View Full Version : Yasemin
Yılmaz Yalçın
13-09-2010, 12:33
Sayın Omar,
Sayın Agözce,
Benimde memleketimde (Samsun/Alaçam'da)yüksek rakımlı tepenin yamacında çocukluğumdan beri bildiğim kokladığımız normal yasemin var,çiçekleri biraz daha küçük ama yaprakları normal yaseminle aynı ve çalı formunda..Üstelik 5 yıl önce yüzyılın en soğuk günlerini geçirmişti ilçemiz ve 80 cm kar yağmıştı ve sıcaklık -9 dereceye düşmüş en az 5 gün o düşük sıcaklıkta sürmüştü..Geçen Ağustosta memlekete gittiğimde yaşadığını gördüm..Babam yaseminin 30 yıldır orada oldugunu ve mahallelinin kokusunu içine çektiğini söyler hep..Bu yaz gidince çelik alıcam:)Geçen yaz sahibi evde olmadıgı için izin alamamıştım çelik için..Bana göre soğuğa dirençli anaçları da var önemli olan onları bulmak:)
Sevgili Arkadaşlar,
Nihayet o soğuklara dayanıklı 30 yıllık yasemini bayram tatilinde memlekette fotoğrafladım..İnanılmaz bir andı çünkü daha yasemini görmeden 200 metre uzaktan kokusunu yoğun bir şekilde hissettim.Gözlerimi çevirdiğimde hayatımda gördüğüm en büyük; en geniş alana yayılmış ;gövdesi ağaç gibi olmuş ve gelin gibi bembeyaz çiçekleriyle beni karşıladı..İşin ilginç yanı Eylül ortasına gelmemize rağmen hala yoğun çiçekliydi..Çiçekleri Akdeniz yaseminin aynısı ancak daha küçüğüydü..Çok soğuk kışlar geçirmesine rağmen bir dalı bile kurumamıştı.Akşam eve gidince fotoğraflarını siteye ekleyeceğim.Hemen 20 cm uzunluğunda birkaç tane çelik aldım ve bu çelikleri mutlaka köklendirmek istiyorum.Bu konuda ne önerirsiniz?Eğer köklendirebilirsem bu türü yaygınlaştırıp yaşatmak istiyorum.
Adalet Yağcı
13-09-2010, 12:50
Yılmaz bey, inşallah köklendirmeyi başarırsınız.
Hormon uygulaması yaparsanız şansınız yüksek olabilir.
Fotoğrafları çok merak ettim.
Yılmaz Yalçın
13-09-2010, 15:12
Yılmaz bey, inşallah köklendirmeyi başarırsınız.
Hormon uygulaması yaparsanız şansınız yüksek olabilir.
Fotoğrafları çok merak ettim.
Adalet Abla,
Umarım köklendirebilirim..Acaba direk bahçeye gölge bir alana mı çeliklesem?Yoksa pet şişenin içinde sera ortamı mı oluştursam?Biraz nette araştırdım ve çelik aldığım yaseminin;Jasminum officinale L.olduğunu anladım görüntü itibarıyle.
Latince Adı :Jasminum officinale L.
Türkçe Adı :Gerçek yasemin
Yöresel Adları :Kokulu yasemin, Beyaz çiçekli yasemin, Türk yasemini
Tek tüysü yapraklar Karşılıklı dizilmişlerdir. Yaprakçık sayısı 3-7 (9) dur. Eliptik, uzunca yumurta biçiminde ve sivri uçludur. 1-6 cm. boyundadır. Yan yaprakçıklar sapsız, uçtaki yaprakçık uzun saplıdır.
Sürgün :
Yeşil renkli sürgünleri narin, dört köşeli, tüysüz yahut başlangıçta hafif tüylü sonra çıplaktır. Yıllık sürgünlerin boyu 1-1.5 m.ye ulaşır.
# Çiçeklenme Zamanı : Yaz Başı (Haziran)
# Yaz (Temmuz)
# Yaz Sonu (Ağustos)
# Sonbahar Başı (Eylül)
Çiçek Rengi :Beyaz
İklim :Sıcak ve ılıman iklimleri sever.Soğuk iklim şartlarına dayanıksızdır.
Sadece iklim kısmına katılmıyorum.Memleketimde kış şartları İstanbul'la eşdeğer hatta bazen İstanbul'dan daha fazla soğuk olabiliyor.Üstelik bu kış bahçemdeki yaseminlerin çoğu ölmüşken bu yasemin nasıl oluyorda 30 yıldır hiç donmadan yaşıyor..Aynı türde yasemin birkaç bahçede daha var ve geçen kışı hiç hasar almadan atlatmışlar.
Adalet Yağcı
13-09-2010, 15:56
Bence mevsim itibarı ile gölge alana dikmeyin, ne olsa yakıcı sıcaklar bitti, köklenmek için ısıya ihtiyaç duyacaktır.
En iyisi pet şişeler seçeneği, hatta varsa perlit içine daldırabilirsiniz.
Aslında madem ki elinizde bir kaç çelik var, 1,5 L. pet şişelerini kesip, birini perlit, birini cocopeat, diğerini de bahçe toprağı ile deneyin derim.
Tabi varsa hormon da kullanın.
Başarılar diliyorum.
Yılmaz Yalçın
13-09-2010, 17:34
Bence mevsim itibarı ile gölge alana dikmeyin, ne olsa yakıcı sıcaklar bitti, köklenmek için ısıya ihtiyaç duyacaktır.
En iyisi pet şişeler seçeneği, hatta varsa perlit içine daldırabilirsiniz.
Aslında madem ki elinizde bir kaç çelik var, 1,5 L. pet şişelerini kesip, birini perlit, birini cocopeat, diğerini de bahçe toprağı ile deneyin derim.
Tabi varsa hormon da kullanın.
Başarılar diliyorum.
Sevgili Adalet Abla,
Bahsettiklerinizden sadece bahçe toprağı var elimde:)Torf bulabilirim en fazla buralarda:(Ama Koçtaş'ta var mı bilmiyorum perlit ya da cocopeat bir bakayım.
Yılmaz Yalçın
13-09-2010, 23:17
Arkadaşlar,
İşte Samsun/Alaçam'da çoçukluğumundan beri nice soğuk kışlardan rahatça çıkmış;30 yaşındaki yasemin:)O kadar geniş bir alana yayılmıştı ki inanın gece vakti tamamını alamadım flashı yetmedi aydınlatmaya:)Aslında ilk gördüğümde gündüzdü ve bembeyaz çiçekti ama bir kaç gün sonra gittiğimde dökülmüştü fırtınadan çiçeklerinin büyük kısmı..Yan komşu çiçeklerinin Nisan'dan Aralık ayına kadar açtığını söyledi.Yinede binlerce tomurcuğu vardı adeta çiçek fabrikası gibiydi:)Aldığım çeliklerimin bir kısmını bahçe toprağına,bir kısmını da pet şişenin içine koydum.Umarım köklenir de bu kışa dayanıklı yasemin çeliklerini tüm arkadaşlarımla paylaşırım.Bu arada bu yaseminin türünü tam olarak bilen varsa lütfen söylesin:)
Sevgi Durul
13-09-2010, 23:22
Yaprakları, benim bahçedeki yasemine benziyor gibi geldi.
kopshtar
14-09-2010, 14:14
Benim bahçemde de var bu yaseminden. Kışın soğuklarına çok dayanıklı ve dal boğumlarının toprağa değdiği her noktada kökleniyor. Çiçeklerinin ömrü ise sadece 1 gün.
Tam güneş almazsa açmıyor.
Yılmaz Yalçın
14-09-2010, 16:32
Benim bahçemde de var bu yaseminden. Kışın soğuklarına çok dayanıklı ve dal boğumlarının toprağa değdiği her noktada kökleniyor. Çiçeklerinin ömrü ise sadece 1 gün.
Tam güneş almazsa açmıyor.
Sevgili Kopshtar,
Kış soğuklarına dayanıklı olan nadir bu tür yaseminin kokusu da çok güzel.Sizinki kaç yaşında ve köklendirmek için ne yapmak uygun olur?Yasemininizin fotoğrafını ekleyebilirseniz çok seviniriz.
kopshtar
14-09-2010, 20:02
Kütahyadan bir yakınımın bahçesinden almıştım kök sürgünlerinden. Düşünün Kütahya gibi soğuk bir şehirde korunaklı bir bahçede 10-15 yıldır yaşıyor ve çiçek açıyor. Bu kış -4\-5 dereceyi gördü Bursa'da ve banamısın demedi. Daldırma yöntemi ile çok kolay ve sorunsuz kökleniyor.
Zeytinci
14-09-2010, 20:21
Bir beyaz'da bende var, yan bahçede de pembesi. Bana beyazın çiçekleri daha uzun ömürlü gibi geliyor yani bir gün değil ömrü. Çiçeği pembe kadar kolay dökülmüyor.
Yılmaz Yalçın
14-09-2010, 20:30
Kütahyadan bir yakınımın bahçesinden almıştım kök sürgünlerinden. Düşünün Kütahya gibi soğuk bir şehirde korunaklı bir bahçede 10-15 yıldır yaşıyor ve çiçek açıyor. Bu kış -4\-5 dereceyi gördü Bursa'da ve banamısın demedi. Daldırma yöntemi ile çok kolay ve sorunsuz kökleniyor.
Kesinlikle soğuğa en dayanıklı ender türlerden..-9 dereceleri gördü günlerce ama yine de direndi.
Mutlu Kutlu
15-09-2010, 11:15
Resimlediğiniz yasemin türü akdeniz yasemini. Portakal mandalina ve limon yetişen her yerde kolayca yetişir.
-9 a dayanır demek biraz abartı olur, kısa süreli -9 da yaşayabilir belki ama uzun süreli -9 larda narenciye türleri bile ölüyor.
İstanbul'un alçak yerlerinde yetişebilir fakat yüksekte kalan yerlerde yaşayacağını pek sanmam. Arkadaşlar,
İşte Samsun/Alaçam'da çoçukluğumundan beri nice soğuk kışlardan rahatça çıkmış;30 yaşındaki yasemin:)O kadar geniş bir alana yayılmıştı ki inanın gece vakti tamamını alamadım flashı yetmedi aydınlatmaya:)Aslında ilk gördüğümde gündüzdü ve bembeyaz çiçekti ama bir kaç gün sonra gittiğimde dökülmüştü fırtınadan çiçeklerinin büyük kısmı..Yan komşu çiçeklerinin Nisan'dan Aralık ayına kadar açtığını söyledi.Yinede binlerce tomurcuğu vardı adeta çiçek fabrikası gibiydi:)Aldığım çeliklerimin bir kısmını bahçe toprağına,bir kısmını da pet şişenin içine koydum.Umarım köklenir de bu kışa dayanıklı yasemin çeliklerini tüm arkadaşlarımla paylaşırım.Bu arada bu yaseminin türünü tam olarak bilen varsa lütfen söylesin:)
denizakvaryumu
15-09-2010, 13:21
Geçen yaz bu yasemini Ankara 1100 rakımdaki bahçeme deneme amaçlı diktim.
-15 ile -20 arasındaki soğukları görmüş olmasına rağmen sağ kalıp bu yaz boyunca çiçeklerini açtı.
Yeter ki gövdesi odunlaşmış olsun.
Odunlaşmamış yeni çeliklerin şansı yok.Bitki 3-4 yaşında ise dayanıyor.
Yılmaz Yalçın
15-09-2010, 13:56
Sevgili Deniz Akvaryumu,
Yaprak özelliklerine baktığımızda söylediğinizi doğrular bulgular oluşuyor.Hakiki yaseminin yaprakları daha sivri ve uzun hatlı ve yaprak rengi mat.Yeni bilgiler buldum internette.Eklediğim fotoğraflarla da aynı görüntüleri.
Hakiki yasemin (Tıbbi yasemin, Jasminum officinale) yurdumuzda serin ve ılıman bölgelerde yetişir. Terminal durumundaki çiçekler, kar beyazı renkte ve küçük kümecikler halindedir. Çiçeklenme zamanı yaz ve sonbahar başlarıdır. Çiçeklerinden parfüm yapılır.
Boyu 9-12 m olup, anavatanı İran ve Himalayalar'dır.
Serin yerlerde duvar diplerinde kullanılabilir. Daha ılıman yerlerde ise açık arazide direk, sütun gibi elemenlara sarılarak bunların kamufle olmalarını sağlar. Yarı olgun sürgünlerin köklendirilmesiyle üretilir. Ilık ve güneşli ortamlar, iyi bahçe toprağı ister. Düzenli, fakat az miktarda sulanmaldır. Gerektiğinde budama yapılmalıdır.
Romatizma, nikris ve mafsal ağrılarını giderir. Ateş düşürür. Kabızlığı giderir.
denizakvaryumu
15-09-2010, 14:14
Örneğin,
Jasminum officinale nin bir varyetesi olan 'Argenteovariegatum' un soğuklara çok dayanıklı olduğu belirtilmiş.
170578
https://davesgarden.com/guides/pf/go/48894/
kopshtar
17-09-2010, 07:58
Bendeki Yaseminin fotoğrafını koyuyorum. Şu an çiçekli olmadığı için çiçeklerini çekemedim.
Yılmaz Yalçın
18-09-2010, 15:58
Bendeki Yaseminin fotoğrafını koyuyorum. Şu an çiçekli olmadığı için çiçeklerini çekemedim.
