PDA

View Full Version : Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

mcbel
11-02-2010, 16:17
Merhaba arkadaşlar

Uzun zamandır formu takip ederken çok yararlı bilgiler edindim. Özellikle çelikten IBA ile köklendirme yöntemi çok dikkatimi çekti.

Bugün torf almak için uğredığım tarım markette IBA bulunca çok heyecanlandım..
İş yerine döndüğümde birkaç kez toprak da köklendirmeye çaltığım ama beceremediğim beyaz çiçekli (şuanda çiçeksiz) olan afrika menekşesinden iki çelik aldım.

Şimdi yaptığım işlemleri aşağıda resimleri ile birlikte sizlerle paylaşmak istiyorum.

mcbel
11-02-2010, 16:38
İlk önce size çelik aldığım çiçeğimi tanıtayım.

124821

Evet çiğeğimiz bu arkadaşlar bunlarda aldığım çelikler ve yaklaşık 30 gr lık IBA paketi

124822

mcbel
11-02-2010, 16:43
Resimde görüldüğü gibi ilk önce çeliklerimi yarım saat kadar suda ıslattım ( normal çeşme suyu)

124823

Sonra da sadece uçlarını IBA ' ya bandırdım fazlasını hafifçe silkeledim

124824

uçları resimdeki gibi azıcık IBA ile kaplandı

124825

mcbel
11-02-2010, 16:49
Bu çelikleri dikmek için hazırladığım toprak karışımıda şöyle arkadaşlar ; %70 Torf, %20 Kırmızı toprak ve %10 gibi organik gübre

124826

Resimden de anlaşılacağı gibi hiç bekletmeden hemen çelikleri saksıya itina ile yerleştirdim

124827

124828

mcbel
11-02-2010, 16:55
Evet artık bekleme zamanı...

Bu güne kadar hiç bilmediğim ve uzak kaldığım bir konuda, Bu siteden öğrendiğim bilgilerle yapmaya çalıştıklarımı sizlere özetlemek istedim.

Siteye tecrübeleri ve bilgileri ile katkıda bulunan tüm arkadaşlara kendi adıma
çok teşekkür ediyorum..

Atık köklenmeye bıraktığım çeliklerimi izleme zamanı...

konu ile ilgili gelişmeleri ilerleyen zamanlarda sizlere aktarmaya çalışacağım.

124829

maki01
11-02-2010, 17:06
Sayn mcbel,

Çelik köklendirmede birden fazla özellikte malzeme kullanıldığını okumuştum.

Sayın Selahattin Yılmaz, IBA'nın odunsu çelikler için kullanılacağını, afrika menekşesi için çok uygun olmadığını söylemişti.

Umarım yaprakları yakmaz ve başarılı olursunuz.

Fatih
11-02-2010, 17:56
Sevgili mcbel Maki01 haklı.Bende kullandığım için biliyorum.Yaprkalarınızı yinede hep kontrol edin.
Odunsu çeliklerde başarı sağlarsınız ancak bu tür çeliklerde bu oran çok düşük.Otsu çeliklerde zor biraz.Ben Bayramyerinde bir zirai ilaç satıcısından almıştım.Çeliklerin ucu çürüyor dikkatli olun derim.

mcbel
11-02-2010, 18:46
Evet o konuları okumuştum... Gerçi benim amacım da yönde özellikle gül ve narda kullanmak istiyorum.. Ancak şu anda sanırım o bitkiler için mevsim çok uygundeğil...

Birde IBA yı aldığım tarım marketteki yetkili arkadaş ve o anda alış veriş yapan bir çiçekci sonuç alabileceğim yönünde beni ikna etti... gerçi çiçekci akadaş bunu kılıç bitkisinde demiş ve olumlu sonuç almış ama...

Bilemiyorum..

Benimki de bir yerde mevsim şartlarında ilk heyecanla bir deme..

Artık Tevekkülle yattım bekliyorum...

Ne kadar beklemem konusunda bilginiz var mı acaba...

Şuda varki olumlu ya da olumsuz canlı bir deme olacak benim için.. Benim gibi acemi bahçevan arkadaşlara da umarım yararlı olur...

ahmeter
27-12-2011, 10:51
Menekşeyi değişık toprak ve karışımlarda köklendirmenin gereği olmadığını
vurgulamak isterim
15 günde bu köklenme meydana geliyor
Resimde görülen bir kap ve bol ışık kolay gelsin

Manolya_
27-12-2011, 17:27
Sayın Ahmeter,
Menekşe yapraklarının köklenme şeklini görünce, gözlerime inanamadım.
Ellerinize sağlık.
Sizden rica etsem biraz daha detaylı anlatabilirmisiniz lütfen.
Hem suya koyarak hemde toprakta denemelerim oldu ama bir türlü köklendiremiyorum :((
Selamlar

ahmeter
27-12-2011, 17:57
Yumuşak bir toprakta çelik oluyordu ve yeterli görüyordum 20 gün evvel bu yosunu İstanbulda bir çiçekçide gördüm satmak istemiyordu dışardan kendime getirtdim diyordu
Sonunda aldım Resimlerde görüldüğü gibi yapılan özel bir muamele yok ançak köklenme super ve kısa bir sürede oldu hep berabar izleyeçeğiz

Manolya_
27-12-2011, 18:37
Yumuşak bir toprakta çelik oluyordu ve yeterli görüyordum 20 gün evvel bu yosunu İstanbulda bir çiçekçide gördüm satmak istemiyordu dışardan kendime getirtdim diyordu
Sonunda aldım Resimlerde görüldüğü gibi yapılan özel bir muamele yok ançak köklenme super ve kısa bir sürede oldu hep berabar izleyeçeğiz
Sayın ahmeter,
hızlı yanıtınız için teşekkürler. Yosun içinde köklendirme konusuna çok yabancıyım. Fakat oldukça ilginç buldum.
Bununla alakalı bazı sorularım daha olacak(umarım sizi sıkmıyorum)
Peki, her türlü bitki bu yosun ile çimlendirilebilirmi :confused:
Yosundan almamız gerekirse ne şekilde arayacağız(çimlendirme yosunu diyemi adlandırılıyor):confused:
Yanıtınız için şimdiden teşekkür ediyorum
Saygılarımla

Manolya_
27-12-2011, 18:41
Sayın Ahmeter,
Özür özürrr (Sphagnum yosunu ) şeklinde arayınca detaylara ulaştım.
Cevap için kendinizi yormayın lütfen
İyi akşamlar

pembegül
15-02-2012, 23:01
Menekşeyi suda köklendirirken suya sıvı ve katı gübre konulsa bir zararı olurmu yoksa faydalımıdır tabi ikisi birden değil yalnızca biri..:)

Cizmeli Kedi
02-03-2012, 18:00
Suda köklendirirken şeffaf olmayan kap kullanımı (beyaz renkli plastik bardak gibi) ve üzerinin ışık almaması için folyo ile kaplanması gerektiğini okumuştum. Bardağın üzerine gerilen folyoya delik açılarak çelik içinden geçiriliyormuş. Karanlık ortam yaratılmasının sebebi nedir? Karanlık bir odada aynı etki yaratılır mı?
Ben çelikleri aydınlık olan mutfağımda, cam bardakta (folyosuz), içme suyunda bekletiyorum, her gün su değişimi yapıyorum.
Önerileriniz nelerdir, üzerini ve çevresini folyo ile kaplamalı mıyım?
Köklenme süreci ne kadar sürer?
Teşekkürler...

zencefil cicegi
03-03-2012, 13:32
ben bir yildir bir salca kavanozunun dibine birazcik toprak koyup celikleri yerlestiriyorum kapagini kapatip haftada bir fisla islatiyorum 10 günde inanilmaz köklenme oluyor daha dün yine 5 yaprak koydum cok güzel sonuc veriyor.

özlem11
03-03-2012, 14:02
Resim eklemeniz mümkünmü?

hüzün
03-03-2012, 17:16
Sayın Zencefilçiçeği; köklenme olduktan sonra yaprakları nasıl çıkartıyorsunuz kavanozdan açıklarsanız sevinirim yarın denemeyi düşünüyorum da.

maki01
03-03-2012, 19:49
Sevgili pembegül,

Suda köklendirme yaparken ayrıca gübre ya da köklendirme hormonu kullanmaya gerek yok. Menekşe çok kolay köklenen bir bitki.

k_elif
03-03-2012, 19:54
Merhaba arkadaşlar;
bir iki ay önce iş arkadaşımdan aldığım üç menekşe yaprağını suda köklendirdikten sonra toprağa ektim. Ancak bir tanesi tamamen kurudu ve diğeri de kurumak üzere . Çok fazla su vermemeye çalışıyorum ve ışık alabileceği bir ortamda tutuyorum. Nerede yanlış yaptığımı bilmiyorum.

maki01
03-03-2012, 19:55
Folyo ya da streç film ile kapatma nedeni yaprağı daha iyi kontrol edebilmek için sevgili Cizmeli Kedi. Sap genişliği kadar delik açtığınızda yaprak sağa sola devrilmiyor, su ile teması kesilmiyor, denge dışında bir fonksiyonu yok yani :)

Renkli ya da folyo kaplı bir kapta köklendirmenin avantajı öncelikle yosuna engel olmak. Ben genellikle soda şişelerini kullanıyorum ama cam bardakta köklendirdiklerim de var. Suyunu bozulduğunu ya da eksildiğini görmediğim sürece değiştirmiyorum. Benimkisi tembellik biraz :) Değiştirmenin faydası olacaktır.

Köklendirme ortamının, aydınlık ama direkt güneş ılığı almayan bir yer olmasında fayda var.

maki01
03-03-2012, 20:01
Ne tür bir toprağa ve hangi derinliğe diktiniz Sevgili k_elif ?

Menekşenin kökleri çok naziktir ve çabuk bozulur. Yumuşak, havadar bir toprağı küçük bir pet bardağa koyduktan sonra kaşık ya da parmakla toprağı aralayıp yaprağı yerleştirdikten sonra, toprakla bastırmadan örtmek ve ardından sulamak yeterli olur. Genellikle yaprağı diktikten sonra sera kabı olarak kullandığımız yarı şeffaf plastik kutularda bitki belli bir büyüklüğe gelinceye kadar korumak gerekebilir. Böylece hem sıcaklığı hem de nemi korumak mümkün oluyor.

272179

Ben suda köklendirme yapmadan direkt toprağa dikmeyi tercih ediyorum. Yaprak sapını 2-3cm kalacak şekilde jiletle eğimli kesiyorum. Bir de altlarına ikinci bir kap, ya da tabak koyup içine diatomit ya da perlit koyuyorum. Farkında olmadan fazla sulama yapmışsam alt tabaktaki malzeme fazla suyu absorbe ediyor. Özenli sulama yapılabilirse dış kap şart değil.

k_elif
03-03-2012, 20:16
Sayın Maki;
Toprak olarak torf, perlit ve kum karışımına diktim sadece kök içerde kalacak şekilde toprağın içerisinde kalem yardımıyla açtığım oyuklara diktim. Ama sera kabına koymadım:( Şimdi koysam çok geç kalmış olurum değil mi?

ahmeter
03-03-2012, 20:18
Uzak doğudan gelen resimlerde köklendirme için yanlız yosunu terçih ediyorlar
Başka hiçbir deneme yapmaya gerek yok

zencefil cicegi
04-03-2012, 09:26
Sayın Zencefilçiçeği; köklenme olduktan sonra yaprakları nasıl çıkartıyorsunuz kavanozdan açıklarsanız sevinirim yarın denemeyi düşünüyorum da.

