Bağlan

View Full Version : akçabardak / bahçe

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

akçabardak
15-04-2012, 19:35
Bahçenin bulunduğu şehir Balıkesir-Ayvalık

Bahçenin büyüklüğü Net bilmiyorum ama yaklaşık 60 metrekare.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Güneş alıyor. Çok rüzgarlı değil. Tuzluluğunu bilmiyorum.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri 8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Yazlık

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Yazlığı ilk aldığımızda bakımsızdı. Kendi çabamızla bu hale getiriyoruz. Toprak ilavesi yapılmadı. Bitkilerin yetişmesinde bir problem pek olmuyor.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Yaklaşık 10 yıl.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel bakım yapıyoruz. Profesyonel yardım hiç almadık.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Ek alan olarak yok. Ön ve arka bahçe olarak 2 bahçemiz var. Sebze, meyve ve diğer bitkileri karışık olarak her 2 bahçeye de dikiyoruz.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Aslında yazlığın bahçesi için yok. Ama 400-500 metrekarelik bir tarla almayı çok istiyorum. Tarımla çok önceden beri uğraştığım için bahçelerim çeşit fazlalığı için yetersiz kalıyor.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Şu an aklıma gelenleri yazmaya çalışayım.
Şeftali ağacı,
Portakal ağacı,
Mandalina ağacı,
Greyfurt ağacı,
Zeytin ağacı,
Limon ağacı,
Erik ağacı,
Dut ağacı,
Üzüm asması ama sadece yaprağı için olan,
Ortancalarım,
Lalelerim,
Sümbüllerim,
Çileklerim,
Kır menekşelerim,
Kala çiçeklerim,
Domateslerim,
Salatalıklarım
v.s.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Ayırdetmeden her türlü bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Ama bahçelerime sığabildikleri ölçüde tabi.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?Kardelen ;)

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Biber, domates gibi sebzeleri genelde tohumdan kendim yetiştiririm. Her sene bunu tekrarlarım. Bu şekilde daha doğal olduğunu biliyorum. Genelde tohum satın almayıp, kendi üretimim bitkilerden temin ediyorum tohumları da.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Sulamayı şebeke suyundan ve hortum ile yapıyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Tasarruf için bir şey yaptığımız söylenemez. Bitkilerin ihtiyacı ne kadarsa o kadar sulama yapıyoruz.

Toprak özellikleri Bol kumlu, geçirgen bir toprağı var.

Kompost yapıyor musunuz?Hiç denemedim ama zamanla öğrenirsem neden olmasın.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Hatırladığım kadarı ile yok.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Hayır

Bahçeniz organik mi?Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?Koyun gübresi ve kuş gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Bir ara köstebek vardı. Şişelerle önlemini aldık. Artık yok. Ama çok kocaman tırtıllar var ve kökleri yiyor. Ona henüz kalıcı bir çözüm bulamadık.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Domates ve biber gibi karık olan yerlere hortum ucunu bırakıyoruz ve karık dolana kadar sulanıyor. Bazen de yağmurlama sulama yapıyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Ön tarafımız deniz. Sağ ve sol taraflar kıyı şeridi zaten. Arkada dağlar var. Yer açısından zaten kışlar çok sert geçmiyor ve bitkiler aşırı soğuğa maruz kalmıyorlar.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? İyi ki çalışmışım, iyi ki emekli olmuşum ve iyi ki yıllarca hayalini kurduğum böyle bir yazlığı almışım ;)

Tetanoz aşısı oldunuz mu?Hayır.

Bahce 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Pzc7VJHUebA)

Bahce 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_y_Zi0eZGVc)

Peppino fidanlarım

488684

506780

506779

506777

gülenmelek
15-04-2012, 22:22
Sayfanız hayırlı olsun sevgili akçabardak ;)
Aman Passifloraya dikkat edin !
Her şey gönlünüzce olsun. ;)

akçabardak
16-04-2012, 11:31
Çok teşekkür ederim sevgili gülenmelek ;)

jineop
16-04-2012, 11:40
Hoşgeldiniz. Fotoğraf ve açıklayıcı bilgiler de isteriz. Ellerinize sağlık.

akçabardak
16-04-2012, 11:52
Hoşgeldiniz. Fotoğraf ve açıklayıcı bilgiler de isteriz.

İlginiz için teşekkürler, forumda üyeliğim daha çok yeni tecrübe kazandıkça bilgilerimi paylaşacağım.

Sevgi Durul
16-04-2012, 11:55
Sayın akçabardak, oğlunuzla yaptığınız çekime hayran oldum, herhalde o da ilgili, bitkilerle.:)

Sayfanız hayırlı, bol bitkili olsun dileklerimle...

akçabardak
16-04-2012, 12:27
Sevgili SDurul oğlum daha yeni yeni ilgisini çekmeye başladı bana yardımcı oluyor.Saygılar

jineop
16-04-2012, 12:40
Sedum palmeri, bilmediğiniz bitkileri türlerine göre bu ana başlıkta sorabilirsiniz.
Bu bitkinin adı nedir? (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)

gülenmelek
16-04-2012, 16:31
Sedum Palmeri sarı sarı ne güzel çiçeklenmiş. Ben de almıştım bir çelik. Tuttu, ama çok güneş alan yerde olmadığı için yaprakları aşırı derecede uzadı, sonra da öldü zaten. Belki de çok kolay yetişen bir türü böylece öldürmüş oldum :( (Bu yer darlığından kaynaklandı, yoksa gözünün içine bakıyordum ama olmadı.)

arapsabunu
16-04-2012, 16:40
Sayın akçabardak,
Ağaçlarınız, sebzeleriniz ve çiçekleriniz sizi hep mutlu etsin. Sayfanız hayırlı, bahçeniz bereketli olsun...

akçabardak
19-04-2012, 10:01
Sevgili Jineop sedum palmeri çiçeği hakkında verdiğiniz bilgiye teşekkür ediyorum.

akçabardak
19-04-2012, 10:08
Sayın Arapsabunu iyi dilekleriniz için gönülden teşekkür ediyorum. Size de başarılar dilerim kolay gelsin.

Cemil B.
23-04-2012, 14:18
Sn. akçabardak , sayfanız hayırlı olsun .

akçabardak
27-04-2012, 12:16
Teşekkür ederim Sayın Cemil B.

Cemil B.
04-05-2012, 12:02
Güzelliklerin daha çok resmini paylasmanızı bekliyorum, sayfanızı acıpta ilgilenmeyenlerden olmamanızı umuyorum.

akçabardak
06-05-2012, 09:11
Sn. Cemil B. bilakis hergün sayfama bakıyorum diğer üyelerin bahçelerini ziyaret ediyorum o güzelim bitkileri gördükçe ben nasıl mutlu oluyorum anlatamam size. Bana gelince yazlık evimin iki küçücük bahçesi var neler neler yetiştirmeye çalışıyorum bir bilseniz aklınıza ne gelirse... ağaç, çiçekler, sebzeler,asma ve güllerim. Güllerim nasıl coştu nasıl çiçeklendiler ama üzgünüm görüntüleyemiyorum çünki fotoğraf makinam yok ancak kızım **** oğlum geldiklerinde bana yardımcı oluyorlar. Sizlerden çok özür diliyorum ama en kısa zamanda fotoğraf makinası almayı düşünüyorum. İçim pır pır ediyo bende sayfamda bitkikerimi sizlerle paylaşmak için can atıyorum ama ne yazık ki hepsi birden olmuyor. Saygılarımla

akçabardak
28-10-2012, 09:29
Uzun zamandır sizlerden uzak kaldım. Bu zamanda bahçemde olan değişiklikleri sizlerle paylaşmak istedim.

Sonbaharın bu son günlerinde hala canlı olan gülüm
488688

Kasımpatım
488689

488690

Altınçileklerim
488691

488692

akçabardak
28-10-2012, 15:38
Zinnialarım

488693

488694

akçabardak
28-10-2012, 15:49
[CENTER]Mollissimalarım

akçabardak
28-10-2012, 16:00
Lisianthuslarımın son halleri. Bir sürü de tohum aldım.

488695

akçabardak
28-10-2012, 16:13
Domat zeytinim

488696

akçabardak
28-10-2012, 18:53
Limon ağacım ve meyveleri

488698

488697

akçabardak
29-10-2012, 08:16
Mandalina ağaçlarım ve meyveleri

488699

488700

488701

akçabardak
29-10-2012, 08:19
Greyfurt ağacım ve meyveler

488702

gülenmelek
29-10-2012, 09:19
Mandalinalar bayağı çok galiba, oğlunuza, kızınıza da ayırın olur mu :D

akçabardak
29-10-2012, 11:20
Sevgili Gülenmelek, bu sene meyvelerimizin durumları oldukça iyi. Oğlum ve kızıma ayırma konusunda ****** onların hakları ayrılacak konu komşu hakları da ayrılacak. Bu arada sizler de buyurun kendi ellerinizle dalından koparıp yiyin arzu eden arkadaşlarımı seve seve ağırlayabilirim hep beraber olsun.

sarin
29-10-2012, 11:26
Hoşgeldiniz,
Sayfanız hayırlı olsun, bahçenizde sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi dilerim.

gülenmelek
29-10-2012, 11:27
Yemiş kadar olduk, teşekkürler ;)
Emeklerinizin karşılığı tabi ki, afiyet şeker olsun.

akçabardak
29-10-2012, 11:36
Arkadaşlar kızımın bana bezelye domatesi tohumu vermişti bende onları ektim öyle uzadılar ki portakal ağcına tırmandılar portakalla birlikte buluştular ortaya çok güzel bir manzara çıktı zizlerle paylaşmak istedim.

Portakal ağacım ve meyveleri

488703

488704

488705

akçabardak
29-10-2012, 11:40
Teşekkürler sevgili Sarin. Selamlar

akçabardak
29-10-2012, 14:04
Melisanın yanında kendiliğinden çıkan bir çeşit pasiflora

dalya35
13-11-2012, 15:56
Bol çiçekli bir bahçe diliyorum:) hoşgeldiniz..

akçabardak
13-11-2012, 16:17
Teşekkür ederim Dalya35

akçabardak
17-01-2013, 14:09
Lif kabaklarım biraz geç yetiştikleri için sanırım tohumları da olgunlaşmadı sağlık olsun yapacak bir şey yok.

dalya35
17-01-2013, 14:23
lif kabağının böyle olduğunu bilmiyordum:eek:

akçabardak
17-01-2013, 17:24
Sevgili dalya 35
İlk defa bende bu sene tanıştım lif kabağı ile onun için biraz başarısız oldum büyük olanı biraz erken koparmışım 1 ay kadar beklettim sonra çürümeye başladığını gördüm ve açmak zorunda kaldım ve son durum bu neyazık ki.

akçabardak
21-01-2013, 15:50
Arkadaşlar 9 Aralıkta Bursa'ya gitmştik eşimle gelinimin doğumu için,( bu arada 15 Aralıkta BABAANNE oldum dünyalar tatlısı bir kızımız aramıza katıldı) giderken altın çileklerim çok sağlıklı ve üzerleri meyva doluydu bir ay sonra dönüş yaptığımızda bu halde buldum üzüldüm tabi ki ama sağlık olsun.
Gelirken de Koçtaştan iki tane siklemen aldım.

Cymbelina
21-01-2013, 17:51
Sayın akçabardak merhabalar:)

Lif kabağının ben de bilmiyordum böyle olduğunu, teşekkür ederim, öğrendim:)

Minik torununuza sıhhatli, sağlıklı hayırlı uzun bir ömür dilerim, Allah analı babalı büyütsün. Bebek kokusu başkadır, bizim için de öpüp koklayın:)

Resimlerinizi zevkle inceledim, narenciyeleriniz ve çiçekleriniz, hepsine maaşallah.

akçabardak
21-01-2013, 18:07
Sayın Cymbelina,

Çok teşekkür ederim o güzel ve tatlı sözleriniz için torunumu da sizin için öpüp koklayacağım.
Selamlar saygılar.

