PDA

View Full Version : Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

asln
12-02-2014, 13:47
aynen eceyıdızın dediği gibi toprağı 7 liraya aldim kargo 13 lira..eşim çok güldü bu işe ;) Alahtan gelişimleri fark edilir derecede iyi topraktan mi fitilli sulamadan mi bilemiyorum..

Toprakta çok önemli ama fitilliyide unutmayın:) Fakat çelik yavrusu beklerken fitilli olurmu bilmiyorum, ece hanım yavru alamamaktan şikayetçi.
Birde en önemlisi ilgi ve bakım:)
Ilık tutup zaman ayırmak gerekiyor :)

asln
12-02-2014, 14:26
Bu yavrular anne yapraktan ayrıldıktan sonra kendileride yavruladı.
Bu büyüme hormonu neyse, onu icat edip bir fısla çelik yaprağı hemen anne yapmak isterdim:)Hiç beklemezdik haftalarca.Etkisi bebeği bile anne yapıyor :)
Düşünsenize bu hormonun gücünü, bir damla damlatsak ve bir gecede sabah kalksak her tarafımız bebeklerle dolsa:D
İkinci yaprak ikinci bebeklerini veriyor.Sapı odundan farksız oldu.
Sonuncu fotoğraf bebek yetişkin gibi davrandı, göbekten başka bebekler verdi.

fatitoo
12-02-2014, 15:31
Bu durumda benim bebeklerim de mi bebek yapmış?

asln
12-02-2014, 16:02
Bu durumda benim bebeklerim de mi bebek yapmış?

Yok, sizinkiler göbekten yaprak vermiş, derli toplu benim hasret kaldığım gibi çıkmışlar:)
Benimkiler öbek öbek ,yığılma yapıp arap saçına dönüyor.:p

asln
12-02-2014, 20:58
BEN SORMUŞUM MAKİYE02-02-2014, 17:20 Tarihinde. :
Bu durumda hormonun aktif olduğu süreç yavrulama başlangıcıyla, sonraki 2 ayı kapsarmı sevgili maki?
Mantıken bu bir süreç ile yoğunlaşıyor, ve işlemi tamamlayınca sona eriyor.Zaten cevabınızla fark ettiğim şey,başka tarafta anne yaprakta kök atma süresi kısalmış daha hızlı ikinci parti yavruyu vermeye başlıyor.
Demekki yavruda da annedede süreç paralel mi işledi?
Ve paralelmi bitecek?
Yoksa anne den ikinci yavruyu alsak, yine ayırsak anne 3.parti yavruyada devam edermi?
Bazı yapraklar ikinci yavrularda bile sapasağlam şu an?

Hormon ve enzimler ne kadar süreyle aktif tam olarak bilmiyorum. 3. kez aynı çeliği tekrar dikmeyi denemedim , siz denerseniz öğrenmiş oluruz :)

Yavrudaki süreç çelikte yaşanan sürecin devamı olmalı sevgili asln.

Demişti, o gün bu yaprağı sırf meraktan üçüncü kez diktim.Huysuzluk olur diye ikinci yavruyu aldığım eski toprağında yeniden dikim yaptım. İlk diktiğim tarih Temmuz hatta haziran dahi olabilir.İlk aldığım market menekşelerindendi.
Bu gün sulama yaparken yavruyu gördüm.Çok şaşkınım.Yaprak haşat, zaman uzun.3 kez yavru vermiş.
Bu kez yavrulama hızı çok daha hızlı olmuş.Zaman tersine işliyor, eskidikçe yoruldukça çökeceğine imalata devam ediyor.:)
Kapalı dolap tipi serada yaşıyor aylardır.Toprakta eskidi.
Umudum çok azdı.4. olurmu acaba demekten kendimi alıyorum.Yeter diyorum.

asln
12-02-2014, 22:02
Çok çok ilginç bir o kadar da güzel sevgili asln.Maşallah diyorum. Bence dördüncü de olur gibi. Artık tam damızlık olmuş bu yaprak:)

Sevgili fatito sizdeki yavrulu olanlarda bunun kardeşleri.Odun gibiydiler kutuya koyarken.Bununda ağaçtan farkı kalmadı.O kadar sert ki ağaç kabuğu gibi.:)
Dördüncü bile olabilir evet durum onu gösteriyor.:p

Seabert74
13-02-2014, 12:24
BEN SORMUŞUM MAKİYE02-02-2014, 17:20 Tarihinde. :
Bu durumda hormonun aktif olduğu süreç yavrulama başlangıcıyla, sonraki 2 ayı kapsarmı sevgili maki?
Mantıken bu bir süreç ile yoğunlaşıyor, ve işlemi tamamlayınca sona eriyor.Zaten cevabınızla fark ettiğim şey,başka tarafta anne yaprakta kök atma süresi kısalmış daha hızlı ikinci parti yavruyu vermeye başlıyor.
Demekki yavruda da annedede süreç paralel mi işledi?
Ve paralelmi bitecek?
Yoksa anne den ikinci yavruyu alsak, yine ayırsak anne 3.parti yavruyada devam edermi?
Bazı yapraklar ikinci yavrularda bile sapasağlam şu an?

Demişti, o gün bu yaprağı sırf meraktan üçüncü kez diktim.Huysuzluk olur diye ikinci yavruyu aldığım eski toprağında yeniden dikim yaptım. İlk diktiğim tarih Temmuz hatta haziran dahi olabilir.İlk aldığım market menekşelerindendi.
Bu gün sulama yaparken yavruyu gördüm.Çok şaşkınım.Yaprak haşat, zaman uzun.3 kez yavru vermiş.
Bu kez yavrulama hızı çok daha hızlı olmuş.Zaman tersine işliyor, eskidikçe yoruldukça çökeceğine imalata devam ediyor.:)
Kapalı dolap tipi serada yaşıyor aylardır.Toprakta eskidi.
Umudum çok azdı.4. olurmu acaba demekten kendimi alıyorum.Yeter diyorum.

Syn Asln,
Benim kart yaprak hele bir yavrulasın ikinci, üçüncü , beşinci.... ne kadar olursa artık son demine kadar kullanmayı kafaya koydum. Hem baksanıza bir sonraki yavrulama dönemleri daha da kısalıyormuş ...

Siz o damızlık yapragı iyisi mi bana gönderin :)
Bu gidişle "altın yumurtlayan tavuk" gibi olacak sizin yaprak baksanıza:p

fatitoo
13-02-2014, 12:30
Yavrular beş kuruş büyüklüğüne gelince anneyi nasıl ayırıyorsunuz?

ÇİÇEKLERR
13-02-2014, 12:34
20 tane menekse çeliği dıktim fitilleme usulu ile sadece 5-6 tanesı sağlıklı görünüyor. Bir yerlerde yanlış yapıyorum heralde...

asln
13-02-2014, 12:39
Yavrular beş kuruş büyüklüğüne gelince anneyi nasıl ayırıyorsunuz?

Kabı deviriyorum avucuma.Benim kaplar çok küçük ,zaten kök kaplamış oluyor.Şöyle anneyle bebeği tutup kökleri aralayınca bağlantı yerleri çıkıyor.Eğer annenin sapına ve kardeşlere bağlıysa kesiciyle Saksı değiştirmedeki gibi keserek alıyorum.Parmak altta destek bir yere dayayınca kırılma yapıyor.Kök varsa illaki o köklerin bebeğe bağlı şekilde kalmasına çabalıyorum.
Bazende kökleri ayrı oluyor sizinkiler öyle gibi ayrılı veriyorlar tutunca.
Bu benim denemelerim.Ölen yavrum yok henüz.Sakarlıkla devirip kırdıklarım hariç :o

asln
13-02-2014, 12:42
20 tane menekse celiği dıktim fitilleme usulu ile sadece 5-6 tanesı sağlıklı gorunuyo bir yerlerde yanlıs yapıyorum heralde ?????????

Fitilleme çelikte oluyormu ki? Çürümezmi? Kök yok ,su kullanımı yok doğru dürüst.Hele birde üstü kapalıysa? Çürüyebilirler mi acaba?

ÇİÇEKLERR
13-02-2014, 13:02
Bir kısmının üstü açık. Bir kısmının kapalı. Kapalı olanlar daha canlı görünüyor. Fitilli usulu derken de çok az su koyuyoru, fazla su çekemezler ama dikerken m, yanlış dikiyorum, bilemiyorum

sami ulus
13-02-2014, 16:21
Çelikten üretimlere perde gerisinden hafif güneş veriyorum.Fotoğrafın renginin turunculuğu bu yüzden.

asln
14-02-2014, 09:53
Bir kısmının üstü açık. bie kısmının kapalı. Kapalı olanlar daha canlı görünüyor. Fitilli usulu derken de çok az su koyuyoru, fazla su çekemezler ama dikerken m, yanlış dikiyorum, bilemiyorum

Fitil usulü basettğinizden çok farklı.O yüzden yanlış yönlendim.Işık alan aydınlık bir yerde,nemli tutun.Üstü kapalı olanlar zaten havalar soğuk sulamaya gerek kalmadan kendi nemiyle epeyce bekleyebilir.Dikim 1 cm - 2 cm yi geçmese iyidir.Eğer uygun yerden kesip uygun çelik almışsanız yakında yavru verirler.
9 ay bekleyen çelik sahipleri okudum forumda.Sabırda lazım:)

ÇİÇEKLERR
14-02-2014, 10:31
Fitil usulü basettğinizden çok farklı.O yüzden yanlış yönlendim.Işık alan aydınlık bir yerde,nemli tutun.Üstü kapalı olanlar zaten havalar soğuk sulamaya gerek kalmadan kendi nemiyle epeyce bekleyebilir.Dikim 1 cm - 2 cm yi geçmese iyidir.Eğer uygun yerden kesip uygun çelik almışsanız yakında yavru verirler.
9 ay bekleyen çelik sahipleri okudum forumda.Sabırda lazım:)

insallah bakalım vazgecmeyecegım kalan sağlar bızımdır dıyerek :-) ögrenene kadar deneme yanılma yoluna devam edecegım çunku tarifsiz bir mutluluk yenı cıkmaya baslayan kucucuk bır yaprak ;) dogalbahceden menekse ler ıcın toprak karısımı almıstım ceıkleme yaparken o topragı komple nemlendırmem mı lazım ? curuyen yaprakların yerlerıne yenı yapraklar celıkleyebılırım çünkü

asln
14-02-2014, 11:36
insallah bakalım vazgecmeyecegım kalan sağlar bızımdır dıyerek :-) ögrenene kadar deneme yanılma yoluna devam edecegım çunku tarifsiz bir mutluluk yenı cıkmaya baslayan kucucuk bır yaprak ;) dogalbahceden menekse ler ıcın toprak karısımı almıstım ceıkleme yaparken o topragı komple nemlendırmem mı lazım ? curuyen yaprakların yerlerıne yenı yapraklar celıkleyebılırım çünkü

Doğalbahçe karışımı ideal.Ben memnunum isabet olmuş.Topragınızı elden geldiğince az kullanın,ufak bir tadımlık bardak beni memnun etti.
Toprağı mümkünse paketten alınca şöyle bir ufalayıp şişirin az hava alsın, kabarsın.Maksatımız hava alan nemli ortamda dikmek.Sıkı ve ıslak toprağı istemiyoruz.
Çorba kaşığı,tatlı kaşığı, istediğinizle yukardan bardağa dökün.
Ben elimi hiç sürmem illaki sıkıştırıyoruz.
Çeliği 1-2 cm iteleyin.
Yatay olarak iterseniz dik dikilmeyince devrilme sıkıntısı olmaz, dik dikince devrilir diye derine sokuyoruz, akabinde de toprakta örtüp kökü derin dikime mahkum ediyoruz.Derin dikimdede aylarca yavru gelmiyor, isyanlarda oluyoruz:o
Yaprağı bardağa dayadık yatırdık, sapıda ittik.Tamam artık.Üzerine toprak örtmeyin sapı zaten içerde kaldı.El sürmeyin üzerini bastırmayın.
Islanınca toprak yaprak sapını sıkacak.Bu yetiyor.
Menekşenin düşmanı aşırı su bunu unutmayalım.

Spreyle 2,3 fıs (camsil kabı oluyor) su verdinizmi zaten nemi yeterli geliyor.
2,3 çorba kaşığı su yeterli ortalama bir ölçü.Bardak boyu toprak miktarına göre farklılık gösterebilir suyunuz.
Kapatıp sera yaparsanız uzun süre nemli kalır, açık tutarsanız gözlemle nemlendirin.
Ben ortalama 3 tepeleme çorba kaşık toprak kullanacağım kadar bardak seçiyorum.Bu su ölçüsü ona göre memnun ediyor.
Tariflerim tamamen kişisel.Üç günlük menekşe bakıcısıyım, hatalar varsa hocalarım düzeltir.:(

e.aydemir
21-02-2014, 11:21
merhaba
Ben de bana en kolay gelen yöntemi buldum sanırım. Çelikler suda yavru verinceye ve o yavrular biraz büyüyünceye kadar bekliyorum, yaklaşık 1-1.5 ay kadar. Fotograftaki çeliği henüz toprağa almadım yavrunun biraz daha büyümesini bekliyorum. bu yavru değişiklik yapıp yaprağın arkasından çıktı umarım toprağa alınca sorun çıkmaz. daha önceki denemelerimde yavrular tahminen 6-7 mm olunca toprağa almıştım. İlk 2-3 gün sudan çıkıp toprağa alışma süresinde ana yaprak iyice su kaybedip, büzüşüyor, solacakmış gibi oluyor ama sonra hemen kendini toparlayıp dimdik ve sağlıklı bir hale geliyor. yavrular da günden güne farkedilecek kadar hızlı büyüyorlar.
470889

ngr33
21-02-2014, 13:01
ben de bu yöntemi uyguluyorum..tutmadığı olmadı hiç hatta her seferinde birden fazla yavru aldım.. ;)

e.aydemir
21-02-2014, 13:12
Ben de bu yaz denemeye başladım ve çok sevdim bu yöntemi sevgili ngr33. 3-4 tane sağlıklı yavru elde edebiliyorum böyle.

fatitoo
21-02-2014, 20:26
Ofisimdeki minişler köklerini bardağın taa dibine doğru uzatmaya başlamışlar:)
471041
471042

Bunlr da sevgili asln nin neredeyse çoğu yavrulu olarak yolladığı çelikler. Tekrar teşekkürler:)
471043
471044
471045

fatitoo
21-02-2014, 20:27
Devam...

fatitoo
21-02-2014, 20:29
Son karedeki yavru için 3 ay nazlanan parmak kızım...

iynk
21-02-2014, 22:10
Sanırım bugün afrika meneksesinde paylastim. Esasında burada paylaşmam gerekiyormuş. Ben tamamen acemice yetistiriyorum. Yaprağı hiç suda bekletmeden az bir toprak ekledigim plastik seffaf kaplara dikiyorum. Ama mümkün olan en yüzeysel şekilde.. Sonra az az sulayip kapagini kapatıyorum ve onları orada unutuyorum :) Tabi arada üzerini açıp havalandiriyorum ki yapraklar fazla nemden curumesin. Ha bu arada fazla yavru elde etmek için en son yaprak sapinin üç kisimlarina bicakla centikler attım. Şu an fazla sayıda yavru var.. Ama benim bu yaptığım tamamen amatörce. İsin ustalari daha iyisini bilir :)

Ogrendigim birşey oldu. Eskiden gelip gidip yaprakların diplerini kurdanla didiklerdim. Bir türlü de istediğim gibi yavru alamazdim. şimdi dikiyorum ve unutuyorum.. Bazen su vermeyi bile :)

Telefondan yazdığım için şu an resim yukleyemiyorum. Herkese iyi geceler..

menekşezar
22-02-2014, 09:34
Arkadaşlar hiç köklendirici toz kullandınızmı? Dün saksı almıştım köklendici tozda varmış denemek için 100 gram aldım. tecrübe edipde memnun kalan varmı acaba?

maki01
22-02-2014, 14:02
Sevgili menekşezar,

Köklendiricinin içeriğine bağlı olarak yanıt değişir. Çok detay bilgim yok ancak otsu ve odunsu çelikler için farklı formüllerin olduğunu biliyorum. Size verilen tozun hangi tür çelikler için olduğunu bilmenin lazım.

Menekşeler kolay köklenen bitkiler , hormon kullanımı bence hiç gerekmiyor. Bir süre önce Clonex Geli denemiştim, etkili ancak olmazsa olmaz diyecek kadar değil.

asln
22-02-2014, 16:15
Son karedeki yavru için 3 ay nazlanan parmak kızım...