Sevgili hüzün
kavanozumun agzi genis elim icine rahatlikla sigiyor almamda sorun olmuyor
yaprak sürgünlerini farkettigim anda cikariyorum cok kuvvetli bir köklenme olmadan hemen yavru rapraklar vermeye basliyor öyle aman aman bir ilgi istemiyor hic
cogaltmayi basariyla yapabiliyorum ama bende cicek actiramiyorum oda evimin günes almamsindan kaynaklaniyor sanirim.
buyrun buda fotograflari

maki01
04-03-2012, 13:29
Paylaşım için teşekkürler sevgili zencefil_cicegi. Fısfısla suladığınızı yazmıştınız. Su yaprakları da ıslatıyor mu?

zencefil cicegi
04-03-2012, 14:15
Paylaşım için teşekkürler sevgili zencefil_cicegi. Fısfısla suladığınızı yazmıştınız. Su yaprakları da ıslatıyor mu?

hayir efendim kavanozun kenarlarindan sulama yapiyorum
yapraklara degmemesine özen gösteriyorurum aksamlari kapagi aciyorum sabah geri kapatiyorum.

maki01
04-03-2012, 14:55
Açıklama için teşekkürler :)

maki01
04-03-2012, 15:06
Sevgili ahmeter,

Sfagnum yosunu , çelik köklendirmek için gerçekten ideal bir malzeme. Afrika menekşesinin sevdiği asidik ortamı sağlıyor ve bitki çok sağlıklı gelişiyor. Son olarak bir minyatürümdeki kök çürümesini bile sayenizde sfagnum yosununa dikerek kurtarabildim, teşekkür ederim.

Ancak yosunu Türkiye'den hatta ebay aracılığıyla yurtdışından bile temin etmek çok zor. Sizin temin ettiğiniz kaynak bu konuda öncülük edebilse ne iyi olur...

maki01
04-03-2012, 15:07
Sevgili k_elif,

Fotoğraf olmadığı için yorum yapamıyorum. Yine de sera ortamı sağlamanızı öneririm.

Cizmeli Kedi
04-03-2012, 15:36
maki01 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...

fahriyee
05-03-2012, 10:50
ben bir yildir bir salca kavanozunun dibine birazcik toprak koyup celikleri yerlestiriyorum kapagini kapatip haftada bir fisla islatiyorum 10 günde inanilmaz köklenme oluyor daha dün yine 5 yaprak koydum cok güzel sonuc veriyor.

Sizinki başka cins bir menekşe galiba, 10 günde inanılmaz köklenme olmasına ben inanamadım doğrusu...

maki01
05-03-2012, 13:15
Aşırı nem ve sıcak bu tür çürümelere neden oluyor.

Steril keskin bir aletle ; ben jilet kullanıyorum ; çürüyen bölgenin hemen altından kesin, geride çürümüş yer kalmasın. Daha sonra direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir yerde kesilen yerlerin kurumasını bekleyin. Bir günde kuruyacağını düşünüyorum, 2 gün de bekleyebilir. Daha sonra sera kabına koyarsınız. Çürümüş yerler dışında çelik sağlıklı duruyor, yüksek olasılıkla yavru alabilirsiniz.

Çeliği dikerken mümkün olduğunca küçük kaplar kullanmak lazım. 1 kahve fincanına eşt hacimdeki büyüklük yeterli oluyor. Sizin saksı çelik için çok büyük. Kabı da değiştirebilseniz iyi olacak . Bir kaşık yardımıyla yaprağı kökleriyle birlikte alıp küçük bir saksı ya da bardağa aktarmanızda fayda var.

k_elif
05-03-2012, 14:41
Çok teşekkür ederim sayın Maki;
Bu akşam eve gider gitmez hemen dedikleriniz uygulayacağım. Artık umut yok dersiniz diye bekliyordum. Bu haber beni çok sevindirdi. Bir de birşey daha sormak istiyorum. Sizin sera kabınızdaki küçük çelikleriniz iki kap içerisinde duruyor gibi geldi. Dışta ki kapta su mu bulunuyor?

maki01
05-03-2012, 16:14
Sevgili k_elif,

Çelik sayım çok fazla olduğu için zaman zaman özensiz sulama yapıp, suyu fazla kaçırabiliyorum. Sözünü ettiğiniz ikinci kabın içinde 1 cm kadar diatomit var. Bardaktan süzülen fazla suyu emiyor ya da 1 cm'lik mesafe köklerin su ile temas etmemesini, fazla suyun bu bölümde toplanmasını sağlıyor. Bu boy bardaklar için uygun tabak bulamadım, kendimce çözümler üretiyorum :)

Bu uygulama yapılmasa da olur. Tek kapta suyu dengeli verirseniz ihtiyacınız olmaz.

ahmeter
05-03-2012, 18:20
Arzu edenler bir paket fiyatı 20--30 arası kargo hariç
Sayın Şengül Aytar 05339502252
Lütfen mesai saatlerinde arayınız

maki01
05-03-2012, 18:22
Çok teşekkürler sevgili ahmeter :) Yosun bulamama sorunumuzu sayenizde aşmış olacağız.

fahriyee
06-03-2012, 00:36
Sevgili Maki, tabanına koyduğunuz perlit ya da diatomit fazla suyu emiyor. Sonrasında bunları almıyorsunuz, devamlı tabanında kalıyor anladığım kadarıyla. Sürekli ıslak olması dolayısıyla bitkide kök çürümesine sebep olmuyor mu?
Yani uzun süredir kullanıyorsanız ve bitkiyi öldürmüyor, aksine nemlenmesini sağlıyor diyorsanız ben de uygulayacağım. Çünkü ben çok ıslak bitkinin tabanına koyduğum peçeteyi bile bir süre sonra alıyorum, orada sürekli kalması zarar verebilir diye korkuyorum.

maki01
06-03-2012, 14:06
Sevgili fahriyee,

Kökler saksı dışına taşmadığı için sorun olmuyor, aksine senin de söylediğin gibi menekşelerin çok sevdiği nemli ortama katkısı oluyor.

Ancak kapalı sera kabında alt tabaklarda birikip emilen su fazla ise aşırı neme bağlı yaprakta çürüme olabilir. Benim uygulamam serada, sadece kontrolsüz sulama için aldığım bir önlem.

Sera dışındaki fitilsiz saksılarda ise özellikle ortamı nemlendirmek ve fazla suyun köklerle temasını kesmek için aynı yöntemi kullanıyorum, olumsuz bir durum kesinlikle yaşamadım.

ahmeter
06-03-2012, 15:38
Kabın genişliği ve derinliği bebek yoğurt kabı
İçinde saksıya alınabileçek 6 kök var nasıl mı oldu
Seversen olur

Cizmeli Kedi
06-03-2012, 17:47
Seversen olur :)

sema62
06-03-2012, 23:24
Sayın Ahmeter,kurtarın artık bu yavruları.Nefes alsınlar.

özlem11
07-03-2012, 07:45
Arkadaşlar yardımıza ihtiyacım var... Bu nette satışı olan clonex köklendirici hormonu menekşe yaprağı ve taç kesimlerde kullanan oldumu. Tabi yanında şişen tabletlerle birlikte? Aslında ben köklendirmede sorun yaşamıyorum ama %100 sonuç almak istiyorum. Bazen ektiğim yapraklar tutuyor fakat yavru vermeden 6 ayın sonunda ölüyor. Bunlardan kurtulmak için hızlı ve garanti yöntem arıyorum. İlginiz içinde şimdiden teşekkür ederim:)

ahmeter
07-03-2012, 14:07
Sayın Ahmeter,kurtarın artık bu yavruları.Nefes alsınlar.

Henüz erken toprak soğuk olunça netiçe alınmıyor hava sıçaklığının yükselmesi lazım

maki01
09-03-2012, 15:49
Çelik köklendirmede en etkilili şey, çeliğin hangi bölgeden alındığı sevgili özlem. Merkezden başlayarak 3. sıradan alınan çelikler sorunsuz kökleniyor ve yavru veriyor. Daha dış sıralardan alınan yaşlı yapraklar ise kökleniyor ancak yavru vermeyebiliyor.

Benim de satın aldığım ve sağlıklı olmasına rağmen neredeyse 1 senedir yavru vermeyen çeliklerim var. Kesip yeniden dikmem uygun olacak ama elim varmıyor, bir umut bekliyorum :) Kesip yeniden köklendirdiğimde yavru vereceğinden emin olabilsem yapardım tabii...

Clonex Gel menekşe çeliklerinde kullanılabilir ancak şart değil. Yaprak sağlıklı ve uygun yerden alınmışsa kolayca köklenip yavru veriyor.

gtatas
14-03-2012, 15:21
Arkadaşlar yardımıza ihtiyacım var... Bu nette satışı olan clonex köklendirici hormonu menekşe yaprağı ve taç kesimlerde kullanan oldumu. Tabi yanında şişen tabletlerle birlikte? Aslında ben köklendirmede sorun yaşamıyorum ama %100 sonuç almak istiyorum. Bazen ektiğim yapraklar tutuyor fakat yavru vermeden 6 ayın sonunda ölüyor. Bunlardan kurtulmak için hızlı ve garanti yöntem arıyorum. İlginiz içinde şimdiden teşekkür ederim:)

Özlem hanım genel de nasıl köklendirme yapıyorsunuz ben de bir kaç yaprakta deneme yapıcağım başarılı olmak istiyorum.

menekşecibaba
16-03-2012, 08:36
Yapraktan Üretimde Farklı bir Yöntem.
Rus sitelerinden öğrendiğim bir yöntemi 2 yıldır uyguluyorum , randıman aldığım için sizlerle paylaşmak istedim. Delik bıraktığımız küçük poşet torba içlerinde köklendirmek.Toprak karışımı aynı torf+perlit+vermikulit kullanıyoruz ben torfu biraz fazla tutuyorum.Nemlendirip yaprak çeliğini ektikten sonra kapatıp direk güneş almayan ışıklı bir ortama koyuyoruz veya asıyoruz.
Artıları:
" Hemen hemen köklenmeyen yaprak görmedim , yeterki arada bir kontrol edip kurumasına izin vermeyin.
"Kolay bir yöntem.
"Yerden tasarruf,dar yeri olanlar için.
Eksileri:
"Mantar ve küf hastalıklarına uygun bir ortam oluşması.
"Geç köklenmesi.
Kontrol ve sulamasının zor olması.
Bu yöntemde nemin muhafazası biraz zor , poşet teki havalandırma deliklerinin küçük olması ve sık kontollerle bunu halledebilirsiniz.
Sulama için yeni bir şey geliştirdim , şırıngayla kuruyan poşetlere ilave yapıyorum.Sakın fazla su koymayın vıcık vıcık olmasın ,mantar önlemi için tozlar var toprağa ilave edebilirsiniz (veya kömür tozu kül ).
Resimleri yakında ilave edeceğim.

menekşecibaba
16-03-2012, 12:47
Resimler

menekşecibaba
16-03-2012, 12:50
resimler

Cizmeli Kedi
16-03-2012, 20:57
Sera kabındaki sistemin mantığıyla aynı giden bir sistem sanırım. Dediğiniz gibi yer sıkıntısı içinde olanlar için (başta benim için) çok faydalı bir bilgi oldu bu.

Müsaade ederseniz birkaç şeyi sormak isterim:
Yavru verdikten sonra da poşetlerde kalmaya devam ediyorlar sanırım. Ne kadar daha orada tutmak gerek? Yavrunun büyüklüğüne mi bağlı? Ne kadar büyüyünce ayırmalıyız?
Poşeti açmaktaki amaç havalandırmak mı? Her gün poşeti açarsak nemi "kaçırmaz mıyız"?
Teşekkür ederim.

sinasi6
16-03-2012, 22:46
Sayın Menekşecibaba,

Yöntem oldukça ilginç. her yaprakta köklenme olması harika bir şey.

Size iki sorum olacak. Yaprakların köklenmesi biraz zaman alıyor diyorsunuz. Bu yaklaşık ne kadar sürüyor? İkinci sorum ise yaklaşık ne kadar süre sonra, ya da hangi aşamada poşetten çıkartıp ortamına dikiyoruz?

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

sinasi6
16-03-2012, 22:49
Bu arada poşeti açmadan şiringa ile su verme durumu çok hoşuma gitti.

En kısa sürede deneyeceğim. Ortanca yaprağı ile başlasam çok zor mu olur acaba?

menekşecibaba
17-03-2012, 09:28
Sera kabındaki sistemin mantığıyla aynı giden bir sistem sanırım. Dediğiniz gibi yer sıkıntısı içinde olanlar için (başta benim için) çok faydalı bir bilgi oldu bu.

