PDA

View Full Version : Leonardit ve humik asit

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7]

aykuty06
17-03-2020, 08:21
farklı bir kaç kaynaktaki ziraat mühendisleri bu konunun altını özellikle çiziyorlar. piyasada satılan kostiklerin büyük çoğunluğu Sodyum Hidroksit. Leonarditten humik aside dönüştürülmesi için ise özellikle Potasyum Hidroksit kaynaklı kostik kullanılmalı deniyor. Sodyum Hidroksit kaynaklı kostik kesinlikle toprağa temas etmemeli deniyor.
piyasadan sadece kostik diye alınırsa, hatta bazı sistelerde humik asid yapımı için bile Sodyum Hidroksit satılıyor. Dikkat etmek lazım.

https://www.youtube.com/watch?v=MaomsC2oapk
https://www.youtube.com/watch?v=HCUjbL4fQJM

isip77
23-04-2020, 10:24
Merhabalar. Yorumlara bakarak belirlediğim bir marka leonardit alıp ocak ayında bahçeye serperek belledim. Toprakta bayağı bir olumlu değişiklik oldu. Şimdi dikim öncesi humik asit alacağım ama piyasada bir sürü marka var. Keza yorumlardan da merdiven altı markanın çok olduğu söyleniyor. Marka ismi paylaşamıyoruz sanırım, alırken neye dikkat etmem gerekiyor. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler

feliuz
30-04-2020, 23:37
merhaba, 6 dönüm civarı köyde yer alan tarlaya meyve ağacı dikmeyi planlıyorum, tarla 500 m yükseltide, toprak aşırı killi, kireçli değil, toprak analizi yaptırmadım ama onu da yaptıracağım. Zeytin, nar gibi ürünler yetişebiliyor, amacımız ticari değil, kendimize belli çeşitlerden meyve olsun diye. İlk başta etrafını çevirip ağaçların bir kısmını bu sonbaharda dikmeyi planlıyorum, sonra parça parça belli düzenlemelerle bir yaşam alanı oluşturmak amacım.
Tarla 4-5 yıldır ekilmemiş, buradaki yorumları okudum geriye dönük, fidanları dikmeden hem tüm tarlaya hem de fidan çukurlarına aleonardit dökmeyi planlıyorumdum ama burada adı geçen bilindik bir firmayı aradım tonuna 2750 tl gibi bir fiyat artı 400-500 gibi de ambar için taşımacılık ücreti de dahil edilince 3250 gibi bir fiyat çıkıyor, şu an tüm tarlaya leonardit serpmek yerine sadece fidan çukurlarına bol miktarda döksem ilk etepta, tarlanın geneline seneye döksem çok fark eder mi acaba başlangıçta.

TCM
01-05-2020, 03:49
1.000 m.kareye 50 kg. önerdiler hep, geçen sene ilçe tarım gibi resmi bir satış yeri vardı aklıma gelmedi ismi :) kilosu 1 tl. idi, geçen gittim kalmadı dediler, muhtemelen biraz artmıştır fiyatı. Bu hesapla bir kaç seferde arabanın arkasında bile taşıyabilirsiniz.

feliuz
01-05-2020, 23:48
Cevabınız için teşekkürler, birkaç yerde dekara/dönüme 200-250 kg gibi ifadelerle karşılaşmıştım, bir de fidan çukurlarına da ekleyeceğimi düşünerek ona istinaden bir hesaplama yapmıştım. 1,5 ton civarı almayı planlıyordum. Ama bu fiyatı görünce daha az bir miktar alıp önce fidan çukurlarına bol bol ekleyip tüm tarlaya seneye dökerim diye düşünmüştüm. Aslında toprak analizini görüp oradaki sonuca göre yaklaşık bir dekar/kg hesabı yapmak daha mantıklı. Dediğiniz fiyata veya biraz üstüne de olur, organik madde oranı yüksek leonardit bulmaya çalışayım Eskişehir ve çevresinde.

RiseSS
12-05-2020, 18:11
SKT geçmiş hümik asit var elimde, kullanmam sizce zararlı mıdır? Saksıda domates ve limon yetiştiriyorum onlar için kullanacaktım.

the_Legionary
13-05-2020, 00:48
SKT geçmiş hümik asit var elimde, kullanmam sizce zararlı mıdır? Saksıda domates ve limon yetiştiriyorum onlar için kullanacaktım.

Leonardit halindeyse çok uzun süre kullanılabilir bozulmaz, çünkü bir madendir. Sıvı hümik asit halindeyse, kimyasal özelliğini kaybetmiş olabilir, etkisi azalabilir ama zararı olur mu bilmiyorum. Bu arada, ben saksıdaki domates ve limonum için leonardit kullandım.

RiseSS
13-05-2020, 12:07
Leonardit halindeyse çok uzun süre kullanılabilir bozulmaz, çünkü bir madendir. Sıvı hümik asit halindeyse, kimyasal özelliğini kaybetmiş olabilir, etkisi azalabilir ama zararı olur mu bilmiyorum. Bu arada, ben saksıdaki domates ve limonum için leonardit kullandım.

Teşekkür ederim. Leonardit önermişlerdi ama toprak kötü çıkan domates fidelerim bile hemen kuruyor geçen sene domateslerden verim alamadım ne ektiysem olmuyor

beekado
22-05-2020, 13:23
merhaba. internette ünlü bi sitede çok satılan bi leonardit var.

ph olarak 3-4 yazmışlar. bu başlıkta phı hep daha yüksek yazmış herkes. ph 3-4 olan leonardit toz iyi midir sizce?

saksılarıma daha az dozda mı eklemeliyim?

the_Legionary
22-05-2020, 15:45
merhaba. internette ünlü bi sitede çok satılan bi leonardit var.

ph olarak 3-4 yazmışlar. bu başlıkta phı hep daha yüksek yazmış herkes. ph 3-4 olan leonardit toz iyi midir sizce?

saksılarıma daha az dozda mı eklemeliyim?

Ben toz olanı tercih ediyorum, toprağın daha iyi havalanmasını sağlıyor.

Robinson Crusoe
02-06-2020, 11:36
Bayağı bir sayfa okuduktan sonra Orfeteknik Agrohum ürününü aldım web sitelerinden. 90 lira ödedim, ancak kargo 38 lira tuttu canıma okudu. Küçük müşteriyle uğraşmak istememelerini anlıyorum ancak bir kargo firmasıyla anlaşma yapıp kargo dahil fiyata satış yaparak bizlerin mağduriyetini giderebilirler diye düşünüyorum. Tabi belki de yeterince sipariş yok, bilemiyorum...

Gördüğüm kadarıyla Altıntar Agrolig ön plana çıkmış ama fiyatı benim kafamdaki miktarı aşıyor.

Bana özellikle açılmış bir paket geldi, o biraz can sıkıcı oldu ama neyse ki bozulacak, kırılacak bir ürün değil. Satıcı firma mı patlak paketi yolladı kargo firması mı açtı bilmiyorum ama paket oldukça sağlam, bariz biçimde birileri açmış.

Neyse, kullanınca elimden geldiğince sonuçları paylaşacağım.

Cvzci
21-06-2020, 16:14
Arkadaşlar herkese merhaba. Geçen sene 3 dekarlik ceviz bahçesi kurdum. Bu işte yeniyim. Formdaki yazıları yeni buldum ve takip etmeye başladım gayet güzel bilgiler var. Öncelikle böyle değerli paylaşımlarda bulunulduğu için herkese teşekkür ederim.

Bazı yorumların ve izlediğim videoların ışığında Leonarditden ( tercihim agrohum leonardit ) Sıvı humik asit yapmaya karar verdim. Aklıma takılan bir kaç soru var bu konuda bilen arkadaşlara danışmak istiyorum.

1. Kendi imkanlarımizla yapacağımız humik asiti daha da zengin hale getirmek için humik asit yaparken mikro elementleri de karistirsak faydalı mi olur zararlı mı?

2. Kendi yaptığımız humik asit 20 ltlik su damacalarinda özelliğini ve etkisini yitirmeden en fazla ne kadar saklayabiliriz ( 3-5 ay veya 1-2 yıl gibi )

sbulut6
17-07-2020, 14:00
Bastan sona hepsini okudum. Emeği gecen herkese teşekkürler.
Yalniz leonarditten elde edilen humik asit sivisi icin malesef bir marka tavsiye edilememis. Yapma imkanimiz da yok.

devrann
17-07-2020, 19:17
Bastan sona hepsini okudum. Emeği gecen herkese teşekkürler.
Yalniz leonarditten elde edilen humik asit sivisi icin malesef bir marka tavsiye edilememis. Yapma imkanimiz da yok.

