View Full Version : Fıstık Çamı (Pinus pinea)
Alonesmaug
15-06-2010, 22:11
bende sımdı saksılarını degıstırdım sıkıntı yapmaya basladılar dıbınden kurumlar var ınsallah komple kurumazlar
Bu mevsimde değiştirince sorun olma ihtimali yüksek.Değiştirirken kökleri dağılmamış olsa bile en uzun ortadaki kök hava almış oluyor.Umarım kurumazlar.
ilkerr54
16-06-2010, 18:03
mecburen degıstırıyorum ınsallah kurumazlar bakalım ne olcak bardakta boya gıtmıyorlar bardagın dıbıne dolandıgı ıcın kokler ıster ıstemez hava alıyor
Merhaba.
Sn. ysf14,
Fideleriniz çok güzel. Ama saplarının kararıp, buruşmaya başlaması kötü. Birkaçını kaybedebilirsiniz. Bir de hepsini ayrı ayrı kaplara, mümkünse uzun kesilmiş pet şişeye veya siyah bitki torbalarına ekin derim.
Fıstıkçamı, çok uzun havuç kök yapan Ağaçlardandır. Çiçek ekilecek kaplar onlara yetmeyebilir. Kurumaya yüz tutanlardan birini çıkarıp bakarsanız kökünün ne kadar uzun olabileceğini göreceksiniz.
Saygılar.
Haklısınız kökleri gerçekten çok uzun..O kabada yeni geçirmiştim fakat fide torbalarına dikmem daha iyi olacak gibi.En kısa zamanda alayım torbalara
teşekkürler..
Tohumlar aynı kaba veya saksıya ekilince biraz büyüdükten sonra bütün kökler birbirine dolaşıyo, daha sonra ayrı ayrı kaplara alınmak istenirse, fidanlar birbirinden ayırmak için kökleri koparmak zorunda kalınıyor.
Böylelikle kökler hava aldığı için biraz dayandıktan sonra kuruyorlar.
Tohumları ayrı ayrı kaplara ve ya fidan torbalarına ekildiğinde yaşama şansı daha fazla.
Geçen sene köyde çam ağaçlarım için şaşırtma yapıldı. Ordaki bir çiftçiden yardım istedik. Çiftçi sakin sakin toprağı kazdı fidan torbasını kestikten sonra el çabukluğuyla (hava almasın diye) hemen kazdığı yere fidanı koyup üstünü kapattı.
Birde şu önemli notu söyledi:
- Sonbaharda ekilecek fidanlar için açılan çukura su dökmeden şaşırtma olacak.
- İlk baharda ekilecek fidanlar için de açılan çukurun içine bir kova su döküldükten sonra şaşırtma yapılacak.
Bu bilgiyi paylaşmak istedim şaşırtma yapacaklar için.
Hoşcakalın
Volkan E.
24-06-2010, 02:08
umarım yanlış anlaşılmaz diyerekten bir kaç şeyi yerine oturmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
1.Yetişme açısından ülkemizin her yerinde yetişir demek doğru olmaz. Çünkü yetiştirmek istediğiniz yerdeki ekolojik özellikler bunlara engel olabilir. Fakat ışık ihtiyacı diğer çam türlerine göre oldukça yüksektir. Bunu dikkate almalıyız diye düşünüyorum.
2.Bu türümüzde genelde çimlenme engeli bulunmaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için birkaç yöntem vardır, çimlenme engelinin kaldırılmasında
a) Çizikleme yöntemi ( zımparalama )
b) sıcak suda şişirme yöntemi
c) soğuk suda şişirme yöntemi
d) sülfirik asitte bekletme yöntemi
Bu yöntemler diğer türler içinde geçerli olmak üzere, çimlenme engelinin kaldırılmasında kullanılmaktadır.
3. Bakım aşamasına gelicek olursak, Fıstık çamını budamamız gerekmektedir.ve bakım işlemlerinde gölgede kalmasını engellemeliyiz; yoksa ölümlere kadar varabilecek sorunlarla karşılaşmamız muhtemel olacaktır. son olarak şuan fıstık çamları köylülere gelir getirmesi açısından, devletin yapmış olduğu gençleştirme sahalarında tali tür olarak seçilmektedir. Bu bakıma oldukça önem verilmesi gereklidir. Çok hızlı büyüyen türlerimizden bir tanesidir.1-Çam fıstıgı nerelerde yetişir?
C: Çam fıstığı Türkiye'de çam ağacının yetiştiği her yerde yetişir.Orman müdürlükleri artık normal çam yerine orman ağacı olarak fıstık çamını dikiyor.
2-bakımı nasıl yapılır?
C: Özel bir bakımı yok ancak ilk yıllarda özel dikimlerde sulanmasında fayda vardır, yine fıstık veren ağaçlara ağaca form verme, aralama ayıklama budaması yapılır.
3-kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ?
c: Evet yetişir. Dikebilirsiniz. Hatta şiddetle tavsiye ederim. Çünki artık büyük koperatiflerde veya sitelerde yeşil alan oluşturmak için ucuz ve kaliteli bir gölgelilik için uzun vadede emeksiz ve kolay bir yatırım denilebilir. Belki yeşil alan oluşturma veya yatırım amaçlı dikimlerinde bir çok bitkinin aksine 12 yıl gibi uzun bir sürede meyveye yattığını düşünürseniz sabırsız yatırımcılar için çok uzun bir süre olabilir. Özellikle köy ağaçlandırmalarında köyler için köye geleceğe yönelik oldukça iyi bir yatırım denebilir.
k_donmez
28-06-2010, 19:18
Dallanma başladı.
hakanpurlik
01-07-2010, 17:18
alattin bey verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederim cep telefonum 0546 778 84 84 ben istanbuldayım bu bölgedeki fıstık çamı yetiştiricileriyle görüşüp size tohum fiyatları hakkında bilgi vericem görüşmek üzere.
Ali Rıza Bey ormanı için fıstıkçamı lazımdır yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla
ilkerr54
02-07-2010, 18:56
bı benım agaclarım dallanmıyor neden yaw ?
Oğuz Karsan
06-07-2010, 14:39
Merhaba.
Ali Rıza Bey ormanı için fıstıkçamı lazımdır yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla
Bu yıl ektiklerimden 100 adet ayırıyorum. 2011 de Ankaraya getirebilirim.
Selam ve saygılar
Teşekkür ederim Oğuz bey size zahmet olcak sizden ricam olcak küçük bardaklara ekmezseniz tohumları çok memnun olurum. Saygıalrımla
ilkerr54
10-07-2010, 09:32
seaa orman için 10 tane fidede benden hediye olsun nasıl ulastıracagım sıze?
ali ekber
19-07-2010, 14:04
arkadaşlar siteye yeni üye oldum. fıstık çamı çimlendirmesi hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
ali ekber
19-07-2010, 14:41
daha evvelki yazılarınızdan etkilenerek bende tohumdan fıstık çamı yetiştireyim dedim. ilk denememi geçen yıl ekim ayında kendi bahçemizde yaptım 40-50 adet çam fıstığı tohumunu doğrudan bahçemizde çapalayıp harmanladığım toprağa dikerek yaptım.ben saksı veya plastık bardak, pet şişe veya fidan poşeti kullanmadım doğrudan yetişmesini büyümesini istediğim yere ekim yaptım. ektiğim tohumları sabırla bekledim. herhangi ek sulama gübreleme vb. birşey yapmadım. haziran ayının son haftası bahçeyi gezerken bir süprizle karşılaştım. Ektiğim tohumlardan birisi yeşerip 10cm kadar boy vermişti buna çok sevindim.bahçemin çok güneş alan yerlerinde bir yeşerme olmamasına rağmen gölgelikte kalan tohum yeşermişti. Şimdiye kadar ancak bir tane yeşertmeyi başardım. Fıstık çamlarının aşırı sulamaya karşı hassas olduğunu sitenizden öğrendiğim için sulamaktan kaçınıyorum. onların sanki ormanda yetişircesine tamamen tabi koşullarda yetişmesini ve böylece tabi ortamlarda güçlenmesini hedefliyorum. Allahtan Ankarada bu sene yağmur yağışı bol oldu. Şimdiye kadar tohumdan meşe, at kestanesi, akçaağaç, vişne, badem yeşertmeyi başarmıştım. Birkeresinde de kızıl çam tohumundan yeşertmeyi başardım. Kızılçam tohumlarında ektiğim tohumlar %90 oranında yeşermişti. Bu oran Ankara iklim şartları için oldukça yüksek bir orandır. Kızılçam tohumu denememde düzenli olarak 2-3 günde sulama yapmama rağmen yeşeren tohumların tamamını kaybettim ve başarısız oldum. Bu denemem bana sulamayı abartarak tohumları kaybettiğim kanısı verdi. Kimi tohumlarıda iyi koruyamadığım için kümes hayvanları ve meraklı çocukların sökmesi sonucunda kaybettim. Sonuç olarak tohumdan fidan yetiştirme işinde başarısızım. İnşallah bu seneki 40-50 adet ektiğim fıstık çamı tohumundan bir tane yeşertebildiğim fıstık çamım sizin resimlerini gönderdiğiniz fıstık çamlarınız gibi büyürler...
ali ekber
19-07-2010, 14:47
arkadaşlar acaba doğrumu yazıyorum kimse bana cevap yazmıyor. baştada söylediğim gibi siteye yeni üye oldum. yazılarıma lütfen cevap yazarsanız bende formda yazışmak için daha hevesli olurum...
ali ekber
21-07-2010, 23:23
teşekkür ederim seaa
discovery35
22-07-2010, 10:57
daha evvelki yazılarınızdan etkilenerek bende tohumdan fıstık çamı yetiştireyim dedim. ilk denememi geçen yıl ekim ayında kendi bahçemizde yaptım 40-50 adet çam fıstığı tohumunu doğrudan bahçemizde çapalayıp harmanladığım toprağa dikerek yaptım.ben saksı veya plastık bardak, pet şişe veya fidan poşeti kullanmadım doğrudan yetişmesini büyümesini istediğim yere ekim yaptım. ektiğim tohumları sabırla bekledim. herhangi ek sulama gübreleme vb. birşey yapmadım. haziran ayının son haftası bahçeyi gezerken bir süprizle karşılaştım. Ektiğim tohumlardan birisi yeşerip 10cm kadar boy vermişti buna çok sevindim.bahçemin çok güneş alan yerlerinde bir yeşerme olmamasına rağmen gölgelikte kalan tohum yeşermişti. Şimdiye kadar ancak bir tane yeşertmeyi başardım. Fıstık çamlarının aşırı sulamaya karşı hassas olduğunu sitenizden öğrendiğim için sulamaktan kaçınıyorum. onların sanki ormanda yetişircesine tamamen tabi koşullarda yetişmesini ve böylece tabi ortamlarda güçlenmesini hedefliyorum. Allahtan Ankarada bu sene yağmur yağışı bol oldu. Şimdiye kadar tohumdan meşe, at kestanesi, akçaağaç, vişne, badem yeşertmeyi başarmıştım. Birkeresinde de kızıl çam tohumundan yeşertmeyi başardım. Kızılçam tohumlarında ektiğim tohumlar %90 oranında yeşermişti. Bu oran Ankara iklim şartları için oldukça yüksek bir orandır. Kızılçam tohumu denememde düzenli olarak 2-3 günde sulama yapmama rağmen yeşeren tohumların tamamını kaybettim ve başarısız oldum. Bu denemem bana sulamayı abartarak tohumları kaybettiğim kanısı verdi. Kimi tohumlarıda iyi koruyamadığım için kümes hayvanları ve meraklı çocukların sökmesi sonucunda kaybettim. Sonuç olarak tohumdan fidan yetiştirme işinde başarısızım. İnşallah bu seneki 40-50 adet ektiğim fıstık çamı tohumundan bir tane yeşertebildiğim fıstık çamım sizin resimlerini gönderdiğiniz fıstık çamlarınız gibi büyürler...
Kolay gelsin arkadaşım :) Çok güneş alan yerde çimlenme oranı çok düşer. Gölgeliklerde toprağı sürekli nemli tutarak çimlenme oranını arttırabilirsiniz. Başarılarının devamını dilerim.. ;)
ali ekber
22-07-2010, 16:26
sayın discovery35 foruma gönderdiğiniz fotoğraflardaki fıstık çamı fideleriniz çok sağlıklı görünüyorlar. üstelik gördüğüm kadarıyla aralarında 1-2 yıllık olanlarıda var. Ben diyebilirimki bu konuda çok başarılısınız. sizi tebrik ederim. Ben daha önceki yazımda da belirttiğim gibi ancak bir tane fıstık çamı yeşertmeyi başardım şu an 10 cm kadar boy attı. Ankara iklim şartlarında önceki başarısız denemelerim nedeniyle fıstık çamımın gelişememesi veya kurumasından korkuyorum. fıstık çamımın hayatta kalması ve yıllara meydan okuması için ne gibi tavsiyeleriniz olacak. discovery35 lütfen yardımcı olurmusunuz...!
discovery35
22-07-2010, 16:48
Fıstık çamı hertürlü toprakta yetişebilen, aşırı suyu sevmeyen bir çam türüdür. Fidanının büyümesi ve senin tabirinle yıllara meydan okuması için çok fazla emek vermen gerekmez. Çünkü zor şartlara dayanıklı bir türdür. Yeterki bulunduğu ortamda don olayıyla karşılaşmasın.. Sana yukarıda cevap yazan "seaa" adındaki arkadaşta ankaradan. Ben birkaç fıstık çamı ona yolladım ve çok sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü söylüyor ankarada.. Toprağını aşırı sulamalardan kaçın. Haftada bir sulaman yeterlidir. Bahar aylarında dibine 1 avuç küçük baş hayvan gübresi atman çok faydalı olacaktır, maksimum büyüme göstermesi açısından.. Şimdilik söyleyeceklerim bunlar..