Müsaade ederseniz birkaç şeyi sormak isterim:
Yavru verdikten sonra da poşetlerde kalmaya devam ediyorlar sanırım. Ne kadar daha orada tutmak gerek? Yavrunun büyüklüğüne mi bağlı? Ne kadar büyüyünce ayırmalıyız?
Poşeti açmaktaki amaç havalandırmak mı? Her gün poşeti açarsak nemi "kaçırmaz mıyız"?
Teşekkür ederim.
Sevgili Cizmeli Kedi.Yavrular yeteri kadar büyüdüklerinde torbadan çıkartıp ayırıp kç. saksılara ekiyoruz.Fazla büyümelerine gerek yok o benim herşeye yetişemememden kaynaklandı .).
İkinci sorunuzu tam anlıyamadım hatta yalnış mı yazdım diye yazdıklarımı tekrar okudum , poşeti havalandırmak için açmaktan bahsetmiyorum bu tam tembel işi torbaları hiç açmıyoruz sadece havalandırma delikleri açıyoruz kç. 1 kaç tane. Böylece nem de kaçmıyor.

menekşecibaba
17-03-2012, 09:41
Sayın Menekşecibaba,

Yöntem oldukça ilginç. her yaprakta köklenme olması harika bir şey.

Size iki sorum olacak. Yaprakların köklenmesi biraz zaman alıyor diyorsunuz. Bu yaklaşık ne kadar sürüyor? İkinci sorum ise yaklaşık ne kadar süre sonra, ya da hangi aşamada poşetten çıkartıp ortamına dikiyoruz?

Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Sayın sinasi6.Yaprakların köklenmesi diğer uyguladığım yöntemlere göre 2 kat daha uzun sürüyor ama bunun sebebi biraz da bunları gözden ırak yerlere koymamdan veya bakımlarını yapmamamdan kaynaklanıyor.
Çıkarma aşamasına gelince yavruların köklerinin oluşmasına ve yavruların kendilerini kurtarmalarına ve hava sıcaklığına göre değişiyor.Tecrübelerinizle ona karar vermeniz gerekiyor.
Ortanca yaprağı ? demişsiniz.Konumuz menekşe yaprağı ortanca yaprağının köklendiğini sanmıyorum onun için dal çeliği almanız gerekir ve bu yöntem ona uygun olmaz sanıyorum.

Cizmeli Kedi
17-03-2012, 10:02
Sevgili menekşecibaba, "kontrol ediyoruz" ifadenizi ben kendimce "açarak bakıyoruz" diye yorumlamışım, evet hata bende :)
Bilgiler için çok teşekkür ederim mutlaka deneyeceğim.

özlem11
17-03-2012, 10:43
Menekşecibaba yöntemin çok hoş. Küf ve mantar hastalığına karşın pet bardağa ekilip bu büyük kapaklı şeffaf saklama kabları ideal çözüm olabilir diye düşnüyorum. Ama sizin gibi sayısız üretim yapan biri için yer açısından çözümü güzel. Yine bu kabşarıda üst üste koyarak uygun koşul sağlanabilir.

sinasi6
17-03-2012, 12:32
Sayın menekşecibaba,

Manolya diyecektim yanlışlıkla ortanca demişim. Ortancaların Manolya yaprağı denemek istiyorum. Yeni çıkmış taze bir manolya yaprağı ile bir deneme yapacağım.

Ben sizin yazınızdan pek çok farklı yaprak olabilir gibi algıladım. O nedenle farklı yapraklar denemek istediğimi yazdım. Yine denemeyi düşünüyorum.

Teşekkürler.

Cizmeli Kedi
18-03-2012, 01:24
Sevgili menekşecibaba,
Benim yeni edindiğim 1/3 spahagnum torfu + 1/3 perlit + 1/3 vermikulit karışımından oluşan menekşe toprağım var. Acaba bu yöntem için bu karışım uygun mu yoksa perlit eklenmeli mi su tutması açısından?
Uygun derseniz hemen işe koyulmak istiyorum da :))

menekşecibaba
19-03-2012, 08:09
Sevgili menekşecibaba,
Benim yeni edindiğim 1/3 spahagnum torfu + 1/3 perlit + 1/3 vermikulit karışımından oluşan menekşe toprağım var. Acaba bu yöntem için bu karışım uygun mu yoksa perlit eklenmeli mi su tutması açısından?
Uygun derseniz hemen işe koyulmak istiyorum da :))

Uygundur , sorun olmaz.Sevgili Cizmeli Kedi.

ahmeter
02-04-2012, 09:17
çelik

Rana+miraç
05-04-2012, 11:09
Merhaba.... Bu günlerde sevinç ve üzüntüyü birarada yaşıyorum.Bir kaç yavruyu kök çürümesinden kaybettim ve nerede hata yaptığımı da bilmiyorum bu durumu daha da vahimleştiriyor.
Asıl konuya gelirsem, iki üç hafta önce güneşi gördük hemen pikniğe koştuk. Ormanda etrafa bakınırken çürümüş yapraklar arasında yosunları farkettim aklıma yosunda köklendirme uygulaması geldi .Sphagnum yosunu değildir ama öylesine deneme yapayım diye bir küçük poşet yosun toplayıp eve geldim. Pet bardağa delikler açtım içine yosun koyup fısfısla suladım, defalarca deneyip bir türlü çeliklerini köklendiremediğim, marketten alınmış sanırım fazla hormona maruz kalan menekşemin yaprağından koydum. Bardağı dibine perlit konmuş başka bir bardağın içine koyup üzerine sera yaptım. Kuytu bir köşede öylece unuttum.10- 15 gün geçtikten sonra bir de baktım minik kökler beni bekliyor.
Harika bir sürpriz oldu yosunun cinsini, adını bilmiyorum ama artık toprağa çelik dikmeyeceğim ormana gidip ihtiyacım kadar yosun toplayıp yosunla denemeye devam edeceğim. Kökler çok fazla değil ama heyecanla acele edip hemen fotoğraflamak istedim. Bu yöntemi tanıtan sayın ahmeter'e teşekkürlerimle...

hasarigirl
06-04-2012, 17:29
sayın zencefil çiçeği
yönteminizi az önce okudum ve denemekten zarar gelmez dedim az önce 7 tane yaprakla denemeye girştim.10 günün bitiminde fotograf koyucam teşekürler şimdiden..
bide şu yosundan bulabilseydim:D

hasarigirl
07-04-2012, 19:01
sizce bu yosun Sphagnum yosunu olabilir mi?

ahmeter
07-04-2012, 20:46
resimdeki sphagnum yosunu değil benim aldığım İthal
ama mühim değil netiçe super siz devam edin

nılgun_dogan
07-04-2012, 21:18
Arkadaşlar marketten aldığım menekşeyi 1 kaç kez köklendirdim ama malesef yavru vermeden yaprak çürüyüp kayboluyor bu neden olabilir.

hasarigirl
07-04-2012, 23:29
anladım ahmeter bey teşekkürler yinede. bir iki saat önce bir denemede bulundum umarım hızla köklenir sizinki gibi..
nilgün hanım fazla sulamış olabilirsiniz

nılgun_dogan
07-04-2012, 23:48
Elimde sphagnum yosunu var birde onda yavru verene kadar bekliyeyim birde onu denerim.

ahmeter
08-04-2012, 17:58
Değişik çelik harçları

ahmeter
08-04-2012, 17:59
Bu geçe yazaçağım

maki01
08-04-2012, 18:03
Sevgili nılgun_dogan,

Çeliği dikerken temiz ve keskin bir aletle eğimli olarak kesmek lazım. Kesim sırasında kullanılan alet ne kadar keskinse dokular o kadar az zarar görür.

Dikerken ise toprağın şıkıştırılmış olmamasına özen gösterin . Parmağınızla ya da kalemle yine bastırmadan küçük bir yuva açın. 1-1.5 santimlik bir derinlik yeterli olacaktır. Çeliği içine yerleştirdikten sonra fazla bastırmadan toprağı kapatın. Kabın altında yeterince delik olmasına özen gösterin. Çok sıcak olmayan aydınlık bir yerde köklenmemesi için neden yok aslında.

Toprak olarak ne kullanıyorsunuz, yazmamışsınız . Hafif geçirgen ve nem tutabilen bir saksı harcı şart. Sadece perlit ya da perlit vermikulit karışımında da köklendirebilirsiniz ama sfagnum yosunu gerçekten çok ideal. Mantar ve bakteri oluşumunu engellemesinin yanında sağladığı asidik ortamı menekşeler çok seviyor.

ahmeter
08-04-2012, 21:31
Yavaş yazdığım için bu saate bıraktım değişik topraklar ve karışımlar denedim
Yosunun önemi malum bu arada Hindistan çevizinin rendelenmiş kabuğu
Bir zamanlar bir markette bulmuştum ortada olan resim netiçe güzel
Yosunda köklenme güzel fakat devamlı gübre takviyesi yapmama rağmen bitkide büyüme zayıf
Bu arada meşe ormanından toplanmış yaprak fundası buda güzel
Yaz geliyor menekşeleri koruma derdi başlıyor
Seranın tüm etrafını strafor kaplıyaçağım sıçağı önlemek için netiçeyi
paylaşaçağım

ahmeter
10-04-2012, 10:42
menekşe

ahmeter
10-04-2012, 10:44
yosunda köklendirdikten sonra hindistan cevizi kabuğu torfuna aldım
Netiçeyi göreçeğiz

ahmeter
10-04-2012, 14:01
çizmeli kediye teşekkür ederim

gtatas
10-04-2012, 18:04
menekşe

Sayın ahmeter acaba köklenen ana yaprağı yavrular çoğalıp büyüdüğünde kesiyormusunuz?

ahmeter
10-04-2012, 18:10
Yaprağı kesip tekrar köklenmesi için yosuna daldırıyorum
Yanlız burada dikkat edileçek bir iş var her yavruya bir parça ana daldan bir parça kalmasını sağlıyorum
Yakında resimlerim daha kolay anlaşılsın diye
Kolay gelsin

sofistike
11-04-2012, 21:14
Cocopeat gerçekten güzel bir meteryal ama çok iyi yıkamak gerekiyor ilk kullandığımda yıkanacağını bilmediğimden sonuç hep hüsran oldu. Sonra forumlar ve youtube de dolaşırken suyunun rengi açılıncaya kadar yıkanması gerektiğini öğrendim .Çünkü ilk yıkamalarda dibine çöken tuzu görürsünüz . Yıkamak biraz zahmetli ama sonuç mükemmel.

Cizmeli Kedi
12-04-2012, 17:48
Ustalara danışmak istediğim bazı sorular var. Size çok saçma gelebilir, bu da sorulur mu diye gülebilirsiniz ama ben gerçekten çok acemiyim mazur görün. :o

Acaba çeliği önce suda köklendirip sera kabında -menekşeye uygun- torf karışımına almak mı daha hızlı ve doğru olur, yoksa direk olarak çeliği bu karışıma koyup seraya almak mı?

Sera kabı mı daha sağlıklı olur yoksa delikli poşet uygulaması mı?

Poşet değil de kap tercih edersek ne kadar süre ile havalandırmalıyız? Her gün birkaç saat mi, bir anlık mı, birkaç günde bir mi, birkaç gün boyunca mı, gece ya da gündüz mü vs...

Çelik seradan ne zaman çıkmalı? Köklenince mi, yavru verince mi, yavrular büyünce mi? Ya da çıkmamalı mı?

Köklenmemiş/yeni alınmış bir çeliğin köklenip de yavru vermesi tahmini ne kadar sürer?

maki01
12-04-2012, 19:04
Usta değilim ancak sizlerden daha önce başladığım için daha fazla bilgi ve deneyim biriktirdim diyebilirim :)

1. Suda ya da direkt toprakta köklendirmeden hangisinin daha başarılı olacağını söylemek sanırım mümkün değil. Bana göre toprakta köklendirmek daha uygun ama başka bir arkadaşımızda suda köklendirmede başarılı olabiliyor.

2. Başarı oranını test etmediğim için bilmiyorum ama sera kabı bana daha pratik geliyor.

3. 2 güne bir yarım saat havalandırmak yeterli olur. Ancak sıcaklıkların arttığı bugünlerde sera içi ısısı yüksek olursa yaprak nem ve ısıya bağlı olarak çürüyebilir. Yaşadığınız yerin hava koşullarına göre davranmanız uygun olacaktır.

