View Full Version : Ortanca (Hydrangea)
Aradığınız tür eski çalıştığım fidanlıkta mevcut.. Çamlıcada bulunan osmanlı bahçesinde.. Ama ne yalan söyliyeyim fotoğraflardaki gibi coşmuş çiçeklerini hiç göremedim.. Tek tük ve güçsüz çiçekleri oluyor.. Ama tabi bizdekiler saksıda ve zorlu şartlardaydılar.. (Sulama eksikliği, saksı küçüklüğü)
İnternet sitelerinden fidanlığa ulaşıp mesaj yazdım.
Cevap geldi:
"Sezonda vardı fakat şu anda yok. Geldiği zaman size bildirmemizi istermisiniz. Fiyatı 65 TL. ve 45 TL. 2 farklı boyda gelmişti. Kaç adet istiyorsunuz. Kargo yaparız."
Bildirdiklerinde buradan tekrar duyururum.
Emre Albayrak
08-10-2010, 09:25
Önümüzdeki hafta sanırım yeniden gelicekmiş.
Bu Çilek ortanca resminin benden başkalarını da canevinden vuracağını biliyordum ;)
Önümüzdeki hafta sanırım yeniden gelicekmiş.
Müge Hanım'dan yeni gelen yanıt:
"İlkbaharda Hollanda dan geliyor."
Emre Albayrak
08-10-2010, 13:03
Bana öyle demedi. Demek firmayı aradı onlar da stokalrında olmadığını söylediler.. Aslında istanbul'da pek çok fidanlıkta mevcut bazıları ortanca bu diye sattıklarında bilmiyor olabilirler. Bende fidanlıkları bir turlayın..
Haklısınız, Fidanistabul'da:
HYDRANGEA paniculata 'Grandiflora' BG9 RAMIFIE
Fiyatı : 3,80 TL
HYDRANGEA paniculata 'Unique' BG9 RAMIFIE
Fiyatı : 3,80 TL
Ama fotoğrafları yok ve fiyatlar çok farklı. Sormak lazım.
Ben de derim ki; havanın yağışlı olmadığı bir gün önceden tesbit edelim ve o gün sabahtan akşama kadar sera sera dolaşalım. Çok keyifli geçer diye düşünüyorum. Hatta bir gün de Anadolu yakasındaki seralar için toplanalım.
Bende araba var 4 kişi alırım, limon da gelebilirse o da 4 kişi alır, hatta Ferda'yı da kandırırız bir 4 de o alır.
Emre Albayrak
08-10-2010, 14:58
Valla istediğiniz zaman beklerim. Çengelköye yolunuz düşerse çekinmeden uğrayınız efendim.. Önceden ararsanız tabi daha iyi olur zira şantiyede olabiliyorum..
Ben talibim Güler Hanım :) Bakması bile güzel.
Sevgili güler hanım,benım içinde gezin.;)
Listede Kiraz ve ben varız, başka kimler geliyor?
Bu sene aldığım ve inatla açmayıp habire yaprak veren saksıdaki Ortancamı bahçeye aldım..
Soğuklardan etkilenirmi budayayım mı bi yardım rica etsem?
celalsungur
06-12-2010, 19:41
Bu sene aldığım ve inatla açmayıp habire yaprak veren saksıdaki Ortancamı bahçeye aldım..
Soğuklardan etkilenirmi budayayım mı bi yardım rica etsem?
Benim saksıdan bahçeye aktardığım ortancalar kışın kurudular. Bence saksıda kalmaları daha iyi. Budama Şubat sonu, Mart başı diye biliyorum. Derin budanırsa daha gür çıkıyorlar.
Sayın csydn benimde kapalı balkonda duran bir ortancam var. Her sene kışın bütün yapraklarını döküyor ve kupkuru dallar kalıyor. Ancak baharda tekrar yeşerip çiçek açıyor. Sizinki de o duruma gelirse sakın atmayın. Dondan korumanız önemli yapraklarını dökmesi sorun değil.
Ben de derim ki; havanın yağışlı olmadığı bir gün önceden tesbit edelim ve o gün sabahtan akşama kadar sera sera dolaşalım. Çok keyifli geçer diye düşünüyorum. Hatta bir gün de Anadolu yakasındaki seralar için toplanalım.
Bende araba var 4 kişi alırım, limon da gelebilirse o da 4 kişi alır, hatta Ferda'yı da kandırırız bir 4 de o alır.
Ben bunu nasıl kaçırmışım, hayret :) Güler Hanım, Nisan ayında yapalım mı bu fidanlık turlarını.
Geçen sene aldığım ortancamı büyük saksıya taşıdım, bütün yaz dipten sürgünler verdi ve yaprakları çoğaldı.Kış gelince soğuğa dayanıklıdır diye balkonda bıraktım.Maalesef kurudu,yaprakları döküldü.Dün budama yaptım, budarken dallardan tam da kurumadığını anladım.:)
Umarım yanılmamışımdır da, o güzel çiçekleriyle bana sürpriz yapar:))
Geçen sene aldığım ortancamı büyük saksıya taşıdım, bütün yaz dipten sürgünler verdi ve yaprakları çoğaldı.Kış gelince soğuğa dayanıklıdır diye balkonda bıraktım.Maalesef kurudu,yaprakları döküldü.Dün budama yaptım, budarken dallardan tam da kurumadığını anladım.:)
Umarım yanılmamışımdır da, o güzel çiçekleriyle bana sürpriz yapar:))
Ortanca kışın yaprağını döker ve uyur. Uyanması yakın, dallardaki gözler yaprak çıkaracak ama yaprak tomurcuklarını şimdi de görebilirsiniz. Sıcağı pek sevmez, İzmir'de serin tutup, susuz bırakmazsanız yaşar.
Ortancalarımın iki tanesi dipten ikişer üçer sürgünler veriyor, henüz minnacıklar, çok sevindim..!
Sizinkiler de yeşermeye başladı mı, benimkiler soğuk odada..!
Bu hale geldiğinde sulamayı nasıl yapıyorsunuz, özel yaptığınız birşey var mı???
Gözünüz aydın :) Benimkinde de minik yapraklar çıkmaya başladı. Toprağı kurudukça suluyorum özel bir şey yapmıyorum. Bu sene baharda ortanca gübresini denemeyi düşünüyorum.
merhabalar,gecen sene mayıs ayında aldığım ithal ortancamın resimlerini ekleyemedim.nasıl eklemem gerek yardım edermisiniz.
teşekkürler csydn ekledim resimleri.ortancam sanki kötümü oluyor.yeni sürgünleri var yalnız çıkan yaprak sararıp soluyor.bakımında eksiklerim mi var yardım ederseniz sevinirim.
kaybetmekten korkuyorum,napalım sabrederim:)
evet ,hatırlattığınız iyi oldu.
yazın sık sulardım şimdi haftada 1 bardak su veriyorum.yazın demir takviyesi yapıyordum şimdi besin vermiyorum yalnız toprağına çivi batırdım.formda okumuştum.yapraklarına su püskürtüyorum güneş alan camın önünde.bu kadar.........
hanndan hanım kapalı balkonunuz varsa oraya çıkarın. Ortanca evi pek sevmiyor :) Daha havadar ve direk güneş ışığı gelmeyen bir yere koyarsanız yeni yapraklar çıkarıp yeşerecektir.
a1919 teşekkürler evi sever sıcaktır diye düşünüp içeri aldım yer değişikliği yapalım o zaman.
Ortancalar bahçede gölge bir alanda dikililer, şu anda hiç yaprak yok üzerlerinde ama oluşumlar başladı. Yapraklanması ancak havaların ısınmasıyla başlayacaktır. Çiçeklenmesi ise yazın olacaktır.
Sizin Ortancanız ise ev ortamında, uykuda olması gerekiyorken tek tük te olsa yapraklanmaya çalışıyor. Kışın uyuyacak ki enerji toplayıp baharda yeni yapraklar çıkarıp bol çiçeklensin. Birden dışarıya çıkarmanın zararı olur mu bilmiyorum ama en azından serin bir yerde bir süre geçirip sonra dışarıya almanızı tavsiye edebilirim.
uyarılarınızı dikkate aldım hemen cam balkona aldım,inşallah çiçekleri açar
nurguldk
11-03-2011, 13:40
Merhaba;
Budama hakkında çok çeşitli bilgiler var.. Anladığım kadarıyla bazı şeyler çocuk büyütmek gibi :)) Sizinkine ne iyi geliyorsa öyle devam etmeli :))
Ben ortanca üreticilerinden aldığım bilgiyle sonbaharda kurumaya başlayınca toprak hizasından 4 parmak ölçerek budadım. Girişte cam bölmede saksıda duruyor. Oldukça soğuk oluyor, ısıtmasız bir alan.
Şu anda dibinden biçok yeni sürgün verdi. Gayet sağlıklı görünüyor.
Bu sene çok sayıda ortanca alıp bahçeye dikeceğim. İzmir de bir üreticiden alıyorum. O da aynı şekilde soğuk iklimlerde sonbaharda budayarak dibini malçlamamı tavsiye etti.
nurguldk
11-03-2011, 13:43
Bu arada ortancaları 1 tl ye alıyorum. İlgilenen varsa iletişim bilgisi verebilirim..
sosyalci
21-03-2011, 09:45
Nurgül Hanım 1 Tl ye çok uygun fiyatı, boyları ne kadar acaba, ben kaç tane aldıysam hepsi kurudu.
nurguldk
23-03-2011, 16:38
20- 30 cm boyunda ama boyu çok önemli değil zaten. Bizim iklimimizde budamak gerekiyor baharda yeni sürgünler veriyor. Bunu ben de yeni farkettim :))
nurguldk
30-03-2011, 14:02
İzmir de Nevzat çiçekçilik. Ortanca üreticisiymiş toptan veriyorlar o nedenle fiyatlar çok uygun. Bu arada ilk defa kargoyla gönderiyorlarmış paketleme konusunda sıkıntı çektiler. Nasıl olacak bilmiyorum :)) **** benim 1 TL için verdiğim eziyet sonrasında hala 1 tl ye kargoya verirler mi bilmem :)))
nurguldk
30-03-2011, 14:03
Bu arada bir aksilik olmazsa haftasonuna kadar elime geçer durumu buradan bildiririm.
Nurgül hanım 1 ytl ufak fide mi yolluyorlar? gerçekten çok uygun fiyat.
Ben üç dört çiçekli bir tanesini 20 liraya aldım hem de kırk türlü pazarlıkla.
Ama onun keyfine değdi valla balkonda çook güzel duruyor gelip gidip konuşuyorum onunla :)
bir de arkadaşımdan çelik alıp dikdim o da tuttu maşallah. Suyuna mürekkep damlatıp rengini mavi yapmak istiyorum iki renk ortancam olur inşallah..
Nurgül Hanım Nevzat Çiçekçilikle nasıl iletişime geçtiniz söylerseniz sevinirim annemin balkonu içinde almak istemiştim ama fiyatı fazla gelince seneye kendi çiçeğimden çoğaltırım demiştim. Eğer 1 liraya alabileceksem ona da alayım bir iki tane sevinsin annecim :)
nurguldk
14-04-2011, 09:24
Bendeki telefon numarası bu 05069088700
Benim ortancalar gayet sağlıklı geldi. Budanmış ancak epey köklü. Sanırım 1.5 - 2 yaşında. Üretici toptancı oldukları için kargo konusunda çok bilgili ve tecrübeli değiller. Ben 37 adet aldım. Siz bir görüşün, benim 1 tl için verdiğim eziyetten sonra aynı şekilde aynı fiyattan yaparlar mı bilmiyorum. Ama her halükarda Ankara da çok pahalı. Çok sayıda alınca benim için değdi :)
nurguldk kargoya ne kadar ödediniz merak ettim .Fiyat çok iyi ama kargo ile kaça geliyor? .Değiyorsa sorun değil ama totelde tanesi kaça geldi?
Sevgi Durul
14-04-2011, 09:35
Ben de buradaki çiçekçiden ortanca fidelerini 50 kuruştan aldım.
Nurgül hanım ne güzel yapmışsınız hayırlı olsun yeni ortancalarınız, inşallah sağlıklı büyük kocaman kocaman çiçek verirler. ben sizin kadar fazla alamıycam ama on tane almak istiyorum kargo ile fiyat çok mu artıyor?
nurguldk
14-04-2011, 10:40
37 adet ortanca, 3 begonvil, 2 poligala
Hepsi büyük fide torbasıyla topraklı geldi. Begonviller daha büyüktü tabii. İki kocaman koliydi. Ortancalar budanmış oldukları için fazla yer tutmuyor.
MNG kargo ile indirimli geldi bana. 60 civarında tuttu. Kargoyla görüşebilirsiniz bu konuyu.
nurguldk
14-04-2011, 10:43
Sevgili SDurul,
Çok şanslısınız valla, üretim genelde orada olduğu için, aradığınız herşeyi oralarda ucuza bulma imkanınız var. Gördüğünüz gibi bize gelene kadar ortanca 20-30 Tl oluyor :)
acemifüsun
14-04-2011, 10:46
Ankarada uygun fiyatta siyah poşetlerde fideler bulamadınız mı arkadaşlar? İzmirde ben de ortanca fidelerini dün 50kr. aldım. Kargo parasına çok acıyorum da:(
Sevgi Durul
14-04-2011, 10:49
Benim aldıklarım, çok küçük fideler, sevgili nurguldk. 20-30 L. olanlar epey büyük bitkiler olmalı. Ama dediğiniz doğru, büyükller de 5-10 L. civarında.
nurgül hanım 20 ortanca siparişi vermek için nevzat çiçekciliği aradım gönderebileceklerini söylediler ve çok sevindim. Fakat mng kargo tire şubesi yaklaşık 40 kiloluk gönderi için 49 lira istedi bu durumda çok pahalı bir hal aldı siz bu indirim şirket sözleşmeniz sayesinde mi yaptırmış oldunuz. Çok üzüldüm bu şekilde sipariş veremem kargo tutarı çok fazla geldi :(
Buralarda semt pazarlarında 50 kruşa 1 tl ye fideler satılıyor.. Saksıda tomurcuklu ortanca 3-5 tl..