Parmak kızı seviyoruz:)
Sevgili fatito, toprak çok saksılar büyük.Perlit ya da vermikülitte yok, torfu havalandırsın,kurumayı dengelesin..Yaprak suyu yok denecek az kadar kullanır,
sürekli ıslak olmak çürümesine sebep olacak.
Bebeği yarı yolda bırakabilir.Güzelde besleyemez yavru çok yavaş büyür.
Ayrıca benden gelen yaprakların bazısı çürümüş.Kopartın en dipten. çürük sapları.
Yavrulara bulaşan bir şey olmasın.Zaten ortam çok ıslak ve havalandırmasız.
Ekte aynı anda ,aynı bardaktan çıkarttığım sizin yaprakların kardeşleri var.
Birbirlerinden ayırıp kargoya verirken sizinkiler kadardı bendekilerde.
Sizinkerinde böyle olması gekekiyordu, hatta parmak kızla aynı zamanda bunlarda doğmuştu.
Toprak az gördüğünüz gibi ve her gün kontrol edip bir haftada ya da 5 günde bir birkaç damla dikkat ederek suluyorum.Buda serada olmadıklarından kaynaklı.Sera olsa belki çok daha uzun sürecek sulamak.
Açık diye sulama gerekiyor.
Çok azda çok seyrelmiş yeşil yaprak üresiz gübre kullanıyorum.
Toprak çok eskidi, annede yorgun diye.
Sulamayı kesin, sadece nemli kalsın.
Görünen kısım kuru bile olsa bir kürdanla bakarsaız azıcık altında bile toprağın hala günlerce kurumadığını göreceksiniz.Ki sizin toprak çok ve karışım sadece sıkı torf.
Parmak kıza sevgiler.

menekşezar
22-02-2014, 17:27
Haklısınız sevgili Maki size katılıyorum çok gerekli değil aslında satıcı sorunca denemek niyetiyle almıştım. Bugün bir tane yaprağı ona batırıp diktim bakalım sonuç ne olacak.

fatitoo
22-02-2014, 18:13
Parmak kızı seviyoruz:)
Sevgili fatito, toprak çok saksılar büyük.Perlit ya da vermikülitte yok, torfu havalandırsın,kurumayı dengelesin..Yaprak suyu yok denecek az kadar kullanır,
sürekli ıslak olmak çürümesine sebep olacak.
Bebeği yarı yolda bırakabilir.Güzelde besleyemez yavru çok yavaş büyür.
Ayrıca benden gelen yaprakların bazısı çürümüş.Kopartın en dipten. çürük sapları.
Yavrulara bulaşan bir şey olmasın.Zaten ortam çok ıslak ve havalandırmasız.
Ekte aynı anda ,aynı bardaktan çıkarttığım sizin yaprakların kardeşleri var.
Birbirlerinden ayırıp kargoya verirken sizinkiler kadardı bendekilerde.
Sizinkerinde böyle olması gekekiyordu, hatta parmak kızla aynı zamanda bunlarda doğmuştu.
Toprak az gördüğünüz gibi ve her gün kontrol edip bir haftada ya da 5 günde bir birkaç damla dikkat ederek suluyorum.Buda serada olmadıklarından kaynaklı.Sera olsa belki çok daha uzun sürecek sulamak.
Açık diye sulama gerekiyor.
Çok azda çok seyrelmiş yeşil yaprak üresiz gübre kullanıyorum.
Toprak çok eskidi, annede yorgun diye.
Sulamayı kesin, sadece nemli kalsın.
Görünen kısım kuru bile olsa bir kürdanla bakarsaız azıcık altında bile toprağın hala günlerce kurumadığını göreceksiniz.Ki sizin toprak çok ve karışım sadece sıkı torf.
Parmak kıza sevgiler.

Çok doğru sevgili asln, sizin toprak karışımınız harika, benimkiler sıkı torf ama aylar önce dikmiş bulundum. Sizden gelen bazı yapraklar kurudu ancak sapları sağlam, sökmüyorum yerinden, yavru verecek inanıyorum...Yatak odamın penceresinde bunlar kaloriferi kapattım çok sıcak oluyor diye bu yüzden kurudukça su veriyorum. Ben sera nın faydasına inanmıyorum nedense. dışarıdakilerle hiç bir fark göstermedi seradakiler. 20 Kasımdan bu yana halen yavru vermediler...Bizden de sevgiler:)

sardunyadervis
22-02-2014, 19:36
Çok doğru sevgili asln, sizin toprak karışımınız harika, benimkiler sıkı torf ama aylar önce dikmiş bulundum. Sizden gelen bazı yapraklar kurudu ancak sapları sağlam, sökmüyorum yerinden, yavru verecek inanıyorum...Yatak odamın penceresinde bunlar kaloriferi kapattım çok sıcak oluyor diye bu yüzden kurudukça su veriyorum. Ben sera nın faydasına inanmıyorum nedense. dışarıdakilerle hiç bir fark göstermedi seradakiler. 20 Kasımdan bu yana halen yavru vermediler...Bizden de sevgiler:)

Fısfıs ile nemlilik yapabilirsiniz cok fazla olmamak kaydıyla

asln
23-02-2014, 11:03
Bir kaşık karışımda, ikinci yavrular.Sadece nemli bırakırsak yaprak daha geç çürüyor.

asln
23-02-2014, 11:08
2 Günde dahada büyüdü.Böyle seyretmek çok zevkli :)
Bu yavruları geç ayıracağım o yüzden. Kısmetse yavru ayırma topiğine eklerim anlatımlı olarak :D

fatitoo
23-02-2014, 16:33
Sizin yapraklar çıtır çıtır tazecik maşallah sevgili asln. Benimkiler böyle değil yaa:( Mat, koyu renkli, yumuşamış gibi bir acaipler sinir ediyolar beni...Urfanın havası da kuru mu kuru, ben bile kuruyorum onlar napsın?.

ngr33
23-02-2014, 17:19
yakinlarina bir yere su dolu kap felan mi koysan sevgili fatitooo.
siirtteyim bende kuru hava derken ne demek istediğini çok iyi anliyorum..
yazın su dolu kap **** islak bez koyuyordum iyi geliyordu sanki..bir dene istersen..

asln
23-02-2014, 19:38
Sizin yapraklar çıtır çıtır tazecik maşallah sevgili asln. Benimkiler böyle değil yaa:( Mat, koyu renkli, yumuşamış gibi bir acaipler sinir ediyolar beni...Urfanın havası da kuru mu kuru, ben bile kuruyorum onlar napsın?.

Sevgili fatito,
Düşündüğünüzün tersine çok suluyken yumuşuyor, toprak havasızken sıkıyken de sağlıksız oluyor.
Işık almasıda önemli.Bakınız derin kap değil, ufacık ve açık her yanı.Sizin saksılar büyük yavru içinde kalıncada ışık alamıyor.Havada alamıyor.
Bardakların hepsini 2, 3 cm lik kısalıkta kestim.Size yollamıştım bir örnek ;)

fatitoo
24-02-2014, 08:06
yakinlarina bir yere su dolu kap felan mi koysan sevgili fatitooo.
siirtteyim bende kuru hava derken ne demek istediğini çok iyi anliyorum..
yazın su dolu kap **** islak bez koyuyordum iyi geliyordu sanki..bir dene istersen..
Tüm kalorifer peteklerinin üzerine su dolu kaplar koydum. Havalar ısınınca havalandırıyorum da artık odayı. Elimden geldiğince dikkat ediyorum ama istediğim gibi olmuyor...Çok keyifsiz olduklarında banyo yaptırıyorum, iyi geliyor biraz...

asln
24-02-2014, 19:48
Unutmuşum seranın alt rafında köşelerde..Burada 3.tura dönen çeliğim, hala ölmüyor inatla duruyor:)10 u geçkin yavru verdi inanmıyorum :dilli: Yanındaki bir kaç gün önce fark ettim kim dikti ne zaman büyüdü ve neydi ben bile unuttum .:o
En sağdaki zaten tam bir gizem, birden belirmiş orada , torftanmı tohum çıktı anlamadım.:rolleyes:

asln
24-02-2014, 19:54
Hep kök çürümesi olmuyor, daha önce yüklemiştim ne olacak bunun hali diye sırf meraktan.Bir çok yavru verdi.Burada sevgili makimin kulağını çınlatıyorum.
Sphagnumun etkisi geç, yavaş oluyor fakat, ilk kez şahit oldum, yosuna değen kök inatla korunuyor.Yaprak kısmı çürüyor ama kök hala sağlam.Tuttum çektim kökü öye bir sağlam bağlı ki :eek:
Bakalım akıbetini paylaşacağım geçen zamanda:)

fatitoo
24-02-2014, 20:43
Sevgili asln nin dediğini yaptım bu akşam. Uzun bardakları kısaltıp yavruların ışık almasını sağlamaya çalıştım. Bakalım ne olacak?

asln
24-02-2014, 20:44
http://www.agaclar.net/forum/1249088-post760.htm

Linkindeki maki ile yazışmamız ve bu yaprağın bu geceki durmu.
O günden bu yana 3.tura dönen yaprağımız halinden memnun.Ben bunu ne yapacağım bilemedim.:p
Sulama 2,3 çorba kaşığı bile çok geliyor bakın arkadaşlar.
Toprak doymuş, eskimiş .
Bu akşam sulama günümdü, damla koysam su basıyor.Lütfen yapraklarınıza çok su vermeyın.
Yaprak Uzun yaşar, yavruda cılk suyun içinde uyuklamaz ;)

asln
24-02-2014, 20:48
Sevgili asln nin dediğini yaptım bu akşam. Uzun bardakları kısaltıp yavruların ışık almasını sağlamaya çalıştım. Bakalım ne olacak?

sevgili fatito, harikasınız:p
Bir dahaki sefere şimdi boyları uzun altta çok toprak var hani bardakların, bardaklarıda yarıdan aşağıya kesin iyice kısalsın.
Toprak altta çok olunca kök az, derinlerden su çekemez, dip ıslak çürüme olur.
Böyle çok daha güzeller.Bu arada süslü bardaklarınız pek havalı:cool:

asln
24-02-2014, 20:55
Seramın derinliklerinden başka bir sakinimiz.Maki yaprakları diyorum ben bunlara.Acaba olurmu diye sorduğumda olur mu denemedim demesiyle yaprakları 3. tura döndürmeye karar vermiştim.
Bu delikli çeliğimden dahada kırpılmış ve eksikti.
Testlerime dahil etmiştim umudum yoktu açıkçası.
Bu gün sera sayımında atacak oldum yeter artık diye tutunca altını gördüm.Pes diyorum :o

sardunyadervis
24-02-2014, 21:08

Aslında şeffaf bardaklara dibine belli miktar toprak karışımı oraya dikincede bardağın içinde korunuyor nem oranıda cok oluyor

Seabert74
25-02-2014, 13:52
Sevgili Asln,
Sizin altın yumurtlayan yapraklar çogalmış anlaşılan..
Ama vazgectim, sizin altın yumurtlayan yapragınız yok, marifet sizin parmaklarda..

Bu arada sera ortamında ne kadar tutuyorsunuz yaprakları??
Ya da Bodrum için bu ortam olagan olarak mı var acaba??
İstanbul soguk ve yagışlı....

sardunyadervis
25-02-2014, 14:13
Sevgili Asln,
Ama vazgectim, sizin altın yumurtlayan yapragınız yok, marifet sizin parmaklarda..

Bodrumdada lazım izmirde bile lazım oluyor ev içi olduğu için hava daha kuru evde sera ortamı soğuktan ziyade nem icin 70% oranında ki ortamları seviyor ama sera yapamam ara ara sisleme yöntemi kullanarak fısfısla nem yaparım diyorsanız o da işe yarar benim genelde çeliklerim dışarıda sera yapamıyorum durumumdan dolayı annemin yardım etmesi lazım ama bende fısfıs ile nemlendiriyorum hem benim odam da nemleniyor :) bu mevsim uygun çeliklere yapmak için yaprağın topraga giren yerini verev kesip 1,5 - 2cm kadar derine sokun birazda sevgi enerjisi ve tutun tamam mı? Deyin pazarlık edin dua etmek isterseniz dua edin

Seabert74
25-02-2014, 14:24
"tutun tamam mı" :)
Bunu cok tuttum ben..

asln
25-02-2014, 14:29
Sevgili Asln,

Seradaki süre , yavru verip 10 kuruş olana kadar tuttum çoğunu.
Sonra açtım kış ayına denk geldiler,ışık azdı.
Bodrum normalde aydınlıktır şehirlere nazaran.Ama kar yağmaz berbat soğuk olur , evlerde badana kireç, buz gibi bir kaç ay.
Bu durumda üşümelerini engelledim sadece.
Nem zaten evde vardı:)
Cıvık olmayan toprak,ufak bir kap,derin dikmemek,sıcak tutmak aydınlık bir köşe.
Sadece bu.

asln
25-02-2014, 14:39
Bodrumdada lazım izmirde bile lazım oluyor ev içi olduğu için hava daha kuru evde sera ortamı soğuktan ziyade nem icin 70% oranında ki ortamları seviyor ama sera yapamam ara ara sisleme yöntemi kullanarak fısfısla nem yaparım diyorsanız o da işe yarar benim genelde çeliklerim dışarıda sera yapamıyorum durumumdan dolayı annemin yardım etmesi lazım ama bende fısfıs ile nemlendiriyorum hem benim odam da nemleniyor :) bu mevsim uygun çeliklere yapmak için yaprağın topraga giren yerini verev kesip 1,5 - 2cm kadar derine sokun birazda sevgi enerjisi ve tutun tamam mı? Deyin pazarlık edin dua etmek isterseniz dua edin

Bodrum izmirden rutubetlidir, hatta su içindeyiz bodrumda diyebilirim.Yazın sıcağı daha buram buram çekmemizin sebebi bu.
İzmirde hava aynıdır bodrumla ortalama.Ama inanın daha izmir kuru, derviş beyin dediği gibi nemi azdır.
Ben izmire geldiğimde eklem sorunlarım yok denecek kadar azalır.
Bodrum dışına çıktığımda da azalma yaşarım.
Menekşeler için bodrumun kış iklimi nem açısından ideal aslında.
Serasızda sonuç aynı olacaktır.
Fakat soğuğu çoktur ısıyı yükseltmek lazım.
Ben serayı ısıtma amaçlı kullanıyorum gerektiğinde.
Biz evde Klima ile iklimleniyoruz.Kışın çalıştığında bariz kuruma oluyor ,rutubetten kurtuluyoruz.Menekşeleri de seradan çıktıktan sonra klimanın olduğu odada derviş beyin yaptığı gibi fısfıslıyorum.

Ve sevgi kısmı bu gerçekten doğru, mesela fıs fıs bile hissederek olmalı.İhyiyacı olup olmadığını kalbiniz size söylüyor ;)
Şevkatiniz yoksa ezbere bir fıs fıs ya da sulama hatası anında çürüme olarak davranışınıza cevap veriyor:eek:

fatitoo
25-02-2014, 15:16
Arkadaki küçük hanım da spreyi sevmeyenlerden...Yapraklarında sarı lekeler oluştu...Öndeki minişlerle aynı anda spreyliyorum oysa...urfa bugün yağmurluydu. Pencereleri açtım dışarıdaki nemden faydalansınlar diye:) Birazcık ta yağmur suyu topladım...Balkondan kolumu uzatıp bir fincana çatıdan akan yağmur sularını toplamaya çalıştım. Görenler bana gülmüştür. Ofisteki itibarım zedelendi mi acep:)

asln
25-02-2014, 15:26
Sevgili fatito,
Arkadaki fazla su görmüş gibi hissettim.Fısfısı kesmekle iyi karar vermişşiniz,Fıslamayı asla toprağı ıslakken yapmıyorum.Ya sulama gününde sulama yaparken fıslıyorum, **** orta zamanda toprak kurumaya yakınken.
Zaten hava kapalı, evdede nem var nem dediğimiz ıslaklık kış havası.Tersine ben hep kışın nemi azaltmak amaçlı rutubetten kaçındım.
Bebeklerimde fark ettiğim şey kuru olmak kuru ama havalı geçirgen toprak.
Örnek olarak seradan çıktıktan sonra klimalı salonda sıcak ama kışa has güneşi sevip hızla büyümelerini verebilirim.
Öteki odada klima yok, soğuk, nemli, rutubetli az güneş alıyor ve aralarında ki büyüme farkı bariz.

asln
25-02-2014, 16:03
Sevgili arkadaşlarımla tecrübemi paylaşmak istiyorum,
Ekte aynı anneden aynı anda ayrılmış 3 yavru var.
Aralarındaki tek fark
1- sulama ayarı
2-seradan çıkış ve oda yerleşim farkı
3-toprak karışımı

a)-Birinci fotoğrafta bakınız, aylarca sera,( Seradan kastım muşambalı 50 kapasiteli,yapay ışık sıcaklık 20 derece,az güneş raflı kapalı dolap)
Bu bir numara ,2 ayı geçkin süredir orada bekledi.Bolca fıs fıs,su ıslaklık nem gördü, üşenmelerim sonucu kıpırdatmadım yerinden,kuruyanların yanında sel altında fısfıs suya maruz kaldı. boyu ebadı bu kadar olmuş.
Sizin de gözlemlemeniz için bugün çekip ekledim.

b)İkinci fotoğrafta aynı odada seranın üst dış kısmında kısmen direkt ışık pencereden güneşli hava durumunu doğal, oda , soğuklarda 13,15 derece ısıtmasız üstü başı açık, az sulama az fıs ile bu kadar olmuş.

c)Üçüncü fotoğrafta, üsttekiler kadar boya erdiğinde toprağı değiştirilmiş, seradan alınıp salona gelmiş, klimalı ortamda ısı gün boyu 18, geceleri 20 arasında pencereden direkt güneş almış ve yetişkinlerle aynı muameleyi görmüş, bu boya gelmiş.

