Bağlan

View Full Version : Fıstık Çamı (Pinus pinea)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

DarkYES
03-06-2005, 01:14
Bu ağacı oburluğumdan seçtim. En leziz çam ağacı :)

Pinus pinea - Fıstık Çamı
İngilizce adları: Stone Pine, Italian Stone Pine, Umbrella Pine

Boyu 15-20 metreye kadar olup 10-14 metre arası bir genişliğe ulaşabilir.
150 yıl kadar yaşayan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaçtır.
Gençken top biçimideki tepesi yaşlandıkça şemsiye/kubbe benzeri bir şekil alır.
Kumlu ve killi, zengin toprakta yetişir.
Bol güneş ister. Kuraklığa dayanıklıdır.

Odunu yakıt olarak kullanılacak kadar yüksek kalorili değildir.
Fıstık Çamı daha çok Çam Fıstığı üretimi için yetiştirilir.
Ayrıca şemsiyemsi yapısı dolayısıyla park ve bahçelerde gölgelik ağaç olarak da kullanılır.

Kabuğu kalın, derin çatlaklı, kızıl-kahverengi renkli ve kav kenarları koyu gri bir renge sahiptir.

Genç sürgünleri önce ince ve koyu yeşil renkte olup yaşlandıkça sarımtırak kahverengine dönüşür. Tomurcukları 7-22 mm boyunda, kırmızı pullarla kaplı, ucunda beyaz tüyler bulunan, sivri uçlu, yumurta biçiminde ve reçinesizdir.

Her daim yeşil yapraklıdır. Yaprakları ikili demetler halinde bulunur ve 10-18 cm uzunluğundadır. Yaprakların her iki yüzünde de stoma çizgileri oldukça belirgindir.

malina
08-11-2005, 23:29
Parkta ağaç var ama bir kozalağı koparıp yiyen biri olmasa tohumlarını alamazdım. 3 tanesini gözden kaçırmış, onları yürüttüm :)

Hızlı çimlenmesi için nelere yapmam gerek?

Baki Berk Kayalar
09-11-2005, 05:54
Bana kalırsa bildik şeyleri yapmakta fayda var. Nemlilerse ilk başta kurumalarını sağladıktan sonra nemli toprağa koup çimlenmelerini beklemekten başka çare yok. En azından ben olsam öyle yapardım ;)

botanist
11-11-2005, 20:47
fıstık çamı için marpacıya başvuru yapabilirsiniz. Bu konuda yük. lisans tezi yaptı.

malina
20-06-2006, 16:59
ben fıstık çamı yetiştirmek istiyorum elim de bir avuç kadar tohum var fakat ne şartlada ekileceğini ve büyütüleceğini bilmiyorum yardıma ihtiyacım var

Soranlar oluyor diye buraya da yazayım. Ayrıca belki "acemi"ler bölümüne de aday olurum :)

Tohumların kabukları sert, bunları inceltmek gerek. Zımparalanabileceği ya da çatlatılabileceği forumda bir yerlerde yazıyor. Evde zımpara yok diye çatlatmayı denedim. Bende de 1 avuç tohum vardı. Ama fazla çatlayanlar oldu... Onları yiyebilirsin :)

Uygun oranda çatlayanları yatay olarak yarım cm. toprağın altına ektim. Bir süre üstlerini naylonla kapattım. 4 tane idi hepsi çıktı...

1940

Sonra pet şişelere aktardım, çünkü dikecek yer kalmamıştı. Üç tanesi koyduğum yerden düştü, (çünkü koyacak yer de yok) sonra öldüler. Kalan fıstık çamı bu :)

drosophila
20-06-2006, 18:41
nasıl yani ben kabuğu tamamen kırıp ekmiştim. o yüzden mi 20-30 tane tohumun sadece 1 i çimlendi. hatta o da 1 hafta önce öldü. kabuğu komple kırarak eksek olmuyor mu? ama bir tane de olsa çimlenmişti.

ceratonia
20-06-2006, 22:23
fıstık çamında tüm bu sıkıntılara hiç gerek yok arkadaşlar sivri ucu toprağa batırın daha sonra üstüne incecik örtü toprağıve sonra güneşe bırakın çimlenirken kuşlara dikkat edin alıp giderler ve sonra mantar hastalıklarına (çimlenme sonrası)....

ceratonia
20-06-2006, 22:26
mantar hastalıklarında önlem aşırı sulama ve sıcaklık ikisi bir araya gelivermesin dikkat edin olursada ilacı kullanın birşey olmaz(mantar ilacı

aybala
27-06-2006, 19:23
elif aslandan böyle bir mail gelmiş;

elifaslann@yahoo.com (elifaslann@yahoo.com)

merhaba,yaklaşık 80 adet fıstık çamı tohumu çimlendirdim saksılar da ama bunları nasıl zedelemeden ayıracağımı bilmiyorum ve toprağı biraz kumla karıştırmak gerektiğini duydum, önerisi olan var mı?

sezinci
28-06-2006, 09:12
Fıstık çamı kumlu topraklarda yetişir ama toprağın kumla karıştırılması değildir burada amaç. Sanırım yanlış bir bilgi almış.

Fıstık çamı tohumlarında çimlenme engeli olduğu için tohumlar kumla karıştırılıp zedelenirse çimlenme yüzdesi artar. Kumla karıştırılır denirken bu kastedilmiş olmalı.

eskimo
28-06-2006, 12:43
kış boyunca kırılmamış halde, poşet içersinde bulunan fıstık çamları iş görürmü?
ve tohumunu ekim mevsimi nedir acaba?

hewsel
03-07-2006, 23:09
merhaba dostum paylaşımın ve emeğin için teşekkürler fıstık çamlarının sulanması ile ilgili bilgiler verirsen sevinrim sıcak ve kurak ve nem oranı az bölgelerde fıstık çamları yaz mevsiminde kaç günde bir sulanmalıdır teşekkürler

Plumbago
05-07-2006, 09:44
Hoşgeldiniz sizi öncelikle buraya alsak ;)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157

anthemis
05-07-2006, 21:08
ben buraların yabancısıyım bana yol gösterecek birileri var mıdır???

bonsaisever
05-07-2006, 22:49
Hoşgeldiniz anthemis :)
Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157) bölümüne alalım sizi :)

egökkuş
16-07-2006, 13:13
Ben onlarca fıstık çamı tohumu filizlendirdim ancak hemen hepsi çimlendikten kısa bir süre sonra öldü. Sanıyorum kökleri çürüyor.

Ceratonia'nın mesajı yarım kalmış. Kullanabileceğim mantar ilacı nedir? nasıl temin ederim? nasıl kullanmalıyım? Bu konularda bana yardımcı olabilir misiniz?

mantar hastalıklarında önlem aşırı sulama ve sıcaklık ikisi bir araya gelivermesin dikkat edin olursada ilacı kullanın birşey olmaz(mantar ilacı

vadi
16-07-2006, 16:08
Selam arkadaşlar ben fıstık çamı yetiştiricisiyim. ve bu çamdan yöresinde olan arkadaşlar beni arasın.fıstık çamlarının kozak larını ekonomiye kazandıralım ülkemize döviz girsin.
Ayrıca yetiştirmek isteyenlere bakımı fide temini v.s yardımcı olmaya çalışırım

0542 421 08 57

wesselam
06-08-2006, 01:39
Selam arkadaşlar ben fıstık çamı yetiştiricisiyim. ve bu çamdan yöresinde olan arkadaşlar beni arasın.fıstık çamlarının kozak larını ekonomiye kazandıralım ülkemize döviz girsin.

0542 421 08 57

teşekkür ederim. iltibata geçmeden önce bu çam fıstıgı nerelerde yetişir, bakımı nasıl yapılır,ne aralıkla sulamak gerekir. mesala kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ? bu yönde bilgi verirseniz daha faydalı olacagına inanıyorum

Saygılarımla

Selahattin Yılmaz
07-08-2006, 07:54
1-Çam fıstıgı nerelerde yetişir?
C: Çam fıstığı Türkiye'de çam ağacının yetiştiği her yerde yetişir.Orman müdürlükleri artık normal çam yerine orman ağacı olarak fıstık çamını dikiyor.

2-bakımı nasıl yapılır?
C: Özel bir bakımı yok ancak ilk yıllarda özel dikimlerde sulanmasında fayda vardır, yine fıstık veren ağaçlara ağaca form verme, aralama ayıklama budaması yapılır.

3-kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ?
c: Evet yetişir. Dikebilirsiniz. Hatta şiddetle tavsiye ederim. Çünki artık büyük koperatiflerde veya sitelerde yeşil alan oluşturmak için ucuz ve kaliteli bir gölgelilik için uzun vadede emeksiz ve kolay bir yatırım denilebilir. Belki yeşil alan oluşturma veya yatırım amaçlı dikimlerinde bir çok bitkinin aksine 12 yıl gibi uzun bir sürede meyveye yattığını düşünürseniz sabırsız yatırımcılar için çok uzun bir süre olabilir. Özellikle köy ağaçlandırmalarında köyler için köye geleceğe yönelik oldukça iyi bir yatırım denebilir.

sezinci
07-08-2006, 08:33
1-Çam fıstıgı nerelerde yetişir?
C: Çam fıstığı Türkiye'de çam ağacının yetiştiği her yerde yetişir.Orman müdürlükleri artık normal çam yerine orman ağacı olarak fıstık çamını dikiyor.

2-bakımı nasıl yapılır?
C: Özel bir bakımı yok ancak ilk yıllarda özel dikimlerde sulanmasında fayda vardır, yine fıstık veren ağaçlara ağaca form verme, aralama ayıklama budaması yapılır.

3-kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ?
c: Evet yetişir. Dikebilirsiniz. Hatta şiddetle tavsiye ederim. Çünki artık büyük koperatiflerde veya sitelerde yeşil alan oluşturmak için ucuz ve kaliteli bir gölgelilik için uzun vadede emeksiz ve kolay bir yatırım denilebilir. Belki yeşil alan oluşturma veya yatırım amaçlı dikimlerinde bir çok bitkinin aksine 12 yıl gibi uzun bir sürede meyveye yattığını düşünürseniz sabırsız yatırımcılar için çok uzun bir süre olabilir. Özellikle köy ağaçlandırmalarında köyler için köye geleceğe yönelik oldukça iyi bir yatırım denebilir.

Yanlış anlaşılabilecek bazı konuları düzeltmek istiyorum.

Fıstık Çamı, çam ağacının yetiştiği her yerde yetişmez. Güney ve batı Anadolu'da tüm sahil şeridinde dğal olarak yetişir. Bunun haricinde Maraş Önsan Köyü, Trabzon Kalenema deresi, Çoruh vadisi Fıstıklı Köyü'nde lokal olarak görülür.

Orman Genel Müdürlüğü Çam ağacı yerine orman ağacı dikmiyor. Sadece Akdeniz ve Ege sahil şeridinde Fıstık Çamı ağacına önem veriyor ve yetiştirilmesini teşvik ediyor.

Kastamonu'da Fıstık Çamı yetiştirmeye gelince ben tavsiye etmem. Akdeniz ikliminden uzaklaştıkça ağacın yaşama şansı azalır. Yaşasa bile verimi düşük olur.

Selahattin Yılmaz
07-08-2006, 13:01
Düzeltmeler için teşekkür ediyorum. Ancak Karadeniz bölgesinde dahi Orman işletme müdürlüklerinin yaygınlaştırmak amaçlı fıstık çamı ürettiğini ve ormanlara dikim yaptırıldığını biliyorum bu yılki iznimde resmi kaynaklardan öğrendiğim bilgiler bunlar ancak Orman Bakanlığının aksine Tarım bakanlığından öğrendiğimi söyleyebilirim. Verim açısından gözlemlerim sizi bilginizle örtüşüyor Tokat (memleketim) ta yetişen oldukça yaşlı olduğuna şahit olduğum fıstık çamı ağaçlarının yeşilliği açısından gür olmasına rağmen dediğiniz gibi oldukça az fıstık yapmasıda gözlemlerimden birisi.

Plumbago
07-08-2006, 16:08
Benim bildiğim kadarıyla da ;

Kentiçi uygulamalarda, bitkinin ilk gelişimindeki 25-30 yıllık süreçten sonra küremsi yapıda olan formu şemsiye formuna dönmeye başladığı sıralarda kışın kar yağan yerlerde kar baskısına dayanamayan dalların kırılması nedeniyle bitkinin zarar gördüğünü ve bu nedenle kışın fazla kar yağan bölgelerde yetiştirilmesinin uygun olmadığıdır.

Tabii ki orman işletme müdürlükleri bu tarz çalışmalar yapıyorlarsa benden fazla bildikleri bir şeyler vardır :D

*sirius*
09-08-2006, 09:07
Ben de resmini ekleyeyim...

Umarım kaynaklar beni yanıltmaz.

Pinus pinea - Fıstık Çamı

http://img134.imageshack.us/img134/3751/pinus20pineazi4.jpg (http://imageshack.us)

http://img232.imageshack.us/img232/8180/pinus20pinea2020edible20pinepx3vo2.jpg (http://imageshack.us)

http://img301.imageshack.us/img301/1595/pinuspineastge1.jpg (http://imageshack.us)

egökkuş
12-08-2006, 09:40
Ben 10 yıl önce İzmir'den aldığım fıstık çamını Ankara'da apartmanımızın bahçesine dikmiştim. Şimdi koca ağaç oldu (satın aldığımda boyu 20-25 cm kadardı). Aynı yıl diktiğim diğer çam ağaçları kozalak verdiği halde fıstık çamı kozalak vermiyor. Üstelik diğerlerinden daha gür.

Sevgili Vadi, bu sitenin değişik yerlerinde de yazdım ancak cevap alamadım. Tohumundan onlarca fıstık çamı filizlendirdim. Ancak birçoğu henüz ilk yapraklarını açamadan kökleri çürüdü. Bu konuda bana yardımcı olabilir misin?

sedrus_73
13-08-2006, 21:51
Değerli arkadaşlar fıstık çamı hiç bir zaman fazla su isteği olan bir bitki degildir o nedenle ilk yetiştirme döneminde su muhakkak kontrullü verilmelidir aksinde her zaman kök çürümeleriyle karşılaşmanız kaçınılmazdır,susuzluga karşıda fideler birhayli dayanıklıdır o nedenle toprak neminin kontrollü muhafazası esas olmalıdır.
Fıstık çamı toprak ve besin yönünden çok secici degilsede iklim bu ağaç için belirleyici bir etkendir.Yetişme yeri bakımından titizlik gerektirmeyen, fakir, kumlu, kireçli veya killi topraklarda, kurak iklimlerde yetişir. Güneşli yerleri sever. Soğuk ve sert iklimlerde gelişemez. Işık isteği fazladır.Bu nedenle akdeniz,ege bölgeleri memleketimiz için en ideal verimin alındıgı yerlerdir,
bu bolgeler dışında yetişirsede hiç bir zaman optumum verimi vermezler lokal bölgeler olabilir.
Fıstık çamı için ben bir vakıf ağacı demek istiyorum müthiş bir gelir potansiyeli olmakla beraber bu gelirin sürekliligi açısından ben tüm vakıfların
arazilerinde ****** yetişme açısından uygun yerlerde şiddetle bu ağacı yetiştirmelerini öneriyorum

**(NTV) İzmir’in Bergama ilçesine bağlı Kozak Beldesinin 16 köyünün kaderi fıstık çamlarıyla değişti. Daha önce bağcılık yaparak geçimini sağlayan bölge köylerinde 1986 yılından itibaren fıstık çamının keşfedilmesiyle bu köylerde yaşam standartları bir anda değişti.
Özellikle Kozak’a bağlı 16 köy arasında fıstık çamından yüz milyarlarca lira gelir elde ederek hayat standartlarını yükselten Kaplan ve Aşağıbey köyü diğer köylere de örnek oldu.
Çam fıstığının ardından köy tüzelkişiliğine ait fıstık çamlarından ürünün olduğu yıllarda 500- 600 milyar liranın üzerinde gelir sağlandığını belirten Kaplan Köyü Muhtarı Harun Demir, şahısların ise fıstık çamından yılda 25- 30 milyar lira arasında gelir elde ettiğini söyledi.

egökkuş
14-08-2006, 12:41
Teşekkürler sedrus 73.

