PDA

View Full Version : Fıstık Çamı (Pinus pinea)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

bernacyhn
23-10-2009, 09:55
O kadar zor mu kozalakları düşürmek :( Korkutmayın gözümü :D

alice
23-10-2009, 19:34
Siz, fıstık çamını izlemeye alın. Kozalaklar açılınca yere düşen fıstıkları toplayınız.
Siz, onlara gitmeyin onlar ayağınıza kadar gelsin.:D

godofwar
23-10-2009, 19:54
Buda arkadaşlar benim ektiğim fıstıklardan filizlenenler. Diğerleride toprağı çatlatmış yoldalar. Sevgilerle

Samsunlu55
24-10-2009, 00:21
Buda arkadaşlar benim ektiğim fıstıklardan filizlenenler. Diğerleride toprağı çatlatmış yoldalar. Sevgilerle

Gözünüz aydın:D

godofwar
24-10-2009, 00:59
Sağolun teşekkürler . Diğerlerinide dört gözle bekliyoruz artık :)

bernacyhn
24-10-2009, 21:19
Gözünüz aydın sevgili godofwar... (savaştanrısı, bu oyunu çok severim)

discovery35
24-10-2009, 21:41
Arkadaşlar merhabalar. Bir düzeltme yapmak istiyorum. Kozalak toplama çabasında olmayın fikrimi sorarsanız. En verimli şekilde filizlenen tohumlar, ağaçlardaki kozalaklardan olgunlaşarak yere düşen tohumlardır fıstık çamlarında. Yüksek filizlenme oranına ancak bu tohumlarla ulaşabilirsiniz. Kısacası; tohumlar kozalağından kendiliğinden düşmeden siz kozalağı ağaçtan kopartıp içini boşaltırsanız, o tohumlardan yüksek verim alamazsınız..

Fıstık çamları yaz aylarından kış aylarına girerken, yani sonbahar aylarında sıcaklığın 20 derecelere düştüğü zamanlarda (iklime göre hangi ayda bu sıcaklığa gelindiği değişebilir) ilk yağmurların başlamasıyla diyelim, full verimle tohumlarını dökmeye başlarlar. Şu sıralar fıstık çamlarının tam tohum dökme zamanı. Fıstık çamlarının altlarında çok kolay bir şekilde olgunlaşmış tohumları bulabilirsiniz. Ben 3 hafta kadar önce 1 saat içinde 600 adet tohum topladım. Tabi bu sayı topladığınız ağacın yaş ve verimliliğiyle doğru orantılı olarak değişebilmekte. Şuan filizlenmelerini keyifle seyrediyorum. Birbirleriyle yarışıyorlar sanki..

Sevgiyle kalın.. ;)

godofwar
24-10-2009, 22:54
Gözünüz aydın sevgili godofwar... (savaştanrısı, bu oyunu çok severim)

Teşekkürler Berna hanım, Diğerleride çıkmaya başladı artık pazartesi günü yeni bir fotoğraf eklerim buraya. Bu arada evet ( savaş tanrısı çok güzel bir oyun;);)

bernacyhn
25-10-2009, 17:29
Sevgili discovery35, dediğiniz gibi yere düşen tohumları toplamak üzere ağaçların diplerini dolaştım. Ancak sadece bir ağaçta bir tanecik dalında açılmış bir kozalak ve yerde de 3 tanecik tohum bulabildim. Bu gece yağmurla beraber rüzgar bekliyorum yarın çıkabilirsem eğer kontrol ederim yeniden ağaç diplerini :)

ilkerr54
26-10-2009, 16:27
arkadaslar elinde fazla tohumu olan varsa gonderebililrmisiniz saygılar

Alonesmaug
26-10-2009, 20:54
Arkadaşlar merhabalar. Bir düzeltme yapmak istiyorum. Kozalak toplama çabasında olmayın fikrimi sorarsanız. En verimli şekilde filizlenen tohumlar, ağaçlardaki kozalaklardan olgunlaşarak yere düşen tohumlardır fıstık çamlarında. Yüksek filizlenme oranına ancak bu tohumlarla ulaşabilirsiniz. Kısacası; tohumlar kozalağından kendiliğinden düşmeden siz kozalağı ağaçtan kopartıp içini boşaltırsanız, o tohumlardan yüksek verim alamazsınız..

Fıstık çamları yaz aylarından kış aylarına girerken, yani sonbahar aylarında sıcaklığın 20 derecelere düştüğü zamanlarda (iklime göre hangi ayda bu sıcaklığa gelindiği değişebilir) ilk yağmurların başlamasıyla diyelim, full verimle tohumlarını dökmeye başlarlar. Şu sıralar fıstık çamlarının tam tohum dökme zamanı. Fıstık çamlarının altlarında çok kolay bir şekilde olgunlaşmış tohumları bulabilirsiniz. Ben 3 hafta kadar önce 1 saat içinde 600 adet tohum topladım. Tabi bu sayı topladığınız ağacın yaş ve verimliliğiyle doğru orantılı olarak değişebilmekte. Şuan filizlenmelerini keyifle seyrediyorum. Birbirleriyle yarışıyorlar sanki..

Sevgiyle kalın.. ;)

Tamamen katılıyorum.Tam mevsimindeyiz.Büyük bir çam ağacının altına gittim ve yerde kozalağından düşmüş tohumlardan ihtiyacım olduğu kadarını topladım.Eğer tohum elde etmek istiyorsanız tam zamanı.

bernacyhn
26-10-2009, 21:31
Bizim oradaki ağaçlarda sadece bir tane açılmış kozalak vardı o da ağacın tepesinde ben baya bekleyeceğim herhalde kozalakların açılıp da dökülmesini; buraya kış geç geliyor. Sanırım bundan dolayı kozalaklar açılmadı henüz.

seaa
30-10-2009, 14:27
Fidelere yapı marketlerde satılan kutu içindeki gübreden versek nasıl olur yoksa hayvan gübresi versemmi kararsız kaldım? Kök gelişimi pet bardaklarda kaldığı için pek gelişmemiş

ilkerr54
30-10-2009, 17:40
benımkiler pet bardaklardaydılar ve cok zarar ettık yaklasık 1000 tohum gıttı sımdı ıse saksılara aldım gayet ıyıler ve organık gubre mantar ılacıyla destekledım ınsallah daha olen olmaz zaten 50-60 tane kadar kaldılar ..

bernacyhn
30-10-2009, 21:04
Sevgili ilker54, kalan sağlar sizindir :) umarım onlar konusunda muradınıza erersiniz :)

Alonesmaug
07-11-2009, 11:12
İşte 10-15 gün önce ektiğim çam tohumlarından neredeyse hepsi çıkıyor.Fotoları;

Samsunlu55
07-11-2009, 11:58
Hayırlısıyla büyütürsünüz inşallah.

seaa
07-11-2009, 18:50
Fıstıkçamının bol yetiştiği yerde yaşamayı çok isterdim bütün ağaçları severim ama fıstıkçamının yeri başka bende :)

bernacyhn
07-11-2009, 21:46
Sonunda şahane bir bahçe toprağı buldum :) Büyük ihtimalle kompostlu ki ben kesin diyorum çünkü toprak kazılmış ve toprak bir yere yığın yapılmıştı. Nerden buldun derseniz oturduğum cadde üzerinde meyve ağaçları yetiştiren bir bahçe var. Çok güzel bir mekan. Yakında ben de tohumlarımı ekebileceğim :)

Alonesmaug
07-11-2009, 23:03
Hayırlısıyla büyütürsünüz inşallah.

Saolun.

discovery35
08-11-2009, 21:13
Daha öncede belirttiğim gibi zamanım el verdiği sürece, profesyonel anlamda fıstık çamı üretimi yapıyorum artık arkadaşlar.. Fidelerimden bir resimde ben koyayım dedim. Umarım hoşunuza gider..

Gönül isterki bu başlık altında devamlı yazışalım. Ama vizeler başladı malum, kitaplar beni bekliyor.. ;)

http://img69.imageshack.us/img69/2808/resim5.jpg (http://img69.imageshack.us/i/resim5.jpg/)

hamitsengul
09-11-2009, 09:55
merhabalar
izmirde oturuyorum ormanlık alanda açık ağaçsız bölgeler var.
eğer çam tohumu alıp buralara ekersem yetişirmi?
amacım bu boş alanları ağaçlandırmak ne tavsiye edersiniz

seaa
09-11-2009, 10:43
Sayın hamıtsengul eğer imkanınız varsa www.agm.gov.tr adresinden izmirdeki devlet orman fidanlıklarından çok ucuza çam fidanları alıp dikebilirsiniz

bernacyhn
09-11-2009, 18:25
merhabalar
izmirde oturuyorum ormanlık alanda açık ağaçsız bölgeler var.
eğer çam tohumu alıp buralara ekersem yetişirmi?
amacım bu boş alanları ağaçlandırmak ne tavsiye edersiniz

Sevgili seaa nin de dediği gibi fidan satın alabilirsiniz. Eğer boş vaktiniz varsa tohumdan yetiştirmek de çok güzel olur. Elimde bol miktarda tohum var toplamaya devam ediyorum ben de sizin gibi ağaçlandırma çalışmaları için uğraşıyorum kendi çapımda. Tohumlarımın büyük çaoğunluğu istanbulda.Anneme kargoyla buraya göndermesini söyleyeceğim. O zaman da burada onları çimlendirmeye ve site yönetiminden onay gelirse tohumları satışa sunmayı düşünüyorum. Eğer onay gelmezse ücretsiz dağıtım yaparım.

Cheops
09-11-2009, 20:47
Benimde 3 adet fıstık çamı filizim var. Çam ağacı altından topladığım tohumları çekiçle çatlatıp saksıda toprağa hafifçe gömdüm 2 haftada çimlendiler birtanesi kafasından kabuğu atmaya çalışıyor hala :D

bernacyhn
10-11-2009, 09:56
Geçen gün durakta beklerken arkamda fıstık çamı olduğunu farketmem yerde tohum görmem sayesinde oldu. Hemen gözüme takılanları cebime attım. Büyük çoğunluğu çatlamıştı bugün sonunda ekebildim onları ama işe bakın ki damacananın kapağını açamadığım için can sularını veremedim. Burasının suyu kuyudan veriliyor kuyuya da deniz suyu karışmış tuzlu su akıyor. İçemediğim suyu tohumlarıma veremeyeceğimden mecburen yağmuru bekleyeceğim. Kim bilir ne zaman yağar..

hamitsengul
10-11-2009, 10:53
Sayın hamıtsengul eğer imkanınız varsa www.agm.gov.tr adresinden izmirdeki devlet orman fidanlıklarından çok ucuza çam fidanları alıp dikebilirsiniz

muhakkak fidan dikimi daha iyi olur ama tohumdan daha geniş araziye ekim yapabilrim ve daha kolay.

seaa
10-11-2009, 13:46
Ankara'da inatla fıstıkçamlarını büyütmeye çaışıyorum binlerce ağacımın içinde fıstıkçamlarımda kalabalık sayıda mevcuttur. Çalışmalarımı Milli Ağaçlandırma Seferberliğine ithaf ettim.Diktiğim ağaçların sayısı 3000 aşkın :)Dahasıda dikilcektir

Alonesmaug
10-11-2009, 15:27
Ankara'da inatla fıstıkçamlarını büyütmeye çaışıyorum binlerce ağacımın içinde fıstıkçamlarımda kalabalık sayıda mevcuttur. Çalışmalarımı Milli Ağaçlandırma Seferberliğine ithaf ettim.Diktiğim ağaçların sayısı 3000 aşkın :)Dahasıda dikilcektir

Nice 3000'lere.Umarım ben de 3000 ağaç dikebilirim.Bu arada çamlarım büyüdükçe belirli periyotlarla resimlerini buraya koyarım.Sizler de fıstık çamını tohumdan yetiştirme hakkında bilgilerinizi paylaşabilirseniz iyi olur.

bernacyhn
11-11-2009, 08:29
Dün gece itibariyle neredeyse aralıksız yağmur yağıyor. Hatta dün gece öyle şiddetli yağmur vardı ki cama vuran yağmurun sesine sıçradık uykudan. Aynı zamanda göğün çatlayıp patlaması da eklenince buna geriye uyumak çok zor oldu. Şimdi biraz dindi yağmur kuşlar ötüşmeye başladı yarım saat bir saat önce gece gibi karanlık olan gökyüzü baya açıldı. Sizce saksıyı içeriye alayım mı? Dışarda kalmasının(devamlı yağmur almasının) tohumlara zararı olur mu?

discovery35
11-11-2009, 19:49
Tohumların **** filizlerin yağmur suyu almasının zarardan çok yararı olur "bernacyhn". Hatta maksimum gelişmekte oldukları sonbahar aylarında son derece önemlidir bu husus. Fakat herşeyin fazlasının zararı olduğu gibi, aşırı yağmurun da zararı vardır tahmin edersiniz. İmkanınız varsa yağmur görmeyen bir yere alın 2-3 gün. Çünkü toprağın nemi üst seviyededir şuan. Sonra tekrar aynı yere alabilirsiniz. Çam fıstıklarının filizlenme aşamalarında çok su görmeleri çürümelere yol açabilir. Bu da filizlenme yüzdeni düşürür..

