Bağlan

View Full Version : Yasemin




Sayfalar : 1 2 3 4 [5]

s.toprak
08-08-2013, 11:12
Bu başlıkta aradığınız yasemini bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm
Adresi sık kullanılanlara ekledim.
Ne yazık burada yasemin almak istediğimi yazdıktan hemen sonra, bir başka fidanlıktan online bir fidan satın almıştım. Sizin cevabınız geldiğinde o fidanı bekliyordum. Fidan geldi.
Geldiğinde pek canlı değildi, şimdi biraz daha iyi gibi ama, ne yazık ki hasta bir fidan geldi.
Kenarları yenmiş yapraklar, yapraklarda delikler, açmaya başlayacak yaprak tomucuklarının içinde kahverengi bir şeyler. Bir şeyler derken gözle görünen bir haşere var diyemiyorum, çünkü böcek ve kurtçuk göremedim.
Elime eldiven takıp arap sabunlu su püskürtürken, bir yandan koparttığım hasta yapraklardan eldivende minik kahverengi noktacıklar görebiliyorum.
Online satış yapan Ege'de ki bu firma anlaşılan hastalıklı bitki gönderdi.
Ankara'da yasemin ağustosta açar, bu bitki de üzerinde bir iki küçük tomurcukla geldi.
Bu bitkinin iyileşmesi mümkün mü bilemiyorum. Toprağına aspirin ufaladım, iri bir diş soyulmuş sarımsak gömdüm.
Solunum yolları alerjim olduğu için çiçekçide bulunan ilaçları kullanabileceğimi sanmıyorum.
Bu sabah, ağaçlar netten arap sabunlu suya sıvı yağ ekleneceğini okudum. Onu da yapacağım bakalım ne olacak.
Yaprakları bu duruma getiren her ne ise, fidan ve ben, baş edemez isek ve ilkbahara sağ kalırsam ben de Mutlu Bey'den güzel bir yasemin alacağım.
Sizlere teşekkür ediyor, ağaçlar netteki bütün dostların bayramlarını kutluyorum.




turkankaragoz
08-08-2013, 12:29
Sn s.toprak şimdi bayramdayız bol bol kahve pişer evlerde. Kahve telvelerinize ekleyin toprağına şöyle bir karıştırın. Kahve suyu ve telveside böcek ve bitlerde çok etkili. Hatta bir pamuğu kahveye batırıp alttan üsten yaprakları temizleyin. Kolay gelsin. İyi bayramlar.

s.toprak
08-08-2013, 12:52
Sevgili Türkan Karagöz Hanım,
Soyadınız bana uzun yıllar önce Tire Kız Enstitüsünden hocamız Sevim Karagöz Hanım'ı hatırlattı:) Alıntı yaparak cevaplayamıyorum çünkü cevabınızı henüz buradan göremiyorum, mailimden okuduğuma cevap yazıyorum. Size çok teşekkür ediyorum. Sizden öğrendiğim gibi yasemin fidanıma hemen şimdi kahve ikram edeyim. Kuşlar küçük balkonumu çok seviyorlar, gömdüğüm sarmısağı çıkartıp atıyorlar. Teşekkür ederken ben de size iyi bayramlar diliyorum, sevgi ve selamlar

s.toprak
18-08-2013, 10:25
Merhaba,
İşte benim Urla'dan gelen, yüzüne baktığım zayıf yaseminim.
Daha önce hiç bu kadar zayıfı olmamıştı.
Yaprak delinmesi sorununa kahve iyi geldi gibi görünüyor.
Şimdi ise çok zayıf zavallıcık, fotoğraf yakından çekildiği için burada göründüğü gibi değil, çok daha zayıf. Yaprakları da az.
biri iki hafta ara ile bir tomurcuğu çiçek açıyor. Bir tomurcuk açamadan döküldü.

Şimdi biz bu zayıf bitkiyi nasıl besleyeceğiz kışa kadar biraz canlansın?
Teşekkürler, sevgiler, selamlar :)

Mutlu Kutlu
18-08-2013, 11:14
Bitki köklerinde problem olduğunda, bitki üst dallar ve yapraklarda problemler ortaya çıkıyor. Fazla su veya saksı içerisinde göllenme gibi sorunlar yoksa, bitki besin istiyor mutlaka.

Dikkat etmeniz gereken saksı altındaki deliklerden fazlalık su çıkabilsin ve bu deliklerden bitki kökü hava alabilsin.

Besin için Kod: be05 Çiçek+meyve ve besin+ iz elementleri içeren konsantre sıvı (2,5 litre) | hazır besin (http://tropiksera.com/Kod-be05-Cicekmeyve-ve-besin-iz-elementleri-iceren-konsantre-sivi-25-litre,PR-544.html)

Teşekkür ederim, saygılarımla.

turkankaragoz
18-08-2013, 13:08
Sn s.toprak merak ediyordum teşekkür ederim. Kahvenin iyi gelmesine sevindim. Sitemizde çok bilgi mevcut. Ben boş kaldıkça okuyup not alıyorum. Güle güle büyütün yasemininizi. Bol çiçekli güzel günler dilerim.

s.toprak
18-08-2013, 14:44
Sayın Mutlu Kutlu,
Bu zayıf yaseminin uzamış dallarının birinden daldırma yaptım.
Suyunu fazla vermediğim halde saksının altındaki tabakta su toplanıyor.
Sabahları biraz su veriyorum.
Sn. Karagöz, evet kahve iyi geldi gibi görünüyor.
Sizlere teşekkür ediyorum, sağ olun.

Jezebel
18-08-2013, 18:52
Ful'ün mevsimi yok, kafasına göre açıyor.
Yaprakları biraz soldun nedense. İşık mı fazla ki:confused:

434602


Gübresi tam ama, bir şey eksik, demir galiba.
Komşu da evinin önüne toprağa dikmiş, demek dış koşullarda kışın dayanıyor.

turkankaragoz
18-08-2013, 19:06
Sn Jezebel eskiler bu tür çiçeklerin dibine kıvrılmış, kırılmış çiviler koyarlardı demek boşuna değilmiş. Bence sizde ekleyin birkaç demir çivi. Eskilerin bir bildiği vardır bence.

onrylmz
22-08-2013, 15:04
Bu başlıkta aradığınız yasemini bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/26003.htm

Çok güzel bir siteymiş, teşekkürler. Yalnız ufak bir sorunum var benim. Bugün çok tatlı bir hediye aldım. 180-200cm civarında yasemin geldi çalıştığım yere. Bunun ne tür yasemin olduğunu anlayabilecek birileri olur mu? İlla çiçek açmasını mı beklemeliyim? Buraya fotoğraf akşam paylaşacağım..

s.toprak
22-08-2013, 16:38
s. onrylmz 2 metre boyunda armağan yasemin mi geldi?
Aslında şimdi çiçek açıyorlar. 2 m.lik Ağaçta çiçek olmaması ilginç.
Ağaçlar net'teki uzman dostlarımız yaprağından türünü anlayıp cevaplarlar sizi, yeter ki resim gönderin :)

s.toprak
06-09-2013, 19:56
ben bu cicegi sarmasik gul diye aldim dikenleri yok kokusu var. sonradan baskasi bana bunun sari katlamali yasemin oldugunu soyledi fikri olan varmi.

Sarı sarmaşık gülü bu çiçek.

s.toprak
06-09-2013, 19:58
Benim saksıdaki cinsini bilmediğim, iki ev arasındaki bahçe koridorunu kokusuyla dolduran yaseminim böyle. Siz yasemin sevenlerle paylaşmak istedim. ,
Bu vaziyeti iki yıllık. Önce cılız bir yıllık bir bitkiydi. Sonra yer beğenmedi, yaprak döktü, soldu. Bende nerdeyse toprak seviyesine yakın kestim. Birinci sene batıya bakan korunaklı sayılan bir noktada büyüdü ve bu arada baharda bir don gördü.Çiçeklerini döktü. Sonraki sene saksısını değiştirdim. Yerini, güneş alan, rüzgardan fazla etkilenmeyen batı istikametine bakan bir noktada, ikinci senede bu duruma geldi.
Yetiştirmek isteyenlere sadece yaseminimin hangi safhalardan bu hale geldiğini anlatmak istedim. Böyle yapılacak demek istemiyorum. Ama korumalı bir yer istediği kesin.
Arap/ Akdeniz yasemini. Harika olmuş. Ne yazık Ankara donuna dayanmıyorlar.

polemos
06-09-2013, 20:00
Arap/ Akdeniz yasemini. Harika olmuş. Ne yazık Ankara donuna dayanmıyorlar.

Bu Jasminum Polyanthum sanırım


Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)

erdem271
10-09-2013, 13:14
merhaba ,

ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum

hira
05-10-2013, 22:57
yaseminim bu yaz hediye geldi, üzerinde çiçeği olmadığı için anlayamadım cinsini, ama yapraklarından anladığım kadarıyla pervane çiçekli olanından sanıyorum. kalın yaprakları var ve yaprakların altları kadifemsi.. pervane çiçekli olanından mı arkadaşlar? kışı bu saksıda geçirsin diyorum, bahara yeni saksısına alırım inşaallah..

mumçiçeğim
05-10-2013, 23:16
Arkadaşlar ,bende birşey sormak istiyorum bu yasein bana arakastan geldi,ama yapraklarında sararmalar var ne yapabılırım?

jojoba
07-10-2013, 19:07
sn. mumciceği, bu durum bence mevsimsel. Sonuçta sonbahar aylarındayız, yaprakların sararması dökülmesi normaldir yaseminde. Sn. hira'nın yasemini yaprakları kızarmış durumda, yakında dökülecektir, türüne bağlı yani.

polemos
12-12-2013, 15:42
Bu akşam istanbul için don tehlikesi mevcut görünüyor. Kıbrıs yaseminime nasıl bir koruma yapmalıyım? Dışarıda üstünü örtmem yeterli mi yoksa apartmanın bodrum katına almam daha mı doğru olur?

Günüm
12-12-2013, 16:00
Ben bir kaç gün önce evin içine aldım. Mutfakta duruyor. Kalorifer kapalı. Durmaksızın çiçek açıyor. Geçen senelerde çok büyük olan yasemini balkonda kuytuda bırakmıştım ama kışı atlatamadı.

polemos
12-12-2013, 16:05
Ben bir kaç gün önce evin içine aldım. Mutfakta duruyor. Kalorifer kapalı. Durmaksızın çiçek açıyor. Geçen senelerde çok büyük olan yasemini balkonda kuytuda bırakmıştım ama kışı atlatamadı.

