Bağlan

View Full Version : Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

Deryya
01-12-2013, 22:45
Sayın ezgigül ilginize teşekkürler. Ben de suyu üstten veriyordum. Alttan köküne yetişemez diye. onun için mi çürüyor bu yapraklar yoksa? Ama fitilli suluma da denedim yine de başarılı olamadım. Ben onları çok seviyorum ama onlar beni sevemeden ölüyorlar :(

ocak
01-12-2013, 23:27
sayın ahmeter iki menekşe yaprağını birleştirip toprağa gömersek iki yapraktaki renklerin karışımı bir renk menekşe ortaya çıkıyormuş doğrumu acaba bilginiz varmı

ezgigül
02-12-2013, 12:43
Sayın ezgigül ilginize teşekkürler. Ben de suyu üstten veriyordum. Alttan köküne yetişemez diye. onun için mi çürüyor bu yapraklar yoksa? Ama fitilli suluma da denedim yine de başarılı olamadım. Ben onları çok seviyorum ama onlar beni sevemeden ölüyorlar :(

Sevgili Deryya sanırım siz çeliklere çok fazla su veriyorsunuz. Ben size kendi yöntemimi anlatayım uygulayıp uygulamayacağınıza siz karar verin.
Öncelikle çelikleri küçük saksıcıklara diktim. Saksı büyükse 4-5 tanesini 1 saksıya diktim ve altından su çıkana kadar su verdim. Suyu süzüldükten sonra altına bir tabak koyup sizinki gibi bir saklama kabına koydum. Altlığın tabak şeklinde olması önemli çünkü saksı alttan hava almak zorunda. İçiçe konulan bardak hava aldırmadığı için yapraklar çürüyor. Sonra saklama kabının ağzını kapattım. Kapağını gündüz en az 1 saat açıp akşam kapattım. Toprağın yüzü kurumaya başlayınca saklama kabının dibine su koydum, bittikçe ekledim. Çeliklere su vermedim ki çürümesinler. Kaptaki nem onlara 3 ay yetti. Kapak damlacık yaptığında yapraklara damlamasın diye sildim. Çürütmeden çoğaltmayı başardım. Güneş giren pencereye 1 m. uzaktan güneş aldılar. Özellikle güneş üstlerine vururken kapaklarını açtım.

ahmeter
03-12-2013, 14:08
sayın ahmeter iki menekşe yaprağını birleştirip toprağa gömersek iki yapraktaki renklerin karışımı bir renk menekşe ortaya çıkıyormuş doğrumu acaba bilginiz varmı

Hiç bir bilgim yok iyi günler

Deryya
03-12-2013, 15:24
Sayın Ocak; ben yaz başında bahsettiğiniz şekilde dikim yapmıştım. Beyaz ve mor rengi birleştirdim ve iple bağlayıp diktim. Gerçekten iki yaprağa da benzemeyen çok farklı yaprak şekli olan yavru çıktı. Ben de merak ediyorum. Ama açma durumuna gelene kadar kışı geçirmemiz gerekecek, çünkü çok küçük daha. Ancak okuduklarım ve menekşe konusunda uzman olarak gördüklerime göre bu mümkün değil. Bilemiyorum. Eğer çürütmeden büyütebilir ve açtırabilirsem resmini paylaşırım.

Deryya
03-12-2013, 15:39
Sayın ezgigül teşekkür ederim. Tavsiyenize uyup içiçe bardakları çıkarttım altlarına tabak koydum. Ama şurayı anlamadım. tabağa değilde onun da altındaki saklama kabına mı koyucağım suyu. sadece buharlaşma mı nemli tutacak yoksa tabağa da su koydunuz mu emin olamadım. o kadar çok yaprak ziyan ettim ki artık utanıyorum komşulardan yaprak istemeye. Bir de çalıştığım için gündüz havalandırma şansım olmuyor. Akşam 5-10 dakika açıyorum kapağı. Bu mevsimde başarılı olamıyorum nedense evimiz soğuk mu geliyor zavallıcıklara anlamadım.

ahmeter
03-12-2013, 15:44
S.E
Bu yeni yosundan nasıl netice alacağız hep beraber göreçeğiz

fatitoo
04-12-2013, 12:18
Yaklaşık 12-13 gün önce sera ya aldığım menekşe yapraklarında sadece 1 zaiyat var. Diğerlerinde şimdilik bir sorun yok gibi:)

458756

Bu da yeni yavru veren yaprak. Yaklaşık 1-1,5 ay oldu dikeli...Yalnız ben tatildeyken arkadaşım damla damla saksının kenarından su ver dememe rağmen sağolsun fazla su vermiş 4 gün oldu toprak halen kurumadı. Korkuyorum yavrular çürüyecek diye. Sıcak odaya aldım toprak kurusun diye. Bakalım...

458757

demlichay
04-12-2013, 12:48
Fotoğraf yüklemeyi öğrenmeye çalışıyorum.

Ama, galiba yanlış yere yüklemişim.

asln
06-12-2013, 13:35
5 aydır bekliyordu, kesik olan yaprak 1 ay önce yavruladı.Ayırma zamanım gelmişmi acaba?

maki01
06-12-2013, 15:02
Fotoğraf yüklemeyi öğrenmeye çalışıyorum.

Ama, galiba yanlış yere yüklemişim.

Yüklemek istediğiniz başlığı yazarsanız, o başlığa taşıyabilirim :)

maki01
06-12-2013, 15:03
Biraz daha beklemenizi öneririm sevgili asln. Yapraklar 5 kuruş büyüklüğüne gelsin :)

asln
06-12-2013, 17:58
Biraz daha beklemenizi öneririm sevgili asln. Yapraklar 5 kuruş büyüklüğüne gelsin :)
sevgili maki, daha çok var o zaman. Şu an serçe parmak tırnağı kadar en büyük yaprak.;)Bekliyeceğim heyecanla .Teşekkürler.

asln
06-12-2013, 18:03
Yaklaşık 12-13 gün önce sera ya aldığım menekşe yapraklarında sadece 1 zaiyat var. Diğerlerinde şimdilik bir sorun yok gibi:)

458756

Bu da yeni yavru veren yaprak. Yaklaşık 1-1,5 ay oldu dikeli...Yalnız ben tatildeyken arkadaşım damla damla saksının kenarından su ver dememe rağmen sağolsun fazla su vermiş 4 gün oldu toprak halen kurumadı. Korkuyorum yavrular çürüyecek diye. Sıcak odaya aldım toprak kurusun diye. Bakalım...

458757

Sevgili fatito,
evham etmeyin bence.Benim yavrum 5 ay sonra yeni çıktı.Sizinkiler yerini sevmiş,bebekler hızlı gelmiş.Bende suyu fazla kaçtımı evin sıcak yerlerine, gündüzde güçsüz kış güneşine koyuyorum.Kuruyana kadar mobil oluyor saksı.Sonra eski yerine seraya katıyorum. Bu kış güneşi benim bebeklerin hoşuna gitti.sanki renkleri ve kalınlıkları arttı.sevgiler.

ezgigül
07-12-2013, 13:28
Sayın ezgigül teşekkür ederim. Tavsiyenize uyup içiçe bardakları çıkarttım altlarına tabak koydum. Ama şurayı anlamadım. tabağa değilde onun da altındaki saklama kabına mı koyucağım suyu. sadece buharlaşma mı nemli tutacak yoksa tabağa da su koydunuz mu emin olamadım. o kadar çok yaprak ziyan ettim ki artık utanıyorum komşulardan yaprak istemeye. Bir de çalıştığım için gündüz havalandırma şansım olmuyor. Akşam 5-10 dakika açıyorum kapağı. Bu mevsimde başarılı olamıyorum nedense evimiz soğuk mu geliyor zavallıcıklara anlamadım.

Mesajınızı yeni gördüm kusura bakmayın. Altındaki tabağa değil saklama kabının dibine su koyuyorum. Tabağına koyunca toprak tüm suyu çekiyor ve çamur gibi oluyor. Saklama kabının dibine koyunca saksıyla temas etmiyor, sadece buhar oluşturuyor, serayı nemli tutuyor. O yüzden de sulamaya gerek kalmıyor. Havalandırmayı akşamları yarım saat yapsanız da yeterli oluyor. Soğuktan değil çok sudan ölüyorlar. Yani don vurmadğı sürece, serada oldukları için, soğuktan çok fazla etkilenmiyorlar.İnşaallah hepsinden de verim alırsınız.:)

asln
08-12-2013, 19:07
Kışın kurumayan saksılarda kök çürümesi için bir çözüm buldum.Paylaşmak istedim.Bu kaplar su bardağından az ufak koç taşta satılıyor.Dokusu kalın kağıtla karton karışımı.Yumurta kutuları gibi ,sadece biraz daha kaliteli ve odunumsu.
Makasla rahatça kesiliyor.Yavru **** çelik için çok uygun.Dokusunu görebilmeniz için detayları ekledim.
Yazın kullanmıştım ,su yetişmek zor olmuştu.İçindeki toprak 3/1 oranında normal saksılardan daha hızlı kurumuştu.Bu durumda kışın güneşsiz ve soğuk ortamda çürümeye karşı iyi olur diye düşündüm.
En alt fotoğraflarda bardağın suyu çekişini görebilirsiniz.
Suladıktan 1 dakika sonra su bardağa geçiyor.5 dakika sonra bardak ıslak ,nemli arası,fazla su alttan akmış ve toprakta hava alır durumda çürüme yapacak kadar da sulu kalmıyor.Altlarına delik açmaya gerek yok suyu zaten bardağın dokusu geçirgen dışarı boşaltıyor.
Sadece biraz dikkatli tutmak lazım ıslakken yumuşak bardak kökü kıpırdatabilir.Bir köşeye koyup ellememek lazım.
Ben bir kaç çelik, bir kaçta kök ayırdım ayakkabı kutusuna kapatarak salona koydum.Tavsiye ederim, bu şekilde bir kaç aydır çürüme hiç yaşamadım.

Deryya
08-12-2013, 20:31
Yarın ilk işim koçtaş a gidip bu saksılardan almak olacak; artık bıktım çürük yaprak atmaktan

asln
08-12-2013, 20:47
Yarın ilk işim koçtaş a gidip bu saksılardan almak olacak; artık bıktım çürük yaprak atmaktan

Sevgili derya,
bu boy kesmelisiniz, 3 parmak yüksekliğinde.
Kesmeden doldurmayın,derin olacak kök yukarda kalacak, yine çürüme olabilir.
Sadece 5 tatlı kaşığı havalanmış topaksız toprağı bastırmadan kendi ağırlığı ile doldurun.Çelikleri 1 serçe parmak kadar derine bastırmadan itin.3 çorba kaşığı su tamamını ıslatıyor, suyu çekince kendi ağırlığı ile sıkışan toprak zaten yana yaslanan yaprağı sabitliyor.Elle ayrıca sakın bastırmayın.Kap geçirgen olunca hava alıyor çürümüyor yapraklar.Ben hiç yaprak çürümesi yaşamadım.
Zaten kabın dışı hep ıslak olacak kartonun nemi bile sulamadan toprağa nem verecektir.Eski olan kabım 10 gündür hala ıslak.Dahada ıslak kalacak.Dışı paslandı bile.:eek:

maki01
08-12-2013, 22:02
Zaten kabın dışı hep ıslak olacak kartonun nemi bile sulamadan toprağa nem verecektir.Eski olan kabım 10 gündür hala ıslak.Dahada ıslak kalacak.Dışı paslandı bile.:eek:

Paslandı derken ne demek istediğinizi tam olarak anlayamadım. Mesajlarınızı okurken "Sürekli nem acaba dış kapta mantara neden olmaz mı" diye düşünmüştüm. Sonraki mesajınızdaki bu cümle tedirgin etti beni.

Kullandığınız kaplar sıkıştırılımış torf gibi bir malzemeden imal ediyor. Bu tür viyoller daha çok tohum ya da fide yetiştirip, dış kaptan çıkarmadan toprağa dikmek için kullanılıyor. Kökler zamanla geçici saksılarını delerek toprakla buluşuyor.

İlerde de sorun yaşamazsanız güzel bir çözüm yakalamışız oluruz. Paylaşım için teşekkürler :)

asln
08-12-2013, 23:01
Paslandı derken ne demek istediğinizi tam olarak anlayamadım. Mesajlarınızı okurken "Sürekli nem acaba dış kapta mantara neden olmaz mı" diye düşünmüştüm. Sonraki mesajınızdaki bu cümle tedirgin etti beni.

Kullandığınız kaplar sıkıştırılımış torf gibi bir malzemeden imal ediyor. Bu tür viyoller daha çok tohum ya da fide yetiştirip, dış kaptan çıkarmadan toprağa dikmek için kullanılıyor. Kökler zamanla geçici saksılarını delerek toprakla buluşuyor.

İlerde de sorun yaşamazsanız güzel bir çözüm yakalamışız oluruz. Paylaşım için teşekkürler :)

Sevgili maki,
Bu malzemeyi çelik yavrulatma, yan sürgün büyütme,**** kök çürümesi arsa kurtarmak için kullanıyorum.Uzun süreli kullanımda yer değiştirme yapmadan 2 aydan fazla dayanmaz .Yenilemek gerekir.
Yenileme yapmaya da zaten gerek kalmıyor, kökü kurtarıp saksıya alıyoruz, çeliği yavrulatıp saksıya alıyoruz.
Yani bu kabı 'acil yardım ' olarak kullandım.
Yaz kullanımında ve ''sera '' sız kullanımda dışı asla paslanmıyor.Tersine beyaz kuru kireç kalıntıları oluyor.Yazın haziranda 40 derece sıcaklarda eylül sonuna kadar kullandım.Paslanma yapmadı.

Eğer 'SERA '' da kullanırsanız aşağıda ekliyorum paslanma oluyor.Lakin yapraklara bulaşan bir şey değil sanırım.2 Aydır kış havasında az güneşle kapalı seramda kalan kap ve yaprak aşağıda.
Seraya kapatmazsanız kap bir haftaya salonda kurudu,ısı 19-20 derece günde 5 saat kış güneşi gördü.
Aşagıda pas örnegini ekledim.
En altta ise paslanan 2 aylık karton saksıdan çıkan kökü erimiş ,karton kapta tedavi ettiğim menekşe normal saksıdaki hali.Karton kaptan yeni çıkarttım normal saksıya aldım.Dediğim gibi eğer 'sera' ya alınmazsa paslanma olmuyor.15 Güne kap kuruyor yeniden damlalıkla su veriyorum.

asln
08-12-2013, 23:12
Bunlarda serasız açıkta bekleyen bu gün suladığım kaplarım.Bunları bu gün ayakkabı kutusuna aldım.Koçtaşta var.
Isı 15 dereceye düşünce artık kapatmak gerektiğini düşündüm.
İlk fotoğraflarda uzun olarak bardağı kesmeden koyduğum çelikler için tecrübem oldu.Alt kısım ne kadar uzun olursa o kadar geç kurur.Mümkün olduğu kadar bardağı kısa kesmeliyiz.Çürümeye karşı Az toprak az risk :)

maki01
08-12-2013, 23:17
Sevgili asln, pas diye tarif ettiğiniz gri beyaz oluşumlar bir tür mantar olmalı. Kayıp yaşayabilirsiniz.

Fotoğraflarda yanlış görmüyorsam köklendirmede sfagnum yosunu kullanmışsınız. Temininde sıkıntı yaşadığımız bir malzeme , nerede bulabiliriz ?

asln
08-12-2013, 23:55
Sevgili maki,
Kabın dışında olan paslar mantar olabilir evet,fakat yapraklara bulaşmıyor.İlk çeliklerde görünen renk lekeler sprey ile yağmurladıktan sonra kalan beyazlıklar.Fotoğrafta gri renk kabın dışındakilerle aynı çıkmış.Sizi yanıltmasın.
2 aydır kapta olan kök sorunu olan yavrulu yapraklar olduğu gibi sağlam kaldı.Kurtulunca kaptan çıkarıp saksıya aldım sıkıntı yok.

Spagnum yosunu evet,fakat ölü preslenmiş olan. orkideler için çiçekçilerin dekor yaptıklarından.Agustos sonu yurt dışından canlı istedim fakat gümrükte sıkıntı oldu getiremedi.
Bu presli olan ölü yosunu yakınım getirdi.
Suyla ıslatınca talaş gibi oluyor.Canlı değil.
Garip bir şey fark ettim,bu bardakta toprak ile kullandım hep.Oluşan bu mantar dediğiniz şey sanki sfagnum yosunu gibi bir etki yaratıyor.
Yapraklara geçmiyor fakat kabın içinde bir şey yapıyor olmalıki, çelikler yavruluyor, çürüyen kökler iyileşiyor, **** yan sürgün ekmişsek yavru veriyor.
Bir şey oluyor ama sonuç olarak olumlu yararlı bir şey oluyor.
Aylardır tek bir çürüme,bozulma **** sıkıntı yaşamıyorum.
fakat damlalıkla ve azıcık kök diplerine su vermeliyiz.
Sfagnum ile deneme amaçlı yaptım.Hem kap hem sfagnum ne olur diye meraktayım.

maki01
09-12-2013, 02:40
Sphagnum yosununun pH'ı benim evde test striple yaptığım ölçümlerde 3.5*4 civarında, yani asidik. Öyle olunca bakteri ya da mantar üremesi pek mümkün olmuyor. Bu nedenle kabın daha çok dış yüzeyinde mantar oluşmuş sanki. Sphagnumla temas eden iç yüzeyde grilik yok.

Menekşelerde kullanılan ölü sphagnum yosunu, yani kurutulmuş, rengi beyaza dönmüş yosunlar. Yakın bir tarihte kurutulmuş olan yosunları yağmur suyu ile sulayarak canlandırmak mümkün olabiliyor ancak devamını getirmeyi ben başaramamıştım.

Ben de ilgi ile izleyeceğim gelişmeleri :)

eceyıldız
09-12-2013, 08:21
Aylardır toprakta olan ve hala yavrulamayan yapraklarım var hiç seraya koymadım, bu saatten sonra seraya almanın ve ısıtılan odaya almanın yavrulamalarında faydası olurmu.

fatitoo
09-12-2013, 08:47
Bence faydası olur sevgili eceyıldız. Sıcak ortamda daha hızlı geliyor yavrular bana göre. Yalnız ortamın nemine de dikkat etmek çok önemli.

asln
09-12-2013, 10:24
Peki, benim sphagnumları damacana su ile suluyordum.Ph 7.5- 8 arası.Nasılsa preslenmiş ölü bunlar diye çelikler için torf niyetine kullandım.
Canlanabilme ihtimali varsa , yağmur suyuna geçeyim ama bu seferde içindeki menekşeleri etkilermi yağmur suyu?
Menekşe için yağmur suyu besinsiz kalmasına sebep olurmu, yoksa yosunla bir arada faydasımı olur?

asln
09-12-2013, 11:50
Bence faydası olur sevgili eceyıldız. Sıcak ortamda daha hızlı geliyor yavrular bana göre. Yalnız ortamın nemine de dikkat etmek çok önemli.

evet bende fark ettim.Sıcak ortam yavrulamayı hızlandırıyor.Ayrıca burada okuyup denedim, kök derine ekilmişşe 5,6 ay yavru gelmiyor.Ayrıca 3-4 cm dibe ekmişim.5 ayı aşkın yavru vermedi.Forumda okuyup öğrenince,gözümü kararttım,yaprağı çıkarttım.Yaprak çoktan kök salmış, yavru da derinde kalmış çıkamamış.Yeniden sıkışmamış toprağa yüzeye 1 cm kadar yakın diktim.Sıcakta tuttum yavru hemen yüzeye çıktı.:eek:

maki01
09-12-2013, 15:52
Menekşede ben de sizin gibi pH'a dikkat etmeden içme suyu kullanıyordum. Daha sonra menekşeler için ideal pH değerinin 6 civarında olduğunu öğrenince şebeke suyuna geçtim.