Diyceksiniz ki, " Doğada devamlı yağmur var ve nasıl oluyor da ormanlarda tohumlar filizleniyor ? " Doğada her tohum ağaç olsaydı tahmin edin gerisini ;) Bu da doğanın bir parçası.. Herşey dengede ve herşey o kadar kusursuz ki...

bernacyhn
12-11-2009, 11:22
Teşekküler sevgili discovery35, hemen yağmur almayan yere alıyorum saksımı. Çimlenmelerini sabırsızlıkla bekliyorum.

bernacyhn
16-11-2009, 11:49
Kaç gündür hava çok güneşli saksım da güneşin bağrında. Çimlensinler biran önce sabredemiyorum vallahi.

Alonesmaug
16-11-2009, 16:48
Benimkilerin hepsi çimlendi ancak çok yavaş gelişme gösteriyorlar.Kışa alışsınlar diye balkonda tutuyorum hepsini.

seaa
16-11-2009, 20:08
Orman toprağı, dere kumu ve hayvan gübresi karışımına ekeceğiniz tohumlar daha hızlı büyür

İncifem
18-11-2009, 08:26
Resimlerdeki fidanlar çok sağlıklı görünüyor. Elinize sağlık.

Geçen yaz bir saksıda çimlendirdiğim fıstık çamları ayrı ayrı kaplara aldıktan sonra hepsini kaybettim. Elimde arkadaşımın evlerinin yanındaki o muhteşem (maşallah) ağacın zar zor aldığım tohumlarını ekmek için ilk baharı bekliyorum.

bernacyhn
18-11-2009, 14:17
Sevgili incifem, ben baharı beklemedim çünkü burası hala 20 derecelerde sürdürüyor hava sıcaklığını. İstanbul gerçekten çok soğukmuş. Bekleyerek en iyisini yapmış olursunuz. Yanlız mart ayında dikmenizi öneririm. Çıkan fidanlar soğuğa alışkın olurlar. Öteki kışa daha dayanıklı girerler.

İncifem
19-11-2009, 11:35
Evet sevgili bernacyhn dediğiniz gibi mart ayında ekmek daha iyi olur.

discovery35
19-11-2009, 18:33
Resimlerdeki fidanlar çok sağlıklı görünüyor. Elinize sağlık.

Geçen yaz bir saksıda çimlendirdiğim fıstık çamları ayrı ayrı kaplara aldıktan sonra hepsini kaybettim. Elimde arkadaşımın evlerinin yanındaki o muhteşem (maşallah) ağacın zar zor aldığım tohumlarını ekmek için ilk baharı bekliyorum.

Ayırma işlemlerinde fıstık çamının köklerinin hava almaması gerekmekte. 2-3 saniye bile kökleri topraktan ayrılarak hava alırsa çok büyük bir ihtimalle fıstık çamı bir daha tutmaz. Bu konuda çok hassaslar.. Bu yüzden tohum ekim işlemlerinde ayrı ayrı tüpler (siyah fidan poşetlerinden) kullanmanızı öneririm..

bernacyhn
20-11-2009, 17:07
Buradaki fidan bahçesinden ben siyah torba alıyım o zaman tohumlar çimlenmeden torbaya geçireyim yazık olur sonra.

bernacyhn
23-11-2009, 15:55
Siyah fidan torbaları için geciktim çünkü yağmurdan sonra toprağın yüzü çok sertleştiği için biraz eşeleyeyim dedim yukarı çıkmaları kolay olsun diye ama çok derine inmişim tohumlardan biri elime geldi eyvah dedim çünkü çimlenmişti. Allahtan elimle eşeledim yoksa zedelerdim yavrucağımı. Tohumlar çatlamış olduğu için bir haftada çimlendiler havanın sıcak olması da etkiledi tabi. Çok mutluyum...

ilkerr54
23-11-2009, 20:02
aman yavas esele kırarsın dallarını yavrucagın :)) saka bı yaanada fazla derıne ekmeyın arkadaslar benım ole yuzlerce tohumum gıttı bu arada bana tohum gondermek ısteyen arkdaslar ozelden yazabılırler mı ?

bernacyhn
23-11-2009, 20:23
En fazla 1,5-2 cm derinliğine gömmüştüm. Bir daha dokunmak mı? asla :D

Sevgili adaserden bir torba dolusu kozalak gelmişti bana istanbulda kaldı onlar. Annem eğer önemseyip atmadıysa - ki eğer tam tersiyse büyük ihtimalle bayram arefesinde çok sesim çıkacak- ben buraya getireceğim tohumları. Getirebileceğim tohumlarım olursa eğer size de gönderirim.

ilkerr54
24-11-2009, 08:09
cok sevaba gecersın bende fıstık camlarımın son resımlerını yukluycem buraya

Alonesmaug
29-11-2009, 13:32
Ben şu an balkonumda 11 tane çam 4 tane de meşe yetiştiriyorum bahar başında memlekete götürüp toprakla buluşturmak amacındayım.İlk denemelerimde çamda %100 tohumdan çıkış oldu,daha önce hiç bu kadar kolay çimlenebilen bir tohum görmemiştim.Ama asıl mesele tohumdan çıkan fidanları yaşatabilmekte.Umarım yaşatabilirim.

bernacyhn
29-11-2009, 18:30
Sevgili ilker54, size bir bayram müjdesi vermeye geldim. Ben yarın balıkesire bir torba fıstık çamı tohumuyla dönüyorum. Sandığımın içini açınca nasıl bir oh çekmişim anlatamam.

ilkerr54
01-12-2009, 09:39
oh oh ne guzel ne mutlu bize desenize cifte bayram yasıycaz bu arada herkesın gecmıs bayramını kutlarım

bernacyhn
02-12-2009, 10:24
İlker bey, tohumlarınızı postayla göndersem olur mu? Kargo bana uzak ve her zaman gitme fırsatım olmuyor bulunduğu yere.

bernacyhn
03-12-2009, 10:37
İşte ilk bebeğim :rolleyes:

İncifem
03-12-2009, 12:20
Güle güle büyütün sevgili bernacyhn :)

bernacyhn
04-12-2009, 17:21
Teşekkürler sevgili incifem, Diğer üç bebeğim de toprağı yarmaya başladılar nasıl sevinçliyim anlatamam. Bugün eve pimapen takıldı hemen balkondan aldım saksıyı içeride el göz değmeyen bir yere koydum. Annem koyduğun yerde onu gördü ve -ne kadar kıymetli bu, diyor alaylı alaylı. Ben de - kıymetli tabi, dedim. Kıymetlim onlar benim. Off sırtım çok ağrıyor

ilkerr54
06-12-2009, 09:21
Alonesmaug cok dogru bır konuya parmak bastın tohumlar %80 çimleniyor asıl sınav ondan sonra baslıyor ben cok fıde öldurdum fideler 5-8 cm olduktan sonra dıplerınden erıyerek gıdıyolar benım sıze tafsiyem fazla sulamayın can kaptan mantar ılacı kullanın cünku bazı topraklar tohumun yetısmesıne engel ıcındekı bakterılerden dolayı ben bıde 15.40.15 gübre kullandım ona ragmen cok fıdem öldü berna senın agacında dibi cok ıslak gıbı geldı bana

ilkerr54
06-12-2009, 09:26
elbette postayla gondersenız olur

bernacyhn
06-12-2009, 11:01
Güzellerimin üç gün sonraki halleri :)

Gece yağmur yağmış yine çok su almışlar. Ne yapacağım bilmiyorum.

darkfriairs
07-12-2009, 08:18
Geçen bahar topladığım kozalakları 06,12,2009 tarihinde kozalaklardan çıkardım. Şimdi ayram kutularına ya da torbalara eksem olur mu?

Alonesmaug
08-12-2009, 16:21
Güzellerimin üç gün sonraki halleri :)

Gece yağmur yağmış yine çok su almışlar. Ne yapacağım bilmiyorum.

bernachyn hiç su koymayın toprak kurusun iyice.Ben az suluyorum benimkileri çünkü ilkerr54'ün de dediği gibi çürür yoksa.Daha önce de dediğim gibi tohumunu çimlendirmekte birşey yok önemli olan çıkan fidanları büyütebilmek.Umarım başarılı oluruz.Ben de balkonda bakıyorum sizin gibi kışa dışarıda alışsınlar diye.Yağmur almayan bir yere koyarsanız iyi olur.

Alonesmaug
08-12-2009, 16:22
Geçen bahar topladığım kozalakları 06,12,2009 tarihinde kozalaklardan çıkardım. Şimdi ayram kutularına ya da torbalara eksem olur mu?

Önce tohumları suya atın dibe batanların içi dolu demektir.içi dolu olanları daha büyük olan poşetlere ekin bence.Çünkü ayran kutusunda iyi gelişemez ve ölür.

Alonesmaug
08-12-2009, 16:24
Alonesmaug cok dogru bır konuya parmak bastın tohumlar %80 çimleniyor asıl sınav ondan sonra baslıyor ben cok fıde öldurdum fideler 5-8 cm olduktan sonra dıplerınden erıyerek gıdıyolar benım sıze tafsiyem fazla sulamayın can kaptan mantar ılacı kullanın cünku bazı topraklar tohumun yetısmesıne engel ıcındekı bakterılerden dolayı ben bıde 15.40.15 gübre kullandım ona ragmen cok fıdem öldü berna senın agacında dibi cok ıslak gıbı geldı bana
Dediğin mantar ilacından alacağım en kısa sürede.Şu an biri hariç diğerlerinde sorun yok.Umarım bu kışı atlatırlar.

darkfriairs
09-12-2009, 10:55
Önce tohumları suya atın dibe batanların içi dolu demektir.içi dolu olanları daha büyük olan poşetlere ekin bence.Çünkü ayran kutusunda iyi gelişemez ve ölür.

Teşekkür ederim.

bernacyhn
09-12-2009, 10:58
bernachyn hiç su koymayın toprak kurusun iyice.Ben az suluyorum benimkileri çünkü ilkerr54'ün de dediği gibi çürür yoksa.Daha önce de dediğim gibi tohumunu çimlendirmekte birşey yok önemli olan çıkan fidanları büyütebilmek.Umarım başarılı oluruz.Ben de balkonda bakıyorum sizin gibi kışa dışarıda alışsınlar diye.Yağmur almayan bir yere koyarsanız iyi olur.

Hiç su koymuyorum dediğiniz gibi toprağı yüzeyinden eşeliyorum havayla temas edip az da olsa nemi gitsin diye. Hiç yağmur almayan bir yere koydum yine yağmur geliyor. Hava karardı. pek güneş almıyor orası da ama yapacak bir şey yok evde tutamayacağıma göre oraya razı gelmesi lazım. Umarım yaşatırım. En azından biri bile yaşasa bana yeter.

şahin05
09-12-2009, 19:50
Hepsi yaşar , rahat olun siz , yağmur suyu ağaca dokunmaz , havadaki azotu aşağı indirir ,göreceksiniz ben haklı çıkacam

heryerçamolsun
09-12-2009, 22:13
Sevgili Kardeşim Berna;

Uzun zamandır yoktum.İşlerim çok yoğun seni,arkadaşları,doğayı ve çam ağaçlarını unutmuş değilim.Benim temmuz ayında itibaren ekmiş olduğum 150 tohumdan 50 tanesi doğaya merhaba dediler ve büyüyorlar.Onlarla ilgileniyorum gün içinde devamlı şirkette onlara bakıyorum.

Seninde ilk bebeğinin resmini görüm hayırlı olsun.Sen nasılsın iyimisin.Ders çalışmaya deva ediyormusun.Sakın ihmal etme.

Dediğim gibi işlerim çok yoğun tanıtımlar,müşteriler,vs,vs gün içinde siteye girmeye fırsatım olmuyor akşamları turşum çıkıyor.

Ocak ayında biraz rahatlayacağım inşallah o zaman bol bol konuşuruz kardeşim

Şimdilik hoşçakal.

Tüm doğaya,ağaçlara ve yeşil olan her şeye benden selamlar....UC

ilkerr54
12-12-2009, 18:30
bana tohum gelcekmı berha hanım :)

bernacyhn
12-12-2009, 20:03
En kısa zamanda göndermeye çalışacağım burada havalar çok soğuk dışarı çıkmak biraz zor oluyor benim için... Lütfen gecikme için affedin beni..

ilkerr54
14-12-2009, 19:06
aslında 2 ay once soleseydınız ben sızden bızzat gelıp alırdım 2 ay once izmire calısıyordum sızın topraklardan gecıyordum benım ıcın sorun yok beklerım

burc
15-12-2009, 21:51
http://img705.imageshack.us/gal.php?g=img0001wt.jpg
Merhabalar,

Ben birkaç ay önce 2 adet fıstık çamını çimlendirdim. (0.5 litrelik pet şişelerde). Resimleri yukarıdaki adrese görebilirsiniz. Biri 5 biri 4 aylık. Bunları 5 litrelik pet şişelere aktarmayı düşünüyorum. Çünkü şu anda toprağa ekmeyeceğim, bir süre daha evde büyütmeyi planlıyorum. Birkaç tane sorum olacak:

1)Saksı değiştirmek için boyları yeterli midir, daha ne kadar bu kaplarda bekleyebilirler?
2) Saksı değiştirme işleminde kökleri havalandırmamaya dikkat etmek dışında nelere dikkat etmeliyim.
3) Saksı değiştirirken tercih etmem gereken toprak nasıl olmalı? Ben çimlendirdiğim toprağı bahçemizden almıştım. Yine öyle yapsam olur mu?
4) Çimlendirme sonrası sulama sıklığını değiştirmek (bir süre için ya da temelli ) gerekli midir?

