Bağlan

View Full Version : Ortanca (Hydrangea)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6

ozguroz
09-05-2006, 09:53
merhaba, aslında ben de onu sormak istiyordum:)
forumlarda çelik yönteminin uygulamasını aradım bulamadım , varsa da tekrar sorduğum için özür dilerim.
çok değişik bi ortanca aldım ( yani ben ilk defa gördüm) onu çoğaltmak istiyorum, sanırım yaz sonunda yapılmalıymış ama nasıl yapıldığını bilmiyorum,
Çelik yöntemiyle çoğaltma hakkında bilgi verebilir misiniz lütfen

http://hometown.aol.com/jce132/images/hydrangea%20lacecap%20closeup%20bluea.jpg

valence
28-09-2006, 23:22
ortancaları yazın tatil için giderken komsulara bıraktık. agustos sonunda geldigimizde 1 tanesi kurumustukuruyan dalları falan temizledim ama.tekrar filiz vermedi.seneye tekrar yesillenme ihtimali varmı.tesekkürler

Mine Pakkaner
29-09-2006, 00:26
Aydın iklim koşullarında bitki tamamen kurumadıysa her an sürgün verebilir Valence. Ölmedikçe bakımını yapmaktan vazgeçmeyin.

valence
29-09-2006, 00:59
Mine hanım toprağında küçük sinekler var gerci bitkiyle hiçbir ilgileri yok toprağın altındaki deliklere giriyorlar bi zararları olurmu diğer saksılardada görüyorum zaman zaman . pembe renkli bi ortancaydı şimdi dalları karardı, öbür ortancalarımda kötü olmustu ama onlar yeni sürgünler verdi.muhtemelen öldü ama atmayada kıyamıyorum. bilgileriniz için şimdiden tesekkürler

Mine Pakkaner
29-09-2006, 16:51
Valence , bir dalı kesin kurumuş mu bakın.

valence
29-09-2006, 20:53
öncelikle Mine hanım sabrınız ve ilginiz için tesekkür ederim. dalı kırdım içi nemli değil ve sanki içi sünger gibi bir görünüme sahip

memet
30-09-2006, 00:58
benim ortancanın bir dalını kestim.. içi hepsinde aynı.. kabuğunun yeşilimsi olması gerek tırnağınızla sıyırınca..
Bendeki kışın çoğu dalı kurusada ilkbaharda kökünden taze sürgünler veriyor.

Mine Pakkaner
30-09-2006, 21:39
Kuruduysa da canınız sağolsun.Bu sizin bitki şevkinizi lütfen kırmasın. Bir daha sefere en baştan birlikte müdahale ederiz. Hepimiz birbirimize destek ve yardımcı olmaya hazırız. :)

Sakız Hanım
18-10-2006, 21:56
arkadaşlar benim gardenyamın yaprakları fena halde sarardı.sulamada sorun olduğunu sanıyorum,şu dönem havalar soğuduğundan azaltmayı düşünüyordum sulamayı,izmirde bahçede bakıyorum ılıman iklimde diye,yaprakları gür ama sarı ve bu yıl çiçek vermedi.2,5 yıllık bir bitki.böcek falanda yok üzerinde,tomurcukları var ama çiçeğe dönemedi.sıvı besinlede takviye ediyorum 15 günde bir,hiç budama yapmadım ama gayet gür ve kalın dallı.ph:3,5 toprak istiyormş toprağı biraz asitlendireceğim bu nedenle.aklıma gelen diğer sıkıntıysa izmirin şebeke suyunun yüksek oranda kireçli oluşu,çünkü ortancanında yaprakları sarı sarı ve bu iki bitkide kireçsiz su ister.sizce sebep bu mudur?benim en sevdiğim çiçeğimdir,sizce sorunumuz ne olabilir?

Mine Pakkaner
19-10-2006, 00:03
Sakız Hanım sorunuzu uygun başlıkta olması için buraya aldım.

Ortanca ve gardenya demir eksikliğine karşı hassastır. Suda veya ortamdaki kireç demir alımını engeller. Acil olarak demir uygulamazsanız çok şiddetli kloroz başlar, bu durumda elbette gardenyanızın çiçeklerinin açması da zor.

Ya demirli bir gübre ya da aktardan kara boya alarak bitkinize 1 lt suya 1 tepeleme çay kaşığı olacak şekilde hem topraktan hem yapraktan verin.

Ayrıca 1 lt suda yarım çay kaşığı limon tuzu eritip saksıları bununla sulayın, asitliği arttırır (limon tuzlu suyu demirden 2 gün önce verin).

Havaların soğuduğu bu dönemde suyu azaltın. İhtiyaç oldukça, toprak kurudukça sularsınız.

turunç
19-10-2006, 11:20
Mine Hanım benim Gardenyada yaprak yok nerdeyse kel. Üstelik klorozdan olan yapraklarda sapsarı. O haliyle bile çiçek açtı. Ama onu bonsaide kullanmayı düşündüğümden; acaba yaprak sayısını nasıl arttırabilirim?

Mine Pakkaner
19-10-2006, 11:34
Öncelikler klorozu ortadan kaldırmak gerek. Anlattığınız durumdan pH nın çok yüksek olduğunu düşünüyorum. pH 8.5-9 arasındayken fosfor alımı artmaya başlar. Bu üzerindeki çiçeklerin açmasını açıklayabilir. Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=20328&postcount=99)tabloyu bilirsiniz.

Önce olası tuzlanma için toprağı kaynatılıp soğutularak kireci alınmış su ileyıkayınız. Üst kısmında asit veya alkalilik kefekesi varsa sıyırıp atınız. Sonra asitliği arttırmak için kükürt veya limon tuzu kullanınız.

Toprak asitliğini arttırdıktan sonra uygulamaya önce bol demirli minör element sonra da azot takviyesiyle devam etmenizi öneririm. Uygulamalar esnasında deniz yosunu da veriniz.

turunç
19-10-2006, 11:51
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Uygulamaya limon tuzu ile başlar, sonrada diğer adımlara geçerim. sonuçlarını da burada resimle gösterebilirim. Saygılar..

Sakız Hanım
03-11-2006, 11:51
bilgiler için çok teşekkürler mine hanım,internete anca girebildim umarım hala bitkilerimi kurtarabilirim:)hemen bugün aktara koşuyorum hatta derhal ve kara boya ile limon tuzu alıyorum:)

Sakız Hanım
03-11-2006, 20:59
mine hanım limon tuzumuz tamam ama kara boya zirai bir terim falan mıdır?çünkü aktarlarda birtek tekstil boyası(bildiğimiz siyah boya)buluyorum,bitkiye kullanılan o mu yoksa bu kara boya başka birşey midir?

memet
03-11-2006, 21:08
boyacılarda rengarenk toz boyalar var açık satılan onlardan siyah olanı, kara boya..

Mine Pakkaner
03-11-2006, 21:18
Kara boyayı aktardan alabilirsiniz. Kimyasal adı demir sülfattır.

Cahide Kartal
08-11-2006, 13:08
mine hanım benim de bir ortancam var kendisini bu bahar bir çiçekçiden aldım ama beni mi yoksa yerini mi bir türlü sevmedi bilemedim uç kısımdaki yapraklar hariç hepsi sararıp döküldüler onlar da sararmış durumda yukardaki bilgileriniz ışığnda gövde kısmına baktım yeşil hatta yaprak olmaya çalışan tomurcuklar bile varşimdi ben bu ortancayı bitkisel hayattan kutarmak için ne yapayım

memet
08-11-2006, 13:20
Kışın benim ortancalar döküyor yaprağını bahara canlanıyor tekrar.

Cahide Kartal
08-11-2006, 13:57
çok teşekkürler sicaklık ışık ve toprağı nasıl olmalı dğiştireceğim de iyi çalışmalar

memet
08-11-2006, 14:41
Konya iklimi biraz soğuk kaçabilir ortancaya diye düşündüm..
İzmirde'ki ortancalar istanbu'daki gibi gösterişli olmuyor..
Toprağı Mine hanıma soracağız..dere kumu ve toprak karışımı kullanmayı düşünüyormusunuz..kireçli su çok zarar verdi benimkine bu sene...

Sakız Hanım
10-11-2006, 12:58
uygulamaları yaptım,şu anda ilk önce gardenyamda belirgin bir yeşillenme başladı ya da bana psikolojik olarak öyle geliyor:)

teşekkürler mutlu günler

bulut
17-11-2006, 21:56
Ortancalar saksıda katkısız çam gübresiyle harika gelişiyorlar.
Yapraklarının uçlardan başlayıp kurumasının en büyük nedeni
fazla sulamaya baglı mantar hastalıgı.
Ayrıca sudaki kireçte kökler için büyük sorun oluşturmakta.
Direk güneşide hiç sevmez.
Bu yıl ilk defa çelik yetiştirmeye başladım,90 kadar çelik diktim
hemen hepsi köklendi sanırım.
Önümüzdeki yıl rengarek bir ortanca cenneti yaratmak istiyorum .
YAŞAMDAKİ HERŞEY ÇİÇEKLER KADAR GÜZEL OLSA.

Oğuzhan
18-11-2006, 08:37
Merhaba Ortanca için katısız çam gübresi nasıl bir gübre..

bulut
20-11-2006, 21:01
Merhaba
Katkısız çam gübresinden kastım,çam ormanlarında dökülen yaprakların
çürümesiyle oluşan bir gübredir.
Siz buna hiçbirşey ilave etmeden ortancanızı dikeceksiniz.

MSaygin
23-04-2007, 10:44
merhaba,

Balkonumda yeni bir ortanca var, hediye geldi.İnanılmaz güzel bir bitki, daha önce hiç görmediğim bir ortanca türü.

Bu ortancanın çeşidi nedir bilen var mı? Tarsus'ta üretildiğini biliyorum ama üreticisi kim, hangi sera onu bilemiyorum.

Aşağıya fotoğraflarını yapıştırıyorum, doya doya bakın :) Bir de toz hormon yardımıyla bu ortancayı çoğaltmak istiyorum.Bu sezon geçti mi çoğaltmak için?
Geçtiyse önümüzdeki hangi ay çelik alayım.Geçmediyse, aşağıdaki resimlerin birinde numaralandırdığım gibi kesip, 5 çelik almak uygun mudur?
Mine Hanım, köklenme sıcaklığı 21-23C demişti, bu aralar hava tam 21-23C Adana'da, sanırım uygun olacak zamanlama.

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/ortanca1.jpg

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/ortanca2.jpg

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/ortanca3.jpg

http://www.mehmetsaygin.com/pda/images/ortanca4.jpg

Yardımcı olabilirseniz sevinirim, çok güzel bir bitki ve çok hevesliyim :)

Ali H. ALI
23-04-2007, 13:21
Iyi gunler Mehmet bey, ortancaniz "Hydrangea aspera" celik almak icin oralarda mevsimin uygun oldugunu dusunuyorum.
Kolay gelsin.

MSaygin
23-04-2007, 13:47
Çok teşekkürler bilgiler için :) İsmini başlığa ekledim.

O numaralandırılmış fotoğraftaki kesim uygun mu, 5 parça yapayım diyorum oradan?

Selamlar,

Balıkcı
23-04-2007, 22:17
Çok teşekkürler bilgiler için :) İsmini başlığa ekledim.

O numaralandırılmış fotoğraftaki kesim uygun mu, 5 parça yapayım diyorum oradan?

Selamlar,

Ben, çiçeklenmeden önce çelik almak gerekirdi diye düşünüyorum.

Düşüncem doğruysa, gelecek bahara kaldı demektir, üretme işi.:(

(Yapraklar sürmeden , yaprak tomurcukları patlamadan önce çelik alınır, ben öyle yapıyorum.)

MSaygin
23-04-2007, 22:45
O zaman şöyle yapayım; 2 dal uygun yerden kesip deneyeyim, kalanı da güz sonunda yaparım, bu arada da çiçeğin derli toplu şekilde keyfini sürerim :)

Selahattin Yılmaz
23-04-2007, 23:10
Bence bu güzelim ortancayı aceleciliğinize kurban vermeyin. Temmuz-ağustos aylarında bol nemli a torf-perlit veya oasis gibi bir köklendirme ortamında köklendirebilirisiniz. Şimdi keserek hem çiçeksiz kalmayın hem de çeliklerinizi israf etmeyin...

MSaygin
24-04-2007, 08:34
Temmuz Ağustos aylarında buralar hep 40C üzeri, eğer bu sorun teşkil etmezse, dediğiniz gibi yapayım.Aynen sizin belirttiğiniz gibi güzelim çiçeği aceleciliğime kurban vermekten de korkuyorum bir yandan.

Teşekkürler,

Balıkcı
24-04-2007, 10:52
O zaman şöyle yapayım; 2 dal uygun yerden kesip deneyeyim, kalanı da güz sonunda yaparım, bu arada da çiçeğin derli toplu şekilde keyfini sürerim :)

Önce, hiçbir konuda uzman olmadığımı belirtmeliyim.

Sonra fikrimi söyleyeyim.

Kırmızı ile işaretlenmiş yerler kesim için uygun görünmüyor.
Hiç olmazsa kesilecek dalda bir göz kalsın ki daha sonra oradan sürebilsin.

O ortancadan bende de vardı, bahçede, diğerleri gibi sonbahar veya ilkbaharda tomurcuklar patlamadan kesip daldırırdım.Böylece hem daldırdığım çelikler tutardı hem de kesilen ana gövde daha kuvvetli filizler verirdi.

MSaygin
24-04-2007, 11:17
Çok teşekkürler Mahir Bey, acemilik işte, üzerinde göz bırakmayı değil, en çok nasıl parça alırımı düşünmüştüm ben, bunu da not ediyorum aklımın bir köşesine.Yukarıdaki parçalarda göz görünüyor aslında ama bilinçli yaptığım bir şey değil.Bu durumda uygun zamanda yaz sonu, güz başı gibi, gözleri de gözeterek alırım ben çeliklerimi.

