PDA

View Full Version : Ortanca (Hydrangea)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6

Penelophe
31-05-2008, 01:28
Luna, mavi ortancaya sahip olmadığım için limon tuzlu su rengini bozar mı bilemiyorum. Kaynatılmış **** arıtılmış su en iyisi. Ortancamda sirkeli suyu hiç denemedim.

Sergül, sıcak olsa da güneş görmüyorsa balkonda durmalı bence, eğer havadar ve daha serin bir yer yoksa tebi.

müge35
31-05-2008, 08:20
Merhaba, ortancamı çelikten yetiştirdim gayet te sağlıklı ancak birkaç gündür yapraklarını aşağıya eğdi, acaba sebebi balkonum ısındığı için eve almamdan olabilirmi :confused: Balkon direk güneş görmez ama çok sıcak.

Sevgili sergül ortanca sıcağı sever ama güneşi sevmez;bence siz onu balkona gölge yerine koymaya devam edin.Sevgiler...

Sergül
31-05-2008, 22:42
Teşekürler, sevgili Penolophe ve müge35 hemen geri yerine koydum.

müge35
01-06-2008, 13:50
Buda benim bir türlü rengini alamayan ortancam.Dün akşam menekşelerime sıvı besin veriyordum besin artınca bende geri kalanını ortancama döktüm sabah baktığımda daha bir renklenmiş gördüm bilmem ilgisi varmıdır.

Arzu Kırlangıç
05-06-2008, 12:39
Arkadaşlar benimde artık bir düzenleme yapmam gerekiyor . Balkonumun kullanım alanı daraldı . Hepsinin derli toplu olmasını istiyorum . Ferforjeciye birkaç saksılık yaptırmayı düşünüyorum . Model konusunda yardımcı olabilirmisiniz . Pembe ortancamın yeni çiçekleri ;

müge35
05-06-2008, 15:50
Arkadaşlar benimde artık bir düzenleme yapmam gerekiyor . Balkonumun kullanım alanı daraldı . Hepsinin derli toplu olmasını istiyorum . Ferforjeciye birkaç saksılık yaptırmayı düşünüyorum . Model konusunda yardımcı olabilirmisiniz . Pembe ortancamın yeni çiçekleri ;

Sevgili ertan iyi düşünmüşsün.Ben praktikerden perforjeli uzun saksılardan aldım,saksısını çıkardım ve perforjenin içine saksıları yerleştirdim.Saksısınıda ayrıca kullandım.Epey toparladı balkonumu.Seçimde ,görmeden yardımcı olamıyorum ama ayaklı, kenarlardan çıkıntılı kolları olan ,her çıkıntıda da saksı oturtmalı modeller görmüştüm.Ayrıca ortancan harika maşşallah.Benim ortancamın maalesef hem çiçekleri küçük hem de renklenemedi gitti.Sen nasıl bakıyorsun da böyle güzeller. Sevgiler.

cyucel
05-06-2008, 16:25
Size bir kaç önek vereyim.

Arzu Kırlangıç
06-06-2008, 00:02
Teşekkür ederim Sn. cyucel . Hepsi çok hoş . 2 nolu örnekten 2 tane yaptırabilirim . Birde mügenin dediği kolları olan ayaklı modelde çok işimi görür .Mügeciğim ortanca için özel birşey yapmıyorum . Gölgede panjurlu olan balkonumda duruyor . Geçen çiçeklerini budayınca altlardan ve tepelerinden birsürü filiz vermişler . belki budanmak hoşuna gitmiştir . Bence ortancana haksızlık ediyorsun gayet güzeller .

özlem11
07-06-2008, 10:09
Arkadaşlar ortancamın nesi var? Yaprak kenarları kurur gibi...

müge35
07-06-2008, 15:54
Olay9'cum, mine hanım daha önce yapraklardaki sararmaların demir eksikliğinden olabileceğini söylemişti ama.Tabiiki de diğer arkadaşlar neder bilemiyorum.Sevgiler.

müge35
07-06-2008, 17:16
Benim ortancamında çiçekleri sizinkiler gibi dik durmuyor;yapraklar iyi durumda da fakat çiçekler eğik durumda. Renginide bir türlü alamaması da cabası.:(:(

Kiraz
07-06-2008, 18:06
Sevgili Olay9 ve Müge35, geçen sene benim ortancalarım da az çiçek açtı, çiçekler çok soluk ve renksizdi, yaprakları Olay9'un ortancaları gibiydi.
Bu sene yapraklarında şimdilik problem gözükmüyor, nasıl düzeldi bilmiyorum. Çiçekleri çok fazla, çok büyük ve çok renkli. Üstelik her gün büyümeye ve renklerini koyulaştırmaya devam ediyorlar.
Geçen sene bir miktar sirkeli su ile sulamıştım, bu bahar başı ortanca gübresi verdim, sanırım bunlar iyi geldi.
39920

39921
Ayrıca ön bahçedeki bir ortancama da aynı işlemleri uyguladım. Çiçekler büyük ve çok oldu, ama rengi kar beyazı. Bu alan her yağmurda, saçaklardan gelen suyla bol miktarda ıslanıyor, bu da topraktaki bazı değerleri alıyor ve rengini etkiliyor diye düşünüyorum.

müge35
07-06-2008, 19:30
Bayıldım harika mahaşallah arkadaşım.Ortanca gübresi verince tabi aşırı güzelleşmişler.Ortanca gübresi pahalıydı bildiğim kadarıyla ; nurbahar'cım sen ne kadara aldın acaba.Sevgiler.

Kiraz
07-06-2008, 21:14
Sevgili Müge35, geçen sene almıştık, fiyatını gerçekten hatırlamıyorum. Biz komşumla güzel bir işbirliği yapıyoruz. Şöyle ki, gereken malzemeleri sırayla birimiz alıyor, ortak kullanıyoruz. Böylece ödemeler bölüşülüyor, malzemelerin tarihleri geçmeden kullanılmış oluyor.

Ayrıca ortanca miktarınız azsa kutu içindeki miktar hem çok fazla, hem de pahalı gelecektir.

müge35
07-06-2008, 22:09
Haklısın nurbahar,ortancam sadece birtanecik,ve benim sizin gibi paylaşım yapabileceğim birisi yok malesef.

özlem11
08-06-2008, 09:30
Nurbahar ortancaların çok güzel. Demir gübresi almayı düşünüyorum bende. Yıldızım bi barışmadı şu ortanca ile...

limon
08-06-2008, 20:26
Açık pembe açacak gibi duruyor.

zenfree
08-06-2008, 20:56
Beyaz gibi görünüyor.:)

Harun Parlak
08-06-2008, 21:11
Zamanla koyulaşacak bir pembe . Müdahale olmadığı sürece bütün ortancaların orjinal rengi pembe dir.

Harun Parlak
08-06-2008, 22:24
İyi bir bakımla bol sulayın besin değeri yüksek toprak kullanın yanmış hayvan gübresi kullanabilirsiniz.
Mavi renk elde etmek istiyorsanız su ve aleminyum oksit dışında birde sadece azot verin yeterli.

Kiraz
09-06-2008, 17:14
Dünkü doludan sonra dallar aşağıya eğildi ama yine de güzeller, değil mi...

40121

40122

40123

Kiraz
09-06-2008, 17:32
Teşekkürler ErtanGM, geçen sene bir çok arkadaşın problemlerini ben de yaşadım. Ne yaptıysam zaten 3-5 tane açan çiçeği renklendiremedim, yaprakların uçları bozuk ve çiçekler açar açmaz kurumuş gibiydiler. Ama herhalde geçen seneki emeğin karşılığını bu sene veriyorlar.

Bir de denemek için bu sene budama yapmadım. Bitkilerim genç, bir buçuk senelik. Geçen sene güzelce budamıştım, yazın çiçek göremedim. Budama yapılmazsa çiçeklerin küçük olacağını tahmin ediyordum ama şansımı denedim. Belki geçen seneki takviyeyle ve genç olmalarından bu sene beni çok şaşırttılar.

limon
09-06-2008, 17:36
Çok güzeller Nurbahar Hanım. Özellikle mor rengine bayıldım. Benim ilk aldığımda mavi olan ortancam geçen yıl mor açmıştı bu yıl pembe açıyor. Ama ben bu sürprizli durumu çok seviyorum.

Kiraz
09-06-2008, 17:52
Teşekkürler arkadaşlar, çocuklarıma övgüler alıyormuş gibi hissediyorum kendimi "Bu arada, gerçek çocuklarım çiçeklere düşkünlüğümden şikayetçiler.

Sevgili Limon, ben de bu sürprizleri çok seviyorum. Geçen sene kendilerine gelsinler diye her iki rengi veren yöntemleri denemiştim, sanırım onların etkisi. Mor da tabii ki bu iki rengin güzel karışımı.

Arzu Kasapoğlu
11-06-2008, 16:24
Bu geçen yıl ki ortancam. Bu sene mavileşmesi için hiçbirşey yapmadım.

Saksısı küçük geldiği için yaprakları da küçüldü.

özlem11
12-06-2008, 19:29
Bunada çay veriyormusun. Benimkinde hala faliyet yok. Bahçeyemi gömsem.

Arzu Kasapoğlu
12-06-2008, 19:41
Artarsa arasıra veriyorum. Bu yıl ortancamla pek ilgilenmedim.

Kiraz
13-06-2008, 09:54
Ön bahçedeki renksiz ortancalarım. Bu bahçede zaten şimdilik sadece iki adet ortancam var.

40514

40515

FIRUZAN
13-06-2008, 11:01
Merhaba
Oturduğum sitede her yerde ortanca var.Pembe ve Mavi hepsi aynı alanda ekili.Bende çiçeksiz bir kök aldım.Şu an suda şişe de.
Saksıya dikeceğim.Rengini bilmiyorum ama beyaz olması için nasıl bir sulama ve toprak seçmeliyim?Teşekkürler

hyanik
13-06-2008, 11:18
ortancalarımın son durumları

müge35
13-06-2008, 18:37
Merhaba
Oturduğum sitede her yerde ortanca var.Pembe ve Mavi hepsi aynı alanda ekili.Bende çiçeksiz bir kök aldım.Şu an suda şişe de.
Saksıya dikeceğim.Rengini bilmiyorum ama beyaz olması için nasıl bir sulama ve toprak seçmeliyim?Teşekkürler

Arkadaşım ,normal torfa ekip,çeşme suyunla sulaman yeterli gelir bence;bakalım diğer arkadaşlar ne diyecek.

aykutalp
14-06-2008, 12:39
Topu topu bir aylık deneyimden sonra naçizane önerim;
Geçen çiçekleri kesinlikle koparmayın...

Harun Parlak
14-06-2008, 23:11
Bu yıl çelikledeğim ortanca lar çiçeklenmeye başladı geçen yıl çeliklediğim baya güzel açtılar.

Arzu Kırlangıç
15-06-2008, 00:11
Açık pembe ortancam ;

fiancee
15-06-2008, 12:09
Arkadaşlar,benimde mutfak balkonumda ortancam var,durumu gayet iyi ama rengi beyaz.Şu sirkeli su olayını uygulasam işe yarar mı acaba,çunku keyfini bozmak istemiyorum.

sonark
15-06-2008, 19:53
ortancamı geçen sene diktim.çok suladım.büyüdü.kışın yapraklaarını düktü.bu senede çok suladım yeteri kadar büyüdü.olduğu yerde yarı güneşlik.ama çiçek açmıyor.Neden açmıyor olabilir?

Kiraz
15-06-2008, 22:04
Sayın Fiancee, ön bahçemdeki ortanca mutfağıma yakın olduğu için, sık sık yemeklik otları yıkamada kullandığım sirkeli suyu bunun dibine döküyorum. Ama arka bahçede açan koyu renklerin inadına, bembeyaz açtı. Bu bembeyaz halliyle çok güzel gözüküyor, isterseniz sirkeyi deneyin ama renklenmezse de dert etmeyin bence.

müge35
17-06-2008, 22:27
Bu yıl çelikledeğim ortanca lar çiçeklenmeye başladı geçen yıl çeliklediğim baya güzel açtılar.

Sevgili tekin çelikten üretmeyi nasıl yaptınız.

müge35
17-06-2008, 22:29
Topu topu bir aylık deneyimden sonra naçizane önerim;
Geçen çiçekleri kesinlikle koparmayın...

Ben kopardım bile, bilseydim koparırmıydım hiç;aykutalp neden koparmamamız gerekiyor:D

müge35
17-06-2008, 22:33
Açık pembe ortancam ;

Ertan'cım benim ortancamın çiçekleri seninki gibi büyük açmıyor neden acaba cinsimi öyledir.Diğer arkadaşlarında çok güzeller hepsinin mahaşallahı var,bir de boynunu büktü yapraklar ;ben hiç güneş göstermiyorum senin ortancalar güneş görüyormu.

müge35
18-06-2008, 08:13
Cemo'cum seninkiler iyi gine benimkinin çiçeği bile ufak ufak ;rengini anlamadım dediğin pembe görünüyor resimde.

feslegen
18-06-2008, 11:13
ortancaların çiçekleri huruduktan sonra çelik alsak olurmu

sardunya12
18-06-2008, 11:19
benim ortancam bir türlü açmıyor.ortanca alıp gelecem. bıktım bu ortancadan açmıyor yaa.3senedir bir tomurcuğu bile olmadı ağaç oldu..of yarın gidecem bir ortanca alacam.bu ortancaya çok kızdım.söküverecem kıyamıyorum.ortancamın açması için ne yapabilirm.:mad:

müge35
18-06-2008, 13:00
Sevgili sardunya12 ,çiçekli bitkiler için olan sıvı gübreden denedinmi?

sardunya12
18-06-2008, 13:11
evet denedim ama yine bir faydası olmadı

Koyu yeşil
18-06-2008, 13:37
Bu da benim ortancalarımdan biri. Bu sene çiçekleri geçen seneye göre daha büyük. Ortanca derin budanırsa, az sayıda ama büyük çiçek verir, hafif bir budama yapılırsa da çok sayıda ama daha küçük çiçekler açar.

Ben bu çiçeği çok seviyorum. Rengini, büyüklüğünü keyfimize göra ayarlama şansımız var. Ne hoş öyle değil mi?

nazlı06
18-06-2008, 13:41
benim ortancam bir türlü açmıyor.ortanca alıp gelecem. bıktım bu ortancadan açmıyor yaa.3senedir bir tomurcuğu bile olmadı ağaç oldu..of yarın gidecem bir ortanca alacam.bu ortancaya çok kızdım.söküverecem kıyamıyorum.ortancamın açması için ne yapabilirm.:mad:

Sevgili Sardunya, aşağıda verdiğim telefon numarasını ararsan sana detaylı bilgileri verebilirler. Onlar bu işi yapıyorlar. Seralarındaki ortancalar nefis.

0 532 712 68 97 Selçuk.

Arzu Kırlangıç
18-06-2008, 14:22
Ertan'cım benim ortancamın çiçekleri seninki gibi büyük açmıyor neden acaba cinsimi öyledir.Diğer arkadaşlarında çok güzeller hepsinin mahaşallahı var,bir de boynunu büktü yapraklar ;ben hiç güneş göstermiyorum senin ortancalar güneş görüyormu.