Sayın Ali Ekber eğer yolunuz düşerse sizi Çayyolu'na beklerim ağaçlandırma sahama beklerim fıstıkçamlarını göstereceğim size
ali ekber
23-07-2010, 09:09
sayın discovery35, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. bu kış ankarada buzlanma olmaz inşallah ben kışa doğru fıstık çamı fidesinin üzerini poşet benzeri bir malzeme ile örterek donmasını engellemeye çalışacağım. birde belirli aralıklarla sulamalı ve bahar aylarında gübre vereceğim. fidanımın büyümesini görmek benim için mutluluk kaynağı oluyor, onu çook sevdim...
ali ekber
23-07-2010, 09:15
sayın seaa davetinizi memnuniyetle kabul ederim. ağaçlandırma sahanızdaki fidanları görmek için sabırsızlanıyorum. özel mesajla adresinizi verirseniz gelmeye çalışırım. belki ağaçlandırma çalışmalarınıza naçizane katkılarım da olur...
Acarextt03
26-07-2010, 13:17
Nacizhane :
Bende bu konuya merak salıp geçen sene Taksim Gezi Parkının içinde
deli gibi 20-30 tane çam fıstığı tohumu arayıp bulmuştum...
Yanılmıyorsam geçen sene Temmuz ayında viyollere diktim...
30 taneden yaşayan sayı : 3 yani başarı = % 10...
Yaşayan bu üç tane saçak altına gelen 3 tane...
Kural 1 : 3 - 4 aylık olana kadar en erken 2 haftada bir sulama...
Kural 2 : Doğa da en kolay çimlenen türler olmasına karşın,
sadece en güçlü tohumların ayakta kalma özelliği var....
Yani bazı arkadaşların " Şu kadar ektim 1 tane kaldı." Demesi kimseyi üzmesin...
Yalnız dikkat edin elinizdeki türünün en nadide ve güçlü bitkisi...
Ona iyi bakın...
Sağlıcakla kalın...
discovery35
27-07-2010, 19:03
Nacizhane :
Bende bu konuya merak salıp geçen sene Taksim Gezi Parkının içinde
deli gibi 20-30 tane çam fıstığı tohumu arayıp bulmuştum...
Yanılmıyorsam geçen sene Temmuz ayında viyollere diktim...
30 taneden yaşayan sayı : 3 yani başarı = % 10...
Yaşayan bu üç tane saçak altına gelen 3 tane...
Kural 1 : 3 - 4 aylık olana kadar en erken 2 haftada bir sulama...
Kural 2 : Doğa da en kolay çimlenen türler olmasına karşın,
sadece en güçlü tohumların ayakta kalma özelliği var....
Yani bazı arkadaşların " Şu kadar ektim 1 tane kaldı." Demesi kimseyi üzmesin...
Yalnız dikkat edin elinizdeki türünün en nadide ve güçlü bitkisi...
Ona iyi bakın...
Sağlıcakla kalın...
Kardeş selamlar. Fıstık çamına insanların ilgisinin giderek artması beni sevindiriyor. Birkaç şey söylemek istiyorum. %90 verimle filizlendirme yapabilmekteyim bu güzel ağaçların tohumlarını. Ve çok az bir kayıp ile ağaca çevirebilmekteyim. % 80 kadarını büyütüp yaşatabiliyorum. Bu verimi yakalamak için toprağın yumuşak (mümkün olduğunca taşlardan arındırılmış ve mümkünse kumlu toprak olması) tutulması, tohumların toprağın yarım cm altına yatay olarak yerleştirilmesi (tohum göründü görünecek şekilde), filizlenme tamamlanıncaya kadar sık sık ama azar azar toprak devamlı nemli olacak şekilde sulanması gerekmektedir. Bunların yanısıra iklim, ekim mevsimi, nem vb faktörler çok önemlidir. İklim olarak bildiğin gibi akdeniz iklimi fıstık çamı için en idealidir. En iyi oran yakalayabileceğin mevsim ise sonbahardır ve ekim-kasım aylarıdır. Yağmurların ilk başlamasıyla ekilen tohumlar havada nemin artmasıyla ve toprağın sürekli nemli tutulmasıyla tek tek kendilerini gösterirler. Farklı coğrafi koşullarda (örn istanbulda) en uygun ekim zamanı nedir dersen; sıcaklığın 20 derecelerin altına düştüğü ve yağmurların başladığı vakit en uygun ekim zamanıdır fıstık çamının. Filizlenme tamamlandıktan sonra hangi yaşta olursa olsun en geç haftada bir sulama yapılmalıdır. Fıstık çamı çok su sevmez evet ama 2 hafta sulama yapılmazsa özellikle akdeniz ikliminde toprak çok kurur ve altlardan başlayarak fidanda kurumalar başlar.
Yani kural: Filizlenme tamamlanıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulmalı, filizlenme bitince en geç haftada bir sulanmalı fakat aşırı sudan kaçınılmalıdır..
Bu şartları sağladığın takdirde %10 dan 80-90 lara çıkacağından süphen olmasın..
discovery35
27-07-2010, 19:10
Arkadaşlar, ağustosta askere gitmem nedeniyle 3 senedir titizlikle büyüttüğüm fıstık çamlarımı ve tek tek kendi ellerimle kendim için topladığım tohumlarımı satıyorum. Buyrun ilanlarımın linkleri:
FISTIK ÇAMI FİDANLARI:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21782
FISITK ÇAMI TOHUMLARI:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21805
Artık Ankara'da fıstıkçamlarını yetiştirmeye uygun bir iklim var ağaçlandırma sahamda birden fazla sayıda ağaçla nadir türlerden birisidir fıstıkçamı
2 poşet fıstık kozalağı operasyonla alınmıştır :)
ali ekber
20-08-2010, 13:09
merhaba seaa kolay gelsin. kozalakları nereden aldın?
Saolun Ali bey kozalakları İstanbul Levent te topladım ;)
ilkerr54
27-08-2010, 01:17
bendede 400 tane kadar var sonbaharda bırazını ılk bahardada bırazını ekicem :D
Saolun Ali bey kozalakları İstanbul Levent te topladım ;)
merhaba,
ben mesajı doğru yere mi yazıyorum bilemiyorum. bu sene eylül ayında fıstık çamı tohumları ektim. bugün tarihi itibarı ile 20 kadar tohum çimlendi:) bu tohumları plastik saksılara dikmiştim. köklerinin kıvrılmaması için ne kadar bir süre sonra daha büyük poşetlere almam gerek.
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
plastik bardaklar demeyi unutmuşum:)
toprağını dağıtmadan plastik bardağın altını keserekten büyük bir saksıya alın toprağı suyu fazla tutmasın yoksa kökleri çürür
dört sene önce bir yardım kuruluşu için satılan fıstık çamlarından bir adet almıştım.minik bir fidandı.dört yılda pek gelişme kaydetmedi.yaprakları kuru kuru.cılız gidiyor bir türlü büyümüyor.ne yapabilirim.
yağmurlar başladıktan sonra hayvan gübresini çukurun etrafına dökün ama fazla olmasın.
bernacyhn
10-10-2010, 18:19
Ben de az önce bim poşetini bir saksıya geçirip üstüne toprak doldurdum ve tohum ektim. Yeteri kadar büyüklüğe ulaştığında saksıdan çıkarmak ve toprağı dağılıp kökü hava almasın diye yaptım ama poşet ile doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilemiyorum. Böyle bir deneme yapmak istedim.
artemisia10
13-10-2010, 21:11
Ben de sadece bir tanesini yaşatabildim olsun seneye artık... Şimdi onu sağ salim doğaya kavuşturmam gerekiyor :)175002
Alonesmaug
21-10-2010, 19:00
İşte 11 aylık fıstık çamlarım.Artık bahçeye dikilcek boyuta geldiler.Saksısından toprağıyla çıkarıp Altınoluk'taki yazlığa dikmeyi planlıyorum.Sizce hangi ayda bahçeye dikmek uygun olur ?
Mehmet Can
21-10-2010, 22:12
Sayın Alonesmaug içinde bulunduğumuz ayda dikim yapabilirsiniz.
Alonesmaug
22-10-2010, 23:48
Sayın Alonesmaug içinde bulunduğumuz ayda dikim yapabilirsiniz.
Yazmayı unutmuşum ben ancak şubat sonu ilkbahar başı gibi gidebilirim yazlığa,acaba o aylarda diksem problem olur mu? Bir de 11 aylık bir fidan için durumları nasıl acaba?
Yorumlarsanız sevinirim.Teşekkürler. :)
Mehmet Can
23-10-2010, 17:32
Aslında yağmurun az yağdığı yaz ayları hariçinde her zaman dikebilirsiniz. Yazın yapılan dikimlerde ise sulamaya dikkat ederseniz sorun çıkmaz.Dikimde dikkat edilecek asıl önemli olan fidanın köküyle toprağı birbirinden dağıtmadan dikmek. Fidanınızın gelişimi güzel ama tahminlerime göre az güneş alan biyerde zannedersem. Gelişiminde bir eksiklik var.Birde fidanın sık sık yerini değiştirmeyin.
Alonesmaug
24-10-2010, 13:04
Aslında yağmurun az yağdığı yaz ayları hariçinde her zaman dikebilirsiniz. Yazın yapılan dikimlerde ise sulamaya dikkat ederseniz sorun çıkmaz.Dikimde dikkat edilecek asıl önemli olan fidanın köküyle toprağı birbirinden dağıtmadan dikmek. Fidanınızın gelişimi güzel ama tahminlerime göre az güneş alan biyerde zannedersem. Gelişiminde bir eksiklik var.Birde fidanın sık sık yerini değiştirmeyin.
Yorumun için teşekkürler.Son 4 aydır hiç ilgilenemedim neredeyse sulamadım bile.O yüzden gelişiminde 1-2 aksaklık olmuş olabilir ancak saksı boyutuna göre fena da gelişmemiş.Umarım ileride büyük ağaçlar olurlar.En büyük hayalim 15-20 yıl sonra büyük hallerini görebilmek.:cool:
bernacyhn
24-10-2010, 13:19
Sayın alonesmaug, Ayvalıkta oturduğum sitenin bahçesinde 30 lu yaşlarda fıstık çamları var. Ben de onları gördükçe sizin hissettiğiniz duyguları yaşıyorum. Benim çamlarım da bu kadar büyüyecekler mi diye düşünmeden edemiyorum :)
Alonesmaug
24-10-2010, 14:12
Sayın alonesmaug, Ayvalıkta oturduğum sitenin bahçesinde 30 lu yaşlarda fıstık çamları var. Ben de onları gördükçe sizin hissettiğiniz duyguları yaşıyorum. Benim çamlarım da bu kadar büyüyecekler mi diye düşünmeden edemiyorum :)
Sayın bernacyhn , biraz bakım ve biraz da şansla o kadar büyüyebilirler.İlerde o ağacın yanından geçerken bi zamanlar elimde tohumdu diye düşünmenin vereceği mutluluğu hiçbirşeye değişmem.Hele bi de o ağaca kuşlar falan yuva kurarsa daha bir gurur duyarım :p
bernacyhn
26-10-2010, 22:38
Size kesinlikle katılıyorum, alonesmaug. Burada hayatımda görmediğim kuş türlerini gördüm çamların dallarında. Çok ama çok heyecan verici. Bir canlının bir canlıya yuva oluşu ve her iki tarafında çok mutlu olduğu bir doğal düzen var ve bu doğal düzene hayranlığım gün geçtikçe artıyor.
k_donmez
28-10-2010, 20:46
Büyüyor ve dallanıyorlar. Artık onlar minik birer fıstık çamı modeli. Bu kışı dışarıda ve saksıda geçirecekler. Umarım donmazlar.
bernacyhn
28-10-2010, 20:57
Sevgili K_Donmez, umarım sizinler beraber nice yaşlar devirirler:)
k_donmez
28-10-2010, 21:02
Sayın Bernacyhn,
Teşekkür ederim:p
Alonesmaug
29-10-2010, 19:38
Büyüyor ve dallanıyorlar. Artık onlar minik birer fıstık çamı modeli. Bu kışı dışarıda ve saksıda geçirecekler. Umarım donmazlar.
Bu kış onların saksıda son kışları olur umarım.Dikilecek boya gelmiş keratalar;)
Ormanımdaki yavrular bayram ediyorlar yağmur rekoru kırıldı 5000 ağaç kurtuldu buna Fıstıklar da dahil :)
k_donmez
29-10-2010, 21:13
Bu kış onların saksıda son kışları olur umarım.Dikilecek boya gelmiş keratalar;)
Gelecek kış kalıcı yerlerini bulacaklarını umuyorum. Eğer kendime ait bir yere dikemezsem diğer birkaç ağaç fidanı ile birlikte Sayın Seaa'nın Ali Rıza Bey Ormanına gidebiliriz.
