View Full Version : Leonardit ve humik asit
Sayfalar :
[
1]
2
3
4
5
6
7
Todor arkadaşımızın bir yazısında rastladığım humik asit ve leonarditle ilgili internetteki yazılar çok olumlu. Bu maddeler gerçekten söylendiği gibi yararlı mı?
hasan42
Hümik asit deyimiyle ilk kez yazınızı okuyunca karşılaştım. Araştırınca karşıma bu konu ile ilgili ilginç bilgiler çıktı. Paylaşmak istedim.
http://www.izotar.com/bitkidil5.htm
http://www.izotar.com/bitkidil6.htm
Todor
Humik asit ve fulvik asit devamlı kullandığım bir madde. Pekmez gibi kokuyor yapraktan ve topraktan uyguluyorum. Ambalajında kullanım zamanları ve miktarları yazıyor. Ama bu kadar derin bir ürün olduğunu bilmiyodum doğrusu. Alışveriş yaptığım ziraatçi arkadaşın tavsiyesi üzerine almıştım. Çünkü bahçe toprağım fakir ve organik olarak zenginleştirmeye çalışıyorum.
Konuşmaların başlangıcını kopyaladım...
Plumbago
07-08-2006, 12:30
Humik asiti daha önce bir iki defa çim alan uygulamamda kullanmıştım. Çok olumlu sonuçlar almıştık o zaman.
Kireçli topraklarda, bermuda türü çimlerde toprak PH'ını dengelediği ve besin maddesi yönünden zengin olması nedeniyle çimlenme aşamasında çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Fiyatını da göz önüne aldığımızda çok büyük avantajı var.
Ancak aşırı kullanımı toprak PH'ını çok düşüreceğinden özellikle karışım çimlerde kullanılırken sorun çıkartabilir. Bu nedenle çim alan uygulamalarında Ziraat Mühendisi gözetiminde kullanılmasını şiddetle tavsiye ederim. :)
hümik asit konusu geçince bende basit bir tecrübemi aktarayım istedim.Tohumları ekmeden önce hümik asit içinde bir müddet beklettiğiniz zaman çatlama ve çimlenme gayet hızlı oluyor.Ben mazı tohumları üzerinde tecrübe ettim.Dikimden önce 30 dk bekletmiştim..
Mine Pakkaner
21-08-2006, 19:52
Hydro23 hoşgeldiniz. ;)
Aramıza katılmanız ve hemen katkıda bulunmanız bizi çok mutlu etti. Humik asit gerçekten böyle bir etki gösteriyor. Etiket dozuna göre hazırladığınız solüsyona sert tohumları akşamdan da koyabilirsiniz.
Yeni gelen arkadaşlar kısmında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.Profilinizi doldurduğunuz için de teşekkür ederiz.http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif
Selamlar.
Gerçi çim alanlarda değil ancak çok zor çimlenen tohumlarda, özelikle kendi deneyimlerimden etobur bitkilerin tohumlarının çimlenmesinde, Abscissic asit çok iyi sonuçlar vermekde. 1960larda bulunan bu Abscissic asit ilk başlarda bir tür kış uyukusu faktörü olarak rol oynadığı sanıldı ise de son yıllarda Abscissic asit stomatal açılmasında da etkili olduğu gözlendi. explizit şunu diyebilirim ki etobur bitki tohmlarda % 40 cıvarı olan çimlenme oranını % 80 ve üzerine çekmek Abscissic asit ile mümkün olabilmekde tabii fiyat olarak humik asidle kıyaslanamıyacak kadar pahallı.:(
sadece bu da burdan ek bir bilgi olsun diye yazdım belki çok değerli tohumlarını çimlendirmede sorun yaşıyan arkadaşlarımız var ise okusunlar... ancak olası deneyimlerini de bizimle paylaşırlar ümid ediyorum :o
dilek karagoz
24-08-2006, 20:18
ben humik asit kullanıcılarındanım kullanmadan once;bıraz araştırmıştım bazı bılım adamlarının doganın mucizesi olarak adlandırıyor.özellikle çeliklerin köklenmesinde istenilen seviyede bir mucıze eger kullanmadıysanız bence kullanın derim.....
1100 gramlık bir şişe hümik asiti 7,5 liraya aldım. Kahverengi, pekmez gibi bir sıvı. Saksıdaki bitkilere kullanmak için aldığımdan dozajı ayarlamada güçlük çektim. Ambalaj üzerindeki dozaj tarifi çok geniş alanlar için yapılmış. Örneğin domates, biber, patlıcan için dekara 1000 cc yazıyor. Ben de enjektörle ölçüp 2,5 litrelik kola şişesinde hazırladım çözeltiyi. Çok yoğun renk veriyor. Azıcığı pet şişedeki suyu kola rengine dönüştürdü. Cesaret edemediğim için ilk seferinde çok az verdim bitkilere. İki tane kokar ağacım var. Onların üzerinde deneme yapıp sonra diğer itkilerime uygulayacağım. :)
Aman dikkat. Dozaj aşımında bitkinizden olabilirsiniz. Özellikle yapraktan uygulamalarda. Yapraktan uygulamanın sonrasında yapraklarda sararma görüseniz, yaprakları bol bol yıkayın. Ben limon fidanımı öyle kurtardım.
Hasan bey siz oldukça uygun fiyata almışsınız. Ben 1 lt.sini 20 milyona alıyorum, oda indirimli fiyatı. Aslında 25 milyon. Bendeki ürün, sebzelere topraktan uygulamada 500 cc dönümüne, yapraktan uygulamada 200 cc dönümüne. Yani bir şişe 2 dönüm ediyor. Sizinki daha hesaplı galiba
Hımm. Doz konusunda dikkatli olmam iyi olmuş.
Evet benimki hesaplı ama sizinki de daha yoğun anlaşılan. Benimki dekara 1000cc. Sizinki ise 500 cc. Dekarla dönüm aynı şey değil mi, yani 1000 metrekare?
(Bu arada, bizim burada 1 dönüm 2500 metrekaredir.)
Evet 1 dönüm=1 dekar=1000 m2 diye biliyorum bende.
Bazı yerlerde 1 dönümün 2500 m2 olduğuna daha önce de rastlamıştım. Karışıklık yaratıyordur herhalde zaman zaman...
Mine Pakkaner
26-08-2006, 12:05
Halk arasında dönümün 2500 m2 olarak değerlendirildiğine İç Ege ve İç Anadolu'da rastlamıştık. İlaçlarda verilen ölçü ise "da yani 1000 m2" yi kasteder.
Bir süreden beri evdeki bitkilerimin (Benjamin [Ficus benjamina Starlight], Mozaik Çiçeği [Hypoestes sanguinea], Salon Eğreltisi [Nephrolepis exaltata], Yelken Çiçeği [Spathiphyllum wallisii]) yaprak uçlarında kuruma oluyordu. Engellemek için birçok şey denedim (su püskürterek nemlendirme, oksijenli su, verilecek suyu kaynatma, aspirin + B vitamini vs) ama başarılı olamadım. Sanırım kullandığım suyun kireçli olması derdimin ana sebebi ve suyu kaynatarak / dinledirerek kireçten arıtmak pek de mümkün değil; toprak hızla alkalileşiyor, toprak yüzeyi yer yer beyaz renk alıyor...
Son olarak bir de Humik ve Fulvik asit içeren bir materyal deneyeyim dedim. Bu sayfada yazılanlara ve aldığım materyalin üzerindeki açıklamalara göre adı geçen bu maddeler, topk pH'ını düzenliyor.
Ancak kafama takılan bir soru var...Aldığım ve kullandığım materyal "Hektaş Black Gold - Organik Toprak Düzenleyici Sıvı Haldeki Hümik Asit". İçinde Humik ve Fulvik Asit (% 18,4), suda çözünür K2O (% 4,0) var; hammaddesi de Leonardit...
Buraya kadar güzel... Ama ürünün -etiketinde yazdığına göre- pH'ı 10-12 arası. Bu değer çok yüksek sanırım (pH 7 olduğunda toprak nötr sayıldığına göre...). Benim sorunum suyun kireçli olmasına bağlı olarak toprak pH'ının yükselmesi olduğuna göre, kullandığım ürünün 10-12'lik pH değerine sahip olması, saksı topraklarının pH'ını daha da yükseltmeyecek mi?
Yoksa Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan mı oluyorum...?
Bende Hümik ve Fulvik asit içeren sıvı katkıların toprağın pH'ını asidik yönde (7'nin altı) etkileyeceğini beklerim.
Sorunuz çok güzel ve bende yanıtını merak ettim doğrusu.
Hümik ve fülvik asitler sadece pH düşürmekte kalmayıp şu açıdan da katkı sağlamakta: [topraktaki mineralleri şu şekilde iki gruba ayırırsak]
- Kullanılabilir halde olanlar
- Kullanılamaz halde olanlar şeklinde.
(bu tabir ne kadar anlamlı onuda bilemiyorum gerçi)
Bazı elementlerin kullanılabilir forma geçmesine çok ciddi katkı sağlıyor.
Bunu da bünyesindeki asiditeten istifade ederek yapıyor olması lazım.
Aynı zamanda doğal bir şelatör de olduğu söylenen hümik ve fulvik asitler
katkıların pH'ı 10-12 ise, benim de kafam başka açılardan da iyice karışıyor.
İzninizle bende sorunuza, küçük bir ilave soru eklemek isterim; Bu konsantre
hümik ve fulvik asitler acaba nasıl bir yöntemle hazırlanıyor? Organik materyallerin, posası alınıp portakal suyu gibi suyumu çıkarılıyor? Yoksa bunlar leonarditten yararlanılarak kimyasal proseslerden sonra mı ortaya çıkıyor?
Leonarditin doğrudan asidik bir ortama soksak, humik ve fulvik asitler açığa çıkar mı?
Umarım, konuyu karmaşıklaştırmadım ama sorunuz ben de kafamı kurcalayan soru işaretleri doğurdu.
saygılarımla,
Bir süreden beri evdeki bitkilerimin (Benjamin [Ficus benjamina Starlight], Mozaik Çiçeği [Hypoestes sanguinea], Salon Eğreltisi [Nephrolepis exaltata], Yelken Çiçeği [Spathiphyllum wallisii]) yaprak uçlarında kuruma oluyordu. Engellemek için birçok şey denedim (su püskürterek nemlendirme, oksijenli su, verilecek suyu kaynatma, aspirin + B vitamini vs) ama başarılı olamadım. Sanırım kullandığım suyun kireçli olması derdimin ana sebebi ve suyu kaynatarak / dinledirerek kireçten arıtmak pek de mümkün değil; toprak hızla alkalileşiyor, toprak yüzeyi yer yer beyaz renk alıyor...
Son olarak bir de Humik ve Fulvik asit içeren bir materyal deneyeyim dedim. Bu sayfada yazılanlara ve aldığım materyalin üzerindeki açıklamalara göre adı geçen bu maddeler, topk pH'ını düzenliyor.
Ancak kafama takılan bir soru var...Aldığım ve kullandığım materyal "Hektaş Black Gold - Organik Toprak Düzenleyici Sıvı Haldeki Hümik Asit". İçinde Humik ve Fulvik Asit (% 18,4), suda çözünür K2O (% 4,0) var; hammaddesi de Leonardit...
Buraya kadar güzel... Ama ürünün -etiketinde yazdığına göre- pH'ı 10-12 arası. Bu değer çok yüksek sanırım (pH 7 olduğunda toprak nötr sayıldığına göre...). Benim sorunum suyun kireçli olmasına bağlı olarak toprak pH'ının yükselmesi olduğuna göre, kullandığım ürünün 10-12'lik pH değerine sahip olması, saksı topraklarının pH'ını daha da yükseltmeyecek mi?
Yoksa Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan mı oluyorum...?
Elinizdeki konsantrenin pH'sı o olabilir, siz sulandırıp uygulayacaksınız. en son süspansiyon pH'sı 7-9 arası olacaktır. Ve hümik asit fazla kirecin çözülmesini sağlayacağı için toprak pH'sını düzenleyecektir. Kaldı ki zaten Hümik asit çok kireçli ve organik madde içeriği az olan topraklarda önerilir.
Bende Hümik ve Fulvik asit içeren sıvı katkıların toprağın pH'ını asidik yönde (7'nin altı) etkileyeceğini beklerim.
Sorunuz çok güzel ve bende yanıtını merak ettim doğrusu.
Hümik ve fülvik asitler sadece pH düşürmekte kalmayıp şu açıdan da katkı sağlamakta: [topraktaki mineralleri şu şekilde iki gruba ayırırsak]
- Kullanılabilir halde olanlar
- Kullanılamaz halde olanlar şeklinde.
(bu tabir ne kadar anlamlı onuda bilemiyorum gerçi)
Bazı elementlerin kullanılabilir forma geçmesine çok ciddi katkı sağlıyor.
Bunu da bünyesindeki asiditeten istifade ederek yapıyor olması lazım.
Aynı zamanda doğal bir şelatör de olduğu söylenen hümik ve fulvik asitler
katkıların pH'ı 10-12 ise, benim de kafam başka açılardan da iyice karışıyor.
İzninizle bende sorunuza, küçük bir ilave soru eklemek isterim; Bu konsantre
hümik ve fulvik asitler acaba nasıl bir yöntemle hazırlanıyor? Organik materyallerin, posası alınıp portakal suyu gibi suyumu çıkarılıyor? Yoksa bunlar leonarditten yararlanılarak kimyasal proseslerden sonra mı ortaya çıkıyor?
Leonarditin doğrudan asidik bir ortama soksak, humik ve fulvik asitler açığa çıkar mı?
Umarım, konuyu karmaşıklaştırmadım ama sorunuz ben de kafamı kurcalayan soru işaretleri doğurdu.
saygılarımla,
Leonardit; Amerikalı bilim adamı Dr. Leonard tarafından bulunan bir yeraltı madenidir. Organik (bitkisel ve hayvansal) artıklar önce ayrışarak organik maddelere, sonra torfa, sonra Leonrdit'e ve daha sonra da Linyite dönüşürler. Kısacası Leonardit, linyitin kömürleşme esnasında yüksek oksidasyona uğramış halidir.
Ve Leonardit içinde %40-90 arasında değişen miktarlarda Hümik asitler içerir. Hümik asitler genel bir kavramdır. Hümik asit ile Fulvik asit asit en iyi bilinen hümik asitlerdendir.
Leonardit maden ocaklarından çıkarılmaktadır. Aynen linyit yatakları gibi maden yataklarından çıkarılan Leonardit, potasyum hidroksit ile reaktörlerde kimyasal işleme sokularak ham sıvı humik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı humik asit şişelenip satılır.
Elinizdeki konsantrenin pH'sı o olabilir, siz sulandırıp uygulayacaksınız. en son süspansiyon pH'sı 7-9 arası olacaktır. Ve hümik asit fazla kirecin çözülmesini sağlayacağı için toprak pH'sını düzenleyecektir. Kaldı ki zaten Hümik asit çok kireçli ve organik madde içeriği az olan topraklarda önerilir.
fmt79... Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Acaba Hümik-Fülvik asit uygulaması, saksı bitkileri için ne kadar sıklıkla uygulanmalıdır?
100 L suya 1 L Hektaş Black Gold ilave edip süspansiyonu hazırlıyorsunuz. Sonra 20 kg saksı toprağı için 1 L bu süspansiyondan verebilirsiniz. Ancak sıklık ile ilgili hiçbir kaynak yok.
Hümik asiti verme sıklığı size kalmış.
fmt79, Aydınlatıcı oldu benim için. Teşekkürler.
Global Nomad
15-11-2006, 16:55
100 L suya 1 L Hektaş Black Gold ilave edip süspansiyonu hazırlıyorsunuz. Sonra 20 kg saksı toprağı için 1 L bu süspansiyondan verebilirsiniz. Ancak sıklık ile ilgili hiçbir kaynak yok.
Hümik asiti verme sıklığı size kalmış.
Evde bir torba hümik asit buldum.. üzerinde %60 toz hümik asit yazıyor.. peki bunu hangi oranda toprakla karıştıracağım FMT79 ? Ben de Salon Eğreltisi [Nephrolepis exaltata] için kullanacağım da... (Kedim agac zannedip devirdi de, bende fırsattan istifade hem saksısını değiştirip hem de gübreleyeyim dedim..
Leonardit; Amerikalı bilim adamı Dr. Leonard tarafından bulunan bir yeraltı madenidir. Organik (bitkisel ve hayvansal) artıklar önce ayrışarak organik maddelere, sonra torfa, sonra Leonrdit'e ve daha sonra da Linyite dönüşürler. Kısacası Leonardit, linyitin kömürleşme esnasında yüksek oksidasyona uğramış halidir.
Ve Leonardit içinde %40-90 arasında değişen miktarlarda Hümik asitler içerir. Hümik asitler genel bir kavramdır. Hümik asit ile Fulvik asit asit en iyi bilinen hümik asitlerdendir.
Leonardit maden ocaklarından çıkarılmaktadır. Aynen linyit yatakları gibi maden yataklarından çıkarılan Leonardit, potasyum hidroksit ile reaktörlerde kimyasal işleme sokularak ham sıvı humik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı humik asit şişelenip satılır.
merhaba ben de Mine Hanım'ın tavsiyelerine uyarak leonardit kullanmak istiyorum.Acaba küçük bir saksıda ne kadar kullanmalıyım.Bu ürünü aldıktan sonra kapağını kullanmak için mecburen açıcam;acaba saklama süresi uzun mudur?Bu ürünü asidik ortamı seven diğer bitkilerimizde de kullanabilirmiyiz? Eğer kullanabilirsek bitki saksıdayken kullanılabilir mi ? Yoksa saksı değişim esnasında mı kullanılır?
Mine Pakkaner
27-11-2006, 18:18
Evde bir torba hümik asit buldum.. üzerinde %60 toz hümik asit yazıyor.. peki bunu hangi oranda toprakla karıştıracağım FMT79 ? Ben de Salon Eğreltisi [Nephrolepis exaltata] için kullanacağım da...
Global Nomad hoşgeldiniz. Elinizdeki toz hümik asiti 1/ 10 oranında saksı harcına katıp bitkilerinizde kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin :)
Mine Pakkaner
27-11-2006, 18:24
merhaba ben de Mine Hanım'ın tavsiyelerine uyarak leonardit kullanmak istiyorum.Acaba küçük bir saksıda ne kadar kullanmalıyım.Bu ürünü aldıktan sonra kapağını kullanmak için mecburen açıcam;acaba saklama süresi uzun mudur?Bu ürünü asidik ortamı seven diğer bitkilerimizde de kullanabilirmiyiz? Eğer kullanabilirsek bitki saksıdayken kullanılabilir mi ? Yoksa saksı değişim esnasında mı kullanılır?
Sıvı ürün satın aldığınızda üzerinde raf ömrü ve kullanım etiketi olacaktır Zerrin Hanım. Buna uymanızı öneririm. Ancak süs bitkisi için öneri yoksa sebze dozunu seçiniz. Ürünü herzaman kullanabilirsiniz. Bitkinize doping gibi gelecektir. İlla saksı değişimi beklemeniz gerekmez. Bütün bitkilerde kullanılabilir.
Sıvı ürün satın aldığınızda üzerinde raf ömrü ve kullanım etiketi olacaktır Zerrin Hanım. Buna uymanızı öneririm. Ancak süs bitkisi için öneri yoksa sebze dozunu seçiniz. Ürünü herzaman kullanabilirsiniz. Bitkinize doping gibi gelecektir. İlla saksı değişimi beklemeniz gerekmez. Bütün bitkilerde kullanılabilir.
Satın almadım çok az Karşıyaka da sürekli çiçek aldığım yerden istedim varmış.Kullandım fittonyama çok iyi geldi şu anda asitli toprak seven çiçekleri araştırıyorum.Duruma göre satın alacağım.
Dün sırf leonardit almak için hale gittim.Halde bulunan zirai ilaç satıcısı bana hümik asit sattı.Tarifte yazıldığı gibi bütün çiçeklerime akşam uyguladım. Merak içinde bekliyorum bakalım ne olacak .
Leonarditle humik asiti karıştırmayalım. Leonardit, humik asitin kaynağından
biridir. Bitkisel menşeeli humik asitler de vardır. En rantabl olanı işlenmiş
leonardittir. Sıvı humik asitin kg fiyatı saf olarak 70-80 ytl arası iken, işlenmiş
leonarditin kg fiyatı %65'lik, 1-1,5 ytl arasıdır.
Hoş geldiniz Sayın Okara.
Kendinizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtırmısınız. Sonra da leonardit, hümik asit hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizi öğrenmek isteriz. :)
Leonarditle humik asiti karıştırmayalım. Leonardit, humik asitin kaynağından
biridir. Bitkisel menşeeli humik asitler de vardır. En rantabl olanı işlenmiş
leonardittir. Sıvı humik asitin kg fiyatı saf olarak 70-80 ytl arası iken, işlenmiş
leonarditin kg fiyatı %65'lik, 1-1,5 ytl arasıdır.
Humik asiti 5 ytl'ye aldım.Leonarditi çok aradığım halde bulamadım.
Zeolit karışımı toprağa humik asit eklesek bitkiye zarar verir mi?
Sergüzen
02-02-2007, 22:44
LEONARDİT
Katı granül formda olup toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştiren, biyolojik aktivitesini artıran, yüksek oranda hümik asitler içeren, toprağa karıştırılarak uygulandığında humus oluşturan organik bir materyaldir. Bitki ve hayvan kalıntılarının tarih öncesi zamanlarda gölsel ortamlarda ve bataklıklarda çökelerek basınç, sıcaklık ve anaerobik koşullarda volkanizma hareketlerinin de etkisiyle milyonlarca yılda parçalanıp bozuşması, humifikasyonu, oksidasyonu ve başkalaşıma uğraması sonucu tabakalaşmış killi organik sedimanter bir kayaçtır.
Yüksek kalitede bir leonardit'de hümik asit içeriği, organik madde miktarı, pH değeri, C/N oranı, özgül ağırlık ve bazik solüsyonda yüksek çözünürlük derecesi önemli parametreleridir.
Piyasalarda Leonardit adı altında satılan ürünlerin kalite sınıflaması değerlerinde şaşırtıcı çelişkiler bulunmaktadır. Bu değerlere uymayan ürünler linyit kömürü menşelidir.
LEONARDİT KALİTE SINIFLAMASI
Kompozisyon Düşük Kalite Orta Kalite Yüksek Kalite
Hümik asit içeriği % 35-50 50-65 65-85
Organik madde
miktarı %
minimum 35 minimum 50 minimum 65
pH değeri 6,5±1 5,5±1 4±1
C/N 21±1 19±1 17±1
Özgül ağırlık(gr/cm3) 1,4±0,1 1,2±0,1 0,8±0,1
Bazik sölüsyonda çözünürlük düşük orta yüksek
Doğada çok nadir bulunan ve çok ince damarlar şeklinde oluşan bazende linyit damarlarının üst tabakalarında rastlanan ince leonardit damarları konvensiyonel madencilik yöntemleriyle selektif olarak üretilir. Ocaktan üretilen tüvenan maden %30-40 nem içerir. Leonardit madeni tesiste doğal ortamda oda sıcaklığında havada kurutulmaya bırakılır. 60oC üzerinde sıcaklıkta mekanik kurutma hümik asitlerin zincir ve halka yapılarını bozacağından tercih edilmez. Havada kurutma, eleme ve kırma işleminden sonra oksidasyon, gravite seperasyon, atritor öğütme ve homejenizasyon işlemlerinden geçirilerek torbalanır.
