View Full Version : Ortanca (Hydrangea)
Bence daha bahçeye almayın saksıda biraz kendini toparlasın.Baharda alırsınız.
Bu da bugün çektiğim ortancanın son hali.
Ve ben bunu seradan daha alalı 1 ay kadar oldu."Kışı dışarda atlattıysa artık birşey olmaz bu ortancaya" dedim.
Hemen bahçede gölgelik bir alana dikmeli miyim? Yoksa ne gibi bir tavsiyeniz olur?
Sonbaharı beklemekte yarar var, dikerken toprağı dağılırsa zarar görebilir, havalar çok sıcak.
biyologist
19-07-2012, 22:35
Sn. biyologist,
Fotoğrafta görülen ve dile getirmek istediğim bir noktayı da belirtmeden geçmek istemedim. Belki bir şekilde dikkatinizden kaçmış ya da üzerinde durulmamış olabilir ama bitkinizin dallarını budarken veya kırılmış olsa dahi fotoğrafta görüldüğü üzere tırtıklı veya çatlak bir şekilde bırakmayınız. Her zaman keskin ve steril bir budama makası ile temiz ve pürüzsüz bir budama gerçekleştiriniz ki aksi halde çeşitli hastalık ve zararlı oluşumlarına davetiye çıkaran bir yuva haline gelmesin budadığınız kısım.
Her tür bitki için bu doğrultuda budama veya kuru dalları temizleme, çiçek başlarını alma v.s gibi işlemleri yaparsanız sağlıklı gelişmelerine de yardımcı olursunuz.
Öncelikle size çok bu güzel uyarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum, bundan sonra daha dikkatli olacağım bu konuda. Elimde şu an keskin bir budama makası yok, aldıklarım da zamanla köreliyorlar, çok mu kalitesiz anlamıyorum..
Bence daha bahçeye almayın saksıda biraz kendini toparlasın.Baharda alırsınız.
Sonbaharı beklemekte yarar var, dikerken toprağı dağılırsa zarar görebilir, havalar çok sıcak.
Bahardan kastınız sonbahar mı tam anlayamadım, zannedersem sıcak günleri bir nebze olsun geride bıraktıktan sonra alın diyorsunuz. Ama saksıda çok sağlıklı geliştiğini söyleyemem, boyu da bayağı yüksek, ama yüksek olan dallar kurumuş, onları biraz kısaltsam nasıl olur? Onun için de sonbahar uygun mudur? Çok teşekkürler..
ardabora
20-07-2012, 14:28
Şu günlerde renkleri solmaya yüz tuttu. Keşke daha fazla gölge alanım olsa da tüm bahçeye ortancaları dizsem ama bu sıcaklarda ne mümkün...Neredeyse her gün dibine kova kova su döktüm.
günebakan
20-07-2012, 15:22
Muhteşem görünüyorlar yine de sevgili Ardabora:)
Şu günlerde renkleri solmaya yüz tuttu. Keşke daha fazla gölge alanım olsa da tüm bahçeye ortancaları dizsem ama bu sıcaklarda ne mümkün...Neredeyse her gün dibine kova kova su döktüm.
Ortancalar da bank da harika ama ortancalar bu kadar açmışken banka yaslanıp oturulmaz, en iyisi bir sandalye al, karşına geç hepsini seyret :)
Öncelikle size çok bu güzel uyarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum, bundan sonra daha dikkatli olacağım bu konuda. Elimde şu an keskin bir budama makası yok, aldıklarım da zamanla köreliyorlar, çok mu kalitesiz anlamıyorum..
Bahardan kastınız sonbahar mı tam anlayamadım, zannedersem sıcak günleri bir nebze olsun geride bıraktıktan sonra alın diyorsunuz. Ama saksıda çok sağlıklı geliştiğini söyleyemem, boyu da bayağı yüksek, ama yüksek olan dallar kurumuş, onları biraz kısaltsam nasıl olur? Onun için de sonbahar uygun mudur? Çok teşekkürler..
Kuru dalları, keskin bir makasla kesebilirsiniz. Yaprakları dökülüp uykuya dalınca (sonbahar veya ilkbaharın başı en uygun) yerini değiştirmek en garantilisi ama don teklikesinin olmadığı bir dönem olmalı.
Saksıda susuz bırakmazsanız, biraz da gölgeye alırsanız kışa kadar dayanır.
narincir
21-07-2012, 15:47
Çok beğendim elinize sağlık ne kadar güzel olmuş. Ama nasıl yaptığınızı anlamadım. Ben de denemek isterim. Varak boya dediğiniz şeyi, ortanca çiçeğine sprey gibi sıktınız mı? Ayrıca diğer sarmaşık nasıl öyle yeşil kaldı? ;)
44153 Geçen sene kapı için buna benzer süs yapmıştım, çiçek varak boyalıydı. Kışın çok uzun süre dayanıyor.
ardabora
21-07-2012, 17:12
Ortancalar da bank da harika ama ortancalar bu kadar açmışken banka yaslanıp oturulmaz, en iyisi bir sandalye al, karşına geç hepsini seyret :)
Bahçe masamın tam karşısına koydum ben bu kemer ve bankı zaten,tamamıyla görsel amaçlı kullanıyoruz yani. ;)
biyologist
22-07-2012, 00:05
Kuru dalları, keskin bir makasla kesebilirsiniz. Yaprakları dökülüp uykuya dalınca (sonbahar veya ilkbaharın başı en uygun) yerini değiştirmek en garantilisi ama don teklikesinin olmadığı bir dönem olmalı.
Saksıda susuz bırakmazsanız, biraz da gölgeye alırsanız kışa kadar dayanır.
Çok teşekkür ederim Kiraz.
Selamlar ardabora, maşallah ortancalarınız çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Bahçemizdeki ortancalar neredeyse geçmek üzere ve son renklerinde görünüyorken bu kadar canlı görünmeleri harika. En arka sıradaki kırmızılarada hayran kaldım.
Çok güzel bir ortanca, satışı olsa seralarda ne güzel olurdu. Bahçelerimiz de yeni bir renk :)
NEW! Hydrangea macrophylla Everlasting™ Amethyst<font color="RED">Fall Shipped</font> - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/63158-product.html)
Adalet Yağcı
20-08-2012, 19:56
Sahiden çok güzelmiş, diğerleri de harika, ben bunu (http://www.whiteflowerfarm.com/63194-product.html) da çok beğendim..
Ve bunu (http://www.whiteflowerfarm.com/63204-product.html).
Bir de bunu (http://www.whiteflowerfarm.com/63205-product.html).
[QUOTE=Adalet Yağcı;1010540]Sahiden çok güzelmiş, diğerleri de harika,.
Ve bunu (http://www.whiteflowerfarm.com/63204-product.html).
Adalet hanım hepsi çok güzel değil mi? Bu resimdeki cinsi , bu yıl Karşıya çiçek festivalinde bulup almıştım.Bakalım gelecek yıl nasıl açacak merak ediyorum.:)
Selamlar.
Adalet Yağcı
20-08-2012, 22:23
Gerçekten çok güzeller.
Şöyle bir düşünüyorum da, eğer linkini verdiğiniz sitedeki ortancalar her yerde olsalardı, ama klasik pembelerden az bulunsaydı, bu sefer de pembenin peşine düşer, ah... of... eder dururduk.
Bir şey ne kadar az bulunuyorsa o kadar değerlidir demek ki.
Bizim gözümüz ne renge ne türe doyar, zamanında tek bir clematisim olsun diye gece uykularım kaçardı, şimdi şundan da olsun bundan da yok diye araştırıp duruyorum.
Söz konusu bitki olunca doyma merkezi dumura uğruyor sanki :)
Sevgiler.
iyigünler. ortancaları neden sadece torf a dikemiyoruz. torf a dikip azar azar gübre versek olur mu?
teşekkürler...
Adalet Yağcı
29-08-2012, 20:08
Sevgili elmaa, hoş geldiniz.
Ortancalar her ne kadar saksılarda da olur ise de, aslında yer bitkisidir.
Suyu çok severler.
Torfu kurumadan muhafaza etmek çok zordur, Mersin sıcaklarında bir gün sulamayı unutsanız torf kurur, kuruyan torfu eski haline döndürmek zaman alır.
Bitkiniz ihtiyacı olan suyu alamadığı için sağlıklı gelişemez.
Ortanca dikecekseniz, en azından %50 torf+bahçe toprağı ile karıştırın, hatta biraz da dere kumu ilave edin.
teşekkürler adalet hanım.
bitkileri ve çiçekleri çok seviyorum, bahçem olmadığı için balkonumda uğraşıyorum. bugün aldım ortancamı ve bu forumları okuyarak karışık bir toprağa diktim. umarım olur:)
Hydrangea macrophylla 'Endless Summer' türünü yazın ikinci defa çiçeklenen bir tür denmesinden etkilenerek almıştım. Gerçekten de öyle oluyor. Yaz başında açan çiçekleri uzun süre rengini korudu, sonra soluk yeşile döndüler, şimdilerde tekrar kızarıyorlar. Bu arada şu an tekrar üzeri tomurcuk doldu. :)
Yaz başında açan çiçeklerin şu anki hali:
330768
Yeni tomurcuklar:
330769
sibelbilek
15-11-2012, 22:44
merhaba ortancalarınız çok güzel bende çok uğraştım ama tutturamadım birtürlü bir tane aldım bakalım nasıl olcak ortancayı çok seviyorum.
ÇeşmeGarden
21-02-2013, 13:35
Merhaba Agaclar.net ailesi'
Çeşme'de bir evim var ve 2 sene önce babamlar benden habersiz, erik ağaçlarının alti gölge diye bir sürü ortanca dikmişler. Ne varki ağacın meyveleri düştükçe bitkiye zarar veriyordu, bende Kasım 2012 de onlari söküp saksilara aldim. Bu baharda da dikmek istiyorum. Ancak gölge olabilecek tek yer, altinda 80-90 cm bir boşluk ulan mor çiçekli her türlü budamaya müsait bir çalı/ağaç arasi bitki. Sizce ortancalarımı bu bitkinin altına dikebilirmiyim ?
Gazi Barış
21-02-2013, 14:38
Merhaba Agaclar.net ailesi'
Çeşme'de bir evim var ve 2 sene önce babamlar benden habersiz, erik ağaçlarının alti gölge diye bir sürü ortanca dikmişler. Ne varki ağacın meyveleri düştükçe bitkiye zarar veriyordu, bende Kasım 2012 de onlari söküp saksilara aldim. Bu baharda da dikmek istiyorum. Ancak gölge olabilecek tek yer, altinda 80-90 cm bir boşluk ulan mor çiçekli her türlü budamaya müsait bir çalı/ağaç arasi bitki. Sizce ortancalarımı bu bitkinin altına dikebilirmiyim ?
Direk güneş almayan ama olabildiğine aydınlık olsun yer önemli değil. Buna göre değerlendirin.
ÇeşmeGarden
21-02-2013, 22:26
Teşekkür ederim
ÇeşmeGarden
27-02-2013, 13:10
Öncelikler klorozu ortadan kaldırmak gerek. Anlattığınız durumdan pH nın çok yüksek olduğunu düşünüyorum. pH 8.5-9 arasındayken fosfor alımı artmaya başlar. Bu üzerindeki çiçeklerin açmasını açıklayabilir. Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20328&postcount=99)tabloyu bilirsiniz.
Önce olası tuzlanma için toprağı kaynatılıp soğutularak kireci alınmış su ileyıkayınız. Üst kısmında asit veya alkalilik kefekesi varsa sıyırıp atınız. Sonra asitliği arttırmak için kükürt veya limon tuzu kullanınız.
Toprak asitliğini arttırdıktan sonra uygulamaya önce bol demirli minör element sonra da azot takviyesiyle devam etmenizi öneririm. Uygulamalar esnasında deniz yosunu da veriniz.
Mine Hanim Merhaba,
Geçen sonbarda ortancalarımı saksılara almıştım, kısmetse bugünlerde yeni yerlerine dikeceğim. Bana her bir ortanca için; 1 avuç kompoit gübre ile birlikte 1 yemek kaşığı Sacı Kıbrıs kullanmam önerildi. Bugüne kadar Çeşme deki fidancılardan dilim çok yandı. Bu yüzden size danışmadan birşey yapmak istemiyorum.
Saygilarimla, :)
Bu benim geçen yılki ortancam.Tenekesinin altı çürüdüğü için,ayırdım.Şimdi üç teneke ortancam oldu.Yaprakları patladı.İnşallah açtığını da görürüz.
381038
begonvıl
04-04-2013, 17:40
kucucugum dememıs utanmadan gonca yapmıs
Hiç böyle alacalı ortanca yaprağı görmemiştim.Sayın begonvil bunun cinsi nedir?
Ortanca başlığında var da ben mi görmedim acaba?
Bunlar ayırdığım ortancalarım.
386624
Bunlar da yeni aldığım beyaz ve koyu pembe ortanca.Açınca göreceğiz.
386625
hakangülmez
08-04-2013, 13:51
Merhaba arkadaşlar
Alttaki link deki videoyu izler misiniz buradakilerin tam tersini söylüyor.demir ağırlıklı topraklarda açık renk elde edersiniz diyor. Profesyonel arkadaşlar yardımcı olabilir mi.
Farklı renkte ortanca nasıl elde edilir? - UZMANTV (http://www.uzmantv.com/farkli-renkte-ortanca-nasil-elde-edilir)
yalınkat
08-04-2013, 16:40
Alaca yapraklı sarmaşık ortanca. geçen yaz sonunda bahçeme 2 kök dikmiştim. Ankara kışını atlattılar. Umarım açtırmayı da başarırım.
Geçen yıl toplam 9 kök ortanca diktim bahçeme. 2 si bundan, 2 si paniculata, 5 tanesi de normal ortanca. kışa girerken iyice budadım. malçlama yaptım. 5-9 litrelik su şişelerinin diplerini kesip her biri için birer küçük sera oluşturdum. 9 tanesi de atlattı kışı. hydrangea paniculata lar biraz güneş alan bölgede diğerleri ışıklı ama sıfır güneş alan kısmında bahçenin.