Alonesmaug
31-10-2010, 12:08
Ormanımdaki yavrular bayram ediyorlar yağmur rekoru kırıldı 5000 ağaç kurtuldu buna Fıstıklar da dahil :)
Bu çok iyi bir haber.Yağmurun çok olması sebebiyle oturduğum apartmanın bahçesinde adım başı tutmuş ağaç fidanları görmek mümkün.Uzmanlar bu sene çok yağmur olacak çekirdekleri çöpe değil doğaya atın demişlerdi yaz başı,demek ki haklılarmış.Aralıksız yağan yağmur sebebiyle kaldırımlar bile yosun tutmuş durumda heryer yemyeşil :D
biyologist
06-11-2010, 05:36
Merhaba sevgili arkadaşlar, bir süre önce okulumuza dikmek için bir ilan yayınlamıştım. Aradığım fidanları buldum ve bir hayırsever arkadaşımız belli sayıda fıstık çamı gönderebileceğini söyledi. Şimdi sizden isteğim bu fidanları nereye dikmeliyim. Okulumuzda en müsait yer okulumuzun arka bahçesindeki boş alan. Ancak çok fazla güneş almıyor. Gelişmesinde bir sorun olur mu?
Sorularımı sıralayıp sizi sıkmak da istemiyorum ancak birkaç öneri de almak istiyorum. Örneğin dikim için kaç cm kuyu açmalıyız? Altına gübre vs koymak gerekir mi? Duvar ile ve kendi aralarında kaç m mesafe olmalı? Bir de ne kadar sık aralıklarla sulama yapılmalı? Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. İyi ki varsın agaclar.net. Saygılarımla...
Edit: Şurda (http://www.agaclar.net/?t=13963&id=showthread) güzel bilgiler vardı. Bunun dışında ne önerirsiniz? Aralık mesafesi hakkında vs?
Fıstıkçamlarını güneşli yere dikiniz bu çok önemli. Fidan poşetini biraz geçecek şekilde çukur kazınız. Çukurun dibine asla gübre atmayın. Can suyu verin diktikten hemen sonra. Fazla sulamayı gerektirmez fıstıkçamı
bernacyhn
06-11-2010, 20:55
Ben de geçenlerde balkonumda duran kozalaktan dökülen tohumları ayıklıyordum ki bir de ne göreyim tohumlar kendi kendilerine açılmaya kök salmaya başlamışlar. Bir tanesini toprağı bir poşetin içinde olacak şekilde saksıya ektim. Ki toprağa alırken kökleri hava almasınlar diye. Diğerlerini de gizli gizli sitenin bahçesindeki güzel güneş alan yerlere gömdüm. Burdaki insanlar onlardan para kazanıyorlar. Kilosu 50 tl ye varıyormuş. Gelecek nesillere geçim kaynağı olsun büyük şehirlere taşınmasınlar umuduyla hepsini birer birer ait oldukları yere yerleştirdim. Umarım insanlar duyarlı olurlar. Be elimden geldiğince koruyacağım onları. Çünkü bir tohum ağaç olduğunda ömrü boyunca binlerce canlıya yuva oluyor. Kuşlara böceklere sincaplara ve bilmediğim başka hangi canlılara. Bir de buralarda temiz su bulmak iyice zorlaştı. Çünkü su kaynaklarını hızla tüketti insanlar. ve ben de ağaçların temiz su ürettiklerini (bunun dışında birçok güzel şeyin kaynağı olduklarını) bildiğimden, elimden geldiği kadar onları üretmeye ve büyütmeye çalışıyorum.
bernacyhn
09-11-2010, 15:10
Saksıya gömdüğüm tohum çimlendi. Kafasını topraktan çıkarmak üzere. Bir canlı daha doğdu dünyaya :) Uzun yıllar yaşaması dileğiyle...
biyologist
09-11-2010, 20:36
Güneş alan bir yer buldum, yalnız gelen fidanlar poşette değildi, kökler açık. Yarın dikmeyi düşünüyorum. Poşet tüplerde olmadığı için zarar eder mi? Bir de dikilecek yerin toprağı ile ilgili bilmem gereken birşey var mı? Çimenlik bir alan, üstteki çimenlik alanı temizleyip toprağı yumuşatmalı mıyım? İlk aşamada yerine çabuk alışması için ne yapabilirim. Teşekkürler.
biyologist
10-11-2010, 22:39
Fidanları diktim, cansuyunu verdim. Yerine alışması ne kadar sürer ?
Şu anda ne yapmam gerekir? Gübreleme veya sulama gibi...
Fidanların etrafını çevirmeli miyim? Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun, tutmalarını çok istiyorum, en büyük yardımcım sizlersiniz.
HomeWork
11-11-2010, 07:12
Benim fıstık da çıktı. Ancak kışı nasıl geçireceğiz bilmiyorum.
bişey olmaz pinus pinea ya sen onu saksıya dik ve güneş alan pencere önüne koy.
İlk baharda 1000 lere varan fıstık tohumları viyollerde tüplerde fidan olacak :)
biyologist
14-11-2010, 20:42
Lütfen okul bahçesine diktiğim yavru fidanlar için bana biraz akıl verin. Ölmelerini istemiyorum......
bernacyhn
15-11-2010, 13:21
Ne güzel ben de tohumları çimlendirip dikeceğim sitenin içindeki toprak alanlara :)
k_donmez
15-11-2010, 15:10
Sayın Biyologist
Köklerin hava almalarını engelleyecek şekilde toprağı sıkıştırdıysanız gerisini toprağa bırakacaksınız. Başarabilenler yaşar.
biyologist
16-11-2010, 09:10
Sayın k_donmez, cevabınız için teşekkür ederim. Evet sıkıştırdım ve cansularını verdim. Ancak benim bilmek istediğim başka ne yapabilirim. Örneğin ne kadar aralıkta sulamalıyım, herhangi bir gübre vs vermeli miyim? Bir de kuş vb canlılardan korumak için kafes gibi birşey yapmak istiyorum ne önerirsiniz? Tekrar teşekkür ederim.
k_donmez
16-11-2010, 20:27
Sayın Biyologist
Bu mevsimde sulama gerekmez. Doğal gübreyi bahara girerken bolca verebilirsiniz. Kuş vb. canlılar çamlarınıza zarar vermez, korkmayın. Biraz zamana bırakın. Çocukların koşup oynadığı bir alansa, çevresine 3 tane tahtayı çakıp, aralarına ip gerdirerek koruyabilirsiniz.
biyologist
17-11-2010, 00:38
Çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız. Dediklerinizi yapacağım.
Alonesmaug
17-11-2010, 12:50
Ben fıstık çamlarımı hiç içeri almadım.Hep balkonda büyüttüm ki soğuğa alışsınlar.Bence siz de dışarda bırakın fidanınızı.
Sevgi Durul
21-11-2010, 21:19
Benim çamlarım, (Kardeşimin hediyesi)
181010
181011
181012
Bunlar fıstıkçamı değilki :)
Sevgi Durul
21-11-2010, 21:46
Peki ne? Cinsini biliyorsanız yazar mısınız?
bernacyhn
30-11-2010, 16:36
Bayram için İstanbul'a geldiğimde ortaboy saksılarımdan birine poşet geçirip içine toprak doldurmuştum. Toprağın bir-iki santim altına da bir adet tohum ektim. Dün akşam aklıma geldi ve çimlendi mi diye baktım. Görünür de bir şey yoktu ama gölgede olduğu için tutmamıştır diye toprağı üstünden çok az bir şey açıp baktım, tedbiri elden bırakmadan. Bir de ne göreyim, dünyalar güzeli bir filiz başvermiş tohumdan. Nasıl sevindim anlatamam. Kökü o saksıyı doldurana kadar büyür inşallah ve sitemizin bahçesine dikerim. Her ne kadar yaprakları döküldüğü için kesilmesini isteyecek olsalar da buradaki katiller, ben ağacım için savaşmaya hazırım.
Douglas Fir
01-12-2010, 08:57
Evet, bunların fıstık çamı olmadığı kesin. Servi de değil. İbreliden çok yapraklı bir bitkiye benziyor.
Douglas Fir
01-12-2010, 09:58
Ayrıca acizane bir şey daha ilave etmek isterim. Genelde çamlar için doğal gübre tavsiye olarak verilmekte. Koyun gübresi pek ibrelilere uygun değil. Onun yerine hümik asit ve dengeli sıvı ya da suda çözülen kristailze gübreler daha faydalı olacaktır. Ancak uygulama sırasında ASLA doz aşımı yapılmamalı ve minik fidelerde sıvı gübre seyreltilerek verilmelidir.
çam fıstığı her ortamda yetişir küçükken biraz narin olur
http://www.canmakmakine.com/?Lang=TR&SyfNmb=1#location1
ilkerr54
26-12-2010, 08:01
bende bugun bır kactane dıkıcem bakalım sonuc ne olcak
bende bugun bır kactane dıkıcem bakalım sonuc ne olcak
Tohum mu yoksa fidan mı?
ilkerr54
03-01-2011, 10:57
tohum ekecem
ilkerr54
16-01-2011, 09:01
bunlarda benım agaclarım
zzeynepp
17-01-2011, 12:32
arkadaşlar benim alışveriş sitesinden geçen sene aldığım f.çamı fidanı bu sene kışa doğru sarardı iğneleri kuru çam gibi oldu ne olmuş olabilir saksısı küçük bu arada ist.de oturuyorum.çam güneye bakan balkonda diktilten sonra birkaç santim boy verdi şimdi öyle kurumuş gibi duruyor ne yapmalıyım yapılacak birşey kaldıysa bana acilen yardım lütfen çok acill
bernacyhn
17-01-2011, 15:41
Sevgili Zzeynepp, saksısı küçük olduğu için tabiri caizse bunalıma girmiş olabilir, benim üç adet fistık çamım yanlarında olmadığımdan dolayı saksılarını değiştiremediğim için kurudular. Tamamen kurumadıysa saksısını değiştirmende fayda var, diye düşünüyorum.
Çamınızı torf ve perlit karışımı olan yeni daha büyük bir saksıya dikiniz ağacınız toparlanacaktır
Bunlar fıstık çamı mı? Bana fıstık çamı gibi geldi.
Fıstık çamı yanındakiler mersin mi?
Yanındakiler neler bilmiyorum sevgili nariçi :) Eşim apartmanımızın bahçesine 3 tane dikmişti bu çamları ama ne çamı olduğunu bilmiyordum. Bugün dikkatimi çekti. Bahçe çok karışık ve köhne, arada bir eşimle toparlıyoruz ama bizden başkası ilgilenmediğinden çok kısa sürede yine çer çöp doluyor malesef :(
Fıstıkçamlarım tuttu yeni yavrular lazım :)
Fıstık çamlarının sık dallı oval forumundan başka ilk yıllarda bir farkı yok. Yani ben dikeli 15 yıl oldu hala kozalak yok.
Sevgili dudi ben o yandan gözükenleri sanki mersin yapraklarına benzetmiştim. teşekkürler.
Bunlar fıstık çamı mı? Bana fıstık çamı gibi geldi.
DUDİİİİ...!
Fotoğraftakiler elbette fıstık çamı aralarının çok yakın olduğunu düşünüyorum şu anda yer değiştirmenin tam zamanı pek bahara bırakmadan toprağın tavlı olduğu bir gün bu garipleri aralarını açarak sıraya sok olurmu? Fotolar yanıltmış olabilir mesafeler iyiyse diplerini temizle ve su çukuru oluştur olurmu? Köhne bahçe yoktur bakımsız bahçe vardır. Sizi toplantıdan hatırlıyorum enerjik ve iddaalı olduğunuzu biliyorum. Bir problem olursa yaz yardımcı olalım. Takiptesin ona göreee.:D:D
Kolay gelsin...
Saygılar..
Peki sevgili Cemal.S :D Bel fıtığı var. Olmasa o bahçeyi temizlemem kolay olacak ama temizlemeye kalkınca belim tutuluyor. Enerji var ama işte vücut sınırlandırıyor enerji kullanımını :D
Mesafeleri iyi, aralarında epey mesafe var. Dört metrelik bahçe boyunun iki köşesindeler. Tutmaz diye hepsini diktik. Hepsi tuttular :) Diplerini temizleyip su çukuru yapayım. Bunu bilmiyordum. Uyardığınız iyi oldu. Öğrenmiş oldum, teşekkür ederim.
ilkerr54
22-01-2011, 15:51
bu mevsımde tohum ekılır mı .?
bernacyhn
22-01-2011, 16:56
Benim ektiğim tohum tuttu ama başını topraktan dışarı çıkaramadan İstanbul soğuk yaptı, o yüzden de çürüdü. Saksıyı, evin diğer odalarına göre serin ama dışarıya göre ılık bir odaya alıp tekrar deneyeceğim. Hava sıcaklıkları yükselince balkona çıkarırım.
Merhabalar,
Bu konuda uzun zamandır yeni mesaj olmamış.
Birkaç sorum olacaktı. Bilgisi olan bir arkadaş yanıt verebilirse çok müteşekkir olurum.
Forumun eski sayfalarına baktım ancak göremedim. Fıstık çamının verimi nispeten yüksek olan bir cinsi varmıdır?
25 dönüm kadarlık bir alanımı fıstık çamı yetiştirmeye ayırmayı planlıyorum. Forumda bazı arkadaşlar 22 yılda dahi hiç verim almadıklarını belirtmişler, böyle durumlar istisnaidir diye umuyorum.
Normalde yerini sevmeyip çok sayıda ağacın verim vermemesi durumları yaşanabilirmi?
saygılar, iyi günler herkese.
ilkerr54
24-01-2011, 18:47
ben urun alımları uzun yıllar suruyor dıye bılıyorum ... guzel bır yontem berna hanım bende ole yapıcam
bernacyhn
24-01-2011, 19:43
Hepimize başarılar o zaman İlker Bey :)
Arkadaşlar, elinde 1000-1100 adet gibi çam fıstığı fidanı olan arkadaşlar varsa temas kurmak isterim.
iyi günler..
Douglas Fir
27-01-2011, 08:57
Merhabalar,
Bu konuda uzun zamandır yeni mesaj olmamış.