Yorumsuz
Sergüzen
02-02-2007, 22:53
Humikasit
Toprak organik maddesi başkalaşım durumuna göre 2'ye ayrılır. 1. Ölü Örtü (döküntü) Maddeleri: Bitki artıkları, ölü kökler, hayvanlar, bunların unsurları ölü örtü maddeleridir ve hunin olmayan maddeler olarak isimlendirilir. 2. Humik Maddeler: Eskiden toprak organik maddesinin bütününe humus denirdi. Günümüzde bilim adamları humus kavramını sadece humik maddeler için kullanmaktadırlar. Humik maddeler ileri derecede değişime uğramış ve doku strüktürü belirlenemeyen maddelerdir. Genellikle 3 fraksiyon halinde gruplandırılabilir: (a). Alkali çözücüde ekstrakte edildikten sonra kuvvetli asitlerle (HCl) çöktürülebilen humik asit, (b). alkalin ekstraktın asitleştirilmesi durumunda çözelti içerisinde bulunan fulvik asit, (c) derişik asit ve bazlar tarafından humik maddelerden ekstrakte edilemeyen hunin fraksiyonudur.
Humik asitler, bitkilerin gelişiminde doğrudan ve dolaylı önemli bir rol oynar. Dolaylı etkiler, suyun tutulması, drenaj, havalanmanın iyileştirilmesi ve metalik iyonlar ile kileytli bileşikler ya da metalik-hidroksitler oluşturarak suda çözünebilir formları meydana getirerek; bu elementlerin bir çoğunun çözünürlüğünü de kontrol eder. Bitkilere doğrudan etkisi, kök gelişimi ve bitkilerin absorbe ettiği besin elementleri metabolizmalarını etkilemesi ile meydana gelmektedir.
Tarımsal problemlere çare olarak düşünülen humik maddelerin kullanımında da bazı aksamalar, yanlış düşünceler ve uygulamalar vardır. Nasıl her ilacı her hastanın kullanmasının mümkün olmadığı gibi, humik maddelerin de her derde ilaç olmadığı bir gerçektir. Humik maddelerin yalnış kullanılmasından kaynaklanabilecek olumsuzluklara dikkat edilmesi gerekir. Örneğin toprağa % 75'lik humik asit ilave ettiğimizde ve uygun iklim şartlarında fulvik asitten humik asite dönüşüm de humik asiti arttıracaktır. Ancak, bu durumda toprak organik maddesinin çok küçük miktarını oluşturan humik maddeler değil humik asit olacak; hatta humik asitin miktarı da organik madde ilavesinin olmadığı, su, iklim, toprak ve mikroorganizma koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte organik maddeden bile yüksek olabilecektir. Bunun yanında, humik asitin hunin maddelere dönüşmesi sonucunda oranı da % 50'lerin üzerine çıkacaktır. Böylece humik madde bileşenlerinde dengesizlik kendini gösterecektir.
Humik asidin;
· Toprak tuzluluğunun düşürülmesinde
· Toprak renginin düzeltilmesinde
· Metaller ile kileyt bağı oluşturulmasında, bitki için yararlı besin elementlerinin alımının kolaylaştırır
· Ağır metallerin toksik etkisinin azaltılmasında
· Bitki kök hastalık ve zararlılarına karşı etkili olduğu
· Meyve renk ve şekerine olumlu etkisi olduğu araştırmalar sonucu ortaya konmuştur.
Yapılan toprak analizleride topraklarımızın organik maddece yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Topraklarımıza organik madde vermeden toprağa sadece humik maddelerin verilmesi; aç olan bir insana yemek yerine keyif kahvesinin verilmesine benzemektedir. Bizler öncelikli olarak topraklarımızın organik madde düzeylerini arttırdıktan (bunun için PROTİENT ORGANİK öneriyoruz) sonra humik madde düzeylerini yükseltebiliriz. Humik madde kapsamlarını yükseltirken de, topraklarımızın pH, sıcak iklimimiz ve mikroorganizma faaliyetlerinin yüksek olduğu unutulmayarak, humik maddelerin verilen materyalde dengeli olmasına, toprağın organik madde, humik maddeler ve humik madde içerisindeki dengeyi bozmadan, verilen materyalin humik asit ve hunin kapsamları düşük, fulvik asit kapsamı yüksek humik madde bileşiklerini; en uygunu su içerisinde çözülümü yüksek olan PROFERT K-HUMATE (%85 Toz Humik ve Fulvik Asit) PROXİN85 (%70 Toz Humik ve Fulvik Asit + %20 K2O) ve sıvı içerside çözünmüş PRO-HUMİC15 (%15 Sıvı Humik Asit) olmalıdır.
Humikasit konusunda bilmek istediklerinizin daha fazlası
--------------------------------------------------------------------------------
hümik ve fülvik asidi tabiat ananin mucizesi olarak tanımlıyor bir çok kişi. Doğanın kendini onarmak için oluşturduğu bir ilaç gibi kabul edebilisiniz. Şu anda piyasada granül, toz ve sıvı formulasyonlarda ticari ürünler satılmakta. Forumda bazı arkadaslar faydalarına değindiği için ben bunun üzerinde çok durmak istemiyorum. İyi bir toprak kondisyonlayıcısı aynı zamanda bitki gelişimine oldukça olumlu etkileri var. Hümik asitler toprak uygulamalarında Fülvik asitler ise yaprak uglamalarında daha iyi başarı gösteriyorlar. toprak pHsını dengelemek, tuzluluğu gidermek, ebesin elementlerinin alınımını teşvik etmek, kök gelişimini arttırmak bitki metabolizmasında gerçekleşen bir çok olaya olumlu etkilerde bulunmak igib faydaları var. ürünlerimiz PERLHUMUS, POWHUMUS VE LIQHUMUS piyasada yaygın olarak kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir.
daha detaylı bilgi için HASAD dergisinde en son ocak ayında yayınlanmış olan makalemi okuyabilirsiniz. ayrıca organik tarımda da kullanılabilen bu ürünlere ulaşmak için bizimle temasa geçmeniz mümkün. web sayfamızdan gerekli bir çok bilgiyi temin edebilirsiniz.
www.izotar.com
Sergüzen
07-02-2007, 13:08
hümik ve fülvik asidi tabiat ananin mucizesi olarak tanımlıyor bir çok kişi. Doğanın kendini onarmak için oluşturduğu bir ilaç gibi kabul edebilisiniz. Şu anda piyasada granül, toz ve sıvı formulasyonlarda ticari ürünler satılmakta. Forumda bazı arkadaslar faydalarına değindiği için ben bunun üzerinde çok durmak istemiyorum. İyi bir toprak kondisyonlayıcısı aynı zamanda bitki gelişimine oldukça olumlu etkileri var. Hümik asitler toprak uygulamalarında Fülvik asitler ise yaprak uglamalarında daha iyi başarı gösteriyorlar. toprak pHsını dengelemek, tuzluluğu gidermek, ebesin elementlerinin alınımını teşvik etmek, kök gelişimini arttırmak bitki metabolizmasında gerçekleşen bir çok olaya olumlu etkilerde bulunmak igib faydaları var. ürünlerimiz PERLHUMUS, POWHUMUS VE LIQHUMUS piyasada yaygın olarak kullanılmakta ve olumlu sonuçlar vermektedir.
daha detaylı bilgi için HASAD dergisinde en son ocak ayında yayınlanmış olan makalemi okuyabilirsiniz. ayrıca organik tarımda da kullanılabilen bu ürünlere ulaşmak için bizimle temasa geçmeniz mümkün. web sayfamızdan gerekli bir çok bilgiyi temin edebilirsiniz.
www.izotar.com
Bu ürünlerin fiatlarını bu sayfalara geçerek bizleri dükkan dükkan (internette) fiat aramaktan kurtarırsınız.
Humikasit -Fulvikasit -Leonardit
Firmalar internette herşeyi yayınlıyorlar da nedense fiatlar konusunda biraz cimriler.
Bu ürünlerin fiatlarını bu sayfalara geçerek bizleri dükkan dükkan (internette) fiat aramaktan kurtarırsınız.
Humikasit -Fulvikasit -Leonardit
Firmalar internette herşeyi yayınlıyorlar da nedense fiatlar konusunda biraz cimriler.
Bizde internet sayfamızda ürün fiyatlarımızı bildirmiyoruz cunku satısı dogrudan kendimiz yapmiyoruz..almak isteyenleri yetkili distributorumuze yonlendirmekteyiz..isterseniz detayli bilgiyi bu sekilde size saglayabiliriz
Sergüzen
28-02-2007, 20:52
Bursada bir ilaç satıcısından 1litre humikasidi(%15 lik) 10YTL ye aldım.Bu yerli bir firmanın malı.İspanya menşeli 1 litre (%15) humikasit için 15YTL istediler.İkisi arasında ambalajı incelediğimde bir fark göremedim. Satıcı da farkı bilmiyor.Yerli malı olduğu için 10 YTL lik olanı yeğledim.
Satıcılar,en azından cnnylmz, ağaç.net üyeleri için bu fiatları burada deklare edebilirdi diye düşünüyorum.
denizakvaryumu
12-04-2007, 19:54
Dün sırf leonardit almak için hale gittim.Halde bulunan zirai ilaç satıcısı bana hümik asit sattı.Tarifte yazıldığı gibi bütün çiçeklerime akşam uyguladım. Merak içinde bekliyorum bakalım ne olacak .
son durum nedir?Bitkilerinize iyi geldi mi?
son durum nedir?Bitkilerinize iyi geldi mi?
Evet hepsi harika görünüyorlar.:) Aşk merdivenim dışında ama belki de onun başka bir sorunu vardır.
denizakvaryumu
12-04-2007, 20:53
Evet hepsi harika görünüyorlar.:) Aşk merdivenim dışında ama belki de onun başka bir sorunu vardır.
aldığınız yer ulus sebze-meyve halinin karşısındaki yan yana duran ziraat ilaçları satan yer mi?
aldığınız yer ulus sebze-meyve halinin karşısındaki yan yana duran ziraat ilaçları satan yer mi?
Aynen öyle:)
minik201
17-04-2007, 18:10
selam arkadaşlar... konyada yaşıyorum... ben de haşhaş bitkisine yapraktan dekara 200gr. hümik asit uyguladım ilk defa... yapraktan 25 -30 cc. uygulanır diyordu kullanma talimatında ama ben dozajı taopraktan uygular gibi 200 gr... uyguladım.... 500 gr. lık kutusu 8 milyon... 14 kutu alıp bi denedim bakalım...
toprağım kireçli ve agır... üzeri her sulamadan sonra kuruyunca beton gibi oluyor... bakalım hümik asit nasıl bir yarar sağlayacak benim bu gay basma olayıma... toprak gevşeyecek mi... suyu emecek mi zira geçen dönem su tarlanın üstünde yüzüyordu... durumdan sizleride haberdar ederim ... dostçakalın...
minik201
29-05-2007, 19:02
hümik asit mükemmel bişey tarlanın üstü yumuşadı... su geçirgenliği yüzde 70 80 civarında arttı... bitki gelişimi hızlı ve rahat.... ne diyeyim... sağol hümik asit....
uzunmahmutlu
08-06-2007, 12:28
Amatör ce mavi ladin yetiştiriyorum bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine humik asit kullandım bu konuda tecrübesi olanlardan yardım istiyorum fidanlar da olumlu bir gelişme izledim. acaba iyi mi yapmışım
Humik Asiti nerden bulabiliriz.
Ziraii ilaçlar satan her yerde bulunuyor. Gerçi heryer Yalova gibi olmayabilir.
denizakvaryumu
08-06-2007, 15:16
http://www.izotar.com/main.php?action=urunlerimiz
https://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4036
.
Uzunmahmutlu, hoş geldiniz.
Kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtın, profil bilgilerinizi sağlıklı bir şekilde doldurun, türkçenin kullanıma özen gösterin. Daha sonra sorularınıza cevap alabilirsiniz.
Aramızda olduğunuz için mutluyuz. Bir dahaki mesajınız için bu kadar zaman beklemeyin. http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon11.gif
Humik asiti buldum .En kısa zamanda kullanacam.
kopshtar
27-06-2007, 10:04
Ben de humik asit ve leonardit karışımını buldum. 250 gr 'lık 1 paketi 9 ytl'ye aldım. Eve gelir gelmez uyguladım . birkaç gün için de sonuçlar gayet olumlu. özellikle trabzon hurmamın yapraklarında sararma ve beneklenme vardı , güzel bir yeşil renge döndü ve meyve dökmeyi kesti . özellikle kireçli ve sert topraklarda tavsiye ederim. :p
Evet kesinlikle bizim buralarda su çok kireçli.::(
Faydası çok.Hemen kendini belli ediyor.
Merhabalar Sn. Hafize
Calamondin başlığını işgal etmemek amacıyla verdiğiniz başlıkta devam etmek istedim.
Benim aldığım markanın kullanım şeklinde; dikimde topraktan, sonraki uygulamalarda ise yapraktan verileceği yazıyor. Resimlerini koydum. 1. resimde domates, biber vs. gibi sebzeler için, 2.ndeki meyva ağaçları için kullanım tarifi. Belki sizin markanız değişik kullanımlı olabilir.
Bu ürün zaten organik toprak düzenleyici, gübre değil. Gübredeki minerallerin, bitkiye daha iyi ulaşmasını sağlıyor. Bunu Mine Hanımdan öğrenmiştim. Yanısıra gübre kullanmak fikrinize katılıyorum. Ben de kullanıyorum.
Teşekkür ederim.Gerçekten çok iyi oldu.
Ben Organik toprak düzenliyicisi aldım.Alır almaz tüm saksılarıma verdim.Artık yapraklarada uyguluyacam.:)
denizakvaryumu
29-06-2007, 12:59
Arkadaşlar
bu toprak düzenleyicilerin markasını da yazarsanız alacak olanlar için çok faydalı olur.
.
Sevgili Nevsune,
Öncelikle belirtmek isterim. Benim eşim Mikrobiyal Tarım konusunda çalışıyor. Doğal olarak ellerine pek çok yerden farklı ürünler gelebiliyor. Bende bulunan ürünlerin markası var mıdır onu bile bilmiyorum.;) Çünki henüz piyasada satılmayan ürünler, örnekler de olabiliyor bunlar.
Hümik Asit ve Leonardit sizin de belirttiğiniz gibi öncelikle toprak düzenleyici. Yapraktan da verilebiliyor ama daha çok tarım için tavsiyeler farkettiyseniz. Yani ben çiçeklerimin toprak istekleri yeterliyse ayrıca yapraktan gübreleme ihtiyacı hissetmiyorum.
Ayrıca yaprak gübresi kullanımı çok farklı bir konu. Öncelikle yaprakların absorbsiyon hızları son derece düşük ve bitkinin ihtiyaç duyduğu besin elementi yanında son derece sınırlı kalıyor. Yaprağın tazeliği, gübre verilme zamanı, gübre oranı, izelementlerin ayrı absorbe olma özellikleri, absorbe sürelerinin uzunluğu, ayrıca kullanımda tutucular gerektiriyor vs. gibi etmenlerden dolayı benim çok da ilgi göstermediğim bir uygulama. Aşağıda verdiğim adresten bir alıntı yaptım:
''Yaprak yüzeyinde su tabakası ne kadar uzun kalırsa iyonların yaprağa girişide o kadar kolay olur. Aksi halde iyonlar kristalize olarak daha fazla derine nufuz edemezler. Püskürtülen solusyona bu amaçla gliserin, glikoz, fruktoz, sakkaroz gibi çeşitli maddeler katılır. Mesela yüzde 1-2 ‘lik gliserin ilavesiyle KH2PO4’ın absorbsiyonunun 2-3 kat arttığı; yüzde 5’lik glikoz, fruktoz ve sakkaroz ilavesiyle buğdayda fosfor absorbsiyonun 3 kat arttığı belirlenmiştir. ''
Yani bizlerin yaprak uygulaması ne kadar verimli olur bilemiyorum. Ama bu demek değildir ki kullanılmasını önermiyorum. Ben, bizlerin evimizdeki çiçeklere yapacağımız uygulamalarda çok başarılı olacağına inanmadığımı belirtmek istiyorum.
Bu arada konuyu çok güzel anlatan bir adres buldum. Bir incelerseniz sanırım anlatmaya çalıştığımı çok daha net anlatmış olacağım.
Sevgiler..
http://www.bahce.biz/gubre/yaprakgubresi.htm
Sn Hfz
Önce nickinizi yanlış kullanmışım özür dilerim. Sabahın köründe öyle olmuş:)
Ben bu konulara yeni merak sardım. Yeni öğrenmeye çalışıyorum. Her türlü bilgiye açığım.
Zirai ilaçlar satan yerden bunu aldığımda böyle tarif etmişlerdi. Ama zaten ben kulaktan dolma sözlere pek itibar etmediğim için, kullanım kılavuzu okumadan satıcıların söyledikleriyle yetinmem. Eve geldiğimde, okuduklarımı uyguladım. Zaten ben yapraklara öyle bir püskürtüyorum ki, toprak eksik kalmıyor. Yani bir taşla iki kuş:D.
Sizin verdiğiniz linke hemen giriyorum. Teşekkürler.
Sevgili Nevsune, rica ederim hiç sorun değil, sonuçta doğru isim yazmışsınız..;)
Bu arada aklıma geldi, Sevgili Elfogi Hümik Asit koyduğu suyla bir bitkisini her gün suladığını yazmıştı. Ben ayda bir kez veriyorum. Aslında kullanma sıklığı konusunda özellikle önerilen bir şey yok ama, her gün kullanmanın da çok fazla olabileceğini sanıyorum.
Ayrıca Hümik Asitin bir özelliği de bitkinin tek başına alamadığı izelementleri almasında bir köprü vazifesi görmesi. Yani bitkiye verdiğiniz vitaminlerin bitkiye geçişini sağlıyor. O yüzden tek başına kullanılması çok fazla bir şey ifade etmiyor. Yukarıda Sn. Eyüp1 çok güzel anlatmış.. Tabii bu tarım için yazılmış bizlerin kullandığı toprakta her türlü vitamin var özenimiz sayesinde..:p
''Yapılan toprak analizleri de topraklarımızın organik maddece yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır. Topraklarımıza organik madde vermeden toprağa sadece humik maddelerin verilmesi; aç olan bir insana yemek yerine keyif kahvesinin verilmesine benzemektedir. Bizler öncelikli olarak topraklarımızın organik madde düzeylerini arttırdıktan sonra humik madde düzeylerini yükseltebiliriz.''
Hfz Ablacım sellukada deneme yaptım.Pet bardakta sulama suyuna katıyorum.
Haftada bir de besin veriyorum.:)Şu anda sonuç iyi.Birde açsa.Yapraktan hiç denemedim.
Bence de her gün olmaması gerekir. Elfogi, size aldığınız yerden öyle mi söylediler?
Benim kullandığım Doğuş Humate 15.
15 günde bir veriyorum ben de. 5 lt. suya bir kapak karıştırılıyor. Evet ben bu konuyu bilmediğim için Mine Hanıma danışmıştım. O'da tek başına bir işe yaramayacağını söyleyince, süs bitkileri için sıvı bitki besini aldım. O da 4+5+6, 10 günde bir kullanıyorum. Sebzelerim için ise gübre şerbeti hazırlıyorum, fermantasyonu bitince vereceğim. Yani dediğiniz gibi yemekten sonra keyif kahvelerini içiyorlar.
denizakvaryumu
01-07-2007, 20:49
Arkadaşlar,
çiçek coşturan tarafından,
humik asit-fulvik asit-amino asit-yosun özütü içeren ve adı sebze coşturan olan yeni bir ürün çıkmış...koçtaşlarda satılıyor.
.
Arkadaşlar benim aldığım humik asit çok kötü kokuyor. Nevsunecim kendisinde olanda koku olmadığını söyledi. E baktım son kullanma tarihi 2008.05 anlamadım bu işten. Bir bilen varsa yazabilir mi acaba?
Humik Asit'in kokusu yoktur?
Vallahi kokuyor. Hemde saç boyasımı desem amonyak mı desem öle bişey en iyisimi fotosunu da ekliyeyim.
Sevgili Coyote, ilk aldığınızda da kokuyor muydu? Sonradan mı oluştu? Öncelikle ben hiç sıvı kullanmadım, o yüzden anlayamamıştım koku olayını. Bozulma olabilir mi diye düşündüm..
Bende de sıvı var ve çok kokuyor.:)
Tamam o zaman herhalde sıvı olan kokuyor. Çiçeklere vermeye başlayayaım:D
:p :p Sevgili Nevsune'nin kokmuyormuş ama. Sevgili Fmt79 nerelerde acaba? O bize bilgi verebilirdi. Ya bozulduysa? Ya içinde bakteri ürediyse? Çiçeklerinize zarar verebilirsiniz. Kimse burada bizi görmezse 'bir bilene soralım' kısmında sormanız iyi olabilir.
Benimkinde belli belirsiz toprak ve sanki çok az, bir adlandıramadığım koku var. O da ancak içine eğilip de koklarsam. Ama Coyote'nin söylediği gibi öyle saç boyası gibi falan değil. Coyote çok rahatsız olmuştu kokusundan. Aslında belki en iyisi geri vermek, içinde kuşkuyla yaşamaktansa, değil mi sevgili Hfz.
Aldığımdan bu yana 15er gün aralarla 3 kez verdim. Bu haftabaşı yine vereceğim. Ben çok memnun kaldım. Makinem gelsin daha önce fotoğraflarını yüklediğim bazı bitkilerle, yeni halleri arasında bir kıyaslama yaparız.
Bendeki sıvı halde kokusu yok.:))
Ben de olsam mutlaka aldığım yere sorar ve mantıklı bir açıklama getiremiyorlarsa geri vermeye çalışırdım.(Para iadesi yapmazlar yerine başka bir şey alınabilir.)
Bu aldığımız dozlar genelde tarım için hazırlandığından alan kişiler bir kerede veya çok kısa zamanda geniş alanda kullanıp tüketiyorlar. Epey zaman önce piyasadan aldığım bir vitamin kompleksinde buna benzer bir sorun yaşamıştım. Hatta üzeri küf bile yapmıştı. Hiç uğraşmadan attığımı hatırlıyorum. Saklanıp korunması da eminim önemlidir. Karanlık ve serin bir yer gibi.
Yine de 'Bir Bilene Soralım' derim. Bizler de öğrenmiş oluruz.;)
Ekleme yapıyorum:
Zaten bir bilene soralım bölümünde yazıyormuşuz. Yeni farkettim.:p :p
Kırk yılda bir iş yapayım dedim :( bakalım ne olacak vermiş bulundum bazı çiçeklerime. Nasılsa gideceğim aldığım yere. :mad:
ozanutku
29-08-2007, 08:48
toplam 46 dönüm yerimize 1100 ağaç kiraz anaçı(mahlep) 160 adet ceviz dikimi yapmıştık geçen kış, tablet halindeki humit asit lerden kullandık ,
ve her ağaça 60 lt su verildi tabletlerin erimesi için ,şanşımıza hemen arkasındanda bolca yağmur yağdı ,
humit asit öncesi ve sonrası resimler aşağıdadır.O civarda herkes şimdi ağaçlara ne verdide böyle oldu diye soruyormuş.(Humik asit sonrası çekilen fotoların kalitesi biraz bozuk çıktı)
ekip2004
31-10-2007, 22:20
Merhaba,fmt79 un hümik asitle ilgili yazısına çok geç de olsa eklemede bulunacam. Kağan arkadaşımızın aldığı ürünün ph' sındaki gariplik hakkında: Buna benzer ürünlerde ''K'' kaynağı olarak KOH kullanılıyor.KOH bildiğiniz gibi ph sı derişik olanlarda 14. Bu ürün hem çok ucuz hemde topraktan rahatça bitkiler tarafından alınıyor. Ayrıca toprakta ph yı kalıcı olarak yükseltmesine fırsat verilmez. KOH bunun yanında kullanıldığı ürünün ambalaj içinde daha stabil kalarak hem ambalajda fiziksel ve kimyasal deformasyonu önlüyor, hem de ürünün raf ömrüne olumlu katkı sağlıyor.
basaran46
29-02-2008, 09:44
Humik asiti 5 ytl'ye aldım.Leonarditi çok aradığım halde bulamadım.
leonarditi genellik zirai ilaç bayilerinde bulamayabilirsiniz.
