View Full Version : Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates
Tohumdan yetiştirdiğim Tiny Tim ve Totem domateslerim 50 günlük oldular. Bir kısmına bir kez şaşırtma yapıldı, bir kısmına yapılmadı(. Şimdi yaklaşık 10-12 cm boyunda olanları saksılara alacağım. Bazılarının yapraklarında fotoğraftaki gibi bir sorun var, ne olduğunu bilmiyorum.
312406
312402
Yine yaklaşık 2 ay kadar önce fidancıdan aldığım 4 sırık cherry domates fidesi vardı, şimdi nerdeyse 1.5 m boyunda oldular ve içlerinde kızarmaya hazırlanan domatesler var. Kızarmaya en yakın olan salkım bu, sonuncu domates de kızarınca nasıl koparmalı? Salkımın gövdeye bağlandığı yerden alsak olur mu?
Tadına bakmak için sabırsızlanıyorum açıkçası, umarım güzeldir de tohumlarını alıp seneye de yetiştiririz. ;)
312403
islam_joker
26-06-2012, 20:30
Orcn;acaba şu anda bile eksen 10 cu aya kadar verim alınamaz mı
Orcn;acaba şu anda bile eksen 10 cu aya kadar verim alınamaz mı
En çok gelişim gösteren 8 tanesini saksılara alacağım, geri kalanlarının bir kısmını bahçe toprağına ekeceğim. Saksılara ekince daha hızlı gelişim göstereceklerini varsayarak ekim ayına kalmadan domates toplayabileceğimizi düşünüyorum. :)
Halil Önen
27-06-2012, 00:34
Tohumdan yetiştirdiğim Tiny Tim ve Totem domateslerim 50 günlük oldular. Bir kısmına bir kez şaşırtma yapıldı, bir kısmına yapılmadı(. Şimdi yaklaşık 10-12 cm boyunda olanları saksılara alacağım. Bazılarının yapraklarında fotoğraftaki gibi bir sorun var, ne olduğunu bilmiyorum.
312406
312402
Yine yaklaşık 2 ay kadar önce fidancıdan aldığım 4 sırık cherry domates fidesi vardı, şimdi nerdeyse 1.5 m boyunda oldular ve içlerinde kızarmaya hazırlanan domatesler var. Kızarmaya en yakın olan salkım bu, sonuncu domates de kızarınca nasıl koparmalı? Salkımın gövdeye bağlandığı yerden alsak olur mu?
Tadına bakmak için sabırsızlanıyorum açıkçası, umarım güzeldir de tohumlarını alıp seneye de yetiştiririz. ;)
312403
Son domatesin erimesi beklerseniz diğerleri geçebilir, bence eriyenleri koparıp sofraya atmak güzel...
Ya da salkımı bir bıcakla dipten kesip yeşil olan(lar)dan turşu yapmak da var...;)
Halil Önen
27-06-2012, 00:42
Damateslerimin hızlı bir şekilde ölmesine neden olan sorunun kaynağını buldum: kırmızı örümcek.Sadece domateslerime değil, diğer bazı bitkilere de bulaşmış. Dameteslere ağır zarar verdiler ve biraz önce ilaçlama yaptım. Artık ne kadarını kurtarabilirsem.
Kırmızı örümceye yakalanmış yaprakları koparıp atmak ve öyle ilaçlama yapmak en güzeli...
Kırmızı örümceklerden kurtarabildiğimiz domateslerin ilk hasadını yaptık :)
313081
313082
313083
Kırmızı örümceye yakalanmış yaprakları koparıp atmak ve öyle ilaçlama yapmak en güzeli...
Halil Bey, zaten önce yaprak ve dallarının çoğunu toplayıp öyle ilaçlamayı yaptım. Ancak, bu kez de ilaç nedeniyle bozulmalar yaşanıyor. Sanırım dozunu fazla kaçırdım. Sonuç olarak bu sezon domates olayım hüsranla sonuçlanmış oldu. Umarım seneye böyle bir durumu tekrar yaşamam.
Cemil B.
02-07-2012, 12:59
Çeri domateslerdeki son durum, ne zaman hasat edebilirim ve nasıl neresinden koparmalıyım veya kesmeliyim?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/314655d1341225649-bodur-ceri-domates01072012503.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/314656d1341225649-bodur-ceri-domates01072012504.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/314657d1341225649-bodur-ceri-domates01072012513.jpg
Sayın cemil b.,
Domatesler tam kızardığında fotoğrafta okla gösterdiğim yerden koparmanızda fayda var. Salkımlar tam kızarmışsa makasla dibindne kesin. Afiyet olsun.
Cemil B.
02-07-2012, 13:56
Sayın cemil b.,
Domatesler tam kızardığında fotoğrafta okla gösterdiğim yerden koparmanızda fayda var. Salkımlar tam kızarmışsa makasla dibindne kesin. Afiyet olsun.
suan kırmızı gozuknler kıpkırmızı , beklemede mi kalım biraz daha?
islam_joker
02-07-2012, 14:28
beklemesnde bir müddet sıkıntı olmaz gerekirse biraz ekletip en büyük olanlardan tohum da alabilirsiniz ben 10 gün kadar beklettim ve kopardım sıkıntı olmadı yani heralde daha uzun süre beklemede bozulmalar oluyor heralde kızarma olduktan sonra bu sefer iç çekirdeklerini daha olgunlaştırmaya başlıyor o yüzden kızarma oldugu gibi bozulmaya dönmüyor
Cemil B.
02-07-2012, 14:36
teşekkürler bilgilendirmeleriniz için
benim cherryler coştu bi kere :p
Bu domateslerin cinsi nedir acaba? Hepsi harika görünüyor, afiyetle yemeniz dileğiyle. ;)
Lonicera
04-07-2012, 14:28
Sn Meyvelitepe' nin Santini' leri hasat edildi, şimdiye kadar yediğim en lezzetli cherry domates. Tek sıkıntı domates içindeki tohum miktarının azlığı. Artık cherry olarak sadece Santini domates yetiştireceğim.
Herkese merhaba. Öncelikle foruma yeni üye oldum ve bu ilk mesajım. umarım doğru şekilde göndermeyi başarabilirim. Sorun tohumdan yetiştirdiğim ve şuan balkonumda bulunan, sırık kiraz domateslerimde (tohumun ismi bu şekilde geçiyordu). Yaprakları bir haftadır alttan yukarıya doğru sararmaya başladı. Bu normal mi yoksa hastalık belirtisi mi bilemiyorum. Ayrıca hasta iseler ne yapmam gerekir. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Resim eklemeye çalışayım.
Herkese merhaba. Öncelikle foruma yeni üye oldum ve bu ilk mesajım. umarım doğru şekilde göndermeyi başarabilirim. Sorun tohumdan yetiştirdiğim ve şuan balkonumda bulunan, sırık kiraz domateslerimde (tohumun ismi bu şekilde geçiyordu). Yaprakları bir haftadır alttan yukarıya doğru sararmaya başladı. Bu normal mi yoksa hastalık belirtisi mi bilemiyorum. Ayrıca hasta iseler ne yapmam gerekir. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Resim eklemeye çalışayım.
Sayın Drelif,
Kırmızı örümcek kontrolu yapmanızı öneririm, çok sık sulamadanda olabilir, ayrıca saksılar küçük olabilir.
Kolay gelsin, bol ürünler.
Sayın sarin
öncelikle kırmızı örümcek kontrolü nasıl yapılıyor? internette ufak bir araştırma yaptım ama bulamadım.
sulamayı havanın çok sıcak olduğu, buharlaşmanın fazla olduğu dönemlerde gün aşırı, soğuk olduğu dönemde ise 2-3 günde bir kez yaptım. çeşme suyu kullanıyorum. 6-7 litrelik toprağa yaklaşık yarım litre kadar.
fidenin dikimi esnasında toprağını organik hayvan gübrresi karıştırarak hazırlamıştım. gübre miktarını az koymuş olabilirim. yeniden gübreleme yapmam çözüm olur mu sizce?
teşekkürler.
Sn drelif,
Kırmızı örümcek kontrolu, yaprakların altına bakılarak yapılır. Nokta gibi kırmızı küçük yaratıklardır kırmızı örümcekler. Yaprak altında sanki küflenme gibi bir görüntü oluşturur, çok küçük örümcek ağları vardır.
Saksı ve sulamanız yeterli gibi, ilave gübre konusunda bir fikrim yok doğrusu. Biz bahçeye dikerken çok gübre kullanmıyoruz öyle, biraz yanmış hayvan gübresi koyarız.
Kolay gelsin.
Halil Önen
05-07-2012, 13:16
... kırmızı örümcek kontrolü nasıl yapılıyor? internette ufak bir araştırma yaptım ama bulamadım.
...
Gözlemle sayın drelif sn. Sarin'in dediği gibi...
Başlangıçta gözle görülmez _ mikroskola görülür_ ama yapraklar kıvrılmaya başlar...
http://www.agaclar.net/forum/836130-post339.htm
Kırmızı örümceğin ilerlemiş hali; yakalanan yapraklar koparıp atılmalı ve ilaçlanmalı, yoksa bitkiyi durdurup öldürür, önlem alınmazsa...
Emre İlhan
07-07-2012, 08:30
Bazılarının yapraklarında fotoğraftaki gibi bir sorun var, ne olduğunu bilmiyorum.
Sanki, gübreleme yaparken yanlışlıkla yaprağa sıçramış gibi bir izlenim var.
Diğer yapraklarda bir şey olmadığına göre, hastalık olma olasılığı çok düşük:)
Emre İlhan
07-07-2012, 08:34
Bu durum, hastalık-zararlıdan ziyade, besin eksikliği ve sulama düzensizliğine benziyor...(4. fotoğrafta kırmızı örümcek var gibi) Bunu bir mercek yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Fotoğraftaki zararlı, bir çok türü var...
Bitkinize uygun gübreyle besin takviyesi yapıyor musunuz?
Sulama düzeniniz nasıl?
Saksı harcınız nedir?
Biraz bilgi verirseniz, durumu daha kolay anlarız:)
316288
Ali Sapmaz
07-07-2012, 12:06
Bu domateslerin cinsi nedir acaba? Hepsi harika görünüyor, afiyetle yemeniz dileğiyle. ;)
sayın Orcn bu domatesleri iki sene önce pazardan almıştım. tohumdan çoğalttım cinsini maalesef bende bilmiyorum.. :(
Fatih Çelik
10-07-2012, 14:04
http://img821.imageshack.us/img821/6881/sam5066.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/3361/sam5046.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/3295/sam5045.jpg
bunlarda benım minikler 15 gunlukler
Bu durum, hastalık-zararlıdan ziyade, besin eksikliği ve sulama düzensizliğine benziyor...(4. fotoğrafta kırmızı örümcek var gibi) Bunu bir mercek yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Fotoğraftaki zararlı, bir çok türü var...
Bitkinize uygun gübreyle besin takviyesi yapıyor musunuz?
Sulama düzeniniz nasıl?
Saksı harcınız nedir?