şimdilik 3 tür ortancam var, gerek Türkiye'den gerekse yurt dışından farklı türde ortancalar bulma hevesindeyim. Farlı tür derken renkleri değil de bitki olarak farklı olanları kastediyorum. Ortancalarla dolu bir bahçe hayal ediyorum. Bu arada bahçem küçücük :)
Bu yıl için renkleri ile ilgili bir müdahalede bulunmayı düşünmüyorum. Açarlarsa göreyim bakayım benim bahçemin toprağı ne renk açtıracak onları. Önümüzdeki yıllarda fantazi yapar bişiler denerim diye düşündüm. Bir tek diğer favori çiçeğim olan sardunyalarla ilgili okuduğum, ortancalar için de önerilen köklerine esmer pirinç koymayı düşünüyorum, bol bol çiçek açtırıyormuş yazdığına göre.
begonvıl
08-04-2013, 22:50
Hydrangea macrophylla trıcolor gecen sene fuardan almıstım..Uzun zamandır arıyordum nıhayet fuarda bulup almıstım ustelık cok komık bır fıyata 2tl ıdı:p
bay tömürcek
08-04-2013, 22:58
Bunlar ayırdığım ortancalarım.
386624
Bunlar da yeni aldığım beyaz ve koyu pembe ortanca.Açınca göreceğiz.
386625
Müge abla bayılıyorum ortancaya ;) Özellikle de tenekede yetişenlere :p Ortancanı gördüm üstteki fotoda harika gözüküyor maşallah ayırdıklarında benim öznel fikrime göre tenekeye çok yakışmışlar ;) Bi de o tenekeler kireçle beyaza boyansa bakmaya doyulmaz ;)
Sayın begonvil, fiyat gerçekten de komikmiş.Ama kendisi çok alımlı olacağa benziyor,Kocaman açmış fotolarını bekleriz.
Sevgili tömürcek,abla hitabınızı takiben profilinize gittim.Çünkü sizi kendi yaşımda ya da daha büyük hayal etmiştim.Benim evlendiğim yıl doğmuşsunuz.Ne güzel bu genç yaşta bitki sevgisini tatmışsınız.İtiraf ediyorum sizin sayfaya uğramamıştım.Şimdi merak ediyorum.
Yağışlar durunca boyayacağım.Kireçli teneke hem bitki için sağlıklı,hem de çiçeği daha şık gösteriyor kanımca.
Ayrıca ben ortancamın tenekesi çürüyünce,altına bir kap koyup,oradan suladım.Sanki daha çok hoşuna gitti.
bay tömürcek
09-04-2013, 10:50
Sevgili tömürcek,abla hitabınızı takiben profilinize gittim.Çünkü sizi kendi yaşımda ya da daha büyük hayal etmiştim.Benim evlendiğim yıl doğmuşsunuz.Ne güzel bu genç yaşta bitki sevgisini tatmışsınız.İtiraf ediyorum sizin sayfaya uğramamıştım.Şimdi merak ediyorum.
Yağışlar durunca boyayacağım.Kireçli teneke hem bitki için sağlıklı,hem de çiçeği daha şık gösteriyor kanımca.
Ayrıca ben ortancamın tenekesi çürüyünce,altına bir kap koyup,oradan suladım.Sanki daha çok hoşuna gitti.
Bitkileri çok sviyorum müge abla bitkiler kadar da hayvanları ;) Sayfama uğrarsan orda bütün çiçeklerim var ablacım görebilirsin :p Bende geçen sene tenekelerimi boyadım kireçle ama evdekiler gelişi güzel sulayınca tenekelerimin dışı sarardı bu sene tekrar boyucam bikaç tenekemi :) Ortancalar suyu seviyor bende hergün suluyorum yoksa buruşuyorlar topraklarıda geçirgen olduğundan çürüme olmuyor :)
Sayfanda 6-7 sayfa ilerledim tömürcek usta.Köyde yaşamamızın avantajlarından biri de toprağı satın almıyoruz.Ormana gidip biraz eşelenmek yeterli.İster hayvan gübresi,ister bitki çürüğü.Hepsi elimizin altında değil mi :)
bay tömürcek
09-04-2013, 11:05
Sayfanda 6-7 sayfa ilerledim tömürcek usta.Köyde yaşamamızın avantajlarından biri de toprağı satın almıyoruz.Ormana gidip biraz eşelenmek yeterli.İster hayvan gübresi,ister bitki çürüğü.Hepsi elimizin altında değil mi :)
Kesinlikle müge abla çok avantajlıyız Allah'a şükür ;) Biz ovadayız burda orman yok ama hayvan gübresi, yaprak çürüğü, Dal budak çürüntüsü çok tarlaların kenarlaında her sene onları karıştırıp çiçeklerimin topraklarını değiştiriyorum ;) Çok hoşlarına gidiyor karışım ama ortancalarım sadece hayvan gübresinde gayet memnunlar galiba bi 6 7 yaşında var büyük tenekedekiler topraklarını hiç değiştirmedim ama şikayetçi değiller ;)
Baharla birlikte ortancalar da coşmaya başladı. Tamamen yapraklandıkları gibi, tomurcuk da yapmaya başladılar. Bu yıl, geçen yıla göre daha iyi çiçek açacak gibi duruyorlar.
Geçen yıl açan çiçekleri;
http://www.agaclar.net/forum/971956-post905.htm
Bu yıl ortancaya, toprağın ph'ını düşürmek için kükürt ekledim. Sonrasında ise, yapraklarının renklerinin koyu olması için bir iki kez demir sülfat uygulamayı düşünüyorum.
387556
387558
hatice hatice
10-04-2013, 09:43
ortancaların kuruyan dalları ne zaman yeşeriyor
Merhaba Hatice hanım,1027 no.lu mesajdaki yeni patlamış ortanca resimleri 1 hafta önce çekildi.Şunu da belirteyim,batıda olduğuma bakmayın,daha bu sabah bile sulu kırağı vardı.
hatice hatice
10-04-2013, 12:25
müge hanım geçen sene aldığım ortanca aralık ayında yeşeriyor gibi oldu ve şimdi tamamen kuru. ilk defa yetiştiriyorum. az çok bilgi edinmeye çalıştım. galiba ümidimi kestim. nerde hata yaptım bilemiyorum. ilginiz için teşekkürler.
Hatice hanım,bitki yetiştirmede benden çok çok ustalar var burada.Ama elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Benim ortancam kışı açık havada,yapraklarını dökmüş halde geçirdi.Ben sulamadım,Allah suladı.Acaba sizinki susuz kalmış olabilir mi?
Bence budama makasınızla dalların ucundan kesip,bakabilirsiniz?
388115
İlk patlarken bu görünümdeydi.Sizinkinde de böyle gözler var mı?Gördüğünüz gibi dal kuru görünüyor.
Merhabalar herkese
Ben de bugün iki güzel ortanca sahibi oldum yarın bahçede sadece sabah güneşi alan bir yere yerleşecekler. Aldığım sera yaz boyu hiç gübre kullanmayın kışa girişte tüm dalları çok dipten budayın üzerine yanmış beklemiş doğal gübre dökün dedi ben yine de bir baş ucu kitabım ağaçlar.net e danışayım istedim. Çok sevgiler doğanın huzuru hep bizimle olsun:))
Karşınızda dün toprakla buluşan ortancalarım.
Hepsinin küçük küçük tomurcukları var, ortadaki büyüğün beyaz diğerlerinin pembe tonlarında olmasını bekliyorum. Bu sene bir doğal çiçeklerini göreyim seneye mavileştirme niyetindeyim;)
389853
Sevgili Revnak, ortancala sıranız çok güzel olmuş. Çiçek açtıklarında harika görünecek.
Yalnız bir konuda uyarıda bulunmak istedim. Çim ile ortancalar çok iç içe görünüyor. Bu iki türlü soruna neden olabilir. İlk olarak bitkilerin arasından çimi biçmeye çalışmak size çok iş çıkarır. İkincisi ise suyu çok seven çim, ortancayla rekabete girip ortancalara zarar verebilir. Şu başlığa bir göz atmanızı tavsiye ederim, belki fikir verir. Sevgiler...
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/28341.htm
Uyarı için çok teşekkürler.
Çim halı çim olduğu için tam altlarından çıkmayacak zaten ancak araların biçilmesi konusunda hakkınız var. Biçme işini bahçivan yapıyor, zorlanacak olursa onları da kaldırırız duruma göre.
ebrulim77
17-04-2013, 18:36
tazecik diktiğim ortancalarımın yaprakları delik delik olmaya başladı çok üzülüyorum
Eser İlhan
17-04-2013, 18:37
tazecik diktiğim ortancalarımın yaprakları delik delik olmaya başladı çok üzülüyorum
Muhtemelen salyangozdur.
Eser İlhan
17-04-2013, 18:42
Hepsinin küçük küçük tomurcukları var, ortadaki büyüğün beyaz diğerlerinin pembe tonlarında olmasını bekliyorum. Bu sene bir doğal çiçeklerini göreyim seneye mavileştirme niyetindeyim;)
389853
Ortancalarınız henüz küçük. Bence çok sık dikmişsiniz. Çimin sınır çizgisi ortancalara çok yakın. Ortancalar hızla büyüyecek ve çim iyice altlarında kalacak gibi.
ebrulim77
17-04-2013, 19:07
Muhtemelen salyangozdur.
olabilir zira bahçemizde oldukça fazla bulunuyorlar.haftasonu pul biberli sabunlu ev ilacı sıktım.az evvelde bahçeye çıkıp tüm bitkilerin altına (ortanca-gül-papatya)birer sarımsak tanesi bıraktım.böyle giderse hepsini mideye indirecekler.:(
Ortancalarımın olduğu yıllarda bir kısım ortancaları bahçeye bir kısmını ise saksılar içinde evde bırakmıştım. Ev içindekiler önce güzel gibi görünmelerine rağmen ilkbaharda hepsi ölmüştü. Bahçede olanların hepsi ise ilkbaharda yeniden sürgün verdiler. Ortancalar ortamdaki demiri çok çabuk tükettikleri için önce yaprakları açık yeşil rengi alıp daha sonra ölebiliyorlar. O nedenle genellikle tenekelere dikiliyorlar. Teneke paslandığı için bitki demir ihtiyacını buradan gideriyor. Yaprak rengi açılan bitkilere demir eksikliği nedeni ile demir takviyesi yapmak gerekiyor. Saksı tabanına yakın paslı çiviler koyarak da bu ihtiyacı karşılayanlar varmış. En güzeli ise ortancalara kırmızı toprak ve yanmış gübre vermek. Kırmızı toprakta demir oranı fazla olduğu için bitki sağlıklı bir gelişim gösteriyor.
Ortancalarınız henüz küçük. Bence çok sık dikmişsiniz. Çimin sınır çizgisi ortancalara çok yakın. Ortancalar hızla büyüyecek ve çim iyice altlarında kalacak gibi.
Ben de sık mı değil mi karar veremedim aslında. Olmadı bu seneye bir bakalım sezon sonu gibi ortalardan birer tane alırım diye düşünüyorum ne dersiniz. Taşıma işini sonbaharda yapabilir miyim?
Çim konusunda bu gelen 2. uyarı haklısınız ancak çim rulo çimdir kaldırılması çok rahat. Bahçede kedi de beslediğim için onlar ya da sitedeki köpeğimiz pislediklerinde ister istemez çim yanıyor oralardan alıp yama yapılma şansı oluyor diye hemen onları alıp atmak istemiyorum.
389853
Geliştiklerinde arkadaki yürüyüş yolunu kullanamayabilirsiz. Seyreltirken aralardan birer tane almanız gerekecek. Çim için yazılanları da dikkate alırsanız, bitki uykudayken, duvar dibi daha uygun bir yere taşıma alternatifini de düşünün derim. Bulundukları yer çok güneş almıyor değil mi?
Ortancalar yapraklandı, geçen yıl renklerini görerek diktim.Bu yıl mavileşmeleri için ilaç verdim. Bakalım ne renk açacaklar. :)
Bu ortancayı ve çiçekli olanları, bu yıl aldım.
391799
Geliştiklerinde arkadaki yürüyüş yolunu kullanamayabilirsiz. Seyreltirken aralardan birer tane almanız gerekecek. Çim için yazılanları da dikkate alırsanız, bitki uykudayken, duvar dibi daha uygun bir yere taşıma alternatifini de düşünün derim. Bulundukları yer çok güneş almıyor değil mi?
Güneşi sadece sabahtan alıyorlar sayın Kiraz, kuzey cephedeler.
Dikili oldukları yer duvar kenarı aslında, arkalarında mutfak duvarı daha doğrusu doğraması var. Yol gibi gözüken mermer ev ile toprağın bağlantısını kesmek için konuldu. Yürüyüş yolu sağlarında kalıyor;)
Bu seneki gelişimlerine göre sizin de söylediğiniz gibi uyku dönemlerinde araladan 2 tane alıp sayıyı 5'e düşürmek yerinde olabilir.
Çim konusunda da biçilme kısmında sıkıntı yaratabilir haklısınız, belki makas ile kesilebilirler.
Halı olduğu için yayılıp gitme gibi bir özelliği yok dolayısıya ortancaları da sıkıştırıp boğacaklarını sanmam.
Ortancalar da biraz boylanıp uzayacaklar tahminim, büyüyüp geliştiklerinde altları tamamen gölge olacağı için zaten oradaki çimin bozulacağını düşünüyorum.
Hepiniz aynı şeyi söylüyorsunuz, bilgisizliğime verin ancak çimin ortancalara tam olarak nasıl bir zararı olacağını anlamış değilim?
Ortancanın altındaki çim, gölgede kalacağından zamanla yok olabilir. Ortanca fazla su ister, çimleriniz ne der bilemiyorum. Çimi biçmek sorun olabilir, çimleri sularken, ortanca yaprakları ıslanıp güneşte kalırsa zarar görebilir.
Çimi daha sonra, düz bir hat halinde ortancaların altından çıkarırsanız, biçme sorunu olmaz.
Sabah güneşini sevecekler.
Cevap için çok teşekkürler;)
Biraz daha büyüsünler duruma göre olmadı kaldırırız çimleri.
Eser İlhan
18-04-2013, 17:20
....................Hepiniz aynı şeyi söylüyorsunuz, bilgisizliğime verin ancak çimin ortancalara tam olarak nasıl bir zararı olacağını anlamış değilim?
Ayrıca ortancaların altını çapalayacak ve gübreleyeceksiniz. O zaman orada geniş toprak alana ihtiyacınız olacak. Bu kadar dar alanda çok zorlanırsınız. Ortancalar o kadar büyük alan kaplayabiliyorlar ki, insan şaşırıyor:)
Benim veranda merdiveninin yanında üçgen konumunda 3 adet dikili, nerdeyse 1.5m X 1.5m oldu kapladıkları alan. Yükseklikleri de bir o kadara yakındır. Her sene kısacık buduyorum. 25-30cm gibi, yine de hızla daha büyük oluyorlar ;)
Ektikten sonra üstlerine gübre koymuştuk, sonraki gübreleme dönemimiz ne zaman olmalı sizce?