Birkaç sorum olacaktı. Bilgisi olan bir arkadaş yanıt verebilirse çok müteşekkir olurum.
Forumun eski sayfalarına baktım ancak göremedim. Fıstık çamının verimi nispeten yüksek olan bir cinsi varmıdır?
25 dönüm kadarlık bir alanımı fıstık çamı yetiştirmeye ayırmayı planlıyorum. Forumda bazı arkadaşlar 22 yılda dahi hiç verim almadıklarını belirtmişler, böyle durumlar istisnaidir diye umuyorum.
Normalde yerini sevmeyip çok sayıda ağacın verim vermemesi durumları yaşanabilirmi?
saygılar, iyi günler herkese.
Sayın Anubis,
Fıstık çamının en yoğun bulunduğu yöreler İzmir-Bergama ve Aydın-Koçarlı ilçeleridir. Dolayısıyla en çok Ege bölgesi'nde yayılım gösterir. Marmara bölgesinde de görülebilmektedir. Yatırım yapmadan önce bu bölgede fıstık çamından iyi verim alınıp alınmadığını etraflıca araştırın isterseniz ki sanırım siz bu projeyi Bursa için düşünüyorsunuz. Ayrıca bunu dene-gör yöntemiyle yaparsanız yıllar alabilir. Herşey gönlünüzce olsun...
Oğuz Karsan
27-01-2011, 12:03
Merhaba.
Sn. Anubis,
Balıkesir, Altınolukta ve Çanakkale, Bayramiçte de Fıstıkçamı diktim. Yaklaşık 2000 adet. Bazıları bozuldu yerine yenilerini diktim. Sağlıklı gelişiyorlar. Resimlerini galeride görebilirsiniz. Burada da olacak.
Altınoluğa diktiğim çamlar 8. senede kozalak verdi. Şu an 11 yıllık boyu 13 m civarında. Çanakkaledekilerin 5. yılı ancak benim boyuma geldiler. Daha çabuk büyümesi için eski hayvan gübresi verebilirsiniz.
Bence en dayanıklı ağaçlardandır. Soğuğa ve susuzluğa dayanıyor.
Saygılar
ilkerr54
28-01-2011, 16:20
teşekkürler berna hanım
Oğuz bey diktiğiniz ağaçlarınız altın olsun sizi gönülden tebrik ederim
Çınarmunarı
08-02-2011, 11:43
Arkadaşlar bir sohbet sırasında Muğla'da fıstık çamının aşılısını ürettiklerini duydum.Aşılı fıstık çamı olabilir mi?
HomeWork
08-02-2011, 13:02
Arkadaşlar bir sohbet sırasında Muğla'da fıstık çamının aşılısını ürettiklerini duydum.Aşılı fıstık çamı olabilir mi?
Niye olmasın, belirgin bir üstünlüğü olan fıstık çamınız varsa, bu ağacı çoğaltmak için kullanıla bilir diye düşünüyorum.
Çınarmunarı
18-02-2011, 19:46
Arkadaşlar ben fıstık çamının aşılama yolu ile çoğaltılamadığını yani aşıya gelmediğini biliyorum. Tohumdan ekilen fidanlar 10 -15 yılda(bizim bölgede) verime yatıyor. Eğer aşı yapılabilirse bu süre çok daha kısalabilir.Onun için Muğla ili civarlarında fıstık çamının aşılanabildiğini duydum . Ama konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşamıyorum.Bilgisi olan arkadaş var mı acaba?
Bunlarda benim ağaçlarım forumu keşfetmeden önce ürettiğim çamların yalnız birkaç sorum var resimdeki küçük çamlar yaz sonu diktiklerim ve çıktlar büyükler ise birkaç senelik ve aralarındaki küçük ise 1.5 senelik, saksılarıda en son yaz sonu büyüttüm fakat sizinkilere baktığımda bol iğneliler **** boyları çok uzamış ama bendekilerin boyları bir türlü uzamıyor iğneleri uçlarda var gerisi gövde olmuş ve yeni diktimlerimin gövdeleri kırmızımsı renkte sizdekiler öyle değil nedendir bu fark.
discovery35
20-03-2011, 10:04
Sayın alpayx, yeni diktiklerinizin gövdelerinin kırmızımsı olması normaldir. Ufakken odunsu yapıya sahip olmadıklarından hafif kırmızımsı olur. Kırmızının tonu ise yerinizin iklimi, sıcaklığı, toprağının cinsi ve içeriği, nem vb.şartlarla belirlenir. Kahverengi renge odunsulaşma başlayınca geçmektedirler. O da 1 seneyi bulabilir..
Büyük fidanınızın iğne yapraklarının az ve sadece uçlarda olası ise fidanınızın yaşının ileri olduğunu göstermektedir. Fıstık çamları belli yaşa geldiklerinde ana gövdelerindeki iğne yaprakları dökerler ve sadece dallarının uç kısımlarında iğne yapraklar kalır.. Bir fıstık çamının ana gövdesinde hala iğne yapraklar var ise bu fidanın henüz fide olduğunu yani yaşının çok küçük olduğunun işaretidir. Bu çok normal bir durum..
discovery35
20-03-2011, 10:13
Ben zannetmiyorum.. Eğer böyle birşeyi bulmuşlarsa da bence hiçbir gereği yok..
discovery35
20-03-2011, 10:14
Merhaba.
Sn. Anubis,
Balıkesir, Altınolukta ve Çanakkale, Bayramiçte de Fıstıkçamı diktim. Yaklaşık 2000 adet. Bazıları bozuldu yerine yenilerini diktim. Sağlıklı gelişiyorlar. Resimlerini galeride görebilirsiniz. Burada da olacak.
Altınoluğa diktiğim çamlar 8. senede kozalak verdi. Şu an 11 yıllık boyu 13 m civarında. Çanakkaledekilerin 5. yılı ancak benim boyuma geldiler. Daha çabuk büyümesi için eski hayvan gübresi verebilirsiniz.
Bence en dayanıklı ağaçlardandır. Soğuğa ve susuzluğa dayanıyor.
Saygılar
Gönülden tebrikler.. Çok güzel bir iş başarmışsınız..
bernacyhn
20-03-2011, 16:04
Balıkesir Ayvalık'ta ev değişikliği sayesinde kocaman bir bahçemiz oldu. Ev kira olmasına rağmen ağaç mirastır, deyip öteki evde saksıda çinlendirdiğim fıstık çamı filizimi toprağa geçirdim. Mevsimi midir bilmiyorum ama büyük bir hevesle diktim güzeller güzeli fıstığımı. Umarım upuzun bir ömrü olur. Nicelerine yuva, nicelerine gölge olur. Toprağıma armağan olsun :)
ali ekber
20-03-2011, 17:05
sayın alpayx fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla fıstık çamı fidanlarınızı saksı içerisinde büyütmeye çalışıyorsunuz. Bu durum fidanlarınızın gelişimini olumsuz yönde etkiler. Eğer sağlıklı bir şekilde gelişmelerini istiyorsanız bahçenizde uygun aralıklarla toprağa dikmelisiniz. Çam fıstığı fidanları saksıda veya ev içerisinde beklenen gelişimi gösteremez. Onların doğal gelişim alanları ormanlar veya geniş bahçeler olmalıdır.
artemisia10
20-03-2011, 17:21
Konuyu yeterince inceledim ama tam olarak anlamadığım bir şey var genelde tohumlar doğal ortamlarında sonbaharda olgunlaşıp döküldükleri yerlerde çimlenmeye başlıyorlar yani tohumları direk toprağa ekmek istediğimizde bu dönemler de ekmemiz gerekiyor? ilkbaharda direk topağa ektiğimizde yaz sıcağına dayanamayacağı yazılmış yani bu aylarda genelde fide poşetlerinde yetiştirmeye mi çalışmalıyız? Baharda direk bahçeye ekip yetiştiren var mı acaba kökleri çok hızlı uzuyor acaba sıcaklığı tolere etmesi bu sayede mümkün olmaz mı?
Mete Dundar
20-03-2011, 18:11
Benim de balkonumda baktığım 2 tane fıstık çamım var,3 yaşındalar bakamadığım için fazla büyümediler.fotoğrafları yüklemeye çalıştım,başarabildimmi bilmiyorum.
Mete Dundar
23-03-2011, 21:49
Bunlar da benim fıstık çamlarım,3 yaşındalar ama pek iyi bakamadım.
Oğuz Karsan
24-03-2011, 13:47
Merhaba.
Sn. Mete Dundar,
Esasında sağlıklılar. Sadece saksıları küçük daha doğrusu derin olmalı. Direkt toprağa dikin göreceksiniz birkaç sene içinde boyunuza geleceklerdir.
Saygılar
Zeytin agaci
03-04-2011, 09:55
Merhaba
Gecen sene Ekim ayinda elime bir fistik cami kozalagi gecti. Ancak tamamen kapali ve yesil renkte. Zamanla acilir düsüncesiyle balkonun bir kenarina koydum. Hic bir degisim olmayinca, bu sene Subat ayinda topraga gömdüm. Bu güzel cam kozalagina yazik mi ettim? Zararin neresinden dönülse kardir diyerek, önerilerinizi bekliyorum.
Günleriniz aydin olsun.
artemisia10
03-04-2011, 10:16
Bence kozalağı çıkarın güneşe koyun hemen açıldığını göreceksiniz.
çam ağacımın boyunu uzatmak için bir şey yapabilirmiyim? iğneleri uzun olursa boyu kısa olur dediler. iğmelerini kessem boyu uzarmı?
Soranlar oluyor diye buraya da yazayım. Ayrıca belki "acemi"ler bölümüne de aday olurum :)
Tohumların kabukları sert, bunları inceltmek gerek. Zımparalanabileceği ya da çatlatılabileceği forumda bir yerlerde yazıyor. Evde zımpara yok diye çatlatmayı denedim. Bende de 1 avuç tohum vardı. Ama fazla çatlayanlar oldu... Onları yiyebilirsin :)
Uygun oranda çatlayanları yatay olarak yarım cm. toprağın altına ektim. Bir süre üstlerini naylonla kapattım. 4 tane idi hepsi çıktı...
1940
Sonra pet şişelere aktardım, çünkü dikecek yer kalmamıştı. Üç tanesi koyduğum yerden düştü, (çünkü koyacak yer de yok) sonra öldüler. Kalan fıstık çamı bu :)
pet sise tohum havasiz kalmis olabilir
çam ağacımın boyunu uzatmak için bir şey yapabilirmiyim? iğneleri uzun olursa boyu kısa olur dediler. iğmelerini kessem boyu uzarmı?
oduncak kismini ve yan taraflarini budayin ama budamak icin acele etmeyin
selam,çam ağacınızın iğnelerine dokunmayın.Sonbaharda alt dallarını keserseniz yukarı doğru boy atar.Fotoğraftaki fıstık çamını aynı şekilde budayarak 10 yılda bu hale getirdim.Büyüdükçe alt dallarını kesin.Altından bir insan başını eğmeden geçecek kadar olunca kesmeyi bırakın.Kendini toarlayıp kozalak vermeye başlıyor.Kolay gelsin.
bernacyhn
22-05-2011, 14:52
Sayın gultar, ağacınız çok sağlıklı görünüyor. Umarım uzun yıllar boyunca sizlerle beraber yaşar ve umarım herkesin çam ağaçları böyle sağlıklı olur.
Sn.bernacyhn iyi dilekleriniz için teşekkürler.
Zaman zaman okuduklarım yüzünden bir de ben deneyim diye girişirim böyle şeylere. Ve forumda fıstık çamı ile ilgili zımparalama, suda bekletme gibi kolay çimlendirme önerilerini görünce.. aradaki zamanı gözlemlemek adına; ve en önemlisi çıkan fıstık çamlarını anneme verip onu biraz kızdırmak için deneme yaptım.
2 sıra (10) adet tohumu dremelle kenarlarını ve uçlarını olmak üzere tamamen zımparalayıp incelterek torf içine dikip, yine iki sırayı ise herhangi bir işlem yapmadan yine 10 adet normal torfun içine koyup beklemeye başladım. Kaç günde çıkacağı benim için önemli olmadığından, ekim yaptığım süreye bakmamıştım.. Fakat yaptığım çimlendirme denemesinde zımparalanan tohumların aksine, hiç birşey yapmadığım fıstık çamları 3-4 gün önce çıkmaya başladı.
Şuan hiç bir işlem yapmadığım tohumlardan 10/7 si tamamen çıkmışken, 2 tanesi ise torfu oldukça kabarttı. Dremelle inceltip zımparadığım fıstık çamlarında ise 10/3 tanesi çıkmış durumda ve torfu kabartan 4 tane daha var. Kısaca özetlemek ve gözlemimi söylemek gerekirse; hiç bir işlem yapmadığım fıstık çamları hem daha çabuk sürede hem de adet olarak daha fazla oranda çimlendirme gösterdi.
http://i55.tinypic.com/20zwu28.png
en alttan ilk 2 sıra zımparalanmış, 3 ve 4. sıralarda ise birşey yapılmamıştır. ilk sıradaki boş yer ise bardağa alınmış anneme teslim edilmiş.. yani çıkmıştır.
Devlet fidanlıklarının da kullandığı fidan viyolleri ve enso kaplarda üretim yaparsanız daha başarılı sonuç alırsınız
Bir daha yaparsam aklımda bulusun ancak daha öncesinde butürde şeylerle hiç uğraşmadığım için bahsettiğiniz kapları görmedim. Sanıyorum daha büyükleri olsa gerek.
