View Full Version : Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen
Halil bey, selamlar. Bahçemde 4 yaşında bir gemlik zeytin ağacı var. Bunu yerini değiştirmek istiyorum. Dikkat etmem gerek hususları bana izah edebilirmisiniz (kök uçları alma gibi) lütfen.Yeni yerine nasıl ekeceğim. Teşekkürler.
M.Erkal
Halil Önen
15-02-2012, 10:56
Sn. Halil Önen,
761 nolu mesajınız bana ilaç gibi geldi, dün bir komşum 3 tane kalınca asma çeliği hediye etti ben direk olarak kalıcı yerine dikeyim diyordum, sizin yöntem daha garantili galiba.
Anladığım kadarıyla 1 çelikten bir kaç tane asma elde edilebiliyor, ya da o çeliğin köklenmesi garantisi çok artıyor.
Ben bundan önce, Ankara'da, Ayaş'daki bahçemden aldığım çelikleri saksıya diktim ve şimdi neredeyse 1 yıllık küçük asmalarım var.
Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
Şimdiler budama zamanı, köklenmesi istene çelikleri toprağa gömersek_ ki orada beslenir_ bahar da asmalar uyanmaya başlayınca çıkarıp dikersek çok daha iyi olur. Ve çok daha hızlı sürgün verir, kış soğuklarında da etkilenmez.
Halil Önen
15-02-2012, 11:14
İki saattir suçlu arıyorum ama nafile...
(Sazanlarımla beraberim yine bu gün, jetonları düşürmeye uğraşıyoruz beraberce ;) )
Neden bu kadar göz kırp;)mışım diye merak ettim. ;) Hani güne başlar gibi sayfa da böyle başlayınca _ size teşekkür ederim_ her dosta göz kırp;)mışım.
İnsanlar, daha doğrusu dostlar birbirinden etkilenirmiş. Birde böyle :( başlasaydı...
Sazan ve jetonla bağlı değil; aslında sizinde bir suçunuz yok sevgili gülenmelek, galiba benimkisi öğrenilebilen davranış veya şartlı refleks; nasıl görüyorsam öyle gidiyorum.;)
Halil Önen
15-02-2012, 11:27
sayın halil bey,
bir önceki mesajımda dediğim gibi benim izmir torbalıda 500 ağaçlık bir zeytinlğim var kaolin kilini araştırırken google'da siz karşıma çıktınız ve kaolin kilini okurken çok ilgimi çekti acaba bana uygulaması konusunda yardımcı olurmusunuz. kaolin kilinin bir de sizin kendi buluşunuz olan bir türü daha varmış. Beni bu konuda da bilgilendirseniz çok sevinirim.
demişiniz ama benim kaolin yani kil minerali ile ilgili herhangi bir çalışmam veya buluşum yok. Ben sadece kullanıcıyım.
Ama kaolinin artık tek başına değil daha etkili olması için içine karışımların katılmasını _ tabii güneşten koruyuculuk etkisini etkilemeden_ gerektiğini düşünüyor ve uyguluyorum.
Örneğin;
kaoline etidot 67 katıyoruz, kaoline gülleci bulamacı katıyoruz. Buna benzer denemeler yapıyoruz, etkisini arttırmak için... Zaten yaptığımızı ve sonuçlarını paylaşıyoruz.
Bu yıl kaolin+etdot67+gülleci bulamacı karışımı denedik tek başına kaoline göre hastalıklara daha etkili olduğunu gördük.
Tabi bunlar ilk defa denen ve AR_GE çalışması değil. Sadece gözleme dayalı.
Halil Önen
15-02-2012, 11:39
Halil bey, selamlar. Bahçemde 4 yaşında bir gemlik zeytin ağacı var. Bunu yerini değiştirmek istiyorum. Dikkat etmem gerek hususları bana izah edebilirmisiniz (kök uçları alma gibi) lütfen.Yeni yerine nasıl ekeceğim. Teşekkürler.
M.Erkal
Sn.merkal ben nasıl yaptığımı ve iyi sonuç aldığımı anlatayım.
4 yaşındaki zeytin ise bir el arabası ile taşıyabileceğim kadar köklü, toprağını dağıtmadan 60-70 cm gibi kazıyorum. Bir kalın cuvalla sarıyor ve tel ile bağlıyorum. Zeytin arsızdır kocaman ağacı kesip dikseniz de tekrar tutar.
Daha önce hazırladığım çukura dikiyor, can suyu veriyorum. İkici sulama için sıvı gübre ile destekliyorum.
Eğer dikeceğim yerde bir ağaç varsa kazılmış, onun çukuruna dikeceksem; mutlaka iki avuç toz kireç ya da sulandırdığım sönmüş kireç kullanıyorum. O zaman fidan hastalanmıyor ve daha iyi gelişiyor.
yapabilirim ama suya birkaç damla hümas (hümik aşit) katayım...
hümas köklenmeye yardım ediyor...
Halil Abi, hümik asit almayı düşünüyorum ben de. çimlendirme sırasında ve daha sonra sulamalarda kullanmak istiyorum. ama ne kadar koymalıyız acaba tam olarak. 1 lt suya enjektörle 2-3 cc nasıl olur acaba?
Halil Önen
15-02-2012, 22:35
Halil Abi, hümik asit almayı düşünüyorum ben de. çimlendirme sırasında ve daha sonra sulamalarda kullanmak istiyorum. ama ne kadar koymalıyız acaba tam olarak. 1 lt suya enjektörle 2-3 cc nasıl olur acaba?
Ben dolu dolu bir çay _ galiba 2 cc geliyor_ kaşığı hümük asidi 1 lt suya karıştırıp kullanıyorum.
Bazen cimlenmesinden şüphe duyduğum tohumları 1 gün gibi bu oranlardaki suda bekletip ekiyorum.
Sulama suyu ile de veriyorum.
Ama hümik asidi -yaprak gübresi gibi- bitkinin üzerine atmıyorum. Ben denemek için denedim, siz denemeyin.;)
acemi ve çiftçi
16-02-2012, 13:45
bir çay içimlik mesafedeymişsiniz:)
Halil Önen
17-02-2012, 10:27
Merhaba Halil Abi,
Mail kotanız dolmuş özelden mail atamadım. Bende buraya yazmak zorunda kaldım. Kusuruma bakmayın.
Sizden bir ricamız olacak, elçiye zeval olmaz.
Sizin Halanızın yetişdirdiği patlayan mısır tohumuna oğlumuz Ozi talip, Annenizin yetiştirdiği topan patlıcan tohumlarından da eşim Eylem istiyor.
Benim yüzüm yok birşey isteyemiyorum.
Varsa bu tohumlardan gönderebilirseniz seviniriz.
Selamlar.
Hasan/Eylem/Ozi.
Hasan bey eşinizin adresine Sürat kargo ile gönderdim. Bu gün öğleden sonra elinizde olur gibi...;)
Ozi'nin Bahçesi
17-02-2012, 10:57
Çok teşekkürler Halil Abi, eline yüreğine sağlık.
Selamlar.
Ozi'nin Bahçesi
18-02-2012, 14:08
Tohumlar geldi,
Dün eve geç dödüm, büyük merakla açtım poşeti, beklediğimizden fazlası vardı poşette,
hepsi etiketli , ve özenle paketlenmiş. Ayrıca bir poşet kekik te hediye olarak gelmiş.
Tekrar çok teşekkürler, umarım bir aksilik olmaz da bu tohumları yetiştirir kendi tohmlarımızı da alırız .
Selamlar, sevgiler.
Hasan/Eylem/Ozi
Halil Önen
19-02-2012, 00:21
Tohumlar geldi,
Dün eve geç dödüm, büyük merakla açtım poşeti, beklediğimizden fazlası vardı poşette,
hepsi etiketli , ve özenle paketlenmiş. Ayrıca bir poşet kekik te hediye olarak gelmiş.
Tekrar çok teşekkürler, umarım bir aksilik olmaz da bu tohumları yetiştirir kendi tohmlarımızı da alırız .
Selamlar, sevgiler.
Hasan/Eylem/Ozi
Ozi'ye ballı kekik çayını alıştırırsanız iyi olur diyeceğim ama ben iki çocuk büyüttüm alıştıramadım...:)
Önen ailesinden sevgiler, selamlar...
Halil Önen
19-02-2012, 00:56
bir çay içimlik mesafedeymişsiniz:)
Evet...
Bende uzun bir yola gittin farzetmiştim.:D
Ziynet Sali - Beş Çayı @ İzmir Fuar Açıkhava Konseri 12.09.2011 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5ilEMdNcyG8)
Olurda yolun yine düşerse,
Bizim bahçeye uğra derim,
Ya da beş çayına,
Bir yudum sohbete beklerim...;)
Halil Önen
21-02-2012, 22:03
... Tohumları uçuşup yayılarak çoğalıyor.;)
İri Beyaz ve Lezzetli (miş göreceğiz) domates tohumları da...
270197
Mevlana' nın memleketinden Efeler diyarına uçuşup yayılarak çoğalıyor...
270198
1 kaşık sirkede ve 9 kaşık suda kök bakteri hastalıklarına karşı korunmak üzere...
270200
Her şey dört farklı şeker tadında ve tatlanan sadece diller değil, gönüllerdir aynı zamanda...;)
Teşekkürler Limon_ sever... kimse ağzımızın tadını gölümüzün muradını bozamaz inşallah. ;)
Sevgiyle kalın
Halil Önen
21-02-2012, 23:17
İzmir yöresi için tohum çatlatma yani çimlendirme zamanıdır...
Önce pembe ve deşti domatesler... Ubyi de yetiştirilecek daha doğrusu denenecek...
Bu tohumları yarın kurutacağım ve torfa ekeceğim.
Oda sıcaklığında bir günden fazla kaldığında sirkeli su uçuyor ve tohumlar kendiliğinden kurumuş oluyor; tabii 1 çay kaşık sirke 9 çay kaşık su olunca...
...
Bu domates tohumlarıyla uzun bir yola çıkacağız...
270214
aslında yolumuz belli; hep ışığa doğru...;)
270215
yola çıkacaklar...
270216
sadece torf içine bir az cocopeat karıştılmış, klinoya giden yolda...
...
Oda sıcaklığında ve geceleri de yanan ışıkta da kaldıklarından hızlı boy atıyorlar. Şaşırıtma zamanı geldi aslında. Ama gövdeleri çok taze, yıpranabilir.
271050
Gövdelerinin güçlenmesini ve dışarıdaki hava koşullarını alışmasını istiyorum. Rüzgarsız acık havada yakmayan güneşte 3-5 saat kalmalı; bir kaç gün gibi...
271051
Çünkü viyollare bu şekilde alırsam seraya koyduğumda direk güneş ışığı ve sera koşullarına dayanamayabilir.
Oda sıcaklığında büyütüp _ alıştırmadan- viyollara aldığım; bir viyol fidemi bir zamanlar bu sebepten kaybetmiştim.
Zaten bu şekilde oda sıcaklığında gelişmiş olsalar dahi_ güneşe ve hava alışmadan _ toprağa bile dikilemez. İlk iki günde hepsi kaybedilir.
Bana yolladığınız domatesler içinde aynı işlemi uygulayacağım değil mi Halil bey? Önce sirkeli su karışımda 1 gün bekletip torfa ekeceğim .
Düzeltiyorum: yolladığınız > yollayacağınız ;)
270213
bunlar biraz fazla uzamışlar sanki:confused: ayrı bir yere şaşırtacak mısınız?
Halil Önen
21-02-2012, 23:46
Çatlayıp yani çimlenip hayata merhaba diyene kadar...
270218
besine ve oksijene ihtiyaçları yoktur.
270219
sirkeli su onları en belalı hastalıklarından biri olan _ hani bir az büyüdüklerinde köklerini çürüten_ zararlı kök bakteriyel hastalıklardan ...
270220
koruyacaktır...
Değerli dostum Epsody' nin gönderdiği ve çok iyi sonuç aldığım...
270221
solucan gübresine şaşırtacağım onları biraz büyüdüğünde ve besinli toprağa ihtiyacı olduklarında; bu kadar çeşit arasında ben şaşırmazsam eğer...;)
270222
Değerli dostum Epsody ... (şimdi telefonun çaldı _ mesaj yazarken_ beni şaşırtırsın diye açmadım, şimdi sohbete geliyorum:D )
Kendi ürettiğin; solucan gübresinden gönderdiğin için teşekkürler...
Halil Önen
21-02-2012, 23:54
bunlar biraz fazla uzamışlar sanki:confused: ayrı bir yere şaşırtacak mısınız?
Dokunduğumda zarar görmeyecek duruma geldiğinde şaşırtacağım. Köklerinin alttaki klino' ya ulaşmasını ve sarmasını istiyorum.
Bu hali ile mikoriza ile su vermeyi düşünüyorum. Belki azıcık mikrobiyal gübre de veririm, isteklerine bakacağım Sn. dermana...
Eğer hızlı büyümeye devam ederlerse ve soğuklar devam ederse serin bir yere alıp büyümelerini yavaşlatacağım.
Halil Önen
21-02-2012, 23:57
Bana yolladığınız domatesler içinde aynı işlemi uygulayacağım değil mi Halil bey? Önce sirkeli su karışımda 1 gün bekletip torfa ekeceğim .
Evet bu uygulama bütün domates çeşitlerini kapsıyor. Domates kök bakteriyel hastalıkları için; Sayın. tk646
Selamlar Halil Bey.
Bahçeniz hayırlı uğurlu bol bereketli olsun.
Sayfanızı çok beğendim ve bilgi dolu. Ben bu yolda kendimi ana sınıfında hissettiğimden elimde not defterimle sayfanızı okuyorum, daha bitiremedim.
bazı sorularım olucak
1;Çapa makinası hangi marka iyidir?
2:Bizim bahçede kaç ağaç var ve çeşitleri hakkında bilgimiz tam değil, ben onlara numara ile üzerlerine etiket koymayı düşünüyorum, başka bir öneriniz olabilirmi?
Saygılarımla
Halil Önen
22-02-2012, 11:01
Selamlar Halil Bey.
Bahçeniz hayırlı uğurlu bol bereketli olsun.
Sayfanızı çok beğendim ve bilgi dolu. Ben bu yolda kendimi ana sınıfında hissettiğimden elimde not defterimle sayfanızı okuyorum, daha bitiremedim.
bazı sorularım olucak
1;Çapa makinası hangi marka iyidir?
2:Bizim bahçede kaç ağaç var ve çeşitleri hakkında bilgimiz tam değil, ben onlara numara ile üzerlerine etiket koymayı düşünüyorum, başka bir öneriniz olabilirmi?
Saygılarımla
1; honda benzinli/milli. (mil'e ilaçlama tankı da takarsınız)
2; etikete gerek yok, siz onlarla bir olamaya başladığınızda kısa sürede tanıyacak, meyvesini yediğinizde onlar size, kendine etiketletecektir.;)
Kolaylıklar dilerim. Her zaman sohbete gelin.:)
limon_sever
22-02-2012, 16:07
;)
....
Her şey dört farklı şeker tadında ve tatlanan sadece diller değil, gönüllerdir aynı zamanda...;)
Teşekkürler Limon_ sever... kimse ağzımızın tadını gölümüzün muradını bozamaz inşallah. ;)
Sevgiyle kalın
...
Bugünlerde satış bölümünde biraz sıkıntılar yaşasamda ağzımızın tadını kimse bozamasın inşallah.
Tohumların çimlenmesinden sonra meyvesini de görmek nasip olur inşallah.
Bu tohum paylaşımı çok güzel işliyor. 2.takas etkinliğinde tüplü ve tüpsüz köklü fide, köksüz çelik veya yetişkin fidanlarda paylaşılması için bir çaba içine girsek tadından yenilmez olacaktır :)
Halil Önen
22-02-2012, 22:24
limon_sever[/B];915297]Bugünlerde _kivi_satış bölümünde biraz sıkıntılar yaşasamda ağzımızın tadını kimse bozamasın inşallah.:)
Limon_seven tadına, kivi_seven tüyüne katlanır.:D
H.Önen
Sayın Önen,
Gülleci Bulamacı'nın belirli aralıklarla düzenli kullanımı söz konusu mudur, yoksa zararlı ile karşılaşıldığında mı kullanmak daha doğrudur? Mesela badem için?... (Sorum basit gelebilir :), kusura bakmayın, ama takıldı işte kafama...)
Halil Önen
23-02-2012, 21:02
Sayın Önen,
Gülleci Bulamacı'nın belirli aralıklarla düzenli kullanımı söz konusu mudur, yoksa zararlı ile karşılaşıldığında mı kullanmak daha doğrudur? Mesela badem için?... (Sorum basit gelebilir :), kusura bakmayın, ama takıldı işte kafama...)
Hayır yok Sn. Odeh;
Gülleci bulamacı koruma _ kaplama_ özelliği için bir defa atılmalı ve gözlenmeli. Belki bir dahaya gerek kalmaz.
Atıldıktan sonra hastalık ilerliyorsa _ örneğin kırmızı örümcek çok hızlı ilerler_ 5 gün ya da haftada bir güne düşürülmeli.
Bademde hangi hastalıklara karşı kullanacaksınız bilemiyorum
Kabuklu bitler, kırmızı örümcek, akar hastalıkları için ise gözleme dayalı _ hastalığın ilerleme şekline göre_ kullanılmalı.
Bademler çağla dönemini geçtikten sonra meyve üzerinde küçük macunlaşmalar görülür. Bademin yeşil kabuğu üzerindedir ve iç bademe zararı yoktur. Bu komşumun ağacında vardı. Gülleci bulamacı kullandım, faydası olmadı.
Ben akar hastalığı ve bir çeşit kırmızı örümcek dışında _ o da olursa_ bademlerde ilaç kullanmıyorum. Bu hastalık da pek olmuyor. Buralarda bademlere ilaç kullanmıyorlar.
Teşekkür ederim, şimdi daha iyi kavradım. Badem sayfalarına fungal (mantari) hastalıklar ve böcek zararlıları ile ilgili iki farklı alıntı kaydetmiştim. Gülleci Bulamacı'nın birçoğunun canına okuyabileceğini düşünüyorum. Halen araştırma ve öğrenme safhasındayım malum...
Fırsat bulduğunuzda Badem sayfasına bir göz atabilirseniz çok sevinirim.
Saygılar,
kenan kırca
23-02-2012, 21:55
Hayır yok Sn. Odeh;
Gülleci bulamacı koruma _ kaplama_ özelliği için bir defa atılmalı ve gözlenmeli. Belki bir dahaya gerek kalmaz.
Atıldıktan sonra hastalık ilerliyorsa _ örneğin kırmızı örümcek çok hızlı ilerler_ 5 gün ya da haftada bir güne düşürülmeli.
Bademde hangi hastalıklara karşı kullanacaksınız bilemiyorum
Kabuklu bitler, kırmızı örümcek, akar hastalıkları için ise gözleme dayalı _ hastalığın ilerleme şekline göre_ kullanılmalı.
Bademler çağla dönemini geçtikten sonra meyve üzerinde küçük macunlaşmalar görülür. Bademin yeşil kabuğu üzerindedir ve iç bademe zararı yoktur. Bu komşumun ağacında vardı. Gülleci bulamacı kullandım, faydası olmadı.
Ben akar hastalığı ve bir çeşit kırmızı örümcek dışında _ o da olursa_ bademlerde ilaç kullanmıyorum. Bu hastalık da pek olmuyor. Buralarda bademlere ilaç kullanmıyorlar.
sn halil bey gülleci bulamacı hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bu hafta inşallah yapacağım yalnız deveci armuduna nası kullanacağız ayrıca nar daki kırmızı örümcek zararlısında denedinizmi ??saygılarımla
Halil Önen
23-02-2012, 23:05
sn halil bey gülleci bulamacı hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim bu hafta inşallah yapacağım yalnız deveci armuduna nası kullanacağız ayrıca nar daki kırmızı örümcek zararlısında denedinizmi ??saygılarımla
Dört beş nar ağacım var ama kırmızı örümcek olmuyor. Zaten zeytinlere ve diğer meyve ağaçlarına atarken onlara da bir az atıp geçiyorum.
Bende deveci armudu yok. Ama armut gülleci bulamacını kaoline karıştırarak iyi sonuç alınıyor. Bu yıl gülleci bulamacını bir iki armut ağacında attım, hastalık görmedim.
Kaolin ve gülleci bulamacı karışımı armutta, elmada veTrabzon hurmasında meyveye güzel renk verdiğini gözlemledik bu yıl. Ama kesin bir durum değil.
kenan kırca
23-02-2012, 23:11
Dört beş nar ağacım var ama kırmızı örümcek olmuyor. Zaten zeytinlere ve diğer meyve ağaçlarına atarken onlara da bir az atıp geçiyorum.
Bende deveci armudu yok. Ama armut gülleci bulamacını kaoline karıştırarak iyi sonuç alınıyor. Bu yıl gülleci bulamacını bir iki armut ağacında attım, hastalık görmedim.
Kaolin ve gülleci bulamacı karışımı armutta, elmada veTrabzon hurmasında meyveye güzel renk verdiğini gözlemledik bu yıl. Ama kesin bir durum değil.
sn önen ilginize teşekkür ederim .
Halil Önen
23-02-2012, 23:15
...
Fırsat bulduğunuzda Badem sayfasına bir göz atabilirseniz çok sevinirim,
Badem sayfasına bakıyorum, bildiklerimi yazmaya çalışıyorum. Biz bademlere pek ilaç atmıyoruz. Sulamıyoruz. İşlemiyoruz. Badem ağaçları bahçenin kenarlarında_anlarına_ yer alıyor. Sonra bende acı badem dahil bir kaç çeşit badem var ama çeşidini sorarsan bilmem.:)
Olsun, siz yine de garip bırakmayın bizim sayfaları... Başkasını bilemem ama sizden öğreneceğim çok şey var...
Halil Önen
25-02-2012, 00:45
Olsun, siz yine de garip bırakmayın bizim sayfaları... Başkasını bilemem ama sizden öğreneceğim çok şey var...
Teşekkür ederim, kendi evimde olunca daha rahat yazarım.;)
Sizlerin sertifikalı fidan dikimine karşı değilim ama ben kazık köklülerin _ badem ve ceviz gibi_ çekirdekten yetişmesini savunuyorum.
Çünkü, kazık köklüler suyu arayan kök yapısına sahiptir.
10 dönüm ve üzeri badem yetiştirilecekse;
o yöreye uyumlu bademlerden çekirdek alınmalı veya kabuksuz badem denilen çeşit ekilmeli toprağa 2şer 3 er tane...
Bun çekirdekler ekilirken aynı zamanda 10-15 tane asıl yetiştirilmesi istenen sertifikalı fidan da dikilmeli.
3 yıl sonra çekirdekten yetişenlere bunlar _ sertifikalı ve asıl istenenler_ aşılanmalı.
Bunun ne gibi faydası var;
1) çekirdekten yetişenler bir en çok iki yıl sonra su ihtiyacı hissetmezler. (suyu arayan kazık kök sisteminin yasası)
2) Topraktan gelebilecek kök hastalıklarına daha dayanıklı olurlar. (tohum yetişirken toprak hastalıkları ile _ bir çeşit salgıladığı sıvı ile_ mücadele etmeyi öğrenir)
3)Badem suyu pek sevmez. Fidan dönemi dahil ilerideki yıllarda sulamadan kaynaklanan kök çürümeleriyle karşılaşmaz.
4)Anaç kök, aşı üzerini daha iyi besler. Gelişme hızlı olur.
5) Bu yöntemle daha ekonomik üretim yapılmış olur.
Ne zararı olur;
1)Yıl kaybedilir belki 2 yıl. (acelen sonsa sorun değil):)
2)Çekirdekler çatlamayabilir. ( 2 veya 3 çekirdek atılırsa üç gen şeklinde bir çukura mutlaka bir çıkar)
3) Kemiriciler taze fidanlar zarar verebilir. (Fareyi bilmem ama tavşan olursa zararlı bana haber verilebilir);)
Not: Kabuksuz badem _ ismini bilmiyorum_ piyasada çok tutulmaya başlayan ve güçlü _ çekirdekten yetişirse ve aynı meyveyi verecek mi göreceğim_ kök yapısına sahip bir çeşit gibi duruyor...
Kolaylıklar diliyorum.
Yanılmadığımı bildiğimden ısrarım, işte böyle lafı alırlar ağızdan... :)
Sayın Önen, teşekkür ederim verdiginiz kıymetli bilgileriniz için. Kısmetse yarın Badem sayfalarına alıntı olarak aktaracağım.
Saygılar,
Sayın Önen
Yazmaya ve bizleri aydınlatmaya devam etmenizi söylemeden duramayacağım.
Şimdilik birkaç sorum olacak,
1-Tohumların 2-12 saat sirkeli suda bekletilmesi ne benzer şekilde şaşırtma sırasında fidelerin de daldırıp çıkarma şeklinde bu uygulamadan geçirilmesi yararlı olurmu? Bu uygulama ayrıca Manas ları fideden uzak tutar mı?
