PDA

View Full Version : Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

lizard
24-05-2008, 21:49
Ve en sonunda uzun bir bekleyiş sonunda cherry domateslerim kızarmaya başladı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=233398&postcount=261
Bu linkte ilk halini ve neden kızarmadılar halen diye kara kara düşündüğüm zaman çektiğim fotoğrafları görebilirsiniz.

Şu anda ise üstü çiçek dolu ve birsürü yeni meyveler çıkmakta. Hatta üstündeki meyvelerden 2-3 tanesi baya büyükçe oldular :)




envor
24-05-2008, 22:06
Hayırlısı olsun,Sonunda Minikleriniz kızarmış...:)

lizard
24-05-2008, 23:18
Şimdi kafamızdaki soru ise bu domatescikleri ne zaman toplamalı? Şu anda elle kontrol ettiğimizde baya sert görünüyorlar. Fakat gayet kızarmış haldeler. Acaba bir süre daha ellemeyip beklemeli mi yoksa kızaranları koparmalı mı?
Bir de tohumluk olarak bırakmak istiyorum bir tanesini. Bunun için meyveyi kendi haline bırakacağım ama tam olarak tohumların oluştuğunu nasıl anlayabilirim?

suzan7
28-05-2008, 23:46
Arkadaşlar geçenlerde çiçekçiden bir domates fidesi aldım.Boyu 20cm kadar var.Üzerinde 20 den fazla dometes oluştu.yapraklarının sayısı ise çok az.buyuda hiç büyümüyor.Bu domates türü hakkında bilgisi olan varmı.

suzan7
29-05-2008, 00:00
lizard bende aynı soruların cevaplarını merak ediyorum.Öğrenirsen banada bildirmeni rica ederim

bascavus
29-05-2008, 20:05
***.domates fidesi aldım ve ektim.sonra 2 gün geçtikten sonraz 2 **** 3 yaprak çürüdü ama büyümeye devam etti kısaca toprağı sevdi.Ben bu çürüklerini elle alayım mı yoksa kendisi bıraksın mı.
2. olarak çürüyen yerlerden bir daha yaprak çıkar mı

seyma30
29-05-2008, 22:06
sn. lizard Almanyada bu domatesler her daim bulunur.Ben de balkonumda her yaz yetistiriyorum.Yumusamalari gerekmiyor.Kizardiklarinda toplayabilirsiniz.Cok lezzetli oluyorlar.Hemen birtanesini koparim tadina bakin hak vereceksiniz.Yumusak olunca lezzetli olmuyor.Benim hem bahcemde hem de balkonumda balon seklinde minik domatesler var.Büyümelerini bekliyorum.Sevgiler

lizard
29-05-2008, 22:37
Zaten topladık kızaranların hepsini :) tadları güzel fakat normal domates gibi. Bizim sevdiklerimiz tadları biraz daha tatlıca olanlar. Şekilleri de tam yuvarlak değil daha elips oluyorlar. Fakat bunlar da çok hoşumuza gitti :)

kuzen38
29-05-2008, 23:27
Mine hanım merhabalar;

Ben yıllardır sebze ve mevsimlik meyva fidelerimi kendim hazırlayıp catalcadaki bahceme hobi amaclı dikiyorum. Acikcasi epeyde ürün almayı basarıyorum ( ben ektikten sonra bakanlar sag olsun ) Ayrıca istanbulda evimin balkonuna da çilek, mini salatalık ve minik domates tarzında sebze ve meyveleri ekiyorum. bunlardan da artık verdigim sevgidenmidir nedir bilgisizce olsada sürekli ürün alıyorum.

Merak ettigim tek bir konu var. catalcaya gecen sene ektigim sarı ampul domateslerde inanılmaz bir basari yakaladim. Bir fideden aldıgım ürün miktarı neredeyse 4-5 kilo gibi rakamları buldu. tohumun kalitesi sanırım markası Sperli, Almanyadan ithal. Ancak gecen sene vimin balkonunda sarı ampul domateslerde birakin catalcayı, yerli cherrylerden elde ettigim basarinin bile yuzde 1 ini yakaladım. 2 fidemden 3 sarı ampul çıktı.

Uzun yazdım kusura bakmayın, sorum şu: minik domateslerde, özelliklede sarı ampullerde saksıda basari oranımı arttırmak icin neler tavsiye edersiniz? Tabi kırmızı cherryler icinde tavsiyeleriniz varsa çok minnettar kalırım. fidelerim 2aylık oldular ve artık disardalar. Ayrıca oksijenli su ile arada bir sulamak veya aspirinli su ile arada bir sulamak gibi yöntemler herhangi bir işe yarar mı?

Saygılar.

bascavus
30-05-2008, 11:59
Cevap Verecek Yok Mu?????????

***.domates fidesi aldım ve ektim.sonra 2 gün geçtikten sonraz 2 **** 3 yaprak çürüdü ama büyümeye devam etti kısaca toprağı sevdi.Ben bu çürüklerini elle alayım mı yoksa kendisi bıraksın mı.
2. olarak çürüyen yerlerden bir daha yaprak çıkar mı

malbman
30-05-2008, 12:48
Sn. bascavus, biz burada birbirimize bağırarak bir şey sormayız.Hatta sorduğumuz soruya bir kaç gün kimseden cevap gelmese de bağırmayız.Sabredin mutlaka konuyla ilgili yeterli bilgisi olan bir arkadaş görüp ilgilenecektir.Takdir edersiniz ki her kes işi gücü bırakmış, sorulacak soruları beklemiyor.Ha, ben bağırmadım derseniz o zaman lütfen yazı stilinizi değiştiriniz.Zira netteki yazışmalarda koyu renkli karakterler ve büyük harfler bağırma olarak algılanıyor.

Süha Şendoğan
30-05-2008, 13:19
Benimde domateslerim büyümeye başladı.

malbman
30-05-2008, 13:42
Harika görünüyorlar turco. Darısı başımıza. Benimkiler herhalde Temmuz' u bulur.

Süha Şendoğan
30-05-2008, 13:47
Teşekkürler Malbman,
Bugünlerde havalar çok sıcak uzun süreli güneşte tutmuyorum birde su konusunda biraz cimri davranıyorum yeteri kadar vermeğe gayret ediyorum.Haftada bir eriyik veriyorum.Gerisi artık ona kalmış ..

kuzen38
31-05-2008, 04:05
baska bir topictede sordugum bir soru var. ben yaz dönemlerinde erek bahcemde gerek evde cherry yetistiriyorum. asil istedigim ise bu işi kışında becerebilmek. örnegin haziran ayında tohumu ekip ekim ayında iceri alıp kasım aralık aylarında cherrylerimi yiyebilirmiyim diye düsünüyorum. amcam bu işi beceriyor evinde balkonu sera gibi yaptirmiş. ama direk ev ortamında örnegin salonda pencere önüne koyarsam bende basarili olabilirmiyim bilmiyorum.

Acemiwebci
31-05-2008, 20:53
Arkadaşlar,
ben yeniyim. Birşey sorabilir miyim ?
Geçen sene kayınvalidem eşime çiçekçiden cherry domates fidesi dikilmiş saksı satın alıp hediye etmişti. Bir süre sonra güzel cherry domateslerimiz olmuştu. Eşim 1 tanesini bütün halde kurutup saklamış. Bu sene 2 ay kadar önce de bir tutamını çiçek saksısına dikmiş. 1 ay kadar önce 6 adet fide oldu. Bu arada bende evdeki 2,5 ltlik pet şişelerin üstünü kesip 25 cmlik saksılar yaptım. Her bir fideyi bu pilastik saksılara diktim. Biri yaşamadı ama diğer beşi 25-30 cm boya erişti. İlk zamanlar bol su veriyordum. Ayrıca salonda tutuyordum. Sonra ağaclar.net'i keşfettim. Burada okudum ki en iyi sulama az su vermek ve havalar iyiyken balkona çıkarmak gerekirmiş. Ben de 10 gündür hem az suluyorum ( sabah erken ve akşamları sadece sprey ile suluyorum ), hem de saksıları hep balkonda tutuyorum. Gözle görülür bir farklılaşma, daha bir canlanma oldu. Şimdi ben onlara sopalı dayanak yapmalı mıyım ?
Ve neden hala üzerlerinde meyve yok ?:confused:

kuzen38
02-06-2008, 00:36
Henüz daha yeni çicek açma dönemine girecekler bu yuzden domates beklemek su an icin hayal. Asıl mesele eşinizin yaptigi tuhumlar birsonraki sene verecek mi, vermeyen cinsten üretilmiş olabilir bir önceki fideniz.

Acemiwebci
02-06-2008, 14:55
Henüz daha yeni çicek açma dönemine girecekler bu yuzden domates beklemek su an icin hayal. Asıl mesele eşinizin yaptigi tuhumlar birsonraki sene verecek mi, vermeyen cinsten üretilmiş olabilir bir önceki fideniz.

İşte benim de en büyük korkum bu. Çünkü hem çiçekçilerde satılan saksılı sebzeler için, hem de piyasaya verilen tohumlar hakkında hiçde iyi olmayan duyumlar alıyorum. Ama doğru ama yanlış. Artık konu hakkında midem bulandı.
Şimdi ağaçlar üyelerinden benim bir ricam var. Eğer elleinde doğal, hiçbir işlem görememiş tohum varsa benimle paylaşabilirler mi ?
Aynı çocukluğumdaki gibi minik çaplı da olsa doğal üretim yapmak istiyorum...

baticado
02-06-2008, 15:20
merhabalar

agaclar net'e yeni uye oldum.. onceden hic bir ilgim olmamasına ragmen bu sene birden sebze-baharat yetistirmek konusunda heveslendim... hazır uzerinde cickeleri olan cherru domates fideleri aldım ve bunları balkona aktim.. balkon gun boyu ısık alıor. yuksekte olmasından dolayı birazda bogaz havası hafif eser genelde... domatesleri ektikten bir sure sonra domatesler yesil topcuklar olmaya ve onlar gelismeye basladı... ben baslangıcta hep suluordum.. fakat simdi okuyunca sulanmaması gerekiyormus gibi izlenim olustu... bide bir yandandometseler olusurken bir yandan da ( iki haftada bir sanırım bu hafta 4. haftadayız) alt dallardan bir tanesi sararıp soldu.. kendi kendine koptu.. acaba fazla sulamaktan mı? yoksa surekli gunesten mi?

forum cok guzel takibi zor biraz aslında... **** daha tam alısmadım :)) ufak ve pratik bir yardımızı ve aydınlatmanızı rica ederim.. iyi gunler...

ozgurturk
04-06-2008, 08:56
superseeds.comdan aldıgım tombling tom domates fidelerimde alt yapraklarda beneklenme oldu. Fikri olan yardımcı olabilecek olanlara teşekkürler..


http://img207.imageshack.us/img207/2774/domates1dd5.th.png (http://img207.imageshack.us/my.php?image=domates1dd5.png)

denizakvaryumu
04-06-2008, 09:26
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767&highlight=domateste

Bu linke baktınız mı?

mahon67
04-06-2008, 10:15
Arkadaşlar, genelde yurtdışından tohum olarak temin edilen domateslerde; domates çiçek açıp ilk meyvelerini vermeye başladığı sıralarda "Domates pas akarı" hastalığı oluyor. En göze çarpan belirtileri; bitki gövdesinin kiremit rengi bir görüntü alıp, gevrek kırılganlaşması,alt yapraklardan kuruma başlaması ve büyümenin durması bir süre sonra bu kırmızılık tüm bitkiyi sarıyor ve bitkiyi kaybediyorsunuz. Bu tür belirtilerde ziraatçinizden "domates pas akarı" önleyici bir ilaç isteyin. Ziraatçi olmadığım için ilaç ismi veremiyorum. Yani san ilacı gibi ilaçlar denemeyin

denizakvaryumu
04-06-2008, 10:35
Teşekkürler, belirttiğiniz iyi oldu.

Peki captan etkili olmaz mı?

Ya da captanla hastalık çıkmadan yapılan koruyucu bir uygulama nasıl olur?

mahon67
04-06-2008, 11:12
Teşekkürler, belirttiğiniz iyi oldu.

Peki captan etkili olmaz mı?

Ya da captanla hastalık çıkmadan yapılan koruyucu bir uygulama nasıl olur?

Sadece domates pas akarına özgü ilaçlar varmış ama Zonguldak'ta bulamamıştım. Ama "İnsektisit-akarisit" türü ilaçlar da etkili oluyor. Mesela ben "CONTEST EC" kullandım ve faydalı oldu. Captan nasıl bir ilaç bilmiyorum; sonuçta "akarisit" bir ilaç almalısınız.

denizakvaryumu
04-06-2008, 12:58
Hımmm, domates pas akarını ben mantar zannetmiştim onun için captan diye yazdım.

Aman mantar-virüs olmasın da böcekleri halletmek kolay :)

Mine Pakkaner
04-06-2008, 15:48
Mine hanım merhabalar;

Ben yıllardır sebze ve mevsimlik meyva fidelerimi kendim hazırlayıp catalcadaki bahceme hobi amaclı dikiyorum. Acikcasi epeyde ürün almayı basarıyorum ( ben ektikten sonra bakanlar sag olsun ) Ayrıca istanbulda evimin balkonuna da çilek, mini salatalık ve minik domates tarzında sebze ve meyveleri ekiyorum. bunlardan da artık verdigim sevgidenmidir nedir bilgisizce olsada sürekli ürün alıyorum.

Merak ettigim tek bir konu var. catalcaya gecen sene ektigim sarı ampul domateslerde inanılmaz bir basari yakaladim. Bir fideden aldıgım ürün miktarı neredeyse 4-5 kilo gibi rakamları buldu. tohumun kalitesi sanırım markası Sperli, Almanyadan ithal. Ancak gecen sene vimin balkonunda sarı ampul domateslerde birakin catalcayı, yerli cherrylerden elde ettigim basarinin bile yuzde 1 ini yakaladım. 2 fidemden 3 sarı ampul çıktı.