Blackjak en bilineni.

sbulut6
28-07-2020, 09:56
Devran bey. Diğerlerinin de ph ı yüksek bu yüzden 1 e 100 oranında su ile vermek dolayısıyla az az ve sık sık vermek gibi bir uygulamayla karşılaşıyoruz.

sbulut6
28-07-2020, 10:11
Devran bey. Diğerlerinin de ph ı yüksek bu yüzden 1 e 100 oranında su ile vermek dolayısıyla az az ve sık sık vermek gibi bir uygulamayla karşılaşıyoruz.

junior
15-09-2020, 13:09
Ekosolun "AgraGron Biohumagro"su nasıl sizce. Alman lisansıyla üretiliyormuş

https://shop.ekosol.com.tr/agragron-biohumagro-humik-fulvik-toprak-duzenleyici

Maksimum sodyum %2 diyor, bu sodyumlu kostik kullanıldığını mı gösterir.
https://shop.ekosol.com.tr/Uploads/EditorUploads/Sepet/Humik%20Fulvic%20Pro%20AgraGron%20icerik.jpg

aydemiraydın
15-09-2020, 16:19
Bayilerde 20 litresi 100 lira civarı sıvı hümik asit satılıyor. dekara 3-5 litre uygulabilirsiniz. Ürünün GTS varsa sıkıntı yoktur.

ayrıca ton bazı satılan leonardit fiyatları dip yaptı. dekara 500 kilo kullanırsanız faydasını görebilirsiniz.

Kozanli
15-09-2020, 21:54
Yorgunum, yoruldum!
Mesajları okudukça sol kaburganın altında ağrılar hissettim.
Öküz 🐂 ile toprağı işlerdik sonra biraz daha hızlı diye at kullandık-m.
Dedemi görmedim babam Cumhuriyetin ilk eğitmeniydi.
Babam pulluğu tutar bende dizginleri böylelikle at çifti ile toprağı devrelerdik.
Aktarma, ikileme gb.işlemler gerçekleştirirdik.
Bu esnada güzel bilgiler öğrenirdim.
Çocuk aklı işte bu otlar niye büyürki, büyümese en azından şu ikileme işi yapmazık dediğimde babam "ot büyümeyen toprakta üretim olmaz"derdi!
Otu tohuma durma aşamasında toprak altına getirirsen toprağa gübre olarak gelir zenginleştirir derdi.
Çocukluğuma dönmek istiyorum.
Şu bu-lar beni sıkıyor.
Arazilerinizi, topraklarımızda büyüyen otları öcü görmeyin zamanında toprak altına getirin.
Lonardit, humik gb.unsurları yine kara toprakta ürettiklerinde arayın.
Avrupa'da 40 yıl gibi uzun yıllar bağcılık yaptım bağcılık okulundan (wainbaurschule) mezun olmuş 5 genç iş yerimde işe başladılar.
İş veren ikisinin işine son verirken üçüne benimle çalışmalarını salık verdi.
"biz okul okuduk diplomamız var ayrıca bir yabancıdan emir almayız" dediler!
İş veren bunlarada kapıyı gösterince kabullenmek zorunda kaldılar.
Benim deneyimlerimi ve bu insanların öğrendiklerini harmanlayıp başarılı uygulama ile ürettik kazanan insanlık oldu.
Yazılan yorumlardan bazen bende etkileniyorum, insanık neticede.
Avrupa'da 40 yıl içinde kimyasal gübre kullandığımı hatırlamıyorum.
Ot ilacı atmak yasak Avrupa da, bana (Niğde) bitişik komşumun 45 dekar elma 🍎 bahçesine bugün sabah ot ilacı attığını gördüm kendisi İmam emeklisi akıl vermem ne hattime.
Gelin sizler şu-bu arayışlar uğraşmayın paranıza emeğinize yazık.
Her ne ararsanız arayın ozanımız Veysel babanın "benim sadık yarim kara toprak'ta" dediğinde arayın. Bırakın ot büyüsün, çürüyen, düşen meyve ve yaprağı toplayıp atanları görüyorum büyük bir hata.
Bahçenizde, tarlanzında toprağın yetiştirdiğini toprak altına getirin.
Biraz duygusal gb..oldu ama buda bir tecrübedir.

pavel
06-10-2020, 20:33
51 sayfayı kitap okur gibi bitirdim.Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

pavel
06-10-2020, 20:41
Yorgunum, yoruldum!
Mesajları okudukça sol kaburganın altında ağrılar hissettim.
Öküz 🐂 ile toprağı işlerdik sonra biraz daha hızlı diye at kullandık-m.
Dedemi görmedim babam Cumhuriyetin ilk eğitmeniydi.
Babam pulluğu tutar bende dizginleri böylelikle at çifti ile toprağı devrelerdik.
Aktarma, ikileme gb.işlemler gerçekleştirirdik.
Bu esnada güzel bilgiler öğrenirdim.
Çocuk aklı işte bu otlar niye büyürki, büyümese en azından şu ikileme işi yapmazık dediğimde babam "ot büyümeyen toprakta üretim olmaz"derdi!
Otu tohuma durma aşamasında toprak altına getirirsen toprağa gübre olarak gelir zenginleştirir derdi.
Çocukluğuma dönmek istiyorum.
Şu bu-lar beni sıkıyor.
Arazilerinizi, topraklarımızda büyüyen otları öcü görmeyin zamanında toprak altına getirin.
Lonardit, humik gb.unsurları yine kara toprakta ürettiklerinde arayın.
Avrupa'da 40 yıl gibi uzun yıllar bağcılık yaptım bağcılık okulundan (wainbaurschule) mezun olmuş 5 genç iş yerimde işe başladılar.
İş veren ikisinin işine son verirken üçüne benimle çalışmalarını salık verdi.
"biz okul okuduk diplomamız var ayrıca bir yabancıdan emir almayız" dediler!
İş veren bunlarada kapıyı gösterince kabullenmek zorunda kaldılar.
Benim deneyimlerimi ve bu insanların öğrendiklerini harmanlayıp başarılı uygulama ile ürettik kazanan insanlık oldu.
Yazılan yorumlardan bazen bende etkileniyorum, insanık neticede.
Avrupa'da 40 yıl içinde kimyasal gübre kullandığımı hatırlamıyorum.
Ot ilacı atmak yasak Avrupa da, bana (Niğde) bitişik komşumun 45 dekar elma 🍎 bahçesine bugün sabah ot ilacı attığını gördüm kendisi İmam emeklisi akıl vermem ne hattime.
Gelin sizler şu-bu arayışlar uğraşmayın paranıza emeğinize yazık.
Her ne ararsanız arayın ozanımız Veysel babanın "benim sadık yarim kara toprak'ta" dediğinde arayın. Bırakın ot büyüsün, çürüyen, düşen meyve ve yaprağı toplayıp atanları görüyorum büyük bir hata.
Bahçenizde, tarlanzında toprağın yetiştirdiğini toprak altına getirin.
Biraz duygusal gb..oldu ama buda bir tecrübedir.
Sayın Kozanli,Otu tohuma durma aşamasında toprak altına getirirsen toprağa gübre olarak gelir.Sözünü kısaca açabilirmisiniz.Bahçedeki otları toprağa karıştırmak anlamına mı geliyor.Bu konularda acemi olduğum için affınıza sığınarak soruyorum.

pavel
06-10-2020, 20:53
51 sayfayı kitap okur gibi bitirdim.Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Evet bütün konuyu bitirdim ama bayağı tereddütlerimde oluştu.Hazır humik asit alsak,acaba nasıl çözüldü,leonardit alsak kömür tozu olup olmadığını nasıl anlayacağız gibi.Alacağımız malzemelerde bakanlık tescili olan markalar güvenilir midir.Yoksa tescilde başka sattığında başka maddeler olabilirmi.Yani leonarditi baz alırsak bakanlık tesciline göre aldık,yinede kömür tozu çıkma şansı var mıdır.