2- Yazdıklarınızı sürekli takip ediyorum. Tecrübelerinize, bilimsel araştırmaları da uygulamalarınıza bizzat katıp iyi neticeler alıyorsunuz. Bu yıl denediğiniz yöntem ve maddelerin sizin ürünlerinizdeki verim ve kalite farklarını da detaylı yazarmısınız?
H2S, SO2, -SO3 ve Poly sülfürler ile ilgilenmiş bir KYM i olarak, GÜLLECİ BULAMACI üretimi ve uygulaması esnasında(büyük ihtimalle yapıyorsunuzdur) özellikle gözlerinizi koruyarak maske takmanızı salık veririm.
Herşey gönlünüzce olsun.
Halil Önen
25-02-2012, 21:37
İTÜ Sözlük de hakkımızda yazan bir .....siz, .....siz in söylediklerini kaale almama ma rağmen yinede hakeddiğiniz övgüleri şimdilik geçiyorum.
Sadece sizin yazmaya ve bizleri aydınlatmaya devam etmenizi söylemeden duramayacağım..
Sn. Osman bey teşekkür ederim ikici satır için; ama ilk satırdan bir şey anlamadım.:):)
Halil Önen
25-02-2012, 22:06
...
1-Tohumların 2-12 saat sirkeli suda bekletilmesi ne benzer şekilde şaşırtma sırasında fidelerin de daldırıp çıkarma şeklinde bu uygulamadan geçirilmesi yararlı olurmu? Bu uygulama ayrıca Manas ları fideden uzak tutar mı?
2- .... Bu yıl denediğiniz yöntem ve maddelerin sizin ürünlerinizdeki verim ve kalite farklarını da detaylı yazarmısınız?
H2S, SO2, -SO3 ve Poly sülfürler ile ilgilenmiş bir KYM i olarak, GÜLLECİ BULAMACI üretimi ve uygulaması esnasında(büyük ihtimalle yapıyorsunuzdur) özellikle gözlerinizi koruyarak maske takmanızı salık veririm.
Herşey gönlünüzce olsun.
Birinci sorunuzu hiç düşünmedim. Yani diyorsunuz ki; sirkeli su bakteri hastalıkları için kullanılıyorsa, fideleri şaşırtırken veya toprağa dikmeden sirkeli suya daldırıp çıkarmanın sonuçları ne olur;
5-10 fidede deneyeyim. Viyollerden toprağa dikerken zahmetli gibi görünüyor.
peki 1 e 9 sirkeli su şaşırtmada verilebilir mi?
Bu daha pratik gibi, 5-10 fidede deneyelim.
Belki bakteriyel kök hastalıkları için yerinde bir sonuç alınamıyabilir, tekrar tekrar denemek gerekir ama; fideye ne gibi etkisi _ zararı_ olur görmüş oluruz. :)
Aslında bir labuatuvar deneyi gerektiriyor...ya da bu konuda kaynaklara bakmak...
İkinci sorunuza gelince; yaptıklarımı başından sonuna kadar paylaşmaya devam edeceğim. Sonuçlarını görünceye kadar. Zaten iyi bir sonuç aldığımda ya da nelerde olumsuzluk yaşadığımı hemen bildiriyorum.
Gülleci bulamacı yaparken hiç gözlük ya da maske kullanmadık. Açık havada yaptığımız bir işlem. Zaten hafif bir koku aldığımızda gülleci bulamacı olmuş diyoruz.:)
Gözlere nasıl bir zararı olur bilmiyorum, böyle bir _ uygulama sırasında_ rahatsızlık duymadık ama...
Buharı ile _ ki gülleci bulamacının fazla buharlaşmasını istemiyoruz_ temas etmemeye çalışıyoruz...
Her şey sizinde gönlünüze göre olsun ve doğum gününüz kutlu olsun.;)
Saygılar
Sayın Önen,
[QUOTE=Halil Önen;916685] Viyollerden toprağa dikerken zahmetli gibi görünüyor.
Haklısınız plastik viyollerden çıkarılanlarda uygulamak zor olabilir. Ben toprağa şaşırtırken çıplak köklü hale getirip(örneğin domates, biber, patlıcanda) köklerini yayıp kapatıyordum. Onu kasdettim. Yoksa yanlış mı yapıyorum:o
peki 1 e 9 sirkeli su şaşırtmada verilebilir mi?
Bu daha pratik gibi, 5-10 fidede deneyelim.
fideye ne gibi etkisi _ zararı_ olur görmüş oluruz. :)
Siz bu şekilde % 10 luk W/W sirke kullanmış oluyorsunuz. Normal sirkede % 4,5 asetik asid olduğuna göre sizin kullandığınız çözelti yaklaşık binde 4,5 asid ihtıva ediyor demektir.Bu da kullandığınız çözeltinin pH sını 2 nin altına indirir. (Elma ve üzüm sirkesi ile deneyip tam pH larını ölçeceğim) Benim düşünceme göre tohumun kabuğu nedeni ile asid pH lara dayanabilir ama bir küçük fide kökünün dayanması biraz zor olabilir. Hazırlanan çözeltiden alınan bir kaşığı 9 kaşık suya karıştırarak denemek daha uygun olur düşüncesindeyim.
Gülleci bulamacı yaparken hiç gözlük ya da maske kullanmadık. Zaten hafif bir koku aldığımızda gülleci bulamacı olmuş diyoruz.:)
Gözlere nasıl bir zararı olur bilmiyorum, böyle bir _ uygulama sırasında_ rahatsızlık duymadık ama...
Bilimsel bir makalede gözlerde katarakt oluşumunu tetiklediği gibi bir ifade hatırlıyorum ama şimdi kaynağını bul derseniz 40 yıl önceyi sormuş olursunuz. Ayrıca kükürdün oksidasyon ürünleri çok asidiktir.
Herşey gönlünüzce olsun.
Keyf Bahçesi
26-02-2012, 23:04
sn osman45
ben o densizin yazılarını okudum eskilerin dediği gibi(kedi erişemediği ciğere mındar )dermiş. çünki o işi yapabilecek ne kabiliyet ve nede cesaret var onlarda.onun belki de maksadı yerli tohumların çoğalmasını istemeyen birilerindendir veya ......selamlar,saygılar kıdemlimüdür
Halil Önen
27-02-2012, 00:47
Sayın Önen,
[QUOTE=Halil Önen;916685] Viyollerden toprağa dikerken zahmetli gibi görünüyor.
Haklısınız plastik viyollerden çıkarılanlarda uygulamak zor olabilir. Ben toprağa şaşırtırken çıplak köklü hale getirip(örneğin domates, biber, patlıcanda) köklerini yayıp kapatıyordum. Onu kasdettim. Yoksa yanlış mı yapıyorum:o
peki 1 e 9 sirkeli su şaşırtmada verilebilir mi?...
Yok yanlış değil Osman bey, şaşırtmayı direk toprağa da yapıyorum sizin gibi.
Toftan viyollara şaşırma yaparsam _ ki vitollere torf ile beraber gübre de karıştırıyorum_ toprağa dikme de bana esneklik kazandırıyor. Viyollerde daha uzun süre bekletebiliyor, toprak ısısı, hava koşullarını kollama fırsatı veriyor.
Sadece tofta uzun süre bekletemiyorum, içinde besin olamadığı için. Ama sıvı gübre takviyesi yaparsam bir az daha zaman kazanıyorum.
1 e 9 sikeli su şaşırtmada verilebilir mi derken;
1 kaşık sirke, 9 kaşık su ile karıştırıp şaşırma yaparken _can suyu gibi_ verilmelidir; anlamında söylemiştim, 9/1 oranı gibi olmuş, benim hatam.:)
Çok eskiden, şimdiki kullanımı kolay ama çoğu zehirli ilaçlar olmadan önce bağlara toz kükürt atardık. Zaten toz kükürt ve bordo bulamacından başka şey bilmezdik.
Sabah erkenden hava rüzgarsız zamanı kollar toz kükürt atardık, sadece poşu ile yüzümüzü sarardık. Gözlük kullanmazdık. Kükürt adete bizi kör ederdi, köyün yolunu bulamazdık.:)
Şu anda benim dört gözlü olmama buna bağlı mı bilemiyorum ama genetik gibi duruyor. :)Bir çok akranımın ve benden büyüklerin göz sorunları var çevremde ama hiç sorunu olmayanlar da var.
Bu anlattıklarımda kükürt toz halinde tek başına kullanıldığı gözlemlerdir...
Ama kükürt ile kirecin karıştırılıp kaynatılmasında çok farklı ve sakınılması gereken bir sıvı elde ediliyor, dediklerinizde haklı olabilirsiniz. Dikkat edilmesi gerekir.
Ağaçlar. net ve üyeleri hakkında dediğiniz yere bakmadım ama bir arkadaşım bir az önce _telefonda okuyup_ söyledi. Yazıyı bakmaya gerek duymuyorum. İki satırlık adamları ömrümüze gerektiğinden fazla musallat ettik zaten, bizim yapacak çok daha önemli _ Sn Kıdemli müdürümün de dediği gibi_ şeylerimiz var. Yapacak önemli ve güzel şeyler varsa yapar geçersin; bazen sana ne/bana ne yöntemi insanı, çağın bulaşıcı hastalığı olan stresten uzak tutuyor. Boşuna dememişler beyin örgütlenebilen bir şey diye; ondan istesen bir cerrah yaratırsın, istesen bir katil...:)
Teşekkür ederim, saygılar.
Halil Önen
27-02-2012, 01:30
Oda sıcaklığında bir günden fazla kaldığında sirkeli su uçuyor ve tohumlar kendiliğinden kurumuş oluyor; tabii 1 çay kaşık sirke 9 çay kaşık su olunca...
...
270214
aslında yolumuz belli; hep ışığa doğru...;)
270215
yola çıkacaklar...
270216
sadece torf içine bir az cocopeat karıştılmış, klinoya giden yolda...
...
Oda sıcaklığında ve geceleri de yanan ışıkta da kaldıklarından hızlı boy atıyorlar. Şaşırıtma zamanı geldi aslında. Ama gövdeleri çok taze, yıpranabilir.
271050
Gövdelerinin güçlenmesini ve dışarıdaki hava koşullarını alışmasını istiyorum. Rüzgarsız acık havada yakmayan güneşte 3-5 saat kalmalı; bir kaç gün gibi...
271051
Çünkü viyollare bu şekilde alırsam seraya koyduğumda direk güneş ışığı ve sera koşullarına dayanamayabilir.
Oda sıcaklığında büyütüp _ alıştırmadan- viyollara aldığım; bir viyol fidemi bir zamanlar bu sebepten kaybetmiştim.
Zaten bu şekilde oda sıcaklığında gelişmiş olsalar dahi_ güneşe ve hava alışmadan _ toprağa bile dikilemez. İlk iki günde hepsi kaybedilir.
Değişikliğe basmışım, alıntı yapıp durumu kurtarayım bari... :D
Sayın Halil Önen,
Virgül Kabuklubiti (Lepidosaphes ulmi), Dut Kabuklubiti (Pseudaulacaspis pentagona), Erik Koşnili (Sphaerolecanium prunastri) ile Gülleci Bulamacı ile mücadele edilebilir mi?
Saygılar,
(Listeyi biraz daha uzatayım.... :) )
Aşağıdaki listede bulunan zararlılar ile mücadelede Gülleci Bulamacı güçlü bir çözüm olur mu?
Saygılar,
Kahverengi Örümcek|Bryobia rubrioculus
Yassı Akar|Cenopalpus pulcher
Erik Unlu Yaprakbiti|Hyalopterus pruni
Virgül Kabuklubiti|Lepidosaphes ulmi
Şeftali Yaprakbiti|Myzus persicae
Avrupa Kırmızı Örümceği |Panonychus ulmi
Kahverengi Koşnil (Kabuklu Bit)|Parthenolecanium corni
Dut Kabuklubiti|Pseudaulacaspis pentagona
Şeftali Gövde Kanlı Yaprakbiti|Pterochloroides persicae
Erik Koşnili|Sphaerolecanium prunastri
Pasifik Örümceği|Tetranychus pacificus
Çilek Örümceği|Tetranychus turkestani
Çift Benekli Kırmızı Örümcek|Tetranychus urticae
Akdiken Akarı|Tetranychus viennensis
iloniatutuklun
02-03-2012, 14:57
Halil Bey;
öncelikle merhaba.sayfaya çoktandır üyeyim.son günlerde sizi burdan tanımaya çalışıyorum.emek ve bilginiz amatörlüğü aşmış diyebiliyorum.bir sorunum var benim de..terasda saksıda biber ve domates yetiştirmek istiyorum.hatta kendimce özel bir saksı tasarımım da var.çift katlı ve fitil sistemiyle toprak organik gübreli saksılar.kış koşullarında deneyimler yapıyorum.açık hava ve kapalı balkonda.kapalıda biber ürettim bile.ayda birkez su ilavesi yetiyor. bir kök biber bir litre su..ANCAK Halil Bey;SOLUCAN... bu yaralı varlıklarla başım dertte.burda ve başka sayfalarda günlerdir araştırıyorum ,nasıl başedebilirim diye.kimyasallar kanserejonmuş.bir katkınız olursa sevineceğim.şimdiden teşekkürler,sağlık ve başarı ile bitimsiz bir ilkyaz diliyorum..
Halil Önen
02-03-2012, 21:30
Sayın Halil Önen,
Virgül Kabuklubiti (Lepidosaphes ulmi), Dut Kabuklubiti (Pseudaulacaspis pentagona), Erik Koşnili (Sphaerolecanium prunastri) ile Gülleci Bulamacı ile mücadele edilebilir mi?
Saygılar,
Gülleci bulamacı bütün kabuklu bitlere etkili.
Meyve ağaçlarında koşnil için _ bizde pek olmadığından_ denemedim. Ama koşnillere de etkili olabileceğini düşünüyorum. Koşniller için 100 lt suya 2 lt. gülleci bulamacı iyi kaplama yapar ve etkisini arttırır diye düşünüyorum.
Halil Önen
02-03-2012, 21:45
(Listeyi biraz daha uzatayım.... :) )
Aşağıdaki listede bulunan zararlılar ile mücadelede Gülleci Bulamacı güçlü bir çözüm olur mu?
Saygılar,
Kahverengi Örümcek|Bryobia rubrioculus
Yassı Akar|Cenopalpus pulcher
Erik Unlu Yaprakbiti|Hyalopterus pruni
Virgül Kabuklubiti|Lepidosaphes ulmi
Şeftali Yaprakbiti|Myzus persicae
Avrupa Kırmızı Örümceği |Panonychus ulmi
Kahverengi Koşnil (Kabuklu Bit)|Parthenolecanium corni
Dut Kabuklubiti|Pseudaulacaspis pentagona
Şeftali Gövde Kanlı Yaprakbiti|Pterochloroides persicae
Erik Koşnili|Sphaerolecanium prunastri
Pasifik Örümceği|Tetranychus pacificus
Çilek Örümceği|Tetranychus turkestani
Çift Benekli Kırmızı Örümcek|Tetranychus urticae
Akdiken Akarı|Tetranychus viennensis
Yaprak bitlerine, Kabuklu bitlere, kırmızı _ diğer örümcek zararlılarına da olabilir_
ve akar hastalıklarına etkili. 100 lt. suya 2 lt. gülleci bulamacı gibi kullanılmalı.
Halil Önen
02-03-2012, 21:59
Halil Bey;
öncelikle merhaba.sayfaya çoktandır üyeyim.son günlerde sizi burdan tanımaya çalışıyorum.emek ve bilginiz amatörlüğü aşmış diyebiliyorum.bir sorunum var benim de..terasda saksıda biber ve domates yetiştirmek istiyorum.hatta kendimce özel bir saksı tasarımım da var.çift katlı ve fitil sistemiyle toprak organik gübreli saksılar.kış koşullarında deneyimler yapıyorum.açık hava ve kapalı balkonda.kapalıda biber ürettim bile.ayda birkez su ilavesi yetiyor. bir kök biber bir litre su..ANCAK Halil Bey;SOLUCAN... bu yaralı varlıklarla başım dertte..
Saksıda çift katlı ve fitil sistemini bilmiyorum. Başarılı olmanıza sevindim. Bir sayfa açar ve anlatırsanız güzel olur.
Saksıda bulunan solucanlar_ ki çok değillerse_ bitki köklerine zarar vermezler.
Saksıyı su dolu bir kaba koyarsanız solucanlar yukarı doğru çıkar oradan bir aza eşeleyip toplayabilirsiniz diyeceğim ama bu sizin sisteme uyar mı bilemiyorum.
Halil Önen
02-03-2012, 22:29
ubyi bulamacı...
Gülleci bulamacı+etidot67+sirke= ?
bu üçünü bir araya getirdiğimizde nasıl bir karışım elde ettiğimi;
ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Bir çok üniversite hocasına sordum onlarda bilmiyor. Varsa elinde bir çalışmanın sonuçları _AR-GE _getir bakalım dedi bazı hocalar. Bazıları da böyle bir şey duymadık, görmedik dünyada örneğine rastlamadık dedi...
1) Gülleci bulamacı bilenen bitki zararlıları için,
2)Etidot67 mantar hastalıkları ve bor içerikli gübre için;
3)Sirke_üzüm_ bakteri hastalıkları için;
bunu domates kök bakteri hastalıkları için kullanmıştık zaten. Zeytinde dal kanserine sebep olan bakteri hastalığı için_ zaten bazı çiftçiler sadece sirke atıyorlar ve başarılı oluyorlardı_ kullanacağız.
Buradaki amaç sirke etkisinden dolayı, zeytin dal kanseri için kullanılan Borda Bulamacı devreden çıkarmak...
Halil Önen
02-03-2012, 22:48
Ubyi bulamacı uygulaması:
Bu gündüz yani 1 mart 2012 tarihi uygulaması:
Önce Etidot67, 50 ml. ölçek kullanacağım. Dolusu 10 gr. geliyor.
272083
15 ml.si 7.5 gr. geliyor. Bunu 15 lt. lik sırt tulumbasında kullanacağım.
272084
Karıştiracağım...
50 ml. ölçeği 3 defa gülleci yani 150 ml. yine 15 lt. sırt tulumbasına koyacağım ve karıştıracağım.
272085
50 ml. ölçeği 3 defa sirke_ üzüm_ yani 150 ml. sırt tulumbasına koyacağım.
272086
üçünü bir yerde karıştıracağım.
Not: Bordo bulamacını kullanmayı hiç sevmedim ve 30 yıldır kullandığımı hatırlamıyorum)...
Halil Önen
02-03-2012, 23:12
Bu ubyi bulamacını ilk defa deniyorum.
10 dönüm 4 yaşına yakın zeytin fidanlarında, erik fidanında, şeftali fidanında, Trabzon hurmasındası fidanında, elma fidanında, kiraz fidanında, armut fidanında ve arbeguna İ18 bodur zeytin fidanında denedim.
Sonuçlarının ne olacağını bilmiyorum. Sadece tahmin ediyorum. Ama iyi bir şey olamasaydı ağaçlar bana söylerdi.;)
272087
Fidanların kök ve gövdelerine atıyorum. Fidanların diplerine toprağa atıyorum. Çünkü bir çok zararlı kış uykusunda ve buradan geliyor.
272088
bu yıl önce gülleci bulamacı son bir defa gülleci bulamacı+etidot67 kullandım.
272089
fidandı ama iyi zeytin verdi...
272090
en büyük korkum zeytin uc zararlısı olmadı... Zeytin kabuklu biti olmadı... Zeytin sineği olmadı... Zeytin meyve güvesi_ sapından çekirdeğe giren_ olmadı.
272091
Zeytin dal kanseri zaten hiç olmadı. Bu yılın soğuklarından da etkilenmedim. Zeytine soğuk vurursa baharda çatlayan kabuklarda dal kanseri yapar. Bu durumda bordo bulamacı kullanılması zorunludur. Çünkü başka seçeneği yok(tu)...
Tüm fidanlarıma bu karışımdan başka bir şey kullanmayacağım ve sonuçlarını paylaşacağım.
Hatta bu ubyi karışımını bir çok sebzelerimde kullanacağım...
Sayın Önen,
Teşekkür ederim. Bir konu daha danışmak istiyorum:
Yetişkin bir badem ağacından vakit, imkânsızlık, vs. nedenlerle tohum alma şansımız olmuyorsa sürgün alıp köklendirmek mümkün olabilir mi?
Saygılar,
Halil Önen
02-03-2012, 23:52
100 lt. suya ubyi bulamacı uygulaması...
1) 100 lt su
2) 50 gr. etidot67
3) 1 lt gülleci bulamacı
4) 1 lt. sirke(üzüm)
her biri ayarı ayrı konur, karıştırılır. Uygulanır.
Halil Önen
02-03-2012, 23:56
Yetişkin bir badem ağacından vakit, imkânsızlık, vs. nedenlerle tohum alma şansımız olmuyorsa sürgün alıp köklendirmek mümkün olabilir mi?
Olmaz. Dipten çıkan sürgünlerden alıp başka bir yere dikseniz yetişmez. Hatta fidanın yerini değiştirseniz bile toprağı ile _ çok zor_ yetişmez.
Çünkü badem kökleri toprağa bir çeşit sıvı salgılıyor ve yer değiştirdiğinde etkisi kalmıyor ve kuruyor.
ek;
ancak Sn. Nuri Murved' in 'Çam ağacı yer değiştirme' sistemi ile olabilir. Bu sayfada anlatılmış ve tüçrübe isteyen bir sistem. Küçük fidanlara uygulanabilir...
[QUOTE=Halil Önen;919687]ubyi bulamacı...
Sn Halil Önen
Bende bu yıl sizin mucize ilaç karışımınını budamadan hemen sonra kullanmayı düşünüyorum ama buralarda - etidot67- yi bilen yok.
etidot67 yerine sıvı bor ilaçı eklesem olurmu?
Saygılar
Halil Önen
03-03-2012, 00:03
[QUOTE=Halil Önen;919687]ubyi bulamacı...
Sn Halil Önen
Bende bu yıl sizin mucize ilaç karışımınını budamadan hemen sonra kullanmayı düşünüyorum ama buralarda - etidot67- yi bilen yok.
etidot67 yerine sıvı bor ilaçı eklesem olurmu?
Saygılar
Etido67 eti bor fabrikasından temin ediliyor. Oldukca ucuz. Zaten 1 ton suya yarım kg. kullanılıyor.
Etidot67 sayfasına bakabilirsiniz.
Sayın Halil Ağabey,yukarda tarımın son ürünü:D:D ubyi bulamacında,
50 ml’lık ölçeğin, dolusu 10 gr. olursa;
15 ml’lık doluluğu, 15x10/50=3 gr. olmaz mı?
Yani 15 litre suya 7,5 gr. koyacaksak, 50 ml ölçekte bu 37,5 ml. olur,
o da ölçeğin 4/3’ne denk gelir. Değil mi?
Öz olarak 15 litre suya 7,5gr Etidot
Kolay gelsin, Allah zihin açıklığı versin:D:D:D doğal tarımın çalışkan talebeleri.
Kalın sağlıcakla.
Halil Önen
03-03-2012, 16:07
Sayın Halil Ağabey,yukarda tarımın son ürünü:Dubyi bulamacında,
50 ml’lık ölçeğin, dolusu 10 gr. olursa;
15 ml’lık doluluğu, 15x10/50=3 gr. olmaz mı?
Yani 15 litre suya 7,5 gr. koyacaksak, 50 ml ölçekte bu 37,5 ml. olur,
o da ölçeğin 4/3’ne denk gelir. Değil mi?
Öz olarak 15 litre suya 7,5gr Etidot
Kolay gelsin, Allah zihin açıklığı versin:D: doğal tarımın çalışkan talebeleri.
Kalın sağlıcakla.
Sıvı ölcer(ml) karşılığı katı ölçer karşılaştırması yaptım hasas terazide.
Elimde hep kullandığım 50 ml. ölçek var.
7.5 gram etidot67 sıvı ölçerde 15 ml. gösteriyor.
10 gram etidot 67 sıvı ölçerde 50 ml. ye karşılık geliyor. Etidot67 toz şekerin tozu gibi bir şey.;)
Kendim için kolaylık olsun diye bu şekilde düşündüm.
sırt tulumbasına 15 ml (yani 7,5 gr.) ye kadar etidot67 ...( bunda eminim)
eğer 20 lt su yapacaksam bir ölçek yani 50 ml. (10 gr.) geliyor. (içime kurt düşürdün):D
100 kg. su için kaç ml. re gösterir bilemiyorum. 50 gr. olarak ölçmek gerekir herhalde...
