Bağlan

View Full Version : akçabardak / bahçe

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16

uyap
05-05-2015, 19:49
Gülleriniz ne güzel açmış. Ben de dayanamayıp bir tane beyaz gül aldım ama kapalı balkonda ne kadar bakabilirim bilmiyorum. Nereden geliyorlar nasıl buluyorlar bilmiyorum şu yaprak bitleri kapalı yerde, yerden 20 metre yüksekte çiçeklerimi :(.

akçabardak
05-05-2015, 19:50
Kala

Kalalarım o ilk dondurucu soğuklardan sonra
kendilerini toparladılar çok şükür, tamamen kaybetmekten
çok korkmuştum ama çok şükür ki toparlanıp çiçek
açmaya başladılar.

550831

550832

uyap
05-05-2015, 19:53
Bu arada ben mesajımı tamamlayıncaya kadar başka bir çocukluğumun çiçeğini fotoğraflamışsınız. Mavi süsen, kokusuna da kendisine de bayılırım ;).

akçabardak
05-05-2015, 19:55
Karanfil

Bu kokulu karanfili çok sevdim, misler gibi kokuları var.

550833

550834

550835

akçabardak
05-05-2015, 20:08
Bahceniz cok guzel sayin akcabardak. insan bak bak kendini alamiyor.

Tohumdan yetistirdiginiz beyaz alisyumlarin son hallerini merak ediyorum. bununla birlikte kendi ektiginiz cuhalari ne zaman ektiniz ve ne zamana kadar cicekli kaliyorlar?

Sayın 622ali öncelikle sayfama hoş geldin.

Çuhaların tohumlarını geçen sene olgunlaşır olgunlaşmaz Haziran gibi annelerinin yanına ektim
onlar kafalarına göre vakti gelince çimlendiler ve önce çimlenenler erken geliştikleri için bazıları çiçeklerini açtılar.

Geç çimlenenler henüz çiçek açmadılar, çiçek açanlar hala çiçek açmaya devam ediyorlar şimdilik.

Alisyumlara gelince işte son durumları.
Diktiklerimin hepsi de tuttu da çiçek açmaya bile başladılar.

550837

550838

akçabardak
05-05-2015, 20:12
Gelincik

Bir araya topladığım gelincikler çiçeklerini açmaya başladılar.
Pek sevimliler :cool:

550844

salihcan
05-05-2015, 20:15
Ben bu sayfaya girip de hayran olmamış bir şekilde ne zaman çıkacağım çok merak ediyorum :cool:

akçabardak
05-05-2015, 20:24
Hasekilerimmm

Belki tekrar olacak ama coştukça coştular
son hallerini paylaşmak istedim.

550854

550850

550851

550852

550853

akçabardak
05-05-2015, 20:28
Hasekilere devam

Geçen sene bu hasekim iki renk olarak açmıştı
550856

Bu sene tek renk açtı :confused:
Ben de şaştım kaldım.
550855

Bir kök te pembem vardı o piyasada hiç yok
hepsi de koyu renk çıktı keşke her renginden olsaydı
Geçen sene Sayın İsmail kuzucudan beyaz gelmişti
ama ben onu kaybettim.

akçabardak
05-05-2015, 20:52
Gülleriniz ne güzel açmış. Ben de dayanamayıp bir tane beyaz gül aldım ama kapalı balkonda ne kadar bakabilirim bilmiyorum. Nereden geliyorlar nasıl buluyorlar bilmiyorum şu yaprak bitleri kapalı yerde, yerden 20 metre yüksekte çiçeklerimi :(.

Sevgili uyap çok teşekkür ederim, güllerim açmaya başladılar ama ne hikmetse her sene bir ki kök kurban veriyorum şu saray lokmaları böcekler var ya... yediler bitirdiler, iki kök kokulu çok güzel lila renk gülüm vardı ikisini de yok ettiler, en çok onlara üzülüyorum.
Eşimin üçgen bahçesinde 8-10 kök gülden kala kala bir tek sarı gülü kaldı.

Sizin beyaz gülünüze gelen bitler için bir yerde okumuştum, o bitleri karıncalar taşıyormuş, bitler çoğaldıkça karıncalar da onları yiyorlarmış diye okumuştum. Bir göz atın bakalım saksının etrafında hiç karınca var mı.
Her ne kadar yüksek te olsa karıncalar her yere tırmanırlar.

İsmail Kuzucu
05-05-2015, 20:56
Renk konusu geçen hafta benimde dikkatimi çekti. Hatta aynı kökte ayrı çift renkli olan kökler var. Tozlaşmadan aşırı derecede etkileniyor sanırım.

Beyaz konusunda sıkıntı olmasın 2 hafta içinde tohumlar yetişecek. Beyaz olanları ayrı alacağım nedense bunun çıkma oranı çok az oluyor.

akçabardak
05-05-2015, 21:11
Renk konusu geçen hafta benimde dikkatimi çekti. Hatta aynı kökte ayrı çift renkli olan kökler var. Tozlaşmadan aşırı derecede etkileniyor sanırım.

Beyaz konusunda sıkıntı olmasın 2 hafta içinde tohumlar yetişecek. Beyaz olanları ayrı alacağım nedense bunun çıkma oranı çok az oluyor.

Renk konusunda haklısınız İsmail bey arılar vızır vızır çiçeklerin içinden çıkmak bilmiyorlar, o çiçekten o çiçeğe konup duruyorlar ama beyazlısı da ayrı bir güzelmiş olsun.

Beyaz haseki ise diğerlerine göre sanki biraz daha narin gibi geldi bana.

uyap
05-05-2015, 21:40
Çok şükür bu evimde karınca yok sn. Akçabardak. Daha öncekinde balkondan, odalardan,her yerden çıkıyorlardı. Atsan atılmaz öldürmeye öldüremezsin, mecbur geçinip gidiyorduk hep birlikte :)

akçabardak
05-05-2015, 21:52
Bu şirin mi şirin kaplumbağı görüntülemeden edemedim.

Arka bahçemizin duvarın arkasında yolda dolaşıp duruyordu,
gezintiye çıkmış, ağır ağır yürürken beğendiği otların
tek tek tadına bakıyor.

550868

Geçen sene duvarın dış tarafına dökülen yumurta çeri domatesler
taşların aralarına çimlenmişler, benim evin içinde çimlendirip
büyütmeye çalıştığım domates fidelerinden daha sağlıklı ve güzel gelişmiş.
Kaplumbağın fotoğrafını çektikten sonra fotoğrafta fark ettim.
Yarın o fideyi oradan koruma altına alacağım.
550869

akçabardak
05-05-2015, 22:04
Çok şükür bu evimde karınca yok sn. Akçabardak. Daha öncekinde balkondan, odalardan,her yerden çıkıyorlardı. Atsan atılmaz öldürmeye öldüremezsin, mecbur geçinip gidiyorduk hep birlikte :)

Ne güzel, bizim evde hiç eksik olmuyorlar, alt katta iki bahçe kapısı var ve her türlü hayvanı görüyoruz bahçelerde, karıncalar da bazen yok oluyorlar eve girmiyorlar, bazen mutfakta hiç eksik olmuyorlar yapacak pek bir şey olmuyor.
Ziraatçiden pembe kokulu toz şeklinde bir şey almıştım, evin içinde çok çoğalmaya başladıklarında yollarını takip ediyorum ve girip çıktıkları yere bir çimdik o tozdan koyuyorum o tozun kokusu onları uzaklaştırıyor, uzunca bir müddet görünmüyorlar.

akçabardak
05-05-2015, 22:43
Ben bu sayfaya girip de hayran olmamış bir şekilde ne zaman çıkacağım çok merak ediyorum :cool:

Sayın salihcan beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim, elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum. Sizleri bir nebzecik te olsa hayran kalmanızı bıraktıysam ne mutlu bana.

YeniGine
06-05-2015, 00:51
:) Sevgili akçabardak'ım kaplumbağan ve çeridometesi fiden harika... Maşallah!..

Yagmur143
06-05-2015, 09:37
Bahçenize iyice bahar gelmiş sevgili akçabardak. Güller, karanfil, gala ve hasekiler harikalar. Hele o mavi beyaz hasekiye bayıldım. Bizim burda hasekiye "dokuz donlu" diyorlar. İlk başta yadırgamıştım. Ama şimdilerde böyle kat kat hasekileri görünce daha iyi anlıyorum niye öyle bir isim verdiklerini...

akçabardak
06-05-2015, 09:48
Bahçenize iyice bahar gelmiş sevgili akçabardak. Güller, karanfil, gala ve hasekiler harikalar. Hele o mavi beyaz hasekiye bayıldım. Bizim burda hasekiye "dokuz donlu" diyorlar. İlk başta yadırgamıştım. Ama şimdilerde böyle kat kat hasekileri görünce daha iyi anlıyorum niye öyle bir isim verdiklerini...

Sevgili Yağmur beğenmeniz beni mutlu etti teşekkür ederim, biz göçmenler de hasekiye dokuz donlu diyoruz, ilk başta ben de sizin gibi yadırgamıştım ama şimdi bana da çok normal geliyor çünkü eskiden insanlar bir şeye benzeterek isimlendirmişler sanırım, e haseki de kat kat olunca dokuz donlu demişler diye düşünüyorum. Sevgiler

loveforlife
06-05-2015, 10:15
Sevgili Yağmur beğenmeniz beni mutlu etti teşekkür ederim, biz göçmenler de hasekiye dokuz donlu diyoruz, ilk başta ben de sizin gibi yadırgamıştım ama şimdi bana da çok normal geliyor çünkü eskiden insanlar bir şeye benzeterek isimlendirmişler sanırım, e haseki de kat kat olunca dokuz donlu demişler diye düşünüyorum. Sevgiler

Annemle anlaşamadığımız konulardan...:dilli: "Bunca yıllık dokuz donluyu haseki küpesi yaptınız" diye söylenip duruyor. Ama sadece mor ve katmerli türünü biliyorlardı onlar, benim ilk sahip olduklarım da mor katmerliler. Değişik renklerini site sayesinde gördük, edindik...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/395615d1366976800-img_9872.jpg

akçabardak
06-05-2015, 12:05
Annemle anlaşamadığımız konulardan...:dilli: "Bunca yıllık dokuz donluyu haseki küpesi yaptınız" diye söylenip duruyor. Ama sadece mor ve katmerli türünü biliyorlardı onlar, benim ilk sahip olduklarım da mor katmerliler. Değişik renklerini site sayesinde gördük, edindik...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/395615d1366976800-img_9872.jpg

Sevgili loveforlife annenize ben de katılıyorum çok haklı bence, ben bu siteye üye olana kadar benim için de dokuz donluydu ta ki ilk defa Güler hanımın bahçesinde görene kadar.

Güler hanımın bahçesinde görünce içimde bir kıpırtı oluştu eyvah dedim dokuz donlu da varmış bahçesinde, nasıl heyecanlandıysam kalktım evin içinde dört dolanıyorum ben bu dokuz donludan nasıl edinebilirim diye.

Sonra mesajlarını okumaya başlayınca anladım ki bizim dokuz donlu olmuş haseki küpesi, kendi kendime nası ya... nasıl olur o dokuz donlu diye neredeyse haseki küpesi lafını kabullenemeyecektim.

Dayanamadım ilk mesajımı güler hanımın bahçesinde biz buna dokuz donlu diyoruz diye yazmıştım.

Hikaye gibi değil mi bir yeşilsever olarak dokuz donluya ne kadar sahip çıkmaya çalışmışım, şimdi kendime gülüyorum.

O yüzden anneniz de onca yıllık dokuz donlu derken bence çok haklı, annenize benden selamlar, sevgiler.

akçabardak
06-05-2015, 19:40
Soğanotu (Chives)

Daha önce soğan otunun tohum kapsülü diye fotoğrafını yüklediğim
tohum kapsülü değilmiş, çiçek tomurcuğu imiş.
550982

Bu gün çiçeğinin açtığını görünce şaşırdım, ilk defa soğanotu (Chivez)
çiçeği görüyorum, çiçeği de çok şirinmiş hani ;) normal soğan çiçeğinden
çok daha farklıymış.
550983

550984

akçabardak
09-05-2015, 23:15
Güllerimden kareler

Yeni yeni açmaya başlayan pembe gülüm ve
ona eşlik eden narin gelincikler.

551796

551797

akçabardak
09-05-2015, 23:26
devam

Bu gülü çok sevdim kokulu bir gül top top açıyor, sanırım sarmaşık bir gül
uzamaya meğilli, bıraksanız alıp başını gidiyor ama tek derdim tek bir
defa çiçek açıyor, çiçeğini bitirdikten sonra bırakın beni ben uzamak istiyorum diyor :D,
eşim de uzamasına izin vermiyor o konuda anlaşamıyorlar :dilli:

551798

551799

551800

551801

akçabardak
09-05-2015, 23:29
...

551802

551803

YeniGine
10-05-2015, 00:37
Maşallah sevgili akçabardak'ım tertemiz, bakımlı güller...

aleydi
10-05-2015, 06:30
Ben gelincikler hala çıkmadı diye hayıflanıyorum sevgili Akçabardak . Bu yıl çıkmıyacakları mı yoksa diye ,hep aklım onlarda . Geçen yıl kaldırımım gelincik tarlası gibiydi . Tohumlarını özellikle toplayıp saçmıştım . Neyseki güllerde açmadı hala . Belki biraz daha zamanları var . Gülleriniz çok güzel açmış . Hasekileriniz harika .Sevgiler

Laleci_03
10-05-2015, 11:54
Akçabardak ablam, maşallah bu ne güzellik böyle? Hele o top top açan gülüne bayıldım yani :D Bu arada herkesin gülü açmış ya, benim kırmızı gül hala tomurcuk büyütüyor :o :D

akçabardak
10-05-2015, 12:11
Maşallah sevgili akçabardak'ım tertemiz, bakımlı güller...

Teşekkür ederim YeniGinem, beğenmene sevindim.

Güllere ilaç yapmıştık ama o ilaçtan pek netice alamadık, 2-3 gün önce sitemizin bekçisi ağaçlara ilaç yaparken güllere de sıktılar çok şükür etkili oldu, şimdilik böcük möcük kalmadı.

Sitede gelmeyen ev sahiplerinin ağaçları bakımsız olduğundan çok bitlenmişlerdi o yüzden ilaçlandı ama o kadar çok bit vardı ki hala ölmeyenler var dolayısıyla güllere tekrar gelmeleri yakındır.

akçabardak
10-05-2015, 12:25
Ben gelincikler hala çıkmadı diye hayıflanıyorum sevgili Akçabardak . Bu yıl çıkmıyacakları mı yoksa diye ,hep aklım onlarda . Geçen yıl kaldırımım gelincik tarlası gibiydi . Tohumlarını özellikle toplayıp saçmıştım . Neyseki güllerde açmadı hala . Belki biraz daha zamanları var . Gülleriniz çok güzel açmış . Hasekileriniz harika .Sevgiler

Sevgili aleydi ben gelincik tohumu hiç ekmedim doğa kendisi tohumlarını getirmiş, her sene bahçemde kendi kendine çıkıyorlar ben bir kaç kök bırakıyorum tohumları etrafa saçılıyor istediği yerde çıkıyorlar.

Bu sene ilk defa ilkbaharda çimlenmiş gelincik fidelerini bir araya topladım, şu anda toplu halde açtılar, tohumlarını da almayı düşünmüyorum, döküldükleri yerde seneye çıkmış olurlar.

Güller bizde de yeni yeni açmaya başladılar, yakında sizin gülleriniz de açmaya başlarlar. Hasekiler artık çiçeklenme dönemlerini tamamlayıp, tohum kapsülleri oluşturmaya başladılar.

akçabardak
10-05-2015, 12:35
Akçabardak ablam, maşallah bu ne güzellik böyle? Hele o top top açan gülüne bayıldım yani :D Bu arada herkesin gülü açmış ya, benim kırmızı gül hala tomurcuk büyütüyor :o :D

Sağolasın Laleci kardeşim o gülü ben de çok sevdim, çok güçlü bir yapıya sahip bir gül, kökleri dalları güçlü kuvvetli gelişiyor, aslında o gülü sardırabilsem çok daha güzel olacak.

Senin kırmızı gülünün tomurcukları varsa açması yakındır o zaman, biraz sabır :D olur mu ;) ne güzel bizim kiler biterken senin gülün açmaya başlar, ozaman da bize hava atarsın :dilli:

akçabardak
10-05-2015, 14:07
Şepboy

Her sene arka bahçe duvarın önünde mutlaka bu şepboylardan olurdu,
bu sene ilk dondurucu soğuklarda hepsi dondu gitti hiç bir kök,
bir tohum bile kalmadı derken,

551881

bir mucize bakın nerede soyunu sürdürmeye karar vermiş,
ne ilginç duvarın betonunda oluşan bir çatlakta hiç toprak yok,
ama o sıkı sıkı yaşama sarılmış, oldukça da sağlıklı gelişmektedir.
Bakalım çiçeklenebilecek mi, toprak yok, su yok, öldürmryen Allah
öldürmüyor, tırnak altında can kalır derler ya... işte öyle bir şey.

551882

eneskrky
11-05-2015, 18:45
Akçabardak ablacım sonunda benimde kalplerim var :D açtılar senden esinlenip almıştım hatırlarsan şimdi bu haldeler :D paylaşmak istedim
552082

552083

akçabardak
11-05-2015, 19:57
Akçabardak ablacım sonunda benimde kalplerim var :D açtılar senden esinlenip almıştım hatırlarsan şimdi bu haldeler :D paylaşmak istedim
552082

552083

İyi ki almışsın bak ne güzel açmışlar :) senin adına çok sevindim enekrky, benim kiler ikinci kez açmaya başladılar. Hayırlı olsun kalplerin, beyazından da aldın mı? göremedim de... güle güle büyüt kalplerini, her zaman çiçekli kalsın dilerim.Sevgiler

eneskrky
11-05-2015, 20:00
Çok saol ablacım senin sayende aslında :D beyazda var kırmızıda ama daha açmadılar bekliyorum açsın onlarıda atarım resimlerini :) 4 çeşit kanayan kalbim oldu çok sevinçliyim :D

akçabardak
11-05-2015, 20:03
Çok saol ablacım senin sayende aslında :D beyazda var kırmızıda ama daha açmadılar bekliyorum açsın onlarıda atarım resimlerini :) 4 çeşit kanayan kalbim oldu çok sevinçliyim :D

Çok sevindim çook... sabırla bekliyeceğim diğerlerini de, inan ki ben de senin kadar mutlu oldum, tekrar hayırlı olsun.

eneskrky
11-05-2015, 20:13
çok saol ablam, çok teşekkürler çook :D :D

eneskrky
11-05-2015, 20:27
buda yoldaki ama resmini yükleyemedim sade etiketi yüklendi :D olsun tekrar dener yarında onu yüklerim :D
552105

akçabardak
11-05-2015, 20:34
buda yoldaki ama resmini yükleyemedim sade etiketi yüklendi :D olsun tekrar dener yarında onu yüklerim :D
552105

Etiketteki gibiyse rengi çok tatlı bir pembe olacak inşallah, hadi hayırlısı.

eneskrky
11-05-2015, 20:39
Aynen ablacım bununda yaprağı değişikmiş :D bakalım göreceğiz hep beraber

akçabardak
11-05-2015, 22:43
Bu gülümü çok sevdim, solup yapraklarını dökmeden bir kere daha
paylaşmak istedim, coştukça coştu köşeyi tek başına kapladı.

Bakmaya doyamıyorum...
552160

552161

552162

akçabardak
11-05-2015, 22:54
Yeni çimlenenler

Latinlerim
552168

Kırmızı çiçekli oğul otu (Melisa)
Geçen sene İsmail Kuzucudan gelen bir fidenin tohumları
552169

Biraz geç ekmiş oldum
İstanbul ıspanağı fideleri
552170

Kozmos çiçeği
552171

akçabardak
11-05-2015, 23:02
Bir kaç kare daha

Tohumluk pırasa, tohum sapı göründü.
552186

Ezan çiçeği, dallandı budaklandı
çiçeklenmeye hazırlanıyor
552187

Glayörler büyüyor
552188

Canna,
Geçen seneye göre bütün bitkiler 2-3 hafta kadar
geriden gidiyorlar havaların yüzünden,
552189

asmalıtepe
12-05-2015, 05:44
Gülleriniz benim hayranı olduğum Isparta gülleri değil mi, çocukluğumun gülleri diye mi nedir çok severim bunları.

