View Full Version : Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek
2 adet menekşe yaprağını , saplarının girebileceği kadar su ile dolu, ufak ve koyu renkli porselen bir saksıya koydum. Kabın ağzını karanlık olsun diye, yapraklara zarar vermeden kağıt ile örttüm. Sanırım faydalı oldu. 2 hafta içerisinde köklendi. Çok fazla da suda bekletmeden toprağa aldım. Biraz yan dikmekte fayda var, dik olarak diktiğim yaprağın yavruları daha geç çıktı. Saksılarım aslında plastik yemek kasesi, şekilleri hoşuma gittiği için altlarına delikler açıp bunlara diktim. :) Torf, toprak, vermikülit, ufak çakıl taşı karışımı kullandım. Toprak kurudukça, tüm toprak nemlenecek kadarıyla alttan sulama yapıyorum.
Selamlar menekşe dostları acemice bir uğraştan sonra menekşelerim yavru vermeye başladı...
Resimde de gördüğünüz gibi aynı zamanda dikmeme rağmen yavruları gelmeyen menekşelerim var..
Şimdi bu safhadan sonra ne yapmam lazım?..
Menekşelerin gelişimi sizce nasıl?..
Ve son olarak paylaşılan resimlerde gördüğüm menekşelerin topraklarında beyaz tomurcuk taş şeklinde şeyler var onlar nedir ne işe yarar?..
508375
508376
508377
508378
İlk fotoğradaki yavru dışında ayrılabilecek büyüklükte yavru yok. İlk fotoğraftaki yavruyu ayırıp küçük bir pet bardağa dikebilirsiniz.
Toprak karışımında gördüğünüz beyaz malzeme perlit. Toprağın havadar olmasına ve nemi dengelemeye yardımcı oluyor.
Sonunda oldu!
Ben de bu sabah ilk yavrularımın mini mini yapraklarını gördüm, hala inanamıyorum ;)
Seabert74
17-07-2014, 12:27
tebriklerr :)
Teşekkürler :))
Şimdi de yaşatma telaşı gelecek peşinden, değil mi? :(
Çok sulayıp bebekleri ıslatmadığınız sürece sorun olmaz, çabucak büyüyorlar. tebrik ederim:)
Seabert74
18-07-2014, 13:16
Sevgili A_Nomad,
Fitilli sulamayı dene, benim çok hoşuma gitti.. Farklı büyüklükteki menekşelerin hangisinin ne zaman sulanacagını takip etmek zor oluyordu benim için.. Şimdi çok rahatım.. Özellikle bu sıcak dönemde büyük rahatlık oldu..
Sevgiler
Sevgili Seabert74, önerinizi okuduktan sonra hemen işe koyuldum ve mini mini bir fitilli sulama düzeneği kurdum, inşallah başarılı şekilde görevini yapar ;)
Teşekkürler destekleriniz için...
Minik bebeğimiz:)
509669
Minik fitilli sulama düzeneğimiz :)
509670
Seabert74
18-07-2014, 14:40
Harika olmuş :)
Ancak aşırı sulanmaya engel olmak için ipin uzunluguna dikkat edin.. Bitki yaprak adedi çok az oldugu için topragın aşırı ıslanmaması gerek. İhtiyaç halinde ipi alttan biraz çekerek ip uzunlugunu=toprak ıslaklık seviyesini ayarlamanız gerekebilir,
sevgiler
Beğenmenize sevindim :)
Zaten bu heyecanla gözüm üzerinde olacak ama hatırlattığınız için teşekkürler, daha dikkatli olayım..
Sevgiler ;)
Sevgili A_NOMAD toprak çok ıslak gibi duruyor.
Fitilli sulamada toprak karışımı ağırlıklı perlit gibi inorganik malzemeden oluşmalı. Perlit hem ortamdaki fazla suyu bünyesine çeker yavaş yavaş salar hem de organik bir madde içermediği için bakteri üretmez. Islak torf, bakteri , mantar üremesi için uygun ortamı sağlayarak kök çürümesine neden olmaktadır.
Toprak karışımı; bahçe toprağı, kum, perlit ama fitilli sulama düzeneğini yeni hazırladım yani yeni sulandı belki o nedenle fazla ıslak görünüyor olabilir.
Yine de dikkat ederim, uyarınız için teşekkürler...
menekşecibaba
26-07-2014, 17:42
Yapraktan yavruyu ayırırken ana saptan yavruyu hafifçe çekerek ayırmak en sağlıklı ayırma yöntemi .
Alttaki yaprağı kesme ana yaprağın köklerinin çürüyüp yavrunun daköklerinin çürümesine yol açar.
Zaten ana yaprak ile yavruyu ayrı ellerle tutup hafif silkelerseniz yavrunun kökleri zedelenmeden ayrılıyor.
Ben de yavru ayırırken kesinlikle kesici bir alet kullanmıyorum. Her kesik bir yaradır :)
Charlaux
27-07-2014, 18:03
Yaklaşık iki hafta önce hem macera olsun hem deneyim olsun diye arkadaşlarımın apartmanında bulunan afrika menekşesinden bir çelik kaçırdım ve spaghnum yosunu toprak karışımına diktim.Şu an tatilde olduğum için tamamen bir süpriz olacak yaprağın yaşayıp yaşamıyor oluşu :)
menekşezar
31-07-2014, 11:46
27 Nisan da diktiğim çelikler 3 aylık oldu. Bir kısmı üst taraftan çürümeye başladı oralarını jiletle kestim aynı çelikler aynı tarihte dikilmiş olsalarda gelişimleri farklı.
Charlaux
31-07-2014, 13:33
Merhaba arkadaşlar,
Aşağı yukarı 20 gündür toprakta olan afrika menekşesinin yaprağı hala ilk günkü gibi canlı ancak bir gelişim yok yavru açısından.Acaba bu olumlu bir işaret midir yoksa ben erkenden mi sevinmeye başladım ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sevgiler
Seabert74
31-07-2014, 15:45
Bence umutlanın :)
Ama yavru görmek için sabır lazım..
20 gün çok az bir zaman. 2 ay kadar beklemek gerekebiliyor. Bazen daha da uzun...
yavru menekşelerimi günde 1 2 saat güneş alan cam kenarına peteğin üstüne koydum. hem yaprakları parladı hem büyümeleri hızlandı.güneşin menekşelere zararlı olduğunu duyduğumdan güneşten uzak tutardım .fakat aynı binada aynı anda yavru menekşe ektiğimiz arkadaşınkiler büyüyüp çiçek açtığı halde benimkiler minikti.tek fark güneş farkıydı. bende az da olsa güneş alsınlar diye şimdiki yerlerine koydum bir anda farketti gelişimleri.
Kuzey ya da doğu cephede güneş ışığı yakıcı olmuyor.
Bulunduğunuz yerin iklimine göre değişebiliyor tabii. Adana'da yaz aylarında hangi cepheye koyarsanız koyun yaprakların haşlanmasına engel olamıyorsunuz.
İki haftalık tatile çıkmadan önce bir menekşe yaprağım yavru vererek beni çok mutlu etmişti. Ona, anaç menekşeme ve diğer yaprak çeliklerime fitilli sulama düzeneği hazırlamıştım...
Bu sabah tatilden döndüm ve evde beni bekleyen harika sürprizlerimle karşılaştım; ilk bebek kocaman olmuş, ikinci yaprak birçok yavru çıkarmış ve bir diğer yaprak da yavru vermiş, sevincimi anlatamam :)
Minicik yapraklarını görüp heyecana kapıldığım ilk yavru büyümüş..
512175
İkinci çeliğim yavrular büyütmüş..