Burada ilk ayırdığım zaman yavru boyları en başta az miktar ufak, buyuk farkı olmuştur.
Ama canlılık ebat farkı yinede ortam şartlarının onları nasıl etkilediğine örnek.
Yavruları 3 kısıma ayırıyorum hep.Serada bıraktıklarım yedek, nolur ne olmaz dedıklerım, seranın dışına koyup yine aynı odada bıraktıklarım merak, salona aldıklarım yetişkin olarak ayırıp baktıklarım.
Bu gruplandırmada bu üç farklı yavru gelişimine sürekli rastladım.
Bu örneklerle tavsiyem, suyla oynamayın,zırt pırt fıslamayın, alta toprağa bakın öyle fıslayın, toprağınızı yeni tutun havalandırmalı malzeme kullanın,sıcak tutun ufak kaba dikin güneş verin.Hı birde sevin muhatap olun konuşun :)
Bilginiz olsun , yanlışlarım varsa bilenler düzeltsin.
Doğrularım varsa da faydalanın isterim.

fatitoo
26-02-2014, 07:23
Parmak kızı kurtarmak:)

asln
26-02-2014, 10:15
Parmak kızı kurtarmak:)

Sevgili fatito çok iyi olmuş, toprak yeni değilmi? Artık hiç ellemeyin ,bir yerde dursun ,mıncıklanmayı hiç sevmiyorlar,suyu dibine damlacık şeklinde azıcık verin,şu an yeni sulanmış 1 haftayı geçer su istemez,kıştayız. Bolda güneş görsün.Hadi bakalım:D

fatitoo
26-02-2014, 10:21
Toprak maalesef eski toprağı, elimde uygun toprak yoktu.4 tatlı kaşığı su verdim. Ama bizim ev çok sıcak 1 haftaya çok kurumaz inşallah. Odama aldım, diğerlerinin yanına, kaloriferi de kapattım kurumasınlar diye. Anne bebeği besleyeceğine upuzun köklerle saksıyı doldurmuş, anca kendini büyütmüştü. Azarladım biraz:)

asln
26-02-2014, 10:33
Toprak maalesef eski toprağı, elimde uygun toprak yoktu.4 tatlı kaşığı su verdim. Ama bizim ev çok sıcak 1 haftaya çok kurumaz inşallah. Odama aldım, diğerlerinin yanına, kaloriferi de kapattım kurumasınlar diye. Anne bebeği besleyeceğine upuzun köklerle saksıyı doldurmuş, anca kendini büyütmüştü. Azarladım biraz:)

Toprağı bu yüzden sordum.Toprak yeni olsaydı sadece sulama yeterdi.Gübre verin o zaman toprak çok eski.Yakınınızda market varsa çiçek çoşturanın menekşe için olanı kolay bulunur,ama özellikle menekşe için olan makinin yazısı burada, : http://www.agaclar.net/forum/1004096-post39.htm menekşe genel bakım olanı seçin üresiz.
Diğer marka epey pahallı, çiçek çoşturan hesaplı ve kolay bulunur.
Mutlaka besin lazım eski toprakta sudaki kısıtlı mineralden başka bir şey almayacaklar büyüme çok zor olacak.
1 litreye 1 kapak yazar ortalama hep öyle,siz 1 litreye 1 çay kaşığının yarısını koyun ,fazla kaçırmayın kavrulurlar. Çok çalkalayın,duruma göre büyüyünce 1 tam çay kaşığı devam edersiniz. Dediğim gibi sulama çok uzun aralıklarla olsun. Sık sulamayın.
Hep aynı hataya düşüyoruz, yaprak geç yavru veriyor, toprak eskimiş yavru geç gelmiş, besinsiz yerde büyüyümemiş oluyor.Birde suyu çok verince büzülüyor,buruşup ölüyor.

fatitoo
26-02-2014, 11:52
Evet sıvı besinim var menekşeler için. 2-3 sulamada bir veriyorum azıcık...

sardunyadervis
26-02-2014, 14:47
Çiçek coşturasın çiçekli çiçeklsiz sus bitkileri için olan mavi şişeden yazan miktarın 1/3 kadarı ya da yarısı kadarını yavrulara verebilirsiniz.
vilmorin marka cok pahalı

asln
26-02-2014, 15:10
Çiçek coşturasın çiçekli çiçeklsiz sus bitkileri için olan mavi şişeden yazan miktarın 1/3 kadarı ya da yarısı kadarını yavrulara verebilirsiniz.
vilmorin marka cok pahalı

Sevgili sardunya, denenmiş ve zararla sonuçlanmış tecrübeme dayanarak, dediğiniz ölçü çok fazla geliyor, 1 litreye yarım çay kaşık ölçüsüne bile dikkat edilmeli söz konusu yavrular ise.:(

sami ulus
27-02-2014, 13:33
Umarım mart sonuna çiçek açarlar. Hiç birisinin rengini bilmiyorum.

maki01
27-02-2014, 13:41
2. fotoğraftaki menekşede tomurcuk var , bakalım Mart sonuna kadar büyüyüp açabilecek mi :)

asln
27-02-2014, 14:00
Umarım mart sonuna çiçek açarlar. Hiç birisinin rengini bilmiyorum.

Sami bey maşallah,bence baharda hepsi coşacak.Evinizin ışığını çok ideal buluyorum,faydalı olacak eminim:)
Bir sorum olacak, birinci fotoğraftaki kenarları yukarı kıvrık çorba tası gibi olan yavruların geçmişi nedir?

Hangi ayda anneleri dikilmiş, kaç ayda yavrular çıkmış,sulama ne şekide yapılmış, bu süre zarfında bulundukları yer,güneş ve sıcaklık nelerdir?
Kısaca o yaprağın özgeçmişini anlatırmısınız?

Sorma sebebim: 2,3 yavrumda aynı vakayı gördüm,bende siz gibi henüz türlerimi tanımıyorum. Bu durumda tür özelliğimi, ısımı, güneşmi toprakmı vesaireyi sizin özgeçmişle kıyaslamak ve benim durumla ilgili fikir edinmek istiyorum.
Sizde de diğer yapraklarda yok o durum. Bir bunda sanırım benim sabıkalılar gibi;)

sami ulus
27-02-2014, 14:11
Sami bey maşallah,bence baharda hepsi coşacak.Evinizin ışığını çok ideal buluyorum,faydalı olacak eminim:)
Bir sorum olacak, birinci fotoğraftaki kenarları yukarı kıvrık çorba tası gibi olan yavruların geçmişi nedir?

Hangi ayda anneleri dikilmiş, kaç ayda yavrular çıkmış,sulama ne şekide yapılmış, bu süre zarfında bulundukları yer,güneş ve sıcaklık nelerdir?
Kısaca o yaprağın özgeçmişini anlatırmısınız?

Sorma sebebim: 2,3 yavrumda aynı vakayı gördüm,bende siz gibi henüz türlerimi tanımıyorum. Bu durumda tür özelliğimi, ısımı, güneşmi toprakmı vesaireyi sizin özgeçmişle kıyaslamak ve benim durumla ilgili fikir edinmek istiyorum.
Sizde de diğer yapraklarda yok o durum. Bir bunda sanırım benim sabıkalılar gibi;)

Sayın asln o ikinci kez fide aldığım çelik. Birinci fidelerinin yaprakları kıvrık degildi. Resimlerdeki en büyük ebatlı ilk fidesidir. Fakat ikinci kez diktiğimde öyle kıvrık çıktı yapraklar ama sanki yaprak ebadı büyüdükce düzelerek gelişiyor. Bu çelikler haziran ayında başka şehirden geldi geçmişlerini hiç bilmiyorum ne renk açacaklarınıda bilmiyorum. Merakla bekliyorum.

asln
27-02-2014, 14:21
Sayın asln o ikinci kez fide aldığım çelik. Birinci fidelerinin yaprakları kıvrık degildi. Resimlerdeki en büyük ebatlı ilk fidesidir. Fakat ikinci kez diktiğimde öyle kıvrık çıktı yapraklar ama sanki yaprak ebadı büyüdükce düzelerek gelişiyor. Bu çelikler haziran ayında başka şehirden geldi geçmişlerini hiç bilmiyorum ne renk açacaklarınıda bilmiyorum. Merakla bekliyorum.

Aynı bendede olmuştu,bende büyüdükçe düzeldiğini gördüm.
Başka olmadı fakat sizinle ortak yanı benimde yazın diktiğim çelikte oldu.Ve eskiyen yaprak yavrusunda.
Sonradan yavru değişiyor düzeliyor fakat o kıvrık olanlar çok daha fazla büyümüyor,yavru göbekten yeni çok sağlıklı yaprak veriyor şu an.
İlginç bir durum .Bir daha olursa gözümü ayırmam sanırım meraktan;)

Deryya
01-03-2014, 21:53
iyi akşamlar; mayıs sonu diktiğim çeliklerden büyüyen yavruları bugün ayırdım ama çok mu erken oldu acaba. Bir de ilk sularını çiçek coşturan koyduğum şişeden vermişim yanlışlıkla sonra farkettim şimdi içimde bir sıkıntı var inşallah çürümezler.
o kadar çok menekşe kaybettim ki bunların ölümünü kaldırabileceğimi sanmıyorum. komşular dalga geçip duruyorlar zaten başarısızlıklarımla. Neolur dua edin çiçekli hallerini de görebileyim.

Deryya
01-03-2014, 21:57
Bunları da yoğun bakıma aldım;)

maki01
01-03-2014, 22:07
Çok büyük saksılar dışında çok güzeller sevgili Deryya, keşke çelikleri diktiğin beyaz plastik bardaklara dikseydin. Biliyorum dekoratif olmuyorlar ama menekşe büyüyünce çok göze batmıyorlar :)

yagmur27
06-03-2014, 20:31
merhaba ben yağmur menekşeler
hakkında her yazıyı okudum meraklısıyım bugünlerde çelikten menekşe üretmeye çalışıyorum ne kadar basarili olurum bilemiyorum ama inşallah sonuç güzel olur

maki01
07-03-2014, 00:07
Öncelikle hoşgeldin sevgili yagmur27, çelikten menekşelerini başarıyla üretmeni diliyorum.

Forumumuzda Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriyoruz. m r b (Arada boşluk yok) gibi chat dilinde kelimeler ya da kısaltmalar yazınca **** işareti ile sistem otomatik olarak uyarı veriyor. "Düzelt" tuşunu kullanarak mesajını düzeltebilirsin.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

maki01
07-03-2014, 17:19
Havaların mevsim normallerinin üzerine çıkmasına en çok çeliklerimiz sevinmiş olmalı, pıtır pıtır yavru vermeye başladılar :)

Sevgili menekşecibaba'ya teşekkürlerimle :)

474370

474371

474369

yagmur27
08-03-2014, 12:38
merhaba benim menekşelerden umudum yok yavaş yavaş solmaya başladılar nerede yanlış yapıyorum bilemiyorum iki ay suda beklettim köklenmediler ölmedilerde iki hafta oldu hazır toprak aldım çiçekçiden pet bardaklara fitilleme usulü diktim bazılarını onlarda yumuşama yok ama canlanmada yok diğerlerini sera yönteminide uyguladım direk toprağada ektim direk toprağa ektiklerimin ikisi solmuş sera uyguladıklarım şimdilik iyi durumda ama köklenme yok menekşe için sabır lazım bendede o yok

arasaral
08-03-2014, 16:16
2006dan beri menekse bakarım rastgele topraga koyduklarım bile tutardı önce şimdi yeni menekseler üretmek istiyorum ama olmuyor

menekşecibaba
08-03-2014, 16:35
Bunları uygularsanız sorun yaşamazsınız
Afrika menekşelerinde yaprak çeliği ile üretim
Afrika menekşesine gönül veren menekşe sevdalıları arkadaşlarım. Yaprak dikimi için en ideal zaman bu günler. Zaman olarak iklim şartlarının en uygun olduğu bu dönemi değerlendirin derim . Başka zamanlarda tutturamadığınız , umutsuzluğa kapıldığınız menekşe yapraklarından en iyi verimi aldığımız aylara girdik.
Seralarda her mevsim yaprak çeliği ile üretim mümkündür , ama evlerde bu bazı zamanlarda gerekli şartlar bozulduğu için oldukça zor olabilir. Ancak ilkbahar ayları en uygun zamandır.. Üretime, uygun yaprak seçimiyle başlanır. Çok büyük ve yaşlı veya çok genç yapraklar tercih edilmemelidir. Büyümesini tamamlamış, orta büyüklükteki yapraklar çelik olarak alınmalıdır. Bunlar en güçlü ve sağlıklı yapraklardır. Köklenmeleri iyi, hızlı büyüyen ve sağlıklı bitkiler verirler .
Yapraklar bitkiden koparıldıktan sonra yarım saat kadar dinlendirilmiş suda bekletilir daha sonra çıkarıp kağıt peçete üzerinde suyu alınır , sapı 3-4 santim kalacak şekilde steril bir aletle 45 derecelik eğimle kesilir. Kesilen kısmı (mantar enfeksiyonlarından korumak için) kömür tozuna bandırın . Pek fazla etkisi yok ama isterseniz Clonex gibi sıvı köklendirme hormonuna da batırabilirsiniz.
Filizlerin daha çabuk ve kolay çıkmaları için yaprakları toprağa çok derin gömmeyin, 1,5 - 2 cm. yeterlidir. Yapraklar fazla büyük ve ağırsa arkalarından yumuşak bir şeyle ( köpük olabilir) destekleyin. Çelikleri ekeceğiniz toprak torf +vermikulit+perlit karışımı olabilir , direk torf a veya perlit e de ekebilirsiniz , Toprak hafif nemli olmalıdır.
7-8 cm. derinlikte küçük saksılar veya sera kapları uygundur.
Yaprağı hafif yatırarak eğimli ekin ve ışığa karşı koyun ,direk güneş almasın.
Yaprak çeliklerini ekerken toprağı sıkıştırmayın.
Ektiğiniz ortam ılık 20-25 derece ve hafif nemli olsun. Bunu sağlayabilmek için üzerini naylonla veya şeffaf bardak veya kapla örtebilirsiniz.En az 2 günde bir havalandırın.

474664
Genellikle ideal şartlara , türünün özelliğine ve yaprak kalitesine göre 2-3 ayla 1 sene arasında filizlenme , yeni bitkilerin oluşumu sağlanır.
Bu eğlenceli , zevkli heyecanlı oluşumlarla yaşam alanlarımızı yeşillendirelim kolay gelsin.

