etrafını 1 metre çapında elek teliyle dolgu yüksekliğinde olacak şekilde çevrelemek ve bu elde ettiğim silindirin içini kalın drenaj mıcırı ile doldurmak ve daha sonra dolguyu yapmak. Böylece bahçeyi sularken köklere su gitmesini kolaylaştırmak. Ancak benim merak ettiğim ağacın doğası gereği havayla teneffüs etmesi gerekli olan gövdesinden 130 cm lik kısmın toprak altında kalması ağaçların yaşam kalitesini etkiler mi?

Mehmet Can
14-01-2009, 23:17
Gül hanım dolgu konusunda çam ağaçlarını neyin etkilediğini tam tahmin edemiyorum ama çevremde gördüğüm iki durum var. Dollgu yapılan çam ağaçları ya kuruyor **** aşırı büyüme gelişme gösteriyor.:)

Gül Batur
15-01-2009, 10:33
Benim de en korktuğum işte bu kendim için konforlu bir alan yaratırken ağaçlardan olmak. **** en iyisi yapmamak. İlginize teşekkürler

AgacSevdalisi
15-01-2009, 12:42
Selam arkadaşlar kayseride 110 metre rakımda fıstık çamı yetişirmi?

feriha
15-01-2009, 19:29
Kayseri nin rakımı 1050 metre diye biliyorum.

seaa
15-01-2009, 19:40
Zorlanabilir fıstıkçamı bu rakımda ama Ankarada gayet güzel yetişiyor kışları ılıman geçse kozalak bile verir.-18 den sonra yetişmiyor.

ogzhn
23-01-2009, 14:26
enerji nakil hattının altındaki fıstık çamlarını kesmek yerine farklı yerlerde kullanmak amacıyla yapılan çalışmalar!

semmasi
23-01-2009, 14:33
muhteşem, tek kelimeyle muhteşem bir faaliyet.her yerde umarım en kısa sürede yaygınlaşır.:D

ogzhn
23-01-2009, 14:34
Bir ilk ögretim okulunun hatıra ormanı çalışması!

ogzhn
23-01-2009, 14:36
Bu faliyetlerin bir parçası olmaktan çok mutluyum!

seaa
23-01-2009, 14:41
Sizi tebrik ederim sayın ogzhan ;)

ogzhn
23-01-2009, 14:44
Teşekkürler!

Mehmet Can
23-01-2009, 20:33
İnşallah o diktiğiniz fidanlarla beraber cevresine duyarlı yeni nesiller yetişir. Teprikler ogzhn.

discovery35
01-02-2009, 21:15
Arkadaşlar ben iki senedir fıstık çamı yetiştiriyorum. Yaklaşık 105 adet fıstık çamım var fidan poşetlerinde. Tohumlarını ekerken 2 şer, hatta bazılarına 3 er tohum ektim ki çıkmayanlar olur **** çıktıktan sonra kuvvetsiz çıkanları kopartarak elerim diye. Bazılarında birer tanesi filizlendi, bazılarında 2, bazılarında 3.. Yanyana çıkanların bazıları kuvvetsiz (yanındakine nazaran) çıktı. Onları eledim. Fakat bir fidan poşetim varki 3 tane çıktı ve üçüde o kadar güzel geliştiki kıyamıyorum kopartmaya birini bile. Bir **** ikisini eleyemiyorum çünkü hepsi aynı boy. 3 fide yanyana ilerisi için sorun yaratıcak kanaatindeyim. Ayırıp başka poşetlere aktarmaya çalışsam %90 kururlar diye düşünüyorum. Ve korkuyorum. Siz olsaydınız napardınız ? ;)

seaa
01-02-2009, 21:40
Bence onları 1 ekin hiçbirini ayırmayın, direk toprağa ekin.

fico
04-02-2009, 17:46
fıstık çamı hakında bende bildiklerimi paylaşmak istiyorum arkadaşlar topladıgınız veya satın aldıgınız tohumların hepsi çimlenmeye bilir bunun için aldıgınız tohumları örnegin 1 kg kadar tohumunuz varsa su dolu bir kova içerisine 300 gr kadar tohum poşaltın kovanın dibine çöken tohumlar doludur üstte kalanları atın onların içi boştur diger yandan bütün tohumları ayırdıktan sonra 1gün o suyun içinde bırakın daha sonra güneşli bir yere serin 1günde serdiginiz yerde kalsın akşamada dogru toplayın bakın hepsinin agızlarının açıldıgını göreceksiniz daha sonra ekebilirsiniz. tohumu ekerkende şuna dikkat ederseniz çok daha iyi olur dikeceginiz yere dik olarak dikmeyin eger dik olarak dikerseniz köklenme esnasında tohum topraga gömülecektir fıstık çamının tohumu agır oldugu için köklenir fakat topragın dışına çıkamaz bunun için yatık olarak dikerseniz çok daha başarılı olacaktır.

Emre Albayrak
05-02-2009, 01:12
Tavsiyeniz için teşekkür ederim enigma. Benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor. Dolguya
başlamadan ağaçların etrafını 1 metre çapında elek teliyle dolgu yüksekliğinde olacak şekilde çevrelemek ve bu elde ettiğim silindirin içini kalın drenaj mıcırı ile doldurmak ve daha sonra dolguyu yapmak. Böylece bahçeyi sularken köklere su gitmesini kolaylaştırmak. Ancak benim merak ettiğim ağacın doğası gereği havayla teneffüs etmesi gerekli olan gövdesinden 130 cm lik kısmın toprak altında kalması ağaçların yaşam kalitesini etkiler mi?

Öncelikle dolgu yapacağınız yükseklik 50 santimden fazla ise ağacınız büyük zarar görür. Bu sebepten ağacın gövdesinin 10 santim kadar çevresini boşluk bırakın ve ağacım tepe tacı izdüşümüne belli aralıklarla delikler açın.. Ağacınız gövdesi toprakla temas etmesin. Boşluk bırakamıyorsanız mıcır veya çakıl ile doldurun. İzdüşüme koyucağınız havalandırma boşluklarını ise yine çaklılla doldurun. 10-12 adet sanırım yeterli olacaktır. Bu arada toprak doldurmadan önce ağaçlarınızın altını güzelce gübreleyin.. Eğer bu şekilde yaparsanız bitkinize bir zarar gelmez.. Daha detaylı bir anlatım istiyorsanız mesaj atabilirsiniz.

nerkinozturk
10-02-2009, 12:28
Yaklaşık 1 hafta kadar önce ektiğim fıstık tohumları kendini gösterdi. Bir kaç tanesini kabuğundan tam kurtulmadan önce elimle yardım ettim. şimdi onların uçları biraz soluk gibi. Acaba bir sorun olur mu? Demekki tamamen kendi haline bırakıp çıkmasını beklemek gerekiyormıuş. Tohumları yaklaşık 2 gün kadar oda şartlarında su dolu bardakta beklettim. Zaten ekmeden önce kabukları hafif açılmış hatta bazıları çimlenmeye başlamışlardı bile. Bu ara fırsat bulabilirsem orman fidanlığına gidip ayrıntılı bilgi alacağım bu konuda...

seaa
10-02-2009, 12:49
Dün resmini paylaştığım yeni çimlenen fıstıkçamının kabuğu düşmek üzeredeydi bende ona yardım ettim, bir ara şemsiye gibi açıldı şimdi tekrardan kapandı bakalım nasıl olcak :)
62283

Mehmet Can
10-02-2009, 22:27
Sayın Nerkinozturk zannedersem fidelere suyu fazla vermişsiniz. Sulamayı kesin kuruyacak seviyede tutun.

çamsever94
20-02-2009, 14:44
Daha önce enigma 6643 ile yazışmıştık.Malesef bu sabah farkettim ki çamım ölmüş.ÇOK üzüldüm.Eğer küçük bir çamdam bir dal koparıp onu diksem yetişir mi?Yetişirse ne yapmam gerekir?Herkesden cevap bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

seaa
26-02-2009, 15:00
Daldan çam yetiştiremezsin bence tohumla da uğraşma 1 yaşında fidan al ona bak derim çamsever94 tohum sabır gerektiren bir uğraş ;)

sercan1969
27-02-2009, 06:48
Arkadaşıma katılıyorum...Daldan çam yetiştiremezsiniz...1 yaşında çam 50 krş
alın bir çam fidesi gözünüzün önünde yavaş yavaş büyüsün...

çamsever94
27-02-2009, 16:15
zaten bi kaç gün önce ablam bi arkadaşından çam getirdi(arkadaşının babası emekliymiş hobi olarak ağaç bakıyomuş).Boyu 15 cm falan.Balkonda duruyo.Alt yaprakları kahverengi ama sağlıklı duruyo.Veren bildiğin orman çamı demiş(heralde karaçam veya kızılçam gibi bişey)bende onun cinsini araştırıyorum.Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

çamsever94
04-03-2009, 14:16
yaprkların bazılarının ve gövdenin bir kısmının pembe olması kötü bir durummudur.Çam,ladin,servi,sedir,köknar vb. ağaçların bakımı nasıl olur?Hepinizden cevap bekliyorum

srknzks
10-03-2009, 19:00
arkadaşlar isteyenlere fıstık çamı ve sahil çamı tohumu ve 1 2 aylık filizlerini temin edebilirim ilgilenen arkadaşlara duyurulur. ayrıca fıstı çamında çimlenme engeli yoktur ama tohumu kalın kabuklu olduğu için 40 güne kadar uzayabilir çimlenme süresi

Oğuz Karsan
10-03-2009, 19:50
Merhaba.