Ali H. ALI
24-04-2007, 14:21
Iyi gunler mehmet bey, Mahir beyin dedigi dogru, sonbahardan sonra budanan surgunler, daldirilip baharda yeni fidanlar elde edilir. Buna ragmen, bahardan yazin ilk ayini kadar bir cok bitkiden surgun alinip yeni fidan uretilebilir.
Ortancada isaretlediginiz 2 numarali dali kesip deneyebilirsiniz, sanirin 15 cm uzunlugunda iki surgun elde edebilirsiniz. 15 cm lik surgunun 3/1 topraga gomulecek topraga gomulecek yerin uzerinde, yaprak varsa budanir. Toprak uzerinde kalcak olan surgunun uzerinde, en az iki tomurcuk olsun. Surgunlerin topraga giercek ucunu 45 derecelik bir aci ile budayip, koklendirme tozunuz varsa celiklerinizi ona batirip, yari yariya torf ve dere kumu karisimimina dikip yari golge bir yerde tutunuz. Topragin surekli nemli kalmasina dikkat ediniz.
5-6 hafta icerisinde ortancalariniz koklenmeye basliyacaktir.

Not: her seyinizi hazir ettikten sonra, en son ortanca uzerinden, mumkunse aksam uzeri, celikleri alip hic bekletmeden dikiniz.
Bol sanslar kolay gelsin.

MSaygin
24-04-2007, 19:29
Çok teşekkürler, farklı farklı öneriler duymak, yeni bir şeyler öğrenmek çok keyifli.O zaman, tek daldan 2 sürgün deneyeceğim şimdi, bitkiyi en az hafifletecek bir yerden.Sonbaharda da yeni denemeler yaparım, hem hangisi daha verimli oluyor bunu da test etmiş oluruz.

Selamlar,

Güler
30-04-2007, 08:28
MİNE HANIM iyi günler, benim bahçemde de 25 kök ortanca var. Bunların bir kısmı 5 6 senelık bir kısmı 2 3 senelık. Pembe ve mavi olarak almıştım bazı maviler değişikliğe uğradı, açık pembe oldular. vitamin olarak saçı kıbrıs verdim. mavileştirmek için de dış basından okuduğum gibi alümınyum sulfat tedavisi yaptım 15 gün sonra tekrar yapacağım geç mi kaldım? yapraklar daha ufak, pembeleştirmek için de kireç tozunu toprağa karıştırıp suladım bunlar kafi mi? beni aydınlatırsanız veya başka usuller var ise bildirirseniz mutlu olurum.

Mine Pakkaner
30-04-2007, 08:55
Güler, ortancanızı mavileştirmek için 15 günde bir alüminyum sülfat vermeye devam edin. Yalnız çok kaçırırsanız rengi morumsu olur. Demir sülfat vererek de hem ortanca yapraklarındaki sararmayı giderirsiniz.

Pembe için kireç kullanabilirsiniz. Yalnız bu tarım kireci olmalı. Çapa ile toprağa karıştırıp sulamak gerekir. Bahçe marketlerde ithal ortanca mavileştirici gübreler de bulunmakta.

Güler
30-04-2007, 12:48
sayın Mine hm. cevabınız için teşekkür ederim, 25 litre suya 400gr.alüminyum sülfat ekliyip iyice karıştırdıktan sonra toprağı sulanarak iyice şişmiş olan ortancaları bununla suluyorum, Demir sülfat saçıkıbrıs dedikleri mi oluyor? trşekkürler

küpeli
30-04-2007, 20:27
Sayın msaygın çok güzel bir çiçeğiniz olmuş güle güle büyütün. Yazılanlar arasında aklıma takılan bişey oldu sormak istiyorum. Sn. Ali H. Ali çelikleri niçin akşam vaktinde alacak arkadaşımız acaba ? Çok merak ettim. Sizin uygulayıp tuttuğunuz bi taktikmi yoksa bilimsel bi açıklaması varmı? Şimdiden teşekkürler..

limon
02-05-2007, 14:26
Sayın MSaygın hevesinizi kırmak istemem ama ben de geçen sene yapı marketten büyük boy aynı sizin resimdeki ortancalardan 3 değişik renkte almıştım. Bunlar ithal çiçekler... Yerli ortancalar daha yeni tomurcuklanırken bunlar çiçeklerini ve yapraklarını dökmeye başlıyorlar. Yani yaz boyunca çiçekli olmuyorlar maalesef. Ve seneye yerli ortancalarınız olarak hayatlarına devam ediyorlar :rolleyes: Bahçeme ektim ve şu anda bol yapraklandılar tomurcukları bile yok henüz. Çelikten üretim içinse uygun zaman değil. Ortanca pek öyle nazlı sayılacak bir çiçek değil bence...
Şimdi benim de merak ettiğim çiçeği de bildiğimiz ortanca gibi mi açacak yoksa sizin resminizdeki gibi benim de satın aldığımdaki gibi mi açacak? Yaz başında görürüz sanırım..
Sevgiler...

Ali H. ALI
02-05-2007, 15:10
Iyi gunler sayin Kupeli, Celikler aksam uzeri alinirsa tutma sansi daha yuksek oluyor. Sicak bir gun ortasinda alinmis celikler sicaktan olumsuz etkileniyor. aksam uzeri alinan celikler ise, gunduz gibi sicak olmiyan, gecede yeni yasamlarina daha iyi basliyorlar.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.

ceviz ağacı
03-05-2007, 09:54
Bende mavi ve beyaz ortanca aldım ama bahçeye ektikten sonra mavinin rengi pembeye dönmeye başladı

limon
03-05-2007, 12:55
Bende mavi ve beyaz ortanca aldım ama bahçeye ektikten sonra mavinin rengi pembeye dönmeye başladı

Kocaman çiçek bir sene sonra küçücük pembe; aldığınız mor; mavi, pembe ya da beyaz olabilir. “Ama nasıl olur ben aldım, ben diktim. Rengi nasıl değişir” diye bunalımlara girmeyin. Ortanca topraktaki “ph” değerine yani asit oranına göre sonradan renklenir. Toprak ne kadar kireçliyse pembe beyaz; bunun tam zıttı, ne kadar asitliyse yani simsiyah besince zenginse, o kadar mavi mor olur. Aslında maviyi demir sülfat, paslı demir suları ya da renklendirici çivit ilaveleriyle de yapabilirsiniz, size kalmış.

Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir.
Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

Murat Pilevneli.
bahcevan.com

limon
03-05-2007, 12:56
Ben birisini sirke ilaveli suyla suladım bakalım rengi nasıl açacak?

MSaygin
04-05-2007, 09:42
Yeni mesajları kaçırmışım gözden :(

Benim aldığım ortanca Tarsus'ta üretiliyormuş, belki tohumları vs. ithaldir ama bunlar burada üretilmiş, seney ne olacak hiç bilemiyorum tabi, göreceğiz :)
Yaz boyunca çiçeksiz klma konusunda dediğinizde haklısınız sanırım, yavaş yavaş dökülmeye başladılar, bizimkiler de daha yeni tomurcuklanıyor.Yine de aynı şekilde gelecek bahara da erkenden çiçeklenirse daha iyi aslında, sürekli ortanca olur balkonda, bahar başından yaz sonuna :)

Renkle ilgili deneme yapmak için bazı saksılara saksı başına 1 kapak kadar sıvı demir döktüm ben suyla karıştırıp, göreceğiz bakalım.

Ferda Ülkümen
04-05-2007, 11:39
Limon'un anlattıklarını ben de yaşadım, mart ayında bol çiçekli aldığım ortanca yazın hiç açmadı. Artık açma mevsimi gelmeden ortanca almıyorum.

limon
04-05-2007, 12:09
Yeni mesajları kaçırmışım gözden :(

Benim aldığım ortanca Trasus'ta üretiliyormuş, belki tohumları vs. ithaldir ama bunlar burada üretilmiş, seney ne olacak hiç bilemiyorum tabi, göreceğiz :)
Yaz boyunca çiçeksiz klma konusunda dediğinizde haklısınız sanırım, yavaş yavaş dökülmeye başladılar, bizimkiler de daha yeni tomurcuklanıyor.Yine de aynı şekilde gelecek bahara da erkenden çiçeklenirse daha iyi aslında, sürekli ortanca olur balkonda, bahar başından yaz sonuna :)

Renkle ilgili deneme yapmak için bazı saksılara saksı başına 1 kapak kadar sıvı demir döktüm ben suyla karıştırıp, göreceğiz bakalım.

Üzgünüm MSaygın ama baharda çiçeklenmediler. Diğer ortancalarımla aynı durumdalar. Bol yapraklı ve sanki çok yakında tomurcuk verecekmiş gibi gönüyorlar. Ben yazın çiçeklenmelerine karşı değilim de çiçekleri tek tek mi açacak yoksa bildiğimiz ortanca gibi mi onu merak ediyorum. Açınca fotoğrafını paylaşıcam...

Tabi benim İstanbul'da sizinse Adana'da olduğunuzu gözönüne alırsak durum değişecekir sanırım.

calcium
08-05-2007, 00:17
ortancadan çelikle üretmek istiyorum.ancak en iyi dönem ne zaman ??
ve hangi dallar daha kolay köklenir ??

limon
09-05-2007, 22:59
Havaların iki gündür aşırı sıcak olmasından dolayı ortancalarım benim yanıltmadılar ve tomurcuklandılar. Ama açacak kadar değiller henüz.

peta
13-05-2007, 10:51
Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.

limon
13-05-2007, 15:46
Merhaba
Sanırım ortancam son günlerini yaşıyor.

Evde bir ortancam var. 8 ay önce çicekli iken satın aldım .3 ay bahçede tuttum .Sonrada 35cm derinliğinde ki saksıya aktarıp ev içine aldım. 3 kök halindeydi , ikisi tamamen kurudu. Son kökte bir göz faal durumda ama 4 yaprak oluşuyor 5 . yaprak oluşurken bir yaprak uçlarından pörsümeye başlayıp kuruyor .

Ortanca güneş alan bir odada ama tam güneşin altında değil

Onu sağlıklı hale getirmek istiyorum .Bu mevsimde saksıdan bahçeye alsam faydası olur mu. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

Bulunduğum şehirde gece gündüz ısı farkı çok yüksek , akşam 17-21 saatleri arası şiddetli rüzgar var , çiçeği aktarmayı düşündüğüm bahçemde saat 11-17 saatleri arasında güneş alıyor.

Ortanca evde olmaz hemen bahçeye geri dikin zavallıyı :) Özgürlükten alıp hapsetmişsiniz yaşamaz tabi. Ortanca gölgeyi sever ayrıca. Bahçede gölge bir yere dikin güzelce gübreleyin bol sulayın düzelecektir. Kolay gelsin...

urse
16-05-2007, 14:32
Merhaba! Benim 3 yıllık bir mavi ortancam var. Artık çok büyüdü ve çeliklendirmek istiyorum. Fakat bunu nasıl yapıcamı ve ne zaman yapıcamı bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Geçenlerde bir yakınımdan duymuştum. Çelikleri dere kumu karıştırılmış toprağa dikilirse çabuk kök salıyormuş. ama ne kadar doğru bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Çok tşekkür ederim.

peta
16-05-2007, 22:12
2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti :(

Penelophe
18-05-2007, 21:37
Selamlar;

Artık benimde bir ortancam var. Ve sizlerle paylaşmak istedim :)

Saygılar.

limon
18-05-2007, 23:11
2 gün düşündükten sonra Limonun sözünü dinleyip 4 yaprağı kalan ortancamı saksıdan karasal iklimin kucağındaki bahçeme aktardım. Yanına da bir büyük kapla su koydum..... Nemlesin diye.....

Gariban son günlerini en azından özgür geçirsin değil mi diye bahçeye aktardım ve son 4 yaprakta 8 saat içinde kurudu gitti :(

İthal ortanca diye satılanların bizim iklimimize uygun olmadığını düşünüyorum. Çok erken çiçeklenip çok erken yaprak döküyorlar. Yerli ortancalar daha yeni tomurcuklanıyorken onlar yaprak dökmeye başlıyorlar. Bir dahaki sene iklim koşullarına ayak uydurup yerli ortancalarla aynı gelişmeleri gösteriyorlar. Sizinki yaprak dökse de eğer köklerinde bir sorun yoksa tekrar yaprak verecektir diye düşünüyorum. Bu arada benim bahçem de karasal iklimin kucağında sayılır. Gündüz 25 dereceyken gece 8-9 dereceye düşüyor. Ortancalarım gayet sağlıklı :) Ama dediğim gibi ithalleri ilk diktiğimde adapte sorunu yaşadılar.

Penelophe
18-05-2007, 23:28
Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.

Oğuzhan
19-05-2007, 11:11
Selamlar;

Çiçeğimin yaprakları çok az görünüyor, bu normal mi?

Saygılar.

Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.

Penelophe
19-05-2007, 11:14
Sanırım taze fide olduğu için.Çiçeği kuruduktan sonra tepeyi kes. Sonra dallanır.

Selamlar;

Çok teşekkürler Elgofi.
Çiçek tamamne açıp, kurusun hemen keseceğim :)

saygılar

limon
19-05-2007, 20:06
"Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir." diyor http://bahcevan.com/?p=104

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 20:37
Ben her sene çiçekleri geçince buduyorum, çünkü çok büyümüş oluyorlar ve budadıktan sonra taze dallar veriyorlar. Baharda budamak için bırakırsam; hala gidemedim neredeyse açacaklar!
Geçen seneki resimleri:

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 20:52
Teşekkürler qxyl;
Bir türlü toparlanıp gidemedik, bahçemi komşular suluyorlar.

limon
19-05-2007, 21:29
Şu "ilkbaharda yeni sürgünler çıkınca budanır" meselesine benim de kafam takıldı aslında. Yeni sürgün çıkınca neresini budamamız lazım. Geçen seneden kalan kurumuş çiçekleri mi? Yeni sürgünlere ben hayatta kıyıp ta elleyemem. Bir de ben kurumuş çiçek bırakamam :) Kurumuş yaprak ve çiçekleri kendim bile farketmeden toparlayıveriyorum. Hatta şu anda manolyam geçen seneki yapraklarını döküp yeni filizler vermeye başladı. Şeytan diyor bütün kuruyan yapraklarını topla :)

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 21:34
Açmak üzere olduklarını, artık budama yapılamayacağını anlatmak için yazdım. İki aydır gidemedim, ne halde olduklarını bilmiyorum ki?
Gidebilmek için son sür'at hazırlanıyorum, annemin-babamın doktor randevuları bittiği gün yola çıkacağız. ****** resimlerini çekeceğim.

