Bağlan

View Full Version : Leonardit ve humik asit




Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

Halil Önen
15-02-2012, 23:45
.. balkonumdaki sebzelere uygulamak istiyorum. 1lt'ye 10cc vereceğim ben de. sanırım en iyisi hümas.

Çok...

1lt suya dolu dolu bir çay kaşığı koyun _ galiba 2 cc dir_ her zaman saksılarınızda kullanın. Bir temiz su bir bu oranlarda _ bir boş bir dolu_ :)hümik asit kullanımı daha iyidir.




Safranlı
16-02-2012, 07:59
Evet sevgili Safranlı;

toprağınızda eksik olan potasyum için hümik asit kullanmanız boşunamış. ;) Ve hatta leonardit...;)

Hümik asit ve leonardit gübre değil toprak düzenleyicidir.

acizane bu topraklara gönül verdik
bu sevdaya kapıldık(aslında doguştan sevda vardı)günlerimiz
çok bılınmeyenlı denklemlerı çözmekle geçiyor
bazen daldan dal geçiyorum
kompos
leo-
klıno-
enzim-
em-
liste uzun
bir şeyler yapıp duruyoruz.....
bazende annemın hayvan gübresınden ıyı bir sey yok deyişi aklıma geliyor
dedikya bu sevda artarak devam ediyor..
masamda ilk önce bu site açılıyor
odamda minik enzim şişesi duruyor
sagındada organık kitaplarım var
bu leo kardeşimi daha önce kullandım
yine kullanıcam
ancak yazdıgınız gıbı potasyum açıısndan etkısı olmayacak
demekkki azot agırlıklı yaptıgım balık enzımınden sonra potas ağırlıklı enzimler yapmam gerekecek.....
eeee desenize bu aşk bize daha neler neler yaptırakcak diye......
saygılar hocam......

pria
17-02-2012, 20:58
Leonardit; Amerikalı bilim adamı Dr. Leonard tarafından bulunan bir yeraltı madenidir.
Leonardit maden ocaklarından çıkarılmaktadır. Aynen linyit yatakları gibi maden yataklarından çıkarılan Leonardit, potasyum hidroksit ile reaktörlerde kimyasal işleme sokularak ham sıvı humik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı humik asit şişelenip satılır.

...Linyit, torf, gidya veya humus olmayan bir başka madde de Leonardit ismi ile piyasada tanıtılmakta ve pazarlanmaktadır. “Bir Başka Madde” diyoruz çünkü bu maddenin henüz tanımlanmış bir adı bulunmamaktadır. İçerisinde %5-10 oranında hümik asit bulunan düşük kaliteli linyit kömürleri bir veya birkaç defa KOH oranı çok yüksek olan çözeltilerde eritilip suyu buharlaştırılarak bir çeşit K-Humat elde edilmektedir. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal işlemlerle elde edilen ve pH'ı 9 ile 13,5 arasında değişen bu K-Humat benzeri madde daha sonra Doğal Leonardit Madeni olarak pazarlanmaktadır. Her şeyden önce, çok iyi bilindiği gibi, gerçek Leonardit madeni HÜMİK ASİT 'in hammadesidir, yani asitik bir maddedir ve pH'ı hiç bir koşulda 7'dan büyük olamaz .

Leonardit doğal bir madendir. Doğal Madenler kimyasal işlemlerle elde edilmez veya kimyasal işlemlerle elde edilen hiç bir madde Doğal Maden olamaz. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal yolla elde edilen bu K-Humat benzeri isimsiz maddenin bir yerlerde önemi, ekonomik bir değeri olabilir. Ancak, bu madde kesinlikle Leonardit değildir ve Leonardit adı ile tanıtılıp pazarlanması yanlıştır.

LEONARD0T NE DE0LD0R - S0AMAD MADENC0L0K (http://www.siamad.com.tr/leonard304t-ne-de286304ld304r.html)

Hakikaten, piyasada leonardit diye satılan ürünlerin yüzde kaçı gerçek leonardit madenidir..kafam bayağı bir karışıyor bunları okudukça..

cegabo
17-02-2012, 21:03
internet üzerinden hümas satın alabileceğim yer var mı acaba?

KAPTANzst
17-02-2012, 22:30
bENDE KULLANDIĞIM hÜMAS I BURADAN ALDIM. gEÇEN SENE 20 LT Sİ KARGO DAHİL 50 LİRAYA GELMİŞTİ
TK Humas' a Hogeldiniz. Hmik asit ve Fulvik asit, Organik gbre, Leonardit fiyatlar (http://www.tkihumas.gov.tr/humas/fiyat.asp)

celali58
19-02-2012, 22:19
Değerli Arkadaşlar ben forma yeni üyeyim, bir soru sormak istiyorum;

Sivas'ta Arpa tarlalarım var. Dekara 16 kg DAP'ı tohumla birlikte attım. Nisan ayı gibi normalde dekara 16 kg'da 33 nitrat atarız. Bu sene Nisanda humik asit atmayı düşünüyorum, hümik asiti ne kadar atmalıyım ve hümik asit attıktan sonra 33 nitrat gübresini ne kadar azaltmalıyım. Cevap verirseniz sevinirim. Saygılarımla

pria
20-02-2012, 00:55
Değerli Arkadaşlar ben forma yeni üyeyim, bir soru sormak istiyorum;

Sivas'ta Arpa tarlalarım var. Dekara 16 kg DAP'ı tohumla birlikte attım. Nisan ayı gibi normalde dekara 16 kg'da 33 nitrat atarız. Bu sene Nisanda humik asit atmayı düşünüyorum, hümik asiti ne kadar atmalıyım ve hümik asit attıktan sonra 33 nitrat gübresini ne kadar azaltmalıyım. Cevap verirseniz sevinirim. Saygılarımla

Sayın celali58..Öncelikle foruma hoşgeldiniz..

