View Full Version : Keditırnağı, ipek çiçeği, şellaki (Portulaca Grandiflora)
kelebek çalısı
23-05-2014, 21:18
Bu bitki benim bahçeye gübrenin içinde gelmişti. İki sene önce olması lazım, çimlendiklerinde tanıyarak hemen göz hapsine aldım ve akabinde tohumlarını düzenli toplayarak yaz aylarının olmazsa olmaz çiçeğini bahçemde yaşatmayı sürdürme şansına sahip oldum.
Çiçek tarhları içinde de güzel olduğunu düşünüyorum ama ben boş saksıları değerlendirme amacıyla saksıda yetiştiriyorum. Belki seneye bahçe zemininde bir öbek oluştururum.
495694
Elimde tohum vardı ama çimlendiremeyince pazardan fide almıştım. Kuzeye bakan camdalar. Ama sabahları ve akşamları güzel güneş alıyorlar. Halen çiçek **** tomurcuk yok. Diğer evimin balkonunda ne güzel açmışlardı oysa.
tohum takastan geldi birde marketten tohum paketi aldım.kaç yıl oldu hala çimlendiremedim.çok seviyorum ama kısmet değilmiş.yani utanmasam parklarda gördüğüm ipekleri aşıracağım.
lenavita
08-06-2014, 16:27
bende tohum satıl aldıydım oldu fakat diger sene tohumlarını sakladım ektim olmadı
Ya volna
09-06-2014, 11:42
Benimkiler çok yavaş gelişiyorlar, ekeli 2 ayı geçti anca 4 yaprak oldular. Tohum kabında Ekim'den itibaren 3-4 içinde çiçek verir yazıyordu. Öğleden sonra tüm gün güneş alan açık balkondalar. Bu büyüme hızı normal mı?
kelebek çalısı
09-06-2014, 12:52
Biraz yavaş büyüyor gibiler. Ortam koşullarınızı, bitkiye uyguladığınız bakım rutinini gözden geçirmeniz iyi olabilir.
Ya volna
10-06-2014, 13:59
Teşekkür ederim Kelebek çalısı, biraz sıkışıklar, önce seyrelteceğim sonradan bitki besini vermeyi düşünüyorum. Umarım akıllanır ve büyür.
kelebek çalısı
10-06-2014, 15:55
Teşekkür ederim Kelebek çalısı, biraz sıkışıklar, önce seyrelteceğim sonradan bitki besini vermeyi düşünüyorum. Umarım akıllanır ve büyür.
Sıkışık bir vaziyette çimlenmiş olmaları gelişim hızının beklenildiği gibi ilerlemeyişinin yanıtı olabilir. Nasıl bir toprak ortamında olduklarını bilmiyorum ama bence besine ihtiyaç duymayan zahmetsiz bir bitki. Yine de siz bilirsiniz.
Kolay gelsin.
papatya 55
14-07-2014, 09:04
2.5 ay önce ektiğim tohumlardan :) sonunda ipeğimi gördüm
Merhaba, 2 hafta önce Yeni Foça ziyaretinde sokaklarda ipek çiçeği gördüm. Cok fazla tohumları vardı ben de aldım tabi ki :)
Ama sabırsızlanıyorum. Tohumları ekmek için önümüzdeki seneyi mi beklemeliyim?
Arkadaşlar benim de balkonumda bol çiçekli kedi tırnağım var. Şimdiden tohumlarını ayırsam bir daha ki sene için saklayabilir miyim? Nasıl saklayacağım hakkında hiçbir fikrim yok doğrusu.
hatice p.
13-10-2014, 10:24
Eylül ekim kasımda da tohumlar ekilebiliyormuş, şimdi bu bilgi karşılığında karışık katmerli tohum istesem :)
Benim tek renk ve yalın kat ipek çiçeğim var.
hatice p.
13-10-2014, 10:25
Nasıl çimlendirilir ?
İpek çiçeklerini çimlendirmenin basit iki sırrı var. Isı ve Işık. İçine bir ölçü yıkanmış dere kumu karıştırdığınız kaliteli torfu üretim saksılarına doldurun ve iyice sulayın. Sonra tohumları bu toprağın üzerine serpin. Üzerlerini örtmeyin ya da ince elenmiş torftan üzerlerine 1-2 mm geçmeyecek kalınlıkta bir kat torf serin. Tohumlar küçük olduğu için, elenmiş ince kumla karıştırdığınız tohumları bir tuzluk yardımıyla, yemeğe tuz eker gibi de ekebilirsiniz. Bu sayede tohumlar daha homojen bir şekilde toprak yüzeyine yayılacaktır.