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 21:43
Sevgili limon;
Söylediğin gibi yeni sürgünleri budamak mantıksız bence. Çünkü o yeni sürgün uçları tomurcuk veriyor. Zaten kurumuş çiçekleriyle uzamış dalların görüntüsü de güzel olmuyor, çiçekleri geçince biraz temizlik istiyor. Budamayı da çok derin yapmıyorum ben. Resimdeki ortancalarım yirmi senedir oradalar, donlardan hiç zarar görmediler.
ve de; ağustos ayında budamayı yapınca kestiğiniz dalları çelik olarak kullanıp, yeni ortancalara sahip oluyorsunuz!

limon
19-05-2007, 21:49
Çok güzeller Ferda Hanım. Benimkiler ikinci yazını yaşayacaklar henüz. Ben de sizin gibi derin budamayı düşünmüyorum. Bozulan çiçekleri alırım ucundan o kadar. Uzun hallerini seviyorum ortancaların. Annenize babanıza sağlıklar dilerim. Umarım çok keyifli bir yaz geçirirsiniz. İyi geceler...

Penelophe
19-05-2007, 21:56
Bence de mantıksız. Ben çiçeğini dökünce, çiçeğin olduğu dalını budayacağım. Alttan yeni sürgünler verir gibime geliyor.

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 21:59
Bozulan çiçekleri ucundan değil, vazoya koyacakmış gibi kesin. Yani kesilen dalda 2-3 göz bırakın. İyi geceler.

Ferda Ülkümen
19-05-2007, 22:10
Seninki çok ufak qxyl, bence kuruyunca onu ucundan kes.

Penelophe
20-05-2007, 19:09
Bunlarda yeni ortancalarım :)

peta
21-05-2007, 07:26
Limon inşallah söylediğin gibi kökleri canlıdır ve bana süpriz yaparak yeniden yeşerir.--Çiçeklenmesinden vazgeçtim yeşermesine razıyım .-- Eşeğini önce kaybedip sonra bulan yoksul gibi sevinirim.
Ben aslında ortancayı yaşatmaktan umudu kesmiştim onun için ötenazi yaparak hasta çiçeği bahçeye aktardım .
Bizim park bahçelerdeki arkadaşlar beni uyarmıştı Çorum da ortanca doğru bir seçim değil diye

Ama hala ortancalarınızın resimlerini görünce gıpta ile bakıyorum .

gilan
22-05-2007, 11:43
Bugün pazardan 2 tane daha fide aldım, onlar daha da ufak,miniş miniş şeyler, çiçek tomurcuk yok üzerlerinde :)

Ne güzel :)
Ben de Ankara-Ulus'ta hal'den ortanca fideleri alacağım ama iki aydır gelsinler diye bekliyorum. Nisandayken Mayısta gelecek demişlerdi, ama hala yok bakalım. Satarken renklerini biliyorlar mı acaba?

gilan
22-05-2007, 11:46
Ortancanın donla arası nasıl biliyor musunuz?
Bahçede tam ortanca dikilesi bir yer var. Hem gölgelik, hem de orda çiçek çiçek olursa ortamı baya güzelleştirecek. Yalnız malum Ankara kışlarında bol bol don olur. Gerçi malesef küresel ısınmayla her sene azalıyor ama..

Penelophe
22-05-2007, 12:59
Ne güzel :)
Ben de Ankara-Ulus'ta hal'den ortanca fideleri alacağım ama iki aydır gelsinler diye bekliyorum. Nisandayken Mayısta gelecek demişlerdi, ama hala yok bakalım. Satarken renklerini biliyorlar mı acaba?

Ortancanın donla arası nasıl biliyor musunuz?
Bahçede tam ortanca dikilesi bir yer var. Hem gölgelik, hem de orda çiçek çiçek olursa ortamı baya güzelleştirecek. Yalnız malum Ankara kışlarında bol bol don olur. Gerçi malesef küresel ısınmayla her sene azalıyor ama..

Selamlar;
Açmamış olanların renkleri bilinmiyor diye biliyorum. Dona dayanmayacağını biliyorum ablamlar karamanda orada bahçede yetiştiremiyorlar. Sizde saksıya ekin ;)

Saygılar.

küpeli
22-05-2007, 17:28
Güler, ortancanızı mavileştirmek için 15 günde bir alüminyum sülfat vermeye devam edin. Yalnız çok kaçırırsanız rengi morumsu olur. Demir sülfat vererek de hem ortanca yapraklarındaki sararmayı giderirsiniz.

Sn. Mine Pakkaner..

Annanemin bahçesinde bol miktarda ortanca çiçeği vardı. Mavi açmasını istediği zaman köklerine "ÇİVİT" denen maddeyi toz halde iken koyardı. Sulama esnasında çivit zamanla toprağa karışır ve çiçeklerde mavi olurdu. Sizin bahsettiğiniz "alüminyum sülfat" maddesi çivit ile aynı şey midir?

gilan
24-05-2007, 23:12
Selamlar;
Açmamış olanların renkleri bilinmiyor diye biliyorum. Dona dayanmayacağını biliyorum ablamlar karamanda orada bahçede yetiştiremiyorlar. Sizde saksıya ekin ;)

Saygılar.

Teşekkür ederim. Ortanca köşesi hayalim suya düşüyor yani :(

Penelophe
24-05-2007, 23:20

Neden suya düşsün ki, sende balkona saksılara ek, çok soğuklarda içeri alırsın ;)

Hem balkonda açan süper ortancalar, benim balkonda var fazlalaştırmaya çalışıyorum.

Aşkamüstleri süper geçiyor :)

gilan
24-05-2007, 23:28
Evet aslında beş altı saksı ekip yanyana koysam yine aynı etkiyi yaratabilir belki.. Hem böylece ne renk çıktıklarına göre yer değiştirme şansım da olur :)
Hala gelmemiş ama fideler, beklemedeyim..

Penelophe
24-05-2007, 23:32
Evet tam isabet. Yerlerini değiştirmekte cabası. Kısa sürede gelirler umarım:)
Gelişmeleri bekliyorum.

limon
25-05-2007, 11:37

Ben İstanbul'un Karadeniz kıyısında oturuyorum. Kışın özellikle geceleri oldukça sert geçiyor (Don ve kırağı çok oluyor) ve rüzgarımız hiç eksik olmuyor. Ortancalarım bahçede yazın güneşi direkt almayan yerlerde. Hiç bir sorunla karşılaşmadım. Ortanca saksıda yerde olduğu kadar gelişemiyor, cılız kalıyor. Bence bahçenize dikin bir kök deneyin derim. Çiçeğinizin durumuna göre seneye ne kadar dikeceğinize karar verirsiniz.

ogzhn
25-05-2007, 11:46
Ortancalarınızı şubat ayında budayın budamaktan korkmayın budadıkça daha dallı daha yapraklı olur,ayrıca saksıların diplerini toprağı bir kontroledin,çapalayın,su saksının dibine kadar işlesin toprak çamur gibi olsun!

Penelophe
26-05-2007, 23:41
Ben İstanbul'un Karadeniz kıyısında oturuyorum. Kışın özellikle geceleri oldukça sert geçiyor (Don ve kırağı çok oluyor) ve rüzgarımız hiç eksik olmuyor. Ortancalarım bahçede yazın güneşi direkt almayan yerlerde. Hiç bir sorunla karşılaşmadım. Ortanca saksıda yerde olduğu kadar gelişemiyor, cılız kalıyor. Bence bahçenize dikin bir kök deneyin derim. Çiçeğinizin durumuna göre seneye ne kadar dikeceğinize karar verirsiniz.

Sayın Limon haklı, bir kök dikmekte fayda var, belki ablamlar becrememişte olabilir.

gilan
27-05-2007, 01:56
Teşekkür ederim limon ve Penelophe.
O zaman deneyeyim bakalım. Elimizde dona dayanma örneği olduğuna göre şansım baya var demektir. Ben bir kaç kök bahçeye, bir kaç da saksıya dikerim. Sonuç olumluysa seneye herkes bahçeye geçer :)

Meksika
31-05-2007, 16:37
Bunlar da benim ortancalar. Bir tane mavi vardı o da bu yıl pembe açtı. Bıraktım kendi haline. Bu ortancalar gün boyunca sadece sabah 1 saat kadar doğrudan güneş görüyorlar. Hatta 2. fotoğrafın en sol tarafındaki ortanca hiç güneş görmüyor ve sanırım bu yüzden boya gitmeyi tercih etti. Bir tek onun çiçeği yok. 3 numaralı fotoğraftakiler 2. yıllarında diğerleri ise bu yıl dikildi. En küçüğü çiçekten kırılmak üzere. Bu yıl çelik alarak duvar dibini biraz daha sıklaştırsam mı diye düşünüyorum. Bunun bir zararı olur mu? Büyüdükçe boşlukları nasıl olsa kendileri kapatırlar mı?

Penelophe
31-05-2007, 16:49
Selamlar;

Çok güzeller gerçekten, maşallah.

Eğer sıklaştırırsanız büyüdükçe içiçe girecekler ve bu sorun olacaktır diye düşünüyorum. Araları çok açık duruyor diye endişeleniyorsanız, bence mevsimlik çiçeklerden dikin toprak görünmesin. Hem bol miktarda çiçek görünür hemde mevsim sonunda çiçekler öleceğinden yer problemi olmaz ortancalar için :)

Sevgiler.

S.İnceçayır
31-05-2007, 16:56
Bendede ortancanın beyazı vardı malesef kurudu,sizinkiler maşallah cok saglıklı gözüküyor

Meksika
31-05-2007, 17:24
Selamlar;

Çok güzeller gerçekten, maşallah.

Eğer sıklaştırırsanız büyüdükçe içiçe girecekler ve bu sorun olacaktır diye düşünüyorum. Araları çok açık duruyor diye endişeleniyorsanız, bence mevsimlik çiçeklerden dikin toprak görünmesin. Hem bol miktarda çiçek görünür hemde mevsim sonunda çiçekler öleceğinden yer problemi olmaz ortancalar için :)

Sevgiler.

Duvar dibi hiç güneş almadığı için geçen yıl orada hiç mevsimlik yaşatamadım. Gölge ve su seven, ortanca dibinde olabilecek ne olabilir sizce?

peta
31-05-2007, 17:32
Üzülmeyin. İnşallah toparlar.

Üzülmekten ziyade bu foruma girip sizlerin çiçeklerinize bakıyor iç geçiriyorum. -Hepsine kocaman bir maşallah demeyi ihmal etmiyorum-.

Bulunduğum il ortanca için uygun değil.Bile bile alıp önce bahçe de sonra evde hastalanışı seyrettim. Zaten son 6 aydır 2 dal ortancada sadece 1 gözden yaprak çıkıyordu. Oda nasıl bir hastalıktı bilmiyorum 5 . yaprak çıkarken 1 yaprak ölmeye başlıyordu bahçeye bu haldeyken aktardım.Hasta hasta....... Ortamcam da dayanamadı :(

Eğer bahçeye aktardığım üzüm de ölürse üzüleceğim ve bahçe konusunda moralim bozulacak.Şimdilik başka ümitler yüreğimde yeşerdiği için fazla kafaya takmıyorum....

Penelophe
31-05-2007, 19:06
Duvar dibi hiç güneş almadığı için geçen yıl orada hiç mevsimlik yaşatamadım. Gölge ve su seven, ortanca dibinde olabilecek ne olabilir sizce?

Selamlar;

Ben bu gibi durumlarda cezayir menekşesi kullanıyorum. Gölgede büyüyebiliyor ve minicik mor çiçekleri var. Bir araştırın beğenirseniz edinirsiniz. BUlamazsanız ben size köklerim. Çok çabuk gelişiyor :)

Sevgiler.

Penelophe
31-05-2007, 19:13
Üzülmekten ziyade bu foruma girip sizlerin çiçeklerinize bakıyor iç geçiriyorum. -Hepsine kocaman bir maşallah demeyi ihmal etmiyorum-.

Bulunduğum il ortanca için uygun değil.Bile bile alıp önce bahçe de sonra evde hastalanışı seyrettim. Zaten son 6 aydır 2 dal ortancada sadece 1 gözden yaprak çıkıyordu. Oda nasıl bir hastalıktı bilmiyorum 5 . yaprak çıkarken 1 yaprak ölmeye başlıyordu bahçeye bu haldeyken aktardım.Hasta hasta....... Ortamcam da dayanamadı :(

Eğer bahçeye aktardığım üzüm de ölürse üzüleceğim ve bahçe konusunda moralim bozulacak.Şimdilik başka ümitler yüreğimde yeşerdiği için fazla kafaya takmıyorum....

Selamlar arkadaşım;

Kendi ağzınızla söylüyorsunuz üzülme nedeninizi :)
Bence ikliminize uygun çiçekli bitkiler edinin, ne siz üzülün nede bitkileri üzün.

Sevgiler.

Penelophe
03-06-2007, 09:02
Rica ederim. Güneş ister deniliyor ama benimkilerin yaprakları güneşte soluyor, sararıyor, dökülüyor. Gölgede ise sorun yok :) Sanırım ışıktan hoşlanıyor.

Buda benim ortancam :)

GLCN
07-06-2007, 18:31
Buda benim .......

Oğuzhan
07-06-2007, 19:35
Çok güzeller .
Benimki açık pembe..
Bizim sular çok kireçli o yüzden açık pempe oluyor.

ReaL
07-06-2007, 20:14
Sn. Mine Pakkaner..

Annanemin bahçesinde bol miktarda ortanca çiçeği vardı. Mavi açmasını istediği zaman köklerine "ÇİVİT" denen maddeyi toz halde iken koyardı. Sulama esnasında çivit zamanla toprağa karışır ve çiçeklerde mavi olurdu. Sizin bahsettiğiniz "alüminyum sülfat" maddesi çivit ile aynı şey midir?

"Aliminyüm sülfat" çivitmidir bilmiyorum ama, ortancaların çiçeklerini mavi yapmak için ÇİVİT (Lacivert rengine çalan toz boya) yöntemini kullandıklarından eminim...