Adana'da kullanılan suyun pH'ı 7 civarında, yani nötr. Bir bidona musluktan su doldurup içine küçük bir parça limon tuzu atıyorum. pH'ı 6'ya filan düşüyor. Klorun uçması için bir gün dinlendiriyorum.

Dünyaca tanınmış yetiştiriciler "Kokladığınızda klor kokusunu almıyorsanız kullanabilirsiniz, az miktarda klor çiçeklenmeyi teşvik eder " diyorlar.

Yağmur suyuda nötr yani pH'ı 7 ancak elinizdeki yosunun canlanma ihtimali bence yok, Kurutulmuş ve preslenmiş. Sadece menekşeler için uygun ortamı sağlayan bir malzeme gibi görmek lazım. Çıplak elle temas etmemenizi öneririm. Her ne kadar tedavisi zor bir bakterinin sadece canlı yosundan bulaştığı söylense de ben eldiven kullanmaya özen gösteriyor(d)um.

Detay bilgiyi Sphagnum yosunu hakkında bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2298.htm) başlığında bulabilirsiniz.

asln
09-12-2013, 17:21
Evet sevgili maki, ekteki gibi bu yosunlar.
Bende canlı olsun istedim ama gelemiyor yurt dışından.Bu paketten iki tane gelebildi.Orkide için yosun diye istemiş yakınım bunu vermişler.Bende sadece ortam sağlamak için kullandım,canlanabileceğini sanmıyordum.Zaten iri kıyım talaştan farkları yok :) 4 lü paket tanesi 26 dolar 2 oaket 52 dolar çok luzumsuz bir şey oldu.bu kalan paket şimdilik duruyor.Çıplak elle hiç dokunmuyorum.Bazen bulursam bahçede ağaç,kaya yosunları gibi parçaları aralarına atıyorum :) Hani olurda bir tür yakalarım diye.Ama olası bir iş değil.
Çöp olup gidiyorlar.Su tavsiyeniz için teşekkür ederim.selamlar.

fatitoo
10-12-2013, 08:21
Sera yöntemiyle köklendirmeye çalıştığım çeliklerim 21. gününde...

eceyıldız
10-12-2013, 09:54
4 adet uzun zamandır toprağa ektiği ve fazla derine ekmemeye çalıştığım yapraklarımı sanırım ben de bugün seraya alacağım. Yani kararlıyım ben yapraktan yavru alacağım. Kavanozdan çıkardığım yavrular yavaş yavaş büyüyor onlarıda mı sobalı odaya alsam çabuk büyüsünler diye acaba. Ayrıca yapraklarda bir tuhaflık var anaç yaprak hatta ölen anne menekşenin yaprak sapları mor değildi ama bu yavruların yaprak sapları mor aynı mor menekşenin yaprakları gibi. Sanırım bu yavrular büyüyüp çiçek açana kadar ben meraktan çatlarım.

asln
10-12-2013, 10:41
4 adet uzun zamandır toprağa ektiği ve fazla derine ekmemeye çalıştığım yapraklarımı sanırım ben de bugün seraya alacağım. Yani kararlıyım ben yapraktan yavru alacağım. Kavanozdan çıkardığım yavrular yavaş yavaş büyüyor onlarıda mı sobalı odaya alsam çabuk büyüsünler diye acaba. Ayrıca yapraklarda bir tuhaflık var anaç yaprak hatta ölen anne menekşenin yaprak sapları mor değildi ama bu yavruların yaprak sapları mor aynı mor menekşenin yaprakları gibi. Sanırım bu yavrular büyüyüp çiçek açana kadar ben meraktan çatlarım.

Evde farklı odalarda menekşe ve çeliklerim var, sobasız odada olanlar serada fakat Burada hava 3 dereceyi buldu.Dahada düşecek akşamdan itibaren.Oda içi 14 derece oldu çok sıkılıyorum :(
Şükür kök çürümesi, ölüm yaşamıyorum.Ama üşüyorlar biliyorum.
Salondakiler 20 derecede ,18 derecede halen iyiler.Tomurcuk veren bile var, ama ısı düşmesi ısınan odadakileri bile yavaşlattı.Umarım bu soğuk havaları kayıpsız atlatırız.

eceyıldız
19-12-2013, 09:20
Genel kullanım toprağına yaklaşık bir santim derinliğe ekktim ve poşetin içine koyarak sera ortamı yaratmaya çalıştım...
bu Yaprağı bir yerden (ç)aldım tutarsa ve yavru verirse çok mutlu olacapım. Çok güzel bir rengi var, çiçekleri beyaz ve üzerinde lila lekeleri vardı...

fatitoo
19-12-2013, 10:59
Sevgili eceyıldız. Sera olarak buzdolabı poşeti önermiyorlar. Işık alan şeffaf poşetler daha iyi diyorlar...

fatitoo
19-12-2013, 11:05
Yaklaşık 1/3' ünü kesip toprağa gömdüğüm menekşe yaprağım 5. gününde ve herhangi bir yumuşama yok. Dışarda tutuyorum sera ya almadım...

eceyıldız
19-12-2013, 15:38
Sevgili eceyıldız. Sera olarak buzdolabı poşeti önermiyorlar. Işık alan şeffaf poşetler daha iyi diyorlar...

O zaman daha şeffaf birşey bulayım değil mi. **** serasız sobalı odada mı tutsam öneriniz ne olur.

asln
19-12-2013, 19:53
Sayın menekşecibabadan yazın aldığım minyatür çeliklerin bazıları yavru vermeye başladı.Soğuk ve ışıksız günlere denk gelse de yarı yarıya kayıpla sanırım bu nazlı güzelleri büyütebileceğim:eek:
Diğerleri denemek amaçlı ölü sphagnum torflu ortamda diktiğim çelikler.
Neye dikersem dikeyim, en önemlisi sapları dibe dikmemek,sıkıştırmamak oldu.
Hepsinde ortak özellik , ışık ve sıcaklığı olmadan yavrulama çok zor oluyor.Bunlar serada olmasına rağmen 2,3 ay arasında sonuç aldım.
Kışa denk geldi birazda ondan sanırım.
Toprağa alacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum.:eek:

menekşezar
20-12-2013, 11:21
Eylül ayında diktiğim yaprakların bugünkü hali. Bu mutluluk anlatılmaz yaşanır..

SUDEM
20-12-2013, 12:55
Ne mutlu size menekşezar:) Ben daha dikeli 1 ay oldu. 3 ay çok uzun zaman olmuş ama beklemeye değer...

Sayın menekşezar ne kadar kısa bir zamanda yapraklarınız yavrulama yapmış.vallahi maşallah.bu işin bir sırrı varsa lütfen bize de anlatınız.

fatitoo
20-12-2013, 14:00
3 ay yavrulama için kısa bir zaman mıdır? Benim bir yaprağım 1,5 ayda yavrulamıştı. Anlayamadım doğrusu...Neye göre değişiyor süre?

SUDEM
20-12-2013, 14:34
3 ay yavrulama için kısa bir zaman mıdır? Benim bir yaprağım 1,5 ayda yavrulamıştı. Anlayamadım doğrusu...Neye göre değişiyor süre?
temmuz başında diktiğim, halen capcanlı duran ve yavrulamayan inatçı yaprağımı düşünürsek tabi ki kısa bir süre :D ..sadece yavrulama değil 3 ayda bayağı bir yol katetmiş gözüküyor yapraklar...muhtemel ki yavrunun gözükmesi 1 ay gibi bir kısa süre de olmuştur... ;)

menekşezar
20-12-2013, 15:32
Arkadaşlar yorumlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Sayın fatito yavrular çıkalı 1 ay olmuştur, fakat ben resim yüklemeyi bilmediğim için ancak resim koyabildim oda oğlumun sayesinde. Sayın sudem yaprakları ağustos ortasında suya ıslamıştım hafif kök salınca birazını perlite birazını torfa diktim. ve tabi biraz ilgi birazda sevgi işin sırrı burada.

yaprak7
22-12-2013, 11:28
buyrun;)

maki01
22-12-2013, 14:22
Yavrularınız çoğu yavru olmaktan çıkmış sevgili yaprak7, kutlarım. Anne yaprakla birlikte gelişenleri ayırabilirsiniz.

asln
22-12-2013, 23:37
Bir sorunum var,3 aydır dikili bir çok çeliğimi derin diktiğimi anladım topraklarını eşeledim çoğu yavru verdi.Fakar bir sorun oldu.
Yavrular ya çok sarı **** böyle öbek öbek yumru gibi fışkırdı.
Büyümeleri de aniden durdu.Sararma ve cılızlıkta oluyor kimisinde.
Bende siyah renkli viyollerden bir kaçını çıkarttım.
Kök durumu şaşırtıcıydı.Toprağın altında yapraklar 3 aydır kök salmış her yanı kaplamış.
Bende gördüğünüz şekilde kökleri kısaltıp kestim,şeffaf minik bir kaba yeniden diktim.
Bu durumun sebebi ne olabilir?
Olasılıkları not alayım dedim ,sizlerin fikrine.
1-Siyah viyoller derindi ,başında fazla derine gömdüm, köklenme oldu ama yaprak olmadı. Peki kök atacak yer kalmadıysa yine de yaprak vermesi gerekmez miydi?
2- Derine gömdüm fark ettim,1 ,2 cm toprağı alıp eşeledim.Şimdi çıkanlar neden öbek öbek yaprak oldu? Sarı olup büyümeyenlerde var.
Viyollerin içinde kalıyorlar , anne yaprağa ışık gitse de ,minik yavrulara ışık ulaşmıyor sebep olabilir mi?
3-Sera ortamı oluşturmak yüzünden sürekli nem, ışıksız kalmak sebep olur mu?( ışık alan ve nemi havalandırdıklarım nedense sorunsuz görünüyor)
Ama onlarda ne yavru var nede kök salma yok gibi.
4-Hepsini çıkarıp yeniden dikeyimmi?
Bunların dışında, bazılarında hiç sorun yok büyüme normal sağlıklı.Ne yapacağıma karar veremedim doğrusu.:(

Imay
24-12-2013, 00:42
Suda köklendirdiğim yaprakların ve yan sürgünlerin kökleri erimeye başladı. (Yapraklar ve sürgünler hala suda) Nedenini anlamadım. Özellikle yan sürgünlerdeki kökler bolca çıkıyor sonra beyazımsı şeffaf gibi olan kökler kahverengimsi bir renk alarak kendiliğinden eriyip suyun içinde dağılıyor. sonrasında da aynı süreç tekrarlıyor. Çözümü nedir? Benzer durumu yaşayan var mı?

maki01
24-12-2013, 00:49
Uzun süre suda beklediği için çürüyor olmalı.

Imay
24-12-2013, 01:24
Kökler hiç gelişemedi ki. en fazla 1 cm kadar uzadı sonra çürüyüp suyun içinde dağıldı. Sağlıklı kök çıksın diye hala bekliyorum. 1,5 ayda 3. kez tekrarladılar bunu. Bugün perlit aldım. Perlite diksem olur mu? Ya da toprağa dikeyim de toprakta mı kök salsınlar? Bu arada gövdelerinde yaprak saplarında sorun yok

kadiryasar
24-12-2013, 14:10
Kökler hiç gelişemedi ki. en fazla 1 cm kadar uzadı sonra çürüyüp suyun içinde dağıldı. Sağlıklı kök çıksın diye hala bekliyorum. 1,5 ayda 3. kez tekrarladılar bunu. Bugün perlit aldım. Perlite diksem olur mu? Ya da toprağa dikeyim de toprakta mı kök salsınlar? Bu arada gövdelerinde yaprak saplarında sorun yok

Sayın Imay ,
köklenme gerçekleştikten sonra toprağa almak daha mantıklı... Ben şahsen hiç suda köklendirmiyorum (çok nadir)... yavru sürgünlerin sudan çok besine ihtiyacı var buda en çok toprakla sağlanır. Benim şahsi fikrim köklenme sonrası toprağa dikmeniz ama kök başlangıçla toprak üst seviye farkı 1.5 cm yi geçmeyin...
başarılar...

maki01
24-12-2013, 15:20
2- Derine gömdüm fark ettim,1 ,2 cm toprağı alıp eşeledim.Şimdi çıkanlar neden öbek öbek yaprak oldu? Sarı olup büyümeyenlerde var.
Viyollerin içinde kalıyorlar , anne yaprağa ışık gitse de ,minik yavrulara ışık ulaşmıyor sebep olabilir mi?
3-Sera ortamı oluşturmak yüzünden sürekli nem, ışıksız kalmak sebep olur mu?( ışık alan ve nemi havalandırdıklarım nedense sorunsuz görünüyor)
Ama onlarda ne yavru var nede kök salma yok gibi.
4-Hepsini çıkarıp yeniden dikeyimmi?
Bunların dışında, bazılarında hiç sorun yok büyüme normal sağlıklı.Ne yapacağıma karar veremedim doğrusu.:(

Sevgili asln,

Sorularınızın cevabını da veriyorsunuz aslında :)

Anne yaprak belirli bir süre yavruları besler , daha sonra enerjisi ancak kendini yaşatmaya yeter ve bir süre sonra da solar, çürür v.s.

Yavrular, büyüyüp gelişebilmeleri için ışığa ve besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle yavrulama süresi uzun sürmüşse (2 aydan fazla) toprağın içerisinde besin de tükenmiştir. Bu aşamada seyreltik dengeli gübre verebilirsiniz . N,P,K oranları aynı ancak azot bileşeni olarak Ürenin yer almadığı sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. Ben yavrularda Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. İçeriğinde üre yer almadığı için etiket üzerinde yazan miktarı 1/4 oranında seyrelterek kullanabilirsiniz.

Işık almadıkları için yeniden dikmeyi düşünüyorsanız viyolleri üstten keserek ışık almasını sağlayabilirsiniz.

drgozde
24-12-2013, 18:25
Merhaba,
2-3 haftadır menekşe ile ilgileniyorum. Takdir edersiniz ki menekşe konusunda pek bir bilgim yok. Koçtaş'tan aldığım menekşelerimin çok fazla yaprağı vardı. Ben de burda anlatıldığı gibi çelikleme metoduyla yaprakları torfa diktim(burada sadece torf bulabildim). Sera yöntemiyle köklerinin çıkmasını ve yavru vermesini umuyorum. Benim size sorularım şunlar;
Bu seradaki yaprakları,
-Her gün havalandırmalı mıyım ve öyle ise ne kadar süre ile?
-Hangi aralıklarla sulamalıyım?
-Evin tam olarak neresine koymalıyım pencere kenarına mı karanlığa mı?
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

fatitoo
24-12-2013, 19:05
Sevgili drgozde,
Önceki sayfalara bakarsanız detaylı anlatımlar mevcut. Hem sera yöntemi hem de normal yöntemle ısı, ışık ve su ayarlaması konularında tüm cevaplar var:)

fatitoo
24-12-2013, 19:07
Bunlarda üzerine titrediklerim:)

fatitoo
24-12-2013, 19:11
O zaman daha şeffaf birşey bulayım değil mi. **** serasız sobalı odada mı tutsam öneriniz ne olur.
Bence çok sıcak odaya koymayın. Benim pencere kenarına koyduklarım sıcak odadakilerden daha iyi durumda. Çok sıcak ortamda yaprakta yumuşama oluyor sanki...

asln
24-12-2013, 22:43
Sevgili asln,

Sorularınızın cevabını da veriyorsunuz aslında :)

Anne yaprak belirli bir süre yavruları besler , daha sonra enerjisi ancak kendini yaşatmaya yeter ve bir süre sonra da solar, çürür v.s.

Yavrular, büyüyüp gelişebilmeleri için ışığa ve besine ihtiyaç duyarlar. Özellikle yavrulama süresi uzun sürmüşse (2 aydan fazla) toprağın içerisinde besin de tüketilmiştir. Bu aşamada seyreltik dengeli gübre verebilirsiniz . N,P,K oranları aynı ancak azot bileşeni olarak Ürenin yer almadığı sıvı gübrelerden kullanabilirsiniz. Ben yavrularda Vilmorin'in yeşil yapraklı bitkiler için ürettiği sıvı gübreyi kullanıyorum. İçeriğinde üre yer almadığı için etiket üzerinde yazan miktarı 1/4 oranında seyrelterek kullanabilirsiniz.

Işık almadıkları için yeniden dikmeyi düşünüyorsanız viyolleri üstten keserek ışık almasını sağlayabilirsiniz.

Sevgili maki,
Siz söyleyince yeniden okudum yazdığım soruları. Evet gerçekten cevabı vermişim bilmeden. Fakat forumda toprak değiştirme 6 ay ortalama yazısını bir yerlerde okuyunca kilitlenmişim. Şuna kilitlenmişim: ''tamam toprak 6 ayda eskir. Daha önce eskimez'' .:p

Ayrıca bunu da hiç düşünmemiştim. ''Yavru besini tüketir.''
Minicik bir yavru ve tek bir çelik anne ne kadarcık tüketirki ? demiştim.
Haklısınız sanıyorum besin azaldı.
Ve siyah derin viyoller ışık almıyor. Bu durumda yine size hayran kaldım.
Tatlı ve anlaşılır anlatımınız, şevkatli üslubunuza hayranım.
Kısaca marullarımı sayenizde daha çok seviyorum:eek:
Bu sabah dakikalarca seyrettiğim marulum.
Öyle güzeller ki. Sevgimizi hiç karşılıksız bırakmıyorlar. Yeter ki dillerinden anlayabilelim değil mi :)

maki01
24-12-2013, 23:35
Çok teşekkür ediyorum sevgili asln , çok zarifsiniz :)

Bitkinin besini tüketmesi dışında ,sulama sırasında da toprağı bir anlamda yıkamış oluyoruz. Besin bu su ile akıp gidebiliyor.

Menekşelerede 6 ayda bir toprak değiştirilmesinin nedeni, düzenli besin takviyesi sonucu toprağında biriken tuzu uzaklaştırmaktır. Tuzlanma arttıkca bitki, verilen besiniden faydalanamaz hale gelir sevgili asln. Yani gelişmesi için önce düzenli besin veriyoruz, 6 ayda bir de bu besinden kaynaklanan tuzlanmayı gidermek için toprak değişimi yapıyoruz :)

Bunun yanısıra alttaki yaşlanmış kökleri de eski toprakla birlikte uzaklaştırarak yeni, taze köklerin gelişmesini teşvik etmiş oluyoruz.

asln
25-12-2013, 00:22
Yaprakları yeni şeffaf kaplara aldım.Hepsi köklenmiş meğerse.Karanlıkta kalmışlar.Toprakta pres olmuş yazdan beri :)
Bir soru daha oluştu aklımda, ben yavrulu yaprakları ve yavrusuz çelikleri spreyle suluyorum. Seramın içinde üstten fısladığımda hepsine ulaşıyordu.Yapraklarda bunu seviyordu.
Peki şimdi gübreli suyu spreyle verirsem yaprak ve yavruları yakarmı?
Bu gübre yapraklarada faydalımı?
Henüz kullanmadım sayın menekşecibaba dan almıştım.Üresiz sıvı gübrem var. cevabınıza göre hareket edeyim sevgili maki.

maki01
25-12-2013, 01:55
Besin katkılı su verirken yapraklara gelmemesi gerekiyor sevgili asln, yaprakları yakabilir.

menekşecibaba'dan gelen gübrenin içeriği nedir, bilemiyorum.

eceyıldız
25-12-2013, 09:06
Bende güneş gören pencere önünün daha uygun olacağını düşündüm sevgili Fatito...
Birde daha önce yaptığım gibi ama bu sefer pet bardağıyla beraber kavanoza koydum...

asln
25-12-2013, 10:49
Besin katkılı su verirken yapraklara gelmemesi gerekiyor sevgili asln, yaprakları yakabilir.

menekşecibaba'dan gelen gübrenin içeriği nedir, bilemiyorum.

