View Full Version : Yasemin
Bunlar Yalova'daki bir serada Sûz-i Dilârâ 23 tl'den satıyorlar istiyenlere 30 tl'den gönderebilirim.
Nasıl yetişkinler mi ?
snowman77
22-02-2009, 22:53
Snowman77, ben de daha önceden incelemiştim siteyi ama siz serada var gördüm deyince acaba var da resim mi eklenmedi diye şüpheye düştüm. Mutlu Bey'in gelip bu karışıklığa bir son vermesi lazım.;)
Sûz-i Dilârâ sanırım bir yanlış anlama var ben Yalova'da bir serada gördüm mutlu bey Antalya'da.;)
Oğuzhan boyları 100-150 cm ve üzerleri tomurcuk dolu.
Hangi sera bu adı var mı ? Resim çekmişmiydiniz bir görseydik..:)
Sûz-i Dilârâ
22-02-2009, 22:56
Tamam şimdi anladım, kusura bakmayın satış yapan üyeler kafamda epey karışmış:D
100-150 cm uzun değil mi biraz, kargoyla nasıl gelecek? Daha küçüğü yok mu?
snowman77
22-02-2009, 23:05
Bu akşam iş çıkışı bir fidan sormak için uğradığım bir serada gördüm yanımda fotoğraf makinem yoktu.
Tekrar gittiğimde fotoğrafını çekerim.
Sûz-i Dilârâ 100-150 cm boydan aşağı yok tek boy ve sorun olmaz daha önce de bu boylarda sarmaşık gönderdim sorunsuz gitti.
Dün yürüyüş yaparken bir evin bahçe demirlerinin arasından uzanmış, zarif çiçekli bitkiyi görünce "Yasemin" olduğunu düşündüm. Gelince internetten araştırdım, "Yasemin"miş. Yaprakları henüz yoktu, bolca çiçek tomurcuğu yeni yeni açıyordu. Koklamak aklıma gelmedi, bir daha yanından geçtiğimde koklayacağım. Fotoğrafını galeriye de yükledim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=24299&catid=member&imageuser=11575
66784
İnternette "Winter Jasmine" olarak ta geçtiğini gördüm. Bitkinin gelişmiş hali şöyleymiş; Jasminum nudiflorum olarak geçiyor.
6679366791
6679066792
Ayrıca internette gezerken "Brezilya Yasemini" ne rasladım. Şahane bir bitki. Gören veye yetiştiren var mı acaba?
6681566814
6681666817
hüsnüyusuf
13-03-2009, 18:14
Bu bitki sundavilla olmasın? Ona çok benziyor.
Sevgili Limon, bu sundavilla. Bende pembe çiçeklisi var, kosusuz ama çok güzel görünüşlü.
Boyu da 2.25 m yi buldu.
Benim bahçemde de bu sarı çiçeklerden var, yasemin olduklarını bilmiyordum.
İşte bunlar da benim kış yaseminlerim.
66871
Bunun kokusuna doyum olmuyor bilirsiniz zaten. Bu da abimin bahçesinden, nasıl ve ne zaman üreteceğimi bilemediğim için hala bende yok malesef.
66872
Benim de çelikten yetiştirdiğim bir sarı yaseminim var. Ancak bu yaz-kış yapraklı kalıyor ve çok hafif bir yasemin kokusu veriyor.
Bir süre önce böyleydi (şimdi çok daha fazla gelişti ama genel fotoğrafı yok elimde):
66888
Şimdilerde tomurcuklandı, boyuna bakmadan her tarafından tomurcuk verdi.
66890
AyhanMoran
14-03-2009, 12:58
Sn.mutlu koku seviyesi ve kalitesi yönünden normal yasemin mi yoksa fulyasemin mi daha güzel kokuyor.Veya başka bir yasemin varmı sizin bildiginiz.
Mutlu Bey,
Orange Jasmine - Murraya paniculata
Bu yasemin güneye bakan cephelerde olur mu? Bol güneş. İnternette yarı gölge okudum.
Ve en düşük kaç dereceye dayanabilir?
Mutlu Kutlu
14-03-2009, 14:55
Kalite yönünden normal yasemin ful yaseminin gölgesinde kalır. Ful yasemin yaprak dökmez, herdem yeşil kalır, terbiyelidir siz nereye isterseniz oraya gider, çiçekleri daha uzun süre kalır üzerinde. normal yasemin içinse bunların tam tersini düşünün.
En fazla kokan Rhynchospermum jasminoides bu yasemin ama çiçekleri yılda 1-2 ay ancak açık kalıyor. Ful yasemin kokusuda doyurucudur.
Saygılar.Sn.mutlu koku seviyesi ve kalitesi yönünden normal yasemin mi yoksa fulyasemin mi daha güzel kokuyor.Veya başka bir yasemin varmı sizin bildiginiz.
Mutlu Kutlu
14-03-2009, 14:58
Sn. Günüm,
Orange Jasmine - Murraya paniculata yarı gölgede çok güzel gelişir, ama direkt güneş altında yaşamaya alışırsa problem yaratmaz. Kısa süreli -5 lere dayanıyor, sanırım istanbulda uzun süreli - dereceler hakim. Denemek lazım.
Saygılar.
Mutlu Bey, benim aklıma iki soru takıldı, sipariş ücretini yatırmadan sormak istiyorum.
1-
Full, Jasminum sambac, Grand Duke (katmerli. minik gül şeklinde)
Full, jasminum sambac ----- bu iki yasemin çeşidi aynı ama biri katmerli biri değil öyle mi?
2-
Forumda arap fulü diye bir çiçekten bahsediliyor, sizin full, Jasminum sambac, grand duke'ün bu arap fulüyle bir ilgisi yok değil mi? Çünkü bu ikisinin arasındaki fark arap fulünün "kokusundaki limonîlik, uzun ve genelde düz gövdesi, karşılıklı yapılanmış iri kalp şeklinde yaprakları ve gövde bitiminde oluşan çoklu çiçek kümesi" imiş.
Benim istediğim şu alttaki resimdeki, sizin elinizdeki full jasminum sambac dediğiniz bu çiçek değil mi?
Sn.Sûz-i Dilârâ,
İzin verirseniz ben size cevaplandırmak istiyorum.
Arap fulü bambaşka bir şey. Ful ismi sizi yanıltmasın, yapısı, çiçekleri ve kokusu farklı.
resmini koyduğunuz Full, Jasminum sambac, Grand Duke
Mutlu Kutlu
14-03-2009, 18:20
Teşekkür ederim sn. omar,
Sizin söylemiş olduğunuz gibi katmerli çiçek açan yasemin türü, yaygın bir biçimde kullanılan ismiyle full, uluslar arası ismide Jasminum sambac, Grand Duke.
Daha arap fulu isimli bir türe raslamadım, koku ve tatlar insandan insana farklı gelebiliyor. Dün pomelo (Shaddok) paketlerken yapraklar sıkışmış olmalı, narenciye kokusu almak varken, ben koyu bir sabun kokusu algıladım.
Jasminum sambac, Grand Duke bence kıymetli bir tür, yaşlandırlımış bonzai haline gelmiş bir full için paha piçilemez bence. Odunsu yapraksız gövdeden çıkan katmerli çiçekleri görmek ve koklamak inanılmaz güzel.
Sn. Suz-i dilara, yaseminleri istediğiniz zaman adresinize göndermemizi isteyebilirsiniz. Bizim bir acelemiz yok.
Saygılar.
Demek Sundavilla ymış. Ben de değişik bir şey buldum sanmıştım :) Güler Hanım sizdekinin fotoğraflarını görmüştüm. Kışın soğuktan korunması gerektiğinden, bahçeye de dikemeyeceğimden almaktan vazgeçmiştim.
Rohlfs, kaç yıldır bakıyorsunuz? Boyu ne kadar? Sarmaşık mı oluyor yoksa çalı türü mü?
Çok güzel çiçekleri var, güle güle büyütün.
Nariel, fırsat bulunca çiçekli halinin de fotoğrafını çekip bizlerle paylaşır mısınız?
Rohlfs, kaç yıldır bakıyorsunuz? Boyu ne kadar? Sarmaşık mı oluyor yoksa çalı türü mü?
Çok güzel çiçekleri var, güle güle büyütün.
Sayın limon,
4 sene oldu yaklaşık, komşum dikmişti bunları bahçemize. Çok güzel çiçekler veriyor gerçekten insanın içini açıyor.
Sarmaşık değil, çalı demek daha doğru olur. Çitlere sarsın diye epey uğraş vermiştim, fakat her seferinde aşağı sarktılar.
Havalar da epey güzelleşti, yeni fotoğraflarını paylaşırım yakında.
S-L-İ-H-A
15-03-2009, 20:22
Sayın Mutlu Kutlu,baş sayfadaki resimlerden anladığım kadarıyla normal yasemin den yazın balkonumda çok güzel gelişti .Mis gibi kokular yaydı.Malum kışın içeri aldım.Önce cılızlandı sonrada iplik iplik böceklendi.Dışarı çıkardım. malesef kurudu.Havaların ısınmasını dört gözle bekliyorum.Saksısı bayağı büyük olduğu için ağaçlarla yeşillenir ümidindeyim.Soğuya dayanan veya ev içerisinde yetişen ve de mis gibi kokan çeşitleri var mı?Bana önereceğınız yasemin türü nedir?
Ayrıca bu site çok hoşuma gitti.Amatörce bitkilerle uğraşıyorum.Balkonda ve evimin bir köşesinde .Siteye gönderilen çiçek resimlerini görünce dahada hevesleniyorum.Kişilerin birbirleriyle bilgi alışverişide çok hoşuma gitti.Saygılar.
Mutlu Kutlu
15-03-2009, 20:40
Sn. sliha,
Kayseri soğuklarına dayanacak bir yasemin çeşiti inanın bilmiyorum. En dayanıklı yasemin -10 dercelere dayanabiliyor, -10 larda kısa süreli olursa. Sizde -10 dan daha aşağıya sürekli don olayları oluyordur, kışın dışarıda bırakmamak kaydıyla bütün yasemin çeşitlerini önerebilirim.
Şansınıza normal yasemin ve mavi yasemin soğuklara ve hastalıklara en dirençsiz türler. Güneş gören bir pencere önünde yetiştirecekseniz ful yasemin veya full samback grand duke öneririm.
Saygılar.
Kadir Başkök
15-03-2009, 23:34
Sayın Mutlu, yaseminler hakkında bilgilerinizi takip ediyorum.Oldukça faydalandığımı söyleyebilirim. Benim size bir sorum olacak. Ben bir ay kadar önce normal yasemin edindim. Yaklaşık olarak 100-110 cm. boyunda, fakat ben çiçeğimin kökten dallanmasını istiyorum. Budayıp yanına diksem acaba tutarlarmı. Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Kadir Başkök
16-03-2009, 00:21
Sevgili dostlar, geçtiğimiz ay bende 130 cm boylarında bir beyaz yasemin aldım fakat, çok uzun olduğu için biryere sardırmak gerekiyor. Ben çiçeğimin saksıdan dallanmasını istiyorum. Acaba uzun dallarını kesip, yanına diksem tutarlarmı. Tavsiyelerinizi bekliyorum...
Mutlu Kutlu
16-03-2009, 04:52
Sn.sliha,
****** yaseminlerinizi gönderbilirim, siz ödemenizi yapın. Çarşamba günü kargoya veririm, cuma veya cts günü size teslim ederler.
Sn. Kadir Başkök,
Dediğiniz dipten dallandırmak yöntemini ancak dip sürgünleri sayesinde yapabilirsiniz, saksıda yapmayı düşünüyorsanız, dipine daldıracağınız her çelik ayrı bir birey olacağından kökler birbirine karışır ve kısa sürede hiç biride yeterince su ve besin bulamaz olurlar. Bahçede yapacaksanız aralarında 10-15 cm ara ile çelikleme yapabilirsiniz, bahçe toprağında kökler uzak mesafeden su ve besin bulabilirler, ama saksıda sıkıntı olur.
Saygılar.
TuruncuHis
16-03-2009, 19:35
Son bir tahtam kalmıştı o da sizlere ömür. Yaşlı amcaya söylene söylene bir hal oldum; "bu kadar ucuza Yasemin mi satılır? Şöyle 30-40 TL fiyat söyle de almayayım" diye :)
İradesizliğimden mutsuz, Yasemin'li olmaktan eve uçarak gelecek kadar sevinçli bir kaotik ruh hali ile saksısına yerleştirdim Jasminum Polyanthum'umu. Rhyncospermum için balkonun yarısına telden kafes örmüştüm. Geri kalan yarıya hangi birini sığdıracağım bilmem?
Henüz 50 cm, bu yıl çiçeklenmez ama tek kaygım bu fide seradan çıkmıştır. Havalar da soğuk gidiyor. Acaba şok etkisi olur da zarar görür mü? Tüm bilgileri ezberlemiş olarak almama rağmen yine de emin olmak istiyorum. Seradan çıkan Rhyncospermum hala hareketsiz hatta yapraklarda kararma olduğu için şüpheye düştüm dışarıda bırakmaktan.
Sayın Kadir Başkök, forumdaki tüm mesajları incelerseniz, çoğu arkadaş çelikle köklendirmede başarı oranının düşük olduğunu, daldırma ile köklenme oranının %90 civarında olduğunu paylaştılar. Siz dolgun form elde etmek için soruyorsunuz sanıyorum, bu durumda sabretmeniz gerekecek.
snowman77
16-03-2009, 21:40
Yellow Jessamine, Carolina Yellow Jasmine (Gelsemium sempervirens)
bol çiçekli bir yasemin türü -17,7 c dereceye kadar dayanıklı ve kokulu bir tür bende şu an 15 cm kadar boyda olan bir fidesi var ve üzerinde çiçek hiç bitmiyor.
67345
denizakvaryumu
16-03-2009, 22:14
Kokusu nasıl, yoğun mu?
Sevgili Mutlu Kutlu 'dan aldığım sarı kokulu yasemin açtı.Kokusu güzel.Frezya-Limon karışımı güzel bir koku .İnsanı dinlendiriyor.
snowman77
17-03-2009, 08:09
Kokusu nasıl, yoğun mu?
Pembe yasemin kadar yoğun değil ama kokusuda görüntüsü de oldukça güzel...
Mutlu Bey merhaba,
Öğleden sonra güneş alan balkonumda ve saksıda yetiştirmek için hangi yasemin çeşidi uygundur?
Mutlu Kutlu
20-03-2009, 12:15
Sn. se-rap,
Bütün yasemin çeşitlerini balkonunuzda yetiştirebilirsiniz, kaldırabileceğiniz büyüklükteki saksılarda daha sağlıklı ve bol çiçekli olurlar. Kokulu ve kokusuz olarak seçim size kalmış, ama benim favorim kokulularda sarı yasemin ve fulyasemin, ful (grand duke) de yabana atılır değil yani, murraya yasemininde apayrı bir güzelliği var. Seçim yapmak zor doğrusu.
Saygılar.
Mutlu Kutlu
21-03-2009, 00:13
Sn. cankurtuluş,
Salı günü yaseminleriniz size teslim edilmiş olur. Teşekkür ederim.
Ayhan bey,
Ful yasemininiz 1 ay içerisinde açmaya başlar, yakında sürgünlerin hızla büyüdüğünü göreceksiniz, sürgünlerin istediğiniz boyuta ulaştığında uçları tazedir, sürgünlerin ucunu elinizle kırın. Çok daha gür ve bolca çiçeklenecektir, sürgün ucunu belirli boyda kırmazsanız 4-6 metre boya gider ve bütün gücünü sürgüne verdiğinden geç çiçek açar.
Toprak olarak, gros market ve çiçekçilerde satılan siyah toprak (torf) dikmeniz iyi olur. Kullanabileceğiniz en büyük saksıya dikmeniz gür ve sağlıklı bir bitkiniz olmasına etkendir, 20 veya 30 litre saksı yeterlidir. 10 litrelik saksıdada yaşar.
Saygılar.
AyhanMoran
21-03-2009, 07:39
Peki o kırdıgım taze sürgünleri köklendirebilirmiyim.?
Mutlu Kutlu
21-03-2009, 07:49
Köklendirmek için formu bozan ince çelimsiz kart dalları kullanın, yani bitkinin görüntüsünü bozmadan zayıf dalları çelikleme ile köklendirebilirsiniz. Taze sürgünler köklenemeden çürürler. Hayalinizde bitkiye vereceğiniz şekli canlandırın ve bitki geliştikçe o şekli vermeye çalışın. keseceğiniz kart (sert) dallar çoğaltmaya yarar.
Saygılar.
Sn. cankurtuluş,
Ful yasemininiz 1 ay içerisinde açmaya başlar, yakında sürgünlerin hızla büyüdüğünü göreceksiniz, sürgünlerin istediğiniz boyuta ulaştığında uçları tazedir, sürgünlerin ucunu elinizle kırın. Çok daha gür ve bolca çiçeklenecektir, sürgün ucunu belirli boyda kırmazsanız 4-6 metre boya gider ve bütün gücünü sürgüne verdiğinden geç çiçek açar.