(Mahallenin bakkalına _ ki terazi onda_ hadi bir daha ölçelim dersem beni kovar);)
Ahmet BAYHAN
03-03-2012, 23:27
Merhaba Halil Bey,
(aslında içimden abi demek geliyor ancak daha tanışmadığımız için haddimi aşmış olmaktan çekindim)
Çok değerli engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanma imkanı sağladığınız için şahsım adına teşekkür ederim. Benim (bir çok konuda olduğu gibi) öncelikle şu konuda yardımınıza ihtiyacım var;
Kayın pederimin bahçesinde yaklaşık 17 yıl önce dikilmiş ve hiç ama hiç budanmamış, aynı zamanda hiç ilaçlanmamış vişne ve erik ağaçları var. Bu ağaçlar hasbelkader meyve veriyorlar.Bu forum sayesinde ağaçların budanması ve bakımlarının yapılması gerekliliği gerçeği ile nihayet karşılaştım.
Budama konusunu epeyce inceledim,görsellere baktım. Ancak biraz kafam karıştı. Bu ağaçların fotoğraflarını çekip buraya yüklesem budanma şekillerini tarif eder misiniz?
Ayrıca bunca yıl bakımsız kalmış bu ağaçların akıbetleri ne olur, söküp yerine yeni fidanlar mı dikmeli konularında fikrinize ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Halil Önen
04-03-2012, 01:21
Merhaba Halil Bey,
(aslında içimden abi demek geliyor ancak daha tanışmadığımız için haddimi aşmış olmaktan çekindim)
Çok değerli engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanma imkanı sağladığınız için şahsım adına teşekkür ederim. Benim (bir çok konuda olduğu gibi) öncelikle şu konuda yardımınıza ihtiyacım var;
Kayın pederimin bahçesinde yaklaşık 17 yıl önce dikilmiş ve hiç ama hiç budanmamış, aynı zamanda hiç ilaçlanmamış vişne ve erik ağaçları var. Bu ağaçlar hasbelkader meyve veriyorlar.Bu forum sayesinde ağaçların budanması ve bakımlarının yapılması gerekliliği gerçeği ile nihayet karşılaştım.
Budama konusunu epeyce inceledim,görsellere baktım. Ancak biraz kafam karıştı. Bu ağaçların fotoğraflarını çekip buraya yüklesem budanma şekillerini tarif eder misiniz?
Ayrıca bunca yıl bakımsız kalmış bu ağaçların akıbetleri ne olur, söküp yerine yeni fidanlar mı dikmeli konularında fikrinize ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Sn. Ahmet bey,
ağaçlarınız oldukça yaşlı ve sert budama gerektiriyor. Budama iyi yapılmazsa ağaçlarınızı kaybedebilirsiniz.
Bunu için profesyonel yardım almalısınız.
Bu konuda uzman arkadaşımız Sn. Nuri Murved size yadım edecektir. Form ana sayfasında 'Peyzaj, Bahçe Düzenleme' bölümüne girip,'Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım' sayfasına resimleri yükleyip detaylı bilgi almalısınız.
Kolaylıklar diliyorum.
Ahmet BAYHAN
04-03-2012, 11:09
teşekkür ederim Halil bey, bahsettıgınız gibi yapacağım.
...
10 gram etidot 67 sıvı ölçerde 50 ml. ye karşılık geliyor. Etidot67 toz şekerin tozu gibi bir şey.;)...
(Mahallenin bakkalına _ ki terazi onda_ hadi bir daha ölçelim dersem beni kovar);)...
Aha..
İlk defa benim Etidot-67 tariflerimden daha zihni sinir bir tarif geldi.. :D (Hanım da benim gülüşüme :D)
Size 20.000 gramlık torba göndermiştik. Siz de 10 gram 10 gram kullanıyorsunuz. Torununuza 10 dönüm bahçenin yanında kalan Etidot-67 yi de miras bırakacaksınız galiba. :D
Size kuyumcu terazisi gibi bir şey lazım. Ya da, yaklaşık olarak o torbanın hacmi ve ağırlığından faydalanarak bir yorum da yapabilirsiniz. İşinizi biraz kolaylaştırayım.. Sizdeki Etidot-67 nin dökme yoğunluğu yaklaşık 350 gram bölü litre (Tam değerine iş yerinde bakabilirim ancak.).
Saygı ve muhabbet ile, hoşça kalın.
denizakvaryumu
05-03-2012, 09:07
10 dönüm 4 yaşına yakın zeytin fidanlarında, erik fidanında, şeftali fidanında, Trabzon hurmasındası fidanında, elma fidanında, kiraz fidanında, armut fidanında ve arbeguna İ18 bodur zeytin fidanında denedim.
Sonuçlarının ne olacağını bilmiyorum. Sadece tahmin ediyorum. Ama iyi bir şey olamasaydı ağaçlar bana söylerdi.;)
272087
Fidanların kök ve gövdelerine atıyorum. Fidanların diplerine toprağa atıyorum. Çünkü bir çok zararlı kış uykusunda ve buradan geliyor.
272088
272089
272090
en büyük korkum zeytin uc zararlısı olmadı... Zeytin kabuklu biti olmadı... Zeytin sineği olmadı... Zeytin meyve güvesi_ sapından çekirdeğe giren_ olmadı.
272091
Zeytin dal kanseri zaten hiç olmadı. Bu yılın soğuklarından da etkilenmedim. Zeytine soğuk vurursa baharda çatlayan kabuklarda dal kanseri yapar. Bu durumda bordo bulamacı kullanılması zorunludur. Çünkü başka seçeneği yok(tu)...
Tüm fidanlarıma bu karışımdan başka bir şey kullanmayacağım ve sonuçlarını paylaşacağım.
Haydi hayırlısı...
Antalya gibi ılıman iklim olan yerlerde kiraz vs fidanlarda bordo bulamacını kullanmıyorlar bile çünkü yeterince etkin değil :) onun yerine göztaşı/göktaşı geçen haftalarda atıldı.
Bana göre ancak savaşlarda kimyasal bomba olarak kullanılacak bir madde.
Tüm ağaçlar (yağmurla topraklar) bu mavi bomba ile bir güzel sıvandı.
UBYİ karışımının etkili olmasını canı gönülden diliyorum. :)
denizakvaryumu
05-03-2012, 09:17
Sıvı ölcer(ml) karşılığı katı ölçer karşılaştırması yaptım hasas terazide.
Elimde hep kullandığım 50 ml. ölçek var.
10 gram etidot 67 sıvı ölçerde 50 ml. ye karşılık geliyor. Etidot67 toz şekerin tozu gibi bir şey.;)
Kendim için kolaylık olsun diye bu şekilde düşündüm.
sırt tulumbasına 15 ml (yani 7,5 gr.) ye kadar etidot67 ...( bunda eminim)
eğer 20 lt su yapacaksam bir ölçek yani 50 ml. (10 gr.) geliyor. (içime kurt düşürdün):D
100 kg. su için kaç ml. re gösterir bilemiyorum. 50 gr. olarak ölçmek gerekir herhalde...
(Mahallenin bakkalına _ ki terazi onda_ hadi bir daha ölçelim dersem beni kovar);)
Çay kaşığı hesabı yapsak da bu işin içinden çıksak :)
Halil Önen
05-03-2012, 10:20
Çay kaşığı hesabı yapsak da bu işin içinden çıksak :)
Denedim ama gram farkı fazla oluyor. Sıvı olsaydı çay kaşığı ölçüsü iyi olurdu.
Halil Önen
05-03-2012, 10:26
Haydi hayırlısı...
Antalya gibi ılıman iklim olan yerlerde kiraz vs fidanlarda bordo bulamacını kullanmıyorlar bile çünkü yeterince etkin değil :) onun yerine göztaşı/göktaşı geçen haftalarda atıldı.
Bana göre ancak savaşlarda kimyasal bomba olarak kullanılacak bir madde.
Tüm ağaçlar (yağmurla topraklar) bu mavi bomba ile bir güzel sıvandı.
UBYİ karışımının etkili olmasını canı gönülden diliyorum. :)
Evet bordo bulamacını daha doğrusu göztaşını kışın ağacın, asmanın dalına gövdesine atıyorsun yazın meyvede buluyorsun. Bakır ağır metal olarak geri geliyor. AB den de geri dönüyor.
Ubyi karışımını _ gülleci bulamacı+etidot67+sirke_ her yerde uygulamaya çalışıyoruz. Yılların alışkanlıklarını bırakmak çok zor.
Halil Önen
05-03-2012, 10:48
Aha..
İlk defa benim Etidot-67 tariflerimden daha zihni sinir bir tarif geldi.. :D (Hanım da benim gülüşüme :D)
Size 20.000 gramlık torba göndermiştik. Siz de 10 gram 10 gram kullanıyorsunuz. Torununuza 10 dönüm bahçenin yanında kalan Etidot-67 yi de miras bırakacaksınız galiba. :D
Size kuyumcu terazisi gibi bir şey lazım. Ya da, yaklaşık olarak o torbanın hacmi ve ağırlığından faydalanarak bir yorum da yapabilirsiniz. İşinizi biraz kolaylaştırayım.. Sizdeki Etidot-67 nin dökme yoğunluğu yaklaşık 350 gram bölü litre (Tam değerine iş yerinde bakabilirim ancak.).
Saygı ve muhabbet ile, hoşça kalın.
Gülleci bulamacına etidot67 yi tadımlık koyuyoruz, yapraktan uygulamada...
Ama sulama suyuna, damlama sistemlerine de vereceğiz. Bir çuval var bende ama dememek için _ elleri alışsın diye_ ;) dağıtıyorum, dostlara...
Ubyi karışımı ( gülleci bulamacı+etidot67+sirke) geniş alanlarda da kullanılmaya başlandı.
Dün, Güme Tepe de ubyi karışımı uygulandı...
272419
Müdüre hanımın biraderi budanmış ağaçlarda uyguladı.
denizakvaryumu
05-03-2012, 10:58
UBYİ karışımının birden fazla yerde uygulanması çok iyi , deneme sonuçları farklı yerlerden teyit edilecek demek ki?
Kullanılan sirke ev yapımı yoksa piyasa sirkesi midir?
Halil Önen
05-03-2012, 11:28
UBYİ karışımının birden fazla yerde uygulanması çok iyi , deneme sonuçları farklı yerlerden teyit edilecek demek ki?
Kullanılan sirke ev yapımı yoksa piyasa sirkesi midir?
Geçen yıl sadece gülleci bulamacını sebzelere tek kullandım. Bazen kaoline karıştırıp kullandım.
Bu yıl bu üçlüyü her sebzede kullanacağım. Dün asmalarda ve diğer meyve ağaçlarında da kullanmıştım.
Elimde ev yapımı sirke var ama Tariş in üzüm sirkesini kullanıyorum, şimdilik.
TaşevliBahçe
05-03-2012, 13:30
Gülleci bulamacına etidot67 yi tadımlık koyuyoruz, yapraktan uygulamada...
Ama sulama suyuna, damlama sistemlerine de vereceğiz. Bir çuval var bende ama dememek için _ elleri alışsın diye_ ;) dağıtıyorum, dostlara...
Ubyi karışımı ( gülleci bulamacı+etidot67+sirke) geniş alanlarda da kullanılmaya başlandı.
Dün, Güme Tepe de ubyi karışımı uygulandı...
272419
Müdüre hanımın biraderi budanmış ağaçlarda uyguladı.
İsteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun demişler,:D
Halil bey , Gülleci bulamacım hazırda bekliyor biliyorsunuz , sirkemizde var Allaha şükür .
Birde Daha dün % 1 lik (hatta dahada seyrek ) bordo bulamacı uygulaması yaptım. Ne kadar süre sonra Gülleci bulamacı + etidot67 + sirke uygulaması yapabilirim.
Etidot67 için teşekkürler:D
Halil Önen
05-03-2012, 14:26
İsteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun demişler,:D
Halil bey , Gülleci bulamacım hazırda bekliyor biliyorsunuz , sirkemizde var Allaha şükür .
Birde Daha dün % 1 lik (hatta dahada seyrek ) bordo bulamacı uygulaması yaptım. Ne kadar süre sonra Gülleci bulamacı + etidot67 + sirke uygulaması yapabilirim.
Etidot67 için teşekkürler:D
Bi şey değil...;)
Şu önümüzdeki bir kaç gün yağış gösteriyor geçsin,
Zeytinli bahçeye, GümeTepe' ye ve sizin zeytinleri ubyi karışımından Kaptanın traktörünü alıp atacağız.
Kıdemli müdüre gerek yok, onun fidanlar küçük, iki sırt tulumbası yapar atar.:)
Kıdemsiz Müdür ise bordo bulamacı atmak zorunda, çünkü geçen yıl zeytin ağaçlarına soğuk vurdu ve ağaçlarının her yerinde dal kanseri sardı. Atmazsa ağaçlarını toparlamaz.
Dal kanseri yoksa bordo bulamacı yerine ubyi karışımı atılmalı ve bu kaplama ile dal kanseri hastalığına yakalanmayacağını düşünüyoruz.
TaşevliBahçe
05-03-2012, 15:30
Zeytinli bahçeye, GümeTepe' ye ve sizin zeytinleri ubyi karışımından Kaptanın traktörünü alıp atacağız.
Desenize yine cephaneyi zenginleştirecem . En son kaolin uygulamasında oldukça güzel resimler yakalamıştım. (Tehdit unsuru oluşturabilecek.)
Siz merak etmeyin kimseye göstermem. Ama Ağaçlar.net'te yayınlayabilirim. :D:D:D
saygılar...
Sayın Halil Önen; Bu akşam tohumların bir kısmını sirkeli suda bekleteceğim. Yarın da elediğimiz solucan gübreli torfu çayla karıştırıp tohumları ekeceğim. Kompost çukuru solucan dolu. Sanırım bu güzel bir haber.
Ağaçlar için bordo bulamacı yapacağız, çarşıdan göztaşı aldım. Eşimle sizi takip ediyoruz. Sonuca göre biz de uygularız. Bilgiler için teşekkür ederiz.
Sağlıcakla Kalın...
Halil Önen
05-03-2012, 21:54
Sayın Halil Önen; Bu akşam tohumların bir kısmını sirkeli suda bekleteceğim. Yarın da elediğimiz solucan gübreli torfu çayla karıştırıp tohumları ekeceğim. Kompost çukuru solucan dolu. Sanırım bu güzel bir haber.
Ağaçlar için bordo bulamacı yapacağız, çarşıdan göztaşı aldım. Eşimle sizi takip ediyoruz. Sonuca göre biz de uygularız. Bilgiler için teşekkür ederiz.
Sağlıcakla Kalın...
Domates tohumlarını sirkeli suda bir gün bekletmek bakteriyel kök hastalığını önlediği gibi, tohumun çabuk çatlamasını sağlıyor.
Kompost cukuru bu yaz solucan gübresi ile dolacak gibi. Bu çok iyi bir düşünce...
Solucan gübresi+torf+çaypos (çay posası) benimde uygulamaya başladığım güzel bir karışım.
Çay posalarını açık havada toprak üzerinde bekletiyor ara sıra karıştırıyorum. Çok nemli kalırsa kurtlanabiliyor.
272552
Çayposun da bir nemi var korunmalı; avucuma aldığımda sıkıyorum bırakınca dağılıyor bu onun tavı oluyor.
272553
Aslında daha küçük saksılarda siyah cay atığına diğer bitkisel çay (poşet cay atığı) karıştırmak besin olarak zenginleştiriyor ve denemelerde daha başarı sağlıyor.
Bordo bulamacı bakteri hastalıkları yoksa atılmamalı ama koruma amacıyla sirkeli su atılabilir. Bir arkadaşım sirkeli suyu devamlı kullanıyordu, neden bordo atmıyorsun dediğimde o kadar param yok diyordu ama bakteri hastalığından da hiç şikayet etmiyordu. Galiba düzenli atılınca bakteri hastalığı olmuyor.
Ama bakteri hastalığı varsa ve ilerliyorsa düzelinceye kadar bordo bulamacı atılmalı.
Bir de şu karbonatlı suya taktım. Ondan da bir şeyler çıkacak gibi...:)
Ben tarlayı sürdürdüm öyle bıraktım. Dinleniyor. Bir şey ekmek ve dikmek için bir az toprağın ısınmasını bekliyorum. Toprak ısınmadığı için tohumda fide de öyle bekliyor. Büyümüyor. Ki soğuklarda büyük risk bu aralar...
Sanırım bu son yağmurdan sonra havalar ısınmaya başlar biz de yavaş yavaş başlarız.
...
Dünya son 30 yıldır baş döndürücü hızla ilerliyor, geçmiş 300 yılda olanlar bu 30 yıla sığdı gibi...
30-40 yıl önce 100 km hızla ilerleyen bir arabada değildi kalbimiz, midemiz çiğerlerimiz... Kara tren hızından çok fazla geçiyor gözlerimizden beynimize giden nesnelerin hareketleri.
Tüm organlarımız bu hıza alışık değil, yaşamı yavaşlatmak gerekiyor biraz. Artık emekliyiz işten yaşamdan değil ve bazen tembellik hakkımızı kullanmak gerekiyor; kahve molası keyfinde, sohbet tadında...
Sizde sağlıcakla kalın, Dünyalıya selamlar...
bahcedenn
08-03-2012, 00:13
100 lt. suya UBYİ Bulamacı uygulaması...
1) 100 lt su
2) 50 gr. etidot67
3) 1 lt gülleci bulamacı
4) 1 lt. sirke(üzüm)
her biri ayarı ayrı konur, karıştırılır. Uygulanır.
Merhaba Halil Abi,
UBYİ Bulamacının hastalık görülmeden ön tedbir olarak kullanılmasında mahzur var mıdır? Sizin kadar tecrübeli olmadığımızdan ötürü dengeyi tutturamaz da fazla kullanırsak zararı olur mu? İlk uygulama ne zaman olmalı? Kasım ayında dikilmiş ceviz ağaçlarında kullanılmasının zararı var mıdır?
Gülleci bulamacında kullanılan kireç ;
Dolomit Tarım Kireci denilen kireç mi yoksa boya badana işlerinde kullanılan kireç midir?
Halil Önen
08-03-2012, 00:56
Merhaba Halil Abi,
UBYİ Bulamacının hastalık görülmeden ön tedbir olarak kullanılmasında mahzur var mıdır? Sizin kadar tecrübeli olmadığımızdan ötürü dengeyi tutturamaz da fazla kullanırsak zararı olur mu? İlk uygulama ne zaman olmalı? Kasım ayında dikilmiş ceviz ağaçlarında kullanılmasının zararı var mıdır?
Gülleci bulamacında kullanılan kireç ;
Dolomit Tarım Kireci denilen kireç mi yoksa boya badana işlerinde kullanılan kireç midir?
Etidot67 hariç diğerlerinin fazla kullanımında sorun yok, fazla kullanılabilir.
İlk uygulama kasım ayı başı çok uygun. Ceviz,asma,zeytin ve diğer meyve ağaçlarında kullanmaya başladık.
Kireç bildiğin boya badana da kullanılan kireç. Sönmemiş olursa iyi olur.
Meyvelerde çiçek dönemi hariç _kullanılmamalı_ her dönemde kullanılabilir. Her yıl kullanılırsa _ yaptığı kaplamadan dolayı_ hastalıklara karşı koruyucu görev yapıyor.
bahcedenn
08-03-2012, 01:05
Etidot67 hariç diğerlerinin fazla kullanımında sorun yok, fazla kullanılabilir.
İlk uygulama kasım ayı başı çok uygun. Ceviz,asma,zeytin ve diğer meyve ağaçlarında kullanmaya başladık.
Kireç bildiğin boya badana da kullanılan kireç. Sönmemiş olursa iyi olur.
Meyvelerde çiçek dönemi hariç _kullanılmamalı_ her dönemde kullanılabilir. Her yıl kullanılırsa _ yaptığı kaplamadan dolayı_ hastalıklara karşı koruyucu görev yapıyor.
Hayatımda ilk defa bu işleri yapacağım için biraz tereddüt ve korku var açıkçası. Bu yüzden Etidot67 kullanımına dikkat edeyim. Ya çözeltiyi çok sık kullanmamalıyım ya da Etidot67 nin miktarını düşük tutmalıyım. Sizin tarifinize göre ilk uygulamayı kaçırdım. Benim ilk uygulamam haftaya olacak. İnşallah çok fazla şey kaçırmış olmam bundan sonra işleri belli bir düzene koyacağımı farzedersek. Teşekkürler Halil Abi.
havuzlubahçe
08-03-2012, 14:22
Halil Bey selamlar. Ben Ayhan Kaptanın Kaptan arkadaşı Cemil.Bursa Orhangazide 300 ağaçlık zeytinliğim var. Bu yıl, bende doğal üretime başlamak istıyorum. Uzakbahçeler'den çok etkilendim ve üye oldum.
Bende burdan öğrendiklerimi kendim uygulamaya çalışacağım. Sizin çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Müjgan Yılmaz
08-03-2012, 18:08
Tam gülleci bulamacına alıştık, öğrendik derken bir de başımıza,ETİDOT-67 çıkardınız bunu nerden temin edeceğiz.Siteyi uzun süredir sağlıklı biçimde takip edemiyordum(yoğun sergi programlarından ancak bahçeme dönebildim)bu nedenle önceki mesajları biraz karıştıdım,yanlış yorumlamadıysam bu maddeyi Yakup Bey den temin edeceğiz gibi gözüküyor!!!Bir de sizden teyit alayım:)
Bu karışımı enkısa zamanda yapmayı istiyorum,meyve ağaçlarında iyi sonuç alınıyormuş da sebzelere uygulanıyor mu?
Not:sanatsal yorumlamalarınız harika:)
Halil Önen
08-03-2012, 20:40
Halil Bey selamlar. Ben Ayhan Kaptanın Kaptan arkadaşı Cemil.Bursa Orhangazide 300 ağaçlık zeytinliğim var. Bu yıl, bende doğal üretime başlamak istıyorum. Uzakbahçeler'den çok etkilendim ve üye oldum.
Bende burdan öğrendiklerimi kendim uygulamaya çalışacağım. Sizin çalışmalarınızı ilgiyle izliyorum.
Hoş geldiniz Cemil Kaptan,
zeytin yetiştiriciliğinde doğal yöntemlerle mücadelede sizin öğrenci_ Zeytinlibahçe_ çok deneyim sahibi oldu. Aslında hep beraber yeni şeyler öğreniyor uyguluyoruz. Oldukça doğal ve ucuz yöntemlerde başarılı olmaya başladık. Sizi de aramızda görmekten memnun olduk.
Ubyi karışımı ile (gülleci+etidot67+ sirke) bir çok zararlıyla baş edecek gibi görünüyoruz.
Kolaylıklar diliyorum
Halil Önen
08-03-2012, 20:51
Tam gülleci bulamacına alıştık, öğrendik derken bir de başımıza,ETİDOT-67 çıkardınız bunu nerden temin edeceğiz.Siteyi uzun süredir sağlıklı biçimde takip edemiyordum(yoğun sergi programlarından ancak bahçeme dönebildim)bu nedenle önceki mesajları biraz karıştıdım,yanlış yorumlamadıysam bu maddeyi Yakup Bey den temin edeceğiz gibi gözüküyor!!!Bir de sizden teyit alayım:)
Bu karışımı enkısa zamanda yapmayı istiyorum,meyve ağaçlarında iyi sonuç alınıyormuş da sebzelere uygulanıyor mu?
Not:sanatsal yorumlamalarınız harika:)
Teşekkürler :)
Aslında Etidot67 yi başımıza Yakup bey çıkardı. Biz zeytin boru seviyor dedikce; madem öyle bor içerikli ürünler kullanacağınıza %67 bor kullanın hem gübre hem mantar hastalıklarına iyi geliyor dedi.
Etidot67 yi _toz şekerin tozu gibi birşey_ suya karıştırp tek başına atlıyor ama suda eriyip gidiyor ve ilaç atmış gibi gelmiyor insana. Yani sizin resimleriniz kadar soyut görünüyordu...;)
Gülleci ile karıştırınca ilaç atmış gibi _ daha gerçekci_ görünüyor. ;)
273002
Aha gemisi karaya vuran biri daha. Üstelik 300 ağacı ile.
Hoş geldiniz sayın Havuzlubahçe.
Ocak piri Hasan abi' mizden onay aldınız ki karaya çıktınız. Sonrası çetrefilli işte, rehber de 1-3 değil ki. Artık karada kaptanlık duyularınızla seçersiniz. Benim gibi kör topal birini kılavuz seçmeyin sakın derim. Ayhan beyin bastığı yerlere basarak ilerlemenizi öneririm.
Hoş görünüze inancımla merhaba efendim, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
TaşevliBahçe
09-03-2012, 09:37
Sn.mrduran,
Sabah sabah gülmekten koptum , siz beni güldürdünüz Allah'da sizi güldürsün.:D
Artık karada kaptanlık duyularınızla seçersiniz. Benim gibi kör topal birini kılavuz seçmeyin sakın derim. Ayhan beyin bastığı yerlere basarak ilerlemenizi öneririm.
Aynı fikirdeyim .:)
saygılar..
Tam gülleci bulamacına alıştık, öğrendik derken bir de başımıza,ETİDOT-67 çıkardınız bunu nerden temin edeceğiz....
