PDA

View Full Version : Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

menekşecibaba
29-05-2013, 20:16
9 saksı menekşem var ama yan sürgünler dışında çoğaltma yapamıyorum. suda ve toprakta denedim başarısız oldum şimdi yine toprakta koyduğum yapraklar var 1 ay kadar oldu kimi çürüdü bazıları hala duruyor ama bir değişiklik yok. normal bahçe toprağı kullanıyorum ve menekşelerim çok sağlıklı. neden üretemiyorum acaba yardımcı olurmusunuz...
Sayın eceyıldız , menekşe yaprakları gerekli şartlar sağlanırsa çok kolay köklenen bitkiler.Köklendirmek için bahçe toprağı uygun değildir. Köklendirmede kullanacağınız karışım hafif ve gözenekli olmalıdır.Biz genelde torf+perlit+vermikulit karışımını kullanıyoruz. Ama bunları bulamıyorsanız geçirgen özellikli sırf torf veya dere kumu karışımı , funda toprağı olabilir.

Menekşenin kökleri çok naziktir ve çabuk bozulur. Yumuşak, havadar bir toprağı küçük bir pet bardağa koyduktan sonra herhangi bir cubukla toprağı aralayıp yaprağı yerleştirdikten sonra, toprakla bastırmadan örtmek ve ardından sulamak yeterli dir..
Genellikle yaprağı diktikten sonra sera kabı olarak kullandığımız yarı şeffaf plastik kutularla bitki belli bir büyüklüğe gelinceye kadar korumak nemin muhafazası ve hızlu gelişimi için çok faydalıdır. Böylece hem sıcaklığı hem de nemi korumak mümkün olur. Ayrıca çürümeyen yaprak mutlaka yavru verir , biraz sabır .Bu işin formülü sabır dır.

yaprak7
30-05-2013, 07:56
Celiklerimden ikisi suda olmasina ragmen bayildi. Digerleri normal duruyor. Sebebi ne olabilir?

sami ulus
30-05-2013, 13:24
Menekşecibabadan başka gözümüzü gönlümüzü açacak menekşe resimleri koyan yok, bekliyoruz. Menekşe beslemenin doruk noktası bence çiçeklerin tüm haşmeti ile açmış halleri diye düşünüyorum ve sizlerdende resimler bekliyoruz efendim.

eceyıldız
30-05-2013, 13:24
açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. ama ben toprak çeşitlerinden anlamadığım için söz ettiğiniz toprakları nerden bulacağım hakkında da bilgi verebilir misiniz... sera sistemine gelnce denedim yapraklar hemen çürüdü çünkü burası çok sıcak ve çok nemli başka yolu yokmu acaba.?çiçekçiden aldığım toprağa biraz bahçe toprağı(sebze ektiğimiz bahçe toprağı) ve hayvan gübresi karıştırarak ektiğim menekşelerim çok güzel ve sağlıklı yapraklar bu toprakta köklenmezmi? bir ara kırılıp saksıya düşen yaprak orda çimlendi yavru verdi ama bir süre sonra çürüdü çok üzüldüm... bir kez yetiştirsem rahatlayacağım çok kötü taktım ben bu işe:D

menekşecibaba
30-05-2013, 18:41
Hazırladığınız menekşelerin yetiştiği topraklarda menekşe yapraklarını köklendirebilirsiniz .İsterseniz satış bölümünde Doğalbahçe nin afrika menekşesi için hazırladığı özel karışım var , oradan temin edebilirsiniz.
Çok sıcak havalarda yaprak çeliği üretimi zor olur , direk güneş görmeyen aydınlık serin yerlerde tutmanız gerekir , böyle bir ortamda hiç kapatmadan arada bir fısfısla nemlendirerek te (fazla sulamayın çürür) köklendirebilirsiniz. Denemelerle kendi ortamınızdaki üretim şartlarını oluşturabilirsiniz.

eceyıldız
31-05-2013, 08:00
evet dün doğal bahçenin sitesine baktım ama hangisinden alacağımı bilemedim çimlendirme harcı var ve afrika menekşesi toprak karışımı var. çıkamadım işin içinden. yoksa sadece sphangun mu alsam... ama önce benim harçla denediğim yaprakların sonucunu bekleyeceyim dün köklenen bir yaprağım öldü.... oda benim hatam yüzünden köklenmişmi bakmak istedim köklenmişti ama açınca toprağını öldü... menekşelerimi size göestermek istedim ama yükleyemedim fotoları bir türlü...

yaprak7
31-05-2013, 13:22
Yavrular hangi buyukluge ulastiginda onlari birbirinden ayirmaliyiz. Cok sabirsizlaniyorum. Bir an once onlari ayirmak istiyorum

menekşecibaba
31-05-2013, 17:25
Ortalama 3-4 yaprak olup ,3-4 cm.e ulaştığında yavru ile yaprağı ayırıp yavrunun kökünü zedelemeden ayırın.

yaprak7
31-05-2013, 17:50
Ortalama 3-4 yaprak olup ,3-4 cm.e ulaştığında yavru ile yaprağı ayırıp yavrunun kökünü zedelemeden ayırın. Tesekkurler meneksecibaba..kisa zamanda ayiririm o zaman ins. :)

menekşecibaba
31-05-2013, 19:03
Chimera ları yapraktan üretince . oluşan bitkiyi merak edenlere örnek .
Chimera Humako Sharon bitkisi yaprak çeliklerinin çiçekleri..:)

412613

Chimera Humako Sharon

Chimera Humako Sharon bitkisi yaprak çeliklerinin çiçekleri de aşağıdakiler ..:)

412614
412615
412616

violet19
31-05-2013, 21:20
Bu sabah 3 yaprağımda minicik yavrular gördüm.İkisi bardaktakilerde biri poşette olanlardan...
Sizlerden öğrendiklerimle ilk defa menekşe tutturabildim,herkese teşekkür ederim.Bir de sorum olacak,2 tane menekşemin yaprakları merkezde sıkışmış durumda,topraklarını yeni değiştirdim,sanırım besin vermemeliyim,ama ne yapacağımı bilemedim.Fotoğraf ta yükleyemedim,yardımcı olursanız sevinirim...Yaprakları koparsam mı acaba?

fatitoo
31-05-2013, 23:25
412711

Bu yaprakları çöpe atmamak için öylesine bir kutuya dikmiştim. Tutacağı varmış ki epey iyiler, kurumadılar:)
412710
Bu da sade cocopeat te yetiştirmeyi denediğim çeliğim. Gayet iyi durumda. sanırım o da tuttu ancak diğer torf, cocpeat ve sihirli toprak karışımına diktiklerimle gelişim süreçleri ne olacak hangisi önce yavru verecek takipteyim...
412709
Bunlar da çelikten üretmeye çalıştığım menekşelerim. Hepsi de tuttu hatta bir tanesi sabah toprağı kabartmış baktım ki 3 tane yavru vermiş:) Canım benim...

eceyıldız
01-06-2013, 10:52
bir benim yapraklarım toprakta hala öyle duruyor. yavru verme süresi ne kadardır. bir aydan fazla bir süredir toraktalar ve hala iyiler. köklenme olmuş çünkü bir yaprağa kıyıp baktım köklenmiş, toprağa geri koydum ama öldü....

eceyıldız
01-06-2013, 10:57
bu mor ve etrafı beyaz olan mı chimera ondan bende var bir tane. bu sene çok güzel çiçek açtı ama şimdi bitti çiçekleri yine açar mı acaba?

menekşecibaba
01-06-2013, 11:29
bu mor ve etrafı beyaz olan mı chimera ondan bende var bir tane. bu sene çok güzel çiçek açtı ama şimdi bitti çiçekleri yine açar mı acaba?
O chimera değil , chimera yapraktan üretildiğinde aynı özelliklerini devam ettirmez o nu göstermek amacıyla koymuştum resmi.

fatitoo
01-06-2013, 11:46
bir benim yapraklarım toprakta hala öyle duruyor. yavru verme süresi ne kadardır. bir aydan fazla bir süredir toraktalar ve hala iyiler. köklenme olmuş çünkü bir yaprağa kıyıp baktım köklenmiş, toprağa geri koydum ama öldü....

sevgili ece yıldız,
Kökleri açıp bakmak pek iyi bir fikir değil bence...Çeliklerin yavru vermeleri çok uzun sürebiliyor. Eğer yüzeye mümkün olduğunca paralel dikerseniz bu sürec dahada çabuklaşıyor. Ben mümkün olduğunca paralel diktim ve her gün suladım..

eceyıldız
01-06-2013, 11:56
evet kökü açmak kötü bir fikirdi zaten yaprak ertesi gün öldü. ama ne yapayım çok merak ettim. menekşelerimi aldığımdan beri deniyorum olmuyor bir türlü. spangum torfu ile üretiliyormuş, oda doğalbahçe.com da yok görmedim. SPHAGNUM TORFU - BEYAZ BALTIK TORFU diye birşey var aynı şeymi çözemedim...oda burda resimlerde gördüğüm sphanguma benzemiyor.yoksa paraya kıyıp alacağım yani o kadar taktım bu işe....

eceyıldız
01-06-2013, 11:57
teşekkür ederim menekşeci baba sizden çok şey öğreneceğim kesin. keşke bende her rengi ve her türü bulabilsem...

yaprak7
01-06-2013, 12:36
Merak etmeyin yaprak ölmediyse aylarda gecse yavru veriyor. Benim ilk denedigim celikler 4 ay sonra ancak yavru verdi. Sebebi benim onlari surekli kaptan kaba tasimam bi de tecrubesizligim. Ortam nemli olursa ve bol isik alirsa sizinkilerde bir aya kalmaz cikarlar. Seffaf bir kapta kapali tutmayi deneyin

menekşecibaba
01-06-2013, 12:48
Üretim için Sphagnum yosunu almanıza gerek yok . Ama sphagnum torfu üretim için çok ideal bulursanız alın . Doğalbahcenin torfu da aynı olur.
fatitoo nun dediği doğru çeliklerin köklenmesi uzun sürebilir , topraktan çıkarıp bakmayın köklerini zedelersiniz.
Çelik olarak kopardığınız yaprakların uç kısmını eğimli bir şekilde kesip toprağada eğimli bir şekilde ekin ,ne kadar çok daldırırsanız o kadar geç filizlenir.

kadiryasar
01-06-2013, 18:35
Geçen yıl eylül ayında yaprak toprakla buluştu... Eskişehirin kışını görüdü...
Ve şimdi... Semi double çift ton pembe , orta yeşil yapraklar.

violet19
01-06-2013, 22:38

Sevgili eceyıldız,

Sitedeki yazılanlara baktığımızda çok farklı sürelerde yavru alan arkadaşlar olduğunu göreceksiniz.

Ortam şartları,hava sıcaklığı,nemi vb. Örneğin mart ayının son haftasında yaklaşık 20 adet yaprak diktim, dün sabah 3 tanesi minicik yavrular vermişti. Aynı anda dikmeme,sulamama ve aynı yerde durmalarına karşın hepsi aynı anda yavru vermedi. Demek ki menekşenin türü de etkili diye düşünüyorum,sabır...Kolay gelsin!

eceyıldız
01-06-2013, 23:05
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.2 şeffaf peynir kabına ektim. birisine sera uygulaması yaptım burdaki arkadaşların anlattığı gibi birini açıkta bıraktım serada olanlar bir kaç günde çürüdü. sanırım buranın sıcaklığı ve nemi sera için uygun değil. açıkta olanlar hala duruyor bir aydan fazla oldu gayet iyi görünüyorlar belki dedikleri gibi derin ekmişim bekliyorum. yavruları göreyim inşallah hemen koyacağım fotolarını buraya....

yaprak7
01-06-2013, 23:40
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.2 şeffaf peynir kabına ektim. birisine sera uygulaması yaptım burdaki arkadaşların anlattığı gibi birini açıkta bıraktım serada olanlar bir kaç günde çürüdü. sanırım buranın sıcaklığı ve nemi sera için uygun değil. açıkta olanlar hala duruyor bir aydan fazla oldu gayet iyi görünüyorlar belki dedikleri gibi derin ekmişim bekliyorum. yavruları göreyim inşallah hemen koyacağım fotolarını buraya....
Benim celik diktikten sonra dikkatimi ceken bir sey olduu: yapragin damarlari sismis durumdaydi .. O zaman soyle dusundum. Sanirim yapraktan besin aliyor ve koklenme oluyor. Sizde bakin farkedeceksiniz.

eceyıldız
01-06-2013, 23:48
bir yaprağımı daha kaybettim tam toprağın üstünden çürümüş ne yazıkkı köklenmiş te üstelik....

eceyıldız
01-06-2013, 23:52
yapraktan besin alıyormuş zaten öyle okumuştum bir yerde... valla beklemedeyim şimdilik başarana kadar deneyeceğim dün yeni yapraklar ektim bakalım ne olacak....

kadiryasar
02-06-2013, 02:04

sevgili eceyıldız toprakla ilgili detay bilgiyi Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm) adresinden ulaşabilirsiniz. Hatay da mutlaka bu malzemeleri elde edebileceğiniz bir tarım ürünleri satışı yapan yer bulabilirsiniz. Yapı marketlerde de bulunur.

Yaprak çeliği köklenme sürecinde neme ihtiyaç duyar. ancak fazla nem ve sıcaklık bir arada çürümelere sebep verir. Dış hava nemi fazla ise hele de sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında sera uygulamasına gerek yoktur.