Uzun yazdım kusura bakmayın, sorum şu: minik domateslerde, özelliklede sarı ampullerde saksıda basari oranımı arttırmak icin neler tavsiye edersiniz? Tabi kırmızı cherryler icinde tavsiyeleriniz varsa çok minnettar kalırım. fidelerim 2aylık oldular ve artık disardalar. Ayrıca oksijenli su ile arada bir sulamak veya aspirinli su ile arada bir sulamak gibi yöntemler herhangi bir işe yarar mı?

Saygılar.

Oksijenli su ve aspirinli su domateslerinizde ciddi bir aktivatör etkisi yapmayacaktır. Şimdiye dek bol ürün aldıysanız yetiştiricilikte son derece başarılısınız demektir.

Saksıda başarıyı arttırmak için saksı harcınıza, sulamanıza ve beslemenize dikkat etmeniz gerek. Organik gübreyi ihmal etmeyin. Balkonunuzda az meyve almanızın pek çok sebebi olabilir, güneşlenme süresinin düşmesi, döllenmenin iyi olmayışı olabilir. Saksıyı derin tutun. Organik maddeyi bol koyun, günde enaz 5 saat tam güneş alsın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2737 başlığında kiraz domates ile ilgili pekçok bilgi var. Okudunuz sanırım.

Kolay gelsin.

ozgurturk
04-06-2008, 16:10
teşekkür ederim. umarım insektisiti bulabilirim..

kuzen38
05-06-2008, 02:11
mine hanim teşekkür ederim organik gübre konusuna deginecegim. İyi günler dilerim.

some_at
05-06-2008, 08:55
Bilgi için çok teşekkürler şimdi ilk iş bahçedeki domateslere tek tek bakmak.

izzeterisen
05-06-2008, 10:33
Sadece domates pas akarına özgü ilaçlar varmış ama Zonguldak'ta bulamamıştım. Ama "İnsektisit-akarisit" türü ilaçlar da etkili oluyor. Mesela ben "CONTEST EC" kullandım ve faydalı oldu. Captan nasıl bir ilaç bilmiyorum; sonuçta "akarisit" bir ilaç almalısınız.

Domates pas akarına karşı Kükürt 80 WP etkili maddeli ilaçlardan biri ile 10 gün ara ile iki ilaçlama yapıldığı zaman etkili oluyor.

egome
06-06-2008, 15:58
Acaba f1 tohumdan mı yetiştirilmiş bu? Tohum almaya değermi. Geçen hafta pazardan almıştım.

izzeterisen
06-06-2008, 19:24
Acaba f1 tohumdan mı yetiştirilmiş bu? Tohum almaya değermi. Geçen hafta pazardan almıştım.

Domatesiniz çok harika.
Ben her sene bahçede cherry yetiştiririm ama bu bitki gerçekten harika.
Bitkinizin hibrit olup olmadığını anlayabilmek için çeşit adını önce bilmeniz gerekir.Sadece bitkiye bakarak anlaşılması mümkün değil. Eğer tohumunu alır ekerseniz, ekilen tohumlardan çıkan bitkilerdeki değişik görünümlü bitkiler veya meyveler var ise hibrit olduğu anlaşılır.

muhikan
06-06-2008, 20:20
ne güzel domatesmiş maşallah:)

egome
06-06-2008, 22:04
Sağolun arkadaşlar.:) En iyisi tohumunu alıp seneye denemek.

lizard
07-06-2008, 00:48
Harika domatesleriniz var gerçekten kıskandırıcı bir görüntü :)
Benim cherry domatesler de nedense ufacık kalıp kızarıyorlar hemen. Üstünde sadece 2 tane büyük domates oluşabildi şimdiye kadar. Acaba sulamadan dolayı mı yoksa besin eksikliğinden mi oluyordur?

bilgeal
09-06-2008, 16:17
Benim cherry domatesler de nedense ufacık kalıp kızarıyorlar hemen. Üstünde sadece 2 tane büyük domates oluşabildi şimdiye kadar. Acaba sulamadan dolayı mı yoksa besin eksikliğinden mi oluyordur?[/QUOTE]



gercekten benim de domateslerim cok kucukken kızarıyolar tamam cherry domates ama bunlar sanki biraz da ha mı kucuk ne bu mesajdan sonra işkillendim simdi :rolleyes:

BAKINIZ.....http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=40053&d=1212949128

lizard
09-06-2008, 23:59
gercekten benim de domateslerim cok kucukken kızarıyolar tamam cherry domates ama bunlar sanki biraz da ha mı kucuk ne bu mesajdan sonra işkillendim simdi
Yok yok benim cherryler çok daha küçükken kızarıyorlar. Bir parmak ucu kadar bile olmuyorlar :)

Şimdiye kadar sadece 2 tane cherry domates adam gibi büyüyebildi. Belki de fidanım henüz daha çok genç olduğu içindir diye düşünüyorum.

toldput
10-06-2008, 14:20
İşte benim de en büyük korkum bu. Çünkü hem çiçekçilerde satılan saksılı sebzeler için, hem de piyasaya verilen tohumlar hakkında hiçde iyi olmayan duyumlar alıyorum. Ama doğru ama yanlış. Artık konu hakkında midem bulandı.
Şimdi ağaçlar üyelerinden benim bir ricam var. Eğer elleinde doğal, hiçbir işlem görememiş tohum varsa benimle paylaşabilirler mi ?
Aynı çocukluğumdaki gibi minik çaplı da olsa doğal üretim yapmak istiyorum...

Her sene yetiştirdiğimiz bir kaç değişik türden pembe domateslerin tohumlarından elimde var, isteyen arkadaşlarla paylaşabilirim. Ama chery domates mi istiyorsunuz onu tam olarak anlayamadım?

Acemiwebci
11-06-2008, 21:32
Her sene yetiştirdiğimiz bir kaç değişik türden pembe domateslerin tohumlarından elimde var, isteyen arkadaşlarla paylaşabilirim. Ama chery domates mi istiyorsunuz onu tam olarak anlayamadım?

Farketmez, yeterki doğal tohum olsun. Hatta şu an elime geçen doğal tohumları küçük şişelere koyup etiketleyip rafa kaldırıyorum. Arşiv yapmak istiyorum. Sonra da öncelikle gelecek kuşaklara doğal tohum bırakmak ve sizlerle paylaşmak.

malbman
12-06-2008, 11:04
Sayın toldput, eğer mümkünse ben de o değişik pembe domates tohumlarından almak isterim.

selim_50
12-06-2008, 13:36
Olmazsa da Fethiyeden getiririm tekrar. Fuara giderken alayım yanıma ,**** uygun gördüğün zaman buluştuğumuzda verebilirim. Menşe i ni bilmiyorum. Kadıncağız Fethiye Üzümlü de ürettiklerini söyledi.
Bu arada Pembe domates tohumlarıma kavuştum bugün )
mahmut bey biraz geç olacak ama 15.09.2006 tarihli mesajınızda bahsettiğiniz ve yumurta büyüklüğünde olduğunu söylediğiniz cevizlerden elinizde varsa ve mümkünse bende istiyorum.
şimdiden teşekkürler

turmeric
12-06-2008, 23:50
Merhaba;.
Ağaçlar.netle tanıştıktan sonra balkon bahçeciliğine merak saldım. Şimdi balkonda toplam sekiz cherry domatesim var. Bütün forumu okumama rağmen koltuk budama işlemini hala çözemedim. Anladığım kadarıyla bazı domateslerime uyguladım, bazılarını ise kendi hallerine bıraktım. Kendi hallerine bıraktığım domateslerdeki koltuklar tomurcuklandılar, meyve vermeye hazırlanıyorlar. Anlayamadığım şu; koltuk budamayı bitkiyi gereksiz yeşillikten kurtarmak için yapıyorsak fotoğrafta 2 numara ile işaretlediğim dal daha gereksiz değil mi? Fakat forumlardan 1 numaralı dalın koltuk olduğunu ve kesilmesi gerektiğini çıkartıyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.

izzeterisen
12-06-2008, 23:55
Merhaba;.
Ağaçlar.netle tanıştıktan sonra balkon bahçeciliğine merak saldım. Şimdi balkonda toplam sekiz cherry domatesim var. Bütün forumu okumama rağmen koltuk budama işlemini hala çözemedim. Anladığım kadarıyla bazı domateslerime uyguladım, bazılarını ise kendi hallerine bıraktım. Kendi hallerine bıraktığım domateslerdeki koltuklar tomurcuklandılar, meyve vermeye hazırlanıyorlar. Anlayamadığım şu; koltuk budamayı bitkiyi gereksiz yeşillikten kurtarmak için yapıyorsak fotoğrafta 2 numara ile işaretlediğim dal daha gereksiz değil mi? Fakat forumlardan 1 numaralı dalın koltuk olduğunu ve kesilmesi gerektiğini çıkartıyorum. Yardımlarınız için teşekkürler.

Çeşidiniz sırık ise koltukları 3-5 cm iken bitkinin susuzluk çekmediği bir zamanda koparın. Bitki te gövde büyüsün.

bilgeal
13-06-2008, 08:11
Bişi sormak istiyorum siz bu domatesi bu kadar buyutmeden once de bu saksıda mıydı (maşalllaaahhhh bu arada) kucuk saksıda buyumesi zor oluyor mu bilemiyorum.ne zaman buyuge almalıyım acaba

Cunku su nedenle soruyorum saksılar cok pahalı ben de bu su şişelerini susleyerek kullanmak istiyorum ya da yogurt kaplarını ama hakkaten sizin sise daha dekoratif durmus.. :))
BAKINIZ.....http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=40053&d=1212949128

arang
13-06-2008, 14:31
domateslerimiz ;)

arang
13-06-2008, 20:40
domatesler Mini (cherry) Domates.. ne kadar zamanda bir sulamam gerekiyor. ve sularken sadece köklerine mi su dökücem yoksa su püskürterek yapraklarını ve domatesleride sulamalımıyım.

uygun saatlerin sabah ve gunes battıktan sonra oldugu soylenıyor ??

tesekkur ederım

denizakvaryumu
13-06-2008, 20:50
Yukarda resmi görülen çeri domatesler,(üzerinde çok sayıda domates olan) bu günlerde tüm marketlere ve çiçekçilere dağıtılan ve nerdeyse her görenin satın aldığı bir tür.

Türü nedir? Hibrit midir? Kaynağı nedir? Yalova mı? Antalya mı?Yurt dışı mı?

Bilgisi olan arkadaş var mı?

turmeric
13-06-2008, 21:33
Bişi sormak istiyorum siz bu domatesi bu kadar buyutmeden once de bu saksıda mıydı (maşalllaaahhhh bu arada) kucuk saksıda buyumesi zor oluyor mu bilemiyorum.ne zaman buyuge almalıyım acaba

Cunku su nedenle soruyorum saksılar cok pahalı ben de bu su şişelerini susleyerek kullanmak istiyorum ya da yogurt kaplarını ama hakkaten sizin sise daha dekoratif durmus.. :))
BAKINIZ.....http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=40053&d=1212949128

Sevgili Bilge Al;
Daha önce minicik pet şişelerdeydi. İlk kez domates yetiştirdiğim için domateslerin bu kadar büyük saksılarda büyütülmesi gerektiğini bilmiyordum. Sonra Forumları okudukça bilgilendim. Bir bölümünü saksılara geçirdim; ama bir dünya para harcayınca geri kalanlarını 5 litrelik şişelerde büyütmeye karar verdim. Zannediyorum sulama suyunun çok çabuk buharlaşması gibi bir sorun oluyor. Dışını boyamayı deneyeceğim.

ozgurturk
18-06-2008, 18:40
mini cherrylerim için Paslı akar hastalığına yönelik ilaçları online alışveriş sitesinden buldum. ilgilenen arkadaşlar için adres
http://www.ziraatcim.com/default.asp

lizard
22-06-2008, 01:32
Benim cherry domates fidanımda yaprakların olduğu dalların neredeyse hepsinde garip ufak beyaz canlılar vardı. Yaprakların aralarında sanırım ağ örmüş olacaklar ki havada asılı gibi durmaktalar. Çok çok ufak oldukları için fotoğraflarını çekme şansım olamadı. Yapraklar birkaç gündür aşağıya doğru bükülmeye başlayınca yakından dikkatlice baktım ve havada asılı gibi duran bu beyaz yaratıkçıkları gördüm. Kımıl kımıllar :)
Baya bozulmuş birkaç dalı kesmek durumunda kaldım. Halen üstünde olan az sayıda dallardaki yapraklar arasında bu yaratıkçıklardan bulunmakta.
Yan komşum böcekler için ddvp ile ilaçlama yapacağı için birkaç gündür fide evde içerde durmaktaydı. Üzerinde de çok güzel gelişen salkımlar mevcut. Bu canlılar hakkında bilgisi olan ve çözüm önerebilen olursa sevinirim :)

Selahattin Yılmaz
22-06-2008, 09:58
Sevgili lizard, neden ilaç kullanıyosunuz ki ilaca vereceğiniz para ile gür bir makyaj fırçası alın ve süresi 15-20 dakikayı geçmeyecek bir fırçalama operasyonu ile temizleyin ve sonrasında bitkiyi güzelce yıkayın.

lizard
22-06-2008, 16:02
Ben ilaç kullanmıyorum Selahattin bey. Yan komşum kendi bahçesini ilaçlayacağı için eve aldım benim fidelere de ilaç vs.. gelmesinler diye :)
Önerinizi dikkate alacağım. Dün yaptığım bir araştırma sonucunda bunların kırmızı örümcek olabileceğini düşünmekteyim :)

Rapator
23-06-2008, 21:15
Yurt dışından aldığım domateslerimin 2. ayındaki halleri...Daha çiçekler yeni açtı...Diğeride bir arkadaşımın verdiği domates fidesi...Sanırım sırık tabir edilen cinsten...

http://img108.imageshack.us/img108/9046/1004260mediumjm9.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/165/1004259mediumhu8.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/7422/1004266mediumtr8.jpg

muhikan
24-06-2008, 07:54
Rapator, yurt dışından aldığınız domatesleriniz oldukça sağlıklı görünüyorlar. acaba türü nedir?