Sizin bitkiler hem pahalı, yanında bir de kargo parası var.. Kolay gelsin ne diyelim, işiniz zor..
valla yazık bize nasıl üzüldüm anlatamam. O parayı çiçeğe versem neyse de kargoya vermek istemiyorum. Keşke İzmir'de yaşasaydım.
nurguldk
14-04-2011, 16:55
Sevgili Sizgi, siparişi bu şekilde verseniz bile ortancanın adeti 3.5 tl ye geliyor zaten. Yani buradaki fiyatlarla kıyasladığınızda çok makul. Ben de (sanırım 80 kg civarındaydı) 60 tl verdim. Çok fark yok yani kıyaslayınca..
limon_sever
18-04-2011, 23:10
Sayın nurguldk, bende bugün 5 adet ortanca fidesi aldım. Bahçeye dikmedim. Şimdilik beklemede duruyor. Konyanın iklimi Ankaranın nerdeyse aynı. Siz bahçeye diktiniz mi ben de dikmek için biraz bekletecektim. Yarın dikmeyi düşünüyorum. Ne yapmalıyım. Birde kışı atlatması için budanmasından bahsetmişiniz. Budama yaparak kışı geçiriyor mu hiç denediniz mi?
nurguldk
19-04-2011, 11:04
Sevgili limon sever,
Ben dikeli birkaç hafta oldu. Ama bu arada özellikle geceleri epey don olduğundan yapraklar yandı, büzüştü. Bekliyorum kendilerine gelsinler diye. Almanya da bile(ki kışlar daha sert orada) bahçelerde varolan bir bitki. O nedenle burada da olacağını düşünüyorum. Daha doğrusu hepbirlikte ne olacağını göreceğiz :) Buradan paylaşacağım ben durumlarını. Kışa girerken sert budama yapıp, dibine de artık ne bulursam malçlama yapacağım. Satıcının önerisi bu yöndeydi.
Siz de bitkinin sağlıklı ve hızlı gelişimi açısından, bölgenizde don olmayacağını düşünüyorsanız dikin. Benimkiler bu durumda daha geç gelişip çiçeklenecek gibi görünüyor. Tabii şoku atlatırlarsa :)
Sevgili limon_sever,
Ortancanın kışa dayanması konusunu şurada bir miktar konuştuk. Bir bakın isterseniz, belki faydalı olur. :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5954&page=3
limon_sever
20-04-2011, 10:38
Teşekkür ederim sayın nurguldk.
Yaprak yanma olayını bir kaç bitkimde bu sene yaşadım. O yüzden bahçeye dikmek için biraz daha bekleyeceğim. Umarım tekrar güzelleşirler.
Size de teşekkür ederim sayın gilan.
Sayfayı inceledim. Denemekten zarar çıkmayacağı kanısına vardım ve kışa doğru önlemleri alacağım.
fahriyee
21-04-2011, 23:17
Merhabalar. Ben de ortanca büyütmekte zorlandığım için siteden bilgi alayım dedim, birkaç sayfa okuyabildim. Zamanım olunca hepsini okuyup güzel ortancalar yetiştiririm umarım.
Sevgili limon sever ben de Konyalıyım ve ortanca fidesi aldığınızı yazmışsınız. Her yerde var mıdır, ya da nerelerden alınabilir söylerseniz memnun olurum. Bir de fidesi ne kadar onu merak ettim. Şimdiden teşekkür ediyorum...
limon_sever
22-04-2011, 08:20
Merhabalar. Ben de ortanca büyütmekte zorlandığım için siteden bilgi alayım dedim, birkaç sayfa okuyabildim. Zamanım olunca hepsini okuyup güzel ortancalar yetiştiririm umarım.
Sevgili limon sever ben de Konyalıyım ve ortanca fidesi aldığınızı yazmışsınız. Her yerde var mıdır, ya da nerelerden alınabilir söylerseniz memnun olurum. Bir de fidesi ne kadar onu merak ettim. Şimdiden teşekkür ediyorum...
Merhaba sayın fahriyee,
Her çiçekçide olabilir mi bilmiyorum. Ben 5 yoldaki asıl dondurmadan nalçacıya giderken sağda arelya çiçekçilik var ordan aldım. Küçük fideler 1 TL idi. Aldığım gün, 3-4 gün sonra yeni çiçekler gelecek demişlerdi.
Sevgili limon sever,
Ben dikeli birkaç hafta oldu. Ama bu arada özellikle geceleri epey don olduğundan yapraklar yandı, büzüştü. Bekliyorum kendilerine gelsinler diye. Almanya da bile(ki kışlar daha sert orada) bahçelerde varolan bir bitki. O nedenle burada da olacağını düşünüyorum. Daha doğrusu hepbirlikte ne olacağını göreceğiz :) Buradan paylaşacağım ben durumlarını. Kışa girerken sert budama yapıp, dibine de artık ne bulursam malçlama yapacağım. Satıcının önerisi bu yöndeydi.
Siz de bitkinin sağlıklı ve hızlı gelişimi açısından, bölgenizde don olmayacağını düşünüyorsanız dikin. Benimkiler bu durumda daha geç gelişip çiçeklenecek gibi görünüyor. Tabii şoku atlatırlarsa :)
Nurgül Hanım ortancaların bahçede durumu nasıl merak ettim?
Soğuklara denk geldiler ama dayanabildiler mi? Havalar bundan sonra daha iyi olacak umarım kocaman rengarenk çiçeklerini görürsünüz.
Ben ortanca siparşini baya geç verdim bugün geldiler. Yarın Kayınvalidemin bahçesine duvar dibine kuzey cepheye ekicem bir iki tanesini de saksıya dikip balkona alıcam umarım tutarlar.
Bugün kayıpederimin bahçesine yaklaşık 20 tane ortanca diktim. Zaten yeterince köklülerdi umarım yerlerine kolayca alışıp bir an önce çiçek verirler. Balkonum için ayırdığım çelikleri de yarın dikersem heryeri ortanca ile doldurma işlemi tamamlanmış olacak : )
nurguldk
29-04-2011, 16:17
Soğuklarda hepsinin yaprakları yanmış ve sadece dal kalmıştı. Şu anda benimkilerin çoğunda yeni yaprak oluşumu var. Hafta içi işten pek zamanım olmadığı için detaylı bakamadım. Ama haftasonu bakıp hatta resimleyip canlananları eklerim.
Merhabalar. Ben de ortanca büyütmekte zorlandığım için siteden bilgi alayım dedim, birkaç sayfa okuyabildim. Zamanım olunca hepsini okuyup güzel ortancalar yetiştiririm umarım.
Sevgili limon sever ben de Konyalıyım ve ortanca fidesi aldığınızı yazmışsınız. Her yerde var mıdır, ya da nerelerden alınabilir söylerseniz memnun olurum. Bir de fidesi ne kadar onu merak ettim. Şimdiden teşekkür ediyorum...
Fahriyecim,
Muhacir pazarının oradaki serada ve yakadaki Toptaş seracılıkta var fideler hem de büyükce 3 TL.
Benim ortancam çiçeklenmek üzere boncuklar göründü.
Soğuklarda hepsinin yaprakları yanmış ve sadece dal kalmıştı. Şu anda benimkilerin çoğunda yeni yaprak oluşumu var. Hafta içi işten pek zamanım olmadığı için detaylı bakamadım. Ama haftasonu bakıp hatta resimleyip canlananları eklerim.
Benimkiler şimdilik baya yeşiller havaların azcık serin gitmesi toprağa alışma aşamasında sanırım faydalı oldu. Umarım sizinkiler de tutunmayı başarırlar olmadı sonbaharda benim ortancalardan size böleriz.
nurguldk
02-05-2011, 14:56
Artık korkum geçti, hepsi sürgün vermiş çok mutlu oldum :)
Saksıdaki de geçen seneki, değişik bir tür ortanca, mavi, sadece kenarları açanlardan, :) Türünü bilmiyorum..
208075
208076
208077[/QUOTE]
limon_sever
02-05-2011, 20:24
Artık korkum geçti, hepsi sürgün vermiş çok mutlu oldum :)
Saksıdaki de geçen seneki, değişik bir tür ortanca, mavi, sadece kenarları açanlardan, :) Türünü bilmiyorum..
208075
208076
208077[/QUOTE]
Bahçeye dikebilir miyiz artık :)
nurguldk
03-05-2011, 09:20
Bahçeye dikebilir miyiz artık :)[/QUOTE]
Kesinlikle evet :)))
rainforest
07-05-2011, 19:55
Bugün K.taş'tan tomurcukları hala yeşil olan açmaya gün sayan ortanca aldım.en sevdiğim bitkilerden biri.Ordaki görevliye rengini sorduğumda mavi olmasını istiyorsan saksıya demir koy,pembe vb renkler istiyorsan kırmızı gübre (ne ki bu) ekle dedi.Bu bitkinin altta 3-4 yaprağı sararmış.Saksının çapı 20 cm.Bitkinin boyu 40 cm civarı.Bir de ortanca coşturan aldım.Neler önerirsiniz dostlar?Yaşasın bitki kardeşliği...
:D
Bu da benim çiçekli ortancam :) ve tomurcuğu
209931
209938
Bunlar da yeni diktiğim fideler. Balkonda küçük bir ortanca bahçesi yapmaya çalışıyorum :)
209942
Bu ortancam boyuna bakmadan tomurcuklanmış rengini mavi yapmak istiyorum ama bunun için hiçbir çabam yok herhangi birşey yaparsam düzeni bozulur diye korkuyorum :)
209946
Çok güzel olmuşlar, darısı başıma..!
Amin diyorum ortancaların açtığını görmek çok güzel. Gerçekten darısı size :)
Benim için de bu sene ilk, çiçekli olanını 3 tane çiçeği varken aldım şimdi 7 tane oldu sanırım. Diğer çelikler İzmir'den Nevzat Çiçekcilikten gelenler sağlıklılar fakat tomurcukları henüz yok. İki tomurcuğu olan çeliği arkadaşım Samsun'daki bahçesinden getirmişti. Geldiğinde tomurcuksuzdu ama hızlı davrandı. Darısı diğerlerine.
nurguldk
10-05-2011, 13:44
Benimkiler şimdilik baya yeşiller havaların azcık serin gitmesi toprağa alışma aşamasında sanırım faydalı oldu. Umarım sizinkiler de tutunmayı başarırlar olmadı sonbaharda benim ortancalardan size böleriz.
Teşekkür ederim sevgili İzgi,
Bu mesajınızı yeni gördüm :))
Ben ortancaları getirmek için erken davranmışım. Acelecilik işte... Sizinkiler çok sağlıklı maşallah. Erken çiçeklenecek gibi görünüyor. Benimkiler yeni yaprak veriyor ama olsun en azından canlılar, ona şükür :))
sürüngenkolik
17-05-2011, 17:48
hep üzücü haberlerle başladım bu bahar önce yılanım öldü şimdide ortancam
15cm ken aldığım ortancama her bahar ortanca gübresi verirdim günü hiç şaşmazdı hep baharın ilk günü ama bu yıl gübre vermeyi unuttuğum ortancamın yanına gittiğimde ölmüştü
biraz gübre verip suladım ama nafile hiç bir hareket yokk
ortancayı aldığım yere gidip nedenini sordum gübreye alıştığı için vermeyince ölmüş ola bileceğini söyledi inanmadım sizce neden öldü???
alparslan
17-05-2011, 19:51
eğer satıcıya kendi ağzınızla gübre vermediğim için ölmüş olabilirmi dediyseniz satıcı muhtemelen sizi sobelemiştir.benim başıma da başka bir konuda benzer bir durum (damat bohçalarımın ölmesi) gelmişti:)
behcocan
19-05-2011, 11:39
çam gübresini nerden alacaz
arkadaslar ortancamı gecen hafta aldım.ilk defa yetistircem.suan uzerinde cicek tomurcukları yok.haziranda cicek aciyor diye okudum.acaba bu haziranda benimki cicek acarmı?yoksa onumuzdeki yılamı kalır?bilgisi olan varsa paylasirsa cok sevinirim.
Benim kızlarımdan biri
220532
.
buda ailenin yeni fertlerinden.ilk aldigimda cicekleri beyazdi sonrasinda tam istedigim renge burundu.
Geçen yıl birkaç tane çiçek açan ortancamın bu sene maşallahı var:)
alparslan
22-06-2011, 18:47
Geçen yıl birkaç tane çiçek açan ortancamın bu sene maşallahı var:)
evet gerçekten çok iyi görünüyorlar
herkese merhaba,
ben sitenize yeni üye oldum.Zirai ilaç satan yerlerde diğer bir adı SAÇIKIBRIS olarak bilinmektedir.
Ortanca çiçeginden şimdi çelik alsak tutarmı acaba.
Teşekkurler
sarmansarman
03-07-2011, 19:44
Ortanca çiçeginden şimdi çelik alsak tutarmı acaba.
Teşekkurler
Şimdi çelik almanız uygun olmaz çünkü çiçeklenme dönemi .Biz genelde eylül,ekim aylarında çelik alıyoruz ortalam 15,20 cm boylarında odunsu çelikler alıp perlit ya da milli toprakta çelikleri köklendiriyorum gölge bir yerde muhafaza edebilirseniz mart,nisan aylarında saksıya alıp saksıda gelişimleri tamamlatabilirsiniz ya da bir sonraki sonbahar döneminde dikmek istediğiniz yerlere dikebilirsiniz.
Önemli olan ortancalarınızı direk güneş ışıgından korumak !