4. Ortam ısısına bağlı olarak her aşamada çıkabilir.

5. Ortalama 1.5 ay.

Cizmeli Kedi
12-04-2012, 19:49
Çok teşekkür ederim sevgili Maki,
Isı açısından uygun zaman ılık bahar günleri ve sonrası mı? Seranın amacı sadece soğuktan korumak mı yoksa nem sağlamak mı? Çok soru sordum biraz aklım karıştı da :( Çıkınca tamamen seraya veda ediyorlar değil mi? Yoksa hava soğuduğunda yeterince gelişmemişse yeniden seraya almak mı daha iyi olur?

arzu_
16-04-2012, 22:26
Sevgili Cizmeli Kedi,
Öncelikle Sevgili Maki nin affına sığınarak kendi deneyimimi, izlediğim yolu paylaşmak istedim;
Ben kışın peteğin üzerinde köklendirdim çeliklerimi, fakat çok sık havalandırarak ve bir kaç günde fısfısla ıslatarak. Sürekli ev ortamında oldukları için ev ısısı uygun( kışın ısıtma sistemi, yazın güneş ekstra bir şeye gerek olmadığını düşünüyorum zaten sera sıcaklığı, ortam sıcaklığından yüksek oluyor) Sera nemli bir ortam ve sabit ısı için.Sera da kalma zamanı yapraklar iyice belirginleştik ten sonra, alıştırarak seradan çıkartabilirsin.İlk başta 1-2 saat, sonra 1 gün ... Hatta ben ayırdıkdan sonrada bir süre serada tutuyorum. Ama ayırdıktan sonra seraya almadığım yavrularda vardı, yavrunun gelişimi ile ilgili.Umarım yardımcı olmuştur. Yanlışım varsa acemiliğime verin.

Cizmeli Kedi
17-04-2012, 16:35
Sevgili Arzu, deneyimlerini paylaştığın için çok teşekkür ederim...

ahmeter
18-04-2012, 19:33
Benden söylemesi en garanti ve kolay yol

nılgun_dogan
18-04-2012, 21:42
Sayın ahmeter bu şekilde köklendirirken kabın altı delikmi ve üstü kapalımı kapalı ise kapağındada delikler varmı yosunun nemli kalması için sumu fısfıslıyorsunuz.

ahmeter
19-04-2012, 09:04
Plastik sabun kutusu her tarafı kapalı yosunu ıslak bir şekilde yerleştirip yaprakları koydum hiçbir tarafı açık değil 15 günde bir tekrar nemlendirdim
Netiçe super iyi günler

hasarigirl
19-04-2012, 22:45
ahmeter bey benm kara yosunu denemem pek iyi sonuçlanmadı.2 tanesi köklendi 3 tanesini kaybettim 2 3 tanesi de beklemede..
acaba yosun kurudukça etkisini yitiriyor mu?biraz kurudu gibi yosunlar..pek de sulamıyorum acab sulamam mı gerekir arada?

maki01
20-04-2012, 01:14
Elbette sulaman gerekiyor sevgili hasarigirl. Eğer seradaysa daha seyrek suluyorsun ama nemsiz kalmasına izin vermiyorsun.

hasarigirl
20-04-2012, 10:03
sayın maki01 kabın dibine su koymuştumo yeterli olur sanmıştım ki hala su var sadece bir kere suladım açıkta duruyor serada değil.fısfısla mı sulamak gerekiyor acaba?

maki01
20-04-2012, 12:11
Sevgili hasarigirl,

Senin kullandığın yosunu tanımadığım için sağlıklı yorum yapamıyorum. Kabın dibinde su var demişsin. Sfagnum yosunu dipte su varsa bu suyu çekiyor. Senin kullandığın yosun suyu çekemiyorsa su püskürtmeyi deneyebilirsin.

Suyu dipten çekemediğine göre bence sera uygulaması yapman şart, diğer yöntemle gerekli nemi sağlayamazsın.

hasarigirl
22-04-2012, 14:04
anladım tşkkur ederim yosunu değiştirdim şu an o yosun kurudu çunku.. benm evimde biraz fazla guneşli puskurtme yontemini uygulayacağım ..
bide sevgili maki01 benm yanan yapraklarım hani şu deneme amaçlı diktiğim yapraklar baya baya 2-3 cm kök saldı ama yavru yok yavru oluşumunu ne kadar beklemem gerekiyor ve hangi şartları sağlamam gerekiyor?

maki01
22-04-2012, 23:02
Sağlıklı bir çelik (Göbekten başlayarak 3. sıradan alınmış ), küçük bir kaba dikilmişse ortalama 1.5-2 ayda yavru veriyor sevgili hasarigirl.

Sabırlı olmak gerekiyor :)

hasarigirl
23-04-2012, 00:13
off yaa:(çok uzunmuş gerçekten:(ilk yavrum 2 ayda köklenip yavrulamıştı ben onu geç kaldı sanıyordum:(teşekkürler ilginize..

glcn06
03-05-2012, 12:43
5 aydır büyütmeye çalıştığım çeliklerim bunlar. baya büyüdüler, fakat anaç yapraklardan dolayı sanki fazla gelişemiyorlar. anaç yaprakları kessem yavrulara birşey olur mu? yardımcı olursanız çok sevinirim.

hasarigirl
03-05-2012, 14:34
gülcan hanım ben burdakinden daha küçükken kesmiiştim hiçbir sorun olmamıştı.aksine faydası olacagını düşünüyorum ..ama tabi bilgili birileri cevap yazsa daha ii olur..

menekşecibaba
03-05-2012, 15:20
gülcan hanım evet ana yapraklardan ayırma sırası gelmişte geçmiş bile.O saksıyı dikkatli bir şekilde boşaltın , anaç yaprakları yavrulardan ayırın birçok yavru çıkacaktır , yavruların hepsini ayrı ayrı birer kç saksıya veya pet bardağa ekin.Anaç yapraklarıda tekrar köklenmeleri için kullanabilirsiniz . Bir çok menekşeniz olacak ...:)

glcn06
04-05-2012, 10:32
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. akşam eve gider gitmez ilk işim yavruları ayırmak olacak.

kartal124
09-05-2012, 16:06
Yaklaşık 5-6 aydır aynı bardakta bekleyen menekşe yavruları 1 nolu fotoğraftalar, 2 nolu fotoğraftakiler ise 3-4 aylıklar.
1 noluların ayırma zamanı geldi ama ayırmayıp bekleyeyim diyorum.Aynı renk bir sürü menekşeyi nereye koyacam?:D

Cizmeli Kedi
11-05-2012, 16:43
Eşe dosta, çocuğunuzun öğretmenine dağıtın bol bol :)

özlem11
12-05-2012, 07:31
Sayın kartal bence alttaki bebeklik yapraklarını alınız. Çünkü onlar asla büyüp bitkiye form kazandırmayacak. Ancak bitki bunu almadığınız sürece beslemek için çaba sarfedecektir... Aldığınız takdirde, kuvvetini yeni yapraklanma ve kök verecektir. Ayrıca form tutacaktır...
Sevgilerle....

vesile
12-05-2012, 09:13
çok güzel olmuşlar

pembegül
29-05-2012, 15:13
Kedi kumuna 20 gün önce diktiğim yapraklar köklendi ancak toprağa dikmek için tereddüt ediyorum aynı gelişmeyi elde edemezsem ölmelerinden korkuyorum .Arkadaşlar ne yapayım bana bir yol gösterin azda değil 40 taneye yakın yaprak ziyan olmasın ...:(

nılgun_dogan
29-05-2012, 16:02
Ben hoya köklendirmiştim sevgili yeşillim kedikumundan toprağa geçirmenin hiçbir sakıncası olmadığını söylemişti yeşillimde sizin gibi menekşe köklendirdiğini hatırlıyorum.

Rana+miraç
29-05-2012, 18:10
Kedi kumuna 20 gün önce diktiğim yapraklar köklendi ancak toprağa dikmek için tereddüt ediyorum aynı gelişmeyi elde edemezsem ölmelerinden korkuyorum .Arkadaşlar ne yapayım bana bir yol gösterin azda değil 40 taneye yakın yaprak ziyan olmasın ...:(

Sayın pembegül, forumda okuduğum bir bilgiyi aktarmak istedim.Çelikler minik yaprak çıkarmaya başladığında toprağa alırsanız daha uygun olabilir. Ben suda köklenenlerden toprağa geçirince kaybettiğim çok yaprak var. Eğer yaprağı oluşmaya başladıktan sonra toprağa geçirirsem yaşama ihtimallerinin arttığını gözlemledim.
Benim tecrübem az ama diğer arkadaşlardan daha uygun bir cevap gelebilir.İnşallah yapraklarınız firesiz büyürler.

pembegül
29-05-2012, 19:56
Ben hoya köklendirmiştim sevgili yeşillim kedikumundan toprağa geçirmenin hiçbir sakıncası olmadığını söylemişti yeşillimde sizin gibi menekşe köklendirdiğini hatırlıyorum.

bir üye kedi kumunda 2 haftada köklendirdiğini yazmış bende deneyim dedim evet 20 günde gözle görülür bir canlılık ve köklenme oldu.;)

pembegül
29-05-2012, 19:56
Sayın pembegül, forumda okuduğum bir bilgiyi aktarmak istedim.Çelikler minik yaprak çıkarmaya başladığında toprağa alırsanız daha uygun olabilir. Ben suda köklenenlerden toprağa geçirince kaybettiğim çok yaprak var. Eğer yaprağı oluşmaya başladıktan sonra toprağa geçirirsem yaşama ihtimallerinin arttığını gözlemledim.
Benim tecrübem az ama diğer arkadaşlardan daha uygun bir cevap gelebilir.İnşallah yapraklarınız firesiz büyürler.

Sayın Rana miraç aradığım cevap bu köklendi ancak yaprak henüz yok yaprak çıkarmasını beklemem gerekecek güzel dileğiniz için ayrıca teşekkür ederim..

Bu bilgiler ışığında hareket edeceğim gelişmeleri buradan yazarım..:)

Tunatuna
31-05-2012, 10:30
Sevgili arkadaşlar;
Toprağa ekilen yapraktan çelik köklendirirken ,yaprak sapının uzunluğu köklenme ve yavru verme süresini etkiliyor mu?

Rana+miraç
31-05-2012, 14:14
Sevgili arkadaşlar;
Toprağa ekilen yapraktan çelik köklendirirken ,yaprak sapının uzunluğu köklenme ve yavru verme süresini etkiliyor mu?

Yaprak sapı kısa olursa daha iyi oluyor.Eski forum mesajlarını incelerken bu yönde deneyimler okudum .Ben y şeklinde kesip, hiç yaprak sapı olmadığı halde yaprak gövdesinden sap oluşturacak şekilde kestiğim yaprakların toprağa değen kesik yaprak gövdelerinden de yavru verdiğini gördüm.Biraz karışık anlatmış olabilirim. Afrika menekşesi ile ilgili videolarda kesim şekli gösterilmiş.

Tunatuna
01-06-2012, 07:34
Teşekkür ederim sevgili Rana+miraç cevabınız için. Bende sapların kısa olması gerektiğini hatırlıyordum ama yinede sormak istedim. Yalnız yaprakları dikmiş bulundum. Saplarıda biraz uzun gibi. Tekrar söküp kısaltsam mı acaba?

Rana+miraç
01-06-2012, 09:10
Sevgili tunatuna yaprakları diktiyseniz çıkarmayın bence. Eğer çürüme farkederseniz kesip kısaltırsınız, yavrular büyüdükten sonra sapı uzun olduğu için bir müddet sonra kesip yaprağı yeniden dikme şansınız olur. Yeniden dikilen yapraklar daha kısa sürede yavru veriyor.

nılgun_dogan
01-06-2012, 11:27
Sevgili tunatuna bende hiç kısaltmadım gayet güzel köklendiler yaprakların altına eğilme yapıp toprağa değmesin diye küçük köpük parçası koydum.