Bir çok çiçekçi aynı şeyi söyledi..

Hatta buralarda bir yerlerde Mine hanım da aynı şeyden bahsettiğini okumuştum... :rolleyes:

ReaL
07-06-2007, 20:17
Diğer illerde Ortancanın fiyatları ne kadar bilmiyorum ama, İzmir Koçtaş'ta 18 YTL olan bir Mavi Ortanca pazarda 5 YTL... (Boyu yarım metre civarında) Bu çiçeğe büyük paralar vermeyin, zira yetiştirilmesi o kadar zor değil...

Üç rengi de bir araya diktim, sanırım hata yaptım.. Olsun.. Böyle de güzel...

İzmir'de mavi 5 YTL (büyük olduğu için)
Beyaz ve pembeleri ise 1 YTL ye almıştım..

Penelophe
07-06-2007, 21:20
Bana da saksınız 3 köke küçük gibi geldi, ayırsanız gelişimleri için daha iyi olur :)

gilan
07-06-2007, 22:33
Diğer illerde Ortancanın fiyatları ne kadar bilmiyorum ama, İzmir Koçtaş'ta 18 YTL olan bir Mavi Ortanca pazarda 5 YTL... (Boyu yarım metre civarında) Bu çiçeğe büyük paralar vermeyin, zira yetiştirilmesi o kadar zor değil...

Üç rengi de bir araya diktim, sanırım hata yaptım.. Olsun.. Böyle de güzel...

İzmir'de mavi 5 YTL (büyük olduğu için)
Beyaz ve pembeleri ise 1 YTL ye almıştım..

Şimdilik çok güzel görünüyor 3 renk ama ilerde ya maviden ya da beyaz ve pembeden vazgeçmeniz gerekecek :)

GLCN
08-06-2007, 00:16
Çok güzeller .
Benimki açık pembe..
Bizim sular çok kireçli o yüzden açık pempe oluyor.

Sizde suyuna biraz sirke katın ben bu sene onu denedim yeni sayırdığım sürgünleride seneye mavi yapmayı planlıyorum.

ReaL
08-06-2007, 21:43
Bana da saksınız 3 köke küçük gibi geldi, ayırsanız gelişimleri için daha iyi olur :)

Evet 3 kök... Resmi bayağı küçülttüm, saksı küçük gibi görünse de oldukça büyük.. İki kolumuzu birleştirdiğimizdeki meydana gelen yuvarlak kadar ağız kısmı var... (Saksı numaraları markadan markaya değiştiği için böyle tarif edeyim dedim...)

Kırmızısını da ilave edeceğim, bugün çiçekçide bayağı büyük kırmızı varmış, yarın bir gün küçüğü gelecekmiş... :eek: O nu da ilave edeceğim...

* * *

Şimdilik çok güzel görünüyor 3 renk ama ilerde ya maviden ya da beyaz ve pembeden vazgeçmeniz gerekecek :)

Bunu düşündüm... Kırmızı Ortancayı da eklerken, etraflarına naylon saracağım... :eek:

Şimdi maviyi saksıya koydum ya, siyah naylon ile diğer çiçeklere yer ayırıp bölüm bölüm dikeceğim... İnşallah anlatabilmişimdir... :(

Birol Ketenci
09-06-2007, 00:40
Bunlarda benimkiler. Cinsini bilmiyorum ama değişik bir ortanca olduğu kesin. Çiçekleri sıra ile açıyor. Umarım resimleri yükleyebilmişimdir.

Penelophe
09-06-2007, 00:54
Pdabirol hoşgeldin,

Değişik oldukları kesin, çünkü benimkiler üstten başlıyor açmaya, seninkiler ise alttan:)
Çok güzeller:mad: :mad:

gilan
09-06-2007, 09:32
Saksıya naylonların içinde dikmek ne kadar iyi bir fikir emin değilim ben. Ben olsam bunalırdım, bazen böyle çiçeklerimle empati yapıyorum da :D Bir sorun olmaz inşallah.
Ortancanın kırmızısı da mı var bu arada? Yoksa koyu pembe mi? Yoksa o da başka bir maddenin eklenmesiyle mi kızarıyor?

liquidambar-
09-06-2007, 13:14
bunalrda benm ortancalarım hollandadan ithal oldukları söylendi yerli olanlar ise küçük çiçekliydi çiçeklerinin büyüklüğü küçüklüğü budama zamanına bağlı değil mi? yani erken ilkbaharda budanırsa o yıl bol çiçek verir eğer sadece kurumuş çiçekler alınırsa da bol ancak küçük çiçek verir diye biliyordum ben yanlış mı?
bu arada bakın benim evimin yeni bireyine (sakaryada 5-35 ytl arası değişiyor )

Penelophe
09-06-2007, 13:18
Çok güzeller, güle güle büyütün:)

Evet doğru, erken ilkbaharda budanırsa o yıl bol çiçek verirler diye biliyorum bende.

liquidambar-
09-06-2007, 16:35
teşekkürler şimdilik kocaman iki çiçegi var bir tanede tomurcugu onların açmasınıda sabırsızlıkla bekliyorum birde rüzgardan çok etkilenirlermi ?

Penelophe
09-06-2007, 23:57
Sanmıyorum ama bu rüzgarın şiddetine bağlı, deli gibi bir rüzgar sürekli esiyorsa bence etkiler, ama normal rüzgarların sorun yaratacağını düşünmüyorum :)

cyucel
10-06-2007, 21:36
Bu da benim ortamcam Nisan ayı gibi, apartmanın bahçesinden çelik aldım. Şuan bu durumda heralde açacak.

limon
11-06-2007, 13:29
MSaygın ortancalarım açtı açacak. Renklerini belli etmeye başladı tomurcukları. Geçen sene aldığım renklerin aynısı biri mavi biri pembe. Toprağın yapısına göre renkleri değişmemiş çok sevindim. Tamamen açınca fotoğraf eklerim.

cemal.S
11-06-2007, 14:22
Budamayı yaparken veya çelikleri alırken çapraz kesmeyi ihmal etmezseniz anaç durumdaki bitkinizin çürümesine engel olursunuz diyebilirim. İddaalı değilim ancak tecrübelerimde su damlacıklarının düz kesimde üzerinde kaldığını ve öze sirayet ettiğini gördüm. Bu durum bitkinin performansını düşürüyor.
Saygıyla.

DevrilgenKayik
11-06-2007, 23:52
Benim bildiğim onceki dönem sıkı budanırsa, az ama büyük baş veriyor; budanmaz ise daha çok ama küçük baş veriyor.

ReaL
12-06-2007, 09:38
Saksıya naylonların içinde dikmek ne kadar iyi bir fikir emin değilim ben. Ben olsam bunalırdım, bazen böyle çiçeklerimle empati yapıyorum da :D Bir sorun olmaz inşallah.
Ortancanın kırmızısı da mı var bu arada? Yoksa koyu pembe mi? Yoksa o da başka bir maddenin eklenmesiyle mi kızarıyor?

Tam olarak bayrak kırmızısı değil, ancak var... Pembenin yanında kırmızı duruyor yani... :o

Çiçekler için empati ne kadar doğru bilmiyorum.. Buz gibi soğuktan veya yakıcı güneşten hoşlanan çiçekleri düşününce....

aysemelike
12-06-2007, 09:48
Benim bildiğim onceki dönem sıkı budanırsa, az ama büyük baş veriyor; budanmaz ise daha çok ama küçük baş veriyor.

Valla sevgili devrilgenkayık ortancalarla ilgili bir gözlemimi paylaşmak isterim; Ortanca hafifi güneşli, gölge, korunaklı, havası sıcak ama esintisi olan yerlerde budasan da budamasan da çılgınlar gibi çiçekleniyor. Amma yerini sevmedi ise o arsızlığından eser kalmıyor. Babaannemin Bursa'da ortancaları vardı, bahçenin kenarında ekili dururlardı ve bakanda olmazdı, ne gübre, ne besin ne başka şey, inanın büyükçe kavunlar kadar çiçekleri olurdu....Birde babannem güneye bakan yere ekeceksin derdi...
Ben Denizli'de hafif gölgede üç yıldır yetiştirmeye çalışıyorum ama nerde o Bursanın, İstanbulun ortancaları.... Yazlarımız çok sıcak ve kuru geliyor.....Elinden geleni yapıyor yinede yavrucaklar ama gönlün istediği gibi de olmuyor....

DevrilgenKayik
13-06-2007, 20:12
Sanirim ortanca gercekten Istanbul's cok yakisiyor. Erguvan derler ama Istanbul deyince, bana ortanca ve gulibrisim cagristirir. Bu arada bizim havada mi hayir yok, toprakta mi, gerci cogu zamanini golgede geciriyor ve topragini nemli tutuyoruz ama yapraklari buzusuk cikiyor bazi zamanlar.

Su kirecli diye bu sene demir gubresi denen tozu ve elimizde cicekli herseye atilir denen gul gubresi attik. Bakin bazi cicekler nasil oldu. Ben hicbir sey anlamadim. Sanki baska cesit cicek oldu.

Penelophe
15-06-2007, 21:21
Ortancam çiçeğini döküyor artık.
Alttaki sararıp kopardığım yaprak yerlerinden ise sürgün vermeye başladı.
Çiçeği tamamen geçince tepesini budayacağım dallanması için.

GLCN
18-06-2007, 12:42
Forumların bazı yerlerinde asidi seven bazı bitkiler için limon tuzu,domates gibi öneriler var bunları ortancalarda da kullanabilirmiyiz?

fiancee
18-06-2007, 14:50
Arkadaşlar,bu da benim ortancam.Kendisi benle yaklaşık 3 senedir beraber.Her sene yaz sonu çiçekler bitince buduyorum kendisini.Kışın da çok soğuklardan koruyorum,o kadar.Böylece her sene daha da çok gürleşiyor.:p

limon
18-06-2007, 20:26
Tam açmalarını bekleyemeden fotoğrafladım. Ben çok beğendim rengini. Geçen sene koyu maviydi bu sene mor oldu rengi. Tomurcuk hali mavi açacak gibiydi ama çiçekleri mor açıyor. Sevgili Msaygın rengi değişmemiş demiştim ama daha güzelleştiler ;) Pembe olan henüz fotoğraf verecek kadar güzelleşmedi. Bir iki güne onu da fotoğraflarım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8905
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=8904&c=

limon
18-06-2007, 20:40
Pembenin fotoğrafını çekmedim sanıyordum ama çekmişim. Gayet te güzel fotoğraf vermiş kendisi :)
13933
Bu da yerli ortancam:
13935

Ferda Ülkümen
18-06-2007, 21:49
Yalova pazarından 5 ytl ye aldığım ortancalar;

DevrilgenKayik
21-06-2007, 00:32
Arkadaşlar benim 130 no.lu mesajıma yorumu olacak var mı?

flyactivediver
21-06-2007, 15:13
Ortancaların mavi renk çiçek açması için bitkiye sirkeli su vermek gerekiyormuş.
Bu bilgiyi teyit eder misiniz. :confused:

GLCN
21-06-2007, 16:10
Benim bildiğim sirkeli su koyu pembe açtırıyo güvercin gübreside bu pembeliği daha koyultuya mavi olması için sacıkıbrıs denilen daha öncede burada yazılan bir madde konuluyo ben bu sene sirkeli suyu denedim koyu pembe açtı ama dökmeyi bıraktığım için son çiçekleri okadar koyu değil.sacıkıbrısıda babannem yapardı masvavi açardı çiçekleri..

fiancee
21-06-2007, 16:35
Arkadaşlar,acaba çiçeklendikten sonra bu sirkeli sudan döksek olur mu acaba merak ettim?

cahit55
23-06-2007, 21:19
yetiştirmek istediğim ortancaları nasıl iri yapraklı ve çiçekli yapabilirim?farklı renklerde açması için ne yapılıyor?

Selahattin Yılmaz
23-06-2007, 21:36
20 litre suya 20 gr üre gübresi katın hem yapraktan hemde topraktan bolca haftada bir verin arada da çiçeğe zorlamak için MAP verebilirsiniz...

Ferda Ülkümen
23-06-2007, 22:09
Selahattin bey ;
MAP nedir?

Selahattin Yılmaz
23-06-2007, 22:47
Mono Amonyum Fosfat (http://www.toros.com.tr/turkce/ug_map.asp) ve etkisi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=120431&postcount=157)

MSaygin
24-06-2007, 22:32
merhaba,

Yurtdışından ortanca tohumu getirtmek geldi aklıma, aradım taradım bulamadım,
şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=121295) Sn.Todor'un yönlendirmesiyle bir site buldum.
Yalnız, yabancı forumlarda Ortanca'nın tohumdan köklenmesinin hem çok zor hem düzensiz olduğu, zaten bu yüzden de pek tohum satılmadığı söylendi.

Tohumdan ortanca üretme tecrübesi olan var mı merak ediyorum.

Peki, yurtdışından çelik getirtme tecrübesi olan var mı?

Selamlar,

GLCN
25-06-2007, 09:13
peki bu map nerden bulunur?

MSaygin
25-06-2007, 12:47
Zirai ilaç bayilerinden kolayca bulunacağını tahmin ediyorum.

Peki fosforik asit ile MAP'ın etkileri arasında nasıl bir fark olur bitkide? Bir mühendis arkadaş, MAP yerine Fosforik asit kullanmanın daha iyi bir çiçeklenme tetikleyicisi olacağını söyledi bana, ne diyorsunuz?

Güler
27-06-2007, 23:55
Sevgili cyucel
Kuzguncuk'taki seranın adı Kasımoğlu Fidancılık olmalı , ama orası Küçüksu. Çiçekler harika ben oradan hep değişik çiçekler alırım sahibi de bilgili ve yardımcı olmayı seven peyzaj yüksek mimarı bir bey.