Bu senelik böyle olsun da dinlenme dönemine girdiklerinde ortadan seyreltirim, yeterki onlar büyüsünler;)
391971
391972
391973
391974
391975
Birden bire yerde bu atılmış 2çeliği buldum ve hemen diktim umarım tuttururum.
İnternet de Gittigidiyor a bakın uygun fiyata ortanca bulabilirsiniz.En son ocakda 6,5 tlden almıştım. şimdide 8 tl sanırım.
Güzel ve fazla çiçek olanları yüksek fiyattan satıyorlar. Bir de küçük ortanca fideleri var. Fidelerin fiyatı çok uygun. Onlardan alıp bahçeye dikerseniz çok daha iyi oluyor. Çiçek büyüklüğü artık şansa kalıyor.
Cevaplarınız için sağ olun. İlgili başlıklarda konuyla ilgileneceğim. :D
herkese merhaba..ortancalar harıka görünüyor..sabah güneşi alan bir balkonum var ve balkona çiçek almak istiyorum.sadece ögleye kadar giderek azalan güneş alıyor.ortancalara bayılıyorum.çiçekçilerde bu mevsimde satılır mı burası küçük bi yer bildiğim bi çiçekçi var orda da yakın zamanda hiç görmedim.en son güller petunyalar ve karanfiller gelmişti.sümbülde vardı ama pahalıydı alamadım.ne zaman temin edilebilir bu çiçek arkadaşlar??
Cicekciye sordum ortanca getirmiyoruz dedi tercih edilmiyomus buralarda :( ben ortanca buyutmek istiyorum ama :(
Cicekciye sordum ortanca getirmiyoruz dedi tercih edilmiyomus buralarda :( ben ortanca buyutmek istiyorum ama :(
İnternet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Fiyatlarda makul. Yazlıktaki tadilatta ortancalarımı söküp atmışlar. Ben de geçen hafta yenisini aldım internet üzerinden. Küçük ama sağlıklı bitkiler. Kısa zamanda gelişecektir.
İnternet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Fiyatlarda makul. Yazlıktaki tadilatta ortancalarımı söküp atmışlar. Ben de geçen hafta yenisini aldım internet üzerinden. Küçük ama sağlıklı bitkiler. Kısa zamanda gelişecektir. saolun cok tesekkutler.internetten baktim fideler ve fidanlar var.cok para veremem herhalde fidelerin biyu kac santim olur acaba biliyo musunuz ? Bir de guvelilir siteler hangileri
Ortanca Fidan Pembe (Hydrangea macrophylla) 40-60cm - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=976) bu sitedeki urun uygun mudur si ce ? Burdan alisveris yapan var mi?
İstanbul iklimine bu kadar uygun bir çiçek neden İstanbul parklarında dikilmiyor.
Anlamak mümkün değil.
hydrangea path - Google'da Ara (http://www.google.com.tr/search?q=hydrangea+path&sa=X&hl=tr&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=l1d-UbmfGIXatAbrsoDgAw&ved=0CCoQsAQ&biw=1366&bih=667#imgrc=PpwjuASS_LrkDM%3A%3B8ZREWHQsVD6U3M%3 Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F_YuWS5kN iKZM%252FTChlyyBLToI%252FAAAAAAAAH4k%252FLMcqApML1 d8%252Fs1600%252Fhydrangea.jpg%3Bhttp%253A%252F%25 2Fwww.alices-adventuresinwonderland.com%252F2010%252F06%252Fmor e-than-lunch-1-part.html%3B1000%3B509)
yalınkat
29-04-2013, 22:29
Hafta sonu İstanbul'daydım. Fırsat bu fırsat deyip İstanbul Ağaç A.Ş. ye gittim. 3 Ortanca fidanı daha aldım. Bu seferkiler,
hydrangea quercifolia, oakleaf
hydrangea macrophylla bouquet rose
hydrangea macrophylla tricolor(sarmaşık olmayanı)
Bu durumda geçen yıl diktiklerimle birlikte 7 türde 14 kök ortancam oldu. Aslında 14 kök için biraz fazla küçük bir alandalar. Ama hem ortanca görünce dayanamadığım, hem de henüz küçük olduklarından şimdilik sıkça diktim. Niyetim bu yaz ki performanslarına bakıp gerekirse kışın seyreltmek.
Paniculata limelight ta aklım kaldı, ama büyükçeydi. Bu yıl için bu kadar yeterli olacağını düşünüp önümüzdeki yıl bir daha değerlendirmeye karar verdim.
Bu arada İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesinin güney kampüsüne de gittim. Gördüm ki üniversite bahçıvanları ortanca konusunda benden daha saplantılı. :) Bina dipleri, ağaç altları boş kalan her karış toprağa yüzlerce ortanca dikmişler. Yaşlı gövdeler olduğu gibi yeni fidanlar da var. İstanbul'un iklimi daha yumuşak olduğu için Ankara'ya göre oldukça önde gidiyorlar. Henüz yeşilken bile nefis görünüyorlar. Çiçek açmış hallerini düşünemiyorum. 1 ay sonra tekrar gideceğim, umarım açmış olurlar da fotoğraflayıp paylaşabilirim.
bol çiçekli günler dileğiyle
Bugün bir çiçekçide ortanca buldum.Açmamış tomurcuklu 25cm. 10 Liraya aldım.Pahalı geldi ama başka bir yerde de bulamazdım heralde :( Çok mutluyum umarım balkonumda yetiştirebilirim.Sadece sabah güneşi görüyor balkonum ondan sonra hep gölge..nemli hava için nasıl bir önlem almalıyım?Tavsiyeniz var mı?
Bugün bir çiçekçide ortanca buldum.Açmamış tomurcuklu 25cm. 10 Liraya aldım.Pahalı geldi ama başka bir yerde de bulamazdım heralde :( Çok mutluyum umarım balkonumda yetiştirebilirim.Sadece sabah güneşi görüyor balkonum ondan sonra hep gölge..nemli hava için nasıl bir önlem almalıyım?Tavsiyeniz var mı?
bunlar da resimleri
Eser İlhan
01-05-2013, 15:33
Hafta sonu İstanbul'daydım. Fırsat bu fırsat deyip İstanbul Ağaç A.Ş. ye gittim. 3 Ortanca fidanı daha aldım. Bu seferkiler,
hydrangea quercifolia, oakleaf
hydrangea macrophylla bouquet rose
hydrangea macrophylla tricolor(sarmaşık olmayanı)
Meşe yapraklı ortanca ben de bakıyordum. Nerdeki Ağaç. A.Ş. de buldunuz bu türleri ?
yalınkat
03-05-2013, 09:39
Meşe yapraklı ortanca ben de bakıyordum. Nerdeki Ağaç. A.Ş. de buldunuz bu türleri ?
Alibeyköy'deki İstanbul ağaç A.Ş. de buldum. Linki aşağıda.
stanbul Aa ve Peyzaj A.. (http://www.istanbulagac.com.tr/tr/goster.asp?id=3665&t=1)
merhabalar bir ortanca sever olarak 36 sayfanın tamamını iç geçirerekten inceledim..harika ortancalarınıza hayran kaldım kırşehirde oturuyorum ve bahçeme ortanca dikebilirmiyim diye çok araştırdım kimi dedi olur kimi dedi olmaz araştımalarım devam etmekte her ihtimale karşı becerebilirsem bir çelik alıp dikip kışın da sera gibi bi ortam yaratarak bahçemde ortanca sevdamı denemek istiyorum ama yeni aldığım ortancamın henüz açmamış olan tomurcukları karardı ve açamadan öldü bu neden olabilir yardım bekliyorum sizlerden...
yalınkat
07-05-2013, 11:59
merhabalar bir ortanca sever olarak 36 sayfanın tamamını iç geçirerekten inceledim..harika ortancalarınıza hayran kaldım kırşehirde oturuyorum ve bahçeme ortanca dikebilirmiyim diye çok araştırdım kimi dedi olur kimi dedi olmaz araştımalarım devam etmekte her ihtimale karşı becerebilirsem bir çelik alıp dikip kışın da sera gibi bi ortam yaratarak bahçemde ortanca sevdamı denemek istiyorum ama yeni aldığım ortancamın henüz açmamış olan tomurcukları karardı ve açamadan öldü bu neden olabilir yardım bekliyorum sizlerden...
Acemi bir ortanca sever olarak bir kaç kelime söyleyeyim :)
Öncelikle yeni ortancanızı havadar, gölge (belki ağaç altında az güneş alan bir yerde) tutmanızda fayda var.
Kışın ortancaları korumaya gelince ben diplerine yanmış çam kabukları ile malçlama yaptım. Bir de 5-9 litrelik su bidonlarından biriktirip diplerini keserek küçük küçük seralar oluşturdum. Ortancalarımdan biri büyük olduğu için bir bidon kurtarmadı iki tanesini birleştirerek etrafına sardım. Hava alsın diye kapaklarını kapamadım. Bu kış yumuşak geçmeseydi, geçen yıl gibi -20 leri görseydik o gecelerde kapaklarını kapayacaktım.
Sonuç olarak ortancalarım kışı iyi geçirdi. Ama iç anadolu koşullarında marmara, karadeniz vs. ye göre biraz daha geç gelişiyor. Bir kaç ay sonra fotoğraflarını paylaşacağım, umarım çiçekli olurlar :)
Kolay Gelsin
çok teşekkür ederim bana cesaret verdi yazdıklarınız ..ortancamı aldığım çiçekci de tam olarak bundan bahsetmişti bana kışa girerken çiçeklerini dökünce dibe yakın budamamı ve üzerine çiçek toprağı ve gazellerden oluşan bir örtü sermemi istersem de üzerine büyük plastik varillerden kapatabileceğimi söyledi hem mevsimler malum kışlar iç anadoluda bile eskisi kadar sert geçmiyo artık...
işte şimdi ilk olarak baş etmem gereken bu tomutcuklardaki kurumanın nedeni araştırmak bu gün aldığım çiçekçiye danışmak istiyorum bakalım ne diyecek benim ortancam evdeve saksıda şimdilik ...
yalınkat
08-05-2013, 19:38
çok teşekkür ederim bana cesaret verdi yazdıklarınız ..ortancamı aldığım çiçekci de tam olarak bundan bahsetmişti bana kışa girerken çiçeklerini dökünce dibe yakın budamamı ve üzerine çiçek toprağı ve gazellerden oluşan bir örtü sermemi istersem de üzerine büyük plastik varillerden kapatabileceğimi söyledi hem mevsimler malum kışlar iç anadoluda bile eskisi kadar sert geçmiyo artık...
işte şimdi ilk olarak baş etmem gereken bu tomutcuklardaki kurumanın nedeni araştırmak bu gün aldığım çiçekçiye danışmak istiyorum bakalım ne diyecek benim ortancam evdeve saksıda şimdilik ...
ortanca ev içini sevmez, havadar yerleri sever. bence hemen dik bahçeye gölge ya da yarı gölge bir yere.
doztayfundil
10-05-2013, 22:20
Merhabalar,
Forumu incelediğim kadarıyla kimsenin ortancasının çiçeklenmeme gibi bir sorunu yok. Benimki ağaç gibi oldu ama tık yok. Çiçeklenmesi için özel birşey yapılması gerekiyor mu ? 2 senedir ağaç gibi. ben ona bakıyorum o bana :)
Ortanca en güzel karadenizde yetişiyor, nemli havayla bir sorunu yok. :)
Merhabalar,
Forumu incelediğim kadarıyla kimsenin ortancasının çiçeklenmeme gibi bir sorunu yok. Benimki ağaç gibi oldu ama tık yok. Çiçeklenmesi için özel birşey yapılması gerekiyor mu ? 2 senedir ağaç gibi. ben ona bakıyorum o bana :)
Ortancanın çiçeklenmesinin en büyük iki nedeni yanlış budama ve bölgenin kışına dayanıklı olmayan tür seçimi oluyor. İzmir'de olduğunuza göre kış konusunda bir sorunu olmamalı. :)
Herhangi bir budama yapıyor musunuz?
doztayfundil
11-05-2013, 20:53
Bilmediğimden henüz hiç budamadım
O zaman biraz ortancanızın koşullarından bahsedin. Ne kadar güneş görüyor, ne sıklıkla sulanıyor, toprağı nasıl? Hatta fotoğraf da ekleyebilirseniz çok iyi olur.
Ortancaların tomurcukları renkleri göstermeye başladılar. Bu yıl önceki yıllara göre hem daha çok sayıda ve hem de daha iri çiçek açıyorlar. İki ayrı renkte ortanca var, biri güzel bir uçuk pembe, diğeri ise koyu pembe renklerinde. Geçtiğimiz aylarda hem demir sülfat, hem de bir miktar kükürt ekledim topraklarına, onun yararı olmuş olabilir.
405157
405158
405165
405156
Ortanca en güzel karadenizde yetişiyor, nemli havayla bir sorunu yok. :)
merhaba gilan, karadenizdeyim ama burda hava pek nemli olmuyor.karasal iklim agir basiyor malesef, ic kesim oldugundan. O yuzden nemli bir ortam olusturabilmek icin ne yapabilirim sizce?
Ortancalar güzelliklerini iyice sergilemeye başladılar. Koyu renkli olan ile, açık pembe olanın her ikisi de bol çiçek vererek balkonumuzu güzelleştirdiler.
Her iki renkteki ortanca bir arada;
410347
Koyu pembe renkli ile açık pembenin çiçekleri bir arada;
410348
410349
Koyu pembe;
410350
Açık pembe;
410351
ebrulim77
27-05-2013, 12:46
nikon maşallah allah nazardan saklasın ne kadar güzeller içim açıldı..bu arada bizim bahçede henüz hareket yok tomurcuktalar..sizinkiler açmış şenlenmiş bile :)))
merhaba gilan, karadenizdeyim ama burda hava pek nemli olmuyor.karasal iklim agir basiyor malesef, ic kesim oldugundan. O yuzden nemli bir ortam olusturabilmek icin ne yapabilirim sizce?
Kusura bakmayın mesajınızı çok geç gördüm. Ortanca nemi seviyor ama nemsiz ortama da alışabiliyor. Ankara'da bile yaşadığına göre Karabük sorun olmayacaktır.
Ama çok denemek isterseniz yassı bir kaba çakıl taşları doldurup, taşların üzerine çıkmayacak kadar da su ekleyip ortanca saksınızı da bunun üzerine oturtabilirsiniz. Su buharlaştıkça lokal olarak nemli bir hava oluşturacaktır.
