Bağlan

View Full Version : Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

Ophrys
21-12-2006, 12:38
Merhabalar arkadaşlar geçenlerde mini domates tohumları aldım aranızda yetiştiren varmı?

Todor
21-12-2006, 12:45
Ben yetiştiriyorum ama tohumdan değil, fide alıp dikiyorum. Bakımınıda normal domates gibi yapıyorum. İki tipi var satılan tohumların, sırık ve oturak. Sen hangisinden aldın?

Ophrys
21-12-2006, 12:51
Bendeki 1 karış boyiarında oluyor. Domatesleri kiraz domates gibi minicik olacak.Tabi büyütebilirsem. Büyütebilirsem diyorum çünkü benim domatesler hep çiçeklerini döküyor.

Todor
21-12-2006, 12:57
Zaten minik domateslere cherry domates deniyor:)
çiçeklerini dökmesinin sebebi fazla sulaman. Daha ayrıntılı bilgiyi klimanjaro'nun açtığı Balkonda Kış Sebzeleri yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2661) başlığında bulabilirsin. Başlık biraz içerekle uyuşmuyor ama eminim yakında klimanjaro gerekli değişikliği yapacak:)

Selahattin Yılmaz
21-12-2006, 20:09
Domates yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler yazacağım ama onun için daha erken diye düşünüyorum en erken mart 15 te sera ortamına ekilir o yüzden daha ondan behsetmek erkendir diye düşünüyorum. Kışık sebzelerden bahsedeceğim daha ziyade...

Yetiştiriyorum da ve soru varsa yardımcı olmaya çalışırım tabi!

caploonba
16-02-2007, 22:28
Bende bu sene domates yetiştirmeye karar verdim.Bazı sorularım olacak yine.:D
Domatesler cherry değil.Ben acı biberlerimi direk tohumları serpip üstüne 1cm kadar toprak koyup su fısfısıyla su püskürtüp çimlendiriyordum.Domateslerde bu şekil çimlenir mi?

Balıkcı
16-02-2007, 22:57
Bende bu sene domates yetiştirmeye karar verdim.Bazı sorularım olacak yine.:D
Domatesler cherry değil.Ben acı biberlerimi direk tohumları serpip üstüne 1cm kadar toprak koyup su fısfısıyla su püskürtüp çimlendiriyordum.Domateslerde bu şekil çimlenir mi?

Domates kolay ve çabuk çimleniyor.
Biber daha zor.:(
Ya da bana öyle geliyor.:dilli:

dulantes
17-02-2007, 14:33
Bendeki 1 karış boyiarında oluyor. Domatesleri kiraz domates gibi minicik olacak.Tabi büyütebilirsem. Büyütebilirsem diyorum çünkü benim domatesler hep çiçeklerini döküyor.
Ben de evde süs biberi yetiştiriyordum.
Çiçekleri oluşup birkaç gün sonra dökülüyordu.
Sonra çiçeklerini incelerken kendi halinde tozlaşamayacağını farkettim.
Evde saç kurutma makinası(soğuk) rüzgar yapıp tozlasmalarını sağladım.
Artık biberlerim var:)
Siz de bir deneyin isterseniz:rolleyes:

Ophrys
17-02-2007, 22:25
Ben domates yetiştiremiyorum. Çimlenip 5-6 cm uzayıp boynunu büküyorlar. Sonrada ölüyorlar. Neyi yanlış yapıyorum sizce.

caploonba
18-02-2007, 10:33
Ben yeni edindiğim bilgilere göre en az 25 cm derinlikte olması lazımmış ama ne kadar yüksek ve ne kadar büyük çapta olursa o kadar iyiymiş.Direk güneşin altında durmaması lazım,aydınlıkta ve az güneş gören yerde.Sulama yaparken en uygunu sabah yapılması lazımmış.Çünkü öğlen sıcakta yapılırsa kökler haşlanırmış,gece sulanırsada uykuda olduklarında sevmezlermiş.Birde resimde gösterdiğim gibi yaparsanız daha verimli olur.Umarım güzel çizmişimdir:D
http://img201.imageshack.us/img201/7417/domates3lf1.png (http://imageshack.us)

memet
18-02-2007, 11:01
Çizimin güzel, fakat boyutları forumun biçimini bozuyor, bir de onu düzenlesen çok daha güzel olacak.

Mahmut Leventoğlu
19-02-2007, 11:09
Google da Pembe domatesler sahifesine bakın. İstanbulda bir grup evlerinde cam kenarlarında Pembe domates üretiyorlar :)) Oluşturdukları PEMBE DOMATES AĞI vasıtası ile hem bilgilerini hemde bozulmamış tohumları paylaşıyorlar :))

lerdemir
20-02-2007, 09:22
E bir işbirliği yapsak Mahmut Bey, olmaz mı?

Mahmut Leventoğlu
20-02-2007, 09:28
Ben o sitede ki Pembe Domates Ağı logosunu hazırlayan ve insanlarla bu konuda toplantılar organize eden Şubat Yayıncılığın sahibesi Hümeyra Konyar Özalp ile görüştüm. Talep gelirse ağaçlar net üyeleride istedikleri zaman pembe domates tohumu alabilecekler.:))

sukranayalp
20-02-2007, 09:48
Mahmut bey , bu pembe domatesler genetik yönden oynanmış sebzeler sınıfına mı giriyor?

Mahmut Leventoğlu
20-02-2007, 09:54
Sevgili ŞükranAyalp Pembe domatesler yerli bir ırk. Trakya bölgesinde çok yetişirdi eskiden. Google da Pembe Domatesler için organize olan yürekli insanlar sayesinde tekrar üretilmeye başlandı.Herkese az bir miktar tohum veriyorlar ****** bazı şartları var.Önce Google dan pembe domatesleri bir okuyun daha fazla bilgi sahibi olacaksınız . Ben de o oluşumdaki dostlarım Hümeyra ve Rasim Konyar çifti vasıtası ile tanıştım Pembe Domateslerle. Yani Genetik Yönden oynanmış sebzeler sınıfına GİRMİYOR :))

lerdemir
20-02-2007, 10:00
Tam link var mı?

Mahmut Leventoğlu
20-02-2007, 10:06
Levent valla tam link yok . Direk google da ara .Birkaç adet Pembe domates konusu çıkıyor. Hepsi aynı

lerdemir
20-02-2007, 10:10
Site buradaki (http://www.sebzeler.org/yazi/pembe-domates) ise tamamdır, çünkü sadece bu siteyi açabiliyorum; diğer blog'lar açılmıyor bende...

Selahattin Yılmaz
20-02-2007, 10:27
Ben domates yetiştiremiyorum. Çimlenip 5-6 cm uzayıp boynunu büküyorlar. Sonrada ölüyorlar. Neyi yanlış yapıyorum sizce.

Bu tarz bir yetiştimede çimlenip 5-6 cm boy yapıp fideleriniz ölüyorlarsa düşünelim:

1-Fideleri aşırı suladığınızdan boyları uzar, eğer ısıtma ortamı yapıyorsanız aşırı sera etkisinden fideler pişer, aşırı sulamadan kaçınıp gündüzleri bol bol havalandırmalısınız. Bu tarz boyları uzamış ve çok ince olan beyaz bir gövdeye sahip fideler direkt güneş ışığına çıkarırlarsa bile güneşten yanarlar çünkü pişkin değillerdir nazik ve narin gövdeler güneş ışınlarına dayanamaz adeta sıcaktan pişerler.

2-Toprağınız çökerten denilen fungus kaynaklı hastalıkla bulaşıktır. Bakırlı ilaçlarla ilaçlamalısınız (Derginin 2007 Mart sayısında bu tür konular var) bitkileri bahsettiğiniz şekilde devirir bırakır.

3-Tohumları o kadar sık ekersiniz ki bazen bitki kendisini seyreltmek zorunda kalır ve bu da bahsettiğiniz etkiye yol açar

Yapabilecekleriniz:

1-Temiz bir toprak/torf ortamı kullanın

2-Tohumları seyrek ekin

3-Gündüzleri bol bol havalandırın

4-Direkt olmasada üstten güneş görmelerini sağlayın.

5-Fideyi yetiştireceğim diye çok fazla uğraşmayın bazen aşırı ilgide fidelere yaptığınız deneme yanılma yöntemleri nedeniyle yanmalarına sebep olur.

Mahmut Leventoğlu
21-02-2007, 23:11
Yarın Pembe Domates tohumlarım gelecek ,bende karşılığında Fethiye den getirdiğim iri boy (Yumurtadan büyük) Bodur cevizlerden vereceğim.

Todor
22-02-2007, 08:24
Mahmut Abi, sanıyorum bahsettiğin ceviz cinsi kaplan cevizi olarak geçiyor. Taze tüketime uygun. :)

Mahmut Leventoğlu
22-02-2007, 08:36
Todor cinsini bilemiyorum ama çok ilginç geldi. Fethiye de satan köylü kadın Üzümlü de biz buna hayatımızı verdik çok uğraştık bu hale getirene kadar dedi. Buna Bodur Ceviz deniyor dedi. Bir miktar aldım bir yerlere dikerim diye. Yumurtadan büyük,lezzetli bir ceviz. Kabuğu ince avcumda sıkınca kırılıyor.Hoşuma gitti velhasıl. Hafta sonu yağmur olmazsa köye geleceğiz bakalım. epeydir ihmal ettik. Dün akşam Uğur Dündar İhsaniye Köyünden yayın yaptı . Daha doğrusu oradaki ihtiyacı olan bir aile için yaptığı prefabrike evi tanıttı.

Ev beton üzerine Çelik konstrüksiyon. Duvarları OSB+Camyünü+Alçıpan dışı ise OSB+Mavi Köpük+Shiding Kaplama, Çatı ise Yine OSB+Camyünü+OSB+Shingıl idi.:))

lerdemir
22-02-2007, 11:35
Mahmut Bey,

Leziz ve aromalı mı o cevizler?

Bir de menşei neresi imiş o cevizlerin acaba?

Ben; Gaziantep'ten gelmiş bir ceviz ağacının cevizlerinden çimlendirdim geçen sene, şu an elimde 3 tanecik, 1 karış boyunda fidecikler var... Hepsini de kendim çimlendirdim... Çok güzel bir duygu... Bu baharda coşmalarını bekliyorum. Ana ağacın meyveleri inanılmaz lezzetli idi...

Eğer elinizdekiler leziz ve aromalı ise o cevizlerden 12 tane verebilir misiniz bana? Var mıdır o kadar elinizde?

Mahmut Leventoğlu
22-02-2007, 22:41
Levent var var. Olmazsa da Fethiyeden getiririm tekrar. Fuara giderken alayım yanıma ,**** uygun gördüğün zaman buluştuğumuzda verebilirim. Menşe i ni bilmiyorum. Kadıncağız Fethiye Üzümlü de ürettiklerini söyledi.
Bu arada Pembe domates tohumlarıma kavuştum bugün :))

lerdemir
23-02-2007, 08:46
Harika ! Şimdiden teşekkürler.

Pembe domates tohumları mevzuunda neler yapabilirsiniz peki bizim için ?

Arsızın arsızıyım, arsızım. (eski bir Zeki Müren şarkısının sözlü kısımı gibi oldu)

Ophrys
27-02-2007, 17:13
Sayın Klimanjaro ilginiz ve detaylı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alıp tekrar deneyeceğim. Saygılar.

denizakvaryumu
28-02-2007, 10:16
Levent valla tam link yok . Direk google da ara .Birkaç adet Pembe domates konusu çıkıyor. Hepsi aynı

http://pembedomates.blogspot.com/

pembe domates için saksıdan daha çok bahçesi olanlar şanslı...saksıda bence zahmetli, derin toprak istiyor...

saksıda domates isteyenler, "çeri eksin" derim...çeri domatesler her daim ürün veriyor..kopardıkça yenisi geliyor..ufak kızımın bu duruma ne kadar sevindiğini anlatamam :)

mirsat
05-03-2007, 09:04
Pembe domates bizim köyde dayımların bahçede tamamen organik şekilde oldukça güzel yetişir. Yıllardır eker ve aynı zaman da tamamen sarı olan domatesleride vardır.

Birde bu cherry lerin tohumunu aldım daha önce ekmiştim. Bu aldığım tohumun içinden 15 tane zor çıkmıştır. Firma ile görüştüm en az 40 adet diyor , değiştirelim ama tohumları getirin dedi.Bende az da olsa ektim diye bir şey yapamayız dedi, ama ben yine bir koçtaş a gidip soracağım ne yapabilirler diye.

habibe
05-03-2007, 10:17
Benim de pembe domateslerim olacak kısmetse. Pazarda alışveriş yaptığım köylü bir hanım söz verdi. Fide getirecek. Bir de cherry domatesiniz var mı demeye utandım.
Cherry domateslerin tohumunu nerelerden alıyorsunuz?