Bir başka yöntem de su içinde köklendirerek yavru elde etmektir.
Suda 1,5 -2 hafta kadar kaldıktan veya kökler 1 cm e ulaştığında sudan çıkarılıp toprağa ekilir. Bu yöntem daha hızlı olmakla beraber yaprak su köklerini , toprak kökleriyle değiştirdiğinden yine zaman kaybı olur.
Her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır. İki yöntemde uygulanabilir. Hangi yöntem kolayınıza geliyorsa , başarı sağlıyorsanız onla devam edin. Onu geliştirin.

arasaral
08-03-2014, 17:16
tskler meneksecibaba sanırım sorun benim toprakta

arasaral
08-03-2014, 17:20
dün ektigim menekseleri topraktan alıp yenien bu yöntemle ekebilirmıyım

menekşecibaba
10-03-2014, 17:54
Bir iki gün olduysa değiştirebilirsiniz , ısıya çok dikkat edin 20 derecenin altına düşmesin.

sami ulus
14-03-2014, 08:06
Haziranda diktiğim çeliklerin iki tanesi sadece birer adet fide vermişti. Birisi bu, galiba minyatür ve çiçek açmak üzere, fakat havalar fena soğudu çarpılıp çiçeklere zarar vermez umarım, geceleri poşetleyerek korumaya çalışıyorum.

fatitoo
22-03-2014, 21:27
Sevgili asln nin yolladığı çelikler havaların ısınmasıyla teker teker pıtlamaya başladılar. Her sabah kalktığımda biri yavru vermiş oluyor ben de heyecan ve merakla onları izliyorum:) Sevgili asln ye teşekkürlerimle...

fatitoo
22-03-2014, 21:30
Devam...

eceyıldız
24-03-2014, 09:01
En sonunda bende Afrika menekşesi toprak karışımı aldım ve ilk yapraklarımı ektim. İnşallah bu sefer başarılı olurum. geçen çarşamba suda köklenen yaprakları ektim. Bu arada kavanozda yavrulayan yaprağı bebişlerinden ayırdım ve tekrar yeni toprağa ektim. Şimdi sonuçları bekliyorum.... Bana şans dileyin arkadaşlar....
Bu arada bu yapraklar ne zaman yavru verir ortalama kaç gün bekleyeceğim acaba.

Seabert74
24-03-2014, 09:38
Ben de uzun zamandır keyifli mi keyifsiz mi anlamadıgım yaprakları toprakta (cocopeat) dalları fazla oynuyor diye düşünerek çıkarıp yeniden diktim. Belli belirsiz kök yapmaya çalıştıgını gördüm bazılarının.. Şimdi daha rahat edecekleri şekilde ektim umarım sonuç alabilirim..
Bence bu yapraktan köklendirmek ve yavru almak resmen sabır işi :)

ngr33
24-03-2014, 10:15
Sevgili eceyıldız toprak karışımın hayırlı olsun ;). ne zaman yavru verir bilmiyorum ama ayırdığım yavruları bu toprağa ektim gelişimleri inanılmaz hızlı bir ayda ektigim bardağı doldurdu hem yaprakları hem kökleri..bunda fitilli sulamada etkili olabilir tabi bilemiyorum..
ben yavruları suda koklendirip minik yaprakları gördükten sonra toprağa alıyorum.. toprağa birakiyorum öylece derin olmuyor yani üzerine de tuz ekeler gibi topraktan koyuyorum..bir sürü yavrum oluyor en az uç tane ;) bu süre 3 haftayı bulabiliyor...
bol şans,sabır ve kolaylıklar diliyorum.. ;)

ayse7478
26-03-2014, 07:32
herkese günaydın. uzun bir süredir bu bölümü okumaya çalışıyorum vakit buldukça ve ben de yapraktan yavru üretmeye çalışıyorum. 2 yavrum oldu ve bunların anne yaprakları çürümeye başladı yavrular daha küçük ve anneye ihtiyaçları var. bugün gene baktığımda toprakta küçük kurtçuk benzeri beyaç birkaç böcek gördüm. ama tüm yaprak topraklarında görüyorum bunları. diğer menekşelerimde yoklar şükür. bunun nedeni ne olabilir. acaba yapraklar çürüdüğü için mi bu canlılar ortaya çıkıyor yoksa bu canlılar mı çürümeye neden oluyor? herkese cevapları için şimdiden teşekkürler bol yavrulu bol çiçekli günler :)

sardunyadervis
26-03-2014, 14:39
Onlar torf sineği olabilir ama fotografını görmeden pek yorum yapılamaz sanırım sn Ayse7478 fazla ıslak kalmaktan olmuş olabilir fisfis içine limon sıkın suyla karıştırıp sineklere sıkın

maki01
26-03-2014, 14:48
Çürüyen anne yaprağı keserek alın sevgili ayse7478, bakteri üremesine neden olabilir. Çürümüş bir anne yaprak yavruları besleyemez.

Kurtçuklar büyük olasılıkla sevgili sardunyadervis'in de yazdığı gibi torf sineği larvalarıdır.

ayse7478
27-03-2014, 09:16
Çürüyen anne yaprağı keserek alın sevgili ayse7478, bakteri üremesine neden olabilir. Çürümüş bir anne yaprak yavruları besleyemez.

Kurtçuklar büyük olasılıkla sevgili sardunyadervis'in de yazdığı gibi torf sineği larvalarıdır.

teşekkürler arkadaşlar bu sinek gibi kanatlı değil ama bunun bitkileri bir zararı yok gibi görünüyor. ve sulama yaptığımda daha çok görünüyor. yoksa çeliklerimi çıkarıp başka bir toprağa mı alsam? birde o çürüyen yaprak ortasında kesik bir yeri vardı oradan yavrulamıştı yaprağın o bölümünü kesip baktım küçük kökler de var başka bir bardağa diktim onu şansı var mı bilmiyorum ama bekleyip göreceğim. birde ben torfun içine meşe talaşı katarak yavru dikiyorum sizce talaşın bir zaradı olur mu baya su tutuyor nemli kalıyor.

ayse7478
27-03-2014, 09:22

yaprak aldığımda baya yaşlıydı ve yavrulaması da çok uzun zaman aldı ve 2 yaru verdi ama yavrular daha ayrılacak kadar değil. biri 1 yaprak diğeri 3 yaprak. 5 kuruş büyüklüğünde 1 tanesinin yaprakları ama daha kıyamam yaa. yaprağın çürüyen bölümlerini aldım kırık bölümünü de üstte anlattığım nedenle kesip ayrı diktim. küçücük ama şimdilik idare edecek kadar bir yaprak kaldı yani. ama yavrular gelişim göstermezse dediğinizi yapıp tamamen keseyim değil mi?:( umarım tutarlar ya yavrular bu menekşeyi aldığım arkadaşa söylemeden almıştık iki arkadaş ben alırken söyledim ama diğer arkadaş direk kırdı yaprağını ve şimdi aldığımız arkadaştaki küsüp erimiş gitmiş. inşallah yavrular yaşar da arkadaşıma hediye ederim ve kendimi affettiririm çok içime dokundu çünkü :(

tgce-
27-03-2014, 09:56
merhaba, forumda hep takipteydim ama üye olup yazmak bugüneymiş. birkaç yıldır menekşe bakıyorum menekşe çoğaltırken de hep suda birkaç hafta köklendirip öyle dikim yapıyordum ancak bu sefer çelik biraz fazla suda bekledi ve bir sürü yavruları oldu şimdi hem heyecanlı hem telaşlıyım. bu menekşeyi toprağa nasıl dikeceğim? o çıkan yaprakları toprağın içine mi dikeceğim yoksa yapraklar toprağın üzerinde mi kalacak kafam karıştı. çiçeğe zarar vermek de istemiyorum yardımcı olabilecek olan var mı :o

ayse7478
27-03-2014, 10:02
merhaba, forumda hep takipteydim ama üye olup yazmak bugüneymiş. birkaç yıldır menekşe bakıyorum menekşe çoğaltırken de hep suda birkaç hafta köklendirip öyle dikim yapıyordum ancak bu sefer çelik biraz fazla suda bekledi ve bir sürü yavruları oldu şimdi hem heyecanlı hem telaşlıyım. bu menekşeyi toprağa nasıl dikeceğim? o çıkan yaprakları toprağın içine mi dikeceğim yoksa yapraklar toprağın üzerinde mi kalacak kafam karıştı. çiçeğe zarar vermek de istemiyorum yardımcı olabilecek olan var mı :o

bence çok küçük bir bardağın yarısına kadar torfa sadece kükler toprağın altında kalacak ve azcıkta kök toprakta olacak şekilde dikin. toprağın nemli olmasına dikkat edin.

tgce-
27-03-2014, 10:12
478862

çelik de bu.

e.aydemir
27-03-2014, 12:54
Sevgili tgce-
Yakın zamanda aynı yöntemle köklendirip toprağa aldığım yaprağın fotografını ekliyorum. En altta kalan ufak yaprakların üzerine hava alacağı şekilde, çok hafifçe toprak gelebilir, dert etme, 1 hafta içinde toprak yüzeyine çıkarlar. Toprağa aldığım ilk 2-3 gün anne yaprak iyice soluyor, suya alışmış kökler toprağa adapte olurken. Daha sonra alışıp dimdik duruyorlar. Güle güle büyüt:)
478895

edacan
27-03-2014, 13:52
Bende ilk kez yapraktan üretmeye çalışıyorum. Okuduklarıma göre saksım biraz büyük galiba

edacan
28-03-2014, 08:49
buda anne menekşem

ALODA
28-03-2014, 10:28
479060
479061
479062
479063

ALODA
28-03-2014, 10:29
Bu menekşeler direkt olarak toprağa ekilmek suretiyle çoğaltıldı.

ayse7478
28-03-2014, 12:46
hepsi çok güzel maşallah. bu arada siteye girmekte ve girdiğimde de yeni mesajları görmekte zorluk çekiyorum. başka yaşayan var mı acaba? birde dün bişey sormuştum. ben torfa meşe talaşı katıp yavru ve yaprak dikiyorum zararı olur mu?

ALODA
28-03-2014, 13:46
hepsi çok güzel maşallah. bu arada siteye girmekte ve girdiğimde de yeni mesajları görmekte zorluk çekiyorum. başka yaşayan var mı acaba? birde dün bişey sormuştum. ben torfa meşe talaşı katıp yavru ve yaprak dikiyorum zararı olur mu?

Merhaba,
Talaş su tutma özelliğine sahip bildiğiniz üzere. Bu nedenle sulamalarınızı iyi ayarlamalısınız. Biliyorsunuz menekşeler geçirgen topraktan hoşlanırlar.

ayse7478
28-03-2014, 14:34
Merhaba,
Talaş su tutma özelliğine sahip bildiğiniz üzere. Bu nedenle sulamalarınızı iyi ayarlamalısınız. Biliyorsunuz menekşeler geçirgen topraktan hoşlanırlar.

hmm az sulamaya çalışıyorum evet çok suladığımda sorun oldu gerçekten önceki menekşelerim de sadece torftaydı o zaman bilgisizdim üstelik 2 kutu menekşemi kök çürümesinden kaybettim. şimdi de onlardan elimde kalan yapraklar var köklendirmeye çalışıyorum biraz yavaş büyüyorlar yaa daha öyle 1 ayda yavru gördüğüm falan olmadı hiç. şimdi dün hem budama yaptım hem de deneme olsun diye suya koydum 6-7 yaprak dokunmuycam onlara yavrular çıkana kadar bakalım kaç aydı -yılda köklenecekler ve yavrular sizinkiler kadar olacak :confused: belki topraktaki kadar çok bekletmezler beni de yeni mini mini yavrularım olur :rolleyes:

maki01
28-03-2014, 14:53
Sevgili aysel7478,

Bir sorunuza cevap vermiştim , diğerini göremedim herhalde :) Talaş çürüme sırasında bakteri üreterek menekşenizi kaybetmenize neden olabilir, kullanmamanızı öneririm.

kokett
30-03-2014, 13:04
479682

479683

479684

İlk defa menekşe köklendiriyorum. 2 haftadır falan suda duruyordu. Sizce ne zaman toprağa eksem?

TRAKLI
30-03-2014, 13:27
Biraz daha bekleyin suda köklenip yavru çıkarabiliyor. Diktikten sonra ana yaprak
kalsın. Ana yaprağı ben kestim yavrular çoğaldı fakat minicik kaldılar. Almadıklarım
daha büyük yapraklı oldu. :)

kokett
30-03-2014, 15:54
Peki yaprak çıkarana kadar bekleyeyim ben :)

maki01
30-03-2014, 17:24
Sevgili kokett,

3-4 tane daha saçak kök verdikten sonra toprağa dikebilirsiniz. Ben hiç suda köklendirmiyorum, toprağa dikiyorum. Nedeni ise, suda gelişen köklerin topraklı ortama uygun olmaması, bitkinin yeni kökler için bir kez daha enerji harcamak zorunda kalması.

tgce-
30-03-2014, 18:14
Sevgili tgce-
Yakın zamanda aynı yöntemle köklendirip toprağa aldığım yaprağın fotografını ekliyorum. En altta kalan ufak yaprakların üzerine hava alacağı şekilde, çok hafifçe toprak gelebilir, dert etme, 1 hafta içinde toprak yüzeyine çıkarlar. Toprağa aldığım ilk 2-3 gün anne yaprak iyice soluyor, suya alışmış kökler toprağa adapte olurken. Daha sonra alışıp dimdik duruyorlar. Güle güle büyüt:)
478895

çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz fotoğraf bile eklemişsiniz :)

kokett
30-03-2014, 23:51
Sevgili kokett,

3-4 tane daha saçak kök verdikten sonra toprağa dikebilirsiniz. Ben hiç suda köklendirmiyorum, toprağa dikiyorum. Nedeni ise, suda gelişen köklerin topraklı ortama uygun olmaması, bitkinin yeni kökler için bir kez daha enerji harcamak zorunda kalması.

Ben toprakta köklendirildiğini ilk defa burada gördüm açıkçası. Genelde bütün kadınların böyle bir girişimi olmuştur. Birbirilerinden yaprak alarak suda köklendirirler. Ve bu nedenle suyun daha kesin bir yöntem olduğunu düşündüm istemsizce. Keşke biraz daha okusaymışım yazılanları :)

Bir hafta kadar daha gözlemleyeceğim. sonrasında ekeceğim o halde teşekkür ederim. :)

vinne
31-03-2014, 10:38
Suyun içine azar azar toprak atarak ortam geçişini sağlayabilirsiniz.

sardunyadervis
01-04-2014, 00:05
Ben toprakta köklendirildiğini ilk defa burada gördüm açıkçası. Genelde bütün kadınların böyle bir girişimi olmuştur. Birbirilerinden yaprak alarak suda köklendirirler. Ve bu nedenle suyun daha kesin bir yöntem olduğunu düşündüm istemsizce. Keşke biraz daha okusaymışım yazılanları :)

Bir hafta kadar daha gözlemleyeceğim. sonrasında ekeceğim o halde teşekkür ederim. :)

Bakın bu mesajda cok guzel tarif etmiş Abi'm

http://www.agaclar.net/forum/1257419-post826.htm

ayse7478
01-04-2014, 08:15
herkese günaydın. daha önce de bahsetmiştim 2 menekşem kök çürümesinden gitti yaprak kurtardım onlardan ve toprağa diktim. hatta baya da köklenmişlerdi. bir tanesini yanlışlıkla kırdım ve tekrar diktim yaprak sağlam gözüküyor ama rengi sarıya döndü. kötü mü oluyor acaba suya mı alsam da devam etsem köklendirmeye.
birde ben saksılarımı yayvan ağızlı almamıştım dün yeni saksılar aldım ama boyları aynı eski aldıklarımla aynı çıktı. sözde en küçük boyunu almıştım. ağız genişlikleri fazla diğerlerine göre. onlara transfer etmeyi düşünüyordum menekşelerimi ama vazgeçtim doğru mu yapıyorum sizce???

fatitoo
01-04-2014, 20:16
480065Sevgili asln nin yolladığı anaç çelikler öyle anaçmış ki yavru patlaması yaşıyorum resmen. Kökten, gövdeden, yaprak altından neresi denk gelirse yavrular fışkırıyo tabiri caizse.Yukarıdaki ve alttaki 2 resimde gövdeden 6 yavru fışkırmış, büyüyünce ne yapacağım bilemiyorum öyle açıkta nasıl büyürler?
Ne hikmetse bu anaç yaprakları ayrıdığımda halen birçok yavru verebilecek güçteler.Tekrar teşekkürler...

fatitoo
01-04-2014, 20:23
Devam...

fatitoo
01-04-2014, 20:25
Son...

ngr33
01-04-2014, 21:00
Maşallah sevgili fatitoo gerçekten yavru patlaması olmuş..
Asln nerelerde acaba görünmüyor uzun zamandır?

