View Full Version : Ortanca (Hydrangea)
Lalezar78
15-06-2009, 08:49
Ortancaların renkleri konusundaki sorunuzun cevabı önceki mesajlarda var.:)
celalsungur
15-06-2009, 10:22
Yalnız Celal Bey, ne kadar saçıkıbrıs ta atsanız fazla güneş alınca yaprak renkleri böyle oluyor. Bahçede tam gölgede dikili olanların yaprakları hem daha iri hem koyu yeşilken, yanlış yere diktiğim 2 kök ortancanın yaprakları gübre de demir de vermeme rağmen bu tondaydı. Güneşi fazla aldığında da yaprakları pörsüyüp, akşam üzeri yine diriliyordu. Yaz olmasına bakmadan, bel küreğiyle dipten alabildiğim kadar alıp tam gölgeye geçirdim geçen hafta. Bolca suluyorum, kendine gelmeye başladı.Ben de yerini değiştirmek zorunda kaldım, düzeldi. Bizim hanım evlatları böyle ne yapacaksın. Kitabına göre büyüteceğiz.
celalsungur
15-06-2009, 10:24
celal beyin mavi ortancaları gerçek renk değil sanırım. dün internette etobur bitki toprağı ararken ortancaların rengini maviye dönüştüren bir gübre gördüm. sizi üzmek istemezdim ama sanırım ortancalarınız verilen bir maddeden dolayı bu mavi renkteler...
O gübreden var bende yıllardır atarım azıcık rengini bozar pembelerin başka işe yaramaz. İnşallah benimkiler gerçek mavidir. Yoksa bu yıl gözümüzün yaptığı bayramla avunacağız.;)
sirius50
15-06-2009, 22:05
sevgili begonvil 14
kahve fincanı tanımı tabii ki turk kahvesi için kullandıklarımızdan zira diger kahveler kupayla hatta cola bardakları ile servis yapılıyor biliyorsunuz. sulamadan sonra 15- 20 günde bir aşagıya çıkmayacak şekilde verilmeli.
ortancanın toprağının pH değerine göre renklendiğini daha önce yazmıştım pH değerlerine göre çiçek renkleri
pH =7.0-7.5 pembe ve kırmızı
pH=5.5-6.5 mavi
oluyor. bu sene daha ortancalarım yeni çiçekleniyorlar geçen sene çektiğm resimleride bulamadım bulursam en kısa zamanda sizlerle paylaşaçağım.
Kadir Başkök
16-06-2009, 01:11
Resimleri gördükçe içim gitti. Benimde bir ortancam var fakat çiçek açmıyor.Yanılmıyorsam üç yıldır bahçemde, daha çiçeğini görmek nasip olmadı. Öğle saatlerinde birkaç saat güneş görüyor.Onun bir etkisi olabilirmi?
toprak12
16-06-2009, 08:41
ortancaların renk durumları topraklarının asitlik ve bazlık durumları ile ilgili olduğunu yabancı bir kaynaktan okumuştum.
benimde 10 adet saksıda yetiştirdiğim ortancalarım var ankara gibi karasal iklimde zor da olsa çok begendiğimden ekimde soğuk seraya kaldırıyorum nisan sonu mayıs başında tekrar terasa alıyorum. ortancaları mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanıyorum. yaklaşık bir tatlı kaşığı silme alüminyum sülfatı ya bir litre suda eritip sulama dan sonra saksının altından çıkmayacak kadar veriyorum.
kırmızı renge döndürmek için bir litre suya bir fincan sirke ilave edip bunuda ayni şekilde saksılara veriyorum. eğer herhangi bir işlem yapmazsam pembe renkli çiçekleniyor. benimde mavi olarak aldığım ortancalar sonradan pembeleşmişti bu yöntemle tekrar mavileştiebildim.
demir eksikliği içinde demir sülfat çözeltii hazırlayarak veriyorum.bundanda iyi sonuçlar aldım.
bu renk değiştirme ne kadar sürüde oluyor
celalsungur
16-06-2009, 12:48
Benimde bir ortancam var fakat çiçek açmıyor. Öğle saatlerinde birkaç saat güneş görüyor.Öğle saatlerinde bir kaç saat güneş Manisa sıcağında zararlı olabilir. Yakınına gölge yapacak bir fidan dikme imkanınız var mı?
sirius50
16-06-2009, 13:06
ortancalarda renk değişimleri için yapacağınız işlemlere çiçekler daha tomurcuk iken başalamlısınız. 15-20 gün araylada işlkemlere devam etmelisiniz.
geçen sene çektiğm resimleri sonunda buldum sizlerle paylaşmak istedim.
orman güllerim geçen sene çok güzel açmıştı onlarıda ekledim.
sirius50
16-06-2009, 13:10
ortanca resimleri devamı
toprak12
16-06-2009, 14:17
ayrıca alüminyum sülfat nerden bulabilirim ?
Kadir Başkök
16-06-2009, 14:25
Öğle saatlerinde bir kaç saat güneş Manisa sıcağında zararlı olabilir. Yakınına gölge yapacak bir fidan dikme imkanınız var mı?
Celal bey ortancam zaten saksıda. Fakat evimin bahçesi direkt olarak güneş aldığı için gölgeye koymayı düşünmemiştim. Bazı yerlerde görüyorum, tüm gün güneş altında olduğu halde çiçek açıyorlar.O yüzden böyle bir soru sormuştum.
sirius50
17-06-2009, 01:40
sayın toprak12
ben alüminyum sulfatı gecen sene istanbul'da eminönundeki kimyasal madde satanlardan almıştım. siz de izmirde bulabilirsiniz sanıyorum gitmişken demir sülfat almayı unutmayın. onuda ilerdide olabilecek demir eksikliği için kullanırsınız
toprak12
17-06-2009, 07:55
sayın toprak12
ben alüminyum sulfatı gecen sene istanbul'da eminönundeki kimyasal madde satanlardan almıştım. siz de izmirde bulabilirsiniz sanıyorum gitmişken demir sülfat almayı unutmayın. onuda ilerdide olabilecek demir eksikliği için kullanırsınız
sanırım evde alüminyum sülfat var lavabo tıkanıklığında kullanılıyor değil mi?demir sülfat için paslı çivi koyuyorum ya da anadolu yaprak sararmaları önleyici
diye bir besin aldım içinde azot demir içeriyor, onuda kullanıyorum
Çiçekleri bozulan ortancalarımın tüm çiçeklerini sürgün gözlerine yakın yerlerden kesmiştim. Şimdi her yandan sürgün veriyorlar. Tekrar çiçekleneceklerini düşünüyorum. Ne dersiniz arkadaşlar?
Adalet Yağcı
17-06-2009, 09:39
Ben de saksıda ki bir ortancamın çiçeklerini kesmiştim bozulduğu için, sürgünler hemen harekete geçti.
Haydi, inşallah diyelim, yüzümüzü güldürsün.
sirius50
17-06-2009, 21:00
sanırım evde alüminyum sülfat var lavabo tıkanıklığında kullanılıyor değil mi?demir sülfat için paslı çivi koyuyorum ya da anadolu yaprak sararmaları önleyici
diye bir besin aldım içinde azot demir içeriyor, onuda kullanıyorum
sayın toprak12
lavabo açıcı nın içindeki maddelerin ne olduğu konusunda bilgim yok DİKKAT EDİN sonra mavileştireyim derken tamamen yakmayın
saygılar
sirius50
17-06-2009, 21:04
topmurcuk ları ve çiçekleri kesilen ortancaların bu sene tekrar çiçek vermleri sanıyorum mümkün değil benimde böyle darbe yiyen bir saksı ortancam var üstünde iki tane den başka tomurcuk kalmamıştı diger dallar sadece yaprak içinde hiç bir çiçek emaresi yok
Bunlarda benim çok sevdigim ortancalarım.
Bu da benim ortancam,ilk kez ortanca yetiştiriyorum.Genel görünüşü nasıl bilgi verirseniz sevinirim.
Başbahcivan
23-06-2009, 22:15
Bu da benim ortancam,ilk kez ortanca yetiştiriyorum.Genel görünüşü nasıl bilgi verirseniz sevinirim.
Genel görünümü iyi çiçekli dalın çiçeği solduktan sonra,çiçekli tarafından ucundan 3 boğum sayarak kesin daha sağlıklı olacaktır.
En sonunda iyi olduuuuuu oh ya Arkadaşlar yeniden hayata döndü benim güzel ortancam:)galiba başını şişirdim zavallının:)Artık iyi ama :)Bir hanımdan Ortancaların köklerine buz koymann faydası olacağını duymuştum doğrumu acaba??? Bilen varsa bana cevap verebilirmi lütfen?
Eser İlhan
24-06-2009, 16:04
Merhaba toprak12
Lavabo açıcıların çoğunun içinde sanırım sodyum hidroksid (NaOH) var. Derişik gelirse ortancalarınızı yakabilir.Seyrelterek verseniz bile alkali olduğu için pembe çiçekleriniz olma ihtimali yüksek..
Kolay gelsin :))
Minicik ortancamın çiçeklei ile başım dertte.Henüz birparmak boyunda ve okadar ince ki başını taşıyamıyor.Gündüz hava sıcaklığı 38 derecenin üzerinde ondanmı ,cılızlığındanmı gündüzleri kafası yerde.Akşam olunca biraz kafasını kaldırır gibi oluyor.Yeri gölge ve en serin balkonda.Sürekli suluyorum ama bu seferde kökünü çürütmekten korkuyorum.Aynı boydaki diğer ortancamda çiçeklenme yok.Onda öylebir sorun yaşamıyorum.DAHA İKİ yaprak çıkarmış üç santimlik bir filizin bile tepesinde tomurcuk var.İçimden çiçekleri koparmak geliyor.
Adalet Yağcı
25-06-2009, 18:31
Sewvgili Almira, ortancanızın saksısı küçük mü?
Küçük saksılarda hele de toprak harcı süzekse bu sorunu yaşayabilirsiniz, sık sık yapraklarına su püskürtün, azar azar da sulayın her gün.
Toprak harcı olarak sadece torf kullanıyorsanız ondan da olur, o zaman bitkinin dibine biraz bahçe yoprağı ilave edin.
Ortancamın saksısı orta boy ama ortancam çok küçük.TOPRAĞI KIRMIZI TOPRAK.617 NOLU MESAJDA RESİMLERİ VARDI.
ayferaksit
25-06-2009, 23:43
http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/25Haziran2009BalkonBahcem02#5351376559745612802
ardabora
26-06-2009, 01:13
Merhaba herkese,
Çok sevmeme rağmen,nerdeyse gölgesiz, güneşten kavrulan bir bahçem olduğu için ortanca bakamıyorum. Yine de iki kök ortancam var,sulaya sulaya helak oldum desem yeridir.
Toz pembe olanı geçen yıl teyzem vermişti, minicik bir saksıdaydı.
Diğerini de halamdan aldım, Tekirdağ'daki evinin bahçesinde sadece mavi ve eflatun ortancaları var, fakat ben çiçeği Sarıyer'e getirince rengi koyu pembeye dönüştü. :p
İlk resimdeki kül çiçeğinin arkasında kalan minik fideyi de bu baharda köklendirdim,nerden çaldığımı hatırlamıyorum, çaldığımı hatırlıyorum sadece, :dilli:
İster inanın,ister inanmayın bunu 80 yaşında bir dede yetiştiriyor ;)
Sn. volare, büyüklerimizin çok güzel ortanca yetiştirmelerinin müsebbibi zannedersem bu paslı tenekeler:) Babaanneminde çok güzel ortancaları vardı, yağ tenekesi, delinen metal kovalar... ne bulursa saksı olarak kullanırdı.
asumandilek
27-06-2009, 16:27
Merhaba herkese,
Çok sevmeme rağmen,nerdeyse gölgesiz, güneşten kavrulan bir bahçem olduğu için ortanca bakamıyorum. Yine de iki kök ortancam var,sulaya sulaya helak oldum desem yeridir.
, :dilli:
Sayın Ardabora, bende geçenlerde çok sevdiğim için dayanamadım ve en azından bir saksı ortancam olsun istedim ve aldım. Ama ne yazık ki balkonumun her yanı sabah saatlerinden 15:00 'e kadar güneş alıyor. Çok küçük bir köşede gölge demeye bin şahit isteyen bir gölgeli yer var ama yeterli olmayacağını biliyorum. Sulaya sulaya helak oldum demişsiniz mesajınızda. O kadar canlı ve güzel görünüyorlar ki ne kadar sıklıkla suladınız merak etim. Yani her dakika su isteseler razıyım yeterki yaşasınlar istiyorum..
Evet şimdi karşı komşumun ortancası neden sabah güneşi alan yerde cevabını bulmuş oldum. En fazla iki üç saat sabah güneşi alıyor. Pembe renk. Kesinlikle ondan çelik almalıyım:) Ortancanın renginin pembeden maviye kadar nasıl renk dğiştirebileceğini okumuştum forumda o nedenle sorun yok. Ama;
Beyaz ortancaya hiç raslamadım:(
sirius50
02-07-2009, 16:00
uzun süre güneş li bahçe ve balkonlarda ortanca yetiştirmek isteyen arkadaşlar sıksık sulama yapar ve çiçeklerin üstüne şemsiye açarsanız güneşten korumuş olursunuz. kardeşim o şekilde önlem alarak ortancalarını büyüğtüyor. Bilginize
kopshtar
02-07-2009, 16:23
Evet şimdi karşı komşumun ortancası neden sabah güneşi alan yerde cevabını bulmuş oldum. En fazla iki üç saat sabah güneşi alıyor. Pembe renk. Kesinlikle ondan çelik almalıyım:) Ortancanın renginin pembeden maviye kadar nasıl renk dğiştirebileceğini okumuştum forumda o nedenle sorun yok. Ama;
Beyaz ortancaya hiç raslamadım:(
Sn SevimK;
Mutlu Kutlu'da beyaz ortanca var galiba :)
http://cokyillikcicekler.sitemynet.com/mynet_resimlerim/ortanca.jpg
İşte ortancamın son hali... :D
ortanca_
05-07-2009, 13:19
Benim en büyük hobim kendi diktiğim
ortancaları büyütmek ekim ayı ortasında
budadığım ortancaları tekrar dikip büyütmek
bütün amacım yetiştirirken nelere ihtiyaçları olduğunu tam olarak bilmiyorum bilgilerinizi bekliyorum
Bunlar da benim ortancalarım. Geçen yıl mavi,pembe ve kırmızı açmışlardı ama bu yıl hepsi pembe açtı.
Benim geçen yıl kırmızı açan ortancam bu yıl pembe açtı. Bir de garanti vermişlerdi renk değişimi olmaz diye.
sertug guray
06-07-2009, 23:35
Sevgili ortanca sever arkadaşlar ortancalarımdan nasıl tohum alabilirim?Birde paslı çivi veya demir parçası ortancalarımın maviye dönmesini sağlarmı?
Ben hem Ortanca gübresi hem saçıkıbrıs verdim ama yine de pembe açtılar.
Fellez, Nazlı, kırmızı dediğiniz ton kopkoyu pembe-gülkurusu tonu muydu yoksa bildiğimiz bayrak kırmızısı mı? Kırmızı ortancayı sadece internette gördüm ve hayran oldum. Hiç bir çiçekçide raslamadım.