Aşağıdaki Yüksek Lisans tezizinin özellikle 44. sayfasından sonra okumanızı öneririm:

İki farklı linyit kömüründen elde edilen katı humik asidin bazı toprak özellikleri ve arpa (Hordeum vulgare L.)tarafından fosforun alımı üzerindeki etkisi [The Effects of solid humic acid extracted from two different lignite on some soil properties a (http://www.belgeler.com/blg/m6c/iki-farkli-linyit-komurunden-elde-edilen-kati-humik-asidin-bazi-toprak-ozellikleri-ve-arpa-hordeum-vulgare-l-tarafindan-fosforun-alimi-uzerindeki-etkisi-the-effects-of-solid-humic-acid-extracted-from-two-different-lignite-on-some-soil-properties-and-phosphorus-uptake-by-barley-hodeum-vulgare-l)

Bizim Çanakkale yöresinde Sivas'a pek benzemez ama, arpa genelde şöyle ekilir..
Çanakkale'de genelde arpa için pek alt gübre (DAP,triple,20.20 gibi) verilmez..
Üstten şubat sonuna doğru 20-25 kilo ÜRE verilir..
Eğer yağışlar uygun olursa nisanda falan, dekara 10 kilo kadar da 33'lük nitrat verilir..ama..33'lük nitrat yağmur öncesine denk getirilmelidir..eğer 33 nitratı attıktan sonra iyi bir yağmur yağmazsa bu gübrenin arpayı sarartması söz konusu olabilir.bu nedenle 33 nitrat mutlaka iyi bir yağmur öncesine denk getirilmelidir..

Atacağınız humik asit için nisan ayı bence biraz geç..bizde genelde subat sonlarında ot ilacı ile karıştırılarak atılır..

Atacağınız humik asitin kullanacağınız 33 nitrat gübreyi azaltmanıza sebep olacağını pek sanmıyorum..
Çünkü 15 kilo 33 nitrat vermeniz zaten şarttır..çünkü ara gübreleme yapmıyorsunuz bizdeki gibi..
Atacağınız sıvı humik asit toprakta çeşitli nedenlerle bağlanmış, kullanılamıyan temel ve mikro besinlerin biraz daha fazla alımını arttırır sadece..

Aslında bir toprak analizi yaptırıp, ona göre bir kompoze, mikro besinli yaprak gübresini 15 gün arayla iki kez atsaydınız, o zaman belki 10 kilo kadar 33 nitrat atarak gübre işini bitirirdiniz.Ama yine de burada klavye başından, toprak yapınızı bilmeden şu kadar 33'lük nitrat atın demem yanlış olur..

celali58
20-02-2012, 12:07
Hocam sizin oraların yani Çanakkale'nin Şubat ayı, bizim buranın Nisan ayına denk gelir zaten. Mesela şu anda Şubat ayındayız burada her yer karla kaplı -20 derece soğuk var. Zaten Nisan ayından önce kar sularından oluşan aşırı çamurdan dolayı tarlalara traktörle giremeyiz biz. Verdiğiniz bilgiler için çok *** ederim. Saygılarımla.

pria
20-02-2012, 13:53
Sayın celali58..

Hakikaten Sivas'ın şu an yoğun karla örtülü olduğu aklıma hiç gelmedi..
Haklısınız..Bizim şubatımız sizin nisanınız..

Ama..humik asit ile bor, çinko gibi iz elementlerinde bulunduğu bir yaprak gübresini de karıştırıp 15 gün arayla 2 defa atmanız, toprak tahlili yapmadan bile çok yararlı olacaktır.
En azından bu yıl küçük bir tarlada deneyin derim.Selamlar..

celali58
20-02-2012, 15:45
Sevgili Ağaç Dostu arkadaşım bir konuda daha yardımınızaihtiyacım var sanırım.

Humik asitler kaynağı itibariyle 2 çeşit sanırım. 1- Leonardit'ten yapılan humik asit 2- Bitkisel Humik asit. Hatta bitkisel humik asitleri incelediğimde Leonardit humik asitlere göre humik asit ve organik madde oranı daha fazla görünüyor. Hangisini tercih etmeliyim sizce. Saygılarımla.

celali58
20-02-2012, 16:18
İlginiz için ayrıca çok teşekkür ederim.

pria
20-02-2012, 18:57
TKİ HÜMAS SIVI HÜMİK ASİT'İN GARANTİ EDİLEN İÇERİĞİ:

TOPLAM ORGANİK MADDE:% 5
TOPLAM (HÜMİK+FÜLVİK):% 12 (18-24)
SUDA ÇÖZÜNÜR POTASYUM OKSİT:% 2
pH(11-13) (8,5-11)

TKI HÜMAS (http://www.bybilgin.com.tr/urunlerimiz/tki-humas.html)
....

Bitkisel menşeyli humik asit içeriği:
Toplam Organik Madde %56
Hümik + Fulvik Asit %26
pH 2 - 4

Orgamax H - Bitkisel Hmik Asit - organik potasyum Hmik bitkisel toprak dzenleyici (http://tr.unikim.com/tr/product_display.php?cat=o&pr=orgamax_h)

Bu tabloya göre ben şahsen, gerek organik madde gerek humik asit oranı daha yüksek olduğu için ve merdivenaltı üretim olmayan, güvenilir bir firma ise bitkisel menşeyli olanını tercih ederdim sayın celali58..