Toprak olarak, gros market ve çiçekçilerde satılan siyah toprak (torf) dikmeniz iyi olur. Kullanabileceğiniz en büyük saksıya dikmeniz gür ve sağlıklı bir bitkiniz olmasına etkendir, 20 veya 30 litre saksı yeterlidir. 10 litrelik saksıdada yaşar.
Saygılar.
Yukarıda bahsettikleriniz full, Jasminum sambac, Grand Duke icin de geçerli mi acaba ??
Mutlu Kutlu
21-03-2009, 11:41
Sn. zelish,
Full, Jasminum sambac, Grand Duke ile karşılaşan herkesin verdiği tepki sizin verdiğiniz tepkiyle aynı:)
Gövdesi kuru dal parçalarını andırıyor, üzerinde hiç yaprakta kalmıyor bazan, ama zamanı geldiğinde öyle bir tomurcuklanıyorki, bu tomurcukları bu dal parçalarının ürettiğine inanamıyorsunuz. Problemli bir bitki olsaydı ne size, nede bir başkasına kesinlikle göndermezdim. Yaseminlerinizi uygun saksılara diktikten sonra, şimdilik güneşe bırakabilirsiniz, kızgın güneşler başladığında mutlaka yarım gölge olan yerlere alın ve kesinlikle altına tabak koyuyorsanız tabakta su kalmayacak, sulamasını saksı yüzeyindeki toprak gözle görünür şekilde kuruduktan sonra yapın.
Full, Jasminum sambac, Grand Duke, fulyaseminle akraba ama davranışları farklıdır. Grand dukeyi en güzel 80-120 cm boyda bırakmaktır. serbest bıraktığınızda 150-200 cm kadar yükselir. Zayıf ve çelimsiz dalları budamak lazım ve istediğiniz boyda bırakmak için, o boyda tepesini kesmek lazım.
Çoğaltması kestiğiniz her daldan çeliklemeyle nemli toprakta yapılır. bu yasemin türüde 1 ay içerisinde uyanır.
Saygılar.
Sûz-i Dilârâ
22-03-2009, 06:48
232 nolu mesajda bahsettiğim yaseminimdeki yaprak sararması, örümcek ağları ve bit sorununu hallettim. Biti gördükten sonra çiçeği yıkadım, örümcek ağlarından temizledim, sonra saksısındaki toprağın bir kısmını alıp yeni toprak ilave ettim, arap sabunlu su ilacını hazırlayıp yapraklarına alttan üstten sıktım, üç gün sonra bu işlemi tekrarladım. Toprağına da npk 20 20 20 gübresi verdim (iki litre suya bir kapak), Bir kere de haşlanmış yumurtanın suyunu soğutup toprağını bu suyla suladım.;)
Ve en son iki gün önce de baktım saksısı küçük görünüyor, değiştirdim:D Epey operasyon geçirdi ama prensesim hayata çok bağlı, tutunacağına inanıyorum.;)
İşte sarı yaseminimin en son hali;
Sûz-i Dilârâ
22-03-2009, 08:40
Pembe yaseminin bakımı, budanması ve gübresi konusunda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?
Sn.snowman77'den aldığım pembe yaseminimi büyük bir saksıya geçirmiştim ancak yeni sürgünler vermesine rağmen bazı yapraklarda kuruma var. Şimdilik ev içinde tutmak zorundayım çünkü dışarısı yeterince sıcak değil. Sürgün verdiğine göre yerini sevmiştir diyorum ama bazı yapraklarındaki kuruma canımı sıkıyor.:o
Yeşille işaretli yer sürgün, kırmızı olansa kuruyan kısımlara bir örnek.
Pembe yaseminin bakımı, budanması ve gübresi konusunda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?
Sn.snowman77'den aldığım pembe yaseminimi büyük bir saksıya geçirmiştim ancak yeni sürgünler vermesine rağmen bazı yapraklarda kuruma var. Şimdilik ev içinde tutmak zorundayım çünkü dışarısı yeterince sıcak değil. Sürgün verdiğine göre yerini sevmiştir diyorum ama bazı yapraklarındaki kuruma canımı sıkıyor.:o
Yeşille işaretli yer sürgün, kırmızı olansa kuruyan kısımlara bir örnek.
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Geçen yıl bu zamanlarda Antalya'dan 2 kök Pembe Yasemin getirtmiştim. Bazen balkonda bazen de ev içinde duruyor (1 aydır Balkonda -2 C ile tanışdı:p). Soğuk etkilemedi. Sadece yeni sürgünlerin rengi biraz koyulaştı, kahverengimsi oldular.
Kuruyan yaprak ve dallara gelince. Bende de çok oluyor, telaşa gerek yok. "Çıtır-çıtır" kurumuş olan dal ve yaprakları temizleyin. Yenileri hemen gelecektir.
Ben şöyle düşünüyorum; bitki bana budanması gereken dallarını işaret ediyor!
Bende o dalları buduyorum. Ayrıca şekillendirme istediğime bağlı olarak da budama yapıyorum. Şu an boyu yaklaşık 2 metre. Şubat ayında da çiçeklerini açtı. Evin içi mis gibi koktu, hatta bazı insanlar rahatsız bile oldu. :(
Sonuç: Merak etmeyin, gönül rahatlığı ile büyütün... Hoşça kalın.
Adalet Yağcı
23-03-2009, 09:51
Benim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=282513&postcount=190) mesajımdaki arap yaseminim, bir ay önce gittiğimde dalları tamamen kurumuş yaprakları beyaza yakın açık sarı olmuştu, yavaş yavaş budadım, en son kök kısmına beş santim kala canlı doku göründü, ama bitkim neredeyse toprakla beraber oldu, aldığımda bir metreden fazla boyu vardı.
Acaba baharla birlikte dipten sağlıklı sürgünler verip yeniden gelişirmi? Çok üzüldüm.
Başbahcivan
23-03-2009, 15:54
Benim bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=282513&postcount=190) mesajımdaki arap yaseminim, bir ay önce gittiğimde dalları tamamen kurumuş yaprakları beyaza yakın açık sarı olmuştu, yavaş yavaş budadım, en son kök kısmına beş santim kala canlı doku göründü, ama bitkim neredeyse toprakla beraber oldu, aldığımda bir metreden fazla boyu vardı.
Acaba baharla birlikte dipten sağlıklı sürgünler verip yeniden gelişirmi? Çok üzüldüm.
Adalet hanım büyük ihtimalle dediğiniz gibi köke yakın canlılık var ise bu yasemin size taze sürgünler verecektir, fakat sıcak yeri çok seven, birazda öbür yasemin türlerine göre nazlı bir bitkidir.
Mutlu Bey geçen yıl sizden begonvil ile birlikte aldığım yasemin bütün kış sürgün verdi dallanıp budaklandı.Uzayan iki dalı yukarı aşağı sardım.Şu sıralar sürgünler iyice coştu fakat çiçek belirtisi görünmüyor. Yukarıda okuduklarıma bakılırsa sürgünleri koparmalıyım doğrumudur. Gerçi nasıl kıyarım bilmiyorum ama gittikçe salkım saçak olmaya başladı kendi etrafında nereye kadar sarabilirim bilmiyorum. Aynı şekilde begonvilde uzayıp duruyor ve uzadıkça çiçek açıyor onuda kırmalımıyım? Begonvil yanlardan da sürgün verdi ama boyu çok uzadı. Kıracaksam havaların biraz daha ısınmasını beklemelimiyim ? Yardımcı olursanız sevinirim.
Mutlu Kutlu
23-03-2009, 18:29
Sn. se-rap,
Bende teşekkür ederim, murraya yasemin bakım olarak çok kolay olan bitkilerden biri. 10-20 litre arası bir saksıya dikiyorsunuz, güneş gören bir yere koyuyorsunuz, saksı toprağının yüzeyi kurudukça suluyorsunuz, cılız ve istemediğiniz dallarını kesiyorsunuz. İstediğiniz boya ulaşınca tepesini kesip, hayalinizdeki bitkiyi oluşturmaya çalışıyorsunuz. - derecelerde korunaklı bir yere alırsanız problem yok.
Saygılar.
Mutlu Kutlu
23-03-2009, 21:35
Sn.sellyme,
Bitkiye aşırı yüz verirseniz böyle olur işte:) durumu yaşıyorsunuz.
Bitkilerinde terbiyeye ihtiyaçları var, şımartırsanız terbiyesiz şımarık olurlar.
Sürgün uçlarını kırmaktan, fazlalık yan dalları budamaktan korkmayın, hayalınizde en güzel şekli belirleyip, bir ressam gibi budama makasıyla tablonuzu yaratın.
Begonvillerde dikkat edeceğiniz ana gövdeyi kalınlaştırmak, ana gövde ne kadar kalınlaşırsa o kadar değerli bir begonfiliniz olur. Yukarı doğru uzunluğunun ne olmasına karar verin ve oradan makasla keserek yukarı büyümesini durdurun, yan dalalrınıda gövdeye yakın başlamak süretiyle bağlayın veya makasla kesip forma sokun, biraz kuaförlük yapınki bakımlı bir bitkiniz olsun. istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz, hava sıcaklığını dikkate almanıza gerek yok. ana gövdelere hasar vermeyin yeter.
Saygılar.
Adalet Yağcı
23-03-2009, 23:11
Teşekkürler sayın Basbahcivan, ben budamayı yaptıktan sonra üzerine yine kar yağdı, bu kadar nazlı olduğunu bilmiyordum, bilseydim kışa girerken üzerini gazete ve naylonlarla sarar sarmalardım iyice.
Arkadaşlar Sayın Tekin yasemin çeliği tutturmanın çok zor olduğunu ve %10 gibi bir başarı sağlandığını ancak adi daldırma yöntemi ile çok kolay köklendirme yapıldığını yazmış. Bu fikirden hareketle şöyle bir önerim var; yasemini olan ve budamayı düşünen arkadaşlar budamayı düşündükleri dalları kesmeden önce toprakla buluştursalar ve dallar köklendikten sonra kesseler nasıl olur? Hem yeni fideleri olur hem de budama yapmış olurlar. Ayrıca belki komşuda pişer bize de düşer :) Burada yasemin rüyası gören birçok zavallı arkadaş var. Onlara da yazık değil mi? :)
Başbahcivan
24-03-2009, 19:59
Teşekkürler sayın Basbahcivan, ben budamayı yaptıktan sonra üzerine yine kar yağdı, bu kadar nazlı olduğunu bilmiyordum, bilseydim kışa girerken üzerini gazete ve naylonlarla sarar sarmalardım iyice.
Değerli arkadaşım nazlı bir yasemin türü yinede sıcak yerde tutarsan kökten verme şansı kuvvetli.
Bizim yaseminde şu an itibari ile bu halde...kışı geçirdik pekte etkinenmiş gözükmüyor gayet sağlıklı yazın beyaz beyaz ve çok güzel kokan çiçek açıyor ama 2-3 tane fazla değil....acaba budama yapmak lazım gelirmi? kesmeyede kıyamam ama budama iyi olur derseniz keseyim ne yapayım.sağlıkla kalın.
Zeytinci
27-03-2009, 16:24
Pek keyifli. İyi beslenmiş belli oluyor. Keyiften hep büyüyor. Çiçek açması aklına gelmiyor olabilir. :cool:
Saksısı içeride miydi acaba? Güneş az almış olabilir mi?
Bence bahçenizde güneş alan bir yere dikiniz zaman geçirmeden. Nede olsa dış mekan bitkisi. Diğer yorumları da bekleyin en iyisi.
İyi hafta sonları.:)
Sayın zeytinci,
Sizden başka kimse yokkmuş hissine kapılıyorum forumda :) çünkü cevap veren çok az...
saksı hiç içeri girmedi zaten bizde içeri giren bitkide yok ,hepsi 50 m.karelik bahcede.Kış sert geçmedi, don hiç olmadı (ama çok soğuk oldu çünkü denizden çok esti, bu sene nem ile birlikte siz düşünün, denizede 200 metre mesafedeyiz.)güneş bu mevsimden sonra bahçeye daha çok vuracak,yanlız yanlış anlamadıysam toprağa ekin demişsiniz..niye saksıda olması sakıncalımı sizce?çünkü bizim toprakta pek iyi değil bu sene "katı kümes hayvanı gübresi" serptik ben ayrıca b5a denilen sıvı gübreden destekliyorum ama genede pek iyi değil gibi.
Tabi millet cevap vermez bir dokunuyorlar ben 80 tane şey yazıyorum :) gevezelik işte.
sağlıkla kalın.
Başbahcivan
27-03-2009, 17:32
Bizim yaseminde şu an itibari ile bu halde...kışı geçirdik pekte etkinenmiş gözükmüyor gayet sağlıklı yazın beyaz beyaz ve çok güzel kokan çiçek açıyor ama 2-3 tane fazla değil....acaba budama yapmak lazım gelirmi? kesmeyede kıyamam ama budama iyi olur derseniz keseyim ne yapayım.sağlıkla kalın.
Değerli arkadaşım ,önce sağlam ve merdiven gibi kafesli bir destek yapın fazla rüzgar almayan yerde tutun artık bu zamandan sonra sizin bitkinizin budanması olmaz ,çünkü bahara çiçek için hazırlanıyor, sadece toprağına bir kürek kadar yanmış(siyah)hayvan gübresi karıştırırsanız daha canlı, yeşil yaprakları olur. Saksısı şu an yeterli gibi görünüyor,budamasınıda sonbaharda yaparsanız daha iyi olur, suyunu yaz döneminde bol verin,saksıda kalmasının bir sakıncası olmaz.
Değerli arkadaşım ,önce sağlam ve merdiven gibi kafesli bir destek yapın fazla rüzgar almayan yerde tutun artık bu zamandan sonra sizin bitkinizin budanması olmaz ,çünkü bahara çiçek için hazırlanıyor, sadece toprağına bir kürek kadar yanmış(siyah)hayvan gübresi karıştırırsanız daha canlı, yeşil yaprakları olur. Saksısı şu an yeterli gibi görünüyor,budamasınıda sonbaharda yaparsanız daha iyi olur, suyunu yaz döneminde bol verin,saksıda kalmasının bir sakıncası olmaz.
Teşekkürler Sayın Başbahcivan,
Oldu o zaman hiç bir yerini kesmiyorum dediğiniz gibi sağlam destek yapmak gerekiyor herhalde onada bir çare düşüneceğim.Sağlıkla kalın.
Sûz-i Dilârâ
27-03-2009, 17:55
Sn. Başbahçıvan, pembe yasemin sarmaşık gibi bir yasemin mi? Apartmanda oturuyorum, balkonda nasıl bir düzenek hazırlayayım ki yaseminim ve onun gibi sarılıcı türlerim rahat etsin?:o
Başbahcivan
27-03-2009, 18:06
Sn. Başbahçıvan, pembe yasemin sarmaşık gibi bir yasemin mi? Apartmanda oturuyorum, balkonda nasıl bir düzenek hazırlayayım ki yaseminim ve onun gibi sarılıcı türlerim rahat etsin?:o
Sayın arkadaşım yasemin ve bunun gibi sarılıcı bitkiler için merdiven gibi kafesli bir tutanak hazırlar isek daha sağlıklı gösterişli olurlar, saksıda balkonda olmaları bir sorun yaratmaz.
Sûz-i Dilârâ
27-03-2009, 18:10
Peki teşekkür ederim.;) Şöyle yanyana birkaç tane merdiven lazım olacak bana o zaman:D Böyle sarılıcı bitkilere bayılıyorum. Hanımeli de delisi olduğum çiçekler arasında ve bu tarz bir bitki. Onları rahat ettireyim ki onlar da bana çiçek versinler.;) Marangozun yolları göründü.:dilli:
Başbahcivan
27-03-2009, 18:16
Peki teşekkür ederim.;) Şöyle yanyana birkaç tane merdiven lazım olacak bana o zaman:D Böyle sarılıcı bitkilere bayılıyorum. Hanımeli de delisi olduğum çiçekler arasında ve bu tarz bir bitki. Onları rahat ettireyim ki onlar da bana çiçek versinler.;) Marangozun yolları göründü.:dilli:
Evet değerli arkadaşım üç direklide yaptırabilirsiniz ama alt taraf dar saksıya girsin üst kısım geniş olabilir.Kolaygelsin.
Sûz-i Dilârâ
27-03-2009, 18:21
Üstad özür dilerim ama üç direkli nasıl oluyor? Bildiğimiz merdiven gibi bir şey düşünmüştüm ve duvara dayarım diyordum:rolleyes: Sizin bahsettiğiniz daha ayrı bir şey galiba? Biraz açabilir misiniz? (Sizi yoruyorum lütfen kusuruma bakmayın ama bitkilerimi artık öldürmek istemiyorum yanlış bakım yüzünden)
Başbahcivan
27-03-2009, 18:34
Üstad özür dilerim ama üç direkli nasıl oluyor? Bildiğimiz merdiven gibi bir şey düşünmüştüm ve duvara dayarım diyordum:rolleyes: Sizin bahsettiğiniz daha ayrı bir şey galiba? Biraz açabilir misiniz? (Sizi yoruyorum lütfen kusuruma bakmayın ama bitkilerimi artık öldürmek istemiyorum yanlış bakım yüzünden)
Benim demek istediğim merdivenin ortasına bir direk daha dedim aşağısı dar üst geniş yani v gibi.
