PDA

View Full Version : Leonardit ve humik asit




Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

Hakan KAYATÜRK
09-09-2015, 10:36
Merhaba sevgili agaclar.net ailesi 400 adet yarısı z900 yarısı northwonder cinsi 2 yaşındaki kiraz ağaçlarım için leonardit almaya karar verdim bir çok firmayı inceledim ve konuşmalarım sonucunda Türkiye çıkan madenlerin çoğunun leonardit olmadığını, linyit olduğunu ya da kimyasal katkılar ile içeriğindeki hümik ve fulvik oranlarının artırıldığını ve hep düşük kalite katkı maddelerinin leonardit adı altında satıldığını öğrendim ya da ben öyle sanıyorum şimdi sizinle bir siteden alınan bir yazı paylaşmak istiyorum, bu yazıya göre acaba bizler kandırılıyormuyuz? Konuya hakim değerli mühendis kardeşlerimiz konuya açıklık getirebilirlerse sevinirim bu düşük kaliteli ne olduğu belirsiz ürünleri kullanarak acaba topraklarımızı kirletiyor muyuz, kime nasıl güvenelim, kimin ürünü gerçek, kimin ürünü sahte, hangi markayı kullanırsak doğru ürüne ulaşmış oluruz? aydınlatırsanız çok sevinirim.
Alıntı;
LEONADİT NE DEĞİLDİR?

Dr. Selami İstanbulluoğlu
Maden Y. Mühendisi


LİNYİT KÖMÜRÜ, TORF (TURBA), GİDYA VE K-HUMAT LEONARDİT DEĞİLLERDİR.

Dünya’da yaşayan insanların hemen hemen hepsi, maden cevherlerini hiç görmemiş olsalar bile, demirin bakırdan, bakırın nikelden ve mermerin de diğerlerinden farklı bir maden türü olduğunu bilirler. Ancak, göreceli olarak yeni bir maden türü olan leonardit için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Ülkemizde (ve Dünya’nın birçok ülkesinde de) leonardit madeni başka maden türleri ile sık sık karıştırılmaktadır. Leonarditin en fazla karıştırıldığı madenler; linyit kömürü, torf (turba) ve gidyadır. Bu madenlerin renk ve görünüşlerinin az çok leonardite benzemesi ve bir miktar hümik asit içermeleri bu karışıklığa zemin hazırlamaktadır.

Bu gün Ülkemizin birçok yerinde linyit kömürünün, torfun ve gidyanın leonardit madeni olarak tanındığı, tanıtıldığı ve pazarlanarak satıldığı bir gerçektir. Oysa, bunlar birbirinden çok farklı madenlerdir. Linyit kömürü ve torf organik kökenli tortul kayaçlardır. Gidya, içeriğinde bir miktar organik madde olan çamur taşıdır ve tortul kayaçdır. Leonardit ise, organik kökenli tortul kayaçların kimyasal değişimi ile oluşmuş bir başkalaşım kayacıdır. Bu dört farklı madenin en önemli ortak özellikleri, içeriklerinde ekonomik olarak değerlendirilebilecek ölçüde hümik asitlerin bulunmasıdır. Dördü de doğal hümik asit kaynağıdır ve hümik asitlerin hammaddesidir. Ancak, içerdikleri hümik asitlerin oranları ve nitelikleri birbirinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla, organik toprak düzenleyicisi olarak veya hümik asit çöseltisi için hammadde ularak kullanıldıklarında da etkileri, yararları (ve zararları) elbette farklı olacaktır

Linyit kömürünün, torfun ve gidyanın tanımları Glossary of Geology’de (Bates, R., L. ve Jakson, J., A., 1980) şu şekilde yapılmaktadır:

Linyit kömürü: Kömürleşme derecesi torf ile taş kömürü arasında olan kahverengi – siyah renkte bir kömür madenidir. Pekişmiş (consolidated) bir yapısı vardır. Nem ve külü alındıktan sonra ısıl değeri 4600 Kcal/kg’dan düşüktür.

Torf (Turba): Yarı kömürleşme aşamasındaki bitki artıklarından oluşan bir pekişmemiş (unconsolidated) madendir. Bataklıklar gibi suya doymuş ortamlarda oluşur ve en az %75 oranında su içerir. Torf, kömür oluşumunun birinci aşaması olarak kabul edilir. Kuru bazda (nemi alındıktan sonra) karbon içeriği yaklaşık %60 ve oksijen içeriği yaklaşık % 30’dur. Orijinal bitkisel maddelerin yapıları içerisinde görülebilir. Torf, kurutulduktan sonra serbestçe yanabilir.

Gidya: İçerinde organik madde bulunan koyu renkli ve yumuşak bir tatlı su çamur taşıdır. İçersindeki organik maddeler, az veya çok, görülebilir. Suyu besin ve oksijence zengin olan bataklık veya göllerdeki çökelmelerle oluşur. Havasız ortamda oluşan tortul kayaçlardır.

Leonardit madeni ise; organik kökenli tortul kayaçların oksidasyonu ve kimyasal değişimi ile oluşmuş, koyu kahverengi - siyah renklerinde, parlak ve camsı görünüşlü, yumuşak bir madendir.


LEONARDİT,LİNYİT, TORF VE GİDYANIN FARKLI ÖZELLİKLERİ

Ø Bu madenler arasındaki en önemli fark içerdikleri hümik asitlerin oranlarıdır. Kuru bazda; linyit, torf ve gidya en fazla %30 oranında hümik asit içerirler. Bunların hümik asit oranı genellikle %5 - %20 arasındadır. Leonardite gelince, çeşitli kaynaklar bir madenin leonardit madeni olarak kabul edilebilmesi için içerisinde en az %50 oranında hümik asit bulunması gerektiğini bildirmektedir. Ancak, Tarım Bakanlığının ilgili yönetmeliğinde alt sınır %40 olarak belirtilmiştir. Bu durumda, bizim de alt sınırı %40 olarak kabul etmemiz gerekmektedir. Üst sınıra gelince, bütün yayınlarda üst sınır %90 olarak belirtilmiştir. Ancak biz bazı maden ocaklarımızda tüvenan leonarditin (ocakta yeni kazılmış leonarditin) hümik asit oranın %92’lere kadar çıktığını ölçmüş durumdayız. Bu açıklamaların ışığında, leonardit madeni %40 - %92 oranları arasında hümik asitler içerir denilebilir.

Ø Oran olarak yüksekliğinin yanı sıra, leonarditin içerisindeki hümik asitlerin çözünürlüğü de diğerlerine göre çok daha fazla ve hızlıdır. Bünyesindeki hümik asitler içersinde yer alan fulvik asitin oranı leonarditte ötekilerden çok daha fazladır ve leonardit diğerlerinden çok daha yüksek bir biyoaktiviteye sahiptir.

Ø pH oranları; leonarditte 3 ile 5 arasında, linyitte 6 ile 8 arasında, torfta 5,5 ile 6,5 arsında ve gidyada 6,5 ile 8 arasında değişmektedir. Leonarditin pH’ı diğerlerinden oldukça düşüktür.

Ø İçerdikleri karbonun oranları, her birisi için, farklı yerlerdeki maden ocaklarına göre farklılıklar göstermektedir. Ancak, ortalama değerler olarak; leonardit %50, Linyit %70 ve torf %60 oranlarında karbon içerirler. Leonarditin karbon oranı diğerlerininkilerden daha düşüktür. Gidya (çamur taşı) inorganik bir maden olduğu için karbon oranı da doğal olarak düşüktür. Elbistan gidyasının organik karbon oranı %25,25 olarak ölçülmüştür (Ayten Karaca ve diğerleri, 2006).

Ø İçerdikleri oksijenin oranları, her birisi için, yine farklı yerlerdeki maden ocaklarına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama değerler olarak; leonardit %30-50 arası, Linyit %20 ve torf %25-30 arası oranlarda oksijen içer. Leonarditin oksijen oranı diğerlerininkilerden daha yüksektir.

Ø Sertlik dereceleri; leonarditin 1’dir ve linyitin 2-2,5 arasıdır. Torf pekişmemiş bir maden olduğu için sertliği yoktur. Gidya orijinal haldeyken (tüvenan) plastik yapıdadır sertliği yoktur. Gidya kurutulunca küp şeklinde parçalara ayrılacak şekilde çatlaklar oluşur.

Ø Leonarditin yoğunluğu 0,70 gr/cm3 ile 0.90 gr/cm3 arasındadır. Linyitin yoğunluğu ise 1,30 gr/cm3 ile 1,50 gr/cm3 arasında değişir. Torfun yoğunluğu nemi alınmadan önce 0,80 - 1,00 gr/cm3 civarındayken kurutulduktan sonra 0,10 – 0,40 gr/cm3’e aralığına kadar düşebilmektedir. Gidyanın ortalama yoğunluğu ise 0,46 gr/cm3 olarak bildirilmektedir (M. Zauft ve diğerleri, 2011)

Ø Kurutulmamış ham madendeki nem oranları torf ve gidyada çok yüksek (%50 - % 75 arası), linyit ve leonarditte ise daha düşüktür (en fazla %35-40).

Ø Linyit, torf ve gidya tortul kayaçlardır. Leonardit tortul kayacın bozuşması ile oluşmuştur.

Ø Leonardit, torf ve gidya organik kökenli kayaçlardır. Gidya (içerisinde organik maddeler olsa da) inorganik bir kayaçtır.

Ø Torf, 5-10.000 yıl içerisinde oluşur. Linyit, gidya ve leonarditin oluşabilmesi için ise milyonlarca yıla ihtiyaç vardır.

Ø Linyit ve torf serbestçe yanabilir ve yakıt olarak kullanılabilirler. Leonardit ve gidya yanmaz ve yakıt olarak kullanılamazlar.

Ø Leonardit ve linyit kahverengi – siyah arası renklerdedirler. Torf; sarı, kahverengi veya siyah olabilir. Gidya ise; bej, gri veya açık kahverengi renklerindedir. Leonardit parlak ve camsı görünüşlüdür. Linyit, parlak ve camsı görünüşlü veya donuk ve mat görünüşlü olabilir. Torf ise donuk ve mat görünüşlüdür.

Ø Linyit, torf ve gidya madenleri Dünya’da ve Ülkemizde çok bol miktarda bulunurlar. Türkiye’nin toplam linyit rezervi 8 milyar ton civarındadır ve Ülkenin her yerine dağılmıştır. Torf; başta Kayseri, Hakkari ve Bolu olmak üzere, bir çok bölgede bolca vardır. Gidya ise Elbistan’da çok bol miktarda mevcuttur. Ayrıca, bunların madenciliği (üretilmeleri) kolay ve ucuzdur. Leonardit ise, “Leonardit Madeninin oluşumu” sayfasında anlatılan nedenlerden dolayı çok küçük rezevler halinde ve nadir olarak bulunur. Bu dezavantajının yanı sıra, leonarditin madenciliği de çok zor ve pahalıdır.


SONUÇ

Özetlemek gerekirse; bir madencinin gözünde yukarda sırladığımız madenlerin hepsinin ayrı ayrı önemi, ekonomik değeri ve kullanım yerleri vardır. Önemli olan doğru madeni, gerçek adıyla ve doğru yerde kullanmaktır. Yanlış olan ise; linyit kömürünün, torfun ve gidyanın “leonardit” adıyla ve leonardit yerine tanıtılıp pazarlanmasıdır. Bu çarpıklık şöyle bir benzetmeyle açıklanabilir:

“İnsanların mermeri tanımadığı bir ülkede hemen hemen hiç ekonomik değeri olmayan sıradan kalkerin mermer adıyla, mermer fiyatına ve mermerin yerine tanıtılıp pazarlanması. Çünkü ikisinin de içinde CaCO3 var.”

Toprağa potasyum takviyesi için gübre olarak kullanılan 4 farklı maden seçelim. Örneğin; granit, tüf, mika ve silvinit. Bunların dördü de toprakta potasyum takviyesi için kullanılabilir. Ama hiç kimse “Nasıl olsa bunların dördü de toprakta potasyum takviyesi için kullanılıyor, demek ki dördü de aynıdır” deyip graniti tüf olarak, veya mikayı granit olarak, veya tüfü silvinit olarak tanıtamaz ve satamaz. Bunların dördü de birbirinden farklı, ayrı madenlerdir ve birini ötekinin adı ile tanıtıp satmak, en azından, Maden Kanununa göre ve Tarım Bakanlığının ilgili yönetmeliklerine göre yasal olarak suçtur. Ancak, söz konusu leonardit, linyit kömürü, torf ve gidya olunca esaslı bir kavram ve tanımlama/tanıtma kargaşası halen devam etmektedir.

Linyit, torf ve gidya olmayan bir başka madde de Leonardit ismi ile piyasada tanıtılmakta ve pazarlanmaktadır. “Bir Başka Madde” diyoruz çünkü bu maddenin henüz tanımlanmış bir adı bulunmamaktadır. İçerisinde %10-30 oranında hümik asit bulunan düşük kaliteli linyit kömürleri bir veya birkaç defa KOH çözeltisinde eritilip suyu buharlaştırılarak bir çeşit K-Humat elde edilmektedir. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal işlemlerle elde edilen ve pH’ı 9 ile 13,5 arasında değişen bu K-Humat benzeri madde daha sonra Doğal Leonardit Madeni olarak pazarlanmaktadır. Her şeyden önce, çok iyi bilindiği gibi, gerçek leonardit hümik asitin hammaddesidir, yani asidik bir maddedir ve pH’ı hiç bir koşulda 7’dan büyük olamaz.

Leonardit doğal bir madendir. Doğal madenler kimyasal işlemlerle elde edilmez veya kimyasal işlemlerle elde edilen hiç bir madde doğal maden olamaz. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal yolla elde edilen bu K-Humat benzeri isimsiz maddenin bir yerlerde önemi veya ekonomik bir değeri olabilir. Ancak, bu madde kesinlikle leonardit değildir ve leonardit adı ile tanıtılıp pazarlanması yanlıştır.

Ayrıca, linyit kömürü yakan termik santrallerin (Soma, Yatağan vb.) baca gazlarının çevredeki toprağa ve bitki örtüsüne verdiği zarar düşünülecek olursa, düşük kaliteli linyitlerden elde edilen K-Humat benzeri maddenin veya linyit kömürünün bizzat kendisinin doğrudan toprağa uygulanması ile acaba hangi zararlı kimyasallar hangi oranlarda toprağa doğrudan verilmektedir?

Kömür madencilerinin madenin yakınlarındaki tarla sahipleri ile yıllardır süregelen çatışmaları ve mahkemelerdeki davaları biz madenciler tarafından yaygın olarak bilinir. Madenden çıkartılıp yer üstüne stoklanan linyit kömürünün tozu, özellikle yaz aylarında, rüzgarla yakınlardaki tarlalara uçar ve bu linyit kömürü tozunun tarlada biriktiği yerlerde ya verim iyice azalır veya hiç ürün alınamaz. İşte, madenci ile tarla sahibi bu noktada kafa kafaya gelirler. Aynı stoktaki linyit kömürünün bu defa "leonardit" adı verilerek tarla sahibi çiftçiye para ile satılması oldukça garip bir çelişki değil mi?
Kaynak; LEONARD0T NE DE0LD0R (http://www.siamad.com.tr/leonard304t-ne-de286304ld304r.html)




rlcalikoglu
18-09-2015, 11:17
merhaba, 2014 aralık ayında diktiğim ceviz fidanlarıma hümik asit uygulamak istiyorum. bayram tatilimi bahçede geçireceğimden , bu mevsimde hümik asit uygulamasının bir sakıncası olur mu? birde sözgelimi 100 LT suya ne kadar hümik asit karıştırmak en iyi orandır? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

stok
20-09-2015, 20:34
merhaba, 2014 aralık ayında diktiğim ceviz fidanlarıma hümik asit uygulamak istiyorum. bayram tatilimi bahçede geçireceğimden , bu mevsimde hümik asit uygulamasının bir sakıncası olur mu? birde sözgelimi 100 LT suya ne kadar hümik asit karıştırmak en iyi orandır? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim
Sayın ricalikoglu, her ne kadar sıvı humik asit icin sorsanizda ben nacizane kendi tecrübelerime dayanarak şunları söyleyebilirim; gecen sene Yalova'daki bahçemize serptigim toz leonarditin etkilerini bugün biberlerin arasındaki yabanı otları temizlerken farkettim. Bahce toprağımız oldukça killi ve yazın sıcaklarda çatlayan bir yapısı var. Bir haftalık yağışlardan sonra Bahce toprağının kabardığını gördüm. Ben 100 m2'lik bir alana deneme amaçlı 25kg toz leonardit kullandım. Ürün ismini hatırlamıyorum fakat aldığım satıcı ithal olduğunu söylemişti.

Sayın meyvelitepe bir kaç sayfa once bir arkadasımızın bahçesi icin 300m2 topraga 300kg tavsiyesinde bulunmuştu. Uzun lafın kısası bayramın 2. Gunü asırı yağış bekleniyor ve bu uygulama icin yağışın cok faydalı olduğunu söyleyebilirim.

estikey
20-09-2015, 22:59
Sakıncası olmaz, humik asit her dönem uygulanabilir. Toprağa uygularken, 100 lt olarak değil ağaç başına veya dönüme göre hesap yapılır. Ağaçlarınız henüz bir yaşında olduğu için ağaç başına ortalama 100 cc olacak şekilde verebilirsiniz. Bu 100 cc yi ister 5 lt suda ister 10 litre suda karıştırıp verebilirsiniz, özel bir hesabı yok. Ama benim 100 lt tankım var ordan verecem derseniz. O zaman 100 lt suya 1 lt humik asit karıştırıp 10 ağaca verdiğinde aynı kapıya çıkar.

rlcalikoglu
22-09-2015, 08:43
cevaplar için çok teşekkür ederim

rlcalikoglu
22-09-2015, 08:49
Sayın ricalikoglu, her ne kadar sıvı humik asit icin sorsanizda ben nacizane kendi tecrübelerime dayanarak şunları söyleyebilirim; gecen sene Yalova'daki bahçemize serptigim toz leonarditin etkilerini bugün biberlerin arasındaki yabanı otları temizlerken farkettim. Bahce toprağımız oldukça killi ve yazın sıcaklarda çatlayan bir yapısı var. Bir haftalık yağışlardan sonra Bahce toprağının kabardığını gördüm. Ben 100 m2'lik bir alana deneme amaçlı 25kg toz leonardit kullandım. Ürün ismini hatırlamıyorum fakat aldığım satıcı ithal olduğunu söylemişti.

Sayın meyvelitepe bir kaç sayfa once bir arkadasımızın bahçesi icin 300m2 topraga 300kg tavsiyesinde bulunmuştu. Uzun lafın kısası bayramın 2. Gunü asırı yağış bekleniyor ve bu uygulama icin yağışın cok faydalı olduğunu söyleyebilirim.

Sayın stok, tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. benim bahçemde sakarya da. kışa girerken ben de granül leonarditi her ağaca serperek uygulamayı planlıyorum. kış boyunca yağışlarla toprağı bi güzel havalandıracak ve pamuk gibi yapacak kanaatindeyim ;)

atabora
25-10-2015, 15:10
Merhaba
Bu sene kireçli olan bahçemi ıslah etmeye karar verdim. Amacım sebze yetistirmek ve toprağa kompost ve leonardit karıştırmayı düşünüyorum. Bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olmadığım için size danışmaya karar verdim toprak çok sıkı (eski bataklık topragi ve kurulunca büyük ihtimal kireçten bembeyaz bir renk alıyor) ve tuzlu bu durumda yaklaşık 20 m2 karelik bu alan için ne kadar kompost hazırlamalıyım? Kompost la karıştırdıktan sonra leonardit uygulamalı miyim? Eğer uygularsam ne kadar uygulamalıyım? Yaklaşık olarak cevaplarsanız sevinirim.

MeyveliTepe
25-10-2015, 16:57
Merhaba
Bu sene kireçli olan bahçemi ıslah etmeye karar verdim. Amacım sebze yetistirmek ve toprağa kompost ve leonardit karıştırmayı düşünüyorum. Bu konuda yeterli bilgi birikimine sahip olmadığım için size danışmaya karar verdim toprak çok sıkı (eski bataklık topragi ve kurulunca büyük ihtimal kireçten bembeyaz bir renk alıyor) ve tuzlu bu durumda yaklaşık 20 m2 karelik bu alan için ne kadar kompost hazırlamalıyım? Kompost la karıştırdıktan sonra leonardit uygulamalı miyim? Eğer uygularsam ne kadar uygulamalıyım? Yaklaşık olarak cevaplarsanız sevinirim.

Alan 20m2 ise toprağı komple değiştirin daha iyi olur.

atabora
26-10-2015, 19:12
Alan şehirden 90 km uzaklıkta ve çevredeki toprak da genellikle böyle olduğu için yaklaşık 10 m3 toprak taşımanın zor olacağını düşünüyorum. Şu anki hali de bize yetiyor yoksa tesis yaklaşık 20 km2 kare bir alan ve çoğu kısım kullanılabilir. Ben sadece topragi biraz daha verimli hale getirip ürün çeşitliliğini artırmayı düşündüğüm için toprak taşımak fazla abartı bir çözüm olacaktır.

Remlak
26-10-2015, 19:59
n11 de tesadüfen gördüğüm bu ürün hakkında bilgisi olan var mı?
%100 Saf Fulvik Asit (%81 Fulvik Asit I (http://urun.n11.com/gubre/100-saf-fulvik-asit-81-fulvik-asit-icerir-P65704297)

http://cdn4.n11.com.tr/a1/1024/15/06/16/57/55/20/97/03/04/98/99/67/01243554718682663547.jpg

MeyveliTepe
26-10-2015, 20:39
Söyledikleri %81 fulvik asit oranı muhteşem bir oran. Fakat bu ürün kimindir, markası, üreteni nedir, belgesi var mıdır, neyin nesidir meçhul.

blnturkek
27-10-2015, 09:16
üstadların klavyelerine sağlık. takip

Remlak
27-10-2015, 20:55
Söyledikleri %81 fulvik asit oranı muhteşem bir oran. Fakat bu ürün kimindir, markası, üreteni nedir, belgesi var mıdır, neyin nesidir meçhul.

Ben bir tane satın aldım. Yarın gelince fotoğraflarım ve detayları görürüz.

Şu sitede kullanımı anlatılmış ingilizce bilenler çeviri yapabilir mi?

Soluble Fulvic Acid Powder - 1 Pound (http://www.mbferts.com/Soluble-Fulvic-Acid-Powder-80-1-Pound-211.htm)

MeyveliTepe
27-10-2015, 21:48
Ben bir tane satın aldım. Yarın gelince fotoğraflarım ve detayları görürüz.

Şu sitede kullanımı anlatılmış ingilizce bilenler çeviri yapabilir mi?

Soluble Fulvic Acid Powder - 1 Pound (http://www.mbferts.com/Soluble-Fulvic-Acid-Powder-80-1-Pound-211.htm)

Uzun yazacak vaktim yok, çok özet yazayım. Bu üründen 1.9gr, 10 galon (yaklaşık 37,5 litre) suda çözülür ise 40ppm fulvik asit çözeltisi elde edilirmiş. Bu site hidroponik uygulamalara odaklanmış olduğu için o açıdan anlatmış.

Bu konsantrasyon hem besin eriyiğinde kökten, hem de yapraktan verilebilirmiş.

atabora
29-10-2015, 17:33
Toprak taşımanın önündeki engellerden ve maliyetinden dolayı sebze adası veya toprağın üst kısmına %25 oranında ( değişebilir) kompost ile karıştırmayı düşünüyorum. Ayrıca toprağa 2 lt kadar leonardit karıştırmayı düşünüyorum. Sizce bunlar etkili olur mu? Sebze adasi uygulaması mı daha mantikli olur toprağın üst tabakasına kompost karıştırmak mı?

Remlak
31-10-2015, 17:37
Teşekkür ederim, MeyveliTepe
Ürün pazartesi elimde olacak o zaman fotoğraf eklerim.

kerkenez
02-11-2015, 08:28
Toprak taşımanın önündeki engellerden ve maliyetinden dolayı sebze adası veya toprağın üst kısmına %25 oranında ( değişebilir) kompost ile karıştırmayı düşünüyorum. Ayrıca toprağa 2 lt kadar leonardit karıştırmayı düşünüyorum. Sizce bunlar etkili olur mu? Sebze adasi uygulaması mı daha mantikli olur toprağın üst tabakasına kompost karıştırmak mı?

Ben saman bulamadığımdan deneyemedim ama siz bulabilirseniz deneyebilirsiniz. Önce toprak ıslak değilse ıslatıyorsunuz. Otları bastırmak için toprağın üzerine baskısız karton ya da parlak olmayan gazete örtüyorsunuz tekrar ıslatıyorsunuz. Onun üzerine 5 santim gübre, kompost ya da yeşil malzeme örtüp suluyorsunuz. Üzerine 10 santim saman örtüp suluyorsunuz. Sonra yine 5 santim yeşil malzeme ve 10 santim saman örtüyorsunuz. Tabi yine bunları ıslatıyorsunuz. 6 ay kadar sonra toprak hazır hale geliyormuş. Aslında olay kompost yapma ile aynı mantık.

İngilizceniz iyiyse sheet mulching diye aratabilirsiniz.

Remlak
02-11-2015, 18:39
Resimler büyük olduğu için sayfaya eklemedim, linklerden bakabilirsiniz.

http://i.hizliresim.com/qRQkpZ.jpg

http://i.hizliresim.com/WE8vyQ.jpg

http://i.hizliresim.com/3PWZVp.jpg

Ekleme: Çin üretimi ürün, ithalatçı Lena Tarım, çin sitesi aşağıda ama detay yok.

http://www.haocheng.cn/en/detail.asp?f=55

cebrail-
11-11-2015, 16:50
Söyledikleri %81 fulvik asit oranı muhteşem bir oran. Fakat bu ürün kimindir, markası, üreteni nedir, belgesi var mıdır, neyin nesidir meçhul.