Herşey güzel canım uyanmış bahçeniz daha kimbilir ne güzellikler gelecek. Emeklerinize ellerinize sağlık. Sevgiler...

münevver48
12-05-2015, 08:38
Bu gülümü çok sevdim, solup yapraklarını dökmeden bir kere daha
paylaşmak istedim, coştukça coştu köşeyi tek başına kapladı.

Bakmaya doyamıyorum...
552160

552161

552162

:)sevgili akçabardak bu gülünüz mis kokulu güllere benziyor şu eski güllere yanından geçerken bile kokusu burnunuzun dibinde gibi kokan gül, biz bu güle kırk yaprak gül deriz taç yaprağı sayısının fazla oluşundan benim için en kıymetli güllerim arasındadır.gül denince önce kokusunu sorarım sonra görselliğine bakarım. özellikle kokulu gülleri tercih etmişimdir tabi bazıları bir ısparta gülünün kokusunu vermiyor. onlarında güzelliği yetiyor.sizin de bahçenize güzelliği ile renk katmış. umut ettiğim gibi kokusuyla da asaletinin varlığını hissettirmiştir sizlere;) sevgilerimle.

akçabardak
12-05-2015, 12:17
Gülleriniz benim hayranı olduğum Isparta gülleri değil mi, çocukluğumun gülleri diye mi nedir çok severim bunları.

Herşey güzel canım uyanmış bahçeniz daha kimbilir ne güzellikler gelecek. Emeklerinize ellerinize sağlık. Sevgiler...

Sevgili asmalıtepe evet bu gül Isparta gülüne benziyor ama Isparta olup olmadığını bilemiyorum, Isparta gülün kokusu çok yoğun bu gülün de kokusu var ama fazla yoğun değil biraz ekşimsi mayhoş bir kokuya sahip ama güzelliği ile insanları kendisine hayran ediyor.

Bahçem de yavaş yavaş uyanmaya başladı, ektiklerim birer birer çıkıyorlar, bundan sonra hep birlikte çiçeklenip güzelliklerini bekleyeceğiz artık, teşekkür ederim sevgiler.

akçabardak
12-05-2015, 12:36
:)sevgili akçabardak bu gülünüz mis kokulu güllere benziyor şu eski güllere yanından geçerken bile kokusu burnunuzun dibinde gibi kokan gül, biz bu güle kırk yaprak gül deriz taç yaprağı sayısının fazla oluşundan benim için en kıymetli güllerim arasındadır.gül denince önce kokusunu sorarım sonra görselliğine bakarım. özellikle kokulu gülleri tercih etmişimdir tabi bazıları bir ısparta gülünün kokusunu vermiyor. onlarında güzelliği yetiyor.sizin de bahçenize güzelliği ile renk katmış. umut ettiğim gibi kokusuyla da asaletinin varlığını hissettirmiştir sizlere;) sevgilerimle.

Münevverciğim bu gülün kokusu var ama Isparta gülü kadar yoğun değil, böyle hafif ekşimsi mayhoş bir kokusu var onun yanında bir de güzelli, görselliği var, yaprakları kat kat saysam belki kırkı da geçebilir :D Dediğiniz gibi güzelliği yetiyor, bir haftadır hava rüzgarlı olduğundan dışarı çıkamıyorum polenler yüzünden, kapı pencere ne varsa kapalı evin içinde oturuyorum, oturduğum yerden bu gülümü seyrediyorum, gözüm sürekli onun üzerinde kendimi alamıyorum ondan.
Çok dayanıklı bir gül, yanında kırmızı gül var aynı anda açtılar, kırmızı gülün yaprakları dökülmek üzere, ama bu gülüm kaç gündür tazeliğini koruyor.

YeniGine
13-05-2015, 23:51
akçabardak, akçabardak duydum ki (daha doğrusu okudum ki) pamuk çiçeğinin tohumları ful çimlenmiş (Maşallah) ve seyreltmen gerekiyor imiş. :)
Sevgilerimleee... ;)

akçabardak
13-05-2015, 23:55
akçabardak, akçabardak duydum ki (daha doğrusu okudum ki) pamuk çiçeğinin tohumları ful çimlenmiş (Maşallah) ve seyreltmen gerekiyor imiş. :)
Sevgilerimleee... ;)

Doğru duymuşsun, kuşlar mı söyledi acabaaa YeniGinem...

YeniGine
13-05-2015, 23:56
:D Okudum okudum... Sen de anladın onuuu...

YeniGine
14-05-2015, 00:04
Sevgili akçabardak'ım hem pamukları, hem de merak ediyorum yer açelyası fidelerini fotoğraflasan, paylaşsan?

akçabardak
14-05-2015, 00:17
Sevgili akçabardak'ım hem pamukları, hem de merak ediyorum yer açelyası fidelerini fotoğraflasan, paylaşsan?

Pamuk çiçeği tohumlarını direkt bahçeye ektim, yarın fotoraflayayım, açelya fidelerini şaşırttım ama hepsi de öldüler, biraz tohum kalmıştı elimde geç kaldım ama şansımı bir de bahçede deneyeceğim bakalım.
Bu sene bazı çiçeklerimi şaşırtma esnasında çoğunu kaybettim maalesef.

YeniGine
14-05-2015, 00:22
Anladım. Bol şanslar olsun inşallah sevgili akçabardak'ım. Ben de yer açelyalarını kaşıkla özene bezene bir saksıya aldım valla 10 gün kadar durumları iyi idi ondan sonra bir gecede yok oluvermişler. :( Bugün de kalanları zira iyice boyları uzadı aldım bir saksıya bakalım inşallah ölmezler, kalırlar da başarabilirim. Çünkü çok sevdim, hatta bugün şaşırtırken de hem dikiyorum hem de lütfen ne olur ölmeyin zira sizi çok önemsedim... :) Bakalım inşallah sevindirirler beni.

622ali
14-05-2015, 00:24
Sayin akcabardak, tohumdan yetistirdiginiz cuhalarin goruntuleri cok hos.
Ne zaman ekiyorsunuz, gunesi seviyorlarmi ve ne kadar sure cicekli kaliyorlar? Biraz cok sordum kusuruma bakmayin. Insan acemi ve hevesli olunca herseyi ogrenmek istiyor.

akçabardak
14-05-2015, 00:31
Anladım. Bol şanslar olsun inşallah sevgili akçabardak'ım. Ben de yer açelyalarını kaşıkla özene bezene bir saksıya aldım valla 10 gün kadar durumları iyi idi ondan sonra bir gecede yok oluvermişler. :( Bugün de kalanları zira iyice boyları uzadı aldım bir saksıya bakalım inşallah ölmezler, kalırlar da başarabilirim. Çünkü çok sevdim, hatta bugün şaşırtırken de hem dikiyorum hem de lütfen ne olur ölmeyin zira sizi çok önemsedim... :) Bakalım inşallah sevindirirler beni.

Bu tür açelya ilk yetiştirmem olduğu için dilini çözemedim henüz, biraz narinler sanırım, ben de tek tek çay kaşığı ile köklerini hiç oynatmadan ayırmaya çalıştım ama sonuç hüsran.

Böyle olacağını bilseydim büyük bir saksıya biraz daha seyrek ekerdim yerinden hiç oynatmazdım, hiç değilse 1,2 kök yetiştirebilsek.

Umarım Senin kilere bir şey olmaz YeniGinem, allahtan tohumların hepsini ekmemiştim, şimdi tekrar şansımı deneyeceğim. Sevgiler

YeniGine
14-05-2015, 00:41
Sen bilemedikten sonra ben hiç bilemem valla. Ben de işte bugün e artık ne gele, ne ola diye şaşırttım, fısfısladım, garaja koydum. Yarın bakayım inşallah ne durumdalar. Ben de tohum da kalmadı hepsini ektim. İnşallaah şansın bol olsun, rastgelsin.

akçabardak
14-05-2015, 00:48
Sayin akcabardak, tohumdan yetistirdiginiz cuhalarin goruntuleri cok hos.
Ne zaman ekiyorsunuz, gunesi seviyorlarmi ve ne kadar sure cicekli kaliyorlar? Biraz cok sordum kusuruma bakmayin. Insan acemi ve hevesli olunca herseyi ogrenmek istiyor.

Sayın 622ali beğendiğiniz için çok teşekkür ederim.

Çuhaha tohumları kısaca izah edeyim tohum kesesi kuruduktan sonra tohumları hemen bekletmeden annelerinin yanına ektim ve suladım, sonra da onları unuttum, kafalarına göre çimlendiler.

Örnek olarak bu linkteki fotoğrafları veriyorum, umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin

http://www.agaclar.net/forum/1277575-post282.htm

http://www.agaclar.net/forum/1367909-post306.htm

akçabardak
14-05-2015, 23:01
Lavatera-Pamuk çiçeklerim

Bu sene ilk denemem olduğu için çok sık ekmişim tohumlarını ve
hepsi de çimlenmişler, bu gün çapa yaparken bir kaç tanesini
söktüm, deneme amaçlı şaşırtma esnasında tutup tutmayacaklarını
anlamak için.
552904

Söktüğüm bir kaç tane pamuk çiçeği fidesini bu saksıya şaşırttım
umarım tutarlar.
552905

akçabardak
14-05-2015, 23:06
Pembe gülüm ve gelincikler.
552906

552907

552908

552909

akçabardak
14-05-2015, 23:13
Hazeranlarım

Yavaş yavaş onlar da açmaya başladılar

552910

Bir tane de içlerinden pembe çıktı
552911

Bir kök te Hüsnüyusuf çiçeğim
durmadan renk değiştiriyor,
geçen sene karışık renkli açmıştı
bu sene tek renk tercih etmiş :D
552912

akçabardak
14-05-2015, 23:19
Clematis

Multi Blue clematisim açtı çiçekleri solmaya başladı
ama yeni sürgünler veriyor ve yeni tomurcuklar
çıkartıyor.

552913

552914

akçabardak
14-05-2015, 23:27
Devam

Multi Blue solarken diğeri yeni açmaya başladı

İkisi bir arada, ikisinin de renkleri biribirine yakın
552915

ama bunun türünü daha öğrenemedim :)
552916

Keşke başka bir renk olsaydı
pembe ya da beyaz...
552917

ama olsun bu da güzel
552918

münevver48
15-05-2015, 08:15
:)sevgili akçabardak clematislerin çok güzel açmış. istemek olmanın yarısıdır. siz istiyorsanız yakında yeni renklerde olacak. dediğin renkler de pek yakışır hani;) kokuları var mı ?bazı türlerde hafif de olsa kokusu olduğu kulağımda kalmış. sevgiylerimle

akçabardak
15-05-2015, 16:58
:)sevgili akçabardak clematislerin çok güzel açmış. istemek olmanın yarısıdır. siz istiyorsanız yakında yeni renklerde olacak. dediğin renkler de pek yakışır hani;) kokuları var mı ?bazı türlerde hafif de olsa kokusu olduğu kulağımda kalmış. sevgiylerimle

Sevgili münevver48 clematislerimi beğenmenize sevindim, inşallah dediğiniz gibi diğer renklerinden de olur teşekkür ederim.

Kokularına gelince 4 yapraklısında hiç koku alamadım, diğeri katmerlisinde kaendine has çok hafif bir koku alabildim.

Aslında 2 sene önce Bauhaus'tan 2 tane değişik renklerde almıştım.

Birisini bu etiketteki gibi diye aldım
ama öyle çıkmadı, çıka çıka bu renk çıktı
Bu kokusuzdu.
553041

İkincisi de biraz benziyor gibi, bu kokuluydu.
553042

553043

Ne yazık ki ben bu ikisini de kaybettim, bir gün sabah kalktığımda baktım önce birisi, bir kaç gün sonra ikincisinin de yaprakları önce pörsüdü
sonra tamamen kurudular, nasıl üzülmüştüm onlara.

Hata benim, saksılarını değiştirmedim kurudukça suluyorum ama saksılarını değiştirmek hiç aklıma gelmedi, kuruduktan sonra saksılarını boşalttım, kökler hiç gelişememiş, verdikleri hormon sayesinde hayatta kalabildikleri kadar kalmışlar, köklerine baktım küçücük bir tül parçası gibi bir şeyin içinden köklerini çıkaramamışlar.
Durum anlaşıldı ama iş işten geçmişti bir kere :( :( :(

münevver48
15-05-2015, 22:03
Sevgili münevver48 clematislerimi beğenmenize sevindim, inşallah dediğiniz gibi diğer renklerinden de olur teşekkür ederim.

Kokularına gelince 4 yapraklısında hiç koku alamadım, diğeri katmerlisinde kaendine has çok hafif bir koku alabildim.

Aslında 2 sene önce Bauhaus'tan 2 tane değişik renklerde almıştım.

Birisini bu etiketteki gibi diye aldım
ama öyle çıkmadı, çıka çıka bu renk çıktı
Bu kokusuzdu.
553041

İkincisi de biraz benziyor gibi, bu kokuluydu.
553042

553043

Ne yazık ki ben bu ikisini de kaybettim, bir gün sabah kalktığımda baktım önce birisi, bir kaç gün sonra ikincisinin de yaprakları önce pörsüdü
sonra tamamen kurudular, nasıl üzülmüştüm onlara.

Hata benim, saksılarını değiştirmedim kurudukça suluyorum ama saksılarını değiştirmek hiç aklıma gelmedi, kuruduktan sonra saksılarını boşalttım, kökler hiç gelişememiş, verdikleri hormon sayesinde hayatta kalabildikleri kadar kalmışlar, köklerine baktım küçücük bir tül parçası gibi bir şeyin içinden köklerini çıkaramamışlar.
Durum anlaşıldı ama iş işten geçmişti bir kere :( :( :(

:) sevgili akçabardak, kokulu clematisi kaybettiğinize üzüldüm.evet bazen basiretimiz bağlanıyor galiba aklımıza gelmiyor.aslında baharda çiçek alımı yapıyoruz tam da saksı değiştirme zamanı oluyor ama kuruturuz diye korkuyoruz. biz genelde bahçe çiçeği ise aldıklarımı hemen yerlerine dikiyorum. salon çiçeklerini soruyorum saksı değişimi ne zaman yapılmalı diye, genelde gerek yok diyorlar. bende baharı takip eden son baharda değiştiriyorum.bir an önce torfdan kurtulması için. böyle hatalar yüzünden çiçek kayıplarım çok oldu ama zamanla öğreniyorsun.şimdi kratonumu ve arakoryamı kaybettim diye üzülürken saksı değişiminden sonra minicik dipten sürgün vermiş.kökü dediğiniz gibi süngerimsi bir doku içinde dikiliydi ve hiç kök yok sayılacak kadar küçüktü her ikisi de hallerinden memnum:)

YeniGine
15-05-2015, 23:20
İnşallaah tutarlar da canlanırlar sevgili akçabardak'ım. Bu saksı sanki benimmiş gibi geldi bana. Tutsunlar inşallah, maşallah maşallah!..

553083

akçabardak
15-05-2015, 23:37
:) sevgili akçabardak, kokulu clematisi kaybettiğinize üzüldüm.evet bazen basiretimiz bağlanıyor galiba aklımıza gelmiyor.aslında baharda çiçek alımı yapıyoruz tam da saksı değiştirme zamanı oluyor ama kuruturuz diye korkuyoruz. biz genelde bahçe çiçeği ise aldıklarımı hemen yerlerine dikiyorum. salon çiçeklerini soruyorum saksı değişimi ne zaman yapılmalı diye, genelde gerek yok diyorlar. bende baharı takip eden son baharda değiştiriyorum.bir an önce torfdan kurtulması için. böyle hatalar yüzünden çiçek kayıplarım çok oldu ama zamanla öğreniyorsun.şimdi kratonumu ve arakoryamı kaybettim diye üzülürken saksı değişiminden sonra minicik dipten sürgün vermiş.kökü dediğiniz gibi süngerimsi bir doku içinde dikiliydi ve hiç kök yok sayılacak kadar küçüktü her ikisi de hallerinden memnum:)

İşte öyle münevverciğim bazen cahilliğimiz yüzünden bir çok şeyi kaybediyoruz, kısmette varsa onlar beni bulur ve ya ben onları bulurum, sağlık olsun.
Senin yazdığın bitkilerin isimlerini ilk defa duyuyorum, tam kaybetmek üzereyken kıl payı kurtarmışsın, senin adına çok sevindim.
Yeni duyduğum bitkilere netten bakıp öğrenmem lazım merak ettim nasıl bir çiçek olduklarını.

akçabardak
15-05-2015, 23:51
İnşallaah tutarlar da canlanırlar sevgili akçabardak'ım. Bu saksı sanki benimmiş gibi geldi bana. Tutsunlar inşallah, maşallah maşallah!..

553083

Sevgili YeniGinem inşallah tutarlar ilk diktiğimde biraz bayıldılar ama bu sabah baktığımda ayılmışlardı, dim dik ayaktalar şu anda bakalım artık, neye niyet kime kısmet... ;)

YeniGine
15-05-2015, 23:53
Aman maşallah, inşallah tutarlar sevgili akçabardak'ım. Yaprakları da sanki hatminin yapraklarına benziyor gibi mi?

Hiçbir yerde paylaşamadım, sözünü edemedim; aslında çok da üzülüyorum sevgili SDurul'un bana gönderdiği katlı hatmi tohumları da çimlenmediler. Sevgili SDurul'a çook mahcubum çok. :o Seninle paylaşayım istedim.

:( Benim şaşırttığım yer açelyası fidelerim de bugün 3. gün baktım hâlâ baygınlar. Kurtaramayacağım galiba. :(

akçabardak
15-05-2015, 23:58
Aman maşallah, inşallah tutarlar sevgili akçabardak'ım.
:( Benim şaşırttığım yer açelyası fidelerim de bugün 3. gün baktım hâlâ baygınlar. Kurtaramayacağım galiba. :(

İnşallah tutarlar, hiç değilse bir kaç kök kurtarabilsen...

samur
16-05-2015, 13:27
Clematis ne guzel acmis masaalah benimkiler daha acmadi, nisanda bauhauseden aldigim sizdeki pembe dort yaprakli clematisi ben de kaybettim sakai degisimi sonrasi yapraklari porsudu ve kurudu.😒

akçabardak
16-05-2015, 15:35
Clematis ne guzel acmis masaalah benimkiler daha acmadi, nisanda bauhauseden aldigim sizdeki pembe dort yaprakli clematisi ben de kaybettim sakai degisimi sonrasi yapraklari porsudu ve kurudu.😒

Sevgili samur clematislerimi beğendiniz için teşekkür ederim. Bauhaus'tan aldığınız clematisin saksısını değiştirirken köklerini kontrol edip aralamış mıydınız birazcık, yoksa öylece saksıdan kalıp gibi çıkartıp başka saksıya mı dikmiştiniz?
Merak ettim çünkü ben saksı değişimi yapmamıştım öldüler, siz saksı değişimi yapmışsınız ama yine de kurumuşlar, hiç bir anlam veremedim, bu satın aldıklarımıza belli bir ömür mü veriyorlar, sonra da kuruyup yenisini mi alsınlar diyorlar acabaaa...:D

Ben satın aldığım, özellikle de Bauhaustan aldığım hiç bir bitkiyi yaşatamıyorum, iki defa yine Bauhaus'tan erica ve sıklemen almıştım ki çok istiyorum yaşasın diye, ama :( onları da yaşatamadım.
Nerede hata yapıyorum birisi bana söylesin...

samur
16-05-2015, 15:47
Sevgili samur clematislerimi beğendiniz için teşekkür ederim. Bauhaus'tan aldığınız clematisin saksısını değiştirirken köklerini kontrol edip aralamış mıydınız birazcık, yoksa öylece saksıdan kalıp gibi çıkartıp başka saksıya mı dikmiştiniz?
Merak ettim çünkü ben saksı değişimi yapmamıştım öldüler, siz saksı değişimi yapmışsınız ama yine de kurumuşlar, hiç bir anlam veremedim, bu satın aldıklarımıza belli bir ömür mü veriyorlar, sonra da kuruyup yenisini mi alsınlar diyorlar acabaaa...:D

Ben satın aldığım, özellikle de Bauhaustan aldığım hiç bir bitkiyi yaşatamıyorum, iki defa yine Bauhaus'tan erica ve sıklemen almıştım ki çok istiyorum yaşasın diye, ama :( onları da yaşatamadım.