Remzi Sarıoğlu
20-02-2012, 21:37
Müsaade ederseniz sizlere özrünüze sığınarak sayın arkadaşlar demek istiyorum. Ben leonardit ile altı yıldır beraber yaşıyorum. 2011 yılı kasım ayında 8 bin dönüm araziye hükmeden biri beni aradı ve leonardit istedi. Bende kendisine yanında konsantre hümik asit ile birlikte gönderdim.
Onbir yıllık bir sera olduğunu ve her seferinde onbeşer tondan iki sefer ürün aldıklarını anlattı. En son ekimde ürün telef olmuş çünkü hiç bir ürün alamamışlar. Kasım 2011 de salatalık ekmişler ve aralık ayında ürünü uyutmayı planlamışlar. 22 kasım tarihinde bizim leonarditi uygulamışlar. Şimdi sizlerle neticeyi ve bana veridikleri cevabı paylaşıyorum.
(Topraktaki organik maddenin önemini vurgulama açısından, organik madde miktarı % 1 in altında olan sera toprağında 16.11.2011 dikim tarihli hıyar fidelerine 22.11.2011 tarihinde Sn. behramkale'nin demo günderdiği worl humus (leonardit,humik+fulvik asit %69)ve konsantre humik asit uygulamalarının sonuçlarını paylaşmak isterim.Şu ana kadar alınan sonuç mükemmel.)
16.11.2011 dikim tarihli hıyar fidelerine 22.11.2011 tarihinde Sn. behramkale'nin demo günderdiği worl humus (leonardit,humik+fulvik asit i)ve konsantre humik asit uygulamalarının sonuçları paylaşmaya devam edelim.

Uygulama yapılan alan 2 dekar (2000 metre kare)
Uygulama yapılan serada geriye dönük 12 yıdır üretim yapılmakta.(erken baharlık ve geç güzlük olmak üzere yılda çift dikim) Bu yıl için tek dikim.
Uretim şekli konvansiyonel.
Üretim yapılan toprağın bazı özellikleri: Killi tın,Ph 7,8 ,Organik madde 1.3
Bu yılki olumsuz hava koşullarına rağmen şu ana kadar alınan ürün 5 ton.(Haziran 2012 başına kadar tahmini tonaj,20 ton/dekar)

celali58
20-02-2012, 23:53
İlgi ve alakanız için çok teşekkür ederim.

cebrail-
22-02-2012, 17:39
TKİ HÜMAS SIVI HÜMİK ASİT'İN GARANTİ EDİLEN İÇERİĞİ:

TOPLAM ORGANİK MADDE:% 5
TOPLAM (HÜMİK+FÜLVİK):% 12 (18-24)
SUDA ÇÖZÜNÜR POTASYUM OKSİT:% 2
pH(11-13) (8,5-11)

TKI HÜMAS (http://www.bybilgin.com.tr/urunlerimiz/tki-humas.html)
....

Bitkisel menşeyli humik asit içeriği:
Toplam Organik Madde %56
Hümik + Fulvik Asit %26
pH 2 - 4

Orgamax H - Bitkisel Hmik Asit - organik potasyum Hmik bitkisel toprak dzenleyici (http://tr.unikim.com/tr/product_display.php?cat=o&pr=orgamax_h)

Bu tabloya göre ben şahsen, gerek organik madde gerek humik asit oranı daha yüksek olduğu için ve merdivenaltı üretim olmayan, güvenilir bir firma ise bitkisel menşeyli olanını tercih ederdim sayın celali58..
sayın pria ben çifciyim birıyldan berli hümik asit yapma çalışmasıyla uğraşıyorum %60 organik madde leonardit %50 hümik ve fulvikasit içeriyor kendim yapımım 13 litre su 1200 gram potasyum hitroksit 5 kilogram da leonardit ekledim 3 saat kadar ısıtıcı karıştırıcı kazanda 80 derecede hazırladım leonardit tin %97si çözüldü diyer%3 kumgimi maddeler süzülerek atıldı aldığım bilgiye göre % 15 hümik asit olması gerekti ben 1kilo hümik asitin içine300 gram kadar şilempe ekledim analize gönderdimyapılan sonuçlar %5 hümik asit organikmadde %4 civarında çıkmış şilempe hümik ve fulvik asidi bağlamış diyorlarikisi birbirine tersmi acaba leonardit afşin madenlerinden çıkarılıyor kaliteli sanırım çünkü çözünürlüğü çok kolay oluyor yardımınızı bekliyorum ******

Remzi Sarıoğlu
22-02-2012, 18:41
Benim elimde bulunan konsantre hümik asitin kısaca özellikleri ve kullanım miktarlarını veriyorum.

Kimyasal İçeriği:

Hümik Asit P K Na S Mg
%30’dan fazla 0.4 4 3 1 0.3

Fe Cu Mn B Zn Mo
0.0001 0.001 0.003 0.004 0.0001 0.0001


Co Si
0.0001 3

Kullanım şekli :