Biraz bilgi verirseniz, durumu daha kolay anlarız:)
316288
Emre Bey resimde görünen sarı yaprakların hepsini kopardım, sararma durmuştu ancak 2-3 gündür yine sararan yapraklar olduğunu farkettim (eşim balkonu yıkarken bir güzel benim domatesleri de yıkamış :)) yeni resim yükleyeceğim.
sulamayı sararmadan önce gün aşırı ya da 2 günde bir az miktarda normal su ile yapıyordum. artık balonda 5 litrelik su içerisine katı gübre ekliyorum, 1-2 gün bekletip akşam gene aynı sıklıkta gübreli su ile sulama yapıyorum. (kullandığım gübre Gentasol Azotlu Katı Organik Çiftlik Gübresi)
saksılarda sadece torf ve yukarıda adı geçen gübre karışımı var. normal bahçe toprağı bulamamıştım.
yeni bir problemim var, domateslerim de gene resimde görülen biberlerim de biraz zayıf kaldılar sanki. biberler çiçeklenmedi bile, domateslerimde meyve ve yeni oluşan çiçekler var fakat gövde çok çelimsiz ve bitkinin boyu kısa gibi
Merhaba,
benimde mayıs ayında diktiğim cherry domateslerim var. birsürü çiçekleri ve mis kokulu domatesleri vardı. taki iki hafta önce aynı büyük saksıda olan 3 fidem kurumaya başladı. dallarındaki domatesler kızarıyor anca yapraklarında tek bir yeşil yer kalmadı =( baş bir fidede de benzer sorunu yaşıyorum sebebi ne olabilir bu kurumanın. çok üzülüyorum
islam_joker
22-07-2012, 18:55
benim cherryler coştu bi kere :p
acaba evde böyle 15 fidan ceri yetiştirsem haftada bir 1 tabak domates çıkarmı acaba
islam_joker
22-07-2012, 18:58
dikey duvar tarla yapsak bunda da çeri yetiştirsek tutarmı sizce acaba yani balkonda az yer oldugundan eğer böyle birşey yapma imkanımız olursa 20 çeri duvarda yetiştirebiliriz buda heralde bize hafta da 1 2 kere bize meyve vermiş olur diye tahmin ediyorum birde solucan gübreside orada üretebilirsek besin olarakta onu takviye eder güzel bir dikey bahçemiz olur
Halil Önen
22-07-2012, 20:16
acaba evde böyle 15 fidan ceri yetiştirsem haftada bir 1 tabak domates çıkarmı acaba
3- 5 ceri domates iyi bakımla haftada iki gün bir evin ihtiyacını karşılar. Çeri verimli bir domates çeşidi...
Halil Önen
22-07-2012, 20:20
dikey duvar tarla yapsak bunda da çeri yetiştirsek tutarmı sizce acaba yani balkonda az yer oldugundan eğer böyle birşey yapma imkanımız olursa 20 çeri duvarda yetiştirebiliriz buda heralde bize hafta da 1 2 kere bize meyve vermiş olur diye tahmin ediyorum birde solucan gübreside orada üretebilirsek besin olarakta onu takviye eder güzel bir dikey bahçemiz olur
Saksıda yetiştirmekten çok daha iyi olur...
Solucan gübresi ile iyi beslenir.. Dikey bahçe derken; domates iyi güneş almalı.
islam_joker
23-07-2012, 16:39
bakalım bu sene şu an daha yeni çekirdeklerden çıkanlar var galiba 7 8 tane var bunlarıda yetiştireyim sonra toprak sorunuda var yeterli toprak yok bakalım sanırım seneye daha iyi birşeyler yapıcaz aynı zamanda verimli toprak bulmuşta oluruz, şu an bizim okulda meyve ağaçlarının alltında torf gibi olucan yaprak ve meyve çürüklerinden yıllanarak oluşmuş toprak var onlardan getirdim saksılara onlardan koyuyorum bakalım daha da getiricem direk o toprak içerisine katayım diyorum çerileri, bakalım nasıl olacak kafaya koyduk boş dairelerin cam önlerini şimdilik doldurup sonraki aylarda daha düzeltip bu duvar düşüncemide ancak işe başlarsak yapabilirim
islam_joker
23-07-2012, 16:45
3- 5 ceri domates iyi bakımla haftada iki gün bir evin ihtiyacını karşılar. Çeri verimli bir domates çeşidi...
bahause tan aldıım çeriden tahmini 15 max 20 adet almışımdır ki epeydir bu çeriye bakmaktayım ama az verim aldım en azından haftada 1 kaç kez 1 kase domatesi sofraya koymak istiyorum
birde benim çekirdeken ürettiğim çerilerde acaba bauseden aldığım çeriler arasında verim farkı olurmu acaba
Halil Önen
24-07-2012, 00:28
bahause tan aldıım çeriden tahmini 15 max 20 adet almışımdır ki epeydir bu çeriye bakmaktayım ama az verim aldım en azından haftada 1 kaç kez 1 kase domatesi sofraya koymak istiyorum
birde benim çekirdeken ürettiğim çerilerde acaba bauseden aldığım çeriler arasında verim farkı olurmu acaba
Çeri domatesler diğer sırık domatesler gibi koltuk alma yapılmışsa daha yüksek verim alınır.
Tohum alama da önemli;
en verimli, en iri, en olgunlaşmış alt ve orta bölümünden alınan tohumlar daha verimli olur...
Tohumu alınacak domatesin üzerinde olgunlaşması beklenir. Olgunlaşmadan alınan tohumun meyvesi; ya zayıf olur _ gavuz olur_ fide çimlenmez,
ya da meyvesi az ve ufak olur...
Domatesin üst bölümünden tohum alınırsa meyvesini üst dallarda verir, az ve daha küçük olur...
islam_joker
24-07-2012, 10:45
halil abim bende bodur çeri var vede bunlarda koltuk alma yok diye ben biliyorudum açıkçası
demircool
27-07-2012, 12:10
2 ay önce iki tane çeri domates fidesi aldım ve şu anda 1 tanecik domatesi var üstünde.Ben budama falan yapmadım.Ve ne kadar güneşe koymam gerekiyor bilmiyorum.Öğlen 1 den güneş batana kadar güneş alıyor balkonum,koysam nolur?
Halil Önen
27-07-2012, 15:19
halil abim bende bodur çeri var vede bunlarda koltuk alma yok diye ben biliyorudum açıkçası
Tohumluk için ayırdığım bunun gibiyse, koltuk alama gerekmiyor.
321600
Halil Önen
27-07-2012, 15:25
2 ay önce iki tane çeri domates fidesi aldım ve şu anda 1 tanecik domatesi var üstünde.Ben budama falan yapmadım.Ve ne kadar güneşe koymam gerekiyor bilmiyorum.Öğlen 1 den güneş batana kadar güneş alıyor balkonum,koysam nolur?
Bu güneş ihtiyacı için yeterli. Güçlü gelişir de fazla yan dal yaparsa koparmak gerekir...
islam_joker
28-07-2012, 13:58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi islam_joker
ya benım sorum tere, dere otu, maydanoz, fesliğen , nane gibi ürünlerin toprak derinliği ne olmalı balkon yetiştiriciliği göz önüne alarak soruyorum toprak alanı geniş tutabilirim ilerde ama derinlilk önemli malüm toprak sıkıntısı çekiyorum yani bunlarıda ya balkona **** boş olan dairede pencere önüne koyucam hepsi için yorum yaparsanız sevinirim
semiz otu da var özelliiklede bu şu an pazardan aldıgımız köklü semiz otlarının köklerini toprağa ekmiştim vede tuttu çoğu ufak ufak yaprakları var şimdilik
OguzUgur
07-08-2012, 00:06
Sevgili dostlar benim bahcemde de 40 kök cherry sirik domateslerim var, bolyari su anda yaklasik 2 metre civarindalar, her birinde ortalama 10-15 arasi salkim var, tepe almistim ama tepelerden yine koltuklar veriyor ve koltuklarin cicekleri asagilara göre daha fazla( ücer salkim seklinde) .Simdi ben bu cicekleri ne yapayim ? Bu cicekler sezon sonuna kadar mevye baglayip olgunlasip yetisir mi ? Yoksa koparayim mi ? Tahminen öyle 50 salkim var, koparmaya da kiyamiyorum.
OguzUgur
07-08-2012, 00:09
Bu arada alt salkimlar hemen hemen kizardi( burasi Almanya domates zor yetistirirsin , yapma acemisin diyorlardi ), ilk defa giristigim amatör bahce sebzeciligimden herkes cok memnun, ayni basarilari herkes icin diliyorum.
Tam 120 günlük tiny tim ve totem domateslerim, biraz küçük kaldılar gibime geliyor ve sanki yaprak sayıları az. Ama yine de bizi sevindirecek kadar çiçekleri var. :) Saksılardan sadece birkaçının fotoğrafını koydum, normalde 10-12 saksı ve bahçe toprağına ekilmiş 5-6 tane fide var.
İlk domatesi totemlerden biri verdi, fotoğrafta görülmese de yaklaşık 1.5 cm çapında oldu. :p
Yalnız galeri sinekleriyle başımız dertte, bazılarında aşırı derecede. Hastalıklı yaprakları kopartmak dışında birşey yapmadım.
Not: Önceleri balkondalardı, şaşırtma sonrası bahçeye indirdim ama en tohumdan itibaren gelişimlerini bu başlıkta paylaştığım için burdan devam etmek istedim.
325379325380325381
demircool
16-08-2012, 13:05
Domates vermeleri iiçin ilaç besin ilave ediliyormu domates fidelerine lütfen söyleyin.Domateslere baka baka bi hal oldum domates vermiyorlar :(
bahcedenn
16-08-2012, 13:34
Tohumu ya da fideleri nereden temin ettiniz Sn. Demircool?
demircool
17-08-2012, 02:16
Fideleri çiçekçi serasından almıştım sayın bahcedenn..gülenmelek ablam da bezelye domates tohumu vermişti onları da ektim yanlız fazla büyümediler onlar daha.
bahcedenn
17-08-2012, 11:05
Sn. Demircool, domateslere baka baka bi hal oldum, hala da meyve vermiyorlar diye söyleyince siz tohumunun hibrit olabileceğini düşündüm. Bundan dolayı sormuştum tohumu ya da fideyi nereden temin ettiniz diye.
demircool
19-08-2012, 12:27
Ee peki napıcam ben bu domatesleri...
sibelozba
18-03-2013, 15:20
Bende bugün cherry domatesi tohumları ektim. Açıkcası gelişi güzel serpiştirdim tohumları ve önceden bir uygulama da yapmadım. Bir paket tohumu 4 saksıya bölerek serpiştirdim... Umarım çıkarlar ama şu an odadalar ve üstlerini de kapadım poşetle. Umarım doğru yapıyorumdur.
Sayın sibelozba,
Çıktıklarında çok sık olurlarsa biraz seyreltin. Sitede domates yetiştirmeyle ilgili çok sayıda bilgi alabileceğiniz yazı bulabilirsiniz. Şİmdilik toprağın kurumamasına ve havasız kalmamasına dikkat etmeniz yeterli. Zamanı geldiğinde şaşırtma yaparsanız daha verimli bitkiler elde edersiniz. Büyük olasılıkla chery ler oturak cinsidir. Haliyle koltuk alma denilen budamayı yapmanıza gerek kalmaz. Saksının geniş ve derin olmasına, koyacağınız yerin olabildiğince bol güneş görmesine dikkat ettiğiniz zaman yetiştirmenin ne kadar kolay ve zevkli olduğunu göreceksiniz.