Posta caddesi yakınlarda plastik bardak vb ürünler satan bir yerde tesadüfen görmüştüm bunu. Birgün lazım olur diyerekde almıştım. Onun dışında bunun gibi şeyler nerelerde satılır onuda bilmiyorum. Aldığım yerde.. fotoğrafda görünen viyol dışında birde bunun daha fazla gözü olan vardı. Sanıyorum 60-70 gözlü ama gözlerinin daha küçük olması nedeniyle bunu almıştım. Şaşırtma yapmak için alttaki boşluğun büyük olması nedeniyle, biraz kaldırıp altından itekleyince.. dağılmadan olduğu gibi kalıp olarak çıkarması bunda çok kolay oluyor. Birde açıkcası bunların tabaklı olanları olsa daha güzel olurdu. Salonda parkenin üzerinde tabaksız kullanmak olmuyor malum.
bertunum
13-06-2011, 05:17
bu sene şubat ayında, elime kendiliğinden, tohumdan yetişmiş bir fıstık çamı geçti. gür bir ağacın altında, betonun yanında çıkıvermiş. saksıya aldık, ben de eve getirdim, balkona koydum. o zamandan beri balkonda duruyor. hapis hayatı yaşıyor zavallıcık. onu alıp, apartmanların arasında kalan boş araziye dikmek istiyorum (dut, mazı falan da dikildi oraya, gayet güzel duruyor) dikim zamanı ne zamandır? şimdi diksem tutar mı, yoksa yine kışı mı beklemem gerekir? (eğer dikim zamanı değilse, yine de dışarı çıkarıp saksıyı, orada dursun diye bekleticem)
sarmansarman
15-06-2011, 21:24
Ben fıstık çamını bir kaç kaç denemeden sonra rahat bir şekilde yetiştirdim ama tohum çatlatma konusunda zımparalama ve başka yöntemlere katılmıyorum çünkü üç denememde de gayet sorunsuz çimlendiler sadece ilk iki denememde fide çökerten denilen mantari bir hastalık sorun çıkardı onuda ilk ekimde sulama suyunu ilaçlayarak hallettim 2010 yılının sonbaharında ektiğim tohumlar şimdi minik fidanlar oldular bu sene daha fazla ekmeyi düşünüyorum.
Herkese kolay gelsin.:rolleyes:
http://img10.imageshack.us/img10/830/img0328at.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/img0328at.jpg/) Sarman
http://img864.imageshack.us/img864/8454/dedemicicekleri.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/864/dedemicicekleri.jpg/)Sarmanhttp://img709.imageshack.us/img709/5591/img0342a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/709/img0342a.jpg/) sarmanhttp://http://img824.imageshack.us/img824/5638/p1606111543.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/824/p1606111543.jpg/) Sarman
Sayın huysuz bir gün Çayyoluna gelirseniz viyol, enso kabını ve ayrıca fıstıkçamlarımı görebilirsiniz. Dediğim ürünler modern plastik (google yazarsanız çıkacak) tarafından Bursa'da üretilmekte.
@bertunum Bahçeye almak için 1 yaşında olması öneriliyor forumda okuduğum kadarıyla. Çok küçükse zaten kuşlar bile zarar verebiliyor. Ben balkona bile alamadım henüz o yüzden.
@seaa Sizin yazdıklarınızı okudukdan sonra, o civarda viyol satan neresi olabilir başka diye düşünürken aklıma seracıların kullandığı poşetler geldi. Ve Ulusta akvaryumcuların olduğu yerde daha önceden balık için poşet aldığım yeri hatırladım.. Sanıyorum 20x12cm civarı körüklü poşet diye geçiyor. Viyol kullanmak yerine, o poşetlere aktarmayı düşünüyorum.. fakat havaların sürekli yağmurlu olmasından dolayı henüz gidemedim.. Kökler ise altta dolanmaya başladı. Umarım geç kalmam.. İlginizden dolayı teşekkür ederim.
bertunum
16-06-2011, 05:22
HuYSuz, 3+ yaşında olduğunu sanıyorum. Bahçıvan bana öyle demişti. zaten 1 yaşının altında olmadığı belli. serpilmiş bir ağaç; 30-35 cm boyutlarında.
Bu sene şubat ayı denilince ben yeni çıkan filizi saksıya aktardığınızı sanmıştım. Şubat ayında onu bahçede başka biryere alsaydınız belki sorun olmazdı ama şuan İzmir'in çok sıcak olduğunu tahmin ederek sıkıntı olabilir gibi geliyor bana. Yine de belki köklerine zarar vermeden, toprağını dağıtmadan bahçeye alınıp, bir süre düzenli olarak sulamak.. sorunsuz olarak atlatmasını sağlayabilir belki. Ben olsam saksıda bakabiliyorsam eğer havaların serinlemesini beklerdim.. Tecrübeli kişilerden cevap beklemek lazım bu durumda :)
Yanlış anlamazsanız bizim apartmanın bahçesinde yapılan hatadan dolayı ne olur ne olmaz diyerek not düşmek istedim. İleride onun büyük bir ağaç olacağını düşünerek.. Bina ve diğer ağaçlarıda baz alarak.. dikeceğiniz yeri fıstık çamının büyümüş halini düşünerek seçmeyi unutmayın.
Bu konunun 29. sayfasında bu yılın kış dönemine ait çamlarımın resimleri mevcuttu geçen bahar ve gelen yaz sonrası çamlarım gördüğünüz hale ulaştı renkleri çok canlandı ve yan dallanma ve boyları da arttı
Burada özellikle yaptığım şey kış dönemlerinde güneş görmelerini sağladım şu anda ise sabah ve akşam güneşini alıyor oda dut ağacının yaprakları tarafından korunarak yani direk ışık vurmuyor aralardan süzerek falan vuruyor bu hali çok sevdiklerini düşünüyorum birde özellikle güzel geçen yağışlı ve kapalı havalarında etkisi var sıcak dönemlerde gündüz kesinlikle sulama yapmadım özellikle güneş battıktan sonra suyu ellerimle yapmur gibi ıslatarak verdim toprak suyu yavaş yavaş içti ve sonuç küçük bir orman :)
Büyük fıstıkçamlarını aktarmanız gerekiyor.
Arkadaşlar bende fıstık çamı üretmek isterim. Hatta diğer çam türleri ve köknar da olabilir. tohum konusunda desteğinizi belkerim.
Ablamdan istemeyi unutmazsam :) 2 ay içinde elimde bol miktarda fıstık çamı tohumu olabilir. Oda getirmeyi unutmazsa tabii :p Şuanda ise elimde 4-5 adet kaldı sanıyorum. Yeterli derseniz verebilirim.. Dikmendeyim
bertunum
18-06-2011, 11:39
Bu sene şubat ayı denilince ben yeni çıkan filizi saksıya aktardığınızı sanmıştım. Şubat ayında onu bahçede başka biryere alsaydınız belki sorun olmazdı ama şuan İzmir'in çok sıcak olduğunu tahmin ederek sıkıntı olabilir gibi geliyor bana. Yine de belki köklerine zarar vermeden, toprağını dağıtmadan bahçeye alınıp, bir süre düzenli olarak sulamak.. sorunsuz olarak atlatmasını sağlayabilir belki. Ben olsam saksıda bakabiliyorsam eğer havaların serinlemesini beklerdim.. Tecrübeli kişilerden cevap beklemek lazım bu durumda :)
çok haklısınız. ama havaların serinlemesini pek bekleyemeyeceğim çünkü 3 ay sonra üniversite dolayısıyla istanbul'a dönmek mecburiyetinde kalacağım. ama dediğiniz gibi, düzenli sulamayı elbet yapabilirim bir süreliğine. köklerine de zarar vermeyeceğim düşüncesindeyim.
hepsinden ayrı olarak, gözlemledim ve duvar kenarına dikilen bütün ağaçlar eğilip daha fazla ışık almak için duvardan uzaklaşma eğilimindeler. ben de, büyümüş şeklini düşünerek elbet güzel biryer seçtim. inşallah bugün yarın dikeceğim.
Ablamdan istemeyi unutmazsam :) 2 ay içinde elimde bol miktarda fıstık çamı tohumu olabilir. Oda getirmeyi unutmazsa tabii :p Şuanda ise elimde 4-5 adet kaldı sanıyorum. Yeterli derseniz verebilirim.. Dikmendeyim
Elbette yeterli olur. benim amacım bir iki tane fidan üretip onlara bakmak. iletişim bilgilerinizi özelden verirseniz tohumları sizden alabilirim.
h.ışık çayyoluna gelebilirseniz size fıstıkçamı tohumu verebilirim.
bu gün viyol aldım fıstık çamlarını dikerim 2 güne kadar.:cool:
Ağaçlandırma saham için kendi fidanlarımı üretmek amaçlı küçük bir fidanlık kuracağım ilk üretimim viyollerde fıstıkçamı olacak. Resimlerini en kısa zamanda burdan sizinle paylaşacağım.
seaa, önce huysuz'a uğrayıp sonra sizi ziyaret edebilirim.
bunlarda benim fıstıkçıklarım, ama sanki kuruyolar gibi gelmeye başladılar bana dördünü bir diktim diye sanki.
seaa, önce huysuz'a uğrayıp sonra sizi ziyaret edebilirim.
Bardağa aldım sizin fıstık çamlarını, tohumlarada baktım 6 taneymiş.
Saksı harcı konusunda en sonunda doğru karışımı hazırlamayı öğrendim. Fıstıkçamlarını artık bu yeni karışım modeliyle üreteceğim.
evet karışımın içeriğini bir sır gibi saklamayacaksanız bizimle de paylaşırmısınız.
Turba, kompost, perlit, drenaj için saksıya çakıl taşı ya da pomza taşı ve bahçe toprağının karışımı ( ağaçlandırma sahamdaki killi toprağı ıslah etmede Klinoptilolit minerali bu malzeme Bauhausa da geldi) bahçe toprağım olmadığı için sahadaki topraği organik maddelerle zenginleştirip kullanacağım.
Bu drenaj olayı aslında benim kafamı kurcalayan bir konu.. Malum bir çok bitki fazla su verildiğinde köklerinde çürüme gerçekleşiyor. Verilen su eğer saksının altından akacak kadar çok olursa.. toprak çamur gibi olacağı için köklerde çürüme olmayacak mı ?
Perlit ya da pomza taşı drenaj da önemli
saksının altındaki su toplama haznesini dolduracak kadar sulanmamalı. standart fidan üretimde fazla su toprağa akar.
fatih.kbulut
20-06-2011, 15:33
30 dekarlık fıstıkçamı ormanlığım var.1989 yılında diktim.fakat verimliliği istenilen düzeyde değil.6*6 dikim mesafesi var.birde iki tarafında ormanlık var.bu konu hakkında profesyonel yardıma ihtiyacım var.varsayım yürütecek arkadaşlar lüften yazmayın
30 dekarlık fıstıkçamı ormanlığım var.1989 yılında diktim.fakat verimliliği istenilen düzeyde değil.6*6 dikim mesafesi var.birde iki tarafında ormanlık var.bu konu hakkında profesyonel yardıma ihtiyacım var.varsayım yürütecek arkadaşlar lüften yazmayın
foruma yazdıysan bunu okuyan herkes yazabilir sen ne kadar yazma desende :cool:
ormanım var diyorsun ormanın manasını biliyor musun? seninki özel ağaçlandırma sahası olmasın? varsayım mı oldu? :eek::D
Biz bir tohumu çimlendirelim, yeşertelim etrafımızı diye çabalarken en büyük desteği yine bu büyük siteden alıyoruz.
30 dönümlük bir arazideki ağaçlandırma yapan kişilerin arkalarında ilçe ve ya il tarım müdürlüğü ile üniversitelerin desteği olmalıdır. Eğer bu zamana kadar böyle bir destekten mahrumduysanız, önce size (kendinize destek aramadığınız/bulamadığınız için) kırıldım. sonra da ilçe veya il tarım müdürlüklerine ve üniversitelere kızdım. (size kızdım diyemedim. o nedenle kırıldım.) :eek:
21 haziranda huysuz arkadaşımızı ziyaret ettim. Fıstık çamı tohumlarını almak için gittiğimde sağolsun beni çok güzel bir şekilde ağırlayarak mahcup etti. Resimlerini eklediği fıstık çamı tohumlarını yeşertmiş, büyütmeye çalışıyor. Bir taraftanda balkonunu değerlendirerek balkon bahçeciliği yapıyor.
Kendi yeşerttiklerinden iki tane fidanı, son kalan fıstık çamı tohumlarını ve yanına eklediği fesleğen tohumları için teşekür ediyorum. Her ikisini de dün gece torfa ektim. gelişmeleri buraya aktaracağım.
yunuscem
17-08-2011, 02:18
Dostlar merhaba;
Ben samsunda ikamet ediyorum.Ve bahçemde 38 yaşında 5 tane fıstık çamım var yaklaşık 3 hafta önce kozalaklardan topladığım tohumların kabuklarını çatlatarak torf dolu viyollere diktim.Dün itibariyle çıkmaya başladı yavrucuklar:)Yaklaşık 450 tane...Lakin bu konu başlığı altında okuduklarım beni biraz endişelendirdi.Bu fidelerimi orta karadeniz iklim koşullarında,deniz seviyesinde nasıl olurda sağlıklı bir şekilde yaşatırım.fidelerimi viyollerden çıkarıp poşetlere almak istiyorum bunun için hangi ayı beklemeliyim.Bu hususta yardımınızı rica ediyorum.Saygılar.
HomeWork
17-08-2011, 05:55
Ben viyol yerine bardak kullanıyorum, kökü tamamen sardığında bir problem olmuyor. Çok fazla da gecikmemek lazım.