çünkü leonardit organik gübre üretiminde kullanılmak üzere imalat yapan firmalar tarafından temin edilmekte ve ambalajlar halinde tüketiciye sunulmaktadır. istediğin malzemeyi ankarada biotar isimli firmada bulabilirsin eğer sana hammade olarak lazım ise agac dikimlerinde toprakla beraber dikim işinde kullanmak istersen benle irtibata gecebilirsin.
Herkese merhabalar...
Ben humik asitler üzerine tez yürüttüm. Artık konuyla ilgili bayağı bir bilgim oldu açıkçası. Ürünlerin kokusundan bahsedilmiş. Onunla ilgili bir iki şey söylemek istedim. Sıvı haldeki humik asit içerikli ürünler bazı bileşiklerle ekstrakte edildiğinden dolayı kokuları da çok farklı olmaktadır. Bazılarının içeriği şilempe olduğundan pekmez kokusu, NH3'le ekstrakte edildiyse yoğun bir amonyak kokusu (ki bunların azot yüzdesi fazladır) alırsınız. Bunun dışında firmalar tarafından yapılan en yoğun ekstraksiyon KOH ve NaOH'le yapılandır.
Tabii ki ürünün bozulmasıyla birlikte kokusunda da değişiklik olmaktadır. Bunu da söyle açıklayım: Araştırmam sırasında bir ürünün hem tarihi geçmişini hem de yeni tarihlisini analiz ettim. Kokusunda çok büyük bir farklılık vardı. Ayrıca etikette geçen yüzdece humik asit değeri eski tarihli olanda çok düşük çıkmıştı. Bu yüzden size tavsiyem mutlaka ürünlerin tarihlerine ve içeriklerine bakın. Açıkçası etiket üzerinde yazan değerler de genelikle tutmaz. Analizlerim sırasında bilinen bir kaç yerli firma haricinde değerlerin düşük çıktığını saptadım. İthal firmaların etkisi daha büyük oluyor. O yüzden merdiven altı satılan ürünlere çok dikkat edin, bilinen firmaların ürünlerinden satın alın. Çünkü boşuna para harcamış olursunuz..
Merhaba benim karamürseldeki arazimde 1,5-2 yıllık Trabzon Hurması fidanlarım var.Bu araziyi yeni aldım, geçen sene diplerine hayvan gübresi konulmuş bunlar halen durmakta tam erimemiş ve havalar yağmurlu gittiğinden dolayı sürdüremiyorum da. benim sorum Bu hümik asit kullanımını ben de yapsam faydası olurmu ve nasıl bir uygulama yapılması lazım. Basit olarak anlata bilecek arkadaş varsa sevinirim, benim toprak konusunda bu ilk tecrübem ve daha bir ay oldu alalı ve hiç bir uygulama yapma fırsatım olmadı.
Sevgiler
tekrar merhaba fidan fotograflarından koyarsam daha çok bilgi vermiş olurum diye düşündüm.
Tekrar merhaba, Nisan ayının 17'si , 1,5 yaşında yukarıdaki fidanlara hümik asit vermek için geçmidir? Vermanin ne gibi bir faydası olur.
ihsankaya45
17-04-2008, 13:09
Herkese Selamlar
3 Ve 5 Yaşlarında Kiraz Ceviz Ve Elma Bahçelerim Var.Bir Arazim Ph 8,2 Iken Diğerinde Ph 6.8 dir. Buralara Hayvan Gübresi Atmaktayım. Kireçli Tarlaya Leonardit Atmak istiyorum. Ne Zaman ,ne Miktarda Ve Nasıl Atmalıyım. Ph Düşük Tarlaya Atarsam Sıkıntı Yaşarmıyım.Yardımcı Olursanız Sevinirim.saygılarımla.
Merhaba,
Humik asit, aminplus ve NPK 20-20-20'yi aynı bitkiye kullanabilirmiyim?
Bunları dönüşümlü olarak mı vermek mantıklı yoksa birbirine karıştırıp mı vermeliyim?
Humik asit ile ilgili okumalarımda aminoasit ve mineral alımını kolaylaştırdığı yazıyordu. Dolayısıyla hepsini karıştırıp vermek mantıklı gibi geldi.
Humik Asit ve Aminplus çözeltisinde 100 lt su için 200 cc diyor. Satın aldığım elemanlar da NPK için 2 lt suya (pet şişe hesabı yapmıştık) 1 çay kaşığı -silme- koymamı söylemişlerdi. Yani 1 lt humik asit+aminplus+NPK çözeltisi için 2 cc humik asit ve 2 cc aminoasit ile yarım çay kaşığı NPK kullanmak mı gerekir?
Ben bu çözeltiyi 0,5 lt içine 2 cc humikasit, 2 cc aminplus ile 1 çaykaşığı NPK yapıp 1/5 ini 1 lt suya tamamlayıp bütün bitkilerime kullanmak niyetindeyim. Çok ağır veya seyreltik olur mu?
Her sulama suyunda olmalı mı yoksa bir su bir çözelti şeklinde mi olmalı? **** 10 güne bir çözelti mi kullanmalıyım?
Kullandığım ürünler aşşağıdaki linklerde.
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4036
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4510
Teşekkürler şimdiden.
Özcan2007
28-04-2008, 19:46
Sayın tuba ikinci amino asit değil kalsiyum bor çözeltisi.
selamlar
hümik asit hakkında yazdıklarınızı okudum bu ürünle ilgili çok ciddi gelişmeler ve yeni piyasaya girecek daha çok kaliteli ürünler bulunmaktadır
Bitkilerden klonlama yaparken de leonarditi nasıl kullanmamız gerekiyor?
Mesela benim çok sevdiğim bir hıyar fidem var. Bunu çoğaltmak için birkaç dalını alıp köklendirip büyütmek istiyorum. Dalı kestiğimde köklenmesini sağlamak için önce leonardit solüsyonuna batırıp 3- 5 saniye kadar sonra da cocopeat içine eksem bir faydası veya zararı olur mu?
Sn.Lizard o bahsettiğniz köklendirme hormanu olmasın sakın. Bildiğimden değil de humik asit ve köklendirme arasında ilişki kuramadığımdan.
Evet köklendirme hormonu kullanılıyor aslında. Merak ettiğim ise leonardit kök gelişiminde çok faydalı olduğu için aynı şekilde kullanılmasında bir sakınca yaratır mı yaratmaz mı?
Evet köklendirme hormonu kullanılıyor aslında. Merak ettiğim ise leonardit kök gelişiminde çok faydalı olduğu için aynı şekilde kullanılmasında bir sakınca yaratır mı yaratmaz mı?
Köklendirme hormonları konusunda bilgisi olan varmı **** leonardit kullandınız mı ?
h_berder
29-05-2008, 22:34
Ben bu sene tarım ilaçları satam bir yerde yaklaşık 3 Kg. kadar leonardit buldum. Ve yazlıkta bahçeye attım. Ama sonucu ancak Temmuz'da görebileceğim. Hakikaten de kömüre benzer toz halde idi...
can17can
15-06-2008, 18:44
arkadaşlar bide daha iyi sonuçlar aldığını iddaa eden bir firma var B5A ORGANİK GÜBRE diye bu ürünü kullanan oldumu acaba? iddaa sı aşagıda
Diğer Gübrelerle Kıyaslama
Bu solisyon dünyanın en büyük markaları olan;agrovitanın 5 versiyonu ile,nutri-cal(amerikan),newland(ingiliz),peterson,bionem,bio plas,Türkiyede üretilen her türlü granül ve kimyasal gübrelerle,leonardit,organik orgonomineral,enzim içerikli her türlü gübre ve toprak katkı malzemesi ile kıyaslanmıştır,Toprakta en hızlı gübre 21 günde çözünürken B5A 1 hafta ile 10 gün arasında bitkilerde gelişmeyi artırdığı gözlenmiştir.Kısır toprak,geç ekim,kimyasal ilaçla atkileşerek gelişmeyen; normal dışı toprak ve bitkiler üzerinde de denenmiş ve fevkalade sonuçlar alınmıştır.Alınan sonuçlar deneme yapan çiftçileri hayrette bırakmıştır.
http://organictarim.com/
can17can
07-07-2008, 21:20
arkadaşlar Leonit nedir bilen var mı acaba?Alkim Alkali Kimya A.Ş.’nin 07.07.2008 tarihli yazısı aşağıya çıkarılmıştır.
“Konu: Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri:VIII, No: 39 sayılı Tebliği uyarınca yapılan açıklamadır.
Konya Bolluk Gölü Tesislerimizde kurulmuş olan Leonit (Potasyum-Magnezyum Sülfat) Gübre Ünitemiz faaliyete geçmiş, satış ve sevkiyatlarımız başlamıştır. Bugüne kadar tamamı yurtdışından ithal edilen potasyumlu gübrelerden biri olan Leonit'in ilk defa ülkemizde üretimi gerçekleştirilmiş olmaktadır.”
haber bu ben taradım her hangi bişey bulamadım
Leonit için şu bilgileri bulabildim
http://webmineral.com/specimens/PG2MS/141-07.jpg
K2Mg(SO4)2·4(H2O)
Potasyum (K) 21.32 % K 25.69 % K2O
Magnezyum (Mg) 6.63 % Mg 10.99 % MgO
Hidrojen (H) 2.20 % H 19.65 % H2O
Kükürt (S) 17.49 % S 43.67 % SO3
Oksijen (O) 52.36 % O
Kaynak: http://webmineral.com/data/Leonite.shtml
can17can
11-07-2008, 12:03
bu kadar ithal edilip kullanılan bi madde hakkında hiç yerli kaynak yok Leonardit ile ilgili olabilir mi acaba
Leonardit için 212-693 93 95 no.lu telefondan Kemal beyden hem bilgi alabilir hem de satınalabilirsiniz.
Sergüzen
11-08-2008, 21:51
bu kadar ithal edilip kullanılan bi madde hakkında hiç yerli kaynak yok Leonardit ile ilgili olabilir mi acaba
Leonit ile leonardit çok farklı maddelerdir. Forumda leonardit konusunda bol miktarda bilgi bulabilirsiniz.
LEONİT : İlk defa 1893 yılında alman kimyacılar Neupert ve Wense tarafından Almanyada Westerregeln de bulunmuştur. 1896 yılında diğer kimyacılar tarafından yapılan araştırmalardan sonra, o zamanki KALİWERKS WESTERREGELN fabrikası genel müdürü Leo Stripelmann ın adına ithaf edilmiştir. Primer Potasyum ve magnesium tuzlarının elde edildiği bir mineraldir. Doğada Halit(Kayatuzu), Sylvin, kainit ile birlikte bulunur. Renksiz veya sarı kristaller şeklindedir. Potasyumsülfat ve magnesiumsülfat ihtiva ettiğinden doğal gübre olarak kullanılabilir.
ciceksever70
12-08-2008, 09:13
Humik asidin Almanca ya da Latince adi nedir acaba?
Sergüzen
12-08-2008, 11:53
Humikasit=Huminsaeure ( Almanca)
tahsin09
18-09-2008, 23:36
arkadaşlar merhaba çok önemli bir ricam var bildiğiniz veya tanıdığınız leonardit hakkında bilgisi olan veya bu işle uğraşmış bir kimyager tanıdığınız varmıdır. varsa en kısa zamanda bana ulaşabilirmi işe alacağızda şirkette.
derya Derya
23-10-2008, 18:41
hümik asit konusu geçince bende basit bir tecrübemi aktarayım istedim.Tohumları ekmeden önce hümik asit içinde bir müddet beklettiğiniz zaman çatlama ve çimlenme gayet hızlı oluyor.Ben mazı tohumları üzerinde tecrübe ettim.Dikimden önce 30 dk bekletmiştim..
Acaba köklendirme hormonu diye bahsedilen şey humik asit midir?
Hayır, hümik asit bir toprak düzenleyicidir. Köklendirme hormonu ise çeliklerin köklenmesini teşvik eden, IBA ve NAA adlı iki maddenin karışımıdır. İlk mesajdan itibaren okursanız hümik asit ile ilgili bilgileri, detaylı olarak mevcut.
Remzi Sarıoğlu
23-10-2008, 19:28
Bir çok üründe leonardit kullamını izledim. 12 yıldır açmayan kaktüs çiceğinin nasıl açtığını, 3 yaşındaki zeytin ağaçımın üstündeki zeytinlerde nasıl yerlerde sürüklendiğini, domates tarlalarındaki verim artışlarını, salatalıkta verim artışını, elma ve vişne ağaçlarımdaki güzelliği, leonardit ile yetişen ürünlerde damak tadının nasıl güzelleştiğini ve raf ömrünün nasıl arttığını gördüm. Saksılarda saksı toprağının % 30 u leonardit olmalı. Daha fazlası yakıyor. Herkeze öneririm. Zaten çoktan organik tarıma geçmeliydik. Ülkemizde çok fazla kimyasal gübre kullanıldı. Neredeyse hepimiz yeterinden fazla zehirlendik. Ben bu konuda daha dikkatli olmaya özen gösteriyorum. Her kez dikkatli olmalı.
Hoş geldiniz Remzi Bey. :)
%30 biraz fazla gibime geldi. Gerçi kullandığınız ürünün içeriğine göre, kullanım oranı değşiklik gösterir ama, gene de biraz fazla gibime geldi. Mesela benim kullandığım leonardit 2 dönüme 0,5 kg olarak kullanılıyor. Potasyum katkılı. Ama dönüme 25 kg kullanılan yerli üretimlerde var.
Ama saksının %30'u demek, 700 lt harç için 300 lt leonardit demek. Bir hata olabilir mi?
derya Derya
23-10-2008, 21:38
Teşekkür ederim Todor! Peki bu köklendirici hormonu nereden bulabiliriz?Daha da açıkça bana önerebileceğiniz bir marka var mı? Çeliklerimin daha erken hayat tutunmasını istiyorum da...Yabancı bir kaynakta hemen her çelik için köklendirme hormonu önerilmiş...Kullanmak istiyorum haliyle...:)
Selahattin Yılmaz toplu alıp, isteyenlere ufak miktarlarda gönderiyor. Ben daha çok istiyorum derseniz zirai bayiden bulablirsiniz.
Selahattin Yılmaz'ın başlığı :
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605&page=42&highlight=IBA (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605&page=42&highlight=IBA)
derya Derya
24-10-2008, 10:16
Çok naziksiniz, teşekkürler:)
Remzi Sarıoğlu
24-10-2008, 11:57
Merhaba teşekkür ederim. Leonardit için bir makalenin bir bölümünü aşağıdadır. Değerlendirmeyi size bırakıyorum. Ben 4 yıldır Türkiye genelinde leonardit pazarlaması yapıyorum uygulama neticelerini takip ediyorum. Burada çok güzel haberleşmeler gördüm. Bendeki bilgileride sizlerle paylaşmak istedim. Selamlar
SONUÇ :
Leonardit veya Leonardit’ten elde edilen humik asit ile, Dünyanın çok farklı bölgelerinde ve bizzat tarlada ( veya serada ) yapılan uygulamalı testlerin sonuçları özet olarak anlatılmıştır. Bu farklı yerlerde ve farklı bitkiler için yapılan testlerin ürün verimi artışıyla ilgili sonuçları bir araya getirilerek ayrı bir tablo yapılmıştır ve aşağıda verilmektedir.
Hem yazıda anlatılan örneklerden, hem de aşağıdaki tablodan
kolayca anlaşılabileceği gibi, Leonardit ( ve humik asit ) her türlü toprakta ve her türlü üründe, tartışmasız bir şekilde çok önemli oranlarda verim artışları sağlamaktadır.
Aynı bitki için farklı testlerde farklı verim artışı oranları bulunmasının nedenleri:
Toprak niteliklerini farklı olması,
Kullanılan Leonardit ( veya humik asit ) kalitelerinin farklı olması,
İklimsel farklılıklar,Test şartlarının ve test yöntemlerinin farklı olmasıdır.
Ürün Verim artışı
Domates %100,%61,%32,%17,%23-30
Salatalık %34,%34-38
Lahana % 100, % 25-30
Fasulye % 10
Soya fasulyesi % 183
Patates % 30-40,% 28,% 145,% 28, % 5, % 25-40, % 20
Şeker pancarı % 20,%25-40
Havuç % 25-40,%84
Turp % 24-40
Soğan %25
Sarımsak %20
Bütün Narenciyeler %30-60
Arpa %20,%55,%15-18
Buğday %37,%13-25
Karabuğday % 25-50
Darı %60,%25-50
Mısır %335, %30,%15,%30,%87
Beyaz Pirinç %20
Pamuk %10-30, %20
Algae %100
Çim,Çimen %15-25,%100,%24
Yonca %20
Elma %8-20,%20
Üzüm %25-30
Saksılarda saksı toprağının % 30 u leonardit olmalı
Verdiğiniz %'ler ürün artışlarının yüzdeleri. Ben harcın en az %30'u leonardit olmalı ifadenizi anlayamadım. Leonarditin ve hümik asitin çok faydalı bir ürün olduğunu kabul ediyoruz.
Fakat %30 leonarditli harç demek başka bir şey. Leonardit suda tamamen çözülen bir madde. Gerçi çzöünme süresi kalitesine bağlı olarak değişmekte. Ne kadar kaliteli ise o kadar çabuk çözülür. Eğer kaliteli bir leonardit ile saksımızın %30unu doldurursak, 5inci sulamada saksımızda kütle kaybı meydana gelir. Bu da kök boğazının açıkta kalmasına sebep olur. Ben mi yanlış bir çıkarım yapıyorum acaba?
Remzi Sarıoğlu
24-10-2008, 13:42
Benim toz veya granül haldeki leonarditten bahsediyorum. Saksıdaki toprağın % 30 u toz veya granül haldeki leonardit olmalı dedim. Ph 10 -12 seviyesindeki olduğu için pek tercih edilmiyor. Ph 6 - 7 olması gerekiyor. Ph 6 - 7 arasındaki sıvı leonarditlerin fiyatları çok pahalı. Selamlar
Selahattin Yılmaz
24-10-2008, 22:53
Akıl karışıyor %30 leonardit katılan toprakta ph kaç olur nasıl ayarlanır?
Remzi Sarıoğlu
25-10-2008, 09:06
Leonardit toprak düzenleyici olarakta geçiyor. Leonardittin Ph'ı 6-7 arasındaysa, toprağınızın Ph'ı yüksekse düşürüyor düşük ise yükselterek bitkinin faydalanabileceği seviyeye getiriyor. Umumiyetle sıvı leonarditlerin Ph seviyeleri 10 - 12 arasında olduğundan uzmanlar önermiyorlar.
Uzmanlar her şeyden önce toprak analizini yaptırmanın şart olduğunu belirtiyorlar. Ondan sonra önerileri yapıyorlar.
Mine Pakkaner
26-10-2008, 01:49
% 30 çok fazla. 1 m3 saksı harcına 5 kg kadar toz veya granül leonardit katılır. Pratikte 1 çorba kaşığını ürün 2 ayda bir, 1 lt lik saksıya verilir.
Ph ayarlamasına gelince, piyasadaki ürünlerin pH sı birbirinden çok farklı. Bu ürünün elde ediliş yöntemiyle de ilgili. pH 4-5 olan ürün de var, pH 6-7 de olan var. Hatta bazı sıvı ürünler pH 10-12 değerinde. Leonardit kullanılarak toprağın asitlik değerini ayarlamaksa güç. Şu kadar ürün kullanırsanız Ph şu olur diye bir araştırmaya ben rastlamadım.
Remzi Sarıoğlu
26-10-2008, 09:29
DOĞAL LEONARDİTLE YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARI RAPORU
1. ARAŞTIRMADA KULLANILAN TEST BİTKİLERİ
Domates,
Salatalık,
Patates,
Havuç,
Çim,
Üzüm,
Mısır,
Muz,
Çilek,
Narenciye,
Marul-ıspanak,
Zeytin,
2. ARAŞTIRMA ALANLARI
Üniversite araştırma-deneme parselleri ( üzüm, çim )
Özel ticari seralar ( domates, salatalık, muz, çilek )
Çiftçi Tarlası ( patates, havuç, marul, ıspanak, mısır)
Çiftçi Bahçesi ( narenciye, zeytin )
3. KULLANILAN ARAŞTIRMA DENEME METODLARI
Yapılan bitki verim ve kalite testleri hem üniversite deneme parsellerinde hem çiftçi sera tarla ve bahçelerinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü sebzelerde iki yinelemeli, tarla ve bahçe bitkilerinde tek land da yürütülmüştür.
Araştırma testleri tek bir alan ve ekolojide değil test bitkilerinin karakteristik ve ticari olduğu bölgelerde yürütülmüştür.
Test ve deneme topraklarının killi-tınlı tekstür, hafif alkali pH, yetersiz organik madde, düşük azot, yetersiz fosfor özelliklerinde olduğu belirlenmiştir.
Denemelerin tamamında doğal Leonardit kullanım katolağındaki dozlarda tarifine uygun kullanılmıştır.
4. DENEME SONUÇLARI
Çim Uygulaması Sonuçları ;
Tohum yatağı toprağına dekara 110 kg hesabıyla serpilip yaylı tırmıkla karıştırılarak tesviye edilip silindirle hafif sıkıştırılmıştır. Kapak toprağı olarak hazırlanan harçda % 30 oranında doğal Leonardit karıştırılıp, bir miktarı zemine tohum altına serpilip kalan kısmı ise tohum ekildikten sonra üzerine örtülerek sıkıştırılmıştır. Sulama ve diğer bakım işleri eksiksiz uygulanmıştır. Gelişme döneminde de dekara 120 kg dozuyla iki defa uygulanmıştır.
Uygulamalar sonunda çıkış da % 91 oranında çıkan bitki, bitki köklerine bakıldığında konvansiyonel uygulamaya göre istatistiki olarak % 1 hata payıyla % 33 oranında daha fazla kök yoğunluğu ve kök materyali elde edilmiştir. Kardeşlenme % 54 oranında fazla, renk intensitesi yüksek, dik ve canlı duran vegatatif form elde edilmiştir.
Üzüm uygulaması Sonuçları; Kasım-aralık ayında omca başına 1, 2, 3kg doğal leonardit bitki etrafına dağıtılarak karıştırılmış, mart ayında ise omca başına 1 kg daha verilmiş, üzerine analiz değerlerine göre amonyum sulfat ilavesi yapılmıştır.