Daha önce enigma 6643 ile yazışmıştık.Malesef bu sabah farkettim ki çamım ölmüş.ÇOK üzüldüm.Eğer küçük bir çamdam bir dal koparıp onu diksem yetişir mi?Yetişirse ne yapmam gerekir?Herkesden cevap bekliyorum.Şimdiden teşekkürler...

Sn. çamsever94,

Eğer, Altunizadeye yakın bir yerde oturuyorsanız, Ölen çamınızın yerine size çam hediye etmek isterim.

Selamlar
0536 558 05 05

vadi
10-03-2009, 20:42
Bana kalırsa bildik şeyleri yapmakta fayda var. Nemlilerse ilk başta kurumalarını sağladıktan sonra nemli toprağa koup çimlenmelerini beklemekten başka çare yok. En azından ben olsam öyle yapardım ;)
*** forma uzun zamandır gelememiştim.ben camın membagındayım ve işim bu yetistirme varsa mahsulunu satma gibi seyler lütfen arayın 0534 464 29 29

darkfriairs
11-03-2009, 22:10
Aralık ayında topladığım kozalakların içinde olan fıstıkları ekebilir miyim?
Kozalakları henüz açılmadı, açık olan bir tane var, sanıyorum o açılanda geçen senenin kozalağı. Bu konuda ne önerirsiniz?

seaa
14-03-2009, 20:03
Küçük fıstıkçamlarıyla artık baş edemiyorum çok kaybım oldu :( artık belli boy yukarısındakileri alacağım

çamsever94
15-03-2009, 13:31
Sayın Oğuz KARSAN iyi dileklerin için teşekkürler.Ama ben size oldukça uzak oturuyorum.Ben sonbaharda topladığım tohumları bugün suya koydum.Yarın veya sonraki gün ekeceğim.Acaba kurtlumudurlar.Kurt ilacı da var.Yorumlarınızı bekliyorum.

ilkerr54
24-03-2009, 21:27
şuan elimde 50 den fazla çıkmış 200 den fazlada dikilmis fıstıkçamı tohumum var ilk diktiğimde öldüler bende mantar ilacı alıp diplerine döktüm şuan çıkan çamlardan sadece 1 tane zaiyat verdim buda beni çok mutlu etti

seaa
24-03-2009, 21:32
Umarım ilerki yaşlara hepsini kavuşturursun. Havalar ısınınca tüm fıstıkları dikeceğim sahaya :)

Oğuz Karsan
25-03-2009, 18:53
Merhaba.

Sayın Oğuz KARSAN iyi dileklerin için teşekkürler.Ama ben size oldukça uzak oturuyorum.Ben sonbaharda topladığım tohumları bugün suya koydum.Yarın veya sonraki gün ekeceğim.Acaba kurtlumudurlar.Kurt ilacı da var.Yorumlarınızı bekliyorum.

Sn. çamsever94,

Tohumları ekmek için biraz geç kalmışsınız. Şubat ayı bitmeden ekseydiniz daha iyi olurdu. İnşallah fazla zaiyat vermezsiniz.

Bu konuda enigma_6643'ün fikrini de alsak iyi olur.

Saygılar

Mehmet Can
25-03-2009, 23:36
Sayın Oguz bey ben bu konuda zaman bildirmenin doğru olup olmadığı konusunda tereddütteyim. Çünkü ülkemiz iklim şartları bölgelere göre okadar değişken ki ; iklim şartlarının değişmesi için bölge değişmesine bile gerek yok 20 km bile yeterli. Bölgemizdeki fidan yetiştiricilerinin tercihi mayıs, haziran , temmuz, oğustos , eylül, ekim, ayları hariç diğer aylar arasında değişim göstermekte. Benim tercihim nisan ayı ve % 95 sonuç alıyorum.
Sonuçu etkileyen diğer faktörler toprak ve sulama.
Toprak olarak % 60 dere mili % 40 çam ağaçlarının altında biriken yaprak çürüklerinden oluşan bir çeşit toprak karışımı kullanıyorum. Özellik olarak belirtmek gerekirse geçirgen ve bitkinin rahat bir kök salabileceği yapıya sahip toprak cinsi.
Sulamayı da basitce ifade etmek gerekirse; tohum çimlenene kadar bol su çimlendikten sonra kurumayacak kadar sulamak gerekiyor.
Bu arada kuşlara dikkat.

sametemas
28-03-2009, 15:44
ben bu resimdeki çamları yetişiyorum ve sımdı buna bu saksı küçük geldiğini düşünüyorum ve daha buyuk bı saksı ya koyma zamanı geldımı acaba! ayrıca bunları artık dışarıya koyma zamanı ,toprağa dıkme zamanı geldı mı acaba!

seaa
28-03-2009, 17:17
Bu fıstıkçamlarını en az 1 sene o kaplarda tutcaksınız. 1 yaşını doldurduğu zaman uyku döneminde (eylül ayında) başka kaba aktarabilirsiniz.Sakın bu haliyle aktarma yapmayın yoksa anında ölürler tecrübelerimden söyleyebilirim

sametemas
31-03-2009, 02:00
hımm tesekkur ederım sayın seaa! yanı bunlar bu kaplara alıssın yanı :D ben buyuk bı kapa dıkeyım dıyordum ama kalsınlar.tesekkur ederım.

seaa
31-03-2009, 10:20
Keşke naylon tüpe ekebilseydiniz çok da iyi olurdu pet şişede biraz sıkıntılı oluyor

sukranayalp
31-03-2009, 13:34
Şaşırtma yaparken (daha büyük kaba alırken) pet şişeyi yanlardan falçata ile her iki taraftan kesin. İşiniz kolaylaşır.

seaa
31-03-2009, 18:19
Ben bugün 1 yaşını geçmiş fıstıkçamlarını 35*35 tüplere aktardım seneye bu zamanlar toprağa dikeceğim

ilkerr54
04-04-2009, 10:13
bende plastık bardaklara dıktım camlarımı 1 yasına geldiginde saksılara gecırecegim gunesın cıkmasıyla hepsı kabuklarını catlatmaya basladı yüzde 90 cıkıcak galba hepsı

ilkerr54
06-04-2009, 09:11
bunlarda benim

ilkerr54
06-04-2009, 09:13
yeni cekilen resimleride daha sonra ekleyecegim

Nebat
12-04-2009, 12:10
Arkadaşlar herkese merhaba.
Fıstık çamlarına merak saldıktan ve tek bir kozalaktan elde ettiğim 30 kadar tohumu ektikten sonra aranıza katıldım.
Son bir haftadır tohumlarım kabuklarını çatlattılar ve bir bir filizlenmeye başladılar.
Evde saksılara ve plastik kaplara diktim toprak olarak da hazır satılan çiçek toprağı kullandım inşaallah uygundur.
Forumda okuduklarıma göre tohumdan çıktıktan sonra bedendeki çürüme sebebiyle epey fire veriyormuş. Çürüme sulamadan kaynaklanıyorsa ya da filizlendikten sonra fazla suyu sevmiyorsa tohumlar iyice filizlendikten sonra sulamayı sadece saksıların altlıklarından yapmayı düşünüyorum.
İnşaallah çoğunluğu hayatta kalır zira onları çok seviyorum.
İyi forumlar; görüşmek üzere..

ilkerr54
12-04-2009, 22:32
öncelikle aramıza hos geldınız mantar ilacı alıp onları sulaman lazım aksi taktirde onları belli bir zaman sonra kaybedersin cankaptan 50 wp ilacın adı ziraatcılardan almalısın

Mehmet Can
13-04-2009, 22:51
Sayın ağaç dostları fıstık çamı diyarında yaşıyorum.Size teçrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim fidan yetiştirip toprağa dikmek yerine direk ağaçı yetiştireceğiniz yere tohumu dikmek çok avantajlı.

ilkerr54
14-04-2009, 08:23
güzel soledin ama benim o kadar genis alanım yok :( tohum varmı enigma

Mehmet Can
14-04-2009, 22:40
Sayın ilkerr54 tohum çok ama söz verdiğim arkadaşlara göndermeyi ihmal ettiğim için mahçup oldum. Sen adresini özelime yaz ne kadar istediğini de göndermeye çalışırım.

kaju
14-04-2009, 23:36
Senelerdir uğraşırım bir tane dahi yetiştirmek nasip olmadı. Hep belli bir dönem sonunda ölüyorlar. Fotoğraftaki fıstık iki beton arasında kendiliğinden büyümüş. Ben el üstünde tutuyorum, saksılarda büyütemiyorum. Bu fidecik beton zeminde bana inat ağaç olur.

kaju
14-04-2009, 23:37
Bu arada tohum bende olur ama bizim ağaçlar mayıstan önce fıstık dökmüyor. Mayıs haziran aylarında isteyen olursa gönderirim

ilkerr54
15-04-2009, 09:45
benımkılerde ılk ektgımde oldu sonra ogrendım mantar ılacı dokmek gerekıyormus dibine aldım doktum suan olen olmuyor cıkıyor hepsı sanada tavsıye ederım

kaju
16-04-2009, 09:40
Sayın ilkerr54
Dün ziraat ilaçları satan bir yere mantar ilacı sordum ancak öyle bir ilaç yok dediler. Acaba ilacın adını ve nereden aldığınızı yazmanız mümkün mü?

ilkerr54
16-04-2009, 22:59
can kaptan 50 wp ziraatcılarda olması lazım bu arada ınsallah bana tohum gönderirsin

kaju
17-04-2009, 07:59
Güneş kozalakları açmaya başlasın toplar gönderirim.