Sûz-i Dilârâ
27-03-2009, 18:40
Anladım, teşekkür ederim sn. Başbahçıvan.;)
Zeytinci
27-03-2009, 19:46
Saksıda yasemini satıcılarda hep fide olarak gördüm.
Bahçelerde ise sarılıcı olarak çitlere sarılmış ve boyları uzayıp gidiyor. Benim yasemin de denize yakın rüzgara çitlere sarılmış vaziyette. Üzerinde zaman zaman azalmasına rağmen her mevsim yapraklı ve çiçekli.
Sn. Monser ve Sn Başbahcivan,
Dikim zamanı henüz geçmiş sayılmaz. Bahçeye dikilse daha çok büyür ve duvara sarabilir.
Tercih saksı ise o zaman diyecek birşey yok.
Yaprak çok canlı ve sanki yaseminden farklı gibi görünüyor. Daha önce çiçek açtı mı? Beyaz yasemin mi?
Saksıda yasemini satıcılarda hep fide olarak gördüm.
Bahçelerde ise sarılıcı olarak çitlere sarılmış ve boyları uzayıp gidiyor. Benim yasemin de denize yakın rüzgara çitlere sarılmış vaziyette. Üzerinde zaman zaman azalmasına rağmen her mevsim yapraklı ve çiçekli.
Sn. Monser ve Sn Başbahcivan,
Dikim zamanı henüz geçmiş sayılmaz. Bahçeye dikilse daha çok büyür ve duvara sarabilir.
Tercih saksı ise o zaman diyecek birşey yok.
Yaprak çok canlı ve sanki yaseminden farklı gibi görünüyor. Daha önce çiçek açtı mı? Beyaz yasemin mi?
Sayın Zeytinci,
Geçen sene beyaz beyaz açtı 2-3 tane uçlarda küçük,çokta güzel kokuyordu.
ama bende şüphelenmiyorum değil hani :) dediğim gibi pek anlamam ama bana yasemin dedi valide.Bahçede ekecek yer beğenemiyorum böyle köşelerde pek güneş almıyor çünkü,sanki toprağa gömersemde kurayacak gibi geliyor.onun yerine dün şebboy aldım bim'den köşelere onları ekmeyi düşünüyorum.
buda panoramik resmi....
S-L-İ-H-A
29-03-2009, 09:46
Selam Arkadaşlar;
Bu siteyi yaseminim sayesinde buldum.Normal yaseminimİ öldürmemek için internette bayağı dolaştım.Yazın, batı balkonumda çok güzel büyüdü,çiçek açtı.Donlar başlayınca içeri aldım.Bir süre sonra pamukcuklandı,cılızlandı.İlaçladım,tekrar balkona çıkardım.Malesef soğuk aldı .Saksısı bayağı büyük olduğu için kökü kurumamış olabilir diye ümit ediyorum.Yeşillenir mi acaba?Bekleyemedim ,yeniden Antalya'dan ;sarı,normal,ful yaseminlerden getirttim.Şimdi gelip ,gidip bakıyorum.
Okuduğum kadarıyla buradaki arkadaşların deneyimleri, benden çok çok fazla.Bana da yardımcı olursanız çok sevinirim.Evin içerisinde nasıl bir yeri severler?İnternetten öğrendiğim kadarıyla pamukcuklanma ,fazla ısıdan oluşuyormuş,doğru mu?Hangi gübre takviyesi iyi gelir?
Buralarda yasemin,melissa yetiştirirsem çok mutlu olacağım,
Selamlar.
Adalet Yağcı
30-03-2009, 14:03
Sayın Başbahcivan, bana gönderdiğiniz yasemin tomurcuklandı, yakında açacaklar.
TuruncuHis
30-03-2009, 20:47
Sayın Adalet Yağcı,
çiçeğiniz Rhyncospermum Jasminoides sanıyorum değil mi?
Ben 1,5 ay kadar önce Antalya'dan getirttiğimde küçük bir saksıda olmasına rağmen dallardan biri 3 metreye yakındı. Büyük bir saksıya aldım hemen ama yapraklarda yer yer kararmalar oluştu.
İştahlı görünmüyor, filiz uçları sizin fotoğrafınızdaki gibi açık ve canlı yeşil değil hatta neredeyse hiç yeni yaprak vermedi gibi birşey. Geldiğinden beri ilk kez geçen hafta güneşi görebildi.
Yapraklar sert ve koyu yeşil görünüyor. Fakat kararmalar bariz durumda hem eski hem tazelerde var.Acaba sadece adaptasyon ve ısı nedeniyle oluşan bir durum mudur bu?
Tüm mesajları okuyarak karar vermiştim bu cinse, araştırmalarımdan da ikna edici bir sonuç alamadım. Yardım rica ediyorum...
Adalet Yağcı
30-03-2009, 21:11
Sayın Turuncu His, benim yaseminimi sayın Başbahcivan göndermişti, bu yüzden tam adını bilmiyorum, yakında çiçek açar fotoğrafını eklerim.
Sorunuz için bir şey söyleyemeyeceğim, Başbahcivan cevaplayacaktır.
Muhtemelen mevsimden kaynaklanıyordur.
Başbahcivan
30-03-2009, 21:40
Sayın Adalet Yağcı,
çiçeğiniz Rhyncospermum Jasminoides sanıyorum değil mi?
Ben 1,5 ay kadar önce Antalya'dan getirttiğimde küçük bir saksıda olmasına rağmen dallardan biri 3 metreye yakındı. Büyük bir saksıya aldım hemen ama yapraklarda yer yer kararmalar oluştu.
İştahlı görünmüyor, filiz uçları sizin fotoğrafınızdaki gibi açık ve canlı yeşil değil hatta neredeyse hiç yeni yaprak vermedi gibi birşey. Geldiğinden beri ilk kez geçen hafta güneşi görebildi.
Yapraklar sert ve koyu yeşil görünüyor. Fakat kararmalar bariz durumda hem eski hem tazelerde var.Acaba sadece adaptasyon ve ısı nedeniyle oluşan bir durum mudur bu?
Tüm mesajları okuyarak karar vermiştim bu cinse, araştırmalarımdan da ikna edici bir sonuç alamadım. Yardım rica ediyorum...
Sayın,TturuncuHis görmeden karar vermek belki yanlış olur ama saksıya alırken kök durumu, nasıldı?, iyi saçak kökü varmıydı? Birde bitkinizin net bir resmini yüklerseniz daha sağlıklı karar vermemize yardımcı olursanız sevinirim.
TuruncuHis
30-03-2009, 22:01
Sayın Başbahçıvan,
İlginize çok teşekkür ederim.
Saksıdan çıkarılıp poşete sarılmış idi toprağı. Hiç dağıtmadan çok dikkatle yerleştirdim saksıya ama hatırlayamıyorum kök durumunu. Tek hatırladığım bir tane tespih böceği vardı kutuda, onu uzaklaştırmıştım.
Yarın bir fotoğraf ekleyerek yine rahatsız edeceğim sizi.
TuruncuHis
31-03-2009, 16:02
Sayın Başbahçıvan,
Sizi tekrar rahatsız ediyorum. Yaprakların sert, kıvrılmaya meyilli ve kararmış halini ekliyorum. Kendi toprağı iyi bir topraktı, torf değildi. Ben bu toprağı dağıtmadan torf+CompoSana+hazır satılan çiçek toprağı karışımına diktim. Bir ay kadar sonra üstüne biraz da humus ekledim. Saksı derinliği 34 cm, çapı 38 cm.
Geldiğinden beri güneş açmadı burada, sürekli yağmur aldı balkonun kenarından. Üç gündür güneş görmeye başladı sadece.
Bilemiyorum yeterli midir bu bilgiler...
69884
69885
Başbahcivan
31-03-2009, 20:21
Sayın Başbahçıvan,
Sizi tekrar rahatsız ediyorum. Yaprakların sert, kıvrılmaya meyilli ve kararmış halini ekliyorum. Kendi toprağı iyi bir topraktı, torf değildi. Ben bu toprağı dağıtmadan torf+CompoSana+hazır satılan çiçek toprağı karışımına diktim. Bir ay kadar sonra üstüne biraz da humus ekledim. Saksı derinliği 34 cm, çapı 38 cm.
Geldiğinden beri güneş açmadı burada, sürekli yağmur aldı balkonun kenarından. Üç gündür güneş görmeye başladı sadece.
Bilemiyorum yeterli midir bu bilgiler...
69884
69885
Değerli arkadaşım bu bitki kapalı balkonda kamış yeterince suyunu alamamış suyunu alamadığı içinde yaprak yanıklığı olmuş,bitki boy olarak ne kadar bitkinizin birde yaprak altlarına bakın nokta şeklinde kırmızı veya beyaz yapışık vaziyette zararlı böceklerdende olur.Bitkiniz için en uygun kurtarma yöntemi 1 metreden yukarısını kesin dışarı çıkarın ve bolca sulamasını yapın,birde yaprak biti ve böcekler için düşük dozajlı ilaçlama yapın, bu ilaç (folidol veya durusban-4)olabilir 1 lt suya 2 cc kullanmanız yeterli olacaktır.
Sûz-i Dilârâ
31-03-2009, 21:20
Adalet Hanım, sn. Başbahçıvan bana da yasemin göndermişti.;) Benimki de şu an iyi durumda filizlenmeye devam ediyor. Resmi;
Adalet Yağcı
31-03-2009, 21:24
Sadece filiz değil çiçek de veriyor sevgili Sûz-i Dilârâ, ay şu isminizi yazarken ter döküyorum valla.
Güle güle büyütün.
Sûz-i Dilârâ
31-03-2009, 21:28
;) Adalet Hanım sadece Dilara yazmanız yeterli, ben anlarım.:D
Darısı başıma diyeyim artık, bizimki henüz yaprakta.;)
TuruncuHis
31-03-2009, 21:33
Sayın Başbahçıvan,
Bu çiçek Antalya'da seradan çıkıp bana geldi ve hiç iç mekanda tutmadım. Direkt olarak açık balkona aldım.
En uzun dalı 3 mt.ye yakın. 2 mt civarında olan diğer dalı kırılmış ama kopmamıştı; o nedenle küçük bir saksıya o haliyle daldırdım.
Diğer dallar 1 mt. civarında.
Yaprak arkaları temiz, herhangi bir parazit yok. Suyunu alamamış olma ihtimali de zayıf; çünkü 2-3 günde bir toprağı mutlaka kontrol ediyorum. Acaba bir element eksikliği olabilir mi?
Başbahcivan
31-03-2009, 21:43
Sayın Başbahçıvan,
Bu çiçek Antalya'da seradan çıkıp bana geldi ve hiç iç mekanda tutmadım. Direkt olarak açık balkona aldım.
En uzun dalı 3 mt.ye yakın. 2 mt civarında olan diğer dalı kırılmış ama kopmamıştı; o nedenle küçük bir saksıya o haliyle daldırdım.
Diğer dallar 1 mt. civarında.
Yaprak arkaları temiz, herhangi bir parazit yok. Suyunu alamamış olma ihtimali de zayıf; çünkü 2-3 günde bir toprağı mutlaka kontrol ediyorum. Acaba bir element eksikliği olabilir mi?
Olabilir ama yinede siz kontrol etmekten ziyade suyunu verin bitki birde darbe'lenmiş olabilirmi,bu bitkide gövde canlı gözüküyor,saksı altıda delik ise bu bitkinin suya ihtiyacı var.
TuruncuHis
31-03-2009, 22:00
Gövde canlı teşhisi bile benim için umut verici sayın Başbahçıvan.
Teşekkür ederim, suyunu kontrol altına alacağım.
arkadaşlar resimde göstermiş olduğum yaseminim 2-3 hafta içinde bu yoğunluğa geldi . Nedeni vede nasıl önliyebilirim yardımcı olabilirseniz sevirim . Bazı dalları kurumuş durumda Ama genel olarak kuruyan çok dal bulunmamakta. Sadece aşırı sararma var yapraklardahttp://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03532smalls.jpg
arkadaşlar resimde göstermiş olduğum yaseminim 2-3 hafta içinde bu yoğunluğa geldi . Nedeni vede nasıl önliyebilirim yardımcı olabilirseniz sevirim . Bazı dalları kurumuş durumda Ama genel olarak kuruyan çok dal bulunmamakta. Sadece aşırı sararma var yapraklardahttp://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03532smalls.jpg
Sayın Joshuaa,
Resminizi sırf benmi göremiyorum acaba? çünkü mesajınızın içinede eklemişsiniz kodunu.Belki benim gibi göremeyen olur diye bende link olarak ekliyorum kendi mesajıma göremeyen aşağıdaki linke tıklasın.
Joshuaa'nın Yasemin Resmi için tıklayın. (http://img515.imageshack.us/my.php?image=dsc03532smalls.jpg)
Sayın Monser Teşekkür ediyorum Yardımınız için.
Napmam gerektiği konusunda yardım alabilirsem de çok sevinicem. Önemli benim için Teşekkürler
Başbahcivan
01-04-2009, 18:44
Sayın Monser Teşekkür ediyorum Yardımınız için.
Napmam gerektiği konusunda yardım alabilirsem de çok sevinicem. Önemli benim için Teşekkürler
Arkadaşım sizin yaseminde demir ve azot eksikliği birde susuz kalmış görünüyor çünkü saksıdaki bitki balkonda veya bahçede nasılsa yağmur yağıyor diye su verilmiyor saksıda yeterince suyu alamadığı için böyle sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Birde her dem yeşil kalan bitkiler bahar döneminde yeni yaprak oluşumu gösterirken eski yapraklardan bazılarını döker,toprağına bir miktar yanmış siyah çiftlik gübresi koyun suyu çok seven bir bitki bolca sulayın kendini tekrar yenileyecektir.
Teşekkür ederim cevabınız için Başbahcivan,
Gübreleme demir eksikliğini giderirmi yoksa ekstra başka bir şey koymaya gerek varmı ilaç türü?
Teşekkür ederim.
Arkadaşım sizin yaseminde demir ve azot eksikliği birde susuz kalmış görünüyor çünkü saksıdaki bitki balkonda veya bahçede nasılsa yağmur yağıyor diye su verilmiyor saksıda yeterince suyu alamadığı için böyle sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Birde her dem yeşil kalan bitkiler bahar döneminde yeni yaprak oluşumu gösterirken eski yapraklardan bazılarını döker,toprağına bir miktar yanmış siyah çiftlik gübresi koyun suyu çok seven bir bitki bolca sulayın kendini tekrar yenileyecektir.
Bir de dostum eskiyen veya sararan yapraklar ve kuruyan dalları budamam gerekirmi ?
Başbahcivan
01-04-2009, 20:29
Bir de dostum eskiyen veya sararan yapraklar ve kuruyan dalları budamam gerekirmi ?
Kuru dal ve yaprakları ayıklarsan iyi olur, ayrıca saksıya 5-6 tane çivi saplamanız yeterli olacaktır.
Sayın Monser Teşekkür ediyorum Yardımınız için.
Napmam gerektiği konusunda yardım alabilirsem de çok sevinicem. Önemli benim için Teşekkürler
Ne demek herkes bildiği bir konuda birbirine yardım ediyor.Kodu eklediğiniz halde resim gelmiyor en güzeli yeni mesaj gönderirken altta "fotoğraf yükle" butonu var resimlerinizi buradan rahatça ekleyebilirsiniz başka sitelerdede uğraşmanıza gerek kalmaz.sağlıkla kalın.
Kuru dal ve yaprakları ayıklarsan iyi olur, ayrıca saksıya 5-6 tane çivi saplamanız yeterli olacaktır.
Sayın Başbahcivan bu işlem hakikaten demir eksikliğini gidermek içinmi? benimde bunu yapmam gerekirmi? (diğer bitkilerde dahil) yoksa komik durumamı düştüm bu soruyu sorarak :) sağlıkla kalın.
Başbahcivan
02-04-2009, 18:18
Sayın Başbahcivan bu işlem hakikaten demir eksikliğini gidermek içinmi? benimde bunu yapmam gerekirmi? (diğer bitkilerde dahil) yoksa komik durumamı düştüm bu soruyu sorarak :) sağlıkla kalın.
Her bitkide uygulamak yarar sağlayacaktır.
Mutlu Kutlu
03-04-2009, 08:46
Sn.Ayhan Moran,
Ful yasemin en kolay yetiştirilebilen yasemindir, şimdi size güzel görünmeyen yapraklar geçen seneden kalan muhtemelen hasar gören yapraklar, yeni yeni uyanacak ve yeni yapraklar çıkaracak daha.
Geçen sene tam gelişmiş bir fulyasemin satmıştım kemerde bir müşterime, kısaca mahvetmiş güzelim yasemini. Ne yaptığını sordum, kocaman saksının altına tabak koymuş, susuz kalmasın diye daima tabağı su ile dolu tutuyormuş, güzel güzel koksun diyede küçük pencereli bir odaya koymuş.
Ben herkese diyorum, saksı altında tabak koymayın, koyarsanız bile saksıyı taşlarla yükseltip altını suya değirmeyin, tabak susuz kalacak, bol güneş görmeli vs. vs.
