View Full Version : Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates
Ben suya koymuştum, birini çıkardım toprak saksıya diktim. İki çeri de dört aydır suda hala adam olamadılar; çeri türü suya uygun değil herhalde.
Sevgili nariçi. Sanırım sizin çeriler iklim şartlarından etkilendi. Zira bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8923&page=2)linkte de göreceğiniz gibi, uygun şartlar olursa kırık bir çeri bile suda (topraksız tarımda) yetişebiliyor. Bu çeriler son derece sağlıklı gelişti ve bir sürü de domates verdi.
Sayın Malbman, sizin sistemdekiler çeriy domates değillerdi herhalde. Şimdi baktım hem fideler büyük boylu, hemde tabaktaki domatesler çeriye benzemiyor.
Size gönderdiğim linkte komşunun söküp attığı bir çeri fidesi var. Diğerleri, haklısınız, çeri değil ama verdiğim linkteki 46 nolu mesajı ve resimleri dikkatle incelerseniz, sözünü ettiğim fidenin çeri fidesi olduğunu göreceksiniz.
Ayrıca, çeri domatesin yalnızca meyvesi diğer cinslere nazaran küçüktür. Bitkisi (bildiğim kadarıyla) 3 metreye kadar uzayabilir.
Sayın Malbman, sizin sistemdekiler çeriy domates değillerdi herhalde. Şimdi baktım hem fideler büyük boylu, hemde tabaktaki domatesler çeriye benzemiyor.
Sayın nariçi; Domates bitkisi, sırık ve oturak domates diye iki varyeteye ayrılıyorlar. Cherry domatesinde sırık ve oturak çeşitleri var. Benim size linkini verdiğim resimdeki cherry fideleride sırık çeşiti, tahminen 3-4 metre olunca tepesini kıracağım. Fakat daha önceki yıllarda serada ticari amaçlı yetiştirdiğim cherry fidelerinin boyu 10 metreyi geçmişti.
Çeri domateslerim. Şimdilik 2 tane :) derin kaptaki epey mesafe katetti.
70943
70944
kolay gelsin öncelikle belki sizin için çok basit olarak göreceğiniz bir soru sormak istiyorum:)
dün bir hevesle anadolu domates cherry tohumumu saksımı ve torfumuda aldım.ama satıcı benle hiç ilğilenmedi ama ben hevesimi kırmadan bunu başarıcam dedim:)nasıl olsa siz vardınız size sorarım dedim:)ben hiç bişey bilmiyorum ne yapıcağım.en önemlisi kutunun arkasında anlattığı gibi serpip naylon ile kapatacağım.şimdi burda kaldım işte:)soru 1 balkondamı tutmalıyım ve naylonu çimlenme başladığında açmam mı gerekiyor ve çimlenme esnasında sulamalımıyım...biliyorum çok basit ama ben bunu başaracağım:)
İşte hala böyleler, ama kabahat ısı ve sera olmaması herhalde.
71121
71122
Bunların (iki büyük) tohumları F1 idi.
Bunlar benim sn.İzzeterisen'den gelen çerilerim sizce gelişimleri nasıl acaba:)
70900
Gelişir gelişmesine ama, kökler çok fazla gelişmeden şaşırtma yaparak fideleri birbirinden ayırman gerekirdi... Şimdi ayıracak olsan, kökler zedelenecek, bu da büyümeyi ve verimi azaltacak. Tohumlar daha çift çenekli iken onlrı seyreltip başka saksılara aktarman gerekirdi. orada 3-5 dal büyüyünce de asıl ekim yapacağın saksıya kökleri topraktan ayrılmadan aktarman gerekirdi.. İnşallah küsmzler de verimli olurlar.. Her şey tecrübedir..
sercan1969
08-04-2009, 07:29
Bu kadar çok bitki bir arada gelişemez.Domates şaşırtmayı seven bir bitki, gerçi arkadaşımın dediği gibi biraz gecikmiş ama zararın neresinden dönseniz kardır.Bu arada şunuda belirtmeden geçmiyeyim; bitkileriniz az güneş gören bir yerde galiba onların daha fazla güneş almalarını sağlayın...
Güneş+Su+Besin+Uygun toprak ve temiz hava= Sağlıklı ve verimli bir bitki:D
günebakan
08-04-2009, 10:51
Teşekkür ederim hepinize deneme yanılma ile öğrenicem artık ayrıca güneş alabilecekleri en iyi yerdeler ama güneşi pek gördüğümüz yok:)
ugurtelefon
08-04-2009, 12:18
Bu başlık altında emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Çok güzel bilgiler verilmiş.Yapmamız gereken sadece dikkatlice okumak ve uygulamak.
Sercan1969 koltuk budamasını çok güzel açıklamışsınız.Teşekkürler.
Nasipse birkaç güne kadar G.Gidiyordan aldığım TinnyTim Cherry domates tohumlarım gelecek.Hava şartları ve terasta yerim çok müsait.Verilen bilgiler doyurucu nitelikte.İnşallah güzel sonuçlar alıcam.
Saksı olarak 26cm genişliğinde,26cm derinliğinde boya kutuları buldum.Oldukça hesaplı,tanesi 1 TL gibi aldım.Dışı beyaz renkte.Böylece aşırı güneştende toprak etkilenmeyecek.Av,balık avı ve Motocross etkinliklerim olduğu için civar köy ve köylüleri çok iyi tanıyorum.Koyun keçi gübresi için hafta sonu şööyle bir dolaşmam yeterli olacak.Doğal torf da bulmam çok mümkün.
Bakalım hayırlısı.İnşallah gelişmeleri sizlerle paylaşıcam.
Tekrar teşekkürler..
ugurtelefon
10-04-2009, 15:26
hadi bakalım hayırlısıyla benim minik domates tohumları bugün geldi.
güzel kaliteli bir kestane toprağına tohumları yerleştirip güneşe terasa bıraktım.
bakalım ne olacak,nasıl olacak!! :)
acı biber tohumlarında henüz gelişme yok,bugün itibariyle 5 gün oldu ekeli.
alaaddin23
11-04-2009, 16:20
Merhaba,
Benim bir ay önce alıp ektiğim kiraz domates tohumları yarım parmak kalınlığındalar ama öyle yavaş büyüyorlar ki. Ayrıca sarılaşmaya ve çil misali benekler oluşmaya başladı..Biber konusunda kendime güveniyorum ama ilk kez domates deniyeyim dedim nedense hiç beceremiyorum! sebebine gelince acaba sırf torf dolu saksıya ektiğim için olabilir mi? Bu saatten sonra ne yapılabilir? toprak da aslında çok sert torf gibi yumuşak değil üstü saman gibi ama..
bir resim de ekliyorum inşaallah faydası olur.
Önerilerinizi bekliyorum
Resim ekliyorum demişsiniz ama resim yok. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla kökler toprakta sıkışmış. Fidenizi olduğu gibi çıkarıp toprağınızı çakıl, kiremit kırığı, perlit vs gibi malzemeler karıştırarak daha havadar bir hale getirerek yeniden dikin.
alaaddin23
12-04-2009, 10:54
Eklenmedi kusura bakmayın -aynı resim varmış daha önceden -
Dediğini uygulayacağım ama uygun toprak bulana kadar fidemsi varlıkları suya koysam gürleşir mi? Birinde görmüştüm zira çok cılızlar henüz ilk yaprağı var sadece hepsinin.
Ayrıca Sivri biber tohumunu şimdiden eksem geç kalmış olur muyum?
Biber tohumnu şimdi ekin. meyve almanız biraz gecikebilir hepsi o kadar.
Fideleri suya koymayın. Zira suya adapte olan fide, toprağa girdiği zaman bir adaptasyon süreci de orada geçirecek. Hem bitkiye, hem de kendinize zaman kaybı olur bu. Doğrudan toprağa dikin.
ugurtelefon
13-04-2009, 11:09
acaba sırf torf dolu saksıya ektiğim için olabilir mi?
Torf denen madde sadece tohum için uygun bir ortam.İçerisinde yetişkin bir fideyi büyütüp geliştirebilecek yeterli besin maddeleri yok.
Eğer uygun bir boya eriştiyse fideleri başka yere alın,daha hızlı gelişip yapraklanacaklardır.Yanmış koyun-keçi gübresi bulabilme şansınız varsa,yeni yere şaşırtma yaparken altına birazcık koymanız fideleri kendine getirecektir.
Eğer çok küçük boydaysalar,çok kırılgan gibi görünüyorsa,bence bir kap içine koyacağınız yanmış gübreyi sulandırıp şurup yapın,su yerine bu şuruptan verin,1 haftada kendine geleceklerini göreceksiniz.
alaaddin23
13-04-2009, 18:47
Sayın Uğurtelefon Çok faydalı bilgiler gerçekten çok teşekkür ederim. En kısa zamanda deneyeceğim.
Nette torfu araştırırken içinde hiçbir besin maddesi yoktur yazıyordu ben de geçen sene tüm bitkilerimi yaprak bitleri yediği için ve bulaşma riskinden dolayı tüm toprakları yok etmiştim.. Böceklenmesin diye marketten herkes olduğu gibi ben de torf taşıdım ama aynen dediğiniz gibi çimlendikten sonra bir hal oluyor hatta çoğu çimlenmedi.
Yeni yerlerine diktiğimde torf toprak ve gübre karışımıbı deneyecğeim (sitede farklı öneriler de var) ve özellikle koyun gübresi şerbetini geçen sene komşu benim bitkiler için uygulamıştı (o zaman çatımız vardı:) ) ve inanılmaz bir dirilme göstermişlerdi
Allah gazamızı mübarek kılsın ne diyim:)
Mikrop domatlarımda hasat sevinci...;)
72453
72454
72455
Mikrop domatlarımda hasat sevinci...;)
72453
72454
72455
Çok çok güzeller Maşallah;)
Bunlar benim küçük cherry lerim. Önce ıslak bir pecete üzerinde çimlendirdim. Sonra toprağa attım. Ertesi gün 2 cm olmuşlar. Şimdilerde hallerinden memnun görünüyorlar ama hergün acaip su içiyorlar. Aksam geldiğimde bir bakıyorum toprak kurumuş. Direk güneş ışığı göremiyorlar. Çünkü evim kuzey cephe, domateslerim sağlıklı büyüyüp meyve verirmi? Hadi verdi diyelim meyveleri kızarır mı acaba? Tecrübeli arkadaşlar ne dersiniz?
canerkus
14-04-2009, 10:50
Sayın adincer , domatesleriniz resimden anladığım kadarıyla ve sizin söylediğiniz gibi güneşsiz kalmış. Bu yüzden ince ve uzunlar. Bu şekilde sağlıklı birer fide olmaları zor gibi gözüküyor. Daha az sulama ve daha çok güneş ışığı lazım gibime geliyor...
Bunlar benim küçük cherry lerim. Önce ıslak bir pecete üzerinde çimlendirdim. Sonra toprağa attım. Ertesi gün 2 cm olmuşlar. Şimdilerde hallerinden memnun görünüyorlar ama hergün acaip su içiyorlar. Aksam geldiğimde bir bakıyorum toprak kurumuş. Direk güneş ışığı göremiyorlar. Çünkü evim kuzey cephe, domateslerim sağlıklı büyüyüp meyve verirmi? Hadi verdi diyelim meyveleri kızarır mı acaba? Tecrübeli arkadaşlar ne dersiniz?
Bu haldeyken güneş görürlerse incinirler... yaprakları ve gövdeciği daha çok zayıf.. Ama daha fazla bekletmeden ekeceğin kadar fideyi şaşırtma yaparak daha büyük bir kaba aktar... Orada ışık alan bir yerde biraz büyüsünler, sonra bir kaç ana yaprak verdikten sonra, asıl ekeceğin yere aktar ve işte o zaman güneş gören bir yere koy... Çok fazla güneş görmese de, mesela benim balkonum gibi günün 1/3'ünde güneş görse bile gelişir ve kızarır... Hadi bakalım...
kadiray27
15-04-2009, 09:28
Sayın envor elleriniz dert dörmesin çok güzel olmuşlar.
Bizim red currantlarda bu mikropların akrabası gibi duruyor ama kaçıncı kuşaktan çıkartamadım :D
sayın savassavas ve canerkus, tavsiyeleriniz için teşekkürler. Ben onların sağlıklı olduğunu düşünmüştüm. Demekki durum acil. Yalnız benim bir konuda şüphem var. Ankaradayım. Balkonuma koysam sabahları güneş alacak az da olsa. Az olduğundan yanmayacak belki. Fakat aksamları soğuk olmaz mı? Bu fideler ölmez mi soğuktan ? Çok korkuyorum :(
Koyu yeşil
15-04-2009, 15:12
Sayın a dincer saksıya çok az toprak koymuşsunuz yani toprağınız sığ demek istiyorum. Ben de bir keresinde bu şekilde tohum ekmiştim. Saksı kenarları ister istemez ışığı kesiyor ve filizler ışığa doğru uzamaya çalışıyor. Biraz beklemenizi ve filizler gerçek yapraklarını çıkarttıklarında şaşırtmalarını yaparken aktaracağınız saksıların tamamını toprakla doldurmanızı öneririm. Şu anda şaşırtma yapmamalısınız, gerçek yaprakalrını verip yere paralel hale geldiğinde şaşırtma yapmalısınız.
Şaşırma yaptıktan sonra balkona alabilirsiniz sanırım.
Acarextt03
15-04-2009, 15:14
Ankaranın ayazını bir gece yesinlerde bak bakalım ne olacak o yeniçeriler.
Sakın deneme bile. Soğuk fena yapar dostum.
Koyu yeşil, haklısın ya hiç düşünmemiştim. Ben toprakları bilerek az koydum hani büyüdükçe toprak eklerim demiştim diplerine daha derin olur diye. Ama senin durum hakikaten önemli. Aklımda bulunduruyorum.
Acarextt03 aynen katılıyorum. Yalnız Salon, cok geniş ve ısıtması zor olduğu için ve de kışın kullanmadığım için kalorifer yakmıyorum. Ama su aralar sanki havalar iyi gibi. Salona alsam ne olur acep ? fikriniz var mı?
Acarextt03
15-04-2009, 16:22
****** olur. Ama unutmayın ki ne kadar güneş o kadar gelişme. Salonunuz herhalde 5 derecenin altında değildir ya.
Koyu yeşil
15-04-2009, 16:29
adinçer şaşıtma yapmanız için tahmini 2 hafta kadar daha süreye ihtiyaç olacaktır. Bu da mayıs başı gibi olacak. O tarihten sonra gece sıcaklıklarına göre balkonunuza alırsınız fideleri. İlk mesajımda da bunu düşünerek yazmıştım.
merhaba yeniden,
Acarextt03;
salon 20 derecedir su saatte ki saat 22 yi yarılamıs. gecede 5 in altına düşmez sanıyorum. Hemen salona alıyorum.