Tunatuna
01-06-2012, 15:45
Sevgili nilgün dogan ve Rana+miraç cevaplarınız için teşekkür ederim.
Çok aceleciyim sanırım. Bir tane yaprağı söküp sapını kısaltıp tekrar diktim. Ama sadece birisine yaptım. Diğerleri aynen duruyor.

ahmeter
30-06-2012, 23:15
Bu kadar menekşeyi ne yapaçağız yosunda üreme korkunç

Doğayla Barış
30-06-2012, 23:24
Bize tatile gönderebilirsiniz :D

didemad
03-07-2012, 13:22
bunlarda benim yavrularım :)

maki01
03-07-2012, 13:29
Sevgili didemad,

Yavrularınız çok güzel ancak çok küçükken anne yapraktan ayrılmışlar. Diktiğiniz kaplar bu boyda bir yavru için çok büyük. Sulamaya çok dikkat etmeniz gerekiyor.

didemad
03-07-2012, 13:39
elimde en küçük kap bu vardı umarım ölmezlerr..( daha önce bu kaplarda menekşe yetiştirmiştm şuan sağlıklılar...anne yaprak çürüdüğü için kopardım acaba koparmasamıydım ..çürüyüp kurumuştu?

didemad
03-07-2012, 13:40
sulamasını nasıl yapmalıyım?

menekşecibaba
03-07-2012, 14:20
Koparmanız iyi olmuş yoksa yavrularda çürürdü çok azar azar sularsanız sağlıklı büyürler şu an güzel gözüküyorlar..

menekşecibaba
03-07-2012, 14:24
Babil kulesi üretim tekniği (kulucka) ...:) yöntem bana ait ...:)

maki01
03-07-2012, 14:30
Benim de aynı durumda olan yavrularım var. Çeliği de tadımlık denilen küçük pet bardaklara ya da minik kaktüs saksısı boyutlarında olan 5 cm lik saksılara diktiğim için , anne yaprak ölse de saksı değişimi yapmak durumunda kalmıyorum. Sulama yaparken , üsten sadece yavrunun çevresine gelecek kadar dar bir alanı suluyorum. Buna rağmen kaybettiğim yavrular oluyor.

315084

315085

Yavruları minik pet bardak ya da kaktüs saksılarına almanızı öneririm.

blaze ash
03-07-2012, 14:48
Ben de bu saksıları kullanıyorum.
315094

315095

Kaktüs saksılarını bir kez koçtaşta buldum. 10'lu paket yapıp tanesi 45 krş a satıyorlardı. Bir daha bulamadım. Sanırım onlarda ölen kaktüslerin saksılarıydı. Çünkü içlerinde toprak vardı. Kaktüs saksılarını başka nerelerden temin edebiliriz?

Sevgi Durul
03-07-2012, 15:06
Sevgili arkadaşımın gönderdiği yapraklardan, bebeklerim...

315104

315105

Cizmeli Kedi
03-07-2012, 15:43
Şu kaktüs saksılarından ben de arıyorum. Pet bardak estetik durmuyor salonun ortasında. :)

didemad
03-07-2012, 17:14
benim yavru menekşemin bulundugu saksı pet bardaktan küçük :) resimde büyük görünüyor sanırım :)

blaze ash
03-07-2012, 17:56
Arkadaşlar yavruların büyümesi için anne yaprağın kesilmesinin iyi olacağını yazmışlar. Resimdeki 3. menekşemin yavruları çok geç büyüyor. Acaba ben de mi kessem. Ne dersiniz?

Sevgi Durul
03-07-2012, 18:00
Arkadaşlar yavruların büyümesi için anne yaprağın kesilmesinin iyi olacağını yazmışlar. Resimdeki 3. menekşemin yavruları çok geç büyüyor. Acaba ben de mi kessem. Ne dersiniz?

Sayın blaze ash, bence anne yaprak yavruyu besliyor, kesmemenizi öneririm. Daha iyi bilen arkadaşlar yazacaktır ama ben kendi çürüyene kadar kesmiyorum.

arzu_
03-07-2012, 23:22
Kipa da bulabilirsiniz. Yanlış hatırlamıyorsam 1 lira.

ahmeter
04-07-2012, 09:17
Zamanı gelinçe ana yaprak kendiliğinden bozulup çürüyor
Bu şekilde yosunda çoğalma devam ederse herhalde saksı bulamıyaçağız

ilknur aşık
04-07-2012, 10:50
Sevgili Ahmeter hiç yosunda yetişen bir yavruyu anneden ayırdınızmı? Ben sadece bir kere ayırdım, ama çok zorlandım.

ahmeter
04-07-2012, 11:07
Yosunda yavrulama zaten diğer karışımlara göre fazla oluyor Ana yaprağı erkenden alıp tekrar yavru yaptırmaya zaten gerek yok
Bu kadar yavruyu ne yapaçağız kendiliğinden çürüyor ana yaprak
Resimde dikkat ederseniz yavrulama nemi yüksek bir çamekanda oluyor
Selamlar

Türkan
04-07-2012, 11:55
biri bana yardimci olurmu.bende oyle bahsettiginiz topraklardan yok bulamiyorum.yosunu nerden bulabilirim?baska yontem yokmu.bahce topraginda uremiyor

maki01
04-07-2012, 13:15
Sevgili blaze ash,

Ben 3. fotoğrafındaki kadar gelişmiş yavrunun gelişmesi yavaşlamışsa anne yaprağı kesiyorum.

Bu durumla özellikle hibrit türlerde sık karşılaşıyorum. Yavru yerine anne yaprak neredeyse marul yaprağı kadar büyüyor. Abarttım biraz ama yavru yerine anne yaprak büyümeye devam ediyor ve besinin büyük bölümünü tüketiyor.

Çoğaltmak istediğim bir türse anne yaprağı ikinci kez dikiyorum. İlkine göre daha kısa sürede yavru veriyor.

Anneyi keserek ayırdığım yavruya bir süre içeriğinde üre yer almayan dengeli gübre (N=P=K) veriyorum. Genelde birden fazla yavru oluyor. Belli büyüklüğe geldiğinde ayırıp, yeni saksılarına dikiyorum.

maki01
04-07-2012, 13:32
Sevgili Türkan,

Her ne kadar bahçe toprağında menekşe yetiştirmeyi başaran kişiler olsa da menekşenin narin kökleri daha yumuşak havadar toprak ister.

Bahçe toprağına elektronik ya da beyaz eşya ambalajında kullanılan beyaz köpükleri ( Strafor) küçük parçalara ayırarak ve biraz da dere kumu katarak elde edeceğin karışımı deneyebilirsin.

Ben denemediğim için sonuçları nasıl olur bilmiyorum ancak sevgili ahmeter dere kumu gibi farklı ortamları denemişti.

blaze ash
04-07-2012, 14:58
Yavru yerine anne yaprak neredeyse marul yaprağı kadar büyüyornve besinin büyük bölümünü tüketiyor.

Anneyi keserek ayırdığım yavruya bir süre içeriğinde üre yer almayan dengeli gübre (N=P=K) veriyorum. Genelde birden fazla yavru oluyor. Belli büyüklüğe geldiğinde ayırıp, yeni saksılarına dikiyorum.

Benim anne yaprağımda büyüme yok. Ama sanki yavrular da büyümüyor. Belki de bana öyle geliyor her gün baktığım için :) Bilemiyorum. Bu aralar çok fazla yavru kaybettiğim için ellemeye korkuyorum en iyisi böyle bırakmak. Geç olsun büyümeleri. Ölmelerinden iyidir.

İçinde üre var ama ben bu gübreyi kullanıyorum. 1 lt için resimde gösterilen kapak ayarını yapıyorum. Gübre ve gübreleme hakkında hiç bilgim yok. Yetişkin menekşelerime böyle veriyorum. Vermemeli miyim?
315521

Zyprexia
04-07-2012, 17:41
Sevgili Türkan,

Her ne kadar bahçe toprağında menekşe yetiştirmeyi başaran kişiler olsa da menekşenin narin kökleri daha yumuşak havadar toprak ister.

Bahçe toprağına elektronik ya da beyaz eşya ambalajında kullanılan beyaz köpükleri ( Strafor) küçük parçalara ayırarak ve biraz da dere kumu katarak elde edeceğin karışımı deneyebilirsin.

Ben denemediğim için sonuçları nasıl olur bilmiyorum ancak sevgili ahmeter dere kumu gibi farklı ortamları denemişti.

Ben 0,6 lt lik aldim 1 No uygun mudur acaba?

maki01
04-07-2012, 18:01
Sevgili blaze ash,

Afrika Menekşelerinde kullandığımz gübrelerde üre , azot bileşenleri arasında yer almamalı. Sizin kullandığınız gübrede %6'lık Azot bileşenlerinin %3'ünü üre oluşturuyor.

Üre afrika menekşelerinde köklerin yanmasına neden olabiliyor. Ucuz bir azot bileşeni olduğu için gübrelerde sık sık yer alıyor.

Menekşe kayıplarınızın nedeni kullandığınız bu gübre olabilir.

maki01
04-07-2012, 18:06
Saksı büyüklüğü menekşe büyüklüğüne göre belirlenir. Saksı çapı, menekşenin toplam çapının üçte biri kadar olmalıdır sevgili Zyprexia.

Zyprexia
04-07-2012, 18:32
Saksı büyüklüğü menekşe büyüklüğüne göre belirlenir. Saksı çapı, menekşenin toplam çapının üçte biri kadar olmalıdır sevgili Zyprexia.Çok teşekkürler praktikere bakıcam!Pet bardak aldım yavrular için dediğiniz şekilde ekicem.

maki01
04-07-2012, 18:36
Başka bir başlıkta da toprak karışımını sormuşsun. Sitemizde satışını yapan arkadaşımız var, ondan temin edebilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/toprak-gubre-gida-malzeme-basili-yayin-tarla-bag-bahce-arazi-vb-satis/25999.htm

ahmeter
11-07-2012, 09:40
Sphagnum yosunu çelik üretiminde super
Bendeki havuzlar yosun yapıyor o yosunlarda denemeye başladım
Henüz erken bir hafta oldu resmini koydum netiçeyi beraber göreçeğiz

maki01
12-07-2012, 12:39
Sevgili ahmeter,

Sfagnum yosunu asidik bir yosun. Afrika Menekşelerinin aradığı, sevdiği ortamı yaratıyor. Asidik olması nedeniyle bakteri ve mantar da gelişemiyor. Sağlıklı menekşeler yetiştirmek mümkün oluyor.

Eklediğiniz yosun aynı özellikleri taşıyor mu , bilemiyoruz. Umarım denemeniz başarılı olur ve menekşe yetiştirmede yeni bir malzeme daha bulmuş oluruz.

Gelişmeleri merakla bekleyeceğim.

Zyprexia
13-07-2012, 14:29
Ben de bu saksıları kullanıyorum.
315094

315095

Kaktüs saksılarını bir kez koçtaşta buldum. 10'lu paket yapıp tanesi 45 krş a satıyorlardı. Bir daha bulamadım. Sanırım onlarda ölen kaktüslerin saksılarıydı. Çünkü içlerinde toprak vardı. Kaktüs saksılarını başka nerelerden temin edebiliriz?

Saksılardan pembe olanın değişik renklerinden bugün 4 tane aldım gercekten güzeller.praktikerde tanesi 1.30 kr ilgilenen almak isteyen arkadaslar için söyleyeyim.Yavru menekşeler için aldım.Acmayan menekşem var onun için küçük olur mu?Toprak da aldım bir boy büyüğü yoktu.

maki01
13-07-2012, 15:05
Pembe kaktüs saksıları yavrular için uygun , ancak yetişkin için küçük olur.

Yetişkin menekşeyi pet bardağa dikebilirsiniz sevgili Zyprexia.

Zyprexia
13-07-2012, 15:34
Teşekkür ederim cevabınız için pet bardağa ekeyim.

Zyprexia
14-07-2012, 09:48
Küçük yavruları kaktüs saksısına diğerlerini pet b. Ektim oda ısısında su verdim.Ne zaman gübre verebilirim?Bende çiçek coşturan var mor şişede bir de Ayvalı diye bir gübre var elimde.Bir sorum daha olacak 3 hafta önce Çelik ektim solgun duruyorlar ama minicik kökleri var,kurumadılar da düzelirler mi acaba?Ne yapmam gerekir yardımlarınız için çok teşekkürler!

Zyprexia
14-07-2012, 13:24
Şu kaktüs saksılarından ben de arıyorum. Pet bardak estetik durmuyor salonun ortasında. :)

Ben tesadüfen praktikerde buldum.İstanbul da var mı praktiker bilmiyorum.Varsa oradan alırsınız rengarenkler:)

maki01
14-07-2012, 13:36
Sevgili Zyprexia,

Kullandığınız toprak besin içerdiği için 2 ay kadar gübre kullanmanızı önermem. Daha sonra menekşe gübresi verebilirsiniz.

