Bağlan

View Full Version : Ortanca (Hydrangea)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6]

YeniGine
11-07-2015, 00:01
İnşallah köklenir. Toprağı güzel fakat daha derin bir toprağa dikse imişsiniz ve tamamen gölgede dursun inşallah köklenene kadar... Rastgelsin.

nkutsay
12-07-2015, 21:57
Ortancalarim cicekte. Cicegi gecen daldan celik alip koklendirebilir miyim?

Kiraz
13-07-2015, 17:55
Ortancaların çiçeksiz dallarının uç kısımlarından yazın köklendirilebilir diye biliyorum. Ben olsam çiçek kestiğimde kalanyeşil saplardan da denerim yine.

omerfengin
14-07-2015, 12:49
Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Kiraz
21-07-2015, 12:39
Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Ortancalar, sardunya ve karanfiller kadar sıcağa ve susuzluğa dayanıklıdeğildir. Toprağını nemli tutun ve bir süre güneş almayacak şekilde serince bir yerde tutun. Ufak filizler yaşadığına dair güzel haber.

HakanSoyuak
22-07-2015, 01:30
Merhaba arkadaşlar suan 2 adet ortancam var büyük saksılarda . Ortancalarımı Şubat gibi budayıp elime geçen çelikleri torf ile viyollere ekip ev içinde köklendirsem Nisan gibide bahçeme eksem doğru bir uygulama yapmiş olurmuyum ? Birde bahçemin ortasında büyük ortanca demetleri olsun istiyorum söyle 1-2 metre Çapında 1 metre yüksekliğinde ekteki resimdeki gibi bunun için birkaç Kökü dip dibe mi ekmeliyim? **** 20-30 santim Aralıklı çember şeklinde eksem olurmu?bol çiçek açması için ne tür gübre vermeliyim? Biraz fazla sordum ama umarım yardımcı olursunu☺️

BLATT2007
27-07-2015, 09:18
Merhaba;

Bircok defa köklendirmeden topraga ektim hic basarılı olamadım, tam gecenlerde filizlenirken gübre verdim tekrar bozulup gittiler.

Şimdi elimde 3-4 tane dal ortanca var 1 tanesi cicekli. Nasıl ekmeliyim hava cok sıcak içerde mi durmalılar dısarda mı ?

bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

saygilar...

salih66
29-07-2015, 09:39
Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

musk
29-07-2015, 10:01
Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

salih66
29-07-2015, 10:32
Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

Cevabınız için teşekkürler sayın musk,üzerindeki kurumuş çiçekleri budadım akşam üzeride bahçeye dikerim,saksıyla topraga gömsem sorun olurmu?kışları bizim burda biraz sert geçiyor.

musk
29-07-2015, 10:45
Cevabınız için teşekkürler sayın musk,üzerindeki kurumuş çiçekleri budadım akşam üzeride bahçeye dikerim,saksıyla topraga gömsem sorun olurmu?kışları bizim burda biraz sert geçiyor.

Ortanca soğuklara oldukça mukavemetli bir bitkidir. Yozgatın kışını bilmiyorum ama -10 lar falan ortancaya zarar vermez. Ayrıca saksıyı toprağa gömmek de şart değil. Tabi ki direct bahçeye dikilmiş olsa çok daha iyi olacaktır. İlle de kışın korumaya alacaksanız saksıyla dikilebilir. Ancak kışın ortasında da içeri ortamın sıcaklığına alırsanız bitki uykudan uyanacaktır ve iç ortamda soğuk mevsimlerde sağlıklı bir gelişim göstermeyecektir.

Çok anormal soğuklar oluyorsa pek pek üzerine bir çuval geçirip korumaya alırsınız içiniz rahat olur..

salih66
29-07-2015, 11:18
Ortanca soğuklara oldukça mukavemetli bir bitkidir. Yozgatın kışını bilmiyorum ama -10 lar falan ortancaya zarar vermez. Ayrıca saksıyı toprağa gömmek de şart değil. Tabi ki direct bahçeye dikilmiş olsa çok daha iyi olacaktır. İlle de kışın korumaya alacaksanız saksıyla dikilebilir. Ancak kışın ortasında da içeri ortamın sıcaklığına alırsanız bitki uykudan uyanacaktır ve iç ortamda soğuk mevsimlerde sağlıklı bir gelişim göstermeyecektir.

Çok anormal soğuklar oluyorsa pek pek üzerine bir çuval geçirip korumaya alırsınız içiniz rahat olur..

Aşırı soguk günler 10-15 sürmekte,diger zamanlar fazla soguk olmuyor,soguk günlerde cuvalla korumaya almak ******* mantıklı.... teşekkürler.

yalınkat
05-08-2015, 00:02
Merhaba arkadaşlar suan 2 adet ortancam var büyük saksılarda . Ortancalarımı Şubat gibi budayıp elime geçen çelikleri torf ile viyollere ekip ev içinde köklendirsem Nisan gibide bahçeme eksem doğru bir uygulama yapmiş olurmuyum ? Birde bahçemin ortasında büyük ortanca demetleri olsun istiyorum söyle 1-2 metre Çapında 1 metre yüksekliğinde ekteki resimdeki gibi bunun için birkaç Kökü dip dibe mi ekmeliyim? **** 20-30 santim Aralıklı çember şeklinde eksem olurmu?bol çiçek açması için ne tür gübre vermeliyim? Biraz fazla sordum ama umarım yardımcı olursunu☺

Hakan bey,

Ortancalar iç mekanı sevmiyor. Dışarı dikin. Gölgeyi seviyorlar. Bursa'da sıkıntı olmadan geçirirler kışı. Asitli topraktan hoşlanıyorlar. Toprak bazikse yaprakları sarı sarı oluyor. Bu durumda saçıkıbrıs verdiğinizde çabucak yeşeriyor yaprakları. Biraz sonra kendi ortancalarımı ekleyeceğim. Bu yıl ilk kez bolca çiçek açtırabildim. Sanırım budamamak işe yaradı.

Kolay gelsin.

yalınkat
05-08-2015, 00:08
Merhaba;

Bircok defa köklendirmeden topraga ektim hic basarılı olamadım, tam gecenlerde filizlenirken gübre verdim tekrar bozulup gittiler.

Şimdi elimde 3-4 tane dal ortanca var 1 tanesi cicekli. Nasıl ekmeliyim hava cok sıcak içerde mi durmalılar dısarda mı ?

bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

saygilar...

1,5 litrelik su şişesinin üste yakın kısmını kesin. içine 10-15 santim kadar toprak koyarak dallları daldırın. 1 çay bardağı su ekleyin. Şişenin kestiğiniz kısmı paket bantı ile bantlayarak tekrar yerine yerleştirin. Kapağı kapalı bir şekilde direkt güneş almayan bir yerde 1 hafta bekletin. Sonra kapağını açın. 10 gün sonra falan köklenir. Takip edin gerekirse su ekleyin. Sonra bahçeye ya da dışarıda bir saksıya dikin.

Kolay gelsin.

yalınkat
05-08-2015, 00:12
Bu sene ortancalarım şımardı. Bir yerde bir önceki dalları kesmezseniz daha çok çiçek vereceğini okumuştum. Bu yıl budamadım. Kışın korumadım sadece geç donlarda üzerine naylon örttüm. Paniculata geç açtığı için fotoğrafını çekmemiştim. Onu da sonra eklerim.

yalınkat
05-08-2015, 00:19

Ben Ankara'da ilk yıllarda diplerine gübre, kuru yaprak vs koydum. 5 litrelik su petlerinin dibini keserek üstten yerleştirdim. Kapaklarını sakladım, sadece -15'in altına düştüğü geceler kapattım. Oldukça işe yarıyor. Hatta sera görevi gördüğü için erken uyanıyorlar. Şimdi büyüdükleri için bunu uygulamıyorum. Bu yıl sadece geç donlarda ince naylon örterek korudum bir kaç gün.

Kolay Gelsin

salih66
07-08-2015, 13:48
Ben Ankara'da ilk yıllarda diplerine gübre, kuru yaprak vs koydum. 5 litrelik su petlerinin dibini keserek üstten yerleştirdim. Kapaklarını sakladım, sadece -15'in altına düştüğü geceler kapattım. Oldukça işe yarıyor. Hatta sera görevi gördüğü için erken uyanıyorlar. Şimdi büyüdükleri için bunu uygulamıyorum. Bu yıl sadece geç donlarda ince naylon örterek korudum bir kaç gün.

Kolay Gelsin

Ankara ile Yozgat (Yerköy) iklimi aynı sayılır sizin yöntemi uygulayacagım kışa kadar yaşata bilirsem..teşekürler..

Lonicera
31-08-2015, 16:54
Aldığım çelikler yavaş yavaş filizlenmeye başladı. Kuşa döndürdüğüm saksıdaki ortanca da bana inat yeniden atağa kalktı.

Chatoon
14-09-2015, 16:10
Geçen sene mart ayında aldığım ortancam, bir buçuk senelik uzun uğraşlar sonunda yeniden çiçek açıyor. Bir ara kuruma noktasına gelmesine rağmen, burada okuduğum bilgileri çat pat uygulamam sonucu son durum fotoğrafta görüldüğü gibi. Bilgi paylaşımında bulunan herkese sonsuz teşekkürler.

sıdıkaakgül
15-09-2015, 20:29
Arkadaşlar ben geçen sene çiçekciden ortanca aldım,aldığımda çok güzeldi ama bir süre sonra yaprakları ve çiçekleri çok değişti,apartmanda oturuyorum,daha sonra bu siteden takip ettiğim kadarıyla balkonda daha iyi yetişeceğini okudum,balkona çıkardım,hatta ulustan demir sülfat aldım,ayrıca toprağına paslı çivide yerleştirdim ama bir türlü kurtaramadım,şu anda hiç yaprak yok,ben yinede bakımını yapıyorum belki bir mucize olur diye bekliyorum,bu sene budama yapan arkadaşlardan ricam bana birkaç çelik verebilirler mi acaba.

sıdıkaakgül
15-09-2015, 20:39
Bu sene ortancalarım şımardı. Bir yerde bir önceki dalları kesmezseniz daha çok çiçek vereceğini okumuştum. Bu yıl budamadım. Kışın korumadım sadece geç donlarda üzerine naylon örttüm. Paniculata geç açtığı için fotoğrafını çekmemiştim. Onu da sonra eklerim.
maşallah çok güzeller,ortancaya bayılıyorum,bir tane aldım fakat sera ortamında yetiştiği için eve uyum sağlayamadı,halbuki onun için neler yaptım,demir sülfat aldım,paslı çivi koydum toprağına,çam toprağı buldum dibine biraz koydum ama yinede soldu,sizin ortancaların maşallahı var,budama yapınca bana birkaç çelik verirseniz çok sevinirim.

sıdıkaakgül
15-09-2015, 21:06
maşallah çok güzeller,budama yapınca bana çelik verebilirmisiniz.

622ali
16-10-2015, 12:46
581175

Hafta sonu satin aldigim ortancam. Suanda saksisini degistirmedim. Disaridaki mini seramda duruyor. Cogaltmak icin hangi zaman en uygundur. Suanda yapsam olur mu?

Birde disariya asil yerine ekmeli miyim?

TCM
16-10-2015, 13:11
@622ali, benim de arkadaşın verdiği ortancam var aynı böyle saksıda. Bir aydır yerine aktaracağız :) ama kaldı gitti, artık kışı saksıda geçirsin baharda saksıdan yere aktaracağım. Çelik almak için sıcaklar az daha geçsin dedilerdi.

622ali
16-10-2015, 13:16
@622ali, benim de arkadaşın verdiği ortancam var aynı böyle saksıda. Bir aydır yerine aktaracağız :) ama kaldı gitti, artık kışı saksıda geçirsin baharda saksıdan yere aktaracağım. Çelik almak için sıcaklar az daha geçsin dedilerdi.

Yani celik icin biraz daha mi beklemeliyiz?

TCM
16-10-2015, 13:36
Evet...

http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969-20.htm

TCM
21-11-2015, 08:34
Yani celik icin biraz daha mi beklemeliyiz?

@622ali, ortancadan çelik alma ile ilgili geçmiş sayfalarda ve internette pek çok güzel bilgi var. Kendi adıma geçen sene bu zamanlarda 100 kadar ve bahara doğru da 40 kadar çelik aldım ilk aldıklarımı milli toprağa diğerlerini cocopeat-perlitli toprağa diktim. Yanılmıyorsam üçte biri tuttu. Çevre ilçelerden birinde ucuz torbada fideleri görünce (1,5 tl .idi) 15 kadar aldım bendeki gelişen fidelerle bahçenin ön tarafına önlü arkalı diktim. Ortancanın çiçeğinin çabuk geçmesi sebebiyle daha fazla arttırmak istemiyorum ki olanlar da zaten yeterli. Bu sene yeni çelik alımı yapmayacağım bu sebeple. Geçen seneden aklımda kalan bilgileri tekrar paylaşayım.