Evet koyu yeşil, cok haklısın dediğin zaman sıcaklık ii olur balkona almak için. sağolun tavsiyeler için.
az önce de tom yellow robin, tom red robin ve tumbling domatesleri ektim. iki gündür pecete üzerinde çimlenmişler bayağıda uzamış çimleri. ektim. Bu kadar domatesi balkona nasıl sığdırcam bilmiyorum:) yan yana size daqha önce gösterdiğim saksıya o kadar domates cok olur ya onun yarısı nasıl olur sizce?
İpin ucu çoktan kaçmış mikrop domateslerim:D Ne alınacak koltuk belli, nede ana gövde. Bu işi anca FBI çözer :p
bernacyhn
09-05-2009, 12:33
Sanırım ben miniklerim için geciktim benim tohumlarım yeni yeni çimleniyor. Üzüldüm şimdi ama ben yaa :( çok mu geç artık
enginnaz
09-05-2009, 15:54
sizin domatesler için çok geç değil ama güneşsiz kalmış gözüküyorlar boya gitmişler.bir an önce güneşle nasiplendirin domateslerinizi.yoksa boya gidip devrilirler.saygılar..
Sevgili Berna;
Geç kalmış sayılmazsın. İstanbul iklimi için ne yapalım ancak bu vakit uygun oluyor. Benim ikinci ektiğim çerilerde çimlenmiş. İlk ektiklerim tomurcuklanmaya başlamış. Artık domates verecek. Ben şaşırtmayı geniş plastik meyve kasalarına yaptım.
ugurtelefon
09-05-2009, 19:29
Sanırım ben miniklerim için geciktim benim tohumlarım yeni yeni çimleniyor. Üzüldüm şimdi ama ben yaa :( çok mu geç artık
Minik fideleri,gündüzleri, sabah ve akşam üzeri güzeş alabilecekleri yere koyup,akşamlarıda henüz serinse kuytu bir köşeye alırsanız iyi olur.
Zira bahar sıcakları kendini göstermeye başladı.Öğle saati bihayli sıcak olmaya başladı,****** izmirde.
Akşamlarıda rüzgar almasa yeterli gelir sanırım.
Bence geç kalmış sayılmazsınız.Bugün pazarda 10cmlik domates fideleri gördüm,satılık.Yani henüz toprakla buluşmamış fideler bile var pazarda.;)
maviyeşil
09-05-2009, 19:40
Uğur Bey domates gölgeyi sever diyebilir miyiz? Ben domateslerimi güneş ışığı alan ama kavrulmayacağı yerlere diktim. Daha çok gölgede diyebilirim.
bernacyhn
10-05-2009, 10:50
İnanın içimi rahatlattınız :) Açıklamalar için hepinize teşekkür ederim. Camın önüne aldım. Şimdilik odamda duruyorlar, odam sabah güneşini çok iyi alıyor. ondan sonra güneş arka tarafa geçiyor ve karşı binaya vuran güneş ışığı camdan yeniden odama yanıyor. Aslında şaşırtmayı daha büyük bir kapta deneyecektim ama daha büyüğünü bulamadım. Daha sonra nasıl bir saksıya dikmemi önerirsiniz?
ugurtelefon
11-05-2009, 09:06
Uğur Bey domates gölgeyi sever diyebilir miyiz? Ben domateslerimi güneş ışığı alan ama kavrulmayacağı yerlere diktim. Daha çok gölgede diyebilirim.
Güneş ve sıcak hava ****** gerekli,ama her ne hikmetse bizim buralarda ovada yetişen domates ile yayla domatesi arasında bariz tat farklılığı var.Yayladaki domatesler daha sulu,aroması daha güzel oluyor.
Dün köye gittim,6 dönüm erik bahçemiz var.Orada da tekrar bilgi teyit ettim,mesela biber sıcağı ve bol güneşi sever dediler.
Bende akşam terasoımda yeni düzenleme yaptım.Domatesleri öğle sıcağında korunaklı olacak yere,biberleri ise nispeten daha az korunaklı yere yerleştirdim.
Düzenleme gerekiyordu,çünkü 5 yeni sırık domates fidesini şaşırtma yapıp büyük ve daim kalacakları saksılara aldım.
Badem salatalık tohumlarda bazıları çimlenmiş;)
maviyeşil
11-05-2009, 11:38
Teşekkürler, demek ki doğru yapıyormuşum. Ben de öğle vakti, kavurucu sıcaktan korunacak şekilde yerleştirdim domateslerimi. Biberlerimi daha güneşli yerlere diktim.
Lonicera
11-05-2009, 17:14
Arkadaşlar, benim geçen yıllardan edindiğim tecrübem ise biraz daha farklı. Domates fidelerini çiçek tomurcukları görülene kadar direk güneş altında tutuyorum. Çiçeklenme başladığında ise yarı gölgeye alıyorum. Aynı durum biber fideleri için de geçerli. Fidelerin pişkinleşmesi için güneş almaları çok önemli. Bu durumda suyunu da fazla vermiyoruz ki bir an önce çiçeğe yönelsin. Yaprakları aşağıya doğru sarkmaya başladığında ve sabah serinliğinde suluyoruz, yani suyu sakınıyorum iyice. Fakat meyveye durduktan sonra kesinlikle direk güneş bozuyor. Tabi sözkonusu durum saksıda üretim için geçerli.
Ayrıca haftada bir kere yanmış keçi-koyun gübresi şerbetini suyla seyreltip vermek çok iyi geliyor. Tabi bunlar benim kendi tecrübelerim.
maviyeşil
11-05-2009, 20:16
Benimkiler çiçeklenmeye başladı. Ayrıntılı anlatınca aynı şekilde yetiştirdiğimizi söyleyebilirim.
Lonicera
11-05-2009, 20:51
Sn maviyeşil, o zaman en kısa zamanda resimleyelim son hallerini. Benim Tiny Tom cins cherryler çiçek açmak üzere. RR'ler ise henüz o aşamaya gelmedi.
ugurtelefon
12-05-2009, 08:46
Bende Tiny Tim Cherry tohumları almıştım,ne yazıkki ya çimlendikten sonra kurudular,**** hiç çimlenmediler.
Oysa çarşıdan aldığım,kuru ve çekilmiş acı toz biber poşeti içinden seçtiğim tohumlar bile çimlendi fide oldu.Hemde aynı yöntem uyguladım.
Demekki tohumlar ya ölüydü **** bozuktu.
Ehh artık aşkımız başka bahara kaldı.:(
maviyeşil
12-05-2009, 09:05
Ben cherryleri fide olarak almıştım, domatesler olmaya başladı resimlerini koymuştum, mini cherry domates sayfasına. Ama cinsini bilmiyorum. Diğer domateslerimin resimlerini eklerim çekince.
Benim pembe domateslerde öyle, çimlendiler 3-5 yaprak olunca kurudular, bu sene beceremedim. Artık hazır fideleri büyütüyorum.
Lonicera
12-05-2009, 15:17
İnşallah benim Tiny Tom cherry'ler sorun çıkarmaz da bol tohumumuz olur. Seneye de taze tohumdan denemiş oluruz hep beraber.
atropa2005
12-05-2009, 15:39
Merhabalar,
İlk defa cherry domates ektim balkondaki saksılarıma. Şuan ufak ufak domatesler çıktı.Saksılarım balkonda güneş alıyor, su ise toprak kurudukça suluyorum. Bundan sonrası için güneş ve su durumu nasıl olmalı sizce.
mozturkgss
14-05-2009, 09:18
Bende geçen cumartesi cherry domateslerimi fide alarak ektim.
İnşallah çiçeklenir.
Merhaba Değerli Üyeler,
Bunlar da benim minkler. bu hafta sonu toprağa indirmeyi düşünüyorum. Görüşleriniz nedir acaba?
Teşekkürler
Merhaba,
Başlığı baştan sona okuyarak bir çok bilgiye ulaştım. Ama sormak istediğim bir kaç şey var.
Bir ay kadar önce bir tane cherry domatesin çekirdeklerini ya tutarsa diye bir saksıya gömüp, saksıyı da balkonda gölge bir yere koymuştum.
Beni büyük bir şaşkınlığa uğratarak ''tuttular''. Ama çekirdekleri düzgün yerleştirmediğim için hepsi saksının ortasında çıktı.
Şu anda 3-4 santim uzunluktalar ama gövdeleri diyebileceğim bölümleri çok cılız. Burada okuduğum kadarı ile artık güneşe çıkma vakitleri gelmiş. Doğru mu anlamışım?
Bir de, içinde bulundukları saksı çok ufak, içinde gelişebileceklerinden kuşkuluyum. Öbek halinde büyüdükleri için ayrılabilecek hale gelene kadar, geçici bir süre daha büyük bir saksıya mı geçirmem gerekir?
Teşekkürler!
Merhaba DefneD,
Sanıyorum işin çok başındasınız. Bir kaç yıldır balkon+bahçe ile amatörce sebzelerle oyalanıyorum.Örnek olarak benim domateslerin bu yıl geçirdiği aşamaları aşağıda veriyorum:
Balkonda değişik domates tohumlarının filizlenmesi :
78777
Gelişmeleri tamamlanmış , şaşırmaya hazırlar :
78776
Bahçede yerlerini almışlar :
78778
Resim ekleyebilirseniz bir yorum yapılabilir. Tecrübelerime göre çok küçükken bile aralarında en az 4 - 5 cm mesafe olmalı ve güneş görmeliler. Umarım başarılı olursunuz. Size kolay gelsin.
Sayın Memet58,
Yanıtınız için teşekkür ederim. İmrendirdiniz! Ne yapalım bizde bahçe, toprak yok. Balkonla idare ediyoruz.
Yolun başında olduğum doğru bir tespit. Yol yordam bilsem öyle saksının göbeğine gömermiydim bütün çekirdekleri?:D
Şu an fotoğraf çekme imkanım yok. Niyetim yarın fide aday adaylarımı incitmeden daha büyük bir saksıya alarak gelişmelerini takip etmek.
Bu arada, fide olarak alınmış ve gayet sağlıklı büyüyen, üzeri domates dolu iki tane cherry'nin mutlu ve gururlu annesiyim. Darısı fide aday adaylarımın başına:)
Arkadaşlar merhaba,
Bugün pazardan aldığım fideleri bu şekilde ektim. İnşallah becerebilmişimdir. Buradaki bilgileri takip ederek bakımını yapacağım. Ama doğrusunu söylemek gerekirse bunların ne cins olduğunu bilmiyorum. Alırken de sormak aklıma gelmedi sadece cherry olarak aldım. Bu resimden anlayan varsa lütfen söylesin...
Şimdi okuduklarımdan anladığım kadarıyla; üstünde minik çiçekleri olduğu için güneş altında tutmayıp, sadece ışık görebilecekleri yere yerleştireceğim ve sabahları az sulayacağım. Değil mi? Gübrelemeyi ne zaman yapmalıyım.
ve bir de, ben şu koltuk alma (sanırım doğru yazdım) işini hiç anlamadım. Ben burdan kayıtlı olan fotoğraflara bakınca bütün dalları aynı görüyorum. Kusuruma bakmayın çok acemiyim. Şimdiden teşekkürler. Hepimize kolay gelsin, sevgiler.
fotoğraf telefonla çekildiği için çok küçük olmuş. Umarım anlaşılır.
Bırak dağınık kalsın Sn. unalser,
Sakın koltuk falan alayım demeyin. Sizin çeriler oturak cinsine benziyorlar. Sırık domateste koltuk alınır. Sen onları öyle gölgede falanda saklama, bırak güneşten nasiplerini alsınlar. Bahçedeki domatesler öğlen saati geldiği zaman ağaç veya çardak altına mı gidiyorlar.
Siz sulama peryodunu iyi ayarlayın yeter bence. Gübreleme işinize karışmıyorum çünki ben topraksız tarım yapıyorum. Gübre işini bilen bir arkadaş söylesin. ama istersen Kudret Bey' den topraksız tarım için kullandığımız gübreden alıp sulama suyuna ilave edebilirsin. Kolay gelsin.
İlahi Sarıcan arkadaşım, bahçedeki domateslerle ilgili olarak ben de benzer şeyler düşünmüştüm.
ugurtelefon
16-05-2009, 09:35
........Şu anda 3-4 santim uzunluktalar ama gövdeleri diyebileceğim bölümleri çok cılız. Burada okuduğum kadarı ile artık güneşe çıkma vakitleri gelmiş. Doğru mu anlamışım?
DefneD hoşgeldin
Bence sen o fidecikleri direk güneşe çıkarma,benimde başıma geldi,hemen kururlar.1 Haftalığına sabah ve akşam güneşi görebilcekleri yere koy.sabah 1-2 akşam 1-2 saat güneç görsünler.Aydının havası aynı bizim burası (Ödemiş) gibidir.Güneş kavurur atar,sonra üzülmeyesin,bizide üzersin.
1 hafta sonra tekrar duruma göre değerlendirme yaparız.
DefneD hoşgeldin
Bence sen o fidecikleri direk güneşe çıkarma,benimde başıma geldi,hemen kururlar.1 Haftalığına sabah ve akşam güneşi görebilcekleri yere koy.sabah 1-2 akşam 1-2 saat güneç görsünler.Aydının havası aynı bizim burası (Ödemiş) gibidir.Güneş kavurur atar,sonra üzülmeyesin,bizide üzersin.
1 hafta sonra tekrar duruma göre değerlendirme yaparız.
Hoşbulduk.
Dediğinizi yaptım. Gerçi sadece sabah güneş görebilecek. Bu arada ne verimli çekirdekmiş bunlar habire yenileri yeşeriyor. Durduramıyoruz efendim :D
Önümüzdeki haftasonu durumlarını bildiririm.
Teşekkürler!
bernacyhn
17-05-2009, 10:41
Ne zaman şaşırtayım bebeklerimi?
Hala yeni fideler çıkıyor. Kaça ayırmalıyım? Nasıl bir saksıya dikmeliyim? :)
Sevgili Berna;
Kalabalık olan saksıdakinin bir kısmı şaşırtmalık olmuş. Bol miktarda sulayıp yavaş yavaş dikkatlice çekip alın veya komple toprağından saksıyı ayırıp(fidelere dikkat ederek) şaşırtmanızı tavsiye ederim. Saksı olarak da 5 veya 10 kg'lık yoğurt kovalarına olmadı fotoğraftaki fidelerin solundaki geniş yayvan saksılara da dikimi yapabilirsiniz.