Kozanli
07-10-2020, 03:00
Sayın Kozanli,Otu tohuma durma aşamasında toprak altına getirirsen toprağa gübre olarak gelir.Sözünü kısaca açabilirmisiniz.Bahçedeki otları toprağa karıştırmak anlamına mı geliyor.Bu konularda acemi olduğum için affınıza sığınarak soruyorum.

Avrupa'da koca bir ömür bağcılık yaptım.
Bin, binbeşyüz dekar bağın sorumluluğunu alıp üretim yapmak her yiğidin harcı değil.
Bu dönem içinde toprağa hayvansal gübre dışında gübre atmadım.
Aşırı nem ve sıcaktan dolayı minimum ilaclama yaptım.
Doğa ( toprak) kendi gübresini üretiyor.
Doğanın ürettiği gübreyi öcü 👹 görüyor kimyasal arayışlara giriyoruz.
Şuan bana komşu olan koca bir elma 🍎 bahçesi var ve ürün hasatı yapılıyor.
Tüccar secme alım yapıyor 4/1 ni alıyor diğeri meyve suyuna gidiyor.
Komik bir ücrete satılıyor kg 06 krş.
Duyunca dilim lal oldu nutkum tutuldu verilen emeğe acıdım.
Gecelerim yalnızdır uyku bilmez biriyim bu vesileyle bahçemdeki terasa oturur yazar okur komşunun da gece dahi çalıştığını izlerim.
Verilen emek karşılığında kocaaa bir hüsran.
Her ağaçtan 10-15 kg elma 🍎 06 krş A satsa bir lira tutmaz.
35 yıldır bu işi yapan insana bir şey öneremezsiniz, kalıplaşmıştır.
İşçilik pahalıya geldiğinden ot ilacı kullandı, her hafta gece gündüz ilaçlama yaptı.
Şuan hasat ediliyor ve hasat anında dahi geceleri ilac atıyor.
Benim Avrupa da uyguladığım ve burada gördüğüm tamamen zıt.
Sohbet ederken bazen konuya değiniyorum boş gözlerle baktığını görüyorum.
Herkes bildiğini yapsın.
Ben de bildiğimden şaşmam doğa gübresini kendi üretir toprağı besler.
Yeterki sen müdahale etme kimyasal kullanma.
Otunu çöpünü öcü görüp toplayıp yakma tohum aşamasında freze ile toprağa karıştır sür.
Bahçenizde büyüyen, yetişen otu, çöpü ve atık meyvesini toprakla buluşturan karıştırın.
Ben şuan bahçemde öyle yapıyorum.

Takip ettiğim bir sitede vatandaş soruyor yapılan yorumlara gülüyorum diyemiyorum.

pavel
07-10-2020, 14:09
Sayın Kozanli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

komkarbey
25-10-2020, 18:48
Merhaba arkadaşlar,
geçen sene bu zamanlar 140 civarı karışık meyve ağaçlarıma solucan gübresi verdim ve çapaladım bu sene belirgin bir büyüme gördüm ağaçlarda. Toprağım kireçli ve ph yüksek o yüzden her sonbahar organik madde atıp çapalayarak sezonu kapatıyorum. Bu sene de yaptırdığım analizde fosfor eksik çıkınca fosfor ağırlıklı gübre (içinde kükürt ve %1 çinko olan gübre) aldım ağaçlarım 3 ile 10 yaş aralığında yarım kg kullansam bir sorun olur mu?
Verirken organik materyal olarak da bu sene leonardit atacağım ağaç başı 2kg.
organik madde%50
humik ve fulvik asit%50 tescilde kargo dahil 45.90 tlye geliyor.

edremit zeytin
13-01-2021, 13:20
1.000 m.kareye 50 kg. önerdiler hep, geçen sene ilçe tarım gibi resmi bir satış yeri vardı aklıma gelmedi ismi :) kilosu 1 tl. idi, geçen gittim kalmadı dediler, muhtemelen biraz artmıştır fiyatı. Bu hesapla bir kaç seferde arabanın arkasında bile taşıyabilirsiniz.

Bilgi için teşekkürler Sayın TCM Tarım Kredi Kooperatifinden bugün kilosu 1 tl'ye leonardit aldık.

muratkorkmaz
19-01-2021, 13:09
Merhabalar,
Forumu baştan sona okudum. Merak ettiğim bir hususa kimse değinmemiş. Özellikle leonarditin potasyum hidroksitle tepkimesiyle hümik asit üreten arkadaşlara sormak istiyorum. Anladığım kadarıyla tepkime sonrası (belki leonardit tam çözünmediğinden) bir çökelti oluşuyor.
1) Leonarditi tam çözündürebilirsek bu çökelti olmayacak mı?
2) Bir şekilde böyle bir çökelti veya posa (artık adına dersek) elimizde kaldı. Bu posayı ne yapacağız? Toprağa verebilir miyiz? Herhangi bir zararı var mıdır?

devrann
19-01-2021, 19:30
Merhabalar,
Forumu baştan sona okudum. Merak ettiğim bir hususa kimse değinmemiş. Özellikle leonarditin potasyum hidroksitle tepkimesiyle hümik asit üreten arkadaşlara sormak istiyorum. Anladığım kadarıyla tepkime sonrası (belki leonardit tam çözünmediğinden) bir çökelti oluşuyor.
2) Bir şekilde böyle bir çökelti veya posa (artık adına dersek) elimizde kaldı. Bu posayı ne yapacağız? Toprağa verebilir miyiz? Herhangi bir zararı var mıdır?

Buradaki çözünme olayı farklı faktörlere bağlı olsada (sıcaklık,karıştırma,kostik miktarı ..) leonrditin kalitesi çökelti miktarını belirler.İyi kalite bir leonarditte bile çözünmeyen bir kısım kalır bu kısım muhtemelen kömür tozu ve küçük parçaları.Bunun dışında az bir çözücü içinde fazla miktarda leoanardit eritmeye çalışırsanız ne kadar belli bir sıcaklıkta tutsanızda veya karıştırsanızda soğumadan sonra çözünürlük düşeceği için çökelme olur.
İkinci sorunuzda buna bağlı olarak iyi kalite bir leonarditi oran olarak daha az suda çözdüğünüzü varsayarsak çökelme olacaktır,bu çökeltiyi tekrar eritebilirsiniz ancak yinede bir miktar çökelti kalır.Ancak daha ucuz bir leonarditse kullandığınız çok daha fazla çökelti kalır.Kalan çökeltinin kömür olduğunu varsayarsak içinde azda olsa humik asit olsada bence değmez kullanmaya ancak hidrojen peroksitle muamele edilince içindeki
humik asitler fulvik asit yönünde artar bu da kullanılabilirliğini arttırır ancak yapılan iş masraflı ve zaman isteyen bir iş olduğu için değmeyebilir.Yinede toprağınıza belli bir yere fazla gelmeyecek şekilde kullanabilirsiniz.

MeyveliTepe
19-01-2021, 21:37
Merhabalar,

1) %100 humik ve fulvik asit oranına sahip bir leonardit bulursanız tam çözündürebilirsiniz. Öyle bir leonardit olmadığı için, malzemenin H/F asit oranı ne ise, o kadar çözündürebilirsiniz.

işlem sırasında kullanılan su doyum noktasına ulaşırsa, hala çözünebilecek durumda H/F asit varsa da yine çözünemez, çökelti olarak kalır. Yani su miktarı yeterli olmalı.

İşlem sırasında leonardit KOH ile tepkimeye girmiyor. Yani bir kimyasal reaksiyon söz konusu değil. Sadece suyun pH'ı yükselmiş olduğu için humik asit suda çözünebilir duruma geliyor.

2) Çökeltiyi toprağa karıştırabilirsiniz.

OrhanÜ
11-02-2021, 10:38
Merhabalar.
Sıvı hümik asitlerin ambalajlarında Ph değerleri 9-13 aralığında belirtiliyor yani kuvvetli bazik özellikte.(sanırım potasyum hidroksitten kaynaklı) Toz leonardit ise benim kullandığım marka için Ph 2-4 olarak verilmiş. Bu da toz olanı asit özellikli demektir.