Aslında bıraz koklerını araladım kokleri saglamdı, suyunu mu fazla verdım bılmıyorum dıktıgımın beşinci gunu porsumeye başladı. Ikı tane almıştım multıblue suan sağlıklı, suyu daha az verıyorum. Ama marketlerden alınan bıtkılerı yaşatmak gercekten zahmetli. Herhalde verılen ( artık adı ne ise bılmıyoruz ) maddelerle fazla sağlıklı oluyor bizim ortama adapte olamıyorlar. Sevgiler..

akçabardak
16-05-2015, 20:36
Kohlrabi- Alabaş

Bu alabaş dev bir alabaş oldu çıktı, başka yerde görsem buna ne kadar
hormon yüklemişler derdim, tek bir kök 3m2 yeri kapladı :D
2-3 tanesi tohuma kalktı bunda ne tohum görünüyor ne de yumru
ne yapmaya niyeti var bunun anlayamadım ki, yaprakları kocaman oldu,

553190

Gövde desen bileğim kalınlığında :D
553186

akçabardak
16-05-2015, 20:46
Sevgili YeniGine bu fotoğrafı hatılarsın sanırım,
553191

Şimdi bu kadar oldular bak, hem de 4-5 tane bir arada
onlar büyümüye başladı beni de telaş aldı şimdi ben bunları
nerede büyütürüm bilemiyorum.
553192

akçabardak
16-05-2015, 20:53
Pazardan kırmızı pancar almıştım, bir müddet dolapta bekledikten sonra
buruşmaya başlamışlardı, atmaya da kıyamadım, bahçeye diktim
şimdi bu hale geldiler, yapraklarının yumurtalısını çok seviyoruz
iyi ki de atmayıp dikmişim, taze taze çok güzel olacak, bir tanesi de
sanırım tohuma gitmeyi hazırlanıyor, yaşasın tohumum da olacak inşallah.

553196

akçabardak
16-05-2015, 21:06
Sardunya

Dondurucu soğuklardan kalan bir tek kök katmerli kırmızı sardunyam,

Bu geçen seneden ki hali,
553207

Bu da şimdiki hali, buna da çok şükür
sardunyasız ev olur mu? olmaz tabi ki de
ilaç için bir tane kalmış.
553208

akçabardak
16-05-2015, 21:10
Dondurucu soğuklardan sonra limon ağacımın son hali
çok şükür ki gün günde kendini toparladı, tek bir yaprak
kalmamıştı, bekli bu sene meyvesi olmayacak ama olsun,
tekarar yeşile büründü ya o yeter.

553211

akçabardak
16-05-2015, 21:13
Fırça çalısı

Bu minikler de fırça çalısı olacak inşallah,
büyüyecekler de ben de göreceğim :D

553212

münevver48
16-05-2015, 21:37
sevgili akçabardak,sardunyanın limon ağacın kurtulmasına sevindim. minik fırçaların hali bir başka güzel.inşallah büyüdüklerini ve çiçek açtıklarını görürsün. çok çabuk geliştiklerini tahmin ediyorum biz aldığımızda 30, 40 cm kadardı şimdi üç metre kadar boyu uzadı.geçen zaman ne deseniz. 5,6 yıl oldu.

akçabardak
16-05-2015, 22:26
sevgili akçabardak,sardunyanın limon ağacın kurtulmasına sevindim. minik fırçaların hali bir başka güzel.inşallah büyüdüklerini ve çiçek açtıklarını görürsün. çok çabuk geliştiklerini tahmin ediyorum biz aldığımızda 30, 40 cm kadardı şimdi üç metre kadar boyu uzadı.geçen zaman ne deseniz. 5,6 yıl oldu.

Sevgili münevver 48 beğenmene ve güzel yorumların için teşekkür ederim.
Senin o kocaman ağaç şeklindeki fırça çalısını görünce hevesim kat kat arttı.
Aslında bu miniklerden geçen sene çimlendirdiklerime sahip çıkabilseydim
şimdi bir senelik olacaklardı ama olmadı, bakalım bunları büyütebilecekmiyim
şimdilik güzel gelişiyorlar.

Bunlar geçen sene çimlendirdiklerim, şimdi onlardan eser kalmadı :(
553227

YeniGine
16-05-2015, 22:59
Sevgili akçabardak'ım çimlendiklerinde de aynı dert ve telaş içersindeydin 'Ben bunları nerede büyütürüm, nereye dikerim?' maşallah ne kadar da güzel büyümüşler. Boş bir yerlere dikiver bari.
Limon ağacına çok sevindim, ona da maşallah. Ben de minik minik çimlenenlere bakıyorum bunlar ne zaman büyüyecek de, çiçeklenecekler diye. :) İnşallah görürüz.

akçabardak
17-05-2015, 08:32
Sevgili akçabardak'ım çimlendiklerinde de aynı dert ve telaş içersindeydin 'Ben bunları nerede büyütürüm, nereye dikerim?' maşallah ne kadar da güzel büyümüşler. Boş bir yerlere dikiver bari.
Limon ağacına çok sevindim, ona da maşallah. Ben de minik minik çimlenenlere bakıyorum bunlar ne zaman büyüyecek de, çiçeklenecekler diye. :) İnşallah görürüz.

Haklısın YeniGinem çimlendiklerinde de telaş içindeydim, ama şimdi iş ciddiye bindi onlar ağaç olma yolunda ilerliyorlar, yerleri çok dar bir yanında portakal diğer yanında mandalin var, ortada kayısı sanırım sadece bir tanesini bırakıp diğerlerini söküp atacağım :(

Minikler çok ağır büyüyorlar sabır işi, bundan sonra minik tohumlar ekmemeyi düşünüyorum çok yoruyorlar beni, hazır fidesini almak daha mantıklı sanırım.

Limonik
17-05-2015, 21:32

Bir süredir fark ettiğim acı bir durum var. Farklı yerlerden aldığım bazı bitkilerin kökleri cocopeat ile adeta preslenmişti. Bu durumu ilk orman gülünde fark ettim. Cocopeati zar zor parçalayınca (ciddi anlamda güç gerektirdi) orman gülünün boğulmuş köklerini gördüm. Bu sene de yapı marketlerden aldığım sukulentler aynı şekilde kaskatı bir cocopeate preslenmişlerdi. Su bile sızmıyordu toprağın içine. Cocopeati zar zor sökünce hiç kök geliştiremediklerini fark ettim. Bir de bazen kökleri bezle sarıyorlar ve bitkilerin kökü oynuyor. Bence bu iki sebepten dolayı bitkiler rahat gelişemiyor, köklerinden gerekli suyu besini alamıyorlar. Alır almaz köklerine özgürlük vermek lazım ama yine de bazen hayata tutunamıyorlar. Yazık günah bu canlara.

akçabardak
18-05-2015, 14:41
Bir süredir fark ettiğim acı bir durum var. Farklı yerlerden aldığım bazı bitkilerin kökleri cocopeat ile adeta preslenmişti. Bu durumu ilk orman gülünde fark ettim. Cocopeati zar zor parçalayınca (ciddi anlamda güç gerektirdi) orman gülünün boğulmuş köklerini gördüm. Bu sene de yapı marketlerden aldığım sukulentler aynı şekilde kaskatı bir cocopeate preslenmişlerdi. Su bile sızmıyordu toprağın içine. Cocopeati zar zor sökünce hiç kök geliştiremediklerini fark ettim. Bir de bazen kökleri bezle sarıyorlar ve bitkilerin kökü oynuyor. Bence bu iki sebepten dolayı bitkiler rahat gelişemiyor, köklerinden gerekli suyu besini alamıyorlar. Alır almaz köklerine özgürlük vermek lazım ama yine de bazen hayata tutunamıyorlar. Yazık günah bu canlara.

Hem de ne yazık ne yazık bu canlara sevgili Limonik size katılıyorum, işi tamamen ticarete dökmüşler, satılsın da nasıl satılırsa satılsın, öleceklermiş kalacaklarmış onu düşündükleri yok.
İki tane clematisimin kökleri gelişemediği gibi bir de o her ne ise kokopeati midir nedir keçeleşmiş zor araladım, iki defa erika aldım ikisi de aynı durumdaydı.
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum, Sevgiler.

B e t ü l
18-05-2015, 22:12
Benim de bugün aldığım menekşem cocopeatte. Üst yüzey tam takır. Su döktüm anında alttan çıktı. Şimdi kara kara düşünüyorum ne yapsam da incecik kökleri zedelemeden kurtarsam? Acaba su dolu kaba mı oturtsam? Var mı tavsiyeniz?

akçabardak
19-05-2015, 00:06
Benim de bugün aldığım menekşem cocopeatte. Üst yüzey tam takır. Su döktüm anında alttan çıktı. Şimdi kara kara düşünüyorum ne yapsam da incecik kökleri zedelemeden kurtarsam? Acaba su dolu kaba mı oturtsam? Var mı tavsiyeniz?

Sevgili b e t ü l menekşe dediğiniz afrika menekşesi midir, bildiğimiz hercai midir? bana göre o kokopeatiden bir an evvel kurtulmakta fayda olacağını sanırım, belki dediğiniz gibi biraz suda bekletilirse yumuşar.

Ne diyeceğimi tam olarak şimdi bilemedim ama şöyle fikir yürütüyorum Afrika menekşesi ise bana göre kökleri zedelense de yapraklarından çoğaltılabilir, ben olsam kökü kurtarabildiğim kadar kurtarırım, hazırladığım yeni toprağa dikerim bir kaç tane yaprağından yedeklerim. Sevgiler

B e t ü l
19-05-2015, 07:52
Evet Sevgili Akçabardak afrika menekşesi. Ben de aynı yöntemi düşünmüştüm. Denemek lazım.

aleydi
20-05-2015, 20:40
Sevgili Akçabardak fırça çalısının çiçeklendiğini görürsünüz umarım . Minik tohumların çimlenmesi gerçekten zor oluyor . Bende hazeran vb gibileri çimlendiremedim . Veyahut çok fazla tohum olduğunda (yüzlerce ) bahçede kendiliğinden çimlenebiliyorlar .Bazı bitkileri köklenmiş olarak almak daha mantıklı tohumdan yetiştirmek baya zor oluyor .

Bende ericayı Bursa 'da yapı marketten almıştım . Evde saksıya ekmiştim, gelişmedi . Bahçeye ektim gelişmedi , kuruyor . Bu konuya değindiğiniz, iyi olmuş . Ben sadece bana özgü bir durum diye üstünde durmamıştım .Almaya devam edip köklerine bakmayacaktım .Bundan sonra daha dikkat etmek gerek demek ki .Sevgiler

akçabardak
21-05-2015, 15:19
Sevgili Akçabardak fırça çalısının çiçeklendiğini görürsünüz umarım . Minik tohumların çimlenmesi gerçekten zor oluyor . Bende hazeran vb gibileri çimlendiremedim . Veyahut çok fazla tohum olduğunda (yüzlerce ) bahçede kendiliğinden çimlenebiliyorlar .Bazı bitkileri köklenmiş olarak almak daha mantıklı tohumdan yetiştirmek baya zor oluyor .

Bende ericayı Bursa 'da yapı marketten almıştım . Evde saksıya ekmiştim, gelişmedi . Bahçeye ektim gelişmedi , kuruyor . Bu konuya değindiğiniz, iyi olmuş . Ben sadece bana özgü bir durum diye üstünde durmamıştım .Almaya devam edip köklerine bakmayacaktım .Bundan sonra daha dikkat etmek gerek demek ki .Sevgiler

Sevgli aleydi teşekkür ederim inşallah çiçeklendiğini görmek nasip olur, dediğin gibi minik tohumların çimlenmesi sabır işi, bu sene son denemelerim olsun artık diyorum inşallah çünkü çok uğraştırıyorlar sıkıldım artık ben de.

Ericayı aldığında kendi kendime hep dedim bakalım aleydinin ericası yaşayacak mı, yoksa sorun bende mi ama gördüm ki bende değilmiş, ben artık pes ettim ve erica almak istemiyorum yaşatamıyorum çünkü. Sevgiler

Limonik
21-05-2015, 15:39
Hem de ne yazık ne yazık bu canlara sevgili Limonik size katılıyorum, işi tamamen ticarete dökmüşler, satılsın da nasıl satılırsa satılsın, öleceklermiş kalacaklarmış onu düşündükleri yok.
İki tane clematisimin kökleri gelişemediği gibi bir de o her ne ise kokopeati midir nedir keçeleşmiş zor araladım, iki defa erika aldım ikisi de aynı durumdaydı.
Yorumlarınız için teşekkür ediyorum, Sevgiler.

Son iki senedir buna başladılar. Kökleri o keçeleşmiş, su bile geçirmeyen cocopeate sıkıştır, bitki kök veremesin o enerjiyi çiçeğe harcasın çiçekli bitki satılsın ve bitki sezon sonu çöp olsun. O canlara çok yazık. Alana, gözü gibi bakana ve alanın parasına da yazık.
Dediğim gibi ilk geçen sene bu durumu fark ettim. Bol çiçekli ve sağlıklı görünen bir orman gülü almıştım. Gün geçtikçe bitki zayıflamaya ve yaprak dökmeye başladı. Farkettim ki bitki yavaş yavaş ölüyor. Son bir umut saksıçdan çıkarınca gördüm ki kalıp gibi yapı kurumuş ve keçeli hali ortaya çıkmış. O halde suladım su hiç içeri geçmedi. O keçeyi resmen parçaladım. Köke ulaştığımda sıkışmış azıcık bir kökü vardı. Hemen güzel bir toprağa geçirdim. Çok şükür ki kurtuldu. Bu durumla bu sene daha da çok karşılaştım. Kayıplarım oldu, çok üzüldüm. Artık sadece belirli sera ve çiçekçilerden bitki alıyorum. Maalesef...

Bitki aldığınızda eğer sert ve kuru gözüken bir hindistan cevizi torfundaysa mutlaka ayırıp kökleri kontrol edin. Rahat bir toprağa geçirin. Kurumakta olnların bile şansı var kurtulmak için... Ericayı söküp, o keçeden kurtarmanızı öneririm...

akçabardak
23-05-2015, 22:06
Sıklemenlerim yavaş yavaş istirahata çekilmeye başladılar
umarım kışa tekrar uyanırlar

Bir de tohumlarımızı olgunlaştırabilseydik... rahatlayacaktık
554825

yaklaşık 10-12 tohum sapı oluşturdu ama bitkiyi yormasın diye
sadece 3 tane bıraktım, diğerlerini kesip attım :(
554826

akçabardak
23-05-2015, 22:09
Bu gülümü de çok seviyorum, hem çok kokulu hem de dolu dolu ve iri açıyor.

554828

akçabardak
23-05-2015, 22:13
Şebboy

Beton çatlağında yaşamını sürdüren bu minik şebboy çiçeğini
açmaya başardı ve bu demek oluyor ki... tohum yapacak
soyunu sürdürecektir.
Oysa ne kadar üzülmüştüm kışın dondular ve tohum alamadım diye.

554831

akçabardak
23-05-2015, 22:23
Kurdele çiçeğim kışın donmuştu ama baharla birlikte köklerinden yeni
sürgünler verdi, sürgünlerinden bir tane daha yedekledim, ne olur ne olmaz diye.

Anne kurdelem
554838

Yavru kurdelem
554839

akçabardak
23-05-2015, 22:26
Telgraf çiçeğim
Dondurucu soğuklardan nasibini alanlardan
554841

akçabardak
23-05-2015, 22:32
Çuhalarım

Artık çiçeklenmeyi durdurduk ve tohumlarını büyütüyorlar
sonra da yaz uykusuna geçecekler.
Hepsinde de tohum var :cool:

554847

554848

akçabardak
23-05-2015, 23:37
Kardelen sonlarımı söktüm ve yeniden toprağını zenginleştirip
soğanları seyrek şekilde geri diktim, oldukça yavrulamışlar,
inşallah bu defa onları çoğaltarak başarılı olurum,
şimdiye kadar diktiklerimi hep kaybetmiştim,
arada sırada nemlendirmek gerekiyor, kurumalarına izin vermemek
gerekiyor.

554861

YeniGine
23-05-2015, 23:38
Sevgili akçabardak'ım o gülünden reçel ya da şurup yapıver. :) 2 gün önce kapı çaldı baktım bir komşum Sema ben senin o güllerinden reçel yapmak için az biraz kopartsam olur mu, dedim hepsini kopart yap zira sen kopartmazsan çoluk çocuk zaten koparacak. :) Yapmış reçeli, küçük bir kavanoz da bana verdi emeğinin reçeli diye çok da güzel olmuş. Valla hem duygulandım, hem de çok mutlu oldum emeğimin reçelini yiyorum diye. :) :) Güzel bir duygu gerçekten.

Yorumumu yazdıktan sonra gördüm soğanlarını, maşallah maşallah :) dede, anne, çocuk, torun. Tekrar çiçeklerini göresin inşallah...

akçabardak
24-05-2015, 00:04
Sevgili YeniGinem benim de aklıma geldi reçel yapmak ama sanırım reçel için Isparta gülü olması gerekmez mi... benim gülüm Isparta gülü değil o yüzden tereddütte kaldım ama yine de denemekte fayda olur gibime geliyor.

Evet soğanlarım oldukça aile boyu olmuşlar, bakalım kışa kadar dayanabilecekler mi... hepsini de diktim, soğanları açıkta saklasam buruşup kuruyorlar, o yüzden toprağa geri dikmek zorunda kaldım.

YeniGine
24-05-2015, 00:15
Sevgili akçabardak'ım; sevgili münevverin sayfa 18, 539 nolu mesajında babaannesinin gül şurubu yaptığı bir gül var ve senin gülüne çok benziyor. Yani bence ille de Isparta gülü olması gerekmiyor.

asmalıtepe
24-05-2015, 04:39
Sıklemenlerim yavaş yavaş istirahata çekilmeye başladılar
umarım kışa tekrar uyanırlar

Bir de tohumlarımızı olgunlaştırabilseydik... rahatlayacaktık
554825

yaklaşık 10-12 tohum sapı oluşturdu ama bitkiyi yormasın diye
sadece 3 tane bıraktım, diğerlerini kesip attım :(
554826

sevgili Akçabardak sizin bu bilgilendirici detaylı mesajlarınıza hayranım. Ben ilk kez Sıklamen sahibiyim ve sizin tohum sapı dediğinizi tomurcuk sanmıştım da düşünüyordum ya bunun çiçeği saplı falan değildi diye.

Açıklayıcı paylaşımlarınız en çok bana gerekli, çok teşekkür ediyorum kardeşim. Bahçeniz çok güzel ellerinize sağlık, sevgiler...

akçabardak
24-05-2015, 12:48
sevgili Akçabardak sizin bu bilgilendirici detaylı mesajlarınıza hayranım. Ben ilk kez Sıklamen sahibiyim ve sizin tohum sapı dediğinizi tomurcuk sanmıştım da düşünüyordum ya bunun çiçeği saplı falan değildi diye.

Açıklayıcı paylaşımlarınız en çok bana gerekli, çok teşekkür ediyorum kardeşim. Bahçeniz çok güzel ellerinize sağlık, sevgiler...

Sevgili asmalıtepe güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim, dilimin döndüğünce ve gözlemlediklerimden yola çıkarak mümkün olduğunca açıklamalı yazmaya çalışıyorum.

Siteden de edindiğim bilgiler ve benim de bildiklerimi birleştirerek bilmeyenler için yardımcı olmayı bir borç olarak düşünüyorum, başta ben olmak üzere çok şeyler bildiğimi düşünürken, meğer benim bildiklerimin çoğunlukla yanlış olduğunu anladım, bir nebzecik te olsa yardımcı olduysam ne mutlu bana.
Selamlar sevgiler.

akçabardak
25-05-2015, 23:24
Amarylis

Sonunda biz de açabildik
555115

555116

555117

akçabardak
25-05-2015, 23:28
Turuncu amarylisleri tohumdan yetiştirdiklerim
bu sene ilk çiçeğini açtılar 3. senesendeler.

555118

555119

555120

akçabardak
25-05-2015, 23:43
Yaz boyu çiçekleri üzerinden hiç eksik olmayan benim dert ortağım
sarı kasımpatım.