Güler
28-06-2007, 00:09
Sevgili arkadaşlar
Nıhayet sitemize kavuştum. İstanbul dışındaydım sitemiz bende bir hastalık olmuş da haberim yokmuş. İstanbul'a döndük ama bu sefer de yazlığa gittik, ister inanın ister inanmayın sırf siteye kavuşmak için neti nakil yaptırdım, dünden beri de okudukça okuyorum çok da mutluyum.
Buarada ortacalar için bildiklerimi yazmak istedim. Benim de ortancalarıımharika çiçek açtılar. Hem maviler hem pembeler hem de ortası tohum gibi olanlar. Ben onları pembeleştirmek için kireçtozu, mavileştirmek için de aluminyum sülfat verdim, arada bir de vitamin olarak saçıkıbrıs koydum. Şimdi hepsi hem çiçekte hem de çiçekleri çok iri. Hepinize selamlar.

limon
28-06-2007, 00:46
Bu sıcak havalarda MAP veya fosforik asit veya saçıkıbrıs verilebilir mi? Yakmayalım bir de ortancalarımızı.

limon
28-06-2007, 12:26
Bu geçen sene aldığım ithal ortancalarımdan bir tanesi. Aldığımda ortadaki oluşumların hepsi çiçeklenmişti. Fakat bu sene fotoğraftaki gibi. Ortadaki oluşumlar tomurcuk gibi duruyor ama çiçeklenmiyor daha doğrusu çiçek açacak tomurcuk daha farklı oluyor. Suni gübre hiç kullanmadım sadece dibine hem dikerken hem de baharda yanmış koyun gübresi koyup toprağıyla karıştırdım. Az mı geldi acaba?
Dediğiniz gibi MAP mı vereyim? Gerçi bu sabah şu çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübrelerden verdim.
14591

GLCN
28-06-2007, 14:08
Bu ortancanın cinsi farklı yüzden böyle açıyor geçmiş yazılarda bu ortanca türü var.

Güler
28-06-2007, 15:56
Sevgili limon
Benim ortancalarımdan 2-3 tanesi de sizin resminizi yolladıklarınızdan. Ama ben onları aldığımda da öyleydiler, yani sonradan bir değişime uğramadılar. Esasen diğerlerinin arasında 2-3 tanesinin öyle olması sanki daha şık gibi geliyor bana.

limon
28-06-2007, 20:22
Geçen sene aldığımda sanki daha bol çiçekliydi gibi hatırlıyordum. Ama sizlerinki de aynıysa sorun yok o zaman. Güler Hanım ben de çok seviyorum hem renklerini hem çiçeklerini :) Teşekkürler Gülcan hanım.

Ferda Ülkümen
28-06-2007, 21:41
Sevgili limon;
Eğer yanlış bilmiyorsam,ortancalar hayvani gübre sevmiyor.Bulabilirseniz,diplerine biraz kırmızı toprak koyun,onu çok severler.

ReaL
28-06-2007, 22:30
Benim ortancam sizlere ömür...

Nedeni de sanırım koyun gübresi...

Önce çiçekler soldu, sonra yaprakların uçları kahverengi hal almaya başladı..

* * *

İzmir çok sıcak, insanların yaşaması mucize iken, normal karşılıyorum... Seneye inşallah.. :(

MSaygin
28-06-2007, 23:18
Bana hediye gelen farklı bir ortancadan daha önce bahsetmiştik hatırlarsanız, Hydrangea Aspera denmişti türüne.O da aynı bu şekilde ortası tomurcuk, kenarları çiçekli bir şekildeydi, orta kısımlar hiç çiçek açmadı, çok da şaşırmıştım ilk defa gördüğüm için.

Bana kalırsa geçen yıl çiçeklendi diye de yanlış hatırlıyor olabilirsiniz.Çünkü Aspera ile tanıştıktan sonra bayağı bir araştırdım, bu tarz Ortancaların orta kısmı hep tomurcuk kalıyor sanırım.Tabi istisnaları, farklı türleri vardır mutlaka, Wikipedia'ya (http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrangea) göre 70-75 türü varmış ortancaların :)

Bizim aşina olduğumuz top şeklinde çiçeği olan türlere "Mopheads", sizin sahip olduğunuz ithal tür gibi, ortası tomurcuk, yanları çiçek açanlara da "Lacecaps" ismi veriliyor.

Hydrangeasplus.com (http://www.hydrangeasplus.com/home.php)sitesinden, 4.75$ karşılığında 150'den fazla fotoğraf içeren, bakım ve yetiştirme bilgileri de içeren renkli bir "Ortanca kataloğu" (http://www.hydrangeasplus.com/home.php?cat=1)almak mümkün.Ben sipariş verdim, ayrı posta parası da talep etmediler.Bekliyorum, gelirse yazarım, isteyen arkadaşlar da sipariş ederler.

Selamlar,

limon
29-06-2007, 14:26
Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim arkadaşlar. Ferda hanım kırmızı toprak bulur bulmaz koymaz mıyım hiç siz söyledikten sonra :) Bende çuval çuval koyun gübresi var da masraf olmasın diye hemen her çiçeğime ve sebzelerime onu koyuyorum :) Keyifli aslında ortancalarım. MSaygın'ın çiçeğinin aynısı olduğuna göre demek ki ben yanlış hatırlıyorum geçen seneki çiçek durumunu.

GLCN
29-06-2007, 23:17
Ortancamın üzerindeki çiçeklerin bazıları solmaya basladı ne zaman ne sekilde kesmeliyim **** nasıl hareket etmeliyim?Cevaplarınızı bekliyorum.

Ferda Ülkümen
29-06-2007, 23:24
Sevgili GLCN
Ortanca suyu çok sever,acaba az mı suladınız?
Ayrıca yavaş yavaş ortancanın çiçek mevsimi geçiyor.

limon
03-07-2007, 15:11
İthal ortancalarımın yeni fotoğraflarını yükledim galeriye.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9093&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9091&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9090&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9089&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9087&catid=member&imageuser=11575

GLCN
03-07-2007, 16:42
ferda hnm teşekkürler ama
benim sorum budama nasıl olmalıydı anlamındaydı ilginize yinede teşekkürler sanırım iyi anlatamamışım.

limon
06-07-2007, 21:30
160 nolu mesajdaki ortancamın en üstte görülen tomurcukları da çiçek açtı. Fakat koyu pembe ve bol çiçekli açtı. Çok enteresan geldi bana aynı kökte iki değişik renk ve çiçek formu :) Acaba şu verdiğim çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübrenin etkisi midir?
15498

flower
23-07-2007, 22:50
Ortancalarımı 2 ay önce almıştım. Üzerlerinde çiçekleri vardı. Herbirini en büyük boy saksılara diktim. Ama sanırım bahçe de daha iyi oluyorlar. Fakat geçenlerde çiçekleri soldu bene çiçeklerin alt kısmından budadım.Daha çiçeklenme olur mu yoksa zamanı geçti mi? Yaprakları iyi durumda ,yarı aydınlık bir yerde duruyor (yani direkt Güneş'e maruz değil) ve suyunu günlük karar miktarda veriyorum. Ayda bir-iki kez de çiçek coşturan sıvısından koyuyorum(genel de tüm çiçeklerimde kullanıyorum,memnunum).
Ben ortancalarımı nasıl çoğaltabileceğimi ve bakımın da başka nelere dikkat edebileceğimi sormak istiyorum.

Teşekkürler.;)

dpehlivan
05-08-2007, 12:41
Sayın Üyeler,

Oldukça bakımsız bir şekilde devraldığımda ortancaların boyu 3 metreydi (1. resim). Mart ayının sonunda oldukça dipten budadım (2. resim). Gayet sağlıklı olmalarına rağmen (3. resim) Ağustos ayı başında bile çiçek açmadı ve henüz bir tomurcuklanma da yok. Bulunduğu yer sabah güneşi alıyor.

Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz. Şu anda boyları yaklaşık 1.5m yaprak boyları 30cm yi geçti.

Saygılarımla,
Durmuş Pehlivan

Arzu Kasapoğlu
05-08-2007, 12:58
Sayın dpehlivan, ortancalarınızı çok geç budamışsınız.Nisan aylarında ilk tomurculkarını verip,haziran ayında da açıyorlar.Üzülmeyin,seneye ortancalarınız bol bol çiçek açacaktır.Ortancalar çiçeklenmesi sona erince budanır.

dpehlivan
05-08-2007, 13:37
Sayın arzu Kasapoğlu, cevabınız için çok teşekkürler. Ben budama erken ilkbahar diye biliyordum. Sonbaharda tekrer mı budayayım?

Arzu Kasapoğlu
05-08-2007, 15:32
Rica ederim dpehlivan.Arkada gördüğüm iyice uzamış dalları hemen azıcık budarsanız, seneye daha çok çiçek açan ortancanız olur.Fakat Önümüzdeki yıl çiçeklerin açıp,renkleri dönüştükten sonra budama yapın.Buda eylül aylarına denk gelir.

Arzu Kasapoğlu
05-08-2007, 15:40
Rica ederim dpehlivan.Arkada gördüğüm iyice uzamış dalları hemen azıcık budarsanız, seneye daha çok çiçek açan ortancanız olur.Fakat Önümüzdeki yıl çiçeklerin açıp,renkleri dönüştükten sonra budama yapın.Buda eylül aylarına denk gelir.

atakartal
19-11-2007, 14:52
Acaba ortanca evde yetiştirile bilir mi?

Koyu yeşil
19-11-2007, 15:23
Sayın atakartal, ortanca genellikle bahçe-balkon gibi açık alanlarda yetişir. Çok güneş almayan bir balkonunuz varsa büyükçe bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Direkt güneş almaktan hoşlanmaz hemen sararıp solar. Gölgeli yerleri tercih eder. Yalnız benim çalıştığım işyerinin girişinde saksıda ortancalar var. Şu anda iç mekana almışlar, binanın girişinde bol ışık alan bir yerde tutuyorlar. Baharda dışarı alıyorlar.

limon
06-03-2008, 13:48
Ortancalarım uyanmaya başladılar.
31615

limon
06-03-2008, 16:58
Bir yerde kırmızı ortanca fotoğrafı görmüştüm. Ne verirsek kırmızı açar çiçekleri?

Kırmızı kokulu bezelye çiçeği ektiğimden olsa gerek bu sene kırmızı ağırlıklı yapmak istiyorum bahçeyi...

zenfree
06-03-2008, 21:03
Bordo renk gerçekten çok güzel. Bu fotografı geçen yıl çekmiştim.

GLCN
07-03-2008, 10:16
Ben gecen sene sirkeli su vermiştim ilk denemem oldugu için sirkeyi az kullanmıstım çok güzel koyu pembe actılar bu nede vermek istiyorum fakat dozu arttırmalıyım herhelde..

limon
07-03-2008, 12:27
Bizim toprağın özelliğinden pembe açıyorlar. Mavi aldıklarım da geçen sene mor açtılar. bu sene sanırım pemleşecekler. Bu halde ben sirke takviyesi yaparsam belki koyu pembeleşir.
Bir köke sirke verip deneyeceğim.

Todor bazın her evde içinde bulunduğu bir şeyler var mı?

Buket Aknar
07-03-2008, 13:20
Bu konuda geçen yıl Ev-Bahçe dergilerinden birinde bilgiler çıkmıştı. (Ortancaların köküne ne koyarsak, ne renk olur diye).Bakıp bulmaya çalışacağım.

Todor
07-03-2008, 14:30
Bazik maddeler konusunda Praecox çok daha doğru bilgi verecektir. Ben acı biberi bazik diye bilirim.

MSaygin
07-03-2008, 16:00
Halen üzerinde çalıştığım, bir türlü bitiremediğim, bitirince tamamını buraya ekleyeceğim çeviri-derleme Ortanca yazısının renkle ilgili kısmını buraya yapıştırıyorum.Yazının tümünü tamamlayınca bu mesajı düzenlerim.

Ortancaların renkleri

Ortancaların renkleri yetiştikleri ortamın PH derecesi ve toprakta bulunan alüminyum metali miktarına bağlı olarak değişmektedir.Alüminyum kırmız renk pigmentlerini (delphinidin 3-monoglucoside) etkiler ve çiçeğin maviye dönmesini sağlar.

Mavi tonlar en iyi asitli topraklarda meydana gelir ve maviliğin derecesi topraktaki alüminyum miktarına ve farklı tür ortancaların bu alüminyumu bünyesine alma kabiliyetine göre değişmektedir.Kırmızı ve pembe tonlar, alüminyumun yeteri kadar alınamadığı alkali ve nötr topraklarda oluşur.
Beyaz çiçekli ortancaların renkleri ph derecesine bağlı olarak çok değişmez ancak alkali ve nötr topraklarda daha mutlu olurlar.

Mavi çiçekli ortancalar yetiştirmek için, toprağın asitliğini yükseltmek, ph derecesini düşürmek gerekir.En iyi mavi tonları 4.5-5.2 ph derecelerinde elde edilir.
Ph derecesini düşürmek ve topraktaki alüminyum miktarını arttırmak için ilkbaharda, aralıklarla alüminyum sülfat takviyesi yapmak gerekir.Çiçeklenme zamanı istenen maviliğe ulaşılamadıysa sonbaharda ek uygulamalar yapılabilir ancak alüminyumun fazlasının, ortancalar özellikle de genç bitkiler için, toksik etkisinin olduğu unutulmamalıdır.
Alüminyumun, saksı toprağınızda zaten yeterli miktarda olabileceğini unutmayın.Ph derecesini düşürebilirseniz, bitki daha fazla alüminyum alabilir topraktan.
Ph derecesini düşürmek için sülfür ya da evde de bulabileceğiniz paslı çiviler, narenciye kabukları, kahve artıkları gibi atıklar kullanabilirsiniz.
Ortancaları gübrelerken fosfat değeri düşük gübreler tercih etmelisiniz, fosfat topraktan alüminyum alımını kısıtlar.

Pembe çiçekler içinse fosfor oranı yüksek bir gübre tercih etmelisiniz.Fosfor toprakta, özellikle de saksı toprağında uzun zaman kalacaktır ve alüminyum alımını kısıtlayacaktır.

Ortancaların çiçeklerinde gözle görülür bir renk değişimi olması için haftalar, hatta aylar geçmesi gerekebilir.

Bazı ortanca türlerinin renklerinin genetik olarak değişmez olduğunu da aklınızda tutmalısınız.