% 50 leonarditi sizde % 70 çıkarabilirsiniz 40 leonardit 59 kg su 1 kg nitrikasit
1 saat 40 derecede karıştırın 30 dakika dinlendirin kazanın altkısmına çöken katıyı almayın diyer sıvıyı alıp kurutun sonrada toz yapın dibe çöken çözülmeyen maddelerdir sonra potasyum hitroksitila reeksiyona koyun 4saat soğumayayakın 50 gram kadar sodyumasetat koyun soğudukdan sonra filtreleme işlemine koyun sodyum asetat sıvının zamnsonrasında çökelmesini önlüyor kendinizi buişlemlerden koruyarak yapın solumayın

MeyveliTepe
11-11-2015, 18:27
% 50 leonarditi sizde % 70 çıkarabilirsiniz 40 leonardit 59 kg su 1 kg nitrikasit
1 saat 40 derecede karıştırın 30 dakika dinlendirin kazanın altkısmına çöken katıyı almayın diyer sıvıyı alıp kurutun sonrada toz yapın dibe çöken çözülmeyen maddelerdir sonra potasyum hitroksitila reeksiyona koyun 4saat soğumayayakın 50 gram kadar sodyumasetat koyun soğudukdan sonra filtreleme işlemine koyun sodyum asetat sıvının zamnsonrasında çökelmesini önlüyor kendinizi buişlemlerden koruyarak yapın solumayın

Bu işlemin sonucunda fulvik asit mi (humik değil) kalıyor? Siz yaptınız mı? PH ne oluyor?

junior
17-11-2015, 02:04
organik maddesi düşük killi toprağı ıslah etmek için sıvı humik-fulvik asit düşündüm. 1000 civarı ağaç var. leonardit gibi ağır çeken maddelerin kullanımı çok yorucu olur. suya düşük dozda humik-fulvik asit karışımı ile çözmek mantıklı geldi, fakat ekonomik ve doğru ürünle buluşmak ülkede problem. şu aşağıdaki ürünü yorumlayabilecek olan çıkar mı.

Cms Humat (sivi Humik Fulvik Asit) 20lt=25kg 358 - n11.com (http://urun.n11.com/gubre/cms-humat-sivi-humik-fulvik-asit-20lt25kg-P63755388?cid=604001&gclid=CjwKEAiAmqayBRDLgsfGiMmkxT0SJADHFUhPq6N2YGM2 10rsrEcgeShK9vXx8DCF1_jT0ai29PcUrRoCx5Dw_wcB)

http://cdn4.n11.com.tr/a1/1024/15/05/28/87/54/77/24/77/66/87/16/10/83258775579582285411.JPG

Antalya'da "savnur gübre" üretiyor, Savaş Uzun.

içerik
%25 Humik Fulvik Asit
%35 Organik Madde
% 2 Azot(N)
% 1 Potasyum Oksit (K2O)


bir de şimdi bunun kömürden mi leonarditten mi üretildiğini nasıl anlıyoruz. üretici bunu yasal olarak açıklıyor mu.

sinanertan88
26-11-2015, 17:52
*** ben yeni üye oldum siteye biz antalya kumlucada hem humik-fluvik asit,organik ve sıvı gübre ,sıvı kalsıyum uretıcısı ve satıcısıyız. aynı kendi arazilerimiz de kullanmaktayız herhengı bır sorusu olan olursa memnunıyetle cevaplamak ısterım ve her turrlu yardımcı oluruz. kumluca tarım

uşaklı ismail
15-12-2015, 11:25
merhaba arkadaşlar hepinize iyi günler diliyorum ben bu siteye yeni üye oldum yazılanları dikkatle okuyorum leonardit ve hümik asit bunlarla ilgili detaylı açıklamalar var fakat benim asıl öğrenmek istediğim şu beş dönümde altmış adet chadler ceviz ağaçlarım var ağaçların yarısının durumu güzel diğer yarısının zayıf tabi bu durum toprağın yapısıyla alakalı ama ağaçları daha iyi duruma getirmek için leonardit mi yoksa hümik asitmi önerirsiniz kesin olarak arkadaş senin tarlana şu sebepden ötürü şunu kullanman gerek diyebilecek bilgili ve tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum

MeyveliTepe
15-12-2015, 11:56
merhaba arkadaşlar hepinize iyi günler diliyorum ben bu siteye yeni üye oldum yazılanları dikkatle okuyorum leonardit ve hümik asit bunlarla ilgili detaylı açıklamalar var fakat benim asıl öğrenmek istediğim şu beş dönümde altmış adet chadler ceviz ağaçlarım var ağaçların yarısının durumu güzel diğer yarısının zayıf tabi bu durum toprağın yapısıyla alakalı ama ağaçları daha iyi duruma getirmek için leonardit mi yoksa hümik asitmi önerirsiniz kesin olarak arkadaş senin tarlana şu sebepden ötürü şunu kullanman gerek diyebilecek bilgili ve tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum

Bahsettiğiniz "arkadaş" müneccim değilse ve bir şey söyler ise olsa olsa feci bir şekilde uydurmuş olur.

Tank
20-01-2016, 01:01
Leonardit ve Sıvı Humik Asit (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653-43.htm) başlığına yazabilirsiniz. Syn MeyveliTepe ; Öncelikle ilginize teşekkür ederim.Forumda dikkatimi çeken sizin ve diğer arkadaşların yazılarını epeyce inceledim.Ben kamudan yeni emekli oldum,şimdiki uğraşım toprak yapısı bakımından pıroblemli 40 dekarlık bir fındık bahçesi. 20 yıldır uğraşıyorum,yaptığım masrafın yarısı kadar ürün alamadım.Kaçırdığım bir eksik var.her yıl tahlillerde verilen gübreleri vermeme rağmen dal büyütemedim vede ürün alamadım. İşte bu noktada leonardit ve humik asit yorumlarınızı okuyunca şeytanın bacağını kırdık heralde dedim ve sitenize üye oldum.Özelikle 36.sayfa 1078 numaralı mesajınız yapımı konusunda beni cesaretlendirdi.Hümas 15 in kulanım tarİfine uyarsam her köke en az 1 lt den 1400 lt gibi bir ihtiyacı piyasadan temin etmem mümkün değil. Syn MeyveliTepe ;Bu sebeple kendi ihtiyacım kadar humik asit sıvı eldesi için malzemeleri araştırmaya başladım,ancak 1078 numaralı mesajınızdaki malzeme birim oranları ile 1101 numaralı mesajınızdaki fazla ihtiyaçlar için 'ÖRNEK'teki tesadüfen gördüğüm KOH u satan firmanın aynı sayfadaki birim oranları tarifi arasında önemli farklar var.Bu noktada benim anlayamadığım,kaçırdığım bişey var diyorum,ve sizin tarifiniz çok daha ekonomik.Vaktiniz olup da bu konuyu inceleme fırsatınız olursa önerileriniz için çok memnun olurum.İlginize tekrar çok teşekkürler ederim,saygılarımla.

MeyveliTepe
20-01-2016, 01:53
Toprağınızın durumunu anlamak bakımından tahlil sonuçlarını şu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21190.htm) koyarsanız iyi olur. Böylece toprakta yapısal ve kimyasal bir sorun olup olmadığını görmüş oluruz.

Kök başına 1lt humik asit bana çok fazla geldi, öyle dendiğinden emin misiniz?

Potasyum hidroksit satıcısının verdiği humik asit tarifinde çok yüksek miktarda KOH kullandırmış, fazla kullanım olduğunu da her ihtimale karşı yazmışlar, ısıyı yükseltir gibi de bir şey eklemişler :) Bunun sonunda solusyonda serbest KOH kalmasından, tavana vurmuş PH seviyesi ile bunu kullandığınız taktirde ağaçlarının köklerinin yanacağından, toprak PH seviyesinin onulmaz bir şekilde tahrip olacağından bahsetmemişler. Kullanılacak leonarditi de %50'lik olarak tarif etmişler ki içinde taş, toprak ve kireç olan bir malzeme.

Ne yapacağınızı neticede siz bilirsiniz ama benim tavsiyem #1078 nolu mesajda verdiğim ölçüleri uygulamanız olur. Oradaki 0,25 Mol ölçüde KOH oranı bilimsel araştırmalarda kullanılan oran ve solusyonda serbest tahrip edici hidroksit bırakmaz. leonarditi de yüksek h+f asit oranlı, PH'ı 3 civarında olan bir malzemeden kullanın.

Elde ettiğiniz ürünü de kök başına 1 litre değil, 50-60 cc, en fazla 100cc olarak, 1:100 su ile verin, bunu yılda 3-4 kez tekrarlıyabilirsiniz.

Not: Bu ölçüler ev yapımı humik asit için emniyetli ölçülerdir. Bunun sonunda bir miktar humik asit çözünmeyip çökelti olarak kalabilir ama elde ettiğiniz humik asit çözeltisi bitkilerinizde, ağaçlarınızda ters bir etki yapmayacak emniyette olacaktır.

Bazı araştırmalarda humik asit yapımında kullanılacak leonarditin işlem öncesi %10 oranında Nitrik asit ile karıştırılıp kurutulduktan sonra da 0.5 M oranındaki KOH ile hazırlanmış suda çözülmesinin humik asit verimini çok arttırdığını söylüyor. Asit ile ön işlem henüz denemediğim bir yöntem. Denersem bulgularımı bu başlıkta yazarım.

Tank
20-01-2016, 19:12
Syn Meyveli Tepe; Bende pirince giderken bulgurdan olmamak adına sizin araştırmalarınızdan faydalanmak istedim.Tavsiye edilen tarif TKİ' nin hümas 12 si, her kök için 5 yaşa kadar 100 cc 5 ten sonrası her yaş için X 100 cc, bahçemin ortalaması 20 yaş. ve buna göre hesap 1.6 lt yapıyor.tabi denemeden araştırmadan vermek dediğiniz gibi benim için faciayla sonuçlanabilirdi.Verdiğiniz 0.25 Mol,0.25 ml gram toz KOH olarak agıladım. Yani her 1 Litreye 0.25 mlgram. inşallah doğru anlamışımdır. Ayrıca RT7 diye reaktif bir malzeme yazmış firma, kullanmak doğru olurmu? Toz leonarditi yine yorumlarda önerilen 'ORFETEKNİK-AGROHOM'dan almayı düşünüyorum %70 HUM,FUL(+/- 10) Sonuçlandırabilirsem inşallah,tahlilini de yaptırmak istiyorurum. Malzemelerden Suyun de iyonize hali karşılığında, yağmur suyu olarak kullanılabilrmi ? çünkü 1 tonluk depomda hazır.ayrıca tahlillerimi belirttiğiniz sayfaya attım,2 kurum arasında çok büyük farklar var ve pancarkop ta attığım dap hiç görünmüyor.bende şaşkınım.Syn MeyveliTepe ilginize tekrar teşekkür ederim.şimdilik aklıma takılanlar bunlar,saygılarımla.

MeyveliTepe
20-01-2016, 19:41
0,25 Mol, 0,25 gr demek değildir. 1 Mol, ilgili bileşiğin 6x10^^23 tane molekülünün ağırlığı demektir. 1 Mol KOH'un ağırlığı 56,11gr'dır. Bunun 0,25'i, 14,02gr eder.

MeyveliTepe
20-01-2016, 20:51
Ağacın her bir yaşı için 100cc diye bir mantık olamaz. Humik asit toprağı düzenleyen bir malzeme, ağacın yaşı ile bir ilgisi yok. Okuduğunuz tarifi yanlış yorumlamış olabilirsiniz ya da anlaşılmaz veya yanlış yazmış olabilirler.

Potasyum hidroksit satıcısının sitesindeki tarifte yine orada satılan rt7 dedikleri malzemenin ne olduğu belli değil, öyle bir şeye gerek olduğunu düşünmüyorum.

Humik asit yapmayı deneyecekseniz önce 1 litre gibi bir deneme yapın, tecrübe kazanın, ondan sonra daha çoğunu yaparsınız.

Asitle ön işlem yapılan metod hayli ilginç geldi. Bir hafta - 10 gün bir zaman dilimi içinde denemek istiyorum. Okuduğum birden fazla araştırmada bu metodun verimliliği hakkında çok iyi sonuçlar alındığı bildirilmiş. Öyle ise siz de o yöntemi uygularsınız ama önce deneyip sonucu görmeliyim.

Tank
20-01-2016, 21:57
Syn MeyveliTepe; Yapacağınız bu çalışmanın başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum.bizde az miktarda deneme amaçlı malzeme temini için çalışalım.mesela de iyonize su, damacana suyu olabilirmi? veya yağmur suyu. (saf su mudur).

MeyveliTepe
20-01-2016, 22:10
Syn MeyveliTepe; Yapacağınız bu çalışmanın başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum.bizde az miktarda deneme amaçlı malzeme temini için çalışalım.mesela de iyonize su, damacana suyu olabilirmi? veya yağmur suyu. (saf su mudur).

pet şişelerle satılan sudan kullanırsanız olur.

MeyveliTepe
28-01-2016, 13:55
Nitrik asit ile ön işlemli humik asit yapılma denemesini küçük bir miktar ile yaptım. Sonuç bilimsel araştırmalarda söylendiği gibi daha başarılı görünüyor. Leonardit olarak tescilinden yüksek humik asit oranlı ve toz halde bir malzeme kullanmıştım. Geriye hemen hemen hiç bir şey kalmadı, neredeyse tamamen çözündü.

Çözünürlüğün artıp daha fazla humik asit elde edilmesinin dışında bu yöntemde humik asitin niteliği de değişiyor. Bunu ölçme imkanım yok ancak yapılan bilimsel deneylerde böyle deniyor. Bunları daha sonra aktarırım.

Yaptığım denemede 10gr leonardit kullandım. 20ml %50'lik nitrik asiti 80ml su ile %10 konsantrasyona indirdim ve leonardit ile karıştırdım. Yaklaşık 1 saat karıştırmadan sonra bir filtre kağıdı ile nitrik asiti süzdüm ve filtre kağıdının üzerinde kalan leonarditi 3 gün boyunca kuruttum. Kurutma işleminin normalde 105 derecedeki fırında yapılması gerekiyor ama böyle bir imkanım yok (büyük miktarda yaparken bahçe fırınını kullanmayı düşünebilirim).

Kurutmadan sonra 100ml sıcak suda 2,8 gr potasyum hidroksiti (0,5 Mol) çözüp (saniyede çözünüyor) kurutulmuş leonarditi içine boşalttım. 1 saatlik karıştırma sonucunda maksimum ölçüde çözündü.

Nitrik asit kuvvetli bir asit. Çok dikkatli olunması gerekiyor. Eldivensiz, gözlüksüz asla çalışılmamalı. Üstünüze teninize hiç bir şekilde değmemeli. Hiç bir metal ile temas etmemeli. Sadece cam ve asite dayanıklı plastik ile temas etmeli. Alkali malzeme ile de hiç bir şekilde temas etmemeli. Asit banyosundan süzülen nitrik asit tekrar plastik bir kaba alınmalı ve atılmamalı. Asitten süzülen leonardit kurutulurken ev içine konulmamalı, buharlaşırken çıkan koku çok sert.

Kurutulmuş leonarditin KOH çözeltisinde eritilmesi işlemi iç mekanda yapılmamalı. Malzemede eser miktarda da olsa hala nitrik asit bulunması sebebiyle bir süre gaz çıkıyor ve bu gaz asla solunmamalı. Asitte yıkanmış leonardit iyice kurumadan KOH çözeltisine eklenmemeli.

Nitrik asit için yaptığım uyarıların hepsini potasyum hidroksit (KOH) için de yapmak isterim. Bu malzeme de çok kuvvetli bir baz'dır ve benzeri şekilde hiç bir yerinize değmemelidir.

Tank
28-01-2016, 18:34
Yüksek oranda çözelti bırakıyorsa denemeye değer, böylesi malzemelerin ve deneylerin acemisi olmakla, korunma gereçleri temin ederek özellikle gaz maskesi de kullanıp uygun ortamda uyarılarınızı ve tavsiyelerinizi dikkate alarak inşallah cesaret edebilirim.

Ancak bu maksatla kullanılacak yüksek oranlı hum fulv içeren toz leonardit piyasası oldukça kafa karıştırıcı, ben orfe teknik firması ile görüştüğümde agrohom istemiştim, firma yetkilisi bu iş için agronil kullanılır deyince, ogrohum oranları daha yüksek agronil ise hum-fulv % 55 (+ -) 10 Yazdığını söyledim. firma ise bunun asgari garanti edilen değerler olduğunu söyledi.sonuçta bu malzemeyi aldım , sizin ve bu firmanın tarifine göre 2 ayrı örnekte deneme yaptım şimdi tahlilerini uygun fiyata yapacak yer araştırıyorum.siz bu malzemeden hiç kullandınızmı ? bende yorumlarda tavsiye edildiğini gördüm,sakıncası yoksa tecrübe ettiğiniz yüksek oranlı hum-fulv içeren toz leonardit tavsiye edebilirmisiniz. saygılarımla.

MeyveliTepe
28-01-2016, 18:47
Acaba firmanın elinde yüksek humik asit oranlısı yok da onun için mi düşük olanı vermeye çalışıyor? Benim denemelerde kullandığım agrohum. Hayli iyi bir ürün.

Bugün ayrıca 50gr ile bir deneme başlattım. Bu defa 3-4mm tanelerden oluşan bir malzeme kullanıyorum. Humik asit oranını bilmiyorum, sonuçlanınca göreceğiz.

Ürün olarak bir de bu var (http://www.hazemkimya.com/tr/urunler-products-3/kati-organik-toprak-duzenleyiciler/flash-otd). Yüksek humik asit oranlısı denenebilir.

Leonardit piyasası bir alem. Malzeme topraktan çıktığı için içeriği değişken olabiliyor. Malına güvenen yüksek oranlı tescil alıyor, ki hasbelkader düşük oran çıkarsa şikayet edebilir, malını piyasadan toplatabilirsiniz. Güvenmeyen ise düşük oranlı tescil alıyor. Bazıları da tescil düşük olmasına rağmen satarken müşteriye yüksek oranlı rapor gösteriyor ki bunlardan özellikle kaçınmak lazım, zira o raporun nasıl alındığı hiç belli değil, piyasadan iyi bir malzeme satın alıp kendi malınız gibi analiz yaptırıp, malınızın raporu imiş gibi düşük kalite malzemeyi satmak mümkün. Raporun bir resmiyeti olmadığı için hiç bir şey iddia edemezsiniz.

Tank
28-01-2016, 19:16
Syn MeyveliTepe; firma ile görüştüğümde özellikle belirttim, agrohum %75 olduğu için ondan almak istiyorum dedim.Ancak agrohum un granül olduğunu bununda çözelti için dez avantaj olduğunu bu sebeple yüksek çözünürlük için öğütülmüş toz olması gerektiğini söyledi.bu amaçla kullanımlara illaki agronil dediği için mecburen onu aldım 5 torba kadar.sonucunu bende merak ediyorum.Adı geçen firmayı tesadüftür önceden aramıştım telfona cevap veren olmadı,meyilde attım henüz cevap alamadım. denemek için 1-2 torba diye belirtmiştim.Bahsi geçince şimdi meilime baktım sonradan cevaplamışlar fakat % 55-65 olarak yazılmış meilde.Tekrar arayıp ulaşmaya çalışıcam.Aslında ORFE TENİK'in yetkilisi iyi bir insan, yardımcı olmaya çalışıyor,sıvı için herkese agronili verdiğini, en az % 15 sonuç alındığını söyledi.

lilpar76
06-02-2016, 12:30
Merhabalar, bahçemde qayet sağlıklı bir rododenderonum ve üç, dört yıldır hiç gelişmeğen bir kameliyam var ve yaprakları sararmış vaziyyette. Yeni çıkan yapraklar da aynı renkte çıkıyor, sorum şu: suya karıştırarak humik asit verirsem sorun çözülür mü?

MeyveliTepe
06-02-2016, 12:50
Yaprakların sararmasının bir sürü sebebi olabilir. Bu yapraklardan yakın çekim bir kaç fotoğraf çekerseniz sebebini tahmin etmeye çalışırız.

lilpar76
06-02-2016, 12:54
Teşekkür ederim, sayın MeyveliTepe, en yakın zamanda fotoqrafları yollamağa çalışırım.

lilpar76
06-02-2016, 13:03
Bu arada rododenderonun yapraklarında da sanki sararmağa meyllilik başlamış kibi, oysa, geçen sene diktiğimde yaprakları parlak ve koyu yeşildi.

MeyveliTepe
06-02-2016, 13:05
Sararan yapraklardan birini yakın çekim fotoğraflar mısınız? Yaprakların damarlarını da görelim.

Bir de toprağın PH seviyesini biliyor musunuz?

lilpar76
06-02-2016, 13:21
Bazı yaprak uçlarında kurumalar da oluşmağa başladı.

MeyveliTepe
06-02-2016, 14:03
Toprağınızın PH seviyesini bilseydik iyi olacaktı. Rhododendron aynı diğer açelyalar gibi hayli asitik toprak sever. Toprak PH seviyesinin yüksek olması bitkinin bir çok minerali alamamasına sebep olur. Bu yüzden de demir ve magnezyum eksikliği semptomları gösterir.

Sizin yerinize olsaydım ne yapardım? Öncelikle toprak PH seviyesini ölçmeye çalışırdım (büyük ihtimal de yüksek çıkardı). PH seviyesini düşürmek için bitkilerin taç altlarına kükürt serpiştirip toprakla karıştırırdım. Buna ilave, 5 litre suda 1-2 çorba kaşığı epsom tuzu, 1 çay kaşığı da demir sülfatı iyice eritir, bulabiliyorsam biraz da düşük PH'lı fulvik asit ekler kökten verirdim. Ayrıca bol yanmış koyun gübresini de bitki tacı altına yayıp toprak ile karıştırırdım.

lilpar76
06-02-2016, 14:41
Sayın MeyveliTepe, öncelikle ilginizden dolayı size minnettarım. Bahçe toprağımın PH seviyyesının ölçmüş olmasam da yüksek olması herhalinden belli, üstelik suyumuz da kireçli. Söylediklerinizi uygulamağa çalışıcam.
Yanmış koyun gübresi bulmam biraz zor, ama yeterince yanmış büyükbaş hayvan gübresi varımdır, kameliyaya ve bahçemdeki herdemyeşil ağaçlara ( leylandi, şımşır, taflan ve mazılara) da hayvan gübresi kullana bilirmiğim?
Önceden teşekkür ederim, saygılar.

MeyveliTepe
06-02-2016, 15:02
Hayvan gübresi iyice olgunlaşmış durumda ise kullanılır.

coskunahm
12-02-2016, 10:17
Merhaba,
Toprağını zenginleştirmek için önümüzdeki ay arsama korunga ekimi yapmayı istiyorum. Tohumların gelişimlerini desteklemek için bir gece evvelinden hümik aside, köklerin azot sabitleme kabiliyeti artsın diye de ekim yapmadan hemen önce rhizobium bakterilerine bulayıp ekim yapmayı düşünüyorum. Bu ikisinin birlikte kullanılması sıkıntı oluşturur mu? Bir de bu uygulama zamanları (hümik asidi bir gece önce, bakteriyi de ekim öncesinde) doğru mudur? Tavsiyeleriniz olursa memnun olurum :) Şimdiden teşekkürler.

Tank
17-02-2016, 11:51
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe, Humik asit yapmayı deneyecekseniz önce 1 litre gibi bir deneme yapın, tecrübe kazanın, ondan sonra daha çoğunu yaparsınız.

Syn Meyvelitepe; Belirttiğiniz ölçeklerde ilk denemeyi yaptım, PH,11,80 / HUM,FULV 11 / ORG MAD 13 . ORFE TEKNİK Firma önerisine göre de bir örnek yaptım, PH 13.20 / HUM FULV 13 / ORG MAD % 20 .Karıştırma işlemini tam olarak yapamamış olabilirim.Acemiliğimle İlk deneyimde sonuçları olumlu gördüm,analizleri sakarya ünv. kimya bölümünde tanıdık arkadaşlar yaptılar.Büyük ölçekte yapacağım örnekten LABEN e göndereceğim.Sonuç hakkında sizin yorumlarınızda benim için önemli.

Ayrıca, Remlak arkadaşımızın bahsettiği % 85 lik toz fulvik üründen deneme için bende almıştım. http://i.hizliresim.com/3PWZVp.jpg , ürünü tahlil ettirdim, PH 6,24 / FULV 1,3 / ORG MAD 1,4 (1 LT SUYA 20 GR TOZ FULV) % 85 i yaklaşık olarak verdiği söylendi.

MeyveliTepe
17-02-2016, 13:45
Yaptığınız denemelerde kullandığınız malzemelerin ölçülerini su dahil tam olarak verirseniz iyi olur.

Tank
17-02-2016, 21:30
1. deneme: 1 lt de iyoniz su / 14 gr koh / 140 gr toz agronil. 2.deneme : 1 lt de iyoniz su / 50 gr koh / 250 gr toz agronil.

MeyveliTepe
17-02-2016, 22:16
Her iki denemede de elde ettiğiniz sıvı humik asit miktarı 1 lt.

1. denemede 140 gr leonardit ve 14 gr koh kullandınız. Elde ettiğiniz 1 litre humik asitin 110 gr'ı H+F asit.

2. denemede 250gr leonardit ve 50 gr koh kullandınız. Elde ettiğiniz 1 litre humik asitin 130 gr'ı H+F asit.

İlk denemede 140gr leonarditten 110 gr humik ve fulvik asit çıkarttınız. Verimlilik %78

İkinci denemede 250gr leonarditten 130 gr humik ve fulvik asit çıkarttınız. Verimlilik %52

İkinci denemede 36gr daha fazla koh kullandınız (%250 daha fazla)

İlkinin 11,80 PH değerine karşı çok alkali 13,20 PH seviyesinde solusyon elde ettiniz.

Bir de bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/1436094-post1282.htm) anlattığım Nitrik Asit ön işlemlisini de deneyin. Bunun çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu yöntemde farklılık sadece elde edilen humik ve fulvik asit miktarlarında değil, aynı zamanda elde edilen humik asitin niteliğinin de farklı ve çok daha yarayışlı olmasında.