Elimde bir miktar çam fıstığı var. Bugünlerde saksılara ekmek istiyorum. Bu mevsim uygun mudur?

Bahaust'un bitki reyonunda bir görevli su geçirgenliğini artırmak için torfa %20 oranında ince kum eklememi söyledi. Doğru bir uygulama olur mu?

sedrus_73
14-08-2006, 22:20
sevgili egökkuş reçineli agaçların tohum ekimlerinde %20 torf %30 yanmış ve kırılmış kuyun gübresi %30 bitkisel toprak %20 dere milinden yapacağın karışımdan güzel sonuçlar alacağından eminim yanlız toprak ilaçlaması yapmanda ve suyu toprak ihtiyaç duyduğunda vermekle mükemmeliyeti arttıracağından şüphem yok

egökkuş
15-08-2006, 17:47
sevgili sedrus 73 izninle yakalamışken şunları da sorayım:

dere mili nereden bulunur?
ne tür ilacı hangi miktarda ve sıklıkta, ne zaman vermeliyim?
toprağın suya ihtiyaç duyduğunu nasıl anlarım?
çam tohumlarını ekeceğim kabın ebatları, özellikle derinliği ne kadar olmalı?
fide kaç yaşına gelince toprağa aktarmalı?

şimdiden sağol.

sedrus_73
16-08-2006, 07:47
sayın egökkuş dere mililini(kumu) ya kendin bir akarsu yatagından toplayacaksın **** peyzaj,bahçe işleriyle ugraşanlardan temin edeceksin
toprak ilaçlamasının birincisini ekim sırasında yapman ikincisini bitkilerin çıkış döneminde yapman yeterli ilaç olarak captan kullana bilirsin previcur da gayet
iyi sonuçlar verir
toprak nemini anlaman biraz pratik gerektirir gökkuş gözlemliyeceksin topraktaki nem için eline aldıgın toprak parçasını sıktıgında dagılmıyor sıkışıyorsa su ihtiyacı yoktur nemli fakat sıktıktan sonra ufalanıyorsa
istenen budur nemini yitirmiş ise zaten su istiyordur
ekimi 12*16 posetlere yaklaşık 2-3cm derine yapabilirsin fideleri asgari
yaşından sonra toprada dikebilirsin dikimi geniş alanlara yapacaksan bu süreyi
uzatabilirsin

Sadik Gunes
23-08-2006, 14:56
merhaba arkadaslar. ben sivastan sadik günes. acaba ic anadoluda bu agacin üretimini yapan varmi. varsa ürün verimi nasil. bilgi verirseniz sevinirim. bulundugum bölgenin rakimi 1650-1700 civarinda

:confused:

hasan42
23-08-2006, 15:53
bulundugum bölgenin rakimi 1650-1700 civarinda

Hımm. Aslında o rakımda yetiştirdiğiniz meyve ağaçları ve verimleri konusunda biraz bilgi verseniz benzer yerlerde meyve ağacı yetiştirmek isteyen bizler için yararlı olur diye düşünüyorum. Örneğin, badem yatiştirebiliyor musunuz?

Sadik Gunes
23-08-2006, 18:28
hasan bey, bizim oralarin gecim kaynagi sadece tahil ve hayvanciliktir. meyva vardir bahcelerde ama ticari amacli degil. bedam yok. cam yetisir ama. ne kadar dogru bilmem ama bu agaclardan cam yetisen her yerde ürün alinabilecegini yazmislar. detayli bilgi verirseniz sevinirim.

gunsat79@hotmail.de

hasan42
23-08-2006, 19:35
Benim bölgemde en büyük zararı geç bahar donları yapıyor. Sizin bölgenin rakımı buradan oldukça yüksek. Buranın rakımı 1050 metre. Sizin bölgede yetişen meyveler burada daha rahat yetişebilir düşüncesiyle sormuştum bu soruyu.
Çam ağacı Sibirya'da bile yetiştiğine göre sizin bölgede yetişir tabi. Eğer fıstık çamı için de aynı şey sözkonusu ise biz de burada deneyebiliriz.

memet
23-08-2006, 20:05
plumbago fıstık çamının heryerde yayılım göstermediğini söylemişti. bu konuda daha ayrıntılı bilgi edinseniz daha iyi olur bence

Sadik Gunes
24-08-2006, 10:34
herkese günaydin.

hasan bey. sizin bulundugunuz rakimla bizimkinin iklimi eminimki cok farklidir. zira bize 10 km uzaklikta olan köylerde bile harman daha önce baslar, onlarda kaysi yetisir bizde yetismez. biz zaten hersene 30-40 cm dikeriz kendi tarlalarimiza. bu agaci biri tavsiye etmisti. ne zaman dikilecegi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. bu ilkbaharda sirf bu agac icin türkiyeye gelecem. 100 kadar fidan dikmeyi düsünüyorum. iklime uyum saglarda ürün verirse ne ala. vermezsede canimiz sagolsun. ülkemizin cigerlerinin yandigi su günlerde bir fidanda diksek kardir diye düsünüyorum.

hasan42
24-08-2006, 10:58
Çelik gibi havası vardır sizin oraların o zaman! :)
Memet Hocam haklı gibi görünüyor. Bizim buralarda hiç fıstık çamı yok. Demek ki her yere yetişmiyor. Sanırım sizin sorularınızın cevabı için hep birlikte burayı bir uzmanın okumasını bekleyeceğiz.

ceratonia
24-08-2006, 17:50
Arkadaşlar Fıstık çamı Akdeniz kıyılarında yetişen bir türdür. İstisnai olarak Anadolu Çapraz Hattı diye tanımlanan ve Dörtyol ilçemizin üst kısımlarından(Amanoslar), Artvin Yusufeli ye kadar uzanan düz bir hat boyunca, bu sayede Artvin yöresindede doğal olarak görülür. Bu hat boyunca aynı türleri görmek mümkün.

Şiddetli donlardan zarar görür(-18). Bu türümüzü bahsettiğiniz mıntıkalarda yetiştirmek, mahsül almak çok güç. Çamların türlere göre yetişme muhiti farklılık gösterir. Mesela sarıçam 2600 m. rakıma, Karaçam bulunduğu bölgede 1400 m. rakıma çıkabilir, ama bunu fıstıkçamı için söylemek imkansız. Kızılçam dahi 0'dan 1200'lere çıkar.

Bunedenle farklı türler düşünün bence. Mesela Sivas için sarıçam uygun.

oldrower
02-09-2006, 10:56
Fıstık Çamının Tohumları hangi ayda yapılmalıdır?

egökkuş
07-09-2006, 18:20
toprak ilaçlamasının birincisini ekim sırasında yapman ikincisini bitkilerin çıkış döneminde yapman yeterli ilaç olarak captan kullana bilirsin previcur da gayet iyi sonuçlar verir

sevgili sedrus_73,

Dün ilaç almak için uğradığım markette previcur vardı. Ancak şişenin üzerinde evde kesinlikle kullanılmaması, sadece belirtilen bitkilerde (kabak, patates, bir iki bitki adı daha vardı) kullanılması yönünde uyarılar vardı.

Ayrıca tohumda kullanılacağında, mutlaka tohumla temas etmesi gerektiği yazıyordu. Bunu nasıl yapacağımı bilemedim. Marketin ziraatçisi (öyle biri varmış) o sırada yoktu, soramadım.

Sonuçta hem çocuklara zarar vermesinden korktuğum için hem de nasıl kullanacağımı bilemediğimden almaktan vazgeçtim.

İlacın nasıl kullanılacağı hakkında bilgi verebilir misin?

ceratonia
07-09-2006, 23:41
Fıstık çamında kozalak hasatı Nisan ayında yapılabilir.Daha sonra kozalağı güneşli bir alana serip kozalağın açılmasını bekleriz.kozalak açılınca zaten tohum ortaya çıkar.

ceratonia
07-09-2006, 23:42
Tohum ekimi de mart ayında yapılır.

egökkuş
08-09-2006, 18:17
sevgili ceratonia,

Geçen hafta fıstık çamı tohumlarını, karaçam tohumları ile birlikte saksılara dikim. Filizlenirlerse içeri almak mı yoksa balkonda bırakmak daha mı iyi olur?

Geçen yıl dalından kopardığım bir kozalağı açılması için ocağın elektrik gözünde ısıtmıştım. Hoş çıtırtılar çıkararak açılmıştı.

ceratonia
08-09-2006, 23:06
Ekim için çok gecikmişsiniz ama eğer çimlenme sağlıklı olarak gerçekleşirse ve fidan kaliteside iyi olursa hava şartlarına göre hareket edin şu an fıstık çamı için henüz yeni çimleneceklerini düşünürsek soğuk tesir edecektir,kapalı ortamda koruyabilirsiniz,karaçamın yetişme muhiti fıstık çamından çok farklı ama madem oda henüz yeni bence aşırı soğuklardan koruyun.ama lütfen bu ekimleri bir daha mart,nisan ayına bırakın.
Kozalak güneştede açılır,diğer türlü embriyonun zarar görmesinden endişeliyim.evet tohum fırınlarındada aynı işlem var ama ısı derecesi dikkat edilmesi gereken bir nokta.siz yinede güneşte açılmasını bekleyin derim.

egökkuş
10-09-2006, 17:13
Karaçam tohumlarını geçen baharda toplamıştım. Elim varıp ancak dikebildim.

Geçen yıl diktiğim çam fıstığı tohumlarının hemen hepsi filizlendi ancak hiçbirini yaşatamadım.

Şimdiki çam fıstıklarını ise şöyle temin ediyorum: Bizim şirketin merkezi Kozyatağı'nda. 1-2 haftada bir toplantı için oraya gidiyorum. Her gidişimde kaldırıma dikili olan ağaçtan düşen ve çoğu ezilmiş olan bir sürü tohum arasından bir kaç tane sağlam tohum buluyorum.

Geçen hafta diktiğim fıstık çamlarından birisi bugün kafasını topraktan çıkartmış. Havalar biraz daha soğursa içeriye alacağım.

Cevap için teşekkürler.

sezinci
10-09-2006, 23:51
Bence içeriye almayın. Dışarıda ama soğuktan ve rüzgardan korunaklı bir yerde muhafaza edin.

TigerX
12-09-2006, 15:06
Herkese merhaba...

Siteye yeni üyeyim ve eski konulara göz atıyorum. İlgimi çeken ve benim de birkaç denemem olan fıstık çamı yetiştirme işinde benim de benzer sorunlarım oluyor. Tohumlar çimlenip, yapraklar açmaya başladıktan sonra saksılara ayırıyorum. Birkaç tanesini de olduğu yerde bırakıyorum.

Geçen sene 10 tane kadar fidandan ancak 2 tanesi bu yıla gelebildi. Diğerleri kurudu. Bu sene yine diktim ve bu defa da hepsi saksılara aktarılınca çok geçmeden kurudu. Sebebini tam olarak anlayamadım ama sanırım sulama ve köklerin zarar görmesi olabilir.

Çimlendirmek pek zor olmuyor. Tohumları toprağa şubat sonu gibi yatay vaziyette koyuyorum. Üzerlerine az bir toprak çekiyorum. Dikkat edilmesi gereken çok yüzeyde tohum kalmaması lazım. Tohumun en az dikine boyu kadar gömülmesi lazım.

Çimlendikten sonra güvercinler fideleri sökmezse şanslısınız demektir. Kuşlara çok fide kaptırdım...

Gelecek sene için ekeceğim pek fazla tohumum kalmadı. 3-5 tane birşey 2 yıl öncesinden kaldı. Bizim buralarda fıstık çamı pek yetiştirilmediğinde tohumunu her yerde bulamıyorum. 2 Sene önce tesadüfen elime bir kozalak dolusu tohum geçti. Onları kullandım ama sadece yaşayan 2 tane çamım var.

egökkuş
19-09-2006, 18:11
Sevgili TigerX,

Elime çam fıstığı geçerse sizinle paylaşabilirim.

tabiat
20-09-2006, 14:58
Fıstık çamı çok hızlı büyüyen bir ağaç değil belki ama benim başkasından duyup mantıklı geldiği için uyguladığım bir yöntem hem renk hemde boylanmada beni çok şaşırttı. Sizlerle paylaşmak istedim. Denemesi bedava...
Ölçüyü 30 litrelik kap için veriyorum. Ben muhafazası kolay diye bidon tercih ettim. Ağacın yeşil ibrelerinden bidonu iyice dolduracak kadar toplayın. Sert bir zeminde keser ya da çekiç gibi bir aletle ibreleri zedeleyin( maksat içindeki özü çıksın) sonra bidona bu ibreleri koyup yarısına kadar su doldurun. Başka bir kapta 300 gr Fe gübresini sulandırıp bidona ekleyin ve ağzına kadar su doldurduğunuz bidonun ağzını kapatıp 20 gün kadar bekleyin. 15-20cm çaplı bir ağaç için yaklaşık 2 litre yeterli olur.Ağacın tepe tacı izdüşümünde sulandırarak verin. Dikkat edilmesi gereken şey bu kendi hazırladığınız besini ağaca verme tarihiniz ağaç boy atma dönemine girmeden 20-30 gün önce yapmanızdır. Sanırım ortalama bir tarih olarak mart ayı denilebilir. Benim fıstık çamlarım bir dönemde 70 cm kadar sürgün verdiler.Öyle uzadılar ki sürgünler eğilmeye başladı. o yüzden bu işlemi 2 senede bir yapmaya karar verdim. Ama o zümrüt yeşili rengi için bile denemeye değer bence.

TigerX
21-09-2006, 08:58
Sevgili TigerX,

Elime çam fıstığı geçerse sizinle paylaşabilirim.

Çok teşekkür ederim.

Haber verirseniz sevinirim...

blueberry
21-09-2006, 10:11
Evimin bahçesinde 16 yaşında fıstık çamı vardı, yan komşumuzun evine 3 mt mesafedeydi ve evimizin temeline zarar veriyor kesin diye annemi sıkıştırmışlar ve sonuçta, komşu ile kötü olmamak için ağacı kestirmiş. Çok canım yanmış durumda. Çam ağacı binalara zarar verirmi, söz konusumu. Rahatlamak istiyorum. Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ayrıca yeni üyeyim. Hoşbulduk

memet
21-09-2006, 12:19
"Evet çam ağaçları çok tehlikelidir hep evlerin yıkılmasına neden olur."
Nerde duyulmuş böyle bir şey, ağaçdan rahatsızlık duyanların saçmalığı..
Bence temel ağaca rahatsızlık vermiştir.
Blueberry üzücü bir sorunla aramıza katılmış olman, forumlarımızda seni sık sık görmemize engel olmasın.
yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=46) bölümünde kendini tanıtırsan seviniriz..

egökkuş
22-09-2006, 10:42
Ben de çam ağaçlarının yıktığı pek çok ev biliyorum. Komşunuza teşekkür etmelisiniz. Sizin evi de kurtarmış :)

Anneannemin evinin bahçesinde büyük bir İngiliz Ağacı (okaliptus) vardı. Yan komşu güneş kollektörüne gölge yaptığı için koca ağacı kesip tekrar sürgün vermesin diye ağacın dibine katran dökmüş.

Kanalizasyon sistemi olmayan köyde her evin bir foseptik çukuru var. Bu ağacı da genellikle foseptik çukurlarının etrafına dikerler (bataklıkları kurutmak için de dikildiğini söylerler). Sonuçta ağaç kuruyunca komşunun evini pis su basmaya başladı. Kendi foseptiği ile baş edemeyince ağacı tekrar canlandırmak için çok uğraşmıştı bizim komşu.

Sizin komşuya da böyle bir ders gerek.

egökkuş
22-09-2006, 11:29
Benim fıstık çamlarım bir dönemde 70 cm kadar sürgün verdiler.Öyle uzadılar ki sürgünler eğilmeye başladı.

Dikili'deki yazlığımızın içinde bulunduğu sitenin ortak alanlarındaki fıstık çamları da hemen her yıl 50-60 cm kadar boy atıyorlar. İklimle, toprakla veya sürekli sulamayla ilgili olabilir.

Gübre fabrikalarının atığı olan pirit külü, demir oksit katkısı olarak bazen çimento üretiminde kullanılır. Pirit külü stoklarının etrafındaki çam ağaçlarının diğerlerine göre çok daha hızlı büyüdükleri söylenir.