Teşekkür ederim sayın Günüm. Dikkate alacağım

s.toprak
13-12-2013, 20:13
Bu akşam istanbul için don tehlikesi mevcut görünüyor. Kıbrıs yaseminime nasıl bir koruma yapmalıyım? Dışarıda üstünü örtmem yeterli mi yoksa apartmanın bodrum katına almam daha mı doğru olur?

Ben apartman boşluğuna pencere yanında bir köşeye a alıyorum, apartman kombili olduğu için apartman boşluğunda kalorifer yok. Balkonda kalmasın donuyor. Kaloriferli yeri de sevmiyor. Kolay gelsin.

turkanatalay
03-02-2014, 21:50
Merhaba arkadaşlar, benim bir ful yaseminim vardı. Aldıktan sonra 4-5 sene hiç gelişmedi. 4-5 sene sonrasında o küçük haliyle bir çok çiçek açtı ve beni hayranlarından birisi haline getirdi. O kış büyümeye başladı. Uçlarından başka saksıya gömdüm ve bir yavru elde ettim. Anne oldukça büyük bir saksıda. Durmadan dal budak verdi. Sonunda anneyi anneme götürdüm ve ufaklık benimle sürgünlerine başladı. Ama büyük olan ilk ve son defa o yaz çiçeklendi, sonrasında hiç çiçeğini görmedim. Küçük zaten hiç çiçeklenmedi henüz.Bu yaz çiçeklenmelerini sağlamak için ne yapabilirim? Sürgün uçlarını kırmaktan başka.

s.toprak
05-02-2014, 19:47
Merhaba arkadaşlar, benim bir ful yaseminim vardı. Aldıktan sonra 4-5 sene hiç gelişmedi. 4-5 sene sonrasında o küçük haliyle bir çok çiçek açtı ve beni hayranlarından birisi haline getirdi. O kış büyümeye başladı. Uçlarından başka saksıya gömdüm ve bir yavru elde ettim. Anne oldukça büyük bir saksıda. Durmadan dal budak verdi. Sonunda anneyi anneme götürdüm ve ufaklık benimle sürgünlerine başladı. Ama büyük olan ilk ve son defa o yaz çiçeklendi, sonrasında hiç çiçeğini görmedim. Küçük zaten hiç çiçeklenmedi henüz.Bu yaz çiçeklenmelerini sağlamak için ne yapabilirim? Sürgün uçlarını kırmaktan başka.
Ful'un sürgünlerinin kesilmesi mi gerekiyor? Gerçi arap yasemini şu anda hatırlamadığım bir mevsimde budanır ama. (Budama zamanını arkadaşlar yazarsa sevinirim, yazacak arkadaşımıza şimdiden teşekkür ediyorum.) Ana ağaç annenizin evinde yerini sevmemiş olabilir, sizin evdeki şartları arıyor belki.
Sevgili Mine Pakkaner hanım, şifrelerle, dolayısıyla siteye girebilmekle başım dertte. Bir defterin iki sayfası Ağaçlar nette kabul görmeyen eski şifrelerle dolu üzgünüm.

turkanatalay
05-02-2014, 20:13
Ful'un sürgünlerinin kesilmesi mi gerekiyor? Gerçi arap yasemini şu anda hatırlamadığım bir mevsimde budanır ama. (Budama zamanını arkadaşlar yazarsa sevinirim, yazacak arkadaşımıza şimdiden teşekkür ediyorum.) Ana ağaç annenizin evinde yerini sevmemiş olabilir, sizin evdeki şartları arıyor belki.
Sevgili Mine Pakkaner hanım, şifrelerle, dolayısıyla siteye girebilmekle başım dertte. Bir defterin iki sayfası Ağaçlar nette kabul görmeyen eski şifrelerle dolu üzgünüm.
Kırılmayacak mı yoksa? Gerçi ben kendim kırmadım çoğunu. Kendileri bir yerlere değdikçe kurumuşlar. Çok uzadı ve budaklandı. Annemin evini sevmediğini sanmıyorum. Çünkü gittikten sonra acaip gelişti ve yaprakları büyük büyük olmuş. Ve tazelenmiş.
Umarım yanıt yazıp aydınlatan birisi olur.

devilstori
18-04-2014, 10:26
millet burdakı yazılardan fotolardan etkilenerek bir yasemin aldım bir hafta önce ama işler yolunda gitmiyor yaprakları saradı aldıgımda çiçekleri vardi çiçeleri saradı dökülüyo napmalıyım ya yardım edin nolur ölmesin yaseminim bu arada madagaskar yasemiymin aldıgım tür .....

Çınar_Kunduz
28-04-2014, 19:19
Selamlar;
Alaca yapraklı yıldız yasemin fidanı almak niyetindeyim. Bildiğim kadarı ile bu bitki yaz ayları çiçeklenen sarılıcı ve yayılıcı bir bitki. Sormak istediğim çok yıllık uzun süre dayanıklı bir bitkimidir (yaseminler genelde çok yıllık diye biliyorum ama bu türü hakkında fazla bilgim yok) ve fazla uzaması budama yöntemi ile engellenerek uygun büyüklükte tutulup evde bakılabilirmi?
Muhtemel cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Alicemal
18-05-2014, 07:59
Merhabalar,
Balkonumda uzun yıllardır baktığım bir yaseminim var. Her sonbaharda çiçekler döküldükten sonra bazı çiçek saplarının ucunda küçük sert tomurcuklar çıkardı. Ben de onların meyve/tohum olabileceğini düşünüyordum. Her sene bu zamanlar yaseminim çiçek vermeye başlarken bu sene çiçek o bahsettiğim oluşumlardan var. Öyle olunca acaba bir hastalığa ya da soruna mı delalet diye araştırdım ancak birşey bulamadım. Sebebini ve yapmam gerekenleri bilen var mı?

Novicegreen
02-09-2014, 12:24
Değerli arkadaşlar,

Terasımıza koyacak dayanıklı dış ortam bitkileri için bir seradan alışveriş yaparken, satıcının tavsiyesiyle yasemin ağacı aldık. Satıcıya acemi olduğumuzu, terasa koyacağımızı ve bu yüzden de kış şartlarına uygun ağaçlar istediğimiz belirttik. Yasemin kışı geçirdi. Fakat bahar sonrası kurumaya başladı. (İşin gerçeği seranın verdiği 3 ağaç -yasemin, defne, goldrider leylandi- da bahar sonrası sarardı) Bunu seraya söylediğimizde bize yuvarlak krem rengi birşeyler sattı. Ağaçlara dibine birer kaşık koyup bakımına devam etmemizi 3 ay sonra aynı işlemi tekrarlamamızı söyledi. Yeni yapraklar var ama sararma tüm ağaca bir yandan da yayılıyor gibi. Bu arada yukarıda parantez içinde bahsettiğim gibi diğer ağaçlar da sarardığı için terasın fazla rüzgar almasından şüphelendik. Yasemini terasta daha gölge bir yere aldık. Yapılacak başka bir şey var mıdır? Yaseminin hastalığı mı var, sulamada mı yanlışımız var yoksa rüzgar almasından mı böyle oldu?

musk
02-09-2014, 13:44
Değerli arkadaşlar,

Terasımıza koyacak dayanıklı dış ortam bitkileri için bir seradan alışveriş yaparken, satıcının tavsiyesiyle yasemin ağacı aldık. Satıcıya acemi olduğumuzu, terasa koyacağımızı ve bu yüzden de kış şartlarına uygun ağaçlar istediğimiz belirttik. Yasemin kışı geçirdi. Fakat bahar sonrası kurumaya başladı. (İşin gerçeği seranın verdiği 3 ağaç -yasemin, defne, goldrider leylandi- da bahar sonrası sarardı) Bunu seraya söylediğimizde bize yuvarlak krem rengi birşeyler sattı. Ağaçlara dibine birer kaşık koyup bakımına devam etmemizi 3 ay sonra aynı işlemi tekrarlamamızı söyledi. Yeni yapraklar var ama sararma tüm ağaca bir yandan da yayılıyor gibi. Bu arada yukarıda parantez içinde bahsettiğim gibi diğer ağaçlar da sarardığı için terasın fazla rüzgar almasından şüphelendik. Yasemini terasta daha gölge bir yere aldık. Yapılacak başka bir şey var mıdır? Yaseminin hastalığı mı var, sulamada mı yanlışımız var yoksa rüzgar almasından mı böyle oldu?

Yasemininiz büyük ihtimalle saksı sıkıntısı çekiyor. Aldığınız ne kadar oldu bilmiyorum ama yasemin saksıyı çabuk dolduranve suyu seven bir bitki. Saksı küçülmüş toprak azalmış ve beslenemiyordur.

Bitkiyi önce tüm sararmış ve kurumuş dallardan arındırın. Çok uzamış şekilsiz dalları da budayın. Toprağı biraz kurutarak sasıdan çıkarın kök durumuna bakın. Tüm saksıyı sarmış bur durum varsa ( ki bence oyledir) iki üç numara büyük saksıya geçirgen bir toprak karısımı kullanarak aktarın.
Gerekiyorsa bir miktar (aşırıya kaçmadan) dört taraftan birer ve alt kısımdan da iki parmak kökleri de bıcakla toprakla beraber kesebilirsiniz.

Bundan sonra güzel sulama ile yeniden dallar sürmeye baslayacaktır. Kışı dış ortamda korunaklı bir şekilde geçirmesini sağlayın. Çiçekler gözükecektir ve ilkbahara kadar da olgunlaşacaktır.

***********Yukarıda yazdıklarım Pembe yasemin içindi ancak şimdi dikkat ettim sizinki sanırım pervane çiçekli yasemin. Bu yaseminin bu sekilde kurumasının sebebi yaprak bitleri veya unlu bit olabilir bir inceleyiniz. Ayrıca seradan alınan bitkilerin kısa zaman içinde saksılarını ve toprağını yenilemekte fayda var.