512176
Üçüncü yaprak da yavru vermiş, ben bir istedim Allah üç verdi :))
512177
menekşezar
12-08-2014, 14:36
iki ay önce ayırdığım yavrularım büyüyor inşaallah çiçekli hallerinide hep beraber görürüz arkadaşlar.
menekşezar
28-08-2014, 11:36
Arkadaşlar bundan sonra 27 nisan dikimli çeliklerimin resmini koyamayacağım çünkü bir türlü gelişemediler onun yerine sizlere ilkbahardan beri diktiğim ve daha güzel gelişen çeliklerimi ve şirin yavrularını takdim ediyorum.;)
Arkadaslarim ve abi/ablalarim sizlere bir sorum olacak. Dün bi akrabamiz bana 24 tane menekse yapragi getirdi. Ben bunlari sizlerden ogrendigim sekillere gore kucuk tadım bardaklarina diktim. Ancak bu sabah baktigimda bazi yapraklar yumusamis gibiydi. Ben de solacaklar diye korktum ve bu yumusamaya baslayanlari suyun icine koydum. Acaba dogru mu yaptım,onlardan umudu kesmeli miyim. Bir de suda canlanirsa tekrar topraga almali miyim? Ayrica seraya koymamistim ondan dolayi solmus olabilirler mi? Simdi kucuk dondurma kaplarina koydum bardaklari ve ustlerine buyuk boy buzdolabi poseti orttum. Sizce uygun mudur? Suan telefondan yazdigim icin resim yukleyemiyorum. Ve yazim yanlislarim olabilir affola. Sorularim biraz fazla oldu ama cevaplariniz icin simdiden tesekkurler
:rolleyes:iki haftalık tatile giderken yavru menekşelerime fitilli sulama düzeneği kurmuştum bende.
döndüğümde bir hayli büyümüş buldum onları.anaç yaprak yeni yavru büyütmüş. yavrularımdan biriside tomuırcuk bile açmış.rengini bilmiyorum sürpriz olacak.
iki ay önce ayırdığım yavrularım büyüyor inşaallah çiçekli hallerinide hep beraber görürüz arkadaşlar.
ben bunları gördüm bayıldım maşallahh <3 bunları nasıl çoğalttınız yapraktan mı :p
menekşezar
10-09-2014, 12:59
Teşekkür ederim mnksm evet hepsini yapraktan çoğalttım bu günlerdede epey ayırdığım oldu çoğunuda hediye götürdüm .
Arkadaşlar, forumumuzda satış duyuruları ve satış için ayrılmış ayrı bir bölümümüz var. Tüm duyurular yönetim onayı alındıktan sonra satış bölümünde yapılabilir. Bilgilerinize...
http://www.agaclar.net/forum/alisverisler-ve-ilanlar-hakkinda/12042.htm
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/
eceyıldız
15-09-2014, 10:14
Yazın sıcağından kurtulanlar 20 menekşeden 4 menekşe kaldı... :(
Bu kadar kaldık malesef yavrular ve büyükler ( Boncuklu saksıdaki menekşe inci menekşe bu arada )
517556
Bunlarda yavrulardan kalanlar, kendi saksılarına almamın zamanı gelmiş mi acaba.
517557
Bu yavrunun saksısı güzel şimdilik değişitrmeyi düşünmüyorum ilk bahara kadar burada kalabilir sanırım.
517558
Bu yavruda ana yaprağın arkasında güneşi görecek şekilde yerleştirdim daha minik inşallah kurtulur...
517559
İşte böyle kocaman olmasada büyük bir aile idik ama şimdi azıcık kaldık. :(
izelkarahan
21-09-2014, 20:30
Merhaba,
benim yardıma ihtiyacım var ilk kez çiçek yetiştirmeye çalışıyorum hazır saksı almaktansa en başından emek vererek yetiştirmeye karar verdim henüz suya koyalı 2 gün oldu fakat kendini tamamen saldı.
Nasıl iyileştirebilirim çok mutsuzum
izelkarahan
21-09-2014, 20:36
Bu da görüntüsü
menekşezar
22-09-2014, 11:21
Yavrularım büyüyor ne dersiniz sevgili üstatlar bir boy büyük saksıya alma zamanı gelmişmi?
Bu da görüntüsü
Yaprak çürümüş.
Bardaklar kaç cm yüksekliğinde sevgili menekşezar? Değiştirmeniz gerekmeyebilir :)
menekşezar
23-09-2014, 16:03
Sorunuzu okuyunca şimdi ölçüp geldim 8 cm yani en küçük tadımlık bardak dediğimiz bardaklarda sevgili Maki.
Tadımlık denilen bardaklar 5 cm civarında oluyor, sizinkiler standart boy olmalı.
Benim yetişkin menekşelerimin bardakları 7 cm yüksekliğinde geniş ağızlı pet bardaklarda. Bence bardak büyüklüğünüz yeterli, aynı bardakta sadece toprak değişimi yaparak bol çiçekli menekşeler yetiştirebilirsiniz.
menekşezar
23-09-2014, 16:40
Yorumunuz içimi açtı sevgili Maki bol çiçekli menekşelerin resmini koymak için sabırsızlanıyorum ah bu menekşe aşkı...
menekşezar
24-10-2014, 19:59
İki gün önce bir tanıdıktan 50 kadar yaprak geldi hepsinide iki tane kiler kabına paylaştırıp diktim gelişmelerini ara ara resimleyip sizlerle paylaşacağım herkese iyi akşamlar.:
:rolleyes:Sayın menekşe severler yosunda menekşe yavrulatmak istiyorum ama yosunu nerden alabilirim. Belki bana güleceksiniz karşımızdaki okulun duvarlarındaki yosunlar bana göz kırpıyor,bu iş için uygunmudurlar , saçma bir soruysa acemiliğime verip lütfen gülüp gecin. Saygılar.
menekşeci_şirin
14-11-2014, 14:42
Sayin mert59 menekşe yetiştirmek icin spagnum denilen özel ve bulunması bir hayli zahmetli olan yosun türü Türkiye de bulunmasi yani yetişmesi zor sizin söylediğiniz yosun heryerde karşımıza çıkabilecek bir yosun türü daha önce duydum sizin dediğiniz yosunla da menekşe yetiştirmek isteyenler oldu ancak daha tecrübeli abla ve abilerimiz onermedi çünkü spagnum yosunu özel diğer yosunlar menekşe yetiştirmek için uygun degil ayrica sokaktan topladiginiz yosunun içinde barindirdigi organizmalar zararlilar düşünülunce is menekşe yetiştirmekten ziyade menekşe katline dönüşebilir iyi forumlar. :)
salihcan
14-11-2014, 17:13
Menekşe denemeleri hepinizin çok iyi olması beni sevindirdi acaba bendemi bir sorun var anlamadım bir türlü beceremiyorum :)
menekşeci_şirin
14-11-2014, 18:54
Tam olarak neyi beceremiyor sunuz sayin salihcan bu sitede sorun yaşadığınız her seyin hemen hemen cevabi var. Siz sorununuzu belirtirseniz yardimci olunacaktir. Iyi forumlar.
salihcan
14-11-2014, 19:22
Benim denemem geçen seneydi yapraklar çelik vermedi sn menekşeci Şirin :(
Sayin mert59 menekşe yetiştirmek icin spagnum denilen özel ve bulunması bir hayli zahmetli olan yosun türü Türkiye de bulunmasi yani yetişmesi zor sizin söylediğiniz yosun heryerde karşımıza çıkabilecek bir yosun türü daha önce duydum sizin dediğiniz yosunla da menekşe yetiştirmek isteyenler oldu ancak daha tecrübeli abla ve abilerimiz onermedi çünkü spagnum yosunu özel diğer yosunlar menekşe yetiştirmek için uygun degil ayrica sokaktan topladiginiz yosunun içinde barindirdigi organizmalar zararlilar düşünülunce is menekşe yetiştirmekten ziyade menekşe katline dönüşebilir iyi forumlar. :)
Sayın menekşeci şirin hocam sorumu hızlıca yanıtladığınız için teşekkür ederim.Yosunları yurtlarından etmemin bir anlamı yok demekki . Saygılar.
menekşeci_şirin
14-11-2014, 20:40
Benim denemem geçen seneydi yapraklar çelik vermedi sn menekşeci Şirin :(
Sayin salihcan çelikleri nasil topraga diktiniz bilmiyorum ama bir erkek olarak ve bu isin annesinden bir iki kez görmüş biri olarak ilk seferden beri her zaman celiklerim tutmus ve yavru almışımdir.