Toprak ısısı 27 °C geldiğinde tohumlar 10 günde çimlenir. Filizleri seyreltirseniz, kalan filizlerin büyümesi hızlanır, daha sağlıklı büyürler. Çimlenme gerçekleşene dek toprağı nemli tutmayı ihmal etmeyin. Elle alınabilir boya gelip 5-6 yaprak olur olmaz, daha geniş saksılara her kök arası 15 cm kalacak şekilde şaşırtın. Filizler fide olana dek düzenli sulama yapın. Hava sıcaklığına göre, Ekim ayı başına kadar açmaya devam ederler.
hatice p.
17-11-2014, 15:00
Tohumları ektim ama ses seda yok henüz, çeliklerdende pembe olanı gayet iyi, beyaz duraksadı, kırmızının pek keyfi yerinde değil, kışı geçirsinler, bahara nihai yerlerine alırım.
B e t ü l
05-06-2015, 12:14
Çoktan beri bu tatlılara kimsecikler uğramamış :(
hatice p.
25-06-2015, 10:47
Eceyıldız hanımdan aldığım tohumların iş yerine ektiğim kısmı. Teşekkürler eceyıldız hanım. yükleme hatası dendi yaa yükleyemedim.
burada konuları inceledikçe çiçekleri bitkileri gördükçe hepsinden ekesim geliyor napacam ben böle geçici birhevesmidir yoksa ektikçe ekcem mi nolcak şimdi
burada konuları inceledikçe çiçekleri bitkileri gördükçe hepsinden ekesim geliyor napacam ben böle geçici birhevesmidir yoksa ektikçe ekcem mi nolcak şimdi
Bu heves bende 9-10 yaşlarında başladı, bir ara durulur gibi oldu, yani insanların normalde 3-4 saksı çiçeği olur ya, heh bende de öyle olmuştu, tabii o sıralar çalışıyor olmamında bu konuda etkisi büyüktü.. Bu haziranda buraya taşınalı 3 seneyi doldurdum ve buraya gelirken sadece 2 saksı sardunyam vardı, şu an balkonda yer yok :o Bence bu güzel hastalık ara ara durağanlaşıyor ama tekrar nüksediyor :)
bi tanecik ipek çiçeğim var bu yıl, aynı kökten sarı ve kırmızı açıyor, sadece aksam güneşi alan bir yerde mutlu olmadı, bende tün gün güneş alan yere koydum, deli gibi açıyor şu günlerde... Güneşi seviyor.
Şanstan bende bir kök bile yok :( Artık tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim.
mcanmcaner
05-07-2015, 17:32
Özlem 11 tohum istesem verebilirmisiniz istanbul
Sevgi Durul
24-07-2015, 13:38
Sarı ipekler.
567859
Tek kök bu :) Sadece sarısı açıktı ben alırken, sarı olarak almıştım aslan oldu :o
Tek kök bu :) Sadece sarısı açıktı ben alırken, sarı olarak almıştım aslan oldu :o
Sevgili hira,
Bu aslanın tohumlarının zamanını sakın kaçırma, bolca topla :)
Kedi tırnağım yaz başından beri balkonumda saksıdaydı. Dün sabah paramparça halde buldum. Acaba bu çiçekleri kuş eşeler mi? Çünkü çoğunun dalları koparılmaş, köklerinden zarar verilmiş. Böyle bir olay yaşayan var mı, nasıl bir önlem almalıyım? Hiç böyle bir olay yaşamamıştım. Diğer çiçeklerime de zarar verirler mi acaba?
Ah o kadar hevesle tohumundan yetiştirdim ilk çiçeğinide gördüm resimlemiştim ama ertesi gün kuşlar çiçeğini bile koparmıştı,dün balkona bir gittim ki soyup soğana çevirmişler İpek çiçeğimi,sadece ortasındaki dalları kalmış :( içeriye aldım mecburen inşaAllah tekrar eski haline döner :(
lifespan
22-03-2016, 17:45
Merhaba, ben internetten kedi tırnağı tohumu sipariş verdim. Siyah toz şeklinde tohum geldi. Gerçekten kedi tırnağı tohumu öyle toz şeklinde mi? Yoksa ben mi kazıklandım. Bilindik bir siteden sipariş verdim gerçi ama emin olamadım. Bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba, ben internetten kedi tırnağı tohumu sipariş verdim. Siyah toz şeklinde tohum geldi. Gerçekten kedi tırnağı tohumu öyle toz şeklinde mi? Yoksa ben mi kazıklandım. Bilindik bir siteden sipariş verdim gerçi ama emin olamadım. Bilgilendirirseniz sevinirim
Haşhaş benzeri grimsi tohumlardır. Nasıl olsa büyüdükleri zaman tam olarak emin olabilirsiniz. Örnek resimler aşağıdaki linklerde bulunmakta.