Mahmut Leventoğlu
05-03-2007, 10:38
Günaydın herkese. Desenize bu yıl herkes güzel domatesler yiyecek :))

Ophrys
18-04-2007, 15:34
Benim de pembe domateslerim olacak kısmetse. Pazarda alışveriş yaptığım köylü bir hanım söz verdi. Fide getirecek. Bir de cherry domatesiniz var mı demeye utandım.
Cherry domateslerin tohumunu nerelerden alıyorsunuz?

Tohum satan yerlerde var. Ben almıştım markası İstanbul Tohumculuk. Tohumlar filizlenip sonra öldü. Bende pes ettim doğrusu. Ancak tavsiye istersen fide al derim. Pazardan fide olarak aldım üstünde çiçekleride var, sonra fotoğraflarını eklerim.

Ophrys
23-04-2007, 17:00
Domates tohumlarım çimlendi.

beonedge
23-04-2007, 22:21
merhabalar,

pazardan salkım ve cherry domates fideleri aldım. bunları nasıl bir saksıya ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerekir.
teşekkürler

Ophrys
23-04-2007, 22:46
Toprak konusunda bir bilgim yok ama az sulamak gerektiğini biliyorum.

Selahattin Yılmaz
23-04-2007, 23:05
merhabalar,

pazardan salkım ve cherry domates fideleri aldım. bunları nasıl bir saksıya ve nasıl bir toprak karışımına ekmem gerekir.
teşekkürler

Sevgili beonedge, sorununuzla ilgili ilgili başlıktaki mesajları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2661) bir gözden geçirin.

habibe
24-04-2007, 12:31
Tohum satan yerlerde var. Ben almıştım markası İstanbul Tohumculuk. Tohumlar filizlenip sonra öldü. Bende pes ettim doğrusu. Ancak tavsiye istersen fide al derim. Pazardan fide olarak aldım üstünde çiçekleride var, sonra fotoğraflarını eklerim.

Sevgili Ada,
Bu kış devamlı bu minik domatesleri aldım. Kızım müpteladır ne hormon dinler ne sera. Ne dedimse tüm kış boyu yedi bu chery domateslerden. Ben de birkaç çekirdeklerinden alıp, cam önündeki saksının birine gelişigüzel bırakmıştım.. Çimlenmişler :) kıyamadım saksıya aldım fidelerini. Bak bunlar işte..

Ophrys
24-04-2007, 15:24
Habibecim çok sağlıklı görünüyorlar maşallah. Bende oğlum için yetiştirmeye çalışıyorum. En sevdiğim sebzedir domates. Hormonsuzdur diye salkım alıyorum ancak hiç güvenemiyorum.

mirsat
25-04-2007, 18:08
Birde bu cherry lerin tohumunu aldım daha önce ekmiştim. Bu aldığım tohumun içinden 15 tane zor çıkmıştır. Firma ile görüştüm en az 40 adet diyor , değiştirelim ama tohumları getirin dedi.Bende az da olsa ektim diye bir şey yapamayız dedi, ama ben yine bir koçtaş a gidip soracağım ne yapabilirler diye.

Tohumların eksik olduğunu bildirip yeni bir paket vermeleri ile son bulan cherry maceram devam ediyor. İk paketide sandığa ektiktan sonra ilk paketten çıkanlar 1 karış kadar oldular. Diğerleri de peşinden geliyor. Şaşırtma zamanı geliyor. Havalar ısınsın biraz daha ondan sonra yeni yerlerine geçerler.

Ophrys
25-04-2007, 18:16
Mirsat Bey tohumlar İ. Tohumculuk'tan (tam adını yazmak yanlış olabilir zaten anlaşılıyor) ise bende yaklaşık olarak aynı şeyleri yaşadım. Buradaki bayiliğine gittim ancak sonuç alamadım. Merkeze mail attım cevap bile gelmedi. Neyseki elimdeki tohumların bir kısmı çimlendi.

mirsat
26-04-2007, 13:29
Tohumlar o firmanın değil . Tam hatırlamıyorum ama anadolu tohumculuk olacak. Merkezi benim mahalledeymiş. Şans işte. Onlarla konuştum ekmemiş olsayaydınız halletmeye çalışırdık filan dediler. Ama markete sadece dış ambalajı ve fişi ile gittim. Hiç açılmamış yeni poşet verdiler. HAtta ben de çıkan tohum kadar geri vereyim dedim. Gerek yok dediler sağolsunlar. Ama şuda var . Çıkan tohum sayısı kadar firesiz çimlendiler. Elimde epey fide oldu. Eskiler 13 tane idi ama sonra çıkanları saymadım.

yalmanksk
05-05-2007, 21:46
Merhaba balkonda cherry domateslerim var ve artık meyvelerini verdiler ancak meyvelerini verdikten sonra ne kadar su koymam gerekiyor? bir saksının hepsi tamamen domates doldu birisinde ise hala çiçek ve domatesler karışık.

Ne kadar su vermem gerekiyor ve ne sıklıkla bilen var mı?

Selahattin Yılmaz
05-05-2007, 23:24
Merhaba balkonda cherry domateslerim var ve artık meyvelerini verdiler ancak meyvelerini verdikten sonra ne kadar su koymam gerekiyor? bir saksının hepsi tamamen domates doldu birisinde ise hala çiçek ve domatesler karışık.

Ne kadar su vermem gerekiyor ve ne sıklıkla bilen var mı?

Domateslerinizde çiçek ve meyve varsa toprak devamlı nemli kalacak şekilde sulayınız. Akşam saatlerinde sulama yapın ki aşırı sıcaklar bitkide stres etkisi yapmasın. Birde mümkünse eğer balkonda yetiştiricilik yapıyorsanız suyunuzu dinlendirin ki klor etkisi azalsın...

Wallnut
08-05-2007, 23:09
Sn.lerdemir
Selamlar.Ben Amarikadan30 a yakın domates (şeçit) tohumu getirmiştim.Bu sene 2. ürün tohumları ektim.4 cm capında salkımda 6 veya 7 tane oluyor(pembe)Birde 100-150 gr olan pembe domates (27 tane fidan violde ekili) şeçiti var.Hangisinden bahsediyorsunuz.Nasıl yardımcı olabilirim.nevzataydemir@gmail.com

Ophrys
17-05-2007, 23:26
Ben neden bakamıyorum bu domateslere?
Tohum ektim, fide aldım ama hep çiçeklerini döküyor başkada birşey yapmıyorlar.
Güneşi sadece akşamüzeri görüyorlar, az su veriyorum daha ne yapmalıyım.
1 tane bile domates göremedim hala.
Yardım lütfen

Selahattin Yılmaz
17-05-2007, 23:39
Ortamın resmini koyarmısınız?

Ophrys
17-05-2007, 23:45
En kısa zamanda eklerim. Yarın **** yarından sonra. Teşekkürler.

Oğuzhan
18-05-2007, 10:32
Benim kide kapalı camekanda.Çiçek açtı ama sanki dökülecek gibi.Sanırım kapalı ortamda sebze yetiştiremiyecez.

Ophrys
18-05-2007, 14:38
Domates fidelerim.
Kuşlar talan etmiş yine.

limon
18-05-2007, 16:47
Ada saksınızın yüksekliği nedir? Domates ve hemen her sebze güneşi sever. Sadece akşam üzeri gördüğü güneşin yeterli olmadığını düşünüyorum. Toprağınız nasıl? Sebzelerin hemen hepsi yanmış koyun veya büyükbaş hayvan gübresini seviyorlar. Uzun saksı yerine büyük boy derin yuvarlak saksıya tam ortasına gelecek şekilde bir fide ekerseniz ve evinizin en güneş alan tarafına koyarsanız bol domates yersiniz bence :) Hatta ben önce sırıkları çakıyorum bahçeye. Sırıkların yanına fidelerimi ekiyorum. Fakat geçen sene o kadar büyüyeceklerini tahmin edemeyip sık dikmiştim domates fidelerimi. Sonra orman gibi olunca içlerine girip domates toplamaya korkmuştum :) Bu sene çok daha bilinçli yaptım işlerimi. İki üç güne kadar tam istediğim gibi yapabilirsem sebze bahçemi fotoğraflarım. Sevgiler...

Ophrys
18-05-2007, 16:52
Sevgili Limon bugün ilk işim saksıları arka balkona almak olacak.
Güneş çok alıyor, ben de yakar diye oraya daha dayanıklı bitkilerimi koyuyordum.
Fotoğrafları bekliyorum.
Teşekkürler.

Ophrys
19-05-2007, 14:58
Bu tohumdan büyüttüğüm

Ophrys
19-05-2007, 14:59
Bu hazır saksılı olarak aldığım

Ophrys
19-05-2007, 15:07
Bu da detay. Çiçeklerin döküldüğü kısımlar rahatlıkla görülebiliyor.

Oğuzhan
19-05-2007, 16:32
Aynı sorun benimkindede var. Sanırım bahçe istiyorlar.

Ophrys
19-05-2007, 16:33
Ben bugün pazardan domatesleri üstünde olanından aldım.
Ama aklım hala neden yetiştiremediğimi sorguluyor.

Penelophe
19-05-2007, 20:59
Selamlar;

Bende hem sofralık domates tohumu hemde cherry domates tohumu ekmiştim 2 ay önce uzun 11 ltlik saksıya, herşey normal gitti, şaşırtma dönemi geldi, bahçeye şaşırtacağımda ne tarafın sofralık ne tarafın cherry olduğunu ayırt edemedim :( Bir ucundan başlayıp şaşırttım. Bir iki hafta sonra belli eder nasılsa kendini deyip bıraktım kendi hallerine, şu an domateslerin üzerinde 6-7 çiçek var fakat hala ayırt edemiyorum hangileri sofralık, hangileri cherry. Cheryyler sırıktı sofralıklar oturak ama işin ilginci 20-30 cm kadar boylandı domateslerin hepsi, buradanda ayırt edemiyoruz.Demek ki ancak meyve verince mi ayırt edebileceğiz?

saygılar.

lerdemir
19-05-2007, 21:10
Sn Wallnut,

Ne kadar geç farketmişim mesajınızı... :(

Yardımsever yaklaşımınız için çok teşekkür ederim...

Sanırım 100-150gr kadar olanlardan bahsediyordum ama aslında fotoğraflarını eklemeniz mümkün olsa da onun üzerinden konuşabilme imkanımız olsa ;) ;) :confused:

Sn.lerdemir
Selamlar.Ben Amarikadan30 a yakın domates (şeçit) tohumu getirmiştim.Bu sene 2. ürün tohumları ektim.4 cm capında salkımda 6 veya 7 tane oluyor(pembe)Birde 100-150 gr olan pembe domates (27 tane fidan violde ekili) şeçiti var.Hangisinden bahsediyorsunuz.Nasıl yardımcı olabilirim.nevzataydemir@gmail.com

limon
19-05-2007, 21:41
Ben bugün pazardan domatesleri üstünde olanından aldım.
Ama aklım hala neden yetiştiremediğimi sorguluyor.

Vallahi çok üzgünüm adınıza ama ben yine saksınızın derinliği nedir diye sorucam. Fotoğrafta sanki uzun saksılarda gibi gördüm. Uzun saksıların derinliğinin az olduğunu düşünüyorum. Bir tane de yuvarlak derin ve büyük boy bir saksıda deneyin. Bir saksıya bir fide dikin. Hemen yanına bir sırık koyun ve uzadıkça bağlayın. Sadece toprağı sulayın domatese su gelmemesine dikkat edin. Bazen alttaki çiçekler dökülebiliyor fakat boyu uzadıkça yukarıdaki çiçekler domatese dönüşebiliyor. Bahçedeki kadar bol ürün vermese de en azından sizi neşelendirecek kadar verir diye düşünüyorum. Sevgiler...

Ophrys
19-05-2007, 21:44
Evet saksılarım çok büyük değil boyları bir karış kadar.
İyimser teselliniz için ve yardımınız için çok çok teşekkürler.

Ophrys
20-05-2007, 14:21
Bakın domatesli fidem.
Bakalım bunu rahat ettirebilecekmiyim?

Penelophe
20-05-2007, 14:51
Bakın domatesli fidem.
Bakalım bunu rahat ettirebilecekmiyim?

İnşallah bu kez olur.

igidu
06-06-2007, 13:52
Bir şey sormam gerek, benim sırık cherryler büyüdüler, çiçek açtılar. Ama merak ettğim bir şey var bu çiçeklerin arılar böcekler ile tozlaşması gerekmiyor mu?
Ben pencereyi açıyorum ama arı böcek falan girdiğini görmedim. :p
Domateslerim olmayacak mı yoksa :(
Ek Bilgi :Sonradan pimapenle kapattığımız balkonda saksıda yetiştiriyorum.