Kolay gelsin.
mavisedir
07-07-2011, 20:23
Ortanca çeliği aldım bende, toprağa sapla tutar dertsizdir o dediler. Şimdi forumu okuyunca tedirgin oldum şuan zamanı değilmiş sanırım. Büyük bir saksıya ektim çelikleri, yaprakları çok cansız. Tutar mı acaba? Sabah güneşi almasında bir sakınca var mı hiç güneş görmemesi mi gerekiyor? Balkonum sabah güneş alıyor, arka balkonda saat 3ten sonra alıyor. Hangi balkona koymam daha iyi olur?
ardabora
07-07-2011, 23:48
Bu yıl pek ortanca resmi eklenmemiş,genelde bu haftalarda bol bol ortanca resimleri süslerdi bu sayfayı.:(
İki ayrı yerde dikili 5 kök ortancam var. 3 yılda sadece 3 kök çelikleyebilmişim.:mad:
Aslında bol çelik aldğım söylenemez,ama çok yıllık bitkilere ağırlık veriyorum artık,bu yüzden bu yıl daha fazla çelik almayı düşünüyorum.
232089
sevgili emel
08-07-2011, 12:45
sevgili ardabora ortancalarınız çok güzeller maşallah, bende minicik bir ortanca var rengi biraz soldu kötü bir zamanda dikmiş olabilirim ama yaşatmak için uğraşıyorum. forumu bugün okudum hemen gidip akşama alüminyumlu birşeyler almayakarar verdim.
ortanca, memleketimin(Ardeşen) resmi çiçeği sayılabilir. malum doğası gereği.. dilerim ben de forumdaki rengarenk ortancalar gibi açtırabilirim...fotoğrafta biraz düzenleme var gerçek rengi değil tam olarak ama paylaşıyorum yinede yakında orjinal bir tane daha eklerim:
232316
Emine Akman
08-07-2011, 18:29
Sevgili Mavisedir, bu yıl ben de çelikten ortanca ektim on,onbeş adet kadar. Çelikleri aldığım zaman da tam bir ay öncesiydi, yani çiçeklenme dönemi. Çeliklerin fazla yapraklarını aldım, en üstte 2 yaprak bırakıp saksıya diktim ve her gün saksılara bolca su verdim , bolca sudan kastım, toprağın kuruma durumu ve yaprakların boynunu bükmesine bakarak bazen günde bir bazen de 2 kez toprağı doyurarak suladım. Bugün itibariyle çeliklerim ekstradan yaprak vermeye başladılar, kök oluşumu nasıl bilmem ama ölmediklerini ve yaşamaya da çok hevesli olduklarını da biliyorum. Bu arada benim ortancalar üstü açık teras katındaki balkonumda ve balkonum öğlen üçe kadar güneş alıyor. Gözlemlerime dayanarak (bu arada aynı balkonda yeni aldığım saksısı artık küçük gelmesine ve aynı şartlar altında olan kocaman ortancalarım için de aynı şeyleri söyleyebilirim) ortancaların hakikaten güneşi değil ama suyu çok sevdiklerini söyleyebilirim, güneşte kalsalarda suyla onlara destek olununca mukavemetlerini devam ettirebiliyorlar.İnsan bazı şeyleri okuyarak olduğu kadar tecrübeyle de öğreniyor mesela lobelyanın tam bir gölge çiçeği olduğunu okumama karşın benimkiler güneşte çoştukça çoşuyor. Her okuduğunuza kafanız takılmasın sadece bitkilerinizi sürekli gözleyin onlar ne istediklerini anlatıyorlar bir biçimde zaten.
mavisedir
09-07-2011, 00:20
Çok teşekkür ederim emineakman, balkonda olmayacaklar die apartmanın bahçesine geçirmeye niyetlenmiştim, balkonlar güneş alıyor die. Vazgeçtim şuan,balkonda tutmaya karar verdim. Benimkilerin yapraklarıda fazla, onları azaltmam mı gerekiyor o zaman? birde çelikler çok uzundu ben ortalarından kırıp hepsini toprağa sapladım. Umarım bişe olmaz, ortanca yetişirmek çok istiyorum çünkü. Suyuna daha çok dikkat etmem gerekiyor sanırım. Yaprakları toparlanmadılar cansız duruyor ne kadar su versemde dirilmediler. Tutmadı mı acaba?
Geçen sene mavi çiçekli aldığım ortanca bu sene ilk çiçeğini mor verdi. İkinci çiçek mavi olacağa benzer.
Emine Akman
09-07-2011, 20:01
Sevgili Mavisedir, ben forumda okuduklarımı uyguladım çelikleri dikerken, genelde tüm çeliklerde aynı şey geçerli, çeliklerin bünyelerindeki besini, gücü köklenmeye verebilmeleri için fazla yapraklar azaltılıyor en çok 2 yaprak bırakılıyor ki çelikteki besin yapraklara gitmesin ben gül çeliklerime de aynı şeyi uyguluyorum ve ben de 1 senedir okuyarak, sorarak yeni yeni öğreniyorum sizin gibi ve ben de ortancaları çok seviyorum.
Bu arada yapraklar solgun demişsiniz, benim bahçeme köklü olarak 15 cm. boyunda, fide olarak ektiğim ortancalarımda da aynı şey olmuştu, kaybediyorum galiba diye endişelenmiştim yine de üstten 2 yaprak bırakıp kalan bir kaç yaprağı kopardım ve sulamama özen gösterdim. Az önce bahçedeydim şu an durumları gayet iyi. Köklüler diye bir şey olmaz diyordum ama demek yerlerine alışmaları içinde enerji harcıyorlar.
Çeliklerin uzunluğuna gelince ben de uzunlu kısalı çelik almıştım, bakıyorum da kahrediyorum keşke hepsini uzun alsaymışım, hepsini ekmeden önce 2'şer yaprak bırakmama rağmen şu anda sağdan soldan yaprak vermiş durumdalar, özellikle uzun çeliklerin sonradan verdikleri yapraklar ilk yapraklarını koparmadan önceki hallerine benziyorlar. Gerçi şu da var terastaki balkonumdaki çeliklerimi günde bazen bir, bazen de 2 kez suluyorum sanırım o yüzden daha canlı ve neşeliler, bahçemdeki yapraklarını sonradan sararıyor diye kopardığım köklü fideler 2 günde bir çimle beraber sulandığı için kalan yapraklar canlı yeşil ama yeni yaprak daha vermediler.
Çok uzun oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir.
Balkonumdan ufak bir kesit :p
Bahçemdeki ortancalarım beyaz olanında nedense yaprak bölgeleri az neden olabilir acaba ?
kopshtar
22-07-2011, 14:32
Ben beyaz ortancaların sarmaşık ortancadan gen transferiyle üretildiğini düşünüyorum. Çünkü nerede gördüysem böyle boya gidiyor. Açmadan budama yaparak belki daha oturak ve yapraklı bir biçim verilebilir. Seneye deneyelim artık :)
zafer1326
28-07-2011, 11:08
Suyu ve gölgeyi çok seviyorlar. Budama yaparken derin budamalarda çiçeklenme daha az oluyor ancak yapraklar daha gür çıkıyor. benim bahçede birsürü ortanca var kısmet olursa en yakın zamanda resimlerini buraya yüklemeyi düşünüyorum.
Babamin mezarini ziyarete giderken elbette fotograf makinesi almayi dusunmemistim. Uyduruk cep telefonu makinesiyle o masmavi ortancanin guzelligi ve heybeti ancak bu kadar cikiyor. Nasil bir yerde yetismis derseniz, cay yetistirilen kipkirmizi bir toprak.
Eser İlhan
08-08-2011, 18:53
Babamin mezarini ziyarete giderken elbette fotograf makinesi almayi dusunmemistim. Uyduruk cep telefonu makinesiyle o masmavi ortancanin guzelligi ve heybeti ancak bu kadar cikiyor. Nasil bir yerde yetismis derseniz, cay yetistirilen kipkirmizi bir toprak.
O kıpkırmızı toprakta herhalde bol bol demir varmış :)))
Maliyeci-38
18-08-2011, 01:05
Herkese selamlar. çiçekçiden saksıda ortanca almıştım ortanca her dalından çiçekler verdi ama şimdi tüm çiçekleri solmuş durumda bende o solan çiçekleri kestim benim sorum ortancamın yeniden çiçek açması için ne yapabilirim kışın içeri aldığımda yeniden çiçek açarmı ya da çiçek acarsa bu ne zamana olur. ve daha iyi gelşmesi için neler yapabilirirm bakımı nasıl olmalı gübre kullanmalımıyım teşekkürler
Bu mevsimde artık çiçeklerinin solması çok normal. Kışın içeri almanıza gerek yok. Benimki kapalı balkonda yaz kış duruyor. Kışın camın biri neredeyse sürekli açık. Dondan koruduğunuz sürece problem olmaz. Kışın bütün yapraklarını dökebilir. Merak etmeyin baharda tekrar canlanıp çiçek açmaya başlar.
Maliyeci-38
18-08-2011, 17:36
teşekkür ederim peki şimdi gübreleme veya başka bir bakım yapmaya gerek var mı ?
ortanca çok güzel bir çiçek gerçekten fakat bu günlerde çiçekleri çok renksiz sebebi nedir acaba herhangi bir katkı maddesi kullanmalımıyım yoksa sizcede bu normalmi
teşekkür ederim peki şimdi gübreleme veya başka bir bakım yapmaya gerek var mı ?
Bence gerek yok. Zaten çiçekçilerde yeterince gübre veriyorlar (hatta fazlasıyla)
Baharda gübrelemeye başlarsınız.
zafer1326
24-08-2011, 15:43
Bunlarda benim ortancalar. Çiçek zamanı geçtiği için şu an bu güzellikleri kalmadı.
242382
Sn. Zafer 1326, ortancalarınız çok güzeller.
Ortanca kurutmak isterseniz şimdi zamanı. Daha erken denediklerim genelde pek dayanmadılar ama çiçekler biraz sertleşince daha iyi kuruyorlar.
İsterseniz bir kaba susuz koyabilirsiniz, isterseniz saplarını bağlayıp, ters asarak kurutabilirsiniz. Saç spreyi sıkmak işe yarıyor.
Sadece çiçeklerini koparıp koydum:
242389
Kapalı balkonda sürgünler patladı.
266154
Saksısı büyük olduğu için bunu taşıyamayıp dışarda bırakmak zorunda kaldım. Kışın donar diye düşünüyordum. Hadi diğerleri kapalı balkonda sürgünler neyse de, bu Ankara'nın ayazında gece -16, gündüz -11 dereceyi gördü. Hiç güneş görmeyen bir konumda ve hiç bir koruma yok. Ortalık kış kıyamet bu sürgün patlatıyor. Ankara gibi iklimde bu koşullarda çiçeklenebilecekler mi ve çiçeklenmelerinde soğuk havanın nasıl bir etkisi olacak, tam bir deneyim olacak.
266155
tüm dostlara merhaba ortancalar ım için Bu ğün ist Emin önüne Alimini um slfat almaya gittim ancak ala ala amonyum sülfat almışım güya ortanca mı mavi yapacaktım arkadaşlar aldığım amonyum sülfatı araştırdım pek işime yaramayacak gibi görünüyor diğer adı şeker gübresi küçük bahçemde 10 kadar gülüm 5 adet sardun yam ortancalar ım ve küpelerim var bu gübreyi hangi bitki me kullanabilirim **** kullanmamalı mıyım yardımlarınız bekliyorum
*** ederim
Selamlar
bir sorum daha olacak ortan cam için nihayet alimini-um sülfat edindim sayın sirius 50 alimini um sülfat ı fazla kaçırırsanız ortanca mor a kaçar demiş şuan da ortan cam yeni tomurcuklarını patlatmış durumda alim ium sülfat ı sularını hangi ölçüde vermeliyim ????
Ocak ayı sonunda (http://www.agaclar.net/forum/904426-post850.htm) sürgün veren ortancalardan, kapalı balkonda duranlar tomurcukta.
275110
275111
Hiç güneş görmeyen açık balkonda duranın ise, -24 dereceleri bulan son şiddetli soğuklardan sonra sürgünleri dondu ama bir dalı hala umutvar gibi duruyor. Eğer ölmezse ve de çiçeklenirse ortanca her iklime uyum sağlayabildiğini kanıtlamış olacak.
275112
Hydrangea arborescens 'Annabelle' - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=udhGhVe2mhM&feature=BFa&list=UUOTbVNsf46x9aVkyR0TtRLw&lf=plcp)
Hydrangeas: Choose the Best Type for Your Location - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=emJj4VKFoyg&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=rZbqpD1ihmQ&feature=endscreen&NR=1
serkan_istanbul
21-03-2012, 05:59
Bayrampaşa bahusa renk renk ortancalar dün geldi. fiyatları henüz yoktu.
mer.cann
29-03-2012, 14:31
Yaklaşık 1.5 ay önce yan bahçede budanmış ortancaları sahibi yol kenarına atmış. Üzerine kar yağdı. Bayağı bir kaldı kar. Sonra karlar eridi ve ben 2 dal aldım sadece. Ve onlarda tomurcuklandı şimdi. Çok pişman oldum daha fazla almadığıma. Budanmış ortancalar hala duruyor. Acaba yaşama umutları var mıdır???
Yaklaşık 1.5 ay önce yan bahçede budanmış ortancaları sahibi yol kenarına atmış. Üzerine kar yağdı. Bayağı bir kaldı kar. Sonra karlar eridi ve ben 2 dal aldım sadece. Ve onlarda tomurcuklandı şimdi. Çok pişman oldum daha fazla almadığıma. Budanmış ortancalar hala duruyor. Acaba yaşama umutları var mıdır???