ilkerr54
17-04-2009, 09:39
tsk ederim beni istteyenler gencinternetcafe_54@hotmail.com adresinden ekleyebilirler

erdocan1
20-04-2009, 09:31
selamlar herkese bende ilk defa balkonda pet şişelerin içine tohum koydum filizlenmeye başladılar fakat bilgisizliğimden dolayı fideleri söküp daha büyük biryere aktardım şu anda büyüme hızı ve rengi değişti galiba ölecekler ayrıca 60 tane kozalak topladım istiyenlerle paylaşabilirim

ilkerr54
21-04-2009, 08:56
bende burdan ogrendgım kadarıyla çıkan fidelerin 1 yasında olması ve kasım ayında saksılarının degısmesı gerektıgını galba sen erken degıstırdın bu arada ben isterim tohum :)

seaa
04-06-2009, 21:53
Tohumların yatay şekilde ekilmesi daha iyi olduğunu son çıkan fıstıklarımdan öğrenmiş bulunuyorum tavsiye ederim herkese.

kaju
11-06-2009, 14:14
Arkadaşlar elimde şimdilik 150 tane fıstık var. İsteyenlere fıstıkları gönderebilirim.

ilkerr54
11-06-2009, 17:33
bana gonderebılırsın kardesım istersen ozelden adresımı yazarım

kaju
11-06-2009, 22:23
İlker ve ismail bey dışında isteyen yok sanırım. İletişim bilgilerinizi bana özelden yazarsanız (Cuma günü işim var) cumartesi veya pazartesi kargoya teslim edebilirim.

copur 09
12-06-2009, 15:47
Bu sene yeşil olan iri kozalaklardan tohum almak için; kozalağın rengi ne olmalı veya kozalağı ne zaman koparmalı (tohum almak için)? Daha sonra içindeki fıstıklar nasıl ayıklanmalı ?

ilkerr54
12-06-2009, 17:20
tdk ederım yazıyorum bılgılerımı

badehazn
14-06-2009, 18:18
Arkadaşlar benim fıstık çamı ÇİÇEĞİ'ne ihtiyacı var.Ne zaman ve nereden nasıl bulabilirim? Lütfen yardımcı olun..sağolun

seaa
14-06-2009, 18:28
Sayın badezhan fıstıkçamı çiçegi denilen bir şey yoktur fıstıkçamı bir ağaçtır yanlış bir bilgi söz konusu.Devlet fidanlığından alabilirsin www.agm.gov.tr burda fidanlıklar kısmından Bursa Fidanlığını görebilirsin

badehazn
14-06-2009, 21:44
teşekkür ederim.Ama bu ağacın verdiği bir çiçek vardır diye düşünmüştüm.Bana söylenen "Fıstık çamı (Pinus Pinea) çiçeği" şeklinde..

ilkerr54
17-06-2009, 14:11
bana birtahane cicek acan cam solermsınız arkadaslar

badehazn
21-06-2009, 20:45
:)) açmaz mı? pardon :)))

ilkerr54
26-06-2009, 00:07
fidelerim ama zaman zaman uclarından bayılıyorlar neden acaba

ilkerr54
26-06-2009, 00:08
devamı

dtlevent
26-06-2009, 15:11
Torbada yetiştirmekte oldugum ağlayan çam fidanlarim sanki susuz kalmış gibi yaprakları eğiliyor 30 tane fidandan3-4 tanesi öldü görünürde yapraklarında ve gövdede başka sorun yok 4-5 fidanda daha eğilme mevcut acaba sorun ne kayıp devam edermi ?Sulama düzenli torbalar delik bilgisi olan varsa acil yardım ?

ilkerr54
26-06-2009, 15:37
levent aynı sorun bende de var çözümünü bulursa bana da Haber verirmisinn..?

bernacyhn
26-06-2009, 16:17
Arkadaşlar, ben de fıstık çamı edinmek istiyorum. Acaba tohum **** fide paylaşabilecek birileri var mı? Ücretli-ücretsiz farketmez. Yeter ki benim de güzel bir fıstık çamım olsun :)

ilkerr54
28-06-2009, 23:10
ben gpnderıyım sana ıstersen :D fidan

adaser54
02-07-2009, 20:37
isteyen olursa özelden adresini yollarsa tohum yollaya bilirim...
ilker54 bu arada fidanların çok güzel :) boyunlarını bükme sebebi diplerinde çok su olmasından kaynaklanır... bu şekilde olursa fidanların ölür..

ilkerr54
07-07-2009, 09:53
kaju gonderdıgın tohumlar cıkmaya basladı bu aksam uzerı resımlerını cekıp buraya koyucam adaser bu arada ozelden yazdıgıma cvp vermedın bende tohum ıstıyom

oguz3259
13-07-2009, 18:01
Sayın Oğuz KARSAN'dan almış olduğum fıstık çamlarını eve döner dönmez yeni saksılarına aktardım.İnşaallah tutarlar.Tabi aralarında birde meşe var :)

Teşekkürler Oğuz Bey...

http://img7.imageshack.us/img7/9302/img0392nuq.th.jpg (http://img7.imageshack.us/i/img0392nuq.jpg/)

http://img7.imageshack.us/img7/4808/img0394m.th.jpg (http://img7.imageshack.us/i/img0394m.jpg/)

http://img20.imageshack.us/img20/4800/img0395wtl.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/img0395wtl.jpg/)

ercinsahin
20-07-2009, 11:35
Arkadaşlar merhaba. Resimdeki çam fıstığı ağacını Nisan ayında diktim. Kargo ile ambalaj içinde gelmişti (üretici www.fideland.com). İlk diktiğim zaman üzerindeki dallar yapraklar kurudu fakat yeni sürgünleri çok tatlı büyüyor. 2 haftada bir suluyorum, inşallah Ankara'nın sert kışına dayanabilir.

ilkerr54
29-07-2009, 20:16
ben suan fıstık camlarının saksılarını degıstırsem agaclar etkılenır mı ? yoksa beklemem mı lazım saksı degıstırme zamanını

seaa
29-07-2009, 21:56
Hayır sen hiç oynatma bu dönemde 1 sene kalcaklar orda eylül ayı gibi toprağıyla beraber ya dikeceksin **** saksıya alcaksın

bernacyhn
29-07-2009, 22:03
Sevgili adaser54' e teşekkür ederimm yarın sabah tohumlarım elime ulaşır... Geçen hafta gönderecekti ama gönderememiş ben de arayamadım kontörüm olmadığı için bugün aradı sağolsun kendisi kargoya bugün teslim edeceğini söyledi...

agah44
09-08-2009, 01:10
*** elimde 150 fıstık çamı fidanı var bunları vermek istiyorum ama k,me vereceğim konusunda bilgi sahibim yok

sumeha
10-08-2009, 15:44
agaçlar forumda dagıt sn agah44
ucretsız paylasım baslıgında dagıtabılırsın

lale76
10-08-2009, 18:09
Kaju bana da gönderir misiniz? Adresimi yazdım. Sağolun.

onur_yener
11-08-2009, 11:08
Merhaba

Geçen gün dayımlara oturmaya gittiğimde,yengem yan taraftaki sağlık ocağına ait bahçede yaklaşık olarak 20 tane fıstık çamı ağacı olduğunu ve bunları geçen sene birilerinin gelip topladığını söyledi.yaklaşık 50 kg çuvallardan 3 tane çıkmış,kozaklardan bir tane onların bahçeye düşmüş yengemde bunu kurutmuş içinden yaklaşık 100 tane yemiş çıkmış.

Eeee her halde bu sene hasat bizim olacak :D:D

yakında resimlerini eklerim

discovery35
12-08-2009, 09:17
ilkerr54 sana birşey sormak istiyorum. Fidelerini daha büyük kaplara **** fidan poşetlerine aktarmayı düşünmüyormusun ? Seninde farkedebileceğin gibi, artık o topraklar ufak geliyor o fidelere. Pet bardak ancak filizlendirme aşaması için yeterli fıstık çamlarına. Farkettiysen aralarında çok cılız kalanlar olmuş. Bunun nedeni topraktan yeterli besin alamaması. Önerimi dikkate alırsan daha hızlı ve sağlıklı geliştiklerini göreceksin.. Bende bu işi yaptığım için tecrübelerime dayanarak fikrimi paylaşayım istedim.. Sevgilerimle..

discovery35
12-08-2009, 09:22
ben suan fıstık camlarının saksılarını degıstırsem agaclar etkılenır mı ? yoksa beklemem mı lazım saksı degıstırme zamanını

Pardon sende bunun farkındaymışsın. Aktarım işlemini hermevsim yapabilirsin.. Yanlız aktarım işleminde fidelerin topraklarını hiç dağıtmaman gerekiyor. Bir bütün halinde ve toprağı hiç bozmadan oturt yeni yerine. Kökleri hava alırsa tutmama ihtimali yüksek. Özellikle buna dikkat etmelisin.. Kolay gelsin..

ilkerr54
12-08-2009, 11:28
tsk ederim bılgılerını benımle paylastıgın ıcın bende saksı degısımı ıcın ekım **** kasım ayını beklıyordum ve hala dıkmek ıcın tohum arayısım devam edıyor gecen 450 tane dıktım ama daha 6 tanesı cıktı yavas yavas cıkıyolar sızın oralarda tohumun kılosu ne kadar acaba ?

dremre
12-08-2009, 13:12
merhabalar,

2 tane 20-25cm boyunda fıstık çamı fidanım var. Ankara'dayım. Bana neler tavsiye edersiniz

seaa
12-08-2009, 14:48
dremre fidelerin eğer topraktaysa kışın soğuktan korumak için üstüne poşet geçir eğer saksıdaysa ekim ayında daha büyük bir saksıya toprağıyla beraber aktar ve fideyi kapalı bir ortama al

ilkerr54
12-08-2009, 20:20
seaa ekımden once alamazmıyız saksıyı degisemezmiyiz

dremre
12-08-2009, 20:32
dremre fidelerin eğer topraktaysa kışın soğuktan korumak için üstüne poşet geçir eğer saksıdaysa ekim ayında daha büyük bir saksıya toprağıyla beraber aktar ve fideyi kapalı bir ortama al

teşekkür ederim

seaa
12-08-2009, 20:39
Rica ederim yardım etmek isterim her konuda Ankara'da bir sahada ağaçlandırma yapıyorum dremre

dremre
12-08-2009, 23:43
Fidanlar şu an saksıda önümüzdeki mayıs toprağa almayı düşünüyorum. diğer ağaçlardan kabaca kaç metre uzakta olmalı...

dremre
12-08-2009, 23:43
Birde saksılarını geçen hafta değiştirdim. Ekimde tekrar değiştirmeli miyim?

discovery35
13-08-2009, 10:17
tsk ederim bılgılerını benımle paylastıgın ıcın bende saksı degısımı ıcın ekım **** kasım ayını beklıyordum ve hala dıkmek ıcın tohum arayısım devam edıyor gecen 450 tane dıktım ama daha 6 tanesı cıktı yavas yavas cıkıyolar sızın oralarda tohumun kılosu ne kadar acaba ?