Biraz da sanatsal fotoğraf ekleyeyim, sakıncası yoksa ;)
411563
411564
411566
411565
Cok tesekkur edrim.benim ortancalarin tomurcuklari kenarlardan acmaya basladi :) insallah tam actigini da gorurum.. Sevgiyle kalin
imbat rüzgarı
31-05-2013, 13:01
Herkese merhabalar. Ağaçlar.net'e yeni üye oldum. Aslında uzun zamandır forumda dolaşıyor ve bilgi ediniyordum, ama daha fazla beklemeden bir an önce üye olmak istedim. Forumda yararlı birçok bilgi var, özellikle doğayla ilgilenenler için çok faydalı bir forum. Ayrıca forumum ciddi ve dil kurallarına da saygılı olması çok hoş. Forumdaki birçok üye de bu ciddiyet içinde sıcak bir iletişim kurmayı başarmış. Umarım ben de bu sıcak dialoglardaki yerimi en kısa sürede alırım. Bu vesileyle ilk mesajımı ortancalar başlığında vermek istedim. Ortancaları çok seviyorum, renkleri, şekilleri ve görüntüleriyle muhteşem bitkiler. Benim de birçok ortancam var. Bazılarını bahçemde bazılarını da saksıda yetiştiriyorum. Bahçemdeki ortancalar yarı gölge olmasına rağmen çiçek açtılar ve renklendiler. Ancak saksıda yetiştirdiğim ortancalarım yavaş gelişiyor. Tomurcukları renklenmeye henüz başladılar ve çok yavaş renkleniyorlar. Bunun nedeni ne olabilir? Az güneş almalarından mı kaynaklanıyor acaba? Ayrıca çiçeklerinin daha uzun süre canlı kalmalarını sağlamak için neler yapılabilinir? Herkese yeşili ve çiçeği bol günler dilerim :D
cicek_delisi
31-05-2013, 14:17
formda yeniyim ama uzun zamandır takıp ediyorum
benimde bi ortancam oldu sonunda
aldıgımda renksizdi çiçekci ilk yılını beyaz kullan dedi ama ben aldıgım ilk günü dut un kırmızı suyunu döktüm ve süreklide cay suyuyla suluyorum şimdilerde rengi kırmızı gibi olduu çokda mutlu oldum renklendigi için
fleabattery
06-06-2013, 09:54
Merhabalar, benim de bir adet ortancam var. Zamanında yanlış budama yaptım sanırım. Şu anda çok fazla yaprak veriyor ve üzerinde 3 adet çiçek tomurcuğu var. Ancak kesinlikle boyu uzamıyor. Bu bahar tarhana tabir edilen besinden verdim ve saksısını 1 boy büyüğüyle değiştirdim. Yani saksı ebatının ve besinsizliğin bir sorun teşkil ettiğini düşünmüyorum. Toprağın kurumasına müsade etmiyorum ve tam gölge sayılabilecek bir yerde duruyor. Bitkinin uzamama nedeni ne olabilir?
Merhabalar, benim de bir adet ortancam var. Zamanında yanlış budama yaptım sanırım. Şu anda çok fazla yaprak veriyor ve üzerinde 3 adet çiçek tomurcuğu var. Ancak kesinlikle boyu uzamıyor. Bu bahar tarhana tabir edilen besinden verdim ve saksısını 1 boy büyüğüyle değiştirdim. Yani saksı ebatının ve besinsizliğin bir sorun teşkil ettiğini düşünmüyorum. Toprağın kurumasına müsade etmiyorum ve tam gölge sayılabilecek bir yerde duruyor. Bitkinin uzamama nedeni ne olabilir?
Sorunuzun cevabı zaten sorunuzda gizli. Yanlış budama.
Ortanca 4-6 yaprak sonra genelde çiçeklenir ve gelişim hemen hemen durur. Çiçeklerini daima bir onceki yıl sürdüğü dallardan yapacaktır. Siz büyük ihtimalle her sene çok derinlerden buduyorsunuz, bu da az çiçek vermesine aynı zamanda da hacim olarak büyümemesine sebebiyet vermiştir.
Seneye bu yıl verdiği sürgünleri bitkinizin boyuna göre 4-6 göz üzerinden budayınız.
Ortancamin kenar kisimlari ciceklendi fakat ortalarindaki tomurcuklar hafif pembelesip cok farkli minik cicekler seklinde acti. İlk defa goruyorum bunu. Sebebi nedir?
Ortancamin kenar kisimlari ciceklendi fakat ortalarindaki tomurcuklar hafif pembelesip cok farkli minik cicekler seklinde acti. İlk defa goruyorum bunu. Sebebi nedir?
Ortancanızın cinsindendir. Aşağıdaki linkde sizinkine benzer ortancaları göebilirsiniz.
https://www.google.com/search?q=Hydrangea+serrata&newwindow=1&client=aff-maxthon-newtab&channel=t13&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=60y4UcHmKYK9OeGYgaAP&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1061&bih=873
Ortancanızın cinsindendir. Aşağıdaki linkde sizinkine benzer ortancaları göebilirsiniz.
https://www.google.com/search?q=Hydrangea+serrata&newwindow=1&client=aff-maxthon-newtab&channel=t13&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=60y4UcHmKYK9OeGYgaAP&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1061&bih=873
evet dediginiz gibi sanirim :( ben top gorunumlu olsunlar diye cok merak ediyordum ama boylesini ilk defa goruyorum. Sansima bu varmis demekki :(
Merhaba arkadaşlar. Bugün pazardan fide şeklinde ortanca aldım. Yan dalından birisi kırılmıştı. Kırılan dalı da yine aynı saksıya gömdüm ama sanki soluyor gibi bu mevsimde kırık dal tutar mı acaba?
Merhaba arkadaşlar. Bugün pazardan fide şeklinde ortanca aldım. Yan dalından birisi kırılmıştı. Kırılan dalı da yine aynı saksıya gömdüm ama sanki soluyor gibi bu mevsimde kırık dal tutar mı acaba?
Yeşil dal ise tutar. 15 cm civarında üstte 4 yaprak brakın gerisini temizleyin. 5 cm kadarını toprağa gömün çiçek varsa çiçeği de kesin.
Yeşil dal ise tutar. 15 cm civarında üstte 4 yaprak brakın gerisini temizleyin. 5 cm kadarını toprağa gömün çiçek varsa çiçeği de kesin.
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim umarım tutar.
Katmerli açan ortancalarım
Hey maşallah ilk defa görüyorum harika.....
difenbahya
27-06-2013, 17:01
merhabalar,
bugün yol kenarında üst dalından kırılmış bir ortanca buldum plastik bir pet şişeye dikip üzerini kavanozla kapattım bir sitede böyle yapılması gerektiği yazıyordu. Doğru yapmış mıyım acaba?
Bir de şuan evin içinde aydınlık bir yerde duruyor acaba balkona mı çıkarmalıyım?
şuan ki durumu böyle..
yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
Gazi Barış
02-07-2013, 17:09
Bu yıl ortancalar yine şahane açtı.
422587
422588
422589
Ortancalarim cok guzel acmisti ama simdi cicekler bozulmaya basladi. renkleri soldu, lekelendi. Yapraklar iyi durumda. cicekleri koparmanin bir sakincasi var mi? uzerinde mi kalmalari gerekiyor. Koparilacaksa neresinden itibaren koparmaliyim?
Solgun cicekler hosuma gitmiyor, Sardunyada falan hemen kopariyorum ama ortancayi bilemedim,
Ortancalarim cok guzel acmisti ama simdi cicekler bozulmaya basladi. renkleri soldu, lekelendi. Yapraklar iyi durumda. cicekleri koparmanin bir sakincasi var mi? uzerinde mi kalmalari gerekiyor. Koparilacaksa neresinden itibaren koparmaliyim?
Solgun cicekler hosuma gitmiyor, Sardunyada falan hemen kopariyorum ama ortancayi bilemedim,
Gözünüzü rahatsız ediyorsa çiçek altındki yaprak üzerinden kesebilirsiniz. Nasılsa kış sonu tekrar budanması gerekecektir.
hatice43
27-07-2013, 22:37
ben baharda 2 adet ortanca fidesi aldım fakat bir tür büyümüyorlar.büyük saksılara dikmem gerektiği söylendi acaba ondan mı?birde ikisin yaprakları çok farklı.biri koyu yeşil diğeri yeşil tonlarında alacalı:rolleyes:bu koyu renkli yaprakları olan
loveforlife
27-07-2013, 22:44
ben baharda 2 adet ortanca fidesi aldım fakat bir tür büyümüyorlar.büyük saksılara dikmem gerektiği söylendi acaba ondan mı?birde ikisin yaprakları çok farklı.biri koyu yeşil diğeri yeşil tonlarında alacalı:rolleyes:bu koyu renkli yaprakları olan
Hiç ortancaya benzetemedim. Daha yakından ve net bir fotoğraf ekleyebilir misiniz? Zira ortanca yaprakları daha geniş ve büyük oluyor...
hatta ortancadan ziyade nane gibi duruyor:)
hatice43
27-07-2013, 22:49
birazdan paylaşırım.ortanca diye ne sattılar bana acaba :D
hatice43
27-07-2013, 22:56
ikisininde fotoğrafını çektim.görüşlerinizi bekliyorum
hatice43
27-07-2013, 22:59
buda diğeri
benziyor sanki. sevgili loveforlife??
hatice43
27-07-2013, 23:01
hatta ortancadan ziyade nane gibi duruyor:)
nane kokusu olur öyle değil mi:confused:
loveforlife
27-07-2013, 23:08
ikisi de ortanca ama bir problem var ki büyüyememiş. Bir de ilk fotoğrafta iç mekanda gibi görünüyor. Dışarıda ve gölgede olması gerekiyor. ortanca çelikleri çok kolay gelişiyor uygun ortamı bulduğunda.
Benim bahar budamasında yaptığım çelikler büyüdü de çiçek bile açıyor...
429996
429997
nane kokusu olur öyle değil mi:confused:
aman sizi kızdırmayayım,kesinlikle haklısınız ;)
bu arada hazır ortanca demişken bir kaç gündür aklıma takılan soruyu size sorayım loveforlife, şuan bahçede duran ortanca fidemi saksıya alsam hayati bir tehlike geçirme ihtimali var mı? hani hiç
vakti değil ya, o açıdan soruyorum.
Bence alırsanız cenaze namazını kılarsınız bu havada. :D
loveforlife
27-07-2013, 23:32
Bence alırsanız cenaze namazını kılarsınız bu havada. :D
Arkadaşıma tüm kalbimle katılıyorum:dilli:
Niçin sonbaharı beklemiyorsun ki? Şimdilerde pek saksı değişimi yapmaktan yana değilim...
hatice43
28-07-2013, 08:47
teşekkür ederim loveforlife.
Bitkinizin boyunu bilmiyorum ufaksa toprağını kalıp şeklinde çıkarıp dağıtmadan çıkarıp aktarabilirseniz bir sorun olmaz. Ama kolay bir iş değil. En iyisi arkadaşların da tavsiye ettiği gibi son bahar ve ya ilk baharda bu işi yapmak.
aman sizi kızdırmayayım,kesinlikle haklısınız ;)
bu arada hazır ortanca demişken bir kaç gündür aklıma takılan soruyu size sorayım loveforlife, şuan bahçede duran ortanca fidemi saksıya alsam hayati bir tehlike geçirme ihtimali var mı? hani hiç
vakti değil ya, o açıdan soruyorum.
yalınkat
01-08-2013, 16:07
Ortancalarımın çoğu açmadı bu yıl. Ama Ankara'da 9 kök ortancaya kışı sağ sağlim geçirtmek de mutlu etti beni. Nisan ayında İstanbul'dan 3 tür daha ortanca aldım. Şu an için irili ufaklı 6 türde 12 kök ortancam oldu. Bir farklı tür de sitede gözüme kestirdim. Sonbaharda çelik almayı umuyorum :) Umarım seneye beceririm hepsini açtırmayı. Bu yıl gezi parkı olayları nedeni ile biraz ihmal ettim bahçemi. Şurada anlattım gezi parkı hikayemi. http://www.agaclar.net/forum/doga-cevre-ekoloji-gida-hukuk-ve-politikalari/30772-47.htm#post1185819
Sevgiler
toprağı çok kötü olan yoluk bahçemin bir köşesindeki ortancamı güzel bir toprakla, büyükçe bir saksıya almanın vaktimidir?
toprağı çok kötü olan yoluk bahçemin bir köşesindeki ortancamı güzel bir toprakla, büyükçe bir saksıya almanın vaktimidir?
Sayın Hira: Bence yerini sevdi ise ortancanızın bulunduğu yeri değiştirmeyin. Ben bir kısım ortancalarımı saksıda içeride, bir kısmını da bahçede bırakmıştım. Ancak eve aldığım ortancalar bir süre sonra öldüler. Bahçede olanlar ise kışı atlatıp ilkbaharda yeniden canlandılar. Arkadaşımın bahçesindeki ortancalar merdivenin yanında kışı geçirip bu yıl çok güzel çiçek açtılar.
Ortanca dış iklim bitkisi hira, elleşme dursun:))
içeri almaktan bahsetmiyorum, sadece saksıya alayım ama dışarıda dursun diyorum ablacığım:)
teşekkürler Muda:)
saksıya almak istiyorum çünkü pis(!) bir komşumuz var, ne kadar uyardıysam (uyarmama bile gerek yoktu gerçi) yine izmaritlerini bahçeye atıyor, yine bahçeye tükürüyor! aşağıda çiçek bırakmak istemiyorum o sebepten.
korayfaruk811
27-11-2013, 15:45
Merhabalar.bahçemdeki ortanca çiçeklerini mavi ve kırmızı renkte yapmam için alimünyum sülfat ve sirkeli su vereceğim.ancak bunları vermeye hangi ayda başlamalıyım.bu konuda beni bilgilendirirmisiniz arkadaşlar.teşekkürler.
Çiçeklenme dönemi geldiğinde yani baharda verebilirsiniz.
korayfaruk811
28-11-2013, 08:37
mart ayının başında haftada bir defa 10 litre suya 1 litre sirke koyup versem ve iki haftada bir defa 20 litre suya 500 gram alimünyum sülfat koyup versem dogru yapmış olurmuyum.verielecek sirke ve alümünyum sülfat ile ilgili miktar ve kaç günde bir vereceğime dair beni bilgilendirirmisiniz arkadaşlar.teşekkürler. korayfaruk811@hotmail.com
korayfaruk811
29-11-2013, 16:14
mart ayının başında haftada bir defa 10 litre suya 1 litre sirke koyup versem ve iki haftada bir defa 20 litre suya 500 gram alimünyum sülfat koyup versem dogru yapmış olurmuyum.verielecek sirke ve alümünyum sülfat ile ilgili miktar ve kaç günde bir vereceğime dair beni bilgilendirirmisiniz arkadaşlar.teşekkürler. korayfaruk811@hotmail.com
korayfaruk811
29-11-2013, 16:15
ne kadar sirkeyi ne kadar suya ekleyip vermeliyim ortancalara.bu konuda bana yardımcı olurmusunuz arkadaşlar.