Biraz meşekkatli fakat çok zevkli bir iş:p (Ben meyve kasalarına şaşırttım. Şuan çiçekteler)
Kolay gelsin...
Merhaba,ben ilk yetiştirmeye başladığımda(domates) ön balkona koymuştum ama ön balkon öğlen 2den sonra güneş alıyordu,orayı hiç sevmedi domates fideleri.Arka balkona aldık birtane fideyi, mükemmel şekilde gelişti,ön balkonda kendisi ile aynı anda dikilmiş,aynı boydaki domates fidelerine açık ara fark attı :)
Arka balkon sabahtan öğlen 2ye kadar güneş alıyo..Orayı çok sevdiler,size de tavsiye ederim sabah ve öğle güneşini çok seviyo domates fideleri.
Akşamları suluyoruz toprak kuruyunca.Bu şekilde gayet güzel domates yetiştirdik,geçen sene kırmızı kırmızı domatesler oluştu :) ama gelin görün ki balkona gelen kuşlar dalından düşürmüş :)
Birgün toprağın üzerinde bulduk domatesi :)
Ama kuşlara düşman falan olmadık tabi :)
Onlar da bu doğanın bir parçası sonuçta,düşürecekler tabikide,ne yapsın acıkmıştır bi tadına bakayım demiştir :)
Onlarada yem koyucam bu sene balkona,bulguru çok seviyorlar,onu yesinler,ozaman düşürmezler domatesi :)
bernacyhn
18-05-2009, 10:50
Teşekkür ederim Hasan Bey, yarın şaşırtayım domatesimi. 19 mayıs domateslerime yaradı :)
acil yardım talebi :)
2 tane normal 3 tane cherry domates fidem var yaklaşık 2 hafta önce aldım 3ünü enine uzun ama boyuna bir karışlık bi saksıya öbür ikisini de bir karışlık yuvarlak çiçek saksılarına koydum sanırım bilmediğim için yanlış bişey yaptım :( forumdan okuduğum kadar ... koltuk budamalarını yaptım normal domatesler çiçek açtılar cherryler de açmak üzere büyük saksılara almak için geç mi kaldım bi yardım ederseniz sevinirim ...
zibifnik
20-05-2009, 21:54
Merhaba,
Kapalı mekanda domates yetiştirirken çiçekleri tozlamayı nasıl sağlıyoruz. Açık balkonda bir şekilde arı, böcek, rüzgar v.b. vesileler ile çiçekler tozlanabiliyor.
Geçen sene yaklaşık 50 çiçekten 3 tane domates elde edebildim. Diğerleri hep döküldü.
Yorum yapabilirseniz sevinirim.
Arkadaşlar aşağıda gördüğünüz domates bağını 1 ytl ye pazardan aldık 10 adet var sanırım. Bu domates mini domates türünden mi acaba? Yoksa baya büyüyebilen domateslerdenmi?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=80024&d=1242848238
hüsnüyusuf
21-05-2009, 14:02
Bu sene ilk kez yetiştirmeye çalıştığım Tumbler domateslerim bol ürün verecek inşallah.
Bu da ilk meyvelerinin fotoğrafı :)
80203
Bu sene ilk kez yetiştirmeye çalıştığım Tumbler domateslerim bol ürün verecek inşallah.
Bu da ilk meyvelerinin fotoğrafı :)
80203
maşallah süper görünüyolar :D bi de bana cevap verse birisi :)
acil yardım talebi :)
2 tane normal 3 tane cherry domates fidem var yaklaşık 2 hafta önce aldım 3ünü enine uzun ama boyuna bir karışlık bi saksıya öbür ikisini de bir karışlık yuvarlak çiçek saksılarına koydum sanırım bilmediğim için yanlış bişey yaptım :( forumdan okuduğum kadar ... koltuk budamalarını yaptım normal domatesler çiçek açtılar cherryler de açmak üzere büyük saksılara almak için geç mi kaldım bi yardım ederseniz sevinirim ...
Domatesi şaşırtmak için bence hiç bir zaman geç kalınmaz değerli Cngzsnm. Çiçeğe dönmüşse biraz geç kalınmış ama ,toprağıyla birlikte aktarabilirsiniz. Saksı derinliği sırık Cherry ve normal (oturak olduğunu varsayıyorum) domatesler için 30 - 40 cm , fideler arası mesafe de 50 cm idealdir. Resim ekleyebilirseniz daha iyi fikir edinebiliriz. Cherryler eğer "red robin " gibi küçük tipli cins ise yer değiştirmenize gerek yok..Kolay gelsin..
Merhaba,
Kapalı mekanda domates yetiştirirken çiçekleri tozlamayı nasıl sağlıyoruz. Açık balkonda bir şekilde arı, böcek, rüzgar v.b. vesileler ile çiçekler tozlanabiliyor.
Geçen sene yaklaşık 50 çiçekten 3 tane domates elde edebildim. Diğerleri hep döküldü.
Yorum yapabilirseniz sevinirim.
Domatesinizin çiçek salkımına parmağınızla bir kaç kez hafifçe vurmanız yeterli olacaktır. Yalnız bunu sabah erken saatlerde değilde öğlene doğru yapınız.
1 Haftalığına sabah ve akşam güneşi görebilcekleri yere koy.sabah 1-2 akşam 1-2 saat güneç görsünler.
1 hafta sonra tekrar duruma göre değerlendirme yaparız.
Uğur Bey, (umarım isminiz budur, değilse kusura bakmayın)
Benim fidecikler büyüdü. O meşhur ''ilk 2 yaprağın'' üzerine 3. ve 4. yapraklarını da çıkartıp, domates yaprağı gibi kokmaya başladılar. Yani iyice dibine sokulup koklayınca:D Bende bulundukları saksıdan çıkartıp, dibi delik plastik bir leğenin içine seyrek olarak diktim. Kendilerine gelmeleri için bir veya iki gün gölgede tutup, sonra güneşe çıkartmayı düşünüyorum. Biraz daha büyüyünce de, yaşayan fide sayısına göre ya başka saksılara aktaracam **** oldukları yerde bırakacam. Umarım hepsini yaşatmayı başarırım:)
saglikis
23-05-2009, 10:50
Benim balkonumda da cherry domatesler var. Mart ortasında tohumdan çimlendirip sonra geniş bir saksıya fideledim. Bazı arkadaşlar güneş görünce öldü fideler demişler ama benim fidelerim yaklaşık 1buçuk aydır sürekli yarı güneş görür yerde ve sapasağlamlar. Bazen biraz nazlandılar soğuk günlerde ama sulama oranını düzgün yaptığınız sürece öleceğini sanmıyorum. Şu anda 1 metreyi geçti boyları. Mis gibi kokuyorlar.. Üzerinde de 3 tane çiçek var. Bakalım ne zamana domates yemeye başlayacağım :)
zibifnik
23-05-2009, 11:34
Domatesinizin çiçek salkımına parmağınızla bir kaç kez hafifçe vurmanız yeterli olacaktır. Yalnız bunu sabah erken saatlerde değilde öğlene doğru yapınız.
Teşekkürler. Bir de böyle deneyeyim. Umarım bu sefer tutar.
silbastan
23-05-2009, 20:33
Domatesinizin çiçek salkımına parmağınızla bir kaç kez hafifçe vurmanız yeterli olacaktır. Yalnız bunu sabah erken saatlerde değilde öğlene doğru yapınız.
pekiii bunu birdefaya mahsuz mu yapmamiz gerek yoksa hergün mü? birde benim domatesler balkonda... 5. katta oldugum icin rüzar oluyor bayagi.. genede bu islemi yapmam gerek mi?
Domatesi şaşırtmak için bence hiç bir zaman geç kalınmaz değerli Cngzsnm. Çiçeğe dönmüşse biraz geç kalınmış ama ,toprağıyla birlikte aktarabilirsiniz. Saksı derinliği sırık Cherry ve normal (oturak olduğunu varsayıyorum) domatesler için 30 - 40 cm , fideler arası mesafe de 50 cm idealdir. Resim ekleyebilirseniz daha iyi fikir edinebiliriz. Cherryler eğer "red robin " gibi küçük tipli cins ise yer değiştirmenize gerek yok..Kolay gelsin..
çok teşekkür ederim..dediğim gibi küçük saksıda olanlar kısa kaldı çiçekleri de tomurcuklar gözüküyo ama açmadı biara foto eklemeye çalışcam normal domateslerle fidelediğim cherry baya büyüdü hepsi aynı boyda ama diğer ikisi küçük kaldı ama normallerin çiçekleri açtı cherrylerin de açtı açıcak bakalım yarın değiştircem saksılarını zaten toprakla beraber almayı düşünmüştüm ben de arka balkonuma alcam sabahtan öğlene kadar güneşli;boyları öbürlerine yetişene kadar orda kalsınlar :D
Selahattin Yılmaz
23-05-2009, 23:11
Sevgili silbastan, domatesinizi sizin sallamanıza gerek yok bırakın rüzgar sallasın domateslerinizde hiç sorunsuz döllensin, domatesleriniz de salkım salkım olsun :).
veeee saksılarını değiştirdim cherrylerimin :D eklediğim toprağa da haşladığım yumurta kabuklarını koydum suyunu ve kabuklarını hiç ziyan etmem haşlanmış yumurtaların çiçeklerime iyi geliyo umarım domateslere de yararlar kendilerine gelip biraz büyüyene kadar ön balkon arka balkon taşıycam bi müddet herkese bol domatesli fideler..
herkul38
26-05-2009, 21:44
Fotoğraftaki yaprakların siyah noktaları sizce normalmi? Eğer bu bir hastalıksa çözümü bilen birisi benimle paylaşabilirmi? teşekkürler...
mandalina
28-05-2009, 16:45
Arkadaşlar toprak olarak nasıl bir karışım önerirsiniz bana.Deneyimli arkadaşlardan yardınlarını bekliyorum...
veeee saksılarını değiştirdim cherrylerimin :D eklediğim toprağa da haşladığım yumurta kabuklarını koydum suyunu ve kabuklarını hiç ziyan etmem haşlanmış yumurtaların çiçeklerime iyi geliyo umarım domateslere de yararlar kendilerine gelip biraz büyüyene kadar ön balkon arka balkon taşıycam bi müddet herkese bol domatesli fideler..
Sn.cngzsnm, merak ettim yumurta kabukları iyi geldi mi cherrylerinize ?
Emre Ke.
29-05-2009, 21:54
arkadaşlar benimde balkonumda cherrylerim var daha bi karış yokken çiçeklendiler inşlah dökülmez küçük küçük cherrylere dönüşürler .ben seneye kendi balkonumda değişik şeyler denemek isdiyorum geçen senede domates yetişdirmişdim bu snede cherry acaba elinde bana sarı domates tohumu verebilecek olan varmı aslında 1 tane bile yeder sadece denemek isdiyorum elinde olan yetişdiren varsa bana mektupla adresime yollayabilirler mi?
şimdiden çok teşekkürler saygılar
Sn.cngzsnm, merak ettim yumurta kabukları iyi geldi mi cherrylerinize ?
sn.viola iyi geldiğini düşünüyorum sağlıklı görünüyolar en yakın zamanda fotoğraflıycam inşallah :) büyüdüler ve çiçeklendiler ..yumurta kabuklarıyla ilgili bi dip not bugüne kadar hiç çiçek vermeyen spatımın ilk çiçeğini bugün gördüm bence doğada hiçbişey kaybolmuyo boşuna diil herşey birbirini tamamlıyo böylece hiçbişey ziyan olmuyo
buarada deneyimli arkadaşlardan domateslere sırık örnekleri eklemelerini istiyorum baştan büyük saksıya diktiklerim baya boylandı sırık vakitleri geldi çünkü eğiliyolar..şimdiden teşekkürler
işte benim kıymetli domatesler :)
cigdemozkan
30-05-2009, 20:45
cngzsnm domatesleriniz çok güzel ama saksılar küçük gelmez mi acaba?
cngzsnm domatesleriniz çok güzel ama saksılar küçük gelmez mi acaba?
haklısınız çiğdem hanım cahilliğime geldi küçük saksıya dikivermiş bulundum 3 tanesini ama şaşırtamam artık çünkü kökleri düğümlenmiştir bile birbirine :( böyle denicez çaresiz..ama 2 tanesi tekli saksılarda onlar büyük saksıdalar ümitliyim bakalım...
mozturkgss
31-05-2009, 09:16
Merhaba
Domateslerimin bazı yaprakları ve dalları sarardı.
Sizce o dalları kesmeli miyim.
sn.viola iyi geldiğini düşünüyorum sağlıklı görünüyolar en yakın zamanda fotoğraflıycam inşallah :) büyüdüler ve çiçeklendiler ..yumurta kabuklarıyla ilgili bi dip not bugüne kadar hiç çiçek vermeyen spatımın ilk çiçeğini bugün gördüm bence doğada hiçbişey kaybolmuyo boşuna diil herşey birbirini tamamlıyo böylece hiçbişey ziyan olmuyo
buarada deneyimli arkadaşlardan domateslere sırık örnekleri eklemelerini istiyorum baştan büyük saksıya diktiklerim baya boylandı sırık vakitleri geldi çünkü eğiliyolar..şimdiden teşekkürler
maşallah,domatesleriniz çok güzel büyümüşler. benimkilerin boyları daha küçücük.. saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum.. bilginizi paylaştıgınız için teşekkürler, bende eve gittiğimde ilk işim bu olcak.. ;)
Saksı domatesi, saksısı ile siper altında (naylon örtü) gayet gürbüz idi ancak açığa çıkarınca o form bozulmaya başladı? Yapraklar solgunlaşmaya başladı, rüzgarın etkisi var ama kapalı durgun ortamda olması şart mı?
ugurtelefon
02-06-2009, 09:35
Sayın nariçi
fotoğraf eklerseniz daha kolay anlatım olur.
Fide ne kadar?
küçükmü,yoksa büyükmü??eğer 30-40cm ise çok fazla etkilenmez,ama küçük ise etkilenmesi gayet normal.
sıcaklığın etkisiyle gündüz saatleri yapraklar buruşup solabilir,gece saatleri sulama yaptıktan birkaç saat sonra normale döner.
eğer küçükse sabah ve akşam üzeri güneş göreceği bir yere koyun,öğle sıcağını yemesin
Lonicera
02-06-2009, 17:08
Tiny tom fideleri meyve bağlamaya başladı. Yeni çiçeklerin bir kısmı kendiliğinden dökülüyor. Sanırım bitki kendisi büyütebileceğinden fazlasını üstünde tutmuyor.
benim cherrylerim;
robin red, robin yellow ve tumbling red
rosteriks
05-06-2009, 11:25
merhaba;
ben tohumdan 4 tane cherry domates ektim, sonra fideleri ayrı saksılara koydum, fideler oldukça büyüdüler (yaklaşık 40cm kadar) gayet de saglıklı görünüyolarlar ama ne yazıkki henüz hiç domates çıkmadı. burdaki fotograflardan gördügüm kadarıyla fideler çok kısa olsalar bile domates çıkabiliyo. acaba ben bi yerde hata mı yapıyorum. neden hiç domates çıkmıyo??