Çiçekçiler hep iddia ediyorlar "ithallerin rengi değişmez" diyorlar. Kendi deneyimime mi güveneyim onlara mı? :) 4 yıl önce aldığım tüm ithallerin rengi pembeye döndü. Gerçi mavi tonunu çok soğuk ve soluk buluyorum, pembe tonu daha neşeli geliyor bana.
sirius50
07-07-2009, 00:40
sevgili begonvil 14
kahve fincanı tanımı tabii ki turk kahvesi için kullandıklarımızdan zira diger kahveler kupayla hatta cola bardakları ile servis yapılıyor biliyorsunuz. sulamadan sonra 15- 20 günde bir aşagıya çıkmayacak şekilde verilmeli.
ortancanın toprağının pH değerine göre renklendiğini daha önce yazmıştım pH değerlerine göre çiçek renkleri
pH =7.0-7.5 pembe ve kırmızı(goodpink-red)
pH=5.5-6.5 mavi (blue)
oluyor. bu sene daha ortancalarım yeni çiçekleniyorlar geçen sene çektiğm resimleride bulamadım bulursam en kısa zamanda sizlerle paylaşaçağım.
ortanca sever dostlar sanıyorum yorumları okumuyorsunuz. bir dost a yanıt olarak yazdığım yukarıya alıntıladığım ve daha önce 620 nolu yorumda da açıkladığım şekilde ortancalarınızın renk değişimlerini sağlayabilirsiniz. ortancaların rengi topraklarının PH değerleri ile ilgilidir.
Ben hem Ortanca gübresi hem saçıkıbrıs verdim ama yine de pembe açtılar.
Fellez, Nazlı, kırmızı dediğiniz ton kopkoyu pembe-gülkurusu tonu muydu yoksa bildiğimiz bayrak kırmızısı mı? Kırmızı ortancayı sadece internette gördüm ve hayran oldum. Hiç bir çiçekçide raslamadım.
Çiçekçiler hep iddia ediyorlar "ithallerin rengi değişmez" diyorlar. Kendi deneyimime mi güveneyim onlara mı? :) 4 yıl önce aldığım tüm ithallerin rengi pembeye döndü. Gerçi mavi tonunu çok soğuk ve soluk buluyorum, pembe tonu daha neşeli geliyor bana.
Koyu pembeydi,ama baya koyu.Bence deneyimlere güvenmek gerek bana da rengi değişmez demişlerdi...
Sevgili ortanca dostları biliyorsunuzdur ancak tekrar hatırlatıyım dedim.Toprakta ki PH seviyesine göre ortancalar renk değiştirir.Asidik ortamdakiler pembe ,bazik ortamdakiler de mor ya da mavi açarlar.Nereden biliyorsun diyecek olursanız labaratuarlarda çalışmalarımızda ph seviyelerinde ortancaları kullanmıştık.Yani ortamına göre renk değişimi oluyor.
sirius50
07-07-2009, 22:58
Sevgili ortanca dostları biliyorsunuzdur ancak tekrar hatırlatıyım dedim.Toprakta ki PH seviyesine göre ortancalar renk değiştirir.Asidik ortamdakiler pembe ,bazik ortamdakiler de mor ya da mavi açarlar.Nereden biliyorsun diyecek olursanız labaratuarlarda çalışmalarımızda ph seviyelerinde ortancaları kullanmıştık.Yani ortamına göre renk değişimi oluyor.
sayın fatih ortancaların renkleri konusu bu forumda defalarca yazıldı ve toprağın PH ile ilgili olduğu ancak sizde ters olarak ifade etmişsiniz. asidik topraklarda ki PH değerleri 5,5-6,5 arasıda seyreder ortancalar MAVİ renkli olurlar. bunu sağlamak için sulama suyuna alüminyum sulfat ilave edersiniz.eğer asitliği fazla kaçırırsanız çiçeklerin MORardığını görürüsünüz. bazik topraklarda ki PH değerleri 7,0 -7,5 arasında dır renleri PEMBE olurlar sulama suyuna sirke ilave ederseniz PH değerelerini artırarak koyu pembe veya kırmızıya yakın bir pembe elde etmiş olursunuz. saygılarımla
ayferaksit
16-07-2009, 20:52
ortancam pembeymiş:p
http://picasaweb.google.com.tr/ayferaksit/14Temmuz2009#5358367669424122706
Svgili Ortanca :) siz ortancalarınızın ortasına oturunca ortancalarınız size sizde ortancalarınıca çok yakışmışsınız fotografta.Dilerim benimde bu güzellikte olur baktığım ortancalar:=)zevklisiniz...
sevgilerimle...
Bu arada bilginize;ortancaların saksısına **** topragına buz kalıpları atmak çok işe yarıyor.Yaprakları çok diri ve renkli çıktı.Bana önerilmişti bende denedim işe yaradı...
Büyük ortancalarımın arasında kalmış ufacık bir dalda açmış tek çiçek. Rengi hepsinden güzel :)
95514
Lonicera
29-07-2009, 18:26
Sn limon, ortancanızın gerçekten enfes bir bir rengi var. Aldığınızda bu renk miydi, yoksa sonradan mı oluştu?
berduray
29-07-2009, 18:38
Evde bulabildiğim en gölge yere koymama rağmen kuruttum, o kadar sıcakki... Hala bir umut suluyorum, yeniden canlanma ihtimali var mı? Yeşil aksam tamamen kurudu, kök nasıl bilmiyorum?
ardabora
29-07-2009, 18:52
"Bu ortancalar benim" demek için neler vermezdim ama benim değil,halamın.:(
Ben resimleri çekerken kendimden geçtim,bir de benim olsalardı ne yapardım bilemiyorum.;)
Bir iki haftadır siteye girmediğim için resimleri anca yükleyebiliyorum,büyük ihtimal ortancalar şimdi solmak üzeredir.:(
İlk resimdeki ortancanın boyu 1,75 cm. Rengi ne eflatun ne mavi,şimdiye kadar böyle bir renk görmemiştim ama resimde tam rengi çıkmamış.
Diğer ortancaların da boyları 1 ile 1,5 m. arası.
Yanlış hatırlamıyorsam en az 10 yıllık ortancalar bunlar..
ardabora
29-07-2009, 18:59
Ev orman içinde olduğu için sürekli gölge.
Bu resimleri çektiğim günlerde hava sıcaklığı dışarıda 35-36 dereceyi bulurken,gece yattığımızda üşüyoruz ve sabaha karşı evin içinde yorgan avına çıkıyoruz.:p
Eser İlhan
29-07-2009, 19:58
Merhaba sirius50,
Sirke ile pembe ortanca elde edilebileceğini yazmışsınız ama sirke bilindiği gibi asetik asidtir.Eğer yumuşak bir sulama suyunuz varsa ortam pHsını kolaylıkla aside kaydırabilir (yani pH'yı düşürür). Suyunuz eğer sertse(sertliğine göre) sirke ilavesiyle 7.0- 7.5 (ki alkali değil, nötre yakın alan) civarında kalabilmek mümkün tabii.
Renk için hazır satılan preparatların daha kolay sonuca ulaştırabileceklerini düşünüyorum.Ben bu sene baharda diktiğim ortancalarıma da Rhododendron ve açelya için hazır satılan gübrelerden verdim,kocaman çiçekli ve harika mavi renkte oldular.(Aynı gübreden manolyama da veriyorum onda da çok iyi sonuç veriyor)
Jel77, aynı gübreden ben de verdim. Çok çiçeklendiler ama vermesem de çiçekleniyorlardı zaten. Renklerindeyse hiç bir değişiklik olmadı, yine pembe açtılar. Az mı geliyor acaba verdiğim gübre diye düşünmeye başladım. Bir köke bir avuç (kutuda öyle yazıyordu) atıp, çapayla toprakla karışmasını sağlıyorum.
Ardabora, çok çok güzelmiş halanızın ellerine sağlık.
Lonicera, hiç hatırlamıyorum böyle bir Ortanca aldığımı ama eğer aldıysam da hiç gelişmemiş, topraktan incecik bir dal çıkmış, tamamen diğerlerinin altında kalmış, ucunda da bir tek bu çiçek var. İnşallah geliştirmeyi başarırım.
pinarbickin
29-07-2009, 22:21
merhaba ortanca trakyada olurmu acaba kışın buzlanırmı dışarda balkonda yetiştrmeyi düşünüyorum
"Bu ortancalar benim" demek için neler vermezdim ama benim değil,halamın.:(
Ben resimleri çekerken kendimden geçtim,bir de benim olsalardı ne yapardım bilemiyorum.;)
Bir iki haftadır siteye girmediğim için resimleri anca yükleyebiliyorum,büyük ihtimal ortancalar şimdi solmak üzeredir.:(
İlk resimdeki ortancanın boyu 1,75 cm. Rengi ne eflatun ne mavi,şimdiye kadar böyle bir renk görmemiştim am resimde tam rengi çıkmamış.
Diğer ortancaların da boyları 1 ile 1,5 m. arası.
Yanlış hatırlamıyorsam en az 10 yıllık ortancalar bunlar..
Sayın Ardabora; Halanıza komşu olmak isterdim. Resimleri hayranlıkla izledim. Halanızın size olan mesafesi ne kadar bilmiyorum ama sanırım bahçesinde başka güzelliklerde var. Onlarıda resimlerseniz görmek isteriz. Halanızın ellerine sağlık. Gerçekten muhteşem ortancalar. Yetiştirme ve üretim konusundaki tecrübelerinden de yararlanmak isteriz. Uzun süredir böyle güzel ortanca resimleri gönderen olmamıştı.İçim açıldı. Sanki benim bahçemdelermiş gibi.
ardabora
30-07-2009, 17:37
Sevgili almira,
Halamın bu evi Trakya'da.
Tekirdağ-Saray-Bahçeköy...Muhteşem güzel bir köy,ormanın içinde,Kırklareli-Vize yolu üzerinde.
Halam yaklaşık 30 yıldır ileri derecede şeker hastası ama çok metanetli bir kadın.
Babannem gibi o da toprak delisi,eline ne geçerse ekiyor dikiyor,üretiyor ama daha çok sebze...Çiçeklerle uğraşacak ne vakti var ne de hali...20 yıl önce evi ilk yaptıklarında muhteşem bir bahçesi vardı ama hem şeker hem de kötü bir bel fıtığı artık onu çok engelliyor ve çiçeklerle fazla uğraşmıyor.
Bir de orman içinde olduğundan gölgede fazla çeşit çiçek yetişmiyor ama ortancalar için çok iyi bir ortamı var.
Çiçek olarak fazla çeşidi yok aslında. Gül,haseki küpesi,bir iki kök clematis,papatyaları falan var. Genelde çok yıllık çiçekler var ama cam güzellerini çok seviyor ve her yıl onlardan bahçede mutlaka oluyor. Bir de sabah sefası...
Bildiğim kadarıyla ortancalar için pek bir şey de yapmıyor. Suni gübre falan kullandığını hiç görmedim. Bulundukları köyde manda yetiştirildiği için köylülerden gübre alıyor ve tüm bahçeye bunu kullanıyorlar. Ayrıca ortancaları buduyor,o kadar...Kışa girerken de ortancaların diplerinden yeni sürgünleri alıp hemen bulduğu ilk yerde çelikleri toprağa sokuyor,bir sürü ortancası daha oluyor.;)
Çok sevdiği için en çok yetiştirdiği şey ahududu.Yaklaşık 15 mt. uzunluğunda tünel şeklinde ahududu bahçesi var. İçinde kaybolup ahududu topladık en son gittiğimizde. Ama ahududu yiyeceğim derken resim çekmemişim.:p
Bahçenin genel fotoğrafları var ama bu sayfayı o resimlerle doldurmak istemiyorum.Kısmet olur da seneye kendi bahçemin sayfasını açarsam,orada hem halamın hem de teyzemin bahçe resimlerini eklerim mutlaka. Ya da vaktim olunca galeriye eklerim.
sevgiler...
didem erdinç
30-07-2009, 19:12
Arkadaşlar ; geçen gün yapı markete gittim ve ortancam için gübre baktım.Ortancaların rengini mor yapan gübre vardı.Bende mor renkli ortancalarım olsun istiyorum :( ama uçuk bir pembe(neredeyse renk yok).Yanlız gübrenin fiyatı 41,50 türk lirasıydı.O fiyatı görünce vazgeçtim.Ortancamı aldığım satıcı mürekkeple rengi değişiyor,mor renk yapabilirsiniz demişti.İnanayım mı?
Sevgili almira,
Halamın bu evi Trakya'da.
Tekirdağ-Saray-Bahçeköy...Muhteşem güzel bir köy,ormanın içinde,Kırklareli-Vize yolu üzerinde.
Halam yaklaşık 30 yıldır ileri derecede şeker hastası ama çok metanetli bir kadın.
Babannem gibi o da toprak delisi,eline ne geçerse ekiyor dikiyor,üretiyor ama daha çok sebze...Çiçeklerle uğraşacak ne vakti var ne de hali...20 yıl önce evi ilk yaptıklarında muhteşem bir bahçesi vardı ama hem şeker hem de kötü bir bel fıtığı artık onu çok engelliyor ve çiçeklerle fazla uğraşmıyor.
Bir de orman içinde olduğundan gölgede fazla çeşit çiçek yetişmiyor ama ortancalar için çok iyi bir ortamı var.
Çiçek olarak fazla çeşidi yok aslında. Gül,haseki küpesi,bir iki kök clematis,papatyaları falan var. Genelde çok yıllık çiçekler var ama cam güzellerini çok seviyor ve her yıl onlardan bahçede mutlaka oluyor. Bir de sabah sefası...
Bildiğim kadarıyla ortancalar için pek bir şey de yapmıyor. Suni gübre falan kullandığını hiç görmedim. Bulundukları köyde manda yetiştirildiği için köylülerden gübre alıyor ve tüm bahçeye bunu kullanıyorlar. Ayrıca ortancaları buduyor,o kadar...Kışa girerken de ortancaların diplerinden yeni sürgünleri alıp hemen bulduğu ilk yerde çelikleri toprağa sokuyor,bir sürü ortancası daha oluyor.;)
Çok sevdiği için en çok yetiştirdiği şey ahududu.Yaklaşık 15 mt. uzunluğunda tünel şeklinde ahududu bahçesi var. İçinde kaybolup ahududu topladık en son gittiğimizde. Ama ahududu yiyeceğim derken resim çekmemişim.:p
Bahçenin genel fotoğrafları var ama bu sayfayı o resimlerle doldurmak istemiyorum.Kısmet olur da seneye kendi bahçemin sayfasını açarsam,orada hem halamın hem de teyzemin bahçe resimlerini eklerim mutlaka. Ya da vaktim olunca galeriye eklerim.
sevgiler...
Sevgili Ardabora; öncelikle Halanıza geçmiş olsun. Sizin bu güzel satırlarınızı okudukça sadece Halanıza değil sizede komşu olmayı istedim. Şimdi sizi daha çok merak ediyorum. Halanız,teyzeniz,siz. Sanırım sizin genlerinizde var güzel bitkiler yetiştirme. Formda zaman zaman bahçenizden küçük ipuçlarına raslıyorum. Sizinde harika bir yetiştirici olduğunuz ortada. Niçin kendi sayfanızı açmıyorsunuz? Sizin bahçenizi her haliyle satır satır görmek isteriz. Bence biran önce başlayın ARDABORA'NIN BAHÇESİ'ne.
Nilgün Eran
06-08-2009, 21:44
Kuruduysa da canınız sağolsun.Bu sizin bitki şevkinizi lütfen kırmasın. Bir daha sefere en baştan birlikte müdahale ederiz. Hepimiz birbirimize destek ve yardımcı olmaya hazırız. :)
Mine hanım merhaba,
Ben komşumun çok güneşe dikip kurudu, öldü dediği bir ortancayı, daha gölge yere aktardım, dallarını budadım, bir süre sonra dipten filiz verdi. Ben de3 size acaba ortancayı saksıya diksem olur mu, iyice büyüyünce saksıda problem yaratır mı diye soracaktım. Teşekkürler.
beyaz orkide
07-08-2009, 11:03
Arkadaşlar bundan 1 ay önce bir ortanca buldum.Tabii hemen evlat edindim.Saksısı yoktu ama kökleri topraklıydı.Cıcekleri gecmek üzereydi.Uclarında kararma vardı kestim ve vitamin verdim.Dallarında tekrar yapraklanma başladı hatta topragına yakın yerdeki dalları kurumuş vaziyetteydi.İncelmiş ve ufalanıyordu bu kurumuş yerler ama buralarda bile yapraklanma başladı fakat sorunum devam ediyor uc kısımları kararmaya devam ediyor ve yenı cıkan yapraklarıda kuruyor.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?
