Bağlan

View Full Version : Yasemin

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

gümüş
17-08-2006, 16:16
http://www.fotokritik.com
fotoğraflara bayıldım . yaban yasemini hakkında bilgi ararken rastladım .pek birşey bulamadım ama bu fotoğrafları buldum ve sizlerinde görmenizi istedim.
bu minicik mor çiçekli yasemin bir arkadaşımın apartmanının bahçesinde var nasıl çoğaltabilirim?

gümüş
17-08-2006, 16:58
fotoğrafları yüklemeyi başaramadım üzgünüm

Oğuzhan
17-08-2006, 17:07
***.
Bende çok aradım ..Bulamadım.
Bir Filmde görmüştüm.Yaban yasemin yetiştiriyorladı.Çelik alabilirsen köklendirerek çoğaltabilirsin..

gümüş
17-08-2006, 22:46
celastrus (yaban yasemini)
yaprak döken sarılıcı bitkilerdir.
gösterişli sonbahar renklenmeleri yapan yaban yaseminleri, bütün mevsim boyunca üzerlerinde kalan kırmızı sarı meyveler verir
az bakım ile çabuk büyüyen kuvvetli bitkilerdir.uyumlu bitkilerdir.birkaç türü soğuk iklimlere ve sert rüzgarlara uyum sağlayabilir.bataklık ve ıslak topraklar için uygun değildir. fakir ve kumlu topraklarda, kurak ve sıcak iklimlerde iyi gelişirler. çiçek ve meyveler yeni dallar üzerinde oluştruğundan ilkbaharda kuvvetlice budanmalıdır.
üretilmeleri tohum ve çelikle olur.

Oğuzhan
18-08-2006, 09:01
Normal Yasemin gibi kokulu mu ?

bonsaireef
18-08-2006, 10:50
Acaba bu yabani yasemini nerelerde bulabiliriz?
5-10 çelik köklendirilebilirse Sayın Ali hocamın yaptığı gibi bir yasemin bonsaisi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1447&page=4)yapılabilir.Bu yasemin bonsaisine iyiden iyiye kafayı taktım.Ali Hocamda çok güzel yapmış(117. mesaj).

memet
18-08-2006, 11:13
bunu görünce aklıma başka bir şey geldi. kışa yamadori için hazırlığa başlamak istiyordum. burda dağlarda yabani hanımeli diyebileceğim bir sarmaşık var onlara bakayım olurmu diye..

gümüş
18-08-2006, 17:43
bende bu yasemin bonsaisine bayıldım , köklendirmeyi başarırsam bonsaisi mutlaka güzel olur diye düşünüyorum.
malesef kokusu yok .ancak görünümü çok hoş henüz üzerinde tohumlar yok ama gözüm üzerinde!
tohumlar oluşunca ziyan olmasın değilmi?
not: kediler için de zehirliymiş

BenBen1967
10-10-2006, 14:27
beyaz yasemin nasıl bakılır bilen var mı yeni aldım da

Mine Pakkaner
10-10-2006, 14:38
Beyaz yasemin son derece kanatkar bir bitkidir. Sizden özel bir bakım istemez, hastalık ve zararlılara dayanıklıdır. Ağır topraklar hariç sorun çıkarmaz. Tuza dayanıklıdır.

Önemli noktalar şunlar;

Dona hassastır, aşırı sert rüzgara hassastır, demir eksikliğine bağlı sararmalar olabilir.

Bitkinizin saksı harcı torfsa değiştirin. İyi bir saksı harcına alın. Yasemin organik malzemesi yüksek bahçe toprağını sever. Forumda aratarak bu konuda yazılmış mesajlara ulaşırsınız.

İlkbaharda azotlu bir gübre verin. Kışın soğuktan zarar gören dallar varsa ilkbaharda budayın. Yazın istemediğiniz şekilde gelişen dalları kesmenizden rahatsız olmaz. Kendi haline bırakırsanız sarkık dallı çalı formunu almaya müsaittir.

aydinay1
14-04-2007, 16:14
Merhaba;

Forumlarınıza yeni katıldım. Ev ve süs bitkileri konusunda oldukça amatör sayılırım. Aslında tüm bitkiler konusunda da böyle :) Bugün evde ve balkonda muhafaza etmek üzere bir yasemin aldım. kokusu çok hoş. Etiketinde "jasminum poly. colone" ibaresi var. Bu güzel bitkiye nasıl bakmalıyım? çiçeklerin mümkün olduğunca uzun ömürlü ve çok sayıda olması için neler yapmalıyım?

Yardımlarınıza şimdiden çok teşekkürler.
Alper

yukka
22-04-2007, 17:40
Merhaba,

Ben de bir yasemin aldım. Üzeri çiçek doluydu. Hepsi açtı ve bitti. Şimdi durmadan boya gidiyor ve yeni sürgünler veriyor;ama hiç tomurcuklanma yok. Ben de çiçeklenmesini sağlamak için ne yapmak lazım diye merak içindeyim. Şimdilik arka balkonda biraz sabah güneşi alan bir köşede duruyor. Biraz çiftlik gübresi ilave ettim. Bekliyorum :)))

celtics
24-08-2007, 00:34
Kokulu beyaz çiçekli yaseminim(Jasminum polyanthum) var. Aldığım zaman üzeri çiçek doluydu şimdi bir tan bile yok fakat acayip büyüdü. Şu anda yemyeşil ve her tarafı sarmaya devam ediyor. Camlı balkonda direkt sabah güneşini öğlen 2 ye kadar alan bi yerde. Ben aldığımda küçük bi saksısı vardı, büyüttüm. Aldığımda ki gibi çiçeklendirmeyi nasıl yapabilirim. lütfen bana bilgi verebilirmisiniz, teşekkürler....

Todor
24-08-2007, 06:39
Hoş geldiniz Celtics.:)

Kendinizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)başlığında tanıtırsanız seviniriz. Ayrıca Türkçenin kullanımına gösterdiğiniz özen için teşekkür ederiz.:)

Jasminum polyanthum her dem yeşil bir sarmaşıktır. Keskin kokusundan ve parfüm yapımında kullanıldığından dolayı Fransız parfümü, goncaları pembe olduğu için pembe yasemin, çiçeklenmesi kış sonu bahar başı olduğu için kış yasemini isimleri ile de adlandırılır. Şubat ve mart aylarında çiçeklenir. Çiçekleri beyaz ve yoğun kokuludur. Bu mevsimde çiçek açmaz. Önümüzdeki şubatta yeniden çiçeklenmeye başlıyacak.

http://www.geocities.com/~jimclatfelter/jasminum.jpg

celtics
24-08-2007, 18:25
Asıl ben teşekkür ederim. Türkçeyi kullanmamda bir sakınca mı gördünüz onu bilmek isterim. :)

Yazım kuralları hakkında ki bölümünüzü okudum. Türkçemizi geliştireceğiz sanırım ama bu kadar kurallara bakmak sıkıcı da olabilir. Sadece düşüncemi belirttim.

GLCN
24-08-2007, 18:29
Bende yasemin olmadığı için bişey söyleyemeyip sadece okuyorum ama geldiğinde kesin alıcam çünkü eskiden tanımıyordum şimdi benden kaçamaz...:::)))

celtics
24-08-2007, 18:36
GLCN, mutlaka alın derim beyaz kokulu yasemini. Fakat bir türlü çiçek açtıramıyorum, açtığında kokusu tüm evi sarıyor. Parfüm etkisi yapıyor.

GLCN
24-08-2007, 18:52
Yakında gelir burdaki büyük marketlere benimde kaçırmayacağıma emin olabilirsiniz.Birde şu pembe yaseminide bulurum belki...

sempe
24-08-2007, 20:14
Pembe yaseminden kastın jasminum polyantum ise ben de var. Ayrıca madagaskar yasemini ve arap yasemini de(Avrupa yasemini diye bir arkadaş bahsetmişti ama o arap yasemini) var.:D

GLCN
24-08-2007, 21:07
Ama bende yok....hıh..

sempe
24-08-2007, 21:32
Çelik istersen yollarım ama tutup tutmayacaklarını bilemem. Arap yasemini odunsu çeliklere sahip köklendirme hormonu faydalı olabilir. Jasminum polyantum tutar diye ümit ediyorum. Madagaskar yasemini, suda köklendirilebilir diye düşünüyorum.:confused:

GLCN
24-08-2007, 22:16
Bende çeliğe cesaret edemiyorum..Oyüzden aramalarım fide üzerine yoğunlaşıyor..teşekkür ederim..belki sevgili elfogi başarır ona bir soralım olur derse deneriz ....
:D

Todor
25-08-2007, 05:33
Asıl ben teşekkür ederim. Türkçeyi kullanmamda bir sakınca mı gördünüz onu bilmek isterim. :)

Hayır, hiç bir sakınca görmedik. Böyle devam etmesini diliyoruz.:)

Oğuzhan
25-08-2007, 08:34
Ben isterim.Bir kaç dal.:)Bir koku manyağı olarak kaçar mı?:)

sempe
25-08-2007, 16:30
Adresinizi aldım uygun bir zamanda yollayacağım.:)

GLCN
27-08-2007, 16:01
Sevgili sempe pembe yasemini siz nerden temin ettiniz?

sempe
27-08-2007, 16:25
Koçtaş ya da carrefour dan aldım tam hatırlamıyorum.

GLCN
27-08-2007, 16:36
Tamam teşekkür ederim.Demekki markette var ozaman birgün burayada getirirler.Tekrar teşekkürler..

sempe
27-08-2007, 17:12
Yasemin türleri konusunda bir karışıklık var gibi. Ben bildiğim kadarıyla foto gönderiyorum uzmanlar doğrulasın. Sırası ile jasminum polyantum, madagaskar yasemini, arap yasemini. Çiçeklenme zamanları olsa daha iyi olurdu.(Epey tozlanmışlar yükleyince gördüm:D)

Todor
27-08-2007, 18:06
1- Jasminum polyanthum
2- Stephanotis
3- Trachelospermum jasminoides

Oğuzhan
28-08-2007, 11:40
Farklı türler.Kokuları nasıl.:)

Mine Pakkaner
28-08-2007, 11:48
Hepsi kokar. En keskin koku Jasminum polyanthum' dadır. O bir kraliçe. Tomurcukları pembe renkli, çiçekleri bildiğimiz yasemine göre daha ufak, ama kokusu vurucu. 2 m arayla iki kök diktim, kokudan ev sahipleri de, konukları da şaşkınlık geçirdi. Yalnız çiçeklenme süresi uzun değil.

İlkin
28-08-2007, 15:59
Merhaba, bende beyaz çiçekli yaseminden var. Bunun çoğaltımı nasıl yapılıyor acaba. Ana gövdeden bir dal kesip, suya koysam köklenir mi acaba? ;)

Mine Pakkaner
28-08-2007, 16:31
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3548&highlight=yasemin başlığına bir bakın.

İlkin
29-08-2007, 08:26
Teşekkürler Mine Hanım. Bakalım okuduklarımdan sonra benim çelikler köklenecek mi. ;)

Oğuzhan
29-08-2007, 10:08
Mine Hanım Teşekkür ederim .Jasminum polyanthum sanırım aynı zamanda çayı içilen bir tür .Yeşil çay paketini üstünde resmi vardı.O kraliçe den bulmak lazım.Sizin bahçeye mi gelsem:)

Mine Pakkaner
29-08-2007, 20:48
Müşterimin bahçesi :)

nevsune
17-09-2007, 11:17
Ankara'da yetiştirmeyi düşüneceğim en son bitkilerden biri de yasemindi.
Yasemin benim için, çocukluğumun yazlarının geçtiği İzmir'in ve Akdeniz'in bir simgesi ve kokusuydu. Şimdi ise balkonumda, hem de bir çiçeği açmış bir yaseminim var. O bir çiçek ki kokusuyla beni Ege ve Akdeniz'e götürdü, getirdi.(Hadi biraz da Yalova'ya, Gürbüz'lere:p)

Ankara'nın iklimine dayanması için elimden geleni yapacağım, umarım yaşatabilirim.

