PDA

View Full Version : Mini (Cherry) Domates, Kiraz Domates

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

loveflower
28-03-2011, 17:54
Merhaba
Sayin kirazdomates, calismalarinizi bizimle paylastiginiz icin cok tesekkurler. Gorsel olarakta benim gibi acemiye cok yardimci oldunuz. yakindan takip edecegim. Bol hasatlar.

Sevgili loveflower, kirazdomates'e sormussunuz ama genleriyle oynanmamis tohum yazinca ayni hassasiyetle benimde tohum aradigim gunu hatirladim. Cok sansliyimki bu evladiyelik organik tohumlari buldum. Sansim devam ederde bide yetistirebilirsem deymeyin keyfime :)
Assagida yazdigim linke bi goz atmanizi tavsiye ederim. Bende oradan bir cok tohum aldim bir kac gun oldu ekeli sonuclari buradan hep birlikte ogrenecegiz artik :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18834

Sevgili sebnem&mircan çok teşekkür ederim hemen verdiğiniz linkten bakıyorum.Umarım ben de sizin bulduğunuz evladiyeliklerden bulabilirim.Burdan sonuçları paylaşmanız çok güzel olur:)

arimayam
28-03-2011, 22:29
sasirtma islemi önemlimidir,yani büyük bir saksiya ektigimiz zaman tekrar degistirme yapmamiz köklerini oynatmamiz mi lazim,anlayamadim...ben jiffy tabletlere ektim,onlari kimildatmadan direk büyük saksiya alsam ya da bahceye eksem olmazmi?

ama bana kimse cevap yazmamis:((:(

sebnem&mircan
28-03-2011, 22:47
:)) Cok fazla bilgim olmamakla birlikte, bende jiffy tabletlere ektim. Sanirim onlari direk o sekilde gercek yerlerine dikebiliriz.

oznur
28-03-2011, 22:58
Benim 3.saksi degistirisim domateslerimde.
Cok yakin cikmislardi duzenli araliklarla baska saksiya ektim resimde goruldugu gibi.Biraz daha canlansinlar 3 fide bir saksi olarak ayiracagim.
Insallah saglikli buyurler.
Sayin arimayam bende bi problem olmadi ama cok dikkat ettim cok narinler.

sebnem&mircan
28-03-2011, 22:59
Birde karton bardaklar var onlarda ilk baslayanlar icin cok kullanisli. Orada cimlendiriyorsunuz ve bardakla birlikte topraga gomuyorsunuz. Koklerede fazla zarar vermiyor. Sizde Almanya'da kolaylikla bulabilirsiniz. Bir kac tane o bardaklara organik toprak koydum ve orada cimlendiriyorum.

sebnem&mircan
28-03-2011, 23:07
Sevgili sebnem&mircan çok teşekkür ederim hemen verdiğiniz linkten bakıyorum.Umarım ben de sizin bulduğunuz evladiyeliklerden bulabilirim.Burdan sonuçları paylaşmanız çok güzel olur:)

Insallah sizde bol bol hasatlar yapar keyifle yersiniz. 8 mart'ta ektigim tumbler domates su anda 4-5 yaprak oldu. Simdilik cok yavas buyumekteler. Ekleyebilirsem resimlerinide eklerim buraya. Hep birlikte buyutelim bu tohumcuklari :))

sebnem&mircan
28-03-2011, 23:14
Cok yakin cikmislardi duzenli araliklarla baska saksiya ektim resimde goruldugu gibi.Biraz daha canlansinlar 3 fide bir saksi olarak ayiracagim.

Daha bu kadar kucukken 3 saksimi degistirdi bu minikler :eek: cok hareketli baslamislar hayata. tohumlariniz turk tohumu mu yoksa hibrit tohum mu ?
Acikcasi ogrenmek istedigim konu su yurt disinda turk tohumlari iyi sonuc vermiyormus, bende ilk defa tohum ekiyorum ve de turkiyeden geldi. Her yerde soruyorum ama hala net bi cevap alamadim. Sizin bu konuda bilginiz varmi sn oznur

arimayam
28-03-2011, 23:28
:)) Cok fazla bilgim olmamakla birlikte, bende jiffy tabletlere ektim. Sanirim onlari direk o sekilde gercek yerlerine dikebiliriz.

cok tesekkür ederim cevabiniz icin..
bende tohumlarin kimini tabletlere kiminide jiffy kutulara ektim,ama tabletlerdekiler daha saglam oldu,50 tablet almistim yetmedi bile,seneye 250lik alirim heralde;)

arimayam
28-03-2011, 23:29

bazi yerlerde 3-4. yapraktan sonra sasirtma yapin diyordu ,korkuyorum dogrusu simdi onlara ellemeye;)

sebnem&mircan
28-03-2011, 23:40
Bende cok korkuyordum ellemeye ama kucuk oglum sagolsun bu korkumu yendirdi :) daha kucucukken top darbesiyle yere dustu fideler. Tabi hemen baska yere aldim bir iki gun boyunlari bukuktu ama sonra duzeldi. Acemi sansi :))

arimayam
28-03-2011, 23:51
bende tohumlari ektigim kablar bulunan odalarin kapilarini kilitli tutuyorum benim oglanlar yaramaz bir sey yaparlar diye:D

sebnem&mircan
28-03-2011, 23:58
En iyisi kilitli tutmak ama mutfakta kapi yok malesef bi kismi yatak odasinda :) orasi hep kapali. Artik cocuklarda akillandi yaklasmiyolar bile. Onlar bile ne kadar cok onem verdigimin farkina vardilar galiba. Ev sahibiyle anlastim bahcede kucuk bir yer verecek bana. Bi kac tanede balkona saksi alacagim o zaman biraz kurtulurum bu kalabaliktan.

arimayam
29-03-2011, 00:15
cok sevindim,bende ev sahibiyle anlasip bahcede yaklasik 20metrekarelik bir yeri ekecegim,ilk defa bahcede dikim yapacagim,bilgim hic yok ama zamanla ögrenmeye gayret ediyorum iste...
bu arada balkonda can önlerinde yine saksilarim olacak:)mutfagimda simdi 6 adet marul fidesi var,masalalh hizla büyüyorlar yakinda salata yapariz,maydonoz ve kuzu kulagida ektim...
saksi domatesleride yine evde kalacak,sari armut domates ve diger cerry cesirlerim var,gecen hafta ebay dan degisik aci bier tohumu aldim,simdi ön uygulamadalar(aspirinli suda)yarin onlarida topraga ekerim...

loveflower
29-03-2011, 10:41
Insallah sizde bol bol hasatlar yapar keyifle yersiniz. 8 mart'ta ektigim tumbler domates su anda 4-5 yaprak oldu. Simdilik cok yavas buyumekteler. Ekleyebilirsem resimlerinide eklerim buraya. Hep birlikte buyutelim bu tohumcuklari :))

Ne kadar güzel olur hepbareber büyütebilsek ve meyvelerini alsak,resimleri eklemeniz çok hoş olur sevgili sebnem&mircan

oznur
29-03-2011, 13:58
Sebnem hanim bende ilkdefa ekiyorum herseyi.Domates tohumunu hollanda marketinden aldim hic bir bilgim yok sadece uzerinde mini yaziyordu resim hosuma gitti aldim;) Sanmiyorum fark edecegini bakim iyi olduktan sonra,,,hatirladigim tek sey annemden, erik agacimizin golgesine gelen domatesler buyumemisti,ciliz kalmislardi.

Insallah arkadaslar bu yil sebzelerimizi keyifle buyutur yeriz,seneye 2 katini tecrubeli bir sekilde yetistiririz.Kimbilir belki bir tarla alir ekim dikim isiyle ugrasiriz,ihracat yapariz:p

Benimde saksilarim salonda yerdeydi pencere yaninda ama oglum yapraklarini koparmak icin saatlerce zirliyodu.Onun yuzunden cati katina cikardim,hepsi yalniz.Bahcem var orayada ilkdefa marul,kuzukulagi ve maydonoz ektim.Kenarlarinada sogan ve misir.
Esim izin verseydi komple ekecektim ama cocugun oyun alanini kisitliyomusum:eek:
Artik bu yil boyle idare edicem hele buyusun esim bi ekmek arasi alsin eminim daha cok yer verecek bana:rolleyes:
Allah emeklerimzi bosa cikarmasin!:cool:

Özgür20
29-03-2011, 19:34
1 hafta önce ektiğim domatesler 3 gün önce çimlenmeye başladılar.

Pencere kenarındalar ve 3 gündür (çimlendikleri günden beri) su vermiyorum.

Boyları fazla mı uzun yoksa bana mı öyle geliyor?

sebnem&mircan
29-03-2011, 20:12
Insallah bi aksilik olmazda afiyetle yer, yediririz cocuklarimiza oznur hanim. Siz isi cok genis capta dusunuyorsunuz bana kalsa butun sebzelerden birer saksi bile ciksa raziyim :))
Bu sabah tohumlarin rutin gozleme zamaninda birde baktim bir tane domatesim topraktan cikmaya calisiyo. Geriye kaldi 21 domates tohumu. Benimkilerin cok acelesi var hemen olup mideme inmek icin hizla cimleniyo da geriside iyi olur insallah.

sebnem&mircan
29-03-2011, 20:18
Sn ozgur bir haftada bu kadar uzadilarsa bir ay da ne olur dusunemiyorum :) Sonra sizden bir mesaj 'evimi dev domatesler gasp etti'

Kolay gelsin

Emre İlhan
29-03-2011, 20:57
Sayın Özgür20. Üzülerek söylemek istiyorum ki, fidelerinizin durumu hiç iyi değil. Bence yol yakınken yeni tohumlar ekin ve ışık konusuna çok dikkat edin.:)

Özgür20
29-03-2011, 22:08
@sebnem&mircan

Keşke öyle olsa :D Diktiklerimden 1 tane yesem yeter :)

@Emre İlhan

Evim giriş katınıda sayarsak 4. katta. Domates fidelerim sürekli aydınlık olan bir odada. Ayrıca oda öğlen güneş yükselene kadar doğrudan güneş ışığını alıyor.

Tam olarak yeni fidelerimi nerede tutmalıyım. Doğrudan daha az güneş alan ve/veya daha az aydınlık olan bir odada mı bulundurmalıyım?

aydın
29-03-2011, 22:36
Mümkün oldukça bol bol güneş alsın fideleriniz.

yeşil sevdalısı
29-03-2011, 22:41
@sebnem&mircan

Keşke öyle olsa :D Diktiklerimden 1 tane yesem yeter :)

@Emre İlhan

Evim giriş katınıda sayarsak 4. katta. Domates fidelerim sürekli aydınlık olan bir odada. Ayrıca oda öğlen güneş yükselene kadar doğrudan güneş ışığını alıyor.

Tam olarak yeni fidelerimi nerede tutmalıyım. Doğrudan daha az güneş alan ve/veya daha az aydınlık olan bir odada mı bulundurmalıyım?

Sen her ihtimale karşı yeni tohumlarınıda ek ama bence elindekilerde düzelemeyecek gibi değiller, sulamasını azaltıp, güneş ışığını arttırırsan toparlayabilirler belki. Umarım iyi olurlar, kolay gelsin :)

sebnem&mircan
29-03-2011, 23:19
Tumbler domateslerim. Bu gun sararmaya mi baslamislar ne :(

oznur
29-03-2011, 23:31
:(Aceba cokmu suladin da sararmaya basladi
Ya da cok gunese maruz kaldi.Masallah yapraklarda gorunmus allah saglik versin

limon_sever
29-03-2011, 23:31
Hafif sararıyolar benimkilerde de oldu ama gayet iyiler. Tavsiyem ışığa doğru fideler eğiliyor sürekli 180 derece döndürün. Kambur olmasınlar :)

oznur
29-03-2011, 23:46
:eek::eek::eek:Inanmiyorum sayin Limonsever..Bende bugun bunlar neden ayni yone egilmis dedim pencereye dogru.Vallahi cok sasirdim,sularken hata yaptim egdim sanmistim.Ne kadar ilginc yaaa sanki gozleri var onlarinda :cool:

sebnem&mircan
29-03-2011, 23:51
Isiga egilme var evet :) Tam isik altinda tutmam icin sanirim tepelerine bi lamba almanin zamani geldi. Yoksa hem kambur hemde isiga uzandiklari icin sirik kambur olacaklar :)

Evet oznur hanim isiga ters cevirin yarim saat sonra bakin onlar coktan isiga donmus oluyolar. Bana merakli komsular olur ya bi yere bakarlarda goremezler uzanirlar onlar gibi geliyo goruntuleri :)

aydın
29-03-2011, 23:52
Geçen sene en çok dikkatimi çeken olay buydu...

Işığa yönelme yani fototaksi ya da fototropizm ;)

sebnem&mircan
29-03-2011, 23:56
Demek fototaksi :D

aydın
29-03-2011, 23:59
İnsan bilmeyince çok acemileşiyor. Dik tutabilmek için az kürdan telef etmedim. :o :D

sebnem&mircan
30-03-2011, 00:02
sanki bi ara fototaksi diye okudum yanlis mi okudum. simdi gene baktim fototropizm olmus :) Bitkilerle ugrasmak yordu beni galiba ses bes gormeye basladim

aydın
30-03-2011, 00:03
Tam emin olamadım terimler hakkında ikisi de olabilir.
Lise yıllarımda fototropizma diye geçiyordu bu konu :)

aydın
30-03-2011, 00:20
İnanın akşamları eve geldiğimde gözüm kimseyi görmüyor. Doğruca ya balkondaki akvaryum camından bozma küçük seranın başındayım ya da odamdaki pencerenin önündeki domateslerimin.

İnsan sanki kendini onlara karşı sorumlu hissediyor. Elimde su şisesiyle mekik dokuyorum evi karış karış. :)

Emre İlhan
30-03-2011, 14:16
Mart başında ekilen Tumbling Tom Red domateslerin son durumları; :)

199448
199449

sebnem&mircan
30-03-2011, 18:19
Bende 8 mart'ta ektim hemen hemen ayni gibi sizinkiyle. Ama yaprakta sararmalar var. Birde boylari ne kadar sizin sn Emre Ilhan ve gercek yerlerine yani saksilara mi aldiniz ?