Yeteri kadar yaprak bulabilirsem karışımınızı ben de deniyeceğim.

ekolog mehmet
25-09-2006, 08:09
Sanırım Fıstık Çamı ile ilgili en başarılı çalışmayı ülkemizde Orman Bakanlığı 1960 yılında Belekte yapmış. Belek ciddi anlamda kumluk bir alan. O dönemde projenin yapılış nedeni var olan kum erozyonunu önlemek ve verimli tarım arazilerinin kullanımı sağlamak. Bu sebepten üç kademeli bir plantasyon çalışması yapılmış ve başarılı olmuş. Zaman içerisinde de canlılığın arttığı gözlenmiş. O bölgede çalışırken ormanın çevrelenmesi konusunda çalışmıştım. Korumaya almak amacı ile. Yangınlardan ötürü. 1997 yılında ormanı çevreleyip itfahiye aracının girebilmesi amacı ile araç kapıları ve insanların yürüyüş yapabilmeleri içinde açıklıklar bırakmıştık. En son gittiğimde ise çok üzüldüm çünkü bizim o zamanlar korumaya çalıştığımız ormana golf tahsisleri verildi ve yüzlerce ağaç daha şimdiden kesildi.

egökkuş
25-09-2006, 08:54
Cumartesi günü oğlumu bir arkadaşının doğum gününe götürmüştüm. Bahçede boyları apartman boyuna ulaşmış fıstık çamları vardı. Onlarca çam fıstığı, bir kaç gündür süren yağışlar nedeniyle yerlere dökülmüş ve ıslanmıştı. Birçoğunun çatladığını hatta bazılarının kök sürmeye başladığını gördüm.

Topladığım bu tohumları bahara kadar bekletebilir miyim? Yoksa zaten çimlenmeye başladıkları için hemen dikmek mi gerekir?

Bu arada daha önce diktiğim fıstık çamları filizlendi. Yılmaz'ın önerisiyle onları balkonda korunaklı bir yerde tutacağım. Sadece çok aşırı soğuklarda içeri alacağım.

Karaçamlarda bir hareket yok. Tohumları geçen sene toplamıştım. Acaba tohumlar bayatladı mı? Tohumlar ne kadar süre ile saklanırlar?

ormanbotanigi
25-09-2006, 09:40
Topladığım bu tohumları bahara kadar bekletebilir miyim? Yoksa zaten çimlenmeye başladıkları için hemen dikmek mi gerekir?

Karaçamlarda bir hareket yok. Tohumları geçen sene toplamıştım. Acaba tohumlar bayatladı mı? Tohumlar ne kadar süre ile saklanırlar?

Çimlenmeye başlayan tohumları bekletemezsiniz bu yüzden bir an önce ekin. (Bu arada tohumlar dikilmez ekilir). Karaçamlarda çimlenme engeli olmadığından en fazla 1 hafta 10 günlük süre içerisinde çıkması gerekirdi. Tohumlar boş veya hastalıklı olabilir. Çam tohumlarını 4-5 yıl kadar düşük sıcaklıkta (+ 4 derecede buzdolabında) kapalı bir kap içerisinde saklayabilirsin.

egökkuş
25-09-2006, 11:19
Bu arada tohumlar dikilmez ekilir

Düzeltme için teşekkür ederim.

Bu kadar tohum için saksı ve yer sıkıntısı yaşayacağım. Tohumları büyük bir saksıya ekip, hayatta kalanları daha sonra şaşırtmak (umarım bu sözcüğü de yanlış kullanmıyorum) mümkün mü? Mümkünse ne zaman ve nasıl yapmalı?

ormanbotanigi
25-09-2006, 14:20
Düzeltme için teşekkür ederim.

Bu kadar tohum için saksı ve yer sıkıntısı yaşayacağım. Tohumları büyük bir saksıya ekip, hayatta kalanları daha sonra şaşırtmak (umarım bu sözcüğü de yanlış kullanmıyorum) mümkün mü? Mümkünse ne zaman ve nasıl yapmalı?
Tohumları çok büyük saksıları ekmeyin. Eğer birden fazla şaşırtma (Repikaj) yapacaksanız, bir sonrakinde daha büyük saksıya almanız gerekecek. Yani her şaşırtmada 1 numara büyük saksıya almanız gerekiyor. Şaşırtmayı bitkilerin ölü (latent) devrede olduğu sonbahar-ilkbahar mevsimleri arasında yapmanız doğru olur.

egökkuş
27-09-2006, 15:13
Kastettiğim tohumları toplu olarak balkon saksısı gibi büyücek bir yere ekip sonra buradan saksılara aktarmaktı.

Çıplak köklü meyve ağaçları, ya da sebze fideleri gibi, çam fidelerini de topraktan alıp başka bir yere aktarmak mümkün mü?

sezinci
28-09-2006, 09:11
Mümkün ama çam fidanları yapraklılar gibi dayanıklı değillerdir.
Başka kaplara aktarma işini hızlı yapmanız gerekli.
Yapraklı fidanları söküp 1-2 saat sonra da dikseniz fazla kayıp vermezsiniz. Ama ibreliler öyle değildir. Sökünce ıslak keten bez veya yosun ile sarmazsanız vakit kaybetmeden dikmek gerekir.
Bir de kap değiştirirken kökler rüzgar almasın.

egökkuş
28-09-2006, 14:54
Ankara'dayken Kızılcahamam taraflarında sıkça gittiğimiz bir piknik yeri vardı. Her yıl yağmur vb. nedenle bozulan toprak yollar greyderle düzeltilir, bu sırada yol kenarında filizlenmiş yüzlerce çam fideciği yok olurdu.

Bir seferinde bu fidelerden 20-25 tanesini söküp saksılara dikmiştim ancak hiçbirisi tutmadı.

Filizlenmeye başlayan ve tohumu topraktan yükselmeye başlayan fıstık çamlarındaki gelişme durdu. Normal bir durum mu? Hava sıcaklığına bağlı olarak gelişim durabilir mi? Bir iki tanesini içeri alıp gözleyeceğim.

mevlutacaroglu
24-10-2006, 16:36
Arkadaşlar ben bu siteye yeni üye oldum.
Pek bu işlerle uğraşamıyorum.Çok şey kaybettiğimin farkındayım.
Benim merak ettiğim konu bu fıstık çamı benim memleketim ÇANKIRI da yetişir mi?
Bu konuda beni bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla.

memet
24-10-2006, 17:01
burda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=37167&postcount=42)fıstık çamının dağılım gösterdiği coğrafya anlatılmış... bu bölümün bütün mesajlarını tararsan faydası olacaktır..

gurani
10-01-2007, 16:37
Fıstık Çamı yetiştiriciliği hakkında daha geniş bilgisi olan varsa bana yardımcı olabilir mi? Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürler.

Todor
10-01-2007, 19:05
Hoş geldiniz gurani. Siz kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıttıktan sonra uzman arkadaşlarımız sorunuza cevap vermeye çalışacaklardır. :)

findal
11-01-2007, 12:16
ya kabuğu kırma olayını bende yaptım ama kabuğu kırarken tohum sanıyorum zedeleniyo onun için verim alınamaya bilir siz gene nemli bi yere bırakın öyle çimlensin ben orman işletme bahçesinde kozalak içinde çimlenmiş tohumlar buldum bi önceki seneden kalmış olacak halleri yok (bence) sadece yarık ları aralayın yeter

kürşad
15-01-2007, 16:49
evde 2002 yazından kalma bir poşet kırılmamış tohum buldum.
tohum çimlenebilirlik süresine bakmak için buraya bakındım.
tohum isteyenler olursa:
1 kg kadarını (aps ile 1 kg ı aşmadan) Feriha hanıma göndereceğim en kısa zamanda.
dileyen kendisinden isteyebilir.
kola tenekelerinde çimlendirmeyi deneyeceğim 3-4 tane kadar.

kürşad
27-01-2007, 22:09
15 ocakta 6 adet çam fıstığı ektim.
26 ocakta birinin yeşil yapraklarını birinin de toprağın dışına çıkmaya başlayan kabuğunu gördüm. diğerleri ne olacak bekliyorum.

düzeltiyorum:
az önce tornavida ile karıştırdım hepsi çatlamış. yani 6 sı da tutmuş.
tenekelere 2 şer koymuştum. şimdi birer tanesini -3 adet- dişçinin diş çekmesi gibi cımbızla yakalayıp çıkardım ve başka tenekelere aldım.
yeni tenekelerde yanmış koyun gübresi var. bakalım hangileri daha hızlı gelişecek.

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00763.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00768.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00769.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00774.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00776.jpg

http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/sera/DSC00777.jpg

eyüp1968
28-01-2007, 22:55
Sevgili Arkadaşlar.
2 yıl önce 12-15 tane fıstık çamı çimlendirme tecrübem oldu.Sizlerle paylaşayım; fıstık çamı tohumlarını Zonguldak Alaplı yöresinden bir dost gönderdi. Ayrıca 2 tane de fısyık çamı fidanı gönderdi , yaklaşık 25-30 cm boylarında.Tohumları çimlendiremezsem teselli olsun maksadıyla tabbi ki.
Tohumlar ağızları kapalı hafifçe siyahlaşmış çam fıstığı görünümdeydiler. Tohum çimlendirme tecrübem olmadığından bunların 6-7 tanesini yumuşak torf içine, kalanını da tecrübe olsun diye çeşitli karışık toprak içine rastgele koydum. Sıcak yerde 15-20 gün içinde torf içindekiler forum içinde resimlerde görüldüğü gibi yeşerdi ve ilk günlerde bir şemsiyenin telleri gibi meydana çıktılar.Ancak toprağa ektiklerimin hiçbiri çıkmadı.Sebep ; kimi derinde olduğundan kimi sudan içi çürüdüğünden, kimi de benim merakımdan tutmadı.Çimlendirme çalışmasını 2 yıl önce ocak-şubat aylarında oda içinde sıcakta yaptım.Bu çalışmanın sonunda kendi çimlendirdiğim 20-25 cm boylarında 5 adet fıstık çamı fidanım oldu.Bu yıl Ocak ayının başında bu fidanları ve hazır gelen 2 adet fıstık çamı fidanını Kırklareli ndeki bahçeme ektim. Toprak kumlu olduğundan tutacağı ümidindeyim.İklimi de hesap etmedim. İnşaallah kurumazlar.Fıstık vermeseler de olur.Yeter ki kurumadan kalırlar. En azından kendi çimlendirdiğim fidanları görmek büyük bir keyif veriyor bana.

Müjgan
29-01-2007, 09:04
Bana Denizli'den iki adet fıstık çamı kozalağı getirmişti birisi. Onları cam kenarına koydum, yazdan beri oradalar ama ancak geçen hafta açılıp içindeki tohumları dökmeye başladılar.
Tecrübelerinize göre ne yapmam gerekir? Çatlatma konusunda beceriksizim, ceviz kırarken bile bütünü çıkmaz benden :)
Kendi "yumurta"larımı çatlatmayı becerebildim sadece.:D

kürşad
29-01-2007, 10:10
zımpara.
tercihen 60-80 numara veya daha küçük numara.
tohumun sivri tarafını zımparaya sürtüp kabuğun delindiğini görürsen olur herhalde.
bir de sivri tarafı dikerken aşağıya bakacak
dikince üstüne yarım santim toprak koydum nemi kaybetmesin diye.
sonucu bildirirsen memnun oluruz (m).
bu arada neyin içine diktiyseniz altına muhakkak delik açın.
suyun fazlasını dışarı atsın. ben kola tenekelerini matkapla deldim hepsini fazla su aşağıya kuma geçiyor.

mhtpck
29-01-2007, 10:25
Arkadaşlar çay yetiştirmek isteyenlere tohum gönderebilirim.Çay bitkisinin görüntüsü çok hoştur, bahcenizde süs olarak yetiştirebilirsiniz.

kürşad
29-01-2007, 10:33
Arkadaşlar çay yetiştirmek isteyenlere tohum gönderebilirim.Çay bitkisinin görüntüsü çok hoştur, bahcenizde süs olarak yetiştirebilirsiniz.

tohum bankası forumuna yazarsanız daha çok kişiye ulaşır mesajınız.
bir de çay demekle adaçayı mı rize turist çayını mı kastediyorsunuz.

Müjgan
29-01-2007, 12:01
Az önce iki kozalağı da boşalttım. Toplam 180 tohum çıktı :)

Balıkcı
30-01-2007, 20:30

Aaaa! Ben isterim.

Belki köstebeklerim de sever.:p

Balıkcı
30-01-2007, 20:36
Arkadaşlar

Ben de size Fıstık Çamının, belki de hiç bilmediğiniz bir yararlanma tarzını yazayım.

Ağacın gövdesindeki kalın kabuklardan alınan parçalar, güzelce dövülüp toz haline getirilir sonra bir kazanda kaynatılarak boyası çıkarılır.
Koyu kırmızı renkli olan ve çıkmayan bu boya ile eskiden balıkçılar, pamuk ipliğinden yaptıkları ağları boyarlardı.
Bu boya biraz da reçineli olduğundan dolayı, pamuk ipliğinin suda çürümesini önler, ağı korur, hem de rengi dolayısıyla ağı daha avcı kılardı.

Eh! serde balıkçılık da var ya.
Benden de böyle bilgi gelir işte.:D

Selam ve sevgiler.

azra_karin
04-02-2007, 00:58
Fıstık çamı kaç yılda meyva verir?

Selahattin Yılmaz
04-02-2007, 08:54
Bu yaz edindiğim bilgilere göre 12 yılda meyveye yatıyor...

papatyama
10-02-2007, 22:25
arkadaşlar ben bugün bandırmada fıstık çamı kozalağı topladım.İçinden fıstık çıkardım ve yedim.daha tam yağlanmamış sütlüydü biraz ama çok lezzetliydi.Sizede tavsiye ederim markettekilerden çok daha farklı tadı.Mutlaka deneyin.

Halit Togay
11-02-2007, 16:50
Bu yaz edindiğim bilgilere göre 12 yılda meyveye yatıyor...

İstanbul Bostancı'da şu an 10 yaşında olan bir ağaç var 8 yaşındayken kozalaklandı.

acemi çiçekçi
24-02-2007, 11:35
Elimde sitedeki resimlerden anladığım kadrıyla fıstık çamı kozalağı var.Çok sert, kahvengi ve kocaman bir şey.
Bundan tohumu nasıl çıkaracağım? Kırmalımıyım yoksa kendisini mi beklemeliyim?
Aynı şekilde HALEP ÇAMI kozalağım da var. Yardım edebilir misiniz lütfen.

kürşad
24-02-2007, 18:08
Elimde sitedeki resimlerden anladığım kadrıyla fıstık çamı kozalağı var.Çok sert, kahvengi ve kocaman bir şey.
Bundan tohumu nasıl çıkaracağım? Kırmalımıyım yoksa kendisini mi beklemeliyim?
Aynı şekilde HALEP ÇAMI kozalağım da var. Yardım edebilir misiniz lütfen.

sobanın arkasını önereceğim ancak embriyonun ölmesine sebep olabilir mi bilmiyorum.
en iyisi havanın ısınmasını bekleyip güneşin altına koymanız.

acemi çiçekçi
24-02-2007, 18:42
kursad teşekkür ederim.

melevcan
20-03-2007, 11:08
Arkadaşlar merhaba, ben de yeni üyeyim. Evimde saksılara dikerek belli miktar fıstık çamı fidesi elde etmek istiyorum. Ancak fıstık çamı tohumunu nereden bulacağımı bilmiyorum. İstanbul'da bununla ilgili olarak bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba ? Bu fideleri, daha sonra ormanlık alan olarak ayrılmış fakat çıplak kalmış bölgelere dikmek istiyorum. İstanbul'da yetişebileceği söylendi bana, umarım yanlış değildir. Bir de bunu nasıl ekeceğim ve nasıl koruyacağım konusunda mümkünse resimli olarak anlatabilirseniz çok sevinirim. Karşınızda bu işten anlamayan bir acemi olduğunu unutmayın arkadaşlar :(

kürşad
20-03-2007, 20:07
Arkadaşlar merhaba, ben de yeni üyeyim. Evimde saksılara dikerek belli miktar fıstık çamı fidesi elde etmek istiyorum. Ancak fıstık çamı tohumunu nereden bulacağımı bilmiyorum. İstanbul'da bununla ilgili olarak bana yardımcı olabilecek arkadaşlar var mı acaba ? Bu fideleri, daha sonra ormanlık alan olarak ayrılmış fakat çıplak kalmış bölgelere dikmek istiyorum. İstanbul'da yetişebileceği söylendi bana, umarım yanlış değildir. Bir de bunu nasıl ekeceğim ve nasıl koruyacağım konusunda mümkünse resimli olarak anlatabilirseniz çok sevinirim. Karşınızda bu işten anlamayan bir acemi olduğunu unutmayın arkadaşlar :(

Saksı yerine toplu bir yerde çimlendirip toprağını dağıtmadan poşetlere (tüpe) almanızı tavsiye edeceğim. Ormana dikerken de poşeti yandan yarıp yine toprağını dağıtmamış olursunuz.