Hakan KINACI
17-09-2007, 11:22
Sn. Nevsune Hanım, Öncelikle Maşşallah diyeyim bu hava da böyle çiçek verimiş. :) Gördüğüm kadarı ile balkonda duruyor ama ölmemesi için ve bana çeltik gönderebilmeniz :)) için mümkünse evin içinde balkondaki konumu şeklinde bir yere yerleştiriseniz sorunsuz yaşayacaktır. :)

nevsune
17-09-2007, 11:28
Alacağım Hakan bey, ama şimdi havalar güzel gidiyor ya, olduğu yerden de güneşi çok iyi görüyor. Hava sıcaklıkları gece düşene kadar balkonda bırakıp, sonra duruma göre içeri alacağım veya balkonu camla kapattıracağım.

Çelik konusuna gelince bu daha yavru; biraz büyüsün, yöntemini öğrenip elbette veririm hiç meraklanmayın.

Hakan KINACI
17-09-2007, 11:33
Çok teşekkür ederim Nevsune Hanım, çelik gönderme işi latifedir :) Ben oturduğum yer olarak düşününce (dün gece 10 derece idi ) balkonda bol miktarda esinti ve soğuk olunca sizin evide bir anda öyle düşündüm ve içeri almanızı tavsiye ettim gerçi balkonu kapattırdığınızda sorun olmaz içerisi veya dışarıda kalması tekrar güle güle büyütün, çok güzel çiçek açmış Maşşallah :))

limon
20-09-2007, 20:01
Yaseminim ilk defa tohum oluşturuyor.
21088

Oğuzhan
21-09-2007, 08:58
Çok ilginç bir tohum.İnşallah çok olur.:)

Tuba
21-09-2007, 13:04
Merhaba,
Ben de 3 hafta önce yabaniyasemin tohumu ektim ama tık yok. Benim bitkiler topluca kazan kaldırdı, çiçeklenmeme ve meyve vermeme isanı içindeler.:mad: Bir tek kornişon ayrı bir balkonda onun keyfi yerinde.:D Demekki bitkiler de sivil örgütlenme yoluna gidip grev yapabiliyorlarmış:o

Yaseminin ekimi için yanlış bir tarih mi seçmişim aceba? Ne zaman ekilmesi en uygun olur?

İlkin
21-09-2007, 13:10
Sevgili Gürbüzlerden bana da bir yasemin çiçeği gelmişti. Saksısını değiştirdim, evimin balkonuna sabah güneşi gören bir yere koydum. Kışın evin içine alın diye yazıştığınızı görünce bizim sokaktaki bir bahçede ağaçlaşmış bir yasemin ağacı var. Yaz, kış, soğuk, fırtına orada ama birşey olmuyor. Belki kışın Adana havası ılıman geldiğindendir ama bunu da belirteyim dedim. Benimki de balkonda duracak bu kış. Balkonumun demirlerini sarsın istiyorum. Bir sürü de çiçek var üzerinde ;)

mehtap gürbüz
21-09-2007, 18:33
Merhaba İlkin; Biz 1996 da Adana'ya geldik ev buluncaya kadar otelde kaldık. Ev ararken, bizim buralarda evlerde sıcakta özenerek baktığımız Kauçuk sokakta kocaman ağaç. Gözlerime inanamadım. Bu nedenle yasemini hiç çekinmeden dışarda bırakabilirsin. Aşırı sıcaklardada suyu bol bol ver, o da sana bol çiçek verir. Hoşçakal.

limon
22-09-2007, 00:20
Arkadaşlar yaseminler de çeşit çeşit. Bazı türleri soğuk havaya ve rüzgara dayanamıyor.
Araştırıp, çiçeğin keyfine bakıp ona göre karar vermek en doğrusu diye düşünüyorum.

lerdemir
22-09-2007, 01:10
Bende de pembe yaseminden var. Minicik... Yani aslında büyürdü de, benim açgözlülüğüm yüzünden aşırı doz gübreye maruz kalıp kavruldu.

Şimdi güç bela yeniden hayata dönmüş durumda...

Yeniden serpilmeye çalışıyor...

oyaağacı
23-09-2007, 21:49
Acil Yardım Lütfen,
Resimlerini göndermeğe çalışacağım yasemin yaz dönemi çiçekleniyor mis kokulu ve beyaz açıyor (resimde ki benimdir). Bunun dışında şubat-mart döneminde çiçeklenen ve daha güzel kokan french parfüm de denen başka bir tür daha mı var.Cehaletimi mazur görün ama ;eğer böyle bir türü daha varsa ve ben onu bilmiyorsam çok üzüleceğim ve onsuz geçen günlerimi telafi etmek için hemen yarın kollarımı sıvayacağım.:( http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21313&stc=1&d=1190576651

oyaağacı
23-09-2007, 21:52
Geceleyin alelacele resimleyince hiç çiçek çekememişim ama bildiğiniz klasik yasemin işte.Zaten saksısını büyütünce çiçekleride azaldı biraz :o

Todor
23-09-2007, 21:55
Bu başlığın bir önceki sayfasını okursanız, sorunuzun cevabını göreceksiniz.

oyaağacı
23-09-2007, 22:23
Ben sayfaların tamamını okudum.Madagaskar yasemini , arap yasemini (ful) ve de beyaz yasemin üçüde bende mevcut.Fakat pembe yasemin denen türü bilmiyorum .Kusura bakmayın okuduklarımdan da anlayamadım gerçekten pembe var mı yoksa benim beyaz bildiğim midir o ?

Todor
23-09-2007, 23:24
Pembe yasemin : Jasminum polyanthum
Beyaz yasemin : Jasminum officinale

oyaağacı
24-09-2007, 07:03
Teşekkür ederim Todor gerçekten aydınlandım.Evet benim J.polyanthum edinmem gerekiyor.Saygılarla.

şükran ünal
24-09-2007, 09:29
Sayın Todor,yukarda belirttiğiniz stephanotis ten bu hafta sonu praktikerden aldım bunun bakımı ile ilgili etiketinde türkçe hiç bilgi yok .forumda bulamadım.eğer siz bu konuda beni bilgilendirirseniz çok memnun olacağım.aynı mum çiçeği gibi tel üzerine yuvarlak form oluşturmuşlar .Saksısı çok küçüktü ben onu zedelemeden daha büyük saksıya aktardım,Ama nasıl bakacağım?

İlkin
24-09-2007, 09:55
Sayın limon siz hiç merak etmeyin, sevgili Mehtap Hanımın serası var, oradan kaktüs ve sukulentlerle birlikte yasemin de gelmişti bana. Kendisi çok iyi biliyor o yüzden o çiçeği ;)

Teşekkürler herşey için Mehtap Hanım...

Bu arada ben bir türlü yaseminden aldığım çelikleri köklendirmeyi başaramadım. Suya koydum, gölgeye aldım ama yok işte köklenmiyor. Köklendirmenin bir sırrı var mı acaba? :p

Sevilay
24-09-2007, 10:17
Sevgili İlkin,yanılmıyorsam en iyisi daldırma ile üretme demişti Mehtap hanım.

Anladığım kadarıyla bir dalını kırmadan toprağına daldırıyorsun,o tutup köklenince ayırıp başka bir saksıya dikiyorsun.

Tabii tamamen yanlış anlamış da olabilirim,istersen Mehtap hanımdan haber bekleyelim.

Sevgiler

Todor
24-09-2007, 10:26
Sayın Şükran Hanım;
Ben Stephanotis'e mum çiçeği gibi bakıyorum çünkü aynı aileden. Ama uzmanlarımız daha doğru cevaplar verecektir.:)

mehtap gürbüz
24-09-2007, 13:32
Herkese merhabalar, gördüğüm kadarı ile sapla saman karışmış, bende tereddüt ettim ve internetten baktım her başlıkta başka bir şey deniliyor aynı kaktüslerde olduğu gibi. Ben bizdekini poliyantum biliyorum, tomurcuğu pembe, çiçeği beyaz ve kokulu. Bu nedenle yetiştirmek için yöntem; birincisi sizin için garanti olan daldırma yöntemi, ikincisi ise Ana gövde veya ena gövdeden çıkmış yaşlı dallardan çıkmış olan ve boyları en fazla 30 cm. olan bu yılın sürgünlerinden elinizle sıyırarak dipçiği ile birlikte koparın (dalı sıyırmayın) bu çeliğin en tepde iki yaprağı kalacak şekilde kalanları koparın ve sırf perlitte veya torfta köklendirin. İsterseniz düşük yogunluklu hormon kullanabilirsiniz. Bu çiçeğin suda olup olmayacağını bende bilmiyorum, fikrim ise olumsuz. Diktiğiniz çelikleri gölgede tutmanız gerekir. Selamlar. M.G.

Penelophe
24-09-2007, 14:00
Pink Jasmine (Jasminum polyanthum) (http://www.paghat.com/jasmine.html)

Jasminum officinale (http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/factsheets/vines/jasminum_officinale.html)

mehtap gürbüz
24-09-2007, 14:27
Onları bende gördüm, başka yerlerdekilerle uyuşmuyor?

Oğuzhan
24-09-2007, 16:45
21344

Bendeki Yasemin

Bir dalı birden kurudu.Sebebini bilmiyorum.Sanırım alışma devri.Yeni filizler çıkıyor.Kuruma neden olabilir.

şükran ünal
26-09-2007, 10:39
Teşekkür ederim Sayın Todor, burada yasemin arasında pek farkedilmeyebilir gibi geliyor bu çiçekle ilgili bilgi. Bekleyelim bakalım.

omar
06-10-2007, 15:20
Resmi dün sabah çektim. Uzunca bir süre daha balkonda duracaklar ve güzel kokularını duymaya devam edeceğim...

limon
06-10-2007, 18:59
Çok güzelmiş omar. Kışın içeriye mi almanız gerekiyor? Soğuğa dayanamıyor mu?

Ela
06-10-2007, 19:18
Benim de yaseminim var,sarı çiçek açıyor,kışın dışarıda durduğu halde donmadı.

sapudeaure
06-10-2007, 19:24
Sevgili Zerrin,sarı ve beyaz kış yaseminlerin kokuları arasında fark varmı?Bilginiz varsa.

Ela
06-10-2007, 19:32
Sevgili Zerrin,sarı ve beyaz kış yaseminlerin kokuları arasında fark varmı?Bilginiz varsa.

Sarı yasemin sanki hiç kokmuyor gibi ama çok çiçek açıyor.

sukranayalp
12-10-2007, 16:43
Sarı yasemin bahar başında çiçek açar , hiç kokmaz ve soğuklara en dayanıklı türdür. Duvar diplerinde güzel durur. Beyaz yasemin (ada yasemini)- pembe yasemin (fransız yasemini)- arap yasemini (yıldız yasemin)- stephanotis gibi sarılıcı değildir. Bir çalı formundadır. Köşeli sürgünleri vardır. Marmara bölgesinin iç kısımları, Karadeniz, İç Anadolu bölgeleri için önerilecek tek yasemin türüdür.

oyaağacı
14-10-2007, 10:12
Yasemin severler ve Sayın Todorun dikkatine ,
'Jasminium polianthum **** kış yasemini 'satıcı öyle söyleyince anladı .Sanırım ve umarım doğrudur.
Saygılar

sinaninci1
17-10-2007, 20:44
Herkese selam
Bende etli yaprakli olanindan var.
Komsumda cali turu olan beyaz cicek acani var,her ikisininde kokulari ayni ve ikiside bahcede ekikili kisin birsey olmuyor.
Sari cicek acanini gormedim.
Celikleme oluyor fakat tutma yuzdesi dusuk.
Suda koklendiren varmi?
Saygilar

denizakvaryumu
18-10-2007, 08:03
Resmi dün sabah çektim. Uzunca bir süre daha balkonda duracaklar ve güzel kokularını duymaya devam edeceğim...

Bu kış bendeki yasemini hiç içeri almayacağım bakalım Ankara soğuklarında ne olacak?

Karşıyaka'da (Ankara)bahar çiçekçilikde devamlı dışarıda duran yaşlı bir yasemin var (sarı değil ,bildiğimiz kokulu beyaz çiçek açan) ...oradaki kişi bu yaseminin Ankara soğuğuna dayanıklı olduğunu söyledi.

Bu yaseminden çelik alıp satıyor...