Biz serada bitkilere özel bir uygulama yapmıyoruz, yukarıdan güneşi alıyorlar, bizde aşağıdan saksısından sulamasını yapıyoruz rutin olarak. gelenler görenler hayran kalıyor bitkilerimize. Benimde hayran kaldığım bir çok amatör var, itiraf edeyim benden daha güzel bakıyorlar bitkilerine. Bitki istek ve taleplerini iyi algılamak ve yerine getirmek zorundasınız. Bu istek ve talepleri yerine getiremeyeceksek, kesme çiçeklerle vazolarla avunmamız lazım, veya plastik çiçeklerle.
Saygılar.
TuruncuHis
03-04-2009, 14:01
Sayın Başbahçıvan, haklıymışsınız. Gövde canlı imiş ve iki günde müthiş bir değişimle hareketlenme başladı.
Fakat şu yaprak kararma meselesini çözemedim. Saksı toprağı sürekli nemli hatta alt tabakta da su birikiyormuş. Sürekli kontrol ediyorum artık o suyu. Belki de o nedenle kökler hava alamadı da oldu bu kararma.
Bugün ben de emekli ilkokul öğretmenimden yasemin çeliği aldım, birkaç poşete ve yere dikeceğim. Bakalım tutacaklar mı?
Başbahcivan
03-04-2009, 21:00
Sayın Başbahçıvan, haklıymışsınız. Gövde canlı imiş ve iki günde müthiş bir değişimle hareketlenme başladı.
Fakat şu yaprak kararma meselesini çözemedim. Saksı toprağı sürekli nemli hatta alt tabakta da su birikiyormuş. Sürekli kontrol ediyorum artık o suyu. Belki de o nedenle kökler hava alamadı da oldu bu kararma.
Sayın TuruncuHis bakım ve kontrol şart nasıl bizler günlük beslenmemize özen göstermediğimiz zaman huzursuz oluyoruz aynı bitkilerde huzursuz oluyor bunuda bazı tepkimelerle bizlere yansıtıp haber veriyorlar.
70917
Merhaba Mutlu Abi
Sarı yaseminim açtı halada açıyor.Acaba yaz boyu çiçekli mi kalıyor.
Sûz-i Dilârâ
05-04-2009, 20:29
Bu sabah güneşi bitkilerime ne kadar iyi geliyor.:p Pembe yaseminim coştu, habire yeni sürgünler ve çiçekler veriyor ve bir oda dolusu kokusu. Odadan çıkmak istemiyorum.:D
S-L-İ-H-A
05-04-2009, 20:42
Mutlu Bey;
Ne kadar duyarlı bir satıcısınız.İnanın sizi meşgul etmemek adına "yasemin "formuna ileti gönderdim.Hiç kimse oralı olmadı.Tekrar size dönmek zorundayım.Sizden aldığm yaseminler sanki yerine alıştı.Hergünüme onlarla başlıyorum. En çok da ful yasemin pıtır pıtır yaprak çıkarmaya başladı.Sarı ve beyaz yaseminİn uzununa değil, enine gitmesi için ne yapmam gerekiyor?Gür olsun istiyorum.Sanki çıkan filizler cılız gibi.Nasıl gübre vermeliyim?Güneşli havalarda balkona çıkarıyorum.
Sizi usandırmak istemiyorum.Buradaki paylaşımcı arkadaşlarda cevap verirlerse çok sevinirim.Tekrar teşekkürler.
Selamlar..
Mutlu Kutlu
06-04-2009, 00:05
Sn. Oğuzhan,
Sarı yasemin genellikle serin ılık havalarda açıyor ve bol güneşte keyfi yerinde oluyor. Yazın ve kışın da dönem dönem çiçeklendiğini gördüm. Baharda ve son baharda ne kadar çok çiçeklendiğini şu anda görüyorsunuz, bir şey demeye gerek yok.
Sn. sliha,
Öğrenmek için sorulan sorulardan inanın bıkmıyorum ve usanmıyorum. soruyu soran öğrenecekki başkalarınada öğretecek sonuçta. Yasemin ve diğer odunsu bitkilerde yaprakların gövdeye birleştiği yerlerin olduğu yerlerde göz dediğimiz minik sürgün uçları vardır, sizde yaseminlerinize form verirken bu gözleri dikkate almalısınız. genelde budama iki yaprağın tam ortasından yapılır. Siz kaç sürgün gözü bırakırsanız o kadar çatallanacaktır. Yani kök kısmından 1 yaprak arası göz bırakırsanız 1 sürgününüz olacak. Bunun yanında dip sürgünleride zamanla çıkarak dipten gelen gövdelerin sayılarını arttırır. Yaseminlerinizi budamaktan korkmayın, budanmak onları şımartır çoşturur. Siz hayalinizdeki bitkiyi oluşturmak için makasla çalışın, yanlış kesim yapsanız bile ileride telafi edersiniz. Son olarakta en çok güneş görebilecek şekilde yaseminlerinizi yetiştirin.
Sn. Kaktüs,
Çok teşekkür ederim iltifatlarınız için, siz benden dahada güzel bakacak besleyeceksiniz.
Saygılar.
Sn Mutlu Kutlu
Bu sarı yasemin (kokulu olan) beyaz akrabasının aksine sonbahar ve ilkbaharlarda mı açıyor anladığım kadarı ile. Beyaz yasemin bütün yaz çiçekli çünkü. Bizde kokusuz bir sarı yasemin var o sadece erken ilkbaharda açıyor sonra bütün seneyi yeşil yapraktan ibaret geçiriyor.
Kokulu olan da mı böyle yoksa kokusuza göre daha mı çok çiçeklenme dönemi var?
Bir de bir deneyimi paylaşmak istedim. Salon yaprağı denen aspistra bende yıllardır vardı. (Adını yeni öğrendim o ayrı) Ben ikiye bölmüştüm saksısı dar geliyor diye. Bir tanesini bahçede bir yere dikmiştim. Yarı-gölge ama çok aşırı rüzgar almayan bir alandı diktiğim yer. Kışı atlattı, durumu gayet iyi, yapraklar yeşil ve iştahlı. Sanırım dış ortama uyum sağlayabiliyorlar.
Mutlu Kutlu
06-04-2009, 20:39
Sn. kaktüs,
Sarı kokulu yasemin, diğer akrabası kokusuz yaseminle çok farklılık gösteriyor. Kokulu sarı yasemin ilknbaharda bolca çiçekleniyor, aşırı sıcaklarda çiçeklenmediğini sanıyorum, ama yazın bile arada bir çiçekli haline raslıyordum. diğer kokusuz olan Antalya da ilkbahar ve sonbaharda yılda 2 kere çiçeklenir. Siz iyi bir gözlemcisiniz, bu yıl sarı yasemininizi benden daha iyi gözlemler, sonuçları bizlerle paylaşırsınız. Benim yüzlerce tür ve binlerce bitki içerisinde tek bir türe yeterince gözlemleme yapamıyorum malesef.
İstanbul da yarı gölge ve rüzgarsız bahçelerde aspisranın sorunsuzca yetişebileceğinide sizden öğrenmiş olduk, teşekkür ederim.
Saygılar.
Bu sabah güneşi bitkilerime ne kadar iyi geliyor.:p Pembe yaseminim coştu, habire yeni sürgünler ve çiçekler veriyor ve bir oda dolusu kokusu. Odadan çıkmak istemiyorum.:D
Maşallah resmini koydunuz buraya nazar değmesin :) hakikaten ne kadar çok açmış bizimki daha çiçek açmadı açsada 2 tane açıyor,bakalım biraz daha ısınsın havalar göreceğiz bu sene.sağlıkla kalın.
snowman77
11-04-2009, 17:01
Sn Sûz-i Dilârâ yasemininiz mükemmel görünüyor tüm eviniz parfüme boğulmuştur.Dün pembe yasemini oldukça uygun fiyata bir sera buldum 60-100 cm boyunda üzerleri çiçekli istiyen arkadaşlara gönderebilirim buraya bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14727
http://sites.google.com/site/botanikdenizi/Home/tohumlar/sues-bitkileri
İyi günler Sn. Mutlu bey,
Sizden gelen tüm fidanlarımınn durumu gayet iyi!
Sarı yasemin durmadan çiçek açıyor... Diğerleride tomurcuklarını patlatarak yeni sürgünler veriyor.
Benim sizden öğrenmek istediğim bir konu var; Fulyasemin, Ful gibi asit karekterli toprağımı sever? Fidanım geldiğinde 5-6 Litrelik bir saksıya dikmiştim, gözüme küçük geldi şimdi 21,5 Litrelik büyük bir saksıya almak istiyorum. Toprak harcı olarakda;
1/4 Kestane toprağı,
1/4 Humus katkılı torf Ph:5-6,
1/4 Guano'lu torf Ph: 5,5 - 6,
1/4 Elenmiş ince dere kumundan oluşan bir harç yaptım. İyilik yapayım derken Fulyasemini küstürmek istemiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.
Mutlu Kutlu
13-04-2009, 20:13
Sn. omar,
Böyle bir karışımla yasemininiz küsmez, aksine memnun olur. Ben bile sizin kadar teknik çalışamıyorum.
Doğru yoldasınız, teşekkür ederim. Saygılar.
Mutlu Kutlu
18-04-2009, 12:20
Sn. manolyam,
Belirttiğiniz şarlarda ful yasemin ve ful samback duke yaşayabilir ve çiçeklenebilir. Ama bol güneşte daha sağlıklı ve bolca çiçeklenirler.
Kış aylarında uykuda olduklarından az güneş ve - dereceleri görmeyen bir yerde kışı geçirebilirler. Ful yasemin 6-8 metre boy yapabilir ama kendisi sarılıp ilerlemez sizin yol göstermeniz gerekir, biz böyle fazla uzadığında aşağıya doğru bağlayıp toprak seviyesi üzerinden tekrar geri çeviriyoruz. Sipariş verirseniz yaseminlerinizi gönderebiliriz.
Saygılar.
AyhanMoran
20-04-2009, 20:46
Sn. Mutlu Kutlu sizden almış oldugum full yaseminin en alt yaprakları kuruyup dökülmeye başladı ama üzerinde tomurcuklarda var acaba neden biliyormusunuz.Sulamasını haftada bir yapıyorum anlayamadım ?
Mutlu Kutlu
20-04-2009, 21:29
Sn. ayhan Moran,
Anlattığınız olayın bir çok sebepi olabilir. En kötüsünden başlayalım,
Bitki köklerinde larva şeklinde siyah kafalı kökleri yiyen kurtçuklar olabilir, bitki yeterli besin ve su sağlayamadığından yaprak döküyor olabilir. Solucanlar bitki gelişimine olumlu etki yaratır bu kurtçukları normal solucanlarla karıştırmamak lazım.
Altına tabak koymuşsanız, bunu çoğu kişi biliçsizce yapıyor. Tabakta su birikmesinden dolayı, saksı altındaki deliklerden kökler hava alamıyor ve kökleri çürüyor.
Bitkinizi bol güneş alan bir yere koymadınız ve bitkiniz tepki veriyor veya havadar bir yere koydunuz, ani ısı değişikliklerine maruz kalıyor.
Belkide siz en güzel koşulları sağladınız ve fulyasemininiz sürgüne geçti, alt gövdeyi odunsulaştırmaya başladı, bu yüzden alt yaprakları döküyor. Umarım yardımcı olmuşumdur, nerde hata yapmış olabileceğinizi bir gözlemleyin, bir nusubet bin nasihatten iyidir derler.
Saygılar.
Svg kaktüs,
Çok şanslısınız!! Sarı yaseminlerimin kokusunu ben de merak ediyorum. Gelişimi çok iyi ama bir türlü tomurcuk halinde gördüğüm yaseminleri çiçeklenmiş şekli ile göremiyordum.
Evvelki gün demirliklere konan, sarı yasemine yan gözle bakan bir çift şirin kumru dan sonra uyandım!! Onlar da bana " eyvah yakalandık" dercesine bakıyorlardı.
Vakit ve fırsat buldukça tomurcukları yiyorlarmış. İşte bu yüzden ben de bir türlü tomurcukların kokulu çiçek halini göremiyormuşum.
Belki sizin de gizli misafirleriniz vardır, aman dikkat.!
:) Benim gizli misafirlerim şimdilik olamaz. En azından güvercin kumru boyutundakiler :D
Kapalı balkona koymuştum sarı yaseminleri. Ama tabii doğa bu her tür misafir bir bakmışsınız kapınızda.. Yaseminlerin yanına korkuluk mu dikseniz :D Sizi mahrum etmesin kuşlarınız bu güzel kokudan. :D
gokay2109
26-04-2009, 20:22
Arkadşlar, bende İstanbul beykoz kasımoğlu fidanlığından beyaz yasemin fidesi aldım üzerinde yprakları var hemen onu güzel bir saksıya toprağınıda değiştirerek ama bu bunun bakımı hakkında hiç bir fikrim yok nezaman çiçekleri açar nezaman o güzel kokularını saçar sulaması ve ortamı nasıl olmalı kışında dışardamı olur yoksa içeri alınmalı lütfen bu konuda ban ayardımcı olurmsunuz?
Adalet Yağcı
26-04-2009, 20:36
Sayın Gokay2109, bir fotoğraf eklerseniz arkadaşlarımız daha kolay yardımcı olurlar.
Ayrıca bu konuyu başından itibaren okursanız gerekli bilgilere ulaşırsınız.
Mutlu bey, 10 gün kadar önce sizden aldığım ful (Jasminum sambac) ve ful yasemin terasta, açık havada duruyor ve iyi görünüyorlar. Ama son günlerde burada havalar yağmurlu, bulundukları yerin üstü açık, yağmur alıyor. Nisan yağmurunun yarayacağını düşünerek içeri almadım. Fazla yağış zarar verirmi, içeri alsammı?
Mutlu Kutlu
01-05-2009, 20:36
Saksı içerisindeki toprak aşırı yağmurla akmıyorsa problem olmaz Sn. manolyam,
Yılmaz Yalçın
05-05-2009, 09:44
Sayın Mutlu Bey,
Sizden 1,5 ay önce aldıgım tomurcuklu 2 adet orta boy pervane çiçekli yasemenler hala çiçek açmadı..bu arada istanbulda yaşıyorum.Sizce hala açmaması normal mi?ne zaman açabilirler?
Mutlu Kutlu
05-05-2009, 13:22
Sayın Mutlu Bey,
Sizden 1,5 ay önce aldıgım tomurcuklu 2 adet orta boy pervane çiçekli yasemenler hala çiçek açmadı..bu arada istanbulda yaşıyorum.Sizce hala açmaması normal mi?ne zaman açabilirler?
Sn. Kubat,
Havaların serin gitmesinden dolayı açamamaları normal, havaların ısınmasına mukabil açacaklardır. Saygılar.
S-L-İ-H-A
05-05-2009, 20:21
Mutlu Bey,
Murayya yaseminlerin üzerindeki tohumlar kırmızılaştı.Onları ekebileceğimi söylemiştiniz.İçerisini açıp,çekirdeği mi çıkaracağım yoksa öylece ekiyor muyum?Ayrıca çok güzel kokuyorlar.Sarı yaseminler ne zaman açarlar acaba?Piyasada satılan çiçek açtıran sulu gübreden versem bir zararı olur mu?
Saygılar.
Mutlu Kutlu
05-05-2009, 22:16
Sn. slıha,
Ben tohumdan hiç murraya yetiştirmedim, doğası gereği kırmızılaşan tohumu olduğu gibi tprağa dikin ve toprağı nemli kalmasını sağlayın. Çelikten çoğaltmak daha kolay ve iyi sonuç verdiği için tohumdan üretimi denemiyoruz.
Saygılar.
S-L-İ-H-A
14-05-2009, 15:44
Aldığım ful yaseminin(jasminum sambac)yapraklarının arkasında sarı pamukçuk gibi bir şeyler görmeye başladım.Yaprak damarları arasına öyle girmiş ki elimle asla çıkartamıyorum .Bu bir böcek türü mü?Ev yapımı ilaçları denedim.Tamamen yok olmuyor.Yapraklarda da bir bozulma gözükmüyor.Acaba yaprağın doğal hali mi?
Bu yasemin türünü evinde yetiştiren ,yasemin severlerden cevap bekliyorum.
Aldığım ful yaseminin(jasminum sambac)yapraklarının arkasında sarı pamukçuk gibi bir şeyler görmeye başladım.Yaprak damarları arasına öyle girmiş ki elimle asla çıkartamıyorum .Bu bir böcek türü mü?Ev yapımı ilaçları denedim.Tamamen yok olmuyor.Yapraklarda da bir bozulma gözükmüyor.Acaba yaprağın doğal hali mi?
Bu yasemin türünü evinde yetiştiren ,yasemin severlerden cevap bekliyorum.
Sn. S-L-İ-H-A,
Gördüğünüz sarı pamukçuk gibi şeyler:
78531
resimdeki unlu bit'e benziyormu?
S-L-İ-H-A
14-05-2009, 21:36
Sn Omar;
Cevabınız için teşekkür ediyorum.Resimdeki böceklere hiç bezemiyor.Yarın ilk işim resmini çekmek olsun.YALNIZ,başka bir bitkide bu böcekten iki tane gördüm.Ne yapmam gerekiyor?Formları hemen araştırıyorum.