Sevgili müge; benim açık pembe olan ortancamın çiçekleride diğer pembe ve mor olanından daha ufak açıyor . Hepsine aynı şekilde bakıyorum . Hepsi gölgede duruyor .Ortancaların çok çeşitli türleri var . Genelde fideciden alınanlar küçük açıyorlar renkleride beyaz pembe arası oluyor . Belki zamanla budamaya göre farklılık gösterebilir .

limon
23-06-2008, 22:34
Bugün bahçemdeki Ortanca çeşitlerini kolaçan ettim. Hiç bir kök diğeriyle aynı değilmiş meğer. Dikkat etmemişim. Sizlerle de paylaşmak istedim. Dikkatimi çeken diğer bir konu; Ortancalarım iki aynı köşede dikililer. Daha çok bir köşede yoğun şekildeler. Ne özel gübre ne sirke vb.. vermedim. Sadece sizlerden edindiğim bilgiyle dibini devamlı nemli tuttum, tutuyorum. Aynı yerde dikili olanlardan hiç bir kökün çiçek rengi diğeriyle aynı değil. Koyu pembe- Açık pembe- Açık Lila aynı yerdeler. Koyu pembe- Açık pembe-Beyaz da ayrı bir köşedeler. Fotoğrafları:
4151441515
4151641517

limon
23-06-2008, 22:34
Devamı;
4151841519

limon
23-06-2008, 22:38
BAzılarının yaprak renkleri çok açık yeşil koyu yeşil damarlı, bazılarıysa koyu yeşil. Koyu pembe olanı ya köpeğimiz ya biz yanlışlıkla kırdık galiba ufak iki dal halinde. Ama ufacık dal bile çok güzel renkte çiçek açtı. Her rengi güzel ama Koyu Pembe nin hem rengini hem de çiçek şeklini çok sevdim. Seneye gelişir inşallah.

Emel Yılmaz
30-06-2008, 15:15
Merhaba; bahçemde üç saksı ortancam var. Dalları ince ama çiçek açıyorlar. Ama ben dallarının biraz daha canlı ve kalın olmasını istiyorum. Bunun için neler yapmalıyım. Şu anda çiçek açması bitti.Aydın da oturuyorum. Ortancalarım yerini seviyor ama neden dalları cansız. Birde ne zaman budamam lazım.TEŞEKKÜR EDERİM, KOLAY GELSİN

Müjgan Yılmaz
30-06-2008, 22:32
Merhaba
Benim sorunum da ortancalarimin asiri ciceklenmesi,goruntu muhtesem,ancak bir cok dal cicekleri tasiyamadigi icin,yatti.Bu durum bitkiye zarar verir mi? 42077

limon
01-07-2008, 09:55
Benim bu tür olan ortancamda aynı sorun olunca 50 cm kadar çubuklarla görünmeyecek şekilde içten destek yaptım. Çok güzeller Ortancalarınız.

Kiraz
01-07-2008, 10:12
Mujgany ortancalarınız çok güzel.
Benimkilerde de özellikle yağmur yağınca veya su gelince ağırlıktan dallar aşağı sarkıyor ama henüz kırılma olmadı. Kırılma olmadığı sürece bu şekilde sarkması bence çok güzel.

Ayşe
01-07-2008, 10:36
Merhaba
Benim sorunum da ortancalarimin asiri ciceklenmesi,goruntu muhtesem,ancak bir cok dal cicekleri tasiyamadigi icin,yatti.Bu durum bitkiye zarar verir mi? 42077

Sevgili Müjgan ortancalarını muhteşem.Nasıl bir yerde duruyorlar da bu kadar muhteşemler, tarif edebilirmisiniz?

şükran ünal
01-07-2008, 19:54
ortancamızın gelişimi sağlıklı,bakalım çiçeklenecek mi?

Müjgan Yılmaz
01-07-2008, 21:54
Sevgili Müjgan ortancalarını muhteşem.Nasıl bir yerde duruyorlar da bu kadar muhteşemler, tarif edebilirmisiniz?

Merhaba VYZX

Ortancalarima,gosterdiginiz ilgi icin tesekkur ederim.Bulunduklari yer yari golge,gunes isigini sadece batidan aliyor.Iki yildir ,cicekleri kurudugunda muntazam budama yapiyorum.Bu yil biraz gubre de verdim(dogal).
Umarim hep boyle guzel kalirlar.

Kiraz
02-07-2008, 08:56
Mujgany, keyiflenmekte haklısın. Çelik denemelerini ben de bu sene yaptım. Kasım ayındakilerin hepsi tuttu, ilkbaharda yapılanlar da tutacaktı ama havaların ısınmasıyla suyunu ihmal edince hemen kuruyor,fire verdi. Bu nedenle kışa girerken tekrar çoğaltacağım.

GLCN
05-07-2008, 15:16
Bu sene ortancam her dalından açtı herhalde gecen senenin acısını çıkartıyor...:D

Arzu Kasapoğlu
06-07-2008, 21:55
Saksın ne büyüklükte, resimleyebilir misin GLCN?
Benimki üç kg yoğurt kabında olmasına rağmen oldukça büyüdü. Daha büyük saksıya alıp, renginin koyulaşması için kırmızı toprak ilave edeceğim.
Çelik aldığım yerdekiler her sene mavi renkte harika çiçekler açıyor. Benimki o rengi almadı maalesef.

Mine Pakkaner
06-07-2008, 22:44
Bu sene ortancam her dalından açtı herhalde gecen senenin acısını çıkartıyor...:D

GLCN, eğer ortancanızın mutluluğunun sürmesini istiyorsanız biraz demir veriniz. Özellikle genç yapraklarındaki sararma demir eksikliğini gösteriyor. Demir eksikliği ise su ve toprağınızdaki yüksek kireçten kaynaklanıyor. Eğer dibine biraz kükürt ilave ederseniz ve demir eklerseniz daha güzel olacaklar.

GLCN
07-07-2008, 14:54
Çok teşekkür ederim Mine hanım derhal dediğinizi uygulayacağım..Ayrıca saksımın boyutu 10 kiloluk su kovası :) Sevgili Arzu seninkilerin mavi açmaması normaldaha önceki msj ları okursan arkadaşlar daha önce paylaşmıştı ozaman seninkilkerde mavi açar:)

Emel Yılmaz
13-07-2008, 11:15
Arkadaşlar ortancalar için acaba ağustosun yirmisinden sonra alınabilirmi? Bana bir yerde gördüğüm ortanca sahibi o tarihte budama yapacağını ve bana çelik yöntemi ile çoğaltabileceğini söyledi. Ben ortancaların bahar mevsiminde çoğaltıldığını biliyordum. Doğru bir zaman mı?:confused::confused::confused:

limon
13-07-2008, 13:12
Mine Hanım'ın bahsettiği demir eksikliği sanırım şu durum;
42869

42870

Ortancaların bazılarında yeni çıkan yapraklar bu durumda. TAze yaprak olduğu için bu durumda olduğunu düşünüyordum ama Mine Hanım demir eksikliğinin buna sebep olduğunu yazmış.

chaenomeles
24-07-2008, 10:48
Annemin her sene pembe çiçek açan ortancaları bu yaz başı pembeyken şimdi renkleri tamamen açıldı.
Beyaz - yeşil arası bir renge büründüler. Yer **** sulama değişikliği yapılmadan renklerin değişmesi şaşırttı bizi.
Şimdi tekrar pembe olmaları için sadece sirkeli su vermem yeterli olur mu? Sirkeli su da bazen işe yaramıyormuş.
Ne yapmalıyım acaba?

Arzu Kasapoğlu
24-07-2008, 10:57
Şu an ortancalar renklerini kaybetme dönemine girdileri.
Sirkeli su bu aşamda durumu değiştirmez. Bu durum doğal bir süreç.
Şimdi yeşil-beyaz olan renk daha sonra kırmızıya dönecek.

Kiraz
30-07-2008, 09:56
Artık ortancalarımın çiçekleri soluklaşmaya ve çiçek yaprakları hafifçe kurumaya başladı. Daha önceki senelerde yaptığım gibi kurutmak için bir kaç tane kestim, dalları bir iple bağlayıp ters astım, iyice kuruyunca istdiğim yerlere yerleştrdim.

Dalar iyice kurumadan askıdan alınırsa, çiçek kısmı boynunu büküyor. Bir de çok dayanması için saç spreyi sıktım, bu şekilde 2 sene rahatlıkla kalıyor, ortancası bol olup, kışın da evinde görmek isteyen arkadaşlara tavsiye ederim.

limon
30-07-2008, 12:43
Nurbahar Hanım, su bazlı boyayla rengini canlandırsak olur mu acaba? Ben de 3-5 tane kurutup birinde deneyeyim boyamayı.

Kiraz
30-07-2008, 12:52
Sevgili Limon, boyayı ne şekilde uygulamayı düşünüyorsun? Püskürterek mi?
Boya yoğunluğu az olursa sadece yaprakların ıslanacağını düşünüyorum. Kurutulmuş yapraklar tekrar ıslanınca ne olur bilemem, denemek lazım.

Yoğun renk düşünüyorsan, çabuk kuruyan sprey boyalardan deneyebilirsin. Bir yılbaşında evdeki kurumuşlara, varak renkte boya püskürttüm ve şık oldular.

Müjgan Yılmaz
30-07-2008, 21:56
Artık ortancalarımın çiçekleri soluklaşmaya ve çiçek yaprakları hafifçe kurumaya başladı. Daha önceki senelerde yaptığım gibi kurutmak için bir kaç tane kestim, dalları bir iple bağlayıp ters astım, iyice kuruyunca istdiğim yerlere yerleştrdim.

Dalar iyice kurumadan askıdan alınırsa, çiçek kısmı boynunu büküyor. Bir de çok dayanması için saç spreyi sıktım, bu şekilde 2 sene rahatlıkla kalıyor, ortancası bol olup, kışın da evinde görmek isteyen arkadaşlara tavsiye ederim.

Sevgili Nurbahar
Kuruma islemlerinin safhalarini bir iki fotograf la gosterebilirmisiniz?Deneyimlerinizden faydalanmak ve de uygulamak istiyorum .

Kiraz
31-07-2008, 15:09
Çiçek kurutma konusunda pek bilgim yok ama ortancalar için yaptığım uygulamayı gösteriyorum:

44150 Ortancalar saplarından bağlanır, güneş almayacak şekilde ters asılır. İstenirse tüm yeşil yapraklar koparılabilir çünkü kuruyunca bunlar çok kolay dökülüyor.

44151 Saç spreyi ile çiçekler iyice kaplanır. Çiçek altlarındaki saplar iyice kuruyuncaya kadar bu şekilde bekletilir.

44152 Gerekirse saplar kısaltılarak yerlerine yerleştirilir.

44154 Bu uygulama için, sapları kesip doğrudan çanağın içine koydum.

44153 Geçen sene kapı için buna benzer süs yapmıştım, çiçek varak boyalıydı. Kışın çok uzun süre dayanıyor.

fiona
31-07-2008, 21:04
İyi akşamlar son 2 aydır 4000 in üzerinde ortanca çeliği yapmış biri olarak çelik almak için şu sıra uygun Nurbahar.Her bir boğumdan yapabilirsiniz.Tek yaprak bırakıp, yaprağı da yarıya kadar kesip su kaybını azaltırsanız çeliğiniz 20 gune kalmaz köklenir.
Budama için de sonbahar budaması sürgün oluşumunu, ilkbahar budaması çiçeklenmeyi teşvik eder.

Kiraz
31-07-2008, 21:34
Sayın Fiona, çoğaltmayı sonbaharda en az üç göz bırakarak yapıyordum ama sizin söylediğinizi de yapacağım. Bu senenin sürgünleri mi gerekli? Geçen senenin sürgünlerinden de olur mu?

Budama konusunda kafam biraz karışık. Şöyle ki:

Geçen sene, benim ortancalarım henüz bir senelik olduğu için budamamıştım; yan komşum da bir kök hariç diğerlerini ilkbaharda budamıştı.

Sonuç olarak benimkiler bu sene çoğu ortancadan erken açtı, her sürgün ucunda çiçek oldu ve çiçekleri de küçük değildi. Yalnız çiçekler de çabuk solmaya başladı, az suladığımdan mı, güneşi biraz fazla olduğundan mı, erken açtığından mı bilemiyorum.

Komşumun budamadıkları da erken açtı, çiçekleri gayet iyiydi. Budananlar diğerlerine göre yaklaşık 3 hafta sonra açtı ve her sürgünde çiçeklenme olmadı.

Daha önce oturduğumuz evde,sonbaharda budama zamanında, görevliden bahçedeki kurumuş ortancaları kışın saklamak için istediğimde "Budadığımda çiçek açmıyor, ben sana bir demet çiçek hazırlarım."demişti.

Belki başka şartlardan dolayı bu sene benimkiler güzel oldular ama denemek için bir sene daha boylarından almak istemiyorum, sadece arada kalan sıkışık dalları alacağım.

Kiraz
31-07-2008, 21:38
Sevgili Limon, uygulamalarını paylaşırsan sevinirim.

Boyaya örnek için varaklı çalışmayı ekliyorum. Renkli boyalarla daha da güzel olabilir.

44188

Müjgan Yılmaz
31-07-2008, 22:48
Sevgili Nurbahar
Muhtesem olmus,ben de ortancalarimi sayenizde olumsuzlestirecegim ...

aydemir72
03-08-2008, 23:18
Selamlar
Acil yardımınıza ihtiyacım var arkadaşlar.
Gecen yıl ve bu yıl ektiğim ortancalarımın yaprakları kuruyor.
Bahcemde cesitli yerlede ektiğim ortancaların bazıları 2-3 saat bazıları ise 4-5 saat güneş görüyor. Gölgede kalanların yaprakları yeşil kalmakla birlikte daha cok güneşte olanlar sarı renkte. Ama sorun hepsinde aynı. Yaprakları kuruyor
Ekte resimler var. Önerisi olan varsa cok makbule gecer. İzmir'de oturuyorum
(mevsimin bilinmesi acısından)

Teşekkürler.

Adalet Yağcı
04-08-2008, 07:12
İyi akşamlar son 2 aydır 4000 in üzerinde ortanca çeliği yapmış biri olarak çelik almak için şu sıra uygun Nurbahar.Her bir boğumdan yapabilirsiniz.Tek yaprak bırakıp, yaprağı da yarıya kadar kesip su kaybını azaltırsanız çeliğiniz 20 gune kalmaz köklenir.
Budama için de sonbahar budaması sürgün oluşumunu, ilkbahar budaması çiçeklenmeyi teşvik eder.

Sevgili Fiona;

Ben de komşumun ortancalarından çoğaltmak istiyorum, yanlış birşey yapmamak için nasıl çelik alınıcağını biraz daha detaylı anlatabilirmisiniz.

Her bir boğum dediğinizden ben, her daldaki tek tek boğumları anladım doğrumudur, eğer böyle ise çok kısa çelikler oluyor elimizde.

Yaprakların yarısını nasıl kesiyoruz acaba.

Aldığımız çelikleri suda köklendirmekmi gerekiyor yoksa hemen toprağa dikmemizmi lazım.

Lütfen, biraz daha detay yazarsanız yanlış uygulama yapmamış oluruz.

Sevgiyle kalın...

snowman77
11-08-2008, 12:29
Arkadaşlar elinde bu ortancalardan olan varmı?

44855 44856

44857 44858

44859
Fotoğrafları bu (http://www.vanmeuwen.co.uk/catalogue/containers.html)siteden kopyaladım.

Koyu yeşil
11-08-2008, 13:10
Aydemir72, ortancalarınızı gölge bir alana taşımalı **** gölge bir ortam yaratmalısınız. Güneş fazla yakıcı ortancalar için.

Baldaş
16-08-2008, 23:43
Rize Ziraat Ortanca

Baldaş
26-08-2008, 19:53
Pembe Çiçekli Kısmet Ağacı

( Clerodendron bungei )

( Fam: Verbanaceae )

Sonbahar Ortancaları olarak da isimlendirilebilirler. Türkiye'de daha ziyade Kuzeydoğu Anadolu'da süs bitkisi olarak yetiştiriliyormuş. Resimdeki çiçekse bizim apartmanın gölgeliğinde ilgilenilmese de yaşayabiliyor :rolleyes:

fiona
26-08-2008, 20:03
İyi akşamlar Adalet Hanım,
mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın .Her bir boğumdan kast ettiğimi doğru anlamışsınız ,aynen o şekilde ama isterseniz alt kısmında bir boğum üstte bir boğum kalacak sekılde de alabılırsınız.Yaprağı enlemesine yarıdan keserseniz yerinde olacaktır.Zaten yaprak gözünden yeniden sürer köklendiği zaman...
Suya koyabilirsiniz ama direkt çelik köklendireceğiniz ortama dikerseniz de köklenme yüzdesi yüksek olur.

