View Full Version : Yasemin
lastmohikan
03-09-2009, 12:42
buçiçeğin kokusu bayıltır insanı.
finduk52
07-09-2009, 02:57
İşte bu da benim miniğim .
Daha çok küçük ama büyüyecek inşaallah .
http://img40.imageshack.us/img40/7965/abcd0001tz.jpg
Burada ise boyuna bakmadan çiçek açmaya çalışıyor .
http://img38.imageshack.us/img38/9071/abcd0003d.jpg
snowman77
07-09-2009, 12:30
Ya iki gündür bu konudaki mesajları okuyorum bugün bi seraya gitmiştim sırf yaseminleri daha yakından görmek ve buralarda hangi çeşitlerini bulabileceğime bakmak için iki çeşidini gördüm gittiğim serada sarı yasemin ve Rhynchospermum olanını yanlış hatırlamıyorsam etiketinde yazan bu isimdi sarı yasemini okuduklarımdan kokusuz olduğunu düşünüp pek bakmadım bile doğru dürüst çiçeğide yoktu üzerinde Rhynchospermum olanında 3 tane çiçeği vardı yaklaşık 1-1,5 metre boyunda kokusu güzeldi hoştu ama ful yaseminin kokusu daha keskin diye okuduğumdan ondan bulurum belki başka bir serada düşüncesi ile onuda bıraktım almadım kafam iyice karıştı resmen ezber yapacak hale geldim mesajları ama her okuduğumda hepten allak bullak oluyor düşüncelerim sarı yaseminlerin Yellow Jessamine, Carolina Yellow Jasmine (Gelsemium sempervirens) bu çeşidi kokulu olup Sarı Yasemin, Jasminum Revolutum bu çeşidi kokusuzmu oluyor illaki kokulu olsun istiyorum pişman oldum şimdi iyi gözlemleyemedim sanırım yarın yeniden gidip bakacağım Rhynchospermum çeşidinden 1 tane vardı sanırım inşaallah satılmamıştır yoksa çok üzülürüm:(
Yellow Jessamine, Carolina Yellow Jasmine (Gelsemium sempervirens)'ler ilkbaharda açıyor oldukça hoş ve ferahlatıcı bir kokuya sahip.O serada gördüğünüzün eğer çiçekli ise caralina yaeellow yasemin olduğunu sanmıyorum.
Orhan Özbilgiç
07-09-2009, 18:22
Bence en albenli olanı mavi yasemin!
Yıllardır kokulu beyaz çiçekli, klasik yaseminim var. Eğer mavisi de kokulusu ise, değmeyin yasemin kardeşliğine. Hemen bir tanede mavisinden edinip yancağızına dikiveririm..
Tabii, dış mekana dayanıklı ise!
Bitkiyi tanıyan arkadaşlar kısaca bilgilendirirse sevinirim.Hoş, belki gerdeki sayfalara daha dikkatlice baksam bilgilenebilirim ama, şöyle bir göz ucuyla baktım, bulamadım.
Saygılarımla.
finduk52
08-09-2009, 10:45
Sayın snowman77,
Ben o mesajımdan sonra o serada var olan iki tür yasemini aldım .
Birisi o pervane yasemin diğeri ise Jasminum nudiflorum - Winterjasmıjn ( Kış yasemini) .
Bu sarı yaseminin çeşidi hakkında hiçbir yazı bulamadım bu bölümde .
Acaba bu tür kokulumudur ?
Ful yaseminim mis kokularını yayıyor.
Temmuz ayında aldığım yaseminim de böyle bir şeyler oldu nedir acaba ?
Yaprak altında var.Hiç çiçek açmadı sadece aldığımda tomurcuğu vardı o kadar.
Elimde toz captan,nee mazal,sim organic,mass tonic var. Hangisini kullanabilirim.
Ya da ne kullanmalıyım ? Kaybetmek istemiyorum çiçeklerimi :o
Nail Sarı
24-09-2009, 13:57
Herhangi bir ilaç atmanıza gerek yok. Endişelenmeyiniz. Bu beyaz lekeler bendeki yaseminde de var. Hastalık falan değil.
:D aman ne güzel heyacan yaptım :p
Bence heyecanınız çok da yersiz değildi gibi görünüyor.
Pamukçuk veya pamuklu bite benziyor. Kürdanla kaldırın böcek olduklarına emin olursanız ilaçlamanızı şiddetle tavsiye ederim.
:( yani bana da pamukçuk veya pamuklu bite benzetmiştim ama emin olamamıştım. Peki ilaçlasam bir zararı olur mu ?
nuray topcu
26-09-2009, 21:51
Merhabalar.Sundavilla isimli çiçekle bu yaz tanıştım.Nefis bir şey.Yengeme hediye almıştım.Aklım kalmasın diye kendime de alacağım.Serada halen var.Ve halen tomurcuk dolular.
Sayı finduk52, sarı yasemin kokmuyor malesef.
lastmohikan
29-09-2009, 11:11
büyümesine destek olsun diye demir merdiven yaptım yaseminime.
sarsmasın rüzgar eğmesin yağmur.
BenBen1967
29-09-2009, 11:33
Arkadaşlar kimsede Akdeniz yasemini var mı? Sonunda o eşsiz kokunun adını öğrendim. Çiçekçinin birinde buldum adada ama 30 tl istedi. Yaz sonu olduğu için çok geldi bana fiyatı. Yaz başı olsa balıklama dalardım ama şimdi çiçeği bırakıp döneceksin kışın kim bakacak ona ölür diye düşündüm.
lastmohikan
29-09-2009, 13:31
sayın BenBen1967:
bendeki full yasemin o da şu anda bebek 3 adet çiçek açtı kokusu çok etkili.
ilerde gelişince ihtiyaç olursa çelik yollarım.
saygılar.
Yılmaz Yalçın
29-09-2009, 14:02
Sayın Benben,
Sizin Akdeniz Yasemini dediğiniz norrmal iri çiçekli yasemin mi,çalı gibi Antalya'da bol yetişen tür mü?
BenBen1967
29-09-2009, 15:33
KUBAT İZMİRLİ normal yasemin gibi ama çiçekleri beyaz değil sarımsı yeşilimsi gibi akşam olunca kokuyor dalları çiçek içinde gündüz görsen birşeye benzetemezsin bu mu kokuyor dersin? Ama akşam olunca bayıltıyor insanı sanırım sarılıcı türden değil bu .Keşke fotoğrafını çekseydim kahretsin böylede anlatamıyorum. Bunu ilk kez Antalya Zigana otelin bahçesinde keşfetmiştim 6 sene önce. O gün bu gündür peşindeyim.Otelin bahçevanı giderken uğra sana saksıda vereyim demişti çelikten tutturamazsın demişti. Çıkış işlemleri uzayınca bende unuttum uçağı kaçırmak üzereydim zira.
Sevgili Ben Ben 1967,
acaba sorduğun yasemin benim bahçemde olan mı?
biraz önce ( Hozat bahçe ) başlığına fotoğraf gönderdim.
Aynı fotorafı ikinci kez gönderince sistem kabul etmiyor.
Vakit bulup bakarsan çok memnun olurum.ben de o yaseminin
ne cins olduğunu merak ediyorum.
sevgiler..
BenBen1967
29-09-2009, 20:15
Benziyor. Ama benim dediğimin yaprakları daha yumuşak ve daha açık renkte biraz daha ince.Çiçekleri o kadar beyaz değil ve bunun gibi açmıyor çiçekleri geriye doğru. Ben onun bir resmini çekebilirsem iyi olacak sanırım.
Melisayı tarif ediyorsun gibi :)
BenBen1967
29-09-2009, 20:24
Evet melisaymış. Sizin söylemeniz üzerine baktım forumda.
Çünkü bende yasemin var ama kokusu bayıltmıyor.
Oh be sonunda adını tam öğrendim teşekkürler. ;)
lastmohikan
02-10-2009, 21:19
Evet melisaymış. Sizin söylemeniz üzerine baktım forumda.
Çünkü bende yasemin var ama kokusu bayıltmıyor.
Oh be sonunda adını tam öğrendim teşekkürler. ;)
hocam çiçeği beyaz melisa var çelik alınca yolayayım istersen çalı gibi oluyo ama budayıp ağaç formu verende var.
merhaba,
Bu yıl terasta 2 yasemin denemem oldu, hem Jasminum polyanthum (pembe yasemin) hem de Stephanotis floribunda.
İkincisi sorunsuz hızla büyürken, pembe yasemin sürekli problem çıkartıyor.
107966
Yaprakları sürekli kuruyup dökülüyor, bir çeşit mantar olduğunu tahmin ediyorum, 2 kere ilaçladım (CORNELL 50 WP ve Captan karışımıyla) ama sorun devam ediyor.
Bir yandan bu yaprakları kurur dökülürken, diğer yandan aynı hzıda taze sürgünler geliyor.
Pembe yasemini mantarlandıran da bir benim herhalde :(
Ne yapmalıyım?
Bir de çok şekilsiz, karmakarışık büyüyor, ana bir dala bırakıp, bir yere falan sarmak çok zor, her yerden yan dallar fışkırıp, birbirine dolanıveriyor.
Nasıl kontrol ediyorsunuz pembe yaseminin formunu?
S-L-İ-H-A
14-10-2009, 21:50
Sayın Fıruzan;
Yaz boyunca ful yaseminlerde gördüğünüz,böcek sandığım beyazlıklarla çok uğraştım.Kimyasal ilaçlar,ev yapımı ilaçlar,hatta biyonem dahi denedim.Bir türlü geçiremedim.Çiçeklerin gelişiminde de bir anormallik göremedim.Yapraklarda hiç bozulma olmadı.Balkondan içeri aldım.Geçen baktım ki beyazlıklar kaybolmaya başlamış.Kahverengiye dönüşenler, hatta hepten kaybolanlar dahi var.Bunlar böcek değil gibi.Birde ,dışarı çıkarınca oluşmaya başladığını farketmiştim.
Yılmaz Yalçın
27-10-2009, 19:02
Arkadaşlar,
Şimdiye kadar birçok yasemin aldım bütün çeşitleri bahçemde ikişer adet mevcut,önce fulyasemin aldım ama çok nadir açıyor ve çok çieğini göremedim:(pervane çiçekli yasemin ise 2 ay çiçekli kalıyor ama yoğun kokusu yok..
En güzeli ise Eminönü'nden aldığım 3 yaşında olan normal yasemin(çiçeği fulyasemin gibi büyük olan)çıktı.Üstelik 3 yaşındaki normal yasemini oldukça ucuza aldım 20 TL.ye verdiler.(almak isteyenler mutlaka Eminönündeki çiçekçilere uğramalı)
Normal yaseminim 2 aydır sürekli açıyor üstelik her gün en az 20 adet çiçek buluyorum üstünde ve odama getirip suya koydugumda oldukça yogun kokuyor...Antalya'dan sipariş verdiğim tüm yaseminler 2 ay önce çiçeklenmeyi kesmesine rağmen Eminönü'den aldığım normal yaseminim hala açıyor ve üzerinde bir sürü sayamadıgım tomurcuk var..Anlaşılan kar yağana kadar açacak:)
Bende Jasminium fruticans türü (sanıyoruz sarı çiçekli) yaseminden iki çelik var. Nemli perlitte tutuyorum. Sizce köklenirler mi, yoksa direkt toprağa mı alayım :confused::confused:
Yılmaz Yalçın
28-10-2009, 18:19
Sanırım geç kaldınız biraz,çünkü ben temmuz gibi çelik aldıgım 3 tür yasemin çelikleri tuttu(sarı yasemin,pervane çiçekli ve fulyasemin)Ama agustos ve eylülde çeliklediklerim malesef tutmadı
Hadi :(
Üzüldüm şimdi.. Artık seneye birdaha alırım napayım..
Teşekkürler sayın kubat_izmirli...
Yılmaz Yalçın
01-11-2009, 19:50
Arkadaşlar,
3 ay önce Eyüp'teki bir çiçkeçiden aldığım pervane çiçekli yaseminim uzayıp gitti:)sürgünleri maşallah telleri aştı:)
S-L-İ-H-A
11-11-2009, 20:40
Benim için bütün çiçekler güzel ve özel.Ama içlerinden yaseminlerin ve melisaların yeri daha bir ayrı.Ne hikmetse bu bölümden kimse beni duymuyor.Arkadaşlar beni duymanız için ne yapmam gerekiyor? Hadi bu sorunuma birileri çare bulsun lütfen...
Murayya yaseminlere bir böcek alıştı,bir türlü çare bulamıyorum.Yazdan beri.Küçük,çok minik siyah bir böcek.Yeni sürgünlerere resmen sıvanıyor.İlaçlıyorum,iki gün sonra tekrar çıkıyor.Elimle temizliyorum,birkaç gün sonra tekrar..Ben başedemedim.Benim gibi yaseminin bir kaç türünü yetiştiren arkadaşlar, yardım!!!
Mutlu Kutlu
11-11-2009, 21:05
İlkbahar ve sonbahar ayları bit çeşitleri için bayram havası gibi geliyor onlara. Çok hızlı çoğalıyorlar, elle öldürmekte bir çözüm ama başedilemeyecek kadar çoksa ilaçlı mücadele gerek. Sadece murraya yaseminde değildir onlar, çevrenizde başka bit kaynağı bitkilerde olabilir. Dışarıdaki gül gibi, bitlerin sevdiği bitkilerde de bu böcükten bolca olabilir. Pencerelerin açık olduğu bir zaman rüzgar ile beraber hava yoluyla bitkilerinize gelir, çok yavaş yürüdüğüne bakmayın minnacık kanatlarını açıp kendini hava akımına bıraktığında inanılmaz uzaklıklara gidebilir. Bitler tek başına üreyebilen böcek türlerindendir, erkek ve dişisi olmaz.