Buket Aknar
07-03-2008, 16:04
Kaynak: Ev-Bahçe Dergisi Eylül - 2006

Ortanca’nın en büyük özelliği şaşırtmasıdır. Bir yıl kocaman olan Ortanca ertesi yıl küçük çıkabiliyor. Bir yıl mavi renk olan ortanca, ertesi yıl bir bakarsınız başka bir renk olmuştur. Ortancanın renk değiştirmesi toprağının asit oranına, yani Ph değerine bağlıdır.

Toprağa kireç atarsak ; Beyaz, Pembe
Toprağa; Güvercin, Tavuk Gübresi atarsak; Pembe
Toprağa; paslı demir, çivit, çay demi mürekkep veya dikerken parçalanmış gazete kağıdı koyarsak Mavi tonları
Sulama suyuna sirke katarsak; koyu pembe ve kırmızı olur.

praecox
07-03-2008, 16:17
Geç kaldım... :)
Burda bende çivit döküldüğünü yazabilirim. İndigotin yani çivit'in toprakta asidik bir reaksyon verdiğini hiç araştırmadım ancak değişik köklere dökerek aynı toprakta bir mavi bir pembe açtırdığımı bilirim.
Aklıma demir 3 klorit geldi. Toprakda onun da asidik reaksyon vermesi gerekir. Denemedim sadece aklımdan theorisinden türettim.
Bazik reaksyonu en iyi yanmamış kireç verir ancak çok dikkat edilmesi gerekebilir. pH çok yükselirse bitki yanabilir.

Güler
07-03-2008, 16:28
Sayın üstat, ben mavileştirmek için alüminyum sülfat kullanıyorum, 2 sefer, mavileştirmek için yetiyor. Pembeleştirmek için de kireç tozu. Bazı kimselerin de mavi mürekkep kullandıklarını duydum, ama hiç tatbik etmedim, ne dersiniz?

Buket Aknar
07-03-2008, 16:28
Sanırım güvercin ve tavuk gübresi de tehlikeli. Özellikle fazla güvercin gübresinin bitkileri yakabildiğini biliyorum ama denemedim. (Bitkilerimi yakmayı istemediğim için)

zenfree
08-03-2008, 00:53
Peki bu renklendiricileri ne kadar süre ve sıklıkta kullanmak gerekiyor? Örneğin " bordoya dönüşmeleri için her sulama suyuna, sonbahara kadar uygulanır" gibi.

ciceksever70
08-03-2008, 09:38
Merhabalar
Ben de bir ortancasever olarak konunun geneli ile ilgili bir seyler söylemek isterim. Burda kisin hava sicakligi eksi yirmi dereceleri buldugu halde ortancalar dondan hic etkilenmiyor ve tüm bahcelerde hatta yol kenarlarinda bile yetisiyorlar. Kisin tüm yapraklarini döküp kuru dal kaliyor Mart ayinda yapraklar hizla cikmaya basliyor. Mavi ve beyaz ortancalar yan yana kendiliginden baska bir katki olmadan aciyorlar. Gecen sene bir kac celik dikmistim bazilari tuttu. Buradaki herkes gibi biz de sonbaharda cicekler iyice kuruyunca vazoya koyulacak uzunluktan buduyoruz. Birkac senede bir de iyice kisaltilip budama yapiyor herkes. Ortanca oldukca dayanikli hatta bahcelerdeki en dayanikli bitkilerden biri. Cicekli kalma zamani da oldukca uzun oldugu icin bahcelerin en güzel süslerinden biri diye düsünüyorum.

Buket Aknar
08-03-2008, 10:39
Kıbrıs'ta ise ortam ortancalar için çok zor. Ben geçen yıl ortancalarımı; kedinin yavrusunu taşıdığı gibi ordan oraya taşıdım durdum. Bakalım bu yıl neler olacak?
Şu anda yavaş yavaş uyanmaya başladılar ama sonrası ne olacak bilmiyorum.

Arzu Kasapoğlu
15-03-2008, 17:36
Sevgili Zenfree ve Olay9 ortancama nasıl bir bakım uyguladığımı sormuştu.

Kısaca neler yaptığımı anlatayım.

2006 Temmuz ayında postanenin bahçesinde, yıllardır mavi renk açan ortancadan iki minik dal kırıp hemen toprağa diktim. Köklenme oluşuncaya kadar evde gölge bir yerde beklettim. Köklendikten sonra da dışarıya koydum.

Mavi rengini kaybetmemesi için sürekli çay suyu ile suladım ve dibine paslı çiviler koydum.

İki kez de çivitli su verdim. Fakat çiçekler tüm çabalarıma rağmen, mavi yerine pembe-mor arasında bir renkte açtılar.;)

Belki bu kadar uğraşmasam rengini korurdu. Bu sene sadece sulayıp bir de çiçek coşturan gübre vereceğim. Ortancama yaptığım bakım bundan ibaret.

özlem11
15-03-2008, 20:05
Teşekkürler Arzu hanım. Benimde ortancam var. Yeni yaprak veriyor. Bakalım çiçek açacak mı?

Buket Aknar
16-03-2008, 07:58
Sanırım benim ortancalarım henüz uyanmadan ölüyorlar. Yeni açan yapraklar oldukça solgun duruyor. Geçen yıldan kalan dallarında ise herhangi bir gelişme yok. Budamalımıyım? Veya ne yapmalıyım?

MSaygin
16-03-2008, 18:01
Buket Hanım,

Bu zamanda geçen yıldan kalan dalları budarsanız, bu yaz çok az çiçek açar ortancanız.Ortancalar çiçeklerini, geçen yıldan kalan dallar üzerinde açıyorlar diye okudum.

Arzu Kasapoğlu
16-03-2008, 18:08
Sayın Msaygına katılıyorum. Buket hanım, ortancanın nereye ekildiği de önemli. Yarı gölge ortamda iyi gelişiyor ve suyu da çok seviyor.
Resim eklerseniz belki daha çok yardımcı olabilirim.

Buket Aknar
18-03-2008, 17:49
Arkadaşlar, benim Ortancalarım gün boyu gölgede, sadece öğleden sonra hafif güneş gören bir balkonda duruyor (bahçeye dikmeye cesaret edemedim.) Ama şu an itibarı ile durumları hiçte iyi değil. Gördüğünüz gibi dallar kuru, fotoğraflarda belli değil ama dalların altlarındaki yapraklar da tamamen solmuş durumda. Fotoğraflar iki farklı ortancanın fotoğraflarıdır.
Ne yapmalıyım?

MSaygin
18-03-2008, 18:34
Aslında ortancalar, sabah güneşini daha çok seviyorlar ama yine de tam gün gölgede iseler problem yok.En ideali bir kaç saat sabah güneşi alıp sonra gölgede kalmalarıymış.

Açıkçası ben tam olarak ne sorduğunuzu anlamadım.Ortancalar zaten kışın o kuru dallar halinde bekliyorlar, baharda da patlayıp büyüyorlar.Sizinkiler de patlamış ne güzel, gayet iyi duruyorlar.Kısa sürede çok güzelleşeceklerini sanıyorum.

zenfree
18-03-2008, 19:38
Sevgili Buket, bence ortancaların normal görünüyor. Benim işyerimdekiler de aynen böyle.

Buket Aknar
18-03-2008, 19:42
Fotoğraflarda tam da belli olmamış kuru dalların altlarında, geçen hafta yeşil yapraklar vardı hatta onlar tomucuktan öte bayağı açmıştılar. Onlar önce soldular şimdi ise oldukça kurumuş. Yarına onları da fotoğraflamaya çalışacağım.
Ama mesajlarınız biraz içime su serpti. Bu halleri iyi ise, umarım çiçeklerini de görebileceğim.

Harun Parlak
18-03-2008, 19:49
Uclarından budama yapın aslında uyanmadan önce budanmasında fayda vardı ama ucundan kurumuşgibi olan yerleri alırsanız sorun olmaz. Ortancalarınızı her yıl şubat içinde budama yaparsanız çok güzel gelişirler.
Budadığınız çelikleride nemli toprağa kuzey rüzgarı almayan kuytu köşelere koyun ortancalarınız çoğalsın.
NOT Ortancalarınızı mavi açmasını istiyorsanız aleminyum sülfat atarsanız pemebeden maviye dönüşecektir.

limon
19-03-2008, 09:23
Uyanan ortancalarım hızla yapraklanmaya devam ediyorlar.

32517
Buket Hanım, sizin ortancanızın durumu fotoğraftan gördüğüm kadarıyla normal.

Arzu Kasapoğlu
19-03-2008, 13:58
Buket Hanım, benzer durum benimkinde de vardı, kuruyan kısımları kestim.
Çiçeğiniz bana problemli gibi görünmedi ayrıca ortancanızı bahçenize dikerseniz daha güzel gelişir.

Buket Aknar
19-03-2008, 17:09
Şu anda dikersem sorun olur mu? yoksa bu mevsimi geçirip seneye mi diksem?

Arzu Kasapoğlu
19-03-2008, 17:13
Hiç bir sorun olmaz, ortancanız çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişir.

şükran ünal
23-03-2008, 15:41
Bu da benim ortancam.Hafta sonu saksısını bahçeye çıkarttım. Yeni sürgünler vermeye başladı.

Buket Aknar
23-03-2008, 19:07
Şükran Hanım sizinkiler çok güzel. Çiçekleri hangi renk?

şükran ünal
24-03-2008, 08:35
Sevgili Buket, çiçekleri geçen senelerde lila-pembe arası açmıştı. Bu sene değişirmi bilmiyorum. Ben o rengini çok seviyorum. Toprağına herhangi bir işlem uygulamadım.

safiris
24-03-2008, 21:51
Arkadaslar Selam,

Bu ortancalar oda ortancasimi yoksa bahce ortancasimi bilen varmi ?

Yani soguk kis sartlarina dayanikli bahce icin uygun bir cesit mi?

Yadimlar icin Tesekkürler

safiris
24-03-2008, 22:24
Selam Arkadasim,

Senin Ortancanin cinsi Tabak Ortanca yani ciceklerin sekli tabak gibi oluyor. Bir diger cesitte Top Ortanca yani cicekler top gibi yuvarlak sekil aliyor.

Böyle masmavi olmasi seni aldatmasin gelecek sene beyaz **** pembe renkli cicek verecektir.

Eger bu mavi rengi korumasini istiyorsan topraga Aluminyumsülfat serpmen **** Aluminyumsülfali su ile sulaman gerekiyor.

Beyaz ve Pembe Ortanca kirecli topraga has bir özelliktir. Senin Mavi Ortancan icin sulama suyunu da kaynatip sogutulmus su vermelisin.

Iyi günler.

safiris
24-03-2008, 22:48
Selam Arkadaslar,

Ortanca cesitlerinin daha iyi anlasilmasi bir kac resim ekliyorum

33059 33061

Top Ortancalar cicekleri top gibi yusyuvarlak sekil alan

33062

Tabak Ortancalar cicekleri tabak seklinde olan

safiris
24-03-2008, 22:52
33063

Salkim Ortanca

33064

Sarmasik Ortanca

33065 33066

Kadife Ortanca

limon
25-03-2008, 13:01
Geçen sene sarmaşık ortancanın 1-1,5 metre boylanmış olanından almak istemiştim. Fiyatı (şimdi hatırlayamıyorum) çok pahalı gelmişti, vazgeçmiştim. Oldukça deneyimli bir fidanlık olmasına rağmen, bu bitkiyle ilgili bilgi sahibi değillerdi. Çiçeği çok kısa süre kalıyor, güneş seviyor demişlerdi. (Doğru mu bilmiyorum) Ben gölgeye dikmeyi düşünüyordum.

Bu arada salkım ortancayı da ilk defa sizin fotoğrafınızda gördüm, gerçekten çok güzelmiş.

özlem11
25-03-2008, 15:10
Arkadaşlar bu salkım ortancadan benim vardı öylesine toplu güzel açtı ki; tek dalda kocaman çiçekti nazar değdi kurudu. Aynı cinsten fide aldım. Yeni yeni filizleniyor açarsa tekrar görürüz.

safiris
29-03-2008, 19:08
Selamlar,

Bahar geldi Ortancalarim acmaya basladi. Hayat yine renkleniyor.

moso
11-04-2008, 22:25
merhabalar,
Bugün dayanamayıp ortancadan bir dal kesip çam gübresi hazırladığım saksıya diktim. Biliyorum diceksiniz ki şu an zamanı değil, ama ben gene de şansımı denemek istedim...
bu başlık altında yazanları birebir uygulamaya çalıştım. Çam gübresi kullandım, hava kararıken diktim, yapraklarını -ki sadece birkaç taneydi- temizledim. Kafamda tek bir soru işareti kaldı; ne kadar su ve ne sıklıkta vermeliyim. Yetişkin ortancalardaki gibi midir su ihtiyacı? Ortancam şu anda saksısında yardım bekliyo:(

Harun Parlak
11-04-2008, 22:31
Toprak **** torf sürekli nemli kalması lazım biraz zamansız olmuş ama yapraksız ise şansı var.

moso
12-04-2008, 19:10
Gölge ve 22 derecelik bir odada direk güneş ışığı almayan pencere kenarına koyum. Bir çelik daha koydum bugün yanına. Bakalım bekliyorum :S

Harun Parlak
15-04-2008, 10:40
Ortanca seven arkadaşlar Ortancalarınızı şubatda budama yapın hem güzelleşsin hem kestiğiniz bütün dalları torf karışımı bir toprağa dikin bol bol ortancanız olsun.
Aşşağıda bu yılın çeliklerinden üretilen ortancaları yüklüyorum.

Harun Parlak
15-04-2008, 11:25
Teşekkürler Sayın olay9 İllada kendi ortancalarınızdan almanız şart değil o mevsimde çok bahcivan **** ORTANCA sahibi zaten budama yapıp atıyorlar.
Onlardanda alabilirsiniz eğer bulunduğunuz yerde yoksa talebiniz olursa kargoyla naylon poşetlere sarılı çeliklerden olan arkadaşlar mutlaka göndereceklerdir.