Kiraz
27-08-2008, 09:17
Sayın Fiona, dediğiniz gibi uyguladım, yeni yapraklar vermeye başladı. Çok teşekkürler.

osmann
07-09-2008, 23:47
Peki ben de bir soru sorsam sayın Fiona?Ben bugün hiç aklımda yokken bir benzin istasyonunda beklerken bir dal ortanca kopardım. O kadar kocaman ve çoktular ki durduk yerde aklıma düştüler. Ben de dayanamadım ve aldım. Ama elimde maket bıçağı benzeri bir yardımcı araç olmadığından kolay koparabildiğim bir dalı aldım. Sanırım dal odunsu ve kahverengi değil. Oldukça yeşil ve çapı da 7 mm civarında. Kopardığım yeri verev kesip su dolu toprak bir kaba koydum ve foruma nasıl üretebilirim diye bakmak üzere pc başına geçtim. Biraz uzun oldu ama acaba ben bu daldan ortanca üretebilir miyim yoksa illa odunsu,köke yakın, kahverengimsi dallardan mı çelikle üretim yapılıyor? Şimdiden teşekkür ederim.

pelpel
08-09-2008, 09:37
Benim balkondaki ortancam yazın tatideyken kurumuş.Gelince sulamaya başladım. Bir sürü küçük tomurcuklar verdi.Bunlar küçük küçük yapraklar oluyor fakat yapraklar büyüyemeden tekrar kuruyorlar.Acaba ne yapmam gerekiyor?Kurtarabilir miyim ortancamı?

limon
09-10-2008, 13:48
Ortancalarımı budama işini Şubat'a bırakmaya karar verdim. Bir kaç çiçeği uzun dallı keserek vazoya yerleştirdim.( Nurbahar Hanım sayesinde) Hiç ters asıp kurutmadım, dalı kesip yapraklarını temizleyip vazoya yerleştirdim, iki günde kupkuru olmuşlardı. Zaten dalında kurumaya başladıkları içindir sanırım. Renklerinde hiç bir oynama yapmaya gerek görmedim çünkü Gül kurusu renklerini çok sevdim. Yapma çiçekleri hiç sevmeyen birisi olarak bu yöntemi herkese tavsiye ederim. Boşuna plastik çiçeklere para vermeyin. :)
49176

49177

nergis06
09-10-2008, 14:14
Çok güzel olmuş eline sağlık, , gene Limon'dan güzel bir fikir. teşekkürler (bende yapma çiçekleri hiç sevmemde)

Kiraz
09-10-2008, 15:37
Sevgili Limon çok güzel olmuş. Ben de bu soluk renge bayılıyorum. Dallarında kurumaya başladığı için ters asmaya gerek yok ama çok taze olanlar hemen boynunu büker.

pelpel
30-10-2008, 14:05
Saksıdaki ortancamdan çoğaltmak için bir dal çelik alıp su şişesine ekmiştim. 20-30 gün oldu.Öyle duruyor.Tuttu mu tutmadı anlamıyorum.Bütün kışı bırakayım böyle mi geçirsin?

Kiraz
30-10-2008, 14:09
Sn. Peppel, kök oluşumu var mı? Ortancayı suda bekletmeden doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Siz suda beklettiğinizi de dikerseniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Diktikten sonra toprağı kurutmamak lazım.

pelpel
31-10-2008, 07:48
Sn. Nurbahar su şişesini kesip içine toprak koyup ekmiştim zaten.Suya koymamıştım.Bu yüzden kök oluşup oluşmadığı görülmüyor.

Kiraz
31-10-2008, 08:08
Kolay tutuyor, büyük ihtimalle tutmuştur. Bildiğim kadarıyla yerine geçirmek için en uygun ay Kasım.

MeyveliTepe
31-10-2008, 09:25
51430

Sanki yeni açmış kadar güzeller.

ayutku
31-10-2008, 13:53
ortanca iklim olarak içanadolu iklimini seviyormu ?yani bahçede olursa soğuk almazmı? buraların havası kışın çok sert olur? şimdiden ilginize teşekkür ederim

pelpel
03-11-2008, 12:40
İç Anadolu dediğiniz gibi ortancalar için soğuk olur.Ama benimkiler saksıda. Havalar soğuyunca içeri alacağım.

susam
05-11-2008, 16:41
Arkadaşlar. Yeni hazırladığım çiçeklerde püf noktaları sayfamda ortancalarla ilgili uyguladığım yöntemi burayada ekleyeyim.
Ortancaların mavi renkli açmasını istiyorsanız toprağına bol miktarda paslı çivi gömün. Aldıkları fazla demir onların renk değiştirip mavi çiçekler açmalarını sağlayacaktır. Her renk ortancanızda bunu uygulayabilirsiniz. Pembe renklerinin canlı olmasını istiyorsanız, limontuzlu suyla sulayın. Ortancalar asit sever.

susam
05-11-2008, 16:42
Bu arada ortancalarınızı çoğaltmak istiyorsanız çiçek bitiminden sonra daldırma yöntemini deneyin. Çabuk kökleneceklerdir. Daha sonra ayırıp başka bir yere dikebilirsiniz.

Buket Aknar
05-11-2008, 16:51
Benim ortancalarım geçen sezon hiç çiçek açmadı. Daha önce fotoğraflarını eklemiştim. Yeşil yaprakları iştahlı iştahlı büyüdü ama çiçek falan yok. Yapraklar halen yeşil. Sizce ne oluyor? Ne yapmalıyım? Şu anda saksıdalar ve bulundukları yer sadece akşam üzeri hafiften güneş gören bir yer. Artık onları bahçeye mi alsam? Ne dersiniz? ( Çok mu soru sordum!!!)

susam
05-11-2008, 17:46
Sevgili Buket Aknar. Ortancalar bahçe çiçekleridir. Saksıda kullandığınız toprak cinsi nedir? Bahçe toprağı sevdikleri için torfta pek verimli çiçek açmazlar. Bu arada asitli toprak sever. Zaman zaman limontuzlu suyla sulamanız onlara iyi gelecektir. Nisan aylarında çiçeklenirler. Bahçeye dikecek olursanız, kuzeye bakan bir yere dikmenizde fayda var. Duvar dipleri, ağaç altları gibi yarı gölgeli yerleri severler. Direk güneş ışığından hoşlanmazlar. Umarım verdiğim bilgiler işinize yarayacaktır.

Kiraz
05-11-2008, 18:41
Buket Hanım, ilk sene benimkiler de açmadı, sizinkilerin ilk yılı mıydı?

Buket Aknar
05-11-2008, 18:59
Öncelikle ilginiz için teşekkür ediyorum. Ben ortancalarımı önceki yıl satın almıştım biri beyaz diğeri pembe renkli idi. Geçen yıl böyle zaman uykuya daldıktan sonra ilkbaharda yavaş yavaş yeniden yeşermeye başladılar. Ben onları bahçeye geçirmeye korktuğum için saksılarında olduğu gibi bıraktım. Sulamalarımda buradan okuduklarımdan faydalanarak sirkeli su da kullandım. Bir kaç kez ise vitamin de verdim. Bu başlığı okudum hatta öncelerde durumları ile ilgili fotoğraflar da eklemiştim. Nisan ayından itibaren çiçeklenmesini bekledim ancak hiç bir şey olmadı. Şimdi onları yavaş yavaş bahçeye geçirmeye karar verdim. Yarına fotoğraflarını buraya eklersem, bahçeye geçirmem için uygun olup olmadıklarını bana bildirirseniz memnun olacağım.

Bahçemde tariflere uygun yer var ancak altında beton varken biz üzerini toprak doldurarak yeni bir çiçeklik oluşturduk. Toprak kısmının çok derin olmaması ( yaklaşık iki karış yüksekliğinde ) sorun yaratabilir mi?

Kiraz
06-11-2008, 08:49
Ben de betonun kenarını tuğla ile yükselterek ortanca yeri oluşturmuştum ama üç sıra tuğla vardı (yaklaşık üç karış). Komşumunki iki karış, onlar da problemsiz büyüyorlar.

Ortancaların yerini değiştirmek için de uygun zamandayız, zaten saksıdan toprağını parçalamadan çıkarırsanız problem olmaz.

Buket Aknar
06-11-2008, 15:30
Öyle ise, gönül rahatlığıyla deneyebilirim.

Başbahcivan
16-11-2008, 19:04
arkadaşım aralık ayının 15.20 si gibi ortancalardan 25cm çelikler al bunları kum,organikgübre,torf ile 25,30cm lik bir kanalatopraktan 10cm dışarıda kalacak şekilde dikin yaz döneminde bolcana sula 1 yıl sonraistediğin yere dikebilirsin
hoşcakal

MSaygin
25-11-2008, 22:38
Kış geldi sayılır ama bu soğuk günler de geçecek, bahar gelecek Ortancalar yine çiçek açacak.Zamanında ağaçlar dergi için planladığım, bir türlü bitiremediğim Ortanca notlarını, mevcut haliyle paylaşayım dedim.
Yabancı sitelerden, kataloglardan çevirilerle oluşturulmuş bir yazı, hatalar olabilir, beraber düzeltip zenginleştirebiliriz ;)

Aralarda galerimizden üyelerimizin fotoğraflarını da kullandım, çeşitlerle ilgili listedeki fotoğraflar ise başka sitelerden alınma.Bu listenin bu mesaja sığmayan fotoğraflarını alttaki mesaja ekledim, her mesaj için 5 fotoğraf sınırı olduğundan.

----------------------------------------------------------------------

Ortanca, Hydrangea

Ortancalar, 70 kadar türü olan, genelde 3 metreye kadar boylanabilen çalı formunda, süs bitkisi olarak oldukça popüler çiçekli bitkilerdir.Çalı formu dışında ağaç şeklinde büyütülebilen ya da tırmanıcı türleri de mevcuttur.Genellikle kışın yapraklarını dökerler ancak her daim yeşil olan türleri de bulunmaktadır.

Ortancalar, ilkbahar başından sonbahar sonuna dek çiçeklenirler.Çiçek şekillerinin en yaygın ikisi, bizde de yaygın şekilde bulunan, küre formundaki “Mophead” ve son yıllarda ithal edilen ve yaygınlaşan disk şeklindeki “Lacecaps” formlarıdır.Yazıya eşlik eden fotoğraflarda çiçeklerin şekillerini görebilirsiniz.

Ortancaların renkleri pek çok türde beyaz olmakla birlikte pembe, eflatun, mavi, kırmızı gibi renkler de yaygındır.Ortancaların renkleri toprağın içeriği ve PH derecesiyle ilgilidir, buna daha detaylı olarak değineceğiz.

Bir çok Ortanca çeşidi vardır, uzunca bir listeye Wikipedia sitesinin Ortanca maddesinden (http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrangea) ulaşabilirisiniz, çiçekseverlerin ilgiyle takip ettiği ve popüler belli başlı çeşitler aşağıda fotoğraflarıyla verilmiştir;

1. Arborescens

53850

2. Aspera

53851

3. Macrophylla Mopheads

53852

4. Macrophylla Lacecaps

53853

5. Paniculata

53854

6. Quercifolia

7. Serrata

8. Tırmanıcılar - Sarmaşıklar

--------------------------------------------------

Ortancaların renkleri

Ortancaların renkleri yetiştikleri ortamın PH derecesi ve toprakta bulunan alüminyum metali miktarına bağlı olarak değişmektedir.Alüminyum kırmızı renk pigmentlerini (delphinidin 3-monoglucoside) etkiler ve çiçeğin maviye dönmesini sağlar.

Mavi tonlar en iyi asitli topraklarda meydana gelir ve maviliğin derecesi topraktaki alüminyum miktarına ve farklı tür ortancaların bu alüminyumu bünyesine alma kabiliyetine göre değişmektedir.Kırmızı ve pembe tonlar, alüminyumun yeteri kadar alınamadığı alkali ve nötr topraklarda oluşur.
Beyaz çiçekli ortancaların renkleri ph derecesine bağlı olarak çok değişmez ancak alkali ve nötr topraklarda daha mutlu olurlar.

Mavi çiçekli ortancalar yetiştirmek için, toprağın asitliğini yükseltmek, ph derecesini düşürmek gerekir.En iyi mavi tonları 4.5-5.2 ph derecelerinde elde edilir.
Ph derecesini düşürmek ve topraktaki alüminyum miktarını arttırmak için ilkbaharda, aralıklarla alüminyum sülfat takviyesi yapmak gerekir.Çiçeklenme zamanı istenen maviliğe ulaşılamadıysa sonbaharda ek uygulamalar yapılabilir ancak alüminyumun fazlasının, ortancalar özellikle de genç bitkiler için, toksik etkisinin olduğu unutulmamalıdır.
Alüminyumun, saksı toprağınızda zaten yeterli miktarda olabileceğini unutmayın.Ph derecesini düşürebilirseniz, bitki daha fazla alüminyum alabilir topraktan.
Ph derecesini düşürmek için sülfür ya da evde de bulabileceğiniz paslı çiviler, narenciye kabukları, kahve artıkları gibi atıklar kullanabilirsiniz.
Ortancaları gübrelerken fosfat değeri düşük gübreler tercih etmelisiniz, fosfat topraktan alüminyum alımını kısıtlar.

Pembe çiçekler içinse fosfor oranı yüksek bir gübre tercih etmelisiniz.Fosfor toprakta, özellikle de saksı toprağında uzun zaman kalacaktır ve alüminyum alımını kısıtlayacaktır.

Ortancaların çiçeklerinde gözle görülür bir renk değişimi olması için haftalar, hatta aylar geçmesi gerekebilir.

Bazı ortanca türlerinin renklerinin genetik olarak değişmez olduğunu da aklınızda tutmalısınız.

http://www.agaclar.net/galeri/files/14628-resim_157.jpg
Fotoğraf: Penelophe

Ortancaları Budamak

Ortancaları sonbaharda ya da ilkbahardan hemen önce budayabilirsiniz.Budamayı ne kadar geç yaparsanız ve ne kadar çok budarsanız, sonraki mevsim o kadar az çiçek açacaktır.Bunun nedeni ortancaların bir çoğunun eski sürgünlerden çiçek açmasıdır.
Budama yaparken, bu sene ki sürgünlerin ilk gözlerine kadar budayın.Gözün 1 ya da 2cm. üzerinden, 45 derecelik bir açıyla kesin.Ortancanız bu yeni göz üzerinden büyümeye devam edecektir.Don tehlikesi olan bir bölgedeyseniz, soğuk gecelerde bu gözü plastik torbalarla koruyabilirsiniz.

Ortancaları ilkbaharda budayacaksanız, çok fazla, sert bir şekilde budamayın.Yukarıda da değindiğimiz gibi çiçekler eski sürgünler üzerinde açacaklar.İlkbaharda don tehlikesi tamamen geçtikten sonra ve yeni sürgünler oluşmaya başlarken budayın.Bu yeni oluşan yaprak gruplarını sayın ve en az 3 göz bıraktıktan sonra kalan kısmı budayın.