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

discovery35
17-12-2009, 09:25
Bende maddeler halinde cevaplarsam daha kolay olur heralde ;)

1. Evet saksı değiştirmek için boyları yeterli, bence daha fazla bu kaplarda bekletmemelisin. Çünkü bu fidelerin kökleri petlerin diplerine çoktan ulaşmıştır ve büyümeleri yavaşlamıştır ilk günlere nazaran..

2. Fıstık çamlarının aktarım işlemlerinde köklerinin kesinlikle hava almamaları gerekli. Eğer toprak dağılır ve kökleri hava alırsa kurumaları seni şaşırtmasın. Sana önerim; önce pek şişelerin diplerini makasla (köklerini zedelemeden) al.. yuvarlak şekilde.. dik bişekilde toprağa oturt ve yandan pet i yukarıdan aşağı kes.. Daha sonra yanlardan toprak destekleyerek yavaşta pet i yukarı çekerek al.. Pet in içindeki toprak bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edersen kökleri hava almaz.. Bunu da başarırsın bence..

3. Fıstık çamı herçeşit toprakta yaşamaktadır. Ancak maksimum gelişme gösterdiği toprak, kumlu topraktır. Ancak bahçen var ve bahçe toprağını zorlanmadan edinebilirim dersen ben bahçe toprağını önericem sana.. Çimlendirdiğin toprak bahçe toprağı olduğu için fideler uyum sorunu yaşamazlar.. Fıstık çamları bahçe toprağında da kumlu topraktaki gibi güzel gelişirler. Endişelenmene gerek yok.. Çok az fark olabilir ama ben yinede sana bahçe toprağını kullanmanı öneririm.. Uyum sorununu ortadan kaldırmış olman bu ilk denemende sana avantaj sağlayacaktır..

4. Tohumlarınız tamamen çimlenmiş ve epey büyümüşler. Ben genel olarak fideler çimlendikten sonra suyu biraz azaltırım. Fıstık çamı suyu çok sevmez çünkü. Toprağı çok kuru olmasın kafi. Biraz nemli olması yeterli gelir. Şunu unutma; fıstık çamına fazla sudan zarar gelir ama susuzluktan zarar gelmez. Tabi çok susuz bırak demiyorum, toprağı orta derecede nemli tutman en uygunu. Yağmur yağdığında arada pencere eşiğine koy ve yağmur suyu alsınlar biraz. Yağmur suyu çok besleyicidir ve büyümeleri hızlanır. Tabi onda da aşırıya kaçma..

Kolay gelsin..

istcallst
17-12-2009, 15:36
bunlar da benim diktigim tohumlardan. Buzdolabinda cimlenmeye baslamislar:

burc
17-12-2009, 17:23
teşekkürler discovery35.

Alonesmaug
18-12-2009, 19:10
bunlar da benim diktigim tohumlardan. Buzdolabinda cimlenmeye baslamislar:

Bu yaprakları dalgalı gibi çıkanlar çok iyi gelişemiyor.Benim gözlemim bu.Ben de 13 taneden 2 tanesinin yaprakları yamuk çıktı ve diğerlerine nazaran daha yavaş büyüyorlar.Umarım sizdekinde böyle bir sorun olmaz.

Alonesmaug
18-12-2009, 19:17
1-1,5 aylık çamlarım ;

bernacyhn
19-12-2009, 12:57
Sanırım ben bebeklerimi kaybedeceğim. Çünkü dördü bir arada. Ayırma işlemi çok zor olacak. Ki ayırmaya ne başka saksım var ne de pet şişe.. Bİr iki tanesinin yapraklarında kızarıklık var onun nedeni nedir? Çok su aldığından mıdır artık bilemedim?

şahin05
19-12-2009, 14:07
Strese girmiş olabilirler.

bernacyhn
19-12-2009, 19:46
Olabilir Sayın şahin05, küçükleri, büyüklerin köklerini zedelemeden çıkartsam rahatlarlar mı acaba?

copur 09
19-12-2009, 20:05
Sayın Bernacyhn, ayırmayı zarar vermeden yapmak için 70 lik veya farklı çaplı pvc plastik boru parçasının kenarlarını törpüleyip keskinleştirin. Fidanı ortalayıp çevire çevire toprağin en altına kadar sokun. Daha sonra sağa sola sallayıp mümkünse yatay olarak topraktan çekin. Taşıyacağınız saksının içine boruyu koyup kenarlarını toprakla doldurun ve pvc borunun içine bir miktar su dökün, pvc. boruyu çekin. Toprağını fazla dağıtmadan fidanı taşımış olursunuz.

ilkerr54
19-12-2009, 20:05
bence hıc elleme suan erken 1 sene olmadan sökme onları yerınden ben size deedim çimlenmesi değil önemli olan çimlendikten sonrası mantar ilaçlarını döktünmü

ilkerr54
20-12-2009, 09:15
farkındayım konuyla alakası yok ama yinede sizinle paylasmak ıstedım

bernacyhn
21-12-2009, 12:01
Mantar ilacım yok :/ Yukardaki mandalın önündeki çürümüş. Yerinden çıkar mı diye hafiften oynatayım derken olmayan kökleriyle elime geldi anında. Neyse en azından diğerlerine biraz daha yer açılmış oldu. Dün geceki fırtınada yine bol bol su almış tabağına biriken suyu boşalttım. Peçeteyi toprağa bastırarak toprağın nemini biraz almaya çalıştım. Bİrkaç kaç peçeteyi de tabağının yerine koydum ne kadar su emse kardır. Hafiften güneş var. Bİraz da onun katkısıyla toprak iyileşir kanımca.

İlker bey, benim de bir tane limonum vardı istanbulda ama annemler hiç iyi bakmamışlar burada yine mandalin portakal limon çimlendirmeye çalışacağım. Size tavsiyem hepsini ayrı ayrı dikin aksi takdirde ayırması çok zor oluyor. Limon başlığına bakın orada çok güzel bilgiler var. Daha sonra o kadar fidancığı nereye koyacağınızı bilemeyeceksiniz emin olun :)

Alonesmaug
21-12-2009, 14:59
Mantar ilacım yok :/ Yukardaki mandalın önündeki çürümüş. Yerinden çıkar mı diye hafiften oynatayım derken olmayan kökleriyle elime geldi anında. Neyse en azından diğerlerine biraz daha yer açılmış oldu. Dün geceki fırtınada yine bol bol su almış tabağına biriken suyu boşalttım. Peçeteyi toprağa bastırarak toprağın nemini biraz almaya çalıştım. Bİrkaç kaç peçeteyi de tabağının yerine koydum ne kadar su emse kardır. Hafiften güneş var. Bİraz da onun katkısıyla toprak iyileşir kanımca.

İlker bey, benim de bir tane limonum vardı istanbulda ama annemler hiç iyi bakmamışlar burada yine mandalin portakal limon çimlendirmeye çalışacağım. Size tavsiyem hepsini ayrı ayrı dikin aksi takdirde ayırması çok zor oluyor. Limon başlığına bakın orada çok güzel bilgiler var. Daha sonra o kadar fidancığı nereye koyacağınızı bilemeyeceksiniz emin olun :)
Berna Hanım; fotoğraftaki çamlarınıza baktım , hepsinin boynu toprağın altında kalmış gibi.Çekirdekleri derine mi ektiniz ? Balkonunuzda yağmur ve rüzgar almayan bir yere koyarsanız daha iyi olur.

bernacyhn
21-12-2009, 21:14
Balkonum üç yandan yağmur alıyor. Denize bakıyor ve çok yakın denize. Bu yüzden fırtınalar çok fena oluyor. İçeri mi koysam diye tereddüt etmeye başladım. Çok derinde değilller aslında. Üç hafta bile olmadı topraktan çıkalı.

ilkerr54
21-12-2009, 21:39
yardımlarınız ıcın tesekkur ederım buyusunlerde ben onlara yer bulurum bagıslarım onları ben

Dudi
22-12-2009, 14:17
Acaba bana bu fıstık çamı tohumundan gönderebilecek bir arkadaş varmıdır? Saygılar...

şahin05
22-12-2009, 15:17
Mutlaka vardır.

yusufnar
22-12-2009, 15:37
Mutlaka vardır.
fıstık çamlarını pet pardaklara ektim. fakat farkettimki daha 1 aylık fideler dahi çok uzun kök salıyorlar. bardak altında kökler dolanmaya başladı. bu sorun oluşturur mu? pet bardaktan büyük saksıya değiştirmem gerekirse ne zaman yapmalıyım bunu.

bernacyhn
22-12-2009, 15:46
İlker54
burcubahad
Dudi

Başka kimlere gönderecektim ben unuttuğum varsa yazabilirler mi bana?

Dudi
22-12-2009, 15:49
Çok teşekkürler bernacyhn :D Mutlu oldum. Adresimi göndereyimmi özelinize?

bernacyhn
23-12-2009, 23:35
Rica ederim sevgili Dudi :) En kısa zamanda göndermeye çalışacağım...

Alonesmaug
25-12-2009, 14:28
Balkonum üç yandan yağmur alıyor. Denize bakıyor ve çok yakın denize. Bu yüzden fırtınalar çok fena oluyor. İçeri mi koysam diye tereddüt etmeye başladım. Çok derinde değilller aslında. Üç hafta bile olmadı topraktan çıkalı.

Balkonda bir kutunun içine de koyabilirsiniz saksınızı.Hem yağmur almaz hem de rüzgar.

ilkerr54
25-12-2009, 21:40
bir umutla bekliyoruz berna hanım

bernacyhn
11-01-2010, 19:17
Benden tohum isteyen abi ve ablalarım. Paketleriniz hazır. Bu hafta içinde ptt kargoyla göndereceğim. 30'ar tohum yeterli midir? Küçük krem kutularına koydum. Öyle görünce şaşırmayın. Kapaklarını da bantladım güzelce.

Dudi
11-01-2010, 22:15
Ellerine sağlık bernacyhn, benim için yeterli, krem kutuları çok güzel fikir :)

bernacyhn
15-01-2010, 11:58
Arkadaşlar bu haftanın bir kısmını yatakta bir kısmını hastanede geçirdiğim için gönderemedim sizlere tohumlarınızı lütfen beni affedin. 7 gün sonra istanbula dönüyorum tohumları da yanıma alıp sizin tercih ettiğiniz kargolarla göndermeleri yapacağım. PTT kargoya güvenediğim için böylle yapmaya karar verdim. Onay veriyor musunuz?

omer can
16-01-2010, 16:06
Fıstık çamı çimlendirilmesi hakkında bilgisi olan varsa veya bu aşamaların fotoğraflayan
yaroımlarını rica ediyorum

omer can
16-01-2010, 16:12
Fıstık çamı nasıl çimlendirebilir? Çimlenme safhasına ait fotoğrafı olan arkadaş var mı?
teşekkür ederim yarıdımı olacak arkadaşlara...

bernacyhn
16-01-2010, 16:16
Sevgili ömer can kardeşim, İlk sayfalardan itibaren her şey mevcut. Onları oku ondan sonra takıldığın yerler oldukça biz elimizden geldiğince yardımcı oluruz sana.

omer can
16-01-2010, 16:51
Sevgili Bernacyhn,

ilgine teşekkür ederim. Herkes deneyimlerini yazmış. İnşallah ilerde bizlerde deneyimlerimizi yazarız. Bu ülkenin bir sürü ziraat fakültesi var. Ne acıdır ki hiç birinin sitesinde bir çam fidanını bile nasıl yetiştirilebileceği dair bir bilgi yok. Bunu anlamak mümkün değil. Bu ülkede hangi üniversitenin resmi sitesinden bir bilgi bulabilirsiniz? İyi ki çevreye sahip çıkan duyarlı insanlar var. Bilgilerini insanlıkla paylaşmayacak kadar cimri bilim insanlarına bir çift sözüm var; Sizinle toprağa gidecek bir bilgi; geleceğe yapılan en büyük kötülüktür. inşallah aklınızı başınıza toplarsınızda bir çam fidanının nasıl yetiştirileceğini bir üniversitenini sitesine koyarsınız.

teşekkürler sevgiler

bernacyhn
16-01-2010, 22:45
Önceden ben de bu konuda çok üzülüyordum. Doğa hakkında çok az şey bildiğim için suçluluk duyup öncelikle ağaçları araştırmaya başladım. Sonra karşıma ağaçlar.net imiz çıktı. Meğer öğrenilmesi gereken ne kadar çok şey varmış meğer ne kadar cahilmişiz diyordum. Hatta arkadaşlarıma bitki delisi olduğumu söylediğimde çok şaşırarak bakmıştı. Hatta en yakın arkadaşım bana şöyle bir soru sordu:" tatlım baksana hani bu bana hediye ettiğin menekşe gündüz oksijen yapıp gece karbondioksit yapandan mı?" Ben de son derece şok olmuş tarafımı gizlerken :" yeşil bitkilerin hepsi bunu yapar" dedim. İnsanlarımız ne kadar cahil olsalarda ben bu var olabilecek bütün ödülleri hakeden sitemiz sayesinde sırtımızın yere gelmeyeceğini biliyorum..

ilkerr54
17-01-2010, 19:31
ömer takıldıgın konularda yazabılırsın tohumları ekmeden once ıstersen 1 gun ılık suda yanı oda sıcaklıgında beklete bılırsın

hasan56
18-01-2010, 02:02
Gördüğüm tohumları toprağa gömme hastası olduğumdan, yazın kozalaklardan çıkardığım tohumları değişik yerlere gömdüm, çıkan fidanlar belirli bir süre sonra kurudu. Şu an limon fidanımın saksısında ,ekim ayında diktiğim 2-3Cm boyunda 6-7 tane fidancık var. Bakalım sonuç ne olacak.