Sevgili Kopstar,
Yaseminler aynı:)Bu yasemin türünü çoğaltmak zorundayız..Soğuk iklimlerde de o güzel kokuyu yaşamalıyız.
Sevgi Durul
19-09-2010, 21:46
Bendeki yaseminin fotoğrafı. Soğuklardan öldü sanmıştık. Temmuz ayında sürgün verdi. Bu yıl çiçek açmadı. Burada bahsedilen yasemin ile aynı mı?
172039
172040
Yılmaz Yalçın
19-09-2010, 22:18
Sevgili S durul,
Sizinki kış yaseminine benziyor gibi geldi bana..Sevgili Kopshtar'ın ve benim bahsettiğim soğuğa dayanıklı yaseminin yaprakları tamamen hafif tüylü ve tamamen mat renkte yani hiç parlak değil yaprakları..Üstelik çok hızlı büyüyor ve Nisandan-Kasıma kadar sürekli çiçekli..
Yılmaz Yalçın
20-09-2010, 22:33
Arkadaşlar,
Bu ayda beyaz yaseminden çelik alıp bahçeye diktim.Bir kısmını da pet şişede ağzı kapalı olarak çelikledim.Acaba diyorum bahçedeki çelikler ısı kaybı yaşar mı?Gerçi henüz soğuklar başlamadı ama siz ne dersiniz?
denizakvaryumu
04-11-2010, 18:52
http://www.portlandnursery.com/plants/treePicks/jasmine.shtml
Zone 6 ve zone 7 yaseminleri.
Bendeki yaseminin fotoğrafı. Soğuklardan öldü sanmıştık. Temmuz ayında sürgün verdi. Bu yıl çiçek açmadı. Burada bahsedilen yasemin ile aynı mı?
172039
172040
Bu pandoranın yaprağına benziyor.
Geçen yaz bu yasemini Ankara 1100 rakımdaki bahçeme deneme amaçlı diktim.
-15 ile -20 arasındaki soğukları görmüş olmasına rağmen sağ kalıp bu yaz boyunca çiçeklerini açtı.
Yeter ki gövdesi odunlaşmış olsun.
Odunlaşmamış yeni çeliklerin şansı yok.Bitki 3-4 yaşında ise dayanıyor.
Sanırım bu mevsim çelik alınıyor .sayın denizakvaryumu bu yasemin bizlere iklim olarak çok uygun .Budama yapacaksınız nasılsa birkaç kök çelik denermisiniz köklenecek mi ? Çoğaltmak lazım bu yasemini diye düşünüyorum .
Arkadaşlar,
Bu ayda beyaz yaseminden çelik alıp bahçeye diktim.Bir kısmını da pet şişede ağzı kapalı olarak çelikledim.Acaba diyorum bahçedeki çelikler ısı kaybı yaşar mı?Gerçi henüz soğuklar başlamadı ama siz ne dersiniz?
Bahçeye diktiklerine 5 lt pet su şişesi geçir istersen .Sevgili zafer bey çok güzel korumaya almış bu şekilde bitkilerini
Yılmaz Yalçın
30-11-2010, 15:59
Bahçeye diktiklerine 5 lt pet su şişesi geçir istersen .Sevgili zafer bey çok güzel korumaya almış bu şekilde bitkilerini
Hepsi kurudu:)Bu lodos bahçemdeki tüm çelikleri kuruttu:(
Sevgi Durul
30-11-2010, 16:08
Bu pandoranın yaprağına benziyor.
Şimdi yasemin çeşitlerine baktım, pandora kokmuyormuş, bu bizim yaseminin çok güzel bir kokusu var.
Eser İlhan
03-12-2010, 08:08
Arkadaşlar,bahçede toprağa dikili olarak yaşayan yaseminlerin donmaması için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Benim iki biüyük Jasminum polyanthum türü sarmaşığım geçen yılki soğuklarda tamamen dondu (hem de üzerindeki bir dolu tomurcukla birlikte :( ) Bu yıl da sert geçeceği söyleniyor. Yeniden yeşeren ve eski boyunu bulan yaseminlerimi yine kaybetmek istemiyorum. Köklerine bolca büyükbaş hayvan gübresi koysam, yapraklı gövdeyi de birkaç yerden deldiğim branda naylonla sarsam yeterli olur mu? Bunu deneyenininz oldu mu? Naylon örtünün altında bozulma,çürüme hastalanma vb. olabilir mi? Fikirlerinizle bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
Mutlu Kutlu
03-12-2010, 08:13
Naylonla sararsanız don olduğunda vereceği zararı arttırmış olursunuz.
Pratik çözüm: buzdolabı kartonu gibi büyükçe bir kutu mukavvayı tepeden geçirin, su işlemeyecek şekilde naylonla kapatın. Don olacağını sezdiğinizde kapatırsınız, güzel havalarda çıkartırsınız.
Eser İlhan
03-12-2010, 08:29
Cevap için teşekkürler Mutlu Bey. Naylonun don zararını artıracağını hiç düşünmemiştim.Genelde dışarda kalan sardunya vb. bitkilerin üzeri de kalın naylonla kapatılır diye biliyordum. Bu uygulama tüm bitkiler için mi yanlış,yoksa yasemine mi özel?
Bir de yaseminim oldukça büyük.Verandaya tırmanıyor.Tamamını kartona sığdırmama imkan yok. Köklere yakın alt gövdeyi yapabildiğim kadar geniş sarsam yeterli olur mu yoksa bütün bitki mi girmeli kartona??
S-L-İ-H-A
09-12-2010, 18:52
Selam Arkadaşlar,
Yukarıdaki yaseminin aynısı bende var.Mutlu beyden iki yıl önce almıştım.İkisi kurudu.Üçüncüyaşıyor ve çok güzel çiçek açıyor.Şu an bile çiçekli.Sanki bana soğukları daha çok seviyor gibi geliyor.Geçen yıl soğukta içeri almıştım,bitlendi ve kurtaramadım.Bu yıl ise kapalı balkonda.Ha bire çiçek açıyor,mis gibi kokuyor.
Resmini yükleyemedim,resim makinasının pili bitmiş.En yakın zamanda yüklemeyi deneceğim.
S-L-İ-H-A
11-12-2010, 18:48
Resimleri yüklemeye çalışıyorum,bir türlü başaramadım.
hüsnüyusuf
11-12-2010, 21:06
Sayın S-L-İ-H-A,
Yasemininizi merak ettim. Mutlu Bey'den, aldığım yaseminlerden pervane çiçekli yasemini(Rhynchospermum jasminoides) pek memnun edemedim ben. Her sene az da olsa çiçek açıyor fakat saksısını değiştirdiğimizden beri pek büyümedi. Sizinkiyle aynı tür mü bilmiyorum.
Sevgi Durul
14-12-2010, 23:56
Yaseminimi iyice gübrelemiştim. Sarıp sarmalamaya fırsat bulamadan soğuklar bastırdı. Bakalım kışı sağ selamet geçirebilecek mi?
184329
Merhabalar,
Ben evde saksıda yasemin yetiştirmek istiyorum.
hangi türü tavsiye edersiniz ve en önemlisi nereden temin edebilirim?
İstanbul/Libadiye'de oturuyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
arnavut biberi
30-12-2010, 13:31
bauhaus,koçtaş,carrefour..vs yapı marketlerde bulunuyor genelde, oralarda bulabilirsiniz ve hemen hemen çoğu çeşidide getirdiklerine rastlamıştım geçen sene. Ben kış yasemini almıştım çiçekleri hafif pembemsi oluyordu kokusu çok yoğun ve hoştu bu sene rastlarsam alıcam gene....
Yılmaz Yalçın
30-12-2010, 14:03
Merhabalar,
Ben evde saksıda yasemin yetiştirmek istiyorum.
hangi türü tavsiye edersiniz ve en önemlisi nereden temin edebilirim?
İstanbul/Libadiye'de oturuyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Evde saksıda yetiştirecekseniz size tavsiyem Akdeniz yasemini almanız...Bu tür diğer çeşitlerine göre hem daha sık çiçekleniyor hem de kokusu harika..Sitede satış bölümünde Mutlu Bey'den temin edebilirsiniz,hem gelişmiş olanları seçiyor hem de kargo ile gönderiyor.
2010 Haziran ayında resimde gördüğünüz gibi kahve kupasına çeliklediğim yıldız yasemin tuttu. Bu çelikte 3 yaprak sırası vardı, alttaki 2 sıra yaprağı kesip bir gözü toprak altında kalacak şekilde dikmiştim. Suya koyduğum 2. bir çeliğin 3 hafta sonra çürüdüğünü görünce 1 kere oksijenli su vermek dışında özel bir işlem yapmadım.
Eylül ayında ufak bir kaza geçirdi. Anten kablosu değişirken yere düşürülmüş, kırılan bardak yenisiyle değişti hemen. Gövdede kabuğun kalktığı yere de mum sürdüm. İlginçtir ama o günden sonra daha bir coştu. Bir sürü yaprak verdi, bu yaprakları döküp aralarından yeni sürgünler verdi. Ana sürgün daha da uzadı, yan sürgünlerden de yapraklar gözükmeye başladı... Özetle normal bir saksıya almak için biraz soluklanmasını bekliyorum ama bitecek gibi durmuyor. Diğer taraftan da bardak kırıldığı zamandan biliyorum ki kökler bardağın içini iyice doldurmuştur şimdiye kadar, ayrıca sarılacak bir yer arıyor kendine. Bu haliyle saksıya alsam zarar verir miyim acaba? Önerilerinizi bekliyorum...
2010 Haziran ayında resimde gördüğünüz gibi kahve kupasına çeliklediğim yıldız yasemin tuttu.
Tebrikler, kaç kere denedim, uzun zaman yeşil yapraklı kaldı ama köklendiremedim, belki zamanı da yanlış seçtim. Umudu kesince tohumdan denedim.
Sarılıcı olmayan odunsu sarı çiçekli, çalı yasemin türü var mı?
Sevgili Kiraz, acemi şansı desek mi benimkine :p Çelikleri Büyükada'dan üstlerinde çiçekleri varken alıp eve geldiğimde burası da dahil bir sürü yere baktım. Normalde çelikten tutma şansı düşük deniliyordu, üstelik tamamen yanlış bir zamanda almıştım (Çiçeklerin geçtiği Eylül ayında çeliklenmesi gerekir diye okuduğumu hatırlıyorum) Ama sanırım piyango bana çıktı :D O kadar badire atlatmasına rağmen şimdilik sağlıklı. Umarım devamını getirebilirim de sayın Limon'un bahçesindeki boylara geldiğini görürüm...
Yakın görüntü olmadığı için tam anlaşılmıyor. Benim kuruyan bitkimi 40-50 cm iken yer değiştirdim kurudu, büyük halini karşılaştıramıyorum! Benim sözünü ettiğim bitkinin yaprakları keçemsi koyu yeşildi. sürgünleri elastik -esnek değildi. Çiçekleri çok güzel kokuyordu.
Çukurova Ü. Peyzaj mimarlığı bahçesinden verilen başka bir bitkinin dibinden kendiliğinden çıkmıştı. Orada bulunan öğrenci veya öğretim elemanları bilebilirler.
Yılmaz Yalçın
27-01-2011, 10:40
Yakın görüntü olmadığı için tam anlaşılmıyor. Benim kuruyan bitkimi 40-50 cm iken yer değiştirdim kurudu, büyük halini karşılaştıramıyorum! Benim sözünü ettiğim bitkinin yaprakları keçemsi koyu yeşildi. sürgünleri elastik -esnek değildi. Çiçekleri çok güzel kokuyordu.
Çukurova Ü. Peyzaj mimarlığı bahçesinden verilen başka bir bitkinin dibinden kendiliğinden çıkmıştı. Orada bulunan öğrenci veya öğretim elemanları bilebilirler.
Sizin bahsettiğiniz yasemin sarı ve kokulu olandan:)Kış şartlarına beyaz Akdeniz yaseminine göre daha dayanıklıdır..Yukarıdaki yasemin ise kokusuz sarı yasemindir ve kış şartlarına en dayanıklı yasemin türüdür.
Teşekkür ederim Sayın Yılmaz Yalçın. Herkese tavsiye ederim bulursam yeniden alırım.
Arkadaşlar,
bu yasemin'den bende'de var ada yasemini olarak biliyordum kışın aşırı soğuklar'da yeni sürgünler bozuluyor kokusu bayağı keskin çok yayılıcı dal'ının toprağa değdiği yerden kökleniyor resmini'de ileriki günler'de yüklerim.
bu yasemin'den bende'de var ada yasemini olarak biliyordum kışın aşırı soğuklar'da yeni sürgünler bozuluyor kokusu bayağı keskin çok yayılıcı dal'ının toprağa değdiği yerden kökleniyor resmini'de ileriki günler'de yüklerim.
Vehbi bey, kokulu sarı yaşeminnizden bir çelik almak mümkün mü?
Evet! Ankara'da en yaşayabilir yasemin olduğundan, yasemin özlemimi onunla gideriyorum... Ama beyaz kokulu yasemini de bu bahar saksıda alacağım...
Ankara da -Maltepe- bizim yan apartmanın bahçesinde beyaz yaşemin var. Üstelik güneş almayan kötü bir yerde. Gayet güzel büyümüş ve çiçekli. Orada olsaydım size bir dal alıdım.
Vehbi bey, kokulu sarı yaşeminnizden bir çelik almak mümkün mü?