Gerektiği kadar nemli kalmışlarsa (ki halahazırda havalar buna müsait) büyük ihtimalle çeliklenebilirler. Denemekten zarar gelmez. Zaten yaşıyorlarsa sıcak bir yere çeliklediğinizde bir kaç günden kendini belli eder.
mer.cann
31-03-2012, 13:38
Sevgili musk maalesef Belediye hızlı çıktı :D:D Ortancaların yerinde kavak yelleri esiyor:D
Sevgili musk maalesef Belediye hızlı çıktı :D:D Ortancaların yerinde kavak yelleri esiyor:D
Olsun. Elinizdekiler en fazla iki sene içinde bol bol çelik alınacak duruma gelecektir .:rolleyes:
sinan yavuzz
06-04-2012, 20:35
bu akşam bir bahçede ortanca görünce dayanamadım 2 dal aldım dikme zamanı geçti ama sizce diksem tutar mı ?
bu akşam bir bahçede ortanca görünce dayanamadım 2 dal aldım dikme zamanı geçti ama sizce diksem tutar mı ?
Bu mevsimde hiç denemedim. Ama madem aldınız deneyin. Tutabilir. Tabi geçen seneki dallardan, sert kısımdan çelik aldığınızı farzediyorum. Yeni patlamış yeşil dallardan aldınızsa olmaz. O, daha ilerde yapılabilir.
sinan yavuzz
07-04-2012, 19:43
işte bahsettiğim çelikler bunlar..
işte bahsettiğim çelikler bunlar..
Bunlarda sürgünler oldukça gelişmiş. Belki yumuşak kısımlardan çeliklenebilir ama onların da boyu tam gözükmüyor. Bu baslıkltaydı sanırım, yeni sürgünlerden çelik anlatılıyordu. Belki o şekilde olur. Yanlış hatırlamıyorsam üstten son iki yaprak dısındakiler koparılıyordu üsttekiler de yarısından kesilip kök hormonuna batırılarak dikiliyordu.
Madem kopardınız deneyin, tutarsa sansınıza.
Üye olduğum bir siteden uzun süre çiçeklenen yeni ortanca türlerine dair bir e-posta geldi. Benim çok ilgimi çekti, sizlerin de çekebilir diye buraya ekliyorum. Önemli noktaları Türkçe'ye çevirmeye çalıştım.
Kaynak: Hydrangea Plants, Hydrangea Bushes growing tips, Hydrangea Shrubs photos - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/hydrangea-shrubs-spring.html)
Hydrangea macrophylla Endless Summer®
281107
Colorful, versatile, and easy-care, Hydrangeas are among the most valuable of garden shrubs. They're dependable performers, lighting up the landscape with exceptional blooms week after week. Blooming on both new and old wood, Endless Summer® is an exciting breakthrough in the world of Hydrangeas. No matter what kind of winter weather you've had, this hardy rebloomer will bounce back in spring and produce colorful blooms all season long.
Hem yeni, hem eski dallarından çiçek açan Endless Summer (sonsuz yaz), ortanca dünyasında heyecan verici bir buluş. Nasıl bir kış geçirmiş olursanız olun, bu soğuğa dayanıklı ve tekrar-tekrar çiçeklenen tür baharda kendini toparlayıp tüm sezon boyunca renkli çiçekler üretecektir.
(Zone 4-9) (Ankara için çok güzelmiş. Hem kışa dayanıklı, hem tüm yaz çiçekli.)
Let's Dance® Big Easy
281108
This gorgeous new variety blooms on both old and new wood. Flowers begin pale pink with light lime green tints, mature to a vibrant medium pink, and often age to soft green. The compact and mounded plants are ideal for containers.
Hem yeni, hem eski dallarından çiçek açar. Çiçekler soluk pembe-açık yeşil renkle başlar, daa sonra canlı bir pembeye dönüşür, solmaya yakın yumuşak bir yeşil halini alır. Kompakt yapısı sayesinde saksılar için idealdir.
'Wedding Gown'
281109
Each fully double white flower head of 'Wedding Gown' resembles a mini bridal bouquet accented by dark green foliage. This early blooming variety of H. macrophylla keeps blooming on new growth and is mildew resistant.
Koyu yeşil bitkinin her bir çiçeği bir gelin buketi gibidir. Bu erken çiçeklenen tür yeni çıkan dallardan çiçeklenmeye devam eder ve küflenmeye karşı dayanıklıdır.
Twist-n-Shout™
281110
Lacy deep pink centers are surrounded by vibrant blossoms of pink or periwinkle blue, depending on soil pH. A strong and reliable rebloomer, Twist-n-Shout™ also boasts sturdy red stems and attractive deep green leaves.
Dantel gibi ve pespembe merkezler toprak pH'ına göre pembe ya da menekşe rengi çiçeklerle çevrelenir. Dayanıklı ve güvenilir bir tekrar-tekrar çiçeklenen tür olan Twist-n-Shout™ aynı zamanda sağlam kırmızı dallara ve koyu yeşil yapraklara sahiptir.
Let's Dance® Moonlight
281111
This compact variety produces exceptionally vivid mophead flowers all summer. Vibrant pink or blue blossoms (depending on your soil) are complimented by glossy green leaves with good fall color. Excellent for containers.
Bu kompakt tür, tüm yaz boyunca çok canlı ve yuvarlak formda çiçekler verir. Toprağınıza göre pembe ya da mavi olan çiçeklerine sonbaharda güzel renklenen parlak yeşil yapraklar eşlik eder. Saksılar için çok uygundur.
Bunlar da mophead (paspas-kafa?) denilen türler:
Perhaps the most popular Hydrangeas are the Mopheads (varieties of H. macrophylla), which produce huge ball-shaped flowers that are generally pink on alkaline (high pH) soils and blue on acid (low pH) soils.
Muhtemelen en popüler ortancalar iri, top şeklinde, bazik topraklarda pembe, asidik topraklarda mavi çiçekler üreten mopheadlerdir.
Cityline® Rio
281112
Bicolor flowers with striking green eyes and blooms that are deep blue-purple or pink, depending on the soil. This 2-3ft mildew-resistant Hydrangea has a low, tight-growing habit that requires little or no pruning and flowers early on old wood.
Merkezi çarpıcı bir yeşil, dışı toprağa göre koyu mavi-mor ya da pembe çiçekleri vardır. Bu 60-90cm boylanan, küflenmeye karşı dayanıklı ortanca alçak ve sıkı büyüme alışkanlığına sahip olduğu için budanmaya pek ihtiyaç duymaz. Eski dallarında erken çiçeklenen bir türdür.
Color Fantasy®
281113
Expect a strong color show in early summer from flowers that bloom either a vibrant deep purple or brilliant red-purple. In late summer, the shiny, dark green leaves take on red shades to keep the interest going.
Canlı bir koyu mor ya da parlak kırmızı-mor çiçeklenen bu türden yaz başında güçlü bir renk şovu bekleyin. Yaz sonunda parlak koyu yeşil yapraklar kırmızı tonlarına bürüneceği için şov devam eder.
Cityline® Mars
281114
Strong stems support 6in blossoms of deep rose and white or blue and white, depending on your soil, and age to a lovely soft green. The 2ft shrubs flower on old wood and are sized just right for small gardens and containers.
Güçlü dallar eni 15cm'ye varan toprağına göre koyu kırmızı-beyaz ya da mavi-beyaz çiçekleri destekler. 60cm boylanan bitki eski dallardan çiçeklenir ve küçük bahçeler ve saksılar için tam uygun boydadır.
'Big Daddy'
281115
Blossoms a foot or more across are big, indeed! These gigantic flowers put on a magnificent display from early summer to fall on well-branched, rounded shrubs with dark green glossy leaves.
Çiçeklerinin eni 30cm'i geçebilir. Bu dev çiçekler ve parlak yeşil yapraklar, yaz başından sonbahara kadar güzel dallanan yuvarlak bitkiyi süsler.
Hydrengea paniculata türleri:
Improvements on the old favorite PeeGee Hydrangea, new selections of H. paniculata begin blooming in July and display their lush, ever-changing flower heads well into fall. Hardy to Zone 4, they are a great source of summer color in areas too cold for other Hydrangea varieties.
Temmuz ayında çiçeklenmeye başlayıp, daima değişen çiçeklerini sonbahara kadar sergileyebilir. Zone 4'e kadar kışa dayanan bu türler diğer ortanca türlerinin yaşayamadığı bölgelerde yaz için güzel bir renk kaynağıdır.
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry™
(Bu benim favorim)
281116
Enormous, creamy white flower heads change to pink and then strawberry red from midsummer to fall on this award winner. These distinctive blooms are the result of a select breeding program from French nurseryman .
Bu ödüllü türün dev krem-beyaz çiçekleri yaz ortasından sonbahara dek önce pembeye sonra çilek kırmızısına dönüşür. Bu kendine özgü çiçekler Fransız çiçekçi Jean Renault'nun özel yetiştirme programının eseridir.
Pinky Winky™
281117
Massive pink and white bicolored flower heads grow up to 14in long and are held upright by sturdy red stems. A 5-star customer favorite, Pinky Winky™ blooms until frost and also tolerates drought.
Dev pembe-beyaz çift renkli çiçekler 35cm boya ulaşabilir ve güçlü dallar sayesinde dik durabilirler. 5 yıldız alan ve müşterilerin favorisi olan Pinky Winky™ donlara kadar çiçeklenir ve aynı zamanda kuraklığa dayanıklıdır.
'Little Lamb'
281118
This compact shrub blooms over a long season. In sun or part shade, the diminutive white blooms of 'Little Lamb' will light up your garden as they nod and flutter in the breeze. Flowers mature to pink.
Bu kompakt tür uzun bir sezon boyunca çiçeklenir. Güneşte ya da yarı gölgede, rüzgarda kanat çırpan bu ufak beyaz çiçekler bahçenizi aydınlatır. Çiçekler olgunlaştıkça pembeleşir.
Great Star®
281119
A unique introduction from France, Great Star® adds a touch of elegance to the garden with a graceful display of large starry blooms that appear in midsummer and continue into autumn.
Fransa'nın tanıttığı Great Star® yaz ortasından sonbahara kadar geniş yıldız şeklinde çiçekleriyle bahçenize zerafet katar.
Hydrangea arborescens türleri:
Prized for its impressive display of snowball-like flowers, 'Annabelle' has long been the best-known variety of Hydrangea arborescens, the Smooth or Wild Hydrangea. Now, exciting new selections add color, larger flower heads, and stronger stems. Hardy to Zone 3, these shrubs are particularly striking in mass plantings.
Kartopu şeklindeki çiçekleriyle ödüllü 'Anabelle' en bilinen Hydrangea arborescens türüdür. Şimdi yeni türler daha çok renk seçeneği, daha iri çiçekler ve daha güçlü dallar sunuyor. Zone 3'e kadar dayanıklı bu türler toplu dikimler özellikle çarpıcı oluyor.
Bella Anna™
281120
Here, from renowned plantsman Michael Dirr, is the first pink-flowered, repeat-blooming Hydrangea arborescens variety. It joins the popular, winter-hardy Endless Summer® collection and blooms summer to fall on spreading, well-branched shrubs.
Bitkiadamı Michael Dirr'den ilk pembe çiçekli tekrar-tekrar çiçeklenen Hydrangea arborescens türü. Kışa dayanıklı Endless Summer® serisine eklenen bu tür yazdan sonbahara kadar yayılıcı ve dallanan bitkisinde çiçeklenir.
Incrediball™
281121
A breathtaking improvement on the old favorite 'Annabelle', Incrediball™ produces flower heads up to 12in across on strong stems that won't flop. Blooms of pure white fade to light green.
Nefes kesici bu yeni tür 30cm'ye varan çiçekler üretir ve güçlü dalları sayesinde çiçekleri boyunlarını bükmez. Bembeyaz çiçekler açık yeşile dönerek solarlar.
Lacecap türleri:
Aptly named, Lacecaps present their blooms in a more delicate way. The flat to slightly domed flower heads have many smaller florets in the center and showier florets around the edges, creating a lacy appearance. Many prefer partial shade.
Düz ya da hafif bombeli çiçekler merkezde pek çok ufak çiçekten ve onları çevreleyen göşterişli çiçeklerden oluştuğu için danteli andırır. Pek çoğu yarı gölge ister.
Hydrangea serrata 'Blue Billow'
281122
Feature this superb Lacecap variety in a shady border with Ferns and Astilbes. Its dainty clusters of light blue flowers last for several weeks in early to midsummer, turning a gorgeous deep crimson with age. Fall foliage is an attractive burgundy.
Gölgede eğrelti otları ve astilbelerle birlikte bordür olarak kullanılabilir. Açık mavi çiçekleri yaz başından yaz ortasına kadar bir kaç hafta açık kalır ve zamanla koyu bir kırmızıya dönüşür. Sonbaharda bitki çekici bir bordo görünüm kazanır.
Meşe yapraklı ortanca türleri:
(Sayın Zeki Yağlı'nın bahçesinden hatırlıyorum.)
A North American native, Oakleaf Hydrangea has handsome lobed leaves that turn a gorgeous burgundy in the fall and stay colorful for weeks. Its elongated flower heads age gracefully to parchment colors, and the bark splits, revealing various shades of brown. A good choice for partial shade and evenly moist soil.
Kuzey Amerika'nın yerlisi olan bu tür sonbaharda bordoya dönen ve haftalarca renkli kalan gösterişli yapraklara sahiptir. Çiçekleri zamanla açık kahverengine dönüşürken dalların kabuları da çatlayıp kahverengi çizgiler kazanır. Yarı gölge ve nemli alanlar için güzel bir seçimdir.
Hydrangea 'Snow Queen'
281123
Trusses of creamy white blossoms create a regal display throughout the summer, but 'Snow Queen' will delight you in other seasons as well, with burgundy fall foliage and attractive bark in winter. Excellent for dried flowers.