Daha filizlenmemelerinin nedeni hava sıcaklığıdır. Fıstık çamı en verimli şekilde, yaz aylarından sonbahar aylarına girildiğinde, sıcaklığın 18-17-16 derecelere düştüğünde filizlenirler. Toprakta yeterli nemi ve bu koşulu sağlaman dahilinde yüksek filizlenme yüzdesine ulaşırsın. Havalar serinledikçe tek tek filizlendiklerini göreceksin. Filizlenme yüzdesi tohumun kalitesine de bağlıdır tabi..

Bizim buralarda tohum illaki satılıyordur ama ben satın alma gereği duymadığımdan fiyatları hakkında bilgim yok. Sen ne kadara satın alıyorsun ya da nasıl temin ediyorsun ?

ilkerr54
13-08-2009, 13:07
bende sagdan soldan topluyom bende daha para verıp almadım ..o zaman ben yavas yavas agaclarımı buyuk saksılara almaya baslıyım

discovery35
13-08-2009, 15:00
valla iyi edersin. sonbahara doğru anca bitirceksin zaten. resimlerde görünen o :) epey fiden var.

ilkerr54
13-08-2009, 17:58
yenı resımlerınıde eklıyım de gor :D onlar ufak resımler ektıgım 450 tanesıde cıkarsa yıne 500 e yakın fıdem olcak daha tohumum olsa ekecemde tohum arıyom olanlar gonderebılır :D

ilkerr54
13-08-2009, 19:29
kuzularım benım

ilkerr54
13-08-2009, 19:33
kuzularım benım

discovery35
14-08-2009, 01:00
Maşallah umarım diğerleri de filizlenirler :) çok güzel görünüyorlar. Bence bunları artık daha büyük topraklara almaya başlasan iyi olur. Büyümeleri gelişmeleri yavaşlamadan..

ilkerr54
14-08-2009, 09:56
ilk once toprak almaya baslayım da :D bugun belkı gene tohum toplamaya gıdecem tohum bulmakta zor bızım burularda .... ben abartısız 500 den fazlada tohum öldürdüm mantar ılacları aldım sonra bıraz durdu ama cok sulamakta zararllıymıs benimkiler ondan öldü sanırım

tarimsalmarket
23-08-2009, 22:12
Fıstık çamı tohumu satıyorum. Bilgilerinize sunarım. Bilgi için www.tarimsalmarket.tr.gg

Mehmet Can
24-08-2009, 00:06
Merhaba. ilker 54 bey tohumları daha derin bir kaba dikerseniz daha iyi sonuç alırsınız.

vadi
25-08-2009, 15:09
Arkadaslar biz cam fidanı tohumu satıyoruz ve kozalagını alıp içini ihrac ediyoruz.
üretim toplumu olmalıyız.hem ülkemiz yesillensin,havası temızlensin hem para kazanalım değilmi ama herturlu sorunuz için 532 678 06 32.... 542 421 08 57

caucasus
25-08-2009, 21:40
1 ay önce topladığım 3 adet fıstık çamı tohumunu, üzerlerini zımparaladıktan sonra ekeceğim bakalım çıkacaklar mı ?

Biraz önce kabuklarını biraz çatlatayım derken birini kırdım yedim :) diğeri zaten üzerinden araba geçmişti catlaktı, öbürünüde çatlatıp ektim bakalım nasıl olacak. Yarın yine çam ağacının altına yol gözüktü.

ilkerr54
30-08-2009, 00:02
benım yenı ektıgım tohumlardan ölenler oluyor neden ölmus olabılırler mantar ılacı kullandıgım halde ?

meh12
30-08-2009, 17:53
Arkadaşlar ilk bir yıl çok hassas oluyorlar. Çok aşırı su vermeyin derim kurumanın en büyük sebeblerinden biri

ilkerr54
30-08-2009, 18:02
mesela yenı cıkan bı fıdeyı kac gunde bır sulamamız lazım ?

Uysal01
30-08-2009, 22:38
Fıstık çamı doğada kendiliğinden yetişmekte,sadece yağmur suyu ile,
Fide yetiştirirken sulama zaman aralığının tespitini yaparken,kullanılan harç,güneşlenme ve rüzgar alımı, hattakullanılan kap, dikkate alınmalı kanaatındayım.
Örnek olarak; torf çok kullanılmış ise daha geç sulanmalı.Rüzgara karşı ıse toprak daha erken suyu çekecektir.

ilkerr54
01-09-2009, 07:09
ben haftada 2 bazen 3 sefer suluyorum demekkı fazla sulamaktan curuyolar o zaman sulamayı durdurayım ben bırde ole denıyım sansımı

seaa
03-09-2009, 12:22
İlker54 fidanları bundan sonra o küçük plastik bardaklara tohum ekme daha uzun olan kaplara 1,5 pet şişelerde tohum ek çünkü plastik bardaklarda çok iyi gelişemiyor **** başka kaplara aktarma yapınca sıkıntı oluyor fidanın büyümesi.

ilkerr54
06-09-2009, 10:17
tesekkurler sea ama bende zarar cok bıraz buyuyolar sulamayıda azalttıgım halde hemen ölüyolar anlamadım gitti cok gunesınde zararı var bıde ekım ayında dıkıcem bakalım gene bole sorun olcak mı ?

Uysal01
06-09-2009, 22:34
101513Geçen sene mart ayının sonunda ektığimiz fıstık çamları tohumu, şimdi büyüdüler ve bu hale geldiler.

namtaruas
07-09-2009, 03:10
Merhaba arkadaslar.
Bır kac sorum olcak benım bılgılendırirsenız sevınırım.
1-) Fıstık camı tohumlarını nerden temın edebılırım **** alabılırım..
2-) Ordu - Mesudıye'de yetıstırılebılırmı? Cunku Bızım Memleket Dnız sevıyesınden bıras yuksekte kalıor bunun etkısı olurmu.

Yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler.

Not: Cevabı maıl adresıme maıl olarak atarsanız sevınırım
namtaruas@gmail.com

discovery35
24-09-2009, 14:00
101513Geçen sene mart ayının sonunda ektığimiz fıstık çamları tohumu, şimdi büyüdüler ve bu hale geldiler.

Çamlarınız çok sağlıklılar maşallah :)

bernacyhn
25-09-2009, 14:36
Sevgili Uysal01, çamlarınız çok güzel görünüyorlar. Umarım büyüyüp kocaman ağaç olup birilerine hem yemiş hem de gölge olurlar. Benim de 200 küsur civarında tohumum var. Apartman dairesinde oturduğum için hepsini birden çimlendirip büyütme olanağım yok tabi ki ama buradan satışla dağıtabilirsem daha çok ağaçsevere ulaşırım, tohumlar için gözüm arkada kalmaz.. Şehir dışına çıkacağım için uzun bir süre tohumlarımla ilgilenemeyeceğim.. Onları burada satışa çıkarırsam benim için daha iyi olur.

Uysal01
26-09-2009, 13:52
Sayın discovery35,
Fıstık çamları fideleri ile ilgili teşekkür ederim.Çabamız daha iyi fide yetiştirmek ve ülkemizde ağaç varlığını arttırabilmektir.

Uysal01
26-09-2009, 14:00
Sayın bernacyhn,
Fıstık çamı fideleri için sözleriniz ve temenniniz için teşekkürler.
Elinzdeki tohumları gelecek seneyede bırakabilirsiniz.İsterseniz sitenin alışveriş bölümünde n satar veya paylaşabilirsiniz.

seaa
26-09-2009, 14:13
Sayın Uysal01 fidelere gübre veriyormusunuz acaba? Sonuçta ağaçlar su ve güneşle büyüyor gübreleme daha hızlı büyütürmü yoksa doğadaki büyümeleri daha mı sağlıklı?

Uysal01
26-09-2009, 23:23
104558Sayın Seaa,
Fidelere gübre veriyoruz.Üçkez organik gübre kullandık.Tamamen doğal haline brakınca yeteri kadar gelişmeyebilir.Agaç haline ulaşınca belki gerekmeyebilir.Çünkü çevremizdeki büyük fıstık çamı ağaçları gayet iyi görünüyorlar.

seaa
27-09-2009, 19:56
Sayın Uysal01 ağaçlarıma yapı marketlerde satılan uzun etkili çam gübrelerinden versem önerilen miktarlarda bir sıkıntı yaratmaz değilmi? Fidelerim 1 yaşında çay bardaklarda yetiştirilmiş kökleri yuva yapmış durumda büyük tüplere aktarmaya başladım gübrede versem iyi olur değilmi?