Fidanlarınız da menekşelerinizin akibetine uğramasın...

ilkerr54
18-01-2010, 21:59
ilaç kullanmadan tohumdan agac yapmak zor galba

bernacyhn
21-01-2010, 22:48
Ben de şimdi yana yakıla plastik su boruları vvarya hani, yukarda kim söylemişti pek hatırlamıyorum, onlardan arıyorum. Binadaki dairelerden bir tanesinden çıkan molozların içinde görmüştüm. O an alamamıştım sonra bi baktım molozları temizlemişler. İstanbuldan geldikten sonra çaresine bakarım. 15 günde çok strese girmezler herhalde :/

karafatma
21-01-2010, 23:00
Arkadaşım bu konuda seninle görüşebiliriz sanırım özellikle fide ve dikilen tohumların neden bir süre sonra öldüğü konusunda. Ayrıca nerede myaşadığını bilmeye ihtiyacım var.

karafatma
21-01-2010, 23:19
Sanırım yanlış bir mesaj gönderdim. Kime gönderdiğimi ben bile anlamadım. Ben kozalak vevvtohum konusunda arkadaşlara yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. He ne kadar bernacyhn hanım kadar yardımsever olamasam da bundan sonra tohum toplayıp arkadaşlara dağıtmak konusunda elimden geleni yapabileceğimi düşünüyorum. Elimde büyük miktarda ağaç var (fıstık çamı) zamanı geldiğinde talep edecek arkadaşlara toplayarak gönderebilirim.

bernacyhn
22-01-2010, 10:45
Siz çok yaşayın Sevgili karafatma. Ben de bir kısmını buradaki ağaçların diplerinden büyük bir kısmını da adaser54 beyden almıştım. Kendisi sağolsun bol miktarda kozalak göndermiş bana. Ben de hepsini çimlendiremeyeceğim için fazla olanları ayıklayıp buradaki arkadaşlarıma dağıtıyorum. Yanlız arkadaşlarım bana çok kızdılar hala göndermedim onlara. Ama bu akşam istanbulda gidiyorum İstanbul'dan kargoya vereceğim tohumları.
Bu arada aramıza hoşgeldiniz :)

karafatma
22-01-2010, 17:18
Teşekkür ederim hoş bulduk.Şu anda elimde maalesef tohum yok. Bazı arkadaşlarımda olduğunu biliyorum. Onlarla konuşup sizlere bilgi verebilirim. Ama tohumları yemek yok.:) Bu arada ben İzmir'de bulunuyorum. Aslında alışmaya çalışıyorum. Çünkü uzun yıllar İstanbul'da yaşadım ve buralara yeni geldim. Ve gelir gelmez ağaç dikme ve birşeyler yetiştirme işine girdim. Bakalım ne kadar başarılı olacağım.

yusufnar
25-01-2010, 09:47
fıstık çamlarını pet pardaklara ektim. fakat farkettimki daha 1 aylık fideler dahi çok uzun kök salıyorlar. bardak altında kökler dolanmaya başladı. bu sorun oluşturur mu? pet bardaktan büyük saksıya değiştirmem gerekirse ne zaman yapmalıyım bunu.

arkadaşlar bi cevap veren yokmu. arada kaynadı gitti sorum. lütfeeennnn...

Uysal01
25-01-2010, 14:39
Sayın Yusufnar,
Fıstık çamları fidelerinizi şubat ayı sonuna kadar daha geniş kaplara alırsanız daha iyı olur.
Kap değişimi yaparken dikkat edin topraği dağılmasın, kök budamasılya dolaşmış kökleride alırsanız iyi olur.
Bence bu işlemi hemen yapmalısınız.Bu günlerde havalar soğudu.Dikkat edin fideler etkilenmesin.

ilkerr54
27-01-2010, 15:58
fıdanlarımın uzerıne cok kar yagdı daha bakmadım acaba cok zarar gorurmuyuz bırde berna hanım hala tohumlar gelmedı gonderdıgınıze emın mısınız :D:D:D

bernacyhn
27-01-2010, 16:20
İlker Bey, bana ne söyleseniz ne yapsanız haktır. Ben tohumları Balıkesirde unuttum asacağım kendimi intihar edeceğim artık. Bavulları aradım taradım tohumlar yok. Kafayı yedim ararken. Balıkesire gidince ilk işim Tohumları kargoya vermek olacak sonra da sizin adınıza kendimi cezalandıracağım, merak etmeyin. O kadar mahcubum ki anlatamam. Lütfen beni affedin.

ilkerr54
27-01-2010, 18:54
ben bu gece ızmıre cıkıcam yarın gecede gıdıcem yolda da alırım ıstersenız sızden ama ben balıkesır merkezden gecıyom ayvalıga uzak kalıyom bıraz :) ama cezalandırmanıza gerek yok uzmeyın kendınızı gec olsun temız olsun

bernacyhn
28-01-2010, 00:05
Ben şuan İstanbuldayım :/ Haftaya cuma dönüyorum. Ben o zaman size gönderirim.

Alonesmaug
28-01-2010, 23:10
İstanbul son 31 yılın en soğuk gecesini yaşadı.Çamlar da bu soğuğu dışarıda geçirdiler.Gayette sağlıklı görünüyorlar şu an.Yavaş da olsa büyümeye devam ediyorlar.Olcak bu iş sanırım,büyütebileceğim bunları.

bernacyhn
30-01-2010, 00:11
Sevgili Alonesmaug, eğer yaşarlarsa hayatlarının geri kalanında güçlü olacaklar gerçekten :)

Alonesmaug
30-01-2010, 16:01
Sevgili Alonesmaug, eğer yaşarlarsa hayatlarının geri kalanında güçlü olacaklar gerçekten :)

Ben de öyle düşünüyorm.Şu ilk seneyi atlattıktan sonra hayatta kalma şansları yüksek.İlginç birşey denedim.2 tanesini içeride büyütmeye kalktım.Sıcaktan ve nemden kökleri çürüdü.Anladım ki çamları dışarıda büyütmek çok daha iyi.

bernacyhn
31-01-2010, 13:17
Nem başa bela zaten :( Hele balıkesirde o kadar çok nem var ki eve bitki almaya korkuyorum. O kadar ki mutfakta yemek piştiği zaman şapır şapır su akıyor tavandan.

discovery35
05-02-2010, 16:51
Arkadaşlar, çoğumuz fıstık çamını minik kaplarda **** poşetlerde filizlendiririz. Fidelerin uyku zamanları, bu minik fidelerin daha büyük kap **** poşetlere aktarma işlemlerinin en uygun zamanıdır. Oda kış aylarına tekabül eder..

Havalar ılımadan geçen baharda filizlendirdiğiniz fideleri daha büyük yerlerine aktarmanızı öneririm..

Havalar ılıdıktan sonra hızlı bi şekilde büyümeye başlarlar, dallanırlar. Şu sıralar aktarın ki, o büyüme aşamasında yeni yerlerini çoktan benimsemiş olsunlar ve büyümeleri maksimum olsun..

Bu sene 150 yeni fidem var hayırlısı ;)

Herkese kolay gelsin arkadaşlar..

Hoşçakalın.. Sevgilerimle..

bernacyhn
06-02-2010, 17:00
Sevgili discovery35, bugün alışverişe çıkmıştım, miniklerime saksı almayı düşünmüştüm ama ellerim çok dolu olduğu için saksılara bakamadım bile. En kısa zamanda derin saksı alacağım. Bir de yerlerinden çıkarmak için ince su borusu almam gerek.

ilkerr54
06-02-2010, 20:20
benım de kar bıraz etkıledı agaclarımı ama yenı tohumlar hala gelmedı :D

bernacyhn
06-02-2010, 21:46
Daha dün geldim İlker Bey haftaiçinde ayvalığa gitme ihtimalim var gidersem mutlaka vereceğim kargoya :D Zaten çok mahcubum :(

ilkerr54
07-02-2010, 21:18
onemlı degıl ya berna hanım siz ne zaman müsait olursanız :)

bernacyhn
09-02-2010, 12:03
Benim yeşillikler iyice strese girdiler bana kızmışlar gibi kırmızı oldu renkleri. Ablama saksı siparişi verdim ama umarım alır. Yoksa çok fena küsecekler bana.

gayrimelhuz
12-02-2010, 20:04
Benim bir sorum olacak, yardımcı olabilirseniz sevinirim. İki yıl önce bazı çam çeşitlerinden karma yapıp memleketim olan Elazığ'ın bir köyüne götürüp diktim. Bu çeşitlerden bir tanesi de, 4 adet, bir yaşında, fıstık çamıydı. diğer ağaçlar gelişirken fıstık çamı neredeyse hiç gelişmiyor ama kurumuyorlarda. Sadece bir tanesinde gözle görülür gelişme vardı. neden gelişmiyorlar, iklim veya rakımdan kaynaklanıyor olabilir mi...

discovery35
13-02-2010, 09:45
Benim bir sorum olacak, yardımcı olabilirseniz sevinirim. İki yıl önce bazı çam çeşitlerinden karma yapıp memleketim olan Elazığ'ın bir köyüne götürüp diktim. Bu çeşitlerden bir tanesi de, 4 adet, bir yaşında, fıstık çamıydı. diğer ağaçlar gelişirken fıstık çamı neredeyse hiç gelişmiyor ama kurumuyorlarda. Sadece bir tanesinde gözle görülür gelişme vardı. neden gelişmiyorlar, iklim veya rakımdan kaynaklanıyor olabilir mi...

Evet arkadaşım. Tek neden iklimdir. Fıstık çamı akdeniz iklimi çerçevesinde maksimum büyüme ve gelişme gösterirler. Elazığ bildiğim kadarıyla fıstık çamı için elverişli bir iklime sahip değil..

gayrimelhuz
15-02-2010, 19:47
Teşekkürler. Peki hiç mi ihtimali yok büyümelerinin. Çok geç de büyüseler razıyım. Yoksa söküp yerlerine başka türler mi dikmeliyim.

discovery35
15-02-2010, 20:00
Tabi ihtimal var. Birinin boyunun artması ve diğerlerinin de en azından kurumamaları bunun göstergesi. Ben maksimum büyüme ve gelişmeleri için gereken şartı söyledim :) Bence bir süre daha takip edip ona göre kararınızı verin :)

Oğuz Karsan
16-02-2010, 20:51
Merhaba.

Fıstıkçamlarım bu sene 50 cm den fazla büyüdüler. Kar yağışı yaradı.

125567

125565

125566

Bu haftasonu altlarını çapaladım. Biraz gübre atacağım.

Saygılar

bernacyhn
16-02-2010, 21:51
Maşallah çok güzeller. Umarım meyvelerini de görürsünüz :) Lafın gelişi..

Alonesmaug
21-02-2010, 00:25
Çok sağlıklı ağaçlar tebrik ederim.

ilkerr54
21-02-2010, 09:35
insallah benımkılerde o boya gelıcekler yeni tohumlarımda geldı onlarıda ekıcem :D

fat35
21-02-2010, 22:02
Fıstık çamına ne gübresi ve nekadar atacaksınız.

bernacyhn
21-02-2010, 23:09
Allah kısmet ederse yarın tahumlar kargoya teslim edilecek :D İlker Bey ve Sevgili Dudi adreslerini vermişler. Burcubahad hanım adres veremediğinden gönderemiyorum. Eğer verirse ilk fırsatta onun da tohumlarını gönderirim.
İlker bey taşlar başımı yardı durdu :D Hakettim ama.

Oğuz Karsan
22-02-2010, 01:34
Merhaba.

Maşallah çok güzeller. Umarım meyvelerini de görürsünüz Lafın gelişi..

Sn. bernacyhn, teşekkür ederim.

Çok sağlıklı ağaçlar tebrik ederim.

Sn. Alonesmaug, teşekkür ederim.

insallah benımkılerde o boya gelıcekler yeni tohumlarımda geldı onlarıda ekıcem

Sn. ilkerr54, sizinkilerin de çok sağlıklı olmasını diliyorum.

Fıstık çamına ne gübresi ve nekadar atacaksınız.

Sn. fat35, esasında Çam Ağaçları gübre istemez derler, boyu yarım metreyi aşmamış olanlara birer avuç, benim boyuma gelmiş ve geçmiş olanlara da birer kürek hayvan gübresi atıyorum. İşe yaradığını ve farkı görüyorum.

Her Ağaç, suya ve gübreye muhtaçtır. Su vermez, gübre atmazsanız da yaşamlarını sürdürebilirler. Ama su ve biraz da destek olarak gübre verecek olursanız, daha neşeli olurlar, daha rahat büyürler, sizi daha çok severler.

Su ve gübre desteği ile büyüyen Ağaçlar, süt içen çocuklar gibi daha rahat büyürler ve ileride de sağlıklı bir gövdeye sahip olurlar. Tabi ölçüyü kaçırıp Ağaca zarar verecek boyutta olmamak şartıyla.