Krem-beyaz çiçeklerini yaz boyunca sergileyen 'Snow Queen', sonbaharda bordo yaprakları, kışın da çekici gövdesiyle sizi diğer mevsimlerde de mutlu eder. Çiçekleri kurutmak için idealdir.
Sevgi Durul
14-04-2012, 15:08
İçeri dışarı derken canından olan onlarca ortancadan sonra, soğuğa dayanıklılık testini geçen ortancam. Sayılarını arttıracağım.
282901
serkan_istanbul
14-04-2012, 15:39
işte bahsettiğim çelikler bunlar..
Ben bu şekilde köklendirmiştim. Fakat suyu biraz az bence ilk sürgnlere kadar doldurun suyu köklenirler merak etmeyin.
serkan_istanbul
14-04-2012, 15:42
İçeri dışarı derken canından olan onlarca ortancadan sonra, soğuğa dayanıklılık testini geçen ortancam. Sayılarını arttıracağım.
282901
Ortanca soğuklara dayanıyo benim bir saksıda var senelerdir dışarda terasta hiç birşey olmuyo
Adalet Yağcı
14-04-2012, 15:59
Sevgili Gilan;
Bize hiç acımıyorsunuz her halde, ben bu ortancaların pek çoğunu bahçemde istiyorum.
Hepsi çok güzel ama, Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry bir başka güzel.
Lütfen bu bitkilere nasıl sahip olabileceğimiz konusunu araştırın, yabancı dilim olsaydı çoktan bir yolunu bulurdum :)
Ellerinize sağlık, inanılmaz güzelliklerle bizleri buluşturduğunuz için.
Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da (http://www.google.com.tr/search?q=Hydrangea+paniculata&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=NIWJT67GA6TN4QSv-tX_CQ&biw=1280&bih=673&sei=N4WJT4jECs6L4gTk3OncCQ) verilebiliyormuş.
Adalet Yağcı
14-04-2012, 16:34
1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.
Adalet Yağcı
14-04-2012, 16:37
Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da (http://www.google.com.tr/search?q=Hydrangea+paniculata&um=1&ie=UTF-8&hl=tr&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=NIWJT67GA6TN4QSv-tX_CQ&biw=1280&bih=673&sei=N4WJT4jECs6L4gTk3OncCQ) verilebiliyormuş.
Kiraz'cığım, rüyalarıma girecek, her bahçede olmalı bundan.
Toplu alımlarda ucuzluk yaparlar belki :(
Türkiye'ye gönderim yapıyorlar mı onu bile bilmiyorum daha, kendi kendime gelin güvey olup duruyorum :o
1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.
1 adedi $29.95, 2 adedi $56.95--- 20 adet inceleme
Beğenmenize sevindim. :)
Ben de hem vanilla strawberry'e, hem great star'a, hem de tüm yaz çiçek açan türlere bayıldım.
Bu whiteflowerfarm sitesinin fiyatları genel olarak pahalı. O kadar ki cam güzeli fideleri 8.5 dolar, hostalar 25-30 dolar. Ama güzel yanı inanılmaz bitki çeşitleri var. Site üzerinden Amerika dışına gönderim yapmıyorlar. Zaten sanırım Türkiye için Avrupa'dan bir üretici bulmak gerekir yoksa bitkiler yolu atlatamayabilir.
Sn. Gilan ortancalar çok güzelmiş gerçekten, özellikle çiçekleri gelin buketi gibi olana bayıldım. Site üyelerinden profesyonel olarak çiçekçilik yapanlara duyurulur, bu çeşitleri Türkiye ye getirip üretimini yapsalar biz de alsak ne güzel olur:)
Merhaba sayın ortanca sevenler,
Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. :( Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. :( İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?
redsonia
18-04-2012, 16:19
sevgili sudenur ortancalar çok su isterler... yetiştiği iklim karadenizdir gölge ve bol su... bol sulayacaksanız hemen hemen hergün bahçede büyür...:))
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu. ;)
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım:(
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.
Bu da son hali :( ah ah kolum kanadım kırıldı.
Sizce dalları birbirine bağlayayım mı, yoksa bu tembelliğe mi alıştırır?
Geçmiş olsun, cana bir şey gelmesin, sağlık olsun.
Ortancalar dayanıklı bitkilerdir, toparlarlar merak etmeyin. Zaten erken açtırılmıs Ortancaların çiçekleri kısa ömürlü oluyor. Mesela şu anda bahçede dikili Ortancalar daha yeni yaprak büyütüyorlar, çiçeklenmeleri Mayıs sonuna doğru olur. Çiçekleri tüm yaz üzerlerinde kalır. Sizin aldıklarınız da gelecek sene bulunduğu iklime adapte olup, normal zamanlarında yapraklanıp, çiçeklenecekler.
Üzüntünüzü hafifletir mi bilmem ama çicekleri zaten uzun süre canlı kalmayacaklardı.
Bitkileri aldığınız saksılarda mi tutuyorsunuz acaba? Eğer öyleyse büyük ihtimalle saksıdaki toprak değil torftur. Bir numara daha büyük saksıya güzel bir karışım yaparak geçirmekte fayda var. Kolay gelsin.
Merhaba sayın ortanca sevenler,
Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. :( Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. :( İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?
Ortancanın her türü aynı oranda kışa dayanıklı değil. Ben alacağınız türün Ankara kışını çıkarıp çıkaramayacağından endişe ederim. Önceden uyarayım da. :) Eğer denerim derseniz de bence sarıp sarmalayıp, korumaya almakta fayda var.
Merhaba sayın limon çok teşekkür ederim, bu iyi haberleriniz teselliniz beni mutlu etti.
Evet aynı saksıdalar. Mavi ortancanın saksısı çok büyük diye ellememiştim. Pembe-beyazın saksısı bir ebat küçüğü. Pembe beyaz ortancayı AVMden aldım, tornadan çıkmış gibi aynı gözüken sıra sıra ortancalardan birisiydi, yerli değildir. Toprağı torf gibi gözüküyor.
Diğer mavi gariban bir çiçekçidendi, toprağını adama yarın sorabilirim... Tam anlayamadım torf mu değil mi, epey suladım çünkü toparlasın diye...
Çiçeklenme dönemlerinin bu kadar farkettiğini bilmiyordum. İthallerin çiçeği ne kadar süre duruyor 1-2 ay mı? Ona göre kendimi psikolojik olarak hazırlayayım :p
kelebek çalısı
18-04-2012, 23:13
Ortanca asitli toprağı sever diye bilirim. Çam ağaçlarının altından alınan toprak asidik özelliktedir. Çam ağacı gibi ibrelilerin altından alınan toprak ile karıştırılan torf asitli toprak seven bitkilerin saksılarında kullanmak için tercih edilir.
Ortancanın çiçek rengini ise topraktaki ph değeri belirleyecektir. Bu konuda bahcevan.com önerisini dikkate almak gerekir ki, Murat Pilevneli bu hususta şöyle demiş:
'' Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.''
Yazının tamamı için,
Gölgeliklerin renkli çiçekleri, ortancalar : Murat Pilevneli (http://bahcevan.com/golgeliklerin-renkli-cicekleri-ortancalar)
Çok pratik ve güzel bilgiler.
kelebek çalısı
18-04-2012, 23:30
Geçen sezondan kalan ortancamın rengi bu şekilde idi. Renklendirme için özel bir katkı yapmadım. Benim de en hoşuma giden kırmızıya yakın koyu pembe rengi alan ortancalar. Ama ben doğal haline bırakıyorum.
Sevgili kelebek çalısı,
pH ortancanın rengi üzerinde dolaylı olarak etkili.
Ortanca renklendirmeyle ilgili tam kapsamlı İngilizce bir yazı:
Changing the Color of Hydrangeas (http://www.hydrangeashydrangeas.com/colorchange.html)
Türkçe olarak özet:
http://www.agaclar.net/forum/414384-post516.htm
Mesela beyaz çiçekliler renk değiştirmiyor. Yabancı sitelerde bazı türlerde de renk değiştirmez notu düşülüyor.
Ben de kırmızı çiçeklisini arıyorum, gören olursa muhakkak ve lütfen haber versin. :)
Yukarıda linkini verdiğim yazıda kırmızı için "Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız kırmızı elde edemezsiniz" deniyor. Ama İstanbul'da olabilir belki sevgili limon.
Ayrıca mavinin ne kadar mavi, pembenin ne kadar pembe olacağı hem bitkinin türüne hem de sıcaklık, nem gibi etkenlere de bağlı. Yılda 2 kez gübrelemek de bitkinin sağlığına iyi geleceği için daha yoğun renklenmeye yardımcı oluyormuş.
zafer1326
19-04-2012, 22:13
Geçen yazdan kalma Ortancalarım. Rahat bi 30 seneden fazladır. Bahçedeler. Rahmetli babaannemden hatıralar. Ayrıca bütün kış üstlerinden buz eksik olmadı.
284725
284726
284727
284728
badboy27
06-05-2012, 10:58
Bir AVM de gördüm ve ilk önce yapma çiçek sandım sonra yetiştirildiği yer tarsus felan yazısını görünce hayran kaldım bu türe.
Daha önce görmemiştim. Burdaki bilgilere baktığımda bahçemde çam ağacı dibinde çim sulama sistemiyle çok rahat büyüyebilir diye düşünüyorum. Önce ev içinde saksıda bakmayı deneyeceğim.
Bu arada zafer1326 ortancalarla dolu duvar harika görünüyor. Eminim babanneniz de özenle bakmıştır onlara. Dayanıklı türler olduğunu bir kez daha anladık sanırım. Tebrikler.
Adalet Yağcı
06-05-2012, 11:24
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu. ;)
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım:(
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.
Sevgili SerDag;
Oldukça gecikmiş olsam da geçmiş olsun diyorum.
Sevgili Limon'un yazdığı gibi, sağlık olsun.
Her hangi bir nedenle, fırtına, dolu, aşırı sıcak, yer değişikliği vb. durumlarda bitkiler strese girmişse, Aspirin veriyorum.
Strese girdiğini anlarsınız, bitkiniz bir kaç gün içinde keyifsizleşir, boynunu büker, yaprak ve çiçekleri ölüyor gibidir.
Bu gibi durumlarda 2 adet Aspirini 1 L. suda eritip toprağına veriyorum, yüzde yüz olmasa da iyi sonuçlar veriyor.
Bir kaç yıl önce bir clematisim tarif ettiğim durumdaydı, fark ettiğimde hemen bu uygulamayı yaptım, üç gün içinde toparlandı.
Saksılar küçüldükçe Aspirin miktarını ayarlamak gerekir, meselâ, bir Afrika menekşesi saksısı için ½ Aspirin yeterli olur, gerekirse bir kaç gün arayla tekrarlanabilir.
Bilgiyi nerede okuduğumu hatırlamıyorum, sanırım Mine hanımın başlığından edindim, yazdıklarım kendi deneyimlerim.
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.
benim ortancam pembe renk için şimdiden sirkeli su versem olurmu?
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.
Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!
kelebek çalısı
21-05-2012, 02:48
Bu sezonun ortancaları da mutlu, o halde ben de mutluyum ;)
Kışın açık balkonda bıraktığım ortancam ne yazık ki öldü. Ankara'da kışın açıkta duran ortancalar olduğunu bildiğim için bu sonuç beni önce şaşırttıysa da durumun güneşle ilgili olduğunu farkettim. Benim balkonum kışın hiç güneş almaz oysa 2 yıldır izlediğim dışardaki ortancalar güneş altında duruyorlar. Gündüzleri aldıkları az da olsa bir sıcaklık onların dışarda yaşayabilmelerine olanak veriyor demek. Şu anda epey bir yapraklandılar ama henüz çiçek görünmüyor. Ankara'da ortanca yetiştirmek isteyenlerin dikkatine.
Kışın kapalı balkonda korumaya aldığım ortancalarım ise çiçekleniyorlar, hem de oldukça güzel bir şekilde. Gündüzleri havalandırsam da gece oluşan nem ve belli bir ısı, normal ortamlarında alışık oldukları koşulları sağlamış oldu galiba.
298553
298554
Koyu pembenin çiçekleri çok büyük ve çok albenili ama yerli olan açık pembe bana çok zarif geliyor ve çok da verimli. Her dalı çiçekli veya tomurcuklu. Açık pembenin üstündeki raftan, çiçeklerini açmaya hazırlanan maviş uzanıyor. O da açsın görüntü bayağı hoş olacak.
Eser İlhan
21-05-2012, 17:51
Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!
Şu sıra bunlardan çok görüyorum.. Bauhaus'da, marketlerde hatta yerel fidanlıklarda bile rastladım. Bolca geldi yurt dışından herhalde...
Böyle iki renkli kalacağından emin olabilsem hemen alacağım :)
ardabora
21-05-2012, 18:27
Yerden yüksekliği 1.5 mt. oldu.
2009 ve 2012 arasındaki gelişim çok iyi...Geçen yıl 8-9 çiçek açtı ama bu yıl 30 kadar tomurcuk var.
Kışın açık balkonda bıraktığım ortancam ne yazık ki öldü. Ankara'da kışın açıkta duran ortancalar olduğunu bildiğim için bu sonuç beni önce şaşırttıysa da durumun güneşle ilgili olduğunu farkettim. Benim balkonum kışın hiç güneş almaz oysa 2 yıldır izlediğim dışardaki ortancalar güneş altında duruyorlar. Gündüzleri aldıkları az da olsa bir sıcaklık onların dışarda yaşayabilmelerine olanak veriyor demek. Şu anda epey bir yapraklandılar ama henüz çiçek görünmüyor. Ankara'da ortanca yetiştirmek isteyenlerin dikkatine.
Nevsun Abla ortancanın değişik türlerinin soğuğa dayanıklılığı farklı. Zone 4'e dayanan türler var, bu da -35 demek, dış görünüşleri tamamen aynı. Belki dışarıdakilerin türü de farklıdır.