Kisaca anlatmak gerekirse yaprakları asla en dis siradan ve en ic kisimdan almayin en dis siradaki yapraklarin bir arkasindaki genç yapraklardan koparin yapragin sapi 1, 5- 2 cm kalacak sekilde egimli bir sekilde kesiyorsunuz ve onceden hazirladiginiz pet bardagin alt kismindan olusan saksiya az nemli topraga egimli bir sekilde dikin ve benim uyguladığım bir yöntem olarak bakkaldan peynir alırken peyniri içine koydukları saklama kapları var o kabin icine koyup kapagibi kapatin 1 hafta kadar kabin içinde kalsin ve sonrasında kaptan cikarin ben bugüne kadar hep böyle yaptim ve yavru aldim alta bir iki foto koyayim sizde görün. Umarim başarılı olursunuz.
Sayın menekşeci şirin hocam benim mesajlarımdaki beğen butonu kaybolmuş siz nasıl beğendiniz.
menekşeci_şirin
14-11-2014, 21:02
Sayın salihcan anlattığım şekilde yaprağı nemli toprağa dikiyorsunuz veya bu anlattığım aşamayı internette video halinde de bulabilirsiniz. Sonrasında anlattığım peynir kabı bu oluyor;
http://i.hizliresim.com/JEmGyJ.jpg (http://hizliresim.com/JEmGyJ)
Yukardaki kaba menekşemi bu şekilde koyup ağzını kapatıyorum ve bir hafta orada tutuyorum.
http://i.hizliresim.com/kYmDo9.jpg (http://hizliresim.com/kYmDo9)
Ve işte bu yöntemle yetiştirdiğim son yaprağım size göstermek için yavrulamış yaprağı kaba koydum yoksa dediğim gibi bu yöntem sadece toprağa diktiğimizde 1 hafta için geçerli sonrasında dışarıda yapacağız bakımını.
http://i.hizliresim.com/EEk0jz.jpg (http://hizliresim.com/EEk0jz)
Hadi kolay gelsin ayrıca denemekte fayda var belki ilk seferde olmamış olabilir ama bu her zaman öyle olacağını göstermez. :)
menekşeci_şirin
14-11-2014, 21:04
Sayın menekşeci şirin hocam benim mesajlarımdaki beğen butonu kaybolmuş siz nasıl beğendiniz.
Sayın mert59 beğen butonu görünmüyorsa ya siteden çıkmış olabilirsiniz veya sayfayı yenilemeniz yeterlidir. İyi forumlar...
salihcan
15-11-2014, 08:58
Sayın salihcan anlattığım şekilde yaprağı nemli toprağa dikiyorsunuz veya bu anlattığım aşamayı internette video halinde de bulabilirsiniz. Sonrasında anlattığım peynir kabı bu oluyor;
http://i.hizliresim.com/JEmGyJ.jpg (http://hizliresim.com/JEmGyJ)
Yukardaki kaba menekşemi bu şekilde koyup ağzını kapatıyorum ve bir hafta orada tutuyorum.
http://i.hizliresim.com/kYmDo9.jpg (http://hizliresim.com/kYmDo9)
Ve işte bu yöntemle yetiştirdiğim son yaprağım size göstermek için yavrulamış yaprağı kaba koydum yoksa dediğim gibi bu yöntem sadece toprağa diktiğimizde 1 hafta için geçerli sonrasında dışarıda yapacağız bakımını.
http://i.hizliresim.com/EEk0jz.jpg (http://hizliresim.com/EEk0jz)
Hadi kolay gelsin ayrıca denemekte fayda var belki ilk seferde olmamış olabilir ama bu her zaman öyle olacağını göstermez. :)
Yardımsız için çok teşekkürler :)
Sonunda yapraktan yavru almayı başardım yavrular 50 krş kadar oldu, anne yaprağı dibinden kessem olurmu.Saksı müsait böyle devam etsinler istiyorum, çeliği ektikten sonra masa lambamın altına koydum . Günde en az 2 saat ışık aldılar ancak böyle sonuç alabildim. Havalar güneşlenince taşınacaklar. Saygılar.
Kesmenizde sakınca yok ancak aynı türden daha fazla almak istiyorsanız, yavruyu ayırıp anne yaprağı kökleriyle birlikte ikinci kez dikebilirsiniz. Kısa sürede yavru verirler.
Sayın Maki01 hanım yazılarınızı dikkatle takip ediyorum, hızlıca yorumunuz için teşekkür ederim. Yoluma böyle devam edeyim bitkinin her türünü yetiştirmek ruhuma huzur veriyor, bitkiler ve hayvanlar olmasa dünya çekilmez bir dünya olurdu. Îyiki varsınız. Saygılar.
Merhabalar, çiçeklerinizi gördükçe bende heveslendim, merak saldım iki tane menekşem var yazdan beri bir türlü çiçek vermeyen onlara bakmayı beceremediğim gibi birde yapraktan üretmeye çalışacağım :D
531591
İlk önce böyle yaptım sonra vaz geçtim şu şekilde ektim
531595
531596
531597
İnşallah olmuştur:o
531606
531607
531608
531609
Resimler yüklenmemiş tekrar yüklüyorum
Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 14:03
Diğer üçü yüklenmedi neden bilemedim boyutları aynıydı.:confused:
Bir zamanlar yaptığım denemelerden. Suda gelişmeleri çoğunun iyi oldu. Ancak daha sonra tam ilgilenemedim. Az güneş almalı sanırım. Oldukça fazla olması gerekirken fazla yavru büyütemedim.
542172
542173
542174
542175
542176
Teorik olarak suda gelişen köklerin toprağa alındıktan sonra köreleceği ve toprağa uygun yeni kökler geliştireceği söylenir sevgili Muda.
Direkt güneş ışığının da olumsuz etkisi olmuştur...
yapraklari viyollere diksek nasil olur? deneyenler fikir verebilir mi?
Viyolleri sabit tutabilmek gerekiyor. Taşıma, yer degiştirme gibi durumlarda eğilip, bükülebiliyor. Hassas ve ince kökler etkilenebiliyor.
çiçeksever
01-04-2015, 08:04
Bir zamanlar yaptığım denemelerden. Suda gelişmeleri çoğunun iyi oldu. Ancak daha sonra tam ilgilenemedim. Az güneş almalı sanırım. Oldukça fazla olması gerekirken fazla yavru büyütemedim.
542172
542173
542174
542175
542176
Benimkiler de böyle olmuştu. Fakat toprağa dikince büyüyemeyerek öldüler.
merhabalar annem menekşesinden yaprakları suda köklendirmiş bana getirdi, baya köklenmişler bende pet bardaklara ektim fakat yapraklar iri ve saplarının boyu da oldukça uzundu bardağın dibine kadar yerleştirmek zorunda kaldım
bu konuda tecrübeli değilim ve bu şekilde tutar mı yavru verir mi merak ediyorum, kökünün cok derinde olması yavrulamasını zorlaştırır mı ?
Yaprak saplarını kısaltarak 1-1.5 cm derinliğe dikerseniz yaşama ve yavru verme şansını arttırmış olursunuz. Derine dikilmiş çeliklerin hem yavru verme suresi uzar hem de yavrular yüzeye çıkamadan toprak içinde çürüyüp ölebilir.
İri yaprakları ambalaj köpüğüyle destekleyerek dengede kalmasını sağlayabilirsiniz.
menekşeci_şirin
05-04-2015, 21:30
Merhaba herkese,
Uzun zaman oldu işlerim vardı giremedim tabi iş güç koştururken rahatlamamı sağlayan menekşelerimi de ilgisiz bırakmadım.