Novicegreen
02-09-2014, 16:23
Sayın Musk,

Çok fazla çiçekli göremediğimiz için çiçeklerinin yalnızca beyaz olduğunu söyleyebiliyorum. Biz yasemini geçen sonbaharda almıştık. Alır almaz zaten seracı yeni saksıya koyduğu için saksı ihtiyacından hiç şüphelenmemiştik. İlk önce biraz sağa sola serpildi. Sonra rüzgarda ona destek olsun diye tahta destek diktik. Ama baharda biraz çiçeklendikten sonra ilk önce birkaç yaprakta kızarma başladı. Seracı birşey değil o, olabilir dedi. Bahar sonrası da tamamen kurumaya meyletti.
Şimdi siz bit falan diyince gövdesine, dallarının arasına, yaprakların arkasına falan baktım (ki çok yaprak olunca yüzde kaçına bakmış olabilirm bilmiyorum), gördüklerimin resmin çektim. Böceğimsi olanların ortaklık gösterdiğini tespit edemedim. Beyaz nokta lekeli birkaç yaprak gördüm ama daha fazla değil. Lekeli gözüken yapraklar var ama deneyimsizliğimin böyle şeyleri ne kadar tespit etmeme engel olacağını tahmin edersiniz. Resimlere bakarak bana verebileceğiniz ipucu var mıdır?

musk
02-09-2014, 17:29
Sayın Musk,

Çok fazla çiçekli göremediğimiz için çiçeklerinin yalnızca beyaz olduğunu söyleyebiliyorum. Biz yasemini geçen sonbaharda almıştık. Alır almaz zaten seracı yeni saksıya koyduğu için saksı ihtiyacından hiç şüphelenmemiştik. İlk önce biraz sağa sola serpildi. Sonra rüzgarda ona destek olsun diye tahta destek diktik. Ama baharda biraz çiçeklendikten sonra ilk önce birkaç yaprakta kızarma başladı. Seracı birşey değil o, olabilir dedi. Bahar sonrası da tamamen kurumaya meyletti.
Şimdi siz bit falan diyince gövdesine, dallarının arasına, yaprakların arkasına falan baktım (ki çok yaprak olunca yüzde kaçına bakmış olabilirm bilmiyorum), gördüklerimin resmin çektim. Böceğimsi olanların ortaklık gösterdiğini tespit edemedim. Beyaz nokta lekeli birkaç yaprak gördüm ama daha fazla değil. Lekeli gözüken yapraklar var ama deneyimsizliğimin böyle şeyleri ne kadar tespit etmeme engel olacağını tahmin edersiniz. Resimlere bakarak bana verebileceğiniz ipucu var mıdır?

Sayın Novicegreen,

Öncelikle bitkiniz dediğimiz gibi pervane çiçekli yasemin (Trachelospermum jasminoides) http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm

Çektiğiniz resimlerden ben de bir zararlı görmüyorum. Yeşil bitler yeni gelişen uç yapraklarda, unlu bitler de yaprak ve dal koltuklarında konumlanırlar ve yapraklar üzerinde is gibi siyah yapışkan kirli bir madde oluştururlar.
Sizin canlı olan yapraklar gayet sağlıklı görünüyor. Yalnız toprağını çok kuru görüyorum. Aynı bitkiyi bende yıllardır saksıda bakıyorum ve yaz aylarında hemen hemen her gün sularım tabi toprağaın özelliğine göre bu değişebilir.

Bitki her dem yeşil bir bitki olduğundan ilkbaharda yeni yapraklarını çıkarırken eski yapraklarının onemli bir kısmını döker. Döemeden de sizdeki gibi kızarma gösterebilir, bu çok normaldir. Ardından da çiçeklenme oluşur.
Yaprakları genellikle tek tük sararıp en ufak bir rüzgarda düşerler. Sizin bitkide ise yapraklar sararma fırsatı bulamamış sanki dal kırılmışda aniden komple kurumuş gibi bir görünüm var.

Kurumuş dal ve yaprakları tamamen temizleyin. çok uzamış ve sarılacak yer bulamamış sarkmış dalların da bir miktar budayın. Zayıf gelişmiş dalları da alabilirsiniz.
Bitki budanmaya son derece müsaittir. Her sene çiçeklenmeden sonra iyi bir şekil budaması yapmayı ihmal etmeyin. Sulamayı bir miktar arttırın. Kışa kadar 15 de bir de sıvı gübre verin.
Bir de bitkinin rahat sarılıp gelişebilmesi için tek sırıktan ziyade resimdeki gibi bir sistem uygulamanız daha iyi sonuç verecektir.

Novicegreen
03-09-2014, 11:16
Sayın Musk,

Tavsiye ettiğiniz gibi tüm kurumuş yaprakları temizledik. Temizlerken bir yeşil böcek, bir de örümceğe rastladık. Bilmiyorum bu ikisi ne kadar zarar vermiştir ağaca. Anladığım kadarıyla saksı ya da toprak değişiminin gerektiğini düşünmüyorsunuz. Bahsettiğiniz sıvı gübre yaseminlere özel bir şey mi? Yoksa genel kullanım mı?
Budama konusunda çok bilgili değiliz ama küçük budama makasının iş göreceğini düşünüyoruz. Resmini koyduğunuz tarz bir destek sistemi için de çevremizdeki seralara bakıyoruz. Umarım yaseminimizi sayenizde kurtarırız :)

Not: Bu arada aklıma şimdi geldi, daha önce belirtmeyi unutmuşum. Tatilden birkaç hafta önce döndüğümüzde terasımızı su içinde, yaseminimizi de yerde bulmuştuk. (Gerçi diğerleri ayaktaydı) Biz de biz tatildeyken bu taraflarda hava durumunun iyi olmadığını bildiğimizden, fırtına ve şiddetli rüzgara yormuştuk. Şimdi kökleri ile ilgili bir problem olabilir mi diye bir soru oluştu kafamda. Yıllar önce henüz çiçek bakmaya hiç sempatim yokken ailemin evinde sabah kaltığımda irice yuka ağacı yere devrilmişti. O zaman kökleriyle ilgili birşeyler konuşulduğunu hatırlar gibiyim. Aynı şey sözkonusu mudur? Ya da tatilden döndüğümüzde başka bir sürpriz olan banyodaki paspas kovasında bulduğumuz küçük ölü farelerin ölmeden önceki becerisi midir diye mi düşünmeliyim bilemedim.

musk
03-09-2014, 12:28
Sayın Musk,

Tavsiye ettiğiniz gibi tüm kurumuş yaprakları temizledik. Temizlerken bir yeşil böcek, bir de örümceğe rastladık. Bilmiyorum bu ikisi ne kadar zarar vermiştir ağaca. Anladığım kadarıyla saksı ya da toprak değişiminin gerektiğini düşünmüyorsunuz. Bahsettiğiniz sıvı gübre yaseminlere özel bir şey mi? Yoksa genel kullanım mı?
Budama konusunda çok bilgili değiliz ama küçük budama makasının iş göreceğini düşünüyoruz. Resmini koyduğunuz tarz bir destek sistemi için de çevremizdeki seralara bakıyoruz. Umarım yaseminimizi sayenizde kurtarırız :)

Not: Bu arada aklıma şimdi geldi, daha önce belirtmeyi unutmuşum. Tatilden birkaç hafta önce döndüğümüzde terasımızı su içinde, yaseminimizi de yerde bulmuştuk. (Gerçi diğerleri ayaktaydı) Biz de biz tatildeyken bu taraflarda hava durumunun iyi olmadığını bildiğimizden, fırtına ve şiddetli rüzgara yormuştuk. Şimdi kökleri ile ilgili bir problem olabilir mi diye bir soru oluştu kafamda. Yıllar önce henüz çiçek bakmaya hiç sempatim yokken ailemin evinde sabah kaltığımda irice yuka ağacı yere devrilmişti. O zaman kökleriyle ilgili birşeyler konuşulduğunu hatırlar gibiyim. Aynı şey sözkonusu mudur? Ya da tatilden döndüğümüzde başka bir sürpriz olan banyodaki paspas kovasında bulduğumuz küçük ölü farelerin ölmeden önceki becerisi midir diye mi düşünmeliyim bilemedim.

Saksı değişimi yapıldığını söylemistiniz. Boyu da pek küçük gözükmüyor. Öyleki değişime gerek yok.
Dikkat ettinizse bir önceki mesajımda dalların kırılmış olabileceğinden bahsetmiştim. Rüzgarda yere devrildiyse bu kurumalar kesinlikle dalların kırılmasından veya uzun süre su içinde kamasından olmuştur. Kuru dallardan geriye doğru yeşil kısma dikkatlice giderseniz bir yerinden kırık olduklarını göreceksiniz. Aksi takdirde yapraklar toplu olarak aniden kuruyup dal üzerinde kalmaz.

Zaralılar ise oyle bir tane iki taneyle bir şey olmaz. Onlar komple dalları yeni yaprakları sararlar görmemek mümkün değil.
Yukanın da bu yasemin türünün de kökleri kolay kolay devrilmeden falan zarar görmez. Oldukça güçlü yapıları vardır.

Bu kurumabüyük olasılıkla devrilmeden dolayı oluşan dal kırılmalarının neticesidir.
Yalnız bitkide yeni yaprak gelişmesi görmedim. Şu an dal uzatıp oraya buraya sarılması lazım. Bu da besin eksikliğini gösteriyor. Yeşil ve çiçekli bitkiler için birer kutu vilmorin alın. Şimdilik yeşil bitkiler için olanı kullanın tek tük çiçek dışında kuvvetli bir çiçeklenme bundan sonra pek olmaz. ilkbaharda çiçekliler için olandan çiçeklenmeye kadar üzerinde yazan değerlere göre diğerini kullanın.

s.toprak
19-09-2014, 14:55
Benim saksıdaki cinsini bilmediğim, iki ev arasındaki bahçe koridorunu kokusuyla dolduran yaseminim böyle. Siz yasemin sevenlerle paylaşmak istedim. ,
Bu vaziyeti iki yıllık. Önce cılız bir yıllık bir bitkiydi. Sonra yer beğenmedi, yaprak döktü, soldu. Bende nerdeyse toprak seviyesine yakın kestim. Birinci sene batıya bakan korunaklı sayılan bir noktada büyüdü ve bu arada baharda bir don gördü.Çiçeklerini döktü. Sonraki sene saksısını değiştirdim. Yerini, güneş alan, rüzgardan fazla etkilenmeyen batı istikametine bakan bir noktada, ikinci senede bu duruma geldi.
Yetiştirmek isteyenlere sadece yaseminimin hangi safhalardan bu hale geldiğini anlatmak istedim. Böyle yapılacak demek istemiyorum. Ama korumalı bir yer istediği kesin.
Sizin yasemininiz harika bir Jasminum Polyanthum, yani Arap Yasemini ya da işte bildiğimiz yasemin, Akdeniz Yasemini. Siz yaseminin sevdiği bir iklimde yaşıyor olmalısınız, Ankara'da asla böyle çiçek açmıyor. enfazal o da sadece bir kere 7 tane çiçek açtı bu yaz.Şimdi ise yine zararlıbir şeyler geldi. Uğraşıyoruz bakalım.

s.toprak
19-09-2014, 14:57
ben bu cicegi sarmasik gul diye aldim dikenleri yok kokusu var. sonradan baskasi bana bunun sari katlamali yasemin oldugunu soyledi fikri olan varmi.