Rapator
24-06-2008, 09:29
Teşekkürler muhikan, paketinde yazanları aynen aktarıyorum;

BONSAI TOMATO
LYCOPERSICON LYCOPERSICUM

shaman_tr
27-06-2008, 14:17
Merhaba, foruma yeni katıldım, yaklaşık 1 hafta önce koçtaştan saksıda bir mini domates aldım. Sanırım cherry domates cindinden. Bu ilk denemem olduğu için çok tecrübesizim bu konuda, acaba bu domates tam olarak hangi cins? Mesela sırık cins mi, bodur cins mi? Bunu anlayamıyorum. Ayrıca aldıktan birkaç gün sonra yine koçtaştan aldığım bir torf ilave ederek saksısını büyüttüm, umarım yanlış bir şey yapmamışımdır. Ayrıca bu domatese sırık dikmeme gerek varmı? Bu arda balkonum günde sadece 1 - 2 saat kadar güneş alıyor! Bu iyi mi kötü mü anlayamadım. Toprağını değitirirken saksıdan sert kahverengi kabuklu bir kırkayak çıktı! Bu zararlı bir hayvan mı? Önlem almam gerekiyor mu? Konu biraz dağıldı ama kusura bakmayın. Şimdiden ilginizden dolayı teşekkür ederim.

shaman_tr
27-06-2008, 14:26
Merhaba, foruma yeni katıldım, yaklaşık 1 hafta önce koçtaştan saksıda bir mini domates aldım. Sanırım cherry domates cindinden. Bu ilk denemem olduğu için çok tecrübesizim bu konuda, acaba bu domates tam olarak hangi cins? Mesela sırık cins mi, bodur cins mi? Bunu anlayamıyorum. Ayrıca aldıktan birkaç gün sonra yine koçtaştan aldığım bir torf ilave ederek saksısını büyüttüm, umarım yanlış bir şey yapmamışımdır. Ayrıca bu domatese sırık dikmeme gerek varmı? Bu arda balkonum günde sadece 1 - 2 saat kadar güneş alıyor! Bu iyi mi kötü mü anlayamadım. Toprağını değitirirken saksıdan sert kahverengi kabuklu bir kırkayak çıktı! Bu zararlı bir hayvan mı? Önlem almam gerekiyor mu? Konu biraz dağıldı ama kusura bakmayın. Şimdiden ilginizden dolayı teşekkür ederim.

bilgeal
27-06-2008, 14:38
Merhaba, foruma yeni katıldım, yaklaşık 1 hafta önce koçtaştan saksıda bir mini domates aldım. Sanırım cherry domates cindinden. Bu ilk denemem olduğu için çok tecrübesizim bu konuda, acaba bu domates tam olarak hangi cins? Mesela sırık cins mi, bodur cins mi? Bunu anlayamıyorum. Ayrıca aldıktan birkaç gün sonra yine koçtaştan aldığım bir torf ilave ederek saksısını büyüttüm, umarım yanlış bir şey yapmamışımdır. Ayrıca bu domatese sırık dikmeme gerek varmı? Bu arda balkonum günde sadece 1 - 2 saat kadar güneş alıyor! Bu iyi mi kötü mü anlayamadım. Toprağını değitirirken saksıdan sert kahverengi kabuklu bir kırkayak çıktı! Bu zararlı bir hayvan mı? Önlem almam gerekiyor mu? Konu biraz dağıldı ama kusura bakmayın. Şimdiden ilginizden dolayı teşekkür ederim.

Bu mesajla aynı anda cevap alabilmek adına, ben de bir soru eklemek istiyorum.Benim de butun gun gunes alıyor ama kapalı balkon ve ciceklerin arkasına saklamaya calıstım yanmasın diye... Bu domates tam olarak nasıl gunes ve nasıl su ister,kafamda bi turlu aydınlanmadı

radem63
01-07-2008, 11:02
Sayın Turco'nun göderdiği tohumdan çimlenen
cherry domatesim.Daha domates olmasına çok var.
Çok teşekkür ederim Turco.:D

Süha Şendoğan
02-07-2008, 14:27
Bravo Demir demir,
Yılmadan usanmadan cherry'leride çimlendirdin geç oldu ama olsun seneye bu işi daha profesyonelce yapacağından eminim seneye sana 10 çeşit domates tohumu sözü veriyorum.

radem63
02-07-2008, 18:01
Bravo Demir demir,
Yılmadan usanmadan cherry'leride çimlendirdin geç oldu ama olsun seneye bu işi daha profesyonelce yapacağından eminim seneye sana 10 çeşit domates tohumu sözü veriyorum.

Sayın Turco;
çok teşekkür ederim.
10 çeşit domates tohumunun yanında bir bahçede rica edeyim.:D
çok teşekkürler.:D
Sağlıklı fideler dilerim.

shaman_tr
03-07-2008, 08:47
Tebrik ederim demir demir,
Bizim mesaj aradan kaynadı sanırım. Sizin bu yetiştirdiğiniz domatesin tam olarak cinsi ne? Yani aynısından istesem ne olarak aramam gerekiyor?

Teşekkürler,

radem63
03-07-2008, 18:25
Tebrik ederim demir demir,
Bizim mesaj aradan kaynadı sanırım. Sizin bu yetiştirdiğiniz domatesin tam olarak cinsi ne? Yani aynısından istesem ne olarak aramam gerekiyor?

Teşekkürler,

Teşekkür ederim.Çimlendirmeyi başardığım cherry domates .
Cherry domates diye arayabilirsiniz.Ayrıca E-dergiyide okumanızı tavsiye ederim.;)

shaman_tr
05-07-2008, 12:32
Derginin bazı sayılarını sanırım nisan ve mayıs sayılarında domateslerle ilgili bilgi vardı. Ama acemi olunca okumak yetmiyor sanırım, bende kendim çimlendirmek yerine koçtaştan bir saksı "mini domates" aldım, sanırım bunlar chery domates cinsi, ancak neredeyse 3 haftadır bende hala domatesler kızarmadı, ayrıca çiçekleri solmuş durumda, aldığımdada soluktu zaten ama bazıları canlıydı, nedenini anlayamıyorum... Ayrıca bu chery domateslerin sanırım iki çeşidi var, sırık olan birde bodur olan! bendeki hangi cins bilmiyorum. üstteki 332 ve 333. mesajlarda resimleri var, sizinkilerle aynımı bu domatesler, aynı ise bana verebileceğiniz tavsiyer varmı? domatesi balkonda tutuyorum, kapalı bir balkon ve günde 1-2 saatten fazla güneş almıyor!

egome
11-07-2008, 19:28
Emeğimin mutlu sonu:p Hasadını 2 ve 6 yaşındaki çocuklarım yapıyor.

kuzen38
12-07-2008, 02:29
Sayın Egome, bugune kadar kendi yaptıklarım dahil birçok cherry domates fidesi gördüm ama hakikaten böylesini görmedim. Yürek dolusu tebrikler.

eylems
12-07-2008, 05:57
Sayın Egome, ben böyle salkım yapan cherry görmedim. Önümüzdeki yıl için tohumlarını şimdiden istesek mümkünmüdür?

egome
12-07-2008, 20:32
Sağolun arkadaşlar. Tohum alıp yollamak isterdim ama malesef hibrit tohum kullandım. Yani tohumlar işe yaramayacak.

Selahattin Yılmaz
12-07-2008, 23:43
Chery domateslerde hibrit tohumdan tohum aldığınızda meyve elde edebilirsiniz meyveler belki biraz daha küçük olacaktır ama mutlaka verim alırsınız.

egome
14-07-2008, 15:29
Sağolun hocam o halde seneye deneyeyim. Bu arada tohumu şu isimle almıştım, sweet 100 f1 cheryy domates.

malbman
14-07-2008, 15:36
Aman tanrım bu canavarları nasıl olmuş da görmemişim.Muhteşem olmuş sevgili egome. Ellerine, emeğine sağlık ve darısı başımıza. Sen iyisi mi şu salkıma bir nazarlık falan tak.:p:p

eylems
14-07-2008, 17:33
Sağolun hocam o halde seneye deneyeyim. Bu arada tohumu şu isimle almıştım, sweet 100 f1 cheryy domates.

Sayın Egome, tohum sırasında ilk benmi varım?;)

egome
15-07-2008, 14:39
İnşallah sayın eylems, seneye ilk size gönderirim.

eylems
15-07-2008, 14:50
İnşallah sayın eylems, seneye ilk size gönderirim.

Teşekkür ederim.

muhikan
16-07-2008, 17:15
egome maşallahı var domateslerinizin:)
sizinkilerle yarışamasa da ben de mahon67 den alıp tohumdan yetiştirdiğim domatesleri ekliyorum.

denizakvaryumu
16-07-2008, 19:17
Mahon67 nin tohumları kendini göstermeye başladı :) Resimlerdekinden biri mini blanj sanırım, diğeri tumbler mi, tumbling tom mu?

muhikan
16-07-2008, 19:28
sipariş verirken mini blance, sarı salkım ve tigerette cherry verdim. tohumları dikerken sıraları bozduğum için hangisi olduğunu bilemiyorum:( ama tohumlardan fire veren olmadı neredeyse, o da mahon67 sayesinde oldu sanırım;)

denizakvaryumu
16-07-2008, 20:17
Bu domates çeşitleri hibrit değil, bu nedenle gelecek sene için tohum almayı unutmayın derim, tohum alırken en gösterişli olan domatesleri seçin.

muhikan
16-07-2008, 20:50
birkaç çeşit domates yan yana olması durumunda tohumlar saflığını yitiriyor sanırım. yanlış mı biliyorum?

üzüm
16-07-2008, 22:45
Arı döllemesi gereken türlerde bozulma oluyor. Yeni tip -kendi kendine döllenen türlerde bozulma ihtimali var mı bilmiyorum.

denizakvaryumu
16-07-2008, 23:13
Bu konu forumda birkaç kere gündeme gelmişti ama tam netleşmedi, kendi kendine döllenen çerilerde aynı yerde birden fazla domates olmasında sorun yok diye biliyorum.

Sezer17
17-07-2008, 16:32
Merhaba Öncelikle Tüm Forum Üyelerine vermiş oldukları bilgiler için teşekkür ediyorum yaşım 16 domatesler hakkınd apek bir bilgim yok mevve sebze yetiştirmeye bayılıyorum yani birisind egördüğüm zaman hep içim gidiyor bizim balkonumuzda yer kısıtlı annemide domateslerimi almak için zor ikna ettim pek bir bilgim yok bilgili olan kişilerden rica etsem bana ayrdımcı olabilirler mi buraya resimlerini koyacağım bana türlerinin ne olduğunu neler yapmam gerektiğini nasıl sulamam toğrağı **** güneş alımı konusunda ve daha birçok konuda bilgi vermenizi rica ediyorum herkese saygılar

muhikan
19-07-2008, 22:17
yine mahon67'nin tohumlarından tigerella(tigerette) chery domatesim. rüzgar, su, ilgi derken biraz verim düşük oldu. onu da acemiliğe veriyorum artık. ama saksıda domates yetiştirmek isteyenlere bu tür gibi bodur boylu olanları tavsiye ederim. tadına bakmadım ama bunu tohum almak için diğelerinden izole etmiştim. seneye bol bol domates için lazım olacak bana:p

denizakvaryumu
19-07-2008, 22:26
Tigerette çerinin saksıdaki verimi çok fazla değil ama lezzetli bir domatesdir,görüntüsü de güzeldir...

Saksıda "yeter artık daha fazla domates istemiyorum" dedirten bir domates istiyorsanız tumbler ve tumbling tom domates çeşitlerini deneyin.

Bu domatesler tigerette gibi dikine değil sarkık yani kaskat cinsidir , saksıdan aşşağı kendini salarlar.

Ben ilk defa bu sene mahon67 ve karınca70 sayesinde belirttiğim bu türlerle tohumdan stressiz, leziz ve verimli domatesler yetiştirdim.

Buket Aknar
20-07-2008, 00:14
Arkadaşlar; ben de cherry domates konusunda bir deneme yaptım. Buradan sizlerle paylaşıp, fikir almak istedim. Uzmanlar belki de bana gülecektir ama yazmadan geçemeyeceğim. Geçen hafta marketten yemek için aldığım cherry domateslerin içerisinde erimiş olanları atmayıp içerisinde çiçek aldığım boş viyollere torf koyarak her viyol boşluğuna bir erimiş domates yerleştirerek ektim. Bugün fırça gibi küçük çimlenmeler başladı. Bu aşamadan sonra neler olacak? Anladığım kadarı ile her viyolde bir çok çimlenmiş domates var. (yarına fotoğraf eklemeye çalışacağım) Önerilerinizi bekliyorum. Bu çimlenenler domates olabilecek mi? Onları nasıl ayırabileceğim? Yoksa tamamen boşuna bir gayret mi?

Arzu Kasapoğlu
20-07-2008, 00:25
Ben de geçen sene yediğimiz çeri domateslerin tohumunu, sardunyaların dibine ekmiştim.

Aralık ayına kadar çeri domates yedik.