Tohum kaç adet civarı düşünüyorsunuz? Bahçıvan a göndermek üzere 2 poşet tohum hazırlamıştım bir tanesini size gönderebilirim.

Çimlenmesi de gayet kolay oldu 3 yıllık olmalarına rağmen.
Kırmadan çatlatmadan çimlendiler.

aer
20-03-2007, 21:26
Arkadaşlar, beni tanıyanlar genelde çiçek, fidan hediye getiriyorlar..
Bu gün iğne yapraklı fidan getirdiler..
Ama fıstık çamı mı, kara çam mı anlayamadım..(Fıstık çamı diye düşündüm)
Fidan halindeyken fıstık çamını kara,sarı çamdan ayırt edebilmek mümkün mü acaba ?...
Henüz fotoğraf çekemedim:(

melevcan
21-03-2007, 12:32
Saksılara dikmemi uygun görmediğinize göre, balkonumuzda bir platform hazırlayacağım demektir. Daha önce biber yetiştirmek için de yapmıştık. Dikim için müsait bir bahçemiz yok çünkü, ama platform yapmaya müsait kocaman bir balkonumuz var. Orada sanırım en fazla 20 tane tohum ekebilirim. Hepsi çimlenir mi bilmiyorum tabi ama çimlenenlerin hepsini, bahsettiğim durumdaki bir araziye dikeceğim. Yardımınız için ayrıca teşekkür ederim. 20 tohum göndermek sizin için külfet olmayacaksa, teklifinizi de seve seve kabul ederim. Bir kere de kaç tohum gönderilir, 20 tohum için değer mi değmez mi inanın hiç bir fikrim yok :(

mtarik
21-03-2007, 13:41
merhaba herkeze yeni üyeyim ve ağaçlarla uğraşmayı seven bir üniversite öğrencisiyim tez ödevimle ilgili fıstık çamının bütün özellikleriyle ilgili terik bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim e-mail im mehmettarikozcan@gmail.com ayrıca siteden takip ettiğim kadarıyla evdede kendim tohumunu diktim inşallah yeşerirler

Mine Pakkaner
21-03-2007, 18:30
mtarik http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=19789#post19789 (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1006) buraya bir göz atmanızı rica edeceğim. Sizin çalışmalarınızı ve tohum ekiminize ait fotoğrafları da bekliyoruz.

mtarik
21-03-2007, 22:46
Pinus pinea L.
Pinaceae
Fıstık Çamı

Yayılış alanı - Marmara Bölgesi, Batı Anadolu, Kozak, Aydın, Muğla
Anatomik Özelikler
Makroskobik yapı – Öz odun açık kırmızımsı kahverengi,diri odun sarımsı beyaz.Yıllık halka belirgin,kaba,dalgalı.İlkbahar-yaz odunu geçişi ani.Reçine kanalı yaz odunu içinde.Öz ışını görülmez.Boyuna reçine kanalları kah.çizgiler halinde.Odunu mat,orta ağırlıkta ve sertlikte
Mikroskobik yapı - Traheid çapı 33.23µm,uzunluğu 2623µm.Kenarlı geçitler tek sıralı,nadiren ilkbahar odununda iki sıralı.Öz ışını heterojen,tek sıralı,traheidlerinin çeperleri dalgalı.Karşılaşma yeri geçitleri pinoid tipte,1-4ad.Boyuna reçine kanalı genelde yaz odununda var

Fiziksel Özelikler
Tam kuru yoğunluk 0.465 g/cm3
Hava kurusu yoğunluk 0.524 g/cm3
Radyal daralma 3.1 %
Teğet daralma 5.7 %

Mekanik Özelikler
Basınç direnci 28 N/mm2
Eğilme direnci 58 N/mm2
Çekme direnci 41 N/mm2
Makaslama direnci 6 N/mm2
Brinel sertlik liflere paralel (j)35,8 N/mm2
Brinel sertlik liflere dik (j)24,3 N/mm2

Kimyasal özelikler
İÇERİĞİ

Holoselüloz
Selüloz
Polyos
Pentozan
Lignin
Suda çözünen ekstraktif madde
Alkol-benzende çözünen ekstraktif madde
Kül
pH

Kullanıma Yönelik Genel Değerlendirme
İşlenme özeliği iyi
Kurutulabilme özeliği Orta
Dayanıklılık Çok
Emprenye edilebilme Orta
Kullanım yeri - Direk, travers, kaplama, amabalaj malzemesi, yapı malzemesi, mobilya, doğram, gemi-tekne yapımı, lif ve yonga levha, selüloz ve kağıt, reçine, ağaç kabuğu

Fıstık Çamı (Pinus pinea. L)
20 m boylanabilen, gençlikde yuvarlak, yaşlanınca şemsiye ğibi tepe yapısına sahip olup bu özelliğinden dolayı diğer çam ağaçlarından kolaylıkla ayırd edilebilen bir türdür. Kabuğu kırmızı kahverengidir. Yaprakları çift ibreli ve yeşil renktedir. Kozalakları parlak kahverengi olup üçünçü yılda olgunlaşır. Tohumları diğer türlerinkinden çok daha büyüktür ve sert kabukludur. Kuzey Kıbrıs ormanlarında doğal olarak yetişmeyen bu ağaç alçak mıntıkalarda, park, bahçe ve yol ağaçlandırmalarında çok kullanılmaktadır. Salamis'te mesçereler oluşturmaktadır

Pinus pinea'nın zararlıları

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese böcekleri, aslında bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin tırtılları ülkemizdeki orman zararlısı böcekler açısından önemli bir yer işgal etmektedirler. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybı olmaktadır... Çamkese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölüm söz konusu değildir. Ancak yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer sekonder zararlıların gelmesine zemin hazırlamış olur.

Bu böcekler başta Kızılçam (Pinus brutia) olmak üzere Karaçam (Pinus nigra), Sarıçam (Pinus silvestris), Pinus maritima, Pinus halepensis, Fıstık Çamı (Pinus pinea), Lübnan Sediri (Cedrus libani) bazen de Juniperus excelsa'larda tahribat yapmaktadır. Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür.

Çamkese böceği Anadolu’nun güney, batı ve kuzey kısımları, batı ve orta Karadeniz bölgesinin güney kesimlerinde yayılış gösterir. Yoğunluk genellikle rakım yükseldikçe ve bakı kuzeye kaydıkça azalmaktadır.

Çamkese böceği yumurtalarını 2 veya daha fazla ibreyi birleştirmek suretiyle, genellikle ağacın alt dallarına bir mısır koçanını andırır şekilde dizeler halinde bırakır. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunur. Yumurtaların üzerleri dış etkenlere karşı korumak için pullarla kaplanır. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çıkan tırtıllar gövdesine nazaran büyük başlı, 6 sı torosid olmak üzere 16 ayaklıdır. Olgun tırtılların boyu 35-40 mm ye ulaşır. Karnının alt tarafı sarı renkli olan tırtılların üzerinde bol miktarda yanlarda beyaza yakın sarı, sırtta ise açık kahverengi kıl mevcuttur.

Chalcophora detrita, Alaus parcissi bu iki pinus zararlısı coleoptera lardan Dioryctria pinea, Autographa gamma bildiğim diğer pinus zararlılarıdır önlemleri hakkında arama yapmaktayım.

Mine Pakkaner
21-03-2007, 23:19
Mtarik, bir orman mühendisi olsam daha çok faydam olurdu.Onlar bu soruyu görene kadar sen de şu sayfalara bir bak istersen. Şimdiye dek onları bulmuş da olabilirsin elbette. Umarım işine yarar.

http://hort.ufl.edu/trees/PINPINA.pdf

http://www.pfaf.org/database/plants.php?Pinus+pinea

http://trees.stanford.edu/ENCYC/PINpinea.htm

http://www.ipgri.cgiar.org/publications/pdf/1036.pdf

http://hgic.clemson.edu/PDF/HGIC2008.PDF

http://www.pierroton.inra.fr/IEFC/bdd/patho/patho_affiche.php?id_fiche=34&langue=

http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1399-3054.1994.tb03039.x?journalCode=ppl

mtarik
21-03-2007, 23:31
çok teşekkür ederim mine hanım biraz önceki davranışım için tekrar tekrar özür dilerim kabalık ettim

Mine Pakkaner
21-03-2007, 23:34
Telafi ettin, teşekkür ederim. :)

Pinus pinea ile ilgili yazdığın bütün mesajları tek mesaj olarak birleştireceğim.

mtarik
21-03-2007, 23:37
Sağolun birdaha böyle bir hatam olmayacak :) site kurallarını okudum :)

niyaziaksu
22-03-2007, 18:23
Bunlar için çok sağolun sayenizde coğrafya sözlüm yüksek gelebilir

mtarik
23-03-2007, 12:55
çam fıstığı tohumu çok değerli ekonomik kazanç getirmesinin yanında gıda maddesi olarak çeşitli şekillerde de kullanılıyor; Çam fıstığı tatlı, pasta ve yemeklerde tat ve çeşni vermek üzere kullanıldığı gibi presleme sonucu elde edilen yağı, yemek yağı olarak kullanılmaktadır

mtarik
24-03-2007, 15:35
fıstık çamını şemsiye ye benzemesinin sebebi arkadaşlar;
Işık isteği çok yüksek bir ağaç türü olmasından dolayıdır. İleriki yaşalarda tepesinin şemsiye biçimi olmasının nedeni de bundandır.

mtarik
24-03-2007, 15:49
sürgünlerinin ışığa doğru kuvvetli büyüme yapmasıyla tepe yayavanlaşıyor ve ayırt edici özelliği olan şemsiye görünümü meydana geliyor.

forsa70
31-03-2007, 12:36
bu resimleri nasıl indirebilirim yardımınız için teşekkürler

Müjgan
20-04-2007, 20:31
15 gün önce ektiğim fıstık çamı tohumları, saksımda minik bir orman oluşturdular. Çok güzeller değil mi?;)

9610

Yücel Özlem
20-04-2007, 22:09
Müjgan Hanım, gerçekten çok sevimli şeyler. :)))

Sizi kutluyorum. Başarılı bir çimlendirme yaptığınız görülüyor. Bildiğim kadarı ile fıstık çamı tohumları, zor çimlenmesi ile ünlüdür.;)

Müjgan
20-04-2007, 22:31
Müjgan Hanım, gerçekten çok sevimli şeyler. :)))

Sizi kutluyorum. Başarılı bir çimlendirme yaptığınız görülüyor. Bildiğim kadarı ile fıstık çamı tohumları, zor çimlenmesi ile ünlüdür.;)
Teşekkürler... Bu konuda pek bir fikrim olduğu söylenemezdi. Nemli ortamda başaracaklarını biliyordum, ama başta işi yine de şansa bırakmayıp, onları bayaca hırpaladım.;)

calcium
22-04-2007, 19:40
herkese merhaba
fıstık çamı ile ilgili tecrübe edindim bunları sizlerle paylaşmak istedim
1-tohumları ekmeden 24 saat ılık suda beklettim
2-tohumları kırma **** çatlama ile uğraşmadım.
3-kum ocağından aldığım nehir milini 15 santim yüksekliğinde yaydım sonra üstüne tohumu yerleştirdim ve 1 parmak kum tohumların üstüne serdim.
4-12.03.2007 de ektiğim tohumlar 15 20 gün gibi sürede çıktılar
5-her akşam sulama yaptım(az miktarlada devamlı sulama ile toprak nemsiz kalmadı)
6- tohumlar toprağın üstüne çıktığı zaman asla elle tohuma müdahale etmeyin bazıları tohumla toprak üstüne cıkıyor bazılarının üstünedeki fıstıkları aldım yardım amaçlı kolay gelişsin diye ama fide zayıflıyor ve bazıları öldü.
7-18.04.2007 tarihinden itibaren fideleri 10'luk saksılara alıyorum.ancak kökleri tahminimden çok uzamış kullanmış olduğum saksılar köpük saksıydı köklerin bazıları kutuya saplanmış.biraz daha kısa sürede saksılara almakta fayda var.
8-kökleri çok nazik olduğu için çok hassas saksı değiştirilmesi gerekiyor.
9-10'luk saksılarda toprak,nehir mili,gübre karışımı kullanıyorum.

inşallah başarılı olurum.gelişmeleri tekrar sizlerler paylaşacağım.

vyssera
22-04-2007, 21:28
Tecrübelerime dayanarak, hangi çam türü olursa olsun, yeni çimlenmiş bir fidanın saksısını değiştirmek ölümüne yol açacaktır. kökler çok az bile zedelense affetmeyecektir. Fidanlar ancak ana kökler odunsu bir yapı kazanana kadar ilk çimlendiği yerde kalmalı **** olduğu gibi toprağıyla beraber büyük bir saksıya taşınmalıdır ki bu işlem de zarar verebilir. İnşallah fidanlarınız tutar, hassas bir çalışma yapmışsınız.

calcium
22-04-2007, 21:58
evet bu durumu bende biliyorum çok hassas olduğu konusunu göz önünde bulundurarak aktarma işlemini çok hassas bir şekilde yaptık ve yapıyoruz.gerçi bu sefer acemi olarak böyle oldu inşallah ikinci sefere direk saksılarda çimlendirmeyi yapacağım.
şimdilik çok az fidem öldü onlardada kişisel hatalarımızdan kaynaklandı.inşallah kaybım fazla olmaz.:D

vyssera
22-04-2007, 22:23
.....;)

Müjgan
25-04-2007, 12:37
Şimdi kökleri zedelenmesin diye bu fidanları başka bir saksıya almayacağım gibi görünüyor. Ama bir süre sonra saksı onlara dar gelecek. Yaklaşık ne kadar süre sonra saksı değiştirmem gerekir?

çınaraltı
30-04-2007, 17:55
Selam arkadaşlar
Turgutlu Manisa'da evimizin arka bahçesinde hazırladığım tohum yataklarına 13000 kadar fıstık çamı ektim. Yatakları safi dere milinden hazırladım. Kapak olarak torf kullandım. 15 gün önce çimlenmeye başladılar. Ekimden önce humik asitli suda 48 saat beklettim. Ekimden önce tohum ekim yollarına fungusit toz ilacı serptim. Yatakların üzerlerini de % 55 sıklıkta dokunmuş tente ile örttüm. Aşırı sıcaklardan korumak için. Fakat şu anda kök çürümesi sorunum var. Sulamayı gayet kontrollü yapıyorum. Bana bu konuda önerisi olan var mı?
2000 kadar da himalaya sediri çimlendirdim. Onlarda herhangi bir hastalık yok. Gayet güzeller.
m

mustafaakdogan
03-05-2007, 13:43
çam fıstığının ticaretini yapmak istiyorum.Bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaşlar lütfen benimle bağlantıya geçsin.0537 226 14 90 teşekkürler.

akon
12-05-2007, 21:59
herkese merhaba bende şu anda bir çam ağacı var boyu 70-80 cm ama bir kutuda şuan ve onu artık yere dikmek istiyorum zamanı uygun mu??
bide nasıl bir toprağa dikeyim?
çok teşekkurler.

sezinci
13-05-2007, 07:00
Tüplü fidanları (saksıda, tenekede veya polietilen torbalarda) yılın her ayında dikebilirsiniz.