Not: Nitrik asit ile ön işlemli humik asit yapımında bir noktayı değiştirmek isterim. leonardit nitrik asit ile muamele edilip süzüldükten sonra süzüntü nitrik asit plastik bir kaba alınıp bir kenara konmalı. Süzgeç kağıdının üzerinde kalan leonardit öylece kurutulmak yerine normal su ile yıkanarak nitrik asitten olabildiğince arındırılıp öyle kurutulmalı.

Tank
17-02-2016, 23:04
syn meyvelitepe :
[QUOTE=MeyveliTepe;1436094]Nitrik asit ile ön işlemli humik asit yapılma denemesini küçük bir miktar ile yaptım. Sonuç bilimsel araştırmalarda söylendiği gibi daha başarılı görünüyor. Leonardit olarak tescilinden yüksek humik asit oranlı ve toz halde bir malzeme kullanmıştım. Geriye hemen hemen hiç bir şey kalmadı, neredeyse tamamen çözündü.

Denemek istiyorum, fakat kullanılan malzemelerin kalitesi, elde edilecek sonuçlarda tereddütleri en aza indirmeye yarayacaktır.Bu sebeple, paragrafta belirttiğiniz toz leonardit malzemeyi ve nitrik asiti sakıncası yoksa yazabilirmisiniz. İnşallah daha iyi bir sonuç çıkacaktır. Verimlilik mukayesesi gerçekten düşüncemi netleştirmeye katkı sağladı. Emeğinize teşekkür ederim.

Ayrıca,bazı yabancı kaynaklardan alıntı olarak yapılan çevirilerde işlem sırasında önce leonardtin suya dökülmesi, hemen arkasından KOH un ilavesi önerilmektedir.böyle bir işlem sırasının sonuca etkisi olabilirmi ? (Nitrik asit kullanılmayan işlem için.)

MeyveliTepe
17-02-2016, 23:42
Benim kendi uygulamalarımda kullandığım leonardit, çok sene önce alınmış agrohum idi. Ancak bu malzeme granül değil toz. Yaptırdığınız analizler doğru ise sizin kullandığınız malzemede de sorun yok. İkinci denemenizde çok fazla KOH kullanmanıza rağmen malzemedeki humik ve fulvik asitin tamamını su azlığından çözemediniz. Ayrıca KOH çok fazla olduğu için PH da gereksiz yere çok yüksek oldu. Hem cebinize hem de tarlanıza zarar.

Nitrik asiti bu gibi malzemeleri satan yerlerde %55 konsantrasyonunda bulabilirsiniz.

Önce leonarditin suya dökülmesi sonra KOH eklenmesinin bir mantığının olduğunu sanmıyorum. Leonarditi suya döktüğünüzde anında dibe iner.

furkan yıldız
01-03-2016, 13:44
İnternette çok farklı ve çeşitli markalar var. Şu iyi bu iyi tanımı yapamıyorum. Siz hangi markaları kullanıyorsunuz acaba ?

merdefe
01-03-2016, 21:40
Herkese Merhaba; hümik asit veya fülvik asit yapımında kullandığınız malzemenin granül **** toz olması çok önemli değil; %40 hümik-fülvik oranı olan 25 kiloluk bir leonardite 15 lira verirken bunu %60 a çıktığını söyleyen tozlarda en az 100 lira. illa çok olacak diye takılmayın ucuzunu alın maksat fayda maliyet oranıdır .. Ayrıca hümik ile fülvik arasında mutlaka yazılmış olmasına karşın tekrarlamak istediğim bir özellik vardır: fülvik asit denen bileşim her türlü sıvıda çözünür ve katyon değişim kapasityesi hümik asite göre fazladır. Fülvik asit yaprakta alınmasına rağmen hümik asit molekül büyüklüğü nedeniyle yapraktan bitki içine alınamaz. hümik asit toprağa yüksek konsantrasnyonlarda verildiği zaman kimse kılcal kök kanallarını tıkamıyor diyemez .. Hümik asit daha çok toprağı bitkinin rahat etmesi için hazırlar fülvik asit ise bitkiye taşınma işlemlerini gerçekleştiriri. fülvikasit tüm ph derecelerinde çözünürken asıl hümik asit ph 8 9 10 civarı tam çözünme sağlar. kendi yaptığınız hümik asiti sulandırıp niktik asit damlattığınız zaman dipte çökme olduğunu gözlemleyebilirsiniz. SAygılarımla Esen Kalın.

cevizagaciş
03-03-2016, 11:17
Hocam merhaba,
bu leonarditin pH değeri bizim için önemli mi? piyasada pHsına göre fiyatlandırılmış leonarditler mevcut. Acaba hangisinden alalıyım?
Birde hocam leonarditi parçalarken potasyumhidroksitin yerine sodyum hidroksit kullansam topraktaki verimi etkiler mi?
teşekkür ediyorum smile ifade simgesi

MeyveliTepe
03-03-2016, 12:29
Hocam merhaba,
bu leonarditin pH değeri bizim için önemli mi? piyasada pHsına göre fiyatlandırılmış leonarditler mevcut. Acaba hangisinden alalıyım?
Birde hocam leonarditi parçalarken potasyumhidroksitin yerine sodyum hidroksit kullansam topraktaki verimi etkiler mi?
teşekkür ediyorum smile ifade simgesi

Evet, leonardit PH'ı önemlidir. PH seviyesinin düşük olması içindeki safsızlıkların, kireç, taş, toprak vb.nin az olduğunun da bir göstergesidir.

Sodyum toprak ve bitkiler için zararlıdır, potasyum faydalı. Böyle bir fark var.

furkan yıldız
05-03-2016, 08:02
Asıl yardımınızı şimdi rica ediyorum. Agrohum marka toz olanı aldım. Fiyatı 25 tl + kargoya geldi. Bir yerde 75 tlye satılıyor ki 3 katı kar ederek bizi ne yerine koyduğunu merak ediyorum. Değerleri şu şekilde ;

Hümik asitler %75±10
Nem %17±5
Toplam Organik Madde %85
İz elementler %3
Toprak minarelleri (SiO2, Al2O3) %7
pH %4±1
E.C 2,5 dS/m±0,5
C/N 17±1
Boyut 0-3 mm
Çözünürlük (%1'lik KOH solüsyonunda) Çok yüksek

33 sayfanın 25'ini okudum ama çoğunluk hep sıvı olanı kullanmış. Ben ise toz olanı aldım. Kullanacağım alanlar ; 7-8 yaşlarındaki meyve ağaçları (dut, erik, incir, elma, hurma vs), sebzeler (domates, biber, kabak, patlıcan vs), çok büyük boydaki ortancalar. Buraya kadar herşey iyi hoş, fakat bu ürünü ne zaman, ne kadar ağaçlar haricindekilere nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Biraz detaylı olacak ama yardımcı olursanız çok sevinirim :)

Son olarak şunu ekleyeyim ; Bahçemiz İstanbul-Çatalca'da. Yer yer aşırı killi, yer yer benim tabirimle sert tarla toprağı gibi. Ek olarak biofarm sıvı gübre almayı düşünüyorum. Doğru bir düşünce mi ? Yoksa onun yerine başka birşey kullanmam daha mı isabetli olur ?

tarku
15-03-2016, 09:46
Merhaba Tarım bakanlığından onaylı leonardit üreticilerinin listesini nereden bulabilirim? Google deli etti beni. Tarım bakanlığı sitesine giriyorum, link bombardımanına tutuluyorum. Oradan oraya gezip duruyorum.

Yarasa gübresi sayfasında ürgüp yarasa gübresi firması hakkında olumsuz yazılar okudum. Bu firma leonardit ve zeolit satışı da yapıyormuş. Leonadit için labaratuardan alınmış analiz raporunu yolladılar. Bu firmanın Tarım bakanlığından tescilli üretici olup olmadığını öğrenmek istiyorum.

600353

600354

tarku
15-03-2016, 19:32
28. sayfaya kadar dayanabildim. Beynim karıncalandı. Buraya kadar anladığım; Leonardit kullanmayacağız. Leonardit yerine kömür tozu satıp, beni kaz yerine koymaları çok muhtemel. Bunun yerine ilçemizde üretilen TKİ hümas ile şeker fabrikasından alacağım melası toprağa karıştıracağım. Ya bahçe komple gider, ya düzelir.

BURGAZ73
15-03-2016, 19:48
tki humas kullandım . iyidir.

LEOMİXLEONARDİT
17-03-2016, 14:33
arkadaşlar selamlar.foruma yeni üye oldum.Kahramanmaraş merkezde Altınyaprak organik gübre firma adı altında 6 değişik markayla toz ve granül organik toprak düzenleyici LEONARDİT üreten bir firmayız.forumdaki yazılanların çoğunu okudum leonardit hakkında soracağınız soruları naçizane bilgimiz dahilinde cevaplamak isterim.sitemiz www.altinaprakorganik.com

sinbas
17-03-2016, 15:27
28. sayfaya kadar dayanabildim. Beynim karıncalandı. Buraya kadar anladığım; Leonardit kullanmayacağız. Leonardit yerine kömür tozu satıp, beni kaz yerine koymaları çok muhtemel. Bunun yerine ilçemizde üretilen TKİ hümas ile şeker fabrikasından alacağım melası toprağa karıştıracağım. Ya bahçe komple gider, ya düzelir.

Melası dekara 1-2 litre gelecek şekilde sulama suyuna karıştırarak bir dolu bir boş tüm bitkileriniz de kullanmanız çok yararlı olacaktır.

TKİ hümas'a gelince onun orijinal ambalajının üzerinde hangi ölçülerde nasıl kullanacağınız zaten yazar.

Melas ile Huması karıştıracak olursanız huması önerilenden biraz daha az kullanmanızda fayda var. (Melasın içerisinde bir miktar hümik asit olduğu söylenmektedir.)

Aynı karışımın içerisine 15-20 günde bir önerilen miktar kadar iz element takviyesi yapmanız daha da etkili olacaktır.

Korkulacak bir şey yok.

Kolay gelsin.

kocasedir
10-04-2016, 15:32
Merhaba
Antalyadaki bahçemiz için toprak düzenlemesi yapmak amacı ile haziran-temmuz aylarında 4-5 kamyon leonardit almayı düşünüyorum. Ödemenin bir kısmını ürün tesliminden sonraki analize göre yapmayı kabul eden içine kömür tozu katmayacak veya yerine gidya yollamayacak kişiler iletişime geçebilir.Nakliye uygunluğu açısından Antalya yakınları tercih sebebi olabilir.Teşekkürler.

tetrax
25-05-2016, 10:00
merhaba ben leonardit kullandım. tarım ilaçları ve gübre satan bi dükkandan aldım. aldığım satıcı pek bilgili değildi bu konuda. ama alıp kullandım. kömüre benziyor. topraksız tarımda kullandım. bitkinin köklerine faydası oldu ve gelişim döneminde olumlu sonuçlar aldım. bir tarlam olsa kesin kullanırdım. aynı zamanda humik asit zaten bitkinin büyümesi ile ilgili. tavsiye ederim. Fakat odun kömürü de aynı işi görebilir mi? afrikada savanada çıkan büyük yangınlardan sonra yağan ilk yağmurlarla bitkiler çok hızlı bir büyüme evresine giriyorlar. bunun nedenini de kömürleşmiş bitkilere bağlıyorlar.

flying dragon
13-06-2016, 23:15
Ebayden 13 euro ya Blackjak marka sivi humik ve fulvik asit aldim. Cok koyu kivamli siyah bir maddeydi. Fazlasinin zarar verebilecegini bilmedigim icin soylenenden biraz daha bol bi miktarda alti litre suya karistirdim (litre basina iki kapak koydum, tavsiye edilen miktar 2-5 ml). Daha sonra bi bardak kadar sivi gubreyi de ekleyip seramda bitkilerin dibine doktum. Serama su vermedigim icin uzun zamandir bir gubre verememistim, boylece o isi de hallederim diye dusundum. Karisima yine iki caykasigi kadar tarimsal demir tozu ekledim. Ozellikle patlican bitkilerinde, karisimin dokuldugu yapraklarda yanmalar olustu. Babam koklere de zarar vermistir dediginde baya endiselendim ama olayin uzerinden bir hafta gecti ve hala iyi durumda bitkiler. Bir faydasi oldu mu olmadi mi bilemiyorum tabi. Meyveler cikmaya basladiginda tekrar uygulamayi dusunuyorum. Belki bidahaki sefere yapraktan deneyebilirim. PH sorunu icin de ben genelde dengelemek icin tarimsal kirec uyguluyorum. Cok pahali gelmesine ragmen merak edip aldim, bakalim hasat zamani bi faydasini gorebilecek miyiz.

kocasedir
27-07-2016, 15:58
Merhaba
Antalyadaki bahçemiz için toprak düzenlemesi yapmak amacı ile haziran-temmuz aylarında 4-5 kamyon leonardit almayı düşünüyorum. Ödemenin bir kısmını ürün tesliminden sonraki analize göre yapmayı kabul eden içine kömür tozu katmayacak veya yerine gidya yollamayacak kişiler iletişime geçebilir.Nakliye uygunluğu açısından Antalya yakınları tercih sebebi olabilir.Teşekkürler.

Ürününe güvenen leonarditçi bir arkadaş halen ortaya çıkmadı.Sanırım daha fazla beklemenin anlamı yok...

süsbitkileri
21-08-2016, 16:21
Ürününe güvenen leonarditçi bir arkadaş halen ortaya çıkmadı.Sanırım daha fazla beklemenin anlamı yok...

Leonardit ile ilgilenen değerli arkadaşlar; Elbistan menşeli ürünümüzle ilgili her türlü deneme ve garantiyi sunuyorum. 25 kg'lık çuvallarda satış fiyatımız kdv dahil 12,5 tl'dir. İstanbul'da şubemiz bulunmaktadır. Diğer bölgelere de bayiilik verilecektir.
Saygılarımla... ÖZCAN YILDIZ- 0541 393 65 53
analiz raporumuz aşağıdadır.
625676

MeyveliTepe
21-08-2016, 17:18
Bu üründe PH seviyesi neden bu kadar yüksek?

süsbitkileri
23-08-2016, 16:29
aslında normal olan PH derecesi budur. Bakanlık seviyesi 4.5 ile 7.9 arasıdır.
katı halde PH'ın yüksek olması çözülmesini daha da kolaylaştırmaktadır. PH'ın 7'nin altına düşmesi asidik hale getirip bazik ortamda (toprakta) çözülme zorlaşır. Bunun tespiti için çözünürlük testi yapılabilir.
Saygılarımla...

MeyveliTepe
23-08-2016, 19:36
Benim bildiğim, leonardit safsızlıklardan arındığı ölçüde PH seviyesi düşer. PH seviyesinin yüksek olması içeriğindeki kireç vb. safsızlıklar sebebiyledir. PH seviyesinin yüksek olmasının çözünürlük ile pozitif anlamda bir ilgisi yoktur. Safsızlıklardan yeterince arınmış leonardit düşük PH seviyesine rağmen alkali solusyonda çökelti bırakmadan çözünür. Aksine içinde safsızlık barındıran leonarditte epey miktarda çökelti kalır.

süsbitkileri
24-08-2016, 12:13
Leonardit ocaklardan taş yapılar şeklinde çıkar. Saf leonardit diye birşey yoktur. Farklı katmanlarda farklı kalitelerde leonardit çıkabilir. pH nın saflıkla ilgisi yoktur. Eğer çözünme sonucu çökelti kalıyorsa bu çökelti bizim açımızdan çok önemlidir ve bu çökeltiye potasyum Hümayun'un denir ki tarımda en önemli ürünlerin başında gelmektedir. Leonardit çıkarılan Bu damarlarda kireç olması mümkün değildir. Ülkemizde leonarditten sıvı hümik asit yapımı üretimi yapılmaktadır. Eğer bu amaçla kullanılacak ise düşük pH lı leonardit istenebilir. Bu amaçla birçok firma lenarditin içerisine toz kükürt karıştırarak pH iyi düşürmektedirler. Fakat toprak ıslahına yönelik leonardit kullanımında düşük pH tercih edilmez. Nedenlerin birisi de kullanılan diğer kimyasallarında yapısını bozabilir. Unutulmamalıdır ki leonardit içindeki hümik asit yüksek pH da çözünür ve toprak ıslahında katı humik asit kullanılır yani leonardit. pH nın yüksek olması da istenmez toprak yapısını bozabilir bu nedenle 6.5-7 pH uygun bir pH dır ve toprağın yapısıyla ilgili olumsuz bir etki yapmaz. Saygılarımla...

erkanbey
03-09-2016, 10:30
Herkese merhabalar,toz leonardit almayı düşünüyorum 3-5 kg kadar.Daha önce madrasol.com'dan almıştım,görünüşü hoş görünüyordu,oradan pomza taşı da almıştım iriliği güzeldi.

Sizin önereceğiniz bir leonardit varmı online satınalacağım?Agrohum dan bahsedilmiş onu tavsiye edermisiniz?Sayın Meyvelitepe bu ürünü sizde kullandınız sanırım siz nedersiniz?Sayın furkan yıldız siz nereden aldınız acaba online satınalabilirmiyim?
Yoksa eski aldığım yerden mi alayım onların ürünü hakkında bilgisi olan var mı?

afsinleonardit
05-09-2016, 12:43
Sayın Meyvelitepeye teşekkür ediyorum. Toprakla hemhal olmuş yüzlerce kişinin bulunduğu böyle güzel bir ortamda bu değerli bilgilerini paylaşıyor. En güzeli hiç bir ticari kaygı gütmemesi takdire şayandır. Ben kimya öğretmeniyim. Çevreci ve Türkiye sevdalısıyım. Sanal ve gerçek ortamlarda Sıvı Humik Asit üretimini anlatıyorum. Yüzlerce kişi Afşine geliyor, bizzat uygulamalı anlatıyorum. Meyvelitepe'nin maaliyet analizini onaylıyorum. Çok daha ucuza maledebileceklerini de söylemek istiyorum. afsinleonardit.wix.com/asin-leonardit adresine bağlanarak da Humik Asit üretiminin detaylarını öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda leonardit ve Humik asit üreticisiyim. Litresini 3 Tl ye satıyorum ama hiç kimseye benden alın demiyorum. Beni arayın size öğreteyim diyorum. Kumlucaya iki defa gittim. Üreticilerle birebir görüştüm. Ne kadar ucuz ve kolay olduğunu anlattım. Ama ne çare onlar uyuşmuşlar. Tarım marketlere teslim olmuşlar. Leonarditin torbasını 90 Tl ye almaya devam eden adama hiç bir şey anlatamazsınız. Onlar çalışacak, birileri de yiyecektir. Kumlucada seracılıkta 90 adet Tarım Market kazanıyor. Her şey fahiş fiyat.

afsinleonardit
05-09-2016, 12:47
Sayın Meyvelitepe'nin mesajında; Daha önceki tariflerde (Sud Kostik) NaOH ( Sodyum Hidroksit ) kullanıldığını söylemiş. Bence yanlış demiş. Onaylıyorum. Sadece basit bir yanlıştan ibaret olmadığını, toprağa bu şekilde Na Sodyum kazandırmanı toprağı tuzlandırıp, çoraklaştıracağını ekleyerek, sayın Meyvelitepenin fikirlerini destekliyorum.

afsinleonardit
05-09-2016, 13:40
Sıvı Humik Asit üretininde Potaskostik ( KOH ) kullanılır. Sebebi kuvvetli baz olduğu için, LEONARDİTTEKİ Humik ve Fulvik asitleri çözmek için elverişli olmasıdır. Aynı zamanda bu işlemi yaparak toprağıma ne kazandırıyorum diye düşünmek gerekir. Her bulduğumuzu gübre diye toprağımıza atıyor muyuz? ( KOH ) kullandığımızda Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat tuzlarını elde ediyoruz. Bu tuzlar çözünebilir olduğu için damlamada verme şansımız vardır da ondan tercih ediyoruz. Ürettiğimiz Sıvı Humik Asitteki ( K ) Potasyum aynı zamanda toprağımız için gerekli temel elementlerdendir. ( NPK ) yı herkes bilir. Oradaki ( K ) potasyumdur. Yoksa daha ucuza, daha bol LEONARDİT kullanırız. Bu işlemde Amonyak da tercih edilebilir. Ama Rantabilitesi düşüktür. Sıvı olduğu için ambalajı, nakliyesi, kullanım kolaylığı bakımından pahalıya gelir. Amonyak kullandığımızda toprağımıza Humik Asitle birlikte Azot kazandırmış olacaktır. ( NPK içerisindeki N ) Lakin toprağa Azot ( N ) kazandırmanın daha ucuz yolları vardır.

afsinleonardit
05-09-2016, 15:17
Tebrik ediyorum MeyveliTepe.
Ben de kimya öğretmeniyim. Düşüncelerinizi aynen destekliyorum. 160 litre suya 10 Kg KOH attıktan sonra içerisine ne ekleseniz, bu solüsyon toprağa verilemez. Elde ettiğimiz Sıvı Humik Asitin ( Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat karışımı ) pH sı en fazla 9 olmalıdır. Onun için de bir pH metre şarttır. Ne kadar suya ne kadar madde ekleyeceğimizi ezbere yazmak ve tavsiye etmek yerine, bu miktarı pH metre belirler demeliyiz.
Yine tasdik ederim ki, 160 Litre suya 10 Kg KOH atınca kaynamaya yaklaşır.

Ben 25 Kg iyi kalitede ( %70-80 Humik ve Fulvik Asit içeren ) LEONARDİT üzerinden anlatmak isterim.
Bir varile 80-100 Litre 60-70 santigrat derecede sıcak su konulur. İçerisine 1,5-2 Kg KOH ( Potasyum Hidroksit ) sanayideki adı potaskostik ilave edilir. Üzerine 25 Kg LEONARDİT yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırılarak asgari 4 saat beklenir. Sürekli karıştırmak mümkün değilse 4 saat içerisinde 2-3 defa iyice karıştırmalıdır. 4 saatın sonunda pH metre ile karışımın pH sı ölçülür. pH NIN 11 olması idealdir. pH 10 dan düşükse KOH, 11 den yüksekse LEONARDİT ilave edilir. ve karıştırılatak beklenir. pH ayarlandıktan sonra 10-11 Ph aralığında süzülerek, çözelti çökelekten ayrılır. Sonra çözeltiye yavaş yavaş HNO3 ( Nitrik Atit ) Kezzap suyu ilave edilerek pH 8-9 aralığına indirilerek bitkilere verilebilir.
Süzme ve ayırma işlemi; Karışım iyice karıştırılıp, 30 dakika dinlendirildikten sonra, üzerinde yavaş yavay alınarak ayrılır. Çökeltinin üzerine tekrar sıcak su ilave edilerek, tekrar ayırmak suretiyle bir miktar daha humik asit elde edilebilir.
Süzek ve filitreler kullanılarak ayırmak mümkün değildir. Çünkü peltemsi çökelti hiç bir süzeğin geçirgenliğine izin vermez.

MeyveliTepe
06-09-2016, 12:28
Sayın Meyvelitepe'nin mesajında; Daha önceki tariflerde (Sud Kostik) NaOH ( Sodyum Hidroksit ) kullanıldığını söylemiş. Bence yanlış demiş. Onaylıyorum. Sadece basit bir yanlıştan ibaret olmadığını, toprağa bu şekilde Na Sodyum kazandırmanı toprağı tuzlandırıp, çoraklaştıracağını ekleyerek, sayın Meyvelitepenin fikirlerini destekliyorum.

Aman, yanlış anlaşılmasın. Ben hiç bir şekilde humik asit kullanımında NaOH kullanımını önermedim. Aksine bu maddenin kullanılmasının önerilmesine karşı NaOH kullanımının sakıncalı olduğunu belirttim.

MeyveliTepe
06-09-2016, 12:44
Tebrik ediyorum MeyveliTepe.
Ben de kimya öğretmeniyim. Düşüncelerinizi aynen destekliyorum. 160 litre suya 10 Kg KOH attıktan sonra içerisine ne ekleseniz, bu solüsyon toprağa verilemez. Elde ettiğimiz Sıvı Humik Asitin ( Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat karışımı ) pH sı en fazla 9 olmalıdır. Onun için de bir pH metre şarttır. Ne kadar suya ne kadar madde ekleyeceğimizi ezbere yazmak ve tavsiye etmek yerine, bu miktarı pH metre belirler demeliyiz.
Yine tasdik ederim ki, 160 Litre suya 10 Kg KOH atınca kaynamaya yaklaşır.

Ben 25 Kg iyi kalitede ( %70-80 Humik ve Fulvik Asit içeren ) LEONARDİT üzerinden anlatmak isterim.
Bir varile 80-100 Litre 60-70 santigrat derecede sıcak su konulur. İçerisine 1,5-2 Kg KOH ( Potasyum Hidroksit ) sanayideki adı potaskostik ilave edilir. Üzerine 25 Kg LEONARDİT yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırılarak asgari 4 saat beklenir. Sürekli karıştırmak mümkün değilse 4 saat içerisinde 2-3 defa iyice karıştırmalıdır. 4 saatın sonunda pH metre ile karışımın pH sı ölçülür. pH NIN 11 olması idealdir. pH 10 dan düşükse KOH, 11 den yüksekse LEONARDİT ilave edilir. ve karıştırılatak beklenir. pH ayarlandıktan sonra 10-11 Ph aralığında süzülerek, çözelti çökelekten ayrılır. Sonra çözeltiye yavaş yavaş HNO3 ( Nitrik Atit ) Kezzap suyu ilave edilerek pH 8-9 aralığına indirilerek bitkilere verilebilir.
Süzme ve ayırma işlemi; Karışım iyice karıştırılıp, 30 dakika dinlendirildikten sonra, üzerinde yavaş yavay alınarak ayrılır. Çökeltinin üzerine tekrar sıcak su ilave edilerek, tekrar ayırmak suretiyle bir miktar daha humik asit elde edilebilir.
Süzek ve filitreler kullanılarak ayırmak mümkün değildir. Çünkü peltemsi çökelti hiç bir süzeğin geçirgenliğine izin vermez.