Cymbelina
21-01-2013, 18:20
Sayın akçabardak...bayıldım bayıldım:) Videoları şimdi izledim, çok şekersiniz, gülümseyerek izledim bahçenizi. Anlatımınız, evladınızla diyaloğunuz, bahçeniz hepsi çok şeker:) Hayalimdeki bahçe gibi, çok şirin;) Allah ailenizle sağlıklı günler versin evinizde, bahçenizde, ağız tadı ve huzurla.

Çiçekler açısından da pek çok sevdiğimiz aynı tür çiçek olduğunu gördüm, ortak noktalarımız var. Baharda mutlaka devam edin lütfen sayfanıza.

Hürmetler, sevgiler:)

akçabardak
21-01-2013, 18:55
Sayın Cymbelina, Kızımın sayeside sizlerin aranıza katıldım iyi ki katılmışım tam aradığım siteymiş
biraz acemilik çekiyorum ama Oğlumun da sayesinde video ve resimlemeye çalışıyorum.Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum sağ olsun Oğlum bana küçük bir fotoğraf makinası aldı Bursa'ya gittiğimizde şimdi kendi kendime resim çekmeye başladım eh bahçem çok büyük değil ama bana yetiyo çiçekti böcekti idare ediyoruz işte Yazlığı aldığımızda ağaçlar zaten vardı bir kaç ağaç ta ben diktim bu şekilde emekliliğin tadını çıkartıyoruz.

akçabardak
22-01-2013, 11:45
Benim çocukluğumdan beri en çok sevdiğim KARDELEN çiçeğidir, ama Ayvalıkta
onu bir türlü yaşatamıyorum nedense.
Her sene Ankara'dan soğanını getiriyorum, bahçeye dikiyorum bahar gelince çıkmıyor.Bu sene nasıl olduysa tek bir tane soğan yaşamış ve bana sürpriz yapıp çiçek açtı ;) Bizim yörede biz ona AKÇABARDAK diyoruz. Görünce çok mutlu oldum .İnşallah yerini sever de orada çoğalır :(

Pembe gülüm de kışa aldırmadan açmaya çalışıyor.

gülenmelek
22-01-2013, 19:31
Lütfen, ama lütfen, en kısa zamanda Passiflora ve Sellukanın fotoğraflarını rica ediyorum anneciğim ;)
Bendeki Sellukanın boyu 1 metreyi geçti ama yine kırmızı örümcek.... Herhalde en nefret ettiğim hayvan olacak kendisi. Dışarıda yetiştireyim dedim, kırmızı örümcek. İçeride deneyeyim dedim yine aynı... Bana kısmet olmayacak çiçeklerini görmek, hiç değilse sendeki ölmesin ;) Bu arada ne çok şey vermişim sana, sen bana bir siyah lale veremedin gitti :p

Sevgi Durul
22-01-2013, 19:39
Sevgili gülenmelek, akçabardak ''kızımın sayesinde siteye üye oldum'' yazmıştı.
Kızı sizmişsiniz, yanlış anlamamışım değil mi?

Bu güzel bahçede, ana kız dayanışmasını izleyeceğiz önümüzdeki zamanlarda, takipteyiz.

gülenmelek
22-01-2013, 19:43
Evet sevgili SDurul, kızı benim ;)

akçabardak
22-01-2013, 20:02
Canım kızım ;) Gülenmelek hemen yarın istediğin fotoğrafları çekip senin için yükleyeyim. Yalnız pasiflora biraz soğuk almış sanırım yaprakları bayağı üşümüş.
Sellukayı da kendi gözlerinle görünce anlarsın ne durumda olduğunu.
Siyah laleye gelince soğanları aldığım sene çok güzel açtılar :( çiçeklerinin
solmasını beklerken gün günden kötüleşmeye başladılar, neden böyle oluyo diye köklerini açıp baktığımda ise birde ne göreyim bütün iri soğanları hani saray lokması diye bir iri böcek varya siyah kafalı beyaz kurt bütün soğanları yemiş
hemde suç üstü yakaladım. Geriye kalan iki üç tane minik lale soğanlarını
topladım korumaya aldım iki senedir büyümeye çalışıyorlar ayrı saksılara diktim, hangi renk hangi saksıda bilemiyorum şimdi. Bu sene bakalım açan olursa şans senden yana olur umarım. ;)

gülenmelek
22-01-2013, 20:24
Kardelen fotoğrafına bakarken aklıma gelmişti o yumuşak şey :( Acaba o zarar veriyor mu sorayım derken, vazgeçtim. Ben sormadan yine karşıma çıktı :( Onlara kesin ilaç kullanmak lazım bence. Zararları büyük çünkü. Sağlık olsun anne, takılıyorum ben sana, biliyorum ki sende olan bende de olur zaten :D

akçabardak
23-01-2013, 16:58
Canım kızım gülenmelek ;) görmek istediğin sellukanın fotoğrafları :(
Henüz bir yaşında olmayan ama 2 m. aşan cansız, ama kışa meydan okuyan
senin çimlendirip te kargoyla bana ulaştırdığın selluka. Boyunu 3 aşamada çektim
zayıf uzadığı için budamaya kıyamadım, baharda soğuklar bitince budamayı düşünüyorum.

akçabardak
23-01-2013, 17:03
Bu da Passiflora soğuktan etkilenmiş. Umarım kökü etkilenmemiştir.

akçabardak
23-01-2013, 17:07
Kokulu nergizim çok güzel kokuyo.

gülenmelek
23-01-2013, 17:22
Selluka oldukça uzamış anne :p ama dediğin gibi biraz zayıf galiba. Olduğu yere çok güneş gelmiyordu değilmi (1 senede unuttum gerçekten :( ) Güneşi çok seven bir bitkiymiş. Ve bence de baharda tam uyanmadan budarsan belki gelişir. Ölmemiş en azından çok sevindim :D
Passiflora gerçekten nazlı galiba. O kadar heveslendim o pembe kocaman çiçeklerine. Bu güne kadar da bir şekilde geldi ama her şey kısmet. Ona da baharda bakacağız artık, 2 yıllık emeğin karşılığını verir umarım ;)

akçabardak
23-01-2013, 17:33
Evet fazla güneş almadığı gibi bir de dut ağacının dalları onu tamamen kapatıyor.
Passifloranın gövdesi şimdilik sağlıklı sadece yaprakları etkilenmiş ama burası Şubatta çok
soğuk oluyor _2 dereceye kadar düşüyor o zaman dayanır mı bilemem.
Kısmette ne varsa.

Kelebek
23-01-2013, 18:16
Sayın akça bardak,
Passiflorayı korumaya alırsanız Şubat'ın soğuğundan koruyabilirsiniz. Etrafını naylonla sarabilirsiniz.
Saygılar...

akçabardak
23-01-2013, 18:59
Sayın september82

Beni uyardığınız için teşekkür ederim. İnsanın aklına gelmeyince bazen düşünemiyor, söylediklerinizi dikkate alacağım.Çok küçücük daha bir iki seneyi atlatabilse belki daha dayanıklı olur. Selamlar.

akçabardak
23-01-2013, 19:23
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sevgili September82 ;
Bu arada Kandiliniz mubarek olsun. Herşey gönlünüzce olsun.

gülsu
24-01-2013, 11:07
Sn Akçabardak;
Bahçeniz çok güzel olmuş. Lisiler bakımlı görünüyor. Çiçek açınca nasıl güzel olurlar. Mandalinalar müthiş. Lütfen giden bitkileriniz için üzülmeyin. Seneye yenisini yaparsınız. Bahçenizde melisa da var. Bence her bahçede olması gereken bir çiçek. Muhteşem kokusu var. Benim balkonumda yetiştirdim. Bahçeye götürmeye kıyamıyorum. Zira o kokunun her zaman yanımda olmasını istiyorum. Melisanın kokusunu alınca sizde benim gibi düşüneceksiniz. Bahçenizde mutlulukla ve sağlıkla yaşayın.

akçabardak
24-01-2013, 11:56
Sayın gülsu ;)

Çok teşekkür ederim.
Melisamı bu sene saksıya aldım, bahçede soğuktan zarar görmesin diye.
Gerçekten çiçeği çok güzel kokuyor.Onun için korumaya aldım.
Geçen sene komşumun melisası üşüdü ve kurudu ;)
Saygılar.

ciceksever70
24-01-2013, 16:33
Torununuz icin tebrik ederim anali babali büyüsün. Altin cilek ve passiflora icin üzülmeyin. Baharda dip budamasi yapin yeniden sürgün verir. Bizim burada -15,-20 oluyor kisin birkac ayi simdiye kadar donmadilar. Passifloranin cicek vermesi aksayabiliyor bazi yillar o kadar.

akçabardak
25-01-2013, 10:15
Sayın ciceksever70,

Tebrikleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Üşüyen bitkilerim için de bana moral verdiniz, dediğiniz gibi
baharda dip budaması yaparım. Zaten kökleri pek zarar görmemiş.

gülenmelek
25-01-2013, 10:17
Anne sormayı unuttum sana, tohumlar geldi mi ?

akçabardak
25-01-2013, 10:22
Henüz gelmedi:

gülenmelek
25-01-2013, 10:28
Tamam, ilgileneyim ;)

akçabardak
25-01-2013, 17:11
Tohumlar için teşekkür ederim, bu gün elime aldım.

akçabardak
31-01-2013, 11:41
ALABAŞ;

Alabaş kelimesini küçüklüğümde büyüklerimden duyuyordum, ama ne olduğunu
bilmiyordum. Bir gün Sayın Sarin'in bahçesini ziyaret ediyordum, birde ne göreyim:
Alabaşları öyle güzel dizmiş ki imrendim doğrusu. Ben bu sebzeyi bulmam lazım dedim, Aralık ayında Bursa'ya gitmiştim. Bir gün oğlumla birlikte semt pazarına gittik. Bir tezgahta alabaş gördüm hemen bir kaç tane aldım. Bir tanesini
resimdeki gördüğünüz gibi bir saksıya yerleştirdim. Bir ay içinde eski yapraklarını
döktü tekrar faaliyete geçerek yeni yaprak çıkartmaya başladı, umarım
çürümez ve tohuma gider ve bana tohum verir.

akçabardak
05-02-2013, 13:55
Bu gün hava çok güzel ;) Hava güzel olunca içim pır pır ediyor ve kendimi dışarıya
atıyorum. Aldım elime çapa, kürek ne varsa indim bahçeye biraz çalışıp ter atayım
dedim. Çiçeklerimin diplerini çapaladım. Yavaş yavaş bahara hazırlıklar başladı.
Bu arada bahçemin kıştan çıkarken ki halini görüntülemek istedim.

gülenmelek
05-02-2013, 17:19
Şu halini beğenmedim tabi :dilli: :p
Yaza çok daha güzel olacak biliyorum ;)

h_dogan
05-02-2013, 20:08
ALABAŞ;

Alabaş kelimesini küçüklüğümde büyüklerimden duyuyordum, ama ne olduğunu
bilmiyordum. Bir gün Sayın Sarin'in bahçesini ziyaret ediyordum, birde ne göreyim:
Alabaşları öyle güzel dizmiş ki imrendim doğrusu. Ben bu sebzeyi bulmam lazım dedim, Aralık ayında Bursa'ya gitmiştim. Bir gün oğlumla birlikte semt pazarına gittik. Bir tezgahta alabaş gördüm hemen bir kaç tane aldım. Bir tanesini
resimdeki gördüğünüz gibi bir saksıya yerleştirdim. Bir ay içinde eski yapraklarını
döktü tekrar faaliyete geçerek yeni yaprak çıkartmaya başladı, umarım
çürümez ve tohuma gider ve bana tohum verir.