Burada (http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html) dikim şeklini görebilirsiniz

Cahide Kartal
16-05-2007, 19:02
Bunlar da benim fidelerim bir büyük tüpe kaldıracağım bu iki kardeşi birbirinden ayırmak onlara bu mevsimde bir zarar verir mi?

sezinci
16-05-2007, 20:22
Geç oldu artık bu mevsimden sonra ayırırsanız kaybedebilirsiniz.

Bu yazı da orada geçirsinler. Önümüzdeki yıl kış ayılarında (Ocak-Şubat) yaparsanız daha iyi olur.

kirmitli024
24-05-2007, 10:03
arkadaşlar fıstık çamı tohumalrı hakkında tam bilgiyi nereden bulabilirim.şu an elimde bol miktarda tohum var şimdi eksem çıkarmı acaba?uygun olması gereken şartlar nedir yardımcı olursanız çok sevinirim.

kirmitli024
24-05-2007, 10:05
23.05.2007 tarihinde yaklaşık 500 adet fıstık çamı tohumunu hazırlamış olduğum ağaç gübresi olan yere ektim.üzerine bi,z burda şilte deriz örttüm ve düzenli olarak sulamak ve toprağın nemini korumak istiyorum.bu tohumlar çıkarmı acaba ?

agresifkuzu
24-05-2007, 23:51
Merhaba arkadaşlar bende bugün özenip iş yerinin karşısındaki ağaçtan yaklaşık 3 kg. kadar fıstık topladım bunları çimlendirirsem dehşet şekilde fide sahibi olacağım. Ben bu işi tane başına pet bardak şeklinde yapmayı düşünüyorum. Fikirlerinize açığım teşekkürler.

caploonba
25-05-2007, 13:40
Bence pet bardakta yetiştirmeyin ilk defa yapıyorsanız. Çünkü bardaktan seyreltilen çamlar tutmuyor daha doğrusu ben tutturamadım. Bence direk büyüyeceği yere dikin.

calcium
26-05-2007, 01:07
3kg fıstık yaklaşık 3500 tane tohum olur.Çimlendirme için bence 10'luk saksı kullanın.Kuşların ulaşamayacağı bir yerde olsun çünkü kuşlar bunu çok seviyorlar.Daha sonra o kadar fideyi ne yaparsınız bilmem ama geniş bir alan aramanız gerekecek.
Tohumları ekerken bir parmaktan daha fazla derine ekmeyin.Fideler çıkarken zor oluyor.
Sulamaya dikkat edin toprak nemli olursa daha kısa sürede sonuç alırsınız.Aşırı sulama mantara sebep olacaktır dikkat edin.
Güneşi sevdiğini söylemişlerdi bana ancak yarı gölgede olan fidelerim benim daha hızlı gelişiyorlar,bu konuda kesin bir bilgim yok gözlemimi iletebilrim size

agresifkuzu
26-05-2007, 19:13
Ben TSK mensubuyum inşallah tutarda emin olun o fidanlara yetecek bolca yer var :)

çınaraltı
28-05-2007, 15:30
Calciumun dediği gibi yarı gölgede daha iyi gelişiyor. Benim tüpleirm gölge bir yerdeler ve gelişmeleri çok iyi.

caploonba
28-05-2007, 18:31
Ben 4-5 tane çimlendirdim sadece 2 tane kaldı şimdi diğerleri öldü.
Yaşayanlardada bir gelişme yok:(

akoman
01-06-2007, 15:09
Evimin bahçesinde 16 yaşında fıstık çamı vardı, yan komşumuzun evine 3 mt mesafedeydi ve evimizin temeline zarar veriyor kesin diye annemi sıkıştırmışlar ve sonuçta, komşu ile kötü olmamak için ağacı kestirmiş. Çok canım yanmış durumda. Çam ağacı binalara zarar verirmi, söz konusumu. Rahatlamak istiyorum. Bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. Ayrıca yeni üyeyim. Hoşbulduk

Dostum agaclarin kokleri su gibidir bulduklari en kolay yoldan kendilerini gelistirirler .Binanizin temeli agac kokune engel olacagi icin farkli yerlerden uzuyacaktir.Ancak bilimsel bir gercek olmamakla birlikte kendi gozlemlerinde hep bir seye dikkat ettim belki agaclarin gozleri yok diceksin ama agaclar ana govdelerini binalarin govedelerine gore sekilendiriyorlar. En fazla binanin camlarina gelicek ince dallarin getirdigi bocek ve saire **** manzaranin kesilmesi komsularinizin israrina neden olmustur. Bu noktada bilincli agaclandirma ile ilgili e-dergideki agclandirmalimi agaclandirmamalimi yazisini okumanizi tavsiye ederim belki kesilen agacin acisini dindirebilir.

Saygilar

kirmitli024
04-06-2007, 00:52
arkadaşlar çok teşekkür ederim ilginiz için bugün birkaçtane tohuma baktım çimlenmeye yüz tutmaya başlamış tam 11 nci gün...inşallah tohumlar bizi utandırmaz...

calcium
05-06-2007, 20:11
Yetiştirmekte olduğum fıstık çamı fidelerimin bir kısmı dut ağacının gölgesinde duruyor.Bu bölümde olan fidelerin toprak rengi koyulaştı.Düşen dutlar saksıların diplerinde duruyor.Ellemedim dutlar çürümeye başladılar.Fidelerim diğer bölümde olan fidelere göre inanılmaz hızlı gelişiyor.Benim endişem ceviz ağacı zehir salar derler altında bitki yetişmesi zordur diye bir söylem var.Buna duruma benzer olarak dut ağacı ile bir bilgi bulamadım acaba zararı olurmu fidelere ?

Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 20:43
Bütün bu yazdıklarınızdan çam fıstığı fidelerine glgeleme yapılması gerektiğini anlıyorum.

discover
18-08-2007, 12:05
adını hatırlamadığım sitelerden derlediğim bilgileri vereyim, nacizane eklemelerimle birlikte.
Fıstık Çamı Yetiştirmek

Optimum çimlendirme sıcaklığı 17-19 C. 25 C üzerinde fide gelişimi kısıtlanır, 10C altında tohum uyku haline geçer. Kış sonu uygun ekim dönemidir.
Tohumlar elde edilir edilmez çimlenme ortamına alınır. Bekletilmiş tohumlar +4 C'de 6 hafta soğuk katlamaya alınır.
En iyi çimlendirme ortamı iri dere kumu veya pomza. %25 nemli olacak şekilde su verilir.
Torba içindeki karışım toprağın üzerine konan tohum bu materyallerle kapatılacak.
Fide harcına büyükbaş hayvan gübresi kesinlikle konulmayacak
Çimlenme ortamına diğer ağaç diplerinden alınan mycorrhizal fungus eklenir. Bu mantar fosfor ihtiyacını giderir. Mantar aşırı su ve kuru toprak oluşumunuda bir parça engeller. Nasıl bulunacaksa...
Çimlenme oluştuktan sonra fideler aşırı sulamaya karşı hassastır, dengeli su verilir. Tohum, fide üzerinden düştükten sonra fide transplantasyona alınabilir. Boyu 10cm geçtikten sonra aşırı sulamaya eskisi kadar hassas değildir.
Sulama, sisleme yahut ince pulvarizasyonla sağlanır.
Fideler doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde yerleştirilmiş torbalara ekilir. Fide araziye ekileceği zaman güneşli yer seçilir.
Fideler mümkün olan en kısa zamanda arazideki asıl yerlerine aktarılmalıdır(30-90cm). Fideler 5-10cm ulaştığında aktarma yapılabilir.
Araziye aktarma yapıldıktan sonra kuru sap samanla çevresi yabancı ot mücadelesi için örtülür.
Fideler araziye gölgelik için 5 m arayla, fıstık için 10m arayla dikilir.

halocan06
20-08-2007, 10:17
arkadaşlar bu ağaç için heryerde yetişmez yazıyorlar.
ben izmirden fıstık topladım ve ıspartada dikmeyi çimlendirmeyi düşünüyordum.fakat ıspartada yetişmez dediler.bende biraz dolaştıktan sonra ıspartada fıstık çamına rastladım. ve hemen fıstıkları çimlenmek üzere saksılara diktim.ıspartada yatişiyor yani

Kudret
20-08-2007, 22:12
Bildiğim kadarıyla rakımı deniz seviyesine yakın yerlerde daha iyi yetişiyor. Bende meraktan Bolu'daki evimin bahçesine diktim. Dokuz yıldır ne kurudu ne büyüdü. Aldığım gibi duruyor:(

AIRMAN
25-08-2007, 13:13
Herkese selam,
Çimlendirmeyi denemek için 8-10 kadar çam fıstığını kağıt pet bardaklarda bildiğimiz çiçek toprağına,kendi boyları derinliğinde ektim.10-15 gün kadar toprağı nemli tutacak şekilde, püskürterek sulama yaptım.Forumda arkadaşların bu süre içinde genelde çimlenmede başarılı olduklarını okudum ancak benim tohumlarda pek hareket yoktu.10 gün kadar daha bekledim ve artık umudu yitirip bakalım tohumlar ne alemde diye yavaşca üzerlerindeki toprağı kaldırdığımda bir çoğunun çatlamış ama içlerinde beyaz küçücük kurtçuklar olduğunu tohumlarımın bunlar yüzünden çürümüş olduğunu gördüm.O küçücük tohum o kadar kötü kokuyordu ki inanmazsınız.Ama 2 tanesinin sizlerin gönderdiği resimlerdeki gibi çimlenmeye başladığını görünce hemen üzerlerini örtüp beklemeye başladım.Bunlarda kurtçuk da görünmüyordu üstelik.Tam bir tanesi artık topraktan başını kaldıracağı zaman renginin değişmeye başladığını fark ettim,yeşil rengi kararmaya başlamıştı.Malesef bu son ikisi de kurtçukların gazabına uğramıştı.
Elimde bir kozalak dolusu çam fıstığım var tatilden dönerken getirdiğim.Bunları ne zaman ekmemi ve bu kurtçuklarla nasıl mücadele etmemi tavsiye edersiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.

Mehmet YARBASAN
Ankara

ahmet58
03-09-2007, 09:49
arkadaşlar bu fıstık çamları çok yavaş büyüyor bunlar için hızlı gelişmasi adına neler yapılmalı bir hormonel ilaç varmı acaba
teşekkür ederim

memet
03-09-2007, 10:49
Konuyu zaten olan fıstık çamı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=320&highlight=f%FDst%FDk+%E7am%FD)başlığında sorması daha iyi olurdu.

ahmet58
03-09-2007, 14:20
Konuyu zaten olan fıstık çamı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=320&highlight=f%FDst%FDk+%E7am%FD)başlığında sorması daha iyi olurdu.

sayın memet bey orada bulamadım konuyu buraya açtım bir sakıncası mı var

tasdelenmurat
26-09-2007, 21:57
Bildiğim kadarıyla rakımı deniz seviyesine yakın yerlerde daha iyi yetişiyor. Bende meraktan Bolu'daki evimin bahçesine diktim. Dokuz yıldır ne kurudu ne büyüdü. Aldığım gibi duruyor:(

Ne güzel işte... güzel bir bonsai adayı olur. :p

bugün bizim okulda bir fıstık çamı gördüm .( milas/muğla ). Bahçede gezdiğim yerde bir futbol topu çarpıyordu, topun düstüğü yere bakarken fideyi gördüm. Korunaksız bir yerde ( etrafta çitler mitler yok ) , ve öğrencilerin gezindiği bir alan. Yüzde 95 öğrencilerin ayakları altında ezilerek ölecek bir fide adayı. fidenin üst yarısı yemyeşilken alt yüzde 50'lilik bölüm kurumuş tamamen. bu fideyi açıkcası oradan çıkarmak istiyorum. Hatta niyetim kötü bonsai yapmak istiyorum gelecekte. Bu zamana hiç kadar yağmur ve sulama yüzü görmemiş bir bitki, açıkca hayretler içinde kaldım. Nasıl yasamayı başardı diye. Galiba suyla arası pek iyi değil.

Bide dikkatimi çeken bir sey bulunduğu toprak alanında birçok yaprak ölüsü/kurusu falan vardı. Rüzgar nedeniyle o kesimde ağaç yaprakları çok fazla birikiyor. Böyle bir örtüye ihtiyaç duyuyormu? Fotolarını koyacam yakın bir zamanda.

ossgee
04-10-2007, 10:55
teşekkür ederim. iltibata geçmeden önce bu çam fıstıgı nerelerde yetişir, bakımı nasıl yapılır,ne aralıkla sulamak gerekir. mesala kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ? bu yönde bilgi verirseniz daha faydalı olacagına inanıyorum

Saygılarımla

merhaba ben yeni üye oldum biz burdurda fıstık çamı yetiştirmek istiyoruz okugum bilgileri göre iklim uygun fide fiyatları için bilgi alabilirmiyim acaba sizden şimdiden teşekkürller.....

ossgee
04-10-2007, 10:58
merhaba burdurda fıstık çamı yetiştirmek istiyoruz fide alımı fiyatları ve nerden bulacağımız konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

calcium
09-10-2007, 01:37
yaklaşık 4 gündür mart ayında tohum olarak ektiğim fıstık çamlarını 10'luk saksıdan 20'lik saksılara alıyorum.4 günde yaklaşık 1000 tane aktardım.aktardığım saksılara toprak,nehir mili ve gübre karışımı ile dolduruyorum.bazı fidanlar 10'luk saksıların altından köklerini aşağı salmış bunlarda hassas olmak gerekiyor.minimum zedelenme ile aktarmayı sağlamaya çalışıyorum

Ophrys
09-10-2007, 01:42
Sevgili Ahmet58, Ossgee, Calcium lütfen buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) bir gözatın.
Teşekkürler

calcium
09-10-2007, 01:48
Gerçekten üzgünüm. Bundan sonra daha dikkatli olacağım.

ihyetim
13-10-2007, 10:14
fıstık çamının kozalaklarını toplama kriterleri nedir.. yani belli bir yaşta olmasımı gerekiyor kozalak topladığımız ağaç

sezinci
13-10-2007, 23:38
Hayır Fıstıkçamı 12-13 yaşlarından sonra az da olsa kozalak vermeye başlar. Bu yaşlardan sonra oluşan kozalaklar toplanabilir. Kozalak toplamak için ağaçların belli bir yaşa kadar gelmesi beklenmez. Kozalakların oluştuğu yaştan itibaren toplanabilir. Ama kozalak ilk yıllarda azdır.

ihyetim
14-10-2007, 09:55
peki tam olarak kozalakların toplama zamanı nedir

sezinci
15-10-2007, 08:39
Eylül Ekim aylarında toplanır.

ihyetim
16-10-2007, 14:06
ekim zamanı ilkbaharmı

caploonba
16-10-2007, 15:51
Aslında ilkbahar ama ben geçen sene bu zamanlarda evin içinde çimlendirmiştim. Şimdi dışarda üstü pet şişeyle kapalı çimlenmeyi bekleyen bir fıstık çamım var. Bakalım çimlenecek mi?

Oğuz Karsan
17-10-2007, 21:08
Hepinize selamlar,

Rahmetli Ahmet Dayım sayesinde fıstık camini cok sevdim.
Gittigim,gezdigim yerlerde fistik cami tohumu toplamak bende aliskanlik haline geldi.Topladigim tohumlari gerekli gordugum yerlere ekiyorum,daha sonra yine o yere gidersem ektigim tohumlari kontrol ediyorum.

Şimdiye kadar cesitli yerlere 3000 adet tohum veya fidan diktim,omrum yettikce de dikecegim.

Ayrica evimin balkonunda ve Canakkale,Bayramicteki arazimde de 1000 adet kadar diktim.Altinoluktaki evimin bahcesindeki 6 yilda neredeyse 5 metreyi gecti cok saglikli buyuyor.

Tohum bulmaya gelince cok kolay.Istanbulun bircok yerinde fıstık camı var ben de gezerek buluyorum.agacin etrafina bakin etrafa bakin tohumlarini taniyacaksiniz zaten agacın altına dokuluyorlar daha cok Temmuz ,Agustos,Eylul .En uygun dikim zamaninin subat sonu oldugunu Ezine orman fidanlik muduru Kaya Ozkonuktan ogrendim.Ama tohumlari buzdolabinda saklamamiz lazim.Ayrica satin almak isterseniz bu isle ilgili en iyi yerlerden biri saniyorum Ezine Orman Fidanligi.Bundan baska Ayvaliga giderken Kozak yaylasi var o bolgedeki camlar da cok buyuk ve saglikli.
Hepinize saglik ve mutluluk diliyor ayrica
Turkiye col olacak diye dusunenlere guluyorum.