şükran ünal
18-10-2007, 08:47
Sayın Denizakvaryumu,bizimde öyle yaseminimiz vardı ve üç kışı dışarda bahçede geçirmişti.Boyu birbuçuk mt. ye kadarda uzamış ve adeta çalılaşmıştı ama birgün baktıkki son soğuklara dayanamamış ve donmuştu. Yinede siz bilirsiniz.Eğer yeriniz müsaitse ve yasemininiz alınacak boyutlarda ise içeriye almanızı tavsiye ederim.Ben birde çiçekçilerin samimiyetine açıkçası hiç güvenmiyorum.Birkaç kere başka çiçeklerde de aynı yanılgıya bizi düşürdüler.Saygılar.

denizakvaryumu
18-10-2007, 09:00
Şükran Hanım teşekkürler,
bendeki yasemin açıkçası 2 metreye ulaştığından ve salondaki yerini başka çiçeklere kaptırdığından balkondaki bu denemeyi yapmak zorunda kalacağım :(

Soğuklarla beraber sulamayı iyice azaltıcam nerdeyse susuz bırakarak donmayı engellerim diye düşünüyorum.

sinaninci1
18-10-2007, 09:07
Ankara cok soguk ve donlara maruz kalan bir sehir tehlikeli.
Acikcasi Yalova"da don olmaz

omar
18-10-2007, 09:27
3 yıl önce, 1 yıllık yaseminimi Ankara soğuklarına kurban vermiştim !.
Bu ikinci denemem, ev içinde **** daha serince bir ortamda kışı geçirmesini sağlayacağım.
Şimdilik batıya bakan balkonda duruyorlar belki birkaç sene sonra, ana gövde kalınlaşınca deneyebilirim.

nevsune
21-11-2007, 15:40
Balkonu seraya dönüştürünce, yasemin çılgın gibi gelişmeye başladı. Bu aralar güzel güneş aldığı için midir nedir, her yerinden sürüp tomurcuklar veriyor. Bu yılın en iyilerinden biri yaseminim olacak galiba. Ankara'da yetiştirmeyi düşündüğüm en son çiçeklerden biriydi oysa.

Mucip bey bu haberimden mutlu olacağınızdan eminim:)

denizakvaryumu
21-11-2007, 16:02
Nevsune Hanım,
yaseminlerin coşmasında, Asım'ın doğal gübrelerinin etkisi de var gibime geliyor :)

Mucip Gürbüz
21-11-2007, 16:12
Sevgili Nevsune,

Yalovaya kadar yasemin kokusu geliyor, demek Ankara'danmış.:)

limon
16-01-2008, 12:18
Koskoca 3 kök yaseminlerimde sadece 2 adet tohum kesesi (taze fasulyeye benziyor) oluşmuştu. Geçen gün kopardım dalından, içini açmadan bir fotoğrafını çekecektim sonra da açınca tohum fotoğraflarını. Ancak cebime koyup orada unutmuşum. Ertesi gün cebime baktığımda, taze fasulyeye benzeyen tohum keselerinin cebimde kuruyup içlerini çıktığını gördüm. Cebim tüy içinde kalmıştı şaşırdım. Sonra baktım ki o tüyler yasemin tohumlarıymış meğer :) 3-4 tane de çelikten yetiştirme çalışmam vardı. (Adını unuttuğum bir arkadaşımıza hediye etmek için iyice yapraklanmasını bekliyorum)
28475

denizakvaryumu
16-01-2008, 16:50
Bir yaşıma daha girdim :)

Yasemin ve tohum keseleri :)

çekirdek
16-01-2008, 23:08
Limon'un yasemini, Todor'un 1. sayfadaki 28. mesajındaki 3. Trc.. yasemini (alıntılamak bunları yazmaktan daha zor geldi:)) sanıyorum.
Geçen ay komşunun hiç-hiç uğranılmayan terasındaki yaseminden biz de iki adet aynı tohum kesesiyle karşılaşınca çok şaşırmıştık (diğer komşum ve ben). Temizlikçisi tarafından yok edilmeden kurtarma operasyonu düzenledik. Ve içi bizi de hayrete düşürmüştü. Tohumları sardunyalarınki gibiydi.

Sebahattin Sargın
16-01-2008, 23:17
Tohumları bulunduğuna göre, en kısa zamanda çimlendirme çalışmalarına başlanılması önemle rica olunur ;)

Todor
16-01-2008, 23:27
Köyümde ada yasemeni (jasminum officenale) olmuyormuş. -8 görünce. Fakat tam aksine hanımeli coştukça coşuyor.

limon
17-01-2008, 11:19
Yaseminlerimin fotoğafları: http://www.agaclar.net/galeri/files/11575-4haziraz006.JPG
http://www.agaclar.net/galeri/files/11575-4haziraz003.JPG

Fasulye oluşumlarının da fotoğrafını çekip buraya eklemişim. (unutmuştum)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=21088&d=1190311257

Çekirdek Hanım tohumlar uçup nereye konacaklarını iyi biliyorlar :)

Eskiden tohumdan bir şey yetiştirmeye çok üşenirdim. O büyüyene kadar kim öle kim kala derdim (bunalımdaydım herhalde ;))ama sizlerin sayesinde bunun ne zevkli bir şey olduğunu anladım. Bonsaicilerin sözü çok hoşuma gitmişti. Kısaca "Biz eksek te ekmesek te zaman nasıl olsa akıyor." anlamındaydı...

feriha
28-01-2008, 22:52
Soğuktan korumak için terastan apartman boşluğuna aldığım yaseminim açıyor!. Yaklaşık 15 gündür tomurcukta. İlk defa açacak acaba kokulumu? ?Cinsi ne? Merak ediyorum hiç duymamıştım bu mevsimde yaseminin actığını..

29116

Todor
28-01-2008, 23:28
Ada yasemeni (Jasminum officenale) gibi.

lerdemir
29-01-2008, 13:21
Benim pink jasmine'im de son birkaç haftadır tomurcuk verir gibi; ama sürgünleri kırmızımsı bir renkte.

Kar başladığı için dün onu balkonun en az rüzgar alan köşesine alarak üstünü de şeffaf poşetle sardım (kuru temizlemecilerin büyük boy ceket koydukları şeffaf naylon kılıf)

Eğer balkonda iç mekana alırsam, sanırım o da iyice tomurcuklanıp açar.

29136

Balıkcı
29-01-2008, 13:42
Hayırdır inşallah.

Kış ortasında yasemin. :p :confused:

ciceksever70
27-02-2008, 15:52
Herkese iyi günler dilerim. Birbirine karsilikli duran iki kökten olusmus bir yasemin saksim var. Köklerin biri kurumus gibi digeri hala canli. Kisin cicek acan yaseminlerden. Saksisini degistirmek istiyorum ancak nasil bir toprak istediginden emin degilim. Kökleri topragin biraz üzerinde gibi bu dogru mu yoksa daha derine mi dikilmeli? Tesekkürler.

Kudret
27-02-2008, 21:14
Küçük yasemin fidem tohum kesesi oluşturdu:) Bu sene gelişeceğini sanmıyorum. Ama seneye bayağı tohumumuz olucak galiba...:rolleyes:

omar
28-02-2008, 09:00
Çünkü yaseminlerim sanırım kurudu:( Kış başlangıcında kalın, jumbo boy çöp torbası içine dikkatlice sarıp-sarmalayıp güney cepheye koyduğum yaseminlerim sararmışlar. Daha sonra yeşillenme olmaz ise çok üzüleceğim.

limon
28-02-2008, 11:50
Kudret Bey sizin yasemininiz boyundan büyük işe kalkışmış gibi geldi bana :)
Benim bahçedeki metrelerce uzunluğukta 3 kök yaseminden sadece dört kese oluşmuştu. Onların da ikisi kendi kendine patlayıp dağılmış. Ancak ikisini yakalayabildim.

lerdemir
28-02-2008, 13:24
Kudret,

Sizin yaseminin saksı toprağı sürekli olarak aşırı ıslak mı acaba? Sanki yosunlanma var gibi. Eğer böyle ise, kök çürümesi riski olabilir diye düşünüyorum. Ufacık boyuna da bakmadan tohum zarfı oluşumuna gittiyse bitki, ölmeden önce soyunun devamı için refleksi mi gösteriyor acaba yasemininiz? (Felaket tellalı gibi olmak istemem ama, bir an aklıma geldi. Teknik uzmanlığı olan üyelerimiz nihai doğruyu iletirler bize uygun zamanlarında).

omar,

Hiç mi havalandırmadınız bitkiyi? Hep kapalı mı kaldı öyle haftalar boyu? Belki de poşetle muhafazalı olmasına rağmen, Ankara'nın sert kışına dayanamamıştır. Ya da, acaba, jumbo çöp torbası güneş geçirmeyen bir naylon mu idi ki?

Mahir Bey,

Hayırlısı ile bu haftasonu tomurcukların şu anki halini yakından fotoğraflayayım da konu daha bir netleşsin :)

omar
28-02-2008, 13:55
Günah çıkatma gibi olacak ama; 2-3 kez güneşli günlerde havalandırmıştım. Sanırım geçenlerdeki soğuk döneme dayanamadı. **** ben fazla güvendim.

Kudret
29-02-2008, 18:17
Lerdemir aşırı ıslaklıktan değil, sera içindeki yetersiz havalandırmadan yapıyor yosunu. Tohum vermesini de alınan anaç yaseminin yaşlı olmasına bağlıyorum. Umarım benim düşündüğüm gibidir:))

Kudret
29-02-2008, 18:22
Kudret Bey sizin yasemininiz boyundan büyük işe kalkışmış gibi geldi bana :)
Benim bahçedeki metrelerce uzunluğukta 3 kök yeseminden sadece dört kese oluşmuştu. Onların da ikisi kendi kendine patlayıp dağılmış. Ancak ikisini yakalayabildim.

Bana da öyle geldi:) Bu yasemin büyüyünce kimbilir nekadar tohum verecek...

GLCN
14-03-2008, 11:25
sevgili kudretin göndermiş olduğu yasemin açtı ve minicik boyuyla kokular salıyor tekrar çok teşekkür edeyorum bana bu güzeli gönderdiğiniz için...

lerdemir
14-03-2008, 11:48
Bu başlığı okuyacak diğer kişileri doğru bilgilendirmek adına; sevgili GLCN'nin fotoğrafladığı çiçekli bitki aslında bir yasemin olmayıp aslında Stephanotis'tir. Piyasada "Madagaskar Yasemini" olarak adlandırıldığından hepimizin diline yasemin diye yerleşmektedir.

Stephanotisiniz daha da çok çiçeklenir de mis gibi kokar inşaallah sevgili GLCN.

sempe
14-03-2008, 11:58
Bence bu Trachelospermum jasminoides bende de var. Madagaskar yasemininin yaprakları daha büyük (mum çiçeğine benziyor).

Kudret
15-03-2008, 18:27
sevgili kudretin göndermiş olduğu yasemin açtı ve minicik boyuyla kokular salıyor tekrar çok teşekkür edeyorum bana bu güzeli gönderdiğiniz için...

Rica ederim Glcn hanım. :)

Kudret
15-03-2008, 18:28
Bence bu Trachelospermum jasminoides bende de var. Madagaskar yasemininin yaprakları daha büyük (mum çiçeğine benziyor).

Evet sempenin söylediği gibi bu bir "Trachelospermum jasminoides" **** "rhynchospermum jasminoides".

lerdemir
15-03-2008, 22:52
Fotoğraflarını eklerim dediğim tomurcuklarım çiçeğe döndü, mis gibi koktu ve sonra çiçekleri de bitmeye yüz tuttu bile...

Buyurun...

lerdemir
15-03-2008, 23:07
Bu da altıncı fotoğraf.

GLCN
16-03-2008, 12:26
Sevgili lerdemir çok güzel kokulumu acaba?

çekirdek
28-03-2008, 12:45
Sevgili Lerdemir, beşinci fotodakiler pembe. Bu ayrı bir kök mü?