N.P.K 3.8.4 Yazıyor. Sanırım ideal üresiz gübrelerden.
Böylece bu günden itibaren yapraklara gelmeden bebeklere besin takviyesi yapacağım. Fikir edinilmesi için yavruların durumunu ekliyeceğim .

asln
25-12-2013, 11:04
Gördüğünüz gibi hem alttan, hemde yukarılardan kök atmış.Derinde olan her yeri yıkadım.Kökleri bu şekile kadar kestim.Doğrum yaptım?
Yukarıdaki kökler artık dışarıda kaldı.Yoksa en alttakileri kesip yukarıdan mı dikmeliydim?

sami ulus
25-12-2013, 12:57
Gördüğünüz gibi hem alttan, hemde yukarılardan kök atmış.Derinde olan her yeri yıkadım.Kökleri bu şekile kadar kestim.Doğrum yaptım?
Yukarıdaki kökler artık dışarıda kaldı.Yoksa en alttakileri kesip yukarıdan mı dikmeliydim?

Sayın asln şu an resim ekleyemiyorum en kısa zamanda ekliycem. Haziran ayında diktiğim çeliklerin yavrularını aldım hiçbir işlem yapmadım, kök kısmını düzeltsemmi dedim üşendim düzeltmedim, yavrularını ayırıp olduğu gibi yeniden diktim o çelikleri Ekim ayının başında, şimdi ikinci yavrular patladı bile. Onun için çok hasasiyet göstermeyip şu an resimde yayınladığınız gibi dikseniz tutar diye düşünüyorum.

asln
26-12-2013, 00:13
Sayın asln şu an resim ekleyemiyorum en kısa zamanda ekliycem. Haziran ayında diktiğim çeliklerin yavrularını aldım hiçbir işlem yapmadım, kök kısmını düzeltsemmi dedim üşendim düzeltmedim, yavrularını ayırıp olduğu gibi yeniden diktim o çelikleri Ekim ayının başında, şimdi ikinci yavrular patladı bile. Onun için çok hasasiyet göstermeyip şu an resimde yayınladığınız gibi dikseniz tutar diye düşünüyorum.

fotoğraf bekliyoruz :eek: teşekkürler sami bey.

fatitoo
26-12-2013, 09:31
Benim minişim nihayet yavru verdi:) 1 Kasım dikim tarihim...

asln
26-12-2013, 11:11
Bahsettiğim toprak altında kalan yavrular. Eski derin viyolleri boşaltınca hayret ettim. Bazılarına işaret koydum. Gördüğünüz yavru topraktan 1 cm yi geçkin altta gömülü çıktı. Spreyle yıkama yapınca ortaya çıkan bebek. Derin dikenlere, yavrum çıkmıyor diyenlere faydası olur umarım :)
Ayrıca yüksek viyolde olduğundan yaprak ışık almış , toprak hiç güneş görmemişti. Besinsiz bırakıp sadece su verdiğimden hepsi bu durumdaydı.:(

asln
26-12-2013, 11:15
İlk dikimi çizgi olan yerden yapmıştım.Ayrıca çok uzun dikip yine derine gömmüşüm. 4 aydır hayatta kalıp bebeğini toprak altında büyütmüş. Görmek içi Spreyle yıkadım. Yeniden diktim. Toprağın 3 cm altında bulduğum bebek :eek:

asln
26-12-2013, 11:21
Sağdaki ok işaretli sevgili makiye bahsettiğim ve beyaz çıkıyor dediğim yavrulardan.Bu yaprak 4 aydır yaşıyordu. Yavru yumak olmuş toprağın altından çıktı.

Çizgi işaretli olanın uçları toprak dışındaydı fakat büyümüyordu. Yıkayınca geri kalan kısmını görebildim.
En alttaki şeffaf saplı olanda aynı durumda gömülüydü.
Toprağımız ışık ve besin alamayınca böyle şeffaf ve renksiz yavrular oluşuyormuş demek ki.;)

asln
26-12-2013, 11:29
Bu yavruyu çok zor görebildim. Ah bu yaprak sararmış eriyecek demiştim. Elime aldığımda toprak kökte yumak olmuştu. Ilık sprey su ile fıslattıkça bembeyaz bebekleri gördüm.:eek:
Harika bir bebek :eek:

İkinci fotoğraf ise hala sonunu merak ettiğim yapraklardan.:confused:
Birbirine yapışık halde ne olacaklar bilmiyorum. Bu öbek 1,5 cm uzunluğunda. Ben ilk çıkartırken sadece üst şemsiye gibi yaprakları görüp fark etmiştim. Saplar şeffaf camsı ve toprak altında kalmıştı.
Diktim olmuyor, yavru nerde vss. diyen arkadaşlar aynı hataları yapmazlar umarım. ''Kaç ay oldu, yavru yok, toprağın altında neler oluyor'' diye benim gibi merak edenlere yardımcı olması için.

menekşezar
26-12-2013, 16:43
28 Ekimde ithal menekşe yaprağı diktim bir akrabama gitmiştim, oradan getirdim. İnşallah en kısa zamanda bende yavrusunu görürüm.

Seabert74
30-12-2013, 09:49
merhaba,
Benimde dün 2 adet menekşe yapragım oldu. Eve geç saatte geldiğim için suyun içine bıraktım şimdilik. Köklendirme konusunu baştan sona okudum. Şimdiye dek hiç menekşe köklendirme denemedim, o yüzden elimdeki bu iki yapraga çok dikkat ediyorum. Sayın Ahmeter'in spagnum yosunu denemelerini izledikten sonra çok heveslendim ancak yosunu bulma şansım yok. Azıcık torf içinde bardak/kavanoz serada köklendirmeyi deneyeceğim.
Bu arada dün Bauhaus'tan cocopeat aldım. Acaba menekşe köklendirmede cocopeat daha olumlu bir sonuç verebilir mi??
Ne önerirsiniz??

fatitoo
30-12-2013, 10:15
Sevgili seabert74, ben cocopeat te denedim sonuc basariliydi:)

Seabert74
30-12-2013, 10:42
Peki bir sorum daha olacak Sn Fatito,
Cocopeat ile ilk kez tanışıyorum, bu malzeme sadece köklendirme için mi kullanılır, yoksa menekşem köklenir ve yaprak çıkarırsa, yeni saksı karışımında da cocopeat kullanabilir miyim??
Sanırım sadece cocopeat ile bitki yetiştirilemiyor, yanılıyor muyum??

maki01
30-12-2013, 15:01
Afrika menekşesi için uygun saksı harcı (toprağı) ile ilgili bilgileri http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000-4.htm başlığında bulabilirsiniz :)

fatitoo
30-12-2013, 17:45
Peki bir sorum daha olacak Sn Fatito,
Cocopeat ile ilk kez tanışıyorum, bu malzeme sadece köklendirme için mi kullanılır, yoksa menekşem köklenir ve yaprak çıkarırsa, yeni saksı karışımında da cocopeat kullanabilir miyim??
Sanırım sadece cocopeat ile bitki yetiştirilemiyor, yanılıyor muyum??

Ben 310 nolu mesajdaki menekşemi cocopeat ve bahçe toprağı karışımında büyüttüm. Sadece cocopeat te ise tek gecelik gelin büyütüyorum hala da yeni sürgün vermeye devam ediyor...

asln
30-12-2013, 18:25
Temmuzdan beri diktiğim çeliklerde en iyi sonucu menekşecibabanın tavsiye ettiği harçlarda aldım.Ölü sphagnum presini ıslatarak karışımsız harçta,Ölü Sphagnum pressiz saplarını ıslatarak karışımsız harçta ,marketten aldığım menekşe toprağı perlitsiz sade olarak, en son menekşecibabanın yolladığı torf-perlit-vermikülit bu türlü çeşit karışımları denedim.
Kullandığımız kap,dikme şeklimiz ve ortam da çok alakalı fakat, en iyi sonucu 1-1-1 torf-perlit-vermikülitte aldım.
Bir ara da sphagnum canlı olarak elime geçti, hiç faydasını görmedim.

asln
30-12-2013, 19:01
Halen deneme yapıyorum.Bu iki farklı harç, ilki sphagnum preslenmiş ölü yosunu. Merak ettiğim için bir kaç çeşiti ile deneme yaptım.
Faydasız yanı:
Ölü ve ıslanınca bir hadisesi olmuyor sanırım. Şişiyor, suyu tutuyor. Cansız olduğundan suya herhangi bir besin yararlı oluşum katamıyor. Üç tip sulama ile test ettim, bir kısmını normal damacana, bir kısmını menekşe gübreli su, bir kısmını da yağmur suyu ile suladım.
Hiç bir hızlanma köklenme vss olmadı. Her şey normaldi. Hızlı gelişim,vss gibi hiç bir şey gözlemlemedim. Ama yaprak çürümesi, solması da gözlemlemedim.
Faydalı yanı:
Torf vss karışımları gibi toprağa benzemediğinden, daha çabuk kuruyor. Hele ki güneşi bir kaç saat görünce hemen su kaybedip hava alıyor. Buda bardakta suda bekletme, toprakta köklendirme yöntemine göre sap çürümesine çare alternatif olarak kullanılabilir.
Bu malzeme ile hiç bir çürüme yaşamadım, toprakta olan çürümeye yakın olan yaprakları bu malzemeye alıp kurtardığım oldu.
Çabuk kuruduğundan kış ayları için gübre desteği ile yetişkin menekşelere dahi kurtarma için geçici ortam yapılabilir.
Bu malzemeyi talaşa benzetiyorum, toprak gibi sulandıkça sıkışma özelliği yok. Yaprak sürekli baskısız olarak nemli kalıyor. Yaprak yavru verirken daha rahat çıkıyor gibi fark ettim.
Kökler Malzemeye sarılıyor, ama hava alıp tanelerin arasından rahatça uzayabiliyor. Malzeme toprak gibi kökü kavramıyor. Sıkıştırmıyor. Yosunlanma ,mantar yapmıyor. Perlitle karıştırdığımda nemden ötürü perlitler yeşillenirken bu malzeme aynı şekilde bozulmadan kalabildi.

asln
30-12-2013, 19:14
Bu ise preslenmemiş sphagnum yosunu. Bazı yerlerinde tomurcuk dal gibi parçaları var. Bu malzeme preslenmemiş olarak yine kuru olarak aldığım.
Islatınca suyu emdi ve yaprakları diktim. Buda sanırım ölü ve sadece suyu tutuyor. Bunu da aynı üç yöntemle suladım. Malzemenin ne faydasını nede zararını gördüm.
Diğer preslenmiş olana kıyasla bu biraz daha anlamsız bir harç oldu.
Yaprak dikilmiyor,Bir yere kök atamıyor.Aralıklardan görünüyor. su altta birikinti olarak bekliyor, yukardaki yosun sapları aşağıdan nemleniyor. Menekşe yapraklarını sadece dalların arasına saplayıp aşağıdaki sudan faydalanmasını sağlıyoruz.Arabir devriliyorlar açıp düzeltiyoruz.:rolleyes:
Bunun içinde çürüyen olmadı. Ama olması muhtemel, bana anlamsız gelen bir yöntem.:D
Menekşe çeliklerimde Sphagnum adı altında en iyi sonuç kanaatimce torf olarak , vermikülit - perlit karışımıyla kullanılması oldu.
:eek:

maki01
30-12-2013, 21:49
Çok fazla sulamışsın sevgili asln, nemli olmaları yeterli. Yaprakları tornavida, filan gibi bir şey kullanarak yosunla desteklemen lazım.

Ben delikli bardağı sphagnum yosunu kur halde iken birazda sıkıştırırak dolduruyorum. Daha sonra menekşeyi dikeceğim delikleri açıp çelikleri içine yerleştiriyorum. Su dolu bir kabın içerisine oturtup suya doymalarını sağladıktan sonra fazla suyun süzülmesini sağlıyorum.

Kuru iken diktiğim için, yosun nem aldığında hacim kazanıyor ve yaprağı daha sıkı kavrıyor.

asln
30-12-2013, 23:00
Sevgili maki,
suyu bir türlü düz durmadılar isyan ettim tutucu olsun diye doldurdum:mad:
Nasıl zor bir türlü sabitlenmediler. Sizde aynı şeyi yaşamışşınız benden tecrübeli çıktınız :)
Peki izlenimleriniz neler?
Ben ''extra '' bir hızlanma fayda gözleyemedim :(

maki01
31-12-2013, 01:17
Normal koşullarda kesinlikle çelik kaybına engel olan ve de çoklu yavru alınmasını tetikleyen bir malzeme diyebilirim sevgili asln.

Aklınızda bulunsun. Fazla sayıda yavru alıyorsunuz ve kökleri birbirinden ve sphagnumdan ayırmak çok zor. Yavru ayırmada en sağlıklı yöntem yosunları steril makasla keserek ayırmak :)

Sphagnum stoğum çok sınırlı olduğu için uzun bir süredir çeliklerde kullanmıyorum. Özellikle kök çürümesinin tedavisinde asidik yapısıyla bakteri ve mantar oluşumuna engel olarak menekşeyi kurtarmak için en büyük yardımcı diyebilirim.

asln
31-12-2013, 01:47
Normal koşullarda kesinlikle çelik kaybına engel olan ve de çoklu yavru alınmasını tetikleyen bir malzeme diyebilirim sevgili asln.

Aklınızda bulunsun. Fazla sayıda yavru alıyorsunuz ve kökleri birbirinden ve sphagnumdan ayırmak çok zor. Yavru ayırmada en sağlıklı yöntem yosunları steril makasla keserek ayırmak :)

Sphagnum stoğum çok sınırlı olduğu için uzun bir süredir çeliklerde kullanmıyorum. Özellikle kök çürümesinin tedavisinde asidik yapısıyla bakteri ve mantar oluşumuna engel olarak menekşeyi kurtarmak için en büyük yardımcı diyebilirim.

Bu eklediğim iki ayrı çeşit örnek ,canlı olmayan çeliğe herhangi bir katkısı olmayan ölü sphagnumlar.
Hiç yeşillenmediler. Daha önce yazışmıştık presli olanı ıslatınca talaş gibi olan ,diğeriyse ilk fotoğraftaki dallı budaklı olan pressiz.
Kök çürümesi için sizin kullandığınız bendekilerin hangisi?
Bahsettiğiniz suyu asidik yapan yeşil canlı olan sphagum olmalı.
Bu iki sarı malzeme yaşamıyor. Sadece su tutucu olarak görüyorum.
Suya katkıları olmadığından sadece ''ortam '' olarak düşünüyorum.
:confused:

fatitoo
31-12-2013, 13:04
O kadar minik ki korkuyorum ölecek diye. Büyüyüp adam olabiliecek mi acaba:)

Seabert74
31-12-2013, 13:43
Sn Fatito,
Ne kadar güzeller.. Bense bu gördüklerimden sonra "benim yapraklar bugünleri görecek mi" diyorum hep :)
Ne kadar zamanda bu duruma geldiniz??
Önce suda köklendirme yaptınız mı, yoksa direkt toprakla mış buluştu??
sevgiler

maki01
31-12-2013, 15:34
Sevgili asln,

Kurumuş yani ölü sphagnum yosunun da sağladığı ortam aynı şekilde asidik. Medikalcilerde satılan pH striplerden alıp aistliği yaklaşık olarak ölçmeniz mümkün , 3-4 arası çıkacaktır. Yosunun hangi besinleri içerdiğini detaylı olarak bilmiyorum ancak oldukca zengin olmalı ki çeliği uzun süre besliyebiliyor.

Benim kullandığım sıkıştırılamamış türde olanlardan diyebilirim. Yine de paketlerken elle filan baskı uygulanmıştır.

Kısa bir süre önce sphagnuma diktiğim hoya çeliklerimi (http://www.agaclar.net/forum/1230751-post99.htm) yosunun suya doyması için bekletirken :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/mum-cicegi-hoya/460913d1387300742-img_2367.jpg

maki01
31-12-2013, 15:54
Sevgili fatito,

Sulamaya dikkat edersen büyüyeceklerinden emin olabilirsin. Toprak aşırı sulanmış gibi duruyor. Bu tür durumlarda kağıt peçete ya da gazete üzerinde bekleterek fazla suyu almanı öneririm.

asln
31-12-2013, 19:23
Sevgili asln,

Kurumuş yani ölü sphagnum yosunun da sağladığı ortam aynı şekilde asidik. Medikalcilerde satılan pH striplerden alıp aistliği yaklaşık olarak ölçmeniz mümkün , 3-4 arası çıkacaktır. Yosunun hangi besinleri içerdiğini detaylı olarak bilmiyorum ancak oldukca zengin olmalı ki çeliği uzun süre besliyebiliyor.

Benim kullandığım sıkıştırılamamış türde olanlardan diyebilirim. Yine de paketlerken elle filan baskı uygulanmıştır.

Kısa bir süre önce sphagnuma diktiğim hoya çeliklerimi (http://www.agaclar.net/forum/1230751-post99.htm) yosunun suya doyması için bekletirken :)

http://www.agaclar.net/forum/attachments/mum-cicegi-hoya/460913d1387300742-img_2367.jpg

Ben bunlar ölü hiç bir katkıları yok sadece su tutucu oluyorlar diyerek besin vermiyorlar fikrindeydim.
Yani bu yosunun ölüsü bile bir şeyler yapıyor öylemi?
Temmuzdan beri gözlemlediğim şey evet,kök çürümesi olmadı,olanları buna naklederek kurtardım.Çünkü çabuk kuruyor.Fakat öyle forumdaki fotoğraflar gibi fışkıran kökler,yavrular gözlemlemedim .:rolleyes:
Sizin tecrübeniz benden üstün.İkimizinde ortak tespitimiz kök çürümesinin devası olduğu.Teşekkürler makimiz:eek:
Bir ay sonra gelecek yakınım var, orkide ortamı diyerek ölü dallı olandan bir paket getirebildi bana. Size sipariş edebilirim.Eğer hala mümkünse.Sizin çok ihtiyacınız var görünüyor :(

asln
31-12-2013, 19:29
O kadar minik ki korkuyorum ölecek diye. Büyüyüp adam olabiliecek mi acaba:)

Sevgili fatito,
Sevgili makimizin dediğine katılıyorum.Su fazla kaçıyor.Sizinle aynı süreçteyim, bir çok yavrum var eliminde ayarı yok bebeklere sanırım. İkide bir ıslak ıslak kalıyorlar. Dün gece bende elimde peçete kurutma yaptım.
Ve bu gün makiye danışacaktım bir gözlememim oldu.
Islak olmayıp iyice kuruyan suyu yok olmuş toprakta sanki daha hızlı büyüyor bebekler.
Suyu fazla kaçınca da sanki 'ay ben bataklıktamıyım 'der gibi duraklıyor büyümeleri.
Bir kısım ıslak yavrum duraklarken bir kısım kuruttuğum yavru sanki önde gidiyor gibi.
Doğrumu bu sevgili maki?

maki01
31-12-2013, 21:59
İyice kuruyan toprakta can havliyle büyümeye çalışıyor olabilirler sevgili asln :) Genel olarak torfun tam olarak kurumasına izin vermemek gerekiyor, bir daha kolay kolay su tutmuyor.