Bu bir sarı sarmaşık gülü, doğru almışsınız :)

s.toprak
19-09-2014, 15:02
selam uzun zamandır yasemin çiçeği almak istiyordum dun temın ettım formda önceden çiçeği gösterdigim yasemine ful yasemın dedıler bende ıstedıgım olsun diye satıcıya soyledım bunu verdı acaba yasemınım kim?

çiçekli olan resim(1) benım ıstedıgım dıgerı yenı aldıgım ve çiçegın o olması ıstedıgım aılenın yenı üyesi sizce benim yasemin üstteki gibimi çiçeği

Yapraklar Madagaskar yaseminine benziyor. Çiçekler ise melez Ful Yasemin çiçeğine. Alttaki yaprakların çiçekleri üstteki gibi olmayabilir.Üstteki çiçeklerin yeşil yaprakları ful yapraklarının irisine benzer olacak. Bu tür, Jasminum Polyanhthum'a Ful, Jasminum Sambac Grand Duke aşılanarak oluşuyormuş. Yapraklar ful yaprağının irisi, çiçekler arap yasemini çiçeklerinn daha güçlüsü, kokusu da Ful kokusuna yakınmış. Bilgiler yine Ağaçlar netten, üretici Mutlu Kutlu Bey'den

s.toprak
19-09-2014, 15:10
Sayın Musk,

Çok fazla çiçekli göremediğimiz için çiçeklerinin yalnızca beyaz olduğunu söyleyebiliyorum. Biz yasemini geçen sonbaharda almıştık. Alır almaz zaten seracı yeni saksıya koyduğu için saksı ihtiyacından hiç şüphelenmemiştik. İlk önce biraz sağa sola serpildi. Sonra rüzgarda ona destek olsun diye tahta destek diktik. Ama baharda biraz çiçeklendikten sonra ilk önce birkaç yaprakta kızarma başladı. Seracı birşey değil o, olabilir dedi. Bahar sonrası da tamamen kurumaya meyletti.
Şimdi siz bit falan diyince gövdesine, dallarının arasına, yaprakların arkasına falan baktım (ki çok yaprak olunca yüzde kaçına bakmış olabilirm bilmiyorum), gördüklerimin resmin çektim. Böceğimsi olanların ortaklık gösterdiğini tespit edemedim. Beyaz nokta lekeli birkaç yaprak gördüm ama daha fazla değil. Lekeli gözüken yapraklar var ama deneyimsizliğimin böyle şeyleri ne kadar tespit etmeme engel olacağını tahmin edersiniz. Resimlere bakarak bana verebileceğiniz ipucu var mıdır?

Fotograftaki yeşil yapraklar Madagaskar Yasemini yaprağına benziyorlar.

polemos
07-10-2014, 23:55
Bu yaz İzmir'den getirdiğim bir Akdeniz yaseminim var. Geldikten sonra saksıya diktim ve güzel bir gelişim gösterdi. Geçen sene 5 yaşındaki yaseminimi sanırım içeri aldığım için kaybettim. Bu sefer İstanbul'un kış soğuğuna karşı nasıl korumalıyım?

devilstori
08-10-2014, 13:50
neden benim yaseminim hiç gelişmiyor

malina
08-10-2014, 14:10
Bu yaz İzmir'den getirdiğim bir Akdeniz yaseminim var. Geldikten sonra saksıya diktim ve güzel bir gelişim gösterdi. Geçen sene 5 yaşındaki yaseminimi sanırım içeri aldığım için kaybettim. Bu sefer İstanbul'un kış soğuğuna karşı nasıl korumalıyım?
s.toprak'tan gelen mesajı ileteyim:


sevgili polemos,
şu anda ankara'da hava günlük güneşlik. Benim yaseminim henüz balkonda.|
hava sıcaklığı eksiye düştüğü- düşeceği zaman, don tehlikesi başladığında apartman boşluğuna alacağım. Ortalama kasım- nisan en fazla, kasım sonu- 6 mayıs arası kalorifersiz apartman boşluğunda, pencere yakınında yaşıyor. şimdilerde bu kasım sonu, aralık başı da olabiliyor, geçen sene kasım ayı yaz gibi geçmişti, nisan da ilkbahar gelmişti.

Kışı kalorifersiz biraz havada yerde geçirsin, haftada bir, ya da toprağı tam kuruyunca su verebilirsiniz. Kış aylarında dinlenecek.|

hira
08-10-2014, 17:01
neden
benim yaseminim hiç gelişmiyor

Neden gelişmez bilmem ama şöyle bir tahminde bulunayım, toprağını ya da
yerini sevmemiş olabilir? Ben olsam toprak değişimi yapardım ve hatta
budama vaktinin ne zaman olduğundan iyice emin olduktan sonra bide
budardım ve gübrelerdim. Daha ne olsun:) Fakat bu kışı böylece atlatsın bence, ilkbaharda harekete geçin.

jasminne
10-11-2014, 12:13
Beyaz yasemin son derece kanatkar bir bitkidir. Sizden özel bir bakım istemez, hastalık ve zararlılara dayanıklıdır. Ağır topraklar hariç sorun çıkarmaz. Tuza dayanıklıdır.

Önemli noktalar şunlar;

Dona hassastır, aşırı sert rüzgara hassastır, demir eksikliğine bağlı sararmalar olabilir.

Bitkinizin saksı harcı torfsa değiştirin. İyi bir saksı harcına alın. Yasemin organik malzemesi yüksek bahçe toprağını sever. Forumda aratarak bu konuda yazılmış mesajlara ulaşırsınız.

İlkbaharda azotlu bir gübre verin. Kışın soğuktan zarar gören dallar varsa ilkbaharda budayın. Yazın istemediğiniz şekilde gelişen dalları kesmenizden rahatsız olmaz. Kendi haline bırakırsanız sarkık dallı çalı formunu almaya müsaittir.

mine hanım benimde beyaz çiçekli bir yaseminim var ama malesef çiçeğimi kuruttum yaprakları sarardı ve kurudu gövdede sorun yok sanırım bu ayda dipten budama yapabilirmiyim **** ne yapmalıyım çiçeğimi kurtarmak için

s.toprak
10-11-2014, 18:26
Henüz apartman boşluğuna almaya cesaret edemedim, ne de olsa merdivenin bir köşesi oluyor, ellerinde bir şeylerle inip çıkan komşuların rahatsız olacağından endişe ediyorum.
Şimdilik, akşam saatlerinde içeri alıyor, sabah güneş çıkınca balkona çıkarıyorum. Bakalım, kışı nasıl geçireceğiz, kışı belki fazla ısınmayan bir odada atlatabiliriz diye düşünüyorum. Üstelik bu sene sadece akdeniz yasemini değil, bir madagaskar, bir ful yasemini, bir de gardenya var. Bu iyilik ne kadar sürecek bilmiyorum ama, Temmuz sonunda aldığım gardenya iyi görünüyor, dipten yeni yaprak ve tomurcuklar veriyor.Bir tomurcuğu açacak gibi, ancak tomurcuğu saran ve açılacak gibi duran yeşil yapraklarının kenarında biraz sararma var sanki. Besin olarak sulama suyunda aralıklarla 3 kez PNK verdim.

polemos
20-12-2014, 20:16
Bir süredir kalorifer yanmayan odada duruyor. Sıcaklık 16-20 C arasında. Üzerinde devamlı bir fan çalışıyor ve yapay aydınlatma var. Aydınlatma süresini 12 saat civarında tuttuğum için mi bilmiyorum ama gelişime devam ediyor. Eğer ışık süresini azaltmazsam ve soğuk yaşatmazsam önümüzdeki sezon çiçek açmaması gibi sıkıntı olur mu?

musk
21-12-2014, 10:18
Bir süredir kalorifer yanmayan odada duruyor. Sıcaklık 16-20 C arasında. Üzerinde devamlı bir fan çalışıyor ve yapay aydınlatma var. Aydınlatma süresini 12 saat civarında tuttuğum için mi bilmiyorum ama gelişime devam ediyor. Eğer ışık süresini azaltmazsam ve soğuk yaşatmazsam önümüzdeki sezon çiçek açmaması gibi sıkıntı olur mu?
Bahsettiğiniz yasemin hangisi bilmiyorum zira bu başlıkta yasemin adı altında 3-4 çeşit bitki var. Başlık tam bir çorba olmuş.

Yasemininiz jasminum polyanthum ise soğuğa ihtiyacı olacak. Benimkiler kışın dışarda bir naylon altında geçirirler. Ve bir aydan fazla bir süredir sezonda açacağı çiçek demetleri gözükmüş durumda.
Bu çiçekler nisana kadar kadar gelişip büyürler. Dal uzaması hiç olmaz.
İstanbulda olduğunuza göre sizinkilerin de bu durumda olması gerekir normal olarak. Ancak sıcak yerde kalıyorsa dal uzatıp duracaktır ve muhtemelen çiçek vermeyecek ya da tek tük sezonda verecektir.

polemos
21-12-2014, 10:22
Bahsettiğiniz yasemin hangisi bilmiyorum zira bu başlıkta yasemin adı altında 3-4 çeşit bitki var. Başlık tam bir çorba olmuş.

Yasemininiz jasminum polyanthum ise soğuğa ihtiyacı olacak. Benimkiler kışın dışarda bir naylon altında geçirirler. Ve bir aydan fazla bir süredir sezonda açacağı çiçek demetleri gözükmüş durumda.
Bu çiçekler nisana kadar kadar gelişip büyürler. Dal uzaması hiç olmaz.
İstanbulda olduğunuza göre sizinkilerin de bu durumda olması gerekir normal olarak. Ancak sıcak yerde kalıyorsa dal uzatıp duracaktır ve muhtemelen çiçek vermeyecek ya da tek tük sezonda verecektir.


Haklısınız belirtmeyi unutmuşum. Akdeniz yasemini diye anılan türden bendeki. Polyanthum değil.