İlk fotoğrafta menekşelerimin tamamını görmek mümkün gururla söyleyebilirim ki yukarıda anlattığım yöntemle bugüne kadar yavru alamadığım veya kaybettiğim tek bir çeliğim bile olmadı.
ikinci fotoğrafta yukarda anlattığım yöntemde kullandığım modelimden aldığım eskiden yavru olan artık genç ilerde güzel çiçekler açacağını düşündüğüm menekşem var ayrıca birinci fotoğrafta yapraklarını pembeyle işaretlidiğim menekşeler de yine model olarak kullandığım çelik ve onun kardeşlerinden aldığım yavrulardır. Allah nazarlardan korusun pencere önünde perde arkasında mümkün olduğunca güneşlendikleri bu yeri çok sevdiler coştukca coşuyorlar :)
Herkese bol şans... :)
1. fotoğraf
http://i.hizliresim.com/j4Zvkn.jpg (http://hizliresim.com/j4Zvkn)
2. fotoğraf
http://i.hizliresim.com/oAv2ZQ.jpg (http://hizliresim.com/oAv2ZQ)
Okudum okudum okudum... okudukça aydınlanacağıma iyice kafam karıştı.
Bugün menekşemden (zaten bir tane menekşem var) yaprak aldım. Sapını uzun olmadan 45 derece açıyla kestim. Menekşe toprağı satın almıştım. Toprağı nemlendirmeyi unuttum :( yine de yaprak çelikleri toprağa çok derin olmadan kaktüs saksılarına diktim. Toprağın üzerine su spreyledim. Ve plastik kutu içine kapattım. Aydınlık ama güneşi direkt almayan bir yerde konumlandırdım.
Acaba doğru yolda mıyım? Şimdi ne yapmalıyım? Her gün açıp havalandıracağım. Ve nemi azaldıkça su spreylemeyi düşünüyorum.
Yanlışım varsa söyler misiniz?
Yapılması gereken herşeyi yapmışsınız, elinize sağlık.
Çelik alınan seçerken, yaprağın ne yaşlı ne de genç olmamasına da dikkat etmek geekiyor.Mekezden sonra üçüncü sıradan alınan çelik kısa sürede sağlıkli yavrular veriyor.
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 22:41
Yapraktan ürettiğim yavru menekşelerimi ayrı saksılara aldım.
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 22:42
Acilen ayrılması gereken yavrular:(
Sûz-i Dilârâ
10-04-2015, 22:50
İstanbul'dan sevgili ahmeter ağabey'den selluka fidanıyla birlikte gelen menekşe yaprakları oldukça bereketli çıktı.
546055
Yaprağa bakıp da yavrulu anaç yaprak sanmayın. Kendisi anaçtan ayrılmış bir yavru menekşe saksısıdır. Ancak bu yaprak niye böyle fazla büyüdü, diğerleri küçük kaldı anlamadım.
546056
menekşeci_şirin
14-04-2015, 22:12
Bugün menekşemden (zaten bir tane menekşem var) yaprak aldım. Sapını uzun olmadan 45 derece açıyla kestim. Menekşe toprağı satın almıştım. Toprağı nemlendirmeyi unuttum :( yine de yaprak çelikleri toprağa çok derin olmadan kaktüs saksılarına diktim. Toprağın üzerine su spreyledim. Ve plastik kutu içine kapattım. Aydınlık ama güneşi direkt almayan bir yerde konumlandırdım.
Acaba doğru yolda mıyım? Şimdi ne yapmalıyım? Her gün açıp havalandıracağım. Ve nemi azaldıkça su spreylemeyi düşünüyorum.
Sevgili fdogru sayın maki01 in dediği gibi merkezden itibaren 3. sıradan çeliğimizi alıyoruz 2 cm kadar sapı kalacak şekilde açılı olarak kesiyoruz hafif ıslatılmış toprağa yerleştiriyoruz ancak ben hafif ıslak toprağa yaprağı yerleştirip ağzı kapalı kutuya koyduktan sonra 1 hafta ağzını hiç açmıyorum 1 hafta sonra açıp suluyorum ve gerekliyse yani çeliğimiz sertse yani tuttuğundan eminsem tekrar kutuya koymuyorum.
Bol şans...
Sevgili fdogru sayın maki01 in dediği gibi merkezden itibaren 3. sıradan çeliğimizi alıyoruz 2 cm kadar sapı kalacak şekilde açılı olarak kesiyoruz hafif ıslatılmış toprağa yerleştiriyoruz ancak ben hafif ıslak toprağa yaprağı yerleştirip ağzı kapalı kutuya koyduktan sonra 1 hafta ağzını hiç açmıyorum 1 hafta sonra açıp suluyorum ve gerekliyse yani çeliğimiz sertse yani tuttuğundan eminsem tekrar kutuya koymuyorum.
Bol şans...
Ya ben her gün biraz açıyorum kapağı. Bir dahaki sefere öyle denerim. Teşekkürler cevap için. ;)
elfeliff
16-04-2015, 11:39
Beim menekşemin nesi var acaba? Bayağidir çiçek açmıyor birde ortası boşaldı gitti. saksisimi büyük geldi acaba?
Sizin menekşe berbat durumda. Hata 1 saksı büyük. Hata 2 uygun saksı harcı (torf ve perlit) 3:1 olmaması. Hata 3 fazla sulama. Artı sızın menekşe çift başlı. Bana kalsa yapraktan yeni üretmek daha iyi olur. Ama ilk olarak o çift başlı ayırın. Gerekirse sapları konik ( havuç gibi) şekilde kazıyın ve kesin. Tekrardan suda köklenderin. Sonra uygun toprağa ve saksıya dikin. Kolay gelsin!:cool:
Seabert74
06-05-2015, 14:43
Yapraktan ürettiğim menekşelerimden 1 tanesinde bir sıkıntı var ama anlayamadım. Şimdiye dek hiçbirini ayırmadım, bu şekilde gayet saglıklılar. Ama saksılardan 1 tanesinde bu şekilde bir bozulma var.. Sararan yaprakların yanında bir yandan deli gibi yeni yaprak çıkıyor..
Ne yapmamı önerirsiniz??
Kökleri ayırmak konusunda riske girmemek için bu şekilde büyümelerini tercih ettim ama, şu an ayırıp ayırmama konusunda teredddütlüyüm??
Çok sıkışık bir saksı , yorum yapmak çok zor. Yapraklar eski mi yeni mi ayırt edilemiyor sevgili Seabert74. Eski yapraksa normal, yeni ise akla besin yani azot eksikliği geliyor.
Bir an önce ayırın derim :)
Seabert74
07-05-2015, 08:03
Teşekkürler sevgili maki..
Sararanlar eski yapraklar.. Yeniler gayet saglıklı çıkıyor.. Minicik bir pet bardak saksıları.. Ayırmak iyi gelecek anlaşılan, teşekkürler :)
Senelerdir çelik üretimi yapıyorum Bundan sonra kesin hiçbir materyelde çelik yapmıyaçağım
Tek madde SPHAGNUM
Yeni bir netiçe . yosunu şeffaf bardağa koyup çelik yaparsanız her tarafından
adeta fışkırıyor
Bildiğiniz gibi yazın sıçaklardan çok fire veriliyor
Menekşelerinizi mart ayında yosunda çelik yapıp yazı bu şekilde yani resimlerde
gördüğünüz gibi geçirsin ekim başı saksılara alın kışın bol bol seyredin
Yosun nerde bulunuyor telefon no su vermiştim ben kaybettim bilenler ilan
edebilir
Orta resimde şeffaf kaba konmadığından yanlız yukarıdan sürdü
Havuzdan aldığım yosunda deneme negatif .yanlız kumda değmez
Sayın Ahmeter sphagnm yosununda ürettikten sonra köklerini bozmadan öylece topraga mı geçiriyorsunuz yoksa yosundan ayirip mı dikiyorsunuz yoksa hic torf kullanmiyormusuniz?? :confused:
Fotoğraflara bakınca çok özendim. Menekşe çoğaltmayı öğrenene dek bu konunun üzerinde duracağım. yaklaşık 20 gün önce plastik bardağa diktiğim bir yaprağım var, sanırım yaşamaya kararlı ama eminde olamıyorum. Dün bir yerden aldığım üç tanede yaprak var suda ama bazen suda kök yaparken yavruda yaptıkları oluyor ve ben o yavruları dikme konusunda başarısız oluyorum. Doğrudan toprağa ekim yapıp yaurulamasını beklemekse çok zaman alıyormuş okuduğum kadarıyla.. Öyle ya da böyle, Allah izin verirse ben bu işi öğrenmeye kararlıyım :)
Yukarda bahsettiğim menekşemle tanıştırayım sizi.. Hala bozulmadı, niyetide yok sanırım.. Yumuşama yok. Ne zaman yavrulayacak bilemiyorum, gözüm üstünde :o Camın iç kısmında duruyor normalde, aydınlık olması için dışarı aldım. Biraz önce bir arının gelip toprağını kazdığını ve tünel yaptığına şahit oldum, bunu neden yapıyordu bilmiyorum ama arıyı kovdum.