Saygılar

HomeWork
22-02-2010, 16:50
Hiç kimayasal gübre vermiyor musunuz?

darkfriairs
22-02-2010, 18:48
fıstık çamı yıllık ne kadar boy atma kabiliyeti vardır?

discovery35
22-02-2010, 19:50
fıstık çamı yıllık ne kadar boy atma kabiliyeti vardır?

Bu, yaşı ve toprağının verimliliği, iklim vb. özelliklerine göre değişmekle beraber, yılda 50-60 cm e kadar boylarında artışlar görülebilmektedir (genç yetişkinlerde)..

HomeWork
23-02-2010, 07:50
Iyimi kötümü bilmiyorum ama benim fıstık çamlarım tüpte olduğu halde 25 cm büyüdü

Oğuz Karsan
23-02-2010, 08:55
Merhaba.

Hiç kimayasal gübre vermiyor musunuz?

Sn. HomeWork,

Hiç kimyasal gübre kullanmadım. Doğal ortamı ve dopal gübreyi tercih ediyorum.

Iyimi kötümü bilmiyorum ama benim fıstık çamlarım tüpte olduğu halde 25 cm büyüdü

bu iyi bir büyüme. Demek ki Ağaçlarınız sağlıklı gelişiyor. Birkaç sene geçmeden alt dalları budamayın. Ağaç daha güçlü büyüyor.

Saygılar

kumyaka2010
23-02-2010, 09:19
Sayın arkadaşlar !
Ben 25 sene evvel koyun bayırlarına 50 adet çoçuklarla dikmiştim . Bu yazıyı gorunce Bursa Orman fidanlıgını aradım . 20 cm.likler 0.5 tl adet 50 cm .likler 1.30 tl adet oldugunu soylediler . Yine bayırlara 50 adet torunlarla dikmeyi duşunuyorum . Agaç dikmek çok guzel bir olay . Dikiyorsunuz ,seneler sonra buyudugunu ve meyva verdigini goruyorsun , ne mutluluk . Herkesi agaç dikmeye davet ediyorum . Selamlar .

doğalbahçe
23-02-2010, 12:50
2-3 hafta önce ektiğim fıstık çamı tohumlarımın bugünkü durumları.

126694

discovery35
23-02-2010, 19:16
Çok güzel görünüyorlar ;) birbirleriyle yarışıyorlar adeta ;)

doğalbahçe
23-02-2010, 19:35
Çok güzel görünüyorlar ;) birbirleriyle yarışıyorlar adeta ;)

Teşekkür ederim Sn. discovery.

Alonesmaug
26-02-2010, 22:37
Çok güzeller ancak ayırması biraz zahmetli olacak gibi.Umarım başarırsınız.

bernacyhn
28-02-2010, 13:36
Ben bile 4 dört taneyi ayırmak için bir aydır düşünüyorum. Allah size kolaylık versin :)

doğalbahçe
28-02-2010, 15:06
Çok güzeller ancak ayırması biraz zahmetli olacak gibi.Umarım başarırsınız.

Bugün yeni resimleri yüklemeye çalışacağım, hayır göründüğü kadar karmaşık değiller:p Yukarıdan bakıldığında biraz karışık gibi görünüyorlar ama 234 gözlü viyollerdeler onun için problem oluşturmayacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim.

doğalbahçe
28-02-2010, 15:08
Ben bile 4 dört taneyi ayırmak için bir aydır düşünüyorum. Allah size kolaylık versin :)

Sn.bernacyhn,

Teşekkür ederim, zor olacağını düşünmüyorum bakalım inşallah kolay bir şekilde ayırabilecemi umut ediyorum. Saygılarımla.

ilkerr54
28-02-2010, 15:55
merhaba tuncer sende fıstık camı tohumu bulunurmu ? fazla varsa banada verebılırmsın .. berna hanım gonderıcek ama uzun surecek onun gondermesı galba :D

doğalbahçe
28-02-2010, 17:08
merhaba tuncer sende fıstık camı tohumu bulunurmu ? fazla varsa banada verebılırmsın .. berna hanım gonderıcek ama uzun surecek onun gondermesı galba :D

Sn.ilkerr54,
Tüm fıstık çamı tohumlarımı malesef ekmiş bulunuyorum.

doğalbahçe
28-02-2010, 17:14
Fıstık Çamlarının bugünkü durumlarına ait fotoğraflar aşağıdaki gibidir.

127502

Fıstık çamlarının bulunduğu viyollerin alttan görünüşleri

127503

doğalbahçe
28-02-2010, 17:46
644. mesaj ile 653. mesaj arasında aynı gün çekilen fotoğraflar arasında 6 günlük bir fark var büyüme gayet güzel bir şekilde devam etmekte.

k_donmez
28-02-2010, 18:55
Sayın Mtuncer54,

Sera ortamında mı çimlendirdiniz? Isıtılıyor mu?

doğalbahçe
28-02-2010, 19:21
Sayın Mtuncer54,

Sera ortamında mı çimlendirdiniz? Isıtılıyor mu?

Sn.k_donmez,

Evet sera ortamında çimlendirme işleminden önce 2 gün süre ile humik asit (Leonardit) içerikli çözeltili suda beklettikten sonra küçük gözlü viyollere ektardım. Ekimden sonra ise ısıtıcılı serada yer almaktalar.

doğalbahçe
28-02-2010, 19:27
Tohumların Humik Asitteki görünümleri

127513

Viyollerin hazırlanması

127514

ilkerr54
28-02-2010, 19:33
sagık olsun kardesım

Alonesmaug
01-03-2010, 15:22
Çok akıllıca bir çalışma olmuş.Ben yukarıdan viyollere ekildiklerini fark edemedim.O yüzden ayırması zor olacak demiştim.Ayırmada bir probleminiz de kalmıyor o zaman.Kısıtlı toprağa rağmen çok da iyi gelişiyorlar bence.Benimkiler kışı buz gibi soğukta geçirdiler.Vakit bulunca ben de fotoğraflarını koyarım.

discovery35
01-03-2010, 17:53
Sn mtuncer54,

Tohumları humik asitle muamele etmenin nedenini öğrenebilir miyim ?

doğalbahçe
01-03-2010, 19:47
Çok akıllıca bir çalışma olmuş.Ben yukarıdan viyollere ekildiklerini fark edemedim.O yüzden ayırması zor olacak demiştim.Ayırmada bir probleminiz de kalmıyor o zaman.Kısıtlı toprağa rağmen çok da iyi gelişiyorlar bence.Benimkiler kışı buz gibi soğukta geçirdiler.Vakit bulunca ben de fotoğraflarını koyarım.

Teşekkür ederim Sn. Alonesmaug, Evet haklısınız yukarıdan bakıldığında karışık gibi görünmekteler. Viyol ebatları bayağı küçük olmasına rağmen fideler 6 günlük bir gelişim döneminde gözle görülür derecede farklılık oluşturdular.

doğalbahçe
01-03-2010, 19:59
Sn mtuncer54,

Tohumları humik asitle muamele etmenin nedenini öğrenebilir miyim ?

Humik asitler tohumun çimlenme kapasitesini arttırmaktadır. Su ve besin maddelerini taşıyan humik asitler tohumun gözeneği boyunca çekilmekte ve çimlenmenin başlaması için tohumu uyarmaktadır. Bu nedenle tohumlarımı humik asit ile muamele ettim.

discovery35
01-03-2010, 22:30
Humik asitler tohumun çimlenme kapasitesini arttırmaktadır. Su ve besin maddelerini taşıyan humik asitler tohumun gözeneği boyunca çekilmekte ve çimlenmenin başlaması için tohumu uyarmaktadır. Bu nedenle tohumlarımı humik asit ile muamele ettim.

Evet şimdi internetten araştırdım ve çimlenme üzerindeki etkisi epey varmış anlatılanlara göre. Ben şuana kadar hiç kullanmamıştım. Öğrenmiş oldum böylelikle. Detaylı araştırıp, kullanabilirim bende. Teşekkürler..

doğalbahçe
01-03-2010, 22:49
Sn. discovery35,

Tohum ıslatılmasının yanında ilk tohum veya çelik dikme işlemlerinden önce toprak materyalinede tatbik etmekteyim, sık olarakda bitkilere sulama suyuna ilave etmekteyim, inanın fark azımsanmayacak şekilde ortadadır.

discovery35
02-03-2010, 07:40
Sn. discovery35,

Tohum ıslatılmasının yanında ilk tohum veya çelik dikme işlemlerinden önce toprak materyalinede tatbik etmekteyim, sık olarakda bitkilere sulama suyuna ilave etmekteyim, inanın fark azımsanmayacak şekilde ortadadır.

Öyledir. Deniycem mutlaka. Tekrar teşekkürler..

doğalbahçe
02-03-2010, 11:57
Öyledir. Deniycem mutlaka. Tekrar teşekkürler..

Rica ederim.

venus_trap
02-03-2010, 14:07
Bende bu pinus pinea (fıstık çamı) dan bir sürü tohumum var ve bu aysonu bana yaklaşık 20 tane daha kozalak verecek tohumdan yetişmeleri kısa sürsede büyümeleri gerçekten çok uzuuuun sürüyor.

kumyaka2010
02-03-2010, 14:21
Sayın venus trap !
Bende fıstık çamını tohumdan uretmeyi başarmıştım . Fakat en az bir sene beklemek lazım . Dun Bursa Orman fidanlıgına telefon ettim . 2 taşında 130 cm . boyunda fıstık çamı fiatı 1.30 tl . Çoçuklarımla 25 sene evvel dikdigim koy bayırına yine 50 adet alıp dikecegim . Bu sefer torunlarımla inşallah . Selamlar .

venus_trap
02-03-2010, 14:46
Sayın kumkaya2010 sanırım benim tohumlarım biraz aceleci **** ekmeden önce 3 gün ılık suda beklettiğim içindir heraldeki benimkiler 3 hafta içersinde kafalarını çıkardılar.:)

doğalbahçe
03-03-2010, 09:02
Sayın kumkaya2010 sanırım benim tohumlarım biraz aceleci **** ekmeden önce 3 gün ılık suda beklettiğim içindir heraldeki benimkiler 3 hafta içersinde kafalarını çıkardılar.:)

Sn. venus_trap,

2 hafta gibi bir sürede fıstık çamı tohumları çıkabilmekteler, büyüme konusunda ise yine diğer çam türleriyle karşılaştırıldığında gayet güzel büyüdüğünü söyleyebilirim.

venus_trap
03-03-2010, 09:46
Sayın mtuncer54 sizin avatar resminizdeki çam ağcı bizim aile büyüklerinin oturduğu yerdeki ufak ormanda sürüyle çıkmaktadırlar ama malesef yeteri kadar beslenemedikleri için % 80 ni ölüyor diye bilirim ben bir kaçtanesini alıp farklı yerlere dikerek büyümelerini sağladım ama her sene çıkıp ölmeye devam ediyorlar bu ağaçların ölmelerini engelleye bilirsek doğaya büyük bir katkıda bulunacağımızı sanıyorum:).

doğalbahçe
03-03-2010, 15:57
Sayın mtuncer54 sizin avatar resminizdeki çam ağcı bizim aile büyüklerinin oturduğu yerdeki ufak ormanda sürüyle çıkmaktadırlar ama malesef yeteri kadar beslenemedikleri için % 80 ni ölüyor diye bilirim ben bir kaçtanesini alıp farklı yerlere dikerek büyümelerini sağladım ama her sene çıkıp ölmeye devam ediyorlar bu ağaçların ölmelerini engelleye bilirsek doğaya büyük bir katkıda bulunacağımızı sanıyorum:).

Tabi yapmış olduğunuz son derece güzel bir yaklaşım, kendi adıma sizi tebrik ederim, imkanlar dahilinde olsa %80'lik kısmıda kurtarılabilse.

h.erarslan
14-03-2010, 16:16
Herkese merhaba yazılarınızı okudum bilgiler için teşekkürler. Tokat - Reşadiyede 35 da arazimiz var devletin teşvik veridğini öğrendim ve fıstıkçamı dikmeye karar verdim ama sanırım iklim oalrak kozalak vermede sıkıntı oluyormuş. Aslında civarda ormanlıklar genelde çam fakat; fıstık çamlarında durum ne bilmiyorum. Yöreye yakın arkdaşlar bilgi verirse sevinirim. Eğer olumsuzsa başka bir ağaç düşüneceğim meslea ceviz olabilir.

darkfriairs
14-03-2010, 17:07
Sayın venus trap !
Bende fıstık çamını tohumdan uretmeyi başarmıştım . Fakat en az bir sene beklemek lazım . Dun Bursa Orman fidanlıgına telefon ettim . 2 taşında 130 cm . boyunda fıstık çamı fiatı 1.30 tl . Çoçuklarımla 25 sene evvel dikdigim koy bayırına yine 50 adet alıp dikecegim . Bu sefer torunlarımla inşallah . Selamlar .