555121

Geçen sene hazeranlarım sadece tek renk açmışlardı
bu sene kendiliğinden renk değiştirip pembeler de boy gösteriyorlar
bir tek beyaz olan eksik, umarım seneye renk değişiminde beyaz da çıkar.
555122

Bu aster mevsimini şaşırmış sanırım, erkenden açası gelmiş :D
üzeri tıkılım tıklım tomurcuk dolu, geçen sene Ağustos ayında başlamıştı açmaya :confused: Bu sene yeni değişen toprak ve bir de bol bol keçi gübresini yiyinceee ne yapsın... ben de olsam ben de açarım...
555123

akçabardak
25-05-2015, 23:54
Gaura

Geçen sene iki çelik dikmiştim, ikisi de tuttu ikisi de çiçeklerini gösterdi
fakat ne olduysa birisini kaybettim.
Bu kalan gauram da az daha dondurucu soğuklarda dondan son anda
kendini kurtardı.
Baharda donmaya yüz tutan gövdeden küçücük bir filiz vererek büyüdü
gelişti ve çiçek açmaya başladı.

555124

555125

555126

akçabardak
26-05-2015, 00:00
Gardenyam

Biraz yaşlandı mı ne... yapraklar sarardı, karadı ve kuruyup bütün
yapraklarını döktü, Demir sülfat ta verdim limo tuzu da vermeme rağmen
çok kötülemişti.

Şu sıralarda hem yapraklarını yeniliyor hem de tomurcuklanmaya başladı
sanırım biraz budanması gerekecek ama ben ona kıyamıyorum :(

555127

555128

Bunlar da yavruları Gardenyacıklarım
geçen sene vermiş oldğuğ tohumdan çimlendirdim.

http://www.agaclar.net/forum/1340090-post2042.htm

555129

münevver48
26-05-2015, 08:01
:)sevgili akçabardak, maşallah amarylisler çok güzeller. tohumdan yetişmesine rağmen üçüncü yılda çiçek açmaları çok uzun olmamış. benim soğandan diktiklerim iki yıldır gözüne bakıyorum daha tık yok. bende mi tohumdan eksem acaba:D:D soğanlıları gerçekten tohumdan üretmek sabır gerektiriyor. kasımpatınıza desem bayıldım. saki kasım ayındayız gibi geldi bana;) yoksa yazı görmeden sonbahar mı geldi diye:eek:şaşkınlığımı yanında açan hazeranların gülücüklerini görünce kendime geldim. hele pembesi çok yakışmış bahçene hepsi birbirleriyle uyum içindeler.

Gardenya ahh! gardenya çok dertliyim bu konuda bir çiçek açtıramadım çiçeğinden de geçtim. biraz yeşerse çok mutlu olacağım. oysa gardenyayı ne heveslerle alıp diktim. sanırım yerini sevmedi bu yıl geçti seneye yer değişimi yapayım diyorum..biraz bilgilerini paylaşırmısın? nasıl bakım uyguluyorsun.sevgili arkadaşım, ben forumdaki ilgili başlıktaki bilgilerden yararlanmaya çalışıyorum. yinede ters giden bir şey var. limon tuzu ilave ettiğim dinlenmiş su ve iki defa denir sülfat verdim. pek bir değişiklik yok sizin gardenyayı görünce birden içimi döküverdim sabah sabah. maşallah tohumlar yabana gitmemiş. inşallah büyüyüp çiçeklerini de görürsünüz. sevgiler:).

akçabardak
26-05-2015, 10:39
Sevgili münevver 48 beğeniniz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

Amaryllisten sadece 2 çeşidim var, kırmızısından şimdiye kadar hiç tohum alamadım, vermedi. Turuncusu ise maşallah tam tersine çok verimli her sene tohum veriyor, denemek için ekmiştim tohumlarından, zaten ben ekmesem de kendi döktüğü yerde çimleniyor, çok çabuk çoğalıyor, doğurgan bir tür... büyüdüler geliştiler bu sene de çiçeklendiler.

Ben bu sene açmalarını beklemiyordum ama bolca keçi gübresinden koymuştuk diplerine.

Kasım patım benim ilk edindiğim çiçektir yaklaşık 36-37 senedir beraberiz, beraber yürüdük biz bu yollarda onunla, o benim en sıkıntılı günlerimde hep yanımdaydı, ben ona derdimi anlatırdım, içimi dökerdim, o beni dinlerdi o yüzden benim dert ortağımdır münevverciğim.

Gardenyaya gelince ona öyle çok fazla bakım yapmıyorum, eve ilk geldiğinden beri hep aynı yerde duruyor, doğuya bakan balkonda yaz kış güneş alıyor ama öğle saatlerinde yanacak şekilde direkt üzerine gelmiyor.

Kışın yağan yağmur sularını biriktiriyorum bir müddet yağmur suyu veriyorum aklıma geldikçe demir sülfat karıştırıyorum suyuna, bir de yine aklıma geldikçe limon tuzu karıştırıyorum suyuna, onun dışında başka hiç bir şey vermiyorum, arada yapraklarına su püskürtüyorum bu kadar münevverciğim.

Kışın biraz bozuluyor belki dışarıda kaldığı için, rüzgar fırtına hepsinden nasibini alıyor ondan mıdır nedeir yaprakları kuruyor ama baharda kendini yeniliyor, biraz da yaşlandı, çelikten denedim olmadı umarım minikleri büyütebilirim, biraz nazlı gelişiyorlar. Sevgiler

622ali
26-05-2015, 13:03
Sayin akcabardak, forumlardan okuduklarim kadariyla kasimpatilari kisin acan cicekler diye biliyorum. Sizinkilerin masaallahi var.

Kasimpatilarinizi tohumdan mi yetistirdiniz? Eger tohumdan yetistirdiyseniz, ne zaman ektiniz ve ne kadar sure ile cicekli kaliyorlar?

Insan acemi hevesli olunca herseyi ogrenmek istiyor :)

münevver48
26-05-2015, 13:11
Sevgili münevver 48 beğeniniz ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.

Amaryllisten sadece 2 çeşidim var, kırmızısından şimdiye kadar hiç tohum alamadım, vermedi. Turuncusu ise maşallah tam tersine çok verimli her sene tohum veriyor, denemek için ekmiştim tohumlarından, zaten ben ekmesem de kendi döktüğü yerde çimleniyor, çok çabuk çoğalıyor, doğurgan bir tür... büyüdüler geliştiler bu sene de çiçeklendiler.

Ben bu sene açmalarını beklemiyordum ama bolca keçi gübresinden koymuştuk diplerine.

Kasım patım benim ilk edindiğim çiçektir yaklaşık 36-37 senedir beraberiz, beraber yürüdük biz bu yollarda onunla, o benim en sıkıntılı günlerimde hep yanımdaydı, ben ona derdimi anlatırdım, içimi dökerdim, o beni dinlerdi o yüzden benim dert ortağımdır münevverciğim.

Gardenyaya gelince ona öyle çok fazla bakım yapmıyorum, eve ilk geldiğinden beri hep aynı yerde duruyor, doğuya bakan balkonda yaz kış güneş alıyor ama öğle saatlerinde yanacak şekilde direkt üzerine gelmiyor.

Kışın yağan yağmur sularını biriktiriyorum bir müddet yağmur suyu veriyorum aklıma geldikçe demir sülfat karıştırıyorum suyuna, bir de yine aklıma geldikçe limon tuzu karıştırıyorum suyuna, onun dışında başka hiç bir şey vermiyorum, arada yapraklarına su püskürtüyorum bu kadar münevverciğim.

Kışın biraz bozuluyor belki dışarıda kaldığı için, rüzgar fırtına hepsinden nasibini alıyor ondan mıdır nedeir yaprakları kuruyor ama baharda kendini yeniliyor, biraz da yaşlandı, çelikten denedim olmadı umarım minikleri büyütebilirim, biraz nazlı gelişiyorlar. Sevgiler

:):)sevgili akçabardak, amaryllislerin nazsız olduklarına ve tohumdan kolay yetiştiklerine pek sevindim.tohumlarını ziyan etmeyin olmayanlar vardır hani;).gardenya suda çok çabuk köklendiğini daha yeni okudum. budama yaptığınız dalları suda bekleterek köklendirebilirsiniz. hemen hemen aynı uygulamayı yaptığımız halde sanırım benim bahçe toprağım kaliteli değil, olmadığı da çevremde geren toprak diye söyleniyor. sizin keçi gübresinin yerini tutmasa da sağ olsun kayın pederim, gelinim çiçekleri çok sever diye önce benim gübreyi her yıl bir römork getirir.bende onu bolca çiçeklerime veririm. bu sene gardenya için ormandan özellikle çam ağaçlarının altından orman gübresi topladım. onuda dibine çiftlik gübresiyle karıştırıp verdim. çok umutluydum çiçeklerinin kokusunu duyacağıma.heniz ümidimi kaybetmiş değilim. hatta dibinden sürgün bile aldım. nasıl mı dersen kökünü biraz bahsettiğim karışımla kış öncesi doldurmuştum. bu bahar coşar ümidiyle, maalesef yapraksız duruyordu. bende biraz merak ettim. dibini eşeledim. dallar kök çalışması yapmış. hemen iki köklü dal aldım aynı karışımdaki gübre hazırlayıp saksıya diktim. şimdi küçük gözlerden yaprak oluşumunu görebiliyorum.şimdi merak ettiğim ne kadar ölçüde demir sülfat kullanıyorsun? ayrıca verdiğin bilgiler için teşekkür ederim arkadaşım.sevgilerimle selamlar:).

akçabardak
26-05-2015, 13:39
Sayin akcabardak, forumlardan okuduklarim kadariyla kasimpatilari kisin acan cicekler diye biliyorum. Sizinkilerin masaallahi var.

Kasimpatilarinizi tohumdan mi yetistirdiniz? Eger tohumdan yetistirdiyseniz, ne zaman ektiniz ve ne kadar sure ile cicekli kaliyorlar?

Insan acemi hevesli olunca herseyi ogrenmek istiyor :)

Sayın 622ali okuduklarınız doğrudur bir çoğu Kasım ayında açarlar fakat yazın açanları da var.

Bendeki bodur kasımpatım bu mevsimde açmaya başlıyor son soğuklara kadar hep çiçek açar, solan çiçeklerini buduyorum yerine sürekli yeni tomurcuklar veriyor, hiç çiçeksiz kalmıyor.

Tohumdan ekmedim, yukarıda belirttiğim gibi seneler evvel Bulgaristan'dan getirdiğim bir kök. O gün bu gün biz biribirimizden hiç kopmadık, sürekli yedekledim.

akçabardak
26-05-2015, 14:12
:):)sevgili akçabardak, amaryllislerin nazsız olduklarına ve tohumdan kolay yetiştiklerine pek sevindim.tohumlarını ziyan etmeyin olmayanlar vardır hani;).gardenya suda çok çabuk köklendiğini daha yeni okudum. budama yaptığınız dalları suda bekleterek köklendirebilirsiniz. hemen hemen aynı uygulamayı yaptığımız halde sanırım benim bahçe toprağım kaliteli değil, olmadığı da çevremde geren toprak diye söyleniyor. sizin keçi gübresinin yerini tutmasa da sağ olsun kayın pederim, gelinim çiçekleri çok sever diye önce benim gübreyi her yıl bir römork getirir.bende onu bolca çiçeklerime veririm. bu sene gardenya için ormandan özellikle çam ağaçlarının altından orman gübresi topladım. onuda dibine çiftlik gübresiyle karıştırıp verdim. çok umutluydum çiçeklerinin kokusunu duyacağıma.heniz ümidimi kaybetmiş değilim. hatta dibinden sürgün bile aldım. nasıl mı dersen kökünü biraz bahsettiğim karışımla kış öncesi doldurmuştum. bu bahar coşar ümidiyle, maalesef yapraksız duruyordu. bende biraz merak ettim. dibini eşeledim. dallar kök çalışması yapmış. hemen iki köklü dal aldım aynı karışımdaki gübre hazırlayıp saksıya diktim. şimdi küçük gözlerden yaprak oluşumunu görebiliyorum.şimdi merak ettiğim ne kadar ölçüde demir sülfat kullanıyorsun? ayrıca verdiğin bilgiler için teşekkür ederim arkadaşım.sevgilerimle selamlar:).

Sevgili münevver bilseydim geçen seneki tohumları toplardım, döküldüler rüzgar her yere taşıdı, çıkanlara da itibar etmedim.

Bu sene açanlar bu linkteki tohumlardan ekilme. Bundan sonra aklımda bulunsun tohumları toplarım.

http://www.agaclar.net/forum/1173698-post506.htm

Gardenya suda hiç denemedim, bu sene budama yaparsam kesinlikle denemeliyim, aslında benim gardenyamın kökünü açsam belki köklerden de ayırabilirim, köklerde çoğalma görüyorum ama korkuyorum tamamen kaybedersem diye.

Demir sülfat 1 litre suya silme 1 çay kaşığı koyuyorum, limon tuzu 1 litre suya 1-2 beyaz leblebi büyüklüğnde olacak şekilde koyuyorum arkadaşım.

aleydi
26-05-2015, 16:31
Sevgili Akçabardak amaryllislerin bahçede yetişmesi ne güzel :) . Kasımpatı daha önce ekmiştim ben .Kurudular diye saksıyı boşaltıp atmıştım :) .İyi ki bu siteye üye olmuşum . Yoksa hala söküp atmaya devam edecektim :) . Geçen gün bahçedekiler yeşermişler . Bende burada okuduğum kadarıyla yapraklarını kopardım . Tekrar yeşeriyorlar . Budamayı tam olarak nasıl yapmalıyız , ne zamana kadar ? Ne zaman büyümesine izin vermem gerek ? teşekkür ederim .

akçabardak
26-05-2015, 20:28
Sevgili Akçabardak amaryllislerin bahçede yetişmesi ne güzel :) . Kasımpatı daha önce ekmiştim ben .Kurudular diye saksıyı boşaltıp atmıştım :) .İyi ki bu siteye üye olmuşum . Yoksa hala söküp atmaya devam edecektim :) . Geçen gün bahçedekiler yeşermişler . Bende burada okuduğum kadarıyla yapraklarını kopardım . Tekrar yeşeriyorlar . Budamayı tam olarak nasıl yapmalıyız , ne zamana kadar ? Ne zaman büyümesine izin vermem gerek ? teşekkür ederim .

Sevgili aleydi bence de iyi ki üye olmuşsunuz, bitkiler konusunda ne kadar bilgi eksikliğimizi görmüş oluyoruz değil mi?, bundan sonra zararın neresinden dönersek kardır.
Kasımpatı kışa dayanıklı bir bitkidir, Kasım, Aralık gibi çiçeklenmeleri bittikten sonra toprak üstünden 5-6 cm. yüksekten buduyorum.

Daha kış başlamadan yeni sürgünlerini vermeye başlıyorlar, 4-5 cm. boyunda rahatlıkla karların altında kışı geçirebilirler, ilk baharla birlikte gelişmeye başlarlar.
Bir karış boya ulaştıklarında tepelerinden cimcikleyerek uç alınır hem daha fazla dallanırlar hem de hızla uzamalarını yavaşlatmış oluruz, yoksa alıp başını gidiyorlar, ben bir iki sefer almıştım daha derli toplu oluyorlar, uçlarından almadığım zamanlarda salkım saçak dağınık baş edilmez hale geliyorlar.
Bodurlarda ise şekil vermek istenirse o zaman şekil vererek uç alınır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolaygelsin

akçabardak
02-06-2015, 20:00
Sıklemen Tohumu

Kendi başlığında paylaştım ama sayfamda da paylaşmak istedim.

Bu sene ilk defa sıklemenim tohum kapsülleri oluşturmuştu, uzun zamandır
tohumların olgunlaşmalarını bekliyordum ve bu gün tesadüfen bir tane kapsül
kesesi açıldığını fark ettim, sonunda tohumlarla tanışmış oldum :D
fotoğrafladıktan sonra kapsülü dağıtmadan kopardım.

Tohumların ne zaman ekildiğini bilemediğim için 12 tohumu hemen ektim, geriye kalanları sonbaharda ekmeyi düşünüyorum, açılmayan 2 kapsül
daha var.
Ben genelde yeni tanıştığım tohumları ilk önce doğa olayını düşünerek bir kısmını hemen toprakla buluştururum, o yüzden 12 tanesini hemen ektim, doğada bir çiçek açar, tohum oluşturur ve olgunlaştıklarında yerlere saçılır sonra da yenileri çıkar.
Bakalım benim tohumlarım nasıl bir yol izleyecekler.

556790

Kese ağzını açmış, oldukça bonkör :D
556791

Ve tohumlarla tanışma zamanı,
556792

Bir kapsülden tam 25 tohum,
Allah bereket versin.
556793

akçabardak
03-06-2015, 20:14
Çuha tohumu

Çuhaların tohumları yavaş yavaş olgunlaşmaya başladı.
Bu gün mavirenkli çuhanın tohum kesecikleri açıldığını görünce
koparıp aldım.

556951

5 kesecikten çıkan tohumlar
ilk fırsatta şimdiden ekmeyi düşünüyorum.
556952

akçabardak
03-06-2015, 20:32
Ortancalarım yeni yeni açmaya başladılar.

556956

556957

556958

556959

556960

akçabardak
03-06-2015, 20:49
Karışık

Hazeranlar
556964

Salkım saçak alisyumlar (Ballıcalar)
556965

Aster, Keyfe keder açanlardan
Benim bildiğim Ağustos ayında açması gerekirken
bu mevsimi seçmiş, ya da ben yanılıyorum bilemedim
556966

Arka planda roka tohumları, 2 kök ama her yeri istila ettiler
2-3 gün sonra sökülecekler ve tohumları alınacak.
556967

akçabardak
03-06-2015, 21:00
Turuncu amarylisler

Açmaya doyamadılar, biri solarken ikinci çiçek sapını çıkartıyorlar
nerede yer bulduysam dikmişim.
Bazıları otların içinden kendilerini göstermişler :D
Bahçede otları temizle temizle bitmiyor bu sene yetişemiyorum.

556974

556975

556976

556977

556978

akçabardak
03-06-2015, 21:05
Gülsüz bahçe olur mu? Tek tük te olsa gül güldür :dilli:

556979

556980

556981

akçabardak
03-06-2015, 21:08
Latinlerim çiçeklenmeye başladılar artık.

556982

556983

akçabardak
03-06-2015, 21:11
Zakkumlar güzelliklerini sergilemeye başladılar, bayılıyorum onların
bu güzelliklerine.

556984

556985

akçabardak
03-06-2015, 21:15
Glayörlerde çiçek sapı görünmeye başladı.
Açmaya hazırlıklar başladı

556986

Ve Canna
556987

Ezan çiçekleri de açmaya başladılar.
556988

asmalıtepe
03-06-2015, 21:27
Emeğine sağlık sevgili Akçabardak..ben de çiçeklerim açıyor diye seviniyorum)) tek tük çiçeklerime..

Çiçekler sizinki gibi ihya etmeli..Gül mesajında bir sarı çiçek var çok sevdim ama Haseki mi Gül mü veya Papatya mı olduğunu bilemedim.

Hepsi çok güzel, Ballıcalar da mis gibi koktu harikalar ellerine sağlık canım...

akçabardak
03-06-2015, 22:27
Emeğine sağlık sevgili Akçabardak..ben de çiçeklerim açıyor diye seviniyorum)) tek tük çiçeklerime..

Çiçekler sizinki gibi ihya etmeli..Gül mesajında bir sarı çiçek var çok sevdim ama Haseki mi Gül mü veya Papatya mı olduğunu bilemedim.

Hepsi çok güzel, Ballıcalar da mis gibi koktu harikalar ellerine sağlık canım...

Sevgili asmalıtepe beğeniniz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Gül mesajımdaki o sarı çiçek benim dert ortağım bodur yaz kasımpatım.

Dert ortağım diyorum çünkü o benden 15-20 yaş küçük 40 küsür sene biz hiç ayrılmadık, en sıkıntılı günlerimde o hep benim yanımdaydı, ben onunla dertlerimi paylaşırdım o beni anlardı ben de onu.