Benimki de böyle oldu:

Oğuzhan
28-03-2008, 13:03
Çoşmuş bunlar.Çok güzeller.Yaprak yok çiçek var. Maşallah .
Nerde burası evde kimse yokken ben bir ziyaret edeyim.:D

GLCN
28-03-2008, 14:19
Benimde yukarıdaki resimdeki çiçeğim (96) nedenini bilmediğim bir şekilde açmaktan vaz geçti ve üzerindeki bütün tomurcuk ve yaprakları döktü neden oldugunuda hiç anlayamadım umarım kurumaz...

çekirdek
28-03-2008, 15:32
Oğuzhan, tamam. İlle de evde kimse yokken diyorsan ben sana kahve kavanozunu, fincanını ve ısıtıcıyı çıkarır bırakırım balkona, keyfine bakarsın, değer. Ancak ve lakin çelik çalmak için "kimse yokken" diyorsan, ben üç senedir yazda-kışta-baharda, her şart altında ve üstünde çeliklerini köklendirmeye çalıştım, nafile.

günsu
29-03-2008, 00:19
Gerçekten çok güzeller, mis gibide kokuyordur;)güle güle büyütün, benmi yanlış görüyorum kökü soldaki o küçük saksıdamı ?

çekirdek
29-03-2008, 00:54
Saksısı o değil, altta kova büyüklüğündekinin içinde.

Oğuzhan
29-03-2008, 09:12
Bizim içinde bir kahve için.Çok güzel .:)

lerdemir
29-03-2008, 14:27
Sevgili Çekirdek,

Hepsi aynı kök. Tek kök.

öğretmen
30-03-2008, 11:37
Geçen yıl beyaz yasemin ve hanımeli diktim.Hanımeliden ümidim yoktu,çünkü çok cılızdı.Ama coştukça coştu..Ancak yaseminime soğuk vurdu ve kurudu.Çok da güzel çiçek açmıştı.Sarıgöl'deyiz.Yetiştiği yerin kışları çok mu sıcak olacak?İzmir'den biraz daha soğuk oluyor buraları...

cigdemb
30-03-2008, 23:48
geçen yaz kıbrıstan getirdiğim beyaz yaseminim sabah güneşi aldığı kapı önünde öyle coşmuştu ki bu yazı sabırsızlıkla bekliyordum ancak kışın üşümesin diye içeri aldım ve burdan da ögrendiğim üzere böceklenmesine sebep oldum.. beyaz pamuksu örümcek ağları her tarafını kaplamıştı ilaçladım ve tüm yaprakları kahverengi oldu kupkuru döküldü..yaprakların ölmesine karşın böceklerin ölmemesi sebebiyle bu işlemi bir kez daha tekrar etmem gerekti..toprağını değiştirdim haftada bir vitaminli su veriyorum önceki sayfalardan öğrendiğim her şeyi denedim ama sürgün vermesine rağmen eski halinden eser yok yaprakları yarıya kadar sarardı.. dogrusu toprağını değiştirerek hata yaptığımı düşünüyorum.benzer durumla karşılaşan varsa veya istediği toprak konusunda yardımcı olabilecek birileri seslenirse çok memnun olurum.

oyaağacı
08-04-2008, 20:35
İki sene önce bahçeye diktiğim yasemin çok merak ettiğim kış yasemini imiş :o Muhteşem bir koku ve görüntü :cool:

ardabora
08-04-2008, 22:06
Harika görünüyor. ;)

Benimki hala kendine gelemedi,Mine Hanım'ın önerilerini yaptım,beklemedeyim.

Oğuzhan
09-04-2008, 08:24
Çatlatmayın bizi arkadaşlar.Ne kadar çoşmuş öyle.Maşallah.

limon
11-04-2008, 01:47
Arkadaşlar ben her mevsim ayrı ayrı denememe rağmen yasemin çeliklerini köklendirmeyi başaramadım. Kışın diktiğim çelikler geçen haftaya kadar ne öldüler ne yaprak sürdüler. Sonra birden yaprakları solup ölmeye başladılar. Baharda aldığım çeliklerden bir ikisinde ölme belirtisi yok ama yine yaprak sürmedi. Bugün en son dip sürgününden kestim. Üzerinde bir iki saçak kökü var. Tutar mı bilmiyorum. Bir püf noktası var mıdır? Ha bu arada köklendirme hormonu da kullandım nafile....

Kaya arkadaşımıza söz vermiştim çeliği köklendirip göndericem diye ama başaramıyorum bir türlü.

limon
03-05-2008, 16:16
Uzman16, aparat için, yakınınızda Koçtaş varsa, hem ucuz hem de bol çeşit var.

eylems
04-05-2008, 23:05
celastrus (yaban yasemini)
yaprak döken sarılıcı bitkilerdir.
gösterişli sonbahar renklenmeleri yapan yaban yaseminleri, bütün mevsim boyunca üzerlerinde kalan kırmızı sarı meyveler verir
az bakım ile çabuk büyüyen kuvvetli bitkilerdir.uyumlu bitkilerdir.birkaç türü soğuk iklimlere ve sert rüzgarlara uyum sağlayabilir.bataklık ve ıslak topraklar için uygun değildir. fakir ve kumlu topraklarda, kurak ve sıcak iklimlerde iyi gelişirler. çiçek ve meyveler yeni dallar üzerinde oluştruğundan ilkbaharda kuvvetlice budanmalıdır.
üretilmeleri tohum ve çelikle olur.

sayın gümüş 1. sayfadaki eklediğiniz fotoğrafa istinaden,

eklediğiniz fotoğraf, yabani yaseminse eğer bundan bizim köyde(katamonu/tosya) bir sürü var köydeki halk bu bitkiye yabani ot niyeti ile bakar ve söküp atar.resimdeki birkinin mor çiçekleri var nohuttan küçük yeşil tohumları olur sonra bunlar domates gibi kızarır evet bu bitki şaşırdım şimdi.:(

ardabora
06-05-2008, 00:19
Bugün Koçtaş'tan tırmanma aparatı aldım. Akordiyon gibi açılıyor. Çeşitli genişlikte olanları vardı. Duvara monte edip yaseminlerimi sardırınca o resmini de yüklerim.

sevgili uzman16,
sorması ayıp, fiyatı nedir bu aparatın? Uygunsa gidip alıcam.
Benim minişim daha çok küçük ama Mine hanımın önerilerini yapınca çiçeklenmeye başladı.

3-4 adet yasemin çiçeğine,ailece gidip gelip burnumuzu dayıyoruz. :D

limon
06-05-2008, 13:48
Ardabora, çok ucuz o aparatlar. Çeşit çeşit 3-5 YTL gibiydi galiba fiyatı. Daha güzelleri de var ama onlar biraz daha pahalıca. Cevahir Koçtaş güzel.

ardabora
07-05-2008, 20:58
Ya ben neden Koçtaş'a gidince bu tür şeyleri hiç görmüyorum? Fellik fellik sadece çiçeklere baktığım için mi acaba? :dilli:

En son iki hafta önce gittim Cevahir'deki Koçtaş'a...

Eşim kendine şarjlı matkap bulma derdinde,oğlum "anne beni burger king'e götüüürrrr" diye yırtınmakta...Kendimi kaybediyorum zaten orada,aparat falan gözüm görmüyor.

Uygunmuş fiyatı,gidip almak lazım.

beyaz orkide
08-05-2008, 15:38
Arkadaşlar,Benimde trachelospermum jasminiodes Bu kışı cıkaramadı.Ama üzerinde 2-3 tane yan sürgünleri var.Onlardan celik üsülü IBA hormonuyla köklendirmem mümkünmü? nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz?

ardabora
08-05-2008, 20:49
Sevdim...çok hoş ve pratik...

LuNa
16-05-2008, 01:53
Gecen az bende kücücük cali görünümlü yasemin almistim. Üzerinde Jasminum polyanthum diye yaziyordu ama sizin yazdiklarinizi okuyunca biraz kafam karisti. Aldigimda üzerinde bircok tomurcuk, birkac tanede acmis halinde cicegi vardi. Cicekleri kücük ve beyaz renkli, tomuscuklariysa sizin yazdiginiz gibi pembe degil onlarda beyazdi. Aldigimda gayet saglikliydi gerci hala öyle görünüyor fakat üzerindeki tüm tomurcuk ve cicekleri kurudu. Neden olabilir fikriniz varmi. Büyütemicem diye korkuyorum. Suan üzerinde yeniden tomurcuklanma var ama onlarinda kurumasindan korkuyorum. Aldigimda üzerinde mevsimi kis yaziyordu. Ama suan üzerinde tomurcuklanma var. Bakimi ve istekleri ile ilgili bilgi verebilirmisiniz rica etsem.

Jasminum polyanthum

acemibahcivan
19-05-2008, 18:46
yasemin aldım acaba diyorum daldırma yöntemi ile çogaltabilirmiyim.

fleabattery
24-05-2008, 17:41
yasemin kediler için zehirli mi gerçekten?
evde 2 tane kedim var. ilerde yaseminim olursa başımıza bir sakatlık gelmesin:(

gümüş
25-05-2008, 15:46
benim bulduğum bilgide celastrus (yaban yasemini)nin kediler için zehirli olduğu yazıyordu diğer yasemin için bir bilgim yok . umarım zehirli değildir

fleabattery
25-05-2008, 20:03
Zehir olayını kedigende sordum. Umarım zehirli değildir. Ama zehirli olan bir kaç bitkiyi de öğrenmiş oldum. Bulabildiklerimi hayvanlar bölümüne yazacağım. 7 senedir kedi besliyorum ama çoğu zehirli şeyi hiç bilmiyordum. Neyse konuyu dağıtmayayım. Teşekkürler..

Günüm
01-06-2008, 14:03
Zehir olayını kedigende sordum. Umarım zehirli değildir. Ama zehirli olan bir kaç bitkiyi de öğrenmiş oldum. Bulabildiklerimi hayvanlar bölümüne yazacağım. 7 senedir kedi besliyorum ama çoğu zehirli şeyi hiç bilmiyordum. Neyse konuyu dağıtmayayım. Teşekkürler..

Benim 5 tane kedim var.Bir çok türden de yasemin yetiştiriyorum.Helak oldu yaseminlerim kedilerim yüzünden.Onlar yedikçe başka yerden sürüyorlar..Hepsi sağlıklı..Kedilerim de çiçeklerim de..
Korkmadan büyütün yasemininizi..;)

Buket Aknar
02-06-2008, 20:28
Kıbrıs'ta yaseminler çiçeklenmeye başladı. Bahçelerin kokusu değişti.

Harun Parlak
02-06-2008, 20:54
Selamlar Buket hnm açtığını bu güzel konuya bir miktar bilgi eklemek istedim

jasminum officinale BEYAZ ÇİÇEKLİ YASEMİN
Asıl yurdu Asya olan bu tür doğuda Çin den batıda İran'a kadar olan bölgelerde yerli olarak bulunur Güney Avrupa ve Ülkemizde de yetiştirilir.
Toprak bakımından kanaatkardır iyi dranajlı humusca zengin topraklarda iyi gelişir Kumlu ve Kireçli topraklarda da yetiştirmeye uygundur.
Şidetli donlardan etkilenir. - 15 derece sıcaklara kadar dayanır.Sıcak ve ılıman iklimleri sever.
Makaslamaya yatkındır çiçeklenmeden sonra yapılan budama filizlendirmeyi ve çiçeklendirmeyi artırır.
Hızlı büyür 10 metrekadar boy yapabilir.
Işık gçlge bitkisidir. Haziran Eylül arası açan çiçekleri beyaz renkli 2-10 adedi bir arada son durumlu şemsiye kurluşunda ve güzel kokuludur. Çiçeklenme uzun zaman devam eder.
Üretimi TOHUM ve ÇELİK Tohumlar toplandıkdan hemen sonra her hangi bir işlem yapmadan ıslak kasalara ekilir.Temmuz Ağustosda alınan yarı olgun odun çeliklerler sera ve cemakanlerde kolaylıkla Kasımda odun çelikler ler ayırma ve daldırma metodu ile de üretiliebilir.

Buket Aknar
02-06-2008, 21:09
Tekin bey; inşallah ayni yaseminden bahsediyoruz. Birçok farklı yasemin türü biliyorum. Latince adlarını bilmediğim için yorum yapamayacağım. Katkınız için teşekkürler.