1. Sıvı hümik asiti dozajında suya karıştırarak verdiğimizde zamanla birikmeyle toprağın PH ını yükseltme (bazlaşma) etkisi olmaz mı?
2. Toz leonarditin sıvı hümik asit ile birlikte veya dönüşümlü kullanılması asitleşme veya bazlaşmayı dengeleme bakımından dahamı iyi olur?
3. Her iki formda kullanımda; doz aşımınin zararlı olmayacağına dair internette bazı yazılar okudum.Bu doğru bir yaklaşımmıdır?

Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

Saygılarımla

Kone
18-02-2021, 16:17
Merhabalar, foruma yeni katıldım. Hümik asiti bu sene dikeceğim ayçiçeği yerlerine toprak uygulaması yaparak kullanmak istiyorum. Forumda, üretici firmaların sitelerinde ne olduğu, nasıl yapıldığı, uygulamaları hakkında genel bilgiler bulunuyor fakat piyasada dışarıdan bakıldığında “aynı içeriğe” sahip gibi gözüken farklı fiyatlı birçok ürün bulunuyor. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla her markanında kendine göre müşterisi var ve zaten faydalı bir ürün olduğundan kullananlar memnunlar. Fakat buradaki sorum şu; gerçekten bu işin uzmanı firmalar hangileridir?

estikey
01-04-2021, 22:46
Bildiğim kadarı ile Bazalt içeriğinde yüksek oranda silis, Demir, kalsiyum ve mangan gibi elementler yoğun olmakla beraber birçok elementi barındırıyor. Bu kireçli topraklar için uygun olmayabilir. Yine Demirce zengin topraklar için de geçerli. Bitki için bir elementin azlığı ve çokluğu gerek direk kendi etkisinden gerekse antagonistik etki bak8mından zararlı olabiliyor.
Bu yüzden toprak tahliline göre içeriği net belirlenmiş örneklerle deneme yapılıp sonuçlarına göre hareket etmek lazım. Daha önce yapılmış çalışma var mı onları incelemek lazım. Yoksa o bunu demiş şu bunu katıyormuşla iş şansa kalır.

MeyveliTepe
04-04-2021, 12:20
Gdo yu bile yok edip, bitkiyi orijinal haline geri döndürüyormuş, enteresan: https://www.youtube.com/watch?v=ZiDNZvly7Bs

Leonardit ile sade suyu karıştırıp humik asit yapıyorlarmış :)

MeyveliTepe
04-04-2021, 23:48
Daha tarifte aldatan, gerisinde ne yapmaz.

estikey
07-04-2021, 21:34
İzledim ve hiç iddia ettiğiniz gibi bir çelişki görmedim videoda.

Siz hümik asitin nasıl elde edildiğini, hangi işlemlere tabi tutulduğunu biliyormusunuz?
Biliyorsanız tarifini yazar mısınız?

MeyveliTepe
07-04-2021, 23:10
İzledim ve hiç iddia ettiğiniz gibi bir çelişki görmedim videoda.

Sade suyla leonarditten humik asit yaptınız mı daha önce?

Doku_Kültürcü
08-04-2021, 00:40
Gdo yu bile yok edip, bitkiyi orijinal haline geri döndürüyormuş, enteresan: www.youtube.com/watch?v=ZiDNZvly7Bs

Ziraat fakültesinde 4 yıl bahçe bitkileri bölümünde okudum. Üzerine 2 yıl yüksek lisans yaptım Yetmedi sekiz sene doktora eğitimi aldım. Sizin dediğiniz gibi enteresanın üzerinde milleti süzme salak yerine koyuyorlar. GDO, bitki hücre DNA'sında yapılan planlı amaçlı bir değişikliktir. Bu değişiklik çok sağlam bir değişikliktir ki geriye dönüşümü yoktur. İşin uzmanları bu nedenle GDO'nun sakıncaları üzerine, doğal türlere bu genlerin aktarılma olasılığı ve tehlikesi üzerine konuşurlar. Mesela Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri hocalarından Prof. Dr. Eftal DÜZYAMAN.

estikey
08-04-2021, 22:18
Ziraat fakültesinde 4 yıl bahçe bitkileri bölümünde okudum. Üzerine 2 yıl yüksek lisans yaptım Yetmedi sekiz sene doktora eğitimi aldım. Sizin dediğiniz gibi enteresanın üzerinde milleti süzme salak yerine koyuyorlar. GDO, bitki hücre DNA'sında yapılan planlı amaçlı bir değişikliktir. Bu değişiklik çok sağlam bir değişikliktir ki geriye dönüşümü yoktur. İşin uzmanları bu nedenle GDO'nun sakıncaları üzerine, doğal türlere bu genlerin aktarılma olasılığı ve tehlikesi üzerine konuşurlar. Mesela Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri hocalarından Prof. Dr. Eftal DÜZYAMAN.
Hocam onlar milleti süzme salak yerine koymuyorlar. Süzme salaklar bu gibi üçkağıtçıların asıl hedef kitleleri ve ülkemizde çok yoğun bulunuyor.
İşin acı yanı, siz bu süzmeler aldatılmasın diye çabalarken onlar sizin bu çabanızı anlamaz hatta kötü anlamda yanlış anlayıp sizi suçlar. Bu da zaten bu ülkenin geleneği...

cebrail-
17-04-2021, 21:02
Form ma uzun yıllardır girmiyordum hümuk asit yapimindan sonra. Çökelme yapmamayi. Çözen oldumu. Yapim islemi bittikten sonra 10 15 gün icinde kutularda çökelmeyi katilaşmayi önleyen oldumu

İlker_45
22-04-2021, 10:40
Merhaba aranıza yeni katıldım Manisa'dan üzüm yetiştiricisiyim. Uzun araştırmalardan sonra humik asit yapmaya karar verdik ve şuan üretim yapıyoruz. Forumda gördüğüm kadarı ile kullanım oranlarında netlik yok. Netlik kazanması adına bir iki bilgi paylaşmak isterim ;

Leonarditten humik asit üretilir.
Humik asitin doğru humik asit olduğunu PH değeri söyler.
Ph değeri 0-7 arasında ise humik asit değildir. (şilempe denilen ürün olur)
Ph değeri 9-11 arasında ise humik asittir.
Uygulama esnasında su ile inceltme yapacağınız için gerçek humik asit uygulama Ph 7-9 arasında olmalıdır ve bu şekilde uygulanmalıdır.
Yaptığınız ürünü muhakkak sonunda teste gönderip içindekileri dışarıda satılan ürünler ile karşılaştırmanız gerekir.
Toplam organik madde miktarı , toplam humik fulvik asit , potasyum oksit miktarı gibi.
Analiz yapmadan net konuşamazsınız.
Yaptığımız ürün marka vermeyeceğim ama bu sektörde iyi olan bi fimanın ürününe çok yakın çıktı. (yaklaşık 1 ay yapılan denemeler sonunda)
Proses 70 derecede 4 saat karıştırarak gerçekleşmektedir ve Youtubeda gezen videolardaki oranların kat ve kat üstündedir.
Proses sonunda azda olsa makinanın dibinde tortu kalmaktadır ve bidonlara aktarma esnasında filtrasyon yaparak bo konuyuda çözdük.
Yaklaşık 15 gündür bidonlarda beklemekte ve çökme yapmamaktadır.
Tortu oluşumu karıştırma , sıcaklık ve karışıma koyulan oranlar ile alakalı olarak doğru orantılıdır.
Humik asitin son kullanma tarihi yoktur ve olamaz çünkü içinde bulunan ürünler tamamen organiktir. (inorganik değil)
Dışarıda satılan kendini kanıtlamış ürünlerin kullanım oranlarına baktığınızda 1 lt humik asite 5 lt su konulmalıdır oranını görebilirsiniz. (Dışarıda satılan ürün oranlarına ulaşabildiğinizde)
Humik asit sıvı olduğu için toprağa deymesi yeterlidir.