Zamansız dikildiği için olabilir, suyunu eksik etmeyin. Bir de aspirinli su deneyebilirsiniz. Kökleri bu mevsimde yer değiştirmeye hassastır, kurtulamayabilir. Dalları yeteri kadar varsa bir kaç adedinden çelik alarak çoğaltmayı deneyebilirsiniz.
beyaz orkide
07-08-2009, 11:56
Bu mevsimde celik alınıyor mu?ben kışın oluyor sanıyordum.
Bu konu hakkında yazı var, işinize yarayabilir. Ben iki boğumdan denedim, biri toprağa gömülü, diğer yapraklı olan boğum hemen toprağın üzerinde. Suyunu ihmal etmezseniz tutuyor.
beyaz orkide
07-08-2009, 13:26
Teşekkür ederim.Bende denemeliyim.İthal bir ortanca cicekleri iri ve iki renkli olanlardan.
Nilgün Eran
07-08-2009, 23:26
Ortancalar saksıda katkısız çam gübresiyle harika gelişiyorlar.
Yapraklarının uçlardan başlayıp kurumasının en büyük nedeni
fazla sulamaya baglı mantar hastalıgı.
Ayrıca sudaki kireçte kökler için büyük sorun oluşturmakta.
Direk güneşide hiç sevmez.
Bu yıl ilk defa çelik yetiştirmeye başladım,90 kadar çelik diktim
hemen hepsi köklendi sanırım.
Önümüzdeki yıl rengarek bir ortanca cenneti yaratmak istiyorum .
YAŞAMDAKİ HERŞEY ÇİÇEKLER KADAR GÜZEL OLSA.
Sevgili bulut, ortancaların için çelik yaptığınızı söylüyorsunuz, şimdi yapsam olur mu ve çeliği ne şekilde yaptınız, yani nasıl kestiniz dalı? Bana bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler.
517 nolu mesajdaki ortanca, renk değiştirici gübre kullanılmadığında bugünkü rengi;
Nilgün Eran
07-08-2009, 23:41
Ortancalar saksıda katkısız çam gübresiyle harika gelişiyorlar.
Yapraklarının uçlardan başlayıp kurumasının en büyük nedeni
fazla sulamaya baglı mantar hastalıgı.
Ayrıca sudaki kireçte kökler için büyük sorun oluşturmakta.
Direk güneşide hiç sevmez.
Bu yıl ilk defa çelik yetiştirmeye başladım,90 kadar çelik diktim
hemen hepsi köklendi sanırım.
Önümüzdeki yıl rengarek bir ortanca cenneti yaratmak istiyorum .
YAŞAMDAKİ HERŞEY ÇİÇEKLER KADAR GÜZEL OLSA.
Sevgili bulut size ortancada çelik dikimini sormuştum fakat, daha önceki 390 nolu mesajda bu bilgi varmış, sizi yormak istemiyorum, teşekkürler. Yeni üye olduğum için ve zamanım kısıtlı olunca tüm mailleri okumak mümkün olmayabiliyor, sevgiler.
Sevgi Durul
07-08-2009, 23:42
Arkadaşlar bundan 1 ay önce bir ortanca buldum.Tabii hemen evlat edindim.Saksısı yoktu ama kökleri topraklıydı.Cıcekleri gecmek üzereydi.Uclarında kararma vardı kestim ve vitamin verdim.Dallarında tekrar yapraklanma başladı hatta topragına yakın yerdeki dalları kurumuş vaziyetteydi.İncelmiş ve ufalanıyordu bu kurumuş yerler ama buralarda bile yapraklanma başladı fakat sorunum devam ediyor uc kısımları kararmaya devam ediyor ve yenı cıkan yapraklarıda kuruyor.Bu durumda ne yapmalıyım sizce?
Sayın Beyaz orkide aynı sorun benim iki ortancamda da var. Yaprakları sararan ortancamın toprağını değiştirdim. Tam üç tane solucan çıktı. Düzelecek diye sevinirken yaprakları hepten kurumaya başladı. Diğeri de tamamen kurudu,sulamaya devam etsem yeşerir mi?
beyaz orkide
08-08-2009, 11:49
Sayın sdurul kelin ilacı olsa başına sürermiş.Henuz bir çözümüm yok ama sanırım ben topraga yakın yerden budayacagım.Kökünden yeniden sürgün versin diye yapacagım bunu.Budadıklarımıda celik olarak kullanacagım ama tutacagından cok ümitli degilim.Sonuc olarak dallar yeşil bile olsa siyah siyah hareler üzerinde, hastalıklı oldugunu düşünüyorum.Ortancaların suyu sevdigini biliyorum ama susuzlugada kanaatkar oldugunu da gözlemledim.Uzun süre susuz kaldıgı zamanlarda bile beni bırakmadı kendi ortancam.
Beyaz Orkide, siyah hareler varsa hastalık da olabilir. Fotoğraf eklerseniz bilgisi olanlar yardım eder. Hastalıklı çelik de sizi üzebilir.
Ortancayı susuzlukla denemeyin, hele iyice köklenmeden, kaybedebilirsiniz.
MEQAN_42
17-08-2009, 19:10
merhaba arkadaşlar bendede 1 adet ortanca var mor çiçek açtığı söyleniyor ama 3 ay oldu çiçeğini göremedim 2 büyük tomurck vardı açmadan düştü neden bilmiyorum şimdi yeni bir tane daha görünüyor ama bilmiyorum ne olacak bunu hızlandıracak birşeyler varmı açaba
nasıl yerleri sever nere koymlıyım sizce
birde çovaltmak istersem ne yapmalıyım çelikse kaçıncı ayda şimdiden teşekkür ederim.
Eser İlhan
24-08-2009, 17:35
Merhaba,
Bahçemde yanyana dikili iki ortancadan birinin yaprakları öğleden sonraları devamlı olarak (sanki susamış gibi ) pörsüyor. Bazen akşam serinliğinde tekrar diriliyor,bazen de dirilmesi için bolca ıslatmam gerekiyor. Hemen yanındakinin ise böyle bir sorunu yok.
Güneybatı cephesine dikililer ama büyük erguvan ağacının gölgesinde kaldıklarından pek direkt güneş aldıkları söylenemez.
Dikim toprağına torf katmıştım.Bu yüzden olabilir mi acaba?
Daha fazla güneş gören ortancalarım da var,onların hiçbirinde böyle bir sorun yaşamadım. Hepsinin keyfi gayet yerinde, sadece bu kök böyle mutsuz (onunla birlikte ben de mutsuzum tabii :( )
Acaba yerini mi değiştirsem , bulunduğu yer hafifçe meyilli,bu yüzden belki de kökleri yeterince su tutamıyor diye düşünüyorum. Bauhaus'ta toprağa karıştırılan ve su tutmaya yardımcı bazı preparatlar gördüm.Hiç deneyen var mı?? Bunlar sizce ne kadar yardımcı olur? Bir de yer değiştirmek için de olsa bu mevsimde sökmek doğru olur mu??
Yardımlarınız için teşekkürler..
Benim gibi ortanca severlere; yabancı bir sitede bulduğum çelik alma aşamalarını resimleyeyim dedim.
Sayın Almira, çok teşekkürler gerçekten aydınlatıcı oldu.ancak bir şeyi anlamadım,celiğin 2 boğumu toprak altında mı kalıyor ?sanki o boğumlar
yok gibi geldi dikerken,onları da mı kesmiş napmış pek anlayamadım?Bir de bu mevsim uygun mu çelik almaya yoksa ilkbaharı mı bekleyelim?
aklıma gelmişken budama için sonbahar mı uygun yoksa ilkbahar mı? forumu okuyorum okuyorum devamlı kafam karışıyor...Şimdiden teşekkürler...
Sayın Almira, çok teşekkürler gerçekten aydınlatıcı oldu.ancak bir şeyi anlamadım,celiğin 2 boğumu toprak altında mı kalıyor ?sanki o boğumlar
yok gibi geldi dikerken,onları da mı kesmiş napmış pek anlayamadım?Bir de bu mevsim uygun mu çelik almaya yoksa ilkbaharı mı bekleyelim?
aklıma gelmişken budama için sonbahar mı uygun yoksa ilkbahar mı? forumu okuyorum okuyorum devamlı kafam karışıyor...Şimdiden teşekkürler...
Çelikler yaz çeliği. Sanırım Haziran ayında alınıyor. Kış çelikleri Kasım ayında alınıyor. Şubatta bitkiler uyanmadan önce de çelik alınabiliyor. Benim arkadaşlardan öğrendiğim bilgiler bunlar. Yaz çelikleri ile ilgili birkaç resim daha. Sanırım daha aydınlatıcı olur.
Birkaç tane de budama resmi.Sonbaharda ortanca budaması.
İlk Baharda ortanca budaması.
Burada da işe yarayacak bir çok video var.
http://www.5min.com/Tag/Hydrangea?CategoryID=9
çok teşekkür ederim almira ve limon ...
Hydrangea macrophylla lace-cap ,
bu ortacaya sahip olan var mı ?
Renk olarak mı tür olarak mı? Tür olaraksa bende ve bir çok arkadaşımızda var.
2007'de bu renk açmıştı. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8905&catid=member&imageuser=11575
Geçen sene ve bu sene pembe açtı. http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27882&catid=member&imageuser=11575
Sevgi Durul
06-09-2009, 15:08
Yaz başında üçünü çiçekçiden aldığım ikisini kendim köklendirip yetiştirdiğim beş saksı ortancam vardı. Hepsi de açık pembe açtılar. Çİçekleri geçtikten sonra iki saksısı kurudu. Kalan üçsaksı sağlıklı görünüyor, onların da ölmesini istemiyorum. Ölenlerin birisine gıda boyası vermiştim,diğerine sirkeli su. Renkleri değişsin diye, ama renklerinde bir değişiklik olmamıştı. Şimdi kalanlar için nasıl bir bakım uygulamalıyım?101468
acemifüsun
06-09-2009, 19:07
Sevgili sdurul
bence bir daha kesinlikle sirkeli su vermeyin, toprağın asitli olması için Mine hanımın limon tuzlu su önerisi var, geriye dönük mesajları okursanız ölçüsünü tam bulabilirsiniz.Gıda boyası için hiç bir bilgim yok.Ortancalar demir takviyesi istiyorlar, zirai ilaç satanlardan bulabilirsiniz,onların önerisine göre uygularsınız:)
Sevgi Durul
07-09-2009, 23:55
Sevgili acemifüsun çiçeklerim daha iyi gelişsinler, ortancalar farklı renklerde açsınlar diye her duyduğumu veriyorum. Bunlara şekerli su, sirke, hazır satılan bitki besinleri,hatta haşladığım fasulyenin suyu,limon tuzu ve aklıma şu anda gelmeyenler. Şuanda yanlış yaptığımın farkındayım.Demir takviyesi demişsiniz, bunun herhangi bir markası var mı?
finduk52
18-09-2009, 21:24
Geçenlerde gittiğim bir seradan çektiğim fotoğraf ...
103439
finduk52
18-09-2009, 21:27
103440
Merhaba sayın finduk 52 ortancaların renkleri harika.
Ortancalarımı mayıs ayında aldım diktim.Sonra haziran sonu yaprakları karardı Uçları çürük gibi oldu.bende hepsini kestim.sonra böyle tomurcuklandılar. Dallarında lekeler var.Hastalık olarak ne olabilir yapraklar bundan dolayımı oldu ?
yanlış mı yaptım yoksa :o seneye çiçeklenir mi ? ilaç olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.
teşekkürler.
serdarulusoy
10-10-2009, 19:52
çok guzeller nazar değmesin :) benımde 6 tane saksıda ortancam var bu sene fazla çıçek açmadılar seneye nasıpse toprağa dikeceğim onları ...
serdarulusoy
10-10-2009, 20:04
Ortancalarımı mayıs ayında aldım diktim.Sonra haziran sonu yaprakları karardı Uçları çürük gibi oldu.bende hepsini kestim.sonra böyle tomurcuklandılar. Dallarında lekeler var.Hastalık olarak ne olabilir yapraklar bundan dolayımı oldu ?
yanlış mı yaptım yoksa :o seneye çiçeklenir mi ? ilaç olarak tavsiyelerinizi bekliyorum.
teşekkürler.
ortancalarınızdakı lekeler o kadar onemlı değiller budama zamanı gelmış onları budadıktan sonra potasyumlu sıvı gübre tatbık edınız bır defaya mahsus saksıdan toprağa gectıklerı içinde strese girmişler fazla nazık olmamakla beraber nemlı toprak severler susuz bırakmayınız yoksa kuserler ayrıca bu lekeler ılkbaharda dikilmediği için olmalı sıvı gubre işe yarayacaktır seneye daha güzel açarlar ...
Önümüzdeki bahar çok güçlü gelecekler gibi görünüyorlar. Bitkiler şu an zayıf ve çok boylular. Şubat gibi 3-4 göz üzerinden budamanızı öneririm.
begonvil 14
09-11-2009, 09:25
Ben ortancamı dün budadım. Şubatta mı budamalıydım?
S Güngör
09-11-2009, 12:09
Önümüzdeki bahar çok güçlü gelecekler gibi görünüyorlar. Bitkiler şu an zayıf ve çok boylular. Şubat gibi 3-4 göz üzerinden budamanızı öneririm.
soğuk bölgelerde don riski ortadan kalktıktan sonra budama yapılmalıdır diye biliyorum. şubat bolu için çok erkenmiş gibi geldi bana. bu arada kestiğin dalları nemli ve gölgeli bir yere ekersen çimlenme ihtimali de yüksek.
begonvil 14
09-11-2009, 13:30
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Budadığım dalları hemen dikecem.
soğuk bölgelerde don riski ortadan kalktıktan sonra budama yapılmalıdır diye biliyorum. şubat bolu için çok erkenmiş gibi geldi bana. bu arada kestiğin dalları nemli ve gölgeli bir yere ekersen çimlenme ihtimali de yüksek.
Bolu için erken olabilir. Söz konusu ortancalar İstanbul'da sanıyorum. Genel olarak sürgüne geçmeden kısa bir süre önce yapmakta fayda var. Bu nedenle bölgeden bölgeye değişiklik gösterecektir.
begonvil 14
09-11-2009, 17:17
Yaprakları sarardı ve durmadan yaprak döküyordu. Ben de sürgün versin diye budadım. Keşke budamasaydım. İnşallah kaybetmem çiçeğimi..
Geçen sene de aralık gibi budadım. İlkbaharda güvercin gübresi verdim. Yazın çok güzel açtı..
Kaybetmezsiniz begonvil 14. Bu mevsimde yaprakların sararıp dökülmesi çok normal, yeni sürgün vermeden önce kışın dinlenecekler.
Ortancalarda yanlış ve zamansız budama çiçek sayısını azaltıyor. Daha önceki mesajlarda budama konusunda açıklayıcı bilgiler var.
Kış gelmeden ortancalarım yeni yapraklarını çıkarmaya başladı, bakalım kış gelince ne olacak?
Bir kısmının çiçek diplerinden Kasım ayında kesmiştim, çoğuna ellemedim. Çiçekleri kesilenlerin yaprakları daha çabuk gelişmiş.
Bu gün bana taaa Trabzon'dan gelen ortancalar. Tam dört kök. Hiç bu kadar büyüyebileceklerini bilmezdim. Bunlar resmen ağaç.:DSevgili İlknurcuğum çook teşekkür ederim arkadaşım.;)
Ortancamı budamayı bahara bırakmıştım. Kapalı balkona alınca sürgün patlatmaya başladı. Ne zaman ve nerelerinden budamam konusunda yardım gerekiyor:)
Sevgili Nevsune, İstanbul'da da dışarıda yapraklanmaya başladılar. Ölü uçlar yoksa dokunma bence, çok dalı yok. Ölü uçları, yaprak patlayacak yerlerin hemen üzerinden kesebilirsin. Dışarıda olsaydı, don tehlikesine karşı elleme derdim ama içeride sanırım sorun olmaz.