Kıbrıs'ta bu yaseminler akşamüzerleri toplanıp iğne yardımı ile ipliğe dizilir, evde müsait bir yere asılır artık siz evdeki kokuyu düşünün.

Harun Parlak
02-06-2008, 22:32
Gözlerim beni yanıltmıyorsa %90 aynı yaseminden bahsetmeye çalıştım bilen arkadaşlar kesin
sonucu bulacak lardır.

Sebahattin Sargın
03-06-2008, 00:00
Evet ******* bu bir J. officinale, hatta elimde ki 1954 yılı basımı "Büyük Bitkiler Klavuzu" adlı kitapta Türkçe adı "Hakiki Yasemin" olarak geçiyor.

Sevgiler ;)

Oğuzhan
03-06-2008, 09:21
Koku olarak daha yoğun bir tür mü?

Buket Aknar
03-06-2008, 14:06
Ben bu yasemini "Kıbrıs yasemini" diye bilip sadece Kıbrıs'ta olduğunu sanıyordum. Örneğin seralarda aradığınızda bu isimle bulabiliyorsunuz.

Sn Ohuzhan kokusu oldukça güzeldir ancak bir de çomun çomun açan bir yasemin türü var ki onun kokusu daha bir keskindir. ( Geçenlerde ondan da aldım ancak daha uygun bir yere dikemedim. Onun yaprakları biraz daha farklıdır.)

Ali H. ALI
04-06-2008, 04:47
Buket hanim dogru dusunmussunuz. Yasemin Kibrista bolca yetistirilse de Kibrisin yerli bitkisi degildir.

Buket Aknar
04-06-2008, 21:02
Ali Bey, verdiğiniz bilgi için çok teşekkürler. Bu durumda bu başlık için ne yapmalıyız?

Harun Parlak
04-06-2008, 21:11
Sanırım bunu yaparsanız uygun olur.
jasminum officinale BEYAZ ÇİÇEKLİ YASEMİN

tufan
06-06-2008, 00:20
Merhaba;
ben de birkaç resim ekleyeyim dedim. Sormak istediğim, yasemin' in üretme tekniği. Nasıl üretebiliriz, tohumdan oldukça zor gibi geliyo, daha önce denedim olmadı. Gerçi, 3 yılda sadece 1 defa tohum vermişti. Bütün sene dışarda, balkonda kalıyor ve kışa oldukça dayanıklı bir cins.
Sargı aparatını da, paravan gibi kullandım, açtıktan sonra kenarlardan duvara çaktım, lodoslu ve rüzgarlı havalarda, biraz sallanıyor ama önündeki lavanta saksısının desteğiyle ayakta kalabiliyor.

erbek_
06-06-2008, 10:27
Tufan bey, maşallah çok güzel yasemininiz....Üretmek için yeşil çelik alıp köklendiriyorsunuz. Ben direkt toprağa gömüyorum tutuyor ama suda da köklendirebilirsiniz. ;)

Sûz-i Dilârâ
07-06-2008, 18:02
Arkadaşlar, bugün çiçekçim sipariş ettiğim yaseminimi getirmiş; ancak getirdiği yasemin için "ithal yasemin" dedi. Çiçeklerini kokladım, fazla bir koku alamadım. Eşime koklattım o: "Kokuyor" dedi. :( Aşağıya fotoğrafını da ekledim. Nedir bu ithal yasemin? Bizim kokulu ada yasemininden farkı nedir? Bakımı nasıldır? Kokusuz bir yasemin sahibi mi oldum ben şimdi?:( Çiçekçi evde salona da bırakabilirsiniz dedi. Benim bildiğim yasemin ya bahçede ya da en fazla balkonda yetiştirilir.:o Bilenler bu durumu bana açıklayabilir mi?

Günüm
08-06-2008, 22:25
Arkadaşlar, bugün çiçekçim sipariş ettiğim yaseminimi getirmiş; ancak getirdiği yasemin için "ithal yasemin" dedi. Çiçeklerini kokladım, fazla bir koku alamadım. Eşime koklattım o: "Kokuyor" dedi. :( Aşağıya fotoğrafını da ekledim. Nedir bu ithal yasemin? Bizim kokulu ada yasemininden farkı nedir? Bakımı nasıldır? Kokusuz bir yasemin sahibi mi oldum ben şimdi?:( Çiçekçi evde salona da bırakabilirsiniz dedi. Benim bildiğim yasemin ya bahçede ya da en fazla balkonda yetiştirilir.:o Bilenler bu durumu bana açıklayabilir mi?

Benim balkonumda senelerdir olan bir yasemin aldığınız..Özelliği, soğuklara çok dayanaklı olması.Bu sene üzerine kar yağdı ama bana mısın demedi..Kış aylarında tüm yapraklarını döküyor..Sakın endişelenmeyin..
Bahara girerken çok şekilsiz uzayan dallarını buduyorum..Uzun süre kuru dal olarak kalıyor..Ne oluyor yoksa öldü mü demenize kalmadan her tarafını yaprak basıyor..Sonra da çiçekten görünmüyor..Akşam ve sabah saatlerinde çok etkili koku yayıyor etrafa.Gündüz ise kokusunu almak zor oluyor..
Çok doğru bir seçim yapmışsınız..Hem dayanıklı hem çok hızlı büyüyen bir kızınız olmuş..Güle güle büyütün..

Sûz-i Dilârâ
09-06-2008, 07:01
Sevgili Gardenya, size ne kadar teşekkür etsem az.;) İçimi o kadar rahatlattınız ki;) Van'da yaşadığım için yaseminin soğuklara dayanamayacağını düşünüyordum ve kış için ayrı çözümler üretmek lazım gelecek diyordum. Yine de kokusuna olan düşkünlüğüm yüzünden dayanamayıp almıştım.;) Şimdi hem kokulu hem de dayanıklı bir yaseminim oldu.;) Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.;)

Günüm
10-06-2008, 15:46
Sanırım bahçelerin olmazsa olmazı yasemin:))Eee şimdi benim olmazsa olur mu?:))

Sevgili Cemo..
Ben size ithal olan beyaz yaseminden gönderebilirim..

Günüm
10-06-2008, 15:48
Sevgili Suz-i dilara'nın yasemini.Bende adresiniz var.Perşembe kargolasam olur mu?

Günüm
10-06-2008, 15:54
Rica ederim suz-i dilara.
Sevgiyle büyütün.

Sûz-i Dilârâ
10-06-2008, 18:07
Arkadaşlar kokulu yaseminlerin hepsinden sarı ve beyaz olanlarından da istiyorum ben.;) Nolacak şimdi?:( Buralarda da yok! Zaten Van'daki çiçek azlığı beni öldürecek, siteden bakıp bakıp iç geçiriyorum sizin çiçeklerinize:(

Günüm
10-06-2008, 18:25
Sevgili Uzman16,
Siz söyleyince yine baktım Buket Hanım'ın yüklediği resme ve yine iç geçirdim.
Aynı yaseminden geçen sene almıştım..Dolu dolu açtı ama o güzelim yaseminim kışın tamamen öldü.
Seraya sorduğumda bu türün kışa dayanmadığını söylediler..Burada bazı bahçelerde ağaç haline gelmiş olanlarına rastladım..Doğrusu nedir bilemedim..Gerçekten onun kokusu çok daha keskin..Ama gözümün içine baka baka kurudu.

Sûz-i Dilârâ
10-06-2008, 18:55
Ah ah sevgili Gardenya, İstanbul'da kuruduysa Van'da yaşaması imkânsız öyleyse.:( Başka bahara ve başka şehire saklı kalacak yasemin aşkım:(

Günüm
10-06-2008, 19:09
Öyle özel bir çiçek ki sizin bu denli çok istemenizi gayet iyi anlıyorum..
Saksıya dikilse de soğuklarla birlikte içeri alınsa acaba kurumasına engel olabilir miyiz?
Bana hediye gelen bir melisa sahibi tarafından içeriye alınarak 6 seneyi doldurmuş İstanbul'da..Benim de öyle yapmam tavsiye edildi..Kaldı ki ben daha önce dışarıda bırakarak bir melisamın ölümüne sebep olmuştum.
Tecrübeli dostlarımız olumlu cevap verirlerse size yasemin bulma işi en kolayı.;)

Sevilay
10-06-2008, 19:35
Bana, geçen sene Mucip beyden gelen yaseminim, tüm kışı kapalı balkonda geçirdi ve şu anda gayet sağlıklı.

Salonun balkona açılan kapısı kış boyunca kapalıydı.Gerekmedikçe açılmadı.
Buna rağmen, soğuk ama kapalı balkonda yaşadı.
Tabii saksıda dikili bir şekilde.:)

Hatta, geçen ay yanlışlıkla kırılan ufacık bir dalı, ne olur ne olmaz, aynı saksının toprağına daldırdım.

Sanırım o da tuttu.Gayet dinç bir şekilde duruyor.

Bu durumda, saksıda, kışın içeri alınarak, bir yasemin yaşatılabilir.:)

Günüm
10-06-2008, 20:25
Çok teşekkür ederim Sevilay.
Açıkçası çok sevindim.Şu pembe tomurcuklanıp,bembeyaz açan ve keskin keskin kokan yaseminlerin peşine düşmek istiyorum yine..Hepsi güzel ama onu bir başka türlü seviyorum.Beni onunla ilk defa anneannem tanıştırdığı için olsa gerek.O zamanlar çocuktum..Şimdi hem yasemini hem anılarımı yaşatmak peşindeyim.

Buket Aknar
10-06-2008, 20:29
Arkadaşlar; Kıbrıs'ta Yaseminler hep bahçede olur. Yukarıda fotoğrafını eklediğim, kış mevsiminde yapraklarını döker kup kuru bir dal kalır. Bu arada Kıbrıs'ın iklimi de önemli. Burada Akdeniz iklimi hüküm sürmekte, yazları çok çok çok sıcak, kışları ise ılık geçmekte.

Günüm
10-06-2008, 20:31
Evet Buket hanım.
Narin olan türler İstanbul'un kışını kesinlikle sevmiyorlar.

minka
10-06-2008, 20:43
Merhaba,

Bende bahçemizdeki yaseminin fotoğrafını eklemek istedim. Uzun zamandır vakit ayırıp ismini öğrenemedim. Müthiş bir kokusu oluyordu. Sabahları bu kokuyla uyanmak çok güzel bir duygu. Yaprak dizimi ve çiçeklerin yapısı Jasminum polyanthum türüne ( yani sizin dediğiniz pembe tomurcukluya )benziyor. Fakat tomurcuklar pembe gibi gelmedi bana. Fotoğraflar yardımcı olur umarım. Teşekkür ederim. Bir de sarı yasemin de var. İsteyene çelik gönderebilirim.

Günüm
10-06-2008, 20:50
Ben çok isterim sevgili Minka.
Kokusu geldi sanki.Ne güzel yasemin o öyle..

Buket Aknar
10-06-2008, 21:05
Sn Minka; eklediğiniz yasemin türünden benim de bahçemde var. Burada Tekin Bey'den öğrendiğime göre ismi "jasminum officinale" veya Beyaz Çiçekli Yasemin. Sebo ise bu türe Hakiki Yasemin dedi.

Ferda Ülkümen
10-06-2008, 21:36
İstanbulda bir ismi de ada yasemini dir.

Günüm
10-06-2008, 21:42
Evet Ferda hanım.
Yalova'dan almıştım geçen sene.Satan kadın ada yasemini deyince anneannemin de o adı söylediğini hatırlayıp almıştım.En keskin kokulusu budur demişti.Gerçekten öyle galiba.Kokusu geldi burnuma.Yeniden bulmam lazım..

Sûz-i Dilârâ
11-06-2008, 07:24
Sevgili Minka, ben de çelik alabilir miyim? Resimdekinden bir de sarı yaseminden:p Aylardır nerden bulsam diye düşünüyorum sizi Allah gönderdi herhalde;)

minka
11-06-2008, 23:43
Sevgili Buket Aknar,
Bir daha baktım ve jasminum officinale imiş. Teşekkür ederim. Çok güzel kokuyor, gerçi başka yaseminlerle karşılaşmadım, haksızlık etmeyeyim ama ben çok seviyorum yasemini.