Ümitsiz
29-05-2021, 04:56
İlginç
Leonardit miydi o içtiği şey: https://www.youtube.com/watch?v=bXYwCDfZ5g8

Hörmetler
26-06-2021, 17:05
Son yıllarda hümik yahut fülvik asitler, probiyotikler ile yarışmakta, DNA 'yı onarıp bitkileri milyonlarca yıl önceki orjinal haline döndürdüğü iddia ediliyor, tüketildiği taktirde insanlara da aynı etkileri yapar mı yapmaz mı bilmiyorum...
İlginç
Leonardit miydi o içtiği şey: https://www.youtube.com/watch?v=bXYwCDfZ5g8

ases33
01-09-2021, 18:41
sayın hocalarım şimdiye kadar yaptığım hümik asiti agrohum marka leonarditle yapıyordum 1- 2 kilo posa kalıyordu tülbentle süzmeme rağmen iyi çöküntü yapıyordu son yaptığım hümik asiti entec in ürünü olan hümic-a yı denedim (yalnız ürününün paketi 20 kg ve granül) hemen hemen hiç posa kalmadı bidonlara doldurdum çok az çökelti yaptı birde dikkatimi çekti agrohumda koku olmuyordu bunda çok ağır koku oldu maske kullanmak zorunda kaldım

MeyveliTepe
02-09-2021, 11:36
sayın hocalarım şimdiye kadar yaptığım hümik asiti agrohum marka leonarditle yapıyordum 1- 2 kilo posa kalıyordu tülbentle süzmeme rağmen iyi çöküntü yapıyordu son yaptığım hümik asiti entec in ürünü olan hümic-a yı denedim (yalnız ürününün paketi 20 kg ve granül) hemen hemen hiç posa kalmadı bidonlara doldurdum çok az çökelti yaptı birde dikkatimi çekti agrohumda koku olmuyordu bunda çok ağır koku oldu maske kullanmak zorunda kaldım

Bu malzemenin %40'ı hümik asitmiş. Hepsi çözündü ise %60'ı ne?

Mahmut Tebir
02-09-2021, 12:41
onun içtiği leonardit olamaz. üzüm pekmezi içiyordur o.

ases33
02-09-2021, 14:47
https://i.hizliresim.com/l6qm6eu.jpg (https://www.hizliresim.com/l6qm6eu)
https://www.hizliresim.com/h8ci6zq

meyvelitepe hocam 4 kilo potasyum 140 kg su 20 kg hümica yı karıştırdım dibinde hiç çökelti kalmadı sadece bir avuç çimento gibi birşey kaldı birde agrohumla yaptığım zaman koku olmuyordu hümica ile yaptığımda kokudan yanına yaklaşamadım (acaba koku hümica daki % 26 azot tan dolayı olabilir mi) yaptığım hümik asiti bidonlara doldurdum bir hafta sonra gübre tankına boşalttığımda bidonun dibinde hemen hemen hiç çökelti yoktu agrahumla yaptığım zaman neredeyse 2 cm çökelti oluyordu. Hocam hümica nın tamamen çözülmesi hümik asit oranının düşük olmasından dolayı mı **** hümica nıun granül olmasından dolayı posanın veya taş çakılın olmamasından dolayı olabilir mi Teşekkürler

MeyveliTepe
02-09-2021, 16:08
meyvelitepe hocam 4 kilo potasyum 140 kg su 20 kg hümica yı karıştırdım dibinde hiç çökelti kalmadı sadece bir avuç çimento gibi birşey kaldı birde agrohumla yaptığım zaman koku olmuyordu hümica ile yaptığımda kokudan yanına yaklaşamadım (acaba koku hümica daki % 26 azot tan dolayı olabilir mi) yaptığım hümik asiti bidonlara doldurdum bir hafta sonra gübre tankına boşalttığımda bidonun dibinde hemen hemen hiç çökelti yoktu agrahumla yaptığım zaman neredeyse 2 cm çökelti oluyordu. Hocam hümica nın tamamen çözülmesi hümik asit oranının düşük olmasından dolayı mı **** hümica nıun granül olmasından dolayı posanın veya taş çakılın olmamasından dolayı olabilir mi Teşekkürler

Kullanmadığım için sadece mantık yürütebilirim. Bu malzeme leonardit değil sanki. %16 saf azotun leonarditte ne işi var? Hümik asit oranı düşük olduğuna göre, çözünen ne? Bu durumda kokması da normaldir herhalde. Koku amonyak gibi mi?

Agrohum veya başka bir leonarditte çökelti kalması normal. Zira humik ve fulvik asit dışında var olanlar çözünmeyecektir.

ases33
02-09-2021, 18:29
[quote=MeyveliTepe;1609917]Kullanmadığım için sadece mantık yürütebilirim. Bu malzeme leonardit değil sanki. %16 saf azotun leonarditte ne işi var? Hümik asit oranı düşük olduğuna göre, çözünen ne? Bu durumda kokması da normaldir herhalde. Koku amonyak gibi mi?

Agrohum veya başka bir leonarditte çökelti kalması normal. Zira humik ve fulvik asit dışında var olanlar çözünmeyecektir

evet hocam amonyak gibi kokuyordu hocam birde şu attığım resimde ki hümik asit oranı iyi mi tavsiye edermisiniz.

https://i.hizliresim.com/1o1ffgm.jpg (https://www.hizliresim.com/1o1ffgm)

MeyveliTepe
02-09-2021, 22:27
Bu üründe toplam %65 humik asit varken nasıl oluyor da %40 organik madde oluyor ki?

Humik maddenin bir kısmı organik mi değil acaba?

Bu piyasa aşmış artık :(

pH ölçeriniz varsa, bir kaşık humic-a malzemesini 1 su bardağı içme suyu ile iyice karıştırdıktan sonra pH'ını ölçebilir misiniz? Önce suyun pH'ını ölçmeyi unutmayın.

Poizer
29-11-2021, 13:42
Yaşadığım bölgede leonardit çıkan maden var. Dökme olarak satıyorlar. Bu husus ile ilgili sorularım var.

- Dökme olarak alınan leonardit hemen tarlaya/bahçeye atılmalı mı? Beklemesinde bir mahsur var mı?

- Dönüme ne kadar atmak gerekir? Nasıl atmak gerekir? Kürekle biraz zor gözüküyor.

- Ne kadar sürede toprağa etkisini görürüz?

- Son olarak hangi sıklıkla atmak daha sağlıklı olur?

Likos
29-11-2021, 17:19
[quote=MeyveliTepe;1609917]Kullanmadığım için sadece mantık yürütebilirim. Bu malzeme leonardit değil sanki. %16 saf azotun leonarditte ne işi var? Hümik asit oranı düşük olduğuna göre, çözünen ne? Bu durumda kokması da normaldir herhalde. Koku amonyak gibi mi?

Agrohum veya başka bir leonarditte çökelti kalması normal. Zira humik ve fulvik asit dışında var olanlar çözünmeyecektir

evet hocam amonyak gibi kokuyordu hocam birde şu attığım resimde ki hümik asit oranı iyi mi tavsiye edermisiniz.

https://i.hizliresim.com/1o1ffgm.jpg (https://www.hizliresim.com/1o1ffgm)

ph:9.9-11.9 ??

Kozanli
16-03-2022, 08:54
45 yıldır bu bağlarda çalışıp 1000-1500 dekarlık alanın sorumluluğunu taşıyorum, bugüne kadar gübre kullanmadım.
Bu bağlar Avrupa'da.
Şu bu gübre haberlerini okurken düşüncelere dalıyorum.
Galiba ben eskilerde takılı kalmışım.

EmineYıldız
16-03-2022, 09:35
45 yıldır bu bağlarda çalışıp 1000-1500 dekarlık alanın sorumluluğunu taşıyorum, bugüne kadar gübre kullanmadım.
Bu bağlar Avrupa'da.
Şu bu gübre haberlerini okurken düşüncelere dalıyorum.
Galiba ben eskilerde takılı kalmışım.
Sayın Kozanlı, Türkiye de bağlarda hem ilaçlama hem de gübreleme çok fazla yapılıyor. İlk geçen sene gözlemledim O kadar çok ilaç ve gübre kullanıyorlar ki kullanılmazsa verim olmaz, bağ hastalanır diyorlar. Gübresiz verimi nasıl yakalayabiliriz? Tarım ilaçsız veya minimum düzeyde nasıl tutabiliriz?

Kozanli
16-03-2022, 18:38
Ülkemizde genelde beton duvarlar revaçta, herkes evinin etrafını yüksek duvarlarla örmektedirler.
Bu durumda yüksek örülen duvarlar alanları havasız bıraktığı gibi soğuk havanın çöreklenip soğuk vurma olayları yaşanıyor.
Yaz gününde sıcak havalarda da akım sağlamadığı için hastalıklara yol açıyor.