Yavrularda sulamaya dikkat edin ve kurcalamayın lütfen :)

Zyprexia
14-07-2012, 14:13
Sevgili Zyprexia,

Kullandığınız toprak besin içerdiği için 2 ay kadar gübre kullanmanızı önermem. Daha sonra menekşe gübresi verebilirsiniz.

Yavrularda sulamaya dikkat edin ve kurcalamayın lütfen :)

Sevgili maki01 yardımınız beni çok mutlu etti teşekkürler yavruları sulama hariç rahatsız etmem becerebirsem resimlerini koyarım artık çiçek açmalarını beklicem:)

bozo.0606
14-07-2012, 18:08
Buda benim iki hafta önce diktiğim menekşe yaprağı..

ilk resimlerde yaprağın arkasından çıkan bebekleri ne yapmalıyım? ne zaman ?:confused:

son resimde de yaprak detayı çekmeye çalıştım. türü konusunda yardımcı olabilir misiniz sevgili menekşe dostları. yaprağı epey büyük bir tür çünkü..;)

şimdiden teşekkürler..;)

maki01
15-07-2012, 10:15
Sevgili bozo.0606,

Yavrular toprağa daha yakın bir yerde oluşmuş olsa toprakla destekleyerek köklenmesi teşvik edilebilirdi ama sap uzun...

Ne yapılabilir, bilemedim ben. Biraz daha büyüdükten sonra ayırıp, köklendirmeyi deneyebilirsiniz.

Hibrit menekşelerinin türünü yapraktan belirlemek çok zor. Çiçekten bile zaman zaman karışıklık olabiliyor ancak çok özel bir tür ise çiçekten tanıyabiliyoruz.

Rana+miraç
15-07-2012, 12:26
Buda benim iki hafta önce diktiğim menekşe yaprağı..

ilk resimlerde yaprağın arkasından çıkan bebekleri ne yapmalıyım? ne zaman ?:confused:

son resimde de yaprak detayı çekmeye çalıştım. türü konusunda yardımcı olabilir misiniz sevgili menekşe dostları. yaprağı epey büyük bir tür çünkü..;)

şimdiden teşekkürler..;)

sayın bozo benimde iki kez aynı şey başıma geldi. Yaprağın arka değil damarlanmanın başladığı ön yüzde sap başlangıcındaydı. Büyümesi için uzun süre bekledim yavaş büyüdüler. Kendilerini kurtaracak kadar büyüdükten sonra ayırdım kökleri yoktu tabii ki ama tuttular şimdi normal hayatlarına devam ediyorlar.

bozo.0606
15-07-2012, 13:45
Sayın Maki01, Sayın Rana+miraç ;

Cevaplarınız içi çok çok teşekkür ederim. Anlaşılan biraz vakit var, büyümelerini beklemek gerekecek.

güldeste-
18-07-2012, 13:26
Bunlarda bizim bebecikler:cool: artık burada hep birlikte büyütürüz

ahmeter
21-07-2012, 21:15
Senelerdir çelik üretimi yapıyorum Bundan sonra kesin hiçbir materyelde çelik yapmıyaçağım
Tek madde SPHAGNUM
Yeni bir netiçe . yosunu şeffaf bardağa koyup çelik yaparsanız her tarafından
adeta fışkırıyor
Bildiğiniz gibi yazın sıçaklardan çok fire veriliyor
Menekşelerinizi mart ayında yosunda çelik yapıp yazı bu şekilde yani resimlerde
gördüğünüz gibi geçirsin ekim başı saksılara alın kışın bol bol seyredin
Yosun nerde bulunuyor telefon no su vermiştim ben kaybettim bilenler ilan
edebilir
Orta resimde şeffaf kaba konmadığından yanlız yukarıdan sürdü
Havuzdan aldığım yosunda deneme negatif .yanlız kumda değmez

maki01
22-07-2012, 15:52
Sfagnum yosununu temin edebileceğimiz adres :

Arzu edenler bir paket fiyatı 20--30 arası kargo hariç
Sayın Şengül Aytar 05339502252
Lütfen mesai saatlerinde arayınız

blaze ash
22-07-2012, 18:47
Ben de sphagnum yosunun kullanmak istemistim. Forumda biraz arastirdim. Et obur bitkiler icin de kullaniliyormus. Ama saglik acisindan zararli oldugunu, alerjen etki yaptigini falan yazmislar. Tedirgin oldum. Bu yuzden sizlere sormak istiyorum. Sizlerde, kullanirken ciplak elle dokundugunuzda herhangi bir kasinti veya alerji durumu oldu mu?

SmartTab10 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

maki01
22-07-2012, 21:34
Yurtdışında Hoya ve Afrika Menekşesi çeliğini köklendirmede sık kullanılan bir malzeme sevgili blaze ash.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-hoyalari/312352d1340714033-img_0577.jpg

Arada ihmal edip eldivensiz kullansam da genellikle eldivenle kullanıyorum. Bugüne kadar sorun yaşamadım. Ancak ıslak olduğunda ortamın asiditesi çok yüksek olduğundan muhakkak eldiven kullanıyorum.

nılgun_dogan
24-07-2012, 01:56
Sphagnum yosununa yaprakları diktikten sonra sulamasını nasıl yapılıyor sıcaklarda menekşe yavrusu kaybı çok oluyor sulamadan dolayı yosuna dikilen yapraklar en azından eylül ekim ayına kadar kayıpsız atlatırlar diye düşünüyorum ahmeter bey özellikle bunu menekşede çok kullanıyor ayrıntılı bir şekilde anlatırsanız çok memnun olurum.

güldeste-
14-08-2012, 17:14
Su kabını saksının altında bırakmanın sonucu ! neyse erken fark ettim şu an normale döndü gibi :) bir ara yeni fotoğrafını eklerim.

ay_cell_06
23-08-2012, 22:51
2 ay önce büyük saksılarda menekşe köklendirmeye çalışmıştım derin saksılara ektiğim için aylarca beklesemde çıkmadılar 2 gece önce canıma tak dedi saksılardan nazikçe söktüm aslınca köklenmiş yaprak çıkarmak istesede gücü yetmemiş topragın üstüne çıkmak bende böle yaptım sizce dorumu yaptım daha dorusu şimdi yavrular mı?
ilk iki resimde kök kısımlarında şeffaş şeyler dal

maki01
24-08-2012, 00:12
Daha kısa sürede ve sağlıklı yavrular alacağınızı düşünüyorum sevgili ay_cell_06.

Toprak karışımınızda perlti gibi inorganik malzeme yok ya da çok az. Sulamayı az ve sık yaparsanız, kök çürümesine önlemiş olursunuz.

ay_cell_06
24-08-2012, 09:35
sanırım toprağımda perlit yoktu bulamadım bu menekşelerim için sıkıntı olurmu ? teşekkür ederim bu arada :)

maki01
25-08-2012, 17:07
Perlit toprağın geçirgen olmasını sağlayan ve fazla suyu bünyesine alarak nemi dengeleyen bir malzeme. Karışımda perlit yok ya da azsa sulamaya dikkat etmek lazım.

ahmeter
29-08-2012, 18:25
Bir daldan 10 yavru çelik için SPHAGNUM MOSS dan başka materyellerle uğraşmak boş.

10 yavrudan bir tanesini saksıya aldım. 25 Adet çelik yapmıştım 25-x 9 = 225 adet yavru boşta kaldı. Ne mi yaptım kapıcıya verdim apt dağıttı.

Şimdi bu gerçek bir müddet sonra unutulur. Yok su, toprak, perlit ve diğer maddeler...

Selamlar

Tepside kalanlar dağıtıldı

ay_cell_06
29-08-2012, 21:32
Bir daldan 10 yavru çelik için SPHAGNUM MOSS dan başka materyellerle uğraşmak boş
10 yavrudan bir tanesini saksıya aldım
25 Adet çelik yapmıştım 25-x 9 = 250 adet yavru boşta kaldı
Ne mi yaptım kapıçıya verdim apt dağıttı
Şimdi bu gerçek bir müddet sonra unutulur yok su . toprak .perlit ve diğer maddeler Selamlar
Tepside kalanlar dağıtıldı
benim kiler nie olmuyo ya :'(

polemos
16-09-2012, 20:16
4 Eylülde suya koyduğum dal 14 Eylülde köklenmeye başladı. Toprağa almam için köklerin ne boyda olması gerekir?

http://imageshack.us/a/img834/6026/img0185sj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/834/img0185sj.jpg/)

maki01
16-09-2012, 20:54
1 cm kadar uzaması yeterlidir. Suda köklendirme tercih ettiğim bir yöntem değil, ancak suda köklendiren arkadaşlardan yavru verinceye kadar bekleyenler de var.

didemad
25-09-2012, 13:11
bende suda köklendirme yöntemini kullanıyorum..ve yavrular suda biraz büyüyene kadar sudan cıkarmıyorum..çünkü yavrulu şekilde topraga aldığımda daha hızlı büyüyorlar..

didemad
25-09-2012, 13:14
bunlar da benim bebeklerimmm...))

polemos
25-09-2012, 22:10
bende suda köklendirme yöntemini kullanıyorum..ve yavrular suda biraz büyüyene kadar sudan cıkarmıyorum..çünkü yavrulu şekilde topraga aldığımda daha hızlı büyüyorlar..

Kök verdikten ne kadar sonra yavru oluşuyor?

maki01
26-09-2012, 01:26
Ortalama1-1.5 ay sayın polemos.

resul22
04-11-2012, 18:41
Sayın ahmeter'in bilgilerinden yola çıkarak bugün sphagnum yosunu toprağı aldım ve menekşe çeliklerini diktim. Sphagnum yosunu bulamadım ama sanırım çürümüş sphagnum yosunu torfuda olur.

maki01
04-11-2012, 23:29
Sphagnum torfunu, eşit miktarda perlit ve vermikulitle karıştırarak kullanırsanız daha verimli sonuç alabilirsiniz.

tamara197
16-02-2013, 12:46
selam....menkeseleri sulamayın ..uzerıne poset gecirin ve 3_5 gunde bır posetı cıkarın bıraz hava alsın o sekılde 1 ay falan kalsın ...sanırım siz onları sulamaktan kuruttunuz...bu benım fıkrım ben sureklı yapraktan köklendırme yaptıgım için fikrimi söyledim..yınede sız bılırsınız..

Eriklibahçe
08-03-2013, 10:19
Merhabalar,
bunlar benim çam toprağında yetiştirdiğim çeliklerim,
376175

376176

376177

376178

bu çam toprağında yetiştirme denemelerim her zaman başarıyla sonuçlanmıştır.

şehzade
08-03-2013, 11:55
Nihayet yapraktan ürettiğim yavruları ayırmayı başardım. İnşallah büyütebilirim.

fatitoo
13-03-2013, 20:44
Selam arkadaşlar,
Dalından oğaltmya çalıştığım menekşem köklenmiş:) Ama korkuyorum toprağa alınca kurur diye...Buradan aldığım tiyolar doğrultusunda sera ortamında yetiştirmeye çalışacağım. İnşallah çürümez...

maki01
14-03-2013, 18:08
Köklendirme için aldığımız çelik sapının 2-3 cm civarında olmasında fayda var. Çeliğin toprak içerisinde kalan bölümü için 1-1.5 cm derinlik yeterli olur. Çelik ne kadar derine dikililerse sürgünlerin toprak üzerine çıkma süresi o kadar uzar.

Sizin çeliğiniz sapı biraz uzun olmuş sevgili fatito. Suda köklendirdiğimiz çeliklerin saçak kök uzunluğu 1-1.5 cm yi bulmuşsa toprağa dikebiliriz. Sizin çeliğinizi 1-1.5 cm i toprak içinde kalacak içinde kalacak şekilde eğimli dikmenizi öneririm. Çeliğin devrilmemesi için ambalaj malzemelerinde kullanılan köpükten küçük parçalar kırıp destek vermeniz iyi olur.

sla
14-03-2013, 19:43
Köklendirmek için diktiğim menekşe dalının yaprak kısmından da kök çıkmaya başladı. Yaprakta ufak çizik ve yarıklar vardı. Oralardan köklenmeye başlamış. Böyle devam ederse yaprak kısmı da toprakta kalacak şekilde dikmeli miyim ?
( Net resim alamadım, ince ip gibi çıkmış kökler )

maki01
14-03-2013, 20:13
Böyle devam etsin sla , toprak içindeki ucunda da kök gelişmeye başlamıştır.

kılıçh
15-03-2013, 11:19
yapraktan çoğaltılan menekşelerde öbür yaprakların çıkması ne kadar sürüyor ?