Kolay gelsin.
Emre İlhan
19-03-2013, 07:05
Tam 120 günlük tiny tim ve totem domateslerim, biraz küçük kaldılar gibime geliyor ve sanki yaprak sayıları az. Ama yine de bizi sevindirecek kadar çiçekleri var. :) Saksılardan sadece birkaçının fotoğrafını koydum, normalde 10-12 saksı ve bahçe toprağına ekilmiş 5-6 tane fide var.
İlk domatesi totemlerden biri verdi, fotoğrafta görülmese de yaklaşık 1.5 cm çapında oldu. :p
Yalnız galeri sinekleriyle başımız dertte, bazılarında aşırı derecede. Hastalıklı yaprakları kopartmak dışında birşey yapmadım.
Not: Önceleri balkondalardı, şaşırtma sonrası bahçeye indirdim ama en tohumdan itibaren gelişimlerini bu başlıkta paylaştığım için burdan devam etmek istedim.
325379325380325381
Bu arada, gübreleme nasıl ve ne çeşit gidiyor?:)
Maalesef geçen seneki domates yetiştirme maceram tam bir hüsranla sonuçlandı. Ne tiny tim ne de totem domateslerden bir tane bile toplayamadan ağustos sonu gibi hepsi öldü. Sanırım bahçemizde çok sayıda zararlı var, 2-3 senedir hiç ilaçlanmadı. Bahçe en son ilaçlandığında biber, salatalık ve börülce ekiliydi yanlış hatırlamıyorsam ve o sene iyi verim almıştık. Yakın zamanda tekrar ilaçlanacak bir aksilik olmazsa.
Bu sene elimde sadece tiny tim tohumları olduğu için yaklaşık 20 tane onlardan ektim ve çoğu çimlendi, şimdi yaklaşık 1.5 cm civarındalar. Geçen sene bahçede yaşadığım kötü tecrübelerden sonra bu seneki fideleri saksılara aldıktan sonra evin damında, yarı gölge bir yerde yetiştirmeyi planlıyorum.
Bir internet sitesinde de domates fidelerinin satışa çıkmasını bekliyorum, bahçede yetiştirmek için kara prens cherry, sarı cherry (birkaç çeşit var) ve iri olan domates fidelerinden alacağım. Umarım bu sene iyi ürün hasat edebiliriz. :)
Saksıdaki domatesler için bir sorum var. Bitkilerin büyüme, meyveleme dönemleri için şunun gibi (http://www.toprakvesu.com/products/Flora-Serisi-3%27l%C3%BC-Set.html) hazır bitki besinleri var. Bu gibi ürünler saksıda yetiştireceğimiz domatesler için uygun mudur? Arada bir kullansak zararı olur mu? Ya da bitkileri kendi haline mi bıraksak en iyisi? ;)
merhabalar,
minik domates fidelerimi gerçek saksılarına alırken gübre vermeliyim ama hangi gübreyi kullanıp ne şekilde uygulamam gerektiğini bilmiyorum bu konuda deneyimli arkadaşlar bilgi verebilirler mi?
sibelozba
21-03-2013, 15:26
domates tohumlarım varlığını göstermeye başladılar..hala evde fısfıslayarak bakıyorum..havalar iyice ısınınca balkona almayı düşünüyorum. biraz daha büyüyünce de şaşırtma yaparım herhalde bişeyler cıkıcak ortaya zamanla:D
Ektigim 6 sar adet red robin ve chocalate cherry'nin 3'er adedi cimlendi. eger fidelestirmeyi basarirsam annemle kardesime de birer saksi hazirlamak istiyorum. Annemim balkon kuzeye bakiyor ve bina yogunlugundan hicbir sekilde gunes ugramiyor balkonuna. kardesiminki ise onu acik ve guneye bakiyor. hangi cinsi hangisine hazrilayayim. daha az gunesle idare edebilecek olan hangisidir?
ipektuğçe
22-03-2013, 19:27
Tohum takastan gelen timmy tim domateslerimi 26 Şubatta ekmiştim, 3 günde tüm tohumlar çimlendi. Eklediğim fotoğraf 17 günlük hâli, 1 hafta önce çekmiştim. Şu anda daha da büyüdüler, bir kaç güne kadar son halini de eklerim. :)
Tohum takastan gelen timmy tim domateslerimi 26 Şubatta ekmiştim, 3 günde tüm tohumlar çimlendi. Eklediğim fotoğraf 17 günlük hâli, 1 hafta önce çekmiştim. Şu anda daha da büyüdüler, bir kaç güne kadar son halini de eklerim. :)
maşallah sayın ipektuğçe;gelişim süper herhangi bir gübre çeşidi kullandınız mı?
ipektuğçe
22-03-2013, 19:51
Teşekkür ediyorum, henüz hiç gübre vermedim.
ipektuğçe
23-03-2013, 15:05
Domateslerimin bugünkü hali, tam 25 günlük. ;)
öncelikle bir maşallahhh diyelimde:) bende ektim tohumları 8 martta ama daha minicik duruyorlar, ne zaman harekete geçecek bunlar ayol:) valla sıkıldım soguklardan, yaz gelsin artıkk:)
Çok güzel görünüyorlar. :)
Ben de tam 1 ay önce tiny tim domates tohumları ekmiştim. Ancak çoğu en fazla 2-3 cm boyunda... Aynı geçen seneki gibi sanki bu sene de çok yavaş büyüyorlar.
Torf ve toprak karışımında mı çimlendirdiniz?
çimlendikten sonra mı 25.gün?
Ektigim 6 sar adet red robin ve chocalate cherry'nin 3'er adedi cimlendi. eger fidelestirmeyi basarirsam annemle kardesime de birer saksi hazirlamak istiyorum. Annemim balkon kuzeye bakiyor ve bina yogunlugundan hicbir sekilde gunes ugramiyor balkonuna. kardesiminki ise onu acik ve guneye bakiyor. hangi cinsi hangisine hazrilayayim. daha az gunesle idare edebilecek olan hangisidir?
Sayın nkutsay,
Red Robinler güneşe daha az ihtiyaç duyarlar. Ama mutlaka dolaylı da olsa her bitki mutlaka ışığa muhtaçtır. Siz gene de anneniz için red robinleri tercih ediniz.
Sağdan soldan gelen ışıklar sanırım onlara yeterli olur.
Kolay gelsin.
ipektuğçe
23-03-2013, 18:35
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Torf ve toprak karışımında mı çimlendirdiniz?
Torf hiç kullanmadım, yalnızca sihirli toprakta fide olarak büyütüyorum. Burdan bakabilirsiniz. (http://www.tekzen.com.tr/urun/sihirli-toprak-20-lt--812632) ;)
çimlendikten sonra mı 25.gün?
Hayır, çimlendikten sonra 22 .gün oluyor şu anda. 3 günde çimlendi tohumlar.
Ben de aptallığıma doymayayım. Sizin sihirli toprağınızın yarısı kadar solucan gübresini onun 6 katı fiyatına aldım hafta içinde :(
Bakalım sonuçta elime ne geçecek :o
Mustapha_66
24-03-2013, 10:35
Benim domateslerim de ekeli 20 gün oldu, ama daha 1 hafta önce çimlendi. 1 haftadır sadece boy attı, onun dışında yapraklarında hiçbir gelişme yok çok yavaş ilerliyorlar. Acaba suyunu fazla verdiğimden mi, yoksa ışık ile alakalı bir sorun mu var? Yardımcı olan olursa çok sevinirim.
hanımeli
24-03-2013, 12:05
Benim domateslerim de ekeli 20 gün oldu, ama daha 1 hafta önce çimlendi. 1 haftadır sadece boy attı, onun dışında yapraklarında hiçbir gelişme yok çok yavaş ilerliyorlar. Acaba suyunu fazla verdiğimden mi, yoksa ışık ile alakalı bir sorun mu var? Yardımcı olan olursa çok sevinirim.
bence sorun ısı gibi görünüyor,çimleriniz dışardamı yoksa içerdemi?,ısının 18 derecenin altına düşmemesi lazım,bide gevşek bir toprak olmalı torf gibi.ilk yapraklar çıktıktan sonra ısı biraz düşebilir ama bu seferde ışık fazla olmalı.
hanımeli
24-03-2013, 12:09
sn ipektuğçe domateslerinize hiç şaşırtma yaptınız mı,yoksa tohumları ektiğiniz yerdemi bukadar büyüdüler,
Allah nazardan korusun.bol ürün almanız dileğiyle.
Mustapha_66
24-03-2013, 14:45
bence sorun ısı gibi görünüyor,çimleriniz dışardamı yoksa içerdemi?,ısının 18 derecenin altına düşmemesi lazım,bide gevşek bir toprak olmalı torf gibi.ilk yapraklar çıktıktan sonra ısı biraz düşebilir ama bu seferde ışık fazla olmalı.
Sayın Hanımeli,
Çimlerim içeride cam kenarında masanın üzerinde duruyor. Günün belli saatleri güneşte görüyor. Toprak olarak sadece torf kullandım. Isı konusuna gelince, bu konuda haklı olabilirsiniz. Salonda yetiştirmeye çalışıyorum ve salonun peteklerini çok fazla yakmıyoruz. Isı 13,14-20 derece arası değişiyordur muhtemelen. Birde ben sulamayı fıs fıs yöntemiyle değilde, musluk altında fazla abartmadan suluyorum. Daha önce forumda suyu fazla verirseniz boya verir diye yazılar okumuştum. Gerçekten de boyları uzun gibi geliyor bana.
Sayın Mustapha_66,
20 derece ideal ısı, 13-14 dereceler büyümeyi yavaşlatır. Ama boy uzaması genellikle suyun fazla, ışığın az olduğu durumlarda görülüyor. Sadece torf kullandığınızı yazmışsınız. Torfun nemli olmasına yetecek kadar su sulamanız kafi. Çok da kurumasın. Kuruyan torfun su tutması da çok zordur. Işığı da biraz daha fazla almalarını sağlayabilirseniz sanırım sorununuz ortadan kalkar.
Kolay gelsin
Mustapha_66
24-03-2013, 15:15
Sayın Mustapha_66,
20 derece ideal ısı, 13-14 dereceler büyümeyi yavaşlatır. Ama boy uzaması genellikle suyun fazla, ışığın az olduğu durumlarda görülüyor. Sadece torf kullandığınızı yazmışsınız. Torfun nemli olmasına yetecek kadar su sulamanız kafi. Çok da kurumasın. Kuruyan torfun su tutması da çok zordur. Işığı da biraz daha fazla almalarını sağlayabilirseniz sanırım sorununuz ortadan kalkar.
Kolay gelsin
Sayın Boska,
Evet su olayını biraz abarttım galiba. Torfun nemlenmeyle alakası yok, neredeyse tamamen ıslak. Çimlenme gerçekleşeli 15 gün oldu ama başka yaprak göremedim. Sadece boyları uzuyor gibi geliyor bana. Işık ve ısı durumlarını tekrar kontrolden geçirmem gerekecek galiba. Önerileriniz için teşekkürler.
ipektuğçe
24-03-2013, 21:32
sn ipektuğçe domateslerinize hiç şaşırtma yaptınız mı,yoksa tohumları ektiğiniz yerdemi bukadar büyüdüler,
Allah nazardan korusun.bol ürün almanız dileğiyle.