KOH çözündürülmüş suda leonarditteki humik asiti çözündürerek elde edilmiş sıvı humik asite nitrik asit ilave ettiğinizde solusyondaki humik asitte çökelme başlamıyor mu? Muhtemelen başlar. Eklenen asit miktarına göre humik asitin tamamı da çökebilir.

Nitrik asit, humik asit yapımında verimliliği ve kaliteyi arttırmak için kullanılıyor. Ancak şöyle yapılıyor; leonardit önce nitrik asit ile ıslatılıyor, sonra kurutuluyor (veya su ile yıkanıp öyle kurutuluyor), tamamen kuruduktan sonra KOH çözeltisi ile bildiğimiz usul sıvı humik asit yapılıyor.

Ben bu yöntemi de denedim. Sonucun çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Berat_Salıhlı
28-09-2016, 20:43
Selamünaleyküm..
Manisa Salihlide mevcut 20 dönüm yetişkin çekirdeksiz kurutmalık üzüm bağım var.

Sıkıntım iki yıldır verim düşmesi örnek olarak geçen yıl atmış olduğum bir gübre dahi hiç bir şekilde yaramadı Gübre ( Triple TPS Potasyum ) olarak atmıştım

Bu yıl bir arkadaşımın tavsiyesi ile Leonardit atmayı düşünüyorum onun içinde araştırma yapıyorum bana yardımcı olur iseniz sevinirim..

Örnek olarak şu an almayı düşündüğüm marka AGROLIG PLUS - Granül Hümik ve Fulvik Asit (http://www.altintar.com/urunler/23/agrolig-plus)

MeyveliTepe Kardeşim yardımcı olurmusun alınacak olan marka konusunda..

şimdiden Allah Razı Olsun Hakkını Helal Et..

MeyveliTepe
29-09-2016, 17:29
Selamünaleyküm..
Manisa Salihlide mevcut 20 dönüm yetişkin çekirdeksiz kurutmalık üzüm bağım var.

Sıkıntım iki yıldır verim düşmesi örnek olarak geçen yıl atmış olduğum bir gübre dahi hiç bir şekilde yaramadı Gübre ( Triple TPS Potasyum ) olarak atmıştım

Bu yıl bir arkadaşımın tavsiyesi ile Leonardit atmayı düşünüyorum onun içinde araştırma yapıyorum bana yardımcı olur iseniz sevinirim..

Örnek olarak şu an almayı düşündüğüm marka AGROLIG PLUS - Granül Hümik ve Fulvik Asit (http://www.altintar.com/urunler/23/agrolig-plus)

MeyveliTepe Kardeşim yardımcı olurmusun alınacak olan marka konusunda..

şimdiden Allah Razı Olsun Hakkını Helal Et..

Bu ürün iyi görünüyor.

Kumdereli
29-09-2016, 19:46
Torba fiyatı kaç Liradır ki ?

gunes tor
29-10-2016, 14:25
Herkese merhaba,
Bu sene tekrar leonardit almayı düşünüyorum.Toplamda 50 **** 75 kilo alıcam. Ancak 3 marka arasında sıkıştım kaldım..Fiyat farkı dikkat çekici..Pahalı dıye de üstüne atlayıp almak da ıstemıyorum ,ucuza kacıp boşa gitsin de..Size seçimlerimi göstereyim siz bana yardımcı olun lütfen..;)

İlk sırada AGROHUM var.25kg-65tl
ORFE Teknik (http://www.orfeteknik.com.tr/agrohum.htm)

ıkıncı sırada Organiksa.nın brownpower.ı var 25kg- 35tl
25 Kg Brown Power Leonardi (http://urun.n11.com/gubre/25-kg-brown-power-leonardit-humik-asit-granul-P119945035)

ucuncu sırada ise El-Leo var 25kg-23 tl
Organi (http://urun.n11.com/gubre/organik-gubre-islenmis-toz-leonardit-humik-fulvik-asit-25-kg-P134541539)

estikey
29-10-2016, 19:34
Leonardit özellikle niçin kullanılır? Tabi ki içindeki humik-fulvik asit için kullanılır. Bi ürünü alırken çuval fiyatından ziyade içeriğindeki humik asitinin miktarına göre hesap yapıp almalı.
Örneğin
25 kg lık çuvalında % 80 humik asit içeren bir leonarditin içinde 20 kg humik asit vardır ve fiyatı 65 TL dir.
Yine 25 kg lık çuvalında %40 humik asit içeren bir leonarditin içinde 10 kg humik asit vardır ve fiyatı 35 TL dir.
Sizce hangisi daha ekonomik ve ergonomiktir?
Tercihlerinizi bu açıdan değerlendirip yapın. Safi çuval fiyatına göre değil...

BURGAZ73
29-10-2016, 20:28
humik asit ( çinkolu ) fiyatları nedir 20 lit lik. alan veya fıyat arastıran varmı. bilgi verırımısınız

beşiktaşlı
29-10-2016, 22:53
humik asit ile deneme yapan varmı
şahit parsel oluşumlu

ibrahimes
03-11-2016, 12:59
Merhaba arkadaşlar yaklasik 500 m2 bahcemizi 5 traktör 5-6 senelik tamamen yanmış gübre ile gubreledik. Kış girmeden tavsiye edebileceğiniz marka varsa leonarditi atıp çapa makinesi ile sürmek istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
03-11-2016, 13:40
500 metrekareye 5 traktör yanmış gübre verdiyeseniz bence leonardite gerek yok artık.

ibrahimes
03-11-2016, 15:02
500 metrekareye 5 traktör yanmış gübre verdiyeseniz bence leonardite gerek yok artık.
Sayın MeyveliTepe öncelikle bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bahcemin toprak yapısı agir killi, kistli toprak nerdeyse beyaz, krem renge yakın. Çok şükür bol gubreleyerek urun elde ediyoruz. Toprağın yapısını gevşetmek için leonarditi dusunuyorum açıkçası. Havuç denememde havuclar kısa tombul yetişti. Bitkiler derine gidemiyor. Toprak getirtmeyi dusurdum ama ziraat mühendisi bir tanıdık bu kadar gubreden sonra getirdiginiz toprak kötü çıkarsa kendi toprağınizi ararsiniz dedi. O yüzden toprağı rahatlatacak ne varsa denemek istiyorum. Araştırdığım kadarı ile leonardit toprak hazırlığında atılması gerekiyor. Bu sonbahar mi ilkbahar dönemi mi oluyor acaba?

Lenovo A7000-a cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe
03-11-2016, 16:46
leonarditi sonbaharda da ilk baharda da verebilirsiniz ancak sizin probleminiz toprağın sıkılığı sanırım. Bunun için kilonoptiliolit, bulamazsanız dere kumu ya da bir yerden milli toprak vb. şey ile hafifletebilirsiniz. Yeriniz büyük değil, bir palet coco-peat orada harikalar yaratabilir.

beşiktaşlı
03-11-2016, 20:42
yaklşık 4 yıl önce sırt pompasıyla bahçeye sırt pom humik asit uygulamsı yaptım oranını hatırlamıyorum fakat fazla kullanımda atmış olduğum ıspanak tohumları geç çıktı
bu konuda bilgisi olan varmı

gunes tor
14-11-2016, 20:16
Selamünaleyküm..
Manisa Salihlide mevcut 20 dönüm yetişkin çekirdeksiz kurutmalık üzüm bağım var.

Sıkıntım iki yıldır verim düşmesi örnek olarak geçen yıl atmış olduğum bir gübre dahi hiç bir şekilde yaramadı Gübre ( Triple TPS Potasyum ) olarak atmıştım

Bu yıl bir arkadaşımın tavsiyesi ile Leonardit atmayı düşünüyorum onun içinde araştırma yapıyorum bana yardımcı olur iseniz sevinirim..

Örnek olarak şu an almayı düşündüğüm marka AGROLIG PLUS - Granül Hümik ve Fulvik Asit (http://www.altintar.com/urunler/23/agrolig-plus)

MeyveliTepe Kardeşim yardımcı olurmusun alınacak olan marka konusunda..

şimdiden Allah Razı Olsun Hakkını Helal Et..

Valla ben agrolig.e 125 tl vereceğime organiksa.nin Brown power.ina 40 tl vermeyi tercih ettim,bence bu fiyata guzel..ha urun kalitesi tek kullanımda yeterli gelmedi mi bir torba daha doktugumde 80 tl ile agroligden çok daha ucuza almış oluyorum..bilmiyorum benim tercihim bundan yana oldu bir bakın isterseniz..bir sonbahar bir ilk baharın son ayı atmayı planlıyorum..
Leonardit - n11.com (http://m.n11.com/arama?q=leonardit)

İsmail Kuzucu
14-11-2016, 20:48
Leonardit topraktan uygulandığı zaman etkisi için uzun bir süre beklemek gerekiyor. Bu süreyi azaltmak için sıvı humik asitler kullanıyoruz.

3 seneden beri dönüme 1 litre olarak kullanıyorum. Geçenlerde %20 fulvik asit ve %1 humik asit içerikli bir ürün denedim. Çok iyi bir sonuç verdi.

Acaba humik ve fulvik arasındaki bu fark nedir? Etkisini 1-2 gün içerisinde göstermesinde ne etken rol oynuyor?

MeyveliTepe
14-11-2016, 21:28
Leonardit topraktan uygulandığı zaman etkisi için uzun bir süre beklemek gerekiyor. Bu süreyi azaltmak için sıvı humik asitler kullanıyoruz.

3 seneden beri dönüme 1 litre olarak kullanıyorum. Geçenlerde %20 fulvik asit ve %1 humik asit içerikli bir ürün denedim. Çok iyi bir sonuç verdi.

Acaba humik ve fulvik arasındaki bu fark nedir? Etkisini 1-2 gün içerisinde göstermesinde ne etken rol oynuyor?

Anladığım kadarı ile içinde %20 fulvik asit bulunan bir humik maddeyi bitkilerinizde denediniz ve kısa sürede doğrudan etkisini ölçme ya da gözlemleme fırsatı buldunuz.

Ben de aslında bunu anlatmaya çalışıyordum.

Topraksız tarımda, besin eriyiği formüllerinin hesaplanması başlığında #181 (http://www.agaclar.net/forum/1252343-post181.htm) nolu mesajda,

Bu başlığın, #1113 (http://www.agaclar.net/forum/1341035-post1113.htm), #1127 (http://www.agaclar.net/forum/1342666-post1127.htm), #1146 (http://www.agaclar.net/forum/1342901-post1146.htm), #1148 (http://www.agaclar.net/forum/1343328-post1148.htm) nolu mesajlarında humik ve fulvik asitler arasındaki farkı, bitki ve toprağa olan etkileri konusunda epeyce bir şey yazmışım. Bir göz gezdirin, eksik ya da anlaşılmaz bir şey bulursanız hep birlikte tamamlarız.

tarku
15-11-2016, 00:07
Anladığım kadarı ile içinde %20 fulvik asit bulunan bir humik maddeyi bitkilerinizde denediniz ve kısa sürede doğrudan etkisini ölçme ya da gözlemleme fırsatı buldunuz.

Ben de aslında bunu anlatmaya çalışıyordum.

Topraksız tarımda, besin eriyiği formüllerinin hesaplanması başlığında #181 (http://www.agaclar.net/forum/1252343-post181.htm) nolu mesajda,

Bu başlığın, #1113 (http://www.agaclar.net/forum/1341035-post1113.htm), #1127 (http://www.agaclar.net/forum/1342666-post1127.htm), #1146 (http://www.agaclar.net/forum/1342901-post1146.htm), #1148 (http://www.agaclar.net/forum/1343328-post1148.htm) nolu mesajlarında humik ve fulvik asitler arasındaki farkı, bitki ve toprağa olan etkileri konusunda epeyce bir şey yazmışım. Bir göz gezdirin, eksik ya da anlaşılmaz bir şey bulursanız hep birlikte tamamlarız.

%75 lik fulvik asitten bahsetmişsiniz. Laris agro diye bir firmanın böyle bir ürünü var. Denediniz mi acaba?

MeyveliTepe
15-11-2016, 00:25
%75 lik fulvik asitten bahsetmişsiniz. Laris agro diye bir firmanın böyle bir ürünü var. Denediniz mi acaba?

Denemedim, şimdiye kadar denk gelmedi, ama iyi bir ürüne benziyor.

Hidroponik uygulamalarımda sentetik kimyasal girdileri tamamen bırakıp İrfan çayına geçtiğim için yüksek oranlı fulvik asitleri kovalamayı bıraktım. İrfan çayında da yüksek oranlı fulvik asit bulunduğunu ya da bir şekilde içerdiği minerallerin bitki kökleri tarafından alınabilirliğinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Çünkü hidroponik uygulamalarda kimyasal girdili formülasyonlara göre neredeyse yarı yarıya mineral tuzluluğu içermesine rağmen (Kimyasal formülasyonda 3 EC'lik besin verilirken 1.8 EC İrfan çayı gibi) kimyasal formülle verilen besinlerle aynı seviyede bitkileri besliyor (muhtemelen de daha iyi besliyor).

%55'lik toz ürünü zaman zaman topraklı uygulamalarda kullanıyorum. Ayrıca hayvan gübresi ve hayvan gübresinin fermentasyonu ile yapılan kompost da yüksek oranda fulvik asit içeriyor. Elimde hala amino asitli ve %20 fulvik asitli biovin gübre var :)

Kimesorsan
15-11-2016, 20:40
Hüseyin bey leonardit temini ve bilgi almak için gorusebilirmiyiz

MeyveliTepe
15-11-2016, 21:07
Hüseyin bey leonardit temini ve bilgi almak için gorusebilirmiyiz

Hüseyin kim? Bu gibi iletişimi özel mesajlaşma yoluyla yapabilirsiniz.

afsinleonardit
08-12-2016, 12:17
Mantar üretiminde kompost kullanıldığı doğrudur lakin Kompost: Bitki parçacıklarının ( kök gövde ve dallar ) bir araya toplanarak üzerinin toprakla örtülmesi suretiyle çürümeye ( fERMENTASYON ) bırakılmasına denir.
Amaç bitki artıklarının organik maddelerinden faydalanmaktır.
Bu işlem su içerisinde 1000-2000 yıl bekleyerek meydana geldiğinde oluşan organik maddeye TORF denir. Komposttan bir derece daha iyidir.
Aynı işlem Yüksek basınç altında 50-100 metre toprak altında 500.000-1.000.000 yıl bekleyerek meydana geldiğinde oluşan organik maddeye LEONARDİT denir. Bu alanında en iyidir. Yüksek oranda Humik ve Fulvik asitler ve Huminler içerir.
Daha geniş bilgi için Lütfen ; afsinleonardit.wixsite.com/asin-leonardit adresini ziyaret ediniz.

afsinleonardit
08-12-2016, 12:37
Herkes kendi Humik Asitini ( Potasyum Humat+Potasyum Fulvat ) Kendisi üretebilir. adres çubuğuna " afsinleonardit.wixsite.com/asin-leonardit " yazın. Leonardit ve Humik Asitle ilgili detaylı bilgilere sahip olun.
Arama motorlarına "Afşin Leonardit Sıvı Humik Asit Yapımı" yazınız. Youtubede amatör bir video yayınladık. Onu izleyerek pek ala siz de humik asit üretebilirsiniz. Tereddüt ettiğiniz hususlarda 505 241 4220 nolu telefonumda ararsanız elimden geldiğince yardımcı olurum. Saygılarımla...

afsinleonardit
08-12-2016, 12:38
Herkes kendi Humik Asitini ( Potasyum Humat+Potasyum Fulvat ) Kendisi üretebilir. adres çubuğuna " afsinleonardit.wixsite.com/asin-leonardit " yazın. Leonardit ve Humik Asitle ilgili detaylı bilgilere sahip olun.
Arama motorlarına "Afşin Leonardit Sıvı Humik Asit Yapımı" yazınız. Youtubede amatör bir video yayınladık. Onu izleyerek pek ala siz de humik asit üretebilirsiniz. Tereddüt ettiğiniz hususlarda 505 241 4220 nolu telefonumda ararsanız elimden geldiğince yardımcı olurum. Saygılarımla...

atakan5858
11-12-2016, 15:08
*** arkadaşlar humik asit fulvik asit hakkındaki yazışmalarınızı baştan sona okudum çok faydalı bilgileri sitedeki arkadaşlarla paylaştığınız için çok teşekkür ederim .benim sizlerden sormak istediğim bitkisel menşeili amino asit hakkında elimde amino asit var bitkilerime kullansam faydası olurmu.bu konuda yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

aydemiraydın
12-12-2016, 10:01
şu an piyasada 25 kg. lık leonardit çuvalları 15 liraya satılıyor. pazarlıkla daha ucuza alabilirsiniz. yeriniz çoksa işletmesinden kamyon bazında çok daha hesaplı.

marulgobek
13-12-2016, 20:58
Sayın Büyüklerim;
Böyle hitap ediyorum muhtemelen pek çoğunuz yaşça benden büyüktür.Ben Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü Öğrencisiyim.
Humik Asit ve Leonardit konusunda bu siteden ve okuldaki hocalarımdan bilgi almaya çalışıyorum.İşin doğrusu hocalarım bu konuda net bir bilgi vermiyorlar.Bu siteden de çok farklı anlatımlar var.
Ben Leonarditten Humik asit üretimi konusunda aklıma takılan sorularım var.Siz büyüklerim bu sorularıma cevap konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
1- % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 1400 Gr KOH ilave eder isek,
2- Nitrik Asit ile ön işlemli humik asit elde etmede % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit üzerine kaplayacak kadar %10 oranında Nitrik asit çözeltisiyle en az 9 saat bekletmeden sonra önce duru su ile yıkayıp kuruladıktan sonra üzerine 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 2800 Gr KOH ilave eder isek, yaptığımız işlemler doğrumudur?
2- Elde ettiğimiz çözelti içinde Humik Asit Miktarını (% veya Gram) tespit edebilirmiyiz ?

MeyveliTepe
13-12-2016, 23:06
Sayın Büyüklerim;
Böyle hitap ediyorum muhtemelen pek çoğunuz yaşça benden büyüktür.Ben Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümü Öğrencisiyim.
Humik Asit ve Leonardit konusunda bu siteden ve okuldaki hocalarımdan bilgi almaya çalışıyorum.İşin doğrusu hocalarım bu konuda net bir bilgi vermiyorlar.Bu siteden de çok farklı anlatımlar var.
Ben Leonarditten Humik asit üretimi konusunda aklıma takılan sorularım var.Siz büyüklerim bu sorularıma cevap konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
1- % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 1400 Gr KOH ilave eder isek,
2- Nitrik Asit ile ön işlemli humik asit elde etmede % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit üzerine kaplayacak kadar %10 oranında Nitrik asit çözeltisiyle en az 9 saat bekletmeden sonra önce duru su ile yıkayıp kuruladıktan sonra üzerine 75 Lt su ile çözelti hazırlayıp üzerine 2800 Gr KOH ilave eder isek, yaptığımız işlemler doğrumudur?
2- Elde ettiğimiz çözelti içinde Humik Asit Miktarını (% veya Gram) tespit edebilirmiyiz ?

Benim yaptığım ve iyi sonuç aldığımı düşündüğüm ölçüleri size uygulayacak olursak;

Nitrik asit ön işlemi yazdığınız gibi yapabilirsiniz. Çok miktarda nitrik asit çözeltisi kullanacağınız için aman dikkat. Tehlikeli bir malzemedir.

Nitrik asit çözeltisinde beklettiğiniz leonarditi iyi yıkayın ve tamamen kurutun. Kurutma işlemini açık havada ve 60-70 dereceyi geçmeyen fırın gibi bir şey yardımıyla ve uzunca bir sürede yapmanız daha doğru olur.

75 lt su az gibi görünüyor ama leonarditteki h+f asit oranının düşük olduğu düşünülürse normal sayılır. Yalnız epey fazla çöküntü kalacaktır.

25 kg leonarditin %40'ı h+f asit ise, net h+f asit miktarı 10 kg olacaktır.

Yapılan işlemde %75-80 aralığında bir verimlilik olacaktır. Buradan da 8 kg civarında h+f asit çözündürebileceğinizi var sayabiliriz.

%75-%80 h+f asit oranına sahip leonardit kullanırsanız elde edeceğiniz sıvıdaki h+f asit oranı biraz daha yüksek olur ve 25 kg yerine 12,5 kg leonardit ile aynı sonucu alırsınız.

marulgobek
14-12-2016, 13:22
Sayın Meyveli Tepe
Benim asıl merak ettiğim konu;
1- Yukarıdaki %40 Humik içeren 25 Kg leonardite ne kadar su ilave etmeliyim .
2-Bu karışıma ne kadar KOH ilave etmeliyim.
3-Eğer benim belirtiğim % 40 Humik Asit içeren 25 Kg Leonardit 75 Lt su ile hazırlanan solusyondaki Humik Asit oranı yaklaşık % 13 oluyor değil mi ?
4-Nitrik Asit ile ön işlemli humik asit elde etmede normal şartlarda kullanacağımız KOH miktarının hep iki katını mı kullanmamız gerekiyor

kendisi
17-12-2016, 21:57
Sayın Meyvelitepe;

Nitrik asit On islemeli Leonarditten Humik Asit konusunda
Yaptığım denemede 10gr leonardit kullandım. 20ml %50'lik nitrik asiti 80ml su ile %10
konsantrasyona indirdim ve leonardit ile karıştırdım diye yazmışsınız

1- Hep Leonarditin 10 kati mi çözelti kullanmamız gerekli daha az miktarda örneğin 2-3 kati veya 5 kati kullansak işlem gerçekleşmez mi?

2- Üstteki mesajinizda 75 lt su az gibi görünüyor ama leonarditdeki h+f asit oranının düşük olduğu düşünülürse normal sayılır diye cevap yazmışsınız bura icin uygun su miktar ne olmalıdır.

3- Çıkan Humik asitin pH en uygun kaç olmalıdır.

MeyveliTepe
17-12-2016, 22:43
Sayın Meyvelitepe;

Nitrik asit On islemeli Leonarditten Humik Asit konusunda
Yaptığım denemede 10gr leonardit kullandım. 20ml %50'lik nitrik asiti 80ml su ile %10
konsantrasyona indirdim ve leonardit ile karıştırdım diye yazmışsınız

1- Hep Leonarditin 10 kati mi çözelti kullanmamız gerekli daha az miktarda örneğin 2-3 kati veya 5 kati kullansak işlem gerçekleşmez mi?

2- Üstteki mesajinizda 75 lt su az gibi görünüyor ama leonarditdeki h+f asit oranının düşük olduğu düşünülürse normal sayılır diye cevap yazmışsınız bura icin uygun su miktar ne olmalıdır.

3- Çıkan Humik asitin pH en uygun kaç olmalıdır.

1. Daha az çözelti kullandığımda çözelti doygunluğa ulaştığı için dipte çamur gibi tortu biriktiğini gördüm. Çözelti miktarı arttığında tortu miktarı da azaldı.

2. Aynı oranı uygularsak %75-%80 humik asit oranlı leonarditin her 10 kg'ı için 90lt su kullanmak gerekir. Düşük oranlı leonardit söz konusu olduğunda miktar çok ama çözünebilirlik düşük olduğundan su miktarı azalabilir. Buna yine de bu leonardit için şu kadar su gibi bir reçete vermek mümkün değil. Tavsiyem bu leonarditi kullanarak küçük miktarlarla bir kaç deneme yapıp en iyi sonuç veren oranı büyük miktar için uygulamak olabilir.

3. PH 11 ile 13 aralığında bir yerde olması beklenir.

Likos
20-12-2016, 18:02
piyasada bulunan/satılan leonarditlerde humik/organik madde vs miktarı arttıkça neden pH da yükseliyor? (yaban mersini dikiminde kullandım/kullanıyorum)

MeyveliTepe
20-12-2016, 19:10
piyasada bulunan/satılan leonarditlerde humik/organik madde vs miktarı arttıkça neden pH da yükseliyor? (yaban mersini dikiminde kullandım/kullanıyorum)

Bence tam tersi oluyor. Humik madde oranı arttıkça PH düşüyor.

Likos
20-12-2016, 20:09
doğruyu söylüyorsunuz,ama internet üzerinden baktığım yerli üretim leonarditlerde durum sizin dediğiniz gibi değil,

MeyveliTepe
20-12-2016, 20:28
Birkaç örnek verir misiniz?

Likos
20-12-2016, 20:49
Leonardit granül gübre (http://ic-anadolu.all.biz/leonardit-granul-gubre-g255841#.WFmHrn1ZG-c)
GÜN DOĞA (http://gundoga.com/gd_lenardir_toz.html)
https://tr.letgo.com/tr/i/leonardit-toprak-duezenleyici_3f3bf02d-9b9d-4599-9134-44e2383f2102
Leonardit - Hümik Asit - Organik Granül 5 Kg - n11.com (http://urun.n11.com/bitki-besini-ve-vitamin/leonardit-humik-asit-organik-granul-5-kg-P104224029)
Organik Gübre Işlenmiş Toz Leonardit( Humik - Fulvik Asit ) 25 Kg GittiGidiyor'da 253713365 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/organik-gubre-islenmis-toz-leonardit-humik-fulvik-asit-25-kg-253713365)

MeyveliTepe
20-12-2016, 22:10
Bunların hepsi %40'lık leonardit. Bir kaç tane de %75, %80'lik bulup bakın.

Likos
20-12-2016, 22:27
geçen yıl bahçemde brown power/organiksa kullandım bu yıl da internet üzerinden yine aynı ürünü aldım 250 kg ,burda yazdıklarınızı,yazılanları okudum geç kaldığımı düşündüm,Agrohum alabilirdim )

tarku
21-12-2016, 09:44
geçen yıl bahçemde brown power/organiksa kullandım bu yıl da internet üzerinden yine aynı ürünü aldım 250 kg ,burda yazdıklarınızı,yazılanları okudum geç kaldığımı düşündüm,Agrohum alabilirdim )

Bu yıl Tarım kredide brown power/organiksa gördüm, yetkili arkadaş deneme amaçlı aldığını söylemişti. Deneme sonucunda, içinde kömür çıktığını ve tarım bakanlığından toplatma kararı çıktığını söylemişti.