Deneme 3 tekerrürlü ve 2 yinelemeli olarak yürütülmüştür. Hasat öncesi sürgün sayısında ve uzunluğunda % 12 oranında artış, fenotip olarak yaprak renginde koyu yeşil ve daha diri görünüş elde edilirken, 2 sulama sayısı tasarruf edilmiştir(3 sulamayla hasat edilmiştir). Verimde istatistikî olarak %1 hata payıyla %18 oranında, bitki kuru maddesinde ise % 9 oranında artış elde edilmiştir.
Patates uygulaması sonuçları; Bu deneme İzmir ili Ödemiş ilçesi çiftçi tarlalarında yapılmış olup beş değişik çiftçide uygulanmış, bitkide toprak üstü aksam kullanılmayan alanlara göre bariz şekilde farklılık göstermiştir. Ocaktaki yumru sayısı artmış, yumrularda homojen boy ve fiziksel form elde edilmiştir (sonuçlar istatistiki olarak değerlendirilmemiş kullanıcılarla birebir görüşmelerden çiftçi memnuniyeti olarak alınmıştır).
Çilek uygulaması sonuçları; Bu deneme Aydın ili Ortaca ilçesi Ahmet Türkmenoğlu çilek serasında yürütülmüştür. Denemede çilek fideleri yastığa şaşırtılırken fide başına 100 gr civarında doğal Leonardit uygulanmıştır. 15 gün sonra yapılan kontrollerde vegetatif olarak yaprak ve stolon sayısında yaklaşık dört katı oranında fark oluşmuştur. Bu yaprak ve stolon sayısı farkı çilek için çiçek sayısı fazlalığı demektir, bir diğer ifadeyle meyve sayısı farkı olarak kabul edilir. Resimde sol tarafta doğal Leonardit kullanılmamış, sağ tarafta ise aynı yastıkta doğal Leonardit kullanılmış sıra görülmektedir (Resim 1).
Resim 1. Çilekte doğal leonardit Uygulaması.
Salatalık ( Hıyar ) uygulaması sonuçları; Bu deneme İzmir ili Menderes ilçesi Polen Tarım ltd. şti. seralarında yürütülmüştür. Denemede doğal Leonardit salatalık serasında katalog tavsiye dozunda kullanımla ve damla sulamayla uygulanmıştır. Fide gelişme döneminde kök saçaklanması ve gelişiminde yaklaşık ½ oranında fark elde edilmiş, bitki boyu kullanılmayan bitkilere göre % 30 oranında fazla, çiçek ve yaprak sayısı ise 1/5 oranında farklılık göstermiştir.
Domates uygulaması sonuçları; Bu deneme İzmir ili Menderes ilçesi Polen Tarım ltd. şti. ve Aydın İli Koçarlı ilçesi Çiftci tarlalarında yürütülmüştür. Denemede doğal Leonardit domates tarlasında katalog tavsiye dozunda kullanımla ve damla sulamayla uygulanmıştır. Domates fideleri gelişme döneminde kök ve toprak üstü aksamında gözle görülür olumlu farklar elde edilmiştir. Domatesler orta boy, koyu kırmızı ve fenotipik olarak homojonite göstermiştir. Verimde ise % 18, kuru maddede % 3’lük fark elde edilmiştir.
Marul-ıspanak uygulaması sonuçları; Bu deneme İzmir ili Menderes ilçesi Polen Tarım ltd. şti. seralarında yürütülmüştür. Denemede doğal Leonardit marul-ıspanak tarlasında katalog tavsiye dozunda kullanımla ve hasatta 8 günlük erkencilik elde edilmiş, yapraklar daha ince ve taze görünümlü oluşmuş. Ancak hasat rakamları alınamamıştır.Sonuçlar çiftçi memnuniyeti ve tekrar kullanım isteği ile teyit edilmiştir.
Narenciye uygulaması sonuçları; Hatay İli Dörtyol İlçesi narenciye bahçelerinde verim olgunluğundaki ağaçlarda ağaç başına 8 kg doğal Leonardit uygulamalarında yaprak ve sürgün sayısında dikkate değer artış gözlenmiştir. Ayrıca hasat anında ve öncesinde kendiliğinden meyve dökülmesi % 70 oranında azalmıştır(Resim 2). Verimdeki artış sayısal olarak alınamamış ancak çiftçi bilgisi olarak kaydedilmiştir.
Resim 2. Narenciye bahcesinde doğal Leonardit Uygulaması
Muz uygulaması sonuçları; Antalya İli Anamur, Gazipaşa, Alanya İlçelerinde özel muz seralarında denenmiş olup, özellikle Anamur ilçesinde şubat-mart ayları sera bakımında doğal leonardit çiftçi potansiyelinin % 21 de kullanım alanı bulmuş ve meyvede özellikle kabuk inceliği ve kokusu açısından kullanılan seralara ait muzlar ihracatcı firmalar tarafından tercih edilir olmuştur. Kullanımda çiftçilerin kimyasal gübre kullanımları % 70’e varan oranlarda azaltılmış, birim meyvede ağırlık %10,5 oranında artmıştır.
Zeytin uygulaması sonuçları; Kahramanmaraş İli Merkez ilçede kurulan zeytin bahçesinde fide çukurlarında ve dikim sonrası bakım uygulamalarında doğal Leonardit kullanılmıştır. Kullanılan fidelerde kullanılmayanlara göre bir yıl öncesinden ( 4.yıldan itibaren ) ticari anlamda verim alınmıştır. Meyvelerde hasat geciktiğinde bile kendiliğinden dökülmelerin durma seviyesinde azaldığı belirlenmiştir.
Mısır uygulaması sonuçları; İzmir İli Menemen İlçesi ve Manisa İli Salihli İlçelerinde yürütülen çiftçi tarlası denemelerinde her iki alanda da özellikle sulama sayısında azalma ve kullanılmayan tarlalara göre kullanılan tarlalarda daha büyük ve sıkı koçan elde edildiği bildirilmiştir.
Havuç uygulaması sonuçları; Hatay İli Kırıkhan İlçesi Çiftçilerinden Ahmet Dural
Havuç tarlalarında bölgenin klasik kimyasal alışkanlıklarının yarısının kullanımı üzerine doğal Leonardit katalog doz ve kullanım kurallarına göre uygulanmıştır.Hasatda kullanılmamış parsellere gör % 43 oranında daha fazla verim elde edilmiştir.
Dr. Tuncay DEMİRER
Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi
Bitki Besleme ve Gübreleme Uzmanı
Forumlarda, yazılan bilgilerde bir sorun varsa, diğer üyeler tarafından düzeltilmeli en azından karşı fikir söylenmeli... Bu işin, bana eposta atmak ile çözülmeyeceği açık... Bilmediğim konuya dahil olup, sonra iki kişi arasında aracılık edip mi sorunun çözümüne katkıda bulunacağım? Gelin kendiniz yazın :)
Gelen epostadan alıntılıyorum:
Kanaatimce firmaların pazarlama elemanlarının, desteksiz atmaları engellenmeli.
Sayfalarca deneyime ve bilgiye dayalı açıklamaların sonunda,
"Domates %100, %61, %32, %17, %23-30" gibi muallak ve tutarsız bilgi pervasızca yazılamamalı.
Remzi Sarıoğlu
26-10-2008, 19:04
Teşekkür ederim. Modern insanlar gibi görüşlerini yazamayan, tartışmayı beceremeyene gerekli cevabı vermişsiniz. Bilginin tutarsız ve pervasız olduğuna kendisi mi karar verecek? Leonardit kullanarak benim yaptığım bir sürü denemelerin yanında Sayın DR.Tuncay Demirer'in denemelerini raporu ile sitedeki insanlarla paylaşmak istedim. Bu alıntıyı yazan kişide de böyle yazılar varsa medenice herhangi bir yakıştırma yapmadan bizlerle paylaşırsa seviniriz.
Çok özür dileyerek tekrar sormak istiyorum. Hala %30 olayını anlayamadım ben.
Leonardit suda çözünmesi ve toprağın kimyasal yapısını değiştirmesi amacı ile üretilen bir granüldür. Ben böyle biliyorum. Yanlışsa düzeltiniz.
Şimdi, bu madde suda çözünüyor ise, saksı harcına %30 leonardit katmamız bize yarar sağlamaz, aksine leonardit zamanla eriyeceği için saksı harcında %30 azalma olur. Yani 5 lt'lik bir saksıda en geç 1 ay içinde 1.5 lt eriyip gidecek demek. Bu biz süs bitkisi üreticilerine ekstra işçilik demek. Çünkü devamlı eksilen harcı tamamlamamız gerekecek.
Bu konuyu biraz açabilir misiniz?
Remzi Sarıoğlu
27-10-2008, 17:52
Çok özür dilerim. Yanlış bir bilgi vermemek için sorunuzu Tuncay hocama sordum. Bu yüzden geçiktim. Tuncay hocamın cevabını aşağıda bulabilirsiniz. Selamlar
Merhabalar kullanılan madde leonardit, eriyen ise leonardit içinde kısmi bir miktar olan hümik asittir. Hümik asit ayrı bir şey leonardit ise onu barındıran doğal organik maddedir yani leonardit erimez tamamen yanlış bilgiye sahip arkadaş, eger leonarditten hümik asit ayrılır ve o kullanılırsa o zaman erime ve kaybolma olur, ayrıca hümik asit granülde olmaz leonarditte öyle, leonardit garnül veya toz üretilir bunun orjinalide tozdur. Sonradan granül yapılır
Selamlar
--
Tuncay DEMİRER
Alakanız için teşekkür ederim. Benim kullandığım leonardit yarım kiloluk ambalajda 25 YTL fiyat ile satılıyor. Markası önemli değil.
1 mm çapında olduça parlak görünüşlü siyah parçacıklardan oluşuyor. Suyu gördüğü an nescafe gibi eriyor. İstenirse yapraktan uygulanıyor, istenirse topraktan. Performans olarak gayet memnunum.
İçeriği;
Humik asit %50 (min)
Fluvik asit %30 (min)
K2O %12 (min)
Çözünmeyen madde %5(max)
Nem %15 (max)
Zn, Cu, Mn, P 100 ppm (min)
Ph 9-10
Kullanım dozu;
Meyve ağaçlarında agaç başı 45 gr topraktan
Süs bitkilerinde ekim zamanı 175 gr/da
Küçük tohumlarda 125 gr, 100 kg tohum için
İşte şimdi kafam iyice karıştı. Benim bilgim, leonardit suda ne kadar çabuk çözlüyor ise o kadar kaliteli olduğu yönünde. Hatta alış veriş yaptığım zirai bayide, yeni gelen ürünleri denemek için suda çözünürlülüğüne bakıyoruz. Çünkü bir çok firma çeşitli ambalajlarda leonardit üretiyor. En çabuk çözünen benim şu anda kullandığım olduğu için tercih ediyorum.
Şimdi anlamadığım şu, leonarditin suda çözünen mi makbul, çözünmeyeni mi? Çözünmeyecek bir maddeyi ne maksatla harca katıyoruz.
Hocanıza saygılarımı iletin lütfen. Bilgiye her zaman muhtacız.
Remzi Sarıoğlu
27-10-2008, 19:20
Sayın todor
Hocama sormadan önce doğadan çıkan leonarditinin çok etkileri var. Toprağı havalandırmak, su tutmak, koyu rengi sayesinde fotoseli arttırmak, killi topraklarda suyu geçirmek, kumlu topraklarda suyu tutmak, bitkinin ihtiyacı olan besinleri N,P,K ve iz elementleri çözmek ve fülvik asitin yardımı ile başka yerlere bu besinlerin tutunmasını engelleyerek bitkilere kazandırmak.
En çok önemlisi ise bu güne kadar kullanılan kimyasl gübrelerin toprakta kalan bölümlerini cözerek 3 yıl içinde başka kimyasl gübre kullanmayarak ve etraftan kimyasal bir şeyler bulaşmaz toprağınızın temizlenerek organik tarıma kayıp vermeden geçmenizi sağlayacak. hepinize güzel mahsuller
Sergüzen
20-11-2008, 22:16
Aşağıdaki bilgiler bir üreticinin sayfasından kopyalanmıştır. Konuya biraz daha açıklık getirir.
EKONATURA - LEONARDİTEKO NATURA leonardit, Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştiren,biyolojik aktivitesini arttıran, yüksek oranda humik asitler içeren, toprağa karıştırılarak uygulandığında humus oluşturan katı granül ve toz formdaki organik bir materyaldir.
Leonardit; bitki ve hayvan kalıntılarının tarih öncesi zamanlarda gölsel ortamlarda ve bataklıklarda çökelerek basınç, sıcaklık ve anaerobik koşullarda volkanizma hareketlerinin de etkisiyle milyonlarca yılda parçalanıp bozuşması, humifikasyonu, oksidasyonu ve başkalaşıma uğraması sonucu tabakalaşmış organik sedimanter bir kayaçtır.
EKO NATURA, humik asit içeren bir preparat olup, topraktaki bitki artıklarının binlerce yıllık süreçte ayrışması ve değişimi sonucu oluşan leonardit isimli organik materyalden üretilmektedir. Eko Natura tamamen doğal bir bitki gelişim düzenleyicisidir. İçerdiği humik ve fulvik asit, bitkiler tarafından alınabilir değerlerdedir.
EKO NATURA, bitkinin gelişmesini ve verimini arttırır. Toprağın fiziksel ve kimyasal yapısını istenen biçimde iyileştirerek, bitkinin daha kolay köklenmesini ve varolan besin elementlerini daha kolay almasını sağlar. Bununla birlikte suyun ve havanın toprak içinde hareketini düzenler.
Tescil No: 1904
pH : 6 - 7
Organik madde: % 40 - 60
Humik- Fulvik Asit: % 40
Ağır Metal: Yok
FAYDALARI:
Besin alımını artırır.
Dona dayanıklılığı artırır.
Toprak özelliklerini iyileştirir.
Organik madde içeriğini artırır.
Tuhum çimlenmesini destekler.
Toprağı havalandırır ve su alımını iyileştirir.
Yararlı toprak canlılarını harekete geçirir.
Aşırı toprak EC ve pH değerlerini tamponlama etkisi vardır.
Toprak erozyonunu önler.
Kök gelişimini teşvik eder.
Hasatta verim ve kaliteyi artırır.
Patojenlerin önüne geçer, bitkiye yardımcı olur
KULLANIM DOZU:
ÜRÜNLER
KULLANIM ŞEKLİ VE ZAMANI
DOZU
TÜM MEYVE AĞAÇLARI
0-3 yaş 150gr/ağaç
4-10 yaş 500gr/ağaç
11-20 yaş 750gr/ağaç
21 yaş ve üzeri 1-2kg/ağaç
TARLA BİTKİLERİ
Bant şeklinde uygulama yapılır.
30-40 kg/da
SEBZELER
Domates, Hıyar, Patlıcan v.b.
Dikim öncesi toprağa karıştırılır.
Bant uygulamasında ürünler şaşırtılmadan önce tavalara uygulanır.
Fide yastıklarında ise 5-7 cm. derinliğe uygulanır.
50-100 kg/da
30-50 kg/da
20-25 kg/da
BAĞ -ASMA
Omca yaşına ve toprak yapısına göre kış hazırlığı sırasında verilir.
150-200gr/omca
TÜTÜN
Fide yastıklarında fide harcına karıştırılır.
3 kg/m3
FİDELER
Harç materyeline karıştırılır.
5-6 kg/m3
MUZ
İlk fidan dikiminde çukurlara uygulanır.
İlk taban gübresiyle izdüşümüne uygulanır.
2 kg/ağaç
40-50 kg/da
KAVUN, KARPUZ
Fide dikiminde yalaklara uygulanır.
20-25 kg/da
SÜS BİTKİLERİ VE SAKSILAR
Fide dikiminde yalaklara 20-25kg/da
Saksılara 80gr/10lt. saksı
Harç materyallerine 5-6kg/m3
Çim sahalara toprağa 100-150kg/da
Sardunyalarım, begonyalarım hatta menekşelerim için Leonardit kullanmak istiyorum. Ama hangi ürünü tercih etmeliyim açıkçası kararsızım.
Merhaba,
Humik asit, aminplus ve NPK 20-20-20'yi aynı bitkiye kullanabilirmiyim?
Bunları dönüşümlü olarak mı vermek mantıklı yoksa birbirine karıştırıp mı vermeliyim?
Humik asit ile ilgili okumalarımda aminoasit ve mineral alımını kolaylaştırdığı yazıyordu. Dolayısıyla hepsini karıştırıp vermek mantıklı gibi geldi.
Humik Asit ve Aminplus çözeltisinde 100 lt su için 200 cc diyor. Satın aldığım elemanlar da NPK için 2 lt suya (pet şişe hesabı yapmıştık) 1 çay kaşığı -silme- koymamı söylemişlerdi. Yani 1 lt humik asit+aminplus+NPK çözeltisi için 2 cc humik asit ve 2 cc aminoasit ile yarım çay kaşığı NPK kullanmak mı gerekir?
Ben bu çözeltiyi 0,5 lt içine 2 cc humikasit, 2 cc aminplus ile 1 çaykaşığı NPK yapıp 1/5 ini 1 lt suya tamamlayıp bütün bitkilerime kullanmak niyetindeyim. Çok ağır veya seyreltik olur mu?
Her sulama suyunda olmalı mı yoksa bir su bir çözelti şeklinde mi olmalı? **** 10 güne bir çözelti mi kullanmalıyım?
Kullandığım ürünler aşşağıdaki linklerde.
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4036
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4510
Teşekkürler şimdiden.
Bu sorular benim de cevabını istediğim türden.
Assassin
29-12-2008, 00:33
.....Kapak toprağı olarak hazırlanan harçda % 30 oranında doğal Leonardit karıştırılıp, bir miktarı zemine tohum altına serpilip kalan kısmı ise tohum ekildikten sonra üzerine örtülerek sıkıştırılmıştır....
... Gelişme döneminde de dekara 120 kg dozuyla iki defa uygulanmıştır....
Sevgili TODOR, sevgili Remzi Sarıoğlu ve bu konunun takipçisi dostlar..
Remzi Bey'in alıntı olarak yayınladığı makaleden bir bölümü, Todor'un da kafa karışıklığına cevap olması açısından ben de alıntılıyor ve kendimce çıkarımımı sunuyorum..
Yukarıda alıntısını yaptığım satırlardan benim çıkardığım sonucu ifade edeyim:
Alıntı yaptığım ilk cümle, Remzi Bey'in (%30 leonardit + %70 toprak) ifadesini destekliyor; ancak şöyle bir detay var: Bu oranlarla yapılan harç, tohumun çimlenmesinde kullanılacak olan kapak toprağı (tohum yastıkları) için geçerli.. Yani az bir kısım toprak için.. Yoksa bahçe veya tarlanın ekim yapılan tüm toprağı için geçerli değil.. Yani bu noktada sayın Todor haklı..
Nitekim bu çıkarımımı destekleyen diğer ifadeyi de yine aynı makaleden alıntıladığım diğer satırdan görüyoruz: "..... Gelişme döneminde de dekara 120 kg dozuyla iki defa uygulanmıştır..."
Yani 1 dekar=1000 m2
1000 m2'ye 120 kg leonardit..
yani 1m2'ye 0,12 kg (yani 120 gr) leonardit..
Herhalde oluşan kafa karışıklığına yeterli bir cevap olmuştur diye temenni ediyorum.. Saygılar...
TuruncuHis
20-01-2009, 17:12
Arkadaşlar,
Hümik asit uygulamasından sonra toprağınız kireç tozu olmuş gibi küfleniyor mu peki?
Bazı saksılarımda bu sorunu yaşadım birkaç gün önceki uygulamamdan sonra. Gerçi ben de çocuğunun ağzına her yiyeceği sokan sorunlu anneler gibi yaptım galiba topraklarıma :)
Forumda çok arama yapmama rağmen, topraktaki (mantar ya da küf) hastalığa dair bilgi bulamadım. Acaba torfa uyguladığım Hümik Asit ile birlikte fazla zengin bir toprak mı yarattım diye düşünüyorum...Malum, İzmir suyu kireçli, ayda bir uygulamanın uygun olacağına karar verdim...
Sayın turuncuHis sizinde dediğniz gibi izmir sularında kireç var ben askerliğimi izmirde yaptım oradan biliyorum. Saçlarımızı yıkadığımız zaman saçlarımız keçeleşiyor du adeta.
Çiçeklerinizi çeşme suyuyla sulamanızdan ileri gelmiştir. Bu durum humik asit uygulamada böyle bir şey olması mümkün değil. Çeşme suyunda clor var çeşme suyuna alternatif olacak en iyisi yağmur suyu bunu size bir söyleyen çıkmaması çok tuhaf hem sonra yağmur suyunda doğal azot var bundan böyle yağmur suyunu topla çiçeklerini yağmur suyuyla faydasını göreceksin, çiçeklerin neşe ile açsınlar yeşilikler içinde olasın iyi günler
TuruncuHis
20-01-2009, 18:40
Sayın epsody,
Yağmur suyu konusunda birinin söylemesine gerek yok zira; ilkokul bilgisidir. Bir de üzerine üniversitede biyoloji okumuş biri olarak aslında daha kompleks bir soru sormuştum.
İzmir'de bir haftadır yağmur ve güneş periyodunda bir hava var. Saksılar zaten yağmur suyu ile sulanıyor kışın. Kireçli suyun oluşturacağı bir sorun olduğunu düşünmüyorum benim sözettiğimin; çünkü mantar sporlarını görüyorum toprakta. Torf (sözettiğiniz yağmur suyu gibi)azot bakımından zengin, fosfor ve potasyum açısından daha zayıf,manuel sulama zorunluluğunda da şebeke suyu kullanmak durumundayım. Hümik asidi bu olumsuzluklara karşın dengeyi kurmak için kullanıyorum.
Sorum tam olarak şu idi; zengin bir toprak materyali yarattığımızda mikroorganizma oluşumuna zemin hazırlarız (mantıken). Hümik asit torfa uygulandığında gereksiz zengin materyal oluşturup, bu soruna neden oluyor mu?
Teşekkürler...
Sayın turuncuHis Yağmur suyu konusundaki açıklamalarda latife ağırlılklı idi, alındıysanız sizden özür dilerim .
Gelelim sizin uyguladığınız hümik asitlerin topraktaki etkilerine sizinde bildiğiniz gibi hümik asitler başta bir kere en iyi toprak düzeleyicidir toprakta aktifliğini böyle tarif edebiliriz. Bir özelliğide çözünemeyen bitki besin maddelerini bitkinin alacağı forma sokmak, kötü bir durum yaratacağını zannetmem anlatımlarınız mantari hastalık görnümü saksıdaki toprağın havasız kalma durumunu gösterir buna sebeb toprağa eklediğiniz tam çürümemiş organik atıklarım. Mlkro organizmaların bu atıkları parçalamak için topraktaki okjizeni tüketmiş olması saksınızdaki toprağı gevşetmek için ne gibi düzenleyici kullandınız buna da bakmak lazım.
Saksınızdaki durum mantar sporları ise havalanma sorununu çözemezseniz mantar oluşumları artacaktır. görüşüm bu kadar gelişmeler den haberdar ederseniz memnun olurm.
Sorum tam olarak şu idi; zengin bir toprak materyali yarattığımızda mikroorganizma oluşumuna zemin hazırlarız (mantıken). Hümik asit torfa uygulandığında gereksiz zengin materyal oluşturup, bu soruna neden oluyor mu?
Ben böyle bir oluşuma rastlamadım. Probleminiz için bir kaç şey geliyor aklıma.