çiçekdostu
17-03-2013, 12:11
Maaşallah hepinizin yavru menekşeleri çok güzel.İnşallah ben de üretebilirim.3 aydır suda bekleyen yapraklarım yaprakçıklar çıkardı.Dikmeye korkuyorum çok küçükler toprağın altında kalıp çürürler diye.Ne zaman dikmeliyim,biraz daha büyümelerini beklesem mi?

379249
379250

maki01
17-03-2013, 14:38
Bu boyda yavrularla dikmeniz , ana çeliği sabitlemeniz çok zor. Haklısınız yavrular toprak altında kalıp çürüyebilir. Yavruların toprak üzerine kalacak kadar büyümesini beklemek doğru olacak sanki.

Ya da eğimli yani nerdeyse toprağa paralel şekilde dikip, strafor gibi malzemelerle ana çeliğin toprakla temasını önlemeniz gerekecek.

çiçekdostu
17-03-2013, 15:19
Riske atmamak için biraz daha bekleyeyim o zaman.Teşekkürler sayın maki01.

fatitoo
22-03-2013, 14:09
Arkadaşlar aşağıdaki köpükten kap köklenen afrika menekşesi dalını dikmek için uygun mudur?

maki01
22-03-2013, 15:22
Bu kap büyük sevgili fatitoo, likör bardağı hacmi kadar toprak yeterli oluyor. Metro'da tadımlık adıyla satılan küçük pet bardaklar çelik ve küçük yavrular için ideal. Meyveli yoğurt kapları gibi küçük kapları da yıkayarak kullanabilirsiniz.

Kalem pille kıyaslandığında:
380745

Ya da bir boy büyük pet bardakları yarısına kadar toprak doldurup kullanabilirsiniz.

fatitoo
22-03-2013, 15:40
Bu kap büyük sevgili fatitoo, likör bardağı hacmi kadar toprak yeterli oluyor. Metro'da tadımlık adıyla satılan küçük pet bardaklar çelik ve küçük yavruları için ideal.

Ya da bir boy büyük pet bardakları yarısına kadar toprak doldurup kullanabilirsiniz.

Peki çok teşekkür ederim Sayın maki01:rolleyes:

violet19
23-03-2013, 13:45
Arkadaşlar uzun süredir siteyi takip edip bilgileniyorum,sayenizde.Herkese çok teşekkürler.Ben de bir menekşe hastasıyım ama bir türlü yaşatamıyorum,çevremdekilerin dalga konusu oldum.Ancak buradaki arkadaşlardan aldığım cesaretle kendi menekşemi kendim yetiştireceğim ***.Sitedeki şeffaf kutu içinde köklendirme yöntemini denemeye karar verdim.Eşten dosttan 10-15 yaprak buldum, pet bardaklara nemli torfun içine diktim,ancak bir konuda kararsız kaldım.Bazı arkadaşlar aydınlık yerde bazıları karanlık ve nemli yerde kalacak diyor.Şimdi ben menekşelerimi nereye koyayım.Salona mı,banyo ya mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

maki01
23-03-2013, 13:53
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sevgili violet19 :)

Direkt güneş ışığı almayan, aydınlık bir yer uygun olur. Doğru yanıt salon olmalı :)

menekşecibaba
23-03-2013, 14:01
Arkadaşlar uzun süredir siteyi takip edip bilgileniyorum,sayenizde.Herkese çok teşekkürler.Ben de bir menekşe hastasıyım ama bir türlü yaşatamıyorum,çevremdekilerin dalga konusu oldum.Ancak buradaki arkadaşlardan aldığım cesaretle kendi menekşemi kendim yetiştireceğim ***.Sitedeki şeffaf kutu içinde köklendirme yöntemini denemeye karar verdim.Eşten dosttan 10-15 yaprak buldum, pet bardaklara nemli torfun içine diktim,ancak bir konuda kararsız kaldım.Bazı arkadaşlar aydınlık yerde bazıları karanlık ve nemli yerde kalacak diyor.Şimdi ben menekşelerimi nereye koyayım.Salona mı,banyo ya mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Hayırlı uğurlu olsun. Aydınlık hafif nemli bir ortam olsun nemi muhafaza için üstünü şeffaf naylon ile örtün , arada bir havalandırın.Işık alan mutfak pencereleri ideal dir. Kolay gelsin.

maki01
23-03-2013, 19:12
Sevgili menekşecibaba'dan bugün gelen 23 ayrı türde menekşe toprakla buluştu. Neredeyse tamamı minyatür ya da trail türde, yani en sevdiklerimden :)

Teşekkürlerimle...

381081

1-2 aylık yeni bir heyecan beni bekliyor :)

sla
24-03-2013, 18:25
23 ocakta diktiğim menekşe yapraklarım hala yavru vermedi. Bu normal mi ? Plastik kapaklı bir kaba diktim toprağını da forumda okuduklarım gibi ayarladım. Yavru vermek yerine kökleri sarıyor tüm kabı.

kılıçh
24-03-2013, 19:22
bende o sıralar diktim hala çıkmadı acaba bunun sebepi ne ?

menekşecibaba
25-03-2013, 07:44
Gecikmesi normaldir , havalar serin , biraz sabrederseniz yavruları görürsünüz fazla kurcalamayın..:)

kılıçh
25-03-2013, 11:15
tamam çok teşekkürler

sla
26-03-2013, 19:27
Sonunda diktiğim yapraklardan bazıları yavru verdi :) ilk başta yeşilleşmiş perlit sandım, dikkatli bakınca kökleri gördüm. İlk yavrularım çok mutluyum.

kılıçh
26-03-2013, 19:45
benimkilerden daha iz yok :(

bay tömürcek
26-03-2013, 19:48
benimkilerden daha iz yok :(

Kılıçh menekşelerini nezaman diktin? Menekşe öyle çabuk yavrulamaz 1 buçuk 2 ayı bulur toprağını nemli tut sürekli.

kılıçh
27-03-2013, 11:10
sayın bay tömürcek tam hatırlamıyorum ama ocağın son günleriydi

bay tömürcek
27-03-2013, 14:39
sayın bay tömürcek tam hatırlamıyorum ama ocağın son günleriydi

Bu aralar yavrulayacaklardır merak etme tabi derin dikmediysen yaprakları :) Ben ilk denemelerimi bilinçsizce diktim 6 ay bekledim :) Normal çiçek diker gibi 5 6 cm gömmüştüm toprağa :) Yarım cm toprağa gömdün mü kolayca yavruluyor bi de şeffat kaplarda sera yapabilirsin nemli kalıyor sürekli ozaman da daha çabuk yavruluyor yapraklar :)

fatitoo
27-03-2013, 16:03
Sevgili bay tömürcek,
ben köklendirdiğim yaprağı pet bardağa diktim ve sera gibi kapattım üzerini. 2 hafta kadar kaldı orada. arada açıp havalandırdım. Ev arkadaşım temizlik yaparken bardağı düşürüp dalı kırdı. çok sinirlendim. yaprağı çektim topraktan sinirle, baktım kökü çürümüş gibi kahverengi olmuştu.anlayamadım. oysa yaprak dipdiri duruyordu. Acaba biraz daha kalabilseydi yavru verir miydi merak ettim...

bay tömürcek
27-03-2013, 18:39
Sevgili bay tömürcek,
ben köklendirdiğim yaprağı pet bardağa diktim ve sera gibi kapattım üzerini. 2 hafta kadar kaldı orada. arada açıp havalandırdım. Ev arkadaşım temizlik yaparken bardağı düşürüp dalı kırdı. çok sinirlendim. yaprağı çektim topraktan sinirle, baktım kökü çürümüş gibi kahverengi olmuştu.anlayamadım. oysa yaprak dipdiri duruyordu. Acaba biraz daha kalabilseydi yavru verir miydi merak ettim...

Kökler kahverengileşir zaten fatitoo çok normal yaprak diriyse mutlaka çimlenip yavru verecektir :) Birde derin dikmemelisiniz yarım cm toprağa girdimi yeter :) Sera için şeffaf peynir kutularını öneririm hem kapakları da oluyor arada havalandırıp tekrar kapatırsınız :) Ayrıca o kırılan yaprağı tekrar dikin yavru verecektir toprak nemli olmalı devamlı :)

maki01
27-03-2013, 19:34
Kökler koyu kahve ise aşırı suya bağlı olarak çürümüş olabilir.

fatitoo
27-03-2013, 21:31
Ben arkadaşımın yaprak bardağını düşürmesine ve yaprağımın dalının kırılmasına üzüldüğüm için kendimi "kökü de çürümüş, demekki tutmamış" diye avutmak istedim sanırım:( Kimbilir belki çürüdü belki de tutmuştu ama olmadı o kadar da uğraşmıştım köklendirmek için...

kılıçh
28-03-2013, 07:09
olsun sn fatitoo başka menekşelerde denersiniz üzmeyin kendinizi:)

sla
28-03-2013, 16:10
Sphagnum yosununda çelikten menekşe yetiştirmeyi çok istiyorum. Ancak bir türlü bu yosunu bulamadım. Sayın ahmeter'in paylaştığı numarayı da aradım. Ancak çalıştıkları firma 5 aydır sphagnum getirmiyormuş. Ülkemizde sphagnum satışının yapıldığı başka bir yer bilen var mı ?

sla
31-03-2013, 16:23
Sera etkisi olsun diye Afrika menekşelerini plastik kapaklı kaplara diktim. Kapağın içine buharlaşmadan kaynaklı su damlacıkları toplanıyor. Bunlarda yaprakları ıslatıp çürütüyor. Ara ara peçete ile suyu siliyorum. Havalar ısındığı için kapak açık kalsa olur mu ?

maki01
31-03-2013, 17:21
Sulamayı kontrollü yaparsanız , damlacık şeklinde su birikintileri olmuyor. Son diktiğim çelikler sera kabında. Mevsim serada hızlıca köklenmesi için ideal. Sık sık havalandırıp, su damlacıkları silmek daha uygun sanki.

Sera dışında çıkarmanızda da sakınca yok ama su dengesini ayarlayabilirseniz seranın sağladığı sabite yakın ısı ve nem daha sağlıklı ve hızlı gelişmelerini sağlayacaktır.

İzmir ve Adana aşağı yukarı aynı sıcaklıklarda. Serada tutmak için bir ayımız daha var gibi.

sla
02-04-2013, 20:39
Sayın Menekşecibaba sayesinde sahip olduğum yeni çelikleri diktim. Bahar da olmamıza güvenerek, büyümelerini umut ediyorum :)

Selçuk Boz
04-04-2013, 15:53
Sayın Menekşecibaba sayesinde sahip olduğum yeni çelikleri diktim. Bahar da olmamıza güvenerek, büyümelerini umut ediyorum :)

Sn sla, kolay gelsin. Benim de kullandığım ve başarılı olduğum bir yöntem bu.

Ancak naçizane tavsiyem; kilitli poşetlerin üst tarafına (kilit kısmının 2 cm. altına), delikli zımba ile karşılıklı bir çift delik açmanızda fayda var.

Zira, Kapalı ortamda buharlaşan su, ortam nemini % 70'in üzerine çıkarabiliyor. Bu da, çeliğin aşırı nemden zarar görmesine sebep olabiliyor.

Tekrar kolay gelsin.

sla
06-04-2013, 22:21
Kendi deneyimlerimden cam kavanozların ya da camdan oluşan mini seraların daha iyi olduğunu çıkardım. Plastik kaplarda tavanda buhardan dolayı su birikmesi çok oluyor. Birçok yaprağım bu yüzden çürüdü. Cam kavanoza koyduklarım da bu sorun olmadı. Oldukça iyi köklendiler. Toprak karışımında da normal yosun kullanmamaya karar verdim. Fazla su tuttuğu için kökleri çürüttü.

gizemdrn
14-04-2013, 21:45
iyi akşamlar bu anlattığınız yosunu nerden bulabiliriz

maki01
15-04-2013, 01:06
Sevgili sla,

Normal yosun nedir, biraz bilgi verebilir misin ?

Teşekkürler...