Üstelik hiç bir bakım yapmadan :)

kuzen38
20-07-2008, 05:48
Sayın Buket Aknar sanırım hepsi dip dibe çıktılar onları nasıl seyrelteceksiniz? genelde benim bildigim cherryler kendi tohumlarından üretiliyor ama genede sizin aldıgınız cins nasıl bilemiyoruz. ama bekleyin derim, meyvalanırlarsa artık sürekli aynı şekilde üretirsiniz. Kısacası sizinki deneme yanılma yöntemi ile çözülebilir.

Buket Aknar
20-07-2008, 10:37
Denemek üzere ektiğim cherry domateslerimin bugünkü durumları. Ben bu aşamadan sonra ne yapmalıyım? Bunları nasıl şaşırtacağım? O kadar sık sık çimlendiler ki! Şimdiden çare bulup, bazılarını feda etmeliyim diye düşünüyorum.

Ne dersiniz? Önerileri bekliyorum.

eylems
20-07-2008, 10:52
Sayın Buket Aknar, geçenlerde marketten aldığımız çerilerin içinde olgunlaşıp patlayan bir çeriyi çöpe atarken elime çekirdekleri bulaşmıştı. Bende gayri ihtiyari elimdekileri bakalım ne olacak hesabı saksının kenarına sürüvermiştim. Çimlenmişler. Tahminimce ürün verene kadar mevsim bitecek veya verse de tam verim olmaz sanıyorum.

limon
21-07-2008, 15:52
Bu sene çerilerim çok bol ürün verdiler. Kokuları çok güzel, kabukları incecik, şahaneler...
43539
43540

Müjgan Yılmaz
21-07-2008, 18:29
[QUOTE=limon;260964]Bu sene çerilerim çok bol ürün verdiler. Kokuları çok güzel, kabukları incecik, şahaneler...
Sevgili Limon
Sizi yurekten kutlarim,muhtesem gozukuyorlar.Tohumlarini nereden temin etmistiniz?

izzeterisen
21-07-2008, 19:41
Bunlar de benim bahçedeki cherry domateslerim. Ama ne yazık ki yüksek derecedeki, sıcaklığa dayanamıyorlar. Renk bile almıyorlar doğru dürüst. Oysa geçen ayki meyveleri ne kadar güzeldi.

43550

limon
21-07-2008, 21:55
müjgany, tohumdan yetiştirmedim bu sene. Tekin Bey sağolsun tüm sebze fidelerim ondan.

izzeterisen, İstanbul bu yıl güzel bir yaz geçiriyor. Bir iki gün 30-32 derece olsa da hemen ertesi gün kapıyor hava. Yağmur da yağıyor bu yaz. Geçen yıl Muğla gibi, çok sıcak ve kurak geçmişti, hiç sebze meyve olmamıştı.

Çok güneşte fidanlıklar yeşil bir file geriyorlar bitkilerin üzerine. Yarı gölge oluyor. Ucuz bir malzeme olduğunu sanıyorum ama yeriniz müsait midir bilmiyorum.

Rapator
25-07-2008, 11:50
Görünüşte çok sağlıklı olan domateslerimi incelerken iki domatesin altlarından çürüdüğünü gördüm...Koparıp kestikten sonraki fotoğraflarını ekliyorum...

http://img78.imageshack.us/img78/3128/grnt009it4.jpg

http://img246.imageshack.us/img246/3599/grnt010jm0.jpg

izzeterisen
25-07-2008, 13:05
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627&highlight=domates&page=7
Cevap burda
çiçek burnu çürüklüğü

Rapator
25-07-2008, 13:18
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4627&highlight=domates&page=7
Cevap burda
çiçek burnu çürüklüğü

teşekkürler...peki şimdi yumurta kabuğu ile kalsiyum takviyesi yapsam olurmu acaba...ya da hazır böyle çözeltiler varmıdır?...

izzeterisen
25-07-2008, 18:58
teşekkürler...peki şimdi yumurta kabuğu ile kalsiyum takviyesi yapsam olurmu acaba...ya da hazır böyle çözeltiler varmıdır?...

Bu şekildeki meyvelere hiç bir şey yapamazsınız. Bitkiler çiçek açıp meyve tuttuğu zaman, meyveler nohut iriliğinde iken meyvelere Kalsiyumlu gübrelerden püskürtmeniz gerekir. Tabii noksanlık var ise. Önemli olan bitkiyi düzenli büyütmek, beslemek, sulamaktır. Bu araz ortaya çıktıktan sonra bir şey yapamazsınız, domates meyve veriyorsa yeni oluşan meyveleri kalsiyumca beslemeniz gerekir.

Koyu yeşil
26-07-2008, 20:19
Hastalıklı meyveleri uzaklaştırdıktan sonra, 15 günde bir, yağsız sütü eş miktarda su ile seyrelterek domateslerinize verebilirsiniz.

izzeterisen
26-07-2008, 22:01
Hastalıklı meyveleri uzaklaştırdıktan sonra, 15 günde bir, yağsız sütü eş miktarda su ile seyrelterek domateslerinize verebilirsiniz.

Bu öneriniz konusunda detaylı açıklama getirebilir misiniz?

Acemiwebci
07-08-2008, 13:25
Bu sene çerilerim çok bol ürün verdiler. Kokuları çok güzel, kabukları incecik, şahaneler...
43539
43540

Limon, bana tohumlarını gönderebilir misin ? (Tüm kargo masrafı bana ait.) Anlaşılan benim çeriler hibritmiş ya da çok kalitesizmiş; doğru dürüst meyve vermediği gibi olabilen meyvelerin kabuğu kalın, tadı ise çiğ gibi ve hiç iyi değildi.

tulosh
20-08-2008, 11:37
Bunlarda benim cherry domateslerim. Aynı tohumdan yetiştirdiğim fideleri hem bahçeye hem bu sahsılara diktim saksıdakiler böyle minik şirin güzel oldular fakat bahçedekiler hem daha bol meyveli hem daha irice hemde daha lezzetli oldular. Saksı toprağı hem yeterli gelmiyor hemde saksının dışarıdan ısınması bitkiyi olumsuz etkiliyor. Keşke küçükde olsa kendime ait bir bahçem olsa :(
http://photos-002.ll.facebook.com/photos-ll-sf2p/v309/62/24/608393002/n608393002_774024_2545.jpg

irism
20-08-2008, 14:03
tohumdan üretime göre çok başarılı bence tulosh,ama ****** bahçeyle saksı asla bir olmuyor,bende senin gibi,küçük olsun benim olsun diye hep bahçe istiyorum ama bu isteğim bakii,hep içimde...neden olmasın.. daha çok vakit var yani ;)

ayax
20-08-2008, 22:19
maşallah, dostum bunlar sana kışa kadar yeter. benim cerry ler kurudu.

eakkaya_68
20-08-2008, 22:56
arkadaşlar benim domateslerim cerry tahumdan büyyütüm saksıda sıkıntım yaklaşık 20 cm oldu şimdi son çıkan yapraklar dışa doğru bükülüyor toprakta birşeymi eksik ne yapmam lazım

Amistad
05-09-2008, 17:29
Arkadaşlar kolay gelsin ben bayagdır forumunuzu takip ediyorum fazla bilgili değilim bu konularda. Cherry domates fidemin ana gövdesinde bi sorun var sanırım beyazlaşma oldu.
Tahminim yanına caktıgım tahta kazıktan ötürü oldu ama dediğim gibi tam emin değilim belkide normal bişey.

resimleri yükledim. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.

kuzen38
05-09-2008, 20:50
çok takdire şayan bir tohum ve ürünlerini görüyorsunuz. epey geç ektim bunları, amacım gelecek seneye hazırlıktı. epey iri cherrylerle karşılastım. balkonstar domates.

kuzen38
10-09-2008, 22:56
bunlarda black zebra domatesler. bunları da gec ekmiştim ama meyvaya tuttular. umarım 15 gün havalar iyi giderde tadlarına bakabilirim.

kahyanur
04-11-2008, 12:04
aşağıdaki linkte cherry domates ile ilgili ilanım var ilginizi çekerse bakabilirsiniz. enginnaz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10362

Sevgili enginnaz;
Sizden aldığım cherry domates tohumları 5 günde çimlendi. Torfa ektim. Yanmış gübre şerbeti yaptım. Azar azar akşamları suluyorum. Şimdilik gayet sağlıklı görünüyorlar. İnşallah onlara iyi bakmayı beceririm. İlk deneyimim o bakımdan pek güven duymuyorum kendime. Sadece 10 tanesini ektim. Hepsi çimlendi. Eğer başaramazsam baharda diğerlerini ekmeyi düşünüyorum.
Sevgi ve Saygılarımla.

enginnaz
06-11-2008, 19:24
merhaba kahyanur,

umarım işinize yaramıştır.bu bitki işi hastalık gibi.acaba yarın ne olacak diye hergün bekliyorsunuz.oda sıcaklığında bakarsanız ürün alma ihtimaliniz çok fazla.birde domatesin istediği su ve güneşi verirseniz o zaman daha iyi olur.çiçeklenme döneminden ürüne geçişi biraz uzun gelebilir.30 gün civarı diye hatırlıyorum.sabırlı olun.inşaallah başarırsınız.bana sorarsanız bu işin altından kalkacak gibi gözüküyorsunuz.bu bir başlangıçsa çok iyisiniz.saygılar...

by_kiki
08-11-2008, 23:33
profesyonel olarak chery ve kokteyl tip domates yetiştirmekteyim her konuda yardımcı olabilirim.

DENIZ41
11-11-2008, 12:40
merhabalar ben aranıza dün katıldım haftasonu alışveriş merkezinden aldığım (k....ş)
(a....u) marka tohumlarımdan 16 tanesini 24 saat nemli bir tülbette bekletip bu gün 10cm derinliği olan bir torflu kaba ektim, bu benim ilk deneyimim olacak. bu arada sweet f1 sırık tipi şeri domatesi.
Ektiğim kap şuanda havanın orta sıcaklığı ve serinliğine dayanarak balkonda serin ve güneş görmeyen bir kısmına koydum, umarım fide verirler.
Şuan kadar sizce eksik yaptığım ya da yapmadığım; yapmam gereken bir işlem varmıdır?

kahyanur
11-11-2008, 13:31
merhabalar ben aranıza dün katıldım haftasonu alışveriş merkezinden aldığım (k....ş)
(a....u) marka tohumlarımdan 16 tanesini 24 saat nemli bir tülbette bekletip bu gün 10cm derinliği olan bir torflu kaba ektim, bu benim ilk deneyimim olacak. bu arada sweet f1 sırık tipi şeri domatesi.
Ektiğim kap şuanda havanın orta sıcaklığı ve serinliğine dayanarak balkonda serin ve güneş görmeyen bir kısmına koydum, umarım fide verirler.
Şuan kadar sizce eksik yaptığım ya da yapmadığım; yapmam gereken bir işlem varmıdır?

Hoş geldiniz. Bende tecrübeli değilim bu konuda ama filizleninceye kadar üzerlerini naylonla örtseniz ve sıcak bir yerde nemli olarak muhafaza edilse iyi olur diye biliyorum..Benimde ilk denemem. 27 ekimde ektiğim çeri tohumlarının şimdiki durumu aşağıda.
Kolay gelsin.

DENIZ41
11-11-2008, 16:17
Hoş geldiniz. Bende tecrübeli değilim bu konuda ama filizleninceye kadar üzerlerini naylonla örtseniz ve sıcak bir yerde nemli olarak muhafaza edilse iyi olur diye biliyorum..Benimde ilk denemem. 27 ekimde ektiğim çeri tohumlarının şimdiki durumu aşağıda.
Kolay gelsin.
--------------------------------------------------------------------------

20 günde çok çabuk büyümüşler :) ben bu konuda inanilmaz heycanlıyım; umarım bende domateslerimin büyüdüğüne tanıklık ederim.

malbman
11-11-2008, 16:29
Deniz41 aramıza hoş geldiniz. Tohumlarınızın üzerine streç film kapatıp sıcak bir yerde tutmanızı tavsiye ederim. Zira toprak belli bir sıcaklıkta olmazsa tohumlar çimlenmiyor. Tohumlar çimlendikten sonra da üzerindeki streç filmi çıkarın. Başarılar.

izmirden
16-11-2008, 15:28
Öncelikle herkese iyi pazarlar dilerim..
Cerry domates tohumlarını toprağın içine yüzeye yakın mı ekmek gerekir mesela 0.5 cm? Yoksa direk domatesleri mi ekmek lazım? Kısacası sizlere danışmak istediğim ekerken yapmamız gereken özel bişi var mıdır?