Ya da biliyorsun saksıda soğuğa dayanıklılık azalıyor.
İşin tuhaf tarafı izlediğim 2 yerdeki ortancalar da saksıda. Biri Tunalı-Kennedy köşesindeki çiçekçide, diğeri de Şimşek sokakta bir apartmanın giriş merdiveninde. İkisinde de her yıl hem bitki sayısı , hem saksı sayısı artıp duruyor. İkisinin de çiçekleri geç ama iri iri açıyor. Feriha'nın ortancası da saksıda terasta kuytu bir köşede açıkta duruyor ve donmadan kışı atlattı. Bu saydıklarım hep aynı konumda oldukları için güneş faktörünü düşündüm.
Senin fikrin de doğru. Soğuklara dayanıklı olmayan bir tür olduğu için benimki ölmüş olabilir.
gayealtinel
22-05-2012, 19:24
Bu da benim geçen sene Praktikerden alıp, daha sonra çelikle çoğalttığım ortancam. Gerçi geçen sene mor renkli çiçekleri vardı. Bu sene pembe oldular..
Ortancalarım ve güzel çiçekleri;)
Bu, bir süre önce aldığım ve hem çiçeklerinin boyutu ve hem de rengi ile çok beğendiğim ortancam;
299840
299839
Bu ise, yıllardır bende olan ve açık pembe renkli çiçekleri ile sevdiğim ortancam;299838
zafer1326
26-05-2012, 23:14
301023
siyah lale
04-06-2012, 17:08
Bunlarda benım guzellerım
Müthişmiş çiçekleri... İğne oyasına benziyorlar. Bayıldım.
siyah lale
04-06-2012, 19:23
Düz beyaz acanı henuz acmadı,actıgında onuda resımlerım sızlere
:eek:Harikalar bayıldım keyifle büyütün ve nerden aldınız acaba?
mer.cann
06-06-2012, 11:08
Olsun. Elinizdekiler en fazla iki sene içinde bol bol çelik alınacak duruma gelecektir .:rolleyes:
Biliyor musunuz kar hiç zarar vermemiş. Çiçek bile açtı ortancalarım:)
Biliyor musunuz kar hiç zarar vermemiş. Çiçek bile açtı ortancalarım:)
Ortanca dayanıklı bir bitkidir. Kar, zarar vermediği gibi çeliği nemli ve soğuk ortamda tutarak korumuştur. Halbuki tam tersi o kadar gün güneş altında kalmış olsaydı o dallar, büyük ihtimalle ise yaramaz hale gelmiş olacaklardı. Sizin adınıza sevindim.
Bu tür ortancaların, her yıl bir evvelki dallarınan çiçeklendiğini de hatırlatayım :)
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize:p Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum:)
Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?
307346307347
kelebek çalısı
11-06-2012, 16:56
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.
Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.
Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.
Ortanca nemi seviyor, Karadeniz ideal, Marmarada da çok mutlu. Boylu olması ortamı yanında cinsi ile de ilgili. Komşum ile araya çit yaptığım ortancaları, 1,4 cm. den budamıştım, şu an 2 m'yi geçtiler. Bu ortanca diğerlerine nazaran daha kalın gövdeli ve iri çiçekli, yakında fotoğraf eklerim. Sizin fotoğrafınızdaki ortanca, Marmara bölgesinde bolca bulunandan, diğeri kadar hızlı gelişmiyor ama yine de dört senede bie metreyi rahatça geçiyor.
Eh, biz güneyin begonviline hasret, siz de bizim ortancalara :) Yine de tebrikler, o iklime rağmen gayet güzel olmuş. Yalnız yapraklarının rengi biraz açık, biraz araştırın isterseniz, takviyeye ihtiyacı olabilir.
Besin derken demir, kalsiyum, potasyum gibi elemente ihtiyacı var olabilir. Yaprak rengi öyle söylüyor.
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize:p Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum:)
Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?
307346307347
Nevsuncum solmaya başladıklarında kes , vazoya koy. Kurusu bile çok güzel görünüyor. Güzel olan çok uzun süre kuru bile olsa , tek bir çiçek yaprağı kendini bırakmıyor. Yani seyir devam ediyor.
Not: Kesme işini limondan kopyalamıştım:)
Bunlarda benım guzellerım
Çok zarif.
kelebek çalısı
11-06-2012, 17:45
Biraz araştırayım bakalım.
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.
Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.
Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.
Ortanca sabah saat 10-11den sonrakii kuvvetli güneşten hiç hoşlanmaz. ideali yarı gölgedir. Nemi sever. Kuvvetli güneş altında kaldığında çiçekleri ve yaprakları pörsüyüp yere eğilecektir. Ancak aksam serinliğinde yine eski haline döner.
Boyunu yükseltmek sizin budama seklinize bağlıdır. Dalları her sene budadığınızda 2 göz yerine 4-5 göz üzerinden budarsanız gittikçe boylanacaktır. Tabi belli bir yaşa da gelmesi lazım. Benimkiler 35 yaşlarını doldurdu sanırım. Kuvvetli budadığım halde hepsi 1.5 metrenin üzerindedir.
Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.
İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.
İki kez demir sulfat verilmiştir.
kelebek çalısı
11-06-2012, 19:02
Besin olarak kullandığım iki ürün, demir sülfat ve ortadaki şişede bulunan asitli toprak ortamını seven bitkiler için olan sıvı besin. Kumkuat besinim de görülüyor aynı karede.
Bu sezon kullanmadım dediklerim. Üşendim doğrusu :D
Jineopcum çiçeklerini keseceğim eğim yerlerini bir gösterir misin:)
307697307698
Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.
İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.
İki kez demir sulfat verilmiştir.
Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?
Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?
Sayın Nikon,
İlk uygulama tarihi 12-04-2012
son resim tarihi 6-6-2012 dir
arada bir kez daha demir uygulanmıştır
Uygulama miktarı litreye tepeleme bir çay kaşığı hesabıyladır.
her iki uygulamada bu ebattaki bitkiye sanırım 2-2.5 litre gibi verilmiştir.
Jineopcum çiçeklerini keseceğim eğim yerlerini bir gösterir misin:)
307697307698
Ben olsam , saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.;)
307733307734
Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.
Jineopcum çiçeklerini keseceğim eğim yerlerini bir gösterir misin:)
307697307698
Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?
Murat Plevleni'nin sitesinde Ortanca çiçeklerinin kışın bile kesilmemesi, Şubat ayında derin budama yapılması öneriliyordu. Ben de o yazıdan sonra hep aynı uygulamayı yapmaya çalıştım. GErçi yağışlar başlayınca çiçekleri çok çirkin oluyor diye sadece çiçek kafalarını kesip, Şubatta da derin budama yapıyordum.
http://www.agaclar.net/forum/707050-post1074.htm
Çiçeklerini de kuru olarak vazoda tüm kış kullanmayı sevdiğim için dalında kurumasını bekleyip, yaz sonunda yağışlar başlamadan uzun uzun dallarıyla vazoya yerleştirdim.
http://www.agaclar.net/forum/296298-post65.htm
Bu şekilde çiçeğini taşıyamayan dalları ince bambularla görünmeyecek şekilde destekledim.
Ha ille keseyim dersen kurutacağın çiçeğin dalını uzun kesmeni ve başaşağı kurutmanı tavsiye ederim.
Buradakiler kısa saplı olmuşlar, bu işin esprisi. :)
307739
Ben olsam, saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.;)
Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.
Tamam canım şimdi anladım:)
Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?
İlk kez ortancalarım böyle çiçeklendiler. Bu konuda hiç deneyimim olmadığı için ne yapacağımı bilemedim.
Bir mesajda kesmeyin diye okumuştum, hatırlıyorum. Diğer taraftan bu çiçekler üzerinde kaldıkça sanki yeni tomurcuklar yapamayacaklar diye düşündüm. İyisi mi bilenlere sormak.
Bu durumda artık kesme diye bir düşüncem yok:) Yaz sonuna dek böyle kalsınlar. Sonra resimde görüldüğü gibi kurutacağım.
Sevgili jineop, sevgili limon ikinize de çok teşekkür ederim. Paniğimi giderdiniz;)
Ortancaların önceki yılın dallarından çiçek tomurcuğu verdiğini okumuştum bir yerlerde. Tomurcuklar baharda beliriyor, onlar çiçek açıyor ve çiçekler uzun süre tazeliğini koruyor. Kurusalar da güzel görünüyorlar. Yani mevsimlik çiçekler gibi değiller, bir çiçek açıp 2 günde solup yerine yeni tomurcuklar gelmiyor.
Bunun içindir ki çiçeklerinin kıymetini bil. :) En güzeli boyun eğmesinler diye herhangi materyalle desteklemek, bağlamak. Ve booool bol sulamayı sakın unutma, toprağı her daim nemli olsun. Hatta arada yapraklarını da yıkayabilirsin. Tıpkı sarmaşıklar gibi ıslandıkça keyiflenen bir bitki.
Limoncum özel mesajla yazdıklarım güme gidince hemen kes dediğimi algıladın. Tam tersine ısrarla çiçeklerinin çok uzun süre çiçekli kalacağını kesmemesini yazdım. Sadece eğer çelik almak istiyorsa uç budama Ağustos sonuna kadar yapabilinir. Bunu çiçeklerin solduğu döneme getirirse bir taşla iki kuş misali olur. Hatta senin çiçekleri kurutup vazoya koyduğunu ve çok güzel göründüğünü , ordan kopya çektiğimi de söyledim.;)
Yok canım benim, senin kes dediğini düşünmemiştir zaten. Çiçekler telef olmasın diye benim gibi Ankaralı bir ortanca cahilini uyarıyor:)
Hiç öyle düşünmedim çünkü mesajında yazdığın ayrıntıları ve zamanı olmadığını yazdığını gördüm. Benden bahsettiğini de gördüm, olaya öyle dahil oldum. :)
Senin bildiğini bilmez miyim hiç Jineop. Ben amatörüm, sen profesyonelsin. Sakın kibarlık edip, itiraz etme... Ben bitkilerin latincelerini bir kaçı hariç öğrenemiyorum, bakıp bakıp yazıyorum. Ha yazıyorum da ne oluyor okuyamadıktan sonra... :D
Sen latinceye hakimsindir hem yazar hem okursun. El yazın da aynı doktor gibi zaten. ;)
Ortancaları çiçekleri şimdi kesilirse, kurutma pek başarılı olmuyor, çiçekler pörsüyor, çiçekler solmadan ama solmaya yakın en iyi sonuç alınıyor. Geçen sene kuruttuklarım hiç bozulmadan kaldılar.
Yılmaz Yalçın
12-06-2012, 14:56
Ortancanın değerini geç anlayanlardanım:)Öyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden:)
Ortancanın değerini geç anlayanlardanım:)Öyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden:)
Ortancaların çiçeklenmesi budama ile ilgilidir. Ancak bazı cinsler naparsanız yapın çiçek vermiyor. 35 yaslarında 20-25 tane ortancam var. Bunların içinden ikisi her yıl bir sürü sürgün verdiği halde bir dalda senede bi çiçek ya açar ya açmaz. Bunun dışında dal yaprak bir görünüm sergilerler. Halbuki yanı başındaki her dalı çiçeklidir.
Bu tip ortancaları en iyisi benim gibi acımadan yok etmektir :)
Çiçek için daha oncede söylendiği gibi her yıl bir onceki yılın dallarında 2şerden 4 göz bırakarak budarsanız mutlaka çiçeklenecektir. Daha fazla göz de bırakabilirsiniz , çiçekler küçük ama çok olur. Bütün mesele bir onceki yılın dallarının dahada altından budamamak.
Ortanca edinmekle iyi etmişsiniz Sevgili Yılmaz Yalçın. Benim de komşumla aramda 3 m.lik bir yer hiç güneş almıyor, ben taşınmadan önce komşumun diktiği bitkiler ölmüş. Ortanca dikdik, şimdi 2 metreyi geçtiler ve bu sene çok çiçek açacaklar.
Çiçeklenmemenin değişik nedenleri olabilir; hiç güneş almayan ortancalar, güneş alanlar kadar çok çiçeklenmiyor, besin eksikliğinden açmayabilir ama benim en çok gördüğüm budama hatasından. Yanlış zaman ve ve yerden budandığında çiçeklenme engellenmiş oluyor. Bir de yeni ortancalar ilk bir-iki sene açmayabilir.
Eski kuruttuklarım. (http://www.agaclar.net/forum/263931-post322.htm)
Yılmaz Yalçın
12-06-2012, 15:18
Peki aklıma şöyle bir soru geliyor;1 ay önce Koçtaş'tan aldığım ve satıcının yerli dediği (ama yerli olduğu konusunda emin olamadığım!çünkü genelde ithal ortancalar satılıyor) mor ve pembe renkte iri çiçek açan orta boylu ortancalar acaba seneye çiçeklenir mi?
Peki aklıma şöyle bir soru geliyor;1 ay önce Koçtaş'tan aldığım ve satıcının yerli dediği (ama yerli olduğu konusunda emin olamadığım!çünkü genelde ithal ortancalar satılıyor) mor ve pembe renkte iri çiçek açan orta boylu ortancalar acaba seneye çiçeklenir mi?
Açmaması için bir sebep yok. Yalnız aldığınız saksıda sadece torf varsa çiçeklenmeden sonra veya yaprak dökümünde fazla hırpalamadan değistirip birmiktar bahçe topraklı bir karışıma dikin.
kartal124
13-06-2012, 11:59
Arkadaşlar,
Ortancalar tek tipmidir?Yani kırmızı-beyaz-mavi skalası toprağın ph değerine göre belirleniyor tamam.
---Ama örneğin katmerli, alacalı, ortanca yok mu?
---Kırmızı-beyaz-mavi skalası dışında başka rekleri de oluyor mu?