Selamlar
S-L-İ-H-A
16-05-2009, 16:54
Sayın Omar,
Umarım görüntü nettir.
Saygılar.
Kış aylarında açan Pembe Yasemin tekrar açmaya başladı...
Ama bu kez kokusu biraz daha farklı sanki; daha hoş ve etkili.
Tanımım belki sıra dışı gelecek ama bana Portakal çiçeği ve kavun kokusunun karışımı gibi geldi.
82888
82889
82890
Mart ayında sn. Mutlu beyden aldığım Ful-Yasemin de oldukça gelişti...
83125
21,5 Litrelik büyük bir saksıda;
1/4 Kestane toprağı,
1/4 Humus katkılı torf Ph:5-6,
1/4 Guano'lu torf Ph: 5,5 - 6,
1/4 Elenmiş ince dere kumundan oluşturduğum bir toprak harcıma dikim yapmıştım.
Detayları:
83126 83127
Bugünlerde yan sürgünlerin uçlarını keserek çiçeklenmeye yönlendirmem gerekiyor.
lerdemir
02-06-2009, 10:25
İkisi de çok güzel serpilmişler.
Hep de sizin bitkiler en erken çiçekleniyor.
Bu konuda forumda bir omar, bir de Oğuzhan var :)
Buda benim yaseminim geçen sene agaclar.net sayesinde kayuştum keyfini sürüyorum..
TuruncuHis
05-06-2009, 08:53
Yasemin konusunda sürmenaj mı oldum ne?
Bütün çeşitler aynı başlıkta konuşulunca, dikkatle okumak bile yetmiyor herhalde.
Jasminum officinale olduğuna sonunda kanaat getirdiğim çiçeğim, bugün açtı ama tomurcukları canlı pembe renkte idi. Nam-ı diğer beyaz Yasemin olan bu çiçek de mi pembe tomurcuklu oluyor?
Eğer benimkini soruyorsanız hayır bunun tomuscuğu beyaz..Bende pembe bulmaya çalışıyorum..Kısmet artık...
KARADENİZ37
05-06-2009, 09:22
Merhaba arkadaşlar ben 2 hafta önce yasemin fidanı diktim aldığımda çok güzel ve gür yaprakları vardı.Şimdi tüm yapraklar soldu ve ben çok üzülüyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar tavsiye verebilir misiniz?
TuruncuHis
05-06-2009, 09:30
Sevgili GLCN,
Sizinki aslında Yasemin değil; Rhyncospermum jasminoides. Koku ve çiçeği benzediği için yıldız çiçekli Yasemin diye geçer. Ondan da var bende ve salkım saçak açtı.
turchese
06-06-2009, 10:50
merhaba arkadaşlar,
Geçen sene komşumuz anneme yasemin çeliği vermişti. Yavrucak ilk sene kurudu, biz öldü diyoduk ki bu sene gülyüzünü gösterdi bize. Ancak şu ana kadar gördüğüm yasemilerden çok farklı. Kokusu yok ama çok güzel, çok da ilginç bir yapısı var. Bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum
Mutlu Bey, sizden nisan sonlarında aldığım ful yasemin 1-2 haftadır sürekli çiçek açıyor ve terasımızı şenlendiriyor. Nisan sonu ve mayıs başındaki bol yağışlı ve rüzgarlı havalarda sürekli açıktaydı, çok şükür hiç zarar görmedi. Şimdi havalar burada da iyice ısındı, hem ful yasemin hem de ful (grand duke) kızgın güneşin altındalar, aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenirler mi, gölgeye almak gerekir mi?
lerdemir
08-06-2009, 16:02
Sn.manolya,
Ben İstanbul Göztepe'de,sert rüzgar alan açık balkonumda tüm kış boyu açıkta tuttum Mutlu Bey'den gelen ful yaseminini. Sadece 3-4 derece civarına inecek olan gecelerde tüm saksıyı kök boğazını da saracak şekilde siyah naylon poşetle muhafaza ettim.
Bitkimin yapraklarında bir miktar mızıldanma :) oldu; anak o kadar.
Bahar ve sonrasında havaların da ısınmasıyla beraber bulunduğu yerde coştu. Şimdi üstü çiçeklendi.
Soğuğa dayanımı açısından bilginize sunarım.
Sn.Mutlu Bey,
Çiçekleri mis gibi açtı ful yasemininin. Peki bu çiçeklerden tohum zarflarını nasıl elde edebiliriz? O tozlaşmayı elle yaptırabilme imkanımız var mı? Tohum elde etsek, çimlenme sonucunda aynı özellikte bitki elde edilebilir mi?NOT: Yeri gelmişken, ilginize tekrar teşekkürler ederim. Beni yeni bir cins ile tanıştırdınız; kokusu ve dayanıklılığı çok hoşuma gitti. Uzun yıllar sonrasında devasa bir duvarı saran ve tüm mahalleyi kokuyo boğan bir ful yasemini ormanı hayal ediyorum...
merhaba arkadaşlar,
Geçen sene komşumuz anneme yasemin çeliği vermişti. Yavrucak ilk sene kurudu, biz öldü diyoduk ki bu sene gülyüzünü gösterdi bize. Ancak şu ana kadar gördüğüm yasemilerden çok farklı. Kokusu yok ama çok güzel, çok da ilginç bir yapısı var. Bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum
Sn turchese ben çiçeğinizin yasemin olduğundan pek emin değilim. Çok güzelmiş bu arada. Bir de burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=479&highlight=bitkinin+%E7i%E7e%F0in+ad%FD&page=193) sorsanız belki daha çabuk cevap alırsınız.
celalsungur
08-06-2009, 17:48
Mutlu Bey, sizden nisan sonlarında aldığım ful yasemin 1-2 haftadır sürekli çiçek açıyor ve terasımızı şenlendiriyor. Nisan sonu ve mayıs başındaki bol yağışlı ve rüzgarlı havalarda sürekli açıktaydı, çok şükür hiç zarar görmedi. Şimdi havalar burada da iyice ısındı, hem ful yasemin hem de ful (grand duke) kızgın güneşin altındalar, aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenirler mi, gölgeye almak gerekir mi?
Yaprağı neden yırtılmış? Benimkinde de aynı sorun var.
celalsungur
08-06-2009, 17:56
merhaba arkadaşlar,
Geçen sene komşumuz anneme yasemin çeliği vermişti. Yavrucak ilk sene kurudu, biz öldü diyoduk ki bu sene gülyüzünü gösterdi bize. Ancak şu ana kadar gördüğüm yasemilerden çok farklı. Kokusu yok ama çok güzel, çok da ilginç bir yapısı var. Bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum
Bu clerodendron.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=182309&postcount=30
Sn. lerdemir, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, kışı rahatça geçirebilecekleri kuytu, korunaklı bir balkonum var. Geçen kış bütün çiçeklerim oradaydı, hiç sorun yaşamadım çok şükür.
Sn. celalsungur, yapraklardaki yırtılmanın nedenini bilemiyorum, bizde evdeki bitkilere zarar verebilecek evcil hayvan falan yok, çocuklarda büyük, dokunmazlar. Sanırım bunun sebebini Mutlu Bey'den öğrenebiliriz.
Mutlu Kutlu
11-06-2009, 15:46
Yaseminleriniz çok güzel uyum sağlamışlar.
Yaseminleri gölgeye aldığınızda, daha sağlıklı ve güzel görünüyor gibi gelebilir ama güneşin altında daha sağlıklı ve bol çiçekli olur.
Dikkat edilmesi gereken nokta saksı büyüklüğüdür, küçük saksılar daha kısa zamanda su kaybedeceğinden, sık sık sulamanız gerekebilir. Büyük saksılarda toprak yüzeyinin kuruması sonrasında sulama yapılmalıdır.
Saygılar. Mutlu Bey, sizden nisan sonlarında aldığım ful yasemin 1-2 haftadır sürekli çiçek açıyor ve terasımızı şenlendiriyor. Nisan sonu ve mayıs başındaki bol yağışlı ve rüzgarlı havalarda sürekli açıktaydı, çok şükür hiç zarar görmedi. Şimdi havalar burada da iyice ısındı, hem ful yasemin hem de ful (grand duke) kızgın güneşin altındalar, aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenirler mi, gölgeye almak gerekir mi?
Sevgili Omar ,
Maşallah her ikiside çok güzel görünüyor.Pembe yaseminde pek mutlu görünüyor.Cıvıl cıvıl açmış.Belli iyi bakmışsınız.
Teşekkür ediyorum, Sn.Oğuzhan.
Ful-yaseminde tomurcuklanmaya başladı! Beş altı gün sonra açacak sanırım.
Resmini sizle paylaşırım.
Sevgili GLCN,
Sizinki aslında Yasemin değil; Rhyncospermum jasminoides. Koku ve çiçeği benzediği için yıldız çiçekli Yasemin diye geçer. Ondan da var bende ve salkım saçak açtı.
Benimki daha bebek ama..İnsallah o günleride görürüz..:D
feneradasi
19-06-2009, 07:07
Balkonda büyük bir saksıda duran sarı yaseminim (jasminium parkeri) nisan sonunda açmaya başlamıştı yalnız artık açmıyor. Çiçeklenmesinin durması için erken olduğunu düşündüm, açması için ne yapabilirim?
Begonvill
24-06-2009, 15:42
Merhabalar.Resimini yolladığım yaseminin yapraklarını sanırım böcekler yiyiyor.Yaseminimi bu mahlukattan kurtarmak için acaba hangi ilacı kullanmalıyım.Teşekkürler.
rrumeysaa
24-06-2009, 17:27
Geçen haftalarda Eminönüne gittim, mum çiçeği sordum bi kaç yere.
Satıcının biri bana resmini eklediğim çiçeğin mum çiçeği olduğunu söyledi, ama üzerindeki kağıtta yasemin yazıyordu.
Biraz şüphelendim tabi, dedim neden yasenim yazıyor üzerinde,
Oda mum çiçeğini herkes bilmiyor bizde yasemin diyoruz dedi.
Biraz düşündüm, ucuzduda 10 tl idi.
Mum olsa bu kadar ucuz olmaz, dedim kalsın.
Adam demesinmi abla almıcaksın niye indirtiyosun yerinden (havada asılıydı)
Başka dükkanda gördüm aynı çiçeği yasemin bu dedi, mum değil bu dedi.
Gülermisin, üzülürmüsün bu duruma
Hem çiçeği bana yutturmaya çalıştı, hemde fırça bastı :) bu kadar olur yani
Neyseki ucuzmuş deyipte, mum çiçeği zannedip almamışım yoksa çok üzlürdüm sanıyorum.En azından kandırıldığıma üzlürdüm, yoksa yasemin çiçeğim olurdu o farklı bir konu :)
Bu çiçeğin adını Stephanotis olarak yazmışlar ama, yasemin çiçeği çeşidi oluyor değilmi bu, sonra tekrar yanlış anlamayım
Sayın rrumeysaa, gösterdiğiniz bitki Madagaskar Yaseminidir (Stephanotis Floribunda). 10 liraya gördüyseniz kaçırmayın derim, hemen alın. Harika bir bitkidir.
Bu sayfa size yardımcı olacaktır:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8377
Mesaj #370 deki Ful-yaseminim çiçek açtı. Ne muhteşem koku...
89356
89357
89358
lerdemir
25-06-2009, 16:38
Hele aynı anda 6-7 veya daha fazla çiçek açmış olsun üstünde akşam serinliğinde, siz o zaman görün insan nasıl mest oluyor kokudan...
Adınıza çok sevindim...
Bu arada bilginize, benim ful yasemini ilk parti çiçeklerini açıp, komple beyaza boyanıp çiçeklerini döktü, çiçeklenme dönemi bitti sanmıştım ki dün farkettim, iki tane daha goncası var üzerinde.
rrumeysaa
25-06-2009, 19:19
Syn nariel, teşekkür ederim cevabınıza.
Ama :( üzgünüm ki almamıştım çiçeği, çünkü gözüm hoyalardan başka çiçek görmüyor, aramıyordu.
Dileyenler Emin önünde 10 liraya alabilirler, kısa boylu, en son köşede bir amca satıyordu ucuza.
Ful yaseminin düşen çiçeklerinden arda kalan yıldız şeklindeki sapı makasla kestim, bir süre sonra kestiğim yerden yeni tomurcuklar çıktı. Şimdi çiçekler düşer düşmez kalan sapları sürekli buduyorum.
89776
89777
lerdemir
27-06-2009, 23:57
Ben biraz daha farklı bir uygulama yapmıştım ful yaseminime. Çiçek açtığında çiçeğin göbeğindeki boşluğa ince suluboya fırçası sokup, tozlaşma yapabilmeye çalışmıştım tohum zarfı elde edebilmek adına denemek için. O yüzden de çiçekler döküldükten sonraki yıldız gibi kalan oluşuma dokunmadım.
Buna rağmen, ilk çiçekler döküldükten yaklaşık bir iki hafta sonra ikinci tu çiçeklenme emareleri ve goncalar oluşmaya başladı aynı yerden. Dolayısı ile kesmek ile kesmemek farkını tam anlayamadım ben şimdi.
Arkadaşlar,
Fulyaseminimin çiçekleri açtıktan 1 gün sonra dökülüyor. Normal mi?
lerdemir
28-06-2009, 00:26
Bence fazla çabuk. Benimkilerin 2 günü geçtiklerini gözlemledim tam açtıktan sonra.
Bu yeni açacak olanlarda gözlemler, bilgi veririm tam süreyi...
Yılmaz Yalçın
28-06-2009, 00:54
Sayın Mutlu Bey ve yaseminsever arkadaşlarım,
Bugün İstinye(Sarıyer) de rakım olarak sahile göre oldukça yüksek bir bölgede site içinde 35,40 metrekare duvara hedera sarmaşığına sarılmış pervane çiçekli yasemin gördüm ve ilk defa bu kadar büyük ve heybetli bir yasemin gördüm:)
Hemen sitenin kapıcısına sordum 10 yıllıkmış üstelik bu türün -11 dereceye kadar dayanıklı oldugunu duymuştum.Demekki soğuklara gerçekten dayanıklı Sarıyerin yüksek bir bölgede oldugunu düşünürsek 10 yılda hiç mi -11 görmedi?
Bahçemdeki yıldız çiçekli yasemine artık daha umutlu bakıyorum yıllarca serpilebilecek bugün o yasemini görünce kışa girmekten korkmuyorum artık:)Mutlu Bey istanbul'daki yasemin isteyen müşterilerinize rahatlıkla önerebilirsiniz artık:)Fotoğrafları da ekledim.
89844
Böylesi bir güzellikle bir günde vedalaşılır mı? Yarın tüm çiçekler dökülmüş olacak :(
2 ay önce bende bir jasminum polyanthum fidesi ektim, sürekli yeni dallar atıyor. ne zaman çiçek açar acaba?
Hele aynı anda 6-7 veya daha fazla çiçek açmış olsun üstünde akşam serinliğinde, siz o zaman görün insan nasıl mest oluyor kokudan...
Adınıza çok sevindim...
Bu arada bilginize, benim ful yasemini ilk parti çiçeklerini açıp, komple beyaza boyanıp çiçeklerini döktü, çiçeklenme dönemi bitti sanmıştım ki dün farkettim, iki tane daha goncası var üzerinde.
Evet, sn.lerdemir; MUHTEŞEM...
Kokusu tarifsiz bir şey. 2009 yaz sezonu için gözde çiçeğim oldu. Birazda kızdım kendime neden daha önce almadım diye. Fulün yanına çok güzel yakışıyor. ;)
Çiçekleri 2 gün ömürlü 3.gün dökülüyor. Ben dökülenleri toplayıp çay bardağında, su içinde 1-2 gün daha az kokulu da olsa yaşatmaya çalışıyorum.
10 ve 12'lik demetleri de var 4'lü olanlarıda.
Yeni amacımı belirledim: Ful-yasemini daha dolgun forma ulaştırmak. :p
Teşekkürler Sn. Mutlu KUTLU bey.
90083
90084
lerdemir
30-06-2009, 09:27
Nefisler kokuyorlar gerçekten de!
Hele benim dolgun biçim değil de, balkonumun parmaklıklarını bu ful yasemini ile sardırma arzum var ki, gerçekleşirse çiçeklenme döneminde apartman sakinleri bile nasiplenir kokudan.
NOT: Yine de, gardenya çiçeğinin kokusundaki kalıcı yağlılık yok gibi geldi bana. Bambaşka güzel bir koku, ama yağlı değil ful yasemininki.
Nefisler kokuyorlar gerçekten de!
Hele benim dolgun biçim değil de, balkonumun parmaklıklarını bu ful yasemini ile sardırma arzum var ki, gerçekleşirse çiçeklenme döneminde apartman sakinleri bile nasiplenir kokudan.
NOT: Yine de, gardenya çiçeğinin kokusundaki kalıcı yağlılık yok gibi geldi bana. Bambaşka güzel bir koku, ama yağlı değil ful yasemininki.