çelebi
19-11-2008, 16:20
Tohumları toprağın içine yüzeye yakın olarak 0.5 ile 1 cm. arası mesafede ekebilirsin. Direk domateseri mi ekmek lazım? derken kastettiğin fide ise fidesini de ekebilirsin. Ama vaktin varsa domates ile ilgili başlıkları okumanı tavsiye ederim. Çimlendirme ve fide ekimiyle ilgili mesajlar bulucaksındır. Kolay gelsin.

dylarian
15-12-2008, 22:06
arkadaşlar merhaba,
ben yeni 10 cm boylarında 20 ye yakın cherry fidesi aldım,
onları bahce toprağı,gübre ve torf karışımına ekeceğim.
kapalı camekanlı balkonumda yetiştirmek istiyorum.gündüzleri güneş alıyor balkonum.havalandırmak için cam acmalıyım gündüzleri sanırım...
1-fideler uzadıkça yeni filizlerini neden koparmalıyım?
2-antalya malum bu mevsim de ortalama gündüz 15-17 akşamları 5 derece oluyor en soguk.sizce ısıtma yapmalımıyım?
3-ne kadar aralıkla ekmeliyim?
4-sizce ne zaman meyve verirler ekstra gübreleme yapmalımıyım?
teşekkürler

deep78
15-12-2008, 23:38
Cherry domatesler
1- diğer domateslere göre daha hızlı büyürler ve bitki yapıları zayıftır.(ince görünümlü)
2-Isıtma yapmanızda fayda var çünkü meyve tutumunun oluşması için minimum 8-10 derece olması gerekir aksi halde çiçek tutmu zayıf olur.
3-Bitkinizin gücünü orantılı kullanması açısından koltuk alma işlemini muhakkak yapmalısınız yoksa verim almanız zorlaşır.
4-50-60 cm aralıklarla dikerseniz daha uygun olur.
5-başlangıçta dengeli gübre,hasat zamanı gelmeden önce de potasyum ağırlıklı gübre kullanabilirsiniz. Önümüz kış olduğu için yaklaşık 80-90 günde meyveler renk alır.

kolay gelsin

dylarian
17-12-2008, 20:34
çok teşekkürler deep78

member şip
17-12-2008, 21:45
Agustos ayında yetiştirmiş oldugum çeri domateslerden tohumluk ayırmıştım,sabah bir baktım üzerinden dört aygeçmesine ragmen domatesler oldugu gibi duruyor.Pazardan aldıgımız domatesler hiç dayanmıyor hemen çürümeye başlıyor:(

kahyanur
17-12-2008, 22:24
Çok şekerler. Yerim ben onları. Lafın gelişi tabii ki. Acaba benim domates fidelerim de böyle meyvalar verecek mi?

nariçi
17-12-2008, 22:46
sayın member şip, Ağustos'tan beri öylece durması enteresan geldi, diğer bilen arkadaşlar, bu uzun zaman bozulmadan kalması normalmidir.? Eğer öyle ise pazarlama ve ticari açıdan iyi bir özellik.

nariçi
18-12-2008, 15:25
Arkadaşlar benim fideler normal yapraklarını açıyorlar (ama henüz miniler) Bu durumda bardaklara besin suyu veya gübreli besin verilmesi gerekir mi, bazıları torfta bazıları karışık toprakta ?

deep78
18-12-2008, 18:08
Normal şartlarda sertlik genetik bir özelliktir fakat bazı gübrelemeler ile bir miktar sertliği arttırmak mümün ama bu kadar uzun süre değil. Chery domatesler sofralık domateslere göre daha uzun raf ömrüne sahip.

deep78
18-12-2008, 18:12
Nariçi; erken dönemde gübre vermek zararlı olabilir çünkü kökler çok genç olduğu için yanmalar meydana gelebilir onun yerine çok gerekli ise yapraktan besleme yapabilirsiniz

envor
19-12-2008, 19:17
Ben bu resmi bugün çektim, bu fideleri 1.4 EC ile besliyorum.

56692

nariçi
19-12-2008, 20:24
İlk çeri fideciklerim. bunları normal gübre suları ve vaya gübrelerle beslesek şaşırtma yapıncaya kadar eriyik hazırlamasak olmaz mı.?

deep78
23-12-2008, 18:40
Elbette olur.

nariçi
23-12-2008, 19:18
Sayın deep78, Ben, acaba fideler alışkanlık kazanır da sonra uyum sağlamada sorun olurmu diye düşünmüştüm.

Gurtunca
24-12-2008, 19:11
26 Kasım 08 tarihinde ektiğim Tumbling Tom Red ve Yellow tohumlarından gelişen fidelerimi ileride sarkacağını düşünerek bu gün duvar saksılarına şaşırttım.Gelişimlerini sizlerle paylaşacağım...

nariçi
24-12-2008, 19:52
Sayın gürtunca, ışık ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız.

Gurtunca
24-12-2008, 20:59
Sayın gürtunca, ışık ihtiyacını nasıl karşılayacaksınız.

Gün boyu aydınlık bir ortam..Karşısı (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=57095&stc=1&d=1230142853)tüm pencere,yan duvar da kısmen...

nariçi
24-12-2008, 21:04
Tahmin ettiğim kadarıyla domates direk güneş ışığı istiyor. Benim minnacık çherryler günde iki defa yön değiştiriyorlar. Gündüz güneşi görmek istiyorlar, gece ampulü.

Gurtunca
24-12-2008, 22:32
Tahmin ettiğim kadarıyla domates direk güneş ışığı istiyor. Benim minnacık çherryler günde iki defa yön değiştiriyorlar. Gündüz güneşi görmek istiyorlar, gece ampulü.
Tumbling Tom Red ve Yellow sarkarak yetiştikleri için bence dediğiniz gibi ilk işleri karşılarında gün boyu gelen bol ışığa yönelmek olacak...Sonrası kolay gibi,bir terslik olmazsa aşağıya doğru sarkarak gelişirler...

envor
25-12-2008, 20:04
Bu da benim domates fidem. Cherryden daha küçük bir yapısı var. Bakalım nasıl olacak.

http://www.reimerseeds.com/ZoomImage.aspx?productID=TM142-10

57153

57154

Jiffy saksıdan fidenin kökü çıkmış durumda, resim net değil ama dikkat edersiniz gözüküyor.

nariçi
25-12-2008, 20:12
Sayın envor, kaşıktakiler mi domates. Nohut kadar ancak. Ender türlerden diye pazara sürmek lazım.

nevsune
04-01-2009, 13:38
Bir kaç gün önce Beğendikten sarı renkli bir cherry domatesi sırf tadına bakmak için aldım. Yanılmıyorsam (paketini yanlışlıkla attım) üzerinde herhangi bir açıklayıcı bilgi yoktu, sadece sarı cherry yazıyordu. Son derece lezzetli ve oldukça da ince kabukluydu. Küçük bir balkonda büyük domates kavgası vereceğime, bu tür lezzetli ve ince kabuklu cherrylerden yetiştirmek daha akılcı gelmeye başladı bana.

Geçtiğimiz yaz bu küçük domateslerden yetiştirenler kabuk inceliği ve lezzet konusunda fikirlerini söylerlerse ne iyi olur.

Penelophe
04-01-2009, 13:42
Nevsune, ben yapı marketten almıştım, f1 tohumdu. Çok lezizdi ve orta kalınlıkta kabuğa sahipti.

nevsune
04-01-2009, 13:53
Penelophe, aslında f1 tohumlar yerine heryıl kullanabileceğimiz tohumlar olsun istiyorum.

Şimdi bu sarı domatesten deneme amaçlı birkaç tohum alıp ektim. Hibrit olup olmadığı bir kaç güne kadar belli olacak. Lezzeti ve ince kabuğu hoşuma gitti. Genelde cherryler kalın kabuklu ve tatsız tuzsuz oluyorlar. Yukardaki cherry domates çeşitlerindeki tat ve kabuklardan da iyi sonuç alınabildiyse, ne diye uğraşacağım ki (zaten bir türlü olmuyorlar) büyük domateslerle?

denizakvaryumu
04-01-2009, 14:15
Red Robinlerin bir özelliği de ince kabuk ve tadının çok güzel olması (netin yalancısıyım :)

Bu nedenle RR lerin peşine bu kadar düştük.

Bu yaz nerdeyse bilinen tüm çeri domatesleri yetiştirdim, tamam tatları güzeldi ama şu bilindik pembe domates (her pembe domates de güzel değil, tadı felaket olanları da yedim)
kabuğu inceliğinde ve tadında olanına rastlamadım.

İnşallah RR de muradımıza ereriz :)

envor
05-01-2009, 20:07
58124

nariçi
05-01-2009, 20:47
Benimkilerden daha koyu renkli ve gövdesi kuvvetli görülüyor. Ortam sıcaklığı ortalama 15 derece civarında.

envor
09-01-2009, 19:37
58512


Hızlı büyümeye çalışıyor :) Acelesi var galiba :p

malbman
10-01-2009, 07:43
Çok şirin görünüyor. Bunların pakedinden büyüteç de çıkıyor mu envor?:D:p

nariçi
10-01-2009, 08:06
Suya koydum büyümüyor, gövdesi kalınlaşmıyor, Keşke bende toprağa dikseydim mi?

malbman
10-01-2009, 08:32
Bir şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz sayın nariçi. Bana sorarsanız suyun bir kabahatı yok:D:D

kahyanur
10-01-2009, 08:49
Suya koydum büyümüyor, gövdesi kalınlaşmıyor, Keşke bende toprağa dikseydim mi?

Su haricinde her ortamı denedim. Torf + perlit, cocopeat + perlit, toprak + torf + doğal gübre + perlit vs.. Ortamın kabahati yok. Napolyon doğru söylemiş. Işık , ışık, ışık :p:p

nariçi
10-01-2009, 08:53
İki gündür güneş çıktı da boyunları biraz doğruldu. Haklısınız sayın kahyanur. Fakat envorun fidesi ne kadar canlı, onunki toprakta.

kahyanur
10-01-2009, 09:11
Evet ama resim çekmek için odaya alıyordur.. Mutlaka güneşlendiriyor, **** suni ışık altında.. Zaten eli değse yeter, ışığı da besini de verir, usta eli bizim gibi değil:p:D

envor
10-01-2009, 21:46
Arkadaşlar, dünden beri ne çok şey kaynatmışsınız:D


58596

Resimde gördüğünüz fideler, aynı gün ekilmiş olmasına rağmen, en sağdaki iki fideyi, oda içerisinde yetiştiriyordum. O yüzden boyları biraz daha uzun. Anormal hızlı büyüdüğünü fark ettiğim anda, serada yetiştirmeye başladım ve fide normal büyümeye başladı. Günü serada, geceyide sıcak odada geçiriyorlar.


58597


Bunların pakedinden büyüteç de çıkıyor mu envor?


Evet çıktı:p İşte:D:D

envor
10-01-2009, 21:49
onunki toprakta.

Hayır, torf. cocopeatım yok, olsa idi daha iyi olacaktı.

Zaten eli değse yeter

Şehir efsanesi olmayalımda.:p:D

AgacSevdalisi
12-01-2009, 18:05
selam elinde cerry domates tohumu olan varsa ben denemek istiyorum?

kahyanur
12-01-2009, 18:29
Konusu geçmişken , Sayın Enginnaz'dan aldığım tohumlardan yetiştirdiğim domates fidelerinin resimleri aşağıda. Işık ve ısı yetersizliğine rağmen büyümeye devam ediyorlar. Yurt dışı menşeeli ektiğim bütün domates tohumları çimlendi ama fide olmayı başaramadan öldüler.

envor
12-01-2009, 18:29
Sayın AgacSevdalisi, tohum isteğinizi Alışveriş (http://agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=120)sayfasından istemelisiniz.

yasarulutas
12-01-2009, 18:41
Arkadaş işe kendisini öyle kaptırmışki, saksı bulamamış da su bidonlarını kullanmış. Ama yinede bu isteği için kendisine teşekkür ederim. Bende severim ama......!

kahyanur
12-01-2009, 18:52
Sayın Yasarulutas;
"Arkadaş" olarak hitap etmeniz bir yana; saksı olarak, patlamış araba lastiği, ters çevirilmiş sepha, kullanılmayan çamaşır makinesi de kullanmayı düşündüklerimin arasında. Hatta 15-20 sene sonra dünyadaki petrol tükenecekmiş, arabamı da saksı yapabilirim. Çok da şeker olur:D:D:D

yasarulutas
12-01-2009, 18:56
İnanın evde saksı olarak bidonları kullanmak aklıma gelmezdi. Acaba şeffaf olmasının bitki köklerine bir zararı olurmu? Bence olur. Yinede bir bilene soralım isterseniz.

Özür dilerim profilinize bakmamıştım, o yüzden arkadaş diye hitap ettim.

nevsune
12-01-2009, 20:06
Konusu geçmişken , Sayın Enginnaz'dan aldığım tohumlardan yetiştirdiğim domates fidelerinin resimleri aşağıda. Işık ve ısı yetersizliğine rağmen büyümeye devam ediyorlar. Yurt dışı menşeeli ektiğim bütün domates tohumları çimlendi ama fide olmayı başaramadan öldüler.

Sn. kahyanur domates fideleriniz gayet güzel görünüyorlar.

Bu tohumlarla, diğerleri arasında (örneğin red robinler) zaman, ısı, nem, ışık gibi farklı bir şey mi oldu acaba? Bu fideler bu hale gelebildiyse diğerlerinden de aynı sonuçları almanız gerekirdi diye düşünüyorum. Diğerlerinde aksayan bir şey olmalı. Bu aksayan neyse bulursanız, yeni RR'leri kurtarabilirsiniz.

kahyanur
12-01-2009, 20:06
Sayın Yaşarulutas;
Üzülmeyin canım. Size alınmış filan değilim. Saksı meselesine gelince; piyasada satılan saksılar eğer toprak değilse zaten plastikten yapılma. Su bidonundan farkı sadece şekil ve güneş geçirmeyecek kadar kalın olmasından ibaret. Sadece 3.5 aydır birşeyler yetiştirmeye merak sardım. Ve hayatımda ilk defa tohum ektim. Tabii ki saksı meselesini de araştırdım. Sonra düşündüm. Biçimsiz çirkin plastik saksıları eve doldurmaktansa elimdeki malzemeyi değerlendireyim dedim. Bu da duygusal olarak içimi ısıttı:D Şimdilik yosunlanma olmadı. Ama zaten mevsim nedeni ile ısı ve güneş yetersiz. Eğer yosun olursa ona da pratik bir çözüm bulurum merak etmeyin:p
Resimleriniz çok güzel. Hayran kaldım. Elinize, makinenize sağlık. Sızır kasabasını hiç duymamıştım. Sayenizde duymuş oldum. Şimdi hemen netten araştıracağım.

envor
13-01-2009, 19:53
58791
58792

yasarulutas
13-01-2009, 21:06
Sayın "kahyanur" her nekadar şaşırdımsada saksılara, sizi tebrik etmeden geçemiyeceğim. Neden mi? Malınıza sahip çıkıyor ve onu değerlendiriyorsunuz, siz toprağınızı çok seviyorsunuz. Benim gibi, bizim gibi. Bir bitki yetiştirmek gibisi yoktur. Evlat gibidir, bitkiyi ne kadar sevsenizde meyvesidir onu anlamlı kılan. O meyvedir insana kendini sevdiren.