---Çiçek büyüklüklerine göre farklı ortancalar var mı?
Örneğin şu ortanca alacalı bir ortanca mıdır?
biyologist
13-06-2012, 14:21
Herkese merhaba, uzun süredir takip ettiğim ancak pek yorum yazmadığım böylesine faydalı bir site için emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Benim şöyle bir sorum olacak. Yaklaşık 3 gün önce bir fidan sitesinden 50 cm kada büyüklükte bir ortanca satın aldım. Ancak yaprakları çok sağlıksız yeşilden sarıya doğru bozulmaya uğramış ve küçüktü. İki tane çiçeği vardı ki nasıl açmışlar ben de merak ettim. Renkleri aynı şekilde çok cansız. Bugün yeni saksısına geçirmek için eski saksısından çıkardım gözlerime inanamadım. Saksının içi kurtcuklarla dolu ve birkaç tane de sulacan var. Asıl önemli olan ise cinsini bilmediğim 10larca belki de 50ye yakın sarı renkli küçük yumurtacıklar. Bunlar ne yumurtası olabilir? Yaptığım doğru mu bilmiyorum ama köklerini bu kurtlardan ve yumurtalardan arındırdım, bu arada eski saksı toprağı da tamamen dağıldı, çünkü en ufak aralığı bile bu yumurtalar sarmıştı. 2 litrelik suya birkaç damla çamaşır suyu katıp kökleri bununlar yıkadım. Sonra duruladım. Son olarak da kaliteli saksı toğrağı ile elenmiş bahçe toprağı karışımından (biraz da yanmış ahır gübresi) oluşan toprak ile bir saksıya diktim. Ancak çiçekleri filan iyice pörsüdü.
Şimdi benim yaptığım bu uygulama ne kadar doğru? Ayrıca Ortanca eski sağlığına kavuşup, güzel ve sağlıklı yapraklar açar mı? Yaptığım toğrak karışımı ortanca için uygun mu? Yoksa bahçenin gölge bir yerine diksem daha mı akılcı olurdu? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Sevgilerimle...
Yaz döneminde toprağını dağıtmanız bitkinin kurumasına neden olabilir ama bu sadece benim tahminim, umarım yanılırım. Aynı durumda olsam, bir iki çelik alıp köklendirmeye çalışırdım. Ana gövdeyi kurtulamazsa çelikler kalabilir.
Ortanca, bahçede, saksıdakinden daha iyi gelişir ve sağlıklı olur.
biyologist
13-06-2012, 14:43
Konu ile ilgili fotoğraflar
biyologist
13-06-2012, 14:45
Sevgili kiraz cevap için teşekkürler. Fotoğraflara göre bu güzel çiçeği kurtarmak için ne yapmalıyım ?
Bahçemizdeki ortancalardan bir kaç fotoğraf.
308322
308323
308324
308325
308326
biyologist
13-06-2012, 18:33
Yok mu bana yardımcı olacak kimse?
Yok mu bana yardımcı olacak kimse?
Sayın Biyologist,
Şu aşamada beklemekten başka yapacağınız birşey yok. Büyük ihtimalle toparlayacaktır diye düşünüyorum. O üzerinde çürükleri olan yaprakların hepsini kopartın. Nasılsa kuruyacaklar bari oraya güç gitmesin. Gölge bir yerde tutun ve toprağı da daima nemli olsun. Çiçekleri bozulabilir kesin gitsin.
Bahçe her zaman ortanca için daha iyidir ama o işi artık ilkbahara bırakın.
biyologist
13-06-2012, 21:16
Sayın Biyologist,
Şu aşamada beklemekten başka yapacağınız birşey yok. Büyük ihtimalle toparlayacaktır diye düşünüyorum. O üzerinde çürükleri olan yaprakların hepsini kopartın. Nasılsa kuruyacaklar bari oraya güç gitmesin. Gölge bir yerde tutun ve toprağı da daima nemli olsun. Çiçekleri bozulabilir kesin gitsin.
Bahçe her zaman ortanca için daha iyidir ama o işi artık ilkbahara bırakın.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Yaptığım toprak karışımı ideal midir peki?
Bu günlerde bir yerlerden ortanca tepe tomurcuğu alıp köklendirme yapmak istiyorum? Bazı yerlerde çelik dikildikten sonra üzerinin pet şişe ile kapatılması gerektiği söyleniyor. Sizce böyle mi yapmalıyım? Köklendirme hormonu kullanmadan köklendirmede başarı oranım yüzde kaçtır sizce? Son olarak da diktiğim çelikler tamamen gölgelik bir yerde mi kalmalı yoksa güneş almayan aydınlık bir yerde mi? Lütfen yanıtsız bırakmayın...
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Yaptığım toprak karışımı ideal midir peki?
Bu günlerde bir yerlerden ortanca tepe tomurcuğu alıp köklendirme yapmak istiyorum? Bazı yerlerde çelik dikildikten sonra üzerinin pet şişe ile kapatılması gerektiği söyleniyor. Sizce böyle mi yapmalıyım? Köklendirme hormonu kullanmadan köklendirmede başarı oranım yüzde kaçtır sizce? Son olarak da diktiğim çelikler tamamen gölgelik bir yerde mi kalmalı yoksa güneş almayan aydınlık bir yerde mi? Lütfen yanıtsız bırakmayın...
Yaptığınız uygundur. sırf torf olmasın yeter. Bu mevsimde çelikleme hiç yapmadım. Ancak yine bu forumda yeşil dallardan bir çift yaprak bırakılarak 10-15 cm boylarda çelik alındığı gözüme çarpmıştı. (Bu başlıkta ya da çelikle üretim başlığında arama yaparsanız bbulabilirsiniz) Deneyin. Gerekli ihtimamı gösterir toprağını kurutmazsanız koklenecektir. Dediğim gibi bu mevsimde çelik almada deneyimim yok. Ama ilkbaharda odunlaşmış dallardan direct çelik alabilirsiniz. Bunun içinde posete neme hormona vs gerek yok. Kesin daldırın tutacaktır bu kadar basit. Çelikleri bu mevsimde gölgelik yerlerde tutmakta fayda var. İlkbaharda alacağınız çelikler için (dış ortam) bunun da pek önemi yok.
Bu mevsimde kısa çelikler kolayca tutuyor. Gölgede (doğrudan güneş almamalı- aydınlık ya da koyu gölge olabilir) çelikleyebilirsiniz, toprağı sürekli nemli kalmalı. Hormona gerek yok, nemini kontrol ederseniz, üzerini kapatmadan da yapabilirsiniz.
biyologist
13-06-2012, 22:45
Çok teşekkür ederim musk ve Kiraz. Benim bu konularda pek bilgim ve deneyimim yok, sizlerin bilgi ve tecrübelerinizden faydalanıp kendimce birşeyler yapmaya çalışıyorum. Başarıya ulaştıkça ben de başkalarına faydalı olabilirim umarım.
Çiçekçiden geçenlerde Seltop marka toprak aldım, satarken torf dedi ama saksı toprağına da benziyor. Torf ile saksı toprağını nasıl ayırt edebiliriz? Köklendirme için genellikle torf tavsiye edilmiş.
Ben hem çiçekçiden aldığım ile hem de yarın ziraat odasından alacağım az miktar torf ile çelikleri köklendirmeyi deneyeceğim. Yazılan çoğu ürüne biz kolaylıkla ulaşamıyoruz ve bazı kavramları anlamakta güçlük çekiyorum. Örneğin perlit, ponza taşı vs buralarda yok. Aynı şekilde kumlu toprak veya milli toprak derken ne kastedilir..vs Bu site gerçekten büyük bir derya, öğreneceğim çok ama çok şey var.
Hazır paketler genelde torf olarak satılıyor; hafif olması, içinde lifli yapının bulunması ile topraktan ayırmaya çalışıyorum. Torf çimlendirme için iyi ama bitkiyi besleyemediği için yetersiz. Çimlenme olunca fazla zaman kaybetmeden toprağa geçirmek gerekiyor. Bahçe toprağına bir miktar torf katmak, su tutma kapasitesini arttırdığı için iyi oluyor.
Ben de perlit, ponza taşı kullanmayı denemedim. Ama ortancalar için bunlara ihtiyacınız yok. Bazen çuvalla toprak alıyorum, hazırlarken hafriyat toprağına 1/4 oranında koyun gübresi, 1/4 oranında torf katıyorlar.
Toprağı ıslakken elinize alıp sıkınca, açtığınızda dağılıyorsa kumlu toprak, dağılmıyorsa killi toprak, biraz dağılıp yine de şeklini biraz koruyorsa bir çok bitki için kullanılabilecek toprak olduğunu biliyorum.
Aslında dediğiniz gibi site gerçekten derya, öğrenilecek çok şey var, her yeni uygulama ya da yeni bitki bizi araştırmaya zorluyor, bol bol okumak gerekiyor.
kartal124
14-06-2012, 12:04
Arkadaşlar,
Ortancalar tek tipmidir?Yani kırmızı-beyaz-mavi skalası toprağın ph değerine göre belirleniyor tamam.
---Ama örneğin katmerli, alacalı, ortanca yok mu?
---Kırmızı-beyaz-mavi skalası dışında başka rekleri de oluyor mu?
---Çiçek büyüklüklerine göre farklı ortancalar var mı?
Örneğin şu ortanca alacalı bir ortanca mıdır?
Ortanca konusunda bilgi eksiğimiz var.Genelde hep birbirine benzer çeşitler oluyor galiba.Araştırmaya devam edeyim.
Aslında bir çok türü (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ortanca)var, katmerli çiçekli, alaca yapraklı, çiçek rengi ebruli cinsler gördüm. Çiçek büyüklüğü, bakımın dışında cinsine göre de değişiyor. Bazılarının çiçekleri benze bile bazıları oldukça farklı; Hyarangea Quercifolia- meşe yapraklı ortanca... gibi. Geniş konu, araştırma en iyisi.
Ortanca konusunda bilgi eksiğimiz var.Genelde hep birbirine benzer çeşitler oluyor galiba.Araştırmaya devam edeyim.
Sevgili kartal124, çeşit çeşit ortanca var. :)
Şu site Amerika'da ünlü bir ortanca satıcısı. Ateş pahası fiyatları var ama çeşit görmek için ideal:
Hydrangea Plants, Hydrangea Bushes growing tips, Hydrangea Shrubs photos - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/hydrangea-shrubs-spring.html?refine.current=&refine.refinements=price+new_product+blooms+color+ sunshine_shade+height_code+moist+fragrance+pot_siz e+zone+options&reset=&pagenumber=&itemsperpage=1000&refine.blooms=&refine.color=&refine.sunshine_shade=&refine.height_code=&refine.moist=&refine.zone=&refine.options=)
Buradaki türlerden bazılarını ben de tanıtmıştım isterseniz: :)
http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969-29.htm#post943201
Yılmaz Yalçın
14-06-2012, 19:30
Arkadaşlar,
Bugün akşam eve geldiğimde kötü bir süprizle karşılaştım.4 yaşındaki bol çiçekli ortancanın yapraklarını saldığını gördüm.Bahçenin kuzey ve az güneş alan bölümünde idi ve de 2 günde bir sulanıyordu.Neden öyle oldu anlamadım.Tedbir olsun diye tekrar suladım.Apartman görevlisi sabah sulamıştım dedi ama üzgünüm yapraklarını salmış sanki kuruyacak.Neden olabilir acaba?
Merak etmeyin, aşırı sıcaklardan oluyor, benimkiler de iki gündür aynı, gece düzeliyor.
kartal124
14-06-2012, 19:52
Merak etmeyin, aşırı sıcaklardan oluyor, benimkiler de iki gündür aynı, gece düzeliyor.
Evet benimkiler de aynen öyle.Kendilerini topluyorlar ama bu sıcaklar böyle devam ederse kışın kardan kurtardığımız bitkiler yazın sıcaktan ölecek.
kartal124
14-06-2012, 20:19
Sevgili kartal124, çeşit çeşit ortanca var. :)
Şu site Amerika'da ünlü bir ortanca satıcısı. Ateş pahası fiyatları var ama çeşit görmek için ideal:
Hydrangea Plants, Hydrangea Bushes growing tips, Hydrangea Shrubs photos - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/hydrangea-shrubs-spring.html?refine.current=&refine.refinements=price+new_product+blooms+color+ sunshine_shade+height_code+moist+fragrance+pot_siz e+zone+options&reset=&pagenumber=&itemsperpage=1000&refine.blooms=&refine.color=&refine.sunshine_shade=&refine.height_code=&refine.moist=&refine.zone=&refine.options=)
Buradaki türlerden bazılarını ben de tanıtmıştım isterseniz: :)
http://www.agaclar.net/forum/calilar/1969-29.htm#post943201
Sayın gilan,
Aman o fiyatlar ne öyle.Şaşırdım.Ama gerçekten de güzel çeşitler varmış.
biyologist
14-06-2012, 21:03
Hazır paketler genelde torf olarak satılıyor; hafif olması, içinde lifli yapının bulunması ile topraktan ayırmaya çalışıyorum. Torf çimlendirme için iyi ama bitkiyi besleyemediği için yetersiz. Çimlenme olunca fazla zaman kaybetmeden toprağa geçirmek gerekiyor. Bahçe toprağına bir miktar torf katmak, su tutma kapasitesini arttırdığı için iyi oluyor.
Ben de perlit, ponza taşı kullanmayı denemedim. Ama ortancalar için bunlara ihtiyacınız yok. Bazen çuvalla toprak alıyorum, hazırlarken hafriyat toprağına 1/4 oranında koyun gübresi, 1/4 oranında torf katıyorlar.
Toprağı ıslakken elinize alıp sıkınca, açtığınızda dağılıyorsa kumlu toprak, dağılmıyorsa killi toprak, biraz dağılıp yine de şeklini biraz koruyorsa bir çok bitki için kullanılabilecek toprak olduğunu biliyorum.