İsmail Kuzucu
21-12-2016, 10:24
Konu doğru veya yanlış kimsenin haberi olmaz, belli miktarda toplatılma olur sonra üretime devam. Denetim mekanizması çiftçiye geçerli, bir sandıkta kalıntı çıksa tüm ürünleri unutun gitsin misali.

saleri
21-12-2016, 12:32
Youtube da dolaşırken rastladığım bir videoda (https://www.youtube.com/channel/UC5qtgo-5IrnTyi5zGzOmCQA) firma kendi ürünlerinin orjinal olduğunu iddia eden bir deney yapmış.

Deneyim doğruluğunu , güvenirliğini bilmiyorum ama kendileri ile iletişime geçtiğimde leonarditin ve zeolitin 25 kg paketinin 25 tl olduğunu söylediler.

Yukardaki 15 tl fiyata göre pahalı ama ürünler arası kalite farkı olabilir.

tarku
21-12-2016, 14:18
Youtube da dolaşırken rastladığım bir videoda (https://www.youtube.com/channel/UC5qtgo-5IrnTyi5zGzOmCQA) firma kendi ürünlerinin orjinal olduğunu iddia eden bir deney yapmış.

Deneyim doğruluğunu , güvenirliğini bilmiyorum ama kendileri ile iletişime geçtiğimde leonarditin ve zeolitin 25 kg paketinin 25 tl olduğunu söylediler.

Yukardaki 15 tl fiyata göre pahalı ama ürünler arası kalite farkı olabilir.

Video ile deneme görüntüleri çoğunlukla aldatmaca. Bir firmanın böyle videosunu gördüm, pazarlık yaptık ton fiyatını 400 lira dedi (hem leonardit, hem zeolit). Analiz raporlarını istedim. Bir A4 kağıda gelişigüzel yazılmış belge yolladı. Tarım bakanlığı onayını isteyince, bir daha arayıp sormadı. Bu maddeler de çok kolay 3 kağıt yapılıyor. Hele benim gibi bilginiz sınırlıysa, dolandırılmanız işten bile değil. Az para verip dolandırılmaktansa, garantili üründen az almak en iyisi.

Likos
21-12-2016, 14:57
şaşırdım doğrusu,

mozturkgss
24-12-2016, 16:31
Bahçedeki toprak malesef çok sert bunu düzeltmek için su tutma kapasitesini artırmak için atmak istiyorum.
100 metre kare alana ne kadar toz leonardit atmalıyım.
Şimdi ve yazın iki kere uygulasam zararlı mı olur.
Birde uygulama toprak üzerine saçma şeklinde mi olmalı

saleri
24-12-2016, 19:07
Bahçedeki toprak malesef çok sert bunu düzeltmek için su tutma kapasitesini artırmak için atmak istiyorum.
100 metre kare alana ne kadar toz leonardit atmalıyım.
Şimdi ve yazın iki kere uygulasam zararlı mı olur.
Birde uygulama toprak üzerine saçma şeklinde mi olmalı

Bir firmanın verdiği ölçü :

Eğer hacim bazlı karışım şeklinde uygulama olacaksa, toprak miktarının yani hacminin %20 kadarı leonardit, zeolit veya karışımı olmalıdır. Örneğin toplamda 5 metreküp yani yaklaşık 5 ton toprağa karışım yapacaksanız 1 ton zeolit ve leonardit karışımı atmalısınız.

Dönüm bazlı toprak altı uygulama yapacaksanız eğer, dönüm yani 1000 m2 başına 250 kilo uygulanır. Tabii bu, ekili büyük araziler için geçerli. Hobi uygulamasında bu dozajın üzerine çıkabilirsiniz, leonardit ve zeolit organik üründür, kimyasal değildir, toprağınıza zarar vermez.

MKD63
28-12-2016, 20:09
Merhaba,
Bu üründen almayı düşünüyorum. Deneyimli arkadaşlar yorum rica edebiliryim? Sertifikalı ve tarım bakanlığı onaylı olduğu belirtilmiş. Güvenilir midir?
Saygılarımla


https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-veriminizi-ve-topraginizi-islah-edecek-kaliteli-leonardit-tl-ton-364167946/detay

http://www.kayacomadencilik.com/

MeyveliTepe
28-12-2016, 20:49
Merhaba,
Bu üründen almayı düşünüyorum. Deneyimli arkadaşlar yorum rica edebiliryim? Sertifikalı ve tarım bakanlığı onaylı olduğu belirtilmiş. Güvenilir midir?
Saygılarımla


https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-bahce-veriminizi-ve-topraginizi-islah-edecek-kaliteli-leonardit-tl-ton-364167946/detay

http://www.kayacomadencilik.com/

Bu malzemenin özellikleri ne? Baktım, hiç bir şey göremedim. Tescil numarası filan da yok.

MKD63
28-12-2016, 21:09
Teşekkürler Sayın Meyvelitepe,
https://www.facebook.com/ermaorganik/
iki farklı analiz sonucu mevcut. Sanırım Ankara elmadağ ve Develi'de iki farklı ocak mevcut.
Saygılarımla

MeyveliTepe
28-12-2016, 22:25
Firmaların kendilerinin numune göndererek aldıkları laboratuar raporlarına güvenim sıfır maalesef. Tarım Bakanlığına nasıl tescil ettirdiler ise oradaki orana göre değerlendirmek daha doğru. Tescil numaralarını da hiç bir yerde belirtmemişler.

Not: Bu ne biçim bir üründür anlamadım. Sattıkları ürünün spekleri yok. PH ne, organik madde ne, tescil no ne vs. hiç biri yok.

emreguven2011
09-02-2017, 07:35
Sayın Meyveli Tepe,

Verdiğiniz gramları, oranları kullanarak hazırlayacağımız (su, leonardit ve potasyum kostik ile) hümik asitin pH ını (8,5-9 a kadar) düşürmek için sitrik asit kullansak genede çözeltite hümik asitlerde çökme olur mu. Sitrik asit kullanımının bitkiye veya çözeltiye zararı olur mu.

Teşekkürler.
Selamlar,
Emre

MeyveliTepe
09-02-2017, 09:05
Bir miktar humik asit çökebilir, az miktarda yaparak deneyin. Sitrik asitin bitkilere bir zararı olmaz.

emreguven2011
09-02-2017, 11:43
Cevabınız için teşekkürler.
İçinde 1 litre su (**** 900 ml) olan bir karışımı baz alırsak ne kadar ml lik bir sitrik asit ile başlamalıyım ve ph 9 ları görene kadar eklemeye devam mı etmeliyim.

MeyveliTepe
09-02-2017, 12:36
Birer gr ile başlayın. PH logaritmik olduğu için düz bir hesabı yok, biraz karmaşık.

S A R D U N Y A
15-02-2017, 22:56
merhaba, okudukça kafam karışıyor bu leonardit, humik fulvik asit konularında, ben hobi amaçlı bahçemin 200 m2 lik bir alanına yaz sebzeleri dikeceğim. Tohumlarımı özenle toparlamaya çalıştım geleneksel hibrit ya da f1 olmayanlardan. Bunların bir kısmını viyollerde toprakla buluşturdum şimdi çimlenmesini bekliyorum :) Tabi ki çok iyi beslemek istiyorum, güçlü kökleri,gövdeleri ve yaprakları olsun ve bol verim alayım istiyorum herkes gibi, fidancılarda fidecilerde satılanlar gibi olur mu bilmiyorum, öyle güçlü olmalarını istiyorum çimlenme fideleme aşamasında onlara ne verebilirim? lütfen bana bu konuda yardımcı olur musunuz? direk ürün adı verebilirseniz çok sevinirim reklam olmazsa, şimdiden teşekkürler :)

mozturkgss
16-02-2017, 10:55
Toz halinde olan ile sıvı halde olanın farkı nedir.
Toz olan sıvı hale mi getirilmesi gerekir yoksa toz halde serpmek mi gerekir.

Poizer
21-02-2017, 13:02
Toz halinde olan ile sıvı halde olanın farkı nedir.
Toz olan sıvı hale mi getirilmesi gerekir yoksa toz halde serpmek mi gerekir.

Bu sorulara ek olarak sebze için hangisini tavsiye edersiniz?

komkarbey
24-02-2017, 11:28
Arkadaşlar merhaba dikeceğim meyve fidanlarına leonardit ve solucan gübresi karışımı kullanacağım. n11 de çanakkale de üretim yapan fosil powerle karşılaştım 4 cuval(100kg) kargo dahil 80 tl. organik madde %55 humik fulvik asit % 40 bakır %3 ve %5 de çinko var ph 2-4 aralığı.

Organik Gübre Leonardi (http://urun.n11.com/gubre/organik-gubre-leonardit-100-kg-4-cuval-fosil-power-P152386097)

solucan gübreside Vermisol VSD20 20 kg 40 tl kargo dahil.

Vermisol VSD20 % 100 Organik Katı Solucan Gübresi 20 kg Fiyatı (http://www.hepsiburada.com/vermisol-vsd20-100-organik-kati-solucan-gubresi-20-kg-p-HRVERMISOLVSD20?magaza=Hepsiburada)

TCM
24-02-2017, 12:18
Solucan gübresi geçen hafta % 20 indirimdeydi, üstelik kargo bedavaydı, iyi midir kötü müdür derken indirim bitti.

saleri
24-02-2017, 12:25
Yukardaki ürünün sitesinde bakanlık onayı da var. Eğer kaliteli bir ürünse ben de almak istiyorum. Buralarda bu fiyata bulunmuyor

Khan
24-02-2017, 19:12
Humik asiti de indirime girmiş.

Muda
24-02-2017, 19:46
İyi olduğunu bilsek alacağız. Simsiyah kömür gibi görünüyor. Sn. Meyvelitepe'nin yorumunu beklemekteyim. Hümik asit ve leonardit için.

MeyveliTepe
24-02-2017, 21:08
Genel arzu üzerine bakayım dedim :)

Fakat daha ilk bakışta etiketteki %3 bakıra takıldım. Şayet böyle ise kablo fabrikasında hammadde olmaması için bir sebep yok. Alınacak 100 kilonun 3 kilosunun bakır olduğu anlamına geliyor. Böyle bir şey olabilir mi?

MeyveliTepe
24-02-2017, 22:49
Bunlar nasıl şirket anlamadım.

Leonardit hakkında bir fikrim yok. %40 humik asit oranı için tescil almışlar, yayınladıkları raporda %55 görünüyor. Renk fazla siyah (ki olabilir fulvik asit oranı çok düşük ise renk koyu oluyor. Kömür tozu da olabilir).

Görüntüledikleri Laben'in raporunda bakır 30 mg/kg şeklinde. Bunu %3 bakır diye telaffuz ediyorlar. %3 seviyesinde bakır toprağı zehirleyici derecede yüksek. Raporu gerçek diye var sayarsak bakır oranı söyledikleri gibi değil, % 0,003. Aynı üç sıfır hatası çinkoda da var. Muhtemelen yaptıkları hatanın farkında da değiller çünkü büyük ihtimal telaffuz ettikleri oranların ne anlama geldiğinden habersizler. Kendi adıma mevzudan bu kadar uzak bir yerden hiç bir şey almam :)

komkarbey
25-02-2017, 19:58
Anlaşılan bu memlekette güvenilecek kimse yok hep bir dolap....

dosyu
28-02-2017, 13:48
merhaba arkadaşlar leonarditi toz almak mı yoksa sıvı almak mı makbuldür, 1000m2 meyve bahçem var onlar için almayı düşünüyorum solucan gübresi de kullanıcam bir zararı olur mu 2 sini bir arada kullansam.

idanabas
28-02-2017, 14:36
merhabalar;

ben bu üründen aldım rengi kahverengi ve toz. daha önce aldığım organiksanın leonarditi ile aynı renkte. tek farkı organiksanın granül şeklindeydi bu ürünün toz. Saygılarımla

Poizer
28-02-2017, 15:39
Sayın Meyvelitepe,


Leonardit ve Humik asit almak istiyorum. Şu ürün için yorum yapabilirseniz çok sevinirim.

Organi (http://urun.n11.com/gubre/organik-gubre-islenmis-toz-leonardit-humik-fulvik-asit-25-kg-P134541539)

MeyveliTepe
28-02-2017, 16:30
Sayın Meyvelitepe,


Leonardit ve Humik asit almak istiyorum. Şu ürün için yorum yapabilirseniz çok sevinirim.

Organi (http://urun.n11.com/gubre/organik-gubre-islenmis-toz-leonardit-humik-fulvik-asit-25-kg-P134541539)

Tescil belgelerini göremedim. Paket üzerinde yazılı olanlar doğru ise fena görünmüyor.

K4GE
02-03-2017, 18:55
Arkadaşlar bence ne olduğu belli olmayan ürünler yerine Türkiye Kömür İşletmelerininTKİ Hümas ürününü alsanız daha iyi olur gibi.
Gübre Tki Hümas 5lt Sıvı Hümik Asit - n11.com (http://m.n11.com/gubre-tki-humas-5lt-sivi-humik-asit-P103766527)
TK Humas' a Hogeldiniz. Hmik asit ve Fulvik asit, Organik gbre, Leonardit (http://www.tkihumas.gov.tr)

dosyu
03-03-2017, 18:45
Sayın Meyvelitepe,


Leonardit ve Humik asit almak istiyorum. Şu ürün için yorum yapabilirseniz çok sevinirim.

Organi (http://urun.n11.com/gubre/organik-gubre-islenmis-toz-leonardit-humik-fulvik-asit-25-kg-P134541539)

aynı üründen bende aldım bakalım bu sene bahçemde kullanacağım ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum

erdal1970
07-03-2017, 13:09
Arkadaşlar; ham leonardit alıp işleyen oldu mu aranızda?

komkarbey
11-03-2017, 18:47
Merhaba arkadaşlar fidanlarimi argohum, solucan gubresi ve gubretasin gubresini kariştirip diktim. Leonardit olarak argohumu tercih ettim. Gelisimleri burdan yazarim.

idanabas
14-03-2017, 13:51
merhabalar;

450m2 olan bahçeme aldığım 125 kg. leonarditin 100kg ını kış devresinde elle serpme usulü attım. ufak bir alana uygulama yapmadım. birkaç hafta önce bahçeye gidip toprağı belledim. leonardit serptğim yerler bel küreği hiç zorlamadı fakat atmadığım yer de bel küreği zorlandı. nedenin leonardit olduğunu düşünüyorum. tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.

idanabas
14-03-2017, 13:54
ayrıca belleme yaparken toprakta solucanların olduğunu gördüm.

Sagun
18-03-2017, 22:04
ben de organiksa ürünü olan bu leonarditten sipariş verdim iki günde kapıma geldi. kargo ücretsiz. güvenilir bir firmaya benziyor. 500 metrekarelik meyve bahçesinde uygulama yapacağım. klorhoz olan şeftali ve armutta bakalım iyileşme olacak mı. sonuçları da paylaşacağım.



Leonardit Organik Toprak Düzenleyici Granül 25 Kg - ücretsiz Kargo GittiGidiyor'da 265399394 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/leonardit-organik-toprak-duzenleyici-granul-25-kg-ucretsiz-kargo-265399394)

MustafaTepe
21-03-2017, 09:57
LEONARDİT almayı düşünüyorum yaklaşık 500 KG kadar 1378 M2 bir arsam var topark çok killi sanki sakız gibi veya ne diyelim macun gibi bunu biraz yumşatmak ve verimini hava geçirgenliğini artırmak istiyorum. Köyden bir çifçiden 5 römork yanmış hayvan gübresi alıyorum ayrıca LEONARDİT 20 çuval 25 Kğ lık çuvalı 25 TL ye ürgüplonardit diye bir firma ile anlaştım ama güvenilirmidir bilmiyorum. Bu konuda sizlerden yardım rica ediyorum.

komkarbey
21-03-2017, 19:05
Merhaba ben argohum aldım orfe tekniğin oranları çok daha iyi orfe tekniğin sitesine girip mail atarsanız **** ararsanız ordan size yardımcı olurlar sanırım ben öyle iletişime geçtim. ikisinin de içerikteki oranlarına bak hangisi iyiyse birini al fiyatları ikisi de aynı gibi.

meminaydin
27-03-2017, 00:34
Merhabalar,

LEONARDİT 5 ADET 125 kg. PH 4,4 (http://www.leonardit.com.tr/leonardit-5-adet-125-kg-ph-4-4-20a) bu ürünü kullanan var mı acaba nasıldır güvenilir bir yermidir?

Erdem 01
27-03-2017, 08:24
Leonardit Fulvik ve Humik bilgisi için kömür işletmesi sayfasını okuyun

TK Humas' a Hogeldiniz. Hmik asit ve Fulvik asit, Organik gbre, Leonardit makale ve dkmanlar (http://www.tkihumas.gov.tr/humas/makale.asp)

mozturkgss
03-05-2017, 07:22
100 m2 olan bahçemin toprağı çok verimsiz ve su tutmuyor. Yapı olarakta çok sert içerisinde neredeyse hiç gübre yok. Bahçeye 50 kg leonardit ve 16 torba hayvan gübresi attım.
Ardından 1 litre humik asıt sıksam zararı olur mu? Humik asit yaparsam 1'e 4 oranında mı su katıp toprağa sıkmalıyım.

estikey
07-05-2017, 23:59
100 m2 olan bahçemin toprağı çok verimsiz ve su tutmuyor. Yapı olarakta çok sert içerisinde neredeyse hiç gübre yok. Bahçeye 50 kg leonardit ve 16 torba hayvan gübresi attım.
Ardından 1 litre humik asıt sıksam zararı olur mu? Humik asit yaparsam 1'e 4 oranında mı su katıp toprağa sıkmalıyım.
Faydası olur. Önce 100 m2 alanı kaç litre su ile ıslayabiliyosun onu hesapla, sonrada o kadar suyu hazırlayıp içine humikasiti koyuver. Humik asiyi verdikten sonra yine bahçeyi güzel sula ki toprağın içine işlesin.

Hellmarch
19-05-2017, 15:31
Bahçemdeki bitkilere yapraktan verebileceğim sıvı Humik-Fuilvik asit satın almayı düşünüyorum. Yapraktan vereceğim için Fulvik asit oranının yüksek olduğu, bitkisel kaynaklı ve dolayısıyla Ph' ı düşük olan bir ürün tavsiye edebilir misiniz?

Fullmol24 ( Humik Fulvik Asit ) 20 Kg Sıvı Organik Gübre 20 Lt - n11.com (http://urun.n11.com/gubre/fullmol24-humik-fulvik-asit-20-kg-sivi-organik-gubre-20-lt-P63755388?cid=604001&gclid=CjwKEAiAmqayBRDLgsfGiMmkxT0SJADHFUhPq6N2YGM2 10rsrEcgeShK9vXx8DCF1_jT0ai29PcUrRoCx5Dw_wcB)
Böyle bir ürün buldum, fakat başka biryerde ürünle ilgili herhangi bilgi bulamadığım için tam olarak içime sinmedi.

MeyveliTepe
19-05-2017, 15:57
İçindekiler etiketinde yazdığı gibiyse iyi görünüyor.

Mad Max
26-05-2017, 19:52
Organik Madde : % 44
Toplam Humik Fulvik Asit : % 42
Maksimum Nem : %15,40
PH : 4,75

Yukarıda yazılı laboratuvar sonuçları olan toz leonarditin 1 ton Fiyatı 175,00 TL sizlere danışmak istiyorum fidanlarımda kullanım için uygunmu sizin yorumlarınız benim için önemli bu siteyi alacağım herşey için referans olarak kullanıyorum .

tarku
26-05-2017, 22:30
Organik Madde : % 44
Toplam Humik Fulvik Asit : % 42
Maksimum Nem : %15,40
PH : 4,75

Yukarıda yazılı laboratuvar sonuçları olan toz leonarditin 1 ton Fiyatı 175,00 TL sizlere danışmak istiyorum fidanlarımda kullanım için uygunmu sizin yorumlarınız benim için önemli bu siteyi alacağım herşey için referans olarak kullanıyorum .

Analiz sonuçları muhtemelen A4 kağıdına Word'de hazırlanıp, yazılmış ve imza damga mühür Hak getiredir. Bu leonardit işinin cılkı çıktı. Analiz sonuçları diye bilgisayarda 5 dakikada hazırladıkları belgeyi gösteriyorlar. Tarım bakanlığı onayı var mı? diye sorduğunuzda bir daha arayan soran olmuyor. Kömür tozunu leonardit diye satıyorlar. Nasılsa tarım bakanlığı, pamuk prenses gibi, prens onu öpene kadar uyumakla meşgul.

Mad Max
27-05-2017, 10:41
Laboratuvar sonucu

tarku
27-05-2017, 18:32
Laboratuvar sonucu
Laboratuvardan analiz almakla iş bitmiyor ki, Tarım bakanlığı onayı ve tescili var mı? Kaliteli bir leonarditi alıp laboratuvara götür , sonra aldığın analiz sonuçlarını millete göndererek kömür tozu sat. Engel olacak kim var? Alacağın ürünün içeriğinin minimum analizdeki sonuçlardaki gibi olması için tescili olmalı.

Mad Max
28-05-2017, 13:22
bu verilerle ve bu fiyat ile bu ürün nasıl ben bunu öğrenmek istiyorum tabikide dediklerinizede katılıyorum kömür tozu satanlar var bu memlekette ama kömür tozu satanlar var diye her satıcıyı aynı kefeye koyma mantığıda yanlışımız .

Sagun
28-05-2017, 14:14
bu verilerle ve bu fiyat ile bu ürün nasıl ben bunu öğrenmek istiyorum tabikide dediklerinizede katılıyorum kömür tozu satanlar var bu memlekette ama kömür tozu satanlar var diye her satıcıyı aynı kefeye koyma mantığıda yanlışımız .

1 tonu 175 tl yazıyor. bu çok ucuz değil mi?, ben aynı içerikte leonarditi 25 kg ı 40 tl ye aldım.

MeyveliTepe
28-05-2017, 14:21
bu verilerle ve bu fiyat ile bu ürün nasıl ben bunu öğrenmek istiyorum tabikide dediklerinizede katılıyorum kömür tozu satanlar var bu memlekette ama kömür tozu satanlar var diye her satıcıyı aynı kefeye koyma mantığıda yanlışımız .

Ciddi ve malına güvenen üretici, hesabını verebileceği değerlerle malını tescil ettirir. Bu yüzden tescilin olup olmadığı, hangi değerlerle tescil alınmış olduğu önemlidir.

Sagun
28-05-2017, 14:25
gecen sene yaprakları sarardığı için bu bahar, yani 1 ay önce dibine leonardit döktüğüm armut aşısı bu yıl da sarı renginde. leonardit parçalarının toprakta erimesi dağılması için belli bir süre geçmesi mi gerekli acaba. veya element gübresi mi kullanmak lazım.
649537

649538

Sagun
28-05-2017, 14:26
ayrıca sürgün uçlarını da bir böcek yerken gördüm.

Sagun
28-05-2017, 14:27
649539

tarku
28-05-2017, 15:53
gecen sene yaprakları sarardığı için bu bahar, yani 1 ay önce dibine leonardit döktüğüm armut aşısı bu yıl da sarı renginde. leonardit parçalarının toprakta erimesi dağılması için belli bir süre geçmesi mi gerekli acaba. veya element gübresi mi kullanmak lazım.
649537

649538

Leonardit gübre değildir. Toprağınızda olmayan mineral için yapacağı bir şey yoktur. İz element gübresi kullanabilirsiniz. Aynı sorun benim elmalarımda vardı, Gübretaşın iz element gübresini yapraktan verdim 1 haftada farkı görebiliyorsunuz. Bahçenin genel görüntüsüne bakınca, diğer ağaçlarınızın durumu çok güzel. Bu fidanın başka bir sorunu olabilir.

MeyveliTepe
28-05-2017, 18:06
gecen sene yaprakları sarardığı için bu bahar, yani 1 ay önce dibine leonardit döktüğüm armut aşısı bu yıl da sarı renginde. leonardit parçalarının toprakta erimesi dağılması için belli bir süre geçmesi mi gerekli acaba. veya element gübresi mi kullanmak lazım.


Bir tahlil yaptırsanız, ne eksik ne fazla görülür.

tarku
28-05-2017, 21:30
Bir tahlil yaptırsanız, ne eksik ne fazla görülür.

Analiz laboratuvarlarına da güven kalmadı. Ziraat odasında bir mühendis anlattı. Analiz için örnek gönderenlere aynı analiz raporunu kopyalayıp göndermişler. 100 lerce toprak örneğinin aynı çıkma olasılığı nedir?

Sagun
28-05-2017, 22:14
Bir tahlil yaptırsanız, ne eksik ne fazla görülür.

evet büyük ihtimalle toprakta bazı yerlerde sıkıntı var, aşırı kireçli olabilir diye düşünüyorum. ama analiz ile ugraşacak kadar büyük bir arazi değil. hobi bizimkisi.

K4GE
15-08-2017, 08:15
gecen sene yaprakları sarardığı için bu bahar, yani 1 ay önce dibine leonardit döktüğüm armut aşısı bu yıl da sarı renginde. leonardit parçalarının toprakta erimesi dağılması için belli bir süre geçmesi mi gerekli acaba. veya element gübresi mi kullanmak lazım.
649537

649538

Demir eksikliği olabilir, analiz ile uğraşamayacaksanız en azından demir takviyesi yapmayı deneyin derim ben.

kiziltan
15-08-2017, 09:29
Kendi humik asitini kolayca yapmak ve litresini yaklasik 50 Krsa maletmek isteyen varsa

kendi humik asitimizi yapama (http://www.trakkulup.net/showthread.php/88703-kendi-humik-asitimizi-yapama)

ykaya194
15-08-2017, 09:48
Kendi humik asitini kolayca yapmak ve litresini yaklasik 50 Krsa maletmek isteyen varsa

kendi humik asitimizi yapama (http://www.trakkulup.net/showthread.php/88703-kendi-humik-asitimizi-yapama)


Elinde kaliteli leonardit varsa humik asite dönüştürmeye gerek yok zaten leonarditin içinde humik-fulvik asit mevcut, humik asit gibi kısa sürede etki etmesede bir yıl içinde etkisi görülür.