Yaprak çeliğini keskin bir jilet falçata vs.. (ben neşter kullanıyorum) ile 45 derecelik verev kesin.. toprağa yerleştiriken 1-1.5 cm yine 45 derecelik açı ile dikim yapın.... Eğer fazla derine diktiyseniz köklere zarar vermeyecek şekilde üstten biraz toprak almanızda fayda var.

eceyıldız
02-06-2013, 10:57
sevgili eceyıldız toprakla ilgili detay bilgiyi Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm) adresinden ulaşabilirsiniz. Hatay da mutlaka bu malzemeleri elde edebileceğiniz bir tarım ürünleri satışı yapan yer bulabilirsiniz. Yapı marketlerde de bulunur.

Yaprak çeliği köklenme sürecinde neme ihtiyaç duyar. ancak fazla nem ve sıcaklık bir arada çürümelere sebep verir. Dış hava nemi fazla ise hele de sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında sera uygulamasına gerek yoktur.

Yaprak çeliğini keskin bir jilet falçata vs.. (ben neşter kullanıyorum) ile 45 derecelik verev kesin.. toprağa yerleştiriken 1-1.5 cm yine 45 derecelik açı ile dikim yapın.... Eğer fazla derine diktiyseniz köklere zarar vermeyecek şekilde üstten biraz toprak almanızda fayda var.

sayın kadiryasar; toprakla ilgili her detayı inceledim. ama benim yapmak istediğim şu, eğer menekşeler normal bahçe toprağında yetişiyorsa neden çimlenmesin(çünkü benim menekşelerim çiçekçiden oldığım toprak bahçe toprağı ve hayvan gübresi karışımı ve menekşelerim çok sağlıklı,afrika menekşeleri başlıklı konuda fotoğraflarını koydum bakın isterseniz ). normal bahçe toprağında deneyip başarmak isriyorum böylece benim gibi özel toprak bulmada sorun yaşayan arkadaşlarada bir umut olur değil mi. toprakta hala tembel tembel bekleyen yapraklarıma dokunmaktan korkar oldum dokunduğum ölüyor yaaa çok üzülüyorum....

yaprak7
02-06-2013, 11:26
sayın kadiryasar; toprakla ilgili her detayı inceledim. ama benim yapmak istediğim şu, eğer menekşeler normal bahçe toprağında yetişiyorsa neden çimlenmesin(çünkü benim menekşelerim çiçekçiden oldığım toprak bahçe toprağı ve hayvan gübresi karışımı ve menekşelerim çok sağlıklı,afrika menekşeleri başlıklı konuda fotoğraflarını koydum bakın isterseniz ). normal bahçe toprağında deneyip başarmak isriyorum böylece benim gibi özel toprak bulmada sorun yaşayan arkadaşlarada bir umut olur değil mi. toprakta hala tembel tembel bekleyen yapraklarıma dokunmaktan korkar oldum dokunduğum ölüyor yaaa çok üzülüyorum....
Sevgili eceyildiz, bahce topragi uzun sure nemli kalamadigi ve pek gevsek yapida olmadigi icin celiklerde uygun olmayabilir. Koklerin olusmasi icin zor olabilir. Ben de sadece torf var su an ve torfta yavrular buyuyor.

eceyıldız
02-06-2013, 12:11
Sevgili eceyildiz, bahce topragi uzun sure nemli kalamadigi ve pek gevsek yapida olmadigi icin celiklerde uygun olmayabilir. Koklerin olusmasi icin zor olabilir. Ben de sadece torf var su an ve torfta yavrular buyuyor.

haklısın yaprak7 ama burada yani hatayda nereden torf bulacağımı bilmiyorum açıkçası, doğalbahçeden alayım dedim kargo ücreti çok fazla. bu yüzden böyle denemeye devam edeceğim...sen torfu nerden alıyorsun

yaprak7
02-06-2013, 13:30
haklısın yaprak7 ama burada yani hatayda nereden torf bulacağımı bilmiyorum açıkçası, doğalbahçeden alayım dedim kargo ücreti çok fazla. bu yüzden böyle denemeye devam edeceğim...sen torfu nerden alıyorsun Bizim burda 1 milyoncu ya da japon pazari denilen yerlerde bile satiliyor. Cokta ucuz 10 litrelik 3 lira falan. Ben bu yerlerden birinden aldim. Olmadi cicekcide ya da fidanlik denilen yerlerden bulursun. Ama bi milyoncularda kesin vardir cunku oralarda her sey satiliyor

eceyıldız
02-06-2013, 14:18
Bizim burda 1 milyoncu ya da japon pazari denilen yerlerde bile satiliyor. Cokta ucuz 10 litrelik 3 lira falan. Ben bu yerlerden birinden aldim. Olmadi cicekcide ya da fidanlik denilen yerlerden bulursun. Ama bi milyoncularda kesin vardir cunku oralarda her sey satiliyor

yok valla bizim burda 1 milyoncularda hiç görmedim. adı nedir bu toprağın araştıracağım. **** çiçekçilere ne diyeceğim. fidanlık ve çiçek pazarlarına bakacağım... inşallah bulurum ben normalde çiçekçilerden toprak alıyorum dedğin omu acaba...

yaprak7
02-06-2013, 14:23
yok valla bizim burda 1 milyoncularda hiç görmedim. adı nedir bu toprağın araştıracağım. **** çiçekçilere ne diyeceğim. fidanlık ve çiçek pazarlarına bakacağım... inşallah bulurum ben normalde çiçekçilerden toprak alıyorum dedğin omu acaba...
Ben torf kullaniyorum. Torf diye paketin ustunde yaziyor. Toprak baska oluyor. Onuda fidanlik cicekcilerde ayrica satiyorlar. İkisi farkli oluyor yani. Siz torf yazan bi paketten alin. Marka farkeder mi bilmiyorum. Ama torf topraktan farkli oluyor. Dokunuca nemli ve gevsek bir yapisi var. Eminim bulursunuz

eceyıldız
02-06-2013, 14:35
Ben torf kullaniyorum. Torf diye paketin ustunde yaziyor. Toprak baska oluyor. Onuda fidanlik cicekcilerde ayrica satiyorlar. İkisi farkli oluyor yani. Siz torf yazan bi paketten alin. Marka farkeder mi bilmiyorum. Ama torf topraktan farkli oluyor. Dokunuca nemli ve gevsek bir yapisi var. Eminim bulursunuz

teşekkür ederim bilgilerinız için..yakın olsanız parasını yollar sizden isterdim ama çok uzaksınız....

yaprak7
02-06-2013, 14:51
teşekkür ederim bilgilerinız için..yakın olsanız parasını yollar sizden isterdim ama çok uzaksınız.... rica ederim :)

fatitoo
02-06-2013, 14:55
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,
Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.

eceyıldız
02-06-2013, 15:00
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,

Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.

aynı dediğinizi yaptım ama olmuyor nedense nerde yanlış yapıyorum o zaman onu araştırayım bakalım...

fatitoo
03-06-2013, 18:11
Benim kızım bir aydan sonra anne olmaya karar vermiş:)

yaprak7
04-06-2013, 10:17
Arkadaslar acil yardim :( sera kabindaki anne ve yavru menekselerden biri pencere onundeydi. Sabah gunesinden ve sicaktan yapraklar yumusamis. Hemen kaptan cikardim golge bi yere aldim.napmam lazim :(

fatitoo
04-06-2013, 17:42
Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur...

yaprak7
04-06-2013, 20:57
Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur... cok sukur yavru yapraklar eski diriligine kavustu ama anne eskisi gibi degil. Direkt pencere onunden aldim artik oraya koymiycam. Dersimi aldim.cok tesekkurlwr

eceyıldız
05-06-2013, 11:56
Benim kızım bir aydan sonra anne olmaya karar vermiş:)

darısı benim kızlara inşallah... bol çiçekli ve sağlıklı büyütürsün inşallah....

violet19
08-06-2013, 10:39
Her iki ortamda da devam edilebilir ancak yer sıkıntınız yoksa tadımlık denilen 50-80 cc lik pet bardaklar daha pratik sanki. Poşetteki yüksek nem oranı sıcaklıklarının artması nedeni ile yapraklarda çürümeye de neden olabilir.

Tadımlık pet bardakları ben Metro'dan alıyorum. Bulmazsanız piyasadan daha rahat temin edilebilen klasik pet bardakları yarıya kadar doldurarak kullanabilirsiniz.

Bardağın küçük olması konusunda kesinlikle haklısınız,pet bardağın yarısını keserek diktiğim yaprağım,diğerlerinden çok sonra dikilmesine karşın onlarla aynı zamanda yavru verdi,şaşırttı beni...:eek:

violet19
08-06-2013, 22:52
Şu kaktüs saksılarından ben de arıyorum. Pet bardak estetik durmuyor salonun ortasında. :)
Pet bardakları,çatlayan,kulpu kırılan vb. kupaların içine koydum,oldukça estetik oldu.:rolleyes:

doga-dostum
09-06-2013, 11:37
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
415566

kadiryasar
09-06-2013, 18:49
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
415566
foto tarihine bakarsak üzerinden 9 gün geçmiş zamanıdır kanımca...

letoon
10-06-2013, 07:43
Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?

kadiryasar
10-06-2013, 14:16
Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?

Afrika Menekşesi Video Linkleri (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26207.htm) sayfasında gerekli bilgi video şeklinde var...

Hakkı Şen
10-06-2013, 21:17
On üç yapraktan on iki tanesi hayatta ve sekizinde yavru var...

letoon
11-06-2013, 11:28
Sevgili kadiryaşar, çok teşekkür ederim. benim için öğretici oldu.

eceyıldız
11-06-2013, 21:24
acil yardımmmm....

bahçe toprağında yapraktan çoğaltmayı başaramadım malesef. 2 aylık yapraklarımda bayağı köklenme olduğu halde yavru yok. acaba onlara zarar vermeden torfa eksem takrar yavru verirler mi. bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım.

letoon
13-06-2013, 07:34
[QUOTE=eceyıldız;1168660]acil yardımmmm....

bahçe toprağında yapraktan çoğaltmayı başaramadım malesef. 2 aylık yapraklarımda bayağı köklenme olduğu halde yavru yok. acaba onlara zarar vermeden torfa eksem takrar yavru verirler mi. bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım.

kendi deneyimimi aktaracak olursam: Bende bir kaba çok sık dikmiştim. Orda köklenen yaprakları tek tek pet bardaklara aldım. çok kısa bir sürede yavru veridiler. hiç bir sorun olmuyor. yeterki kökleri zedelemeyin. kolay gelsin.

yaprak7
13-06-2013, 09:39
2 haftadir suda bekletiyorum yapraklarimi daha koklenemediler. Daha oncesi bu sekilde cok iyi koklenmislerdi.topraga alincada hemen yavru vermislerdi. Simdi niye boyle oldu anlamadim ;(

eceyıldız
13-06-2013, 10:10
2 haftadir suda bekletiyorum yapraklarimi daha koklenemediler. Daha oncesi bu sekilde cok iyi koklenmislerdi.topraga alincada hemen yavru vermislerdi. Simdi niye boyle oldu anlamadim ;(

ben hiç bir şekilde suda köklendiremedim. 2 aydır bahçe toprağında köklü bir şekilde bekleyen ve yavru vermeyen 3 yaprağımı torfa ektim bu gün bakalım ne olacak.... yavrularını göreyim fotolarını koyacağım....

kadiryasar
13-06-2013, 18:09

Köklenme sürecinde nem önemlidir. Bu yüzden tavsiyem suda köklendirmek yerine menekşe harcına küçük bir pet bardağa 1-1,5 cm derinliğe dikin. Ve sera ortamında tutun. günde 1 saat havalandırmayı unutmayın.. Ben saklama kaplarını kullanıyorum... Köklenme 1 ayı bulabilir.

yaprak7
14-06-2013, 08:48
Yapraktan cogaltigim yavrulari dun ayirdim.pet bardaklara torfa diktim. Malesef perlit gelmemis alamadim. Plastik kaba koydum.insallah hicbirini kaybetmeden buyuturum

eceyıldız
14-06-2013, 10:41
toprağın üstüne yatay olarak koydoğum yaprak yavru vermiş çok sevindim sonunda bir yaprak yavru verdi biraz daha büyüsünler fotosunu koyarım bu yöntemi burda kimse uygulamamış görmedim bende tv de görmüştüm deneyim dedim aylar sonra minicik yavrular gördüm şükür. inşallah büyütebilirim.

fatitoo
14-06-2013, 16:56
Menekşelerimde yaprak seyreltmesi yaparken çıkan yaprakları çöpe atmaya kıyamayıp bir bardağa ıslattım. Sonra da unuttum. Hiç firesiz köklenmişler. Şimdi de bunları tek tek toprağa almaya üşeniyorum:)

kadiryasar
14-06-2013, 16:59
Yapraktan cogaltigim yavrulari dun ayirdim.pet bardaklara torfa diktim. Malesef perlit gelmemis alamadim. Plastik kaba koydum.insallah hicbirini kaybetmeden buyuturum

Sevgili yaprak7 sadece torf kullandıysan ve plastik koruma kaplarına koyduysan sulamaya ve neme dikkat etmelisin. Azar azar su vermeni öneririm..

fatitoo
14-06-2013, 17:02
Bebeklerim büyüyor:)

eceyıldız
14-06-2013, 20:25
Menekşelerimde yaprak seyreltmesi yaparken çıkan yaprakları çöpe atmaya kıyamayıp bir bardağa ıslattım. Sonra da unuttum. Hiç firesiz köklenmişler. Şimdi de bunları tek tek toprağa almaya üşeniyorum:)

ya ben neden suda köklendiremiyorum havaların ilgisi varmı acaba. bu arada ne kadar sıklıkta yaprak seyreltmesi yapmamız lazım ve ne kadar yaprak almalıyız bir menekşem oldukça çok yapraklanmış...

eceyıldız
15-06-2013, 08:41
herkese günaydın,
bu gün, güne güzel bir sürprizle başladım annesinin yanına toprağa koyduğum küçücük bir yaprak yaavru vermiş inanılmaz güzel bir mutluluk sonunda bahçe toprağında yaprak yavru verdi.

yaprak7
15-06-2013, 13:19
evet sayin kadiryasar sulamaya dikkat ediyorum cok az ama kurudukca su veriyorum. Torf zaten cabuk kurumuyor. Avatarima koydugum fotograf ilk yavru menekselerime ait :) cepten foto yuklenmiyor ben de boyle yaptim :D

yaprak7
15-06-2013, 13:23
ya ben neden suda köklendiremiyorum havaların ilgisi varmı acaba. bu arada ne kadar sıklıkta yaprak seyreltmesi yapmamız lazım ve ne kadar yaprak almalıyız bir menekşem oldukça çok yapraklanmış... sevgili ece yildiz benim de sudaki yapraklarim iki bucuk hafta sonra daha yeni koklenmeye basladi. Maden suyu siselerine koyuyorum ben. Koyu renk siseler daha iyi diye okumustum tavsiye ederim

fatitoo
15-06-2013, 16:54
herkese günaydın,
bu gün, güne güzel bir sürprizle başladım annesinin yanına toprağa koyduğum küçücük bir yaprak yaavru vermiş inanılmaz güzel bir mutluluk sonunda bahçe toprağında yaprak yavru verdi.