Bence verir ben de Japon turbunu (beyaz uzun) dikip tohumlarını almayı düşünüyorum. :)

akçabardak
05-02-2013, 20:25
Sayın h_doğan;

Teşekkür ederim. Bekleyip görmek gerekir.

gülenmelek
05-02-2013, 22:31
Alabaş'ın tohumları, Tohum Takas Etkinliğinde vardı. Bileydim aradığını... :( O kadar da sordum yani anne ;) Neyse, umarım bu tohum verir, verince de bir sürü olur ;)

akçabardak
06-02-2013, 14:16
Bu gün de biraz arka bahçede çalıştım ;)
geçen seneden kalan biberlerin kökleri vardı onları temizledim.
Aralık ayında eşim sağ tarafı bellerken bende rastgele bakla
tohumlarını toprağın üstüne attım. Hepsi de çimlenip boy attılar.
Baklalar çiçeklenmeye geçince tekrar bellenip toprağa karıştırılacak.
Toprağın bazı minerallerin ihtiyacından dolayı diye daha önce duymuştum.
Hem de gübre olsun diye.Ne kadar doğru bilemiyorum ama uzmanlara
sormak lazım, onlar daha iyi bilir.
Görüntüleyip paylaşmak istedim.

akçabardak
06-02-2013, 14:30
Yavru lale soğanlarım:
Büyük saksıda 2011 yılın soğanları,
altta ki küçük saksı 2012 yılın soğanları,

3. saksıda ise roka, Eskişehir sarımsağı ve ortasında ise yeni
aldığım iki tane lale soğanları.

akçabardak
06-02-2013, 14:33
Gardenyam ve yavrusu.

gülenmelek
06-02-2013, 20:21
Baklalar çiçeklenmeye geçince tekrar bellenip toprağa karıştırılacak.
Ya anne ben burayı anlamadım ki :( Yani baklaları topladıktan sonra gövde ve yaprak kısımlarını mı toprağa karıştıracaksın ? Çiçeklenmeye geçince dediğin zaman, sanki sebze oluşumunu beklemeden o işlemi yapacaksın gibi algıladım. Bir de bu bakla, hani aşureye koyduğumuz, taneleri iri ve siyah olan bakla mı ?

akçabardak
06-02-2013, 21:31
Canım kızım benim :D gülenmeleğim :confused: doğru algılamışsın ürün almadan,
yani çeçek açmaya başladığı zaman ;) baklalarını yemeden bellenip toprağa karıştırılacak yani toprak beslenecek.
Tabi ki yemek için biraz bırakacağım senin aşüren için.
Ben bilerek o şekilde ektim toprak beslenecek ki, sonra bizi beslesin ;)
Altınovalı çifçiler her sene böyle yapıyorlar, bakla yerine bezelye de olabilir,
tüm baklagiller aynı görevi gördüğünü söylüyorlar :(

gülenmelek
06-02-2013, 22:39
Sen usta, ben çırak. Böyle açıkla ki anlayayım işte :D

Sudenur
06-02-2013, 23:16
sevgili akçabardak, gülenmelek hanımın kimden el aldığı şimdi belli oldu. :eek: ;)
Elinize emeğinize sağlık, bahçenizin bahar renklerini merakla beklemekteyim. Kolaylıklar dilerim.. :))

akçabardak
07-02-2013, 00:04
Teşekkürler sevgili Sudenur.

Benim kisi kendi yağımda kavrulmak gibi bir şey işte, size de kolay gelsin sevgiler.

h_dogan
07-02-2013, 08:00
Canım kızım benim :D gülenmeleğim :confused: doğru algılamışsın ürün almadan,
yani çeçek açmaya başladığı zaman ;) baklalarını yemeden bellenip toprağa karıştırılacak yani toprak beslenecek.
Tabi ki yemek için biraz bırakacağım senin aşüren için.
Ben bilerek o şekilde ektim toprak beslenecek ki, sonra bizi beslesin ;)
Altınovalı çifçiler her sene böyle yapıyorlar, bakla yerine bezelye de olabilir,
tüm baklagiller aynı görevi gördüğünü söylüyorlar :(

Tüm baklagiller toprağa azot bağlar ama bakla ve yonca daha fazla bağlar. ;)
Tabi bakla daha uygun %50 çiçeklenince toprağa karıştırın en fazla azot bağlı olduğu zaman budur.

akçabardak
07-02-2013, 08:41
Sayın h_doğan, yoncayı bilmiyordum. Forumda böyle sizler gibi kıymetli arkadaşlar olduğu müddetçe, daha öğreneceğimiz çok şeyler olacak. Teşekkürler saygılar.

akçabardak
07-02-2013, 13:27
Geçen sene kızımın çelikten dikip bana getirdiği yılbaşı çiçeği. Küçük olmasına rağmen her ne kadar geç kalmış olsa da, bana çiçek açıp beni mutlu etti.
Benim ilk defa yılbaşı çiçeğim oldu. Aklıma geldikçe ona bakıyorum, onunla
konuşuyorum. ;)

akçabardak
07-02-2013, 14:05
Yeni diktiğim kalanşolarım ;) ikisi katmerli pembe, bir tanesinin saksısına
tohumdan yabani siklemen ekmiştim o da çıkmış.
Diğer iki tanesi de yalınkat kalanşom.

akçabardak
07-02-2013, 14:09
Bunlar da sukulentlerim.

Sevgi
10-02-2013, 18:08
Sn. Akçabardak; bahçeyi ne güzel yapmışsınız. Çiçekler, heleki meyva ağaçları muhteşem. En çokta mandalina dikkatimi çekti güle güle sağlıklı günlerde afiyetle tüketin.

Bol çiçekli bol meyvalı günler dilerim.

Sağlıcakla ve hoşçakalın.:p

Adil
11-02-2013, 18:22
Sayın akçabardak.
Bu akşam bütün sayfalarınızı ve fotoğraflarınızı izledim.Tahminen 60 m*2 olduğunu söylediğiniz bahçenizde kendi hayal dünyanızı kurmaya çalışmışsınız.
Oldukçada başarılı sayılırsınız.Ellerinize sağlık.
Bende bir emekli olarak hayalimdeki bahçemi kurabilmek için yoğun çaba harcıyorum.
Hayal bahçelerimizin gerçekleşmesi dileğiyle, Saygılar selamlar.

akçabardak
11-02-2013, 19:22
Sayın Adil bey.
Aslında hayalimde biraz daha büyük bir bahçeydi, 500 m'2 olsa idi benim için çok daha iyi olacaktı. Her meyve ağcından bir tane olmasını isterdim, kendimize yetecek kadar sebze olurdu. Hatta müstakil olmasını isterdim çünki ben hayvanları da çok seviyorum, tavuk, keçi, kuzu ördek olabilirdi ama olmadı sağlık olsun buna da şükürler olsun, karınca kaderince işte.
Elimden geldiğince, sağlığım da elverdiğince bukadarı da yeter.
Amacımız bir şeylerle uğraşmak, vakit geçirmek.

Bu uğraşı da beni dinlendiriyor, balkonda oturup bir çay içerken bile zevkle izliyorum
bu da bana yeter.
Dilerim sizin hayalleriniz de gerçekleşir kolay gelsin size.

Adil
12-02-2013, 11:57
Penceresinde balkonunda saksılarda kısıtlı imkanlarda bitkilerle uğraşanları gördükçe, insanların küçücük dünyalarında nasıl büyük sevgilere ulaştıklarını görmek zor olmasa gerek.
Bizler bu konuda biraz daha şanslıyız.:) hayallerimiz ve Sevgimiz hep büyük kalacak.Başarabildiğimiz kadar.
Hissetmek ve yaşamak çok önemli.
Allah bu güzel yolda üzerimizden sağlık ve sevgiyi asla eksik etmesin.

akçabardak
12-02-2013, 16:56
Bu siklemen doğada açan türünden. 2011 yılında bana geldiğinde yumrusu 3 cm. çapındaydı.
Balkonda büyük bir saksının kenarına ekmiştim ;) geçen sene iki yaprak
verdi. Bu sene ise iki tane minik çiçek açtı rengi de çok hoşuma gitti, sizlerle
paylaşmak istedim ;)

akçabardak
12-02-2013, 17:02
Dayanamayıp biz erkenden açalım diye karar almışlar :D

Maviler doğada açan sümbül.

Cymbelina
12-02-2013, 17:24
Sayın akçabardak merhaba:)

Arka bahçenizi sadece ağaç ve sebzeye mi ayırdınız yoksa oraya da çiçek dikiyor musunuz?

Bir de sanırım siz de evdeki fazladan seramik karolardan saksı yapmışsınız, resimlerden birinde ona benzettim bir saksıyı. Burada forumda bir başka üye de yapmıştı, görünce hatırladım. Yapması zahmetli ama hoş duruyor.

akçabardak
12-02-2013, 19:02
Sayın Cymbelina;

Evet arka bahçeyi ağaç ve sebzeler için ayırdım, ama kenarlarda sardunya, şebboy, adaçayı, bir kök tesbih bitkisi bir tane köşede yabani siklemen var. Gene kenarlara zinniya kadife çiçekleri dikiyorum.

Saksılara gelince, evet evde kalmış seramiklerden yaptım. Şu anda ismini hatırlayamadığım
bir üyeden görmüştüm.
Benim çok hoşuma gitmişti, geçen sene denemek için 3 tane yaptım.Bu sene de devamı
gelecek sanırım.
Dediğiniz gibi biraz zahmetli oluyor ama önemli olan zoru başarmak, zevkli oluyor benim
için ve gerçekten de çok hoş duruyorlar.
Herkese tavsiye ederim selamlar.

gülenmelek
12-02-2013, 22:48
Anne benim sıklemenimi Ankaraya gelirken getir, tamam mı ? Bak yoksa vermem sana çelik çomak haberin olsun :D

Senin sümbüllerin bir başka kokuyor, neden ki :o Anne sümbülü diye mi acaba ;)

Denizardacan
12-02-2013, 23:06
Sn Akçabardak hoşgelmişsiniz.
Biraz geç farkettim sizi, ama bahçenize bayıldım doğrusu, ne büyük bir lüks insanın bahçesinde portakal mandalina olması, mis gibi.
Bahar bahçenizde nasıl duracak çok merak ediyorum takipçinizim artık. Kızınızı çok seviyorum sizi de çok sevdim;)
Sevgiyle sağlıkla kalın.

akçabardak
12-02-2013, 23:22
Gülenmeleğim :dilli: Sana vereceğim siklemenin rengi açık pembe, çiçeklenmesi
eylül ekim de oluyor bilmeni istedim ;)
Yukarıda fotoğrafını koyduğum ise bu mevsimde açıyor nedense.
Sümbüllerin kokusu ise bana göre bir annenin bebeğinin kokusu gibidir, mis gibi
kokarlar :cool:

akçabardak
12-02-2013, 23:33
Sayın Denizardacan,

Çok teşekkür ediyorum beni de aranıza kabul ettiğiniz için, çok mutlu oldum.