menekşeci_şirin
06-07-2015, 14:53
Sayın Hira menekşe çeliği eğer doğru dikildiyse 40 ile 50 gün arasında bir zamanda yavrular toprak yüzeyinde kendilerini göstermeye başlar bu süreyi biraz geçedebilir sıcaklık dikim şekli ufak değişiklikler yaratır.Arının canı sıkılmıştır :)
Bol şans...
Seabert74
13-07-2015, 07:49
Yapraktan ürettiğim menekşelerimden 1 tanesinde bir sıkıntı var ama anlayamadım. Şimdiye dek hiçbirini ayırmadım, bu şekilde gayet saglıklılar. Ama saksılardan 1 tanesinde bu şekilde bir bozulma var.. Sararan yaprakların yanında bir yandan deli gibi yeni yaprak çıkıyor..
Ne yapmamı önerirsiniz??
Kökleri ayırmak konusunda riske girmemek için bu şekilde büyümelerini tercih ettim ama, şu an ayırıp ayırmama konusunda teredddütlüyüm??
Bu mesajımdaki sıkışık güzelliği saksısından çıkarıp kökleri ayırmaya bir türlü cesaret edemedim.. Sonunda bardagın içinden çıkarmadan içindeki köklerden birisini bıçakla keserek ayırdım.. Burada amacım sadece ana bitkiyi rahatlatmaktı.. Diğer ayırdıgım da neredeyse yetişkin durumda ve gayet saglıklı..
Şimdi çiçeğimizi gösterdik, gayet mutluyuz :)
Seabert74
13-07-2015, 07:51
Bu anda bardakları doldurarak çiçek açtık :p
Uslu bir çocuk olursak belki bizde birgün Şirinler'i görebiliriz :o
menekşeci_şirin
16-07-2015, 15:40
Ne yapmamı önerirsiniz??
Sevgili Seabert74, aslında menekşelerimizi belirli aralıklarla budamamız gerekli yaşlı yapraklardan arındırmamız çok iyi oluyor.Benim sürekli yaptığım bir şey çiçek çok rahatlıyor mesela bütün çiçeklerini açıp döken menekşemin son çiçeğini de döktüğünde alt yaşlı yapraklarını temizledim çiçek çok rahatladı ve şu an üstü tekrar tomurcuk doldu yeniden üstü çiçeklerle dolacak.
Çiçeklerinizin rengi ve görünümü çok tatlı bu arada çok güzeller.
Bol şans...
Seabert74
20-07-2015, 07:46
Evet , zamanla yaprak koparma konusunda daha cesaretli oldum ben de :)
Artık eski yaprakları koparırken o kadar cimri davranmıyorum.. Hem ne kadar üzerine düşerseniz o kadar da nazlı oluyorlar..
İlginize teşekkürler, bu cesaretle şimdi kendimden emin , daha cesur davranırım, sevgiler
hobiciakvarist
20-07-2015, 14:51
Yapraktan deneme hakkında deneyimlerim:
1 ay önce sevgili Laleci_03 kardeşim bana 2 menekşe yaprağı (sapı ile) göndermişti. Daha önce bu bitkiye sahip olmadığımdan bilgi eksikliğim beni endişelendirdi. Hemen internet'tei yabancı kaynaklar ve forumdan araştırmalarıma koyuldum. Yabancı kaynaklar ağırlıklı ABD (African Violet Society of America, The Gesneriad Society) olduğundan benim yerel kaynaklardan temin edemeyceğim malzemleer kullanılmasını öneriyordu (başlıca aklımda kalanlar vermiculite, köklendirme hormonu; bunlar belkide temin edilebiliyordur ama ben kolayca nereden temin edeceğimi bilmiyordum).
Forumdaki araştırmalarımdan ihtiyacım olan hızlıca akan, aynı zamanda nemi fazlaca tutmayan ancak yinede bir miktar nem tutan bir toprağa ihtiyacım olduğunu anladım. Bu nedenle 1/3 torf 1/3 bitki kaplama toprağı (top soil) 1/3 perlit kullandım (tarifi bir konuda geçiyordu). Diğer tarifler de vardı ancak bende yine olmayan "pomza taşı" diye bir malzeme kullanıyordu ve bitki malzemesi temin ettiği yerlerde bu toprakta yoktu ne yazıkki.
Neyse ben de yaprakların durduğu dal'ın ucundan kestim (gönderi esnasında eski uç büzülmüştü). Bu arada bana 2 adet daha yaprak geldi iş yerindeki bir arkadaşımdan (heyecanlı şekilde araştırmalarımı anlatınca sanırım o da heyecanıma destek olmak istedi). Toplam 4 adet yaprağı bu karışma (ayrı saksılarda) ektim. Can sularını verdim. Streç folyo ile saksı üzerlerini örttüm. Laleci_03 kardeşimin verdiği yapraklar sanırım baya su kaybı yaşamıştı kargo esnasında, tutmadılar, yapraklar büzüştü ve zamanla yok oldu (sonradan fark ettim ki streç folyoları açık kalmış, nem kaybı da neden olmuş olabilir).
1 aylık süre içinde diğer iki yaprak kurumadı, büzüşmedi, bunun iyiye işaret olduğunu varsayarak devam ettim. Ne yazıkki dün İstanbul'da yaşadığımız aşırı şiddetli rüzgar esnasında, balkon'a bakan cam önünde (içeride) duran menekşelere, balkonun perdesi çarpmış ve rüzgarın ritmi ile perde, menekşe saksılarının ikisini de düşürmeyi başarmış! Yerde o sırada bulunan çamaşır mandalına çarpan yapraklar zedelenmiş.
Zaten düşme sesi ile balkona koştum içimde bir hüzün ve korku ile ancak yaprakların zedelendiğini görünce bir hayli üzüldüm. En büyük acı ise yaprağın köklenmiş olduğunu görmekti... Tekrar toprağı topladım yerden ve saksıya geri koydum. Köklenmiş yaprakları geri ektim. Streç folyo yeniden yapadım. Ancak ne yazıkki büzüştüler ve öldüler...
Böylece afrika menekşe deneyimim de sona ermiş oldu. :( Artık kısmet ise ileride belki yeniden yaprak edinme imkanım olur ve tekrar denerim.
Aldığım 4 menekşe çeliğinden 1 tanesi 3,5 ay sonra nokta kadar yavrular çıkardı ve esas bitkiyi ve diğer 3 çeliği kaybettim. Menekşenin yanında bir de yavrusu vardı onu ayırmıştım. O yaşıyor gibi. İşte fotoğraflarımız.
menekşeci_şirin
25-09-2015, 23:54
,,,,
Sayın ahmeter,
Bütün çelikleri tek bir kaba mı dikiyorsunuz, kaç çelik var o kutuda ben ayrı ayrı dikim yapıyorum da hepsi aynı tür mü yoksa farklı türlerden alınmış çelikler mi?