Sebze için
100 litre suya 300 gram

Çalılar ve meyve ağaçları için
100 litre suya 400 gram

Adana'da salatalık serasında leonardit ile birlikte denendi. Uygulamayı yapan kişi son derece memnun. Saygılarımla,

pria
23-02-2012, 21:13
sayın pria ben çifciyim birıyldan berli hümik asit yapma çalışmasıyla uğraşıyorum %60 organik madde leonardit %50 hümik ve fulvikasit içeriyor kendim yapımım 13 litre su 1200 gram potasyum hitroksit 5 kilogram da leonardit ekledim 3 saat kadar ısıtıcı karıştırıcı kazanda 80 derecede hazırladım leonardit tin %97si çözüldü diyer%3 kumgimi maddeler süzülerek atıldı aldığım bilgiye göre % 15 hümik asit olması gerekti ben 1kilo hümik asitin içine300 gram kadar şilempe ekledim analize gönderdimyapılan sonuçlar %5 hümik asit organikmadde %4 civarında çıkmış şilempe hümik ve fulvik asidi bağlamış diyorlarikisi birbirine tersmi acaba leonardit afşin madenlerinden çıkarılıyor kaliteli sanırım çünkü çözünürlüğü çok kolay oluyor yardımınızı bekliyorum

cebrail kardeşim..maalesef bu leonarditten humik asit yapımı ile ilgili hiçbir bilgim yok..
Sizi yanıltmak istemem..
Köyde olduğum için birkaç günden beri internete girme imkanım olmadığı için cevap veremedim..
Ben zeytinlerime topraktan humik asit vereceğim bugünlerde..
Piyasada birçok marka var..kafam karıştı..yerli firmalara pek güvenim olmadığı için güvenebildiğim firmalardan biri olan DoktorTarsa'nın Docto-Humate'ını (toz) aldım..

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Mustafa Abdal
24-02-2012, 00:42
Selam;
yaklaşık 40-50 m2 lik bir sebze bahçesi yapmayı düşünüyorum. Toprak ağır, biraz killi sayılır, şimdiye kadar bir şey yetiştirilmedi. Ağaçlar.net sağolsun tohumlarımı tamamladım. Toprağın verimini arttırmayı düşünüyorum. TKİ hümastan hümik asit aldım. Bu hafta sonu toprağı işlemeye başlayacağım. Sayfa 6-dan 17ye kadar okudum, biraz neti karıştırdım. Belki soracaklarım cevabı daha önce verilmiştir ama ben rastlayamadım. Anlayabildiğim kadarı ile Leonartid veya işlenmiş hali ile hümik asit tek başına verimi arttırmıyor. Bir katalizor olarak topraktaki mevcut mineralleri veya dışarıdan verilen gübreyi, bitkinin daha kolay hazmedebileceği özümseyeceği forma getiriyor. Yani toprakta parçalayacağı azot-fosfor potasyum bileşikleri yoksa kendisi bir işe yaramıyor (mu). İkinci olarak dozun ayarlanamaması durumunda, aşırı kullanımda ne gibi sorunlar oluşur. yani verim düşmesinin dışında sebzelerde civa - kurşun birikimine benzer zehirleyici bir sonuç olurmu.

cebrail-
03-03-2012, 20:20
Sıvı humik asit yapmak cok kolay bir işlem. Kısaca bunun nasıl yapıldığını anlatayım. Gerekli Malzemeler:

1- 3 Lt su
2- 1 Kg Leonardit
3- 200 gr Potasyum Hidroksit

Bu malzemeleri büyük ve biraz dayanıklı bir plastik kabın içerisinde, suya önce potasyum hidroksit, sonra leonarditi yavaş yavaş dökerek kalın bir tahta parçası ile karıştırınız.

Bu tepkime ekzotermik (dışarıya ısı veren) bir tepkime olduğu için su fokurdamaya başlayacak ve suyun sıcaklığı bu sırada 50 °C'nin üstüne çıkacaktır. Bu yüzden dikkatli olunuz. Yüzünüze ve gözünüze sıçratmayınız.

Bir süre sonra tepkime yavaşlayacak ve ısı biraz düşecektir.

Bu aşamadan sonra külotlu bir kadın çorabı bularak bu sıvıyı süzünüz. Çorapta kalan tortuyu çorabın ağzını sıkıca bağlayarak çamaşır makinesine atınız ve kalan suyu makineye doldurunuz.

Daha sonra makineyi 80 °C'ye ayarlayarak çalıştırınız.

Çalıştırma sırasında makine dışarıdan su almamalıdır. Bu karıştırma işlemi en az 3-4 saat sürmelidir. Bu yüzden makinede programı bir kaç kez başlatmanız gerekebilir.

4 saat sonrasında çamaşır makinesini boşaltma konumuna alarak boşaltma borusundan sıvıyı bir kovaya alınız. Daha sonra bu sıvıyı süzerek alınız. Elde ettiğiniz humik asitin pH derecesi büyük olasılıkla 8 üzerinde olacaktır.

Not1: Karıştırma işlemi eski merdaneli makinelerde yapılırsa daha iyi olur. Ya da bir yayık bulup elle yapabilirsiniz. Belki içinizde makine mühendisi olanlar daha iyi bir karıştırıcı bulabilir.

Not2: Karışıma yarım kg kadar melas veya pamuk küspeside katabilirsiniz.

acemi çaylaksizin bu konu üzerinde yani hümik asit yapımı için biryıldan berli araştırmalar denemeler yapıyorum denemelerimden leonardit kalitesi çok önemlien az organik madde %60 ve %70 olmalı %50linin altındaki leonardit hümik asit kullanımda kullanılmalıdıren ideal %70 olmalıdır çokdeneyimlerimden leonardit organik miktarı düşük çıkıyor %30 gimi k mraş elbistan leonardit madeninden maraş bölge bayisinden biomix adlı leonardit kullandım organik madde %78 hümik fulvik asit %60 leonardit çakışmalarım şöyle anlatım 13 litre su 5 kilogram leonardit 1300 kilogram potasyum hitroksit yayık içerisine ısıtıcı montaedtim 80 derece ayardan 3-4 saat karıştırdım kullandığım leonardit %98 si çrahad çözüldü hümik asit oranı için tahlile gönderdim sonuçları bekliyorum çıkınca paylaşacağım