Emre İlhan
30-03-2011, 18:58
Yapraklarda sararmalar varsa dikkat edin. Suyu orantılı vermelisiniz. Benim fidelerin boyları 1,5 - 2 şer cm. Ekildiği halleriyle duruyorlar, henüz hiç şaşırtma yapmadım. Uzun saksılara ektim tohumları. Şaşırtma yapacağım zamanda fideleri direk nihai yerlerine dikiyorum her sene.:)

sebnem&mircan
30-03-2011, 20:04
Orantisiz su kullanmisim demek ki:D
Orantili su nasil oluyor ? Bilgi icin cok tesekkur ederim. Bide benim fidecikler sizinkilerin yaninda sirma gibi oldu:mad:

oznur
31-03-2011, 00:15
Benim domateslerde hemen hemen bu kadar.2 gune bir su veriyorum ben sebnem hanim.Boylarida normal,sadece dedigim gibi boylarini egmislerdi bugun arada cikip cikip donderdim onlar egildikce:p

Lilinin bahcesi
31-03-2011, 08:37
Benim domateslerde hemen hemen bu kadar.2 gune bir su veriyorum ben sebnem hanim.Boylarida normal,sadece dedigim gibi boylarini egmislerdi bugun arada cikip cikip donderdim onlar egildikce:p

Iki sebepten dolayi domatesleriniz boyunlarini egmis olabilirler. Birincisi yetersiz sulama ikincisi ise camin onundeyseler gunese ve isiga ulasabilmek icin baslarini o istikamete yoneltmislerdir.

Emre İlhan
31-03-2011, 11:43
Orantisiz su kullanmisim demek ki:D
Orantili su nasil oluyor ? Bilgi icin cok tesekkur ederim. Bide benim fidecikler sizinkilerin yaninda sirma gibi oldu:mad:

Ben suyu her akşama doğru fıs fıs ile yapıyorum. Toprağı biraz nemlendiriyorum onlara yetiyor. Bazı günlerde de sulamayı kesiyorum ki; fideler iyice pişkinleşsinler ve boyları uzamasın, meyveye yatsın diye. Kısacası, fıs fıs sulama konusunda sizin kararlı davranmanızı sağlayacaktır. Tavsiye ederim. Unutmayın, önemli olan sulamayı düzenli ve aynı miktarda yapmak. :)

Nesobaby
31-03-2011, 15:32
1 hafta önce ektiğim domatesler 3 gün önce çimlenmeye başladılar.

Pencere kenarındalar ve 3 gündür (çimlendikleri günden beri) su vermiyorum.

Boyları fazla mı uzun yoksa bana mı öyle geliyor?

:)) bunlar domates ağacı olacak sanırım ne kadar büyümüşler
ben de geçen hafta diktim ama böyle çıkan eden birşey yok her akşam fısfıslıyorum bitki coşturan koydum toprağın üstüne doğal diye verdiler bauhausdan acaba koymasa mıydım? keşke ben de sizin gibi ayrı ayrı bardaklara koysaymışım hiç aklıma gelmedi ben direk saksıya ektim tohumları. Filizlenmeden önce ne kadar su isterler bilgisi olan var mı acaba? Direk güneşe de koymadım ama gündüzleri ışık alan balkondalar . Balkon camekanlı ama ben sabahtan açıp akşama kadar havalandırıyorum onları :D

sebnem&mircan
31-03-2011, 18:18
Fis fis aldim ama sanki yeterli olmuyor diye kasikla topraga su veriyordum. Birde yapraklara su gelmedisin diye fisfislamiyordum (niye yapraklara su gelmesin diye dusunduysem) Bundan sonra sizin yontemizizle sulama yapayim Emre bey.

Oznur hanim benim fideciklerin boylarina baktim bugun 2 cm mis. Ben cok uzatmisim gozumde :)

Özgür20
31-03-2011, 20:23
8 gün kadar evde olamayacağım. Domateslerim kurur gibi geliyor :(

Kurursa diye pet bardaklara yeni tohumlar ektim.

oznur
31-03-2011, 22:25
Sayin Ozgur bir dolu kabin icine su doldurun ve saksinizdan yuksek yerde olsun,icine ip koyun ve ipi bitkilerinizin dibine sokun bu 8 gun degil tam 1 aylik bir fikir.Kaynanam hep oyle yapiyomus onda gordum

arimayam
31-03-2011, 22:39
Fis fis aldim ama sanki yeterli olmuyor diye kasikla topraga su veriyordum. Birde yapraklara su gelmedisin diye fisfislamiyordum (niye yapraklara su gelmesin diye dusunduysem) Bundan sonra sizin yontemizizle sulama yapayim Emre bey.

Oznur hanim benim fideciklerin boylarina baktim bugun 2 cm mis. Ben cok uzatmisim gozumde :)

salatalik in yapraklarina su degmeyecek diye biliyorum ben ...:confused:

sebnem&mircan
01-04-2011, 16:18
Bu kadar kafaya takan bi ben degilmisim demekki sevindim :D
Vitamin, gubre vb kullananlar var mi?

Emre İlhan
02-04-2011, 06:45
Daha zamanı değil. Sabredin biraz... :D Kücücük fideyi yakarsınız. Benden söylemesi.:)

Zeynep Yılmaz
02-04-2011, 08:23
Sayin Ozgur bir dolu kabin icine su doldurun ve saksinizdan yuksek yerde olsun,icine ip koyun ve ipi bitkilerinizin dibine sokun bu 8 gun degil tam 1 aylik bir fikir.Kaynanam hep oyle yapiyomus onda gordum

Bu gerçekten güzel bir buluş eğer işe yarıyorsa sayın öznur hanım :)
Bende tatile gittiğimiz zaman her saksıya pet şişeleri doldurup ters çevirip toprağa gömüryordum ama yumşak topraklarda su hemen boşalıyor.
Kayınvalidenizin bu buluşunu bende deneyeceğim.Kullanılan ipte önemlidir sanırım.

Lilinin bahcesi
02-04-2011, 08:43
Bu gerçekten güzel bir buluş eğer işe yarıyorsa sayın öznur hanım :)
Bende tatile gittiğimiz zaman her saksıya pet şişeleri doldurup ters çevirip toprağa gömüryordum ama yumşak topraklarda su hemen boşalıyor.
Kayınvalidenizin bu buluşunu bende deneyeceğim.Kullanılan ipte önemlidir sanırım.

Hanimlarimizin uzun sureli tatile veya yolculuga cikarken evdeki cicekler icin sikca kullandiklari bir yontem. Iplik kalinca pamuk ipligi olmasi tercih edilir.

oznur
02-04-2011, 13:57
Evet ip yunlu kalin ip olmali suyu cekebilmesi icin.Kalin ip yoksa,bildigimiz nakonun yunlerinden 6 7 kat yaparak kalinlastirabilirz daha iyi emer suyu.

sebnem&mircan
02-04-2011, 23:08
Daha zamanı değil. Sabredin biraz... :D Kücücük fideyi yakarsınız. Benden söylemesi.:)

Gec kaldiniz Emre bey, dun aksam sabredemeyip kendi ellerimle yaktim minicik fidelerimi :D Bu gun boyunlari bukulmus oylece duruyolardi. Hic bi umit yok degil mi?

sebnem&mircan
03-04-2011, 03:36
Bu uc fidecik gorunus olarak en iyi olanlar. Durumlari nasil acaba ?
Ekim tarihi 8 mart

limon_sever
03-04-2011, 06:00
Susuz mu kalmışlar sanki. Yaprakları solmuş gibi...

sebnem&mircan
03-04-2011, 07:57
Benim elimde iskence cekiyor zavallilar. Acemilik ve sabirsizlik birlesince bu goruntuler cikiyor ortaya:D

ciceksever70
03-04-2011, 08:21
Ben bu yil ilk kez strec filmle denedim üc günde tohumlar cimlendi. Simdi streclemeye devam edeyim mi artik streci kaldirayim mi? Ilk kez bu kadar cabuk domates tohumu cimlendirince soka ugradim ne yapacagimi bilemiyorum.

malbman
03-04-2011, 08:39
Sayın çiçeksever70, tohumlar çimlendiyse streç filmi çıkarabilirsiniz. Streç filmi tohumların çimlenme aşamasında torfun nem kaybetmesini önlemek ve çimlenme için gereken nemli ortamı korumak için kullanıyoruz.

arimayam
03-04-2011, 17:02
[B]Evet ip yunlu kalin ip olmali suyu cekebilmesi icin.Kalin ip yoksa,bildigimiz nakonun yunlerinden 6 7 kat yaparak kalinlastirabilirz daha iyi emer suyu.

bu sistemle 1 ay boyu gönül rahatligiyla TR ye gidebilirmiyim öznur cum:D

Basar Bolukbas
07-04-2011, 12:39
Ben ikinci domates denememde de basarisiz oldum. Sanirim yeteri kadar gunes alamiyor evimizin hic bir yeri. Bu tur ortamda (az gunes alan) evde yetistirebilecegim bir sebze var mi?
Tesekkurler.

kirazdomates
09-04-2011, 11:35
Serüvenimiz Devam Ediyor.

40. güne kadar geldik, tohumdan itibaren ilk resimleri önceki sayfalardan takip edebilirsiniz.

201994

sebnem&mircan
09-04-2011, 22:24
Benim son 3 tumbler fidecikleri sizlere omur. Yavas yavas bu is kucuk cocuklu evde olmuyor diye havlu atmaya dogru gidiyorum :(

Özgür20
10-04-2011, 15:24

Gitmeden mesajı görmemiştim. Doğal olarak çoğu kurumuş :( Geldiğim gün sulama yaptım, bazıları kendini toplamaya başladı gibi. Yeni ektiğim tohumlar ise sanırım susuzluktan çimlenmemiş.

İlk resimdekini gitmeden 5 Lt'lik su şişesine şaşırtma yapmıştım. 7-8 cm olmuş gibi boyu. Daha fazla güneş ışığı alması için biraz önce balkondaki yerini değiştirdim.

Son resimdeki ise bıraktığım gibi ne uzamış ne başka bir şey olmuş.

kirazdomates
16-04-2011, 12:20
Bugün kiraz domateslerimizi saksıya aldık, tohumdan itibaren ilk resimleri önceki sayfalardan görebilirsiniz...

203535
203536
203537

Emre İlhan
16-04-2011, 12:34
Tumbling Tom Red domates fidelerimin son halleri; :)

203540

ciceksever70
16-04-2011, 12:38
Bugün kiraz domateslerimizi saksıya aldık, tohumdan itibaren ilk resimleri önceki sayfalardan görebilirsiniz...

203535
203536
203537

Domatesleri ne büyüklükte bir saksiya diktiniz acaba? Büyük bir saksiya iki fidan dikilebilir mi?

nuray222ay
16-04-2011, 13:06
merhaba ben ilk kez bi deneme yapıyorum..küçücük bir saksım vardı ve elimde kurutulmuş domateslerden aldığım tohumlar vardı (cinsinin ne olduğunu bile bilmiyorum doğrusu) küçük saksıya bikaç tane biraarada koyup suladım ve filizlendiler..aynı yerden 6 tane filiz çıktı.. açıkçası tutup tutmayacağından emin olmayarak bikaç tane koymuştum sanırım yanlış yapmışım şimdi ne zaman ayırmam gerektiğini bilmiyorum ayırırken öldürmektende korkuyorum.fotoğrafını koyuyorum yardımcı olursanız sevinirim..203549

nuray222ay
16-04-2011, 13:56
birde aynı zamanda maydanoz denemesi yapmıştım uzun balkon saksının yarısına serpiştirmiştim saksının sadece kenarlarında çıktılar ortadakiler çıkmadı..çıkanlarda çok narinler boyları uzuyor eğilip bükülüyorlar fakat sadece 2 yaprakları var hala.. ne yapmalıyım diye düşünürken siteyi keşfettim..anladımki ekmeden önce biraz bilgilenmem gerekirmiş..bundan sonrası için ne önerirsiniz hala umut varmı acaba..203553

kirazdomates
16-04-2011, 15:24
Merhaba,

benim diktiğim saksı sanırım 5 lt civarında, bodur kiraz domates dedikleri tohumları fazla büyük bir kaba gerek duymadan dikebilirsiniz, Ama sırık domatesler için derin bir kap gerekiyor, yoksa tam verim alınamıyor.

Uzun saksılar var, onlara 2 tanede dikebilirsiniz, bodur domateslerden. Bence her saksıya 1 fide en iyi sonucu verir, balkon için.

Domatesleri ne büyüklükte bir saksiya diktiniz acaba? Büyük bir saksiya iki fidan dikilebilir mi?

Lilinin bahcesi
16-04-2011, 18:20
merhaba ben ilk kez bi deneme yapıyorum..küçücük bir saksım vardı ve elimde kurutulmuş domateslerden aldığım tohumlar vardı (cinsinin ne olduğunu bile bilmiyorum doğrusu) küçük saksıya bikaç tane biraarada koyup suladım ve filizlendiler..aynı yerden 6 tane filiz çıktı.. açıkçası tutup tutmayacağından emin olmayarak bikaç tane koymuştum sanırım yanlış yapmışım şimdi ne zaman ayırmam gerektiğini bilmiyorum ayırırken öldürmektende korkuyorum.fotoğrafını koyuyorum yardımcı olursanız sevinirim..

Sasirtma yapacaginiz zaman topragi iyice islatin etrafindaki toprakla beraber cikarip dikkatlice kokleri ayirin. Simdi ayirmaniz gerekmez. Yanliz beraber cikan 4 filizin boylari cok uzamis, yanlardakiler nispeten daha iyi durumdalar.

Lilinin bahcesi
16-04-2011, 18:25
birde aynı zamanda maydanoz denemesi yapmıştım uzun balkon saksının yarısına serpiştirmiştim saksının sadece kenarlarında çıktılar ortadakiler çıkmadı..çıkanlarda çok narinler boyları uzuyor eğilip bükülüyorlar fakat sadece 2 yaprakları var hala.. ne yapmalıyım diye düşünürken siteyi keşfettim..anladımki ekmeden önce biraz bilgilenmem gerekirmiş..bundan sonrası için ne önerirsiniz hala umut varmı acaba..

Resimlerden anladigim kadariyla oncelikle cok fazla suluyorsunuz galiba , toprak camur kivaminda sanirim. Ikincisi ise fotograflari cektiginiz yer saksinin durdugu yer ise maydanozlar gunes gormuyorlar, gunese ihtiyaclari var. Bu sekilde onlari kaybedebilirsiniz.

TUĞCU
16-04-2011, 20:44
Saksı büyüklüğü olarak çok büyük saksıları tercih etmeyin.RR ve Tinytim tarzı domatesler ufak saksılarda çok rahat yetişebiliyor.Ben ilk RR lerimi 35 cm çapında 30 cm yüksekliğindeki saksılara diktim.Elimde kalan son fideyide atmaya kıyamadığımdan ,12 cm çapında ve 9 cm yükseklğindeki saksıya dikmiştim.Ufak saksıya diktiğim ,diğerlerine nazaran çok daha iyi gelişti.Şuanda ufak saksıya diktiğim RR ye daha fazla eziyet çektirmemek için ,25 cm çapında ve 20 cm çapındaki saksıya aldım.Yerini sevdi ve diğer büyük saksılara oranla üzerinde çok daha fazla çiçek oluşumu var.Şu anda yeni yetiştirdiğim RR leri de ufak saksılara dikeceğim.