Paniculata ve Arborescens türü ortancalar taze sürgünler üzerinden de çiçek açacaklarından, bunları sonbaharda da ilkbaharda da rahatça budayabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/galeri/files/907-Balkonumdan026.07.JPG
Fotoğraf: Erguvan Muhibbi

Ortancaları Gübrelemek

Ortancalar genel olarak fazla gübrelenmekten hoşlanmazlar.Yaprakları yeşil, sağlıklı olmasına rağmen çiçek açmayan bir ortancanız varsa fazla gübre veriyor olabilirsiniz.
Ortancalarınız sağlıklı görünüyorlarsa, yaprakları canlı, yeşilse ve çiçekleniyorsa ayrıca gübre vermenize gerek yoktur.Ancak toprağınızdan kaynaklanan eksikliklerde ilkbahar başında ve sonbahar başında 10-10-10 ya da 16-16-16 gibi dengeli NPK oranına sahip gübrelerle destekleyebilirsiniz.Azot oranı yüksek bir gübre kullanırsanız yapraklar ve gövde büyürken çiçeklenme istediğiniz düzeyde olmayabilir.

http://www.agaclar.net/galeri/files/2512-1137355956.jpg
Fotoğraf: caucasus

Ortancaları sulamak

Ortancaların tamamen kurumasına izin vermemek gerekir, bu durumda yapraklar ve çiçekler kalıcı zarar görebilirler.Sıcaklık, nem, rüzgar gibi bir çok faktör sulama zamanını ve miktarını değiştirse de en ideali toprak ya da yetiştirme ortamı tamamen kurumaya yakınken ancak bitki su stresine henüz girmeden bitkiyi sulamaktır.
Ortancalar su konusunda özellikle çiçeklenme döneminde hassastırlar.Bu dönemde hemen her gün sulanmaları gerekir.Küçük saksılarda yetiştirilen ortancalarda ise günde birkaç kez sulamak gerekebilir.Yine de fazla sulamanın da bitkinin gelişmesini engelleyebileceğini ve mantar oluşumuna neden olabileceğini akılda tutmak gerekir.
Drenajı iyi olmayan saksılardaki ortancaların fazla yağmur suyu alması da sıkıntı yaratabilir, yağmur suyu ortamdaki besin elementlerini de yıkayabilir.
Sulamayı sabah erken saatlerde ya da akşamüstü erken yaparsak, mantar ve küf sıkıntılarının da önüne geçebiliriz.

http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-ortanca2.jpg
Fotoğraf: MSaygin

Ortancaları kesmek ve kurutmak

Taze ortanca çiçekleri vazo için kesmek ya da kurutmak için çok uygun değildir.Keseceğiniz çiçeklerin en az birkaç haftalık olmasına dikkat edin. Çiçeğin renk pigmentlerinin tamamen oluşmadan kesilmemesi gerekir. Çiçek ne kadar geç kesilirse, renklerini o kadar uzun süre koruyacaktır.

Sapı kestikten sonra, tüm yapraklarını da kesmelisiniz, yapraklar nemin daha hızlı kaybolmasına neden olur.Uzun saplı çiçekler vazolarda daha hoş dursalar da, sapı ne kadar uzunsa çiçeklere o kadar az su gideceğini aklınızdan çıkartmayın.

Kurutmak için, çiçekleri sonbahara doğru, donlar başlamadan bir süre önce kesmelisiniz.Yaprakları kestiğiniz çiçekli sapı, başaşağı olarak ılık ve karanlık bişr yerde birkaç gün bekletin.Daha sonra doğrudan güneş ışığı almayan kuru bir yerde çiçekleri kurutabilirsiniz.Güneş ışığı çiçeklerin renklerini daha çabuk kaybetmesine neden olacaktır.

http://www.agaclar.net/galeri/files/6500-ortanca.jpg
Fotoğraf: FüsunANK

Çiçeklenmeyen ortancalar

• Ortancaların çiçeklenmemelerinin en önemli nedeni yanlış budamadır.Ortancalar çiçeklerini önceki yılın, odunlaşmış dalları üzerinde açarlar.Bu dalları fazla budarsanız ya da ilkbaharda budamayı geciktirirseniz çiçeklenme az olacaktır.

• Çiçeklenmemenin bir başka nedeni ise soğuk havalardır.Kışı çok soğuk geçen bölgelerde ortancalarınız koruyarak çiçeklenmeyi arttırabilirsiniz.Yapraklarını dökmüş bir ortancanın sonbahar sonunda ya da ilkbaharda dona maruz kalması, gözlerin donmasına ve yazın çiçeklenmemelerine neden olabilir.

• Daha önce de değindiğimiz gibi, Azot oranı yüksek bir gübre kullanmak, sağlıklı, yeşil yapraklara sahip olmasını sağlasa da çiçeklenmeyi etkileyebilir.

• Macrophylla cinsi ortancalar tam gün güneşten hoşlanmasalar da çiçeklenmek için güneşe ihtiyaç duyarlar.En doğrusu ortancaları sabah güneşi alan ancak öğleden sonra gölgede kalan bir konumda yetiştirmek.

http://www.agaclar.net/galeri/files/17145-ortanca22.jpg
Fotoğraf: Baldaş

Ortancaları taşımak

Topraktaki ortancaları değiştirmek için bitkinin gelişimini tamamlamış ve sağlam bir kök yapısı oluşturmuş olması gerekir.Sonbaharda, çiçeklenme bittikten sonra ancak bitki tam olarak dinlenmeye geçmeden önce bitkinizi budayın.Dalların zarar görmesini engellemek için birbirine bağlayın.Toprağı, oldukça fazla miktarda kökü alacak şekilde kazın.Vakit geçirmeden yeni yerine alacağınız bitkiyi iyice sulamanız gerekiyor.
İlkbaharda da aynı şekilde bitkinizi taşıyabilirsiniz ancak budama konusunda değindiğimiz nedenlerden ötürü, taşımadan önce sert budamaktan kaçının.

MSaygin
25-11-2008, 22:39
Ortanca çeşitlerinden fotoğrafları eksik 3 madde aşağıda;

6. Quercifolia

53855

7. Serrata

53856

8. Tırmanıcılar - Sarmaşıklar

53857

L-EYLA
25-11-2008, 22:55
Sayın MSaygın geçen yaz pazarda çok büyükleri satılıyordu 15ytl ye çok pahalı geldiği için küçük fidelerinden aldım. birtanesi öldü. 3.resimdekilere benziyorlar ama daha bir karış kadar oldular.birtanesinin ana dalı hafif odunsulaşmaya başladı.sizce çiçeklenir mi?ayrıca apartmanda oturduğum için bahçem yok. bende mutfak biraz serin olduğu için oraya koydum.Bodrum Muğla taraflarında bu bitkileri bahçelerde görüyorum ACABA hatamı yapıyorum

MSaygin
26-11-2008, 08:26
merhaba L-EYLA,

Üstteki mesaja bakıp da aman ortanca uzmanı zannetmeyin beni, çevirilerden hazırladığım bir yazı o, benim bilgilerim değil.
Şimdi zaten çiçeklenme için uygun zaman değil, madem bitkiniz de küçük, korumalı bir şekilde kışı geçirtin, sonra baharda üstteki talimatlara göre bitkinize bakarsanız tabi ki açacaktır, hiç merak etmeyin :)

Güler
26-11-2008, 16:08
Bir iki bilgi de benden.
Renk dönüşümünü gerçekleştirmek için uygun zaman ilkbahardır. Yirmibeş litrelik suya 500 gr.alüminyum sülfat eritildikten sonra onbeş gün arayla toprağı şişirecek miktarda iki kez verilmelidir. Bu durumda ortanca mavileşecektir.
Pembe yapılması isteniyorsa ilkbaharda veya sonbaharda 1m2 toprağa 250 g kireç tozu verilecektir.

omar
26-11-2008, 20:30
Sn. MSaygın,

Bilgilendirme yazınız ve emeğiniz için teşekkürler. Bu günlerde ortanca'ya merak sardım. Bende çeşitli kanallardan bilgi edinmeye çalıştım, yazınız derli toplu bir özet gibi imdadıma yetişti. "Uzman değilim" diyorsunuz ama ben genede size sormadan edemeyeceğim;)

-Arkadaşımdan 3 cm. ile 10 cm. arasından 4 adet çelik alarak (dal parçası), çeşitli özelliklerde toprağa diktim. Daha uzun alabilme şansım yoktu!!! Köklendirme şansım varmı?

-Yıllar önce büyütmeyi denemiştim, başaramamıştım. (agaclar.net yoktu o zamanlar...:p)
Ankara'da şansımın olması için fazladan ne yapmalıyım?

Şimdiden size ve cevap verecek diğer arkadaşlara teşekkür ederim.

Selda
29-11-2008, 15:36
ortancadan çelik yöntemiyle yetiştirmek istiyorum fakat ortancanın neresinden çelik alınır sap uzantısımı gövdedendenme sanırım aldığım çeliği suda bekletip ondan sonra toprağa ekicem,fakat ben çeliği neresinden almam lazım bu işlemi şimdi yapabilirmiyim yardımcı olabilirmisiniz ,yazılanlara bakıyorum ama o kadar çokki şaşırdım yardımcı olabilirmisiniz cevap bekliyorum arkadaşlar

Kiraz
29-11-2008, 15:41
Kahverengi kısımdan kesebilirsiniz. Bir dalı bir kaç parçaya bölebilirsiniz. Ben genelde bir- iki gözü toprağın içinde, bir gözü de toprağın hemen üzerinde kalacak şekilde dikiyorum. Aslında çok zor tutmuyor, toprağı kurumadığı sürece tutma şansı çok yüksek.

sukranayalp
29-11-2008, 16:26
Üzerinde 3 göz olsun ve üçü de topraküstünde kalsın. En alttaki gözden itibaren yaklaşık 3-5 cm uzantılı sap kısmı kalsın ki bunu üretme ortamına daldırın.
En üsteki göz üzerinde yarısı kesilmiş yaprak kalsın ki burdan solunum yapmaya devam edebilsin.

(Bitkiler, genel olarak yapıları gereği kökten ve yapraktan faaliyet gösterirler. Kök ile yaprak arasında dengeyi kurmak bu yüzden çok önemlidir. Kökten alıp yapraktan verirler.)

Kiraz
29-11-2008, 16:29
Teşekkürler Şükran Ayalp, bu bilgilerle tutma ihtimali daha da artmış olacak.

limon
29-11-2008, 19:21
Şu kırmızılıkta çiçek açması için ne yapmamız gerekir?
54280

sukranayalp
29-11-2008, 20:07
Sevgili Limon, sanırım bu bir çeşit hibrit ortanca. Bizim yerli ortancalarımız ya mavi ya da pembe olmakta. Doğal yapısı pembe olan ortanca toprağına alüminyum sülfat eklenerek mavi renk almasını sağlayabilirsin.

Güler
29-11-2008, 22:34
Sevgili limon, acaba toprağı kırmızı mürekkebe mi boğsak?;);)

limon
30-11-2008, 20:17
Şükran Hanım, sağolun. Hiç bu renkte satılan hibrit Ortanca ya rasladınız mı?
Değişik bir köşeye diğerlerinden ayrı diktiğim Ortancaları bu yıl mavileştirmek istiyordum, bilgi için çok teşekkür ederim.

Güler Hanım, aklıma takılacak bir şey daha bulunca, yanlız kalmamak için, sizlerin de aklına takılmasını istediğimden fotoğrafını ekliyorum :)

günebakan
30-11-2008, 20:27
Gerçekten çok güzel görünüyor sevgili Limon siz bir deneyin bakalım yetiştirebilecekmisiniz **** bulabilecekmisiniz belki arkanızdan gelenler olur:p

hyanik
13-12-2008, 22:25
Merhaba Sevgili Ortanca Sevenler.
Bunlarda benim özenle yetiştirdiğim ortancalarım.Hepsini çeliklerden yetiştirmiştim.Aynı bitkiden olmasına rağmen bazılarının yaprakları biraz değişik oldular.
Neyse umarım düzelir.

hyanik
13-12-2008, 22:29
Bizim ortancalarımız ya mavi ya da pembe olmakta. Ama bendekiler ne hikmetse sadece pembe.Doğal yapısı pembe olan ortanca toprağına bazı kimyasal maddeler atılıp (özellikle VİLMORİN marka ortanca mavileştirici gübre) mavi renk almasını sağlayabilirmişiz sanırım.Bu sene bunu deneyeceğim.

Penelophe
14-12-2008, 13:19
Hyanik, ortancalarınız çok güzel, sarıya dönük damarlı yaprakların nedeni ise kireç, büyük ihtimalle suyunuzdan kaynaklanıyor. Her 3-4 sulamada bir, 1 litre suya 2 tane(nohut büyüklüğünde) limontuzu karıştırarak yapacağınız limon tuzlu karışımla sulayın. Demir gübresini ihmal etmeyin, sorun hallolacaktır.:)

Adalet Yağcı
14-12-2008, 16:25
Her şey çok güzel, ama benim bir problemim var, burası 120 cm. eninde ve 4 mt. uzunluğunda çiçek alanı, evimin girişi sol taraf.
Gördüğünüz gibi, bu sırada bir sarmaşık gülüm, ve adını bilmediğim bir ağaççığım(bütün yaz küçük sarı güller açıyor)ve en kenarda on adet Galla çiçeklerim var.
Ortancalarım ise beş tane yaklaşık birer metre arayla dikilmiş, ben bunları bir mavi bir pembe olmasını istiyorum, ayrıca bu sarada iki asma iki de Clematis var(görünmüyorlar).
Ortancalara vereceğim Alüminyum sulfat, pembe için vereceğim kireç tozu, diğer çiçeklerime zarar verebilirmi, bundan endişeliyim.
burası (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=52956&d=1226777485)

lalecan
24-01-2009, 10:25
merhabalar ortancamı geçenyıl martta poşet içinde alıp ektim.gelişmediği için bir boy büyük saksıya ektim.3 ay önce ,benimle beraber komşumda almıştı onun ki iki karış oldu üç ay öncede çiçek açmıştı.büyümüyor diye toprağa limon tuzu,çivi,sulamasını hazır suyla yaptım.ama hala bir gelişme yok resimleri de bu

Zeferan
04-03-2009, 20:45
Merhaba.
Kasım ayında ortancalardan çelik aldım. Sürekli dışarıda, yağmur suyuyla sulandı. Hiç kuruma olmadı. Şuan üzerlerinde yapraklar çıkmaya başladı. Meraktan çeliklerden birini topraktan çıkarıp baktım. Hiç kök oluşmamış. Sizce bu çeliklerin tutma şansı ne kadar?

Muhsin Kuşcu
05-03-2009, 17:15
Ortancalar doğal ortamda kırmızı olabiliyor. Nötral veya alkali toprakta kırmızı olabileceği hakkında yazılar okumuştum. Farklı yerele farklı topraklarda ortanca diktim. Hepside yaşıyor, bakalım ne renkte çiçek açacaklar.

Kiraz
05-03-2009, 19:55
Sevgili Zeferan, Kasım ayında dikilip susuz kalmayınca yaşama şansı çok ama yerinden çıkarmamak, oynatmamak gerekiyor.

Başbahcivan
13-03-2009, 21:45
Arkadaşlar herşey çok güzelde yalnız ben yıllardır kendim bazı yöntemler denedim,kırmızı,mavi oluyorda niçin kar beyaz olmuyor,beyaz olması için ne yapmamız gerekir.Saygılarımla

Kiraz
14-03-2009, 08:09
Sn. Başbahçivan, bende bir adet beyaz açan ortanca var. Cinsinden mi yerinden mi bilemiyorum, hiç renk almıyor. Yazın sık sık salataları yıkadığım sirkeli suyla suluyordum ama diğer ortancalarım mor ve koyu pembe olmasına rağmen bu bembeyaz.

Yerinden de olabileceğini sanıyorum, bulunduğu yere bir saçaktan her yağmurda bol miktarda yağmur suyu akıyor. Aldığı yağmur suyu çok bol ve gölgede kaldığı için uzun süre bu yağmur suyunu kullanıyor. Nedenini bulmanın bir yolu, bundan çelik alıp başka yere dikmek aslında.