Azmin sonu sevgili eceyıldız. Tecrübe de diyebiliriz:) Hayırlı olsun, artık kaptınız bu işi bence... Ben ortada fazla yeni çıkan yaprak varsa ve eski yapraklar da saksının etrafında daire gibi duruyorsa onları kopartıyorum. Şekilsel olarak kafama göre bir form veriyorum yani.

Bunun dış yapraklarını alıp...
417894

Bu forma getirmeye çalışıyorum.
417895

yaprak7
16-06-2013, 11:07
ben de memekşe çoğaltmak için çelikleri ektim fakat 3 hafta geçmesine rağmen hiçbir gelişme yok ama yapraklar yeşil bazılarının kökü çürümüş onları kesip tekrar ektim nden kölenmiyorlar acele etmeyin derim ben..3 hafta yavrulama icin kisa bir sure ancak koklenmeye baslar.en erken birbucuk ayda yavrular diye dusunuyorum tabii sartlara gore.topragi hep nemli kalmali

eceyıldız
17-06-2013, 07:59
sevgili ece yildiz benim de sudaki yapraklarim iki bucuk hafta sonra daha yeni koklenmeye basladi. Maden suyu siselerine koyuyorum ben. Koyu renk siseler daha iyi diye okumustum tavsiye ederim

bakalım bir onu denemedim deneyeceğim...

eceyıldız
17-06-2013, 08:02
Azmin sonu sevgili eceyıldız. Tecrübe de diyebiliriz:) Hayırlı olsun, artık kaptınız bu işi bence... Ben ortada fazla yeni çıkan yaprak varsa ve eski yapraklar da saksının etrafında daire gibi duruyorsa onları kopartıyorum. Şekilsel olarak kafama göre bir form veriyorum yani.

Bunun dış yapraklarını alıp...
417894

Bu forma getirmeye çalışıyorum.
417895

o zaman daha bekleyeyim sizin menekşelere kıyasla yaprakları çok değil daha teşekkürler...

eceyıldız
22-06-2013, 09:22
annesinin yanında yavru veren yaprak annesini sulayınca çürür diye korkuyorum çünkü daha önce başıma geldi ne yapayım tavsiyesi olan arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum... yavrunun yaprakları yeşil mercimek tanesi kadar daha başka saksıya alınır mı ki ....

kadiryasar
22-06-2013, 10:15
annesinin yanında yavru veren yaprak annesini sulayınca çürür diye korkuyorum çünkü daha önce başıma geldi ne yapayım tavsiyesi olan arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum... yavrunun yaprakları yeşil mercimek tanesi kadar daha başka saksıya alınır mı ki ....

Sulama işlemini 1-2 gün geciktirin. ya da az miktarda sulayın. Yavrunun ayrılabilmesi için en az 4 yaprak yapmasını ve yaprak büyüklüğünün 5 kuruş kadar (standart türler) olmasını bekleyin...

eceyıldız
22-06-2013, 10:24
Sulama işlemini 1-2 gün geciktirin. ya da az miktarda sulayın. Yavrunun ayrılabilmesi için en az 4 yaprak yapmasını ve yaprak büyüklüğünün 5 kuruş kadar (standart türler) olmasını bekleyin...

alttan sulama yaparsam olmaz mı bu yavruyu katbedersem hevesim kırılacak bu sefer. toprağı tam kurumadan sulamıyorum bu yüzden ama bu sefer anne susuz kalıyor toprağa su püskürtmekte yetmiyor...

kadiryasar
22-06-2013, 10:41
alttan sulama yaparsam olmaz mı bu yavruyu katbedersem hevesim kırılacak bu sefer. toprağı tam kurumadan sulamıyorum bu yüzden ama bu sefer anne susuz kalıyor toprağa su püskürtmekte yetmiyor...

olabilir tabi. ancak yinede dikkatli olun nemi ve sıcaklığı yüksek bir bölgedesiniz.

eceyıldız
22-06-2013, 11:44
olabilir tabi. ancak yinede dikkatli olun nemi ve sıcaklığı yüksek bir bölgedesiniz.

acele cevaplarınız için çok teşekkürler, alttan sulamayı kaç günde bir yapayım ben bu güne kadar menekşelerime hiç alttan su vermedim. susuz bırakmak istemiyorum bu arada her sulama suyuna menekşe coşturan ekliyorum alttan tabağa koyduğum suya da karıştırayım mı?

eceyıldız
22-06-2013, 11:49
menekşelerimin yapraklarına sürekli su püskürtüyorum bi zararı olur mu şimdi mesajınızdan sonra aklıma geldi ben iskenderun'a yeni geldim antakya burası kadar nemli ve sıcak değil. antakya da hergün su püskürtüyordum burda da devam ettim aynı şeye inşallah yanlış bir şey yapmıyorumdur hatta hava çok sıcak olduğunda 2 defa püskürtüyorum suyu.

eceyıldız
22-06-2013, 12:06
minik minicik bir yavru...:p

redbullah
22-06-2013, 15:21
Sayın Eceyıldız,Afrika menekşesi sadece alt tabağından sulanır.Toprağının biraz nemli olması kafidir.Su püskürtmekte gerekmez.Hatta yaprakları tüylü olduğundan yaprakta kararma,kuruma,lekeler veya çürüme yapabilir.Eğer çiçek açmasını istiyorsanız,en ortada bulunan en küçük iki,üç yaprağı yavaşça koparın.Üzerinin çiçekle dolduğunu göreceksiniz.Yaprakların köklenmesi çok kolay.Bir saksıya 8-10 yaprağı sapları ortaya gelecek,yaprak ayalarıda saksı kenarının üstüne gelecek şekilde dairesel dizin.hepsininde sap uçlarını bir santim örtecek kadar toprak koyun,alttan sulayın.Aydınlık ama güneş düşmeyen bir yere koyun.Zaten yetişkin menekşede güneşi az görürse seviyor.Sabahları 1-2 saat kadar.Değişik renkte iki ayrı menekşe yaprağını alın.Saplarını 1,5 santim yüzey verecek şekilde eğri olarak jiletle kesin.Bu kestiğiniz yüzeyleri birbiriyle çakıştırın.Kız çocuklarının şöyle tırnaktan küçük saç tokaları oluyor,onunla tutturun.Ben eşimin saçıyla sarmıştım,fakat biraz sıkınca sapı kesiyor,toka daha pratik.Bu V haline gelen yaprakları yine toprağa yatay koyun,sapını 1,5 cm.toprakla örtün.Her iki renkten de açan veya üçüncü bir renkte açan menekşeniz oluyor.

Bol yeşilli ve çiçekli günler dilerim.

eceyıldız
22-06-2013, 23:14
Sayın Eceyıldız,Afrika menekşesi sadece alt tabağından sulanır.Toprağının biraz nemli olması kafidir.Su püskürtmekte gerekmez.Hatta yaprakları tüylü olduğundan yaprakta kararma,kuruma,lekeler veya çürüme yapabilir.Eğer çiçek açmasını istiyorsanız,en ortada bulunan en küçük iki,üç yaprağı yavaşça koparın.Üzerinin çiçekle dolduğunu göreceksiniz.Yaprakların köklenmesi çok kolay.Bir saksıya 8-10 yaprağı sapları ortaya gelecek,yaprak ayalarıda saksı kenarının üstüne gelecek şekilde dairesel dizin.hepsininde sap uçlarını bir santim örtecek kadar toprak koyun,alttan sulayın.Aydınlık ama güneş düşmeyen bir yere koyun.Zaten yetişkin menekşede güneşi az görürse seviyor.Sabahları 1-2 saat kadar.Değişik renkte iki ayrı menekşe yaprağını alın.Saplarını 1,5 santim yüzey verecek şekilde eğri olarak jiletle kesin.Bu kestiğiniz yüzeyleri birbiriyle çakıştırın.Kız çocuklarının şöyle tırnaktan küçük saç tokaları oluyor,onunla tutturun.Ben eşimin saçıyla sarmıştım,fakat biraz sıkınca sapı kesiyor,toka daha pratik.Bu V haline gelen yaprakları yine toprağa yatay koyun,sapını 1,5 cm.toprakla örtün.Her iki renkten de açan veya üçüncü bir renkte açan menekşeniz oluyor.

Bol yeşilli ve çiçekli günler dilerim.

bu güzel bilgiler için teşekkür ederim sayın redbullah. ama birçok denemeden sonra toprağın önemli olduğunu farkettim.benim kullandığım toprakta kökleniyor ama yavru vermesi çok zor oluyor. birde tavsiyelerinize göre deneyeceğim inşallah olur.

e.aydemir
03-07-2013, 22:29
merhaba
ben de kendi küçük deneyimimi paylaşmak istedim.
fotoğrafta görülen yaprak menekşemi temizlerken koparıp atmaya kıyamadığım, en dıştaki eski hasarlı yapraklardan. diktikten yaklaşık 6 hafta sonra minik yapraklar görünmeye başladı. bu yaprakla birlikte diktiğim diğer yapraklar yeni yeni köklenirken bunun yavru vermesi sanırım türü ile ilgili. yaprağı aldığım ana menekşe de diğer menekşelerime göre daha hızlı büyüyor. ektiğim torf da kısa süre içinde çöktü, değiştirmek için biraz daha büyümelerini bekliyorum. doğalbahçe'den aldığım menekşe toprağına aktaracağım. bu ilk denememdi, inşallah bundan sonra daha bilinçli ve başarılı yavrular üretebilirim.

423266

eceyıldız
04-07-2013, 10:07
ne mutlu size ben o kadar deniyorum köklenip kalıyorlar en son menekşenin yanına öylesine sapladığım küçücük bir yaprak yavru verdi şimdi ona gözüm gibi bakıyorum...

Emine
14-07-2013, 11:24
Daha önce sap kısmından yaprak veren menekşemi göstermiştim.Bayağı büyüdü.Resimdeki gibi ana yapraktan ayırarak diktim.Doğrumu yaptım bilmiyorum.Acaba anadan ayırmadan,yavru yaprakların dibine toprak mı yığmak gerekiyordu?

Emine
14-07-2013, 11:27
Son halleri;

maki01
14-07-2013, 17:41
Ayırmadan toprak takviyesi ile büyümesini beklemenizi öneririm.

Emine
14-07-2013, 20:02
Maalesef 2 gün önce ayırdım. Ayırdıktan sonra aklıma geldi aslında yanlış yaptığım.:o İnşallah tutunur. Alttaki küçük menekşemi dediğiniz gibi yaptım. Bu menekşem de kökten değil gövdeden yavrulamıştı.

eceyıldız
18-07-2013, 08:20
Yani pes etme aşamasındayım her yolu denedim ama olmuyor. 31 mayısta kavanoza koyduğum yapraklar hala dipdiri ve canlı ama yavru yok. aynı dönemlerde pet bardaklara ektikleriminde de hareket yok yani ölmeyip canlı kalanlarda.
Burda arkadaşların anlattığı ve uyguladığı her yolu denedim olmuyor hele suda hiç olmuyor en son maden suyu şişesine yaprak koydum çoğu çürüdü 3 yaprak kaldı onlarda da hareket yok.
Bu kadar uğraş ve çabadan sonra onları atmayada kıyamıyorum çünkü kök yapıyorlar ama yavru yok.
Beni en fazla üzende toprağa öylesine sapladığım yaprak yavru verdi ama özenle ektiklerimde tık yok.
Sanırım bundan sonra hep öyle yapacağım analarından mı güç alıyorlar acaba...

iynk
18-07-2013, 08:43
Merhaba syn eceyıldız,

Menekşe işi biraz sabır işidir. 31 Mayısta diktiyseniz bugün yarın yavru verecektir. Benim 3 ayda yavrulayan menekşem var. Şu an çok sağlıklı. Ayrıca sera yöntemini kullanırsanız o daha çabuk sonuç veriyor ve türüne göre, bir yapraktan daha çok yavru verebiliyor. Tecrübeyle sabittir. :)

eceyıldız
18-07-2013, 09:35
sera yöntemini denedim çok çabuk çürüdüler burası çok sıcak ve nemli sera işe yaramıyor anlayacağınız. ama kavanozda bir sorun çıkmadı kavanozu kapalı tutuyorum her sabah 1 saat kadar açık bırakıyorum kapağını o kadar ama hala yavru yok işte 50 gün oldu

dağçiçeği
18-07-2013, 11:16
Sayın Eceyıldız neden pes ediyorsunuz ? Bazen biraz nazlanıyorlar.
Acaba ektiğiniz toprak ne tür ? Ben bahçe toprağı karışımına ekiyorum . Eğer derine ektiyseniz geç yavruluyorlar. Toprak yumuşak su tutan bir toprak olunca ve derine ekmeden daha çabuk sonuç alınıyor.

e.aydemir
18-07-2013, 11:30
Sevgili eceyıldız yukarda fotografı olan yaprakla aynı gün torfa ektiğim başka tür menekşeye ait yaprak 2 gün önce küçücük bir yavru verdi. Aralarında nerdeyse 1 ay var. Evinde büyük menekşelerin yaşayabiliyorsa er geç yavru da vereceklerdir bence.

maki01
18-07-2013, 15:00
Yaprak çeliğinin göbekten itibaren hangi sıradan alındığı çok önemli. 2. veya 3. sıradan alınan yapraklar daha kısa sürede köklenip yavru verirken dış sıralardan alınan yapraklar daha geç yavru verebiliyor.