Çelik alımı için bu aylar iyi. Normalde çeliği oldukça kolay bir bitkiymiş ama ben çok bakamadığım için üçte bir başarı sağladım. Ektiğim yerler itibariyle çok fark olmadı, milli toprakta başarı daha az perlit daha iyi diyemem. Ancak ideal çelik alma için toprağın altında iki göz üzerinde iki göz kalacak şekilde kesmek lazım. Bu işi profesyonelce yapan biriyle konuşurken eğer yeni tomurcuklu dalın en üstünden çelik alırsan ilk yıl çiçek açar demişti benim kimi çeliklerin çiçek açtığını söyleyince. Yaprakları çelik alırken almamak veya iyice küçültmek lazımmış buharlaşmayı azaltmak için.

Sizin saksıdaki ortanca bu sene çelik almak için ufak gibi geldi bana. Seneye baharda budarken deneyebilirsiniz ancak çok derin budamada saksıdaki ana bitkiden de çiçek alamayabilirsiniz bu kez.

Ortanca yerine veya yanına dahliyaları da düşünün. Gösterişli çiçekler. :)

TCM
21-11-2015, 08:39
Mesela bu sayfada http://www.agaclar.net/forum/486944-post578.htm en üstteki resimde arkadaş gayet güzel resimli açıklamış çelik almayı. Ancak burada toprak üstü bir altında ise yine bir göz kalacak şekilde alınmış çelikler, ikişer göz alınsa daha iyiymiş benim edindiğim bilgilere göre.

Binbirçeşit
19-01-2016, 11:07
Ben içerde bakıyorum ortancama .şuan böyle şimdiye kadar bi aksılık yaşamadık umarım .yaşamayızda.sabah öglen akşam açık bi hava akımı olsun diye camı açıyorum .sulamasını hafta bi yapıyorum çok fazla güneş almıyo.

Binbirçeşit
22-01-2016, 09:25
Nası bi.iş bir haftadan fazla süresir fotograf yuklemeye çalışıyorum olmuyo.kimse sorulara cevap vermıyo.bir admin yokmu burda insan bi bilgi bi bişey söyler.nası bi site anlamadım.çok canım sıkıldı.çiçejlerimle ilgili sorunları paylaşamıycaksam ne ye yarar.

Binbirçeşit
22-01-2016, 10:37
Sonunda başardım.oleyy.arkadaşlar ortancamın yaprakları hepsi değil ama sadece birkaçı böyle kenardan siyahlaşıyo neden acaba.

gilan
22-01-2016, 18:31
Sayın Binbirçeşit,

Ortanca yaprak kenarlarında kararma genelde ya fazla sulama ya da fazla gübrelemeden kaynaklanır. Gübre kullanınıyorsanız bir müddet ara verin. Kullanmıyorsanız sulamayı biraz azaltıp gözlemleyin. Ne kadar sulamanız gerektiği ortamınıza ve toprağınıza bağlı; o yüzden kesin bir miktar söyleyemem. Devamlı olarak çiçeğinizi gözlemleyip miktarı ayarlamalısınız.

Sorularınıza cevap alamadığınızdan bahsetmişsiniz. Mesajlarınızda imla kurallarına uyarsanız çok daha rahat cevap alırsınız. Kurallara uymadan yazılan mesajlara cevap vermemek bir forum kuralıdır. Siz mesajınıza özen gösterecek zamanı harcamazsanız, kimse de cevap verecek zamanı harcamak istemeyecektir.
Aşağıdaki başlıklara göz atmanızı tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm

Sonunda başardım. Oleyy. Arkadaşlar ortancamın yaprakları, hepsi değil ama sadece birkaçı, böyle kenardan siyahlaşıyor. Neden acaba?

Muda
22-01-2016, 18:59
Ben içerde bakıyorum ortancama .şuan böyle şimdiye kadar bi aksılık yaşamadık umarım .yaşamayızda.sabah öglen akşam açık bi hava akımı olsun diye camı açıyorum .sulamasını hafta bi yapıyorum çok fazla güneş almıyo.

Nası bi.iş bir haftadan fazla süresir fotograf yuklemeye çalışıyorum olmuyo.kimse sorulara cevap vermıyo.bir admin yokmu burda insan bi bilgi bi bişey söyler.nası bi site anlamadım.çok canım sıkıldı.çiçejlerimle ilgili sorunları paylaşamıycaksam ne ye yarar.

Siz öncelikle 43 sayfayı baştan başlayarak okuyun isterseniz. Olabilecek her duruma göre daha önce farklı arkadaşların ne sorular sorduğunu, sorulara verilen cevapları, resimleri gelişim durumlarını gördüğünüz zaman sanırım sormayı düşündüğünüz, sorduğunuz bütün kafanıza takılan problemlerin cevabını en iyi şekilde belgesel tadında öğrenmiş olacaksınız. Aynı şeyleri daha önce saksıda lavanta vs. açmış olduğunuz konu başlıklarında da deneyin. Oldukça çok bilgileneceksiniz. Biraz da uygulama yaptığınız zaman çiçek almaya gittiğiniz çiçekçilerin çoğunun bile sizden daha fazla bir şey bilmediğini, özel konuları en ince detayına kadar öğrendiğinizi göreceksiniz. Biraz okuyarak, resimlere bakarak kısa bilgi olmasa da ayrıntılı, ince noktaları öğrenebilirsiniz. Hala bilmek istediğiniz bir şey olursa resimli ve ne istediğinizi bilen şekilde yazarsınız. Bilen arkadaşlar da yardımcı olurlar.

Binbirçeşit
23-01-2016, 04:02
Bilgiler için teşekkür ederim. Sayın @Muda. Yazılarım daki dikkatsizlik biraz fazla heyecan dan. Uyarı için teşekkür ler.dikkat edicem.sayın @gilan

Lonicera
23-02-2016, 13:48
Çelikler maalesef tutmadı. Bir ara anaçlar da yok olacak diye endişelendik. Çok şükür bu halde görünce içimiz ferahladı.

hira
06-03-2016, 21:35
Çelikler maalesef tutmadı. Bir ara anaçlar da yok olacak diye endişelendik. Çok şükür bu halde görünce içimiz ferahladı.

çelikleri hangi ayda almıştınız acaba?

Lonicera
07-03-2016, 06:06
Kasım ayında çeliklemiştim. Her yıl aynı zamanda dikerdim ve tutardı. Bu sefer bizim hatamızdan(sulama yüzünden) tutturamadık.

nikon_
25-03-2016, 09:37
Ortancalarımın bakımlarına bu yıl erken başladım. Önce, toprağın pH'ını düşürmek için toz kükürt uyguladım. Daha sonra ise, demir sülfat ve mağnezyum sülfat takviyesi yaptım. Bunları, tomurcuklar uyanıp yapraklar kendini göstermeye başladığında yaptım. 15 gün arayla 2 defa daha demir sülfat-mağnezyum sülfat takviyesi uygulayacağım. Ayrıca, bir kez 20*20*20 NPK gübre ile de suladım. Toprak üzerlerine birer avuç leonardit koydum.

Ortancaların geçen yılki çiçekli hallerini şu linkten görebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/1384598-post1222.htm

Uygulama, sonuçlarını hemen göstermeye başladı. Çıkan yapraklar hem çok sağlıklı hem de renkleri olması gereken koyulukta bir yeşil.

601752

601753

Durumdan memnun olan ortancalar, çiçek tomurcuklarını oluşturmaya başlamışlar bile ;)
601754

suwat
05-04-2016, 23:41
Merhaba,

Ortanca biraz düğün alt yapraklarından bir kaçı döküldü. Çiçek tomurcukları da az önce kapanmış olarak gördüm. Yardımcı olabilir misiniz. Birde İstanbul şehir içinde hangi tarih aralığında açıyor

Farukk
10-04-2016, 19:49
Ortancami çoğaltmak istiyorum acaba bu haldeyken dallarından birini toprağa diksem olur mu

Zehraylmz
11-05-2016, 23:53
Bu da benim ortamcam Nisan ayı gibi, apartmanın bahçesinden çelik aldım. Şuan bu durumda heralde açacak.

merhaba nasıl çelik aldınız yani herhangi bi yerinden koparıp diktiniz mi direk?bir de evde mi bakıyorsunuz.bizim bahçede de var bende almak istiyorumda

Nefin Nur
13-05-2016, 10:46
611672

bu renk ortancası olan var mı? lütfen bana fide versin
,aslında evimizin arkasında küçük bir bahçe var, gölgelik bir yer çok az güneş alıyor, ben orayı düzenleyip oturulacak hale getirmek istiyorum ve ortanca gölgede yetişiyor diye biliyorum, her renk ortanca fidesine açığım ama bu renk olan varsa ve gönderebilirse çok sevinirim

nikon_
16-05-2016, 12:14
Ortancalar, çiçek tomurcuklarını geliştirmeye ve renklerini belli etmeye başladılar.

612421

612422

musk
16-05-2016, 15:19
merhaba nasıl çelik aldınız yani herhangi bi yerinden koparıp diktiniz mi direk?bir de evde mi bakıyorsunuz.bizim bahçede de var bende almak istiyorumda

Bu mevsimde tepe çilekleri ile üretebilirsiniz. Detay öndeki sayfalarda olacak. Yaprağını döktükten sonra ise ocak subat mart gibi odunsu son yıllık dallardan direct toprağa ( Bahçeye veya saksıya ) çelikleyebilirsiniz

asligaye
18-05-2016, 19:10
Merhabalar 1 senedir ortanca merakı sardı ve buradan okuyup bilgilerinizle yetiştirmeye de başladım. Bugün hastane önünde çok güzel iri koyu yeşil yapraklı 160/ 170 cm boylarında çok güzel bir ortanca gördüm. İki bina arasında derin bir araya ekilmiş. En sonunda dayanamayıp bu ortancalar dan varsa bir kök almak için aşağıya indim. Tabi izin isteyerek (daha önce çelik denemelerim hep başarısız olduğu için kök kesin tutar diye)fakat gelin görün ki kök almak mümkün değil. Tek kökten çıkan çok yoğun bir dallanma var ve çektiğim en kısa dal bile 60 cm fazla ve köksüz. Şimdi bu ortanca dan sahip olabilmek için bu dallar nasıl köklendire bilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Tuğba yeliz
23-05-2016, 19:38
Bir aylık ortancam çok güzel gelişip tomurcuklanmiştı saksısını küçük olduğu için degiştim saksıda toprağı ile çıkarıp yeni saksıya koydum perlit ve torf hazır paket toprak ekledim suladım besin gübresi ile ama çiçeğim boyun büktü sakının altında tabak vardı onu söktüm çünkü önceki saksıda yoktu biraz kendine gelir gibi oldu canlansın diye tekrar suladım yıne küstü dallar bükülen yerlerinde cürümeler var ne yapmalıyım çok sudan çürümüş olabilir mi yardım lütfen

nikon_
02-06-2016, 12:03
Ortancalar çiçeklerini tam olarak açtı ve canlı renklerini göstermeye başladılar.

615728

615729

615730

TCM
02-06-2016, 15:00
Bir aylık ortancam çok güzel gelişip tomurcuklanmiştı saksısını küçük olduğu için degiştim saksıda toprağı ile çıkarıp yeni saksıya koydum perlit ve torf hazır paket toprak ekledim suladım besin gübresi ile ama çiçeğim boyun büktü sakının altında tabak vardı onu söktüm çünkü önceki saksıda yoktu biraz kendine gelir gibi oldu canlansın diye tekrar suladım yıne küstü dallar bükülen yerlerinde cürümeler var ne yapmalıyım çok sudan çürümüş olabilir mi yardım lütfen

Bu işlemi çiçekler geçtikten sonra yapsaydınız iyi olurdu. Ben de dün saksıdan toprağa aktarmak zorunda kaldım zorunlu olarak bakalım sonuç ne olacak.

gilan
04-06-2016, 20:13
Bahçeme ortanca seçebilmek için gittiğim seradaki beğendiğim tüm ortancaları fotoğrafladım. Buraya da ekleyeyim. Belki faydası olur.

Sırasıyla önce bitkinin kendi fotoğrafı, sonra etiketi.

616186

616187

gilan
04-06-2016, 20:14
616188

616189

gilan
04-06-2016, 20:14
616190

616191

gilan
04-06-2016, 20:15
616192

616193

gilan
04-06-2016, 20:16
616194

616195

gilan
04-06-2016, 20:16
616196

gilan
04-06-2016, 20:17
616197

gilan
04-06-2016, 20:18
616198

gilan
04-06-2016, 20:18
616199

616200

gilan
04-06-2016, 20:19
616201

616202

gilan
04-06-2016, 20:20
616203

616204

gilan
04-06-2016, 20:20
616205

616206

gilan
04-06-2016, 20:21
616207

616208

gilan
04-06-2016, 20:22
616209

gilan
04-06-2016, 20:23
616210

gilan
04-06-2016, 20:23
616211

gilan
04-06-2016, 20:24
616212

abk
05-06-2016, 00:17
Tum çeşitler guzelmis. 1309. Mesajdaki buyuk beyaz çiçekliyi cok begendim.