şimdiden teşekkürler:)
ugurtelefon
05-06-2009, 14:49
suyu azaltın,yaprakları buruş buruş olmaya başladığında sulayın,birde akşam saatlerinde sulayın
alaaddin23
05-06-2009, 18:48
Merhaba, İlk defa tohumdan büyütmeye çalıştığım kiraz domateslerin yaprakları kuruyor. Yenileri taptaze açıyor ama yeni sürgünlerle birlikte onalr da kuruyor.. Sırık domates de değil ki alt dalları büyüdükçe koparayım kaldı ki bu açıkça kuruyor..
Bir kaç yıldır bitki dikiyorum ama ilk defa nedne olduğunu bilemiyorum..
Resimleri ekliyorum arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum..
zibifnik
06-06-2009, 09:32
Merhaba,
Tomurcuklanan kiraz domatesler bir türlü çiçek açamadı. Suyu kesmeme rağmen. Sürekli güneş gören bir yerde duruyorlar. Şu ana kadar gübre takviyesi yapmadım. Şimdi gübreleme yapmanın sürece etkisi ne olur?
Bu durumda sağlıklı bir şekilde çiçeklenebilmesi için eksik kalan birşey var mıdır? Gübreleme ne kadar sıklıkla ve nasıl yapılmalıdır? Elimde toz organik gübre mevcut. Toz gübre nasıl verilmeli (örn. su ile karışıtırlarak)?
Teşekkürler
Tumbling tom red,Tumbling tom yellow ve tumbler domates fidanlarım. Ancak şimdilik hangisi hangisi karıştırmış durumdayım :) Meyvalar olgunlaşınca anlarız artık.
mandalina
06-06-2009, 12:45
Ben bunları semt pazarından aldım.Umarım meyvelerini görürüm.
leonidas
08-06-2009, 12:36
Merhaba herkese foruma yeni üye oldum...
Bilenler vardır; İzmirde Praktiker Yapı marketi var... Oluklu çivi almak için gittiğim yapı markette öle dolanırken kendimi ağaç, çiçek bölümünde buldum... :p Şuna bakayım buna bakayım derken; bi baktım küçüçük saksıda domatesler var... Bunlar dedim kesin japon işi. Ama türk işiymiş. :p Herkes kapış kapış alınca bende dayanamadım 3 tane aldım. Tanesi de 1 liraymış...
Satın alırken yanımda duran yaşlı bi teyzenin dediklerini aktarıyorum...
_Oğul sendemi domatese merak sardın. Al all alll kaçırma bunların tadı harika... Benim evimi görsen her yer çeri domates sende bi başlasan kurtulamazsın sözleri üzerine kapıştık domatesleri. :cool: Teyzenin nasihatı üzerine eve gelince büyük bir saksıya aldım üçünüde yeni toprak ilave ettim. 2 günde bir sula dedi. Harfiyen yaptım ama malesef...
Domatesler alttan alttan yapraklarını sarartmaya başladı. Domatesler yeşildi 1 hafta geçti hala yeşil... Yeşil domatesler sorun değilde sararmış yaprakları canımı sıkıyor.
Üstadlara soruyorum; bu domatesler nasıl yetişir, ne ister güneşe mi koyayım gölgedemi tutayım. :rolleyes: Bir de şu var anlamadığım o buz gibi klimaların çalıştığı markette capcanlı duran domatesler evde neden ölmeye yüztutar... Teyzeye uymakta hata mı ettim. Ölmelerini istemiyorum:( domestaslerimin... Bi el atın... :(
bernacyhn
08-06-2009, 21:03
Cherry domateslerim baya büyüdüler şaşırttıktan sonra. Çok fazla fidem var saksı yetişmeyecek ama inşallah çok meyve verir. Gönderdiği çekirdekler için sitemiz üyesi mahon67'ye çok çok teşekkür ederim...
Merhaba, İlk defa tohumdan büyütmeye çalıştığım kiraz domateslerin yaprakları kuruyor. Yenileri taptaze açıyor ama yeni sürgünlerle birlikte onalr da kuruyor.. Sırık domates de değil ki alt dalları büyüdükçe koparayım kaldı ki bu açıkça kuruyor..
Bir kaç yıldır bitki dikiyorum ama ilk defa nedne olduğunu bilemiyorum..
Resimleri ekliyorum arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum..
Sayın alaaddin23 domateslerinize büyük ihtimalle "domates pas akarı" musallat olmuş. Contest veya başka bir akarisit ilaç alıp kullanmalısınız. İlaçla ne kadar suyu karıştıracağınızı ilacı satan ziraatçiye sormayı unutmayın
ağaçlarısev
10-06-2009, 21:19
arkadaşlar cherry cinsi domates yetişdirmek bahımlılık galliba her hafta semt pazarından domates fidesi alıyorum bi tanesinde dometesler belirmeye başladı 3 tane oldu inşlah geç kalmamışımdır dometes yemeye hepiniz çok güsel yetişdirmişsiniz acaba doğal kendim apabileceğim nasıl besinler kullanabilirim
arkadaşlar benimde çeri domateslerim var 60 taneydi 40 düştü çürüdü 20 tanesi şimdi elimde olan 40 tane cherry domateslerde kurayacak diye korkuyorum ve daka çok küçükler hızlı büyümeleri ve çürümemeleri için bir çözüm bilen varsa yardımcı olun lütfen:(
balamzisan
11-06-2009, 15:00
arkadaşlar benim bi sorum olacak acaba domateste koltuk neresi oluyor.koltuk alma işleminde yaprakları mı alacağız yoksa gövdeyle yaprak arasındaki filizleri mi alacağız.cevap veren olursa sevinirim.ona göre domateslerim de koltuk alacağımm.acele cevap veren olursa sevinirim
ağaçlarısev
11-06-2009, 17:02
arkadaşlar benim bi sorum olacak acaba domateste koltuk neresi oluyor.koltuk alma işleminde yaprakları mı alacağız yoksa gövdeyle yaprak arasındaki filizleri mi alacağız.cevap veren olursa sevinirim.ona göre domateslerim de koltuk alacağımm.acele cevap veren olursa sevinirim
sevgili balamzisan bildiğim kadarıyla gövde ile yaprak arasındaki filizleri alacaksın :confused:bide dometesin oturak cinsdense koltuk almana gerek yok ama diğer cinsler için koltuk almak çok önemli :D lütfen yanlışım varsa düzeltin saygılar:o
Birol Ketenci
11-06-2009, 19:53
Bu yıl Sayın Tekin Bey tarafından gönderilen tohumlardan büyütmeye çalıştığım cherrylerim.
85814
85815
alaaddin23
11-06-2009, 21:50
Sayın alaaddin23 domateslerinize büyük ihtimalle "domates pas akarı" musallat olmuş. Contest veya başka bir akarisit ilaç alıp kullanmalısınız. İlaçla ne kadar suyu karıştıracağınızı ilacı satan ziraatçiye sormayı unutmayın
Teşekkürler yalnız tamamıyla organik olsun istiyorum ve sadece bir kaç saksı kiraz domatesim var. Kaldı ki sulamayı azalttım ve bir kaçını geniş saksıalra diktim. sonuç şimdilik mükemmel. Bakalım hayırlısı..Yeni resimleri ekliyeyim hatta..
Hastalık kendiliğinden gidebilir mi? ve kuruyan yaprakları koparmam mı lazım? tekrar yorumlarınızı bekliyorum..Şİmdiden teşekkürler
Cherry domates (saksı domatesi), kapalı sera ortamında daha güzel oluyor, açık havaya çıkınca böyle sersemledi
85866
Sayın Turco'nun yolladığı cherry tohumların dan cherry fidem:)
Çok nazlı büyüyorlar,aynı sürede ektiğim normal domates çok büyüdü.
(tekrar teşekkür ederim )
bahtiyar02
13-06-2009, 19:27
sevgili radem63 çeri fidanlarınızın maşallahı var.bence şaşırtma zamanı geldi. başka yere ekmenizde daha hızlı büyüyeceği kanısındayım.saygılar
benim cherylerim büyümüyorlar. Bi haller oldu domateslerime, boydan uzamıyorlar :(
Bilen arkadaşlar sizce nasıl görünüyorlar :confused::confused:
ben mi kuruntu yapıyorum yoksa, ama bir tanesi de çürümüş :(
ağaçlarısev
14-06-2009, 18:52
sevgili viole cherry dometesiniz bodur cinsden herhalde ondan boyları kısa.
Aldıgımdan beri hep aynı boydalar.
ağaçlarısev
14-06-2009, 20:33
o zmn bodur cinsidir meyveler icin pek bişey söyleyemem ama boyu böle olmasında bişey yok korkmayın benimde evdekiler bodur cins oturak denio galiba o cinsden meyveler daha yeni yeni çıkıyor .
teşekkür ederim ;):rolleyes:
ağaçlarısev
15-06-2009, 11:03
bişey değil herkes bilgilerini paylaşırsa daha güzel sebze yetişdire biliriz :)
merhaba bende domates yetiştirmeye heves ettim ve ilk denemem.tohumdan filiz elde ederek ve filizleri saksılara geçirerek yapmayı denedim.ancak bazı filizlerim tutmadı. nerede yanlış yapıyorum acaba?bu işin püf noktaları nelerdir? yardımcı olursanız çok sevineceğim...
ayrıca belki bilginiz dahilindedir eve saksı ile aldığım lilyum çiçeğim de soğanı sağlam olmasına rağmen gvdesini içi boşaldı kurudu yani.çok üzgünümne yapabilirim
sevgili radem63 çeri fidanlarınızın maşallahı var.bence şaşırtma zamanı geldi. başka yere ekmenizde daha hızlı büyüyeceği kanısındayım.saygılar
Sayın Bahtiyar;
cherry domatesimi şaşırttım.3 kğ'lık yoğurt kabına diktim.
Süha Şendoğan
23-06-2009, 17:19
Sevgili Radem,
Cherry'lerin sağlıklı görünüyor güle güle büyüt.
Varsın geç büyüsün Urfa'nın güneşi onları yeterince büyütür fazla dert etme.
Birol Ketenci
24-06-2009, 19:17
604 nolu mesajdaki cherrylerimin 13 gün sonraki halleri. Bahçede toprakta olmaları çok işe yarıyor.
89287
Bu da yetiştikleri fidenin bereketi.
89286
604 nolu mesajdaki cherrylerimin 13 gün sonraki halleri. Bahçede toprakta olmaları çok işe yarıyor.
89287
Bu da yetiştikleri fidenin bereketi.
89286
maşallah çok güzeller.. Benim saksıda bikaç tane ancak ama kırmızı oldular sonunda ;)
Balkondaki cherylerimin salkımında maksimum 13 tane domates var iken, tarlada olanı ise haftada sadece bir defa sulanmasına rağmen salkımında en az 20 tane mevcut.
Yalnız balkondakinin birine ev yapımı ilacı fazla sıkmışım galiba. 1 haftadır yeni sürgün veremedi.
tohumlarını alıp hizmetinize sunacağım.
15 mart'ta tohumla elde edilen çeriler kızarmaya başladı.
90266
90264
İyi günler benim size bir sorum olacak:
Aldığım çeri domatesin çekirdeğinden ektiğim domates fidesinin boyu 1.60-1.70 m'ye kadar uzadı.Size sorum şu;saksıda olmasından kaynaklanan bir problem mi vardır,yoksa cinsi mi böyledir?
Not:20-25 gün önce 5-6 çiçeği vardı hepsi döküldü.
bernacyhn
13-07-2009, 22:31
Benim de gecikmeli de olsa cherrylerim meyve oluşumlarına başladılar. Sevgili Mahon67 den aldığım çekirdekler meyvelerini göstermeye başladılar. Meyveler kızardıktan sonra ben de çekirdekten üretim yapmak istiyorum yanlız nasıl kurutulur bilemiyorum. Hiç tecrübem yok ve kimseyi de yaparken gözlemleme şansım olmadı. Yardımcı olursanız çok sevinirim.. Geleceğin çiftçisi olurum belki. ( büyük hayallerimden birtanesi çiftçi olmak)
Birol Ketenci
15-07-2009, 23:26
Meyveler kızardıktan sonra ben de çekirdekten üretim yapmak istiyorum yanlız nasıl kurutulur bilemiyorum.
En altta büyüyenlerden bir kaç adeti kızardıktan sonra bir süre daha dalında bırakıp tohumların iyice olgunlaşmasını sağlayın. Topladıktan sonra kabuğunu soyup parmak uçlarınızla ezin ya da ikiye keserek çay kaşığı ile tohumları ayırın. Tohumları etli kısımdan daha kolay ayırabilmek için az miktar su ile birlikte bardakta bekletebilirsiniz. Ara sıra karıştırarak ayrışmayı kontrol edebilirsiniz. Ayrılan tohumları birbirlerine yapışmayacak şekilde tepsiye ya da peçeteye dizerek kurutabilirsiniz.
Birol Ketenci
15-07-2009, 23:31
Benim cherryler de kızarmaya başladılar.
93086
93087
ben de tohumdan ekmiştim. heralde sırık mış. hatırlamıyorum. yani bi 35 - 40 cm oldu saksıda. bunları sırığa mı sardırayım yoksa balkon demirine takılı saksıda büyüyorlar. aşağı mı sarkıtayım????
ikinci sorum. sulamayı çok mu yapmak lazım az mı?
domateslerin boyu normal boyuna ulaştı ama biraz daha kızarmaları gerekiyor. hep sıra sıra oldular . yani yukarıdaki fotoğrafta vardı. bir dalın iki tarafında da 6-8 adet şeklinde.
Merhabalar , uzun bir aradan sonra foruma dönüş yaptım , yeni ektiğim domateslerim sebebiyle :)
Daha doğrusu ben ekmedim , babam ekti saksıya benim için , ama bakımını ben yapmaya çalışıyorum burdan edindiğim bilgiler doğrultusunda .
Bu domatesler konusunda çok fazla bilgim olmadığı için - özellikle cinsleri konusunda - fotoğraflarını çekip sizlerin de görmesini istedim .