http://www.agaclar.net/forum/1207782-post377.htm
http://www.agaclar.net/forum/217308-post27.htm
Kedi tırnaklarım henüz açmaya başlamıışken dallarının dip kısmından incelerek kuruduklarını fark ettim. Konu ile ilgili bilgisi olan çiçek severlerden yardım talep ediyorum. Bir böcekmi neden oluyor **** başka birşey mi ben anlayamadım.
hatice p.
17-05-2016, 08:53
Tohumunu bu siteden bir arkadaş gönermişti sağolsun, bende ekip ekip dağıtıyorum fidelerini.
papatya367
09-06-2016, 19:03
Merhaba arkadaşlar, 2 hafta önce fide halinde uzun saksıya diktiğim ipeklerim çok güzel açıyorlardı ama ne olduysa birden bire 1-2 fidenin solup dallarının inceldiğini boyunlarını büktüğünü görüyorum çok üzülüyorum acaba çok mu suladım bilmeden nasıl kurtarabilirim ölmüşler midir yardımcı olur musunuz lütfen
617268
617269
papatya367
10-06-2016, 14:18
Gördüğünüz gibi pek canlı değiller neden anlamıyorum ilgilenen yok mu acaba
Selma_321
10-06-2016, 15:09
Merhaba arkadaşlar, 2 hafta önce fide halinde uzun saksıya diktiğim ipeklerim çok güzel açıyorlardı ama ne olduysa birden bire 1-2 fidenin solup dallarının inceldiğini boyunlarını büktüğünü görüyorum çok üzülüyorum acaba çok mu suladım bilmeden nasıl kurtarabilirim ölmüşler midir yardımcı olur musunuz lütfen
617268
617269
Benimkilerde öyle oldu dipten kopup geldi en sonunda hepsi öldü sebebini bende anlamadım. Çokta üzüldüm çokta seviyordum
eceyıldız
12-06-2016, 11:29
Muhteşem güzellikte açan ipeklerimden seneye daha çok ekeceğim bence yazın açan en güzel çiçeklerden.
sevgihoca
13-06-2016, 00:59
Gördüğünüz gibi pek canlı değiller neden anlamıyorum ilgilenen yok mu acaba
Kedi tırnakları bol güneş ve suyu severler.Belki balkonunuz yeterli güneş almıyordur.Zor çiçek değildir aslında.
papatya367
15-06-2016, 11:40
Benimkilerde öyle oldu dipten kopup geldi en sonunda hepsi öldü sebebini bende anlamadım. Çokta üzüldüm çokta seviyordum
Selma hanım maalesef benimkiler de hepsi boyunlarını büktü ama ben öğrendim nedenini, çok güneş istiyorlarmış ve suyu neredeyse hiç sevmiyorlarmış ben de çok sulamıştım hepsini eşime verdim çalıştığı yere dikmişler orası çok güneş görüyormuş inşallah büyürler.
papatya367
15-06-2016, 11:44
Muhteşem güzellikte açan ipeklerimden seneye daha çok ekeceğim bence yazın açan en güzel çiçeklerden.
Sayın Eceyıldız çiçeklerinize maşallah diyorum hepsi harikalar ama belli ki çok güneşli bir yerdeler benim balkonum çok aydınlık ama güneş girmiyor onun için ben de katmerli cam güzeli ektim onlar güneşi pek sevmezlermiş hayırlısı bakalım şimdilik iyiler.
eceyıldız
15-06-2016, 12:59
Evet Sevgili papatya, balkon çok güneş görüyor. ipekler fazla su sevmiyor benimde beyaz saksıdaki ipeklerde dipten kopmalar var. İpek sukkulent olduğu için çok çabuk solmuyor çürüyor çürük yeri kuruyor kopuyor ondan sonra fark ediliyor. Parmak kontrolü her zaman ve her bitkide işe yarar parmağınızı toprağa batırın kuru ise sulayın bazen toprak üstten kuru görünüyor buna dikkat etmek lazım.