Sevgili Kiraz ben biraz daha bodur bir form alsın istemiştim. Bir de alacağım çelikleri köklendirip saksıyı zenginleştirmeyi planlıyordum.
Ankara'da bir çiçekçinin dışarda saksı içinde duran ortancaları 7-8 cm kalacak kadar budanmışlar. Yazın gördüğümde şekillerini çok beğenmiştim, o formu yakalamaya çalışıyorum:)
Çizgilerden budasam olmaz mı dersiniz? Olmayacaksa bitkiyi hiç zorlamayayım.
salim ünlü
02-02-2010, 23:44
Selam sn NEVSUNE .Bende ankarada olduğum için gönül rahatlığıyla fikir verebilirim . Ben 5 yıldır ortanca bakıyorum .Eger dışarı almazsanız problem olmaz.Diğer sürgünler daha fazla uzamadan budamanız, bence form olarak tam istediğiniz şekli vermenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda güçlü gelişen alt sürgünler büyük ve gösterişli çiçekler verecektir size yaz boyu.Yalnız gündüz kapalı balkonu devamlı havalandırın derim ben . Hem dışarı aldığınızda strese girmemiş olacak bitkileriniz hemde gerekli oksijeni almış olacaklar.
salim ünlü
02-02-2010, 23:51
bu gecen yılki ortancalarımdan birisi bu kış günü içimiz acılsın biraz:p
Soğuk geçen yerlerde ortancanın kısa kalacak şekilde budandığını okumuştum ama bildiğim ve denediğim kadarıyla ortancalar çok derin budandıklarında çiçek sayıları da az oluyor.
salim ünlü
03-02-2010, 13:56
Haklısınız çiçek sayısı az olur.Ancak çalı formunda bir bitki oldugu için dip sürgünü coğalır bitki daha tok ve canlı görünüm alıp çiçek boyutları budanmayana nazaran daha büyük olur,kanımca. sn nevsunede böyle bir bitki istemiş sanırım. Hem kök sürgünleriyle gelecek yıl hiç zahmetsiz en az 10 çelik alabilir.
Sn Salim Ünlü, Ankara'da başarılı bir ortanca yetiştiricisiyle tanışmak iyi oldu. Güle güle büyütün. Deneyimlerinizden yararlanırız. Sizinkiler dış ortamda mı yoksa soğuklarda kapalı kapalı mekanda mı tutuyorsunuz?
Ankara'da dışarda pek ortancaya rastlanmaz. Ben bugüne dek biri Tunalı'da bir çiçekçinin önünde saksıda, bir de Aşağı Ayrancı'da bir bahçede gördüm. Çiçekçideki ortancaları kış başında budadılar. Ankara soğuklarında baharda budarlar diye düşünüyordum ama geçen yaz da çok güzel çiçek açtıklarını gördüğüm için bir bildikleri vardır diyorum. Diğer ortancayı ise 1 ay kadar önce keşfettim, bırakın budamayı kurumuş çiçekleri bile üstündeydi. Onu da bundan böyle izlemeye alacağım. Yani iki ayrı yetiştirme tarzı:)
Benimki şu anda kapalı balkonda, gündüzleri camı açıp soğuk olsa bile havalandırıyorum. Don tehlikesi geçince açık balkona alacağım. Şu ayazlar geçince budamayı planlıyordum ama sabah baktım, yeni sürgünler patlatıyor. Şimdi budasam zamansız mı olur, ne dersiniz?
Ortanca yetiştirmek için şanslı bir bölgede olduğumuzu geç anladım. İstanbul'da çok bahçede görmeye alışkın olduğumuz için çok da önemsemiyordum ama Ankaralıların yazılarını okuyunca çok şanslı olduğumuzu daha iyi anlıyorum.
Sevgili Nevsune, Ankara'daki arkadaşlar, sana yetiştiği ortamı tanımak açısından daha uygun cevabı yazabilirler ama don tehlikesi yoksa budanabilir diye biliyorum.
Evime yakın, sahilde, boş ve kötü durumda bulunan bir yalının bahçesinde, kırık kapının arasından inanılmaz güzellikte ortancalar görmüştüm. Ev bakılmayınca perişan olmuş ama ortancalar tüm ilgisizliğe rağmen muhteşemlerdi.
Geçen sene sonbaharda sadece çiçek kısımlarını budamıştım, bu sene çiçeklerin çoğuna ellemedim, sadece az bir kısmında uçtan budama yaptım (kasım ayında, donlar başlamadan çok önce), her ikisini de karşılaştıracağım. Sık dalları olan gövdelerde aralardan dalları budayacağım.
Sevgili Kiraz birçok bitkide olduğu gibi ortancada da gerçekten çok şanslısınız. Donma sorunu hadi kapalı balkonla çözülüyor da, işin bir de nem faktörü var. Nem isteyen bu tür bitkilerde biz zorlanıyoruz. Hani diyeceksiniz ki şimdi, sen de kendi koşullarına göre bitki yetiştir. İyi de o güzelim ortanca illaki bende de olsun istiyorum:)
Don tehlikesi olmayınca budanır dediğinize ve kapalı balkonda da don olmayacağına göre sözünüzü tutup,yarın sabah ortancamı budayacağım. Çok teşekkür ederim.
İyi şanslar:) Budadığın çelikleri değerlendireceksin değil mi?
Havalar iyi olsaydı annesinin yanına dikecektim ama şimdi içerde korumaya alıp deneyeceğim:)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=322189&postcount=424
Bu mesajda budama konusu da anlatılmış. Özellikle çiçeklenmeyen ortancalar başlığını da okumanı tavsiye ederim.
salim ünlü
05-02-2010, 22:25
Sn.Nevsune, evet açık terasta. Ancak ruzgar görmeyen güney cephede, ortancalarım. Her yıl buduyorum,Yaklaşık 15 20 cm den.ortanca tıpkı gül gibi çok erken sürgün veriyor. Ben sadece tecrübemle konusuyorum.Ancak gül kadar soğuğa dayanıklı olmadığı için,budanmadığı taktirde üst sürgünler bitkiyi güçsüzleştiriyor ve bitki zamanla zayıf düşüyor, dondan daha çok etkileniyor. Ben her yıl son baharda budarım,ve saksıyı gübre ve yaprakla doldururum. Burada konumuz budama olduguna göre donma tehlikesi yoksa(ki bitki kapalı alanda) yeni sürgün uçları belirince budanması lazımdır. Sonuçta budamanızda bence bir sakınca yoktur.Ayrıca çelikleride başka bir saksıda köklenndirebilirsiniz. Biraz daha erken olmuş olsa köklenme sansı daha fazla olurdu . Sizin ortanca bu arada yapraklanmış tır bile:) Biraz daha kararsız kalırsanız çiçek acacak uyarırım::p
Hadi bakalım budadım:) Zaten bir dalın ucundan 20 cm kadar kesebildiğimi görünce de yaptığım yaygaraya kendim güldüm. Onu da sera etkisine aldım, bakalım tutturabilecek miyim. Yazın çiçek açmazsa sevgili Kiraz ya sizden ya da Salim beyden çiçekli ortancalar isterim artık;)
Aslında ben de sonbaharda budamayı düşünüyordum ama Murat Plevneli'nin ortancaların illaki ilkbaharda budanması gerektiği ile ilgili yazısı yüzünden ilkbahara bırakmıştım. Annem benden habersiz kendi ortancasını kış başında budayıvermişti de kadıncağıza kızmıştım. Şimdi hangimizinki daha verimli olacak, göreceğim.
Nevsune, ben de uzunlu kısalı olan Ortancalarımın hepsinin aynı boyda olmasını istediğim için, dün budadım. Çok güzel Ortancaları olan bahçıvanın, bahçesindeki ortancaları geçen hafta budadığını görünce, zamanlamanın doğru olduğunu düşündüm.
Ortancalarımın uzun boylu olmalarını istediğimden, şimdiye dek sadece çiçekleri solunca hemen altlarından budamıştım. İlk kez tam anlamıyla budama yaptım. Hepsi yapraklarını sürmeye başlamışlardı. Göreceğiz bakalım yazın nasıl açacaklar? :) Tabii bu arada soğuklar geçtikten sonra çiçeklenmelerini teşvik etmek için gübrelemelerini yapacağım.
Ankara ortancaları:
Kışı dışarda geçirmiş olanlar şu anda gayet iyi durumdalar. İşin garip tarafı bu ortancalar öğlen ve sonrası güneş görüyorlar.
127945127946
127947
Bu annemin, kapalı balkonda kışı geçirmiş ortancası:
127948
Bu da benim çok soğuklara dek açıkta bırakıp donlarda kapalı balkona aldığım ortancam. Dallardaki gözler sanırım geç budadığım için yeni uyanmaya başladı ama dipten sürdü.
127949
Sonuç olarak; en iyi kapalı balkondaki gelişmiş, benimki ve dışarda olanlar yaklaşık aynı yapraklanmalarda. Soğuklar ortancaları etkilemiyor (gerçi bu kış fazla bir soğuk yaşamadık) ve budamanın sonbaharda yapılmasında bir sakınca yokmuş gibi görünüyor.
Bu yaz çiçeklenmelerini de izlemeye çalışacağım.
Bunlar sevgili Jineop'un gönderdiği ortanca çeliklerimin bir kısmı.:D
mustafaazizoglu
07-03-2010, 20:15
Ortancaların bu aralar budanması gerektiğini duydum. Bizim bahçemizde hayli büyük bir ortanca var. Genişliği iki metreyi buluyor, ama sanırım bu kadar büyük olduğu için beslenmesi zor oluyor. Şimdi üçüncü gözden itibaren budanması lazım ama bizimki şimdye kadar hiç budanmamış galiba, bir ana dalları bir de küçük dalları var, ana dallarından mı budamam lazım. Minik dallarını en uçlarında minik yeşil yapraklar var insan kıyamıyor da. Ama budamak lzım. Ne yapmam gerekiyor acaba?
MeyveliTepe
07-03-2010, 20:45
Olabildiğince derin budayın. Ana dallarda en alttaki ilk gözün hemen üstünden budayın. Zayıf sürgünleri en dipten kesin. Çok sağlıklı büyüyecektir. Ayrıca yüzlerce çeliğiniz olur.
mustafaazizoglu
07-03-2010, 21:01
Evet çelik kısmını ben de düşündüm. Ama çelik alma resimlerinde yapraklı dallar var, benimkilerin tomurcuk yaprakları ise daha yavru. Yapraklar bu haliyle çelik olur mu acaba? Ayrıca burdan isteyen varsa çelikleri paylaşabilirim.
Sn. Mustafaazizoğlu, ortancanız ne kadar zamanda bu boya ulaştı biliyor musunuz? Komşu sınırımdaki bir kaç ortancanın boyunun uzamasını istediğimden, üç hafta önce sadece çiçeklerin altındaki gözden budadım ama dalları sıklaştıkça zayıf olanları dipten budayıp, sağlıklı dalları bırakacağım.
Sn. Meyvelitepe'nin tarifiyle ortancanız gençleşecek ve kuvvetlenecek ama ilk sene çiçek açmazsa dert etmeyin, sonraki sene güzel açar. Toprak kireçli olunca da ortancalar iyi beslenemiyor.
Ortanca çelikleri, susuz kalmadığı sürece genelde tutuyor, şansınızı denersiniz. Yaprakların büyümesini beklersiniz, budamaya geç kalırsınız.
mustafaazizoglu
07-03-2010, 21:06
Sanırım dört-beş yaşında belki de daha yaşlı. Ama son üç-dört senedir burda oturanlar hiç bakım yapmamış. O yüzden biraz endişelenmiştim. Ama sayin kiraz'in mesajina bakilirsa hemen simdi budamak sart diye bir durum yok galiba? Ciceklenmeden sonra bile budanabildigine gore? Ama ben bu yil da biraz cicek istiyorum, en dipten budamasam olmaz mi ki sayinmeyvelitepe?
Ama sayin kiraz'in mesajina bakilirsa hemen simdi budamak sart diye bir durum yok galiba? Ciceklenmeden sonra bile budanabildigine gore?
Yanlış anlaşılmayayım, çiçeklenme sonrası budama isterseniz sonbahara ya da bir sene sonraya budamanız gerekir ama zaten ortancanız beslenemiyorsa, çiçek açamıyorsa ertelemeye de gerek yok herhalde.
Ortancanızdan çelik almak istiyorsanız hemen budamalısınız. Çelkleri üzerinde üç göz bulunacak şekilde alın. İlk iki göz toprağın içinde, bir göz toprağın üzerinde olsun. Çelikleri diktiğiniz toprağın nemli kalmasına özen gösterin. Çelikleri Kasım- Aralık ayına kadar yerinden oynatmayın. Daha sonra istediğiniz yere dikebilirsiniz. Çiçekler ikinci resimde gösterdiğiniz uç kısımlarda açacaktır. Bol çiçekli istiyorsanız o kısımları budamayın. İlk resimde görebildiğim kadarıyla daha önce çiçek açıp kurumuş dallar var. O dalları altta üç göz kalacak şekilde budayıp çelik olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yine birinci resimde altta ince ve karmaşık dallar görünüyor. Onlarıda yine üç göz üzerinden budayıp çelik olarak kullanabilirsiniz. Bitkiniz daha sağlıklı görünecektir. Güle güle büyütün.
mustafaazizoglu
08-03-2010, 18:14
Sayin Kiraz, sayin Almira verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Yarin ya da oburgun budama isine girisiyorum. Sanirim 40-50 celik cikacak. Tesvikiye-Topagaci yakininda oturanlar varsa ve ugramak isterlerse paylasabilirim.
mustafaazizoglu
11-03-2010, 11:21
Merhabalar yeniden, ortanca'yi hayli asagilardan budadim, zayif dallarini kestim attim. Biraz daha saglikli olanlardan yaklasik 50-60 çelik çıktı. Bunları da ortancanın çevresine onar santim aralıkla diktim. Yani bunların yarısı tutsa bile ortanca tarlasi olacak. Bu çelikler bu yaz çiçeklenir mi acaba? Bekleyip göreceğiz.
Çelikler bu yaz çiçeklenmez, seneye de çiçeklenmezse ya da az çiçeklenirse merak etmeyin, sonraki sene çiçeklenir.
MeyveliTepe
11-03-2010, 17:46
Yeni çelikleri gölge ve her daim nemli, biraz asitik bir yere dikerseniz küçük de olsa çiçek verme ihtimali vardır :)
acemi çiçekçi
12-03-2010, 07:43
Kaç seferdir çelik köklendirme çalışması yapıyorum olmuyor:(
Artık vazgeçtim seradan hazır alacağım ama bu aldığım üzerinde çelik kölendirme çalışmalarına aynen devam. İlla kendim köklendireceğim:)
mustafaazizoglu
15-03-2010, 22:44
Bir hafta gecti elli celikten bir ikisi pörsüdü, gerisi capcanlı duruyor. Tutacak gibi valla :)
Merhabalar,
Ortancaya çocuklar için verilen demir şurubundan sulandırıp versek faydası olur mu?
Deneyen var mı?
Bir de çok komik ama doğum kontrol haplarının ortancaya verilmesi daha güzel çiçek açmasını sağlıyormuş diye duydum. Doğruluğunu bilen var mı?
querelle
31-03-2010, 15:55
Little Lamb Hydrangea paniculata - Pristine White konusunda;
2 hafta civarı içerisinde abim gelecek Amerika'dan, gerçekten istiyorsanız ona göndertebiliriz aslında. Geldiğinde de bana getirir.
Little Lamb Hydrangea paniculata - Pristine White konusunda;
2 hafta civarı içerisinde abim gelecek Amerika'dan, gerçekten istiyorsanız ona göndertebiliriz aslında. Geldiğinde de bana getirir.
İyi haber de Jezebel'in eklediği daha bir güzel. Ben ondan olursa varım.