Yeşil-Dost2
16-11-2015, 12:57
BEnim menekşemin çeliğini suda bekletiyorum bira zaman geçti bir hafta kadar uçları siyaha döndü hala devam etmelimiyim yoksa siyah olunca atayımmı .
tuncel06
16-11-2015, 23:34
Bir akıl almaya ihtiyacım var. Kök veren yaprağım olmadık yerden yavrulamış 😊
Aynısından bir tane daha var ve o kök bile vermiş.
sayın tuncel06 saksı yüzeyine yatay dikip kökü toprakla kapatsanız olur gibi eğer yanlış anlamadıysam .... eğer yanlış anladımsa affola
Bu da benim yukarda gördüğünüz menekşem, plastik bardaktan saksıya aktarırken ana yaprak kırıldı. Umarım sorun olmaz. Bir haftadır asıl saksısında.
Benimde başıma böyle birşey gelmişti ... uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim....
585766
585767
585768
585769
585770
çelikten ya da kök ayırarak ürettiğim bebeklerim ... sayıları zaman zaman 20 tane filan oluyor .... boş saksı karşılığında komşularımla iş arkadaşlarımla özellikle de çocuklarla (bakabileceklerine inanırsam ) paylaşıyorum ...
585771
tuncel06
17-11-2015, 10:44
Yaprak kısmını ayırıp gövde ve yaprak ayrı dikilse yaşama şansı olur mu?
Yaprak kısmını ayırıp gövde ve yaprak ayrı dikilse yaşama şansı olur mu?
kök görmediğim için çok fazla yorum yapamıyorum eğer kök sap sonuda ise zaten dikmek sorun değil dediğim gibi toprak yüzeyine yatırın ve kökü toprağa verin bence ....
tuncel06
17-11-2015, 12:44
Teşekkür ederim
Sert, taşlı bahçe toprağına ektiğim menekşeler. Menekşe çok kolay yapraktan yetişen bir tür. Bugüne kadar ekip sonuç almadığım olmadı. Benim gibi toprak yapısına dikkat etmeyen özensiz biri bile yetiştirebiliyor:). O yüzden hiç tereddüt etmeyin. Tek dikkat ettiğim nokta olabildiğince minik kaplara ekmek. İyice kuruduğunda nemlendirmek.
585899
585900
585901
585902
585903
...Benim gibi toprak yapısına dikkat etmeyen özensiz biri bile yetiştirebiliyor:).
...Tek dikkat ettiğim nokta olabildiğince minik kaplara ekmek. İyice kuruduğunda nemlendirmek.
Sevgili aleydi, annem öyle güzel menekşeler yetiştirir ki üstelik toprağa rastgele daldırdığı yapraklar bile kısa sürede köklenmekle kalmaz, bol bol da gösterişli yavrular verir.
Genellikle direkt doğadan topladığı çam toprağına dikiyor menekşelerini ve de koca koca saksılara, bitki besinini geçtim gübre bile vermiyor, aklına estikçe de bol klorlu musluk suyuyla şakır şakır suluyor!
Şaka gibi ama menekşeleri bir coşuyor görmeniz lazım, kadının eli mi sihirlidir bilemem ama bu kadar özensiz bakımla öyle güzel menekşeler gerçekten insanı şaşkınlığa uğratıyor. Kendimi bildim bileli tek bir menekşe kaybettiği/herhangi bir menekşesinde sorun yaşadığı olmamıştır.
Sadece o değil, aynı durumda olan iki de komşusu var! :mad:
Benim bir tanecik menekşem (http://www.agaclar.net/forum/1419944-post158.htm) var, güçlükle bir yapraktan yavru almıştım, yaprakları oyuncak gibi gösterişsiz kaldı biliyorsunuz. Menekşe toprağında, düzenli besin alıyor, sulamasına aşırı özen gösteriyorum, saksısını olabildiğince küçük tuttum ama nazlandıkça nazlanıyor :D
Hasılı, sanırım bazı insanlar bazı bitkilerle fazlaca iyi anlaşıyor. Bunlar eminim istisnadır ama kıskanmamak da elde değil :rolleyes:
Cevap için geçiktim Sevgili Nomad:). Sabah saksıları döküp. Kökleri ayırdım. Yeni aldıklarımın saksılarını değiştirdim. Sonra da sulamayı açıp temizlenmelerini sağladım. Hem biraz güneş alsınlar diye bahçede bıraktım. Hava çok güzel bugün. Bu arada dökülen toprağı da fotoğrafladım. Bir kaç tane kocaman taş bile çıktı içlerinden.Bu sefer hazır toprak aldım. Eski toprağından ilave ettim içlerine.Kökleri çok kısa olduğundan tekrar ekmek baya zahmetli. Köklerin kesinlikle hava almaması lazım. Çok gevrek olduğundan çok bastıramadım. Umarım sulama bu açığı kapatır.Güzel sözlerin için teşekkür ederim, sevgilerimle.
585924
585925
585926
585927
585928
EAkpınar
18-11-2015, 15:50
Sayın A NOMAD annenizin ellerine sağlık, menekşelerine de maşallah annenizin sevgisine cevapsız kalmadıkları için. Benimkiler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim çünkü onlar bana karşı çok duyarsız :( Evde nazlanan ve nazlarını iyice artıran birkaç menekşeyi işyerine götürüp tebdil-i mekan eyleyelim dedim ve işyeri ortamını gayet sevdiklerini gördüm. Bugün bir kısmının toprağını havalandırdık, bir kısmının yavrularını ayırdık. Hatta hızımız alamadık diğer birimleri de şöyle bi dolaştık onlarınkileri de elden geçirdik. Bir sürü yaprağımız da oldu. Daha fotoğraflayamadığımız birkaç minik de var.Şimdi beklemeye başladık bakalım bize nasıl cevap verecekler :confused:
Bir kaç güzel görüntü:). Simli gibi parlıyor.
585977
585979
585978
Yapraktan yetiştirdim. Çiçek açması inanılmaz bir duygu:). Bambaşka bir mutluluk:).
587023
Yapraktan yetişti. Çiçek açmasını sabırsızlıkla bekliyorum:).
588282
bay tömürcek
09-12-2015, 20:56
Yapraktan yetişti. Çiçek açmasını sabırsızlıkla bekliyorum:).
588282
Aleydi ablacım resimlerden anladığım kadarıyla yapraktan çoğalttığın yavruları ayırmamışsın. Onları ayırıp tek tek saksılasan daha güzel gelişip daha çok açarlar ;)
Aleydi ablacım resimlerden anladığım kadarıyla yapraktan çoğalttığın yavruları ayırmamışsın. Onları ayırıp tek tek saksılasan daha güzel gelişip daha çok açarlar ;)
Ayırdıklarım olduda sevgili tömürcek. Haklısın o eklentide ki hala duruyor. İyi hatırlattın akşam ayırayım onu, teşekkür ederim.
Bir kaç gün önce ayırdığım.
588353
Sevgili Tömürcek ayırdım. Dört kök çıktı. ikisini aynı saksıya ektim.Diğerlerini tek tek ektim. Senin sayende ayrıldı bunlar. Yoksa pencerenin kenarında unutulmuştu:).
588729
bay tömürcek
13-12-2015, 14:18
Sevgili Tömürcek ayırdım. Dört kök çıktı. ikisini aynı saksıya ektim.Diğerlerini tek tek ektim. Senin sayende ayrıldı bunlar. Yoksa pencerenin kenarında unutulmuştu:).