Saygilarimla

altinediz
18-10-2007, 00:13
Merhaba arkadaşım. Öncelikle herkese tekrar kolay gelsin demek istiyorum. Bende Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi bayramiç M.Y.O mezunuyum. Sende Bayramiçde oturuyormuşsun yanlış anlamadımsa. Seni tanımak isterim. Bayramiçide açıkcası çok özledim. Yalnız benim dikkatimi çeken şey şu oldu;
neden TÜRKİYE ÇÖL OLMAYACAK diye düşünenlere gülüyorsun anlamadım. Evet bu gidişle Türkiye çöl olacak doğrudur ama bunu engellemek bizim eimizde olan bir şey. Ayrıca yanlış anlaşılmaya sebep olmazsam nacizane bir sorum olacak ama tartışma yaratmak değil amacım (Az öncede de dedim ya sizinle tanışmak isterim diye. Buradan da tartışma yaratmak istemediğimi tekrar vurgulayayım.).

ilahi morluk
24-10-2007, 13:16
Bu forumdan ve bu konudan öğrendiklerimle sanırım 2 tane fıstık çamı çimlendirmeyi başardım.

Kozalaktan çıkardığım tohumları çatlatmadan iki gün oda sıcaklığındaki suda bekletip torflu şeffaf bardaklara ektim.15 gün kadar sonra çıktılar. Çok güzel bir duygu, umarım yaşatabilirim.

http://img145.imageshack.us/img145/1962/tnpicture027vj9.jpg

http://img145.imageshack.us/img145/727/tn16ekim2007kz3.jpg

http://img206.imageshack.us/img206/124/tnpicture002kn7.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/4713/tnpicture078yh6.jpg

altinediz
24-10-2007, 18:22
Ellerinize sağlık. Umarım yaşata bilirsiniz. sizin adınıza sevindim

kasap
25-10-2007, 21:08
Selam ben BANDIRM`dan SONER.Devletin sayesinde 150 ağaç yetişmiş cam fıstığına sahip oldum.Açıkcası ağaçlar konusunda çok bilgiye sahip değilim.Çevremde`de benim gibi birçok insan var.Bu ağaç`ın kozalakları ne zaman toplanır,budaması nasıl yapılır bu konularda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyoruz.Şimdiden çok teşekkür ederim.SAYGILARIMLA

altinediz
25-10-2007, 21:32
Merhaba arkadaşım. Konu içerisinde aradığın bilgileri bulabilirsin. HAstalığına kadar hemen hemen herşey yazmaktadır.
Biraz okuyalım...;)

roketsan
31-10-2007, 14:12
Merhaba arkadaşlar Elimde taze çam fıstığı içi var. Sizce kabuksuz olarak çimlenme ihtimali varmı. Kabukdan ayırma işlemi sırasında embiriyo **** besin dokusu zarar goruyormudur? deniyen arkadaşlar varsa biliyordur Boşuna uğraşmayim :). Çimlendirme dolabinda çimlendirecem . çimlenme sıcaklığı nem orani konsusunda pek bilgim yok ama sanırım 25 26 derece sıcaklık uygun olur siz ne dersiniz?

Oğuz Karsan
03-11-2007, 13:22
Merhaba,Yeşil Adam.
Ben Bayramiç de oturmuyorum ama senede 5-6 aya yakın bir zaman Bayramiç-Altınoluk arasında gidip geliyorum.Evim İstanbulda ama gönlüm oralarda.Genellikle dağda bayırda gezerim.Ben de seninle tanışmak isterim.

Birkaç sene önce Tema üyesiydim,Altınolukta binlerce zeytin ağacı kesilirken Tema'ya mektuplar yağdırdım ama ilgilenmediler ben de artık Tema'yla ilgilenmiyorum.Tek başıma savaşmaya karar verdim. Esasında Sivil Toplum Kurulusları bizim gibi geri kalmış ülkelerde ancak bu kadar çalışır.Ama yine iddia ediyorum " Türkiye çöl olmayacak".Neden dersen ben kendimi bildim bileli fidan dikiyorum ormanda gezerken palamut topluyorum, baska bir sefer o palamutları dikiyorum bu güne kadar şahsi olarak 3000'e yakın ağaç diktim ayrıca ektiğim tohumları saymıyorum.

Bir insan hayatı boyunca 7 adet ağaç harcarmış. ben harcadığı ağaçları yerine koymayanların yterine de dikiyorum.Her halde bu ülkede ben tek değilimdir benim gibi ne orman ne ağaçseverler fidan dikiyorlardır.

Ayrıca benim Altınoluk'ta zeytinliğim var her sene orman zeytinliği zaptediyor.Kesmekle başa çıkamıyorum.Bir de kendi haline bıraksam 2-3 senede tamamiyle orman olacaktır.Bayramiç-Çan arasında yine bir tarlam var orası da aynı.Ormandan arazimi kurtarmak için ciddi mücadele ediyorum.Eğer oralardaysan birgün gidip gezeriz.Kendin görürsün ormanın gücünü.Özetle ormanı kendi haline bırakırsak zaten kendini toparlıyor.

Ama Ormanın en önemli düşmanı biz insanlarız.Ormanı korumak için bence ilk yapılması gereken şey insanlardan korumak olmalı.Hayvanlar ve doğal afetlerin verdiği zararı orman telafi edebiliyor.Ve en önemlisi kendi arazin veya değil her yere bir ağaç dik, her yere bir tohum ek.İste o zaman Türkiye çöl olmayacaktır.İnan

Selamlar.

Koyu yeşil
03-11-2007, 13:35
Merhaba arkadaşlar,

Bu sabah bahçemde kuru yaprakları temizlerken bir suprizle karşılaştım. Önce ne olduğunu anlayamadım. Çünkü ilk kez görüyorum böyle birşey. Sonra karşı bahçedeki fıstık çamının fıstıklarının birinin kabuğunun bahçemde çimlendiğini kavradım. Şu an şekli tam İlahi Morluk'un gönderdiği 2. fotoğraftaki gibi. Dokununca kalın kabuk düştü beyaz tohumun tepede ve altında çam iğnesine benzer kısım var. Kargalar sabah kahvaltısında benim bahçeye düşürmüş olmalı. Sabah sevinci oldu bana! Sizinle de paylaşmak istedim. Biraz büyüyünce saksıya almayı düşünüyorum.
Yeşil günler...

Koyu yeşil
03-11-2007, 13:37
Bu arada, şimdi aklıma geldi. Kargalar yemeye çalışırken etrafa bolca fıstık döküyorlar. Bunları toplayıp eksem çoğu tutacak demek ki...Forumu iyice okuyup çimlendireyim.

altinediz
03-11-2007, 14:36
Merhaba,Yeşil Adam.
Ben Bayramiç de oturmuyorum ama senede 5-6 aya yakın bir zaman Bayramiç-Altınoluk arasında gidip geliyorum.Evim İstanbulda ama gönlüm oralarda.Genellikle dağda bayırda gezerim.Ben de seninle tanışmak isterim.Birkaç sene önce Tema üyesiydim,Altınolukta binlerce zeytin ağacı kesilirken Tema'ya mektuplar yağdırdım ama ilgilenmediler ben de artık Tema'yla ilgilenmiyorum.Tek başıma savaşmaya karar verdim. Esasında Sivil Toplum Kurulusları bizim gibi geri kalmış ülkelerde ancak bu kadar çalışır.Ama yine iddia ediyorum " Türkiye çöl olmayacak".Neden dersen ben kendimi bildim bileli fidan dikiyorum ormanda gezerken palamut topluyorum,baska bir sefer o palamutları dikiyorum bu güne kadar şahsi olarak 3000'e yakın ağaç diktim ayrıca ektiğim tohumları saymıyorum.Bir insan hayatı boyunca 7 adet ağaç harcarmış. ben harcadığı ağaçları yerine koymayanların yterine de dikiyorum.Her halde bu ülkede ben tek değilimdir benim gibi ne orman ne ağaçseverler fidan dikiyorlardır.Ayrıca benim Altınoluk'ta zeytinliğim var her sene orman zeytinliği zaptediyor.Kesmekle başa çıkamıyorum.Bir de kendi haline bıraksam 2-3 senede tamamiyle orman olacaktır.Bayramiç-Çan arasında yine bir tarlam var orası da aynı.Ormandan arazimi kurtarmak için ciddi mücadele ediyorum.Eğer oralardaysan birgün gidip gezeriz.Kendin görürsün ormanın gücünü.Özetle ormanı kendi haline bırakırsak zaten kendini toparlıyor.
Ama Ormanın en önemli düşmanı biz insanlarız.Ormanı korumak için bence ilk yapılması gereken şey insanlardan korumak olmalı.Hayvanlar ve doğal afetlerin verdiği zararı orman telafi edebiliyor.Ve en önemlisi kendi arazin veya değil her yere bir ağaç dik her yere bir tohum ek.İste o zaman Türkiye çöl olmayacaktır.İnan

Selamlar.

Merhaba Oğuz KARSAN! Söylediklerinize aynen katılıyorum. Ne yazıkki biz insanlarız doğanın düşmanı. Sizin kadar fidan dikmişliğim yoktur ama elimden geleni yapıyorum vede sizin gibi arkadaşları gördükçede dahada aşka geliyorum. Siz biz ve bizim gibiler sayesinde sizinde dediğiniz gibi Türkiye Çöl Olmayacak. Bizlerde çalışmalarımızla çevremizdekilere örnek olarak onlarıda bu doğa sevgisine ağaç sevgisine kavuşacaklardır ve ağaç dikmeye başlayacaklardır. Bundan eminim. Tema konusuna gelince onların (yani mektup yağmuruna tuttuğunuz Tema yetkililerinin) adına size bir şey diyemem. Ama bunun nedenini araştırmak gerek aslına bakarsanız. Özelden bu konu ile ilgili ayrıntılı bir bilgi verirseniz küçük bir araştırma yapmaya çalışayım.
Ayrıca ne yazıkki Bayramiç'de değilim şuanda. Orada olmayı çok ama çok isterdim ama malesef bu imkanım yok şuanda. Ben öğrencilik zamanlarımda orada idim. Bir çok esnaf beni tanır. Konu ile alakalı bir yer değil burası farkındayım ama buradan sizin aracılığınız ile tüm Bayramiç halkına selamımı iletirseniz sevinirim.
Sizinle tanışmayı bende isterim. Bu arada gerçek adım Ediz ALTINDİŞ.
Saygılarımla...

Murat Öz
26-11-2007, 09:40
Merhaba Arkadaşlar ,
Sorunumu nereye yazacağımı bilemedim.
Fıstık Çamı konu başlığına ekleyeyim dedim.

İzmir Urla Barbaros Köyde Fıstık çamı ağaçlandırması yapmaktayız.
Sahada doğal yetişmiş fıstık çamlarının yanında bizlerin diktiği ve 10 yaşına ulaşmış fidanlar da bulunmakta.
Lakin geçen sene dikim mevsiminde diktiğimiz tüm fidanların nerdeyse %90 ı kurumuş.
Bu resimde küçük boyda çam fıstıklarını ve arka planda daha büyüklerini görüyorsunuz

http://i172.photobucket.com/albums/w17/wwwderetepeorg/Spil%2025%2011%2007/Manisa-Spil251107008.jpg

Bu kare de ise kurumuş bir çam fıstığı fidanı var.
Kuruyanların yerine yeni fidanlar alındı ve kısa süre içersinde dikilecek.
Bu dikim esnasında yapmamız gereken özel bir çalışma olması gerekir mi .?
(Gübreleme, ilaç verme , dikim derinliğini artırma vb.? )

Ağaçlandırılan sahanın daha ayrıntılı resimleri
htpp://idadikorman.sitemynet.com adresinde.

Bilgi ve görüşler için şimdiden çok teşekkürler.
http://i172.photobucket.com/albums/w17/wwwderetepeorg/Spil%2025%2011%2007/Manisa-Spil251107009.jpg

Koyu yeşil
27-11-2007, 09:29
Yan bahçedeki fıstık çamının altında çok fazla sayıda çimlenmiş çam filizleri var. Hepsinin orda, birarada yetişmesi mümkün değil. Bu çimlenen filizleri poşet ya da saksılara alıp isteyenlere dağıtabilirim diye düşündüm. Yoksa ölecekler. Bu uygulamayı hangi zamanda yapmam gerektiği ve nelere dikkat etmem gerektiği konusunda bilgi paylaşabilir misiniz?

sezinci
27-11-2007, 13:56
İzmir'de olduğunuz için ocak ayı sonuna kadar bu işlemi yapabilirsiniz. Ocaktan sonra riskli olabilir. Çünkü o iklimde fidanlar erken uyanır.

Fidanları göveden tutup çekmeyin. Kürek v.b. aletlerle toprağıyla birlikte söküp poşetleyin. Fidanlar küçükse başarı oranınız yüksek olur.

Koyu yeşil
27-11-2007, 15:25
Yanıtınız için teşekkür ederim. Evet daha çok minikler.

biyocu
13-12-2007, 20:53
merhaba çam fıstığı ile ilgili bir sorum olacak size yardımcı olursanız sevinirim. benimde köyümde bazı gençler fıstık çamlarındaki kozalakları kendi kafalarına göre topluyorlar. hasat zamanına bile bakmadan. zaten ağaçların orman şefliği tarafından bakımları yapılıyor.acaba yasal olarak bir cezası yokmu böyle önüne gelenin bu çam kozalaklarını toplamasının? tekrar teşekkürler

salvia
19-12-2007, 22:41
Aşağıda resimlerini vereceğim çam ağçlarının dikimleri geçen yıl yapıldı.Dikim yapıldıktan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmadım fakat bu yıl özellikle kasım ayından sonra sadece güney tarafları bu şekle girdi.Acaba denize yakın olması ve tuz ile bir ilgisi olabilir mi? Yoksa benim belirleyemediğim bir hastalık mı?Her ikisi içinde yapılabilecekler nelerdir? Saygılar..
http://img517.imageshack.us/img517/361/amuw4.th.png (http://img517.imageshack.us/my.php?image=amuw4.png)

http://img146.imageshack.us/img146/430/am1dj8.th.png (http://img146.imageshack.us/my.php?image=am1dj8.png)

nadir
04-01-2008, 23:08
Arkadaslar merhaba. ben gruba yeni katildim . bahcemde 15 adet genc fistik cami var bu sene ucer beser kozalak verdi vede toplayip fistiklarini aldim. merak ettigim bu fistiklarin muntazam kirilmalari nasil yapilir da icleri cikarilir. yoksa pratik kolay bir yolu varmidir. veya ileride kullanabilecegim bir kirma makinasi varmidir.

Nadir.

sezinci
11-01-2008, 16:51
Nadir Bey hoşgeldiniz,

Yeni üyeler başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Fıstık çamı tohumlarını çıkarmanın özel bir yöntemi yok ama bu iş için hazırlanmış makineler var. Bu makine silindir şeklinde bir kazan ve motordan oluşur. Kazanın iç yüzeyleri pürüzlüdür (dişli). İçinde de bir mille dönen 3 veya 4 kol bulunur. Bu kollar mil aracılığıyla döner ve tohumları dişli olan kazanın çeperlerine vurur. Tohumların sert kabukları bu yöntemle kırılmış olur.