Su-Toprak
18-04-2013, 11:43
İşte resimleri

http://pinterest.com/pin/474777985687054845

Hakkı Şen
18-04-2013, 19:50
Onüç yapraktan hiç zaiyat yok. On gün oldu yalnız bir iki yaprakta yumuşama var. Yavru görmek için yirmi otuz gün yeterli midir acaba?

kılıçh
18-04-2013, 20:37
Ben 3 aydır bekliyorum.:D
Yaprağı çok derine dikmediysen 1-1,5 ayda çıkabilir sn Hakkı ŞEN.

Hakkı Şen
18-04-2013, 23:21
Yaprakları çok derine dikmedim sayın kılıçh mevsim itibarıyle sizden şanslı olduğumu düşünüyor ve yakın zamanda yavru görmeyi umuyorum. Teşekkür ederim :)

hira
18-04-2013, 23:41
hiç beceremedim ben bu menekşe işini:( önce yavaş yavaş pörsüdü diktiğim yaprak.. sonrada siyahlaştı:( bende vazgectim artık ...

kadiryasar
19-04-2013, 13:10
Sayın hira, hemen pes etmeyin...

Afrika Menekşesi-Dört Farklı Köklendirme Denemesi (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19973.htm) başlıklı konuyu gözden geçirin.

Şartlarınıza uygun olanı seçin eminim başaracaksınız.

violet19
23-04-2013, 18:33
Onüç yapraktan hiç zaiyat yok. On gün oldu yalnız bir iki yaprakta yumuşama var. Yavru görmek için yirmi otuz gün yeterli midir acaba?

Ben de ilk defa bu kadar azimle menekşe işine girdim.Evde şu an her denemeden(Poşet,bardak,sera) 3-4 yaprak var. Bardaktakilerden sadece 1 tanesi çürüdü,diğerleri sağlam. Köklendiklerini düşünüyorum.1 ayı geçti,en kısa zamanda yavrularını görmeyi umuyorum.Fotolarını çektim ama telefonla pek net çıkmadılar,makine bulur bulmaz çekip yükleyeceğim.Ayrıca 2 tane de çiçekli menekşe aldım ki,miniklere örnek olsun:p

Hakkı Şen
23-04-2013, 21:38
Ayrıca 2 tane de çiçekli menekşe aldım ki,miniklere örnek olsun:p Ben de aynı mantıkla bir menekşe aldım, çiçekli :) Ama maalesef kayıplarım oldu..

eylül
25-04-2013, 14:30
Diotomide diktiğim (iç içe kap) çeliklerinden birçok yavrum oldu. Çelikten yetiştirmek isteyenlere başarılı bir örnek oldu. Ama bu minikleri ayırıp hangi ortamda yetiştireceğime karar veremiyorum.

395209

maki01
25-04-2013, 14:44
Birden fazla yavru var sevgili eylül. Her iki ortamı da deneyip özellikle topraksız ortamdaki gelişmeleri http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26543-2.htm#post1144001 başlığında paylaşırsan çok sevinirim :)

eylül
25-04-2013, 15:12
Sevgili maki01 , geçen yıllarda kayıpları çok yaşadım. Bir daha menekşe bakmayacağım diyorum ama dayanamıyorum. Herşey güzel giderken yaz sıcaklarına kurban veriyorum.
İnşallah bu minikleri büyütebilirim.

maki01
25-04-2013, 16:44
Yaz aylarında az ama sık sulayarak, güneş ışından koruyup bol bol yaprakları su püskürterek yaşama şansları arttırabiliyoruz sevgili eylül. Malesef Adana, Antalya gibi illerimizde klimasız yaşatmak çok zor oluyor.

günebakan
25-04-2013, 18:02
Bende menekşe yapraklarını diktim bakalım yaşatıp büyütebilecekmiyim.

sla
30-04-2013, 18:56
Merhaba sevgili üyeler,
Bir süre siteye giremedim o yüzden cevabım geç olacak, bahsettiğim yosun, kayalarda filan oluşan her yerde satılan klasik yosundu.
Havaların birden ısınmasından dolayı, menekşe çeliklerini kaplardan çıkardım ama ne yazıkki yinede geç kaldım, kimi dal çok iyi köklenmesine rağmen kabın içinde aşırı nemdem ıslanıp çürüdü :(

Su-Toprak
03-05-2013, 14:56
Benimde menekşem çürüdü 2 si bitane kaldı komşumdan aldığım plastik kabın içinde ağzı kapalı hava almıyor hiç devamlı kontrol ediyorum köklenince cıkarcam plastik kabın içinde. 1 hafta 6 gün oldu, en fazla 5 hafta gerekmiş. bugun sudan cıkardım toprağa ekip kapalı kutuya aldım,

bugün baktım köklenme olmuş şimdi yavru vermesini beklicem en sonunda başardım. daha önce saksıda diktiğim öldü o çok güzeldi. bu en kötü yaprak tuttu

http://pinterest.com/pin/474777985687054845

kadiryasar
10-05-2013, 10:27
menekşecibaba yapraklar toprakla buluştu... ;)

kadiryasar
13-05-2013, 12:03
Kilitli poşette yapraktan üretim yaptım. Kökler bana kısa kalmış gibi geldi. Kapalı ortamda nem yüksek olduğundan tembellik edip kök uzatmadan yavru vermeye başlamış. Yavruyu ayırma zamanına kadar poşette bekletmeli miyim yoksa bardağa almalı mıyım?

maki01
13-05-2013, 15:49
Her iki ortamda da devam edilebilir ancak yer sıkıntınız yoksa tadımlık denilen 50-80 cc lik pet bardaklar daha pratik sanki. Poşetteki yüksek nem oranı sıcaklıklarının artması nedeni ile yapraklarda çürümeye de neden olabilir.

Tadımlık pet bardakları ben Metro'dan alıyorum. Bulmazsanız piyasadan daha rahat temin edilebilen klasik pet bardakları yarıya kadar doldurarak kullanabilirsiniz.

kadiryasar
15-05-2013, 17:42
Şartlar yerindeyse kökten de saptan da büyüyor. Eh be çocuk :D

nilmoon
15-05-2013, 19:07
bunlar da menekşecibabadan kopya çekip çeliklediğim yapraklarım. dilerim yavru verirler. ve menekşecibabaya teşekkürler...

menekşecibaba
15-05-2013, 19:54
Çok ilginç olmuş..:) ama yapraklar yumurtalara göre biraz büyük..

maysan80
17-05-2013, 17:56
iki farklı menekşe yaprağını alıp aynı yerde köklendirmeye kalksak alacalı renkler elde edebilir miyiz?

kadiryasar
17-05-2013, 18:12
iki farklı menekşe yaprağını alıp aynı yerde köklendirmeye kalksak alacalı renkler elde edebilir miyiz?

Benim fikrim; bu şehir efsanesinden başka bir şey değil...

Biraz açıklama yapmayı hissettim. İki Yaprak çeliği uygun şekilde kesilip, kesim noktaları birleştirilip ayrılmadan dikilse bile, renk karışımının olacağına ihtimal veremiyorum. Birbirlerinin renklerinin karışımı için genetik olarak karışmaları gerekir.
Ayrıca, köklenme için yeni hücre bölünmesi gereklidir. Bölünen hücre kendi genetik kodunu taşır. bu işlem için en mantıklı yöntem çiçek tozlaştırmadır. (Hyberdising , hibritleme)

16500
22-05-2013, 13:10
Merhabalar, 17/02/2013 tarihinde yosuna menekşe çeliği koymuştum. Çok şükür yavru verdiler.

Benim sormak istediğim konu şu bu yavruları yosundan alıp normal menekşe toprağına koysam acaba ölürler mi?

Daha önce burada yosunda menekşe büyüten arkadaşlar vardı. acaba benim soruma cevap verebilecekler mi. Menekşe yavrularım olduğu için çok mutluyum... Bana bu fikri verdiğiniz için de sizlere çok teşekkür ederim.;););)

maki01
22-05-2013, 16:32
Köklerin tuttuğu yosunlarla birlikte menekşe toprağına dikebilirsiniz sevili 16500 :)

SUDEM
24-05-2013, 09:13
Bu kadar menekşeyi ne yapaçağız yosunda üreme korkunç

bende çoğaltma yöntemi yapıyorum..ve o kadar süslü saksılarım var ki.her gelen izlemeye doyamıyor...beğendim diyen,kıymet verecek olan ya da oturmaya giderken (yeni gelin **** yeni bebek doğurmuş olan) süsleyip,ufakta notlar ekleyip götürüyorum...çok güzel anlar yaşanıyor..bunun sevincide bana yetiyor..siz de hediye edin...şöylee pembe ve beyaz dışında açan bir renk varsa bende alabilirim mesela :D

yaprak7
28-05-2013, 10:15
Dun 16 tane karisik celigim oldu. Cok mutluyum :) once suda koklendiricem sonra plastik bardaklara alicam insallah. Bakalim fire vermeden basarabilecek miyim :)

yaprak7
28-05-2013, 15:23
Celiklerimden birinin yapragi iki renkli. Kenarlari cok koyu yesil siyah gibi neredeyse ortasi normal yesil renkte. Arkasindan bakinca kenarlari bordoya donuk ortasi yesil. Bu meneksenin turu ve cicegi hakkinda bilgisi olan var mi? Ben baktim benzer renkte yaprak goremedim bi yerde :(

kadiryasar
28-05-2013, 19:15
Celiklerimden birinin yapragi iki renkli. Kenarlari cok koyu yesil siyah gibi neredeyse ortasi normal yesil renkte. Arkasindan bakinca kenarlari bordoya donuk ortasi yesil. Bu meneksenin turu ve cicegi hakkinda bilgisi olan var mi? Ben baktim benzer renkte yaprak goremedim bi yerde :(

Sayın yaprak7, yaprağına bakarak çiçeğini bilmek neredeyse imkansız. Aslına bakarsanız işin büyüsü de burada... Köklencek, yavru verecek, yaprakları ve kökleri büyüyecek. Çiçek sapını verdikten sonra zaman duracak bir türlü açmayacak.. En nihayet bir sabah açtığını göreceksiniz.
Sabır ;)

yaprak7
28-05-2013, 19:24
Sayın yaprak7, yaprağına bakarak çiçeğini bilmek neredeyse imkansız. Aslına bakarsanız işin büyüsü de burada... Köklencek, yavru verecek, yaprakları ve kökleri büyüyecek. Çiçek sapını verdikten sonra zaman duracak bir türlü açmayacak.. En nihayet bir sabah açtığını göreceksiniz.
Sabır ;) evet yapraktan buyutmekkeyifli bence de fakat yapragin rengi cok degisik geldi bana bu yuzden merak ettim. :eek:

kadiryasar
29-05-2013, 01:04
evet yapraktan buyutmekkeyifli bence de fakat yapragin rengi cok degisik geldi bana bu yuzden merak ettim. :eek:

Paylaşın resmini görelim o zaman :D

yaprak7
29-05-2013, 08:40
türü nedir acaba?

yaprak7
29-05-2013, 08:46
;)bir de mor menekşem

yaprak7
29-05-2013, 11:40
Anladim meneksecibaba. Cok tesekkurler..peki yani simdi bu meneksenin cicegi de iki renkli mi oluyor?

menekşecibaba
29-05-2013, 11:48
Anladim meneksecibaba. Cok tesekkurler..peki yani simdi bu meneksenin cicegi de iki renkli mi oluyor?
Hayır onla alakalı değil , sizdeki örnekte değişime uğrayan yaprak ani değişimlerde ortaya cıkan bir durum aşırı soğuk veya sıcak aşırı gübreleme veya asitli ortam gibi şartlarda oluşan bir çeşit mutasyon bozulmaya uğramış.

eceyıldız
29-05-2013, 18:08
9 saksı menekşem var ama yan sürgünler dışında çoğaltma yapamıyorum. suda ve toprakta denedim başarısız oldum şimdi yine toprakta koyduğum yapraklar var 1 ay kadar oldu kimi çürüdü bazıları hala duruyor ama bir değişiklik yok. normal bahçe toprağı kullanıyorum ve menekşelerim çok sağlıklı. neden üretemiyorum acaba yardımcı olurmusunuz...

polemos
29-05-2013, 18:15
Nacizane bir senelik tecrübemden anladığım menekşeyi çoğaltmak için yan sürgünleri (yavruları) ayırmak daha kolay ve hızlı bir yöntem. Yapraktan çoğaltmak çok daha uzun sürüyor