Sn. Müjgan YILMAZ,
Eğer İstanbuldan temin etmek isterseniz, 0 212 527 09 09 dan satışı bağlamalarını rica edin. Ben satışta çalışıyorken Ayla Hanım ilgileniyordu ama şimdi kim bilemeyeceğim.
Ya da Bandırmadan almak isterseniz, 0 266 721 31 00 den 3308 veya 3312 yi arayınız. Arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Kolay gelsin
(16.03.2012: Sn. Müjgan Hanım aramış, Ayla Hanım satışta devam ediyormuş.)
tarsuslu-82
12-03-2012, 21:04
halil bey
gülleci bulamacı+etidot67 ye tki hümas da ekleyebilir miyiz. eklersek nasıl olur
Halil Önen
12-03-2012, 22:02
halil bey
gülleci bulamacı+etidot67 ye tki hümas da ekleyebilir miyiz. eklersek nasıl olur
Hümas ya da hümik asit yapraklara atılabilir bir şey değil, bence. Oran kaçırılırsa sonuçları iyi olmayabilir.
Belki bir çorba kaşığı kadar 2,5 lt lik şişeye konulup yapraktan atılabilir ama ben bir az fazlasını fidelerde denedim taze yaprakları yakmıştı.
Bu şekli ile topraktan sulama ile verilebilir. İyi olur.
Gülleci bulamacı+etido67+yosun gübresi yapraktan atılabilir. Topraktan verilebilir. Bu üçlü de güzel duruyor.
Geçen yıl bir az kullandım korkarak ama, tam şudur diyemiyorum.
Keyf Bahçesi
12-03-2012, 23:24
Hoş geldiniz sayın Havuzlubahçe.
Ocak piri Hasan abi' mizden onay aldınız ki karaya çıktınız. Sonrası çetrefilli işte, rehber de 1-3 değil ki. Artık karada kaptanlık duyularınızla seçersiniz. Benim gibi kör topal birini kılavuz seçmeyin sakın derim. Ayhan beyin bastığı yerlere basarak ilerlemenizi öneririm.
Hoş görünüze inancımla merhaba efendim, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
sayın mrduran
malum bizim yer gemi söküm bölgesi.Ne gemiler geldi geçti ve ne kaptanlar.Hepsine iyi niyetle vize verdik.Biz isteriz ki hayırlı seyirler olsun onlara.Karaya vurmasınlar.Hele donanma gibi ağaçlarla.yazık oluyor.kimi diker kimi söker (kuruyanlar da var tabi ben de de var)Ocak'ımız herkese el verir hayır dua ederiz.Ama dediğin gibi rehber 1 değil 3 değil.biz ne yapalım.doğruları söyler gerisine karışmayız.selamlar,saygılar.(yine beklerim)kıdemli müdür(yenisi keyf bahçesi)
Halil bey merhaba ben ceviz ağaçlarımda gülleci + etidot67 kullanmak istiyorum.
600 lt tarala 6 lt gülleçi + 3 kg etidot67 oranı doğrumudur?
Mart ayı sonunda gözler kabarmaya başladığında atmayı düşünüyorum uygunmudur acaba
Abi birde bu gülleçiyi yaparken bir hata yaptım herhalde 10lt sudan 3,5lt sıvı kaldı.
3kg toz kükürt+ 1,5 kg sönmemiş kireç 10 lt suyla kaynayana kadar devamlı karıştırdım.1saat 45 dakikada kaynadı.10 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirip soğumaya bıraktım.geriye 3,5 lt sıvı kaldı,gerisi tortu.
Halil Önen
13-03-2012, 11:12
Halil bey merhaba ben ceviz ağaçlarımda gülleci + etidot67 kullanmak istiyorum.
600 lt tarala 6 lt gülleçi + 3 kg etidot67 oranı doğrumudur?
Mart ayı sonunda gözler kabarmaya başladığında atmayı düşünüyorum uygunmudur acaba
Abi birde bu gülleçiyi yaparken bir hata yaptım herhalde 10lt sudan 3,5lt sıvı kaldı.
3kg toz kükürt+ 1,5 kg sönmemiş kireç 10 lt suyla kaynayana kadar devamlı karıştırdım.1saat 45 dakikada kaynadı.10 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten indirip soğumaya bıraktım.geriye 3,5 lt sıvı kaldı,gerisi tortu.
Cevizde _ birkaç ağacım var_ bende kullanıyorum.
600 lt. tarala 6 lt. gülleci ve 300 gr. kullanlmalı. Etidot67 bine 5 oranında yani 1000 lt. ( 1 ton) suya 500 gr. (yarım kg.) kullanılıyor.
Mart ayı gözler kabarmadan, kabardığında da _ ama uyanmadan_ kullanılması daha iyi.
10 lt. sudan 7-8 lt. gülleci elde edilebilir. Ateş güçlü gelmiş ve buharlaşma fazla olmuş. Ateş güçlü ise 45 dakikada da olur.
Karışım kaynadığında ve kükürt kaybolup eridiğinde gülleci bulamacı olmuş demektir. Bu ateşin ısısına bağlı, 45 dakikada da olur 1 saat 45 dakikada da...
Yaptınız hatalı bir şey değil sadece güçlü ateşte fazla bekletmişsiniz.
Güllecinin bulamacının tortusunu bir az sulandırıp ceviz ağaçların gövdesine badana gibi _ya da bir fırca ile_ sürerseniz ağaç kabuklu kurdu olamaz. Zaten sadece kireç sürülüyordu, bu tortu daha etkili... Her ağacın gövdesine sürülebilir.
Gülleci tortusu sulandırılıp sulama suyu gibi tüm bitki ve ağaçlara verilebilir. Oranı kendiniz ayarlayabilirsiniz. 1 kg gülleci tortusunu isterseniz 100 lt suya isterseniz 1 ton suya koyabiliyorsunuz hiç bir zararı olmuyor.
Bu toprağa kükürt kireç verme gibi düşünülmeli. Fazla kullanımında toprak tahliline gözlenmeli. Nematotları baskıladığı azalttığı biliniyor.
Kolay gelsin Mihat bey...
Cevizde _ birkaç ağacım var_ bende kullanıyorum.
600 lt. tarala 6 lt. gülleci ve 300 gr. kullanlmalı. Etidot67 bine 5 oranında yani 1000 lt. ( 1 ton) suya 500 gr. (yarım kg.) kullanılıyor.
Halil bey bilgi için çok teşekkür ederim.Yalnız etidot67 kullanım talimatında
%0,50 oranında diyor.1000 lt suya 5 kg oluyor.Benmi yanlış hesaplıyorum acaba?
Birde gülleçiyi kaynayana kadar devamlı karıştıraçakmıyız?kaynamaya başladıktan ne kadar sonra ateşten indireceğiz?Teşekkürler...
Halil Önen
13-03-2012, 22:34
Halil bey bilgi için çok teşekkür ederim.Yalnız etidot67 kullanım talimatında
%0,50 oranında diyor.1000 lt suya 5 kg oluyor.Benmi yanlış hesaplıyorum acaba?
Birde gülleçiyi kaynayana kadar devamlı karıştıraçakmıyız?kaynamaya başladıktan ne kadar sonra ateşten indireceğiz?Teşekkürler...
Doğru 1000 litre suya 5 kg. kulanılır; dekara 200 lt. kullanacaksan 600 lt. tarala 3 kg. _sadece_ etido67 kullanılır.
Gecen yıl iki geniş zeytin bahçesinde _kaoline karıştırarak_ böyle kullandık.
Gülleci bulamacı ile karıştırırsan 3 kg. ile 300 gr. aynı sonucu veriyor.;) Beş defa bu karışımı_ beş hastalığa karşı ayrı ayrı zamanda_ atma ihtimali var.
Bu meyve ağaçlarda bor kullanımı için böyle, sebzelerde de deneyip göreceğiz..:)
Halil Bey ben Gaziantep'ten oldukça acemi biriyim izninizle size bir soru sormak istiyorum. Babamın yeni aldığı bahçede zeytin ağaçlarının hemen dibinde 2-3 yaşında fıstık ağaçları var.Nerdeyse bitişik gibi onları nasıl bir yöntemle ayırmalıyız. veya ne yapmalıyız.İlk gidişimde çekeceğim fotoğraflarıda eklerim.Ne tavsiye edersiniz .Teşekürler.
Halil Önen
13-03-2012, 23:15
Halil Bey ben Gaziantep'ten oldukça acemi biriyim izninizle size bir soru sormak istiyorum. Babamın yeni aldığı bahçede zeytin ağaçlarının hemen dibinde 2-3 yaşında fıstık ağaçları var.Nerdeyse bitişik gibi onları nasıl bir yöntemle ayırmalıyız. veya ne yapmalıyız.İlk gidişimde çekeceğim fotoğraflarıda eklerim.Ne tavsiye edersiniz .Teşekürler.
Orhan bey zaten iki ağaç bir yerde_ kökleri birbirine çok yakın_ olmaz.
Böyle bir tecrübe etmiş değilim ama fıstık fidanlarını çıkarmanız gerekiyor. Zeytin kökü zarar görse bile bundan etkilenmez. Ama yer değiştirdiğiniz fıstık fidanı tekrar tutar mı bilemiyorum, zaten mecburen deneyeceksiniz.
Politikacı gibi konuştum ama siz denerseniz biz de öğreneceğiz.;)
Çok teşekürler Halil Abiciğim bu haftasonu deneyelim ayırmayı inşallah başarılı oluruz.Geçen hafta kuruyan dalları hafif budadık.Bu aylarda yapabileceğimiz başka bir şey var mı? Ne zaman toprağı sürdürmeliyiz ?
Halil Önen
14-03-2012, 21:45
Çok teşekürler Halil Abiciğim bu haftasonu deneyelim ayırmayı inşallah başarılı oluruz.Geçen hafta kuruyan dalları hafif budadık.Bu aylarda yapabileceğimiz başka bir şey var mı? Ne zaman toprağı sürdürmeliyiz ?
Dallar kuru olsada budama sonrası mutlaka ilaçlanmalı...
Ben meyve ağaçların kış aylarında sürülmesine _ işlenmesine _karşıyım. Otlanmaya takmamak gerekiyor. Bırakın kış aylarında otlar büyüsün.
Bahar geldiğinde ve toprak tavlandığında diskaro ile işlemek en güzeli.
Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekürler....Bu işlerde çok yeni olduğumdan acemiliğimi bağışlayın .Sayenizde yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum......
limon_sever
15-03-2012, 08:15
Halil bey,
Gülleci bulamacı için;
Sönmüş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;
10 .lt. su
3 .kg. kükürt.
3 .kg. sönmüş kireç.
Aynı kaba konur ve ateşte kaynatılır.
100 lt. suya 1 kg. katılır.
tarifini vermişsiniz. Yaklaşık 500 m2 bir bahçeye 100 lt fazla mı olur yoksa az mı? Birde salyangoz ve sümüklü böcekler üzerinde etkisi var mı?
Birde bu bulamaç tariflerini El Yapımı Bulamaçlar diye ana başlık açıp, alt sayfalarda yeni sayfalar açarak bulamaç tariflerini kolay yoldan bulabiliriz. Hem de uygulamaları paylaşmış oluruz. Tarifi bulmak için epey bir yazı okudum :)
Halil Önen
15-03-2012, 20:09
Halil bey,
Gülleci bulamacı için;
tarifini vermişsiniz. Yaklaşık 500 m2 bir bahçeye 100 lt fazla mı olur yoksa az mı? Birde salyangoz ve sümüklü böcekler üzerinde etkisi var mı?
Birde bu bulamaç tariflerini El Yapımı Bulamaçlar diye ana başlık açıp, alt sayfalarda yeni sayfalar açarak bulamaç tariflerini kolay yoldan bulabiliriz. Hem de uygulamaları paylaşmış oluruz. Tarifi bulmak için epey bir yazı okudum :)
Ben geçen yıl salyangozlara karşı etkili olduğunu gördüm, bu yıl yine deneyeceğim.
Dediğin doğru, Gülleci Bulamacı ve onunla yapılan karışımları bir sayfada toplasak iyi olacak...Ben yeni resimlerle yapmaya çalışayım.
Halil bey merhaba, gülleci bulamacını ceviz ağaçlarında denediz mi?
Ali bey yapraklarını kötü etkiliyor demişti. Ama nasıl kötü etkiliyor anlamadım.
Halil Önen
15-03-2012, 21:02
Halil bey merhaba, gülleci bulamacını ceviz ağaçlarında denediz mi?
Ali bey yapraklarını kötü etkiliyor demişti. Ama nasıl kötü etkiliyor anlamadım.
Ben gecen yıl denedim kötü etkilenme diye bir şey görmedim. Bu yıl yine deneriz.
sardenya
15-03-2012, 21:32
Merhaba Ağaç dostları ve sevgili kardeşim Halil,
Ben Cihat Aktarıcı.
Çok yakınız ama bir o kadar da uzagız. Bahçemde Menemenden aldığım poyraza kapalı 7-8 yıllık limon var. 2-3 yıl önce çiçeklendi ve sonrasında çiçeklerini döktü. En son geçtiğimiz 2011 Haziran ayında bir dostum göz aşışı yaptı. Sanırım aşılar tuttu çünkü hala yeşil duruyor. Sence ne zaman sürgün verir. Sürgün için aşıların üstünün budanması gerekir mi?
Dipnot: Halilcim Biliyorsun; "Toprak, Hava, Su hızla kirlenecek.T.Santral zehir saçacak" Doğa için en büyük kirletici Termik santraller için İzDemirÇelik inşaatı hızla ilerliyor. Biz de Aliağa da imza kampanyası düzenliyoruz. Bu Cumartesi Menemende kitlesel basın açıklaması yapılacak. 1 Milyon İzmirli | Termik Santrale Karşı (http://www.1milyon.org) ta imza kampanyası var. B.Başkanı "1 milyon imzayı bulun hemen istifa ederim" demişti. bir imza lütfen.
tarsuslu-82
15-03-2012, 22:33
halil bey
gülleci yapımında önce 1,5 kg sönmemiş kireç demiştiniz.galiba sonradan onuda 3 kg yaptınız.yanlış mı hatırlıyorum. 3 kg mı sönmemiş kireç koymalıyız
Halil Önen
15-03-2012, 23:14
halil bey
gülleci yapımında önce 1,5 kg sönmemiş kireç demiştiniz.galiba sonradan onuda 3 kg yaptınız.yanlış mı hatırlıyorum. 3 kg mı sönmemiş kireç koymalıyız
Doğru;
1,5 kg sönmemiş kireç,
3 kg. sönmüş kireç olacak.
İlk denemede sönmüş kireç 1,5 kg. kullanmıştık. Bu şekilde de yapılırmış ama daha sonra araştırdık ve etkisini arttırmak için sönmüş kireci 3 kg. a çıkardık.
Kükürt oranı_ 1,5 kg._ sabit kaldı.
Halil Önen
15-03-2012, 23:21
Merhaba Ağaç dostları ve sevgili kardeşim Halil,
Ben Cihat Aktarıcı.
Çok yakınız ama bir o kadar da uzagız. Bahçemde Menemenden aldığım poyraza kapalı 7-8 yıllık limon var. 2-3 yıl önce çiçeklendi ve sonrasında çiçeklerini döktü. En son geçtiğimiz 2011 Haziran ayında bir dostum göz aşışı yaptı. Sanırım aşılar tuttu çünkü hala yeşil duruyor. Sence ne zaman sürgün verir. Sürgün için aşıların üstünün budanması gerekir mi?
Sevgili Cihat,
aşılar yeşil duruyorsa tutmuştur ve bu bahar uyanır sürgün verir.
Aşı üzerinden kabuk alındıysa bir yıl beklemek gerekiyor. Sürsün biraz büyüdüğünde aşı üzerinden dal kesilirse iyi olur. Belki gelecek yıl kesilir.
Bu arada hoş geldin.:)
Halil Önen
15-03-2012, 23:41
...
Dipnot: Halilcim Biliyorsun; "Toprak, Hava, Su hızla kirlenecek.T.Santral zehir saçacak" Doğa için en büyük kirletici Termik santraller için İzDemirÇelik inşaatı hızla ilerliyor. Biz de Aliağa da imza kampanyası düzenliyoruz. Bu Cumartesi Menemende kitlesel basın açıklaması yapılacak. 1 Milyon İzmirli | Termik Santrale Karşı (http://www.1milyon.org) ta imza kampanyası var. B.Başkanı "1 milyon imzayı bulun hemen istifa ederim" demişti. bir imza lütfen.
Geçen gün Sendikaya uğramıştım,
''1 milyon İzmirli Termik Santrale Karşı'' formundan aldım, yarın bizim ve yakın köye gideceğim, imza toplayacağım.
Termik Santrale karşı Rüzgar enerjisini anlatırsam belki iyi imza toplayabilirim.
Kızma söyleyeyim 'Gündem' bölümünde bir sayfa açsın, burada çevreye çok duyarlı dostlar var...
Benim canımı sıkan başka bir durum daha var, belki komplo teorisi gibi olacak ama;
bu bölgemizde dağlara taşlara Rüzgar trübünleri kurularken ve devam ederken, yıllar öncesinin _ köhnemiş_ düşüncesi olan Termik santralin tekrar gündeme getirilmesini ve kurulma çabasını çok anlamsız buluyorum. Bir şekilde oy verdiğimiz yerel yönetimlerle karşı karşıya getiriliyoruz sanki...
TaşevliBahçe
16-03-2012, 08:42
bu bölgemizde dağlara taşlara Rüzgar trübünleri kurularken ve devam ederken, yıllar öncesinin _ köhnemiş_ düşüncesi olan Termik santralin tekrar gündeme getirilmesini ve kurulma çabasını çok anlamsız buluyorum. Bir şekilde oy verdiğimiz yerel yönetimlerle karşı karşıya getiriliyoruz sanki...
Sizinde belirttiğiniz gibi , bende bu olayın şoku içersindeyim. Zaten sanayi bölgesi olması nedeniyle temiz olmayan Aliağa'yı , nasıl temiz bir hale getirebiliriz diye çaba harcayacakları yerde , en zahmetli ,en maliyetli , en çevre düşmanı , kısacası bütün dezavantajına rağmen ısrarla neden kurulmak istenir anlamış değilim.
üç beş kuruş menfaat için hiç mi çocuklarının , torunlarının geleceklerini düşünmezler. Para bu kadarmı her şeyin önünde , yazıklar olsun.....
Sn. Halil Önen; gönderdiğiniz Etidot-67 elime geçti, havaların düzelmesini bekliyordum, yazılarınıza son bir göz atayım dedim,, Bir yerlerde hata mı var acaba? Daha önceki yazılarda da belirtilmiş, en fazla binde 5 oranı. Şu demek; 1000 litreye 5 kilo. 100 litreye 0,5 kilo yani 500 gr. O zaman 20 litrelik sırt pompasına 100 gr. 15 litrelik sırt pompasına 75 gr. Hesap doğru mu ? ,, iyice karıştı bu oran işi :) Siz kullanımlarınızda farklı gr.lar belirtmiştiniz, rica etsem , tekrar gözden geçirir misiniz? Kolay gelsin...
denizakvaryumu
16-03-2012, 12:33
Bu durumda 1 lt ye 1 çay kaşığı gibi oluyor.?
(1 çay kaşığı 5 gr.hesabı ile)
Sn. denizakvaryumu; 1 litreye 5 gr. diyelim, çay kaşığı ölçüleri değişiyor, Binde 5 maksimum ölçü idi...
athena -asena
16-03-2012, 18:07
10 .lt. su
3 .kg. kükürt.
3 .kg. sönmüş kireç.
Halil Önen
16-03-2012, 21:20
Sn. Halil Önen; gönderdiğiniz Etidot-67 elime geçti, havaların düzelmesini bekliyordum, yazılarınıza son bir göz atayım dedim,, Bir yerlerde hata mı var acaba? Daha önceki yazılarda da belirtilmiş, en fazla binde 5 oranı. Şu demek; 1000 litreye 5 kilo. 100 litreye 0,5 kilo yani 500 gr. O zaman 20 litrelik sırt pompasına 100 gr. 15 litrelik sırt pompasına 75 gr. Hesap doğru mu ? ,, iyice karıştı bu oran işi :) Siz kullanımlarınızda farklı gr.lar belirtmiştiniz, rica etsem , tekrar gözden geçirir misiniz? Kolay gelsin...
Tek başına Etidot67 kullanacaksanız bu oranlarda kullanılmalı. Ben de böyle kullanıyorum.
Ama Etidot67+gülleci bulamacı + sirke karışımında oranı Etidot67'yi 300 gr a kadar düşürüyoruz.
Gülleci bulamacı ana ürün ve Etidot67 takviye yapılan ürün durumunda oluyor.
Bunu zeytinde _hastalık durumunda_ 5 defa kullandığımızı düşünüyoruz. Bu kadar _ her seferde 5 kg._ etidot67 çok gelir.
Şimdi bu Gülleci karışımına 300 ml. deniz yosunu_ alg_ da ilave edildiğini düşünün. Ama tek başına deniz yosunu daha yüksek oranlarda kullanılıyor.
Yani Tek başına 5 kg Etidot67 ile Karışımda kullanılan 300 gr. Etidot67 aynı sonuçları veriyor.
Bu yıl bunu tekrar tecrübe edeceğiz.
Halil Önen
16-03-2012, 21:23
Sn. denizakvaryumu; 1 litreye 5 gr. diyelim, çay kaşığı ölçüleri değişiyor, Binde 5 maksimum ölçü idi...
Binde 5 in üzerine pek çıkılmamalı _ özellikle sebzelerde_ ama altında kullanılır.
Halil Önen
16-03-2012, 21:26
10 .lt. su
3 .kg. kükürt.
3 .kg. sönmüş kireç.
Daha pişmemiş görünüyor :) kükürt yanacak ve sıvı kızaracak değil mi?:p
athena -asena
16-03-2012, 21:40
Halil bey ateşe koyduğum an çekmiştim . Kaynadıktan sonra kızardı fakat hava karardığı için yarın sabah süzüp plastik kaba koyacam fotoğraflarını yüklerim.
sardenya
16-03-2012, 21:45
Sevgili Ağaç dostları,
Elimde çok sıklaştığı için köklerinden ayırdığım 6-8 adet muz fideleri var.kısa bir zamanda dikilirse bu yaz yaklaşık 2-3 mt. büyüyebilir.(Tabii yerlerini severlerse:) Fideleri; Eğer Aliağa ya evime gelirlerse Ağaç Dostlarıyla paylaşmak isterim. İlgilenenlere duyurulur.
Kolay gelsin.
Arkadaşım Halil; sana 1 kök ayırdım tabii eğer istersen.
Görüşmek üzere.
Halil Önen
16-03-2012, 21:53
Sevgili Ağaç dostları,
Elimde çok sıklaştığı için köklerinden ayırdığım 6-8 adet muz fideleri var.kısa bir zamanda dikilirse bu yaz yaklaşık 2-3 mt. büyüyebilir.(Tabii yerlerini severlerse:) Fideleri; Eğer Aliağa ya evime gelirlerse Ağaç Dostlarıyla paylaşmak isterim. İlgilenenlere duyurulur.
Kolay gelsin.
Aliağa ubyi olarak deneyebiliriz. Deneyelim diyorum çünkü Aliağa' da bir iki deneme yapılmış ve kışın soğuk vurmuştu biliyorum. Belki korunaklı ve şiddetli spğuk almayan bir bahçeye dikilebilir.
Belki TaşevliBahçeye dikebiliriz.:)
TaşevliBahçe
17-03-2012, 08:56
Aliağa ubyi olarak deneyebiliriz. Deneyelim diyorum çünkü Aliağa' da bir iki deneme yapılmış ve kışın soğuk vurmuştu biliyorum. Belki korunaklı ve şiddetli spğuk almayan bir bahçeye dikilebilir.
Belki TaşevliBahçeye dikebiliriz.:)
Buna çok memnun olurum , evin arka kısmı güneye bakıyor , gerekirse özel sera gibi muhafaza edebiliriz diye düşünüyorum.
Gün içersinde irtabata geçerim sizle....
sardenya
17-03-2012, 11:11
Muz Fidanı isteyenler için;
athena -asena
17-03-2012, 18:40
Halil bey olmuşmu acaba ? Çıkan sıvı bu kadar.
Halil Önen
17-03-2012, 22:16
Halil bey olmuşmu acaba ? Çıkan sıvı bu kadar.
Çok güzel...
10 lt den bu kadar çıkmışsa tam kıvamında ve rengi de çok iyi olmuş.
Yalnız bu kapları 3-5 ay sonra tabanını eritiyor. 1lt. beyaz kalın plastik kaplarına alırsanız çok daha iyi olur. Ya da daha büyük deterjan kabı olabilir.
Kullanılmadan önce iyice çalkalanmalı.
Kolaylıklar dilerim.
athena -asena
17-03-2012, 22:24
Çok güzel...