Başbahcivan
14-03-2009, 18:11
Sn. Başbahçivan, bende bir adet beyaz açan ortanca var. Cinsinden mi yerinden mi bilemiyorum, hiç renk almıyor. Yazın sık sık salataları yıkadığım sirkeli suyla suluyordum ama diğer ortancalarım mor ve koyu pembe olmasına rağmen bu bembeyaz.

Yerinden de olabileceğini sanıyorum, bulunduğu yere bir saçaktan her yağmurda bol miktarda yağmur suyu akıyor. Aldığı yağmur suyu çok bol ve gölgede kaldığı için uzun süre bu yağmur suyunu kullanıyor. Nedenini bulmanın bir yolu, bundan çelik alıp başka yere dikmek aslında.
Değerli arkadaşım o cinsinden beyaz ve ondan çelik alıp çoğaltsak nasıl olur?Özele yazarmısınız ,yinede sorum geçerli bilen varsa beyaz yapmayı akıl versin bizlere.

Hülya
29-03-2009, 17:27
Belçika'da ortancalar pazarda çok güzellerdi.Değişik cinsleri vardı. Ne yazık ki yanımda getiremedim.

Hülya
29-03-2009, 17:34
Her rengi vardı.

Hülya
29-03-2009, 17:37
Bu güzellerde, balkonumda gülümseyen ortancalarım.

Hülya
29-03-2009, 17:40
Mavi kızım

Hülya
29-03-2009, 17:47
:) Sıcağa rağmen güzel açtılar.Geçen yaz

lalecan
30-03-2009, 11:15
iki ay öncede nazlı ortancamın resmini göndermiştim. hala bu halde ne yapmam gerekiyor hiç gelişmiyor. yardımcı olurmusunuz.69687

Adalet Yağcı
30-03-2009, 13:54
Sayın Başbahcivan, sizin gönderdiğiniz ortanca çeliklerinin bu günkü durumu.
Sanırım çok yakın dikmişim birbirine, bunların köklendiğini düşünüyorum, artık yerlerine dikmemde bir sakınca varmı?

Bir de dikerken dikkat etmem gereken hususlar varmı?
Teşekkür ederim.

Başbahcivan
30-03-2009, 22:30
Sayın Başbahcivan, sizin gönderdiğiniz ortanca çeliklerinin bu günkü durumu.
Sanırım çok yakın dikmişim birbirine, bunların köklendiğini düşünüyorum, artık yerlerine dikmemde bir sakınca varmı?

Bir de dikerken dikkat etmem gereken hususlar varmı?
Teşekkür ederim.
Değerli arkadaşım çok güzel olmuşlar ama şu anda yerlerinden oynama olursa bozulurlar, bu yaz geçsin sonbaharda nasib olursa ama şansa deyip aralardan birkaç tane çıkartın oda riskli bence yazı atlatsınlar.

Adalet Yağcı
30-03-2009, 22:36
Çok teşekkürler sayın Başbahcivan, sonbaharı beklesinler, o zaman esas yerlerine dikerim.

Gulenay85
05-04-2009, 17:56
merhaba arkadaslar,benim 2 adet ortancam var,gecen sene bir tanesi kocaman cicekler verdi ve digeri ise sadece yaprak kaldi ve cicek vermedi,sizlerle paylasak istedigim konu sudur ki cicek veren ortancam bahce topraginda ekili (saksida) ve sadece yapraklari buyuyen fakat cicek acmayan ortancam ise hazir topraga ekili ada saksida yani ortanca bahce topragi seviyor ,hazir siyah topraklar on gore degil,ayrica ciceklenen ortancam ogleden sonralari 2 3 saat gunes goruyor fakat digeri hep golgede ve sadece sabah gunes aliyor...

Emel
05-04-2009, 18:11
Çok güzellerdi

kaktüs
12-04-2009, 18:38
Ortancalara pembe, kırmızımsı ve mavi renklerini veren cinsleri mi yoksa toprağının özelliği mi? Diyelim ki mavi bir ortanca aldım yerine diktim ertesi sene beyaz açabilir mi? Yoksa mavi olarak açmaya devam mı eder?

Başbahcivan
12-04-2009, 20:42
Ortancalara pembe, kırmızımsı ve mavi renklerini veren cinsleri mi yoksa toprağının özelliği mi? Diyelim ki mavi bir ortanca aldım yerine diktim ertesi sene beyaz açabilir mi? Yoksa mavi olarak açmaya devam mı eder?
Sayın kaktüs ortancalarda renk %70 pembe'dir ama bu renk değişikliği toprağın asitik özelliğine göre değişebiliyor bu mavi, kırmızı, pembe olur beyaz olması biraz zor beyaza döndürmek uzun uğraş ister,fakat beyaz anaç ortancadan çelik olursa ozaman olur diğer türlü beyaz olması zor bir olay.

uzman16
12-04-2009, 20:55
Ortancaları çok beğeniyorum ama gölgede yetiştiğini söylediler. Oysa balkonum çok rüzgarlı ve güneşli. İçeride de olmuyormuş. Ne dersiniz hiç denemeyeyim mi yetiştirmeyi?

TuruncuHis
12-04-2009, 22:19
Yetişmiş bitki yerine bir fide ile deneyin bence sayın uzman16. Ola ki canı isterse bilim filan dinlemiyor bitkiler. En acemi zamanımda sadece torfa diktiğim gülüm besinsiz, gübresiz çoştu mesela.

Ben bir Ortanca fidesi aldım ama hiç gelişmediği gibi yapraklar cansızlaşmaya başladı. Umudum yoktu zaten benim koşullarıma uymayacağını bildiğim için. Yerini değiştirdim ve birkaç çivi gömdüm toprağına. Yine düzelmezse bir daha yeltenmeyeceğim...

kaktüs
12-04-2009, 22:39
Yok beyaz olsun diye söylemedim zaten. Yani mavileri çok enteresan geliyor renk armonisi olması açısından alsam diyorum, bu çiçekler solduktan sonra gene mavi mi açar yoksa renk mi değiştirir diye sormuştum.

Başbahcivan
13-04-2009, 20:33
Yok beyaz olsun diye söylemedim zaten. Yani mavileri çok enteresan geliyor renk armonisi olması açısından alsam diyorum, bu çiçekler solduktan sonra gene mavi mi açar yoksa renk mi değiştirir diye sormuştum.
Arkadaşım %95 aynı renk açar veya koyu mavi ise çok azda olsa ancak rengini açar oda bazı imkanlarla aynı renk tutturulur.

Başbahcivan
13-04-2009, 20:37
Ortancaları çok beğeniyorum ama gölgede yetiştiğini söylediler. Oysa balkonum çok rüzgarlı ve güneşli. İçeride de olmuyormuş. Ne dersiniz hiç denemeyeyim mi yetiştirmeyi?
Sayın uzman16 öğle zamanı yazın yakıcı güneşi almasın olur, yaz aylarında bolca suyunu verin yeterli olacaktır.

Adalet Yağcı
13-04-2009, 20:46
Sayın Başbahcivan, ortancaları mavi yapan gübreden almak istedim ama fiyatı 49.50 tl. idi.
Ben de vazgeçtim, bunun yerine mavi olması için her bitkinin dip kısmına kaç paslı çivi koymam gerekir.
Ve, kırmızı olması için limontuzu uygulamasının ölçüsü varmı?

Hatice Tarhan
13-04-2009, 21:58
adalet hanım kaktüs ve değerli arkadaşlar ortanca en çok sevdiğim çiçeklerin başında gelir yerim müsait olmadığı için şimdiye kadar hiç yetiştirmemiştim tema evine on tane kadar çelik diktim üç ay kadar önce ve hepsi tuttu arştırdım ortancalara rengini toprağına dökülen maddeler veriyormuş mürkkep dökülürse mavi sirke dökülürse pembe çivi gömülürse yanlış hatırlamıyorsam koyu pembe oluyormuş paylaşmak istedim iyi geceler

uzman16
13-04-2009, 22:14
Bilgiler için teşekkürler.

İlk fırsatta şansımı deneyecek ve mavi ortanca alacağım. Bu ara seralarda öyle çok varki, ithal dediklerinin mavisi harikaydı.

456. mesajdakinin aynısı yaklaşık 45-50 cm. boyunda ve fiyatı 20-25 lira civarındaydı.

Eğer mavilik mürekkeple oluyorsa çok kolay ama yok eğer Adalet Hanım'ın söylediği gibi 50 liraya alınacak malzeme ile oluyorsa çok masraflı demektir.

uzman16
14-04-2009, 12:47
Bahçeniz yarı gölgeli mi, yol boyu devam eden ve önüne bitki dikilebilecek tipsiz bir duvarınız mı var, kışın ev içinde çiçeklerle aranjman yapıp mutlu olur muydunuz? Sorular bol… Cevap genelde evet ise, ortanca sizin bitkiniz. Almaya hak kazandınız.

Önemle tekrar vurgulayalım, ortanca yarı gölge hatta gölge bitkisidir. Kabak gibi güneşe konmaz!

Anavatanı çoğu çiçekli çalılarda olduğu gibi Uzakdoğu’dur. Türkiye’deki ortancalar genelde “Hydrangea Macrophylla” türlerindendir. Ama onlar kadar ilginç olan başka türler mısır patlağı gibi tek tek açan “H.Lacecap“, yaprağı iliginç, sonbaharda kırmızılaşıp dökülen, ince uzun üzüm salkımı gibi çiçekli “Hydrangea Quercifolia” ve benim favorim, sarmaşık ortancalar.

Yerliler mükemmel bakımlı olmadığından ithallere göre biraz cılız durabilirler ama sakın ortancanın şaşırtmasına kanmayın. Kocaman çiçek bir sene sonra küçücük pembe; aldığınız mor; mavi, pembe ya da beyaz olabilir. “Ama nasıl olur ben aldım, ben diktim. Rengi nasıl değişir” diye bunalımlara girmeyin. Ortanca topraktaki “ph” değerine yani asit oranına göre sonradan renklenir. Toprak ne kadar kireçliyse pembe beyaz; bunun tam zıttı, ne kadar asitliyse yani simsiyah besince zenginse, o kadar mavi mor olur. Aslında maviyi demir sülfat, paslı demir suları ya da renklendirici çivit ilaveleriyle de yapabilirsiniz, size kalmış.

Unutmadan eleştireyim, son aylarda fidanlıklarda çirkin ötesi mavi güller türedi, facia gibi, ödüm kopuyor; bollaşacak, her bahçede karşıma çıkacak diye… Hayatımda hiç bu kadar sahte, tipsiz şey görmedim. Aman, kaçın…

Neyse biz konumuza dönelim. Ortancaların çoğumuzun bilmediği sarmaşığı hem çok arsız hem de güzel çiçek açan bir türdür. Tüm yaz beyaz açar. Yaprakları sonbaharda, altın sarısı olup dökülür. Bu da yarı gölge bitkisidir, fazla budanmayı sevmez. Hedera sarmaşığı gibi vantuzlu yapısı duvarlara yapışıp gelişebilir, desteklenmeye ihtiyaç duymaz.

Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir.

Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır.
Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.
Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?.

Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

Murat Pilevneli.

Kaynak
http://bahcevan.com/golgeliklerin-renkli-cicekleri-ortancalar

ebrukedi
14-04-2009, 14:05
Selamlar,

Kışın donar diye içeri aldığım ortancamı Ankarada havaların ısınması ile balkona çıkarttım. Yeşil ve birçok filizi var. Bu mevsimde budayabilir miyim?

Bir sitede aşağıdaki yazan şekilde budanması öneriliyor, bu budama şekli doğru mudur?

"Bitkinizin geçen seneki sürgününün başladığı ilk filiz üzerinden (1-1.5 cm. üzerinden), filizin çıkış istikametine göre buna paralel, çapraz şekilde budamanız gerekiyor. (tepedeki resimde dal biraz küt kesilmiş, iki göz bırakılmış, doğrusu alttaki çizimdeki gibi olmalıdır.)"

Adalet Yağcı
14-04-2009, 15:44
Sayın Başbahcivan;
Sizin gönderdiğiniz ortanca çelikleri(459 nolu mesaj)çiçeklenmeye başladılar, bu normalmi?
Hepsi bir arada, sonbaharda ayıracaktım, öyle söylemiştiniz.
Çiçeklenme bitkinin gelişimini etkilermi, 15 çelikten altı yedisinde çiçek tomurcukları oluşmuş, ne yapmalıyım?

Başbahcivan
15-04-2009, 21:10
Sayın Başbahcivan;
Sizin gönderdiğiniz ortanca çelikleri(459 nolu mesaj)çiçeklenmeye başladılar, bu normalmi?
Hepsi bir arada, sonbaharda ayıracaktım, öyle söylemiştiniz.
Çiçeklenme bitkinin gelişimini etkilermi, 15 çelikten altı yedisinde çiçek tomurcukları oluşmuş, ne yapmalıyım?
Sayın Adalet Yağcı çiçeklenmesi gayet normaldir bakımını iyi yapın yani yazın gölge yerde tutun susuz bırakmayın, kasım ayı gibi asıl yerlerine almak daha uygundur.

almira
29-04-2009, 18:22
Selam arkadaşlar.ben bir ortanca aşığıyım.sizlerin mesajlarını okudukça ve resimleri gördükçe kıskançlıktan çatlıyorum.bazılarınız ortancalarınızın nasıl farklı renklerde açmasını sağlamayı öğrenmek isterken bazılarınızda çiçek açmamasından şikayet ediyorsunuz.sizlere nasıl imreniyorum.şubat ayında zorluklarla miniminnacık bir ortanca çeliği buldum.torfa diktim ve üzerin poşet geçirerek sera etkisi yaratmaya çalıştım.minicik toplu iyne başı kadar bir filiz oluşturdu ve öylece kaldı.geçen hafta bu olmayacak herhalde diye söktüm.altta yeni kök yapmış hemen geri diktim ve suladım.filiz hala aynı şekilde duruyor.yaşatıp geliştirmek için ne yapmalıyım?ayrıca bana ortanca çeliği gönderebilecekler varsa çok minnettar kalırım.herkese şimdiden teşekkür ederim.

Buket Aknar
29-04-2009, 19:16
Arkadaşlar benim iki yıldır bir türlü çiçek açmayan 3 adet ortancam var. İki yıl önce aldığımda biri pembe biri beyaz idi. Gölge ortamda tutmak için iki yıldır onları balkonda tutuyordum. Geçen yıl budama yapıp bir çelik daha yetiştirdim ancak çiçek açmadıkları için şu anda hangisi ne renk? bilmiyorum.

Yaklaşık on gün önce onları saksıları ile birlikte balkondan alıp, bahçede duvar kenarı bir yere yerleştirdim. Amacım eğer solma falan olmazsa ve oraya uyum sağlarlarsa oraya dikmekti...Şu anda yeni yeni yapraklar yeşermeye başladı. Bu arada yerlerine uyum sağladıklarını düşündüğüm için oraya dikmeyi düşünüyorum, şimdi dikersem sorun olur mu? Yoksa sonbaharı mı beklemeliyim? Kısaca ne yapmalıyım?

celalsungur
29-04-2009, 19:49
Buket Hanım, sizin yapmayı düşündüğünüz şeyi ben İzmir Dikili'de yaptım. Toprağıyla duvar dibine aktardım, duvar sabah güneşini önlüyor, bina da 1-2 saat sonra öğleden sonra güneşini kesiyor. Şu anda gayet mutlu.
Yalnız 1 aydır yaprakları vardı, şu anda çiçek tomurcukları 1 milim civarında, Kıbrıs'ta daha önce açması gerekmez miydi?