fatitoo
02-04-2014, 07:26
Evet, ben de merak ediyorum ve dün mesaj yolladım kendisine. Taşınma işi vardı bildiğim kadarıyla ama bu kadar uzun sürer mi bilemedim. Yoksa bize küstü mü?...İlk defa böyle verimli bir toplu dikim oldu, ben de çok heyecanlıyım:)

ayse7478
02-04-2014, 07:49
sayın fatitoo gördüğüm üzere sizin bir menekşenizin de anaç yaprağı ölüyor. ve yapraklar da küçük ne yapıcaksınız ayırıcak mısınız yoksa anacı kesip yavruların büyümesini mi bekliyceksiniz. benim kuzular da daha o kadarlar ve ayırmaya kıyamıyorum o yavruların renginden bidaha bulamam çünkü. yanmasını ölmesini istemiyorum.

fatitoo
02-04-2014, 08:00
Evet o yaprak ve birkaç anaç daha diktikten sonra kurumaya başladı ama gövdesi sapasağlamdı, sanırım bu yüzden yavru vermeye devam etti. Ben yaprağa kurusa bile dokunmuyorum, (çürümediği sürece) gövdeye bakıyorum. Bir anaç ta yavru verdikten sonra gövdeden çürürdü, anayı topraktan aldım yavrular tek başına büyümeye çalışıyor gelişimleri çok yavaş ama yine de sağlamlar...Epey büyüyene kadar anadan ayırmayacağım, çünkü beceremem diye korkuyorum...

ayse7478
02-04-2014, 08:06
Evet o yaprak ve birkaç anaç daha diktikten sonra kurumaya başladı ama gövdesi sapasağlamdı, sanırım bu yüzden yavru vermeye devam etti. Ben yaprağa kurusa bile dokunmuyorum, (çürümediği sürece) gövdeye bakıyorum. Bir anaç ta yavru verdikten sonra gövdeden çürürdü, anayı topraktan aldım yavrular tek başına büyümeye çalışıyor gelişimleri çok yavaş ama yine de sağlamlar...Epey büyüyene kadar anadan ayırmayacağım, çünkü beceremem diye korkuyorum...

hmm benimkinin gövde de sağlam sanki ya sdece yaprak iyice karardı ve yumşadı. kurumaya yüz tuttu yâri. o zaman bırakayım biraz daha anneyle kalsınlar çok teşekkürler fatitoo :p

asln
02-04-2014, 21:02
Evet, ben de merak ediyorum ve dün mesaj yolladım kendisine. Taşınma işi vardı bildiğim kadarıyla ama bu kadar uzun sürer mi bilemedim. Yoksa bize küstü mü?...İlk defa böyle verimli bir toplu dikim oldu, ben de çok heyecanlıyım:)

Sevgili fatito,
Merhaba foruma girmiyorum, özel mesajınızda mailime uyarısı düşmüş, bu gün ancak görebildim.Buradan yazayım dedim, hemde bebeklerin teyzesi olarak size tavsiye vermek istedim.Elinizdeki çeliklerin hiç biri birinci tur değil hatırlarsınız.Bir kısmında ikinci ve bir kısmında üçüncü yavruları alıyorsunuz.
Annelerin tarumar olması an meselesi artık. Bu sebeple gözden ayırmayın ilk tavsyem bu.İkinci tavsiyem besin takviyesi vermeniz.Yorgun anneler bebekleri beslemekte zorlanabilir ben erken ayırma gerekecektir.Şimdiden bebekler canlansınlar derim.
Uyarmak istedim elinizdeki yapraklar ağustos ayından beri yaşıyor :)

asln
02-04-2014, 21:18

O yaprağı hatırlıyorum, üçüncü kez yavru alıyorsunuz şu an.Ve dediğim gibi ağustos ,hatta bazısı temmuz çelikleri.
Mümkünse çürümeyi yavrulara kadar yakınlaştırmayın sevgili fatito.
İlk yavrularım 3 ayı geçmişken geldiğinde anne artık çürür diye erken ayırıp bu yaprakları yine dikmiştim.
Çürüyen anne için ; Ben bir kez o hataya düştüm, enteresandı, yavrulara kadar çürüdü, toprağın dibinde de devam etmiş, 4 yavrulu bir koloniydi, ayırmak için açtığımda 2 yavrunun dibi anneyle birlikte erimeye başlamıştı.Ayrıca alttan erime olduğundan yukarıda sağlıklı yaprak görmeye devam ediyoruz, bu aldatıcı olmuştu benim için.;)
Her lafa bakıp her şeyi yapmamayı öğrendim bu forumda.:rolleyes:
O sebeple sizde kendiniz tecrübe edin, deneyin, zaten karar vereceksiniz ne yapacağınıza.

Sevincinizin çoğu hocamız menekşecibaba'nın sayesindedir benden çok.
Bu yaprakların yarısından çoğunu kendisinden almıştım.
Nasıl keser nasıl sever bilinmezki hayata tutunuyorlar.

Bir kısmıda forum dikkate alınıp yazıları okunursa tarif ettiği kesim tavsiyeleri ile kendim deneyip ayırdıklarımdır.
Sağolsun, iyiki tanıdık kendisini.
Besin takviyesi mutlaka yapın.Çoğunda erken ayırma gerekecek.Fotoğraflarınızı bu gün inceledim.Çürük yerleri de steril bir jiletle sağlam dokular kalacak kadar kesin.
Gerisi evrene kalmış.
Foruma girmiyorum, bu sebeple kusuruma bakmayın, epeyce fotoğrafınız birikmiş, bebekleri görmek memnun etti.
Selamlar.Sevgiler.

fatitoo
03-04-2014, 07:38
Öncelikle hoş geldiniz, yokluğunuz çok belli özellikle belirtmek isterim. Özledik paylaşımlarınızı, artık aramıza dönün lütfen:)Bebeklere besin takviyesine başladım. Gelişimleri çok iyi maşallah. Hatta bazıları öyle iyi ki sap kısmından bile yaprak çıkarttı nasıl yapacağım bilmiyorum, bu şekilde açıkta büyümez sanırım. Ancak çoğu yaprak sizde olduğu gibi öbek öbek fışkırıyor, yavrular bile yavru veriyor aynen sizdeki gibi. Kodunda var sanırım:) Bebeklere her baktığımda size dua ve teşekkür ediyorum, sayenizde tekrar heyecan duydum ve çok çeşit yavrularım oldu. Şimdi de renklerini merak ediyorum. İnşallah büyütüp göreceğim. Tekrar teşekkür ederim.

asln
03-04-2014, 10:33
Öncelikle hoş geldiniz, yokluğunuz çok belli özellikle belirtmek isterim. Özledik paylaşımlarınızı, artık aramıza dönün lütfen:)Bebeklere besin takviyesine başladım. Gelişimleri çok iyi maşallah. Hatta bazıları öyle iyi ki sap kısmından bile yaprak çıkarttı nasıl yapacağım bilmiyorum, bu şekilde açıkta büyümez sanırım. Ancak çoğu yaprak sizde olduğu gibi öbek öbek fışkırıyor, yavrular bile yavru veriyor aynen sizdeki gibi. Kodunda var sanırım:) Bebeklere her baktığımda size dua ve teşekkür ediyorum, sayenizde tekrar heyecan duydum ve çok çeşit yavrularım oldu. Şimdi de renklerini merak ediyorum. İnşallah büyütüp göreceğim. Tekrar teşekkür ederim.

Sevgili fatito,
Ne kadar naziksiniz, lakin artık aktif üye değilim, olmakta istemiyorum,size cevap yazmak için girdim ;)
Saplardan yaprak çıkartanlar her zaman hayatta kalamıyor çok beklemiş,çok yavru vermiş 4,5 aylık anneyse yarı yolda kalabilirler.Bazende ekte yükledim, mucize oluyor yaşayabiliyorlar.
Buradaki yaprak yaz ayından beri bende.Bir minyatür,ilk başta yazın derin diktim yavru gelmedi,kış başı eski toprağını attım yeniye alıp sadece kökleri örttüm , sağdaki yavruyu verdi.Ayırdım anne ölebilir diye ayırdığıma çok ufaktı.
Sağdaki gördüğünüz ilk bebek pirinç kadardı,aynı gün anneyi atmadım yan yatırıp yanına yeniden diktim, sizinki gibi saptan yavru verdi,bıraktım ne olacak diye ve şimdi bu durumdalar.
Yaprağın boyu serçe parmağımın yarısı kadar.Tahmin etmeniz açısından ölçü verdim.
7 aylık bir yaprak şu an.
Özetlersem bende yaşanan vakka ,taa ilk başından beri bilmeden menekşe yetiştirmeye başladğımdan tüm çelikleri derin oldu, geç kaldılar ya da aman anne çürür yavruyu alayım diyerek 2 ayda bir çeliklere toprak değişimi yapmışım.Bir köşeye bırakıp aylarca aynı toprakta bırakmamışım.Bu bir etken midir bilmiyorum.

asln
03-04-2014, 10:45
Ayrıca, göz kararı yavruyken fitile bağlamanızı öneririm,bu yetişkin olmaya yakın minyatür yavru fitildeyken ilk zamanlarda yavru verdi çok ufaktı birlikte büyüdüler.Arkadaki yavrular da fitilde ve sizinkilerin ablaları.Sol köşedeki kameraya yarım giren karanlık yapraklı yavru sizdeki şemsiyeye benzeyen kalın saplı kavun dilimli gibi olan çeliğin ilk mahsulleri.
Eklediğniz fotoğraflardan bazılarını tanıyabiliyorum.
Bazılarındaysa renk ve yaprak bozulması olduğundan malum çok eskiler, tanıyamıyorum.
Yine sol arkadaki yavrularda çürüyen yaprağınızın yavrularına çok benziyor.
Haşatı çıkmıştır diye düşündüm çok yavru verdi, hala yaşaması ilginç.:p
Bazı yapraklarınız çift olabilir aynı tür çıkarsa şaşırmayın.
Selamlar.

fatitoo
03-04-2014, 11:00
Maşallah, sizinkiler çok sağlıklılar. ben de büyüyen yapraklarımın saksısını biraz büyüteyim mi bazıları hızlı gelişti, ne dersiniz? Bir de şimdi fitile geçirsem üstten uzun yorgan iğnesini toprağa batırıp alttan mı çıkartacağım ipi?

asln
03-04-2014, 12:35
Maşallah, sizinkiler çok sağlıklılar. ben de büyüyen yapraklarımın saksısını biraz büyüteyim mi bazıları hızlı gelişti, ne dersiniz? Bir de şimdi fitile geçirsem üstten uzun yorgan iğnesini toprağa batırıp alttan mı çıkartacağım ipi?

fatito,benim en büyük saksım bunlar her zaman.Tadımlık minik bardak.:D
Hatta bakarsanız büyük olan minyatürün saksısı 180 cc denilen( su bardağı kadar bile değil ) normal boy şeffaf bardağın içinde duruyor.
Standart menekşelerimde sadece bardakta yaşıyorlar.
Ne kadar ufak saksı o kadar mutluyuz demek ;)
Sizin mavili plastik bardakların yukarıdan üçte birini kesin, altta iki parmak kalsın yeni bebekler için saksınız o olsun.Foto :1 örnek
Bakın birinci ve ikinci fotoğraflarda sizin mavili plastik bardaklar kadar su kabı altta şeffaf olan.
Buradan ölçü alın.Saksı yaptığım o kadar ufakki aliminyum folyo ile taban yaptım.
İkinci bardakta iki kişi kalıyorlar, bunlar standart boy 1 ay oldu mini bardaktan aldım bir büyüğüne koydum.6 ay burada kalacaklar.Ne zaman kökleri her yanı kaplar o zaman aynı bardağı birine tek olarak kullanacağım. İkincisine de aynı bardağı kullanırım.Yetişkin olup ilk çiçekler gelse de büyütmeyeceğim.
Taaa seneye ikinci çiçeklenme olur ,o zaman hiç kesmeden sizin mavili bardak, benimse bu alttaki şeffaf boy ebadındaki bardağa alınacak ve değişmeyecek.
Son foto standart boy menekşe için kullandığım örnek.
Burda da çiçek açana kadar kalacağı bardak örneği.
Ne zaman dallanır budaklanır, 6 ay ,5 ay neyse kök vesaire dolar kabı, o zaman yine bahsettiğim mavili bardağınız kadar olan en büyük saksıya alırım.

Saksı seçimim bu şekilde oldu kişisel tercihim.Denedikçe olumlu olana karar verdim.

asln
03-04-2014, 12:48
Not olarak eklemek istedim: İfadelerimde farkındaysanız '' deniliyor, söyleniyor, öneriliyor, tavsiye ediliyor'' gibi gevşek yuvarlak ağdamsı , sonradan kıvrılıp bükülecek uslup kullanmadım bu güne kadar.
Ne yaptımsa fotoğraf ile belgeli net deneyimlerimi paylaştım.Deneyerek gözlemlediğim konuların aksi olan bilgiler vermem, verilen ortamıda düzeltmeye çalışmam:rolleyes:
Bu gün yukarıda da kesin ifade kullanmışım, çünkü ben denedim , belgeledim, tecrübe ettim.
Bunlar evimin şartlarına, kasabanım iklimine ,çeliklerin alındığı kaynağa görede farklılık gösterebilir, size karşı 'net ' uslubumun teminatı çeliklerinizin benden gelmiş olması ve bendeki kardeşlerinin sağlıklı olmasıdır.
Acemi gözlemlerim ve deneyimlerimle bu güne kadar yaşadığım tüm gelişmeleri zaten burada paylaştım.
Tercih sizindir sevgili fatito.Umarım yardımcı olmuşumdur.

asln
03-04-2014, 12:51

Üstten batırmayı tercih ediyorum.Alttan kolay oluyor ama nazik kökleri yukarı doğru itebiliyor benim saksılarda ufak malum :) ,yukarıya doğru kabarma yapıyor yeri oynuyor.Üstten batırıyorum.

eceyıldız
04-04-2014, 08:08
Herkese günaydınlar, 15 gün önce yeni aldığım toprağa ektiğim yapraklarda hala bir değişiklik yok yeni yapraklarda ektim heyecanla bekliyorum. Biran önce yavrulasınlarda bebişleri sizlerle paylaşayım istiyorum artık.

Seabert74
04-04-2014, 09:24
Ben 3 aydır bekliyorum, Sn eceyıldız :)
sabır gerek :)

fatitoo
04-04-2014, 09:57
Teşekkürler sevgili asln,
Fitilli sulamaya geçeceğim inşallah. Bugün bebeklerimin birkaçı Mersin'e yolculuğa çıkıyor, kardeşime vereceğim, Urfadaki evde yer kalmadı desem yeridir:)
Sevgili eceyıldız, yavru almak için epey bi sabır ve sürekli ilgi gerekiyor, toprağı sürekli nemli tutmak şart. Toprağın önemini sevgili asln nin yolladığı toprağa diktiğim çeliklerimin daha sağlıklı ve hızlı yavru vermesi ile anladım. Ondaki karışım mükemmel...

redbullah
05-04-2014, 00:22
Ocak ayında Belçika da ormanlık bir yerde dolaşırken çimenlerin altında bir yosun türü gördüm.Aklıma Spagnum yosunu geldi.Avuç içi kadar bir parça alarak buraya getirdim.Yassı bir kaba koydum.Büyüyerek kabın içini doldurdu.Daha sonra içine Af.Menekşesinin yapraklarını sapladım.On gün sonra baktığımda köklendiklerini gördüm.Havalar ısındıkça sürecin daha da hızlanacağını düşünüyorum.
Esenlikler diliyorum..

480799

blaze ash
05-04-2014, 21:49
http://img.tapatalk.com/d/14/04/06/haqudaza.jpghttp://img.tapatalk.com/d/14/04/06/da6upeqy.jpg

Arkadaşlar bu şekildeki menekşe yaprağının altındaki yavrunun düzgün gelişebilmesi için ne yapmamı önerirsiniz. Biraz öne eğiym dedim sma kıpırdamıyor. Kabı kartondan. Sera içinde.