Gördüğünüz üzere iki saksıda iki ayrı domates :)
Önerilerinizi ,yardımlarınızı bekliyorum :)
Bende mayısta ekmiştim çeri domates tohumlarını.Bir kaçını saksılara güzel yerleştirdim derken, bazılarıda o an ki saksı kıtlığından bir saksıya bir kaç tane ekilmiş oldu.Bu arada seğrek ekilenler 50 cm kadar olup, domates vermeye başladı.Yeri dar olanlarda 1 karış kaldı. Acaba şimdi ayırmaya kalsam onları başarılı olurmuyum? Ayırmayı düşündüklerim henüz çiçek açmadı. Onlar benim ilk aşklarım kaybetmek istemem:p Hatta olursa bir kaç hafta sonra bahçeye ekme şansım olabilir. Sizce ne yapmalıyım?
bariselektronik
12-10-2009, 03:57
Sayın arkadaşlar 15 adet sırık çeri fidesi
arıyorum.lütfen konu hakkında yardım
edebilirmisiniz.Nereden temin edebilirim.
Elinde olan arkadaş varmı.
Saygılarımla.
enginnaz
12-10-2009, 18:19
bodur cherry domates tohumu hediye olarak yollayabilirim.kendiniz bilirsiniz.
Sayın arkadaşlar 15 adet sırık çeri fidesi
arıyorum.lütfen konu hakkında yardım
edebilirmisiniz.Nereden temin edebilirim.
Elinde olan arkadaş varmı.
Saygılarımla.
Bonsaiforever
17-10-2009, 13:02
Arkadaşlar 10 sayfa kadar okudum ve sayenizde baya bir bilgi sahibi oldum çeri domateslerle alakalı hepinize teşekkür ederim.
Benim sormak istediğim soru ben tohumdan çeri domates yetiştirip Haziran sonuna kadar mevyesini görebilmek istiyorum. Bu mümkün mü acaba?
Önce fide yapmayı düşünüyorum sonrasında daha büyük bir saksıya geçirmeyi planlıyorum. Tohum ekimini ne zaman yapmamı tavsiye edersiniz? Genelde Nisan denmiş ama Nisanda eksem Haziran sonuna mümkünü yok yetişmez. Evde sıcak ortamda ekip yetiştirmeye başlasam bir sorun oluşur mu?
Biologist
17-10-2009, 16:56
arkadaslar tohumu nerden bulabilirim?aranizda yollayacak varmi bana ??
acemi_domates
18-10-2009, 14:09
MErhaba,
Evde yediğimiz mini dometaslerin çekirdeklerini kurutup minik bir saksıya dikmiştim. Çimlendi hatta epey büyüdü. Ama sanırım çok sıkışıklar. Büyük bir saksıya almam yeter mi? Yoksa seyreltmeli miyim? Geride kalanların köklerine zara vermekten korkuyorum.
Ayrıca seyreltme yapma konusunda bilgim yok. Seyreltme denince kökleri ile birlikte çıkartmayı anlıyorum, forumda tekrar aradım bulamadım.
Şimdiden teşekkürler
Arkadaşlar 10 sayfa kadar okudum ve sayenizde baya bir bilgi sahibi oldum çeri domateslerle alakalı hepinize teşekkür ederim.
Benim sormak istediğim soru ben tohumdan çeri domates yetiştirip Haziran sonuna kadar mevyesini görebilmek istiyorum. Bu mümkün mü acaba?
Önce fide yapmayı düşünüyorum sonrasında daha büyük bir saksıya geçirmeyi planlıyorum. Tohum ekimini ne zaman yapmamı tavsiye edersiniz? Genelde Nisan denmiş ama Nisanda eksem Haziran sonuna mümkünü yok yetişmez. Evde sıcak ortamda ekip yetiştirmeye başlasam bir sorun oluşur mu?
Şubat ayında tohumları oda içerisinde ekebilirsiniz. Dikkat etmeni gereken nokta, tohumlar çimlenip çıktığında bol güneş gören bir yerde büyütmeniz lazım, eğer yeteri kadar güneş almazsa, fidelerinizin boyu uzayıp gidecektir.
MErhaba,
Evde yediğimiz mini dometaslerin çekirdeklerini kurutup minik bir saksıya dikmiştim. Çimlendi hatta epey büyüdü. Ama sanırım çok sıkışıklar. Büyük bir saksıya almam yeter mi? Yoksa seyreltmeli miyim? Geride kalanların köklerine zara vermekten korkuyorum.
Ayrıca seyreltme yapma konusunda bilgim yok. Seyreltme denince kökleri ile birlikte çıkartmayı anlıyorum, forumda tekrar aradım bulamadım.
Şimdiden teşekkürler
Saksıda bırakacağınız fide haricindeki fideleri gövdelerinden tutup topraktan çıkartın. Saksıda bıracağınız fideye hiç bir zarar gelmez, aksine seyreltiğiniz fideleri çıkartırken, toprak biraz olsun havalanmış olacaktır, bu saksıda kalan fidenizin hosuna bile gidebilir:p
acemi_domates
19-10-2009, 21:17
Çok teşekkürler. Sizden aldığım bilgilerle saksıdaki domateslerimi seyrelttim. Çıkarttığım minik fidecikleri kıyamayıp başka minik saksılara diktim :)
Umarım hepsi yaşar.
Merhabalar; Geçen hafta 3 tane diktiğim cerry domates tohumlarından bir tanesi bugün çıktı. Domatesin çabuk çıtığını duymuştum ancak 6 günde çıkacağını pek tahmin etmemiştim.
Bütün diğer tohumlarım gibi o da kalorifere yakın bir yerde gayet sıcak bir ortamda duruyor. Nem oluşması için de plastik kapların içerisinden bezlri dışarı sarkıtıp içlerine de su koyuyorum. Bunları da kaloriferin üzerinde tutuyorum.
Bundan sonra filizler için yine aynı sulamayı mı yapmalıyım, yerlerini değiştirip biraz daha serin bir yere almama gerek var mı?
Teşekkür ederim..
Merhaba arkadaşlar..
Bir sorum var. Belki tecrübeli arkadaşlar bi fikir verebilirler.
Marketten aldığım cherrylerden birkaçının içlerini bir kaba aldım. Belki kurutabilir de çimlendiririm diye. Ama tohumlar çok minik belli belirsiz görünüyor. Sizce onlar çimlendirilebilir mi? Deneyen var mı?
Ben kurutmadan toprağa ektim. Geçtiğimiz yaz 1 metreye kadar uzadılar.Çok çiçek açtılar ama az ürün alabildim. Bizim terasımız çok sıcak ve cok rüzgarlı olduğundan fazla gelişmediler. Şu an hala yaşıyorlar ve üstünde tek tek de domatesleri var.
Teşekkürler şehnaz..
Domateslerinizi güle güle büyütün. Ben de inşallah yaza cherry domates yetiştirmek istiyorum;);)
Benim çiçek tarhımın ortasında kendiliğinden çıktı bir cherry domates :), Her sene dökülen domateslerden kendiğinden aynı yerde çıkmaya devam ediyor. Fazlalık fideleri başka yerlere de fideledim ama onlar olmadı. Sanırım bu sene çiçekleri başka yere taşıyacağım:)
lale lale
10-04-2010, 21:21
bende cherry domates ektim. inşallah çabucak çıkarlar
Zafer ALV
16-05-2010, 18:49
Bizde kızlarımızla domates yetiştirelim dedik ve cherrylerimizi çimlendirdik,bu resim 4-5 gün önce çekildi şu an susuzluktan galibe boyunlarını büktüler.En kısa zamanda şaşırtıcaz...
Celal İçbudak
20-05-2010, 22:54
bunlarda benim saksıya diktiğim cherry domateslerim
umutyolcusu
24-05-2010, 09:07
benim çerilerimde çiçek açtı ama bursa 'nın lodosu onları fena kavurdu geçen hafta.şimdi teniden toparlanmaya başladılar.acaba çiçeklerin meyveye dönmesi uzun mu sürer?
Merhaba Selahattin bey,
Ben yeni saksıda domates yetiştirmeye başladım ama koltuk alma işleminde hata yaptığımı zannediyorum resimleri aşağıda gönderiyorum, fide alarak ektim, şaşırtma yaptım ama bu işi yeni öğrendiğim için koltuk alma konusunda sıkıntım var, yardımınızı rica ederim.
günebakan
24-05-2010, 11:21
Sayın Dagalar ilk resimdeki yanılmıyorsam domates değil.
ilk resmim biber
bir fikir vermesi açısından aşağıdaki linkde daha fazla resmim var (daha önce yüklemiş olduğum için tekrar yükleyemedim linki yolluyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8853&page=58
merhaba ben dikdörgen bir saksiye 12 adet fide ektim yarısı biber yarısı cherry domatez
fakat sizinkileri görünce cok fazla sık etkiğimi farkettim.
domateslerim ciceklenmediler sebebi bu olabilir mi
hemen yeni saksıye alayım diyorum
bir saksıya kac fide ekmem lazm?
merhaba,
ben de yeni üyelerdenim, eski formları da fırsat buldukça okumaya çalışıyorum. benim formlardan öğrendiğim kadarı ile domates fideleri için en uygunu bir fideye bir saksı dikilmesi. biberler 2 tanesi bir saksıda olabilirmiş. ama şaşırtma yapana kadar 5-10 cm ara olabiliyor galiba ben de araştırıp öğrenmeye çalışıyorum.
umutyolcusu
27-05-2010, 23:08
gerçekten çok sık olmuş öyle.bende ilk önce toprak az diye bir saksıya(10 lt'lik su şişesine) 2 bitki ektim.birini ayırdım daha hüzel büyüyor şimdi.yarın ikisini daha ayıracağım kısmetse.yarın fotolarını yollarım belki.
ben cok fazla almışım sanırım ciddi kazık yedim umarım domatesler olur.
bilgi için teşekkürler
umutyolcusu
29-05-2010, 17:57
fidelerin genel olarak büyümeleri iyi.hepsi ilk tomurcuklarını verdi ama hiç kuvvetlenemeden şu an hepsi dökülüyorlar.bunun yanı sıra ikinci tomurcuklar başladı.acaba bunlar meyveye döner mi?hazır aldığım koyun gübresiyle karışık topraktalar.ayrıca gübre gerekir mi?yardımcı olan olursa sevinirim
147952
Celal İçbudak
30-05-2010, 18:35
sizce gelişimleri nasıl
behramlevent
30-05-2010, 22:58
Merhabalar, ben de evde saksıya "tiny tim" olarak adlandırılan saksıya uygun çeri domates ektim. Büyük saksıya (görece büyük max 2 litre:) ) geçirdim. Fakat ilk yapraklarını göstermesinin üzerinden neredeyse 3 hafta geçmesine rağmen 3.5cm boyu var ama son derece sağlıklı görünüyor, kısa zamanda fotoğrafını eklemeye çalışacağım.
Bu durum normal midir? Daha büyük bir saksıya geçirmeli miyim? Evet ise kaç litrelik bir saksı mantıklı olur? En son saksı değiştirebileceğim dönem ne zamandır? (çiçeklenme öncesi veya domatesler oluşmaya başlamadan önce.. gibi)
cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler...
umutyolcusu
31-05-2010, 10:52
saksının derinliği 30cm olmalıymış en az.ben üzerinde çiçekleri varken saksı değiştirdim.durumları şimdi iyi.forumdan okuduğuma göre ne kadar derin olursa saksısı okadar meyvesi çok olurmuş.2 lt lik saksı küçük gelir domatese.benden bu kadar.
behramlevent
31-05-2010, 12:26
Baktım benim saksı 14 cm derinliğe sahip, bitkim biraz büyüdükten sonra değiştirmek gerekecek demek ki. Büyüdüğünü varsayıyorum tabii ki :)
Cücemin fotoğraflarını da çektim;
http://h.imagehost.org/0866/IMG_3033mini.jpg
http://j.imagehost.org/0491/IMG_3034mini.jpg
umutyolcusu
31-05-2010, 17:09
Domatesiniz gerçekten çok küçükmüş.Moralinizi bozmayın ama 3 haftalık fide iken benimkiler çiçek açmıştı.Tabi sanırım daha erken olduğundan hepsi döküldü.şimdi yeniden tomurcuklandılar ama gövdeleri de büyüdü tabi.Bakalım bunlar olacak mı?
behramlevent
31-05-2010, 23:31
Ergenlik dönemine girip bir anda boy atacak, ilerde ben sınıfın en küçüğüydüm bak şimdi böyle oldum diye anlatacak umuduyla bekliyorum :)
bunlarda benim minik domateslerim
saksım çok var ama ben sadece 1 fotoğraf eklemek istedim inşallah yemek nasip olur
Rukiye Özkan
08-06-2010, 15:38
Arkadaşlar merhaba ilk kez balkonda domates yetiştiriyorum gerçekten çok zevkli bir uğraş Sizleri görünce ben de heveslendim ve denedim. Bu yüzden bu siteye emek veren, katılan herkese teşekkür ediyorum.
Başarabilirsem fotoğraflarını da ekliyeceğim. Yanlız bazen çok minik olan domatesler diğerleri kadar büyümeden kızarmaya başlıyor. Toprağım hazır torf cinsi fazla ağır olmaması için bunu kullandım. İlave besin vermem gerekir mi Toz olarak satılan bitki besinleri zararlı olur mu? Teşekkürler.
acemifüsun
08-06-2010, 23:48
Sevgili Rukiye Özkan çok sağlıklı ve çok şekerler :) Bence gübre şerbeti verin, kimyasal kullanmayın.
Rukiye Özkan
09-06-2010, 18:57
Çok teşekkürler Füsun hanım her ne kadar adınızda "acemi" varsa da siz bu konuda tecrübelisiniz sanırım:)))
Gübre şerbetini site içinde aradım birkaç yerde adı geçiyor fakat yapılışı hakkında bilgiye rastlamadım.
"Yanılmıyorsam yanmış çiftlik gübresi ve su ile hazırlanıyor fakat ne kadar suya ne kadar gübre ile hazırlandığı ve bekletilme süresini ve bu "şerbet" in ne ölçüde seyreltilerek kullanılacağı hakkında bir bilgiye rastlayamadım.
Bu konuda bilgisi olanların yardımlarını bekliyorum bugün de balkona miniklerden biri düşmüş hiç kıyamadım:(
buradaki fotoğrafların ardından ben de biraz utanarak da olsa henüz olgunlaşmayan domates fidelerimin fotoğraflarını ekliyorum. onları biberlerle beraber aldım ve ekeli 3 hafta oldu biberler toparlandı ve biber vermeye basladılar bile ama bir sürü domates fidesi içinde sadece bir tanesi çiçek verdi.
lütfen nerede hata yaptım da olmadı bilmiyorum. ilk başta cok sık ektiğim için diye düsündüm biraz seyrelttim ama boyları bile uzamadı domates fidelerimin.