Ben 20 lt saksıdaki ortancamı her gün suladığım dönemde 1 bardak suya 1-2 yemek kaşığı ölçüsünde sirke koyup 2 günde bir suluyordum. Yani bir gün normal su diğer gün sirkeli su. Yalnız bu oranı sudaki kireç etkiler mi bilemiyorum. Çok kireçli çeşme suyuna bu oranda katıyordum, umarım işinize yarar bilgidir.
korayfaruk811
02-12-2013, 07:44
5 litre suya 1 litre sirke koysam idealmi o zaman
korayfaruk811
06-12-2013, 14:17
arkadaşlar ortancalara sirkeli su verme konusunda beni aydınlatırmısınız.sirkeli suyu kaç günde bir vercem ve örnegin 5 litre suya ne kadar sirke koymam gerekiyor
Merhaba saksida iki ortancam vardi kis gelince esim balkondan eve almis . Evimiz bosta isinmiyor.butun dallar kahverengi bitanesini kirdim.ici sunger gibi.ama saksinin diplerinden yesil yapraklar cikmis daha yeni.ben hic budama yapamamistim.simdi budama gerekir mi? Ne yapmam lazim?
Arkadaşlar pembe güzel ortancam kış dönemini hasta geçirdi. kışa girerken bütün yaprakları bir anda çürüdü döküldü. Sanki yanmış gibiydi yapraklar ( ancak kış boyu kalorifere yakın sayılabilecek güneş görern bir yerdeydi) Sabırla bekledim. 1 aydır yeni yapraklar çıkarıyor ancak şu sıralar çok durağan.. Ne yapmalıyım, ne önerirsiniz lütfen yardım edin.
Dışarı çıkarıp direk güneş almayan bir yere koyun. Yapabilirseniz bir de toprağını değiştin, çok fazla yapraklanmadan önce.
Kaloriferi hemen ortamdan cikarin, veya ortancayi sokaga cikarin.
Merhabalar...
Sn. Gloryanın derdiyle muzdaribim ben de.
eski evimizden kurtarabildiğim zavallı ortanca,
resimdekinden bile daha az gelişmiş halde öyle bakıyor bana.
Yaprakları hala tomur tomur, şöyle açılıp büyüyemedi. :((
Zavallıcığı harç yığınının altından bin zahmetle kurtarabilmiştim.
Kökü öyle derindeymiş ki, baya hasar aldı tabi.
zor zahmet çıkarıp saksıya ekip, karanlık bir ortama almıştım.
Zaman olarak çok hatırlamıyorum ama yaz sonu gibiydi.
Baya bir zaman kendine gelemedi...
Kaybettiğimi düşünmüştüm ama o hala yaşamak için direniyor...
Önerilerdeki gibi toprağını değiştirmem umarım işe yarar.
Minik minik ama kocaman pembe çiçeklerini yine görürüm inşallah...
Merhabalar...
Sn. Gloryanın derdiyle muzdaribim ben de.
eski evimizden kurtarabildiğim zavallı ortanca,
resimdekinden bile daha az gelişmiş halde öyle bakıyor bana.
Yaprakları hala tomur tomur, şöyle açılıp büyüyemedi. :((
Zavallıcığı harç yığınının altından bin zahmetle kurtarabilmiştim.
Kökü öyle derindeymiş ki, baya hasar aldı tabi.
zor zahmet çıkarıp saksıya ekip, karanlık bir ortama almıştım.
Zaman olarak çok hatırlamıyorum ama yaz sonu gibiydi.
Baya bir zaman kendine gelemedi...
Kaybettiğimi düşünmüştüm ama o hala yaşamak için direniyor...
Önerilerdeki gibi toprağını değiştirmem umarım işe yarar.
Minik minik ama kocaman pembe çiçeklerini yine görürüm inşallah...
Ortancalar iç mekanda yetiştirilecek bitkiler değil. Yaz sonu zaten bitkinin dinlenme dönemine gireceği zamandır. karanlık bir ortama gerek yoktu. her daim dışarda durması daha iyidir. kolay kolay pes eden bir bitki de değil. Havalar ısınır ısınmız aydınlık bir yerde ise hızla gelişecektir. istanbulda ortancalar bu sene havaların da çok ılımlı gitmesinden dolayı erkenden uyandılar ve sürgünler 4-5 yapraklı hale geldiler bile.
ancak şöyle bir durum var. siz istanbuldasınız.. havanız benim yaşadığım yere göre daha nemli ve daha ılıman. Benim kış boyu ortancayı balkonda tuttuğumu bir düşünsenize. içeri almak kaçınılmazdı yani..
ancak şöyle bir durum var. siz istanbuldasınız.. havanız benim yaşadığım yere göre daha nemli ve daha ılıman. Benim kış boyu ortancayı balkonda tuttuğumu bir düşünsenize. içeri almak kaçınılmazdı yani..
Sayın şubat'a hitaben verdiğim cevapta kendisi kocaelinde gözüktüğü için bu cevabı vermiştim. Her ne kadar sivas çok daha soğuk olsa da bilgilere göre Hydrangea.com (http://www.hydrangea.com/Winter_Care.php) ortancaların büyük kısmı, ozellikle bizim yetiştirdiğimiz türlerin -25 lere kadar dayanıklı olduğu gözüküyor.
Genel olarak kışın dinlenme gereksinimi gösteren bitkiler, kışı sıcakta solamadan geçirdiklerinde daha sonra ciceklenme sorunları başgösteriyor. İçeri alıp sıcakta tutmaktan ziyade dışarda sarıp sarmalayıp dona karşı koruyarak kışlatmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Ancak buna reğmen korunamıyorsa o zaman korunaklı ama soğuk bir yerde kışlatılırsa baharda daha iyi çiçeklenecektir.
Aksi takdirde kışın zayıf dallar geliştirecek ve onlar da hem şekilsiz olacak hem de çiçek açması çok zor olacaktır.
Ortancalar iç mekanda yetiştirilecek bitkiler değil. Yaz sonu zaten bitkinin dinlenme dönemine gireceği zamandır. karanlık bir ortama gerek yoktu. her daim dışarda durması daha iyidir. kolay kolay pes eden bir bitki de değil. Havalar ısınır ısınmız aydınlık bir yerde ise hızla gelişecektir. istanbulda ortancalar bu sene havaların da çok ılımlı gitmesinden dolayı erkenden uyandılar ve sürgünler 4-5 yapraklı hale geldiler bile.
Saksıya alışması için karanlığa almıştım,
karanlık dediğim yer merdiven altı...
baya hırpalanmıştı ve yaprakları hızla solmaya başlamıştı...
Kış gelmeden de biz taşındık zaten,
yani kışı dışarda geçirdi...
Şimdilerde diğer ortancalarım dediğiniz gibi baya yapraklandı ama,
malesef bu hala yeni uyanmış gibi, gelişimi çok yavaş.
Bugün toprağını değiştirdim ve içeriye aldım,
birkaç gün içerde tutmam iyi olmaz mı bu durumda ?
Toprağını değiştirerek hata yapmadım umarım,
fazla köklü değildi, köklerinde bir sorun mu olmuş acaba?
Saksıya alışması için karanlığa almıştım,
karanlık dediğim yer merdiven altı...
baya hırpalanmıştı ve yaprakları hızla solmaya başlamıştı...
Kış gelmeden de biz taşındık zaten,
yani kışı dışarda geçirdi...
Şimdilerde diğer ortancalarım dediğiniz gibi baya yapraklandı ama,
malesef bu hala yeni uyanmış gibi, gelişimi çok yavaş.
Bugün toprağını değiştirdim ve içeriye aldım,
birkaç gün içerde tutmam iyi olmaz mı bu durumda ?
Toprağını değiştirerek hata yapmadım umarım,
fazla köklü değildi, köklerinde bir sorun mu olmuş acaba?
Bitki karanlıkta kaldığından veya kötü sartlardan geç uyanmıştır. Sorun değil. Dış ortamda korunaklı bir yerde dursa daha iyi olur. Fazla suya boğmayın bu mevsimde.
Çok teşekkür ederim sn. Musk,
içim rahatladı..
yarın balkonun en güzel yerine alırım ben onu.
Diğerlerini de kıskanıp daha da güzelleşir inşallah...
Çiçeklenmiş halini de buradan gösterebilirim umarım...
ben de yarın balkona çıkaracağım, söz :) gelişmeleri yazarım..
balkona çıkardığım ortancam söylediğim gibi hava şartlarına dayanamadı ve bütün yaprakları yandı.. Sanırım birdaha toparlayamaz... çok üzgünüm...
balkona çıkardığım ortancam söylediğim gibi hava şartlarına dayanamadı ve bütün yaprakları yandı.. Sanırım birdaha toparlayamaz... çok üzgünüm...
Sayın Glorya ,kendimi sorumlu hissettim ve bu duruma üzüldüm şimdi. Bir ihtimal içrdeki sıcaklığa alışmış olduğundan bu durum yaşandı diye düşünüyorum. Her şeye rağmen yinede tamamen kurudğunu sanmam yeniden sürecektir.
saksıya bitki boyunda bir çıta saplayın ve üzerine saydam bir nalyon geçirin naylona da bikaç tane delik açın.
Orijinal Mesaj Sahibi glorya
Sayın glorya,
inşallah tamamen kurumamıştır ortancanız,
sayın musk`un dediği gibi bekleyin, toparlanma umudu vardır umarım....
çiçekler bazen çok şaşırtıcı olabiliyorlar.
Benim ortancada hala bir gelişme yok ama kötüye de gitmedi,
öyle bekliyoruz bakalım...
Sayın Glorya ,kendimi sorumlu hissettim ve bu duruma üzüldüm şimdi. Bir ihtimal içrdeki sıcaklığa alışmış olduğundan bu durum yaşandı diye düşünüyorum. Her şeye rağmen yinede tamamen kurudğunu sanmam yeniden sürecektir.
saksıya bitki boyunda bir çıta saplayın ve üzerine saydam bir nalyon geçirin naylona da bikaç tane delik açın.
hayır hayır sakın sorumlu hissetmeyin.. Tamamiyle benim hatam.. Bir gecede oldu ne olduysa aşırı bir soğuk vardı, düşünüp içeri almalıydım.. Bir tek benim çiçeğim değil, yaşadığım ilçedeki tüm çiçek açmış ağaçlar, yapraklanmış güller herşey mahfoldu.. Bir gecede ayaz kavurdu gitti..
Sayın glorya,
inşallah tamamen kurumamıştır ortancanız,
sayın musk`un dediği gibi bekleyin, toparlanma umudu vardır umarım....
çiçekler bazen çok şaşırtıcı olabiliyorlar.
Benim ortancada hala bir gelişme yok ama kötüye de gitmedi,
öyle bekliyoruz bakalım...
evet bir umut içeriye aldım şuan içerde duruyo ne yapacağımı bilemedim.. Belki toparlanır dediklerinizi uygulayacağım...
nagihantorun
13-04-2014, 19:00
Ortancanım tomurcukları dökülüyor nedeni ne olabilir?
merhaba ortancamın yapraklarında 3 gündür kuruma mevcut artık kurumamı mantari bi hastalıkmı bilemiyorum daima golgede balkonda duruyor. yaklasık 2 haftadır bende kendisi. Genellikle gece sulayıp yapraklarınıda gece ıslak bir bezle siliyordum sanırım mantara davetıye cıkardım . Ne yapmalıyım sımdılık hasta yaprakları kopardım ama yenı acan yapraklarada sıcrıyor snrm yardımcı olurmusunuz ?
http://i.imgur.com/QGfnucW.jpg?1
Dün gittiğim seradaki beyefendiye sordum; ortancaların renklerini, toprağa eklenen sirke, çivit vs. ile değiştirmek mümkünmü diye
Cevap; evet mümkün. fakat sadece o sene için rengi değişir, tıpkı boyanmış saç gibi daha sonra aslına döner dedi. Ne kadar doğdu bu? deneyen oldumu arkadaşlar?
Balkondaki 2 ayrı renkteki ortancalar çiçek tomurcuklarını oluşturdular. Hızlı bir şekilde çiçek açmaya hazırlanıyorlar. Aşağıdaki linklerde geçen yıl açtıkları halleri mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/1162636-post1088.htm
http://www.agaclar.net/forum/1161303-post1085.htm
483748
483749
kelebek çalısı
17-04-2014, 12:19
Saksıda olmalarına rağmen belli ki tam bir özenle el bebek, gül bebek büyütülen ortancalar. Muhteşem gözüküyorlar. Yaprakları sağlığının göstergesi. Tomurcukları da, formları da aynı şekilde muntazam. Böyle güzel ve layığı ile bakılan bitkileri görmek büyük keyif. Sayın nikon_ tebrik ederim, sizi örnek almalıyız.
Sayın kelebek çalısı, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sizin de belirttiğiniz gibi, el bebek-gül bebek büyütüyorum onları. Çünkü, ortancalar çok sevdiğim ve değer verdiğim bir tür.
Bu yıl bakımlarını daha iyi yaptığımı düşünüyorum. Daha önceki yıllar, yapraklarında demir eksikliği nedeniyle oluşan solgunluğun önünü almak için bu yıl erkenden (yapraklar patlamaya başladığı andan itibaren) demir takviyesi yapmaya başladım. Bunun da yararını gördüm ve çıkan yapraklar oldukça sağlıklı bir renkte oldular. Ayrıca, gübre vermeye de başladığım için, hem yaprak sayısı fazla oldu, hem de çiçek tomurcukları daha iri oldular.
Çiçeklerini açtıklarında da yine fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Sağlıcakla kalın.
Bende kullanmadığım demir ilacı var. Merak ediyorum acaba sulandırıp ortancama verebilir miyim?
Bu arada sayın nikon_ mükemmel görünüyorlar.