Yurtdışından satın aldığım yapraklardan 4 ayda yavru verenler oldu. Sabırla beklemek gerekiyor...

Ne kadar derine dikildiği de önemli bir etken. 1-1.5 cm'lik derinlik yeterli oluyor, daha derine dikilenlerde ise yavrular ya geç çıkıyor ,ya da toprak yüzeyine çıkmayı başaramayıp çürüyerek anaç yaprağın da ölmesine neden olabiliyor.

eceyıldız
18-07-2013, 15:23
bahçe toprağına denedim olmadı. en son denemelerim torfta idi ve derine ekmedim bundan eminim ama kaçıncı sıradaki yapraklar ona dikkat etmedim bekliyorum işte. daha önce bahçe toprağına ektiğim ve köklenen yaprağı yaklaşık bir ay önce yine tavsiye üzerine torfa ektim ama hala yavru yok.
zaten onları atmaya kıyamayacağım çünkü hepsi canlı daha ölmedikleri sürece onlara aynı şekilde bakamaya devam edeceğim.
ama başka denemelerim olmayacak hevesim kırıldı...

turkankaragoz
18-07-2013, 18:53
Sn ece yıldız var mı öyle hemen vazgeçmek. Yapı marketlerde satılan sıkıştırılmış poşetlerde hindistan cevizi kabuğu var. Islatıp kullanıyorsunuz. Ben o malzemeyi kullanıyorum. Bence kullandığınız malzemeler yaprak saplarını sıkıştırıyor sürede o yüzden uzuyor. Torfun içine beyaz köpük(ambalajların içinden çıkan köpük) ufalarsanız oda yardımcı olur. Kullandığınız malzemeyi sıkıştırmadan kullanırsanız daha kısa sürede filizlendiğini görürsünüz.

turkankaragoz
18-07-2013, 18:59
Size 15 nisanda arkadaşımın getirdiği yapraklardan aybaşında ayırdığım yavruların resimlerini gönderecektim ama her lazım olduğunda fotoğraf makinasının pili bittiği için yine pilleri şarja takmak zorunda kaldım. Birazdan gönderirim.

turkankaragoz
18-07-2013, 19:38
427442427443

eceyıldız
19-07-2013, 07:37
427442427443

Sevgili Turkankaragoz;
kopüğü de denedim şimdiki yaprakların harcında köpük var. ama yine olmuyor nasıl imreniyorum sizlerin yavrularını görünce bilemezsiniz....
söylediğiniz hindistan cevizi kabugunu hiç görmedim ama sıkıştırılmış torf vardı bir ara başka yok anlayacağınız. zaten benim şansızlığım bizim buralarda yapı market olarak sadece tekzen var ondada her istediğimi bulamıyorum. doğal bahçeden almaya kalksam astarı yüzünden pahalıya geliyor artık heryerde 2,5 tl ye satılan afrika menekşelerinden alırım diye düşünmüyor değilim. Ama bir tanecik yavru görmeyi de çok istiyorum başardım demek için. Daha önce resimlerini de koymuştum yanlışlıkla kopan ve anasının yanına öylesine saplayıp unuttuğum yaprak yavru verdi, toprağa yatırarak üzerine küçük bir taş koyup unuttuğum yaprak yavruladı ama benim özenle ilgilendiğim yapraklarımda tık yok. bilmem bu konuda ki duygularımı nasıl anlatayım sizlere

kazım80
19-07-2013, 08:04
Sn eceyıldız sanırım yavru alamamanızın nedenini biliyorum.
Hatay iklimi çok sıcak bir iklimdir ve bazı menekşe türleri sıcak iklimlerde yavru vermiyorlar. Kendi tecrübelerimden birebir sabitlediğim durumlardır. Çünkü yaprak sağ kalmaya çalışıyor aynı zamanda da yavru veremiyor. Eğer hayatta kalırlarsa ekim gibi yavruları görürsünüz. Klimalı ortam bile etkilemeyebilir. 24 saat açık kalıyorsa bilemem ama.
Özellikle de yaprakları sıcakların bastırmaya başladığı zamanda ektiyseniz işiniz daha da zorlaşır. ama kurumuyolarsa sabredin derim.
ağustos 15 ten sonra zaten kurumazlar.

eceyıldız
19-07-2013, 08:18
Evet burası yani İskenderun çok sıcak ve nemli bu konuda haklı olabilirsiniz. Klima yok zaten klimaya karşı biriyim. Daha önce de dediğim gibi ölmedikleri sürece gözüm gibi bakmaya devam edeceğim. Dediğiniz doğru ise inşallah havalar soğuyunca yavrularını görürüm ve bu deneyimden sıcak iklimlerde, baharda yaprak ekmek gerektiğini hepimiz öğreneceğiz.
Şimdi dışarda çok güzel bir yağmur yağıyor....

kazım80
19-07-2013, 08:31
Evet evet oraları çok iyi bilirim. Beklemeye devam edin.. Benim gözlemlerim en uygun yaprak ekim zamanının şubat ayı olduğunu söylüyor. Çünkü martta filizleniyor nisan mayıs aylarında normal büyüklüğüne yakın bir boyuta gelebiliyor..

eceyıldız
19-07-2013, 08:47
bu gün aylardır köklü bir şekilde olan yaprağım öldü. köklenmiş kayıpların çoğalması beni çok üzüyor.

kazım80
19-07-2013, 08:57
peki ekim için yaprak aldığınız menekşe ne durumda?

eceyıldız
19-07-2013, 09:07
menekşeler iyi ama gelişimleri durmuş gibi ama yinede aralarında çiçek açanlar var. ben yerlerini değiştirdim ve sanırım yerlerini sevmediler şimdi ki yerlerinde akşam güneşi görüyorlar. daha önceki yerlerinde sabah güneşi alıyorlardı. menekşe coşturan da veriyorum 10 günde bir. çiçek açınca gözümün önünde olsunlar istemiştim galiba göz önünde olmak hoşlarına gitmedi eski yerlerine alacağım sanırım...

eceyıldız
19-07-2013, 09:10
bu arada onlara hergün su püskürtüyorum fısfısla ve bu onlara çok iyi geliyor. burada bir arkadaş iyi değil demişti bende bir süre su püskürtmedim ama baktım ki cansızlaşıyorlar tekrar püskürtmeye başladım.

kazım80
19-07-2013, 09:13
Tamam onları kurtarabilirseniz işiniz daha kolay. Ekim gibi yaprakları ekerseniz kısa sürede verim alırsınız.

eceyıldız
19-07-2013, 09:24
Ana menekşelerin hemen eski yerlerini tekrar hazırlayıp oraya taşyacağım. 4 yıldır bendeler onları kaybetmeyi göze alamam ki. yapraklara gelince onları daha serin bir yere alıp hayatta kalmalarını sağlarsam belki havalar serinleyince yavru verirler.

eceyıldız
19-07-2013, 12:50
pes etmemem için bana yazan yardımcı olan ve deneyimlerini benimle paylaşan bütün arkadaşlara çok teşekkür ederim sağolun varolun iyiki bu siteye üye olmuş ve sizin gibi insanlarla tanışmışım.
artık pes etmek yok sabır sabır sabır elbet birgün başaracağım.
ana menekşelerimi eski yerlerine aldım yaprakları da yanlarına koydum, o oda daha serin ve havadar şimdi bekleme zamanı. bu yaprakları hayatta tutmaya çalışacağım belki havalar serinleyince bana sürpriz yaparlar. o da olmazsa havalar serinleyince yenilerini dikerim...

dağçiçeği
19-07-2013, 13:38
İşte duymak istediğim sözler. Yılmak , vazgeçmek yok. ;)
Fazla üzerlerine titremeyin. Fazla ilgi de de şımarıyor bu yaramazlar. :D
Hiç olmadı elimdekilerden gönderirim ben canım. Sıkma canını sen.

eceyıldız
20-07-2013, 07:49
İşte duymak istediğim sözler. Yılmak , vazgeçmek yok. ;)
Fazla üzerlerine titremeyin. Fazla ilgi de de şımarıyor bu yaramazlar. :D
Hiç olmadı elimdekilerden gönderirim ben canım. Sıkma canını sen.

çok teşekkür ederim iyi ki sizin aranızdayım.
inanın sabah ilk iş foruma uğruyorum sonra işlerime kalkıyorum yok öyle birşey yaaa...

maki01
20-07-2013, 16:03
Sayın Maki01 Sizede bir sorum olacak izninizle,
2. ve 3. sıradaki yapraklar sadece yavru verme süresi açısından mı performansları iyi?
Yavru sayısındaki çoklukla da ilgisi varmı?

Selamlar...

Yavru sayısı ile ilgili bir yoruma nette hiç rastlamadım sevgili yenerr ama daha kısa sürede sağlıklı yavrular verdiğini söyleyebilirim.

maki01
20-07-2013, 16:09
Chimera humako sharon'dan yaprak çeliğiyle bende yavru aldım. Şu anda yavrular küçük. Ama anlamadığım olay çiçeği neden aynı olmuyor? Benimkilerinde çiçeği değişecekmi yani? :(
Birazda küçülüyor sanki ( Resimlerde göz yanılması yaşamış olabilirim.)
Aynı çiçekli humako elde etmek için ne yapmak gerekiyor acaba?

Diğer türler tek hücreli iken Chimera türü menekşeler çift hücreli sevgili yenerr. Bu nedenle yapraktan üretilen yavrular türün tüm özelliğini taşıyamıyor.

Çoğaltmak için 3 yöntem uygulanıyor.

1. Doku kültürü

2. Yan sürgünler: Bitki doğal olarak yan sürgün verebilir ya da ortada büyüme bölgesini, göbeği keserek buradan sürecek sürgünleri ayırarak.

3. Çiçek sapını köklendirerek.

violet19
20-07-2013, 22:00
427442427443

Sevgili Türkan,elinize sağlık!Hemen hemen aynı tarihte dikmişiz yapraklarımızı,benim de yavrularım oldu ama hiçbiri bu kadar büyümedi.Yaptığınız özel bir şey varsa bizimle paylaşır mısınız...

turkankaragoz
20-07-2013, 22:18
Sn violet19 küçük odam aydınlığa bakıyor. En üst katta oturuyorum ve büyük bir aydınlatmamız var. Üzeride güneşin süzülmesini sağlayan bir malzemeden ben üretimde bu camı kullanıyorum. Üzerlerine direk güneş gelse bile süzülerek geldiği için zarar vermiyor. Camda sürekli yukarıya doğru açık o odada havalandırılmayı çok seviyor menekşeler. Bir de hindistan cevizi torfu kullanıyorum çimlendirmede. Benim uygulamam böyle dilerim yardımcı olmuştur.

violet19
20-07-2013, 22:32
Sn violet19 küçük odam aydınlığa bakıyor. En üst katta oturuyorum ve büyük bir aydınlatmamız var. Üzeride güneşin süzülmesini sağlayan bir malzemeden ben üretimde bu camı kullanıyorum. Üzerlerine direk güneş gelse bile süzülerek geldiği için zarar vermiyor. Camda sürekli yukarıya doğru açık o odada havalandırılmayı çok seviyor menekşeler. Bir de hindistan cevizi torfu kullanıyorum çimlendirmede. Benim uygulamam böyle dilerim yardımcı olmuştur.

Öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim.Sanırım ben yavruları Güneş'ten fazla koruyorum. Onları da Güneş gören diğer menekşelerimin yanına alsam daha uygun olur sanırım...

yenerr
21-07-2013, 21:09
Diğer türler tek hücreli iken Chimera türü menekşeler çift hücreli sevgili yenerr. Bu nedenle yapraktan üretilen yavrular türün tüm özelliğini taşıyamıyor.

1. Doku kültürü

2. Yan sürgünler: Bitki doğal olarak yan sürgün verebilir ya da ortada büyüme bölgesini, göbeği keserek buradan sürecek sürgünleri ayırarak.