10 lt den bu kadar çıkmışsa tam kıvamında ve rengi de çok iyi olmuş.
Yalnız bu kapları 3-5 ay sonra tabanını eritiyor. 1lt. beyaz kalın plastik kaplarına alırsanız çok daha iyi olur. Ya da daha büyük deterjan kabı olabilir.
Kullanılmadan önce iyice çalkalanmalı.
Kolaylıklar dilerim.
Halil bey teşekkürler. Evet 10 lt den bu kadar sıvı çıktı . Dediğiniz gibi kaplarını değiştiririm.
Yarın 15.15.15 zn bahçeye gömecem, hafta arası da sizin karışımı daldan atacam.
Sayın Halil Önen;
Cumartesi günkü ziyaretimizde bizi hoşca ağırlamanız için teşekkürler efendim.
Sayenizde Belen köyünü tanıdık ve güzel çay bahçesinden de ikramınız çaylarımızı içtik. İkramlar çayla da bitmedi ki:)), sağ olun efendim.
Yusuf Yalçın bey kardeşimiz ile de tanıştık, istikbalin kaptanlarından olacak inşallah. Ama yazısında da belirttiği gibi denizi gerek doğduğu yer, gerekse okulunun yeri itibari ile anca resimlerde görebiliyor.
Tekrar teşekkürler Halil bey. Her şey için ama:))). Hani bir ata bindirmediğiniz kaldı desem yeridir.
Sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Halil Bey Kumatu domatesin adını yanılmıyorsam bu sayfada görmüştüm.Eğer üyelerden elinde tohum olan varsa ,bana özelden veya bu sayfada yazabilir..Bu yaz üretmeyi düşünüyorum..Bende çoğaltarak buradan tohum payşmayı düşünüyorum.
Halil Önen
19-03-2012, 22:35
Halil Bey Kumatu domatesin adını yanılmıyorsam bu sayfada görmüştüm.Eğer üyelerden elinde tohum olan varsa ,bana özelden veya bu sayfada yazabilir..Bu yaz üretmeyi düşünüyorum..Bende çoğaltarak buradan tohum payşmayı düşünüyorum.
Sn.eko,
Bendeki kayıtlara şöyle baktım Kumatu isminde domates bulamadım. Başka isimle biliniyor olabilir mi?
Etidot67+gülleci bulamacı + sirke .......
Halil bey,
Buradaki sirke ne sirkesi ve ne kadar kullanılıyor? Etkisi nedir? Biraz daha açıklama yapabilirmisiniz?.
Halil Önen
20-03-2012, 02:20
Halil bey,
Buradaki sirke ne sirkesi ve ne kadar kullanılıyor? Etkisi nedir? Biraz daha açıklama yapabilirmisiniz?.
Bildiniz Üzüm sirkesi Sn agozce. Üzüm ekstratı olmayacak. Genelde karıştırılıyor.
100 lt suya 1 lt kadar konuyor. 2 lt ye kadar koyanlarda varmış.
Üzüm sirkesi bakteri hastalıklarını önlüyor. Zeytinde dal kanseri _ bakteri hastalığıdır_ için kullanıyoruz. Çok eskiden bordo bulamacı bulamadıklarında kullanıyorlarmış. Sadece sirke atıyorlarmış. Hala kullanan varmış.
Bir üniversite öğrencileri sirkeli suda domates tohumlarını bekletmişler ve Domates Kök Bakteriyel hastalığını önlemişlerdi.
Ben de bu yıl denedim. Eğer başarı sağlarsam bir başlık açıp anlatmayı düşünüyorum.
Hanım alışkanlık yaptı salatada kullanılan sebzeleri sirkeli suda biraz bekletiyor. Onun savunmasına göre, bu sebzelerde kimyasal ilaçlar çok kullanılıyor ve temizliyor diyor.
Sirkenin dezenfekte özelliği var mı bilemiyorum. Ama yok galiba.
Ben denemek için bir parça eti sirkede bekletmiştim, çürütmüştü. :)
Sirkenin dezenfekte özelliği var mı bilemiyorum. Ama yok galiba.
Yanlış bilgi okumadıysam dezenfektan özelliği var biliyorum. Bunun yanında eti yumuşatıyor, istenmeyen kokuları gideriyor (her ne kadar çoğu insan sirke kokusunu sevmese de), kireci söküyor, yabancı bir programda mutfaktaki küf oluşumlarını temizlemede kullanıyorlardı,... daha ne olsun :)
canannuman
20-03-2012, 11:15
Bildiğimiz sirkeyi alıp fısfısla bodur meyva ağaçlarının dallarına püskürtsem faydası olurmu?
Halil Önen
20-03-2012, 21:11
Bildiğimiz sirkeyi alıp fısfısla bodur meyva ağaçlarının dallarına püskürtsem faydası olurmu?
Sn. Kiraz'ın anlatıklarından sonra denemek gerekiyor. Marul, maydanoz, tere v.b sebzeleri hanım bol sirkeli suda bekletiyor. Görünen hiç bir zararı da olmuyor yeşillikler üzerinde ama...
Meyve ağaçlarında bakteriyel hastalık varsa önler diye düşünüyorum.
sirke çok iyi bir dezenfektan. tarlalara atılan ot ilaçlarının etkisini gidermek için kullanıyoruz. doğrudan bitkilerde hiç denemedik. ama seyreltilip atılırsa zararı olmaz : da yararı olur mu denemek lazım..
tarsuslu-82
21-03-2012, 20:10
halil bey
güllecinin bağda mildiyö ve küllemeye iyi geldiğini söylemişti galiba bir hocanız. siz denediniz mi mildiyöye iyi geliyor mu. sirkede kullanmak gerekir mi bağda
Halil Önen
21-03-2012, 20:24
halil bey
güllecinin bağda mildiyö ve küllemeye iyi geldiğini söylemişti galiba bir hocanız. siz denediniz mi mildiyöye iyi geliyor mu. sirkede kullanmak gerekir mi bağda
Mildiyö bizde pek olmuyor, nemli ortamlarda ve geç yanıklık sebep oluyor. Bir fugal yani mantar hastalığı.
Gülleci bulamacının etkili olduğunu duydum. Sirke yerine Etidot67 katılırsa etkisi artar. Ben mildiyö için atmadım ama gülleci+etidot67 yi karıştırıp asmalarda kullanmaya başladım. Bu iki karışımın küllemeye ne kadar etkili görmeye çalışacağım.
Doğrudan(seyreltilmeden) atılan sirke bitkiyi yakabilir. İstenmeyen bitkinin dibine sulandırılmadan dökünce bitkiyi kurutabiliyor.
Halil Önen
22-03-2012, 09:31
Doğrudan(seyreltilmeden) atılan sirke bitkiyi yakabilir. İstenmeyen bitkinin dibine sulandırılmadan dökünce bitkiyi kurutabiliyor.
Teşekkürler Sn. Kiraz.
Evet benim de gözümden kaçmış, Sn.canannuman sirke demiş. Seyreltilmiş sirke olmalı.
Sadece sirke bitkiyi kurutuyorsa, yabancı otlarla mücadele de yardımcı olabilir olabilir mi diye düşünmeye başladım.
Müjgan Yılmaz
22-03-2012, 16:03
Sayın Halil Önen,
Gülleci+Etidot-67+Sirke Karışımını Meyve ağaçlarına 15 günde bir verelim mi,sanırım çiçek den meyve tutumuna kadar ara vereceğiz ,sonra meyve toplanıncaya kadar her 15 günde bir devam edeceğiz.Yanıldığım noktalarda beni bilgilendirirmisiniz.Sebzeler de üzellikle domateste nasıl bir programla kullanmalıyım ?
Şimdiden teşekkür ederim..
athena -asena
23-03-2012, 20:28
Halil bey bugün 100 lt suya 1,5 lt gülleci bulamacı + 170 gr etidot 67 + 1 lt sirke koyup fındık bahçesine attım . 15- 20 gün sonra da kaolin + etidot 67 atmayı düşünüyorum .
Halil Önen
23-03-2012, 21:01
Halil bey bugün 100 lt suya 1,5 lt gülleci bulamacı + 170 gr etidot 67 + 1 lt sirke koyup fındık bahçesine attım . 15- 20 gün sonra da kaolin + etidot 67 atmayı düşünüyorum .
Biz de geçen gün aynı karışımı Sn. Gümetepe' nin 20 dönüm zeytinlerine attık.
Ben 20 gün önce 10 dönüm zeytinde kullandım. Denemelerimi aynı zamanlarda paylaşacağız demektir.
Kaolin atmak erken gibi geldi bana. Meyve bağladığında atmak daha iyi değil mi?
Halil Önen
23-03-2012, 21:16
Sayın Halil Önen,
Gülleci+Etidot-67+Sirke Karışımını Meyve ağaçlarına 15 günde bir verelim mi,sanırım çiçek den meyve tutumuna kadar ara vereceğiz ,sonra meyve toplanıncaya kadar her 15 günde bir devam edeceğiz.Yanıldığım noktalarda beni bilgilendirirmisiniz.Sebzeler de üzellikle domateste nasıl bir programla kullanmalıyım ?
Şimdiden teşekkür ederim..
Sevgili Müjgan hanım,
bence meyve ağaçlarına karışıma sirke kullanmadan atmak daha iyi. Biz zeytin dal kanseri için deniyoruz. Bakteriye karşı. Meyve ağaçlarında dal kanseri pek görülmüyor.
Denemek için yedek bir iki meyve ağaç da denemek daha iyi olur. Sirkeli karışımı ben meyve ağaçlarında _ 4 yaş fidanlarda_ kullanmaya başladım. Bu yıl sonuçlarına bakacağım.
Meyve ağaçlarında sirkeli karşımı deneme yapılmalı, çünkü bazı meyvelerin gözleri çok hasas tepki verebilir diye düşünüyorum.
Zeytinlerde sadece, seyreltilmiş sirke kullanılıyordu ama, dediğim gibi sonuçlarını görmek gerekiyor.
athena -asena
23-03-2012, 21:16
Halil bey , Zaten fındıkta nisanın 15 'den sonra dökmeye başlar. Bizim burada nisan 20 sinden sonra mayısın 10 'na kadar sis ve soğuk oluyor, Geçen sene bu yüzden fındık olmadı bende bunlardan etkilenmesinler diye düşünüyorum denemekte fayda olur inşallah.
Halil Önen
23-03-2012, 22:17
Halil bey , Zaten fındıkta nisanın 15 'den sonra dökmeye başlar. Bizim burada nisan 20 sinden sonra mayısın 10 'na kadar sis ve soğuk oluyor, Geçen sene bu yüzden fındık olmadı bende bunlardan etkilenmesinler diye düşünüyorum denemekte fayda olur inşallah.
Bunu kayıtlara geçeriz, tecrübe olarak hayatımıza katarız. Öncü bir girişim, sizi kutluyorum dostum.
MeyveliTepe
23-03-2012, 23:01
Gülleci bulamacı (lime sulfur) alkali, sirke asitik. Birlikte kullanılarak tam olarak ne umuluyor bilmiyorum ama ikisi doğrudan bir araya geldiğinde zehirli hidrojen sülfit gazı çıkarır, aman dikkat. İlle de karıştırılacak ise tank tamamen su ile dolduktan sonra karıştırılmalı ki, önemli bir reaksiyon olmasın. Etidot67'nin PH'ını bilmiyorum. Asitik ise yine dikkat edilmeli.
Bor bitkiler için çok gerekli bir iz element, kalsiyumun bitkiler tarafından alınabilmesi için bulunması şart, fakat fazlası da bitkilerde bor zehirlemesi yapar. Üst üste kullanımlarda riske girmemek için tahlil faydalı olur. Topraktaki bor/kalsiyum oranının 1/1000 olması gerektiği bildiriliyor. Bitkiye göre değişmekle birlikte 2-5 ppm yeterli. 75ppm'den sonrası toksik.
Halil Önen
24-03-2012, 09:26
Gülleci bulamacı (lime sulfur) alkali, sirke asitik. Birlikte kullanılarak tam olarak ne umuluyor bilmiyorum ama ikisi doğrudan bir araya geldiğinde zehirli hidrojen sülfit gazı çıkarır, aman dikkat. İlle de karıştırılacak ise tank tamamen su ile dolduktan sonra karıştırılmalı ki, önemli bir reaksiyon olmasın. Etidot67'nin PH'ını bilmiyorum. Asitik ise yine dikkat edilmeli.
Bor bitkiler için çok gerekli bir iz element, kalsiyumun bitkiler tarafından alınabilmesi için bulunması şart, fakat fazlası da bitkilerde bor zehirlemesi yapar. Üst üste kullanımlarda riske girmemek için tahlil faydalı olur. Topraktaki bor/kalsiyum oranının 1/1000 olması gerektiği bildiriliyor. Bitkiye göre değişmekle birlikte 2-5 ppm yeterli. 75ppm'den sonrası toksik.
Teşekkürler Sn. meyvelitepe,
suda seyrelterek kullanıyoruz bildiğiniz gibi, sirke ya da üre seyreltilmeden kullanıldığında bitkiyi yaktığı gibi su ile istenilen oranlarda kullanıldığında faydalı oluyor.
Bor gibi iz elementler topraklarımızda az ve bitki boru seviyor, az ihtiyacı var ama yokluğu sorun oluyor.
Eti borun çıkardığı Etidot67 içine birçok iz elementlerin kullanıldığı sıvı borlu gübrelerin hammaddesini oluşturuyor. Çok ucuz ve çok az oranlarda sıvı gübre yapımında kullanılıp, piyasada fahiş fiyatlarla pazarlanıyor.
Teşekkürler.
Safranlı
24-03-2012, 10:40
teşekkürler sn. Meyvelitepe,
suda seyrelterek kullanıyoruz bildiğiniz gibi, sirke ya da üre seyreltilmeden kullanıldığında bitkiyi yaktığı gibi su ile istenilen oranlarda kullanıldığında faydalı oluyor.
Bor gibi iz elementler topraklarımızda az ve bitki boru seviyor, az ihtiyacı var ama yokluğu sorun oluyor.
Eti borun çıkardığı etidot67 içine birçok iz elementlerin kullanıldığı sıvı borlu gübrelerin hammaddesini oluşturuyor. çok ucuz ve çok az oranlarda sıvı gübre yapımında kullanılıp, piyasada fahiş fiyatlarla pazarlanıyor.
Teşekkürler.
elimdeki fuardan aldıgım etidot 67 hala duruyor
henuz kullanmadım
topraktan kivilerime vermeyi düşünüyorum
bu tür ürünleri gercekten çok pahalı satıyorlar
devletın bu hizmeti çok güzel gercekten...
Biraz düşününce köylünün üzerınde ne dolaplar çevirildiği görülüyor....
Bu sayfalar sayesınde fahiş fiyattan verılen birçok ürünün ayakları yere basıcaktır...
Deşti domates tohumlarımı seyreltilmiş sirkeli suya koydum. Akşam ekeceğim. Bakalım sonuç neyi gösterecek...
... Etidot67'nin PH'ını bilmiyorum. Asitik ise yine dikkat edilmeli....
Etidot-67'nin %1'lik pH'ı 8,5 civarında (MSDS).
Bor/kalsiyum oranı ise kafamı karıştırdı azıcık. Fidancılık kursu hocamız, bitkilerin 1 birim Bor'a ihtiyacı varken, 60-80 birim Kalsiyum'a ihtiyacı olduğunu söylemişti. Bu hocamız özellikle bitki besleme konusunda çalışmaları olan biriydi.
(Bize verdiği Bitki Besleme Oranlar ı şöyleydi:
2.000 birim N, 1.000 birim P, 1.500 birim K, 80 birim Mg, 60-80 birim Ca, 40-50 birim S, 7 birim Fe, 6 birim Zn, 4-5 birim Mn, 1,5-2 birim Cu ve 1 birim B (Bor))
Bu hocamız bir ara "Asla mikro elementlerde Binde 3 oranını geçme de demişti.
Tabi bu binde 3 lük oran elementel oran olmalı. Unutmamakta fayda var: Eğer Etidot-67 nin molekük ağırlığını hesaplarsak yaklaşık 412 g/mol çıkar. bu miktar Etidot-67 de yaklaşık 86,4 g B bulunmakta. Yani Etidot-67'nin yaklaşık %20,1 i Bor.
(Ya şimdi ben belirsizliklerin azalmasına mı neden oldum, yoksa artmasına mı? :p)
Müjgan Yılmaz
26-03-2012, 09:27
Halil Bey,
Uyarılar için teşekkür ederim zaten her maddeyi ilk kez kullandığımda çok dikkatli davranıyorum.Ancak hala cevabını beklediğim sorular var:)
Bu karışımı ağaçlara hangi aralıklarla yapraktan,ya da topraktan verelim(Ör:15 günde bir mi?)ve ne kadar süre bu uygulamaları yapalım(Ör:agaçlar yapraklarını dökene kadar)
Sebzelerde nasıl uygulama yapacağız?(Kullanacağım miktarı bitkiye zararlı olmayacak oranlarda ayarlayabiliyorum ama uygulama süreleri konusun da sağlıklı karar veremiyorum)
Bu konuda değerli fikirleriniz den olabildiğince faydalanmak istiyorum:)
Not:Birgün resim yapmaya karar verirseniz,tüm olanaklar emriniz de olacak:):)
Halil Önen
27-03-2012, 02:13
Halil Bey,
Uyarılar için teşekkür ederim zaten her maddeyi ilk kez kullandığımda çok dikkatli davranıyorum.Ancak hala cevabını beklediğim sorular var:)
Bu karışımı ağaçlara hangi aralıklarla yapraktan,ya da topraktan verelim(Ör:15 günde bir mi?)ve ne kadar süre bu uygulamaları yapalım(Ör:agaçlar yapraklarını dökene kadar)
Sebzelerde nasıl uygulama yapacağız?(Kullanacağım miktarı bitkiye zararlı olmayacak oranlarda ayarlayabiliyorum ama uygulama süreleri konusun da sağlıklı karar veremiyorum)
Bu konuda değerli fikirleriniz den olabildiğince faydalanmak istiyorum:)
...
Gülleci bulamacı+etdot67 karışımını 15 ya da 20 gün ara ile meyve ağaçlarına çiçekten önce atılmalı.
Arada bir defa sadece etidot67 atılmalı. Yani 3 defa.
Kış aylarında ise yapraklar döküldükten _özellikle budama yapıldıktan sonra bir defa_ 2 defa atılmalı. Bir ay ara ile olursa güzel olur.
Etidot67 düşük oranlarda _ tavsiye edilen rakımın yarısı kadar_ ama yıla yayarak atmış oluyoruz.
Sebzeler için ise ben gecen yıl bütün sebzeler _ çiçekte bile_ yalnız gülleci bulamacı attım. Bazen haftada bir. Yani hastalık gördüğümde...
Bu yıl sebzelere Gülleci bulamacı+etidot67 yi karıştırıp atacağım. Daha tecrübe etmedim. Deneme yapmayı düşünüyorum.
Gülleci bulamacını geçen yıl bir defa damlamadan tüm bitkilere kullandım. Nematod için tam bir sonuç gözleyemedim.
Ama bir sırık domateste yüksek oranda ve sık gülleci bulamacını topraktan verdim, denemek için. Hani domatese zararı olur mu diye. Hiçbir zararı olmadı ve nematodu önledi.
Aslında yılda bir kere meyve ağaçlarının dibine gülleci bulamacı sulama suyu ile verilmeli ve bunu bu yıl yapacağım. Çünkü Atıf hoca_ gülleci hoca _asmalara yılda bir kere mutlaka sulama suyu ile verin demiş...
Sizde denerseniz bir kaç ağacınızda ya da sebzenizde sonuçları paylaşmış oluruz.
Teşekkürler
Halil Önen
27-03-2012, 03:00
...
Not:Birgün resim yapmaya karar verirseniz,tüm olanaklar emriniz de olacak:):)
Bunu için yazdım ama bir resim vardı bulamadım, keyifi bir saatimde yararım...;)
Halil bey,gülleci bulamacı ile bor kullanıyoruz burada merak ettiğim bir husus var.Ağaçların çinko ve azot ihtiyacını karşılamak için bu karışımın içerisine çinko ihtiyacı için çinko sülfat ve azotlu gübreler karıştırabilirmiyiz?Karıştırırsak bitkileri hem korumuş hemde beslemiş oluruz.
Safranlı
28-03-2012, 13:06
Hocam hürmetler
müsadenızle sayfanızı kullanmak istiyorum
firmayı temsılen 5 gün boyunca yurt dışında olacağım
öncelıkle ailemi ve canım kızımı çok özleyeceğim
ve bu siteyi bu sayfaları ve siz dostlarımı çok özleyeceğim.....
Sağlıcakla kalın..
Görüşebilmek ümidiyle..
Saygılar....
Halil Bey Merhaba,
Etidot-67 Bor'dan ve Hümasdan temin ettim,2 yaşlarında 20 çeşit karışık meyve ağaçlarım ve domates,biber,fasulye tarzında sebze ekmeyi düşünüyorum.
İlk deneyimler olunca ister istemez yanlışlık yapmamak adına insan tedirgin oluyor.Konu ile alakalı bilgi verirseniz sevinirim.Emekleriniz için teşekkürler.
* Karışımsız sadece Etidot-67'yi Meyve ağaçlarıma ne zaman ve ağaç başına nasıl bir uygulama yaparak vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 0,50 kg Etidot, Mart ve Kasımda gibi)
* Aynı şekilde Hümasıda ağaçlarıma nasıl vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 1 Lt Hümas, Mart ve Kasım gibi)
* Sebzelerimdede Boru ve Hüması ne zaman ve nasıl bir uygulama ile vermem gerekiyor.
Halil bey merhaba, benim de sorularım olacak.:)
1-Ceviz antraktoz hastalığına gülleci etkili olumu? Ve yeterliöidir, yani başka bir karışım gerekli midir.
2-Bor çiçekten önce verilir se bordo bulamacı ile karıştırılabilinir mi?
3- Bor yapraklara verilse ne olur acaba?
Saygılar.
Halil Önen
29-03-2012, 23:01
Halil bey,gülleci bulamacı ile bor kullanıyoruz burada merak ettiğim bir husus var.Ağaçların çinko ve azot ihtiyacını karşılamak için bu karışımın içerisine çinko ihtiyacı için çinko sülfat ve azotlu gübreler karıştırabilirmiyiz?Karıştırırsak bitkileri hem korumuş hemde beslemiş oluruz.
Gülleci bulamacına yosun gübresi ile karıştırıp vermek en güzeli gibi duruyor. Yosun gübresi yetkilisiden olur almıştım. Tabii bir az bor da _etidot67_ ilave edilebilir.
Çinkoyu bitki alabilmesi _ yapraktan_ için şelatlı hale getirilmesi gerekiyor biliyorum.
Gülleci bulamacı bazik özellik taşıyor. Kimyasal gübrelerin bir çoğu asidik özelliğe sahip _ eğer su ile karıştırılınca bazik olmuyorsa_ karıştırmamak gerekiyor.
Halil Önen
29-03-2012, 23:05
Hocam hürmetler
müsadenızle sayfanızı kullanmak istiyorum
firmayı temsılen 5 gün boyunca yurt dışında olacağım
öncelıkle ailemi ve canım kızımı çok özleyeceğim
ve bu siteyi bu sayfaları ve siz dostlarımı çok özleyeceğim.....
Sağlıcakla kalın..
Görüşebilmek ümidiyle..
Saygılar....
Biz de seni özleyeceğiz dostum, sağlıcakla git gel. Seni en çok enzim sayfasında özleyeceğiz. Yeni doldurabilecek miyiz bakalım.;)
Tekrar buluşmak dileğiyle...
Kendine iyi bak dostum.
Halil Önen
30-03-2012, 00:19
Halil Bey Merhaba,
Etidot-67 Bor'dan ve Hümasdan temin ettim,2 yaşlarında 20 çeşit karışık meyve ağaçlarım ve domates,biber,fasulye tarzında sebze ekmeyi düşünüyorum.
İlk deneyimler olunca ister istemez yanlışlık yapmamak adına insan tedirgin oluyor.Konu ile alakalı bilgi verirseniz sevinirim.Emekleriniz için teşekkürler.
* Karışımsız sadece Etidot-67'yi Meyve ağaçlarıma ne zaman ve ağaç başına nasıl bir uygulama yaparak vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 0,50 kg Etidot, Mart ve Kasımda gibi)
* Aynı şekilde Hümasıda ağaçlarıma nasıl vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 1 Lt Hümas, Mart ve Kasım gibi)
Sadece etidot67 yi Mart ve Kasım aylarında uygulamak yani gözler uyanmadan uygulamak doğrudur. ( yine de siz yazını tamamını okuyun derim);)
Son uygulama ise meyve bağladığında uygulanmalı. ( gübre tavsiyelerinin _oranlarını_ atında ve yıla yayarak ( yarıya kadar) kullanmak en güzeli. Ben gübre üreticisi olsam böyle yazmazdım);)
İzmirli bir grup zıraat mühendisi ve başlarında lise mezunu bir gübre üreticisi arkadaşım var. Şelatlı gübre üretiyorlar ve başarılılar. (sen doğalcısın senle işimiz olmaz diye takılıyorlar):)
Onların bir denemesi var.