gulibrişim
17-06-2016, 09:29
Merhaba hayırlı ramazanlar.Bende yeni üye oldum uzun zamandır takip ediyordum siteyi.Benimde ipek çiçeklerim var ama yaprakları cansız çiçek açıyo.Bahçe toprağınada ektim ama anlıyamadım.
eceyıldız
18-06-2016, 08:14
Ipekler özel bakım ve toprak istemez. Tohum her yerde can bulur benim bu ipeklerimin hemen hemen hepsi kendiliklerinden çıktı ve neredeyse bütün Saksılara çıktı. Bir defa ekin onlar her yıl çıkıyor. Sizin ipeklere gelince Sayın Gülibrişim ya havasız kalıyor ya da güneşi az görüyorlar.Güneşsiz ve havasız yerde iyi gelişmiyor ve pamuklu bite çabuk yakalanıyor.
gulibrişim
19-06-2016, 15:57
Teşekker ediyorum Eceyıldız söylediklerinizi dikkate alıcam.
Batı Rüzgarı
19-06-2016, 16:26
geçen sene ektiğim ipekler çok kısa süreli çiçekli kaldığı için çok az tohum almıştım.bu sene öylesine attım toprağa ve çimlenme oranı da çok düşük çıktı.topu toğu iki tane kök var.
resimleri incelediğimde çok daha büyük çiçekli versiyonları varmış.benimkiler ise küçük çiçekliyidi.güzel çiçekleri var ama değil bir gün çeyrek gün açık duruyordu...
eceyıldız
20-06-2016, 12:58
O zaman ipeklerde tohum çimlenmesinde sorunu sadece ben yaşamıyorum. Bundan çıkardığım sonuç tohum bayatlayınca çıkmıyor olabilirdi, saksılarımda bu kadar ipek çıkmasaydı. Aslında çıkan sonuç ipek tohumlarını toplamayacağız **** tohumu alıp bir saksıya atacağız böylece zamanı gelince çimlenip kendiliğinden çıkacak.
Benim ektiğim tohumlar çıkmadı ama her saksıda ipek çıktı hemde tomar tomar ve hiçbirini atmaya kıyamadım.
Dumlupınar
03-09-2016, 15:50
Bunlarda benim ipek çiçeklerim.Çevremizde daha çok tırnak çiçeği diye biliniyor.Hiç sorun yaratmayan,bakımı en kolay çiçeklerden biri diye bilirim.Komşum küçük fideler halinde Haziran ayında vermişti.Sizlerle de paylaşmak istedim.SELAMLAR...
orkide-filizi
11-09-2016, 19:24
Bizim burada saat iki çiçeği denir ipek çiçeğine. Fakat benim balkonumdaki saat iki çiçeklerim ve diğer tüm çiçeklerim pamukçuk pamukçuk hastalık yaptı. Bu hastalığın ne olduğunu bilen var mı? Tüm çiçeklerimde var ve kurtulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.627327
Mücevher Çalısı
11-09-2016, 19:53
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm
ParlakYıldızlar
11-09-2016, 22:50
Bendeki ipek lerde de var ince beyaz tüy şeklinde kendi özelliği diye düşünmüştüm,ünlü bite benzemiyor.
Mücevher Çalısı
12-09-2016, 01:38
627344
Batı Rüzgarı
13-09-2016, 06:36
bu çiçeğin iki türü var sanırım.
geçen sene ektiklerim kısa boylulardı.çiçeği 1 gün bile açık kalmıyordu.bir kökten farklı farklı çiçekler çıkabiliyordu.(yalın kat çok kat farklı renkler vs)
bu sene sanırım yeni tohum paketinden geldi.daha gür daha uzun boylu daha uzun ömürlü (tam bir gün) ve tek çeşit çıkıyor.
bu konuda tecrübesi olanlar teyit ederlerse iyi olur.
eceyıldız
04-10-2016, 09:09
Bizim burada saat iki çiçeği denir ipek çiçeğine. Fakat benim balkonumdaki saat iki çiçeklerim ve diğer tüm çiçeklerim pamukçuk pamukçuk hastalık yaptı. Bu hastalığın ne olduğunu bilen var mı? Tüm çiçeklerimde var ve kurtulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.627327
İpek çiçeğinin en büyük düşmanı bu unlu bit. Aşırı sulama ve nemli ortam buna sebep oluyor. Tabi sadece ipek çiçeğinin değil bütün bitkilerin baş düşmanıdır aynı zamanda ve tek çaresi bitkileri nemli ortamdan korumak ve aşırı sulamamak. Kurtulmak için ilaçlama işe yarar ayrıca arap sabunlu karışım ile yıkarsanız kurtulursunuz.