Sent from my iPhone using Tapatalk

musk
21-12-2014, 10:50
Haklısınız belirtmeyi unutmuşum. Akdeniz yasemini diye anılan türden bendeki. Polyanthum değil.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Akdeniz yaseminim yok, fakat onun da pek farklı olduğunu sanmıyorum. -12 lere kadar dayanabildiğine göre biraz soğuk bu türe de yararlı olabilir.

polemos
21-12-2014, 11:20
Akdeniz yaseminim yok, fakat onun da pek farklı olduğunu sanmıyorum. -12 lere kadar dayanabildiğine göre biraz soğuk bu türe de yararlı olabilir.


Şu an çıkarsam şok etkisi yaratacağını düşünüyorum. Yılbaşından sonra kar bekleniyor. Şubat sonu gibi kısa bir kış yaşatmayı düşünüyorum dışarıda.

woltran25
17-02-2015, 16:05
Merhaba arkadaşlar, benim Edirne/ Keşan'daki bahçemde 5 yıldır 4 adet zeytin ağacı 2 feijoa 1 koca yemiş (çilek ağacı) 1 defne 1 kamelya 1 malta eriği şimdilik sorunsuz olarak büyümekteler. Bu örneklerden yola çıkarak bir yasemin çeşidini acaba yaşatabilir miyim diye merak ediyorum. Bahçeye küçük de bir ev yaptım balkon korkuluklarına sardırmak için akdeniz yasemini alıp dikeceğim umarım sorun yaşamam

umut216
05-03-2015, 11:21
merhabalar yaklaşık iki yaşındaki yaseminimiz yapraklarını döktü dımdızlak kaldı. yanında arap yasemini var onda bir problem yok ama bu yavrucuk neden böyle oldu acaba? kuru dalları temizledim. dalları ve gövdesi yeşil ama hiç yaprak yok. önce yaprakları bir dolu yağısından sonra delik delik oldu. 3 ay sonra da bu hale geldi nasıl canladırabilirim?

http://i.imgur.com/jVGOvGC.jpg

ERKEN48
10-03-2015, 09:52
Kış yasemini çiçeklenmeye başladı. Aynı anda çiçek açtıklarından yoğun bir kokusu oluyor.

gök
27-04-2015, 10:57
Merhabalar, benimde bir yaseminim var ama geçen yıl çok az çiçeklendi ve hiç tohum oluşturmadı, bu yıl ise hiç çiçek açmayacakmış gibi duruyor, geçenyılda çiçeklerini döktüğünden beri hiç bir gelişme yok ne yaprak ne sürgün ne çiçek olduğu gibi duruyor niçin böyle acaba :confused:

musk
27-04-2015, 11:47
Merhabalar, benimde bir yaseminim var ama geçen yıl çok az çiçeklendi ve hiç tohum oluşturmadı, bu yıl ise hiç çiçek açmayacakmış gibi duruyor, geçenyılda çiçeklerini döktüğünden beri hiç bir gelişme yok ne yaprak ne sürgün ne çiçek olduğu gibi duruyor niçin böyle acaba :confused:


Bitkinin budanması lazım. Kollar almış başını gitmiş... ve hayli zayıf kalmış. En son ne zaman saksı değişti?. ne zaman gübrelendi?.
Ayrıca kaldığı yer de güneş görmüyor belliki.

Yakında sürgün çıkaracaktır. Kızarmış olan eski yapakların tümü dökülecek.
1.5-2 metre üstünü kesin bence, altta kalanlar gerekli güneşi alırlarsa çiçeklenir sonrada sonbahara kadar sürgünleri geliştirirler.

Uzun süredir saksısı değişmiyorsa saksı ve toprağını da değiştirin.

gök
27-04-2015, 12:00
Teşekkür ediyorum cevabınız için öncelikle, saksısını geçen hafta değiştirdim torf ekledim bilmem gübre yerine geçer mi:confused: Budamak hiç aklıma gelmemişti fakat nasıl budamam gerekiyor hiç bilmiyorum hem ana hem de yan dallardan mı kesmeliyim? Güneş evet almıyor fakat o sorunu nasıl halledeceğim bilmiyorum çünkü evin konumu malesef müsait değil yaseminin karşısında ki duvara güneş vuruyor biraz, orada da hanımeli var :o

musk
27-04-2015, 18:14
Teşekkür ediyorum cevabınız için öncelikle, saksısını geçen hafta değiştirdim torf ekledim bilmem gübre yerine geçer mi:confused: Budamak hiç aklıma gelmemişti fakat nasıl budamam gerekiyor hiç bilmiyorum hem ana hem de yan dallardan mı kesmeliyim? Güneş evet almıyor fakat o sorunu nasıl halledeceğim bilmiyorum çünkü evin konumu malesef müsait değil yaseminin karşısında ki duvara güneş vuruyor biraz, orada da hanımeli var :o

Saksıyı değiştirdiyseniz toprağı da yenilendi muhtemelen. (torf ekledim diyerek sadece üst kısma torf eklemekten bahsetmiyorsanız... ). Yeni toprak bi süre idare etsede gelişim döneminde besin vermek iyi olur. Sıvı veya granül.

Normalde bitki uzamaya müsaittir ama, sizinki estetik açıdan pek hoş durmuyor. Ben olsam iki metre kadar üstten ana dalları keserim. Yan dallara dokunmam. Üstü kesince alttakiler atağa geçecektir. En azından alttan dolu olarak yukarı doğru tırmandırırsınız.
Kıyamam böyle kalsın derseniz en azından tepelerinden biraz kısaltın.
Seçim sizin.

gök
28-04-2015, 10:53
Saksıyı değiştirdiyseniz toprağı da yenilendi muhtemelen. (torf ekledim diyerek sadece üst kısma torf eklemekten bahsetmiyorsanız... ). Yeni toprak bi süre idare etsede gelişim döneminde besin vermek iyi olur. Sıvı veya granül.

Normalde bitki uzamaya müsaittir ama, sizinki estetik açıdan pek hoş durmuyor. Ben olsam iki metre kadar üstten ana dalları keserim. Yan dallara dokunmam. Üstü kesince alttakiler atağa geçecektir. En azından alttan dolu olarak yukarı doğru tırmandırırsınız.
Kıyamam böyle kalsın derseniz en azından tepelerinden biraz kısaltın.
Seçim sizin.

Biraz önce budadım yasemini, sırıkları da çıkarıp çember şeklinde desteklere sardım, gübrede alacağım bu hafta içi bakalım nasıl olacak. Çiçekleri açtığında resmini paylaşacağım yine;) Tekrardan teşekkür ettim yardımınız için.

musk
28-04-2015, 12:37
Biraz önce budadım yasemini, sırıkları da çıkarıp çember şeklinde desteklere sardım, gübrede alacağım bu hafta içi bakalım nasıl olacak. Çiçekleri açtığında resmini paylaşacağım yine;) Tekrardan teşekkür ettim yardımınız için.
Rica ederim. Gübreyi abartmayın. önerilen ölüçlerde kullanın.

omrum0326
10-05-2015, 18:32
Buda benim beyaz meleğim mis gibi kokuyor...

Jakin
01-06-2015, 16:53
Bu da benim Yaseminim.. Pek çok tomurcuğu var ama tek tek açıyor. Bugünlerde hava pek rüzgarlı. Çiçekleri hemen düşüyor, koparıp klavye deliklerine yerleştiriyorum, kokmaya devam ediyorlar.

markymark
03-06-2015, 11:20
Herkese merhaba;
Dün eşime aşağıda fotoğraflarını eklediğim yasemini aldım.
Tum gün direkt güneşim alan cam balkonda bakmak istiyoruz. Istanbul'da bu şartlar altında kışın içeri almaya gerek var mı?
Türü, sağlığı ve bakımı konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Saygılarımla...


http://i.hizliresim.com/7kQqQY.jpg

musk
03-06-2015, 11:49
Herkese merhaba;
Dün eşime aşağıda fotoğraflarını eklediğim yasemini aldım.
Tum gün direkt güneşim alan cam balkonda bakmak istiyoruz. Istanbul'da bu şartlar altında kışın içeri almaya gerek var mı?
Türü, sağlığı ve bakımı konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Saygılarımla...



Öncelikle resimlerinizi foruma yüklemeniz daha iyi olacaktır, hem uygun boyda otomatik olarak yerleştirilecek hemde ilerde resim yüklediğiniz siteden resimler kalktığında buradaki mesajdaki resim yerleri boş kalmayacaktır. Göreceğiniz gibi aşırı büyük resimler forumun formatını bozmaktadır.

Bitkiniz Pervane Yasemin (Trachelospermum jasminoides) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm)
Açık havada direct güneş altında kalabilir, ancak kapalı cam balkonda sürekli güneş zararlı olabilir. Çok sıcaklarda camların açık olması havalanması iyi olcaktır.
Kışın da soğuktan etkilenmez rahatlıkla dışarıda bırakabilirsiniz.
Bitkiniz çiçeklerini doktükten sonra dal uzatmaya başlayıp kışa kadar bunu sürdürecektir. İlk baharda çiçeklenmeden önce ( Mart Nisan gibi ) gerekirse şekil budaması yapabilirsiniz. Budanmaya çok yatkın bir bitkidir.

markymark
04-06-2015, 10:12
Öncelikle resimlerinizi foruma yüklemeniz daha iyi olacaktır, hem uygun boyda otomatik olarak yerleştirilecek hemde ilerde resim yüklediğiniz siteden resimler kalktığında buradaki mesajdaki resim yerleri boş kalmayacaktır. Göreceğiniz gibi aşırı büyük resimler forumun formatını bozmaktadır.

Bitkiniz Pervane Yasemin (Trachelospermum jasminoides) (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm)
Açık havada direct güneş altında kalabilir, ancak kapalı cam balkonda sürekli güneş zararlı olabilir. Çok sıcaklarda camların açık olması havalanması iyi olcaktır.
Kışın da soğuktan etkilenmez rahatlıkla dışarıda bırakabilirsiniz.
Bitkiniz çiçeklerini doktükten sonra dal uzatmaya başlayıp kışa kadar bunu sürdürecektir. İlk baharda çiçeklenmeden önce ( Mart Nisan gibi ) gerekirse şekil budaması yapabilirsiniz. Budanmaya çok yatkın bir bitkidir.