Selahattin Yılmaz
06-06-2007, 14:02
Sevgili igudu, domates kendine döllenen bir bitkidir arıya gerek yoktur...

igidu
06-06-2007, 16:07
Hocam çok teşekkürler, 10 dk bile geçmeden cevap alabildim. Çok sağolun. ;)
Bu arada yetiştirdiğim sırık cherryleri, gazanyaları ve cosmosları sık sık fotoğrafını çekiyorum, sınavdan sonra araştırma olarak yayınlayacağım.
Hatta bir tane domatesi dışarı çıkarmıştım kuşlar yemişti, tekrardan yeşerdi, fotoğraflarını yayınlayalım çok güzel olucak ***. :p

Ophrys
08-06-2007, 12:06
Farklı bir cherry.

Ophrys
08-06-2007, 12:33
Selahattin Bey sayenizde saksımda ilk kez domates görüyorum. Teşekkürler...

Penelophe
08-06-2007, 12:55
Sevgili Adabayrakoglu, bende geçen gün resimde ki cheerylerden kipadan aldım, hem kırmızı hemde sarıları vardı. 2 pakettende aldım fakat sarılar kırmızılardan daha lezzetli çıktı :)

Balıkcı
08-06-2007, 15:24
Farklı bir cherry.

Bunlardan reçel yapıyorlar.
Dibinden küçük bir çizik atıp sıkarak, çekirdekler çıkarılıyor, sonra oraya bir iç badem ...
Kimse anlamaz domates reçeli olduğunu.:p
,

Ophrys
08-06-2007, 22:00
Tadı çok güzel. Tatlı gibi zaten.

Penelophe
09-06-2007, 00:50
Bende sarı olanları da var. Bildiğimiz açık sarı. Tadı hafif akşimsi ama güzel. Ondan da turşu kuralım :D

AtakanKaraman
09-06-2007, 08:56
Benim domateslerde aşağıda, üzerlerinde çiçek yokken almıştım, saksıya 4 tane diktim, şimdi hepsinde meyve var. Büyük domatesler için koltuk alma işlemi yapıyorım ama bunlar içinde yapmamız gerekirmi , faydalı olurmu ?

Saygılar
Atakan

Selahattin Yılmaz
09-06-2007, 11:12
Bunlar süs domatesleri hiç bir şey yapmanıza gerek yok sayın atakan bey...

igidu
13-06-2007, 09:14
Bu da detay. Çiçeklerin döküldüğü kısımlar rahatlıkla görülebiliyor.

Selahattin Hocam 60. mesajdaki resimdeki gibi ( sayın adabayrakoğlunun yazdığı);
4 cherryimden bir tanesinin durumu böyle çiçeklerle beraber saplarından kırılıyor, diğer cherrylerim şişmeye başladı artık onlara güveniyorum. :(
2 saksıda 2 tane yetişiyor. Bi saksıdakiler çok sağlıklı ve domates bekliyorum. Ama diğerinde durum böyle bir tanesinin çiçekleri dökülüyor bir tanesi de daha çiçek açmadı.
Sabahları 1 litre su gidiyor iki saksıya, toprağın hafif kurumasını bekliyorum ayrıca.
Acaba nerde yanlış yapıyorum? :(
Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
13-06-2007, 09:29
Dikkat edin bitkileriniz aşırı sıcak alan bir konumda olmasınlar aşırı sıcak, aşırı nem ve aşırı rüzgar çiçek dökülmesine neden olabilir.

igidu
13-06-2007, 11:16
Hocam çok doğru söylediniz, malesef pimapenle kapalı bir balkonda yetiştiriyorum, evde biri olunca ancak o zaman camları açıyoruz, ama genelde açık oluyor, kapattığımızda ise akşam eve bi geliyorum balkon sauna gibi :(
Biraz daha dikkat edeceğim teşekkürler.

Penelophe
15-06-2007, 20:57
Selamlar Selahattin bey;

Dediğinizi dinleyip domateslerimi aradan birer tane azalttım.
Fakat gelişmiyorlar gibi geliyor bana.
Fotoğraflarını ekliyorum.
Acaba tırmanma çubuğu gibi bir şey mi dikmeliyim dibine, yoksa ip felan mı bağlamalıyım?
Büyüyünce nasıl tırmanacaklar?

13570

13571

Ophrys
16-06-2007, 19:06
İlk domatesim.

Penelophe
16-06-2007, 20:08
Ah ahh ne güzel Adacım :)
Benimkilerde görüldüğü üzere çiçek bile yok :(

Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 20:15
Selamlar Selahattin bey;

Acaba tırmanma çubuğu gibi bir şey mi dikmeliyim dibine, yoksa ip felan mı bağlamalıyım?

Domatesleriniz gayet güzeller fazla su veriyorsunuz, suyunu yarı yarıya azaltın ve daha az evhamlı olun olur mu?

Penelophe
16-06-2007, 20:18
Tamam teşekkür ederim ama tırmanma zamanları geldi mi bari onu söyleyin :)

Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 20:18
İlk domatesim.

Bitkiyi tam olarak saksısıyla gösteren bir fotoğraf lütfen toprağını dahi göreyim olur mu?

Ophrys
16-06-2007, 20:31
Bu yanımda idi. Diğer fotğrafları haftaya eklerim. Saygılar.

Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 22:16
Penelophe eğer onlar sırık domateslerse ve artık dik duramıyorlarsa elbette sırığa (iple) bağlayacaksınız veya herek (sırık) dikeceksiniz. Bu arada ilk fotoğrafta ortadaki, ikinci fotoğrafta da sırıtan bir koltuk sürgünü var bakalım bulabilecekmisiniz :D

Penelophe
16-06-2007, 22:29
Selahattin bey bunlar sizin gönderdiğiniz domatesler, sırıklar mı değiller mi?
Benim anlamadığım zaten apaçık:D

Penelophe
16-06-2007, 22:35
İşaretledim :D
Doğruysa koparayım mı onları?

13693

13694

Selahattin Yılmaz
16-06-2007, 23:08
Sadece işaretlediğim yer. Sizin daire ile göstermiş olduğunuz yerler çiçek salkımlarıdır dikkat edin...

13697

Penelophe
17-06-2007, 09:54
Teşekkür ederim Selahattin Bey.
İşaretlediğiniz yeri keseceğim hemen.

habibe
17-06-2007, 10:55
Penelophe ben de sizin işaret koyduğunuz gibi budama yaptım. Demek ki dergide budama kısmına baktığımda iyi algılayamamışım. Yazık oldu domateslerime.

Penelophe
17-06-2007, 11:16
Bende dergiden anladıklarımı yuvarlak içine almıştım ama yanlışmış :(

Ophrys
18-06-2007, 00:08
Selahattin Bey, genel görünümleri budur.

Michiganensis
18-06-2007, 01:07
Bu sayfadaki resimlerde koltuk/sürgün göremedim ?
Siz mı aldınız yoksa çeşitin özelliğimi...

Ophrys
18-06-2007, 01:12
Sorunuz kime?

Michiganensis
18-06-2007, 01:18
Penelophe ve siz.

Ophrys
18-06-2007, 01:20
Benimkiler fuardan, Selahattin Beyin gönderdiği fidelerden.

Michiganensis
18-06-2007, 01:25
Okulda sürgün almakdan gına gelirdi görünce birden şaşırdım sormak istedim :)
keske bende alsaymışım bir tane yoğunluktan unuttum :(

Ophrys
18-06-2007, 01:27
Bende standınızdaki ürünlerden oğlum için neden almadım diye düşünüyorum.

Penelophe
18-06-2007, 07:21
Michiganensis;

93 numaralı mesajda Selahattin beyin işaretlediğinden başka koltuk yok gibi.
Bende fuardan Selahattin beyin gönderdiklerinden almıştım:)

Selahattin Yılmaz
18-06-2007, 07:34
...sürgün almakdan gına gelirdi...

Koltuksuz domates kolay kolay olmaz sadece daha az sürgün verme yeteneğinde olan bitkiler olur ama eğer orada ana gövde ve yaprak varsa mutlaka bir koltuk çıkacaktır. Koltuk olayı bütün bitkilerde vardır hemen hemen. Dikkat edin ağaçlarda da yan dallanmalar hep yaprak ile ana gövde ortasından çıkan sürgünlerle oluşur...

Süha Şendoğan
18-06-2007, 11:24
Selahattin hocam
İstanbul Mısır Çarşı'sından aldığım 10 cm.Cherry'nin üzerinde 5-6 meyva vardı.Alır almaz saksıyı değiştirdim biraz daha büyük saksıya aktardım yeşil meyvalar güneşi görünce kızardılar bu arada 10-15 adede yükseldiler.Şu anda bir iki tanesini koparıp tohumlarını aldım hatta bir tanesinden 5 adet çimlenmiş durumda yanlız bu arada saksıdaki bitki meyvaları sağlıklı ama yapraklar yarı yarıya döküldü.Sulama miktarı normal.

nevsune
18-06-2007, 15:14
Penelophe
Domateslerin cherry mi? Benimki cüce mi kalmış, bir karış boyu var;)

Penelophe
18-06-2007, 17:47
Nevsuna benim domateslerim sırık oldukları için uzunlar, seninkiler belki oturaktır. O yüzden bodur olabilir.

nevsune
18-06-2007, 18:16
Bu yaz onlardan tohum alırsın değil mi?

Penelophe
18-06-2007, 18:19
Alırım arkadaşım, isteyenlerede bol bol gönderirim, hele bir domates versinlerde:)
Listenin başına da seni yazarım:p

Oğuzhan
18-06-2007, 18:29
Benim dometes çiçekte ama meyve olmuyor.Tüm gün güneşte.Aynı şekilde biberde aynı.

nevsune
18-06-2007, 19:12
Alırım arkadaşım, isteyenlerede bol bol gönderirim, hele bir domates versinlerde:)
Listenin başına da seni yazarım:p

Teşekkür ederim. Benim 1 cm.lik pembelerim, domates olacak, ben de onların tohumlarını alacağım sonra da paylaşacağım :D

remziye yıldırım
19-06-2007, 09:40
Arkadaşlar merhabalar, benim domateslerim de çok güzel oldu bende onlardan tohum albilirmiyim diye düşünüyordum.Geçen yıl anneme ziraat fidanlığndan sebze fideleri almıştım anneciğim binbir emek ve özenle ilk ürünlerini tohumluk diye ayırmış fideler çok güzel oldu domates ve biberler yetişti ama sebze alamadık ,sonra bir ziraatçı arkadaşa sorduğumda tohumların ithal olduğu ve benim deyimimle kısırlaştırıldığını söyledi. Bizim domateslerde öyle olabilir mi?

Selahattin Yılmaz
19-06-2007, 09:53
Eğer domatesleriniz cherry domatesi ise hibritte olsa tohum alırsınız...

nevsune
19-06-2007, 09:55
Bu konuda, oldukça bilgili kişiler var ama genel anlamda bu konuda ben de sıkıntıdayım. Eskiden her aldığım çiçek vs. tohumundan ertesi yıl yenileri fışkırırdı. İki yıldır, en kolay çoğalan kadife çiçeğinin tohumunu bile çimlendiremedim. Evet, kısırlaştırılmış tohumlar sardı ortalığı. Sanırım rant amacıyla yapılıyor.
Domates konusunda sabırlı olur da gelecek yılı beklersen, çok iyi kalitede domates tohumlarına kavuşabilirsin.

Süha Şendoğan
19-06-2007, 10:33
Penelophe
Domateslerin cherry mi? Benimki cüce mi kalmış, bir karış boyu var;)

Kusura bakmayın 10 cm.eksik yazmışım 10 cm saksının boyuydu meyvalar erik büyüklüğünde şu an.Tohum bende alıyorum seneye isterseniz size ayırırım.

nevsune
19-06-2007, 12:43
Merhaba Turco

Yani 20 cm. Eyvah, benimkiler cüce:D . Hiç üşenmedim gittim, ölçtüm. Topraktan itibaren, en yüksek yaprağına kadar 12 cm. Üzerinde 2,5 cm kadar çapında kızarmayı bekleyen, ayrıca boy, boy minikler var. E, bana şu domatesleri ölçtürdünüz ya.:D

Neyse gelecek yıla hepimiz tohumlarımızı değiştiririz artık

remziye yıldırım
19-06-2007, 15:01
Çok teşekür ederim arkadaşlar, domates fidelerini İZMİRDEKİ fuarda arkadaşlarımız hediye etmişti.Demek oluyor ki tohum alabileceğim:D

Selahattin Yılmaz
19-06-2007, 21:44
Çok teşekür ederim arkadaşlar, domates fidelerini İZMİRDEKİ fuarda arkadaşlarımız hediye etmişti.Demek oluyor ki tohum alabileceğim:D

Domatesleriniz eğer sırık domates ise tohum alamazsınız yok eğer sırıta olsa cherry domatesi ise tohum alırsınız...

remziye yıldırım
20-06-2007, 10:46
Merhabalar domateslerim sırık sanırım çünkü çok uzadılar eh ne yapalım bizde seneye siden fide olarak alırız:D

Süha Şendoğan
20-06-2007, 14:13
Merhaba
Seneye tohum değiştirme işini organize edelim arkadaşlar.
Hocamızın (Selahattin Yılmaz)'ın üşenmeden bana bulduğu 2-3 fide sırık pembelerde var.Eğer onlarıda kazasız büyütebilirsek onlardanda tohum alabiliriz.
Selamlar

Bekir S.
20-06-2007, 16:07
Selahattin bey. Tavsiyeniz üzerine koltuk alımı yaptım ve tavsiyeniz üzerine koltukları torf bulamadığım için yıllanmış keçi gübresinin içine ektim. :p Harika bir şey hiç fire vermeden yeni fidelerim oldu.:rolleyes: Yeni fideleri İzmir'e yolladım.