588729
Ellerine sağlık aleydi ablacım ;) Ben ayırdığımda bi tanesini güzel bi saksıya diker, diğerlerini bardaklara dikerdim. Menekşeleri görenler illaki istiyolar bardaktakileri dağıtıyodum öyle de yapabilirsin abla :p
Ellerine sağlık aleydi ablacım ;) Ben ayırdığımda bi tanesini güzel bi saksıya diker, diğerlerini bardaklara dikerdim. Menekşeleri görenler illaki istiyolar bardaktakileri dağıtıyodum öyle de yapabilirsin abla :p
Tükkanı kapattık, bahara kadar:D.Evet o isteklere yetişemez durumdayım şuan. Yeni yapraklar aşıladım. Bakalım tutarsa onlar dağıtılacak:).
Aşama aşama minyatür menekşemin çoğalması
Buda başka çelikten ürettiğim yavrularım. :p
sardunya18
02-04-2016, 16:42
Yapraktan menekşe üretmek zor değil aslında çok derine dikmemeye ve susuz bırakmamaya dikkat etmek lazım bunlarda yeni diktiğim yapraklar .Üzerlerini kapatmıyorum aydınlık sehpa altında duruyor .
Bir soru daha...
Köklendirmenin özel bir zamanı var mıdır?
sardunya18
01-05-2016, 12:48
Bir soru daha...
Köklendirmenin özel bir zamanı var mıdır?
Şimdi tam zamanı bence
İlknur44
12-05-2016, 09:10
Merhaba arkadaşlar bende yeni üye oldum. benimde yapraktan köklendirdiğim menekşelerim var ama yavru vermiyorlar ne yapmalıyım ?
bir yaprağın yavru vermesi için 3 ay bile zaman geçebiliyor. acele etmeyin, toprağını nemsiz bırakmayın eninde sonunda yavru verecektir.
İlknur44
13-05-2016, 17:00
bir yaprağın yavru vermesi için 3 ay bile zaman geçebiliyor. acele etmeyin, toprağını nemsiz bırakmayın eninde sonunda yavru verecektir.
Teşekkür ederim. İnşallah yavru verirler.
tuncel06
13-05-2016, 23:47
Benim çelikle çoğaltma çabalarım da sonuç verdi. İzlemesi çok zevkli.
tasyonars
18-07-2016, 20:52
Merhaba sevgili abilerim ablalarim. Is yerinde arkadaslarimin anlattiklarindan ve fotograflarindan heveslenerek ben de menekseye gonul verdim. Facebook sayfasindan degerli Veli beyin onerisiyle birkac gundur konuyu ilk sayfalarindan itibaren okuyorum, yaklasik 2011in mesajlari :)
Forum ile tanismadan once ekmis oldugum yavrularimin resmini koyuyorum. Yarisi suda yarisi direk torfa konulmustu. Torfa koyarken saplari biriki gun suda bekllettigim halde açili kesip koymustum. Yapraklar asagi bukulup yumusamisti. Sap ucu kesmenin hata oldugunu dusunup tekrar suya aldim onlari. Suya ilk koyduklarimi ise torfa aldim ve onlar diriliginden pek birsey kaybetmediler. Daha onceki torf deneyimim ise su sekilde olmustu. Yapraklari yeni satin aldigim perlitli kuru haldeki torfa koyup sonradan suladim. Tabi bu torfu sertlestirdi. O sekilde 6-7 yaprak harcamistim. Simdi ise torfu surekli yapraksiz olsa bile nemli tutuyorum. Arada bosaltim serip havalandiriyorum. Iste son yapraklarimi bu sekilde hazorladigim torfa koydum(resimdekiler).Ne zaman torfun ust kisimlari kuruyor o sekilde cay kasigiyla su damlatiyorum 3-4 kasik :) simdi beklemedeyim. 20gun sonra dugunum var umarim bana surpriz yaparlar
sardunya18
24-08-2016, 11:47
Menekşelerin alt dallarını budayınca atmaya kıyamıyorum.Bu sefer yanlarına echeveria yaprağı da koydum .Cam önünde ama kuzey cephe olduğu için direk güneş görmüyor .üstü kurudukça suluyorum .
625856
Bu da yapraktan yetişme menekşem anaç yaprağı kesip tekrar yanına koydum .Daha erken yavruluyor hem de çok yavru veriyor gerçi ayırması zor oluyor bende bazen ayırmıyorum öyle bırakıyorum
625857
wolwerin
09-09-2016, 10:28
bunlar yavru ayırmalarda aradan çıkan yavrular çok minaklar bakalım ne kadar büyüyebilecekler varmı bu kadar küçükken ayırıp büyüten
sardunya18
09-09-2016, 14:30
bunlar yavru ayırmalarda aradan çıkan yavrular çok minaklar bakalım ne kadar büyüyebilecekler varmı bu kadar küçükken ayırıp büyüten
Sayın wolwerin yapraktan yetişdirdiğiniz gibi düşünün aynı şekilde davranın büyüyeceklerdir .Kolay gelsin
sardunya18
25-09-2016, 12:04
Menekşelerin alt dallarını budayınca atmaya kıyamıyorum.Bu sefer yanlarına echeveria yaprağı da koydum .Cam önünde ama kuzey cephe olduğu için direk güneş görmüyor .üstü kurudukça suluyorum .
625856
Bu da yapraktan yetişme menekşem anaç yaprağı kesip tekrar yanına koydum .Daha erken yavruluyor hem de çok yavru veriyor gerçi ayırması zor oluyor bende bazen ayırmıyorum öyle bırakıyorum
625857
Bu mesajda bahsettiğim menekşe yaprakları yavruladı .Şaşırtıcı olan hepsi aynı menekşenin yaprağı olmasına rağmen en küçük yaprağın erken yavrulaması :confused:
Resimde pek görünmemiş
628466
Bu da bir yapraktan ikinci kez yavru alma çalışması pek erken yavruladı sayılmaz üstteki yaprakla aynı zaman da yavruladı . Üçüncü yavrulatmayı bu yaprakla birkez daha denicem :D
628467
sardunya18
28-09-2016, 09:16
Yapraktan yetişdirdiğim menekşelerim artık yeter deyip bugün budadığım yaprakları atmak zorunda kaldım :(
Busranur
05-03-2017, 14:09
Bugün 3 tane afrika menekşesi yaprağı aldım . Suda mi yoksa toprakta mi köklendirmeliyim. Hangisinde köklendirmek daha kolay ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler ;)
Sitedeki tavsiyelere dikkat ederek uygun bir toprak harcında köklendirmenizi oneririm, suda koklenen yapraklar toprağa alınırken kayıplar fazla oluyor işlemi doğrudan toprakta yaparsanız size sadece bebekleri ayırmak kalır inşallah !
canmart80
12-04-2017, 09:35
24 şubatta çelikleme yaptığım menekşe yapraklarımda henüz hiçbir gelişme olmadı. Yapraklarda canlı birşekilde duruyo. Bir tanesini acaba derin mi diktim diye çıkardım çok az köklenmiş. tekrar daha yüzeyel diktim biraz pörsüdü gibi. diğer yaprağa hiç dokunmadım. Umarım kurumazlar. Merakla bekliyorum yavruladıklarını görecekmiyim ve ne zaman görürüm acaba. Daha çok mu beklemeliyim. Bu ilk denemem
sardunya18
13-04-2017, 13:29
24 şubatta çelikleme yaptığım menekşe yapraklarımda henüz hiçbir gelişme olmadı. Yapraklarda canlı birşekilde duruyo. Bir tanesini acaba derin mi diktim diye çıkardım çok az köklenmiş. tekrar daha yüzeyel diktim biraz pörsüdü gibi. diğer yaprağa hiç dokunmadım. Umarım kurumazlar. Merakla bekliyorum yavruladıklarını görecekmiyim ve ne zaman görürüm acaba. Daha çok mu beklemeliyim. Bu ilk denemem
Daha beklersiniz sabırlı olun yaprak canlı olduğu müddetçe yavru verecektir .Çiçek açtığını da görürsünüz .Biraz sabır bol çiçekli günler
Selim orhan
04-08-2017, 12:18
Yapraktan üreteceğim
Selim orhan
04-08-2017, 21:02
Yapraktan yapayım tohum zor olur
Selim orhan
04-07-2018, 12:50
Merhabalar uzman tv diye bir yer vardı. Ve afrika menekşesi çoğaltmak hakkında bilgi veriyordu. 1 hafta suda yaprağı bekletiyormuşuz. O minik emici tüyleri gelişiyormuş sonra toprağa ekiyomuşuz. Bu doğru bir yöntem mi? Şimdiden teşekkürler
ParlakYıldızlar
23-09-2018, 14:51
Denedim 5 celikten bir tanesi, iki ay kadar önce dikmistim yoğunlukta ilgisizlikten ancak bu kadar.