Telefondan yazdığım için boyut ayarlaması yapamadım malesef. Forum penceresinden de yükleyemedim (sanırım boyutu büyük olduğundan) site yönetimi bu konuda yardımcı olursa sevinirim.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Camları açıyoruz ara ara. Benim korkum kışı geçirmesi konusundaydi. Budama konusunda kaynak **** tavsiyeniz varsa çok makbule geçer.

musk
04-06-2015, 11:01
Telefondan yazdığım için boyut ayarlaması yapamadım malesef. Forum penceresinden de yükleyemedim (sanırım boyutu büyük olduğundan) site yönetimi bu konuda yardımcı olursa sevinirim.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Camları açıyoruz ara ara. Benim korkum kışı geçirmesi konusundaydi. Budama konusunda kaynak **** tavsiyeniz varsa çok makbule geçer.

Bu bitkiyi yıllardır yetiştiririm. Bu sene boğazda -7 yi gördü en ufak bir zarar görmedi. İstanbul kışı bu bitkiye zarar veremez. Bu bitki zaten iç ortam değil dış ortam bitkisidir.
Budama da önemli bir sorun değil. Dediğim gibi şekil vermek için gerekirse budarsınız. Yeriniz uygunsa bırakın istediği gibi gelişsin.

Canan
10-07-2015, 20:24
Arkadaşlar selamlar, arkadaşımın yasemini yaklaşık 2 mt. sanırım, köpeği kökünden 10 cm var yok koparmış tamamen. Tabi kopan üst kısım solmaya başladı bile, çok acil önerilerinize ihtiyaç var. Benim bildiğim kadarıyla yasemini çelikten üretmek için daldırma yapmak lazım ama artık olamayacak, suda köklenir mi ve en önemlisi kök kısmı muhtemelen şoka girdi hayatta tutmak yeniden sürgün vermesini sağlamak için ne yapabiliriz. Teşekkürler..

musk
10-07-2015, 20:57
Arkadaşlar selamlar, arkadaşımın yasemini yaklaşık 2 mt. sanırım, köpeği kökünden 10 cm var yok koparmış tamamen. Tabi kopan üst kısım solmaya başladı bile, çok acil önerilerinize ihtiyaç var. Benim bildiğim kadarıyla yasemini çelikten üretmek için daldırma yapmak lazım ama artık olamayacak, suda köklenir mi ve en önemlisi kök kısmı muhtemelen şoka girdi hayatta tutmak yeniden sürgün vermesini sağlamak için ne yapabiliriz. Teşekkürler..
10 cm kaldıysa ordan sürer. Kopan kısımları da 10 cmlik parçalara bölüp bir çift yapraklı sekilde çelikleyin. zamanı değil ama denemekten zarar gelmez.

* sizdekinin de Markymark arkadaşımızın resmini koyduğu yasemin olduğunu varsayıyorm.

Canan
10-07-2015, 21:42
Bitki arkadaşımın olduğu için görmedim, sarmaşık konusuna da çok vakıf değilim, umarım fotodan siz anlarsınız. Bitkinin manevi değeri var, mutlaka kurtarmak istiyoruz, aklınıza gelen başka bir şey olursa yine destek rica edelim. Çok teşekkürler.
10 cm kaldıysa ordan sürer. Kopan kısımları da 10 cmlik parçalara bölüp bir çift yapraklı sekilde çelikleyin. zamanı değil ama denemekten zarar gelmez.

* sizdekinin de Markymark arkadaşımızın resmini koyduğu yasemin olduğunu varsayıyorm.

musk
11-07-2015, 07:43
Bitki arkadaşımın olduğu için görmedim, sarmaşık konusuna da çok vakıf değilim, umarım fotodan siz anlarsınız. Bitkinin manevi değeri var, mutlaka kurtarmak istiyoruz, aklınıza gelen başka bir şey olursa yine destek rica edelim. Çok teşekkürler.

Bu daha çok akdeniz yaseminine benziyor. Bu tür için de aynı şeyleri söyleyeceğim. Emin olamamakla birlikte diğer tür gibi altta kalan kısımdan tekrar süreceğini sanıyorum.
Her şeyden evvel toprktaki kalan kısmı kafes teli gibi bir şeyle sararak korumaya alın. Köpek yine gelip oraları büyük ihtimalle kazacaktır...
Kalan parçalardan da çelik alabilirsiniz. Bu zamanda bu türden alacağnız yeşil çeliklerin hepsi olmasada büyük bir kısmı tutacaktır. Temiz torf perlit karışımına nemli tutarak 1 çift yapraklı şekilde çelikleyebilirsiniz.

Canan
11-07-2015, 10:46
Bu daha çok akdeniz yaseminine benziyor. Bu tür için de aynı şeyleri söyleyeceğim. Emin olamamakla birlikte diğer tür gibi altta kalan kısımdan tekrar süreceğini sanıyorum.
Her şeyden evvel toprktaki kalan kısmı kafes teli gibi bir şeyle sararak korumaya alın. Köpek yine gelip oraları büyük ihtimalle kazacaktır...
Kalan parçalardan da çelik alabilirsiniz. Bu zamanda bu türden alacağnız yeşil çeliklerin hepsi olmasada büyük bir kısmı tutacaktır. Temiz torf perlit karışımına nemli tutarak 1 çift yapraklı şekilde çelikleyebilirsiniz.
Arkadaşım da okuyor burayı, söylediklerinizi yapacağız, pembe çiçekliymiş bitki, kış yaseminiymiş adı.Çeliklerin başarılı olma ihtimaline çok sevindik. Tekrar teşekkürler, kurtulursa buradan paylaşacağız.

s.toprak
26-07-2015, 15:11
arkadaşlar kış sonunda kuruyan arap yaseminimden kırılmış kuru bir çubuğu saksıda bekletmeye devam ediyorum. düne kadar büyük bir saksıda idi, toprağında irili ufaklı pek çok solucan birikmiş. Toprağı balkona yaydığım plastik ve kağıt üzerine boşalttım, kürekle alabildiğim büyük solucanları bahçeye bıraktım. Balkonda kuşların solucanları ayıklayacağını düşünmüştüm ama kuşlar topraktan çok yuva yapabilecekleri arayışındalar.
Dün balçık olan toprak bu gün kurumuş,bu yaydığım toprağı yapabildiğim kadar bir şeylerle ezip ufalamaya çalıştım. Toprak çok incelmedi, topakları var. Güneşlenen toprakta, solucanlar ve ve larvaları kalıp yeniden çoğalacak mı? Balkonda kuşlar çiçeklere rahat vermediğinden içeri alıyorum salonumda solucan beslemek ve çoğaltmak düşüncesi pek çekici gelmiyor. Ilgilerinize şimdidem çok teşekkür ediyorum.

s.toprak
26-07-2015, 15:16
Toprağına tutunmuş, tutmuş, sağlam, hastalıksız, yaşayan bir akdeniz yasemini fidanı bulabilmek çok güzel olurdu.

Jakin
26-07-2015, 15:52
arkadaşlar kış sonunda kuruyan arap yaseminimden kırılmış kuru bir çubuğu saksıda bekletmeye devam ediyorum.

Sn. s.toprak, yaseminin kurumasına aldırmayıp sulamaya devam edin, mutlaka yeniden yeşerecektir. Benimki de kurumuştu, ümidimi kesmiştim. Gayriihtiyari sulamaya devam ettim. Yeşerdi, bir çok filizler verdi ve geçen yılkinden daha çok çiçek açtı. Sizinki de yeniden canlanır umarım. :) Solucan konusunda bilgim yok maalesef. :)

s.toprak
27-07-2015, 18:06
6 cm kadar boyu var yok, kupkuru sanki yanmış, kararmış bir çubuk umutsuzca sulamaya devam ediyorum :)

Yiğitece
25-08-2015, 22:10
Merhabalar. Ben yeni üye oldum. Annemin İzmirdeki evinin minik bahçesinin çiçeklendirilmesi işi bana ait. Ama bu konuda ne kadar az şey bildiğimi okudukça görüyorum. Kafam karıştı... Bahçe Duvarı için Sarmaşık olarak Yasemin olabilir dedim ama.. Öğleden sonra, az Güneş alıyor. Bakımı kolay, yaprak dökmeyen bir bitki tercihim... Yardımcı olursanız sevinirim.

s.toprak
26-08-2015, 11:19
Merhabalar. Ben yeni üye oldum. Annemin İzmirdeki evinin minik bahçesinin çiçeklendirilmesi işi bana ait. Ama bu konuda ne kadar az şey bildiğimi okudukça görüyorum. Kafam karıştı... Bahçe Duvarı için Sarmaşık olarak Yasemin olabilir dedim ama.. Öğleden sonra, az Güneş alıyor. Bakımı kolay, yaprak dökmeyen bir bitki tercihim... Yardımcı olursanız sevinirim. İzmir yasemin için uygundur. Az güneş konusunda uzman arkadaşlarımızın bilgileri daha değerlidir. Yasemin güneşi ve suyu sever. Oldukça nazlıdır. Yerini severse hazirandan itibaren her gün mis kokulu çiçekler açan bir sarmaşığınız olur.Yapraklardan fazla çiçeklerini döker. Arap yasemini sahipleri her sabah çiçekleri haifiçe çekerek topladıktan sonra çam iğnelerine dizerseniz mis kokan bir buketiniz olur. Eski hanımlar evlerinde bunu toka ile başlarına takarlardı.Her gün bu buketi suya koyarsanız eviniz mis gibi kokar.

bisnev99
22-03-2016, 19:46
Çelikleri bu dönemde köklendirebilir miyim ?

masal_naz
26-03-2016, 12:29
Yaseminim baharın gelişiyle yeni sürgünler yapraklar ve tomurcuk verdi sanırım daha çiçeğini hi görmedim geçen yaz almıştım hiç gelişmemişti bu sene maşallahı var sanırım yıldız yasemini ama emin değilim sarmaşık türü

özfidan
26-03-2016, 17:06
BSn. Masal naz bu yaz çiçeklerini görürsünüz umarım.

Mutlu Kutlu
26-03-2016, 17:56
Yıldız yasemin değil sizinki,

Resimde görülen Pervane çiçekli yasemin-Rhynchospermum jasminoidesYaseminim baharın gelişiyle yeni sürgünler yapraklar ve tomurcuk verdi sanırım daha çiçeğini hi görmedim geçen yaz almıştım hiç gelişmemişti bu sene maşallahı var sanırım yıldız yasemini ama emin değilim sarmaşık türü

bisnev99
26-03-2016, 19:01
Çelikleri bu dönemde köklendirebilir miyim ?

Tutar mı ?