2 yaşında fıstık çamı 130cm boya ulaşabiliyor mu? Bir yanlışlık olmasın?

discovery35
14-03-2010, 19:02
Herkese merhaba yazılarınızı okudum bilgiler için teşekkürler. Tokat - Reşadiyede 35 da arazimiz var devletin teşvik veridğini öğrendim ve fıstıkçamı dikmeye karar verdim ama sanırım iklim oalrak kozalak vermede sıkıntı oluyormuş. Aslında civarda ormanlıklar genelde çam fakat; fıstık çamlarında durum ne bilmiyorum. Yöreye yakın arkdaşlar bilgi verirse sevinirim. Eğer olumsuzsa başka bir ağaç düşüneceğim meslea ceviz olabilir.

Kardeş, evet iklim olarak fıstık çamında sıkıntı yaşarsın kanımca. Bence diğer çam türlerine yönel. Devletin teşvik verdiğini bilmiyordum. Nasıl bir olay ? Açıklayabilirmisin ? Benimde ağaçlandırmak istediğim yerler var. Belki bizde yararlanırız ? Madem ülkemizi yeşillendirmek için uğraşıyoruz, devletin bizim gibi insanlara yardımcı olması çok hoş olur.. İtici güç en azından..

Oğuz Karsan
15-03-2010, 10:26
Merhaba.

Orjinal Mesaj Sahibi kumyaka2010 Mesajı Göster
Sayın venus trap !

Sn. kumyaka2010, sanırım bir yanlışlık olmuş. İki yaşında Fıstıkçamı 1.30 cm boy yapmaz. Hadi gübreleyip çok iyi baktınız diyelim olacağı azami boyu 60 cm dir. Yıllardır, tohumdan ve fideden üretmekteyim hiç o kadar büyüyen Fıstıkçamım olmadı.

Orman, Ormancılık, Orman Yangınları kısmında bulunan,
Ankara ili Çayyolu semtinde bulunan Ali Rıza Bey Ormanı Projesi başlıklı kısımda görülen Fıstıkçamları 8 aylıktır.
IMG_1323.jpg Views: 181 Size: 37.4 KB

Saygılar

ilkerr54
15-03-2010, 11:05
benimkiler 1 yasında olcaklar yakında daha 15 cm ve 20 cm arasındalar b u sene saksılarını degıstırcem baya öldüler benimkiler ılk cıkmaya basladıgında . Şimdi yine tohum bulursam ekmeyi dusunuyorum tohumdan fidan yetistirmek gercekten cok guzel birsey..

yigitinan
21-03-2010, 13:26
Elimde 15 cmlik fıstık çamı var saksıda ona çok iyi bakıyorum saksısı kırıldı saksısını değiştireceğim ağaçı komple söküp yeni bir saksıya dikmek istiyorum ne tür toprak kullanmalıyım piyasada çam çoşturan diye toprak satılıyor sırf bu toprağı kullansam olur mu torf ile karıştırmam gerekir mi ya da kumla saksının altına çakıl taşı koymam gerekir mi onun üstüne kömür parçaları koymam gerekir mi perlit karıştırmam gerek mi toprağa kafam çok karışık lütfen yardım edin ne yapmam gerek

Nebat
21-03-2010, 22:41
Elimde 15 cmlik fıstık çamı var saksıda ona çok iyi bakıyorum saksısı kırıldı saksısını değiştireceğim ağaçı komple söküp yeni bir saksıya dikmek istiyorum ne tür toprak kullanmalıyım piyasada çam çoşturan diye toprak satılıyor sırf bu toprağı kullansam olur mu torf ile karıştırmam gerekir mi ya da kumla saksının altına çakıl taşı koymam gerekir mi onun üstüne kömür parçaları koymam gerekir mi perlit karıştırmam gerek mi toprağa kafam çok karışık lütfen yardım edin ne yapmam gerek

Sayın Yigitinan saksı değişimi için fidanı komple sökmenizi tavsiye etmem.
İbreli ağaç ve fidanlarda kök güneş gördümü yani açığa çıktımı tekrar tutmama olasılığı yüksektir.
Fidanı mevcut toprağı ile birlikte alıp yeni saksısına yerleştirin sonra etrafına toprak taviyesi yaparsınız. Böylece nebatınızın hayatını riske atmamış olursunuz.

yigitinan
23-03-2010, 19:22
teşekkür ederim nebat cevabın için fakat ben fide olarak almıştım onu bahçe toprağına diktim saksıya sonra onu meğer steril toprak kullanmak gerekiyomuş bu siteden onu öğrendim ben o yüzden komple sökmeyi düşündüm hafiften söküp yandan azcık topraklarını temizliyim daha büyük bi saksıya 37litrelik bi saksıya dikeyim peki toprağını steril toprak buldum bi yapı markette sadece ondan mı koyayım mı saksıya yoksa bişeylerle karıştırayım mı altına yok çakıl taşı yok kiremit yok kömür falan koyayım mı o konuda çok kararsızım işte bir de gübre konusunda kararsızım çam gübresi gördüm ondan mı koysam yoksa organik gübre mi

ağaçım benim için çok değerli lütfen yardım edin ilk aldığımda 8 cmdi daha 1 sene olmadı 15 cm oldu üstelik yanlarından da bir sürü dalları çıktı ilk aldığımda yanlarda hiç dalı yoktu süper bi görünümü var herneyse lütfen bana yardım edin

Oğuz Karsan
24-03-2010, 20:29
Merhaba.

Sn. yigitinan,

Fidanınız için endişelenmeyin. Sn. Nebat'ın tavsiyesine ben de katılıyorum. Çok doğru, fidanı gövdeden tutun biraz yukarı çekin, toprağıyla birlikte alıp(toprağının dağılmaması ve kökünün çıplak hale gelmemesi için gayret gösteriniz ve en az 30 cm derinliğinde saksıya veya bir kaba yerleştirin.

Fidanınızı, yeni saksının içine yerleştirmeden önce, içini yarısına kadar iyi toprakla doldurunuz. Toprağıyla aldığınız fidanı, yarısına kadar toprakla doldurduğunuz saksıya yerleştirin. Fidanın etrafında kalan boşluklara da itina ile toprak doldurunuz ve sıkıştırınız. Biraz gübre de verebilirsiniz.Ve son olarak iki su bardağı su verin.

Toprağı herhangi bir yerden temin edebilirsiniz. Hatta orman toprağı olursa bence daha iyi olur. İyi toprak diye kötü toprakları satıyorlar. Bence kendiniz bulun. Ayrıca toprağın kalitesi de çok önemli değil, Fıstıkçamı her toprağa uyum sağlar, çok dayanıklıdır. Çok sulamayın. Üç veya dört yaşına gelmeden de alt dallarını budamayın. Göreceksiniz çok kısa zamanda yarım metre boyunda 20 cm genişliğinde top gibi bir Ağacınız olacak. İyi büyütmeler.

Saygılar

yigitinan
29-03-2010, 22:01
ben ağaçımı en sağlıklı şekilde yetiştirmek istiyorum biliyorum dayanıklı ağaçtır ama işte çok seviyorum ağacımı her gün 1-2 saat onunla uğraşmak hoşuma gidiyor enjektörle 2 günde 1, 1 bardak su veriyorum toprağa yavaş yavaş ağacın yapraklarına yağmur gibi damlata damlata veriyorum

cevaplarınız için çok teşekkür ederim 13 numara bir saksı aldım gördüğümün en büyüğüydü 37 litreymiş öyle yazıyor büyüyüp gelişmesi için yeterlidir sanıırm hala toprak bulamadım kafama yatmıyo bi türlü ne yapsam ne etsem nasıl toprak kullansam ne tür gübre versem saksının altına çakıl taşı doldursam mı kömür parçaları falan perlit karıştırsam mı toprağa ya da potasyum nitrat bunlar daha kafamda net değil o yüzden daha nakil yapamadım ağacımı :(

ağacım benim için çok değerli onu en iyi en sağlıklı şekilde büyütmek istiyorum

badembaba
31-03-2010, 21:35
Merhaba,
Ben yavuz Gebzede yaşıyorum, yaklaşık 1 yıl önce Samsun Engizde bir tanıdığımızdan aldığım bol miktarda çam fıstığı tohumundan iri ve düzgün olanları seçip bardaklara diktim. Oldukça yüksek oranda filizlenme sağladım. Fakat ta o zaman bu forumdan bilgi almıştım, bardakları güneşe koydum ve suyu kontrollü verdim. Şimdi epey büyüdüler ve onları 1 litrelik derin kaplara alıyorum, (kapları boş süt kartonları ve mobilya kaplamaya yarayan yapışkanlı kağıtlarla kendim yapıyorum). Bir arsa alıp bu fidanları oraya dikene kadar evde küçük bir korum var. İşte fotoğrafları:

mediacell
04-04-2010, 14:24
Maşallah hem fidanların sağlıklı hemde ahşap görünümlü kutuların çok güzel. ama kutuların uzun olması sulama için dezavantaj gibi gönünüyor....

Alonesmaug
08-04-2010, 16:14
Çamların kökleri boyuna uzuyor bu yüzden bence uzun kutular daha avantajlı.

darkfriairs
08-04-2010, 17:36
Süt kutuları doğada çözünebilir malzemeden imal ediliyor değil mi?

ilkerr54
11-04-2010, 16:08
tohumu olan arkadaslar banada gönderebilir mi acaba ?

badembaba
14-04-2010, 21:05
Çamların kökleri boyuna uzuyor bu yüzden bence uzun kutular daha avantajlı.

Ben de zaten gittiğim fidanlıklarda böyle boyuna uzun poşetler kullanıldığını görmüştüm, o sebeple bu kutuları kullandım. Çam ağaçları zaten çok fazla su istemiyor bildiğim kadarıyla. Şu ana kadar haftada bir kez sulayarak geldim.

Süt kutularının doğada çözüldüğünü zannetmiyorum, iç kısımları su geçirmez aleminyumvari bir malzeme...

badembaba
14-04-2010, 21:08
İlkerr54 fidanların hep boyuna uzamış yanlara dal yapmamış, bunlara benzer fidanları daha öncede sık gördüm. Bendekiler erkenden yanlara dal yaptı. Bu iyi birşeymi bilmiyorum sebebi nedir onu da bilmiyorum. Tahminlerim şunlar:

Haftada bir kere abartısız sulama yaptım ve bol güneş alabilecekleri biryerde tuttum. Bir de diktiğim bardaklar saydam olduğu için kökleri ışık almış olabilir??

Bunlarndan olabilir diye düşünüyorum...

ilkerr54
18-04-2010, 22:44
ben o kadar fıdan dıktım sadece bır tanesı dal yaptı benım tahmınımde tepesı kırılan fıdan dal yapıyor

venus_trap
21-04-2010, 07:20
Merhabalar. Badembaba ya bende katılıyorum çamlar önce köklerini kazık kök gibi salarlar genellikle taşlara sarılırlar saksıya bir kat taş bir kat toprak doldurursanız daha iyi gelişme elde edersiniz fıstık çamları ilk çimlenmede ortasındaki göbeği büyürken ölüyorlar. Ya köklerini rahat uzatamıyorlar **** sarılacak bir yer bulamıyorlar olabildiğince uzun bir saksı olmasına dikkat edilmeli

yigitinan
02-05-2010, 15:54
Arkadaşlar en büyüğünden bi saksı aldım dev bişey tam 74 litre çamımı diktim toprak olarak bahçe toprağıyla tofr karıştırdım koydum çok güzel oldu acaba yanlış mı yaptım torfla karıştırmakla 5 gün oldu toprak hala ıslak bu torf suyu tutuyo diyorlar suyu tutması iyi mi kötü mü acaba yani suyu tutuyo iyi güzel de ağaç suyu topraktan alamıyorsa ağaç için kötü değil mi birde ben bu saksıya ne kadar sıklıkla kaç litre su vermem gerekir acaba teşekkür ederim tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim

Birde arkadaşlar benim çamım 25 cm falan daha küçük gübreleme yapmalı mıyım ne gübresi önerirsiniz piyasada iğne yapraklı ağaçlar için satılan gübreler var onu kullansam faydasını görür müyüm

yigitinan
04-05-2010, 17:02
İşte Sevgili Ağaçım Arkadaşlar

yigitinan
04-05-2010, 17:06
Arkadaşlar Ağaçımın gövdesi böyle sarardı kurudu bi garip oldu saksısını değiştirince böyle oldu resimleri yüklüyorum lütfen yardım edin arkadaşlar

discovery35
04-05-2010, 19:40
Fıstık çamları, belli boya geldiklerinde yan dallarının diplerindeki (ana gövdeye yakın olan) iğne yapraklarını kurutup dökerler kardeş. Bu durum normaldir. Fakat bu kuruma dalların en uçlarına kadar gitmemelidir. Eğer giderse **** gittiyse sorun var demektir. Böyle bir durum gözlemlersen yer değişikliği olayından fidanın etkilenmiş ve kuruyor demektir. Bu kurumanın nedeni de genelde yer değişikliği yaparken fidanın köklerinin toprağından ayrılarak hava almasıdır..