Babamın bir sözü var '' bir topal bit 9 köy gezermiş'' onun bahsettiği bit türü farklı ama, bu bitinde klasik bitten pek bir farkı yok.
Mutlu Bey,
Bursa pandora yasemini dışarıda yetiştirmek için uygun mudur?
Mutlu Kutlu
11-11-2009, 21:35
Sn. uzman16,
Pandora yaseminin bursada dış ortamda yaşayabileceğini pek sanmam. Ama bir ihtimal yaşayabilir diyorsanız küçük bir fidan alıp bir denemek lazım. Biliyorsunuz iklimler değişti, artık neyin nerede yetişeceğide epeyce karıştı.
S-L-İ-H-A
12-11-2009, 20:38
Kimyasal ilaçları deniyorum.Çare bulamadım.En kısa zamanda resmini koymaya çalışacağım.Yakınında iki saksı gülüm var.Onun böcekleri ile murayya ya dadanan böcekler çok farklı gibi sanki.Cevaplarınız için teşekkürler.
Arkadaşlar yıllar oldu, Çukurova Ü. Peyzaj Mimarlığı Fakültesinden birkaç fidan hediye almıştım birinin saksısında daha sonradan bir bitki çıktı; yaprakları beşli kurul olarak, akşamları kapanıyordu, biraz kalıncaydı. Sarı yasemin çiçeğine benzer çiçekleri yaz sonunda açıyordu, gövdesi odunsuydu.Çok güzel kokuyordu. Yerini beğenmedim yer değiştirdim kurudu. Aynı çiçekten olsa yeniden dikmek istiyorum tanımlamama göre tanıyabildiniz mi ?
Yılmaz Yalçın
15-11-2009, 14:31
Arkadaşlar,
Pervana çiçekli yaseminim 10 gün öncesine kadar epey bir sürgün verdi ve 3 metre kadar toplam uzunluğa ulaştı,merak ettiğim sürgün vermeyi şuan sanırım kesti acaba ilkbaharda da sürgün veriyor mu yoksa tomurcuklanma dönemi mi ilkbahar sadece?
rosebud35
09-12-2009, 11:00
Merhabalar,
Yaz döneminde balkonumda yetiştirmek için bir beyaz yasemin almıştım. Yaz dönemini çok güzel geçirdi ancak şuanda son derece cansız. Balkonumun üstü açık çok fazla rüzgar alıyor. Sanırım yaseminim de bundan etkileniyor. Onu hemen camın iç tarafına salona almayı düşünüyorum. Acaba kış aylarını içeride geçirmesi mi daha sağlıklı olur yoksa dışarıda geçirmesi mi? Bilgisi olanlar yardımcı olabilirlrse çok sevinirim. Teşekkürler..
rosebud35!
Öncelikle sahip olduğunuz yaseminin cinsi nedir tam olarak ? madagaskar yasemini mi ? portakal yaseminimi? full yaseminimi gardenya yaseminimi .... bi cok cesidi var ve herbirinin iklim istekleri farklı once turunu ogrenmek gerek sayet madagaskar yasemini ise mutlaka bu mevsimde iceri alman gerek diye dusnuyorum ama yinede ustadlar varken burada bana soz dusmez . fakat akdeniz yasemini ise soz konusu yaseminiz ege izmirde zarara ugramadan kışı gecirir sanıyorum baharın gelişiyle tekrar yeserir ve harika ciceklerini acar
saygılarımla;
rosebud35
09-12-2009, 15:46
rosebud35!
Öncelikle sahip olduğunuz yaseminin cinsi nedir tam olarak ? madagaskar yasemini mi ? portakal yaseminimi? full yaseminimi gardenya yaseminimi .... bi cok cesidi var ve herbirinin iklim istekleri farklı once turunu ogrenmek gerek sayet madagaskar yasemini ise mutlaka bu mevsimde iceri alman gerek diye dusnuyorum ama yinede ustadlar varken burada bana soz dusmez . fakat akdeniz yasemini ise soz konusu yaseminiz ege izmirde zarara ugramadan kışı gecirir sanıyorum baharın gelişiyle tekrar yeserir ve harika ciceklerini acar
saygılarımla;
Cinsini sizin tanımladığınız şekilde bilmiyorum. Ama İzmirde sık yetişen klasik beyaz çiçekli yasemin.. Sanırım içeri alsam iyi olucak..
S-L-İ-H-A
26-12-2009, 21:37
Bu mevsimde böyle güzellikler görmek,ne kadar güzel...
Mutlu Kutlu
27-12-2009, 16:39
Çiçeklerin ruhundan anlamak bu olsa gerek.
Kış aylarında, birde kayseri soğuklarında murraya yasemin açtırmak. Allah muhabbetinizi arttırsın yasemininizle, sevginiz karşılıklıymış demekki:)Bu mevsimde böyle güzellikler görmek,ne kadar güzel...
sevgili S-L-İ-H-A çok teşekkür ederim ,yüzümü güldürdün resmin karşısında bir süre gülümsedim durdum :)
o ne tatlı şey öyle ben sanırım murraya yasemin e aşık oldum :))
S-L-İ-H-A
27-12-2009, 19:15
Teşekkür ediyorum sayın Mutlu;sayın Hhatice.
Hele bir de kokusunu duysanız.
Yılmaz Yalçın
22-01-2010, 19:14
Arkadaşlar,
Bu hafta sonu İstanbulda gece sıcaklık -8 dereceye kadar düşecekmiş,yaseminlerinde donma sınırını zorlayacak ve don oluşacak,şehrin göbeğinde saman,gübre gibi kök bölümündeki topraga koyacak malzemeler bulamadım.Ne önerirsiniz donmadan korumak için?
Vildan Sönmez
22-01-2010, 22:09
Ben içeriye alamadığım saksılarıma naylon poşetler geçirdim. Yaseminimi de naylonla sarıp bağladım. İnşallah dayanırlar bu soğuğa.
Yılmaz Yalçın
04-02-2010, 21:11
Arkadaşlar,
İstanbul'un yüksek bir semtimde bulunan bahçemdeki yaseminleri geçen haftaki aşırı soğuk havalardan ve gece oluşan dondan korumak için kök kısmını ve gövdesini kalın naylonla sarmıştım soğuklar geçti ama benim büyük çiçek açan normal yaseminin yaprakları kurudu hafif siyahlaştı,dokunduğumda ise gevrek ve dökülür halde olduğunu gördüm.Oysa dondan önceleri yeni sürgünler verip yeşil haldeydi..Fotosunu eklediğim yasemin acaba kurudu mu yoksa yapraklarının aşırı donda kuruması normal mi bahara yeşerir mi?
Sn. Kubat_İzmirli, soğuklardan etkilenmiştir, baharda yeni sürgünler verir.
Sayın S-L-İ-H-A yasemininiz çok güzel maşallah doya doya koklayın.Sürekli evin içindemi duruyor? Cinsi nedir acaba?Bende İstiyorum ama hangi cins Kayseride daha iyi olur karar veremiyorum.
Sn. Kubat_İzmirli, karlı donmuş yaprakları ılık suyla yıkayıp bir de ılık suyla suladığınız için olabilir mi dersiniz? :)
Yılmaz Yalçın
05-02-2010, 23:27
Sayın Limon,
Haklısınız,insan bitki konusunda acemi olunca biraz sorunlar yaaşayabiliyorum:)Tabi deneme yanılma ile tecrübelerim artıyor..Bu süreçte ise en az zararla mesela sadece yaprakların kuruması gibi ucuz atlatmak istiyorum..
ahmeteren
21-02-2010, 16:32
Merhabalar.
Bizim bahçede 5 kök ( ikisi yan yana dikili ) yasemin var. Bundan 5-6 sene önce diktiğimiz ilk iki kök yaseminin çiçekleri mayıs ayında açmaya başladı, eylül sonuna kadar yoğun şekilde dayandı, hatta ekimde bile tek tük çiçekler vardı. Ama o yazdan sonra hiç bir şekilde çiçekler iki aydan uzun dayanmadı. Şimdi yeni ekildiği, bol gübreli topraktan dolayı diyeceğim, ancak iki sene sonra diktiğimiz çok güçlü ve uzun kök ile geçen bahar yan yana diktiğimiz iki kök de aynı zamanda çiçek verip döktüler. Şimdi bahçede farklı boylarda, farklı yoğunlukta güneş alan 5 kök yasemin, 3-5 günlük farklar dışında aynı zamanda çiçekleri açıp dökmeye başlıyor ve iki aydan fazla dayanmıyor.
Sulamayı iki gün de bir yaparken, geçen yaz üç günün ikisinde su vermeye başladık, gübreli toprak ve kurumuş koyun gübresi kullandık fayda etmedi. Acaba akvaryum bitkileri için aldığım potasyum sülfat eklesem bir faydası olur mu? Çünkü bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel elementlerden ikisi gübreler ile sağlıyoruz, ancak potasyum ihtiyacı karşılanmıyor, veya demir ilavesi çiçeklerin ömrünü uzatır mı?
Tavsiye ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
ahmeteren
26-02-2010, 13:41
Teşekkürüm havada kaldı, yardım edecek kimse yok mu? :(
Sn. ahmeteren,
"yasemin" adı altında oldukça da geniş kapsamlı bir bölüm var.
Mutlaka sorunuzun cevabı o bölümde vardır veya cevap alabilirsiniz.
ahmeteren
06-03-2010, 16:17
Sn. Omar cevabınız için çok teşekkür ederim. Emin olun konulara baktım, arama yaptım istediğim şekilde bulamadım. Ama şimdi daha emin şekilde ararım, tekrar teşekkürler.
Ahmet, bir çok Yasemin türü var. Sizinki hangisidir acaba?
Mesela bizim bahçemizde Pervane Çiçekli Yasemin var. İlkbahar sonu- yaz başı 2-3 hafta çok yoğun çiçeklenir, sonra tek tük belki açar. Diğer türler hakkında bilgim yok ancak sanıyorum daha çok sıcak iklim seven daha irice çiçekli türler, korumalı, ılık mekanlarda tüm yıl açıyor.
Yasemin tohumdan nasıl yetiştirilir. Torfa eksem olur mu?
Geçen hafta alıp bahçeye diktiğim yaseminin türünü merak ettim.
Yılmaz Yalçın
14-03-2010, 20:12
Sayın City35,
Yasemininiz pervane çiçekli yasemin..Güzel bir seçim olmuş,bol güneşli bir yere dikmişsinizdir umarım..Yanmış koyun gübresini köke yakın kısmındaki 1o cm kadar toprağa karıştırın bir avuç kadar ve toprağı çapalayın.Eğer b5A temin edebilirseniz ayda bir kez uygulayın nisan başı gibi tomurcuklar çıkıcak ve çiçekler açmaya başlayacak,yaklaşık 2 ay mis kokulu çiçekleri sizi mutlu edecek..Çiçeklenme bitince temmuzdan sonra da gelişip büyüyecek..2-3 yıl sonra en az 3,5-4 metre olabilir boyu yalnız bir yere doğru sardırın..
Sayın Kubat_izmirli;
İlginiz için teşekkürler.Satıcı da bu türün güzel bir tür olduğunu ve çiçeklerinin bildiğimiz yasemine oranla çok daha güzel koktuğunu söylemişti.Tam olarak adını bilmiyordum.Sayenizde öğrendim.Bu arada tüm gün güneş alan bir yere diktim.Üstelik çardağın tam dibinde.Zaten çardağa sardırmak amacı ile aldım.Gübre olarak da 20-20-20 gübre kullanmayı düşünüyorum.
Yılmaz Yalçın
14-03-2010, 20:52
Sayın City35,
Gübreniz güzel ama yanmış koyun gübresini yine de uygulayın derim çiçeğiniz coşar:)İzmir'de yaşıyorsanız size normal yasemin,beyaz yasemin,akdeniz yaseminini adı ile bilinenyaseminini de öneririm,çalı formundadır ve inanılmaz hoş kokulu ve sürekli açıyor mutlaka alın tavsiye ediyorum...
Sayın City35,
Gübreniz güzel ama yanmış koyun gübresini yine de uygulayın derim çiçeğiniz coşar:)İzmir'de yaşıyorsanız size normal yasemin,beyaz yasemin,akdeniz yaseminini adı ile bilinenyaseminini de öneririm,çalı formundadır ve inanılmaz hoş kokulu ve sürekli açıyor mutlaka alın tavsiye ediyorum...
Koyun gübresini bulmaya çalışacağım.Bu arada evet İzmir'de yaşıyorum.Dediğiniz yasemin türlerini biliyorum gerçekten çok güzeller.Fakat alanım kısıtlı olduğu için fazla bitki dikemiyorum.Bahçeden çok çiçeklik şeklinde.
ilksenozturk
18-03-2010, 16:08
Koyun gübresini bulmaya çalışacağım.Bu arada evet İzmir'de yaşıyorum.Dediğiniz yasemin türlerini biliyorum gerçekten çok güzeller.Fakat alanım kısıtlı olduğu için fazla bitki dikemiyorum.Bahçeden çok çiçeklik şeklinde.
sn city35;
yaseminize çok özendim, geçen yıl yolda rastlayıp çok ufak bir dal kımıştım, hem köklendi, hem de çok güzel çiçek açtı o minicik dal (1,5 parmak uzunluğunda bişey:))
bir de diğer bitkilerimde ufaktan bir pas hastalığı oluşmuştu, yaseminim bundan hiç etkilenmedi. hastalıklara dayanıklı bir tür sanırım.
sizinkisi çok çok güzel
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 13:18
Arkadaşlar,
İstanbul'da Şubatta meydana gelen kuvvetli don olayından sonra yaseminlerimin yaorakları dökülmüştü ve şuana kadar da bahçemde bulunan Akdeniz yasemini,ful (Arap yasemini) ve fulyaseminde hiç bir kıpırtı yok:(Oldukça derin budadım ve organik azot ağırlıklı gübreler verdim ama yine de uyanma olmadı.Fotoğraflarını çektim ve ek'te sunuyorum.Uzman ve tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum bitkilerim ölmüş mü acaba?