şimdiden teşekkürler.
acemifüsun
09-06-2010, 23:17
Rukiye hanım
Gübre şerbeti
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436
Bu başlıkta da belittiği gibi elde ettiğiniz şerbeti mutlaka suyla karıştırıp uygulayın, yoksa sebzeleriniz yanar.
zavallılarımın beyinleri döndü..
cigdemozkan
10-06-2010, 21:08
Arkadaşlar salatalıklarla birlikte cerry leride aynı saksıya ektim. Salatalık yaprakları çok büyüdü ce cerryler kayboldu. Güneş alamıyorlar. Ama domatesleride kızarmak üzere. Şimdi başka bir saksıya alma şansım var mı acaba bilen var mı?
Rukiye Özkan
11-06-2010, 12:39
Rukiye hanım
Gübre şerbeti
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1436
Bu başlıkta da belittiği gibi elde ettiğiniz şerbeti mutlaka suyla karıştırıp uygulayın, yoksa sebzeleriniz yanar.
Füsun hanım ilginize teşekkürler. Gübremi ısmarladım bir-iki gün içinde gelecek şerbetimi de hazırlayacağım sayenizde domateslerim kurtulacak.
Bu öyle bir duygu ki inanın ilk zamanlar koparıp tadına bakmaya bile kıyamıyordum. Şimdi bir kaç kez hasat yaptım kızaranları hasat ettikçe yenileri olgunlaşıyor.:))
Rukiye Özkan
11-06-2010, 12:53
buradaki fotoğrafların ardından ben de biraz utanarak da olsa henüz olgunlaşmayan domates fidelerimin fotoğraflarını ekliyorum. onları biberlerle beraber aldım ve ekeli 3 hafta oldu biberler toparlandı ve biber vermeye basladılar bile ama bir sürü domates fidesi içinde sadece bir tanesi çiçek verdi.
lütfen nerede hata yaptım da olmadı bilmiyorum. ilk başta cok sık ektiğim için diye düsündüm biraz seyrelttim ama boyları bile uzamadı domates fidelerimin.
şimdiden teşekkürler.
Sevgili poiii hiç utanma biz de bu işi zamanla öğreniceğiz. Ben de mor renkli biberler veren üstü çiçek dolu fidemi yaprak bitleri yüzünden kaybetme noktasına gelmiştim:(
Bu işi pek biliyor sayılmam ama sanırım fideler biraz sık ekilmiş. ben uzun saksıların herbirine 1 tane ekmeyi öneririm. böylece daha iyi gelişiyorlar. Bir de mümkün olduğunca bol güneş alması sağlanabilirse sorun kalmaz.
Hatta domateslerin dar - uzun değil geniş ve derin saksıları sevdiğini okumuştum. Tabi benim için geç kalmış bir bilgiydi bu :))
Rukiye Özkan
11-06-2010, 12:58
zavallılarımın beyinleri döndü..
:))) çok şirin görünüyorlar...
Saksınızın üst kısmında başka bir bitki var mı? Üstüne farklı bitkiler ekildiğini görmüştüm. Üst kısma kekik ekilirse kekik kokulu domatesleriniz olur mu acaba:)
hayır herhangi bir bitki ekmedim ama en kısa sürede deneyeceğim...
Mini saksı domateslerim tam kızaracak derken bir tanesi çürür gibi oldu ve hemen kopardım .Acaba diğerlerinde de devam edermi? Ne yapmak gerekir?
Rukiye Özkan
15-06-2010, 22:25
Sevgili Knry07 bu konuda fazla tecrübem yok. Bu yıl ilk kez domates yetiştirdim. Aslında domatesleriniz genel olarak çok sağlıklı görünüyorlar. Yaptığım araştırmada bu dönemde çok fazla su vermemek gerektiğini okumuştum. Bir de ben mümkün olduğunca "koltuk " alma işlemi yaptım. Ayrıca yaşlanan yaprakları koparttım. Bu da bitkinin daha iyi havalanmasını sağlıyor üstelik bitki yapraklara ayıracağı gücü meyveye kullanmış oluyor. Umarım uzman bir arkadaş da yorum yapar ve ben sizi yanlış yönlendirmiş olmam.
verdoque
15-06-2010, 23:12
Aşağıdaki bağlatıdaki domates hastalıklarıyla ilgili sunumlarda fotoğraflı anlatımlar var, meyvedeki hasara bakıp belki teşhis koyabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767
orhanshen
17-06-2010, 21:51
Fide olarak cherry domates almıştım ve bir kasaya ektim. Üzerinde 3 domates ve 10 çiçek vardı ama boyu çok kısaydı. Alalı 2 hafta oldu hala aynı boyda domatesler aynı çiçeklerden 4ü kurudu. Kasa da sadece bahçeden aldığım toprak var, başka birşey ilave etmedim. Aynı kasaya dolmalık biber de ekmiştim onda da biberler vardı, misket kadarken pinpon topunu geçtiler.
Acaba alıp başka yere şaşırtsam mı gübreli falan bir saksıya:) Tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Resim işini de sanırım 5 mesajdan sonra eklerim...
Şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkürler...
umutyolcusu
18-06-2010, 16:58
Benim domateslerde bol bol çiçek oluyor ama çoğu dökülüp azı meyveye dönüyor.Acaba besin takviyesi mi istiyor bilmiyorum ama eğer bu oluşanlar meydana gelse çok mutlu olacağım.
154082
154083
Eliasodd
23-06-2010, 10:59
Merhaba yaklaşık 4 gün önce Koçtaş'tan cherry domates fidesi aldım. Tohum değil direk yetişmiş olarak saksıda, hatta üstünde meyveleri bile vardı yeşil yeşil. Bunları bahçeye ektim, dibine toprakla karıştırarak gübre verdim. (kuru) Yalak açtım ve her gün saat 8 civarı suladım sabahları. Şu an 5. gün ve domateslerin hepsi kafaları eğik şekilde ölmüş gibi duruyorlar. Henüz bir sararma yok bir tanesi dışında. O bir tanesi dipten sararmaya başladı sanki. 2 gün önce yan tarafa biber ve reyhan ekmiştim biber de yavaş yavaş gidiyor gibi geldi, yapraklar filan aşağıya bakıyor dallar sarkmış. Toprakta bir sorun yok çünkü bahçede bir sürü ağaç var sağlıklı. Ekerken çok dikkatli ekmeye çalıştım hava aldırmamak için köklerine. Acaba sorun her gün sulamamdan kaynaklanıyor olabilir mi? Suyu da diplerine değil açtığım yalaklardan verdim o konuda da özendim yani. Konuyla ilgili görüşlerinizi bekliyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler.
verdoque
23-06-2010, 11:07
Domates suyu sevmez, haftada 2 yeter de artar bile. Bence fazla sulamadan kaynaklanıyor. Yapraklar sararıyorsa fazla suluyorsunuz, yapraklar diri ama koyu renkse doğru suluyorsunuz demektir.
Biber ve fesleğen (reyhan da aynı mı bilmiyorum) nemi sever ama fazlası her zaman zararlı.
merhaba bende şimdiden domates ekmeye merak sardım, temmuz ayındayız domates ekmeye geç kalmış oluır muyum?
çerdiklerini öylesine attığım cherry domatesler filizlendi hiç özenmediğiniz ve üstüne düşmediğiniz zaman daha güzel oluyo
umutyolcusu
10-07-2010, 22:53
Çeri domates olmasını beklediğim domateslerim minicik kaldı.Kızarmaya başladılar yavaş yavaş.Acaba daha önce burada gördüğüm mikrop domatesmi bunlar?Hayal kırıklığına uğradım resmen.:(
Merhaba arkadaşlar bende aranıza yeni katıldım, bu forumu okurken bile çok zevk aldım.
Evimin iki balkonuda müsait durumda, öncelikle domates ekmek istiyorum ama sanırım geç kaldım, sizce domates fidesi bulabilirmiyim ya da bu mevsimde başka birşeylemi başlasam.
lale lale
15-07-2010, 10:39
geçen yıl domates çekirdekleri kurutmuştum. bu çekirdeklerden 5'ini ektim, 4'ü tuttu. artık meyve veriyor. işte fotoğrafları
lale lale
15-07-2010, 10:43
bu da tohumlarını satın aldığım cherry domates. çiçeklendi meyve vermek üzere.
gunel_19
15-07-2010, 12:47
*** arkadaslar benım dometeslerım cok guzeldı sımdı cıcek acıyo ve kırılıyo cıceklerı ne yapmalıyım yapraklarıda sararmaya basladı
umutyolcusu
18-07-2010, 17:17
yaprak sararması çok sulamaktan oluyor.
Emre İlhan
06-08-2010, 13:21
;)Sevgili kadiray27'nin tohum paylaşımından edindiğim Tumbling Tom Redlerin son halleri:
(En sağdaki düz yapraklı bitkide süs patlıcanı(beyaz olanlardan).)
İyi günler bende bugün chery domates tohumu aldım ve saksıda yetiştirmek istiyorum saksım yaklaşık 2,5 3 litre toprak alıyor sizce bu boyut yeterlimidir ve saksıma ekerken kaç tane tohum atmalıyım yorumlarınızı bekliyorum teşekkür ederim..
Emre İlhan
03-01-2011, 20:35
Tumbling Tom Red domatesimin son hali. O gün domatesi iple bağlarken dalının biri koptu ve elimde kaldı, bende atmadım ve çelikledim bakalım ne olacak, ilerleyen zamanlarda gelişmeleri paylaşırım. :)
Basar Bolukbas
12-02-2011, 15:49
Herkese Merhaba
Oncelikle boyle mukemmel bir site icin emegi gecen herkese tesekkur ederim.
Ben Cherry domates yetistiriciliginde cok cok yeniyim.
Iki gun once Bauhaus dan tohum, sera malzemesi ve torf aldim. Yumurta kolisi gibi olan bu kucuk saksiciklara biraz torf koydum, ama cok sikistirmadim. Her bir yuvaya bir tane olacak sekilde tohumlari koydum ve uzerini yaklasik 1cm lik torf ile kapattim ama yine cok sikistirmadim. Bir grup saksicigi evimizin pimapen ile kapatilmis balkonuna camdan en uzak yere (direkt gunes isigi almamasi gerekiyormus sanirim) diger grup saksicigi da mutfakta nispeten karanlik olan isiktan uzak ancak balkona oranla daha sicak olan bir yere koydum. Uzerlerine kucuk birer parca seffaf strech film kapattim ve yaklasik iki gunde bir her iki grubu da fıs fıs ile 4-5 fıs lık suluyorum.
Su asamada sizlerin baslangic calismama dair fikirleriniz benim icin cok onemli. Yanlis yaptigim seyler varmi? Nelere dikkat etmeliyim? Yardimlariniz icin simdididen cok tesekkure ederim. Bu arafda tohumlar ve torf Anadolu marka. Degerli fikirlerinizi bekliyorum. Saygilar.
mavikartal5
12-02-2011, 21:39
tohumları toprakla buluşturun, birazcık da sulayın, havaların ısınmasını bekleyin
hep birlikte takip ederiz tohumcukların büyümelerini.
saygılar
Emre İlhan
14-02-2011, 17:59
Yukarıdaki mesajımda ki Tumbling Tom Red domatesleri kırmızı örümceğe kurban verdim ve sökmek zorunda kaldım. Domatesleri sökerken de iki tane kol sürgününden sağlıklı ve sağlam çelik aldım ve yaklaşık dört gün önce diktim. Bakalım ne olacak.
192685
Emre Bey, geçen yaz rüzgardan kırılan domatesi su şişesine koymuştum, umudum yoktu ama 10 günde kökler şişenin içini tamamen doldurdu, toprağa geçirince de sorun çıkmadı. Direk toprağa daldırmak yerine bunu da bir deneyin. Geniş ağızlı bir şişeye koyarsanız (meyva suyu şişeleri gibi) daha iyi olur.
Emre İlhan
14-02-2011, 18:37
;)Öneriniz için teşekkür ederim sevgili, elek. Bir daha ki çeliklemede bunu deneyeceğim.:)
Emre Bey, geçen yaz rüzgardan kırılan domatesi su şişesine koymuştum, umudum yoktu ama 10 günde kökler şişenin içini tamamen doldurdu, toprağa geçirince de sorun çıkmadı. Direk toprağa daldırmak yerine bunu da bir deneyin. Geniş ağızlı bir şişeye koyarsanız (meyva suyu şişeleri gibi) daha iyi olur.
Kesinlikle katılıyorum. Bende rr. domatesin üst dal ve yan dallarını şuan suya koydum. 3. gününde kök salmaya başlamış. İçine az bişey de toz şeker attım. Kesinlikle işe yarıyor. :)
Basar Bolukbas
15-02-2011, 07:32
tohumları toprakla buluşturun, birazcık da sulayın, havaların ısınmasını bekleyin
hep birlikte takip ederiz tohumcukların büyümelerini.
saygılar
mavi kartal ilginiz icin cok tesekkur ederim. ben iki gunde bir biraz sprey sulama yapiyorum. topragi cok fazla sikistirmamistim. bu sorun olur mu? en azindan cimlenmeleri ne kadar sure alir tahminen? saygilar.
merhaba basar bey. bende pazar gunu ektım cerry domates tohumlarımı. bende yumurta kaplarına dıktım 6 tanesını. 2 tanesini de plastik bardaklara ektim banyoda çimlenmelrini bekliyorum. bende foto ekleyemiyorum şuan malesef. ilerleyen günlerde yardımlaşırız. heycanla çimlenmlelerini bekliyorum. ben de ilk defa denediğim için bir tavsiyede bulunamıyorum. deneyimli arkadaşların yazdıklarını takip ediyorum. bol şans
Basar Bolukbas
23-02-2011, 14:23
merhaba basar bey. bende pazar gunu ektım cerry domates tohumlarımı. bende yumurta kaplarına dıktım 6 tanesını. 2 tanesini de plastik bardaklara ektim banyoda çimlenmelrini bekliyorum. bende foto ekleyemiyorum şuan malesef. ilerleyen günlerde yardımlaşırız. heycanla çimlenmlelerini bekliyorum. ben de ilk defa denediğim için bir tavsiyede bulunamıyorum. deneyimli arkadaşların yazdıklarını takip ediyorum. bol şans
Merhaba Pacific,
Benim tohumlarimdan taze haberler var :)
Dune kadar yaklasik 1 ay bekleyen tohumlarim cimlenmemisti.