Batı Rüzgarı
05-06-2016, 22:50
bugün sıkışıklıktan bunalmış balkonuma zoraki eklediğim çiçeğim oldu kendileri.
mavi rengine bayıldım.top top çiçeklerinin karşılığında tüm çiçeklerde olduğu gibi bir kusuru olmak zorundaydı.yani kokmuyor ama sağlık olsun.
diğer yandan bu mavişlerin rengi değişiyormuş.en güzel mavi tonunu büyük bir ehemmiyetle seçen ben bu döneklik karşısında hayranlık da duydum aslında.Bu çiçek bildiğin Turnusol kağıdıymış.Tuttum bu çiçeği...Artık birlikte bol bol bilimsel çalışmalar yapacağız inşallah.

gilan
07-06-2016, 07:05
Diğer yandan bu mavişlerin rengi değişiyormuş.en güzel mavi tonunu büyük bir ehemmiyetle seçen ben bu döneklik karşısında hayranlık da duydum aslında.Bu çiçek bildiğin Turnusol kağıdıymış.Tuttum bu çiçeği...Artık birlikte bol bol bilimsel çalışmalar yapacağız inşallah.

Rengi değişmesine değişiyor ama her birinin asitli ortamda ulaşabildiği mavi tonu farklı olacak. O nedenle özene bezene en güzel tonu seçmeniz yine de önemli. ;)

Adalet Yağcı
13-06-2016, 22:02
1309-1310-1299-1301 en beğendiklerim.
İçlerinden bir tanesini seçmek zorunda kalsaydım 1310 daki Pembeyi seçerdim..

Nedan
16-06-2016, 15:22
Merhaba lütfen banada yardım edin ortancamın çicekleri kurumaya başladı ne yapmam gerekli bilemiyorum suyunu tabagına koyarak veriyodum acaba ondan mı olfu nasıl canlandırabilirim

bozcaada5
27-06-2016, 11:42
Merhabalar,
Bu kadar güzel resimden sonra böyle resim paylaşmak istemezdim. Ortancalara karşı büyük hevesim olmasına rağmen bir türlü bakamıyorum. Sorun nedir. Yarı gölgelik bir yer ve kuyu suyu ile hergün su veriyorum. Ne olur yardımcı olun. Teşekkür ederim...

Nedan
02-07-2016, 18:35
Ortancalardan yana benimde şansım gülmedi güzelim ortancamın çiceklerini kuruttum ��

Batı Rüzgarı
02-07-2016, 22:05
ortancaların çiçeklerinin de bir ömrü var elbet.ben çiçekli ortancamı daha büyük bir saksıya aldım.şuan yeni yaprak vermeye başladı ve çiçekleri de biraz biraz solmaya doğru gidiyor.
dahası bir gün susuz kalmıştı ve yeniden suladım.o gün çiçekler kendine geldi ama ilk aldığımdaki mavi tonu yok.pembeleşti biraz.

bence çiçeğin sağlığı çiçeklerden değil yapraklardan belli olur. yukarıdaki resimlerde yapraklarda sararmalar görünüyor.dolayısı ile demir eksikliği geldi aklıma ilk olarak.

tabi bu konuda uzman değilim hatta bildiğin cahil sayılırım.zira hiç bir aldığım çiçeği muhafaza edemedim :D geçmişim başarısızlık dolu...

Sahanne
07-04-2017, 13:53
Merhaba fidanından ortanca aldım ama ortanca mı emin değilim fotoğrafları altta eğer ortanca ise nasıl çiçek açtıra bilirim yardımcı olurmusunuz.

musk
08-04-2017, 07:57
Merhaba fidanından ortanca aldım ama ortanca mı emin değilim fotoğrafları altta eğer ortanca ise nasıl çiçek açtıra bilirim yardımcı olurmusunuz.
Her hangi bir şey yapmanıza gerek yok hazirana kadar açacaktır, henüz erken.

Sahanne
09-04-2017, 13:40
Her hangi bir şey yapmanıza gerek yok hazirana kadar açacaktır, henüz erken.

cevap için teşekkür ederim üzerinde hic tomurcuk yok

musk
09-04-2017, 16:19
cevap için teşekkür ederim üzerinde hic tomurcuk yok
Çıkar merak etmeyin. Dediğim gibi daha erken.

Mahmut Tebir
14-04-2017, 17:02
Arkadaşlar merhaba.
Ortanca tohumla çikmaz diyorlar doğrumu.
Çinden ortanca tohumu getirttim ama bunların ortanca tohumu olduğunu bilemiyorum. Ama çoğu satıcı ve sitede aynı görünüşte tohum satıyordu. Ve satıcı güvenirliği yüksek satıcıydı.
Bir bakın.

Eğer bunlar ortanca tohumu ise bunları nasıl ekiceğim. Hiç bir yerde nasıl ekileceğine dair bilgi bulamadım. Yabancı sitelerde bile.

musk
17-04-2017, 14:56
Arkadaşlar merhaba.
Ortanca tohumla çikmaz diyorlar doğrumu.
Çinden ortanca tohumu getirttim ama bunların ortanca tohumu olduğunu bilemiyorum. Ama çoğu satıcı ve sitede aynı görünüşte tohum satıyordu. Ve satıcı güvenirliği yüksek satıcıydı.
Bir bakın.

Eğer bunlar ortanca tohumu ise bunları nasıl ekiceğim. Hiç bir yerde nasıl ekileceğine dair bilgi bulamadım. Yabancı sitelerde bile.

Aliexpressde ki tohumlara güven olmaz pek. Bunlardan da ortanca çıkmayacak büyük ihtimalle. Ama siz 2-3 cm derine dikin bekleyin. Artık ne çıkarsa bahtınıza.

Mahmut Tebir
17-04-2017, 15:38
Aliexpressde ki tohumlara güven olmaz pek. Bunlardan da ortanca çıkmayacak büyük ihtimalle. Ama siz 2-3 cm derine dikin bekleyin. Artık ne çıkarsa bahtınıza.

Ortanca tohumunun resmini hiç bir yerde bulamadım.
Ortanca tohumu nasıl oluyor.
Ortancanın tohumu oluyor mu?
Eğer varsa bir resmi falan yokmu acaba? Bulsanız merak ettim.

Bendeki tohumlar kuru üzüm gibi içinde karpuz çekirdeği gibi sert yassı çekirdek kısmı var.

musk
18-04-2017, 17:51
Ortanca tohumunun resmini hiç bir yerde bulamadım.
Ortanca tohumu nasıl oluyor.
Ortancanın tohumu oluyor mu?
Eğer varsa bir resmi falan yokmu acaba? Bulsanız merak ettim.

Bendeki tohumlar kuru üzüm gibi içinde karpuz çekirdeği gibi sert yassı çekirdek kısmı var.
Üzülerek söylüyorum ki, tohumların resmini hiç bir yerde bulamamanız, aldığınız tohumların bildiğimiz ortanca tohumu olmadığının bir göstergesi. Ortancanın tohumunu ne gördüm ne de duydum.
dediğim gibi dikin, ne çıkarsa bahtınıza artık.

Muda
18-04-2017, 20:36
Akşam sefası tohumlarına benziyor.

http://s491.photobucket.com/user/tufanumutlu/media/1393288079_9897013f64.jpg.html?t=1252357133

http://mevsimlikcicekbakimi.blogspot.com.tr/p/aksam-sefasi-mirabilis-jalapa-bakimi.html

Mahmut Tebir
19-04-2017, 16:11
Akşam sefası tohumlarına benziyor.

1393288079_9897013f64.jpg Photo by tufanumutlu | Photobucket (http://s491.photobucket.com/user/tufanumutlu/media/1393288079_9897013f64.jpg.html?t=1252357133)

Mevsimlik Çiçek Bakımı: AKŞAM SEFASI (Mirabilis Jalapa) BAKIMI (http://mevsimlikcicekbakimi.blogspot.com.tr/p/aksam-sefasi-mirabilis-jalapa-bakimi.html)

Bu tohumlarla bendeki tohumların alakası yok. Bendeki tohumlar üzümsü içindeki çekirdekler ise sert ve karpuz çekirdeği gibi yassı.

nikon_
21-04-2017, 10:47
Ortancalar çiçek tomurcuklarını oluşturmaya başladı. Mayısta balkon renklenecek ;)

644936

644937

644938

Mahmut Tebir
22-04-2017, 00:53
Arkadaşlar çinden ortanca diye aldığım tohumların sonunda kartopu çiçeği tohumu olduğunu oğrendim. Demek ki çinden tohum falan alınmazmış. :mad:

Diavolo
23-04-2017, 15:29
Ortancalarımdan birinde sararma var. Sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım sizce ? :(

musk
23-04-2017, 21:35
Ortancalarımdan birinde sararma var. Sebebi ne olabilir ve ne yapmalıyım sizce ? :(
Sorunuzun cevabı burada defalarca yazılmış. Lütfen biraz okuyalım, arayalım.

vgunes
26-04-2017, 16:19
Ortancamın yapraklarında fotoğraftaki gibi anlayamadığım bir hastalık var? Bu nedir ve nasıl çözebilirim? İki senedir gayet sağlıklıydı, bu sene bu sorunla karşılaştım ilk kez.

Yenisu
26-04-2017, 22:43
Merhaba;bence düzensiz sulamaya bağlı,toprağı sürekli nemli kalacak şekilde ayarlayın,Ankara şartlarında kuzeye bakan tarafta durmalı.
Burada bile gölgede güzel gelişiyor.

Denizp
09-05-2017, 14:58
Merhabalar, uzun bir süredir suda köklenmesini beklediğim ortanca çeliklerim kök oluşturduktan sonra üç tanesini toprağa diktim. Dikmeden önce oldukça sağlıklı ve dimdiklerdi ve bir tanesi tomurcuk bile çıkarmıştı. Diktikten sonra boyunlarını büktüler yaprakları da ufacık kaldı. Neyi yanlış yapmış olabilirim? Diktikten sonraki gün bu hale geldiler malesef. Sadece sabah güneşi gören bi pencereden azıcık ışık almışlardı. Anlattığım çeliklerle şu an için suda olan ve hala sağlıklı olan çelik fotoğraflarını ekliyorum. Nerede yanlış yapmış olabilirim ve diğerlerinin bu hale gelmemesi için ne önerirsiniz? https://i.hizliresim.com/ojMGm9.jpg (https://hizliresim.com/ojMGm9)
https://i.hizliresim.com/2r0Ll2.jpg (https://hizliresim.com/2r0Ll2)
https://i.hizliresim.com/BrBJdM.jpg (https://hizliresim.com/BrBJdM)

TCM
09-05-2017, 19:05
Torf-perlit-cocopeat ile oluşturulmuş gevşek bir yere dikseydiniz keşke. Bir de resimleri siteye yükleyin, zamanla yüklediğiniz site giderse resimlere ulaşılamaz.

Erdem 01
10-05-2017, 08:03
Su kökleri çabuk zarar gören köklerdir. Köklenmiş çelik dikerken ağaç fidanı diker gibi toprağa bastırarak dikmeyin. Dikerken elinizi saksının üst seviyesine getirip kök başlangıcının üzerinde sabit tutun. Altına ve yanlarına yavaşça toprak doldurun. Kesinlikle toprağa üsten elinizle bastırıp ezmeyin. Kökler bu bastırmada kırılabilir. Saksıyı yere hafifçe vurun, kenarlarına elinizle vurun toprak otursun. Su kökleri toprağa alışıncaya kadar ilk günler sulayın. Sonra nemli kalsın çürütmeyin. Dikim bitince saksı kenarına bir dal saplayıp çeliği bağlayın oynayıp kökler kopmasın. Büyümeyenleri yavaşça çıkarın köklerine bakın. Köklerde kopma çürüme varsa üstünden kesip yeniden köklendirin.

Denizp
10-05-2017, 16:36
Çok teşekkürler, diğer çelikleri daha yumaş bir karışıma ve daha nazik bi şekilde dikmeye çalışırım. Sağolun, çok açıklayıcı oldu. : )

622ali
15-05-2017, 20:53
Üzeri çiçekli, yaklaşık 30 cm boylarında almış olduğum 4 ortancamin 2 si ölmek üzere. Sanki hiç su vermişim ve aşırı sıcaklarda kalmış gibi bir durum var. Diğer ikiside hiç iyi sayılmaz.

Aldığım satıcıya durumu anlattigimda, üzeri çiçekli iken saksı değişimi yapılmaması gerektiğini söyledi ve büyük olasılıkla bu yüzden olabileceklerini söyledi.

Sizce'de böyle bir durum var midir?

Eğer var ise şuanda yapabileceğim birşey varmı?

Muda
26-05-2017, 09:43
Ortanca köklendirme ile ilgili bir video gördüm. Yapılan işlem çok mantıklı geldi. Ben ortancaları yeterli suyu ayarlayamadığım için köklendirmede sorun yaşıyordum. Çiçek açmamış yerlerden alınan çelikler ile kolay gibi görünen köklendirme yapılıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=xH2qrIui2oc

nikon_
27-05-2017, 11:10
Ortancaların tomurcukları büyüdü ve renklerini almaya başladı.

649450

649451

649452

649453

Gülizar ş
03-06-2017, 22:44
Mesaj gönderemiyorum.

Gülizar ş
03-06-2017, 22:48
Inanmıyorum. Bugün küpe sayfasına iki mesaj göndermeye çalıştım .İngilizce bir uyarı mesajı aldım . sonra ortanca ile ilgili bilgi alayım derken buraya gönderdim o da gitti. Sizleri meşgul ettiğim için özür dilerim.