Benim geçen sene aldığım 2 saksı ortancam var. Biri mavi diğeri pembe idi. Bu sene ikisi de pembe olmasın diye birinin toprağına paslı demirler ekledim. Ayrıca 1 litre suya 1 çay fincanı sirke ekleyerek sulamaya başladım. Diğerine göre gelişimi daha hızlı. Renk nasıl olacak göreceğiz. Denemem başarılı olursa yöntemi kesinlikle hep uygulayacağım.
Hydrangea macrophylla 'Shooting Star' satan birilerine henüz tesadüf edemedim .
ABD orijinli bir site kuzey komşumuza gönderiyor .
İmkan bulursam ( 134 sayfa ortanca kataloğunu inceledikten sonra ) Türkiyeye getirtme
yollarını araştıracağım .Monrovia ' nın bir çok ürünü vardı .
Botanik olarak ismi Hydrangea macrophylla 'Fireworks' (Hanabi)
Sevgili jezebel, ben gecen sene burda bir fidancıda ital ortanca görmüştüm.
çok beyenmiştim çiçek gozası çok buyüktü pempe beyaz renkleri vardı bende son baharda bir saksı aldım yazin çok pahalı diyorlardı sizin söylediyiniz türmü bilmiyorum çiçek açarsa ozaman belli olur.
Ben bunu istiyorum ;)Shooting Star Hydrangea
acemifüsun
02-04-2010, 00:41
İyi haber de Jezebel'in eklediği daha bir güzel. Ben ondan olursa varım.
Benim geçen sene aldığım 2 saksı ortancam var. Biri mavi diğeri pembe idi. Bu sene ikisi de pembe olmasın diye birinin toprağına paslı demirler ekledim. Ayrıca 1 litre suya 1 çay fincanı sirke ekleyerek sulamaya başladım. Diğerine göre gelişimi daha hızlı. Renk nasıl olacak göreceğiz. Denemem başarılı olursa yöntemi kesinlikle hep uygulayacağım.
Sevgili uzman16
Bu başlığın geçmiş sayfalarında Mine hanımın önerisi sulama suyuna limon tuzu ilave edilmesiydi, sirke yanlış bir uygulama olmasın, isterseniz siz de bir okuyun:)
Merhabalar,
Ortancaya çocuklar için verilen demir şurubundan sulandırıp versek faydası olur mu?
Deneyen var mı?
Bir de çok komik ama doğum kontrol haplarının ortancaya verilmesi daha güzel çiçek açmasını sağlıyormuş diye duydum. Doğruluğunu bilen var mı?
Kimseden cevap gelmeyince bugün suya demir şurubu ekleyip suladım ortancamı. Bakalım nasıl bir sonuç olacak.
Eser İlhan
02-04-2010, 17:54
Sevgili uzman16
Bu başlığın geçmiş sayfalarında Mine hanımın önerisi sulama suyuna limon tuzu ilave edilmesiydi, sirke yanlış bir uygulama olmasın, isterseniz siz de bir okuyun:)
Limon tuzu sitrik asit, sirke ise asetik asit. Her ikisi de toprağı asitlendirmeye yönelik girişimler. Hatta her ikisi de nisbeten zayıf asit olmalarına rağmen asitlik gücü açısından bakıldığında sitrik asit asetik asidten biraz daha güçlü bir asit sayılabilir. Dolayısıyla sitrik asit yerine asetik asit almanın bitkiye bir zararı olacağını sanmıyorum :)
(Yine de limon tuzu seçilmesinin özel bir nedeni olup olmadığını sorun isterseniz içinizin rahat etmes açısından.)
yalovaburaktarim
02-04-2010, 18:45
Bilgiler çok güzel ama teoride inşallah uygulanmış hallerinin sonuçlarınıda burda paylaşırız.
Eser İlhan
02-04-2010, 19:18
Bilgiler çok güzel ama teoride inşallah uygulanmış hallerinin sonuçlarınıda burda paylaşırız.
Sevgili Yalovaburaktarim, bir eczacı olarak kimya bilgilerimin bana soylediklerini aktardim sadece :))))
Tabii ki teori her zaman pratikle uyuşmuyor.Söylemek istediğim kısaca asitlendirici olarak asetik asidin de kullanılabilir gözüktüğü idi. Tabii burada ne kadar miktar asidin ne kadar toprağın pHsını etkileyebileceği de önemli bir nokta ve ayrıca toprağın başlangıç pH sı da önemli tabii ki. Ben ortancalarımda hazır renklendirici gübreleri kullanıyorum sonuçlardan da memnunum. Ama bahçelerimizde deneysel birşeylere girişmek ve sonuçlarını heyecanla beklemek de çok hoş bence :))
İki saksı ortancam da kışın tüm yapraklarını dökmüştü. Evdeki suyumuz kireçli, dolayısıyla sulamalarını kışın aynı su ile yapınca pembe olacağını düşünüp bu yöntemi uygulamaya karar verdim. Gelişimleri bariz farklı. Bu yöntemi bir yerlerde okumuştum. Umarım başarılı olurum, zira böylece mavi ortanca için satılan mavileştiricilere para vermekten kurtulmuş oluruz.:p
Ben daha önce ortancalarda sirkeli su kullanmıştım, kullandıktan sonra sirkeye mi bağlı bilmiyorum ama bariz iyileşme olmuştu. Sirkeyi suya katmak gerekiyor, sadece sirke bitkileri öldürüyor.
aysebereket
11-04-2010, 02:58
Merhabalar,
22 sayfayı da okudum, harika bilgiler edindim hepinize çok teşekkürler. Geçen yıl kocaman top çiçekli bir mavi ortanca aldım, muhtemelen ithaldir çünkü alışana kadar beni çok uğraştırdı. Şartlar da esasında çok elverişli değildi :)
Hisar'da, çok uzun saatler güneş alan ve dolayısıyla ne kadar esse de sıcak, yarı kapalı (yani üstü kapalı, iki tarafı camlı, ön tarafı da açık bir balkonda. Çok sık sulamaktan da küllenme oldu. Ama ikimiz de inat ettik ve şu anda çok sağlıklı yaprakları var.
Su çok kireçli (artık kaynatılıp soğutulmuş su ya da en azından 12 saat dinlendirilmiş su kullanacağım) ve toprağın ph'ı da şu anda 8'ye yakın. Dolayısıyla limontuzlu sulama ve iki gün sonra da demir sülfatlı su uygulaması yapacağım. Mavi rengi için de 15 günde bir, sadece 2 kere sanırım, aluminyüm sülfatlı sulama yapacağım (paslı çivi, gazete kağıdı, narenciye kabuğunu da toprağa ekleyeceğim.)
Sorum şu: demir sülfatlı sulama ve aluminyum sülfatlı sulama arasında kaç gün olmalı? Biribirlerini etkililerler ya da bitkiye zarar vermelerinden korkuyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Not: Bu arada İstanbul'da bu taraflarda oturanlar için: demir sülfatı Ortaköy fidanlığından 1 kg/5TL ve aluminyum sülfatı da Resitpaşa Fidanlığı'ndan aynı fiyata aldım.
Bu ortancayı geçen yıl kardeşim İstanbul'dan hediye getirmişti. Her dalında tomurcuk var.:D
Kadir Başkök
22-04-2010, 17:55
Benimde çok yıllık bir ortancam var, fakat yıllardır çiçek alamadım.Bu yılda filizlerin ortaları boş. : (( Acaba nerede hata yapıyorum?
acemifüsun
23-04-2010, 00:54
Fotoğrafını koysanız deneyimli arkadaşlar size yardımcı olurlar.
Mine Pakkaner
23-04-2010, 16:21
Merhabalar,
22 sayfayı da okudum, harika bilgiler edindim hepinize çok teşekkürler. Geçen yıl kocaman top çiçekli bir mavi ortanca aldım, muhtemelen ithaldir çünkü alışana kadar beni çok uğraştırdı. Şartlar da esasında çok elverişli değildi :)
Hisar'da, çok uzun saatler güneş alan ve dolayısıyla ne kadar esse de sıcak, yarı kapalı (yani üstü kapalı, iki tarafı camlı, ön tarafı da açık bir balkonda. Çok sık sulamaktan da küllenme oldu. Ama ikimiz de inat ettik ve şu anda çok sağlıklı yaprakları var.
Su çok kireçli (artık kaynatılıp soğutulmuş su ya da en azından 12 saat dinlendirilmiş su kullanacağım) ve toprağın ph'ı da şu anda 8'ye yakın. Dolayısıyla limontuzlu sulama ve iki gün sonra da demir sülfatlı su uygulaması yapacağım. Mavi rengi için de 15 günde bir, sadece 2 kere sanırım, aluminyüm sülfatlı sulama yapacağım (paslı çivi, gazete kağıdı, narenciye kabuğunu da toprağa ekleyeceğim.)
Sorum şu: demir sülfatlı sulama ve aluminyum sülfatlı sulama arasında kaç gün olmalı? Biribirlerini etkililerler ya da bitkiye zarar vermelerinden korkuyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Not: Bu arada İstanbul'da bu taraflarda oturanlar için: demir sülfatı Ortaköy fidanlığından 1 kg/5TL ve aluminyum sülfatı da Resitpaşa Fidanlığı'ndan aynı fiyata aldım.
Alüminyum sülfat kullanacaksanız limon tuzu vermenize gerek yok. yalnız bunlar beslemez, gübre olarak da amonyum sülfat verin.
Bu durumda demire ihtiyacınız kalmayacaktır muhtemelen, genç yapraklarda damarların arası sararmaya başlarsa demir verin. Bu durumda hala kireç yüzünden demiri alamıyor demektir.
Hem demir hem aluminyum, ikisini de uygulamak isterseniz bir hafta ara ile verin.
Pat(i)ilker
23-04-2010, 18:08
arkadaşlar buda benim geçen sene aldığım ortancam ortanca hakkında hiçbirşey bilmeden aldım uzun süre yaşattım sonra mevsimi geldi çicekliri kurudu bende aldm balkono koydm suladım tüm kış yeni birsürü filiz veriyor ve fotoğrafları çekerken farkettim birtanede tomurcuk oluşmuş şuanda yapmam gerekn birşey varmı kendi haline mi burakim ?
acemifüsun
23-04-2010, 22:03
Limon tuzu sitrik asit, sirke ise asetik asit. Her ikisi de toprağı asitlendirmeye yönelik girişimler. Hatta her ikisi de nisbeten zayıf asit olmalarına rağmen asitlik gücü açısından bakıldığında sitrik asit asetik asidten biraz daha güçlü bir asit sayılabilir. Dolayısıyla sitrik asit yerine asetik asit almanın bitkiye bir zararı olacağını sanmıyorum :)
(Yine de limon tuzu seçilmesinin özel bir nedeni olup olmadığını sorun isterseniz içinizin rahat etmes açısından.)
Bu konuyla ilgili gardenya başlığında Sevgili Mine Hanımın açıkladığı bilgiler var.
Elfogi gardenyaya sulama suyu olarak vereceğiniz su en fazla bir bardak.Buna birkaç limon tuzu katılırsa fazla olur. Daha önce bu konuda verdiğim tariflerde 1 lt suya bir kaç ufak tane olarak bu ölçüyü verdim.1 lt suya iki dilim limon ise bu asitliği (sulama suyuna birkaç limon tuzu koyma )sağlamaz. Limon tuzunda sitrik asit, sirkede asetik asit var. Bu işlem için sitrik asit kullanılmalıdır.Sitrik asit gıda sektöründe de pH ayarlamak için kullanılıyor. Maden suyu karışımları da genelde 6-8 pH da oluyor. Bu yüzden toprakta asitlik ayarlamada kullanılmaz.Ayrıca içerdiği mineral tuzlar nedeniyle de bitkilere verilmesini doğru bulmuyoruz.(Gerçi forumda bunu kullanıp ta harika sonuç aldığını söyleyen üyelerimiz çok. Ama olaya uzun vadede bakmak gerek )
Benim demir şurubu bir işe yaramadı sanırım. Yine pembe açıyorlar :( Ama sanki pembesi biraz koyulaşmış gibi ya da geçen seneki halini çok iyi hatırlamıyorum. Neyse bu da tesellisi olsun artık. Ya pembe olsun diycez ya da seneye ortanca mavileştirici deniycez artık.
Bu ortanca renklendirme işini bir yerde toparlamak gerekiyor sanırım. :)
Demir ortanca mavileştirmeye yeterli olmaz. (pH'ı bir miktar düşüreceği ve dolayısıyla alüminyum emilimini arttıracağı için minimal bir etkisi olur.)
Mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanmanızı öneririm. Sanırım bakır sülfatın da benzer etkisi oluyor.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=428789&postcount=458
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=414384&postcount=429
ozgurbilgin
06-05-2010, 11:01
Bence de ortanca renklendirme işini bir başka başlıkta toparlamak gerekiyor. Çok fazla bilgi var ve insanların kafası karışıyor.
Çiçek hangi renk ise toprak ne demek istiyor?
Hangi renkten hangi renge nasıl dönüşür gibi bilgileri derleyip yazacak birisi var mıdır?
Bir fırsat bulduğumda ben yapmak istiyorum ama biraz zaman alır. :)
Bu gün benim de bir ortancam oldu .
Yaşatmak için sanırım bu başlığı da takip etmem gerekecek .
zeynep dila
10-05-2010, 14:18
üç yıldır deli gibi nerede bir ortanca görsem alıyorum.Bu çiçeğe o kadar hayranım ki ortanca ile yatıp ortanca ile kalkıyorum diyebilirim.Ama her zaman aynı kötü sona ulaşıyorum.Evimin bahçesine alıp getirdiğim o güzelim rengarenk ortancalar aradan kısa bir süre geçince yapraklarının uçlarından kurumaya başlıyor yerine gelen yeni yapraklarda bir iki gün sonra aynı akibete uğruyor.Ortancalarım için bilen bilmeyen herkese birşeyler soruyorum.Denemediğim hiçbirşey kalmadı:mantar ilacı saçı kıbrısı,kara boya coşturan,çam gübresi vb.Akla gelebilecek herşeyi yapıyorum.Çelik olarak yetiştirmeye kalktıklarımdaki başarısızlığımı hiç hesaba bile katmıyorum.Başkasının bahçesinde duran koca saksılardaki ortancayı benim eve getiriyorum,çiçekçiden tomurcukları üzerinde olan çiçekli çiçeksiz ne kadar alabilirsem alıyorum ama sonuç aynı.Bandırma'da kimin ortancası varsa her şartta oluyor güneş,rüzgar,gölge farketmiyor ama bana geldikleri anda hep aynı son.Özel toprak,özel su daha ne yapabilirim ki benimde ortancalarım yaşasın diye.Kimse bana inanamıyor.Bu kadar kolay yetişebilen bir çiçeğe bunca çabadan sonra hala kavuşamamış olmama ben de akıl erdiremiyorum:Gölgeye koyuyorum olmuyor,rüzgara çıkarıyorum hiç olmuyor.Eğer şimdiye kadar elime geçen ortancalar yaşasaydı abartısız bir tır dolusu olurdu.Saksıda olanıda bahçeye dikileni de hepsi yapraklarından başlıyarak kuruyor.Bana öneride bulunacak birileri çıkarsa çok sevinirim.Çok şey mi istiyorum.Sadece bu doğa harikasına sahip olmak.teşekkürler.
Yılmaz Yalçın
10-05-2010, 14:40
Bir bilene soralım köşesinde Mine Pakkaner'e sorarsanız en sağlıklı bilgiyi alırsınız.Güneşi hiç sevmiyorlar hatta benim ortancalar hiç güneş görmüyor ama oldukça güçlü oluyorlar.Bol su seven bir bitkidir ortanca ve toprağınız su tutmuyor olabilir yani torf benzeri topraksa ve toprak hızla kuruyorsa,su tutucu özelliği yoksa oluşabilir bu sararma.