Bitkinin hava almasını sağlarsınız hastalıkların önünü almış olursunuz
Bağlar da bizler koltuk alma işlevi yaptığımız gibi aşırı sürgünleri kesip yaprak seyretmesi yaparız.
Bu vesileyle hava almasını sağlarız.
Mesela, domates 🍅 sitillerinde koltuk altı alma işlevi yaptığımız gibi…

Resimlerde gördüğünüz gibi bir çalışmamız var.

Portakal Rengi
18-03-2022, 06:14
İklim etkenini göz önüne almak da gerekiyor. Soğuk ve serin iklimde zararlıların hareketlenmesi zor. Sıcak bölgelerde zararlı türler çok ve çeşitli.
Gübreleme için ise toprak yapısı önemli. Diğer etken ise birim alandan ürün beklentiniz. İşletmeniz yüzlerce dönüm olduğu zaman beklentileriniz ve davranışlarınız değişiyor. Türkiye de işletme alanları küçük. Birim alandan ürün beklentisi çok yüksek. Birim alana düşen sabit giderler de yüksek. Birbirini tetikleyen döngüler oluşuyor.

ELBiSDANLI
11-04-2022, 17:34
Bu üründe toplam %65 humik asit varken nasıl oluyor da %40 organik madde oluyor ki?

Humik maddenin bir kısmı organik mi değil acaba?

Bu piyasa aşmış artık :(

pH ölçeriniz varsa, bir kaşık humic-a malzemesini 1 su bardağı içme suyu ile iyice karıştırdıktan sonra pH'ını ölçebilir misiniz? Önce suyun pH'ını ölçmeyi unutmayın.
BU videodaki kişi siz misiniz yoksa? Konuşmanız çok benziyorda
https://www.youtube.com/watch?v=Uu47sKct7kY&ab_channel=EhlineSoral%C4%B1m

Anti Kapitalist
11-04-2022, 21:12
Ah leonardit sen nelere kadirsin..... 52 sayfalık konu çıkmış harika cidden :)

devrann
11-04-2022, 22:18
https://i.hizliresim.com/l6qm6eu.jpg (https://www.hizliresim.com/l6qm6eu)
https://www.hizliresim.com/h8ci6zq

Merhaba yazınızı yeni gördüm.Bu malzeme leonardit değil humat.Bu yüzden potasyum hidroksit kullanmanıza gerek yoktu.Hatta firma olayı biraz daha geliştirip soya fasülyesi kaynaklı amino asit koymuş.Yani potasyum hidroksit eklemesenizde bu ürün çok iyi bir şekilde suda çözünürdü.Kokunun sebebi ise potasyum hidroksitin amino asitleri daha küçük parçalara bölüp hidrolize etmesi ve ortama amonyak açığa çıkarmasından dolayı.Açıkta bekletince koku yapıyor sonuçta protein kaynaklı.

MeyveliTepe
12-04-2022, 14:22
BU videodaki kişi siz misiniz yoksa? Konuşmanız çok benziyorda

Benimle ilgisi yok.

ases33
04-05-2022, 22:53
devrann hocam bilgilendirmeniz için çok teşekkürler bu ürünü potasyum hidroksit kullanmadan bahçemde damlamadan kullanmaya devam edeyim mi tavsiye eder misiniz ( tabii hümikasiti agrahum dan yapmaya devam edeceğim bahçeye senede iki defa veriyorum)

inceoglu
06-09-2022, 22:39
herkese selamlar. 2 yaşındaki zeytin fidanlarıma damlama sistemi üzerinden dağıtılmak üzere sıvı hümik asit uygulaması yapmak istiyorum ancak piyasada içeriğinden emin olamadığım onlarca ürün var. tavsiyeniz olabilir mi?

devrann
07-09-2022, 18:22
herkese selamlar. 2 yaşındaki zeytin fidanlarıma damlama sistemi üzerinden dağıtılmak üzere sıvı hümik asit uygulaması yapmak istiyorum ancak piyasada içeriğinden emin olamadığım onlarca ürün var. tavsiyeniz olabilir mi?

Humas-12 alabilirsiniz tki üretimi veya blackjak alabilirsiniz.

sbfadem
24-10-2022, 13:58
toprağın organik maddesini artırmak için dikim çukuruna solucan gübresi ve bitki beslenmesini artırmak, kök yapısını güçlendirmek için cansuyuna fulvik asit ilave etmek istiyorum. sacaka gold daki organik ürün etiket kısmında %10 yazmakta, fulvik asit değeri ise yazmıyor ama firma bu değerin çok yüksek olduğunu, vergilendirmeden dolayı düşük tutulduğunu söylüyor. Doğru olabilir. çünkü eski ürünlerin ambalajlarında %80 organik, %70 fulvik değeri vardı. kararsız kaldım. bu vergilendirme konusunu bilen var mı?

sbfadem
25-10-2022, 16:19
fulvik asit için araştırma yapıyorum. potasyum humatların bitkisel menşeili olanlardan farkı nedir

devrann
25-10-2022, 20:11
fulvik asit için araştırma yapıyorum. potasyum humatların bitkisel menşeili olanlardan farkı nedir

Potasyum humatlar,leonarditin potasyum hidroksitle çözündürülmesiyle elde edilir.Sıvı humik asitlerle aynı üretim şekli ancak toz olanlarının üretimi için su içeriği alınarak elde edilen bu tozun inceltilmesi vs üretim prosesleri var.Bunların tamamı Çin menşeli.****** iyi kalite olanlarda var ucuz olanlarda var aynı ürünün.Ancak bu ürünün en iyi kalitesi dahi damlama sisteminde tıkama yapabiliyor ve erime problemleri var aynı zamanda ph'tan dolayı pek karışım yapılamıyor.
Bitkisel olanların ambalajlarında artık humik fulvik asit içerikleri yazmamaktadır.Sadece leonardit kaynaklı olanlarda yazmaktadır.Daha doğrusu bu şekilde ruhsatlandırılıyor artık.
Fulvik asit olarak sacaka isminde bir ürün satılmaktaydı artık sacaka gold şeklinde satılmakta ancak içeriği daha düşük.Bu üründe bitkisel bir ürün kağıt fabrikalarından kalan ürünlerin bir proses ve bazı kimyasalarla üretimi söz konusu ancak ülkemizde ne şekilde bir ruhsatlandırma yapılıyor anlamak güç.
Leonardit kökenli fulvik asit piyasada yok sanıyorum.

sbfadem
27-10-2022, 00:12

bir de humic asit için sorum var. humic asitlerin yüksek phda çözündüğünü okumuştum. 5,5 gibi düşük phlı toprakta humic asit kullanılır mı? düşük phlı toprak seven bitkinin toprağına sıvı humic asit vermek fayda sağlar mı?

Dikim çukuruna leonardit kullanmak asitik toprağıın phını daha aşağı düşürür mü?
Dikim çukurunda kullanılan leonarditdeki humic/fulvic asitleri bitki hemen kullanmaya başlayabilir mi? çözünme çok zaman alıyor mu? çözünme uzun sürüyorsa fayda/maliyet düşünüldüğünde sıvı humic/fulvic asit kullanmayı önerir misiniz ?

devrann
27-10-2022, 19:31
bir de humic asit için sorum var. humic asitlerin yüksek phda çözündüğünü okumuştum. 5,5 gibi düşük phlı toprakta humic asit kullanılır mı? düşük phlı toprak seven bitkinin toprağına sıvı humic asit vermek fayda sağlar mı?

Dikim çukuruna leonardit kullanmak asitik toprağıın phını daha aşağı düşürür mü?
Dikim çukurunda kullanılan leonarditdeki humic/fulvic asitleri bitki hemen kullanmaya başlayabilir mi? çözünme çok zaman alıyor mu? çözünme uzun sürüyorsa fayda/maliyet düşünüldüğünde sıvı humic/fulvic asit kullanmayı önerir misiniz ?