Beni dinledikçe güzelleşirdi beni mutlu ederdi ve hala da etmeye devam ediyor, biz biribirimizden hiç kopmadık.

münevver48
03-06-2015, 22:43
:)sevgili akçabardak,bu güzelliklerin hangisini bir diğerinden ayırayım. hepsi çok güzel ellerine sağlık. ama ortancalar bir başka güzel veya bana öyle geliyor. şimdilerde ortancaya birden ilgi duyuverdim:p yeni gözdelerim diyorum.pazar günü eşimi ikna edersem bir tane daha istiyorum farklı bir renk:rolleyes: bu arada bir gecelik gelini merak ettim.ne durumda inşallah yeşermiştir.senin latin çiçeklerini görünce geçen yıl açan latinlerim aklıma gelmişti bende hiç tohum almamıştım her yıl kendisi çıkıp açar ve tekrar tohumlarını toprağa bırakırdı. hiç zahmetsiz bahçeme renk katan bu güzel çiçekten mahrum kalınca birden içim cızzz ediverdi :( ama teyzemde latin çiçeği çok gider tohumundan alıp tekrar sahip olurum diye kendimi teselli ettim.sevgiler:)...

akçabardak
03-06-2015, 23:47
:)sevgili akçabardak,bu güzelliklerin hangisini bir diğerinden ayırayım. hepsi çok güzel ellerine sağlık. ama ortancalar bir başka güzel **** bana öyle geliyor. şimdilerde ortancaya birden ilgi duyuverdim:p yeni gözdelerim diyorum.pazar günü eşimi ikna edersem bir tane daha istiyorum farklı bir renk:rolleyes: bu arada bir gecelik gelini merak ettim.ne durumda inşallah yeşermiştir.senin latin çiçeklerini görünce geçen yıl açan latinlerim aklıma gelmişti bende hiç tohum almamıştım her yıl kendisi çıkıp açar ve tekrar tohumlarını toprağa bırakırdı. hiç zahmetsiz bahçeme renk katan bu güzel çiçekten mahrum kalınca birden içim cızzz ediverdi :( ama teyzemde latin çiçeği çok gider tohumundan alıp tekrar sahip olurum diye kendimi teselli ettim.sevgiler:)...

Sevgili münevver çok teşekkür ederim çok sağolasın.

Ortancalara ilgi duyulmayacak gibi değil ki, bu güzellikleri karşısında kim olsa kendini tututamaz, ben benim kileri çelikten yetiştirmiştim, şimdi ben de beyazına taktım kafayı, pazarda görüyorum bembeyaz pamuklar gibi almak istiyorum ama tekrar eski rengine döner mi diye tereddüt ediyorum. Yan komşum mavisini almıştı ertesi yıl pembeye döndü.

Latin çiçeklerimin tohumlarından biraz almıştım iyiki de almışım yerde kalanlar sonbaharda çimlenmişlerdi o kadar güzel olmuşlardı ki, neredeyse çiçek açmaya başlayacaklardı ki dondurucu soğuklrada hepsi dondu gitti.

Bunları sonradan ektim, bende kiler tek renk, açık sarısı var koyu kırmızısı var, açık sarısını garantiledik diyelim :o ama koyu kırmızısını da bulmam lazım :dilli:

Birgecelik gelinim üzgünüm şimdiye kadar hiç bir yaşam belirtisi göstermedi, senin dediğini de yaptım biraz eşeleyip üzerinden eski toprağı alıp yeni toprak ilavesi yaptım ama nafile, hala kıyıp ta söküp atamıyorum belki bir ümit diye ama bilemiyorum sevgili arkadaşım.

aleydi
03-06-2015, 23:55
Sevgili Akçabardak bahçem küçük diyorsunuz,yok yok maşallah. Hep çok seviyorum ortancalarınız çok güzeller.asterler ağustostamı açıyor. Eyvah biz de eylülü bulurlar:(. Sonra da hemen kış gelir. o kadar uğraştım bari çiçeklendiklerini görüyüm. Hemen hemen her çiçekten tohum almanız ve yetiştirmeniz harika bir şey. Bizlere de örnek ve ilham oluyorsunuz. Teşekkürler sevgiler .

Laleci_03
04-06-2015, 10:07
Akçabardak ablam, güller, zakkumlar, alisyumlar şahane olmuş maşallah ama ortancalara bayıldım ellerine sağlık ;)

Latinlerin açmış ama aralara bir de sarı lazım, o da benden olsun :D

Başka çok şey yazmam lazım ama ne yazsam bilemedim, bahçen coşmuş ablam, her şey çok güzel maşallah, maşallah nazar değmesin ;)

akçabardak
04-06-2015, 10:26
Sevgili Akçabardak bahçem küçük diyorsunuz,yok yok maşallah. Hep çok seviyorum ortancalarınız çok güzeller.asterler ağustostamı açıyor. Eyvah biz de eylülü bulurlar:(. Sonra da hemen kış gelir. o kadar uğraştım bari çiçeklendiklerini görüyüm. Hemen hemen her çiçekten tohum almanız ve yetiştirmeniz harika bir şey. Bizlere de örnek ve ilham oluyorsunuz. Teşekkürler sevgiler .

Sevgili aleydi teşekkür ederim, evet bahçem gerçekten çok küçük ama bir çok bitkiye ev sahipliği yapıyor, daha doğrusu ben yaptırıyorum hangi çiçeği görsem o da olsun bu da olsun derken adım atacak yer kalmıyor doğrusu :D

Seneye inşallah azaltmaya çalışacağım diye kendime söz veriyorum ama nereye kadar tutarım onu da hiç bilemiyorum.
Bundan sonra saksıların dışında bahçeye mevsimlik bitki dikmemeye karar verdim, çok uğraştırıyorlar.
Daha çok böyle kalıcı türler, çalılar kışa dayanıklı bitkilerden olsun istiyorum. ortancalarımın renkleri çok hoşuma gidiyor.

Sevgili aleydi benim yukarıda bahsettiğim aster etkinlikte paylaştıklarımdan değil fotoğraftaki kalıcı aster, kışın kökleri toprak altında uyuyor baharla birlikte yeniden uyanıyor, bundan sizde yetiştirebilirsiniz kışı rahatlıkla karların altında geçirebiliyor. Bordür kenarlarında çok güzel olurlar çok çabuk yetişen bir tür hemen çoğalıyor.

Etkinlikte paylaştıklarım mevsimliktir onlardan da ektim ama daha fide halindeler, bir ara onları da fotoğraflarım, siz benden önce ekmiştiniz tohumları sizin kiler tahminime göre bir karış gibi olmuşlardır diye düşünüyorum. Umarım sizin kiler erken açarlar.

Etkinlikte tohumlarını paylaştıklarım bunlardan.

http://www.agaclar.net/forum/1317511-post1551.htm

akçabardak
04-06-2015, 10:43
Akçabardak ablam, güller, zakkumlar, alisyumlar şahane olmuş maşallah ama ortancalara bayıldım ellerine sağlık ;)

Latinlerin açmış ama aralara bir de sarı lazım, o da benden olsun :D

Başka çok şey yazmam lazım ama ne yazsam bilemedim, bahçen coşmuş ablam, her şey çok güzel maşallah, maşallah nazar değmesin ;)

Çok sağ olasın Laleci-03 kardeşim beğenmene sevindim. Bahçemin en güzel dönemi bu mevsimde bütün çiçekler açtılar, hepsinden olunca biraz karışık oluyor ama ne yaparsın işte hepsinden olsun istiyorum :D hepsinin de kendine göre ayrı ayrı güzellikleri var.

Latinlerim bismillah dediler artık sonu gelmez, dediğin gibi aralarına sarı da gerekiyor, o da senden olsun bakalım ;)

Tekrar çok teşekkür ederim, ayrıca hiç çekinmene gerek yok, istediğini yazabilirsin.

Yagmur143
04-06-2015, 11:07
Sevgili akçabardak, bahçen çok güzel renklenmiş.Ellerine sağlık... Bende ortancaları ve zakkumları çok seviyorum. Bana çocukluğumu hatırlatıyor... Balkonda ortanca yetiştirmeye hiç niyetlenmedim. Bir tane koyu pembe zakkumum vardı. Saksıda iyi gelişemiyor diye geçen yaz bahçeye geçirmiştim. Tabi kışın soğuklarda dondu. Çok üzülmüştüm. Geçen gün baktım dibinden tekrar patlamış, çok sevindim. Acaba tekrar saksıyamı alsam bilemedim... Bu arada dert ortağınızı da çok beğendim. İnşallah daha çoook uzun yıllar birlikte olursunuz, sevgiler...

akçabardak
04-06-2015, 13:17
Sevgili akçabardak, bahçen çok güzel renklenmiş.Ellerine sağlık... Bende ortancaları ve zakkumları çok seviyorum. Bana çocukluğumu hatırlatıyor... Balkonda ortanca yetiştirmeye hiç niyetlenmedim. Bir tane koyu pembe zakkumum vardı. Saksıda iyi gelişemiyor diye geçen yaz bahçeye geçirmiştim. Tabi kışın soğuklarda dondu. Çok üzülmüştüm. Geçen gün baktım dibinden tekrar patlamış, çok sevindim. Acaba tekrar saksıyamı alsam bilemedim... Bu arada dert ortağınızı da çok beğendim. İnşallah daha çoook uzun yıllar birlikte olursunuz, sevgiler...

Teşekkür ederim sevgili Yağmur143, beğenmenize sevindim. Ortancalarım güzel tomurcuklandılar daha hepsi açmadı, hepsi birden açınca görüntü coşkulu oluyor bakmaya doyamıyorum onların güzelliğine, balkona oturup onları seyrederken bir bardak çay içmenin keyfi de bir başka oluyor, zakkumlar desen yıkılıyorlar çiçeklerinden.

Saksıda dediğin gibi bahçedeki gibi gelişmiyor, ancak balkonda yerin olacak büyük boy saksılara dikilecek ozaman belki olur ama kışın evin içine almak gerekir ya da kapalı balkonda belki donmaz diye düşünüyorum.

Ben daha önce evin içinde yetiştirmiştim zakkum çiçek te açmıştı ama bahçe olayı daha bir başka, ama yine de siz bilirsiniz saksıda deneyebilirsiniz.

münevver48
04-06-2015, 13:52
Sevgili münevver çok teşekkür ederim çok sağolasın.

Ortancalara ilgi duyulmayacak gibi değil ki, bu güzellikleri karşısında kim olsa kendini tututamaz, ben benim kileri çelikten yetiştirmiştim, şimdi ben de beyazına taktım kafayı, pazarda görüyorum bembeyaz pamuklar gibi almak istiyorum ama tekrar eski rengine döner mi diye tereddüt ediyorum. Yan komşum mavisini almıştı ertesi yıl pembeye döndü.

Latin çiçeklerimin tohumlarından biraz almıştım iyiki de almışım yerde kalanlar sonbaharda çimlenmişlerdi o kadar güzel olmuşlardı ki, neredeyse çiçek açmaya başlayacaklardı ki dondurucu soğuklrada hepsi dondu gitti.

Bunları sonradan ektim, bende kiler tek renk, açık sarısı var koyu kırmızısı var, açık sarısını garantiledik diyelim :o ama koyu kırmızısını da bulmam lazım :dilli:

Birgecelik gelinim üzgünüm şimdiye kadar hiç bir yaşam belirtisi göstermedi, senin dediğini de yaptım biraz eşeleyip üzerinden eski toprağı alıp yeni toprak ilavesi yaptım ama nafile, hala kıyıp ta söküp atamıyorum belki bir ümit diye ama bilemiyorum sevgili arkadaşım.

sevgili akçabardak,bende teyzeme istediği için mavisini aldım. alırken de sordum seneye mavi açması için nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor diye, adam bana hiç bir şey yapmanıza gerek yok seneye de aynı ren açacaktır. bunların rengi değişmiyor dedi. şöyle baktım ortancaya eflatunla beyaza kaçık bir renk boya katsalar (çivit) birden mavi olurdu diye düşündüm. ama kimyasallarla rengini maviye döndürseler buna bir şey diyemem. çok doğal görünüyordu. keşke resmini çekseydim neyse artık seneye gösterecek gerçek rengini, iyi ki almışsın latınlerin tohumunu bulursam kırmızıdan yakın çevremde hiç görmedim. gözümü dört açmam gerekecek:eek: bir gecelik gelinin yeşermemesi beni de üzdü:( siz yinede yaşıyormuş gibi davranın sevgiler.

akçabardak
04-06-2015, 23:16
sevgili akçabardak,bende teyzeme istediği için mavisini aldım. alırken de sordum seneye mavi açması için nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor diye, adam bana hiç bir şey yapmanıza gerek yok seneye de aynı ren açacaktır. bunların rengi değişmiyor dedi. şöyle baktım ortancaya eflatunla beyaza kaçık bir renk boya katsalar (çivit) birden mavi olurdu diye düşündüm. ama kimyasallarla rengini maviye döndürseler buna bir şey diyemem. çok doğal görünüyordu. keşke resmini çekseydim neyse artık seneye gösterecek gerçek rengini, iyi ki almışsın latınlerin tohumunu bulursam kırmızıdan yakın çevremde hiç görmedim. gözümü dört açmam gerekecek:eek: bir gecelik gelinin yeşermemesi beni de üzdü:( siz yinede yaşıyormuş gibi davranın sevgiler.

Sevgili münevver inşallah adamın dediği gibi rengi değişmez, ben bu gün yan komşumun ortancasına baktım karma karışık renklere bürünmüş bir dalı pamuk gibi bembeyaz diğer dalı açık pembe, bir dalı da çivit mavi beyaz karışımı, şöyle tarif edeyim mavi renkli bir çamaşırı çamaşır suyuna bastırırsın da mavi beyaz karışımı bir şeyler çıkar ya ortaya işte öyle bir şey.

Aslında hoşuma da gitti karışık olması, fotoğrafını çekecektim ama sahipleri gelmiş, o yüzden çekindim.

Kırmızı latini hahgimiz bulursa biribirimize destek çıkarız, geçen sene ben Zengarden'den karışık latin tohumu almıştım onları aradım ama bulamadım herhalde bendekilerle karıştırmışım, ektiklerimin arasından inşallah çıkar diye ümit ediyorum, açmayan kökler var daha, hayırlısı diyelim. Sevgiler

akçabardak
04-06-2015, 23:52
Pamuk çiçekleri (Lavatera)

Baharla birlikte pamuk çiçeği tohumlarını direkt bahçeye ektim.
Etkinlikte paylaştıktan sonra elimde bolca tohum kalmıştı,
İlk defa pamuk çiçekleriyle tanıştığım için çimlenme oranı ne olur
bilemediğimden elimde bütün tohumları ektim, firesiz çimlendiler
haliyle çok sık oldular en az 20 cm. arayla olması gerekirken benim
kiler dip dibe oldu.

Çapa yaparken aralarından çekerek seyrelttim.
557221

Yakın çekimde ne sıklıkla oldukları daha net görünüyor.
557222

Aralarından çekerek seyrelttiklrimi de atmaya kıyamadım
arka bahçede boş bulduğum yerlere 2 hafta önce şaşırttım.
Diktiklerimin hepsi de tuttu ve yeni yerlerine alışmışlar gibi
görünüyorlar... şimdilik... umarım bu şekilde devam ederler.
557223

okadar çok sökmüşüm ki dikecek yer bulamıyorum, atamadım da
suyun içine koydum 2 hafta suda beklediler, suyun içinde yeni kökler vermişler garipler.
557224

Sonra aklıma eşimin gül yetiştirdiği iki ayrı yerde üçgen bahçesi var
bir tanesinde gülleri kurudu yenilerini dikene kadar geriye kalan
fideleri 2 gün önce o üçgenin içine diktim, oh :D
toprağa diktim ya rahatladım, gerisi onlara kalmış ister tutsunlar. ister ama tutsunlar :D
557225

akçabardak
04-06-2015, 23:58
Geçen seneden kalan tek sardunyam
nihayet kendini toparladı ve bir tane tomurcuk vermiş
açmaya hazırlanıyoruz artık, donmadığına çok sevindim.

Geçen sene benim boyumadaydı kırmızı katmerlim.
557226

akçabardak
05-06-2015, 00:05
Papatya

Bir çeşit papatya ama biz ona Gönül düğmesi diyoruz,
geçen sene gerçek adına rastlamıştım ama unuttum.
Çiçeği ve kokusu aynı papatya, yaprakları ise kasımpatına benziyor.
Her sene kendi kendine bahçenin her yerinde çıkıyor, hoşuma gittiği için
bir kaç tane mutlaka bırakıyorum, yeni yeni açmaya başladılar.

557227

Bu gün 11 Haziran 2015
Tesadüfen bu gün bu çiçeğin adını öğrendim

Gümüş düğmesi- (Tanacetum partheium)
Yine de bir düğme kelimesi geçiyormuş ama gönül düğmesi
daha uygun bence.

akçabardak
05-06-2015, 00:21
Gelelim sebzelere

Arka bahçemi sebzeler için ayırıyorum
Genel görünüm Domateslerim,

Bu sene damlamaları domateslerin çeşitlerine göre yuvarlak yaptım,
9 yuvarlaktan oluşan, her yuvarlakta ayrı türden dörder kök bulunuyor,
9 tür domates olacak allah nasip ederse.

557228

Tiny tim çeri domatesi
557229

Bu ikisi kendi kendine çimlenenlerden
çeşitlerini bilemiyorum, sürpriz olacaklar.
557230

Tek kök sırık çeri domatesi, çiçeklenmeye başladık artık.
557231

akçabardak
05-06-2015, 00:28
Biber

Biberlerim bu sene geç kaldılar havaların serin gitmesinden
fazla gelişemediler, bahçeye indirdikten sonra biraz toparlandılar.

Genel görünüm.
557232

Erken şaşırttıklarım daha iyi geliştiler.
557233

Siyah cin biberi
557234

akçabardak
05-06-2015, 00:33
Marullarım

Bahçeye diktiklerim bizden önce salyangozlar afiyetle taze taze yediler
baktım başa çıkamıyorum, bir kısmını saksılara diktim ve salyangozların
ulaşamayacakları şekilde askıya aldım, çok şükür kurtarabildim, çok
güzel gelişim gösterdiler.

557236

akçabardak
05-06-2015, 00:41
Kudret narı

557237

akçabardak
05-06-2015, 00:43
Kalıcı ıspanak Etkinlikten

557238

akçabardak
05-06-2015, 00:45
Arşın börülcesi Etkinlikten

557239

akçabardak
05-06-2015, 00:47
Çıbrıka-Çıbrıtsa, bir çeşit kekik

Yeni şaşırtıldılar.
557240

YeniGine
05-06-2015, 00:55
Ellerine, emeklerine sağlık sevgili akçabardak'ım. Maşallah maşallah hepsi harika, emeklerinin karşılığını vermişler sıra gelmiş mahsullerine... Çok güzel olmuşlar gerçekten.

:( Pamuk çiçeklerine de maşallah, sanırım biz başaramayanlar çook erken şaşırtma yapmışız.

akçabardak
05-06-2015, 01:07
Ellerine, emeklerine sağlık sevgili akçabardak'ım. Maşallah maşallah hepsi harika, emeklerinin karşılığını vermişler sıra gelmiş mahsullerine... Çok güzel olmuşlar gerçekten.

:( Pamuk çiçeklerine de maşallah, sanırım biz başaramayanlar çook erken şaşırtma yapmışız.

Teşekkür ederim Sevgili YeniGinem, inşallah mahsulleri de yüzümü güldürür, biraz geriden gidiyoruz ama hayırlısı olsun olduğu kadarıyla.

Pamuk çiçekleri bu sene hepimiz için ilk olduğu için biraz acemilik çektik, seneye kısmetse daha bilinçli olacağız inşallah, en çok üzüldüğüm şey bir tek harf hatası yüzünden o kargonun sana sağ salim ulaşamamasıydı, hala aklıma gelince çok üzülüyorum.