Sn.HANIMELİ ;
Henüz şaşırtma yapmadım, en büyük viyollere ekmiştim. Şimdilik idare ediyorlar, bu hafta içinde inşallah gerçek yerlerine almayı düşünüyorum. ;)
Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Torf hiç kullanmadım, yalnızca sihirli toprakta fide olarak büyütüyorum. Burdan bakabilirsiniz. (http://www.tekzen.com.tr/urun/sihirli-toprak-20-lt--812632) ;)
Maalesef bizim bahçemizdeki toprak verimsiz, o yüzden bu seneki 10 tane kadar tiny tim fidemi bu söylediğiniz toprağa ekmeyi planlıyorum. Adana'da Tekzen olduğunu bilmiyordum, bu vesileyle de öğrenmiş oldum. :)
Bakalım benim fidelerimin gelişimleri nasıl olacak, burada paylaşırım. :)
Mustapha_66
23-04-2013, 00:13
Tekrar merhaba arkadaşlar,
Sonunda beklediğim gün geldi. Bugün domateslerimi şaşırttım. Elimden geldiği kadarda fotoğraflarını çekip koydum. Çok mutluyum. İlerleyen dönemleri de fotoğraflayıp koyacağım inşallah.
Mustapha_66
23-04-2013, 00:35
Arkadaşlar merhaba,
Birde domatesin yanında çıkan şeyin ne olduğunu anlayamadım. Bilgisi olan varsa öğrenebilirsem sevinirim. Teşekkürler.
estena41
23-04-2013, 05:09
***. Bende yeniyim, tohumlarimin çimlenmesini bekliyorum. Size bir şey sorucam. Saksınız 4 domates fidesi icin kücük degil mi? Kusura bakmayin bilmedigimden soruyorum
Mustapha_66
23-04-2013, 14:51
Bana da küçük gibi geldi ama böyle deneyeceğim bakalım. 5 tane fide için küçük olabilir, bakalım bekleyip göreceğiz. İlerleyen dönemlerde de fotoğrafları paylaşacağım inşallah.
Merhaba,
Bunlar da benim 2 adet çeri domates fidem.
bazı çiçekler geçti ama yine de meyve tutumu iyi gibi. Bugün biraz çapalama yaptım diplerinde kalemle :)
solucan17
05-05-2013, 20:44
sayın alibaba9 balkonda çiftçilik yapanın çapalaması bu olur :) bende hanımın 4 numara şişlerini kullanıyorum :)
Ayrıca üründe bitkide keyifli
hayridursun
07-05-2013, 15:58
bugün ilk günüm burada. hayırlısı hayri :)
Merhaba sn Hayridursun hoşgeldiniz..
Mustapha_66
18-05-2013, 19:53
Seradan cherry domates fidesi olarak satın aldım.
Bakalım nasıl meyve verecek? Tabii ki meyve verdirmeyi başarabilirsem:)
297906
297907
Koltuk sürgünü;
297908
Koltuk sürgününün büyük hâli;
297909
Domates fidesini satın alırken sırık olarak aldım. Onun için, koltuk sürgünlerini budayacağım.
Büyümesine izin vermemin sebebi; budadığım koltuk sürgünlerini ayrı bir kapta köklendirip, fideleyeceğim. Bakalım sırık domatesin koltuk sürgünleri verimli mi?
Merhaba,
Bende budadığım koltuk sürgünlerini suya koydum, 4-5 gün kadar oldu. İnşallah kök salarlar, pek umudum yok ama şansımı deneyeceğim. Siz daha önce böyle bir işlem yaptınız mı acaba.
hanımeli
20-05-2013, 18:18
bende forumdan okudum koltuklar kök yapabiliyormuş,ama ben bu gün bahçeye toprak atarken fidemin birini dip yerinden kırdım,nasıl üzüldüm anlatamam,elime doğmuş gibiydi,tohumdan ekince böyle oluyomuş meğer hepsi çok kıymetli,onu sudamı bekletsem direk toprağamı diksem kök yaparmı acaba
Mustapha_66
22-05-2013, 07:43
bende forumdan okudum koltuklar kök yapabiliyormuş,ama ben bu gün bahçeye toprak atarken fidemin birini dip yerinden kırdım,nasıl üzüldüm anlatamam,elime doğmuş gibiydi,tohumdan ekince böyle oluyomuş meğer hepsi çok kıymetli,onu sudamı bekletsem direk toprağamı diksem kök yaparmı acaba
Merhaba,
Tohumdan yetiştirince gerçekten öyle oluyor. Bende günde 4-5 defa balkona çıkıp domateslerime bakıyorum, tek tek inceliyorum. Sanki bebekmiş gibi bakıyorum. Gelişmeleri de çok iyi ilerliyor. İnsanı gerçekten çok rahatlatıyor. Kırdığınız fideye gelince suda bekletseniz daha iyi olur gibi.
ghostberru
27-05-2013, 15:12
Merhabalar.. Forumdan domatesin koltuk sürgünlerinin köklendirilebiliceğini okudum. Minik domateslerimin küçük sürgünlerini çıktıkça temizliyordum ama bir tanesini büyüsünde koparıp köklendireyim diye bırakmıştım. Sorum şu; acaba bu sürgün yeterli büyüklüğe geldimi, koparsam torfa diksem köklenirmi? :confused: Bitki henüz bir karış bile değil ama ilk bıcırığımı büyütüyor;)
ghostberru
29-05-2013, 15:08
baktım forumdan cevap yok dayanamadım koparıp diktim torfa inşallah tutar :(
BU sene tohumdan tiny tim çimlendirdim, bugün itibariyle tam 95 günlükler. Geçen sene nisan ayında tohumdan çimlendirmeye çalıştığım tiny tim'lerin 4 aylık halleri bile bu senekilerin yanına yaklaşamaz, hem meyve verme hem gelişim hem de sağlık açısından. Nazar değmesin çok iyiler. Domates yemekten çok, bu şekilde görmek daha çok mutlu ediyor beni, sanırım domatesler kızarınca daha da güzel olacaklar...;)
Tek bir sorun var, bazı çiçekler açtıktan sonra o çiçeğe ait ince dal bıçakla kesilmiş gibi düşüyor (ya da bir şey yiyor). O yüzden bazı salkımlar eksik kalıyor. Nedenini bilmiyorum...
Saksıya ilk alınan iki tanesi, domatesleri de var... ;)
412224 412225
412226 412227
Bunlar da diğer dördü, ilk ikisinden daha geç saksıya ekildiler ve saksıları daha büyük. Meyveleri yok, bu aralar üzerlerini çiçeklerle doldurma ile meşguller.
412228
bende bugün cheryy domates fidesi aldım balkonuma ektim bakalım nasıl olacak .büyümeye başladıkça resimlerini koyarım
Tek bir sorun var, bazı çiçekler açtıktan sonra o çiçeğe ait ince dal bıçakla kesilmiş gibi düşüyor (ya da bir şey yiyor). O yüzden bazı salkımlar eksik kalıyor. Nedenini bilmiyorum...
Sebebini buldum, domateslerin çiçeklerini yiyenler meğerse serçelermiş. Bugün iki defa yakaladım, keyiflerine diyecek yoktu. :mad:
Ne yapabilirim önlem olarak, bu sene bu kadar verim almışken boşa gitmesin istiyorum bu kadar çiçek ve domates. :(
Mustapha_66
11-06-2013, 20:25
Sebebini buldum, domateslerin çiçeklerini yiyenler meğerse serçelermiş. Bugün iki defa yakaladım, keyiflerine diyecek yoktu. :mad:
Ne yapabilirim önlem olarak, bu sene bu kadar verim almışken boşa gitmesin istiyorum bu kadar çiçek ve domates. :(
Merhaba,
Aynı sorun bende de var. Cherry domateslerimin bazıları sizinde söylediğiniz gibi sanki bıçakla kesilmiş gibi oluyordu. Beni de komşum uyarmıştı. Geçen sene onunda başına gelmiş. Bizdeki bela daha büyük kargalar. Son 1 haftadır domateslerde ve çiçekten yeni çıkanlarda eksik görünmüyor. İnşallah böyle devam eder. Önlemini bilmiyorum ama, ben domateslerin sarılabilmesi için uzunlamasına ip germiştim. O günden beri eksilme yok. Tabii bunun bir faydası olmuşmudur, tesadüfmüdür bilmiyorum.
Merhaba,
Aynı sorun bende de var. Cherry domateslerimin bazıları sizinde söylediğiniz gibi sanki bıçakla kesilmiş gibi oluyordu. Beni de komşum uyarmıştı. Geçen sene onunda başına gelmiş. Bizdeki bela daha büyük kargalar. Son 1 haftadır domateslerde ve çiçekten yeni çıkanlarda eksik görünmüyor. İnşallah böyle devam eder. Önlemini bilmiyorum ama, ben domateslerin sarılabilmesi için uzunlamasına ip germiştim. O günden beri eksilme yok. Tabii bunun bir faydası olmuşmudur, tesadüfmüdür bilmiyorum.
Bir de karatavuk diye bir kuş var, bahçemizdeki salatalıkları didikleyip bırakıyor, tam bir baş belası. Son günlerde bu cherry domateslerimin çiçeklerinde azalma yok, balkonda çamaşır serili olduğu zaman serçeler görmedikleri için gelip yiyemiyorlar. :rolleyes:
Mustapha_66
14-06-2013, 15:01
Tekrar merhaba arkadaşlar,
Cherry domateslerim çiçekten kurtulup domates vermeye başladı artık. Kızardıkları günleri de görürüm inşallah...
bende yeni domates yetiştirenlerdenim daha dün ektim fidanı ümit var mı acaba :)
http://n1306.hizliresim.com/1b/k/p8ql3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1306.hizliresim.com/1b/k/p8qp5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1306.hizliresim.com/1b/k/p8qs3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Mustapha_66
22-06-2013, 09:45
bende yeni domates yetiştirenlerdenim daha dün ektim fidanı ümit var mı acaba :)
Merhaba,
Saksın 4 domates fidesi için çok küçük. İlerleyen günlerde, fazla büyümeden en azından ikisini başka saksıya dikmen gerekebilir. Aksi takdirde domateslerinin gelişimi iyi olmaz.
Sabah kahvaltısında, balkondan soframıza misafir olan taze ürünler ;)
420619
420620
420621
nikon domatesleriniz harika görünüyor.kıskandım dogrusu .neler yaptınız ne zaman ektiniz.börtü böcek olmadan nasıl bu hale getirdiniz nelere dikkat ettniz.ayrıntılı yazarsanız çok sevinirim.resimleri varsa resimde koyarsanız.sevinrim.dört gözle yazacakarınızı bekliyorum.benimde var domateslerim.böceklendi.yaprakları çürüyor.
Biri Santini diğeri de kalp şeklinde iki minik domates türü saksıda ilk meyvelerini vermeye başladılar. Yazlığa giderken minik saksılı olanları alacağım ama uyum problemi yaşar mıyız bilemiyorum..
özlem hanım güzel gözüküyorlar.benimkilerde bu kadar olurmuki
Benim Santini kırmızı örümcek istilasından sonra bile meyve verebildi, sizinki de toparlar. Enzim denemenizi tavsiye ederim..
Bu da Santini olan.