Merhaba benim menekşelerimde birkaç gündür ezilme gibi yumuşama gibi küflenmeyi andıran oluşumlar var. Özellikle yeni gelen yavru yapraklar kıvrılıp yumuşuyor. Siyahlaşıyor. Lütfen bana yardımcı olun küf mü mite mi anlayamdım.
Merhaba benim menekşelerimde birkaç gündür ezilme gibi yumuşama gibi küflenmeyi andıran oluşumlar var. Özellikle yeni gelen yavru yapraklar kıvrılıp yumuşuyor. Siyahlaşıyor. Lütfen bana yardımcı olun küf mü mite mi anlayamdım.
Bende ya suda beklererek ya da direk topraga sokup naylon posetin icinde bekleterek koklendirdim. Metodalar ayri olsa da sanirim onemli olan celigin saglikli olmasi
Evet artık bekleme zamanı...
Bu güne kadar hiç bilmediğim ve uzak kaldığım bir konuda, Bu siteden öğrendiğim bilgilerle yapmaya çalıştıklarımı sizlere özetlemek istedim.
Siteye tecrübeleri ve bilgileri ile katkıda bulunan tüm arkadaşlara kendi adıma
çok teşekkür ediyorum..
Atık köklenmeye bıraktığım çeliklerimi izleme zamanı...
konu ile ilgili gelişmeleri ilerleyen zamanlarda sizlere aktarmaya çalışacağım. (https://nasilgezdim.net/2018/09/23/sydney-gezi-rehberi-ve-sydney-gezilecek-yerler/)
124829
'' DOĞA''
20-10-2018, 18:56
Ana yaprakları keseyim mi yoksa daha erken mi; tavsiyeniz?
Ne kadar sürede böyle oldu bende yeni öğrendim yapraktan çoğaltmayı
EAkpınar
22-10-2018, 16:40
[QUOTE=pembegül;975455]Kedi kumuna 20 gün önce diktiğim yapraklar köklendi
Kedi kumu normalde çok kuru. Islatınca topaklanıp yapışıyor. Kedi kumunda köklendirme nasıl yapılıyor acaba:confused: Hazır evde kedi de kumu da varken deneyeyim:D
Gerçeği söyleyeceğim Kurtulma ihtimali yok Saksıylan beraber ortadan kaldırın Yeni menekşe veya yaprak bularak yetiştirmeye başlayın derim iyi günler
EAkpınar
23-10-2018, 11:55
[QUOTE=pembegül;975455]Kedi kumuna 20 gün önce diktiğim yapraklar köklendi
Kedi kumu normalde çok kuru. Islatınca topaklanıp yapışıyor. Kedi kumunda köklendirme nasıl yapılıyor acaba:confused: Hazır evde kedi de kumu da varken deneyeyim:D
Bugün nette yaptığım araştırma sonucu kedi kumunun doğal bentonit kedi kumu değil kristal kedi kumu olduğunu keşfettim:D Ben bentonit kullandığım için toprakta ya da suda köklendirmeye devam;):p
EAkpınar
23-10-2018, 12:00
Menekşe yaprakları bir haftadır suda. Üç tanesini bugün köklenmeden toprağa diktim üstüne de bir pet şişe kapattım. Toprak olarak elimde sadece torf vardı. Bakalım başarılı olacak mıyım:confused:
'' DOĞA''
25-10-2018, 22:08
Arkadaşlar bende menekşelere merak saldım yapraktan çoğalmaya bugün iki yaprağı saksıya aldım doğru mu yapmışım tutar mı
Eklenen Resimler
Bende sizin gibi yapragi dogrudan topraga koymayi tercih ediyorum ve agzi kapatilabilen naylon posetlerin icinde sakliyorum. Sizinde belirttigini gib meneksenin kokleri cok kirilgan. Kokler uzayinca kokleri incitmeden topraga dikmek cok zor oluyor.
Sanirim cabuk koklendirmenin en iyi yolu saglikle ve genc celik kullanmak. yasli yapraklarin ciceklenmesi haftalar aliyor cunku
Ne tür bir toprağa ve hangi derinliğe diktiniz Sevgili k_elif ?
Menekşenin kökleri çok naziktir ve çabuk bozulur. Yumuşak, havadar bir toprağı küçük bir pet bardağa koyduktan sonra kaşık ya da parmakla toprağı aralayıp yaprağı yerleştirdikten sonra, toprakla bastırmadan örtmek ve ardından sulamak yeterli gezi olur. Genellikle yaprağı diktikten sonra sera kabı olarak kullandığımız yarı şeffaf plastik kutularda bitki belli bir büyüklüğe gelinceye kadar korumak gerekebilir. Böylece hem sıcaklığı hem de nemi korumak mümkün oluyor.
272179
Ben suda köklendirme yapmadan direkt toprağa dikmeyi tercih ediyorum. Yaprak sapını 2-3cm kalacak şekilde jiletle eğimli kesiyorum. Bir de altlarına ikinci bir kap, ya da tabak koyup içine diatomit ya da perlit koyuyorum. Farkında olmadan fazla sulama yapmışsam alt tabaktaki malzeme fazla suyu absorbe ediyor.Gezi Özenli sulama yapılabilirse dış kap şart . (https://nasilgezdim.net/2018/10/25/ljubljana-gezi-rehberi-bled-gezilecek-yerler/)
harika gozukuyorlar
Menekşe yaprakları bir haftadır suda. Üç tanesini bugün köklenmeden toprağa diktim üstüne de bir pet şişe kapattım. Toprak olarak elimde sadece torf vardı. Bakalım başarılı olacak mıyım:confused:
'' DOĞA''
29-10-2018, 22:54
Tohuma geldi
Çiçeğin bu halde olması tohum oluşturması mı ben acemiyim bu konuda sardunyamın çiçeği bu haldeydi bugün koparıp attım solmuş çiçeği keşke karışmasaydım
Menekşenin tohum kapsülü ile sardunyanın kapsülü birbirine benzemiyor iyi günler
'' DOĞA''
02-11-2018, 20:28
Menekşenin tohum kapsülü ile sardunyanın kapsülü birbirine benzemiyor iyi günler
Ama çiçeğin ortasında tam menekşedeki gibi bir oluşum vardı tohumu değilmiydi
Semra yörük
10-02-2019, 20:57
çelik
Yaprağı diktikten ne kadar süre sonra bebek yapraklar çıkıyor acaba
EAkpınar
13-02-2019, 15:45
Sayın Semra Yörük yukardaki mesajımda ki yaprakları hala bekliyorum. yaa sabır
ikizler52
19-03-2019, 21:17
Öncelikle selamla uzun zamandır siteyi takip ediyorum ve çok güzel bilgiler aldım bugün sizden yardım istiyoru komşum bana bitane menekşe verdi ama neredeyse ölmüş onu nasıl kurtarırım
Selim orhan
28-04-2019, 17:33
Şu anda fotoğraf gözüküyor mu bilemiyorum ama çıktıysa burada diktiğim çelikler var yaprakları yaklaşık bir santim gömdüm ve fısfısla suladım yapraklarına değmemesine özen gösterdim. Ama bir çelikte kıvrılma var. Neden böyle oldu bilemiyorum. Hiç çelik köklendiremedim ama bu sefer umut ediyorum. 20 Nisan'da ektim tutabilecek olan varsa ne zaman ilk yaprakları görebilirim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.