Bende onceki gun uzerlerine siyah poset kapatip, kalorifer peteginin altina almistim tohumlari, oncesinde de bolce sulamistim. Dun aksam baktigimda iki tohumun hemen cimlendigini, topraktan kafalarini cikardigini gordum ve cok sevindim. Eger cimlenme sorunu yasiyorsaniz benim gibi bu tur bir cozum onerebilirim.
Kisa sure sonra tohumlari saksiya alacagim ama nasil yapmam gerektigini bilmiyorum. Bilgi verebilecek varsa cok sevinirim.
Saygilar.
Emre İlhan
23-02-2011, 22:44
Sayın, Basar Bolukbas. Çimlenen fidelerinizi bol ışık alan fakat doğrudan yakıcı güneşe maruz kalmayan güzel bir yere koyun. Daha sonra fideler 3. yapraklarını çıkarınca bir meyve bıçağı yardımıyla kareler şeklinde fideleri belli bir toprak kütlesiyle çıkartın ve dikin. Üçüncü yapraklar çıktıktan sonra fotoğraflarsanız size çizerek anlatırım. Şu aşamada dikkat etmeniz gereken; asla fazla sulamayın sadece toprağı nemli tutun ama ıslanmasın, bol ışık alan bir yerde olsunlar ama doğrudan yakıcı güneşe maruz kalmasınlar, sulamayı pulverize yani fısfıs yardımıyla yapın ki hem suyun miktarı fazla kaçmamış olsun hemde suyu dökerken toprak oyuklaşıp fidelerinize zarar vermesin. Eğer suyu fazla kaçırır ve fidelerin ışık ihtiyacını karşılayamazsanız, boyları anormal derecede uzar ve verim alamazsınız, bitkileriniz cılız olur.:)
İnanılmaz gelecek biliyorum ama, eylülde ektiğim tohumlardan beş fidem olmuştu.
Tabi bitki çok olunca eve alamadım.
5 saksı domates kaldı bahçede.
Geçenlerde baktım 2 saksı kurumuş, ancak 3'ü sapasağlam .
İzmir tabi bu kış don olmadan geçti gibi.
Ama buna ne dersiniz:confused:
194378
.
Hemde bu mevsimde. Ben red robinleri evde bile zor çiçek açtırırken bu gerçekten enteresan :)
Bakalım devamı ne olacak, tozlaşma gerçekleşirse belki domates bile verebilir.
Basar Bolukbas
28-02-2011, 10:34
Emre Bey ilginiz icin cok tesekkur ederim. Tavsiyelerinize aynen uyacagim.
Yanliz size bazi sorularim olacak. Benim fideler su an iki yaprakli ve boylari 4cm-5cm arasi.
Her gece 8-10 fis sulama yapiyorum. Bu cok mudur? Birde aksamlari fideler tamamen yere yatiyorlar. Sanki uyuyor gibi :) Sonra sabahlari yavas yavas ayaga kalkiyorlar. Pencere caminin onune koydum. Camin altinda kalorifer petegi var. Sanki burayi cok sevdiler gibi. Gunde belki bir kac saat gunes isigi aliyor burasi. Maalesef evde gunes isigi alan tek yerde burasi. Koyacak baska yerim yok. Dolayisiyle gunesin yakici olacak kadar etkisinde kalmayacaklar. Bu fidelerin hepsi mutlaka 3 yaprakli hale gelecek mi? Onlari saksiya almak icin 3 yaprakli olmalarini mutlaka beklemeli miyim? Onlari ozel bir sera malzemesine koymustum. Su yumurta kolisi gibi olanlardan. Satici kisi saksiya gecirirken bunlarla beraber gecirebilecegimi ve onlarin zamanla sakisi icinde kaybolacagini soylemisti bu dogru mudur sizcede? Son sorumda, geceleri yana yatmalarini engellemeli miyim? Ornegi kucuk bir sopa dikip, ona baglamak gibi bir onlem? Yoksa kendi ic dunyalarina mi birakmaliyim yavrulari :)
Simdiden degerli cevaplariniz icin cok tesekkur ederim.
Saygilarimla.
Emre İlhan
28-02-2011, 10:55
Sayın, Basar Bolukbas. Öncelikle rica ederim, ne demek, görevimiz.:)
Boy oranını görmemiz için fotoğraf yüklerseniz daha iyi olur. Ama eğer olanağınız yoksa şart değil.:) Ektiğiniz tohumların çeşidini biliyor musunuz? Yani sırık veya oturak(yer domatesi) mi? Çünkü, ona göre fidelerin boyu değişiyor.:) Sulama konusunda da, fidelerin toprak yüzeyleri kurumaya başlayınca az az fısfıslayın suyu. Bu size ölçü olsun. Fideleri her akşam sularken toprakları kurumuş oluyorsa sulayın.:) Fidelerin boyunlarını bükmesi konusunda ise; akşamları kaloriferin ayarını yükseltiyorsanız kaloriferin üzerinde oldukları için sıcaktan oluyor olabilir. Eğer, fidelerin bulunduğu oda da ki petek yanmak zorunda değil ise, akşamları kaloriferin ayarını yükseltince veya ev ahalisi yatacakken o peteğin vanasını kısın, birde öyle deneyelim, bakalım yatacaklar mı? :) Çubuk, sopa vs... ile müdahale etmenize gerek yok. Rahat olun biraz kendi hallerine bırakın. Dikim zamanı gelince nasıl yapacağınız hakkında bilgilendiririz sizi. Şimdilik sadece suyuna dikkat edin yeterli. Kafanıza takmayın dikim olayını. Dikime daha var, yani en azından 3 yapraklı olsunlar. Bakın size e-dergimizdeki Selahattin hocanın bir yazısının linkini vereyim. Ekim ve dikim konusunda.:)
http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html
Bu linkte Selahattin Yılmaz - Sebzelerde tohum ekimi ve Fide yetiştirme bölümüne tıklayın.:)
Basar Bolukbas
28-02-2011, 15:54
Emre Bey yeniden Merhaba,
Evet ben kafayi cok takiyorum tohumlara :) Sanirim hayatimdaki ilk denemem ve ilk tecrubem oldugu icindir. Hatta esim ondan daha cok tohumlar ile ilgilendigimi soyluyor. Oysaki ben yanlizca karsilarina gecip izliyorum :)
Tohumlarin boylarini bukmeleri sicaktan olabilir. Belki dediginiz gibi oda sicak geliyordur. Isterseniz oda sicakligini olcup size soyleyebilirim.
Sanirim biraz fazla suluyorum. Cunki gece toprak nemli de olsa suluyorum. Cok su verirsem cok saglikli olurlar cok meyve verirler gibi sacma bir seye inaniyorum, yanlis oldugunu bir cok yerde okusamda. Neyse bundan sonra en azindan iki gunde bir fis fis layim. En yakin zamanda resim ekleyecegim. Saygilar.Sevgiler.
Kullandigim tohum ile ilgili link asagidadir.
http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productid=85896
Emre İlhan
28-02-2011, 16:24
Öncelikle şunu söyleyeyim. Domatesleriniz sırık domates yani boyları uzun domates olacaklar.:) Buna orantılı olarak da anlattığınıza göre fidelerinizin boyu gayet iyi. Ama siz gün aşırı 5-6 fıs fısfıslayın. Bu onlara ideal olacaktır. Yani bir gün suluyoruz bir gün sulamıyoruz.:) Bende ilk kez tohumdan sebze yetiştirirken sizin gibi davranıyordum, şu anki psikolojinizi gayet iyi anlıyorum. Onlar sanki bir bebekmişcesine koruyorsunuzdur fideleri.:) Aslında laf aramızda gerçekten de öyle. Aman ev ahalisi duymasın. :D
Selamlar.
Basar Bolukbas
01-03-2011, 07:52
Emre Bey gunaydin. Sanirim su an icin tek sorun fidelerin boyunlarini bukmeleri oluyor.
Ben galiba odadaki petegi kapatik bir kac gunde o sekilde gozlemleyecegim. Ve dediginiz gibi 3 yaprakli olmalarini bekliyorum. Tekrar cok tesekkurler. Iyi gunler.
Emre İlhan
01-03-2011, 08:37
Evet, tek sorun bu. Birde peteği kısıp deneyin, tamamen kapatmayın. Biraz ısı olsun domatesler sevecektir bunu yani ılık bir ortam. :)
Selamlar.
Basar Bolukbas
11-03-2011, 13:17
Emre Bey tekrar merhaba
Benim fidelerden maalesef kotu haberler var. Iki tanesi haric digerleri tamamen topraga yatip, kuruyor gibi oldular. Diger ikisinide simdilik sulayarak ayakta tutabildigimi fark ettim. Acaba diyorum artik saksiya alma zamani mi geldi. Her ne kadar halen 2 yaprakli olsalarda, uzun suredir ne boylari uzuyor ne de yapraklarinda bir gelisme oluyor. Torf icinde sikildiklarindan ve gidasiz kaldiklarindan supheleniyorum. Fikirlerinizi alabilir miyim?
Tesekkur ederim.
Emre İlhan
12-03-2011, 00:12
Fidelerin ölmeye başlamasına üzüldüm. :( Fakat 2 yapraklı bir fideyi yerinden oynatmamalısınız, yani 4-5 yapraklı olduktan sonra şaşırtılmalıdırlar. :( Bu arada kalorifer işini ne yaptınız? Ona göre bir çözüm üretelim.
Selamlar.
Basar Bolukbas
12-03-2011, 12:17
Emre Bey kaloriferi acsam da kapasamda yatiyorlar. Biri 5-6cm boyunda digeri de 1.5-2 cm boyunda iki fidem kaldi. Bu ikisi pek yatmiyorlar digerleri gibi. Savasmaya devam ediyorlar. İki yapraklarinin arasindan cok kucuk de olsa ucuncu bir yaprak olusmaya baslamis gibi buyuk olanda. Acaba diyorum torf icindeki besin vs. azaldi da o yuzden mi yatti digerleri. Bahsettigim iki fide ninde gelisimi bayagi yavasladi aslinda. Bilemiyorum ne yapmam gerektigini. :(
Sayın Başar Bölükbaş, imkanınız varsa bir fotoğraf eklerseniz daha iyi olur. En azından ezbere yorum yapmayız. Ama anladığım kadarıyla bitkileri jiffy tabletlerde çimlendirmişsiniz. Eğer öyleyse onlarla yerlerine olduğu gibi şaşırtabilirsiniz. Ama torfta besin kalmadığı için ölmezler zira şu anda besinlerini kotiledon yapraklarından alıyorlar. Ölmelerinin nedeni başka etmenler olmalı. Dediğim gibi bir fotoğraf ekleyebilirseniz daha net yorum yapılabilir.
Basar Bolukbas
12-03-2011, 12:41
Valla cok uzgunum Emre Bey :(:(,
Esimin ciceklerine iki gun bakim yaptim, 3.gun nergisler pembeli sarili cicek acti. Nasil guzeller bir gorseniz. Kendi domateslerimde iste bu vaziyete geldi. Resimleri ekledim. Degerli fikirlerinizi paylasirsaniz cok sevinirim. Saygilar.
Sevgili Malbman resimler cok mu kotu gorunuyor. Hic sanslari yok mu?
Sayın Başar Bölükbaş, domatesleriniz ışıksız kalıp boya gitmiş. Bunların yaşama şansı pek yok. Yalnızca en alt sağ taraftaki olurmuş gibi görünüyor. Bence siz yeni tohumlarla devam edin yola. Şimdi yavaş yavaş zamanı geliyor zaten. Çimlendirdiğiniz viyoller tahmin ettiğim gibi jiffy. Bitkiyi onların içinden çıkarmanıza hiç gerek kalmadan yerine onlarla şaşırtabilirsiniz.
Yeni tohumları çimlendirdiğinizde mutlaka bolca ışık alacakları bir yere koyun. Buna ek olarak mümkün olduğunca az sulayın ki suyu bol bulup boya gitmesinler. Ne kadar az su verirseniz gövdeler o kadar kalınlaşıp, fideleriniz pişkinleşir.
Bu arada: kullandığınız tohum f1 yani hibrit tohum. Yani bu tohumdan alacağınız domatesin tohumuyla gelecek sene aynı verimi alamazsınız, aldığınız ürün de ilk nesil gibi düzgün olmayabilir.
Emre İlhan
12-03-2011, 14:31
Sayın Basar Bolukbas, benim birşey söylememe gerek kalmamış sağolsun Sayın, malbman herşeyi anlatmış. En başta fideleri fazla sulamış olmalısınız, şimarmışlar. Siz en iyisi yeni tohumlarla devam edin yola. Fakat en sağ alttakini atmayın o sağlam bir fide gibi geldi bana. Tekrar hatırlatıyorum, sulamaya dikkat.:)
Basar Bolukbas
12-03-2011, 14:46
Sayin Emre Bey ve Malbman degerli gorusleriniz icin cok tesekkur ederim.
Kullandigim tohumlar
http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productid=85896
idi.. Bunlar hibrit midir? Yeni tohum ekimi denemelerim icin hangi tohumu onerirsiniz?
Maalesef orasi evimizin en cok isik alan yeri. Sanirim oraya koymadan baska sansim yok. Belki havalar isininca pimapen ile kapali olan balkona koyabilirim.
Zaman ayirdiginiz icin cok tesekkur ederim. Saygilarimla.
Emre İlhan
12-03-2011, 14:58
Bu tohumlar f1. Yani yerli tohumlara göre daha verimlidir, daha fazla ürün alırsınız. Fakat tek dez avantajı, ektiğiniz tohumlardan büyüyen domatesin meyvelerindeki tohumları seneye ekince aynı bitkiyi elde edemezsiniz. Kısacası ben tohum üretmek istemiyorum, sadece verimli bir domates yetiştirmek istiyorum diyorsanız ideal bu tohumlar. Bu arada hevesiniz kırılmasın. Ben sizin yerinizde olsam denemekten hiç çekinmem. Nasıl olsa tohumlar kaçmıyor yha, olaki olmazsa yeniden ekersiniz. Bence aynı koşullarda fakat sulamayı baştan az yaparak tekrar deneyin. Bakalım ne olacak? :)
Sayın Başar Bölükbaş, bir önceki mesajımda belirttiğim gibi tohumlarınız hibrit tohum. Üserinde "f1" ifadesini gördüğünüz tohumlar hibrittir.
İsterseniz aynı tohumlarla da devam edebilirsiniz ama bu tohumların meyvelerinden alacağınız tohumlar aynı ürünü vermeyecektir.