Mücevher Çalısı
18-07-2016, 12:20
Jasminum azoricum,

622264

Sinonim isimleri; Jasminum suaveolens, Jasminum trifoliatum,

622265

Yaprakları 3 parçalı. İngilizce ismi; "Lemon Scented Jasmine" yani "Limon Kokulu Yasemin" ve kokusu Jasminum officinale'ye göre daha hafif...

hakki_caliskan
04-09-2016, 14:35
Mayıs ayı gibi saksıya arkadaşımdan alıp diktiğim yasemin(aldığımda 1,5 yıllıktı, yerden 1 metre kadar yukardan kesip dikimi yaptım) epey büyüdü. Büyümesinde sorun yok ama genç sürgündeki yapraklar dolgunlaşmıyor, habire boya gidiyor. gelişmesi devam ediyor ama istediğim gibi üstü doldurmuyor. Yaptığım çitin üstünde yayılmasını istiyorum. her türlü tavsiye ve yoruma açığım, tecrübeli arkadaşların desteklerini bekliyorum.

not: ayda 1-2 sıvı bitki + toprak çoşturan veriyorum. aralarda az miktarda BGD veriyorum.

sky83
05-10-2016, 19:52
Konuyu baştan sona kadar okudum ama takıldığım birkaç konu oldu yardım ederseniz sevinirim. Son 6 aydır kokulu bitkilere merek saldım.Forumdan ve yabancı sitelerden takip edebildiğim cinsleri toplayıp bahçeme ekmeye çalışıyorum. Eskişehir ve Torbalı fidanlıkları ile Bayındır ilçesindeki seralardan yaklaşık 30 farklı çeşit bitki edindim. Listemde almayı düşündüğüm daha 25 yakın çeşit duruyor.

Edindiğim cinslerden normal yasemin , Jasminum azoricum (Limon Kokulu Yasemin) , pembe yasemin ve ful yasemin bu alanla ilgili olduğu için İstanbul maslak sarıyer civarı için dışarıda yaşatma imkanım var mı? Birde bu bitkilerin dona dayanıklılık dereceleri nelerdir?

Ayrıca komşumun tüm duvarını kaplayan Trachelospermum jasminoides (pervane yasemini ) bitkisinde bir sürü tohum var ama olgunlaşma ve toplama zamanını bilmiyorum. Kasım ayını beklemem gerekiyor mu ?

Çok şey sordum biliyorum kusura bakmayınız.

king2016
07-10-2016, 13:51
evimizin salon köşesinde kullanırız ve annem her zaman bakımına önem verir :)

sky83
07-10-2016, 20:31
evimizin salon köşesinde kullanırız ve annem her zaman bakımına önem verir :)

Hangi türü salonunuzda yetiştiriyorsunuz?

Lonicera
24-10-2016, 07:42
Yıldız çiçekli yasemine( Rhynchospermum jasminoides) tohum bağlattık ama bu yılki etkinliğe yetişmeyecek. Nasipse seneye artık.

Lonicera
29-11-2016, 11:42
Rhynchospermum jasminoides' in bir baklası renk değiştirip tohumları olgunlaştırmış. Diğerleri de beklemede. Önümüzdeki yıl paylaşım için şimdiden yerini alacak.

MaynaVira
04-01-2017, 14:46
Sn. Lonicera;

Beni -şimdiden- gelecek senenin taliplileri arasına yazabilirseniz sevinirim. :p
Doğrusu bitkinin tohumlarının resimdeki gibi olduğunu bilmiyordum, epey de şirin görünüyorlar.

Elinize, emeğinize sağlık...

Lonicera
04-01-2017, 16:18
Bir aksilik olmaz ise, ölmez de sağ kalırsak önümüzdeki yıl için daha nadir sürpriz tohumlar da olacak. Siz de forumu takip edip talepte bulunursanız neden olmasın.

Bu yasemin türünün tohum baklası çok iyi takip edilmeli, yoksa bir günde açılıp tüyümsü yapılarıyla metrelerce uzaklara gidebiliyorlar.

MaynaVira
04-01-2017, 16:44
Sn. Lonicera;

Gelecek seneye ölmezsek, bir aksilik olmazsa vs. yazıp yazıp vazgeçmiş, silmiştim.
Mesajınızda değindiğinizi görünce -olumlu anlamda- bir tuhaf oldum.
Hayatın ne getireceği belli olmuyor, hepimizin malumu...
Bu vesileyle size sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum. ;)

Verdiğiniz bilgiler, özellikle benim gibi amatörler için oldukça değerli.
Şüphe yok ki, sizin gibilerin emek ve tecrübeleri, burada birçok kimseye şevk ve heyecan aşılıyor.

Burada bilgi içerikli bir mesaj yazamadığım için üzgünüm. O yüzden sözü de fazla uzatmayacağım. :rolleyes:

Başarılı çalışmalar...

Lonicera
04-01-2017, 17:18
Sn MaynaVira, inşallah sevdiklerimizle sağlıklı ve huzur dolu bir yaşam sürdürmek hepimize nasip olur. Aynen dediğiniz gibi hayatın ne getireceği belli değil. Biz kendi dünyamızda planlar yaparken başımıza gelenler hayatın ta kendisi değil mi? O yüzden derim hep önce canımızın sağlığı. Gerisi iyi kötü bir şekilde hallolur

Neyse enseyi de fazla karartmadan şu cemrelerin bir an evvel düşmesini arzu ediyorum. Ki sezona ilk adımı her yıl olduğu gibi heyecanla atmanın tadı bir başka oluyor.

Etkinlikten gelen, etkinliğe gönderdiğimiz tohumların heyecanı da ayrı bir zevktir yani:))

Yasemin sayfasını daha fazla başka konularla meşgul etmeden ben de çalışmalarınızda başarılar dilerim.

hakki_caliskan
14-02-2017, 13:02
Konuyu baştan sona kadar okudum ama takıldığım birkaç konu oldu yardım ederseniz sevinirim. Son 6 aydır kokulu bitkilere merek saldım.Forumdan ve yabancı sitelerden takip edebildiğim cinsleri toplayıp bahçeme ekmeye çalışıyorum. Eskişehir ve Torbalı fidanlıkları ile Bayındır ilçesindeki seralardan yaklaşık 30 farklı çeşit bitki edindim. Listemde almayı düşündüğüm daha 25 yakın çeşit duruyor.

Edindiğim cinslerden normal yasemin , Jasminum azoricum (Limon Kokulu Yasemin) , pembe yasemin ve ful yasemin bu alanla ilgili olduğu için İstanbul maslak sarıyer civarı için dışarıda yaşatma imkanım var mı? Birde bu bitkilerin dona dayanıklılık dereceleri nelerdir?

Ayrıca komşumun tüm duvarını kaplayan Trachelospermum jasminoides (pervane yasemini ) bitkisinde bir sürü tohum var ama olgunlaşma ve toplama zamanını bilmiyorum. Kasım ayını beklemem gerekiyor mu ?

Çok şey sordum biliyorum kusura bakmayınız.

full yasemin işini görür, benim resimlerde olan. dış mekan çiçekleridir zaten. Kışa dayanıklıdır. Kokuyu seviyorsan ve yerin müsaitse mor salkım ve hanımelini tavsiye ederim. Koku ve görsel anlamında çok iyidir. İç mekan için hoya(mum sarmaşığı) alabilirsin.

hakki_caliskan
14-02-2017, 13:05
Sn. Lonicera;

Beni -şimdiden- gelecek senenin taliplileri arasına yazabilirseniz sevinirim. :p
Doğrusu bitkinin tohumlarının resimdeki gibi olduğunu bilmiyordum, epey de şirin görünüyorlar.

Elinize, emeğinize sağlık...

bunlar değişik bir aerodinamiğe sahip. hafif rüzgara karşı yüksekten bırakınca helikopter pervanesi gibi döne döne uzaklaşıyor. bir nevi havada süzülüp alana yayılmış oluyor. tohumdan artırım pek tavsiye edilmez, büyümesi ve çiçeklenmesi çok uzun sürer.

thpozitif
26-03-2017, 17:20
Merhabalar. 17. Kat balkonumda türünü bilmediğim Yasemin var. Bu yaz 3. Yaz olacak bu balkonda. Yaz aylarında ciceklenmesinde bir problem olmadı.

Sormak istediğim şu; toprak ve saksı değişimi dışında hiçbir şey yapmadım bu bitki için. İşin doğrusu 3 senedir pek bir uzama da kaydetmedi. Balkon demirine ilk sardigim gün nasılsa hala aynı pozisyonunda. Herhangi bir yerinde bir uzama veya sağa sola sarma yok. Sallanıp sağa sola uzaması için budama gibi birşey yapmam gerekir mı? Veya ne yapmam gerekir.

masal_naz
04-04-2017, 22:01
Konu baya sessiz kalmış, yasemini eski evin bahçesine dikmiştim şuan ne durumda hıc bılmıyorum

Nejat@
27-05-2017, 22:18
Bu gün yıldız yasemin hakkında araştırma yaparken, sarı çiçekli yıldız yasemin buldum. ''The Italian yellow jasmine (Trachelospermum jasminoides Star of Toscane (='Selbra')'' malesef türkiyede yok. :(

Nejat@
27-05-2017, 23:14
Mayıs ayı gibi saksıya arkadaşımdan alıp diktiğim yasemin(aldığımda 1,5 yıllıktı, yerden 1 metre kadar yukardan kesip dikimi yaptım) epey büyüdü. Büyümesinde sorun yok ama genç sürgündeki yapraklar dolgunlaşmıyor, habire boya gidiyor. gelişmesi devam ediyor ama istediğim gibi üstü doldurmuyor. Yaptığım çitin üstünde yayılmasını istiyorum. her türlü tavsiye ve yoruma açığım, tecrübeli arkadaşların desteklerini bekliyorum.

not: ayda 1-2 sıvı bitki + toprak çoşturan veriyorum. aralarda az miktarda BGD veriyorum.

Konunun uzmanı değilim fakat bende balkonda yasemin yetiştirdiğim için bildiklerimi paylaşayım dedim. Öncelikle yasemin çok fazla gübre istemeyen bir bitki, bir çok yabancı kaynakta senede üç kez yeterli diyor. Genel olarak tavsiye edilen 10-10-10+ ME türü dengeli gübreler. Ben şahsen toz yarasa göbresi ve 20-20-20+ME (tamamı suda çözülür türden) kullanıyorum. Gübreden daha önemlisi toprak ph ı, şebeke suları oldukça kireçli olduğu ve aşırı kimyasal gübreleme toprak ph ını yükseltiyor. Toprak aşırı alkalin hale geldiğinde bitkide beslenme bozuklukları oluşuyor. Yasemin bitkisi alkalin topraklara uyum sağlasa bile sevdiği PH aralığı 5.1 ile 6 arasıdır. Umarım yardımcı olabilmişimdir

poiii
11-08-2017, 11:09
Merhaba fotograftaki yasemini ekeli 1 hafta oluyor, ciceklerini aciyor ama ertesi gun hemen dokuyor iki tane var ikisinde de ayni sorun var neden boyle oluyor yoksa yaseminlerin ciceklerinin ozelligi mi bu? Yanit verirseniz sevinirim.