Bence yetersiz ışıklanma sorunu var. Ne kadar güneş alıyor bitki zayıf kalmış haşerelerin saldırması normal.
Haklısınız, bizim teras kuzeye bakıyor ve bu Santini erken ektiğim tohumlardan olduğu için dışarı çıkarana dek uzunca bir süre güneşsiz içeride de kaldı.
Balkonumdaki tiny tim saksilarindan hasat yaptim... :)
Bunlarin disinda en az 3-4 kati kadar daha olgunlasmayi bekleyen domatesler var.
nikon domatesleriniz harika görünüyor.kıskandım dogrusu .neler yaptınız ne zaman ektiniz.börtü böcek olmadan nasıl bu hale getirdiniz nelere dikkat ettniz.ayrıntılı yazarsanız çok sevinirim.resimleri varsa resimde koyarsanız.sevinrim.dört gözle yazacakarınızı bekliyorum.benimde var domateslerim.böceklendi.yaprakları çürüyor.
Beğenmenize sevindim, daha iyisi sizin olsun ;)
Geçtiğimiz yıl, tohumdan yetiştirdiğim tüm domatesler ve biberler "kırmızı örümcek istilasına" uğrayıp öldükleri için bu yıl tekrar yetiştirmemeye karar vermiştim. Ama, benim gibi bitki tutkunu olan bir arkadaşımın verdiği bir kök cherry türü domates fidesini balkonumda yetiştim sadece. Sanırım nisan ayında ekmişti bu domatesin tohumlarını.
Domatesi 20*20*20 NPK gübre takviyesiyle büyüttüm. Sanırım bundan da memnun kalmış olacak ki, oldukça iyi domates verdi. Hala birçok yeşil domates salkımı kızarmaya çalışıyor.
unalorkun
08-07-2013, 12:37
o saksı ancak bir domatesi besler
goddik_2010
18-07-2013, 08:00
günaydın benim bir sıkıntım var çözemedim yardımcı olursanız sevinirim. 2 senedir balkonda çeri domatesi yetiştirmeye çalışıyorum güzelde yetişiyor yeşillik olarak fakat tam meyveye bağlanacağı zaman sararıp dökülüyor ve ben her seferinde sinirlenip kökten söküyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
Yalovalı Santini ve kalp şekilli domatesler kızarmaya başladı:)
günaydın benim bir sıkıntım var çözemedim yardımcı olursanız sevinirim. 2 senedir balkonda çeri domatesi yetiştirmeye çalışıyorum güzelde yetişiyor yeşillik olarak fakat tam meyveye bağlanacağı zaman sararıp dökülüyor ve ben her seferinde sinirlenip kökten söküyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
Sırık mı bodur mu?
Saksılarınız büyüklüğü nedir?
Güneşlenme durumu nasıl?
Ekim-dikim zamanınız ne zaman?
djnorris
25-07-2013, 09:15
teşekkürler
sadece iki kok cikolata ceri domatesim var ama o kadar meyve verdi ki yiye yiye bitiremiyoruz. buyuk domates olsa kaynaticam ama cherry olunca ne yapmak gerekir bilemedim. oneriniz var mi? red robin gibi tatli olsaydi meyveleri recel yapacaktim ama eksi tuzu bir tadi var.
birnefestoprak
20-08-2013, 18:02
Ortadan ikiye bolup firinda (ya da bahcede) kurutabilirsiniz. Meyveler kucuk ve et miktari az oldugu (salcalik domates olmadigi) icin kuruyunca iyice kuculecekler ama kisa aktarmak icin denenebilir.
Bir de bu cesidin tursusu cok guzel olur diye dusunuyorum.
sadece iki kok cikolata ceri domatesim var ama o kadar meyve verdi ki yiye yiye bitiremiyoruz. buyuk domates olsa kaynaticam ama cherry olunca ne yapmak gerekir bilemedim. oneriniz var mi? red robin gibi tatli olsaydi meyveleri recel yapacaktim ama eksi tuzu bir tadi var.
Ortadan ikiye bolup firinda (ya da bahcede) kurutabilirsiniz. Meyveler kucuk ve et miktari az oldugu (salcalik domates olmadigi) icin kuruyunca iyice kuculecekler ama kisa aktarmak icin denenebilir.
Bir de bu cesidin tursusu cok guzel olur diye dusunuyorum.
Ben turşulamıştım, tavsiye ederim.
bayram munasebetiyle cogunun hasadinda gec kalmistim. tursu olmazdi ama firin denenebilirdi. fakat acele ettim, tencerede pisirdim. cekirdekleri genellikle yesil oldugundan kendi morumsu rengi ile birlesince pek istah acici gorunmuyor dogrusu. hatta kokusu da istah acici olmadi. anlasilan pismeye gelmiyor. ben ettim siz etmeyin :))
Herkese merhaba. Forumu keşfettiğimde bu kadar çok domates severi bir arada görünce çok şaşırdım ve sevindim. Birkaç ay önce IKEA'dan küçük domates birkisi alarak bu kervana katılmış oldum yalnız yetiştirdiğim domatesin cinsini bir türlü kime sorduysam bilemediler. Bu forumda illa bilenler olur diye düşündüm. Görsel burada: tomatoes - Which tomato variety is this? - Gardening & Landscaping Stack Exchange (http://gardening.stackexchange.com/q/8025/2485)
Merhabalar, balkonumda cherry domates ve biberim var. yeşil tırtıl dadandı. 2 günde nerdeyse bütün domates yapraklarımı yemişler. 15 tane falan tırtıl topladım üstünden. sürekli kontrol ediyorum ama bir daha gelmelerini engellemek için evde yapabileceğim organik bir tarif var mı? pelin otu, arap sabunu gibi şeylerle yapılan tarifleri gördüm ama hiçbiri evimde olan şeyler değil. daha basit bir tarif veya yöntem bilen varsa paylaşırsanız sevinirim. teşekkürler
seliin26
17-09-2013, 21:19
Arkadaşlar ben gıda mühendisiyim ve cherry domatesleri ile ilgili bilimsel bir çalışma yapacağım. Hangi aylarda yetişiyor, ekim-kasım ayları cherry domateslerinin toplanması için uygun bir ay mı ? Cherry domatesleri yetiştiren ve bilgisi olan arkadaşlar acil yardımcı olabilirse çok sevinirim.
Kiraz domatesler buralarda gayet bol yetişiyor. Tohumları kendiliğinden dökülüyor, bahçelerde , fırsat bulduğu her yerde bol bol yetişiyor. Sanırım iklim şartları nedeniyle diğer domates çeşitlerine sıkça hastalık vurup ilaçlamak gerektiği halde bu tür bir şey olmuyor.
Değerlendirme yöntemine gelince hanım dondurucuya koyuyor. Kışın yemeklere katıyor. Güzel oluyor. Bu yıl aynen büyük domates çeşitlerinde olduğu gibi bir sürü değişik soslar ve menemenler koydu. Gayet lezzetli. İsteyen varsa tohumunu gönderebilirim. Ancak normalde kendiliğinden olduğu için ben tohumlarını almıyorum. Zamanı geçmeden bildirirseniz alıp kuruturum.
eylülburak
18-09-2013, 07:16
Kiraz domatesler buralarda gayet bol yetişiyor. Tohumları kendiliğinden dökülüyor, bahçelerde , fırsat bulduğu her yerde bol bol yetişiyor. Sanırım iklim şartları nedeniyle diğer domates çeşitlerine sıkça hastalık vurup ilaçlamak gerektiği halde bu tür bir şey olmuyor.
Değerlendirme yöntemine gelince hanım dondurucuya koyuyor. Kışın yemeklere katıyor. Güzel oluyor. Bu yıl aynen büyük domates çeşitlerinde olduğu gibi bir sürü değişik soslar ve menemenler koydu. Gayet lezzetli. İsteyen varsa tohumunu gönderebilirim. Ancak normalde kendiliğinden olduğu için ben tohumlarını almıyorum. Zamanı geçmeden bildirirseniz alıp kuruturum.
Ben domates tohumlarınıza talibim...Eskiden eşimin köyünde de şeftali ağaçlarının dibinde kendiliğinden çıkardı. Kullanılan ot ilaçları yüzünden artık kalmadı...
Teşekkür ediyorum...
evdeçiçek
18-09-2013, 08:57
Bende istiyorum bu tohumlardan, nasıl irtibata geçebiliriz?
bahcedenn
18-09-2013, 09:47
Bu sayfayı herkes takip etmiyordur muhtemelen. Acaba tohum paylaşabilecek olan arkadaşlarımız fotoğraf çekme imkanı da varsa tohumları bu sayfada (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/) paylaşabilirler mi? Tohum talep eden arkadaşlarımız da bu sayfayı (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32005.htm) okuduktan sonra diğer çeşitleri de görerek istedikleri tohumları buradan (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas-paylasilacak-tohumlar-2013-2014/32005.htm) talepte bulunabilirler.
seliin26
18-09-2013, 09:51
ben hatay ilindeyim hava sıcaklıkları da yüksek burada, yani kasım ayında rahatlıkla kiraz domates bulabilir miyim seralar dışında doğal olarak yetişen? ayrıca serada yetişen kiraz domatesler doğal olarak yetişen kiraz domateslerle aynı kalitede olur mu? bilginiz varsa ve yardımcı olabilirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Tohum isteyenlerle özelden irtibata geçebiliriz.
Yetiştirdiğim kiraz domateslerden birkaç resim yüklüyorum.
442836
442837
Boyu habire uzuyor. Resimdeki domates yaklaşık2 m kadar var.
442838
Koltuk alma yaptıkça domatesler normalde olduğundan büyük oluyor.
Koltuk almayı bu yıl forumdan öğrendiğimi de itiraf edeyim.:)
Lonicera
24-01-2014, 15:23
Santini cherry domatesten sonra 2.favorim petikan cherry (http://shashasuka.blogspot.com/2013/03/hasil-petikan-tadi-pagi-my-tomatoes.html) oldu. Her iki tür de son 2 yıldır herhangi bir hastalığa yakalanmadan bolca ürün verdiler. Özellikle saksı içerisinde cherry domates yetiştirmek zorunda olanlara tavsiye ederim. Petikan cerry' nin olumsuz yanı çok az miktarda tohum vermesi.
Petikan cherry hakkında internette fazla bilgi yok. Sadece yukarıdaki blogda (yazılanları anlamasam da) resimlerine rastladım.
kardeş rıca etsem bana bu senin domates fide ve tohumlarından biraz yollaya bilirmisin
tel : 05373912311
Selamlar ben tonundan oturak domates ektim yeni filizlendiler bu domates cinsi için toprak ve saksı ebadı nasıl olmalıdir ilk kez yetiştireceğim çünkü :-\
kardeş rıca etsem bana bu senin domates fide ve tohumlarından biraz yollaya bilirmisin
tel : 05373912311
Bu domatesler tarlalarda kendiliğinden yetişiyor. Bu yüzden elimde tohumu yok. Haziran başlarında tarlalarda yine büyümeye başlar. O zaman fidesini yollayabilirim. Yol şartlarına dayanır mı bilemem. Ya da isterseniz sonbaharda tohumlarını alıp gönderirim.
Balkonumda 5 adet saksıda cherry domates var. Bodur . Cinsini bilemiyorum.