Selahattin Yılmaz
20-06-2007, 20:43
Aynısını sağlıklı salatalık bitkilerinizden alacağınız koltuklarla da yapabilirsiniz. ;)

fiancee
21-06-2007, 16:50
Arkadaşlar,acaba cherry domateslerden nasıl tohum alacağız.Aydınlatırsanız sevinirim.

Ophrys
21-06-2007, 16:55
Bunun ayrı bir yöntemi mi var?
Benim yöntemim şöyle: domatesi kesip kaşıkla içinden tohumları sıyırıyorum, fırın kağıdının üzerinde kurutuyorum.

Selahattin Yılmaz
21-06-2007, 20:20
Tohumları yatağından çay kaşığı ile çıkartın sonra bir gün güneşte bekletin kurumasada ertesi gün bir kaba koyup ovun ve suyla karıştırın ve tohumların geçemeyeceği bir elekten geçirin. Suyunda etkisiyle etli kısım ayrılacak ve tohumlarınızı elde etmiş olacaksınız. ohumları başlangıçta serin gölge bir yerde kurutun bir kaç gün suyunu çekince güneşte iyice kurun ve kuruduğundan emin olunca havadar bir bez torbaya veya uygun bir kaba koyup srin bir yerde saklamaya alın.

malina
21-06-2007, 20:54
Domatesi yıkayın (nasıl olsa sonra yiyecekseniz) Dikey değil yatay kesin ki tüm çekirdek bölümlerini görebilin. Parmağınızda çekirdekleri bir tabağa çıkartın. Sonra hepsini tel süzgece koyup çeşmenin altında etli kısımları temizleyin. Suyunun biraz süzülmesini bekleyin. Sonra bir peçete ya da kağıt havlu üzerine tek sıra olacak gibi parmağınızla dağıtarak yayın.

Yerini unutmayacağınız bir yere koyun, orada 1 hafta kadar kurusun. Peçeteyi katlayarak, postadan gelen faturalardan birinin zarfına koyup, kitaplıkta (adını hatırlayacağınız) bir kitabın arasına sıkıştırın.

(Ertesi yıl peçeteyi su dolu bir tabağa koyup tohumların ayrılmasını sağlarsınız)

Bu da benim domates tohumu saklama yöntemim :)

limon
21-06-2007, 21:22
Sevgili malina sizin yöntem tam benlikmiş ;)
Kitabın arasından domates fidesi çıkıp ta ben burdayım demedikçe hatırlayamam herhalde :)
Ne kitabın adını ne de o zarfın ne işe yarayacağını ;)

Ophrys
01-07-2007, 16:56
Selahattin Bey işte benim domatesler.

Selahattin Yılmaz
01-07-2007, 22:51
Yapraklara bir şey püskürtüldüğünden dolayı yanmış görünümü var...

ÇeteÇakal
01-07-2007, 23:01
Hocam galiba kırmızı örümcek de var. Yaprakların görüntüsü çok benziyor...

Ferda Ülkümen
01-07-2007, 23:06
Selahattin bey

Bu bir hastalık mı acaba?
Bu gün benim thunbergia fideme aynı şey oldu,birden bire kurudu.Yanındakiler sağlıklı görünüyor.
Kuruyan fide eriyen saksıyla toprağa gömülü idi,çıkarıp baktım kökleri sağlam görünüyor.

Penelophe
01-07-2007, 23:14
Aynı kuruma benimde 3 faklı saksıdaki küpe çiçeklerime oldu.:(
Akşama kadar güneş altındalar fakat sürekli suluyorum.
Toprak hiç kuru kalmıyor.
Bir günün içinde tamamen kurudular.

Balıkcı
01-07-2007, 23:34
Selamlar Selahattin bey;

13570

13571

Balkon demirleri var ya, tırmanma çubuğuna ne hacet?:p

Penelophe
01-07-2007, 23:39
Hıhım.
Çubuk felan takmadım bende. :)
Balkon demirinin boyuna ulaştılar ama bol çiçek var, meyve yok.:(

Balıkcı
01-07-2007, 23:41
Benim de bir sorum var.

Sırık domateslerde koltuk alıyoruz, yer domateslerinde de almak gerekir mi?
Bazı üreticiler, koltuklansın, daha çok ürün alınır diyorlar, doğru mudur?

Selahattin Yılmaz
02-07-2007, 08:17
...
Bazı üreticiler, koltuklansın, daha çok ürün alınır diyorlar, doğru mudur?

Yer domatesleri için doğru bir kavram. Sırık çeşitlerde ise birim alanda daha fazla bitki olduğu için ana gövdeyi koltukların lüzumsuz besin tüketiminden korumak ve bitkiyi dikine güçlü tutmak vs. gibi ince düşünceleri için koltuk budama yapılır.

Selahattin Yılmaz
02-07-2007, 08:22
Selahattin bey

Bu bir hastalık mı acaba?
Bu gün benim thunbergia fideme aynı şey oldu,birden bire kurudu.Yanındakiler sağlıklı görünüyor.
Kuruyan fide eriyen saksıyla toprağa gömülü idi,çıkarıp baktım kökleri sağlam görünüyor.

Ferda hanım resimlerden pek bir şey anlamadım ama yaprakların görüntüsünden sanki mantari hastalık belirtisi gibi görünüyor. Yine de hastalık için sevgili Fmt79 görürse daha iyi olur düşüncesindeyim...

Balıkcı
02-07-2007, 12:57
Yer domatesleri için doğru bir kavram. Sırık çeşitlerde ise birim alanda daha fazla bitki olduğu için ana gövdeyi koltukların lüzumsuz besin tüketiminden korumak ve bitkiyi dikine güçlü tutmak vs. gibi ince düşünceleri için koltuk budama yapılır.

Teşekkürler.

Ben de öyle yapıyordum, şimdi daha emin olarak yapmaya devam edeceğim inşallah.

Ophrys
02-07-2007, 18:24
Güneş çekildikten sonra ara ara su püskürtüyorum sadece.

limon
03-07-2007, 15:44
Domatese mi su püskürtüyorsunuz Ada? Gece bitkinin nemli kalması mantari hastalıkları tetiklermiş okuduklarıma göre.

ftogrul
04-07-2007, 14:52
Merhaba Arkadaşlar yaklaşık 1 aydır Chery domates ile uğraşıyorum aslında 3 aydır ama 3 ay önce ektiğim tohumlar çıkmadığı için bende hazır chery domates fidesi aldım. Herşeyi çok güzel domatesler oldu bir kaç tanesini yedim neyse bunlar ıvır zıvır bilgiler :)

Asıl konu domates fidem solmaya başladı acaba neden üzülüyorum onun için yarın öbürgün komple ölmesinden korkuyorum.

15029

Bir de saksıyı değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım ?

Son olarak birşey soracağım

Domatesleri neresinden koparmam gerekiyor aşağıdaki fotoğrafta gösterdiğim yerlerden mi bunun içinde yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

15030

malina
04-07-2007, 16:08
Daha büyük saksıya taşımak için, önce saksının dibine biraz toprak koyun. Şimdiki saksıdan dikkatlice tüm toprağıyla, olduğu gibi çıkarıp yerleştirin. Kenarlarındaki boşlukları toprakla doldurun. Domates biraz saksının içinde kalsın, çünkü gövdesinin bir bölümünü de toprakla kapatacaksınız.

Her türlü bitki üzerinde bırakılan fazlalıklar, gereksiz yere besine ortak olur. Domates ya da biberin sapı, kurumuş çiçekler vb... Yani dipten koparın ama gövdeyi zedelemeyin.

sdcrmn
04-07-2007, 16:35
Yani 1. işaretten mi koparılması lazım domatesin? Henüz koparacak domatesim yok ama lazım olacak yakında, öğreneyim:)

Selahattin Yılmaz
04-07-2007, 17:49
Domateslerinin veya diğer sebzelerinin çiçeklerinin döküldüğünden şikayet eden forumdaşlarımız özellikle saksılarının aşırı ısınmalarını engelleyici tedbirler almalarını öneririm. Mesel beyaza boyamak, güneşten uzak alçak bir yere koymak gibi. Çiçek dökülmelerinin esas nedenini aşırı sıcak ortam oluşturuyor...

Oğuzhan
04-07-2007, 18:07
Benimki tüm gün güneşte .Garibim ne yapsın.:)
Herşeye rağmen direniyor.İki dometesim olacak ..Süper bir durgu...:))

rahsanbaran
05-07-2007, 13:41
Merhabalar, Benim cherry domates fidem çok fazla uzadı. Suyu da çok vermiyorum halbu ki (haftada bir kere). Yaprakları seyrek gövdeside kalınlaşmadı. Anlamadım niye böyle oldu.Boyu 1 metreye ulaştı.

Selahattin Yılmaz
05-07-2007, 13:58
Muhtemelen saksınız çok küçüktür veya saksıdaki toprağınızdan kaynaklanan bir problem vardır. Mümkünse bir resim yerleştirin görelim...

çiçeğim
05-07-2007, 15:09
Merhabalar, Benim cherry domates fidem çok fazla uzadı. Suyu da çok vermiyorum halbu ki (haftada bir kere). Yaprakları seyrek gövdeside kalınlaşmadı. Anlamadım niye böyle oldu.Boyu 1 metreye ulaştı.

Sayın Rahsanbaran,arkadaşımın çiftliğinde yetiştirdiği cherry domatesler de çok uzundu ve muhteşem lezzetli ve bir o kadar da çok domates veren bir cinsti,Bahaus dan almıştı fidelerini ,ben hiç o fidelerden bir daha görmedim ve benim aldıklarım üzerlerinde domates olan kısa fidelerdi. Onlar da bazısı yemeden döküldü bazısı da tatsız domatese benzemeyen bişeylerdi.Sizinki muhtemelen o cins .Toprağını fazlalaştırırsanız belki çok lezzetli cherry domateslere kavuşursunuz.Afiyet olsun.

rahsanbaran
11-07-2007, 19:46
Tekrar merhabalar. Hem soru soruyor hemde cevaplarınıza cevap vermiyor gibi bir durum oldu. İş yoğunluğundan ancak bu akşam vakit buldum cevap yazmaya. Selahattin Bey işte resimleri ekliyorum, bu arada çiçeğimin dediği gibi toprağını fazlalaştırdım. Fideyi tohumdan yetiştirdim. Tohumları Koçtaştan almıştım. Gübreli bahçe toprağı kullanmıştım birkaç gün önce de torf karışımı toprak ekledim.

Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 20:53
Sanki ışığı az alan bir yerde gibi görünüyor. Özellikle fide döneminde ışığı az gören bir yerde bulundurduysanız böyle uzun boylu olma ihtimalleri yüksek, bunun dışında şimdiye akda kadece torfta yetiştirdiyseniz onunda etkisi olmuş olabilir...

rahsanbaran
11-07-2007, 21:26
Aslında çok güneş alır balkonum. Bu resimleri bu akşam saat sekiz gibi çektim. Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi gübreli bahçe toprağı kullanmıştım. Üç gün önce torflu toprak takviyesi yaptım.

Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 21:43
Çok mu fazla suluyorsunuz?

Selahattin Yılmaz
11-07-2007, 21:51
Eğer bu şıkta normalse o zaman bahçe toprağınız oldukça verimsiz diye aklıma geliyor söyleyeyim...

ÇeteÇakal
11-07-2007, 23:47
Bence gübre yeterli ancak ışık yok. Boy ışığı bulmak için çok ince ve fazla uzamış...

rahsanbaran
12-07-2007, 07:13
Balkonum kapalı bir balkon. Ama sabah işe giderken camı ve perdeleri açıyorum. Yani güneş hep alıyor. Ama evdeyken çok güneşte kavrulmasın diye perdeyi çekiyorum. Belki yanlış yapıyorum.... ama bende topraktan şüphe ediyorum. Toprağı biraz iri taneliydi, dikerken çok ufalamadım içinde solucan ve böcekler de vardı.

habibe
17-07-2007, 08:49
Selahattin bey şimdi domates çekirdeğini eksem geç mi kalmış olacağım. Sizin verdiğiniz fideler yolda zayi olmuştu dikememiştim. Hazır tohum alsam da eksem diyorum. Ne dersiniz?

Tuba
17-07-2007, 12:01
merhaba,

bu hafta cherry domatesi tohumunu eksem nasıl olur? tutarmı? mantıklı mı? onlardan turşu yapmak niyetindeyim de...