Sayın agozce olur yalnız bendeki yasemin beyaz renkli köklü'olabilir :p
yasemin.jpg (74 Sayın agozce bende'ki yasemin bu yaseminden
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 29-08-2008
--------------------------------------------------------------------------------
Resimlediğiniz yasemin türü akdeniz yasemini. Portakal mandalina ve limon yetişen her yerde kolayca yetişir.
-9 a dayanır demek biraz abartı olur, kısa süreli -9 da yaşayabilir belki ama uzun süreli -9 larda narenciye türleri bile ölüyor.
İstanbul'un alçak yerlerinde yetişebilir fakat yüksekte kalan yerlerde yaşayacağını pek sanmam.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın
Arkadaşlar,
İşte Samsun/Alaçam'da çoçukluğumundan beri nice soğuk kışlardan rahatça çıkmış;30 yaşındaki yaseminO kadar geniş bir alana yayılmıştı ki inanın gece vakti tamamını alamadım flashı yetmedi aydınlatmayaAslında ilk gördüğümde gündüzdü ve bembeyaz çiçekti ama bir kaç gün sonra gittiğimde dökülmüştü fırtınadan çiçeklerinin büyük kısmı..Yan komşu çiçeklerinin Nisan'dan Aralık ayına kadar açtığını söyledi.Yinede binlerce tomurcuğu vardı adeta çiçek fabrikası gibiydiAldığım çeliklerimin bir kısmını bahçe toprağına,bir kısmını da pet şişenin içine koydum.Umarım köklenir de bu kışa dayanıklı yasemin çeliklerini tüm arkadaşlarımla paylaşırım.Bu arada bu yaseminin türünü tam olarak bilen varsa lütfen söylesin
Eklenen Resimler yasemin.jpg (74.2 KB, 317 views)
yasemin1.jpg (73.4 KB, 314 views)
Ben'de olan yasem'inin türü bu yasemin
Sayın agozce olur yalnız bendeki yasemin beyaz renkli köklü'olabilir :p
:))) Teşekür ederim Vehbi bey, ben sarı kokulu arıyorum.
Yılmaz Yalçın
16-02-2011, 20:16
Arkadaşlar beyaz yaseminim, yeni geldi..!
Ama ben yaseminin yapraklarının kızıllığını hiç hatırlayamadım, tamam yaprakları benziyor da; bilgisi olan kendisini tanıyan var mı acaba??
Pervane çiçekli yasemin bitkiniz..Kış soğuklarında yaprakları kızarıyor.Ama korkmayın yapraklarını yenileyecek..Bol güneş gören bir yere dikerseniz Nisan-Mayıs gibi açacak..
Yılmaz Yalçın
17-02-2011, 13:59
Beyaz ile birlikte mavi yasemin de aldım, şu an bir çırpı halinde..!
Mavi yaseminin kokusu yok sanırım değil mi?
Evet kokusu yok..Görsel olarak ise oldukça iyidir.Yalnız Ankara ikliminde pervane çiçekli yasemin dış ortamda rahatlıkla yaşarken mavi yasemin kış soğuğuna hassastır donabilir o nedenle içeride tutmanızı tavsiye ederim.
barisapa47
22-02-2011, 20:51
İstanbul' a bahar daha gelmedi ama, ağaçların tomurcuk gözleri yeşermeye başlamış şimdiden. Baharın gelişini, bahçemdeki yaseminin güzel kokusunu duymayı çok özledim.
arnavut biberi
24-02-2011, 10:54
Arkadaşalar dün kozyatağı bahuausa uğramıştım yaseminler gelmiş küçük boy olanlar çiçekleri kapalıyken pembe ve yaprakların uçları sivri olan 19 tl büyükleri 24 tl kadardı birkaç farklı çeşit yasemin vardı ilgilenenlerin haberi olsun istedim.Bende kendime küçük boy olanlardan aldım kokusu çok yogun :))
Sn. arnavut biberi,
Tarifiniz aşağıdaki fotoğraflar ile uyuşuyorsa, nefis bir Pembe yasemin (Jasminum polyanthum) sahibi oldunuz demektir.
194057 194058
arnavut biberi
24-02-2011, 16:43
Evet sn omar özellikle alt taraftaki yaseminin aynısı çiçeklerin hepsi açıkdurumda ve buram buram kokuyor kapalı olan tomurcuklarda pembemsirenkteler. Akşam odamda bırakmıştım sabah kalktığımda bütün odam mis gibi yasemin kokuyordu. Ayrıca bilginiz olsun büyükboy yaseminlerden birkaç tanesinin etiketinde zaten Jasminum polyanthum yazıyordu ayrıca soğuklara dayanıklı ve çin orjinli olduğu bilgisi vardı ama hiçbirinin üzerinde tomurcuk ve açmış halde çiçek yoktu bende buyüzden tercihimi daha küçük boy olan yaseminden yana yaptım kokuları çok güzeldi ama benim aldığımın üzerinde açıklama kağıdı yoktu fakat sizin resimdekilerin aynı ;)
merhabalar,sayfanıza yenı üye oldum,gecen sene istanbul silivriden aldığımız bi yaseminim var.1 ay sonra üstünde fasülye gibi uzantılar oldu tabi o zamanlar ne oldugunu bilmiyordum kopardım.1 tane kalmış,onunda tohum olduğunu pamuk gibi çıktığında öğrendim.2 tanesini pamuk arasına koydum.bayadır bakıyodum bi hareket yoktu.1 tanesini böldüm merakımdan,meğerse geliyormuş filizler.böldüğüm parçayı tekrar pamuğun arasına koydum bugün baktım böldüklerimde büyümüş.acemice hareket etmeyeyim artık bana yardım ederseniz sevinirim napayım tohumları........
arnavut biberi
24-02-2011, 22:10
sn hanndan madem filizlenme başlamış bence daha fazla kurcalamadan bir saksıya ekin ve imkan dahilinde ılık ve aydınlık bir ortamda bulundurun. saksıya ektiğinizde üzerine örttüğünüz torfu çok bastırıp yeni çıkan filizi kırmayın dikkatli olun. Umarım başarılı olursunuz.
teşekkürler arnavut biberi,
evet artık kurcalamayacağım,yarın ekeyim,umarım büyür.tohumdan yetiştirildimi acaba,formda rastlayamadım.
Zeytin agaci
08-03-2011, 19:12
Merhaba
Ben de Yasemin sevenlerdenim. Havuzla duvar arasindaki araliga dikmeyi ve duvarin üstündeki demir parmakligi Yasemin'le kapatmayi cok arzu ediyorum. Ancak köklerin zamanla havuza ve duvara zarar verip vermeyecegini bilmiyorum. Cünkü havuzla duvar arasindaki toprak alan 0,47+3 metre.
barisapa47
23-03-2011, 23:06
Yaseminin eti ne budu ne? İncir ağacı değil bu, bir şey olmaz. Gönül rahatlığı ile dikebilirsiniz. Lakin sözünü ettiğiniz aralıkta bitkinin köklerinin hava almaması riski var.
Belladonna
29-03-2011, 22:49
Merhaba, bugün Eminönü'nden bir yasemin aldım. Akdeniz yasemini. Alırken, bazı yaprakların üzerinde delikler ve kenarlarda yenmeler olduğunu farkettim fakat öyle istedim ki, iyileştiririm ve büyütürüm diye düşündüm. Şimdi yardımınızı rica ediyorum, sizce ne tür zararlılar olabilir bunlar?
199318
199319
199320
ince bir iplikçikle tutunmuş kuru bir yaprak parçası. Bu iplikçik ne anlama geliyor acaba...
kopshtar
30-03-2011, 10:19
Küçük bir tırtıl yaprakları yemiş gibi görünüyor.
İlaçlamadan suçluyu bulabilirsiniz bence.
Ya da çoktaaaan alıp başını gitmiştir :)
Belladonna
30-03-2011, 17:16
Evet kopshtar, sanırım çoktan gitmiş. :eek:
Baki Berk Kayalar
01-04-2011, 18:08
Bu yasemini Messina yakınlarındaki Giampilieri Marina kasabasından geçerken fotoğrafladım. İnanılmaz yoğun bir kokusu vardı. Türkiye' de bu türden var mı?
Fotoğrafı görmek için bu linke (http://2.bp.blogspot.com/-3pjP4u7RCpI/TZOe4CtJpeI/AAAAAAAAKa4/HjNJlrzJDF8/s1600/_DSC6417.jpg) tıklayabilirsiniz. Forum için fazla geniş ebatlı bir görüntü.
Mutlu Kutlu
01-04-2011, 18:14
Bu türden epeyce ürettim, artık Tc. vatandaşı oldu:)Bu yasemini Messina yakınlarındaki Giampilieri Marina kasabasından geçerken fotoğrafladım. İnanılmaz yoğun bir kokusu vardı. Türkiye' de bu türden var mı?
Fotoğrafı görmek için bu linke (http://2.bp.blogspot.com/-3pjP4u7RCpI/TZOe4CtJpeI/AAAAAAAAKa4/HjNJlrzJDF8/s1600/_DSC6417.jpg) tıklayabilirsiniz. Forum için fazla geniş ebatlı bir görüntü.
Baki Berk Kayalar
02-04-2011, 13:29
Bu türden epeyce ürettim, artık Tc. vatandaşı oldu:)
O halde, zamanı gelince sizden bu türe ait fidan ya da tohum isteyebilirim sanırım :)
Baki Berk Kayalar
02-04-2011, 23:14
Forum düzeni bozulacak ama direkt göstermek istiyorum. Fotoğraf Blogger tabanında olduğundan açamıyor olabilirsiniz. :(
http://2.bp.blogspot.com/-3pjP4u7RCpI/TZOe4CtJpeI/AAAAAAAAKa4/HjNJlrzJDF8/s1600/_DSC6417.jpg
barisapa47
03-04-2011, 15:42
fotoğraftaki yasemin bu yıl açmış olamaz. Benimkiler tomurcuklanmadı bile daha.
barisapa47
03-04-2011, 15:43
aksi halde çok kıskanırım sizi :))
Mutlu Kutlu
03-04-2011, 18:43
Bugün pembe tomurcuklu kış yaseminin fotoğraflarını çektim, resimler aşağıda.
nurguldk
04-04-2011, 09:00
Benim söz ettiğim soğuklara dayanıklı yasemin de budur :) Jasminum Polyanthum
nurguldk
04-04-2011, 09:15
Bir çok kaynakta J.Polyanthumun -9 a kadar dayanıklı olduğu yazıyor. Ankarada denemek istiyorum. Soğuğa karşı dayanıklılığını karşılaştırmak gerekirse Polyanthum mu, Pervane çiçekliyi mi önerirsiniz?
Baki Berk Kayalar
05-04-2011, 18:48
fotoğraftaki yasemin bu yıl açmış olamaz. Benimkiler tomurcuklanmadı bile daha.
Fotoğrafı 24 Mart 2011 Perşembe günü öğle saatlerinde Sicilya/Messina yakınlarındaki Giampilieri Marina' da çektim. İklim Mersin iklimi gibi. Bir kaç haftadır bahar sahneleri yaşanıyor. Bugün Catania 23 dereceyi gördü. İklim müsait yani. Yasemin bana ait değil, kıskanmanıza gerek yok. :rolleyes:
Annem yaseminleri çok seviyor. Bu yaseminle tanışınca bende çok sevmeye başladım. Çantama iki dal, çiçekli halini koymuştum fotoğrafı çektikten sonra. Günler boyunca çantam yasemin koktu.
Doğa harika bir şey. Çiçekleri seviyorum. Hele böyle güzel güzel bakan, ortalığı mis gibi kokutan, insana yaşama sevinci aşılayan bitkiler olunca daha bir mutlu oluyorum.
Mutlu Kutlu
05-04-2011, 22:03
Ankara'nın soğuğunu yaşayan biri olarak, -9 çok iyimser kalır. -19 dan daha düşük sıcaklıklar yaşanıyordur Ankara'da.
Her 2 yasemin türününde bahçe ortamında yaşayacağını sanmıyorum.Bir çok kaynakta J.Polyanthumun -9 a kadar dayanıklı olduğu yazıyor. Ankarada denemek istiyorum. Soğuğa karşı dayanıklılığını karşılaştırmak gerekirse Polyanthum mu, Pervane çiçekliyi mi önerirsiniz?
çözbeniarapsaçı
05-04-2011, 22:16
resimdeki yaseminden bendede var geçen sene carfurdan aldım küçücüktü balkona koymuştum dışarıya bu kışı geçirdi gayet sağlıklı ve o kadar hızlı büyüyorki şuan bütün parmaklıkları sardı ve açması yakın salkım salkım tomurcuklar var, açınca mis kokacak sabırsızlıkla bekliyorum.
woltran25
06-04-2011, 11:57
Sayın Mutlu bey ankara ortamında bahçede yetişebilecek kokulu yasemin çeşidi varmıdır ?
peaceseller
12-04-2011, 15:07
Ankara'daki evimin bahçesine 2010 Kasım ayında yaklaşık 1,5 m boyunda pervane çiçekli fidanı diktim. Dik duracak şekilde bağlayıp, etrafına beyaz renkli kumaş gibi olan sera örtülerinden sardım. Hala örtü altında ve yemyeşil duruyor. Ayrıca bu ay birçok yeni yaprak çıkarmaya başladı.
merhabalar,
benimde pervane yaseminimden var,cam balkon kısmında duruyor gecen ay azot gübresinden verdim.yeni sürgünler veriyor yalnız sürgünler 3-4 cm olduğunda kuruyor.neden olabilir acaba.bu duruma azot neden olabilirmi **** yasemin nemi sever diye arada bi su püskürtüyorum ondanda olabilirmi.lütfen yardım
nurguldk
14-04-2011, 09:16
Mutlu beyin yazdıklarından sonra son fidanları alırken yaseminin başında 10 dk düşündüm ve vazgeçtim.