Şimdiden yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum...
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 13:24
Bunlar da ful(arap yasemini) ve fulyaseminimin fotoğrafı.
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 13:27
Yine fulyasemin gövde kısmının fotoğrafı.
acemifüsun
20-03-2010, 22:16
Bende Akdeniz yasemini ve ful var. A.yaseminimin soğuklarla keyfi kaçtı, yapraklarını döktü, ben de budadım, endişeyle bekliyorum. Ful etkilenmedi, uykudaydı, yeni sürgünler patlamış, uyandı.
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 23:05
Sayın Acemifüsun,
Siz İzmirde yaşıyorsanız o kadar etkilenmemiştir Akdeniz Yasemininiz diye düşünüyorum,peki geç mi uyanıyor Akdeniz Yasemini?ben 6 ay önce diktim bahçeye henüz tecrübem yok..Fulyaseminim de hala uyanmadı:(
sn city35;
yaseminize çok özendim, geçen yıl yolda rastlayıp çok ufak bir dal kımıştım, hem köklendi, hem de çok güzel çiçek açtı o minicik dal (1,5 parmak uzunluğunda bişey:))
bir de diğer bitkilerimde ufaktan bir pas hastalığı oluşmuştu, yaseminim bundan hiç etkilenmedi. hastalıklara dayanıklı bir tür sanırım.
sizinkisi çok çok güzel
Umarım öyledir.Çiçek açmasını sabırsızlıkla bekliyorum.Fotoğrafları paylaşırım çiçek açınca...
acemifüsun
21-03-2010, 22:21
Sayın kubat izmirli ful yeni uyanmaya başladı. A.yasemininde hiç yeni sürgün yok, belki de başka bir nedeni vardır diye; topragını boşalttım dikkatlice köklere baktım, bir tuhaflık göremedim, endişeyle bekliyorum.
İzmirde Bostanlıda; A.yasemini bahçelerde ekili, bahçe demirlerinden sokaklara taşmış durumda,onlarda hiç yaprak dökülmesi falan da yok.
Yaseminim 10 gündür açıyor , salkım salkım pembe çiçek ve nefis koku ...;)
querelle
27-03-2010, 17:48
Zannedersem bendekinin de türü aynı; pembe-beyaz çiçekleri var, çok güzel kokuyorlar.
Sizin devi görene kadar benim saksıyla hava atıyordum ama artık susacam sanırım :p
acemifüsun
27-03-2010, 21:26
Maşallah diyelim Jezebelciğim, harika:)
Ne kadar sürede bu boya geldi? Hızlı büyüyor sanıyorum, ben de 1 ay önce aldım ,çiçeklenmesi, gelişimi iyi gidiyor:)
Yılmaz Yalçın
27-03-2010, 21:28
Sayın Jezebel,
Gerçekten maşallah diyelim epey emek vermişsiniz:)Bu türün adı kış yasemini mi ve soğuktan fazla etkilenmiyor sanırım
Eser İlhan
28-03-2010, 11:29
Sayın Jezebel,
Gerçekten maşallah diyelim epey emek vermişsiniz:)Bu türün adı kış yasemini mi ve soğuktan fazla etkilenmiyor sanırım
Maalesef etkileniyorlar :(
Verandamın önünde 2 tane yaklaşık 3m.lik J.polyantum vardı ve daha ocak sonu üzerleri tomurcuk doluydu. Fakat şu son Istanbul karında tamamen dondular. Yaklaşık 50 cm.den budadım her ikisini de ve tekrar yeşermelerini ümid ederek bekliyorum.
Yılmaz Yalçın
28-03-2010, 13:53
Sevgili jel,
Daha derin budamanızı tavsiye ederim..O zaman köklerini geliştirip yeniden filiz verebiliyorlar..Bana da Büyükşehir Belediyesinde Peyzaj düzenlemedeki Ziraat Mühendisi bir beyefendi ve Sayın Selahattin Yılmaz Bey tavsiye etmişti derin budamamı ve yaprak gübresi vermemi..Benimde 2 metrelik Akdeniz yaseminim kurudu..10 cm.gövde kalacak şekilde budadım..Beklemedeyim..
Yılmaz Yalçın
28-03-2010, 13:56
Forumdaki Tüm Arkadaşlarım,
Eğer içinizde İstanbulda yaşayıp bahçesinde yasemini şubattaki dondan zarar görenler varsa lütfen burada uygulamalarımızı ve düşüncelerimizi paylaşalım..
Saygılar..
Ben ona pembe yasemin diyordum , demek kış yasemini ;)
Hiç emek vermeme gerek kalmadı , ocaktan bu yana tomurcuk içindeydi .
Havalar ısınınca açtı . Herşeyi İzmirin hava sıcaklığı yaptı .
Ben sadece sulayıp gübre verdim ,
geçen sene aldığımda 1 metre boyunda üzerinde 3-5 çiçek vardı .
mustafaazizoglu
01-04-2010, 12:17
Selam Istanbul'da bahçemize kış öncesi yasemin dikip bahçe demirlerine sardırmıştık. Soğuklar başlayana kadar bayağı gelişmişti. Kış boyunca da Allahtan soğuktan fazla etkilenmedi. Ancak baharın gelişiyle birlikte alt ve orta bölümdeki büyük yapraklarında kurumalar var. Dalların ucunda ise yeni minik yapraklar gayet sağlıklı bir şekilde gelişiyor. Bu durum normal midir acaba? Bir de yasemine bu aralar gübre verilmeli mi? Ortancalar için gübre almıştım ondan versem olur mu?
Yılmaz Yalçın
01-04-2010, 19:21
Sayın Mustafaazizoğlu,
Yasemininizin türü nedir?Fotoğraf eklerseniz sevinirim..
Ben foruma yeni üye olanlardanım.
Benimde bilmediğim bir çiçeğim vardı saksıda 2-3 yıl hiç dokunulmadı sadece suladım budanması gerektiğini bilmiyordum bir yerden hediye gelmişti, forumu incelerken ful yasemin olduğunu öğrendim. Uzun süredir site bahçesine dikmek istiyordum.(ful yasemin olduğunu öğrenmeden önce) Bahçeye dikmekten vazgeçtim. Soğuktan etkilenir korkusuyla. Ne zaman budanacağını tam olarak anlayamadım. Hangi aylarda budanması gerekiyor. Ben söylenip durduğum için eşim dün budamış acaba yanlışmı yaptık? Kestiği parçalarıda suya ıslamış köklenme olurmu acaba?
Sayın S Güngör, yaseminin Ankara'da bile yetişeni var. (Pervane çiçekli de değil, bildiğimiz gerçek yasemin yaprağı, çiçeği ve kokusu.) O yüzden yine de yasemin çıkabilir benden söylemesi. :)
Yılmaz Yalçın
06-04-2010, 19:12
Sayın Gilan,
Ankarada bahçede mi büyüyor söylediğiniz yasemin?Çünkü ben İstanbulda yaşatamadım normal yasemini.
S Güngör
06-04-2010, 23:55
Sayın S Güngör, yaseminin Ankara'da bile yetişeni var. (Pervane çiçekli de değil, bildiğimiz gerçek yasemin yaprağı, çiçeği ve kokusu.) O yüzden yine de yasemin çıkabilir benden söylemesi. :)
Latincesini bana yazarsanız, araştırma imkanım olabilir :) teşekkürler
Clematis başlığındaki yazışmalardan devam ediyorum.
Ankara'ya dayanıklı bir yasemin türü var ama malesef ne olduğunu bilemiyoruz. :(
Bu konudaki daha önceki yazışmalardan:
Dün akşam yürüyüş yaparken bir evin bahçesinde bir yasemin gördüm. Yeni dikilmemiş, oldukça gelişmiş, yaprak şekli ve çiçeğinin kokusu orjinal yasemine çok benziyor. Çok güzel ve çok yoğun bir kokusu var. Görüldüğü üzere Ankara şartlarına da dayanıklı. (Pervane çiçekli yıldız yaseminden değil, zaten o dayanamıyor.)
Hangi tür olabileceğini ve nerde bulunabileceğini bilen var mı?
Arkadaşlar,
Karşıyakadaki Bahar Peyzaj kapanmış yerini uzman peyzaja devretmiş.
...
Soğuklara dayanıklı mis gibi kokan yasemin de onlardaydı.Her yıl bahçelerindeki anaç yaseminden çelikleyerek üretirlerdi, her seferinde "sonra alırım" der es geçerdim, artık satın almak mümkün olmayacak ama anaç yasemin tüm güzelliği ile bahçede duruyor yine çiçek açmış parfümü ortalıklarda.Çardağın altında.
Umarım Uzman peyzaj da o yaseminden çelik yaparak geleneği sürdürür, Ankara'lılar Ankara soğuklarına dayanıklı bildiğimiz gleneksel yasemin kokusunu her yaz koklarlar.
...
Acaba yeni bir yer açtılar mı, nereye gittiklerini bilen var mı?
Merhabalar,
Ben 4 çeşit yasemin denedim;
Normal yasemin; 4 sefer. İlkbahar, yaz ve sonbaharda çok iyi gelişim gösterdiler. Kışın nispeten serin bir oda ortamında olmalarına karşın maalesef öldüler.
134549
Pembe yasemin (Jasminum polyanthum): 2 sezon (İlkbahar, yaz ve sonbahar) + 1 kış yaşadı, Çiçeklendi. Ama bu kışı çıkaramadı, kurudu.
134546 134547
Sarı yasemin (Jasminum Revolutum): mart/2009 ve sezonu ile bu kışı sorunsuz olarak geçirdi. Çiçeklendi.
134550
Ful-yasemin (Jasminum sambac): mart/2009 ve sezonu ile bu kışı sorunsuz olarak geçirdi. 2 metreyi geçen boyu ile bu sezona hazırlanıyor.
134548
Bu yıl için de Mutlu beye köklenmiş çelik olarak;
Portakal çiçekli yasemin, Orange Jasmine - Murraya paniculata
Yıldız yasemin,
Mavi yasemin, Plumbago Capensis
siparişim var. Umarım bunları sorunsuz yaşatabilirim.
Kışı sorunsuz geçiren sarı yasemin ve ful yasemin bahçede mi yoksa kapalı balkon gibi bir yerde mi?
15 mart - 31 ekim balkondalar. Kasım ile mart arası biraz daha serin bir odaya alıyorum. Sık sık odayı havalandırıyorum. Yaseminin Ankara'da dışarıda kış geçirebileceğini sanmıyorum.
Sayın omar,
Normal yasemin, Bizim yan apartmanın bahçesinde var- Maltepe de . Yıllardır, gayet güzel yaşıyor. Üstelik çok da kötü koşullarda.
Ful yasemin de benim açık balkaonumda, 3 yıldır sorunsuz yaşıyor. Sarı yasemin zaten sorunsuz, bahçede yaşar.
Sayın omar,
Normal yasemin, Bizim yan apartmanın bahçesinde var- Maltepe de . Yıllardır, gayet güzel yaşıyor. Üstelik çok da kötü koşullarda.
Ful yasemin de benim açık balkaonumda, 3 yıldır sorunsuz yaşıyor. Sarı yasemin zaten sorunsuz, bahçede yaşar.
Sn.agozce,
Bunu duyduğuma çok sevindim..:D Ve hatta görmek isterim bu mücadeleci yasemini. Belki ben çok sevdiğim için gereğinden fazla oynuyorum yaseminlerimle?! Fazla ilgi ve sevgi boğuyor, mücade ruhlarını bitiriyor.
Şu Ankara'da yaşayabilen normal yasemini bir şekilde bulup üretsek...
Herkesi seferberliğe çağırıyorum. :) Bu yasemine rastlayan çelik alıp üretmeye çalışsın ki yaygınlaştırabilelim.
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 08:32
Sayın Omar,
Sayın Agözce,
Benimde memleketimde (Samsun/Alaçam'da)yüksek rakımlı tepenin yamacında çocukluğumdan beri bildiğim kokladığımız normal yasemin var,çiçekleri biraz daha küçük ama yaprakları normal yaseminle aynı ve çalı formunda..Üstelik 5 yıl önce yüzyılın en soğuk günlerini geçirmişti ilçemiz ve 80 cm kar yağmıştı ve sıcaklık -9 dereceye düşmüş en az 5 gün o düşük sıcaklıkta sürmüştü..Geçen Ağustosta memlekete gittiğimde yaşadığını gördüm..Babam yaseminin 30 yıldır orada oldugunu ve mahallelinin kokusunu içine çektiğini söyler hep..Bu yaz gidince çelik alıcam:)Geçen yaz sahibi evde olmadıgı için izin alamamıştım çelik için..Bana göre soğuğa dirençli anaçları da var önemli olan onları bulmak:)
Davesgarden'a bakarsak:
Pembe yasemin (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1639/) : -6
Ful yasemin (http://davesgarden.com/guides/pf/go/159817/) : -6
Sarı yasemin (http://davesgarden.com/guides/pf/go/63671/) : -12
Yıldız yasemin (http://davesgarden.com/guides/pf/go/55230/) : -12
dereceye dayanıyor.