Selahattin Yılmaz
23-07-2007, 12:11
Üzgünüm ama chery domatesler bahçe şartlarında artık biraz zor yetişir zira gelişme dönemi kırağılara yetişmeyebilir. Ancak saksıda balkonda serada veya kapalı ortamda yetiştirecekseniz mümkün. Ancak ben denemek istiyorum derseniz 1 ay fidenin yetişmesi sürer 2 ayda çiçeğe dönüşmesi 3. aydan sonra zaten artık kış aylarına gireceğiz soğuklar elverdiği ölçüde yetiştirebilirsiniz. Riske girmek isterseniz deneyebilirsiniz.

mirsat
23-07-2007, 13:15
Benim fideler çok iyi durumda. Meyve sayısı tek dalda 12 ila 19 arası değişiyor. Çok gövdeli ve kalın değiller . Boylarıda en çok 80 cm var yok. Yerleri çok iyi bütün öğleden sonra gölgedeler. İyi bir sulama yapıyoruz. Kuyumuz sağolsun. Selamlar.

Tuba
23-07-2007, 14:12
Teşekkür ederim Selahattin Bey. Özel mesajıma verdiğiniz cevap doğrultusunda kornişonları kağıt tabak içinde çimlendirme hazırlıkları yaparken dayanamadım 5 tane de cherry tohumu attım. 5 kornişonumdan 2 tanesi 2.günde çimlendi. 4.günde ikisini de pet bardakların içine aldım ama cherry'ler çimlenmedi. Kornişonlar çimlendiğine göre yanlış birşey yok gibi geliyor ama neyse artık bundan sonra mevsimini beklerim. Deniyorum sadece. Teşekkür ederim:)

limon
27-07-2007, 21:18
Selahattin Hocam, minik domateslerim salkım halinde kızarmıyorlar da tek tek olgunlaşıp toplamazsam yere düşüyorlar. Ben de şu marketlerdeki gibi salkım salkım kızarmasını istiyorum. Eşe dosta verirken görüntüsü güzel olsun istiyorum :) Domatesimin türünden midir?

Selahattin Yılmaz
27-07-2007, 21:24
Büyük ihtimalle bitkinin kendisiyle ilgili bir fizyolojik olaydır bu elimzde sadece bu var hayalleriniz için üzgünüm. Ancak meyve olgunlaştırcı gübrelre var eğer bayilerde ararsanız emelinize ulaşmanız suni koşullarla mümkün...

limon
27-07-2007, 21:39
Suni koşullarla olmasın, tek tek olsun doğal olsun. Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz
27-07-2007, 21:55
Bitkiniz saksıda ise böyle olgunlaşacak domatesleriniz eğer saksıda değilde bahçede olsaydı özellikşle yaz sonuna doğru domateslerde hızlı bir çiçeklenme ve meyve bağlama ve hatta salkım salkım olgunlaşma elde edecektiniz.

Tuba
31-07-2007, 09:43
Merhaba,

Cherry'ler çimlendi... Aslında yanlış yaptığım bişey var galiba: tohumları kağıt tabağa eliyorum sonra çimlenenleri pet bardağa alıyorum. Galiba direkt pet bardağa ekiliyor... Şimdi 10 cm boyunda cherrylerimin biraz daha ele gelir olmasını bekliyorum. Seneye erken davranırım artık...

omeriyidogan
02-08-2007, 07:40
Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?

Sulama: 2-3 günde bir (gaziantep şartlarında)
Gübreleme: ek gübreleme yapmadım.İlk toprak hazırlanırken karıştırmıştım.
Budama: koltuk budaması yaptım.Ama bir süre budama yapamadığım için ek dallar meydana gelmişti.Üzerlerinde çiçeklerde oluşunca dokunmamıştım.Sonra tekgövde üzerinde büyüsün diye büyük dallarıda kestim.Ayrıca çıkan domateslerin salkımlarını koparmıyorum.Sadece meyveyi koparıyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler

Bekir S.
25-08-2007, 13:18
Selahattin hocamın tavsiyesi ile fidelerin yanından çıkan kolları kestim. Bu kolları yıllanmış keçi gübresi içine koydum ve hepsi tuttu. Benim ilgincime giden bu kollardan aldığım fidelerin meyvesi daha iri rastlantımı başka bir faktör mü var? Bilemiyorum.

Selahattin Yılmaz
25-08-2007, 16:55
Vallahi burada ben olsam hikmeti keçi gübresinin bereketinde arardım :D

cihan_as
25-08-2007, 19:19
Selahatin hocom sizin fideleri cok sayıda üyelerimize dagıtımını yapmıştık.
Malesef cok az sayıda üyelerimiz sonucu buradan bizlerle paylaşıyor,
bu arda üye arkadaşlar sonucu bızlerle paylaşırsa Balkon Bahçeciliği
konusunda örnek çalışma olur. Ben şuanda günde 2 kg kadar domades topluyorum.

Selahattin Yılmaz
25-08-2007, 23:13
Merhaba
Balkonumda 4 adet saksıya dikilmiş sırık cherry domateslerim var.Boyları 1 m yi buldu. Yavaş yavaş meyve de verdiler.Geçen hafta yeni toprak ekledim.Ama bir gün içinde 3 tanesi çok kötü şekilde soldu.Yapraklar ve gövde yumuşadı.Bir tanesi baya iyi durumda.Bunun sebebini öğrenebilirmiyim?...

Muhtemelen mantari bir domates hastalığıdır ancak resim koyarsanız daha iyi yardımcı olabilirim.

Penelophe
26-08-2007, 17:32
Selahattin bey, bugün Sevgili Cihan As'ın bahçesine gittik.
Sizin gönderdiğiniz fidelerden mükemmel domatesler yetiştirmiş.:)
Gittim, gördüm, test ettim, topladım, yetmedi Cihan abi 4-5 kg cheery domates verdi bana.:)
Size ve sevgili Cihan As'a çok teşekkürler.:)

Selahattin Yılmaz
26-08-2007, 19:02
Ben teşekkür ediyorum, bu iş öğrencilerinizin iyi yerlere geldiğini görmek gibi bir şey ;)

Bekir S.
19-10-2007, 11:30
Kıra düşme zamanı geldi. Cheery domateslerin koltuklarından aldım ve keçi gübresinin içine diktim. Bakalım hocam ev içinde yetiştire bilecek miyim? Yedi adet var. Gelişmeleri bildiririm.

Bekir S.
21-10-2007, 16:35
Malesef 4 adetini hemen kaybettim. İki adeti tutabilir ama biraz nazlı. Bir tanesi gayet iyi durumda ondan baya umutluyum.

bekirdurmaz
21-11-2007, 15:47
Acil yardıma ihtiyacım var. Arkadaşlar 2-3 hafta kadar önce çeri domates fidesi almıştım, üzerinde meyveleri vardı ve yeşildi, şimdi onların çoğu kızardı ve yedik. Bazıları tam kızaramadan buruştu. Bitkinin kökü ve dalları küçük yaprakları bile sertleşti. Fidem ölüyor mu? Nasıl bakılacağını aldığım yere sordum, sula abi bişey olmaz buna dediler. Bende kendi çapımdabakmaya çalışıyorum, sıcağı severler diye kalorifere 70cm uzaklıkta pencere kenarında duruyorlar. 2 güne bir sulamaya çalışıyor, fide yüksekliği 13 cm kadar. Ne yapmalıyım? nasıl kurtarabilirim? acil önlem almam gerekiyor. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

denizakvaryumu
21-11-2007, 16:00
Bu mevsimde çeri domates fidelerini Ankara'da nereden aldınız ?

Selahattin Yılmaz
21-11-2007, 17:28
Fideleriniz soğuk şoku yemiş olabilir bir miktar bekleyin kendini düzeltmeyi başarırsa yeşil kalıp uygun sıcaklıkta görürse yeniden meyve verecektir. Ancak soğuk şokunu atlatabilmesi lazım. Yine de cama fazla yaklaştırmayın ki (20-25cm) soğuk şoku devaöm etmesin. Zira gecelerin soğuğu camdan bitkiyi etkiler.

hassoman
21-11-2007, 17:35
Bir de şuraya bir gözatın. Selahattin Bey'in başka önerileri de var burada.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6104

Kalorifere fazla yaklaştırmayın...
Güneş görecek..
Cereyanda kalmayacak...
Fazla sulamayın...
Bırakın saksının üstü azıcık kuru olsun...

Sonra sularsınız...

kuzen38
24-11-2007, 04:21
Her sene ekerim saksılara. Bir resimde ekleyeyim istedim. Ayrıca sarı ampul domateste yetistirdim gecen yaz, amma velakin balkondakinden fazla verim alamadim.

kuzen38
24-11-2007, 04:42
sayin Selahattin bey kendi tecrübelerimin yani sira sizinde bu konu icerisinde verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim.

Bugune kadar tarladada, balkonda saksıdada, hatta su bardaginda bile yetistirdim cherry domatesi, asla fide kullnamadim, hep cekirdekten yetistirdim. Bildiginiz uzun dikdörtgen çicek saksisinda bile büyük normal domates yetistirdim, hemde yaklasik 100 tane koca domates aldim 2 fideden. kimbilir belkide kullandigim topragin eseriydi.

Tarla kismi degisik bir olay, yani tarlaya ekince nasil oluyorsa zaten çıkıyor. Ancak balkon işi biraz maharet gerektiriyor. Gecen yaz tecrübelerime cok daha yenileri ve lginc olanlari eklendi. Ancak Selahattin beyin yazdiklari aklimi karistirdi, belkide bugune kadar sansim yaver gitti sadece.

Bir arkadasim 4 tarafi çitli apartman bahcesinde denedi domates yetistirmeyi. ona kendi fidelerimden verdim. fideler 2 ay boyunca uzadıkca uzadı, sanki gölgede kaldiklari icin günesi görmek istediler. Ve en nihayetinde boylari 1 metreyi asti, günesi görmeye basladilar ve domates verdi, ama 3-4 adet. Evde yetistirdigim domateslerimin hepsini günese bilerek maruz biraktim bugune kadar. Geceleri güzelce suladim, ama özellikle günes görsün istedim. Çogu kez haslandiklarini bile hissettim. Neden günese maruz biraktigima gelince, icimden domates sicak seviyormus gibi geldi. gündüz 12den aksam 8 e kadar günes altinda kaldilar.

Sayin Selahattin beye sormak istedigim soru şu: balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.

bekirdurmaz
28-11-2007, 09:50
Dün domates fidemin kök kısmını şöyle bir yokladım, içi boşalmış, sanırım kurataramadık, yazık oldu. Kuzen38 veya selahattin bey bizim gibi evde yetiştirmek isteyenlere bir iyilik yapsanda adım adım anlatsan nasıl başardığını? Toprağın hazırlanmasından büyüme evrelerine kadar, kısa cümleler ve püf noktalar yeterli olur diyorum. Çok makbule geçecek, çok sevap kazanacaksınız garanti ediyorum :) Çünkü hep bilgiler bölük pörçük, toplu halde bulmak çok zor. Bilen varsa linkini versin.

Selahattin Yılmaz
28-11-2007, 10:01
balkonda yetistirdigimiz domateslere ne kadar güneş, ne kadar su takviyesi bize maksimum verimi saglar? sevgiler.

Ne kadar güneş o kadar verim. Yalnız yazın aşırı sıcaklarda saksıların aşırı ısınmasını engellemek için saksıları **** yetiştirme kaplarını ısınmaktan korkumak için beyaza boyamak veya saskılar gölgede kalacak şekilde yerleştirmek gerekir. Su vermeye gelince verim alabildiğinize göre demekki sulamada iyisiniz. Ancak yinede toprağı nemsiz bırakmayın yeterli az az ama devamlı su.

Sevgili bekirdurmaz'ın sorusuna gelince dergimizin Mart-Nisan-Mayıs ve haziran aylarında bahsettiğiniz konuya dair seri ve düze4nli bilgiler mevcuttur.

çiçeğim
07-12-2007, 20:37
Bende, bu yaz bir köylüden aldığım biçimsiz ama çok lezzetli olan domateslerin içinden çıkardığım tohumlar var. Ne zaman ,hangi ayda ve nasıl ekmeliyim? Balkonda saksı içinde yetiştireceğim. nasıl saklamalıyım? teşekkürler

Selahattin Yılmaz
07-12-2007, 20:44
Sevgili çiçeğim, dergimizin (http://www.agaclar.net/dergi/) nisan ve takip eden sonraki aylardaki sayılarını okursanız bana ait istediğiniz bilgilere ulaşacaksınız.

Harun Parlak
17-12-2007, 19:10
Yetiştirdiğim Fıransa menşeli çeri dometes tohumlarından elimde isteyenlere yetecek kadar tohum var. Bir ara tohumları tek veya bir kaç merkeze gönderme fikri vardı kayboldu gitdi umarım uygulamaya geçer.