Uzman16 size kesinlikle katılıyorum. Beyaz yasemin biraz nazlıdır. Bu yıl biraz yorgun bizimkisi. Sarı yasemin daha dayanıklı ve kolay kökleniyor.

Sevgili Gardenya, size de çelik gönderebilirim. Adres bilginizi özele yazın lütfen. Suz-i Dialara ve cemo size de gönderiyorum:)

Sûz-i Dilârâ
12-06-2008, 14:11
Çok teşekkür ederim sevgili minka, çelikleri sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgili uzman 16 verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler. Dikkate alacağım. ;)

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 22:59
Buda benim madagaskar yaseminim . Henüz 1,5 metre .

fkilimci
15-07-2008, 09:12
Birkaç ay önce FUL diye bana sattıkları bitkim bu sabah çiçek açmış. Yalnız gördüğümde bunun ful olmadığına üzüldüm gerçekten. Bunun hangi çeşit yasemin olduğunu bana söyler misiniz?

Mine Pakkaner
15-07-2008, 10:02
Bu bir katmersiz ful. Jasminum arabicum.

sinaninci1
15-07-2008, 12:15

Sizin yasemin Yalova çiçekçilerinde nedendir bilmem Arap yasemini diye adlandırılır.
Saygılar

fkilimci
15-07-2008, 15:54
Bu bir katmersiz ful. Jasminum arabicum.

Mine Hanım verdiğiniz bilgi için size çok teşekkür ederim. Aldığım çiçeğin gerçekten ful olduğunu öğrendiğime çok sevindim. Yaşasın benim de gerçekten ful'üm varmış :eek::eek:

cemo
19-07-2008, 12:17
Arkadaşlar,sevgili minka nın gönderdiği çelikleriniz ne durumdalar?
Benimkiler tek tek ölüyorlar.:(Son iki tanesi direnmekte,gözüne bakıyorum.
Çok üzgün olduğumu söylememe gerek yok sanırım:(
Bu arada, minka'ya tekrar teşekkür ediyorum.

Sûz-i Dilârâ
26-07-2008, 05:55
Sevgili Cemo, benim yaseminlerim de hemen hemen aynı durumdalar. Saksıya diktiğim beyaz yasemin çeliğim ölmüş durumda, sarılardan da bir tanesi direniyor henüz yeşil, ancak ben ne olur ne olmaz diye bir beyaz yasemin çeliğini ve birkaç sarı yasemin çeliğini suya koymuştum, bir tanesi gövdeden kök vermiş:( yaklaşık iki haftadır tatildeydim geldim ilk işim baktım, kökler hala bıraktığım gibi duruyor hiç uzamamış, beyaz yaseminim de galiba çürüyecek:(:(:( Şimdi bilen arkadaşlardan ricam suda köklenen yaseminimi ne yapmam gerektiği, o kadar nazlı ki toprağa alsam kökleri çürür diye korkuyorum.:confused:

cemo
26-07-2008, 10:58
Dilara benimkiler gitti:(inşallah seninkiler yaşar.Ben yinede suluyorum bir ümit işte:(

Nariel
26-07-2008, 15:34
Sûz-i Dilârâ, yasemininizi toprağa dikmenizi öneririm. Çürümesinden korkuyorum demişsiniz, suda durması toprakta durmasından daha tehlikelidir çürüme açısından. Kökün gelişmiyor olması, uzun süredir aynı suda duruyor olmasından kaynaklanabilir.

Oralarda yasemin fidesi yok mu? Minik bir fide alırsanız, kısa sürede büyüyerek sizi sevindirecektir.

Sûz-i Dilârâ
26-07-2008, 17:13
Sevgili Nariel, öneriniz için teşekkür ederim birazdan toprağa geçiririm hemen. Buralarda maalesef yasemin fidesi yok varsa da ben bulamadım, zaten iklim şartları düşünüldüğünde Van ve yasemin o kadar zıt şeyler ki;) Çiçekçiye verdiğim sipariş neticesinde de çiçekçim, aslında yasemin olmayan ancak yasemin diye bilinen, akşamüstleri hafif bisküvü kokusunu hatırlatan bir koku yayan, aşırı soğuklara dayanıklı, adına "ithal yasemin" dediği bir bitki getirmişti. Bendekinin yasemin olmadığını öğrenince sağolsun sevgili Minka bana ve forumdan birkaç arkadaşa daha çelik yollamıştı ama sonuç ortada, ümit edelim hüsrana uğramamak için.:cool:

omar
27-07-2008, 12:22
Kışın balkonda donan yaseminim yerine İzmir'den yeni bir fide getirtmiştim.
Sanırım bu küçük şey beni daha mutlu edecek; üstü onlarca tomurcuk dolu.
Sırası gelen açıyor.:p

Nariel
30-07-2008, 09:55
Sarı yasemin sanırım gerçekten tuttu ;)

44065

ardabora
30-07-2008, 17:47
Merhaba,
Benim bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=217896&postcount=1515) yaseminim resimdeki halini aldı.Mart ayından boyu yaklaşık 50 cm. idi. Mine hanımın önerilerini yaptım. Şimdi 2,5 metreyi geçti,uzunluğunu tam olarak çekmemişim.

Nariel
31-07-2008, 00:53
Bitkileri alışkın olmadıkları ortamda yetiştirmek hüsrana uğratır insanı, en güzeli o iklimde rahat eden bitkileri sevmek ve en güzel haliyle yetiştirmeye çalışmak.. Kışın aldığım yasemine özel bakım yapılmadığı halde (saksıya alıp toprak ekleme ve diğer bitkilerden arta kalan biraz vitaminli su haricinde) bu hale geldi. Üstelik hep kırmızı örümceklerle savaşıyor, yine de durmadan açıyor.. Yaz başından beri yüzlerce açtı, hala da tomurcuk dolu, umarım bizi mutlu etmeye devam eder..

44112
44113
44114

Burada da küpe çiçeği, karanfil ve afrika menekşesi doğru düzgün yetişemiyor, serin iklimde çok gösterişli olan birçok bitki burada ölüyor..

leylim
15-08-2008, 13:40
merhabalar..bu gün amcanın biri ısrarla bana bir ağaççık verdi..yasemin olduğunu söyledi.pembe açıyormuş yurt dışından gelmiş vs.. pek inandırıcı gelmedi..yaprakları dikenli zeytin ağacına benziyor ve koyu renk yapraklı :) acaba gerçekten böyle bir türü varmı yaseminin? ve bonsai uygulamasına uygun mudur ?

Baldaş
15-08-2008, 15:22
Sayın Ardabora helal olsun size demek ki tavsiyelere uymak gerçekten işe yarıyor. Ben de ev yapımı ilaçlar kısmından Mine Hanımın arap sabunu, sarımsak ve zeytinyağlı su karışımını gülüme uygulamış ve onu anında hastalıktan kurtarmıştım. Çok bilgili değerli insanlar var bu sitede... Sayın Nariel sizin çiçeğiniz de muhteşem görünüyor. Bir Hanımelim ve mor salkımım var ama en kısa zamanda güzel kokulu yasemine ve gardenyaya da sahip olmak istiyorum. Kimbilir o zaman belki ben de aranıza katılabilirim.
Sayın Leylim öncelikle avatarınıza bayıldım. Yaramaz minnoşlar sizin galiba. Yardım alabilmek için resim yüklerseniz tecrübeli arkadaşlar yardım edecektir... Ya da arama butonuna aradığınız kelimeyi yazabilirsiniz...

cemo
15-08-2008, 16:09
Sapanca'da bir evin kapısından arakladığım,:) yasemin çeliklerini suya koydum geçen hafta.
Eğer köklenirse sana göndreririm sevgili Baldaş.

Baldaş
16-08-2008, 23:52
Teşekkür ederim sayın Cemo dayanamadım bir fidancıdan satın aldım... En kısa zamanda resmini yollarım... Diğer taraftan Rize Ziraat'te çektiğim yasemin fotoğrafını gönderiyorum. İnşallah çelikleriniz tutar ve fotoğrafını yollarsınız.

shamrock
24-08-2008, 19:39
Arkadaşlar merhaba.
Bende bir yasemin aşığı olarak yeni bir yasemin (mısır çarşısının yanındaki çiçekçilerden) edindim fakat çözebilmiş değilim cinsini.. Daha çok sarmasık tarzı bi'şey. Henuz çiçek açmş da degil, tomurcuklanıyor fakat kuruyor gibi gorunuyorlar.. Ne yapacagımı bilemedim..:(
Resimleri de ekledim, umarım yardımcı olabilirsiniz..

http://img83.imageshack.us/img83/4803/grnt020to6.jpg
http://img125.imageshack.us/img125/3033/grnt021bi4.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/5454/grnt022hl4.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/3072/grnt023xc3.jpg

Nariel
24-08-2008, 20:20
Klasik beyaz yasemine benziyor. Bitki içeride mi yoksa dışarıda mı duruyor? Dışarıda ve güneşte durması gerek, bol su ister. Az sulamaktan olabilir tomurcuk kuruması. Tabii saksıdaki suyu çekmeden tekrar sulamamak gerek.

shamrock
24-08-2008, 21:57
Balkonda duruyor, 14:00 gibi direk guneş alışı kesiliyor, malum kosede.. Susuz da hiç kalmadı, toprak kurudukça su veriyorum. Alıdıgım zaman tum gun koku verdigini söylemişti çiçekçi fakat çiçeğini bile göremedim daha :(
Cevabınız için teşekkurler.

Nariel
24-08-2008, 23:03
Yeniden baktığımda da Jasminum polyanthum'a benzettim. Sanırım Jasminum polyanthum.
Bunun da su ve ışık isteği farklı değildir. Kaç günde bir suluyorsunuz ortalama? Her gün ya da en azından günaşırı sulamanızı tavsiye ediyorum. Tabakta su birikmesin ve toprak sürekli balçık gibi kalmasın yeter.
Bu arada önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına,
ardından da http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102 başlığına uğrayın. Bu sitede çok güzel şeyler öğreneceksiniz..

oyaağacı
27-08-2008, 14:17
Sayın Shamrock
Sizin yasemin 116 numaralı mesajdaki kış yasemininden. Sadece şubat mart döneminde açacak .

Adalet Yağcı
07-09-2008, 14:40
Merhaba arkadaşlar;
Ben de dün bir çiçekçiden ful yasemin aldım, ama emin değilim ful yasemin **** arap yaseminine benzemiyor yaprakları, kış yaseminin olabilirmi acaba.

Sebahattin Sargın
07-09-2008, 15:35
Adalet Hanım bu ful değil, bugün banada çarşıda aynı çiçeği arap yasemini olarak söylediler...

Güler
07-09-2008, 16:04
Adalet hanım, çiçeğiniz, herdaim (Yaz-kış yeşil kalan) yeşil olan yasemin.
Bu arada benim yaseminim tohum verdi. İlk defa rastlıyorum.

Adalet Yağcı
07-09-2008, 20:59
Adalet hanım, çiçeğiniz, herdaim (Yaz-kış yeşil kalan) yeşil olan yasemin.
Bu arada benim yaseminim tohum verdi. İlk defa rastlıyorum.

Teşekkürler Sevgili Güler Hanım, Peki çiçekleri neye benziyor aceba ve kokusu varmı.
Adalet Yağcı nın bahçesi başlığında Sevgili Limon ve sizin önerinizdi Yasemin, ben şöyle bol çiçekli bol kokulu bir çiçek olsun istemiştim.

Adalet Yağcı
07-09-2008, 21:03
Adalet Hanım bu ful değil, bugün banada çarşıda aynı çiçeği arap yasemini olarak söylediler...

Sevgili Sebahattin Sargın,
Ben ful olarak istemedim zaten, ful yasemin diye almıştım, ben sanıyordumki, hoş hala öyle sanıyorum, kokulu bol çiçek açacaklar.
Bitkinin diğer adınında Arap yasemini olduğunu söylediler.
Bu bitkinin çiçeğini nereden görebilirim acaba?