Kullandığınız hümik asit kalitesiz olabilir.
Toprakta aşırı gübrelemeye bağlı tuzlanma oluşmuş olabilir fakat siz küf diyorsunuz. Bunun üzerinde çok durmuyorum o yüzden.
Saksı harcınız devamlı ıslak ve ışık görmediği için mantarlar oluşuyor olabilir.
Belki oluşumların resimlerini eklerseniz daha kesin bir şeyler söyleme ihtimali olabilir. Ama hümik asite bağlı olduğunu sanmıyorum. "Gerçi ben de çocuğunun ağzına her yiyeceği sokan sorunlu anneler gibi yaptım galiba topraklarıma" cümlenizden yola çıkarak dışardan verdiğiniz çeşitli maddelerin çözünmeye başlamasından dolayı olabileceğini düşüyorum.
TuruncuHis
20-01-2009, 20:32
Sayın Todor,
Toprak sorunları ile ilgili bölüm bulamadım detaylıca aramama rağmen. Bu nedenle konuyu dağıtmamak adına fotoğraf eklemedim. Aslında nette de herhangi bir bilgi bulamadım.
Tekrara düşmemek için de ancak bu konu altında ekledim sorunumu. Yarın toprağı içindeki soğanlara zarar vermeden havalandırmaya çalışacağım. Fakat yine de sıkça karşılaştığım bu sorunun kaynağını bilmek isterdim.
Sayın, Turuncuhis bu sorunla sık kaşılaştığını belirtiyosun surunun çıkış peryodunda bitki üzerinde ne gibi uygulamalar da bulunuyorsunuz farkın da olduğunuz bir işlem türü varmı.
Benim kanaatim saksı toprağına gübrenin ve hümik asıt dışında ilave edilen başka bir şey vamı ? saksının toprak nem durumu nedir, toprak havalanması açısından bitkinin kök bölgesine perlit ilavesinde fayda görmekteyim kolay gelsin
MeyveliTepe
12-02-2009, 01:09
Bu ürünü kullanan oldu mu acaba? Varsa ve sonucunu paylaşırsa sevinirim.
Kimyasal Kompozisyon ve Özellikler:
Hümik asitler %75±10
Nem %17±5
Toplam Organik Madde %85
İz elementler %3
Toprak minarelleri (SiO2, Al2O3) %7
pH %4±1
E.C 2,5 dS/m±0,5
C/N 17±1
Boyut 0-3 mm
Çözünürlük (%1'lik KOH solüsyonunda) Çok yüksek
Elementel Kompozisyon:
Karbon (C) % 31
Hidrojen (H) % 3,2
Oksijen (O) % 33
Kükürt (S) % 1,7
Azot (N) % 1,8
Fosfor (P) % 0,5
Potasyum (K) % 0,7
Demir (Fe) % 0,9
Kalsiyum (Ca) % 0,5
Magnezyum (Mg) % 0,1
Sevgili mine hanım;1 nisan da mersin tarım fuarına gittim.zirai ilaççılarda bulamadığım iba yı bulabilirim ümidi ile.ama malesef bulamadı. Bir firma deneme amaçlı 1 finan kadar toz siyah renkte hümik asit verdi.1 lt suya 1 tatlı kaşığı koymamı ekeceğim çelikleri akşamdan sabaha kadar bu suda bekletmemi söyledi.bu tozu bana köklendirici hormon olarak verdi. Denersem çeliklerin köklenmesinde başarı sağlayabilirmiyim.özellikle begonvil köklendirmede.teşekürler.
Remzi Sarıoğlu
03-04-2009, 08:42
Sayın Meyveli tepe bu ürünlerin fiyatlarınıda yazarsanız daha iyi olur. Bu ürünleri aldığınızı söylüyorsunuz. Tahlillerini yaptırsanız o zaman değerlerini daha iyi öğrenmiş oluruz. Selamlar
MeyveliTepe
03-04-2009, 10:15
Mesajı 12 Şubatta yazmışım. Kullanan var mı, deneyim paylaşacak birileri var mı diye sormuştum sadece. Mesajda aldığıma dair bir not bulunmuyor. Adı geçen ürün Tügem'in tescil listesi içinde yer alıyor. Ayrıca tahlil yaptırma gibi bir gereksinimim yok.
Remzi Sarıoğlu
03-04-2009, 11:43
Fiyatı konusunda bilgi verirmisiniz ?
Bu ürünü bilmiyorum ama çimler için, içeriğinde Leonardit ve Humik Asit olan, organik olduğu yazan, "Çim Coşturan" diye bir gübre aldım geçen hafta. Dün havayı kapalı görünce çimleri biçip gübreyi atmak istedim. Kutusunu açınca taş gibi bir gübreyle karşılaştım. Ben her zamanki gibi avuç avuç atacağım bir şey bekliyordum. Zor bela kırıp kırıp ufaladım ve bahçeye serpiştirdim. O sıra yağmur başlayınca, ellerim (eldivenli), daha önce gübrelediğim yerlere basınca ayaklarım simsiyah oldu. Bahçe, aynı deniz kenarında biriken yosunlar gibi koktu. Çimler çoşacak mı bilmiyorum ama çok müthiş bir gelişme görmezsem bir daha almam sanıyorum. Humik Asit ve Leonardit sıvı halde zaten vardı, pompayla bunları uygulamak daha pratik ve kolay olurdu.
MeyveliTepe
03-04-2009, 22:44
Sn.Limon, o gübrenin öyle olmaması lazım. Keşke geri götürseydiniz.
Uygun olmayan muhafaza koşullarından dolayı rutubetlenmiş olabilir.
Gübrenin normal halini bilmediğim için, biraz mücadele versem de kullandım. Çimlere zarar vermez herhalde. Koku kalmadı bahçede, ama yer yer siyahlıklar var. Büyük yoğurt kovası gibi kovadaydı ve çok güzel paketliydi ama bir şekilde hava aldı demek ki. Kutuyu adını unutmamak için sakladım, firmayı arayayım pazartesi.
Sn. Meyvelitepe, geçerken uğradığım, çok uzak bir marketten bir ay kadar önce almıştım, o gün havayı uygun görünce bahçedeki tüm işleri halletmek istedim. Gübreyi daha önce hiç tanımadığımdan, çok ta düzgün bir kutudan çıkınca, orijinali öyle sandım. Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Remzi Sarıoğlu
06-04-2009, 08:28
Moda'da bomontinin arkasında Akdeniz peyjaz leonarditi salatalıkta denemeler yaptı. Sonuçlarını gösteren resimleri sizlerle paylaşmakl istedim.
1. Resimde leonarditle ekilen viyolden salatalık filizleri çıkmış. Ön tarafta toprağa ekilende çıkan bir şey yok.
2. Resimde lşeonarditle duvar dibine dikiliyor viyolden alınanlar.
3. ve 4. resimde gelişmeler resimlendi. Selamlar
celalahmet
06-04-2009, 18:42
Arkadaşlar,
Salatalık fidelerinden de görüldüğü gibi leonardit ve hümik asitler gayet faydalı ancak benim başımdan geçen bir olay var.
Geçen sene erken ilk baharda balkon çiçeklerine üstündeki tarife göre 10lt ye 20cc hümik asit kullandım daha sonra yazın başında ve sonunda 2 kez daha kullanınca toprağın ph ı aşırı şekilde düştü herhalde ve bu ortama ph ı düşük seven, genelde sırf yaprak olan bitkiler dayanırken, renk renk çiçek açanların yapraklarında sararma ve kurumalar oldu, burada hümik asitin faydasını gözleyince uygulamaları fazla artırmamak ve her uygulamaya 10lt için 10cc den fazla atmamak gerekir diye düşünüyorum.
Her uygulamada toprağın ph ı düşüyor ve her çiçeğin sevdiği ph farklı, biz tüm çiçeklerimize aynı uygulamayı yaparak yanılıyoruz, aynı zamanda fazlasının bazı çiçekleri kötü etkileyebileceği bilinci ile incelemek lazım. Herkeze kolay gelsin.
MeyveliTepe
06-04-2009, 18:48
Sn.Celalahmet,
Nasıl hümik asit kullandınız, hatırlıyormusunuz? Sıvı, %15'lik hümik asitlerin PH'ı genelde yüksek oluyor. Geçenlerde böyle bir tanesini ölçtüğümde 9 civarında çıkmıştı.
Remzi Sarıoğlu
07-04-2009, 10:14
Merhabalar
Kadıköy Kurbalıdere caddesinde iş yeri bulunan Can reklamın sahibi Can Akarsu Toz leonarditi denemek istediğini memnun kaldığı taktirde leomardit bayiliğini almak istediğini söyledi. Ben de kendisine bir miktar toz leonardit verdim. Kendisi Moda da teras katında oturmaktadır. Sayın Eşi teraslarında bulunan çiceklerinde deneyeceklerini söyledi. Can Akarsu 11 yıl önce eşini Mısır'dan kaktüs getirdiğini ve hiç çicek açmadığını söyledi. Toz leonardit uygulamasından sonraki resimlerin bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu resimlerdeki neticeden sonra Can reklan toz leonardittin bayisi olmuştur. Saygılarımla,
ya arkadaşlar bu leonardit **** hümik asit tam olarak nasıl kullanılırki ?
ben mesela 1lt'rik pet şişeye göz kararı bir avuç leonardit atıyorum ve çözülünce bahce çiçeklerimin dibine döküyorum,bu yöntem yanlışmı ?
birde ben bu uygulamayı 1 hafta arayla yapıyorum abarttıkmı yoksa ?
Leonardit mi yoksa sıvı haldeki hümik asit mi tercihi neye göre değişir?
Mesela yeni dikimde leonardit, dikili bitkiyse sıvı hümik asit gibi bir durum olabilir mi?
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 18:49
Leonarditin içinde Humik asit ile fülvik asit var. Hümik asit toprağın içindeki bitkinin ihtiyaçı olan besinleri çözüyor. Fülvik asit ise bu besinlerin başka yerlere tutunmasını önlüyor. Bunun için Humik asit ile fulvik asit yüzdelerinin bir birine yakın olması gerekiyor. Humik+Fulvik asitler sayesinde oluşacak çok güçlü köklerle; fide kök çürüklüğü hastalıklarına dayanıklık sağlar. Leonardit N-P-K-Zn-Fe-B-Mg-Ca transferlerini daha hızlı ve sağlıklı bitkiye ulaştırır. Humik asit azotla birleşerek oluşturacağı Nitrohumatlar azotu bitkiye ihtiyaçı kadar vereceğinden azot fazlalığı problemleri olmayacaktır. Leonardit toprağın su tutma kapasitesini arttırdığı için kuraklıkla mücadelenizde yardımcı olmaktadır. Kullanım açısından saksı toprağının % 50 si, ağaç dikimlerinde açılan çukurun % 30 kadar leonardit koymak gerekiyor. % 100 leonardit bitkiyi yakıyor.
Kullanım açısından saksı toprağının % 50 si, ağaç dikimlerinde açılan çukurun % 30 kadar leonardit koymak gerekiyor. % 100 leonardit bitkiyi yakıyor.
Ben anlamıyorum bu yüzde işini bir türlü.:)
Rakkamla örnek verebilir misiniz? 5 lt'lik bir saksıya kaç lt veya gr leonardit koymalıyız?
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 19:30
Sayın Todor
Celal Bayar Üniversitesi Bitki besleme ve gübreleme uzmanı Doc.Dr.Tuncay Demirer hocanın leonardit konusundaki bir çok seminerine katıldım. Bu değerleride hocanın konuşmalarında edindim. Size sorununuza şöyle cevap verebilirim. Saksıya koyacağınız toprağın yarısı leonardit, yarısı toprak olacak. Bunu göz kararı yapabilirsiniz. Bu arada siz konuyu açmışken tarım ürünlerinde kullanım miktarlarını da ilave ettim.
MeyveliTepe
09-04-2009, 19:55
Leonarditin içindeki humik ve fulvik asit oranları değişken. Bu tablo acaba % kaç humik ve fulvik asit içeren leonardite göredir?
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 20:06
Hocanın verdiği seminerlerde % 37,4 Hümik asit ile % 27,4 Fulvik toplam % 64,8 içeren leonardit için verdiği değerlerdir. Leonarditler de labratuvar değerleri farklı, Bakanlık tescil değerleri farklıdır.
Sayın meyvelitepe onun için aldığınız leonarditin tahlilini yaptırmanızı önermiştim.
MeyveliTepe
09-04-2009, 20:23
Daha önce World Humus için gönderdiğiniz tescil belgesinde humik ve fulvik asitler toplamı %40 olarak görünüyordu. Bu yazılı olanın doğru olmadığı, aslında %68 civarında bir oran olduğu da yazılı değildi.
Benim aldığımın tescilinin ve içeriğinin ne olduğunun önemi yok. Daha doğrusu konu o değil. Sadece yukarıdaki tabloda verdiğiniz oranların, hangi orandaki humik+fulvik asite sahip leonardit için geçerli olduğunu sormuştum.
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 20:31
Sayın meyvelitepe
Yazımda % 37,4 Hümik asit ile % 27,4 Fulvik toplam % 64,8 içeren leonardit için verdiği değerlerdir diye yazmıştım. Her halde okumadınız.
MeyveliTepe
09-04-2009, 20:37
Okudum da tablonun üstünde World Humus yazıyor. Oysa World Humus için evvelce göndermiş olduğunuz belgeye göre %40 Humik+Fulvik asitler toplamı var. Şimdi %68 deyince kafam karıştı nerede yanlışlık var diye.
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 20:47
Sayın Meyvelitepe
Bir yanlışlık yok. Leonardit bir madendir ve topraktan çıkar yani değerleri sabit tutmanız mümkün değildir. Onun için labratuvar değerleri gerçek değerleri taşır. Tarım ve köy işleri bakanlığından alınan tescil belgelerinde beyana dayalı çıkar. Beyan ettiğiniz asit değeri düşük çıkarsa problemler başlar. Örneğin World humusun nemi % 4,36 dır. Ama tescil belgesinde değeri maksimum nem değeri olan % 25 yazar.
MeyveliTepe
09-04-2009, 21:02
Yani world humus isimli ürününüzün hümik+fulvik asit toplamları değeri %64.8. Tescilde yazan %40 doğru değil, öyle mi?
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 21:13
Ben world humusun değeri % 64,8 demedim. Hocanın verdiği seminerlerde anlattığı leonarditin değerinin % 64,8 olduğunu söyledim. Ama merak ettiğinize göre size world humusun Laben labratuvarında yapılan analiz neticesini ektedir.
MeyveliTepe
09-04-2009, 21:27
Keşke tescil bu ölçüme göre alınsaymış. Hümik+fulvik asit oranının %25'den fazla sapması kullananları çok çok yanıltmaz mı? %40'a göre hesap yapan bir kullanıcının ürününü yakması riski söz konusu olabilir.
Remzi Sarıoğlu
09-04-2009, 21:40
Tescili ölçüme göre kimse alamaz. En ufak bir oynamada Tarım ve Köy işleri bakanlığından toplama kararı çıkar. Ürününüze ait kullanım miktarlarını kullanıcıya verdiğinizinde hiçbir problem çıkmaz. Hangi orana göre nasıl kullanılır bir tablo zaten yok. Önemli olan kullanıcıyı yanıltmamak. Biz satmak için insanları kandırmayız. Bafra ovasında buğday ekmişler üstüne atmak istediler. Mani olduk. Doğru kullandırmak en önemli olay. Bizim kurutma ünitemiz var ve hidrolize edilmiş tek ürün world humus. Leonardit kilo ile satılan bir ürün. Bu ürün 25 kilogramlik torbada satılıyor. Nem oranı % 25 olduğunda ürüne değil suya para ödeniyor. Alırken bunlarada dikkat etmek gerekiyor.
ya @Remzi Sarıoğlu üstad isterseniz konuyu bir sempozyuma dönüstürmeden bir portal ortamına göre ele alalım mevzuyu !
yani: atıyorum 5lt suya nekadar leonardit koymam gerek ( sulandırarak bitkileri sulamak için ) ?
Leonarditin içinde Humik asit ile fülvik asit var. Hümik asit toprağın içindeki bitkinin ihtiyaçı olan besinleri çözüyor. Fülvik asit ise bu besinlerin başka yerlere tutunmasını önlüyor. Bunun için Humik asit ile fulvik asit yüzdelerinin bir birine yakın olması gerekiyor. Humik+Fulvik asitler sayesinde oluşacak çok güçlü köklerle; fide kök çürüklüğü hastalıklarına dayanıklık sağlar. Leonardit N-P-K-Zn-Fe-B-Mg-Ca transferlerini daha hızlı ve sağlıklı bitkiye ulaştırır. Humik asit azotla birleşerek oluşturacağı Nitrohumatlar azotu bitkiye ihtiyaçı kadar vereceğinden azot fazlalığı problemleri olmayacaktır. Leonardit toprağın su tutma kapasitesini arttırdığı için kuraklıkla mücadelenizde yardımcı olmaktadır. Kullanım açısından saksı toprağının % 50 si, ağaç dikimlerinde açılan çukurun % 30 kadar leonardit koymak gerekiyor. % 100 leonardit bitkiyi yakıyor.
Peki, hangi durumlarda leonardit tercih edilir, hangi durumlarda sıvı haldeki hümik asit tercih edilir?
Remzi Sarıoğlu
10-04-2009, 09:50
Üstad suyun içine leonardit koymayı önermiyorlar. Damlama sulamada delikleri tıkıyor. Onun için hep toprağa karıştırmayı tavsiye ediyorlar. Övrneğin ağaçlarda taç iz düşümüne leonardit uygulaması yapılmasını, rulo çim yapımında alta ve üste uygulama yapılmasını, çiceklerde ister saksıda olsun ister bahçede toprağın üsütüne atılarak karıştırılmasını öneriyorlar.
Ben hocaların leonarditi tercih etmedikleri bir hiç duymadım. Sıvı hümik asit damlama sulamada kullanılabilir. Yanlız pH değerine 6 - 7 aralığında olmasına dikkat etmek gerekir. Aslında Ziraat Mühendisi arkadaşlarımızın da bu konularda bilgilerini almak yararlı olur.
Çok teşekkür ederim, şimdi anladım.
Saksıya koyacağınız toprağın yarısı leonardit, yarısı toprak olacak.
Bahsettiğiniz leonarditin suda çözünme süresi ne kadar?
Remzi Sarıoğlu
10-04-2009, 14:24
Leonardit hidrolize edilmişse 20 gün cıvarında çözülür. Hidrolize edilmemişse 30 günü bulur. Granül leonardit gübre atma makinaları çok daha kolay atılırken çözülme süresi daha uzundur.
Yani 20 - 30 gün içerisinde suda çözülecek bir leonarditi, 5 lt saksı harcına 2.5 lt oranla katıyoruz.
30 gün sonra leonardit suda çözününce ve 5 lt hacimli saksımızın içinde 2.5 lt harç kalınca ne yapacağız? Ben bu noktayı bir türlü geçemiyorum.:)
Yoksa diğer belirttiğiniz uygulama oranları (misal meyve ağaçları için 1-3 kg ağaç başına) benim de uygulamakta olduğum miktar. Fakat saksılı bitkilerim için 5 lt saksıya 100 gr civarında uyguluyorum.
Remzi Sarıoğlu
10-04-2009, 16:09
Ben saksı ve toprak uygulamalarını 4 yıldır yapıyorum. Saksılarımda toprak eksildiğini hiç görmedim. Leonartidin içinde organik maddeler eksilmez. Leonardittin içinde hümik asit ile fülvik asit görevlerini yapmaya başlarlar. Bitkinin ihtiyaçı olan besinleri çözerek bitkiye ulaştırmaya başlarlar. Anladığım kadar leonardit kullanıyorsunuz. Neden bir deneme yapmıyorsunuz. Deneyenler çok memnun. Geçen yazımda yollamıştım ama tekrar ağaçlar ve diğer ürünler de hocaların belirlediği kullanım miktarlarını tekrar yolluyorum. Bu arada Çanakkale 18 mart üniversitesi, Manisa Celal Bayar üniversitesi bu ürünü denediler. Şu anda Samsun 19 mayıs üniversitesi denemeler yapıyor. Siz saksılı bitkilerinizde bu miktarla netice alamazsınız. En az % 30 kullanmanız lazım.
Daha önce belirtiştim, 5-6 senedir toprağı iyileştirmek amacı ile leonardit ve hümik asit kullanıyorum. Hatta 2007 yılında yazdığım bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=126737&postcount=71)nasıl uyguladığımı anlatmıştım.
Harca %50 oranında katılacak bir ürün benim işime gelmiyor. İlk olarak maliyeti çok yükseltiyor, ikinci olarak işçiliği arttırıyor. O yüzden saksılı bitkilerimde daha konsantre olupta istenirse yapraktan veya damlama ile uygulanabilen ürünleri tercih ediyorum.
Remzi Sarıoğlu
10-04-2009, 16:38
Tercih sizin. Ne kullanacağınıza siz karar vereceksiniz. Bana sorduğunuz sorular bilgim çercevesinde cevap vermeye çalıştım. Resimleriniz güzel çıkmış. Hayvan gübresi ile fiyat olarak kimse baş edemez. Hayvan gübresi kullanılan yerlerde yaban otu ile mücadele edersiniz. Bu da sizin işçilik maliyetinizi arttırır. Diğer gübrelere oranla leonardit daha ekonomiktir. ( pahalı ve kalitesiz leonarditlerden bahsetmiyorum.) Ziraat mühendisleri yeter ki doğru kullanın diyorlar. İyi hasatlar
Sayın, Remzi sarıoğlu satırlarıma başlarken göstermiş olduğun ilgine teşekkür ederim, arkadaşım yardım isteyen mesajımı yazdıktan sonra geliboluya gitmiştim, geldiğimde mesajıma cevap olacak leonardit konusundaki taleplerimin bir çoğuna burada açıklamışsın.
Ben geliboluda "Yenilikçi teknik tarım" murat çelikten litrelik ambalajlarda hümik asit alıyordum fakat ekonomik olsun diye bundan böyle 20 lt ambalajlarda almayı düşünüyorum, litrelik aldıklarım ege tarım mıydı yoksa ege kimya mıydı şimdi pek hatılıyamıyorum fiyatıda 7tl. civarında 20 lt lik sorduğumda 55tl olduğunu söyledi ben markasını sormadım kendisinden eminim kalitesiz malzeme satmaz.
Geliboluda toz veya granül formunda eknomik amlajlı leonrdit yok 600gr. lık antalya menşeli dr tarsanın toz leonarditi madeni kutulu ambaljında gördüm bana ekonomik gelmedi.
Ben leonarditten başka sıvı haldeki toprak düzenleyici halde gidya madenini araştırmak için, Gidya başlığında yazı başlatım fakat konuyu fazla ilerletemedim,sizden bu konudada bilgi alabilirmiyim ilgine tekrar teşekkürler .