Selma_321
11-08-2017, 17:01
Merhaba fotograftaki yasemini ekeli 1 hafta oluyor, ciceklerini aciyor ama ertesi gun hemen dokuyor iki tane var ikisinde de ayni sorun var neden boyle oluyor yoksa yaseminlerin ciceklerinin ozelligi mi bu? Yanit verirseniz sevinirim.

Evet maalesef çiçek ömrü çok kısa

poiii
13-08-2017, 23:03
Evet maalesef çiçek ömrü çok kısa

Yanitiniz icin tesekkur ederim en azindan bizimkilerde sorun yokmus

ecznecla
11-05-2018, 21:18
Bugün pazara giderken farklı bir yoldan gideyim dedim . İyiki demişim.. inanılmaz güzel kokan ve harika görünen bu manzara ile karsılastım. Hemen kendimi bahçeden içeri atıp sanki birini bekliyomuş havasıyla bol bol içime çektim kokuyu.. resim hiç güzel çıkmadı ışıgı ayarlayamadım. Çiçeksiz bi dal bulup çelik almak istedim ama bulmakta çok zorlandım. Bütün sürgünler çiçekliydi. Bikac tane ufak sürgün buldum nasıl köklendirmeliyim ? Suya mı koyayım perlite mi dikeyim? Balkonum bi köşesini bu güzellikle bezemek istiyorum..

Kozanli
11-05-2018, 22:17
Yatay kesim yapın 3-5 gün suya daldırma yapın bir şans 🍀 kesin olmamakla.

ecznecla
12-05-2018, 10:22
Teşekkür ederim Sayın Kozanlı. Dediğiniz gibi yapayım. İnşallah tuttururum..

Selma_321
12-05-2018, 10:26
Sayın ecznecla, tutmasa bile Bauhaus ta bile satılıyor uygun fiyata.

Anatolia34
22-06-2018, 11:58
Bahar başında aldığım yasemin çiçeklerini döktü. Normal midir? Arap yasemini. :mad:

melih146
22-10-2018, 16:53
Yaklaşık 4 aylık bir bekleme sonucu yaseminim köklenmeyi başardı. İETT bazı duraklarının arkasını Yaseminle kaplamış. Ben de haziran ortaları gibi onlardan birinden 3-4 çelik aldım uzunca. İlk 1 ay suda beklettim. Baktım ki hiçbir gelişme yok, tatile de çıkacağım hadi bir şans vermikülite koyayım dönene kadar o nemini korusun dedim. 1.5 litrelik şu şişesini keserek içine tamamen vermikülit doldurdum çeliği de içine daldırdım. 2. Ayın sonunda dayanamayıp çeliği çıkardım ve üstünde köklerin oluşmaya başladığını gördüm. Ah keşke çıkarmaz olaydım onca zaman sonra köklendirmeyi başarmışken diye kendime kızıp yeniden vermikülite koydum. Neyse ki kökler gelişmeye devam etti (pet şişe olunca köklerin gelişimi dışardan takip edilebiliyor en çok o yanını seviyorum) bugün itibariyle 4 ay oldu hemen hemen. Bugün yasemini vermikülitli şişeden çıkarıp toprağa aldım. Vermikülitten çıkarınca dışardan gözükenden de çok köklendiğini gördüm sevinçle. Yine pet şişeden saksı yaptım kökleri izlemeye bir süre daha devam edeyim diyerek.

su teresi
11-12-2018, 18:46
Jasminum azoricum,

622264

Sinonim isimleri; Jasminum suaveolens, Jasminum trifoliatum,

622265

Yaprakları 3 parçalı. İngilizce ismi; "Lemon Scented Jasmine" yani "Limon Kokulu Yasemin" ve kokusu Jasminum officinale'ye göre daha hafif...

Verdiğiniz bilgiyle ismi arama motoruna yazınca buradaki https://www.zengardentr.com/Yogun-kokulu-yasemin-fidesi-jasminum-azoricum-lemon-scented-jasmine,PR-8984.html

tanıma uyup uymadığına bakmak için az önce bahçeye çıkıp el lambasıyla çiçekleri kontrol ettim ki halen çiçek ve tomurcuklar var çiçeğin ortasındaki yeşil antere göre nihayet, muhteşem yaseminin türünü öğrenebildim. teşekkür ederim.

melih146
18-04-2019, 13:03
Son mesajıma göre Ekim'de toprağa aldığım yaseminimin 2 hafta öncesine kadar güzelce köklenmesini bekledim. Bu süreç boyunca yeni yaprak açmadı varolanlarda da pek bir değişim olmadı. Fakat köklerdeki gelişme pet şişe dışından görülebiliyordu.

2 hafta önce yeterince köklenmiştir artık diyerek ucundan bir boğum budadım. Hemen ertesi gün yeni sürgün tomurcukları bitkinin boğumlarında oluşmuştu bile. Şu anda 3 sürgün yukarıdan 1 minik sürgün de aşağıdan olmak üzere 4 sürgünden gelişiyor bitkim. Açık yeşil yapraklı olanlar yeni yapraklar, koyular geçen sene çelik aldığım zamandan kalan yapraklar.

Yaza kadar epeyce uzayacağını umduğumdan çöp şiş ve sıcak silikon kullanarak kendisine bir de çit ördüm. Epey derme çatma bir çit oldu ama idare edecektir diye düşünüyorum.

bozo44
14-05-2019, 19:14
Merhaba siteye yeni üye oldum yazlı kışlı açan ve her mevsim kokan çiçeklere karşı zaafım olduğunu belirtip bir kaç soru sormak istiyorum sizlere
Öncelikle bana önerebileceğiniz 4 mevsim çiçek açan ve kokan evde yetiştireceğim çiçek hangisi olmalı ben genellikle mum çiçeği gördüm fakat mum çiçeği kışın açıp kokarmı?
İkincisi ise yasemin.
Yasemin ne kadar sürede çiçek açar ve o dehşetli kokusu hangi aylarda verir ve ne kadar sürer
Bana 1 yıl önce yasemin geldi saksısını değiştim ve büyük özenle diktim bundan 2 gün önce toprağıyla saksısını değiştirdim ve yine büyük özenle diktim
Fakat bendeki yasemin **** başka bişey ama ben yasemin diye biliyorum hiç çiçek açmadı ve kokusunu hiç almadım bunun sebebi nedir bilen varsa açıklamasını rica ediyorum çok üzülüyorum çiçek açıp kokusunu vermediği için ne yapacağımı bilmiyorum
Şimdiden hepinizie teşekkür ediyorum.

musk
21-05-2019, 10:13
Merhaba siteye yeni üye oldum yazlı kışlı açan ve her mevsim kokan çiçeklere karşı zaafım olduğunu belirtip bir kaç soru sormak istiyorum sizlere
Öncelikle bana önerebileceğiniz 4 mevsim çiçek açan ve kokan evde yetiştireceğim çiçek hangisi olmalı ben genellikle mum çiçeği gördüm fakat mum çiçeği kışın açıp kokarmı?
İkincisi ise yasemin.
Yasemin ne kadar sürede çiçek açar ve o dehşetli kokusu hangi aylarda verir ve ne kadar sürer
Bana 1 yıl önce yasemin geldi saksısını değiştim ve büyük özenle diktim bundan 2 gün önce toprağıyla saksısını değiştirdim ve yine büyük özenle diktim
Fakat bendeki yasemin **** başka bişey ama ben yasemin diye biliyorum hiç çiçek açmadı ve kokusunu hiç almadım bunun sebebi nedir bilen varsa açıklamasını rica ediyorum çok üzülüyorum çiçek açıp kokusunu vermediği için ne yapacağımı bilmiyorum
Şimdiden hepinizie teşekkür ediyorum.
Hangi bitkiler konusunu diğer arkadaşlara bırakıyorum. Bu bitkiler olsun arap yasemini denen elinizdeki tür, olsun diğer yaseminler normalde dış ortam bitkileridir. Siz bunları sürekli iç ortam da bakarsanız mevsimi algılamayacağından, kışın soğuğunu almadığından çiçek de açmayacaklardır. Bahsi geçen her iki bitkide de mevcut. İstanbul kosullarında bu tarihlerde çiçeklenmiş durumdalar. Yani çiçelenme mevsimindeyiz. Tabi sözüm istanbul koşulları için. Daha ılıman iklimlerde çiçeklenme çok daha erken zamanda olacaktır. İmkanınız varsa bitkinizi dış ortamda bırakın. Elinizdeki tür kış şartlarına son derece dayanıklıdır. bir sorun yaşamaz.

mehmet0791
28-09-2019, 10:52
https://www.youtube.com/watch?v=UEIpI3rj4rM

Büşra_
09-11-2019, 14:46
İki ay önce aldığım arap yasemini iki hafta öncesine kadar gayet güzel büyüyordu ama ili haftadır hiç büyümüyo hergün biraz daha sarılıp büyürdü gerilen ipe doğru ama öylece kaldı yapraklara bakıyorum böcek sinek yok bi dökülme de yok neden böyle oldu anlayamadım. Fotoğraf da atamıyorum siteye yeni üyeyim hiç anlamıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

Mahmut Tebir
09-11-2019, 17:05
İki ay önce aldığım arap yasemini iki hafta öncesine kadar gayet güzel büyüyordu ama ili haftadır hiç büyümüyo hergün biraz daha sarılıp büyürdü gerilen ipe doğru ama öylece kaldı yapraklara bakıyorum böcek sinek yok bi dökülme de yok neden böyle oldu anlayamadım. Fotoğraf da atamıyorum siteye yeni üyeyim hiç anlamıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler


Havalar soğuduğu için olmasın. Genelde soğuk havalarda bitkiler büyümez.:cool:

E.Kahraman
11-08-2020, 10:08
Onlarca denemeden sonra sonunda bir yasemin çeliğini tutturabildim. Umarım büyütebilirim.

Tekci01
21-06-2021, 12:12
Kokusu muhteşem