Bu domatesi kurutmadan ertesi yıla yaşatıp tekrar ürün almam mümkünmüdür.
İzmirdeyim.
cevapveriyorum
23-04-2014, 13:01
Iyı günler. Balkonumda cherry ve sırık domatesim var. Sabah 9'dan öglen 13.30 -14 'e kadar güneş alıyorlar. Cherrylerimde 4 tane domates var küçük de olsa ve bir sürü çiçek var. Ancak sırık domatesimdeki bikaç tane tomurcuk bir aydır öyle duruyor hiç kımıldamıyor ve altlarında yapraklarında biraz kuruma ve sararma var. Sebebini bilmiyorum bi şey söyleyebilcek olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi??
Iyı günler. Balkonumda cherry ve sırık domatesim var. Sabah 9'dan öglen 13.30 -14 'e kadar güneş alıyorlar. Cherrylerimde 4 tane domates var küçük de olsa ve bir sürü çiçek var. Ancak sırık domatesimdeki bikaç tane tomurcuk bir aydır öyle duruyor hiç kımıldamıyor ve altlarında yapraklarında biraz kuruma ve sararma var. Sebebini bilmiyorum bi şey söyleyebilcek olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi??
muhtemelen saksı küçük geliyordur toprak bitkiyi besleyemiyor olabilir.
Peki cherry için minimum toprak hacmi ne kadar olmalıdır ?
Peki cherry için minimum toprak hacmi ne kadar olmalıdır ?
kendi deneyimlerime göre söyleyebilirim ki en az 25 cm derinlik gereklidir 10 15 litre gibi ancak saksı daha büyük olursa daha iyi kök atacak ve ürün miktarı ve kalitesi daha iyi olacaktır.
cherry domateslerimin yapraklarında lekelenmeler vardı biraz. Şu yeşil bitlerden olduğunu gördüm yaprak altlarında. İnternette araştırdıktan sonra , bulaşık sabunu , ayçiçek yağı ve su karışımını sprey ile yapraklara sıktım. Bitler baya kayboldu. Ama hızlı bir şekilde yapraklar karardı ve kurudu. Şimdi domateslerin hiç yaprağı kalmadı nerdeyse. 2 tane domatesin hiç yaprağı kalmadı. Ayrıca kökleri de gevşedi. Ölüyorlar sanırım. Yardım edin lütfen.
new_moon_new
22-05-2014, 13:53
Merhaba ,
Balkonumda yetiştirdiğim bodur cherry domateslerimin dalları o kadar sık ki domateslerim gölgede kalıyorlar. Acaba biraz yapraklarını koparsam bitki strese girermi?
Tarlalardan bir sürü kiraz domates fidesi çıktı. Eğer yakınlarda olan varsa, veya yolu bu taraflara düşecek olanlar , alabilirsiniz.
Bunlar da benim ilk domateslerim ;)
cherry domateslerimin yapraklarında lekelenmeler vardı biraz. Şu yeşil bitlerden olduğunu gördüm yaprak altlarında. İnternette araştırdıktan sonra , bulaşık sabunu , ayçiçek yağı ve su karışımını sprey ile yapraklara sıktım. Bitler baya kayboldu. Ama hızlı bir şekilde yapraklar karardı ve kurudu. Şimdi domateslerin hiç yaprağı kalmadı nerdeyse. 2 tane domatesin hiç yaprağı kalmadı. Ayrıca kökleri de gevşedi. Ölüyorlar sanırım. Yardım edin lütfen.
Sabun, yağ karışımını tüylü yapraklı bitkilere vermeyin diyorlardı sitede, herhalde bu yüzden olsa gerek.
mesut çelik
11-01-2015, 19:28
Tam olarak cherry domateslerinin cinsi nedir
Chocolate cherry domates yetiştiren oldu mu?Elimde tohumları vardı acaba sırık mı oturak mı diye merak ettim.Bahçede ona göre yer ayarlıyacağım.Tohumlar galiba 2 yıl önce gelen fidelerden alınmış.Çimlendiler ve sağlıklı bir şekilde büyüyorlar.Bilenler cevap yazarsa sevinirim.
Ben yetistirdim. Sirik. Yukseltilmis sebze adasinda guclu ve cok verimliydi.
Güçlü olduğu tohumdan belli çok çabuk çimlendi ve hızlı büyüyor.Teşekkürler cevabınız için ona göre yerini ayarlıyım gerçi elimde bir sürü fide oldu bakalım yerlerine geçirince kalanını burdan dağıtırız artık:)
capsaicin
05-05-2015, 09:40
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum, benim tohumdan yetiştirdiğim kiraz domateslerim, 70cm kadar boylandılar, neden bu kadar büyüdüler anlamadım. Bunu geçtim yeni çiçek veriyorlar ama sadece tepesinde bir seri çiçek olarak, acaba verimi niye böyle düşük? Toğrağım gübresi vs iyi, güneş de bol alıyor. Yani koçtaştan 1 karışlık kiraz domatesler alıyorum bir yazda en az yarım kilo domates verirken, benim böyle özenle büyüttüğüm bitkim niye 3-5 domates veriyor sadece?
Bir de inanılmaz dayanıklı bir tür. Kök boğazı çürüklüğü olmuş ve bir tanesi yana yatmış topraktan yukarı doğru çürümeye başlamıştı. 1 hafta uğraştım karbonatla vs kurtarırım diye ama kötüye gitti, bende söküp çöp kovası niyetine odada duran boş bir saksıya atmıştım kuruyunca atarım diye. O susuz, topraksız fide, sıcak ev içinde bir hafta inatla kurumadı bozulmadı yaprakları diri kaldı.Bende kıyamadım bir şans daha vereyim dedim gövdenin üstten 20cmlik kısmını koparıp ufak bir saksıda toprağa gömdüm. Ertesi gün gövdeden beyaz kökler fışkırmıştı ve şu an büyümeye başladı. Ben bu kadar dayanıklı, bu kadar yaşama azmi olan bir bitki hayatımda görmedim.
Arkadaşlar merhaba, ben forumda yeniyim ve bu ilk mesajım.Muhteşem bir site.Site sahibi ve üyeleri tebrik ediyorum.
Bende balkonda kendimce bişeyler yapmaya çalışıyorum.Şimdilik tohumdan değil fide ile domates,biber ve salatalık ektim.
Şimdi cherry domates için 2-3 tane iyi kalite fide arıyorum.En büyük saksılarımı özel ayırdım.Nereden temin edebileceğim konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Ayrıca gübre de kullamak istiyorum.Ancak kararsız kaldım.Saksıda bu ürünleri yetiştiren arkadaşların önerebilecekleri bir gübre var mı acaba ?
Teşekkürler.
ilkhan17
05-05-2015, 21:05
Selamlar elinde ceri domates fidesi olan varsa temin edebilirmiyim ozelden yazismamiz uygundir simdiden tesekkurler..
Selamlar elinde ceri domates fidesi olan varsa temin edebilirmiyim ozelden yazismamiz uygundir simdiden tesekkurler..
Benide unutmayın lütfen :D
sıfırsekiz
17-05-2015, 23:49
mrhabalar bende bu sene terasima saksilarda domates ve salatalik ektim .terasimizin ustu acik direk yagmur aliyor bu verim almami engellermi .yagmurdan sonra hemen mantar icin hemen .arap sabunu suyu hazirlayin diyorlar .sadece yapraklarami uygulayacagim bilmiyorum.bana ozelden mesaj olarak yazarsaniz cok sevinirim .
GothiCat
21-05-2015, 00:44
Merhabalar domatesçiler,bu sene ben de aranıza katıldım :rolleyes: İthal Cherry tohum alıp diktim bir süre önce,son halleri resimdeki gibi.Sizce var mıdır bir sorunu-ihtiyacı domatesçiklerimin? Bir de bu koltuk alma zamanı gelmiş midir?Geldiyse neresinden yapacağız o işlemi? (Evet,daha çok acemiyim) :rolleyes:
Merhabalar domatesçiler,bu sene ben de aranıza katıldım :rolleyes: İthal Cherry tohum alıp diktim bir süre önce,son halleri resimdeki gibi.Sizce var mıdır bir sorunu-ihtiyacı domatesçiklerimin? Bir de bu koltuk alma zamanı gelmiş midir?Geldiyse neresinden yapacağız o işlemi? (Evet,daha çok acemiyim) :rolleyes:
Sayın GothiCat;
Fideleriniz çok güzel gelişmiş durumda. Sanki biraz güneşi az görüyor gibi. Siz onların her birini ayrı ayrı saksılara alırsanız güzel verim alırsınız. Güneş ve suyuna dikkat ettikten sonra verimli oluyorlar.
mazda_ozan
21-05-2015, 12:41
herkese selam, benim cheryler 30 cmlik saksıda (bahçe toprağı+ torf) balkonda iki yapraklı olarak 5 tane çıktılar 2-3 cm boylarındalar ve sabah ve akşam bakıyorum toprağın üstü hafif kuru gibi ise fısfısla bi iki fıs yapıp işe gidiyorum. Kaç günde bir sulamam gerektiğini **** doğru yapıp yapmadığımı bilmiyorum
GothiCat
21-05-2015, 14:32
Sayın GothiCat;
Fideleriniz çok güzel gelişmiş durumda. Sanki biraz güneşi az görüyor gibi. Siz onların her birini ayrı ayrı saksılara alırsanız güzel verim alırsınız. Güneş ve suyuna dikkat ettikten sonra verimli oluyorlar.
Çok teşekkürler.İlk deneme için oldukça şaşırtıcı oldu gelişimleri.Tohumu da ithal almıştım,annem hergün bakıp bakıp dalga geçiyor :D Hiç düşünmemiş yetiştirebileceğimi,"ta yurtdışından tohum getirmiş bir de......Sanki çıkacakmış gibi!" diyormuş içinden.Şimdi ne zaman yeriz diyor :D
Güneşi tam olarak günün yarısında alıyor diyebilirim.Bizim balkona güneş sabahtan öğlene kadar doğrudan geliyor,öğleden sonra arka bahçeye geçiyor.Hep ışıklı ortam ama direkt güneş ışığı alımı bu şekilde...Ben de biraz pimpirikliyim ilk domateslerim diyerek,perdeleri çekip doğrudan ışık görmesinler diye dikkat ediyorum.Yanlış mı yapıyorum? Acemilik işte ben ilk şaşırtmadan sonra hemen esas saksıya aldım hepsini fidelerimin.Şimdi de o kocaman seramik saksıdan zedelemeden-incitmeden nasıl çıkartıp fideleri ayırabilirim diye düşünüyorum.Çünkü uzayanlar diğerlerinin gelişimini etkiliyor,güneşini kesiyor gibi gelmeye başladı.Bir yandan da bırak onlar kendi kendilerini ekarte etsinler diyorum kendime.Neticede doğada işler bu şekilde yürüyor:Zayıf olan kaybeder,güçlü olan kazanır.Durduk yere güzel gelişen fideleri de öldürmeyi göze alamadım.Kaş yaparken göz çıkartmaktan korkuyorum :)
GothiCat
21-05-2015, 14:38
herkese selam, benim cheryler 30 cmlik saksıda (bahçe toprağı+ torf) balkonda iki yapraklı olarak 5 tane çıktılar 2-3 cm boylarındalar ve sabah ve akşam bakıyorum toprağın üstü hafif kuru gibi ise fısfısla bi iki fıs yapıp işe gidiyorum. Kaç günde bir sulamam gerektiğini **** doğru yapıp yapmadığımı bilmiyorum
Merhabalar,ben de acemiyim hala ama toprağı sürekli nemli tutmanızı,güneş varken yaprakları ıslatmamaya özen göstermenizi öneririm.Ben kendi domateslerimde toprağın hep nemli kalmasına özen gösterdim.Tabii suya boğmadan,az az.Bir de hep güneş gittikten sonra,tercihen geceleri suluyorum bitkilerimi.Bol şanslar hepimize.Dilerim bu sene kendi domateslerimizden yiyebiliriz ;)
mazda_ozan
22-05-2015, 08:51
Bu uygulamayla daha once domates yeme firsatiniz oldu mu [emoji1]
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
mazda_ozan
22-05-2015, 09:14
http://i.hizliresim.com/l7WVvr.jpg
Bunlarda benim bodurlar, zeybek oynarkene :D bu toprakta gübre yok sadece torf ve toprak vardı. gübre koymam gerekli mi, torf yeterli mi acep. Kaç günde bir sulamam lazım acaba, balkonda öylece üzeri açık balkon duvarının dibinde rüzgarlı ve zaman zaman güneş alıyor kuzey cephesi malum..