Ama sevgili peaceseller in yazdıklarından sonra pervane çiçekliyi alacağım sanırım.
Mutlu Kutlu
14-04-2011, 09:56
Nemle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum. Verdiğiniz azotlu gübre kökleri yakmış olabilir. Kendi haline bıraksaydınız bu sıralar filizlenme ve tomurcuklanmalar başlardı.
Yaseminleri kışın Ankara soğuklarından koruyabilecekseniz türü farketmez, bütün yasemin çeşitlerinden yetiştirebilirsiniz. Tek problem kışın don dan koruyabilmek.merhabalar,
benimde pervane yaseminimden var,cam balkon kısmında duruyor gecen ay azot gübresinden verdim.yeni sürgünler veriyor yalnız sürgünler 3-4 cm olduğunda kuruyor.neden olabilir acaba.bu duruma azot neden olabilirmi **** yasemin nemi sever diye arada bi su püskürtüyorum ondanda olabilirmi.lütfen yardım
Ankara'da nerdeyse tüm yasemin çeşitlerini yatiştirmeye çalıştım.
En dayanıklıları:
1- Kokulu sarı yasemin,
2- Ful-yasemin,
3- Yıldız yasemin çiktı. Özellikle sarı yasemin. Ben göz ardı ettikçe o daha fazla gelişiyor, ben de buduyorum. Sanırım işin sırrı biraz göz ardı edebilmek; rahat bırakabilmek !
İzmir karşıyaka çiçek fuarına yıldız çadırı almak için gitmiştim.Fakat tüm fuarı talan etmeme rağmen bulamadım.Daha sonra yaseminlerin önünden geçerken yaydığı harika koku bizi cezbetti.Bu bitki hakkında fazla bir tecrübem yok.Terasıma diktim.Terasım öğlen 12 den batana kadar güneş almakta.Tek ana gövdeden 3 ayrı kol vermiş durumda bende resimlerde görüldüğü gibi bir şekil verdim.Yanlış bir uygulama yaptıysam konunun hakimi arkadaşlardan yardım istiyorum.Tüm üyelere saygılar...NOT:Saksı 35 lt civarı.......
Sevgi Durul
18-05-2011, 23:58
Aldığım yaseminler, havanın ısınmaması sebebiyle uzun süre iç mekanda durdular. Sürgün vermeye de başlamışlardı. Dışarı aldıktan sonra yaprakları sarardı. Bir tanesi ise hiç sürgün vermedi. Üçüncüsünün durumu iyi. En azından yapraklarında sararma yok.
Şimdi dışarıda ve güneş alan bir yerdeler. Ölmelerini istemiyorum. Yapabileceklerim nelerdir?
213821
213822
213823
agrocoop
22-05-2011, 14:58
merhaba.
Balkonuma dün aldığım yasemine doğru yer arıyorum size birkaç fotoğraf koyuyorum.
1* direk güneş görmesi gerekiyormu balkonum gayet aydınlık.
2* resimde gördüğünüz balkon demirlerine sarsam sizce olurmu? (balkon demirleri öğleden sonra epey sıcak oluyor) ve güneşi direk olarak alıyor.
fikirlerinizi ve yorumlarınızı beklerim.
acemi bahcivan
27-05-2011, 10:04
arkadaşlar benim şeftali ağacımın yaprakları kızardı morlaştı ve buruştu ne olabilir
Sevgi Durul
27-05-2011, 10:33
arkadaşlar benim şeftali ağacımın yaprakları kızardı morlaştı ve buruştu ne olabilir
Sorunuzu burada sorabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8647
Ful yasemini saksıdan bahçeye nakletmiştim sonbaharda.
Açtı, demek ki açmamasının tek sebebi güneş eksikliğimiş.
219220
.
bana bir ay önce saksıda beyaz çiçekli bir yasemin hediye geldi. salonda pencerenın yanına koydum. zamanla çiçeklerini döktü. şimdi boyuna doğru yeşil olarak uzuyor ama çiçek açmıyor. yeniden çiçek açar mı, ne yapmam lazım?
Hava almıyor mu?? Sürekli içeride mi??
Yasemin dışarıda olsa daha iyi olur diye düşünüyorum..!
evet maalesef içerde, tabi pencere açıyorum ama balkona koysam orası da kapalı, yine pencere açabilirim bir tek.
Jasminum Sambac
222143
,
222144
.
peaceseller
12-06-2011, 19:25
Ankara'daki bahçemde ilk kışını geçiren pervane çiçekli yaseminim ilk çiçeklerini 2 gün önce verdi. Çok sayıda da açacak çiçek tomurcuğu var.
224172
Saksıya kova sapı tellerle yuvarlak form vererek büyüyen pervane yasemin çok güzel açtı, yağışlardan keyfinin çıkarıldığı söylenemez:(
füsunANK
13-06-2011, 21:09
İyi ki bu sayfaya bakmışım bugün. Bir yasemin sever olarak Ankara'da ki başarıları görmek beni çok sevindirdi. Demek ki ilk iş bahçeye pervane çiçekli yasemin alınacak . Gölbaşında başarılı olur mu bilemem ama denemeye değer benim için. Evde , saksıda pembe çiçekli yaseminim var ve bu hafta üzerinde tomurcukları görünce heyecandan kalp atışım değişti vallahi. :D İnanılmaz sevindim. İnşallah bahçede de başarılı oluruz.
Sn.csydn bu son fotodaki , bahçede dikili olan mı ?
Yılmaz Yalçın
13-06-2011, 21:17
İyi ki bu sayfaya bakmışım bugün. Bir yasemin sever olarak Ankara'da ki başarıları görmek beni çok sevindirdi. Demek ki ilk iş bahçeye pervane çiçekli yasemin alınacak . Gölbaşında başarılı olur mu bilemem ama denemeye değer benim için. Evde , saksıda pembe çiçekli yaseminim var ve bu hafta üzerinde tomurcukları görünce heyecandan kalp atışım değişti vallahi. :D İnanılmaz sevindim. İnşallah bahçede de başarılı oluruz.
Sn.csydn bu son fotodaki , bahçede dikili olan mı ?
Perrvane çiçekli yasemin Ankara'da dış ortamda kışı rahatlıkla geçirir,bir sıkıntı olmaz..Soğuğa dayanıklı bir tür.Üstelik npk gübre verildiğinde hızlı sürgün veriyor ve gelişiyor.Benim de İstanbul'da yüksek bir semtte(tepede) pervane çiçekli yaseminim bahçeyi çok güzel kokutuyor.Yalnız ben 4 kök diktim daha sık ve bol çiçek oluyor.
http://img18.imageshack.us/img18/8379/yasemin2a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/18/yasemin2a.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img38.imageshack.us/img38/7761/perv2.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/38/perv2.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
füsunANK
13-06-2011, 21:20
Sn . Yılmaz Yalçın Ne zaman dikmek gerek peki. ?
Yılmaz Yalçın
13-06-2011, 21:27
Sn . Yılmaz Yalçın Ne zaman dikmek gerek peki. ?
Benimkiler bahçede 3. yılına girdiler..Her zaman dikebilirsiniz.Seralardan tam alma zamanı ama çok önemli bir husus;pervane çiçekli yasemin belli bir yaşta çiçeklenmeye başlıyor.Mesela bende küçük bir fidan var tek tük çiçek veriyor.Onedenle büyük buldugunuzda kaçırmayın derim.İstanbul'da olsanız Büyükşehir Belediyesinde kocaman pervaneler 15 TL.şuan..Sitede Mutlu Bey'de satıyor.
füsunANK
13-06-2011, 21:36
Tamam çok teşekkür ederim bilgiler için sn. Yılmaz Yalçın. En kısa sürede bakacağım seralara.
Sn.csydn, kısa sürede toparlanır ve açarlar inşallah mavi ve diğerleri de. Sizin bahçeniz nerede bimiyorum ama Gölbaşı bir hayli soğuk oluyor. Gene de dediğim gibi denemeye değer.
Yılmaz Yalçın
14-06-2011, 16:45
Teşekkürler, inşallah..!
Benim bahçem de çok rüzgar alıyor..! Ama elbette! Denemeye değer!!
Tabii! En dayanıklı yaseminlerin eksi dokuz/on derecelere kadar tahammül gösterdiğini gözönünde bulundurmamız gerek..! :(
Ben daha çok yıldız çiçekli üzerinde duruyorum, çünkü daha uzun süre çiçek açıyor..! ;)
Pervane yasemin sizin orada da olur.En fazla yaprağı kızıllaşır ve döker ama yeniden sürer emin olun..Ankara'ya uygun bir yasemin türüdür..Yıldız çiçekli yasemin sizde var mı?Fotoğrafını eklerseniz sevinirim merak ettim:)
Benim de bir adet Murayya yaseminim var. Geçen yıl aldığımda çiçekli ve oldukça gelişmiş idi ama bir yılı aşkın süredir bir daha açmadı. Kışı içerde geçirdi, ısı hep sabitti. Havaların ısınması ile birlikte balkona çıkarmama rağmen hala çiçeği yok. Düzenli olarak sulanıyor. Öğle saatlerinden itibaren gün batana kadar güneş görüyor. Bahar da dibine yanmış gübre konuldu. Eksik kalan ne olabilir çiçek açması için, bir fikri olan var mı acaba?
Yılmaz Yalçın
18-06-2011, 22:38
Pervane yaseminler sayesinde bahçe ve ev mis mis kokuyor.
Ful yaseminim bütün kışı açık terasta geçirdi, üst kısmı soğuktan biraz kurumuştu, baharda kuruyan kısımları budadım, saksısını büyütmek istiyordum fırsat bulamadım ama çiçek verimi yine de çok güzel:) 2 yıldır gözlemlediğim; yasemin bahar yağmurlarını çok seviyor, başka herhangi bir bakım, besin vs. yapmıyorum.
Bahçeye nakil olan Fulyaseminim beni çiçeksiz bırakmadı
230742
,
230743
.
Merhaba,
Ful yaseminimi derli toplu tutayım diye kamışlardan hazırladığım bir desteğe sarmıştım ama bu yıl her bir dalı 2 metre kadar oldu ve o desteğe sığmayacağı açık bu bitkinin.
233169
Duvara tutturup, çalı gibi büyütmek yerine nasıl derli toplu tutabilirim bunu, yaygın uygulama nedir ful yasemini büyütürken?
Teşekkürler :)
Yaşasın, demek bir de yaseminim olacak. Şöyle balkon demirlerini sarmalayıp kokusunu salonuma mis gibi savuran...Okuluma yakın yerde bir siteninn duvarlarından taşmış durumda:) Eylül - Ekimde tohumlarını verir sanırım.;)
bettyycim
11-07-2011, 18:36
Aygün öğretmenin siz Eylül- Ekim gibi bana hatırlatın ben size çelik vereyim Ful yasemin den ;)
Aygün öğretmenin siz Eylül- Ekim gibi bana hatırlatın ben size çelik vereyim Ful yasemin den ;)
Canım ya, çok teşekkür ederim. Ben bu teklife EVET diyorum:D
Ama yine de tohumları takip etmeli. Site arkadaşlarımdan isteyene gönderirim, fena mı.;)
bettyycim
11-07-2011, 22:05
Tamam bana özelden adres gönderirseniz Eylül-Ekim gibi çeliklerim. <işte benim güzelim ilk çiçeklendiğinde çekmiştim şimdi mis gibi kokularını yayıyor balkon da :D Sevgiler
Off güzelliğe bakar mısın.
Adresimi hemen gönderiyorum.
Yılmaz Yalçın
11-07-2011, 23:11
Ful yasemininiz sürekli sürgüne gidiyor ve çiçeklenmiyorsa sürgün ucunu elinizle ezin ve yaprak aralarından bir sürü tomurcuk oluştuğunu göreceksiniz:)Bizzat denenmiltir:)
Ben deneyeyim Yılmaz bey, benimki ancak sürgüne çalışıyor :) Sene başında biraz fazlaca azot verdim, düşüncesizce.
Komik belki ama bana da hediye eden arkadaş " açmıyorsa makası al eline tehtid et-bak açmassan dallarını keseri- de" dedi.
Açmıyacak olursa da her bir dalın ucunu 3-4 cm kesmemi öğütledi ;)
Babası öyle yapıyormuş.
Ben çözümün güneş olduğunu düşünüyorum, tam yakıcı güneşin altına toprağa şaşrdıktan sonra bir açmaya başladı ki sormayın ;)
Ful'le de karşılıklı yarış halindeler, bır çiçek geçiyor, diğeri açıyor.
Fulyasemini derli toplu tutmanın imkanı yok, her sürgün 4-5 metre oldu, ne ele ne avuca sığmaz bu canavar ;)
Ful yasemin en iyi çardak şeklinde sardırmakla oluyor.