Eğer yolunuz Ayvalık' düşerse hiç çekinmeden buyurun, bir çayımızı kahvemizi için.
Eylül ayında mandalinler ve portakallar olgunlaşmaya başlıyor buyurun kendi ellerinizle
dalından koparın.Sevgiler

Denizardacan
12-02-2013, 23:37
Çok teşekkür ederim nazik tekliffiniz için yolumu bir türlü Ayvalığa düşüremiyorum, dayımlar da ordalar.
Kısmet Allahtan ümit kesilmez, bu sene var böyle bir ihtimal.:) Gelemesek de siz bizim yerimize de koklayın kendilerini.:D
Sevgiyle kalın.

akçabardak
14-02-2013, 21:04
Bu gün biber tohumlarımı toprağa ektim :dilli: hadi hayırlısı, özellikle sevgililer
gününde ekiyorum ki sevgiyle büyüsünler diye ;)

akçabardak
26-02-2013, 15:59
Sevgililer günü ektiğim tohumların bazıları çimlenmeye başladı ;)

akçabardak
26-02-2013, 16:32
Arkadaşlar ağaçlar yavaş yavaş uyanmaya başladı ;)
Bahçemde ki erik ağcım çiçek açtı, arılar vızır vızır üzerinde,
rüzgarın da esintisiyle etrafa mis gibi kokular yayılıyor.

akçabardak
26-02-2013, 16:38
Çuhalarım...

akçabardak
26-02-2013, 16:46
Sümbüllerim bu sene pek iştahlı değiller, ama idare ederler ;)

olcim
26-02-2013, 16:49
Oh mis gibi koktu ***.

akçabardak
26-02-2013, 16:53
Bir kaç kare daha...

olcim
26-02-2013, 17:09
Oy oy oy öyle çok özlemişim ki , ayrı ayrı kokularını aldım sanki , çok teşekkür ederim , vallahi mest oldum :)

kılıç
26-02-2013, 17:13
Elinize sağlık hepsi çok güzel ,şu gazanyalar ne kadar vefalı çiçekler bütün kış hiç ara vermeden acmayı sürdürdüler.

akçabardak
26-02-2013, 17:58
Sayın olçim,
Sayın kılıç,
Bahçeme hoş geldiniz.

akçabardak
28-02-2013, 19:03
Bu gün tohum ekme işi ile uğraştım.
... biber tohumu
... domates tohumu
ve lisianthus tohumlarını toprağa ektim.
Sonucu merakla bekliyorum.

gülenyüz
28-02-2013, 19:28
Hadi bakalım bol hasatlar diyelim.Saygılar...

akçabardak
28-02-2013, 20:21
Teşekkürler gülenyüz...
Lisianthuslarda bakalım başarılı olabilecek miyim, ilk defa tohumdan
üretim yapacağım, en çok onları merak ediyorum hayırlısı.

zencefil cicegi
28-02-2013, 21:21
Bahcenizi gezmek bugün kismet oldu.
Güle güle saglikla büyütün bitkilerinizi hersey cok güzel.
Saygilar...

akçabardak
28-02-2013, 22:25
Sevgili zencefil çiçeği...
Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.Sevgiler

akçabardak
01-03-2013, 14:30
Arkadaşlar, bu gün çok mutlu oldum :D
14 Şubatta HASEKİ tohumları da ekmiştim, bu gün baktım bana sürpriz yapmışlar
çimlenmeye başlamışlar, şu anda toprağın üstüne çıkmaya çalışan 20 tane
saydım, çok sevindim, kaç senedir uğraşıyordum bir türlü başarılı olamıyordum.
Önemli olan bundan sonra, yaşatabilirmiyim bilemiyorum. Gelişmeleri tekrar
paylaşırım dilli:

gülenyüz
01-03-2013, 15:55
Çok sevindim.Gözünüz aydın.Saygılar...

gülenmelek
01-03-2013, 17:10
Gözün aydın anne, şükürler olsun :D Neymiş ? Tohumun taze olması önemliymiş ;)

akçabardak
01-03-2013, 17:46
Sayın gülenyüz...
gerçekten de çok sevindim, çünki ben bu bitkiyi çok istiyordum.
Sonunda inşaallah hüsrana uğramam. Göz aydını için teşekkür
ederim çok sağol.

Archer
01-03-2013, 18:11
Sümbüllerim bu sene pek iştahlı değiller, ama idare ederler ;)

Merhaba, Siz şanslısınız ki Sümbüller açmış bile .Buralarda daha yeni yeni yüzlerini gösteriyorlar. Malum havalar. Sanırım bir hafta kadar sonra biz de bümbüllerle buluşacağız. Sümbülleriniz sanırım besinsiz gibi. Biraz koyun gübresi bulursanız çok seviyorlar. Size şükranlarını fazlasıyla sunacaklardır. Saygılar

akçabardak
01-03-2013, 22:51
Sayın Archer...
Öncelikle hoşgeldiniz. Evet buralar biraz daha ılıman olduğundan erken açmaya başladılar.
Sümbüllerin besini konusunda haklısınız, bu sene ihmal ettim. Aralık ayında Bursaya
gitmiştim, giderken besin vermek aklıma gelmedi, geldiğimde ise geç kalmıştım açmaya
başlamışlardı. Artık seneye kısmetse. Çok teşekkür ediyorum. Saygılar

YeniGine
02-03-2013, 23:41
Merhaba akçabardak; bahçeniz güzel görünüyor, ilgilendiğiniz, emeğiniz belli oluyor, daha iyilere inşallah hep beraber.

akçabardak
02-03-2013, 23:51
Çok teşekkür ediyorum Sayın Yeni Gine.
Çok sağolun.

akçabardak
03-03-2013, 12:49
Arkadaşlar ;) geçen sene malum fotoğraf makinam yoktu, bu güzelliklerimi sizinle paylaşamamıştım. Onların da haklarıdır diye şimdi paylaşmak istedim,
çok tatlılar :o

akçabardak
03-03-2013, 13:15
Haseki küpelerim, bir kısmı çimlenip uyandı, bir kısmı da toprağın üstüne çıkmak üzereler ;)

gülenyüz
03-03-2013, 14:53
Vay vay vay hazine gerideymiş.:D

h_dogan
03-03-2013, 21:15
Daha ne hazineler çıkacak. Ellerinize sağlık. ;)

akçabardak
06-03-2013, 18:16
Baklalar çiçeklenmeye başladı, artık toprağa karıştırılamanın zamanı gelmiştir.
Bu gün bu iş için hava çok müsait olduğu için, eşim de bahçeyi belleyip, baklayı
toprağa karıştı :(

akçabardak
06-03-2013, 18:29
Bu gün çarşıydı, pazardı derken çiçekçiye uğramadan geçemedim ;)

Bir tane lavanta
Üç tane aster... ( pembe, beyaz ve mor) dayanamayıp aldım.

mügem
06-03-2013, 23:04
Sayın akçabardak,sayfanızı takip ediyorum.Ne güzel Ayvalık'a bahar çoktan gelmiş.Size akçabardak hediye etmek istedim.Bol çiçekli,bol hasatlı günler sizinle olsun.Saygılar. 375665

akçabardak
06-03-2013, 23:23
Sevgili mügem... Çok teşekkür ederim, beni çok mutlu ettiniz, akçabardakları çok severim.
Biribirimize çok yakınmışız. Sağlıkla Sevgiyle kalın, selamlar

YeniGine
07-03-2013, 00:32
Sevgili akçabardak; çok güzeller iyiki de almışsınız, güle güle büyütün inşallah.

akçabardak
07-03-2013, 08:28
Çok teşekkür ederim Sevgili Yenigine ... Lavanta çok istiyordum, onu da buldum çok şükür.

gülenmelek
07-03-2013, 12:18
Tohumlar yola çıktı, bak kargo parası sana ait bu sefer, demedi deme sonra :D
Bu gün gittim senin toprakçıdan 20 kilo toprak aldım, eve gelene kadar kollarım koptu anne :( Ama olsun, tohum ekme zamanı artık ;) Lavanta tohumum var benim de, hem de kolay çimleniyor, onu da ekeceğim kısmetse. Bakalım nasıl bir şey olacak.
Bu arada babamı çalıştırmaya başlamışsın :D İşleyen demir ışıldar ama değil mi, ikinizi de kocaman öpüyorum.

akçabardak
07-03-2013, 16:48
Tohumlar için teşekkür ederim. Kargo ödemesi için tamam, senin canın sağolsun kızım, ne demek. Hem tohum gönder, hem de ödemesini yap, olur mu.
Toprakçıya gitmişsin, neden okadar çok yüklendin 20 kilo alacağına 10 kilo alsaydın ya,
kolların tabi ki kopar. Özledim çok oraları, saman pazarını, Sakarya caddesini, Ankara'yı,
Maltepeyi, heryeri heryeri ah ah. Tohumlarını sevgiyle çimlendir. Babanın çalışmasına gelince, çalışmadan ekmek yok biliyorsun, gene kıyamadın değil mi babana.......
sekiz günlük ömüre, dokuz gün çalışmak, derlerdi büyüklerimiz, oradan taze taze domates koparıp yiyecek sonuçta, hormonsuz hormonsuz hemde. Ben de seni kocaman öpüyorum.

akçabardak
10-03-2013, 10:51
Sıklemenim artık çiçeklerini bitiriyor sanırım,

İki tane de tohum verdi, inşallah olgunlaşırlar.

akçabardak
10-03-2013, 11:19
Balkondan bir kaç kare ;)

376844
Yeni açan sümbüllerim

376845
Solmak üzereler olan sümbüller ;)

376846
Gazanyalarım tek tük açmaya başladılar

376847
Ortadaki saksı alabaş, tohum verecek umarım :dilli: yandaki saksılar minyatür gül, biri beyaz, biri kırmızı

376848
Nergizler

akçabardak
10-03-2013, 11:26
Balkondan bir kaç kare daha

akçabardak
10-03-2013, 12:00
Yaban mersin, daha uyanmadı,
dibine de sarımsak diktim,
bir tane de petünye çıkmış ne renk bilmiyorum.

akçabardak
10-03-2013, 12:06
Ortancalar uyanmaya başladı artık

nardane
10-03-2013, 12:21
Her biri ayrı güzel emeklerinize sağlık.Sümbüller çok güzelmiş.

akçabardak
10-03-2013, 12:21
Devam ediyor

376860
Satıcıdan beyaz diye aldığım aster, mor çıktı
umarım beyaını da bulabilirim :D

akçabardak
10-03-2013, 12:23
Gariplerim yağmurdan ne hale gelmişler.

almanyalı
10-03-2013, 12:34
merhaba,

Sevgili akçabardak, bahçeniz ne kadar düzenli ve bakımlı tebrik ederim, zevkle gezdim.

Ortancalarınız da çok güzel gelişmiş maşallah, özel bir besin veriyormusunuz? benim de var ama açmıyor inatla.

sevgilerimle

akçabardak
10-03-2013, 14:01
Sevgili Almanyalı.

Öncelikle sayfama hoşgeldiniz,
Beyendiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Ortancalara, baharda yeni uyanmaya başlayınca
şu ana kadar bir defa kuş gübresi şerbeti verdim. bir kere daha verirsem benim için yeterli
olur. Açmaları için ise... her sene budama yapıyorum, budama için küçük bir sır vereyim.
Bu sene açacak olan dalları belirliyorum, belirlediğim dallar... bir önceki sene dipten gelen
sürgünlerdir. Bir de bir önceki seneden gene açmamış olan dalları bırakıyorum.

Budanacak dallar ise geçen sene çiçek açmış olan zayıf dalları dipten buduyurum, kuvvetli olan dalların ise sadece çiçek açmış kısımlarını buduyorum, seneye açmaları için hazırlık.
Biraz karışık oldu belki ama, anlayamadığınız olursa, tekrar izah etmeye çalışırım.
Ben bu şekilde uyguluyorum, hem boya gitmelerine izin vermiyorum, hem de dalları az olunca, yerim dar olduğu için, fazla yer kaplamıyorlar.
Bu şekilde kontrol altına almış aluyorum.
Kolay gelsin, Sevgiyle kalın.

almanyalı
10-03-2013, 14:31
merhaba,

Bilgi için çok teşekkür ederim sevgili akçabardak,
budama şeklini aynen uygulayacağım,
kuş gübresi şerbeti yapamam ama başka bir gübre bulurum artık.
benimkiler iki yıldır açmıyor, bakalım bu yıl bişey olur mu?
tekrar teşekkür ederim, sevgilerimle

akçabardak
10-03-2013, 14:43
Geçen sene kayısı reçeli yapmıştım, çekirdeklerini de atmaya kıyamayıp toprağa gömdüm, sonra da unutmuşum. Eşim bahçeyi bellerken duvarın dibinde toplu halde filizlenmiş bir şeyler gördüm, bunlar ne ki acaba dedim, biraz toprağı
eşeledim bir sürü kayısı çekirdeği, sonra hatırladım. Okadar çok çimlenmişler ki,
fıkır fıkır.
Bu gün filizler büyümüş mü diye bakmaya gittim, sadece 4, 5 tane filiz kalmış,
bir şey köklerini eşelemiş, çukurlar açmış ve nekadar kayısı çekirdeği varsa, hepsini çitlemiş :D filizlerin dibindeki açılmış olanları dahi yemiş. Çok garip

376912
Bunlardan bir tanesini alıp uygun bir yere diksem,
aynısı olur mu? yoksa aşı ister mi bilemiyorum.

berrinb
10-03-2013, 15:00
Sayın akçabardak,bahçenizde bahar başlamış....Baklaların taze yapraklarını salata yapmanızı öneririm..Belki de biliyorsunuzdur...Limon , zeytinyağı ve zeytin ile.....:))

Ben daha sardunyaların üzerindeki örtüleri açamadım..Sizinkiler balkondalar...Hava şartları orada daha müsait gibi ...Kolay gelsin ...Hayırlı ilkbaharlar olsun...selamlar....:)

akçabardak
10-03-2013, 16:03
Sevgili berrinb... Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.