özlem11
16-04-2008, 10:52
Çok sağolun. Benim yegane sorunum yaşatamamak. Bi yaşatsam üretme kısmı kolay. Kargoda çiçeğin eziyet görmesine gönlüm razı gelmez. Zaten eve yakın fidecimizde var. Boy boy satılıyor. Tekrar teşekürler...
Bu arada siz özel bi bakım uyguluyormusuz...

moso
25-04-2008, 08:21
özlem hanım inşallah ortancanıza bişey olmaz. Bu konuda ben de acemiyim. Daha önce hiç ortanca yetiştimedim.
Geçen çiçekçide sordum inanması güç ama 50 lira dedi :( Üzerinde 3 tane çiçeği olan bir ortancaydı. Ben de pahalı olduğu için kendim üretmeye karar verdim. Yaklaşık 2 hafta önce dikim zamanı olmamasına rağmen, dayanamayıp 2 adet çelik olarak diktiğim ortancalar gayet iyi durumdalar. Gece içeriye alıyorum. Gündüz ise dışarıya gölge bir yere alıyorum. Yapraklarını koparmıştım ama tepede küçük bir tane filiz vardı, gayet canlı durumda. Toprağını da sürekli nemli tutuyorum. İnşallah tutar. Forumda yazanlar sayesinde bişeyler öğrendim ortancalar hakkında... Bİlgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

özlem11
25-04-2008, 09:45
Teşekkürler Gülşen...
Ben npk 20-20-20 gübresinden veriyorum. Yağmur suyu **** kaynayıp soğutulmuş su veriyorum. Dibine 2 -3 tane arada limon tuzu koyuyorum. Sonuç şahane...
Sürgün uçlarında yeni yapraklar çıkıyor. Durumu çok iyi. Antalya ikliminde içeri almanıza gerek yok. Benimki sabah güneşini alan balkonda duruyor. Gecede dışarıda yani...
Bu tür bitkileri çiçekçilerden almak yerine toplu fide satan yerlere bakın ve alın. Çiçekçiler çok pahalıya satıyor. Bunu aldığım yer üstü çiçekli gelişmiş ortancayı en fazla 10 ytl ye satıyor. Pazarlık yapsam fiyat düşedebilir. Sevgilerle...

MeyveliTepe
25-04-2008, 13:33
Arkadaşlar, senelerdir ortanca yetiştiriyorum sürekli de çelikten üretiyorum. Ortancanın istediği iki şey vardır. Birincisi gölge olacak (güneşi hiç sevmez), ikincisi de nem. Dibi her daim nemli olacak. Toprak konusunda biraz asidik toprak sevmesine rağmen çok da hassas değildir. Kırımızı orman toprağı, biraz killi bahçe toprağı onun için yeterlidir. Toprağı hafif asitlendirirseniz değmeyin keyfine. Soğuktan etkilendiğini görmedim. Kıştan çıkarken kuvvetli bir budama bitkiyi coşturur. Çelikten tutma oranı %90'nı rahat geçer.

Güler
26-04-2008, 07:15
Sevgili MeyveliTepe, benim de ortancalarım var, oldulça da güzeller. İlk iki sene Alüminyum sülfat ile bayağı mavi tutabildim. Ama geçen sene yine aynı şekilde gübrelediğim halde mavi rengi kaybolmaya başladı. Bu sene de Alm.sülfat verdim ama daha çiçek açmadıkları için nasıl olacaklar bilemiyorum. Sizin bu konuda yaptığınız değişik birşey var mı?

MeyveliTepe
28-04-2008, 08:51
En son 15-16 yıl kadar önce para vererek 7-8 kök ortanca satınalmıştım. Şu anda üç ayrı bahçede yüzden fazla kök ortancamız var (bu yılın dikilen ve tutan çelikleriyle birlikte). Bu güne kadar ortancalara ne gübre ne başka herhangi bir kimyasal madde verdim. İlginçtir ama kırmızılar hala kırmızı, maviler hala mavi. Dikkatimi çeken şu oldu. Güneş alan bitkilerin rengi klasik pembe ortanca rengine dönüyor (onlar da çok güzeller), hep gölgede kalanlar ve topraktaki nemi hiç kaybolmayanlarda bir renk kaybı olmuyor.
Belki bir de şunu eklemeliyim. Ortancaları ilk diktiğimiz bahçede çam ormanının dibinden alınmış kırmızı orman toprağı kullanmıştık. Bu toprağın renginden de anlaşılacağı üzere demir yüklü, çamlar ve çam iğnelerinin çürüntüsü sebebiyle de oldukça asidik olması gerekir. Belki bunun etkisi olmuştur. Buradaki ortancaların çiçekleri futbol topu büyüklüğünde ve çivit mavisi rengindedir yıllardır. Bunun dışında, eşim sardunyalar için sirkeli su hazırladığında artanını da ortancalara döker. Asit bakımından bunun da yararı olur.

venus
30-04-2008, 18:21
Bende Beylikdüzü Bauhause'dan 1 hafta once ortanca aldım.
(fiyatı 17.99 du sanırım merak edenler icin)
Malum üzeri cicekliydi cok guzeldi.Ancak gidecegimden dolayı saksısını degistirmedim.Golgede ,sabah guneşi vuruyor ama yine de mutlu degil.Suyunu duzenli veriyorum topragı nemli ama baygın gibiler hava degişip duruyor sorun ne olabilir? Rengide ebruli kırmızı pembe gibi anneme hediye almıstım.
Sanırım ona saglıklı bir cicek goturemeyecegim:(

Harun Parlak
30-04-2008, 19:28
Normalde Ortancalar çiçek açma zamanı henüz gelmedi sizin aldığınız ortancalar sera ortamında sıcak koşullarda erken çiçeklendiriliyor pazara sunmak için.
Siz aldığınız gibi dışarı koyduysanız alışkın olmadığı ortama aniden çıktığı için şoka uğramış olabilir.
Havalar ısınınsaya kadar sıcak bir ortamda bakın.

venus
30-04-2008, 21:14
Sn.Tekin,
İsin ilginc yanı ,ben ortacayı 2 gun once cıkardım dısarı yoksa iceride golgedeydiler ama hafiften cicekler aşagı sarkma yapınca hava guzelken gunduzden balkona koymustum ve mutluydu .
Hatta dısarıda duzeltmisti ciceklerini ama yine aynı durum oldu bu sefer bazı yaprakları da aynı sekilde aşagıya sarktı gibi.Bulundugu ortam az ruzgarlı golge sabah gunesi goruyor oglen saatine kadar ....Ne yapmalıyım bilmiyorum.... mesela saksı degisimi olabilir mi yoksa bu daha cok,ölmesine mi sebep olur?:(

Harun Parlak
30-04-2008, 21:59
Su ihtiyacı nasıl su veriyormusunuz resim ekleyebilirseniz daha iyi olur.

MeyveliTepe
30-04-2008, 22:12
Ortancanın taze sürgünlerinin boynunu bükmesi ve yapraklarının sarkması yeterince su alamadığına delalet. Saksıdaki toprak hiç su tutmayıp olduğu gibi geçirgen olabilir. Altına derince bir saksı tabağı koyup, saksının dibinden nem almasını sağlayabilirsiniz. Evet, çiçek için henüz erken ama yine de dışarıda bir problem olacağını sanmam. Öğleye kadar aldığı güneş de fazla gelmiş olabilir. Sonbahara kadar yaşatabilirseniz saksıdan bahçeye dikmeniz en iyisi. Şimdilik saksı değiştirmeyin derim. Bunlar ithal ortancalar. İlk yılları adaptasyon açısından problemli olabilir, seneye alışır, siz kurutmayın ve güneşte yakmayın yeter.

venus
01-05-2008, 00:00
Acıkcası su koymaya korkar oldum ,adenium tecrubesinden sonra.Su gözümü korkutur oldu.:)Bugun 2 su bardagı su verdim alltan cıkmadı daha fazla vereyim mi? sanırım saksı degisimi gerekecek ,saksı boyu kucuk degil ancak sanki kök yakın zamanda dısarı cıkacak gibi duruyor....
Bir de saksıyı baska noktaya koyayım belki işe yarar.Zaten bugün baktıgımda güneş üstündeydi.Aslında hava cok sıcak degil sadece guneşli gorunuyordu ama o guneş yetmiş olabilir:(
Altına tabak fikri iyi geldi onu yapacagım hemen şimdi.....
yardımlarınız icin tesekkur ederim.
(ah bir de resmini koyabilsem)ama kurtarırsam söz koymaya calısacagım.;)

limon
01-05-2008, 00:36
Sn.Venus, ben de iki sene önce aynı yerden üç değişik renk Ortanca almıştım. Çok bol ve büyük çiçeklilerdi alırken, ama Tekin Bey'in bahsettiği gibi sera ortamında büyütüldüklerinden erken açmışlardı, ben de havanın güzelliğine aldanarak bahçeye dikmiştim hemen. Çiçekleri iki hafta bile dayanmamıştı hatta yaprakları bile dökülmüştü. Geçen sene bahçedeki yerli ortancalarla beraber yapraklanıp açtılar, bu yılsa neredeyse benim boyuma gelecekler.
Yalnız ben boylarının uzun olmasını istediğimden bu sene budamadım Ortancalarımı, şu anda çok keyifliler. Forumda, nemi çok sevdiği, dibini devamlı nemli tutmak gerektiği yazıyordu ben de bunu uyguluyorum.

Kısaca, zamana ve sabıra ihtiyacınız var. Eğer bahçeniz varsa bahçenin gölge bir duvar önüne dikmenizi tavsiye ederim. Saksıda yetiştirecekseniz, marketten aldığınız saksılarda genelde toprak olmuyor, suladığınızda su hemen alttan çıkıyor, ben bir iki numara daha büyük saksıya, suyu tutacak toprak ve torf karışımıyla dikmenizi tavsiye ederim. Bir de bitki boyundan büyük çiçek açtığından çiçekleri taşıyamıyor, ben aldığımda her dalında bir bambu vardı ve her dal tel ile bağlanmıştı. Sizinkinde destek yoksa dalları çubuklarla destekleyebilirsiniz.

abk
01-05-2008, 08:54
Ortancadan çelikler alıp bir saksıya sık sık ekmiştim. Çelikler yeni yapraklar verdi. Uzun zamandır da ( en az 3 aydır ) aynı saksıda olmalarına rağmen, yapraklanma haricinde gelişme göstermediler. Çelikleri ektiğim saksıyı başka çiçekler için kullanmak istiyorum. Çelikleri saksıdan alıp bahçeye eksem problem yaşarmıyım?

MeyveliTepe
01-05-2008, 20:06
Sn.Abk, çeliklere bu yıl dokunmayın. Gölgede ve hep nemli kalsın. Bu yıl kendilerine kök yapmaya çalışacaklar. İyi bakarsanız seneye çiçek bile açarlar.

Sn.Venüs, toprağını oynatmadan Sn.Limon'un tarif ettiği gibi daha büyük ama içinde su tutan bir saksıya alabilirsiniz. Bu da biraz risklidir. Mevsim geçtiği için kökünü zedelerseniz ölebilir. Ekim-kasım aylarında istediğinizi yapabilirsiniz. Riske girmeyeyim derseniz dışarıda gölge bir duvar dibine altında tabak olacak şekilde yerleştirin ve her gün sulayın. Ortancaya sudan bir şey olmaz...

venus
02-05-2008, 13:57
Ortancamın sorununu buldum....Suyunu az koyuyormuşum.İki bardak yerine üç bardak su koydum daha mutlu ve çiçekleri düzeldi. Söylediginiz gibi saksı degişimini gerekmedikçe yapmayacagım.Yardımlarınız için çok teşekkür ederim....;)

acemibahcivan
03-05-2008, 22:59
:p resmini gönderdiğim ortancayı sehir pazarından aldık. Çelikleme ile çogaltmayı . so2 ile renklerini değiştirmeyi düşünüyoruz.Yardımlarınız için herkese teşekkürler.

aykutalp
18-05-2008, 16:25
Benim ortancam da bu: 37684

Ortancamın saksısını değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce şu resimdeki sağda duran boş saksıya girer mi? (Yeni saksının çapı biraz küçük ama daha derin.)

37685

Bir de dallardaki eklem yerlerinde kararmalar var: 37686 Doğal mıdır? Değilse ne yapmam gerekir?

LuNa
19-05-2008, 00:00
Selam arkadaslar

Yaklasik 1,5 ay önce 2 Ortanca almistim. Biri koyu pembe digeri de mavi renkliydi. Pembe olan suan cok iyi durumda fakat mavi ortancam iki haftadir kötüye gidiyor gibi. Ciceklerinin bazilari yesilimsi **** sarimsi renk almaya basladi ve sararan cicekleri kendini birakiyor. Diger birkac cicegi gayet iyi görünüyor, renkleri de hala ayni. Acaba bu neyden kaynaklaniyor ve ne yapmam gerekiyor. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Ortancami kaybetmek istemiyorum.

Ikisi de direk günes almayan yari gölgeli balkonumda duruyor.
Pembe ortancam icin iki haftada bir sulama suyuna cok az sirke ekleyip suluyorum rengini korumasi icin.
Mavi ortancam icin haftada bir demir agirlikli sivi besin veriyorum. Demirin mavi rengini korumasinda yardimci oldugunu okumustum bir yerde.

37753
37754

Bu da pembe ortancam gayet iyi durumda.

37755

özlem11
19-05-2008, 09:05
Çok güzeller.Benimkinde faliyet yok daha...
Umarım açarlar...

limon
19-05-2008, 20:42
Daha önce de yazılmıştı, tekrarlamakta fayda var sanırım. istanbul'da bahçede dikili olan ortancalar henüz tomurcuktalar, açmadılar. 1,5 ay önce çiçek açmış şekilde Yapı-Marketlerden veya kapalı seralardan bol çiçekli almış olduğunuz ortancalar, sera ortamında büyütüldüklerinden, dışarıya çıkarıldıklarında sarsılıyorlar. Luna, sizin mavinin de çiçeği artık solmaya başlamış. Bu sene çiçek ömürleri kısa olacak ancak seneye bulunduğunuz bölgenin iklimine göre davranacaktır.
Ben de aynı sizin gibi 3 yıl önce çok beğenerek yapı marketten bol çiçekli değişik renkli ortancalar almıştım. Hemen bahçeye dikmiştim, çiçeklerinin ömrü çok kısa olmuştu hatta yapraklarını bile zamansız dökmüştü. Geçen sene normal zamanda çiçek açtılar, biraz boy attılar. Bu yıl ise boyları 1-1,5 metre civarında ve şu an bol tomurcuktalar.