MSayın, Adananın sıcağında asma gibi iyi bir gölgelik olur. Neden buduyorsunuz?
agozce, yapraklarını çok sevmiyorum, çok da çiçek açmayınca, her tarafı yaprakla dolu büyük bir alan istemiyorum.Yaprakları diğer yaseminler gibi kibar değil :)
Tam çardak gibi sarmaşık yapacağım yeni bir alan oluşturdum ama oraya tekoma, acemborusu vs. sarıyorum.
Bir de açıkçası bu kadar büyüyeceğini tahmin etmedim baştan, küçük tutarım diye planlamıştım.
Bu durumda şimdi koyduğum köşede, yukarı doğru bağlayayım, köşeyi doldursun.
Jezebel, benimki bayağı bir gölgedeydi, bu yeni köşe tam güneş altı, inşallah bu da sizinki gibi çiçeklenir.
bettyycim
14-07-2011, 15:05
Ben de bir ara Jezebelin resmini enim çiçeğin resmi zannettim ne zaman çektim de ekledim diyorum aynen öyle çünkü şuan ki durumu hele gece daha bir yoğun kokuyor ;) aslında size katılmıyorum Msaygin yaprak formu güzel kalp şeklin de ama benimki de bu yıl Haziran ilk günleri canlandı ben de onu bahçeye sürgüne indirdim güvenlik kulubesinin yanına sıkı sıkı da tembihledim güzevlikçilere sahip olun diye :D biraz susuzluk çekti 1 ayda 2 kere su verdim baktım çimlenme başladı tekrar eve çıktı ve sürekli çiçekte yerim olmadığı için kendi etrafına sardıyorum ben, çünkü dalları esnek istediğiniz formu verebiliyorsunuz ;)
Yılmaz Yalçın
14-07-2011, 16:22
Arkadaşlar,
Sizin ful yasemininizin son iki kış içerisinde hiç yapraklarını döküp üst kısmı soğuktan dondu mu?Benimki 2010 kışındaki soğukta 1,5 metrelik gövdesinde önce yaprakları döküldü sonra kurudu:(Yeni yeni toparlanıyor.
Son dakika resmi
234096
Hiç tekli açmıyor, hep böyle salkım salkım.
Ben kilit nokta güneş diyorum.;)
Sevgi Durul
15-07-2011, 22:39
Aldığım yaseminler, havanın ısınmaması sebebiyle uzun süre iç mekanda durdular. Sürgün vermeye de başlamışlardı. Dışarı aldıktan sonra yaprakları sarardı. Bir tanesi ise hiç sürgün vermedi. Üçüncüsünün durumu iyi. En azından yapraklarında sararma yok.
Şimdi dışarıda ve güneş alan bir yerdeler. Ölmelerini istemiyorum. Yapabileceklerim nelerdir?
213821
213822
213823
Bugün itibariyle yaseminlerimden ikisi tomurcuklanmış durumda. Beyaz olanı net çekememişim, mavi yaseminimin tomurcukları. :p
234296
Merhaba ful yaseminimin 3.yılı durumu iyi gibi ama ben daha çok çiçeklensin istiyorum.sürgün yerlerini ezmeliyiz yani yazık değil mi ;) enerjisini sürgün vermek yerine çiçeğe mi harcayacak demek oluyor bu ?
Yılmaz Yalçın
22-07-2011, 07:06
Evet o zaman sürgün vermek yerine gövdedeki yaprakların arasından çiçek sürgününe geçiyor.
zafer1326
25-07-2011, 11:19
Bende bu hafta sonu bir yasemin alıp bahçeye diktim. İnşallah tutar. Aldığım kişi kışa dayanıklı olduğunu söyledi. Ayrıca bu bitkinin büyüme hızı nedir.
Yılmaz Yalçın
25-07-2011, 11:33
Bende bu hafta sonu bir yasemin alıp bahçeye diktim. İnşallah tutar. Aldığım kişi kışa dayanıklı olduğunu söyledi. Ayrıca bu bitkinin büyüme hızı nedir.
Yaseminizin fotoğrafını koyarsanız türü ve kışa dayanıklı olup olmadığı konusunda yorum yapabiliriz.
zafer1326
28-07-2011, 10:01
Yılmaz bey şu anda resim koyamıyorum. Ancak, dün çiçek açtığını farkettim. Çiçekleri burada ismi geçen pervane cinsiydi. Zaten bir önceki sayfada gerekli bilgiyi vermişsiniz. Teşekkür ediyorum ilginize.
Sevgi Durul
31-07-2011, 21:28
Pervane çiçekli olmasını umduğum yaseminim böyle açtı. Cinsinin ne olduğunu bilemiyorum ve ben onu bahçeye dikmiştim. Umarım kışa dayanır.
237688
Gülbeşeker
24-08-2011, 22:55
benimde yeni aldığım yasemin aynı bu yasemine benziyor kışı kombi olan balkonda geçire bilirmi kombi yasemine zarar verirmi
...Pervane çiçekli olmasını umduğum yaseminim böyle açtı. Cinsinin ne olduğunu bilemiyorum ve ben onu bahçeye dikmiştim. Umarım kışa dayanır....
Sn. SDurul,
Yaseminiz “yıldız yasemin”. İnternet de Jasminum tortuosum, African Jasmine, Perfume jasmine olarak da bulabilirsiniz.
Çok dayanıklı bir yasemin çeşidi. Ankara’da güneşli, camlı koridorda 12 ay çiçek açıyor.
Gülbeşeker
25-08-2011, 21:18
sayın omar balkonda kombi olması kötü etkilermi acaba kapalı cam balkon
internetten pervane yasemin aldım, acaba bu yasemin hangi aylarda çiçek açıyor.
bu arada adı pervane arap yasemini diye geçiyor
internetten pervane yasemin aldım, acaba bu yasemin hangi aylarda çiçek açıyor.
İstanbul'da en coşkulu zamanları Haziran ayı oluyor.
Geçmiş yıllardan fotoğraflarım. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35900&catid=member&imageuser=11575)
Ve bu. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35898&catid=member&imageuser=11575)
Benim ve komşuların pervane yasemini kokmuyor.
Bu başlıktaki arkadaşlar kokulu diyor. Farklı bir türmü acaba?
Geçmiş yıllardan fotoğraflarım. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35900&catid=member&imageuser=11575)
Ve bu. (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35898&catid=member&imageuser=11575)
sayın limon ne kadar güzel büyümüş yaseminiz,acaba tek kök mü? çok haşmetli görünüyor.
Benim ve komşuların pervane yasemini kokmuyor.
Bu sene o kadar yoğun açmıştı ki kokusu rahatsızlık verecek derecede fazlaydı.
sayın limon ne kadar güzel büyümüş yaseminiz,acaba tek kök mü? çok haşmetli görünüyor.
Evet her ayakta tek kök dikiliydi. Ancak daha önce çok kereler yazmıştım, dipten bir çok sürgünü olan sağlıklı bir bitkiydi. Boyu 1 metre civarıydı ancak dip sürgünü çoktu. Zaten Yaseminde boya fazla kafayı takmayın, bitki toprağa geçer geçmez bir sürü sürgün verip boy uzatıyor. Ben olsam tek dal halinde upuzun uzamış bir bitkiyi almam, tarif ettiğim gibisini bulurum.
Temmuzun ortasında taşımak zorunda kaldığım, budayarak boyunu 1 metreye indirdiğim Yaseminim her gün sulamamın sonucunda yerine adapte oldu ve bir çok sürgün vererek yeniden sarmaya başladı. Sanıyorum seneye bahara eski formuna kavuşacak. Anlatmak istediğim işte buydu, bitkinin boy uzunluğu önemli değil, önemli olan güçlü bir gövdeye sahip olması.
245644
pervane yasemini aldığım kişi, fidan 3 yaşında ve kalın gövdeli olduğu için kayseri soğuklarına dayanabileceğini söyledi ama ben emin değilim doğrusu, umarım ölmez.bu konuda bir fikri olan var mı?
Bu konuyu o kadar çok okudumki artık yaseminler birbirine karışmaya başladı farklı tür yaseminler için ayrı ayrı konu açılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.Seradan ithal yasemin aldım henüz çiçekleri yok ama açmışını gördüm çok güzel kokuyordu sanki kırmızı pembe sapları vardı beyaz çiçekleri vardı nasıl iklim ister su ister balkonda yaşarmı bakımı hakkında sitede bilgi bulamadım.Ful yasemin aldım balkonda yaşarmı bi türlü çözemedim.
ilksenozturk
23-09-2011, 12:25
yasemin benim en sevdiğim bitkilerdendir. bahçemde bir tanesini çelikten yetiştirdiğim 4 farklı tür yaseminim var.
malesef türler konusunda sıkıntılıyım, pervane çiçekli yasemin isminden emin olduğum tek yaseminim :) burada da sıkılıkla konuşuluyor zaten. kışın çiçek açan sarı bir yaseminim var, ona da mızrak yasemin adını verdim.
onun dışında kendi adıma türleri çok karıştırıyorum :(
yasemin türlerinin resimlerini , yaprak-çiçek yapılarını gösterir bir döküman buyara eklenebilirse çok memnun olurum. hani topluca bir görsel gibi.
belki o zaman ayrı başlıklarda da konuşabiliriz.
angel_emel24
03-02-2012, 15:10
sevgili limon yasemininiz çok harika.benimde sarı yaseminim var seradan almıştım.bende her yıl birkaç dal köklendirip eşe dosta veriyorum hediye olarak.sanırım insanı hatırlatacak en güzel hediye çiçektir.
Umut ŞİMŞEK
14-03-2012, 19:55
Merhaba Arkadaşlar,
Ben de bugün bir yasamin çayı içtikten sonra derhal yetiştirmeye karar verdim. Biliyorum yazılar eski ama mümkünse bana da çelik gönderecek var mıdır?
Sevgili lir'in, süpriz olarak gönderdiği çelik kendini belli etti:cool:, zannediyorum solanum jasminoides.:cool:
zencefil cicegi
22-03-2012, 14:21
sizin bahcenizi gördügüm andan beri hayalimdeki bahce iste bu cümlesini kullanmama sebepsiniz yaseminlerinize bayiliyorum
hatta hic gözümün önünden gitmiyor bu fotograflar
bu günlerde fellik fellik yasemin arama durumundayim:D
ama sanirim zamani var cünkü henüz hic bir yerde satilmiyor
ben alsam eksem sizinki gibi olurmu acaba diye düsünmekten kendimi alamiyorum
acikcasi hayal kirikligi yasamaktan da korkuyorum desem yalan olmaz:(
yanliz benim söyle bir sorunum var cardagimin kenarlarinda ekebilecegim yer yok büyük saksilara eksem saglikli olurmu?
kelebek çalısı
31-03-2012, 23:34
Dün aldığım yaseminimin latince adını sordum ama bilmiyorlardı. Osmanlı yasemini olarak satılıyor.
Etrafını kirletmeyen, temiz tutabileceğim bir sarmaşık arıyordum, yaprak dökmeyen bu cinsi önerdiler.
Yasemin başlığını baştan sona okudum ve tanımlama konusunda kararsız kaldım. Arap yasemini denilen türe benzettim fakat emin değilim.
Çiçek açmadan tespit edebilir miyiz acaba, benim yaseminim hangisi?
kelebek çalısı
04-04-2012, 18:57
Toprağa yerleştirdiğim yaseminimin türünün tam adını öğrenmek istiyorum, tahmin edecek kimse yok mu?
Çiçek açmasını beklemek de güzel tabi ki ama sabırsızım sanırım ;)
Toprağa yerleştirdiğim yaseminimin türünün tam adını öğrenmek istiyorum, tahmin edecek kimse yok mu?
Çiçek açmasını beklemek de güzel tabi ki ama sabırsızım sanırım ;)
Merhaba
Ben Ful yasemine benzettim.
kelebek çalısı
06-04-2012, 20:13
Merhaba
Ben Ful yasemine benzettim.
Sn. Hülya,
yasemin tanımlamalarında kullanılan isimler son derece aklımı karıştırmış durumda. Ful yasemini tahmininiz üzerine, olabilir mi diyerek kendi yaseminimin yaprak yapısını inceledim, kararsız kaldım.
Çiçek açana kadar beklemekten başka çare yok artık. Toprağa da yeni diktiğim, ve kıştan da yeni çıktığından büyük ihtimal yaprak yapısı da değişikliğe uğrayacaktır. Renk ve ebat olarak değişebilir tahminimce.
Sayın Kelebek Çalısı,
Yasemininiz, Büyük ihtimalle üst mesajlarda Sayın Limon'un da resimlerini paylaştığı Yıldız veya Pervane Yasemin olarak adlandırılan (Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides) türüdür. Yaz kış yeşil, (İlkbaharda sürgün verdiğinde eski yaprakların bir kısmını döker) soğuğa oldukça dayanıklı bir türdür. Geliştikçe yaprakları daha uzun ve koyu yeşil olacaktır.
Dün aldığım yaseminimin latince adını sordum ama bilmiyorlardı. Osmanlı yasemini olarak satılıyor.
Etrafını kirletmeyen, temiz tutabileceğim bir sarmaşık arıyordum, yaprak dökmeyen bu cinsi önerdiler.
Yasemin başlığını baştan sona okudum ve tanımlama konusunda kararsız kaldım. Arap yasemini denilen türe benzettim fakat emin değilim.