Ayvalık, biraz daha ılıman olduğu için... sardunyalar balkonda rahatlıkla kışı geçirebiliyorlar,
bir kaç gün biraz soğuk oldu ama, etkilenmediler buralarda kışın sürekli yağmur yağıyor, daha yeni yeni hava açmaya başladı.

Baklaların yapraklarından salata olduğunu bilmiyordum, deneyeceğim...
Özür dilerim yapraklar haşlanacak mı acaba? Çünkü bu bölgede bazı yeşillikleri haşlayıp ta yapıyorlar. Teşekkür ederim
Size de kolay gelsin. Sevgiler Selamlar

h_dogan
10-03-2013, 21:57
Geçen sene kayısı reçeli yapmıştım, çekirdeklerini de atmaya kıyamayıp toprağa gömdüm, sonra da unutmuşum. Eşim bahçeyi bellerken duvarın dibinde toplu halde filizlenmiş bir şeyler gördüm, bunlar ne ki acaba dedim, biraz toprağı
eşeledim bir sürü kayısı çekirdeği, sonra hatırladım. Okadar çok çimlenmişler ki,
fıkır fıkır.
Bu gün filizler büyümüş mü diye bakmaya gittim, sadece 4, 5 tane filiz kalmış,
bir şey köklerini eşelemiş, çukurlar açmış ve nekadar kayısı çekirdeği varsa, hepsini çitlemiş :D filizlerin dibindeki açılmış olanları dahi yemiş. Çok garip

376912
Bunlardan bir tanesini alıp uygun bir yere diksem,
aynısı olur mu? yoksa aşı ister mi bilemiyorum.

Aynısının çıkma ihtimali çok zayıf ayrıca uzun sürede meyve verir. Aşı kalınlığına gelince aşı yapın işinizi garantiye alın derim.

akçabardak
10-03-2013, 22:03
Teşekkür edrim Sayın h doğan, aşı yapılması için, çöğürün 1 yaında olması gerekir diye biliyorum yalnış hatırlamıyorsam.

h_dogan
10-03-2013, 22:06
Yaşı önemli değil önemli olan kalınlaşması. Serçe parmağınız kadar oldu mu göz aşısı yapabilirsiniz. Hatta ustalar daha incesine bile yapabiliyor. ;)

Adil
10-03-2013, 22:49
Sayın akçabardak.Havalar ısınınca İşlerimiz çoğaldı.Artık bize durmak yok.:)
Her bitkimizi çocuk gibi özenerek bakmak zorundayız.

akçabardak
10-03-2013, 23:16
Sayın Adil bey, çok haklısınız neredeyse bir hafta 10 gün dür hava kapalı ve yağmurluydu.Sebze fideciklerim bile güneşe hasret kaldılar, yeni yeni çimleniyorlar,bol güneş görmeleri gerekiyor, inanırmısınız dediğiniz gibi, çocuk gibi sabah olunca dışarı çıkarıyorum,
akşam olunca içeriye alıyorum. Bu gun hava çok güzeldi, güneşli, sıcacık kemiklerim bile ısındı bu gün. Bazen gece rüyamda bile bitkilerle uğraşıyorum, kendimizi nekadar da kaptırıyoruz, olsun
uğraşmak iyidir, Kolay gelsin sizede.

akçabardak
11-03-2013, 12:11
Yavru lalelerimin keyiflerine deymeyin gitsin. Havanın sıcaklığını onlarda hissettiler.
Onları böyle iştahlı görünce, bende çok mutlu oluyorum :dilli:

377303
Büyük saksıdakiler iki yıllık soğanlar, 3 tanesi açacak ;)
küçük saksıda olanlar bir yıllık, aralarındaki yaş farkı nasıl belli oluyor, aynı çocuk
gibiler en azından ben öyle görüyorum.

377304
Bunlar da açmaya hazırlanan lalelerim, 2 anne, 3 çocuk :D
Sarımsaklar da kardeşleri oluyorlar.

377305
Gardenyam da tomurcuklanmaya başladı artık :cool:
Saksılarnı da kendim yaptım.

377306
Haseki küpelerim hepsi de çimlendi. Çok sevindim, büyümeleri de başarılı
olur umarım.

akçabardak
11-03-2013, 12:31
Arkadaşlar, çok sevdiğim bu alaca yapraklı kauçuk, sanıyorum artık bana veda
ediyor,kendi başlığında da paylaştım. Ne olduğunu anlayamadım, yaprakları
birer birer dökülmeye başladı. Tam 14 yaşında, galiba yaşlandı artık diye düşünüyorum. Ya da yerini beyenmedi. Şimdi balkona çıkardım bakalım durumu
ne olacak.

mügem
11-03-2013, 15:27
Baklaların yapraklarından salata olduğunu bilmiyordum, deneyeceğim...
Özür dilerim yapraklar haşlanacak mı acaba? Çünkü bu bölgede bazı yeşillikleri haşlayıp ta yapıyorlar. Teşekkür ederim

Sayın akçabardak,bildiğimiz marul salatasını bir de,bakla yaprağı,biber yaprağı,ısırgan yaprağı,soğan-sarmısak yaprağı doğrayarak deneyin.Hele ramazanda,sütlü tarhananın yanında süper oluyor.Afiyet olsun,saygılar.

akçabardak
11-03-2013, 18:15
Sevgili mügem, Çok teşekkür ederim, şu anda karnım da çok aç, vallahi ağzım sulamdı doğrusu, çok nefis olur diyorum.
En kısa zamanda deneyeceğim Sevgiler.

akçabardak
12-03-2013, 13:00
Bu gün hava çok kapalı ve sıkıcı, balkonda otururken birden fotoğraf çekmek aklıma geldi. İçeri girip makinayı alıp sokağa çıktım.
Sitemizin her sokağında küçük küçük üçgenler var, yazın yazlıkçılar geldiklerinde
ilk işleri bahçeleri temizlemek olur. Bahçelerden çıkan atıklar bu üçgenlerde toplanır, birikenleri sitemizin bekçileri tarafından toplanıp atılır.
Maalesef bazı duyarsız insanlar yasak olmasına rağmen çaktırmadan mutfak artıklarını çöp konteynerlerine atmayıp,
bu üçgenlere atarlar.Yazın sıcağında artık kokudan ve sineklerden balkonda
oturulmaz hale gelinirdi. Eşimin aklına bir fikir geldi, Eylül ayından sonra herkes gidince, eşim tam bizim önümüzdeki iki üçgeni küçücük bahçe haline getirerek
durumu kurtardık. Şimdi çöp seyretmek yerine, eşimin diktiği rengarenk gülleri seyrediyoruz. Önce mırın kırın ettiler, ama güllerin çiçekleri herkesi büyüledi. Böylece eşimin severek ilgilendiği iki tane minik bahçesi oldu.

377539

Bu fotoğrafları çekerken aniden nasıl bi yağmur yağdı, eve zor kaçtım.

akçabardak
12-03-2013, 13:15
Üçgenin bir tanesini yağmurdan kaçtıktan sonra balkondan görüntüledim.

Adil
12-03-2013, 18:01
İlkbahar yağmurlarını seyretmek güzeldir.Bereket taşırlar.
Üçgen de ki çiçek fikri güzel düşünülmüş.

YeniGine
12-03-2013, 23:32
Sevgili akçabardak; demek ki sizin de üçgen tarlalarınız var. Çok güzel düşünmüş ve çok da güzel olmuş üçgen tarlalarınız. Güller büyüyüp açınca eminim harika olacak görüntüleri.
Kutlarım, ellerinize sağlık...

Orhan Özbilgiç
12-03-2013, 23:50
Sayın akçabardak;
Çok sevimli bir bahçeniz var. Mayıs ayıyla beraber renklenmye başladığında, dahada güzel görüneceğinden eminim.
Sağlık içinde sefasını sürmenizi dilerim.

akçabardak
13-03-2013, 10:09
Sayın Orhan Özbilgiç...
İyi dilekleriniz için, çok teşekkür ediyorum, Saygılar efendim.

akçabardak
13-03-2013, 10:19
Sevgili akçabardak; demek ki sizin de üçgen tarlalarınız var. Çok güzel düşünmüş ve çok da güzel olmuş üçgen tarlalarınız. Güller büyüyüp açınca eminim harika olacak görüntüleri.
Kutlarım, ellerinize sağlık...

Sevgili Yeni Gine... evet artık bizim de üçgen tarlamız oldu, onlarla eşim ilgileniyor.
Ben sadece çiçeklerini seyrediyorum balkondan.

akçabardak
15-03-2013, 13:11
Şeftali ağacım çiçek açtı ;) geçen sene sadece 2 adet meyve vermişti, sanki tadına bir bakın bakalım beyenecek misiniz der gibi, evet tadına baktık, sulu, lezzetli ama çekirdeğinden ayrılmıyor, sulu ve çok tatlı olması hoşumuza gitti, ağaç ağaçtır dedik bıraktık .Çekirdekten çıkmıştı, ben de onu büyüttüm. Şu an 4 yaşında ve üzeri pıtır pıtır çiçek dolu :dilli: Sanırım bu sene bize daha fazla meyve verecek ;) bizde allah razı olsun deris :o

akçabardak
16-03-2013, 16:28
Arkadaşlar, deneme amaçlı bir kaç çeşit bitki tohumlarından
havlu kağıdın arasına koyup kapatarak paket şeklinde
5, 6 tane üst üste koyup bir kabın içine yerleştirdim.
Sonra üzerine çıkacak şekilde su döktüm, iyice peçeteler
suyu emdikten sonra fazla suyu boşalttım, öylece kabı
bir kenara aldım. 4, 5 gün sonra (yani bu gün) kontrol
ettiğimde...

sonuç... hadi birlikte bakalım
378777

ıslak kağıdı açıyoruz... Tohumlardan ilk olarak, çemen tohumlarının
çimlendiğini görüyoruz.