Ful yaseminin Ankara'da açık balkonda yaşabiliyor olması gerçekten ilginç.
Ben bunların içinden yıldız yasemini bahçede denedim. Kökü sağlam kaldı ama dalların tamamı dondu.
Bakın ne buldum. Aradığımız belki de budur.
Jasminum officinale 'Argenteovariegatum' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/48894/)
Normal yasemin görüntüsünde ama -30 dereceye dayanıklı.
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 09:16
Sayın GİLAN,
Benim bahçede dikili olan ful yasemin son donlardan ki -8,-9 derece sıcaklık düşmüştü bu yüzden yapraklarını dökmüş ve geçen haftaya kadar uyanmamıştı,derin budayıp bekledim ve bir kaç gündür sürgünleri belirmeye başladı:)Demekki azcık daha dayanabileceği sıcaklığı aşabiliyorlar direnç konusunda..
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 09:17
Jasminum officinale 'Argenteovariegatum' türü Türkiye'de satılıyor mu?Mutlu Bey'de vardır belki sormak lazım yoksa bile bizim için getirtir:)
Gelebilse süper olur.
Belki de Ankara'da gördüğümüz yaşayabilen yaseminler bu türdür. Bilemiyorum...
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 09:57
Bahçemde bulunan ve son dondan etkilenip hala uyanmayan yaseminimin türünü buldum:)
ismi:''Jasminum officinale grandiflorum, Jasminum viminale, Jasminum vulgatum, Jasminum affine''
http://toptropicals.com/cgi-bin/garden_catalog/cat.cgi?uid=Jasminum_officinale
bu sitede de fotoğrafları var..
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 10:18
Jasminum officinale grandiflorum, Jasminum viminale, Jasminum vulgatum, Jasminum affine
Family: Oleaceae
True jasmine, Common jasmine, French Perfume Jasmine, Poet's jasmine, Catalonian Jasmine, Spanish Jasmine
Origin: South Africa
Semi-evergreen to deciduous vine. This vine has lots of fragrant white flowers in spring, summer, and fall. Blooms on new growth. Prefers a moist well-drained light soil enriched with organic matter. Drought and pollution tolerant. Jasmine associates nicely with climbing roses, honeysuckle or clematis, but it looks superb grown on its own. Grown in the perfume fields of Southern France, it has good tolerance to a wide range of temperatures and is easily maintained in pots.
Min. temp: 45 F.
Cultivars: Aureoviegatum (variegated), Affine (large, white with pink inside).An age old Indian folk treatment, jasmine was used to suppress milk production. Apply fresh jasmine flowers to the breasts. One Indian study matched bromocriptine with the application of jasmine flowers and both treatments were equally effective lactation inhibitors. This variety has single flowers, ecxtremely fragrant.
Arkadaşlar tercüme edebilecek bir arkadaş var mı:)Bir de minimum sıcaklık 45 F.olarak belirtilmiş ama bu -8 santgrat mı yoksa 8 santgrat mı?
Sn. kubat_izmirli,
Bu fotograflardaki yasemin Ada yasemini / Kıbrıs yasemini denilen ve söylenenin aksine çok dayanıklı olmayan bir tür. Ben de rüzgara 2 kez kurban verdim bu yaseminlerden!
Ama sanırım belli bir yaşın üstündeki bu tür yaseminler genç hallerine göre çok daha dayanıklı oluyor, çünkü İstanbul Şaşkınbakkal'da bir apartmanın giriş kapısına sardırılmış bir normal yasemin var ve bu şubat yaprakları aynı sizin koydugunuz resimdeki gibi kavrulmasına rağmen su an filizleri var.
Fahrenheit'ı 32 çıkarıp 1.8'e bölerek çevirebilirsiniz.
Yani 45F = +7.2 derece
Ama kaynakta bir hata olabilir. Aşağıdaki linkte -12 demişler. Gerçi -12 de bana çok abartı geldi. O kadar dayanması zor.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/1638/
Yılmaz Yalçın
08-04-2010, 11:54
Sayın Çiğdemb,
Şaşkınbakkaldaki yasemini fotoğraflayabilir misiniz?
Tabi sn. kubat_izmirli, vizelerim biter bitmez :) , uğrar fotoğraflar sizinle paylaşırım.
Ortak siparişlerde yurtdışından pandora yasemin ve yasemin alba tohumları getirtmiştim.
Alba
135245
Pandora
135246
Çimlenmeleri bir ay kadar sürdü. Sağlıklı gelişiyorlar. Yapraklar parlak ve şekli hoş.
Şu an itibariyle yazdığım etiketleri olmasa birbirinden ayırmam mümkün değil. Görüntüleri aynı.
135247
barisapa47
10-04-2010, 12:09
Merhaba. Sabahları 1-2 saat güneş alabilen kuzey cepheli bahçe duvarıma arap yasemini diktim. Ilıman iklim bitkisi olduğunu biliyorum ama yine de tecrübeli arkadaşlara sormak isterim. Bu bitki İstanbul' da yetişir mi?
Ayrıca bitkinin yaprakları sert ve dip yaprakları kırmızı renkli. İnternette arap yasemini resimlerine baktım; ama kırmızı yapraklı yasemin görmedim. Acaba bendeki yaseminin türü farklı mıdır?
Yılmaz Yalçın
10-04-2010, 12:59
Sayın Barışsapa47,
Öncelikle hayırlı olsun yasemin:)Fotoğraf koyabilirseniz hangi tür olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ben de tüm yasemin çeşitleri var.Ama tarifinize göre sizin bitkiniz pervane çiçekli yasemin gibi görünüyor.Eğer pervane çiçekli yaseminse ve İstanbul'da yaşıyorsanız(şehir olarak İstanbul görünüyor profiliniz)o zaman şanslısınız:)Çünkü dış ortamda İstanbul'da yetişebilecek düşük ısıya dayanıklı ender yasemin türüdür sizin yaseminiz..-10 C kadar soğuya dayanaklıdır.Eğer bahçenizin öğlen ve öğleden sonra güneş alabilecek güney cephesinde bir yere dikme şansınız varsa bitkiniz bol çiçekli olur...Çünkü bir ay içinde çiçeklemeye başlayacaklar..Kök kısmının iz düşümüne bir avuç koyun ya da keçi gübresi verin çapalamak suretiyle.
Merhaba,
Mutlu bey'in yolladığı normal yasemini iki gün önce aldım, saksısına yerleştirdim ve uzunca bir sopayla destekledim ancak kendisini düzgün bir forma sokmak istiyorum. uzun uzun inceledim bir çıkış yolu da bulamadım o yüzden en iyisi bilenlere danışayım diye resmini ekliyorum sizce bu yasemini nasıl forma sokabilirim :( boyu çok uzun ve bazı yeşil dallarının yapraklarının arasındaki mesafe cok gibi geldi.. şimdiye kadar ana gövdesini 2-3 karış uzunlukta tutmuştum yaseminlerimin ama bu kadar uzun nereden budarım ya da budamalı mıyım hiç bir fikrim yok..
Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Yılmaz Yalçın
11-04-2010, 14:25
Sayın Çiğdemb,
Öncelikle hayırlı olsun güle güle büyütün yasemininizi:)Normal yasemin sanırım öyle gördüm?Bana biraz boyu uzun gibi geldi sanki biraz budamak gerekli gibi:)Bence bu konuda en iyi cevabı Mutlu Bey verecek:)Ona özelden pm yolllarsanız cevap verir.(Belki bu bölümdeki mesajı göremeyebilir yoğunluktan)
evet mutlu beye soabilirim ama zaten o yolladı yani heralde budanamaz filandır
yaklasık 3 yıl once ektık bu yasemınlerı beyaz acıyolar ve gercekten mıs gıbı kokuyorlar,cok fazla cıcegı uzerınde durmuyor. evın kuzey cephesındeler cok fazla gunes almıyolar ve maalesef cok ruzgar alıyolar. ama cınsını bılmıyorum maalesef .sızın guzellerı gorunce sızlerle paylasmak ıstedım :)
barisapa47
12-04-2010, 09:58
Sayın Barışsapa47,
Öncelikle hayırlı olsun yasemin:)Fotoğraf koyabilirseniz hangi tür olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim ben de tüm yasemin çeşitleri var.Ama tarifinize göre sizin bitkiniz pervane çiçekli yasemin gibi görünüyor.Eğer pervane çiçekli yaseminse ve İstanbul'da yaşıyorsanız(şehir olarak İstanbul görünüyor profiliniz)o zaman şanslısınız:)Çünkü dış ortamda İstanbul'da yetişebilecek düşük ısıya dayanıklı ender yasemin türüdür sizin yaseminiz..-10 C kadar soğuya dayanaklıdır.Eğer bahçenizin öğlen ve öğleden sonra güneş alabilecek güney cephesinde bir yere dikme şansınız varsa bitkiniz bol çiçekli olur...Çünkü bir ay içinde çiçeklemeye başlayacaklar..Kök kısmının iz düşümüne bir avuç koyun ya da keçi gübresi verin çapalamak suretiyle.
Bu sarmaşığı Yalova' da tanınmış bir fidanlıktan aldım ve bana bunu arap yasemini diye sattılar.Pervane çiçekli yasemin ile arap yasemini benzeşir mi? Hangisi daha hoş kokar? Zira eşim, üzerine basa basa arap yasemini istemişti benden. Bu eğer arap yasemini değilse ve güzel de kokmaz ise vayy benim halime. Kadın dırdırını bilmeyen yoktur içinizde.
Yılmaz Yalçın
12-04-2010, 10:10
Sayın Gülsen,
Yasemininiz pervane çiçekli yasemin,soğuğa dayanıklı,güneşi sever ama 2 saat güneş de yeter..Dibine keçi ya da koyun gübresi koyun bu ayda..
Yılmaz Yalçın
12-04-2010, 10:14
Sayın Barısapa,
Fotoğraf yüklerseniz hemen hangi tür olduğunu söylerim:)Yaprakları da soğuktan kızarmıştır endişe etmeye gerek yok..Arap yaseminin de pervane yaseminin de yaprakları aynı oyüzden fotograf gerekli..Koku olarak ikiside benzer oyüzden eşiniz kızmaz diye düşünüyorum..
barisapa47
12-04-2010, 10:26
Yeni üye olduğumu için şu an foto yükleyemiyorum Kubat Bey. En yakın zamanda gönderirim.
Teşekkürler.
barisapa47
12-04-2010, 10:30
Bahçemde öğleyin 2 saat kadar güneş alan bir yer var. Oraya yeni bir yasemin diksem acaba tutar mı? Çiçeklenme için gecikmiş olur muyum?
Yılmaz Yalçın
12-04-2010, 10:35
Hangi semtte oturuyorsunuz?Çünkü İstanbulun yüksek ve denizden uzak karasallık hüküm süren semtlerinde ısıya duyarlı yasemin türleri yetiştirilemiyor..Benim yaseminler son dondan kurudular,Kağıthane'de yüksek bir semtte oturuyorum..
barisapa47
12-04-2010, 11:55
Hangi semtte oturuyorsunuz?Çünkü İstanbulun yüksek ve denizden uzak karasallık hüküm süren semtlerinde ısıya duyarlı yasemin türleri yetiştirilemiyor..Benim yaseminler son dondan kurudular,Kağıthane'de yüksek bir semtte oturuyorum..
Epey yüksek bir yerdeyim. Sarıgazi' de. Ancak çok soğuk günlerde naylon branda ile sararak dondan koruyabileceğimi düşünüyorum. Keza bitkiyi sarmaşık olarak sardırmak yerine gövde olarak genişletmeyi düşünüyorum. Tavsiye ettiğiniz hoş kokulu ve dayanıklı türler varsa yardımcı olursanız sevinirim Kubat Bey.
Yılmaz Yalçın
12-04-2010, 12:10
Sarıgazi'de kokulu yaseminlerden sadece pervane çiçekli türü dışarıda bahçe ortamında yaşayabilir.Oyüzden diğer türleri tavsiye etmem çünkü benim bahçede son dondan hepsi dondu ve bütün emeğiniz bir anda yok olup gidiyor..Saksıda yetiştirmek isterseniz ve kışın sıcak bir yere alma şansınız varsa ozaman;kış yasemini,akdeniz yasemini,arap yasemini(grand duke),murraya yasemini tavsiye ederim.Özellikle murraya yasemini evinizde saksıda uygun güneş gören bir yere koyarsanız inanılmaz güzel kokusu var..Sitede satış bölümünde Mutlu Bey'den ekonomik şartlarda güzel murraya alabilirsiniz..
Yasemini sarmanız daha fazla donmasına neden olur:)Ne ile sararsanız sarın dondan koruyamassınız dış ortamda:(-5 c yi geçtiğinde hiçbir etkisi olmaz sarmanın..Ama pervane çiçekli yasemin dış şartlardan etkilenmez hem de 1,2 ay çiçekli kalıyor..
Mine Pakkaner
12-04-2010, 17:30
... bu kadar uzun nereden budarım ya da budamalı mıyım hiç bir fikrim yok..
Bu yasemin sarılıcı formda olsun diye yetiştirilmiş. 2-3 karıştan kesilince çalı formunda gelişir. Şu anda budayabilirsiniz ancak, üzerindeki göz yapısını görmediğim için yerini söyleyemiyorum. Gövdedeki gözler körleşmişse sürgün patlatması zorlaşır. Bunu da sarılıcı formda yetiştirseniz olmaz mı? Ya da yüksekten taçlandırın, şöyle ki;
http://www.tradeaplant.com/PlantLibrary/OTHER%5Cstarjasm.jpg
butun formu okudum fakat yasemın çelığı koklendırmede kafam cok karıstı maalesef acaba suya mı koymalıyım yoksa bugun torf toprak almıstım ona mı dıkmelıyım :( yardımcı olur musunuz bana:confused:
acemifüsun
13-04-2010, 19:57
Sevgili gulşen yasemin çeliği bildiğim kadarıyla zor köklenir. Yaseminin yan dalları toprağın üstüne yatırılıp gözlerin üstü toprakla örtülüp, uzun bir sürede kökleniyor. Mine Hanım size en doğru bilgiyi verecektir.