Uysal01
28-09-2009, 13:17
Merhaba Sayın hocam,Aktarma işlemini yaparken toprağının dökülmemesi önemli,verilecek gübre yeni yerlerine uyumu kolaylaştırır.
Toprağının dökülme ihtimali yüksek olan fidelerin aktarılmasını Kasım ayından sonraya bırakabilirsin.

İncifem
28-09-2009, 14:11
Fıstık çamı tohumları ne zaman ekilmeli. Yaza doğru beklemeli miyim?

Nebat
28-09-2009, 20:53
Mart ayının sonu Nisan ayının ilk günleri gibi ekebilirsiniz.

seaa
28-09-2009, 20:58
İklim elverişli olsaydı ağaçlandırma sahamı fıstıkçamı korusu haline getircektim olmadı maaleseff en fazla 4 tane diktim şimdilik :)

ilkerr54
28-09-2009, 22:01
bende cok zaıat oldu olenler baya oldu

gentrex
30-09-2009, 15:04
Fransa da çok büyük kozalakları olan bir fıstık çamı türü var kozalakların içinden 100 den fazla iri fıstık çıkmakta. Gelirken 1 kozalak getirmiştim. diktiğim tüm fıstık çamı tohumları tuttu elimde 35 adet kadar daha tohum var arzu edenlere ücretsiz olarak gönderebilirim .(5 er 6 şar göndererek daha çok kişiye ulaşma şansı olacaktır)
eyluleczanesi@gmail.com adresine mail atabilirsiniz
ECZ.KAZIM ERSAN

zelish
30-09-2009, 15:18
Sn gentrex,

Ben talibim...

iooktay
30-09-2009, 15:26
Sayı gentrex;
Mümkünse birkaç tohum da ben isterim. Adresimi mail adresinize yazıyorum. Teşekkürler.

gentrex
30-09-2009, 15:46
Zelish hanım adresinizi mail veya mesaj olarak atarsanız gönderirim elbette.

sahin002
30-09-2009, 18:46
Sn. gentrex,
Kaldıysa bana da birkaç tohum gönderebilir misiz?

gentrex
30-09-2009, 22:16
son 2- 3 kişi adresini mesaj veya mail atarsa yarın gönderebilirim.

iooktay
02-10-2009, 10:42
Sayın gentrex;
Gönderdiğiniz fıstık çamı tohumları elime ulaştı, çok teşekkür ediyorum, umarım tohumları çimlendirebilirim.

ilkerr54
03-10-2009, 15:39
bende istiyorum eger kaldıysa arkadaslar :) tohum

nerkinozturk
04-10-2009, 11:40
İklim elverişli olsaydı ağaçlandırma sahamı fıstıkçamı korusu haline getircektim olmadı maaleseff en fazla 4 tane diktim şimdilik :)

Sevgili Nezih ardeşim?

Bu fıstık çamı fidanları nereden geldi merak ettim açıkçası... :dilli:

seaa
04-10-2009, 15:08
Sayenizde Erkin bey :)

ilkerr54
05-10-2009, 15:22
butun yenı cıkan fıdelerım öldü artık martta dikicem baska zaman dikmem tohum

zelish
06-10-2009, 13:20
Sn. Gentrex,

Tohumlar bugün elime ulaştı çok teşekkür ederim.

ilkerr54
08-10-2009, 20:17
elinde hiz fazla tohumu olan yokmu arkadaslar

heryerçamolsun
10-10-2009, 14:20
Sayın gentrex;

Elinizde tohum kaldıysa bende istiyorum.

gentrex
11-10-2009, 12:18
Arkadaşlar, tüm tohumları dağıtmış bulunmaktayım .Teşekkürler

bernacyhn
12-10-2009, 09:04
Elimdeki fıstık çamı tohumlarını satmak istiyorum. Çok fazla var gerçekten ve yeni taşındığım sitede bir çok fıstık çamı var ağaçların diplerinden de bir çok tohum topladım. Ancak kişiye özel iletişim alanına yazmama rağmen satabileceğim konusunda cevap bile alamadım yanlış yere mi yazdım diye düşünmeye başladım. Belki sizler yardımcı olabilirsiniz cevaplarınızı bekliyorum.

heryerçamolsun
12-10-2009, 12:31
Selam arkadaşlar;

Ağustos ayının başında şirketimizin bahçesesine ekmiş olduğum yaklaşık 30 tohumdan 20'ye yakını yaklaşık 10-15 cn boyuna ulaştılar.Saksıda yetiştirip daha sonra toprağamı dikmem gerekirdi.Yoksa yapmış olduğum uygulama doğrumudur.Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.Şimdiden teşekkür ederrim.

heryerçamolsun
12-10-2009, 12:59
Ayrıca şizler ile paylaşmak istediğim ayrı bir konu var.
Geçtiğimiz Cumartesi şirker bahçesine tekrar 30 toğum ektim.Pazar günüde Annemin bahçesine 80 toğumu'da 13 yaşındaki oğlum berke ve 2,5 yaşındaki yiğenim ile birlikte,çam toğumumları dikme mutluluğunu yaşadık.Keyifli ve eğlenceliysi.Güzel bir sonbahar gününde inşallah ektiğimiz toğumları çam fidesi olarak görürüz. :))

copur 09
12-10-2009, 13:04
Doğrudan toprağa ekmek kazık kök yapısı açısından en iyisi. Yeterli nemi bulduğunda tohumlar çimlenecektir.

bernacyhn
12-10-2009, 14:11
Bir de burada çok fazla palmiye var ve palmiyelerin kesilmiş kuru yapraklarının arasına giren tohumlar çimlenmişler oldukları yerde. Bir tanesi bir kaç yıllık gibi görünüyor düşünsenize kocaman palmiyenin üstünde bir çam ağacı :) Ne kadar farklı bir görüntü gördüğümde çok şaşırmıştım :)

heryerçamolsun
12-10-2009, 14:31
Sn Copur;

Verdiğniz bilgi için teşekkür ederim.Şu anda 20 tane çimlenmiş boyları 10-15 cm fidelerim var.İnşallah kökleri çürümez.Çürümemesi için özel bir şeyler yapmam gerekir mi?acaba! Şu an tohum ekim mevsimimidir.Yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılarımla Uğur;

heryerçamolsun
12-10-2009, 14:49
Sn bernacyhn;

Palmiyenin üstündeki çimlenmiş tohumlar gerçekten enteresan.Fotografları yokmu berna hanım.Size zahmet olmaz ise fot.çekip sitede bizimle paylaşırmısınız.Ümraniye bölgesindeki bazı siteler fıstık camı yönünden çok zengin.Bulgurlu bölgesinde çok sayıda fıksık çamı ağacı var.Ben oralarda çok tohum ektim 2006 yılında.

Saygılarımla Uğur.

bernacyhn
13-10-2009, 07:28
Sevgili Uğur Bey, ben bilgilerimi değiştirmeyi unutmuşum geçen hafta Balıkesir'e taşındım. Ayvalık'tayım şuan. Hemen değiştireceğim.

Birazdan gidip resimlerini çekeceğim. En kısa zamanda yüklemeye çalışırım. İyi günler dilerim.

bernacyhn
13-10-2009, 07:49
Resimleri çektim yanlız makinenin hafıza kartını flash belleğe takmam gerek. Flash belleği bulamıyorum.
*
*
*
Ablamı aradım flash bellek ondaymış. öğleden sonra geldiğinde yüklerim :)

heryerçamolsun
13-10-2009, 16:53
Sevgili Berna Hanım;
Mesajlarınıza şimdi cevap verme fırsatım oldu kusura bakmayın.
Resimleri merakla bekliyorum.Sizi bir sürü zahmete soktum :))
Demek geçtiğimiz hafta Balıkesir/Ayvalık'a taşındınız çok güzel bir yerdir.Cunda adası,Türkiyenin ilk Boğaz köprüsüde Ayvalık'ı Alibey(Cunda) adasına bağlayan ilk köprüymüş ben de 2008 yılı yazında gittiğimde öğrenmiştim.
Her taraf zeytin ağaçları ne güzel.İstanbuldan bir gün bende kaçacağım inşallah.Sessiz sakin doğayla iç içe yaşamak istiyorum Ayvalıktan biraz aşağılara İnternetten özellikle Google Earth'ten bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Belki güncel değil uydu görüntüleri ama insanların koymuş oldukalrı resimlere bakarak araştırarak bilgi sahibi oluyorum.
Unutmadan Balıkesir Havran yolu çok güzel Her taraf çam ağaçları,çam ağaçlarının kokusu tek kelimeyle mükemmel...:))

Şimdilik hoşçakalın Tüm doğaya,ağaçlara ve yeşil olan her şeye benden selamlar....

bernacyhn
13-10-2009, 19:13
Öğleden sonra ablam geldi ben de yüklemeye çalıştım resimleri yanlız yüklenirken ya elekrikler kesildi ya da yüklenmedi şimdi yeniden deniyorum.