Buket Aknar
30-04-2009, 15:00
Celal Bey, aslına bakarsanız, geçen yıl çiçek açmayınca ben onlardan ümidi kesmiştim ama yine de kuru dallarını atmayarak sabırla bekledim. Sizce şu anda ( havalar ısınmaya başladı) dediğiniz gibi saksılarındaki toprakları ile olduğu gibi yere aktarsam onları kurtarabilirmiyim. Görüntülerinden, bu yıl çiçeklenebilecekler gibi geliyor. Öte yandan da yere aktarırsam zarar görürler mi diye endişeleniyorum. Kararsız kaldım...

almira
30-04-2009, 16:44
Sayın Celal Sungur Bey bizim burada ortanca 25-35 tl arası.Ayrıca ben çiçekleri kendim üretip yetiştirmeyi seviyorum.Hergün günde on sefer acaba büyüyormu,bir yaprak çıkarmışmı diye bakmaktan kendimi alıkoyamıyorum.Bilmem anlatabildimmi.

celalsungur
30-04-2009, 17:47

Önüne rüzgârı ve fazla güneşi kesecek basit bir levha koyabilir misin?
Balkon demirli ise branda bile çözebilir sorunu. Burası yeri değil ama, balkona petunya da tavsiye ederim, bakımı, üretilmesi kolay ve mis gibi kokuyorlar.

celalsungur
30-04-2009, 18:06
Sayın Celal Sungur Bey bizim burada ortanca 25-35 tl arası.Ayrıca ben çiçekleri kendim üretip yetiştirmeyi seviyorum.Hergün günde on sefer acaba büyüyormu,bir yaprak çıkarmışmı diye bakmaktan kendimi alıkoyamıyorum.Bilmem anlatabildimmi.
Almira Kardeşim,
Kendi yetiştirme merakını mesajlarından gözlemledim, takdir de ediyorum, ama bu sene için geç kalındı sanki.
Pazarda veya başka seralarda daha uygun bedelle bulup alabilirsin, çelik kısmını gelecek yıllar için hallederiz. Ben de yollarım, diğer üyelerimiz de yollar.
Ben 2 ayrı seraya baktım İzmir Dikili'de, birinde 2.5tl. diğerinde 4 tl. idi.

Selamlar,

celalsungur
30-04-2009, 18:18
Unutmadan eleştireyim, son aylarda fidanlıklarda çirkin ötesi mavi güller türedi, facia gibi, ödüm kopuyor; bollaşacak, her bahçede karşıma çıkacak diye… Hayatımda hiç bu kadar sahte, tipsiz şey görmedim. Aman, kaçın…

Aynı fikirdeyim, zorlama maviler, Karadeniz'dekiler gibi doğal olmuyorlar.

TuruncuHis
30-04-2009, 18:39
Ortanca nasıl 25-35 TL olabilir aklım almıyor. Hem de Mersin gibi bereketli bir yerde. Gerçi oranın iklimine uygun bir bitki değil belki ondandır.
Almira arkadaşım, çiçeği mümkün olduğunca pazardan, yol kenarındaki köylülerden en kötü ihtimal de fidanlıklardan al. Sabrın varsa fide al bekle, paran varsa gelişmiş çiçek al stres yap :D
Hisarönü pahalı olmasına rağmen 15 cm.lik fideyi 1 TL'ya aldım ben. Uzunca bir süre yanlış yere koyduğum için keyfi kaçtı ama doğru yere koyup demir de verince yaprak vermeye başladı. Bu yıl çiçeklenmez ama olsun.
Biz şanslıyız herhalde İzmir'de. Hele İzmir grubunda yok yok ve dağıtım deli gibi.
Açıkçası amatörlerin çiçekleri bana daha uygun geliyor. Benim koşullarımda yetiştirmiş oluyorlar. Profesyonellerin yöntemlerini evde yapamayınca, ilk halindeki cazibesi kalmıyor; o zaman da birşeyleri yanlış yapmış zannına kapılıyorum...

kaktüs
30-04-2009, 22:44
Piyasadaki çoğu ortanca "ithal" de ondan fiyatlar abes. Benim bildiğim ortanca ise sosyetik bir çiçek değildi eskiden. Zor koşullarda yaşayabildiğine şahit oldum. Yer de değiştirse, istediği koşullardan uzak da olsa yaşama tutunabiliyor.

Yazlığımızın deli rüzgarı (hatta belki de tuzlu rüzgarı) bizi pek çok çiçekten mahrum ederken ortancalar inadına dayanıyordu. 3 kök idiler, ikisi Çanakkale'den biri İzmir'den gelme :) Yerli bitkiler, eski toprak insanı gibi daha mı dayanıklı oluyorlar ne.. Fazla nazlanmıyorlar..

Bir de ortancayı görerek almanın garantisi yok. Çeşitli eriyikler ve besinlerle renkten renge şekilden şekle sokulmuşsa ertesi sene çiçek açtığında sizi şok edebiliyor.

uzman16
30-04-2009, 23:08
Celal Bey, petunya ve sardunya balkonumun vazgeçilmezleri. Akşamları balkonda otururken özellikle mor olanlar harika kokuyorlar. Bir de yaseminim.

Bu sene tüm seralarda ithal mavi, pembe, fuşya ve beyaz ortancalar dolu. Hepsi birbirinden güzel. Burada fiyatları 25-30 lira. Dayanamayıp bir tane aldım. Balkon duvarının iç kısmına koyacağım. Eğer sorunsuz yaşarsa başka renk daha alacağım.

çiçekseli
01-05-2009, 10:03
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.

celalsungur
01-05-2009, 10:57
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.

Şu anda sürgünden çoğaltmak mümkün değil galiba. Bir fide alsanız daha iyi. Bence balkonda da yetişir. Galerideki balkon bölümü fotoğraflarına bakarsanız çok güzel ortancalar var. Yalnız 1-2 sene sonra çok boy atarsa balkonda yer sorunu çıkabilir ama onu da budamalarla bir miktar halledebilirsiniz.
Ortanca çok rahat yetiştirilebilen bir çiçek, çevrede gördüğüm kadarıyla. Ayda bir gübre verilip, susuz da bırakılmazsa başka bir şeye pek gerek yok. Dikili'de sahilde dükkanların önü tenekeler içinde çiçek fışkıran ortancalarla dolu ve güneşin alnındalar. Siz mümkün olduğu kadar 12 saat güneş alan bir yere koymamaya çalışın ama, imkanınız yok, yetiştirmek te istiyorsanız güneş te önemli bir engel değil ortanca için çevrede gördüğüm kadarıyla.

jineop
01-05-2009, 14:35
Bu da benim alacalı ortancam ,beyaz açıyor.

Adalet Yağcı
01-05-2009, 18:03
Aman iyi bakın sevgili Jineop, beyaz ortanca zor bulunuyor, ayrıca yaprakları için bile yetiştirilir, çok hoş, birde çiçeklenseler müthiş olacaklar demek ki.

jineop
01-05-2009, 19:46
Aman iyi bakın sevgili Jineop, beyaz ortanca zor bulunuyor, ayrıca yaprakları için bile yetiştirilir, çok hoş, birde çiçeklenseler müthiş olacaklar demek ki.
Temmuz da çelik alacağım inşallah..Çoğaltabilirsem sizlerle paylaşırım..Sevgiler

lalecan
02-05-2009, 12:00
bende sararan yapraklarını koparttım şimdi maşaallah çokiyi durum da gübre derken ne tür bir gübre vermeliyim. ben hiç birşey vermiyorum.bu da çiçeğimin resmi...

celalsungur
02-05-2009, 12:09
bende sararan yapraklarını koparttım şimdi maşaallah çok sn. Celal Sungur bey gübre derken ne tür bir gübre vermeliyim.hiç birşey vermiyorum.bu da resmi...
Bir çok gübre var. Nutra-leaf kullandım, ortanca ve Açelyalar için Koçtaş'ta satılan özel gübre var onlardan da aldım ama biraz pahalılar. En son, kız kardeşimin ortancaları çok diri idi, ne kullandığını sordum, Dikili'de, zirai ilaçlar satan bir dükkandan NPK'sı eşit oranda olan granül bir gübre almış ondan kullanıyormuş. Kilosu 3 tl. idi. Ben de satın alıp, ondan verdim ama miktarını hatırlamıyorum, öğrenip bildireyim. Satın alacağınız yerden de sorabilirsiniz.

lalecan
02-05-2009, 12:19
teşekkürler sn celal sungur bey merkeze gidersem almaya çalışacağım.doğal yanmış gübre de veren varmış nasıl olur acaba

celalsungur
02-05-2009, 12:55
teşekkürler sn celal sungur bey merkeze gidersem almaya çalışacağım.doğal yanmış gübre de veren varmış nasıl olur acabaDoğal gübrenin yanmış olduğuna inanmıyorum. Bekletmeden satıyorlar, ot bürüyor saksıları.

gilan
05-05-2009, 14:48
Ortancayı pembe ya da mavi yapmanın yolları tamam da mor nasıl yapıyoruz?
Mor, pembe-mavi arası bir renk olduğu için aklım karışıyor :)

k0900
05-05-2009, 16:56

En kolay yolu : Yapı marketlerde renke göre gübresi var :)

gilan
05-05-2009, 17:08
Mavileştiricisini ve pembeleştiricisini(standart olan) gördüm de mor için hiç görmedim ben :)

- Mavi için bitkinin alüminyum alması gerekiyor. Toprağına alüminyum ekliyoruz ve de alüminyum emilimini kolaylaştırmak için pH'ı düşürüyoruz.

- Pembe için bitkinin alüminyum almaması gerekiyor. Topraktan alüminyum çıkartamayacağımız için, pH'ı yükselterek ve de fosfor ekleyerek alüminyum emilimini azaltıyoruz.

Mor olanın mantığı ne acaba? :)

k0900
05-05-2009, 17:32
Mor; pembe çiçeğe mavi için verilen hazır gübre ile oluyor:) Mantiği galiba yok :)

TuruncuHis
05-05-2009, 17:35
Benim fide yaprak vermeye niyetlenmişken bütün yapraklarını indirivermiş bugün. Kendisi bilir. Ne gerekiyorsa yaptım; daha ne? İklimi de değiştirecek değilim ya :(
Bu kadar özeni kendime göstersem saçım bile çiçek açar. Biri bitlenir, biri böceklenir, biri küser, biri kurur. Salıyorum çayıra hepsini...

gilan
05-05-2009, 18:04
Mor; pembe çiçeğe mavi için verilen hazır gübre ile oluyor:) Mantiği galiba yok :)

Hmm, bu oldukça mantıklı aslında :)

Bu mesajdaki sayın Kiraz'ın ortancalarının rengine bayıldım.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=245593&postcount=316

uzman16
05-05-2009, 22:49
Sonunda dayanamayıp mavi ortanca da aldım. Muhteşem bir renk.

Bu kadar özeni kendime göstersem saçım bile çiçek açar. Biri bitlenir, biri böceklenir, biri küser, biri kurur. Salıyorum çayıra hepsini...

İlahi Turuncu his, çok hoşsunuz. Haklısınız vallahi, doğru söze ne denir! ;) Koyverin gitsin.

celalsungur
06-05-2009, 00:35
Sonunda dayanamayıp mavi ortanca da aldım. Muhteşem bir renk.
Karadeniz'den bir kaç kök mavi ortanca getirtmiştim, İzmir'de hepsi pembe'ye döndüler. Moralini bozma ama maalesef, rengi toprak, su bile etkiliyor.

Sûz-i Dilârâ
06-05-2009, 07:49
Benim fide yaprak vermeye niyetlenmişken bütün yapraklarını indirivermiş bugün. Kendisi bilir. Ne gerekiyorsa yaptım; daha ne? İklimi de değiştirecek değilim ya :(

Sabah sabah o kadar güldüm ki, siz çok yaşayın:D Aynı benim durumum, nerden geliyor bu bitler, örümcekler, gözümüzün önünde çaktırmadan nasıl kuruyorlar ağlarını anlamıyorum. İki gün önce güneş vurunca bir de ne göreyim pembe yaseminim örümcek ağından görünmüyor! Hemen arap sabunlu suları hazırlayıp püskürttüm, demin yine ilaçladım, balkona çıkaracağım bu sefer de yeterince sıcak değil diye tedirginim, sorunları hiç bitmiyor;)...

kaktüs
06-05-2009, 08:11
Karadeniz'den bir kaç kök mavi ortanca getirtmiştim, İzmir'de hepsi pembe'ye döndüler. Moralini bozma ama maalesef, rengi toprak, su bile etkiliyor.

Zaten benim bildiğim renkte asıl etken toprak Ph'ı. Asitli topraklarda mavi, alkali topraklarda pembe olmaya meyilliler. Kireçliyse suyunuz toprak alkalileşiyor ortanca pembeleşiyor.

Bu forumda bu başlığın içerisinde aliminyum sülfat uygulamasının toprağı asitleştirip rengi mavileştirdiğini okudum. Ve baharda denemeye başladım. Toprağı aliminyum sülfatlı suyla suladım ve en üste de çam ibreleri serdim. 15 gün sonra yeniden aliminyum sülfatlı suyla sulayacağım. Bakalım ortancaların renginde değişiklik olacak mı :)

uzman16
06-05-2009, 08:43

Seracının söylediğine göre aldığım ortancalar ithalmiş. Çiçekleri daha büyük oluyormuş ve renk değişimi olmuyormuş. Göreceğiz.

Evdeki suyumuz kireçli. Eğer yazılanlar doğruysa benim maviş pembeleşebilir demektir, bu da bende hayal kırıklığı yaratır. Yerli ortanca yetiştiren bir arkadaşımın annesi, çivit ile sulama yaparak mavi olmasını sağladığını söyledi. Eğer mavişimde renk değişimi başlarsa bu yöntemi deneyeceğim.

lalecan
10-05-2009, 18:03
bu da 1 milyona aldığım ortancam hangi renk olur bilmiyorum.

Adalet Yağcı
10-05-2009, 18:23
Arkadaşlar bu aliminyumsulfati nereden bulacağız, başka adı varmı?
Ben İlkbaharda Praktikerden sormuştum 49tl. idi, çok pahalı olduğu için almamıştım, daha ucuz ne kullanılabilir paslı çiviler hariç.
Bir de karaboya denen bir şey var, Eminönü'nden almıştım, bir kaç kez verdim ama bir işe yaramadı.

gilan
11-05-2009, 12:29
Ben İlkbaharda Praktikerden sormuştum 49tl. idi, çok pahalı olduğu için almamıştım, daha ucuz ne kullanılabilir paslı çiviler hariç.
Bir de karaboya denen bir şey var, Eminönü'nden almıştım, bir kaç kez verdim ama bir işe yaramadı.

Alüminyum sülfat zirai ilaç-gübre satan yerlerde oluyor. Ben kendim almadım ama alanları biliyorum. Vilmorin'in ortanca mavileştirici gübresi de yapı marketlerde 29-30 lira gibi bir fiyattan satılıyor, ki bence oldukça pahalı.

Paslı çivi ya da demir sülfat(karaboya) ortancayı mavileştirmez, bitkinin demir eksikliğini giderir. Demir eksikliği varsa bitkinin genç yapraklarında damarlı görünen bir sararma olur.

Kolay gelsin :)

celalsungur
11-05-2009, 13:03

http://www.tse.org.tr/Turkish/Abone/Standard_Ara.asp?Durum=IcsTablosu&Sira=1&EskiKod=71.100.80

Adalet Yağcı
11-05-2009, 19:13
Teşekkürler sayın Gilan, Celal bey, bir şekilde bulacağım yardımlarınızla.
Yetişmiş altı kök ortancam rengarenk olmayı bekliyor.