Viyol yerine 500 ml strafor, plastik pet bardaklarada tohum ekimi yapabilirsiniz
Douglas Fir
19-08-2011, 06:21
Sayın yunuscem
Anladığım kadarıyla tohumların çimlenmesi daha yeni gerçekleşmiş. Acele etmeyin. Bekleyin fideler viyollerde iyice serpilsin. Kök sistemleri gelişsin. Bulundukları toprağa iyice tutunsunlar. Gelişemeyen bitkileri belli olsun. İlkbahar başında, bitkiler uyanmadan torbalara şaşırtma işlemini yapabilirsiniz. Fidelerinizi günün büyük bölümünde gölge bir yerde tutmaya gayret gösterin. Daha yavru olduklarından azıcık güneş kafi gelecektir. Topraklarıda nemli olsun her zaman. Kolay gelsin.
HomeWork
19-08-2011, 07:16
Sayın Seaa
Köpük bardaklardan çıkarmak zor olmuyor mu? Köpük bardaktan çıkarmadan bardak ile birlikte toprağa dikmeyi denediniz mi? Sonuç olarak kökler bardağı delebilir diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Sayın homework köpük bardaklar 500 ml derinliğinde yani tüp poşetler gibi derin. Bu bardakları tanıdığım bir ağaçsever bana getirdi. Bardakların çok kullanışlı olduğunu belirtti bana
Büyüyen iki adet çam için forumdan gelen yorumlarla toprağa aktarmam gerektiği bilgisi geldi en uygun anı kollayıp şöyle tam yağmurların falan başlayacağı bir dönemde aktarayımki iyice toprakla bütünleşsin diye işte bu dönemde aktardım görüntüler aşağıda
Vatana millete hayırlı uğurlu olsun fıstık çamınız
alpayx, toprakla buluşturduğunuz bahçe size mi ait? Daha fazla ekim yapmayı düşünüyormusunuz? Devamı gelirse daha güzel olabilir.
249510
249511
Siz değerli agaclar.net üyelerine daha önce bahsettiğim Devlet Orman Fidanlıklarında kullanılan 45 gözlü enso viyollerinin resimlerini paylaşıyorum. 1.resim yandan çekilmiş resmidir. 2'inci resim ise yukarıdan çekilmiş resmidir. Bu viyoller özel üretim olup 16 cm derinliğindedir. Elimde 4 adet 16 cm ve 2 adet 12 cm modelleri mevcuttur, bu sene bende fıstıkçamlarında seri üretime geçeceğim bu viyollerle :)
Douglas Fir
04-10-2011, 20:33
Sevgili seaa,
Viyoller de tamam. Üretimlerini bekliyoruz. Kolay gelsin.
Saolun sayın Douglas Fir en sonunda İstanbul'dan kargoyla getirttim viyolleri : )
H.Işık arkadaşım dikim yaptığım arazi bana ait değil devletin orman vasfındaki tel örgülerle çevrili arazisi evim bu arazi ile sınır yani çamların evime uzaklığı yaklaşık 20m ve bu arazi herkesçe girip kullanılıyordu çamlar büyük bir zarar görünce tel çekilip girişler kapatıldı böylece büyük çamlarda gözle görülür bir dirileşme ve canlanma oldu bende boş alana dikim yaptım umarım bunun için ceza falan almayız... birde bu arazi içinde kendiliğinden çıkmış 15 civarında çam var hepside benim diktiğimden çok daha büyük boyda kendiliğinden çıktığı belli çünkü bir karış alanda üç tane falan var yana yana buradan anlıyorum dağınık tesadüfen çıkmışlar onlara dokunmadım ayrıca kendi yetiştirdiim 12 tane daha var biraz boyları küçük kış şartlarını atlatamayacakları için balkonda bakıyorum onlarda serpilince bu alandaki boş noktalara aktarmayı düşünüyorum
alpayx arkadaşım, agaç diktiğin için ödül vermezler ama devlet arazisine çit çektiğiniz için ceza verebilirler. Diğerlerini de gitirip güzelce dikersiniz yıllar sonra altında güzel güzel gölgelenirsiniz.
kamil keskin
12-10-2011, 15:19
Arkadaşlar 80 civarında 6 yaşında çam fıstığını geçen sene şubat ayında diktim.Sadece 3 tanesi kurudu.Sulama dışında herhangi bir bakım yapmadım.Bakım konusunda önereceğiniz şey var mı?Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.saygılar.
bahcivankurt
30-11-2011, 11:45
sevgili doğa sever can yoldaşlarım.yıllardır yapmış olduğum uğraşlarım sonucu aradığım araziyi buldum balıkesir balya ilçesinde ve buraya yapacağım işlemleri düşünürken baktım ki yanımda sınır olan orman arazisi özel ağaçlandırma için müsait konumda.burası içinde başvuruda bulundum ve işlemlerin gerçekleşmesini bekliyorum.kendi arazim yaklaşık 32 dönüm ve ormandan kiralayabileceğim alan ise izin verilen bir şahıs için 500 dönüm.bu araziye yapacağım yatırım benim boyumu aşar mı aşmazmı onun hesapları içersindeyim.bazı arkadaşlarımız verim alamadıklarını yazmışlar.acaba bende verim elde edemezsem bütün hayallerim ve çalışmalarım boşa mı gitmiş olur.saygılarımla özay kurt
ona küçük sürprizler yap ...:D
discovery35
16-12-2011, 15:53
Zaman zaman okuduklarım yüzünden bir de ben deneyim diye girişirim böyle şeylere. Ve forumda fıstık çamı ile ilgili zımparalama, suda bekletme gibi kolay çimlendirme önerilerini görünce.. aradaki zamanı gözlemlemek adına; ve en önemlisi çıkan fıstık çamlarını anneme verip onu biraz kızdırmak için deneme yaptım.
2 sıra (10) adet tohumu dremelle kenarlarını ve uçlarını olmak üzere tamamen zımparalayıp incelterek torf içine dikip, yine iki sırayı ise herhangi bir işlem yapmadan yine 10 adet normal torfun içine koyup beklemeye başladım. Kaç günde çıkacağı benim için önemli olmadığından, ekim yaptığım süreye bakmamıştım.. Fakat yaptığım çimlendirme denemesinde zımparalanan tohumların aksine, hiç birşey yapmadığım fıstık çamları 3-4 gün önce çıkmaya başladı.
Şuan hiç bir işlem yapmadığım tohumlardan 10/7 si tamamen çıkmışken, 2 tanesi ise torfu oldukça kabarttı. Dremelle inceltip zımparadığım fıstık çamlarında ise 10/3 tanesi çıkmış durumda ve torfu kabartan 4 tane daha var. Kısaca özetlemek ve gözlemimi söylemek gerekirse; hiç bir işlem yapmadığım fıstık çamları hem daha çabuk sürede hem de adet olarak daha fazla oranda çimlendirme gösterdi.
http://i55.tinypic.com/20zwu28.png
en alttan ilk 2 sıra zımparalanmış, 3 ve 4. sıralarda ise birşey yapılmamıştır. ilk sıradaki boş yer ise bardağa alınmış anneme teslim edilmiş.. yani çıkmıştır.
Arkadaşlar, ben yıllardır fıstık çamı yetiştiriyorum. Uzmanlık alanım oldu artık. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki; fıstık çamı tohumlarını (çam fıstıklarını) zımparalama, çatlatma vb. hiçbir işlemden geçirmeden filizlendirin lütfen. Emin olun ki, daha başarılı sonuç alacaksınız. O işlemler tohumun zarar görmesine ve filizlenmemesine neden olmakta ki zaten fıstık çamı kolay filizlenen bir tür. Aksi bilgilere kulak asmamanız dileğiyle.. Hoşçakalın..
Mühim olan çimlendirmekten öte onları kurutmamamak. Köklerin neme töleransları neredeyse sıfır.
Sayın aydın, verdiğiniz bilgiye katılıyorum, huysuz arkadaşımızın çimlenmiş olarak toprağıyla birlikte verdiği tohumları malesef yaşatamadım. Yanlışım ise balkonda bakmaya çalışmam oldu. Gündüz sıcak hava ile fidanlar kurudu. Akşam sulamam ise ya yetmedi ya da fazla gelerek kökleri boğdu. Çok dikkatli olmak gerekiyor.
Tohumları mantar ilacı katılmış suda bir gün bekletmek faydalı olacaktır.
İlaveten humik asit de olabilir.
Alonesmaug
24-12-2011, 09:58
Arkadaşlar, ben yıllardır fıstık çamı yetiştiriyorum. Uzmanlık alanım oldu artık. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki; fıstık çamı tohumlarını (çam fıstıklarını) zımparalama, çatlatma vb. hiçbir işlemden geçirmeden filizlendirin lütfen. Emin olun ki, daha başarılı sonuç alacaksınız. O işlemler tohumun zarar görmesine ve filizlenmemesine neden olmakta ki zaten fıstık çamı kolay filizlenen bir tür. Aksi bilgilere kulak asmamanız dileğiyle.. Hoşçakalın..
Tamamiyle katılıyorum.Şu ana kadar ektiğim bütün çam fıstıklarını hiçbir işlem yapmadan ektim.%100 çimlendiler.Zamparaydı kabuğun inceltilmesiydi,kırılmasıydı gibi olaylara sakın bulaşmayın.Bu kadar kolay çimlenebilen bir ağaç tohumu tanımıyorum diyebilirim.:cool:
toprak5552
14-01-2012, 21:42
Ayvalıkta iken çok toplardik.
venus_absolute
09-02-2012, 18:52
Sayın Discovery35 merhaba,
eşimle fıstık çamı tohumlarını evde toprağa ektik ve bazıları artık 15 cm'ye ulaşmış durumdalar. Çoğunu birbirlerinden ayırıp ayrı saksılara diktik. Bir kısmı çürüdü (neden olduğunu artık biliyoruz), bir kısmı kurtuldu ve büyümeye devam ediyor. Bizim bilmediğimiz ve öğrenmek istediğimiz şu: evin sıcaklığında ve uyku haline girmediğini sandığımız bu çamları ne zaman dışarıda toprağa dikebiliriz. İkinci olarak bir kasa içinde yaklaşık 35 adet dokunmadığımız çam var. Onları dışarı dikemesek bile ayrı saksılara almak zorundayız. Bunu ne zaman yapabiliriz. Ve yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Bunu bilen başka arkadaşlar varsa ne olur yardım etsinler. Teşekkürler!
Büyümeye devam ediyorsa havalar düzelmeye yakın mart ayı gibi toprakla buluşturabilirsiniz sayın venus_absolute. Saksıya alma zamanı uyku dönemine girdiklerinde ve toprak drenajı iyi olacak şekilde bir toprak karışımı ve saksıların dibine çakıl taşları koymanız iyi olacaktır
Şayet toprağı ayarlayamazsınız orman fidanlıklarında toprağı bulursunuz.
venus_absolute
10-02-2012, 01:07
Çok teşekkür ederim sayın Seaa, birşey daha sorayım size :) evde yetiştirilen küçük ağaçlar da mı uyku dönemine giriyorlar? Onu bir türlü anlayamadık da...Teşekkürler.
Evdekiler sürekli büyümeye devam ederler sıcaklıktan dolayı
Evdekiler hiçbir zaman uyku dönemine girmez sadece sıcaklık olmadığı zaman uykuya geçerler
venus_absolute
10-02-2012, 16:15
Teşekkür ederiz, size danışmak çok faydalı oldu.
Toprağın yapısı ve saksı drenajı çok önemli aman dikkat mantari ve kök çürüklerine karşı.
Douglas Fir
12-02-2012, 14:47
Sayın Discovery35 merhaba,
eşimle fıstık çamı tohumlarını evde toprağa ektik ve bazıları artık 15 cm'ye ulaşmış durumdalar. Çoğunu birbirlerinden ayırıp ayrı saksılara diktik. Bir kısmı çürüdü (neden olduğunu artık biliyoruz), bir kısmı kurtuldu ve büyümeye devam ediyor. Bizim bilmediğimiz ve öğrenmek istediğimiz şu: evin sıcaklığında ve uyku haline girmediğini sandığımız bu çamları ne zaman dışarıda toprağa dikebiliriz. İkinci olarak bir kasa içinde yaklaşık 35 adet dokunmadığımız çam var. Onları dışarı dikemesek bile ayrı saksılara almak zorundayız. Bunu ne zaman yapabiliriz. Ve yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Bunu bilen başka arkadaşlar varsa ne olur yardım etsinler. Teşekkürler!
Sayın venus absolute,
Çamlarınızı ekim kasalarından saksı ya da torbalara almak için bitkilerin uyku döneminde olmaları gerekir. Kökler hala aktifken bu işlemi yapmak bitki kayıplarını arttıracaktır. Saksi ya da torbalara aldığınız fideleriniz tekrar uyanırken suyla inceltilmiş mümkünse Potasyumu (P sembolu daha yüksek) NPK'lı gübre ve yine inceltilmiş köklendirme hormonu (IBA) ile desteklemeniz
yerinde olacaktır.
darkfriairs
12-03-2012, 17:41
Şirketin bahçesinde bulunan çamların kozalaklarından çıkan tohumların çoğunun içi boş, buna sebep neler olabilir?
saityigit
03-05-2012, 21:47
Arkadaşlar benim fıstık çam bir sorun var endişeleniyorum resimde de görüldüğü gibi;
Ağacımın bir tarafı az gelişmiş ve o taraf kuruyor gibi sanki
Bir de üstünde çok küçük minik minik yeşil böcekler var :/ bu da beni endişelendiriyor ve
Bir tanede tırtıl gördüm resimde oda gözüküyor onun da varlığı beni endişelendiriyor
Saksının boyunu 2 sene önce büyüttüm şimdi yine büyütmem gerekir mi acaba saksı küçük geliyor olabilir mi öneri ve tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkür ederim
saksının buyuklugu ideal..bocek zararından veya hastalıktan kaynaklı bir kuruma soz konusu olabilir..