378778

Ve toprakla buluşturuyoruz. Hadi hayırlısı
378779

berçin
16-03-2013, 23:07
Bahçe sayfanız hayırlı olsun,öncelikle babaanne olmanızı kutluyor,torununuza analı babalı uzun güzel bir hayat diliyorum.Herşey çok güzel elinize emeğinize sağlık.En güzel kısımı kızınıza aşılamış olduğunuz doğa sevgisi,sayfanızı gezerken zaman zaman duygulandırdı ve gülümsetti anne kız yazışmalarınız.Sevgiler,esen kalın.

akçabardak
17-03-2013, 15:16
Sevgili berçin hoşgeldiniz, evet babaanne olmak çok güzel bir duygu, çıtı pıtı bir kız torunum oldu.Çok teşekkür ediyorum güzel dilekleriniz için sağolun. Saygılar

akçabardak
18-03-2013, 15:12
Islak havlu kağıdında deneme yaptığım, ikinci paketi de açtım

sonuç:
379530

Paketi açıyorum, Kasımpatı tohumları çimlenmişler.
379531

Çimlenen tohumları toprakla buluşturuyoryz.
379532

akçabardak
18-03-2013, 15:20
2013 yılı, baharda açan ilk lalelerim,
Sabah güneş var iken, tam açmışlardı,
gölge gelince kapanmışlar ;)
379535

seyfi0505
18-03-2013, 15:39
Sayın akcabardak kasımpatı tohumları dik olarakmı diktiniz.Saygılar.

akçabardak
18-03-2013, 17:12
Sayın seyfi0505...
Fotoğrafta da görüldüğü gibi, önce kağıt havluda çimlendirdim. 9 günde çimlendiler. Sonra da gelişi güzel toprağın üzerine koyup, üzerleri örtülecek kadar toprakla kapattım, sonra da spreyle su püskürtüp nemlendirdim. Saygılar

Cymbelina
18-03-2013, 17:47
Sevgili akçabardak;)

Bu kasımpatı tohumlarını ilk kez görüyorum, demek ki böyle oluyormuş. Teşekkürler. Hatta kozmos tohumuna benzettim biraz. Ben de birkaç yıl önce, kasımpatımızın çiçekleri sararıp kuruyunca tohumlarını almaya çalıştım, ama çıkanlar buna benzemiyordu, belki de yeterince kuruyup olgunlaşmamıştı bizimkiler. Sonra, o topladığım ve elimle ufalamaya çalıştıgım kuru nesneyi;) diyeyim ekmiştim ama çıkmadi elbette:) Ben de vazgeçmiştim.

Sizin bu tohumlarınız kendi kasımpatılarınızdan topladıklarınız mı, yoksa dışarıdan paketle mi aldınız acaba?

akçabardak
18-03-2013, 18:59
Sevgili Cymbelina,
Tohumlar bana dışarıdan gelmişti, kasımpatı tohumu diye okuyunca önce sizin gibi bende şaşırdım. Kendi kendime de mırıldandım allah allah kasımpatın tohumu da mı olurmuş diye, bende inanamadım, dediğiniz gibi kozmos tohumuna benzettim. Ama paketin üzerinde kasımpatı yazıyor, şimdi tekrar paketin üzerine baktım acaba ben mi yanıldım diye, ama yanılmamışım öyle yazıyor. Bende ilk defa görüyorum, her halde böyle oluyor diye düşündüm, neyse nasılsa çimlendiler hep beraber takip edeceğiz, fazla uzun sürmez belli ederler kendilerini nasılsa. Ekerken zaten demiştim hadi bakalım bunlar ne çıkacak diye, inşşallah kasımpatıdır ne çıkarsa şansımıza. Gelişmeleri tekrar paylaşırım. Sevgiler

akçabardak
19-03-2013, 18:00
Bahçemdeki yavaş yavaş açmaya başlayan bitkilerim.
379789

Şebboylar
379790

Sedef çiçeğim, geçen sene ilk defa tohumdan ekmiştim
sadece bir tanesini yaşatabildim, çok merak ediyorum
nasıl bir bitki, üzerinde tomurcuklar var sanırım çiçek açacak.
379791

Sedum palmeri ;)
379792

Bu bitknin adını bimiyorum ama sarı çiçeği şu anda bahçeye renk katıyor.
379793

akçabardak
19-03-2013, 20:02
Topraktan yeni çıkan her bir bitkiye dikkat ederim, acaba bu bitki nedir diye. Bazen bir şeyler ekiyorum, sonra da unutuyorum, tıpkı bu çekirdekler gibi.
Geçen sene pazardan kızılcık meyvesi almıştım, ekşi ekşi öyle yemeyi çok
severim, çekirdeklerini atmayıp biriktirmiştim, sonra da bütün çekirdekleri bahçeye gömdüm. Bu gün bahçeye çıktığımda gözüme havada duran çekirdekler takıldı.
Merakla eğildim ne göreyim, kızılcık çekirdekleri çimlenmişler, hiç beklemiyordum.
Hemen kökünü oynatmadan iki üç tane toprağı ile alıp saksıya diktim. Bahçemde birde kızılcık fidanı olursa hiç fena olmaz. Böyle ilginç şeylere bayılırım, Sizlerle paylaşmak istedim ve görüntüledim.

akçabardak
21-03-2013, 08:47
Bahçemin mis kokulu dağ menekşesi.

akçabardak
21-03-2013, 09:25
Bahçeden bir kaç görüntü.

380155
Ortanca rengi koyu pembe

380156
Bunun reng açık pembe.

380157
Bu gülün budamasını, denemek amaçlı baston gül gibi budadım,
bakalım ne çıkacak ortaya.

380158
Bu defne ağacı, komşumun bahçesinde.
Çiçek açmaya başladı, arılar vızır vızır, mis gibi de kokuyor.

akçabardak
21-03-2013, 13:42
Değerli arkadaşlar ;)
Bu gün gene çarşı pazardaydım :dilli: çiçekçiye uğramayacaktım,
ama aklımın köşesinde kaldı, birşeyler almasamda şöyle bir bakıvereyim
dedim. Eve boş elle dönersem ayıp olur dedim, duramadım bir iki birşeyler aldım.

İlk defa tanıştığım bitki LİLİUM, onun hakkında hiç birşey bilmiyorum,
artık zamanın geldiğini düşünerek, sarı rengi ile bismillah dedim ve aldım.
İnşallah diğer renklerini de bulabilirim.
380205

Eve gelirken Lilium için birde saksı aldım, eve döner dömez hemen saksısını değiştirdim, değiştirirken dibinden 5 tane yavru çıktı :D
minik minik yumruları var,
onları da saksının kenarına diktim, çok hoşuma gitti tabi ;) kısa günün karı oldu.
380201

Bunları da bahçem için aldım ;)
380202

Çok tatlı yaa, canım benim iyi ki almışım seni.

YeniGine
21-03-2013, 23:55
:) Evet Sevgili akçabardak iyi ki almışsınız; kısa günün kârı olmuşlar gerçekten... Çok güzeller, güle güle büyütün inşallah.

akçabardak
23-03-2013, 15:23
Sedef çiçeğim nihayet çiçeğini gösterdi.

denizcem
23-03-2013, 15:42
Bahçemin mis kokulu dağ menekşesi.

Bayılırımmmm... çocukluğumun çiçeği....

akçabardak
23-03-2013, 15:56
Sevgili denizcem, öncelikle bahçeme hoşgeldiniz... evet çok tatlılar, onları bende çok seviyorum, hafif bir rüzgar estiğinde etrafa mis gibi koku saçıyorlar.

akçabardak
27-03-2013, 20:51
Fideciklerim ;) Havaların bir türlü ısınamadığından, çok ağır büyüyorlar.

akçabardak
27-03-2013, 20:53
Haseki küpelerimin son durumları :(

akçabardak
27-03-2013, 21:05
Bahçemden kareler.

akçabardak
27-03-2013, 21:11
Devam

akçabardak
27-03-2013, 21:30
Komşumun defne ağacı
Üzeri tıklım tıklım çiçek dolu, mis gibi kokuyor, arılar vızır vızır.
382592

Bahçemdeki greyfurt ağacı :( şekerim olduğu için çok sevdiğim halde, meyvesi bana yasak :mad: Böyle olunca da bende kocaman dallarını kesip, üzerine saksılarımı koyuyorum :D İnadına güzelleştikçe güzelleşiyor ;) şimdi yukarıya bakan bir dalını kesme çabasındayım, üçüncü saksıya yer açılsın diye, eşimi ikna edebilirsem tabi ki çok kızıyor.
382593

Mis kokulu şebboylarım.
382594

akçabardak
27-03-2013, 21:46
Sedum palmeri
Sarı sarı nasıl da güzel açtı
382602

Balkonda otururken gözüm sürekli üzerinde,
dalıp dalıp bakıyorum.
382603

Passifloram... Kışın yaprakları üşüyüp çok kötü olmuştu,
tamamen kaybettiğimi düşünürken, bana sürpriz yaptı,
dibinden tekrar filiz verdi.
382604

Sellukam: Bütün kış dışardaydı, sağ salim kışı atlattık,
filizlenmeye başladı bile ;)
382605

mügem
27-03-2013, 21:50
İyi geceler sayın akçabardak,bahçeniz bahar havasına çoktan girmiş.Benim ortancalarımın yaprakları sizinkinin yarısı kadar.Sarı şebboyumsa henüz tomurcukta.Ee nede olsa denizden yüksekteyiz.Saygılar.

akçabardak
27-03-2013, 21:50
Eşimin üçgen gül bahçeleri
tomurcuklanmaya başladılar.

Sevgi
27-03-2013, 22:06

Sn. akçabardak; bahçeniz renklenmeye başlamış. Emeklerinize sağlık. Iyi ve sağlıklı günlerde keyfini çıkarınız.:)

Haseki küpelerinin tonumlarını nasıl ekim yaptınız. Toprağın üzerinde karıştırmadan mı bıraktınız? Yoksa toprağa birazcık gömdünüz mü?

akçabardak
27-03-2013, 22:26
Sevgili sevgi... Sayfama hoşgeldiniz, Haseki küpelerin tohumlarını hazırladığım toprağın üzerine gelişi güzel serptim, sonra da tuz eker gibi tohumların üzerlerine çok ince örtecek kadar toprak sepeledim, hepsi bukadar, fısfısla suladım çimlenene kadar evin içinde tuttum,
üzerlerini hiç kurutmadım hep nemli tuttum 8 günde çimlenmeye başladılar yüzeye çıkar çıkmaz dışarıya çıkarttım ki direk dışarı havasına alışsınlar diye. Selamlar

cemo
27-03-2013, 22:27
3 yıldır komşumun bahçesindeki kızılcık ağacı, dipten yavru versede alsam diye bekliyordum. Çekirdeği dikseymişim 3 yılda ağaç olurmuş demek:(
Ne iyi ettiniz de bu bilgiyi paylaştınız, teşekkürler.

Bu soğukta, bahcenizdeki canlanma içimi ısıttı.

Devamını bekliyor olacağım. Mutlu bir yaz dilerim.

akçabardak
27-03-2013, 22:52
İyi geceler sayın akçabardak,bahçeniz bahar havasına çoktan girmiş.Benim ortancalarımın yaprakları sizinkinin yarısı kadar.Sarı şebboyumsa henüz tomurcukta.Ee nede olsa denizden yüksekteyiz.Saygılar.

Size de iyi geceler sevgili mügem. evet bahçem yavaş yavaş renklenecek inşallah, ama bir türlü yağmurlardan kurtulamıyoruz ki, yağmur yağdıkça çiçeklerimin üzerleri hep toprak oluyor, öyle olunca da karizmaları çiziliyor :)
Bak şu anda yine yağmur yağıyor gecenin bu saatinde.

Sizin ortanca ve şebboylarınıza gelince; hepsi birden açarsa olmaaz; birimizin açacak onları izleyeceğiz sonra solacaklar, bu sefer sizin kiler devreye girecek
değil mi ama yaa uzun bir müddet bu güzellikleri izlemiş olacağız. Selamlar

akçabardak
27-03-2013, 23:09
3 yıldır komşumun bahçesindeki kızılcık ağacı, dipten yavru versede alsam diye bekliyordum. Çekirdeği dikseymişim 3 yılda ağaç olurmuş demek:(
Ne iyi ettiniz de bu bilgiyi paylaştınız, teşekkürler.

Bu soğukta, bahcenizdeki canlanma içimi ısıttı.

Devamını bekliyor olacağım. Mutlu bir yaz dilerim.