Bilgiler için çok teşekkürler değerli maki01,
Anlaşılan chimera türleri için ayrı bir heyecan bizi bekleyecek. Şu anda normal ve minyatür türler için köklendirme ve gelişim ile ilgili denemeler yapıyorum. 1 adet chimera yavrusu nasıl olcak bakalım:confused:
Burada bize en eygun çiçek sapını köklendirme yöntemi galiba, köklendirme yöntemlerini ve köklenme %'sini bi araştıralım bakalım.
Yan sürgün vermesi de düşük bir ihtimal olur sanırım.
Bir chimera gördüğümde artık yaprağa değil de sapıyla beraber çiçeğe yapışıcaz anlaşılan :)

Selamlar...

yenerr
21-07-2013, 21:22

1. Doku kültürü

Anlaşılan chimera türleri için ayrı bir heyecan bizi bekleyecek. Şu anda normal ve minyatür türler için köklendirme ve gelişim ile ilgili denemeler yapıyorum. 1 adet chimera yavrusu nasıl olcak bakalım:confused:
Burada bize en eygun çiçek sapını köklendirme yöntemi galiba, köklendirme yöntemlerini ve köklenme %'sini bi araştıralım bakalım.
Bir chimera gördüğümde artık yaprağa değil de sapıyla beraber çiçeğe yapışıcaz anlaşılan :)

Selamlar...

kadiryasar
23-07-2013, 09:14

Selamlar...

Çiçek sapından köklenmede başarı tamamen çiçek sapındaki yaprak gelişmişliğine ve büyüklüğüne bağlı, köklenme süresi de oldukça uzun, en kısa olarak 2 ay gibi bir sürede köklenme ve yavru yaprak görebildim. Taç kesim ve kesim sonrası çıkan sürgünlerle üretim daha kolay olacaktır. Kolay gelsin...

fatitoo
23-07-2013, 14:38
Bu yaprakları çöpe atmamak için 1 aydan daha uzun süre önce öylesine dikmiştim bahçe toprağına. Yavru vermiş:)
428845

Bunu da diğerinden çok önce dikmiştim hala tık yok. 2 ay oldu...
428846

Emine
23-07-2013, 15:08
Menekşelerde yavrulama süreci neye göre değişiyor anlamadım. 2 ayda yavrulayan çeliklerim de var 9 ayda yavrulayan da.

kadiryasar
23-07-2013, 16:00
Menekşelerde yavrulama süreci neye göre değişiyor anlamadım. 2 ayda yavrulayan çeliklerim de var 9 ayda yavrulayan da.

Uzun bir liste sayabilirim. :D Menekşenin cinsi, türü, yaprağın genç ya da yaşlı olması, toprak harcı, nem, sıcaklık, çeliğin dikim derinliği, çeliğin kesim şekli, gece gündüz ısı farkı, kullanılan saksı(kap), aldığı ışık ve süresi, ortamın oksijen seviyesi, kullanılan besin ...vb şartlar yavru verme süresini belirler...

kadiryasar
27-07-2013, 10:30
Bu ana kadar olan denemelerimide paylaşmak istedim.
Yaprağın 4 damarını alttan keserek bir deneme yaptım. Damarın uç kısımlarını kesmedim.
429766

Bu şekilde kesilip yavrulayan bir chimera türü,
En çok merakım çiçeği nasıl olacak bakalım:confused:

429767

Standart bir tür yavru gözlendi,

429768

Yaprağın arka kısmında yaralı yerler bile köklenmiş.

429769

Bu köklenmeler mini bir sera ortamında sağlanmıştır.
Yavrular belli bir boyuta ulaştıktan sonra dışarıya aldım.
Sevgili Yener,
Topraksız Ortamda Afrika Menekşesi Yetiştirmek (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26543.htm) konulu başlık altında daha önce topraksız ortamda üretim yapan arkadaşların tecrübelerini görebilirsin.

Suyun PH için 4.5 çok düşük gelecektir. 5.5 in altına düşmemeni tavsiye ederim. Ancak deneyimlerini paylaşırsan sevinirim.

Sıvı gübre konusunda da bir başlığımız var. Azotun üresiz olmasına özellikle dikkat etmelisin üre köklere zarar verecektir.

Çalışmalarını beğeniyle takip edeceğim.
Kolay gelsin...

m_akif
28-07-2013, 14:12
430171
430172
430173
430174

m_akif
28-07-2013, 14:23
28 temmuz 2013 bugün çeliklerimin son halini ekliyorum.
24 mayısta ektiğim ve bir çoğunu adana sıcağından dolayı kaybettiklerimden geride kalanlar.

430178

en çok sevdiğim bu:)
430180
buda güzel.
430179

m_akif
28-07-2013, 14:28
en çok sevdiğim bu:)
430180

Sizce bunu ayırmalı mıyım? bu yaprakta ikinci yavru almayı deneyeceğim. çok güzel ve sevdiğim bir rengi var.

maki01
28-07-2013, 14:38
Sevgili m_aktif,

Gelişmiş olan yavruyu dikkatlice ayırıp, minik yavru ile birlikte anaç yaprakları tekrar dikebililirsiniz.

Adana'da yaz aylarında menekşe yetiştirmek gerçekten büyük başarı. Ben de hem yetişkinlerden hem de yavrulardan bu yaz çok kayıp verdim. Kutluyorum sizi :)

m_akif
28-07-2013, 21:44
Sevgili m_aktif,

Gelişmiş olan yavruyu dikkatlice ayırıp, minik yavru ile birlikte anaç yaprakları tekrar dikebililirsiniz.

Adana'da yaz aylarında menekşe yetiştirmek gerçekten büyük başarı. Ben de hem yetişkinlerden hem de yavrulardan bu yaz çok kayıp verdim. Kutluyorum sizi :)

çok teşekkür ederim yarın işten döner dönmez deneyeceğim. inşaalah becerebilirim.

Emine
31-07-2013, 09:35
Yaklaşık 3,5 ay önce bildiğimiz basit yöntemle diktiğim çeliklerimden 3 adet fire verdim. Geri kalan hepsi yavruladı. Aslında yavrular biraz daha büyük olacaktı ama derin dikmişim. O yüzden biraz zorlandılar ama yine de başardılar. ;)

m_akif
31-07-2013, 09:50
Yaklaşık 3,5 ay önce bildiğimiz basit yöntemle diktiğim çeliklerimden 3 adet fire verdim. Geri kalan hepsi yavruladı. Aslında yavrular biraz daha büyük olacaktı ama derin dikmişim. O yüzden biraz zorlandılar ama yine de başardılar. ;)

Tebrik ediyorum sizi. çok güzeller. ancak pet bardakları çok dolmuşsunuz ve yaprakların sapları çok uzun. yinede çok güzel olmuş emeğinize sağlık.

Emine
31-07-2013, 13:51
Sn. m_akif doğru söylüyorsunuz. Yavru yapraklar çıkarken çok derine diktiğimi farkettim, üstteki fazlalık toprağı sonradan aldım.

eceyıldız
31-07-2013, 17:39
Sn. m_akif doğru söylüyorsunuz. Yavru yapraklar çıkarken çok derine diktiğimi farkettim, üstteki fazlalık toprağı sonradan aldım.

nasıl bir toprağa diktiniz. sizin orada hava sıcaklıkları nasıl. çok denemelerim oldu ama bir türlü başaramıyorum...

m_akif
31-07-2013, 19:53
torf perlit vermikült. menekşecibaba da bu şekilde saksı harcı kullanıyor.

m_akif
31-07-2013, 20:16
430897

430898

430899

430900

430901

eceyıldız
31-07-2013, 22:25
torf perlit vermikült. menekşecibaba da bu şekilde saksı harcı kullanıyor.

işte ben perlit ve vermikült i buralarda bulamıyorum doğalbahçeden almak istedim açıkçası kargo ücreti çok tuttu hatta size sordum yakınız diye sizin kargo ücreti ne kadar tuttu diye cevap vermediniz;) bende astarı yüzünden daha pahalıya geliyor diye getirtmedim. ama birçok arkadaş sade torfta başarmış ama benim burdan aldığım torf hiç su tutmuyor içine bahçe toprağı kattım yine olmadı...

Emine
01-08-2013, 00:30
Torf ve köyden getirdiğim fındık dalı ve yapraklarının çürüklerinden oluşan çok güzel bir toprağım var, onları karıştırıyorum. Ya da, torf ve meşe toprağını (buradaki semt pazarında köylülerin getirdiği toprak) karıştırıyorum. Hiç perlit ve vermikülit kullanmadım ama kullanmak istiyorum.
Aşağıdaki fotoğrafta menekşelerimi ayıklarken atmaya kıyamadığım yapraklar var. Suda köklenmeyi bırakın, suda yapraklanmaya başladı. Makine çok net çekmediği için görünmüyor. Bir kaçını suda bırakıp, ne kadar ve ne zamana kadar yavrulayacak kendim deneyip görmek istiyorum. Bu yaprakları perlit,vermikülit ve diatomit kullanarak yavru vermelerini sağlamaya çalışacağım. Bazılarında ikili, bazılarında üçlü karışım yapıp denemeyi istiyorum. Güzel sonuçlar alırım inşallah.

Emine
01-08-2013, 00:38
nasıl bir toprağa diktiniz. sizin orada hava sıcaklıkları nasıl. çok denemelerim oldu ama bir türlü başaramıyorum...

Buralardaki sıcaklık sizin oralardaki sıcaklıklar kadar değildir. Menekşelerimi hep mutfakta tutarım. Sabah güneşi mutfağıma çok güzel geliyor ama onlara direkt vurmuyor tabi. Çok aşırı sıcak olsa nasıl olurlar hiç bir fikrim yok gerçekten. Ben kendi kafama göre çoğaltma işlemleri yapıyordum. Elimden midir bilmiyorum. Çoğu zaman yumurtayı kaynattığım tuzsuz suyla ya da çiçek çoşturanla sulama yaparım. Yeni yeni bu sitedeki deneyimleri yapmaya çalışıyorum bazen.

fatitoo
01-08-2013, 11:31
Sevgili Emine,
Ben de aynen sizin gibi atmaya kıyamadığım yaprakları suya ıslamıştım. Sonra da unuttum, hepsi firesiz köklendi bu defa dikecek kap bulamadım ve Mersin'e götürüp kız kardeşlerime dağıttım. Ancak bazı yapraklar suyun içinde olduğu halde yavru vermişti. Suda yavru yapıp büyümeye devam ediyorlar. Ancak toprağa alınca öldüler sanırım...Ya yavruları suda iyice büyütüp dikerken toprak dışında bırakmak gerek, ya da yavru vermeden toprağa almak gerek...

m_akif
01-08-2013, 13:07
işte ben perlit ve vermikült i buralarda bulamıyorum doğalbahçeden almak istedim açıkçası kargo ücreti çok tuttu hatta size sordum yakınız diye sizin kargo ücreti ne kadar tuttu diye cevap vermediniz;) bende astarı yüzünden daha pahalıya geliyor diye getirtmedim. ama birçok arkadaş sade torfta başarmış ama benim burdan aldığım torf hiç su tutmuyor içine bahçe toprağı kattım yine olmadı...

mesajınızı hiç görmedim özür dilerim. bende adanada optimumdan perlit aldım torf aldım karıştırdım güzel bir karışım olmuştu.

Emine
10-08-2013, 07:26
Dün 17 adet daha köklenmiş çeliklerimi diktim. 9 adedi fitilli sulama yaptım, geri kalanları bildiğimiz basit yöntemle toprağa diktim. İnşallah fire vermem.

Emine
25-08-2013, 19:59
Sevgili Emine,
Ben de aynen sizin gibi atmaya kıyamadığım yaprakları suya ıslamıştım. Sonra da unuttum, hepsi firesiz köklendi bu defa dikecek kap bulamadım ve Mersin'e götürüp kız kardeşlerime dağıttım. Ancak bazı yapraklar suyun içinde olduğu halde yavru vermişti. Suda yavru yapıp büyümeye devam ediyorlar. Ancak toprağa alınca öldüler sanırım...Ya yavruları suda iyice büyütüp dikerken toprak dışında bırakmak gerek, ya da yavru vermeden toprağa almak gerek...

Sevgili fatitoo;
Suda yavrulayan 2 adet çeliğimi 2 hafta önce dikmiştim. Çok mutluyum çünkü 3 gün önce yavruların topraktan çıktıklarını gördüm. :p Demek ki; önce suda köklendirip yavrulattıktan sonra toprağa alırsam çok çabuk ürüyor. Ama çelikleri toprağa derin dikmedim ve toprağı köklerin üzerine bastırmadım. Fotoğraflarını sonra yükleyeceğim.

eceyıldız
25-08-2013, 21:38
Benim yapraklar birer ikişer öldüler yazı çıkaramadı çoğu. En sonunda suda bir yaprak köklendi diye seviniyordum o da bugün çürümüş. Kavanozdaki üç yaprak yavru yapmak yerine kendileri büyüyor hayretler içindeyim

e.aydemir
03-09-2013, 16:35
438352

arkadaşlar merhaba
fotoğrafta görülen menekşemi çelikten yetiştiriyordum, ana yaprak sapından itibaren kahverengi oldu çürüdü ben de kestim. fotoğrafta pek anlaşılmıyor ama 2 tane yavru şu an kestiğim yaprağın kalan parçasında. 1 haftadır durumları iyi ama üzerinde yetiştikleri sapın kahverengi olması beni endişelendiriyor. sizce o parçadan tamamen ayırıp 2 yavru halinde tekrar dikmeli miyim yoksa biraz daha büyümelerini bekleyeyim mi?
şimdiden teşekküler

eceyıldız
03-09-2013, 17:03
Kavanozda ki yaprakların biri çürüdü diğerleri gayet sağlıklı hala büyüyorlar kök var ama yavru yok.

maki01
03-09-2013, 22:51
Yavruları ayırmanızda fayda var sevgili e.aydemir . Kökleri zedelemeden eski toprağı temizlemeye çalışarak, çürümenin neden olabileceği bakterileri uzaklaştırabilirsiniz.

e.aydemir
04-09-2013, 14:26
teşekkürler maki01, yavrular yaprağın sapından çıktığı için hiç kökleri yok gibi görünüyor, dokunmaya korkuyorum açıkcası. bir soru daha sorayım o zaman:) sizce gövdeden ayırıp doğrudan toprağa mı dikeyim, suda mı bekleteyim kök salmaları için?

maki01
04-09-2013, 15:59
Ben toprakta köklendirmeyi tercih ediyorum ama suda da köklendirilebilir.