Eğer uçlara kadar gitmediyse telaşlanmaya gerek yok.. :)

nariçi
04-05-2010, 19:50
Saksıda ki fıstıkçamı fidesinin ibreleri normal ibre değil! Bunlar ilk yıl ve ikinci yıl çıkan ilk fide sürgünleri. Normal sürgünler diğer çam sürgünlerine göre daha kalın, uzun ve sık olur. İbre dökülmesi bu ibrelerin dahi dökülmesi dört beş yıl sonra başlar. İbreli fideleri topraklarından ayırmadan dikmek lazım. Fidan uyandıktan sonra sökülüp dikilmelerde yaşama şansı yoktur.

yigitinan
06-05-2010, 14:56
tam olarak ağaçı topraktan ayırmadım ama bazı köklerini gördüm yani uzun uzundular doyasıyla onlar hava aldı demekki :(
umarım ölmez ağaçım arkadaşlar ölürse çok üzülürüm ben buna ne kadar sıklıkla kaç litre su vercem arkadaşlar bu konudada yardımcı olursanız bana sevinirim saksı 74 litre

discovery35
07-05-2010, 21:39
Fıstık çamı çok suyu sevmez. Toprağı iyice kurumasın yeterli. haftada 1 litre kadar saksıya yaysan uygundur.

Kolay gelsin...

yigitinan
09-05-2010, 01:47
o kadar az mı ::eek: çok az değilmi haftada 1 litre su koskoca saksı bu sıcakta o kadar az su

ilkerr54
09-05-2010, 17:41
arkadaslar suanda saksı degıstırmek saglıklı olurmu ?

discovery35
09-05-2010, 18:06
eğer toprağı bir kalıp şeklinde ayıracaksan sorun olmaz. kökleri hiçbir şekilde hava almamalı. fidan poşetlerinden saksıya aktarımlar buna çok müsait. fidan poşetlerinden toprak bir kalıp şeklinde çıkar genelde, dağılmaz. ama saksıdan saksıya bunu kolay başaramayabilirsin. kendine güveniyorsan dene :)

Oğuz Karsan
09-05-2010, 18:17
Merhaba.

Çanakkale, Bayramiçteki çamlarımın bir hafta önceki durumları.

142763

142764

142765

142766

142767

Diğerlerini yükleyemedim.

Saygılar

Kadir Yakut
09-05-2010, 23:12
Merhaba,

Şu anda elimde bahçemden topladığım çok sayıda fıstık çamı tohumum var,biraz aceleci bir yapım olduğundan kapalı kozalakları ağaçlardan topladım ve şehirdeki evimin balkonun da güneşe koyup açılmalarını bekledım,bütün bu toplama, kozalakların açma işlemi 1 ay içerisinde oldu.Bu şekilde toplanmış tohumun çimlenme oran düşer mi?toprağa ekerken ne çeşit toprak kullanmalıyım?önce ekmiş olduğum tohumlarımdan bağzıları çimlendi ve su anda 3-4 cm civarındalar, çimlenmiş tohunlarımın ve ekeceğim tohumların sulama aralılklarını,nekadar sulayacağımı ve güneşde mi yoksa golgede mi saklayacağimı bilemiyor, siz değerli dostların yol göstermelerini bekliyorum.
Şimdiden verdiğiniz bilgiler için çok tesekkür ediyorum.

ilkerr54
10-05-2010, 00:29
bende plastık bardaklardan daha genıs saksılara alıyorum kendıme guvenmem gerek bardaklarda ezıyet cekmeye basladılar .. yardımların ıcın tesekkur ederım

selmaa
10-05-2010, 14:06
Sayın Kadir YAKUT çam fıstıklarını yeni mi topladınz çamlardan. Bende denemek istiyorum bulabilirsem. Bu güne kadar fide olarak aldım yaşatamadım birde öyle denemek istiyorum.

Oğuz Karsan
11-05-2010, 12:36
Merhaba.

Bu Fıstıkçamları da Şile Doğancılı'da bulunan bahçemdekiler.

143251

143250

143249

Kadir Yakut
12-05-2010, 00:39
Sayın Kadir YAKUT çam fıstıklarını yeni mi topladınz çamlardan. Bende denemek istiyorum bulabilirsem. Bu güne kadar fide olarak aldım yaşatamadım birde öyle denemek istiyorum.

Evet Selmaa çam fıstıklarını yeni topladım kozalakların açılmasını beklemeden,güneşin altında kozalaklar kendileri açıldılar ağaçta topladıktan 1 hafta sonra..

bernacyhn
14-05-2010, 20:00
Selamlar :) uzun zamandan beri gelemiyordum aranıza. Ağır rahatsızlıklarım vardı ve sonunda iyileşmeye,kendimi iyi hissetmeye başladım. Şuan istanbuldayım ve üç küçük çam yavrularım Ayvalıktaki evimde. 19 undan sonra evime dönüyorum ve onların saksılarını değiştirip ben yokken girdikleri stresi üzerlerinden atmalarını gururla seyredeceğim :) Bitkilerimi tamaen boşlamıştım ama artık eski ilgi ve hassasiyeti geri kazanmaya başladım. İnsan kendiyle uğraşmaktan gözü hiç bir şey görmezmiş bunu anladım. Ama siz yine de benim gibi bitkilerinizi öksüz bırakmayın sonra ölürler ve yine benim gibi üzülürsünüz. Sağlıcakla kalın, vakit buldukça güzel paylaşımlarınızı okuyacağım :)

nariçi
14-05-2010, 20:49
Selamlar :) uzun zamandan beri gelemiyordum aranıza. Ağır rahatsızlıklarım vardı ve sonunda iyileşmeye,kendimi iyi hissetmeye başladım.

Geçmiş olsun.
Fıstık çamları çok geç kozalak veriyor. Diğer çamlar kaç yıldan beri kozalaklılar. Üç tane fıstık çamı var boyları 10 metreye yaklaştı hala kozalak yok, dikeli 15 yıl oldu.

bernacyhn
15-05-2010, 01:14
Sevgili nariçi, bu konuda bir bilgim yok. Benim ilk deneyimim. Yardımcı olamadığım için üzgünüm. İyi günler dilerin.

selmaa
17-05-2010, 07:57
Sayın; İlker54, bende kimse cevap vermiyor diye üzülmüştüm. Cevaplarızı kaçırmışım ****** çok sevinirim ancak yaşatamamaktan çok korkuyorum genelde ektiklerimi öldürüyorum. Şimdiden teşekkürler.

Sayın;Kadir Yakut, çamları gözlüyorum ancak yeni oluşan kozalaklar var üstlerinde. Bulabilirsem 1-2 tane kendim yetiştirmek istiyorum. Biraz daha bakınayım etrafa. Sağolun.

yigitinan
18-05-2010, 15:51
benim ağaç ayvayı yedi arkadaşlar şu gövdedeki kuruma yukarılara doğru ilerliyor ne yapıcam ölmesin benim ağaçım :( saksı değiştirmeyi kesinlikle tavsiye etmiyorum görüyosunuz halimi çok fazla dikkat ettim ama yinede kökleri hava aldı bu işlem yapıcalaksa canavarla saksıyı ikiye ayırıp öyle yapın benim gibi değil bu işlemde çok zor ancak bahçeye ekim olacağında böyle yapın bence gitti güzelim ağaçım kuruyo yaa :(

Bu gübrelerin içinde magnezyum falan oluyo acaba soda nın yani maden suyunun asidi kaçtıktan sonra ağaça versek ne olur içinde bi sürü mineral var o suyun

Alonesmaug
19-05-2010, 20:14
6 aylık olan çamlarım ; saksısını değiştirme yanlışına düştüğüm biri hariç hepsi gelişmeye devam ediyor.

trapezus
23-05-2010, 21:44
Fıstık çamı yetiştiriciğinde 40 tohumdan 39'unun çimlenmesini başarmış biri olarak, ekim işlemlerimi anlatmamın faydalı olacağını düşünüyorum.
Forumda daha öncede okuduğum yanlış bilgilerden etkilenmemeniz için öncelikle yanlış bilinen birkaç konu hakkında sizi uyarmak istiyorum,
Dikilecek çam fıstığının çatlatılması **** zımparalanması gibi bir uygulama yapmayınız çünkü kabuğu çok sert olsa da çam fıstığı en kolay çimlenen çam tohumudur.

Çam fıstıklarını 24 saat ılık suda bekletin (suyun sıcaklığını sürekli sabit tutamayacağımız için tohumların bulunduğu kabı güneş gören bir yere koyabilirsiniz), tohumları suya attığınızda suyun üzerine çıkan tohumları atabilirsiniz çünkü kırıpta baktığınızda içlerinin boş olduklarını göreceksiniz.
Torf ve %20 dere kumu karşımı hazırlayın, 24 saat suda beklemiş tohumları torfu koyduğunuz pet bardak, saksı veya fidan poşetine yerleştiriniz (yatay şekilde), tohumların üzerini tohumun boyunu tohum boyu kadar olacak şekilde aynı karışımla (torf, dere kumu) örtün, toprağı nemli tutun yanlız dikkat edin çok ıstatıp tohumu çürütmeyin (torf su tutma oranı yüksek bir madde olduğu için 2 akşamda bir sulanması uygundur). sulama yapılırken tohumu açmamaya ve oynatlamaya dikkat edin, bunu sağlamak için su spreyleri **** boş camsil kutularını kullanabilirsiniz.
Bu uygulamanın sonunda (benim tohumlarım 14 günde çimlendi), fıstık çamlarınızın çimlendiğini göreceksiniz.

çimlenme oluştuktan sonra kök çürümelerine ve mantara karşı mantar ilacı uygulayın yoksa fidanlarınızı kaybedersiniz.
Yeni çimlenen fidanları 3 günde bir sulayın direk güneş ışığından kotuyun.
Kolay gelsin

selmaa
24-05-2010, 08:55
Sayın trapezus, dediklerinizin tam tersini yaptım hafta sonu. suda bekletmem gerketiğini bilmiyordum.10 adet fıstık çıtlattım hatta bazıları kırıldı. Belki çimlenir diye ektim. Nasrettin Hoca hesabı ya tutarsa. Üstüne de epey yağmur yağdı. Fazla ümitlenmeyeyim o halde.

yasarugur
24-05-2010, 12:55
Çam fidanı dikimi konusunda ,ben de bir zamanlar öğrendiğim püf noktalarından birini ekleyeyim,okuduğum ortaokulun bahçesine dikilmek üzere 5-6 yaşlarında çam fidanları getirdiler.Söküldüğü yerde büyük selelere toprağı ile birlikte konmuştu.Bir dallarına da işaret olsun diye bez bağlamışlardı ,çocuğuz ya çok meraklıyız tabii,getiren büyüklerimize neden bu bezleri bağladıklarını sorduk.Onlar da "Biz söktüğümüz fidanların güneye bakan dallarını böyle işaretleriz ,fidanı dikerken de işaretli dalların güney yönünde olmasına dikkat ederiz,böylece ağaç taşındığında yerini çok yadırgamaz. " dediler.Bir dip not olarak buraya eklemeyi uygun gördüm.

discovery35
24-05-2010, 18:20
3 senelik tecrübemden sonra ortaya çıkan 270 adet fıstık çamım arkadaşlar.. Umarım beğenirsiniz..

http://img202.imageshack.us/img202/496/59779081.jpg (http://img202.imageshack.us/i/59779081.jpg/)

http://img80.imageshack.us/img80/8307/75662829.jpg (http://img80.imageshack.us/i/75662829.jpg/)

http://img412.imageshack.us/img412/9885/46753563.jpg (http://img412.imageshack.us/i/46753563.jpg/)

http://img84.imageshack.us/img84/8246/81910355.jpg (http://img84.imageshack.us/i/81910355.jpg/)

http://img28.imageshack.us/img28/8885/26342415.jpg (http://img28.imageshack.us/i/26342415.jpg/)

http://img85.imageshack.us/img85/6121/63791714.jpg (http://img85.imageshack.us/i/63791714.jpg/)

http://img156.imageshack.us/img156/8837/56322763.jpg (http://img156.imageshack.us/i/56322763.jpg/)

k_donmez
24-05-2010, 20:03
[QUOTE=discovery35;644754]3 senelik tecrübemden sonra ortaya çıkan 270 adet fıstık çamım arkadaşlar.. Umarım beğenirsiniz..

Sayın Discovery 35

Fotoğraflardaki çamlar çimlendikten ne kadar süre sonra bu boya geldiler? Ben de iki tane çimlendirdim. Henüz 3-4 cm boyları var.

discovery35
24-05-2010, 20:35
Sayın Discovery 35

Fotoğraflardaki çamlar çimlendikten ne kadar süre sonra bu boya geldiler? Ben de iki tane çimlendirdim. Henüz 3-4 cm boyları var.

Arkadaşım hepsi aynı boyda değiller fark ettiysen. İlk fotoğrafta ön sıradakiler 7-8 aylıklar mesela. 2. fotoğrafta ortaya çıkartıp boyunu gösterdiğim fidan 20 aylık. En alt fotoğrafta ortaya çıkartıp boyunu gösterdiğim ise ortalama 2,5-3 yaşında..

free men3234
24-05-2010, 21:29
Benim bir sorum olucak,yaklaşık 6 yıl önce bir tanıdıgım yaklaşık 1 kg kadar fıstık çamı tohumu hediye etmişti,geçen yıl deneme amaçlı 3-4 tane dikmiştim ve filizlendi,şubat sonu,mart başında dikmiştim, bu yıl 40-50 tane daha dikmeyi planlıyorum geç mi kaldım??