Bu ufak saksıdaki RR , siz bukadar ufak saksıya dikmeyin:rolleyes:

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/206374_10150128788544370_769104369_6846553_5624540 _n.jpg

Bunlarda büyük saksılardaki RR ler.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/196645_10150128788954370_769104369_6846562_5391255 _n.jpg

nuray222ay
16-04-2011, 21:47
Sasirtma yapacaginiz zaman topragi iyice islatin etrafindaki toprakla beraber cikarip dikkatlice kokleri ayirin. Simdi ayirmaniz gerekmez. Yanliz beraber cikan 4 filizin boylari cok uzamis, yanlardakiler nispeten daha iyi durumdalar.

teşekkür edrim biraz daha bekleyeyim o zaman..

nuray222ay
16-04-2011, 21:51
Resimlerden anladigim kadariyla oncelikle cok fazla suluyorsunuz galiba , toprak camur kivaminda sanirim. Ikincisi ise fotograflari cektiginiz yer saksinin durdugu yer ise maydanozlar gunes gormuyorlar, gunese ihtiyaclari var. Bu sekilde onlari kaybedebilirsiniz.

2-3 günde bir kez suluyorum ama demekki daha az sulamalıyım öylemi..hayır fotoğrafları çekmek için yerlerinden aldım saksıları.. oldukları yer sürekli güneş gören bi cam kenarı..hatta bu kadar güneş görmelerinin iyi olup olmadığı bile düşündürüyor beni..umut yok yani :(

ciceksever70
18-04-2011, 17:20
Cherry domateslerimi dün sasirttim. Simdilik bu durumdalar.

Emre İlhan
18-04-2011, 17:59
Hiç şaşırmış gibi görünmüyorlar maşallah. Fideleriniz tutuyor, gözünüz aydın. :)

Basar Bolukbas
25-04-2011, 15:43
Sevgili Dostlar cok degerli bir arkadasimin gonderdigi bazi tohumlar ile son bir deneme daha yapacagim. Umarim basarili olurum. Lutfen bana sans dileyin. Yoksa bu topic'den ayrilip sansimi, gunes almayan bitkilerin yetisebilecegi baska bir topic de deneyecegim :) Saygilar...

pacific
26-04-2011, 11:38
merhabalar herkese. 17 şubat da çimlenmeye başlayan cherry domateslerimin resimlerinin sizlerle paylaşmak istiyorum. sizce durumu nasıl sağlıklılımı. 10lt lik bir saksıda şuanda kendisi. yorumlarınızı bekliyorum

aydın
26-04-2011, 12:25
Sayın pasific;

İyi durumda gelişimleri, yapraklarında bir hastalık göremedim. Yalnız saksınızın etrafını yarı saydam mavi naylon olması yerine siyah olsaymış daha iyi olurdu.

Bende bu yıl su damacanalarında deniyeceğim. Etrafını kapatmak içinse gazete ya da aleminyum folyo düşünüyorum.

kolay gelsin :)

the_mc
26-04-2011, 12:45
alüminyum folyoda şık duruyor noylana alternatif olarak.

pacific
26-04-2011, 12:50
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. şimdi etrafını aliminyum folyayla kapatıyorum. sizce ne zaman meyve vermeye başlar

the_mc
26-04-2011, 13:46
evin içinde veya balkonda durmasına göre degişir. genelde mayıs ayı sonları diyebiliriz.

sebnem&mircan
26-04-2011, 17:00
Aluminyum, siyah poset ya da gazete'yi neden kapliyorsunuz saksilara? Bende saksi, cuval vede beyaz kopukten olan balik kutusu dusunuyorum. Sizce nasil olur?

the_mc
26-04-2011, 19:22
Aluminyum, siyah poset ya da gazete'yi neden kapliyorsunuz saksilara? Bende saksi, cuval vede beyaz kopukten olan balik kutusu dusunuyorum. Sizce nasil olur?

köklere direk ışık gelmemesi için ayrıca toprak ısısını direk güneş ışı alarak artmasına yol açar. oluşan bu ısı Ph etkiler aşırı su kaybına sebebiyet verir ve de bitkinin düzensiz yaşamına yol açar.

sebnem&mircan
26-04-2011, 19:39
Simdi anladim cok tesekkur ederim. Koyu renkli saksilar icin gerekli olmaz sanirim

besimaz
27-04-2011, 12:39
ok teşekkürler.bende saksılarımın etrafını kapatayım.

besimaz
27-04-2011, 12:40
çiçeklendikten sonra ne zaman ürün vermeye başlar.domatesler

kirazdomates
27-04-2011, 17:34
57. güne kadar geldik

önceki sayfalarda tohumdan itibaren aşama aşama resimlerimizi görebilirsiniz.

206597

Özgür20
29-04-2011, 18:06
Fidelerimin ilk çıkan yapraklarının birinde icine doğru kesilmişlik; diğerinde ise bir tür sararma görüntüsü bir süredir var.

Bunlar hastalık mıdır?

the_mc
01-05-2011, 14:16
Özgür20, hastalık yok daha küçük oldukları için çok önemsemişsiniz :)

saksı olarak etrafını kapatmanıza gerek yok benim anlatıgım pet şişeler ve benzerleri için.

the_mc
01-05-2011, 14:19
çiçeklendikten sonra ne zaman ürün vermeye başlar.domatesler

yaklaşık 1 hafta sonra çiçeği kurudugunda domatesiniz küçücük oldugunu görebilirsiniz. yalnız çicegine fazla dokunup zedelemeyin.

kirazdomates
04-05-2011, 20:07
208987
208988

Özgür20
07-05-2011, 22:38
@the_mc

Teşekkürler.

Tumbler Çeri'min son hali:

jokerkan
30-05-2011, 14:20
arkadaslar balkonuma gecenlerde praktirkerden birkac domates ve biber fidesi aldım, uzun saksılarada ektim, cumartesi gunu birde cherry domates aldım ayrı bir saksıda (resimleri yetiştiremedim) bu domatesin ozel bir yer nem ışık isteği varmı yoksa onuda balkona diğerlerinin yanına koyayım mı?
balkonum dogu cepheli yani güneş alıyor fazlasıyla ama en son kat oldugu için ruzgarda alıyor, ruzgarı bir şekilde kesmelimiyim acaba?

TUĞCU
30-05-2011, 15:01
arkadaslar balkonuma gecenlerde praktirkerden birkac domates ve biber fidesi aldım, uzun saksılarada ektim, cumartesi gunu birde cherry domates aldım ayrı bir saksıda (resimleri yetiştiremedim) bu domatesin ozel bir yer nem ışık isteği varmı yoksa onuda balkona diğerlerinin yanına koyayım mı?
balkonum dogu cepheli yani güneş alıyor fazlasıyla ama en son kat oldugu için ruzgarda alıyor, ruzgarı bir şekilde kesmelimiyim acaba?

Domates güneşi sever, aldığın çeri domatesi de diğerlerinin yanına koyabilirsin.
Fakat rüzgar konusunda önlem alman gerekiyor.Benimde başım rüzgarla dertte, ben saksılara tahta çubuklar dikerek iple fideleri bu çubuklara bağladım.

_enes_
09-06-2011, 11:10
İyi günler yaklaşık bir,bir buçuk ay kadar önce chery domates fidesi aldım bir tane domates verdi fakat fidemin boyu uzamadı ve dalları çok karmaşık ve birbirine girmiş durumda koltuk alma yapmak istiyorum ancak koltuk alma yapmam gereken dallar gelişmiş durumdalar hatta bazıları çiçek verdiler koltuk alma yapmalımıyım?Ve domatesim uzun süredir büyüme göstermiyor acaba bu sebebtenmidir?Fotoğrafları aşağıdadır yorumlarınızı bekliyorum...

dermana
09-06-2011, 11:30
bitkiniz strese girip bütün gücünü tek bir meyveye vermiş (üreme içgüdüsü). o meyveyi koparın.

m.cinar
11-06-2011, 18:21
fide şeklinde 2 sırık domates aldım galiba çeri oluyorlar ilk denemem geniş bir saksıya ektim bir ay olacak ama ikiside hala tek bir çiçek bile vermedi ne yapmam lazım acaba

ciftcibası
27-06-2011, 09:00
bunlar da benim cherry domatesler.

Basar Bolukbas
27-06-2011, 14:48
...masallah...cok guzel bir bahce....mangal yakacak yeri de vardir eminim.. :)

lazuribo
08-08-2011, 20:28
merhabalar ,domateslerim çiçeklenme aşaması bayağı sıkıntılı,ne zamandır çiçeklenme olmuyor,hobi amaçlı yetiştiriyorum,besin takviyesi olarak ne önerebilirsiniz, sulamayı aşırı yapmıyorum,yarı gölge bir alana aldım.ve beklemeedeyim bir an önce domatesler oluşşsun diye:d cevaplarınızı bekliyorum

evren_17
15-08-2011, 12:10
240626
benim chery domatesim çok sulamadan kurudu tekrar canlanırmı canlandırmak için ne yapmam gerekli?

Halil Önen
15-08-2011, 12:37
240626
benim chery domatesim çok sulamadan kurudu tekrar canlanırmı canlandırmak için ne yapmam gerekli?

240637

Saksı toprağını bir kenardan açın, köke bakın böyle yumru varsa saçak köklerde kökleyip atın. Nematot dur.

Eğer yoksa;

alttan 4 parmak kadar budayın, dibini eşeleyin ve gübreleyin; solucan, yosun, yarasa v.b kullanın.

Tekrar yeşerecektir.

Kırmızı örümceğe de yakalanmış gibi duruyor.

Saygılar

evren_17
15-08-2011, 12:44
240637

Saksı toprağını bir kenardan açın, köke bakın böyle yumru varsa saçak köklerde kökleyip atın. Nematot dur.

Eğer yoksa;

alttan 4 parmak kadar budayın, dibini eşeleyin ve gübreleyin; solucan, yosun, yarasa v.b kullanın.

Tekrar yeşerecektir.

Saygılar

teşekkür ederim

evren_17
15-08-2011, 14:19
240637

Eğer yoksa;

Tekrar yeşerecektir.

Saygılar

toprağın içine solucan yosun gibi birşeylermi koyayım ve sulamayı kaç günde bir yapayım?
Saygılar

umutyolcusu
15-08-2011, 17:05
Hayır toprağa solucan,yarasa vb. gübre koyun demek istemiş Halil bey,ayrıca sulamayı yapraklar buruşunca yapın.Bu çeşit fazla su istemiyor.Haftada 2 yeterli diye düşünüyorum.

Ama kırmızı örümceğe yakalandıysa biraz geç kalınmış gibi.Kimyasal ilaç kullanın diyeceğim ama ne kadar faydası olur bundan sonra toparlanması için bilemiyorum.

gülenmelek
22-08-2011, 14:33
Merhabalar;
Çeri Domates, Red Robin, Kiraz Domates, Ampul Domates v.s. domates türleri genetiği ile oynanmış domatesler midir? Bunları yetiştirip yemenin bir sakıncası var mıdır? Eğer genetiği ile oynanmış ama zararsız diyorsanız mısır ve soya fasulyesinin günahı nedir? (Günah keçisi ilan edildikleri için soruyorum ;) )

Halil Önen
23-08-2011, 01:22
Merhabalar;
Çeri Domates, Red Robin, Kiraz Domates, Ampul Domates v.s. domates türleri genetiği ile oynanmış domatesler midir? ..

demişsiniz; değildir.

Şu çeri ve kiraz domates dedikleri eskilerden _ sanki dün gibi_ ;) ahır gübrelerinin üzerinde kendiliğinden çıkan domatesten farklı değildir.

Çocukken _ sanki büyümüşüm gibi_ o kadar çoktu ki hem yer hem birbirimize atardık; şimdi annem 'nereden bulduk bu b.k domatesi' diyor.:)

gülenmelek
23-08-2011, 08:53
Cevap için teşekkür ediyorum Sayın Halil Önen,
Çeri domatesi anlatmışsınız, o tamam. Ama diğerleri ? Mesela ben sarı minik domatesi 2 yıl önce gördüm ilk defa. Hatta hemen tohum alıp ekmiştim. Kiraz domates dediklerini daha yeni gördüm, ampul domatesi de öyle. Beyazı var, çizgilisi var. Var da var yani ;)
Biz balkonlarımızda büyüsün, 1 tane de olsa meyvesini görelim derken sevgili anneniz galiba bıktığı için öyle demiş diye düşünüyorum :p
Herkesin, içinde bir parça çocukluk saklaması dileğiyle...

PROGMEMO
21-11-2011, 13:31
eğer elinde fazla domates tohumu olan arkadaşımız varsa banada yollayabilirlermi acaba.
Sizlerin ürettiği domatesleri görmek gerçektende çokgüzel. Ben alışveriş merkezlerinde satılan tohumlardan almak istemiyorum ücreti ne ise öderim sizlerinki gibi sağlıklı domateslerimin olmasını istiyorum.
İlgilenen arkadaşlar bana özelden mesaj atarsa şimdiden teşşekkür ederim

17mine
10-12-2011, 01:52
Ben yazın sonuna doğru ekip de bir karış büyüttüğüm üzeri çiçek dolu fidelerimi havalar soğuyunca içeri aldım.Bir kaçının üstünde yeşil çeriler vardı.Kızardılar da fakat sonra yapraklar pörsüdü, döküldü ve öldüler.Neden böyle oldu anlamadım.

jokerkan
07-02-2012, 10:01
Arkadaslar anadolu marka sırık cherry domates tohumu aldım haftasonu evde yetiştirmeyi deneyecegim , gelişmelri buradan paylaşmak istiyorum suan nemli bir bezde tohumlar bekliyor sonrasında torf karısımına koyacagım , bakalım neler olacak (deneme amaclı 5 adet tohumla baslıyorum)
resimleride ekleyecegim ilerleyen zamanda

ddmk
09-02-2012, 16:34
bende ayın 7sinde su içinde 24 saat bekletmeye aldım 8. inde torfa ektim bakalım ne zaman çıkacaklar ilk defa balkon bahçem olacak ve heyecanla toprak üstünde göreceğim küçücük yeşil pıtırcıkları bekliyorum . Siz nasıl bir ortamda çimlendiriyorursunuz

bestebesam
10-02-2012, 13:59
Merhaba; bu konuda oldukça acemiyim.. ilk defa domates yetiştirmek için bir adım attım; fakat sonuç hüsran oldu... :(
şu konuda bilgi almak istiyorum; domateslerin çekirdeklerini 24 saat nemli bir bezin arasında beklettikten sonra torflu bir saksıya ekersek olur mu?

limon_sever
10-02-2012, 14:54
Merhaba; bu konuda oldukça acemiyim.. ilk defa domates yetiştirmek için bir adım attım; fakat sonuç hüsran oldu... :(
şu konuda bilgi almak istiyorum; domateslerin çekirdeklerini 24 saat nemli bir bezin arasında beklettikten sonra torflu bir saksıya ekersek olur mu?