Fotoğraftaki her iki minyatür yavru köksüzdü, köklendiler. Aynı bardağa dikme nedenim ise tembellik :)

438609

Yavruları ayırırken önce küçük bir bardağa dikiyorum. Yeterince büyüdükleri zaman kalıcı saksılarına transfer ediyorum. Bu iki yavru da daha sonra ayrı kaplara alınacak.

e.aydemir
04-09-2013, 23:15
çok teşekkür ediyorum hızlı cevaplarınız için. yarın ilk iş olarak yavruları ayıracağım. yetiştirdiğim ilk yavrular oldukları için çok kıymetliler inşallah büyütmeyi başarırım.

maki01
05-09-2013, 19:43
Hafif, havadar bir toprağa baskı uygulamadan dikerek , toprağın sürekli nemli kalmasını sağlarsanız en kısa sürede köklenecektir. Hava sıcaklıkları özellikle İstanbul'da yavru ayırma, toprak değişimi ve çelik dikmek için çok uygun :)

Başarılar diliyorum...

İvam
07-09-2013, 11:17
Benim Mayıs ayında suda köklendirdikten sonra diktiğim ancak hala yavru vermeyen menekşelerin var. Burada yazılanların çoğuna uygun şekilde bakım yapıyorum ama neredeyse umudum tükendi.sizce ne zaman yavru verecekler?

rukiyeözgür
07-09-2013, 14:59
Benim Mayıs ayında suda köklendirdikten sonra diktiğim ancak hala yavru vermeyen menekşelerin var. Burada yazılanların çoğuna uygun şekilde bakım yapıyorum ama neredeyse umudum tükendi.sizce ne zaman yavru verecekler?

Derin ekmiş olabilirsiniz ;) bir birbuçuk cm. derinlik yeterli ..

hira
08-09-2013, 08:59
kaybedeceğimden korktuğum için bir türlü dikmeye cesaret edemedim, gün geçtikçe suda bu hali aldı
ne yapmalıyım şuan?

maki01
08-09-2013, 14:51
Sevgili hira,

Suda yavru vermiş çeliğinizi hafif havadar bir toprağa sadece kökleri içine alacak bir derinliğe dikebilirsiniz. Kökler toprakta gelişmediği için yaprak ve sürgünlerin desteksiz durması mümkün olmayacaktır. Ambalajda kullanılan strafor köpük gibi malzeme ile destek verebilirsiniz. Ya da normal pet bardakları yarıya kadar toprakla doldurup, destek olarak bardağın duvarlarını kullanabilirsiniz.

Dikeceğiniz kabın büyük olmamasına dikkat edin lütfen . 1 - 1.5 Türk kahvesi fincanı hacim yeterli olacaktır. Meyveli yoğut kapları bu aşamada ideal olabiliyor :)

hira
08-09-2013, 14:55
çok teşekkür ederim güzel ablacığım.. yarın eve gider gitmez aynı söylediklerini yapıyorum.. büyük yaprağı keseyimmi acaba?

maki01
08-09-2013, 15:03
Bu aşamada sakın kesme. Desteği büyük yaprağın yavrularını beslemeye devam etmesi için önermiştim.

Heyecanlanacağını ve sık sık menekşeni kontrol edeceğini hissediyorum :) Lütfen sulamaya dikkat et . Parmağınla toprağına dokunduğunda nem ya da serinlik hissediyorsan sulama.

hira
08-09-2013, 16:03
:p kesinlikle gidip gelip kontrol edeceğim..

harfiyen uygulayacagım anlattıklarınızı.
teşekkür ederim;)

Emine
11-09-2013, 13:00
Son halleri;

2 aydır aynı halde duruyorlar. 1 yılı geçti dikeli. Gövdesinden yavruladıktan sonra maalesef çok büyümeden yavruyu ayırmıştım. İnşallah kaybetmem onları. Tutmuş mudur sizce?

hira
11-09-2013, 13:42
sararmış gibi duruyorlar

eceyıldız
11-09-2013, 15:17
Arkadaşlar kavanozda ektiğim ve köklendikleri halde kendileri büyüyüp yavru vermeyen bu yaprakları ne yapayım.... lütfen yardım

Emine
11-09-2013, 15:36
Bence biraz daha sabredin.

ezgigül
11-09-2013, 21:31
Herkese merhaba.
Tüm konuyu okudum ama benzer bir sorunla karşılaşmadım. 3 ay önce diktiğim çeliklerimden biri düştü. Kendimce 'ters doğum' diyebileceğim bir durum oluşmuş. Yaprak çıkması gereken yerden değil de izdüşümünden yani yaprağın altındaki dalla toprağın kesiştiği yerden çıkmaya çalışmış. Yani ana yaprak yavrunun üstünde şemsiye gibi kalmış. Yaprak henüz yeşil bile değil, sanki şeffaf. Aynen geri diktim. Bu olalı 1 ay oldu ama hala sürgünden bir haber yok. Asıl sorun ana yaprak iyice kurumaya başladı. Yaprağın yarısı kuru nerdeyse. Bu sürgünü kurtarmanın bir yolu var mıdır sizce?

maki01
11-09-2013, 21:54
Yavru henüz yeşil rengi alamadığı için anne yapraksız fotosentezde, beslenmede zorlanacaktır. Bence şansı az ama seyreltik olarak gübre verebilirsiniz.

ezgigül
12-09-2013, 14:13
Teşekkürler maki01 :)
1 ay önce çam altından toplanmış gübreli toprak vermiştim. Bu sabah yaprağı ters çevirip çıkmaya çalışan yaprağı üste getirdim. Şeffaf saklama kabına koydum ki sera etkisi olsun diye. Yavru biraz daha büyümüş. Bakalım ne olacak. Başka önerisi olan varsa bekliyorum. Gelişmeleri yazarım :)

ezgigül
16-09-2013, 13:32
Bugün sabah seradaki çiçeğimin durumu sanki daha iyi gibiydi. Büzüşük yaprağını biraz açmış, biraz büyümüş sanki. Rengi de birazcık daha koyulaşmış. Ama anaç yaprak iyice kuruyor. Gübreli toprak karışımından 1 çay kaşığı daha koydum kökün üstüne. Beklemedeyim bakalım :)

eceyıldız
03-10-2013, 08:30
Arkadaşlar kavanozda köklendirdiğim yapraklarım gittikçe büyüyorlar ama hala yavru vermediler 31 mayısta kavanoza koymuştum. Onları kavanozdan çıkarıp daha rahat edecekleri saksılara alsam mı acaba ? Kavanozda sıkışıp kaldılar çünkü.

e.aydemir
03-10-2013, 18:17
Sayın eceyıldız, benim de suda köklendirdiğim bir yaprağım var, 2 ayda yavru verdi 1 ay daha bekleyip yavru üyüyünce toprağa almayı planlıyorum. Gecen ay kökleri 2-3 cm olan çelikleri yavru vermeden önce toprağa slmıştım hepsi öldü malesef. Sizin çeliğiniz 4 aydan fazla zamanda yavru vermemiş sanırım Hatay'ın çok sıcak olmasından kaynaklanıyor. Size önerim, tabi eğer daha iyi bir öneri gelmezse forumdan, deneme yanılma yöntemi, yani yaprakların yarısını suda bekletmeye devam edin yarısını toprağa alın.

eceyıldız
03-10-2013, 19:30
Sayın E. Aydemir,
Yapraklar en başından beri kavanozda toprakta zaten forumda bir arkadaş kavanoza toprak koyup yaprakları ekmiş ve kısa sürede yavru verdiğini yazmıştı deneyim dedim mayıs 31 de ektim bunları 3 yapraktı biri toprağın üstünde çürüme değilde kuruma yapmış ve öldü diğer ikisi kendileri büyüyor kökler toprağın üstünden görünüyor ama hala yavru yok... Toprakta torf yani öyle sert bir toprak değil. yaprağın biri benim için önemli anasının çiçeklerini göremeden kaybetmiştim bunu da kaybetmek istemiyorum...

e.aydemir
03-10-2013, 23:31
Kavanozda deyince nedense içinde su varmış gibi canlandırmıştım gözümde:) belki bir fotograf koyarsanız daha deneyimli arkadaşlar yorum yapabilir. Havaların serinlemesi çeliklerimize de iyi gelir inşallah...

jojoba
04-10-2013, 06:25
menekşeleri çok severim ama bakımını bir türlü beceremedim bugüne kadar. her renginden olsun isterdim fakat yaşatamayacağım için almıyorum. hem sağolsun çiçekçimizde iyi kazıkçı, bir tane menekşe 15 lira diyor! aaa üstüme iyilik sağlık!

eceyıldız
04-10-2013, 11:05
Marketlerde 2.5 - 3 tl ye satılıyor Sevgili jojoba... Çiçekçiniz gerçek kazıkçı yani.

ezgigül
04-10-2013, 15:11
Çiçeğimin anaç yaprağı çürüyüp düştü. Yaprakların rengi hala açık yeşil ve şekilsiz. Ama ortada 2 tane küçücük yeni yaprak oluştu. Serada tutmaya devam ediyorum. Yoğun bakımda yatan hastanın gözüne bakar gibi bakıyorum ben de çiçeğimin gözüne:)

hira
18-10-2013, 14:41
Şuan misafirlikteyim ve burada çok güzel bir mor menekşe var, acaba bir yaprak istesem bu ayda tutarmı?

bay tömürcek
18-10-2013, 18:10
Şuan misafirlikteyim ve burada çok güzel bir mor menekşe var, acaba bir yaprak istesem bu ayda tutarmı?

Hira ablacım hala orda mısın bilmiyorum ama yaprak alabilirsin. Hangi ay olursa farketmez tutar menekşe. Sıcak olan odada pencere kenarında gayet güzel olur ama yavru vermesi 1 2 hafta daha geç olabilir kışa girdiğimiz için ;)

hira
18-10-2013, 18:21
Hala orada değilim ama 2 yaprak aldım tömürcekcim.. bu konuda yardımınızı alacağım daha sonra.

bay tömürcek
18-10-2013, 19:48
Hala orada değilim ama 2 yaprak aldım tömürcekcim.. bu konuda yardımınızı alacağım daha sonra.

Hiç suda uğraşma abla direk toprağa dik hafif yatık şekilde. Her zaman seve seve yardımcı olurum.

hira
18-10-2013, 21:34
işte çelik aldığım menekşe ve çeliklerim. işaretlediğim yerlerden dikeceğim uygunmu tömürcek?

maki01
18-10-2013, 22:43
Uygun sevgili hira, keskin bir aletle 45 derece eğimli keserek dikebilirsin :)

hira
18-10-2013, 22:55
işaretli yerden kes mi diyorsun Maki ablacığım? ben o kısımdan kesmeden dikecektim! demek hatayı tam orada yapıyormuşum bugüne dek:D

bay tömürcek
18-10-2013, 22:57
Maki01 ablaya katılıyorum hira ablacım gayet uygun ;) Dikerken de normal çelik gibi dimdik değil de 45 derece açıyla yatay olarak dik ablacım :p

maki01
18-10-2013, 22:58
Kısa saplı olan yaprakta koyduğun işaret yerinden başlayarak eğim ver. İkinci yaprak biraz uzun gibi, onu da daha geriden kesebilirsin hira'cım :)

bay tömürcek
18-10-2013, 22:59
işaretli yerden kes mi diyorsun Maki ablacığım? ben o kısımdan kesmeden dikecektim! demek hatayı tam orada yapıyormuşum bugüne dek:D

Ablacım o işaretlediğin yere kadar toprağa gömersen 2020 ye kadar beklersin yavrulayacak diye :D Sadece yarım cm si toprağa girecek sapın ve o işaretli yerlerden kes çok uzun sap iyi olmuyor sonrada yatay olarak ve yarım cm si toprağa girecek şekilde dik sürekli toprağı nemli tut işte bukadaaar ;)

hira
18-10-2013, 23:53
Ayy! ben hep yaprak uzun saplı olunca avantaj sanırdım:) kök yapması için..
Belkide onun için beceremiyordum menekşe çeliklemeyi:) ne kadar
saftriksin hiraa...

Teşekkür ederim Maki ablacığım

Teşekkür ederim Tömürcekciğim

leyla aslan
19-10-2013, 00:12
merhabalar , merak ettim iba nedir ?

maki01
19-10-2013, 00:27
IBA çelik köklendirmede kullanılan hormon. Odunsu ve menekşe gibi otsu çelikler için ayrı ayrı formüllerle satılıyor.

leyla aslan
19-10-2013, 00:38
bilgi için teşekkürler. Ben iba kullanmadım .size menekşelerimi göstereyim

bay tömürcek
19-10-2013, 11:03
Maşallah leyla ablacım menekşeler harika ;) Arka taraf bulanık çıkmış zahmet olmazsa onları da görmek isterim çok güzeller :p

maki01
19-10-2013, 14:44
Sevgiyle büyütülen menekşeleriniz çok sağlıklı kutluyorum sevgili leyla aslan.