Forma sokmak istediğim akdeniz yaseminimin gövdedeki gözleri ile ilgili bir yorum yapamıyorum ve bitkinin durumu tam anlaşılsın diye bu resimleri ekliyorum.
Mine hanım'ın dediği gibi 2-3 karıştan kesilse üstesinden gelebilecek gibi mi? Öyle değilse yüksekten taçlandırmak için nasıl budamalıyım?
İlk kez form verme amacıyla budama yapacağım da..:(
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 08:12
Sayın Çiğdemb,
Yasemininiz çok sağlıklı duruyor..Sürgün vermeye başladı mı yoksa henüz uyanmadı mı?
Mutlu Kutlu
16-04-2010, 08:22
Bence budamayın, yakın zamanda yeniden harekete geçecek. Muhtemelen bir çok dip sürgün yapacak, sonrasında ana gövdeyi istediğiniz bir yerden kesebilirsiniz. Büyük saksılara aktardığımız sizinki gibi yaseminler çılgın gibi dip sürgün veriyor. Aceleye gerek yok.Forma sokmak istediğim akdeniz yaseminimin gövdedeki gözleri ile ilgili bir yorum yapamıyorum ve bitkinin durumu tam anlaşılsın diye bu resimleri ekliyorum.
Mine hanım'ın dediği gibi 2-3 karıştan kesilse üstesinden gelebilecek gibi mi? Öyle değilse yüksekten taçlandırmak için nasıl budamalıyım?
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 08:29
Mutlu Bey'in tavsiyesine uyup ben de geçen yıl budamamıştım gerçekten de yaseminlerim coştu ve bol çiçeklendi:)
Mutlu bey, benim yaseminim içerde çam önündeydi bende bahar geldi dışarı aldım.
Ama surgünlemesi durdu ve yaprakları sararıyor tam güneş alan bir yerde güneştenmi sararıyor aceba.
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 10:43
Geçmiş olsun Sevim Hanım,
Pervane çiçekli yasemin değil mi sizinkisi?
Sebahattin Sargın
16-04-2010, 10:48
Bu madagaskar yasemini değil mi? Sanırım kırmızı örümcek var. Çok sevdiğim madagaskar yaseminimi geçen sene kırmızı örümcek yüzünden kaybetmiştim :(
Madakaskar yasemini kubat bey.
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 11:08
Sebahattin Bey,
Geçmiş olsun sizede..Sanırım bahçede olunca zararlısı olmuyor..Benimkiler bahçede ve şuana kadar hiçbir zararlı istila edemedi..
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 11:10
Madagaskar yasemini bildiğim kadarıyla soğuğa dayanıklıdır..Örümcek istilası olabilir ya da havalar gece soğuduğundan sürgünler durmuş ve sararma olmuş olabilir..
Sebahattin Sargın
16-04-2010, 11:21
Sebahattin Bey,
Geçmiş olsun sizede..Sanırım bahçede olunca zararlısı olmuyor..Benimkiler bahçede ve şuana kadar hiçbir zararlı istila edemedi..
Teşekkür ederim Kubat Bey...
Sevim Hanımınki de büyük bir ihtimalle kırmızı örümcek. Madagaskar yasemini kapalı alanı sevmiyor sanırım, dediğiniz gibi bahçede olunca bu tip bir hastalıkla pek sık karşılaşılmıyor...
Sevgiler ;)
Tamam o zaman Mutlu bey bekleyelim kök sürgünlerini :) Ben şu dönemde budanırsa bodur bir şekilde sürgün vermesi kolaylaşır mı diye düşünmüştüm
Sn Kubat_İzmirli, benimkisi uyumuyor gibi :P Çünkü yeni yapraklar çıkıyor dalların ucundan ama ana gövdeden çıkan birşey yok :)
Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 16:56
Sevgili Çiğdemb,
Aman ne güzel:)Benimki dondan sonra hala uyuyor dürtüyorum uyansın diye ama banamısın demiyor:)
:D diyecek sn. Kubat izmirli diyecek!
fotolarda gördüm yemyeşil gövdesi.. Ama sanırım bugünkü yaz havası sizi heyecanlandırdı ve sabırsızlığınız ondan ;)
Ben evin içinde bakıyorum yaseminlerime o yüzden daha erken uyanmaları normal dışarıdakilere göre sanırım ;)
Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:47
Forma sokmak istediğim akdeniz yaseminimin gövdedeki gözleri ile ilgili bir yorum yapamıyorum ve bitkinin durumu tam anlaşılsın diye bu resimleri ekliyorum.
Yüksek taçlandırmak için çatalı bağlayan yeşil bağcığın altındaki gözlerin üzerinden kesiniz. Alçaktan taçlandırmak için toprak yüzeyinden 2-3 karış yukarıdan kör olamayan gözlerin üzerinden kesiniz.
barisapa47
19-04-2010, 11:05
Merhaba,
Arap Yasemini, Ful ve Pervane Çiçekli Yasemin bitkilerini tanıma konusunda güçlük çekiyorum. Yalovadan sözde arap yasemini almıştım. Yaprakları küçük, sert ve dip yapraklar kırmızı idi. Bu bitkiye sitedeki tecrübeli arkadaşlar Pervane Çiçekli Yasemin demişlerdi. Antalya' dan Mutlu Bey' den aldığım Arap Yaseminleri çok büyük yapraklı ve öbek öbek açan türden. Bu hafta sonu bir fidanlığa daha uğradım ve bendeki Pervane Çiçekli Yasemine ısrarla Arap Yasemini diyorlar. Acaba hangisi Arap Yasemini? Ayrıca Ful çiçeğini de Arap Yasemini ile özdeş olarak tanımlayan bir çok resimli kaynak gördüm internette. Kafam acayip karıştı.
Yılmaz Yalçın
19-04-2010, 12:00
Sayın Barısapa47,
Sizin yaseminin fotoğrafını ekler misiniz?Böylece hangi tür olduğuna emin oluruz.
barisapa47
21-04-2010, 09:46
Sayın Barısapa47,
Sizin yaseminin fotoğrafını ekler misiniz?Böylece hangi tür olduğuna emin oluruz.
Merhaba Yılmaz Bey,
Yüklediğim fotoğraflar, türü tespit etmemize umarım yardımcı olur. Bu çiçeğe İstanbul çevresi fidanlıklar ısrarla Arap Yasemin diyor.
Pervane çiçekli yasemin bu. Bende de var, kışın soğuktan etkilenmiyor. Bu kış -12 dereceyi gördü, şu an her yanından yaprak çıkartıyor. Mutlu Kutlu bu isimle satıyor.
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 13:24
Sevgili Uzman,
Bende de var oldukça bol sürgün veriyor boyu 4 metreyi geçti Mutlu Bey'den almıştım.Hani bir ihtimal yaseminin çok çeşidi olduğundan benzer bir türe mi arap yasemini diyorlar diye tereddüt ettim:)Ama eğer çiçekleri küçük yıldız şeklinde ise ozaman pervane çiçekli yasemindir.Pervane çiçekli yasemin olması da avantaj soğuğa çok dayanıklı.
Arap yasemini olarak da adlandırılıyor halk arasında ama çiçeklerinin şeklinden dolayı pervaneye benzediği için bu isimle anmak daha doğru.
137649
barisapa47
21-04-2010, 15:29
Habibe' nin bana verdiği link, Arap Yasemin hakkında birçok bilgi veriyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9156&highlight=arap+fulu
Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 16:43
Sevgili Uzman'in tecrübesi oldukça fazla en doğru bilgiyi verebilecek üstadımız şu an o:)
arnavut biberi
22-04-2010, 16:22
Arkadaşlar bende normal yasemin aldım çok yoğun ve hoş kokusuvar ama saksısında Jasminum polyanthum yazıyordu en kısa sürede fotğraflıyıp göstericem sizede. aldığım yerde pembe renklilerde vardı ama bu beyaz renkli çiçek açan ondan daha yogun kokuyordu bu yüzden beyaz renkliyi tercih ettim.
Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 16:27
Güle güle büyütün Sevgili Arnavut biberi:)Doğru seçim sizinki hemen dibine keçi gübresi karıştırın bir avuç.
arnavut biberi
23-04-2010, 15:08
:pİşte benim yaseminim. saksısında Jasminum polyanthum yazıyor ama kendisi tomurcuk olarakta açmış çiçekleride beyaz ve tabi kokusu muhteşem hemde yoğun türü ne şimdi bunun tam olarak? şuanda ona bir tel doladım öylece duruyor ama daha sonra paravan çite dolamayı düşünüyorum gerçi karar veremedim çan çiçeği sarmaşığımda var ilk onun için düşünüyodum paravanı ama şimdi yasemin de var acaba ikisinide koysam boylanınca çokmu karışık dururlar?:rolleyes:
arnavut biberi
23-04-2010, 15:12
teşekkürler sevgili yılmaz yalçın bey elimde şuanda keçi gübresi yok ama hazır satılan küçük silindir görünümünde olan organik gübreden var saksısını değiştirisem ondan koymayı düşünüyorum saksıyı değitirirsem dikdörtgen uzun saksıya koyup çitemi sardırsam diyede düşünüyorum?
acemifüsun
23-04-2010, 16:52
Sevgili arnavut biberi yasemininiz çok güzel, güle güle büyütün:) Dikdörtgen saksının derinliği yasemin için yeterli olacak mı? Yuvarlak, çapı 40cm gibi derin bir saksıya dikseniz, seneye de saksı değiştirme derdi olmaz derim, yine de siz bilirsiniz.
Yılmaz Yalçın
23-04-2010, 18:04
Sevgili Arnavutbiberi,
Sevgili Füsun Hanımın da söylediği gibi saksınız yetersiz gelebilir hızlı sürgün veren sarmaşığınız olacak yakında:)Bence 20 litrelik saksı alın ve bol güneşli bir yere sardırın.
arnavut biberi
27-04-2010, 14:44
Yaseminimin saksısını değiştirdim sizinde görüşlerinizi gözönünde bulundurup dikdörtgen saksıya koymama kararı verdim. 0rta boy yuvarlak saksı aldım değiştirikende biraz kök budamasıda yaptım çünkü o küçücük eski saksısında kökler kendi kendisini baya sarmış. şuanki yeni saksısı ona yeterli olur sanıyorım biraz boylanıp sürgün verince çit paravana sardırmaya başlıyacam. balkonda yerim olmadığı içinde çok büyük bir saksıya koyamadım ilerde bişiler düşünürüm artık.
antienflamatuar
28-04-2010, 08:33
Selamlar arnavut biberi,
Aynı yaseminden bende aldım, kokusuna yapı markette çok dikkat etmemişim ama eve geldiğimde kokusunun çok da güzel olmadığına veya bana hitap etmediğine karar verdim.
Sanki bozulmuş/çürümüş bir çiçek gibi kokuyor.
Açıkçası bu kokudan ben rahatsız oldum. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
Saygılar
Sn antienflamatuar,
Benim de bir Jasminum polyanthum'um var. Bahsettiğiniz gibi çok ağır ve sanki biraz acı gibi bir kokusu var.. Ben alışkın olmadığım için bana böyle geldiğini düşünüyordum ;) evin içerisinde olduğu için akşam eve geldiğimde bütün ev böyle kokuyor oluyordu biraz havalandırıyordum açıkçası :p
Benzer şekilde koku aldığımıza göre tavsiyede bulunabilirim diye düşünüyorum. Buram buram, çiçek çiçek tütecek ve yasemine has o aromayı yayacak bir yasemin istiyorsanız Normal Akdeniz yasemininden başka bir yasemin öneremem ;) Yıldız çiçekli yasemin de çok hoş kokulu ama akdenizin yeri ayrı :)
NOT: Benim polyanthum ilk geldiği zamankinden daha hoş kokmaya başladı bu arada, hakkını yemeyelim ;)
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 10:59
Arkadaşlar,
Zaten yasemin türleri dış mekan bitkisidir ve ev ortamında kokuları değişebiliyor ev ortamına ayak uydurmaya çalıştıklarıiçin kokuları da değişik gelebilir..Ama bir de dış mekanda hava akımlı ortamında rüzgarla o kokuları hissedin o daha başka işte gerçek güzel kokusu ozaman:)Çiğdemb ye de katılıyorum Akdeniz Yasemini hem çok uzun süre açıyor (Aralığa kadar açmıştı benimki)hem de kokusu gerçek yasemin kokusudur..Yiğidi öldür hakkını yeme derler ya:)En güzel koku bence Arap yaseminin de (grand duke) onun kokusu hiç birşeyde yok:)Koklayan aşık olur:)Hem de evde kolaylıkla yetişiyor ve kokusu evde değişmiyor..
arnavut biberi
28-04-2010, 11:58
sn antienflamatuar, benim yaseminim gayet güzel kokuyor hatta ilk çiçekler solmaya başladı ve birkaçtanede yeni tomurcuk açtı fakat bazı saatlerde özellikle yoğun kokuyordu ozaman biraz bayık geldiği doğru ama tahammül edilebilir. Acaba sizin yaseminin durduğu yerde hava sirkülasyonu oluyormu yani hafifte olsun bir esinti ben yaseminimi kapalı balkona koydum ama camlar yarımda olsa açık evde ve esintiyle birlikte eve yayılıyor yoğun kokuda bu şekilde azalıyor. ilk aldığım gün alışık olmadığımdan kokusu bayık gelmişti biraz ama şimdilerde beğendiğim bir koku ve eve gelen misafirlerinde hemen dikkatini çekip beğenisini üzerinde topluyor. Diğer çiçeklerle ilgilenen yok :)
Vildan Sönmez
28-04-2010, 21:50
Saksıdaki yaseminim her yerinden sürgünler verdi, bazıları da tomurcuk gibi görünüyor.
Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 22:03
Sevgili Vildan,
Gözünüz aydın:)Çok iyi bakmışsınız belli.Bu aylarda pervane çiçekli yasemin hem sürgün hemde tomurcuk veriyor.15 Mayısta ise çiçekler açıyor ve Temmuz ortasına kadar hoş kokusunu yayıyor:)Ama asıl sürgünü Temmuz sonundan Kasıma kadar veriyor..Benim geçen yıl bu aylarda aldığım yaseminim 1 metre kadar uzadı sürgün verdi geçen Ağustostan sonra.
melikesarı
08-05-2010, 23:26
Kamelyamızın etrafına yasemin dikmek istiyoruz fakat buranın rakımı 1.300 civarında ve kışın -16 ları görüyor sizce burada yetişirmi **** tavsiye debileceginiz başka bir sarıcı çiçek varmı görüşlerinizi bekliyoruz.
Yılmaz Yalçın
08-05-2010, 23:41
Nerde yaşıyorsunuz tam olarak?
Yılmaz Yalçın
09-05-2010, 11:46
Soğuğa en dayanıklı yasemin türleri;en başta pervane çiçekli yasemin bunu şiddetle öneririm.Donlardan pek etkilenmiyor ve hızlı gelişiyor..2 kök olarak dikerseniz güneşli bir bölüme hızla gelişir ve mis kokularını yayar.
Diğeri ise kokusuz ve gösterişli Sarı Yasemin, Jasminum Primulinum.
Forumun alışveriş bölümünde Mutlu Bey'den detaylı bilgileri alabilirsiniz.
Kamelyamızın etrafına yasemin dikmek istiyoruz fakat buranın rakımı 1.300 civarında ve kışın -16 ları görüyor sizce burada yetişirmi **** tavsiye debileceginiz başka bir sarıcı çiçek varmı görüşlerinizi bekliyoruz.
Ben Acem borusu öneririm -20lere kadar dayanıklı ve güzel çiçekleri var .
Arkadaşlar,
Zaten yasemin türleri dış mekan bitkisidir ve ev ortamında kokuları değişebiliyor ev ortamına ayak uydurmaya çalıştıklarıiçin kokuları da değişik gelebilir..Ama bir de dış mekanda hava akımlı ortamında rüzgarla o kokuları hissedin o daha başka işte gerçek güzel kokusu ozaman:)Çiğdemb ye de katılıyorum Akdeniz Yasemini hem çok uzun süre açıyor (Aralığa kadar açmıştı benimki)hem de kokusu gerçek yasemin kokusudur..Yiğidi öldür hakkını yeme derler ya:)En güzel koku bence Arap yaseminin de (grand duke) onun kokusu hiç birşeyde yok:)Koklayan aşık olur:)Hem de evde kolaylıkla yetişiyor ve kokusu evde değişmiyor..
Arap yasemin de çok güzel ama ben Meyvesi yenen fulyasemini çok seviyorum. 4-5 parçalı yıldız şeklinde beyaz hoş kokulu çiçekler açar. pembe meyveleri oluşur İçerisinde yumuşak çekirdekleri vardır,meyvesinde. Güneşi seven, susuzluğa ve strese dirençli bir bitkidir. Ev içlerinde güneş gören pencere önleri ve balkonlarda kolayca yetiştirilir. Dayanıklı bir yasemin türüdür. yaprak dökmez. Dayanıklı bir yasemin türüdür.Bonzaiside çok güzel olur.
Yılmaz Yalçın
09-05-2010, 13:18
Sevgili Hatice,
Meyvesi yenen fulyasemini ilk defa duydum ve merak ettim biraz da heyecanlandım fotoğrafı var mı ekleyebilirmisiniz?Acem borusu da çok güzel bir sarmaşık hızlı gelişiyor:)Clematis de öneririm arkadaşımıza bir kaç renk bir arada çok güzel gelişirdi üstelik donlardan etkilenmediği gibi don sayesinde daha güzel gelişiyor ve çiçekleri bol oluyor..Adalet Hanım'ın clematisleri gibi:)
fulyasemin - Jasminum sambac yazın görsele basın resim çıkıyor meyvası da var çok güzel sipariş veriliyor, inceleyin :)
melikesarı
09-05-2010, 16:39
Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum. Konyanın Bozkır ilçesinin Üçpınar beldesindeyiz bu yıl halkın söylediğne göre kış sert geçmemiş ama kar eksik olmadı neredeyse. Burda arıcılık çok yaygın bize 1-1.5km uzaklıkda arı kovanları var benim korkum arıların istilasına uğramayalım. Kısacası bize hem dona dayanıklı hem rüzgara dayanıklı çok hızlı büyüyen arsız sarmaşık türünde çiçekli **** çiçeksiz bol yeşilli toprak ayırt etmeyen kolay bulunabilen (çünkü burada sadece pazarda 1 çiçekçimiz var ondanda sadece 3 5 çeşit çiçek mevcut) yaz kış yeşil kalabilen ya da kışın kötü bir görüntüsü olmayan bir sarıcı istiyoruz. Böyle bir tür varmı bilemiyorum ama çok kötü görünümlü kamelyamızında güzelleşmesini istiyorum. Aslında havası çok güzel ve çok büyük bir bahçenin içinde yaşıyoruz çam ağaçlarımız var 5 yıl olmuş dikileli ama topragındanmıdır nedir hala 1m civarlarındalar biz bu yıl keçi gübresi verdik biraz büyüdler gibi kısacası 3 yıl daha burada yaşıcaz ve biran önce güzel bir bahçemiz olsun istiyoruz biliyorum çok şey istiyorum ama yeşili çok seviyorum. Herkeze çok teşekkür ederim
Arap yasemin de çok güzel ama ben Meyvesi yenen fulyasemini çok seviyorum. 4-5 parçalı yıldız şeklinde beyaz hoş kokulu çiçekler açar. pembe meyveleri oluşur İçerisinde yumuşak çekirdekleri vardır,meyvesinde. Güneşi seven, susuzluğa ve strese dirençli bir bitkidir. Ev içlerinde güneş gören pencere önleri ve balkonlarda kolayca yetiştirilir. Dayanıklı bir yasemin türüdür. yaprak dökmez. Dayanıklı bir yasemin türüdür.Bonzaiside çok güzel olur.
Sn. Hhatice,
Sizin bahsettiğiniz Natal eriği (Natal Plum- Carissa macrocarpa) olmasın sakın ;)
merhaba,
Gölgeye en uyumlu, yarı gölgede bile çiçek açabilecek yasemin türü hangisidir sizce?
Mutfaktan balkona girip çıkarken o kokudan geçelim istiyorum ama çok güneş alan bir alan değil.
Sn. Hhatice,
Sizin bahsettiğiniz Natal eriği (Natal Plum- Carissa macrocarpa) olmasın sakın ;)
Yalancı yasemin :)
Fulyaseminim , yarı gölgede ;)
Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 16:38
Fulyaseminim , yarı gölgede ;)
Sevgili Jezebel,
Maşallah coşmuş sizinki:)Ekimden sonra sürgün vermeye başlayacak epey gelişecek:)Benim geçen yıl 3 metreyi geçen fulyaseminim dondan zarar görüp kurumuştu,derin budayıp sıvı organik gübre verdim ve Nisan başında yeniden sürgün verdi uzuyor yeniden:)
belgin84
23-05-2010, 14:34
merhabalar. Tomurcukları çubuk çubuk pembe olan açtığında beyaz açan yasemin cinsinden aldım.fakat tomurcuk halindeyken sararıp kurumaya başladı çiçekleri açmıyor birtürlü.neden olabilir acaba? buarada aldığım saksısını atıp altını deldiğim seramik büyük bir saksıya ektim acaba diyorum yeterince drenaj sağlamadığı için mi böyle oldu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Yılmaz Yalçın
23-05-2010, 17:44
merhabalar. Tomurcukları çubuk çubuk pembe olan açtığında beyaz açan yasemin cinsinden aldım.fakat tomurcuk halindeyken sararıp kurumaya başladı çiçekleri açmıyor birtürlü.neden olabilir acaba? buarada aldığım saksısını atıp altını deldiğim seramik büyük bir saksıya ektim acaba diyorum yeterince drenaj sağlamadığı için mi böyle oldu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sevgili Belgin,
Pembe yaseminler sera ortamından alınıp yapı marketlerde satıldığından dış ortama geldiğinde alışmaları zaman alıyor ve bu alışma sürecinde tomurcuklar kuruyup gidebiliyor.Zaten pembe yaseminin çiçeklenme dönemi de geçti..O yüzden saksının altını da delerek iyi yapmışsınız fazla sulamayın kaliteli toprakla torfu karıştırıp ayda bir kez sıvı gübre ile(ben b5A sıvı gübre kullanıyorum) besleyin.
belgin84
24-05-2010, 11:32
Gerçekten geçti mi çiçeklenme dönemi:( Ben bütün yaz çiçek açıp mis gibi koksun diye almıştım.Hay allah gerçekten üzüldüm şimdi.
Yılmaz Yalçın
24-05-2010, 12:14
Gerçekten geçti mi çiçeklenme dönemi:( Ben bütün yaz çiçek açıp mis gibi koksun diye almıştım.Hay allah gerçekten üzüldüm şimdi.
Size önerim eğer kışın içeriye alma şansınız varsa Akdeniz Yasemini almanız yaz boyu çiçek açıyor kokusu daha güzel:)
Yılmaz Yalçın
25-05-2010, 20:34
Arkadaşlar,
Bugün Balmumcu'da işyerime yakın bir sokakta süprizle karşılaştım 2 farklı yasemin türü mis kokularını sokağa yayıyordu..Ben de fotoğrafladım..İlk resimdeki pervane çiçekli yasemin oldukça gelişmiş tam hayalimdeki yasemin:)2. resimdeki sarı kokulu yasemin ağacı diyorum artık resmen ağaç olmuş:) oldukça yaşlı ve heybetliydi..
acemifüsun
25-05-2010, 21:00
Sarı kokulu mu gerçekten? Bizim buradaki sarılarda hiç koku yok:(
Yılmaz Yalçın
25-05-2010, 21:08
Sarı kokulu mu gerçekten? Bizim buradaki sarılarda hiç koku yok:(
İnanılmaz güzel kokuyordu hem de..Üstelik donlardan da hiç etkilenmemiş anlaşılan...
Arkadaşlar,
Bugün Balmumcu'da işyerime yakın bir sokakta süprizle karşılaştım 2 farklı yasemin türü mis kokularını sokağa yayıyordu..Ben de fotoğrafladım..İlk resimdeki pervane çiçekli yasemin oldukça gelişmiş tam hayalimdeki yasemin:)2. resimdeki sarı kokulu yasemin ağacı diyorum artık resmen ağaç olmuş:) oldukça yaşlı ve heybetliydi..
İnanamıyorum! Harikalar her ikisi de! Benim, saksıda büyütmeye çalıştığım kokulu sarı yaseminin böyle bir ağaç olabileceğini düşünemezdim ... Şok oldum :eek:
ilk gördüğüm an beyaz ve kapıyı sarmış olanı Akdeniz Yasemini sandım gerçekten heyecanlandım :))
Yılmaz Yalçın
26-05-2010, 09:39
İnanamıyorum! Harikalar her ikisi de! Benim, saksıda büyütmeye çalıştığım kokulu sarı yaseminin böyle bir ağaç olabileceğini düşünemezdim ... Şok oldum :eek:
ilk gördüğüm an beyaz ve kapıyı sarmış olanı Akdeniz Yasemini sandım gerçekten heyecanlandım :))
Bu sabah sarı yaseminin altından geçtim yine inanılmaz güzel kokuyordu ayaklarım gitmek istemedi:)2 dakika durup kokladım içime çektim kokuyu:)İnanılmaz bir ağaç olmuş sarı yasemin gövdesi de epey kalındı şok oldum:)
arkadaşlar 15 gün önce sayın missmenas yasemin tohumları göndermişti..ben de bahçeden aldığım toprak ve kumu karıştırıp tohumları ekmiştim...dünden beri çimlenmeye başladılar..saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum..büyük yoğurt kaplarına diksem yeterli midir sizce?.bir de hangi toprağı severler? torfa mı dikeyim, bahçe toprağına mı,kum karışımı toprağa mı?
belgin84
27-05-2010, 18:25
Size önerim eğer kışın içeriye alma şansınız varsa Akdeniz Yasemini almanız yaz boyu çiçek açıyor kokusu daha güzel:)
Cevapladığınız için çok yeşekkürle Yılmaz bey. Ama ben yine dayanamadım seramik saksıdan çıkarıp küçük plastik saksıya koydum tekrar. Çünki yeni tomurcuklar veriyor devamlı ama sararıp kurumaya başlıyor biyerden sonra. Şansımı deniyim dedim belki saksındandır diye:) Bakalım hayırlısı.
Kadir Başkök
28-05-2010, 00:19
Benim yaseminim. Uzayınca kafes yapıp sardırdım.
barisapa47
28-05-2010, 15:14
Yılmaz Bey, sarı yasemin kokusuz değil midir? Koktuğuna göre türü farklı olabilir mi? Bahçemde 1 yaseminlik yer kaldı. Onu da sarı yasemin dikerim artık.