Harun Parlak
17-12-2007, 19:12
CARMEN Hollanda menşeli

Harun Parlak
17-12-2007, 19:18
İSVİÇRE menşeli yatık yuvarlak ince kabuk sofralık ismini bende unutdum neden sadece yemelik ekiyorum sap kısmı dibinde çok az miktarda yeşil kalıyor alıcı hormon var sanıyor pazarı az ama lezetli bir dometes.

Penelophe
17-12-2007, 21:18
Yetiştirdiğim Fıransa menşeli çeri dometes tohumlarından elimde isteyenlere yetecek kadar tohum var...

Tekin bey çerilere ben talibim.;)

Harun Parlak
17-12-2007, 21:27
İzmir merkez belirlendiğinde hepsini aynı anda gönderirim istek olmaz ise size ekim zamanına kadar gönderirim.

Harun Parlak
17-12-2007, 22:29
****** Sebahattin bey siz adres ve merkezi belirleyin adresi alınca şubat başına kadar gönderirim ama siz şubat sonu toprakla buluşturun marmara bölgesi ancak böyle kaldırıyor.
Serası olanlar ayrı ******.

limon
18-12-2007, 20:37
Tekin Bey çeriler ince kabuklu mu? Benim bu sene ektiklerim berbattı. Çok küçüktü ve kabuğu çok kalındı. Siz bana çeri, pembe ve o güzel kızımızın elincekilerden ;) ayırabilir misiniz? Bahara kadar elbet bir toplantımız olur o zaman alırım sizden.

Harun Parlak
18-12-2007, 20:54
Sayın limon sizi uskumru köy'e yakın diye okudum sanki bir yelerde bir adres yazın oraya bırakayım Sarıyer Kilyos Uskumru Zkariya köy bu civarlarda he hangi bir adres yazın istediğiniz zaman bırakırım **** o zamana kadar bir toplantı olursa ordada alabilirsiniz ******.

Tuba
18-01-2008, 17:16
Merhaba,

Ankara'da havalar çok soğuk, dolayısıyla evlerde petekler en yüksek seviyede yanıyor. 1 aydır gözüm gibi fide olsun diye beklediğim çeri filizlerim sıcaktan zannediyorum bir bir boyunlarını büküyor. Okuldu işti derken gözlemleme şansım olmadı ama toprağı nemli olduğu halde filizler botunlarını büküp öldüler. Peteklere çok yakın olmamasına dikkat ediyorum ama yinede tutturamadım. Sebep ne olabilir fikri olan var mı? Domates alamadığım bir pembe deneyiminden sonra çok can sıkıcı bir durum olmaya başladı. Hevesim kırılıyor :(

Harun Parlak
18-01-2008, 17:28
Büyük bir olasılıkla çökerten hastalığına yakalnmış filiz ler toprakden dışraı çıkmaya başlayınca ya suyu birden kestiniz **** aşırı suya devam etmiş olmalısınız güneş görmemiş de olabilir.

Selahattin Yılmaz
18-01-2008, 18:16
Tohumların sık ekilmesi ve fidelerin az ışık yüzünden boylarının uzaması ve doğal olarakta zayofşayan bünyeye saldıran çökerten funguslarının toprak seviyesinden fideleri kurutması doğru mudur?

Tuba
20-01-2008, 10:14
Cevaplar için teşekkürler. Öncelikle onlar fide olamadan ölüyorlar. 10 günlük filizler halindeyken bir bir öldüler. Sıkıştırılmış karton bardaklara ekmiştim. Her bardağa 1 tane tohum. fidelerin boylarının çok uzaması ihtimaline karşı da bardağın yarısına kadar toprak koyup içine ektim ki çok uzarsa etrafına toprak koyup destek yapabileyim diye. Bunun yanlış bir etkisi olabilir mi bilemiyorum. İkinci olarak güneş görmesini ancak pencere önünde sağlayabilirim ama pencerelerin önünde yüksek ısıda yanan petekler nedeniyle toprak akşama varmadan suyunu tamamen kaybediyor. güneş görmemesi kısmı doğru. Topraktan kaynaklanabilecek bir zararı ise bilmiyorum. Dün akşam bütün cherry çeşitlerinden tekrar ektim. Filizlenirlerse kapalı balkona taşımak niyetindeyim ama soğuktan bir sorun olur mu bilmiyorum.
İyi pazarlar:)

Harun Parlak
20-01-2008, 16:14
Bu işlemleri Ankara 'da yapıyorsanız vede şidi yetiştirdiğiniz fideleri açık balkonda yapacaksanız fide yetiştrimek için çok erken sizin için en uygun zaman şubat sonu tohumları toprakla buluşturmak iyi sonuç vereceğini sanıyorum.

Tuba
20-01-2008, 19:54
Açık balkon olmaz biliyorum. Evde nisana kadar büyüsünler istiyorum. Bildiğim kadarıyla zaten domates fidesinin yetişmesi oldukça uzun süre gerektiriyor. Nisan gibi olgun fidelerim olsun diye uğraşıyorum.
İyi akşamlar

Atomkkarınca
28-01-2008, 13:14
Sn. Tubaengin.

Fideleriniz toprak üstüne 2 yaprak halinde çıktıktan sonra alttan
boyu uzadıda mı öldü yoksa iki yaprağın içerisinden esas yapraklar çıkıp mı öldü?

Hakan KINACI
28-01-2008, 13:24
Arkadaşlar bu sene normal domatesten ziyade mini (cherry) domates dikmeye karar verdim.
Tabii tohum veya fidesini bulabilirsem. Elindefazla fidesi olan arkadaşlar var ise rica edeceğim.

Tuba
28-01-2008, 16:02
Sn.Atomkarınca,
Fidelerim 2 yaprakken uzayıp öldüler. Daha önce ektiklerim 1 ay kadar büyümüş, 4-5 yapraklıyken ölmüştü. genel bir problemmş var diye düşünüyorum çünkü aynı toprağa attığım tohumlardan 1 haftadır ses seda yok. 2 hafta daha bekledikten sonra toprağı değiştirip tekrar denemek niyetindeyim.

Sn. Hakan Kınacı,
Elimde 8 çeşit cherry tohumu var. Ben böyle ziyan etmeye devam edersem verdiğim para da emekler de içime oturacak. Çok yok ama isterseniz her çeşitten 2-3 tohum verebilirim. böylece en azından bir kısmı gazabımdan kurtulup amacına ulaşmış olacak.

iyi günler

Hakan KINACI
28-01-2008, 16:07
Sn.tubaengin,
Hemen alabilirim. :)
İş yerimde full'üm canlansın diye toprağının hemen altına koyduğum domatesten bir fide büyüttüm. Bunları da iş yerimde yetiştirip daha sonra da evime götüreceğim.

Atomkkarınca
29-01-2008, 07:49
Sn. Tubaengin;
Problem var diyebilmek için önce tüm koşulların sağlanmış olması lazım.Güneş ışığı, ısı, nem
iki yapraktan sonra beyaz boy uzaması güneş ışığını aradığını gösterir ama birkaç yaprak oluşup ölmesi tuhaf susuz kalma, üşüme olabilir. toprak dediğiniz 1 avuç torf değiştirin.Madem bu kadar özen gösteriyorsunuz. 8-10 cm çapında bir saksıya torf koyun
içine 3 veya 4 tohum bırakın(eğer yapabilirseniz ıslak bir kağıt havlu içinde 24 saat tohumları nemlendirip öyle koyun) üzerine 1 cm daha torf ilave edin ve 1 çay bardağı su dökün.Kalorifere yakın bir şekilde zemine koyun yerinin direkt güneş ışığını görmesi şart ve ortam ısısının 20 derecenin üzerinde olması gerekir. Bu şartları oluşturamıyorsanız kendinizi hiç üzmeyin ve nisan ayını bekleyin emin olun kaybınız büyük olmaz yine aynı tarihe yakın yani temmuz sonlarında domates yersiniz.selamlar.

Hakan KINACI
29-01-2008, 08:25
Sn.Tuba Hanım, yaramazmı cevap yazdım... :)
Sn.Atomkarınca,
Benim şimdiki fidem hiç sizin yazdıklarınıza uyumlu bir şekilde olmadı. :) sanırım benim fidem biraz tezat bir fide oldu. :)
Sebebine gelince; yukarıda da bellirttiğim gibi Fulüm ölmesin diye, bir diliim bol sulu taze domatesi saksımın toprağında ezdim kabukları kalmıştı onuda üzerine kapattım, açıkta duruyordu sonra arkadaşların uyarılarına istinaden üzerini toprakla kapattım ki sinek oluşmasın.
Daha sonra (bu arada gündüz güneş görüyor,akşam soğuk oluyor sadece akşam saat 21,30 civarına kadar iç sıcaklık 20 derece ama bulunduğum yer binanın en üst katı 10 kat ve Ankaranın ayazını siz düşünün cam önünde duruyor saksı) normal sulama zamanlarında su verdiğim halde bir gün baktım ki bir fide oluşmuş ve hızla boy veriyor. :) şimdi başka bir saksıda ve bayağı gelişti. :)
Domatesi tohumdan yetiştirmek için bildiğim kadarı ile olgun domates dalında kuruyor, sonra güneşte kurutuluyor ve çekirdekleri ayrı bir yere muhafaza ediliyor ve zamanı geldiğinde de toprakla buluşturuluyor.
Ancak, benim domatesi tezat bir şekilde taze iken, çekirdekleri suluyken fide oluştu...

Atomkkarınca
29-01-2008, 09:19
Sn. Hakan Kınacı sisteminiz güzel zaten kırlarda da domates böyle oluşuyor ama takdir edersinizki tarlaya her bir tohum için bir domates koymak çok masraflı ...alışılmış olay bahçenizde ilk çıkan domates koparılmaz ve tohuma bırakılır ..sonrasını zaten biliyorsunuz..saksınız derin değilse ve toprağına özel besin eriği vermezseniz pek verim alamazsınız..topraksız tarım forumuna bir bakın..selamlar

Tuba
29-01-2008, 09:57
Nebatat alemi... Kendi kendine topraktan bittiğini zannettiğim tohumlara elim değsin isteyince, apartman çocuğu olmanın verdiği heyecanla, panik haline girebiliyorum. Sakin sakin bundan sonra. Teşekkürler Sn.Atomkarınca. Tavsiyelerinizi uygulamalarımda kullanmaya çalışırım inşallah.
İyi günler:) Tuba

Atomkkarınca
30-01-2008, 15:01
Sn.Hakan Kınacı;
Ful + domates ilişkisini kurarken unuttum. eskiden ful çiçek açtığında mis gibi kokan beyaz
top çiçeği mümkün mertebe uzun saplı kesilip domatese saplanırmış.. ve koklarken burun değdirilmezmiş.. çünkü hemen küser kahverengileşirmiş..selamlar

reeeal1
04-02-2008, 20:35
***. arkadaşlar ben çeri domatesi ekecem birbuçuk dönüm hangisi çok verimli ve ufaklı olur renk güzel olur hangi cinsini ekiyim bana bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.saygılar

izzeterisen
09-02-2008, 20:21
Selamlar
Ben de 3-4 yıldan beri bahçede cherry domates yetiştiriyiroum
Benim yetiştirdiğim balkon tipi
Her yıl tohumunu alıp fide yetiştirir bahçeye dikerim
Daha önceleri Tuncelide kalorifer peteğinin üzerinde yetiştiriri kışın yerdik
sorularınız var ise yetiştirme dönemi boyunca yardımcı olabilirim
iyi günler

dtekin
20-02-2008, 01:29
Merhabalar,
Bir süre önce elimdeki cherry domates tohumlarını dayanamayıp ektim:) ekmek için biraz daha beklemem iyi olurmuydu bilmiyorum ama evin sıcak ortamında etkileneceğini sanmıyorum.2 gün olmasına ragmen toprak üzerinde beyaz beyaz görüntü oluşturmaya başladılar.büyümelerini heyecanla bekliyorum.önümüzdeki günlerde fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum :)

Penelophe
20-02-2008, 01:58
Isı iyiyse bence çok da erken değil..

denizakvaryumu
24-02-2008, 22:31
http://img258.imageshack.us/img258/5255/1tjk8.jpg (http://imageshack.us)

http://img85.imageshack.us/img85/2972/1t1pf7.jpg (http://imageshack.us)

Bahçem yok, balkonda - saksıda bol verimli hangi domatesi yetiştirebilirim diyenler...

Tumbling tom red ve tumbling tom yellow domateslerini göz ardı etmesinler.

Bu domatesler F1 değildir yani seneye tohumlarından yine aynı ürünü alırsınız ,ancak bu domateslere benzer tumbler tom F1 dir, lütfen sipariş verirken karıştırmayın aksi halde --tumbler tom -- tohumlarından seneye nasıl bir ürün alacağınız şansa kalır :)

envor
04-03-2008, 13:03
Sevgili Denizakvaryumu bence bu resimler photoshop domatesin bu şekilde ermiş meyvesi ve sadece çiçeği olmaz(ermiş,ham,çiçek orantısı yok),neden bunu yazıyorum arkadaşlar tohum alıp ekerse bu manzarayı göremeyecekler sonra üzülecekler gibi hissettim ondan yazdım.

denizakvaryumu
04-03-2008, 13:09
http://www.buckingham-nurseries.co.uk/acatalog/images/plants/900045_l.jpg

http://e-shop.studiogarden.cz/images/rostliny/rajce-previsle-lycopersicum-tumbling-tom-red.jpg

Bu sene Sn.mahon67 sayesinde tumbling tom red i deneme fırsatımız olacak.Ben de merak ediyorum, sonuçları.