MeyveliTepe
15-08-2017, 10:58
Kendi humik asitini kolayca yapmak ve litresini yaklasik 50 Krsa maletmek isteyen varsa

kendi humik asitimizi yapama (http://www.trakkulup.net/showthread.php/88703-kendi-humik-asitimizi-yapama)

Bu konuda biz de burada epey yazışmıştık. (bazıları: #1078 (http://www.agaclar.net/forum/1321412-post1078.htm), #1282, (http://www.agaclar.net/forum/1436094-post1282.htm)#1296, (http://www.agaclar.net/forum/1440734-post1296.htm)#1298 (http://www.agaclar.net/forum/1440832-post1298.htm), #1299, (http://www.agaclar.net/forum/1440734-post1296.htm)#1301 (http://www.agaclar.net/forum/1440854-post1301.htm), (http://www.agaclar.net/forum/1440734-post1296.htm)#1327 (http://www.agaclar.net/forum/1440854-post1301.htm), (http://www.agaclar.net/forum/1440734-post1296.htm)#1353 (http://www.agaclar.net/forum/1489558-post1353.htm), vs.vs) (http://www.agaclar.net/forum/1440734-post1296.htm)

O forumda anlatılanlar başka bir yöntem midir? Varsa farklarını forum değiştirmeden burada yazabiliyor musunuz?

devrann
15-08-2017, 13:31
10 kg'lık teneke kovalarda satılan %70 fulvik asit ve %80 organik madde içeren bir madde dikkatimi çekti oranlar son derece yüksekti.
Maddeyi araştırınca potasyum lignosülfanat isminde bir maddeye ulaştım.
https://www.alibaba.com/product-detail/100-Water-Soluble-Potassium-Lignosulfonate_1150324427.html?spm=a2700.7724838.2 017115.14.3c93b095R82wZO
Kartondan ürettikleri sonucuna içinde lignin olmasından vardım,sanırım ligninin bir tuzu potasyum lignosülfanat,ilk önce potasyum hidroksitte eritilen kartonun ( rafta unuttuğum ve rafta kocaman bir delik açan potasyum hidroksitin böyle bir etkisi olduğunu o an anladım) selüloz ve lignini ayrılıyor daha sonra sülfanating proses dedikleri başka bir proseste potasyum sülfit veya sülfirik asitle ph düşürülüyor.En son sanırım kurutulup toz haline getiriliyor ve bu madde %70 fulvik asit içeriyor.
Ancak kullanılan materyal melasta olabilir koku olarak melasa çok benziyor melasın ham halde ne kadar organik madde ve fulvik asit içerdiğini bulamadım ancak sulandırılmamış haliyle benzer oranlara sahiptir diye düşünüyorum.Yinede emin olamadım melas veya karton kullanılmış olabilir.Ancak %1,8 bor içermesi melas üzerine yoğunlaşmama neden oldu.

İsmail Kuzucu
09-09-2017, 21:05
Sayın MeyveliTepe,

Leonarditten sıvı humik asit yapımı mesajları okudum, son anda videoyu gördüm orada suyun ısısı önemli denmiş.

Acaba suyun ısısı 70 derece olmalı mıdır? Yoksa bu sıcaklık değeri çözülme hızını arttırıp zamandan kazanmak için midir?

Toprak tahlilinde amino asitli humik asit önerilmişti. Bende iki ürünü ayrı kullanıyordum. Şimdi leonardit alıp kendim yapsam amino asiti ne kadar ekleme yapmam gereklidir? (İçerik olarak: Serbest amino asit : %40)

Son olarak sizin yaptığınız ürüne göre bir içerik yapsak sera ve açık alandaki sebzelere 6 ay boyunca 1 dekar alana en fazla kadar vermemiz gereklidir?

MeyveliTepe
09-09-2017, 22:47
Suyun ısısı fabrikasyon humik asit yaparken zamanı kısaltmak bakımından önemli olabilir. Kendi yaptığımız humik asitte belirleyici olduğunu düşünmüyorum. Varsa ve elde etmek sıkıntı vermeyecekse olabildiğince sıcak su işi hızlandırır.

Amino asiti doğrudan humik asite ilave etmenin yüksek PH sebebiyle amino asitin yapısını etkilemek bakımından riskli olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine kullanım esnasında tankta sulandırılmış humik asite ilave etmek çok daha emniyetli olur. Miktar konusunda bir şey diyemiyorum. Amino asit miktarının bir üst kullanım seviyesi yok. Yani fazla kullanmanın toprağa ve bitkilere bir zararı olmaz (cebiniz dışında).

Toprağa humik asit vermenin bir kullanım reçetesi de yok kanımca. Bu toprağın durumuna, özellikle de organik madde ve humus miktarına çok bağlı. Ben sebze yetiştirdiğim yerlerde ne humik asit, ne de amino asit veriyorum. Hayvan gübresi yüksek oranda humik madde içeriyor zaten. Bir defasında merak edip analize gönderdiğimde organik madde 7 çıkmıştı.

İsmail Kuzucu
10-09-2017, 08:53
Analize göre tuzluluk 1,37 kireç 1,44 ph 6,90 fosfor 69 potasyum fazla (değerini hatıramıyorum ama fazlaydı.) organik madde ise 3 olarak verilmişti.

Bahçenin en çukur kısmına (hemen alt kısım dere ve su birikmesi oluyor.) gübre atamadım ve bu alana bu yüzden marul dikimi yaptım. Normalde hızlı yetişen marul bu alanda yavaşladı ve amino asit ve humik asit verince hemen büyüme evresine geçiyor. Bu durum net bir şekilde bu alanda gözüküyor.

Geçen sene aynı alanda aynı durum lahana bitkisinde de olmuştu fakat fasulye bitkisinde bu durum olmadı.

devrann
10-09-2017, 18:50
Sayın MeyveliTepe,

Leonarditten sıvı humik asit yapımı mesajları okudum, son anda videoyu gördüm orada suyun ısısı önemli denmiş.

Acaba suyun ısısı 70 derece olmalı mıdır? Yoksa bu sıcaklık değeri çözülme hızını arttırıp zamandan kazanmak için midir?

Toprak tahlilinde amino asitli humik asit önerilmişti. Bende iki ürünü ayrı kullanıyordum. Şimdi leonardit alıp kendim yapsam amino asiti ne kadar ekleme yapmam gereklidir? (İçerik olarak: Serbest amino asit : %40)

Son olarak sizin yaptığınız ürüne göre bir içerik yapsak sera ve açık alandaki sebzelere 6 ay boyunca 1 dekar alana en fazla kadar vermemiz gereklidir?

Aynen sıcaklığı arttırmak hem çözünme hızını hem çözünürlüğü arttırır.Bir maddenin çözünürlüğüyle çözünme hızları farklı şeylerdir.karıştırmakta çözünme hızını arttırır.
Humik asit tamamlandıktan sonra soğudukça çözünürlük azalacağı için bir kısım leonardit dibe çökmeye başlayacaktır,bu dibe çökme olayı iyice tamamlandıktan sonra ertesi gün mesela hem soğumuş olacak hemde dibe çökme iyice tamamlandıktan sonra eritmiş olduğunuz amino asiti azar azar içerisine koyabilirsiniz tabi bunu yaparken 200 litremi yaptınız bunu ikiye bölünüz diğer yarısına 10 kg kadar toz amino asit eritip koyabilirsiniz.bu şekilde % 4 civarında amino ve %15 civarında da humik asit içeren sıvı gübre elde etmiş olacaksınız.(%80 humik fulvik içeren leonardit ve 5 kg potasyum hidroksit koyarsanız).Daha sonra eğer bir katılaşma veya pelteleşme olmazsa deneyerek a.a miktarını arttırabilirsiniz.
Amino asit ve humik asiti ayrı ayrı bitkiye vermek ve karıştırıp vermek aynı şeyler değiller diyebilmek için deneme kurmak gerekli ancak genel kullanımda amino asit dediğimiz madde içerisinde farklı aminoasitler vardır ve bunlar protein yapı taşlarıdır azotlu bileşiklerdir ve humik asitlerle fulvik asitlerle daha fazla fonsiyonel gruplar oluşturabilmektedirler yani humik asitlere bağlanabilmektedirler bu yüzden karışıma eklemekte fayda olabilir.
Bu arada %40 serbest amino asit içerebilecek bir madde olacağını sanmıyorum muhtemelen %40 a.a vardır ve %10 serbest aminoasit vardır içerisinde.
Bir önemli nokta sanırım potasyum hidroksit proteinleri hidroliz edebiliyor bu yüzden bir miktar amonyak kokusu açığa çıkacak bu yüzden maske kullanmakta fayda var bu işlemi yaparken.
Ben bu karışıma deniz yosunuda eklemeyi düşündüm ancak toz halde kaliteli deniz yosunu bulmak zor sıvılarada güven olmuyor,piyasadaki birçok deniz yosunu,sıvı deniz yosunu ruhsatlı ancak içeriği kinetin hormonu bu yüzden toz olana yönelmekte fayda var mesela bir ara maxi crop vardı bulamıyorum hiçbir yerde internette var ama çok para istiyorlar 15 liraya alıyordum 400 gramını şimdi 50-60 lira
3 lt civarında verebilirsiniz bu yaptığınız sıvı gübreden

hid88
23-09-2017, 21:37
leonarditin toprakta çözülmesi uzun sürer mi? seralara domates dikiminden önce atılan leonardit potasyum karışımın topraktaki salınımı ne zaman başlar acaba uzun zaman alıyorsa geleceğe dönük olarak mı kullanmış oluruz? teşekkürler.

MeyveliTepe
23-09-2017, 23:24
leonarditin toprakta çözülmesi uzun sürer mi? seralara domates dikiminden önce atılan leonardit potasyum karışımın topraktaki salınımı ne zaman başlar acaba uzun zaman alıyorsa geleceğe dönük olarak mı kullanmış oluruz? teşekkürler.

Toprak PH seviyesi nedir?

MeyveliTepe
23-09-2017, 23:39
Aynen sıcaklığı arttırmak hem çözünme hızını hem çözünürlüğü arttırır.Bir maddenin çözünürlüğüyle çözünme hızları farklı şeylerdir.karıştırmakta çözünme hızını arttırır.
Humik asit tamamlandıktan sonra soğudukça çözünürlük azalacağı için bir kısım leonardit dibe çökmeye başlayacaktır,bu dibe çökme olayı iyice tamamlandıktan sonra ertesi gün mesela hem soğumuş olacak hemde dibe çökme iyice tamamlandıktan sonra eritmiş olduğunuz amino asiti azar azar içerisine koyabilirsiniz ...

Solusyon soğuduğu zaman çözünürlük de düşüp soğumuş solusyonun tutabileceğinden fazlası dibe çökünce çözünürlük bakımından sıcak su kullanmanın da bir anlamı kalmıyor.

Burada doğru olan, oda sıcaklığındaki solusyonda humik asitlerin tamamı çözünmüş durumda olacak şekilde su ve leonardit miktarını iyi hesaplayarak ayarlamak, bunu yaparken de sonuç solusyonun PH mertebesini minimumda tutacak şekilde KOH oranını doğru kullanmak gerekir.

Buna rağmen çözeltinin PH seviyesi en az 12 mertebesinde olacaktır. Bu PH değerindeki çözeltiye, 4-5 PH seviyesindeki amino asit ilave etmek ister istemez ilave bir asit-baz reaksiyonuna sebep olur ve bunun sonucunda amino asitlerin tahrip olmaları yüksek olasılıktır. Bu yüzden amino asit, yosun vb. ilavelerin kullanım sırasında tank karışımı olarak ilave edilmesi uygun olur.

hid88
25-09-2017, 21:09
Toprak PH seviyesi nedir?

internet de satılan ucuz ph ölçerlerden şipariş verdim bugünlerde gelmesi lazım her ne kadar doğru ölçer bilmiyorum ama deneyip yazacağım teşekkür ederim.

Sagun
25-09-2017, 22:09
ben bu yıl nisan mayıs ayı gibi topraga 500 m2 lik alana 25 kilo leonardit attım. meyve ağaçlarında belirgin bir değişim görmedim. acaba sonbahar döneminde mi atmak gerekiyor.

MeyveliTepe
25-09-2017, 23:31
Leonardit bir toprak düzenleyicidir. 500 m2 alana 25 kg serperek nasıl bir değişim görmeyi ümit ediyordunuz?

TCM
25-09-2017, 23:56
Leonardit bir toprak düzenleyicidir. 500 m2 alana 25 kg serperek nasıl bir değişim görmeyi ümit ediyordunuz?

Miktar az mı diyorsunuz? Ben yaklaşık 700 m.kare yere iki torba (50 kg.) leonardit attım, yarım traktöre yakın da keçi gübresi. Fideleri toprağa dikerken ocak başına ikişer avuç keçi gübresi ve birer avuç leonardit ekledim. Toprağa atılan ve ocaklara atılanların toplamını verdim. (50 kg.+yarım traktör) Yerel halktan bir çiftçi (traktörüyle bizim toprağı çapalarken muhabbet ettik) bu kadar keçi gübresi yetmez ne bu böyle karabiber atar gibi atmışsın diye espri yapmıştı. Ancak sonuçta hastalığın fazla olmaması ve ürünlerin miktar ve verimliliği açısından bu sene önceki senelere göre gayet memnun kaldık. Sadece son dönemde domateslerin omuzlarında yeşilimsi, sarımsı renkler kaldı, bunun sebebinin ise domatesin cinsine mi bağlı yoksa iz element eksikliğinden mi olduğunu çözemedim. Ayrıntılı resimleri kendi bahçem ile birlikte buraya da ekliyeyim de siz de fikir yürütün.

MeyveliTepe
26-09-2017, 00:30
Yarım traktör derken 5 tonluk traktör kasasının yarısını mı kastediyorsunuz? Bu miktarın tümünü mü fideleri dikerken fide kök bölgelerine kullandınız? Toprağa karıştırdınız mı, üzerinde mi bıraktınız?

MeyveliTepe
26-09-2017, 00:43
Yeni bir fidan dikme projem var, önümüzdeki bir kaç hafta içinde gerçekleştirmeyi umuyorum. Toprak tınlı alüvyon. Fidan çukurları 1 metre çapta ve 1 metre derinlikte açılacak. Her bir çukur, 120 litre (açılmış halde) coco-peat, 25 kg leonardit, 25 kg ahır gübresinden fermente kompost, 25 kg mikronize klinoptilolit ve arazinin toprağı ile karıştırılarak doldurulacak. Fidanlar buna dikilecek.

TCM
26-09-2017, 00:44
Yarım traktör derken 5 tonluk traktör kasasının yarısını mı kastediyorsunuz? Bu miktarın tümünü mü fideleri dikerken fide kök bölgelerine kullandınız? Toprağa karıştırdınız mı, üzerinde mi bıraktınız?

Çuvalların hepsi buydu (http://www.agaclar.net/forum/1502868-post971.htm) Sanırım yarıdan azını kullandım. Resimdeki çuvallar yarımşar dolu, yani tüm atılan (ocakbaşına atılan ikişer avuç ve toprağın üzerine serpilen) bir tondan azdır diye düşünüyorum.

MeyveliTepe
26-09-2017, 01:02
Sebze fidesi dikimi esnasında fide çukurlarına keçi gübresi karıştırılması ile meyve bahçesinde 500 m2 alana 25 kg (1 çuval) leonarditin serpiştirilmesi arasında bir hayli fark var.

Sizin kullandığınız keçi gübresindeki hemen çözünebilir humik madde, leonarditteki hemen çözünebilir humik maddeden defalarca kere daha fazla. Keçi gübresindeki hemen alınabilir ya da kısa sürede bakteriler tarafından mineralize edilecek makro-mikro-iz element bitki besin maddelerinden bahsetmiyorum bile. 1 ton bile olsa (ki keçi gübresi kuru idiyse çok hafif çeker) miktar olarak da 25-50 kg leonardit ile mukayese edilmez.

Fide çukurlarındaki toprağa karıştırmayıp üzerine serptiniz ise yine faydalı olur, çünkü her sulamada biraz biraz çözünüp sebzelerin zaten yüzeysel olan köklerine ulaşır. Toprağa karıştırmak daha da iyi sonuç verirdi.

Öte yandan, leonardit normal bir PH aralığında çözünmez. Dolayısı ile toprağın üzerine serpilmiş leonarditin, ağaçların kök bölgelerindeki toprağa bir katkısının olmasını bekleyemeyiz. toprağa karıştırılsa bile hepi topu bir torba malzeme (herhalde en fazla 15-20 litre gelir). Ancak tuzlukla serpilirse 500 metrekareye eşit olarak dağıtılabilir. Düzenleyici olarak da bir katkısının olmasını beklemek zor.

Sagun
28-09-2017, 14:54
Leonardit bir toprak düzenleyicidir. 500 m2 alana 25 kg serperek nasıl bir değişim görmeyi ümit ediyordunuz?

500 m2 alana 25 kg derken tamamına homojen olarak değil de meyve fidanlarının gölge çaplarına göre toprağa karıştırarak verdim. umduğum şudur; toprak düzenleyici olduğunu okudum. bu nedenle toprak ph sını düzenleyerek ağaçların topraktaki minerallerden daha fazla yararlanmasını sağlamak. beraberinde ağaç başına 500 gr civarında işlenmiş tavuk gübresi de ilave etmiştim.
şimdi anlamadığım şudur; leonarditin içerisinde organik madde yok mudur?
varsa toprağın bundan yararlanımı geç mi olmaktadır?
hayvani gübre kullanmak veya ikisini birlikte kullanmak mı daha mantıklıdır.
5 yılık bir meyve bahçesi için öneriniz nedir. toprağın analizini bilmiyorum ama hafif kireçli tınlı toprak olduğunu düşünüyorum. kurumuş bir dere yatağı kenarında bahçe.

Sagun
28-09-2017, 15:17
genel itibariyle ağaçların durumu iyi ancak 2-3 ağaçta yapraklarda sararma ve sürgün boylarında kısalma var. bir tanesini bu başlıkta paylaştım armut aşısı..

ykaya194
28-09-2017, 16:18
500 m2 alana 25 kg derken tamamına homojen olarak değil de meyve fidanlarının gölge çaplarına göre toprağa karıştırarak verdim. umduğum şudur; toprak düzenleyici olduğunu okudum. bu nedenle toprak ph sını düzenleyerek ağaçların topraktaki minerallerden daha fazla yararlanmasını sağlamak. beraberinde ağaç başına 500 gr civarında işlenmiş tavuk gübresi de ilave etmiştim.


500 m2 ve 5 yaşındaki bir bahçeye 25 kg leonardet ( ağaç başına ancak 500 gr kadar düşer ), toprak ph sını düzenlemede önemli bir katkı sağlayacağını sanmıyorum, bana göre ağaç başına en az 5-10 kg olmalı.

Toprak düzenleeyicisi olarak en etkili keçi gübresidir ayrıca leonardet yerine humik asit verirseniz etkisi daha kısa sürede görülür.

Sagun
28-09-2017, 19:26
teşekkür ederim bilgiler için.

devrann
28-09-2017, 21:49
Sebze fidesi dikimi esnasında fide çukurlarına keçi gübresi karıştırılması ile meyve bahçesinde 500 m2 alana 25 kg (1 çuval) leonarditin serpiştirilmesi arasında bir hayli fark var.

Sizin kullandığınız keçi gübresindeki hemen çözünebilir humik madde, leonarditteki hemen çözünebilir humik maddeden defalarca kere daha fazla. Keçi gübresindeki hemen alınabilir ya da kısa sürede bakteriler tarafından mineralize edilecek makro-mikro-iz element bitki besin maddelerinden bahsetmiyorum bile. 1 ton bile olsa (ki keçi gübresi kuru idiyse çok hafif çeker) miktar olarak da 25-50 kg leonardit ile mukayese edilmez.

Fide çukurlarındaki toprağa karıştırmayıp üzerine serptiniz ise yine faydalı olur, çünkü her sulamada biraz biraz çözünüp sebzelerin zaten yüzeysel olan köklerine ulaşır. Toprağa karıştırmak daha da iyi sonuç verirdi.

Öte yandan, leonardit normal bir PH aralığında çözünmez. Dolayısı ile toprağın üzerine serpilmiş leonarditin, ağaçların kök bölgelerindeki toprağa bir katkısının olmasını bekleyemeyiz. toprağa karıştırılsa bile hepi topu bir torba malzeme (herhalde en fazla 15-20 litre gelir). Ancak tuzlukla serpilirse 500 metrekareye eşit olarak dağıtılabilir. Düzenleyici olarak da bir katkısının olmasını beklemek zor.
Sn MeyveliTepe
Leonardit toprak düzenleyici olarak pek ekonomik olmayacaktır zaten.Şunu yaparsanız leonardit le hayvan gübre leri arasındaki farkı anlayacaksınız muhtemelen çokça kullanıyorsunuz leonardit i bahcenizde ama bu farkı gözlemlemek için biraz daha küçük ölçekte bir deneme kurmak gerekiyor.Mesela bir tane viyole torf ve keçi gübresi koyun diğer viyole keçi gübresi yle aynı miktarda leonardit ve torf koyun ve bir tohum ekin ve çıkışı gözlemleyin.Sizce hangi tohum daha çabuk çıkar ve daha hızlı büyür?

MeyveliTepe
28-09-2017, 23:36
Leonarditin fide viyolunda test edilmesinin bir mantığı yok. Organik maddece fakir, PH seviyesi yüksek topraklarda, en azından ilk 30 santime homojen karıştırılması durumunda toprak organik maddesini kalıcı olarak arttırır, PH seviyesini nötr'e yaklaştırır, yavaş humik asit çözünümü gerçekleşir, toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırır. Toprak düzenleyici olarak fonksiyonu bu çerçevededir. Verdiğiniz örnekten ve sorunuzdan yola çıkarsak sadece torf (veya peat-moss) tohum çimlendirip fide elde etmekte tek başına çok daha iyidir.

Leonardit ikide bir kullandığım bir malzeme değil. Senelerce önce bahçe toprağında bir ıslah süreci başlattığımda dekara 2-3 ton hesabıyla, klinoptilolit (dekara 4-5 ton) ile birlikte kullandım. Bir daha da kullanmadım, gereği de yoktu.

Humik maddelerle bitkilerde hızlı etki isteniyorsa sıvı humik ve fulvik asitler kullanılmalıdır. Zaman zaman muhtelif denemeler yapmak için kullanıyorum ama bunları da düzenli bir kullanımım yok.

Yeni projemde organik maddece fakir alüvyonlu bir toprakta fidan çukurlarında kullanacağım malzemelerden biri de leonardit (her bir çukura bir torba). Muhtemelen o bahçede de bir daha kullanmayacağım. Leonardit toprak ıslahı için faydalı bir malzeme olmakla beraber gübre gibi ikide bir kullanılacak bir şey değil. Gübre (ahır gübresi veya diğer organik gübreler) toprakta çok hızlı dekompoze olur ama leonardit toprakta kaybolmaz, çözünmesi yıllar alır. Seneler sonra dekompoze olduğunda da humusa dönüşür.

devrann
29-09-2017, 09:48
Leonarditin fide viyolunda test edilmesinin bir mantığı yok. Organik maddece fakir, PH seviyesi yüksek topraklarda, en azından ilk 30 santime homojen karıştırılması durumunda toprak organik maddesini kalıcı olarak arttırır, PH seviyesini nötr'e yaklaştırır, yavaş humik asit çözünümü gerçekleşir, toprağın katyon değiştirme kapasitesini arttırır. Toprak düzenleyici olarak fonksiyonu bu çerçevededir. Verdiğiniz örnekten ve sorunuzdan yola çıkarsak sadece torf (veya peat-moss) tohum çimlendirip fide elde etmekte tek başına çok daha iyidir.

Leonardit ikide bir kullandığım bir malzeme değil. Senelerce önce bahçe toprağında bir ıslah süreci başlattığımda dekara 2-3 ton hesabıyla, klinoptilolit (dekara 4-5 ton) ile birlikte kullandım. Bir daha da kullanmadım, gereği de yoktu.

Humik maddelerle bitkilerde hızlı etki isteniyorsa sıvı humik ve fulvik asitler kullanılmalıdır. Zaman zaman muhtelif denemeler yapmak için kullanıyorum ama bunları da düzenli bir kullanımım yok.

Yeni projemde organik maddece fakir alüvyonlu bir toprakta fidan çukurlarında kullanacağım malzemelerden biri de leonardit (her bir çukura bir torba). Muhtemelen o bahçede de bir daha kullanmayacağım. Leonardit toprak ıslahı için faydalı bir malzeme olmakla beraber gübre gibi ikide bir kullanılacak bir şey değil. Gübre (ahır gübresi veya diğer organik gübreler) toprakta çok hızlı dekompoze olur ama leonardit toprakta kaybolmaz, çözünmesi yıllar alır. Seneler sonra dekompoze olduğunda da humusa dönüşür.