Sevgili cemo çok teşekkür ederim. Beni nasıl güldürdünüz ilahi cemo, o kızılcık çekirdeklerinin çimleneceği aklımın köşesinden bile geçmiyordu, nasıl olduysa ben de şaşırdım, özene bezene ektiğim tohumlar olmaz, bir şeyi nekadar çok istersin inadına olmaz, doğa işte, bence sizde deneyin. İyi dilekleriniz için tekrar teşekkür ederim. Sevgiler

akçabardak
31-03-2013, 13:11
Lalelerim ;)

Geçen sene bahçeden söküp, saksıya aldığım 40-45 soğandan sadece 8-10 tanesi çıktı, diğerleri :( hepsi de çürümüş.
383902

Gariplerim güneşi görünce ayılıp bayılmışlar ;)
383903

Gölge gelince yavaş yavaş toparlanmaya başladılar, bende işimi gücümü bırakıp zevkle onları yarım saat arayla izleyip görüntüledim :D
383904

Vee kendilerini tamamen toparladılar
383905

akçabardak
31-03-2013, 13:18
Devam

akçabardak
31-03-2013, 13:43
Ceylanım

Rengi çok hoşuma gittiği için,
çiçekçiden yeni aldım ;)
383915

Kalanşom bir aydan beri bir türlü açamadı nedense.
383916

Geçen seneden kalan rozetler yeniden yeşermeye başladı,
dibine dökülen tohumlar da bir sürü çimlenmişler.

akçabardak
31-03-2013, 14:02
Mart-Kasım patılarım :dilli:

Dün Kipaya gittim, bu kasım patıları gördüm, Kasımda açan patılar Martta açmışlar, biraz şaşırdım ama almadan da edemedim
383919

akçabardak
31-03-2013, 14:29
Erik ağacım eriklerini büyütürken bir taraftan da hala çiçek açıyor.
Kademe kademe irili ufaklı erikleri oluyor, çok dayanıklı ne kadar rüzgar esse de
Ağustos ortalarına kadar meyvelerini üzerinde tutmayı başarabiliyor, ama
bu sene bir garipleşti, üzerinde göründüğü gibi meyve yerine garip garip meyveler var, sanırım hastalandı ne yapacağımı bilemiyorum.

akçabardak
31-03-2013, 14:40
Saksıda yetiştirdiğim mürdüm eriği
küçük olmasına rağmen maşallah dalları çiçek dolu

akçabardak
31-03-2013, 14:43
Saksıda vişne fidanım 2 yaşında tomurcukları var

h_dogan
31-03-2013, 19:19
Erik ağacım eriklerini büyütürken bir taraftan da hala çiçek açıyor.
Kademe kademe irili ufaklı erikleri oluyor, çok dayanıklı ne kadar rüzgar esse de
Ağustos ortalarına kadar meyvelerini üzerinde tutmayı başarabiliyor, ama
bu sene bir garipleşti, üzerinde göründüğü gibi meyve yerine garip garip meyveler var, sanırım hastalandı ne yapacağımı bilemiyorum.

3. ve 4. resimdekiler nedir?

akçabardak
31-03-2013, 20:39
Sayın h_doğan... 3. ve 4. resimdekiler, erik ağacıdır. çok güzel çiçek açtı fakat çiçekler meyveye dönüşürken, gördüğünüz bu adını koyamadığım uzunca şeyler, önce normal erik
oluştu mercimek büyüklüğüne gelince yavaş yavaş bombeleşip beyazlamaya başladılar, sonra da uzadılar 5-6 cm. kadar garip garip bir şeyler oluştu ağaçta, ilk defa görüyorum ve bir anlam veremedim. Ağaca hiç bir kimyevi ilaç ta sıkmadım. Sanırım ağacın bir eksikliği var,
bir çeşit hastalık sanırım. Selamlar

h_dogan
31-03-2013, 22:52
Sayın h_doğan... 3. ve 4. resimdekiler, erik ağacıdır. çok güzel çiçek açtı fakat çiçekler meyveye dönüşürken, gördüğünüz bu adını koyamadığım uzunca şeyler, önce normal erik
oluştu mercimek büyüklüğüne gelince yavaş yavaş bombeleşip beyazlamaya başladılar, sonra da uzadılar 5-6 cm. kadar garip garip bir şeyler oluştu ağaçta, ilk defa görüyorum ve bir anlam veremedim. Ağaca hiç bir kimyevi ilaç ta sıkmadım. Sanırım ağacın bir eksikliği var,
bir çeşit hastalık sanırım. Selamlar

Hastalığınız Taphrina pruni- Erik cep hastalığı

Buraya bakıp detaylı bilgi bulabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/5351.htm

akçabardak
01-04-2013, 07:53
Teşekkür ederim Sayın h_doğan, vermiş olduğunuz başlığı inceledim.
Bundan sonra önlemimi ona göre alacağım. Selamlar

akçabardak
01-04-2013, 15:08
Bu gün hava çok güzeldi, sıcaklık derecesi yükseldikçe, bitkiler de kıpırdanmaya
başladılar, bende havanın durumundan faydalanarak, bahçemi biraz düzenleyeyim
dedim. Bellenecek yerleri belledim, çiçeklerimin diplerini çapaladım, biraz yoruldum
ama düzenli olunca insanın ruhu bile dinleniyor. Dinlenirken de bahçemin son
halini görüntülemek istedim.

Bu kısım hemen benim bitişik komşumun bahçesi.
Kendileri yurt dışında kaldıklarından dolayı bahçesiyle
biz ilgileniyoruz, sadece tatil için geliyorlar.
384325

Bu palmiye Komşuma ait, bir şeftali, bir de mandalin ağacı mevcut.384326

Ben kendi bahçemde çalışırken eşim de bütün ağaçların gövdelerine kireç
yaptı, sonra da komşumun bahçesini belledi.
384327

Boş durmasın diye oraya da çiçekler diktim, ortanca, şebboy, sardunya, lale,
gül ve soğan sarımsak daha sonra mevsimlik çiçeklerden dikeceğim.
Yolun sağ tarafı da bana ait olan bahçe.
384328

akçabardak
01-04-2013, 15:18
Bahçenin bu bölümü bana ait olan yer.

akçabardak
01-04-2013, 15:31
Yeni bellediğim boş yerlere, yeni çiçekler dikilecek.

Sırada yeni aldığım çiçekler dikilmeyi bekliyorlar.
384348

Üzüm asması yapraklanmaya başladı, ikinci kattaki balkondan görüntüledim.
384340

akçabardak
03-04-2013, 11:50
Evet biraz da arka bahçemden bazı çalışmaların görüntülerini paylaşmak istedim.
Çalışmalar hala devam etmekte, bu gün hava çok kapalı ve yağmurlu olduğundan
dolayı çalışma durduruldu.

Konu fosseptik çukurunun arıtma kanalına bağlanması.
384879

Bahçede bulunan fosseptik çukurunun etrafı kazılıp, çukur açılmaya başlandı,bir taraftan da vidanjör çağrıldı ve çukurda bulunan gider suları çekilip boşaltıldı.
384880

Kanalizasyon bağlantı malzemeleri, her yer dağırma dağın oldu :(

384881

Çukur açıldı, betonlar kırıldı, binadan fosseptiğe gelen ana boruya ulaşılmaya
çalışıldı ama nafile, ana boru balkonun bir metre altında olduğu için, ulaşmak
biraz zorlaştı, balkonun altına ilerlemek için zarar verilmeden tünel gibi
kazıldı ve nihayet ana boruya ulaşıldı. Bağlantı gerçekleşti ama kolay olmadı
tabi ki, geçmiş olsun dedik.
384883

Evet göründüğü gibi bağlantı tamamlandı. Tamamlandı ama birde deneme yapalım bakalım çalışıp çalışmadığına dediler, binada ne kadar musluk, sifon
varsa hepsi açıldı, sonuç hüsran :( Çukurun içi tekrar sularla doldu.
Küçük bir su motoru ile sular çekildi, tekrar balkonun altına girildi, meğer sem
bir ana boru daha varmış, nedenini anlamadım ya biri boşta imiş. Tekrar ötekine
bağlantı yapıldı ve nihayet oh dedik.
384882

akçabardak
03-04-2013, 12:17
Devam ediyorum

Bağlantı yapıldı herkes rahatladı ve çay kahve molasını hak etti :)
384940

Bahçemin son hali, allahtan ekili değildi? ...
384941

Sıra geldi çukuru kapatmaya...
384942

Çukur kapatılmadan önce, çukurun içine toz kireç atıldı...
384943

Kireç atıldıktan sonra, dolgu malzemesi ile doldurulmaya başlandı,
el arabası ile taşınan dolgu malzemesi çukurun içine dökülüp kapatılacak
ama bu sefer de, yağmur fırsat vermiyor, olsun önemli olan bağlantı işi bitti
nasıl olsa, çok şükür ki her sene vidanjör çağırmaktan kurtulduk ;)
384944

h_dogan
03-04-2013, 12:30
Gözünüz aydın diyelim. Hiç istenmeyen bir durum ama olan işler canınızı sıkmayın. Daha güzelini yaparsınız. ;)

akçabardak
03-04-2013, 16:09
Sayın h_doğan çok teşekkür ediyorum. İnsanlar yaşadığı müddetçe bazı zorluklarla karşılaşabiliyor. Benim en çok korktuğum çukura yakın limon ağacım var, ona zarar gelecek
diye. Şu anda üzeri tomurcuk dolu, her sene sağ olsun bizi hiç limonsuz bırakmıyor, zarar görseydi çok üzülürdüm, ama çok şükür kıl payı kurtardı. Bundan sonra inşallah her şey çok güzel olacak.

Adil
03-04-2013, 18:18
Hesapta olmayan işler bazen insanın moralini bozsada.Yeni güzel şeyler bunları unutturuyor.Herşeyin gönlünüzce olması dileğimle .Kolay gelsin.

akçabardak
03-04-2013, 18:26
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim Adil bey, hiç sormayın efendim az daha başımıza büyük iş açılacaktı neredeyse. Sağlık olsun, size de kolay gelsin.

YeniGine
04-04-2013, 00:37
Sevgili akçabardak bahçenizi gezirken herşey çok güzel gidiyor derken; fosseptik çukuru. :(
Sonuçta çok şükür başarılmış, bitmiş. Benim de çok zararım oldu bu tür çalışmalar yüzünden. Ama ne yapalım başa gelen çekiliyor. Geçmiş olsun, seviyor isek gelişen olumsuzluklar yıldırmıyor çok şükür. Bundan sonrasını başaracağınıza inanıyorum. Rastgelsin inşallah...

akçabardak
04-04-2013, 10:15
Sevgili Yeni Gine, çok teşekkür ederim, evet bunu da bu şekilde atlatmış olduk,
Allahtan balkon kırılıp iş uzamadı, çünkü çukur balkonun altına doğru devam ediyordu,
Sırada biber, domates fideciklerim ekilmeyi bekliyorlar. Her yıl Nisan'ın ikinci haftasında
bu bahçeme dikiyorum. Şimdi artık rahat rahat bahçeyi yeniden eski haline getirip
fidelerimi dikebileceğim. Selamlar

akçabardak
04-04-2013, 10:54
Arkadaşlar hep üzülecek değiliz ya biraz da gülelim...
Geçenlerde çiçekçiden bir kaç çiçek almıştım bahçeye...
Poşetlerden çıkarıp bahçeye indiriyorum, bir tanesinin içinden,
ekstrdan bir değişik hemde çok kuvvetli bir bitki toprağın üzerine
çıkmaya çalışıyor, nasıl sevindim değişik bir çiçek diye anlatamam,
bir arkadaşımın mesajında okumuştum, yabancı bir mülteci diye,
aynen öyle oldu o mülteci bana da geldi. Önce ben onu yer şakayık'a
benzettim ve duğa ettim inşallah öyledir diye ama bakın çıka çıka piyangodan
ne çıktı sıkı durun.

385388

Bu mülteci için, bir güzel gübreli toprak hazırladım... :D gövdesi kuvvetli
geliyor diye, birde büyük bir saksı hazırladım... :D bir güzel saksıya diktim,
itibar büyük sürekli takipte... nihayet bir kaç gün sonra mantar gibi
başını çıkardı ama hala anlayamıyorum ne bitkisi olduğunu, :D biraz daha büyümesini bekledim veee, işte çıkan bitki o zararlı bitki imiş adını şu anda hatırlayamadığım, şaka gibi... böylece mülteciyi yerinden söküp, çöpe gönderdim.