Fazlamı felsefe yaptım:)))

notülüs
15-01-2009, 12:09
Selamlar üstadlar size bir sorum var. Geçenlerde forumdan Tumbling tom red ve yellow domates tohumları aldım. Bu tohumları aşağıdaki resimdeki gibi mükemmel bir formda büyütmem için yapmam gerekenler nedir? Gerekli malzemeler nelerdir? Nasıl bir toprağa ekmeliyim ve ek olarak bitki besini veya gübresi kullanmam gerekir mi?

Linkler:
http://www.hedging.co.uk/acatalog/images/plants/900037_l.jpg

http://www.vegetable-garden-guide.com/images/tumbling-tom-red-tomato-seed.jpg

Saygılarımla...

aaylin
15-01-2009, 12:30
Sayın notülüs; ben de geçen günlerde Sayın Mahon67'den bu tohumlardan aldım. Kendisi bana çimlendirmek için 20 Mart'ı beklememi ve çimlendirme için küçük kaplarda torf-perlit karışımını kullanmamı önerdi. Tohumlar çimlendikten sonra şaşırtma aşamasında da (fideler 5-6 cm olduğunda) 1/4 torf, 1/4 dere kumu, 1/4 yanmış hayvan gübresi ve 1/4 bahçe toprağından oluşan bir karışıma orta boy bir saksıya 1-2 domates olacak şekilde dikmemi önerdi.
Bu durumda ben Mart'ı bekliyorum.

hpinar
15-01-2009, 20:25
Selamlar, 4 çeşit domates tohumlarını 2 şer adet olmak üzere şişen tabletlere yerleştirdim. Tabletleri ıslatarak evdeki bir yoğurt kabına yerleştirdim. Islattığım tabletler şiştikten sonra üzerinede sera etkisi için kapağını kapatarak bugünün tarihini attım. Bakalım şişen tabletlerde çimlenme ve fide başarısı ne kadar olacak. Gelişmeleri buradan paylaşacağım.
Saygılar.

Not :Tohumları sn Mahon67 den temin ettim. Tohumları ekmek için biraz acele ettim ama yinede denemek istedim.

notülüs
16-01-2009, 16:55
Bende mart ayını beleyeceğim dediğiniz karışımı hazırlayacağım. İnşaallah domateslerim bu kadar verimli olurlar ne kadar şirin görünüyorlar. Bu toprak karışımından başka ek olrak sanırım sıvı gübreye veya besine gerek yok.

Saygılar...

malbman
16-01-2009, 17:07
Sayın aaylin ve notülüs, bana sorarsanız bir kaç tane tohumla şimdiden başlayın. Mart ayına kadar çok yol almış olursunuz bu sayede.

aaylin
16-01-2009, 18:19
Haklısınız Sayın Malbman; ancak ben mix tohumlardan aldığım için hangisinin ne olduğunu şu anda bilemiyorum. Ama dediğiniz gibi en azından 3 tanesini bu akşamdan suya koyayım, yarın torfa ekip üstünü streçlerim. Bunlar belki erkencilerden olurlar :)

notülüs
16-01-2009, 18:26
Bende yarın birkaçını işleme alayım o zaman çok sevindirici birşey ya saksının içinde birsürü domates.

envor
16-01-2009, 20:52
Resimde çiçek tomurcuklarını işaretledim. Bakalım görebilecekmisiniz? Pek gözükmüyorda:D:p

59099

malbman
17-01-2009, 08:38
Gözükmez olur mu hiç. Ben buradayım diye bağırıyor:D Ama sen yine de bir dahaki fotoğraflarını tohum pakedinden çıkan büyüteçle çek istersen:p:p

Süha Şendoğan
17-01-2009, 08:44
Sevgili Envor,
Gene insanları özendiriyorsun geçen sene senden gelen fidanlarda erken yetişen domatesler ile bayağı domates meraklısı olmuştu bu sene fazla yapmak istemiyorum sadece belirli birkaç cins tohumu deneyeceğim.

izzeterisen
17-01-2009, 14:04
Herkese merhaba.
Benim elimde geçen yıl yetiştirdiğim ve red current çeşidi oladuğunu sandığı domatesin tohumları var. İhtiyacımdan fazla tohum aldım. İsteyen bir kaç arkadaşa 10-15 tohum gönderebilirim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2737&highlight=cherry&page=12

envor
17-01-2009, 21:44
59181

Saksılarını büyütsem daha hızlı büyüyecek... Sanki:eek:

günebakan
17-01-2009, 21:48
Ben alabilirmiyim tohumlardan sayın İzzeterisen:)

malbman
17-01-2009, 22:57
Sayın izzeterişen, paylaşım için teşekkür ederiz ama bu konuyu ücretsiz tohum başlığında yazarsanız hem bu başlık dağılmaz, hem de tohumlarınız daha geniş bir kesime ulaşır.

envor
30-01-2009, 20:43
60833


Mikrop domatlarımın ikisini büyük saksıya aldım. İri parcalı talaş ile doldurdum saksıları. Bakalım seveceklermi? Talaşı.:D:p

Küçük yoğurt kabındaki domatesde, siyah domatesmiş, diğer adıyla (Bana göre) Todor domatesi :p Sayın Todor vermişti tohumlarını, ama sadece bir tanesi çimlendi :(

nariçi
30-01-2009, 20:44
Talaş koyduğum yerde ot bitmiyor.

envor
30-01-2009, 20:53
Yaa, bak işte ot bile yetişmiyor ama, ben domat bile yetiştiriyorum.:D:D

Todor
30-01-2009, 21:58
Küçük yoğurt kabındaki domatesde, siyah domatesmiş, diğer adıyla (Bana göre) Todor domatesi :p Sayın Todor vermişti tohumlarını, ama sadece bir tanesi çimlendi :(

http://tbn1.google.com/images?q=tbn:QkFxQDb6_pP6aM:http://heirloomtomatocompany.com/wp-content/uploads/2008/08/black-brandywine.jpg (http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://heirloomtomatocompany.com/wp-content/uploads/2008/08/black-brandywine.jpg&imgrefurl=http://heirloomtomatocompany.com/products/&usg=__oSZdLyJbpjD80vRBYbkUZElYqUc=&h=280&w=280&sz=17&hl=tr&start=7&um=1&tbnid=QkFxQDb6_pP6aM:&tbnh=114&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Dbrandywine%2Bblack%26um%3D1%26hl%3Dtr %26rlz%3D1T4ADBS_enTR283TR284%26sa%3DN)

Brandywine black

Sırık, verimli, susuzluğa ve mantara karşı dayanıklı, lezzeti ve aroması yüksek bir tür. Hibrit değil, geleneksel.

hpinar
02-02-2009, 12:28
Şişen tabletlerde çimlenme başarısı %100 oldu. Farkında olmadan 2 adet tohum attığım tabletler bile olmuş ki, aynı tabletten 2 çim olduğunda farkına vardım. Tabletlerle birlikte köklerine hiç zarar vermeden, torfun içine yerleştirdim. Şaşırtma zamanları gelene kadar buradalar.

envor
04-02-2009, 21:17
Tabletlerle birlikte köklerine hiç zarar vermeden, torfun içine yerleştirdim. Şaşırtma zamanları gelene kadar buradalar.

Şişen tabletin avantajını doğru kullanmıyorsunuz.

Şişen tableti torfun içine koyup büyütecekseniz, niçin şişen tablete ektiniz? Tablette çimlendirdiğiniz tohumu şaşırtacağınız yere dikinceye kadar tablette büyütmeliydiniz. Daha iyi olurdu*.

envor
04-02-2009, 21:20
61567

Mikrop domatlarım & Todor domatı :)

Damaskrov
05-02-2009, 00:04
Merhaba arkadaşlar ben foruma yeni üye oldum. Bende geçen yaz bir deneme yapmıştım. Bunları paylaşmak isterim ve bazı gözlemlerimi sunarak bitkinizden daha fazla verim alabilirsiniz. kırşehirde seracılık bölümü okuyorum. Orada F1 cerry domates tohumu ektim(markasını hatırlamıyorm) daha sonra fideler şaşırtma durumuna geldiğinde, şaşırtma yaparak bitkiyi tüplere aldım, Fidelerimi kutulara alarak ist.daki evime getirdim ve asıl yerlerine diktim. Domateslerin dallanırken diğer domatesle arasındaki mesafeyi en az 40 cm tutmaya çalışın bu sayede bir birleriyle ışık,su,Co2,O2 rekabetine girmeyeceklerdir ve hastalıkların bulaşma riskini azaltacaksınız

http://img25.imageshack.us/img25/1816/s4032103gc1.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/2433/s4032110ft1.jpg

Daha sonra fideler'i ipe arak dikine büyümesini sağlamaya çalıştım(bu sayede alacağınız meyve sayısı artacaktık ve bitkinizin daha rahat büyümesini sağlayarak vdaha fazla verim alacaksınız)

http://img8.imageshack.us/img8/2834/s4032116gp9.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/9513/s4032117rq3.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/1231/s4032118ro5.jpg


Benim denememde 5 bitki aynı miktarda su alıyordu, Toprak yapılarında biraz farklılıklar vardı ve ısıklanma süreleri tamamen farklıydı(bu da bitkideki meyve büyüklüğünü, meyve sayısında ve bitki gelişiminde önemli değişiklikler ortaya çıktı). Bitkinizi 16 saat buyunda güneş ışığı alacak bir yere koymaya çalışın. aşırı sıcaklarda imkanınız varsa gölgeleme yapmaya çalışın (aşırı sıcalıkta bitkide olumsuzluklar meydana gelecektir resimlerde de göreceğiniz gibi 38C sıcaklıkta bitkilerim kavruldular)

Aşağıdaki resimlerden bitkinin durumunun nasıl kötüye dogru gittiğini görebilirsiniz. İlerleyen sıcaklıklarda bitkim 1 haftada tamamen kurumaya başladı meyve oluşumları gözlemledim ama çok küçük oldukları için budayarak var olan domateslerin gelişmesini bekledim, daha sonra bitkiyi tamamen sokerek kök yapısını inceledim.

http://img15.imageshack.us/img15/1172/s4032125bz4.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/5640/s4032126mb6.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/3278/s4032127as8.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/3969/s4032128ij0.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/3181/s4032129hn5.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/2549/s4032130fg7.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/5493/s4032131ek1.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/5712/s4032132cx9.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/5148/s4032133sb7.jpg

Önemli olan bir diğer husussa arkadaşlar bitkinizi resimlerde gördüğünüz gibi çok dallanmasına izin vermeyin. Neden diye sorarsanız bitkinin yeni bir dal oluşturacağı enerjiyi var olan meyvesine, meyve oluşturmasına veya bitkinin daha iyi gelişmesine sağlayabilirsiniz.Bitkinizin tek bir ana gövde üzerinde büyütmeye çalışın meyveleriniz daha iri ve daha lezzetli olacaktır(kendimden biliyorum). Ben budama yapmadım çünkü bu sene derslerimizde tekrardan domates yetiştireceğimiz için böyle bir deneme yapmak istedim.

Resimlerde soldan ilk iki bitkiden oldukça büyük meyveler aldım ve iyi bir bitki gelişimi gözlemlemledim, ilk iki bitkinin güneşlenme süreleri daha fazlaydı boyları diger bitkilere göre biraz daha kısaydı sağlam bir kök yapısına ve geniş gövdeye sahipti, salkımdaki meyve büyüklükleri birbirine eşit ve büyüklerdi.

3. bitkimse ilk iki bitkiye göre biraz daha cılızdı ışıklanma süresi az olduğu için boy atarak meyve gelişimi iyi olmadı bundan dolayı meyveleri ilk iki bitkiye göre önemli ölçüde küçüktü ve salkımda ki meyveler arasında önemli boy farkları vardı, gövdesi ilk iki bitkiye göre biraz daha cılız, kök yapısı zayıftı

4. ve 5. bitkilerim( en sağdakiler) ışıklanma süreleri çok azdı 4-5 saat kadar güneş görüyorlardı bundan dolayı boyları 1,90-1,95 m kadar çıktılar meyveleri en fazla kiraz büyüklüğündeydi 1. ve 2. bitkilerime göre önemli ölçüde çok küçüklerdi gövleri çok cılızdı kök yapıları çok zayıftı az ışık gördüğü için ışıktan daha fazla yararlanmak için sürekli boy atıyordu o yüzden en uzun bitkilerin onlardı :)

Son olarak bitkinizi saksıda yetiştirecekseneniz büyük saksılar tercih ediniz domates kazık ve saçak kök sistemine sahiptir saçak kökleri 40 cm, kazık köküyse 60cm'ye kadar ulaşır, oran biraz daha artabilir çeşitlere göre tabii, bitkinizi sürekli ışık alan bir yere koyunuz, bitki arasındaki mesafeye dikkat ediniz, budamasını düzenli olarak yapınız, sulamasını düzenli olursa bitki strese girmez. Bitkiye sadece kökten su veriniz(bakterial ve bazı mantari hastalıkların bulaşmasını engellersiniz) kesinlikle torf kullanmayın(tohum ekimi hariç).35C sıcaklıklarda gölgelendirme ve havalandırma yapmaya çalışın.. bunları yaparak çok iyi verim ve gösterişli bir bitki elde edersiniz yoksa bitkiniz benimki gibi hatta daha kötü olabilir

Fazla vakitim olmadığı için pek ayrıntılı yazamadım kusura bakmayınız. Saygılalar

Harun Parlak
05-02-2009, 20:48
Sayın Damaskrov domateslerinizi çok küçük saksılara dikmişsiniz. Kökler yeterince alan bulamamış ve sıkı bir toprak gibi gördüm resimlerinizden. Ayrıca domateslerde koltuk almayı mutlaka yapmalsınız aksi takdirde verim düşer.
Sizde de öğle olmuş. Bu çeri sırık domates cinsinden olduğu için Toprakda 5 metre kadar saçak kök salabilirler. Boyu kadar saçak kök uzatır.
Ektiğiniz 4 adet domatese 4 adet küçük boy saksı kullanmışsınız. 4 adet saksı yerine büyükce bir saksı kullansaydınız tek saksıya ekeceğiniz 4 adet bitkinizin 1 adeti yaz boyu aldığınız ürünü verebilirdi.
Bu sırık çeri domates ler tek salkımda ben 150 adet saydım sonra bıraktım dahası vardı.