Ama 15 adet genç ağaçtan toplanacak tohumlar için bu makineden almaya veya yaptırmaya gerek yok. Daha çok çam fıstığından para kazananlarda bulunur bu makine.

facein
11-01-2008, 20:01
selam;
yüklü miktarda fıstık çamı aldım ama ne yapağım konusunda kararsızlıklarım var. bu işle uğraşan profesyonellerle konuşmak isterim.

demirgonenc
14-01-2008, 17:04
çam fıstığı dikmek için bölge arayoruz.. zeytin veya çam fıstığı arasında tercih yapmak istersek öneriler olabilir mi?

nadir
14-01-2008, 20:13
Yilmaz bey yorumunuz icin cok tesekkur ederim.
Kendimi tanitmami istemissiniz. dogru da o sayfalara henuz ulasamadim. sitenin diger butun yapisi cok guzel olmasina karsin; kendimi tanitacagim koseyi bulamadim. insallah bir dahaki sefere.
Bu arada; emekli olmak uzere olan 60 yasinda ve bir Alman sirketinde mudurluk yapan yesil ve doga hastasiyim. 300Zeytin 150Nar 15Cam ve cesitli meyva agaclari benim tarlamda dunyam.
Simdilik Istanbuldayim ama yesilliklerim Canakkalede.
Tekrar tesekkurler.

berduray
20-01-2008, 22:02
bidona bu ibreleri koyup yarısına kadar su doldurun. Başka bir kapta 300 gr Fe gübresini sulandırıp bidona ekleyin ve ağzına kadar su doldurduğunuz bidonun ağzını kapatıp 20 gün kadar bekleyin. 15-20cm çaplı bir ağaç için yaklaşık 2 litre yeterli olur.Ağacın tepe tacı izdüşümünde sulandırarak verin. Dikkat edilmesi gereken şey bu kendi hazırladığınız besini ağaca verme tarihiniz ağaç boy atma dönemine girmeden 20-30 gün önce yapmanızdır.

TABİAT'IN 53 NOLU MESAJINA CEVABEN;
Acaba bu tarif sadece fıstık çamları için mi geçerli?Ben bir türlü büyüyemeyen zeytin ve harnup fidanlarıma da bu uygulamayı yapsam faydası olur mu?
Bir de bu "fe gübresini" ziraatten mi temin edeceğiz ?, aydınlatabilir misiniz?
HOŞÇAKALIN, "AĞAÇLAR'LA" KALIN.

Avanos
25-01-2008, 14:16
selam arkadaşlar
fıstık çam tohumu satın almak istiyorum
olan arkadaşlar mesaj atsın ***

Murat Öz
25-01-2008, 14:30
çam fıstığı dikmek için bölge arayoruz.. zeytin veya çam fıstığı arasında tercih yapmak istersek öneriler olabilir mi?

Ziraat mühendisi olmasam da ;

1 - Dikim yapacağınız arazinin toprak yapısını tahlil ettirdikten sonra karar vermelisiniz.

2 - Çam Fıstığı geç büyüyen bir ağaçtır. Mahsül alıp gelir elde edebilmek için epey beklemeniz gerekecek. Minimum 8-10 yıl.!!

Yazacak bir çok detay varda bence en önemli ikisi bu.

Murat Öz
25-01-2008, 14:36
selam arkadaşlar
fıstık çam tohumu satın almak istiyorum
olan arkadaşlar mesaj atsın ***

Sivas ta çam fıstığının yetişebileceğine emin misiniz.?

Boyu 15-20 metreye kadar olup 10-14 metre arası bir genişliğe ulaşabilir.
150 yıl kadar yaşayan ve orta hızla büyüyen kalın gövdeli bir ağaçtır.
Gençken top biçimideki tepesi yaşlandıkça şemsiye/kubbe benzeri bir şekil alır.
Kumlu ve killi, zengin toprakta yetişir.
Bol güneş ister. Kuraklığa dayanıklıdır.

Size uygun diğer bir mesaj ;

0542 421 08 57

İyi Çalışmalar.

Öz Murat ,

ogzhn
05-02-2008, 21:44
Bu yıl ki ağaçlandırma döneminde istanbul ümraniye otoban kenarında geçen ağustosda yanan 35 hektarlık alan iyi ve sıkı bir çalışmayla 9 bin fıstık çamı dikilerek ağaçlandırıldı:)
Umarım bu çaba ve çalışmalrımız duyarlı halkımız tarfından da görülür ve korunur:)

handan08
12-02-2008, 13:15
herkese merhaba

Fıstık çamıyla ilgili bilgi almak için internette gezerken bu siteyi gördüm ve en faydalı ve içi dolu site gibi geldi bana. Ankara'da yaşıyorum ve maalesef doğadan oldukça uzak kalıyorum. Balkonumda ağaç yetiştirmek merakım başladı ve bu konuda tam bir cahilim.

Bir tane fıstık çamı aldım, gayet güzeldi ama son günlerde iyice kuru hale geldi ve bir koku salgılıyor. Ağacım öldü mü, yapabileceğim bir şey var mı diye öğrenmek istiyorum. Daha önce bu soru ce vaplanmıştır belki, ama arama yapmama rağmen birşey bulamadım. Bu yüzden sormak zorunda kaldım. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

dedil
13-02-2008, 12:16
Merhaba,bahçemde iki tane fıstık çamı var.Sanıyorum 5-6 yaşındalar.Henüz hiç kozalak vermediler.Ve budama için uygun zaman nedir onu öğrenmek istiyorum.Önceki yazışmalara baktım ama ya bu konuya değinen olmamış ya da benim gözümden kaçtı.Hepinize kolay gelsin.

caploonba
22-02-2008, 22:19
Bildiğime göre çam ağaçları budanmıyor.

estella
29-02-2008, 15:08
On,onbeş yıldır ben de fıstık çamı ile ilgileniyorum.On yıllık ağacım var henüz kozalak vermedi,aynı yıl İzmir'e diktik, bu sene verdi.Evet Oğuz Bey'in dediği gibi sonbaharda tohumları yerlere dökülüyor.Ben Atatürk'ün Ev'inin önünden sonbaharda topluyorum,kaç defa denedim,ekip yetiştirmeye olmadı.Bir mühendise sordum,mantar hastalığı olabiliyormuş,onlar meğerse tohumları ilaçlayıp ekiyorlarmış.Şimdi elimde kozalak var,zamanında koparmadığım için çimlenme özelliği olmayabilir diye düşünüyorum.Ama gene de deneyeceğim.Fıstık çamı bildiğim kadarıyla,deniz seviyesi veya biraz üstünde oluyor ve on yılda kozalak veriyor.(yanlışsa düzeltin lütfen)Yani bizim ülkede Marmara ve Ege Bölgesinin bir bölümü ve Akdeniz Bölgesi'nde olur biliyorum.

melnils
29-02-2008, 23:25
Bunlar benim 2006 senesinde ektiğim ilk fıstık çamlarım. :rolleyes:

melnils
29-02-2008, 23:35
Bunlarda geçtiğimiz agustostaki halleri :D

berduray
29-02-2008, 23:52

Merhaba Melnils ben de birkaç kez üretmeyi denedim, ama 2. resimdeki boyuta 1 türlü ulaştıramadım.Maalesef topraktan kafalarını kaldırır kaldırmaz çürüdüler.Forumu bu konuda çok okudum, sorular sordum ama ...
Ben sadece sizden şahsi tecrübenizi aktarmanızı rica edeceğim.Örneğin bir kimyasal kullandınız mı? sulamayı nasıl yaptınız, nelere dikkat ettiniz?Bilgilerinizi paylaşırmısınız, şu anda birkaç henüz topraktan çıkmakta olan ufaklıklarım var ve bunları da kaybetmekten korkuyorum.

melnils
01-03-2008, 01:09
Merhabalar, filizlenmelerinden itibaren haftada 1 kez sulama yaptım. Sık sulama yapmadım. İlk ektiğim zamanda torfa ekmiştim 1 seneyi geçtiler hala torf içindeler. Sadece yaz başında torf ilave edip yeniledim. Hiçbir kimyasal kullanmadım. Açık balkonumda yetiştirdim. Oda içine hiç almadım. Geçtiğimiz ağustos sonu yenilerini ektim. Benimde hiç filizlenmeyen kayıplarım oldu veya filizlenip tutunamayan. Birde tohumları açılan kozalaklardan aldım veya çam ağaçlarının altlarına dökülen tohumlardan. Belki tohumlar olgun oldukları için daha verimli olmuş olabilirler, tam olarak bilemiyorum. Kolay gelsin.

caploonba
01-03-2008, 19:26
Benimde hep ektiklerim çimlendi ama 1'i bile tutmadı:(

melnils
01-03-2008, 20:36
Denemeye devam edin :) Büyümeye devam edecekleri yerlere ekin bence. Çimlendikten sonra filizlere hiç dokunmadım. 1 sene sonra bazılarını daha büyük saksılara aldım.

berduray
02-03-2008, 22:25
Tecrübelerini aktardığın için teşekkürler, benimkiler şu an iyi durumda şükür, her gün kontrol ediyorum ve suyu hemen kesiyorum.

caploonba
05-03-2008, 14:23
Ben damacanaya ektim bir tane çimlendi 4-5 ay önce ama kurudu. Havalar biraz daha ısınınca bir daha denicem. Kuruyan fıstık çamı kışın iyi rüzgar yedi ondan öldüğünü düşünüyorum.

berduray
05-03-2008, 14:27
Başarana dek devam , benim çalışmalarım da sürüyor.

ogzhn
12-03-2008, 22:14
Arkadaşlar, sayın melnis eğer hedefiniz üretmekse birşey diyemem ama fıstık çamı fidesi
isterseniz ,hatta ne kadar isterseniz verebilrim bu yıl ki ağaçlandırma çalışmalarımızdan kalan fazlalıklarımız var.İsteyen diğer arkadaşlar da alabilir .

sasahin
18-03-2008, 20:28
sayın ogzhn; bir kaç arsa bakıcam bu hafta sonu, eğer alırsam ve sende kalırsa fıstık çamı rica ederim...
inşallah alırım güzel bir arsa da senden de fıstık çamı talep ederim...

spradm
19-03-2008, 11:43
arkadaşlar bnb yeni üye oldum bna yardımcı olmak istsyen varmı elimde bi kozalak var cinsini bilmniyrm toprağa öyle koysam olumu **** deneyim değilmi

mustafa48
20-03-2008, 02:41
merhaba bende bu foruma ılk defa katılıyorum.bundan 15 sene evvel bı cam tohumu buldum dıktım suanda orta boy bı agac durumunda.gecenlerde ormanda bu agaclara rastladım nısan ayında topalnırmıs kozalaklar ama ben bu zamanda topladım herhangı bı sorun olurmu??suanda elımde 30 tane kozalak war dolu catıda gunesteler.gecen seneden kalan 30 adet çam fıstıgını dıktım 10 gun once sımdıde onların acmalarını beklıyorum artık seneye elımden geldıgı kadar dıkıcem.ısteyene hedıye ederım eger kozalak ısteyen warsada gonderebılırım herkese tekrar selamlarrr

caploonba
21-03-2008, 21:33
Sayın spradm kozalakların içindeki tohumları ekeceksiniz. Bir de ben tohumları çimlendirmesine çimlendiriyorumda ne yaptımsa yaşatamadım.

berduray
21-03-2008, 21:52
Ben de çok çürüttüm, suyu damlayla vermek gerekiyormuş, artık buna dikkat ediyorum.

Şimdilik haftada bir yeterli , sıcaklar bastırınca artırabiliriz belki, kolay gelsin.

caploonba
22-03-2008, 15:24
Teşekkürler deneyeceğim.

çekirge
27-03-2008, 23:14
arkadaslar bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.
yalnız benım tohumlarım çimleniyo problem yok, ardından 6-8 cm boyunda yeni fidan olabilecek çamlar,kuruyo ve ölüyo...

bunun için bi öneri sunabilirmisiniz?

saygılarımla

Oğuz Karsan
30-03-2008, 16:03
Benimde hep ektiklerim çimlendi ama 1'i bile tutmadı:(

Merhaba,

Tohumlarınızın şimdilik tutmamış olması başarısız olduğunuzu göstermez sizinle ilgili olmayan bir sürü sebebi olabilir.

Ama asla vazgeçmeyin. Başaracaksınız

Yakında Sn. melnils'in ağaçları gibi çok sağlıklı olacaklarına eminim.

Yaşadığım tecrübelerimden birkaç öneride bulunayım.
Tohumları topladığınız mevsimden, ekeceğiniz mevsime kadar buzdolabında bulundurun 20 derece ve üstü zararlıymış.
Tohumlarınızı küçük pet şişelere dikebilirsiniz,
Her pet şişeye iki tohum ekin,
Ekerken çok fazla dibe koymayın tepeleri hemen görünecek gibi olsun. Hatta ben tohumları toprağa oturtuyorum biraz dışarıda kalan kısımlarına tepesi kapanıncaya kadar elenmiş toprak döküyorum,
Sivri tarafları yukarı baksın,
En uygun mevsim şubat ayının ikinci yarısıymış,
Tuttuklarından emin olunca pet şişeden ikinci tohumu alabilirsiniz,
Ama almazsanız da olur benim birkaç tane ikiz ağacım var ama tek olanlara nazaran daha geç büyüyorlar.

Saygılar

ogzhn
30-03-2008, 20:58
Bunlardan 6000 tane dikildi bu yıl :)

ogzhn
30-03-2008, 20:59
kızım ve ben:)

ogzhn
30-03-2008, 21:09
evimin bahçesi

ogzhn
30-03-2008, 21:14
evim:)

Penelophe
30-03-2008, 21:15
Bazıları şanslı doğuyor ya. :mad: Hem ormada yaşayıp, hem fidan dikip, bir de üstüne para almıyorlar mı deli oluyorum.. :mad:

ogzhn
30-03-2008, 21:17
anaokulu öğrencileri ve velileri fıstık çamı fidanı dikimi:)

ogzhn
30-03-2008, 21:18
kızım:) violam:)

limon
31-03-2008, 20:53
İkisi de şahane :)
(maşallah)

Sarıyer civarında mı ağaçlandırdığınız yer?

ogzhn
31-03-2008, 22:34
Beykoz tarafında çavuşbaşı.
Teşekkürler:)

ogzhn
02-04-2008, 09:54
Yokmu?Fıstık çamı isteyen?

ağaçsever2
02-04-2008, 18:13
Fıstık çamı istenmez mi yahu.ben isterim.teşekkürler

ogzhn
02-04-2008, 19:53
fıstık çamlarının fotoğrafları önceki sayfalarda var kaç tane istiyorsunuz?

ağaçsever2
03-04-2008, 17:44
Evet gördüm çok güzeller.Valla ağanın eli tutulmazmış ;)ama tabi ben size bırakıyorum onu. gönlünüzden ne geçiyorsa ...:p
Şaka yapıyorum tabi ki.şaka bi yana 5 tane isterim
Şimdiden teşekkürler...

ağaçsever2
04-04-2008, 12:25
tohumlar için teşkler oğuz karsan bey. Özelden adresimi yolladım.

ağaçsever2
09-04-2008, 13:33
Gözlerim yollarda bekliyorum daha gelmedi çam fideleri:confused:

gökhan-59
24-04-2008, 21:05
Merhaba arkadaşlar. Benim ektiğim fıstık çamlarının içinden bir tanesi beyaz çıktı. Bende uyandırdığı sevinci ve şaşkınlığı tahmin edemezsiniz. Fıstık çamlarının böyle beyaz renkli olabildiğini bilmiyordum. Biraz güneşlensin diye örtüsünün altından çıkarmıştım fakat bir karga tohumunu çekmiş. aradan 3 gün geçti ve şimdi rengi alt kısımlarda pembe üst kısımlarda ise biraz buruşukluk ile koyu krem oldu. Sanırım ölüyor, çok üzgünüm. Sizlerden ricam eğer onu kurtarmak adına yapabileceğim birşey varsa paylaşmanız. Resmini ekliyorum, görüntü pek kaliteli değil ama kusuruma bakmayın.
Teşekkürler..

eylems
06-05-2008, 14:38
Sayın ogzhn,
Fıstık çamı fideleriniz bitmedi ise bende fıstık çamı fidesi istiyorum.Sayısını sorarsanız şayet cevabım:Gönlünüzden ne koparsa olacaktır.Saygılarımla.

gökhan-59
08-05-2008, 13:22
Merhaba..
Öğrendiğim kadarıyla beyaz renkteki fidemin sorunu besin eksikliğiymiş.
ayrıca elimdeki tohumların boşlarını ayıklamak için suya koymuştum. Bunları güneşte kurutmak pek iyi bir fikir değilmiş, çoğu çatladı. Acaba bunları bu vaziyette saklasam bozulurlarmı??