Üretimi gereği yüksek ph'lı ortamdan dolayı sıvı humik asitlerin ph'ı yüksek olur.Humik asitlerin ph'ları yüksek olsada toprağın ph'ını etkileyecek düzeyde bir doz kullanılmaz.Dekara kalitesine göre 1 litre ile 2,5 litre arasında kullanılır.Bu dozlar toprağın ph'ını etkilemezler.
Yanlızca bazı tank karışımlarında ph'tan dolayı problem yaratır.
Leonarditte yine humik asitler gibi belli bir dozda kullanılmalıdır,kök bölgesine fazla kullanım yanmalara sebep olur.leoanarditlerin ph'ı daha düşüktür toprağın ph'ını düşürecektir ancak doz çok önemli.Leonardit ve humik asitlerin özelliği ph düşürmek değil toprağı tamponlamaktır.Yani toprakta ph çok yüksek ve düşükse bile bitkinin topraktan bitki besin alımına devam etmesini sağlar.
Leonardit ve humik asiti gübre gibi değilde toprak düzenleyicisi olarak düşünmeliyiz.Bazı elementleri şelatlayarak bitkiye daha yüksek miktarda geçmesini sağlar.Fosfor,demir,çinko gibi toprakta başka elementlerle bileşik oluşturup kökler tarafından alınması sınırlandırılan elemetler özellikle fosfor alımını arttırır.
Humik asitleri kullanıp sonucunu görmeye başlarsınız uzun süre beklemenize gerek yoktur,humik asitler çözünmüş haldedir toprakta uzun süre kalırlar.

gmjgmg
20-07-2023, 14:26
Merhaba
Burada bilgi ve tecrübelerini paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Ben bahçemde çok killi ve kalitesiz toprağımı ıslah etmek için leonardit uygulamayı düşünüyorum. İlk öncelikli amacım toprağın fiziksel özelliklerini düzeltmek ve daha havadar - sıkışmayan sıvı geçirgenliği yüksek bir hale getirmek.
Leonardit tedariği için burada paylaşılan öneriler daha çok humik asit elde etmek için işlemeye en müsait olanlar sanırım. Ama onlar da geniş alana uygulamak için biraz maliyetli.
Bu şekilde - işlenmemiş ve kaliteli Leonardit markası için öneriniz olur mu acaba. Daha önce önerilen markaların çoğu üretimi durdurmuş görünüyor. ( O da ayrı konu - neden acaba bu kadar hızlı değişim var?)
cevabınız için teekkürler

MeyveliTepe
20-07-2023, 16:35
Merhaba
Burada bilgi ve tecrübelerini paylaşan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Ben bahçemde çok killi ve kalitesiz toprağımı ıslah etmek için leonardit uygulamayı düşünüyorum. İlk öncelikli amacım toprağın fiziksel özelliklerini düzeltmek ve daha havadar - sıkışmayan sıvı geçirgenliği yüksek bir hale getirmek.
Leonardit tedariği için burada paylaşılan öneriler daha çok humik asit elde etmek için işlemeye en müsait olanlar sanırım. Ama onlar da geniş alana uygulamak için biraz maliyetli.
Bu şekilde - işlenmemiş ve kaliteli Leonardit markası için öneriniz olur mu acaba. Daha önce önerilen markaların çoğu üretimi durdurmuş görünüyor. ( O da ayrı konu - neden acaba bu kadar hızlı değişim var?)
cevabınız için teekkürler

İyi leonardit kaynaklarının çoğu tükendi.

gmjgmg
20-07-2023, 17:31

Çok Üzüldüm. Madenleri mi tükendi acaba. Ben bol miktarda bulunan birşey olarak düşünmüştüm.Ciddi hayal kırıklığı içerisindeyim şu an.

gmjgmg
20-07-2023, 19:22

Bu arada bu işe bir blogda okuduğum killi toprak ıslahı ile ilgili yazı ile giriştim. Şimdi farkettim - sanırım sizin blogunuz. Son halinin de oldukça iyi olduğunu belirtmişsiniz. Tebrik ediyorum. Umarım bol bereketli olarak devam ediyordur.

Leonardit olarak Fosil Power, Zeolit olarak da Umdemin sipariş ettim.
Leonarditi geldiğinde lavabo açıcı ile test etmeyi planlıyorum. (KOH az miktarda bulmak zor olabilir) Böylelikle en azından düz kömür tozunu dökmediğimden emin olurum.
Her türlü katkılarınız için teşekkür ederim.

devrann
07-01-2024, 19:05
https://stoller.com.tr/wp-content/uploads/perlhumus-tescil.pdf
https://www.humintech.com/fileadmin/content_images/agriculture/products/perlhumus/PERL_HUMUS_GRANULES_TECH_EN_01.04.2021.pdf
https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.mevzuat.gov.tr%2Fm evzuatmetin%2Fyonetmelik%2F7.5.24410-Ek.docx&wdOrigin=BROWSELINK

Humintec'in ürettiği perl humus leonarditi stoller isminde bir firma satmaya başlamış.Benim hatırladığım bu ürünün oranı daha yüksekti ancak ucuz diye satılan ürünlerin tesciline sahip şu anda. Altıntar'ın sattığı ürünün hem ismi değişmiş hem oranlar düşük %50 .Humintech'in sitesinde toplam humik asit içeriği %38-39 aralığında verilmiş ve altta iso 5073'e göre tayin edildiği belirtilmiş,fulvik kısmı içinde başka bir tayin yöntemini belirtmiş bu kısım Türkiye'de analiz edilmiyor.Bakanlığın analiz yöntemi TS 5869 ISO 5073/Ocak 2003 ,sanırım humik asitler için ıso 5073'ü karbon oranı için ts 5869 kullanıyorlar.Benim anlamadığım aynı üründe aynı metodu kullanıp farklı oranları nasıl buluyorlar veya düşük oranlı bir ürünü nasıl yüksek gösteriyorlar bu şekilde .Üreten firma ürünün oranını 38-39 arasında belirtmiş ve organik madde 80'den büyük kuru madde ise max 72.Ancak bakanlığın yaptığı analizler daha farklı.Humintech'in bu ürünü %85 humik asit oranıyla satılıyordu daha önce.Ürünü daha önce kullanmıştım ve toz veya granül yapıda değildi.Ürünün boyutları iriydi serada yataklara karıştırıp kullanınca kullanmadığımız yere göre şaşırtıcı derecede gelişme fazlaydı.
Analiz yöntemini değiştirmişler sanırım veya artık yüksek kaliteli ürünler gelmiyor . Bunun dışında bütün firmaların ürünleri satıldığı ülkelerde aynı tayine göre (ISO 5073)tescil veriliyor artık leonarditte humik asit tayini yöntemi standart haline gelmiş. Gel gör ki Türkiye'de yapılan analizin sonucu farklı bazı oranlar yüksek, bazıları düşük.En önemli kısım olan humik asit oranı daha yüksek firmanın tescili 38-39 arası.Biraz araştırdım bu konuyu.

Anladığım kadarıyla bir standart olsada yinede pek bir standart yok olmasıda bazı sebeplerden dolayı çok zor ve tam anlamıyla bir tayin ve standart geliştirilememiş durumda.

Bununla ilgili firmanın şöyle bir açıklaması var
Hümik maddeler için tanımlanabilir bir molekül yapısı bulunmadığından, hümik ve fulvik asitlerin içeriğinin belirlenmesi için yalnızca dolaylı yöntemler mevcuttur. Hümik maddelerin belirlenmesine yönelik ilk girişimler, sulardaki kahverengi rengin farklı yoğunluklarına neden olan çözünmüş organik karbonun farklı konsantrasyonlardaki (çözünmüş) hümik maddelere atıfta bulunduğu varsayılarak kolorimetrik yöntemlere dayanmaktaydı. Bu nedenle Aldrich hümik asitleri gibi standartlar, ilgili numune ile karşılaştırmak üzere bir standart hazırlamak için kullanılmıştır. Kahverengi rengin sadece hümik maddelerden değil, lignosülfonatlar veya melas gibi hümik olmayan maddelerden de kaynaklanabileceği sorununun yanı sıra, bu yöntem hümik ve fulvik asitler arasında ayrım yapamamaktadır.

Kaliforniya Gıda ve Tarım Bakanlığı (CDFA) standardı gibi sonraki analitik yaklaşımlar, hümik maddelerin alkali altında çözünen, ancak asidik koşullarda çözünmeyen fraksiyonu olarak tanımlanmalarına dayanarak hümik asitlerin gravimetrik tayinine odaklanmıştır. Ancak CDFA yöntemi, ilkeleri gereği yalnızca çökelebilir fraksiyona atıfta bulunduğundan, yalnızca hümik asitlerin belirlenmesi için uygulanabilir. Ayrıca bu gravimetrik yöntem, asidik koşullar altında hümik asitlerin çökeltisinin sadece (organik) hümik asitlerden değil, aynı zamanda hümik maddelerdeki çok kararlı kil-hümus-kompleksleri nedeniyle kil gibi çeşitli inorganik kısımlardan da oluşabileceğini dikkate almaz.