Sent from my iPad using Tapatalk

redbullah
06-04-2014, 00:09
Sayın Blaze-Ash,O kadar ustanın arasında bana laf düşmez ama yinede fikrimi söyliyeyim.Yavru kendisini kurtaracak kadar büyümüşse(ki.. öyle görünüyor)Anaç yaprağı keskin bir aletle kesin.Fakat zayıf buluyorsanız,ilerde yine tamamını kesmek üzere,şimdilik Yavruyu rahat bırakacak şekilde Anaç'ı enine ortadan kesin.Fikrim böyle..
Esenlikler dilerim..

menekşecibaba
07-04-2014, 09:01
Evet yavru kendinini kurtarmış en güzeli yapraktan ayırıp ayrı bir yere ekmeniz , eğer daha küçük olsaydı redbullah ın dediği gbi steril bir aletle anaç yaprağı kesip yavruyu ışığa kavuşturmak gerekir. Kesilen yere kömür tozu sürebilirsiniz çürümeyi önlemek için.

kokett
07-04-2014, 11:14
481456

Suda köklendirdiğim çeliklerimi toprakla buluşturdum. :)

yenerr
10-04-2014, 17:17
Pink rococco yaprağımı örnek olarak vermek istiyorum. Bu yaprağımın ilk önce sapın gövdeyle birleşen yeri çürümüştü ve yaprak dibinden paralel kesim yapıp köklendirmeye yeniden başlamıştım. Yaprak tekti ve mecburen yavru almam gerekiyordu :)
1,5 ay kadar sonra yavru göründü yapraktaki çürüme de ilerleyerek yavruya kadar gelmişti neredeyse. Yavru çok küçük olsada mecburen ayrırmak zorunda kaldım.

482347
482348
482349

yenerr
10-04-2014, 17:31
Yavruyu ayırdıktan sonra yapraktan umudum yoku açıkçası. Ön kısmın dibinde yavru oluşumlarını görünce şansımı dememem gerektiğini düşündüm. Steril bir jiletle bütün çürük yerleri kestim ve kömür tozuna batırdım. Aynı köklendirme kabına diktim sera ortamına aldım. Yaklaşık 1 ay 10 gün oldu ve yaprakta 4 adet yavru var. Giderek büyüyorlar. Ayırdığın yavru da serada kendini toparladı ve büyümeye başladı. Resimleyince onlarıda paylaşırım.

482350

482351

yenerr
11-04-2014, 20:59
Yaprak çok sağlam bir şekilde duruyor. Kömür tozu çürümeyi tamamen önlemiş.

482646
482647

ALODA
14-04-2014, 09:24
483112
483113
483114
483115
483116
483114

ALODA
14-04-2014, 09:24
483123

fatitoo
14-04-2014, 13:07
481456

Suda köklendirdiğim çeliklerimi toprakla buluşturdum. :)
Hadi hayırlısı sevgili kokett. En geç 2-3 aya kadar yavru verir.

fatitoo
14-04-2014, 13:13
Saptaki yavrular büyüyor ama bu şekilde er geç ölürler. Nasıl müdahale etmeliyim? Topraktaki diğer yavrular gelişince anneyi saptaki yavruların altından kesip tekrar diksem mi?

fatitoo
14-04-2014, 13:18
Ne yapsam?

ayse7478
14-04-2014, 13:23
sayın fatitoo maşallah çok tatlılar yaa. bence diptekiler büyüyünce onları ayırdıktan sonra anne yaprağı biraz daha derine ekin ve yavruların kökleip büyümelerini sağlayın. bana iyi bir fikir gibi geldi ama tabi siz bilirsiniz. ah ah benim yavru alma maceralarım hep hüsran bunları gördükçe gönlüm şenleniyor. maşallah hepsine :)

eceyıldız
15-04-2014, 17:26
******* tek çözüm dal gövde üzerindeki bebişleri toprakla buluşturup kök yapmalarını sağlamak Sevgili Fatito...

kadiryasar
15-04-2014, 22:42
Ne yapsam?

Sevgili fatitoo, iki yöntem önerebilirim. Her iki yöntem için de topraktaki yavruyu ayırana kadar saptaki yavruya dokunmayın. 1. önerim yavruyu ayırdıktan sonra saptaki yavrunun alt kısımına kadar toprakla doldurup saptaki yavrunun köklenmesini sağlamak.. 2. öneri ise saptaki yavrunun gelişimini tamamladıktan sonra saptan ayırarak köklendirmek üzere toprağa dikip seraya almanız...
hangi seçeneği uygularsanız uygulayın ama sapı kesmeyin... yeniden köklenene kadar saptaki yavruyu kaybedebilirsiniz.

elif-61
17-04-2014, 14:09
ıyı gunler bende yapraktan menekşe diktim ama 1,5ay oldu yapraklarım yumusamaya basladı.resımlerde gorduklerım heb dık duruyorlar.beklıyeyımmı yoksa cıkarıp atayımmı.
Bırde gecen yıldan berı toparlamaya calısdıgım meneksem var.curumuyo kurumuyo.yapraklar cıkıyo bıraz buyuyo sonra soluyo. Nasıl kurtarabılırım nerelerde yanlıs yapıyorum..

tgce-
17-04-2014, 18:17
ıyı gunler bende yapraktan menekşe diktim ama 1,5ay oldu yapraklarım yumusamaya basladı.resımlerde gorduklerım heb dık duruyorlar.beklıyeyımmı yoksa cıkarıp atayımmı.
Bırde gecen yıldan berı toparlamaya calısdıgım meneksem var.curumuyo kurumuyo.yapraklar cıkıyo bıraz buyuyo sonra soluyo. Nasıl kurtarabılırım nerelerde yanlıs yapıyorum..

daha bilgili arkadaşlar cevaplayana kadar naçizane tecrübelerimi paylaşayım. ben de aynı durumda kalmıştım şöyle ki eğer direkt yakıcı güneş ışığı alıyorsa, çok suladıysanız veya menekşeleriniz camın önünde duruyorsa ve petekten direkt ısıyı alıyorsa önlem alabirirsiniz bende bu durumlar yaprak kayıplarına yol açmıştı.

tgce-
17-04-2014, 18:25
benim de bir sorum olacak eve gelen bir yaramaz suda köklendirip yoprağa diktiğim çeliği tam yaprağından kırmış kurtarmak için ne yapabilirim?

483848

menekşecibaba
17-04-2014, 19:11
Karaladığım kısmı keskin steril bir aletle damarın altından kesip yeniden ekebilirsiniz , kalın damarların olduğu yerden yine köklenir.

fatitoo
21-04-2014, 13:56
Sevgili asln den aldığım yaprakların hepsi çoktan yavru verdi, hatta birkaçını büyük saksılarına aldım bile, gelişimleri de gayet iyi:)

fatitoo
21-04-2014, 13:59
.............

fatitoo
21-04-2014, 14:01
En alttan bir üstteki resimdeki sanırım minyatür. Yaprakları pirinç tanesi kadar:)

fatitoo
21-04-2014, 14:04
Şimdi bunları koyacak saksı ve yer bulamıyorum:)

ayse7478
21-04-2014, 14:53

bana gönderin valla ben bulurum onlara yer :) çok şirinler gerçekten çiçekli günlerini de görürsünüz inşallah

eceyıldız
22-04-2014, 06:33
Sevgili Fatitoo, Aysel7478'e bende katılıyorum bakamadığınız yer bulamadığınız ne kadar bebiş, yaprak varsa bize yollayın seve seve yer buluruz baştacı ederiz biz.... Sevgili asln'ye de duyrulur lütfen artık yavru üretmek istemediğiniz yaprakları atmayın burda onlara çok iyi bakacak bizler varız :D

eceyıldız
22-04-2014, 06:35
Ensonunda oldu bende yapraktan yavru üretmeyi başardım. Tabi ki aldığım afrika menekşesi toprağı sayesinde birazcık daha büyüsünler fotolarını yayınlarım.

fatitoo
22-04-2014, 13:16
Ofisimde yapraktan yetiştirdiğim minişlerimi nihayet ayırdım. gelişimleri çok iyi maşallah:)Hatta birini bir arkadaşıma hediye ettim...

ayse7478
22-04-2014, 13:37
biraz saksılar büyük mü olmuş sanki sayın fatitoo? çiçekli günlerini de gürürsünüz umarım.
bu arada ben bir yavruyu daha kaybettim maalesef. çok minikti zaten maalesef dayanamadı. o menekşemden 1 yaprağım kaldı köklenmiş bugün baktım ama inşallah yavru verir. ne yapıyım daha çabuk yavru vermesi için yaa? çıldırıcam artık kaç tane çelik var ama bebek yok :(

delfin34
22-04-2014, 21:19
iyi akşamlar.. benimde menekşe merakım 3-4 ay önce başladı foruma yeni üye oldum.. evde yıllardır çiçek açmayan menekşeyi çiçeklendirmek için yollar ararken ağaçlar.net i gördüm ve tabi ki kaçınılmaz olarak burda sizlerin muhteşem menekşelerini gördükçe hevesim kat kat arttı.. hemen 3 menekşe edindim.. ama küçücük yavrularının çıktığını her gördüğümde bende sizler gibi sevinmek için yapraktan üretmeye karar verdim..daha önce menekşe yetiştirmeyen biri olarak hızlı bir karar oldu ama tohumdan kendi emeğimle çiçek yetiştirmeyi hep daha çok sevmişimdir..
tabi ki birçok soruma burada cevap buldum ancak yine de sormak istediklerim var..
1. yapraktan yetişen ama sürekli yaprak veren burada ki tabire göre annemin marul kılıklı menekşesi neden çiçeklenmiyor ?
saksının büyük olduğunu sizlerden öğrenerek toprak ve saksıyı değiştirdim.
2. mini mini menekşe yapraklarını görebilmek adına 24 martta 9-10 tane yaprağı küçük bardaklarda toprağa diktim.. şimdiye kadar bir yumuşama vs sorunları yoktu yapraklarda ama dün bir yaprağın sapının çürüdüğünü fark ettim.. bugün de bir tane yaprak yumuşamış.. bu yumuşamanın sebebi ne olabilir?
bardakları şeffaf kutuya yerleştirdim kapak kapalı durup arada bir havalandırıyordum.. şimdi yapraklar yumuşayınca kapağı açtım.. kutunun kapağını açık mı yoksa kapalı mı tutmalıyım ?
çok çok acemiyim ama çok heveslenmiştim :(

maki01
22-04-2014, 22:01
Arkadaşlar,

Forum kurallarımız gereği ücretsiz ya da ücretli çelik /tohum paylaşımlarımızı bitkilere ayrılmış başlıklarımızda yapmıyoruz, paylaşım ve taleplerimiz için Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlığını kullanıyoruz.

Siz yazıyorsunuz, ben siliyorum.

Lütfen paylaşım ve taleplerinizi uygun başlıklarda ya da özel mesaj yazarak duyurun.

maki01
22-04-2014, 22:12
Sevgili delfin34,

Menekşeler için ideal ortam sıcaklığı 15-21 derece civarında. Bu nedenle özellikle kış günlerinde yetiştirdiğimiz çeliklerde sera uygulayaması başarılı sonuçlar veriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sera içinde oluşacak ısı ve nem çelik kayıplarına neden olabliyor. Bu mevsimde ısı geceleri düşüyorsa serayı kapatıp, gündüz açık bırakmanızı öneririm.

Anneniniz çiçek açmayan marul menekşesi için tıklayın lütfen :) (http://www.agaclar.net/forum/1125855-post52.htm)

delfin34
22-04-2014, 22:26
Sevgili delfin34,

Menekşeler için ideal ortam sıcaklığı 15-21 derece civarında. Bu nedenle özellikle kış günlerinde yetiştirdiğimiz çeliklerde sera uygulayaması başarılı sonuçlar veriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte sera içinde oluşacak ısı ve nem çelik kayıplarına neden olabliyor. Bu mevsimde ısı geceleri düşüyorsa serayı kapatıp, gündüz açık bırakmanızı öneririm.

Anneniniz çiçek açmayan marul menekşesi için tıklayın lütfen :) (http://www.agaclar.net/forum/1125855-post52.htm)

çok teşekkür ederim maki01 cevabınız için.
sağlıklı yavrular almayı başarabilirsem benim için büyük bir mutluluk ve başarı olacak..
İlk ektiğim günlerde havalar daha serindi, bugünlerde epey ısındı.. ben gündüzleri kapağını açıp havalandırıyordum ancak yaprakta yumuşama fark edince 2 gündür gündüz açıp geceleri tekrar kapatıyordum.. ama gece de açık kalsa daha iyi olacak sanırım.. çünkü gündüzleri ortam geceye göre daha serin oluyor pencere, cam esintileri sebebiyle.
çiçek açmayan menekşe içinde aslında ordakileri uyguladım en son maddeyi uygulamak kalmıştı sadece :)
tekrar teşekkür ederim, iyi geceler.

menekşezar
29-04-2014, 09:57
bu yaprakları hiç ıslamadan direk diktim. yalnız köklendirici toz var, ayrıca farkettiyseniz pet bardağının yarısını kesip diktim, naçizhane tecrübelerime dayanarak yaprakların küçücük yerde daha verimli olduğunu düşünüyorum gelişmeleri zaman zaman sizlerle paylaşacağım. dikim tarihi 27 nisan.

Seabert74
29-04-2014, 17:48
11.01.2014'te toprakla buluşturdugum yaprakların 2 tanesi sonunda bana mucizesini gösterdi.. Bu arada çürüttüğüm / canlı kalanlar hesabını yaparsak yapraklarda başarı oranım % 50 :(
Şimdi bu yavrucukları nasıl büyüteceğiz, sıra onda..

Tohumun ya da çeliğin topraktan ilk çıkış anı müthiş bir şey.. Yoksa 1 saksı menekşeyi çiçekçiden alsam bu kadar keyif vermez işte..

fatitoo
30-04-2014, 08:44
Tebrikler sevgili seabert74, bebekleri görmenin mutluluğu paha biçilmezdir. Hele de topraktan başlarını kaldırmaları ve her gün daha da büyümelerini izlemek müthiş bir heyecan. Her baktığımda "Allahım ya, bunlarda büyüyüp adam olacaklar" diye gülümserim...

sami ulus
02-05-2014, 14:41
Ofisimde yapraktan yetiştirdiğim minişlerimi nihayet ayırdım. gelişimleri çok iyi maşallah:)Hatta birini bir arkadaşıma hediye ettim...

Sayın fetitoo hanım bu yıl menekşe için inanılmaz bir ilkbahar yaşıyoruz. Benimkilerde diğer arkadaşlarında menekşeleri olsun yeni çelik üretimleri olsun hep canlı ve mükemmel sağlıklı görünüşe sahipler. Ben bunun mevsimin menekşe için çok uygun olmasına bağlıyorum. Yeni fidelerinizde ğayet güzel ve çok canlı. Bu yıl ilkbahar menekşelere kıyak yaptı desem yerinde olur herhalde.

eceyıldız
04-05-2014, 13:59
Evet Arkadaşlar bende yapraklarımın yavrularını en sonunda sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. İşte bebişlerim.

489347

489348

489349

Bunlarda yavrularını sabırsızlıkla beklediğim yapraklarım.