Kesinlikle o bölge muhteşem Sevgili Uğur Bey,

Alibeyle olan bağlantıyı dedelerimiz bir gecede doldurmuşlar; adayı vermemek için. Cundaya gitme fısratımız olmadı henüz ancak baharla beraber her yeri gezmek istiyoruz.

bernacyhn
13-10-2009, 19:14
Resimleri yükleyemedim ama bloguma ekleyip link vereyim dedim

http://bernanindunyasi.blogspot.com.tr/2009/10/camlara-yuva-olan-palmiyeler.html

heryerçamolsun
14-10-2009, 10:16
Sevgili Berna;

Çektiğin resimleri gördüm.Sana zahmet verdim,sağol.Gerçekten çok ilginç palmiyenin üstünde çam ağaçları.Güzel bir görüntü olmuş.1 tanesi bayağı büyümüş galiba.Bir çoğu 30 cm yakın,bir taneside 3 kola ayrılmış.Gerçekten çok enteresan.Ufacık bir toğum kendi kendine palmiyenin üstüne düşüyor ve çimleniyor,büyüyor.Allahın hikmeti.
Palmiyedeki çamları alıp asıl yerine toprağa dikmek için bir çaban olacak mı. Köklerine zarar vermeden,sitede oturduğunuza göre bahçe işlerinden anlayan birleri olsa gerek.Onlardan yardım alarak asıl yerlerine dikersen,bence sende mutlu olacak ve gözlerini onlardan alamayacakmışsın gibi düşünüyorum.Şöyle yanlarına çıtalardan koruma yaparsın kendi ellerinle çocuklar istemeden zarar vermesin diye, ne dersin bence çok güzel olur sonrada onların fotograflarını çekersin bizlerde görürüz. Olur mu... :)))

Unutmadan müsaden varsa çekmiş olduğun fotografları ben lİnkten almak istiyorum.Ağaçlarla özelliklede çamlar ile ilgili fotograflar benim ilgimi çeker ve saklarım müsaden varsa (telif hakkı senin olduğu için) fotofraflarını alıp saklayabilirmiyim.
Şimdilik hoşçakal arkadaşım görüşmek üzere...
Tüm doğaya,ağaçlara ve yeşil olan her şeye benden selamlar....

bernacyhn
14-10-2009, 21:50
Tabii ki alabilirsiniz Uğur Abi( umarım abi dememde bir sakında yoktur), hatta sevinirim bile..
Ben de onları toparağa kavuşturmayı düşünüyordum. Site bomboş, yazlık yer olduğu için sitenin en genci benim şuan. Bahara hatta yaza kadar çocuk gelmez buraya. O zamana kadar da dikebildiğim fidanlar az da olsa büyümüş olurlar. Ama nasıl zarar vermeden ayırırım bilmiyorum. Havanın güzel olduğu bir gün sitenin bahçevanından gerekli malzemeleri alıp işe koyulurum. Tabii izin verirlerse :)

Üç kola ayrılmış olan çok büyük bir palmiyenin üstünde hem de çok kalın hem de çok uzun o palmiye de iki üç çam ağacının arasında kalmış ve üstündeki çamlar bir ya da iki yıllık gibi görünüyor.
Kendinize iyi bakın, yeşille kalın..

heryerçamolsun
15-10-2009, 10:10
Sevgili Berna;

Bana abi demende bir sakınca yok.Aslına bakarsan hoşumada gitti.:)Zaten abi kelimesi şirkette devamlı arkadaşlarımdan duydugun saygı ve sevgiyi ifade eden güzel bir kelime.Ufak bir kelimenin ne kadar çok anlam ifade ettiği ve insanı tanımakta ışık tuttuğu kanısındayım.Senin yazdıkarınla kullanmış olduğun ifadelerle samimi ve sıcak kanlı bir insan olduğunu,yeniliklere açık ve arkadaşlıklarında samimi,cana yakın ve gerçekçi bir kişiliğn olduğunu tahmin ediyorum.Bernacım... :) Umarım yanılmıyorumdur.Hislerim öyle söylüyor.

Resimlerini almama izin verdiğin için teşekkürler.Resimlerinde diğer resimlerimin arasında yer alacak ve hep seni hatırlatacak. :)

Evinizin bulunduğu bölge yazlık yer olduğundan şimdi oraları sessiz ve sakindir.Dediğin gibi çocukların şu zamanda olmaması dikilecek fidanların büyümesi ve korunması bakımından tam zamanı.Aslına bakarsan benimde fidelerin dikimi konusunda pek bilgim yok.Sitede bu konular hakkında arkadaşların yazmış oldukları yazıları ve E_dergi'yi okuyarak bilgi sahibi olmaya çalışıyorum.Daha okuyup faydalanacağım çok uzun bir yol var önümde.
Belki sen ben den fide dikimi bakımından daha tecrübelisindir.Usta'ya ahkam kesmek olmaz, ne dersin:)

Keşke senin yaşında, olsaydım geriye bakınca insan neleri kaçırdığının farkına çok geç varıyor.İnsan; Ne kadar gereksiz seylerle vakit geçirdiğini anlıyor... İlerde bir gün dertleşiriz belki :((

Ama hayatımın geri kalanı için uzun soluklu bir plan oluşturdum,5 ay önce.Hayatımın geri kalanını nerede ve nasıl geçireceğim hakkında. Bu plan 10-12 yıl sürecek belki uzun bir süre ama,40 yıl nasıl geçti ben bile bilmiyorrum. 10-12 yıl nedir ki oda geçecek.

Sevgili berna şu an benim olmak isteyipte olamadığım yerlerdesin buna inan.Benim zamana ihtiyacım var.Planlarımın gerçekleşmesi için.
10-12 yıllık plan içinde benim için en önemlisi tanımakta geç kaldığım doğa'yı ve doğanın içinde bulunan güzellikleri araştırıp,okumak ve pratik yapmak.Daha sonra kaçıp göçeceğim İstanbuldan.Gerçekten yaşadığıma,soluk alıp vereceğime inandığım beni bekleyen hayallerimi gerçekleştirecek yere gideceğim.

Kuşlar,böcekler,çiçekler,ağaçlar herşey olacak orada.

Neyse seni daha fazla sıkmak istemem :)

Unutmadan;benim ektiğim toğumlar biraz daha büyüsün bende sana resimlerini göndereceğim.

Şimdilik hoşçakal kardeşim berna görüşmek üzere...

Tüm doğaya,ağaçlara ve yeşil olan her şeye benden selamlar....UC

yeşilbarış
15-10-2009, 11:28
arkadaşlar fıstık çamı kadar güzel, tabii şartlara uyum konusunda mütevazı bir ağaç yok bence. anadolumuz çok yağış olan bir yurt değil, kimi zaman yağış az olur kuraklık olur ama o inatla hayat tutunur. arasına karıştığınızda mis gibi kokusuyla başınız döndürür.tüm arkadaşlara seslenmek istiyorum, 5 lt lik bir pet şişenin içerisine siyah bir poşet yerleştirin bahçeden alacağınız toprakla doldurun,üzerine daha önce 1 0 gün suda bekletilmiş çam tohumlarını atıp tekrar üzerine az miktarda toprak ekeleyin. 2 günde bir 3-4 bardak su dökün havalar soğuyunca haftada bir.bahar geldiğinde minik ağaçlarınız topraktan fışkıracaktır.o kadar güzel bir duygu ki.

bernacyhn
15-10-2009, 12:07
Bana abi demende bir sakınca yok.Aslına bakarsan hoşumada gitti.:)Zaten abi kelimesi şirkette devamlı arkadaşlarımdan duydugun saygı ve sevgiyi ifade eden güzel bir kelime.Ufak bir kelimenin ne kadar çok anlam ifade ettiği ve insanı tanımakta ışık tuttuğu kanısındayım.

Senin de söylediğin gibi abiciğim, bu küçücük kelime üstünde çok güzel yükler taşıyor; sevgi ve saygıyı taşıyabilmek her kelimeye nasip olmayan bir güzellik :)

Emin ol o 12 yıl daha da kısalacak çünkü insanın karşısına ne çıkacağı belli olmuyor... Ben de üniversite dışında beni istanbuldan çekip koparacak bir şeyin olmadığına inanıyordum ama istanbulda okumak zorundaydım ve sonra ablamın ataması çıktı ve ben burada, Balıkesir'deyim. Üniversiteyi kazanamadığım halde.. Bİr söz var.. Söyledikleriniz kaderinizdir, diye bence 12 yıl diye düşünme abiciğim.. Daha yakınlara ata hayallerini..

Ben de daha öönce hiç fidan dikmedim öncesinde hep menekşelerle uğraşıyordum ama istanbula gidip geleceğimiz için burada da kimseyi tanımadığımız için(anahtarı kimseye veremediğimizden) yeni evimize menekşe getiremiyorum. Dışarıda ama daha güvenli olan ağaçlara yöneliyorum.

Yaşım konusunda kendimi çok şanslı görüyorum. Ama hiçbir şey için geç değil ve bir atasözü var zararın neresinden dönsek kardır, diye...

Görüşmek üzere.. Yeşille kalın :)

heryerçamolsun
16-10-2009, 11:56
Sevgili Berna;

Mesajına cevabım biraz geçik’ti kusura bakma.
Üniversiteyi kazanamamana üzüldüm.Biraz daha özverili,istekli çalıştığında kazanacağına eminim sen başarırısın buna inan.Ama yapman gereken ileride seni mutlu edecek ,severek ve isteyerek işe gideceğin bir meslek kolunu seçmeni tavsiye ederim.İnsanlar Üniversite bitiriyorlar ama istedikleri meslek olmadığından ya mutsuz oluyorlar,**** işten soğuyorlar,çalışmak istemiyorlar.Buna dikkat et zaten sen bunun farkına varmışındır.Ben ufak bir dip not eklemek istedim.
Aslına bakarsan,bana kalsa 12 yıl beklemeyeceğim hemen gitmek istiyorum İstanbul’dan.Şuan için beni İstanbul’a bağlayan sebepler var.25 yıllık hizmet süremin dolmasına 3,5 yıl var.Emeklilik yaşımın dolmasına 11 yıl var.Oğluma okutup meslek sahibi etmem gerekiyor.25 yaşına geldiğinde eli iş gönlü güzel bir sevgi tuttuğunda sıra bana gelecek.