Bu ortanca çeliklerim yaklaşık beş aylık, ama hepsi de çiçeklendi, şimdi ayırmıyorum, Sonbaharda yerlerine dikeceğim.

eyakut
12-05-2009, 10:20

Samsunda yaşıyorum,ortancalarım henüz açmadıkları için mor,menekşe ve mavi renklerini sizlerle paylaşamıyorum.ortancaların renkleri tamamen dikili oldukları toprakla ilgilidir.Siyah renkli,taneli bir yapıya sahip,asit oranı yüksek (doğu karadenizde bulunan toprak cinsi)toprak ortancalarınızın rengini maviye döndürür.Yüzeyde bulunan ortanca köklerinin üzerini 2-3 cm kalınlığında kaplamanız mor rengi elde etmeniz için yeterli olacaktır.Daha kalın bir kaplama ya da tamamen bu toprağın kullanımı ortancayı tamamen mavi renk yapar.Kısa zamanda fotoğraflarla ortancalarımı sizlerle paylaşacağım...

senor
13-05-2009, 15:33
Benim de mor ortancam var, salonda duruyor devamlı. Alındığında kocaman çiçekliydi, bir daha açmadı. Dışarıya çıkarmaya korkuyorum, balkonlarımız rüzgarlı epeyce. Bahçeye de kıyamıyorum birşey olur diye çıkartmaya. Saksağan ve kargalardan bile korkar oldum, bir tarihte tohumlarımı yemişlerdi.

Bu gidişle bu yaz da içerde kalacak çiçeğim galiba. Açmasa da razıyım, ta ki yeni çelik alana kadar. Çelik almak için yaz sonunu beklemek şart mıdır? 5 dal var üzerinde . Birine kıyıp toprağa daldırmakla yeni çiçek elde edebilir miyim?

Zaman içerisinde çiçeğim kışları yapraklarını tamamen dökse de şu anda capcanlı duruyor.

sehersongur
13-05-2009, 15:47
sayın Senor,

Bitkinizi bahceye koysanız daha rahat eder kanımca ama isterseniz saksı topragına en yakın dallardan bırını centik atın hafifce , yanı diyagonal bi kesık atın yarıya kadar ve saksıdakı toprakla kesıgın bulusmasını saglayın ordan kök verır ve ana çicekten de ayırmamıs olursunuz..Ben genelde öyle yapıyorum.

senor
14-05-2009, 15:42
Yönteminiz çok ilginç Sayın Sehersongür.

Dipten çıkan yeni sürgünlerde daha iyi sonuç verir gibi bu yöntem.

Çentik atın demekle dalın yarısını kesip, yarısını gövdesinde bırakmayı mı demek istediniz?

Şu an alttan sürgün yok çiçeğimde, yapraklı dallar topraktan biraz uzak. Mart başında bir sürgün vardı o da hızla büyüdü. Alttan sürgün vermesini mi beklemek lazım acaba çentik atmak için?

Dallar iyice odunsu olduğu için kıyamıyorum birini koparmaya.

sehersongur
15-05-2009, 10:48
Senor bey,

becerebildiğim ölcüde bır resım çizip yapabileceğiniz bir başka alternatif yöntemle birlikte ekliyorum..

İnşallah başarılı olursunuz.. Olmassa da son care ben size birkac kök yollarım :DDD

Kolay gele...

sehersongur
15-05-2009, 11:34
Senor Bey,

Saksı zeminine en yakın dalı secmekte ki gaye bırazda uzuncana bır dalsa bu ıhtıyac duydugumuz kadar esnetmeyı basrırız, arzu edersenız sız dırek kesıkı yosunla sarıp ustunude sıyah posetle sarın ve ara ara nemlendırın gene havasından mıdır normalımıdır bu kesin bilmiyorum ama ben bursa da yaklaşık 3 haftada köklenmiş olarak ayırıyorum daldan, cam güzellerinede yapıyorum mesela onar 4-5 gümde kökleniyor yosunla bandajlayınca.

Deve tabanında da denemiştim o biraz daha uzun sürmüştü...

begonvil 14
16-05-2009, 11:46
Benim ortancam da tomurcuklandı. Açtığında resmini koyarım. Mart ayında güvercin gübresi verdim. Pembe oluyormuş sanırım. Çok merak ediyorum acaba ne renk açacak.

Başbahcivan
20-05-2009, 21:46
Teşekkürler sayın Gilan, Celal bey, bir şekilde bulacağım yardımlarınızla.
Yetişmiş altı kök ortancam rengarenk olmayı bekliyor.

Bu ortanca çeliklerim yaklaşık beş aylık, ama hepsi de çiçeklendi, şimdi ayırmıyorum, Sonbaharda yerlerine dikeceğim.
Sayın Adalet hanımçok güzel olmuşlar bu senenin çeliği olduğu için biraz çiçekleri zayıf olur, ama yinede çok erken çiçeklenmişler güle güle büyütün.

Adalet Yağcı
21-05-2009, 00:41
SEVGİLİ ADALET HANIM,
BEN AYLARDIR ARADIM 1 KÖK ortanca BULAMADIM ŞU KOCA MERSİNDE...Sadece tece tarafında bir sitede vardı, ordada sahibi evde yoktu alamadım bahçesinden.Arkadaşımda vardı oda yeni ekmişti kıyamadım.Siz 76 kök ortancayı nasıl buldunuz.Ben aylarca peyzazjıları bıktırdımda...:)sevgiler

Sevgili mcbush; Bakın ben ne yazmışım "Yetişmiş altı kök ortancam"
Nereden çıkardınız yetmişaltı kökü, ayrıca Mersin de bir çok yerde ortanca satılıyor, geçen yaz başında Forum AVMde İnal Tarım(Ayhan İnal)kıyamet kadar ortanca sattı, hem de tanesi 3-4 liradan.
Neyse üzülmeyin, elbette sizi ortancasız bırakacak değiliz, bir çaresine bakarız.
Yetmişaltı kök değil ama bu senenin başında sayın Başbahcivan ın gönderdiği yirmi kadar çeliğim şu anda çiçekteler, sonbaharda sizin için de bir saksı yapar elden veririm olmazmı?

Sayın Başbahcivan, yerleri daraldı ama onların umurunda değil sanki, sonbahara kadar nasıl tutacağım bunları bu küçücük saksıda.
Ayrıca çiçekleri de orta büyüklükte.

celalsungur
21-05-2009, 09:07
Sayın Başbahcivan, yerleri daraldı ama onların umurunda değil sanki, sonbahara kadar nasıl tutacağım bunları bu küçücük saksıda.
Ayrıca çiçekleri de orta büyüklükte. Eziyetten hoşlanıyorlar sanki,keyifleri yerinde, illa da toprağa alayım dersen, saksının altını sigara veya başka bir sıcak metalle del, toprağa saksısıyla göm. Daha sonra çaresine bakılır.
Kökler oradan toprağa firar ederler.;)

Adalet Yağcı
21-05-2009, 10:44
Kökler oradan toprağa firar ederler

Peki daha sonra ayıracağımda sorun olmazmı?
Bence sonbaharı beklemek daha iyi olur gibi geliyor, suyunu yemini verirsem şikayetçi olmaz :)

celalsungur
21-05-2009, 12:19
Resimde tam olarak göremedim, oldukça keyifli görünüyorlar, hani çok sıkışıksa öyle birşey düşünülebilir.

mcbush
22-05-2009, 16:27
Suçlu benim kabul ediyorum ortancalar gözümü bürüdü:) Yazılanları okuyamadım :)Adalet hanıma yüklenmeyin:)Ben çelik hakkımı beklerim... köklülerin keyfini kaçırmayalım Adalet hanım:).Bu arada bende diğer forumlarda yazdım elimde bir saksı mum çiçeği var çelik yollarım isteyenlere şu an 3 kişi var isteyen ne kadar çelik çıkar bilmiyorum elimden geldiğince paylaşmaya hazırım.Haftayada japon şemsiyeleri açmışsa eger ondan getiricem.İsteyene ondanda yollarım.Birde bu hafta ev çiçeklerimi düzenliycem elimde kılıç çiçeğinden yaklaşık 20 kişi ye verebilecek kadar kök var.Annem 33 yıldır bakıyor ilk aldığında ev dilemiş.Rivayete göre boyu 1 metre olunca dileğin oluyormuş:) bizimkiler oldu darısı size...Biliyorum çok yazdım çok özürrrrrrr sevgiler...

Mehtaperdem
23-05-2009, 16:24
Sevgili mcbush ve Mehtaperdem, ben size ancak bir kök verebilirim ama isterseniz baharda çelik gönderebilirim, bakın ne kadar çabuk gelişiyorlar, bir dolu ortancalarınız olur yetmişaltı kök felan :)

ederim bende çelik zamanı bekleyebilirim ama eşim süpriz yaptı bugün bir tane ortanca almış ama tabikkii mavi degil bende aslında mavi olan türünü çok seviyorum . Ama burda okuduguma kadar demir verince renkleri maviye
dönüyormuş bu konuda yanılmıyorum değilmi ? Birde seradaki personel mavi isterseniz mürekkep dökün demiş topraga bu doğrumu arkadaşlar biraz ilginc geldide:)

gilan
23-05-2009, 21:01
ederim bende çelik zamanı bekleyebilirim ama eşim süpriz yaptı bugün bir tane ortanca almış ama tabikkii mavi degil bende aslında mavi olan türünü çok seviyorum . Ama burda okuduguma kadar demir verince renkleri maviye
dönüyormuş bu konuda yanılmıyorum değilmi ? Birde seradaki personel mavi isterseniz mürekkep dökün demiş topraga bu doğrumu arkadaşlar biraz ilginc geldide:)

Ortanca renklendirme daha önce bu başlıkta pek çok kez konuşuldu, biraz göz atabilirsiniz :)

Bu da bir özet:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414384&postcount=516

Demirin ortancanın rengiyle çok ilgisi yok. Ortanca sık demir eksikliği çeken bir bitki, özellikle de yüksek pH'larda (kireçli topraklarda), bu yüzden veriyoruz :)

Adalet Yağcı
24-05-2009, 12:40
- Mavi için bitkinin alüminyum alması gerekiyor. Toprağına alüminyum ekliyoruz ve de alüminyum emilimini kolaylaştırmak için pH'ı düşürüyoruz.

- Pembe için bitkinin alüminyum almaması gerekiyor. Topraktan alüminyum çıkartamayacağımız için, pH'ı yükselterek ve de fosfor ekleyerek alüminyum emilimini azaltıyoruz.

Sayın Gilan, anladığım kadar toprağa fosfor ekleyerek, aliminyum emilimini azaltıp bitkiyi pembeleştiriyoruz, peki mavi için aliminyum sulfat dışında ne ekleyebiliyoruz, ben aliminyum sulfat bulamadım, hazır satılanlar da 30-50 tl. civarında.
Elimde Map gübrem var, ben bundan vermeyi düşünüyordum.

Sevgili mcbush, Mehtaperdem, Celal bey, Limon, Hozat, Turuncuhis, Allah söyletiyor size herhalde, eh artık yetmişaltı(76)kök ortanca yetiştirmekte üzerime farz oldu :o

limon
24-05-2009, 18:18
Adalet Hanım, Ortanca Mapı çok seviyor. Çiçek renginde bir etkisi yok ama çok bol ve iri çiçek açmasını sağlıyor. (denedim)

gilan
24-05-2009, 20:26
Ben denemedim aslında ama MAP çok yoğun fosfor içerdiği için bitkinin mavileşmesini engelleyecektir gibi geldi :)

Mavileştirmek için ben alüminyum sülfat ve de hazır gübrelerden başka birşey bilmiyorum. Ama çivitin de bu etkisi olduğu söylenir ya, belki çivitin de içinde alüminyum bileşikleri vardır da böyle bir etkisi oluyordur. Tamamen fikir yürütüyorum şu an :)

celalsungur
24-05-2009, 21:05
Adalet Hanım, Ortanca Mapı çok seviyor.Ben yanlışlıkla Map yerine beyaz granül azotlu gübreyi verdim çiçeklere, bir boy attılar sormayın.;)

mcbush
24-05-2009, 23:46
Hala yapraklar süZgün duruyorİ yazık benim ortamcama yaa:(

Adalet Yağcı
27-05-2009, 00:28
Dün akşam üzeri toz pembe iri çiçekli harika bir ortancam oldu.
Sanırım dediğiniz gibi yetmişaltı köke tamamlayacağım :)

Sevgili Ülkü(Yıldız33)güzel hediyen için buradan da bir kez daha teşekkür ediyorum.

celalsungur
27-05-2009, 09:51
Nevsune Hanım, küllemeli ortancaya azıcık şeker gübresi verir misin, yapılacak başka bir şey kalmadıysa.
Kız kardeşim vermiş, yeşilin koyuluğundan, parlaklığından patlayacak gibi duruyordu ortancalar.

nevsune
27-05-2009, 11:59
Celal bey, bu çiçeğim geldiğinde de çok iyi bir durumda değildi. Getirttiğim iki ortancanın biri harika bir görüntüde ve tomurcukluydu onu anneme verip, ben nasılsa bir yolunu bulur kurtarırım diye bunu alıkoymuştum. Önce yaprakları sarktı, kurudu. Benim üzüldüğümü gören Feriha içinde mavi tanecikleri de bulunan bir ortanca gübresi verdi ve onu kullandım.

Ben yol sarsıntısı geçirdi diye düşünürken baktım hem anneminkinde hem benimkinde külleme başlamış. Şimdiyse Bionem kullanıyorum. Bütün hastalıklı yaprakları kestim. Dünden beri sanki toparlamaya başlamış. Sürgünlerden yeni çıkarttığı yaprakçılar sağlam görünüyor gibi.

Bu aşamada şeker gübresini (evde de var zaten) daha ileride, biraz toparlandığında kullanayım, ne dersiniz.
81796

Adalet hanım çok teşekkür ederim. Sonbaharı sabırsızlıkla bekleyeceğim:)

mcbush
27-05-2009, 18:00
Ben dedim,ben dedim değil mi? Bu iş yetişmiş yetmişaltı köke gider.ama benimkiler hala süzgün acıyorum yaaa gözümün önünde ölüyor gibi..Adalet hanım yeni bebeler hayırlı olsun...Zaten bende sonbaharı çok severim:)Seve seve beklerim:)

Ülkü
27-05-2009, 18:30
Dün akşam üzeri toz pembe iri çiçekli harika bir ortancam oldu.
Sanırım dediğiniz gibi yetmişaltı köke tamamlayacağım :)
Sevgili Ülkü(Yıldız33)güzel hediyen için buradan da bir kez daha teşekkür ediyorum.

Asıl ben teşekkür ederim Adalet abla. Dünde dediğim gibi çiçekler ve bitkiler hakkında aynı düşünceleri paylaşıyor olmamız beni gerçekten çok mutlu etti. Beklediğimden daha fazla pozitif enerji verdiniz bana. Sizi görünce sanki çok uzun yılardır tanıdığım bir dostumu görmüş gibi oldum. (Kimseler abartı olarak algılamasın lütfen.) Tekrar ben teşekkür ederim.

lalecan
28-05-2009, 18:19
SN Celal Sungur bey sizin söylediğiniz gübre sebzelere verilen gübreden mi? acaba o ise nasıl vermeliyim. ortancamın büyümesi nasıl yakın bir zamanda çiçek açar mı? acba bu da resimleri:p

lalecan
28-05-2009, 18:22
ortancalarımı dışarı çıkartsam mı yoksa evde daha mı iyi gelişirler.

nevsune
28-05-2009, 18:28
Dışarı, dışarı. Ortancalar açık hava bitkileridir.