Remzi Sarıoğlu
16-04-2009, 07:55
İnternete gidya ile ilgili bir yazı buldum. (gidya leonarditten bir alt sınıf diyebilieceğimiz analizlerinde ph degeri leonardite nazaran daha düşük çıkan bir madendir toprak ıslahında içerdiği humik ve fulvik asitler sayesinde su tutması da yüksek oldugundan dolayı tercih edilen bir madendir ancak son yıllarda leonarditin niteliklerinin daha yüksek olması dolayısı ile organik gübre üreticileri üretimde leonardit kullanımını daha yaygınlaştırmışlardır.) Bu arada mart 2009 sonunda Gelibolu'ya gittim. Tamamen bir tesadüf sonucu Yenilikçi teknik tarım Ziraat Mühendisi Murat Çelik ile görüştüm. Oranın halk pazarı vardı. Numunelerimi ve belgelerimi bıraktım. Bir daha Murat beyle görüşmedim. Eğer uygun bulursa leonardit bayiliğini Murat beye vermeyi istiyorum.Selamlar
Sn,Remzi sarıoğlu seçimlerde bende oradaydım dün döndüm, Muratı çok sevdiğim bir arkadaş çuğunlukla ihtiyaçlarımı oradan karşılarım,orada bir de arıcılar ticaret var onlardan da leonardit+kilonop+mineral gübre karışımı kompoze bir malzeme omca-mineral gübre alıyorum, birde iskele tarafında belediye parkının arkasında çetinler ticaret var bunlara ben devamlı leonarditin bütün forumlarını getirmelerini elerinde bulundurmaların tembihlemişimdir.
Senin bayilik işlemlerinin geliboluda ki ilk destekçisinin benim olduğumu söylersem abartmış olmam, arkadaşım üyelik işlemlerimde açıkladığım gibi toprak,bahçe, vede kompost ilgi alanlarımın başında gelmesinin sebebi bir çevreci olarak kendimi toprağa karşı daha duyarlı olmamın gereği olarak topraklarımıza gereken ilginin gösterilmemesinden dolayı topraklarımız kan kaybediyor anlamında topraklarımızın organik kayıpları hat safhasına ulaşmış mineral güreler le doygunluğa varmış can çekişir durumdan kurtarmak için organik toprak düzenleyicilerin acilen devreye alınıp kırsal insanına tarımla uğraşanlara bunları önce anlatmak sizlere düştüğünün farkında olarak. Belli bölgelerin köylü-tarımcı günleri düzenliyerek bilgilendirirseniz, kendinizi kabul ettirmede zorluk çekmemiş olursunuz
Remzi Sarıoğlu
16-04-2009, 10:08
Sayın Epsodi
Bir önceki yazınızı okuduktan sonra 0286.566 28 69 numaralı telefondan Murat Çelik ile görüştüm. Kendisi Gelibolu'da talep olmadığını, talep olduğu taktirde alabileceğini söyledi. Zaten ziraatın içinde olanlar sizin kadar bilinçli olsa her şey düzelir. Celal Bayar Üniversitesinden Doc.Dr.Tuncay hocamız ipsalada leonarditle ile çiftçiyi bilgilendirme semineri verdi. Çok da başarılı bir seminerdi. Çiftçinin bütün sorularını çok güzel yanıtladı. Ama biz İpsala'ya bir torba ürün veremedik. Sonra nedenlerini araştırdık. Çiftçi ben arazimde dönümden 600 kg çeltik alıyorum. Bu bilmediğim ürünü kullandığım da 600 kilonun altına düşersem ne yaparım diyor.
Bizim Leonardit ile ilgili bir cd miz var. Leonarditle yetiştirilen ürünler ile leonardit kullanılmayan yan tarladaki farklılıkları iraat Mühendisi Mutar Çelik beye de cd bırakmıştım. Bu sabah konuşurken cd izleyip izlemediğini sordum. İzlememiş. Sizin gibi bilinçli, yeniliklere açık ve organik ürünlerin yetişmesini sağlayıp canlıların daha sağlıklı beslenmelerine katkı verilmeli. Leonardittin tanıtımı için çalışmalar yapıyoruz. Gökçeada ve Bozcaada bu işi çok güzel yapmaya başladılar. Samsun Bafra ovası bu konuda çok başarılı. Çetiner ticareti için Gelibolu devlet hastanesinin arkasında demişlerdi. Bulamadım ama bir dahaki sefere bulacağım. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.
yalıçapkını
13-05-2009, 13:04
Lonardıt ve humık asitle, 3 yıl önce çiftçiliği hakkıyla yapan değerli bir ağabeyin sayesinde tanıştım. Onun tavsiyesi ile gittiğim ziraatçi en iyisi bu diyerek A.B.D malı ithal sıvı humık ve fulvık asiti verdi.
(%25 oranlı)...O sene ektiğim erik fidanlarına üzerinde yazdığı şekilde topraktan ve yapraktan uyguladım.
yalıçapkını
13-05-2009, 13:15
Ben bugüne kadar böyle bir gelişmeye hiç rastlamadım,2 yaşındaki fidanları 2 kere seyreltmek zorunda kaldım..Fidanlar adeta coştu..Bu yıl 3 yaşındalar ve süper diyebileceğim bir gelişme ve sağlık var ağaçlarda.
Toprağım ağır killi ve sadece yanmış hayvan gübresi ve humık asit uyguladım...
yalıçapkını
13-05-2009, 13:27
Ben çevremdeki arkadaşlarıma sürekli tavsiye ediyorum...Bu yıl tüm meyve ağaçlarıma toz leonardıt uygulamayı düşünüyorum..ama fiyatlar öyle değişkenki hala alıp kullanamadım..
15 ile 60 lira fiyat aralığı var..Güvenilir bir marka arıyorum
zeolit karıştırdığım toprağa leonarditte koyabilirmiyim :?
Remzi Sarıoğlu
30-05-2009, 20:21
Sayın ağaçsevenler
Perşembe akşamı otobüsle İstanbul'dan Aydın'a Cuma akşamı da Aydın'dan İstanbul'a döndüm. Bunda ne var diyebilirsiniz ama ben başak gübrenin leonardit tesislerini gezdim. Bundan önce başka firmaların leonardit tesislerini de gezmiştim. Çok farklı bir leonardit yapılışına gözlemçi oldum. Ürün toz halinde iken granül hale dönüşmesini ve yeşil renge dönüşmesini sonra tekrar gri formu dönmesini izledim. Tesis sahibi ziraat mühendisi mikro elementlerin nasıl faliyete geçtiğini, toprağın içindeki NPK ve iz elementlerini nasıl çözüp bitkiye kazandırdığını ve hangi işlemlerle bitki için için faydalı elementleri öldürmeden ürünü toprağa dolayısyla bitkiye ulaştırdığını bana anlattı. Son derece etkilendiğimi söylemeliyim. 4 gün önce çamlıca'da büyük bir peyjaz firmasında rasladığım ziraat mühendisi leonardit işi yaptığımı anlayınca, bana hala granül formunda leonarditi yapamayı beceremediniz değil mi? dedi ve ben hemen yaptığımız granül formundaki leonardit hatta kalsiyum kaplı granül formundaki leonardit torbalarını kendisine verdim. Benim bilgilerime göre zeolit su veridiğinde su tutan ve bitkiye veren bir malzeme. Leonardit ise çok farklı bir malzeme. Beraber verilirse bitkiye bir zarar vermez ama ne ikisi aynı anda ne kadar faydalıdır derseniz olumlu bir cevap verememayın Aysegul zeolit atmışsanız, leonardititi ayrıca uygulayıp çok faydalı neticeler alabilirsiniz. Bence denemelisiniz. Ben iki haftadır bir çok büyük peyjaz firmasına verdim. Hepsi denemelerinden aldıkları neticelerden etkilendiler. Bütün ağaçseverlere saygılarımla,
Sn Remzi Sarıoğlu teşekkürler...
Aziz Fayda
05-06-2009, 00:33
Sayın Remzi Sağıroğlu,
Ben ürününüzü köyümüzde bir kaç çiftçinin (kiraz üreticisi) bahçesinde deneme amaçlı kullanılmasını tavsiye ettim. Ayrıca kendi bahçemde de hem çiçeklerimde hem de çeşitli meyva ağaçlarında kullanmak istiyorum. Ürününüzün İzmir'de bayisi var mıdır ?
Remzi Sarıoğlu
05-06-2009, 10:14
Sayın Aziz Fayda
Teşekkür ederim. Üretim yerimiz Aydın'dan yardımcı olacaklar. Size özel mesajla bilgileri yolladım. Saygılarımla,
Aziz Fayda
05-06-2009, 23:09
İlginize çok teşekkür ederim.
sehersongur
12-06-2009, 09:02
Bende geçen hafta fatihbrk ın gönderdiği menekşe yaprakları için köklendirici hormon aramaya çıktığımda Gürsu dan genç bir ziraitçi arkadaş hümik asit önerdi, 1 şişe aldım 15 tl ye... Tabi bende ürün kullanımına karar verirken biraz bocaladım dekar hesabı yuzunden, 2.5 litre lik suya ilaç kutusunun kendi kapagının dıbını kapyacak kadar sıvıdan koydum artık kac cc oldu bilmiyorum:), suya ekledim ve , 2 hafta önce ektiğim PS nin hoya celiklerine, menekşe yaprak celiklerine,ve henuz adını bılmedıgım 2 aydır acaba tutarmı tutmas diye gözünün içine baktığım bir sarmaşığa uyguladım...
Vee sonuç, cidden bir mucize, hoyalrım sürgün vermeye başladı(serpens, mindorensis, silver pink, crassicaulis... kerii cekinceli hala ama olucak gibi) adını bilmediğim dediğim sarmaşık toprağın içinden bir surgun verdi... Çiçeklerin şekli değişti velhasıl...
Bundan böyle en azından ayda bir en azından 1 cay kasıgı ölcusunu ezberleyip sulama suyunda bitkilere vermeyi düşünüyorum.. Gürsu da ki çeşme suyuda bir hayli kireçli..
Az önce bahçeye ektiğim domates ve biberlerede uyguladım..bahce toprağımız cok sert ve nemi kaybolunca beton gibi sıkışıyordu, anladığım kadarıyla , faydalı olacak bahçemede.
Şahsen ben her kese tavsiye ediyorum:)
arkadaşlar internette BİYOTAR ORGANİKGÜBRE A.Ş. NİN BİYO-ORGANİK GOLD ADLI LEONARDİT adlı bir ürününü gördüm.HUMİK-FULVİK ORANI % 80 YAZIYORDU.50 KG TORBALARDA 32 TL DEN SATILIYORMUŞ.Kullanan veya bilgisi olan varmı?Özellikle Ankaralı arkadaşlardan bilgi bekliyorum.Fabrika Ankaradaymış.
celalsungur
18-06-2009, 18:21
arkadaşlar internette BİYOTAR ORGANİKGÜBRE A.Ş. NİN BİYO-ORGANİK GOLD ADLI LEONARDİT adlı bir ürününü gördüm.HUMİK-FULVİK ORANI % 80 YAZIYORDU.50 KG TORBALARDA 32 TL DEN SATILIYORMUŞ.Kullanan veya bilgisi olan varmı?Özellikle Ankaralı arkadaşlardan bilgi bekliyorum.Fabrika Ankaradaymış.Almira onlar büyük tarlalar için. 1 litre suya 1 çay kaşığı karıştırılıyor. Yakın çevrendeki zirai ilaç satan dükkanlarda küçük ambalajları vardır.
Ben humi plus.80 diye bir ürünün 500 gramını 15 tl.ye aldım.
Teneke kutuda.
Celal BEY ilginiz için teşekkürederim.Bende büyük tarla için sordum zaten.Büyük dediysem 2500 m kadar biryer.İçinde kiraz,şeftali ve zeytin var.Orada kullanmayı düşünüyorum.50 KİLOLUK TORBADA 32 TL ÜSTELİK HUMİK-FULVİK ORANI%80 OLUNCA İYİMİŞ GİBİ GELDİ.Araştırdım üretim izinleride var.YALNIZ BEN MERSİNDE yaşıyorum bu civardaki bayilikleri ile ilgili bilgi edinemedim.Ürünle ilgili sizlerinde düşüncelerini almak itedim.
celalsungur
18-06-2009, 19:33
Bende büyük tarla için sordum zaten.Büyük dediysem 2500 m kadar biryer.İçinde kiraz,şeftali ve zeytin var.Orada kullanmayı düşünüyorum.50 KİLOLUK TORBADA 32 TL ÜSTELİK HUMİK-FULVİK ORANI%80 OLUNCA İYİMİŞ GİBİ GELDİ.Tamam o zaman çok hesaplı.
Google'a Biyotar organik gübre yaz veya humik asit Mersin yaz, arat bakalım bulabilecek misin.
http://www.google.com.tr/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enTR287TR287&q=mersin+zirai+ila%c3%a7
Aradım taradım yok.Sanırım Mersinde bilen ,tanıyan, satan yok.İnternetten birtane sipariş edip denesemmi diyorum,yok bahara kadar bekleyeyim belki birileri satmaya niyetlenirmi diyorum,şimdi birde bir çuvalcık için ödenecek kargo var , belki daha iyi bir ürün denkgelirmi diyorum, diyorumda diyorum.
celalsungur
19-06-2009, 09:39
Aradım taradım yok.Sanırım Mersinde bilen ,tanıyan, satan yok.İnternetten birtane sipariş edip denesemmi diyorum,yok bahara kadar bekleyeyim belki birileri satmaya niyetlenirmi diyorum,şimdi birde bir çuvalcık için ödenecek kargo var , belki daha iyi bir ürün denkgelirmi diyorum, diyorumda diyorum.
http://www.google.com.tr/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4SUNA_enTR287TR287&q=mersin+zirai+ila%c3%a7
Bu linki tıkla.
denizakvaryumu
10-07-2009, 15:43
Piyasalarda Leonardit adı altında satılan ürünlerin kalite sınıflaması değerlerinde şaşırtıcı çelişkiler bulunmaktadır. Bu değerlere uymayan ürünler linyit kömürü menşelidir.
LEONARDİT KALİTE SINIFLAMASI
Kompozisyon Düşük Kalite Orta Kalite Yüksek Kalite
Hümik asit içeriği % 35-50 50-65 65-85
Organik madde
miktarı %
minimum 35 minimum 50 minimum 65
pH değeri 6,5±1 5,5±1 4±1
C/N 21±1 19±1 17±1
Özgül ağırlık(gr/cm3) 1,4±0,1 1,2±0,1 0,8±0,1
Bazik sölüsyonda çözünürlük düşük orta yüksek
Arkadaşlar leonardit alırken yukardaki oranlara dikkat edin derim.
Zaten bu fiyatlara da etki ediyor.
Piyasada 25 kg ı 30 TL ye de 5 TL ye de leonardit var.
İyi kalite leonardit için;
Hümik asit içeriği % 65-85
Organik madde miktarı minimum %65
pH değeri 4±1
C/N 17±1
Özgül ağırlık(gr/cm3) 0,8±0,1
Bazik sölüsyonda çözünürlük yüksek
olmalı.
Remzi Sarıoğlu
11-07-2009, 08:31
Arkadaşlar leonardit alırken yukardaki oranlara dikkat edin derim.
Zaten bu fiyatlara da etki ediyor.
Piyasada 25 kg ı 30 TL ye de 5 TL ye de leonardit var.
İyi kalite leonardit için;
Hümik asit içeriği % 65-85
Organik madde miktarı minimum %65
pH değeri 4±1
C/N 17±1
Özgül ağırlık(gr/cm3) 0,8±0,1
Bazik sölüsyonda çözünürlük yüksek
olmalı.
Sayın Denizakvaryumu
Bunlara ilave olarak suya para ödememek için nem oranı % 5 cıvarlarında olanı ile aynım zaman da hidrolize edilmiş leonarditi tercih etmek daha doğru olur. Bilgilerin doğruluğu beyana göre değil, labratuvar analiz sonuçlarına dayalı olmalıdır.
herkese *** ben yeni kayıt oldum buraya burası ve insanlarında allah razı olsun ben şeker pancarı üreticisiyim bu humik asit kullandım 2 kere uyguladım gercekten gözle görülür şeklilde cok farklı oldu topraga ve pancar acaba bu poları yani şeker oranını yükslemesinde faydası olurmu veya şeker polarını yükseltmek icin ne yapabilirim saygılar cok *** ederim
Remzi Sarıoğlu
12-07-2009, 12:29
Ağaçlar foruma hoşgeldiniz. Öğretim görevlilerinin, ziraat mühendislerinin ilk önerdikleri işlem toprağınızın analizini yaptırmaktan geçiyor. Toprağınızın analız neticesine göre önerilerde bulunuyorlar. Hatta sulama suyunuzun da analizini yaptırmanız daha da yararlı olacaktır. Tarım Bakanlığı İl, İlçe Müdürlükleri ve bölgesel Tarım Danışmanları ile Ziraat Odaları Başkanlıkları tarafından alınan ÇİFTÇİ toprak örnekleri için analizler ÜCRETSİZ yapılmaktadır.
Remzi Sarıoğlu
12-07-2009, 12:56
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün Kartal bulunan labratuvarından aldığım büröşürü ektedir. Scan yaparken iyi bir görüntü alamadığım için okuyanlardan özür dilerim. Saygılarımla
denizakvaryumu
13-07-2009, 07:53
Sayın Denizakvaryumu
Bunlara ilave olarak suya para ödememek için nem oranı % 5 cıvarlarında olanı ile aynım zaman da hidrolize edilmiş leonarditi tercih etmek daha doğru olur. Bilgilerin doğruluğu beyana göre değil, labratuvar analiz sonuçlarına dayalı olmalıdır.
Evet katılıyorum.
Kesinlikle analiz sonuçlarıı görmek lazım.
Piyasada hidrolize edilmiş leonardit var mı?
Remzi Sarıoğlu
13-07-2009, 09:24
Evet katılıyorum.
Kesinlikle analiz sonuçlarıı görmek lazım.
Piyasada hidrolize edilmiş leonardit var mı?
Evet Başak gübre leonarditi hidrolize ediyor. Organik madde % 58,8 Hümik+Fülvik asit % 69,36 Nem % 4,34 değerinlerinde.
denizakvaryumu
13-07-2009, 09:27
Ph ı kaç?
Web sitesi var mı?
syıldıran
13-07-2009, 11:22
Asit karakterli toprakta (pH ; 5,92) zeytin ağaçlarına kullanılabicek hümik asit/leonardit bulabilirmiyim. Toprağın pH değerini daha da düşürmek istemiyorum. Selamlar . .
Remzi Sarıoğlu
13-07-2009, 19:41
Ph ı kaç?
Web sitesi var mı?
Web sitesi yapım aşamasında. Leonarditin pH 6,5 - 7,5 aralığında, Amino asit ile yıkanmış ve hidrolize edilmiş durumdadır.
Remzi Sarıoğlu
15-07-2009, 15:47
Başak gübrenin toz leonardit de pH 6,6 ve granül leonardit de pH 5,9 değerlerindedir.
Süleyman Koçak
23-07-2009, 16:42
Merhabalar.
Humik asidin faydalarını duyar duymaz ben de evdeki salon bitkilerime uygulamak için, hemen en yakındaki tarım ilaçları satan bir yere gittim ve fotoğraftaki ürünü satın aldım(1 kg/5 TL). Sıvısı da vardı ama tarihi 2 yıl geçmişti. Ancak bu ürünü nasıl kullanacağımı bir türlü kestiremedim. Ölçüsü nasıl olacak,sulandırarak mı, direk saksıya mı vereceğim, yaprağa uygulama nasıl olacak? Başlığı tamamen okumama rağmen bu sorularıma cevap bulamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim..
Remzi Sarıoğlu
23-07-2009, 19:49
Merhabalar.
Humik asidin faydalarını duyar duymaz ben de evdeki salon bitkilerime uygulamak için, hemen en yakındaki tarım ilaçları satan bir yere gittim ve fotoğraftaki ürünü satın aldım(1 kg/5 TL). Sıvısı da vardı ama tarihi 2 yıl geçmişti. Ancak bu ürünü nasıl kullanacağımı bir türlü kestiremedim. Ölçüsü nasıl olacak,sulandırarak mı, direk saksıya mı vereceğim, yaprağa uygulama nasıl olacak? Başlığı tamamen okumama rağmen bu sorularıma cevap bulamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim..
Sayın Süleyman Koçak
3 lt bir saksıya direk yarım su bardağı kadar toprağın üstüne dökün, sonra sert bir cisimle toprağa karıştırın ve sulayın. Kesinlikle yapraktan uygulama yapmayacaksınız.
Sıvısında yanlız hümik asit vardır. pH ına da dikkat etmek gerekir. Leonarditte Hümik ve Fülvik asit bulunmaktadır.
Çok tanınmış bir markanın humik asitinin son kullanma tarihinin 2 yıl geçtiğini satıcıya söylediğimde, cevabı; bu ürünlerde tarih sorunu yoktur, kanuni zorunlulluk nedeniyle tarih yazılıyor, rahatlıkla kullanabilirsiniz, dedi:)
Oğuz Alper
23-07-2009, 21:30
Sn.K0900 ; İfadeniz çok hoşuma gitti . Aman güldüm diye yanlış algılanmasın sakın :D
denizakvaryumu
07-08-2009, 15:28
http://www.orgub.com/urun.php?toprak=1113
http://www.orgub.com/urun1.php?toprak=1111
http://www.orfeteknik.com.tr/
http://www.biyotar.com.tr/biyoorganikgold.htm
Linklere göz atmakta fayda var.
Kükürtlü leonardit bile var.
Leonarditi ayrı kükürtü ayrı kullanmak istemeyip, bir taşla iki kuş vurmak isteyenler için.
celalsungur
21-08-2009, 13:04
Humik asiti toprağa ne kadar zamanda bir (hangi sıklıkta) vermeliyiz?
onur_yener
24-08-2009, 13:01
Merhaba,
aşağıda linki vermiş olduğum girma humik asit satışı yapmaktadır.litresi 25 ytl dir.(telefonla görüştüm bana verdikleri fiyat)
http://www.taraorganikgubre.com/iletisim.asp
Aşağıdaki firmada humik asit ve leonardit çatışı yapmak
http://www.cimsan.com.tr/irtibat.asp
http://www.cimsan.com.tr/katalog2009.pdf
1 litre humik asit :7 tl+kdv
45 litre leonardit :40 tl +kdv
yukarıda linklerini verdiğim ürünlerden hangisini tavsiye edersiniz?
http://www.caglayantarim.com.tr/scotts-humate-12.php
BUNLARDA MEVCUT ANCAK PERAKENDE SATIŞ YOK EN AZ 1 KOLİ ALMAK GEREKİYOR.1 KOLİDE TOPLAM 20 ADET MEVCUT.TANESİ 6 YTL
Remzi Sarıoğlu
03-09-2009, 16:18
Yanlız humik asit yeterli olmayacaktır. Bitkinin ihtiyaçı olan Azot, Fosfat, Potasyum ve iz elementleri humik asit çözecek ve fülvik asit ise başka yerlere tutunmasını engelleyerek bitkiye kazandıracaktır. Buna göre içinde humik ve fülvik asit olan ürünleri kullanmak daha faydalı olacaktır. Sıvı humik asitlerin çoğunun pH değerleri 10-12 gibi çok yüksektir. Bu da bitkiye zarar verecektir.
Leonarditlerde hem humik asit hem de fülvik asit mevcuttur. Leonardit tercihi yaparken humik ile fülvik asit, organik madde yüzdesinin yüksek, pH değerinin 6 - 7 arasında ve nem oranının % 5 gibi düşük olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Saygılarımla,
onur_yener
03-09-2009, 17:42
merhaba
tugem organik gübreye izin verdiği kurumlar
http://www.tugem.gov.tr/tugemweb/organik_gubre_uretim_izni.html
esentarım
08-09-2009, 12:09
Zeolit karışımı toprağa humik asit eklesek bitkiye zarar verir mi?
zeolite leonardit kaplayarak organik gübre üretiyoruz bilgilerinize sunarım
Zeolit55
09-09-2009, 09:12
Günaydın o yeni bir şey değil yıllardır yapılıyor arkadaşım. Ayrıca sıvı hümik asidi zeolite yedirerk yapıyorlar çokta güzel oran yakalıyorlar.inşallah siz daha iisini geliştirirsiniz.