Ofsaytı bozan efe nin hemen solunda ebediyete inkal etmiş mavimsi bir efe mi var yoksa torfun müştemilatı mı tam denk gelmiş.
554468
Muhtemelen bir yere aktaracaksınız çünkü bulunduğu yer efelere ileride yetmeyecek oynamak için yer arayacaklardır. Efeyi konumlandıracağınız yerde toprak-torf-gübre karışımı yaparsanız yakışır. Ama fideler gelişinceye kadar mevcut ortamdaki besin efelere yetecektir.
Sulama için de; fideler büyüyünceye kadar havanın toprağın durumuna göre sık sulamak, nemsiz bırakmamak iyi olur, ancak biraz geliştikten sonra suyu azaltmak, gerektiğinde vermek daha iyi olur. Baktınız efenin benzi solmuş, cepkeni bir tarafa fesi diğer tarafa düşmüş o zaman bolca sulayın ki saçının tellerine kadar su gitsin. Ancak dediğim gibi susuzluktan yerde süründüğünü görmeden su vermezseniz suyu bulmak için saçak kökleri daha iyi gelişecektir.
mazda_ozan
23-05-2015, 07:44
hhaahahha yorum mükemmeldi teşekkür ederim , işaretlediğiniz bölgede tehlike yok şükür. Bu haftasonu şiledeyim efelere gübre toplayayım o zaman :)
Selamlar herkese, balkonumda ilk defa sırık bahçemde de normal çeri domates yetiştiriyorum, ilk defa ve tamamen buradan edindiğim bilgiler ile.
Balkonda yetiştirdiğim domateslerimden biri o kadar büyüdü ki hem çok mutluyum hem kafam karışık. Üstü çiçek dolu boyu nerdeyse 120cm ancak bu kadar büyüyeceğini tahmin etmediğim için yaklaşık 40cm derinliğinde bir saksıya diktim. Saksısı çok mu ufak sizce? Ayrıca çok küçükse üstünde çiçek varken saksı değiştirilir mi?? Şimdiden çok teşekkür ederim.
(Fotoğrafta en sağdaki, gece çektiğim için karanlık ve bilmediğim bir sebepten dolayı yana dönmüş çıktı ama kusura bakmayın)
GothiCat
19-06-2015, 16:16
Domateslerim son hallerine göre epey farklılar,çiçeğe geldiler ama ben hala Cherry domateste koltuk alma yapılır mı-yapılırsa nereden yapılmalıdır bilmiyorum :confused:
Rica etsem,tecrübeli arkadaşlar resim üzerinde gösterseler nereyi almam gerektiğini koltuk alma için :confused: (Tabii,Cherry cinsi buna ihtiyaç duyuyorsa)...Yanlış birşey yapıp da meyve vereceği dalı kırmaktan korkuyorum.Kimse yardım etmezse bırakacağım koltuklu moltuklu büyüsün......
Biraz önce çektim.Son hali bu:
http://i.hizliresim.com/7kn6bl.png
http://i.hizliresim.com/YBLgJE.png
GothiCat
19-06-2015, 16:19
İşaretleme için,dallar-detay......
http://i.hizliresim.com/g50OVZ.png
http://i.hizliresim.com/YBLgWA.png
http://i.hizliresim.com/1yWJMY.png
http://i.hizliresim.com/RYZnoZ.png
http://i.hizliresim.com/ZDB9kk.png
http://i.hizliresim.com/4goarJ.png
Burası mıdır koltuk alma yeri?
http://i.hizliresim.com/ZDB9Yk.png
Emredurel
19-06-2015, 17:49
Merhaba. Birşey öğrenmek istiyorum kapalı çam balkonda bu mini cherryy domates lerden yetiştirebilirmiyim acaba? Biberlerim vardı çiçek açıp açıp döktü birkaç kişi arı girmesi lazım balkona dediler bi bağlantısı varmı acaba?
GothiCat
19-06-2015, 19:22
Yukarıda fotoğraflarını koyduğum domatesi kapalı balkonda yetiştiriyorum.Benim de ilk denemem ama gayet zevkli bir şekilde,güzelce yetiştiler şimdiye kadar.Bir de bazı arkadaşlar yazmışlardı,açık balkonda rüzgar nedeniyle domatesleri dağılıp-kırılmış kimilerinin.Arı olayını bilemiyorum ama zaten ben ne zaman pencereyi açsam istemediğim halde arı içeri giriyor :/
Emredurel
19-06-2015, 20:48
Yukarıda fotoğraflarını koyduğum domatesi kapalı balkonda yetiştiriyorum.Benim de ilk denemem ama gayet zevkli bir şekilde,güzelce yetiştiler şimdiye kadar.Bir de bazı arkadaşlar yazmışlardı,açık balkonda rüzgar nedeniyle domatesleri dağılıp-kırılmış kimilerinin.Arı olayını bilemiyorum ama zaten ben ne zaman pencereyi açsam istemediğim halde arı içeri giriyor :/
Teşekkürler. Hemen suya atıyorum tohumları yağrında torf'a ekerim
öncelikle saksınız çok güzelmiş :-D . bende çok profesyonel olmamakla beraber toprağa yakın olan dalları budadım. domatesleriniz genelde sağlıklı görünüyor ama ilerde dahada büyüyünce şaşırtma yapmanız gerekebilir saksı yetersiz gelebilir. bende 0,50 kuruşa iki kök minicik fide aldım şimdi kocaman oldular köküyle beraber başka bir saksıya aldım şimdilik benimkilerde gayet sğalıklı duruorlar.
Merhaba. Birşey öğrenmek istiyorum kapalı çam balkonda bu mini cherryy domates lerden yetiştirebilirmiyim acaba? Biberlerim vardı çiçek açıp açıp döktü birkaç kişi arı girmesi lazım balkona dediler bi bağlantısı varmı acaba?
gayet güzelde yetiştirebilirsin. domates zaten rüzgarlı havayı sevmez. çok suyuda sevmez . ben toprak kupkuru olmadıkça sulama yapmıyorum gayet güzelde büyüyorlar bakın bende sizin için bütün reismleri çektim sahur vakti :-D benimde yanlışım varsa sizde düzeltebilirsiniz ;-)
mazda_ozan
22-06-2015, 15:49
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/22/c193f811f57a1c99a4684eea456a9f49.jpg bol rüzgar alan bir yerdeler maalesef , durumu hakkında öneride ve yorumda bulunabilirmisiniz.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/22/c193f811f57a1c99a4684eea456a9f49.jpg bol rüzgar alan bir yerdeler maalesef , durumu hakkında öneride ve yorumda bulunabilirmisiniz.
gayet sağlıklı görünüyorlar :.)
mazda_ozan
23-06-2015, 09:04
Böyle düşündüğünüze sevindim gerçekten, Bende iyi bakamıyorum diye hayıflanıyordum. Peki iki tane var bu saksıda teke mi düşürmem gerekli illa?
Böyle düşündüğünüze sevindim gerçekten, Bende iyi bakamıyorum diye hayıflanıyordum. Peki iki tane var bu saksıda teke mi düşürmem gerekli illa?
benimde 2 köktü bende ayırdım birini. ama illaki ayıracaksınız diye birşey yok. sadece gelişimi biraz yavaşlar,sağlık açısından bir problemleri olmaz.
değiştirmek istiyorsanızda çok dikkatli bir şekilde köküne zarar gelmeden köküyle beraber ayırıpta öyle ekin.
mazda_ozan
23-06-2015, 21:26
Sanırım bu kadar büyükken köküne zarar vermeden almak byağı bir zor iş olurdu. Vazgeçtim madem öyle diyorsunuz. İkili büyüsün.
ahmetyasar
25-06-2015, 22:41
merhaba..
bunu yeni yerine diktim ama bir derdi var bana sanırım birşeyler anlatmaya çalışıyor..
ne olabilir acaba ?
http://i.hizliresim.com/pgQJpq.jpg
http://i.hizliresim.com/7kG3Ga.jpg
CATBALCA
26-06-2015, 18:37
Yetişdirdiğiniz domates malesef hep sıkıntılıdır. Ya böceklenir ,ya hastalanır.
CATBALCA
26-06-2015, 18:46
Bunlarda benimkiler . Ankara Ayrancı da. 3. kat kuzey batı cephe . Saat 13.00 den akşam kadar güneş görüyor .Şansa Ankara da neredeyse 1 aydır (3 haftayı geçti ) hava kapalı. Normalde Haziran sonu meyvaları toplamaya başlar Ekim ayına kadar yeriz. Keşke sabahtan güneşi yakalayabilsem ama eldeki güneş bu : )
http://i.hizliresim.com/yMkMkj.jpg (http://hizliresim.com/yMkMkj)
http://i.hizliresim.com/b5P5o8.jpg (http://hizliresim.com/b5P5o8)
ahmetyasar
26-06-2015, 21:11
Bunlarda benimkiler . Ankara Ayrancı da. 3. kat kuzey batı cephe . Saat 13.00 den akşam kadar güneş görüyor .Şansa Ankara da neredeyse 1 aydır (3 haftayı geçti ) hava kapalı. Normalde Haziran sonu meyvaları toplamaya başlar Ekim ayına kadar yeriz. Keşke sabahtan güneşi yakalayabilsem ama eldeki güneş bu : )
http://i.hizliresim.com/yMkMkj.jpg (http://hizliresim.com/yMkMkj)
http://i.hizliresim.com/b5P5o8.jpg (http://hizliresim.com/b5P5o8)
Masallah..
Benim ev full gunes sabah dogar aksama kadar..
Simdi seneye hazirlik.icin.size.danisayim ozaman.
Bunlari siz tohumdanmi buyuttunuz fidemi aldiniz ?
Cinsleri nedir ?
Topraginizi nasil elde ettiniz (karisim vs..) ?
ahmetyasar
26-06-2015, 21:12
Bu arada neden.daltonlar gibi dizili :)
Bu 3 minik beni nasil mutlu etti nisan ayinda ilk defa fide olarak 5 kok mini 5 kok pembe domates ektim ilk meyvelerimi bugun gordum cok mutluyum
CATBALCA
28-06-2015, 14:12
Masallah..