Zeynep Hanım,
Gerçekten çok acayip bir durum sizinkisi. Okurken acaba bahçe toprağından mı dedim ama saksılarda da aynı sorun var diyorsunuz. Bildiğim kadarıyla ortanca güneşi fazla sevmiyor. Benimki balkonun direk güneş gelmeyen bir köşesinde. Bir ihtimal güneştendir. Ya da aldığınız yerdeki sardunyalarda genel bir sorun olabilir. Hep aynı yerden mi alıyorsunuz? Belki bir de farklı bir yerden almayı deneyebilirsiniz. Gerçekten çok fazla bakım istemiyor. Umarım birgün istediğiniz ortancaya sahip olursunuz.
Sorun sulama eksikliği olabilir mi? Ortanca çok su sever. Sabah akşam sulasanız itiraz etmez.
zeynep dila
10-05-2010, 15:57
Ortanca yetiştirmedeki başarısızlığım siteyi kullanmada da devam ediyor.Yeni üyeyim ve daha nereden nelere ulaşabilirim pek kavrayamadım.Mesela bir bilene soralım köşesine hiç rastlamadım.Sanırım benim bu konuda da yardıma ihtiyacım var.
Ortancalarıma gelince kesinlikle hepsini aynı yerden almıyorum.Komşumun evinden kocaman saksıyla getirdiğim yılların ortancalarına bile ben aynı sonu yaşatıyorum.Artık her ortancaya farklı muamele yapıyorum.Yani deneme yanılma metodu ki ben hepsinde yanılıyorum.Kimi az sulu,kimi sabah akşam sulu,bazısı yarı gölge,bazısı gölge vs.
Mine Pakkaner'e ulaşarak derdime çare bulabilme olasılığını düşünmek bile çok güzel.Teşekkürler.
Burdan (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=10) erişebilirsiniz bir bilene soralım sayfasına ;)
Ortancalar için özel besin var onlardan kullansanız belki faydası olur.
Pat(i)ilker
16-05-2010, 15:12
kimse benim ortanca sorunumu çözemeyecek sanırım ?
Sayın Pat(i)ilker,
Sağlıklı görünen ve bol bol yeni sürgün veren ortanca resimleri eklemişsiniz. Nasıl bir sorununuz var da çözülemiyor anlamadım açıkçası. ;)
Pat(i)ilker
17-05-2010, 16:37
Bir budama işlemi yapmalımıyım dallarda yoksa böyle devam etsinmi bu arada tomurcukta pembe oldu :)
Bu sene budamak için geç oldu. Gelecek sene Şubat gibi isterseniz budarsınız. Budamayı tercih eden veya etmeyen arkadaşlarımız var.
zeynep dila
17-05-2010, 17:18
kimse benim ortanca sorunumu çözemeyecek sanırım ?
Merhaba Pat(i)ilker,
Sürekli ortancalarla sorun yaşayan birisi olarak sizin probleminizin ne olduğunu merak ettim. Bir de konu olan ortanca resimleri nerede acaba ben kaçırmışım da.
Pat(i)ilker
17-05-2010, 18:40
teşekkür ederim sayın gilan
sayın zeynep dila #654 nolu mesajda, sadece ortancamı budarsam daha hızlı büyür mü daha çok tomurcuk verir mi diye sormuştum
Ortancanızı eğer zamanında budasaydınız, hem daha gür görünüp, hem daha bol tomurcuklu olacaktı ama şimdi budama zamanı olmadığını arkadaşlarımız da yazmışlar.
Sanırım mucize bir mesaj bekliyorsunuz, "şunu şunu yap hemen bodurlaşsın, bol çiçeklensin"
Bu iş aynı olta balıkçılığı gibi sabır işidir, doğru zamanda, doğru şeyleri yapıp, sonucu bekleyeceksiniz. Bu sene doğru zamanı kaçırdıysanız, sabredip gelecek yıl doğruları uygulayıp, sonucu göreceksiniz.
Şu anda budarsanız bu yılı hiç çiçeksiz geçirirsiniz, hiç bir işe de yaramaz. Bu yazı böyle geçirsin, açacağı kadar açsın, çiçekleri kurusun, kışa öylece girsin, Şubat ayında derin bir budama yapın. Dipten 20 cm kalsın yeter. Şubattan sonra ona uygun gübrelerle besleyin, hava ısınmaya başlayınca dibi hep nemli kalacak şekilde suyunu ihmal etmeyin. Gölge veya yarı gölge bir yere yerleştirin, evin içinde olmaz. Sonra, bu aylarda yemyeşil, iri yapraklı, yapraktan dallarının görünmediği, bol tomurcuklu Ortancanız olsun.
Pat(i)ilker
18-05-2010, 16:04
teşekkürler sayın limon ben ilk ortancam olduğu belirtmiştim o yüzden ne zaman budanacağınıda bilmiyordum neyse öğrenmiş oldum herkese teşekkürler
zeynep dila
22-05-2010, 16:07
Merhaba,
Sizlere ortancalarımın başına gelenleri fotoğraflarla göstereyim.
Birinci fotoğraftaki ortancayı bu sene mart ayında aldım kocamandı ama yaprakları kuruya kuruya bu hale geldi. Yeni çıkan yapraklar da hemen kurumaya başlıyor.
İkinci saksı geçen yıl seradan aldığım bir ortanca. Aldığımda çiçekliydi. Bu yıl martta bayağı yeşerdi, büyüdü fakat aynı şekilde yaprakları kurudu ve sonuç görüldüğü gibi.
Üçüncü saksı da bu sene alındı. Yemyeşil yaprağı bol bir orancaydı ama o da yaprak uçlarından kuruya kuruya bu hale geldi.
Dördüncü saksı geçen yıl çiçekliyken alınmış büyük bir ortancaydı. İki hafta öncesine kadar hiç bir kıpırtı görülmedi sonra yaprak çıkarmaya başladı ama çıkan yaprak sapsarı.
Büyük olan ortancayı nisan ayında bir arkadaşım verdi yemyeşildi geçen haftadan beri onunda yaprakları kurumaya başladı. Aynı son onu da bekliyor.
Bu sene o büyük ortanca gibi beş büyük ortancayı da yok ettim. Onların resimlerini çekmemiştim.
Ortancalarım gölgede duruyor ve ben onlara duyduğum her takviyeyi yapıyorum. Gerçi artık acaba burda daha mı iyi olur diye güneşe, yarı gölgeye çıkardıklarım da var ama sonuç hiç değişmiyor. Yani aylarca yıllarca arkadaşlarımın evinde sağlıklı olan ortancalar benim bahçeme geldiklerinde kuruyup yok oluyorlar.
Bu süreç üç yıldır aynı şekilde devam ediyor. Ben her yıl nerde ortanca görsem onu alıyorum ama gelin görün ki bir tane ortancam yok.
Ortancalarım gölgede duruyor ve ben onlara duyduğum her takviyeyi yapıyorum.
Bozulma takviyeden önce mi başlıyor, sonra mı?
"Denemediğim hiçbirşey kalmadı:mantar ilacı saçı kıbrısı,kara boya coşturan,çam gübresi vb.Akla gelebilecek herşeyi yapıyorum." bunları ne gibi şikayetlerde yapıyorsunuz?
Mevsimsiz saksı değişikliği yapıyor musunuz?
zeynep dila
22-05-2010, 18:30
Bozulma takviyeden önce mi başlıyor, sonra mı?
"Denemediğim hiçbirşey kalmadı:mantar ilacı saçı kıbrısı,kara boya coşturan,çam gübresi vb.Akla gelebilecek herşeyi yapıyorum." bunları ne gibi şikayetlerde yapıyorsunuz?
Mevsimsiz saksı değişikliği yapıyor musunuz?
Merhaba Kiraz,
Benim saksı değiştirme gibi bir lüksüm olmuyor ki. Ortancalar daha aldığım andan itibaren o olumsuz değişime uğruyor.
Mesela son resimdeki büyük ortanca arkadaşımdan geldi ve ben ona birşey yapmadım. Aynı onun gibi bir büyük ortancam daha vardı bir akrabadan aldığım, o da aynı şekilde bozuldu gitti. Ona akrabanın söylediği gibi bir litreye bir kaşık saçı kıbrısı vermiştim Çünkü aldığım kişiler belli periyotlarla aynı işlemi yapıyorlarmış.
İlk resimdeki ortancanın yaprakları kurumaya başlayınca yaprağı ziraat ilçları satan bir yere götürdüm ve bana mantar ilacı verdi onu kullanınca bir düzelme olmadı diğer yapraklar da kuruyup döküldü. İşte ortancaların son halleri bunlar.
Merhaba,
Nisan ayı başında aldığım üzerinde yeşil çiçek tomurcukları bulunan ortanca 3 hafta kadar sonra çiçeklendi. Çiçekler yeşil renkte büyüdüler ve sonra pembeye döndüler. Bir süre o güzel çiçeklerin tadını çıkardım. 10 gün kadar önce çiçeklerin bazıları yerleri kurudu.
Çiçeklerin keyfi kaçıyor diye panikleyip formu baştan sona okudum. Önerilen limontuzu uygulamasını yaptım, paslı iki çiviyi de toprağa batırdım. (Kara boyayı yapmadım) İzmir suyu kireçli diye mümkün olduğunca yağmurlu günlerde topladığım yağmur suyuyla sulamaya çalıştım. Çiçeği aldığımda torbadaydı. Üzerinde çiçekler olduğu için kökle uğraşmasın diye torbasından az büyük saksıya geçirdim.
Şimdi bitkide oldukça fazla sürgün var. Bitkinin önceki ve sonraki resimleri:148054
148055
Çiçekler bozulmaya başlıyor:
148056
148057
Sürgünler: (Bu resimden sonra da bir çok sürgün oluştu)
148058
Deneyimli arkadaşlardan yardımcı olmalarını rica edeceğim iki konu var:
*Bu sezon başka çiçek açar mı?
*Sonbaharda çelik almak istiyorum. Sürgünlerin hepsini bırakayım mı ? Seyreltmek gerekir mi?
*Bitkinin ağaç olmayan (henüz yeşil olan) gövde bölümünde kahverengi uzunca noktalar var. Bu normal mi?
Şimdiden teşekkürler :)
Sevgili Zeynep Dila ,
nasılsa hepsi kurumuş , kökünü ortaya çıkarsan bir baksan .
Ben de alakasız olacak ama söyliyeceğim , begonya alıyordum (Rex) aynen senin dediğin gibi yapraklar giderek ufalıyordu ve kıyıdan kurumaya başlıyordu .
Artık neyse , tüm saksıdaki bitkiler o kadar ufaldı ki " gel bunları tek saksı yapayım " dedim .
Toprağa karıştırınca bulduklarım beni şok etti .
Toprakta minik kurtlar vardı , solucan değil , kurtçuk .
İnceleyince gördüm ki bunların çok ayakları var , çiyan olduklarına karar verdim .
Gittim Dursban4 aldım , topağa bitkiden 2 kat fazla dökmek gerekiyormuş .
Ama begonyalarımı topakatan tamamen arındırdım ve cocopeat / vermikulit karışımına diktim . Şimdi gelişmeye başladı . Bence sizin dış koşulların hepsi 4/4 lük besliyorsun ,suluyorsun ,gölgede tutuyorsun ...
Lütfen eline eldivenini giy ve toprağı karıştır , köklere bak , sorun bence orada .
Solucan ölmüş dokuları yerken çiyan yavruları canlı bitkiye saldırıp öldürmeden bırakmıyorlar .
Kolay gelsin .
zeynep dila
31-05-2010, 00:51
Sevgili Jezebel,
Ortancalarımı yaşatmak için her öneriye o kadar açığım ki bu işlemi hiç üşenmeden yapacağıma emin olabilirsin. Teşekkür ederim. Ayrıca ortancalarla ilgili duyacağım her şey beni çok mutlu edeceği için ; her an, her zaman aktarmak istediğiniz bilgileri bana iletebilirsiniz.
Zeytinci
31-05-2010, 19:59
Mavi açtırma hüner midir?
Fotoğraf Tire dağ restorandan.
acemifüsun
31-05-2010, 20:07
Ortancaların bazı yapraklarının kenarları kahverengi oldu, sizce neden olabilir?
Ortancaların bazı yapraklarının kenarları kahverengi oldu, sizce neden olabilir?
Kireçli su, besin alınmasını engellediği için neden olabiliyormuş ama yine de fotoğrafla beraber uzmana sormakta yarar var.
Yılmaz Yalçın
31-05-2010, 20:38
Mavi açtırma hüner midir?
Fotoğraf Tire dağ restorandan.
Bazıları çivit bazıları da sirke vererek mavi açtırıyor...
zeynep dila
01-06-2010, 02:11
Ortancaların bazı yapraklarının kenarları kahverengi oldu, sizce neden olabilir?
Merhaba acemifüsun, umarım senin ortancaların da kaderi benimkilere benzemez. Benim ne kadar ortancam varsa yapraklarından kararmaya başlayarak kurudu gitti. Eğer bir çözümünü bulursan lütfen bana da söyler misin?
Sn. zeynep dila, ortancalarınıza çok üzüldüm. Aslında odunsu gövdeler oldukça iyi görünüyorlar. Acaba köklerine baktınız mı? Ziraat ilaçları satan yer mantar ilacı verdiğine göre (zamanı mıdır bilmiyorum ama) bitkileri topraktan çıkarıp, yıkayıp başka bir toprağa dikseniz nasıl olur acaba?
Arkadaşınızdan geldiğini belirttiğiniz ortanca orada iyi durumdaydı da size gelince bozulduysa rüzgar, güneş vb yer sorunu olabilir veya suyun çok kireçli olması gibi nedenlerle de bozuluyor olabilir.
Limon tuzu uygulamasını yaptınız mı?
zeynep dila
01-06-2010, 12:12
Sn. zeynep dila, ortancalarınıza çok üzüldüm. Aslında odunsu gövdeler oldukça iyi görünüyorlar. Acaba köklerine baktınız mı? Ziraat ilaçları satan yer mantar ilacı verdiğine göre (zamanı mıdır bilmiyorum ama) bitkileri topraktan çıkarıp, yıkayıp başka bir toprağa dikseniz nasıl olur acaba?
Arkadaşınızdan geldiğini belirttiğiniz ortanca orada iyi durumdaydı da size gelince bozulduysa rüzgar, güneş vb yer sorunu olabilir veya suyun çok kireçli olması gibi nedenlerle de bozuluyor olabilir.
Limon tuzu uygulamasını yaptınız mı?
Merhaba Sarius,
Bu yılki ortancalarıma mantar ilacı, saçı kıbrısı gibi şeyler yaptım ama limon tuzu uygulamadım. Geçen yıl onu da yapmıştım. Ayrıca geçen yıl kuruyup yok olan ortancalarımızı bahçedeki kuyu suyu ile suluyordum (tabi ki bütün bahçedeki bitkileri de) Herhangi bir ölçüm yaptırmamış olmama rağmen acaba su ile ilgili bir problem mi var diye bu sene hiçbirine kuyu suyu vermiyorum. Kullandığım su da pek kireçli olmayan bir su; ama yine de limon tuzu uygulaması yapsam mı acaba? Artık uyguladığım şeyler de mi bozulmalarına sebep oluyor diye düşünüyorum.
zeynep dila
01-06-2010, 12:19
Sevgili Zeynep Dila ,
nasılsa hepsi kurumuş , kökünü ortaya çıkarsan bir baksan .
Ben de alakasız olacak ama söyliyeceğim , begonya alıyordum (Rex) aynen senin dediğin gibi yapraklar giderek ufalıyordu ve kıyıdan kurumaya başlıyordu .
Artık neyse , tüm saksıdaki bitkiler o kadar ufaldı ki " gel bunları tek saksı yapayım " dedim .
Toprağa karıştırınca bulduklarım beni şok etti .
Toprakta minik kurtlar vardı , solucan değil , kurtçuk .
İnceleyince gördüm ki bunların çok ayakları var , çiyan olduklarına karar verdim .