KOKULU : Sarı Yasemin, Jasminum Revolutum
KOKUSUZ: Sarı Yasemin, Jasminum Primulinum
arnavut biberi
29-05-2010, 20:36
sn omer beyin resmini verdiği bu sarı kokusuz yaseminden bizim bahçedede var ikitane birtanesi kocaman oldu hatta bahçedeki köpek altına girip saklanıyor kendine sıcaklarda gölgelenicek biryer edinmişti. çok arsız ve hızla çoğalan bir tür budadıkça daha çok dal veriyor :) ama ne yazıkki kokusuz birde koksa katmerli iki sıra çiçekleri vardı hatırladığım kadarıyla şahane olurdu ama görüntüsüde güzel..
Eser İlhan
31-05-2010, 09:11
Bahçemdeki iki pembe yasemin ( J. polyanthum) kışın tamamen dondu. Çok üzüldüm ve daha dayanıklı bir tür olan pervane çiçekli yaseminler diktim yerlerine. Onlar şu anda çiçek açıyorlar. Pembe çiçekli yaseminler ise bana bir sürpriz yaparak toprak yüzeyinden yeniden sürdü ve uzamaya başladılar. Hem de inanılmaz bir hızla.Resimlerini ekliyorum.
Şimdi (eğer gelecek kışlarda tekrar donmazlarsa) şubat -mart gibi pembe yaseminlerim açacak, onlar bitince de pervane çiçekliler yaz boyunca açmaya devam edecekler diye umuyorum. Böylece uzun bir yasemin sezonu hayal ediyorum :))
Son derece sağlıklı olduğunu zannettiğim murraya yaseminimi böcek sarmış.
150112
Gövde yapısındaki değişikliği doğal hali diye düşünmüştüm, hala ne olduğundan emin değilim Zararlı neden olduğu bir kabuk mu bu?
150113
Karınca istilası üzerine farkettiğim zararlı kabuklu bit mi? Hareketsiz dala yapışmış gibi duruyorlar. Bu aşamada ne yapabilirim?
150117
Orkun Kırcı
06-06-2010, 17:02
Bunu daha önce zeytin fidelerinde görmüştüm ama ne olduğu konusunda fikrim yok :(
150112
Gövde yapısındaki değişikliği doğal hali diye düşünmüştüm, hala ne olduğundan emin değilim Zararlı neden olduğu bir kabuk mu bu?
150113
Karınca istilası üzerine farkettiğim zararlı kabuklu bit mi? Hareketsiz dala yapışmış gibi duruyorlar. Bu aşamada ne yapabilirim?
150117
Bu benim bir çiçeğimde de olmuştu .Elle tek tek temizlemek başa çıkmıyor .Ve zamanla bitkiyi kurutuyor .Ben ziraatten ilaç almıştım .Oradaki görevli hemen anlamıştı ne zararlısı olduğunu şu anda ilacın ismini hatırlamıyorum .Ama Ziraatte giderseniz yardımcı olurlar.
150112
150113
150117
Sn. maki01,
Yanlış görmedimse KOŞNİL (kabuklu bit) zararlısı ile karşı karşıyasınız..
Mekanik olarak elle temizliyebilirsiniz ayrıca adet olarak yoğunsa ilaçla da mücadele etmeniz gerekecek.
Mutlu Kutlu
06-06-2010, 17:40
Resimlerde görülen kabuklu canlılar, kabuklu bit. Bitkinin özsuyunu emerek beslenirler.
Mosplant isimli ilaçla bu bitlerden kurtulmak mümkün, kabuklarından dolayı bazılarında ilaç etkili olmayabilir.
Çözüm olarak gövdeye sürülen mosplant içerikli ilaçtan kullanılarak bitki özsuyunu zehirleyip bu bitlerden kurtulmak. Bitki özsuyunu zehirlemek insan ve bitki sağlığına olumsuz etkilemez. Kullanım olarak toprak yüzeyinden 10-15 cm kadar yukarıdan, gövdeye kalınca bilezik gibi fırçayla halka çekmek şeklinde uygulanır.
Koşnil uzun olur, bu kabuklu bitlere benzer ama yassı ve uzun olur. Bunlar yuvarlakımsı ve tümsek duruyorlar.
merhaba,
Dün 2 yasemin edindim, bunların cinslerini tam olarak yazabilir misiniz?
İlkine kokulu sarı yasemin denildi;
150391
150392
Yardımlarınız için teşekkür ediyorum.Son olarak zırhlı birlikler de balkonumu işgal etmiş oldu.
Gövdedeki kabuksu dokunun altında böcek yumurtaları olabilir mi? Kabukları temizlemem gerekiyor mu?
Sn.MSaygin,
1.fotoğraf kokulu sarı yasemin; kokusu nispeten hafif.
2.fotoğraf ful-yasemin; kokusu nefis.
Çok teşekkür ederim omar :)
Kokulu sarı yaseminin kokusu kuvvetli diye ummuştum, üzüldüm şimdi.
Sn.MSaygin,
Kokulu sarı yasemin yoğun olarak şubat-mayıs arası açıyor. Ankara şartlarında kokusu bana hafif geliyor. Daha sıcak ortamda koku biraz daha yoğun olabilir.
Ümit ederim sizde kokusu daha yoğun olur.
Ama Ful-Yasemin kokusu ve yapısı olarak muhteşem.
Umarım sıcak yardımcı olur kokusunun artmasına.
Daha önce onlarca kere yazılmıştır eminim ama ful yazınca arama motorumuza kısa geliyor, bulamıyorum cevabı;
Jasminum sambac dediğimiz bildiğimiz Ful.
Peki bu ful yasemininin latince ismi nedir?
lerdemir'in şu mesajından (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=435816&postcount=812) ful yasemin nedir öğrendim.
Latince ismini halen arıyorum.
Sayın MSaygin,
Yanılmıyorsam kokusuz sarı yasemin Jasminum Primulinum, kokulu sarı yasemin Jasminum Revolutum.
Ful yasemin de Jasminum sambac. :)
Umarım sıcak yardımcı olur kokusunun artmasına.
Daha önce onlarca kere yazılmıştır eminim ama ful yazınca arama motorumuza kısa geliyor, bulamıyorum cevabı;
Jasminum sambac dediğimiz bildiğimiz Ful.
Peki bu ful yasemininin latince ismi nedir?
Sn.MSaygin,
Ful-yasemini; Jasminum sambac ayrıca Maid of Orleans, Arabian Jasmine, Hawaiian Pikake, Nyctanthes sambac adı altında da bulabilirsiniz.
Bizim ful dediğimiz katmerli olanı da; Jasminum sambac 'Grand Duke of Tuscany'
Jasminum sambac bildiğimiz ful diye düşünüyordum, ikinize de çok teşekkür ederim.
barisapa47
09-06-2010, 13:07
Arkadaşlar, bahçemdeki arap yaseminim (ya da pervane çiçekli, her neyse) çok güzel açtı. Yüzlerce çiçeği var üzerinde ve özellikle sıcak havalarda çok güzel kokuyor. Lakin dikkatimi çeken bir nokta var: Henüz sararmamış veya kurumamış, sağlam gözüken çiçeklerin bazıları dökülüyor. Bitkinin altından bir sürü, zarar görmemiş çiçek topladım. Bu durum normal midir? Yoksa toprağında bazı mineral eksikliklere falan mı işaret eder?
Yılmaz Yalçın
09-06-2010, 13:15
Arkadaşlar, bahçemdeki arap yaseminim (ya da pervane çiçekli, her neyse) çok güzel açtı. Yüzlerce çiçeği var üzerinde ve özellikle sıcak havalarda çok güzel kokuyor. Lakin dikkatimi çeken bir nokta var: Henüz sararmamış veya kurumamış, sağlam gözüken çiçeklerin bazıları dökülüyor. Bitkinin altından bir sürü, zarar görmemiş çiçek topladım. Bu durum normal midir? Yoksa toprağında bazı mineral eksikliklere falan mı işaret eder?
Benim de sağlam gözüken çiçekler döküldü..Nedeni şiddetli yağmur ve rüzgar...Başka bir nedeni yok..Dökülenleri ben odama koyuyorum çok güzel kokuyor size de tavsiye ederim:)Yasemininizin son durumunu fotoğraflar mısınız merak ettim.
barisapa47
09-06-2010, 13:39
Benim de sağlam gözüken çiçekler döküldü..Nedeni şiddetli yağmur ve rüzgar...Başka bir nedeni yok..Dökülenleri ben odama koyuyorum çok güzel kokuyor size de tavsiye ederim:)Yasemininizin son durumunu fotoğraflar mısınız merak ettim.
Çok güzel oldular Yılmaz Bey. Mükemmel kokuyorlar (fotoğrafını yarın çeker ve yüklerim). Yere dökülenleri ben de topluyorum. Yıkayıp kurumaya bırakıyorum. Bulunduğu yeri hakikaten güzel kokutuyorlar. Kuruduktan sonra bir kısmıyla yasemin çayı yapma gayem var. Bilmem olur mu? Denemeye değer derim.
Yılmaz Yalçın
09-06-2010, 13:43
Çok güzel oldular Yılmaz Bey. Mükemmel kokuyorlar (fotoğrafını yarın çeker ve yüklerim). Yere dökülenleri ben de topluyorum. Yıkayıp kurumaya bırakıyorum. Bulunduğu yeri hakikaten güzel kokutuyorlar. Kuruduktan sonra bir kısmıyla yasemin çayı yapma gayem var. Bilmem olur mu? Denemeye değer derim.
Sevgili Barış Bey,
Arap yasemininin tüm bölümleri zehirlidir!!Çayı içilen yasemin başkadır..
Arap ya da ful yaseminin çiçek ömrü çok kısa. En fazla 2 gün dayanıyor ve solmadan dökülüyor. Geçen yaz bu muhteşem kokunun iki günde yok olmasına çok üzülmüştüm.
İlk çiçekte ,Ful çiçeği gibi çiçek çapını koparıp domatese batırmayı deneyeceğim. Domates vazo olacak yani:)) Belki daha uzun süre koku salabilir.
Sanırım yakında açarlar. Sayıca pek fazla değiller ama...
Baharda budarken daldırdığım dallardan sadece 1 tanesi hala yeşil olarak duruyor.
Belki de tutacak. Aynı saksıya daldırmıştım.
151838
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 10:08
Sanırım yakında açarlar. Sayıca pek fazla değiller ama...
Baharda budarken daldırdığım dallardan sadece 1 tanesi hala yeşil olarak duruyor.
Belki de tutacak. Aynı saksıya daldırmıştım.
151838
İnşallah Sevgili Fizban,
Benimde fulyaseminim geçen kış donmuş ve kurumuştu derin budayıp bekledim ve şimdi 20 cm kadar sürgün verdi uzayıp duruyor:)Kışa epey dayanıklı bir tür bahçede de oluyor İstanbul'da.
Benim yaseminim habire uzuyor hiç tomurcuk yok benim ki ne zaman açacak :(
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 10:24
Benim yaseminim habire uzuyor hiç tomurcuk yok benim ki ne zaman açacak :(
Kaç metre uzadı mesela?
tahmini 2,5 m felandır.belli yerlerinden yeşil filiz verip uzuyor.Yaprakları küçük olan yeseminden
Geçen sene çiçek açmayan yaseminlerim, çiçeklerini gösterdi.
151911
151912
benim içinde koklayın çok güzel görünüyor.
Sevgili Fmerry hakikaten çok güzel kokuyor , tıpkı ful gibi.
Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 16:50
tahmini 2,5 m felandır.belli yerlerinden yeşil filiz verip uzuyor.Yaprakları küçük olan yeseminden
Foroğraflarsanız hangi tür olduğunu ve ne zaman çiçeklendiğini söyleyebiliriz.
Geçen yıl yazlığın bahçesine ektiğim solanum yasmin epey gelişmiş, Kuşadası'nda ismi gelin tacı olarak biliniyor.;)
152792
152793
Yılmaz Yalçın
14-06-2010, 20:29
Geçen yıl yazlığın bahçesine ektiğim solanum yasmin epey gelişmiş, Kuşadası'nda ismi gelin tacı olarak biliniyor.;)
152792
152793
Peki kokusu nasıl,yoğun mu?
Sevgili Yalçın hiç kokusu yok. Kışın da yaprak dökmüyor ve çiçekli oluyor.
Yılmaz Yalçın
14-06-2010, 22:07
Kışı İstanbulda geçirebilir mi acaba?
Sevgili Yalçın hiç bilmiyorum, mantık olarak İstanbul da yaseminler oldukça keyifli o da yasemin türü olduğuna göre neden olmasın?
Aslında başarılı bir görünümü yok.Sıradan birkaç çiçek var üstünde.
Sıradan olmayan yanı kokusu elbette!!
Yine de paylaşmak istedim. İyi çekememişim kusura bakmayın!
http://i130.photobucket.com/albums/p258/forumh/DSCN0490.jpg
Yılmaz Yalçın
15-06-2010, 21:18
Sevgili Fizban,
Çiçeklerinin kokusu oldukça hoş oluyor fulyaseminin..Benim 1,5 yıl önce Mutlu Bey'den aldığım fulyasemin kışın donmuştu ancak şimdi tekrar 1 metre boyunda sürgün verdi:)Saksınızın boyutunu değiştirip 20 litrelik saksıya dikerseniz çiçeklenme bitince epey sürgün verir..
Foroğraflarsanız hangi tür olduğunu ve ne zaman çiçeklendiğini söyleyebiliriz.