Basar Bolukbas
12-03-2011, 19:18
Peki ben bu tohumlar ile buyutecegim olasi agaclardan surekli meyve alabilir miyim? Yoksa bir donem sonra biter mi agacin omru. Benim aslinda meyvelerin tohumlarini kullanma gibi bi amacim yok acikcasi. Surekli bana meyve versin yeter. Olmadi para verip zaman zaman ayni tohumdan alabilirim...Yanlis mi dusunuyorum...
Sayın Bölükbaş, domates tek yıllık bir bitkidir. Bu yüzden gelecek seneye kalması söz konusu değildir. Yani her yıl yeni fidelerle başlayacaksınız.
Basar Bolukbas
13-03-2011, 11:36
Sayin malbman, peki bana kendi meyvesinin tohumunu kullanabilecegim bir cheryy domatesi tohumu onerebilir misiniz satin alabilecegim? Bu arada merak ettigim bir sey var: diyelim diktigim fideler olmeseydi ayni yil domates verebilecek duruma gecebiliyor mu fideler bu kadar kisa surede?
hurrem75
13-03-2011, 14:12
merhabalar uzun süredir siteyi takip ediyorum ve en son büyük bir atağa geçerek netten tohum siparişlerimi verip tohumları aldım büyük bir itina ile çimlendirdim domateslerim iki yaprak oldu güneş ışığına çıkarmaya başladım. Buraya kadar herşey mükemmel gidiyordu taa ki küçük yiğenim gelip çimlenmiş domateslerimi devirene kadar :(gerçi büyük bölümünü incitmeden toplayıp tekrar toprağa ektim ama gelişirmi bilmiyorum :(
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim kendilerini toplayana kadar gölgedemi kalsınlar yoksa güneşte bırakmaya devam mı edeyim
Sn. hurrem75;
Resimlerini görmeden ne kadar zarar gördüğünü anlayamayız. Çanak yaprakları ve kökü sağlamsa bişey olmaz. Nemli tutun sürekli.
arimayam
13-03-2011, 15:28
benim fideler 1 haftadir sadece 2 yaprakta duruyorlar,bir ilerleme olmadi acaba bu durum normalmi?
fideler torf viyollerde ve pencere önünde 22 derecelik isida.ve ekeli 3 hafta oldu..
yardimci olursaniz sevinirim..
hurrem75
13-03-2011, 15:54
Sn. hurrem75;
Resimlerini görmeden ne kadar zarar gördüğünü anlayamayız. Çanak yaprakları ve kökü sağlamsa bişey olmaz. Nemli tutun sürekli.
teşekür ederim evet kökler ve yapraklar sağlam ama şuan boyunlarını büktüler sanırım şoka girdiler bir kaç güne kadar düzelir inşallah
Arkadaslar bende bugun salkim domates tohumu aldim ama uzerinde su zaman ekin falan yazisi yok,sizinkileri gorunce gecmi kaldim aceba dedim.Daha buyuyecekteee domates verecek:)
Emre İlhan
17-03-2011, 20:38
Ben yaklaşık 5 gün önce ektim tohumları ve henüz çimlenmediler. Yani geç kalmadınız, tam zamanı. Zaman kaybetmeden ekin tohumlarınızı.:)
hurrem75
17-03-2011, 21:10
benim domateslerin başına gelmeyen kalmadı çimlenmişken iki defa saksıları devrildi ama şükür hepsi ayakta ama daha iki yapraklar :( şoktan çıkıp büyümelerini bekliyorum. benim domatesler cheri sırık tipi onlada kalmadı sarı ampul cheri bezelye cinsi cheri ne buldumsa aldım ve çimlenmeleri başladı
:) şimdiye kadar hiçbir şeyi ayarında yapamadım hep abartı
Penceremin önüne saksıların sığmaları için tahtadan destek yapmıştım. Geçen sene bir sorun olmamıştı. Ancak bu yıl bantla tutturduğum tahta kayınca topraktaki hibrit domates tohumları yerle bir oldu. Tüm toprağı karış karış aradım. Maalesef aradığım tohumları toprağın içinde bulamadım. Ben de tüm dökülen toprağı sığ bir kaba ektim.
Anlayacağınız bu tür kazalar sıklıkla yaşanıyor. Hele evde yapıyorsanız bu işi kaza kaçınılmaz. :p
Emre İlhan
18-03-2011, 08:50
Benimkilerin yeri sabit. Balkonda, yerde duruyorlar. Sabitlik bitkiler için her aşamada çok önemli bence. Fide aşamasından tutunda ömrünü doldurana kadar. Çünkü; bitkiler bulundukları konumun güneş açısına, rüzgarına vs... alışıyorlar. Kısacası tabii ortamlarını sağlamaya çalışmamız gerekiyor onlar için. :)
hurrem75
18-03-2011, 09:45
benim bitkiler pek sabit değil gündüzleri balkonda akşamları salonda ben üşüdüğüm zaman onlarda üşüyor gibi geliyor halbuki ADANA da pek soğuk olmaz ben bu cherilerle kafayı yedim herhalde ;)
Oh ne güzel sizler adana'nın sıcak ikliminden faydalanıyorsunuz. Şu günlerde bile gündüz balkona ya da dışarıya alma imkanınız var. Ya bizler ne yapacağız :(
Odamın pencere önü sebze bahçesi gibi :p :p
Annem ise son derece şikayetçi odanın içi toprak kokuyor diye :)
Emre İlhan
18-03-2011, 13:24
Yazında sıcaktan koruma çabamız var ama. Bir gün sulamayı unutsan yakıcı sıcak kavurup atabilir bitkilerinizi. :(
Benim domatese 1 hafta oldu hala gorunurde birsey yok,,saksinin birini karistirip baktim hala tohum icinde kupkuru duruyo anlamadim neden suladigim halde.
hurrem75
21-03-2011, 09:46
hafiften sula streç ile sar koy bir kenara bir kaç güne kadar filizlenir
haftosunu bende balkonumda viollere domates salatalık ve semizotu tohumlarını bırakıcam inşallah bakalım neler olacak
kirazdomates
27-03-2011, 12:08
Merhabalar,
2 yıl önce internetten kiraz domates tohumu almıştım. İlk yıl çıkan tohumları 2. yılda ektim ve çok güzel sonuçlar aldım. Balkonda kiraz domates yetiştirmek hem çok kolay, hemde görsel olarak çok güzel.
Bu sene kendi ürettiğim tohumları 1 martta ektim. Gelişmeleri resimler eşliğinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
198892
198893
198894
198895
kirazdomates
27-03-2011, 12:10
Kiraz domates ekmeden önce çok fazla araştırma yapmıştım, edindiğim bilgiler çok işe yaradı, bunlarla biride şaşırtma işlemi.
198896
198897
Erdal Hoca
28-03-2011, 09:48
Selamlar, sayın " kirazdomates " öncelikle güzel çalışmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum. Tüm tohumların çimlenmiş olması da çok güzel.
Ben de yaklaşık bir hafta önce kiraz domates tohumlarımı balkondaki saksıya ektim. Çimlenme için henüz çok erken olduğunu biliyorum. Ama size sormak istediğim birkaç nokta var.
Siz, tohumları ektikten sonra saksıyı sürekli olarak içerde mi tuttunuz?
Şaşırtma için çok erken değil mi? Filizlerin 10-15 cm olması gerekmiyor mu, şaşırtma için?
Ben gece gündüz farkından daha az etkilensinler diye saksının üstünü streç filmle kapatıp yanlardan güzelce bantladım. Böylece bir sera etkisi oluşturmaya çalıştım. Bilmiyorum siz ne dersiniz bu duruma?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Gelişmeleri gösteren bol fotoğraf bekliyoruz.
Lilinin bahcesi
28-03-2011, 10:03
Şaşırtma için çok erken değil mi? Filizlerin 10-15 cm olması gerekmiyor mu, şaşırtma için?
.
Sayin Erdal hoca bu asamada boylarindan ziyade ilk 2 gercek yapraginin cikarak yere paralel pozisyonda olmasi daha onemli, boylari daha kisa olabilir.
arimayam
28-03-2011, 13:03
sasirtma islemi önemlimidir,yani büyük bir saksiya ektigimiz zaman tekrar degistirme yapmamiz köklerini oynatmamiz mi lazim,anlayamadim...ben jiffy tabletlere ektim,onlari kimildatmadan direk büyük saksiya alsam ya da bahceye eksem olmazmi?
kirazdomates
28-03-2011, 13:54
Siz, tohumları ektikten sonra saksıyı sürekli olarak içerde mi tuttunuz?
Şaşırtma için çok erken değil mi? Filizlerin 10-15 cm olması gerekmiyor mu, şaşırtma için?
Ben gece gündüz farkından daha az etkilensinler diye saksının üstünü streç filmle kapatıp yanlardan güzelce bantladım. Böylece bir sera etkisi oluşturmaya çalıştım. Bilmiyorum siz ne dersiniz bu duruma?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Gelişmeleri gösteren bol fotoğraf bekliyoruz.
Merhabalar
bende bunu amatörce yapıyorum, internette yaptığım araştırmalarda şaşırtma sadece tek bir kök varken, çok fazla büyümeden yapın yazıyordu, kök saçaklı hale gelince toprak değiştirirken zarar görebilirmiş, ama tek kökü çıkartmak kolay oluyor. Fide olduktak sonra toprağı ile birlikte saksıya ekeceğim artık.
Şu an izmirde hava çok güzel, filizler çıkana kadar sürekli evde tutuyordum ama, şimdilik sadece akşamları eve alıyorum, Gündüz saatleri balkondalar. 23 nisandan sonra sürekli dışarıda tutacağım, 5-10 günde bir yeni resimleri ekleyeceğim.
loveflower
28-03-2011, 16:38
Merhabalar
bende bunu amatörce yapıyorum, internette yaptığım araştırmalarda şaşırtma sadece tek bir kök varken, çok fazla büyümeden yapın yazıyordu, kök saçaklı hale gelince toprak değiştirirken zarar görebilirmiş, ama tek kökü çıkartmak kolay oluyor. Fide olduktak sonra toprağı ile birlikte saksıya ekeceğim artık.
Şu an izmirde hava çok güzel, filizler çıkana kadar sürekli evde tutuyordum ama, şimdilik sadece akşamları eve alıyorum, Gündüz saatleri balkondalar. 23 nisandan sonra sürekli dışarıda tutacağım, 5-10 günde bir yeni resimleri ekleyeceğim.
sayın kiraz domates,çalışmalarınız çok güzel,geliştikçe payşaırsanız sevinirim.Ben de kiraz domates ekmek istiyorum ama tohumların genetikleriyle oynandığı için bir türlü hangi tohumu alacağımı bilemedim,sizin öneriniz var mı,kullandığınız tohum markası nedir?Hibrit mi?Bir de ben şimdi alıp eksem geç kalmış olurmuyum?Teşekkürler
Lilinin bahcesi
28-03-2011, 17:31
internette yaptığım araştırmalarda şaşırtma sadece tek bir kök varken, çok fazla büyümeden yapın yazıyordu, kök saçaklı hale gelince toprak değiştirirken zarar görebilirmiş, ama tek kökü çıkartmak kolay oluyor. .
Sasirtma yaparken domatesin diklemesine asagiya dogru inen kokunu 1/3 oraninda makasla ucundan keserek kisaltmaniz fide icin faydali olacaktir.
kirazdomates
28-03-2011, 17:33
sayın kiraz domates,çalışmalarınız çok güzel,geliştikçe payşaırsanız sevinirim.Ben de kiraz domates ekmek istiyorum ama tohumların genetikleriyle oynandığı için bir türlü hangi tohumu alacağımı bilemedim,sizin öneriniz var mı,kullandığınız tohum markası nedir?Hibrit mi?Bir de ben şimdi alıp eksem geç kalmış olurmuyum?Teşekkürler
Geç kalmış sayılmazsınız, ben ilk kez 23 nisan da ekmiştim, ortalama domates almanız 3 ay sürüyor, bilmiyorum reklama girermi, gittigiyorda ZENGARDEN (http://urun.gittigidiyor.com/Saksi-Domatesi-Tiny-Tim-Micro-20-tohum-866-EKO_W0QQidZZ37719759) isimli satıcıdan almıştım, %100 organik garantisi verdi, ilk yıl tam emin olamadım ama 2. yıl kendi ürettiğim domatesin tohumudan ürün alınca tam emin oldum.
Kiraz domateslerdede seçenekler var, balkon ve ev için, sırık domates almayın, hem çok derin kap istiyor hemde sarmaşık gibi uzuyor, yer kaplıyor. Ama "Tiny Tim" kiraz domatesleri küçük bir saksıya bile ekseniz çok güzel şekilde çıkıyor.
sebnem&mircan
28-03-2011, 17:33
Merhaba
Sayin kirazdomates, calismalarinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkurler. Gorsel olarakta benim gibi acemiye cok yardimci oldunuz. yakindan takip edecegim. Bol hasatlar.
Sevgili loveflower, kirazdomates'e sormussunuz ama genleriyle oynanmamis tohum yazinca ayni hassasiyetle benimde tohum aradigim gunu hatirladim. Cok sansliyimki bu evladiyelik organik tohumlari buldum. Sansim devam ederde bide yetistirebilirsem deymeyin keyfime :)
Assagida yazdigim linke bi goz atmanizi tavsiye ederim. Bende oradan bir cok tohum aldim bir kac gun oldu ekeli sonuclari buradan hep birlikte ogrenecegiz artik :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18834
loveflower
28-03-2011, 17:51
Geç kalmış sayılmazsınız, ben ilk kez 23 nisan da ekmiştim, ortalama domates almanız 3 ay sürüyor, bilmiyorum reklama girermi, gittigiyorda ZENGARDEN (http://urun.gittigidiyor.com/Saksi-Domatesi-Tiny-Tim-Micro-20-tohum-866-EKO_W0QQidZZ37719759) isimli satıcıdan almıştım, %100 organik garantisi verdi, ilk yıl tam emin olamadım ama 2. yıl kendi ürettiğim domatesin tohumudan ürün alınca tam emin oldum.
Kiraz domateslerdede seçenekler var, balkon ve ev için, sırık domates almayın, hem çok derin kap istiyor hemde sarmaşık gibi uzuyor, yer kaplıyor. Ama "Tiny Tim" kiraz domatesleri küçük bir saksıya bile ekseniz çok güzel şekilde çıkıyor.
Çok teşekkür ederim sevgili kirazdomates yardımınız için,balkonda yetiştirecegim,hemen alıp ekmek istiyorum:)inşallah başarabilirim,gelişmelri paylaşırım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.