LuNa
19-05-2008, 22:44
Yardimin icin cok tesekkürler limon. Peki simdi solan cicekleri kesmeliyim dimi, onun disinda budamam felan gerekmiyordur heralde.

venus
19-05-2008, 22:45
Sevgili Limon,
Benim ortancayı alalı tam 4 gün sonra 1 ay olacak.İşin güzel tarafı bütün çiçekleri halen üzerinde :) ve daha solma da yok ,harika durumdalar ancak yerini bu kadar sevmesi beni endişelendiriyor hani daha Mugla'ya gidecek ya....Neyse 3 günde bir 1lt su veriyordum ancak bu aralar cok sıcak bugun yine baygındılar 2 güne düştü sanırım sulama aralıgı....Ortancanın çiçegi,clematisin çiçegini geçti vallahi...;)Normal midir ?Hoş onu da bilmiyorum.Hani hem sera çiçegi ol ,bir de günlerce susuz kal ayıl bayıl ve 1 ay çiçekli dur...Neyse mutluyum yani nazar degdirecegim kendi kendime....Saygılar

venus
19-05-2008, 22:47
Sevgili Luna,
Budama için daha erken ancak kurumuş çiçekleri kesebilirsin sorun olmaz hatta bitkin yorulmamış olur.Eger resimdeki gibiyse çiçekler bırak tam kurusun istersen ki daha çiçeklerin suyu cekilmemiş gibi o zaman kesersiniz derim.Saygılar

limon
20-05-2008, 14:34
Saksısını değiştirmiş miydiniz Luna? Seralarda torfa diktiklerinden bitki suyu tam olarak alamıyor.

nuzel
20-05-2008, 14:52
Her Sene Saksıda ortanca alıyorum yaz boyu güzel oluyor.Kış geldiğinde kuruyorlar kurumamaları için ne yapmalıyım?Birde bahçeye eksem soğuğa dayanırmı acaba? Bilen arkadaşlar varsa anlatırlarsa çok sevineceğim.

Koyu yeşil
20-05-2008, 20:51
Ortanca kışın kuruyormuş gibi yapıp bizi kandırır ama normalde baharda yeniden canlanır. Ben Şubat ayında kuru dalları kökten 1 karış kadar mesafeden buduyorum. Kayseri'nin iklimi konusunda fazla bilgim yok. Ama bence ortanca soğuğa dayanıklı bir bitki. Tabii don olayı hariçtir sanırım. Belki kağalı balkonunuz varsa orda tutabilirsiniz kışın.

LuNa
20-05-2008, 23:12
Saksısını değiştirmiş miydiniz Luna? Seralarda torfa diktiklerinden bitki suyu tam olarak alamıyor.

Evet aldigimda saksisini degistirmistim.

radika
21-05-2008, 18:40
arkadaşlar ***. Komşularımın ortancaları açtı benimkinde ses yok acaba bu sene açmayacakmı. zamanı geçtimi acaba diye üzülüyorum. bakımı için çok emek verdim çiçeklerini göremezsem üzüleceğim. bilgilerinizi benimle paylaşırmısınız. teşekkürler

aykutalp
24-05-2008, 13:58
Benim ortancam da bu: 37684

Ortancamın saksısını değiştirmeyi düşünüyorum. Sizce şu resimdeki sağda duran boş saksıya girer mi? (Yeni saksının çapı biraz küçük ama daha derin.)

37685

Bir de dallardaki eklem yerlerinde kararmalar var: 37686 Doğal mıdır? Değilse ne yapmam gerekir?

Ortancamın saksısını henüz değiştirdim. Fakat pişman oldum. Daha dar olan saksıya oturtabilmek için biraz toprağını ayıklamak zorunda kaldım. Köklerin zarar gördüğünü zannediyorum. Umarım bir şey olmaz.

38475

Eklem yerlerindeki kararmalar devam ediyor. Fakat buralardan süren yeni filizler var. Bir haftalık deneyim sonrası öğrendiğim şu: Ortanca suyu fazlasıyla seviyor. Bir gün su almayınca hemen dalları sarkıyor ve bir çiçeği kaybediyorum. Sulayınca tekrar dikleşiyor. Bugün yapraklarını da elimle su serperek biraz nemlendirdim ve ilk defa sıvı besin verdim.

Çelikleme konusunda bir sorum var. Şu anda solan iki çiçeğini kopardığım bir dal var. Buradan çelik alsam olur mu? Önce yeni saksısına alışmasını mı bekleyeyim? Yoksa yeni yerini beğenmeme ihtimaline karşı hemen çelik alıp, kendimi garantiye mi alayım? Çelik alırsam köklendirmesini suda mı, toprakta mı yapayım? Bahsettiğim dal şu:

38476 38477

MeyveliTepe
25-05-2008, 00:00
Sn.Aykutalp, o güzelim ortancaya özgürlüğünü verseniz ne güzel olurdu. O daracık saksıda pek rahat etmediği belli. Bahçe imkanınız yoksa, şöyle çapı 30-40 cm olan bir saksıda, güzel, biraz killi, organik maddelerce zengin bir toprakta eminim daha iyi hissederdi kendini.

Çelik için sanki biraz zaman geçmiş gibi. Genellikle Mart-Nisan aylarında dikiyorum çelikleri. Ama kazara kırılmış bir dal filan olursa sizin dar saksıda en az iki boğum toprakta olacak şekilde daldırabilirsiniz. Toprak her daim nemli ve gölgede olmalı...

Kiraz
25-05-2008, 13:07
38557

Geçen sene ortancalarımın ilk senesiydi, hiç çiçek açmamışlardı. Bu sene hiç budamadım, her dalın ucunda tomurcuk var ve ilki de açtı.

müge35
27-05-2008, 14:26
Arkadaşlar,benim ortancam çiçeklendi fakat çiçekleri neden çok geç renkleniyor.Acaba bir terslikmi var,yoksa bu durum normalmi? Ona istediği herşeyi vermeye çalışıyorum oysaki.

müge35
27-05-2008, 20:17
Toprağım torf fakat ekerken içine bolca paslı çivi ekledim.Şuan çok hafif pembe renk görünüyor ama uzun zamandan beri böyle,bir türlü renklenemedi.

Mine Pakkaner
27-05-2008, 21:35
Müge ortancanızın geç renklenmesi zizi endişelendirmesin, bu fizyolojik bir durum. Pembe olmas normal. İzmir'de hem toprak hem su kireçli yani pH sı yüksek. Bu durumda ortanca pembe açar. Toprak nötr olursa beyaz, asidik olursa mavi çiçek alırsınız. Demir ise sadece ve sadece yapraklardaki sararmayı engeller. Sudaki ve topraktaki kireç yüzünden bitki demiri alıp kullanamaz, bu yüzden yaprakları sararır. Çiçek renklenmesini hızlandırmak için fosforlu gübre de kullanabilirsiniz.

Penelophe
27-05-2008, 23:06
Mine hanım, İzmir'de yüksek ph'lı olan toprağı dengelemek için limon tuzlu su ile sulayıp demirin emilimini artırmak gerekiyor, doğru mu anladım?

LuNa
27-05-2008, 23:24
Ortancamin yapraklari kurumaya basladi neyden kaynaklaniyor olabilir.

müge35
28-05-2008, 21:46
Ortancamin yapraklari kurumaya basladi neyden kaynaklaniyor olabilir.

Lunacım demir eksikliğinden olabilir,çivi koydunmu toprağına.

LuNa
29-05-2008, 14:01
Civi koymadim ama demir agirlikli sivi besin veriyorum haftada bir kere. Civi koysam ise yarar mi

müge35
29-05-2008, 21:23
Civi koymadim ama demir agirlikli sivi besin veriyorum haftada bir kere. Civi koysam ise yarar mi

Lunacım bence yararı olur gibi geliyor.Çünkü besini haftada 1 veriyorsun fakat çivi sürekli toprakta olcak.Sevgiler.

Penelophe
29-05-2008, 21:29
Buda kocakafalı ortanca.:D İlk defa böyle büyük açtı.:)

39063

Penelophe
29-05-2008, 22:06
Teşekkürler arkadaşlar.:)

Buket, aslında bu tam rengi değil, flaşsız çektim, flaşlı çektiklerim ise çok açık renk, (akşam akşam balkonda tırtıl avına çıktım, sardunyalarımı begonyalarımı delik deşik etmiş hain tırtıllar.:mad:) balkona çıkmışken ortancamı da çektim.;) Yeni tomurcukları da var, bir de gündüz dözüyle çekerim daha sonra..)

LuNa
30-05-2008, 00:26
Lunacım bence yararı olur gibi geliyor.Çünkü besini haftada 1 veriyorsun fakat çivi sürekli toprakta olcak.Sevgiler.

Cevabin icin cok tesekkür ederim müge. Yarin ilk isim ortancalarimin topraklarina civi sokucam. Umarim daha kötüye gitmeden kurtarabilirim. Gerci alt dallardan yeni sürgünler veriyor onlar saglikli ama üzerinde olan yapraklari kuruyor.

Penelophe
30-05-2008, 01:05
Luna, eğer kireçli su ile suluyorsanız, topraktaki kireç demirin emilimini azaltıyor, demir gübresi vermeniz bir işe yaramayabilir **** çivi.. Toprağı dengelemek için limon tuzlu su ile sulamanız ondan sonra demir gübresi vermeniz gerekir.:)

müge35
30-05-2008, 09:51
Cevabin icin cok tesekkür ederim müge. Yarin ilk isim ortancalarimin topraklarina civi sokucam. Umarim daha kötüye gitmeden kurtarabilirim. Gerci alt dallardan yeni sürgünler veriyor onlar saglikli ama üzerinde olan yapraklari kuruyor.

Rica ederim arkadaşım,penelophe haklı istersen sulama suyna azıcıkta sirkede ekleyebilirsin.Heralde bu kadar bakıma ortancan ödüllendirir seni.Gelişmeleri bize bildirirsen sevinirim,bakalım nasıl olcak.

müge35
30-05-2008, 09:53
Benim ortancanın durumu güzel fakat çiçekleri büyüdğü içinmidir nedir çiçekleri biraz boynu bükük duruyor.normalmidir acaba

müge35
30-05-2008, 09:55
Buda kocakafalı ortanca.:D İlk defa böyle büyük açtı.:)

39063

Peneophe ortancanı evin içindemi bakıyorsun

Penelophe
30-05-2008, 12:40
Hayır balkonda, direk güneş almayan, gölge sayılan bir köşede..

aykutalp
30-05-2008, 16:05
Sn.Aykutalp, o güzelim ortancaya özgürlüğünü verseniz ne güzel olurdu. O daracık saksıda pek rahat etmediği belli. Bahçe imkanınız yoksa, şöyle çapı 30-40 cm olan bir saksıda, güzel, biraz killi, organik maddelerce zengin bir toprakta eminim daha iyi hissederdi kendini.

Çelik için sanki biraz zaman geçmiş gibi. Genellikle Mart-Nisan aylarında dikiyorum çelikleri. Ama kazara kırılmış bir dal filan olursa sizin dar saksıda en az iki boğum toprakta olacak şekilde daldırabilirsiniz. Toprak her daim nemli ve gölgede olmalı...

Söylediğim gibi ben de pişman oldum. Ama şimdi ikinci bir saksı değişimi yapmak tamamen çiçeğin canına kastetmek olur. Bu sebeple iyi bir bakımla durumu şimdilik kurtarıp, saksı değişimini önümüzdeki yıl yapmayı düşünüyorum.

Çelikler için nette bir yerde haziranın uygun olduğu yazıyordu. Ama üzerindeki çiçekleri dururken bir bitkiden çelik alınır mı bilmiyorum.

Bir şey daha soracağım, bazı yaprakların ortalarında tek tük de olsa küçük delikler oluşmuş. Sizce, hava değişimi yahut rüzgara bağlı bir çatlama mıdır, yoksa bir çeşit haşere ısırığı mıdır?

Arzu Kırlangıç
30-05-2008, 21:09
Paslı çivi yerine demir tozuda olabilirmi . Bende pembe ve mavi tonlarda olanı var . Mavi olanının çiçekleri daha büyük . Şu anda üzerinde ömrünü tamamlamış çiçekleri ,yeni yaprak ve tomurcuklarla beraber duruyor. Kurumuş çiçeklerini nereden itibaren buduyorsunuz .

LuNa
30-05-2008, 22:18
Luna, eğer kireçli su ile suluyorsanız, topraktaki kireç demirin emilimini azaltıyor, demir gübresi vermeniz bir işe yaramayabilir **** çivi.. Toprağı dengelemek için limon tuzlu su ile sulamanız ondan sonra demir gübresi vermeniz gerekir.:)

Cevap icin cok tesekkür ederim Penelophe.
Limon tuzlu su ortancalarin cicek rengini bozmazmi peki. Bir yerde okumustum suan hatirlamiyorum nerde oldugunu. Mavi renkli ortancaya limon tuzlu su verilirse ortancayi bozarmis rengini kastediyorlar sanirim emin degilim. Siz denemismiydiniz hic limon tuzlu suyu.
Pembe ortancama mügenin de dedigi gibi biraz sirke katilmis su veriyorum 15 günde bir. Rengini daha koyulastiriyormus, bunuda biryerde okumustum :) Bir kac kere verdim simdiye kadar, kötülesme olmadi hic ciceginde.
Bu arada bizim cesme suyumuz kirecli, simdiye kadar cesme suyuyla sulamistim bundan sonra dikkat edicem bu konuya. Aritilmis su **** kaynatilmis su kullanirim.

Sergül
31-05-2008, 00:50
Merhaba, ortancamı çelikten yetiştirdim gayet te sağlıklı ancak birkaç gündür yapraklarını aşağıya eğdi, acaba sebebi balkonum ısındığı için eve almamdan olabilirmi :confused: Balkon direk güneş görmez ama çok sıcak.