Halil Önen
03-03-2012, 21:49
acemi çaylaksizin bu konu üzerinde yani hümik asit yapımı için biryıldan berli araştırmalar denemeler yapıyorum denemelerimden leonardit kalitesi çok önemlien az organik madde %60 ve %70 olmalı %50linin altındaki leonardit hümik asit kullanımda kullanılmalıdıren ideal %70 olmalıdır çokdeneyimlerimden leonardit organik miktarı düşük çıkıyor %30 gimi k mraş elbistan leonardit madeninden maraş bölge bayisinden biomix adlı leonardit kullandım organik madde %78 hümik fulvik asit %60 leonardit çakışmalarım şöyle anlatım 13 litre su 5 kilogram leonardit 1300 kilogram potasyum hitroksit yayık içerisine ısıtıcı montaedtim 80 derece ayardan 3-4 saat karıştırdım kullandığım leonardit %98 si çrahad çözüldü hümik asit oranı için tahlile gönderdim sonuçları bekliyorum çıkınca paylaşacağım

Güzel çalışma Sn. cebrail bey,

sonuçlarını merakla bekleyeceğim. Sistemi kendiniz kurmuşsanız eğer _görsel olarak da_ anlatırsanız çok seviniriz.

Siz aslında Hümas elde ediyorsunuz, kaynağı leonardit olduğu için. Hümik asit çok şeyden elde edilir.

Kolay gelsin.

Mustafa Abdal
05-03-2012, 19:13
Kolay gelsin Cebrail bey ve Sn acemi_caylak,
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi.
Merhaba Halil bey,
İlgimi çeken konularda, helede bu yaşıma kadar duymadığım bir şeyler olunca biraz daha araştırma gereği duyuyorum. Hümik asitte 2-3 ay öncesine kadar haberdar olmadığım birşey. Dediğiniz gibi Hümik asit, Leonartid'ten, linyitten ve sanırım melas gibi üretim artıklarından üretilebiliyor. Konuyu araştırırken rastladığım bir tez çalışmasında farklı kaynaklardan sağlanan hümik asitlerin verimliliğe katkıları karşılaştırıldığında leonartid kaynaklı olanların linyit kaynaklılara oranla %25 -30 kadar daha fazla verim sağladığı saptanmış. Nedeni konusunda bilgi yoktu. Aynı formülle yazılsada etkinlik oranlarının farklı olması çok ilginç gelmişti.
Sağlıcakla kalın.

Halil Önen
05-03-2012, 22:33
Kolay gelsin Cebrail bey ve Sn acemi_caylak,
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi..

Sn. amatör_ meralı,

Sanırım çamaşır makinasından ya da böyle bir sistemle elde edilirse, tabii leonardit kullanılsa ekonomik olabilir. Ama deneyen yok daha...

Cebrail bey kendi kurduğu bir sistemle denedi, sonuçlarını bekliyor. Tasarruflu mu ona soracağız.

Leonarditten Hümas elde ediliyor ve ph ı 9 ile 13 aralığında olmak zorundaymış Diğerlerinden Hümik Asit elde ediliyor ve ph ı 9 dan aşağıda oluyor. Ama etkisi ne kadar farklı bilmiyorum.

Remzi Sarıoğlu
06-03-2012, 09:04
Bu resimlerden birincisi 19 Kasım 2010 tarihinde ikincisi 25 Eylül 2011 tarihinde çekilmiş. Resimlerde tarihler gözüküyor. Ben buraya kaliteli leonardit ile doğal NPK lı büyükbaş sıvı hayvan gübresi verdim. Zeytin ağaçında 10 aylık bir sürede (Aslında ben ürünleri 2011 ilkbaharında verdim.) böyle bir gelişmede benim verdiğim ürünlerin katkısı çok güzel gözüküyor. Saygılarımla,

cebrail-
06-03-2012, 20:26
Kolay gelsin Cebrail bey ve Sn acemi_caylak,
Acaba bir maliyet analizi yaptınızmı. Kaça mal oluyor. Hümasın 5 litresi 26 TL sanırım. Değecek kadar büyük bir tasarruf sağlayabildinizmi.
Merhaba Halil bey,
İlgimi çeken konularda, helede bu yaşıma kadar duymadığım bir şeyler olunca biraz daha araştırma gereği duyuyorum. Hümik asitte 2-3 ay öncesine kadar haberdar olmadığım birşey. Dediğiniz gibi Hümik asit, Leonartid'ten, linyitten ve sanırım melas gibi üretim artıklarından üretilebiliyor. Konuyu araştırırken rastladığım bir tez çalışmasında farklı kaynaklardan sağlanan hümik asitlerin verimliliğe katkıları karşılaştırıldığında leonartid kaynaklı olanların linyit kaynaklılara oranla %25 -30 kadar daha fazla verim sağladığı saptanmış. Nedeni konusunda bilgi yoktu. Aynı formülle yazılsada etkinlik oranlarının farklı olması çok ilginç gelmişti.
Sağlıcakla kalın.
potasyum hitroksit kilosu 3tl leonardit 25 kilo 15 tl 7 litre yapım için 1200kgram potasyum hitroksit 3.600 tl 3.700 kgram leonardit 2.200 tl toblam maliyeti 7 litre hümik asit 5.800 tl

cebrail-
06-03-2012, 20:35
leonardit hakkında kısa bilgi verim hümik asit üretimi için her leonardit uygun deyil çalışma sonucumda bunları öğrendim en az %70 lik org madde olacak % 50 nin altında leonardit uygun deyil hümik asitiçin çözümü bile zor oluyor hümik asit yapımı sırasında mutlaka filtresyon işlemi yapılmalı deyerler düşük çıkıyor filtresyon yapılmazsa sonuca varıl ması zor oluyor aslında yapım fazla emek istemiyor önemli olan dedigim gimi leonardit kaliteli olmalı organik madde nekadar yüksek olursa okadar yüksek çıkar % 15 hümik asiti buyapımımda ulaşırsam bunun üzerinde toz humat elde etmeye çelışacagım