YeniGine
05-06-2017, 23:41
Çam ibrelerinin ortancalara iyi geldiğini okumuştum. İbreleri aldıktan sonra altta kalanlar sanki toprağıyla birlikte daha güzelmiş gibi geldi bana. Hangisini kullansam?.. Bir de bunlardan domates - biber fidelerinin toprağına atsam olur mu?

650564

650565

nikon_
19-06-2017, 11:02
Ve final görüntümüz...

652075

652076

kgursan
19-06-2017, 17:42
Merhabalar,
Bu kadar güzel resimden sonra böyle resim paylaşmak istemezdim. Ortancalara karşı büyük hevesim olmasına rağmen bir türlü bakamıyorum. Sorun nedir. Yarı gölgelik bir yer ve kuyu suyu ile hergün su veriyorum. Ne olur yardımcı olun. Teşekkür ederim...

Demir sulfat ( saçıkıbrısı) verin , biraz da azot tabi .aktarlarda bulabilirsiniz

Busranur
25-06-2017, 17:32
Bugün gördüğüm pembe rengi bir ortancadan celik almak istiyorum . Bu ayda celik alınır mı ? Baktığımda daha çiçek açmamıştı tomurcukta yoktu. Şimdiden teşekkürler ;)

Mahmut Tebir
25-06-2017, 23:31
daha once de ortanca almistim o da boyle oldu. sonradan da yapraklardan kurudu. demir eksikligi saniyorum. demir sulfati su ile karistirip veriyorum. insallah duzelir. ama cicekciden aldiktiktan sonra neden bende yapraklari sarariyor bilmiyorum. yapraklardaki lekeler ise demir sulfati spreyle verdim onun izleri. yanlis yaptim galiba. yapraklari yakti galiba. bilen varsa bu sararma neden oluyor. demir eksikligi ise birden neden demir bitiriyor ben aldigimda. **** ben yanlis birseymi yapiyorum.

İlknur44
12-07-2017, 16:08
Merhaba arkadaşlar banada dün bir tane ortanca geldi. Yaprakları kuruyor bahçeye ekmelimiyim. Yoksa bu sene saksıdamı kalsn kurumaya başlıyan yaprakları temizliyeyim mi? Fotoğrafı yükledim.

Mahmut Tebir
12-07-2017, 17:28
Merhaba arkadaşlar banada dün bir tane ortanca geldi. Yaprakları kuruyor bahçeye ekmelimiyim. Yoksa bu sene saksıdamı kalsn kurumaya başlıyan yaprakları temizliyeyim mi? Fotoğrafı yükledim.

ustat o saksı ona çok küçük. Bence biraz büyütmelisin. Yaprakların kurumasına gelince bende o dertten muzdaribim. Ben yaprakların kurumasının sebebini sıcaklara bağlıyorum. Bitkinin yaşayacağı sıcaklara bakarsan şu anda sıcaklıklar bayağı fazla. Senin ve benim yaşadığımız şehirlerde sıcaklıklar 40 dereceyi buluyor.

İlknur44
12-07-2017, 21:41
ustat o saksı ona çok küçük. Bence biraz büyütmelisin. Yaprakların kurumasına gelince bende o dertten muzdaribim. Ben yaprakların kurumasının sebebini sıcaklara bağlıyorum. Bitkinin yaşayacağı sıcaklara bakarsan şu anda sıcaklıklar bayağı fazla. Senin ve benim yaşadığımız şehirlerde sıcaklıklar 40 dereceyi buluyor.

Teşekkür ederim. ozaman bahçeye ekmelimiyim,sizce bahcede kururmu.

Mahmut Tebir
13-07-2017, 14:31
Teşekkür ederim. ozaman bahçeye ekmelimiyim,sizce bahcede kururmu.

zaten ortanca bahçe bitkisi. Eğer bahçede gölge yer varsa bahçeye dikebilirsiniz. Direk güneş alan yere asla dikmeyin. Tabii bahçedeki toprağa dikkat edin. Ortancanın yaşayabileceği toprak olmalı.

Muda
13-07-2017, 15:07
Kısmi güneş gören gölge bir yere dikip suyunu eksik etmemeniz gerekiyor. Susuz ve güneşte kalırsa çabucak kuruyor.

İlknur44
13-07-2017, 21:33
Çok Teşekkür ederim akşam bahçeye ektim. İnşallah olur.

nilufers
14-07-2017, 07:36

merhabalar, ortanca uzmanı değilim:) fakat tespitlerime göre ortanca sonbahar- kış yaprakları döken bir bitkidir, şu anda İstanbul'da bahçelerde görüyorum ki yaprakları sararıp dökülmeye başlamış bile, hem aşırı sıcak hem de yaklaşan sonbahar sebebiyle olsa gerek.
Ayrıca, yeni aldıysanız alışmaya çalışıyor olabilir, çoğu bitkiler yeni ortama uyum sağlamak için tüm yaşam gücünü toplayıp köklerine verir, yaprakları döker
Ortanca dayanıklıdır, oturduğum apartmanın yanındaki bahçede tamamen verimsiz, taşlı toprakta bile her sene sağlıklı büyüyor ve çiçek açıyor.

bergenia
19-07-2017, 10:10
Bende pet şişeye hapsederek köklendirdiğim ortancaları az önce saksıya aldım.
Pet şişeyi yarısının 10 cm kadar üstünden düzgünce kestim. Dibine biraz toprak koydum sonra yeni filizlenmiş dalları sapladım.
Toprağı nemlendirip şişenin kestiğim üst parçasını geçirdim. Soba borusu geçirir gibi. Şişe kapağınıda açık bıraktım küfleniyor yoksa. Balkonda güneş almayan bir yere bıraktım birkaç haftada köklendiler.
Birçok bitkide bu yöntemi denedim başarılı oldum şimdi aynı yöntemi paşa kılıcında deniycem.

mu-rat
27-07-2017, 16:01
Merhaba arkadaşlar;
Çanakkaledeki evin bahçesine 1.5 sene kadar önce ortancalar ektim bu aylarda çiçeklendiler fakat hepsinin boyu bu kadar zamanda sadece 15cm kadar büyüdü. Hepsinin yaprakları cılız kaldı, çiçeklerinin rengi açık pembe bulundukları yer sabah güneşi alan öğleden sonrada gölge olan bir yer ama boğazda olduğumuzdan bazen biraz rüzgar alıyor sizce gelişmelerini nasıl sağlarım, nasıl gübre kullanayım forumu okudum ama kafam karıştı, teşekkürler.

manolya
06-03-2018, 12:00
kasım ayında diktiğim çelikler yaprak çıkarmaya başladı, artık bahçedeki yerlerine dikebilir miyim?

Styric
16-03-2018, 09:28
Merhaba, büyük bir bahçemiz var.

Duvar diplerine leylandilerin altına ortanca ekmek istiyoruz. Sağlıklı ve doğru bir karar olur mu ? çiçekli renkli bir bahçe istiyoruz. 100 tane civarı ekmemiz gerekiyor sanırım.

Bir kaç çeşiti var sanırım, eğer tanıdığınız bir üretici varsa bilgisini verirseniz sevinirim. Bahçe için en uygunu konusunda yardımınıza ihtiyacım var.

Dikim yaparsak, dikim sırasında ki torf toprağına katı gübre atsam daha iyi olur mu ? örneğin 20 kilo toprağa 1 kilo katı gübre karıştırmak gibi. Ortanca için geliştirilmiş gübreler için. Genta, vilmorin vs

http://www.house2home.com.tr/userfiles/productlargeimages/product_4514.jpg

Mahmut Tebir
09-04-2018, 15:02
Bu resimdeki ortancadan arıyorum. Daha önceden bir markette görmüştüm. Ama şimdi bulamıyorum. Acaba sizlerde veya başka bir yerden alabilirmiyim?

https://www.waysidegardens.com/images/xxl/38295.jpg

Styric
13-04-2018, 09:26
Bu resimdeki ortancadan arıyorum. Daha önceden bir markette görmüştüm. Ama şimdi bulamıyorum. Acaba sizlerde veya başka bir yerden alabilirmiyim?

https://www.waysidegardens.com/images/xxl/38295.jpg

Merhaba, bodensee diye geçiyor yanlış bilmiyor isem.

Bizde 60 civarı macrophylla ortancasını ektik bakalım geçen hafta. Bahçe şenlenir umarım..

manolya
15-04-2018, 14:04
saksıdaki çelikleri bahçeye aldım, sanki tuttu gibiler, sürgünleri daha bir yeşillendi

TCM
15-04-2018, 21:41
@ manolya, elinize sağlık ancak araları 25-30 cm. gibi duruyor ki öyle ise az olmuş.

manolya
16-04-2018, 20:37
şöyle dolu dolu bir görüntü olsun diye öyle dikmiştim

TCM
16-04-2018, 22:23
İki seneye öyle olacaklar zaten, kürekle iyice dipten aralardakini kaldırın bence.

manolya
18-04-2018, 07:34
iyi o zaman, zaten benden ortanca isteyen bir arkadaşım vardı söküp ona vereyim

Mahmut Tebir
28-04-2018, 14:01
Ortancam o kadar aliminyum sülfat eklememe ragmen pembe açıyor. Sebebi nedir acaba?

Muda
28-04-2018, 16:11
Ne zaman alüminyum sülfat verdiniz. Nasıl verdiniz. Yeni verdi iseniz tabi ki pembe açacaktır. Gelecek yıl muhtemelen mavi açacaktır.

Mahmut Tebir
28-04-2018, 16:26
Ne zaman alüminyum sülfat verdiniz. Nasıl verdiniz. Yeni verdi iseniz tabi ki pembe açacaktır. Gelecek yıl muhtemelen mavi açacaktır.

Çiçekler çıkmadan alüminyum sülfat vermeye başladım. Çiçek tomurcukları vardı üstünde. Ama nedense pembe çıktı.
Yani aşagıdaki linkte alüminyum sülfatı vermeye başladığım ortancanın durumunu görebilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/1533811-post41.htm

Muda
28-04-2018, 17:03
Benim kastettiğin de o zaten. Tomurcuklar çıkmaya başlamadan çok daha önce verip bitkinin içerisine alması gerekiyor. Bu durumda önümüzdeki çiçek açımı olan 2019 da istediğiniz gibi renk alması gerekiyor.

Mahmut Tebir
28-04-2018, 17:18
Benim kastettiğin de o zaten. Tomurcuklar çıkmaya başlamadan çok daha önce verip bitkinin içerisine alması gerekiyor. Bu durumda önümüzdeki çiçek açımı olan 2019 da istediğiniz gibi renk alması gerekiyor.

Tamam anladım. Geç kaldım desenize. O kadar da heves etmiştim bu iş için. Kısmet seneyemiş.

Teşekkürler bilgi için.

nzlıcan
02-05-2018, 11:10
Merhaba arkadaşlar şu aralar ortancadan çelik alınır mı ?

Styric
14-05-2018, 15:20
tomurcuklar baya büyüdü ama halen çiçek açmadı, Konya 2 haftadır yağmurlu ve soğuktu. Bugünden itibaren sıcaklar geliyor. Mayıs sonuna doğru çiçeklenecektir diye düşünüyorum. Biraz npk ve demir ilave edeceğim. 50 civarında ortanca ve bir çoğunda demir problemi söz konusu.. Umarım başarılı bir sezon atlatırız.

Batuhan Yılmaz
14-05-2018, 21:39
Bahçeden deneme amaçlı kasımda aldığım çelikler saksıda köklenip yeşerdi boyları 5 cm ama bu çelikler çiçek açtı ve çapı 15-20 cm şoktayım çok bereketli ve sadık bir bitki.

Dumlupınar
14-06-2018, 23:20
Burhaniye'de dayımın bahçesinin ortancaları...

Füreya
28-06-2018, 20:04
Acaba bu yıl açar mı?

Batuhan Yılmaz
28-06-2018, 21:08
Siz mi çeliklediniz acaba ? Bir de çelik anında soğuk aldı mı yoksa hep sıcak bir yerde mi durdu ? Ben çiçekleneceğini umuyorum ama biraz besinsiz ve ışıksız kalmış sanırım yeni yapraklar çok açık renkli ama eğer açmazsa üzülmeyin güzelce besleyin saksısını büyütün kışın soğuk alacak yapraklarını dökecek (kökü donmasın) bir yere koyarsanız ertesi bahar size şahane bir sürpriz yapar.

Füreya
28-06-2018, 23:28
Tam olarak ne zamandı hatırlamıyorum ama yüksek ihtimalle geçen Mayıs'ta komşumuz hediye etmişti. Bu yüzden bize gelene kadarki sürece dair bilgim yok. Bizde olduğu süre içinde de ilk zamanlar az güneş alan bir yerde durdu gelişmeyince daha fazla güneş alan bir yere koyduk. Önerilerinizi dikkate alacağım, bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

alperdemircan
29-06-2018, 18:19
Ortancaların bulunduğu iklime göre mavi ve pembe renklere dönüşmesi ne kadar doğru acaba?

TCM
29-06-2018, 19:04
Ortancaların bulunduğu iklime göre mavi ve pembe renklere dönüşmesi ne kadar doğru acaba?