Gittim Dursban4 aldım , topağa bitkiden 2 kat fazla dökmek gerekiyormuş .
Ama begonyalarımı topakatan tamamen arındırdım ve cocopeat / vermikulit karışımına diktim . Şimdi gelişmeye başladı . Bence sizin dış koşulların hepsi 4/4 lük besliyorsun ,suluyorsun ,gölgede tutuyorsun ...
Lütfen eline eldivenini giy ve toprağı karıştır , köklere bak , sorun bence orada .
Solucan ölmüş dokuları yerken çiyan yavruları canlı bitkiye saldırıp öldürmeden bırakmıyorlar .
Kolay gelsin .
Merhaba Jezebel,
Dün saksıları boşalttım. Saksıda ve bitki kökllerinde herhangi bir zararlıya rastlamadım. Nasıl olsa o ortancalardan ümidi kesmiştim ya tutarsa misali onları bahçe toprağına ektim. Bu gün de iki ortanca daha aldım. Onları da kurutana kadar keyfini sürüp kendimi mutlu hissedeceğim.
Bu yeni , çiçekçi vahşi tür dedi ...
zeynep dila
01-06-2010, 12:48
Merhaba Jezebel,
Yeni ortancan hayırlı olsun. Sanırım mayıs ayında aldığın ortancan artık bol bol çiçek vermiştir. Ne kadar şanslısınız ortancalarınıza zarar vermeden sayılarını çoğaltabiliyorsunuz. Bense sürekli ortanca almama rağmen sıfıra sıfır elde var yine sıfır şeklinde devam ediyorum.
Sayın zeynep dila, kuyu suyu belki de çok kireçliydi. O zaman limon tozu takviyesi işe yarayabilir :)
Bahçe toprağına aldığınız ortancalara çam gübresi uygulayabilirsiniz. Yeni gelenlere de isterseniz çeşme suyu yerine kireçsiz su verin. Bakarsınız bu yöntemlerle bol bol ortanca keyfi sürersiniz :)
Sayın Jezebel, vahşi ortancanızın çiçekli halini de görmek isteriz :) Güle güle büyütün, keyifli zamanlar dilerim.
zeynep dila
01-06-2010, 14:09
İlgine teşekkür ederim Sarius. Bu önerilerini uygulayacağım.
Sayın Zeynep Dila, sayın öğretmenim, sayın hemşehrim,
Ortancalar konusundaki sıkıntınızı hayretle okudum. Gerek 50 sene önce Tatlısu daki evimizde gerek şimdiki bahçemde çiçekleri yaklaşık insan başı büyüklüğünde olan ortancalarımız vardı. Şimdi düşünüyorum da her ikisinin bulunduğu yer serin, gölgeli ve RÜZGARLI dır. Biliyorsunuz Bandırma nın rüzgarı meşhurdur. "Erdek in kirazı, Edincik in beyazı, Bandırma nın ayazı" deriz biz eskiler.
Sizin resimleri tam olarak göremiyorum ama dört tarafı da kapalı bir ortamda olduklarını sanıyorum. Bir de bahçenizin rüzgar alan bir bölgesinde deneseniz. Diğer arkadaşların söylediği gibi suyunu asla ihmal etmeyiniz. Hatta her akşam yaprak ve çiçeklerine duş yaptırırsanız çok hoşlanacaktır.
Her şey gönlünüzce olsun.
Hatta Haydarçavuş mahallesindeki eski evimiz ve Ordu caddesi üzerindeki ikinci evimizin teraslarında annem saksılarda yetiştirirdi ama onların çiçekleri ancak yumruk büyüklüğünde olurdu. Saksı-toprak farkı.
Her şey gönlünüzce olsun.
zeynep dila
05-06-2010, 00:31
Hatta Haydarçavuş mahallesindeki eski evimiz ve Ordu caddesi üzerindeki ikinci evimizin teraslarında annem saksılarda yetiştirirdi ama onların çiçekleri ancak yumruk büyüklüğünde olurdu. Saksı-toprak farkı.
Her şey gönlünüzce olsun.
Sayın Osman Bey,
Bir gün benim de sizin bahsettiğiniz ortancalar gibi ortancalarım olacağı inancımı hiç kaybetmeyeceğim. Tatlısu'daki evinizi Bandırma'daki terasınızı hayal etmeye çalışıyorum. Eminim insanı cezbeden bir manzaradır o. Kocaman çiçekli, rengarenk ortancalar .Bir de sarmaşık ortanca olsa...
Sevgiyle kalın.
kuyu suyu belki de çok kireçliydi. O zaman limon tozu takviyesi işe yarayabilir
limon tuzu kullanmını biraz daha detaylandırabilir misiniz? Ölçü, oran, tekrarlama sıklığı gibi.
Sayın Smyrna,
Ben ortanca yetiştirmeye bu yıl başladım. Yeni çıkan yapraklar açık renge dönüp diğerleri de buruşmaya başlayınca forumdaki bilgiler, özellikle de Mine Hanımın önerileri doğrultusunda limon tozu eriğini sulandırıp göz kararı ortancama verdim. İki hafta kadar önce vermiştim. Şimdi yeni çıkan yapraklar normal renkteler. Buruşma da emin değilim ama sanırım ısıdan oldu, daha gölge olan bir konuma aldım. Yağmur yağdıkça biriktirdiğim yağmur suyunu veriyorum.
Anladığım kadarıyla limon tozu topraktaki kireci çözüyor. Kireç ortancanın demir almasını engellememiş oluyor.
Limon tozu periyodunu bitkinin genel durumuna göre ayarlamak gerekir diye düşünüyorum. Toprak çok kireçliyse veya kireçli suyla sulanıyorsa daha sık limon tozu verilmesi gerekebilir. Ben demir takviyesi yapmadım, toprağım orman bölgeden aldığım yeni toprak olduğu için toprakta olabileceğini düşünüp bitkiyi gözlemledim. Düzelme görmeseydim kara boya verecektim.
Ortanca ve gardenya demir eksikliğine karşı hassastır. Suda veya ortamdaki kireç demir alımını engeller. Acil olarak demir uygulamazsanız çok şiddetli kloroz başlar, bu durumda elbette gardenyanızın çiçeklerinin açması da zor.
Ya demirli bir gübre ya da aktardan kara boya alarak bitkinize 1 lt suya 1 tepeleme çay kaşığı olacak şekilde hem topraktan hem yapraktan verin.
Ayrıca 1 lt suda yarım çay kaşığı limon tuzu eritip saksıları bununla sulayın, asitliği arttırır (limon tuzlu suyu demirden 2 gün önce verin).
Havaların soğuduğu bu dönemde suyu azaltın. İhtiyaç oldukça, toprak kurudukça sularsınız.
Teşekkür ederim. Onca mesaj arasında atlamış olmalıyım.
Mine hanımın mesajında olmazsa olmazın demirli gübre ya da kara boya olduğunu, limon tuzunun ise bitkinin demir alımını kolaylaştırmanın yanında asitliliği arttırarak ortancayı renklendirmeyi amaçladığını düşünüyorum. :confused:
merhaba,
Çam kabuğu yoğun harçta ortancalarımın çiçeklenmesi çok güzel oldu bu yıl, görmek isterseniz şurada fotoğrafları var. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=655009&postcount=42)
Sayın MSaygın,
Çam kabuğu yoğun harç dediğiniz bahçe toprağına çam kabuğu mu karıştırdınız?
Bir de benimkilerin çiçekleri küçük açıyor. Yani her topta çok sayıda çiçek var ama tek çiçeğine baktığınızda küçükler. Oysa çiçekçilerde satılanlara bakıyorum onların tek çiçeği benimkilerim 4-5 çiçeği büyüklüğünde nerdeyse. Çam kabuğunun bu durumada bir faydası olur mu?
Verdiğim bağlantıda kullandığım klasik bir çam kabuklu harç oranım var.Ortancalar için buna normal toprak ekledim biraz.Suyu biraz daha tutsun diye.
Çiçeklerin büyüklüğüne çam kabuğunun bir etkisi olacağını sanmıyorum, o beslemeyle ilgili olsa gerek.
Bu sene çok sayıda açtığı için benim çiçeklerim de küçük kaldılar.Çiçekçilerde satılan ortancalar seralarda profesyonel şekilde beslenen çiçekler, boyutları o yüzden abartılı.
zeynep dila
09-06-2010, 16:55
Verdiğim bağlantıda kullandığım klasik bir çam kabuklu harç oranım var.Ortancalar için buna normal toprak ekledim biraz.Suyu biraz daha tutsun diye.
Çiçeklerin büyüklüğüne çam kabuğunun bir etkisi olacağını sanmıyorum, o beslemeyle ilgili olsa gerek.
Bu sene çok sayıda açtığı için benim çiçeklerim de küçük kaldılar.Çiçekçilerde satılan ortancalar seralarda profesyonel şekilde beslenen çiçekler, boyutları o yüzden abartılı.
Sayın MSaygın,
Çam kabuğu dediğiniz ağaçların attığı kabukları mı oluyor? Yoksa kozalak kabukları mı? Pek anlayamadım biraz açıklar mısınız ütfen?
bir ay önce aldığım ortancamın boynu hep bükük suluyorum böcek varmı di,ye bakıyorum ama derdini hala anlaamadım umarım derdini anlayana kadar ölmez çünkü gecen sana 10 yıllık olanı hiç sebebsiz kaybettim..
Selahattin Yılmaz
10-06-2010, 09:44
Sevgili GLCN, resim koyar mısınız?
neconeco
10-06-2010, 10:47
Selamlar. ortancalarım coştu nedeni sanırım gül gübresi kullandım ortanca gübreyi sevmez derler fakat bendekilere iyi geldi sanırım.))))))
gülyabani
11-06-2010, 11:57
Harika bir çiçekmiş bu ortancalar ilk kez yetiştiriyorum.
Sayın MSaygın,
Çam kabuğu dediğiniz ağaçların attığı kabukları mı oluyor? Yoksa kozalak kabukları mı? Pek anlayamadım biraz açıklar mısınız ütfen?
merhaba,
Kozalak değil, kesilen çam ağaçlarının sıyrılan dış kabukları.Ama kozalak varsa, tohumları temizledikten sonra ufalayıp onu da ekleyebilirsiniz saksı harcına, organik malzeme sonuçta, geçirgenliği arttırır.
sonunda resim ekleyebildim kusura bakmayın..:o
Herkese merhabalar,
Ortanca aşkım bu sene başladı benim. İkinci ortancamı aldım fakat ilkinde olduğu gibi eve geldikten sonra 1-2 gün içinde çiçekleri soldu. Bir şeyler yapabilmek için deli gibi bütün sitelere baktım, çok sey öğrendim ortancalarım hakkında.. ama sizin yazdıklarınız kadar bilgi vermedi hiçbiri..
Size bir iki sorum olacak..
İlk ortancam mavi renkliydi sanki 3 boyutlu bir rengi vardı. Eve geldikten sonra çiçekleri buruştu ve soldu. öğrendim ki akşam güneşini bile sevmiyorlarmış :( Gölgeye koydum fakat çiçeklerini kaybettim. Ölen çiçekleri kesince her yerinden filiz verdi. Bu sene başka çiçek yapmaz herhalde degil mi ? Bir iki gündür de yapraklarında kahve rengi kurumalar oldu. dogru mu bilmiyorum ama öyle olanlarınıda kestim. hiç hoşuma gitmiyor ama deney tahtasına döndü ilk ortancam :(
İkinci ortancamında pembesine vuruldum. Eve geldikten sonra olabildigince serin bir yere koydum. Bol su seviyorlar duymuştum ama benimki hemen hemen hergun sulanmazsa hemen pörsüyor. hergun bir panik yaşıyorum. Şuanki son durumu bazı çiçekleri solmaya başladı. Hasta olabilir mi ? bir iki yeşil böcük buldum yaprakta :( resim eklemeyi ögrenir ögrenmez koyucam resmini .
herkese çok teşekkür ederim ve ortanca dolu bir yaz dilerim.
Kuşadası'nda pek gidemediğim yazlık evimin bahçesindeki ortancalar coşmuş.
152772
152773
Bu da Güzelbahçe'deki evimin yeni ortancaları..
152778
Eser İlhan
14-06-2010, 21:03
Geçen sene normal pembe açan ortancam bu yıl çok koyu bir pembe renkle açmaya karar verdi. (Resmi fotoğraf makinem yanımda olmadığından telefonla çektim, pembenin tonu resimdekinden çok daha koyu )
Bu rengi fidanlıkta veya büyük marketlerden birinde görseydim yapay olduğunu düşünürdüm. Ben hiçbirşey yapmadım oysa...
Sürprizlerle dolu bir bitki ortanca.;)
Zeytinci
14-06-2010, 23:00
Mavi açtırmak için paslı demir mi yoksa sacıkıbrıs mı vermek gerekiyor.
sosyalci
17-06-2010, 14:45
Selamlar arkadaşlar bende ortanca hayranıyım, bu başlıktaki yazıları 2 kez okudum ve ortanca ile ilgili bulabildiğim bütün kaynaklara baktım ama maalesef sorunumu çözemedim,kusura bakmayın biraz uzun bir soru olacak,yaklaşık 2 ay önce beyaz renkli bir ortancaya sahip oldum ve hemen ortancaların isteklerini araştırıp odamın en güzel yerine koydum aydınlık ve güneşi doğrudan almayan bir yer ve su ihtiyacı doğrultusunda hareket ettim ancak yaklaşık 1-2 hafta içinde tüm çiçekleri ve yaprakları sararıp solmaya başladı, bunun üzerine çiçekçiden sıvı gübre alarak hemen uyguladım ancak herhangi bir işe yaramadı, toprağı uygun değildir diyerek toprağını ve saksısını değiştirdim hatta az miktardada güvercin gübresi koydum ancak sonuç yine aynı, bunun üzerine belki faydası olur diye düşünerek bitkiyi epeyce budadım tabi yeni gözlere dikkat ederek birazda güneşlendirdim 2-3 saat kadar, ne yazık ki bununda faydası olmadı yeni gözlerde, dallarda kurudu, bu haftasonu toprağından iyice ayırdım köklerini yıkadım, köklerden sanırım gübre idi küçük küçük renkli renkli mercimek gibi toplar vardı onlarıda çıkardım ve yeni saksı ve toprağa tekrar diktim, yine bol miktarda suluyorum ancak hiçbir hayat belirtisi yok, acaba tamamen öldümü çiçeğim eğer böyle ise çok üzülürüm çünkü bu çiçek biricik kızımdan hediye gelmişti, yardımcı olursanız çok sevinirim.
sosyalci
17-06-2010, 14:47
Özür dilerim az önceki mesajımda yazmayı unutmuşum Kırşehir'de yaşadığım için ortancalarımı içerde saksıda yetiştirmek zorundayım, yaşatabilirmiyim acaba içerde, nelere dikkat etmem gerekir, teşekkür ederim.
Sayın sosyalci,
Odamın en güzel yerine koydum demişsiniz benim bildiğim ortanca dış mekan bitkisi. Benimki balkonda duruyor bir çok arkadaşın da bahçesinde var. Belki içerde böyle bir tepki vermiştir. İmkanınız varsa balkona çıkartmanızı öneririm. Yine de canlanmazsa sakın atmayın. Benimki her sene sonbaharda bütün yapraklarını döküyor, kupkuru dalları kalıyor. Baharda tekrar canlanıyor. Umarım ölmez.
sosyalci
17-06-2010, 17:13
Sayın sosyalci,
Odamın en güzel yerine koydum demişsiniz benim bildiğim ortanca dış mekan bitkisi. Benimki balkonda duruyor bir çok arkadaşın da bahçesinde var. Belki içerde böyle bir tepki vermiştir. İmkanınız varsa balkona çıkartmanızı öneririm. Yine de canlanmazsa sakın atmayın. Benimki her sene sonbaharda bütün yapraklarını döküyor, kupkuru dalları kalıyor. Baharda tekrar canlanıyor. Umarım ölmez.