Ah! ah... Gardenyamı bir türlü doyasıya koklayamadım henüz.:(
Ancak marketlerde açabilmiş olanları gördüğümde 1-2 dk. seyredip, koklayabiliyorum. Birgün bende evimde koklama şansına sahip olurum inşallah.
Sûz-i Dilârâ
30-06-2009, 17:24
Ağlamak istiyorum!
Zavallı pembe yaseminimin haline bakın! :( Bir süre önce örümcekler yüzünden arap sabunlu su hazırlayıp püskürtmüştüm hiç hazzetmedi ve bu hale geldi. Şimdi ne yapacağım ben:confused:
lerdemir
01-07-2009, 10:07
Görüntü üzücü Sn.Sûz-i Dilârâ,
Pembe yasemine özel bir düşkünlüğünüz yoksa, bence hemen bir ful yasemini edinin; çok daha dayanıklı bir bitki. Daha az üzülürsünüz.
Ben balkonumda bir türlü hanımeli ve pembe yasemin yetiştirememiştim; bir kırmızı örümcek, bir aşırı azot yakması, bir de külleme/fungus (bu sadece hanımeli için geçerli) derken ben darmadağın olmuştum. Hanımeliyi bir başka gönüllüye vermiştim, yasemini ise kurtaramamıştık :(
Sn.omar,
Bolca ve doyana kadar gardenya çiçeği koklamaya, sizi İstanbul'a davet ediyorum. :)
Sûz-i Dilârâ
01-07-2009, 14:06
lerdemir, ful yaseminim var zaten, ben yasemin ve hanımeliye özel bir sevgi duyuyorum. Evimde 5 farklı yasemin var (ful, sarı, ada, bir ful daha katmerli olandan ve pembe). Balkonda da hanımelim var. Geçen seneki hanımelimi ben de küllemeden kaybettim ne yapsam olmadı!:mad:
Yalnız bu aralar çıkıp biraz ısırgan toplayıp çürüteceğim sonra da şişeleyip bir kısmını çiçeklerime vitamin niyetine, bir kısmını da dolaba depoya:rolleyes: ihtiyaç anlarında kullanılmak üzere. Pembe yaseminime deneyeceğim iyi gelir kurtulursa ne âlâ yoksa da ne yapalım.:(
lerdemir
01-07-2009, 15:24
Külleme için ben bu yıl Bionem kullanmaya başladım, memnunum. Forumdaki Bionem mikrobiyal gübre başlığından bilgilenebilirsiniz.
Ah! ah... Gardenyamı bir türlü doyasıya koklayamadım henüz.:(
Ancak marketlerde açabilmiş olanları gördüğümde 1-2 dk. seyredip, koklayabiliyorum. Birgün bende evimde koklama şansına sahip olurum inşallah.
Acemi şansı mıdır bilemiyorum. Gardenyaya karşı nedendir bilinmez hiç ilgim olmamıştır. (Bakımını zor diye bildiğimden sanırım) Bir ay kadar önce, Japon Gülü alırken satıcı zorla bir tane de Bahçe Gardenyası verdi. (Bahçe Gardenyası, saksı Gardenyası ayrı mıdır bilmiyorum) Aldığım toprak ancak Japon Güllerinin saksısına yetince, Gardenyayı kendi torbasında yarı gölge bir yere öylece bıraktım. Bıraktığımdan beri her gün çiçek var üzerinde, bazen 2 tane oluyor. Toprağının kötülüğünü anlatamam, taş gibi sert. Bir de arı yuva yapmış toprağı delip, içine giriyor. (İlk defa gördüm) Bugün kışın içeriye alırım diye saksıya geçirmeyi düşünürken, Jineopun bahçeye diktiğini görünce, ben de bahçeye diktim. Üzerinde bir çiçeği var, bir çok ta tomurcuğu.
Lerdemir kızacak ama Gardenyanın kokusu tuhaf geliyor bana. (Öyle çok bayılmıyorum ;) ) Ben Manolya kokusunu daha çok seviyorum ;)
Evet bazen işi oluruna, doğasına bırakmak daha verimli oluyor, siz şanslıymışsınız sn.limon. :)
Bahçe gardenyası dediğiniz yerli diye anılan olsa gerek, bakımı daha kolay ve sorunsuz.
Sn.omar,
Bolca ve doyana kadar gardenya çiçeği koklamaya, sizi İstanbul'a davet ediyorum. :)
Size teşekkür ediyorum lerdemir. Bir gün neden olmasın ;) İstanbul'a Gardenya görme ve koklama turları... Hoş bir düşünce. (Hani begonvilli evlere turlar gibi)
Aman Nazar değmesin.
lerdemir
02-07-2009, 08:47
Sevgili limon,
Hepsi ayrı zevk, hepsi ayrı keyif. O yüzden kızmak ne mümkün? Manolya kokusu da ayrı bir eşsizlikte. Manolyanın kokusuna kim hayır diyebilir ki?
"Bahçe gardenyası" tabirini ilk kez duydum. Gelişince görürüz bakalım neymiş...
Sağlıcakla...
NOT: Aslında kızdım :)
Mutlu Kutlu
02-07-2009, 09:08
Sn. suzidilara,
Pembe yasemininizin ölmesi çok normal.
Bitkilerde insanlar gibidir, besin kaynakları ısı, ışık, su ve topraktan oluşur. Bunları dozunda ve yeterince veremezseniz bitki bağışıklık sistemi çöker ve zararlılara davet çıkarır. Güneş seven bir bitkiyi, sırf biz onu çok seviyoruz ve değer veriyoruz diye salonun en güzel köşesine koyduğumuzda o bitki yeterince güneş ışığı alamaz, yaprak ve sürgünleri zayıflamaya ve hızlı bir şekilde uzamaya başlar. Bizde seviniriz kıymet verildiğini biliyorda uzuyor diye, aslında daha fazla ışık toplaya bilmek ve güneş ışınlarına ulaşabilmek için bitkinin çabasıdır bu.
Bitkileri iyi gözlemlemek ve onların yukarıda bahsettiğim isteklerini yerine getirmekle en güzel bitkilere sahip olacağınıza inanıyorum. Yaptığınız hataları gözden geçirin ve tekrarlamamaya çalışın.
Saygılar.
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Siz üzülmeyin.
Benim Pembe Yasemin 2,5 metre boy yaptı. Yarısından budamayı düşünüyorum. Size istediğiniz kadar Pembe yasemin çeliği gönderirim. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=434828&postcount=369
Hatice Tarhan
02-07-2009, 10:07
sayın omar alanyada pembe yasemin hiç görmedim bende bol miktarda mavi yasemin var pembe yasemin çeliği banada gönderebilirmisiniz veya yolunuz alanyaya düşerse getirebilirmisiniz malum ankaralıların bir ayağı alanyadadır bende size mavi yasemin çelikleri veririm
Sûz-i Dilârâ
02-07-2009, 11:34
Sn. suzidilara,
Pembe yasemininizin ölmesi çok normal.
Bitkilerde insanlar gibidir, besin kaynakları ısı, ışık, su ve topraktan oluşur. Bunları dozunda ve yeterince veremezseniz bitki bağışıklık sistemi çöker ve zararlılara davet çıkarır. Güneş seven bir bitkiyi, sırf biz onu çok seviyoruz ve değer veriyoruz diye salonun en güzel köşesine koyduğumuzda o bitki yeterince güneş ışığı alamaz, yaprak ve sürgünleri zayıflamaya ve hızlı bir şekilde uzamaya başlar. Bizde seviniriz kıymet verildiğini biliyorda uzuyor diye, aslında daha fazla ışık toplaya bilmek ve güneş ışınlarına ulaşabilmek için bitkinin çabasıdır bu.
Bitkileri iyi gözlemlemek ve onların yukarıda bahsettiğim isteklerini yerine getirmekle en güzel bitkilere sahip olacağınıza inanıyorum. Yaptığınız hataları gözden geçirin ve tekrarlamamaya çalışın.
Saygılar.
Mutlu Bey, benim yaseminim güneşsizlikten ölmedi, arap sabunlu sudan püskürttüğüm için öldü.:( Resmi arka fon açık renkli ve boş olsun ki zavallı çiçeğimin hâli daha net görülsün diye çiçeği beyaz renkli kapı önüne koyarak çektim.:o Yoksa sürekli orda durduğundan değil. Çok sağlıklı ve güzel sürgünleri vardı, tomurcuklar verdi, mevsimi geldiğinde açtı, aylardır yanımdaydı örümceklenip de arap sabunlu suyu püskürtünce böyle oldu. :(
Sn. omar, çok teşekkür ederim teklifinize hayır diyemeyeceğim:p Budama yaparsanız çeliklerimi beklerim. Daha önce sarı yasemin çeliği dikmiştim ve şu anda kocaman oldu, umarım pembe yasemin çeliği de çabuk tutan veya sorun çıkarmayan cinstendir.:rolleyes:
Sn. cennet bahçesi, benim mavi yaseminim yok, sn. omar'a çelik göndereceğiniz zaman umarım beni de hatırlarsınız.:D
lerdemir
02-07-2009, 11:41
Sn.Sûz-i Dilârâ,
Arap sabunlu suyu hangi oranlarda hazırladınız?
Sûz-i Dilârâ
02-07-2009, 15:07
Mine Hanım'ın "Zararlılar İçin Ev Yapımı İlaçlar" başlığında söylediği oranların aynısı, yalnız o başlıkta okumuştum bu solüsyon her bitkiye olmayabilirmiş küçük bir dalda kullanıp etkisine bakarak kullanmak gerekiyordu ama ben daha önceden sarı yaseminimde denemiştim ve hiçbir sorun çıkarmamıştı, bunda da bir şey olmaz diyerekten yaptım.
lerdemir
02-07-2009, 15:10
:(
Sağlık olsun demeli artık...
Başbahcivan
02-07-2009, 22:23
Mine Hanım'ın "Zararlılar İçin Ev Yapımı İlaçlar" başlığında söylediği oranların aynısı, yalnız o başlıkta okumuştum bu solüsyon her bitkiye olmayabilirmiş küçük bir dalda kullanıp etkisine bakarak kullanmak gerekiyordu ama ben daha önceden sarı yaseminimde denemiştim ve hiçbir sorun çıkarmamıştı, bunda da bir şey olmaz diyerekten yaptım.
Değerli arkadaşım saksıdan 5 -6 cm yukarısını kes biraz iyi toprak ilave et sonra dışarıda kuytu bir yerde kendi haline bırak susuz bırakma gövde canlı ise tekrardan sürgün verecektir.
Âyine-i Esma
03-07-2009, 00:25
Selam. Murraya yasemininde yeni sürgünler ve yeni tomurcuklar olmasına rağmen tomurcuklar bir türlü açtırılmıyor. Hem minicikler. Ya da koyu yeşil olup, sonrada dökülüyorlar. Güneş, su sn.mutlu kutlunun dediği gibi ama durum değişmedi. Derdi ne olabilir.
Mutlu Kutlu
03-07-2009, 06:59
Sn. Ayine-i Esma,
Murraya yasemin sıcaklık arttıkça tomurcukları daha hızlı açıyor, bendekiler bile son 2 haftadır topluca ve bolca açıyorlar. Öncesinde bir kaç bir kaç açıyorlardı. Bol güneş gören sıcak bir yer olursa açaması düzelebilir. Üzülmeyin Ankara gibi yerlerde hala bahar hüküm sürüyor galiba.
Saygılar.
lerdemir
03-07-2009, 08:59
"Ankara'da bahar" mı Sn.Mutlu Kutlu? :)
Bkz:http://www.dmi.gov.tr/tahmin/il-ve-ilceler.aspx?m=ANKARA
Tüm zararlılar fulyaseminime saldırıya geçti sanki. Yeşil bit ve kırmızı örümceğin izleri var üzerinde. İlginç bir şey. Tamamına yakını yenmiş bir yaprağın altındaki yaprakta fare pisliğinden biraz daha küçük siyah pisliğe benzeyen şeyler var. Bölgemde yoğun yarasa var. Yarasalar yasemini yemiş olabilir mi?
Bugün neemazalı topraktan ve yapraktan vereceğim. Umarım yaşar.
Yardım lütfen...
Mutlu Kutlu
07-07-2009, 11:19
Antalya iklimine göre ankara ve istanbul havası bahar gibi geliyor insana, kıymetini bilin.
Mutlu Kutlu
07-07-2009, 11:26
Sn. maki01,
Bütün zararlılarda sizimi buluyor bilmem,
Sizin yaprağınızı hain bir tırtıl kemirmiş. Tırtıllar çevrelerinde yaprağı yumuşak ve lezzetli bir bitki bulamazlarsa nadirende olsa ful yasemine saldırıyorlar. serada ot temizliği sonrası bizim tırtıllar kaktüsleri bile kemirmişlerdi.
Tırtılı yakalama taktikleri:
1. tırtıllar geceleri çalışır, karanlıkta 1-2 saat bekleyin ve birden bire ışığı yakıp, hain tırtılı gözle tespit edip yakalayın, tek darbede imha edin.
2. toprak yüzeyini eşeleyin yumuşak hissettiğiniz yerde tırtıl gündüz güzellik uykusuna yatar, ebedi istirahata yollayın. bazan saksı altlarındaki serinliklere saklanır.
3. hala sonuç alamadınızsa saksıdan büyük bir kovaya su doldurun ve bitki saksısını suya batırın, tırtıl yüzmeyi bilmediğinden, büyük bir ihtimal boğulacak ve su yüzeyine çıkacak.
Saygılar.
Çok güldüm halime. Ben bu pisliği gördüm ama nerede diye çok düşündüm ama hatırlayamadım.Çok yaşayın Mutlu Bey. Çocukken büyüttüğüm ipek böcekleri de tırtıl :) Oradan hatırlıyorum bu şekli :) Neemazalı yaprak ve topraktan uyguladım hemen. Tırtıl peşine düşeceğim demek ki...
Teşekkürler
lerdemir
07-07-2009, 15:47
... tek darbede imha edin...
... ebedi istirahata yollayın...
"Tek darbede"?
Bu ne vahşet Sn.Mutlu Kutlu? :p
Mutlu Kutlu
11-07-2009, 12:03
"Tek darbede"?
Bu ne vahşet Sn.Mutlu Kutlu? :p
Hayvanlar ne kadar zararlı olurlarsa olsunlar öldürmeye karşıyım. Ama bu tırtıllarda bir ölüyor, bin diriliyor. Başetmek o kadar zor, zaten taktik uzmanı gibi saklanıyorlar, kamufle oluyorlar. 1 saatte 1 tırtıl bulduğumda, bastırılmış vahşi hayvani duygularım ön plana çıkıyor demekki.
Yılmaz Yalçın
11-07-2009, 12:14
Sayın Mutlu Bey,
Tırtılllar konusundaki görüşlerinizi destekliyorum,bahçemde her türlü sebzeyi delik deşik ettiler:)Gece çin işkencesi yapıyorum onlara:)Size sormak istediğim birşey var gönderdiğiniz yaseminlerin toprağa yakın 10-15 cm. dallarını kestim onları da köklendirip dikeyim istiyorum,tavsiyeniz ne olabilir?şişede suyamı koyayım bir süre saçaklarının çıkmasını mı bekleyeyim?yoksa önereceğiniz bir yöntem var mı?
Arkadaşlar,
Ben tırtılı bulamadım. Saksı oldukça büyük onu içine alacak kovam da yok. Ziraat mühendisi olan yeğenimi tesadüf eseri bürosunda yakalıynca hemen fotoğrafları gönderdim. O çift taraflı bant, ya da fare bandı önerdi. Hemen uyguladım tabii :)
Eee tırtıl ortalarda yok. Yapraklarda yeni hasar yok. Bunlar bir şekilde tuzağı algılıyor valla, şaştım bu işe. Ertesi gün minik petunya fidemi yemeye başladı. Onu izlemek kolay. Pet bardakta zaten. Klimalı ortama alıp, bir kaç saat gözleyince piyasa çıktı tırtıllım. Umarım eşi yoktur :)
Mutlu Kutlu
11-07-2009, 12:55
Dal parçalarını (çelikleri) suyun içerisinde bekletmek bence çeliklerin çürümesini hızlandırmaktan başka bir işe yaramıyor.
En iyi nemli torfta gölgede köklenmelerini sağlamak. Lüzumsuz gördüğünüz dalları kesip çelikleyebilirsiniz.
Hain tırtılı yakalamanıza sevindim sn. maki01, inşallah akrabaları kan davası gütmez:)
Yılmaz Yalçın
11-07-2009, 13:06
Sayın Mutlu Bey,
çeliklere bir sıvı süreyim mi dikmeden önce ve kaç cm toprağın altında kalsın?Son sorumda tamamen gölge bir yer mi olmalı çelikleri diktiğim yer?
Mutlu Kutlu
11-07-2009, 15:49
Çeliklere herhangi bir sıvı sürmenize gerek yok, çelikleri 10-15 cm parçalara bölün, yarısı toprak yüzeyinde yarısı toprak altında kalacak. köklenmeler muhtemelen toprak altında kalan çeliğin yaprak diplerinden başlayacak. Tam veya yarım gölge farketmez, güneş görmesin yeterli. Aşırı sulamayın, ama toprağınıda nemsiz bırakmayın.