Aynı yerdeki ortancalarda her renk görülebildiğine göre pek doğru değil gibi.

alperdemircan
29-06-2018, 19:24
Aynı yerdeki ortancalarda her renk görülebildiğine göre pek doğru değil gibi.

Hmmmmmm. Evet o konu biraz tartışmaya açık ama üreticinin verdiği bilgi bu yönde. Bakalım böyle bir konuya denk gelen oldumu...

Styric
02-07-2018, 08:07
Bunlarda bizim ortancalar, 6.5 tl den almıştım samsundan. Küçücük fidelerdi ama baya iyi açtılar. Seneye daha iyi olur umarım.

https://drive.google.com/file/d/1nFucvtm222o84m2bON9WEGZNLzmrWCAK/view?usp=sharing

miniteraryum
15-07-2018, 14:41
babama üç tane ortanca çeliği gelmiş ama yaprak uçları kuruyor. yaprakların üzerinde beyaz şeyler var. bunlar mantar mı acaba ne yapmak gerekir? bir de saksının birindeki çeliğin yaprakları sağlıklı ama açık renk. ışık yetersizliğinden mi oluyor? limon tuzu okumuştum burda ondan verdim. bir de besin verdim. toprakları nemli duruyor ve sabah güneşi alan balkona çıkardım. düzelirler mi?

Batuhan Yılmaz
16-07-2018, 12:10
Hayır delirmeyin limon tuzu ne tuz ruhu dökün olmadı güldüm vallahi Lütfen toprağın dengesiyle oynamayın ortancanızı kaybedebilirisiniz şimdiden söyleym zaten besinler kimyasal limon tuzu asit ve kökler çürüyebilir bitkinizde küllenme var bir tür mantar en yoğun olduğu yaprakları keserek imha edin diğer yapraklarıda elma sirkeli sulu bir solüsyonla yapraklarını bir bez yardımıyla silin sonra temiz sulu bir bezle yeniden silin ve bol rüzgar alan ışıklı bir yere koyun siz sanırım gece sisleyerek sulama yapıyorsunuz ve rüzgarsız bir kuytuya koymuşsunuz bitkiyi rüzgarlı ve en az 3*4 saat sabah güneşi alacak bir yere koyunuz ve asla gece sulaması yapmayın. Lütfen.

Styric
16-07-2018, 12:58
babama üç tane ortanca çeliği gelmiş ama yaprak uçları kuruyor. yaprakların üzerinde beyaz şeyler var. bunlar mantar mı acaba ne yapmak gerekir? bir de saksının birindeki çeliğin yaprakları sağlıklı ama açık renk. ışık yetersizliğinden mi oluyor? limon tuzu okumuştum burda ondan verdim. bir de besin verdim. toprakları nemli duruyor ve sabah güneşi alan balkona çıkardım. düzelirler mi?

Şuan tüm çabalarınız boşa, zaten zamanı geçti. Artık açması mümkün değil. Varsa hastalığından arındırıp havadar bir yere bırakıp düzenli sulayarak seneye kadar bakmak tek yapmanız gereken.

miniteraryum
17-07-2018, 12:52
cevaplarınız için teşekkür ederim. yaprakların açık renk olmasını burada demir eksikliği ve klordan olduğunu okumuştum. ortanca hakkında da çok bilgim yok. vitamin vermiştim. fısfıslayarak sulamıyorum. saksısına su vererek suluyordum. çok rüzgar alan bir yerde değil. öğleye kadar sabah güneşi alıyorlar sonra gölgede kalıyorlar. sağlıksız yapraklarını kestim. sirkeli suyu bir deneyeyim. yardımınız için teşekkürler.

vırvır
02-11-2018, 20:46
Arkadaşlar ortancaların asidik **** bazik toprakta renk tonları farklı oluyor mu?

Asidik toprakta mavi olur deniyor toprağın asitlik özelliği değiştikçe çiçek rengi mavinin tonlarında mı oluyor yoksa hep aynı tonda mavi mi?

**** bazik toprak için kırmızı deniyor. Aynı şey baz özelliği değiştikçe kırmızının tonu değişiyor mu?

Hangi aylarda çiçek açıyor? Çiçek açması ne kadar sürüyor? Teşekkürler.

TCM
02-11-2018, 21:38
Bu yıl ortanca yılıydı, yaylada hangi bahçede ortanca görsem maşallahı vardı. İki hafta önce gittiğimde hala üzerinde çiçek olan kök vardı. Oysa önceki yıllarda haziran başı gibi çiçeklenir bir bir buçuk ay sonra çiçek falan kalmazdı.

Ortanca asidik toprağı sever ve asit ile renginin maviye döndüğü söylenir. Ancak benim gördüğüm kök neyse devamında rengi çok değişmiyor, en azından aynı toprakta aynı gübre aynı sulama ile rengini değiştiren olmadı benimkilerde.

Styric
23-01-2019, 14:46
Merhaba, rahatsızlığımdan dolayı ortancalarım ile ilgilenemedim, kasım aralık gibi budayıp pomza taşı ile malçlama yapacaktım ama yapamadım. Konya da bu kış soğuk geçti -15leri gördük. Umarım ölmemişlerdir. Nasıl diktiysem öyle duruyor 50 ortanca. Budama yapmalı mıyım ? ne tavsiye edersiniz. 3-4 yaşında hepsi. Teşekkürler.

https://i.ibb.co/1ZN3rrg/file.png

Mahmut Tebir
23-01-2019, 16:45
Kışın kesinlikle budama yapılmaz. Eğer budama yaparsanız öldürürsünüz.
Budamayı ilkbahar başlarında yapabilirsiniz.

mustafaazizoglu
12-02-2019, 15:46
Resimdeki ortancanın üzerine kışın dallar yapraklar düşmüştü, kurumuş gibi. Canlandırmak için ne yapsam ki?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190212/2f477ecba955c1e8fe755c7f7896c042.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mahmut Tebir
12-02-2019, 16:28
Benim ortanca da aynı durumda. Ama ilkbahar geldiğinde canlanacağını düşünüyorum. Çünkü okuduğum formlarda videolarda ortanca kışın uykuya dalan bir bitki olduğundan kurumuş şekilde gözüküyor. Ama ilkbahar geldiğinde canlanıyor.

TCM
12-02-2019, 18:31
Sanırım budamışsınız, budama yapmasanız iyiymiş, bu sezon açmayacaklar artık. Ama mrak etmeyin yakında yeşermeye başlarlar, sanki ortadan başlamış bile.

Nilena
23-04-2019, 15:02
Merhaba bugun ortancalarimi diktim ama biraz pörsümüsler can suyunu bol verdim ama kuvvetlenirmi bilgisi olan yardimci olabilirmi

Handaksu
23-05-2019, 13:11
Merhabalar Koçtaştan bayılarak aldığım Ortancam geldi sadece birkaç saat sonra solmaya başladı..
Evet Gölgede durdu
Evet saksısını değiştirmedim önce
Evet suyunu verdim
Büyük bir hayal kırıklığı içindeyim.. Ne yapacağımı bilemiyorum Yorumları okudum ama o kadar üzgünüm ki geçen Pazar günü aldığım ortancam bu pazarı görebilecek mi?
Daha sonra torflu toprakla saksıyı büyüttüm..

Styric
24-05-2019, 07:36
Merhabalar Koçtaştan bayılarak aldığım Ortancam geldi sadece birkaç saat sonra solmaya başladı..
Evet Gölgede durdu
Evet saksısını değiştirmedim önce
Evet suyunu verdim
Büyük bir hayal kırıklığı içindeyim.. Ne yapacağımı bilemiyorum Yorumları okudum ama o kadar üzgünüm ki geçen Pazar günü aldığım ortancam bu pazarı görebilecek mi?
Daha sonra torflu toprakla saksıyı büyüttüm..

Merhaba, aldığınız ortanca ithal veya türkiye şartlarında serada sıcak iklim yaratılarak açtıranlardan olduğu için solmak olarak lanse edilmiş ama aslında çiçeğiniz geçiyor. Konya için söylüyorum daha ortancaların açması için 3 hafta var.

Styric
24-05-2019, 07:39
Merhaba bugun ortancalarimi diktim ama biraz pörsümüsler can suyunu bol verdim ama kuvvetlenirmi bilgisi olan yardimci olabilirmi

Bahçeye mi saksıya mı ? Ortanca suyu çok sever, direk güneş görürse çok hızlı sararıp pörsür. Ölmez ama verimsiz bir sezon ile atlatır.

Geranium
27-05-2019, 18:57
Merhabalar. Ortancalarım güneşi sadece belli saatlerde dolaylı olarak alan genellikle göle ve rüzgarsız bi yerde duruyolar. Sulamasını toprağı kurudukça yapıyorum. Aslında gayet sağlıklı ve güzeldi fakat bu hafta dikkat ettimi ki mor-mavi olan rengi yeşile dönüyor. Ama garip bi şekilde yeni gelen çiçekler mor geliyor. Neden olabilir, böyle bir durumda ne yapayım

EAkpınar
28-05-2019, 10:21
Memlekette her evin bahçesinde ortanca var. Güneşin yönüne etkisine göre çiçeklerin rengi değişiyor. Mor, pembe, Mavi, mor mavi, pembe mavi. Tam bir görsel şölen. Naçizane fikrim sizin çiçeklerinizin artık solma zamanı gelmiş ondan renk değiştiriyor. Yeni gelenlerde gölgede kaldığı için mordur. Ayrıca sulamayı da artırmanızı tavsiye ederim.

EAkpınar
28-05-2019, 10:23
Kendi ortancamı da paylaşmazsam olmaz. Bu çiçekleri daha önce hiç görmemiştim. Çok ilginç geldi dayanamadım aldım.:rolleyes:

Geranium
28-05-2019, 21:57
Çok teşekkür ederim, su ve gölge hakkında dediklernizi dikkate alacağım

arıkuşu
29-05-2019, 16:49
Merhaba.
Kuzeye bakan gölge bahçem var. Karaburun'da oturuyorum. Koyu yeşil yapraklı ortancalarım zamanla sarıya bakan açık yeşil yapraklı oluyor. Yapraklarda da kahverengi lekeler oluşuyor. Artezyen suyu ile sulanıyor. Acaba kireçli sudan mı kaynaklanıyor bu durum. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Leventstar
02-06-2019, 21:19
Arkadaşlar merhabalar, forumda yeniyim. Ortanca bakımını öğrenmeye çalışıyorum. Bahçedeki ortancaların rengi açık yeşil çiçekleri ve yaprakları ucundan kuruyor. Sebebi nedir bilgisi olan varsa yardım edebilir misiniz. Teşekkürler.

Leventstar
02-06-2019, 22:59
Bahsettiğim ortancalarım bunlar arkadaşlar.

Leventstar
03-06-2019, 08:59
Kendi ortancamı da paylaşmazsam olmaz. Bu çiçekleri daha önce hiç görmemiştim. Çok ilginç geldi dayanamadım aldım.:rolleyes:

Bu türünü ilk defa görüyorum. Çok güzelmiş.

EAkpınar
03-06-2019, 14:35
Teşekkür ederim sayın Leventstar

alihaydar622
07-06-2019, 17:56
Geçen yıl aldığım 2 adet ortancayı üzerleri çiçekli iken, yanılmıyorsam haziran gibi daha büyük saksılara almıştım. Geçen yıl sorunsuz şekilde geliştiler. Bu yıl haziran ayında olmamıza rağmen henüz hiçbir hareketlilik yok. Yaprak dahi çıkmadı. Büyük bir olasılıkla onları kaybettim.

Sorunun saksıyı değiştirme zamanından kaynaklandığını düşünüyorum. Sizce saksı değiştirme zamanı ne zaman olmalıdır?

Birde daha büyük saksıya değilde direkt toprağa almak için bir zaman varmıdır?

Bu hafta yeni ortanca alacağım, direkt olarak toprağa yani bahçede kalacak yerine almam sizce önümüzde ki yıl için sıkıntı olur mu?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...

TCM
07-06-2019, 20:14
Geçen senekiler çiçeklenmelerini tamamladılar ise aslında pek sorun olmamaları gerekti ama hayret, bunları direk toprağa aktarın

alihaydar622
07-06-2019, 20:57
Geçen senekiler çiçeklenmelerini tamamladılar ise aslında pek sorun olmamaları gerekti ama hayret, bunları direk toprağa aktarın
Evet geçen senekiler sonbahara kadar sorunsuz yaşadılar. Fakat bu baharda uyanmadilar. Neyse ki yarın mağazadan yenilerini alacağım. Umarım bahçe bu sefer doğru zaman ve doğru yerdir...

Leventstar
09-06-2019, 22:14
Bahsettiğim ortancalarım bunlar arkadaşlar.

Arkadaşlar yardımcı olabilecek birisi yokmu. Ortancalarda herhangi bir iyileşme yok.ne gübresi verelim.

Kiraz
10-06-2019, 12:41
Geçen yıl aldığım 2 adet ortancayı üzerleri çiçekli iken, yanılmıyorsam haziran gibi daha büyük saksılara almıştım. Geçen yıl sorunsuz şekilde geliştiler. Bu yıl haziran ayında olmamıza rağmen henüz hiçbir hareketlilik yok. Yaprak dahi çıkmadı. Büyük bir olasılıkla onları kaybettim.