Remzi Sarıoğlu
06-03-2012, 21:30
Sayın hk50 çok haklısınız. Komyon bazındaki teslimatlarda hiç bir sıkıntı yok. Ama kargoda 25 kilo ürüne 40-45 tl para talep edilince ister istemez sıkıntı oluyor. Buda bizden kaynaklanmıyor. Saygılarımla,

cebrail-
12-03-2012, 21:20
leonardit % 58 hümik asit 3.750 kgram.... potasyum hitroksit 1.200 kgram... su 7 kgram... 4saat kadar karıştırılmalıdır karışım soğuk puroses kullanılan makina yayık makinası bunun içerisine ısıtıcıda atabilirsiniz resisanslı olmalı ve makinanın sağ veya sol tarafa monta etmelisiniz pervaneye gelmeyecek şekilde resisanssı pirinç kaynakçılarına monta edtirin soğuk puroses yaparsanız resisanssada gerk kalmaz yukarda yazdığım miktarları geçmediğiniz sürece ısı ihtiyacı duymaz bu çalışma sonucumdan tahlil sonuçları % 17 hümik asit çıkıyor unutmayalım leonardit organik madde hümik asit nekadar yüksek olursa kalite okadar yüksek çıkar enaz %60lık olmalı leonardit

Halil Önen
12-03-2012, 21:35
leonardit % 58 hümik asit 3.750 kgram.... potasyum hitroksit 1.200 kgram... su 7 kgram... 4saat kadar karıştırılmalıdır karışım soğuk puroses kullanılan makina yayık makinası bunun içerisine ısıtıcıda atabilirsiniz resisanslı olmalı ve makinanın sağ veya sol tarafa monta etmelisiniz pervaneye gelmeyecek şekilde resisanssı pirinç kaynakçılarına monta edtirin soğuk puroses yaparsanız resisanssada gerk kalmaz yukarda yazdığım miktarları geçmediğiniz sürece ısı ihtiyacı duymaz bu çalışma sonucumdan tahlil sonuçları % 17 hümik asit çıkıyor unutmayalım leonardit organik madde hümik asit nekadar yüksek olursa kalite okadar yüksek çıkar enaz %60lık olmalı leonardit


Güzel çalışma çıkarmışsınız gibi görünüyor Sn cebrail, %17 hümik asit iyi peki

pH oranı belli mi?

limon_sever
12-03-2012, 21:40
Sebze bahçesi için ahır gübresini toprakla karıştırdım. Şimdi elimde bir miktar hümik asit var. Sulandırıp toprağa şimdi vermek mi uygun yoksa sebzeleri diktikten sonra mı vermeliyim? Bir de her iki şekilde de yapılabilir mi?

cebrail-
12-03-2012, 21:41
ph 8civarı hümik asit %17

cebrail-
12-03-2012, 21:50
hümik asit ahır gübresini tobrağa uyguladık tansonra tobrağa sıkmanız daiyi olur bitkinin sezon boyunca 2 veya3 uygulama da yapabilirsiniz ahırgübresini dahaiyi elverişliolmasınıda sağlar ben ahır gübresinin içerisine leonardititde katıyorum sebzeleriçin sebzelerde izelement gübrelerde büyük bir rol oynar ülkemiz tobraklarında genelden çinko ve organik madde olarak düşük çıkıyor

Mustafa Abdal
13-03-2012, 21:49
Hümik asit, topraktaki kullanılamayan gübre bileşiklerini parçalayarak kullanılabilir hale getirdiğine göre gübreyi verirken karıştırılarak verilse, mesela 20.20.20 NPK ile karıştırılarak kullanılsa daha verimli olmazmı.

cebrail-
14-03-2012, 18:52
Hümik asit, topraktaki kullanılamayan gübre bileşiklerini parçalayarak kullanılabilir hale getirdiğine göre gübreyi verirken karıştırılarak verilse, mesela 20.20.20 NPK ile karıştırılarak kullanılsa daha verimli olmazmı.

daha süper olur sn meraklı amatör toz hümik asiti gübre ila homojen bir karışım yaptığınızda tobrağınıza attığınız zaman daha iyi besin element lerini alır

pria
14-03-2012, 19:59
Hümik asit, topraktaki kullanılamayan gübre bileşiklerini parçalayarak kullanılabilir hale getirdiğine göre gübreyi verirken karıştırılarak verilse, mesela 20.20.20 NPK ile karıştırılarak kullanılsa daha verimli olmazmı.

Ben borlu veya çinkolu leonardit aldığımda Çanakkale'li gübre bayileri bana her zaman bunları 15.15.15 kompoze gübreyle yarı oranda vermemi öğütledi..
15.15.15 gübre NPK'lı gübredir..20.20.20 diye yazmanız bence hatalı,böyle bir gübre yok..20.20.0 diye yazmanız lazım..çiftçilerimizin büyük çoğunluğunun kullandığı taban gübresi 20.20.0'dır..yani bu gübrede sadece azot ve fosfor vardır..leonarditi humik asite dönüştürecek potasyum yoktur..

Gbre Fabrikalar T.A.. (http://www.gubretas.com.tr/TR/PRODUCTS/pro_detay.asp?gId=1&fId=45)
TOROS TARIM > rnler > rn Tescil Belgeleri > Klasik Gbreler > NP 20-20-0 (http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=5&grupNo=26&baslikNo=58&baslikAdi=NP) 20-20-0

20.20.20 diye bir gübre yoktur ama, özel amaçlı, NPK 25-5-10, NPK 10-25-20, NPK 12-30-12, 23.12.9+İE gibi
gübre çeşitleri de var ama bunların fiyatının biraz yüksek olduğunu sanıyorum.