Saygılar.
Yılmaz Yalçın
11-07-2009, 16:32
Sayın Mutlu Bey,
Tavsiyelerinizİ hemen bahçemde uyguladım daha önceden yolladığınız 3 çeşit yaseminin çieliklerini güzelce torfa gömdüm.Şimdi sabırsızlıkla bekliyorum köklenecekleri günü:)Bu arada ağustosun 2. haftası eşimle seranıza geliyoruz İstanbul'dan istediğiniz birşey varsa getirelim gelirken.
Mutlu Kutlu
11-07-2009, 17:02
Sn. kubat,
İstanbul'un nesi meşhur bilmiyorumki, ne istesem acaba:)
Şaka yapıyorum sağ ve salim bir şekilde gelin-gidin yeter, canınız sağolsun.
Saygılar.
Merhaba ,
Yasemin fidelerimi yeni aldım.Birini saksıya diğerini de bahçeme köşeye diktim.
Resimdeki cinsler çok su ister mi yeri nasıl olmalı ? Şu anki yerleri direkt güneş almıyor.Kışa dayanıklı mıdır ?
Teşekkürler
Yılmaz Yalçın
14-07-2009, 20:27
Sayın Firuzan,
Fulyaseminiz hayırlı olsun:)Bu türler bol güneşi sever,bahçenizin güneye bakan bol güneş alan bölümüne ikisini de dikebilirsiniz.Sulaması ise 3 günde bir sulayabilirsiniz eğer aşırı sıcak olursa 2 günde bir sulayabilirsiniz.İstanbul'da bu türler kışa dayanaklıdır.Ama sizin temel sorununuz bence bol güneş alan yere dikmeniz gerekiyor gölgede çiçeklenmez ve sadece uzar..
lerdemir
15-07-2009, 08:36
Hayırlı uğurlu olsun Sn.FIRUZAN. Bol çiçekli günlere...
Benim ful yasemini ilk parti çiçeklerini açtıktan sonra yeni sürgün verme dönemine geçmişti. Şimdi yeniden çiçek açıyor... Mis!
celalsungur
15-07-2009, 10:50
Sayın Mutlu Kutlu,
Dün eşim Dikili'den beni arayıp, Portakal Yasemini ile Grand Duke'nin geldiğini haber verdi. Siparişim iki fide idi, üç adet fide gelmiş, ben de yolda yavruladığını düşündüm.;)
Çok problemsiz keyifli bir alışverişti. Çok teşekkür ederim.
Şimdi en büyük rakibim Lerdemir.;)
lerdemir
15-07-2009, 15:42
Böyle rekabete can kurban!
Sevgi ve saygılarımla...
NOT: İyi olan kazansın efendim :p
Başbahcivan
16-07-2009, 21:32
Merhaba ,
Yasemin fidelerimi yeni aldım.Birini saksıya diğerini de bahçeme köşeye diktim.
Resimdeki cinsler çok su ister mi yeri nasıl olmalı ? Şu anki yerleri direkt güneş almıyor.Kışa dayanıklı mıdır ?
Teşekkürler
Değerli arkadaşım öncelikle güle güle büyütün, sizdeki yasemin türü arkadaşlarımında dediği gibi güneşi sever,fakat bu bitkinizi mümkün olduğunca güney cepheye dikin çünkü poyraz rüzgarını hiç sevmez buna dikkat edin.
Fulyaseminim tırtılla olan savaşını kazandı. Bol bol yeni sürgünler veriyor ama çiçek yok. Çiçek verse de 1-2 gün kalıyor üzerinde.
Bol çiçekli ve de mis kokulu, balkonda yetişecek yasemin için hangi türü önerirsiniz?
Teşekkürler...
Sayın Mutlu Kutlu, yer yasemini diye bir tür var mı? 3 yıl önce çeşmeden bir çiçekçiden yer yasemini olduğu ve çok yeyılıcı olduğunu saöylediği bir saksı almıştım. Kuruttum maalesef. Sonra da hiç bir yerde bulamadım. Acaba siz biliyor musunuz?
Vildan Sönmez
17-07-2009, 08:13
Bauhause'dan üzeri çiçeklerle dolu aldığım yaseminin çiçekleri dökülünce yeni tomurcuklar gelmedi. Genel olarak yaprakların ve bitkinin durumu iyi. Bir serada sordum dinlenme dönemine girmiştir dedi.Tekrar çiçeklenmesi uzun sürer mi ?
celalsungur
17-07-2009, 09:28
Böyle rekabete can kurban!
Sevgi ve saygılarımla...
NOT: İyi olan kazansın efendim :p
Benimki sadece espri. Senin gülen yüzüne hangi çiçek dayanabilir?
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 09:41
Sn. maki01,
Galiba ful yaseminin çiçekleri sizin için yetersiz kaldı. Bu durumda size önereceğim yasemin türü murraya yasemin olacak.
En son murraya yasemini Sn. Celal Sungur'a göndermiştim, yasemin kendine geldiğinde Celal bey konu hakkında görüşlerini buradan paylaşır. Ben satıcı olduğumdan konu hakkında yorum yaptığımda, sanki illaki bu bitkiyi satmam gerekiyor gibi bir izlenim oluşabilir.
Murraya yasemin hakkında bazı müşterilerim, çiçekleri açık değilken bol güneş gören bir yerde besledikleri, bol çiçek açtığında ev içerisine alarak oda parfümü niyetine kullandığını belirttiler. Çok ağır ve sert bir yasemin kokusu yayıyor çevresine, daha tomurcuk patlamadan bile dışında kokladığınızda yasemin kokusunu alıyorsunuz.
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 09:50
Sn. agozce,
Yer yasemini olarak tanımlayabileceğimiz natal plum (natal eriği) ve Rhynchospermum jasminoides (pervane çiçekli yasemin) var.
Natal eriği dikenli bir gövde yapısına sahip ve çiçekleri yasemin kokusu, meyvesi tam kızardığında pahalı bir meyve, şekerli kuş burnu tadı veriyor. Yere paralel büyür, dikine büyümesi çok nadir görülür.
Rhynchospermum jasminoides bir yerlere kendiliğinden sarılır, sarılacak bir yer bulamadığında yere toprak yüzeyinde hareket etmeye başlar ve iyi bir yer örtücüdür. Sadece bahar aylarında bolca çiçek açar 2 ay kadar, bol çiçekli olduğu dönemde çok uzaklardan kokusu duyulabilir.
Çiçeğini gördüyseniz aşağıdaki linkten bir fikir sahibi olabilirsiniz. Saygılar.
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/pepino/id1.htm
Mutlu Bey MErhaba..'Sabredeyim, sormayayım' diye düşünüyordum ama, aşağıdaki yazınızı görünce, dayanamadım. Zira öyle methetmişsiniz ki, o güzel kokuyu duymak için sabırsızlandım.
Yılbaşından önce sizden bir murraya yasemin almıştım. 'İstediğiniz formu verebilirsiniz' dediğiniz için, biraz budama yaptım ve bol güneş alan bir yere koydum. Havalar ısınana kadar çok az bir gelişme gözlemledim. Isı ile birlikte uzamaya, yaprakları çoğalmaya başladı. Ancak henüz çiçek açmadı. HEr akşam eve gittiğimde bakıyorum. Uçlarında minicik toplar görüyorum, tomurcuktur diye seviniyorum. Ama hepsi yaprak oluyor :)
Nerde eksik yapıyorum acaba? Ya da bu gelişim normal belki, önce yeşillenecek, sonra mı çiçeklenecek?
Sn. maki01,
Galiba ful yaseminin çiçekleri sizin için yetersiz kaldı. Bu durumda size önereceğim yasemin türü murraya yasemin olacak.
En son murraya yasemini Sn. Celal Sungur'a göndermiştim, yasemin kendine geldiğinde Celal bey konu hakkında görüşlerini buradan paylaşır. Ben satıcı olduğumdan konu hakkında yorum yaptığımda, sanki illaki bu bitkiyi satmam gerekiyor gibi bir izlenim oluşabilir.
Murraya yasemin hakkında bazı müşterilerim, çiçekleri açık değilken bol güneş gören bir yerde besledikleri, bol çiçek açtığında ev içerisine alarak oda parfümü niyetine kullandığını belirttiler. Çok ağır ve sert bir yasemin kokusu yayıyor çevresine, daha tomurcuk patlamadan bile dışında kokladığınızda yasemin kokusunu alıyorsunuz.
Sevgili Mutlu,
Fulyasemini salonda güneş gören bir yere alsam, onun balkondaki yerine murraya yasemin gelse nasıl olur. Fulyasemin salonda yaşar mı?
Teşekkürler
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 12:14
Sn. Vildan Sönmez,
Aldığınız yaseminin türü önemli. Bazı türler yılın belirli aylarında belirli bir sıcaklıkta açıyor ve bir sonraki döneme kadar hiç açmıyor.
Pembe kış yaseminlerini alırken satıcı bana bütün sene kışın bile açacak dedi ama bahar sonrası hiç açmadıkları gibi sürekli azıp çoşuyorlar taze sürgünlerle.
Yaseminin cinsini belirtecek ip ucları verirseniz daha fazla yardımcı olabilirim.Bauhause'dan üzeri çiçeklerle dolu aldığım yaseminin çiçekleri dökülünce yeni tomurcuklar gelmedi. Genel olarak yaprakların ve bitkinin durumu iyi. Bir serada sordum dinlenme dönemine girmiştir dedi.Tekrar çiçeklenmesi uzun sürer mi ?
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 12:17
Sn. se-rap,
Galiba fazlaca budama yaptınız, minik minik koyu yeşil tomurcukları belirgin olmalı çiçek açabilmesi için. Taze sürgünler yapraklar çıkarıyorsa yakın zamanda tomurcuk dolu dallarda çıkaracaktır. Sabretmekte fayda var. Sıcak ve güneşi seviyor.
Saygılar.
Beklemeye devam demek :)
Çok teşekkürederim.
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 12:19
Sn. maki,
Salonda az güneş gören yerde fulyaseminin sağlığı bozulabilir. yeterince bol güneş görebilecekse salonada alabilirsiniz.Sevgili Mutlu,
Fulyasemini salonda güneş gören bir yere alsam, onun balkondaki yerine murraya yasemin gelse nasıl olur. Fulyasemin salonda yaşar mı?
Teşekkürler
Benim canım çiçeğim galiba kurudu.Hiç bir hayat belirtisi yok.
Mutlu Kutlu
17-07-2009, 16:58
Kurumasının bazı sebepleri vardır. Bunları doğru gözlemleyebilirseniz, diğer çiçeklerinizi öldürmemiş olursunuz.
Ölmesi için aşırı su veya aşırı susuzluk sayılabilir.
Mutlu bey cevabınız için teşekür ederim. Ben aldığım zaman çiçeği yoktu üzerinde. Ama yaprakları biraz Natala benziyordu. Onun yaprakları kırmızı bordo ve yeşil karışımı idi. Sizdekiler yeşil.
Sizce Natal Ankara da yaşar mı?
Vildan Sönmez
18-07-2009, 19:02
Mutlu Bey işte yaseminim. Genel olarak durum iyi, sadece çiçek açmıyor.
Mutlu Kutlu
18-07-2009, 19:41
Sn. Vildan Sönmez,
Sizin yaseminiz Rhynchospermum jasminoides, sadece bahar aylarında yaza yaklaşırken 1-2 ay çiçekleri açık kalıyor. Nadiren serin yaz ve sonbaharda çok azda olsa birkaç çiçek görülebilir, ama önümüzdeki ilkbahara kadar çiçek beklemeyin.
Bol güneş gören yerleri sever, -10 derceye dayandığı söylense bile, sizde kar yağıyorsa soğuk kış aylarında dışarda bırakmamanızı tavsiye ederim. Kıymetli bir türdür.
Saygılar.
Sayın kubat izmirli.Basbahcivan,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Tesadüfen güneye dikmiş oldum.Güneş de alıyor.
Sayın lerdemir gerçekten mis kokuyorlar,küçüçük çiçeğin kokusu akşam balkonu sarıyor
Yılmaz Yalçın
18-07-2009, 20:41
Sayın Mutlu Bey ve Vildan Hanım,
Öncelikle Mutlu Beye bana misler gibi yaseminleri verdiği için teşekkür ederim:)Pervane çiçekli yaseminin en güzel özelliği en az 2 ay bol bol çiçeklenmesi bunu bu ilkbaharda gördüm bahçemde bol bol:)Vildan Hanımı da beni de mutlu edecek bir olaya birkaç gündür şahit oluyorum çünkü pervane çiçekli yaseminin İstanbul kışlarından kurtulup kurtulamadığını araştırmaktayım ve bu açıdan beni umutlandıran bir belgeyi fotoğraftaki manzara ile ele geçirmiş oluyorum:)Bugün İstinye'de oldukça deniz seviyesinden yüksek bir sitede havuza girerken oldukça yaşlı pervane çiçekli yasemin gördüm gerçi çiçeklenmesi bitmişti sitenin görevlisi en az 14 yaşında olduğunu söyledi ben de artık umutla kışı çıkaracağını düşünüyor ve fotograflarımı sizinle paylaşıyorum gerçekten görkemli ve ve oldukça büyük bir yasemin bu orman sarmaşığına sarrılmış büyük bir duvarda yaklaşık 150 metrekare alanı kaplıyordu.
Vildan Sönmez
18-07-2009, 21:49
Bilgiler için sağolun Mutlu Bey. Demek ki en çiçekli zamanında satışa sunuyorlar. Benim yaseminimin güneşten yana sıkıntısı olmayacak. Kışa çok soğuklarda toparlayıp sarmak gerekir mi bilmiyorum. O halde şimdi daha uzun süre çiçekli kalacak bir tür edinmeliyim.
Sn. Vildan Sönmez,
Sizin yaseminiz Rhynchospermum jasminoides, sadece bahar aylarında yaza yaklaşırken 1-2 ay çiçekleri açık kalıyor. Nadiren serin yaz ve sonbaharda çok azda olsa birkaç çiçek görülebilir, ama önümüzdeki ilkbahara kadar çiçek beklemeyin.
Bol güneş gören yerleri sever, -10 derceye dayandığı söylense bile, sizde kar yağıyorsa soğuk kış aylarında dışarda bırakmamanızı tavsiye ederim. Kıymetli bir türdür.
Saygılar.
Vildan Sönmez
18-07-2009, 21:55
Sayın Kubat, bu İstinyeli yasemin moral oldu tabii. Ancak bu çiçek yerde ekili, benimki ise saksıda. Her zaman yer kuvveti ile yetişen bitkilerin daha avantajlı olduğunu düşünürüm.
Yılmaz Yalçın
18-07-2009, 22:11
Peki yere dikme imkanınız yok mu?
S-L-İ-H-A
18-07-2009, 22:20
Mutlu Bey;
Murayya yaseminin tohumunu ekmiştim,küçük filizler kendini gösterdiler.Teşekkürler.
Vildan Sönmez
18-07-2009, 22:22
Terasımda olsun istiyorum, yani, sekizinci kat :(:(:(,
Öyle metrelerce büyümese de olur. Biraz büyüsün, biraz çiçeklensin yeter.
Peki yere dikme imkanınız yok mu?
Yılmaz Yalçın
18-07-2009, 22:41
Büyük saksıda da yasemin epey büyüyor Eyüpteki Büyükşehir Belediyesinin fidanlığında görmüştüm 20 ltlik saksıda torfa dikilmiş en az 3 metre yasemin görmüştüm.Teras iyi seçim bol bol koklarsınız:)Ama yaseminin her çeşidine sahip ve bu konuda tecrübe sahibi biri olarak size tavsiyem yoğun koku ve daha sık açan yasemin çeşidi olarak fulyasemin edinmeniz bunun yanında full(arap yasemini) yaseminde edinirseniz terasınız her zaman kokar:)Benim bahçem Mutlu Bey'den aldığım yaseminlerle dolu ve her dem kokuyor
lerdemir
20-07-2009, 09:30
Bu pervane çiçekli yaseminin İstanbul'da kışı sağlıkla geçirdiğine ben de Balmumcu'daki bir apartmanın girişinde şahit oldum.
Toprağa dikili olan yasemin, sizin fotoğraftaki gibi devasa olmasa da, apartman girişindeki ferforjeyi kaplamış ve çiçeklere bezenmişti bu yaz başında.
Merak eden İstanbulluların dikkatine...
... pervane çiçekli yaseminin İstanbul kışlarından kurtulup kurtulamadığını araştırmaktayım...
Yılmaz Yalçın
20-07-2009, 10:16
Sayın Lerdemir,
Bilgilerinizle daha çok umutlandım yasemin için:)Benim gördüğüm pervane çiçekli yaseminin gövdesi epey kalınlaşmış ve sürekli sürgün veriyordu,resmen duvara dağcılar gibi yapışmıştı:)Benimki o kadar sürgünde değil şuan ve tırmanıcı özelliğini görmedim umarım ilerde benimki de öyle olur:)Çelik almak istedim ama görevliler vermedi:)Her tarafta kamera olduğu için de cesaret edemedim:)
celalsungur
23-07-2009, 09:15
Sn. maki01,
En son murraya yasemini Sn. Celal Sungur'a göndermiştim, yasemin kendine geldiğinde Celal bey konu hakkında görüşlerini buradan paylaşır. Murraya yasemin hakkında bazı müşterilerim, çiçekleri açık değilken bol güneş gören bir yerde besledikleri, bol çiçek açtığında ev içerisine alarak oda parfümü niyetine kullandığını belirttiler. Çok ağır ve sert bir yasemin kokusu yayıyor çevresine, daha tomurcuk patlamadan bile dışında kokladığınızda yasemin kokusunu alıyorsunuz.