Sn.mahon67 siz de gelişmeleri buraya yazın lütfen.

envor
04-03-2008, 14:08
Bizim seradada var cherry domates,kendimiz için diktik,bayağıda güzel oldu.Size resimlerini akşama ekler gösteririm.

denizakvaryumu
26-03-2008, 15:01
Bir saksıda 2000 adet domates yetiştirmek isteyenler için

http://www.suttons.co.uk/pd_MH1043_Tomato_Hundreds_and_Thousands_(Micro)_Pl ants.htm#

Tomato Hundreds & Thousands ın F1 olmaması güzel.

Tuba
26-03-2008, 16:06
İştahım kabardı. Seneyede bundan mı alsam ki? Önce elimdekilerle bir uğraşayım en iyisi.

Sn.Hakan KINACI,
Cherryleriniz ne alemde? Ben tekrar tohum ekmiştim. Bu sefer 6şar tane ektim biri olmazsa diğeri olur diye. neredeyse hepsi tuttu diyebilirim. Şu an yaklaşık 20 tane fideciğim var. Galiba ilerleyen zamanlarda dağıtmak durumunda kalıcam... Sorunu biraz geç çözdüm ben. Bir kısım tohumlar 1 haftada çimlendiler ama bazılara neredeyse 1 ayda çimlendiler. Yani sakin sakin beklemek **** benim gibi tohumu atıp ümidi kesmek gerekmiş. Ben saldım onlar coştu...

Hakan KINACI
27-03-2008, 10:36
Tuba hanım,
Ben henüz dikim yapmadım, iş yerimdeki domateslerim coştu yaklaşık 20 kök fidem var. 3 tane de biber dikmiştim ama sanırım bir kök büyüyecek diğerleri tam çimlenirken kurudular sebepsiz yere.
Ayrıca iş yerimdeki domateslerin iki tanesi çiçek bile verdi bakalım sonu ne olacak.

Tuba
01-04-2008, 13:26
:) çiçek görmek güzel. Benimde domates fideleri çiçekli ama bu hafta gece don olacak zannediyorum, gündüz 2 dereceye kadar düşecekmiş, tüm saksıları eve aldım. Benim bisürü cherry fidem oldu da, sorayım sizde durum nedir dedim. Zannediyorum üstüne varmayınca daha iyi gelişiyorlar.

fgumus72
12-04-2008, 08:32
Arkadaşlar 1 ay önce çimlenen minik domates fidelerim büyümüyor sanki, iki üç gerçek yaprak açtı ve öyle kaldılar ama üç hafta önce ektiğim badem salatalıklar gayet güzel görünüyorlar bir sorunmu var yoksa benmi evhamlanıyorum.:( Yardım. Teşekkürler.

lizard
12-04-2008, 22:07
Gecen gün bizim evin yakınlarında bir teyze satıyordu değişik fideler. Tam da aynı gün evde cherry domates yetiştirelim diye konuşurken bir baktım ki hazırda cherry domates fidesi de satıyorlar. Aldım eve getirdim. Saksısı ufaktı ve altında delikleri de yoktu. Ben de bu yüzden aldığım gün saksıyı değiştirip daha büyükçe bir saksıya taşıdım fideyi. Yalnız saksıya bahçe toprağı veya torf yerine geçenlerde aldığım coco peat koydum.
Bilmeyenler olabilir diye coco peat içeriğini de yazmak istiyorum;
1 m3 coco peat içinde 320Lt torf, 100 Lt Klinoptilolit, (zeolit 1kg. 3x15(NPK), 0.6kg. CaNO3, 0.4kg. MgSO4 katkı maddeleri eklenmiştir. Ana maddesi hindistan cevizi lifleri.
Ph: 5,5-6,5 EC: 250-500
Toplam organik madde: %94-98
Karbon geçirgenliği: 60-130
Organik karbon: %45-50
Lignin: %65-70
Selüloz: %20-30
Karbon nitrojen oranı: 80/1
Su tutma kapasitesi: %8-9
Hava gözenekliliği: %10-12
Toplam gözenek alanı: %94-96

Ayrıca aynı toprağa Çan çiçeği ve oturak domates tohumları da ektim. Çıkmaya başlayınca onlarla ilgili de bilgi veririm.

Yeni aldığım cherry domates fidesi hakkında bir tanıdık çok kartlamış yorumunu yaptı. Beni de az biraz düşündürdü. Buradan fotoğraflarını paylaşmak ve fide hakkında genel bir yorum almak istedim. Aslında gayet sağlıklı görünüyor. Dallarını kıvırınca kırılmıyor, gövdesi morumsu. Getirdiğimde üstündeki birkaç tane kurumuş veya kurur gibi olmuş yapraklarını aldım.

2 gün önce saksıyı değiştirdiğimde suladım. Simdi sadece bekliyorum.
Fidenin boyu işaret parmağı uzunluğunda.
En son fotoğrafta görüleceği üzere 2 yaprakta bazı lekelenmeler gördüm. Umarım çok sorun değildir. İlk fırsatta Kemeraltına uğrayıp koruyucu ilaç almayı planlıyorum.

Bir sorunum da bazı dalların altına bakmak isterken çıtırt diye kırılmaları. Bunun sebebi ne olabilir? Acaba sulamadan dolayı bir sorun mu? Fide pencere önünde güneş gören bir yerde duruyor.

NOT: Fotoğrafları daha önceden yanlışlıkla domates başlığı altındaki mesajıma eklediğim için burada tekrardan yükleyemedim. Yarın yeni fotoğraflar çekip ekleyeceğim.

Tuba
14-04-2008, 11:36
Sn.fgumus72,
Bir sorun varmı bilmiyorum ama kendimden örnek vereyim: her çeşitten 3-4 adet toplam 8 çeşit cherry tohumu ektim. Hepsini aynı torfa, aynı karton kaplara ekip yanyana yoğurt kaplarına koydum ve hepsine plastik çubuklarla adlarını yazdım. Tamamen aynı ortamda ektiğim tohumların aynı cins olanları 2 şer günde çimlendiler. Ama cinsler arasında neredeyse 20 gün fark oldu. 10.günde çimlenen tohumun fidesi 20. gün çimlenen tohumun fidesinden daha çabuk gelişti. İlk çimlenen tohum ile son çimlenen şu an aynı boyda.Arada çimlenen bir tür boğum araları sık 5 yapraklı iken diğer bir tür boğum araları geniş 3 yapraklı. Yani bana kalırsa evhamlanmayın. Türündendir:) (İyi deneyde yaparmışım :D )

fgumus72
14-04-2008, 12:29
Teşekkürler. Bekleyelim bakalım.

lizard
15-04-2008, 12:55
Domates fidemden ilk domatesim çıkmaya başladı bu güzel haber fakat bugün farkettim ki üstündeki çiçekler çıktıkları yerden düşmeye başlamışlar bu da kötü haber...

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34856&stc=1&d=1208255421

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=34860&stc=1&d=1208255421

Selahattin Yılmaz
15-04-2008, 14:31
Bitkiniz hastalanmış mantari bir hastalık (Mildiyo) var. O nedenle toprağı ile birlikte atıp yeniden yetiştirmenizi tavsiye ederim.

lizard
15-04-2008, 14:48
Tüh ya o kadar da sevinmiştik hem fidesini aldık diye hem de domates çıkıyor diye :(
Peki ben bunu atmak yerine evin yakınlarında yeşillik bir alanda doğanın kucağına terketsem kötü mü yapmış olurum?

Harun Parlak
15-04-2008, 14:56
Evet hastalığı çevreye yaymak için vesile olmuş olursunuz.

lizard
15-04-2008, 15:14
Ben de öyle olacağını tahmin etmiştim ama bir ümit yine de sormak istedim :)
Bundan sonra sokakta her gördüğüm yerden fide alınmayacağını da acı bir tecrübe ile öğrenmiş oldum... Aldığımda fidenin bulunduğu saksının dibindeki delikler kapalı idi. Sanırım bu yüzden gelişmiş bir hastalık olabilir. Sadece tahminim bu yönde.

Demek bizim cherry fidesine çöp yolları göründü.

denizakvaryumu
15-04-2008, 15:29
Mildiyö için ilaçlar var , tanıdık bir seradan bir fısfıslık alabilirsiniz.

dtekin
15-04-2008, 23:35
Herkese Merhabalar, evde çok öncelerden bauhausdan almış olduğum cherry domates tohumlarının hepsi tutmazsa diye hepsini 17 şubatta ekmiş olup şuanda mutfak camını kaplamakla beraber deniz manzaramız da yok olmuş durumda :D direkt güneş alıolar yeri çok güzel. bunu demek istemiyorum biliyorum ki büyük yoğurt kapları saksı değil ama o an boşta olan elimin altında onlar vardı ve onlara diktim şimdi ise gittikçe boy atıolar. evin yanında ki bahçeye ekecektim fakat yerin sahibi başta tamam diyip sonra naz yapınca kaplarında yaşamaya devam ediyolar.ne yapacağım bilmiyorum hiç deneyimim yok domates yetiştiriciliği konusunda ve korkuyorum bişey olacak diye :( daha büyük bir saksı alıp ekmelimiyim ? ayrıca bişey daha bir büyük yoğurt kabında 3 fide var ve 10 kap var yani 30 fidem var. 40çek 30 u tutmuş :rolleyes: bana yardımcı olurmusunuz ? ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. su vermeyi kesmem gerek sanırım ama o zaman şuanki zaman mı onuda kestiremiyorum. su vermedim bi gün süzüldüler bi garip oldular korkuyorum :(

izzeterisen
16-04-2008, 10:13
iyi günler,
Öncelikle bir saksıda 1 bitki bırakmanız gerekir. çünkü saksılarınızın hacmi küçük. Bunu yaptıktan sonra tek kalan bitkiden filizler çıkacaktır. Bu filizleri sürekli birkaç santim olunca kırın, domatesiniz tek gövde büyüsün.
İlk meyveler nohut gibi oluncaya kadar toprağını fazla ıslak tutmayın, meyve tutumu ile birlikte sürekli sulayın ve gübreleyin. yalnız şunu unutmayın sulamak sürekli çamur halde tutmak anlamına gelmez.
Güneş aldıklarını söylüyorsunuz ama yeterince güneş almamışlar, sıklığının da bunda etkisi vardır ama ince uzun gidiyorlar, sürekli güneş alacakları bir yeriniz varsa orada yetiştirseniz daha güzel olur.
Artık bahar geldi domates dışarıda yetişmesi gerekir. Ayrıca iç mekanda durdukları için meyve bağlamama sorunu ortaya çıkabilir.
şimdilik bu kadar kolay gelsin

Selahattin Yılmaz
16-04-2008, 10:33
Arkadaşlar ülkemiz toprakları bu tür hastalıklarla bulaşık durumdadır. Sağlıklı ortamlarda yetişmemiş, yaprakları lekeli, deforme olmuş, şekilsiz fideleri satın almayın. Eğer kendi yetiştirdiğiniz fidelerinizde yapraklar lekeli ise veya benzer zararlar var ise onları imha etmelisiniz aksi taktirde o hastalık bitki üzerinde çoğalır ve bahçenizde tüm bitkiyi kaplayarak toprağınızda oldukça bulaşık hale getirir.

Üzgünüm ki köy kökenli sebze fdielerinin çoğu ya da fide yetiştiriciliğinin ciddiyetten uzak yetiştirildiği ortamlarda hastalık riski çok fazla olmaktadır. Artık hastalıklı olduktan sonra ilaçlayın durun bir şey farkletmeyecektir sadece maliyet işte...