Hatırlatayım dedim..

soilless
14-03-2012, 22:39
Humik asitin tam formülü nedir arkadaşlar? Yardımcı olursanız sevinirim?

Mustafa Abdal
15-03-2012, 21:04
20.20.20 diye bir gübre yoktur ama, özel amaçlı, NPK 25-5-10, NPK 10-25-20, NPK 12-30-12, 23.12.9+İE gibi
gübre çeşitleri de var ama bunların fiyatının biraz yüksek olduğunu sanıyorum.

Hatırlatayım dedim..

Valla sayın Pria ben google'ın yalancısıyım. Kerata 20.20.20 gübre fiyatı diyince 1640 sonuç veriyor. Şaka bir yana TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Torosol 20.20.20 + TE (http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=2&baslikNo=19&baslikAdi=Torosol%2020.20.20%20+%20TE) toros da dahil bir çok firmada var. Bu arada bildiğim kadarı ile leonartidin potasyumla tepkimeye girip hümik asit vermesi için 60 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç var. Durum böyleyse leonartid sadece toprağın havalanmasını ve su tutmayı sağlayan vermikülit görevinde kalır sanırım.
Saygılar.

Mustafa Abdal
15-03-2012, 21:17
Humik asitin tam formülü nedir arkadaşlar? Yardımcı olursanız sevinirim?
Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. Bulduğum bazı dökümanlarda
''Humik maddelerin yapılan element analizi sonucunda bünyesinde en fazla bulunan elementlerin C, H, O, N ve S olduğu saptanmıştır. Humik asitlerin bileşiminde bu elementlerin bulunma oranları; karbon (C) %53.8–58.7, oksijen (O) %32.7-38.3, hidrojen (H) %3.2-6.2, azot (N) %0.8-5.5 ve kükürt (S) ise %0.1-1.5 düzeyleri arasında değişmektedir (Schnitzer 1978).

Humik asitin bünyesindeki fonksiyonel grupların dağılımı ise CO2H: 3.6, fenolik OH: 3.9, alkolik OH: 2.6, C=O: 2.9, OCH3: 0.6 meq/g’dır (Schnitzer 1978).''
olarak tanımlanıyor. yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
274287

pria
16-03-2012, 00:49
Valla sayın Pria ben google'ın yalancısıyım. Kerata 20.20.20 gübre fiyatı diyince 1640 sonuç veriyor. Şaka bir yana TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Torosol 20.20.20 + TE (http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=2&baslikNo=19&baslikAdi=Torosol%2020.20.20%20+%20TE) toros da dahil bir çok firmada var..

Sizin 20.20.20 NPK demeniz üzerine yazdım ben bunları..Yani, çiftçimizin yaygın olarak taban, alt gübre olarak kullandığı ve 50 kg'lık çuvallarda satılan 20.20.20 diye bir gübre yoktur, bu gübre 20.20.0'dır dedim.

Verdiğiniz linki dikkatlice incelerseniz Toros'un 20.20.20 +TE gübresi özel gübredir, içinde iz elementlerde vardır, 25 kiloluktur ve damlama, yaprak gübresi olarak satılmaktadır..ve bayağı pahalıdır bunlar..Yani leonardit ile birlikte taban gübresi olarak kullanmak doğru olmaz..


Özel amaçlı 20.20.20+TE alacağınıza, 25 kilosu 80 lira falan olan ama içinde %46 potas olan ve topraktan uygulanabilen Potasyum nitrat alın daha iyi, daha ekonomik olur..Tek amacınız leonarditi çözmek için potasyum vermek ise en ekonomik olan aşağıdaki gübreyi alın..Pahalı gibi gözüksede, hesaplandığında içindeki potasyum miktarı açısından benim yazdığım 15.15.15 kompoze ve sizin yazdığınız 20.20.20 +TE'ye göre en ucuz potasyum kaynağı budur:
http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=2&baslikNo=17&baslikAdi=Potasyum Nitrat

pria
16-03-2012, 10:12
Sayın meraklı_amatör,

Günümüzde maalesef gübre fiyatları çok çok yüksek..üreticinin artık belini büküyor..bu yüzden rantabl olanı bulup seçmemiz lazım..
Bu açıdan size bir örnek hesaplama yapayım..

Diyelim ki leonardite potas sağlamak için 15.15.15 kompoze gübre aldınız..
Bu gübrenin bir çuvalında 7.5 kilo potas vardır..Bunu bir çuval gübre parasına bölersek 58 Tl : 7.5 = 7.73 Tl.. Yani bir kilo potasın maliyeti size 7.73 Tl'ye gelir..

Sizin dediğiniz 20.20.20 +TE'yi aldığınızda ise..(sanırım 25 kilosu 70 Tl civarında)..
Bunun bir çuvalında 5 kilo potas elde edersiniz..Buna göre 70 Tl : 5 = 14.Tl..Yani bir kilo potas size 14 liraya mal olur..

Benim son önerim olan 25 kiloluk Potasyüm nitratı (%46 K) aldığınızda ise bir çuvaldan 11.5 kilo potas elde edersiniz..En son sorduğumda bunun bir paketi 80 Tl idi..
Buna göre hesaplarsak 80 Tl : 11.5 kilo = 6.95 Tl..Yani bir kilo potasın size maliyeti 6.95 liraya gelir..

Dolayısıyla leonarditi humik asite çevirmek için kullanacağınız en ekonomik gübre 3. şıktaki potasyum nitrattır..İkincisi ise 50 kilogramlık 15.15.15 NPK'dır..