Benim ev full gunes sabah dogar aksama kadar..
Simdi seneye hazirlik.icin.size.danisayim ozaman.
Bunlari siz tohumdanmi buyuttunuz fidemi aldiniz ?
Cinsleri nedir ?
Topraginizi nasil elde ettiniz (karisim vs..) ?
Tohumlarım benim yıllardır ürettiğim domateslerden gelen tohumlar . Seneler evvel Amerikadan getirmiştim. Toprağımın 3. senesi (Stender marka ,Koçtaştan almıştım)ama her sene kışın kompost yaparak yeniliyorum.Yeniden ekim yaparkende AKC marka organik+ katı gübre ile harmanlıyorum. Domateslerin türünü malesef artık hatırlamıyorum ama yiyenler bayılıyor . Şeker domates yanında yavan kalıyor .
Stender Torf - Koçtaş (http://www.koctas.com.tr/toprak-ve-gubreler/torf/7380/)
AKC Tarım AKC ORGANİK PLUS KATI ÇİFTLİK GÜBRESİ (http://www.akctarim.com/tr/urun/akc-organik-plus-kati-ciftlik-gubresi/3)
CATBALCA
28-06-2015, 14:14
Bu arada neden.daltonlar gibi dizili :)
O durumu bende anlamış değilim. Sanırım güneşi görme sırasına göre dizildiler. En kısa olan en az faydalanan.:p
ahmetyasar
28-06-2015, 20:47
Tohumlarım benim yıllardır ürettiğim domateslerden gelen tohumlar . Seneler evvel Amerikadan getirmiştim. Toprağımın 3. senesi (Stender marka ,Koçtaştan almıştım)ama her sene kışın kompost yaparak yeniliyorum.Yeniden ekim yaparkende AKC marka organik+ katı gübre ile harmanlıyorum. Domateslerin türünü malesef artık hatırlamıyorum ama yiyenler bayılıyor . Şeker domates yanında yavan kalıyor .
Stender Torf - Koçtaş (http://www.koctas.com.tr/toprak-ve-gubreler/torf/7380/)
AKC Tarım AKC ORGANİK PLUS KATI ÇİFTLİK GÜBRESİ (http://www.akctarim.com/tr/urun/akc-organik-plus-kati-ciftlik-gubresi/3)
Himm tesekurler..
Ben bu sene hazirliksiz ve gec basladim.
Solucan gubresi kullandim.ben faydasi olur umarim..
Sadece torf kullanmiyorum.
Ormandan toprak aldim torf ve gubrede ekledim oyle kullaniyorum.
Seneye normal gubreyi denim insallah.
Cidden domates gunese cok cok aç
Salatalik ve biber o kadar sevmiyor ama
1 tane biberimi kizartti gunes :(
mazda_ozan
01-07-2015, 11:05
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/01/0896b29057e66eded0a422355634663b.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/01/515ae79de8e140bd36a557818772a543.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/01/35bf1babfcc78ec72185d92eca56a0d3.jpg
Umarım bu arkadaşlarda o minik 4 tane gibi verir benide mutlu eder [emoji7]
GothiCat
03-07-2015, 03:59
öncelikle saksınız çok güzelmiş :-D . bende çok profesyonel olmamakla beraber toprağa yakın olan dalları budadım. domatesleriniz genelde sağlıklı görünüyor ama ilerde dahada büyüyünce şaşırtma yapmanız gerekebilir saksı yetersiz gelebilir. bende 0,50 kuruşa iki kök minicik fide aldım şimdi kocaman oldular köküyle beraber başka bir saksıya aldım şimdilik benimkilerde gayet sğalıklı duruorlar.
Çok teşekkürler.Saksı güzel olmaya güzel ama seramik olduğundan şaşırtma yapmak imkansız görünüyor.Epey de büyüdüler,bugün ilk sarı çiçekciği gördüm.Şimdi köklere zarar vermeden nasıl ayrı saksılara alırım bilemedim.Diğer arkadaş gibi ben de bırakacağım yavaş gelişsin,ölmesinden iyidir :rolleyes: Alt yapraklardan ölmeye başlayanları alarak gidiyorum şimdilik.Bir de dallar arasında çıkan küçük sürgünleri aldım resimde işaretlediğim..Acaba uç budama yapmak gerekir mi? Yarın derli-toplu,çiçekli resmini eklerim vakit bulursam :)
mazda_ozan
03-07-2015, 08:40
Çiçekleri gördüğümden beri 2 gün oldu su falan vermiyorum. Oruç tutsunlar biraz belki imana gelir domates verirler :D
GothiCat
03-07-2015, 13:53
Çiçeği gördüğüme sevinemedim çünkü Kırmızı Örümcek bela olmuş domateslerime :/
http://i.hizliresim.com/3D0Qo9.png (http://hizliresim.com/3D0Qo9)
ahmetyasar
03-07-2015, 18:34
Bu 3 minik beni nasil mutlu etti nisan ayinda ilk defa fide olarak 5 kok mini 5 kok pembe domates ektim ilk meyvelerimi bugun gordum cok mutluyum
Masallah..
Olgunlasincada resim isteriz :)
Bende gecte olsa gübre kullanmaya basladim.
Seneye insallah daha iyi verim alacagim..
Sizde kullanmiyorsaniz kullanin tavsiye ederim..
Farki gozle.gorebiliyorsunuz.
Çiçeği gördüğüme sevinemedim çünkü Kırmızı Örümcek bela olmuş domateslerime :/
http://i.hizliresim.com/3D0Qo9.png (http://hizliresim.com/3D0Qo9)
böceklenme için,fıs fıs spreyin içine (yaklaşık 1 litre suya)yarım çay kaşığından biraz daha az arap sabunu ve bi tutamda kırmızı toz acı biber koyup çalkalayın o şekilde spreyleme yapın etkisi olucaktır
mazda_ozan
05-07-2015, 11:16
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/2586ba64aa0e588f17b882e9eef9e0c6.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/05/c19e41901b3d8bb78e9e104b3f4b36f1.jpg
What is this ? Pire mi yoksa !!
Dr - beyazzz
05-07-2015, 14:33
arkadaşlar bunlarda benim ölmek üzere olupta kurtarmış olduğum domatesçiklerim
Dr - beyazzz
05-07-2015, 14:36
becerebildim mi ki
Dr - beyazzz
05-07-2015, 14:42
bunlarda fideciklerim benim
Dr - beyazzz
05-07-2015, 14:52
kurtarmak için canım çıktı desem yeri var.
Dr - beyazzz
05-07-2015, 17:27
yukarıya eklediğim resimlerdeki fidelerimin 10.günü .sorun gören var mı acaba
Dr - beyazzz
06-07-2015, 00:27
dirilmiş halleri bunlar .uğrşlarım sonucu nihayet ama yinede net değil.
oh be
başka bir bölüme daha yazmıştım ama sanırım tam yeri burası olacağı için tekrarlama gereği hissettim.
balkonumda yetiştirdiğim mini domateslerim ile gayet mutluyduk bi süre sonra yapraklarında çok hafif sararma hissedince gübre alayım diye düşündüm. koçtaştan aldığım domates gübresini kullandıktan bir hafta sonra sararmalar yok oldu ancak bir kaç günün daha ardından yapraklar çok hızlı kurumaya ve sararmaya başladı. Üzerinde bulunan meyvalar ile birlikte resmen gözümün önünde eriyorlar.
Domateslerimi nasıl kurtarabilirim?
GothiCat
09-07-2015, 11:08
Fazla gübre mi kullandınız? Yakmış olabilir eğer öyle ise...
ahmetyasar
09-07-2015, 20:01
O ne gubresi oyle ?
Arkadasin dedigi gibi fazla vermis olabilirsin..
Ceri domatesler sorunlu yazmisti bir arkadas benimkide.durduk yere kurudu gitti..
Daha yetistirmem ceri..hem kuslar cok.seviyor ve talan ediyor
Doruk Yolaç
01-11-2015, 15:17
Benim de birkac sorum olacaktı :)
Suan evde marketten alinan cherry domatesleri var. Tohumu normal domatesin minyatürü gibi. Fakat yazin dedem bahcesinden cherry domatesi getirmisti. Icindeki tohumlar bildigimiz buyuk domatesin boyundaydi. Onlari saklamistim.
Sorum kucucuk tohumlar mi yoksa normal domates boyundaki tohumlar mi cherry domatesinin tohumlaridir.
Bir de bu domatesi ev sartlarinda kisin yetistirebilir miyim?
Tesekkurler :D
mehmet0791
21-12-2016, 18:08
https://www.youtube.com/watch?v=BgHiwpQkIic
aliakrep
10-01-2017, 21:22
cinsini bilmiyorum. topraktan 2 kök kendi çıktı.
http://i.imgur.com/yelGJ0x.jpg (http://imgur.com/a/tVGPy)
latif.07
17-01-2017, 19:20
benimde chery domatesler var
CATBALCA
21-01-2017, 11:01
Chery domates olur .
dalperen
23-05-2017, 10:37
Merak ettiğim var. Cherry'lerde (hibrit olmayıp) 2 metreye çıkan var mı ?
latif.07
23-05-2017, 17:27
Merak ettiğim var. Cherry'lerde (hibrit olmayıp) 2 metreye çıkan var mı ?
Şuan benim cheryler 2 lt saksıda ve boyları 1 metre, emin değilim 2 metre olurlarmı. Belki 10 lt lik saksıya dikmiş olsaydım 2 metre olma olasılıkları yüksekti ama sizi yanlış yönlendirmek istemem, denemedim.
dalperen
24-05-2017, 07:54
Şuan benim cheryler 2 lt saksıda ve boyları 1 metre, emin değilim 2 metre olurlarmı. Belki 10 lt lik saksıya dikmiş olsaydım 2 metre olma olasılıkları yüksekti ama sizi yanlış yönlendirmek istemem, denemedim.
Latif bey kusura bakma ama şunu da sorayım acaba senin cheryler hibrit mi yoksa standart tohum mu ?
Herkese merhaba evde saksıda domates yetiştiriyorum. Domatesi tohumdan ektim baya büyüdü ve meyve vermeye başladı. Fakat meyvelerde bi süre sonra büyüme durdu ve hala yeşil renkteler. Birşey eksikliğimi hastalık mı bunun sebebini bilen birileri yardımcı olabilir mi?
https://www.hizliresim.com/pndw9bc
https://www.hizliresim.com/t4od1l8
Zaman her şeyin ilacı olacak gibi duruyor, kızarması geç oluyor domateslerin.
its_just_a_ride
08-06-2021, 22:08
Herkese merhaba evde saksıda domates yetiştiriyorum. Domatesi tohumdan ektim baya büyüdü ve meyve vermeye başladı. Fakat meyvelerde bi süre sonra büyüme durdu ve hala yeşil renkteler. Birşey eksikliğimi hastalık mı bunun sebebini bilen birileri yardımcı olabilir mi?
https://www.hizliresim.com/pndw9bc
https://www.hizliresim.com/t4od1l8
Daha yeni başladık, kızaracaklar elbet ama çok fazla piç var gibi bitkide. Onlar da yavaşlatır kızarmayı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.