Bir garip Kardelen
Klinoptilolit
25-09-2009, 15:06
Yanlız humik asit yeterli olmayacaktır. Bitkinin ihtiyaçı olan Azot, Fosfat, Potasyum ve iz elementleri humik asit çözecek ve fülvik asit ise başka yerlere tutunmasını engelleyerek bitkiye kazandıracaktır. Buna göre içinde humik ve fülvik asit olan ürünleri kullanmak daha faydalı olacaktır. Sıvı humik asitlerin çoğunun pH değerleri 10-12 gibi çok yüksektir. Bu da bitkiye zarar verecektir.
Leonarditlerde hem humik asit hem de fülvik asit mevcuttur. Leonardit tercihi yaparken humik ile fülvik asit, organik madde yüzdesinin yüksek, pH değerinin 6 - 7 arasında ve nem oranının % 5 gibi düşük olmasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Saygılarımla,
Günaydın o yeni bir şey değil yıllardır yapılıyor arkadaşım. Ayrıca sıvı hümik asidi zeolite yedirerk yapıyorlar çokta güzel oran yakalıyorlar.inşallah siz daha iisini geliştirirsiniz.
Bir garip Kardelen
Beyefendilerin tariflediği ürün 2005 ten beri üretiliyor, kullananlarda gayet memmun www.incalomg.com sitesini inceleyebilirsiniz.Saygılar.
Merhaba,
Benim Karamürselde 110 ağaç kadar 2,5 yaşında Trabzon Hurması, 16 Ağaç 2 yaşında Zeytin'im var.Bu sonbaharda da 40-45 ağaç kadar çeşitli meyve fidanı dikeceğim.
Sorularım,
1 -Bu bahçeye leonardit uygulamak istiyorum, var olan ağaçlarıma ne kadar ve hangi metodla leonardit kullanmalıyım?
2- Yeni dikeceğim fidanlar için dikim aşamasında ne kadar ve hangi metodla leonardit kullanmalıyım?
3- Leonardit ile birlikte Yanmış elenmiş keçi gübresi kullanacağım, yorumunuz varmıdır?
4- Karamüsel civarında en kötü ühtümal İstanbul'da Leonardir nerede bulabilirim, fiyatlar hakkında bilginiz varmıdır?
Şimdiden teşekkürler.
Remzi Sarıoğlu
26-09-2009, 10:22
Merhaba,
Benim Karamürselde 110 ağaç kadar 2,5 yaşında Trabzon Hurması, 16 Ağaç 2 yaşında Zeytin'im var.Bu sonbaharda da 40-45 ağaç kadar çeşitli meyve fidanı dikeceğim.
Sorularım,
1 -Bu bahçeye leonardit uygulamak istiyorum, var olan ağaçlarıma ne kadar ve hangi metodla leonardit kullanmalıyım?
2- Yeni dikeceğim fidanlar için dikim aşamasında ne kadar ve hangi metodla leonardit kullanmalıyım?
3- Leonardit ile birlikte Yanmış elenmiş keçi gübresi kullanacağım, yorumunuz varmıdır?
4- Karamüsel civarında en kötü ühtümal İstanbul'da Leonardir nerede bulabilirim, fiyatlar hakkında bilginiz varmıdır?
Şimdiden teşekkürler.
Birinci sorunuzun cevabı kullanacağınız leonarditin kalitesine göre değişir. Organik madde ile hümik ve fülvik asit değerleri yüksek bir leonarditte genç ağaçlarda ağaç naşına 3 kg kullanmanız yeterli olacaktır.
İkinci sorunuzda sorduğunuz yeni dikeceğiniz fidanlarda fidan çukuruna 3 kilogram kadar leonardit kullanmanız yeterli olacaktır.
Üçüncü sorunuzda keçi gübresi kullanacağım diyorsunuz. Biliyorsunuz hayvanlar ot yiyerek beslenirler. Dışkılarında bu otları da taşırlar. Böylece bu otlarıda bahçenize taşımış olursunuz. Sizin yerinizde ben olsaydım bahçeme hayvan gübresi sokmazdım.
İstanbul'da Beykoz'da Konca peyjaz, Silivri'de İstanbul ve Rose peyzaj ile Kınalı'da Tunalı peyzaj da bulabilirsiniz.
Başarılar dilerim. Saygılarımla,
Adalet Yağcı
29-09-2009, 10:23
Biliyorsunuz hayvanlar ot yiyerek beslenirler. Dışkılarında bu otları da taşırlar. Böylece bu otlarıda bahçenize taşımış olursunuz. Sizin yerinizde ben olsaydım bahçeme hayvan gübresi sokmazdım.
Sayın Remzi Sarıoğlu, çok haklısınız, bahar geldiğinde bahçem bu yörede cücü barsağı denen ottan geçilmiyor, ancak zaman içinde toprak besin yönünden fakirleşiyor.
Benim sekiz yıllık bir bahçem var, içinde yetişmiş yirmi ağacım var, bahçemin esas toprağı kazılmaya elvermeyecek kadar balçıklı bir topraktı, çevreden toprak getirtip, tüm bahçeme yarım metre derinliğinde yaydım.
Getirttiğim tporak çok geçirgen, bu sene sebze bölümüne(40 m²) 20 kg. patlamış perlit alıp yaydım, yine de istediğim neticeyi alamadım, sebzelerim çok verimsiz oldu, damlama sulama yapıyorum.
Bu günlerde yarım traktör yanmış sığır gübresi almak istiyorum, hem sebze bahçeme hem de ağaçlarıma vermek için, ayrıca leonardit ve humik asit ile ilgili yazılanları akşam baştan sona okudum, çok fazla anladığımı söyleyemem.
Benim şöyle bir fikrim var; Sebze yetiştireceğim bölümü söktükten ve bellettikten sonra, çiftlik gübresinin içine toz humik asit ilave etsem(ne kadar yeterliyse)ve gübre ile karıştırıp toprağa versem, yeniden bellenip iyice toprağa karışsa, seneye bahar dikimine toprak hazır olur.
Siz ne dersiniz? Ayrıca ağaç diplerine de sizin tavsiyelerinizle, iz düşümlerine 4-5 kg. humik asit versem diyorum.
Bir de, Leonardit mi, yoksa Humik asit mi kullanayım, yoksa anladığım kadar, Leonarditin içinde hem humik hem de fulvik asit var, Leonarditi mi tercih etmeliyim?
Dilerim çok karışık yazmamışımdır, teşekkürler.
Remzi Sarıoğlu
29-09-2009, 11:14
Sayın Adalet Yağcı
Bahçenizdeki problemlerin sizi çok üzdüğü anlaşılıyor. Uğraşıyorsunuz ama netice alamıyorsunuz.
1.(yarım traktör yanmış sığır gübresi almak istiyorum) diyorsunuz. Bu uygulama da sizin bahçenize bir çok yaban otunu getirecektir.
2. Tek başına hümik asitle istediğiniz verimi alamazsınız. Tporakta bulunan bitkinin ihtiyaçı olan azot, fosfat, potasyum ve iz elementleri kaliteli bir leonarditin içindeki hümik asit çözecek, fülvik asit ise bu besimlerin başka yerlere tutunmalarını önleyerek bitkilerinize kazandıracaktır.
3. Bahçenizi yarım metre kazdırarak geçirgenliği fazla toprak getirmişsiniz. Leonardit % 25 - 30 su tutma özellikleri vardır. Böylece geçirgenlik fazlalığından da kurtulacak ve sulama miktarınız da azalmalar olacaktır.
4. Kaliteli leonardit uygulanmış topraklar da yetişen sebze ve meyvelerin damak tadının arttığını ve ürünlerin raf ömürlerinin uzadığını çok iyi biliyoruz.
Ben sizin yeriniz de olsam yalnız leonardit uygulaması yapardım. Ağaçların taç iz düşümlerine ağaç başı 5 kg ile çim alanınız varsa 250 m2 ye 25 kg leonardit uygulaması yapardım. Sonrada belleterek toprağa karışmasını sağlar ve sulardım.
Ağaçlar net forumda tarımda leonardit kullanımı başlıklı Ahmetbey07 başlıklı bir yazı var. Leonardit hakkında bilimsel açıklamaları toplayıp bizlere ulaştırmış. Onu da okumanızı tavsiye ederim.
Size iyi bahçeler diliyorum. Saygılarımla,
Adalet Yağcı
29-09-2009, 11:18
Çok teşekkür ederim sayın Remzi Sarıoğlu, belirttiğiniz başlığı inceleyeceğim.
Adalet Yağcı
29-09-2009, 11:33
Remzi bey, Tarımda Leonardit kullanımı başlığında çok fazla bilgi bulamadım, yeniden size dönüyorum, başlığa neredeyse iki aydır mesaj yazılmamış.
Çiftlik gübresini almış bulundum, daha önce bahsettiğim şekilde Sonbahar uygulaması yapabilirmiyim, gerekirse Baharda tekrar Leonardit uygularım dikimden önce ve sonra, ne olsa Baharda yeniden çapalanması gerekecek sebze bahçesinin.
Ben Sonbahar uygulamasının bahçe toprağını kış boyunca zenginleştireceğini düşünmüştüm.
Remzi Sarıoğlu
29-09-2009, 11:52
Adalet hanım madem çiftlik gübresini aldınız bahçenize uygulama yapacaksınız. Eğer bahçenizi ot basarsa şubat - mart ayların da dikkatli bir şekil de ot öldürücü ilaç kullanabilirsiniz ve 20 gün bekledikten sonra leonardit uygulaması ile birlikte belleme işini yaptırabilirsiniz.
Bir firma büyük baş hayvan gübresini 80 derece sıcaklıkta fermantasyona tabii tutarak içindeki yararlı besin değerlerine dokunmadan yaban otları öldürdükten sonra toz veya granül kıvamında piyasaya sundular. İllaki hayvan gübresi kullanmak isteyenlere bu ürünü tavsiye edeceğiz.
Tarımda leonardit kullanımı
Ahmetbey07 08-08-2009 22:03
Gönderen denizakvaryumu 9 290 Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
Size iyi bahçeler diliyorum. Saygılarımla,
Remzi Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Aşağıda analiz sonuçlarını vermiş olduğunuz ürünün tescil belgesi de mevcutmudur, var ise onu da bizlere sunabilirmisiniz. Bir başka sorum da bu ürünün paketlemesi nasıldır, kaç kilo, kargo ile gönderilmeye müsait mi, son olarak da fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiniz
selamalar
Adalet Yağcı
09-10-2009, 15:21
İzotar dan sayın Ömer Faruk Uğuz ile görüştüm, Mersin'de Leonardit bulabileceğim yer tarif etti.
Ürün 25 kg. paketlerde satılıyormuş, ve paketi 60 tl. imiş, 50 m² sebze bahçem için iki paket almam gerektiğini söyledi.
Ayrıca; organik madde için çiftlik gübresinin de Leonardite karıştırılması gerektiğini ilave etti.
SN Remzi Sarıoğlu
Ne yapacağımızı şaşırdık.leonardit,humik asit,fulvik asit,kompost,mikrobiyal gübreler,bukaşi,çiftlik gübresi vs vs vs ... daha adı aklıma gelmeyen bir sürü yöntem.
Benim ve sanırım bir çok arkadaşımın derdi şu:Biz amatör olarak yaptığımız bahçeçilikte toprağımızı en iyi nasıl hazırlamamız gerektiği konusunda her değişik yöntemde kafamız karışıyor.Bu konuda kısaca ve özellikle amatör bahçeçilik yapan arkadaşlara bahçemizi nasıl hazırlamamız konusunda gerekli bigi verebilirseniz sevinirim.Saygılarımla
Remzi Sarıoğlu
10-10-2009, 10:05
SN AKCAN 67
Benim deneyimlerim ve gördüklerime göre, kendi bahçemde leonardit dışından hiç bir ürün kullanmıyorum. Haklısınız insanın kafası karışıyor. Bir seminerde konuşmacı hoca tarım çok zordur dedi. Kimyada mavi su ile sarı suyu şimdi karıştıracağım yeşil su olacak derler ve karıştırınca yeşil su olur. Ama tarımda uygulama yapacaksınız ve ürün alana kadar bekleyeceksiniz.
Yanlız Sayın Adalet Yağcı'nın yazısına baktığımda leonardit fiyatının çok abartılı olduğunu ve kullanma miktarının çok fazla olduğunu görüyorum. Kaliteli leonardittin 25 kg fiyatının 12 ile 20 tl arasında olduğunu ve 250 m2 ye bir torbanın yeteceğini biliyorum.
Leonarditte % 25 su tutma kapasitesi nedeniyle sulama miktarından tasarruf sağlıyorsunuz hemde bitkinin ihtiyacı olan besinleri bitkiye ulaştırıyorsunuz. Böylece organik ürünler elde ediyorsunuz. Bundan güzel ne olabilir? bu uygulama ile toprağınızı daha sağlıklı bir hale getiriyorsunuz.
Leonardit kullanımın yanında fide seçimini dikkatli yapmalısınız. Kullandığınız su kaliteli olmalı. Yöreye uygun ürünler yetiştirmelisiniz. Örneğin karadenizde muz, akdenizde fındık yetiştiremezsiniz. Leonarditi bir dönem mutlaka denemelisiz. Hiç bir kaybınız olmayacaktır. Kimyasal gübreler gibi toprağınıza zarar vermeyecektir. Hormonlu ürünler elde etmeyeceksiniz.
Leonardit yüz yıllar sonra linyit kömürü olan bir madendir. İçinde hiç bir katkı malzemesi yoktur. Doğadan çıkartılır, öğütülür, kurutulur, toz veya granül hale getirilir istenirse kalsiyumla kaplanır, buhardan geçirilerek steril halde torbalanır. Bazi leonardit üreticileri leonarditin içine katkı malzemeleri katmaktadırlar. Aldığınız leonarditin içeriğine dikkat etmek lazım.
Geçen gün Anadolu'dan büyük baş hayvan gübresi getirdiler. Özel bir makina ile ürünün içindeki zararlı baktarileri yok ettiklerini anlattılar. Analiz sonuçlarını Prof.Dr.Ö.Bülend Seçkin ile değerlendirdik ve 9,5 olan pH değerinin çok yüksek olduğunu sapladık. Bunu düşürmeleri gerektiğini söyledik. Belkide yakın bir gelecekte kaliteli hayvan gübresi ile kaliteli leonarditi kullanmaya başlayabiliriz. Hep birlikte hormansuz kaliteli ürünler tüketmek dileklerimle.
Remzi Sarıoğlu
11-10-2009, 09:34
SN AKCAN 67
Leonardit toprak düzenleyici olarak geçer. Daha önce kimyasal gübrelerin kullanıldığı arazilerde yalnız leonardit kullanıldığı takdirde 3 yıl için de toprakları kimyasal kalıntılardan temizler. Organik ürün almaya başlarsınız. Aşağıdaki özellikleri başka ürünlerde bulabiliyorsanız onları da kullanabilirsiniz.
• Toprağın sıkışmasını önleyerek daha iyi havalanmasını sağlar.
• Toprağın su geçirgenliğini arttırır.
• Kumlu toprakların organik madde miktarını arttırır.
• Toprağın tüm katmanlarının sıcaklık değerlerini düzenler.
• Toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Kuraklığa karşı su kayıplarını azaltarak toprak nemini korur.
• Toprak rengini koyulaştırdığı için güneş enerjisinden daha iyi yararlanmayı sağlar.
• Topraktaki yararlı mikroorganizma faaliyetlerinin artmasını sağlar.
• Toprağın Ph yapısını düzenler. Toprağı nötralize eder.
• Humik asit yüksek tuzlanma sonucu ortaya çıkan toksitlenmeleri düşürür.
• Topraktaki kireç içerisindeki karbondioksiti serbest duruma getirir.
• Toprakta karbonik aside dönüşen karbondioksit bitki tarafından alınamayan bazı mineralleri çözerek bitki tarafından alınmasını sağlar.
• Hümik asit toprakta bitkinin ihtiyacı olan N,P,K,Mg,Al ve Fe besin maddelerini çözer, Fülvik asit ise bu besin maddelerinin başka yerlere tutunmasını engelleyerek bitkiye kazandırır.
• Suda çok hızlı çözülen besin maddelerini kök bölgesinde muhafaza eder, gerektiğinde bitki tarafından alınmasını sağlar.
• Toprakta yıkanan nitratın ekolojik zararları vardır. Nitrat yıkanmasını minimuma indirir.
• Toprağın iyon değişim kapasitesini arttırarak bitkinin daha fazla besin maddesi alımını sağlar.
• Humik asit biyokimyasal özelliği ile toprağın zararlı, kirletici ve zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar.
• Topraktaki ağır metallerin çözülemez duruma getirerek bitki tarafından emilmesini önler.
• Çözülemez hale gelen ağır metaller zamanla dibe çökmesi sonucunda toprak temizlenir.
• Bitki bünyesindeki vitamin miktarının artmasını sağlar.
• Verimi arttırır.
• Ürünlerde erkencilik sağlar.
• Ürün kalitesini arttırır.
• Ürünü kullananlar sertifikasyon firmalarından organik belgesi almışlardır.
• Gübre maliyetinde ekonomik tasarruf sağlar.
İzotar'ın ürünü, organik madde açısında çok zengin görünüyor belgelerine göre.Ancak yine de bence fiyat olarak çok pahalı geldi.
http://www.izotar.com/main.php?action=urunlerimiz
Remzi Bey, 217 nolu mesajımı sanırım atladınız, bu detayları da bizlerle paylaşabilirmisiniz.
Saygılar
Remzi Sarıoğlu
12-10-2009, 18:52
Remzi Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Aşağıda analiz sonuçlarını vermiş olduğunuz ürünün tescil belgesi de mevcutmudur, var ise onu da bizlere sunabilirmisiniz. Bir başka sorum da bu ürünün paketlemesi nasıldır, kaç kilo, kargo ile gönderilmeye müsait mi, son olarak da fiyatı hakkında bilgi verebilirmisiniz
selamalar
Sayın Aslan
Çok özür dilerim hakikaten atlamışım. 4 adet ürünümüz var. Toz halindeki leonardit, Granül halde leonardit, Kalsiyum kaplı granül leonardit ile Organik Azotlu sıvı ürünler mevcut. Hepsinin tescil belgelerini ekledim. Toz ve Granül leonarditler 25 kilogramlık torbalarda, Kalsiyum kaplı leonarditler 50 kilogramlık torbalarda ve organik azotlu sıvıyı istenen şekilde plastik bidonlara koyabiliyoruz.
Aslıda biz Türkiye'de bayilikler oluşturuyoruz. Bunun için bütün siparişlerimizi kamyon bazında alıyoruz. Ama forumun değerli üyelerinin ihtiyaçlarına elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kargo fiyatları çok pahalı. 25 kilogramlık bir pakete 45 lira kargo ücreti istiyorlar. Şimdilik PTT kargo bu işi 15 liraya yapıyorlar.
sındırgılı
16-10-2009, 20:08
Sn. Remzi Bey gonca peyjazla konuşmamda 25 kg lık sade leonardite 35 TL dedi.Banada fiatı yüksek geldi. Almadım.Daha uygun Anadolu yakasında nerde bulabilirim ?
Ne yapacağımızı şaşırdık.leonardit,humik asit,fulvik asit,kompost,mikrobiyal gübreler,bukaşi,çiftlik gübresi vs vs vs ... daha adı aklıma gelmeyen bir sürü yöntem.
Başlıklarımlarındaki yazıları takip ederseniz size detaylarıyla bilgilendirebilirim saygılarımla.
Remzi sarıoğlu arkadaşım uzun bekleyişlerden sonra leonardit'e sahip oldum, çetiner kardeşler ısmarladığım toz ve granül leonardi'ti kapıma kadar getirerek uzun bekleyişimei sona erdirerek toz olanı bahçemdeki güllere ve meyve ağaçlarımı gübre ile beraber uyguladım.
Remzi Sarıoğlu
22-10-2009, 10:17
Sayın Epsodi
Bu habere çok sevindim. Bülent Çetin biraz rahat bir arkadaş. Size uğrayacağını ve leonardit götüreceğini söylemişti. Nihayet yapacağını gerçekleştirmiş. Uygulamayı yapmışsınız. Gübre ile uyguladım diyorsunuz. Muhtemelen hayvan gübresi ile uyguladığınızı düşünüyorum. Böyle ise hayvan gübresinin taşıdığı yaban otları ile uğraşacaksınız. Ben yazlığın da leonarditi tek başına kullanıyorum. Gelibolu tarafına en yakın zamanda gelmeyi planlıyorum. Oralarda olursanız size de uğramak istiyorum. Artık uygulamadan alacağınız neticelerin resimlerini merakla bekleceğiz. İyi tatiller
Sn;Remzi Sarıoğlu arkadaşım ben gübre kulanımı ve yarayışlılığını artırmada leonardit ve hümik asitlerin kulanımının önemini bilen az kişlerden sayılabilirim çünkü bu mineralin özelliğini 2004 lerde farkına varan nadir sayılacak kadar anlayışla bu minerali temin etme yolunda çabalarım oldu, ihtiyaçlarımı sıvı hümik asitlerle karşılıyordum.
Arkadaşım ben organik gübre olarak biofarm gübre kullandım, ama senin şu düşüncelerinde benim bahçe konusundak başarılarıma konu olan çalışmalarımı anlıyamadığın sonucu çıkıyor buradan tekrar hatırlatıyorum ben ahır gübrelerini hiç bir zaman doğrudan toprağıma uygulamadım.
Senin ve diğer üye arkadaşların bildiğin gibi kompost konularıyla uğraşmamın bahçeme sağladığı yararlardan bir taneside ahır gübrelerini devamlı kompostlaştırarak hatta daha da ileri giderek çukurda yaparak devreye solucanlarında katılımı ile solucan gübresine ulaştım ben bahçemde ot olayını bitiren bir anlayışı malçı uygulamaya koyduktan sonra bitirdim.
Arkadaşım leonardit'in gübre özelliği olamamaz senin bunun farkında olmadığını anlamak mümkün değil, ekim 20 de geliboludan ayrıldım, artık istanbuldayım çalışmalarıma buradan devam edeceğim.
Gelen leonarditler üzerine bir şey sormak istiyorum bir torba siyah kömür tozuna benziyor öbür torba granül bulgur iriliğinde rengi siyah değil açık kahverengi bunların torbalarında farklı bir yazı görmedim özelliklerinden bahsedermisin.
Remzi Sarıoğlu
25-10-2009, 11:15
Sayın Epsodi
Sizin yazılarınızı dikkatle okuyorum. Sizinle yüz yüze görüşemedik. Bahçenizdeki uygulamaları göremedim. Genel uygulamada insanlar malasef böyle davranıyorlar. Her kez sizin gibi bilinçli davranmıyor. Sonra bahçeleri ot tarlasına dönüyor ve ben ne yaptım diye kendilerine soruyorlar. Bu sene bafra ovasını neredeyse tamamını leonardit uygulamasına dönüştürdük. İşin başında bir ziraat mühendisi vardi. Bu sene çok yağmur yağdı. Bazı tarlaları su bastı ve ürün yok oldu. Su basmayan tarlalarda aldığımız netice son derece güzel.