Sebahattin Sargın
07-09-2008, 22:05
Aldığınız bitkinin latincesi Jasminum Sambac Adalet Hanım, şu şekilde çiçek açması lazım;
46727

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı
07-09-2008, 22:25
Aldığınız bitkinin latincesi Jasminum Sambac Adalet Hanım, şu şekilde çiçek açması lazım;
46727

Sevgiler ;)

Sevgili Sebahattin;
Nihayet merkımı giderdim, ellerinize sağlık, nede güzelmiş güzelimin çiçekleri.

Yarın akşam Gül kahvesine toplanıyoruz hatırlatayım dedim.
İyi geceler...

cemo
16-09-2008, 11:30
Uzman16 yasemininiz çok güzel, maşallah.
Benim beyaz olan sizlere ömür.
Sarı ve mavi almıştım, gözüm gibi bakıyorum. Henüz çok küçükler.

hasanhalil
21-09-2008, 11:36
arkadaşlar dostlar

kuzey egede bahçede büyüyen yasemin ne zaman budanır , bilgisi olan
arkadaşlar lütfen cevap bekliyorum hasan halil

susam
02-10-2008, 16:16
arkadaşlar dostlar

kuzey egede bahçede büyüyen yasemin ne zaman budanır , bilgisi olan
arkadaşlar lütfen cevap bekliyorum hasan halil
Benim bildiğim kadarıyla çiçekleri biter bitmez budama yapabilirsin. Şu anda çiçekleri yoksa budayabilirsin

susam
02-10-2008, 16:18
Arkadaşlar ben sarı ve mavi yasemin almak istiyorum. Ama trabzonda bulamadım. Cemo seninkileri görünce bayıldım. Aranızda yardımcı olabilecek bi arkadaş varsa çokk mutlu olurum. Karşılığında ben de beyaz yasemin verebilirim.

nariçi
02-10-2008, 17:13
Merhabalar... Adana'dan ceçen yıl yasemin fidanı aldım, yeni sürgünleri bu yıl 30-40 cm . oldu. Karasal iklimde gelişim gösterir mi? Ümitli olayım mı?

Günüm
02-10-2008, 17:16
Hangi yasemini aldınız sevgili nariçi?
Soğuk havaya dayanabileni var elbet ama sizin yasemininizin hiç değilse resmini görebilseydik.

cemo
02-10-2008, 17:35
Arkadaşlar ben sarı ve mavi yasemin almak istiyorum. Ama trabzonda bulamadım. Cemo seninkileri görünce bayıldım. Aranızda yardımcı olabilecek bi arkadaş varsa çokk mutlu olurum. Karşılığında ben de beyaz yasemin verebilirim.

Budayacak kadar büyüdüklerinde ,size çelik gönderebilirim.

nariçi
02-10-2008, 17:59
Hangi yasemini aldınız sevgili nariçi?
Soğuk havaya dayanabileni var elbet ama sizin yasemininizin hiç değilse resmini görebilseydik.

Teşekkür ederim. Henüz çiçek açmadı, ama fidanlıkdakilerin çiçekleri sarı renkliydi.

Günüm
02-10-2008, 18:20
Eğer yasemininiz bu ise zaten kış yasemini olarak biliniyor. -23 dereceye kadar dayanıklı bir yasemin türü.

nariçi
02-10-2008, 18:31
Sanırım buna benziyordu, başka renklerde vardı, ama benim aldığım fidanda çiçek yoktu kati olarak çiçekrengini bilmiyorum ama fidanlık Adana'da olunca biraz kuşkulanıyorum. fakat bir kış geçirdi yapraklar zarar görsede sürgünler kurumadı. Burası o kadar sert iklim ki ortanca yaprakları sıcağa dayanmadı güneşte yandı. Diğer taraftan kışında soğuk tan ayaz yakıyor. Renkli sarmaşık dahi yeşil orman sarmaşığı kadar dayanamıyor kışın ayaz yazın güneş yakıyor. Burası Göl civarı olmasına rağmen bassen alanı olarak extrem bir ortam var. Teşekkür ederim sevgili Günüm-selam.

Günüm
02-10-2008, 20:32
Tam emin olamadığınız için kışı (eğer mümkün ise) içeride geçirmesini sağlayın.
Soğuk vurduğu zaman bir daha dirilmiyor yasemin. Kendi çiçeğimi de böyle kaybettim.

Arzu Kasapoğlu
02-10-2008, 20:37

Sayın hatcce, sarı yasemin üniversite yolundaki çiçekçide var, mavisinide çömlekçide ki çiçekçide gördüm. İsterseniz bir bakın.

nariçi
03-10-2008, 15:51
Tam emin olamadığınız için kışı (eğer mümkün ise) içeride geçirmesini sağlayın.
Soğuk vurduğu zaman bir daha dirilmiyor yasemin. Kendi çiçeğimi de böyle kaybettim.

Zaten açık alanda dikili vaziyette bu kışta ölmez ise adapte olabilir. teşekkürler.

Adalet Yağcı
03-10-2008, 16:56
Ben bir süre önce Arap yasemini aldım, kışın yaprağını dökmüyormuş.
Ama en kısa zamanda birde bildiğmiz yaseminden almayı düşünüyorum, tek bir çiçek bile bütün odayı parfüme boğuyor.

susam
05-10-2008, 01:23
Bendeki yasemin terasımda duruyor. Aslında oldukça rüzgar alan bir yerde. Ama şükürler olsun ki hiç bir şey olmadı. Henüz çok genç. Bu yıl 2. yılı. Hala üzerinde çiçekleri var. Sizlerle paylaşmak istedim. Bu çiçeğin kokusu beni öldürecek...;) Ona gözüm gibi bakıyorum.

Nariel
05-10-2008, 11:32
Bu yaz yüzlerce çiçek açan yaseminimi budayıp kuşa dönürdüm, sürgünlerine tırtıllar musallat olup delik deşik etmişlerdi. Yaz yorgunluğunu atsın diye de toprağını hafif kazıp keçi gübresi koydum, üzerine de yeni çam toprağı ekledim. Bahara yine coşacağını tahmin ediyorum.

nergis06
10-10-2008, 20:51
Sarmaşık yasemini diye aldığım Yaseminlerin bahçıvan normal Yasemin olduğunu söyledi.Bunlar sarmaşık yaseminimi değilse sarmaşık yasemini almak istiyorum bunu nasıl anlıyacağım. ***.

Nariel
10-10-2008, 21:10
Nergis06, yasemininiz sarmaşık türünden. Klasik beyaz yasemin, çiçekleri çok yoğun kokuludur. Bahara kadar pek faaliyet göstermeyecektir (dışarıda duracaksa), baharda ise istediğiniz gibi sardırabileceğiniz sürgünler uzatacaktır.

nergis06
10-10-2008, 21:58
Nariel teşekkürler. İstediğimi satın almışım sevindim. Mesajı yolladıktan sonra yazdıklarınızın tümünü okudum.Bayağı fikir ve bilgi edindim.Sağolun.

hüsnüyusuf
11-10-2008, 09:35
Yaseminseverler, sizlere birşey sormak istiyorum. Kış yasemini, normal beyaz yasemin kadar kokulu mudur? Duyduğum kadarıyla değil fakat bilenlere sormakta fayda var.

susam
12-10-2008, 13:39
Arkadaşlar. Bendeki sanırım beyaz yasemin (Jasminum officinale). Gübreleme yapmak gerekirmi? Neyle gübrelemeliyim? Torfa dikmiştim ama sanırım bahçe toprağıyla değiştirmem gerekiyormuş. Bunu ne zaman yapmalıyım? Kışın sulaması nasıl olmalı? Bütün çiçeklerimle ilgili etiketler hazırlıyorum da. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de Jasminum polyanthum denilen cinsini nereden bulabilirim? Bilen varsa çok sevindirir beni. Şimdiden teşekkürler. Hala üzerinde çiçekleri var. Ve bu ara tomurcuk dolmaya başladı. Çok mutlu ediyor beni. İşte resimleri:

susam
12-10-2008, 13:41
Sayın hatcce, sarı yasemin üniversite yolundaki çiçekçide var, mavisinide çömlekçide ki çiçekçide gördüm. İsterseniz bir bakın.

Sevgili Arzu. Verdiğin bilgi için teşekkür edememiştim. Çok teşekkür ederim. Söylediğin yerden buldum o yaseminleri. Ama kokmuyorlarmış. O yüzden almaktan vazgeçtim. Tekrar teşekkürler. Tabi bu arada bir üstteki mesajımda sorduğum türü nereden bulabileceğimi biliyorsan cevabını beklerim. Şimdiden sağol.

Arzu Kasapoğlu
12-10-2008, 13:54
Rica ederim hatcce. Toprak değişimini şubat sonu mart başında yap istersen.

Sorduğun yasemini belki Mutlu bey satıyordur. Bu kadar yasemin çeşidi olduğunu bilmiyordum:)

Arjin
12-10-2008, 14:09
Bende bir yasemin edinmek istiyordum ama , o kadar cok turu varmis ki ne alacagimi bende sasirdim sevgili Arzu :) En dayanikli ve en kokulu olani hangisi acaba? :)

bitkiseli
12-10-2008, 14:22
Sevgili Arjin ben de onca işimin arasında yasemin başlıkları arasında gezinip duruyorum, Rhynchospermum jasminoides ve madagaskar yasemini arasında takıldım kaldım bir türlü karar veremiyorum, arkadaşlar saksıda ve ev içinde bakabileceğim bir yasemin türü hakkında seçim yapmamıza yardımcı olur musunuz?

lerdemir
12-10-2008, 15:11
Hangi cins ve türü olursa olsun, bir dış mekan bitkisini iç mekanda uzun süre sağlılı bir biçimde yaşatamazsınız.

Yasemin de bir dış mekan bitkisidir.

Arzu Kasapoğlu
12-10-2008, 15:41
Bende bir yasemin edinmek istiyordum ama , o kadar cok turu varmis ki ne alacagimi bende sasirdim sevgili Arzu :) En dayanikli ve en kokulu olani hangisi acaba? :)

Sevgili Arjin, benim hiç yaseminim yok. Türleri hakkında da bilgi sahibi değilim.

Mutlu bey'in satış sitesinde bir kaç tür var. İstersen oraya bak. Bende almak istiyorum ama karar veremedim. Bol çiçekli ve bol kokulu bir yasemin istiyorum.

hüsnüyusuf
12-10-2008, 17:31
Sevgili Arjin ben de onca işimin arasında yasemin başlıkları arasında gezinip duruyorum, Rhynchospermum jasminoides ve madagaskar yasemini arasında takıldım kaldım bir türlü karar veremiyorum, arkadaşlar saksıda ve ev içinde bakabileceğim bir yasemin türü hakkında seçim yapmamıza yardımcı olur musunuz?

Sn. Bitkiseli, ben de dış mekanda yetiştiremeyecek olsam da yine de Rhynchospermum jasminoides sipariş ettim.Satış yapan Mutlu Bey iç mekanda da yetiştirilebileceğinden bahsetmiş. Ben de bundan cesaret alarak edinmek istedim. Zamanla doğru mu yanlış mı karar verdik anlarız.

Arjin
12-10-2008, 22:18
Sevgili Arzu ve Bitkiseli, satis ilanlarina baktim ama sanirim bize en uygun galiba sevgili Husnuyusuf`un dedigi gibi Rhynchospermum jasminoides .Yinede biraz daha arastiralim derim.Gerci arastirdikca icinden cikalamaz bir durum aliyor ne dersiniz?