Oğuz Karsan
09-05-2008, 20:21
"ağaçsever.Gözlerim yollarda bekliyorum daha gelmedi çam fideleri"

Merhaba,

Sayın ağaçsever2, gönderdiğiniz mesajı aldım. Ama sizin bilmediğiniz bir şey var. O da Fıstık Çamı tohumlarının posta veya başka bir yolla gönderilemeyeceği.

Sıcaktan etkilenirler ve bozulabilirler. Ama dikilmiş fide isterseniz onu da verebilirim. Ama o da yeni olduğundan kırılabilir. Gelip almanız lazım.

Ben size adresi vereyim. Altunizade de bulunan Capitol'un arka sokağından alın.

Selamlar

mrucaksavar
08-06-2008, 17:36
Yeni cimlenen cam tohumunu korumak amaciyla yapilmasi gereken onlem paketini yazabilir misiniz. Basligin butun yazilarini okudum ancak net cevap alamadim,
mantardan dolayi kayiplarin oldugunu biliyorum ancak mantar ilacinin evde kullanilmasinin bir zarari var midir, hangi ilaci tavsiye edersiniz, mantar harici ne gibi zararlilardan korumak gerekir ?

cengizhanyolcu
27-06-2008, 13:46
bende bu işe çok meraklıyım.Balkonumda 100 adet çam yetiştirmeye çalışıyorum.Öncelikle bir çok çeşitten tohum temin ettim.100 Adet plastik bardak alıp bunları diktim.En rahat fıstık çamı ve karaçam çıktı.Diğerlerinden çıkan olmadı.Bu 100 adet çamdan 35 inin çimlendirdim.Ama yaşayacaklarmı bilmiyorum.Sizden ricam bu çamları kuvvetlendirmek için ne yapabilirim?

tamersoysal
01-07-2008, 14:53
öğrendiğim kadarıyla şubat ayında dikilen tohumlar çok iyi oranda ve sağlıklı çimleniyor. çimlenmeden sonra fazla su sevmiyor. damla damla sadace.
resimler için:

http://www.flickr.com/photos/28140505@N07/?saved=1

tamersoysal
01-07-2008, 15:04
geçen yaza tatile çıkarken 2 hafta boyunca susuzluktan ölmesinler diye leğenin içindeki suya bıraktım pet şişeden yaptığım saksılardaki çimlenmiş olan fıstıklarımı, ama maalesef büyük hata yapmışım. fazla sudan hastalanıp çoğunu kaybettim. sanırım fazla sıcak ve su ile birlikte bir tür mantar hastalığı oluşuyor.

tamersoysal
01-07-2008, 15:06
bunları da bahçeye veya başka uygun biryere dikmenin en uygun zamanının şubat sonu veya mart başı olduğu söyleniyor

tamersoysal
04-07-2008, 15:17

süperler, çok şirinler...

sevgiler saygılar

tamersoysal
04-07-2008, 15:30
Yokmu?Fıstık çamı isteyen?

süper teklif. teşekkürler, tohum olarak alabilirim, ben bakırköy'de bir okulda ingilizce öğretmenliği yapıyorum ve tohum bulmakta çok zorlanıyorum.
şimdiden teşekkürler. Bir kaç gündür siteye üyeyim ve bayılıyorum...
Sanırım dünyadaki en anlamlı ve faydalı site budur.

Sevgiler, saygılar,

Tamer Soysal

saltiokka
10-08-2008, 12:09

merhaba mantar ilacı olarak neyi kullanıyosrun ismini yazarmısın

saltiokka
10-08-2008, 12:13
merhaba ben çimlendirme yapıyorum ama sonra kuruyor bana yardımcı olursanız sevinirim.mantar için kullanılan ilacın adı ne

munzurlum
14-08-2008, 14:20
balkonumda saksılarda çimlendirdiğim 10 a yakın fıstık çamım var.sulamada nelere dikkat etmeliyim.kaç günde bir sulasam yeterlidir.

munzurlum
14-08-2008, 14:45
teşekkürler bu bilgi için balıkçı olamasam da bilmek güzel :)

Oğuz Karsan
27-08-2008, 15:58
Merhaba,

Çam Tohumu toplamak için en uygun günlerdeyiz.

Ben az önce iki avuç kadar topladım. Çamlıcanın, Bostancı ve Adalara bakan yamacında ki ağaçlardan iki avuç kadar toplayıp buzdolabına koydum.

Topladığım Fıstıkçamı (PinusPinea) tohumlarını Şubat ayının ortalarında muhtelif yerlere ekeceğim.

Saygılar.

fiona
27-08-2008, 18:28
Mantar ilacı olarak Captan kullanabilirsiniz.Çelikler için de kullanımı uygun.Çimlendikten sonra yarı gölge bir yere almak ,aşırıya kaçmadan (yosunlanma vs sebep olmadan ) sulamasına dikkat etmek gerek.

darkfriairs
27-08-2008, 22:03
@Oğuz Karsan, İşe giderken baktığım fıstık çamı kozalakları daha yeşil, henüz kahverengi olmamış,
ayrıca belediyeye şikayet edebilirler daha olmamış kozalakları topluyorlar diye :)

Mehmet Can
27-08-2008, 22:10
Sn darkfriairs fıstık çamlarında genellikle 3 yıllık kozalak aynı anda üzerinde olur.sizin gördüğünüz kozalaklar kasım ayından önce toplanması uygun değil.Bu mevsimde toplanması gereken kozalaklar açılmış olan (içindeki tohumları düşme noktasında olan)kozaklardır

darkfriairs
28-08-2008, 15:44
@enigma_6643 teşekkür ederim. Benim baktıklarım yeni kozalak veren ağaçlar idi, bu sebepten şaşırdım, sağol.

Oğuz Karsan
05-09-2008, 19:54
Merhaba.

Sn. darkfriairs,

Her fıstık Çamı'nın altına bu mevsimde tohum düşer. Bazıları bir cm den biraz uzunca etrafı koruyucu olduğunu sandığım siyah bir toz ile kaplıdır. Kozalak toplamanıza gerek yok. Zaten yeşil renkli, zamanı gelmemiş kozalağı açamazsınız. Özel fırınlarda açılabilir. Ağacın altına düşenler size yetecektir.

enigma_6643 doğru söylemiş. Ayrıca Kozak Bölgesinden olduğu için bu konuda en doğru ve fazla bilgiyi kendisinden öğrenebileceğimize eminim.

Saygılar

Mehmet Can
06-09-2008, 00:12
Ben fıstık çamı konusunda bildiğim kadarıyla herkeze yardımcı olmaya hazırım.

saltiokka
13-09-2008, 14:33
yardımcı olduğun için teşekkürler fiona

quasar
20-09-2008, 12:24
Fıstık çamının özellikleri nelerdir ?

Fıstık çamı; Akdeniz ikliminde yetişen, kazık kök sistemine sahip ve bol oksijen üretebilen en önemli çam çeşitleri arasındadır.. Dağılımları; ege bölgesi kıyı kesimler ağırlıklı olmakla beraber, Akdeniz iklimi sınırları çerçevesinde sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilirler.. Çok su istememesi ve bol oksijen üretebilmesi bakımından, günümüzün en önemli çevre tehtidi olan küresel ısınmaya karşı en iyi önlemlerden biri olarak fıstık çamı dikimi gösterilebilir.. Ortalama olarak 100-200 yıl ömürleri olan bu ağaçların en büyük dezavantajı ise yavaş büyümeleridir..
Fıstık çamı nasıl üretilir ?

Fıstık çamını üretebilmemiz için öncelikle bilmemiz gerekenler; bu ağacın suyu çok sevmemesi ve kazık köke sahip olmasıdır. Üretim işlemlerini şu şekilde maddeleyebiliriz:

1- Fıstık çamı, çam fıstığından filizleneceği için; ağustos-eylül aylarında fıstık çamlarının olgunlaşmış (ağaçtan yere düşmüş) fıstıklarına ihtiyacımız vardır.. Bu yüzden ideal olarak eylül ayı başlarında fıstık çamı ağaçlarının altlarından istenilen sayıda çam fıstığı toplanmalıdır..

2- Dikeceğimiz fıstıkların kolay filizlenebilmeleri için, dikmeden önce ya dış kabuğunu zımpara kağıdı ile inceltmemiz **** 3-5 saat suda bekletmemiz yeterli olacaktır..

3- Tohumların filizlenme yüzdesini arttırabilmek için, seçeceğimiz toprak ya yumuşak (verimli bir toprak) olmalı **** ilk dikim için seçeceğimiz kap **** poşeti 2’şer gün arayla yan yüzeylerinden parmaklarımızla sıkarak toprağın sertleşmesini önlemeliyiz..

4- Tohumlar, toprağın 0.5 cm altına yatay olarak yerleştirilmelidir..

5- Azar azar fakat sık su verilmeli ve tohum filizleninceye kadar toprağın devamlı nemli kalması gerektiği unutulmamalıdır.. Çok su verilmesiyle, daha filiz toprağın yüzeyine bile çıkmadan köklerinin çürüyebileceği göz önüne alınarak, su verimi çok titizlikle yapılmalıdır.. (Fısfıs ile toprağı nemli tutmanız tercihimizdir)

6- Hazırlanılan kap **** siyah fidan poşetleri güneş görmeyen, aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir..

7- Tohumlar filizlendikten ve kullandığımız kabın yüksekliğinin yarısı kadar uzunluğa sahip olduktan sonra, fazla geciktirmeden daha büyük saksı **** bahçe toprağına dikilmelidir.. Ufak kaplarda uzun süre kalan fıstık çamının fide **** filizleri köklerinin kabın altına ulaşmasından bir süre sonra büyümeleri durur ve daha geniş bir toprağa alınmadıkları taktirde canlılıklarını yitirirler..

8- Büyümeye başlayan filizler çok su istememekle birlikte güneş gören yerlerde tutulmaları hızlı gelişimleri için önemlidir..

9- Filizleri yağmur görmeyen yerde muhafaza edecekseniz haftada yarım bardak su yeterli gelecektir..

10- Yağmur suyu en doğal su kaynağımız olduğundan, filizlere yağmur suyu vermek hatta yağmur gören yerlerde muhafaza etmek, gelişmekte oldukları sonbahar aylarında maximum miktarda gelişmeleri açısından çok önemlidir.. Devamlı yağmur gören yerlerde tutulmaları dahilinde yaz aylarına kadar harici olarak su verilmemesi gerekir..

(Yayına hazırlayan: Hakan Öztürk / Kureselfelaket.com editörü)

Alıntıdır...
Daha başka bilgiler de var elimde fırsat buldukça paylaşırım. İyi günler...

quasar
23-09-2008, 17:11
Merak ettiğim bir birşey var. Malum yağmurlar başladı. Fıstık çamları da kalan tohumlarını yağmurla döktüler. Bu tohumları toplayacağım ancak yağmur yedikleri için tereddüte düştüm. Bunları Şubat gibi ekeceğim. Yağmur yedikleri için içine su alıp zarar görmüşler midir? Toplasam torbada çimlenmeye kalkarlar mı ya da su yedikleri için içi çürür mü? Şubatta bunları eksem başarılı olur mu?
Toplayacağım tohumlar yaklaşık 10 gündür aralıklı yağmur yediler ve neredeyse 1 haftadır nemli toprak üzerindeler.
Teşekkürler.

Mehmet Can
23-09-2008, 22:10
Evet quasar tohumlar zarar görmüşlerdir. Çok soğuk biyerde yaşamıyorsanız şimdi çimlendirin.

quasar
24-09-2008, 11:47
Teşekkürler enigma_6643. Ancak hemen ekebilecek durumum yok. En erken Kasım ayı başında bunu yapabilirim. Yapamazsam şubata kalacak mecburen. O tarihte de ölü tohumlar sanırım kendini belli eder. Geçen seneden kalanlardan bazılarının kabuğu hafif çatlak (çimlenmeye çalışmış başaramamış sanırım) bazılarının da ağırlıkları diğerlerine göre daha azdı (İçi çürümüş herhalde). Sanırım şubatta ölü tohumları bu farklarıyla tespit edebileceğim. Başka yolu var mı? Tedbir olarak da bir torbaya 3 tohum ekmeyi düşündüm. Hayırlısı bakalım ne olacak.
Bir de elimdeki tohumları balkonda kuru bir yerde tutsam yeterli mi yoksa illaki soğutucuya mı koymalıyım.
Elinde bolca sağlam tohumu olup bana gönderebilecek olan var mı?

atc_66
25-10-2008, 14:36
selamlar ben bu tohumu kendim çatlatarak
dikersem yine de çıkar mı

member şip
25-10-2008, 22:13
Tamamen kabugunu kır sivri uçları aşagı gelecek şekilde üst ucu toprakla aynı hizada ek tamamına yakını çıkar,çıktıktan sonra fazla sulama kökten çürür.

mrucaksavar
26-10-2008, 22:54
fazla sulalamak ne demektir
yani yeni cikan tohumlari ne siklikta ve ne kadar sulamak gerekir
haftada bir az midir mesela ?

Penelophe
27-10-2008, 01:08
Nemi muhafaza edecek kadar sulayın, ne tohumu çürütecek kadar fazla ne de tohumu kurutacak kadar az.

Mehmet Can
27-10-2008, 05:37
Doğal olarak doğada çimlenen fıstık çamı tohumları kuraklıktan etkilenmediğini gözlemledim.

atc_66
27-10-2008, 15:35
Cevap için TEŞEKKÜRLER; Ben dikeli 3-4 gün oldu çatlatarak dikmiştim galiba çıktı bu kadar erken beklemiyodum ama tam olarak çam fıstığı olduguna emin değilim yeni çıkmış tohumların resimleri varsa paylaşabilir misiniz

seaa
27-10-2008, 15:40
ilk sayfalarda var resimleri ordan görebilirsin fıstık çamlarını keşke ankara dada yetişseydi fıstıkçamı ama iklimi uygun değil bu temmuzda ezineden aldığım fıstık çamları 1 yaşını yeni bitirmişlerdi dayanmadılar belki 4 **** 5 yaşındakiler dayanırdı.

atc_66
27-10-2008, 15:51
ilk sayfalarda var resimleri ordan görebilirsin fıstık çamlarını keşke ankara dada yetişseydi fıstıkçamı ama iklimi uygun değil bu temmuzda ezineden aldığım fıstık çamları 1 yaşını yeni bitirmişlerdi dayanmadılar belki 4 **** 5 yaşındakiler dayanırdı.
ilk sayfalardaki resimlere baktım fakat onlar daha büyümüş halleri ben daha ilk çıktığı hallerini arıyorum yine de teşekkürler

seaa
27-10-2008, 15:55
7 sayfada var ilk çıkmış hali rica ederim ne yaptımki

atc_66
27-10-2008, 16:16
o zaman ben kendi resmimi koyayım acaba bu çam fıstığı mıhttp://img183.imageshack.us/my.php?image=dsc00660iv6.jpg

Mehmet Can
27-10-2008, 17:22
o zaman ben kendi resmimi koyayım acaba bu çam fıstığı mıhttp://img183.imageshack.us/my.php?image=dsc00660iv6.jpg

BU fotodaki fıstık çamı değil. Tohumun büyüklüğünü anlayabilseydim kesin cevap verirdim. Üzücü bir haberim o fidan ölecek. Beti benzi solmuş. Zannedersem güneşe ihtiyacı var. Bu kıyaslamayı yaparak sizde fıstık çamımı değilmi anlayabilirsiniz. Fıstık çamı tohumu zeytin cekirdeği kadar ebatlara sahiptir ve hiçbir iğne yapraklı ağaçın tohumu bu ebatlara ulaşmaz.

seaa
27-10-2008, 17:30
resim nerde ben göremiyorum :)

atc_66
27-10-2008, 17:33
Ama işin ilginç yanı bu resimdekinden diktiğim bütün saksılarda var anlamadım diktiğim çam fıstığıydı buna eminim ama galiba çatlattığım için kabuğuyla cıkmadını düşünüyorum olabilir mi. resimde biraz parlamış onun topraga yakın tarafı yeşil

seaa
27-10-2008, 17:37
atc_66 resim nerde bende bakmak istiyorum.

atc_66
27-10-2008, 17:43
Benim bu kadar önem vermemin nedeni bu benim Proje Ödevim.

Lütfen cevap yazın