Sevgili hira,
Sana söylenen doğru. O renkler malesef kalıcı değil.
tamervehir
26-04-2014, 09:52
Balkondaki 2 ayrı renkteki ortancalar çiçek tomurcuklarını oluşturdular. Hızlı bir şekilde çiçek açmaya hazırlanıyorlar. Aşağıdaki linklerde geçen yıl açtıkları halleri mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/1162636-post1088.htm
http://www.agaclar.net/forum/1161303-post1085.htm
483748
483749
Merhaba nikon daha yeni üye oldum ama bayadır takip ediyordum bu siteyi eşim 2 hafta önce bana ortanca aldı bende sızın gibi Ankara'da yasıyorum salonuma koydum çünkü aldığı çiçekçi ev bitkisi demiş ama okuduğum kadarıyla değil salonumda sabah güneş alan bir yere koymuştum ama dun aksam çiçekleri kıvrılmaya başladı acaba yeteri güneş almıyor mu diye balkona koydum sabah güneşini sevdiğini okudum buradan bugün birde baktım hep mahvolmuş tamamen solmuş bana yardımcı olabilir misin çok üzüldüm kurtarabilir miyim ortancamı resim eklemeyi bilmiyorum öğrenir öğrenmez resmini atacağım
tamervehir
26-04-2014, 10:34
486418
Merhaba nikon daha yeni üye oldum ama bayadır takip ediyordum bu siteyi eşim 2 hafta önce bana ortanca aldı bende sızın gibi Ankara'da yasıyorum salonuma koydum çünkü aldığı çiçekçi ev bitkisi demiş ama okuduğum kadarıyla değil salonumda sabah güneş alan bir yere koymuştum ama dun aksam çiçekleri kıvrılmaya başladı acaba yeteri güneş almıyor mu diye balkona koydum sabah güneşini sevdiğini okudum buradan bugün birde baktım hep mahvolmuş tamamen solmuş bana yardımcı olabilir misin çok üzüldüm kurtarabilir miyim ortancamı resim eklemeyi bilmiyorum öğrenir öğrenmez resmini atacağım
Sayın tamervehir, ortancalar gölge/yarı gölge alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişirler. Kapalı alanda(salonda) tutmanız ortancanın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Balkonda, ancak yakıcı güneşi görmeyeceği bir köşede tutmalısınız. Sabah güneşini veya akşam güneşini bir miktar aldığında keyifli bir şekilde çiçeklerini açacaktır. Öğle güneşi gibi direk güneş ışığına maruz kalan ortancaların yaprakları ve çiçekleri zarar görür. Ortancanın toprağını da susuz bırakmamaya çalışın, sürekli nemli(balçık gibi değil) kalmasına özen gösterin.
tamervehir
26-04-2014, 20:10
Tesekkur ederim sayin nikon bugun cicekciye sordum su dplu bir kovanin icerisine koy sabaha hic birseyi kalmaz dedi acaba dogru bir dusunce midir o kadar suyun icinde kalmadi sanirim ciceklerini kaybettim cunk baya sonduler tekrar cicek acma umudu varmidir acaba
Sayın tamervehir,
Aynı durum benim başıma da geldi. Çiçekçinin dediği gibi yaparsanız işe yarar. Benimki bu şekilde düzeldi. Çiçeklerde düzeliyor. Ama zaman kaybetmeyin.
tamervehir
27-04-2014, 21:09
Sayın tamervehir,
Aynı durum benim başıma da geldi. Çiçekçinin dediği gibi yaparsanız işe yarar. Benimki bu şekilde düzeldi. Çiçeklerde düzeliyor. Ama zaman kaybetmeyin.
Merhaba zuleyha hanim,
Gercekten ise yaradi ve sok oldum sabah ortancami ole cap canli gorunce cunku bayagi solmustu simdi keyfimiz yerinde :)
Susuz kalan ortancaların hem yaprakları hem de çiçekleri kendini bırakır. Toprağı iyice suyla doyurduğunuzda tekrar eski canlılığına kavuşur. Bir üstteki mesajımda da belirttiğim gibi, ortancaların toprağını kurutmamalısınız, sürekli nemli kalmalı.
tuba1984
30-04-2014, 02:11
merhaba ben de çok güzel bir ortanca aldım ama ne yazık ki evim giriş katta ve balkonum yok.çiçekçi evin içinde yetişmez dediği için başta camın dış tarafına koydum.4-5 günde perişan oldu.galiba güneşten etkilendi ama güneş görmeyen camım yok.çaresiz evin içine alıp camı açıp önüne koydum. az önce de tamervehir arkadaşın yazdığını okuyup suya oturttum.ne yapacağımı şaşırmış durumdayım, hiç şansı yok mu evin içinde yetişme konusunda.yardımcı olursanız çok sevinirim
Ortancam geçen yaz geldi bana, küçük bir fideydi yeni kök yaptığı halinden belliydi. İlk çiçeğini bu yaz açacak. Rengini merak ediyorum:)
maviortancam
04-05-2014, 16:00
sevgili Hira, geçen yıl fide halinde olan ortancanı nasıl yetiştirdin kış boyunca ? 2 hafta önce bende küçük bir ortanca fidesi edindim ,bu yaz çiçek açmayacaktır, gelecek seneye sağlıklı çıkması için 1 yıl boyunca bakımını nasıl yapabilirim ?? yardımcı olurmusunuz
Lonicera
10-05-2014, 12:40
Çiçek taslaklarını oluşturmadan iki saksı ortancamın birine sürekli mavi mürekkep katılmış su, diğerine ise sirke katkılı su verdim. Mürekkep karıştırarak suladığım pembe renk ortancam(büyük ve çok çiçekli olan) hiçbir renk değişikliğine uğramadan aynı rengini korudu. Yine aslı pembe olan tek çiçekli diğer ortancam ise sirkeli sulama ile daha fazla kızardı. yani mürekkep katılarak sulama ile mavi renk elde edemedim. Sirkeli su ise oldukça başarılı sonuç verdi.
eylülbelde
10-05-2014, 14:38
Sirke-su oranı nedir acaba? Bir de kaç kere sirkeli su ile sulama yaptınız?
Lonicera
10-05-2014, 16:12
2 litre suya bir çay bardağı sirke kullandım. Ortanca yeni yaprak vermeye başladıktan hemen sonra tüm sulamalarında kullandım diyebilirim.
Ortanca kimyayi sever...
Ortancasi olup (acelya, orman gülü bakimi aynidir sadece asagidaki islemler bunlara uygulanmaz veya uygulanir ben denemedim, ama viyolet renkli acanlara tahminen uyar) bitkiyi merak edenlere bir kac ufak tiyo.
Gölge yer sulama gübre bunlar hep yazildi yazilmayanlar, hydrangea macrophylla bitkinin genel latince adidir, ailesi saxifragaceae dir, uzak dogudan 17 yyda (cin, Japonyadan) getiren Fransiz botanikci Philbert Commerson'dur sevgiler ona.. Simdi isin kimyasi
Ciceklerin renkleri icin icin Anthocyane suda cözülen bitkilerin kullandigi renk maddesi genel adidir. Delphinidin ise mavi rengi veren maddenin kimyasal adidir bu madde, bögürtlende siyah üzumsulerde ve siyah üzümde de ve daha bircok bitkinin mavisini saglayan daha dogrusu koyu rengi veren bu kimyasal zehirli degildir, ortancada ise mavi rengini aluminyum veya demir tuzlari sayesinde (komplex selattir) kazandirir..
Tabi ki topraktaki demir alimini etkileyen PH, burda devreye girer 5,5-6 ph hafif kirecli yani veya nötral toprak pembe cicekte hakim olur, 4,5 ve daha az ph ta maviye döner.
Ama simdi isin inceligi devreye giriyor basta da demistik ya alüminyum veya alüsülfat (alaun) bu mavi rengi KOYU halde cicege verir. Dolayisi ile mavi renkli ortanca icin topragimizdan alüminyum sülfat eksik edilmemelidir ve yine sadece demir sülfat veya phi düsürmek acik renk mavi yapar. Bu her yil yapilmasi gereken islem ise bazilarimiza zor gelse de temini son derece kolay olan bir madde olan alaun (cift tuzdur alü+potasyum) cicekler belirmeye baslayinca 3-4 kere su ile verildiginde nur topu gibi mavi (acik mavi degil) ortancalariniz olur..
Gelelim alaun teminine bu madde memleketimizde madenlerde bolca üretilen, kagit sanayisinde, boya sektöründe ve daha sayilmasi burda gereksiz bir cok alanda kullanilir, erkekler bu maddeye yabanci degillerdir, yasli hanimlar (benden yasli ise) bilebilirler. Hani berberlerde SAP (klavyemde Sanliurfanin S si yok ) vardir sakal trasi olunca, trastan sonra söyle kibrit kutusu büyüklügünde buz görüntüsündedir, islatilarak yüzümüzde gezdirilir sabunu keser yani kayganligini alir, sivilcelere yaralara iyi gelir, hafif bir yanma yapar sadece söylenti olsa da askerde yemeklere katilir denir cinsel istegi azaltmak maksatli. Yasli bayanlar ise bilirler eskiden deodarant yok iken koltuk altina sürülürdü, ter kokusuna tek ve kesin cözümdür, cünkü antiseptiktir. Simdi bilinmesede durum bu.
Iste bu sapi sicak-ilik suda 2 lt kadar, elimize alip sabunlar gibi 5 dakika ovaladigimiz suyu, 3-4 kere, 1 hafta ara ile cicekler belirmeden (****** sogutup da) verdigimizde topragimiza aluminyum+potasyum sülfati verip ph i düsürdügümüzden (ayni zamanda ph sülfattan dolayi düsüyor cünkü) mavi kocaman saglikli cicekler size yaz boyu gülümser. Fiyati da aktarlarda veya berber malzemecilerinde 2 tl dir haberiniz olsun. Yazan Erhan Teke.. Maviler ciktiginda birilerine sizde lütfen bu bilgileri verin..
Ortancalar tüm canlı renkleriyle çiçeklerini açtılar ;)
494368
494367
494370
494365
494366
tamervehir
20-05-2014, 13:39
494368
494367
494370
494365
494366
sayın nikon merhaba,
nasıl bu kadar sağlıklı kalabiliyor ortancalarınız ben başaramadım bakmayı o güzelim renkleri hep yeşilleşti balkonunuz güneş almadığı için mi sağlıklı bu kadar birde bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim tamamen solduğunda çiçeklerini kessem yeniden açma umudu var mıdır ?
maviortancam
20-05-2014, 20:13
494368
494367
494370
494365
494366
1 ay önceküçük bir ortanca fidesi edindim ,bu yaz çiçek açmayacaktır, gelecek seneye sağlıklı çıkması için 1 yıl boyunca bakımını nasıl yapabilirim ?? yardımcı olurmusunuz
sayın nikon merhaba,
nasıl bu kadar sağlıklı kalabiliyor ortancalarınız ben başaramadım bakmayı o güzelim renkleri hep yeşilleşti balkonunuz güneş almadığı için mi sağlıklı bu kadar birde bundan sonra nasıl bir yol izlemeliyim tamamen solduğunda çiçeklerini kessem yeniden açma umudu var mıdır ?
Sayın tamervehir, çiçekleri kuruduğunda çiçek sapının sonundan kesebilirsiniz. Tekrar açacağını sanmıyorum, en azından benimkilerin 2 kez açtıklarını görmedim. Ortancalarımın durduğu kapalı balkon öğleden sonra güneş alıyor, güneşin yoğun olduğu saatlerde bendekilerin de yaprak ve çiçekleri biraz solgunlaşıyor ama güneşin gitmesiyle birlikte tekrar eski haline dönüyorlar. Ortancalarınızı asla susuz bırakmayın, sürekli susuz kalıp yaprak ve çiçekleri solgunlaşan ortancalar sağlıklarını yitiriyor. Ortancalarınızı bu dönemde demir takviyesi ile beslemelisiniz, yoksa yaprakları soluk bir yeşil renk alacaktır.
1 ay önceküçük bir ortanca fidesi edindim ,bu yaz çiçek açmayacaktır, gelecek seneye sağlıklı çıkması için 1 yıl boyunca bakımını nasıl yapabilirim ?? yardımcı olurmusunuz
Sayın maviortancam, bu başlık altında bilgisi olan üyelerimiz de elbetteki sizin sorunuza yanıt vereceklerdir. Ben ortancalara nasıl bakım yaptığımı bu başlık altında birkaç mesajda belirtmiştim. Özetlemek gerekirse; toprağını susuz bırakmıyorum, baharla birlikte sürgünler uyanmaya başladıktan sonra gübre ve birkaç kez de demir takviyesi yapıyorum, kurumuş dalları varsa onları buduyorum ve en önemlisi de sanırım sevgimi gösteriyorum.
Merhabalar,
Çelik alma işleminde yapraklar ne amaçla kesilmektedir???
Teşekkürler...
20.sayfa da resimlerde...
Bitki hızlı köklensin diye kesiliyor, kesilmezse (neredeyse tüm çiçeklerde böyle sanırım) çeliğiniz enerjisini yapraklara harcar, köklenmesi veya tutması zorlaşır.
gökhan07
23-05-2014, 11:54
Bitki hızlı köklensin diye kesiliyor, kesilmezse (neredeyse tüm çiçeklerde böyle sanırım) çeliğiniz enerjisini yapraklara harcar, köklenmesi veya tutması zorlaşır.
Aynı zamanda çeliğin fazla su kaybetmemesi, kurumaması için.
teşekkürler,
lüküstürüm, ortanca ve güllerden çelik almak için uygun bir dönemde miyiz?
teşekkürler,
lüküstürüm, ortanca ve güllerden çelik almak için uygun bir dönemde miyiz?
ortancadan yumuşak çelik alabilirsiniz. Yaprağını döktükten sonra ise 20-25 cm sert dallardan direct yerine çelikleyebilirsiniz.
Gül genellikle kasım aralık gibi. Diğeri konusunda bilgim yok.
topcuoglusel
29-05-2014, 16:27
Sayın tamervehir, çiçekleri kuruduğunda çiçek sapının sonundan kesebilirsiniz. Tekrar açacağını sanmıyorum, en azından benimkilerin 2 kez açtıklarını görmedim. Ortancalarımın durduğu kapalı balkon öğleden sonra güneş alıyor, güneşin yoğun olduğu saatlerde bendekilerin de yaprak ve çiçekleri biraz solgunlaşıyor ama güneşin gitmesiyle birlikte tekrar eski haline dönüyorlar. Ortancalarınızı asla susuz bırakmayın, sürekli susuz kalıp yaprak ve çiçekleri solgunlaşan ortancalar sağlıklarını yitiriyor. Ortancalarınızı bu dönemde demir takviyesi ile beslemelisiniz, yoksa yaprakları soluk bir yeşil renk alacaktır.