Nariel
12-10-2008, 22:51
Ev içi için madagaskar yaseminini tavsiye ediyorum. Çiçekleri çok hoş kokulu, ılık ortamları seviyor.

maktas61
13-10-2008, 08:20
Sayın hatcce,
Sizdeki yasemin Jasminum azoricum, bende de var çok güzel kokuyor ( yasemin çiçeklerinin hepsi başka güzel kokuyor). Aradığın türü Beşirli' deki çiçekçide bulabilirsin. Tanjant üst geçitinden 200m. sonra solda (Akçaabat'a giderken)

susam
13-10-2008, 08:59
Maktas61. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır. Orayı biliyorum. En kısa sürede uğrayacağım. Zaten uğramadığım peyzajcı yok.:o. Ama o kadar çiçeğin arasından hangisine bakacağımı şaşırdığım için böyle özel çiçekleri kaçırdığım çok oluyor. Tekrar sağol.

ciceksever70
14-10-2008, 17:21
Herkese iyi günler dilerim. Yaklasik iki ay önce kis yasemini olarak bilinen sari yaseminden ufacik bir celik alip topraga daldirmistim neredeyse avucum kadar kök salmis. Bir kac celigi bir yere daldirdigim icin cikarip 16 cm lik bir saksiya diktim ama icim rahat etmedi acaba bahceye diksem daha mi güzel gelisir?

susam
23-10-2008, 14:06
Arkadaşlar. Geçenlerde fidancıdan çiçek alırken kırmızı yaprakları olan bir bitki dikkatimi çekti. Fidancı, onun arap yasemini olduğunu söyledi. Üzerinde iki tane uzun (bezelye gibi bir torbacıkta) tohum kesesi var. Ben arap yasemininin yapraklarının yeşil olduğunu biliyorum. Gerçi fidancı o fidanı bana hediye etti. Siz böyle bir tür gördünüz mü?

Başbahcivan
13-12-2008, 21:24
Merhaba arkadaşlar;
Ben de dün bir çiçekçiden ful yasemin aldım, ama emin değilim ful yasemin **** arap yaseminine benzemiyor yaprakları, kış yaseminin olabilirmi acaba.

Evet arkadaşım doğrudur ful yasemin.

Sûz-i Dilârâ
14-02-2009, 15:11
Arkadaşlar bilenler yardım etsin bana lütfen, alttaki resimde gördüğünüz benim büyük bir sabırla aylarca tutmasını beklediğim sarı yaseminim, küçük bir saksıda yeşermeye başlayınca saksısını değiştirmedim iyice tutunsun diye ama resimde işaretli yerde de gördüğünüz üzere yaprak uçlarından sararmaya başladı ayrıca da örümcekler ağ kuruyor:( iki gün önce yapraklarını zedelemeden yıkadım ama bu örümceklerden kurtulamayacağım sanırım, ne yapabilirim? Saksıyı değiştirmeli miyim? Şu aşamada doğru olur mu bu? Ve bu yaprak sararması da ne oluyor? Ve bu sararmanın önüne nasıl geçebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.

Başbahcivan
14-02-2009, 21:19
Arkadaşlar bilenler yardım etsin bana lütfen, alttaki resimde gördüğünüz benim büyük bir sabırla aylarca tutmasını beklediğim sarı yaseminim, küçük bir saksıda yeşermeye başlayınca saksısını değiştirmedim iyice tutunsun diye ama resimde işaretli yerde de gördüğünüz üzere yaprak uçlarından sararmaya başladı ayrıca da örümcekler ağ kuruyor:( iki gün önce yapraklarını zedelemeden yıkadım ama bu örümceklerden kurtulamayacağım sanırım, ne yapabilirim? Saksıyı değiştirmeli miyim? Şu aşamada doğru olur mu bu? Ve bu yaprak sararması da ne oluyor? Ve bu sararmanın önüne nasıl geçebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.

Değerli arkadaşım gördüğüm kadarı ile saksı oldukça büyük ama tekrar saksısı ile oynamak doğru olmaz,yaprak sararması örmceklerden diye tahmin ediyorum,kurtulman için ya (durusban -4)diye bir tarım ilacı var 1 lt suya 1,5-2 cc koyarak üzerine hafif bir şekilde püskürtmelisin, **** 24 grm rendelenmiş beyaz sabun, 10 cc saf alkol, 1 lt su ile karıştırarak yaprakların üzerine aynı püskürtme usulü ile kurtulabilirsin.

denizakvaryumu
14-02-2009, 21:56
... 24 grm rendelenmiş beyaz sabun, 10 cc saf alkol, 1 lt su ile karıştırarak yaprakların üzerine aynı püskürtme usulü ile kurtulabilirsin.

24 gr yerine 1 çorba kaşığı diyebilir miyiz?

Başbahcivan
15-02-2009, 12:48
24 gr yerine 1 çorba kaşığı diyebilir miyiz?
****** arkadaşım 24 grm hemen hemen 1 çorba kaşığı olabilir,ama genelde bu tür karışımlar grm bazında verilir.

Sûz-i Dilârâ
16-02-2009, 08:03
Sn. başbahçıvan öneriniz için çok teşekkür ederim, mesajınızı okuduktan sonra yapraklarını bir daha kontrol ettim, bir tane mini minnacık yeşil bit yakaladım, bu durumda önce arap sabunlu su (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 yeni gelenler için bağlantıyı da vereyim) püskürttüm, bir iki gün bekleyip bakacağım yapraklarını sarartmazsa yarın veya öbür gün aynı işlemi tekrarlayacağım, bu arada resimde saksı olduğundan çok büyük çıkmış, aslında küçük bir saksı, ve bir cesaret dün saksıdan çıkarıp saksıyı deterjanlı su ile iyice yıkadım, üstündeki toprağı da hafifçe kazıyarak aldım, temizlediğim saksıya koydum üzerine de toprak ilavesi yaptım ve vitaminli su verdim, bakalım bekleyeceğiz şimdilik. Sonucu yazarım. ;)

snowman77
22-02-2009, 18:33
Arkadaşlar yalova'da bir serada bir yasemin çeşidi gördüm ithal olduğunu söylediler ve üzerinde harika kokulu çiçekleri var.Bu yasemin türünden bahçesinde olan var mı.
Pembe Yasemin, Kış Yasemin (Jasminum polyanthum)
64040

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 18:59
Sn. Snowman77 benim yana yakıla iki yıldır aradığım yaseminlerden biri de bu pembe yasemin işte, hatırlarsanız size de, sizde var mı? diye sormuştum:( Forumdan sevgili minka bana beyaz ve sarı yasemin olmak üzere çelikler göndermişti ama sarı yasemin tutmasına rağmen beyaz çeliklerini tutturmayı başaramadım:( Pembeye de şimdiye kadar elimde var diyene rastlamadım:( Eğer bulursanız beni de ihmal etmeyin:dilli::D

Oğuzhan
22-02-2009, 20:08
Bundan bulursanız bende isterim.Bende nezamandır arıyorum.Bulamadım.:((
Kokusu diğerlerine göre daha keskin ve yayma alanı geniş.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 20:22
Oğuzhan Bey, forumda satan yok mudur veya bu yasemine sahip olan? İstanbullara haber saldım, herkes dört koldan full, beyaz, pembe yasemin arıyor bana ama burda satan varsa daha kolay olur, paketleme falan daha emniyetli, hem yasemin diye başka çiçek satarlar diye de korkuyorum.:eek:

TuruncuHis
22-02-2009, 20:42
Arkadaşlar,
Mutlu Kutlu satıyordu bir ara. Satış bölümünde, "saksıda yasemin çeşitleri" başlığına yazın isterseniz.
Fakat Yaseminler içinde dona karşı en hassas olan cins bu. Kışın koruma şansınız yoksa denemeyin derim. Hani küçük bir çiçek olsa içeri alırsınız da, Yasemin'i koruyacak yeriniz yoksa bir kez daha düşünün bence...

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 20:47
Sevgili TuruncuHis, yasemin başlığının tamamını okudum ve şu anda bilgilerin hepsi ezberimde.:p Van'da yaşayacak bir bitki değil belki ama yasemine aşığım ve mutlaka bu çiçekten istiyorum.:cool: Kışın evin içinde yaşatmaya çalışacağım, en azından deneyeceğim, ne çıkarsa bahtıma.
Mutlu Bey'de ful yasemininin katmersiz olanı var galiba -en azından ben öyle anladım- pembe yasemin yoktu.

snowman77
22-02-2009, 22:12
Sûz-i Dilârâ sizin görebileceğinizi düşünerek bu konuya yazdım.Bu yasemin çeşidini (Pembe Yasemin, Kış Yasemin (Jasminum polyanthum)) şu an satıyorlar ellerinde 20-30 adet kadar var pembe yasemin sarmaşıklarının üzerinde açmış 10-15 çiçek vardı seranın içinde bu koku gayet net hissediliyordu ve üzeri tomurcuk doluydu hepsinin açtığını düşünemiyorum herhalde oradan ayrılmak istemezdim ki 5 dk bir bitki sormaya uğramıştım 1 saate yakın orda kaldım.
Satıcı da TuruncuHis arkadaşımızın söylediği gibi dona karşı çok hassas olduğunu Yalova'da bile dışarıda koruntu yerde belki olabileceğini belirtti.Daves garden (http://translate.google.com/translate?prev=_t&hl=tr&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fdavesgarden.com%2Fguides%2Fpf%2Fgo% 2F1639%2F&sl=en&tl=tr&history_state0=)da -6,6'ya kadar dayanabildiğinden bahsediliyor.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 22:16
Hiç görmez miyim sn. snowman77:p Mutlu Bey'in serasında değil mi? Şimdi sipariş vermeye gidiyorum.

Oğuzhan Bey'e duyrulur:cool:

Oğuzhan
22-02-2009, 22:23
Mutlu Bey de bu tür yoktu sanırım ..Bir sormak lazım ..

snowman77
22-02-2009, 22:25
Hiç görmez miyim sn. snowman.77:p Mutlu Bey'in serasında değil mi? Şimdi sipariş vermeye gidiyorum.

Oğuzhan Bey'e duyrulur:cool:

Bunlar Yalova'daki bir serada Sûz-i Dilârâ 23 tl'den satıyorlar istiyenlere 30 tl'den gönderebilirim.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 22:33
Bu fiyat işinin bir netleşmesi lazım bence, Mutlu Bey'in sitede aşağıdaki şekilde geçiyor ama bahsedilen yaseminin net olarak hangi yasemin olduğunu hala anlayamadım:confused: Aşağıdaki yaseminler neden ayrı başlıklar halinde değil de bu şekilde sanki parantez içindeki diğerinin açıklamasıymış gibi yazılmış:confused: Ve fiyatlar bütün yaseminler için geçerli mi?

fulyasemin - (Jasminum Polyanthum - jasminum officinale)

Yaprakları ful, çiçekleri yasemine benzediği için ismi fulyasemindir,normal yaseminden daha uzun süreli çiçek dalında kalır, kokusu çok güzel bir parfüme sahiptir, 5-10 tane açmış bir fulyasemin çiçeği normal bir odayı sürekli parfümlemiş olur.

Dış ortamda sert kış aylarına dayandığı görülmüştür, kar yağan yerlerde bitkinin dayanabileceğini sanmam, kışın yaprak dökmez.

Sürgünleri 6-8 metre ileri boy atabilir, bahçede istenilen yere sardırılır. 12-17 litrelik saksılarda güneş gören pencere önlerinde, bir sırık veya gergin ip üzerinde form verilebilir, 6-8 metrelik sürgün, 2 metrelik bir mesafede 3-4 defa sardırılır ve daha dolgun hale getirilir. isteğe göre kalp şeklinede kolayca dalları şekil alıyor. sürgün halindeki bitki çiçek vermiyorken sürgün ucu zarar gördüğünde kısa sürede çiçekleniyor.

Herhangi bir hastalık ve zararlısı yoktur.

Aras kargo ile adrese teslim veya şubeden alım şeklinde gönderilir

küçük fide: 6 ytl (10-20 cm boyda)
orta boy fide: 10 ytl (30-50 cm boyda)
orta boy fidan: 15 ytl (75-120 cm boyda)
büyük boy fidan: 30 ytl (150-200 cm boyda)

Oğuzhan
22-02-2009, 22:41
Mutlu Bey 'deki farklı arkadaşlar.Pempe olandan yokmuş.

snowman77
22-02-2009, 22:41
Mutlu kutlu'nun sattığı tür Jasminum Polyanthum (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1639/) değil sanırım Jasminum officinale (http://davesgarden.com/guides/pf/go/48894/).
İkisi de birbirinden farklı çiçeklere sahip.
Mutlu beyin sitesindeki resimler de Jasminum officinale adlı türe benzemiyor gibi.

Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 22:47
Snowman77, ben de daha önceden incelemiştim siteyi ama siz serada var gördüm deyince acaba var da resim mi eklenmedi diye şüpheye düştüm. Mutlu Bey'in gelip bu karışıklığa bir son vermesi lazım.;)