Bence tohum çimlendirmek için torf ve leonardit ikilisini bir deneyin derim,ben bunu söylerken bilimsel makalelerden esinlenerek size söylemiyorum,babamlar yüksek miktarlarda kavun tohumu çimlendirip baharda tarlaya alıyorlar.Bunun için torfla leonardit karıştırıyorlar 40 çuval torfa yani 3200 litre torfa 1 çuval 22,5 kg leonardit karıştırıyorlar ve sonuç mükemmel.Çok daha hızlı büyüyen fideler,aynı anda çıkış ve benzer boyda seyretme ve çok güçlü kök sağlıyor.Mesela aynı marka torfa komşuda leonardit karıştırmadan ekim yapıyor sonuç pek iyi değil düzensiz bir çıkış söz konusu bazı yerlerde çıkış varken bazı yerlerde daha hiç çıkış söz konusu değildi yani çok düzensiz ve cılız bir büyüme söz konusu oluyor..
Çukur başına 1 çuval leonardit bana çok fazla geldi sanki düşük içerikli olanlardan kullanmış olsanız bile kökleri yakıp fidelerinizi kaybedebileceğinizi düşünüyorum,sırf merakımdan aşılı bir domatesi yani yabani bir köke sahip domatesi tek başına leonardit dolu olan bir plastik bardağa diktim sonuç hiçbir gelişme olmadığı gibi sonraki günlerde bitki tamamen kurudu,platik bardaktaki leonardit 50-60 gr filan olsun hadi en fazla.Bu yüzden çok dikkatli olmalısınız.
Babam leonarditi odun külüyle eritmeyi denedi başaramayınca potas kostikle eritip kavun ve domateslerde kullandı sonuç inanılmaz,çok sağlıklı ve yeşil bir renk hakim oluyor bitkiye domatesler çok daha kırmızı ve daha hızlı kırmızı renklenmekte,kavunlarda yine çok daha hızlı olgunlaşmaktalar,20 gün gibi bir erkencilik söz konusuydu.Ne kadar kullandı derseniz 20 da araziye 200 litre.Yani dekara 10 litre iki defada 5 litre kullanıldı.
Peder bey daha sonra işi biraz daha geliştirmek istedi bu arada asistanlığınıda ben yapıyordum daha önceki denemede 200 litrede 1 tane leonardit eritirken ikinci denemede 2 tane leonardit kullanmaya karar verdi.Tabi eritmesi için biraz daha fazla kostik kullandık 10 kg kadar.Sonuçta inanılmaz yoğun bir humik asit elde ettik.O kadar yoğun ki damlamadan verince toprağın üstünde siyahlıklar kalıyordu ve çok kısa sürede 3 dakika gibi tanktan tamamen boşalması gerekirken damlamadan çıkan siyahlık bir türlü bitmiyordu 10 dakika kadar sürüyordu.Sanırım humik asite son noktaydı çünkü daha fazla eritmek mümkün değildi aynı hacimde.Yine bu humik asiti domateste kullandık ancak 1 çuvalla yapılmış humik asite göre fark olmasına karşın 2 kat veya daha fazla bir fark yoktu görünüş olarak,belki ağırlık farkı olmuş olsada bunu gözlemlemek veya tartmak aklıma gelmedi doğrusu.
Bu sefer 1 çuval eritip içine başka şeylerde koyalım diye düşündük mesela amino asit,evet bir çuval eritip içine amino asit koyduk 20 kg kadar ve sonuç hüsranla sonuçlandı çünkü biz sıcakken ekledik ve çökelme tamamen bitmemişti çünkü o sıcaklıkta zaten suda asılı kalbilecek olan miktarın çok üstünde humik asit bulunuyordu çözeltide,bütün hepsini berbat ettik yani tekrar soğukken denedik ve bu sefer son derece iyi bir şekilde homejen bir karışım elde ettik.Bitkilerde sonuç inanılmazdı uygulayınca bitki tek uygulamada simsiyah oldu koyu bir yeşile dönüştü domatesler,çok sağlıklı görünüyorlardı.
Daha sonra ben fulvik asit yapalım diye bir teklif sundum babama kabul etti,bunun için yine leonardit ve hidrojen peroksit kullanmayı düşündüm,ilk önce hidrojen peroksitle leonardit içerisindeki bütün humik asitleri fulvik asite dönüştürüp leonardit içerisindeki humik asit miktarını azaltmaktı amacım bununla ilgili akademik bir çalışmayı değerlendirdim daha sonrada başka bir kaba alıp alkolle çöktürmeyi düşündüm ancak ikinci aşamaya geçemeden bütün leonardit ve hidrojen peroksit resmen bir volkan gibi dışarıya fışkırdı,daha sonraki yaptığım denemelerde bu meret zaten yüksek miktarda ısı açığa çıkarıyordu bende normal sıcaklığı ayarlayamayınca böyle sonuçlanmasının normal olduğunu anladım ,Sonuçta bu denememiz yarım kaldı çünkü baya pahalıya geliyordu bütün bu maddeler..
Sonuçta demem o ki sıvı humik asitler en iyisi :D

tahirlacin
25-10-2017, 14:15
herkese selam 800 m2 çim alanı olan bahçeme humik asit atmak istiyorum 1 lt lik black jack hümik asit 16 lt lik sırt pompasıyla hangi oranda karıştırmalıyım...bide bahçenin su geçirgenliği az yani yazın en sıcak zamanda bile 1 kez sulamama rağmen bahçe ıslak kalıyordu ve buralarda çimlerde çürüme meydana geliyor acaba bahçe toprağım killimi leonardit çözüm olurmu?

Gökhan Aydınlı
26-10-2017, 22:38
El-Leo adında 25 litrelik humik fuvik asit katkılı olduğunu iddaa eden 25 kg Leonardit kargo dahil 10 lira kampanya var şuan, çok çok ucuz fakat sertifikasyon vs yok. Ürün Kahramanmaraş menşeili 3 çuval aldım umarım sadece kömür tozu değildir. Bu arada bir kısmını bahçede sebzelere bir kısmında çimlere kullanmak istiyorum çimlere sertleşen ve hafif yosunlaşan toprağa nasıl uygulamak gerekir. Toprağı çapalayıp çimleri bozamadan uygulama üstten serperek verim almak sizce mümkünmüdür uygulayan varmı ?

ykaya194
04-11-2017, 12:46
Leonardet menşeli sıvı humik asit ile bitkisel menşeli arasında kalite farkı varmıdır. Bildiğim kadarı ile içeriğinde toplam humik-fulvik asit oranı %15 ve altında olanlar humik asit üzerinde olanlar ise humik asit sınıfına girmiyormuş ve organik gübre olarak kabul görüyormuş. Bir firmanın ürün etiketindeki değerler şöyle: Bitkisel menşeli toplam Humik-fulvik asit oranı %25 , organik made %30 yazıyor.

İki ürün arsında fiyat farkı %10-20 civarı. sorum şu; Hangi ürün Siz'ce daha hesaplıdır.

devrann
04-11-2017, 20:37
Leonardet menşeli sıvı humik asit ile bitkisel menşeli arasında kalite farkı varmıdır. Bildiğim kadarı ile içeriğinde toplam humik-fulvik asit oranı %15 ve altında olanlar humik asit üzerinde olanlar ise humik asit sınıfına girmiyormuş ve organik gübre olarak kabul görüyormuş. Bir firmanın ürün etiketindeki değerler şöyle: Bitkisel menşeli toplam Humik-fulvik asit oranı %25 , organik made %30 yazıyor.

İki ürün arsında fiyat farkı %10-20 civarı. sorum şu; Hangi ürün Siz'ce daha hesaplıdır.

Artık bakanlık bitkisel olanların ruhsatında bir değişikliğe gitti,sıvı bitkisellerde humik fulvik oranı yazmayacak daha doğrusu yazmıyor artık.
Organik madde ve organik karbon miktarları ve potasyum miktarı yazmakta.Organik maddesi ve organik karbonu yüksek olan ürünün humik içeriği daha yüksektir diyebiliriz.Bitkisel olanların fulvik asit oranları daha yüksek bu da bitkiye daha hızlı bir etki sağlaması yönünden iyi çünkü carbon oranı daha düşük daha küçük birimler bu yüzden toprakta daha hızlı çözünebilmekteler.Leonardit kökenli olanlar humik asit oranı daha yüksek ve karbon oranı daha yüksek büyük partiküller bitki bundan direk faydalanamıyor daha çok toprak düzenleyici olarak kullanılmalı.
Kendi arazimizde kullanıp gördüğüm kadarıyla bitkisel olanları uyguladığınız arazi biraz daha ıslahı daha iyi olan organik maddesi yüksek olan yerde etkisini gözlemleyebiliyorsunuz onun dışında ömründe hayvan gübresi vs görmemiş yerde birazda geçirgen bir yapıdaysa toprak isterseniz bidon bidon kullanın çok fazla etki görmeniz zor daha doğrusu ben bir etki gözlemleyemedim ancak kendi yapmış olduğum humik asitte yine böyle organik maddesi düşük olan bir yerde üründe erkencilik sağladı ve meyve rengi parlaklığı tonajı çok farklıydı.Leonardit kökrnli olanların veya leonarditin farkı uzun yıllar sonunda linyit kömürünün oksitlenmesi yoluyla oluşuyor daha aktif bir yapı ve toprak mineralleriyle daha iyi bağlar kurabiliyor.Mesela leonarditten elde edilmiş fulvik asitler var bomba ancak hem zor elde etmesi hemde az,bir kaç defa denedim yüzüme gözüme bulaştırdım.Kağıttan elde edilmiş olanlar var ligno sülfatlar %70 fulvik asit ( saçaka ws ) içeriyor gerçekten etkili bir ürün toz halde.
Sorunuza cevap şu toprağın durumuna göre değişir organik maddesi yüksekse bitkisel düşükse leonardit kökenli ürün kullanmak bana göre mantıklı çünkü bu ürünlerin ana amacı toprak ıslahından çok bitki ekili vaziyetteyken bitkiye şelatör görevi üstlenerek bitkiye bazı mineralleri sağlamasını düzenlemesini ummak,söylediğim gibi organik maddesi düşük olan yerde bitkisel olanlardan hiç bir randıman alamadım aynı yerde leonardit kökenli olanların daha etkili olduğunu gördüm bitkideki bariz farklarla.Tabi ben kendim yaptım leonarditten ve yoğun bir üründü,200 litrede 45 kilogram erittim (agrolig) potas kostikle.

devrann
04-11-2017, 20:46
herkese selam 800 m2 çim alanı olan bahçeme humik asit atmak istiyorum 1 lt lik black jack hümik asit 16 lt lik sırt pompasıyla hangi oranda karıştırmalıyım...bide bahçenin su geçirgenliği az yani yazın en sıcak zamanda bile 1 kez sulamama rağmen bahçe ıslak kalıyordu ve buralarda çimlerde çürüme meydana geliyor acaba bahçe toprağım killimi leonardit çözüm olurmu?

16 litreye 40cc yeterli olur ancak blacjack ürünü sadece humik madde içermez bunun dışında sitokin hormonuda içermekte bu yüzden pahalı bir ürün özellikle çimde kullamak için,bu yüzden başka markalara yönelirseniz daha uygun olur.Özellikle killi arazilerde leonardit içerikli ürünler daha etkili olmaktalar ıslah için.

devrann
04-11-2017, 21:02
El-Leo adında 25 litrelik humik fuvik asit katkılı olduğunu iddaa eden 25 kg Leonardit kargo dahil 10 lira kampanya var şuan, çok çok ucuz fakat sertifikasyon vs yok. Ürün Kahramanmaraş menşeili 3 çuval aldım umarım sadece kömür tozu değildir. Bu arada bir kısmını bahçede sebzelere bir kısmında çimlere kullanmak istiyorum çimlere sertleşen ve hafif yosunlaşan toprağa nasıl uygulamak gerekir. Toprağı çapalayıp çimleri bozamadan uygulama üstten serperek verim almak sizce mümkünmüdür uygulayan varmı ?

Çok ucuzmuş gerçekten, genelde %40 humik fulvik ve 50 organik madde olanlar 20-25 lira civarında oluyor sertifikalı.Ucuz olmasının sebebi birazda nem oranları yüksek oluyor %25 gibi ,zaten çuval 25 kg 6 kg su var içinde kaldı 19 bununda %40'ı humik fulvik asit.7,5 kg civarı yapıyor.Burdaki esas olay içerisindeki leonardit miktarı, o oranları kömürlede sağlanabiliyor ya da içinde az leonardit oluyor toprak ıslahı açısından kötü değil ancak fazla beklenti içerinde olmamak lazım az miktarda kullanımda, fazla miktarlarda kullanımda da bor miktarı artışıyla bu seferde bitkide yanmalar olabilir bu yüzden içeriği yüksek sertifikalı olanlardan az kullanmak daha iyi olur.
Toprak ıslah materyali olduğu için toprağa karışmalı gübre gibi çimin üstüne atmak pek işe yaramayacaktır çünkü su ile erimeyecektir daha doğrusu kısmen erir ancak çoğunluğu çim üzerinde kalır.

ykaya194
05-11-2017, 13:21
Artık bakanlık bitkisel olanların ruhsatında bir değişikliğe gitti,sıvı bitkisellerde humik fulvik oranı yazmayacak daha doğrusu yazmıyor artık.

Sorunuza cevap şu toprağın durumuna göre değişir organik maddesi yüksekse bitkisel düşükse leonardit kökenli ürün kullanmak bana göre mantıklı .

Türkiye topraklarının büyük bölümü (%90 nı diyorlar) organik madde oranı düşük olduğuna göre leonardet menşeliyi kullanmakta yarar var demektir.

Lydian
13-11-2017, 22:10
Önümüzdeki ay 40da tarlaya ceviz dikecegim. Toprak analiz sonuclarini buradan görebilirsiniz: https://www.cevyz.com/2017/11/03/ceviz-bahcesinin-kurulumu-basliyor-toprak-analizi/

Fidanlari dikmeden topraga ne istiyorsa vermek istiyorum ki ileride keske bastan yapsaydim demeyeyim. Su an tarlayi derinden sürdürdüm, topaclarin ilk yagmurdan sonra erimesi ile tarlayi düzlestirecegim (izgara) ve fidan cukurlarini acacagim (1x1m).

Su an güvenilir leonardit arayisindayim. Su an Organiksa ve Fosil Power marka 25kg cuvallar arasinda kaldim. Baska bulamazsam bu ikisinden birisini alip cukurlara dökecegim.

www.cevzy.com sayfamda tarlam ve yaptiklarim hakkinda yazilari paylasiyorum. Yapilmasi gerekenler hakkinda her türlü fikire acigim ve simdiden tesekkür ederim.

devrann
14-11-2017, 10:10
Önümüzdeki ay 40da tarlaya ceviz dikecegim. Toprak analiz sonuclarini buradan görebilirsiniz: https://www.cevyz.com/2017/11/03/ceviz-bahcesinin-kurulumu-basliyor-toprak-analizi/

Fidanlari dikmeden topraga ne istiyorsa vermek istiyorum ki ileride keske bastan yapsaydim demeyeyim. Su an tarlayi derinden sürdürdüm, topaclarin ilk yagmurdan sonra erimesi ile tarlayi düzlestirecegim (izgara) ve fidan cukurlarini acacagim (1x1m).

Su an güvenilir leonardit arayisindayim. Su an Organiksa ve Fosil Power marka 25kg cuvallar arasinda kaldim. Baska bulamazsam bu ikisinden birisini alip cukurlara dökecegim.

www.cevzy.com sayfamda tarlam ve yaptiklarim hakkinda yazilari paylasiyorum. Yapilmasi gerekenler hakkinda her türlü fikire acigim ve simdiden tesekkür ederim.

Leonardit Zararlı mı? (http://fosilpower.com.tr/2017/01/leonardit-fazla-atilirsa-yakar-mi/) benim sayfalarında böyle birşey dikkatimi çekti,böyle birşeyin olması imkansız buğdaydan daha fazla bor gereksinimi olan domateste aynı denemeyi bende yaptım üstelik domates yabani bir domates türünün üzerine aşılıydı ve ikinci günün sonunda bitki öldü.Kendi sattıkları ürünü bilemem ama saf leonardit içerisinde hiçbir bitki(kültür bitkileri) bu şekilde çimlenemez dahası uzun süre yaşayamaz.
Ayrıca bilmenizi isterimki ceviz bora hassas bir bitkidir (0.5-1 mg B l-1), sulama suyu bor miktarını analiz ettirmeyi unutmayın.
Benim önerim düşük kaliteli leonardit kullanmamanız çünkü alacağınız üründeki bor miktarı muamma üstelik uygulayacağınız miktarın organik madde miktarını arttırması imkansız zaten bu tür ürünlerin organik madde arttırılması için kullanılması hem ekonomik değil hemde bor miktarı istediğiniz organik madde seviyelerinde bitki için zararlı boyutlara çıkabilir.Bu tür bir uygulama yerine sıvı formda humik asit veya kaliteli leonarditlerden az miktarda uygulama yapmanız hem bitki sağlığı açısından hemde bütçeniz açısından daha uygun olacaktır.900 ağaca 1 kg koysanız 900 kg eder en ucuzu 25-30 tl ,36 paket gerekir ve 1080 tl para harcarsınız.Bunun sonucunda elde edeceğiniz fazladan bor ve kömür tozu olacaktır.

-Fosilpower sitesine tekrar baktım bu sattıkları şey leonardit değil,k-humat dedikleri bir ürün( leonarditin potasyum hidroksit ile muamele edilmesinen sonra tekrar toz haline getirilmişi ) bundan uygulamanızda bir sakınca yok ağaç başına 150 gr kadar ama leonardit olmadığını bilmelisiniz ayrıca phı muhtemelen yüksektir.
-brown power ve magic leonu da geçiniz %35 nem içeriyor geriye ne kaldı zaten,diğer oranlarsa düşük.

İzotar - Perlhumus
Orfe Teknik - Agrohum
Altıntar - Agrolig
siamad madencilik leonardit (%82-%85,5) %82'den daha düşük oranda leonardit satmadıklarını söylüyorlar ayrıca yapılan tahlillerde %85'ün üstünde görünüyor ama ben sitede bakanlık tescilini göremedim.
Bunlardan birisini kararında kullanmanız daha iyi olur örneğin agrolig'ten fide başına 125 gr uygulanmalıdır. Bu ürünlerden 5 çuval işinizi görecektir.500-600 lira bir maliyeti olur aşağı yukarı.
Daha sonra hem bitkisel olanlardan hemde leonardit kökenli olan sıvılardan bitkiye damlama ile uygularsanız.

devrann
05-12-2017, 13:21
Sn Resulgur;
Artık bu şekilde tescil vermiyorlar bu şekilde tescili olanlarda %18 kdv geçerli oluyor bitkisel olsun leonardit kaynaklı olsun,bence bu ürünü almayın onun yerine organik madde organik karbon organik azot ve potasyum değeri yazanlardan alın boşuna kdv ödemeyin bence ha devletimiz kazansın derseniz alın aynı ürün çünkü.Bu tipteki bir üründe alt orta ürün seviyesinde bu tarzdaki bitkisel olupta kaliteli olanların içeriği genelde hormon katkılı oluyor bunlarda aynı hızı beklemeyin fiyatlarda 200-250 tl civarlarında oluyor,aynısını sizde yapabilirsiniz aslında bidona iba naa tarzı kök hormonları ekleyerek daha ucuza getirebilirsiniz, ancak fotoğrafını attığınız haliyle çok fazla bişey beklemeyin hele kış aylarında.

Beşiktaş
05-12-2017, 14:49
Bunun yerine TKI Humas'ı tercih ederdim.

MeyveliTepe
05-12-2017, 15:20
Merhabalar ; 58,50 TL ye kdv + kargo dahil fiyatlı bir ürün var. Kullanan veya bilgisi olan var mı?

FULLMOL24 ( HUMİK FULVİK ASİT ) 20 KG SIVI ORGANİK GÜBRE

Teslimat Bilgisi : Ücretsiz Kargo En geç 5 Aralık Salı günü kargoya verilir.

ÜRÜN İÇERİĞİ;
%24 Humik Fulvik Asit İçerir.
%30 Organik Madde
% 2 Azot(N)
%1,9 Organik Azot
% 5 Potasyum Oksit (K2O)
pH aralığı 4-6



Bu ürün bitkisel, içerdiği humik maddenin çoğunluğu fulvik asit olmalı. Dolayısıyla toprakta da faydalı olmakla birlikte daha çok köklerin besin alımında etkilidir. Bu yüzden bitkilerin gelişim döneminde, bahar ve yaz aylarında kullanmak daha iyi olur.

Rıfat Tosun
04-02-2018, 16:28
Humik asiti daha önce bir iki defa çim alan uygulamamda kullanmıştım. Çok olumlu sonuçlar almıştık o zaman.

Kireçli topraklarda, bermuda türü çimlerde toprak PH'ını dengelediği ve besin maddesi yönünden zengin olması nedeniyle çimlenme aşamasında çok faydalı olduğunu söyleyebilirim. Fiyatını da göz önüne aldığımızda çok büyük avantajı var.

Ancak aşırı kullanımı toprak PH'ını çok düşüreceğinden özellikle karışım çimlerde kullanılırken sorun çıkartabilir. Bu nedenle çim alan uygulamalarında Ziraat Mühendisi gözetiminde kullanılmasını şiddetle tavsiye ederim. :)
Hümik asitlerde üreticiye göre pH 9-13 aralığında değişir. O yüzden toprağın pH düşmez aksine yükselir yanlış bilgi vermeyin

devrann
04-02-2018, 17:37
Hümik asitlerde üreticiye göre pH 9-13 aralığında değişir. O yüzden toprağın pH düşmez aksine yükselir yanlış bilgi vermeyin
Sn Rıfat tosun
leonardit içindeki humik asitler alkali ortamda çözünebilirler bu yüzden yüksek olabilir pH ,fulvik asitler asit ve bazda çözünürler ama bu ikisini ayırmak biraz maliyetlidir bu yüzden ülkemizde kömür tozundan bile humik asit yapıp satıyorlar kostik ile,şunu iyi ayırt etmek lazım leonardit,kömür tozu , gidya bilinum humik asit içeren maddeler leonarditle aynı kimyasal ve fiziksel özellikte değildir bu yüzden gerçek bir leonarditle ev yapımı bir humik asit bile toprağın pH’ını değiştirebilecek ölçüde etki etmez aksine sizin itiraz ettiğinizin aksine pH ve ec’yi tamponlar bitkiye zarar vermez isterseniz çok çorak ve killi bir yerde olsun bitki tuzun ve yüksek ph’ın bitkiye zararı olmaz iyon değişiminde azalmanın aksine artış olur erkencilik ve kalite sağlar ortam ne kadar kötü olursa olsun,uygulanan humik asitin ph’ı zarar yaratmaz yeterki kömür tozundan yapılmış olmasın ya da potas yerine sodyum kullanılmış olmasın.Bunları sürekli gözlemledim kitabi bilgi değildir.

Rıfat Tosun
06-02-2018, 14:51
Sn Rıfat tosun
leonardit içindeki humik asitler alkali ortamda çözünebilirler bu yüzden yüksek olabilir pH ,fulvik asitler asit ve bazda çözünürler ama bu ikisini ayırmak biraz maliyetlidir bu yüzden ülkemizde kömür tozundan bile humik asit yapıp satıyorlar kostik ile,şunu iyi ayırt etmek lazım leonardit,kömür tozu , gidya bilinum humik asit içeren maddeler leonarditle aynı kimyasal ve fiziksel özellikte değildir bu yüzden gerçek bir leonarditle ev yapımı bir humik asit bile toprağın pH’ını değiştirebilecek ölçüde etki etmez aksine sizin itiraz ettiğinizin aksine pH ve ec’yi tamponlar bitkiye zarar vermez isterseniz çok çorak ve killi bir yerde olsun bitki tuzun ve yüksek ph’ın bitkiye zararı olmaz iyon değişiminde azalmanın aksine artış olur erkencilik ve kalite sağlar ortam ne kadar kötü olursa olsun,uygulanan humik asitin ph’ı zarar yaratmaz yeterki kömür tozundan yapılmış olmasın ya da potas yerine sodyum kullanılmış olmasın.Bunları sürekli gözlemledim kitabi bilgi değildir.
Sayın devrann ben üç yıldır kendi Hümik asidimi kendim yaparak ceviz bahçemde kullanıyorum.
Bu konuda epeyce bir araştırma yaparak bilgi sahibi oldum bu konuda yapılan akedemik çalışmaları pratik deneyleri vs inceledim.
Humas üretiminde deneyimliyim diyebilirim.
Afşin Elbistan bölgesi leonarditlerinin fiyat/performans açısından en uygun olduğunu tesbit ettim. Önceleri 200 litrelik varile 140 litre su koyarak 65-70 derecede ısıtıp üzerine 50 kg leonardit ve 2.5 kg potasyum hidroksit ekleyerek aralıklı bir hafta karıştırıp sonra süzerek hazırlıyordum laben labaratuvarı test sonuçlarında hümik-fulvik oranının %4-5 aralığında çıkması yine organik madeninde %6 gibi çıkmasını yeterli görmediğim için yaptığım araştırmada leonarditin oksidasyon işlemine tabi tutularak içşndeki hümik-fulvik asitlerin ve organik maddenin daha fazla alınabileceğini öğrendim. Oksidasyon işlemi için nitrik asitle suyun pH seviyesini 3 e kadar düşürüp leonarditle tepkimeye sokarak bir hafta aralıklı karıştırıp sonrasında potasyum hidroksitle pH seviyesini 9-10 aralığına çıkarıp bir hafta aralıklı karıştırarak elde ettiğim hümik asidin çok daha yüksek oranlar içerdiğini gözlemledim.
Bu şekilde son olarak hazırladığım hümik asidin laboratuvar test sonuçları;Org madde %10.8
Hümik fulvik % 12.7
Potasyum oksit %2.3
PH 9.4
Şeklindedir.

devrann
06-02-2018, 20:24
Sayın devrann ben üç yıldır kendi Hümik asidimi kendim yaparak ceviz bahçemde kullanıyorum.
Bu konuda epeyce bir araştırma yaparak bilgi sahibi oldum bu konuda yapılan akedemik çalışmaları pratik deneyleri vs inceledim.
Humas üretiminde deneyimliyim diyebilirim.
Afşin Elbistan bölgesi leonarditlerinin fiyat/performans açısından en uygun olduğunu tesbit ettim. Önceleri 200 litrelik varile 140 litre su koyarak 65-70 derecede ısıtıp üzerine 50 kg leonardit ve 2.5 kg potasyum hidroksit ekleyerek aralıklı bir hafta karıştırıp sonra süzerek hazırlıyordum laben labaratuvarı test sonuçlarında hümik-fulvik oranının %4-5 aralığında çıkması yine organik madeninde %6 gibi çıkmasını yeterli görmediğim için yaptığım araştırmada leonarditin oksidasyon işlemine tabi tutularak içşndeki hümik-fulvik asitlerin ve organik maddenin daha fazla alınabileceğini öğrendim. Oksidasyon işlemi için nitrik asitle suyun pH seviyesini 3 e kadar düşürüp leonarditle tepkimeye sokarak bir hafta aralıklı karıştırıp sonrasında potasyum hidroksitle pH seviyesini 9-10 aralığına çıkarıp bir hafta aralıklı karıştırarak elde ettiğim hümik asidin çok daha yüksek oranlar içerdiğini gözlemledim.
Bu şekilde son olarak hatırladığım hümik asidin laboratuvar test sonuçları;Org madde %10.8
Hümik fulvik % 12.7
Potasyum oksit %2.3
PH 9.4
Şeklindedir.