Sevgi Durul
04-04-2013, 11:27
veee, işte çıkan bitki o zararlı bitki imiş adını şu anda hatırlayamadığım, şaka gibi... böylece mülteciyi yerinden söküp, çöpe gönderdim.

Sanırım bu orobanş otu, sevgili akçabardak. Bir adı da canavar otu.:)

Ben de bahçede ilk gördüğümde değişik bir bitki çıkmış diye sevinmiş, bahçe sayfama eklemiştim.:) Adını ve parazit bitki olduğunu burada öğrendim. :rolleyes:

akçabardak
04-04-2013, 12:32
Sevgili SDurul, hala kendime nasıl gülüyorum, gerçekten de iyi bir şeymiş gibi,
özel ilgilendiğime mi gülsem bilemedim, çok şaşırdım halime. :D

gülenmelek
04-04-2013, 12:45
Bahçenin hali gerçekten berbat görünüyor anne :( Neyse, en az zararla bitmiş galiba. Bundan sonrası daha iyi olur ;) Lale fotoğraflarının bazılarını ne güzel çekmişsin, ilk baktığımda fotoğraf değil de resim gibi gördüm, çok hoşuma gitti.
Öptüm yanaklarınızdan, kocaman hem de ;)

akçabardak
04-04-2013, 13:11
Gülen yüzünü görmek bana iyi geldi ;) öyle ya da böyle günler geçip gidiyor,
lalelerde her canlı gibi geldi geçti, güzelliklerinden geriye hiç bir şey kalmadı,
sadece resimlerde kaldı. Bizim de ömrümüz olursa, tekrar güzelliklerini görmek
için, gelecek seneyi bekleyeceğiz kızım.

Piyangodan çıkanı nasıl buldun esas, bana güldüğünü görmek, o tatlı kahkahanı
nasıl attığını görmek isterdim doğrusu :D

Ben de seni kocaman öpüyorum. Hepinizi çok özledim :(

akçabardak
06-04-2013, 13:05
Arkadaşlar ;) sizi bilmem ama, ben artık baharın ilk meyvesinden yemeye başladım.

Bunları da sizin için topladım, buyurun hep beraber.

akçabardak
06-04-2013, 13:12
Sedef çiçeğim

Yavaş yavaş tohum kapsüllerini göstermeye başladı
386160

İkinci çekimde kapsüller biraz daha büyümüş halleri,
içindeki tohumlar bile gözüküyor artık...
386159

akçabardak
06-04-2013, 13:19
Böğürtlenim

akçabardak
06-04-2013, 13:32
Kara hindibalarım

Ortada iki öbek olarak görünen kara hindibaları yeni diktim,
çok faydalı olduğunu öğrendim.
386162

Bu şirin papatyalar da bir çam ormanından söküp,
bahçeme diktim.
386163

akçabardak
06-04-2013, 13:37
Kalalarım çiçeklenmeye başladılar ;)

akçabardak
06-04-2013, 13:56
Dut ağacım artık meyvelerini gösterdi ;)

neslihan0602
06-04-2013, 14:32
Bu gala çiçeklerine bayılıyorum,muhteşemler..

akçabardak
06-04-2013, 15:38
Hoşgeldiniz sevgili neslihan0602,

Evet, onları ben de çok seviyorum, biz ona meteroloji çiçeği de diyoruz, yağmur yağca zaman yapraklarının ucundan sular damlatıyorlar, böyle de bir özellikleri var.

akçabardak
06-04-2013, 15:49
Şeftali ağacım, minik minim meyveleri var. Geçen sene sadece iki tane meyve vermişti, bu sene 6. yaşında maşallah üzeri meyve dolu. İnşallah kendisi besleyebileceği kadarını bırakır, yoksa ben nasıl seyreltileceğini bilemiyorum.

akçabardak
09-04-2013, 12:16
Arka bahçem yeniden eski haline kavuştu çok şükür.
Fosseptik çukurundan eser kalmadı :dilli:

akçabardak
09-04-2013, 12:22
Portakal ağacım çiçeklendi,
Pıtır pıtır tomurcukları var,
Etrafa mis gibi kokular saçıyor.

akçabardak
09-04-2013, 12:26
Limon ağacım da tomurcuklandı.

akçabardak
09-04-2013, 12:29
2 yaşındaki vişne fidanım
boyuna posuna bakmadan,
çiçek açtı.

akçabardak
09-04-2013, 12:33
En sevdiğim gülüm, nasılda coştu.

akçabardak
09-04-2013, 12:46
Devam

Pembe gülüm de tek tük açmaya başladı ;)
387463

Son lalem de açmaya çalışıyor ;)
387464

Arslan ağzı, bir tek bu rengini yaşatabiliyorum, her yerde kendi kendine çıkıyor,
beyaz ve sarı renklerini de çok seviyorum, ama bir türlü olmuyor, en çok
neyi istersem inadına olmuyor :mad:
387465

akçabardak
09-04-2013, 12:51
Ada çayım, aldı başını gidiyor avludan dışarıya bile çıkmış,
üzeri hep tomurcuk dolu.

akçabardak
09-04-2013, 13:13
Veee bir türlü büyüyemeyen fidelerim;

Domates fidelerim
387487

Biber fidelerim, salyangozlardan kurtarabilirsem ne ala, gece gelip
tepelerini otluyorlar, sonra da domates fidelerin içine gizleniyorlar :mad:
387488

Bunlar çiçek fideleri, Peygamber çiçeği, Hazeran,Yer açelyası, ve şebboy
iki köşede boş olan yerde, horoz ibiği ile veronika tohumu ekmiştim, onlar
çıkmadılar nedense
387489

Çengel köy salatalığı, çıtır çıtır ;)
387490

Haseki küpelerimin son durumları, sanırım artık şaşırtma zamanı geldi.
387491

akçabardak
09-04-2013, 13:17
Bu günlük bu kadar yeter.
Haydi bahçeye çalışmaya :dilli:

h_dogan
09-04-2013, 13:18
Domates ve biber fideleriniz çok sık hızlı büyümemeleri normal. Domates fideleriniz bu halleriyle şaşırtılır bence. Biberleri de şaşırtabilirsiniz yerlerine. Ben domatesleri gerçek yerlerine şaşırttığımda ancak sizin fideleriniz kadardı şimdi bazılarında çiçek var. ;)

mügem
09-04-2013, 20:31
İyi akşamlar akçabardak abla,erikleriniz,şeftalileriniz ve domates-biber fideleriniz çok güzeller.Afiyet olsun.
Annemin bahçesinde kendiliğinden üreyen birçok aslanağzı var.Tohum yaptığında,dilerseniz size ulaştırabilirim.Saygılar.

akçabardak
09-04-2013, 20:59
İyi akşamlar sevgili Mügem, evet fidelerim yavaş yavaş büyüyorlar, havalar biraz açılsın bahçeye indireceğim artık. Sebzelerini de görürüz inşallah, dalından koparmak çok daha
zevkli oluyor.

Yolunuz Ayvalık'a düşerse beklerim, görüşür tanışırız. Annenizin tohumları olursa, şimdiden teşekkür ediyorum, en çok beyaz olanı çok hoşuma gidiyor. Tekrar çok teşekkür ederim
çok sağol Selamlar.

YeniGine
10-04-2013, 00:23
Sevgili akçabardak; bahçeniz maşallah... Fakat ilk bu kadar açmış gülü bu sene sizin bahçenizde gördüm. Çok da sevindim, darısı başıma inşallah...

akçabardak
10-04-2013, 09:12
Sevgili Yeni Gine, Bu gülüm çok yaşlı bir gül, ben burayı aldığımda bahçede vardı,
bir tek bu gül ayakta kalabildi. Ben bu yazlığı alalı 13 sene oldu, gül kaç senelik bilmiyorum.
Burada gül yetiştirmek çok kolay olmuyor, kadı lokmaları diye bir illet böcek var,
özellikle güllerin köklerini kemirip gülü ve ağaçları yok ediyor. Daha geçenlerde bir tane gene çok sevdiğim lila renkli ve mis gibi kokan bir gülümü o yüzden kaybettim, kendim yetiştirmiştim. Lale soğanlarımı bile yiyorlar, 3 kök ağaç şakayık vardı onlara bile rahat vermediler, tek bir köküm kaldı onu da kurtarmak için saksıya aldım. Bu bölgede o böcekten herkes şikayetçi herkesin güllerini kurutuyorlar :(

s-bilge
10-04-2013, 10:42

haseki küpelerini ne zaman ekmiştiniz? ben direk dışarıya saksıya ektim. 1 ay oluyor henüz bir hareket yok. bazı tohumları hem çimlendirme ortamında içeride ekmiştim hem de dışarıya direk saksılara deneme amaçlı olarak. dışarıdakilerde hiç hareket yok. ankarada havalar serin gidiyor. ondan mı acaba

akçabardak
10-04-2013, 17:59
Sevgili s_bilge, öncelikle hoş geldiniz.

Haseki küpelerimi 14 şubatta ektim (4.sayfam 96. mesaj) 7-8 gün içinde tek tük çimlenmeye başladılar ( 97. mesaj ) 3 Mart ta bazıları tamamen görünmeye başladılar (120. mesajlarda görüldüğü gibi) ekstradan hiç bir uygulama yapmadım hepsi bu kadar. Daha önce ben de bir deneme yapmıştım o zaman başarılı olamamıştım, büyük bir ihtimal tohumlar taze değildi ondan çimlenmediler bilemiyorum.
Bu ikinci denememdi bu sefer başarılı oldum çok şükür. Çimlenmeye başladıktan sonra dışarıya aldım ki dışarı havasına alışsınlar diye, gece ve gündüz dışarıda kaldılar sürekli.
Dilerim sizin tohumlarınız da çimlenir. Size kolay gelsin

river-
11-04-2013, 13:08
merhaba akçabardak, bahçeniz çok güzel olmuş ellerinize emeğinize sağlık

akçabardak
11-04-2013, 15:22
Sevgili river- sayfama hoş geldiniz,
Çok teşekkür ediyorum. Selamlar sevgiler diliyorum.

akçabardak
11-04-2013, 22:30
Leylaklarrr... ah... mis gibi kokarlarrr... ;)

akçabardak
11-04-2013, 22:35
Greyfurt, salkım salkım tomurcuklandı.

akçabardak
11-04-2013, 23:04
Tohumdan yetiştirdiklrem;

Kasımpatı tohumu diye ektiğim tohumlar :(
Kozmos bitkisi çıktı :)
389414

Hüsnü yusuf,
Kazazedelerim benim, bardak elimden düşünce, gerisi malum
allahtan toprak fazla dağılmadı, yerden öylece alıp bardağın içine koydum.
Hiç bir şey olmamış gibi, mutlu mesut hayatlarına bir kaç tane fire vererek devam ediyorlar.
389415

Kolhbari (alabaş) fideciklerim
389416

Çemen otu
389417

Pepino fideciklerim ;)
2. bardakta bir tane de hercai çıkmış ;)
4. bardakta da arslanağzı çıkmış
389418

akçabardak
11-04-2013, 23:22
Devam

Limon otu fidesi
389429

Bunlar bana sürpriz yaptılar, tamamen ümidimi kaybetmiştim.
14 Şubatta ektiğim LİSİANTHUS tohumları çimlenmişler,
inanamadım ama gerçek bunlar ne zaman büyüp yetişecek anlamadım.
Evin içinde günlerce durdu, çimlenmedi diye dışarı çıkarıp bir kenara koymuştum.
389430

Asma yaprağı :( taze taze görünce dayanamadım,
toplayıp bismillah deyip yılın ilk sarması sarıldı :dilli:
389431