Kıbrıs_Doga
04-05-2012, 01:49
Fıstık çamları hakkında pek bir bilgim yok ama benim yetiştirdiğim çamlarda da böyle bir durum söz konusu ve biyolog bir arkadaşım bunun bu zamanlarda yaygın bir hastalık olan çam kese böceğinden kaynaklı olduğunu söyledi. Şuan önlemlerimi aldım ağaçlarımı besledim, gübreledim, suladım.. Düzelme gördüklerim var. Size tavsiyem o tırtılı ordan biran önce uzaklaştırıp ağaca NPK'lı gübre vermeniz.
Tırtılı göremedim çam kese böceği sürgün uçlarını yiyor genelde aslında o sararmalar normal o bölge artık işlevsel hale geldiği için her ağaç ibrelerini kurutur. Orman fidanlık mühendisliğiyle temasa geçerseniz size daha faydalı olurlar. Küçük böcekler için ilaçlama uygun olabilir.
saityigit
04-05-2012, 20:17
Ağacıma çam coşturan veriyorum ona çok iyi bakıyorum saksıyı büyütmeyeyim mi
Tırtıl 3. resimde yeşil olan şey hareket ediyordu
Ağacı yan yatırıp tüm yapraklarını tazyikli su ile yıkasam böceklerden kurtulur muyum ve tırtıldan
Ağacıma 3 senedir çok iyi bakıyorum ama istediğim gibi dümdüz büyümüyor bi tarafı az bi tarafı çok gelişmiş :/
Saksıda büyütmeyin toprağa dikin daha iyi gelişcektir derince bir çukur kazın
çam kese bocegi degil hocam onu yapan...baska bocek olabilir...
saityigit
05-05-2012, 21:54
Bahçeye ekmek istemiyorum ayrılamam ben ondan ya balkonumda duruyor ne güzel :/
Şu an baktım tomurcukları yeni yeni çok hızlı gelişiyor ama yine o taraf az gelişiyor yarın gündüz gözüyle resmini çekip ekleyeceğim fazla gelişen tarafa salonun ışığı vuruyor acaba o yüzden mi orası daha çok gelişiyor
evet ışık alan taraf daha fazla gelisir..
saityigit
06-05-2012, 16:22
Ama odanın ışığını alıyor lambanın ışığına tepki verir mi ki bu kadar çok
Öteki taraf güneş ışığı görüyor bütün gün
Bu gün peyzajcı da çam gördüm boyu bir metre kalınlığı da benimkinin iki katıydı saksısı da benim saksıdan daha küçüktü nasıl öyle gelişmiş anlamadım saksının boyutu önemli değil mi ben saksıyı büyütmeyi düşünüyorum şu an ki saksı 75 litre 100 120 litrelik bir saksıyla değiştirmek istiyorum kışa girerken mi yapsam bu işlemi
saksıdan topragı ile cıkartıgınız surece sıkıntı olmaz suanda yapabilirsiniz...saksının buyuklugu önemli çünkü kökler nekadar iyi yayılırsa ağaç okadar hızlı gelişir..
saityigit
07-05-2012, 20:49
Acaba yapabilir miyim saksı çok ağır çünkü 2 kişi zor kaldırıyor yan yatırsam ters çevirsem ağaç toprakla komple çıkar mı çıkartırsam geri nasıl yeni saksıya koyacağım bunun bir formülü yok mu kaç yaşına kadar saksıda tutabilirim ağacımı bir de ağacı saksıdan çıkartınca köklerini azcık budamam gerekir mi
topragın dısına sarkan kokleri budarsın..saksın buyuk oldugu surece uzun sure saksıda tutabilirsin...fidanlıklarda dev saksılarda 20 yaşında ağaçlar bulunuyor:)..
saityigit
11-05-2012, 20:43
(: ama saksı balkonda duruyor evden taşınırsak falan nakliyesi zor olur
Bir ara tahta paletten saksı yapma düşüncesi sardı aklımı böylece taşınırsak forklift yerinden kaldırır kamyona koyabilir diye düşünmüştüm vazgeçtim o düşünceden şimdilik (: annem balkon çöker falan diye tutturdu yaptırmadı dükkanın önüne koy falan dedi ama kararsız kaldım transpalet var dükkanda akşamları içeri alırım biri alıp götürmesin diye (: ama acaba tahta nemden çürüyüp palet kırılır mı bu konuda kararsız kaldım o yüzden girişmedim buna
Ben en iyisi sonbaharda saksısını büyüteyim orda sanırım yani 100 120 lt saksıda 3 5 sene daha büyüyebilir sanırım
mantıklı hocam...saksısı simdilik yeterli zaten..hem kendinide toparlasın..
islam_joker
03-06-2012, 00:19
şu an için bende tohumdan başladım yetiştirmeye 50 kadar ekili 35 kadar yeşillenmiş var ben şimdilik bir kısmını 5 lt yağ tenekesinin içine ektim ama yanlış sulamadan çürümesin diye sistemi farklı yaptım, teneke içine bir poşet koydum sonra içine köpük(strafor) koydum üzerinede gazete koyarak topragın aşağı düşmesini engelledim su döktüğmde fazla suyun köpükler arasına akmasını sağlamak istedim bu sayede su yönünden çürüme olmaz diye düşünüyorum birde sorum olacak köklerin bir kısmı suya temas ederse kök çürürmü yoksa gereken suyu o köklerden kendisi çeker mi acaba
ev ortamında yaptıgımda şu an toprak sıkıntısı çekiyorum o yüzen biraz sıkışık bir şekilde yeiştiriyorum bakalım hayırlısı ilk 3 4 yıl ev ortamında büyütmek istiyorum artık 24 yaşına varmış biri olarak bir fidanda bende doğaya ekmek istiyorum açıkçası artık
necmitezel
07-06-2012, 16:18
Herkese Merhaba,
Bizim içinde 25 yaşında 1000 adet fıstık çamı ağacının bulunduğu kaz dağlarında fazlıca köyü civarlarında 80 dönüm tarlamız var. Bu çamlardan verimli olarak mahsul alamıyoruz. Geçen sene 10 bin TL'lik mahsul aldık, bu sene ise 2 bin TL aldık. Ziraati bilmediğimiz için ağaçlara pek bakamıyoruz. Zaten fıstık çamı ağacı budama dışında bakım istemez diyorlar. Budamayı da doğru bir şekilde yaptırdığımızdan emin değilim.
Benim sorum şu, iyi bakılmış fıstık çamı ağacı hiç bakılmamışa göre ne oranda daha fazla mahsül verir?
Diğer sorum ise, az mahsül almamız ve devletin meyve bahçesi kurmak isteyenlere %50 fidan desteği vermesi sebebiyle ben bütün fıstık çamı ağaçlarını kesip yerine bodur kiraz ve/veya nektar dikmeyi düşünüyorum. Sizce bu doğru bir karar mı?
Değerli görüşleriniz için teşekkürler.
saityigit
09-06-2012, 20:39
Yazık günah kesmeyin ağaçları her ne olursa olsun bence
Bence toprağınızı analiz ettirmelisiniz öncelikle gübreleme, uygun sulama vb şeyler yapılabilir çam ağacı kendi kendine büyür gelişir diye düşünebilirsiniz ama su ve gübre yani organik atıklar tüm bitkiler için önemlidir ben balkonumda 3 yaşında bir fıstık çamı bakıyorum çok küçükken almıştım şimdi kocaman oldu özellikle gübre verdikten sonra çok acayip bir hızla büyüdü.
Bence toprağı analiz ettirmelisiniz ve ona göre bir şeyler yapmalısınız çünkü durduk yere verim düşmüş olamaz ışıkla ilgili bir sıkıntı olamayacağına göre toprakta vardır bir sıkıntı birde ben çam ağacı budanmaz diye biliyorum ama ne kadar doğru bilmiyorum sonuçta ben bir acemiyim
prate101
09-06-2012, 22:15
Herkese Merhaba,
Bizim içinde 25 yaşında 1000 adet fıstık çamı ağacının bulunduğu kaz dağlarında fazlıca köyü civarlarında 80 dönüm tarlamız var. Bu çamlardan verimli olarak mahsul alamıyoruz. Geçen sene 10 bin TL'lik mahsul aldık, bu sene ise 2 bin TL aldık. Ziraati bilmediğimiz için ağaçlara pek bakamıyoruz. Zaten fıstık çamı ağacı budama dışında bakım istemez diyorlar. Budamayı da doğru bir şekilde yaptırdığımızdan emin değilim.
Benim sorum şu, iyi bakılmış fıstık çamı ağacı hiç bakılmamışa göre ne oranda daha fazla mahsül verir?
Diğer sorum ise, az mahsül almamız ve devletin meyve bahçesi kurmak isteyenlere %50 fidan desteği vermesi sebebiyle ben bütün fıstık çamı ağaçlarını kesip yerine bodur kiraz ve/veya nektar dikmeyi düşünüyorum. Sizce bu doğru bir karar mı?
Değerli görüşleriniz için teşekkürler.
yanliş karar hemşehrim:( 1000 adetten bahsediyorsun fakat yaşlarını yazmamışsın 80-100 yaşına kadar kozalak verirler hem kozak yaylasına da yakınsın orada aşağıcuma ve yukarıcuma okçular çamavlu hisarköy ayvatlar gibi köyler var geçilerinin çoğu fıstık kozalağı ve üzümcülüktür bende 100 civarında 17 yaşında ağaçlar var arazi bulsam daha dikmek için uğraşıyorum sen keseyim diyorsun bu canım ağaçları sadece budama dışında hiç bir masrafı yok meyve bahçesini kurar isen daha fazla ilgi ister ve daha fazla ziraai mücadele yınede tercih senin heşehrim
yaşları 25 burayı atlamısım hemsehrim seyreltme ve budama konusunda yardım al ondan sonra kararını ver kal sağlıcakla bence kesme
harun_daymoon
29-07-2012, 10:46
Selam arkadaşlar. Bende 1 yildir fistik cami ile ilgileniyorum. Elimde 1000 i askin tohum ve 47 adet 15-20 cm boylarinda fistik cami fidesi var. Fideleri agustos ayinda bodrum gullukteki yazliga dikecegim. Hayirlisi bakalim.
kurtulus09
29-07-2012, 11:30
Yurtdışında yetişen bunya pinea var onun hakkında bilgisi olan var mı şu an türkiyede yok galiba
Murat Öz
30-07-2012, 08:12
Selam arkadaşlar. Bende 1 yildir fistik cami ile ilgileniyorum. Elimde 1000 i askin tohum ve 47 adet 15-20 cm boylarinda fistik cami fidesi var. Fideleri agustos ayinda bodrum gullukteki yazliga dikecegim. Hayirlisi bakalim.
Yaz ayları süresince düzenli olarak sulama imkanınız olacak mı.? Tüm yaz mevsimi yanında Ekim Kasım aylarına kadar düzenli sulayamazsanız Fidelerin kuruyacağından korkarım.
harun_daymoon
02-08-2012, 22:12
Yaz ayları süresince düzenli olarak sulama imkanınız olacak mı.? Tüm yaz mevsimi yanında Ekim Kasım aylarına kadar düzenli sulayamazsanız Fidelerin kuruyacağından korkarım.
Merhabalar. Fidanlar gayet iyiler kuruyanlar oldu bir kactane ama cogu iyi. Fidanlar gecen yazin urunu. Olmazsa 1 sene dahami saksida gecirseler.
arkadaşlar merhaba
ben bu arazi tahsislerinden faydalanarak özel orman kurmak istiyorum.
az bakım isteyen ya da hiç bakım ve sulama istemeyen ama hem meyve
verip hem de kerestesi değerli olan hangi türler vardır acaba?
benim aklıma fıstık çamı geliyor yanılıyor muyum?
devlet aşağıdaki ağaçlarla özel ağaçlandırmayı teşvik ediyor sizce en avantajlısı hangisi?
Özel Ağaçlandırma Çalışmalarında Kullanılabilecek Türler
• Orman alanlarında yapılacak özel ağaçlandırma çalışmalarında; çam (fıstıkçamı, kızılçam,
karaçam) sedir, göknar, ladin, meşe, akasya, akçaağaç, karaağaç, çınar, kavak, okaliptüs, ıhlamur, kayın, gürgen, ceviz, kestane, antepfıstığı, menengiç, sakız ağacı, harnup, kuşburnu,
defne, alıç, badem, mahlep gibi orman ağacı türleri kullanılabilir.
üstat ceviz çok bakım istiyor ilk zamanlar.
ben orman açısından fıstık çamı dşünüyorum.
büyüyünce de altında serinlemek keyifli olur en azından
fıstık çamı hakkında düşüncesi olan var mı?
Murat Öz
15-08-2012, 07:37
Fıstık Çamı ile ilgili olarak oluşturulmuş bu bölümü 33 sayfa 974 adet mesajı okumaya başladınız mı acaba.?
Fıstık Çamı ile ilgili düşüncelerimizin size ne faydası olacak.??
Soru sormadan yanıt istiyorsunuz çünkü.
Soru Sormadan önce de forumun sayfalarını okuyarak bilgi edinmeyi düşünür müsünüz.?
sevgili deretepeorg kardesim
dikkat ettiysen yukaridaki mesajimda sadece fistik cami yok.
devlet aşağıdaki ağaçlarla özel ağaçlandırmayı teşvik ediyor sizce en avantajlısı hangisi?