Sulamada ayar tutturalaması durumunda en sağlıklı yöntem tepsiye alıp alttan sulamak sanırım. Benim yavrular tepsi içinde ve alttan suluyorum. Nedeni ise tembellik ya da artık yetememek...
Bol yavrulu, çiçekli menekekşelerle dolu bir yıl diliyorum. Sevgiler :)

asln
01-01-2014, 01:34
''can havliyle büyümeye çalışıyor olabilirler '' Harikasınız maki:eek:
Evet su tutmuyor çok kurutunca.Yazın yetişemediğim oldu epeyce zor olmuştu yeniden ıslatmak.
Bir süre sonra sanırım bende yetemeyeceğim, biliyorum.Şimdilik yerim ve zamanım var ama bir kaç aya zorlanacağım. Bu tepsi fikrinizi denerim bende.
**** fitilli sulamaya geçeceğim, malum buranın yazı nisanda başlıyor.
Sevgilerimi , iyi dileklerimi paylaşıyorum.Yeni yılda herşey gönlünüzce olsun.

drgozde
01-01-2014, 16:15
Merhaba,
Öncelikle herkese mutlu, sağlıklı ve bol çiçekli yıllar.
Yılın ilk gününde küçük bir sürprizle uyandım. 2 hafta önce menekşemin bir yaprağını köklenmesi için suya koymuştum. Bugün minicik köklerinin çıkmış olduğunu farkettim. Ne kadar güzel bir duygu ve de mutlulukmuş :) Hayatımda hiç menekşe veya herhangi bir çiçek konusunda deneyimim olmadı. O yüzden bu küçük olay karşısındaki büyük sevincimi mazur görün.
Sizin burada paylaştığınız bilgilerden çok şey öğrendim, hepinize teşekkürler. Umarım sudaki çeliğimi büyütmeyi başarırım. Darısı sizden öğrenip de uyguladığım seramdaki çeliklere.
Sevgiler.

fatitoo
01-01-2014, 18:28
Sevgili fatito,

Sulamaya dikkat edersen büyüyeceklerinden emin olabilirsin. Toprak aşırı sulanmış gibi duruyor. Bu tür durumlarda kağıt peçete ya da gazete üzerinde bekleterek fazla suyu almanı öneririm.
Sevgili maki01,
Yılbaşı tatiline gireceğimiz için suyunu yeni vermiştim. Hemen ardından da foto yu çektim. Bizim ofis o kadar sıcak oluyor ki akşamdan sabaha toprak kuruyuveriyor.Yoksa fazla su vermemem gerektiğini biliyorum çünkü bir bebeğimi fazla sulamadan dolayı kaybetmişim.Çok teşekkür ederim öneriniz için.

fatitoo
01-01-2014, 18:31
Sn Fatito,
Ne kadar güzeller.. Bense bu gördüklerimden sonra "benim yapraklar bugünleri görecek mi" diyorum hep :)
Ne kadar zamanda bu duruma geldiniz??
Önce suda köklendirme yaptınız mı, yoksa direkt toprakla mış buluştu??
sevgiler
Sevgili seabert74,
Ben bir türlü gelişme göstermeyen menkşemin toprağını değiştirirken kopan bu minik yaprakları öylesine (tutmaz ama yine bir umut diyerek) toprağa sokuşturdum. Çok minik yapraklar 50 kuruş boyundalar o yüzden tutma olasılığı sıfırdı gözümde ancak tuttular. 1 Kasım dikim tarihimdi. Aynı gün diktiğim başka bir menekşenin yaprağında hala faaliyet yok. Bu bücürler ablalarından hızlı çıktılar maşallah:)

asln
01-01-2014, 23:19
Toprak altından çıkarıp yeniden diktiğim çelikler.Bir haftadır iyilerdi,havaya ve ışığa kavuşmuşlardı. Büyüdüler hatta. Ama ne oldu bilmiyorum .Bazıları neden böyle paraşüt gibi oldu?
Yaprakların bazısı büzüldü. Yukarı doğru kıvrıklaşmaya başladı.
Isı 18-20 arası salonun en ışık alan yerindeler, 1 haftadır güneş çıkmıyor. Soğukta olmuyor. Beslenmeleri de gayet normal, seyrelmiş üresiz gübre verdim yumuşak suyla suladım.Canım sıkıldı neleri var acaba?:(

asln
01-01-2014, 23:28
Bu yaprağın sapı erimişti.Ölü sphagnumda sapsız kalan yaprak kısmı birinci boğumdan kök attı.Yaprak yarıya kadar toprağa gömdüm öylece yaşadı.2 cm kadar boyu kaldı.Yarısıda toprak altında zaten.
Görünen şey yaprak yanlamasına dik duruyor arkası dönük.
Saksısını fotoğraf çekmek için ordan çıkaramadım yavrular çok kalabalık ellerimle kırıp dökmek istemedim.
Konu şu:
Çekimde yaprağın arkası dönük ve toprakla kavuştuğu yerdeki dipte mikro boyda yavru çıktı.:D
Çok minik yakın gözlüğümle ancak seçebildim.Cımbızla elim titreyerek perlit takılmıştır,veya toprak parçasıdır diye oynatmak istedim sabitti.
Arkasından yavru vermesi normalmi?
Yaşarmı? Bu hep olurmu ben şoktayım çünkü.
Üstelik yaprağın sapı yok,bu bir minyatür ve yaprağa dokunmaya bile korkuyorum mucize gibi geldi.:eek:

maki01
02-01-2014, 02:29
Ben sorun göremedim sevgili asln, minik yapraklar büyüdükce tür özelliğini kazanacaktır.

Sapsız çeliğinizin durumu ilk fotoğrafınızdaki saplı çelikten farklı değil aslında, onun da arkada yavruları var.

Sapsız çelikleri dikerken yanlardan keserek orta ana damarı sapmış gibi kesmeden bırakarak diktim hep. Yaprağın toprak içerisinde kalan bölümü hızla çürür ve bakteri üremesine neden olur diye düşünmüştüm. Bırakın çürümeyi yavru bile vermiş miniş :) Diğerleri gibi o da büyüyecektir , endişelenmeyin :)

asln
02-01-2014, 12:23
Moral verdiniz sevgili maki. Sabahları kalkınca onları capcanlı görememek üzüyor beni.;)
Terapi gibiler çünkü. Eğer sap erimişse bende sizin bahsettiğiniz gibi son bir şans yaprağı yanlardan keserek mızrak ucu şeklinde dikiyorum. Bir videoda görmüştüm. İşe yaradı.
Eklediğiniz fotoğraf X işareti ile çıkıyor. Göremiyorum. Tekrar düzenlermisiniz.
Ben bu sphagumda bir türlü aşırı ve çabuk köklenmeye rastlayamadım. Tedavi ve kurtarma için çok faydalı oda bir gerçek.

haticeilhan
02-01-2014, 21:49
sayın asln yarısından kapmuş bir yaprağı dikmiştim ben de. yaprağın sadece uç kısmı vardı sap kısmı hiç olmadığı gibi yaprak da yarımdı. o da seninkiler gibi arkasından yavru verdi. yavru biraz büyüdükten sonra şekli bozulmasın diye yaprağı kestim ve yavru kocaman oldu zamanla

asln
04-01-2014, 11:43
Bu yavrular çok cadı:D
Dik olarak dikmiştim. Sanırım kendisini ayçiçeği sanıyor :p
Bir süre önce sevgili makinin zamanlama tavsiyesi ile annesinden ayırdığım ilk çelik bebek.
Ortam çok kalabalık ve dokunmak zor olduğundan tam detaylı çekemedim.
Pencereye doğru eğilmesi 45 derecelik açıyı geçti.;)
Buda bize güneşi nasılda çok sevdiklerini gösteriyor.
Evin sadece 1 penceresi onları koymam için müsait.Ve tıklım tıklım oldu.
Çelik bebeği kıdemli bir yere aktarmalıyım.Güneş önceliği ona olsun :rolleyes:

Seabert74
06-01-2014, 07:54
Merhabalar,

Bir hafta evvel 2 adet yapragı suya koydum, köklendirmek için. Ama şimdi bakıyorum da yapraklar diriliğini kaybetmiş, yumuşak yumuşak duruyorlar. Sizce ne yapayım, bu şekilde kalsın mı, yoksa bir an evvel toprakla mı buluştursam??

fatitoo
06-01-2014, 11:50
Yaprak yumuşadıysa toprak ta da pek olmaz gibime geliyor...

Seabert74
06-01-2014, 14:06
Hay Allah..
Daha birinci adımda başarısızlıgı tatmış oluyorum desenize :)
:(((

menekşezar
06-01-2014, 20:29
Kasım ayının ortasına doğru on tane çok güzel değişik yapraklar dikmiştim, iki tanesi yavru vermiş beni çok mutlu ettiler kaç defa maşallah dediğimi hatırlamıyorum.Geçenlerde bir yerde okumuştum menekşenin psikolojik bir çiçek olduğu ve insanları mutlu ettiği yazıyordu. Gerçekten çok doğru en güzel hobi en güzel terapi.

fatitoo
06-01-2014, 21:06
Hay Allah..
Daha birinci adımda başarısızlıgı tatmış oluyorum desenize :)
:(((

Üzülmeyin her deneme bir tecrübe oluyor. Artık ben de öğrendim, ilk zamanlar ben de suda bile köklendiremiyordum:)

eceyıldız
07-01-2014, 09:00
Ben hala ne suda ne toprakta köklendiremiyorum. Bu yüzden denemeye devam Sayın Seabert74, pes etmek yok...

Seabert74
07-01-2014, 09:53
Evet , pes etmek yok ama, köklenecek yaprakları heba etmek de üzüyor işte.. Yaprak istemeye utanıyorum artık :)

fatitoo
07-01-2014, 14:59
Miniklerimin son halleri:)

asln
07-01-2014, 16:52
Ay ay kıyamam ;) Maşallah çabuk büyüsünler inşallah.

eceyıldız
07-01-2014, 17:08
Miniklerimin son halleri:)

Maşallah maşallah darısı benim yapraklara. Sevgili Fatito nasıl bir toprağa ekiyorsun. Benim perlit vermikülit gibi toprak türleri alma şansım yok buralarda yok çünkü genel kullanım toprağına ekiyorum yaprakları ama hala sonuç yok.:(

ngr33
07-01-2014, 20:17
menekşeler için uygun olan toprağı almak şart oldu benim icinde..torfta cok güzel kökleniyor yavrular çıkmaya başlıyor sonra gelişimleri kaplumbağa hızıyla..torf bitkinin ihtiyacını karşılayamaz hale geliyor..toprak karışımı tez alına herşey kızlarım için yoksa çiçeklerini göreyim diye beklerken çatlayıp gideceğim buralarda..eşimin de başının etini yiyorum alayım da hepimiz kurtulalım ;)

fatitoo
08-01-2014, 07:15
Çok teşekkürler, bu yaprakları dikeli tam 2 ay oldu. inşallah çabucak toparlanırlar, korkuyorum, bir şey olur diye masama, gözümün önüne aldım. Toprak karışımı çiçekçiden aldığım kendi toprağı sadece daha minik kaba yaprakları dikmiştim.
Bu arada benim de toprak değişimi yapmam gereken menekşelerim var ancak bundan 5-6 ay önce iki kök olan gelişmiş menekşemin köklerini ayırdım ayırmışken de toprağını da değiştireyim dedim. 6 aydır hiçbir gelişme göstermediler. Bu yüzden toprak değişiminden korkuyorum artık, adapte olmaları çok zor oluyor sanki...Bu konuda tavsiyeye ihtiyacım var...

drgozde
08-01-2014, 08:39
Günaydın,
18 aralıkta köklenmesi için suya koyduğum yaprakta 2cm kadar kök oluştu. Sizce artık toprağa dikmeli miyim ya da toprağa geçmek için yavruların çıkmasını mı beklemeli miyim?

fatitoo
08-01-2014, 10:05
Bence hemen dikin sevgili drgozde. , yavrular çıkınca zor olabilir...Ve toprağını sürekli nemli tutun, çok ta derine dikmeyin derim...

drgozde
08-01-2014, 10:50
Bence hemen dikin sevgili drgozde. , yavrular çıkınca zor olabilir...Ve toprağını sürekli nemli tutun, çok ta derine dikmeyin derim...
Birkaç gündür dikip dikmemek konusunda kararsızım. Sizin dediğiniz gibi yapıp dikicem az sonra. Bu çelik benim suda köklendirdiğim ilk çeliğim. Umarım bir sorun çıkmaz. Teşekkür ederim cevabınız için.
İyi günler.

asln
08-01-2014, 11:10
Çok teşekkürler, bu yaprakları dikeli tam 2 ay oldu. inşallah çabucak toparlanırlar, korkuyorum, bir şey olur diye masama, gözümün önüne aldım. Toprak karışımı çiçekçiden aldığım kendi toprağı sadece daha minik kaba yaprakları dikmiştim.
Bu arada benim de toprak değişimi yapmam gereken menekşelerim var ancak bundan 5-6 ay önce iki kök olan gelişmiş menekşemin köklerini ayırdım ayırmışken de toprağını da değiştireyim dedim. 6 aydır hiçbir gelişme göstermediler. Bu yüzden toprak değişiminden korkuyorum artık, adapte olmaları çok zor oluyor sanki...Bu konuda tavsiyeye ihtiyacım var...

Sevgili fatito,
Ben bir kaç yaprak aldığımda hem merak amaçlı, hemde ( farklı karışım,**** torf ) olarak farklı ortama dikip hangisinden daha iyi sonuç alırım diye birazda deneme yaparak tecrübe ediyorum.
****** hava şartlarıda önemli belki baharda olsak sonuçlar çok daha farklı olurdu.Konuya bu örnekle girip, sözü toprağa getirmek istedim,ben toprak değişiminden korkmaz oldum,tersine hoşlarına giden bir şey olursa çok daha memnun oluyorlar.;)
Kabı özellikle küçük tutmak önemli, ben artık hazır saksı kullanmıyorum.Birde her yanından ışık alması gerekiyor.Büyük saksıda çukurda kalınca sevmiyorlar.Toprağa gelince eğer benim gibi marketten ithal hazır paket alırsanız hiç memnun olmadılar artık kullanmıyorum.
Torfunuzda Perlit ve vermikülit mutlaka olsun varmıydı sizde?
Hiç bastırmadan sadece kaşığın içinden dökülen kadar basınçla dolduruyorum.Sonra kökü basmadan saksıya ortalayarak tutup son toprağı yanlara ekliyorum.
Gece yapıyorum 2,3 sabah sonra dirilip mutlu oluyorlar.
Sanırım siz 6 aydır beklerken o toprağında besini bitti, değişmesi gerekti.
Bunlar hocalarımızın tavsiyeleri ile deneyip tecrübe ettiğim gelişmeler.
Umarım faydası olur.

asln
08-01-2014, 11:23
Çelikle ilgili bir meraka kapıldım.Menekşeler çok hassas , sanki ortamla paralel oluyor davranışları.Neme, ısıya,güneşin durumuna hatta odadan odaya geçişlerde bile tepkileri hemen gözleniyor.
Bunu gözlemleyerek bir sonuca vardım.
Çeliklerden bir kısmını suda denemiştim.Kök atmaları mesela bir ayı buluyor diyelim.Gözlemle mantık yürüttüm, köklü çeliği toprağa aldığımda hadi bakalım , kökü var artık,1 haftada kök toprağa yerleşir sonrada yavru verir 15 güne dedim.
Ama hiç böyle olmadı.
Sudan çıkan köklü çelik sanki yeniden kök atacak, yeniden uyum sağlayacak gibi davranıp 2 ayı geçkin toprakta uyudu.
Topraktan çıkarıp baktığımda sadece kökler büyümüş yayılmıştı.
Daha yeni yavru olmaya başlayanlarda vardı.
Şimdi soruyorum bu bitki ortama bu kadar bağımlı ve duyarlıysa suda köklendirmek alışması vesaire..Sonra al toprağa yine alışması vesaire..
Direkt toprağamı dikmemiz mantıklı?
Suda geçen köklendirme süreci sadece zaman kaybı ve yaprağın yaşlanmasına mı sebep olur?
Çünkü ben artık toprağa dikip yavru bekler olmuşum farkında olmadan:confused:

fatitoo
08-01-2014, 13:24
Sevgili asln, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Ben perlit vermikülit v.s. bu toprak çeşitlerini hiç bilmiyorum. Marketlerden aldığım herhangi bir torfa dikiyorum bu toprağı kullanıyorum. Arada bir sıvı gübre veriyorum o kadar. Aslında dediğiniz gibi toprak çok çok önemli. Deneyeceğim inşallah dediğiniz karışımı... Ben de suda köklendirme ile ilgili düşüncelerinize katılıyorum, artık ben de suda köklendirmiyorum. Önceden korkuyordum beceremem diye önce suda iyice bir köklendiriyordum ama artık öğrendim direk toprağa dikiyorum, bocalama yaşamıyorlar:)

asln
08-01-2014, 13:37
Sevgili asln, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Ben perlit vermikülit v.s. bu toprak çeşitlerini hiç bilmiyorum. Marketlerden aldığım herhangi bir torfa dikiyorum bu toprağı kullanıyorum. Arada bir sıvı gübre veriyorum o kadar. Aslında dediğiniz gibi toprak çok çok önemli. Deneyeceğim inşallah dediğiniz karışımı... Ben de suda köklendirme ile ilgili düşüncelerinize katılıyorum, artık ben de suda köklendirmiyorum. Önceden korkuyordum beceremem diye önce suda iyice bir köklendiriyordum ama artık öğrendim direk toprağa dikiyorum, bocalama yaşamıyorlar:)

Toprak için internetten kargo ile alabilirsiniz menekşe toprağı karışımı doğalbahçeden .Hatta ben de sipariş ettim.Geçen hafta toprak değiştirdim.Birazdan ekleyeceğim fotoğraf çekmiştim faydası olur belki fikir edinin.Ayrıca yanlışlarım varsa bizden bilgililer uyarır tecrübe ederiz dedim.

asln
09-01-2014, 16:08
Minilerimin yavruları büyüyor.Her şey tamamda, ben bunları nasıl ayıracağım dedim kendime.:DSonunda harika aparatlar aldım.Büyükleri bile dip köşe uzanırken kırıyordum, bunlar harika oldu.
Her derinliğe giriyor, minicik detaylara ulaşabiliyorum.
Benim gibi sakar olanlara tavsiye edebilirim.
Normal menekşeleri 50 kuruş olunca ayırmayı öğrendik.
Peki minileri nasıl yapacağız?
Ben hiç yetişkin minyatür görmedim, iki gündür yavrulara bakıp bakıp düşünmeye başladım.:rolleyes:
Çok heyecanlıyım, ayırmak için uygun büyüklük nedir acaba?
:confused:

menekşe14
09-01-2014, 22:58
arkadaşlar birkişi öncü olup bu yosundan temin etsede bizde ondan alsak nasıl olur...

maki01
09-01-2014, 23:18
Sevgili asln,

Standartlar için 5 kuruş bir kriter olabiliyor ancak minyatürler için bir kriter belirlemek zor, nedeni ise yaprak büyüklüklerinin çok farklı olması. Sizinkiler henüz çok küçük, ayrılacak gelişmişlikte değiller. Çok kabaca anne yaprağın 1/4 ü kadar büyümelerini bekleyin diyebilirim.

maki01
09-01-2014, 23:34
Sevgili asln,

Teorik olarak bilinen bir konuyu gözlemlerinizle kanıtlamışsınız , kutlarım. Suda köklendirediğimiz çeliklerin kökleri sucul ortam için uygun yapıda oluyor , köklendirdikten sonra toprağa diktiğimizde bitki enerjisini topraklı ortama uygun kökler geliştirmeye harcıyor ve süreç bence de uzuyor.

asln
10-01-2014, 14:24
Sevgili asln,

Standartlar için 5 kuruş bir kriter olabiliyor ancak minyatürler için bir kriter belirlemek zor, nedeni ise yaprak büyüklüklerinin çok farklı olması. Sizinkiler henüz çok küçük, ayrılacak gelişmişlikte değiller. Çok kabaca anne yaprağın 1/4 ü kadar büyümelerini bekleyin diyebilirim.