Sizin de yazdığınız gibi menekşe çelikleri için IBA kullanmak gerekmiyor. Nemli ama ıslak olmayan toprak ve aydınlık ortamda kolayca köklenip yavru veriyorlar.

SUDEM
21-10-2013, 09:43
arkadaşlar merhaba.gayet sağlıklı yaprak ve çiçekleri olan menekşelerim son bir haftadır iyi değiller...bakım konusunda herşeyi aynı yapıyorum oysa.değişen fiziki bir durum yok yani.ama çiçekleri yer yer güneş yanığı gibi olmuşlar.hatta yeni tomurcuktan açılmaya dönerken bile yanık gibi çiçekleri.neden acaba?birisi bana yardımcı olabilir mi?

maki01
21-10-2013, 13:24
Sevgili SUDEM,

Mevsim geçişlerinde karşımıza çıkan en büyük sorun sulama miktarını dengeleyememekten kaynaklanabiliyor. Fotoğraf ekleyebilirsen sağlıklı yorum yapmabiliriz.

Yeşilado
21-10-2013, 13:34
Bunlar ne kadar zaman içerisinde köklenip yeni bitki oluşturuyorlar ?

blaze ash
21-10-2013, 22:41
Arkadaşlar merhaba;

Kökü çürüyen menekşelerimi perlitte köklendirdim. Şu anda bayağı bir kökü var. Ama yaprakları inceldi ve cılızlaştı. Vitamin alamadıkları için. Diyorum ki; acaba perlitte iken gübre vermektense aynı şekilde alıp perlit+toprağa mı diksem. Yoksa hep mi perlitte kalsa?
Bildiğim kadarıyla perlitte kök çürüğü oluşma ihtimali yok.
Ne dersiniz, tecrübelerinize ihtiyacım var.

menekşecibaba
22-10-2013, 10:35
Merhaba blaze ash ,
Perlit hiçbir besin değeri içermediği için su ile vitamin takviyesi yapmanız gerekir. Bence de dediğiniz gibi torf+perlit+vermikulit karışımına aktarın daha iyi olur.

blaze ash
22-10-2013, 10:58
Sayın menekşecibaba;

Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Vermikülit bulamıyorum marketlerde o nedenle yarı ölçü torf ve perlit kullanarak yeniden dikmek doğru olacak.

menekşecibaba
22-10-2013, 11:33
Olur uygundur , vermikulit i agaclar net te satış yapan Alacakaranlık (seyma çiçekcilik) ten veya Doğalbahce den temin edebilirsiniz. Kolay gelsin.

leyla aslan
23-10-2013, 17:34
çok teşekkürler arkadaşlar. menekşelerimi biraz ihmal ettim bu aralar az toparlasınlar fotoğraflarını çekerim. vitaminlerden fazla anlamıyorum,elimle toprağına bakarım gerekirse suluyorum,ışıklı ortamı çok seviyorlar,yaprakları sararmaya başladığı zaman veya çiçek açmıyorsa eskisi gibi, toprağını değiştiriyorum.yeni toprağın içinde gereken vitaminleri var.bu arada en önemlisi sevgi. bazen onlarla konuştuğum da oluyor , başkasının yanında yapmıyorum ama :)

SUDEM
24-10-2013, 08:21
449340

449341
sevgili maki01 ya da diğer menekşe severler.şimdi benim bu güzellerimin neyi var acaba?dediğim gibi bakımlarında değişen hiçbir şey yok.yardımcı olurmusunuz? :(

minenine
24-10-2013, 16:51
Arkadaşlar benim elimde çelikten yetiştirmeye çalıştığım bir yaprak vardı .son günlerde yaprağı çürüdü geriye sadece minnacık yeni çıkardığı 2 küçük yaprağı kaldı Hala sudalar merak ettiğim böyle dururlar mı ve büyüme gösterirler mi Bilen deneyimli arkadaşlar hiç böyle bir yaprağın büyüdüğünü gördüler mi?

leyla aslan
24-10-2013, 21:59
merhaba minenine . ben öyle bir durumda ,menekşe toprağını ufak bir saksıya koyup, onu hemen ekerim .

maki01
25-10-2013, 00:44
Sevgili SUDEM,

Bence çok sağlıklı durumdalar ki çiçek veriyorlar. Sadece 1 yaprakta küçük lekeler gördüm. Bu tür lekelenmeler genellikle yaprak nemli iken direkt güneş ışığı almasına bağlı olarak gelişebiliyor.

Özellikle açık renk çiçekleri olan menekşeleri, çiçeklerinin uzun süre daynaması için açtıktan sonra aydınlık ama gölge bir yere alıyorum, yani güneş ışığından koruyorum. Büyük olasılıkla senin çiçeklerindeki kararmalar da direkt güneş ışığı almasından kaynaklanıyordur. Bunun dışında çiçekli iken nemlendirmek istiyorsam, çiçeklere gelmeyecek şekilde su püskürtüyorum. Su, çiçeklerin erken bozulmasına neden olabiliyor.

SUDEM
25-10-2013, 07:22
Teşekkür ederim sevgili maki01,
Ama önceden de aynı yerdeydi.Ve o zaman çiçeklendiklerinde böyle lekelenmeler **** kararmalar olmuyordu.Neyse bakalım.Dün akşam 2.fotodakini birisine hediye götürdüm.O menekşem aslında tam olarak lila ve çok katlı idi.Sonradan ne olmak istediğine karar veremez şekilde çiçeklerin kimisi ebruli mor,kimisi beyaz,kimisi çok katlı ve kimisi de yalın katlı oldu.
O penceremin önü tamamen menekşe dolu.Acaba bu minikler tozlaşma felan mı yapıyorlar birbirlerine.Anlamadım gitti...

Deryya
25-10-2013, 11:38
Merhaba arkadaşlar benim menekşemlerim sizinkiler gibi çok açmıyor en fazla 3-4 çiçek oluyor sonra çiçek olayı bitiyor. Bazen tomurcuk oluşup açmadan kuruyor. Sebebi nedir sizce?

sonkez
25-10-2013, 11:50
Bu konuda bilgili arkadaşlar size daha güzel cevaplar verbilir ....

Ama...

İnternette şöyle bir bilgi Mevcut..

1- Işık
Sağlıklı bir menekşenin çiçek açmamasının en temel nedenlerinden biri ışık ihitiyacıdır. Menekşe doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz ancak gölge alanlarda da çiçeklenme sorunu yaşar. Yeterli ışık alacağı bir konuma alınarak sorun giderilir.

2- Nem
Menekşeler nemli ve havadar ortamlardan hoşlanır. Ortam nemi düşük olduğunda ve yetersiz sulama da tomurcuk oluşumu olumsuz etkilenir. Sulama rejimi yeniden değerlendirilmeli ve ortam nemi düşükse nem artırılmalıdır.

3- Hastalık, yapraklarda sararma vb...
Böcek saldırısı veya mantari hastalıklar da bitkinin genel durumunu etkileyeceğinden çiçeklenmeyi olumsuz etkileyecektir. Yapraklar zaman zaman kontrol edilerek değişimler gözlenmeli hastalıkla mücadele edilmelidir.

4- Saksı büyüklüğü
Menekşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz. Saksı büyüklüğü bitki çapının üçte biri olacak şekilde ayarlanmalıdır. Saksı değişimi yapılarak bu durum giderilmelidir.

5- Gübre noksanlığı
Bitkiler ihtiyacı olan besinleri alarak gelişim sağlar ve çiçek açarlar. Menekşe yıl boyu faaliyet gösterip çiçek açtığı için düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Özellikle fitilli sulama ve kendinden sulamalı saksılar için hazırlanan harçlarda yeterli besin elementleri olmayacağından mutlaka gübrelenmesi gerekmektedir. Gübre noksanlığı çiçeklerin kısa ömürlü olmasına neden olabileceği gibi gelişimi olumsuz etkileyecektir.

6- Sıcaklık
Afrika menekşesi düşük sıcaklıklara fazla toleranslı bir bitki değildir. Yüksek sıcaklıklara ise toleransı daha fazla olmasına karşın vereceği ilk tepki çiçeklerini dökmek ve tomurcuk üretimini durdurmak olacaktır. Sıcaklık isteğine uygun alanlara taşınarak durum giderilir.

7- Saksı
toprağının eskimesi Tuzlanma, çürüme, köklerin kalabalıklaşması, hava kanallarının dolması vb. nedenlerle toprak yorgunluğu diye tabir edilen bir durum oluşur. Menekşe toprağını yılda 1 veya 2 kez değiştirmek çiçek oluşumunu teşvik eder.

8- Kaz boynu
Menekşenin yaşı büyüdükçe kaz boynu diye tabir edilen bir görüntü oluşur. Bu durumda gövde toprak seviyesinden yukarda kalır. Giderek yapraklar merkezde toplanır ve çiçeklenme olmaz. Böyle bir durumda yaşlı yapraklar temizlenmeli, gövdede tuz birikimi varsa keskin bıçak yardımıyla temizlenmeli ve yaprakların hemen altından gövde kesilerek yeniden dikilmelidir. Dikim işleminde yavru menekşelerin dikimi prosedürüne uygun hareket edilmelidir.

sardunyadervis
25-10-2013, 23:21
nasıl kesilmeli ile ilgili bir fotograf facabook ta bir menekse grubundan

Deryya
26-10-2013, 09:51
Teşekkür ederim sayın sonkez, galiba benim sorunum saksı büyüklüğü; almışken büyük olsun diye büyük saksılara dikmiştim. Çeliklerimi de tek tek değilde büyük saksılara toplu dikmiştim. Burda yazılanları okuyunca pek özensiz hissettim kendimi. Ayrıca hep sabah güneşinden bahsediliyor.Benim sabah güneşi gören pencerem yok. Güneş doğarken oda duvarıma vuruyor. Galiba oraya raflardan oluşan çiçeklik yaptırmak lazım.

sonkez
26-10-2013, 10:53
Hepimiz hergün birşeyler öğreniyoruz......Kolay gelsin..

SUDEM
28-10-2013, 07:38
Arkadaşlar günaydın,
Fotosunu eklediğim mor menekşemin haline daha fazla dayanamayıp saksısını boşalttım..Toprakta kocaman bir solucan vardı.İnanamadım.Kökleri arasına kıvrılmış ne yediyse de şipşişko olmuş öylece yatıyor.Toprağı değiştirdim.Sararan ve kuruyan çiçek ve dalları kestim.Yeniden diktim.İnşallah düzelir.Üzerlerine ne kadar düşüp seversem o kadar hastalanıyorlar. :(

eceyıldız
30-10-2013, 09:15
En sonunda kavanozdaki yaprağım yavru verdi çok sevindim bunun da başına birşey gelecek diye ödüm kopuyor. biraz büyüsün görücüye çıkartacağım. Yalnız yavru topraktan çıkmamış toprağın birkaç milim üstünden kök atmış yaprak ordan çıkmış tavsiyelerinizi bekliyorum.

kadiryasar
30-10-2013, 09:35
En sonunda kavanozdaki yaprağım yavru verdi çok sevindim bunun da başına birşey gelecek diye ödüm kopuyor. biraz büyüsün görücüye çıkartacağım. Yalnız yavru topraktan çıkmamış toprağın birkaç milim üstünden kök atmış yaprak ordan çıkmış tavsiyelerinizi bekliyorum.
sevgili eceyıldız sizi tebrik ederim... yaz boyu kayıplarınıza rağmen yılmadınız. Yavruya gelince eğer kendi kök sistemi yoksa ana yaprağın gövdesinden besleniyorsa yaprakların biraz daha büyümesini bekleyip sonrasında alt kısmına biraz toprak ilave ederek hem kendi kök sistemini oluşmasını aynı zamanda ana yaprağın gövdesinden beslenmesinin devamını sağlarsınız...

eceyıldız
30-10-2013, 09:47
Çok teşekkür ederim Sayın kadiryaşar sayenizde yılmadım ben. Dediğinizi uygulayacağım biraz daha büyüsünler toprak koyarım dibine. Bu yaprağın anasını çiçeğini görmeden kaybetmiştim yavruladı diye çok mutlu oldum. Ve biliyormusunuz bütün o yapraklardan bu iki yaprak kaldı kavanoz işe yaradı galiba.

kadiryasar
30-10-2013, 09:56
Kavanozun mutlak pozitif etkisi vardır. Ama asıl mesele yaz sıcaklarının bitmiş olmasıdır.

eceyıldız
30-10-2013, 12:16
Yalnız dikkatimi çeken birşey oldu yaz boyunca kavanozun ağzı kapalı günde 5-10 dk havalandırıyordum ne zaman kapağı tam kaldırdım o zaman yavru verdi.
Yapraklar mercimek tanesinden az büyük olmuş.

Deryya
02-11-2013, 17:48
Sizleri okudukça hırs yaptım. Her öğrendiğim yöntemi denedim. Bakalım neler olacak...