Evet, olur.

ddmk
10-02-2012, 15:21
Ben de o kadar acemiyim ki .... aklıma gelen herşeyi soruyorum ama bizde umarım öğreneceğiz

gulgurbuz
17-02-2012, 21:21
Sayın Üyeler,
Aralık ayında "ya tutarsa" ümidiyle ektiğim "tiny tim" cinsi domateslerim, büyüdüler. Hatta fidelerimden biri çiçek bile açmış, size olan sorum şunlar:
1. Çiçek açması normal mi? Bu çiçekleri koparmalı mıyım?
2. Koltuk budaması yapmalı mıyım? (hoş, ben bu budama işini bir türlü anlayamadım ama neyse.. ) :)

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim şimdiden. İyi çalışmalar hepinize.

Not: Fotograflarda çiçekler görünmüyor. :(

akalay
17-02-2012, 22:02
benımde var cherrylerim tohumdan yaptım ama sızınkı kadar daha buyuk değil, tiny timler inanılmaz hızlı boy atıyor

forumu neredeyse tum baslıkları okudum yapmanız gerekenleri paylaşayım

şaşırtmış gibi duruyorar, eğer şaşırtma yamadıysanız en az 25 cm derinlikde fazlası terchdir , bir saksıya şaşırtın, toprak karışımı torf, bahce toprağı, perlit, yanmış hayvan gübresi

- ilk çiçekleri kopardığınızda , 1-2 tane daha hızlı büyüyecek ve daha çok çiçek açacağı hususunda baya bir bilgi var

- bundan sonra çok az sulayın, taki ilk domatesinizi çiçeğin içinde gördüğünüz ana kadar sonrasında 2 günde bir nemlendirin toprağı, az sulamanın mantığı çok şeker :) domates çiçeklerini açtığında az su alırsa veya almazsa , öleceğini varsayıp soyunu devam ettirmek amacı ile devamlı çiçek veriyor:)

- Topraga 1-2 damla humik asit vermeniz faydalı bence, ben cok faydasını gördüm

- Koltuk budamaları gelmiş bence, onları steril makasla koparmalısınız

gulgurbuz
17-02-2012, 23:40
Sayın Akalay,

Domateslerimi şaşırttım evet, şimdi bir yoğurt kabındalar; çünkü o kadar çok domatesim var ki onlar için saksı bulamadım. :)

Ankara gibi bir yerde nerede "bahçe toprağı" bulabilirim bilmiyorum, sadece torf kullanıyorum, organik katı gübre aldım biraz ondan karıştırdım, bir de buradan tarifini aldığım gübre (pekmez+su+mutfak artıkları) kullanıyorum. Bu kadar!

İlk çiçekleri koparıyorum o zaman.

Neden susuz bırakmamız konusundaki mantığa epeyce güldüm, çok hoşmuş.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

akalay
18-02-2012, 09:36
Açıkcası benim tiny tim cherrylerim geçen sene sırf torfda büyümüşlerdi, tek bir bitkiden 20-30 tane (3-4 ay boyunca) meyve yedik, güneşi iyiydi sulama fazla yapmadım. AMa eminim az gübre ve bahce toprağınınkiler daha cok verimi olacak

Sizin cok fideniz varsa, ve kabınız yoksa yogurt kaplarıda da olacaktır ama daha az verim alacaksınız belki , yerınız musaitse bitki sayısı bu açığı kapatacaktır:) Bahsettiğim acemilikle torfa dikilmiş cherrylerim 15 cm kalınlıkda 40-50 cm uzunlukda bir saksıda yanyana dikililerdi:) Yani küçücük alanda verim aldım, nedeni güneş ve düzenli ama cok olmayan sulamaydı sanırım.

Bu arada pekmez su artık karışımının forum konusunu cok merak ettim link varmı sizde?

gulgurbuz
18-02-2012, 11:54
Hemen linkini veriyorum: http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1356-7.htm

Sayın Safranlı' nın 205 numaralı mesajıydı. Yazının içeriğini de vereyim ben size:

sizler ev ortamında elınızdekı mutfak artıklarından en kalıtelı gubreyı yapabılırsınız
kısaca söyle anlatayım
5 veya 8 lt su kabı alınır
5 lt ye 500 ml gr yanı yarım kıle pekmez konulur
içine 2 kg kadar mutfak artıklarınız küçültülerek doldurulur
sıcak havada gaz çıkıs olur kapagı arada bır havalandırırsınız bu çok önemlıdır
mutfak artıklarınız parçalanıp beyaz küfler üstünde bırıktımı
bu gübre hazırdır
bir litre suya yaklasık bir kapak bu sıvıdan verdınızmı
bitkılerınızı tanıyamazsınız

Not: Gaz çıkışı için kapağı açın, çünkü benimki patlamıştı. :)

Havalar biraz daha ısınsa onları 10 litrelik su şişelerine aktaracağım ama şu an ev ortamında mümkün olmuyor, yoğurt kaplarıyla idare etsinler biraz.

gulgurbuz
18-02-2012, 21:02
Eyvah eyvah!!, siz çiçeklerini koparın demişsiniz ya, ben o sonraki bir iki tane kısmını pek dikkate almamışım sanırım, tüm çiçeklerini kopardım domateslerimin. Bir şey olur mu sayın Akalay? :(

ozlemy
19-02-2012, 10:15
bunlar da benim cherry domatesler.

selamlar. ben bu domatesten tohum olarak alıp kendim çimlendirmek istiyorum. bu domatesin cherry haricinde bir adı varmı.

akalay
19-02-2012, 12:20
Eyvah eyvah!!, siz çiçeklerini koparın demişsiniz ya, ben o sonraki bir iki tane kısmını pek dikkate almamışım sanırım, tüm çiçeklerini kopardım domateslerimin. Bir şey olur mu sayın Akalay? :(

Merak etmeyin gene açacaklardır, koltuk budaması yapmak gerekiyor onu atlamatın, 5 cmden buyuk koltuk olmasın, , ışığada dikkat... cok sulamayın. toprağını nemlendirin bi kere çeksin yeter.

gulgurbuz
20-02-2012, 20:12
Çok teşekkür ederim Sayın Akalay, içim rahatladı. Teşekkür ederim.

idurgun
03-03-2012, 19:58
Tohumdan çimlendirdiğim domateslerim. Saksıya almak için daha vakit var sanırım. Tohumdan yetiştirmek isteyen arkadaşlar için gelişme aşamaları burada (http://www.adabahcem.com/domates-yetistirme/).
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/03/domates9.jpg

hk50
03-03-2012, 21:18
Cherry hangisi ? Her küçük domates cherry mi ?

üzüm
03-03-2012, 22:07
Sayın hk50,

Fotograftakiler sırasıyla kırmızı kiraz domates, sarı ampul domates ve siyah kiraz domates.

üzüm
03-03-2012, 22:14
Sayın Üyeler,
Aralık ayında "ya tutarsa" ümidiyle ektiğim "tiny tim" cinsi domateslerim, büyüdüler. Hatta fidelerimden biri çiçek bile açmış, size olan sorum şunlar:
..
2. Koltuk budaması yapmalı mıyım? (hoş, ben bu budama işini bir türlü anlayamadım ama neyse.. ) :)
...

Tiny tim çeşidi oturaktır. Sırık domates budaması yaparsanız az ürün alırsınız.

hk50
03-03-2012, 22:23
Sn üzüm teşekkür ederim.Benim öğrenmek istediğim cherry hangi domatese deniyor?
Hepsi benim bahçede yetişiyor.yetiştiriyorum ama küçük domates oldumu cherry deniveriyor.Bunların bitki bilimsel bir ismi var mutlaka.

hk50
03-03-2012, 22:28
Tıny Tim.

üzüm
03-03-2012, 23:13
Sn üzüm teşekkür ederim.Benim öğrenmek istediğim cherry hangi domatese deniyor?
Hepsi benim bahçede yetişiyor.yetiştiriyorum ama küçük domates oldumu cherry deniveriyor.Bunların bitki bilimsel bir ismi var mutlaka.

Bildiğim kadarıyla yuvarlak küçük boydaki domateslere kiraz (cherry) domates deniliyor. (yani sizdeki yuvarlak küçük domateslerin hepsi kiraz domates.:) ) O kadar çok çeşit var ki varyetesini bilmek bence oldukça zor.

(Sadece ismine doğru tohumla, döllenme koşullarını kontrol ederek, evladiyelik domateslerin ismini devam ettirebilrsiniz.)

cayhanaydin
04-03-2012, 01:06
2 ay kadar oldu bu benim ilk denemem Anadolu tohum dan salkım çery domates tohumu aldım 1 karış yüksekliğinde 40-50cm uzunluğunda dikdörgen saksı 10lt si 4 lira olan anadolu torf toprak gübre ve ithal toprak alıp bunları karıştırıp iki saksıya bolca soğanla beraber domates tohumları ektim soğanları sürekli yiyoruz diğer odada olduğu için resimlerini çekemedim soğanların arasından çıkan domates fidesinin birisi çiçek açtı bir sapta (salkımda) 12 adet çiçek saydım diğeri çiçek filizlendi ama akibedi ne olur bilemiyorum
Soğanlar arasında tüm domates tohumlarım yeşerdi yaklaşık 10cm olunca fidelerden 4 tanesini iki ayrı saksıda toprak karışımına diktim ikitane bir saksıya iki fide diğer saksıya diktim fotoraflarda ince gibi dursalarda fideler serçe parmağım kalınlığına ulaştı ve boyları 40, 50cm e erişince çiçek filizleri verdiler. Dedimya bu benim ilk denemem ve saatlik takip ediyorum neredeyse heycanlıyım çiçeğe dönüp meyve vermemesinden korkuyorum saksılar cam kenarında cam güney yönünde çok sert güneş almasada güneş alıyor. Ev merkezi ısıtma olduğu için oda sıcaklığının biraz üzerinde. Yaprakla gövde arasından çıkan dalları sürekli koparıyorum ama en üstte çoğu fidemde dal çatallaşmış ve ana dal ile aynı kalınlıkta bu dalı kesersem hava alırda kurur diye korkuyorum ne yapmalıyım

cayhanaydin
04-03-2012, 01:07
Bu budadığım dallar
http://img844.imageshack.us/img844/7853/img20120304012012.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/844/img20120304012012.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

cayhanaydin
04-03-2012, 01:15
Bu tek saksı hali

http://img803.imageshack.us/img803/5169/img20120304012254.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/803/img20120304012254.jpg/)

Buda çift saksı

http://img407.imageshack.us/img407/8315/img20120304012507.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/407/img20120304012507.jpg/)

Çiçek sürgüsü

http://img40.imageshack.us/img40/2543/img20120304012216.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/img20120304012216.jpg/)

Cemil B.
05-03-2012, 10:33
saksıda çeri domates olarak tiny tim mi öneriyorsunuz?
nerden temin edebiliriz, ben bauhaus ve praktikerde çerş domates çeşitleri arasında Tiny tim goremedim.

hk50
05-03-2012, 11:09
Ben Tohumlar.Net ten alıyorum.

cayhanaydin
06-03-2012, 19:48
Benim resimlerini gönderdiğim fideler Anadolu SWEET 100 f1 (Kiraz Domates) saksıda gelişeceklermi çok merak ediyorum.

hk50
06-03-2012, 19:56
Gördügüm kadarı ile Tabana yayılmasına izin vermez zamanında budamasını yaparsan yeter.

Cemil B.
08-03-2012, 14:58
Ben Tohumlar.Net ten alıyorum.

kargo ücreti cok uyguluyorlar bu adreste.

hk50
08-03-2012, 20:19
kargo ücreti cok uyguluyorlar bu adreste.

Orasını bilemem .Ben yardımcı olma açısından yazdımç
Saygılar

Cemil B.
09-03-2012, 10:29
Orasını bilemem .Ben yardımcı olma açısından yazdımç
Saygılar

size birsey demedim zaten , bilgilendirmeleriniz icinde cok cok tesekkur ederim, sadece paylastım sizinle düşüncemi.

Amatör hobici ye siparis verdim. dün itibariyle.

nikon_
09-03-2012, 11:44
Benim resimlerini gönderdiğim fideler Anadolu SWEET 100 f1 (Kiraz Domates) saksıda gelişeceklermi çok merak ediyorum.

Sözünü ettiğiniz türdeki domates tohumlarından yaklaşık 4 yıl önce alıp bende ekmeye başlamıştım. Hala da yetişen domateslerin tohumunu kullanarak aynı domatesi her yıl yetiştiriyorum. Saksı olarak sizin kullandığınız saksıların aynısını kullanıyorum ve domates verimi de oldukça iyi. Siz de bu saksılarda verim alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Bunlar da geçen yılki domateslerin fotoğrafı.
273035

cayhanaydin
11-03-2012, 15:03
sevgili nikon
öncelikle cevap yazdığın için sağol kendimi burada yanlız hissetmiştim doğrusu..

1 - Domateslerin çiçeklerinin bir kısmı dökülünce altından mercimek kadar domates göründü bir kısmı ise mercimekten daha küçük mercimekten daha küçük olanların sapınında daha ince olması onları kaybedecem diye üzülüyorum çünkü fotoraflarda çokdaha verimli duruyorlardı. Elimden geldiği kadar gübre karışımı değişik iki cins torf toprak karışımı yaptım zannedersem 150TL civarında harcama yaptım şimdiye kadar. Acaba bu küçükleri gelişirmi.

2- Balkonum çok küçük penceremin yüksekliği 1.5 metre kenarında sadece bir karış genişliğinde mermer var ve saksılar bu mermerin üzerinde duruyorlar. Saksıları başka yere taşıma imkanım yok. Açık havaya hiç bir zaman çıkamayacaklar malesef zaten sırık tip olmaları taşımaya engel. Pencere güney cepede evin önünde engel yok fakat güneş sert vurmuyor gelişimlerini negatif etkilermi ? ve boyları pencereyi geçerse ne yapacam dalları sağa sola büküp birbirine bağlayabilirmiyim. ?