Rapator
16-04-2008, 10:58
Yaklaşık 10 gün kadar önce ektiğim 5 domates ve 5 biber tohumundan şimdiye kadar 6 tanesi çimlendi...Domatesler çok çabuk çıkmasına rağmen biber daha 2 gün önce çıktı...Fotoğrafları ekliyorum...Birde acaba bunların boyu nekadar olunca geniş saksıya almak gerek?...

http://img171.imageshack.us/img171/3098/1003802mediummp3.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/7157/1003803mediumwq7.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/6613/1003805mediumiz5.jpg

Harun Parlak
16-04-2008, 19:20
Herkese Merhabalar, evde çok öncelerden bauhausdan almış olduğum cherry domates tohumlarının hepsi tutmazsa diye hepsini 17 şubatta ekmiş olup şuanda mutfak camını kaplamakla beraber deniz manzaramız da yok olmuş durumda :D direkt güneş alıolar yeri çok güzel. bunu demek istemiyorum biliyorum ki büyük yoğurt kapları saksı değil ama o an boşta olan elimin altında onlar vardı ve onlara diktim şimdi ise gittikçe boy atıolar. evin yanında ki bahçeye ekecektim fakat yerin sahibi başta tamam diyip sonra naz yapınca kaplarında yaşamaya devam ediyolar.ne yapacağım bilmiyorum hiç deneyimim yok domates yetiştiriciliği konusunda ve korkuyorum bişey olacak diye :( daha büyük bir saksı alıp ekmelimiyim ? ayrıca bişey daha bir büyük yoğurt kabında 3 fide var ve 10 kap var yani 30 fidem var. 40çek 30 u tutmuş :rolleyes: bana yardımcı olurmusunuz ? ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum. su vermeyi kesmem gerek sanırım ama o zaman şuanki zaman mı onuda kestiremiyorum. su vermedim bi gün süzüldüler bi garip oldular korkuyorum :(

Sayın dtekin domatesleriniz çok güzel çimlenmiş erken ekdiğiniz için içeride yetiştirdiniz sanırım bu yüzden boyları çok uzun olmasına rağmen kök ve gövde cılız kalmış şu an bile dışarı çıkarsanız kendini çabuk toparlamayacak size tavsiyem en altda ilk yapraığın hemen üstünden kesin ki kök ve gövde gelişsin.
Keatiğiniz yerden iki adet sürgün verecekdir her iki sürgünü de ana dal olarak büyütün sonraki çıkan bütün filizleri kırıp atın ki bu aşamadan sonra güç filizlere değil meyvelere harcansın.

Tuba
24-04-2008, 13:02
Merhaba,
Domates fidelerinin geniş saksıda yetiştirilmesi gerektiğini biliyorum. Yoksa iyi gelişemiyorlar. Bu gelişememelerinin bir nedeni yetersiz beslenmeleri diğer nedeni de köklerin birbirini boğması. Biraz şımarıklık olacak ama ben uzun saksıda cherry domates yetiştirmek istiyorum ve toprak ve saksı görünmesin her yeri bitki olsun istiyorum. Yani birden fazla fideyi belki 15 cm arayla yan yana diksem düzgün gelişmeleri için ne yapmam gerekir. Kökler her durumda birbirini boğacak ancak gübrelemeyle normal gelişmelerini sağlayabilir miyiz?
Teşekkürler

lizard
24-04-2008, 16:34
Merhaba;
Yine ben :p Onceki domates fidesini içim burkularak malesef attım mildiyö yüzünden. Tekrardan kipadan bir cherry domates fidesi aldım. Gayet sağlıklı görünüyor. Neredeyse hiç su vermiyorum üzerinde domatesler olduğu için. Yalnız bunda da diğeri gibi yeni çıkan çiçeklerin hemen dibinden döküldüğünü gördüm. Ayrıca en alttaki yapraklarda da sararna ve dalda bir delik dikkatimi çekti. Acaba bu da mı hasta? Bugün humik asit vermeyi düşünüyorum fideme.

Bir de fotoğraflarda işaretledim domateslerden bir tanesi (en büyüğü) sanki pütür pütür görünüyor kabuğu. Sulamayla ilintili birşey olabileceğini düşünmekteyim.

Birkac gün eve uğramadığım için kendisi bol miktarda İzmir'in yakıcı Güneş ışığına maruz kaldı. Bugün de baktığımda yaprakları aşağıya doğru sarkmış ve yumuşamıştı. Ben de içeriye serince bir yere aldım.

Penelophe
24-04-2008, 16:38
Neredeyse hiç su vermiyorum üzerinde domatesler olduğu için.

:eek: Neden su vermiyorsunuz? Asıl suya ihtiyacı olan dönemde şu anda. Domateslere az su verilmesi gereken zaman, çiçeklenmeye kadar olan zamandır, oda gövde kendini uzamaya değil kalınlaşmaya versn diye. Kısacası, domatesiniz susuzluktan ölmek üzere.. Çiçeklerini bu yüzden döküyor, sanırım meyvedeki sorunlar da bu yüzden..

lizard
24-04-2008, 16:55
Sanırım yanlış yazmışım durumu :) Hiç su vermiyorum değil hiç su veremiyorum yazmam gerekliydi :)
Fideyi alalı 3-5 gün oldu ve eve uğramaya fırsatım olmadığı için sulama sorunu yaşadık. Birazdan serinlikte sulamalı o zaman. Ayrıca mantar hastalıklarına koruma olması için cuprasoil isimli ilaçtan aldım. İçeriği %50 metalik bakıra eşdeğer Bakır Oksiklorür
Dicopper chloride trihydroxide

Sanırım bunu yapraklara ve toprağa püskürterek koruyucu uygulama için kullanabilirim.

Harun Parlak
24-04-2008, 17:36
Bu tür ilaçları genelde fide döneminde vermekde fayda var meyve tutmaya başladıkdan sonra vermk çok sağlıklı değil insan sağlığı açısından.
Çok az mikarda yapraklarına püskürtün birde rutebetli yarde bırakmayın sulama yaparken yapraklara ve sapına su değdirmemeye özen gösterin.
Yapraklara bakılacak olursa çok net olmamakla beraber suya ihtiyac duyduğu kadar azota da ihtiyacı var.biraz fosfor ağırlıklı gübre verirseniz azot ihtiyacını almış olur. peşinde potasyum ağırlıklı vermeniz gerekebilir saksınız çok ufak ve toprağınız da iyi değilgibi.

lizard
24-04-2008, 18:37
Kipadan aldığımda gelen saksı var halen. Değiştireceğim ilk fırsatta. Toprak bana da dandik göründü. Artık saksı değişimi yaparken de toprağı mümkün mertebe coco peat ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Humik asit hic vermeden sıvı besinlerden mi versem acaba yoksa tek başına humik asit yeterli olur mu?

Harun Parlak
24-04-2008, 20:34
Tarım ilaçları ve gübreleri satan yerlerden 15x15 **** suda çzünür veya sıvı halde destekleyici gübrelerden alın.

Tuba
25-04-2008, 10:43
Merhaba,
Domates fidelerinin geniş saksıda yetiştirilmesi gerektiğini biliyorum. Yoksa iyi gelişemiyorlar. Bu gelişememelerinin bir nedeni yetersiz beslenmeleri diğer nedeni de köklerin birbirini boğması. Biraz şımarıklık olacak ama ben uzun saksıda cherry domates yetiştirmek istiyorum ve toprak ve saksı görünmesin her yeri bitki olsun istiyorum. Yani birden fazla fideyi belki 15 cm arayla yan yana diksem düzgün gelişmeleri için ne yapmam gerekir. Kökler her durumda birbirini boğacak ancak gübrelemeyle normal gelişmelerini sağlayabilir miyiz?
Teşekkürler

Sorum kaynamış sanki.Kendimi güncelledim :D

Selahattin Yılmaz
25-04-2008, 10:48
Üzgünüm bu çok zor tuba hanım. Yetiştirirsiniz ancak ince gövdeli meyve olursa bile küçücük yeşil bitkiler elde edersiniz. Ancak söylediğiniz koşulda bodur cheryler yetişebilir.

Tuba
25-04-2008, 11:08
Beslenme sorununu çözebilirsem diye umutlanmıştım. Neyse bakalım bodur olmasını umduğum cherry fidelerimi biraz daha takip edeyim, onları dizerim uzun saksıya.

Başka bir soru o zaman, bodur cherry'nin fidesi de bodur mu olur? Çeşitli türlerin tohumlarını ekmiştim aynı şartlarda birçoğu normal boylanırken bir tür bücürük kaldı. Bodur olduğu içinmidir? Aldığım sitedeki resim de aşağıda. Bodur mu?

lizard
07-05-2008, 13:27
25 Nisanda almış olduğum cherry domates fidemin üstünde aldığım zaman da domatescikler vardı. Kendileri az az büyülmelerine rağmen inatla kızarmadılar. Bazılarının altlarından renklerinin açılmaya başladığını gördüm. En üstteki ve en alttaki iri olan domateslerin altlarından renkleri sarıya kaçmaya başlamış. Daha çok beklemek gerekir mi bunların kızarmaları için?

Sulamayı sabah saatlerinde gün aşırı pulverize sulama şeklinde yapıyorum. 250-500 ml arası su veriyorum. 2 hafta önce humik asit uyguladım. Bu hafta da fosfor ve azot ağırlıklı sıvı gübre vermeyi düşünüyorum.

Öğlene kadar gölgede ögleden sonra da Güneş ışığı alacak şekilde yerleştirdim saksıları.

En alttaki fotoğrafta ise geçen haftalarda aldığım cherry domates fidesi var. Sanki biraz cılız gibi görünüyor. Yavaş yavaş yeni dallar ve çiçek dalları çıkarmaya başladı kendisi.
Karşılaştırma olması açısından buraya fideyi ilk aldığım halini de eklemek istiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=35474&stc=1&d=1209047641

envor
07-05-2008, 20:12
Bu nasıl bir domates?

lizard
07-05-2008, 20:35
Bildiğimiz cherry domates. Hani ufacık oluyor ya onlardan, halk arasında sosyete domatesi veya mini domates diye de biliniyor. Tam olarak cinsini bilmiyorum :) Bana söylenen bunların yukarı doğru uzayan bir cins olduğu. :)

envor
07-05-2008, 22:42
Daha çok beklemek gerekir mi bunların kızarmaları için?

Evet çok beklemeniz gerekiyor,Asıl kötüsü üzerindekiler kızardıktan sonra bir daha domates vermiyebilirler...:(

lizard
08-05-2008, 09:36
Evet çok beklemeniz gerekiyor,Asıl kötüsü üzerindekiler kızardıktan sonra bir daha domates vermiyebilirler...

Neden ki? Biraz daha açıklayıcı olursanız gerçekten çok sevinirim. Üstünde domatesler olan fidemden yeni çiçekler ve domatesler çıkmakta. Herhangi bir hastalıktan veya yanlış bakımdan mı?

maresalx
09-05-2008, 12:46
selamlar ben araniza yeni katildim. ben de balkonuma birkac cherry domates ektim. oncelikle domatesleri yumurta kabina tohum olarak serpip fisfisla 4-5 cm kadar buyuttum. ardindan buyuk bir corba kasigi yardimiyla 40 cm uzunlugunda bir baska saksiya yerlestirdim en son 1 karis kadar buyudugunde en buyuk saksiya naklettim. butun bu islemler sonunda 10-12 kadar fidem oldu malesef. su an ayakta kalan 4 cherry domatesim var. simdilk iyi gidiyor umarim cicek acar. birkac fotograf eklemek isterim

lizard
10-05-2008, 13:57
İlk halleri biraz cılız gibi görünse de şu anki halleri gayet güzel görünüyorlar. Yalnız bulundukları saksıda yer sorunu yaşayacaklar gibi görünüyor bence.

Tuba
21-05-2008, 12:23
Merhaba,
Bu arkadaşlar da benim cherrylerim.

İlk resimdekiler bodur cherry.O kadar yavaş büyüyorlar ki neredeyse 1 aydır bu boydalar diyebilirim. Öbürleri delikanlı oldular bu hala taytay :D Adı "Patio F Hybrid". Hibrit olduğu için tohum alamayacağım.

İkinci resim "green grape" adında 2 cherry bir saksıda. Acilen ayrılmaları gerek.

Üçüncü resimdekiler "sweet baby girl". Bu da hybrit. 1 saksıda 3 taneler. Acilen ayrılmaları gerek :(

Dördüncü resimdekiler "million" adında. Yine hibrit. 1 saksıda 3 taneler ama bu saksı kocaman. İçim rahar yeter onlara.

Son resimdekilerin de her birinin adını yazamayacağım ama her biri bir çeşit. Büyük saksılara ihtiyacım var..

lizard
21-05-2008, 12:26
Benim cherry fidelerimdeki meyveler halen daha yeşil halde durmaktalar. 1 ay oldu herhangi bir kızarma yok malesef. Acaba ben mi acele ediyorum? Bazı domateslerin renklerinde sarıya doğru biraz açılma gördüm gerçi ama ne kadar sürer bunların kızarması?

Tuba
21-05-2008, 12:40
Cheery değil de normal domateslerim benim de aynı durumda. Cherry'ler çiçekli daha meyve vermediler.

Gülşen
24-05-2008, 17:26
Geçen hafta Cumhuriyet Gazetesinin Bilim Teknoloji ekinde, domateslerle ilgili bir yazı vardı. Bir domatessever olarak bana ilginç geldi. Sizlerle paylaşmak istedim.Haberi kestim taradım ama buraya ekleyemedim:( Özet olarak, kiraz domatesler 100/12 oranında tuzlu suyla veya deniz suyu ile sulanırsa,hem daha lezzetli olduğu hem de kanser ve kalp/dolaşım hastalıklarından koruduğu gözlenmiş.İçinde antioksidanlar daha da yoğunlaşıyormuş. Domatese tek yan etkisi, boyunun küçülmesi.