İlginiz için teşekkür ederim, ne yazık ki ortencaların hoşlandığı gölge bir balkonum yok, benim ortancam sera malıydı (ithal sanırım) ama şimdi ne yazık ki kupkuru hiç bir hayat belirtisi yok, en son olarak aspirin, b 12 vitamini hapı, kükürt ve hümik asit kulladım, zaten atmaya kıyamıyorum biricik kızımın hediyesi bana, ama öyle kupkuru görünce içim parçalanıyor, Kırşehir'de yaşıyorum buranın güneşi ve şu günlerdeki rüzgarlar o kadar yakıcı ki güneş bitkisi olan güllerimin bile balkonda yaprakları, çiçekleri kavruldu, oysa ki o kadar itina gösteriyorum, bu arada balkonum da küçük birde bahçem var,1 adet 40 cm boyunda mavi ladin, 1 adet baston gül, 6 kök minyatür gül, 5 tane yediveren gül, 3 tane yıldız çiçeği, 3 tane karanfil, 3 tane alpin karanfili, 2 adet kıl biber 4 adet çeri domates,1 saksı fesleğen, 1 er saksı sarımsak ve soğan, bunlar balkonum da yetiştirdiklerim hepsi saksıda, ne yazık ki son rüzgarlarda çiçeklerim kavrulmuş, evimin içinde de bir sürü türden iç mekan bitkisi var, diyeceğim o ki ne yazık ki ortancayı içerde büyütmeliyim, son olarak 2 gün önce 2 yeni ortanca fidesi aldım üzeri tomurcuklu yalnız fideler epey uzun sanırım epey eskiler, yanmış sığır gübresi karışımlı toprak ve torfa diktim, fide topraklarını dağıtmadan, (az miktarda da ziraat mühendisinin tavsiyesi üzerine güllerim için aldığım mavi renkli granül, granül hümik asit ve kükürt karışımlı gübreden verdim) hergün suluyorum ve üzerine su fıffıslıyorum bakalım sonuç ne olacak?
Bu arada önceki mesajımda sormuştum bu ortancanın köklerini iyice yıkadım ben güvercin gübresinden arındırmak için bu esnada minik renkli toplar buldum sıkınca içinden su çıkıyordu bu ne olabilir? Son olarakta ortanca fidelerinde küçük olanmı makbul yoksa üzeri tomurcuklu ağaçsı bölümü çok olan uzun olanlarmı?
Sevgili Zeynep Ortancaların toprağı farklı oluyormuş .Bunu yeni öğrendim hatta gübresi de farklı ,ortancalar için özel vitamin var.Ph 6nin üzerindeki toprağı sevmedikleri yazıyor.Gerçi bizim köyde teneke içinde hanımların yetiştirdiği ortancaları görünce sanki özel toprak mı aldılar diye düşünmedim değil ama belki de bahçe toprağı ortancanın arzu ettiği topraktır.Öyle kocaman ve renk renk açmışlardı ki şaşırdım .Benim Tekirdağdaki ortancam da malesef örümceklenmiş :(sarmaşık ortanca çok güzel açmıştı .Yaprağı o kadar güzel ki çiçek açmasa bile olur.Çiçeği minik beyaz çok kayda değer değil ama yaprakları çok güzel ,istersen sarmaşık ortanca al bir daha ki alışverişinde ,Üstelik çok sorunsuz bir çiçek
Sevgili sosyalci o bulduklarınız salyangoz yumurtası :(malesef hazır saksıda alınan bitkilerin toprağında var .Onları toplayabildiğiniz kadar toplayın atın .
sosyalci
17-06-2010, 23:02
Hatice hanım teşekkür ederim ben gübre türü bişeyler olduğunu düşünmüştüm, en son tamamen kökünü topraktan ayırdım ve epeyce temizledim ama yine kalmıştır sanırım, çok fazla da örselemek istemiyorum ortancanın başı iyice döndü zaten.
nocdesign
21-06-2010, 21:16
merhabalar evimin bahçesindeki ortanca lara tavsiye üzerine şeker gübresi attık 1 gün sonra yapraklar soldu i tavsiyeniz warsa yardımcı olursanız sevinirim
Bunlar İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'nin ön bahçesinde bulunan ortancalar. Öğleden sonra güneş görüyorlar. Her kış derin budama yapıyorlar; öyle ki görünce üzülüyorum "tüh kuşa döndürmüşler" diye. Ama sonuç baharda hep aynı.. Bir de kışın topraklarını kabartıp hayvansal gübre yayıyorlar diplerine.
İşte buyurun, bir çiçek topu elimden 2-3 kat daha büyük.
Sevgili Nariel; muhteşem bir görüntü. Şimdi İstanbul' da olmayı istedim. Budama artıkları bana yeterdi.:D
siniroluyorum
25-06-2010, 13:51
Anladığım kadarıyla ortanca demiri seven bir bitki çünkü tanekelere ekilmiş ortancalar görüyorum hepsi o kadar güzel açmış ki.Ben de bu sene bir tane fide aldım birkaç tane de dal sapladım hepsi tuttu.Neredeyse hepsi tenekelerde sonucu seneye görebilir miyim acaba daha çok küçükler?Bahçede ekili olan ortancamı da köpeğim serinleme amaçlı bahçemin ıslak toprağına yatınca kırdı:(
Merhaba
Ortancalarımın sap kısımlarında yaprak azalması var en son resimdeki ortancam bu sene hiç çiçek açmadı çok gölgede kalıyor ondan olabilir mi? Bana durumları pek iyi gelmedi sizce ?
merhabalar evimin bahçesindeki ortanca lara tavsiye üzerine şeker gübresi attık 1 gün sonra yapraklar soldu i tavsiyeniz warsa yardımcı olursanız sevinirim
Ortancalarınız ne durumda? Gübre yakmış olabilir, başka çaresi belki vardır ama acil önlem için bol sulama iyi gelebilir. Bu arada yağmur aldıysa belki iyi gelmiştir.
shark2072
03-07-2010, 23:35
*** site cok güzel Ankaradan yazıyorum celik aldınızda bana yollaya bilirmisiniz ben kargoyu öderim ***(Ankarada cicekciler 50 tlden satıyor =( )şimdiden ***
Sizce bu kapının ardında ne var?
Açıp içeri girdiğimde gözlerime inanamadım. Sahibi yaşlı ve hasta bir teyze. Yalnız yaşıyor.
Bunlarda,
Kendi kendilerine şahlanıp coşuyorlar.
158032
İşte kanıtı,
Açıklı koyulu pembeler,maviler açıktan koyuya çeşitli tonlarda, beyaz ve beyaza yakın bej olanını da ilk defa gördüm.
158033
158034
Merhaba arkadaşlar. Ben de çiçeklerine özenip bir ortanca edindim 2 ay önce kadar. Bir top çiçeği vardı sadece. Çiçekçi daha açıcak dedi ama hiç çiçek açmadı yeni. Olan çiçeğinin yarısı da kurudu. Çiçeksiz olan saplar sürekli uzuyor, kocaman oldu. Balkonda köşede sadece sabah güneşi görüyor. Haftada 2,3 kez suluyorum. Burdan okuduklarım üzerine limon tuzu da yaptım. Artık çiçeklenmez mi? :( .çok heveslenmiştim.
Sn. Açi, bu sene ortanca alıp ani kuruma ile karşılaşan çok kişi oldu. Yaşıyorsa dert etmeyin, bu sene açmazsa bile seneye açar. Ortancanız çok gençse ilk yıl açmaması normaldir.
Teşekkür ederim. Çok acemi olduğum için bilemiyorum çok mu genç değil mi. Ama bildiğim çok fazla boy atıp geliştiği. Neyseki dediğiniz gibi kuruma yok, yaprakları yeşil yeşil ve dik dik. Birdahaki bahara inşallah. Çoğaltmayı deneyeceğim, bakalım becerebilcek miyim?
Ortancaların budanması hakkında bir çok yazı var, bazı yazılar çelişse bile benim çıkardığım sonuç; çok soğuk yerlerde dondan korumak için derin budama yapmak gerekiyor, İstanbul gibi daha ılıman yerlerde (bu kış çok soğuk geçmesine rağmen) sadece çiçekleri almak hatta belki de bırakmak gerekiyor.
Kış sonu, yeni yapraklar oluşurken sağdakileri sadece çiçeklerin altından, bir kısmını da biraz derin budadım, en soldakileri olduğu gibi bıraktım. Ortadaki küçük çiçekliler farklı cins olduğu için kafalar küçük gözüküyor.
158840
Çiçekleri sapında bıraktıklarım:
158841
Benimkilerin devamında, komşumun derin budadıkları : Çiçek yoğunluğu benim bahçedekilere oranla 1/4 civarında. Çiçekler az ama büyük - benim az budadığım çiçeklerden daha büyük değil-.
158842
Çiçeklerini hiç budamadığım, çiçeğin bir göz altından budadığım ve derin budananlarda gözlemlediğim:
-Hiç budanmayanlar ile çiçeğin hemen altından budananlar aynı anda uyanıyor hatta hiç budanmayanlar az önde.
-Hiç budanmayanlar üzerinde solmuş çiçek olduğu halde bir karış aşağıdan yeni sürgün veriyor ve zamanı gelince eski çiçeği düşürüyor.
-Derin budananlar geç yaprak veriyor, çiçek oluşumları geç ve seyrek.
Buna rağmen bundan sonra hiç budamayacağım anlamına gelmiyor, boyları istediğim kadar oldu, çiçeğin iki-üç gözaltından budayıp aradaki tüm fazla ve yoğun dalları dipten almayı düşünüyorum.
Bu seneki tecrübeden yanlış sonuç çıkarıp çıkarmadığımı, seneye göreceğim, umarım seneye tam tersini yazmak zorunda kalmam:)
sosyalci
29-07-2010, 13:02
Arkadaşlar Kırşehir'de kışın dışarıda ortanca hayatta kalabilirmi acaba? İç Anadolu'da yaşayan arkadaşlardan tecrübelerini benimle paylaşmalarını istiyorum, Avusturya'da -20 derecelerde çok rahat bir şekilde kışı atlattığını söyleyen arkadaşlar var forumda Kırşehir'de en düşük -20 falan oluyor ( gerçi son 2-3 yıldır bu kadar soğuk olmuyor) tedirgin oldum, sizler ne dersiniz?
Yılmaz Yalçın
29-07-2010, 14:34
Arkadaşlar Kırşehir'de kışın dışarıda ortanca hayatta kalabilirmi acaba? İç Anadolu'da yaşayan arkadaşlardan tecrübelerini benimle paylaşmalarını istiyorum, Avusturya'da -20 derecelerde çok rahat bir şekilde kışı atlattığını söyleyen arkadaşlar var forumda Kırşehir'de en düşük -20 falan oluyor ( gerçi son 2-3 yıldır bu kadar soğuk olmuyor) tedirgin oldum, sizler ne dersiniz?
Sevgili Sosyalci,
Çok rahat dışarıda yaşayabilir..En kısa zamanda dikin derim..Ne kadar don,soğuk olsa da kök kısmı baharda yeniden yeşeriyor.
sosyalci
30-07-2010, 10:47
Yılmaz Be teşekkür ederim ne yazık ki forumda sorularıma pek cevap verilmiyordu.Bu yıl 3 kök ortanca diktim evimizin bahçesine gölge bir yere şu anda durumları o kadar iyi ki kış için çok tedirgin oluyordum acaba söküp içerimi alsam diyordum ama içimi rahatlattınız.Peki ekstradan yapmam gereken bişeyler varmı kış için budama **** üstlerine kova geçirmek gibi?
Yılmaz Yalçın
30-07-2010, 11:22
Yılmaz Be teşekkür ederim ne yazık ki forumda sorularıma pek cevap verilmiyordu.Bu yıl 3 kök ortanca diktim evimizin bahçesine gölge bir yere şu anda durumları o kadar iyi ki kış için çok tedirgin oluyordum acaba söküp içerimi alsam diyordum ama içimi rahatlattınız.Peki ekstradan yapmam gereken bişeyler varmı kış için budama **** üstlerine kova geçirmek gibi?
Sökmenize gerek yok yalnız Aralık başında budarsanız ve bitkinin kök kısmı ve izdüşümüne at gübresi ve saman karışımı koyarsanız kışa mutlu girecek ve ne kadar don olursa olsun rahatlıkla ve güçlü şekilde bahara çıkacaktır:)
sosyalci
30-07-2010, 15:59
At gübresi ve saman bulamam ki?Bir de nasıl budamam lazım acaba budama konusunda da acemiyim mümkünse tarif etseniz resimli ya da şekilli olarak kusuruma bakmayın.
"Hydrangea paniculata" yeni gözdem oldu. Bir kırmızı çiçekli ortanca bir de bu çeşitler, bulursam kaçırmayacaklarımdan. Yapı marketlere şimdiden duyrulur. :)
(Alacak kişinin tek ben olmayacağımdan eminim)
"Vanilla Strawberry"
169684
169685
"Pinky Winky"
169686
"limelight"
169687
(Bir sitede satışta var ama bize gönderirler mi sormak gerek.)
Uzun zamandır duyduğum, sorduğum ama bulamadığım bir tür.
Çok güzeller sevgili limon,Fide satışı mı var ?
Kiraz "New England" da varmış, ne zaman gidelim? ;)
Hatice Hanım siz de gelin. :)
Ne zamandır internette bitki arayışında bulunmuyordum. O kadar güzel şeylere rasladım ki bir yandan mutlu olurken bir yandan inanılmaz canım sıkıldı. Bu duyguyu sizler de iyi bilirsiniz. Bende niye yok kıskançlığı, Türkiye'de niye satılmaz ki kızgınlığı, canlı bitkiyi neden göndermezler ki sorusu vb... Fotoğrafları paylaşıyorum, yalnız kalmak istemediğimden... :)
Şu başlığa da bir uğrar mısınız? http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=692800&postcount=34
Sevgili limon çok harika bula bilsek.
derin bir aaaaaaah çekerek seyrettim ortancaları, n ediyelim ALLAH sahibine bağışlasın da biz de seyretmeye devam edelim...
Bugün 2 adet dev mavi çiçekli ortanca aldım. Birinin rengi daha açık. Hydrangea macrophylla.
Buna sahip olan kimse var mı ?
174003
Arıyorum...
Emre Albayrak
06-10-2010, 17:15
Aradığınız tür eski çalıştığım fidanlıkta mevcut.. Çamlıcada bulunan osmanlı bahçesinde.. Ama ne yalan söyliyeyim fotoğraflardaki gibi coşmuş çiçeklerini hiç göremedim.. Tek tük ve güçsüz çiçekleri oluyor.. Ama tabi bizdekiler saksıda ve zorlu şartlardaydılar.. (Sulama eksikliği, saksı küçüklüğü)
Emre bey bahsetiğiniz bitki satılık mı ?
Emre Albayrak
06-10-2010, 19:52
Evet ben ayrıldığımda fiyatı 30 tl idi..
Emre bey o fidanlıktan ayrıldınız sanırım ;)
Bana özelden fidanlığın adını verirseniz İstanbulda arkadaşım var alıp gönderir .
Ben bu güzelliği Fransız bir satıcıda buldum kargo dahil 41€ ' idi son baktığımda .
Yazıktır .
Emre Albayrak
06-10-2010, 22:14
Yalnız yanıltmak gibi olmasın Hydrangea paniculata olduğundan kesin eminim ama hangi varyete tam bilmiyorum.. Yine de yerini söyliyeyim Küçük Çamlıca'da O Ağacın Altı tesislerinin hemen karşısı. Bambinin orda.. Osmanlı Bahçesi Fidanlığı.. Aşşağıda süs havuzunun yanındaki duvar dibi ilk sıradalar.. = ) Zira kendim saksı temizliklerini yapmıştım ordan biliyorum.. Sahibesi Müge Hanımdır. İsmimi ve benim yönlendirdiğimi söylerseniz belki bir indirim de yapabilir..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.