3 Bu aşamadan sonra ne tür bir yol izlemeliyim ?

nikon_
12-03-2012, 09:40
Sayın cayhanaydin, açıkcası domates yetiştiriciliğinin teknik bilgilerini ben de çok bilmiyorum. Sizin gibi ben de buradaki engin bilgi hazinesinden yararlanmaya çalışarak balkonumda bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

Ancak, deneyimlerim çerçevesinde şunları söyleyebilirim; domates bitkisi ne kadar ışığı iyi alıyorsa o kadar iyi verim alıyorsunuz. Benim domateslerin bulunduğu balkın özellikle sabah güneşini iyi alan bir konumda ve bu sayede çiçeklenmesi ve meyve tutumu iyi oluyor. Sizin domatesler eğer çok fazla uzarsa, en tepesinden kesip yan dalların gelişmesini ve enerjisini meyvelerine(domateslere) vermesini sağlayabilirsiniz. Ben geçen yıl, çok uzadığı için yana doğru uzatıp iple bağlamıştım bitkiyi. Çiçeklenme döneminde çiçeklerinin dökülme nedenleri ile ilgili forumda oldukça bilgi var. Sizin domateslerin çiçeklerinin dökülmesi, içeride olmaları, yeterince güneş alamamaları, fazla sulanması gibi nedenlere bağlı olabilir.

idurgun
15-03-2012, 19:46
36. günde Tiny Tim Kiraz Domateslerim:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/03/domates13.jpg

ertank
16-03-2012, 10:40
Domatesinizin çiçek salkımına parmağınızla bir kaç kez hafifçe vurmanız yeterli olacaktır. Yalnız bunu sabah erken saatlerde değilde öğlene doğru yapınız.

Ticari seralarda da bu şekilde midir acaba?

idurgun
20-03-2012, 23:00
40.gün:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/03/domates16.jpg

nikon_
28-03-2012, 19:30
891 no'lu mesajımda belirttiğim kiraz domatesin tohumlarını bu yıl da ektim ve fideler büyüyüp şaşırtılacak boya geldiler. Bu yıl, bunların dışında iki çeşit daha chery domates tohumu ektim; red robin ve kırcıllı mor kokteyl domates. Onların da fideleri yavaş yavaş büyüyorlar.

277383

277384

277385

akalay
29-03-2012, 09:48
çimlendirmede, organik humik asit kullanın, 1 damla humik asitle 500 ml suyu veya daha az suyu karıştırın, içine tohumlarınızı atın 20-30 adete kadar, sonra bunları 1-2 saat oda sıcaklıgında bekletin (daha once 1 gun sadece suda beklemiş tohumlarla daha iyi oluyor) sonra ekin 5-6 gunde çimleniyor ve güneşe koyarsanız günde 1 fısfısla az sularsanız inanılmaz hızlı büyüyorlar. Bunu denemeden 60 günde yaptığım erişkinliğe 20-30 günde ulaşıyorum hemde inorganik bişe yapmadan..

elifbilge
29-03-2012, 11:17
MErhabalar ben daha bu yılın başında keşfettim bu siteyi.Ben her sene bahçemde domates, salatalık v.s yetiştiriyorum.Fakat her sene fide alıyorum.Bu sene henüz bahçemizi yeni kazdık.Fidelerimi alıcam inşallah.Benim sorum saksıda yetiştirmek için 3 adet sarkan kiraz domates aldım zengardentr.com adlı siteden fidelerimi çok güzel muhafazalı bir şekilde gönderdiler geçen hafta sonu büyük saksılara yerleştirdim ve tutundular üzerinde çiçekler bile oluştu.fakat sarkan domateslerde budama olayı oluyormu nasıl budamalıyım bilemedim.Daha önce hep bahçede yetiştirdiğim için sırık domates dikiyordum ve boyum kadar büyüyolardı bol bol domates alıyordum.Salkım domates nasıl olur acaba daha önce hiç saksıda domates yetiştirmedim.Budama konusunda önerisi olan varmı.Bu arada toprak olarak biraz hazır toprak çok çeşitli karım aldım biraz bahçemdeki topraktan, Birazda koyun gübresi ekledim çok güzel tutundular ve coştular.

idurgun
11-04-2012, 17:34
Tiny Tim Kiraz Domates kökleri - 60.gün:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/04/domates21.jpg

idurgun
11-04-2012, 17:35
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/04/domates22.jpg

idurgun
11-04-2012, 17:35
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/04/domates23.jpg

nikon_
13-04-2012, 12:30
Tohumdan ekimini yaptığım; F1 100 Cherry, Red Robin Cherry ve F1 Kırçıllı kokteyl domatesler büyümeye devam ediyorlar. Bunlardan F1 100 Cherry fideleri oldukça iyi bir gelişim gösteriyor ve yeni yerlerine şaşırtıldı. Bu türün ekimini 19.02.2012 tarihinde yapmıştım ve bu gün itibariyle ekimlerinden beri 54 günlük oldular.

282586

282587

282588

Bunlar ise; F1 Kırçıllı kokteyl domatesler ve ekimleri aynı olmasına rağmen daha yavaş bir gelişme gösteriyorlar.
282591

282592

nikon_
13-04-2012, 12:37
Son olarak ise; Red Robin Cherry domatesler. Diğer ikisine göre daha yavaş bir gelişim gösteriyorlar. 04.03.2012 tarihinde ekildiler.

282593

282594

Yaprak diplerinden yeni sürgün veriyorlar ve bunları temizlemek için biraz daha büyümelerini beklemek gerekiyor sanırım.
282595

Kök gelişimleri iyi görünüyor.
282596

papatya73
13-04-2012, 21:48
891 no'lu mesajımda belirttiğim kiraz domatesin tohumlarını bu yıl da ektim ve fideler büyüyüp şaşırtılacak boya geldiler. Bu yıl, bunların dışında iki çeşit daha chery domates tohumu ektim; red robin ve kırcıllı mor kokteyl domates. Onların da fideleri yavaş yavaş büyüyorlar.

277383

277384

277385

bu tohumları ankara da nereden aldınız?

mutter
14-04-2012, 07:23
Cherry domatesin tohum ekimi için ideal dönem nedir? Ne zamanlar meyve verir?
Ekim için geç kaldım mı acaba?

filozof79
14-04-2012, 09:05
size çok acil bir soru sormam lazım nolur bilen varsa cevaplasın çok üzülüyorum
benim domates tohumlarını ektim,fakat hepsi çıkmaz diye hepsini bir saksıya ektim sonuçta bir saksının içinde orman gibi oldular.ben bu fideleri 4.yaprağı çıkmaya başlayınca yani bugün şaşırtma yapayım dedim.hepsine gittim özel kap aldım.tek tek hazırladığım kaplara biraz gübreyle şaşırttım.fakan şaşırttığım fidelerin %90 ı boynunu büktü.sizce bu neden oldu acaba?ölecekmi tümn fidelerim ? bişey daha söyleyim.ben bir gece önceden fideler topraktan kolay çıksın diye bol su verdim,acaba bunun bi etkisi olabilirmi ?

Ekrem Uslu
14-04-2012, 09:13
size çok acil bir soru sormam lazım nolur bilen varsa cevaplasın çok üzülüyorum
benim domates tohumlarını ektim,fakat hepsi çıkmaz diye hepsini bir saksıya ektim sonuçta bir saksının içinde orman gibi oldular.ben bu fideleri 4.yaprağı çıkmaya başlayınca yani bugün şaşırtma yapayım dedim.hepsine gittim özel kap aldım.tek tek hazırladığım kaplara biraz gübreyle şaşırttım.fakan şaşırttığım fidelerin %90 ı boynunu büktü.sizce bu neden oldu acaba?ölecekmi tümn fidelerim ? bişey daha söyleyim.ben bir gece önceden fideler topraktan kolay çıksın diye bol su verdim,acaba bunun bi etkisi olabilirmi ?

Sn filozof79.
Paniğe gerek yok.Yerlerini şaşırttığınz fideleriniz yeni ortamlarına 1-2 gün içinde adapte olup çalışmaya başlayacaklardır.Fazla su vermeyin,sabredin.

filozof79
14-04-2012, 09:14
bunlarda fotografları
http://e1204.hizliresim.com/w/g/4fd29.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://e1204.hizliresim.com/w/g/4fd2u.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

filozof79
14-04-2012, 09:16
Sn filozof79.
Paniğe gerek yok.Yerlerini şaşırttığınz fideleriniz yeni ortamlarına 1-2 gün içinde adapte olup çalışmaya başlayacaklardır.Fazla su vermeyin,sabredin.

paniklemeyim mi gerçekten?ya çok moralim bozuldu :((

Ekrem Uslu
14-04-2012, 09:22
Şaşırttığınız kaplardaki fidelere can suyu verdinizmi?

Resimde toprağı kuru gibi görülüyor.

filozof79
14-04-2012, 09:25
ortamları sıcak olsun diye hepsine poşet geçirdim,bu işe yarar mı peki? bir de 40 tane fideyi şaşırtmama ragmen saksıda halen bu kadar fide var bunları napıcam ben ?http://e1204.hizliresim.com/w/g/4fd64.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://e1204.hizliresim.com/w/g/4fd62.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

filozof79
14-04-2012, 09:26
Şaşırttığınız kaplardaki fidelere can suyu verdinizmi?

Resimde toprağı kuru gibi görülüyor.

verdim ama çok az verdim ,bunun bir ölçüsü varmı ne kadar vermeliyim ?

limon
14-04-2012, 09:44
Şaşırttığınız fideleri 1-2 gün serin ortama alın, daha çabuk toparlayacaklardır.

Fideleri bahçeye geçirdiğimde genelde güneşsiz ve çok sıcak olmayan bir günü seçerim, fideleri dikmeden önce dikeceğim toprağı suya doyururum, bu arada fideleri su dolu bir kaba alırım ( kesme çiçek gibi) Bu, onların suya iyice doymasını sağlar. Böylece boyunlarını bükmeden yeni yerlerine kısa zamanda adapte olurlar. Fakat ben bu kadar küçük şaşırtmıyorum, bu boyda fideyi su dolu kaba koyamazdınız zaten.

Bunları yapmasanız, boyunlarını bükseler de 2-3 güne toparlarlar. Bir kaç kayıp olması normaldir. Ancak yazdığım gibi şaşırttığınız kapları 1-2 gün toparlayana kadar gölge bir yere almanızı tavsiye ederim.

Poşete geçirme ve sıcak ortam tohum çimlenene kadar geçerlidir, tohumlar çimlenince üstlerini açarız. Şaşırtmada ise 1-2 gün nispeten gölge ve serin ortam sarsılmalarını önler. Yeni yerlerine adapte olduktan sonra güneşli ortama alın.

filozof79
14-04-2012, 09:53
çok teşekkür ederim.söylediklerinizi harfiyen uygulayacağım.1-2 gün beklemekten başka çarem yok.inşallah söylediklerinizle toparlarım fideleri.Şimdi ben önce toprak dolu kaplara bol su vererek toprağı suya doyuracam,sonra ortasına kalemle açtığım çukurlara yavaşça domates fidesini yerleştirecem ve 1- 2 gün gölge bir yerde bekleticem,doğru anlamışımdır inşallah :)

filozof79
14-04-2012, 09:55
peki bu poşet geçirme işine ne diyorsunuz?sıcak bir ortam sağlamak adına poşetleri geçirdim üzerlerine,doğru mu yaptım sizce?

nikon_
14-04-2012, 16:18
bu tohumları ankara da nereden aldınız?

F1 100 Cherry domates tohumlarını büyük marketlerin birinin bitki reyonundan almıştım, hala da görüyorum satıldıklarını. RR ve kırçıllı cherry domates tohumlarını ise bir arkadaş birkaç adet olarak vermişti, büyüdüklerinde onlardan alacağım tohumlarla sonraki dönemlerde devam ettireceğimi umuyorum. Bu sitede Ankara'dan bir üye de çeşitli türde domates tohumu satıyor, ondan da temin edebilirsiniz.

limon
18-04-2012, 19:01
çok teşekkür ederim.söylediklerinizi harfiyen uygulayacağım.1-2 gün beklemekten başka çarem yok.inşallah söylediklerinizle toparlarım fideleri.Şimdi ben önce toprak dolu kaplara bol su vererek toprağı suya doyuracam,sonra ortasına kalemle açtığım çukurlara yavaşça domates fidesini yerleştirecem ve 1- 2 gün gölge bir yerde bekleticem,doğru anlamışımdır inşallah :)

Şimdiye toparlamış olmalılar, nasıl durumları?

secilersoz
19-04-2012, 18:41
Merhabalar,
Benim de domates fidelerim var. Üzerlerinde bir sürü çiçek açtı. Ancak ne yazık ki çok cılızlar. Gövdesinin kalınlaşması için çiçekleri koparmam gerektiğini okudum. Bu fidelerime zarar verir mi? 2-3 günde bir bir kahve fincanı su veriyorum. Bu miktar kafi midir? Sarkan saksı domatesi fidelerimin fotoğraflarını aşağıda bulabilirsiniz..
284665

284666

284667

284668

Ekrem Uslu
19-04-2012, 18:59
Çiçeklerini koparmayın.Bu dönemde dengeli (20+20+20+me) ve fosfor-çinko ağırlıklı gübre verin.(zirai ilaç gübre bayiinden temin edebilirsiniz.)Hem gövde kalınlaşacak hemde çiçekler daha canlı olacaktır.

Emre İlhan
19-04-2012, 19:02
Aynen, besleyin. Zaten domates çok hızlı serpilir.

toruga
28-04-2012, 16:52
Bu benim bodur chery domatım,yaklaşık 40cm*50cm kadar büyük saksıma (bana göre büyük) sırık cinsinden kaç kök ekmeliyim ki bu yaz güzel kırmızı domatlarım olsun.(havuz problemi gibi oldu ama)

jessamina
07-05-2012, 16:48
Bir karis boyundaki cherry dometeslerin yapraklarinda delikler olustu, neden olusmus olabilir ve ne yapmam lazim..

idurgun
07-05-2012, 21:16
89 günlük tiny tim kiraz domates:
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/domates26.jpg
http://www.adabahcem.com/wp-content/uploads/2012/05/domates27.jpg

toruga
10-05-2012, 20:35
balkonda duran domat saldırı altında,galiba yaprak bitleri bunlar.teşhis için fotoğraf çektim.:o
ilki pencere kenarında ki, ikinci ve üçüncü bitlenmiş olan

Emre İlhan
10-05-2012, 20:39
Evet, bunlar yaprak bitleri. Uygun bir ilaç edinip ilaçlama yapmalısınız.

toruga
10-05-2012, 20:45
Uğur böcekleri işe yarar mı? Yarın uğurböceği avı için kırlarda bayırlarda dolanabilirim.Yeterki domatesi kurtaralım.