Mesajların taşındğını fark etmeyince, cevabınızı görmedim, ana konuya tekrar yazıp sordum.Meğerse burada cevaplamışsınız teşekkür ederim.
Dediğiniz ölçüyü baz almak en mantıklısı, miniler değişken boyda doğru.
Peki sevgili maki,
Normal olanlar için 5 kuruş dedildi. Neden o büyüklük, veya şöyle diyeyim, neyi bekliyoruz bebeklerde?
Bir süreç başlıyor yavru çıkınca.B unu zamanlama ile ölçülendirmemişiz.1 Aya ayır demiyoruz, belki 1 ayda yaprak mercimek kadar kalacak.Biz 5 kuruş diyoruz. (Hatta Toplam Çapı diyoruz sanırım. Kapladığı daireyi.)
Peki ne oluyor? O büyüklükten önce gelişimin neyi tamamlanmamış?
Anne fotosentez yapıyor, kökle de besin alıyor. Yukarı yolluyor , dip sapta yolda bebeğe aktarıp devam ediyor.
Bebek yüzeye çıktığı anda fotosentez yapamaz.Yaprak şeffaf, zarımsı cılız.
Yaprak genişliğini mi bekliyoruz?
Yoksa kökler de mikro boyda diye kök gelişmesini mi bekliyoruz?
Biz bir şey bekliyoruz da ben onu bilemedim kısaca ;)
Bir keresinde yumak olmuş yavruları ayırdım.Bazısı sıkışmış büyümemişti. Atmadım kıyamadım.Sadece gömdüm .Ne kök vardı nede iri bir yaprak.
Buda bir türlü mantık yürütemememe sebep oldu:eek:
Pirinç kadar iki yaprak .
Tuttular ve yaşıyor.

Bu süreci bilirsem, minyatürler içinde bir karar verebilirim aslında.

kadiryasar
10-01-2014, 15:15
Mesajların taşındğını fark etmeyince, cevabınızı görmedim, ana konuya tekrar yazıp sordum.Meğerse burada cevaplamışsınız teşekkür ederim.
Dediğiniz ölçüyü baz almak en mantıklısı, miniler değişken boyda doğru.
Peki sevgili maki,
Normal olanlar için 5 kuruş dedildi. Neden o büyüklük, veya şöyle diyeyim, neyi bekliyoruz bebeklerde?
Bir süreç başlıyor yavru çıkınca.B unu zamanlama ile ölçülendirmemişiz.1 Aya ayır demiyoruz, belki 1 ayda yaprak mercimek kadar kalacak.Biz 5 kuruş diyoruz. (Hatta Toplam Çapı diyoruz sanırım. Kapladığı daireyi.)
Peki ne oluyor? O büyüklükten önce gelişimin neyi tamamlanmamış?
Anne fotosentez yapıyor, kökle de besin alıyor. Yukarı yolluyor , dip sapta yolda bebeğe aktarıp devam ediyor.
Bebek yüzeye çıktığı anda fotosentez yapamaz.Yaprak şeffaf, zarımsı cılız.
Yaprak genişliğini mi bekliyoruz?
Yoksa kökler de mikro boyda diye kök gelişmesini mi bekliyoruz?
Biz bir şey bekliyoruz da ben onu bilemedim kısaca ;)
Bir keresinde yumak olmuş yavruları ayırdım.Bazısı sıkışmış büyümemişti. Atmadım kıyamadım.Sadece gömdüm .Ne kök vardı nede iri bir yaprak.
Buda bir türlü mantık yürütemememe sebep oldu:eek:
Pirinç kadar iki yaprak .
Tuttular ve yaşıyor.

Bu süreci bilirsem, minyatürler içinde bir karar verebilirim aslında.

Sayın Asln,
beş kuruş bir standart değil... sadece arkadaşlara bir ölçü olsun diye söylenmiştir. Burada asıl amaç.. Yavruyu, annesinin kök sisteminden ayırdığımızda kendi başına fotosentezini yapıp, kendi kök sisteminden beslenebilecek olgunluğa erişimini beklemektir. Aksi halde değil 5 kuruş 1 lira büyüklüğüne erişmiş olmak bile yeterli değildir.

Minyatür semi-minyatür , mikro türler söz konusu olunca yaprak ölçüsü anlamsız kalır.

Eğer yavrunun anne kökünden ayrılınca kendi kök ve yaprak sistemi gelişimi için yeterliyse ayrılabilir. Bazı arkadaşlar ise 5 yaprak oluşmasını bekler ki bu hesapta temel prensiple çelişmez...

Doğa da olduğu gibi ... Yavru annesiz ayakta durabilecekse ayırmakta sakınca yoktur...

e.aydemir
15-01-2014, 17:51
464941

464942

merhabalar
ben de sera olarak forograftaki saklama kaplarını kullanıyorum, özellikle sıcak havalarda kabın dibine de biraz su koyup kapağını çok az boşluk kalacak şekilde örtüyorum.
2. fotograftaki tereyağ kutusu ne zamandır aklımdaydı, denemek istedim. anaç yapraktan ayırdığım küçük yavru için böyle fitilli sulama sistemi ile ufak bir sera hazırladım. işe yararsa gelişmeleri buradan yazarım belki başka birinin de işine yarar:)

menekşecibaba
15-01-2014, 18:31
Çok güzel olmuş ideal bir sistem..:)
Ben de hassas yavruları bu şekilde korumaya alıyorum.

asln
16-01-2014, 12:17
Yavru aldığımız çeliği tekrar dikiyoruz, yeniden yavru verebiliyor.Ben merak ettim nasıl dikiyoruz ?
Yavruyu ayırdık ,yaprağın kök kısmı paralandı veya kökleri yok oldu veya yavruda takılı kaldı.Yani yaprak ucu bomboş.Hafif sertlik var o kadar.
Şimdi ,
Sanki yeni çelik diker gibi bu dip kısmı yatay kesip yeniden kök atmasını mı sağlıyoruz?
Yoksa eski yerini hiç ellemeden mi dikiyoruz?

fatitoo
16-01-2014, 13:31
Minişlerimin son hali:)

asln
16-01-2014, 14:19
Geçen günkünden epey iri olmuşlar.Hadi bakalım az kaldı :)
Ben dikkat ettim sizinkiler seyrek ve düzgün yavrular.Benim yavrular 5,6 taneye kadar varıyor.Sık ve dip dibe fışkırıp sonrada eğri büğrü sıkışıp yumak oluyorlar.Koca bir topak annenin kökünde.Mesela bu tıklım tıklım olacak,sonra alttakiler ezilip sadece biri büyüyecek.Ötekiler eğri büğrü kalacak.
Gelişmeleri de yavaşlıyor bu durumda. Erkenden ayırıyorum öyle olanları.Ayrılınca büyüyorlar.
Neden acaba:(

maki01
16-01-2014, 15:45
Sevgili asln,

Ben yavru ayırırken köksüz yavrular oluyor ancak anne yaprağın muhakkak kökleri geride kalıyor. Yavruların hepsi aynı gelişmişlikte olmadığı için çok küçük yavru varsa onları da anneden ayırmayıp olduğu gibi aynı toprak seviyesinde tekrar dikiyorum.

Anne yaprak kazara köksüz kalmış ise olduğu gibi dikilmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda deneyimim, bilgim yok. Sadece sizin gibi mantık yürüttüğümde büyüme, üreme hormonlarının yaprağın o bölgesinde yoğunlaşmış olması beni bu sonuca yönlendiriyor.

asln
16-01-2014, 16:10
Sevgili asln,

Ben yavru ayırırken köksüz yavrular oluyor ancak anne yaprağın muhakkak kökleri deride kalıyor. Yavruların hepsi aynı gelişmişlikte olmadığı için çok küçük yavru varsa onları da anneden ayırmayıp olduğu gibi aynı toprak seviyesinde tekrar dikiyorum.

Anne yaprak kazara köksüz kalmış ise olduğu gibi dikilmesinin uygun olacağını düşünüyorum. Bu konuda deneyimim, bilgim yok. Sadece sizin gibi mantık yürüttüğümde büyüme, üreme hormonlarının yaprağın o bölgesinde yoğunlaşmış olması beni bu sonuca yönlendiriyor.

Aynı mantıkla yola çıkarak çoğunluğunu bende hiç ellemeden yine diktim.Bazısını da yanlış mantık yürütmüşümdür deyip sil baştan yaptım, sapta uzundu kısaltarak yatay diktim.
İlk yaptığım 'olduğu gibi gömmek'' mantığını sizden esinlendim, ara ara eski yazışmaları okuyorum,bir yerde cümleniz vardı,'büyüme hormonları kökte yoğun' gibi bir anlamdan bahsetmiştiniz.
Net başka bir bilgiye rastlamayınca bahsettiğiniz bilgiyi başlama noktası olarak baz aldım.
Konuya bağlayacağım bir başka örnek ise;
Ekte anneye yapışık fakat hiç kök atamayan bir yavru.
Aldığımda dip sapı şeffaf, su gibi ve köksüzdü umudum yoktu.
Fakat yine aynı mantıktan yola çıkarsak annede yapışık olduğu yerde bir büyüme hormon yoğunluğu varsa ,yavrunun ona bağlı olduğu en dipte de bir yoğunluk olmalı.
Hem erken ayırma, hemde köksüz durumdayken bile her ikiside tutunuyor.
Yanında beyaz yeni yaprağı çıktı.Hatta anneyleyken büyüme durmuştu.Şimdi büyüyor.
Biz en iyisi eski anneyi hiç kesmeden dikelim demekten başka fikir gelmiyor aklıma.

fatitoo
16-01-2014, 20:41
Sevgili asln,
bu ana yapraklar diktiğimde o kadar küçüktüler ki,-hala da öyleler gerçi-en göbekteki yavru yaprakların bir sıra gerisindeki yaprakları düşünün, onlardı işte. Bu kadar küçük yaprakların tutmasına %5 ihtimalle bakmış çöpe atmaya kıyamayarak toprağa sokuşturmuştum, ne sürpriz ki üçü de tuttu:) Bu yüzden yavruları da çok minik oldu. Anne yaprak besler mi onları bilmiyorum elimden geldiğince özeniyorum. İnşallah azıcık daha büyürlerse kurtardılar demektir. Sizin ana yaprağınız ise büyük bir anaç. Ve çok iyi beslemişsiniz ki yavrularda öyle iştahlı, güçlü ve çok olmuşlar, maşallah...Benim de büyük bir ana yapraktan aldığım yavrularım da bu şekilde semiz, güçlü idi ve tek kökten birçok yavru patlamıştı...

asln
16-01-2014, 23:05
Sevgili fatito,
Çekimden olsa gerek aslında yaprak çok ufak.Minyatürlerden birisi.Benim sıkıntım sizinki gibi olmayışları.Yani bir yaprağa 1 veya 2 yavru düşsün, fışkırmasınlar dengeli büyüsünler istiyorum.Bendekiler önce bekliyor sonra aniden fışkırıp sıkışık bebekler veriyor.
Köke takılıp kalıyorlar büyüme duruyor.
Biri birini eziyor sakat yavrular görüyorum.Burada 6 yavru var inanmazsınız :)
Hatta bazısı toprak altına bebek veriyor ters dönenler oluyor.
Bir sıkıntı var ama anlamadım doğrusu.
Daha düzgünce büyüyüp şekilli bir yavrum sadece 1 tane oldu.
Gerisi erkenden ayırıp şansa bıraktığım kendi başına büyüyen öksüzler.

fatitoo
17-01-2014, 08:00
Çiçeklerinizi tam bir anne şefkatiyle büyütüyorsunuz sevgili asln. tebrik ediyorum sizi, onlara bakışınız, onlardan bahsedişiniz çok tatlı, tıpkı bebekleriniz gibi:)İşte çiçekseverlerin kalbi tam da bu diyorum...

asln
17-01-2014, 11:03
Çiçeklerinizi tam bir anne şefkatiyle büyütüyorsunuz sevgili asln. tebrik ediyorum sizi, onlara bakışınız, onlardan bahsedişiniz çok tatlı, tıpkı bebekleriniz gibi:)İşte çiçekseverlerin kalbi tam da bu diyorum...

Sizinde benden kalır yanınız yok sevgili fatito ;) Yavrularınızı görünce nasıl heyecanla büyütmeye gayret ettiğinizi fark ettim.Biz galiba onlarla her seferinde yeniden doğuyoruz. :eek:Sevgilerimle.

asln
17-01-2014, 11:07
Nihayet güneşli bir günle uyandık.:eek:
Bu gün havalandırma günü yaptım.
Şimdi çok dertleri yok ama büyüyünce nasıl yetişeceğim bilmiyorum.

Seabert74
17-01-2014, 12:54
Yılbaşında edindiğim 2 adet yapragı önce suda köklendirmeyi denedim. Ancak 10 gün sonra yaprakta yumuşama farkedince, çıkardım, cocopeat ile köklendirmeye çalıştım.
İlk fotograftaki gibi fanus ortamı yaptım ama, yapragım hem büyük hem de yumuşak olunca dik duramadı..
Ben de 2. fotograftaki gibi alanı daraltıp dik durmasını sağladım.
Yani şekilden şekilde soktum garibanımı :)
Altıdelinmiş plastik bardakta cocopeat+torf karışımı var, yaklaşık 1 cm derinliğinde de yapragı diktim.
Üstüne aynı bardaktan kapattım, boşta duruyor. Ara sıra fısfıs yapmak ya da topragın kurulugunu kontrol etmek dışında açmıyorum. Üstüne ayrıca havalandırma deliğine ihtiyaç var mı sizce ??
Anladıgım kadarı ile anaç yapragın fazla büyük olması da köklenme başarısı için bir etken sanırım. Fazla büyük / kart yaprak köklenme başarısını düşürür mü??

Not: En alttaki karton beyaz bardak sadece altlıkamaçlı. Bir de diğer çiçeklerin arasında boyu biraz yükselsin diye kullanıldı..

Teşekkürler

kadiryasar
17-01-2014, 14:59
Evet Seabert74 Yaprağın çok kart olması köklenme ve yavru verme süresinde negatif etkisi vardır. Genel olarak çelik olarak kullanılacak yaprağın ne çok genç nede çok yaşlı olmamasını tercih ederiz. 3 ya da 4. sıra yapraklar çelik olma konusunda idealdir.

maya
17-01-2014, 19:56
Ben de yılbaşında annemin menekşesinden 2 yaprak alıp suda köklendirmeye çalıştım. Ancak köklenmesini sabırla bekleyemeyince sonunda ikisini de ayrı ayrı torfa gömdüm. Bol ışıklı ancak direk güneş almayan, serince bir yerde bekletirken bir sabah hafif güneşin altına koydum ve akşama yapraklardan birinin yumuşamış olduğunu ve dik durmadığını gördüm. :( Hemen eski yerlerine (bol ışıklı, serin ama direk güneş almayan) koydum ve sabaha tekrardan kendilerine geldiklerini gözlemledim. :eek: bu da benim öğrenciyken bakmayı beceremeyerek öldürdüğüm menekşemden sonra ilk menekşe çalışmam. cesaretimi tekrar toplamak yaklaşık 16 yılımı aldı (sizlerin sayesinde elbette) :D ve şimdiye kadar öğrendiğim ilk şey bu küçük nazlıların yer değişikliklerinden ve direk güneş ışığından hoşlanmıyor olması! :)

fatitoo
17-01-2014, 22:20
1 Kasım dikim tarihim. Onunla beraber diktiğim minişlerim bile boylarına bakmadan çoktan yavruladılar. Acaba yaprağı çıkarıp baksam mı, aşağıda neler oluyor diye?

sardunyadervis
17-01-2014, 22:26
Benim Haziran'da diktiğim var oda aynı duruyor sanırım derine diktik bakalım hayırlısı

fatitoo
17-01-2014, 22:38
Çok ta derine dikmemiştim halbuki. Yavru vermesinin gecikeceğini biliyorum. Yine de ilginç...Bekleyeyim bari...

sardunyadervis
17-01-2014, 22:49
Kart yapraklara çimlenmesi zor oluyor birde alınan Çelik çok gübreye doymuş olursa o zamanda koklenmez miş ustalar söylüyor menekşe guru ları

asln
17-01-2014, 23:52
1 Kasım dikim tarihim. Onunla beraber diktiğim minişlerim bile boylarına bakmadan çoktan yavruladılar. Acaba yaprağı çıkarıp baksam mı, aşağıda neler oluyor diye?

Ben olsam kesin çıkartır bakardım.:o
Kasım aralık 2 ay geçmiş çok düşünmüş kibarım.
Yaprak eskiyor böyle bekledikçe, sonra açıp bakınca da kökler uzamış ağaç gibi olmuş çıkıyor.Veya odunsu olmuş bir kök görüyorum hiç saçak yok. Bazende beyaz su gibi bir yavru takla atmış gibi duruyor toprak altında.
Gözünüzü karartırsanız ben meraktayım bakalım ne çıkacak;)
Aynı durumu yaşadım, çıkarttım,minicik bir plastik kaba koyup sadece kökünün üstüne 2 çay kaşığı toprak döküp spreyle iki fıs yaptım. Yani dikmedim, yorgan gibi üstünü örttüm ,güneş gören yere bıraktım.
Şimdi yavruları var ama eğri büğrü.:(
Kart yapraklar böyle inatçı huysuz oluyor;)

maki01
18-01-2014, 00:54
Kurcalamayın şu çelikleri :)) Yaşlı yaprak seçilmişse doğal olarak geç yavru verecektir, sabır lütfen :)

6 ay beklediğim yaprak çeliklerim bile oldu. Çelik olduklarını unutup, kendilerini büyüttüler. Ben de keserek küçülttüm azman yaprağı.

Yani bu tür durumlarda yaprağın bir bölümünü kesip, kesi yeri tam olarak kuruyuncaya kadar dışarda bekletip daha sonra seraya alabilirsiniz. Bu yöntemin süreci hızlandırdığını söyleyebilirim.

asln
18-01-2014, 10:56
Kurcalamayın şu çelikleri :)) Yaşlı yaprak seçilmişse doğal olarak geç yavru verecektir, sabır lütfen :)

6 ay beklediğim yaprak çeliklerim bile oldu. Çelik olduklarını unutup, kendilerini büyüttüler. Ben de keserek küçülttüm azman yaprağı.

Yani bu tür durumlarda yaprağın bir bölümünü kesip, kesi yeri tam olarak kuruyuncaya kadar dışarda bekletip daha sonra seraya alabilirsiniz. Bu yöntemin süreci hızlandırdığını söyleyebilirim.