YeniGine
05-06-2015, 01:13
Üzülme lütfen, ne yapalım kısmet değilmiş. Şimdi seninkiler büyüsün tohum yapsın Rabbim nasip etsin seneye olsun inşallah...

münevver48
05-06-2015, 05:15
sevgili akçabardak, sebzelerin de maşallah çiçekleriniz gibi sağlıklı, düzenli dikilmiş. bereketli mahsulünü toplamak sevdiklerinle afiyetle yemeniz nasip olur. pamuk çiçeğini de arkadaşların sanırım tarla kuşunun bahçesinde görmüştüm. pembe çiçekli çok güzel albenisi olan çiçek bakımı da kolay.iyi ki fidecikleri atmamışsın boş yerlere dikmişsin. bizde bol bol açtıklarında seyrederiz. birde şu gönül düğmesi ne kadar çok kasımpatına benziyor. daha yeni sevgili aleydinin bahçesinde papatya diye paylaşmış. bende yapraklarını kasımpatına benzetim. peki iki çiçek arasındaki koku farklı mı?kasımpatının kokusu da bir hoştur.sevgiler.

efeege
05-06-2015, 09:22
Sevgili Akçabardak. maşşallah pamuk çiçeklerinin köşesi pamuk tarlacığı gibi olmuş çiçek açtıklarında görselliği gözümün önüne geldi de şahane bir köşe olacak.
sebzelerine ayrıca çok beğendim bol verimler dilerim.
benimde çok isteyip yapamadıklarım bahçemin ön tarafına çiçeklere öncelik verdim.
arka bahçede büyük ikitane bizim limon ağacımız var birde bitişik komşumuzun büyük kayısı ağacı var gölge yaptığı için sebzelerim cılız kalıyor. o sebepten heves alacak kadar bir ikiçeşitten bir kaç fide dikebiliyorum.

akçabardak
05-06-2015, 21:34
sevgili akçabardak, sebzelerin de maşallah çiçekleriniz gibi sağlıklı, düzenli dikilmiş. bereketli mahsulünü toplamak sevdiklerinle afiyetle yemeniz nasip olur. pamuk çiçeğini de arkadaşların sanırım tarla kuşunun bahçesinde görmüştüm. pembe çiçekli çok güzel albenisi olan çiçek bakımı da kolay.iyi ki fidecikleri atmamışsın boş yerlere dikmişsin. bizde bol bol açtıklarında seyrederiz. birde şu gönül düğmesi ne kadar çok kasımpatına benziyor. daha yeni sevgili aleydinin bahçesinde papatya diye paylaşmış. bende yapraklarını kasımpatına benzetim. peki iki çiçek arasındaki koku farklı mı?kasımpatının kokusu da bir hoştur.sevgiler.

Sevgili münevver çok teşekkür ederim aslında sağlığım engellemese daha da düzenli olacaklar, bu sene biraz daha ağırdan alıyorum, otları temizlemeye yetişemiyorum, tohumlar fideler derken bir de soğuklar eklenince çok yoruldum artık, bel ve sırt ağrılarım iş yapmamı engelliyor artık, anlayacağın nüfus kağıdım eskiyor gün geçtikçe.

Evet o fidecikleri atmaya kıyamadım nerede boş yer buldumsa diktim, sevgili Tarla kuşun bahçesinde ben de görmüştüm öyle güzel açmışlardı ki o anda benim bahçemde de olmasını çok istemiştim, kısmette benim de edinmek varmış, inşallah bol bol tohum almak nasip olur.

Sevgili aleydinin bahçesinde ki papatya da aynı bendekinden, kokusu çok yoğun biraz kasımpatını da andırıyor ama ağırlık papatya kokusu, yanından geçerken bile bana dokunsa hemen kokusunu bırakıyor, arada başını okşuyorum nasıl yoğun kokuyor, çok seviyorum onun kokusunu sevgili münevver, her bahçede bulunması gerekir diye düşünüyorum ben. Sevgiler

akçabardak
05-06-2015, 21:48
Sevgili Akçabardak. maşşallah pamuk çiçeklerinin köşesi pamuk tarlacığı gibi olmuş çiçek açtıklarında görselliği gözümün önüne geldi de şahane bir köşe olacak.
sebzelerine ayrıca çok beğendim bol verimler dilerim.
benimde çok isteyip yapamadıklarım bahçemin ön tarafına çiçeklere öncelik verdim.
arka bahçede büyük ikitane bizim limon ağacımız var birde bitişik komşumuzun büyük kayısı ağacı var gölge yaptığı için sebzelerim cılız kalıyor. o sebepten heves alacak kadar bir ikiçeşitten bir kaç fide dikebiliyorum.

Teşekkür ederim sevgili efeege, o köşedekileri yeni ektim daha inşallah tutarlarsa gerçekten dediğin gibi çok güzel olacak, oraya dikmek son anda geldi aklıma, keşke daha önce aklıma gelseydi o suda beklemeselerdi 2 hafta içinde daha bir başka olacaktı.

Sebzeler konusunda haklısın ağaçların altında gölge olunca cılız oluyorlar, aslında benim de ağaç var ama benim kiler kenarlarda ortası boş olduğu için biraz güneş alıyor, dediğin gibi ben de heves ettiğim için biraz ondan biraz bundan ekmeye çalışıyorum.

B e t ü l
05-06-2015, 22:26
Maşallah ne güzel gelişmiş domatesler. Benim de 2 koca saksıda birer tane aşılı domatesim var ama diktiğimden beri aynı duruyorlar. Ne bir yaprak ne bir boy uzaması. Hava bir garip. Hala çok serin acaba ondan mı? Toprağı da gübreli bahçe toprağı. Ne yapsam ki? Pek komikler.

akçabardak
05-06-2015, 22:50
Maşallah ne güzel gelişmiş domatesler. Benim de 2 koca saksıda birer tane aşılı domatesim var ama diktiğimden beri aynı duruyorlar. Ne bir yaprak ne bir boy uzaması. Hava bir garip. Hala çok serin acaba ondan mı? Toprağı da gübreli bahçe toprağı. Ne yapsam ki? Pek komikler.

Teşekkür ederim sevgili B e t ü l, domateslerim çabuk geliştiler de biberlerim gıdım gıdım ilerlediler, gerçekten bu sene havalar bir garip, biberlerim daha yeni yeni kendilerine geldiler, ne uğraştım onlarla dediğin gibi çok zor büyüdüler.

Sevgili B e t ü l ben biberlerimi bahçeye indirdikten sonra biraz toparlama gösterdiklerinde keçi gübresinden şerbet yapıp verdim, her köke bir çay bardağı kadar gelecek şekilde, arkadan da bir çapa yapınca gerçekten biraz fark attılar.

Sizin kilere gelince bilemedim ki şimdi, topraktaki gübreniz nedir?, en önemlisi de güneş almaları onun dışında başka ne olabilir bilemedim.

B e t ü l
05-06-2015, 22:53
Tam gün güneş altındalar ve koyun gübresi verdim. Ben de mi şerbet yapsam acaba?

akçabardak
05-06-2015, 23:08
Tam gün güneş altındalar ve koyun gübresi verdim. Ben de mi şerbet yapsam acaba?

Güneş almaları çok iyi orada sorun yok, koyun gübresi de iyi ama neden gelişemiyorlar ona şaşırdım, yine de siz bilirsiniz sevgili B e t ü l çok az sulandırın isterseniz, bir iki gün bekletin arada karıştırıyorum ben iyice suya geçsin diye hem de gübre olduğundan kesin emin olursunuz kokusundan, çünkü bazı uyanıklar bolca toprak karıştırıyorlarmış ve gübre diye yutturuyorlar, benim başıma gelmişti bir kere şimdi tanıdık yerden alıyorum gübremi.

B e t ü l
05-06-2015, 23:15
Yarın hazırlayım şu şerbeti. Bakalım ne olacak. Onlar bana ben onlara bakıp duruyoruz.
Sağ olun. Sevgiler:))

telato
05-06-2015, 23:52
Hele şükür:D Çok merak ediyordum sizin sebzeleri...
Sebzelerinizin yaprakları ne kadar canlı duruyor, özellikle biberlere bayıldım;)
Yalnız o yuvarlak damlama borularının içine ektiğiniz dörder kök domates bana fazla gibi geldi, büyüdüklerinde birbirinin içine geçicek gibi geliyor yaprakları...
Doğru veya yanlış ben yaprakların gövdeye güneş gelmesi engellenirse verimin düşeceğini okumuştum, bu yüzden sık ekilmemeli diye biliyordum.
Ben arkadaşlarımdan, akrabalarımdan ve komşularımdan o kadar baskı görüyorum ki, ekim yapmadığım boşluklarada bir şey ekmem konusunda,
biz senin ektiğinin iki katı sebzeyi daha ekeriz diyorlar. Ama önemli olan fazla ekmek değil.
Lütfen beni yanlış anlamayın bu bir öneriydi sadece. (Bende biberleri çifter çifter ektim ama kurtarıyor öyle ekilmeyi:D)
Bahçeniz sağlıklı, bol ve bereketli olsun:D

622ali
06-06-2015, 00:13
Bu hafta sonu bastan sona okuyup bilgi edinecegim sayfa. :D

Masaallahiniz var bahcenizde yok yok....

akçabardak
06-06-2015, 10:08
[QUOTE=telato;1385424]Hele şükür. Çok merak ediyordum sizin sebzeleri...
Sebzelerinizin yaprakları ne kadar canlı duruyor, özellikle biberlere bayıldım;)
Yalnız o yuvarlak damlama borularının içine ektiğiniz dörder kök domates bana fazla gibi geldi, büyüdüklerinde birbirinin içine geçicek gibi geliyor yaprakları...
Doğru veya yanlış ben yaprakların gövdeye güneş gelmesi engellenirse verimin düşeceğini okumuştum, bu yüzden sık ekilmemeli diye biliyordum.
Ben arkadaşlarımdan, akrabalarımdan ve komşularımdan o kadar baskı görüyorum ki, ekim yapmadığım boşluklarada bir şey ekmem konusunda,
biz senin ektiğinin iki katı sebzeyi daha ekeriz diyorlar. Ama önemli olan fazla ekmek değil.
Lütfen beni yanlış anlamayın bu bir öneriydi sadece. (Bende biberleri çifter çifter ektim ama kurtarıyor öyle ekilmeyi.
Bahçeniz sağlıklı, bol ve bereketli olsun.

Hoş geldiniz sayın telato, beğenmenize memnun oldum. Ben de siz çok merak ettiğiniz için sayfamda paylaştım, diğer tarafta biber ve domateslerin gelişimlerini detaylı olarak Tanıtım sayfama ekledim.

Biberlerim gün geçtikçe güzelleşiyorlar maşallah ama hepsini aynı anda kalıcı yerlerine geçiremediğim için kademe kademe ilerliyorlar, son partiyi daha 3 gün önce yerlerine alabildim, o da yer sorunundan kaynaklanıyor, bahçede yer kalmayınca kimilerini saksılara dikmek zorunda kalıyorum, bu sefer saksıları güneş almaları için nereye koysam derdi başlıyor :)

Okadar çok abartmışım ki beğendiğim biber ya da domates türlerinden talep etmişim, sanki 10 dönüm tarlam varmış gibi :D

Biberlerimi bende ikili kök diktim bu sene, her sene tek kök dikerdim aradan bazıların başına bir iş geldiğinde yeri boş kalıyordu, ikili olunca birinden biri kalıyor hiç olmazsa yedeklemek için.

Domateslerin sıklığı konusunda haklısınız, doğru biliyorsunuz öyle olmalı, Rahmetli annemin bir sözünü hiç unutmuyorum bize öğrettiklrini, bir gün mısır çapası yapılırken... iki mısırın yaprakları biribirine değmezse... sahibimi hacca götürürüm dermiş mısır,... okadar seyrek olması gerektiğini anlatırdı annem bize, bu diğer bitkiler için de geçerli olduğunu düşünüyorum ben.

Sizin yeriniz müsaitse bence başkaları ne derse desin aldırmayın, benim yer sıkıntısı olduğundan dolayı, çeşit te çok olunca gerisi malum :D

Damlamalarım her sene sıra halinde oluyordu o zaman da hangi çeşitten kaç kök diktim, bunlar kimden gelmişti diye çok karıştırıyordum.

Yuvarlak yapmamın sebebi işimi kolaylaştırdı, kağıt üzerine şemasını da çizdim, her yuvarlakta hangi tür ve kimden geldiğini işaretledim takip etme açısından :)

Her bir domatesin arasıında 50 cm. ara var, 2 yuvarlak arasında ise 80 cm. ara var fotoğrafta yakın gibi görünüyor ama başka da çarem yok, dedim ya tamamen yer kısıtlılığından kaynaklanıyor, biraz fazla uğraştıracaklar ortalarından ve alttan yaşlı yapraklarını kopartıyorum bir şekilde içlerine hava girmesini sağlamaya çalışacağım sayın telato, yapacak bir şey yok buna da şükür diyorum, balkonu olan bahçesi olsun ister, bahçesi olan biraz daha büyük bir yerim olsa der benim gibi :D istek istek bitmiyor... Destan gibi yazı oldu sayın telato kusuruma bakmazsınız artık.

akçabardak
06-06-2015, 10:12
Bu hafta sonu bastan sona okuyup bilgi edinecegim sayfa. :D

Masaallahiniz var bahcenizde yok yok....

Teşekkür ederim sayın 622ali, umarım okurken yazdıklarımdan sıkılmazsınız, dilimin döndüğünce bildiklerimi ve bu siteden öğrendiklerimi aktarmaya çalıştım.

akçabardak
06-06-2015, 13:39
Asma yaprağı

Yetiştirmiş olduğum Sarmalık yaprak asmasının ilk yapraklarını 2-3 gün
önce topadım buzdolabında sarılmayı bekliyorlardı.
Nihayet dün onlara sıra gelebildi ve bütün günüm sarma sarmakla geçti.

Meyve vermeyen sadece yaprak için yetiştirdiğim asmam.
557615

Yıkandılar, kaynar suda haşlandılar ve zeytinyağlı iç hazırlanıp sarıldılar
557616

Yapraklarım incecik kağıt gibi ve çok büyükler, boy boy sarıldılar
en küçüğü 5 cm. en büyüğü 12-15 cm. uzunlukta, şimdi bana güldüğünüzü
hisseder gibi oldum böyle uzun sarma mı olur diye :D

Yapraklar bölünse küçük küçük sarılsa olurdu, fakat uzun uzun sarmak
benim en büyük zevklerimdendir.
Çatal falan kullanmanıza gerek yok, elinize alırsınız kraker gibi ısıra ısıra
bir yudum çay da varsa yeter :D
557617

Yeşil olanlar İstanbul Ispanağına sarıldılar, kendi başlığında detaylı
fotoğraflar yükledim.
557618

Hepsini kavanozlara dizip, yarıya kadar su, 2-3 kaşık zeytinyağı ve biraz tuz
koyup sıkıca kapattıktan sonra kavanozlar kaynatıldı.
Elimin altında hazır bulundurmak çok işime yarıyor, gelen misafirler olsun
çocuklar gelince açıyorum, yeni sarılmış gibi tazeliğini koruyor.
557619

aleydi
06-06-2015, 20:07
Elinize sağlık sevgili akçabardak, en sevdiğim şeydir yaprak sarması:). Benimde yapraklar daha fazla büyümeden sarmam lazım. ilk defa konserve hallerini görüyorum. Çiğ olarak mı kaynattınız, ne kadar süre kaynatıyorsunuz. Ne kadar süre de tüketmek lazım. Sevgiler

Resulgur
06-06-2015, 20:22
Asma yaprağı

557615

557616

557617

fotoğraflar yükledim.
557618

557619
Sayın Akçabardak ellerinize sağlık ne kadar güzel bir paylaşım olmuş aynı zamanda itiraf edeyim çok canım çekti valla .. [emoji4]

akçabardak
06-06-2015, 21:00
Elinize sağlık sevgili akçabardak, en sevdiğim şeydir yaprak sarması:). Benimde yapraklar daha fazla büyümeden sarmam lazım. ilk defa konserve hallerini görüyorum. Çiğ olarak mı kaynattınız, ne kadar süre kaynatıyorsunuz. Ne kadar süre de tüketmek lazım. Sevgiler

Teşekkür ederim sevgili aleydi, sarma olup ta sevilmez mi... biz de çok seviyoruz, hele zeytinyağlısı çerez gibi gidiyor.
Bu yöntemi 3-4 senedir yapıyorum, yaz gelince bizim buralarda konu komşu, eş dost, kahveye, çaya gelir gideriz biribirimize o yüzden hazırda olunca çok rahat ediyorum, pek keyifli oluyor.

Sevgili aleydi sarıldıktan sonra pişirmeden kavanozlara diziyorum, suyunu, tuzunu ve yağı da koyduktan sonra sıkıca kapatıp büyük bir tencereye su koyup kavanozları kaynatıyorum, fokurdamaya başlayınca bir saat kadar kaynatıyorum, yaprağının pişme durumuna göre değişir, bazı yaprak normalde çabuk pişer, bazı yaprak biraz daha geç pişer.

Benim yaprağım yumuşacık normalde yarım saatte pişecekse kavanoza koyduklarımı yarım saat daha uzatıyorum.
Sizin yaprağınızı siz kendiniz ne kadar zamanda piştiğini bilirsiniz ona göre biraz daha uzatırsınız.

Ne kadar zamanda tükrtilir sorusuna şöyle diyeyim gelen giden eksik olmadığı için pek fazla beklemiyor, en fazla bir ay bekletebiliyorum çoluk çocuk gelince birer birer açılır, belki daha da fazla bekleyebilir diğer konserveler gibi.
Darısı sizin yaprakların sarılmasına, kolay gelsin, sevgiler.

akçabardak
06-06-2015, 21:11
Sayın Akçabardak ellerinize sağlık ne kadar güzel bir paylaşım olmuş aynı zamanda itiraf edeyim çok canım çekti valla .. [emoji4]

Teşekkür ederim sayın Resulgur, ne bileyim öyle aklıma geliverdi birden paylaşmak istedim, biliyorum bir çok kişinin canı çekecekti, sonra da kendime kızdım bu konuda ama ortam okadar güzeldi ki, hava güzel, balkona oturmuşum bahçeyi, çiçekleri seyrederken keyiflendim.
Çok canınız çektiyse kimse görmeden kavanozun bir tanesini hemen göndereyim

Resulgur
06-06-2015, 21:35
Teşekkür ederim sayın Resulgur, ne bileyim öyle aklıma geliverdi birden paylaşmak istedim, biliyorum bir çok kişinin canı çekecekti, sonra da kendime kızdım bu konuda ama ortam okadar güzeldi ki, hava güzel, balkona oturmuşum bahçeyi, çiçekleri seyrederken keyiflendim.
Çok canınız çektiyse kimse görmeden kavanozun bir tanesini hemen göndereyim
Çok teşekkür ederim efendim soylemeniz yeter afiyetle yiyin inşallah .. [emoji4]

YeniGine
06-06-2015, 23:45
Sevgili akçabardak'ım valla hepsi de kalem gibi, ellerine sağlık, Rabbim güle güle yiyip tüketmeyi nasip etsin inşallah...
2015'in ilk hasadını senin bahçende gördüm, ben hasat zamanı fotoğraflarına da bayılırım...
:D Hoş hiçbirimizin bayılmadığımız zaman fotoğrafları da yok ya... Ektik, diktik bayıldık, topraktan çıktılar bayıldık, büyüyorlar bayıldık, tomurcuktalar bayıldık, açtılar bayıldık hasat ettik bayıldık, hasadı değerlendirdik bayılıyoruz... Hep bayılıyoruz...

akçabardak
07-06-2015, 16:50
Sevgili akçabardak'ım valla hepsi de kalem gibi, ellerine sağlık, Rabbim güle güle yiyip tüketmeyi nasip etsin inşallah...
2015'in ilk hasadını senin bahçende gördüm, ben hasat zamanı fotoğraflarına da bayılırım...
:D Hoş hiçbirimizin bayılmadığımız zaman fotoğrafları da yok ya... Ektik, diktik bayıldık, topraktan çıktılar bayıldık, büyüyorlar bayıldık, tomurcuktalar bayıldık, açtılar bayıldık hasat ettik bayıldık, hasadı değerlendirdik bayılıyoruz... Hep bayılıyoruz...