11-12 yıllık geçecek zaman içinde çok okuyup,araştırmam ve pratik yapmam lazım.Site hepimiz için bulunmaz bir niğmet.
İlkokulu okuduğum zamanlarda fıstık çamı toğumlarını çok toplardık arkadaşlarımla.Kırıp yerdik içlerini.Kimse kızmasın çocukluk işte :((

İnsanları çocukluklarında yönlerdirebilsek,belki o toplayıpta yediğim tohumlar şimdi meyve veren fıstık çamları olurdu.Bu konu hep aklıma geldiğinde çok üzülüyorum.

Belkide içimdeki fıstık çamı merakı çocukluğumda yediğim fıstıklardan geliyor galiba.Yediğim kadar fıstık çamı yetiştirmem gerek kendimi affetmem için.

Balıkesir bölgesi çok güzel bir yer.Bence her fırsatında oraları gez.Bir sürü güzelliklerle karşılaşacaksın.
Altınoluk Kaz Dağlarına gitmeyi sakın unutma çok güzel her yer zeytinlik,çam ağaçları,ismini bilmediğim bir sürü ağaç.Sessiz,sakin,her taraf yeşil.Bir'de deniz, oda harika.

Mıhlı Şelalesi var ormanın içinde, buz gibi suyu var.Yazın Ağustos sıcağında suya zor girdik,tatlı su balıkları var her tarafta dolaşıyor.Tam Doğa meraklıların yeri.Su biraz tehlikeli,derin yerde yüzme bilmeyenlerin girmemeli.Tatlı suyun kaldırma kuvveti olamadığından,suda denizde yüzdüğünüzden çok daha fazla efor saffetmek gerekiyor.Koca koca enteresan kayalıklar.Anlatmakla bitmez gidip görmek lazım.
Bernacım sana çok yakın arabanız varsa bir saatlik yol.Gitmek istersen sana yol tarifini veririm.

Şimdilik hoşçakal kardeşim berna görüşmek üzere...

heryerçamolsun
16-10-2009, 12:58
Sn.Yeşilbarış;

Fıstık çamı hakkında yapmış olduğunuz yorumlarınıza katılıyorum.Gerçekten harika bir ağaçlar.
Fıstık çamı yetiştirilmesi için vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda.Geçtiğimiz pazar günü oğlum büyük ped şişesinin içini toprak ile doldurdu ve 5 tane tohum koydu.Siz ped şişesinin altına siyah poşet geçirin dediniz.Biz bunu yapmadık acaba uygulamamız yanlış mı ?.Tohumlarımız yetişmez mi.
Fıstık camı konusunda bilgileriniz bizden fazla ise bizimle paylaşmanızı rica ederim.

Hoşçakalın görüşmek üzere...

seaa
16-10-2009, 13:29
Toprak karışımında dere kumunun olması önemli. Toprak karışımı kahverengi orman toprağı dere kumu ve torf karışımı 3/1 oranında hepsinden yapacağınız bir karışım olmalı ve tohumun ekileceği kabın ve poşetin derin olması önemli :)

heryerçamolsun
16-10-2009, 18:10
Sn.Seaa;Vermiş olduğunuz bilgiler için teşkkür ederim. Sizlerden aldığımız bilgiler doğrultusunda bizde birşeyler öğreneceğiz.Toprağa ektiğim tohumlarım filizlendi ve büyümeye başladılar.Büyümeleri için estra bir şeyler yapmam gerekirmi 20 tane çam fidelerim var.Size zahmet bilgi verirseniz sevinirim

bernacyhn
16-10-2009, 18:55
Uğur Abiciğim, Altınolukta dayımın yazlığı var küçükken çok gittim ama artık gidemiyoruz (yenge kaynaklı bazı sorunlar yüzünden). Doyurana gitmiştik biz o zaman çiğ börek yemiştik :) Hatta dayımın komşusu adanalıydı koyu adanalılar ve çok güzel konuşurlardı : Doyurana gidiyrık gözleme yiyiyrık, yiyiyrık yiyiyrık doymirık.. şeklinde anlatırlardı.

Geçen gün fırtına çıktı burada sevindim ne güzel tohumlar dökülmüşlerdir diye bugün indim aşağıya sadece bir tane tohum bulabildim. Sahilde kare şeklinde derin saksılardan var yerlerde sürünüyorlar yarın ilk fırsatta gidip onları İsteyeceğim sahiplerinden lazım değilse kullanabilir miyim diye. Tohumları biran önce çimlendirmek istiyorum. Şimdilik bu kadar yazabiliyorum daha sonra yine görüşürüz yeşille kalın:)

heryerçamolsun
17-10-2009, 14:16
Bernacım;

Elinde bulunan tohumları bir an önce ek.Fazla bekletme.Beklemeden dolayı sorunlar olabilir belki.Elinde çok tohum varsa biraz mesafeli ek.Daha sonra yer değişikliği yapmak zorunda kalırsan köklerine zarar gelmemiş olur.

Toprak çatlamaya,Tohumlar filizlenip çıkmaya başladığında insan heycanlanıyor.Çok değişik bir duygu.

Şirket bahçesine (Bahçe derken bizim şirketin çatısı botanik bahçesi gibi,çok güzel bir bahçemiz var.Mazı ağaçları,çam ağaçları,sardunyalar,leylaklar,sarmaşıklar,ufak palmiyeler,papatlar,zambaklar,çimler,otlar,yoncala r,çiçekler.Arkadaşların ektiği biberler bile var.Havuzumuz var bir sürü büyük tatlı su balıklarımız var.(Rengarek Japon balıkları) Birde bizleri ara sıra ziyarete gelen güvercinler ve serçeler var.Arkadaşların masalarında fanusların içinde japon balıkları,birde papaganımız Yakup var.Yakup neler yapıyor bir bilsen sabahları ve akşam üzeri çenesi düşüyor.Devamlı konuşuyor.Arkadaşların öğrettiklerini devamlı tekrarlıyor.Bir kaç kelimesi dersen;Hidayet'e sesleniyor,Kedi gibi mivamlıyor,Bebek gibi ağlıyor,her çeşit ıslık çalyor,Araba kornası çalıyor,Araçlara takılan park sensörleri gibi ötüyor,bazen Ambulans oluyor daha neler neler :))) ektiğim tohumlarıma sabahları toplantıdan sonra bakıyorum ne yapıyorlar bir sorun var mı diye.Şimdilik hepsi iyiler.Değişik bir duygu bu anlatmak ile olmuyor.Ellerin ile ektiğin büyümesini beklediğin bir canlıyı izlerken insan gerçekten çok mutlu oluyor.Yaşamak gerekiyor

Hafata sonu bende tohum toplamaya çıkacağım.Evimin yakınlarında 1 ağaç var.Maşallahı var.Devamlı tohum alıyorum.

Üsküdarın bazı bölgelerinde fıstık çamı ağaçlarından çok var.Fırsat bulursam yarın oralarada gitmeyi düşünüyorum.

Özellikle çocukluğumda fıstıklarını yemiş olduğum çam ağaçlarını ziyaret etmek istiyorum.

Şimdilik hoşçakal bernacım görüşmek üzere...

heryerçamolsun
17-10-2009, 14:51
Arkadaşlara duyrulur;

Fıstık çamı tohumu bulamayan arkadaşlar.İstanbul Şile yolu üzerinde Taşdelen sapağından sola giriyorsunuz.Taşdelende piknik yerleri var.Bu piknik alanına giderken yolun sağ tarafı çamlık,sol tarafı meşe ağaçlarından oluşan piknik alanları var.Girişi paralı hem piknik amaçı ile oraya gidilebilir,hemde tohum toplayabilirsiniz.

Ben bu bölgeye gitmedim.Piknik için giden ve toplayıp (Malesef tohumları )yiyen arkaşımdan öğrendim.Fıstık çamı tohumları hakkında bilgi verdiği için teşkkür ettim.Hepsini yediği için biraz ona sitem ettim.

Yediği tohum kadar,dikmesi için baskı uyguluyorum.İnşallah başarılı olurum.

Hoşçakalın görüşmek üzere...

bernacyhn
18-10-2009, 18:06
Ben de bugün tohumlardan bir tanesini kırıp yedim dayanamayıp. Kabuğu gerkeçten kalın içindekinin tadını aldım ile alamadım arası bir şey :D Buradaki ağaçların üstünde bir sürü kozalak var henüz açılmamışlar. Yemiş zamanı ne zaman onu bilmiyorum ben :D Çok güldüm kendime şimdi heheheh ne kadar zayıf olsam da yemişe asla hayır diyemiyorum bu konuda oburluğum tutuyor... Peki, bir sorum daha olacak benim her ne kadar önceki soru sayılmasa da :D O kadar yüksekteki kozalaklarda bulunan yemişleri ben nasıl tüketeceğim?

heryerçamolsun
21-10-2009, 13:40
Sevgili bernacım;

İşlerim yoğun olduğundan sana yazma fırsatım olmadı kusura bakma.

Bazen kendime bile vakit ayıramıyorum.

Hafta sonu planlamış olduğum fıstık çamı toplama düşünlerim.Yağmura ve oğlumun derslerine takıldı.Kısmet ise bu hafta hem oğlumla biraz vakit geçiririm hemde sevdiğim işi yaparım düşüncesindeyim.

Uzun zamandır sana söyleyeceğim bir şey vardı.Nihayet söyyelebilirim.Program belli oldu.