lenavita
20-11-2017, 18:10
Çok mutluyum benimde kedi tırnağı çiçeğim oldu bu kış günü Adana'da bir dal alıp normal toprağa ektim pembe sanırsam. en sevdiğim rengi .koklendi ona çok iyi bakcam her yere değilsin
begümhan
20-05-2018, 13:01
Daha önce çiçeklere ilgim olmadığından mıdır bilmiyorum ilk defa gordugumde semt pazarından 3 tane fide aldim eve gelip 3 ayrı küçük saksıya ektim. Aldıklarının 2 si cicekliydi ama ben çiçeklerim sürekli açılıp kapandığını bilmiyordum. Doğru tabir bu mu onu da bilmiyorum :D ilk günlerde sadece sarı çiçekler açıyordu bir haftadır falan pembe de açtığını görünce çok sevindim. Her açısında daha da mutlu oluyorum. Çiçeksiz aldığım fidenin hiç tomurcuğu da yoktu bu gün farkettim o da açacak umarım bir kaç güne
su perisi
23-06-2018, 09:58
677008
Merhaba Güler abla
İpek çiçekleriniz çok güzel. Maşallah. Benimkilerde bi hastalık var galiba ama sorunu bir türlü çözemedim. Gecen sene çok güzel ve sağlıklı çiçek açmıştı. Siz bana yardım edebilir misiniz?
677008
Merhaba Güler abla
İpek çiçekleriniz çok güzel. Maşallah. Benimkilerde bi hastalık var galiba ama sorunu bir türlü çözemedim. Gecen sene çok güzel ve sağlıklı çiçek açmıştı. Siz bana yardım edebilir misiniz?
Suyu çok mu veriyorsunuz?
su perisi
23-06-2018, 19:33
İyi aksamlar
Kendim çok vermiyorum. Ama Niğde'de bu aralar yağmur bereketli toprak kurumaya pek fırsat bulamıyor. Bu yüzden olabilir mi? Bulundugu topraktan ayırmayı düşünüyorum bi faydası olur mu?
İyi aksamlar
Kendim çok vermiyorum. Ama Niğde'de bu aralar yağmur bereketli toprak kurumaya pek fırsat bulamıyor. Bu yüzden olabilir mi? Bulundugu topraktan ayırmayı düşünüyorum bi faydası olur mu?
İpek çiçekleri suyu pek sevmezler, güneş isterler. Eğer saksıdaysalar saksıyı yağmur almayan bir yere çekin ve toprağın biraz kurumasını bekleyin.
su perisi
24-06-2018, 09:16
İpek çiçekleri suyu pek sevmezler, güneş isterler. Eğer saksıdaysalar saksıyı yağmur almayan bir yere çekin ve toprağın biraz kurumasını bekleyin.
Günaydın Güler abla
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Saksının yerini değiştirmekle başlayacağım işe çünkü bitkilerim çiçek açmayınca ve bakımsız gibi görününce neşem kaçıyor.
Bol çiçekli günler
İpek çiçeği... Bu ismi daha çok sevdim. ;)
Kafkas Kızı
04-08-2018, 12:33
İpek çiçeğini bu sene haziran ayında keşfettim ve haziran sonlarında tohumları ektim. Önce hiç belirti vermedi tutmadı sandım ama meğer tutmuş. Sonrasında güvercinler saksıyı düşürmüş minik fideleri kürdanla yerlerine yeniden diktim. Anlayacağınız çok badireler atlattı ve şuan böyle. Balkonda en kıymetli olan çiçeğim. Sizce durumu nasıl ve en önemlisi ne zaman çiçek verir? Tecrübesi olanlardan yardım istiyorum.
https://i.hizliresim.com/zMj6MD.jpg (https://hizliresim.com/zMj6MD)
https://i.hizliresim.com/EDmXO8.jpg (https://hizliresim.com/EDmXO8)
Kafkas Kızı
19-08-2018, 12:12
Haziran ayı sonunda ektiğim İpek Çiçeği tohumlarım bugün çiçek açtı. İlk çiçek kırmızı oldu :)
https://i.hizliresim.com/WDaV2E.jpg (https://hizliresim.com/WDaV2E)
https://i.hizliresim.com/aYpoqd.jpg (https://hizliresim.com/aYpoqd)
Geçen yıl dökülen tohumlardan çıkan ipek çiçeğim, bugün 3 tane açmış çiçeği ile sürprizi yaptı bana. Üçü de sarı. Seviyorum bu çiçeği.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.