Tam da soracaktım üstüne bastınız, bazı videolarda yapraklar keserek dikiliyor bende yaptım.Bazılarında da yavru varken sonradan kestim .Ama neden yaptım bilmiyorum.
Yaprak niye kesiliyor sevgili maki?
Youtube videolarında yaprak ikinci damardan kesilip dikiliyor bazen.Neden yapılıyor bu işlem?

blaze ash
18-01-2014, 14:22
Bunlar da benim celik duzeneklerim. Perlitte koklenme cok fazla ve hizli oluyor. Hatta yavru bile verdiler ama arada gubreli su verdim. Ancak sonra topraga aldiklarin ortama alismakta zorlaniyorlar. Acaba neyi yanlis yapiyorum? Siz perlitte koklendirip topraga alirken ne yapiyorsunuz?
http://img.tapatalk.com/d/14/01/18/y3e8asem.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/18/egupeza9.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/18/aga7apys.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/18/u6a5apav.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/18/evusyra6.jpg

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

kadiryasar
18-01-2014, 15:14
sevgili blaze ash, çalışmalarınız oldukça başarılı...
Şahsi düşüncem; çelikleri ne suda ne de perlitte köklendirmemek... Menekşe hayatına toprakta devam edeceğinden daha yavruyken o ortama alışması daha mantıklı...
Benimde perlitte köklendirme çalışmalarım oldu 4 köklü çelikten 1 tanesinden yavru alabildim. tabii o dönem hava sıcaklıkları ve nem koşullarında başarısızlık yaşamış olabilirim.
Bu yüzden çelikten üretimi direkt torf-perlit-vermikulit karşımına dikerek yapıyorum. Gerisi sabra kalıyor.
Perilt ve suda köklenmenin daha hızlı olduğu doğru ancak toprağa alınca alışma evresi eklenince zaman olarak geri bile kalıyor.

sardunyadervis
18-01-2014, 20:59
bende kurcalamam zaten hatta yapragın uzerine kesik atmaya bile kıyamam

hira
18-01-2014, 22:25
Bu minik kuşta 6 kasımdan bu yana bir hareket yok ne zaman gelecek acaba bizim yavrular?

sardunyadervis
18-01-2014, 23:32
Bu minik kuşta 6 kasımdan bu yana bir hareket yok ne zaman gelecek acaba bizim yavrular?

biraz fisfis la nemlendirin kuru gorunuyor :)

ngr33
19-01-2014, 07:51
Günaydın sevgili ablalarım ve abilerim..annem bana inanmamış nasıl olsa yaşayamaz tutunamaz hayata demişti ama ben onu utandırdım :) bugün hava çok güzel birazdan güneş de alırım kocaman olurum çiçekler açarım büyüyünce annemde ne biçim sevinir..hem sevinsin yazık ikidebir gelip beni kontrol ediyor başımdan ayrılmıyor konuşup duruyor..haa birde ağaçlar.net diye bir site varmış Allahtan orası var arada başımdan ayrılıp oraya gidiyor da hem ben kafamı dinliyorum hemde oradaki abiler ablalar sayesinde bana daha iyi bakıyor..ben gideyimde biraz daha büyüyeyim kalın sağlıcakla. .. ( hi hi menekşelerle kafayı bozan sahibeden inciler )

sardunyadervis
19-01-2014, 20:54
Günaydın sevgili ablalarım ve abilerim..annem bana inanmamış nasıl olsa yaşayamaz tutunamaz hayata demişti ama ben onu utandırdım :) bugün hava çok güzel birazdan güneş de alırım kocaman olurum çiçekler açarım büyüyünce annemde ne biçim sevinir..hem sevinsin yazık ikidebir gelip beni kontrol ediyor başımdan ayrılmıyor konuşup duruyor..haa birde ağaçlar.net diye bir site varmış Allahtan orası var arada başımdan ayrılıp oraya gidiyor da hem ben kafamı dinliyorum hemde oradaki abiler ablalar sayesinde bana daha iyi bakıyor..ben gideyimde biraz daha büyüyeyim kalın sağlıcakla. .. ( hi hi menekşelerle kafayı bozan sahibeden inciler )

Cok hoş bir yazı olmuş, nasıl bir topraga diktiniz, güle güle büyütün

ngr33
19-01-2014, 21:13
yapı marketten aldığım klasik torftu..yaprak çürüdü ben çürüyen kısmı kesip tekrar bıraktım toprağa neredeyse yaprağın yarısı çürüdü yaprakla inatlaştım biraz :)sonra çürüme durdu ve geçtiğimiz günlerde bu minişleri farkettim..toprağı torf perlitvermikulit olsa belki daha hhızlı gelişir ama simdilik böyle idare etmek zorunda çünkü birşey olacak diye ödüm patlıyor..teşekkür ederim sn sardunyadervis..

sardunyadervis
19-01-2014, 22:18
Perlit bulamadığınız zamanlarda cok zaruri koşullarda strafor (köpük) öneririm topragın 1/3 kadarına karıştırın sn ngr33 köklerin havadar kalmasına topragın cökmemesine yarar

Deryya
20-01-2014, 09:03
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık mayıs ayından beri siteyi takip ediyorum. Afrika menekşe bölümlerini kaçırmamaya çalışıyorum ama dün birşeyi farkettim. Saksının altındaki deliklerin nasıl ve ne kadar olacağı ile ilgili bir bilgiye rastlamadım belki ben kaçırdım belki de çok önemli olmadığı için paylaşılmadı. Ben şık görünsün diye menekşe saksılarımı altı kapalı porselenlere koyuyordum. Komşum çiçek altından da hava alması gerek diye çıkarttırdı. Ben de doğrudan bu porselenlere dikeyim diye düşündüm ve tornavida ile üçer delik açtım acaba az mı daha da deleyim mi bilemedim. Hazır saksıların altında çok delik var. Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

drgozde
20-01-2014, 12:02
Sonunda yavruları görünmeye başladı :D
Suya köklenmesi için 18 aralıkta koymuştum, köklenince 8 ocakta toprağa geçirdim.
İlk çeliğim, ilk yavrularım :cool:

blaze ash
20-01-2014, 13:37
http://img.tapatalk.com/d/14/01/20/uqapenud.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/20/hu2u7a2a.jpg

Bunlar da yavru olarak aldigim minik bebislerim. Oleceklerinden korkarken bu gun bir de baktim serada minicik koklerini uzatmis havadaki yemeklerini almaya calisiyorlar.

Evlerinden ayrilali cok olmadi. Bu kadar cabuk kok vereceklerini dusunmemistim. Demek ki onlari celikleyen menekseci babalari cok iyi bakmis. Umarim hep boyle keyifli olurlar ve guzel ciceklerini gorurum.

asln
20-01-2014, 13:57
http://img.tapatalk.com/d/14/01/20/uqapenud.jpg

http://img.tapatalk.com/d/14/01/20/hu2u7a2a.jpg

Bunlar da yavru olarak aldigim minik bebislerim. Oleceklerinden korkarken bu gun bir de baktim serada minicik koklerini uzatmis havadaki yemeklerini almaya calisiyorlar.

Evlerinden ayrilali cok olmadi. Bu kadar cabuk kok vereceklerini dusunmemistim. Demek ki onlari celikleyen menekseci babalari cok iyi bakmis. Umarim hep boyle keyifli olurlar ve guzel ciceklerini gorurum.

Bende hazırlanıyorum, yeni bir kaç tür daha alacağım yavru olarak:)
Yer hazırlamam lazım ,güneşli pencerem doldu.
Salonu yeniden yerleştirmem lazım fırsatım yok. :=)
Nasıl geldiklerini bilmiyordum, büyüklük bu boydamıydı ilk geldiklerinde?

blaze ash
20-01-2014, 14:02
Bende hazırlanıyorum, yeni bir kaç tür daha alacağım yavru olarak:)
Yer hazırlamam lazım ,güneşli pencerem doldu.
Salonu yeniden yerleştirmem lazım fırsatım yok. :=)
Nasıl geldiklerini bilmiyordum, büyüklük bu boydamıydı ilk geldiklerinde?

Sayın asln;

cumartesi günü elime geçti yani bu boyda aldım. bazıları minyatür. o yüzden küçükler. benim de yer sıkıntım var. o nedenle bunun gibi olan seraları üst üste koyuyorum. daha önce paylaşmıştım. gördünüz mü?

maki01
20-01-2014, 15:02
Sevgili Deryya,

Saksı altındaki delikler sadece fazla suyun süzülmesi işlevini görür. Sulama yaptığınızda açtığınız delikler fazla suyun süzülmesini sağlıyorsa sorun yok demektir.

Yani dış kap olarak deliksiz seramik saksılarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Sadece sulama yaptıktan sonra seramik saksının içinde biriken suyu boşaltmanız yeterli olur.

asln
20-01-2014, 15:07
Evet gördüm sevgili blaze.
Benimde taşınmam söz konusu yaz gelmeden..Şimdiki evde ise menekşelerden dolayı yerim kalmadı güneş gören.
Salon düzenlemesi yapmam lazım veya taşınmayı beklemem lazım.
Ben sayıca biraz daha fazla çeşit almak istiyorum bahar gelmeden.
Teşekkür ederim, merakımı giderdiniz fotoğraflarınız ile.

sardunyadervis
28-01-2014, 15:43
Youtube'da bakınırken batı bitkilere köklendirme hormonu olarak bal kullanıyorlar bunu deneyen oldumu? Hatta havayı daldırma sitesindeki ağaç köklendirmedede kullanıyorlar
Bakteri oluşumunu engelleyip çürümeden köklenmeye yardımcı oluyormuş ( şu an tabletle yazdığım için link yazmamadım nasıl olgunu keşfedemedim ) :)

fatitoo
28-01-2014, 18:09
Artık sıkılmaya başladım. Dikelit tam 4 ay oldu...

menekşezar
28-01-2014, 20:15
Sayın fatito benim üç aylık yavrulara geç yavru vermiş demiştiniz demekki daha geç verenlerde varmış.

menekşezar
28-01-2014, 20:24
Arkadaşlar yaprakları ve yavru menekşeleri sera usulü yetiştirmenizi şiddetle tavsiye ederim.Yapraklar çabuk yavru veriyor, yavru menekşelerde gözle görülür derecede büyüme oluyor, piyasada kiler kabı diye satılan plastik kaplar bu iş için çok ideal.

fatitoo
29-01-2014, 07:59
sayın fatito benim üç aylık yavrulara geç yavru vermiş demiştiniz demekki daha geç verenlerde varmış.
evet ya haklısınız:) ama benim ilk defa bu kadar uzun süre yavru vermeyen yaprağım oldu.şaşkınım.

asln
29-01-2014, 11:19
Artık sıkılmaya başladım. Dikelit tam 4 ay oldu...

Rekor bende mayıs 2013 te ilk menekşemi almıştım, hiç bilgim olmayarak anneden görme bir yaprağı çelik bıraktım.
Öylede derin dikmişimki hani boğazına kadar desem :rolleyes:
Bende dayanamadım sonbaharda toprak değiştirdim,kök vardı, kısacık ,dibide odunsu olmuştu.Çürümemiş ama ağaç olmaya karar vermişti.
Minicik kaba sevgili maki'nin tarifi olan toprağa diktim.Hadi bakalım dedim,Güneşli değişik yere aldım bıraktım.
Bebek geldi 20 güne.
Zaten toprağınızın ömrü dolmuştur, 4 ayda.
Yaprakta tembelliğe alışmıştır,oh ne güzel sulanıyor,dürten de yok.:mad:
Ben meraktan çatlardım sevgili fatito ,gözümü karartırdım .
Yetti artık kurcalanmayı hak ediyor banada merak konusu oldu bu yaprak:eek::D:D

asln
29-01-2014, 11:36
Buda o yavrunun bu sabahki hali. Rengini bilmiyorum sürpriz olacak. Sağ yanındaki de aynı inatçı kart yapraklardan o dönem yavrulamayan toprak değiştirdiğim zamandan ikinci yavru.
Sağdaki ikiz kardeşiyle birlikte toprağın altında takla atmıştı.
Kök gibi davranmış dibe doğru gitmeye çalışmışlar.
Bende kaç ay oldu nerde bu yavrular ,ne oluyor orda diye çıkartmıştım.
Epey zorlandım, ikiz olarak pirinç kadardılar ayırdım.
Ters yavrular diye düz yaptım diktim.
Şansları da yaver gitti sanırım
Başardılar ;)
2 Aya yakın ikizler birlikte büyüdü.
Büyük olan onlarla aynı anda tek başına dikildi , oda büyüdü. Ama ikizlere ebat olarak fark attı.
Dedim ikizleri de ayırayım, 1 ay olmadı ayırdım, şimdi sağdaki ve ikiz kardeşi bu büyüklüğe erdiler.
Konusu olan ilk yavru da ortada daha büyük olarak yaşıyor.

fatitoo
29-01-2014, 12:06
Rekor bende mayıs 2013 te ilk menekşemi almıştım, hiç bilgim olmayarak anneden görme bir yaprağı çelik bıraktım.
Öylede derin dikmişimki hani boğazına kadar desem :rolleyes:
Bende dayanamadım sonbaharda toprak değiştirdim,kök vardı, kısacık ,dibide odunsu olmuştu.Çürümemiş ama ağaç olmaya karar vermişti.
Minicik kaba sevgili maki'nin tarifi olan toprağa diktim.Hadi bakalım dedim,Güneşli değişik yere aldım bıraktım.
Bebek geldi 20 güne.
Zaten toprağınızın ömrü dolmuştur, 4 ayda.
Yaprakta tembelliğe alışmıştır,oh ne güzel sulanıyor,dürten de yok.:mad:
Ben meraktan çatlardım sevgili fatito ,gözümü karartırdım .
Yetti artık kurcalanmayı hak ediyor banada merak konusu oldu bu yaprak:eek::D:D
Ay alemsiniz sevgili asln.) Vallahi dürttüm dürteceğim, az kaldı. Yayılmış bir güzel oh ekmek elden su gölden. Geçen gün 2 aydır serada duran bir yaprağı çıkartıp baktım hiç bir gelişme yok. ne kök salmış ne kurudu. ne yapacağım bunlarla bilemedim. Hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Kış mevsiminden mi kaynaklı acaba? Diktiğim yaprak 1 ayda yavru veriyordu benim...

fatitoo
29-01-2014, 12:11
Buda o yavrunun bu sabahki hali. Rengini bilmiyorum sürpriz olacak. Sağ yanındaki de aynı inatçı kart yapraklardan o dönem yavrulamayan toprak değiştirdiğim zamandan ikinci yavru.
Sağdaki ikiz kardeşiyle birlikte toprağın altında takla atmıştı.
Kök gibi davranmış dibe doğru gitmeye çalışmışlar.
Bende kaç ay oldu nerde bu yavrular ,ne oluyor orda diye çıkartmıştım.
Epey zorlandım, ikiz olarak pirinç kadardılar ayırdım.
Ters yavrular diye düz yaptım diktim.
Şansları da yaver gitti sanırım
Başardılar ;)
2 Aya yakın ikizler birlikte büyüdü.
Büyük olan onlarla aynı anda tek başına dikildi , oda büyüdü. Ama ikizlere ebat olarak fark attı.
Dedim ikizleri de ayırayım, 1 ay olmadı ayırdım, şimdi sağdaki ve ikiz kardeşi bu büyüklüğe erdiler.
Konusu olan ilk yavru da ortada daha büyük olarak yaşıyor.
Vallahi cesaretinize hayranım. ben iki kök olan menekşemi ayırayım dedim ayırmaz olaydım. 2 aydır bir pörsüdü bir keyifsiz oldu. Pörsüyen yaprakları temizleye temizleye en son minicik pet bardağa sığacak kadar kaldı, ben de pet bardağa aktardım. Halen de keyifsiz. Başka bir menekşemde de kaz boynu oluşmuştu. Saksısını değiştirip az derine dikeyim dedim bir uyuzlaştı, pörsüdü, halen o da düzelmedi. Bunları ellemeye de gelmiyor ya da ben beceremiyorum...

Seabert74
29-01-2014, 12:27
Çelik köklendirmede en etkilili şey, çeliğin hangi bölgeden alındığı sevgili özlem. Merkezden başlayarak 3. sıradan alınan çelikler sorunsuz kökleniyor ve yavru veriyor. Daha dış sıralardan alınan yaşlı yapraklar ise kökleniyor ancak yavru vermeyebiliyor.

Benim de satın aldığım ve sağlıklı olmasına rağmen neredeyse 1 senedir yavru vermeyen çeliklerim var. Kesip yeniden dikmem uygun olacak ama elim varmıyor, bir umut bekliyorum :) Kesip yeniden köklendirdiğimde yavru vereceğinden emin olabilsem yapardım tabii...

Clonex Gel menekşe çeliklerinde kullanılabilir ancak şart değil. Yaprak sağlıklı ve uygun yerden alınmışsa kolayca köklenip yavru veriyor.

Sayın Maki merhaba,
Bu mesajınıza göre en dış çeperden aldıgım bir yapragım var. Yılbaşından bu yana köklenmesi için bekliyorum. Henüz köklenip köklenmediğini bilmiyorum ama, köklense bile yavru alamayacagım anlamını mı çıkarmalıyım ??
Okudukça kafam karıştı, acemilik çok zor :(

asln
29-01-2014, 13:05
Sevgili fatito,
En başta bilgi çok önemli, bizde o kısım henüz emekleme aşamasında :)
Ben sizin kadar çabuk yavru hiç almadım,en hızlı olanı 2 ay veya 1,5 ayda oldu.
Fakat anladığım şey ufak bardak gerekiyor, yaprağın yaşı ve kesildiği bölge.
Bu üçü isabetli olursa ortam uygun oluyor.
Sonrasındada minik sera gerekiyor, ılık ortam önemli.
Kışın daha bir tembel oluyorlar, buda ayrı sıkıntı :)
Gerisi evrene kalmış sanırım :)

maki01
29-01-2014, 14:13
Gecikmeli de olsa yavru verebiliyor sevgili Seabert, vermeyen de oluyor. Yaşlı yapraklardan diktiğim bir çelik 9 ayda yavru vermemişti.

asln
29-01-2014, 14:51
Gecikmeli de olsa yavru verebiliyor sevgili Seabert, vermeyen de oluyor. Yaşlı yapraklardan diktiğim bir çelik 9 ayda yavru vermemişti.

Sabrınız ve bilgilerinize hayranım sevgili maki. Bekleyemez çatlardım kesin .
Rahat bırakmazdım yaprağı.
Rekor sizde bu durumda 9 ay dile kolay :eek:

Seabert74
30-01-2014, 08:04
Sabır konusunda size katılıyorum Sn Asln ..

Dün o kart yaprak 1. ayını doldurdu, 9 ayı nasıl beklerdim bilemiyorum. Çıkardım kaldırdım baktım hemen :) çürüme yok, yumuşama yok, kök de yok :mad:

Bir hışım kızdım, hafif bir gözdagı ile yeniden ektim yerine.. Umarım anlatabilmişimdir niyetimi :p

eceyıldız
30-01-2014, 09:41
Evet sabır 31 mayısta diktiğim yaprağın yavru vermesini hala bekliyorum.

sardunyadervis
30-01-2014, 14:52
Bazen öyle çimlenmiyor bir türlü ya kart yaprak oluyor ya diktiğimiz yaprak cok gübreye doymuş oluyor ben bekliyorum Haziran'dan beri 2 yaprağım var bakalım birde cok derine dikincede geç oluyor ya da olmuyor.