Sevgili YeniGineciğim güzel dileklerin ve beğendiğin için çok teşekkür ederim, elimden geldiğince güzel sarmaya çalıştım, Rabbim hepimize herşeyi güle güle yedirmeye nasip etsin, ayrıca ilk hasadı benim bahçemde görmene de sevindim, bismillah dedik başladık bakalım, her şeyin hayırlısının olmasını dilerim.
Bu arada dediğin gibi her şeye bayılıyoruz da bayılıyoruz... ne yapsak acaba bayılmamak için :D başka bir şeyler düşünmek lazım ama aklıma da başka bir şey gelmiyor canım...

salihcan
07-06-2015, 16:55
Asma yaprağı

557615

557616

557617

fotoğraflar yükledim.
557618

557619

Sn Akçabardak Balıkesirdesiniz demi ?:confused:

1,30-2 saatlik yol böyle fotoğraflar koymayın derim :cool:

akçabardak
07-06-2015, 19:15
Sn Akçabardak Balıkesirdesiniz demi ?:confused:

1,30-2 saatlik yol böyle fotoğraflar koymayın derim :cool:

Sayın salihcan sizin canınız sağ olsun, Balıkesir'den de yakınız Dikili'ye 20 km deyiz, yol tarifi için aramanız yeterlidir yeter ki siz yola çıkın.

salihcan
07-06-2015, 19:41
Çok teşekür ederim yemiş kadar oldum :) Yazlık çandarlıda zaten :)

akçabardak
07-06-2015, 20:06
Çok teşekür ederim yemiş kadar oldum :) Yazlık çandarlıda zaten :)

Ne güzel daha da yakınmışız, ben Çandarlı'yı da çok severim çok şirin bir yer oldu son zamanlarda, bizim bir akrabamızın yazlığı var orada sık sık gider geliriz Çandarlıya.

salihcan
07-06-2015, 20:23
Ne güzel daha da yakınmışız, ben Çandarlı'yı da çok severim çok şirin bir yer oldu son zamanlarda, bizim bir akrabamızın yazlığı var orada sık sık gider geliriz Çandarlıya.

Çok sevindim :D Ailemle konuştum beni benden habersiz yaz dershanesine yazdırmışlar. (ünüversite sınavı için seneye gircem :( ) :mad: Ama mutlaka gelmeye çalışacağım bundan emin olun :)

akçabardak
07-06-2015, 20:33
Çok sevindim :D Ailemle konuştum beni benden habersiz yaz dershanesine yazdırmışlar. (ünüversite sınavı için seneye gircem :( ) :mad: Ama mutlaka gelmeye çalışacağım bundan emin olun :)

Sınavlarında sana başarılar dilerim şimdiden, her zaman beklerim, çok memnun olurum.

salihcan
07-06-2015, 20:35
Bende çooook ama çooooooooooooook isterim :) Sınavlar olmasa ne kadar güzel bir hayatımız olur :( Herşeyimizi engelliyor :mad:

loveforlife
07-06-2015, 21:02
Sevgili Akçabardak,
Ben de fırsat buldukça sarma sarar ve derin dondurucuya atarım. Bir misafir geldiğinde hemen tencereye alıp pişirmesi çok kolay oluyor. Ben pişirdikten sonra üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak ekşisi ve limon ile terbiye yapıp döküyorum sıcak iken. Herkes bayılıyor lezzetine. Senin yönteminle yapınca kavanozdan çıkartınca terbiyelesek nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Bir denemek lazım... Ellerine sağlık, enfes görünüyorlar.

Sûz-i Dilârâ
07-06-2015, 21:47
Asma yaprağı

557615

557616

557617

fotoğraflar yükledim.
557618

557619

Ben bu kadar çok yaprak sarsam asla buzluğa ya da kavanoza koymaz, hepsini aynı gün yerdim:D

akçabardak
07-06-2015, 21:51
Sevgili Akçabardak,
Ben de fırsat buldukça sarma sarar ve derin dondurucuya atarım. Bir misafir geldiğinde hemen tencereye alıp pişirmesi çok kolay oluyor. Ben pişirdikten sonra üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, sumak ekşisi ve limon ile terbiye yapıp döküyorum sıcak iken. Herkes bayılıyor lezzetine. Senin yönteminle yapınca kavanozdan çıkartınca terbiyelesek nasıl olur diye düşünmeden edemedim. Bir denemek lazım... Ellerine sağlık, enfes görünüyorlar.

Sevgili loveforlife aslında derin dondurucuya koysam mı diye benim de aklıma geldi ama hiç denemediğim için kavanozlara koymayı tercih ettim.

Nasılsa yaz boyu sürekli taze yaprağım oluyor ilk fırsatta derin dondurucuya koyup deneyeceğim, ben terbiyeli hiç yapmadım ama çok mantıklı bundan sonra denerim, kavanozların içinde kendi sosu var açtıktan sonra kendi sosunada ocakta bir tıkırdatılsa sonra terbiyesi üzerilerine dökülürse olur gibime geliyor.
Denemekte fayda var ve ilk açtığım kavanozda denemek istiyorum. Teşekkür ederim hem beğendiğin için hem de verdiğin terbiyesi için.

akçabardak
07-06-2015, 22:05
Ben bu kadar çok yaprak sarsam asla buzluğa ya da kavanoza koymaz, hepsini aynı gün yerdim:D

Sevgili Sûz-i Dilârâ çok haklısınız ben de çok seviyorum, sararken bile dayanamıyorum bir yaprak sararıyorum bir ağzıma atıyorum ama bu sefer kendimi frenledim, tadına tuzuna bile bakmadım bir kere ağzıma alırsam daha durmam diye, bir ara eşim yanıma oturdu şimdi böyle yesek nasıl olur deyince hiç sulanma yapraklarım çok bir kere daha iç hazırlayamam dedim ama beni dinlemedi hemen el çabukluğuyla bir kaşık alıp sonra da kaçtı yanımdan.

Kavanozlara koymamın sebebi de okullar bitince çocuklarım gelecek tatil için hem onlar için hem de bir misafirim geldiğinde iyi oluyor.

akçabardak
13-06-2015, 20:14
Gardenyam 3 yaşında fakat çok yaşlanmış gibi dalları kel kel kaldı, buna rağmen çiçeklerini açmaya çalışıyor,
sanırım derin bir budama yapılması gerekir ama tamamen kuruturum diye korkuyorum.

Çiçekleri misler gibi kokuyor
559007

559008

559009

akçabardak
13-06-2015, 20:24
Beyaz kır sünbülü
bir tek soğandan 9 minnak yavru, bir abla yavru ama
onun da çevresinde yavrucakları var.
Öyle kibar, öyle narin ki hiç fotoğrafını almamışım.

559015

akçabardak
13-06-2015, 21:11
Yılın ilk tohum hasadı Roka tohumu oldu

559031

Resulgur
14-06-2015, 16:06
Yılın ilk tohum hasadı Roka tohumu oldu

559031

Hadi gözünüz aydın bizimkilerde yolda tohumları bende böyle alabilirsem ne mutlu bana .. keşke dalından ilk kopardığınız haldeyken bir resim atsaydınız bana da fikir olurdu öğrenirdim :D

akçabardak
14-06-2015, 16:32
Hadi gözünüz aydın bizimkilerde yolda tohumları bende böyle alabilirsem ne mutlu bana .. keşke dalından ilk kopardığınız haldeyken bir resim atsaydınız bana da fikir olurdu öğrenirdim :D

Teşekkür ederim Sn. Resulgur, en kısa zamanda sizin kiler de olgunlaşacaklardır, dalının fotoğrafını atmak hiç aklıma gelmedi doğrusu gelseydi yüklerdim, ben onların kalabalığından çok sıkılmıştım o yüzden hepsinin olgunlaşmasını beklemeden söktüm, üzerilerinde hem olgunlaşmış, hem olgunlaşmak üzere olanlar hem de yeşilleri ve çiçekleri vardı.

En olgunlaşmış olanlar,kasenin içindeki tohumların üzerinde görünen tohum kapsüllerinin kurumuş halleri görünmekte, özellikle temizlemedim kabukların rengi görünsün diye, çoğunluk o rengi aldıktan sonra söktüm.

Hepsini beklersem olgunlaşmış olanlar çatlayıp etrafa saçılıyorlar, umarım bu şekilde yazmamla size yardımcı olabilmişimdir.

samur
14-06-2015, 23:39
Nasil guzel hepsi masaallah, cicekler ayri bir guzel, keyfini saglikla surmeniz dilegiyle. Ellerinize saglik

akçabardak
15-06-2015, 10:26
Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim sevgili samur.

gürcan_keskin
15-06-2015, 17:30
Maşallah sayın akçabardak.
Çiçekler sebzeler hepsi birbirinden güzel. Bahçeniz epey bi renklenmiş.
Yaprak sarması ne de güzel görünüyor öyle :p
Ellerinize emeklerinize sağlık.

akçabardak
15-06-2015, 20:43
Maşallah sayın akçabardak.
Çiçekler sebzeler hepsi birbirinden güzel. Bahçeniz epey bi renklenmiş.
Yaprak sarması ne de güzel görünüyor öyle :p
Ellerinize emeklerinize sağlık.

Aman efendim kimler gelmiş, hoş geldiniz ne iyi ettiniz de geldiniz sayın gürcan_keskin, sizi buralarda görmek ne güzel böyle mutluluk duydum.

Bahçemi beğendiğiniz için teşekkür ederim, bahar gelince her şey yem yeşil olunca dayanamadım yapraklar da taze olunca keyifli keyifli, bahçeyi seyrederek sarmalarımı sardım ama daha tadına bile bakamadım, hepsini kavanozlara koydum, ne de olsa anne yüreği tatil için gelecek olan çocuklarıma, torunlarıma ve gelen misafirlerime sakladım.

Resulgur
15-06-2015, 23:41
Teşekkür ederim Sn. Resulgur, en kısa zamanda sizin kiler de olgunlaşacaklardır, dalının fotoğrafını atmak hiç aklıma gelmedi doğrusu gelseydi yüklerdim, ben onların kalabalığından çok sıkılmıştım o yüzden hepsinin olgunlaşmasını beklemeden söktüm, üzerilerinde hem olgunlaşmış, hem olgunlaşmak üzere olanlar hem de yeşilleri ve çiçekleri vardı.

En olgunlaşmış olanlar,kasenin içindeki tohumların üzerinde görünen tohum kapsüllerinin kurumuş halleri görünmekte, özellikle temizlemedim kabukların rengi görünsün diye, çoğunluk o rengi aldıktan sonra söktüm.

Hepsini beklersem olgunlaşmış olanlar çatlayıp etrafa saçılıyorlar, umarım bu şekilde yazmamla size yardımcı olabilmişimdir.
Hm anladim çok faydalı oldu benim için gerçekten de çok teşekkürler [emoji4]

akçabardak
17-06-2015, 00:01
Zakkum ve glayörlerim

Zakkumum yıkılıyor
559762

Altında da glayörlerim açmaya başladılar
559763

559764

559765

559766

akçabardak
17-06-2015, 00:08
Ortancalarım, onlar da coştular
Sevgili münevver beni de heveslendirdin ya arkadaşım
beyazını artık almam şart oldu :)

559767

559768

akçabardak
17-06-2015, 00:11
Cannanın tomurcuğu göründü

559772

akçabardak
17-06-2015, 00:13
Kozmoslarım yeni yeni açmaya başladı

559773

akçabardak
17-06-2015, 00:15
Böğürtlenim geç te olsa çiçeklerini göstermeye başladı

559774

münevver48
17-06-2015, 08:09
Ortancalarım, onlar da coştular
Sevgili münevver beni de heveslendirdin ya arkadaşım
beyazını artık almam şart oldu :)

559767

559768

:)sevgili akçabardak,çok güzel açmışlar maşallah. tabi beyaz çok yakışır bunların arasında. bence morunu da al oda çok güzel benim dememe gerek yok görünce dayanamazsın;) aman sen benim aklıma uyma. bana kalsa hepsini alır gelirim.sevgiler...

günebakan
17-06-2015, 12:45
Glayörler ve ortancalar harika ortancaları her zaman çok sevmişimdir eğer bir bahçem olursa bir köşesini sırf ortanca dolduracağım:) bu sene geç kaldım ama seneye daha çok glayör soğanı alıp annemim bahçesine dikeceğim bende yetişmiyor bari orda gülliğini seyredelim:)

akçabardak
17-06-2015, 21:55
Glayörler ve ortancalar harika ortancaları her zaman çok sevmişimdir eğer bir bahçem olursa bir köşesini sırf ortanca dolduracağım:) bu sene geç kaldım ama seneye daha çok glayör soğanı alıp annemim bahçesine dikeceğim bende yetişmiyor bari orda gülliğini seyredelim:)

Sevgili günebakan, İnşallah en kısa zamanda hayalinizdeki bahçeniz gerçekleşir, gerçekten de ortancalar ve glayörler açınca balkona oturup bir şeyler yudumlarken seyretmesi çok hoş oluyor, kahvemi alıyorum karşılarına oturuyorum onları seyretmek beni öyle dinlendiriyor ki sorma. İnşallah size de nasip olur

akçabardak
17-06-2015, 23:06
Gece avına çıkan Süleymancıklar, bu adı her ne ise ben bilmiyorum ama
burada ki yöre halkı süleymancık diyorlar, gündüz pergolanın arasında saklanıyorlar,
bazen kavga ediyorlar, çok değişik sesler çıkartıyorlar.

559960

Not: Bu gün 20 Haziran 2015
Sayın Taşlıbahçenin sayesinde bu hayvancığın adını öğrendim.
Hemidactylus turcics (Süleymancık)

Sevgili A_NOMAD'tan da türkçe ismini ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
olduğunu da öğrenmiş oldum.

İsmin tamamı: Hemidactyus turcics - Türk keleri (Süleymancık)

asmalıtepe
17-06-2015, 23:26
Yine de çok şirin bu hayvanların her cinsi. Duruşa baksana arkadaşım ne kadar maasum ne kadar savunmasız. Benim evin içinde perdelerde gezer bunlar bazan..kovalamam bile.

Güzelliğe bakın.

akçabardak
17-06-2015, 23:33
Gerçekten de çok şirin o kadar şeffaf ki içinde ki organları görünüyor, ne yapsın garibim o da karnını doyurma peşinde, yatana kadar balkonun ışığını açık bırakıyorum ki ağzına göre kelebekler gelsin yakalasın diye arkadaşım.
Bu evi 15 sene önce aldığımızda ilk defa gördüğümüzde çok korkmuştum bu ne böyle akrep falan mı acaba diye düşünmüştüm ama sonra zararsız olduğunu öğrendik onlarla arkadaş olduk.

YeniGine
17-06-2015, 23:38
Kertenkele; ben huylanırım açıkçası. Ama yine de doğasında yaşasın isterim tabi ki, ilk taşındığımız sene adım atamayacak kadar çoktu bizim buralarda (Sene 1999) şimdi tek tük görüyorum arada sırada. :( Biz insanlar ne yazık ki doğada bulunan herşeyi yok ediyoruz, katlediyoruz... :( Doğanın dengesini bozduk ve bozmaya da devam... :(

h_dogan
18-06-2015, 07:43
burada ki yöre halkı süleymancık diyorlar, gündüz pergolanın arasında saklanıyorlar,

559960

Geçen facebookta paylaşmışlardı ben de paylaştım. Zararsız bir hayvan Süleymancık, evdeki böcek, örümcek vb. canlılarla besleniyor. Öldüreyim falan demeyin yani. :)

akçabardak
18-06-2015, 10:18
Kertenkele; ben huylanırım açıkçası. Ama yine de doğasında yaşasın isterim tabi ki, ilk taşındığımız sene adım atamayacak kadar çoktu bizim buralarda (Sene 1999) şimdi tek tük görüyorum arada sırada. :( Biz insanlar ne yazık ki doğada bulunan herşeyi yok ediyoruz, katlediyoruz... :( Doğanın dengesini bozduk ve bozmaya da devam... :(

Sevgili YeniGine zararsız bir hayvan sonuçta elbette ki yaşasınlar, kıyamam ben onlara biz onlara o kadar çok alıştık ki torunlar bile geldiklerinde hep soruyorlar süleymancıklar ne zaman çıkacaklar diye onlar bile alıştılar.
Dediğin gibi bizler insan olarak çok acımasız davranıyoruz bu masum hayvanlara, evet doğanın dengesi de git gide bozuluyor, Allah sonumuzu hayırlı etsin.

akçabardak
18-06-2015, 10:26
Geçen facebookta paylaşmışlardı ben de paylaştım. Zararsız bir hayvan Süleymancık, evdeki böcek, örümcek vb. canlılarla besleniyor. Öldüreyim falan demeyin yani. :)

Hiç kıyarmıyım ben onlara, onlar gerçekten çok masum zararsızlar ve ürkekler, çok sevimliler gece balkonda ışık yanıyor etrafına minik kelebekler, böcekler toplanıyor onlar da besleniyorlar biz de seyrediyoruz.

akçabardak
19-06-2015, 00:50
Arkadaşlar dışarıda öyle bir yağmur yağıyor ki şu anda anlatamam, bu gün arka bahçede bütün sebzelerime şerbet gübre vermiştim üzerine bu yağmur iyi gelecek ama çok fazla yağıyor, ödüm kopuyor doluya dönüşür de zarar verecek diye, o yüzden uykum kaçtı doğrusu, artık Allahtan hayırlısı yapacak bir şey yok.
Günlerdir yağdı yağacak, her yerleri seller sular götürdü buraya daha yeni geldi ama tam geldi hayırlısı.

YeniGine
19-06-2015, 00:56
Hayrlı yağmurlar olsun inşallah sevgili akçabardak. Doluya dönüşmez artık sanırım, fakat su birikmesin inşallah bahçenizde.

akçabardak
19-06-2015, 01:04
Şu durumda su birikintisi tehlikesi şimdilik yok sevgili YeniGinem çünkü toprak şu anda suya aç durumda, ancak toprak suya doyacak o zaman tehlike başlar, neyse ki şimdi durdu ama güzel yağdı, bu kadarla kalırsa bitkilere çok iyi gelecek inşallah.

YeniGine
19-06-2015, 01:46
:) Neyseki bende öyle bir tehlike yok. :) Dünkü yağmurda bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, ben elimde su bidonu saksıdaki çiçeklerimi suluyorum. Evde işim vardı biran önce çıkayım bütün saksıları yağmura çıkarayım diye düşünürkeeen birden indirdi yağmur. :( Tabi ben geciktim, başaramadım, bidonla suladım saksıdaki çiçekleri. Valla bir de komiğime gitti, güldüm kendi kendime. Neyse tatile giden komşumun bahçesindeki çimleri sulamama gerek kalmadı. :)

münevver48
19-06-2015, 07:41
Arkadaşlar dışarıda öyle bir yağmur yağıyor ki şu anda anlatamam, bu gün arka bahçede bütün sebzelerime şerbet gübre vermiştim üzerine bu yağmur iyi gelecek ama çok fazla yağıyor, ödüm kopuyor doluya dönüşür de zarar verecek diye, o yüzden uykum kaçtı doğrusu, artık Allahtan hayırlısı yapacak bir şey yok.
Günlerdir yağdı yağacak, her yerleri seller sular götürdü buraya daha yeni geldi ama tam geldi hayırlısı.

:)sevgili akçabardak,inşallah bahçeye yağmur zarar vermemiştir.bizde de hava bulutlu yağmur yağacak gibi,sabah uyandığımda ekim ayının sabahı gibi serin bir hava var. bizde dün iyice çiçeklere su vermiştik. eşim de bana hava yağmur boşuna suluyorsun dedi ama yaz yağmuru bulutlar boşuna da çıkabilir.riski göze alamıyorum. söz konusu çiçekler olunca. geçenlerde yağan yağmur internet bağlantımı kesmişti. su girmiş kablonun içine nasıl olduysa bir haftada zor tamiri yapıldı. birazda elamanların sallaması işi uzatmıştı. korkarım ben yaz yağmurlarından, Allah hatasız versin. hele gök gürültüsü, şimşek çakmaya görsün saklanacak delik ararım.Allah yağmurların da hayırlısını versin bu yıl çok yağmurlardan pek ürün mahsuller de ürün yok.Allah yokluk eksiklik göstermesin.sevgiler:):).

akçabardak
19-06-2015, 12:51
:) Neyseki bende öyle bir tehlike yok. :) Dünkü yağmurda bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, ben elimde su bidonu saksıdaki çiçeklerimi suluyorum. Evde işim vardı biran önce çıkayım bütün saksıları yağmura çıkarayım diye düşünürkeeen birden indirdi yağmur. :( Tabi ben geciktim, başaramadım, bidonla suladım saksıdaki çiçekleri. Valla bir de komiğime gitti, güldüm kendi kendime. Neyse tatile giden komşumun bahçesindeki çimleri sulamama gerek kalmadı. :)

Şimdilik tehlike geçti sayılır, gecenin ilerleyen saatlerine doğru şiddetini azalttı ve sakin sakin yağmaya devam etti sonra da ben uyumuşum, sabah kalktığımda çok şükür her şey yerli yerindeydi sevgili YeniGineciğim, keşke sen de saksıları çıkarmaya yetişebilseydin ama sağlık olsun, en azından komşunun çimi sulanmış buna da şükür.

akçabardak
19-06-2015, 13:02
:)sevgili akçabardak,inşallah bahçeye yağmur zarar vermemiştir.bizde de hava bulutlu yağmur yağacak gibi,sabah uyandığımda ekim ayının sabahı gibi serin bir hava var. bizde dün iyice çiçeklere su vermiştik. eşim de bana hava yağmur boşuna suluyorsun dedi ama yaz yağmuru bulutlar boşuna da çıkabilir.riski göze alamıyorum. söz konusu çiçekler olunca. geçenlerde yağan yağmur internet bağlantımı kesmişti. su girmiş kablonun içine nasıl olduysa bir haftada zor tamiri yapıldı. birazda elamanların sallaması işi uzatmıştı. korkarım ben yaz yağmurlarından, Allah hatasız versin. hele gök gürültüsü, şimşek çakmaya görsün saklanacak delik ararım.Allah yağmurların da hayırlısını versin bu yıl çok yağmurlardan pek ürün mahsuller de ürün yok.Allah yokluk eksiklik göstermesin.sevgiler:):).