Sayın maviortancam, bu başlık altında bilgisi olan üyelerimiz de elbetteki sizin sorunuza yanıt vereceklerdir. Ben ortancalara nasıl bakım yaptığımı bu başlık altında birkaç mesajda belirtmiştim. Özetlemek gerekirse; toprağını susuz bırakmıyorum, baharla birlikte sürgünler uyanmaya başladıktan sonra gübre ve birkaç kez de demir takviyesi yapıyorum, kurumuş dalları varsa onları buduyorum ve en önemlisi de sanırım sevgimi gösteriyorum.
Merhaba
Balkonumda saksida iki tane ortancam var, mavi renk acmasi icin demir takviyesi yaptim goz karari toprak ustune koyup ustunu toprakla orttum ve suladim. Ancak ertesi sabah henuz renllenmemis ilan cicekleri ve yapraklari kendini salmaya basladi..bu durumu nasil duzeltebilirim? Yardim ederseniz sevinirim:)
Tesekkurler
Zeytinci
30-05-2014, 14:00
Changing the Color of Hydrangeas (http://www.hydrangeashydrangeas.com/colorchange.html)
Ortancaların mavi çiçek açması için Toprağının PH değerinin 5.2-5.5 arası olması gerekliymiş. Bunu başarmak için;
- Yarım çorba kaşığı Alüminyum sülfatı 5 lt suya karıştırıp, sulama suyu olarak vermek. Dozaj fazlası köklere zarar verebilir.
- NPK 25/5/30 gübre vermek. Fosforu az (5) ama potasyumu fazla (30) verilmesi gerekiyor.
- Sebze / meyve ya da biçilmiş çim artıklarını diplerine dökerek bitkiye asidik bir ortam yaratmak.
Gerekiyormuş.
Yerli yabancı herkesin durup fotoğrafını çektiği ortancam.. Bu yıl 3 yaşında.
kelebek çalısı
04-06-2014, 16:02
Yerli yabancı herkesin durup fotoğrafını çektiği ortancam.. Bu yıl 3 yaşında.
Çok güzel bir kare. Rustik ve romantik.
Arka plandaki mağaza sanırım, o da ilgimi çekti. Antik ve klasikleri severim de.
Benim ortancam da aynı çiçek renginde. Kıbrıs' a göre siz sevgili arkadaşların keyifli bitkilerine biraz da olsa yaklaşabilen bir ortancam var diyerek mutlu oluyorum. Malum bu iklimi ortanca sevmiyor.
Evet bir dükkan önü. İstanbul'un sanat ve antika merkezi olan bir semtin en hoş yerinde hem de :) Sayemde galvaniz kovalar, setler, kurumuş ağaç gövdelerine kadar çiçek ve ağaç doldu :)
Bir de sardunyam var ki anlatılmaz.. Onu da ekleyeyim :)
kelebek çalısı
04-06-2014, 18:00
Çukurcuma mı? Emeklerinize sağlık.
Bu arada, bu da benim nazendem :)
499485
kelebek çalısı
04-06-2014, 18:05
Sizin çiçek renginiz daha bir fuşyaya dönükmüş. Aynı değilmiş. Göz aldanması yaşamışım. Düzenli olarak bakım ve besin takviyesi yapamadığım için eklememiştim fotoğrafını. Ama şunu söylemeliyim ortanca ve erguvan İstanbul' a bir başka yakışıyor.
Evet, doğru tahmin :) İki ortanca daha var, birkaç aydır bakmaya başladım onlara, henüz tam forma girmediler. Bir tanesi sizinki ile aynı renkte. Sizinki Girne için çok iyi durumda bence.
Bu arada hayatımda gördüğüm en güzel ortancalar Yalova Termal'de idi. Her bir çiçek futbol topu büyüklüğünde, renk renk.
kelebek çalısı
04-06-2014, 18:50
Ben de Termal' deki ortancalar konusunda sizinle hemfikirim. Belki de hayatımda ilk ortancayı orada aradıkları muhteşem bir atmosfer mevcut. Çocukluğumda doğal olarak boy bakımından da çocuk ebadında olduğumdan orası bana tropikal, balta girmemiş bir orman gibi fantastik görünürdü. ;)
Sanırım toprak saksıyı ortancalar çok seviyor :)
Bu yil ortanca gubresi verdim. Costular iyice.
ardabora
05-07-2014, 16:00
Bu sene ortancalarım yine yüzümü güldürdü.
Bazıları renk değiştirdi nihayet,maviye döndü,bazıları eflatun oldu.
Seneye Allah kerim...
kelebek çalısı
05-07-2014, 16:44
Pitoresk görüntülerde baş tacı olmuş ortancalar.
Ne söylenebilir ki, batılı dilde, magnifik, kendimize dönersek, muhteşem :)
yalınkat
15-08-2014, 15:38
8 renk/çeşit ortancamın 7'si açtı bu yıl. Çok fazla çiçek yoktu ama yüzlerini göstermelerine sevindim. Büyük hallerini bahçe sayfama ekledim. Gelecek sene hedefim daha çok çiçek açmaları :)
Sevgiler
Adlarını bildiğim kadarı ile yazdım, düzeltmelere açığım :)
Hydrangea macrophylla Beyaz
Hydrangea paniculata
Hydrangea macrophylla Pembe
Hydrangea Macrophylla Blaumeise
Hydrangea anomala-Sarmaşık Ortanca
Hydrangea macrophylla Mavi
Hydrangea aspera
Ortanca renklendirmede forumu okuyunca pek çok kişinin kimyasallarla problemi olduğunu fark ettim. Fazla bilimselliğe kaçmadan sizlere yardımcı olmayı deneyeyim (kimyayı hobide kullanmak da keyifli olacak)
Öncelikle topraktan bitkinin demir alabilmesin istiyorsanız (paslı çivi, teneke vb) asitliğin mutlaka pH 5,2 den düşük olması zorunludur. Abartmadan kullanacaksanız tuvalet temizlemede kullandığınız KEZZAP ile asit ayarlamak kolay olacaktır. Yalnız sabırla ve her gün sulama suyuna bir kaç damla ilave etmelisiniz ve ara vermeniz gerekir. Saksı süzüntü suyunun tadı EKŞİ olduğunda DURUN veya pH ölçüm kağıdı ile garantili ölçüm yapın
Toprağı asitlendirmeden demir alınımı için organik çözücüler (limon tuzu, sirke) kullanabilirsiniz. En doğrusu şelatlaştırıcı kullanmanız (EDTA vb)
Alüminyum sülfatı çok ucuza bulup alabilirsiniz (ŞAP olarak arayın)
Sülfürik asit içinde demir çözün (Balkonda yapın ve sonuçta mutlaka demir fazlası kalmalı) içine limon tuzu katarak bitkilerinizi sulandırın
Umarım sizlere yardımcı olmayı denerken ortancalarınızı yakmanıza neden olmam (ölçüleri abartırsanız ve fazla kullandığınızda başınıza gelecek risktir) . Kolay gelsin, keyifli uğraşlar
Merhaba,
Bahçemde yanyana dikili iki ortancadan birinin yaprakları öğleden sonraları devamlı olarak (sanki susamış gibi ) pörsüyor. Bazen akşam serinliğinde tekrar diriliyor,bazen de dirilmesi için bolca ıslatmam gerekiyor. Hemen yanındakinin ise böyle bir sorunu yok.
Güneybatı cephesine dikililer ama büyük erguvan ağacının gölgesinde kaldıklarından pek direkt güneş aldıkları söylenemez.
Dikim toprağına torf katmıştım.Bu yüzden olabilir mi acaba?
Daha fazla güneş gören ortancalarım da var,onların hiçbirinde böyle bir sorun yaşamadım. Hepsinin keyfi gayet yerinde, sadece bu kök böyle mutsuz (onunla birlikte ben de mutsuzum tabii :( )
Acaba yerini mi değiştirsem , bulunduğu yer hafifçe meyilli,bu yüzden belki de kökleri yeterince su tutamıyor diye düşünüyorum. Bauhaus'ta toprağa karıştırılan ve su tutmaya yardımcı bazı preparatlar gördüm.Hiç deneyen var mı?? Bunlar sizce ne kadar yardımcı olur? Bir de yer değiştirmek için de olsa bu mevsimde sökmek doğru olur mu??
Yardımlarınız için teşekkürler..
merhabalar benim bir sorum olucak yardım edebilirmisiniz lütfen
merhabalar benim bir sorum olucak yardım edebilirmisiniz lütfen
Saadetce
25-04-2015, 22:35
İlk defa ortanca yetistiriyorum... 2 hafta önce diktiğim ortancaların yaprakları lekelenmiye başladı... aradım bir böcek göremedim yapraklarda... topraktan olabilirmi yoksa hastalıkmı? Yardımlarınız için teşekkürler...
Merhabalar, konuya uzun uzadıya göz attım ama aynı soruları buldum sadece, lütfen yardımcı olur musunuz?
2 Adet ortancam var biri mavi biri kırmızı, geçen sene kışa girmeden budadım ve bu sene filizlenmeye başladı.
Biri çok hızlı büyüdü ama bir anda yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı, filizlenmeye devam ediyor.
Diğeri ise filizlenen yapraklarının hepsini döktü bir tane kaldı.
Sulama yaptığımda dallarına doğru küçük sinek benzeri böcekler çıkıyor topraktan. Ne yapacağımı bilemedim.
Bilgisi olanlar lütfen yardımcı olabilir mi?
Merhabalar, konuya uzun uzadıya göz attım ama aynı soruları buldum sadece, lütfen yardımcı olur musunuz?
2 Adet ortancam var biri mavi biri kırmızı, geçen sene kışa girmeden budadım ve bu sene filizlenmeye başladı.
Biri çok hızlı büyüdü ama bir anda yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı, filizlenmeye devam ediyor.
Diğeri ise filizlenen yapraklarının hepsini döktü bir tane kaldı.
Sulama yaptığımda dallarına doğru küçük sinek benzeri böcekler çıkıyor topraktan. Ne yapacağımı bilemedim.
Bilgisi olanlar lütfen yardımcı olabilir mi?
İlk önce topragini ortanca topragi ile degiştirin; saksida ise topraginin yarisini bahcede ise önce havalandirip yeni toprak ekleyin. Beyaz sinek bir bitki bitidir kimyasal kullanmadan once forumun ev yapimi ilaclar adi altinda arapsabunlu karisimi uygulayin içinize sinmezse kimyasal kullanabilirsiniz.
Lislina Elinay
19-05-2015, 16:17
Merhaba arkadaşlar, ben bu işte yeniyim. 10 gün önce bir çiçekçiden güzel bir ortanca aldım, ortancanın kırmızı renk olduğunu söylediler. Aldığımda ortanca sağlıklı görünüyordu. Üzerinde daha açmamış ama açmak üzere olan 4 çiçek vardı. Aldığımda saksısıyla beraber aldım ve 'saksıyı değiştirme' dediler. Ben ortancayı açık olan ve güneybatıya bakan balkonuma koydum. Ortancayı balkonun duvarının dibine koydum. Çiçek tam güneşte değil, yarı gölge yarı güneşte duruyor. Balkonum saat 2.30'dan sonra güneş almaya başlıyor ve saat 6'ya kadar devam ediyor. Balkonda hafif rüzgarda var. İki günde bir ortancayı suluyorum, hatta yapraklara suda püskürtüyorum. Bir hafta boyunca ortancam çok güzel bir şekilde açtı ve rengine kavuşmaya başladı. Akşam onu suladım ve sabah onu yaprakları yeşil ama büzüşmüş ve ölü bir şekilde buldum. Bir gün sonra yeşil büzüşmüş yapraklarını dökmeye başladı. Çiceklerde aynı şekildeydi. Acilen onu yerini sevmemiştir düşüncesiyle yatak odamın balkonundan alıp salona koydum. Diğer balkonlar çok esintili olduğu için oraya koyamadım. Ortancam iki gün salonda durdu ama düzelmedi. Daha da kötü oldu. Başkalarının bahçede duran tam güneş alan ortancalar gayet iyi duruyor. Bu forumda okudum ki, ortancalar tam güneşe alışabilirmiş. Dün akşam onu limon tuzu suyuyla suladım. Drenaj deliklerinde su gidene kadar beklettim. Sonra alt tabağını alıp tekrar eski yerine koydum. Bir-iki saat sonra, yapraklar (bazı yaprak dışında) canlanmıştı. Sabah yapraklar tekrar canlılığını kaybetmişti ve bu saate kadar devam etti. Ayrıca fark ettim ki dalların bir bölümünde uzunca koyu kahverengi lekeler var. Durumun ne olduğu daha iyi anlaşılabilmesi için birkaç resim yükleyeceğim. Çiçeği kurtarmak için ne yapabilirim?553811
553812
553813
553814
553815
Onlar leke degil bence, benim ortamcamda da var saglıgı yerinde. Benim balkonumda 14 otuzdan sonra güneş alıyor ama ben güneşte asla bırakmıyorum. Ufacık tomurcukları görünmeye başladı, ne renk oldugunu bilmiyor ve çok merak ediyorum. Limon tuzu falan vermedim hiç, sadece bitki besini veriyorum aklıma geldikçe. Saksısı çok küçük olduğundan dolayı az daha büyük bir saksıya aldım dün, fakat toprağını hiç dağıtmadım. Bence ortancanızı açık havaya alın, salon sevmez gibime geliyor.
Lislina Elinay
19-05-2015, 17:45
[QUOTE=hira;1380046]Onlar leke degil bence, benim ortamcamda da var saglıgı yerinde. Benim balkonumda 14 otuzdan sonra güneş alıyor ama ben güneşte asla bırakmıyorum. Ufacık tomurcukları görünmeye başladı, ne renk oldugunu bilmiyor ve çok merak ediyorum. Limon tuzu falan vermedim hiç, sadece bitki besini veriyorum aklıma geldikçe. Saksısı çok küçük olduğundan dolayı az daha büyük bir saksıya aldım dün, fakat toprağını hiç dağıtmadım. Bence ortancanızı açık havaya alın, salon sevmez gibime geliyor.[/QUOTE
O zaten açik balkonda duruyordu bozulunca salona aldım,ama 1 gün sonra tekrar balkona aldım. Ve şimdi bakıyorum gidiyor çiçegim.
Lislina Elinay
19-05-2015, 20:25
Acaba ortancam saat 14.30 kadar balkonda tutup sonradan odama alsam ve saat 18.kadar odamda duracak sonra tekrar(güneş gittikten sonra) balkona alsam canlanır mı? Bir de 3 dalının çiçekler ve bütün yapraklar bozuşmuş solgun yere doğru eğilmişlerse. Onları ne yapıyım canlanması için? Bilginize ve yardımınıza ihtiyacım var.