Üzerinde yüzlerce tomurcuk var ancak gelişmeleri tevazum nedeniyle anlatabileceğimi sanmıyorum.;)
(Şaka, şaka çiçekler açmaya başlasın 24 saat yayın yapacağım)
Murraya yasemin ile Sn Mutlu Kutlu Bey sayesinde tanıştım.
Tek üzüntüm tek fide almış olmam!!
Kokusuna hayran kaldığım bu yasemin için yaşadıklarımı paylaşmak istedim.
Güneşi çok seviyor. Susuz bırakırsanız da çiçekler açmadan dökülüyor.:(
Tomurcuklanmadan önce yapraklara su fıslıyorum, rahatsız olduğunu görmedim.
Ama tomurcuk ve çiçekli halinde fıslamaya devam edersem huzursuz oluyor çiçekleri açmadan saksının dibine bırakıyor!
"Peki kızma" diyorum ve fıslamayı kesiyorum bir süreliğine:)
Ne yazık ki cam önünde saksı içinde yetiştirebiliyorum. Güneşi 3-4 saat alabiliyor, ama inanın bu bile beni mutlu etmeye yetiyor.
Belki daha bol güneşli mekanlarda daha güzel olur.
Kısaca, bu yasemini çok seviyorum. Kokusu muhteşem!
Sayın kubat izmirli,
Fulyaseminin çiçekleri o kadar yoğun değil ve en uzun 2 gün dayanıyor. Mutlu Beyden gelen fulyaseminim 4-5 saat güneş almasına rağmen, bol bol yeni sürgün arada da az sayıda çiçek veriyor. Geçtiğimiz günlerde çıkan fırtınada tepe ucu koptu ama bana mısın demedi ,yan sürgünlerle gelişmeye devam ediyor .
Sanırım bol koku ve çiçek için en uygun olanı normal yasemin ve murraya. Fulyaseminin yanına murayya eklemek istiyorum ben de.
Arkadaşlar pervane çiçekli dediğiniz benim şu yaseminlerim değil mi?
94609
94606
94607
94608
Eğer bunlarsa, 4 yılda inanılmaz geliştiler. İlk diktiğimde 1-1,5 metre boylarındalardı. 4 yıllık gelişimlerini görüyorsunuz. İstanbul'da kışı hiç sorunsuz atlatıyorlar. Gübre, bakım, ilaç vs.. gerekmeyen, çok sorunsuz, hiç özel isteği olmayan bir sarmaşık türü. Bu kadar yoğun açtığında özellikle geceleri inanılmaz güzellikte kokuyorlar. Tek dezavantajı, yukardaki bol çiçekli zamanlarında, arıların ve arıya benzeyen irice bir Kelebek türünün gelmesi, çiçeklerinin döküntüsü 2 hafta kadar sürüyor. En son süpürmekten sıkıp, üzerindeki kuru çiçekler düşsün diye tazdikli su tuttum, topluca temizlik yaptım. (işe yaradı) Yaprak dökmüyor. Çiçeklenme dönemi geçtikten sonra, çok bol sürgünler verip, boylanıyor. (bu sıralar)
Sitemizde ve civar yerleşim yerlerinde çokça kullanılıyor. Bahçe demirlerini ve duvarları sardığında da çok güzel görünüyorlar.
celalsungur
24-07-2009, 11:53
Üzerinde yüzlerce tomurcuk var ancak gelişmeleri tevazum nedeniyle anlatabileceğimi sanmıyorum.;)
(Şaka, şaka çiçekler açmaya başlasın 24 saat yayın yapacağım)
Murraya'nın şimdiki hali;)
Sabah ve akşam güneşini alıyor, çiçeklenince salona alacağım.
Yanındaki de yine Mutlu Bey'den gelen fûl yasemin. Asarken 1 metrelik bölümü maalesef kırıldı.
Mutlu Kutlu
24-07-2009, 11:56
Sn. limon,
Yaseminlerinizin maaşallahı var. sizin yaseminlerde Rhynchospermum jasminoides, pervane çiçekli yasemin. Çiçeklenme döneminde sizin ve çevrenizdeki evlerde yaşayanların epeyce başı dönmüştür kokusundan. Bence bir yerleri ördürmek, hoş görünmeyen yerleri kapamak için ideal bir yasemin türü. Kendi kendine sarılıp tırmanmasıda ayrı bir avantaj, tek dezavantajı 1-2 ay çiçekli kalması. Ama yaz kış yaprak dökmeden herdem yeşil kalması bu dezavantajı ortadan kaldırıyor.
Sn. deniz kedisi,
Günlük 1-2 saat direkt güneş görmesi yasemin acısından yeterli, çok güneş görmesi bu yasemin için dahada iyi. İstediğiniz zaman dikim yapabilirsiniz, dayanıklı ve hızlı hareket eden bir yasemin türüdür. Ayrıntılı bilgiler aşağıdaki linkte var.
http://site.mynet.com/egzotikvetropik.meyveler/pepino/id1.htm
Mutlu Kutlu
24-07-2009, 12:01
Sn. Celal Sungur,
Murraya yasemin benim gönderdiğim şeklinden daha dolgun ve gösterişli duruyor, galiba yolda stresten güzelleşti.
Kırılan dalı 10-15 cm lik parçalara bölüp gölgede nemli toprakta köklendirebilirsiniz. Sağlam kalan bölümde yakın zamanda filizlenip çiçek açar. Ben mahsus budamadan göndermiştim, üzerinde tomurcuk var diye. Siz ful un uygun bir boyundan tepe budaması yapın, ideal taçlanması 100-150 cm arasında oluyor.
Murraya yasemininizde yakında tomurcuklarını patlatır. Saygılar.
Mutlu Bey,
Murayya var mı? Yer sorunum var ama yanyana büyürler artık...
Mutlu Kutlu
24-07-2009, 12:43
Murraya serisinin sonlarına geldik sayılır, toplam 11 tane boylu poslu murrayam kaldı. Zaman zaman açıp durduklarından seraya gelen gidende alıp götürüyor.
Mutlu Kutlu
24-07-2009, 12:48
Çok rüzgar alması problem değil, dayanıklı bir türdür ful yasemin ve pervane çiçekli yasemin.
Aşırı rüzgar alan yerlerde uygulamamız oldu, normal gelişimlerine devam ettiler.
Hemen EFT yapıyorum. Ücrette değişiklik var mı? 30 TL diye kalmış aklımda...
denizkedisi
24-07-2009, 12:53
Bahçemizdeki mavi yasemin
Sayın denizkedisi,
15 gün önce 1.5 metre boyundaki fulyaseminim Adana'ya geldi. Mutlu Bey'in mükemmel ambalajıyla tek yaprağı bile kırılmamıştı. Endişelenmeyin :)
Kargoya 6.5 Tl ödedim.
denizkedisi
24-07-2009, 13:16
:) Küçük mü almak daha iyi sizin aldığınız mı?
Bahçemdeki mavi yaseminler çok iyi huylu hiçbir özel bakım yapmıyoruz,hatta bu sene başka yerlerde de küçükleri çıkmış kendiliğinden.7 senedir topraktalar yaz kış.
Mutlu Kutlu
24-07-2009, 13:22
Burası satış alanı değil, benim yazılarım biraz bu yöne kaydı. Alışveriş hakkında bilgilenme için aşağıdaki linki kullanmamız daha doğru olur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=467993#post467993
Saygılar.
Ben aldığımda 1-1,5 metre boyarındaydı bitkiler. Fakat topraktan tek kök şeklinde çıkmıyorlardı, yoğun bir şekildelerdi. Boyu uzun incecik bir dal olmamasındansa kısa boylu fakat yoğun-gür bir bitki olmasında fayda var diye düşünüyorum. Zaten bir yılda boyu yaklaşık 3 metreye ulaşacaktır.
Güzel sözleriniz, beğenileriniz için teşekkür ederim. Kısa zamanda sizinkiler de gelişecekler.
turchese
04-08-2009, 22:40
merhaba Mutlu Bey,
Bugün parkta fotoğraftaki bir yasemin gördüm. Yasemin diyorum çünkü çiçekleri ve kokusu şu ana kadar gördüğüm yaseminlerden farksız, ancak yapısı çok farklıydı. 2,5-3 m uzunluğunda bir ağaçtı. Ayrıca fotoğraftan da göreceğiniz gibi yaprakları şu ana kadar gördüğüm yasemin yapraklarına göre oldukça büyük.
Bu ne tür bir yasemindir ya da yasemin değil midir?
teşekkürler
maktas61
05-08-2009, 09:45
Sayın turchese,
Yanılmıyorsam bu çiçek Kısmet Ağacı (Clerodendron)... Siz de internette bu isimde ararsanız daha iyi karar verirsiniz.
Mutlu Kutlu
05-08-2009, 10:30
Size katılıyorum sn. maktas61,
Bu resimlerde görülen bir yasemin çeşiti değil, dediğiniz gibi Clerodendron çeşitlerinden birisi.
Bitkiler sınıflandırılırken kokularına göre değil, yaprak, dal ve gövde yapılarına göre sınıflandırılıyorlar. Plumeria kokusuda yasemin kokusunu andırıyor ama plumaria yasemin sınıfından sayılmıyor.
Saygılar.
turchese
05-08-2009, 11:00
teşekkürler.
Evde bir kısmet ağacım vardı. Çok güzel bir görüntüsü var ama kokmuyor. Ama bu çiçek, odada sigara içilmesine rağmen onun kokusunu bile bastırdı. Dediğiniz gibi ben de kısmet ağacının kafes gibi tomurcuklarına benzetmiştim. Çiçekleri ve kokusu yasemine benzediği için yasemin türü olduğunu düşünmüştüm. (acemilik işte, sizlerden çok şey öğreniyorum)
Yardımlarınız için çok teşekkürler. Şimdi sıra çoğaltıp paylaşmaya geldi
Merhaba,
Bugün murraya yaseminimim sizlerle paylaşmak üzere fotografını çekmek için balkona çıktım. Dün gece mis gibi kokusuyla çok mutlu etmişti beni. Sonuç , şaşkınlık , panik , elde sivrisinek ilacı böcek peşine düşme :) Diğer balkonumda da bu zaralıyı görmüştüm. 1 domatesimin çiçekleri gitti. Murrayada ise katliam yapmış. Bunun dışında bir zararlıya raslayamadım. Atom karınca diyor oğlum beni neşelendirmek adına. Çok kötü bakmışım demek ki kaçtı ,gitti ...
Mutlu Bey yine zararlı mı sayın maki diyecek biliyorum :) Yardım lütfen...
96741
96742
96743
Mutlu Kutlu
06-08-2009, 11:55
Yok inanmıyorum bu sevimli arının bu katliamı yapabileceğine, o sadece kokusunun cazibesine kapılıp bal almaya çalışmıştır. Murraya yasemin daha açmadan bile tomurcukken kokmaya başlıyor. Resimdeki arı, bal arısının yabani bir versiyonu. Arıların verdikleri zarardan çok daha fazla yararları vardır, idare etceksiniz artık:)
Murraya yasemini çok dağınık bırakmışsınız, ortaya sağlam bir kazık dikip, sarkan yan dallarıda gövdeye yaklaştırıp dikine form verin. Şu an dallar taze olduklarından form kazanırlar, ileride dallar kartlaştığında yanlara sarkmış halleri pek hoş görünmez göze. Genel olarak çok güzel bakmışsınız murraya ya, sağlığı ve keyfi yerinde. Teşekkür ederim, saygılar.
Mutlu Bey,
Metal ince bir çubuk var geride sadece ana gövdeyi üstten sabitlemiştim ve formu hoşuma gitmişti. Anlaşıldı onları özgür bırakmayacağım. Bu arada kazık köklere zarar vermez mi?
Sevgiler
Mutlu Bey, bal arısının yabani versiyonu toprağa dalış yapar mı? Bu saksı toprağına girip saklanıyor.
Yılmaz Yalçın
06-08-2009, 12:59
Merhaba Mutlu Bey,
Uzun zmaandır Samsunda olduğumdan foruma girip size teşekkür edemedim özür:)Gerçekten ne kadar teşekkür etsem size azdır gönderdiğiniz fidanları aldım ailem de size çok teşekkür etti onları güzel yaseminlerinizle mutlu etmeyi başardık:)Dürüstlüğünzden dolayı size teşekkür ederim.Murraya yasemini saksıya diktik ama çiçekleri açmasına rağmen çok az kokuyor bunun nedeni daha kendine gelememesinden mi kaynaklanıyor gerçi 3 gün kargo şubesinde bekledi:)Kokusunun bol olması için önerebileceğiniz bişey var mı?
Mutlu Kutlu
06-08-2009, 13:12
Sn. maki01,
Kalın bir kazık elbette köklere zarar verir, parmak kalınlığındaki bir kazık köklere zarar vermez. Kazık bitki boyundan 30 cm kadar yüksek olursa iyi olur.
Yabani arılar yumuşak gördükleri topraklara dalış yaparlar, larva bırakır çıkarlar. Onların yavrulama yerleri serin topraklar oluyor yani, paniğe kapılmaya gerek yok. Toprakta gelişen larvalar ergenleştikten sonra topraktan çıkıp uçar giderler, yakalamak için uğraşmayın sinirlenince saldırıya geçebilir.
Sn. kubat,
Murraya yasemin kokusu gerçekten çok yoğun olur, siz galiba rüzgar alan bir yerde çevreye koku yaymasını istediniz. Hafif rüzgar bile kokuyu alıp götürür, çiçekleri açınca kapalı bir odaya koyup, koku testini öyle yapın. Bitkilerde kapasite zorlamaları olumsuz sonuçlar doğurur. Bize verdikleriyle yetinelim, böylesi daha iyi olur. Bitkide bizde üzülmemiş oluruz böylece.
Saygılar.
Murayya gerçekten kokusuyla balkonu dolduruyor. Bir de şu arılar olmasa :) 100'e yakın tomurcuk döküldü.
Fulyaseminim çok iri yapraklar vermeye başladı. Nerdeyse Mutlu Bey'den geldiği günlerdeki yaprak büyüklüklerinin iki katına ulaştı. Ya Adana havası ya Bionem , ya da her ikisi :) Şu an çiçek yok üzerinde , çiçeklerde 1 lira büyüklüğünde açıyor.
97016
97017
Mutlu Kutlu
07-08-2009, 22:36
Bizim sera yetiştirme yurdu gibi, her bitkiyle bire bir uğraşamıyoruz.
Ama şu bir gerçekki, bitkilere bakanda tam bakıyor, her isteklerini taleplerini yerine getiriyor. Sizi kutluyorum sn. maki01.
Saygılar.
Yılmaz Yalçın
08-08-2009, 11:42
Sayın Mutlu Bey,
Murraya dediğiniz gibi odaya alınca coştu:)En ilginç olan da güneş görmeden odada tomurcuklar bir saat içinde açıp kokuyu salıveriyorlar odaya:)İnanılmaz güzel bir yasemin türüymüş:)14 Ağustostan sonra Antalya'dayız ziyaretinize geleceğiz seranıza,yine çok teşekkür ediyoruz herşey için.
Saygılar
finduk52
19-08-2009, 01:29
Ya iki gündür bu konudaki mesajları okuyorum bugün bi seraya gitmiştim sırf yaseminleri daha yakından görmek ve buralarda hangi çeşitlerini bulabileceğime bakmak için iki çeşidini gördüm gittiğim serada sarı yasemin ve Rhynchospermum olanını yanlış hatırlamıyorsam etiketinde yazan bu isimdi sarı yasemini okuduklarımdan kokusuz olduğunu düşünüp pek bakmadım bile doğru dürüst çiçeğide yoktu üzerinde Rhynchospermum olanında 3 tane çiçeği vardı yaklaşık 1-1,5 metre boyunda kokusu güzeldi hoştu ama ful yaseminin kokusu daha keskin diye okuduğumdan ondan bulurum belki başka bir serada düşüncesi ile onuda bıraktım almadım kafam iyice karıştı resmen ezber yapacak hale geldim mesajları ama her okuduğumda hepten allak bullak oluyor düşüncelerim sarı yaseminlerin Yellow Jessamine, Carolina Yellow Jasmine (Gelsemium sempervirens) bu çeşidi kokulu olup Sarı Yasemin, Jasminum Revolutum bu çeşidi kokusuzmu oluyor illaki kokulu olsun istiyorum pişman oldum şimdi iyi gözlemleyemedim sanırım yarın yeniden gidip bakacağım Rhynchospermum çeşidinden 1 tane vardı sanırım inşaallah satılmamıştır yoksa çok üzülürüm:(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.