Emre İlhan
10-05-2012, 20:55
Yarar tabii ki. Kıtır kıtır yerler hemde o bitleri:)

Yalnız dikkât etmeniz gereken karıncalar. Karıncalar, uğur böceklerinin yaprak bitlerine yaklaşmasını engellerler.

Çünkü; karıncalar, yaprak bitlerinin salgılarıyla da besleniyorlar. :mad:

toruga
10-05-2012, 21:01
Bilgi için teşekkürler.Balkonda şimdilik karınca yok.Doğal savaş gibisi "doğalı" yok.Yarın bir manga uğurböceği buldum mu görev tamamdır.

cozmen
11-05-2012, 12:56
İlk defa bir yorum yazıyorum dolayısı ile çok acemiyim :)
Beykoz'da bir bahçemiz var ve hobi olarak çeşitli sebzeler ekiyoruz. Cherry domates ile iligli geçenlerde yeni bir şey duyduk, Mevsimi geçen sırık cherry domatesin kökünü çıkartmadan kökten budama yapılır ise seneye daha gür olarak çıkıyormuş. Doğrumudur ??? Bilgisi olan varsa yazabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

tamerkarakan
11-05-2012, 17:23
Manavdan aldığımız Cherry domatesin içindeki tohumları çimlendirebilir miyiz? Çimlendirebiliyorsak nasıl çimlendirebiliriz?

Emre İlhan
11-05-2012, 21:56
İlk defa bir yorum yazıyorum dolayısı ile çok acemiyim :)
Beykoz'da bir bahçemiz var ve hobi olarak çeşitli sebzeler ekiyoruz. Cherry domates ile iligli geçenlerde yeni bir şey duyduk, Mevsimi geçen sırık cherry domatesin kökünü çıkartmadan kökten budama yapılır ise seneye daha gür olarak çıkıyormuş. Doğrumudur ??? Bilgisi olan varsa yazabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

Kuvvetli kök ve gövde yapısına sahip bir bitkiyi sert budarsanız, sezonda yeni yetiştirilmiş bir fideye göre daha kuvvetli sürgün verecektir. Tabii ki bahara kadar yaşarsa.

Ancak bu daha verimli bir domates fidesi elde edeceğiniz anlamına gelmiyor.

Hiç denemedim açıkcası. Olanağınız varsa deneyip bizlerle paylaşırsanız mutlu olurum:)

Orcn
12-05-2012, 13:27
Çok uzun bir aradan sonra ilk mesajım, zaten en son mesajım da sanırım bu başlıktaydı. :)

10 gün kadar önce internetten tiny tim ve totem domates tohumları almıştım. 6 gün önce elimden geldiğince viyollere ekmeye çalıştım, azar azar hergün suladım ancak havaların bozulacağı tuttu ve 3-4 gün pek güneş göremediler, hava kapalıydı.

Bugün itibariyle 12 totem domates tohumundan 1 tanesi, 16 tane tiny tim tohumundan da 2 tanesi çimlenmiş görünüyor. Diğerlerinde henüz bir hareketlilik yok, normal midir bu? Yapmam gereken başka birşey var mı?

Fotoğraflarını da ekleyeyim:

294644294641294642294643

Emre İlhan
12-05-2012, 14:01
Harçlarınız nemsiz görünüyor. Bir fısfıs yardımıyla hepsini nemlendirin.

Tohumlarınızın geç çimlenmesi gayet normal. Aslında çimlendirme için güneş ışığının gerekmediği vurgulansa da az güneş alan, yarı gölge bir alanda viyol harcının nemine dikkât edildiği sürece daha iyi çimlenme sağlandığı tecrübelerimle sabit.

Bence fidelerinizi, dediğim gibi; yarı gölge, az güneş alan, sıcak bir yere yerleştirin. Harçlarının sürekli nemli kalmasına özen gösterin. Eğer toprak kurursa çimlenen domates fideleri henüz topraktan çıkamadan ölebilirler.

Altını çizdiğim yere dikkât edin. Nemli olmalı, ıslak değil:)

Orcn
12-05-2012, 14:10
Önerileriniz için çok teşekkür ederim, dikkate alacağım.

Zaten şimdiye kadar sürekli fısfıs yardımıyla, tam da dediğiniz gibi nemli bırakmaya özen gösterdim. Ama anlaşılan yeterli sıklıkta olmamış, bundan sonra daha çok dikkat ederim.

nikon_
14-05-2012, 17:24
891, 903 ve 904 no'lu mesajlarımdaki domatesler iyice gelişti ve ilk domatesler kendini göstermeye başladı;). Yaptığım hesaba göre, tohumların ekim tarihi olan 19 şubattan ilk domatesin görülmesine kadar geçen süre yaklaşık olarak 45-48 gün civarı. Sanırım kısa zamanda iyi bir gelişim göstermişler. Kapalı balkonda, sabah güneşi ve arada bir verilen sıvı gübrenin yararı olmuş görünüyor.

295554

295555

Dallarda yoğun çiçeklenme oldu
295556

Bu da kendini gösteren ilk domates, kardeşi de var:rolleyes:
295558

Red robinler yeni yerlerine şaşırtıldıktan sonra inanılmaz bir hızla geliştiler ve çiçeklenmeye başladılar
295559

toruga
14-05-2012, 19:59
Ev yapımı ilaç ile yaprak bitlerine karşı açtığım savaşı kaybettim.
arap sabunu+sirke+kırmızı biber karışımına banamısın demediler.Üzerine oksijenli su ekledim ve yapışkanlı bant ile mekanik temizlik yaptım.Ve nihayetinde pes ettim pazarda fide satın aldığım adamdan ilaç temin ettim.Bitlere sineklere yani uçan kuşa etkili olduğunu söylediği 0.5L'ik su şişesine doldurulmuş kirli beyaz sıvı (adını sormadım muhtemelen adamda bilmiyor) ilacı aldım.Hayırlı uğurlu olsun.

toruga
14-05-2012, 20:05
fotoğraflarda burada;

Emre İlhan
14-05-2012, 20:08
Malesef, işte böyle kimyasala mecbur kalıyoruz. :(

Orcn
15-05-2012, 14:41
9 gün önce ektiğim totem ve tiny tim domateslerin şimdiki halleri. Şu an itibariyle 9 tane totem, 11 tane de tiny tim olmak üzere 20 adet tohum çimlenmiş ve çimlenmek üzere. Eskisinden daha fazla özen göstermeye, sürekli nemli tutmaya çalışıyorum.

Umarım hepsinin meyvelerini almak ve isteyenlere tohum göndermek kısmet olur. ;)

295953

fotosentez
15-05-2012, 22:09
Nikon_ bey çok merak ediyorum, bilgilendirirseniz sevinirim. Ankara hava şartlarına nasıl tepki veriyor domatesleriniz ? Hangi cephede tutuyorsunuz ? Sabah ayazlarında üşümüyorlar mı ? Yıl boyunca nasıl yaşamalarını sağlıyorsunuz? Bende yetiştirmek istiyorum ama cesaret edemiyorum..

nikon_
16-05-2012, 13:42
Nikon_ bey çok merak ediyorum, bilgilendirirseniz sevinirim. Ankara hava şartlarına nasıl tepki veriyor domatesleriniz ? Hangi cephede tutuyorsunuz ? Sabah ayazlarında üşümüyorlar mı ? Yıl boyunca nasıl yaşamalarını sağlıyorsunuz? Bende yetiştirmek istiyorum ama cesaret edemiyorum..

Domatesler, sabah güneşini alan kapalı bir balkonda yetişiyor. Sadece sabahları güneş görüyorlar, onun dışında iyi bir aydınlıkta durmuş oluyorlar. Soğuktan etkilendiklerine dair bir belirti görmedim şu ana kadar, herhangi bir sorun olmadı. Tüm az boyunca sıvı gübre beslemesi ve gereksiz sürgünleri alarak(koltuk alma) domates vermeye devam ediyor. Ben bu türleri yaklaşık 4 yıldır aynı yerde yetiştiriyorum. Ama bu sene, diğer yıllara göre verim konusunda daha umutluyum aslında. Bu forumdan öğrendiğimiz bilgiler sayesinde, çok daha iyi bir yetiştirme yapabildiğime inanıyorum.

musagultekin
16-05-2012, 15:14
Manavdan aldığımız Cherry domatesin içindeki tohumları çimlendirebilir miyiz? Çimlendirebiliyorsak nasıl çimlendirebiliriz?

Merhaba bizde aynen pazardan aldıgımız cherry domatesin tohumlarından topraga ektik ve yaklaşık 1 hafta geçtikten sonra yeşermeye başladılar yaklaşık 2-3 hafta filan oldu 10cm boyutuna geldiler.

fotosentez
16-05-2012, 20:45
Domatesler, sabah güneşini alan kapalı bir balkonda yetişiyor. Sadece sabahları güneş görüyorlar, onun dışında iyi bir aydınlıkta durmuş oluyorlar. Soğuktan etkilendiklerine dair bir belirti görmedim şu ana kadar, herhangi bir sorun olmadı. Tüm az boyunca sıvı gübre beslemesi ve gereksiz sürgünleri alarak(koltuk alma) domates vermeye devam ediyor. Ben bu türleri yaklaşık 4 yıldır aynı yerde yetiştiriyorum. Ama bu sene, diğer yıllara göre verim konusunda daha umutluyum aslında. Bu forumdan öğrendiğimiz bilgiler sayesinde, çok daha iyi bir yetiştirme yapabildiğime inanıyorum.

Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim ;)
Toprak olarak standart bahçe toprağı mı kullanıyorsunuz? Gereksiz sürgünleri alma (koltuk alma) konusunda tecrübesizim, forumda araştırayım bende. Ha, birde tohumdan mı yetiştirdiniz yoksa filizden mi ?

nikon_
17-05-2012, 09:13
Toprak karışımım şöyle; torf, bahçe toprağı, perlit, ponza taşı.
Domatesler tohumdan yetiştirildi.

toruga
17-05-2012, 11:44
İlaçlama sonrası domatesim bana küstü.Yaprak bitleri kurudu gitti ama kimyasal ilaç yapraklarıda kuruttu.Sağlam olan dallarda küçük domatlar var ama gelişecekler mi bilemiyorum?

Emre İlhan
17-05-2012, 12:00
İlacı dozajında kullandığınıza emin misiniz?

Zirai ilaç, arap sabunuyla etkileşmiş olabilir. Bence bitkiye duru su püskürtün ki; daha önce ki kalıntılar geçsin.

Daha sonra 1-2 yaprağa zirai ilacı püskürtüp deneme yaparsınız. Eğer hâlâ aynı sorun devam ediyorsa, ilacı kullanmazsınız.

Siz dediklerimi yapın, bakalım ne olacak? Duruma göre hep beraber karar veririz.

Bu arada, fide temin ettiğim adamdan ilaç satın aldım diyorsunuz. Eğer o kirli beyaz sıvı, haşereler için kullanılan(hani şu pazarlarda satılanlardan) toz ilacın sulandırılmış haliyse çok yazık.

Ben sizin yerinizde olsam; etiketi olmayan ürünlere itimat etmem.

Üzüldüm böyle olmasına, emekleriniz ziyan olmasın. :(

cozmen
18-05-2012, 19:34
Kuvvetli kök ve gövde yapısına sahip bir bitkiyi sert budarsanız, sezonda yeni yetiştirilmiş bir fideye göre daha kuvvetli sürgün verecektir. Tabii ki bahara kadar yaşarsa.

Ancak bu daha verimli bir domates fidesi elde edeceğiniz anlamına gelmiyor.

Hiç denemedim açıkcası. Olanağınız varsa deneyip bizlerle paylaşırsanız mutlu olurum:)
Sayın Emre İlhan, Cevabınız için teşekkür ederim.
Bu sene deneyeceğim kesin kararlıyım :) olumlu, olumsuz görüşlerimi en erken önümüzdeki sene paylaşırım :))

Emre İlhan
20-05-2012, 11:03
Seradan cherry domates fidesi olarak satın aldım.

Bakalım nasıl meyve verecek? Tabii ki meyve verdirmeyi başarabilirsem:)

297906

297907

Koltuk sürgünü;

297908

Koltuk sürgününün büyük hâli;

297909
Domates fidesini satın alırken sırık olarak aldım. Onun için, koltuk sürgünlerini budayacağım.

Büyümesine izin vermemin sebebi; budadığım koltuk sürgünlerini ayrı bir kapta köklendirip, fideleyeceğim. Bakalım sırık domatesin koltuk sürgünleri verimli mi?

toruga
20-05-2012, 12:19
Totem ile tiny tim arasında çok fark var mı?

serkan_istanbul
20-05-2012, 12:31
Seradan cherry domates fidesi olarak satın aldım.

Bakalım nasıl meyve verecek? Tabii ki meyve verdirmeyi başarabilirsem:)

297906

297907

Koltuk sürgünü;

297908

Koltuk sürgününün büyük hâli;

297909
Domates fidesini satın alırken sırık olarak aldım. Onun için, koltuk sürgünlerini budayacağım.

Büyümesine izin vermemin sebebi; budadığım koltuk sürgünlerini ayrı bir kapta köklendirip, fideleyeceğim. Bakalım sırık domatesin koltuk sürgünleri verimli mi?

Saksı biraz ufak sanırım eğer sırık domatesse. Koltuk sürgünleri geçen sene ben denedim gayette güzel verim aldım. kolay gelsin.

Orcn
21-05-2012, 17:30
Tohumlarını ektiğim Totem ve Tiny Tim domateslerim tam 2 haftalık oldu. :) Şu an 9'u Totem, 14'ü de Tiny Tim olmak üzere toplam 23 taneler.

298548

Bunlar ilk çıkan 2 tane, ikisi de Tiny Tim. Diğerleri de bunlar gibi gerçek yapraklarını çıkartmaya başladılar.

298549

Bu aşamadan sonra daha fazla suya mı ihtiyaç duyarlar yoksa çimlenmelerini beklediğimiz zamanki gibi üzerleri sürekli nemli kalacak şekilde mi sulamalıyız? Gelişimleri normal mi ve yapmamız gereken başka şeyler var mı?