Sorunun saksıyı değiştirme zamanından kaynaklandığını düşünüyorum. Sizce saksı değiştirme zamanı ne zaman olmalıdır?

Birde daha büyük saksıya değilde direkt toprağa almak için bir zaman varmıdır?

Bu hafta yeni ortanca alacağım, direkt olarak toprağa yani bahçede kalacak yerine almam sizce önümüzde ki yıl için sıkıntı olur mu?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler...
Toprağını dağıtmayacak şekilde her mevsim saksı değiştirebilirsiniz. Ortancaların kökleri yer değişimine hassastır, eğer toprağın dağılma durumu varsa, bitkilerin uyuduğu kasım-mart aralığında, don olmayan zamanlarda deneyebilirsiniz.

Kiraz
10-06-2019, 12:42
Arkadaşlar yardımcı olabilecek birisi yokmu. Ortancalarda herhangi bir iyileşme yok.ne gübresi verelim.
Demir eksikliğinden yapraklarda bu çeşit sararmalar oluyor. Toprak çok kireçliyse demir emilimi az olur, toprağa az kükürt ilave edip, demir takviyesi yaparsanız yararı olur. Çok güneşli yerdeyse yaprak uçları yanabilir.

Leventstar
11-06-2019, 08:38
Demir eksikliğinden yapraklarda bu çeşit sararmalar oluyor. Toprak çok kireçliyse demir emilimi az olur, toprağa az kükürt ilave edip, demir takviyesi yaparsanız yararı olur. Çok güneşli yerdeyse yaprak uçları yanabilir.

Teşekkürler. Bir deneyeyim. Sonucu yine buradan yazarım. İyi günler

nnk1981
12-06-2019, 08:14
merhaba yaklaşık 1 ay önce aldığım ortancalarım çok güzel açtı ancak birkaç gün içinde bu hale geldi.kurtarma şansım var mı yarımcı olursanız sevinirim.

nnk1981
12-06-2019, 08:22
merhaba yaklaşık 1 ay önce aldığım ortancalarım çok güzel açtı ancak birkaç gün içinde bu hale geldi.kurtarma şansım var mı yarımcı olursanız sevinirim.

Mahmut Tebir
12-06-2019, 11:07

yapraklardaki yanıklardan direk güneşe koyduğunuz anlaşılıyor. Ortanca direk güneş ışığını sevmez. Gölge ve havadar bir yere koyacaksınız. Fazla su köklerini çürütür. Eğer toprağı kurumuş ise su verin.

nnk1981
12-06-2019, 14:10
yapraklardaki yanıklardan direk güneşe koyduğunuz anlaşılıyor. Ortanca direk güneş ışığını sevmez. Gölge ve havadar bir yere koyacaksınız. Fazla su köklerini çürütür. Eğer toprağı kurumuş ise su verin.

Teşekkür ederim. Sanırım ikisinde de yanlış yapmışım. Şimdi gölge yere aldım. Sulamayı da azaltacağım. Peki sıvı hazır besinler vs faydalı olur mu

Mahmut Tebir
13-06-2019, 12:23
Teşekkür ederim. Sanırım ikisinde de yanlış yapmışım. Şimdi gölge yere aldım. Sulamayı da azaltacağım. Peki sıvı hazır besinler vs faydalı olur mu

Bitki bir kendine gelsin ondan sonra gübre verirsiniz. Fazla gübre toprağın kimyasını bozar bunu da unutmayın.

bynpol
18-06-2019, 09:36
Ankaradan mı aldınız gercekten cok güzelmiş nerede bulabilirim acaba

EAkpınar
18-06-2019, 13:17
Ankaradan mı aldınız gercekten cok güzelmiş nerede bulabilirim acaba

Ben bauhaustan almıştım. Bi bakın isterseniz.

Erdem 01
20-06-2019, 09:31
Hatay-İskenderun Soğukoluk Yaylasında ortanca bahçeleri.

bynpol
20-06-2019, 09:59
Çok güzel olmuşlar maşallah. Yerlerini çok sevmişler. Ben de Ankara da küçük bir bahçede yetiştirmeye çalışıyorum. İki kışı dışarda atlattılar. İyi durumda gözüküyorlar. Ama renklerini bir türlü mavi açtıramadım. Yine pembe yine beyaz ��. Denemediğim şey kalmadı. Bir yerlerde yanlış yapıyorum ama nerede onu bulamadım.

Erdem 01
20-06-2019, 10:31
Soğukoluk Yaylası yazın serin olduğundan ortancalar çok iyi büyüyor. Kışın kar yağdığı zamanlar oluyor. Yaylada bütün evlerin bahçesi ortancalarla dolu. Çiçekleri büyük bir karpuz çapında olanları var.İçlerinde mavi açanları var uzaktan tam görünmüyorlar. Bildiğim kadarıyla toprağının Ph asit durumuyla ilgili. Toprağına mavi çivit tozu karıştırınca oluyor diye duymuştum. Yayladakiler ne yapıyor bilmiyorum. Yanyana dikilmiş ortancalarda pembenin yanında mavi açan da var beyaz açanlarda.

Erdem 01
20-06-2019, 10:40
Bu Videoda renk değiştirmeyi anlatıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=M2ci_B4I8-8

Erdem 01
20-06-2019, 10:52
Wikipedia dan çeviri. Ortanca çiçek rengi topraktaki pH'a bağlı olarak değişir. Grafikte gösterildiği gibi, pH'ı 5.5 veya daha düşük olan topraklar mavi ortancaları filizleyecektir, 6.5 veya daha yüksek bir ph değeri pembe ortancalar üretecektir ve 5.5 ila 6.5 arasındaki topraklar mor ortancalara sahip olacaktır. Beyaz ortancalar toprak pH'ı ile manipüle edilemezler, renk için pigment içermediklerinden her zaman beyaz olurlar. Çoğu türde çiçekler beyazdır , ancak bazı türlerde (özellikle de H. macrophylla ) mavi, kırmızı, pembe, açık mor veya koyu mor olabilir. Bu türlerde renk, toprak pH'sına bağlı olarak mevcut veya bağlanmış alüminyum iyonlarının varlığından etkilenir . [5] [6] için H. macrophylla ve H. serratadır aliminyum iyonları sahip, asidik bir toprak (7 altında pH) ve tipik olarak çiçek üretir: çeşidinde, çiçek renk toprak nispi asit ile saptanabilir mavi ila mor, [7] , bir alkalin toprak (7'nin üzerindeki pH) alüminyum iyonlarını bağlar ve pembe ya da kırmızı çiçeklerle sonuçlanır. Bu, çiçek pigmentlerinin , hiperakkümülasyon yapan bitkilere alınabilen alüminyum iyonları varlığında renk değişmesinden kaynaklanır . [8] Saksı topraklarının veya karışımlarının pH'ının düşürülmesi genellikle çiçek rengini maviye değiştirmez, çünkü bu topraklarda alüminyum iyonları yoktur. Ortancaları mavi veya pembe renklendirme yeteneği de çeşitlerden etkilenir. Bazı bitkiler mavileştirilme kabiliyetleri için seçilirken, diğerleri yetiştirilir ve kırmızı, pembe veya beyaz olarak seçilir. Diğer birçok Ortanca türünün çiçek rengi alüminyumdan etkilenmez ve değiştirilemez veya değiştirilemez.

Styric
20-06-2019, 12:12
merhaba bahçe istila altında, sürekli yağmur altında olduğu için ilaçlama da yapamıyorum.

Yaprak biti midir ? fikir verirseniz sevinirim.

https://i.imgyukle.com/2019/06/20/kseaUI.jpg

Styric
12-07-2019, 07:46
bu sene pek keyifleri yok ama yinede güzeliz.

https://i.hizliresim.com/LvAybb.jpg

https://i.hizliresim.com/r0M3O1.jpg

hatayliahmett
02-09-2019, 23:10
Arkadaşlar benim orkimdem yapraklarını döktü ve çiçeği yeşil renk aldı ne yapmalıyım?

698270

698271

698273

698272

bynpol
15-10-2019, 21:49
Benimde bir sorum olacak. Ortancaları sulamayı ne zaman bırakmalıyız **** bırakmalımıyız?

hülya.k
21-10-2019, 12:56
Merhaba... Ağustos ayında, apartmanın bahçesindeki ortancalardan birkaç dal köklendirmiştim. Bir süredir balkonda saksıdalar. Birkaç gündür yapraklarında sararmalar ve kahverengi lekeler var. Gitiitkçe çoğalıyor sanki. Açık balkonda duruyorlar ve gölgedeler. Sulama ile ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorum, ama suyu az mı veriyorum çok mu bilemedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

699912

TCM
21-10-2019, 13:59
Benimde bir sorum olacak. Ortancaları sulamayı ne zaman bırakmalıyız **** bırakmalımıyız?

Bulunduğunuz yerin iklimi, rakımı vs. e göre değişir. Toprak kuru ise sulayın, yoksa gerek yok.

Merhaba... Ağustos ayında, apartmanın bahçesindeki ortancalardan birkaç dal köklendirmiştim. Bir süredir balkonda saksıdalar. Birkaç gündür yapraklarında sararmalar ve kahverengi lekeler var. Gitiitkçe çoğalıyor sanki. Açık balkonda duruyorlar ve gölgedeler. Sulama ile ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorum, ama suyu az mı veriyorum çok mu bilemedim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

699912

Resim çıkmamış ancak çelik alma zamanı daha başlamadı, muhtemelen sıkıntı oradan, bir de çelik alınan dallar mümkün olduğunca az yapraklı olmalıi resim yüklenemediği için görünmüyor, eklerseniz daha sağlıklı olacaktır cevaplar..

TCM
21-10-2019, 14:06
Resimleri şimdi gördüm :) güzel görünüyorlar, yapraklarındaki renk değişiklikleri mevsimsel değişikliğe bağlı normal gibi duruyor ancak üstte dediğim gibi çelik alımı zamanlaması yanlış, önceki yazılanları okuyun, ne zaman nasıl alınması gerekeceği yazıyordur, ilerleyen dönemde bu arkadaşlar köklenip gelişir mi bilemedim..

hülya.k
21-10-2019, 17:43
Hızlı yanıtınız için çok teşekkürler TCM. Bu eve Temmuz sonu taşıdığımız için ancak Ağustos başında çelik alabildim. Denemekten zarar gelmez diye düşündüm. Bir aydan fazla pet şişede toprakta beklettim. Eylül ortasında saksıya geçirdiğimde hepsi köklenmişti. Bu haftaya kadar gayet sağlıklı görünüyorlardı. Sonra sararmalar başladı. Umarım dediginiz gibi mevsimdendir. Ölürlerse çok üzüleceğim.

Styric
18-03-2020, 11:58
Gecen sene böcekler bu senede soğuk vurdu sanırım. 2 gündür çok ciddi soğuk var ve baya tomurcuklanıp yeşillenmişti. Hafif kararmalar da mevcut

bynpol
06-04-2020, 20:31
Evet son günlerdeki bir kaç günlük ayaz yeni filizleri yaktı malesef ama yagmur tekrar toparlayacaktır diye düşünüyorum

bynpol
12-04-2020, 09:48
Bahçedeki ortancalarım için map gübre alıp kullansam olur mu acaba birde nasıl kullanmalıyım. Ayrıca 10 52 10 gübreler var onu mu alsam acaba çok kararsız kaldım bilgisi olan arkadaşlar yol gösterirlerse çok mutlu olurum

Styric
13-04-2020, 07:33
Bahçedeki ortancalarım için map gübre alıp kullansam olur mu acaba birde nasıl kullanmalıyım. Ayrıca 10 52 10 gübreler var onu mu alsam acaba çok kararsız kaldım bilgisi olan arkadaşlar yol gösterirlerse çok mutlu olurum

Eğer elinizde bir gübre yoksa dengeli bir gübre alın, 20-20-20 gibi. Az miktarda da demir sülfat alın az az atarsınız. Gübre tercihiniz bahçe olduğu için granül değil suda eriyen olursa ve siz eritip uygularsanız daha güzel olur.

bynpol
14-04-2020, 07:32
Teşekkür ederim styric evde 15 15 15 gübrem var o zaman onu kullanmaya devam edeyim

kubraarslan
26-04-2020, 15:41
Ortancamın yapraklarında bir hastalık var. Yerini çok seviyor ve sulama konusunda bi sıkıntı da yok.Yaprakları önce sağlıklı çıkıyor fakat sonra böyle oluyor. Geçen sene yaz bittiğinde budadım iyice, bu sene yeni yapraklar sağlıklı çıktı ama yine aynı sorun baş gösterdi. Ne yapabilirim? Bu arada geçen sene ilaçlama da yapmıştım ama ne ilacı olduğunu bilmiyorum çiçekçi vermişti.

Percussion39
15-05-2020, 16:56
mükemmel.maşallah..