489350

Bu günkü operasyonda kopan yapraklar ekilmeye hazırlandı... (Atmak olmaz yazık olur :D )

489351

eceyıldız
05-05-2014, 12:48
Arkadaşlar bilgi ve deneyimlerinize ihtiyacım var yine... :D
Bir yerden bana yaklaşık 60 yaprak gelecek ben bu kadarını beklemiyordum hala şoktayım, sorun ise yer sıkıntım var 60 pet bardağını nereye sığdıracağım. Diyelim ki her bardağa iki yaprak koyduk yine 30 bardak az değil. Şimdi sorum şu geniş yayvan bir kaba toprağı sersem ve hepsini sırayla eksem olur mu ? Tek bir yerde olurlar sulaması fısfısı kolay olur hem...
Düşünce fikirlerinizi bekliyorum.

ayse7478
05-05-2014, 13:29
hmm ne güzel yaaa bol bol menekşeniz olacak ne hoş :) ben youtubede serada yetiştirilenleri izlemiştim daha önce işçiler dediğiniz gibi büyük büyük kaplara sıra sıra dikiyorlardı. kolay gelsin bol bol bebişiniz olur inşallah :)

maki01
05-05-2014, 13:45
Kök ve yavru için mesafe bırakarak dikebilirsin sevgili eceyıldız.

eceyıldız
05-05-2014, 13:53
Teşekkür ederim Ayşe7478,
Teşekkür ederim Maki01, inşallah hepsini yaşatabilirim hepsinden yavru alırım. Daha şimdiden heyecan sardı vallahi...

menekşezar
05-05-2014, 15:32
Sevgili ece yıldız bu kadar bol yaprağı nereden temin ettiniz darısı bizim başımıza.:)

eceyıldız
06-05-2014, 07:35
Valla bir arkadaş edindim sosyal medyadaki bitkisever gruplardan birinde, daha öncede yollamıştı hatta yavru veren yapraklarda ondan geldi. o yaprakları yolladığında daha sonra yollarım demişti bende hatırlatayım dedim, gönlü bol davranıp yolladı bu gün yarın elimde olurlar ben yollayacağım dediğinde 5-10 yaprak yollar dedim ama allah razı olsun ondan da sizlerden de köklenmiş bir yaprak bile yollamış yanına da iki sürprizi varmış gelsinle hayırlısı ile çok heyecan yaptım.

güzelce
07-05-2014, 13:37
Merhaba arkadaşlar..foruma bugün katıldım. aslında uzun zamandan beri tecrübelerinizi takip ediyorum buradan. bende iki aydır yaprak çeliğle üretim yapmaya çalışıyorum. geçen gün hala hareket olmayan yapraklarımın diplerini kontrol ettim. sadece küçük pıtırcık kökler mevcut. iki ay olmasına rağmen bana çok yavaş gelişim gösteriyorlar gibi geldi.yapraklarım küçük pet bardaklar içinde serada. on günde köklendirenler var. bu süreci nasıl hızlandırabilirim acaba **** ne önerirsiniz?

delfin34
07-05-2014, 15:47
Merhaba arkadaşlar..foruma bugün katıldım. aslında uzun zamandan beri tecrübelerinizi takip ediyorum buradan. bende iki aydır yaprak çeliğle üretim yapmaya çalışıyorum. geçen gün hala hareket olmayan yapraklarımın diplerini kontrol ettim. sadece küçük pıtırcık kökler mevcut. iki ay olmasına rağmen bana çok yavaş gelişim gösteriyorlar gibi geldi.yapraklarım küçük pet bardaklar içinde serada. on günde köklendirenler var. bu süreci nasıl hızlandırabilirim acaba **** ne önerirsiniz?

merhaba bende yeni üyeyim ve yeni başladım menekşe yetiştirmeye..
benimde 1.5 ay oldu nerdeyse yaprak çeliğiyle üretime kalkışmam.. ama henüz yavrular görünmedi benimkilerde de:mad:
o dönem çok iyi bilmediğimden dolayı yaşlı yaprakları ve çok derine diktim sanırım.. sonra burdan öğrendiğim şekilde yaprakları diktim bakalım sabırsızlıkla çıkmasını bekliyorum hepsinin.

Seabert74
07-05-2014, 16:12
Benim yavru görme sürecim 3,5 ay oldu, (yukarıda paylaştım)
Sabır gerek :)

güzelce
07-05-2014, 18:14
Evet biraz sabırsızım sanıyorum. menekşe ve kalanchoe..bu iki çiçeği çok seviyorum. ikisinden de üretmeye çalışıyorum. inşallah yakında yüzümüz güler ;)

eceyıldız
09-05-2014, 17:58
Sonunda yapraklarım geldi ptt kargonun azizliğine uğradık gerçi ama çok az bir kayıpla yapraklarıma kavuştum...

491135

Zarar görmüş yapraklar dalları çürümeye başlamış...

491136

Yaprakları bu şekilde ektim yer sıkıntım olduğu için toplu ekimler yaptım

491137

Bunlarda zarar gören yapraklar, çoğunun dalları tamamen çürümüş sadece yapraklar kalmış ama ben yine toprakla buluşturdum.

491138

İnşallah bu yapraklarda çok kayıp vermeden yavru alabilirim.

sami ulus
12-05-2014, 14:22
Çürüyen kısımları kesip öyle dikseydiniz. Birde özellikle çürümeleri önlemek için serinyer 20-22 derce sıcaklığı geçmesin. Toprağı rutubetli olsun ama vıcık vıcık sulu olamsın çürümeyi hızlandırır diye düşünüyorum.

menekşecibaba
12-05-2014, 19:34
Ayrıca çürüyen kısımları kestikten sonra kömür tozuyla sıvarsanız cürümeyi de önlemiş olursunuz.

yaprak7
12-05-2014, 19:54
Malesef benim aldigim yapraklarda saglam gelmisti ama o kadar uzun sure kargoda kaldiki geldiginde soldu ve curuyup gittiler :( normalde nerdeyse yuzde yuz yapraklarim tutar ama malesef bunlar oyle olmadi :(

adalızade
14-05-2014, 02:06
Merhaba cok hos gercekten menekselerin hepsi ve saglikli gorunuyorlar.benim sorum köklendirmede kulladginiz toprak karisimi ölculeriniz nasil ve nerden temin edebilirim.

adalızade
14-05-2014, 02:12
6 ay önce komsumdan 6 yaprak getirdim suda beklettip koklendirip direkt olarak menekse icin ideal olan saksilara diktim.diktigim toprak ise havadar olan kestane topragiydi.ben toprak karisimlarindan anlamiyorum ve suan bulundugum yerden temin etmem imkansiz.köklendirme islemini yaptiginiz toprakla diktiginiz topraklar farkli mi?bana ne tavsiye edersiniz:? Bu arada diktigim menekselerim tuttular ama gelisimleri yavaş ama yinede minyatur bir menekse göruntusundeler bu bile beni mutlu etmeye yetiyor minicik de olsalar büyümeleri icin can atiyorum diyebilirim ;)

eceyıldız
14-05-2014, 07:24
Çürüyen kısımları kesip öyle dikseydiniz. Birde özellikle çürümeleri önlemek için serinyer 20-22 derce sıcaklığı geçmesin. Toprağı rutubetli olsun ama vıcık vıcık sulu olamsın çürümeyi hızlandırır diye düşünüyorum.

Çürüyen yerden kestim ve ektim oldukları yer evin en serin ve küzeye bakan pencere önü ama malesef çürümeler devam etti.Bir çok yaprağı şimdiden kaybettim bile... :(

eceyıldız
14-05-2014, 07:28
Ayrıca çürüyen kısımları kestikten sonra kömür tozuyla sıvarsanız cürümeyi de önlemiş olursunuz.

Menekşecibaba keşke bu bilgiyi önceden bilseydim. Malesef çürümeler devam etti. Bundan sonra çürümeler olmasın diye tavsiyeleriniz var mı acaba. Yukardaki mesajda da belirttiğim gibi evin en serin odasında ve kuzeye bakan bir pencere önündeler nem olmasın diye pencereyi sürekli açık bırakıyorum böylece serinliği de muhafaza etmiş oluyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum...

fatitoo
14-05-2014, 07:43
Merhaba cok hos gercekten menekselerin hepsi ve saglikli gorunuyorlar.benim sorum köklendirmede kulladginiz toprak karisimi ölculeriniz nasil ve nerden temin edebilirim.
Sayın adalızade,
Bana bu toprak karışımı çeliklerle beraber sevgili asln tarafından örnek olarak gönderilmişti. Toprak karışımı gerçekten menekşeler için son derece önemliymiş bunu bu karışımı kullandıktan sonra anladım. Toprak suyu anında emiyor ve bünyesinde çok fazla tutmuyor. Sanırım 1'e 1 oranda vermikülit, torf, perlit karışımı. Forumda "menekşeler için ideal toprak karışımı nasıl olmalı" başlığı altında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Forumda toprak satışı yapan arkadaşlarımız mevcut.

menekşecibaba
14-05-2014, 10:07
Menekşecibaba keşke bu bilgiyi önceden bilseydim. Malesef çürümeler devam etti. Bundan sonra çürümeler olmasın diye tavsiyeleriniz var mı acaba. Yukardaki mesajda da belirttiğim gibi evin en serin odasında ve kuzeye bakan bir pencere önündeler nem olmasın diye pencereyi sürekli açık bırakıyorum böylece serinliği de muhafaza etmiş oluyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum...

Aynı şekilde çürüyen kısımları keskin bir jiletle sağlam bölgeden ayırıp kömür tozuyla sıvarsanız çürümeyi durdurabilirsiniz. (Odun kömürü tozu )
Arada hafif güneş görürseler daha çabuk gelişirler.

güzelce
14-05-2014, 10:34
Sayın adalızade,
Bana bu toprak karışımı çeliklerle beraber sevgili asln tarafından örnek olarak gönderilmişti. Toprak karışımı gerçekten menekşeler için son derece önemliymiş bunu bu karışımı kullandıktan sonra anladım. Toprak suyu anında emiyor ve bünyesinde çok fazla tutmuyor. Sanırım 1'e 1 oranda vermikülit, torf, perlit karışımı. Forumda "menekşeler için ideal toprak karışımı nasıl olmalı" başlığı altında gerekli bilgileri bulabilirsiniz. Forumda toprak satışı yapan arkadaşlarımız mevcut.

Semt pazarındaki bir çiçek sergisinden, hazır satılan menekşe toprağı aldım ve hem saksı değişiminde hem de yeni yaprakların ekiminde bu toprağı kullandım. Bahsettiğiniz toprağa benziyor. Zira ben de çok fazla bilmiyorum ve yeniyim bu konuda.Bu sabah kontrol ettim keyifleri gayet iyi. İnşallah başarılı olurum;)

ayse7478
14-05-2014, 14:19
ya ben sıkılmaya başladım bu çeliklerden. neden yavru vermiyorlar ki? yavru vermelerini hızlandırmak için ne yapabilirim? mesela gübre versem sıvı besin falan? onca yaprak var 1 tanesi yavru verdi o da büyümeye korkuyor yahu.

fatitoo
14-05-2014, 14:50
Ne zaman dikmiştiniz? Dikim şeklide önemli, toprağa paralel olarak dikerseniz yavrular çabucak çıkabiliyor yüzeye. Ortalama 1,5-2 ayda yavru vermesi lazım bu aylarda kışın daha da uzuyor bu süre...

ayse7478
14-05-2014, 17:36
Daha bile fazla olmuştur heralde. Her bulduğumu diktim ama ortada birşey yok :-\

adalızade
15-05-2014, 02:02
Sayın fatito ve güzelce
Bilgileriniz icin tesekkur ederim.alinti yapmayi beceremiyorum suan acemiyim burda:) menekselerimin resmini koyucam buraya yakında yüzlerine baktikca büyümeyi durduran inatci bisey olup ciktilar :) hayatimda ilk kez yetistiriyorum ve gercekten sizler gibi bunu başaranlara gibta ediyorum.umarım menekselerim adam olurlar :)

ALODA
15-05-2014, 09:52
492814
492815
492816
Bu da Promosyon Menekşemiz :)))
492817

güzelce
15-05-2014, 11:49
Arkadaşlar bir şey sormak istiyorum sizlere...
İki ay önce değişik renklerde aldığım üç menekşemde ikişer defa çiçek açıp soldular. Şimdi çiçekleri ve yeni tomurcukları da yok. Dinlenme sürecine mi girdiler sizce? Yapraklar sağlıklı görünüyor :(

fatitoo
15-05-2014, 12:21
Menekşeler sürekli çiçekli bitkiler değiller maalesef . Belli dönemlerde, özellikle bu aylarda ve uygun ortam yakaladıklarında çiçek açarlar.

yenerr
15-05-2014, 14:13
Sn güzelce,
Dinlenme dönemi en fazla 2 aydır. Genelde Aralık - Ocak - Şubat ayları dinlenme dönemine girerler.
Aldığınız menekşeler sera ortamından direk satışa çıktığı için bu durum genel bir sorundur aslında. Ortam değişikliğinden strese girebiliyorlar. Çelikle üretim yapın bence hazır menekşelerle kendi yetiştirdikleriniz arasındaki farkı anlarsınız.
Saksı değişimi yaptıysanız (çiçekte iken pek tavsiye edilmez) o da neden olabilir.

Birde gübre kullanmanızı tavsiye ederim. Menekşeler için sıvı besin temin edin ve üzerinde yazan ölçünün 1/3 kadar kullanın. Gerekli şartlar (saksı boyutu, ısı, ışık, Nem, ) sağlandığında yılın büyük bir bölümü sizi memnun edecektir. :)
Selamlar...

güzelce
15-05-2014, 14:56
Sevgili fatitoo ve yenerr...yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Hepsini dikkate alıcam.
Aslında saksı değişimi yapmadım ve sadece sıvı besin veriyorum az miktarda. Birde yer değişimi yaparak şansımı deneyeceğim ;)

Deryya
19-05-2014, 12:00
Ana yaprakları keseyim mi yoksa daha erken mi; tavsiyeniz?

kadiryasar
19-05-2014, 14:05
Ana yaprakları keseyim mi yoksa daha erken mi; tavsiyeniz?

yavru sayısı 1 ise sadece anne yaprağı almanız yeterli.
1 den fazla bebek varsa yavru ayırmalısınız..
Yeterli büyüklüğe ulaşmışlar..

mehkul64
21-05-2014, 13:00
Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım.Bir kaç tane farklı renkte menekşem var.Çelikten dikmiş olduğum yaprağımın yanında 5 kuruştan büyük 6-7 tane yavru var.Bunları ayırma zamanı geldi mi sizce?(benim menekşedeki görüntüde ALODA'nın mesajındaki 2.fotoğraftakine benziyor.)

maki01
21-05-2014, 13:54
5 kuruştan büyük yaprak sayısı 3-4 oldu ise ayırabilirsiniz.

ayse7478
21-05-2014, 13:57
Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım.Bir kaç tane farklı renkte menekşem var.Çelikten dikmiş olduğum yaprağımın yanında 5 kuruştan büyük 6-7 tane yavru var.Bunları ayırma zamanı geldi mi sizce?(benim menekşedeki görüntüde ALODA'nın mesajındaki 2.fotoğraftakine benziyor.)

bence bekleyin. neden derseniz ne kadar büyürlerse ve anneleri yanındayken köklenirlerse o kadar çok gelişiyorlar bence. tabi ablalarım abilerim daha iyi bilirler ama bence kocaman yetişkine yakın bir menekşe olana kadar beraber kalsalar sorun olmaz hem daha gür gözükürler :)

menekşezar
23-05-2014, 07:22
ne zamandır yüzüne baktığım çeliklerim ve yavruları.

ayse7478
23-05-2014, 14:04
benim bunları gördükçe ağlayasım geliyor yaa. benim çelik çalışmalarım bir gıdım ileriye gitmiyor maalesef. suya koyup köklendirdiğim çelikler toprağa geçince ölüyor o işten vazgeçtim ama toprağa direkt diktiklerimde de bir numara yok maalesef. sanırım ben bu işten vazgeçeceğim bu gidişle :(

delfin34
23-05-2014, 19:31
benim bunları gördükçe ağlayasım geliyor yaa. benim çelik çalışmalarım bir gıdım ileriye gitmiyor maalesef. suya koyup köklendirdiğim çelikler toprağa geçince ölüyor o işten vazgeçtim ama toprağa direkt diktiklerimde de bir numara yok maalesef. sanırım ben bu işten vazgeçeceğim bu gidişle :(

bende sizinle aynı durumdayım.. 2 ay oldu hala yapraklarda bir gelişme yok.. hatta ben çok merak edip 2-3 yaprağı çıkarıp baktım anca köklenmişler yaprakların çıkması yıl sürecek sanırım;)

menekşezar
23-05-2014, 19:56
Arkadaşlar bu çeliklerde birkaç ayda bu hale geldi menekşe yetiştirmek sabır işi hele son karedeki perlitte olan çelikler 1 aralıkta diktiğim yapraklar fakat şunu farkettim sırf perlite diktiklerimden geç sonuç aldım torfa diktiklerim daha çabuk gelişti

kadiryasar
24-05-2014, 11:40
Arkadaşlar bu çeliklerde birkaç ayda bu hale geldi menekşe yetiştirmek sabır işi hele son karedeki perlitte olan çelikler 1 aralıkta diktiğim yapraklar fakat şunu farkettim sırf perlite diktiklerimden geç sonuç aldım torfa diktiklerim daha çabuk gelişti

Perlit inorganik bir madde hiç bir besin içermez, o yüzden çelik su güneşle bu kadar yapabilir. En verimlisi, ideal menekşe karışımı 1/3 torf ,1/3 perlit 1/3 vermikulit ..

fatitoo
24-05-2014, 20:25
Beeklerim artık iyice büyüdü. Bugün 6 tanesini büyük saksılara aldım.Şahsen ben büyük saksılarda daha iyi geliştiklerini düşünüyorum.