Kendi humik asitinizi kendiniz yapmanız çok güzel zaten piyasada satılan çoğu ürün ya bitkisel menşeli ya da kömürden elde edilen ürünler.Yaptığınız karışımlara değineyim biraz;
4HNO3>>>2H2O+4NO2+O2 şeklinde tepkime elde edersiniz suyla nitrik asit karıştırdığınızda yani sonuçta fulvik asitler tüm ph derecelerinde çözünebildikleri için kömür dahi kullansanız koh ile muamele etmeden önce elde ettiğiniz çözeltideki humik asit oranı çok düşer ancak fulvik asit oranı artmaya devam eder ****** bundaki temel etki su ve nitrik asit tepkimesinde açığa çıkan o2'nin leonarditi okside etmesi ve ph'tan dolayı fulvik asitlere bağlanarak çözünürlüğünü arttırması ayrıca no2'ninde fulvik asitlerle bağ oluşturarak tuz oluşturması.
Bu işlemi kuru fazda da yapabilirsiniz yani direk olarak leonarditin üzerine nitrik asit dökebilirsiniz ancak leonardit içindeki bir miktar k ile nitrik asit tepkimeye girer ama saf fulvik asit elde edebilirsiniz.****** potasyumla tepkimeye girmeyen bir madde yani hidrojen peroksit kullanılırsa hem verim artar hem de saf fulvik asit elde edersiniz.Hidrojen preoksit verimi nitrik asitten çok fazladır, h2o2 daha iyi okside edici olduğu için
Sizin ikinci tepkimeyle elde ettiğinz madde humattır,zaten ilk tepkimede leonardit içeriğindeki humik asit oranı çok düşmüştür ikinci tepkime yani KOH ile yüksek ph'ta yapılan tepkime sonucunda leonardit içinde kalan humik asitlerde çözülür.Siz ayrı ayrı humik asitleri ve fulvik asitleri tahlil ettirseniz fulvik asit oranı daha fazla çıkar ikinci uygulama sonucunda yani laboratuvarın verdiği %12 oranın büyük bir kısmı fulvik asittir.
Mesela şu şekide fulvik asit elde etme yöntemi de vardır leoarditi koh ile muamele ederseniz hem humik asitleri hemde fulvik asitleri çözeltiye geçirmiş olursunuz,elde ettiğniz çözeltiyi tekrar nitrik asitle muamele ederseniz humik asit dibe çöker üstte kalan çözelti içinde fulvik asitler vardır.
Veya koh ile elde edilen çözelti alkol ile muamele edilerek tam tersi fulvik asitler çöktürülebilir.
Ancak nitrik asitle muamele ettikten sonra o çözeltiyi ayrı bir kaba almak ve su ekleyerek ph'ı bir miktar yükseltmek daha etkili olur,daha sonra geri kalan katı fazı KOH ile muamele ederseniz tuz elde etmemiş olursunuz.
Bu bahsettiğim uygulamalar biraz emek ve maliyet gerektiriyor,ben leonarditi ya nitrik asitle ya da KOh ile kullanılmasından yanayım.Sonuçta ikinci tepkimeye geri çok fazla bişey kalmaz sadece tuz elde etmiş olursunuz.
KOH+H20>>>>K+OH bu tepkimede ise leonarditi eriterek humik asite potasyum eklemiş olursunuz yani humat değil humik asit elde edilir ph biraz yüksek olsada ki öncede belirttiğim gibi bir sıkıntı yaratmaz.
İkisinin aynı anda tepkimesi sonucunda yüksek miktarda tuz elde edilir ki elde edilen madde zaten tuzdur k-humat.
Sizin koh ile yaptığınız ve tahlil ettirdiğiniz ilk numuneden anlıyoruz ki kullandığınız materyal bir leonardit değil linyit kömürüdür.Şöyle bir yanılgı var kaynaklarda da geçer çok yüksek oranda humik asit içeren %98 gibi leoanrditler vardır Türkiye'de ama bunların oranı çok düşüktür ya da kaynağın bir kısmıdır,bunu genele vurup ortalama almanın bir mantığı yok çünkü Türkiye'deki oluşumlar daha çok linyit kömürüdür ve bunların dahi humik asit içeriği yüksek çıkabilir ancak gerçek bir leonarditin yerini tutamaz sizin yaptığınız gibi nitrik asitle okside edilip fonsiyonel grup sayısını vaya bağ sayısını arttırmak mümkün ancak bu defa oluşan madde bir çeşit tuz oluyor.

Beşiktaş
07-02-2018, 08:26
Fosilpower 20lt sıvı humik asit aldım. Umarım anlatıldığı gibi iyidir.

Rıfat Tosun
07-02-2018, 18:48
Sayın devrann bu durumda leonadriti sadece KOH ilemi tepkimeye tutayım yoksa önce nitrik asitle okside edip bilehare KOH ile tekrar tepkimeye tabi tutayım. Bitki açısından hangisi daha verimlidir. Okside etmeden yani nitrik asit ile tepkimeye sokmadan elde ettiğim oranlar düşük çıkıyor. Önce nitrik asitle okside edip bilehare KOH la tepkimeye soktuğumda oranlar tatminkar. Siz hangi yöntemi önerirsiniz.

devrann
07-02-2018, 19:08
Sayın devrann bu durumda leonadriti sadece KOH ilemi tepkimeye tutayım yoksa önce nitrik asitle okside edip bilehare KOH ile tekrar tepkimeye tabi tutayım. Bitki açısından hangisi daha verimlidir. Okside etmeden yani nitrik asit ile tepkimeye sokmadan elde ettiğim oranlar düşük çıkıyor. Önce nitrik asitle okside edip bilehare KOH la tepkimeye soktuğumda oranlar tatminkar. Siz hangi yöntemi önerirsiniz.

Yaptığınız işlemde herhangi bir sıkıntı yok ancak elde ettiğiniz ürün asit baz tepkimesi olduğu için sonucunda tuz oluşur k-hümat,nitrik asitten sonra kurutup koh ile eritmek gerekir ama bu işler pek kolay değil tabi.
Kullandığınız leonardit pek iyi değilse sizin uyguladığınız sistem daha uygun olur yinede.

CanK
25-02-2019, 12:12
Toz leonardit hangi aylarda uygulanır ?

halilhs
06-03-2019, 13:25
10 kadar fidan için (ceviz, elma, vs) leonardit almak istiyorum. fidanlar 1-2 yıllık. maalesef dikim aşamasında vermeyi kaçırdım. güvenilir leonardit satan yer tavsiyesi verebilecek var mıdır?

devrann
06-03-2019, 13:40
10 kadar fidan için (ceviz, elma, vs) loenardit almak istiyorum. fidanlar 1-2 yıllık. maalesef dikim aşamasında vermeyi kaçırdım. güvenilir leonardit satan yer tavsiyesi verebilecek var mıdır?
Konuyu okursanız tavsiyeler var.

halilhs
06-03-2019, 15:55
Konuyu okursanız tavsiyeler var.

arama yaptım ama mesajlar eski ve net bişey bulamadım. yakın zaman kullanıp memnun kalan varsa bildirirse memnun olurum.

İbrahimya
09-03-2019, 20:23
Bugün humik asit uygulaması yaptım. Fidanlara faydası olursa sonucu resimleyip sonucu yazacağım

gzeynep
12-03-2019, 07:30
merhaba,sayfalarca okudum ama icerigi guvenilir bir marka onerisine rastlamadim. leonardit icin guvenip alabilecegimiz marka hangisidir?

devrann
12-03-2019, 08:47
arama yaptım ama mesajlar eski ve net bişey bulamadım. yakın zaman kullanıp memnun kalan varsa bildirirse memnun olurum.


merhaba,sayfalarca okudum ama icerigi guvenilir bir marka onerisine rastlamadim. leonardit icin guvenip alabilecegimiz marka hangisidir?

http://www.agaclar.net/forum/564220-post308.htm

gzeynep
12-03-2019, 15:47
devrann cok tesekkurler.

flamencodiablo
30-03-2019, 15:59
Merhaba, aklıma takılan çok şey var; bi kaç konuyu size danışmak istedim.

Balkonda süs bitkisi- ufak sebzeler(cherry domates, süs biberleri) yetiştirmeye başladım.

Yavaş yavaş ektiğim tohumlar çimleniyor ve toprak karışımı da hazırlamaya başladım.

Toprak karışımım 2 birim toprak, 2 birim torf, 1 birim coco peat, yarım birim granül solucan gübresi, eser miktarda kemik unu ve perlitten oluşuyor.(Kemik unu biraz sıkıntılı kendim evde yapıyorum ve çok zamanımı alıyor. undan biraz büyük perlit boyutunda olduğu da oluyor, arada kaçıyor bu boyuttaki parçalar da.)

Elimde sıvı solucan gübresi ve humik asit de var.

Humik asidi can suyu olarak veriyorum Mine Hanım'ın buradaki yazıları ve izlediğim videosu üzerine.

özellikleri şöyle:
organik madde: %5
toplam humik, fulvik asit: %12
suda çözünür potasyum oksit: %2
Ph: 11-13

şişe üzerinde yazan şaşırtma kullanımında can suyu olarak yazılan minimum dozajı kullanıyorum. Can suyu olarak verdikten sonra bu yaz sezonu içinde tekrar kullanmam gerekir mi?

İkinci sorum da sıvı solucan gübresini ne kadar zamanda bir uygulamam gerektiği. Teşekkür ederim.

selim_50
30-03-2019, 19:09
10 kadar fidan için (ceviz, elma, vs) leonardit almak istiyorum. fidanlar 1-2 yıllık. maalesef dikim aşamasında vermeyi kaçırdım. güvenilir leonardit satan yer tavsiyesi verebilecek var mıdır?

sayın halilhs;ziraat odalarının satış magazalarında piyasaya göre daha uygun fıyatlı bulabilirsiniz.

halilhs
05-04-2019, 10:09
sayın halilhs;ziraat odalarının satış magazalarında piyasaya göre daha uygun fıyatlı bulabilirsiniz.

teşekkürler. bu mağazalardan yakınlarda bulmaya çalışacağım.

bu arada tki hümaş aldım internetten, inşallah faydası olur.

İsmail Kuzucu
16-04-2019, 21:11
Bu sene hümik asit yapımı için karıştırıcı mikser aldım, zaman ayarlı priz ile otomatik çalıştırmayı düşünüyorum.


691342

İsmail Kuzucu
18-04-2019, 17:35
Yapmaya çalıştığım humik asit hakkında bazı sorularım var;


Kullandığım leonardit deneme amaçlı madenden direk alınan un gibi bir ürün. Denildiğine göre en iyi kalite. (Fotograftaki ürün agrohum)


120 litre kuyu suyuna (ph değeri 7.1) 1860 gr potasyum hidroksit ekledim ve suyun ph değeri 13 oldu. Daha sonra 18600 gr leonardit ekleyip karıştırıcıyı çalıştırdım. Makine 45 dakika durup 15 dakika çalışıyor.


Bu sabah ölçüm yaptığımda ph 7 civarındaydı son ölçtüğümde 6,90 kadar düşmüştü ve dip kısımda çok az tortu kalmıştı. Acaba ph değerinin bu kadar düşmesi normal mi? (Ph metre kalibreli 5 defa denemesini yaptım.)

MeyveliTepe
18-04-2019, 18:32
Yapmaya çalıştığım humik asit hakkında bazı sorularım var;


Kullandığım leonardit deneme amaçlı madenden direk alınan un gibi bir ürün. Denildiğine göre en iyi kalite. (Fotograftaki ürün agrohum)

120 litre kuyu suyuna (ph değeri 7.1) 1860 gr potasyum hidroksit ekledim ve suyun ph değeri 13 oldu. Daha sonra 18600 gr leonardit ekleyip karıştırıcıyı çalıştırdım. Makine 45 dakika durup 15 dakika çalışıyor.

Bu sabah ölçüm yaptığımda ph 7 civarındaydı son ölçtüğümde 6,90 kadar düşmüştü ve dip kısımda çok az tortu kalmıştı. Acaba ph değerinin bu kadar düşmesi normal mi? (Ph metre kalibreli 5 defa denemesini yaptım.)

Kullandığınız oranlar benim yaptığım denemelerde kullandığıma hayli yakın (örnek: 1680 gr KOH yerine 1860 gr KOH kullanmışsınız).

Dipte tortu kalmayıp büyük ölçüde çözündü dediğinize göre de humik asiti çözmeyi başarmışsınız. Çözeltinin PH'ının 11-12 mertebesinde olması beklenirdi. 6,9 ölçmeniz garip. Doğru ölçüp ölçmediğinizi test etmekte fayda var. Söz gelimi elinize varsa 4,1'lik kalibrasyon sıvısını ve 7,1'lik ve 11'lik kalibrasyon sıvılarını ölçmeye çalışın, ne görüyorsunuz.


Her durumda, elde ettiğiniz sıvı stabil ise, yani dibe çökmüyorsa (asitik ortam humik asitin çökmesine sebep olur) işlem tamam diyebiliriz.


Bekledikçe çökelti artıyorsa ve PH ölçümünüzün doğruluğunu kesin olarak teyid edebiliyorsanız, biraz daha (200-300 gr kadar) KOH ekleyin ki, ortam alkali kalıp çözünmüş humik asit çökelti yapmasın.



Buradaki değişkenler, su, leonardit ve KOH. Bunların durumları, söz gelimi KOH'un saflığı, leonarditin humik asit oranı vb. reaksiyonu etkileyebilir.

mertan
19-04-2019, 15:24
Neden ph' ın yüksek çıkmasını bekliyoruz? Piyasada satılan humik asitlerin Ph değeri genellikle 7 nin altında satılıyor. Genel olarak (domates, biber, çilek) sebzelerin de ph isteği 7' nin altında. Bu durumda ph' değerinin asidik çıkması bizim için istenen bir durum olması gerekmez mi?

idris şenol
19-04-2019, 19:43
Yapmaya çalıştığım humik asit hakkında bazı sorularım var;


Kullandığım leonardit deneme amaçlı madenden direk alınan un gibi bir ürün. Denildiğine göre en iyi kalite. (Fotograftaki ürün agrohum)


120 litre kuyu suyuna (ph değeri 7.1) 1860 gr potasyum hidroksit ekledim ve suyun ph değeri 13 oldu. Daha sonra 18600 gr leonardit ekleyip karıştırıcıyı çalıştırdım. Makine 45 dakika durup 15 dakika çalışıyor.


Bu sabah ölçüm yaptığımda ph 7 civarındaydı son ölçtüğümde 6,90 kadar düşmüştü ve dip kısımda çok az tortu kalmıştı. Acaba ph değerinin bu kadar düşmesi normal mi? (Ph metre kalibreli 5 defa denemesini yaptım.)

18600 gr leonardit miktar doğrumu 1860 kg mı doğrumu

westof
30-04-2019, 11:01
10 kadar ağacım var şimdi 10 kadar daha tüplü 3 yaş geliyor bunları ekerken burdaki bilgilerden faydalandım daha önce hiç kullanmadım böle şeyler dikim aşamasında inşallah uygulayacağım

devrann
30-04-2019, 11:41
Neden ph' ın yüksek çıkmasını bekliyoruz? Piyasada satılan humik asitlerin Ph değeri genellikle 7 nin altında satılıyor. Genel olarak (domates, biber, çilek) sebzelerin de ph isteği 7' nin altında. Bu durumda ph' değerinin asidik çıkması bizim için istenen bir durum olması gerekmez mi?
Ph'ın yüksek çıkmasını beklememizin sebebi KOH kullanmamız ve bu maddenin kendi ph'ının 14 gibi bir değerde olması,tabi ki çözeltinin ph'ını su ve leonarditin ph'ıda etkiler.Satılan bütün leonardit kaynaklı ürünlerin ph'ı yüksektir çünkü humik asitler ph düştükçe çökerler,esasında kostikle eritilmiş çözelti içinde fulvik asitlerde vardır.Birkaç ürün vardır (blackjak gibi) gerçi düşük ph'lı ama fulvik asit oranı daha yüksek ürünlerdir onlar.
Ayrıca ürünün en son ph'ı 11-12 olsa bile bu ürünü saf olarak bitki kök bölgesine uygulamadığımız için bir sorun teşkil etmez.Piyasada satılan çoğunlukla bidonlarda satılan ph 7'ye kadar olan ürünler genelde bitkisel kökenlidir ve içerisinde ayrıca aminoasitte bulunabilir bu da ph'ı düşürür toz halde satılan aminoasit ph'ı 3 ile 5 arasında değişir.

westof
02-05-2019, 10:51
abiler arkadaşlar ben bu işe yeni hevesli biriyim 600 m bir bahçem var bu leonardit nasıl vermeliyim ufak ufak cızışar actım 10 m falan buralara domates biber patlıcan vs ekeceğim ayrıca yeni ağaçlar geliyor saksıda bunu nasıl uygulamalıyım fazlası zarar verirmi dun cızılara elimle bol bol leonardit serptim sonra tırmıkla toprağa karıştırdım ve suladım haftaya fide ekeceğim fazla attım ise zararı olurmu.

westof
02-05-2019, 10:55
Bugün humik asit uygulaması yaptım. Fidanlara faydası olursa sonucu resimleyip sonucu yazacağım

fidanlara leonardit nasıl uygulanıyor ben dün fide ekeceğim yerlere cızılara ekmeden ellerimle serpip torağa karıştırdım sonra suladım, ağaçlar için nasıl ne kadar atmalıyım 5 adet tüplü erik ayva elma badem geldi dikeceğim ne kadar atmalıyım diplerine yardımcı olursanız sevinirim

ases33
25-05-2019, 17:44
Bende sonunda kiraz bahçem için (MeyveliTepe hocamdan allah razı olsun) hümik asitimi yaptım 100 lt su 15 kg agrohum leonardit (yalnız 2 çeşit agrohum var biri naylon değerleri yüksek diğeri karton torba değerleri düşük) ve 1.5 potasyum kullandım ph değeri 12.3 çıktı bu arada suyumuzun ph 8 birgün sonra 20 lt bidonlara doldurdum 3 gün içinde 4 ayrı bahçeme kullandım.

Burada mümkünse bilen hocalarıma iki sorum olacak:

1- Yaptığım hümik asiti 20 lt bidonlara koydum 2 gün sonra bidonların dibine çökme yapmış (bidondaların dibindeki kalıntıyı almak için temiz suyla bayağı bir çalkalama yaptım) bu normal mi?
2- Yaptığım hümik asiti damlamayla (örneğin 5 dönüm bahçeye 20 lt ) her sulamada versem sıkıntı olur mu? Teşekkürler.

Hakan DAG
17-06-2019, 15:54
Arkadaşlar herkese merhaba. Benim de bir sorum olacak. Toz şeklinde lenardit aldım, toprağa karıştırdım. Fidelerimin köklerine elimle serpiştirdim. BU leonarditin toprağa karışma süresi gibi bu durum var mı yoksa bitki kökleri leonarditle temas ettiğinde faydası görülmeye başlayacak mı?

mturhan51
17-06-2019, 16:07
yeni dikilen bir fidana ne kadar dökülmeli yapılan hümik asit suyla karıştırılmadan bir 3-5 yas ağaça ne kadar dökülmelidir

filozort
14-07-2019, 21:01
KOH ve NAOH kullanarak alkaline ortamda sıvısını yapabilirsiniz.

filozort
14-07-2019, 21:17
Sıvı humik asit kullanarak organik ürün yetiştiriyoruz diye kendimizi kandırıyoruz.

Potasyum hidroksit son derece tehlikeli bir kimyasaldır.

Potasyum, hidrojen ve oksijen atomlarından ayrışır. Kendi başına tehlikeli iken, ayrışmayla faydalı hale gelir.

mpsaltan
25-10-2019, 09:56
ARKADAŞLAR AŞAĞIDAKİ ÜRÜNÜ KULLANAN VEYA BİLEN VAR MI.BU ÜRÜN TOZ HALİNDE DİREK SU İLE KARIŞTIRILIP KULLANILABİLİYORMUŞ .HAZIR HÜMİK ASİT Mİ OLUYOR ACABA..
ant hümix
• ant humix suda % 100 çözünür ve çözünmesi kolaydır. Su dolu kap (varil ya da kova) üzerine ant hümix yavaş yavaş
dökülerek kendi haline bırakılır, KARIŞTIRILMAZ kendi kendine çözünür.
• Her türlü toprakta; salma, yağmurlama ve damla sulama ile uygulanabilir. Toprakta bitki gelişimi için en uygun şartları hazırlar.
• ant humix çok yıllık veya tek yıllık bitkilerde topraktan kaynaklanan kötü koşulların düzeltilmesinde en etkili toprak düzenleyicisidir.
Toprağın pH dengesinin ayarlanmasında ant humix etkin rol oynar. Hücre zarı geçirgenliğini arttırarak bitkilerin besin elementlerini
almasını hızlandırmaktadır.
• Kalsiyumu yüksek (kireçli) topraklarda besin maddelerinin bitki tarafında alımı zordur, ant humix besin maddeleriyle şelatlı
kompleksler oluşturarak alımı kolaylaştırır.
• ant humix toprakta mikroorganizmaların aktivitelerini daha çok arttırarak aşırı gübrelemeden kaynaklanan problemleri ortadan
kaldırır.
• Sera veya açık alan üretimlerinde, sürekli gübreleme yapılan topraklarda periyodik olarak ant humix uygulaması tekrarlanmalıdır.
• ant humix özellikle fosfor birikimi fazla olan topraklarda daha sık kullanılmalıdır.
• ant humix toprağa uygulanan azotlu gübrelerin yıkanmasını engelleyerek gübre sarfiyatını azaltır. Yapılan gübrelemelerden en
yüksek faydayı sağlar, ayrıca gereğinden fazla yapılan gübrelemeden oluşabilecek sorunları bertaraf eder.
Garanti Edilen İçerik %(w/w)
Potasyum Humat (Toz)

Toplam Organik Madde
Toplam (Hümik + Fulvik) Asit
Suda Çözünür Potasyum Oksit (K O) 2
Maksimum Nem
pH Aralığı
: % 40
: % 65
: % 10
: % 20
: 9.3-11.3

hakansalihoglu
12-11-2019, 23:43
Herkese merhaba, saksıda toros sediri, sukulent ve benjamin gibi yeşil yapraklı bitkilerim var.

Bunlara ben toprak değişiminde granül veya toz leonardit mi vermeliyim yoksa sulama suyu ile sıvı olarak mı vermeliyim ? Birde oranlar konusunda yardımcı olursanız gerçekten çok mutlu olurum.

Bitki sevdası
23-11-2019, 15:04
Arkadaşlar bende toz haldeki leonarditi granül hale getirmek istiyorum ancak nasıl yapabileceğimi bilmiyorum bu konuda bilgisi olan var mı?

hakansalihoglu
11-12-2019, 21:51
Ankara ulus halinde kuşçular ve balıkçılar dükkanın girişinin tam yanındaki zirai ilaç dükkanından en kaliteli markadan leonardit aldım ve sahte çıktı. kesinlikle ne yaptıysam suda çözülmüyor.

MeyveliTepe
11-12-2019, 21:53
Ankara ulus halinde kuşçular ve balıkçılar dükkanın girişinin tam yanındaki zirai ilaç dükkanından en kaliteli markadan leonardit aldım ve sahte çıktı. kesinlikle ne yaptıysam suda çözülmüyor.

Leonardit suda çözünmez zaten. Suyu önceden alkali duruma getirin, o zaman çözündüğünü görürsünüz.

Berk2
09-03-2020, 11:01
Sevgili Sındırgılı, elinizde leonardit varsa, bunu uygulayacağınız gübrenizin le beraber homojen bir karışım yaparak öncelikle ağaçlarınızın iz düşümüne daha sanrada baharda sebze diktiğiniz boş parsellere serebilirsiniz, daha sonrada üstlerine samanı sererek işlem tamamdır

Gübreniz leonardit le beraber daha yarayışlı hale gelecektir, siz sadece gübrenizi ve samanı sererken ağaçların gövdelerine temas etmiyecek şekilde uygulamanız gerekecek, samanınız solucanlara yatak ve barınak olurken gübrelerinizde toplanan solucanlara besin kaynağı olacak solucanlar burada barınmalarıyla nüfusları artarak gübrenizi tüketip dışkılarını orada bırakacaklar.

Siz bahar gelince sadece geriye kalan samanların işlenmiyeleri oradan kaldırarak kenarda tekrar kullanmak için saklamanız gerekecek çapalama işi zaten yaş topraklara yapılmaz, çapa tava gelmiş topraklara uygulayınız.

Merhabalar,
Dediğiniz işlemi yapmak için belli bir süre geçmesi gerekiyor mu? Ne kadar süreye ihtiyaç var işlemin tammalanması için? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

ahkem
16-03-2020, 00:00
KOH ve NAOH kullanarak alkaline ortamda sıvısını yapabilirsiniz.

Sodyum toprağı çölleştirir diye biliyorum, o yüzden potasyum hidroksit kullanılıyor. (teyit edebilirsem veya yanlışsa bildiğim,öğrenip tam doğrusunu yazarım.) şayet yanlış biliyorsam , yanlış bildiğimi düzeltmenize sevinirim.