Çiçek açmadan tespit edebilir miyiz acaba, benim yaseminim hangisi?
merhabalar, bugün 3 adet sarmaşık gül diktim. aralarına yaz kış yeşil kalan yasemin dikmek istiyorum. Acaba yaseminler güle bir zarar verir mi? Ankara için hep yeşil kalan yasemin türü yıldız yasemin midir? Bir de bahçe telini tamamen sarar mı?
merhabalar, bugün 3 adet sarmaşık gül diktim. aralarına yaz kış yeşil kalan yasemin dikmek istiyorum. Acaba yaseminler güle bir zarar verir mi? Ankara için hep yeşil kalan yasemin türü yıldız yasemin midir? Bir de bahçe telini tamamen sarar mı?
"Ankara" iklimi yasemin için risk taşır, bu Pervane Yasemin (Trachelospermum jasminoides) olsada ... Ben dışarıda cesaret edemem. Ama, ya tutarsa! hesabı olumlu sonuç da verebilir.
Pervane yasemin çok yayılgan bir bitki. Mesafe yakın ise güllerinizi destek olarak kullanıp boğabilir diye düşünüyorum.
"Ankara" iklimi yasemin için risk taşır, bu Pervane Yasemin (Trachelospermum jasminoides) olsada ... Ben dışarıda cesaret edemem. Ama, ya tutarsa! hesabı olumlu sonuç da verebilir.
Pervane yasemin çok yayılgan bir bitki. Mesafe yakın ise güllerinizi destek olarak kullanıp boğabilir diye düşünüyorum.
teşekkürler cvabınız için...
kelebek çalısı
29-04-2012, 18:26
Ortadan gelenler çiçek tomurcuğu olabilir mi? Yaprak mı yoksa?
kelebek çalısı
01-05-2012, 23:00
Çiçek açacağına kanaat getirdim. Böylece kesin tanı konusuna da bir açıklık gelmiş olur. Doğru tanımlamanın Sn. musk tan geldiğine inanıyorum, bakalım :)
Çiçek açacağına kanaat getirdim. Böylece kesin tanı konusuna da bir açıklık gelmiş olur. Doğru tanımlamanın Sn. musk tan geldiğine inanıyorum, bakalım :)
Ama ufak bir şüpheniz yok değil. Onuda giderelim o halde, bakalım bir benzerlik yakalayabilecekmisiniz :rolleyes:
Sizinkiler acmış benim yaseminler yeni uyandı :p
Yok benimkiler de henüz tomurcukta. Resimdekiler geçen seneden ;)
Pervana Çiçekli Yaseminim 3. senesinde, bu senenin çiçekleri çok yoğun olacak. tabi kokusuda :)
İyi sizin yasemininiz uyanabilmiş..
Benim satın alıp 23 martta ektiğim 30 santim boyundaki yaseminin yaprak gözlerinde hala bir kabarma, uyanma yok..45 günden beri nasıl geldiyse öyle duruyor..
Çok iyi bakıyorum..
Oldukça sıcak bir köşede duruyor..
Yasemin bu kadar geç mi uyanır?
kelebek çalısı
07-05-2012, 22:06
Bahçede bugün her zamanki gibi çalışır, çiçek ekimi, bitkilerin genel kontrolü v.s. ile uğraşırken, her gün kontrol ettiğim yasemini de inceleyip, açmadığını görünce diğer işlerimle ilgilenmeye başladım.
Bir saat sonra sulama işlerine başladığımda ne göreyim? Yasemin çiçek açmış :eek:
Gün batımında ve bir saat önce kapalıyken açan yaseminim beni bugün kısacası şok etti. Hoşgelmiş :)
Adalet Yağcı
07-05-2012, 22:19
İyi sizin yasemininiz uyanabilmiş..
Benim satın alıp 23 martta ektiğim 30 santim boyundaki yaseminin yaprak gözlerinde hala bir kabarma, uyanma yok..45 günden beri nasıl geldiyse öyle duruyor..
Çok iyi bakıyorum..
Oldukça sıcak bir köşede duruyor..
Yasemin bu kadar geç mi uyanır?
Pervane yaseminler soğuktan hiç korkmazlar sevgili pria, siz onu gün ışığına çıkartın, benimki -10 derecelerin altında kaldı bu kış, keyfi çok yerinde.
Pervane yaseminler soğuktan hiç korkmazlar sevgili pria, siz onu gün ışığına çıkartın, benimki -10 derecelerin altında kaldı bu kış, keyfi çok yerinde.
Zaten açık balkonda sayın Adalet Yağcı.. sürekli günışığında, hatta en çok güneş alan bir noktada..
Ama..nedense, hala hiçbir sürgün, yaprak belirtisi yok..şaşırdığım bu..gözlerde bir kabarma dahi yok..
Bu zamanda tüm bitkiler yeni filizlerini, yeni yapraklarını vermiş olmalı..
Hünnapım var mesela..en geç uyanan, fazlaca sıcak isteyen bir bitkidir diye biliyorum..o bile 6-7 santim filiz verdi..
Yaseminde hiçbir değişim yok 45 günden beri..oysa..güneşli bir yerde..saksı toprağı çok güzel..
Ama bahar canlılığı uğramıyor ona..
Aynen ilk ektiğim gibi duruyor:
http://www.agaclar.net/forum/929877-post12.htm
Yaprak, sürgün gözlerinde azıcık bir kabarma dahi olsa tüm bunları yazmazdım..
Adalet Yağcı
08-05-2012, 09:58
Fotoğraf yüklediğiniz iyi olmuş sevgili pria, sizin yaseminiz pervane yasemin değil, ful yasemin.
Onlar tam sıcaklar başlamadan harekete geçmezler, Mersin'de çok iyi yetişir, damlarda teneke kutuların içinde görüyorum, çiçekleri fındık gül büyüklüğünde ve muhteşem kokuludur.
Fotoğraf yüklediğiniz iyi olmuş sevgili pria, sizin yaseminiz pervane yasemin değil, ful yasemin.
Onlar tam sıcaklar başlamadan harekete geçmezler, Mersin'de çok iyi yetişir, damlarda teneke kutuların içinde görüyorum, çiçekleri fındık gül büyüklüğünde ve muhteşem kokuludur.
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler..
İnanın yasemin konusunda hiçbir deneyimim yok..
Sadece o muhteşem kokusu için edinmeyi düşündüm..
Demekki havalar 30 derecelere yaklaşmadan hareketlenmiyecek benim ful..
Benim ful yaseminimde sürgün verdi. ama 1 buçuk aydır hiç büyüme yok sürgünlerinde. diğer yaseminlerim hepisi sürgün verdi tomurcuklandı. ful yasemin neden böyle diye düşünürken. sn Adalet yağcı nın mesajı aydınlattı beni teşekkürler.
kelebek çalısı
08-05-2012, 20:59
Bir karış boyuna rağmen çiçeklenen yaseminim :)
zirmühtekirdag
10-05-2012, 09:31
Çok beğendim
gerçek yasemin bulmakta başarı sağlayamadım. genellikle uzak doğu menşeili yaseminler var piyasada. bana Jasminum officinale yani pençeli yapraklı gerçek yasemin çeliği gönderebilecek biri var mı? :)
evet yasemin tam anlamıyla cıvıldıyor. kokusu rüzgarla dolduruyor etrafını. hele o çoşmuş hali doğal çiçekleri. hayat var, bahar var renkler var olduğunu hatırlatıyor bize. bir kere daha..;)
selam şu yasemin yüzünden kafayı yemek üzereyim cinsleri okadar çokkı tamam bu diyorum ismi başka çıkıyor sizden ricam ekleyecegım resimdeki yasemin yıldız yasemın gibimi kokusu ben biyerden taç şekli verilmiş halıyle alıcaktım ama kokusu berbattı satıcıya bu yasemın olamaz dedım acaba yasemın dıye bana başka bir çiçekmi satacaklardı yardımlarınızı beklıyorum bu yasemının adı nedir kokusu bilinen yasemin kokusumu ?:)
selam şu yasemin yüzünden kafayı yemek üzereyim cinsleri okadar çokkı tamam bu diyorum ismi başka çıkıyor sizden ricam ekleyecegım resimdeki yasemin yıldız yasemın gibimi kokusu ben biyerden taç şekli verilmiş halıyle alıcaktım ama kokusu berbattı satıcıya bu yasemın olamaz dedım acaba yasemın dıye bana başka bir çiçekmi satacaklardı yardımlarınızı beklıyorum bu yasemının adı nedir kokusu bilinen yasemin kokusumu ?:)
Sn. Dilek78,
Fotoğrafta görünen Jasminum sambac. "Arabian Jasmine" olarak da tanımlanır.
Bizde Ful-Yasemin olarak geçiyor. Kokusu vazgeçilmezdir.
Gül gibi katmerli olursa; Jasminum sambac ‘Grand Duke of Tuscany’ olarak adlandırılır.
kelebek çalısı
29-05-2012, 12:10
Enteresandır benim çiçek açan yaseminimin çiçeği de kokmuyordu. Bu aralar gelişimi de durdu gibi. Bakalım...
Yasemin gece ve ay :cool:
kelebek çalısı
19-06-2012, 00:04
Yok, olmuyor. Benim yasemin büyümüyor. Sanki suni çiçek. Ne büyüyor, ne soluyor. Vardır bir bildiği herhalde :D
güldeste-
19-06-2012, 00:19
Bu da bizim yasemin'imiz :))
güldeste-
19-06-2012, 00:20
Yok, olmuyor. Benim yasemin büyümüyor. Sanki suni çiçek. Ne büyüyor, ne soluyor. Vardır bir bildiği herhalde :D
Eminim yerini sevmemiştir... suyu da çok seviyor bu arada.
güldeste-
19-06-2012, 00:22
İnanamıyorum baya yol kat etmişim :) resim ekledim.
füsunANK
22-06-2012, 22:53
Bi mutluyum ki sormayın, balkonumda saksıdaki minicik yaseminim açtı. Mis kokuyor misss. Sırf onun kokusunu duymak için dualar ettim açsın diye. :D Bunları bitki delileri sayfasına mı yazmam lazımdı yoksa ;)
engin1981
03-07-2012, 10:22
Merhabalar herkese.ben güneş gören balkonumda saksıda hanımeli **** yasemin **** herikisinide yetiştirmek istiyorum.acaba çiçekli kalma süreleri nedir bu çiçeklerin.izmir için hangisi uygundur.teşekürler.
Merhabalar herkese.ben güneş gören balkonumda saksıda hanımeli **** yasemin **** herikisinide yetiştirmek istiyorum.acaba çiçekli kalma süreleri nedir bu çiçeklerin.izmir için hangisi uygundur.teşekürler.
Yasemin, hanımeline göre daha uzun süreli çiçekli kalır. İzmir'de 5 ay sürer. Hanımeli 1 ay ancak sürer.
kelebek çalısı
02-12-2012, 22:47
Yıldız yaseminim tek dal aldı başını gidiyor. Budamalı mıyım bilmiyorum. 2.5 metre boy yaptı ama ben ne kadar kısaltmalıyım, kısalttığımda dipten yeni sürgünleri teşvik etmiş olur muyum bu konuda bilgi sahibi değilim.
Şu başlıkta yardımınıza ihtiyacım var
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3548-4.htm#post1076083
Yıldız yasemin ve pembe tomurcuklu olan yasemin, çok boy atıyorlar, baş edemiyorum. Ama memnunumda... uzunca olmalarını sevdiğimden, ne gibi bir düzenek hazırlaya bilirim? Bitkilerim saksıda. Bir kaç araştırma yaptım. Ama net bir şey bulamadım. Çelenk gibi sardırmışlardı nette yabancı bir sitede. Böyle bir düzenek bilen ya da kullanan varmı?
Yıldız yasemin ve pembe tomurcuklu olan yasemin, çok boy atıyorlar, baş edemiyorum. Ama memnunumda... uzunca olmalarını sevdiğimden, ne gibi bir düzenek hazırlaya bilirim? Bitkilerim saksıda. Bir kaç araştırma yaptım. Ama net bir şey bulamadım. Çelenk gibi sardırmışlardı nette yabancı bir sitede. Böyle bir düzenek bilen ya da kullanan varmı?
Yıldız çiçeğiniz ne boyda bilmiyorum ama dışarıda bakıldığını düşünürsek zamanında koçtaştan aldığım resimdeki ferfoje gayet uygun. Hala satılıyor mu bilmiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam 40-50 tl lik bir şeydi.
Güzelmiş ama benim yasemine yetmez gibi geldi... cevabınız için teşekkürler. Benim Yasemin üç buçuk metreyi geçgin sanırım... Baharda yine yeni sürgünler gelecek.
Güzelmiş ama benim yasemine yetmez gibi geldi... cevabınız için teşekkürler. Benim Yasemin üç buçuk metreyi geçgin sanırım... Baharda yine yeni sürgünler gelecek.
Sayın esracer benim yasemin 8 yaşında. Bu gördüğünüz saksı ile birlikte yaklaşık sarıldığı kasanın 2.5 metre yüksekliği var. Resim 3 yıl önceki. Şu an tabi hiç demir kısmı görünmüyor olduğu gibi kaplı vaziyette.
Demek istediğim tek dal halinde bırakıyorsanız değil 3.5 23.5 metre de olur :), ancak benim gibi sardırma yeriniz yoksa en sonunda kırpmak zorunda kalıcaksınız. Ben her sene sonbaharda bir güzel etrafından çıkan uzantıları buduyorum. Bu formda sabitliyor ve daha fazla büyümesine müsede etmiyorum.