Borlu ve şelatlı gübreleri meyve ağaçlarında_ asmalarda_ eylülde kullandırtıyor. Yani hasattan sonra ve yapraklar sararmaya başladığında.
Bunu sebebi ise;
meyve ile güçsüz duruma düşmüş bitkiyi kış boyu beslemesini sağlamak. Biliyorsunuz bitki kış uykusuna yatar _ aslında yatmaz kök kışın da çalışır ve hatta kışın bitki az da olsa büyümeye devam eder.
Meyve sonrası yani kış öncesi verilen gübreler gelecek yıl için güçlü dallanmalar veya sürgünler yapar.
Aslında etidot67 yi, meyve ağaçlarında Kasım ayında kullanmak yerine geri çekerek meyve sonrası yani kış girmeden yapraklar sararmaya başladığında kullanmak çok iyi duruyor. Dökülen borlu yaprakların hastalıklı olanları da düzeltilmiş olarak toprağa karışır.
İşte o zaman üretici firmanın oranlarında kullanmak gerekir. ;)
Huması da aynı şekilde ilk uygulamayı kasım ayında değil, hasattan sonra yani kışa girerken toprağa karıştırmak gerekir. Hocanın bana anlattığına göre;
100 lt suya 1 lt. hüması karıştırıp toprağa boca spreyleyip_ bu ilaç makinaları ile olur_ ardından hemen sürüp toprak altına alınmalı.
Ya da ağaç diplerine _ taç izine_ 100 lt. suya 1 lt. veya 200 lt. suya 1 lt. şeklinde de bir karış çukur veya çukurlar açılıp gömülmeli.
2.hümas uygulaması mart ayında yapılabilir.
Hümas yapraktan değil topraktan uygulanmalı. Ve bir yıl ara verilmeli. Yani her yıl uygulamak gerekmiyor eğer toprağınız da organik yapı 2, ya da 3 gibiyse.
Sebzelere bor u yapraktan çiçekten önce ve meyve bağladığında 2 defa uygulamak yeterli.
Sebzelerde hüması sulama suyu ile vermek üzerine çok ince toprak veya hafif ahır gübresi atmak, sonra da _ toprak tavlanınca_ çapalamak kolay ve güzel görünüyor.
Ben meyve ağaçlarının dibine _ 3,4 yaşındaki fidanlara_ hüması sulama suyu ile 25 lt. kadar ( 100 lt suya 1 ya da yarım lt. ) döküyorum, üzerine ince bir tabaka toprak atıyorum. Genelde ayağımla yandan toprak serpiştiriyorum.:)
Aslında üzerini bir az yanmış gübre atmak daha güzel.
Damlama sistemi ile hümasa verirseniz_ sebze ve meyvelerde_ damlama memelerinde bir az sorun yaşarsınız benim gibi.
Aslında sebzeleri çapalarken hüması vermek ve hemen toprağa karıştırmayı _ gömmeyi_ uygulayacağım bu yıl...
Halil Önen
30-03-2012, 00:28
Halil bey merhaba, benim de sorularım olacak.:)
1-Ceviz antraktoz hastalığına gülleci etkili olumu? Ve yeterliöidir, yani başka bir karışım gerekli midir.
2-Bor çiçekten önce verilir se bordo bulamacı ile karıştırılabilinir mi?
3- Bor yapraklara verilse ne olur acaba?
Saygılar.
Bende cevizde antraktoz hastalığı olmuyor. Etkili olur mu bilemiyorum. Ama uygulamak ve birkaç ağaçta denemek gerekir diye düşünüyorum.
Bordo bulamacına hiçbir ilaç karıştırmamak gerekir. Gülleci bulamacı dahil.
Bor yapraktan verilirse _ ki yaprak gübresidir ve birçok yaprak gübresinin içinde bor vardır_ meyve tutumunu sağlıyor.
Bitkiler besinleri yaprak zor alırlar. Aslında bor u topraktan _ aşırıya kaçmamak gerekir_ vermek daha iyi...
Ara sıra yapraktan verilebilir. Verilmeli...
Sadece etidot67 yi Mart ve Kasım aylarında uygulamak yani gözler uyanmadan uygulamak doğrudur. ( yine de siz yazını tamamını okuyun derim);)
Son uygulama ise meyve bağladığında uygulanmalı. ( gübre tavsiyelerinin _oranlarını_ atında ve yıla yayarak ( yarıya kadar) kullanmak en güzeli. Ben gübre üreticisi olsam böyle yazmazdım);)
[/B]
Halil Bey zaman ayırıp bu kadar detaylı bir şekilde açıkladığınız için çok teşekkür ederim.Hobi'de olsa gerçekten işin içine girildiği zaman Bahçeciliğin ne kadar meşakatli bir uğraş olduğu ortaya çıkıyor.
* Ağaçlarla ilgili yukarıda bahsettiğiniz Etidot-67 ile alakalı işlemi yaprakdan uyguluyoruz galiba.Topraktan uygularkende aynı yolumu izliyoruz.Tahlil yaptırmadım ama yıllarını köyde bu işi vermiş olan Dedem bahçenin toprağını pek beğenmedi.;)
Halil Önen
30-03-2012, 10:36
Halil Bey zaman ayırıp bu kadar detaylı bir şekilde açıkladığınız için çok teşekkür ederim.Hobi'de olsa gerçekten işin içine girildiği zaman Bahçeciliğin ne kadar meşakatli bir uğraş olduğu ortaya çıkıyor.
* Ağaçlarla ilgili yukarıda bahsettiğiniz Etidot-67 ile alakalı işlemi yaprakdan uyguluyoruz galiba.Topraktan uygularkende aynı yolumu izliyoruz.Tahlil yaptırmadım ama yıllarını köyde bu işi vermiş olan Dedem bahçenin toprağını pek beğenmedi.;)
Aslında toprağınız güzelse o kadar meşakatli değildir. Ektiğiniz, diktiğiniz yetişir.
Sebze olarak her hafta neler alınıyor onlardan küçük adalar yaparak yetiştirmek en güzeli.
Örneğin en güzel domates çeşidinden 5 tane, acı biberden 2 tane, dolmalık biberden 5 tane_ biberleri ayrı dikilir_ 2 tane salatalık, 10 adet patlıcan, 5 tane kabak, 30 kök soğan;
bir adada hepsi bir yerde tere, maydanoz, dereotu, yasemin,roka gibi yeşillikler;
bahçe kenarlarında bir iki kök kekik, zater, 15,20 kök enginar;
bunlar pazardan alınan, alınması zorunlu olanlar kolayca yetiştirilebiliyor.
Hastalıklar içinde haftada bir gülleci bulamacı atılırsa bir çok üst hastalıklar da olmuyor.
Ot mücadelesi, ve bitkinin iyi gelişmesi için de 3,4 çapalama yapılırsa _ ki sporda yapılmış olur_ çok güzel ve verimli ihtiyaçlar karşılanıyor.
Sebzelere etidot67 yi bir defa topraktan_ bitkiler gelişmeye başladığında _ su ile vermek yeterli...
Toprağınız iyi değilse yılda 2 defa hümas kullanmak toprağınızı düzenler.
Evet mart ve kasım ayı etidot67 uygulaması ağaçlara yapraktan yapılmalı. Bitki depoladığı besinle bahara girmeli.
Evet mart ve kasım ayı etidot67 uygulaması ağaçlara yapraktan yapılmalı. Bitki depoladığı besinle bahara girmeli.
Sevgili dostum Kasımı anladım da martta yaprağı nerede bulacağız, :) sanırım yapraksız dala gövdeye demek istedin. :)
Halil Önen
31-03-2012, 21:48
Sevgili dostum Kasımı anladım da martta yaprağı nerede bulacağız, :) sanırım yapraksız dala gövdeye demek istedin. :)
...zeytinde:;)
Yaprağını döken meyve ağaçları ve asma gibi bitkiler için eylül den kasım ayına kadar ve;
mart ayında da dala gövdeye Etido67 vb. bor içeren gübreleri vererek iyi sonuçlar alındığını biliyoruz.
Mahsül sonrası gübrelemeler üreticilere ters gelse de, yorgun düşen ağacı_ bitkiyi_ kış boyunca güç toplamasına yardım ediyor...
Halil Önen
01-04-2012, 23:08
Dağa için çal _4 ve ...DOĞA İÇİN ÇAL 4 - SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM, ÇİÇEK ABBAS, DEVLERİN AŞKI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=hJ-icfN0Ag0&feature=player_embedded)
Doğa için çal TV hayırlı olsun...
Beğendim, emek verenlere çok teşekkürler.
Safranlı
03-04-2012, 12:43
Biz de seni özleyeceğiz dostum, sağlıcakla git gel. Seni en çok enzim sayfasında özleyeceğiz. Yeni doldurabilecek miyiz bakalım.;)
Tekrar buluşmak dileğiyle...
Kendine iyi bak dostum.
hocam öncelikle derin saygılar.
çok şükür döndüm.
bugün itibarıyle işime başladım.
bu sayfaları çok özledim gerçekten.
bu samımı yürek açışınız için sizlere özel teşşekkur ederım.
tarsuslu-82
05-04-2012, 19:14
halil bey
zeytinlere etidot ve gülleci bu hafta sonu kullansak geç kalmış olurmuyuz. bir zararı olur mu. yaklaşık bir buçuk ay önce sadece bor uygulaması yapmıştık
Halil Önen
05-04-2012, 21:18
halil bey
zeytinlere etidot ve gülleci bu hafta sonu kullansak geç kalmış olurmuyuz. bir zararı olur mu. yaklaşık bir buçuk ay önce sadece bor uygulaması yapmıştık
Hayır zeytinde geç kalmadık. Ben bu hafta yapraktan 2. uygulamayı yapacağım.
Eğer zeytin uc zararlısı yoksa sadece etidot67 yapraktan uygulanabilir. Zeytinlerde _ salkım gözleri_ uyanma başlıyor.
Bu gün bodur zeytin fidanlarının dibine 2 şer litre ema karıştırıp döktüm. Hava bulutlu eğer biraz yağmur yağarsa dedim ama...
Bir ve dört yaşına kadar fidanlar uyanacak ve sürgüne, çiçeğe gidecek diplerindeki tüm yaşı _ nemi_ kullanacak. Yağmur yağmazsa biraz su verebilirim. Belki suya enzim de katabilirim.
Sn. tarsuslu enzim işine ne zaman başlıyorsun? İyi sıvı gübredir.:)
Sadece 3 ağacım olduğu için 1 litre su ile Gülleci bulamacı hazırladım.
Kokusu konusuna hiç girmiyorum.
Bu hazırladığım sıvıyı ne oranda seyreltmem gerekiyor:confused:
Konunun yabancısı olarak yardımlarınızı bekliyorum.
İlaçlama için uygun saat hangisi?
Bu berbat koku arıları caydırır mı acaba, tozlaşma için malüm onlar bize lazım ;)
Halil Önen
08-04-2012, 22:06
Sadece 3 ağacım olduğu için 1 litre su ile Gülleci bulamacı hazırladım.
Kokusu konusuna hiç girmiyorum.
Bu hazırladığım sıvıyı ne oranda seyreltmem gerekiyor:confused:
Konunun yabancısı olarak yardımlarınızı bekliyorum.
İlaçlama için uygun saat hangisi?
Bu berbat koku arıları caydırır mı acaba, tozlaşma için malüm onlar bize lazım ;)
Ev tipi için oranları 10 a bölelim.
300 gram kükürt
150 gram sönmemiş kireç
1 lt su.
Balkonda küçük tüp üzerinde bile yapılabilir.
Bu karışımın 10 ml si 1 lt su ile karıştırılıp balkondaki çiçeklere sıkılır.
Bu şekilde yapmış olmalısınız...
İyi ilaç kötü kokarmış. :)Biz alıştık mı ne pek kötü gelmiyor... 1 lt. suda denemedik ama daha kötü _ keskin_ kokuyor olabilir.
İlaçlama için uygun saat sabah ve akşam özeredir...
Elma ağacı çiçekleri ve güllerin kendisine atılmamalı denedim iyi gelmiyor. Zeytin de çiçekte attım hiç zararı olmadı...
Aslında diğer ilaçlar gibi çiçekte atılmasa iyi olur.
Tozlaşmaya engel görmedik. Arılar bir kaç gün uğramıyor sonra geliyorlar. Arılara zararlı değil...
Böyle oldu;)
281078
tabi sıvının bir kısmı buharlaştı, burada anca 600 ml sıvı vardır;)
Seyreltmeyi söylediğiniz gibi yaptım.
Siz elma iç kurduna hangi ilacı kullanıyorsunuz?
Halil Önen
08-04-2012, 22:45
Böyle oldu;)
281078
tabi sıvının bir kısmı buharlaştı, burada anca 600 ml sıvı vardır;)
Seyreltmeyi söylediğiniz gibi yaptım.
Siz elma iç kurduna hangi ilacı kullanıyorsunuz?
Çok güzel bu renkte olmalı...
600 ml. yerine 800 ml. kalsaydı daha iyiydi. O zaman koku da çok az oluyor.
Elma iç kurdu için gözler uyanmadan _ ve mantar hastalıkları için_ iç kurdu sporlarını için bir defa atmıştım.
2.ve 3. uygulamayı elmalar iri, yeşil iken ve elmalar kızıla döndüğünde atacağım.
Elmaya sertlik ve çok güzel renk de veriyor. Uzun süre dayanıyor, dalında uzun kalıyor.... diyeceğim ama bu yıl da aynı olursa:;)
Dediğim gibi elma konusu bana yabancı.
İçi dışı kırmızı elmaya kaptırdık kendimizi, işte böyle uğraşırız.
Akşam hava kararınca ilaçladım, ama 5 dakikadır yağmur yağıyor, artık ne işe yaradıysa bizim ilaçlama, kısa sürdü ;)
denizakvaryumu
09-04-2012, 16:56
Ben elmada çiçekde iken atılmamasından yanayım...
Umarım tozlaşma olmuştur, çiçekler bir bir geçiyor...
Kısmet artık, olan oldu, tomurcukta olan bir kaç dal daha var, da yerli elmanın bir dalı açmıştı o da geçti- geçecek...
Bu sene elmacılıkta acemiym, ne yapalım :(
Halil Önen
10-04-2012, 01:21
Ben elmada çiçekde iken atılmamasından yanayım...
Ben de atılmamasından yanayım...
Geçen yıl o kadar yoğun ballık _ akar_ hastalığı vardı ki_ 3 er gün ara ile 5 defa gülleci bulamacı ve kaolin karışımı attım.
281580
Bu bölgede başka elma ağacı yoktu onu şimdiden söyleleyim, yeni elma fidanı diktim.
Elmanın üzeri çiçek doluydu, ballığa o kadar kızmıştım ki...
281581
elmayı gözüm görmüyordu.:)
Bu yıl yine çok çiçek var ve _ akar_ ballık başladı, savaş da başlayacak...
281582
Ya elmayı bir dalda bir yerde görürüm...:D
281580
Ya da;
Eğer elma bol olursa ve Sn. Jezebel in de elmaları bağlarsa, bizim teori çöker...
Ankara havası ile...:D
Bir dalda İki elma Ankara Türküsü - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mPkuEF53Olg)
beni bu köyden kovarlar...;)
siz doğruyu söylemeye devam edin. 9. köyden öte 10. köy..;)
ÇİÇEK ZINNI denen böçekle başım dertte.
yardımcı olabileçekmisiniz?
http://g1204.hizliresim.com/w/c/49yrs.jpg
Çiçek zınnı için mavi tuzakları ve feromonu kullanınız.Benim bahçemde bu şekilde tuzaklar var ve bu sene gayet başarılı oldum
http://g1204.hizliresim.com/w/c/49ys7.jpg
Aynı bahçeden farklı bir örnek.Daldaki mavi bardağa dikkatinizi çekmek isterim
http://g1204.hizliresim.com/w/c/49yt5.jpg
Feromon kullanmak (çiçek açmadan 15 20 gun onceden baslayarak) sonraki yılın nüfusunu ciddi oranda azaltıyor
denizakvaryumu
13-04-2012, 16:42
Koku tuzaklarını nereden aldınız?
Halil Önen
13-04-2012, 23:22
272087
272088
272089
272090
272091
1 Mart 2012 de 1. uygulaması yapılmıştı...
2. uygulama
13 nisan 2012 de yapıldı.
Gülleci bulamacı+etido67+sirke uygulaması yapıldı. Nisan yağmurları sonrası ortaya çıkması muhtemel olan bakteri hastalıkları, Mantar hastalıkları, zeytin uç zararlısı ve _ her yıl bu dönemde görülmeye başlayan_ pamuklu bit ihtimaline karşı yapıldı.
2. uygulama ayva ağacı çiçekte yapıldı. Bu defa sadece gülleci bulamacı kullanıldı.
Bir kiraz fidanında çiçekte _ tozlayıcı olanın yarısında_ sadece gülleci bulamacı kullanıldı. İlkinde ubyi bulamacı kullanılmıştı çiçeklenme öncesi.
Bir şeftali fidanında ubyi bulamacı sonrası sadece gülleci bulamacı kullanıldı, çiçekte.
Girişteki bademde _ üzerinde bol çağla olan_ geçen yıl gülleci bulamacı kullanılmıştı. Çağla üzerinde akma görülmüştü ve ballık için kullanılmıştı etkisi pek belli olmadı. Çiçekte ubyi bulamacı 1mart 2012 de ve 13 nisan 2012 de sadece gülleci bulamacı kullanıldı. ( durumu iyi görünüyor bunu özellikle gözle)
1 uygulamada bodur zeytinler ubyi bulamacı kullanılmıştı 2. uygulama sadece gülleci bulamacı kullanıldı.
2 kiraz fidanında ilk uygulamada ubyi bulamacı kullanılmıştı, şimdi çiçekte olduğu için gülleci bulamacı kullanılmadı.
Üçgen bölümdeki 18 adet 3 yaşındaki zeytin fidanında ubyi bulamacı kullanılmamıştı deneme için bazı uclarda zeytin uc zararlısı_ güve_ görülmeye başladı: sadece gülleci bulamacı kullanıldı.
Meşe palamudu tarafındaki 2 sıra tirilyede ubyi bulamacı uygulanmadı 2. uygulama sadece gülleci bulamacı yapıldı.
Bütün bodurların diplerindeki otlar temizlendi, malç gibi yapıldı ve 13 Nisan 2012 de _yağmur öncesi_ 3 tl. suya 50 cc ema verildi. Yağmur üç gün sonra yağdı. Etkili olması gerekir. (Buradaki bodurlar kumbağ daki bodurlara göre çok yavaş gelişme gösteriyor. Gübrelemesi daha iyiydi, yeterli su olamıyor olabilir. Sebebini araştır.)
Dikkat;
4 yaşındaki zeytin fidanının dip bel bölgesine diskaro çarpmış, kabuğun yarısı ( 20 cm. kadar ) açılmış. Gülleci bulamacı yaralı bu bölgeyi yakmış. Fidanın yaşamı tehlikede, aşı macunu sür ve bir bezle sıkıca bağla, gözle...
Geçen yıl uzun tel örgü sınırındaki 3 yşındaki trilyedeler Bionem kullanılmıştı. Bu yıl güzel sürgün vermiş. Halbuki bu zeytinlerin taç izine yanmış ahır gübresi verilmemişti. Bu yıl güzel doğuş yapmış, gözle...
Geçen yıl hümik asit verilen 2 sıra ve ema verilen 2 sıra ayvalıklar arasında karşılaştırıldığında yine fark görülemedi. Güzel zeytin bağlamışlardı, bu yıl yok yılı aynı uygulamayı _ kökten _ yap, farkın daha iyi görülmesi gerekir.
Üst uzun iki sıra zeytinde Roa uygulanmıştı. Zeytinler diğerlerine göre biraz iri olmuştu. Nisan başı sürgün ve doğuşta diğerlerinden farkı yok. Düzenli kullanmak gerekiyor, galiba...
Hümik asit+ema+enzim karışımı 5. sırada kullanılmıştı. Öne çıkan bir özellik gözlenmedi.
Bunlar gecen yıl iki defa yağmur öncesi uygulanmıştı. Her fidan başına 20 lt suya karıştırılmıştı. Birinde yağmur o gece yağmış, diğerinde yağmamıştı.
( ve pencereyi ilk iletiye kaydet) :)
http://www.agaclar.net/forum/638809-post1.htm
Yusuf Yalçın
21-04-2012, 13:27
Halil abi Mikorizalar için bilimsel çalışma yapacağız ilk deneye dün akşam başladım bakalım ne kadar çoğalta bilecek miyiz veya çoğalacak mı
Halil Önen
23-04-2012, 01:48
Halil abi Mikorizalar için bilimsel çalışma yapacağız ilk deneye dün akşam başladım bakalım ne kadar çoğalta bilecek miyiz veya çoğalacak mı
Hadi bakalım kolay gelsin...;)
Bu gün Mete geldi...
285688 (seninde olduğun resmi koymak zorunda kaldım, makineyi unutmuşum, yaşlandım diyorum da inanmıyorsunuz...;) )
Kaptanın _Zeytinli Bahçe_ adalarına ( adamın ''ada''sı bile var gemisininden başka):D ....
285689
fidelerini diktik. Yani anlayacağın Mete' yi terlettik, saten bölgesinden bir az yağ erittik...
Yarın benim köye gelecekler Sn. Mr. Duran ile fide dikmeye, orada da göbek bölgesini biraz eritiriz.
Mete de alg üretme ve mikrobiyali 'ruşeym' e yapıştırmayı _ yedirmeyi_ öğrenecek bakalım. Kaptan yosun gübresini üretmeyi biraz başardım diyor ama 'bilim heyeti' olarak (!) oturup bir rapor verelim derim, sen Bursa' dan geldiğimde...:)
Bilgiler aldığın değerli Hocana selamlarımızı söylüyoruz. Sağlıcakla gel Yusuf...
Selamlar.
tarsuslu-82
23-04-2012, 21:20
Halil Bey
gülleci yi bağlarda çiçek öncesi kullanabilir miyiz. kullanabilirsek dozajı ne kadar olacak
Halil Önen
23-04-2012, 21:50
Halil Bey
gülleci yi bağlarda çiçek öncesi kullanabilir miyiz. kullanabilirsek dozajı ne kadar olacak
Evet bağlarda külleme için kullanabilirsiniz gülleci bulamacını şimdi tam zamanı;
çiçek öncesi 100 lt. suya 750 ml. kullanıyoruz. 1 lt. çiçek öncesi fazla gelir...
Yusuf Yalçın
29-04-2012, 12:40
Halil abi aslına bakarsan çarşamba sabahtan beri İzmir'deyim ama pek ses çıkarmak istemedim :D mete hocam biraz erisin diye düşündüm :) bu arada ellerinize kollarınıza sağlık fideleri dikmiş siniz hayırlısı .
bu arada ilk deneyimiz olumsuz sonuç verdi fakat di
1 şey öğrendik o da mikoriza mantarları ışığı sevmiyorlar (zatende oksijenli solunum yapıyorlar) görünüşte küçük bir şeyde olsa çoğaltma ya doğru büyük bir adım olarak görüyorum ilerleyen günlerde deney ve denemelerimiz devam edecek (bu arada ben bursa'da değildim Halil abi Bolu'da idim :) )
yosun gübresinden kasıt mavi-yeşil algler mi yoksa daha farklı bir gübre mi?
çoğalta bildiyse ne mutlu bize. nasıl bir ortam sağlamış ortam koşullar ne nasıl beslemiş öğrenmek düşer bize de birde her hangi bir şeye aşıladık mı iş biter. sağlıcakla kalın.
Biraz uzun zaman periyotlarında girebiliyorum internete kusura bakmayın
Mete Tiren
29-04-2012, 21:25
Aman Yusuf hocam bu gün yanıma yardımcı aldım belki beni yormaktan eritmekten vaz geçerler diye anam daha berbat yordular desem yeri var ;)
Bir daha gidişimizde beraber gidelim işer çok şu ara bakalım neler olacak ;)
Müdürün Bahçesi
29-04-2012, 22:05
Aman Yusuf hocam bu gün yanıma yardımcı aldım belki beni yormaktan eritmekten vaz geçerler diye anam daha berbat yordular desem yeri var ;)
kamarayı,fotoğraf makinanızı almadan gelmeyin yanlız.Domateslar,biberler dikildi damlamalar çekildi şimdi çiçek açmalarını bekliyoruz.Tohumlarını alıp Bankamızı zenginleştireceğiz.Sağlıcakla....