Aysaysbaby
14-06-2020, 17:04
Merhaba mavi tonlu bir ortanca aldım.Evde bakımı nasıl oluyor? Bilgilendirir misiniz

derin35
14-06-2020, 20:26
Merhaba mavi tonlu bir ortanca aldım.Evde bakımı nasıl oluyor? Bilgilendirir misiniz

Evde ne yaparsanız yapın, dışarıdaki verimi alamazsınız. En azından pencere önü veya balkonda olmalı. Dış mekan bitkisi evde yaşasa bile cılız, sönük, gösterişsiz olacaktır.

betuloruc
02-07-2020, 13:16
Merhaba

Ortanca 1 aydir bizimle, balkonda bakiyoruz pembe olan biraz iri cicekli mavisi daha kucuk. Once diger balkondaydi ama gunduz 1 2 saat direk gunes geliyordu, simdi baska balkona aldim hic gunes almiyor hep golgede ama burda da ruzgar sikintimiz var. Cicekleri cok kotu oldu, mavi cicekler komple kurudu, pembe de gordugunuz gibi. Neyi yanlis yapiyorum yardimci olur musunuz

fatitoo
03-07-2020, 09:06
bildiğim kadarıyla ortanca direk güneşten ve sıcaktan pek hoşlanmıyor çiçekler hemen boynunu büküyor. hele de bu aylarda...serin hava çiçeği.

betuloruc
03-07-2020, 09:11
bildiğim kadarıyla ortanca direk güneşten ve sıcaktan pek hoşlanmıyor çiçekler hemen boynunu büküyor. hele de bu aylarda...serin hava çiçeği.

Istanbul'da universitemin kampusunde vardi orasida asiri sicak ve nemli olabiliyor golgeydiler tabi, suan yapabilecegim ne var onu bilemedim, balkonda ama direk gun isigi almiyor acikcasi

its_just_a_ride
04-07-2020, 12:58
Merhaba

Ortanca 1 aydir bizimle, balkonda bakiyoruz pembe olan biraz iri cicekli mavisi daha kucuk. Once diger balkondaydi ama gunduz 1 2 saat direk gunes geliyordu, simdi baska balkona aldim hic gunes almiyor hep golgede ama burda da ruzgar sikintimiz var. Cicekleri cok kotu oldu, mavi cicekler komple kurudu, pembe de gordugunuz gibi. Neyi yanlis yapiyorum yardimci olur musunuz

Balkon kapalı balkonsa havalandırmasına dikkat edin. Gölgelikler var, %30'luklardan temin edebilirsiniz. Eski yerine geri alın yoksa sadece yaprak büyütürsünüz gölgede. Ayrıca toprağı da çok kuru görünüyor.

musk
04-07-2020, 20:52
Istanbul'da universitemin kampusunde vardi orasida asiri sicak ve nemli olabiliyor golgeydiler tabi, suan yapabilecegim ne var onu bilemedim, balkonda ama direk gun isigi almiyor acikcasi

Ortancanın çiçeğinin belli bir ömrü var. Bİtki nin çiçeğii bahçe ortamında uygun ışık koşullarında 3 hafta kadar güzelliğini canlılığını korur. Daha sonra da uzun süre kalır ama çiçeğin canlılığı gider. Buna rağmen dekoratiftir. Saksıda olanlar hele hele kapalı hava almayan balkonlarda ise daha da çabuk çiçeklerini yitirirler. Bozulan çiçeği kesip atın. Güneş altında değilse ve toprağı çabuk kurumuyorsa suya da boğmayın. Bu yıl zaten başka çiçek yok. Bitki gelissin. Kışın suya gerek yok, balkonda soğukta kalsın. Mart gibi budama yapın. Son senenin sürgünlerinden 2 ser göz bırakın. Çiçekler onlardan gelecek . Daha oncekilerden değil. Bu arada mavi olanın da büyük ihtimalle rengi değişecektir seneye.

gıynas
04-07-2020, 22:06
Bahçemde on senedir sadece sabah güneşi alan yerdeler ortancalarım çok güzeller yılda bir defa demir sülfat veririm nisan ayı gibi bir defada mavi renge çevirmek için aliminyum sülfat verdim tomurcuk oluşmaya yeni başladığı zaman hepsi değil bazıları mavileşti ama ertesi yıl vermedim mavilik devam eder sanmıştım ama bir yıl sürdü maviliği her sene aliminyum sülfat vermek gerekiyormuş.

E.Kahraman
06-07-2020, 15:18
2 senedir ortanca mavileştirici verdiğim çiçeğim inadına koyu pembe açtı.😅 Neden olabilir acaba? İlk aldığımda asitli toprakta olduğundan rengi maviydi üstelik.

derin35
06-07-2020, 23:42
Toprağın ph dengesi yüksekse, bitki mavi olmuyor. Galiba mavileştiriciniz yeterli gelmemiş. Ama böylede çok güzel. Tatlı bir pembe. Çiçeği de bol. Güle güle büyütün.

E.Kahraman
06-07-2020, 23:52
Toprağın ph dengesi yüksekse, bitki mavi olmuyor. Galiba mavileştiriciniz yeterli gelmemiş. Ama böylede çok güzel. Tatlı bir pembe. Çiçeği de bol. Güle güle büyütün.

Çok teşekkür ederim sn. Derin 35. İlginçtir ki aynı toprakta mavileştirici vermediğim ortancalarımın çiçekleri açık pembe oluyor.

derin35
07-07-2020, 00:05
Bir kaç hafta önce, bir yakınımızın yazlığında idik. Bahçede koca koca öbekler halinde ortancalar, aynı öbekte hem mavi hem pembe ortanca. Ben şaşırdım. Hemen yaklaştım. Yakınımız uyardı ''Dikkat et, araları arı dolu'' derken çok sayıda arı uçuştu. Arılardan kaçışırken soramadım. Aynı öbekte iki renk çok şaşırtıcı geldi bana. Bir daha gidişimde fotoğraf çekeceğim.

betuloruc
07-07-2020, 23:12
Balkon kapalı balkonsa havalandırmasına dikkat edin. Gölgelikler var, %30'luklardan temin edebilirsiniz. Eski yerine geri alın yoksa sadece yaprak büyütürsünüz gölgede. Ayrıca toprağı da çok kuru görünüyor.

Bahsettiginiz golgelikler icin bi link gonderir misiniz? Nasil birsey tam bilmiyorum

Emine Akman
08-07-2020, 22:24
Bahsettiginiz golgelikler icin bi link gonderir misiniz? Nasil birsey tam bilmiyorum

Betül hanım, benim ortancalar da sabahtan ikindiye dek güneş görüyorlar bahçede. Çiçekleri güneşten çabuk etkilenmesin diye 2 yıldır köklerine tarımsal su tutucu polımer serpıyorum. 2 günde 1 de sabahları suluyorum,bazen çiçeklerin,yaprakların sıcaktan etkılenme durumlarına göre günde 1 suladıgım da oluyor. Ortancaların altı polımer nedenıyle sürekli nemli ama tam tepeden uzun süre gelen güneş yüzünden ne yapsam yetersız kalıyordu. Bahsedılen gölgeleme filelerınden alıp 4 köşeden gerdım, faydasını da gördüm.

Sıze ürün hakkında fıkır versın dıye link ekleyecegım ama yasadıgınız yerde nalburlarda muhakkak vardır bu fılelerden ve fıyatı da cok uygundur. Metresıne ve sıklıgına gore 2 tlden baslar. Bır de dıkkat edın bu fılelerın sıklık oranları var, 30'luk,50'lık,75'lık ve 95'lık gıbı. Tavsıyem en asagı 75'likten alın, ben öyle yaptm. Zaten ürüne yakından bakınca sıklık oranı ne kadar coksa gölgeleme oranı nasıl olur tahmın edersınız.

https://www.google.com.tr/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fn11scdn.akamaized.net% 2Fa1%2F450%2Fev-yasam%2Fbahce-makine-aksesuarlari%2F4x100-m-95lik-golgeleme-filesi-goruntu-onleme-filesi__0549932525451755.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Furun.n11.com%2Fsera-malzemeleri%2Fgolgeleme-filesi-goruntu-onleme-filesi-4x100-m-95lik-P194691329&tbnid=0m6bLrg68m8CFM&vet=12ahUKEwjm5cXKu77qAhUj-YUKHSNuBF8QMygAegUIARCiAQ..i&docid=skcBXexnPyBhXM&w=450&h=450&q=g%C3%B6lgeleme%20filesi&ved=2ahUKEwjm5cXKu77qAhUj-YUKHSNuBF8QMygAegUIARCiAQ

https://www.google.com.tr/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.bahattedarik.com%2 Fimage%2Fcache%2Fcatalog%2Ftopluurunresim%2F____T-__RT__S_______T-F__LES___r__zgar-filesi_g__r__nt__-filesi_g__r__nt__-kesme-filesi_g__r__nt__-__nleme-filesi-500x500_0.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.bahattedarik.com%2Fcit-filesi-golgeleme-filesi-iskele-otopark-golgeligi-2-20-metre&tbnid=aoebWrOrFeZWkM&vet=12ahUKEwjm5cXKu77qAhUj-YUKHSNuBF8QMygBegUIARClAQ..i&docid=_uefA4qNIuzIhM&w=500&h=500&q=g%C3%B6lgeleme%20filesi&ved=2ahUKEwjm5cXKu77qAhUj-YUKHSNuBF8QMygBegUIARClAQ

aloe
20-07-2020, 09:21
Evin yan tarafında ki ortancalar. Hiç özel bir şey yapılmıyor. Sadece çeşme suyuyla sulanıyor haftabir.
Bunların tohumu oluyor mu?

its_just_a_ride
20-07-2020, 09:37
Evin yan tarafında ki ortancalar. Hiç özel bir şey yapılmıyor. Sadece çeşme suyuyla sulanıyor haftabir.
Bunların tohumu oluyor mu?

Çoğaltacaksanız tohumla uğraşmayın. Bu yılın sürgünlerinden çelik alıp çoğaltabilirsiniz.

aloe
20-07-2020, 11:19
Cevap içiçn teşekkür ederim, tohum paylaşım etkinliği için düşünmüştüm

Selim orhan
20-07-2020, 11:48
Benim yazlıkta da ortancalar dolu. Galiba bazik topraklarda pembe asidik topraklarda mavi oluyyor ya da tam tersi. Güneşin altındalar onun için bolca suluyorum. Ama gölgedeyse çok suya gerek yok. Kokusuz ama çok dekoratif. Ankara nın iklimine uyar mı bilemiyorum ama giderken çeliğini ya da çarşı dan tohumunu alayım bari. Hava serinleyince fotoğrafı da gönderirim.

çiftçioğuzhan
05-09-2020, 21:55
çok güzel detaylı ve anlaşılır dille cevaplamışsınız. çok teşekkürler.

çiftçioğuzhan
05-09-2020, 22:21
Çok sevdiğim ama hep korkuğum ortancadan bu sene iki tane aldım. Çiçekliydi aldığımda yarı gölge bir alana koydum. Ama bir kaç hafta içinde mavi olan çiçeklerini döktü. Pembe biraz daha dayandı ama. En sonunda o da pes etti. Bugün forumu okuyunca yaptığım hataları anladım.

1) Haddinden çok suladım. Her gördüğümde suladım. Öyle ki saksının dibi hep çamur gibiydi. Şimdi düşününce gülüyorum niye böyle yaptım diye.:confused:

2) Demir desteği hiç vermediğim gibi sularımın kireç oranı yüksek olduğu için bitkiyi demirsiz bıraktım.

Hatalarımdan ders çıkararak önümüzdeki sene için hazırlanmaya başladım.

ilk adığım halleri

712560

712561

son halleri

712562

TCM
06-09-2020, 09:33
Yere niye dikmiyorsunuz ki...Küçücük saksılarda işkence ediyorsunuz sanki :)

çiftçioğuzhan
10-09-2020, 22:38
Yere niye dikmiyorsunuz ki...Küçücük saksılarda işkence ediyorsunuz sanki :)

Sevgili TCM,
Ortancama yer beğenemiyordum bir türlü. Mesajınızı görmemiştim ancak pazartesi günü en sonunda kuruyan çiçeklerini ve dallarını budayarak dikim işlemini yapmıştım.

Galibada tuttu. 4 gün geçmesine rağmen yapraklarında bir sorun gözükmüyor.

712685

TCM
11-09-2020, 14:21
Ortanca gaddardır o konuda, biz belki şu ana kadar 100 den fazla dikmişizdir ve sanırım biri fire verdi veya vermedi yanlış hatırlamıyorsam.

çiftçioğuzhan
12-09-2020, 19:42
kuruyan çiçeklerini budadığım ve toprağa kavuşturduğum ortancamın kuru gövdelerinde yeni yaprakçıklar yeşillendi.
:p
712769

Zelenika71
26-09-2020, 12:22
Budayan arkadaşlardan kaktüs veya sukulent karşılığında çelik ya da kök almak istiyorum..

adanalim
14-10-2020, 22:34
Gönderen olursa bende talibim

enya
23-04-2021, 12:59
Bu ortanca cinsinin adı nedir?