Alonesmaug
25-05-2010, 13:44
Sayın discovery35 gerçekten başarılı bir çalışma olmuş ,benim hedefim de bu kadar çam fidanı üretmek.Şimdilik 3-5 taneyle yetiniyoruz.Acaba herhangi bir gübre ya da takviye olarak birşey kullandınız mı?

discovery35
25-05-2010, 21:48
Benim bir sorum olucak,yaklaşık 6 yıl önce bir tanıdıgım yaklaşık 1 kg kadar fıstık çamı tohumu hediye etmişti,geçen yıl deneme amaçlı 3-4 tane dikmiştim ve filizlendi,şubat sonu,mart başında dikmiştim, bu yıl 40-50 tane daha dikmeyi planlıyorum geç mi kaldım??

Geç kaldınız malesef :( Havalar gittikçe ısınır artık. Fıstık çamını en iyi ekme zamanları; sonbahar yağmurları (ekim-kasım gibi) veya ilkbahar yağmurlarıdır (mart-nisan gibi). Tabi bu aylar ekim yapılacak yerin iklimine bağlıdır. Sıcaklığın 15-18 derece civarında seyrettiği zamanlar en uygunudur. Sıcaklık 20 dereceyi geçtikten sonra ekerseniz filizlenme oranını çok düşürürsünüz..

Sayın discovery35 gerçekten başarılı bir çalışma olmuş ,benim hedefim de bu kadar çam fidanı üretmek.Şimdilik 3-5 taneyle yetiniyoruz.Acaba herhangi bir gübre ya da takviye olarak birşey kullandınız mı?

İnşallah hedefine ulaşırsın arkadaşım.. Fıstık çamları bu konuda çok özel ilgi istemezler. Her toprakta yetişirler. Ancak ben %60-70 bahçe toprağı kullanıyorum. %30-40 ise kumlu toprak ilave ediyorum fidan poşetlerine. Kumlu toprakları daha severler fıstık çamları, biraz daha güzel gelişim gösterirler. ilkbahar ayları geldiğinde ise diplerine 1'er avuç küçük baş hayvan gübresi atıyorum. Bu onların bahar aylarında maksimum gelişim göstermelerine yardımcı oluyor..

discovery35
29-05-2010, 13:13
İlgililerin hoşuna gideceğini düşünerek birkaç resim daha ekleyim dedim.. Herkese kolay gelsin arkadaşlar..

http://img30.imageshack.us/img30/7969/resim3iy.jpg (http://img30.imageshack.us/i/resim3iy.jpg/)

http://img16.imageshack.us/img16/1002/resim14l.jpg (http://img16.imageshack.us/i/resim14l.jpg/)

http://img28.imageshack.us/img28/3294/resim7r.jpg (http://img28.imageshack.us/i/resim7r.jpg/)

http://img695.imageshack.us/img695/2593/resim19z.jpg (http://img695.imageshack.us/i/resim19z.jpg/)

ilkerr54
29-05-2010, 18:06
maşallah onlara benimkilerde 1 yasını gectıler ama daha dallanma olmadı sadece suan boya gıdıyor ve bazıları dallanıyor fıstık camları kac yasından sonra dallanmaya gecer acaba ?

discovery35
29-05-2010, 19:19
maşallah onlara benimkilerde 1 yasını gectıler ama daha dallanma olmadı sadece suan boya gıdıyor ve bazıları dallanıyor fıstık camları kac yasından sonra dallanmaya gecer acaba ?

1 yaşına yaklaştıklarında dallanmaya başlarlar genelde kardeş.. İnşallah istediğin gibi olur, büyürler.. Ama bence sen onların hepsini daha büyük kaplara aktarmalısın önce, tabi aktarmadıysan hala.. Aktarmazsan büyümeleri yavaşlar o pet bardaklarda..

seaa
29-05-2010, 19:28
Ömrümün sonuna kadar hedefim en az 100.000 ağacı toprakla buluşturmayı düşünüyorum. Ardahan'da 200 adet dikili ağacım var askerlikte de nasip oldu ;)

discovery35
29-05-2010, 20:23
Ömrümün sonuna kadar hedefim en az 100.000 ağacı toprakla buluşturmayı düşünüyorum. Ardahan'da 200 adet dikili ağacım var askerlikte de nasip oldu ;)

Ne mutlu sana... ;) Orda da boş durmamışsın...

ilkerr54
29-05-2010, 21:45
saksılarını aldım yarın aktarıcam o zaman benimkilerde hemn buyuyecek :)

discovery35
29-05-2010, 22:26
saksılarını aldım yarın aktarıcam o zaman benimkilerde hemn buyuyecek :)

Aktardıktan 3-5 gün sonra diplerine 1 er avuç küçük baş hayvan gübresi at kardeşim. Besinlerini alsınlar ki hızlı gelişim göstersinler müsait ortam bulunca..

artemisia10
31-05-2010, 21:42
Benimde bir sorum olacak plastik bardaklarda çimlendirmeyi denediğim fıstık çamlarımın uçları gözükmeye başladı bir aksilik olmazsa çimlenicekler sanırım anladığım kadarıyla ben biraz geç kalmışım ama yinede şansımı deneyeceğim. Merak ettiğim şu anda kısmen kapalı balkonda çok az güneş alıyorlar. Onları şu anda güneş alan bir yere çıkarsam hata mı olur? Anladığım kadarıyla sonradan yerlerini yönlerini oynatmamam gerekiyor dolayısıyla şimdiden güneşte olmaları daha iyi olabilir mi?

esklee
01-06-2010, 01:02
*** arkadaşlar ben eskişehirde yaşıorum haliyle karasal iklim :( bundan yaklaşık 3 ay önce askerdn geldim istanbulda yapmıştım orda bulduğum fıstıkları amatör bi şekilde yetiştirebildim ve komutanlarım çok beğendi ve dağıttım onlara... şimdi ordan getirdiğim fıstıkları yetiştiriorum ama araştrımalarıma göre bu iklime göre bir bitki diil ne yapmalıyım vazgeçeyimmi bu sevdadan siz arkadaşların görüşlerini ve yiönlendirmesini bekliorum... içimde yıllardır heves çekirdekten ağaç yetiştirmek..

Alonesmaug
01-06-2010, 15:08
Benimde bir sorum olacak plastik bardaklarda çimlendirmeyi denediğim fıstık çamlarımın uçları gözükmeye başladı bir aksilik olmazsa çimlenicekler sanırım anladığım kadarıyla ben biraz geç kalmışım ama yinede şansımı deneyeceğim. Merak ettiğim şu anda kısmen kapalı balkonda çok az güneş alıyorlar. Onları şu anda güneş alan bir yere çıkarsam hata mı olur? Anladığım kadarıyla sonradan yerlerini yönlerini oynatmamam gerekiyor dolayısıyla şimdiden güneşte olmaları daha iyi olabilir mi?

Bence direk güneşin altına koyma.Çünkü yeni çimlendiği için sorun olabilir.Hafif güneş alan bir yer daha iyi olur.

artemisia10
01-06-2010, 21:01
Teşekkürler peki ne zaman çıkarmalıyım yerlerini değiştirirsem kururlar diye korkuyorum yani süre olarak bir **** iki seneyi aynı yerde mi geçirmeleri gerekiyor? Kökleri güçlenene kadar eğer öyleyse hiç kıpırdatmam yerlerini sevdiler sanırım.

Alonesmaug
03-06-2010, 00:04
Teşekkürler peki ne zaman çıkarmalıyım yerlerini değiştirirsem kururlar diye korkuyorum yani süre olarak bir **** iki seneyi aynı yerde mi geçirmeleri gerekiyor? Kökleri güçlenene kadar eğer öyleyse hiç kıpırdatmam yerlerini sevdiler sanırım.

Plastik bardakta iyi gelişemezler.Kışa doğru toprağını dağıtmadan daha büyük bir yere dik bence.

artemisia10
03-06-2010, 03:29
Teşekkürler sorularımın cevaplarınıda buldum sanırım.Şimdi ilk işim mantar ilacını araştırmak olacak dediğiniz gibi bardaklarda biraz zor gelişecekler biraz gelişince yerlerini eğiştiririm.

Alonesmaug
03-06-2010, 13:59
Teşekkürler sorularımın cevaplarınıda buldum sanırım.Şimdi ilk işim mantar ilacını araştırmak olacak dediğiniz gibi bardaklarda biraz zor gelişecekler biraz gelişince yerlerini eğiştiririm.

Bence mantar ilacına gerek yok.İlk 1-2 ay direk güneş altına koyma.Haftada 1 ya da 2 kere sula.Güneş battıktan sonra sula.Fazla sulamazsan mantar oluşmaz.Ben hiç mantar ilacı kullanmadım ve bir problem de olmadı.

ilkerr54
03-06-2010, 19:13
can kaptan mantar ılacı aldıktan sonra benım cam agaclarım ölmekten vaz gectiler simdi iyiler bence yeni tohumlarda ilk bır kac ay ve toprak degısımınde mantar ılacını kullanmak gerekır benım dusuncem bu

artemisia10
04-06-2010, 15:23
Ben de ilaç aldım ama kararsızım. 15 tane olmuşlar çimlenme yüzdesi düşük olur diye bazılarına 2'şer tane ekmiştim onlarda beraber çıkıyorlar umarım büyürler...
149344

149345

ysf14
04-06-2010, 16:04
Merhabalar..

Benim fidanlarımın sapları kararıp buruşmaya başladı ve toprakla temas eden yerleri kopacak gibi.Ben fidanları torfa diktim, sanırım o nendenle oldu ve su fazla geldi.Başka bir nedeni varmıdır acaba ?

ilkerr54
05-06-2010, 19:52
ysf 14 cok fazla sulama benımde sulamaktan dolayı cok fazla sayıda fıdem öldü bende yeni diktiğin tohumlarına belli bir sure mantar ilacı kullanmanı tavsıye ederim ölmelerınde mantarında etkısı var su kadar

ysf14
05-06-2010, 21:33
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim..Bunlar ilk fidanlarımdı yavaş yavaş tecrübe kazanacaz artık..

ilkerr54
05-06-2010, 22:35
hayırlı olsun :)

Mehmet Can
06-06-2010, 08:45
Bir artı bir yaşındaki fıstık çamı fidanlarım.

darkfriairs
06-06-2010, 20:19
@enigma bir artı bir iki yaşında çok iyi büyümüş, maaşallah benimde var ama bu kadar olmadılar henüz:D

ilkerr54
06-06-2010, 20:25
enigma 1+1=2 mi oluyo :D

seaa
06-06-2010, 21:36
kardeş fidanların çok sağlıklı maşallah diyelim imkan olsa iklim elverse Kozak Yaylasındaki tüm fıstıkçamlarını kendi ormanıma transfer ederdim :)

Mehmet Can
07-06-2010, 15:16
Sayın ilkerr54 bir + bir demek; bir yıl tüpte bir yılda bundan sonra büyücek olduğu alanda yaşadığı anlamına geliyor. Yani sonuçta 2 yaşında.

ilkerr54
07-06-2010, 17:18
hımm bunu bılmıyordumm cıdden bılgı ıcın tesekkur enıgma

yusufnar
08-06-2010, 11:29
arkadaşlar yaklaşık bir yaşındaki fidanlarımı tüpten alarak bu hafta ormana ektim. büyürlermi veya susuz kalırlarmı? fikriniz nedir?

Oğuz Karsan
08-06-2010, 12:52
Merhaba.

Benim fidanlarımın sapları kararıp buruşmaya başladı ve toprakla temas eden yerleri kopacak gibi.Ben fidanları torfa diktim, sanırım o nendenle oldu ve su fazla geldi.Başka bir nedeni varmıdır acaba ?

Sn. ysf14,

Fideleriniz çok güzel. Ama saplarının kararıp, buruşmaya başlaması kötü. Birkaçını kaybedebilirsiniz. Bir de hepsini ayrı ayrı kaplara, mümkünse uzun kesilmiş pet şişeye veya siyah bitki torbalarına ekin derim.

Fıstıkçamı, çok uzun havuç kök yapan Ağaçlardandır. Çiçek ekilecek kaplar onlara yetmeyebilir. Kurumaya yüz tutanlardan birini çıkarıp bakarsanız kökünün ne kadar uzun olabileceğini göreceksiniz.

Saygılar.

discovery35
08-06-2010, 16:06
arkadaşlar yaklaşık bir yaşındaki fidanlarımı tüpten alarak bu hafta ormana ektim. büyürlermi veya susuz kalırlarmı? fikriniz nedir?

Sizin yerinizde olsam sonbahar yağmurlarına kadar suyunu eksik etmezdim. Biraz aceleci davranmışsınız dikmek için (mevsim itibariyle). Sonbahar yağmurlarına kadar suyunu eksik etmeyin, en azından haftada bir mutlaka sulayın sorun olmaz :) büyür giderler..

ilkerr54
09-06-2010, 18:54
bende sımdı saksılarını degıstırdım sıkıntı yapmaya basladılar dıbınden kurumlar var ınsallah komple kurumazlar

k_donmez
10-06-2010, 11:41
Bu bahar bir saksıya 20 tane kadar ıslatılarak yumuşatılmış tohum atıp üstlerini örttüm. İki tanesi çok çabuk çıktı. Biraz da boylandılar. Biri henüz topraktan çıkma çabasında. Gelecek baharda mı şaşırtmak lazım?

seaa
10-06-2010, 19:00
Fidanlarınız öncelikle boylansın seneye kışında şaşırtma yaparak daha büyük bir saksıya alabilirsiniz. Ağaçlandırma sahama diktiğim çoğu fıstık çamı tutmuş durumda :)

kadife
14-06-2010, 19:56
teşekkürler