Tohumları internetten satın almıştım, tohumlarla beraber içinde çimlendirme, şaşırtma ile ilgili bilgiler ve püf noktaları da geldi. Yalnız şöyle bir sorun var, genel bilgilerin olduğu bir kağıt var ve onda bitkinin ilk gerçek yapraklarını verdiği zaman şaşırtılması gerektiği yazıyor. Domates yetiştirme diye ayrı bir not var ve onda da filizin 8-10 cm çapına ulaştığı zaman şaşırtılması gerektiği yazıyor.
Şimdi ben bu filizleri bir kere şaşırtıp, daha sonra yaklaşık 10 cm uzunluğa eriştiklerinde tekrar mı şaşırtsam yoksa bir kere şaşırtma yeterli midir?

aydın
21-05-2012, 18:28
Evet arkadaşlar bu sene dar ve küçük saksılar yerine dar ve uzun balkonuma böyle bir şey denedim.

Toprağın yosun tutmasını önlemek için çitos ambalajlarını dışına bantladım.

Salkım domatesin gelişimi harika. Daha önce yetiştirdiğim kaplar dar olduğundan sürekli yaprakları kururdu. Ama şimdi kotileton yaprakları dahi yeni düştü :)

Dedim ki içimden yanına da bir tane kardeş olsun. Boyabat biberi diktim yanına.

Bakalım gelişmeler ne olacak. Çiçek tomurcukları şimdiden üzerinde..

298564

298565

298566

298569

Emre İlhan
21-05-2012, 19:53
Tohumlarını ektiğim Totem ve Tiny Tim domateslerim tam 2 haftalık oldu. :) Şu an 9'u Totem, 14'ü de Tiny Tim olmak üzere toplam 23 taneler.

Artık bu aşamadan sonra sulamayı tohum aşamasından birazcık daha fazla yapıyoruz. Örn: Daha önce günde 5 fıs sulama yapıyorsanız, bu sefer 7-8 fıs gibi. Yani o kadar az artırıyoruz sulamayı:)

Son fotoğraftaki fideyi 1 hafta kadar sonra şaşırtabilirsiniz. Bu size uygun bir ölçek olmuştur sanırsam.

Bu aşamada fidelerin şaşırtılmasının sebebi; daha pişkin ve kaliteli fideler elde etmek.

Ancak şahsen ben bu kadar küçük fideleri şaşırtmıyorum. Dikilecek kadar büyüyünce 1 kereliğine nihai yerlerine dikmek suretiyle şaşırtma yapıyorum.

Bu sene zaten hazır fide satın aldım:)

Fakat bu sizin şaşırtmayacağınız anlamına gelmez. İsterseniz şaşırtıp, daha pişkin ve verimli fideler elde edebilirsiniz.

Orcn
21-05-2012, 20:56
Teşekkürler. :)

Birkaç farklı yerde daha okuduğum kadarıyla 1'den fazla şaşırtmanın daha güçlü bir fide elde etmek için iyi olduğu yazıyordu. Söylediğiniz gibi 1 hafta kadar sonra ilk şaşırtmayı yapıp, daha sonra da ikinci bir şaşırtma ile asıl saksılarına almayı düşünüyorum.

Umarım başarılı olurum. :)

nikon_
24-05-2012, 10:26
Cherry domateslerde son durum; salkım domatesler büyümeye devam ediyor.

299827

299828

Orcn
25-05-2012, 23:36
Sevgili nikon_, domatesleriniz harika görünüyor! Bir an önce kızarıp, domateslerinizi afiyetle yemeniz dileğiyle. ;)

Bilgisi olanlara bir sorum olacak.

Yukarıdaki mesajlarda gördüğünüz tiny tim ve totem oturak tip domateslerimi bir süre sonra asıl yerlerine alacağım(Belki ekstra 1 şaşırtma daha yapabilirim), 20 cm çapındaki saksılar yeterliymiş.
Birkaç yerde domates ile birlikte fesleğen, kadife çiçeği gibi bitkileri yetiştirmenin domatese faydalı olduğunu okudum. Özellikle fesleğeni hem salata ve diğer yiyeceklerde kullanmak, hem de domatesi zararlılardan koruyucu özelliğinden yararlanmak için yetiştirmek istiyorum.

Aynı saksı içinde hem fesleğen, hem de domates yetiştirmek ne derece doğru olur?

Örneğin 3-4 saksı domatesin ortasına bir saksı fesleğen koysak, bu şekilde de birbirlerine faydaları olur mu?

Domateslerin yanına koymamı tavsiye edeceğiniz başka bitkiler var mıdır?

Çok fazla soru sordum, farkındayım. :rolleyes:

Emre İlhan
26-05-2012, 01:17
Zararlılar açısından birtakım bitkilerin beraber yaşaması, aslında doğal bir mücadele yöntemi. Yani kültürel önlem.

Şöyle düşünün; 20 tane yaprak biti var ve bunların hepsi beslenmek isteyecekler. Bizim de 10 yapraklı bir bitkimiz olsun. Dolayısıyla her yaprağa 2 tane bit düşüyor. Ancak 20 yapraklı bir bitkimiz olsa, her yaprağa tek bit düşeceği için yapraklar daha az zarar görecektir.

Yani burada anlatmak istediğim; zararlı popülasyonunu ne kadar paylaştırırsak, bizim sebzelerimiz de o kadar az zarar görürler. Bunun için de bitki sayımızı artırmalıyız.

Daha ayrıntılı bilgiyi bu (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/12746.htm) başlıkta bulabilirsiniz.

2 domates fidesinin arasına 1 saksı fesleğen koymanızın hiçbir sakıncası olmaz. Hatta hoş durur:)

Ama aynı saksının içerisinde hem fesleğeni hemde domatesi yetiştirmek, her iki bitkinin de yerinin daralmasına ve birbirlerinin besinine ortak olmasına neden olur. Bu durumda, daha fazla besine(gübreye) ihtiyaç duyarlar.

Bitkilerin alanları daraldığı için, daha geniş saksı kullanmak durumunda kalırsınız.

Ama ben sizin yerinizde olsam; domates fidelerimin arasına ayrı saksıda fesleğenleri koyarım. Bir tane domates fidesinin yanına da fesleğen dikip denerim. Bu sayede tecrübe kazanmış, ilerleyen zamanlarda ona göre hareket etme fırsatı yakalamış ve fesleğen de yetiştirmiş olacaksınız.

agaclar.net Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm)'na ve düzenine uyduğunuz sürece; soru sormaktan, yazmaktan çekinmeyin.

Ali Sapmaz
26-05-2012, 09:49
benim cherrylerde çiçek açmaya başladı.

toruga
26-05-2012, 10:26
cherry hatıra ormanı olmuş.

Orcn
28-05-2012, 18:19
Kısa bir süre öncesine kadar gayet sağlıklı görünen domateslerimden bazıları boynunu büktü ve sanıyorum yaprakları kurudu. :(

Başından beri sulamada istikrarlı davranmaya özen gösteriyorum, ne eksik ne de fazla. Sorun nerde olabilir?

301722 301723

Bu arada Ocimum Basilicum(Fesleğen) (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/1314-6.htm#post974805) başlığına da yazdım, domateslerime arkadaş olarak iki saksı fesleğen aldım.

Şu an sağlıklı görünen 18 domatesim var, 6'sı Totem 12'si de Tiny Tim olmak üzere. Yarın ya da ertesi gün bir kısmına ilk şaşırtmalarını yapacağım, bir kısmı da asıl yerlerine alınana kadar viyollerde kalmaya devam edecek. Böylece iki grup arasındaki farklılıkları da gözlemleme şansı olacak.

Emre İlhan
28-05-2012, 19:46
Güneşte fısfısla sulama yaptınız mı? Yani fısfısla su püskürttükten sonra kurumadan güneş ışığına maruz kaldılar mı?

Orcn
28-05-2012, 20:13
Evet, bir iki kez bu şekilde oldu maalesef.

Emre İlhan
28-05-2012, 20:17
Bitkinin üzerine püskürtülmüş su damlaları, mercek görevi görerek, güneş ışığının bitkinin yapraklarını yakmasına neden olurlar. Bu ayrıntıya dikkât etmeyi unutmayın.

Geçmiş olsun.

Cemil B.
30-05-2012, 16:03
katılıyorum toruga, masallah domates tarlası :)

islam_joker
30-05-2012, 18:43
ya eminönünden domates ve biber fideleri aldım 2 şer tane vede bunları fesliğeni, elimde bulunan az bir gübreyi sulandırdım vede buradan çıkan gübreli suyu bitkilere veriyorum sıkıntı olur mu acaba

Emre İlhan
30-05-2012, 20:42
Forumumuzda buna ayrılmış kategorimiz mevcut zaten. İstediğiniz bilgiye oradan veya arama yaparak kolayca ulaşabilirsiniz. Bu konu, daha önce forumda defalarca konuşuldu.

Ayrıntılar için bağlantıya tıklayın ya da arama yapın:)

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

Nasıl arama yapacağınızı bilmiyorsanız, burayı (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/19355.htm) ziyaret edebilirsiniz:)

adonis-
30-05-2012, 20:45
ya eminönünden domates ve biber fideleri aldım 2 şer tane vede bunları fesliğeni, elimde bulunan az bir gübreyi sulandırdım vede buradan çıkan gübreli suyu bitkilere veriyorum sıkıntı olur mu acaba

Sayın islam joker

aldığınız sebzeler farklı zamanlarda gübreye ihtiyac duyar. Domates dikimi için konuşacak olursak fide dikiminden bir hafta sonra büyüme dönemince ve hasata geçmesinden sonra domates besini verilebilir.

Verilen gübrenin dozajı suyla seyretilmesi uygulama dönemince değişir bitki büyüdükçe ve hasata geldikçe isteği artacaktır doğal olarak.

Sulandırdığınız gübre amonyum nitrat olsa gerek.. dozajı hakkında bir bilgim yok ama domates besini vs kullanılması üzerinde ve içinde talimat bilgileri olduğundan daha uygun sanırım. Kasıkla uygulama yapıldığını görmüştüm ama daha detaylı bilgiye sahip değilim yeterli bilgiye ulaşıncaya kadar gübrelemeyi durdurursanız bitkilerinizi riske atmamış olursunuz.

Bol ürünler :)

Emre İlhan
30-05-2012, 21:16
Sevgili adonis-;

Verdiğiniz bilgilerin çoğu doğru ancak size birşey hatırlatmak isterim.

Tek sulandırılan gübre Amonyum Nitrat değildir. Piyasada sulandırılarak uygulanan bir sürü gübre var.

Sevgili islam_joker arkadaşımız; kullandığı gübrenin ne tür bir gübre olduğunu belirtmemiş malesef. Hatta organik bir gübreyi sulandırıp uyguluyor da olabilir. Açıklama yazılmadığı için, yorum yapamıyorum.

Şimdi, hatalı bir öneri sunmuş olsak; belki de zarara sebep olacağız. Gerçi, emin olana kadar gübrelemeyi durdurmasını önermişsiniz ama:)

İyisi mi islam_joker arkadaşımız, forumda araştırmasını yapsın. Eğer istediği sonuca ulaşamazsa, kullandığı gübreyi de yazarsa biz burada yardımcı oluruz:)

islam_joker
30-05-2012, 22:24
çok teşekkür ediyorum yeni sizinde yolladığınız bazı linklere bakınıyorum birazdaha okuyacağım sanırım, ben bu konulardan çok uzak birisiyim şu an sığır gübresi azda koyun gübresi elimde mevcut açıkçası benim şu an yaptığım sığır gübresini toprak üzerine serpme yapmadım onun yerine bir leğene koydum ve su ile karıştırdım üzerinide bir tepsi ile örttüm sinekler konmasın diye vede gün içinde o leğen içerisinden aldıgım su ile bitkiyi suluyorum heralde o legendeki suyu bir bidona koymam vede çok fazla olan ki 5 lt civarı gübreden kastım çok geleceğinden bir kısmını galiba 5 lt bidonda karışım olarakta yapmak daha mantıklı oolacak şu an anladıgım gübre olayına çok detaylı girmiyeyim hergün dozajı biraz daha azaltıp vermek mantıklı olacak sanırım
ama inanın çok fazla sayfalar okudum heleki topraksız tarımla alakalı ama heralde biz şimdilik başlangıç oldugu için birde elimizdekilerle yetinicez genel anlamda bakalım hiç olmaz ise bu sene binada bir yeşiillik temelini atalım gerekirse önümüzdeki döneme daha profosyonel bir şekilde bu işlere gönülden yapmaya devam ederiiz

Emre İlhan
31-05-2012, 06:49
Hergün gübreleme yapmamalısınız. Gübre, bitkiye ağır gelebilir.

Köklerini yakarsanız, domateslerinizi kaybedersiniz. Ben 15 güne bir gübreleme yapıyorum.

Nasıl yapacağınız konusunda ise size bu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm) başlığı öneririm. Gerçi bir bilene soralım başlığında bu önerilmiş ama:)

Orcn
31-05-2012, 15:33
Totem ve Tiny Tim domateslerimden en gelismis olanlarina, yani 10 tanesine ilk sasirtma islemini gerceklestirdim. İlk 3 tanesini viyollerden cikartmak cok zor geldi, cirilciplak halde kokleriyle beraber elimde kaldilar. Bu yuzden kisa sureli bir vicdan azabi da yasadim, umarim gelisimlerine sorunsuz devam ederler.

302786

toruga
01-06-2012, 13:59
cherylerim utanıp sıkılıp en sonunda bi güzel kızardılar.bu fotoların ardından dayanamadık ve hasat ettik.Marketten aldıklarımıza göre kokusu tadı her şeyi farklı ufaklıkların.:dilli:

adonis-
01-06-2012, 17:27
Sevgili adonis-;

Verdiğiniz bilgilerin çoğu doğru ancak size birşey hatırlatmak isterim.

Tek sulandırılan gübre Amonyum Nitrat değildir. Piyasada sulandırılarak uygulanan bir sürü gübre var.

Sevgili islam_joker arkadaşımız; kullandığı gübrenin ne tür bir gübre olduğunu belirtmemiş malesef. Hatta organik bir gübreyi sulandırıp uyguluyor da olabilir. Açıklama yazılmadığı için, yorum yapamıyorum.

Şimdi, hatalı bir öneri sunmuş olsak; belki de zarara sebep olacağız. Gerçi, emin olana kadar gübrelemeyi durdurmasını önermişsiniz ama:)

İyisi mi islam_joker arkadaşımız, forumda araştırmasını yapsın. Eğer istediği sonuca ulaşamazsa, kullandığı gübreyi de yazarsa biz burada yardımcı oluruz:)

Sayın emre ilhan

Verilen bilgilerden bi kısmını yanlış olarak nitelendirmişsiniz tam olarak yanlış olan nokta neresidir acaba ?