Damaskrov
06-02-2009, 00:32
İmkanlarımız kısıtlıydı diyelim zaten domateslerin büyüme şekillerindende çok rahat görülüyor. Dediğim gibi bu sene uygulamalı derslerde yetiştirme yapacağımız için böyle bir deneme yapmak istedim yukarıda da belirtmiştim.

Yaptığım tek bir hata vardı oda bir tane bitkiyi istenilen standartlarda yetiştirmeyip hepsini aynı yetiştirmem oldu. Bitkinin istenilen şekilde bakım yapılmadığında nasıl etkilere maruz kaldığını iyi bir şekilde öğrenmiş oldum bunu bazı derslerimde çok açık bir şekilde faydalarını görmüş oldum. Kullandığım çeşidin ismini öğrenemedim sadece F1 olduğunu biliyorm ama kullandığım tohum istanbul şartlarına ve iklimine uygun bir tohum değildi. Onun dışında seracılıkta istenilen meyve sayısını(sadece salkım) ve büyüklüğünü yakaladım(tohum çeşitlerini göz önüne alarak söylüyorm). Bu sadece denemeydi. İlerleyen zamanlar üniversite yapacağımız yetiştiricilikleri fırsat bulursam resimlerle dha ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışabilirim. Saygılarla.....

hpinar
06-02-2009, 10:21
Şişen tabletin avantajını doğru kullanmıyorsunuz.

Şişen tableti torfun içine koyup büyütecekseniz, niçin şişen tablete ektiniz? Tablette çimlendirdiğiniz tohumu şaşırtacağınız yere dikinceye kadar tablette büyütmeliydiniz. Daha iyi olurdu*.

Acemilik işte sayın Envor. Daha önce RR denemem oldu ,torf içinde çimlendirememiştim. Bir dahaki sefere tavsiyenizi dinleyeceğim.
syg.

envor
07-02-2009, 14:55
Mikrop domatım, çok sevimli mikrop oldu.


61906

Mavi ve kırmızı işaretli olan yerde ilk meyve var. Görmeye çalışmayın, ben bile yakından zor görüyorum. Toplu iğnenin başı kadar şimdilik.

Diğer işaretlerde, çiçek tomurcukları.


61907

Bu da, çiçek salıkımının yakından çekilmiş resmi.

malbman
07-02-2009, 15:03
Saksının yanındaki off mikroplara sivrisinek dadanmasın diye mi envor?

aaylin
08-02-2009, 16:49
Çeri domateslerim. Tohumları 3 senedir hep kendim çoğaltıyorum. Bu senekileri ekmiş bulundum ama inşallah seneye daha çok olur da buradan herkesle paylaşırım :)

(Resimde önde bulunan saksıdakiler buradan da paylaşımını yaptığım mini acı biberler.)

aaylin
08-02-2009, 16:58
Bunlar da şaşırtılmayı bekleyen ufaklıklar :)

sercan1969
08-02-2009, 17:43
Red Robinin kalın kabuklu olduğunu bir arkadaşımız sayesinde öğrendik...peki ya lezzeti...Pazarda şu anda saman gibi içi kumlu domatesler var fiyatı 1.5-2 tl civarında ben güvendiğim bir pazarcının özel kutularda sattığı salkım domatesleri alıyorum kilosu 5 tl kabuğu biraz kalın ama tadı mükemmel...RR içinde aynı şeyi söyleyebilirmiyiz?

aaylin
08-02-2009, 17:49
RR ben de ilk defa yetiştireceğim o yüzden kabukları hakkında fazla bilgi sahibi değilim. Ama yukarıda resmi olanlar bodur çeriler. Meyvaları misket kadar oluyor ve kabukları incecik. Ben 3 senedir hep bir önceki senenin meyvasından ayırdığım tohumlarla üretiyorum. Bu sene beni utandırmayıp güzel domatesler verirse sizin için de ayırıp yollarım Hakan Bey, siz de bir denersiniz :)

malbman
08-02-2009, 18:13
Burası cherry domates başlığı. RR'leri diğer başlıkta konuşuyoruz.

AfyonluSedat
15-02-2009, 19:06
bol gübre vermelisinz

muammer74
17-02-2009, 17:04
cery (sırık)domates tohumunu nerden temin edebiriz

Harun Parlak
17-02-2009, 17:14
435 nolu mesajdaki tür işinizi görecekse Burdan vereceğini sipariş yanında hediye gönderebilirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=362246#post362246

Lonicera
17-02-2009, 17:34
Arkadaşlar, önerebileceğiniz ince kabuklu cherry domates cinsi var mı bildiğiniz? RR'lerden de hayal kırıklığına uğramış bulunuyorum. Yok mu şöyle kabuğu dişe gelmeyecek bir cherry domates? Kendim için değil,(o kadar yaşlanmadık çok şükür;)) benim oğlan domatesi yeni yeni yemeğe başladı. Yazın pembe domatesle geçiştiriyorduk ama çok geç olgunlaşıyor o da mübarek. Yoksa bu cherry grubu domateslerin tümü kalın kabuklu mu?:confused:

muammer74
19-02-2009, 14:30
cheryy sırık domates tohumu hakkında bilgiiisi
olan varmı

Yağız59
19-02-2009, 14:55
Muammer Bey sorunuzun cevabı içerindesiniz :)

İlk sayfadan okumaya başlarsanız oldukça besleyici bilgilere ulaşacağınız hususunda endişeniz olmasın
Saygılarımla

Yağız59
19-02-2009, 14:58
Muammer Bey pardon siz sırık cinsiniz sormuşsunuz.Aramalardan yazın oda vardır elbet...:)

envor
24-02-2009, 22:46
64272

Mikrop domatlarım :)
Sırık cinsiymiş, iki filiz götürseydim daha iyi olacaktı, ama artık; "Saldım çayıra, mevlam kayıra":D:D

(Orta) arkada duran Todor domatı:p

malbman
24-02-2009, 23:02
Maşallah mikroplar dev mikropmuş galiba. Bana gönderdğin de hemen hemen bunlar kadar oldu.

Talaşta ekili olanın da keyfi bayağı yerinde gibi görünüyor. Yanılıyor muyum?

envor
24-02-2009, 23:08
Şimdi reklama girecek ama, talaşın hiç bir besleyici özelliği yok. Maharet besinde:p, hele birde güneşi görse tam süper olacaktı ama :( neyse havalar düzelince diğer fideleri serada yetiştiririm artık. Bununla teselli olacağız.

sercan1969
27-02-2009, 16:18
Enver bey mikrop domatesin meyvelerinin büyüklüğü ne kadar? İnternette gördüğüm bir fotoğraf vardı bir yemek kaşığına 15-16 adet domates meyvesi sığıyor...

Douglas Fir
03-03-2009, 09:34
Selam OPHRYS,

Maalesef kök çökerten hastalığı domates filizlerinizi öldürüyor. "Captan" içeren mantar ilacı kullanmanız iyi olur. Ayrıca havalandırma yapmaya ve çok su vermemeye dikkat ediniz. Toprak ıslak değil nemli olmalı.

Douglas Fir
03-03-2009, 09:36
Talaş mı? Topraktaki nitrojeni emer alır.

envor
03-03-2009, 22:19
65256

Dikkatli bakarsanız mürüvetimi göreceksiniz.:D

Bir diğer gördüğünüzde, resim çekme kabiliyetimin olmadığı.:(:o

radem63
03-03-2009, 22:45
Maşallah Envor güle güle büyütün mikroplarınızı ;)

sin
04-03-2009, 07:46
Envor bulaşıcımı bu mikrop hani bulaşıcıysa banada bulaştırabilirsin :) :)

malbman
04-03-2009, 09:13
Bana bulaştırdığı deve gibi boylandı ama hala daha bir tane bile çiçek açmadı:p:p Salkım dolu üstü ama çiçek yok:(

sin
04-03-2009, 11:16
Sırık domatesi olmasın :) demek bu mikrop hızla yayılıyo, benim gibi yapın benim bir limonum vardı arapsabunuyla yıkadım artık var yinede var da ölmedi yani envor bilir benim bitkilerim çok direnç li oluyorlar sizde bi arap sabunuyla yıkayın hem mikropları temizlenir hemde kesin, garanti kısalır :) şaka şaka siz sakın denemeyin benim kadar deneyimli olmayabilirsiniz bu işkenceler konusunda :)

nevsune
04-03-2009, 11:36
RR'leri tutturduktan sonra, deneme olsun diye Ocak ayında ektiğim sarı cherry domatesim de çiçeklenmeye başladı. Demek bu cherry cinsleri, ekim için mevsim konusunda fazla titizlenmiyor.

Bu iyi bir sonuç oldu. Her mevsim, evde istediğimiz cherryleri yetiştirebileceğiz.

malbman
04-03-2009, 11:38
Bu harika bir haber nevsune. Dediğin gibi başta RR'ler olmak üzere bütün kış çeri domates çeşitlerinden yiyebiliriz gibi görünüyor.

nevsune
04-03-2009, 11:49
Evet ben de sevindim bu sonuca:)

Daha sonraki zamanlarda yine deneme amaçlı ektiğim kırmızı ve kaplan cherry'lerim de yavaştan gelişiyorlar.

Bu yıl, ekim işini Ağustos ayına çekmeyi planlıyorum. Cherry'leri belirli dönemlerde birbiri ardınca ekeceğim. Daha iyi gözlemleriz.

malbman
04-03-2009, 11:57
Ben de yeni RR'leri ve diğer çerileri Ağustosun ikinci yarısı ile Eylül'ün ilk haftasına kadar ekeceğim. Bu sayede o günlerin güneşinden yararlanır bitkiler, gelişimleri de sağlam olur.

Yoksa ip gibi uzayıp gövdeleri incecik kalıyor. Sonra da ya ölüyor, ya da verimsiz oluyorlar. Bu nedenle o güneşli günleri kullanmak yararlı olacaktır diye düşünüyorum.

nevsune
04-03-2009, 11:58
Evet ben de aynı mantıktan gittim.

Bu yıl Ağustos ayında birlikte başlayalım ekime:)

malbman
04-03-2009, 12:18
Hatta diğer RR'cileri de örgütleyip mümkün olduğunca çok sayıyla başlayalım derim. Zira herkesin kendince yaşadığı bir takım deneyimler, çok daha öğretici olacaktır diye düşünüyorum.

Sanırım diğer arkadaşlar da seve seve katılacaklardır.

nevsune
04-03-2009, 12:25
Çok katılımcı, çok gözlem:)

Yanlışlarımızı en aza indirmek için en iyi yol.

rosteriks
06-03-2009, 14:09
elimden geldigince tum sitede aradım ama bulamadım..herkes nasıl oldugunu bildigi için herhalde açıklayıcı bişeyler yok....ben cherry domates tohumu ektim ....fideler 6-7 cm boyuna kadar ulaştı..şimdi onları tek tek ayrı birer buyuk saksıya almak istiyorum da zamanını nasıl belirlemeliyim....bu surekli şaşırtma denilen işlem nedir....beni aydınlatırsanız sevinirim

tesekkurler....

malbman
06-03-2009, 14:14
Sayın rosteriks aramıza hoş geldiniz. Öncelikle: sitemizde Türkçe'nin doğru kullanımına elimizden geldiğince özen gösteriyoruz. Aynı özeni sizin de göstereceğinize eminiz.

Sorunuza gelince: fideleriniz bir kalem kalınlığına gelip, 10 cm. kadar boylanınca saksılara şaşırtabilirsiniz.

rosteriks
06-03-2009, 14:27
Sayın malbman;

Uyarılarınız ve açıklamalarınız için teşekkürler:))

malbman
06-03-2009, 15:52
Gösterdiğiniz duyarlılık için ben teşekkür ederim sayın rosteriks. Ayrıca size bir de tüyo vereyim: avatarınız harbour of tears adlı üyemizle aynı. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/member.php?u=7561) görebilirsiniz

rosteriks
06-03-2009, 16:49
Evet şimdi baktım da garip bir tesadüf olmuş:))) Avatarlarımızın aynı olması bir sorun teşkil etmez ama dimi???

Bu arada şunu da sormak isterim ki; cherry domateslerin kalınlığı kalem kadar olamayacakmış gibi geldi bana. Sadece 10 cm olunca şaşırtma yapsam olur mu? Ve büyük saksıya geçirince gubre koymak falan gerekecek mi ? Başka bir detay var mı?

teşekkurler:))

malbman
06-03-2009, 17:01
Öncelikle son sorunuzu cevaplayayım: gübre işine kullandığınız toprağın durumuna göre karar vermelisiniz. Ama makul bir miktar kullanırsanız fena olmaz.