Baharda genelde çiçeklenmeden evvel çok az büyür. Asıl büyüme çiçeklerini döktükten sonra son bahara kadar olan zamanda oluyor. Uzayan sürgünlerin bir kısmı üzerine sarıdıyor gerisini de kışa girerken bir güzel buduyorum.
Sayın musk sizi çok iyi anladım, teşekkürler. Evet, formda tutmak için budanabilir. Ama ben kocaman, devasa olsun istiyorum. O yüzden balkonda farklı bir düzenek istiyorum. Netten araştırıdm. Tenis kortu diye bir şey var; belkide balkonun bir duvarına ondan kaplatabilirim... Balkonum oldukça büyük.
geçen senenin fidesi, 30 cm lik bir yasemin için ideal saksı büyüklüğü ne olmalıdır?
yasemin tüm gün güneşten hoşlanan bir çiçekmidir, yoksa yarı gölge mi sever?
Sonunda kendimce bir düzenek yaptım yasemine. Çelik telden. Ve yasemini dikkatlice sardırdım. Bu sene idare eder sanıyorum... Bu arada inanılmaz yoğun bir tomurcuk geliyor açınca şahane olacak... (Mutlu Kutlu Beye teşekkürler)
selam uzun zamandır yasemin çiçeği almak istiyordum dun temın ettım formda önceden çiçeği gösterdigim yasemine ful yasemın dedıler bende ıstedıgım olsun diye satıcıya soyledım bunu verdı acaba yasemınım kim?
çiçekli olan resim(1) benım ıstedıgım dıgerı yenı aldıgım ve çiçegın o olması ıstedıgım aılenın yenı üyesi sizce benim yasemin üstteki gibimi çiçeği
Emin değilim ama sizin aldığınız bitki yıldız( pervane ) çiçekli yasemine benziyor.
Emin değilim ama sizin aldığınız bitki yıldız( pervane ) çiçekli yasemine benziyor.
olmasın ben yıldız yasemın degıl hayalımdekı yasemını istemiştimmm
olmasın ben yıldız yasemın degıl hayalımdekı yasemını istemiştimmm
Maalesef sayın erken48'in tespiti doğru. Size verilen yıldız yasemin.
Maalesef sayın erken48'in tespiti doğru. Size verilen yıldız yasemin.
keşke olmasaydı yani satıcı tarafından kandırıldımm olsun artık yinede benımle buyuyecekk:))
Tohumcu Nılgun
08-03-2013, 14:59
Turkce adi: Gercek Yasemin, Ciplak Cicekli Yasemin, Kis Yasemini.
Latince adi: Jasminum nudiflorum.
Familya: Oleaceae.
Anavatani: Cin'dir.
Boy: Desteklenirse 3-5 m. boylanabilir.
Maksimum - 15° C sicakliklara kadar dayanabilir.
Ciceklenme: Ocak ve Nisan ayi arasi bol cicek acar.
Fotografin cekildigi tarih: Ocak-Mart aylari.
Yer: Botanik Park, Bruksel/ BELCIKA.
keşke olmasaydı yani satıcı tarafından kandırıldımm olsun artık yinede benımle buyuyecekk:))
Sayın dilek78 aldığınız da kötü bir bitki değil. Onun da kendine has hoş bir kokusu vardır ancak dışarda daha mutludur. Nisan mayıs gibi çiçeklenecektir.
Bu arada ilgilnç olan yukarıdaki mesajda kullandığınız ilk resim neren aldınız bilmiyoum ama buradaki http://www.agaclar.net/forum/1115502-post2053.htm konuda bir firma da pazarladığı bitki etiketi üzerinde aynı resmi kullanmış. Üstelik ordaki etiket üzerindeki bitki ismi satılan bitki ile örtüşürken kullanılan resim örtüşmemekte.
Sözün özü eğer bitki satan firmalar sattıkları bitkilerin resimlerini internetten alıp yalan yanlış böyle etiketliyorlarsa işimiz var demektir :(
Tohumcu Nılgun
08-03-2013, 15:29
2 gun once fotografini cektigim bu Yasemin kisin cok cicek acmisti ama simdilerde uzerinde tek tuk cicek var.
Sayın dilek78 aldığınız da kötü bir bitki değil. Onun da kendine has hoş bir kokusu vardır ancak dışarda daha mutludur. Nisan mayıs gibi çiçeklenecektir.
Bu arada ilgilnç olan yukarıdaki mesajda kullandığınız ilk resim neren aldınız bilmiyoum ama buradaki http://www.agaclar.net/forum/1115502-post2053.htm konuda bir firma da pazarladığı bitki etiketi üzerinde aynı resmi kullanmış. Üstelik ordaki etiket üzerindeki bitki ismi satılan bitki ile örtüşürken kullanılan resim örtüşmemekte.
Sözün özü eğer bitki satan firmalar sattıkları bitkilerin resimlerini internetten alıp yalan yanlış böyle etiketliyorlarsa işimiz var demektir :(
bugun yasemını aldıgımın çiçekciyı aradım bana sattıgın yıldızmıs dedımm yok sızın aldıgınız ful yasemın katmersız olan dedı hadı bakalım şansa ne cıkarsa bakalım buarada resmı nette araştırırken buldum sıte sordum fulyasemın dendı belkıde oyledır bılemıyorum artık ağaçlarnette araştırıp alıcamm :))
bugun yasemını aldıgımın çiçekciyı aradım bana sattıgın yıldızmıs dedımm yok sızın aldıgınız ful yasemın katmersız olan dedı hadı bakalım şansa ne cıkarsa bakalım buarada resmı nette araştırırken buldum sıte sordum fulyasemın dendı belkıde oyledır bılemıyorum artık ağaçlarnette araştırıp alıcamm :))
Hadi hayırlısı o zaman, bekleyip görelim bakalım ne çıkacak. :rolleyes:
hayırlısı benım yasemın kım ızleyıp gorucegız sevgılı musk :))
yasemınım bu şekılde kırıldı ne yapmam lazım nasıl ekerım kurtara bılırmıyım yardımm çok acıl
yasemınım bu şekılde kırıldı ne yapmam lazım nasıl ekerım kurtara bılırmıyım yardımm çok acıl
Bir veya ikişe yapraklı parçalara ayırıp çelik alın. Kök kısmında ne kaldı bilmiyorum ama ordan yeni dal sürecektir mutlaka.
Çok mu eleştirdik zavallıyı nedir ... Üzüldüm.
Bir veya ikişe yapraklı parçalara ayırıp çelik alın. Kök kısmında ne kaldı bilmiyorum ama ordan yeni dal sürecektir mutlaka.
Çok mu eleştirdik zavallıyı nedir ... Üzüldüm.
canım ben onu farketmedım çiçek pazarından getırırken kırılmış galıba bugun hafta sonu bakayım dedım bu halde zavallı dırek topragamı ekeyım suyamı koyayım zavallıyı:(
bu şekıl kestım olmuşmudur ?
bu şekıl kestım olmuşmudur ?
Sayın dilek78 bunlar biraz uzun olmuş...Ben olsam aşağıdaki resimdeki gibi küçük parçalara ayırır alt yaprakları alarak tamamını benzer parçalara böler ve dikerdim. toprağını sürekli nemli tutmayı unutmayın çok da sulamayın.
musk bırazını suya gerı kalanı topraga koydum nemlendırdım bıraz saksıya poşet gecırdım bıyerde okumustum ıyımı yoksa kotumu bılmem yasemıne onca laf ettım galıba bu yuzden oldu:) hayırlısı bakalım olucakmı cvpların için tşkr ederım sevgılı musk :)
musk bırazını suya gerı kalanı topraga koydum nemlendırdım bıraz saksıya poşet gecırdım bıyerde okumustum ıyımı yoksa kotumu bılmem yasemıne onca laf ettım galıba bu yuzden oldu:) hayırlısı bakalım olucakmı cvpların için tşkr ederım sevgılı musk :)
Rica ederim inşallah faydalı olur.
Nasıl olsa çok fazla çelik çıkacak. Her iki yöntemi de denemis olursunuz. Poşetlemeniz iyi yalnız arada havalanması lazım aksi takdirde küflenme olusur. Küçük birkaç delik açın poşete en iyisi.
musk yardımların için *** ederim soylemeyı unuttum kopan yasenın ust dalıydı koku duruyo ama panık yaptım ıste :)
Sevgili Dilek78,
Bence sizin aldığınız yasemin, resimdeki yaseminden çok daha güzel ve daha yoğun kokulu. Açınca göreceksiniz zaten. Hem bu tür sizin resimde istediğiniz türden daha dayanıklı çiçeklere sahip. Bizim bahçede de var. Sanırım bu pervane çiçekli yasemin. Bence iyi bakın ona. Çok kıymetlidir:)Hem o fotoğraftaki yasemin çiçeğinin öyle gürbüz ve tok çiçekli durduğuna bakmayın. Çok narin ve minik çiçeklidir o. Çiçeği de dalında fazla durmaz çokça dökülür. Mersinde tüm bahçelerde vardır da pek yüzüne bakılmaz zavallının.pek az bulunan bir tür değil yani...
benim bahcemde var yasemin tam cesidini bilmiyorum fakat beyaz cicekleri su an tomur cuk halde nisan ayinda aciyor nisan mayis haziran aylari gibi mis kokulu cicekleri oluyor. baya buyuk bir sarmasik oldu.komsumla aramizdaki citi duvar gibi kapatti. kafama gore sekilde ve rastgele zamanlarda kesiyorum aklima estikce suluyorum gayet dayanikli bir bitki.. cok fazla kok saliyor.cicekligimi tamamen kaplamis diyebilirim. kestigim dallari atiyordum hep bu siteyi yeni kesfettim. celik almak icin bir mevsim ve sekil varmi bana anlatirsaniz eger ucretsiz gondermek isterim dileyenlere yettigince. yarin resmini cekip koyucam vaktim olursa.
Aylardır tomurcuk geliştiriyor. Sabırsızlıkla bekliyoruz...
erturktrk
09-04-2013, 14:18
Arkadaşlar bu bitki bir yasemin mi? Araştırdım bulamadım yardımcı olabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/1134378-post59.htm
benim yaseminimde kırmızıya yakın renklerde yapraklar oluştu ve bu yapraklar dökülüyor.yaseminim baya büyük. komsumla duvar vazifesi görmekte. bu doğal bir süreçmi yoksa yasemin benden gübre gibi birşey mi istiyor fikri olan varmı ? fotograf yüklemeye calıştım ama olmadı.
benim yaseminimde kırmızıya yakın renklerde yapraklar oluştu ve bu yapraklar dökülüyor.yaseminim baya büyük. komsumla duvar vazifesi görmekte. bu doğal bir süreçmi yoksa yasemin benden gübre gibi birşey mi istiyor fikri olan varmı ? fotograf yüklemeye calıştım ama olmadı.
Bahsettiğiniz yıldız (pervane) yasemin ise bu mevsimde sizin iklim kosullarını da göze alırsak eski yapraklarının bi miktarını dökmesi normaldir.
saniyorum dediginiz gibi yildiz yasemin.tesekkur ediyorum.
mıstık abey
13-04-2013, 17:24
Benim saksıdaki cinsini bilmediğim, iki ev arasındaki bahçe koridorunu kokusuyla dolduran yaseminim böyle. Siz yasemin sevenlerle paylaşmak istedim. ,
Bu vaziyeti iki yıllık. Önce cılız bir yıllık bir bitkiydi. Sonra yer beğenmedi, yaprak döktü, soldu. Bende nerdeyse toprak seviyesine yakın kestim. Birinci sene batıya bakan korunaklı sayılan bir noktada büyüdü ve bu arada baharda bir don gördü.Çiçeklerini döktü. Sonraki sene saksısını değiştirdim. Yerini, güneş alan, rüzgardan fazla etkilenmeyen batı istikametine bakan bir noktada, ikinci senede bu duruma geldi.
Yetiştirmek isteyenlere sadece yaseminimin hangi safhalardan bu hale geldiğini anlatmak istedim. Böyle yapılacak demek istemiyorum. Ama korumalı bir yer istediği kesin.
Bu yaseminin cinsi nedir acaba
cinsini ben tam olarak bilmiyorum.ama yıldız pervane gibi sanki. bilen birisi yazarsa bende memnun olurum.
cinsini ben tam olarak bilmiyorum.ama yıldız pervane gibi sanki. bilen birisi yazarsa bende memnun olurum.
965 deki bitki ise sözkornusu olan Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides namıdiğer yıldız, pervane çiçekli, arap vs.. yasemini
ben bu cicegi sarmasik gul diye aldim dikenleri yok kokusu var. sonradan baskasi bana bunun sari katlamali yasemin oldugunu soyledi fikri olan varmi.
maktas61
15-04-2013, 09:49
Sayın fzbmt ,
Çiçeğinizi "rosa banksiae lutea" diye arayın bakalım benzetebilecek misiniz?
Kolay gelsin
benzettim ve cok begendim beyazinida alasim geldi :-)
Benim saksıdaki cinsini bilmediğim, iki ev arasındaki bahçe koridorunu kokusuyla dolduran yaseminim böyle. Siz yasemin sevenlerle paylaşmak istedim. ,
Bu vaziyeti iki yıllık. Önce cılız bir yıllık bir bitkiydi. Sonra yer beğenmedi, yaprak döktü, soldu. Bende nerdeyse toprak seviyesine yakın kestim. Birinci sene batıya bakan korunaklı sayılan bir noktada büyüdü ve bu arada baharda bir don gördü.Çiçeklerini döktü. Sonraki sene saksısını değiştirdim. Yerini, güneş alan, rüzgardan fazla etkilenmeyen batı istikametine bakan bir noktada, ikinci senede bu duruma geldi.