Şirketimizin yeni bir ürünü tanıtım kokteyli var.Gelen her misafirimize Çam fidanı hediye edeceğiz.Çam ve selvi(Servi) fidanlarımız geldi.Yaklaş 300 tane bir tanesini ben aldım masama koydum.
Üstüne bir nazar boncuğu astım.Bir de etiket yapıp üstüne " Yeşil bir Dünya için.sizde bir Fidan dikin" yazdım ilk başta arkadaşlar biraz makara yaptılar ama onlarında hoşuna gitti.Yavaş yavaş onların damarlarına doğa sevgisini aşılamam lazım İnşallah başarılı olurum 1 kişi bile kazansam doğa için iyi olur.
Fidanlarımız emin yerde müşterilere verilmek üzere bekliyor.

Tanıtımda vereceğimiz bu fidanları daha sonradan müşterilerimizle beraber dikmek için Orman bölge müdürlüğü ile yapmış olduğum görüşmler sonuçsuz kaldı.Elimizde bulunan fidanların ekilmesi için yer verin düşüncesiyle konuştuk aldığım cevap bizim bölgemize siz ağaç dikemezsiniz dediler.

Elimizde fidan var dikim için yer istiyoruz ama yer yok siz dikemezsiniz demek enteresan.

Verdiğimiz fidan inşallah boşa gitmez.Halbuki tanıtımdam sonra belirlenecek bir tarihte.Verilen tüm fidanların dikilmesi için bir şenlik havasına sokup bu işi çok iyi noktalamaktı.Hem iyi bir iş yapmış olacak,Ailelere ve çocuklara ağaç ve orman sevgisini gösterecektik,hemde birlik ve beraberliğimiz için güzel bir gün geçirecektik olmadı.Ayrıca bu projemiz yıl sonuna kadar sürecekti ve 1000-1500 fidan dikebilecektik.

Bize önerilen bizden 5 fidan alın biz onları ekelim ve sertifika verelim.

Ben sertifakayı alıp ne yapayım.Dosyanın içine koyup rafa kaldırıyım.Orda dursun.Oldu mu şimdi bu.Olmadı olmaz.

Ekeceğin yeri bilmeden,fidanı görmeden,topragı kazmadan,kokusunu alıp,ellerinle fidanın dikip ilk can suyunu vermeden bu iş olur mu,olmaz.

Benim bir ağacım var.Benim yerime diktiler serfiksıda var.Peki nerde nerye diktiler.Sarı çizmeli Mehmet Ağa.

Bu işler böyle yürümez hem insanlara Ormanları korun,hem ağaçları sevin diye bir sürü anlatmakla bitmez metiyeler söylüyorlar ama iş icraata geldiğinde bizim ekip biçtiğimiz düzelttiğimiz,Orman arasizine siz fert olarak dikim yapamazsınız diyorlar.Vay bey Ormanlar yanlızca onların mı biz neciyiz.Eğer bizler bu ülke için gerektiği zamanlarda üstümüzde düşen herşeyi yapıyorsak.Orman arasizi için yapılandırılmış ağaç dikilmesi düşünülen düzenlenen yerlere,bu konun uzmanları,bahcıvanları yardımlarıyla bu işlemlerin organizasyonu sağlanarak ağaçlar dikebiliriz.
Daha çok söyeyeceğim şeyler var ama seni sıkmam istemem.Bu konu beni çok üzdü.

Toplumumuzda yer etmiş ama beni sıkan şu kelime burdada malesef kendini gösterdi " Abi sen merak etme,hallederiz,biz hallederiz" kardeşim neyi hallediyorsun.

Sistemi kur,yolu göster kendi işimi kendim görürüm.Benim dikeceğim fidanı alacağım mutluluğu niye sen alıyorsun...Neyse bernacım dediğim gibi bu konu beni çok üzdü ve sinirlendirdi.Başını şişirdiysem kusura bakma.

Sen nasılsın iyimisin,neler yapıyorsun.Kaç gündür görüşemedik.
Üniversiyete hazırlık yapıyormusun,ders çalışıyormusun.
Saksılara tohum dikecektin ne yaptın,diktin mi?Her yediğin fıstık için bir tohum ekmeyi unutma.

discovery35
21-10-2009, 20:21
Ekeceğin yeri bilmeden,fidanı görmeden,topragı kazmadan,kokusunu alıp,ellerinle fidanın dikip ilk can suyunu vermeden bu iş olur mu,olmaz.

%100 katılıyorum size.. İçimi okudunuz sanki..

Sizler gibi doğayı seven insanları görmek beni mutlu ediyor.. Bu konuda iştahımı daha da arttırıyor.. Yanlız olmadığımızı bilmek çok güzel.. Bencillik almış başını gitmiş bu dünyada.. Doğayı, yeşili, çiçeği, ağacı düşünen kimse yok.. Yeşili sevmeyen insanlarıda sevemez diye düşünüyorum..

Bende kendi çapımda (yılda 100 tane kadar) tohumdan fıstık çamı üretiyorum arkadaşlar.. İlk fırsatımda bu konudaki bilgi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşacağımdan şüpheniz olmasın.. Vizeler, quizler, finaller derken internete bile zaman ayıramadığım oluyor.. Sadece arada paylaşımlarınızı okumakla yetiniyorum..

Bir arkadaş çam fıstıklarını yiyen arkadaşlarına sitem etmişti bu başlık altında. Benimde içim sızlıyor duyunca. O fıstıkları ağaçlara çevirmek bambaşka bir duygu..

Sevgiyle kalın.. ;)

Samsunlu55
21-10-2009, 22:06
Buradaki ağaçların üstünde bir sürü kozalak var henüz açılmamışlar. Yemiş zamanı ne zaman onu bilmiyorum ben :D O kadar yüksekteki kozalaklarda bulunan yemişleri ben nasıl tüketeceğim?

Aynı sorular benim içinde geçerli bende bunlara cevap arıyorum.

heryerçamolsun
22-10-2009, 10:14
Orjinal Mesaj Sahibi bernacyhn
Buradaki ağaçların üstünde bir sürü kozalak var henüz açılmamışlar. Yemiş zamanı ne zaman onu bilmiyorum ben O kadar yüksekteki kozalaklarda bulunan yemişleri ben nasıl tüketeceğim?

Sevgili berna;

Anlatmış olduğum konu beni çok üzdüğünden sormuş olduğun soruya cevap vermemişim.Dün göndermiş olduğum yazımda senin sormuş olduğun konuyu unutmuşum.Kusuruma bakma.
Biraz bildiğim ve gözlemlerime dayanarak sana cevap vermeye çalışayım.Ancak konu hakkında daha çok bilgisi olan arkadaşlar varsa,onlarında bilgileri hepimizi memnun eder.
Bahsetmiş olduğun ağaçların hepsi fıstık çamımı.Eğer fıstık çamı ise tohumlarının olması Haziran ve Temmuz aylarında başlıyor galiba.İlk önce tohum verecek kozalaklar yavaş yavaş aynı gül gibi açılıyor ve içinden tohumlar Rüzgarında etkisiyle dökülmeye başlıyor.Bazen biraz açılmış kozalaklarda ağaçlardan dökülüyor.Eylül hatta Ekim ayına kadar tohumlarını ve kozalaklarını döküyor.
Yanlız unutmaman gereken bir şey daha var.Sakın tepelerdeki kozalakları toplamak için ağaçın tepesine çıkma.
Yapı itibariyle ne kadar heybetli görünseler bile geçen zaman içinde dalları,diğer ağaçlara göre kuru kaldığından kırılma riski yüksek olabilir aman dikkat.
Konu hakkında yanlış bilgi verdiysem,arkadaşlar yanlış bilgileri düzeltirlerse sevinirim.

heryerçamolsun
22-10-2009, 10:29
Sn.Samsunlu55

Verdiğim bilgiler doğrultusunda biraz(İnşallah yanlış değildir.)Size yarayacaksa ne mutlu bana. Kozalakları toplamak için ağaça sıkarsanız aman dikkat.Tedbiri elden bırakmamak gerekir.

Görüşmek üzere hoşçakalın.

Samsunlu55
22-10-2009, 18:49
geçen zaman içinde dalları,diğer ağaçlara göre kuru kaldığından kırılma riski yüksek olabilir aman dikkat.

Okuldayken okulun yanındaki parkta bir tane fıstık çamı okulun içine büyük bir gürültüyle düşmüştü. Ağaç çok yaşlıydı kurumak üzereydi zaten rüzgarda sert esince dayanamayıp düştü. Ölen veya yaralanan yok düştükten sonra herkez birbirine kozalak atmaya başlamıştı. Kozalak savaşı:D

bernacyhn
22-10-2009, 20:36
Çok teşekkür ederim abiciğim cevap için...

Ben de çok üzüldüm inan bu olaya. İnsanları bilinçlendirmeye çalışan kişiler cahilllerden ibaret.. Yazık çok yazık insanlar ne hale gelmiş

Buradaki çamların hepsi fıstık çamı. Hani o şemsiye görünümü var ya hepsi o şekilde 1975 yılından bu yana buradalarmış. Çok yüksekler buradaki binalar 4 er katlı neredeyse dördüncü katı aşacaklar. Sapan almayı düşünüyorum kozalakları düşürmek için :D

Ben dershaaneye başladım üniversite sınavı için nisandaymış sınavımız çok uzatmadan bitecek bu dert de. İki ay karım olacak. Ben henüz tohum ekemedim. Yarın eğer fırsatım olursa aşağıya inip kazacak bir şey bulamazsam tırnaklarımla kazıp toprağı, tohumları dikmeyi pplanlıyorum.

Samsunlu55
22-10-2009, 20:47
Sapan yetmez, tüfekle düşürün:D