Özel Ağaçlandırma Çalışmalarında Kullanılabilecek Türler
• Orman alanlarında yapılacak özel ağaçlandırma çalışmalarında; çam (fıstıkçamı, kızılçam,
karaçam) sedir, göknar, ladin, meşe, akasya, akçaağaç, karaağaç, çınar, kavak, okaliptüs, ıhlamur, kayın, gürgen, ceviz, kestane, antepfıstığı, menengiç, sakız ağacı, harnup, kuşburnu,
defne, alıç, badem, mahlep gibi orman ağacı türleri kullanılabilir.
bunlardan biriyle ilgili bilgisi olan vardir acaba hangisi olabilir diye mesaj atmistim.
ve evet tabi ki bu konudaki mesajlari okumaya basladim
ama hangi agaci dikmeliyim su an icin bu oncelikli bir sorun benim icin
hocam ceviz belki ilk basta bakım istiyo olabilir fakat getiri olarak daha iyi bence...fıstık camı dusunuyorsanızda uygundur tabi ama ben olsam cevizi tercih ederdim yinede:D...fıstık camı zaman ve bakım acısından daha kolay onuda belirtiyim...hızlı buyur,ışıgı sever ve bakım gerektirmez...(bunlar cevizle kıyasladıgımızda ortaya cıkan durumlar..)
rise_com
29-08-2012, 13:23
Her işin emeği gerekir. Daha kârlısı değil. Emeksiz yemek olmaz
Trabzon'da KTÜ kampüsünde bol miktarda fıstık çamı var.Kozalakları koparıp fıstıklarını alırdık.20 yıl kadar önce okurken ektiğim fıstıklar büyüyüp kocaman ağaç oldular.Ancak tek bir kozalakları dahi olmadı. Ağaçlar gayet sağlıklı büyüyorlar. Acaba neden meyve vermiyorlar?
rise_com
08-10-2012, 15:59
Fıstık çamları çok geç kozalak veriyorlar diye biliyorum. Bir süre sonra verecektir. Elinize sağlık
Herkese Merhaba
Foruma henüz üye oldum, fıstık çamı ile ilgili bir sorum olacak.
Kısmetse iki hafta sonra evleniyorum ve nikah sonrası davetlilere şeker vs. dağıtmak yerine fıstık çamı vermeye karar verdim. İstanbul bahçeköy fidanlığından 400 adet 10-15 cm boylarında, tüplerde dikili fıstık çamı aldım. Evde geniş bir terasım olduğu için hepsini sırayla dizdim ve güneş görecek şekilde bıraktım. Fidanlıktan aldığım bilgi ise güneş görmesi ve iki günde bir sulamam yönündeydi. Aynen uyguladım. Fakat fidelerin alt taraflarından kurumaya başladığını gördüm. Hemen fidanlığı arayıp bu durumu anlattığımda altının nemli olması gerektiğini belirttiler. Bu uyarıyı dikkate alarak saksıların altına havlu sererek sürekli ıslak tutuyorum ve iki günde bir de suluyorum. bu yaptığım doğrumudur. Bana bir yol önermenizi rica edeceğim. Bu kadar fidenin kurumasına sebep olduğum için kendime çok kızarım. Açıkçası çok korkuyorum.
Murat Öz
19-10-2012, 07:47
Sulamayı abartmayın lütfen. Altta havlu. Üstten sizin 2 günde bir sulama yapmanız.
Minicik fidanların köklerini çürütmeye sebep olmayınız.
Toprak hafif nemli kalsa bile yeterli.
Sulamayı abartmayın lütfen. Altta havlu. Üstten sizin 2 günde bir sulama yapmanız.
Minicik fidanların köklerini çürütmeye sebep olmayınız.
Toprak hafif nemli kalsa bile yeterli.
Sayın deretepeorg cevabınız için teşekkürler. Bn bana söylenen şekilde hareket ettim. Sulama kısmında da abartı bir sulamam olmadı. Söylenen sürelerde söylenen şekilde verdim. Fidanları o canlı hallerine nasıl döndürebiliriz veya mevcut halini nasıl koruyabiliriz. sulama periyodunu uzatmam işe yararmı acaba.
ayazkentli
19-10-2012, 09:01
P.tesi günü (Bergama'nın büyük pazarı kurulur) çok uzun aradan sonra pazaryerine gitmiştim.
Tezgahlar arasında gezinirken, bir baharatçı gördüm ve irmik helvası için 100 gr fıstık almak aklıma geldi. Fiyatını sordum: Kg'mı 90 tl. cevabını aldım. Vazgeçtim.
Halbuki, bu fıstıkları üreten Kozak'lı vatandaşlarımızdan, kilosunu sadece 7 tl'ye alıyorlar.
Arada inanılmaz bir fiyat farkı uçurumu var. Kazananlar her zaman olduğu gibi, yine aracılar oluyor.
Murat Öz
19-10-2012, 09:33
Sayın deretepeorg cevabınız için teşekkürler. Bn bana söylenen şekilde hareket ettim. Sulama kısmında da abartı bir sulamam olmadı. Söylenen sürelerde söylenen şekilde verdim. Fidanları o canlı hallerine nasıl döndürebiliriz veya mevcut halini nasıl koruyabiliriz. sulama periyodunu uzatmam işe yararmı acaba.
Fotoğraf ekleme imkanınız var mı.?
Daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlar da yanıt yazarlar.
fotoğrafı ancak yarın ekleyebilirim. teşekkürler
Douglas Fir
20-10-2012, 05:00
Sayın ramada,
Saksı ya da torbada çok yıllık bitki yetiştirmek, hele bir de bodur cinsi değilse, çok zordur. Bu bitkiler doğaları gereği geniş toprak isterler. Gübre ile devamlı takviye etmeniz gerekir. Ayrıca balkonlardaki saksı ve torbalar güneşten fazla ısınırlar. Mevsimlik bitkiler için bu sevdikleri ve aradıkları birşeydir ama çok yıllıklarda kökler bundan çok hoşlanmaz. Betonun üzerinde bitki yetiştirmek zor. Bence terasınızı tek yıllık bitkilerle süsleyin. Orman ağaçlarını ait oldukları yere dikin. Mutluluklar....
Sayın ramada,
Saksı ya da torbada çok yıllık bitki yetiştirmek, hele bir de bodur cinsi değilse, çok zordur. Bu bitkiler doğaları gereği geniş toprak isterler. Gübre ile devamlı takviye etmeniz gerekir. Ayrıca balkonlardaki saksı ve torbalar güneşten fazla ısınırlar. Mevsimlik bitkiler için bu sevdikleri ve aradıkları birşeydir ama çok yıllıklarda kökler bundan çok hoşlanmaz. Betonun üzerinde bitki yetiştirmek zor. Bence terasınızı tek yıllık bitkilerle süsleyin. Orman ağaçlarını ait oldukları yere dikin. Mutluluklar....
Sayın Douglas Fir
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Ben balkonda yetiştirmek için almamıştım. Nikahımda davetlilere dağıtmak için almıştım, nikah günüme kadar da canlılıklarını korumak istiyorum. Hafta sonu yapı marketlerin birinde çam costuran diye bir ürün gördüm. Bu ürünü alıp kullansam faydası olur mu?
Aşağıda 20 yaşlarında olup da hala meyve vermeyen fıstık çamlarımdan iki tanesi var.
Böyle 5 tane ağacım var.
341263
341264
Arkadaşlar,
Cerkezkoy (tekirdag) 7 yaşında olan fıstık çam ağacımda sararma oluştu hastalık mıdır? Ne onerirsiniz?
kızıl-çam
13-12-2012, 19:11
Evet,doğru... Benim bir tane 2 yaşında fıstıkçamım var. Resmini ilerleyen zamanlarda yükleyeceğim. Şimdi İstanbul'da olduğum için yükleyemiyorum.
Bir kaç sorum var fıstıkçamı ile ilgili.
Soru-1:
Fıstıkçamını ne zaman Ankara'ya (dışarıya) ekmeli.
Soru-2:
Müsaadeniz ile bu soruya kendim cevap vereceğim.
Ankara'da yetişir mi?
Cevap:Evet,yetişir,kendi gözlerim ile gördüm.
Bu kadar sorum var.
fıstık20
20-12-2012, 00:06
fıstık çamımı tohumken ektim şimdi 10 cm boyunda..Gövdesi çok ince ama küçük diye normal karşılıyorum.fakat son 1 haftadır alt taraf yapraklarında kahverengileşme oluştu.ve son 2 gündede boynunu büktü. ne yapmalıyım ölmesini istemiyorum :confused: :( :(
kızıl-çam
31-12-2012, 12:39
Belki çok sulamışsınızdır. Belki de toprak yanlıştır. Başka da bir fikrim yok.
mozgurdemir
08-01-2013, 13:28
Herkese merhaba,
1-2 ay önce bir devlet dairesinde işim vardı. Malum devlet dairesi olunca bekleme süresi artıyor. Bu sırada sıkıntıdan bahçeye indim. Ve bahçedeki fıstık çam ağaçlarının altında dökülmüş tohumlar olduğunu gördüm. Topladım hepsi ve biraz suda bekletip diktim. Bakalım filizlenen olacak mı. Süreci bol bol fotoğraflayarak sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
mozgurdemir
10-01-2013, 15:25
Köpük bardaklara tek tek fıstık çamı tohumlarını diktim. Şimdilik bekliyorum, gelişmeleri fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım :)
Özgür Demir
Daha büyük pet bardaklara ekim yapsanız daha iyi olur. Fıstık çamı kazık kök yapar.
mozgurdemir
14-01-2013, 12:39
Bilgi için çok teşekkür ederim.
Çimlenme gerçekleştikten sonra kapları değiştireceğim.
Selamlar Özgür
Rica ederim Özgür bey bence şimdiden tohumları oradan çıkarın
unforgiven35
17-01-2013, 03:29
Eşim bergama kozaklı olduğundan evde tatlı vs işlerinde kullanmak için memleketten getirdiği buzdolabında duran çam fıstıklarından 4 tanesini bir ay kadar önce diktim. tohumları dikerken dikkat etmeniz gereken birşeyi söyleyeyim tohumu salladığınızda içinden ses geliyorsa dikin arkadaşlar.bu şekilde 4 tane diktim 4 ü de yeşerdi ancak biri yeşerdikten sonra sanırım fazla sulamamın kurbanı oldu diğerleri şu anda gayet güzel bi biçim de ağır ağır büyümeye çalışıyorlar.
orion1988
17-01-2013, 18:08
Sayın Fıstık 20 ben de yıllar önce tohumdan çimlendirmiştim.2/ 3 cm olana kadar hızlı ve güzel boylandılar.Malesef daha sonra ana gövde üzeri bir noktada kahverengileşme oldu.Bu kahverengilik 1 / 2 mm çapındaki gövdeyi çevreledi .Ve fidanları kaybettim.Sulamadan mı neden anlayamamıştım. :(
fıstık20
18-01-2013, 10:20
valla moralim çok bozuk..sarar ma durdu..evden dışarı balkona koydum..soğuktan donar diye endişeleniyordum ama iyi geldi gibi. orion1988 sulama nasıl yapılmalı?
Fagus Sylvatica
12-04-2013, 16:35
Marmara'da yaşıyorum burada yetişmez mi
Rahatlıkla yetişir, merak etmeyin. Hatta dikerken dikkatli olursanız ve tutarsa, kolay kolay öldüremezsiniz, ne kurak, ne bir şey zarar verir.
yıldızlar
13-04-2013, 22:35
Arkadaşlar fotoğraftaki çamın hangi tür olduğunu anlayamadım,yardımcı olursanız sevinirim
P.tesi günü (Bergama'nın büyük pazarı kurulur) çok uzun aradan sonra pazaryerine gitmiştim.
Tezgahlar arasında gezinirken, bir baharatçı gördüm ve irmik helvası için 100 gr fıstık almak aklıma geldi. Fiyatını sordum: Kg'mı 90 tl. cevabını aldım. Vazgeçtim.
Halbuki, bu fıstıkları üreten Kozak'lı vatandaşlarımızdan, kilosunu sadece 7 tl'ye alıyorlar.
Arada inanılmaz bir fiyat farkı uçurumu var. Kazananlar her zaman olduğu gibi, yine aracılar oluyor.
Sayın Ayazkentli,yukarıdaki mesaj tarihinde fıstık kaç paraydı hatırlamıyorum ama,iç fıstığın satış fiyatı doğru olabilir.Bizden alındığını söylediğniz fiyat ise,kabuklu fıstık yani yöresel söylemle künerin kilo fiyatı olmalı.
Bizler fıstığı genelde kabuklu olarak tüccarlara ya da kooperatife veririz.Onlar da makinelerle işleyerek iç fıstık olarak satışa hazırlarlar.Arada epey fiyat farkı olduğu doğru.El değiştirdikçe fiyat yükselir.
Keşke yine eskisi gibi fıstığımız olsa da,sorunfiyat olsa..
Saygılar.
babacans
07-08-2013, 16:25
Bugün itibari ile forum üyesi oldum.
merhabalar.
Sayın babacans ağaçlar.nete hoşgeldiniz.Burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)kendinizi tanıtırsanız seviniriz.Saygılar.
saityigit
08-11-2013, 21:59
Ancak bir sorum var arkadaşlar
Bunlar direk güneş ışığı görse sıkıntı olur mu?
Hava az rüzgarlı rüzgar rahatsız eder mi?
Alanyada yaşıyorum sıcaklık 25-16 arası dışarıda dursalar bişey olur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.