Şuan piyasada en çok bulunan gübre katı halde olan amonyum nitrat azot vs içeren gübreler deyilmidir ? Şu beyaz küçük toplar islam jokerin elindekilerinde bundan olabilceğinden bahsedip talimati ve bilgi edinmediği gübrelemeyi yapmamasını önerdim bunda yanlış olan birşey göremedim.

ki asla sevgili arkadaşımızın bitkilerinin ölmesini istemeyiz. Umarim kendi elleriyle toplayacağı hasatlar yapar :)

Emre İlhan
01-06-2012, 19:47
çok teşekkür ediyorum yeni sizinde yolladığınız bazı linklere bakınıyorum birazdaha okuyacağım sanırım, ben bu konulardan çok uzak birisiyim şu an sığır gübresi azda koyun gübresi elimde mevcut açıkçası benim şu an yaptığım sığır gübresini toprak üzerine serpme yapmadım onun yerine bir leğene koydum ve su ile karıştırdım üzerinide bir tepsi ile örttüm sinekler konmasın diye vede gün içinde o leğen içerisinden aldıgım su ile bitkiyi suluyorum heralde o legendeki suyu bir bidona koymam vede çok fazla olan ki 5 lt civarı gübreden kastım çok geleceğinden bir kısmını galiba 5 lt bidonda karışım olarakta yapmak daha mantıklı oolacak şu an anladıgım gübre olayına çok detaylı girmiyeyim hergün dozajı biraz daha azaltıp vermek mantıklı olacak sanırım
ama inanın çok fazla sayfalar okudum heleki topraksız tarımla alakalı ama heralde biz şimdilik başlangıç oldugu için birde elimizdekilerle yetinicez genel anlamda bakalım hiç olmaz ise bu sene binada bir yeşiillik temelini atalım gerekirse önümüzdeki döneme daha profosyonel bir şekilde bu işlere gönülden yapmaya devam ederiiz

Sevgili adonis-;

Yukarıda sevgili, islam_joker'in mesajını alıntı yaptım.

Kırmızı ile yazılı olan kısıma dikkât edin. Yanlış olarak nitelendirmekten ziyade, gübrenin Amonyum Nitrat olmayabileceğini ifade ettim.

Doğruluğundan emin olmadığımız birşeyi, doğru diye adlendiremeyiz öyle değil mi?:)

Yoksa hiçbirimiz, kimsenin bitkisine zarar gelmesini istemeyiz? Sizde buna dahil:)

Lütfen yazdıklarımı yanlış anlamayınız.

islam_joker
01-06-2012, 23:03
eksik bilgiler vererek burada soru sorup tartışma çıkardığım için özür diliyorum kusura bakmayın, gerekirse bitkiler ölebilir ama yapacak birşey yok kısmetderiz kimi şeyleri yanlış yapmışız deriz ama artık gübre suyunuda az koyucam en azındanhaftada 1veya iki haftada 1 koyucaz,
bir diğri ise bugun hayırlısı ile mini domates aldım bahouse tan 3,25 tlden saksısıyla beraber 15 tane şuan yeşil domates var üzerinde 21cm yüksekliğinde bol yapraklı 3 dala ayrılmış şekilde şimdi bunun topragını değiştirsem mi aynı mı kalsa veya yaprakta budama yapmalımıyım vede sulaması nasıl olmalı onları okuyacagım fotograf makinası yok kusura bakmayın foto koyamadım, saksımın hacmi göz kararı 4 su bardagı hacmıne eşit diyebilirm 800ml kadar

Emre İlhan
01-06-2012, 23:28
Sevgili islam_joker;

Kusura bakılacak bir durum yok. Tartışmaya sebep olmadınız:)

Hâttâ, ortada bir tartışma olduğunu düşünmüyorum şahsen:)

Domateslerinize gelince, yapı marketten aldığınız için saksı harcı torf olmalı. Torfta sulamaya çok dikkât ediyoruz. Çünkü; torf nemini kaybettiği zaman, su tutma özelliğini kaybediyor. Onun için, azar azar sulama yaparak, toprakların hep nemli kalmasını sağlıyoruz.

Dikkât ettiyseniz, nemli kısmının altını çizdim. Torf nemli olmalı, ıslak değil.

Gübre konusunda ise, aklınızda bir fikir oluşmuş, çok güzel. Haftada bir ya da 2 haftada bir gübreleme ideâl. Artık dozajını duruma göre siz ayarlayacaksınız. Örn: 2 haftada bir 10 ml gübre şerbeti veriyorsanız, 1 haftada bir 5 ml vermelisiniz:)

Domateslerinizin saksısını değiştirebilirsiniz. Yalnız dikkât etmeniz gereken, bu aşamadan sonra saksı değişimi yaparken bitkinin toprağını fazla bozmamanız. Çünkü; erginliğe erişmiş bir domates fidesinde kök kaybı olursa, strese girebilir. Buda bitkinizin çiçeklerini dökmesine sebep olabilir.

Siz, toprağını dağıtmadan, daha büyük bir saksıya geçirebilirsiniz domatesleri. Yalnız, büyük saksıda ekleyeceğiniz harca, biraz da bahçe toprağı karıştırırsanız çok güzel olur. %70 bahça toprağı + %30 torf karışımı ideâl olacaktır:)

Budamayı neden düşünüyorsunuz? Bitkilerde hasta dallar vs... mi var?

islam_joker
01-06-2012, 23:45
budamadan kasıt çok yaprak gördüm dez avantaj olmaz mı diye verim kaybı yaratabilir düşüncesi ile dile getirdim açıkçası eğerki yapmasakta olur derseniz ellemem tabikide , birde domateslerden biri yollda gelirken kopmuş onuda toprağa atsam gübre olur değilmi, uzun vadede böyle atıkları yaprak parçalarını toprakta tutmak zamanla gübre görevi görür diye yazılar okumuştum komposto ile ilgili

yarında kısmetse akvaryumcuya uğrayacağım damla sulama sistemini kurmak için, su işini yanlış yapmak vede unutmamak için sonuçta öğrenciyiz,

başka sayfada yazmıştım ama burada da yazayım benım bunları yetiştireceğim yer normal daire ortamı üst katlar inşaat durumunda oldugu için böyle bir yeşillik olsun istiyorum binada normal dışardan bakınca bina bitmiş ama iç kısımları oturulacak şekilde değil kendi oturduğumuz hariç vede daha epey öyle olacak sizce daha ne gibi bitki koyabilirim, bina tahmini cam kenarları 4 5 saat güneş alabilir ama içeride bakılacak camlar açık olacak biraz serada bakmış gibi olucaz diyorum ben iki tarafta sokak fakat diğer taraf güneş almıyor

Emre İlhan
01-06-2012, 23:51
Size bir sır vereyim; domates, yaprakları sayesinde lezzetlenir. Yani, bir domatesin ne kadar çok yaprağı varsa, o kadar lezzetli meyve verir:) Artık karar sizin:)

Kopan domatesi de toprağa atarsanız gübre olur. Ama sineklenmemesine veya başka zararlıları bünyesine çekmemesine dikkât edin.

Kompost yapmak ciddi bir iş. Hele hele bizim gibi balkon bahçecilerini oldukça zorluyor. Çünkü; ne yerimiz var, nede atıkları gömebileceğimiz bir karış arazimiz:)

Ekrem Uslu
02-06-2012, 00:09
Size bir sır vereyim; domates, yaprakları sayesinde lezzetlenir. Yani, bir domatesin ne kadar çok yaprağı varsa, o kadar lezzetli meyve verir:) Artık karar sizin:)

Kopan domatesi de toprağa atarsanız gübre olur. Ama sineklenmemesine veya başka zararlıları bünyesine çekmemesine dikkât edin.

Kompost yapmak ciddi bir iş. Hele hele bizim gibi balkon bahçecilerini oldukça zorluyor. Çünkü; ne yerimiz var, nede atıkları gömebileceğimiz bir karış arazimiz:)

Lezzet konusunu yakalamışsınız.Bitkiler fotosentezi,solunum ve boşaltımlarını yaprakları vasıtasıyla yaparlar.Bitkide yaprağın az olması meyvedeki solanin'in zamanından önce yerini likopen'e bırakması demektir ki bu ise likopen miktarının düşmesine ve soluk kırmızı,lezzetsiz domateslere sebep olur.

Diğer bir husus bitkilerin fermantasyonunu tamamlamamış atık yaprak ve gövdelerini bitki toprağına karıştırmayın.Hastalıklara davetiye çekarırsınız.

Emre İlhan
02-06-2012, 00:23
Ben gübre olabileceğini düşünüyordum. Dikkât etmek lazım demek ki:)

Pekii, gerek bahçede, gerekse saksıda, kendiliğinden düşenleri vs... alıp atalım mı? Yani kompost yapmıyorsak:)

islam_joker
02-06-2012, 00:42
anlaşılan atılacak ama ben onları dediğim gibi binada boş alan var bir kovaya koyup bekletsek heralde sene sonunda iyice çürümeye dönmüş olur

Ekrem Uslu
02-06-2012, 00:44
Alıp atalımmı derken bitkinin yetişmekte olduğu toprağa karıştırma olarak anlıyorum.Atmayın.Yapabiliyorsanız fermante edin,öyle kullanın.

Emre İlhan
02-06-2012, 08:01
Evet, onu demek istedim:)

islam_joker
02-06-2012, 23:44
domates fidesini 5lt lik su bidonuna koydum fakat yaoptğım olay ilk olarak 7-10cm yüksekliğinde köpük (strafor) koydum sonra topragın aşağı kolayca çökmemesi için gazete koydum üstüne kalan kısmada domates fidanımı ve ekstra toprak ekledi sizce bu şekilde yapmam nasıl olur amacım eğer sulama fazla olursa direkköpüklerin arasına aksın istedim yine kök su ihtiacı olursa aşağı uzanır fazla suyu alır diye umit ediyorum öğrenci oldugum için vede sulama olayını tam ayarlıyamadıgım için sulama fazlasını aşağı haznede tutacak sistem yaparak koydum sizce sorun olurmu sormak istedim

islam_joker
02-06-2012, 23:46
birde köklerin az bir kısmı sürekli sulu ortamda olsa o kök çürürmü yokosa bitkinin ihtiyacını oradan karşılarmı misal yan yukardaki sistem gibi

nikon_
07-06-2012, 10:38
Karpuz domatesim :D
305524

Bu ise, diğer tür cherry domates;
305525

Bu da, Red Robin Cherry domatesler;
305526

aydın
07-06-2012, 11:43
Karpuz domatesim :D
305524

yeşil zebra domatese benziyor. Geçen sene bende yetiştirdim. :)

Cemil B.
14-06-2012, 13:53
ya benim sarı limon domatesim güneşin ögleden sonra direk olarak vurmasından dusunuyorum , yapraklar ice buzustu...

bodur ceri domateslerimden biri kucuk saksıda oldugundan boy atamıyor, uzerinde hem cicekler hem meyveleri var, bu evrede şaşırtma yapılabilir mi ,?

Emre İlhan
15-06-2012, 08:48
Mümkünse fotoğraf lütfen:)

Merak ettim, ne olmuş olabilir acaba? Hep beraber müdâhâle edelim hemen:)

Cemil B.
15-06-2012, 15:16
aksam cekip fotoları paylasıcam sn. Emre İlhan , ilginiz icin tesekkur ederim

serhattt
15-06-2012, 16:01
****** , gentafol marka npk 8-8-8 sebzeler için sıvı gübre çözeltisi aldım 500 ml olandan . arkasında yapraktan uygulama yapılmalı giyor, akırısımı hazırlayıp topraga döksek ne olur??? domates ve biberlerime kullanıcagım

islam_joker
16-06-2012, 12:12
ya acaba bu domates kızardıktan kaç gün sonra koparılmalı dalından ve dalından nasıl koparmalıyız 1 tane tam kırmızı ve şimdiden kızarmaya başlayan 2 tane daha var diğerleri daha büyüme aşamasında,

meh12
17-06-2012, 12:02
Tiny Tim domateslerim

Cemil B.
18-06-2012, 10:41
domates yapraklarındaki sıkıntılı durum ;

Emre İlhan
20-06-2012, 09:19
Daha önce böyle bir sorun yaşamadığım için, sizi net bilgilendiremiyorum malesef.

Benim cherry domateste de buna benzer bir sorun oldu. Alt yaprakları bozuldu.

Bende tüm koltuk sürgünlerini ve dallarını budayarak, sadece tepe sürgününü bıraktım. Daha sonra da mantar ve yaprak biti için ilaçlama yapıp, gübre verdim. Bakalım ne olacak...

Mesajınızın linkini bu (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/8767-19.htm#post987406) konuya verdim. Orada daha net bilgilendirileceğimizi düşünüyorum:)

Arkadaşlar, daha önce bu tarz bir sorun yaşayan oldu mu? Olduysa neler yaptınız? Anlatırsanız sevinirim:)

nikon_
20-06-2012, 15:55
Aynı sorunu şu an ben de yaşıyorum. 4-5 kök domates böylece kuruyup öldüler. Ben, iki durumdan şüphelendim; birincisi kapalı balkonda duruyorlar ve gündüz epey sıcak oluyor bu bozulma nedeni olmuş olabilir. Diğer ve daha mantıklı gelen bir şey ise, kullandığım 20*20*20 NPK gübrenin dozunun fazla gelmiş olabileceği.
Sayın Cemil B. 'nin yaşadığı soruna verilecek yanıtları ben de takip edeceğim.

Cemil B.
23-06-2012, 22:06
Aynı sorunu şu an ben de yaşıyorum. 4-5 kök domates böylece kuruyup öldüler. Ben, iki durumdan şüphelendim; birincisi kapalı balkonda duruyorlar ve gündüz epey sıcak oluyor bu bozulma nedeni olmuş olabilir. Diğer ve daha mantıklı gelen bir şey ise, kullandığım 20*20*20 NPK gübrenin dozunun fazla gelmiş olabileceği.
Sayın Cemil B. 'nin yaşadığı soruna verilecek yanıtları ben de takip edeceğim.

benim acık balkonda ama oglenden sonra direk günes alıyor, ama diger domatesimde boyle buyuk bir sorun yok,

nikon_
24-06-2012, 16:43
Damateslerimin hızlı bir şekilde ölmesine neden olan sorunun kaynağını buldum: kırmızı örümcek.Sadece domateslerime değil, diğer bazı bitkilere de bulaşmış. Dameteslere ağır zarar verdiler ve biraz önce ilaçlama yaptım. Artık ne kadarını kurtarabilirsem.

Ali Sapmaz
24-06-2012, 16:57
benim cherryler coştu bi kere :p