Özellikle linyit ve linyitlerdeki hümik asitlerin belirlenmesi için bir başka yaklaşım ISO/TC 27 Coal and Coke tarafından ISO 5073 "Linyitler ve linyitlerde Hümik asitlerin belirlenmesi" adı altında yayınlanmıştır. Bu yaklaşım sadece sodyum hidroksit ile ekstrakte edilen "serbest" hümik asitlerin belirlenmesini değil, aynı zamanda sodyum pirofosfat ile ekstraksiyon yoluyla toplam hümik asit içeriğinin belirlenmesini de ifade eder. Bu yöntemde ekstraktlardaki hümik ve fulvik asit içerikleri, organik karbonun belirlenmesi ve ardından 0,59 faktörü ile dönüştürülmesi yoluyla yalnızca dolaylı olarak belirlenir. Bu yöntem hümik asitlerin çökeltilmesini sağlamadığından, hümik ve fulvik asit içeriklerinin toplamı pratik olarak farklılaştırılmadan belirlenir. Ne yazık ki, bu standart organik karbon içeriğinin potasyum dikromat ile titrasyon yoluyla belirlenmesini şart koşmaktadır, bu nedenle bu yöntem artık sadece çok az sayıda laboratuvar tarafından kullanılmaktadır. A. Volikov ve I. Perminova, ekstraktlardaki organik karbonun belirlenmesi için zaman alıcı ve sağlığı tehlikeye atan potasyum dikromat kullanımına alternatif olarak TOC analizörlerinin kullanılmasını önermektedir ("Toplam Organik Karbon Analizörü ile Hümik Maddelerdeki Hümik/Fülvik Asit Oranının Belirlenmesi için Ekspres Yöntem").

Hümik maddeler bazlı ürünler için amaçlanan kalite kontrolünü göz önünde bulunduran Hümik Ürünler Ticaret Birliği (HPTA), gübreleme ürünlerindeki hümik ve hidrofobik fulvik asitlerin konsantrasyonunu belirlemek için yeni bir analitik standart geliştirmeye başlamıştır. IHSS (Uluslararası Hümik Maddeler Derneği) ve ISO standardı 12782-4/-5 (Hollandalı toprak bilimci André van Zomeren ve Rob Comans tarafından geliştirilmiştir) ilkelerine dayanarak Richard T Lamar, Daniel C Olk, Lawrence Mayhew, Paul R Bloom'dan oluşan ekip şu anda geçerli olan ISO standardı 19822'nin analitik temellerini geliştirmiştir, Ağustos 2018'de ISO/TC 134 (Gübreler, toprak düzenleyiciler ve faydalı maddeler) tarafından yürürlüğe giren ve Amerikan Bitki Gıda Kontrol Yetkilileri Birliği (AAPFCO) tarafından onaylanan ve CEN/TC 455 (Bitki Biyostimülanları ve Tarımsal Mikro-Organizmalar) tarafından kabul edilen ISO 19822 standardı.

Bununla birlikte, ISO 19822 hümik maddelerdeki inorganik kısımların miktar belirleme üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığı için büyük bir gelişme olsa da, bu standart sadece fülvik asitlerin hidrofobik kısmını belirler ve bu da fülvik asitlerin toplam içeriğinin sadece bir kısmını oluşturur. Buna ek olarak, lignosülfonatlar gibi endüstriyel yan ürünler, hümik maddeleri hesaba katmasalar da fulvik asitlere benzer bir davranış gösterirler. Bu nedenle ISO 19822, lignosülfonatlar ile hidrofobik fulvik asitleri birbirinden ayırmak için numunenin Kükürt içeriğinin belirlenmesini önermektedir. İlgili numunelerdeki Kükürt içeriğinin %0,75'i aştığı durumlarda, iddia edilen hümik üründe lignosülfonatların bulunmadığını doğrulamak için ayrıca FTIR (Fournier Transform Infrared Spectroscopy) analizi ile daha ileri bir karakterizasyon uygulanmalıdır.

Yeni ISO standardı 19822, toplam fulvik asit içeriğinin belirlenmesi açısından kesinlikle sınırlamalara sahip olsa da ve ayrıca çok emek yoğun olsa da, şu anda hümik ürünlerin kalitesini kanıtlamak ve garanti etmek için en önemli standarttır.

Yapılan tayinlern farklılığı ile ilgili bir blog yazısı.
https://humikasit.blogspot.com/2017/01/kati-humik-asit-analizleri-neden-hatali.html

Kişniş
13-11-2024, 02:35
Bu arada bu işe bir blogda okuduğum killi toprak ıslahı ile ilgili yazı ile giriştim. Şimdi farkettim - sanırım sizin blogunuz. Son halinin de oldukça iyi olduğunu belirtmişsiniz. Tebrik ediyorum. Umarım bol bereketli olarak devam ediyordur.

Leonardit olarak Fosil Power, Zeolit olarak da Umdemin sipariş ettim.
Leonarditi geldiğinde lavabo açıcı ile test etmeyi planlıyorum. (KOH az miktarda bulmak zor olabilir) Böylelikle en azından düz kömür tozunu dökmediğimden emin olurum.
Her türlü katkılarınız için teşekkür ederim.

Merhaba. 13 dekar zeytinligime ben de leonardit atacagim. Gubrele dagitma makinasi kullanacagim icin granul forma ihtiyacim var. Fosil Power marka demissiniz. Kullanip memnun kaldiniz mi acaba? Maliyeti de goz onunde bulundurarak baska marka onerir misiniz? Cok tesekkurler.

ornekkoy
14-11-2024, 10:12
Merhaba. 13 dekar zeytinligime ben de leonardit atacagim. Gubrele dagitma makinasi kullanacagim icin granul forma ihtiyacim var. Fosil Power marka demissiniz. Kullanip memnun kaldiniz mi acaba? Maliyeti de goz onunde bulundurarak baska marka onerir misiniz? Cok tesekkurler.

Merhaba,

13 dekar için ne kadar leonardit ihtiyacı hesapladın ?

biz geçen sene %35 humik asit tonu 1500'den almıştık, nakliye dahil.

daha eskiden ali ayhanın'ın ürünleri vardı hümik asit ağırlıklı aslında verimlide oldu onları kullandık 2 sene ama maliyet faktörü kritik burda

Kişniş
14-11-2024, 10:14
Merhaba,

13 dekar için ne kadar leonardit ihtiyacı hesapladın ?

Merhaba, Dekara 300 kg 13 dekara 4.9 ton. 0-30 cm arasi 1 dekarda 300 ton toprak olacagi varsayimiyla 300 kg ile dekarda organik madde miktarini %0,1 arttiririm varsayimiyla hareket ediyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

ornekkoy
14-11-2024, 17:19
Merhaba, Dekara 300 kg 13 dekara 4.9 ton. 0-30 cm arasi 1 dekarda 300 ton toprak olacagi varsayimiyla 300 kg ile dekarda organik madde miktarini %0,1 arttiririm varsayimiyla hareket ediyorum.

düz leonardit maliyet açısından sıkıntı değil ama humik asitte belki tüm arazi değilde ağaç bazlı hesaplama yapıp ağaç izdüşümüne uygulama yapmak maliyet-fayda açısından daha faydalı olabilir. sanırım ağaç yaşına göre bir hesaplama vardı bu konuda

Kişniş
14-11-2024, 17:25
düz leonardit maliyet açısından sıkıntı değil ama humik asitte belki tüm arazi değilde ağaç bazlı hesaplama yapıp ağaç izdüşümüne uygulama yapmak maliyet-fayda açısından daha faydalı olabilir. sanırım ağaç yaşına göre bir hesaplama vardı bu konuda

Leonarditi uygun maliyetli ve dusuk kalitede sectim. Maksadım organik madde miktarını arttirmak. Leonarditten yuksek humik asit beklentim yok. Sansima iyi maden denk gelirse bu da isin ekstrasi olur. Ama damlamadan verdigim humik asitte maliyeti cok dusunmeyecegim.