Bitkiniz çok iyi gelişmiş. Şöyle az güneş gören bir yere yerleştirdiniz mi yakında çiçeklenirler.

celalsungur
31-05-2009, 20:59
Bunlar da benim ortancalarım. Maviyi dayanamadım Dikili'den 20 liraya aldım. Boyama olmadığı konusunda seracı yemin billah etti, bakalım seneye belli olur.

celalsungur
31-05-2009, 21:04
SN Celal Sungur bey sizin söylediğiniz gübre sebzelere verilen gübreden mi? acaba o ise nasıl vermeliyim. ortancamın büyümesi nasıl yakın bir zamanda çiçek açar mı? acba bu da resimleri:pAdalet Hanım yorum yapsa daha iyi herhalde. Benim söylediğim gübre granül suni gübre, Azot, fosfor, poasyum oranları birbirine yakın. Zirai ilaçlar satan bir dükkana sorarsanız söylerler. Biofarm'ın organik gübresi de olur. Onun kilosunu da Dikili'de 1 liraya aldım. Çiçeklere 15 günde bir 1 çorba kaşığı biofarm verebileceğimi söyledi seracı.

günebakan
31-05-2009, 21:58
Çok güzelmiş Celal bey inşallah rengi değişmez:)

Adalet Yağcı
31-05-2009, 22:21
Adalet Hanım yorum yapsa daha iyi herhalde

Aman efendim, ben de bu işe yeni başlayanlardanım, en doğrusunu sayın Başbahcivan söyler.
Şu kadarını belirtmek isterim ki, ortancalar iç mekanda çiçek açamazlar, istisnalar var belki ama sevgili Nevsune hanımın dediği gibi ortanca dış mekan bitkisidir.

Gübreleme konusunda, ben onbeş günde bir sıvı gübre ve mavileşmesi için sirkeli su veriyorum.
lalecan geçmişe dönük bir inceleme yaparsanız, daha çok bilgiye ulaşırsınız.

omar
01-06-2009, 08:37
Sn. Adalet Yağcı,

"Gübreleme konusunda, ben onbeş günde bir sıvı gübre ve mavileşmesi için sirkeli su veriyorum.
lalecan geçmişe dönük bir inceleme yaparsanız, daha çok bilgiye ulaşırsınız." demişsiniz; bir an tereddüt ettim. Yeniden kontrol edeyim dedim.

Ortanca ile ilgili derlediğim yazılarda mavileşmesi için farklı bir reçete vardı !

Toprağa kireç atarsak ; Beyaz, Pembe
Toprağa; Güvercin, Tavuk Gübresi atarsak; Pembe
Toprağa; paslı demir, çivit, çay demi mürekkep veya dikerken parçalanmış gazete kağıdı koyarsak Mavi tonları
Sulama suyuna sirke katarsak; koyu pembe ve kırmızı olur.

SİRKE'nin kırmızıya doğru bir yolculuğu var sanıyorum. Sanıyorum diyorum çünkü bende bu yıl yeni deniyorum.

Sonra süprizler ile karşılaşmıyalım. :D

Adalet Yağcı
01-06-2009, 09:02
Sayın Omar, sirkeli su tarvsiyesi şöyle idi sanırım, ben oradan alıntı olarak yazmıştım, bir yanlışlık yapmış olabilirmiyim?

ortancalara mavi yapmak için 10 lt(bir kova) suya yarım litre sirke veya bir avuç demir sülfat ,kırmızı olması içinde 10 lt(bir kova) suya 4-5 yemek kaşığı limon tuzu

Sürpriz olursa da ne yapalım, kırmızı da güzel olur hani.

uzman16
01-06-2009, 10:33
Ben de çok beğenip dayanamayıp aldığım ortancama maviliğini korusun diye çiviti sulandırıp vermiştim. Aynı uygulamayı 15 gün sonra tekrar yaptım ama sanırım bu sefer fazla çivit koydum, tüm ortancalarım perişan oldu. Çiçekleri teker teker dökülmeye başladı. 8 top çiçekten şu an sadece 3 top kaldı. Bol bol sulama yaparak zor kurtardım.

Renk için kullanılan maddelerin oranlarına dikkat etmeli.

emrezgi
01-06-2009, 10:58
herkese merhaba ben aranıza yeni katıldım ve ortancaları çok seviyorum geçen yıl aldığım ortancam bu sene tek bir sürgün verdi ve onu da kaybettim :( bu sene büyük bir hevesle yeni bir ortanca aldım bugüne kadar yazılanların hepsini okudum verdiğiniz bilgilerle ortancam çok güzel olacak bilgi veren herkese çok teşşekkürler. yükleye bilirsem ortancamın fotoğrafını eklicem herkese iyi günler.

nevsune
01-06-2009, 11:48
Adalet hanım, benim de her okuduğum yerde kırmızı olması için sirke önerisi vardı. Sizin diğer verdiklerinizle sirke karışınca ortaya harika bir mor da çıkarmış, hepimiz de onu uygularmışız:) Sonucu merakla bekliyorum.

Celal bey, mavi ortancanız gerçekten çok güzel iyi ki kaçırmamışsınız. Gelecek yıla rengi değişse bile bu yıl, bu güzelliği yaşamış olacaksınız. Diğerlerinin arasında ben buradayım diye ön plana çıkmış. Fiyat yine çok makul, Ankara'da 30 liradan aşağı ortanca yok. Ayrıca bu kadar canlı ve güzel de değiller. Güle güle büyütün.

Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.
82876

Bu yıl çiçek göremem gibi geliyor bana. Neyse kurtulsun da bari.

gilan
01-06-2009, 13:08
Bunlar da benim ortancalarım. Maviyi dayanamadım Dikili'den 20 liraya aldım. Boyama olmadığı konusunda seracı yemin billah etti, bakalım seneye belli olur.

Bu mavi değil resmen lacivert :)
Böylesini ilk defa gördüm, çok güzelmiş :)

Adalet Yağcı
01-06-2009, 17:08
Ortanca konusunda yeni bilgiler geldi, ben denemedim ve hangi oranlarda kullanılacağını bilmiyorum, bu işte anlayanlar bize tarif ederler.

Metilen Mavisi
Potasyum Permangenat
Anilin Blue
Bunlar bitkinin çiçeğini mavileştirirmiş.

Karmen kırmızısı
Şeker boyası
Bunlarla da kırmızı olurmuş.

Aktarlarda, Petshoplarda, Akvaryumcularda bulunabilirmiş.

Haydi iş başına, araştırın ne kadar doğru bir uygulama olduğunu hep birlikte öğrenelim.

celalsungur
01-06-2009, 18:51
Potasyum Permangenat

Saç boyası katalizörü değil mi bu?;)

celalsungur
01-06-2009, 18:55
Bu mavi değil resmen lacivert :)
Böylesini ilk defa gördüm, çok güzelmiş :)
Seracı, bu yıla kadar sattıklarımız boyamaydı, bu hakiki mavi dedi, Nevsune Hanım'ın dediği gibi bu yıl bu güzelliği yaşamak 20 liraya değer. Hepinizi Dikili'ye bekleriz. Ortanca turuna.;) (Eskiden Kilis'e giderdik radyo, teyp almak için)

Koyu yeşil
02-06-2009, 16:06
Benimki de bionem sayesinde küllemeden kurtuluyor sanırım. Yukardaki mesajdan buyana geçen 5 günde gelişme iyiye gidiyor. Yeni yapraklar oldukça sağlıklı gelmeye başladı. Yalnız suyunu fazla mı kaçırdım ne, yapraklar açık yeşiller. Biraz suyunu azaltmalıyım galiba.
82876

Bu yıl çiçek göremem gibi geliyor bana. Neyse kurtulsun da bari.[/QUOTE]

Sevgili Nevsune, kurtulmuş gerçekten de. Birazcık demir takviyesi iyi olur gibime geldi.

nevsune
02-06-2009, 16:11
Evet koyu yeşil, biraz toparlansın diye bekledim. Yarından sonra şeker gübresi vermeyi düşünüyordum. Önerinizle demir takviyesi de yapayım biraz. İkisinin birarada olması bir sakınca yaratmaz umarım.

Bionem gerçekten çok etkili oldu küllemenin geçmesinde.

emrezgi
03-06-2009, 16:58
*** arkadaşlar ortancamın bazı yapraklarında sararma var burda okuduğum kadarıyla fazla sulamadan dolayı ya da demir eksikliğinden dolayı sararma oluyormuş suyunu azalttım demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:

Başbahcivan
03-06-2009, 21:50
*** arkadaşlar ortancamın bazı yapraklarında sararma var burda okuduğum kadarıyla fazla sulamadan dolayı ya da demir eksikliğinden dolayı sararma oluyormuş suyunu azalttım demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:
Yaptığınız gayet doğru arkadaşım ayrıca sulama yaparken toprağını parmağınızla kontrol edin, çamursu kalmasın nemli olması yeterli olur, buda toprağın durumuna göre izmir gibi sıcak bir bölgede 2 -3 günde bir sulanması yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

celalsungur
08-06-2009, 12:37
demir için toprağına paslı çivi koydum başka yapabileceğim birşey var mı acaba bana yardımcı olabilir misiniz :confused: yoksa bunlar normal bi sararma mı :confused:Demir eksikliği için saçı kıbrıs (demir sülfat) kullansanız paslı çividen daha faydalı olur.

celalsungur
08-06-2009, 12:44
Bu ortanca, Dikili'de, sahilde yaz, kış bir kahvenin önünde duruyor. Tüm öğleden sonra güneşini alıyor. Kahveci, içine sadece saçı kıbrıs atıyormuş. Her sene dikkatimi çeker. Tenekelerin içine dikilmiş. Bu sene tenekenin ebadı büyümüş. Bunlardan kahvenin önünde 5-6 tane daha var, hepsi de böyle gürbüz.
Bize naz yapan ortancalar, tabiatla karşı karşıya kalınca nasıl da mücadeleyi öğreniyorlar.

emrezgi
08-06-2009, 12:49
Demir eksikliği için saçı kıbrıs (demir sülfat) kullansanız paslı çividen daha faydalı olur.

teşekkür ederim daha önce saçı kıbrıs koymuştum bi tanıdığım tomurcuklar açınca bi daha koyma dedi ben de bir daha koymadım çiçeklere zararlı dedi 15 günde bir sulama suyuma tepeleme bi çay kaşığı atıyorum yeterli ya da fazla olur mu:confused: bana dedikleri gibi zararlı olur mu çiçeklerime:confused::(

limon
08-06-2009, 12:52
Yalnız Celal Bey, ne kadar saçıkıbrıs ta atsanız fazla güneş alınca yaprak renkleri böyle oluyor. Bahçede tam gölgede dikili olanların yaprakları hem daha iri hem koyu yeşilken, yanlış yere diktiğim 2 kök ortancanın yaprakları gübre de demir de vermeme rağmen bu tondaydı. Güneşi fazla aldığında da yaprakları pörsüyüp, akşam üzeri yine diriliyordu. Yaz olmasına bakmadan, bel küreğiyle dipten alabildiğim kadar alıp tam gölgeye geçirdim geçen hafta. Bolca suluyorum, kendine gelmeye başladı.

celalsungur
08-06-2009, 12:57
Yalnız Celal Bey, ne kadar saçıkıbrıs ta atsanız fazla güneş alınca yaprak renkleri böyle oluyor. Bahçede tam gölgede dikili olanların yaprakları hem daha iri hem koyu yeşilken, yanlış yere diktiğim 2 kök ortancanın yaprakları gübre de demir de vermeme rağmen bu tondaydı. Güneşi fazla aldığında da yaprakları pörsüyüp, akşam üzeri yine diriliyordu. Yaz olmasına bakmadan, bel küreğiyle dipten alabildiğim kadar alıp tam gölgeye geçirdim geçen hafta. Bolca suluyorum, kendine gelmeye başladı.
Limon kardeşim, aynı şey benim de başımda ama, fotoğrafını koyduğum ortanca yıllardır aynı konumda, zaten kahve batıya bakıyor. Yani dayanıklı olmayı mecburen öğreniyorlar gibi geliyor bana. Bizimkiler hanım evladı.;) Fırsat bulursam, aynı ortancanın öğleden sonra kızgın güneş altında da fotoğrafını çekip koyacağım. Ama, akşamüstü gezmelerinde güneş altında görürdüm ben bu ortancaları ve ortancalar güneş sever zannederdim. Gölge sevdiklerini Foruma üye olunca öğrendim.
Senin yazdığın aynı şey benim de başımda. Ben de önüne sıva filesinden gölgelik yaptım.

Lonicera
08-06-2009, 14:30
Bu arada kahvedeki ortanca paslanmış teneke içinde. Bence tam yerini bulmuş, saçı kıbrısa ne hacet:)

toprak12
09-06-2009, 08:25
ortancanın rengini nasıl değiştirebilirim?

toprak12
09-06-2009, 21:04
bu da benim ortancam telefonla çektiğim için pek güzel çıkmadı ama yinede paylaşmak istedim:)
acaba pembe açan ortancamla yandaki yaprakları hafif sarısı demir eksikliğinden olduğunu biliyorum ama
pembe açan ortancamın yapraklarıda yuvarlak acaba cinsi mi farklı?

almira
12-06-2009, 19:20
ARTIK BENİMDE ORTANCAlarım vaaar.:DFarkındaysanız larım dedim.Evet evet şimdilik tam üç saksı ortancam var.ŞİMDİLİK DEDİM.Çünkü iki saksımda ikişer kök ortancam var.Birde büyük bir ortancam varki en az on çelik yaparım bu yıl.Mersin de oturan tüm arkadaşlara duyrulur ortanca arıyorsanız Metropol arkasında bulunan eski otogarın yanındaki köylü pazarında bol miktarda var.Yalnız haftaya taşınacaklarmış acele edin .Farklı türlerde birçok süs bitkisi ve meyve fidanıda var.Oldukça uygun fiyata.

optimus
13-06-2009, 08:41

celal beyin mavi ortancaları gerçek renk değil sanırım. dün internette etobur bitki toprağı ararken ortancaların rengini maviye dönüştüren bir gübre gördüm. sizi üzmek istemezdim ama sanırım ortancalarınız verilen bir maddeden dolayı bu mavi renkteler...

Aziz Fayda
13-06-2009, 15:56
Arkadaşlar,

Ekteki fotograflar Bayındırdan 2 hafta önce aldığım ortancalar. Kırmızılara bayılıyorum. 40 kök kadar ortanca oldu. Arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

selamlar

Aziz FAYDA

sirius50
14-06-2009, 22:24
ortancaların renk durumları topraklarının asitlik ve bazlık durumları ile ilgili olduğunu yabancı bir kaynaktan okumuştum.
benimde 10 adet saksıda yetiştirdiğim ortancalarım var ankara gibi karasal iklimde zor da olsa çok begendiğimden ekimde soğuk seraya kaldırıyorum nisan sonu mayıs başında tekrar terasa alıyorum. ortancaları mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanıyorum. yaklaşık bir tatlı kaşığı silme alüminyum sülfatı ya bir litre suda eritip sulama dan sonra saksının altından çıkmayacak kadar veriyorum.
kırmızı renge döndürmek için bir litre suya bir fincan sirke ilave edip bunuda ayni şekilde saksılara veriyorum. eğer herhangi bir işlem yapmazsam pembe renkli çiçekleniyor. benimde mavi olarak aldığım ortancalar sonradan pembeleşmişti bu yöntemle tekrar mavileştiebildim.
demir eksikliği içinde demir sülfat çözeltii hazırlayarak veriyorum.bundanda iyi sonuçlar aldım.

akoman
15-06-2009, 08:31
merhabalar bende iki cinsi ve toplamda uc adetvar ama bir tanesi bu sene farkli acti sanki uzerindekiler sadece tohummus gibi acti ve kurumaya basladi

http://img195.imageshack.us/img195/815/dscn2666c.jpg

reimde goruldugu gibi ...

bu ortanca normalde alttaki resimde arkadaki acik pembe ortanca ile ayni renkte ama bu bu sene boyle acti neden oldugunu bilen varsa paylasirsa sevinirim

http://img195.imageshack.us/img195/3464/dscn2667.jpg