Deryya
02-11-2013, 17:49
Son resim anneleri :)

eceyıldız
06-11-2013, 08:16
Bu şirineyi kavanozdan nasıl çıkaracağım hakkında fikri olan varmı ? Mercimek tanesinden daha büyük oldu yaprakları. Daha erken ama beni aldı bir merak kavanozu kırmak aklıma gelen tek çare ama anaç yaprak çok sağlıklı belki başka yavrular verir diye onada zarar vermek istemiyorum. Yardım lütfen...

hira
06-11-2013, 08:28
Neden kavanoza diktin eceyıldız:) çelikleri asla salça kutusuna falan dikmem, büyük saksıya alırken kesmek gerekebiliyor çünkü bulunduğu saksısını.

eceyıldız
06-11-2013, 08:37
Burada bir arkadaş kavanoza ekmişti sevgili Hira ve yapraklar tutmuştu bende birçok deneme yapmış başaramamıştım deneyim dedim 30 mayıstan beri bu kavanozun içinde 3 yapraktılar birini kaybettim iki tane kaldı ve gördüğün gibi biri yavru verdi, bu yaprağın gözünün içine bakıyordum daha hiç çiçeğini görmeden anasını yazın kavurucu sıcağında kök çürümesinden kaybettim şimdi yavru verdi ve beni mutlu etti. yani anlayacağın ne suda ne saksıda ne pet bardakta başaramadığımı kavanozda başarmış oldum. Kavanozun kapağını hep kapalı tutuyor günde bir 10 dakika havalandırmam kafi geldi.Havalar serinleyince kapağı açık bıraktım ve sonuç güzel minicik bir yavru...

fatitoo
06-11-2013, 12:13
Sevgili eceyıldız,
Artık havalar serinleyince yaprakların tutma olasılığı yükseldi. Ben de 2 yaprak diktim ikiside tuttu:)

eceyıldız
06-11-2013, 12:29
Ben daha önce de anlattğım gibi bu yaprağın ayrı bir önemi vardı benim için. şimdi onu kavanozdan çıkarmak asıl sorun zira hem anaç yaprağa hem yavruya hemde ki yanlarındaki yaprağa zarar vermemek, zarar vermeden kavanoz nasıl kırılır işte mesele bu.

menekşecibaba
06-11-2013, 15:27
Şimdiden elinizle ana yaprak ve yavruyu beraber çıkararak fazla zedelemeden tek bir küçük kaba geçirebilirsiniz.

fatitoo
06-11-2013, 18:26
3 gün oldu çürüme belirtisi yok. Bu şekilde köklendirmeyi deniyorum...

maki01
06-11-2013, 18:50
Bence 1 haftada çürüyecektir :) Bekleyelim görelim sevgili fatitoo, ben de merak ettim :))

SUDEM
07-11-2013, 07:44
ben de merakla bekliyorum sevgili fatitoo sonucu..hadi bakalım hayırlısı :)

eceyıldız
07-11-2013, 08:01
Şimdiden elinizle ana yaprak ve yavruyu beraber çıkararak fazla zedelemeden tek bir küçük kaba geçirebilirsiniz.

O zaman haftaya toprağı iyice kurusun toprağıda keserek toprağı ile almaya çalışayım. Peki sıvı besin verirsem yavru için faydası olur mu?

e.aydemir
07-11-2013, 10:45
sayın fatitoo.
bildiğim kadarıyla yapraklar böyle tamamen suyun içindeyken, ihtiyaçları olan karbondioksiti alamazlar. zaten menekşe yapraklarını biliyorsunuz üzerlerine 1 damla su bile dökülse çürümeye müsait yapraklar.
yine de ilginç bir deneme olmuş, menekşe aşkı insanı böyle uğraştırıyor işte:)

e.aydemir
07-11-2013, 10:53
sayın eceyıldız
kavanoz çok derin değilse bir kaşıkla rahat bir şekilde çıkar sanırım. bu aşamadaki bir yavru için besin gereksiz bence ama bakalım daha deneyimli arkadaşlar ne diyecek.

eceyıldız
08-11-2013, 00:43
Ben biraz daha bekleyip yavru az daha büyüdükten sonra alayım kavanozdan en iyi bu sanırım.
Sayın a.aydemir teşekkür ederim.

e.aydemir
08-11-2013, 12:17
452751
452752

ilk fotograftaki halini 1-2 ay boyunca korudu. çok güneş alan balkondaydı. 2. fotograf salona aldıktan sonraki hali. sadece hafif bir sabah güneşi alıyor. havaların serinlemesi de çok faydalı oldu. 2 fotograf arasında sadece 1 hafta var:)

ahmeter
10-11-2013, 22:09
Merhaba iyi akşamlar,
Bu akşam siteye girmekte sorun yaşadık. Ne kadar alışmışım sizin ve diğer arkadaşların bahçelerini gezmeye. Çok şükür sorun giderilmiş. Afrika menekşesini 25 ekimde çelik yaptım yapraklar dik sağlıklı fakat yapraklanma olmadı . Daha ne kadar beklemem lazım.
Saygılar.

Kesin bir gün vermek mümkün değil yapraklar dik dediğinize göre yapraklanmayı beklemek lazım

birtanecik
10-11-2013, 23:08
Teşekkürler Sevgili Hocam,
Bende sabır az olduğundan dolayı zorlanıyorum. Sunucu yazacağım.

ezgigül
11-11-2013, 14:53
Aynı gün diktiğim farklı menekşelerin çeliklerine plastik kapta sera uygulaması yapıyorum. Bir tanesi 1 ay sonra yavruladı, hala aynı serada tutuyorum ve 2 ay sonra 1 aylık yavrunun yanında 1 yavru daha oluşmuş. Diğer çelikler dikildikten 3 ay sonra, dün yavru vermiş. Yani yavrulama tamamen menekşenin cinsine göre değişiyor. Hatta aynı menekşenin yapraklarının genç yaşlı olmasına göre bile değişiyor.

Yaptığım farklı uygulamalarda en başarılı olduğum yöntem sera yöntemi; plastik kap serası ve kilitli poşet serası. Kavanoz uygulamasındakiler canlı ama hala yavru vermedi. Elbet bir gün verir:rolleyes:
En başarısız olduğum ve bir türlü yavru alamadığım yömtemse suda köklendirme. Köklenen yaprakları toprağa alınca öldüler.
Gördüğüm en etkili yöntemse tehdit yöntemi :) 'Çiçek açmazsanız ya da yaprak vermezseniz sizi ellere veririm!' tehdidi menekşe çeliklerimde ve sardunyalarımın çiçeklenmesinde işe yarıyor:p

hira
11-11-2013, 21:55
İki çeliğim vardı birini kaybettim ama bu çok sağlıklı görünüyor değil mi arkadaşlar?

bay tömürcek
11-11-2013, 22:55
İki çeliğim vardı birini kaybettim ama bu çok sağlıklı görünüyor değil mi arkadaşlar?

Maşallah ablacım gayet sağlıklı toprağın nemini kaybettirme :)

maki01
12-11-2013, 00:30
Sevgili hira, arkadaki çeliklerinden daha çok umutluyum ben :)

Büyük saksıdaki çeliği sularken sadece çeliğin etrafını nemlendirecek kadar sulama yap, tüm sakısıyı sulama ki kök çürümesi gelişmesin.

hira
12-11-2013, 06:07
Tamam tömürcekcigim, toprak nemini iyi ayarlamaya çalışacağım teşekkürler:)

Maki ablacım kalanchoeler biraz yumuş yumuş oldular, onlardan umudu kestim ben:) ama menekşem hala pırıl pırıl,canlı duruyor. Aşağı yukarı 10 gün önce diktim.

Aynı söylediğin gibi yaprak etrafını suluyorum:)

fatitoo
12-11-2013, 08:03
3 gün oldu çürüme belirtisi yok. Bu şekilde köklendirmeyi deniyorum...

Bu köklendirme denemem, yaprağın kararması (çürümedi sadece kapkara oldu ben de attım) sonucu başarısızlıkla sonuçlandı...

kazım80
12-11-2013, 10:33
Köklendirmeyi yaprağın her yerini suya bırakarak değil de sap kısmını suya batırarak yapmanız gerekiyor. Ve tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla bir menekşe suda köklenmeye uygunsa zaten bikaç gün kadar kısa bir sürede kök vermeye başlıyor. ama değilse 1 ay bile beklese sonunda çürüyor. en sağlıklı ve verimli olan toprakta köklendirmek bence sn fatitoo..

kazım80
12-11-2013, 10:36
Haa bi de bu arada illa yaprağı da suda köklendirmeyi başaracam diyorsanız size bi tavsiyem var. Yaprağın arka kısmındaki saptan gelip yaprağı besleyen ana damara kesici birşey yardımıyla ufak çizikler atın ve suya koyun bir ihtimal şansınız daha çok artar. Zaten köklenme dediğimiz şey yaralı dokudan gerçekleşir..

hira
12-11-2013, 10:51
Sn. Kazım, o şekilde bir tez hazırlıyordu Sn. Fatito.

Yorum yapmadım ama olmayacak duaya amin demek gibi birşeydi bu.. Çünkü zaten afrika menekşesini sularken bile, yaprağına bir damla bile su değdirilmemelidir diye biliyorum ben..

maki01
12-11-2013, 14:06
Maki ablacım kalanchoeler biraz yumuş yumuş oldular, onlardan umudu kestim ben:) ama menekşem hala pırıl pırıl,canlı duruyor. Aşağı yukarı 10 gün önce diktim.
)

Her yaprağı menekşe olarak görmeye başladım galiba sevgili hira :) Bu arada bir daha kalanchoe köklendirmek istersen malzeme olarak kumu önerebilirim. Sukulentler sürekli nemden pek hoşlanmıyorlar, süzek toprak istiyorlar. Şöyle bir yalayıp geçecek yani :)

eceyıldız
12-11-2013, 14:17
Kavanozdaki bebek menekşenin yaprağı 50 krş kadar olmuş, az daha bekliğim mi yoksa alayım mı. Kavanozda diye bodur kalıyor sanırım ne yapmamı önerirsiniz. Ben kavanozu aşağıdan kırmayı planlıyorum ama bakalım başarabilecek miyim. Yine de önerilere açığım...

kadiryasar
12-11-2013, 15:08
Kavanozdaki bebek menekşenin yaprağı 50 krş kadar olmuş, az daha bekliğim mi yoksa alayım mı. Kavanozda diye bodur kalıyor sanırım ne yapmamı önerirsiniz. Ben kavanozu aşağıdan kırmayı planlıyorum ama bakalım başarabilecek miyim. Yine de önerilere açığım...

bir kaç gün kapağı açık bırakıp susuz bırakırsan yaprakta hafif yumuşama olunca çıkartabilirsin diye düşünüyorum. Kavanozun resmini görsek belki kırmadan sağa sola zarar vermeden başarabiliriz.
;)

ahmeter
12-11-2013, 17:38
Geçen sene spagnum mos yosunda güzel netice almıştım Bu sene yosun bulunmuyor ithal para kazanılmıyor getirmiyorlar
Orman altı toprağı bilhassa meşe ormanından getirilen toprak netice fena değil

ahmeter
12-11-2013, 17:53
Yosunu maalesef canlı tutamadım tamamen kurudular kapalı sıçak bir ortam ve yüksek nem özel yetiştiriliyor benim işim değil galiba
Resimdeki çoşkuyu görüyormusunuz
Resimdeki spagnum yosunu ithal şimdi bulunamıyor
Bahçemde yetişen bir başka yosunla denemelerim var galiba iyi netice alaçağiz

jojoba
12-11-2013, 18:36
Gerçekten muhteşem ayrıca çok sağlıklı gözüküyor.

ahmeter
13-11-2013, 11:47
Çimenlerin güneş almiyan yerlerindeki yosunları toplayıp menekşe yapraklarını koydum netice güzel

eceyıldız
14-11-2013, 13:19
Kavanoz ve içindeki yavru

ezgigül
14-11-2013, 13:25
Bir fikrim var ama dener misiniz bilmem eceyıldız. Kavanozu önce buzda bekletin tabanı iyice soğusun, sonra da soğuk kavanozu kaynayan suya koyun.Su derin olmasın tabi ki. Kavanoz tabanını atar zaten. Tabi bu işlemi çok hızlı yapmak lazım ki içindeki yapraklar zarar görmesin. Biraz riskli ama en azından kavanozu tamamen kırmak zorunda kalmazsınız.

eceyıldız
14-11-2013, 13:26
Öncelikle yöntem belirlendi.

453951

Büyük et bıçağı ile kavanozun altına küçük darbelerle kavanoz çatlatıldı..

453952

daha sonra hasarsız bir şekilde yapraklar ve yavrular dibi kırılıp tabanı alınan kavanozdan çıkarıldı.

453953

kavanozdan çıkmış yaprak ve bebişler

453954

yeni yerlerine yerleştirildler

453955

kadiryasar
14-11-2013, 14:55
"Birdaha ki sefer ağzı geniş kavanoz kullanmalıyım"... bilgisi hafızaya not edildi :P

eceyıldız
15-11-2013, 07:39
"Birdaha ki sefer ağzı geniş kavanoz kullanmalıyım"... bilgisi hafızaya not edildi :P

Kesinlikle öyle Sayın Kadiryaşar, çünkü sonuç alabildiğim tek yapraktan yavru alma yöntemi bu oldu.;)

PorTaliNa
24-11-2013, 22:28
456497 Arkadaşlar forumda anlatıldığı şekilde yüklemeye çalışıyorum fotoğrafları acemiyim. sphagnum yosunu resimlerdeki yosunmu eğer öyleise burada o kadar çokki hepinize yollayabilirim. 456498 456499

ahmeter
28-11-2013, 19:20
Yosunda

Deryya
30-11-2013, 15:14
Bütün çeliklerimi kaybettim. sebebini anlamadım ama pes etmek yok.
Bir de böyle deneyelim. Bakalım ne olacak;)

Deryya
30-11-2013, 15:18
Sayın ahmeter beyden kopya çektim. :)

ezgigül
30-11-2013, 18:55
Bütün çeliklerimi kaybettim. sebebini anlamadım ama pes etmek yok.
Bir de böyle deneyelim. Bakalım ne olacak;)

Kabın tabanına da biraz su koysaydınız.