Bir kaç yıl bekleyenler bile var :)

fatitoo
30-01-2014, 16:44
Ben de dün akşam dayanamadım ve 3aydır toprakta duran yaprağın parmağımla toprağını eşelemeye başladım. Tam da yerini eşelemişim ki biraz derinden 2 tane sarı, cılız, tüylü kafa gördüm. Nihayet yani teşrif ettiniz diye kızdım. Öylece duruyorlardı. Üzerini de tekrar kapatmadım. Belki ışığı görünce büyürler...

fatitoo
30-01-2014, 16:50
Burada biraz daha belirgin sanırım...

asln
30-01-2014, 20:21
Eveettt :) Orda işte.Sarı ve soya filizi gibi oluyorlar.Beyaz **** bazısı şeffafta oluyor.İnşallah takla atmamıştır sevgili fatito.Bu böyle görünüyor ,sanıyoruzki yaprağın başı.Dibe inince ne göreyim, sapının boynu çıktı .Kıvrılmış bardağın dibine yol almaya başlamıştı.
Eminsinz değilmi? perlit olmasın? Ben bir çok kere yeşermiş perlit sapın dibine gelmiş yavru sandım :)
Uzaktan da bakınca 15 gün kendimi avuttum.
En nihayet kıpırdatıp elime aldım perlit çıktı:rolleyes:
Güneşe aydınlığa alın bence.Birazcık daha etrafını eşerek sıkılığı rahatlatın.Kürdan olabilir kürek gibi kullanın.Ben gözlüksüz göremiyorum yakını, kafa lambası aldım,bu işlerde lambayla bakıyorum hemde gözlük ancak emin oluyorum :eek:
Bebekler çok narin, elim titriyor ****** aman kürdan değer hasar veririm diyerek ona henüz bir çare bulamadım:rolleyes:
Sevgili maki kesin bana kızacak.'' Rahat bırakın yaprakları dürtmeyin '' dediğini duyar gibiyim ;)

fatitoo
31-01-2014, 07:36
Hayır sevgili asln, eminim perlit değil. Çalışma lambasının altında büyüteçle baktım:) Tüylü bişey...Ama yaprak mı sap mı anlayamadım. Ama söylediğiniz gibi saksının dibine doğru büyümesin?!.. Birkaç gün daha bekleyip minik yaprak oluşmazsa çıkartacağım yaprağı, ama ben sizin kadar beceremem, bir kere çıkartınca öldürürüm diye çok korkuyorum...

SUDEM
31-01-2014, 09:20
Dün akşam kardeşim geldi..Bi heyecanla mutfak penceremin önündeki menekşelere baktı baktı..:eek: İnanmıyorum ablaaa diye şaşırdı..Ne çoklar demekten kendini alamadı.. ;) Bende onlar bişey mi diyerek ,yatak odası penceresinin önüne,ordan çocuk odasının pencere önüne ordan da koltuk arkalarındaki yavrularımın başına götürdüm.Benim bile şaşırdıklarım oldu.Daha 2 gün önce bişey yoktu..Minnacık yavrular çıkmış.İnşallah fotoğraflar buraya da eklerim.. :D

Not: O minnacık canlıları görünce kardeşime bile bi heves geldi. :p .Çiçek yetiştirmek gerçekten terapi ... :cool:

asln
31-01-2014, 11:35
Hayır sevgili asln, eminim perlit değil. Çalışma lambasının altında büyüteçle baktım:) Tüylü bişey...Ama yaprak mı sap mı anlayamadım. Ama söylediğiniz gibi saksının dibine doğru büyümesin?!.. Birkaç gün daha bekleyip minik yaprak oluşmazsa çıkartacağım yaprağı, ama ben sizin kadar beceremem, bir kere çıkartınca öldürürüm diye çok korkuyorum...

Acele etmeyin sevgili fatito, etrafını açın fazlalık toprağı çay kaşığı ile azıcık azıcık alın anneden besleniyor sanırım bir yerde okumuştum makinin yazısı vardı.
Bu mantıkla yola çıkarsak bebeğe ışığı göstermeliyiz.
Yavruyu örten toprağı azaltırsak annenin kökü kapalı kalacak.
Bu durumdayken, bebekte hava alacak duruma gelecek.
Takla atmışsa yüzeyi fark edip dönecektir.
Bazılarında benimde cesaretim olmuyor, böyle yapıyorum daha hızlı geliyor.
Acaba derinmi diktiniz?
Hepimizin düştüğü hata bu çünkü.
Fotoğraf bekliyoruz, meraktayım bakalım ne olacak;)

asln
31-01-2014, 11:44
:(
Az önce kış gününde saksılarımı kuruttuğumu fark ettim.Bazılarına ulaşamıyorum, her seferinde dokunup bakarken yaprak kırıyorum diye uzaktan bakardım.
Bunları ıslak sandım sulamadım.
Malum yer sıkıntısı hepimizin derdi.
Sehpaya eğildiğimde geçen hafta ayırdığım yan sürgünler ve yetişkinlerin olduğu bir kaç saksıyı ceketimin ucuyla devirdim:(
Topraklar bir yana menekşeler bir yana.:o
Hani evdekiler görmesin suçlu misali sakarlığımı gizlercesine hemen topladım.
Sanki menekşeler onların, ben emanet bakıyorum:rolleyes:
Moralim bozuldu.
Bir kaçını kaybedebilirim yapraklar kırıldı, tomurcuklar koptu..
Öylece mutfak barına dizdim ve elim varmıyor düzeltmeye..
Hiç keyfim yok.
Sakarım sakar.çok sakar:mad:

fatitoo
31-01-2014, 12:02
Tavsiyelerinizi uygulayacağım ve çok çok geçmiş olsun. Umarım toparlarlar. Aman bebeklerimize birşey olmasın çok kıymetliler:)

menekşezar
31-01-2014, 14:01
Sevgili Sudem menekşelerinizin bulunduğu bütün odalar sıcakmı yoksa soğuktamı duruyorlar?

maki01
31-01-2014, 15:04
Menekşe sohbetlerine dalmışız başlıkta :) Günlük menekşe sohbetlerimiz için sosyal grubumuzun olduğunu ve grubumuzda menekşe ve yaşama dair sohbetler yapabildiğimizi hatırlatayım istedim.

Buyrun sohbete :) Afrika Menekşesi Sevenler... (http://www.agaclar.net/forum/groups/afrika-meneksesi-sevenler-d2-page2871.htm?pp=50)

asln
02-02-2014, 09:54
Ayırdığım yavrular ( çoğu erken ayrıldı ) Bir aydır iyiler gelişiyor.
Bir şey farkediyorum, yavrular da yeni yavru vermeye başladı.
Ben bunları tek olarak 4 yaprak 1 göbek şeklinde ayırdım.
eminim .
Ama anne olmamasına rağmen sanki dipte annenin kökü var kardeş yolluyor.
Dahabir ay önce kendi kökleri bile oluşmamıştı halbuki?
Hele soldaki bariz çoştu, kardeşler yanlara yattı
Bu neden olur?
Nasıl olur?

maki01
02-02-2014, 14:56
Üreme hormonlarının aktif olduğu bir dönemde ayırdığınız için yeni yavrular gelmeye devam ediyor sevgili asln. Ayırmamış olsanız da anne çelik yeni yavrular vermeye devam edecekti.

asln
02-02-2014, 16:20
Bu durumda hormonun aktif olduğu süreç yavrulama başlangıcıyla, sonraki 2 ayı kapsarmı sevgili maki?
Mantıken bu bir süreç ile yoğunlaşıyor, ve işlemi tamamlayınca sona eriyor.Zaten cevabınızla fark ettiğim şey,başka tarafta anne yaprakta kök atma süresi kısalmış daha hızlı ikinci parti yavruyu vermeye başlıyor.
Demekki yavruda da annedede süreç paralel mi işledi?
Ve paralelmi bitecek?
Yoksa anne den ikinci yavruyu alsak, yine ayırsak anne 3.parti yavruyada devam edermi?
Bazı yapraklar ikinci yavrularda bile sapasağlam şu an?

maki01
03-02-2014, 02:08
Hormon ve enzimler ne kadar süreyle aktif tam olarak bilmiyorum. 3. kez aynı çeliği tekrar dikmeyi denemedim , siz denerseniz öğrenmiş oluruz :)

Yavrudaki süreç çelikte yaşanan sürecin devamı olmalı sevgili asln.

SUDEM
03-02-2014, 08:59
Sevgili Sudem menekşelerinizin bulunduğu bütün odalar sıcakmı yoksa soğuktamı duruyorlar?

Sayın Menekşezar,
Evin her yanı aynı derece ısıda.Yani sıcak.Ama bazı pencereler sabah ve akşam güneşi görürken,bazı pencereler sadece öğlen güneşi görüyorlar.Gelişmeleri takip ettiğimde hepsinin gelişme hızı hemen hemen aynı.. ;)

fatitoo
03-02-2014, 10:41
Büyümüş müyüm:)

asln
03-02-2014, 11:18
İşyerimi anlayamadım ama sanki oradakiler dahamı aydınlık?

Bunlar ailecek keyfini bulmuş.Hadi bakalım hayırlısı sevgili fatito.

fatitoo
03-02-2014, 11:39
Evet bu bücürler ofisimde duruyor. Öğleden sonra saat 15.00 ten 16.00 a full güneş alıyorlar:)

eceyıldız
03-02-2014, 13:30
Bu gün saksı değişimi esnasında kopan yaprakları toprakla buluşturdum. Ayrıca kökü çürüyen mor menekşemden suda köklensin diye koyduğum yapraklarda köklenmişlerdi bende onları ektim suda çürümelerinden korktum açıkçası, inşallah yavru verirler zira mor menekşeme çok üzülmüştüm.

eceyıldız
03-02-2014, 13:32
Arkadaşlar kavanozdaki yavrumu hepiniz hatırlarsınız bu küçük haylazlar şimdi bu durumda anne yapraktan ayırma zamanı gelmiş mi acaba...

maki01
03-02-2014, 14:35
Sevgili eceyıldız ayrılabilir boya gelmiş, kutlarım :)

eceyıldız
03-02-2014, 14:36
Teşekkür ederim aynı anda yazdık yalnız yaprak boyları çok kısa bu konuda ne dersiniz

maki01
03-02-2014, 14:42
Bu yavruya çok emek verdiğini biliyorum, biraz daha büyümesini bekleyebilirsin sevgili eceyıldız. Havalar ısınıyor, büyümesi hızlanacaktır.

Vilmorin'in yeşil yaprakları bitkiler için ürettiği sıvı gübresini seyreltik olarak verebilirsin.

eceyıldız
03-02-2014, 15:11
Çok teşekkür ederim Sayın Maki, evet çok emek verdiğim gibi analarını aldığımda çiçeksizdi ve çiçeğini göremeden kök çürümesinden öldü. Bu yüzden bu yavrular benim için çok önemli. Haklısınız galiba biraz daha beklesem iyi olacak bana çok minik görünüyorlar daha.

Bende menekşe coşturan var o söylediğiniz sıvı gübrenin yerini tutar mı acaba...

maki01
03-02-2014, 15:32
Onu da kullanabilirsin sevgili eceyıldız . Yeşil yapraklı bitkiler için hazılanmış gübreleri sadece yavrularda kullanıyorum. Nedeni ise azot, fosfat ve potasyum oranının eşit yani dengeli olması. Yeşil bölümün gelişmesinde bitkiler en çok azota ihtiyaç duyuyorlar. Menekşe gübrelerinde azot oranı düşük olsa da gelişmesine katkısı olacaktır.

Marka yazma nedenim ise ucuz bir azot bileşeni olan ürenin önerdiğim markanın içeriğinde yer almaması. Amacım marka reklamı değil yani :)

asln
03-02-2014, 15:49
Onu da kullanabilirsin sevgili eceyıldız . Yeşil yapraklı bitkiler için hazılanmış gübreleri sadece yavrularda kullanıyorum. Nedeni ise azot, fosfat ve potasyum oranının eşit yani dengeli olması. Yeşil bölümün gelişmesinde bitkiler en çok azota ihtiyaç duyuyorlar. Menekşe gübrelerinde azot oranı düşük olsa da gelişmesine katkısı olacaktır.

Marka yazma nedenim ise ucuz bir azot bileşeni olan ürenin önerdiğim markanın içeriğinde yer almaması. Amacım marka reklamı değil yani :)

Geçen günkü tavsiyenizle aynı gübreyi gördüğümü fark ettim.
Yaz sonu 16 küsur liraydı, arkalarda duruyordu.
Bu hafta bahar geliyor, kapı girişine taşıdılar, saksılar ve topraklarla kampanyaya aldılar.
Kampanya : gübre 21.küsur lira yazıyordu!
Hemde kaç aydır bekleyen eski ürün.Pes dedim:mad:
Alacağım ama, mecbur artık.

asln
03-02-2014, 17:45
Bu bir minyatür.
Yaz sonu yaprağı bilinçsizdim çürüttüm, sonra yarısını forum sayesinde bilgilerle kurtardım.
Önce İlk fotoğrafta gördüğünüz ön yüzündeki yavruları verdi.Fakat inatla o yavruları büyütmüyor, gitti arka taraftan yavru verdi ikinci fotoğrafa bakınız.
Toprak eskidi, kabı güneş alsın, şöyle olsun böyle olsun diye perişan ettim:rolleyes:
Ama o bu buruşuk viyolü seviyor yer değiştiremiyorum.
Şimdi sorun şu:Arkadakiler büyüyor.Ama artık annenin gücü kalmadı, rengi yeşil değil,yaprak yanları rengi ikinci fotoğraftaki soluk sarı.
Azıcık göbeği yeşil artık.Ayrıca kökler yüzeyi buldu, azıcık havalansın diye dürteyim dedim alttaki kökler dışarı fırlıyor.
Toprakta keçeleşme var.Kazık gibi ve sıkılaştı.
Öndeki yavruları bekleyip arkadakilerle ayırmak istiyorum, ama öndekiler inatla büyümüyor.
Arkadakilerde büyüyor ama çok ağır.
Ben hepsini kurtarayım diyorum fakat ayırdıktan sonra yeniden dikebilirsem öndeki ikizleri kurtarabilirmiyim ki?
Bit kadar yaprak zaten bu minyatürlere bayılıyorum :)
Öyle sakar oluyorumki onlara yaklaşınca anlatamam:))
Ne yapayım dersiniz?:(

fatitoo
03-02-2014, 18:59
Bir anlık unutkanlık 12 cana mal oldu:( Hem de 20 Kasımdan beri gözüm gibi bakıyorken:( Bu ssabah güneşten almayı unutarak evden çıktım. Akşam eve döndüğümde bu durumu gördüm ve neredeyse ağlayacaktım. Kendimi katil gibi hissediyorum.Sizden çok özür diliyorum miniklerim, nolur ölmeyin:(

asln
03-02-2014, 19:31
Hiii diyorum, nasıl olur bu? Güneş o kadar yakıcı değilki, çamaşırlar bile kurumuyor iki günde.
Çok şaşırdım , çok meraklandım.Topraklar nemli görünüyor, bu başka bir şey olmalı nem korurdu onları.Sizin yüzünüzden olan bir şey değil, başka bir şey bu.Kabus gibi çok sıkıldım ben:(

maki01
03-02-2014, 19:40
Seranın kapağı kapalı mıydı? Güneş yanığı değil sanki, aşırı nem ve ısıdan etkilenmişler gibi... Haşlanmışlar...

sardunyadervis
03-02-2014, 19:46
Bir anlık unutkanlık 12 cana mal oldu:( Hem de 20 Kasımdan beri gözüm gibi bakıyorken:( Bu ssabah güneşten almayı unutarak evden çıktım. Akşam eve döndüğümde bu durumu gördüm ve neredeyse ağlayacaktım. Kendimi katil gibi hissediyorum.Sizden çok özür diliyorum miniklerim, nolur ölmeyin:(

Hepsi ölmez ama yeşilleri cok. Olanlar daha dayanır

eceyıldız
03-02-2014, 20:16
Çok üzüldüm Sevgili Fatito geçmiş olsun inşallah kurtulurlar...

eceyıldız
03-02-2014, 20:23
Sayın Maki, bende daha önceden bir arkadaşımın verdiği hobby marka bütün bitkiler için diye yazan bir sıvı gübre var. Ölçü değerleri şöyle %6 azot, %6 fosfor, %6 potasyum, %8 magnezyum, bir lt suya bir kapak denmiş diğer bütün sıvı gübrelerde denildiği gibi, bu gübreyi menekşelerimde kullanabilirmiyim acaba...

maki01
03-02-2014, 21:00
Tanıdığım bir marka değil sevgili eceyıldız, %8 N-Azotun altında hangi bileşeni olduğu yazıyor mu?

Gübre etiketinin fotoğrafını eklersen Azot bileşenlerini görebiliriz.

eceyıldız
03-02-2014, 21:06
Üzerinde başka birşey yok olanı yazdım... Zaten güven vermediği için öylece duruyor ne zamandır, hiç kullanmadım. Ben yarın pratikerden dediğiniz gübreği alayım en iyisi en azından onu güvenle diğer bitkilerimde de kullanırım.

maki01
03-02-2014, 21:13
Bu bir minyatür.
Yaz sonu yaprağı bilinçsizdim çürüttüm, sonra yarısını forum sayesinde bilgilerle kurtardım.
.....
Toprakta keçeleşme var.Kazık gibi ve sıkılaştı.
Öndeki yavruları bekleyip arkadakilerle ayırmak istiyorum, ama öndekiler inatla büyümüyor.
Arkadakilerde büyüyor ama çok ağır.
...
Ne yapayım dersiniz?:(

Yavruyu ayırmadan ve de kökleri çok fazla zedelemeden eski topraktan mümkün olduğu kadar alıp, yeni toprak ilavesiyle tekrar dikmeni öneririm.

Bitkiyi saksıdan çıkardıktan sonra su dolu bir kapta bir süre bekleterek toprağın yumuşamasını, gevşemesini sağlayabilirsin. Bu yöntemle köklere fazla zarar vermeden toprağın bir kısmını temizlemek mümkün :)

asln
03-02-2014, 21:29
Yavruyu ayırmadan ve de kökleri çok fazla zedelemeden eski topraktan mümkün olduğu kadar alıp, yeni toprak ilavesiyle tekrar dikmeni öneririm.

Bitkiyi saksıdan çıkardıktan sonra su dolu bir kapta bir süre bekleterek toprağın yumuşamasını, gevşemesini sağlayabilirsin. Bu yöntemle köklere fazla zarar vermeden toprağın bir kısmını temizlemek mümkün :)

Ben sizden aldığım destekle yarın gündüz gözüyle işe koyulayım.Fatitonun durumuyla evhama kapılıp seraya koştum öteki odaya.Olurda gözden kaçan bir şey vardır benimkilerde haşlanıyordur.
Şükür herşey yolunda.
Bakınırken fotoğraflar çektim.
Bir çılgın annemiz daha var.
Bakınız, bu yaprak fatitoya bekli moral olur.
Yanları aynı şekilde erimişti.Canlı yeşil yerleri kesip kutu toprağa almıştım.
Çok düşündü ve bir gün 1.fotoğraftaki yavruyu verdi.
2.Fotoğraf arkadan görünüş.Arka kısım kabus gibi curcuna:D
3.Fotoğraf Yandan görünüş, yükseklikleri belli olsun diye.
Öndeki yavrular bu yapraktada büyümüyor.
Ölecek demiştim bu yaprağı zamanında..
Sevgili maki yavruları ayırayımmı?