Çok şükür şimdilik bir zarar ziyan yok arkadaşım ama bulutlanmalar daha devam ediyor hırsını alamadı daha, sabah ben de kalktığımda dediğin gibi çok serindi, bulutlu hava kapalıydı, şimdi biraz açıldı biraz rüzgarlı ama hala serin.
İki üç gündür ha yağdı ha yağacak diye ben de bahçeleri sulamamıştım çok kurumuştu bahçeler, dün geceki yağmur çok iyi oldu her yer sulandı çok şükür, dediğin gibi Allah her şeyin hayırlısını versin yokluk eksiklik göstermesin.

aleydi
19-06-2015, 21:43
Bir aydır sürekli yağmur yağıyor.Her yer yemyeşil oldu. Bu yönden çok güzel tabi. Çiçekler bir türlü açamadı. Güneş yok çünkü. Yağmur muhabbettini okuyunca dayanamadım:).

Dün çok sert yağıyor eyvah diye verandaya bir çıktım. Eyvah ki ne eyvah dolu yağmaya başlamış. Öyle içten dua ettim ki. sebzeleri, çiçekleri kıracak diye ödüm patladı. Baya iri yağdı. Neyse ki, yine de çok az yağdı. Yoksa bahçe talan olacaktı.Eşim her gün 20 km yol gidiyor. O bölgeye çok dolu yağmış. ( Neredeyse arabaların camları kırılcaktı) dedi.Benim dua ve yalvarmalar işe yaradı galiba. Yağmura razı oluyoruz. Dolu vurmasında.

samur
20-06-2015, 01:26
Bir aydır sürekli yağmur yağıyor.Her yer yemyeşil oldu. Bu yönden çok güzel tabi. Çiçekler bir türlü açamadı. Güneş yok çünkü. Yağmur muhabbettini okuyunca dayanamadım:).

Dün çok sert yağıyor eyvah diye verandaya bir çıktım. Eyvah ki ne eyvah dolu yağmaya başlamış. Öyle içten dua ettim ki. sebzeleri, çiçekleri kıracak diye ödüm patladı. Baya iri yağdı. Neyse ki, yine de çok az yağdı. Yoksa bahçe talan olacaktı.Eşim her gün 20 km yol gidiyor. O bölgeye çok dolu yağmış. ( Neredeyse arabaların camları kırılcaktı) dedi.Benim dua ve yalvarmalar işe yaradı galiba. Yağmura razı oluyoruz. Dolu vurmasında.
Allah beterinden korusun Amasya da aksam uzeri ceviz buyuklugunde dolu yagdi, bahcesi olanlarin zarari buyuk, balkona cikamadim bakalim zarar ne kadar esintiyle yagdigi icin camlari kiracak sandim, hayirsi, herseyin orta hallisi guzel, aşırılık zarar getiriyor yagista da oldugu gibi.

asmalıtepe
20-06-2015, 03:57
Demek yağmurlar var yine...Tevekkeli değil bizde de üç-dört gün önce şiddetli rüzgarlar olmuş, ben orada değildim. Domateslerim öyle güzel büyümüştü ki ne yazıkki ortadan çatır çatır kırmış. Ben de koparıp yeniden diktimse de dün baktığımda canlanma emaresi göremedim.

Sanırım yağmurlar bize doğru yolcu. Allah korktuklarımıza uğratmasın.

samur
20-06-2015, 08:21
Dogal afetin onune gecilmiyor malesef, bitkilerimiz ve dışardaki canlar Allah emanet olsunlar, O nun korumasi olamyinca nafile.😞

akçabardak
20-06-2015, 11:38
Of of ben evde yokken kimler gelmiş kimler, hoş gelmişsiniz arkadaşlar.

Sevgili aleydi, sevgili asmalıtepe ve sevgili samur, uzun lafın kısası arkadaşlar doğal afetin önüne kimseler geçemez maalesef, dua etmekten başka çaremiz yok sevgili aleydi.

Sevgili asmalıtepe domateslerin için ben de üzüldüm ama yapacak bir şey yok arkadaşım, Allah yardımcımız olsun, size de geçmiş olsun.

Sevgili samur umarım bitkilerinizde zarar ziyan yoktur, ceviz büyüklüğünde ki dolu her şeyi kırar dal üstünde dal bırakmaz allah korusun. Allah her şeyin hayırlısını versin.

Taşlıbahçe
20-06-2015, 21:26

559960

Sayın Akçabardak; bizim buralarda bu hayvancağızın ismi bile yok; gerçi birkaç kişiye sordum, devam etsem bir bilen çıkar belki yöresel ismini.

Neyse, merak edip araştırmıştım zamanında, kertenkelelerden farklı bir ailenin mensubular; bilimsel isimleri "Hemidactylus turcicus". Başlıca besinlerini böcekler, güveler, örümcekler ve benzeri mahlukatlar oluşturduğundan dolayı her eve lazım bir hayvancık kendileri.

aleydi
20-06-2015, 22:06
Ben liseye giderken evimiz bahçeliydi. Bu miniği yakalıyacam diye kuyruğu elimde kalmıştı. Büyük bir kül tablasının içine koydum, besliyordum. Annemin ödü patlar:). Ben evde yokken görmüş. Nasıl yaptıysa atmış bahçeye. Çok üzülmüştüm.Bir tek ben mi seviyorum bu canlıyı diye düşünürdüm hep.Yalnız olmadığıma sevindim:).

akçabardak
20-06-2015, 22:22
Sayın Akçabardak; bizim buralarda bu hayvancağızın ismi bile yok; gerçi birkaç kişiye sordum, devam etsem bir bilen çıkar belki yöresel ismini.

Neyse, merak edip araştırmıştım zamanında, kertenkelelerden farklı bir ailenin mensubular; bilimsel isimleri "Hemidactylus turcicus". Başlıca besinlerini böcekler, güveler, örümcekler ve benzeri mahlukatlar oluşturduğundan dolayı her eve lazım bir hayvancık kendileri.

Sayın Taşlıbahçe sizin sayenizde adını öğrenmiş olduk çok teşekkür ederim araştırmışsınız, şunu iyice anladım ki bu sitede hiç bir bitki, meyve ve canlı isimsiz kalmıyor, eninde sonunda öğrenmiş oluyoruz, sağ olun var olun ama bu hayvancığın ismi de aklımızda kalacak gibi değil ki biz yine de ona süleymancık diyelim ama diğer adını da bilelim değil efendim...
Bence de her eve lazım böyle bir hayvancık, bizde var :) kardeş kardeş yaşamaya devam.

A_NOMAD
20-06-2015, 22:29
'Hemidactylus turcicus', yani 'Türk keleri', yani 'Süleymancık'...

Birkaç yıldır korunmaya çalışılıyorlar, 'Süleymancıklar zararlı değil faydalıdır ve nesilleri tehlike altında, lütfen gördüğünüzde onları öldürmeyin' diye afişler oluşturarak ve sosyal medya üzerinden koruma çağrısı yapılıyor, ülkemize özgü kabul edilen bir tür.

Avlanırken çıkarttıkları 'cak cak cak' ya da 'cık cık cık' diye tarif edebileceğim sesleri ise en ayırıcı özellikleri, sivrisineklere de bayılırlar bu arada ;)

akçabardak
20-06-2015, 22:43
'Hemidactylus turcicus', yani 'Türk keleri', yani 'Süleymancık'...

Birkaç yıldır korunmaya çalışılıyorlar, 'Süleymancıklar zararlı değil faydalıdır ve nesilleri tehlike altında, lütfen gördüğünüzde onları öldürmeyin' diye afişler oluşturarak ve sosyal medya üzerinden koruma çağrısı yapılıyor, ülkemize özgü kabul edilen bir tür.

Avlanırken çıkarttıkları 'cak cak cak' ya da 'cık cık cık' diye tarif edebileceğim sesleri ise en ayırıcı özellikleri, sivrisineklere de bayılırlar bu arada ;)

Sevgili A_NOMAD biraz evvel Sn.Taşlıbahçenin verdiği ismi not ettim ki siz de türkçesini vermişsiniz hemen onu da ilave edyim süleymancık'ımın mesajına teşekkür ederim, demek ki paylaşmakla iyi etmişim çok güzel bir konuya değinmiş olduk, tehlike altında olduklarını da yeni öğrenmiş oldum.
Gerçekten ciyk, ciyk sesler çıkartıyorlar, bizim buralarda bol bol bulunuyorlar. Teşekkür ederim.

akçabardak
21-06-2015, 19:33
Zinnialar çiçeklerini göstermeye başladılar.

560770

560771

akçabardak
21-06-2015, 19:36
Kına çiçeklerim

560772

560773

560774

560775

560776

akçabardak
21-06-2015, 19:41
Nikotina
Etkinlikten gelen tohumlar

560780

560781

560782

akçabardak
21-06-2015, 19:44
Lavatera-Pamuk çiçekleri

Pamuk çiçekleri ilk çiçeklerini açtılar.

560788

eneskrky
21-06-2015, 20:41
Akça bardak ablacım çiçeklerim maşallahı var çoşturuyosun bahçeni, :D kınalara bayıldım
Verdiğin her emek bir çiçeğe dönüşmüş bu bahçede :D

münevver48
22-06-2015, 09:05
:):)sevgili akçabardak, ne güzel bahar çiçeklerin yerini yaz çiçekleri doldurmaya başlamış. beyaz kına çiçeğin pek hoşmuş. nikotina şimdilik beyaz sonradan ren değiştiriyor mu acaba? pamuk çiçeği de hep hoşuma giden bir çiçek biraz tanıtılması ve yaygınlaştırılması gereken bir çiçek türü. ilk tarlakuşu arkadaşın bahçesinde görmüş çok beğenmiş idim. dün aradımda bununla ilgili bir başlık var mı diye sitede bulamadım veya gözden kaçırmış da olabilirim. inşallah o güzel çiçeklerin tohumlarını rüzgar savurur da bütün bahçelerde çiçeklerini görürüz:rolleyes:. sevgiler.

akçabardak
22-06-2015, 10:02
Akça bardak ablacım çiçeklerim maşallahı var çoşturuyosun bahçeni, :D kınalara bayıldım
Verdiğin her emek bir çiçeğe dönüşmüş bu bahçede :D

Teşekkür ederim enes kardeşim, havaların hala biraz serin gitmesi çiçekleri coşturuyor ama bir müddet sonra sıcaklar başlayınca ne olacak hep birlikte göreceğiz inşallah.
Kınalarım evet bu sene çok güzel oldular ama ben onları çok sık ekmişim, çok dip dibe oldular aralardan çektim biraz ama bu sefer de kıyamıyorum, pembelerin arasında katmerlileri de çıktı bakalım tohum yapacaklar mı.

akçabardak
22-06-2015, 10:17
:):)sevgili akçabardak, ne güzel bahar çiçeklerin yerini yaz çiçekleri doldurmaya başlamış. beyaz kına çiçeğin pek hoşmuş. nikotina şimdilik beyaz sonradan ren değiştiriyor mu acaba? pamuk çiçeği de hep hoşuma giden bir çiçek biraz tanıtılması ve yaygınlaştırılması gereken bir çiçek türü. ilk tarlakuşu arkadaşın bahçesinde görmüş çok beğenmiş idim. dün aradımda bununla ilgili bir başlık var mı diye sitede bulamadım veya gözden kaçırmış da olabilirim. inşallah o güzel çiçeklerin tohumlarını rüzgar savurur da bütün bahçelerde çiçeklerini görürüz:rolleyes:. sevgiler.

Sevgili münevver kınalarım bu sene 3 renk çıktılar beyazları ben de çok sevdim ama beyazlarda hiç katmerli çıkmadı, pembelerde bir iki tane katmerli çıktı.

Nikotinayı şimdiye kadar takip edemedim ilk gördüğümde beyaz ve pembe mavi çizgiler vardı, ne zaman açıyor çiçeği ne kadar dayanıklı hiç takip edemedim ama yaz boyu nasılsa hep çiçekli olacak belki değişiklikleri yakalarım.

Pamuk çiçekleriyle ilgili bu sitede başlık olarak açılmış ama karışık ebegümeci, gül hatmi, lavatere diye karışık 4 sayfadan ibaret, ben bütün sayfaları okumadım birazcık göz attım, benim kiler açmaya başladı artık o başlıkta da paylaşırım.

İstersen sen de bir göz at.

http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/7962-2.htm

akçabardak
24-06-2015, 20:21
Turuncu liliumum çiçeklerini açtı
561531

561532

Bunlar da sıkış tepiş diktiğim yavruları
hepsi de çıktı
561533

Bu liliumum uyuya kalmış :D uykudan yeni uyandı
önce soğanın çürüdüğünü sanmıştım, parmağımla kontrol ettim
toprağın içinde sürgün geldiğini anlayınca sevindim
561534

akçabardak
24-06-2015, 20:31
Thunbergia

Tohum takas etkinliğinden sevgili Lonicera'dan gelen tohumlar
Sevgili Loniceraaaa biz çiçek açtık, çok sevdim tekrar teşekkürler
Önce biraz mırın kırın etti, gelişemedi, öldüm öleceğim, kaldım kalacağım
ama mutlu son, şimdi aldı başını gidiyor, çok şükür kurtardı kendini.

Boyumuz bir metreyi geçti, sarıla sarıla gidiyoruz
561535

561536

Kara gözlü kızım benim.
561537

akçabardak
24-06-2015, 20:35
Canna

Çiçeğimizi açtık
561538

Yavrumuzda da tomurcuklanma oluştu
561539

akçabardak
24-06-2015, 20:39
Yeni Gine çiçeği

Şimdiye kadar hiç Yenigine çiçeğim olmamıştı
ve işte benim de yeniginelerim oldu, bu gün alındılar.

561540

561541

akçabardak
24-06-2015, 20:44
Oxalis

Bu oxalisi çok istemiştim, çiçeğinden çok yaprağı çok hoşuma gidiyor.

561542

561543

akçabardak
24-06-2015, 20:46
Kalp kalbe karşı

561545

akçabardak
24-06-2015, 20:51
Fıstık çamı

Çiçeği burnunda ay pardon kapsülü burnunda yeni çimlenen
fıstı çamı, tam fotoğraf çekecektim parmağım kapsülüne dokundu
ve düştü, birden şemsiye gibi açıldı kolları.

561553

akçabardak
24-06-2015, 20:53
Haseki küpesi

O kadar çok açmalarına rağmen yeniden açası gelmiş :D

Kuruyan tohumları alındı.
561554

akçabardak
24-06-2015, 21:00
Lisianthus- namı diyar Lalegül

Geçen seneden yaşatabildiklerim en sevdiğim Lisianthuslarım
çiçeklerini göstermeye başladık bile :cool:

Toplu halde
561555

561556

561557

561558

561559

aleydi
24-06-2015, 21:28
Bende aldım lisi sn Kgursan'dan. Daha minicikler , sizinkler çiçek açmışlar. Kışın dışarda mı kaldılar sevgili Akçabardak. Bir de gönderirken besiniyle gelmişti. Onları kullandım bitti. Siz ne kullandınız da böyle güzel çiçeklendiler.Sevgiler.

akçabardak
24-06-2015, 21:39
Bende aldım lisi sn Kgursan'dan. Daha minicikler , sizinkler çiçek açmışlar. Kışın dışarda mı kaldılar sevgili Akçabardak. Bir de gönderirken besiniyle gelmişti. Onları kullandım bitti. Siz ne kullandınız da böyle güzel çiçeklendiler.Sevgiler.

Benim kiler geçen seneden kalmışlardı, hatırlarsanız bahçeden saksılara almıştım köklerini hiç oynatmadan, kışı saksılarda ve dışarıda kuytu bir yerde geçirdiler ama buna rağmen 4-5 tanesini kaybettim.
Kışın sadece su verdim, tohumları vardı olgunlaştıktan sonra tohumlarını aldım ve toprak üstü 2-3 cm. yüksekten budadım, ilk baharda havalar ısınmaya başladığında saksılardan yine kalıp şeklinde çıkarıp bahçeye indirdim.

Bahçeye zaten yeni toprak ilavesi yapılmıştı, ayrıca bol bol keçi gübresi yayılmıştı bahçeye, dolayısıyla bu güne kadar hiç bir şey vermedim, keçi gübresinden dolayı çok güzel kardeşlemeler oluştu ve sonuç ortada sevgili aleydi.

Resulgur
24-06-2015, 23:10
Sayın akçabardak ;

Yine coşturmuşsunuz resmen böyle güzellikleri görünce insan mutlu oluyor.

Çok güzeller gerçekten emeğinize sağlık :D

sonkez
25-06-2015, 03:20
Harikalar diyarı...Renk,renk,çeşit çeşit ne guzel..Sıhhatle sefasını surmenizi temenni ederim.Emeklerinize sağlık.

pares
25-06-2015, 07:01
Bende bu yıl aldığım lisi leri saksılara diktim inşallah sizin yaptığınız gibi kışı atlatabilirsek bu mevsimde bizimkilerde acacak o zaman :)

akçabardak
25-06-2015, 09:50
Sayın akçabardak ;

Yine coşturmuşsunuz resmen böyle güzellikleri görünce insan mutlu oluyor.

Çok güzeller gerçekten emeğinize sağlık :D

Teşekkür ederim Sayın Resulgur, daha iyileri sizlerin olsun, sizleri mutlu edebildiysem ne mutlu bana.

akçabardak
25-06-2015, 09:56
Harikalar diyarı...Renk,renk,çeşit çeşit ne guzel..Sıhhatle sefasını surmenizi temenni ederim.Emeklerinize sağlık.

İltifatınız için gönülden teşekkür ediyorum sevgili sonkez bu sene bu küçücük bahçede adım atacak yer kalmadı çeşitlerden... amin... Allah hepimize sağlık sıhhatler versin inşallah.

akçabardak
25-06-2015, 10:05
Bende bu yıl aldığım lisi leri saksılara diktim inşallah sizin yaptığınız gibi kışı atlatabilirsek bu mevsimde bizimkilerde acacak o zaman :)

Güle güle büyütün lisilerinizi, bol bol çiçek açmalarını dilerim Sayın pares, çok güzel, narin, kibar ve gösterişli bir çiçek ama çok nazlı mubarek, kışı çıkarırlar diye düşünüyorum kuytu bir yere alırsanız ve nemli tutarsanız bir de baş düşmanları olan unlu bitlerden koruyabilirseniz, onlara çok dikkat etmeniz gerekiyor, yaprakların arasına ve genelde kök çevresinde ikamet ediyorlar, fark etmezseniz bitkiyi öldürüyorlar Sayın pares.

akçabardak
25-06-2015, 10:26
Ezan çiçeği

Bu küçücük bahçede saklansam beni kimse bulamaz
çiçeklerden kara toprak görmek çok zor :D :D

Tek kök ezan çiçeği,
561678

Ona eşlik eden Kozmos çiçekleri
561679

561680

561681

ve 3 kardeş, şunların güzelliğine bakarmısınız ;)
561682