Yetiştirmek isteyenlere sadece yaseminimin hangi safhalardan bu hale geldiğini anlatmak istedim. Böyle yapılacak demek istemiyorum. Ama korumalı bir yer istediği kesin.
bugun bu yaseminden gordum yagmjr coktu durup bakamadim ama 3 veya 4 katli bir evi sarmisti. goruntu muhtesemdi.
mıstık abey
17-04-2013, 11:44
bugun bu yaseminden gordum yagmjr coktu durup bakamadim ama 3 veya 4 katli bir evi sarmisti. goruntu muhtesemdi.
Efendim tahminimce gövde odunsulaşıncaya kadar (yeşil görünümden kahverengiye dönüşmesi) her türlü aşırı doğa şartlarından korunmuş olması, gelişmişliğine katkıda bulunuyor.
yaseminim kısın gayet neseliydi fakat çiçek acmaya baslayınca bütün yapraklarını döktü çiçeklerini actı ama hala bazı sürgünlerde kurumalar var yerini değiştirdim hala düzelmedi derdini de ne yazıkkı hala anlayamadım:((
Fagus Sylvatica
27-04-2013, 20:14
Yasemin müthiş bir sarmaşık. Kesinlikle yetiştirmek istiyorum. Ama normal yasemin soğuğa ne kadar dayanıklı ve Bandırma'da olur mu bilmiyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim :)
buda benim yaseminim
Bu kesinlikle pervane çiçekli yasemin. Çok şanslısınız:)
Geçen yaz ofisin bahçesinde dolaşırken rastladığım bu şahane çiçeğin pervane çiçekli yasemin olduğunu bu sitede öğrendim. Ne kadar değerli bir tür. Ve hemen sayın Mutlu Kutlu dan sipariş ettim. Sağolsun yolladı bir fide...
Bugün öğle yemeğinden sonra ofisin bahçesinde dolaşırken uzun zamandır açmasını takip ettiğim yaseminin çiçeklendiğini gördüm. Bu güzellikler gözümün önününde olsun diye birkaç dal toplayıp bardağa ısladım. Kokusuyla başımı döndürüyor. Muhteşem bir koku tüm ofisi sardı. Parfüm halt etmiş yanında:)
Yaseminlerim açmış da görenleri yok.
Arabian Jasmine 'Belle of India'
409741
Jasminum Sambac 'Grand Duke of Tuscany'
409742
Bu da niyetlenmiş:rolleyes:
409743
.
ebrulim77
27-05-2013, 12:40
bu yasemincikler ne zamana kadar çiçekli? yaz sıcaklarında yapraklarını dökermi ? şimdi seyrine ve kokusuna doyum olmuyor da :))))
Birbirine sarılmış yaseminleri ayırmam zor oldu. Pervane çiçekli yaseminim biraz hırpalandı ama yinede güzelliğini sergiliyor...
kelebek çalısı
28-05-2013, 17:58
Benim bahçede birinci senesini dolduran pervane ya da yıldız çiçekli yasemin (Trachelospermum jasminoides) bir türlü beklediğim verime ulaşamadı. Tabi sen bunun için ne yaptın diyebilirsiniz. Fakat normalde bahçede yer alan tüm bitkilerim özel bir bakıma tabi tutulmadan (gübreleme, besin takviyesi açısından) gelişimlerini sürdürmekteler. Yani doğal olarak gelişmeleri ve yerlerine alışabilmeleri için en az bir sene geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat çiçeklenme oranı gözle görülür şekilde artarken beraberine çiçeklerinin kokusunu duyamamak beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok az ve zor duyulan bir koku alabildim bu çiçeklenme döneminde.
Zannediyorum ki bu çiçeğin kokusu yakından koklandığında değil de toplu halde açtıklarında havada bıraktıkları koku ile daha dikkat çekiyor. Zira bu sıralar yolunuz İst.-Erenköy' deki Beymen mağazası önünden geçerse, kaldırım kenarında toplu halde açılan yıldız yaseminleri eğilip kokladığınızda bariz bir koku duyamazken, kaldırım boyunca yürüyen herkesin ''Bu bitki ne acaba? Hanımeli galiba, mis gibi kokuyor'' şeklindeki konuşmalarına şahit olarak siz de benim gibi içinizden kıkırdayabilirsiniz. :p
Sayın fzbmt ,
Çiçeğinizi "rosa banksiae lutea" diye arayın bakalım benzetebilecek misiniz?
Kolay gelsin
türkçe adı ne acaba? nereden temin edebiliriz?
semih 54
10-06-2013, 13:16
buda benim yaseminim
bende böyle bahçe duvarına sardırmak istiyorum. nerden bulabilirim bu yıldız çiçekli yasemini **** arap yasemini **** pervane beyaz çiçekli yasemini . nerden bulabilirim .ne zaman dikmek gerekli .çelikten yetiştirebilirmiyim acaba?
semih 54
10-06-2013, 13:31
Geçen yaz ofisin bahçesinde dolaşırken rastladığım bu şahane çiçeğin pervane çiçekli yasemin olduğunu bu sitede öğrendim. Ne kadar değerli bir tür. Ve hemen sayın Mutlu Kutlu dan sipariş ettim. Sağolsun yolladı bir fide...
Bugün öğle yemeğinden sonra ofisin bahçesinde dolaşırken uzun zamandır açmasını takip ettiğim yaseminin çiçeklendiğini gördüm. Bu güzellikler gözümün önününde olsun diye birkaç dal toplayıp bardağa ısladım. Kokusuyla başımı döndürüyor. Muhteşem bir koku tüm ofisi sardı. Parfüm halt etmiş yanında:)
TAM İSTEDİĞİM YASEMİN .Bu çiçekli yaseminler senin ektiğin fidedenmi ? yoksa ofisin bahçesinden mi? ofisin bahçesinden ise Ektiğin fide ne durumda? ne zaman ektin acaba ?
çok beyendim yaseminini ben yeni aldım inşallah benimkide ögle olur
TAM İSTEDİĞİM YASEMİN .Bu çiçekli yaseminler senin ektiğin fidedenmi ? yoksa ofisin bahçesinden mi? ofisin bahçesinden ise Ektiğin fide ne durumda? ne zaman ektin acaba ?
Ben mart gibi ofisin bahçesinden birkaç çelik alıp dikmiştim. hayret ki en ince çelik tuttu diğerleri tutmadı. ben daha önce belki tutturamam diye Mutlu Kutlu dan yetişkin bir yasemin almıştım. Bana hatırlatırsan sana mart gibi birkaç çelik yollayabilirim.
bana bugün bir yasemin hediye geldi fakat çiçeksiz olduğundan türünü anlamadım,
sadece dikkatimi çeken, yeşil yapraklarının oldukça kalın olması ve
yaprakların altı kısmının kadifemsi olması nedeniyle pervane yani yıldız yasemin
olduğunu düşünüyor ve ümit ediyorum:) doğrumu tespitlerim?
bana bugün bir yasemin hediye geldi fakat çiçeksiz olduğundan türünü anlamadım,
sadece dikkatimi çeken, yeşil yapraklarının oldukça kalın olması ve
yaprakların altı kısmının kadifemsi olması nedeniyle pervane yani yıldız yasemin
olduğunu düşünüyor ve ümit ediyorum:) doğrumu tespitlerim?
Evet, teşhisinize göre bana da pervane çiçekli yasemin gibi geldi sevgili hira. Çok şanslısınız çok güzel bir türdür. Ama yine de bir resim koyabilirseniz daha net cevap verilebilir.
teşekkür ederim sn.fatitoo, fotoğraf koyamıyorum şuan. pervane ise çok mutlu olacağım:) yaseminim olsun istiyordum hep:) altın bulsam bu kadar sevinmezdim:D
gezgin16
30-06-2013, 22:11
uzayıp giden yaseminin ağaç halini kıbrısta gördüm ben de aldım içerde olur dediler ama baktım güneş altında kocaman olmnuş eve geldim hemen gününü yarı gününü güneş alan yere koydum inanılmaz coştu..bukadar büyümesi harika her dalı çiçek demeti doldu tavsiye ederim güneş görsün..en kısa zamanda size fotosunu koyacağım..sağlıkla kalınız
imiathiel
04-07-2013, 12:50
Merhaba,
Dün Kozyatağı Bauhaus'tan dayanamayıp yasemin aldım, odunsu gövdesi olanlardan sanırım yıldız şeklinde çiçek açacak.
Saksısındaki toprağı kökler tarafından çok sarıldığı için biraz torf ekleyip büyükçe saksıya aldım.
Ancak bu sabah yapraklarının üzerinde, gövdede ve toprakta karıncalar olduğunu gördüm, ilk refleksim toprağı komple değiştirmek olacaktı ama köklerden nasıl ayırırım bilmiyorum.
Evi ve diğer saksılarımı saracak diye de korkuyorum.
Repellent birtakım uygulamaları okudum ama karıncalar kaçıp başka bir yerlere yuvalanırsa endişem var.
Ne yapmalıyım?
turkankaragoz
04-07-2013, 14:43
Boraks, sabun tozu ve toz şeker. Bir şişe kapağı içine her birinden birer çay kaşığı koyup sulandırın veya kuru halde yuva kenarına dökün. Bir hafta içinde tamamının yok olduğunu göreceksiniz.
Sitede daha fazla bilgide var. Karıncalarla mücadele başlığı altında bulabilirsiniz.
imiathiel
04-07-2013, 15:01
Teşekkürler,
Gerçi yuva yok, saksı toprağında dolanıyorlardı, ben de az önce toprağı boşalttım, duş başlığıyla kökte kalan toprağı elimden geldiğince yıkadım, biraz suda beklettim, saksıyı güzelce temizledim ve yeniden diktim saksıya. Bakalım umarım başarılı olmuşumdur. :(
s.toprak
25-07-2013, 11:50
Merhaba,
Ankara'da yaşıyorum, Tire- İzmir'deki yaseminimizden istiyorum.
İstediğim yasemin zeytingillerden, kokulu beyaz iri yıldız çiçekler açan Arap Yasemini. Yanılmıyorsam burada fotoğrafını gördüğümüz yaseminden.
Uzun zamandır Ağaçlar Net'e girmedim, herhangi bir bağlantıya tıkladığımda siteden çıkmış oluyorum. Acaba Ağaçlar Net'ten temin edebilir miyim? Evet ise nasıl?
Nevsune Hanım, Mine Pakkaner Hanım, Mutlu Kutlu Bey yardımlarınızı bekliyorum
Sevgiler, teşekkürler.
kopshtar
25-07-2013, 13:56
Bu başlıkta aradığınız yasemini bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm
s.toprak
26-07-2013, 08:26
Bu başlıkta aradığınız yasemini bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm
Günaydın,
Teşekkür ediyorum, çok güzel bir site :)
Ben pervane çiçekli yaseminimi ve ful ümü Sayın Mutlu Kutlu dan almıştım...Şimdi kocaman oldular.
Ben bu yaseminin don a ve soğuğa dayanıklı olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü yayla evinin bahçesine dikmiştim epey de büyüdü şimdi aklıma geldi kışın orası çok soğuk olur.
s.toprak
26-07-2013, 11:46
Ben pervane çiçekli yaseminimi ve ful ümü Sayın Mutlu Kutlu dan almıştım...Şimdi kocaman oldular.
Ben bu yaseminin don a ve soğuğa dayanıklı olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü yayla evinin bahçesine dikmiştim epey de büyüdü şimdi aklıma geldi kışın orası çok soğuk olur.
Benim zeytingiller familyasından olan Arap Yaseminim / Akdeniz Yaseminim
Oldukça büyümüştü, komşular apartman boşluğunda istemediler. Ankara'da sadece bir kışı balkonda geçirmeye dayanamadı, köklerine kadar donmuş olacak ki bir daha canlanmadı. Yayla havası karlı olsa bile buz ve don yapmayan
daha ılıman bir hava ise topraktaki kökler bir şekilde dondan korunabilirse yaşayabilir belki. Tecrübelerimden biliyorum ki yasemin, Ankara'da ev içine aldığımız zaman da kaloriferli havayı sevmiyor, ilk bahara doğru kuruyor. Apartman boşluğunda pencere kenarını seviyor. Nisan da balkona çıkarıp Kasımda apartman boşluğuna aldığımda yıllarca yaşadı ve her yaz balkonda dallanıp budaklanarak adeta orman olmuştu.
s.toprak
05-08-2013, 17:33
Merhaba,
Urla'dan bir fidanlıktan gelen Arap-Akdeniz Yasemini fidanının yaprakları hasta sanıyorum. Yapraklarda delinmeler var, bazı yapraklar ise daha tomurcukken kuruyabiliyor, bazılarında koyu lekeler oluşuyor o yaprak kavrulup kuruyor.
Alerjik bronşitim olduğu için çiçekçiden zirai ilaç almak istemedim, çiçekçi de ilacın insana zararlı olacağını söyledi, alerjim olduğunu söyleyince de "olmaz" dedi. Arapsabunu eritip püskürttüm ama pek faydası olacağını sanmıyorum.
Yaseminim geldi diye duyduğum sevinç sanıyorum ne yazık üzüntüye dönüşecek.
yapabileceğim bir şey var mı acaba?
Teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.