Sorunuza gelince toz leonardit siyah renkte çünkü doğadan çıkartılıp öğütüyoruz sonra fırndan geçirip kurutuyor ve torbalıyoruz. Granül formundaki leonardite amino asit uygulaması yaptığımız için rengi açık kahverengi oluyor. Toz leonardit daha çabuk etkisini gösteriyor. Granülün toprakta parçalanması zaman alıyor. Amino asit ise mikro organizmaları faaliyete geçiriyor.
İnşallah İstanbul'da yapılacak bir etkinlikte sizinle yüz yüze görüşürüz.
Remzi Sarıoğlu
25-10-2009, 11:19
Sayın Epsodi sizin yazınızı işin uzmanı olan arkadaşıma da sordum. Cevabını aynen sunuyorum.
Arkadaşınız Epsodi ,kaliteli bir hayvan gübresi kompostlama yöntemi bulmuş .Tabiî ki iyi bir kompostlamadan sonra hepsi olmasada bazı yabancı ot tohumlarının çürütülmesi sonucu yabancı ot sorununu azaltmış olacaktır.Ancak tamamen yok edilebilmesi için kimyasal ihtiyacı olacaktır (örneğin : kompostla canavar otunu ancak 10 yılda öldürebilir).
Leonarditin gübre olup olmama konusuna gelince: Tabiî ki sadece kırılıp elenmiş bir leonardit Tarım Bakanlığı Yönetmeliğince gübre sıfatına girmemektedir.Ancak unutulmamalıdır ki gübrenin lügat açıklaması şudur:Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir madde.Leonardit de içerisinde çok fazla miktarda karbon (C) , kükürt (S), oksijen (O) elementlerini içerir.Nitekim bizim leonarditlerimiz hidrolize edilerek aminoasit takviyeleri yapılarak daha fazla gübreleştirilmiştir.
Gönderilen ürünlerin siyah olması leonarditin carbon içermesinden kaynaklanmakla birlikte aynı zamanda humic asit içeriğinin görsel kanıtı olarakta algılanır.Renk skalasında sarı renkli leonardit :fulvik asitçe en zengini olmakla başlar ,kahverengide humic ve fulvik asit dengede ,siyahda ise humuc asit agırlıklı ve fulvik asit daha azdır. Bizim granül ürünümüzün kahverengi olmasının sebebi ise :leonardite ilave ettiğimiz yüksek miktarlarda aminoasitten kaynaklanmaktadır.
Torbalarımıza granül olanlar için GRANÜL etiketi yapıştırılır.Lakin bazen bu etiketler çalışma ortamımız tozlu olmasından dolayı tam yapışmaz ve düşer veya yapıştırmayı unutmuşuzdur.Sebep ne olursa olsun bu eksikliğimizden dolayı özür dileriz.
Hatalarımızı düzeltmemize katkıda bulunduğunuz için ayrıca taşekkür eder iyi günler dilerim.
Selamlar
Zir.Müh.Hakan Saltan
AHMET DANIŞ
29-10-2009, 17:02
Bir çoğumuzun bildiği üzere Konya_Hadim'de ve özellikle Aladağ bölgesinde çok kaliteli ve tamamına yakını ihraç edilen kiraz üretilmekte. Ortalama ürün kalitesi 28-30 kalipre gelmekte ve özellikle bu hasat döneminde 32'ye kadar çıkan ürün elde edilmektedir. Bu kalitenin yakalanmasında en önemli faktör leonardit kullanımının yaygın hale gelmesidir. Benimde Hadim Yerköprü Şelalesine nazır 150 kiraz, 100 şeftaliden oluşan bir bahçem mevcut. Leonarditin tarımda ne kadar önemli ve kullanılması gerektiği tecrübelerimizle sabittir.
sındırgılı
29-10-2009, 18:00
Sn.Ahmet Bey İstanbulda bayiniz varmı? Burada 25 kg torba 35 tl'den satılıyor.nerdeyse sizin fiatın 3 misli,
idris şenol
29-10-2009, 19:07
sayın remzi bey bende istanbulda bulunuyorum
size nasıl ulaşabilirim
Remzi Bey ve Ahmet Bey, dilerseniz ürünleriniz için satış bölümünde bir başlık açalım. Konu başlıklarında satış/reklam amaçlı mesajlara izin vermiyoruz. Böyle içerikli mesajlarınızı temizlemenizi rica ediyoruz.
AHMET DANIŞ
30-10-2009, 16:03
Değerli site yöneticisi
Yukarıda yazdığım mesajın sakıncalı bölümlerini nasıl sileceğimi bilmiyorum. Bu konudaki tasarruf tamamen sizin insiyatifinizde. Bana yardımcı olursanız sevinirim.
Aslında benim amacım reklam yapmak **** rekabet değil önceki mesajlara cevap niteliğindeydi.
Halil Önen
31-10-2009, 01:24
Birinci Üçüncü sorunuzda keçi gübresi kullanacağım diyorsunuz.
Biliyorsunuz hayvanlar ot yiyerek beslenirler.
Dışkılarında bu otları da taşırlar. Böylece bu otlarıda bahçenize taşımış olursunuz.
Sevgili Remzi Sarıoğlu,
burada bir hata olmalı..
Keçiler ot yemezler.
Ağaçların ve maki türü bitkilerin, yeşil çalıların yapraklarını ve sürgünlerini yerler.
Dolayısıyla keçi gübresi ot yapmaz.
Tabii ithal (sanen) keçilerini bilemem.
Saygılar
Arkadaşlar konumuz lenardit, size şunu hatırlamak isterim toprağımıza ve bitkilerize hangi gübreyi kullanamız önem taşımıyor, burada önemli olan nokta uyguladığımız gübrenin toprağımıza ve bitkilerimize yarayışlılığını arttıran bu mineralin temin edilip uygulanmasını sağlamaktır.Şükür ki aramızda bu ürünü pazarlıyan firmanın tanıtımını yapan bir elemanı var biz ondan hangi gübreleri kullanmamızın açıklamalarını değilde, bu mineralin (leonardit) temin etmede ki zorluklara bir açıklama getirmesinden yanayım.
Sayın Remzi Sarıoğlu formun değişik başlıklarında katıldığım yazışmalarda üye arkadaşların leonardit'i temin etmede yaşadığı sorunlara son günlerde çok sık rastlamam üzere sitem etmem gerekecek, size yapıcı olması bakımından eleştiri getirerk bunlara gereken önemi vermenizi firmanızın bu mineralin dağıtımının sağlanması ve pazarlanması yönünde çalışmalarda bulunarak temininde güçlük çekilen bölgelere acil planlar yaparak ulaşımını sağlanması olmalıdır, leonardit mineralinin teminindeki güçlükler aşılarak topraklarımıza kazandırarak bu hizmeti sağlamalıyız.
Remzi Sarıoğlu
02-11-2009, 09:53
Merhaba hafta sonu Türkiye deplasmanlı masa tenisi maçları için Safranbolu'daydım. Öncelikle cevabım geçiktiği için herkezden özür diliyorum.
Sayın Epsodi sitem etmeniz bile beni onurlandırdı. Size teşekkür ediyorum. Leonardit dağıtımındaki zorlukları çok iyi biliyorum. Maalesef köylümüz yeniliklere açık değil. Onlar için yeni bir ürün olan leonarditi kullanmakta çok zorlanıyorlar. Örneğin Çanakkale'de bir bayimiz var. Tarım ürünleri satıyor. Bahar aylarında Çanakkale Bayramiç'e 15 ton leonardit istedi gönderdim. 5 gün önce aradı. Bir docentin bir torba leonardit aldığını ve hiç bir netice alamadığını onun için başka taleplerinin olmadığını anlattı ve arkasında yine Çanakkale bayramiç'e yani aynı yere 20 ton daha leonardit istediğini söyledi. Demek ki alanlar memnun kalmışlardı. Yoksa neden tekrar istesinler.
forumuzdaki saygıdeğer üyeler ihtiyaçları olduğunda bana özel mesajla ulaşıyorlar ben de elimden geldiği kadar kendilerine memnuniyetle yardımcı oluya çalışıyorum.
Bir ara web sitemiz de bayilerimizi yayınladık. Bayilerimizi öğrenen diğer gübre firmaları bayilerimizi telefonla veya giderek rahatsız ettiler. Biz de sitemizden kaldırdık.
Size leonarditin ulaştığı günü de bayram ilan edeceğim. Bu iş için İstanbul'da Gelibolu'ya iki kere gitmek zorunda kaldım.
Leonarditin kıymeti her geçen gün biraz daha anlaşılıyor ve nerdeyse her gün bir yerlerden tarım ilaç bayilerinden, peyzaj mimarlarından, kendi bahçesini yapanlardan telefonlar almaya başladım.
Bu işin maddi tarafını bir tarafa bırakalım. Manevi karşılığının değeri bana göre paha biçilmez. Bir gün Ülkemizin bütünün de organik tarım yapılıyor. Topraklarımızın verimi artmış. Toplumun tamamı organik ürünler tüketiyor ve sağlıklı bir toplum olmuşuz. İnşallah hayal değildir.
Remzi Bey,
Todor'un belirttiği gibi satış bölümünde torba bazlı satış yapmak için konu açmayı, ürünlerinizi ayrı ayrı detaylarını ve fiyatlarını + kargo ücretlerini vb gibi belirterek dolayısıyla da Leonardit'e ulaşmak isteyen bizlere kolayca alışverişimizi yapabilme imkanı vermeyi düşünüyormusunuz.
Remzi Sarıoğlu
02-11-2009, 11:22
Aslan bey
Sitemizde satış yapmayı hiç bir zaman hedeflemedim. Bendeki bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Ama satış ilgili bir yazı yazılınca ben de yazdım ve Sayın Todor'un yazısını okuyunca hemen sildim.
25 kiloluk paketleri geçen sene 5 tl nin altında ulaştıran kargo şirketleri mağlesef bu sene 40 tl nin üstünde taşımak istiyorlar. PTT kargo 15 tl ye, Varan kargo 10 tl taşıyor. Bu da astarı yüzünden pahalıya geliyor. Size bahsettiğim gibi parekende talebi çok fazla olursa bir depo tutulabilir, o zaman satış bölümünde tabiiki yer alırız. Saygılarımla,
idris şenol
02-11-2009, 20:33
remzi bey listeye benide ekleyin
edirne ipsalada 3 dönüm ceviz bahçem ve 103 dönüm buğday ve ayçiçek sulu tarıma müsait arazim var leonardit kullanmak istiyorum fakat istanbulda sizden ürünü dirk alabilersem sizinde bahsettiği gibi bana ucuza gelmiş olacak hem çok alanda kullanacam
saygılarımla
idris şenol
02-11-2009, 20:57
alıntı 166 nolu mesajdan
Çok da başarılı bir seminerdi. Çiftçinin bütün sorularını çok güzel yanıtladı. Ama biz İpsala'ya bir torba ürün veremedik. Sonra nedenlerini araştırdık. Çiftçi ben arazimde dönümden 600 kg çeltik alıyorum. Bu bilmediğim ürünü kullandığım da 600 kilonun altına düşersem ne yaparım diyor.
sayın remzi bey 166 nolu mesajı okurken benim memleketim olan ipsala dan bahsetmişiniz
diyer mesajlarınızı okurken tesadüfen farkettim
sizden bir ricam var lonardit cd sinden bahsediyorsunuz bana bu cidiyi ulaştırmanız mümkünmü,ipsalada akrabalarım çeltik tarımıyla uğraşıyorlar onlara yardımcı olmak istiyorum, teşekkür ederim
Remzi Sarıoğlu
03-11-2009, 08:26
Sayın İdris Şenol
Bana adresinizi verirseniz memnuniyetle cd mizi size ulaştırırım. İpsala'da Kemal Salkım adında bir arkadaşımın av malzemeleri satışı yapan dükkanı var. Ona bir torba leonardit, cd, belgelerimizi yollamıştım. Arkadaşının serasında leonarditi uygulayacaklardı. Görüşmek üzere
Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümümü Öğretim Üyesi Dç.Dr.Ahmet Tutar,anti viral (virüs önleyici ) özelliği gösteren humik asitin,vücüt ddirencini arttırıcı özelliği nedeniyle domuz gribinden korunmaya karşı en etkili madde olduğunu,domuz gribine karşı yürütülen bilimsel çalışmalarda humik asitten yaralanılması gerektiğini söyledi.Tutar,toprağın humus kısmında bulunan humik asidin mucizevi bir madde olduğunu bildirdi.Humik asidin bilinen en güçlü antioksidan,anti viral,anti mikrobiyal,radikal yakalayıcı ve en iyi vucut düzenleyici oması nedeniyle ,insan sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar verdiğinin bilimsel olarak ispatlandığını söyleyen Tutar,dünyadaki bir çok bilim adamının humik asit üzerinde çalıştığını söyledi.
Sn, akcan67Arkadaşım konumuz bahçe-tarım, bizim işimize hümik asit ten nasıl uygulıyarak faydalanırız, bize yarıyan yönlerini paylaşımlarımıza sunarak bilgilendiririz humik asitin tıpta kullanımıyla bırakalım farmakoloji bilimi ile uğraşanlar ilgilensin, lütfen konu dışı paylaşımlarla konumuzu saptırıp, hümik asitin yararları diye konuya giren arkadaşlarımız girdiklerinde kendilerini başka konuların içinde bulmasınlar.
Şimdi ben senin bu konu başlığına samimi olmayan mesajına yorum getirsem neler olabileceğini hiç düşündünmü arkadaşım, beni sakın yanlış anlama güzel paylaşımlarımızı bozmayalım, hep geliştirelim birbirimize yeri geldiğince faydalı olmasını bilelim anlaştıkmı.
Ama illede diyorsan humik asitlerin tıptaki yararlarınıda paylaşımlara açarak tartışalım, sana hodri meydan konu başlığını sen koy arkanızdan gelelim .Örnek başlık, Domuz gribine karşı hümik asitler , üyeler konuyu bradan takip etsinler,sencede iyi olmazmı,sevgiyle kalasın iyi günler
idris şenol
17-11-2009, 22:48
Sayın İdris Şenol
Bana adresinizi verirseniz memnuniyetle cd mizi size ulaştırırım. İpsala'da Kemal Salkım adında bir arkadaşımın av malzemeleri satışı yapan dükkanı var. Ona bir torba leonardit, cd, belgelerimizi yollamıştım. Arkadaşının serasında leonarditi uygulayacaklardı. Görüşmek üzere
sayın Remzi sarıoğlu beye göstermiş olduğu ilgi ve alakadan teşekkürlerimi sunarım
söz konusu leonardit cd ve belgeleri elime ulaştı
ayrıca
hediyeniz beni hem utandırdı hem sevindirdi
sizinle tenışmak beni onurize etti:)
en kısa zamanda ürünlerinizi denemk için sabırsızlanıyorum
gelibolu bayisi birol beyle irtibat kurdum haftaya kısmetse yanındayım bilginize
kalın sağlıcakla:)........saygılarımla
Humik ve Fulvik asitin bitki patojenlerine etkisi nedir?
Sevgili İpekKa Toprağınızdaki patojenleri organik ve doğol yoldan elimine ederek bertarafını sağlamanın yollarından bir tanesi de toprağınızda ki solucan populasynlarının artışının sağlanmasıyla giderilebilir.
turkiye sartlarinda karadeniz bogesi haric tum bolgelerde phlar yuksek organik madde bakimindan fakir topraklarimiz.Kimse düsünmüyor ve leonardit kullanmiyor .kardesim sen bu topraktan para kazanmiyonmu kazaniyosun.ğeki bu topragin istedigi organik mmaddeyi neden vermiyon.Hersene topragina at 50 ila 100 kg arasi ANT leonardite sevinsin topragin **** Ant humix agav basina 150 gram koklerin canlansin.humik fulvik asid ayni zamanda topraktaki bagli olan makro ve mikro besin elementlerini kendine selatlayip kok tarafindan alimini kolaylastir.
Hümik asitler toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerini etkileyerek bitki gelişimine yardımcı olmaktadırlar. Hümik asitlerin besleyici fonksiyonları özellikle makro ve mikro besin elementlerinin bitkiye geçişinde ortaya çıkmaktadır. Hümik asitlerin biyolojik etkileri ise daha çok mikroorganizmaların aktivitelerini arttırılmasında görülmektedir. Fiziksel ve kimyasal olarak ise iyi toprak yapısı oluşturmada, toprağa süzme kolaylığı sağlamasında, havalandırmada, nem tutmada, toprağın iyon değişiminde ve toprağın tamponlanmasında hümik asitler önemli roller oynamaktadırlar. Toprağın bitkiler tarafından kullanışlı hale gelebilmesi için toprağın hümik asit içeriğinin oldukça yüksek olması gerekmektedir Bitki için besin kaynağı olmanın ve yapısal oluşumdaki oldukça önemli faktörünün yanı sıra, hümik asitler toprağın fiziksel özelliği (su tutma kapasitesi gibi) üzerinde temel bir etkiye sahiptir. Ayrıca, hümik asitler iyon değişim kapasitesi ve tamponlama özelliği (pH dengesi) gibi fiziko-kimyasal özellikleri de büyük oranda belirlemektedir. Bu özellikler sadece bitki besin maddelerinin bitki tarafından alınması ve toprakta tutunmasını sağlamakla kalmaz, toprak tuzlanmasının olumsuz etkilerinden de korumaktadır. Yeterli düzeyde hümik asit içeren bir toprağın bitki gelişimi ve büyümesine olumlu ve net bir etki sağlayacağı kati delillerle ortaya konmuştur.
Hümik asitler gerekli besin maddelerinin bitkiye geçişini sağlamaktadırlar. Fosforun içeriğinin fazlaca bulunduğu ortamlarda meydan gelen kloroz problemini hümik asitlerin demiri bitkinin alacağı forma getirmesi ile çözdüğünü araştırmalar göstermiştir. İz elementlerin bitki tarafından ihtiyacının karşılanmasında hümik asitlerle şelat yapan bileşiklerin rolü büyüktür. Tüm gerekli metaller hümik asitlerle şelat yapabilmektedir. Toprakta bulunan potasyum, kalsiyum, mağnezyum, demir ve çinko ile reaksiyona giren hümik asitler organik-mineral köprüler üretmektedirler. Tüm araştırmacılar hümik asitlerin varlığı ile toprak mikroorganizmalarının aktivasyonlarının arttığı konusunda ortak düşünceye gelmişlerdir. Bu sebepledir ki yoğun bir şekilde sömürülerek zayıf kalmış toprağı tamir etmek için hümik asitlerle iyileştirme yöntemi tek başına etkili çözüm olmaktadır. Hümik asit-metal kompleksi bitki beslemede belirleyici bir durumdur. Ağır metaller ile çözünmez bileşikler yapan hümik asitler bunların hücreden içeri girmesini engelleyen setler oluşturmaktadır. İnorganik demir bileşikleri de toprakta çözünmezler, oldukça kararsızdırlar ve kalsiyumu yüksek (kireçli) topraklarda bitki tarafında alımı zordur. Humatlı bileşikler demiri şelatlı kompleksler içine dahil etmektedir. Toprak fosfatları demir ile yaptıkları reaksiyonlarda bitki tarafından alınamaz duruma gelmektedirler. Fakat reaksiyon sonucu oluşan bileşik hümik asitler tarafından komplekslenmektedir. Şelatlama maddeleri olan hümik asitler fosfat ile demir arasındaki bağları kırabilmektedirler. Sonuçta fosfat iyonu serbest kalmaktadır. Humatların toprağa ilavesi bu işlemin hızını yükseltmekte ve fosfatın bitkilerce alınmasını kolaylaştırmaktadır. Hümik asitler bitki plasmanın geçirgenliğini arttırmada ve bitkilerce besin elementlerinin alımının hızlanmasında aktif hareket etmektedirler. Hümik asitlerin tohumun çimlenme kapasitesini arttırdığını ve bitkilerin vitamin içeriğini çoğalttığı bilinmektedir Su ve besin maddelerini taşıyan hümik asitler tohumun gözeneği boyunca çekilmekte ve çimlenmenin başlaması için tohumu uyarmaktadır.. Hümik asitler sadece tohumu uyarmakla kalmaz, aynı zaman da kök sistemini ve üst aksamı da uyarmaktadır. Özellikle bunların etkisi kökte öne çıkmaktadır. Kök gelişimindeki ilerleme bitkinin veriminin artmasındaki en önemli etkendir Hümik asitler suyun topraktan buharlaşmasını yavaşlatmaktadır. Bu durum kilin hiç olmadığı veya kısmen az olduğu ve su tutma kapasitesi olmayan kumlu topraklar için önemlidir. Ayrıca hümik asitler iklim şartlarına göre toprağın rengini daha koyu renklere dönüştürme özelliğine sahiptir. Böylece toprağın ısı şartları da değişmiş olmaktadır. Bitki beslemede inorganik gübrelerin öneminin anlaşılmasının üzerine tarımsal verimde de ilk zamanlarda hızlı gelişim gerçekleşmekte idi. Sonuçta toprak organik maddesinin önemi unutulmuş ve toprakta bitki beslemesi bakımından zamanla problemler artmıştı. Bu nedenle, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde organik madde toprağın zaafiyeti nedeni ile tekrar kullanılmaya başlamıştır. Hümik asitli gübrelerin toprağa verilmesi ile ileri bitki gelişimi ve toprak verimliliği sağlandığı anlaşılmıştır.
Diğer kullanımları;
Hümik asitler sadece tarım alanında kullanılmamaktadır. Günümüzde bir çok sektörde hızla kullanılmaya başlanmıştır. Bu sektörlerin başında çevre teknolojileri, sondaj teknolojileri, tutkal, boya, baskı mürekkepleri, kazan besi suyu şartlandırıcıları gibi kimya teknolojileri gelmektedir. Ayrıca kanatlı ve büyük baş hayvanlarda hastalıklara karşı mukavemet sağlamada, yenilen yemlerin ete dönüşümünde, süt veriminin artmasında,yumurta kalitesinde ve buna benzer birçok faktörlerde ciddi faydalar tespit edilmiştir. En şaşırtıcı neticeler ise insan sağlığı üzerine yapılan çalışmalarda elde edilmiştir. AIDS başta olmak üzere astım, bronşit, grip, mide rahatsızlıkları, böbrek taşı bertarafı, hemeroit, deri kanseri, kan kougulantı, kansızlık, aşırı uyku, iştahsızlık gibi tıpta oldukça yaygın karşılaşılan problemlerin çözümünde önemli bir yer tutmaya başlamıştır.
Hümik asitlerle ilgili çalışmalar tüm alanlarda hızla devam etmektedir.
tanerok
Bu başlığa bir göz atmanızı rica ediyorum (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)
Humik asit teneke kutuda köklendirici hormon sorarken gördüm. 15 TL imiş. Şimdi bu başlıktaki mesajları okuyunca almayı düşünüyorum.
Kutunun içine bakmadım ama koyu-siyah renkteymiş, toprağa serpersiniz dediler.
Lonicera
31-12-2009, 13:46
Ben bir yıldır kullanıyorum, teneke kutuda almıştım. Kullanım talimatlarında hep su ile karıştırılarak kullanım şekli var. Serpilerek kullanıldığını bilmiyordum. Su ile seyreltip sırt pompası ile tüm toprak yüzeyine püskürtüp, ardından toprağı hafifçe belliyorum. Sonuçlarından çok memnunum, özellikle sebzelerde.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.