Yusuf Yalçın
30-04-2012, 22:49
Aslına bakarsanız artık çok fazla vaktim yok 2 hafta sonra vizem 4 hafta sonra da finalim var ama yine de zaman zaman gelmeye çalışacağım baya yoğun tempo ile ders çalışıyorum :) (bu da inek halim) 2 hafta da bir de olsa geleceğim :D mete hocam toprak yorar insanı halil abi yormaz :)
bahcedenn
01-05-2012, 00:40
Halil Abi öncelikle işlerinde kolaylıklar dileyerek iki konu hakkında fikrinizi almak isterim.
Bu haftasonu köydeydim. Kışın bahsettiğim, kestiğimiz miyadını doldurmuş ağaçların yerine 8-10 tane fidan dikimi yaptım. 1 ay evvel bahçeyi sürdürüp ilk (gülleci) ilaçlama işini yapmış bahçeyi komple budattırmıştım. Geçen 1 ayın üzerine bahçenin genel durumu iyi gibiydi. İlaçlama pompasını bozduğum için 2. ilaçlamayı yapamadım. Gülleci + EM + Emek Gübre atmayı düşünüyordum. Vakit te dar olduğu için konu komşudan ödünç pompa bulma fırsatım da olmadı. Ama haftaya olmadı bir sonraki haftaya tekrar gitmeyi düşünüyorum.
Size danışacağım 1. konu bahçenin genel durumu iyi olmasına rağmen 2-3 elma ağacında aşağıda gözüken kavrulma gibi oluşumların başlaması hakkında. Elma hastalıklarına baktım ama aynı kavrulmaya benzer hastalık göremedim. Bilginiz varsa fikrinizi alabilir miyim?
2. konu ise ilaçlama için sırt için pulverizatör yerine aşağıdaki gibi bir makina alsam sizin fikriniz nasıl olur? Hangisi daha kullanışlıdır? Yararları ve zararları hakkında tecrübelerinizden faydalanabilir miyiz?
Halil Önen
01-05-2012, 01:24
Ben de böyle hastalık olmadığından bilemiyeceğim ama kırmızı yaprak biti hastalığına benziyor. Birkaç yaprak alıp ilgililere göstermek gerekiyor. Benimde de yeşil yaprak bitleriye başım dertte. Şeytan diyor bas mostarı bir gecede hepsini dök yere...
İlaç pompasının gücü 100 m.lik hortuma yeterli basıncı oluşturabiliyorsa iyi olur. Hortum kısa ise pompayı tarlada gezdirmek zor olur.
Halil Önen
01-05-2012, 01:46
Halil abi aslına bakarsan çarşamba sabahtan beri İzmir'deyim ama pek ses çıkarmak istemedim :D mete hocam biraz erisin diye düşündüm :) bu arada ellerinize kollarınıza sağlık fideleri dikmiş siniz hayırlısı .
....
yosun gübresinden kasıt mavi-yeşil algler mi yoksa daha farklı bir gübre mi?
çoğalta bildiyse ne mutlu bize. nasıl bir ortam sağlamış ortam koşullar ne nasıl beslemiş öğrenmek düşer bize de birde her hangi bir şeye aşıladık mı iş biter. sağlıcakla kalın.
...
Keşke bu pazar gelseydin. Artık geliyorum demen yeter...
Mete bu defa gerçekten çok çalıştı...
289238
hakkını yememek lazım...;)
289243
saten bölgesindeki yağlar ya eriyecek ya eriyecek. :D
Evet Kaptan mavi-yeşil alg ile çoğaltmış ama %5 gizlilik hakkını kullanıyormuş. Projesini kesin deleriz.;)
Halil Önen
01-05-2012, 02:13
Aslına bakarsanız artık çok fazla vaktim yok 2 hafta sonra vizem 4 hafta sonra da finalim var ama yine de zaman zaman gelmeye çalışacağım baya yoğun tempo ile ders çalışıyorum :) (bu da inek halim) 2 hafta da bir de olsa geleceğim :D mete hocam toprak yorar insanı halil abi yormaz :)
Okulun senin geleceğin sadece sizin için değil bizim içinde çok önemli. Sen bize bakma biz unumuzu, eledik eleği duvara astık artık biraz keyf işleri bizimkisi...:)
Derslerinden, okulundan boşta kalan zamanlarında her vakit gelebilirsin.
Mete Ege Üniversitesinden bir arkadaşı ile geldi. İsmini hep unutuyorum, yaşlanıyorum diye gerekçe buluyorum ama nereye kadar bakalım.
İkisinde çok çalıştılar sağ olsunlar...
289260
Usta başı ve peyzaj mühendisi Mr. Duran '' aslan Yatağından belli olur'' diye önce soluklanacağımız çayımızı kahvemizi içeceğimiz yerimiz _kayası ağacının gölgesini_ düzenletti...:)
289261
gecen yaz böyleydi...
289267
tasarımcının ellerinde...
289268
ve Aslan Ağzında Bodur zeytinler...
289269
bu düzene girdi...
Halil Önen
01-05-2012, 02:38
Ayşe hanım ve emekli İlk öğretim müdürü eşi ara sıra uğrarlardı ayak üstü...
289282
bu defa oturup sohbete kaldılar, bahçenin düzenlenmesinden çok memnun oldular. Zaten bir hafta önce bu konuda Ayşe Hanımdan fırcayı yemiştim, hala inşaat halinden kurtulamadın diye...
289288
Ayşe Hanım ve eşi köyümüze yeni gelip yarım dönüm yer almışlardı. Çok güzel bir bağ evi yaptılar. Onlarda doğal yetiştirici. Tükettikleri kadar yetiştiriyorlar, dostlarıyla paylaşıyorlar. Karşıyaka' da kaldıkları birkaç günün stresi artık çekemiyoruz diyorlar.
Bu yıl bankanın tohumlarından yetiştirdiğim fidelerden üç beş çeşit aldılar ve bana güzel çiçekler verdiler paylaşılsın diye. Ayşe hanım gübreden kompost yapıp bahçesini besliyor.
Çok güzel bahçesi var ve birgün burada resimleriyle yazacağım.
Tabii bu aralar işler çok yoğun. Hala _ tamamlamaya fırsat bulamadığım bağ evinden yazıyorum_ dikilmesini yetiştirmeye çalıştığım fidanlar var...
289294
Patlıcanlar ağaç gibi oldu...:)
289295
Hanım bir günlük yardıma geldi onu yarına alıkoydum...
289295
daha doğrusu bana biraz acıdı...;)
289300
(Arka fonda Mete ve arkadaşı baharat bölümü hazırlıyor) :)
Mete Tiren
01-05-2012, 02:50
Keşke bu pazar gelseydin. Artık geliyorum demen yeter...
Mete bu defa gerçekten çok çalıştı...
289238
hakkını yememek lazım...;)
289243
saten bölgesindeki yağlar ya eriyecek ya eriyecek. :D
Evet Kaptan mavi-yeşil alg ile çoğaltmış ama %5 gizlilik hakkını kullanıyormuş. Projesini kesin deleriz.;)
Hocam bırakın projeyi delmeyi bu gidişle alg üretimine geçeceğim muhtemelen ;)
Bu gün görüştüğüm asistan hanım öyle önemli bilgiler verdi ki inanılmaz üretim için yardımcıda olacaktır sanırım bakalım zamanla göreceğiz ama SN Ayhan bey bize % 5 uyguladığı gibi bizde ona % 50 filan uygulasak ağır mı kaçar hocam görüşlerinizi alayım ona göre yüzdelik belirleyelim :D
Resimler birer harika ...
Zeytinlibahçe
01-05-2012, 08:46
Halil bey bu yıl oldukça iddialı, köy kahvesinde ''yetiştirdiğim domateslerin dalına bu sene salıncak kuracağım'' filan diyormuş. Kolay gelsin. :)
Omri listesine girmeden bu hakkımı kullanmam. :)
bahcedenn
01-05-2012, 11:10
Ben de böyle hastalık olmadığından bilemiyeceğim ama kırmızı yaprak biti hastalığına benziyor. Birkaç yaprak alıp ilgililere göstermek gerekiyor. Benimde de yeşil yaprak bitleriye başım dertte. Şeytan diyor bas mostarı bir gecede hepsini dök yere...
İlaç pompasının gücü 100 m.lik hortuma yeterli basıncı oluşturabiliyorsa iyi olur. Hortum kısa ise pompayı tarlada gezdirmek zor olur.
Halil Abi ürünün özellikleri aynen böyle;
Motor: Baco
Motor Gücü: 1.9 Hp
Silindir Hacmi: 52.7
Motor Tipi: Hava Soğutmalı
İlaç Kapasitesi: 50 Lt
Yakıt Deposu: 1.30 Lt
Yakıt Türü: Benzin & Yağ Karışımı
Pompa Basıncı: 1-4 Mpa
Pompa Sistemi: 2
Ateşleme Sistemi: Elektronik
Emme (L/Min): 7.1
Dönme Seviyesi: 1800
Ağırlık: 10 Kg
Fiyatı da 430 TL.
En ucuz sırt pulvarizatörlerine bakıyorum. Fiyatları 300 TL civarında. Su ile doldurduğumda, 10 kg makinenin kendi ağırlığı + 15-20 kg ilaç ( diyorum ama bakmayın ilaç dediğime ) = 25-30 kg toplam ağırlık olacak.
Sırtta 25-30 kg yerine 10 kg boş makinenin ağırlığı (araç ile taşıması da kolay) + 50 lt de ilaç kapasitesi. Kg ve lt farklı şeyler ama ortalama düz hesapla 60 kg dersek. Kademeli olarak 1-2 defada 2 depoyla bahçeyi ilaçlayabilirim bununla diye düşünüyorum.
Açıkçası çok güzel ürünler var. Fakat ticari düşünmediğim için fazla para da bağlamak istemiyorum. Şu anda 2 dönüm meyve bahçesi var. İçerisinde 10 mt yüksekliğinde 7-8 tane cevizim var. Diğerleri ortalama 35 yaşlarında çoğunluğu elma, armut, muşmula, kiraz ağaçları ve üzüm asmaları. Zaten bozulan ağaçları gençleştirme düşüncesindeyim. Bu 2 dönümün haricinde de 10 dönüm bi yerim var. İstanbul'dan takibi daha kolay olur diye ceviz yapmayı düşünüyorum. Ama bakıyorum sanki herkes ceviz ekiyor etrafta. Açıkçası tam kararımı veremedim. Ceviz ya da başka bir şey bile diksem bu alacağım makina yeni ve eski bahçe için 3-5 sene derdimi görür diye düşünüyorum.
Saygılarımla...
Yusuf Yalçın
01-05-2012, 22:23
Bu pazar gelmeye calışırım halil abi 6 mayıs mete hocamda gelir artık başka kim gelirse kabulümüzdür çalışın yeter. Bende biraz stres atarım iyi olur aslında ama fazla yormak yok baştan anlaşalım :)
Kendimi fazla yormamam lazım Allah (c.c) korusun bir hasta falan olursan kötü olur. Bu arada seraya girmem fideleri şasırtırken girdiğim de kollarım yanmış alışkın değilim ya sıcağa
Halil Önen
01-05-2012, 22:24
İlaç kapasitesi 100 lt. olan ile arasında çok az fark varsa daha iyi olurdu. Bu sistemle ilaç daha çok gidiyor.
Ama yine de çok para. Halbuki yapımı ne kadar kolay. Teyzeoğlu 10 dönüm zeytini için kendisi yapmıştı.
Bir plastik tank alıyorsun, iki çıkış veriyorsun bir tanka diğeri hortuma basıyor. Tanka gideni kısıyor ve hattı yeterli kadar basınçlandırıyor. Benzinli küçük bir pompa bu işlemi görüyor. Oldukca da ucuza geliyor. 200 m. kadar hortumu basınçlandıryor.
Ben olsam denerdim.
Sayın Halil Önen bey;
''Geldik, yedik, döndük'' bâb' ından bir ziyaret idi bizimki, en azından birinci tekil şahısa indirgersek şahsım adına diyeyim(çalışkan Mete ve Yasin alınırlar). Öyleki mehter takımı bile yanımızda mehter kalırdı, ye babam ye. Eniştemiz Mümin bey ve eşi bizlere sofradan kalkma fırsatı tanımıyacaklardı nerdeyse, sağ olsunlar. Köydeki düğünün(hayırlı olsun) nimetlerinden de yararlandık, çeşit çeşit ikrâm arasında ''Colombo'' ' nun nefis irmik helvası bile bize sunuldu.
Peysajlık ile ilgili bir kariyerim/âlâkam yok. Ustabaşılığa hiç bulaşmayayım, sitemizde hak edenler çoğunlukta.
Gaza gelenleri görüyorsunuz , gaza getirenler nerede? :))).
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/289260d1335830461-koyonu-tarimm-2-.jpg
Sayın Ayhan bey;
Yapana değil, yaptırana bakın siz. Salıncak işi dediğiniz gibi ise yandı domatesler, meyve ve salıncaktaki kişilerin ağırlığı altında. Halil bey, domateslerde salıncak kuracağım demekle sanırım ''salçalıkları'' kast etmiş olabilir. Veya bizleri gaza getirdiği gibi domatesleri de gaza getirme ön hazırlığı ile demiştir. Şu anda ''patlıcan ağacı altında siesta için taht inşaâsı'' projesi bile var. Belen köy kahvesinden, uyuduğunu görür görmez uyandırmak için telefon açan muzip arkadaşlarına tedbir düşünmekteler. Saygılar efendim.
Halil bey;
Gerek sizin, gerekse dostlarınızın misafirperverliği bizleri mahcup etti, şahsınızda herkese çok çok teşekkürler efendim.
Cümleten sağlık içinde kalın, kolay gelsin inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Halil Önen
02-05-2012, 23:23
Halil bey bu yıl oldukça iddialı, köy kahvesinde ''yetiştirdiğim domateslerin dalına bu sene salıncak kuracağım'' filan diyormuş. Kolay gelsin. :)
Omri listesine girmeden bu hakkımı kullanmam. :)
Yanımda gençlerimiz, Mete, Yusuf, Yasin ve gönlü genç delikanlı mr.Duran var iken Omri belgesini de deleriz kaptanım...;)
Salıncağı Manisa' nın uzun patlıcanından kesin kuracağım da...
290163
Santini de seni geçemem ne yalan söyleleyim.
Ama...
Damak tadında...
290164
çok iddialıyız bilesin...;)
Halil Önen
02-05-2012, 23:58
Bu pazar gelmeye calışırım halil abi 6 mayıs mete hocamda gelir artık başka kim gelirse kabulümüzdür çalışın yeter. Bende biraz stres atarım iyi olur aslında ama fazla yormak yok baştan anlaşalım :)
Kendimi fazla yormamam lazım Allah (c.c) korusun bir hasta falan olursan kötü olur. Bu arada seraya girmem fideleri şasırtırken girdiğim de kollarım yanmış alışkın değilim ya sıcağa
Tamam 6 mayıs da yine toplanalım Hıdır ile Ellezi de karşılarız şöle mangal keyfinde...;)
290173
Yalnız seni yakmadık Ubyi dolmalık biberleri de yaktık sulamayı unutmuşum...
Halil Önen
03-05-2012, 00:16
Sayın Halil Önen bey;
''Geldik, yedik, döndük'' bâb' ından bir ziyaret idi bizimki, en azından birinci tekil şahısa indirgersek şahsım adına diyeyim(çalışkan Mete ve Yasin alınırlar). Öyleki mehter takımı bile yanımızda mehter kalırdı, ye babam ye. Eniştemiz Mümin bey ve eşi bizlere sofradan kalkma fırsatı tanımıyacaklardı nerdeyse, sağ olsunlar. Köydeki düğünün(hayırlı olsun) nimetlerinden de yararlandık, çeşit çeşit ikrâm arasında ''Colombo'' ' nun nefis irmik helvası bile bize sunuldu.
P.
Teşekkürler Şefim...
Colombo eski bir ahcı ve çok güzel mangal da yapar belki onuda çağırırız. Ama size götüreceğim Colombo nun hanımının çok güzel çiçeklerden ve oluşan bir bahçesi var... Her sefer çiçeklerin ismini bana sayıyor unutuyorum, dometes biber saysa unutmam...
Sevgili Deniz akvaryumu dostumuz Ubyi için gönrediği tohumlar daha dikemedim...
290179
Ve değerli Şefim Ömer in gönderdiklerinin bir kısmını diktim, bir kısmını köyde dostlarıma dağıttım tadına bakmak...
290180
yerine tohum almak için...
Ömer bey Koyulhisar domateslerini çok övdü anlatırken ağzım sulanmıştı...:D
290181
Artık elinde sepetle gelmeyeni Ömer beye şikayet edeceğim...;)
Bunları da diktim kendilerini toparladı...
Halil Önen
03-05-2012, 00:30
.. Şu anda ''patlıcan ağacı altında siesta için taht inşaâsı'' projesi bile var. Belen köy kahvesinden, uyuduğunu görür görmez uyandırmak için telefon açan muzip arkadaşlarına tedbir düşünmekteler. Saygılar efendim..
Yarın yine köye gideceğim. Dün hanım ve baldız çapalama işini tamamladık. 'İki çapa bir su demektir' diye onlara gazladım onları.
290182
Çapadan bir iki gün sonra su vermem gerek. Belki 3, 4 çapa yapacağım bu yıl. Yoksa fideler büyümüyor, toprağı havalandırmak şart...
Bakalım kum yerde ve güneşin anlında Serken hocanın bolca gönderdiği Altınbaşlar olacak mı? Belki sıra aralarına mısır ekerim. Kavun gölgede güzel olur...
Bu yıl bol kavun da yiyecek gibiyiz hep beraber ya bakalım artık... Semiz otunu yoğurda karıştırıp yedim izin vermediğim halde çıktıkları için... :)
Mete Tiren
03-05-2012, 06:44
Üstadım Yasin'in tadı damağında kalmış o yorgunluğun :D hadi bu hafta da gidelim mi dediğimde tamam ayıp ettin hacı dedi yani sorun yok bu sefer 4 kişi olacağız sanırım ;)
Yalnız peyzaj mimarımız Sn mrduran olmadan şuradan şuraya kımıldamam Halil abi sen ona göre bir çözüm ara :)
serkanhoca
03-05-2012, 22:44
Bakalım kum yerde ve güneşin anlında Serken hocanın bolca gönderdiği Altınbaşlar olacak mı? Belki sıra aralarına mısır ekerim. Kavun gölgede güzel olur...
Sen yetiştirmeyi dene, olmazsa olmuşunu getirir beraber keser yeriz :D
Halil Önen
03-05-2012, 23:13
Sen yetiştirmeyi dene, olmazsa olmuşunu getirir beraber keser yeriz :D
Bu yıl Kırkağaçları enzimle büyüteceğim Serkan hocam ya senin kavunlara talim yaparız ya da parmaklarımızı yeriz artık....:D
İzmir'in gençleri ve Şefleri Mr Duran'ı yanıma aldım ya kimse beni tutamaz...;)
Yusuf Yalçın
04-05-2012, 18:25
Tamam 6 mayıs da yine toplanalım Hıdır ile Ellezi de karşılarız şöle mangal keyfinde...;)
290173
Yalnız seni yakmadık Ubyi dolmalık biberleri de yaktık sulamayı unutmuşum...
Sağlık olsun halil abi pazar günü olan bütün işleri mi erteliyorum hele o temiz hava da mangal keyfi de var ise bütün olaylar iptal :) pazar günü Belen köyündeyiz
Ve değerli Şefim Ömer in gönderdiklerinin bir kısmını diktim, bir kısmını köyde dostlarıma dağıttım tadına bakmak...
yerine tohum almak için...
Ömer bey Koyulhisar domateslerini çok övdü anlatırken ağzım sulanmıştı...:D
Artık elinde sepetle gelmeyeni Ömer beye şikayet edeceğim...;)
Abi sen de benim tohumları pek bi abarttın :)
İşin kötüsü benim fideler hala boş boş bakınıyorlar. Değil toprağa geçmek, sanki viyolleri çok sevdiler, orda ömürlerini tamamlayacaklar. Bu sene benim fidelere birşeyler oldu ama ne oldu hiç anlayamadım. Zırt pırt biryerlere gidip gelmekten ilgilenemedim belki de ondandır..
Artık sepeti kapıp gelen ilk ben olurum gibi görünüyor. Şimdiden yolunu yapayım da :)
Halil Önen
05-05-2012, 14:32
A...
Artık sepeti kapıp gelen ilk ben olurum gibi görünüyor. Şimdiden yolunu yapayım da :)
Artık bakacağız tarlada izin var mı diye...:D
Ama Mr. Duran sizin için bir ayak izi yaparsa ben görmeden bilmem gari...;)
bahcedenn
06-05-2012, 01:30
Merhaba Halil Abi,
Tohum Takas Etkinliği esnasında Sn. Zeytinlibahçe bu (http://www.agaclar.net/forum/893585-post125.htm) mesajında Tohum Takas Etlinliği'nde bizlere hediye olarak gönderilen Sim Derma ve Mikoriza Mantarı kullanımını paylaşmıştı.
Tohum Takas Etkinliği sayfası şu anda biraz pasif olduğundan ve sizin sayfanızın daha çok takip edildiğini düşündüğüm için sizin sayfanızı kullanmayı uygun gördüm izninizle.
Konu şu ki; Sn. Zeytinlibahçe Mikoriza Mantarı için
'' -1 çay kaşığı mikoriza mantarını yaklaşık 4.5 lt su içinde eritip kullanabiliriz. Aynı oranı koruyup daha az miktarda kullanabiliriz. Kalanı buz dolabında saklayalım.
-T.H. bakterisini toz olarak doğrudan tohumların üzerine serperek kullanabiliriz.'' şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.
Fakat ürünün paketi üzerindeki dozajı ve kullanımına baktığımda biraz farklılık olduğunu farkettim.
Dikim Öncesi Daldırma İle Uygulama;
- 250 gr.lık 1 paketi klor içermeyen temiz su içerisine tamamen boşaltınız.
- 10 dakika boyunca temiz bir sopa ile karıştırarak, karışımın HOMOJEN karıştırarak bulamaç haline gelmesini sağlayınız.
- Çıplak bitki köklerini veya sebze fidanlarını karışım içine daldırarak 1 dakika bekletin ve hemen dikim yapınız.
- Orman ağaç fidanları, meyve fidanları, sebze fideleri, saksı veya kesme süs bitkileri olmak üzere çok geniş bitki gruplarında çok rahatlıkla kullanılabilir.
Belki çok fazla fark etmeyecektir. Ama fark edebilme ihtimaline karşı paylaşmak istedim.
Saygılarımla...
Halil Önen
06-05-2012, 23:39
Merhaba Halil Abi,
...
'' -1 çay kaşığı mikoriza mantarını yaklaşık 4.5 lt su içinde eritip kullanabiliriz. Aynı oranı koruyup daha az miktarda kullanabiliriz. Kalanı buz dolabında saklayalım.
-T.H. bakterisini toz olarak doğrudan tohumların üzerine serperek kullanabiliriz.'' şeklinde bir paylaşımda bulunmuştu.
Fakat ürünün paketi üzerindeki dozajı ve kullanımına baktığımda biraz farklılık olduğunu farkettim.
Dikim Öncesi Daldırma İle Uygulama;
- 250 gr.lık 1 paketi klor içermeyen temiz su içerisine tamamen boşaltınız.
- 10 dakika boyunca temiz bir sopa ile karıştırarak, karışımın HOMOJEN karıştırarak bulamaç haline gelmesini sağlayınız.
- Çıplak bitki köklerini veya sebze fidanlarını karışım içine daldırarak 1 dakika bekletin ve hemen dikim yapınız.
- Orman ağaç fidanları, meyve fidanları, sebze fideleri, saksı veya kesme süs bitkileri olmak üzere çok geniş bitki gruplarında çok rahatlıkla kullanılabilir.
Belki çok fazla fark etmeyecektir....
Saygılarımla...
Mikoriza mantarını ya da H.T bakterisini bir şekilde kökle buluşturmak gerekiyor. Üretici firmalar bunu en uygun ve en etkili nasıl olur diye belirtiyor.
İster yapraktan toprağa, ister sulama suyu ile köke, ister direk fidanın köküne, ister tohum aşılama şeklinde her türlü yöntem kolaylığı uygulanabilir.