Batuhan Yılmaz
24-04-2021, 04:18
İyi forumlar geçen gün İnstagramda bir ortanca gördüm Hollanda da kesme çiçekçilik uapan bir adam paylaşmış ve ben bir ortamcaya aşık olunabileceğini düşünmezdim yaprakalr tamamen lacivert dış kısımında ince beyaz bir hare var bu kadar kusursuz bir şeymolama video tekrar bulursam buraya link atıcam.

bynpol
08-05-2021, 07:38
Ankara’da bahçelerde yetişiyor ve kışın donmuyor

nikon_
11-05-2021, 14:27
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ" oluyor. Bu yıl, bahar başından beri bakım uyguladığım ortancalarım, karşılığını sağlıklı yapraklar ve bol çiçekle vermeye hazırlanıyor.

718998

718999

719000

719001

Mahmut Tebir
11-05-2021, 17:03
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ" oluyor. Bu yıl, bahar başından beri bakım uyguladığım ortancalarım, karşılığını sağlıklı yapraklar ve bol çiçekle vermeye hazırlanıyor.

Bir türlü ortancaya saksıda bakamadım. Hep çürüdü gitti. Siz nasıl bir bakım uyguluyorsunuz acaba evde? Saksısı nasıl görünmüyor da. Büyük mü küçük mü?

TCM
11-05-2021, 19:54
...Siz nasıl bir bakım uyguluyorsunuz acaba evde?...

Pek güzel maşallah, altta altılı priz görünüyor, işkence falan mı uyguluyorlar acep...

bynpol
12-05-2021, 08:13
Bu yıl bahçedeki ortancalarımdan bazıları ilk defa hiç patlamadı kuru dal duruyor. Sulamaya devam ediyorum ama sanırım kaybettim. Muhtemelen havalardan oldugunu düşünüyorum bir sıcak bir soğuk oldu Ankara bu yıl. Sıcaklarda gariplerim uyandı sonra birden soğuk oldu kaç yıldır hiç bişey olmamıştı. Benim durumumda olan var mı acaba aranızda. Dalları kırdıgımda halen çıt çıt kırılıyor hiç uyanmamış var mı bunun bir çaresi acaba

TCM
12-05-2021, 09:40
Bu yıl bahçedeki ortancalarımdan bazıları ilk defa hiç patlamadı kuru dal duruyor. Sulamaya devam ediyorum ama sanırım kaybettim. Muhtemelen havalardan oldugunu düşünüyorum bir sıcak bir soğuk oldu Ankara bu yıl. Sıcaklarda gariplerim uyandı sonra birden soğuk oldu kaç yıldır hiç bişey olmamıştı. Benim durumumda olan var mı acaba aranızda. Dalları kırdıgımda halen çıt çıt kırılıyor hiç uyanmamış var mı bunun bir çaresi acaba

Alt toprağa yakın kısmından itibaren filizlenmeler başlamış olmalı. Yaylada bile bizimkiler yeşermeye başladı.

nikon_
12-05-2021, 10:12
Bir türlü ortancaya saksıda bakamadım. Hep çürüdü gitti. Siz nasıl bir bakım uyguluyorsunuz acaba evde? Saksısı nasıl görünmüyor da. Büyük mü küçük mü?
Saksısı büyük. Aslında bu ortancalar geçen yıla kadar 2 farklı saksıdaydılar, onları daha büyük tek bir saksıya aldım. Bakım olarak ise; bahar başında gözler patlamaya ve çıkmaya yapraklar başladıktan sonra, öncelikle toprağın pH'ını düşürmek için 2 doz kükürt uygulaması yaptım. Daha sonra ise; yapraklarda klorozu(sararma) engellemek amacıyla yine 2 kez şelatlanmış demir sülfat uyguladım. Böylelikle, bitki hem koyu yeşil sağlıklı yapraklara sahip oldu, hem de bol çiçek tomurcuğu yaptı.

Pek güzel maşallah, altta altılı priz görünüyor, işkence falan mı uyguluyorlar acep...
Evet, bahar başında "Eğer bol çiçek açmazsan elektriği yersin" diye tehdit ediyorum, sonuç görünüyor ;)

Bu yıl bahçedeki ortancalarımdan bazıları ilk defa hiç patlamadı kuru dal duruyor. Sulamaya devam ediyorum ama sanırım kaybettim. Muhtemelen havalardan olduğunu düşünüyorum bir sıcak bir soğuk oldu Ankara bu yıl. Sıcaklarda gariplerim uyandı sonra birden soğuk oldu kaç yıldır hiç bişey olmamıştı. Benim durumumda olan var mı acaba aranızda. Dalları kırdıgımda halen çıt çıt kırılıyor hiç uyanmamış var mı bunun bir çaresi acaba
Şu zamana kadar uyanmadılarsa, kaybetmiş olma ihtimaliniz yüksek. Aynı şekilde ben de kapalı balkonda durmasına rağmen çok sevdiğim mor salkımımı kaybettim.
Son bir deneme olarak şunu yapabilirsiniz, bitkinin tüm dallarını toprağın 5-6 cm kadar üstünden budayın. Kökte hala bir canlılık varsa yeni sürgünler verecektir.

bynpol
31-05-2021, 19:52
Sayın nikon yazınızı yeni gördüm. Çok üzgünüm büyük ihtimal kaybettim. Diğerleri yapraklandı hatta tomurcuk bile var onlarda henüz hiç patlama yok. Bu yıl bir gariplik var ama sanki tomurcuklu ortancalarımın bile dalların bir kısmı kuru ve yeni patlıyor nedense

nikon_
05-06-2021, 12:39
Ortancalar çiçeklendi.

719643

719644

cemilsisik
24-06-2021, 13:09
Çoğaltacaksanız tohumla uğraşmayın. Bu yılın sürgünlerinden çelik alıp çoğaltabilirsiniz.

Yaklaşık 1 yıldır uğraşıyorum çelikten çoğaltmak için. Suda köklendireyim dedim olmadı, toprağa diktim olmadı, kuma diktim olmadı, kumlu toprağa diktim olmadı. Çiçeksiz zamanda çelik aldım olmadı, çiçekli zamanda çelik aldım olmadı. Ve hala bir ortancam yok.. Bir yerde bir yanlış var demek.
Yani anlatmak istediğim şu ki: bu yılın sürgünlerinden çelik alıp çoğaltabilirsiniz kısmını detaylandırma imkanınız var ise çok mutlu edersiniz.
Teşekkürler

TCM
24-06-2021, 15:58
Yaklaşık 1 yıldır uğraşıyorum çelikten çoğaltmak için. Suda köklendireyim dedim olmadı, toprağa diktim olmadı, kuma diktim olmadı, kumlu toprağa diktim olmadı. Çiçeksiz zamanda çelik aldım olmadı, çiçekli zamanda çelik aldım olmadı. Ve hala bir ortancam yok.. Bir yerde bir yanlış var demek.
Yani anlatmak istediğim şu ki: bu yılın sürgünlerinden çelik alıp çoğaltabilirsiniz kısmını detaylandırma imkanınız var ise çok mutlu edersiniz.
Teşekkürler

Çelikleri sezon sonu eylül gibi alacaksınız, zamanlamada hata yaparsanız olmaz.

its_just_a_ride
25-06-2021, 21:31
Teşekkürler

Tanıdık eş dostta heybetli bir ortanca varsa büyükçe bir daldan direkt hava daldırma yapın. Çelikle uğraşmayın. Sezon bitmeden bile bitkiniz olur. Seneye çiçeklerini görürsünüz.

Bu yılın sürgünlerinden kastım henüz odunsu hale gelmemiş eğilip bükülebilen taze yeşil sürgünler. Çelik alacaksanız 15-20 santimlik çelikler alıp saf perlite ekin. En garanti çözüm. %100'e yakın sonuç alırsınız. Üstüne de 5 litrelik pet şişeyi alttan kesip oturtun ki nem kaybı minimum seviyede olsun.

Tarimar
20-08-2021, 09:44
Merhaba, temmuz sonu gibi yaklaşık 2 hafta içinde ortancalarım bu hale geldi. Daha önce haziran ve temmuz ayı boyunca gayet iyi gidiyorlardı. Her sabah düzenli sulanıyorlar ve yarı gölge bir alandalar (sadece sabah 1-2 saat direkt güneş alıyorlar). Yani sulama/güneş ihtiyacı açısından neredeyse ideal koşullardalar.
Uçları kıvrık ama yapraklarda bir kuruma/pörsüme yok, elleyince de gayet diri ve canlı olarak geliyorlar ele. Ama bu şekilde kıvrılıyorlar. Sorun ne olabilir?

TCM
20-08-2021, 11:35
Sulamaya bakmaksızın kimi kökler güneşi görünce böyle gevşeyip sonra düzeliyor, salın yakasını, kafalarına göre takılsınlar.. :)

its_just_a_ride
23-08-2021, 23:55
Merhaba, temmuz sonu gibi yaklaşık 2 hafta içinde ortancalarım bu hale geldi. Daha önce haziran ve temmuz ayı boyunca gayet iyi gidiyorlardı. Her sabah düzenli sulanıyorlar ve yarı gölge bir alandalar (sadece sabah 1-2 saat direkt güneş alıyorlar). Yani sulama/güneş ihtiyacı açısından neredeyse ideal koşullardalar.
Uçları kıvrık ama yapraklarda bir kuruma/pörsüme yok, elleyince de gayet diri ve canlı olarak geliyorlar ele. Ama bu şekilde kıvrılıyorlar. Sorun ne olabilir?

Köklerde sıkıntı var gibi. Her sabah da sulama fazla gibi ayrıca.

Tarimar
24-08-2021, 07:34
Bunlar sulanan çim alanın köşesinde, çimlerle beraber mecburen her sabah sulanıyor.

Ortanca çok su ister dendiği için sulamada bir eksiklik olmadığını göstermek için bunun fotosunu koydum aslında:rolleyes:.

Bahçenin diğer taraflarında sabah güneşi alan, öğleden sonra güneşi alan, dibi kurudukça 2-3 günde bir suladığım başka ortancalar da var, onlarda da durum benzer. Birbirlerine yakın da değiller. Genelinde bu sorun var, 1-2 tanesi düzgün gibi, o düzgün olanlar da neredeyse hiç güneş almıyor. Bu hiç güneş almayıp yaprağı düzgün olanlar da bunlar gibi çimin kenarında ve otomatik sulama ile her sabah sulanıyor.

Bazı köklerde ayrıca çiçek vermeme sorunu da var, oraya artık önümüzdeki sene geleceğiz kısmetse (yan komşu geçen sene bunlarda bir sürü çiçek vardı dedi). Bakımlarında bir şeyi atladım/eksik yaptım taşınma tadilat hengamesinde muhtemelen.

Sanki güneş alma ile ilgili bir problem var gibi ama tam da kıstıramadım sebebini, bu sene ilk bahçe bakım senem, deneyimsizim (apartman dairesinden ilkbaharda taşındım buraya), o yüzden bu durum normal midir, mevsimsel olarak beklenen bir şey midir (sonbahar yaklaşıyor sonuçta), yoksa bir problem mi var, ona bile emin olamıyorum...

Belki bu ekstra bilgiler ışığında başka yorum yapabilecek olan çıkar:rolleyes:

TCM
24-08-2021, 23:59
Budamayın yeter... Dediğim gibi, yüz vermeyin keratalara.. :)

elifozel23
16-06-2023, 12:35
Merhaba, ortancalarımızda fotoğrafdaki gibi lekenlenmeler olup yaprakları kuruyup dökülüyor. Geçen sene hazır satılan ortanca için olan sıvı bitki besinlerinden kullanmıştık. Onun dışında hayvan gübresi veriyoruz arada ama kışdan beri bişey vermedik kar yağmur yağdı vs. Neden olabilir sebebi konusunda yardımcı olabilir misiniz?

TCM
20-06-2023, 08:28
Ortancaların mantari hastalıklarla başı dertte olur genelde, sizinki de ona benziyor. Bu tip sorunlar için özellikle çiçeklerde çok güzel bi ilaç vardı, adını hatırlarsam yazayım.

chelik26
21-06-2023, 19:12
Bendede yaprak kuruması var, yeni yapraklar kuruyor. Toprak ph ını ölçtüm 8 flndı, bir litreye biraz limon sıktım ph 2.7 ye düştü bugün onu verdim. Sıvı gübre veriyordum ortanca için olandan.
Bakalım kuruma dvm edecek mi?

TCM
28-06-2023, 08:59
Ortancaların mantari hastalıklarla başı dertte olur genelde, sizinki de ona benziyor. Bu tip sorunlar için özellikle çiçeklerde çok güzel bi ilaç vardı, adını hatırlarsam yazayım.

Topas..

elifozel23
30-06-2023, 21:09
Topas..

Teşekkür ederim. Deneyeceğim bu ilacı. Hastalık giderek ilerlemeye başladı ve yan yana oldukları için diğerlerine de geçiyor 😔

Naive green
07-08-2023, 19:05
Geçen sene çelik olarak gelen ortancalar. Balkonda bakıyorum. Sanırım çeşit macrofil. Köy ortancası dediler verirken.

Zülkaide
29-06-2025, 21:00
Bunu yeni edindim, satıcı “seneye beyaz açacak” diye uyardı.
Dürüst davrandı, bravo, bir miktar çivit mavi veya mor açtırırmış.

731326

Havalar çok sıcak, bol su seviyor.