Kalem kalınlığı standart bir söylemdir. Burada söylenmek istenen gövdenin sağlam ve pişkin olmasıdır. 10 cm boya geldiğinde sizin görüşünüze göre fideniz sağlamsa tabii ki şaşırtabilirsiniz. Hatta 10 cm olmasını bile beklemeyebilirsiniz.

Bunlar aslında yaşayarak edineceğiniz tecrübeler. Benim söylediklerim yalnızca önünüzde karşılaştırma yapabileceğiniz fiziki bir takım veriler olması adınadır.

Kullanıcı adları aynı olamıyor, o tamam da avatarların aynı olmasının bir sakıncası olup olmadığını bilmiyorum açıkçası.

alaaddin23
06-03-2009, 20:41
Merhaba herkese,
Aylardır yazılanları okuyorum ve şimdiye kadar o kadar nasiplendim ki. Bunun için sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
İkincisi ise toprak ve yeşil sevdasında (etrafıma bakarak) nevi şahsına münhasır olduğum sanısını sizleri görünce yitirdim ama bundan öyle hoşnutum ki:) Yalnız olmadığını bilmek ve etrafındakileri bana uzaylıymışım gibi bakışlarının ne denli yersiz olduğunu görmem sizin gibileri görünce sevinçle anladım. Bunun için de ayrıyetten teşekkür ediyorum:)

teşekkürleri bir yana bırakıp ilk mesajımda ilk sorumu sorayım (yanlış yerde soruyorsam lütfen uyarın) : Bu kiraz domates tohumlarından aldım. (Anadolu torf f100 gibi bir şeyler yazıyordu üzerinde ve diğerlerine nazaran oldukça pahalıydı ve üzerinde melez yazıyordu) Orta büyüklükte saksılara birer ya da ikişer olarak diktim. sonradan aklıma şu takıldı: Ben her şeyin doğalını arıyorken acaba yanlış kulvarda mı koşuruyordum. Çünkü hem hibrit bir tohumdu hem de kiraz domates önceleri yoktu neden bu küçüklükte ve olduğundan çok fazla meyve veriyor? Maranki'nin ebter (soysuz,hibrit) tohum dediği tohumalr bunlar mı ve tamamıyla organik tohum gerçekten Türkiye'de kalmış mıydı.. Kafam karman çorman. Doğallıkla bozdum gibime geliyor bazen de..Ben mi çok Pimpirikliyim bu konuda;?
Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim..
herkese şimdiden teşekkürler

sercan1969
07-03-2009, 07:37
Lütfen yersiz endişelere kapılmayın...Bunu şöyle düşünün beyaz ırktan biri ile siyah ırktan biri evlendi...çocukları anne ve basından çok daha uzun boylu ve daha güçlü olabilir...Üstün özelliklere sahip olan iki domatesin melezlenmesinin ne sakıncası olabilir ki...Benim korkum domatesle akrabalığı bile olmayan bire bitkiden mesela kabaktan bir gen alınıp domatese aktarılabiliyor **** daha kötüsü bir domuzun **** bir insanın geni alınıp domatese aktarıabiliyor gen teknolojisi sayesinde asıl siz bunlardan korkun...Genleriyle oynanmış bitkilerin tohumları olmasa bile ürünleri rahatça ülkemize giriyor malesef...Birde şunu belirtmek istiyorum; çeri domatesler zaten doğal olarak güney Amerikada var...
Domatesin anavatanı güney Amerika da 1000 den fazla domates varyetesi tespit edilmiş.....1-2 gr ağırlıkta olanda var,1.5-2 kg gelende var...İki farklı domatesin melezlenmesi ile eldeedilmiş Fı leri gönül rahatlığı ile tüketin...Asıl
korkulması gereken genleriyle oynanmış cavavar domatesler:(

alaaddin23
07-03-2009, 12:17
Çok teşekkürler sercan1969. Gerçekten melezlenme bahsinden bu denli korkmama gerek yokmuş. Yalnız Ülkemize ürünleri olabilir fakat genleriyle oynanmış tohumların girme ihtimalinin olmadığını belirtmişsiniz inşaallah doğrudur bu tespit.
Kiraz domateslerimi rahatlıkla yerken sizlerin kulağını müspet manada çınlatacağıma emin olabilrisiniz:) iyi günler

alaaddin23
07-03-2009, 22:47
selamlar,
Anadolu f100 isimli kiraz(çeri) domates aldığımı söylemiştim. siteyi gezdikten sonra anladım ki sanırım aldığım domatesin sırık cinsiymiş. yine de emin değilim. bu konuda emin olan var mı bilgilendiren olursa sevinirim.
aslında benim açımdan sorun yok ama saksılara diktim ve saksılar daha önceki arkadaştaki gibi orta boy saksılar onlarda büyütememişti ben kesinlikle büyütemem:) bizimkilerin alaylı bakışlarına bu sene de maruz kalmak istemiyorum. onların avuçlarına salkım salkım domates verebilmem lazım bu sene yoksa çene kavafı gibi öterler başımda..
lütfen yardım:)

sercan1969
08-03-2009, 08:24
Anadolu f100 isimli kiraz(çeri) domatesi sırık bir domates çeşididir.Bitkiyi sırıkla desteklemeli **** ipe bağlamalısınız.Kaliteli meyveler elde etmek istiyorsanız mutlaka koltuk dediğimiz yan sürgünleri koparın, ancak ana gövde üzerindeki çiçek salkımlarına ve yapraklara kesinlikle dokunmayın.

sercan1969
08-03-2009, 08:29
Alaaddin bey domateste koltuk budamasının ne olduğunu tam olarak anlayabilmeniz için şu fotoğrafı incelemeniz yeterli olur sanırım.

alaaddin23
08-03-2009, 10:34
çok sağ olun sercan bey. bakalım bir deneyeceğim resmini çekebilseydim gösterirdim saksılar orta boy (bir karış derinlikte diyim) daha önceden normal irilikte sırık domatesi denemiştim çatıda ilk ürünleri aldıktan sonra saksısı yetmediği için sararmaya başladı (ya da ben öyle düşünüyorum, zira gül bitkimin saksısında ki yine orta boy bir saksıdır bu kış boyu sırık domatesi büyüdü kendiliğinden hiç dokunmadım ve şartlar uygun olmamasına ragmen banamısın demedi. saksı derinliği bu denli önemli olmasa gerek (mi?):)
koltuk alma olayını hep duymuştum ama resimle harika anlatılmış ilk defa tam olarak ne demek oldugunu anladım. bundan böyle o iş de tamamdır sayenizde.

P.S: bu arada tohumun kabına bakabildim dün ve üzerinde tam olarak "Anadolu sweet 100 f1 cherry domates" yazıyordu ve zaten üzerinde de yazıyormuş sırık diye. Üzerindeki resme bakıp o üüzm salkımı gibi kiraz domatesleri görünce hemen atlamışım:) ben süs bitkisi mahiyetinde olan kiraz domateslerin tohumu snamıştım ama şimdi işim daha zor:)

Birol Ketenci
09-03-2009, 12:50
[QUOTE=alaaddin23;374476] resmini çekebilseydim gösterirdim saksılar orta boy (bir karış derinlikte diyim) QUOTE]

Domateslere bir karış boyundaki saksıların yetmeyeceğini söyleyebilirim. Ne kadar büyük saksı kullanırsanız o ölçüde sağlıklı ve bol ürün alırsınız. Koltukalma işlemini de koltuk fazla büyümeden 2-3 cm uzunluğunda iken yapın ki fidenin gövdesinde büyük yara açılmasın. Çok erken almaya kalkıp olası çiçek filizlerini de almayın ;)

izzeterisen
09-03-2009, 16:12
Araştırmacılar söylüyordu : topraksız tarımda bir domates için 7 litre ortam gerekiyormuş. Saksı da aynı şey sayılır.

alaaddin23
12-03-2009, 16:25
kiraz domates nazlandı, hala göstermedi kendini zaten sırık çeşidini yetiştirmem için pek imkanım yok o yüzden bir başka bahara bıraktım (bahçem olduğunda inşaallah:)
yeni bir kiraz domates tohumları aldım adı "sveryverts" bu sırık değil ama aklıma takılan acaba bunun saksı isteği nasıl olabilir. pazarlardaki kiraz domates saksılar küçüktü o ebattaki saksılara tohumlar belli erişkinleğe geldiğinde şaşırtmayı düşünüyorum...

Bu isimli tohumu deneyeneniz var mı?

nevsune
12-03-2009, 16:27
Red robin domatesi neden denemiyorsunuz? Ev için en uygun çeşit denebilir.

Red Robin başlığına bir baksanıza.

azrabalikci
17-03-2009, 17:29
merhabalar ben çeri domatesi ödevini tamamlamaya çalışan tıbbi bitki öğrencisiyim.yanlış anlaşılmasın sadece ödev olduğu için değil merak ettiğim için de araştırıyorum fakat hala çeri domatesinin botanik özelliği hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadım hatta bir kitaba.
tavsiye edebileceğiniz bir site bir kitap,makale v.s bir şeyler varmı acaba

nevsune
20-03-2009, 06:22
Bu kış RR'lerimi tutturma başarısından cesaret alarak, sarı cherry domates tohumlarını 1 Ocak tarihinde ekmiştim. Aynı günde ekilen 2 tohumdan çıkan fideler çok farklı gelişim gösterdiler. Şu anda ikisi aynı saksının içerisinde.
67855

Aynı besinleri alıyorlar, aynı ışık ve güneşten yararlanıyorlar (sürekli yönlerini değiştiriyorum) ama biri, diğerinden çok farklı boyda. Büyük 30cm boyda ve 2. çiçek salkımını oluştururken,
67856
67857

küçük 11cm boyunda ve henüz ilk çiçek salkımını çıkarttı.
67858

İlk fotoğrafta da gördüğünüz boy farkına rağmen küçük olan, büyükle aynı yaprak sayısında çiçek yaptı (bu çıkartımla, bitkinin boyunun değil yaprak sayısının önemli olduğunu öğrendim).

Şimdi benim merak ettiğim iki konu var.
1- Bu kadar farklı gelişimin nedeni ne olabilir?
2- Benim bu cherry'lerim sırık mı yoksa oturak mı:p Koltuk alacak mıyım, yoksa almayacak mıyım?

envor
22-03-2009, 20:39
68294
68295

Mikrop domatlarımın tüm filizlerini bıraktım ve şimdi işin içinden çıkamıyorum. :D:p

envor
29-03-2009, 20:20
69609

Az kaldı kızaracak :) Mikrop domatım!

ashtead
03-04-2009, 16:45
cherry domates tohum ekimini uygun buyuklukte cok sık olmayacak sekilde yapmanızı oneriyorum. tohumlar fide olduktan sonra ise yine uygun buyuklukteki saksılara ekerek sasırtma yaparsanız verimli olurlar. cherry domates tohumlari oldukca arsızlar. sizi yarı yolda birakmayacakalrina emin olabilirsiniz.

ashtead
03-04-2009, 16:49
suan tohum ekim zamanı oldukca uygun. sera ihtiyacınız olmayacaktır. uygun bakım ve sulama ile mayıs sonunda fideleriniz dikime hazır olur. saksıya ekecekseniz fide boyunuza uygun derinlikte toprağınızı açın fidenizi yerleştirin yanmış gubre karısık toprakla fidenin etranı kök hava almayacak sekilde kapatın. kök kısmına ilk konulan topragı elinizle sıkıca bastırmanızı oneririm. govde boyunca toprak doldurup hafif bogum verip işlemi tamamlayın. can suyunuda koydunuzmu işlem tamamdır.

rosteriks
03-04-2009, 18:51
merhaba tekrar;

ben cheery domateslerimi burdan örğrenmiş oldugum gibi boyları 10cm olunca şaşırttım ama yeni saksıya aldıktan sonra eski güçerini yitirdiler sanki, hatta birkaç yapragı da kurudu. sebebi ne olabilir acaba; topragını mı sevmedi yoksa az **** cok mus vermekten oluyordur. bir tavsiyede bulunabilir misiniz?

tesekkurler:)))

ashtead
04-04-2009, 12:42
saksıları sabah güneşi veya akşam güneşi alan bir yere koyunuz. cok fazla sulamayınız. sulama işlemini gunun ilk saatlerinde **** akşam üstü yaparsanız daha iyi olur. kök kısmına gelen toprağı iyice kapattığınızdan emin olunuz. kök kısmı hava almamalı. yeni yerine alışması için bir kac gun sure veriniz. kök kısmına yakın yerden govdede kırılma olmadıysa veya asırı sıcak **** soğuk degilse domatesleriniz bir kac gune kalmaz canlanır.

scosar
04-04-2009, 13:02
verdiğin bilgiler için teşekkür ederiz

meh12
04-04-2009, 19:21
sınıfıma ektim ilk fırsatta size fidelerin resinlerini yollaycağım

envor
05-04-2009, 18:52
70894
70895
70896
70897

günebakan
05-04-2009, 19:04
Bunlar benim sn.İzzeterisen'den gelen çerilerim sizce gelişimleri nasıl acaba:)

70900

envor
05-04-2009, 20:06
Bunlar benim sn.İzzeterisen'den gelen çerilerim sizce gelişimleri nasıl acaba:)

70900

Biraz vitaminsiz büyümüşler. Biraz beslerseniz iyi olur.

nariçi
05-04-2009, 20:20
Ben suya koymuştum, birini çıkardım toprak saksıya diktim. İki çeri de dört aydır suda hala adam olamadılar; çeri türü suya uygun değil herhalde.

envor
05-04-2009, 20:44
İki çeri de dört aydır suda hala adam olamadılar; çeri türü suya uygun değil herhalde.

Kim demiş onu sayın nariçi! Bu resimdekilerin yarısı cherry domates fidesi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=393587&postcount=463), su da öyle bir hızlı büyüyor ki, hiç bir ortamda bu büyümeyi yakalaması mümkün değil.