Merhaba ;
yeni çekemedim ama eski fotoğrafı var yardımcı olursanız çok sevinirim neden açmıyor imrendim sizinkilere
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=148664&stc=1&d=1275374311
gördüğünüz o filizler çok uzadı heryandan da filiz verdi ama açma olayı yok hiç
Eser İlhan
16-06-2010, 08:40
Sevgili fmerry, yasemininizin resmi çok net değil ama kışın (ocak-şubat) çiçeklenen pembe yasemine ( Jasminum polyanthum ) benziyor sanki. Şu sıra tam büyüme zamani, bence ondan devamlı sürgün veriyor.
Benim de bahçemde iki tane vardı bu cinsten, Istanbul'da bu sene yaşanan çok kuvvetli kış nedeniyle her ikisi de dondu. Ben tam öldüler diye üzülürken tekrar sürdüler şimdi :))
Çiçeklerinin çok yoğun, muhteşem bir kokusu oluyor açınca. Güle güle büyütün ..
iel77 Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için açsında güzel kokusunu duyayımda :) acaba dedim bana yasemin diye başka bir çiçekmi kakaladılar :D en azından yaseminmiş:D
merhaba yeni bir yasemin aldım .Çalı formunda ve dikenleri var cinsi nedir ? Kokusu oldukca yoğun saksı büyüklüğü sizce yeterli mi?Ana gövdeyi kalınlaştırmak için ne yapmalıyım? Bakımı nasıldır kışa dayanır mı ? teşekkürler
Mutlu Kutlu
16-06-2010, 13:10
Resimdeki yasemin natal plum. İnka eriği gibi isimleride var.
Kışa donlara dayanıklı değildir, fazla büyük saksı istemez. Resimde fazlaca çiçeklenmiş, galiba extra besinler kullanılmış. Normalde bu kadar fazlaca çiçeklenmez, meyveleri kızarınca yenilebilir. Direk güneş gören yerleri sever.
Form olarak gayet güzel, epeyce pahalıya almış olmalısınız.
Yılmaz Yalçın
16-06-2010, 16:29
iel77 Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için açsında güzel kokusunu duyayımda :) acaba dedim bana yasemin diye başka bir çiçekmi kakaladılar :D en azından yaseminmiş:D
Peki yeterince güneş alıyor mu?Ya da kaç saat güneş görüyor?
Peki yeterince güneş alıyor mu?Ya da kaç saat güneş görüyor?
Merhaba Yılmaz Bey,
Aslında yeterince alıyor terasta duruyor sabah güneşi alıyor.Öğlen gölge üzeri evimiz sadece sabah güneşi ama açık yerde birde buralar çok sıcak...Yaseminin cinsi kış yasemini mi?
Yılmaz Yalçın
17-06-2010, 09:28
Merhaba Yılmaz Bey,
Aslında yeterince alıyor terasta duruyor sabah güneşi alıyor.Öğlen gölge üzeri evimiz sadece sabah güneşi ama açık yerde birde buralar çok sıcak...Yaseminin cinsi kış yasemini mi?
Evet sevgili İel77'nin de söylediği gibi yasemininiz Jasminum polyanthum,Çin yasemini,Pembe yasemin,kış yasemini:
Batı Çin kökenlidir, boylu (6 metre) ve kışa (-9°C)dayanıklıdır.
Sürgünleri sarılıcı ve çok hızlı gelişen sarmaşık türüdür. İlkbaharda ya da yaz başında açan çiçekleri beyaz, tomurcukları koyu-pembe ya da koyu-kırmızı renklidir. Çiçekleri çok güzel kokar ve bol çiçeklidir. Tüysü yaprakları 7 yaprakçıktan oluşur. Ilıman iklimlerde çiçekleri ve kokusu için yetiştirilir.
Sıcak bölgelerde ve açık alanlarda, sıcak duvar önlerinde kullanılır. Çiçeklenme sonrası özellikle seralarda budanması gerekir.
Eğer Manisa'da bulunduğunuz bölgede kışın sıcaklık -5 derecenin altına düşmüyorsa size tavsiyem bol çiçek görmeniz için Akdeniz Yasemini yetiştirmeniz.Bahsettiğiniz güneşlenme zamanı yasemininiz için yeterlidir.
Yılmaz Bey Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Manisa da sıcaklık -2 nin altına düşmez yazlarıda inanılmaz sıcak olur yanıyoruz resmen.
Çiçekçiye akdeniz yaseminin desem anlar inşallah yine aynısından vermez:D Ama terasıma o kadar çok sarıcı aldım ki bunlar büyüyünce ne olacak acaba.
Yaseminimin kokusunu kışın duyacağım demek ki
Yılmaz Yalçın
17-06-2010, 09:38
Yılmaz Bey Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Manisa da sıcaklık -2 nin altına düşmez yazlarıda inanılmaz sıcak olur yanıyoruz resmen.
Çiçekçiye akdeniz yaseminin desem anlar inşallah yine aynısından vermez:D Ama terasıma o kadar çok sarıcı aldım ki bunlar büyüyünce ne olacak acaba.
Yaseminimin kokusunu kışın duyacağım demek ki
Satış bölümünde Mutlu Bey'den daha ucuza ve gelişmiş Akdeniz yasemini sipariş edebilirsiniz hem de bir günde geliyor kargo masrafı da düşük oluyor..Alma imkanınız olursa Akdeniz yaseminini ve melisayı tavsiye ederim müthiş iki koku olur ev ve terasınızda..
Mutlu bey fazla pahalı almadım açıkcası , serada en köşede unutulmuş bir yerde gördüm de aldım .Ben şeklini beğendim bazıları boya gitmişti çünkü ,bunu budayıp saksıda bodur olsun istiyorum
Meyvalarını yiyebilirsiniz derken meyva yaprak kurusumu zira meyvası nasıl oluyor bilmiyorum :o
Mutlu bey baktım internetten meyvalarına :) resimdekiler de geçen seneki yaseminlerim ilk fotoğraftaki ful yasemin açmak üzere fakat alt gövde de yapraklanma yok neden ? Birde bu sarmaşık olanında ciçeği fazla değil diğer çeşitler gibi ne yapmak lazım ? bu kadarcık çiçek çok güzel kokuyor oysa.Ne tarz bir gübre kullanmalıyım çünkü hiç atmıyorum atmak lazım değil mi?bizim sularım oldukca kireçli toprak iyi ama.
Yılmaz Yalçın
17-06-2010, 11:35
Mutlu bey baktım internetten meyvalarına :) resimdekiler de geçen seneki yaseminlerim ilk fotoğraftaki ful yasemin açmak üzere fakat alt gövde de yapraklanma yok neden ? Birde bu sarmaşık olanında ciçeği fazla değil diğer çeşitler gibi ne yapmak lazım ? bu kadarcık çiçek çok güzel kokuyor oysa.Ne tarz bir gübre kullanmalıyım çünkü hiç atmıyorum atmak lazım değil mi?bizim sularım oldukca kireçli toprak iyi ama.
Sevgili Fıruzan,
1.ve 2. resimdeki yasemini arap yasemini(grand dukeyi) daha büyük saksılara dikerseniz 20 litrelik mesela ve dibine keçi gübresi koyarsanız bir avuç ozaman daha çok büyürler..3.resimdeki fulyasemini ise güneş alan bahçeye dikmenizi öneririm kışı İstanbul'da rahatça çıkarıyor..Hem de bahçede epey büyür ve bol çiçek açar
Mutlu Kutlu
17-06-2010, 12:19
Sn firuzan,
Ful (grand duke) yapı itibarıyla odunsu gövdeli bir yasemin.
Ful yasemininizde demir ve mangan eksikliği var bu yüzden yaprakları sarımsı açık yeşil. Besin konusunda bizim ürettiğimiz ve kullandığımız besini öneririm. Keçi gübresi elbette çok yararlı ama, bitkinin tüm ihtiyaçlarını karşıladığıda söylenemez.
Yılmaz Bey teşekkürler,
Yasemini burdan bir bakayım bulamazsam Mutlu Bey'e ulaşırım bizim buralarda çiçek çok oluyor semt pazarları hele çok ucuz oluyor.Amacım doğru yasemini tutturmak :D
günebakan
17-06-2010, 20:00
Çok sevdiğim mavi yaseminm çiçek açtı:)
153706
siniroluyorum
18-07-2010, 13:28
İki tane yeni yasemin aldım.Birinin fulyasemin olduğunu düşünüyorum.Yaprakları ikili olarak karşılıklı dizili.Çok kalın yaprakları yok.Geniş yaprakları var.Tek tek yıldız şekilli beyaz ve hoş kokulu çiçekler açıyor.İkincisinin ise normal yasemin sanıyorum ama biraz kafam karıştı beyaz yasemin,normal y. ve yıldız y. jasminum officinale değil mi?Bendeki yaseminnin yaprakları akasya gibi bir dal üzerinde dizili birkaç yapraktan oluşuyor ama bir dalda 3 bazılarında ise alttaki iki yapraktan çıkma iki yaprak daha var beyaz,kokulu ve tek tek çiçek açıyor.Fotolarını ancak yarın ekleyebilirim
yilmaz65
19-07-2010, 13:39
maşallah,maşallah harika bir bitki.....
arnavut biberi
12-08-2010, 18:36
arkadaşlar Jasminum polyanthum yaz aylarında yani şu aralar hiç çiçek açmıyormu?eğer çiçeklenebiliyorsa onun kokusunu biliyorum çok yoğun bir ara bende vardı artık yok eğer yazında çiçeklenebiliyorsa gene ondan almayı düşünüyorum yoksa pervane şeklinde çiçekleri olan yasemin (ismi ne oluyordu tam olarak unuttum) almayı düşünüyorum? şu ara yaseminleriniz ne durumda ??
Ortak siparişlerde yurtdışından pandora yasemin ve yasemin alba tohumları getirtmiştim.
Çimlenmeleri bir ay kadar sürdü. Sağlıklı gelişiyorlar. Yapraklar parlak ve şekli hoş.
Şu an itibariyle yazdığım etiketleri olmasa birbirinden ayırmam mümkün değil. Görüntüleri aynı.
135247
tohumdan yetiştirdiğim pandora yasemin plastik bardakta geçirdiği 4 ayın sonunda çiçek açıyor. Yarın tamamı açmış olur. Rengi kırçıllı pembe gibi.
167583
167584
Yılmaz Yalçın
23-08-2010, 22:41
Sevgili Uzman1,
Tebrikler:)Gerçekten büyük emek sonucu çiçeğini gördünüz:)Bana yolladığınız kardeş tohumu her ne kadar çimlendiremiş de olsam sizinkini görünce çok sevindim:)
Eser İlhan
24-08-2010, 11:10
arkadaşlar Jasminum polyanthum yaz aylarında yani şu aralar hiç çiçek açmıyormu?eğer çiçeklenebiliyorsa onun kokusunu biliyorum çok yoğun bir ara bende vardı artık yok eğer yazında çiçeklenebiliyorsa gene ondan almayı düşünüyorum
Jasminum polyanthum sadece kış sonunda çiçeklenir. Şu sıralar onun büyüme mevsimi benim bahçemde iki tane var (kış soğuklarında toprak üstü kısımları tamamen donmuştu) harika boy atıyorlar. Pervane çiçekli yaseminlerin de -ara sıra tek tük açsalar da - çiçekleri artık bitti. Onlar da kış gelmeden bol bol uzama telaşındalar :)
Hatice Tarhan
25-08-2010, 02:22
Resimdeki yasemin natal plum. İnka eriği gibi isimleride var.
Kışa donlara dayanıklı değildir, fazla büyük saksı istemez. Resimde fazlaca çiçeklenmiş, galiba extra besinler kullanılmış. Normalde bu kadar fazlaca çiçeklenmez, meyveleri kızarınca yenilebilir. Direk güneş gören yerleri sever.
Form olarak gayet güzel, epeyce pahalıya almış olmalısınız.
Mutlu bey bahsettiğiniz bitkiyi bende aldım carissia olarak aldım ,yesemin türü olduğunu bilmiyordum.Çiçekleri hariç yaseminle uzaktan yakından bir bağlantısı yok carissia nın, oldukçada uygun fiyatta, zira bu yıl Alanya belediyesi orta refüjlere sanayi tarafına oldukça çok ekti yanından geçerken meyvelerini koparıp yiyoruz.Elinde olmayan arkadaşlar temin etmenizi tavsiye ederim meyvesi çok güzel.
Sevgili Uzman1,
Tebrikler:)Gerçekten büyük emek sonucu çiçeğini gördünüz:)Bana yolladığınız kardeş tohumu her ne kadar çimlendiremiş de olsam sizinkini görünce çok sevindim:)
Yılmaz Bey, tohum alabilirsem size yine yollarım. Olmadı çelik köklendirir yollarım. ;)
Benimkinin bu sabahki hali. 2 tanesi açtı, üzerinde 5-6 tane daha tomurcuk var.
Bunlar pembe kırçıllı, Mutlu Kutlu'dan aldıklarım beyazdı. İkisi de hoş.
167735
Yılmaz Yalçın
25-08-2010, 11:04
Yılmaz Bey, tohum alabilirsem size yine yollarım. Olmadı çelik köklendirir yollarım. ;)
Benimkinin bu sabahki hali. 2 tanesi açtı, üzerinde 5-6 tane daha tomurcuk var.
Bunlar pembe kırçıllı, Mutlu Kutlu'dan aldıklarım beyazdı. İkisi de hoş.
167735
Bende geçen yıl Mutlu Bey'den alacalı renklisini almıştım bahçede dikiliydi ve son dondan öldü:(Umutlu yeşermesini bekledim ama malesef yeşermedi:(Kışın mutlaka içeriye alın çok hassas soğuğa karşı.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.