fatitoo
24-05-2014, 20:27
...

fatitoo
24-05-2014, 20:30
Bir anneden 2-3, bazısından 4 kök yavru aldıklarım var ama onları ayırmadım, çünkü ne koyacak yerim ne de saksım kalmadı...

fatitoo
24-05-2014, 20:33
...

adalızade
24-05-2014, 20:46
Merhabalar menekşenin duayenleri :) gercekten menekse kolay yetismiyor benim çelikten ürettigim 5 6 aylik meneksem okadar yavaş geliisyor en buyuk yaprak nohut kadar diyim siz anlayin.bugun ankaraya gitmistim cicekcinin onunden gecerken mor menekse gordum dayanamayip aldim.okadar güzel ki lakin su bardagi büyüklügünde siyah bir saksida ve cicekci buyuk saksiya dikmemi soyledi..ama korkuyorum ya onuda beceremezsem.bi de kestane topragina diksem nolur.zamanim yoktu toprak falan almak aklima gelmedi..cicekleri warken saksi degisimi de pek önerilmiyor..nolur bi akıl verin ben bu cicegi yetistirmek istiyorum yavru cicekleri var daha da civil civil olucak hadi bi el atın menekşeme:-)

menekşezar
24-05-2014, 21:09
Sayın adalızade ben kendi fikrimi söyliyeyim daha doğrusu tecrübemi. ben geldiği gibi hiç köküne dokunmadan bir boy büyük saksıya alıyorum hiçbir zararı olmuyor hatta tomurcukları varsa hepside açıyor bir ayı geçti çiçekçiden aldığım menekşeyi gelir gelmez bir boy büyük saksıya aldım şu anda hala çiçekli iki defada resmini koymuştum.

delfin34
24-05-2014, 21:38
...

emeğinize sağlık fatitoo.. her biri birbirinden güzel maşallah..
ne kadar sürede bu hale geldiler ? ve ilk yavrunun görünmesi en az-çok ne kadar sürede olur ?
Bu süre herkeste değişiyor sanırım:rolleyes:

adalızade
24-05-2014, 23:33
Sn meneksezar cok tesekkurler.bende dediginizi yaptim..yolda gelirken bir iki yaprak kopmus ama az siyriklarla atlattik..meneksemi saksiya diktim kendi topragina hic dokunmadan kalip halindeki torflu topragiyla saksiya yerlestirip bosluklari kestane topragiyla doldurdum ve köklerine bi kaç fıs su sıktım..cok mutluyum ya diger meneksemin yaninda ayri bi asaleti var :-P

fatitoo
25-05-2014, 09:57
Sevgili delfin34 ben bu yaprakları şubat sonunda dikmiştim.1-2 ay sonra çoğu yavru verdi epeyce de büyüdüler şu an 3 aylıklar.Ancak 2 tanesinden hala ses seda yoktu merak edip baktım sırf kök yapmış tek bir yavru bile yoktu. Anlayamadım neden böyle olmuş?Yavru verme süreleri değişebiliyor...

fatitoo
26-05-2014, 10:22
Tecrübe ettiğim bir şey var. Baharda diktiğim yaprak 1 ay sonra yavru verdi ve 2-3 ay önce diktiklerime yetişti. Sanırım yaprakları baharda dikmek daha iyi verim sağlıyor...

tgce-
26-05-2014, 14:36
496487

suda köklendirdiğim çelik tam 1 ayda yavru verdi :):):)

SUDEM
30-05-2014, 09:44
ben çatlağı :D bazılarında o kadar aceleci davranmışım ki..minnacıkken ayırma yapmışım..bir türlü büyümede yol katedemiyorlar.:( ama bana ders oldu..atmaya da kıyamıyorum.büyümüyorlar da onlar bana ben onlara bakışıp duruyoruz.
annemin tabiriyle.. bu pencere önleri benim "doğumhane"

497854

497855

güzelce
31-05-2014, 11:21
Sevgili delfin34 ben bu yaprakları şubat sonunda dikmiştim.1-2 ay sonra çoğu yavru verdi epeyce de büyüdüler şu an 3 aylıklar.Ancak 2 tanesinden hala ses seda yoktu merak edip baktım sırf kök yapmış tek bir yavru bile yoktu. Anlayamadım neden böyle olmuş?Yavru verme süreleri değişebiliyor...

Maşallah çok iyi görünüyorlar...
Merak ettiğim, yapraklar açıkta mı bu hale geldi, yoksa seraya almış mıydınız? Benimkilerde hala bişey yok da :rolleyes:

vildan25
31-05-2014, 11:27
...

Sayın fatitoo menekşelerinize maşallah diyorum ve 4. fotoğraftaki sari saksıdan bende de var ancak altında delik yok siz delik actiniz mi yoksa olduğu gibi mi ektiniz?

fatitoo
31-05-2014, 17:13
Sayın fatitoo menekşelerinize maşallah diyorum ve 4. fotoğraftaki sari saksıdan bende de var ancak altında delik yok siz delik actiniz mi yoksa olduğu gibi mi ektiniz?

Evet, altına 4 tane delik açtım:)

fatitoo
31-05-2014, 17:16
Maşallah çok iyi görünüyorlar...
Merak ettiğim, yapraklar açıkta mı bu hale geldi, yoksa seraya almış mıydınız? Benimkilerde hala bişey yok da :rolleyes:

Kış mevsimi olmasına rağmen seraya almadım. Ancak ılık ve esintisiz bir ortamdaydılar...Ben sera nın mücizevi olduğuna inanmıyorum nedense...

vildan25
31-05-2014, 17:23
Evet, altına 4 tane delik açtım:)

O zaman bende kolları sıvayıp hemen delik aciyorum:)

maki01
01-06-2014, 15:03
cicekcinin onunden gecerken mor menekse gordum dayanamayip aldim.okadar güzel ki lakin su bardagi büyüklügünde siyah bir saksida ve cicekci buyuk saksiya dikmemi soyledi..

En gelişmiş menekşemin saksısı bile en fazla su bardağı büyüklüğünde. Toprağı iyi durumda değilse toprak değişimi yapabilisiniz ancak yine ayni saksıya ya da aynı büyüklükte bir saksıya dikmenizi öneririm.

güzelce
06-06-2014, 16:39
Bu güzellikler babamın yapraktan yetiştirdikleri. Ne dikse tutuyor :) daha onun kadar olamadım ama öğreniyorum ustamdan :cool:

eceyıldız
13-06-2014, 10:24
Benim yavruların son halleri ve anneleri ölen yavrular...

501749

501751

501752

Aşağıdaki yavrular malesef yetim kaldı. Birinci saksıda ki bebişlerin ana yaprağı çürümüş. İkinci saksıdaki bebişler de siyahla işaretli olanların anaları çürüdü. Kırmızı ile işaretli bebişin anası duruyor bu bardağa iki yaprak koymuştum.
Arkadaşlar bu bebişler için ne yapmam lazım...

501753

Genel olarak sanki bebişlerin gelişimi durmuş gibi annelerinden ayırma vakti geldi mi tecrübeli arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum...

nothing
15-06-2014, 20:07
502269

Bugün mor çiçekli ve pembe çiçekli iki menekşe yaprağını bıçakla çentip, birbirine resimdeki gibi iple birbirine bağladım ve diktim.

tutar mı dersiniz? bir de suyu alttan mı vermeliyim yine?

kadiryasar
16-06-2014, 09:55
502269

Bugün mor çiçekli ve pembe çiçekli iki menekşe yaprağını bıçakla çentip, birbirine resimdeki gibi iple birbirine bağladım ve diktim.

tutar mı dersiniz? bir de suyu alttan mı vermeliyim yine?

Öncelikle farklı renk çiçek çeliklerini bu şekilde bağlayarak karışık renkli üretemezsiniz. Bu menekşeciler arasında bir şehir efsanesidir. Gerçekle alakası yoktur. Çıkan yavru ya pembenin yavrusudur **** morun...

tutarmı tutar size bağlı... bakarsnız bağ olur bakmazsanız dağ olur...

nothing
16-06-2014, 16:33
teşekkürler kadiryaşar :) ne vardı şöööyle alacalı bir menekşe olsa... bakarsın olur :) umut çiçekçinin ekmeği :)

fatitoo
16-06-2014, 18:31
Benim yavruların son halleri ve anneleri ölen yavrular...

501749

501751

501752

Aşağıdaki yavrular malesef yetim kaldı. Birinci saksıda ki bebişlerin ana yaprağı çürümüş. İkinci saksıdaki bebişler de siyahla işaretli olanların anaları çürüdü. Kırmızı ile işaretli bebişin anası duruyor bu bardağa iki yaprak koymuştum.
Arkadaşlar bu bebişler için ne yapmam lazım...

501753

Genel olarak sanki bebişlerin gelişimi durmuş gibi annelerinden ayırma vakti geldi mi tecrübeli arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum...

Sevgili ece yıldız, ben anneleri bebeklerden hiç ayırmıyorum.Büyüseler bile anneleri yanlarnda oluyor.Tekrar anayı köklendirmek istemiyorsan bence ayırma aksi halde bebeklrin gelişimi neredeyse duruyor.

eceyıldız
17-06-2014, 08:56
Ben zaten ne zaman ayırayım diye sormuştum Sevgili Fatito, ama anne yaprağı ölen yavrulara hala ne yapacağımı bilemiyorum...

fatitoo
17-06-2014, 12:16
Ben zaten ne zaman ayırayım diye sormuştum Sevgili Fatito, ama anne yaprağı ölen yavrulara hala ne yapacağımı bilemiyorum...

Ben bence hiç ayırma diye cevap vermişim...Annesiz yavrulara yapabileceğin bir şey yok. Bebeklerin çok fazla ıslanmamalarına dikkat ederek arada besin desteği ile toparlanmalarını sağlayabilirsin...

fatitoo
17-06-2014, 12:20
Minyatürmüsünüz nesiniz, ne kadar da küçüksünüz siz yaaa:)Şirinlerim benim...

fatitoo
17-06-2014, 12:21
Öndekinin annesi çoktan ölmesine rağmen halen büyümeye devam ediyor.

cennetinkrllg
22-06-2014, 01:12
Merhabalar.Elimde biri mor,diğeri pembe beyaz ebruli iki menekşem vardı.Kızımın arkadaşı çok beğenince 4 yaprak koparıp,burdan edindiğim bilgilerden faydalanarak suya koydum(üstü kapalı şekilde) 15 gün oldu,köklenmiş hepsi de.Yine bu sitede duyduğum ,merak ettiğim bir uygulamayı yapmak istiyorum ama yeterince bilgim yok.İki farklı renkteki bu kökleri,ebruli bir menekşe elde etmek için nasıl dikmeliyim saksıya.Fikri veya tavsiyesi olan.Bir sürü menekşem olsun istiyorum :) Herkese hediye edeyim istiyorum.

maki01
22-06-2014, 01:23
Yaprakları ne şekilde dikerseniz dikin her iki menekşenin de özelliğini taşıyacak yeni bir tür elde edemezsiniz sevgili cennetinkrllg. Tek yolu çiçekleri yapay çapraz tozlaştırma yaparak elde edilecek tohumlardan yetiştirmektir.

Daha fazla bilgi için tıklayın lütfen => http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23340.htm

glylsy
24-06-2014, 08:09
ben de sera yöntemiyle yaprak dikmiştim yaklaşık 3 ay önce.. çok şükür 1-2 eksilme olsa da hepsi artık yaprak değil yavru oldular. şimdi onları plastik bardaklara geçirdim fakat... bazısı tek kök bazısı bir kaç yavrudan oluşuyor. yavruları ayırmam şart mı beraber büyümelerinin sakıncası var mı acaba.. ayırırken bir sorun olursa ayırmazsam çürürlerse diye korkuyorum açıkcası

maki01
24-06-2014, 11:29
Aynı saksıda birden fazla kök bitki gelişimini olumsuz etkiler, yavaşlatır.

glylsy
24-06-2014, 16:00
çok teşekkür ediyorum.. oğlumu uyuttum hemen başına geçiyorum :) inşallah düzgün ayırabilirim bir zayiat vermem :)

delfin34
27-06-2014, 18:26
iyi akşamlar.. sonunda minik yavrular çıktı ama bir sorun var.. yapraklarda bir hastalık oldu sanırım.. yardımcı olabilir misiniz acaba sorun nedir ?

menekşezar
27-06-2014, 20:12
27 nisanda diktiğim çelikler tam 2 aylık oldu 2 tanesi yavru verdi tahmin ediyorum bir dahaki resim yüklediğimde hepsi yavrulamış olur bundan sonra her ay gelişmelerini sizlerle paylaşmak istiyorum taki bir dahaki 27 nisana kadar hep beraber göreceğiz arkadaşlar.

maki01
27-06-2014, 21:34
iyi akşamlar.. sonunda minik yavrular çıktı ama bir sorun var.. yapraklarda bir hastalık oldu sanırım.. yardımcı olabilir misiniz acaba sorun nedir ?

Sulamayı alt tabağından ve azar azar yapın. Henüz çok küçük ve toprağa yakınlar. Yüzeydeki aşırı nem minik yaprakları bozuyor.

delfin34
28-06-2014, 11:04
Sulamayı alt tabağından ve azar azar yapın. Henüz çok küçük ve toprağa yakınlar. Yüzeydeki aşırı nem minik yaprakları bozuyor.

Teşekkürler maki01;)

SUDEM
01-07-2014, 12:12
Ben anlamıyorum bu yavrucakları ..Bazen öyle oluyor ki incecik ve minik bir sürü (belki 10-15) kök çıkıyor bir yapraktan..Ve ben ne yapacağımı şaşırıyorum..Ayırsam bir türlü ayırmasam çok iç içte ve sıkışıklar...Sevgili fatitonunkiler muntazam tek kök etrafında büyüyorlar sanki..

A_NOMAD
01-07-2014, 12:16
Bence siz ona da şükredin zira ben henüz yapraktan hiç yavru alamadım :(

hira
01-07-2014, 12:18
Bense yaprakan birkaç kez yavru aldım ama hep öldürdüm:( ben afrika menekşelerinden anlamıyorum

Seabert74
01-07-2014, 12:23
Ben de kendimi ümitsiz görüyordum ama, miniş miniş yavrularımı gördüm burası sayesinde.. Hatta onlara haftasonu fitilli sulama düzenegi bile kurdum :)
Ama benimkilerde de sanki birkaç ayrı kök var gibi, fotograflayayım da paylaşayım bari :)

fatitoo
01-07-2014, 14:20

Sevgili delfin34, minikler sulama yaparken fazla ıslanmamalı. Sanırım ıslandıkları için üzerlerinde kireç kalıntıları ve suya bağlı renk değişikliği var...

fatitoo
01-07-2014, 14:30
Çok teşekkür ederim sevgili sudem:) Bendekilerden de 5-6 kök, bir anneden çıkan yavrularım var. Onları ayırmaya kıyamadım. Kalabalık bir şekilde hepsi bir saksıda, napim iyice büyüsünler öyle ayırırım...

delfin34
01-07-2014, 18:22
Sevgili delfin34, minikler sulama yaparken fazla ıslanmamalı. Sanırım ıslandıkları için üzerlerinde kireç kalıntıları ve suya bağlı renk değişikliği var...

çok teşekkür ederim fatitoo.. artık dikkat ediyorum, yapraklar büyüdükçe o kalıntılar da gidiyor sanırım;)

eceyıldız
02-07-2014, 10:25
Sevgili arkadaşlar 9 Mayısta bana toplu halde gelen yapraklarda bayağı bir zaiyattan geri kalanlarda yavrularını bana göstermeye başladı bende sizlerle paylaşmak istedim...

Hergün sabah bir sürprizle bana günaydın diyorlar...
506363

506364

Resmen üzerlerine titriyorum, muhteşem güzeller ya çok mutlu ettiler beni...
Demek ki neymiş illaki özel toprak lazımmış bunu anladım...

eceyıldız
02-07-2014, 10:31
Arkadaşlar burası yeri değil biliyorum ama İnci menekşe başlığına kimse bakmıyor sanırım. Bir yerden inci menekşe yaprağı temin ettim, ektim ve beni yavrusu ile mutlu etti. İnci menekşe ile bilgisi olan arkadaşlar, İnci menekşe başlığına göz atıp benimle bilgi ve deneyimlerini paylaşabilir mi.
Soruma cevap alınca bu mesajı buradan kaldırırım şimdiden teşekkürler... :D