Ve fatitoya tavsiyeme ne dersiniz?
Sevgili fatito gözden çıkardıysanız erik yerlerden kesin.
Ben gözden çıkardıklarıma olası en mantıklı icatlarımı uyguluyorum;)
Buda onlardan biri.

asln
03-02-2014, 21:39
Sevgili fatito,
İlk yavrulardan sonra bu yaprak ihmal sonucu eridi.Aynı sizinkiler gibi görünüyordu.Öyle eriktiki yaprak diye bir şey kalmadı kestim attım.
Kuru toprak ve azıcık nemle kurtuldu.
Yaprağın yaşı temmuz 2013 .İkinci bebek annesi.
Hala iyi.Böyle yaparsanız belki kurtulurlar.
:)

fatitoo
04-02-2014, 08:34
Çok teşekkür ederim herkese, Sevgili maki01 in dediği gibi sanırım haşlandılar. Seranın kapağı kapalı idi evet. ilk güneşte kalışları değil ama bu defa sanırım daha uzun süre kaldılar. Çok üzgünüm. Artık menekşe yetiştirmeyeceğim. Canlarına kıyıyorum, yazık...

asln
04-02-2014, 09:02
Şimdi orda altta 'beğen ' butonu varda, ben ''beğenmedim'' butonuna tıklamak isterdim.Hiç beğenmedim bu kararı.
Aynısı başıma gelmesin diye ki belkide banada olacak dün çoğaltma ,yedek al olanları sev diye karar almıştım. Öyle vazgeçmek olmaz.
Çoğaldıkça yetişemiyoruz, yetişemezken hala aynı yaprakları dikip dahada zora sokuyoruz kendimizi.
Öyle de narinlerki, bir anlık ihmal, göz göre göre kayıplara neden oluyor.
Dertleşmek isterseniz sohbet bölümüne gelin.
Burayı işkal etmeyelim.Küsmeyin lütfen.Bende aynıyım, :( Anlayabiliyorum şu anki durumunuzu :(

asln
04-02-2014, 17:12
Yazdan kalma çeliklerdi.Test amaçlı sphagnum talaşına tıktım.
Kaç ay oldu bilmiyorum ama menekşecibabanın formülü olan toprakta en iyi sonuçlar olurken, bu torf tam bir ağır vasıta.
Birde yavrular içeri kıvrık çanak gibi.
Yanındakilerde hala tık yok.
Temmuz ayı, dile kolay:rolleyes:
Bu yavru büyümez bence.
Gübre katayım desem sphagnumu bozacak, katmasam yağmur suyu nereye kadar?
Kıvrıldı gitti ,kıvırcık marulu gibi düşünüyor.:p

maki01
04-02-2014, 17:16
Yosunda da gübre kullanabilirsiniz.

asln
04-02-2014, 17:20
Sürgün ayıklarken 20 gün önce bu ufaklığı gözüme kestirdim.Sphagnum talaşında ne olur diye.
Yanındada temmuzdan beri nazlanan yaprak.
Çürümeye torfun etkisi nasıl oluyor diye gözlem yapıyorum, hiç bir etki yok, büyüyor leke.
Kessem alsam orayı geçecek ama yapmıyorum bakalım ne olacak diye.
sürgünün durumu iyi.
Kenara diktim ki, kök atma safhalarını gözleyeyim.
Yok şimdilik ama canlı ve diğer toprak yavrularından daha açık renk olmaya başladı.
Şeffafa yakın sanki amazon ormanı bitkileri gibi:)
Torfta olan her şey daha açık renk ve daha narin oluyor sanki.
Daha ıslak nemli.Güzel oluyor bu fark., görsel açıdan;)

asln
04-02-2014, 17:21
Yosunda da gübre kullanabilirsiniz.

Off sevgili maki, bende yosunun dengesi bozulur diye hiç katmadım.Sorsaydım keşke:)

asln
04-02-2014, 20:47
Hocamın yaz sonu yolladığı minyatürlerden biri.:cool:
Yaprak epey yaşlı ama nasıl bir eldir onu yollayan, nasıl bir ilmi vardır ki, en iyi yerden en iyi zamanında kesilmiş.
Bana rağmen :o ve ilk dikiminin hatalı olmasına rağmen :o ikinci diktiğimde böylesine dipdiri.
İnanıyorumki dünya çapında menekşecibabamızın adı ve üretimleri hak ettiği değeri her zaman bulur.
Gurur duyuyorum :)
Elleriniz dert görmesin.
Bu arada minyatürler ne tatlı bir şeydir sevgili arkadaşlar;)
Doyamıyorum bicik bicik seyretmeye:eek:

sardunyadervis
05-02-2014, 16:20
Bu meyvalı yoğurt kapları cok kullanışlıymış

asln
05-02-2014, 20:25
Derin diktiğim temmuz yapraklarımdan haftalarca tıkırtı duymayınca toprakları değiştirip 2 aydır yavru almaya başladım.Buda onlardan biri.
Teşhis ettiğim bir şeyi paylaşmak istedim.

Makinin bahsettiği büyüme hormonu, çelik toprağa girdikten bir süre sonra aktif oluyor (Artık bu süre neyse onu bilmiyorum ****** :rolleyes: )
Fakat eğer uygun derinlikte dikmemişsek, biz aylarca beklesek bile yaprak asla yavru vermiyor veya versede derinde kalmış yavru bende eskiden olanlar gibi ters yöne gidip cılız kök gibi davranıyor.
İşte denk gelirsek bulup çıkarıyoruz. :o
Şimdi aylar oldu yavru yok diye meraklanan ben , eskimiş yaprakları yeni toprağa alıp ,toprağı az tutup neredeyse yüzeyle bir dikince, fotoğrafta gördüğünüz yavru patlamaları oldu.
Bu arada 2 aylık yenilenen toprağım sıkıştı, köklerde uzadı yüzeye fırlamaya başladı.
Hadi toprak değişsin diyerek erken ayırdığım yavrular ise anneden bulaşan büyüme hormonundan aldıkları coşkuyla daha kökleri yokken kendileri de çifter yavru vermeye başladı..
Şimdi tespitime geliyorum, demekki bu hormon sadece üretilince anında kullanılmıyor ?
Uygun ortamı bulamayınca hormon birikmiş fakat yüzey uzak , toprak sıkı ,asit vesaire uygun değil ise bekliyor bekliyor.Bekledikçede kullanılamadığından sanırım çifte katlanırcasına daha etkili oluyor.
Sonrada farzı misal 6 ay bile geçse eğer yeni hormon ortamı uygun bulamazsa tetiklenmiyor hepimizin derdi olan yavrulamadan uyuyor.
Bende ikinci seferde ortamı bulduğunda ekteki görüntüler hepsinde oluştu.
Sizin yavrulardan hep farklıydılar. Düzgün olmayan ,bir saptan 3 kardeş olan, sapın toprak yüzeynden üstte çıkan, **** yavru içinde yavru olan.
Bu yüzden temmuz imalatlarımın hepsinde aynı sıkıntıyı fark ettim.
Fakat bir yandan da 6 bebeğe kadar çıkan yapraklara sıkça denk geldim.
Yetmedi mayıs çeliklerim vardı birkaç. Onlarda 6 yavru ayırdım ikiz olarak çoğalan oldu.
Bunlardan ayrı şu anda aynı çelikler toprak üstü sapta yavru veriyor.
Bunları fikir olsun diye yazdım.
Bir yandan da yanlış fikirde miyim diyorum.
6 ayı geçen yapraklarınız var bir yavru alıyorsunuz **** 2 olanlar var.
Bunlar nasıl oldu?
Benim tezimi çürütüyor.
Gerçi bir yandan da tezim çürümüyor ,sizinkilerde bekleyip bekleyip benimkiler gibi 5,6 lı yığınlar oluşmamış.
Yumak olup anneye yük olacaklar toplu ölüm olabilir,ana yaprak çökebilir endişesiyle hep erken ayırdım.
Hala da kafa yormaya devam ediyorum, konuyu kapatamadım bu bebekleri gördükçe.
Bu arada aynı yaprağı 3. kez makinin teşvikiyle diktim.
Yaşıyor şu an.
Fakat yavru verirse geç olacak tezime göre, artık büyüme hormonu süresini doldurmuş olmalı.

drgozde
06-02-2014, 09:21
http://www.agaclar.net/forum/1242717-post662.htm daha önce 662.mesajda paylaştığım çeliğimdeki yavruların son durumu. Hızlı bir şekilde büyüyorlar.:rolleyes:

asln
06-02-2014, 19:11
Dün çok yoruldum, hocamdan yeni türlerim geldi.Harika görünen paketler:p

asln
06-02-2014, 19:18
Hayatımda minyatür nedir bilmezken, bu seferki yapraklarımı pirinç kadar görünce çok heyecanlandım.:rolleyes:
Tutarken elim çok titredi.Pek korkuyorum inşallah tutarlar.
Size tavsiyem aynı türden sadece bir yedek alın arkadaşlar fazlasını paylaşın.
Ve en sonda da seraya gitmeye hazır dizildi hepsi:)

ngr33
06-02-2014, 22:30
Büyüyoruz biiiiz ;)

fatitoo
09-02-2014, 21:28
3 aydan sonra gele gele bu parmak kız geldi:)İşimiz var bununla, pek nazlı...

Seabert74
10-02-2014, 12:18
ohooo, ben de 1 ay geçince sabırsızlanmaya başlamıştım :) Şimdi yine umutlandım, Sn fatitoo bu resmi benimkinin karşısına koyup özendirmeyi planlıyorum..
Benim tembel belki ataga kalkar :)

fatitoo
10-02-2014, 13:45
Hiç sormayın sevgili seabert74, ilk defa bu kadar nazlanan bir yaprak gördüm. sanırım kart bir yapraktı, fazla derine dikmemiştim çünkü. Toprağı eşelemeyip kafasına ışığı vurdurmasaydım daha toprak altında çok yatacaktı bu kız:)

asln
10-02-2014, 14:03
Hocamın çelikleri.Bu sefer derin dikmedim.Şimdilik sağlıklı görünüyorlar.:p
Bakalım kayıpsız ve zamanında yaru alabilecekmiyim?
Havalarda güzel, seram bu gün 22 dereceyi geçti ;)
Kapısını açınca mis torf kokusu ve ılık havayı fark etmek çok hoşuma gidiyor:D

hüzün
10-02-2014, 15:11
ayırmak için erken mi acaba

asln
10-02-2014, 15:56
Evet daha erken:)
Her birisi en alt en sağdaki,
en büyük yavru kadar olup, hatta o boyu da boyu geçtikten sonra ayırırdım , ben olsam:)

fatitoo
11-02-2014, 19:09
Öncelikle kaybettiğim menekşelerimden dolayı menekşe yetiştirmeye korktuğum için üzüntümü hafifletmek ve menekşe sevdamı halen canlı tutmama büyük yardımı olan sayın ve çok sevgili yüreği güzel insan asln ye çok çok teşekkür ediyorum. Bana bu güzellikleri hiç üşenmeden, karşılık beklemeden ve çoğunu yavru yapmış şekli ile taaa Bodrum dan yolladı. Beni çok mutlu etti. Allah ta onu mutlu etsin inşallah diyorum ve bu güzellikleri sizlerle de paylaşıyorum. Merak etmeyin sevgili asln hepsi iyiler:) Ancak daha dikemediğim yapraklar var. Kargoyu aldığım akşam büyük bir keyifle tek tek inceledim hepsini, yerlerini hazırladım, suladım özenle. O kadar keyifliydi ki doyamadım...

fatitoo
11-02-2014, 19:27
Dediğim gibi halen dikemediğim yapraklarım var. Menekşelerim yeni gelenlerle birlikte sanırım 20 adet kadar oldu:)Gelişimlerini paylaşacağım asln teyzesi:)Merak etmeyin iyi bakacağım...Tekrar teşekkürlerimle...

asln
11-02-2014, 19:32
Çok sevindim, onca soğuk ve uzun yola rağmen sararıp erimemişler:)
Yaprakların çoğu ikinci yavru veriyordu.Haşat olmuş durumdalar temmuzda toprağa girdiler.İnşallah bolca bebeğiniz olur hadi bakalım hayırlısı olsun.Mutlu olmanız en güzel karşılık benim için.Sevgilerimle.

asln
11-02-2014, 19:40
Fatitoya yolladığım yaprakların devamı bende kaldı, bir kısımda kardeşlerini çektim bu gün.Ayrıca Hocamdan yaz sonu gelen minyatürlerimde ikinci bebekleri verdi.
Minyatürler hassas ve yaz sonundan bu yana çok badere atlattı.İkinci yavruları alacağımı zannetmiyordum sevinçliyim bu konuda.
İlk fotoğrafta öyle yüzeye yakın diktim ki, hem kökten hemde yukarıdan yavru geldi.
İkinci fotoğrafta aldığım yavrular ve sonra yeni gelen bebek.O perliti ittirene kadar canın çıkmadımı a benim bücürüm:) Hayran kaldım ben sana :)

asln
11-02-2014, 19:56
Yaprak çok eski yazdan kaldı diye erkenden aldığım bebek yanında.Yaprağa bağlı ayıramadığım mikro yavruysa çeliğe yapışık.Öteki köksüzken daha hızlı büyüyüp gelişti tek başına.
Ama anneye bağlı mikro geride kaldı.
Yaprak aylarca oyalanıp geç yavru verince ani bir çökme olur diye en iri bebeği alıp toprağa dikiyorum.Anneye bir şey olursa yavru anneye o olan şeyi yaşayabilir diye.
Burada doğru cevap mı buldum onu test ettim.
Anne yarı keyifsiz ve yavruda geç büyüyor.
Normalde annedeki yük kalktı büyük bebek gitti ve kalanın daha güçlü olması lazımdı.
Kaldıki, topraktaki diktiğimde saptakinden ufak, köksüz ve çok cılızdı.
Ama annedeki hormon ona bulaşmış olmalıki gelişti.
Bu durumda eski ve yaşlı yapraklarda büyüme hormonu hala kökte yoğun oluyor fakat kendisi hasta ve yaşlıysa yavruyu da kendine kurban ediyor büyümesini yavaşlatıyor.
Erken ayırınca bu yoğun hormonu bebek kendini kurtarmak için kullanıp güçleniyor.
Kalan bebeğin ise durumu hala annenin keyfine bağlı seyrediyor.
Acaba tezim doğrumu? Çok mu salladım yoksa?:o

asln
11-02-2014, 20:02
Fatitoya giden çeliklerin kardeşleri.İkinci bebek veriyorlar.Fakat neden bu kadar kırmızı saplar giderek kızarıyor .Bunlarıda erken ayırmak zorunda kalacağım istemeden.Yine öbek fışkırma yine yaşlı yaprak ve çöker korkusu.

asln
11-02-2014, 20:07
Saksı değişiminde kök budaması yaparken kök parçacıklarını atmadan toprağa soktum.Ekte işaretli minicik olan filizlenme oldu.Bu sadece saçağı olan bir kök parçasıydı.

maki01
11-02-2014, 20:29
Sapların kızarması tür özelliği sevgili asln, yaprakların arka yüzlerinde de kırmızılık oluyor. Köklerde bir çürüme yoksa yaşlı yaprak uçlardan çürümeye başlıyor.

Yaşlı ya da genç ama sorunlu yapraklardan üreyen yavrular yeterince hızlı gelişmiyorlarsa öncelikle besin takviyesi akla gelmeli bence. Ya da yavrular fotosentez yapabilecek kadar büyümüşse anne yaprağı keserek almak ve yavrunun aynı ortamda gelişmesini sağlamak da çözüm olabiliyor.

İyi bir gözlemcisin ve çok emek veriyorsun . Benzer bir gözlemim olmadığı için tezin için olumlu ya da olumsuz yorum yapamayacağım.

fatitoo
12-02-2014, 07:31
Sevgili asln, yolladığınız toprak içn de ayrıca teşekkür ederim. Karışımınızda neler var, ölçüleri nedir? İdeal ve menekşeler için uygun bir karışım olduğu anlaşılıyor...

asln
12-02-2014, 09:28
Sevgili asln, yolladığınız toprak içn de ayrıca teşekkür ederim. Karışımınızda neler var, ölçüleri nedir? İdeal ve menekşeler için uygun bir karışım olduğu anlaşılıyor...

Sevgili maki ve menekşecibabanın tavsiyesi ile doğalbahçe hazırlamış sitesinde aynısından var.O menekşe toprak karışımını kullanıyorum.Ek olarakta perlit ekliyorum kendim bir avuç .Fikir edinin diye örnek yolladım.;)

eceyıldız
12-02-2014, 11:55
Ellerinize sağlık sevgili asln, vallahi kızkanmıyorum desem yalan olur öncelikle maşallah allah nazardan korusun diyorum... Ben bu işi beceremiyorum bir türlü mayısta ektiğim yaprak hala yavu vermedi bir ay önce topraktandır diye çıkarıp torfa ektim ama hala tık yok... Malesef ben toprak bulamıyorum doğal bahçeden almaya kalksam yüzü astarından pahalıya geliyor. Tekrar pes etme aşamasına gelmiş durumdayım... Suda köklendirip ektiğim bir kaç yaprak var ve coco denilen toprağa ektiğim yapraklarla birlikte torfa ektiğim yapraklar var bunlardan da sonuç alamazsam ben bu işi bırakacağım kesin kararlıyım bu sefer.

asln
12-02-2014, 12:18
Ellerinize sağlık sevgili asln, vallahi kızkanmıyorum desem yalan olur öncelikle maşallah allah nazardan korusun diyorum... Ben bu işi beceremiyorum bir türlü mayısta ektiğim yaprak hala yavu vermedi bir ay önce topraktandır diye çıkarıp torfa ektim ama hala tık yok... Malesef ben toprak bulamıyorum doğal bahçeden almaya kalksam yüzü astarından pahalıya geliyor. Tekrar pes etme aşamasına gelmiş durumdayım... Suda köklendirip ektiğim bir kaç yaprak var ve coco denilen toprağa ektiğim yapraklarla birlikte torfa ektiğim yapraklar var bunlardan da sonuç alamazsam ben bu işi bırakacağım kesin kararlıyım bu sefer.

Tek başına torf veya cocopeat önermiyor forumdaki tavsiyeler sevgili ece.Gerçi yazılar arasında bahçe toprağında bile yavrulayan fışkıran çelikler gördüm.Sadece toprağa bağlamayın,ısı,sulama ,mevsim ve en önemlisi derine dikmek ,doğru yaprak seçmekte etken.
Ben ilk dikimlerimi sıkıştırarak ve sigara izmaritinin sarı kısmı kadar derine dikmişim.Yavru olmadı çok uzun süre.
Şimdi sıkışmamış toprağa azıcık ucunu itip sadece fış fıs ile ıslatıp baskı yapmıyorum.Yaprağıda minik bardağın kenarına yaslıyorum.Devrilmiyor.Ne el nede kaşıkla bastırmadan yaprak hazır oluyor.
Fıs fıs zaten toprağa basınç yapıp sapı sabitliyor.

Aşağıda içiniz rahat etsin topraktan mıdır diye merakınız varsa benim aldığım karışım.Hiçte pahallı değil, çok hesaplı geldi.Hiç bitmiyor kullan kullan. AFRİKA MENEKŞELERİ İÇİN HAZIR TOPRAK KARIŞIMI 10 LİTRE (http://www.dogalbahcem.com/Urunler/AFRIKA-MENEKSELERI-ICIN-HAZIR-TOPRAK-KARISIMI-10-LITRE.html)

fatitoo
12-02-2014, 12:20
Bence hemen pes etmeyin. İlk başlarda ben de öyleydim zamanla tutturmayı başardım. İş daha sonra yaşatabilmekte aslında. Toprak karışımı da çok önemli faktör.Toprak sürekli nemli olacak, ortam onların istediği gibi olacak derken tabi zahmetli iş, ama değiyor...

asln
12-02-2014, 12:28
Sürgün ayırmıştım saksı değişiminde.Çok beklediler ama geldiler.

eceyıldız
12-02-2014, 13:02
Aynen dediğiniz gibi yaptım bende Sevgili asln, derine ekmedim toprağı bastırmadım ama nafile...

Söylediğiniz toprağı inceledim bende sorun onda değil ki kargo ücreti çok pahalı oluyor nerdeyse topraktan daha pahalıya geliyor kargo ücreti, birde havale masrafı filan derken bayağı pahalıya geliyor anlayacağın. Bu yüzden alamıyorum burda ki yapı marketlerde de yok ne yapalım olmayınca olmuyor...