Lonicera
22-05-2015, 16:56
O kadar asitli gübreye rağmen hala pembe açıyor. Artık mavi renkli olanın denildiği gibi ithal, özel bir tür olduğuna inanmaya başladım.
Bu güzellikte bizim baş tacımız. Balkondaki yerini sevdi. Bol ışık ve çok az güneş alıyor.
Ortancaların son durumu, yayladalar, daha taşınmadığımız için haftada bir anca sulayabiliyoruz. Dün 10-15-15 gübresi verip güzelce suladım. Yapraklarındaki lekeler, siyahlıklar mantar hastalığına benzemiyor mu? Önerisi olan var mı?
gulsenmerkez
27-05-2015, 20:34
Iyi aksamlar,
Aldigimiz ortancanin bazi yapraklarinda delikler oldugunu eve getirdikten 1 hafta sonra farkettik. Bu ciddi birsey midir? Ve ne yapmam gerekir?
Forumda Ortanca hakkinda birsey yazilmis mi diye baktim ama bulamadim. Cok uzuluyorum cunku hayatim boyunca ortancalari cok sevdim ve bu ilk ortancam. Bilen birisi yardimci olabilirse cok sevinirim.
Kolay gelsin
Gulsen
celalim01
30-05-2015, 10:57
556087
İşte benim ortancalar. Şuan keyifleri iyi görünüyor. Ağaçların altına aldım. Fazla güneş görmesinler diye.
Merhaba Nikon,
Ortancamin ciceklerinde kahverengi lekeler olup kenarlari kurumaya basladi. Bu bir hastalik midir yoksa atladigim bursey mi var?
O kadar asitli gübreye rağmen hala pembe açıyor. Artık mavi renkli olanın denildiği gibi ithal, özel bir tür olduğuna inanmaya başladım.
Geleçek yıl marta başlayarak mavileştirici vermesseniz oda pembeleşir saygılarımla
Iyi aksamlar,
Aldigimiz ortancanin bazi yapraklarinda delikler oldugunu eve getirdikten 1 hafta sonra farkettik. Bu ciddi birsey midir? Ve ne yapmam gerekir?
Forumda Ortanca hakkinda birsey yazilmis mi diye baktim ama bulamadim. Cok uzuluyorum cunku hayatim boyunca ortancalari cok sevdim ve bu ilk ortancam. Bilen birisi yardimci olabilirse cok sevinirim.
Kolay gelsin
Gulsen
Bir zararlının işidir sanırım. Forumda ilgili bölüme bakmanızı öneririm.
Yıllar önce lisedeyken pembe ortancayı saksı toprağına daldırdığım bir mavi boya kalemi ile maviye çevirebilmiştim :confused:
mühendis57
02-06-2015, 10:01
Merhaba ortancalarda çiçek rengi toprak ph ile alakalı toprak ph ve topragın demir içeriği değişince rengide değişir.Bulabilirseniz demir sülfat dökün mavi renk alacaktır.Diplerine azar azar sirke dökerseniz daha koyu tonlar olacaktır.Ortancalar hafif asitli toprağı sever
celalim01
03-06-2015, 00:57
Bende 2 ortanca var ikisi de pembe ,demir sülfat bulmaya çalışalım bakalım renk değişecek mi ?
Lonicera
03-06-2015, 14:11
Sirkeli suyu vere vere kızarttık pembeyi:)))
Mücevher Çalısı
03-06-2015, 14:43
Sn Lonicera pembesi daha güzel bence, mavi olunca biraz soğuk görünüyorlar. Ortancanız da istemiyorsa zorlamayın ne olur ne olmaz :)
Lonicera
03-06-2015, 14:59
Haklısınız Sn Mücevher Çalısı, mavi renk olanlarını ben de daha az beğeniyorum. Derdim ortancayı boya kullanmadan mavi renge doğru yöneltebilir miyim onu öğrenebilmek. Ben de pembe olanı değil de kırmızıya biraz daha ısındım sanki:))
Lonicera
03-06-2015, 15:06
Bu arada hazır söz açılmışken hemen belirteyim bir yanlış anlama olmasın, 1206 no' lu resimdeki pembe ortanca değil sirkeli su ile rengini kırmızıya yaklaştırdığım . Başka bir pembe ortancamı sirkeli su ile suladım geçen yıldan beri. Yoksa öyle çiçek açtıktan sonra renk değiştirmek boya kullanmadan mümkün değil.
Ortancaların çiçekleri açıp renklerini göstermeye başladılar.
556865
Koyu pembe olan;
556864
556862
Açık pembe;
556863
Mücevher Çalısı
03-06-2015, 15:40
Derdim ortancayı boya kullanmadan mavi renge doğru yöneltebilir miyim onu öğrenebilmek.
Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada (http://bahcevan.com/golgeliklerin-renkli-cicekleri-ortancalar) Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...
sıdıkaakgül
03-06-2015, 16:12
Ortancaların çiçekleri açıp renklerini göstermeye başladılar.
556865
Koyu pembe olan;
556864
556862
Açık pembe;
556863
maşallah çok güzeller
Lonicera
03-06-2015, 16:40
Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada (http://bahcevan.com/golgeliklerin-renkli-cicekleri-ortancalar) Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...
Neler denemedim. Sırf renklendirebilmek için bazı yerlerde okuduklarımı uygulayıp 3 tane koskocaman ortancayı kuruttum. En sonunda pes ettim ve artık peşini bıraktım mavileştirmenin. Kendi haline bırakacağım tümünü. Bir sürpriz yapıp da mavimsi bir renk çıkaran olursa tamamen utanmalarına bağlarım artık:)))
celalim01
03-06-2015, 22:42
Sayın lonicera ben şansa bırakıp ,renk değiştireyim diye riske etmemek adına nette yazılanların hiç birini uygulamadım. Bizim için sizin gibi denemiş kişilerin tavsiyesi daha önemli. Renk değiştirmek adına kimyasalları da kullanmak istemiyorum. O nedenle sizlerin uyguladığı ve olumlu sonuç veren şeyleri deneriz. Olsun da bizimde mavi ortancamız olmayıversin. Pembe ,koyu pembe ,belki kırmızı gibi bize yeter.
Lonicera
04-06-2015, 05:32
Sn celalim01, en iyisini yapıyorsunuz. Ben de pes ettim zaten. Oluruna bırakacağım hepsini.
celalim01
04-06-2015, 21:53
Renk cümbüşü olsa sevinirdik ama elimizdeki güzelliği yok etme riskine girmemek en güzeli. Doğal olmayan yollarla elde edilen güzellik zaten fiyaskodur. Kimyasala hayır.
Benim ortancamın tek yaprağında vardı böyle bir durum. Yaprak geriye doğru kıvrılıp alttan birleşmiş şekilde duruyordu, sanki örümcek ağ yapmış gibiyi iç kısmı.. Neydi bilemiyorum ama yaprağı koparıp attım ve sorunda kalmadı şükür.
gulsenmerkez
13-06-2015, 19:13
Merhaba Kupecim,
Ortanca icin ozel ortanca topragi diye birsey mi var gercekten? 1 ay kadar once bir ortanca aldim ve aldiktan sonra farkettim ki 3-4 yapraginda delikler varmis. Aldigimda topraginin ne topragi oldugunu bilmiyorum. Toprak cinsini anlamak icin bir yol var mi?
Kolay gelsin
Gulsen
gulsenmerkez
13-06-2015, 19:28
Merhaba Kupecim,
Ortanca icin ozel ortanca topragi diye birsey mi var gercekten? 1 ay kadar once bir ortanca aldim ve aldiktan sonra farkettim ki 3-4 yapraginda delikler varmis. Aldigimda topraginin ne topragi oldugunu bilmiyorum. Toprak cinsini anlamak icin bir yol var mi?
Kolay gelsin
Gulsen
Merhaba Kupecim,
Kolay gelsin
Gulsen
ortanca toprağı dedikleri: PH değeri (asiditesi) 5-6 olan biraz humusca zenginleştirilmiş, kireçsiz bir toprakdır. PH değeri 7 nin üzerinde olan topraklarda ortanca toprakdan Fe (Demir) elementini alamaz. Bu nedenle yaprakları sarı olur. Fe elementini alması için toprağın PH değeri 5-6 olmalıdır. Bu da kayın yaprağı çürüntüsü olan topraklardır. bunlara ortanca toprağı derler.
ortanca toprağı dedikleri: PH değeri (asiditesi) 5-6 olan biraz humusca zenginleştirilmiş, kireçsiz bir toprakdır. PH değeri 7 nin üzerinde olan topraklarda ortanca toprakdan Fe (Demir) elementini alamaz. Bu nedenle yaprakları sarı olur. Fe elementini alması için toprağın PH değeri 5-6 olmalıdır. Bu da kayın yaprağı çürüntüsü olan topraklardır. bunlara ortanca toprağı derler.
Sayın kgursan benim de balkonumda yetiştirdiğim bir ortancam var. Maalesef iki senedir yaprakları beyazlaşip kısa süre sonra dökülüyor. Ortanca için özel toprak aldım ozel sıvı besin aldım, yarı bölgede duruyor ama yaprakları maalesef ki sağlıksız. Ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz bana???
Sayın kgursan benim de balkonumda yetiştirdiğim bir ortancam var. Maalesef iki senedir yaprakları beyazlaşip kısa süre sonra dökülüyor. Ortanca için özel toprak aldım ozel sıvı besin aldım, yarı bölgede duruyor ama yaprakları maalesef ki sağlıksız. Ne yapmam gerekir yardımcı olabilir misiniz bana???
Beyazlaşma dediğiniz yaprak üstlerinde küfümsü bir durumsa, küllenmedir. Mantari bir sorun. Topas isimli ilacı kullanabilirsiniz. 2-3 hafta arayla tarifine uygun 2 kez uygulayın.
Teşekkür ederim sevgili musk en kısa zamanda bir tane edineceğim.
Beyazlaşma dediğiniz yaprak üstlerinde küfümsü bir durumsa, küllenmedir. Mantari bir sorun. Topas isimli ilacı kullanabilirsiniz. 2-3 hafta arayla tarifine uygun 2 kez uygulayın.
Sevgili musk bugün Topas isimli ilaçla demir sülfat aldım. Ancak satıcı nasıl kullanmak gerektiğini yarım agiz söyleyince bir de size sormak istedim. Topas i nasıl kullanmak gerekiyor? Demir sülfatı nasıl kullanayim??:confused:
Sevgili musk bugün Topas isimli ilaçla demir sülfat aldım. Ancak satıcı nasıl kullanmak gerektiğini yarım agiz söyleyince bir de size sormak istedim. Topas i nasıl kullanmak gerekiyor? Demir sülfatı nasıl kullanayim??:confused:
Şişe üzerinde yazıyor olması lazım. 10 lt suya max. 5ml olarak hesaplayın.
Demir sülfatı yapraklar sağlığına kauştuktan sonra verseniz daha iyi olur. O da litre basına bir çay kaşığı olarak.
Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mi??
Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mu??
O yapraklar zaten kuruyacak. küllenmeye maruz kalan yaprak artık iyilesmez. Onemli olan bitkinin yeni yapraklarını korumak.
Dediğiniz gibi ince püskürten bir fısfısla bitkiyi ilaçlayın.
Demir sülfatı iki sekilde de kullanabilirsiniz. Suda eritip verirseniz daha homojen dağılır. Çok da önemli değil.
Bu arada sizin demir sülfat diye aldığınız ne sekilde bilmiyorum. Ben alta resmi olan açık yesil renk, toz sekilde olandan bahsediyorum.
561735
Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..
Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..
Küllenme genelda yaprak üst yüzeylerinde olur. Güllere de sıkabilirsiniz. Aslen zaten küllenme en çok güllerde gözükür.
Demir sülfatı kullanırken, dikkat edin her hangi bir yere damlar orda kalırsa derhal bir pas rengi oluşur çıkarmakta da çok zorlanırsınız.. Dolayısyle saksılarınızın da altında kap olsun. Aksi takdirde alttan akan su aktığı yeri boyayacaktır.
Sayfamda yazmıştım; http://www.agaclar.net/forum/1388752-post427.htm
Topas 3 lt. ye 1 cc. (1 ml) gelecek şekilde vermeniz gerek.
Sayfamda yazmıştım; http://www.agaclar.net/forum/1388752-post427.htm
Topas 3 lt. ye 1 cc. (1 ml) gelecek şekilde vermeniz gerek.
Tarif için teşekkürler ama 1 ml nasıl hesaplayabilirim yanı hassas terazim yok ve bu ölçüleri anlamakta güçlük çekıyorum. 1 ml bir çay kaşığına mi denk gelir kaba bir ifade ile??:(
Tarif için teşekkürler ama 1 ml nasıl hesaplayabilirim yanı hassas terazim yok ve bu ölçüleri anlamakta güçlük çekıyorum. 1 ml bir çay kaşığına mi denk gelir kaba bir ifade ile??:(
Eczaneden 5 veya 10 cc lik bir enjektör alın. En kolayı bu.
Arkadaşın dediği gibi eczaneden enjektör alarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Bu arada damlalık varsa 25 damla yaklaşık 1 ml. yapar.
Arkadaşın dediği gibi eczaneden enjektör alarak kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Bu arada damlalık varsa 25 damla yaklaşık 1 ml. yapar.
Sayenizde bir bilgi daha öğrendim. Teşekkürler her ikinize de :p
Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??
Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??
Ortanca suyu sever doğru. Ama bitkiyi sularken yapraklarını sulamayın. Yaprakların sürekli ıslak kalması mantari hastalıkları davet eder.
çiçekler büyük ihtimalle açacaktır. Önemli lan sonradan çıkacak yaprakların hastalığı yakalanmaması ve seneye hazırlanabilmesi.
Unutmayın Ortancada çiçek daima bir onceki yılın dalından çıkan sürgünde olur.
Güllerde sinek dediğiniz herhalde yaprak bitleri. Elinizdeki ilaç bu bitler içinse etki etmesi lazım. Belki ölçülerde bir hata yapmışsınızdır. Ya da ilaç o zaralıya etkili değildir.
bitikiniz çok büyük değilse ev yapımı ilaçlara da göz atın. Yaprak bitleri için etkili tarifler bulacaksınız.
gokcemne
10-07-2015, 18:08
Merhaba dun 2 tane ortana diktim suda koklendirmedim
.bugun yapraklari solmus cansiz geldi.balkonumda sadece sabahlari gunes aliyorlar.acaba icerimi alsam tutmazda cok uzulurum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.