Aslında dediğiniz gibi site gerçekten derya, öğrenilecek çok şey var, her yeni uygulama ya da yeni bitki bizi araştırmaya zorluyor, bol bol okumak gerekiyor.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Benim bahsettiğim toprak da aynen sizin anlattığınız gibi lifli ve hafif. Özellikle diffenbahya için en ideal toprak olduğunu söyledi satıcı. Ziraat odasında ise 1. sınıf torf olduğu söylenen toprakta lif yapısı fazla yok gibi geldi bana.
Yeri değil belki ama bir köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı. Çok hoş bir kokusu var, daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi? Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.
Yılmaz Yalçın
14-06-2012, 22:14
Sevgili Kiraz,
Dediğiniz gibi biraz önce ortanca kendine geldi:)Nasıl sevindim.Çünkü hemen 10 metre ilerisindeki ortancalar diri idi ama benim ortanca yapraklarını salınca bu kadar yakın iki ortancada farklı haller olamaz diye endişe ettim.Ama Allaha şükür kendine geldi:)
biyologist
14-06-2012, 22:25
Hayırlı olsun Yılmaz Bey, güzel çiçekler görmeniz dileğiyle :)
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler. Benim bahsettiğim toprak da aynen sizin anlattığınız gibi lifli ve hafif. Özellikle diffenbahya için en ideal toprak olduğunu söyledi satıcı. Ziraat odasında ise 1. sınıf torf olduğu söylenen toprakta lif yapısı fazla yok gibi geldi bana.
Yeri değil belki ama bir köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı. Çok hoş bir kokusu var, daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi? Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.
Köklendirme hormonu kullanmadım, bilemiyorum.
Evet benimkiler de aynen öyle.Kendilerini topluyorlar ama bu sıcaklar böyle devam ederse kışın kardan kurtardığımız bitkiler yazın sıcaktan ölecek.
Önceki seneler yaz ortasında bile, sulanan ortancalar bu kadar kendini bırakmamıştı. Sanırım erken gelen sıcaklar, henüz körpe yaprakları daha çok etkiliyor. Sabah (bazen de akşam) suladığım halde, akşam üzeri çok baygın oluyorlar.
ciceksever70
15-06-2012, 09:37
Ortancalarimdan birinin dalinda ve yapraginda koza benzeri bu garip olusum dikkatimi cekti. Yapiskan degil. Ne olabilir acaba?
Yılmaz Yalçın
15-06-2012, 14:06
Sevgili Kiraz,
Ortancalarınızın tomurcukları değişik.Sanırım ortancalarınızın türü farklı öyle mi?
Eser İlhan
15-06-2012, 14:50
Ortanca hastalıkları ile ilgili bilgi ararken aşağıdaki resmi buldum. Yeni üretildiği yazıyordu. Adı "popcorn"muş. Ben çok beğendim, ya siz ;) :confused:
309179
kelebek çalısı
15-06-2012, 14:54
köklendirme hormonu siparişi verdim; elime ulaştı
daha önce hiç görmediğim için soruyorum bu toz indol bütirik asit olabilir mi?
Ve bunu toz halinde kullanacağım sanırım. Bilgi verirseniz sevinirim.
Toz halinde olan köklendirme hormonundan odunsu ya da yarı odunsu çeliklemeler söz konusu olduğunda, dip kısmını hafifçe nemlendirerek toz hormana bulamanız ve kaliteli torfa çeliklemeniz yolu ile faydalanabilirsiniz. Sıvı köklendirme hormonunu zaman zaman kullanıyorum. Toz kullanmadım fakat usulü budur. Ambalaj üzerinde de açıklaması olmalıdır.
Sevgili Kiraz,
Ortancalarınızın tomurcukları değişik.Sanırım ortancalarınızın türü farklı öyle mi?
Evet cinsleri faklı. Ortancalarımı kasım ayında almıştım, açınca çeşitlerini gördüm. Sadece komşumun çeliklerinden çoğalttıklarımın ne olduğunu bilerek diktim bir de annemden hatıra açık pembeyi. Alacalı olan ise başka bir sürpriz.
biyologist
18-06-2012, 19:49
Toz halinde olan köklendirme hormonundan odunsu ya da yarı odunsu çeliklemeler söz konusu olduğunda, dip kısmını hafifçe nemlendirerek toz hormana bulamanız ve kaliteli torfa çeliklemeniz yolu ile faydalanabilirsiniz. Sıvı köklendirme hormonunu zaman zaman kullanıyorum. Toz kullanmadım fakat usulü budur. Ambalaj üzerinde de açıklaması olmalıdır.
Bilgiler için teşekkürler kelebek çalısı.
Birşey daha sormak istiyorum. Bazı gördüğüm ortancaların yaprakları gayet geniş (bir el büyüklüğünde) ve koyu yeşil renkte. Sağlıklı olduğu belli ancak merak ettiğim şey, bu özellik ortancanın cinsiyle mi alakalı, özel vitaminler, toprak ve ışık nedeniyle mi yoksa budamasından mı kaynaklanıyor? Eğer cinsiyle alakalı değilse böyle geniş yapraklı ve sağlıklı bir ortanca elde etmek için nelere dikkat etmeli veya nasıl bir yol izlemeliyiz? Yardımcı olursanız sevinirim.
ardabora
20-06-2012, 23:58
Keyfini sürüyorum şu aralar :)
Keyfini sürüyorum şu aralar :)
Şu bahçeyi tümden görsek de bizde keyfini sürsek biraz,uçundan azıcık gösteriyorsunuz.
merhaba ben yeni uyeyim/ortancayi cok seviyorum.bu halamin
ortancasi pazardan almis banada almak icin soz verdi.erken dogum gunu hediyyesi diyelim.ortanca ciceyi solana kadar yedi renge caliyor diyorlar ama ne kadar dogru bilmiyorum yardim edermisiniz:)
güldeste-
25-06-2012, 15:59
Ortanca bir başka güzel
******* guldestecim.dogumgunum icin sabirsizlaniyorum.cevap yazdigin icin cok sagol.bu arada ben azerbaycandan yaziyorum belki bilmek istersin
güldeste-
25-06-2012, 20:37
******* guldestecim.dogumgunum icin sabirsizlaniyorum.cevap yazdigin icin cok sagol.bu arada ben azerbaycandan yaziyorum belki bilmek istersin
Doğum gününüz kutlu olsun :)Memnun oldum siz Azerbaycanlılar için özel günlerin çok önemli olduğunu biliyorum... selamlar
zafer1326
25-06-2012, 22:14
Ortancaların en coşkulu zamanı.
312159
312160
312161
312162
312163
zafer1326
25-06-2012, 22:17
312164
312165
312166
312167
312168
Doğum gününüz kutlu olsun :)Memnun oldum siz Azerbaycanlılar için özel günlerin çok önemli olduğunu biliyorum... selamlar
meraba canim.evet dogru biliyorsun. sana azerice tesekkur edicem(bacim tebrikin ucun coooooooox sagol):)ama dogum gunum 30 agustos neyse erken kutlamis oldun canim sana ve ailenede selamlar
bu arada kimse cevap yazmadi reng deyistirdikleri dogrumu?ona bu yuzdem burda 7 gozel diyorlar yani 7 renge caldigi icin dogrumu bu?
güldeste-
26-06-2012, 20:21
bu arada kimse cevap yazmadi reng deyistirdikleri dogrumu?ona bu yuzdem burda 7 gozel diyorlar yani 7 renge caldigi icin dogrumu bu?
Doğru sanırım :) Sizin mesajınızı okuduktan sonra özellikle inceledim her çiçek ayrı tonda adeta:)
merhaba ben yeni uyeyim/ortancayi cok seviyorum.bu halamin
ortancasi pazardan almis banada almak icin soz verdi.erken dogum gunu hediyyesi diyelim.ortanca ciceyi solana kadar yedi renge caliyor diyorlar ama ne kadar dogru bilmiyorum yardim edermisiniz:)
Bildiğim kadarı ile ortancanın rengi; toprağının asitli veya alkali olmasıyla, sulama suyu, hava nemi ve hatta güneş durumu ile yakından etkili. Çiçeğin renginde önemli değişiklikler meydana getirebiliyor.
ikinizede ayri ayri tesekkur ederim.
Sn. turkan/
Ortancanın çiçek açmasından solana kadar gerçekten de rengi çok değişiyor. Şurada vakti zamanında bir fotoğraf paylaşmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/595753-post7.htm
Bu fotoğraftaki saksıda beyaz ve pembe olmak üzere 2 kök var. Bir ay kadar böyle capcanlı renkli duruyorlar, daha sonra renkleri solmaya başlıyor. Açık yeşil, çok çekici olmayan bir renk alıyorlar. Eğer kesmeden daha da beklerseniz tekrar renklenmeye başlıyor. Bu sefer de hafif pembemsi-morumsu bir kuru çiçek rengine dönüşüyor.
Aradaki açık yeşil halinin fotoğrafını çekmemişim ama ilk hali ve en son kuru hallerinin fotoğraflarını karşılaştırabilirsiniz.
oncelikle merhaba.verdiyin bilgiler icin cok tesekkur ederim gilancim.benim icin cok onemliydi.;):)
loveforlife
28-06-2012, 19:03
312164
312165
312166
312167
312168
Zafer Bey harika ortancalarınız... Bursa'yı seviyor bu güzel kızlar herhalde... Benimkiler de sizinkilere rakip olur sanırım... Rabbim nazarlardan korusun...
loveforlife
28-06-2012, 19:10
Bunlar da benim ortancalarım...
zafer1326
01-07-2012, 21:52
Teşekkürler sevgili loveforlife. Sizin ortancalarınızda bir harika. bu bitkiler kesinlikle gölge ve nemli havadan hoşlanıyorlar. Ayrıca saksı yerine mümkünse yerde yetiştirmek gerekiyor. İnanılmaz büyüyorlar.
loveforlife
01-07-2012, 23:43
Teşekkürler sevgili loveforlife. Sizin ortancalarınızda bir harika. bu bitkiler kesinlikle gölge ve nemli havadan hoşlanıyorlar. Ayrıca saksı yerine mümkünse yerde yetiştirmek gerekiyor. İnanılmaz büyüyorlar.
Yerde yetiştirme şansım yok Zafer Bey ama yine de onlar çok güzeller... İyi ki de öyleler, değil mi?
Bugün elim işte, gözüm ortancada. İyi ki sabah ofise üç vazoluk getirmişim :)
315106
biyologist
05-07-2012, 08:51
Herkese merhaba, yakın bir zamanda saksı olarak elime geçen ve henüz toprakla buluşturamadığım ortancamdan 1 hafta uzaklaşmak zorunda kaldım. Geri döndüğümde yaprakları tamamen kup kuru olmuştu. (Pörsüme değil, dokununca ufalanıyor) Bu manzara karşısında çok üzüldüm, acaba bu çiçeği nasıl eski sağlığına kavuşturabilirim. Şu aşamada ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler.
İşte benim ortancalar...
315877
315878
315879
Herkese merhaba, yakın bir zamanda saksı olarak elime geçen ve henüz toprakla buluşturamadığım ortancamdan 1 hafta uzaklaşmak zorunda kaldım. Geri döndüğümde yaprakları tamamen kup kuru olmuştu. (Pörsüme değil, dokununca ufalanıyor) Bu manzara karşısında çok üzüldüm, acaba bu çiçeği nasıl eski sağlığına kavuşturabilirim. Şu aşamada ne yapmam gerekiyor. Teşekkürler.
Toprağı tamamen kurumuş muydu? Tamamen kurumadıysa, sulamaya devam ederseniz yeni yaprak sürme ihtimali var. Güneşte kalmasın, gölgeye alın.
biyologist
18-07-2012, 11:54
Toprak tamamen kurumamış ama yaprakları tamamen kurumuştu. Sulamaya devam ediyorum, ama yeni yaprak hiç.....
---
Şimdi kontrol ettim yeni sürgün vermiş, çok sevindirici :) Hemen bahçede gölgelik bir alana dikmeli miyim? Yoksa ne gibi bir tavsiyeniz olur?
Toprak tamamen kurumamış ama yaprakları tamamen kurumuştu. Sulamaya devam ediyorum, ama yeni yaprak hiç yok... :(
Bence ümidini kesmeyin.Bakın tamamen kuru dallardan fışkıran yeni dal yaprak ve tomurcuklar.
biyologist
18-07-2012, 21:01
Teşekkür ederim, bahçeye almayı düşünüyorum, nasıl olur?
kelebek çalısı
18-07-2012, 21:09
Teşekkür ederim, bahçeye almayı düşünüyorum, nasıl olur?
Bahçedeki yeri hazırsa neden olmasın ki. Zaten bitkiniz köklü bir bitki, bahçe toprağına geçirdikten sonra boyunca düzenli olarak sulamayı ihmal etmeyiniz.
Kolay gelsin.
kelebek çalısı
18-07-2012, 21:18
Sn. biyologist,
Fotoğrafta görülen ve dile getirmek istediğim bir noktayı da belirtmeden geçmek istemedim. Belki bir şekilde dikkatinizden kaçmış ya da üzerinde durulmamış olabilir ama bitkinizin dallarını budarken veya kırılmış olsa dahi fotoğrafta görüldüğü üzere tırtıklı veya çatlak bir şekilde bırakmayınız. Her zaman keskin ve steril bir budama makası ile temiz ve pürüzsüz bir budama gerçekleştiriniz ki aksi halde çeşitli hastalık ve zararlı oluşumlarına davetiye çıkaran bir yuva haline gelmesin budadığınız kısım.
Her tür bitki için bu doğrultuda budama veya kuru dalları temizleme, çiçek başlarını alma v.s gibi işlemleri yaparsanız sağlıklı gelişmelerine de yardımcı olursunuz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.