Yeter ki mikoriza ve H.T bakterisi kökle buluşsun. Gerisi bence ayrıntı...
limon_sever
07-05-2012, 16:39
Halil bey,
Salyangoz ve sümüklü böceklerin sonu gelmeyince gülleci bulamacını deneme amaçlı bir miktar yaptım. Ne kokudur o öyle mide felan kalmadı :dilli: Yoğun olarak bulundukları yerlere döktüm. Hatta bir kaç tanesi hareket halindeydi. Üstlerine bir miktar döktüm. Ama banamısın demediler. Bu gülleci bulamacının nasıl bir etkisi var? Kaçırıyor mu yoksa öldürüyor mu ya da süründürüyor mu? (Gerçi her zaman sürünüyorlar o ayrı konu :D )
Halil Önen
08-05-2012, 00:04
Halil bey,
Salyangoz ve sümüklü böceklerin sonu gelmeyince gülleci bulamacını deneme amaçlı bir miktar yaptım. Ne kokudur o öyle mide felan kalmadı :dilli: Yoğun olarak bulundukları yerlere döktüm. Hatta bir kaç tanesi hareket halindeydi. Üstlerine bir miktar döktüm. Ama banamısın demediler. Bu gülleci bulamacının nasıl bir etkisi var? Kaçırıyor mu yoksa öldürüyor mu ya da süründürüyor mu? (Gerçi her zaman sürünüyorlar o ayrı konu :D )
Zehir değil ki öldürmüyor, süründürüyor...:D
Kuruyan bulamacın üzerinde sürünüyor. Sürünürken kükürt ve kireç kaplaması üzerinde _ bu hoş olmasa gerek_ topluyor ve evinin kapısı bir tabaka ile kaplanıyor, kapanıyor. Bir süre sonra _ belki birkaç gün_ orada asılı kalıyor. Ama içinde hapis kalıyor dışarıya çıkamıyor.
Tabii bu ağaçlara sürülen tortuda oluyor.
Ama sık gülleci bulamacı atılırsa sebze yapraklarına gelmiyor gelirse eğer orada da yapışıp kalıyor.
Hemen gözlenmiyor.
Yani öldüreceğine süründür denir ya öyle bi şey...;)
Gülleci bulamacı yapıldıktan sonra bir iki gün dinlenmeye alınır ve süzülürse pek keskin koku yapmıyor. Aslında iyi ilaçlar bir az fena kokarmış...:)
Gülleci tortusu belli bir süre kapalı kalırsa fena kokar ama kullanıldıktan kısa süre sonra kokusu kalmaz. Genelde 1 e 1 sulandırarak kullanmak daha iyidir.
Daha doğrusu ağaçlara kireç sürüyoruz ya _ badana gibi, antiseptik özelliğinden dolayı_ burada kükürtlü kireç sürmüş oluyoruz etkisi daha fazla olsun diye...
Gülleci bulamacını bahçenin bir yanından giriyor öbür yanından çıkıyorum. Ucuz olduğundan 3 ya da 5 günde bir atıyorum. Elma, üzüm, limon, portakal, gül çiçekleri hariç, tüm sebzelerde çiçekte atabiliyorum... Geçen yıl zeytinde çiçekte attım çiçeğe hiç zararını görmedim...
Yani zararlı gelmeden önce kaplama yapıyorum.
Yaprak bitleri ve akarlar, tırtıllara pek etkili değil. Çok sık kullanılırsa azaltıyor ama...
Devamlı kullandığımdana mı bilemiyorum ama meyveler tırtıla, yaprak delene, şeftalide yaprak kıvırçıklığına rastlamadım.
( bir sordum bin işittim buna denir);)
limon_sever
08-05-2012, 10:05
Öldürmediğini bu sabah teyit ettim. Sanırım başka çözümler arayacağım. Bugün bahçeye uçup gelen toprak üstünde bir poşet buldum. Gece yağmur da yağmış. Poşeti bir kaldırdım. Altı sümüklü böcek kaynıyor. Çözüm olur mu bilmiyorum ama gölgeleme yaparak, kuytu güneş görmeyen yerleri ıslatıp poşet koyacağım. Sanırım toplu halde birikirler. Hatta yeşillik felan koyarsam kesin gelirler :)
Birde gülleci bulamacı yapmadan direkt kireci ve kükürtü toprağın üstüne epelesek sorun olur mu? Deneme amaçlı küçük ölçekli yaptığım bile berbattı. Büyük ölçekli yaparsam bütün mahalle kokudan rahatsız olabilir.
bahcedenn
08-05-2012, 10:12
Halil Abi buna benzer bir konuşma geçmişti sanki ama tam hatırlayamadım. Önceden ağaç gövdelerine çokça kireç sürülürdü. Artık pek gözlenmiyor. Bir zararı olduğu için mi yapmıyorlar artık? Yoksa millete uğraşması mı çok zor geliyor acaba? Saygılarımla...
Halil Önen
08-05-2012, 10:26
..Büyük ölçekli yaparsam bütün mahalle kokudan rahatsız olabilir.
Şimdi anladım...
Gülleci bulamacı tortusu genelde bir kovada_ kapta;_ üstüne bir şey konarak bekletildiğinden hızla bozulur. Hava ile oksitlenir, siyahlaşır ve şidedli koku oluşturur.
Gülleci tortusu bulamaç yapıldıktan sonra bir ay içinde kullanılmalı. Geçen yıldan tortu kalmış baktım gercekten kötü görünüyor ve kokuyor.
Gülleci bulamacını süzüldükten sonra _ ki geçen yıl yaptığımı hala kullanıyorum_ pet olamayan plastik kapta ağzı kapalı, gölgede bekletiyorum. 1 lt. lik hümas kapları buna çok uygun.
Ağazını açmadan önce güzelce çalkalıyıp kullanıyoruz.
Yani Gülleci bulamacı hava ile temas ederse_ ağcı açık kalırsa_ dediğiniz gibi fena kokuyor(muş)...:)
Aslında az az yapıp _bir mevsimde_ kullanmak daha iyi galiba...
Halil Önen
08-05-2012, 10:30
Halil Abi buna benzer bir konuşma geçmişti sanki ama tam hatırlayamadım. Önceden ağaç gövdelerine çokça kireç sürülürdü. Artık pek gözlenmiyor. Bir zararı olduğu için mi yapmıyorlar artık? Yoksa millete uğraşması mı çok zor geliyor acaba? Saygılarımla...
Sert budamalarda _ gençleştirme_ buralarda hala kullanılıyor. İlk yağmurla yıkandığından uygulamak bir az zor geliyor galiba...Yoksa faydası çok..
melissa77
08-05-2012, 10:45
Öldürmediğini bu sabah teyit ettim. Sanırım başka çözümler arayacağım. Bugün bahçeye uçup gelen toprak üstünde bir poşet buldum. Gece yağmur da yağmış. Poşeti bir kaldırdım. Altı sümüklü böcek kaynıyor. Çözüm olur mu bilmiyorum ama gölgeleme yaparak, kuytu güneş görmeyen yerleri ıslatıp poşet koyacağım. Sanırım toplu halde birikirler. Hatta yeşillik felan koyarsam kesin gelirler :)
Birde gülleci bulamacı yapmadan direkt kireci ve kükürtü toprağın üstüne epelesek sorun olur mu? Deneme amaçlı küçük ölçekli yaptığım bile berbattı. Büyük ölçekli yaparsam bütün mahalle kokudan rahatsız olabilir.
Merhaba sayin liman sever. sumuklu bocekler icin ilaclar var mavi
Boncuk gibi burda atiyorum atmadigim zaman marullarimi hep yiyorlar
Tohum satilan yerlere bi sorun isterseniz etkisi buyuk
limon_sever
08-05-2012, 11:12
Merhaba sayin liman sever. sumuklu bocekler icin ilaclar var mavi
Boncuk gibi burda atiyorum atmadigim zaman marullarimi hep yiyorlar
Tohum satilan yerlere bi sorun isterseniz etkisi buyuk
Amacım toprağı zehirli ilaçlardan uzak tutmak. Doğal yollarla çözüm bulmak.
athena -asena
13-05-2012, 23:51
Sayın halil bey Merhaba, Bahçemdeki otları etidot 67 ile kurutabilirmiyim diye bir deneme yaptım 16 lt lik sırt tulumbasına 110 gr etidot 67 koyup geçen hafta otlara atmıştım. Sonuç bir hafta da otlar boyumu geçmişti bugün tırpan yapmaya başladım .Herhalde koyduğum gramaj az geldi.
Ben o yüzden hep önermişimdir, kendi denemelerinizi kendiniz yapın diye. :)
İnternetteki tariflerde daha yüksek oranlardan bahsediliyor. 110 g/16 litre Binde 7 yapıyor, ki siz galiba süper besleme yapmışsınız (Gerçekten 1 metreyi geçtiler mi? Sizin otlar toprağı sömürmüşler midir acaba :) )
Halil Önen
14-05-2012, 08:50
Sayın halil bey Merhaba, Bahçemdeki otları etidot 67 ile kurutabilirmiyim diye bir deneme yaptım 16 lt lik sırt tulumbasına 110 gr etidot 67 koyup geçen hafta otlara atmıştım. Sonuç bir hafta da otlar boyumu geçmişti bugün tırpan yapmaya başladım .Herhalde koyduğum gramaj az geldi.
Bir şey daha öğrendik, demek ki 16 lt. ye 110 gr. kadar Etidot 67 bitki beslemek için kullanılabiliyormuş.;)
Ben sebzelere ne kadara kadar atabilirim diye hesap yapıyordum. Tecrübe tecrübedir.:)
Etidot67 ile otları kurutmayı düşünmedim. Yüksek oranda kullanmak gerekir ve bu toprak için iyi olmayabilir.
Ayrıca yüksek oranda kullanmak otların yeşil aksamını kurutsa bile toprak altına yani kök bölgesine ulaşmayabilir. Köklerden tekrar yeşerme yapabilir.
Özellikle iki yaşam süren_ toprak altı ve üstü_ ayrık otları için pek etkili olacağını düşünmüyorum.
Halil Önen
14-05-2012, 09:00
İnternetteki tariflerde daha yüksek oranlardan bahsediliyor. 110 g/16 litre Binde 7 yapıyor, ki siz galiba süper besleme yapmışsınız (Gerçekten 1 metreyi geçtiler mi? Sizin otlar toprağı sömürmüşler midir acaba :) )
Önce Etidot67 ile beslemek sonra yeşilken parçalayıp toprak altına almak_ diskaro ile_ artı değere el konmadığından sömürü gerçekleşmez..;)
Önce Etidot67 ile beslemek sonra yeşilken parçalayıp toprak altına almak_ diskaro ile_ artı değere el konmadığından sömürü gerçekleşmez..;)
Ama Sn. athena -asena tırpan ile biçmiş. Toprak altına alacak mı, bilmiyoruz ki?
Ben almaz diye tahmin ettiğimden öyle yazmıştım.
İki ay kadar önce birisi (ben de hep muallak kişiler hakkında konuşuyorum. Artık idare edin lütfen ;)) ot ilacı olarak boraks kullanacağım, nasıl yapmalıyım demişti.
Netten araştırmıştım. Biraz tartışmıştık.
Bugün gelen soru üzerine elemanı aradım. Şu uygulama yapılmış:
400 litrelik tarala 25 kg boraks deka (%36 bor oksit içerikli) ve 1 litre ucuz ot ilacı katmış. Karışımı yaklaşık 2 dekar alanda uygulamış. Taralın tıkanıklık yaptığı yerler hariç sonuçtan memnunmuş.
Bilginize
(Not: Boraks dekahidrat %36, Etidot-67 ise %67 bor oksit içermektedir.)
athena -asena
14-05-2012, 19:25
Yakup bey inanın benim boyum 1.85 benden uzundular . Madem kurutmuyor besliyorum o zaman bende avla dibindeki yabani böğürtlenlere atayım ki bu sene çok ürün toplayayım.
athena -asena
14-05-2012, 19:32
Bir şey daha öğrendik, demek ki 16 lt. ye 110 gr. kadar Etidot 67 bitki beslemek için kullanılabiliyormuş.;)
Ben sebzelere ne kadara kadar atabilirim diye hesap yapıyordum. Tecrübe tecrübedir.:)
Etidot67 ile otları kurutmayı düşünmedim. Yüksek oranda kullanmak gerekir ve bu toprak için iyi olmayabilir.
Ayrıca yüksek oranda kullanmak otların yeşil aksamını kurutsa bile toprak altına yani kök bölgesine ulaşmayabilir. Köklerden tekrar yeşerme yapabilir.
Özellikle iki yaşam süren_ toprak altı ve üstü_ ayrık otları için pek etkili olacağını düşünmüyorum.
Ben fındık bahçesine ot ilacı atmayı sevmiyorum etidot 67 ile belki kurutabilirim diye deneme yapayım dedim olmadı şimdide tırpan yapıyorum.
Dediğiniz gibi sebzelerde bende deneme yapacam.
athena -asena
14-05-2012, 19:34
Ama Sn. athena -asena tırpan ile biçmiş. Toprak altına alacak mı, bilmiyoruz ki?
Ben almaz diye tahmin ettiğimden öyle yazmıştım.
Yakup bey biz tırpan yaptıkmı biçilen otları ellemeyiz kendiliğinden kurur kaybolur.
TaşevliBahçe
14-05-2012, 20:30
Yakup bey biz tırpan yaptıkmı biçilen otları ellemeyiz kendiliğinden kurur kaybolur.
Bu yıl benzinli tırpanla da başa çıkamadım. Zaten vaktim yok , haftanın bir günü de kolay olmuyor , Benzinli tırpanla küçük doğrayıp çapa makinasıyla da toprağın altına alabilsek güzel olacak...
Keyf Bahçesi
14-05-2012, 20:58
Bu yıl benzinli tırpanla da başa çıkamadım. Zaten vaktim yok , haftanın bir günü de kolay olmuyor , Benzinli tırpanla küçük doğrayıp çapa makinasıyla da toprağın altına alabilsek güzel olacak...
sayın taşevlibahçe
otlar tohuma geçmeden dediğinizi yaparsanız gübre olur,geç kalırsanız onlar size daha çok ot,iş ve masraf olarak geri döner.kolay gelsin.selamlar.
Halil bey merhaba, sayfanızda vardı ama şimdi bulamıyorum. İç kurdu için Delfin-WG 1. ve 2. uygulaması ne zaman yapılmalı (elma ve cevizde) ?
Ben fındık bahçesine ot ilacı atmayı sevmiyorum etidot 67 ile belki kurutabilirim diye deneme yapayım dedim olmadı şimdide tırpan yapıyorum.
Dediğiniz gibi sebzelerde bende deneme yapacam.
Ben denemedim, ama internetteki tariflerde boraksa bildik ot ilacının eklenmesinden bahsedilmiyor. Ot ilacı olarak sadece boraks kullanımından bahsediliyor.
İnternette "herbisit olarak borax kullanımı" nı aratırsanız (ingilizce), işinize yarayacak bilgilere ulaşabilirsiniz. Benim arkadaş, boraksı ilk defa ot ilacı olarak denediğinden ve işi garantiye alması gerektiğinden tarala ot ilacını ilave etmek durumunda kalmıştı. Çünkü, ilaçladığı alanda ot biterse, insan hayatını riske atmış olacaktı.
Ayrıca, 3-5 metrekare gibi küçük bir alanda binde 7 yerine yüzde 6-7 gibi bir çözeltiyi de denerseniz, farklı yorumlarınız olacağını düşünüyorum..
Şimdiden kolay gelsin.
Halil Önen
15-05-2012, 10:08
Halil bey merhaba, sayfanızda vardı ama şimdi bulamıyorum. İç kurdu için Delfin-WG 1. ve 2. uygulaması ne zaman yapılmalı (elma ve cevizde) ?
Ceviz iç kurdu başladı hemen şimdi 1. uygulamadan 10 15 gün ara ile,sonra 2. uygulama ve yine (10, 15 gün aralığında) 3. uygulama yapılmalı...
3.uygulamada kaolin kili kullanılabilir _ki havalar hızla ısınacak...
Elma içi kurdu için 10 gün sonra _ buralarda_ başlamam gerekir, aynı yöntemi uygulayarak.
Elmalar limon büyüklüğüne geldiğinde gülleci bulamacı kullanacağım, içindeki kalsiyum elmaya albeni ve dayanıklılık kazandırıyor. Bu durum, Trabzon hurması içinde geçerli...
mehmetckc
17-05-2012, 13:48
Halil Bey, üç gün kadar önce yenidünya ağaçlarına gülleci ile uygulama yaptık. Bugün de dalından koparıp bir kaç tane yedik. Acaba sağlık açısından olumsuz bir etkisi söz konusu olabilir mi?
Yoksa devam edeceğim :D
Teşekürler Halil bey, ilk kez kullanıyorum onun için sürekli soracağım kusura bakmayın. İlaçlama planını söyle yaptık. (elma ve cevizde)
1 ci ilaçlama :1 ay önce :UBYİ bulamacı attık (1 tona 5 lt gülleci ve 300 gr. bor)
2- 4 gün önce: Gülleci ve Delfin atıldı (1 tona 3 lit gülleci, 2 kilo delfin)
3-15 gün sonra: Gülleci ve delfin atılacak (1 tona 3 lit gülleci, 2 kilo delfin) atılacak
4-15 gün sonra: Kaolin ve Delfin atılacak
5- ??? Ne olacak
5 ci ve sonrasında önerileriniz ne olur?...
Delfin için 2 kilo da şeker koymamız önerildi, bakteri olduğu için bana mantıklı geldi ve 1 tona 2 kilo şeker de ilave ettik.
Halil Önen
18-05-2012, 00:57
Halil Bey, üç gün kadar önce yenidünya ağaçlarına gülleci ile uygulama yaptık. Bugün de dalından koparıp bir kaç tane yedik. Acaba sağlık açısından olumsuz bir etkisi söz konusu olabilir mi?
Yoksa devam edeceğim :D
2 saat sonra _ilacın kokusu kaybolduğunda_ koparıp yiyorum _ ki yeni dünya kabuğu soyulup yeniyor... Afiyet olsun...
Zaten işkembeyi kirece yapırıp sonra yıkayıp pişirip yiyoruz, kükürt de meyvenin kendisinde var...;)
Halil Önen
18-05-2012, 01:16
Teşekürler Halil bey, ilk kez kullanıyorum onun için sürekli soracağım kusura bakmayın. İlaçlama planını söyle yaptık. (elma ve cevizde)
1 ci ilaçlama :1 ay önce :UBYİ bulamacı attık (1 tona 5 lt gülleci ve 300 gr. bor)
2- 4 gün önce: Gülleci ve Delfin atıldı (1 tona 3 lit gülleci, 2 kilo delfin)
3-15 gün sonra: Gülleci ve delfin atılacak (1 tona 3 lit gülleci, 2 kilo delfin) atılacak
4-15 gün sonra: Kaolin ve Delfin atılacak
5- ??? Ne olacak
5 ci ve sonrasında önerileriniz ne olur?...
Delfin için 2 kilo da şeker koymamız önerildi, bakteri olduğu için bana mantıklı geldi ve 1 tona 2 kilo şeker de ilave ettik.
Ceviz ve elmanın en büyük düşmanı meyve iç kurdu...
Özellikle elmada iç kurdu tehlikesi yoksa;
elma renk almaya başladığında _100 lt. suya 1 lt. _gülleci bulamacı atın derim. Çünkü kalsiyum meyvenin dayanıklılığını arttırıyor, yani raf ömrünü uzatıyor. Güzel renk de veriyor sanki...
Bilemiyorum, gecen yıl kopardığım ve satın aldığım elmayı yan yana koymuştum dayanıklılık yönünden 3 mislinden fazla fark gözlemiştim. Bu yıl yine deneyeceğim bakalım...
Satın elmaları genelde mumla kaplayıp dayanıklığını arttırıyorlar _ yıkanırken üzerindeki kaygan tabaka bu olsa gerek_ biliyorum ama...
Belki gülleciye bir az kaolin karıştırılsa bu dönemde hem raf ömrü uzun hem de daha güzel renk_ albeni_ olur diye düşünüyorum.
Bunu Trapzon hurmasında görmüştük...
Cevizde en büyük sorun karaleke, onada bakırlı ilaç önerilir ama bakalım bu yıl bizde olacak mı? Bir de kuşlar...
Elma da da karaleke geçen yıl çok fazlaydı.
Bizim gülleci oranı az olmuş galiba. Kaolinle söylediğiniz %10 oranını deneyeceğim. Sağ olun, var olun.
Yusuf Yalçın
22-05-2012, 12:32
Halil abi ben yine firar ettim Bolu dayım 2 haftalığına bolu ya kaçtım yine bu arada sim kartım yandı telefondan ulaşamazsınız bana yeni sim çıkarttıracağım aynı numara üzerine o zaman ben size geri dönerim
mehmetckc
22-05-2012, 13:54
Halil Bey, bizim çocuklar bu boya geldiler.
298985
Sizin çocuklar bu boyda olsa idi ne yapmak lazım gelirdi? :p
Kopya çekesim geldi :D
Halil Önen
23-05-2012, 00:22
Halil Bey, bizim çocuklar bu boya geldiler.
298985
Sizin çocuklar bu boyda olsa idi ne yapmak lazım gelirdi? :p
Kopya çekesim geldi :D
Bazı yapraklar diyor ki;
5% bor, 5% çinko_ 100 lt suya 300 cc _yapraktan atılır, bir ay sonra bir daha...;)
mehmetckc
23-05-2012, 08:25
Bazı yapraklar diyor ki;
5% bor, 5% çinko_ 100 lt suya 300 cc _yapraktan atılır, bir ay sonra bir daha...;)
Peki, %0,3 mebor5 + %5 kaolin + %2 gülleci uygulasak ne çıkar?
Adana'da sıcaklar çıkmaya başladı, ağaç zorsunmasın, börtü böcek bulaşmasın ki meyve tutumu çok olsun diyorum :rolleyes:
Halil Önen
23-05-2012, 10:31
Peki, %0,3 mebor5 + %5 kaolin + %2 gülleci uygulasak ne çıkar?
Adana'da sıcaklar çıkmaya başladı, ağaç zorsunmasın, börtü böcek bulaşmasın ki meyve tutumu çok olsun diyorum :rolleyes:
%2 gülleci bulamacı % 1 olursa daha iyidir...:)
denizakvaryumu
23-05-2012, 10:40
%2 gülleci bulamacı % 1 olursa daha iyidir...
5% bor, 5% çinko_ 100 lt suya 300 cc _yapraktan atılır, bir ay sonra bir daha
===================================
Genel olarak Gülleci Bulamacı uygulaması
1 lt suya 10 mu
1 lt suya 3 mü
kafam karıştı....
bahcedenn
23-05-2012, 11:01
Sönmemiş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;
10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg. sönmemiş kireç.
10 lt su,
3 kg kükürt,
3 kg sönmüş kireç.
Aynı kaba konur ve ateşte kaynatılır. 8-9 lt gibi bir serum çıkar.
100 lt suya 1 lt bu serumdan katılır.
%2 gülleci bulamacı % 1 olursa daha iyidir...
5% bor, 5% çinko_ 100 lt suya 300 cc _yapraktan atılır, bir ay sonra bir daha
===================================
Genel olarak Gülleci Bulamacı uygulaması
1 lt suya 10 mu
1 lt suya 3 mü
kafam karıştı....
Biz ne yapalım ?
Ne zaman atalım? İlkbahar Çiçekten evvelmi ? Tomurcuk devresinde olurmu ?
Sonbaharda yapraklar dökülünce hangisini uyguluyalım?
Biz acemi olarak bu işin üstesinden gelebilirmiyiz?
Saygılar
Sönmemiş kireç ile yapılan gülleci bulamacı;
10 lt su,
3 kg kükürt,
1,5 kg. sönmemiş kireç.
10 lt su,
3 kg kükürt,
3 kg sönmüş kireç.
Aynı kaba konur ve ateşte kaynatılır. 8-9 lt gibi bir serum çıkar.
100 lt suya 1 lt bu serumdan katılır.
Sönmemiş kireç Tozmu veya Taşmı olaçak ?
Kükürt Sıvımı katımı ?
En uygun uygulama zamanı ne zamandır? Elmada.
Halil Önen
31-05-2012, 00:46
Sönmemiş kireç Tozmu veya Taşmı olaçak ?
Kükürt Sıvımı katımı ?
En uygun uygulama zamanı ne zamandır? Elmada.
http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20802-4.htm
Sn. hk50,
tüm bilgileri bulabilceğiniz bir yer, kendi bahcenizde kimyasal_ sentetik_ ilaçları kullanmadan da tarım yapabilirsiniz. Hem de iyi verim alabilirsiniz...
Belki kalıntı kontrollü ilaçlar kullanılabilir, belki organik_ doğal_ ilaçları kullanmak diğerlerine göre zahmetli olabilir ama buna değer diye düşünüyorum.
Halil Önen
31-05-2012, 01:04
Elma iç kurdu başladı...
302603
3 gün önce elmanın dallarını salladığımda bir iki küçük kelebek görmüştüm...
302604
sadece bir elma da bulabildim, diğerlerinde yoktu...
302605
geçen yıl gülleci bulamcını üst üste 5 defa atmıştım olmamıştı.. etkili oldu mu bilemiyorum...
Bu yıl iki defa attım. Çiçekten çıktılar daha sık atmalıyım...
302606
Şimdi Delfin _ bacillus Thuringiesis_ atma zamanıdır... bir hafta sonra domateslere atmak gerekiyor yeşil kurt ve tuta için...
Selamlar Halil Abi, gülleci bulamacını spreyle püskürterek belli aralıklarla sebzelerimize (domates,hıyar vs gibi) düzenli olarak devamlı uygulayabilir miyiz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.