Mustafa Abdal
16-03-2012, 10:50
Sn. Pria,
Benim bilgi alanım genel olarak toprağın üzeri ile sınırlı. Gübre ve toprak katkıları amatörce hobi sahibi olma isteği ve meraka dayanıyor. Dediğiniz gibi tarımla uğraşanlar için girdi maliyetleri oldukça fazla ve endüstrileşme fetişisti siyasiler bu konuda hiçbir iyileşme sağlamıyorlar. Tarım ve toprak konusunda yapılanlarda sadece meslektaşlarımın mekanik olarak yaptıkları sulak alanların uzun vadede çölleşmesine veya su baskınlarına yol açacak drenaj çalışmaları. Gerçi bunlar, bu konunun gündemi değil. Gübreye gelirsek 50 m2lik sebze bahçesi ve balkon çiçekleri için kullanılacak ürün miktarı maliyet olarak fazla tutmuyor ama ihtiyaç hacimde 1-2 kilo gübre bulma problemi var.
Verdiğim gübre örneği sadece misal içindi ve leonartid+gübre değil hümik asit+gübre içindi. verdiğiniz maliyet karşılaştırmasının hacimli ürün ihtiyacı olanlara faydalı olacağına eminim.
Sınırlı bilgimle karşılaştığım dökümanlarda hümik asit eldesi için leonartid+potas+ısı gerektiği ortaya çıkan bazik humad/hümidin su ile karıştırılması ile hümik-füvik asit elde edildiğini okudum. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak için sormak istedim, sizin ısıtmadan mekanik leonartid-potas karışımı, hümik asit üretiyormu.
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkürler.
Sağlıcakla kalın.

pria
16-03-2012, 11:35
sizin ısıtmadan mekanik leonartid-potas karışımı, hümik asit üretiyormu.
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkürler.
Sağlıcakla kalın.

Sayın meraklı_amatör,

Ben tarımsal konuları araştırmaya bayılırım ama bir noktadan sonra kafam karışıyor ve yeterli, net bilgilere ulaşmak mümkün olmuyor..Maalesef ülkemizde bazı konularda bir kakafoni, veri yetersizliği var..

Ben leonarditin çinkolu ve borlu olanını 2 yıldan beri hem tam alana hem de fidan çevrelerine veriyorum..
Bunu verirken aşağıdaki bilgilere inanarak veriyorum:

''Topraktaki azot, fosfor, potasyum, demir, çinko ve iz elementler gibi gerekli besinlerin bitki tarafından alınabilmesini en yüksek düzeye çıkartır. Potasyum, azot gibi çözünebilirliği yüksek olan elementler bitki tarafından emilmeden önce yıkanıp uzaklaşırlar. Leonardit kullanılması durumunda ise, bitki hücre zarlarının geçirgenliği artar ve bu elementler yıkanıp uzaklaşmadan önce bitki tarafından alınabilir. Öte yandan, tam tersi olarak, topraktaki fosfor K, Mg, Al ve Fe iyonları ile birleşerek inert ve çözünemez duruma geçer ve bitki tarafından alınamaz. Leonardit kullanılması durumunda bu inert bileşenler tekrar çözünebilir hale gelir ve fosfor bitki tarafından alınabilir. Gübre kullanılması (özellikle mineral gübreler) halinde leonarditin bu özellikleri gübre veriminin çok artması açısından önemlidir. ''
LEONARD0T0N FAYDALARI - (http://www.siamad.com.tr/leonard304t304n-faydalari.html)

Bu nedenle hem leonardit hem de başta 15.15.15 kompoze gübreyi birlikte veriyorum..

Tüm bunların yanısıra, işi garantiye almak için bu yıl DoktorTarsa'nın ''Dokto- Humate'' nı aldım..Bu toz hümik asitin 400 gramı 12 lira..
Onuda sırt tulumbasıyla yağmur öncesinde fidan çevrelerine verdim..
Fidan başına 40-50 gram verdim..

Yani kısacası tüm besin ve toprak düzenleyicilerini aşırıya kaçmadan her yıl takviye olarak veriyorum ve gerçekten yararını görüyorum..
Çünkü fidanlık toprağım çok aşırı kumsal, organik made miktarı az..
10 yıldan beri bu ıslah işine devam ediyorum..

Bence leonarditin potas ile tepkimesine fazla kafanızı yormayın..bizler bir kimyager gibi düşünüp yapamayız bazı şeyleri..bu yüzden, kestirmeden,alın Dokto-Humate'yi..atın gitsin..zaten bahçeniz küçük..12 lirayla toprağınızın humik asit ihtiyacını giderirsiniz..

cebrail-
16-03-2012, 15:38
Sizin 20.20.20 NPK demeniz üzerine yazdım ben bunları..Yani, çiftçimizin yaygın olarak taban, alt gübre olarak kullandığı ve 50 kg'lık çuvallarda satılan 20.20.20 diye bir gübre yoktur, bu gübre 20.20.0'dır dedim.

Verdiğiniz linki dikkatlice incelerseniz Toros'un 20.20.20 +TE gübresi özel gübredir, içinde iz elementlerde vardır, 25 kiloluktur ve damlama, yaprak gübresi olarak satılmaktadır..ve bayağı pahalıdır bunlar..Yani leonardit ile birlikte taban gübresi olarak kullanmak doğru olmaz..


Özel amaçlı 20.20.20+TE alacağınıza, 25 kilosu 80 lira falan olan ama içinde %46 potas olan ve topraktan uygulanabilen Potasyum nitrat alın daha iyi, daha ekonomik olur..Tek amacınız leonarditi çözmek için potasyum vermek ise en ekonomik olan aşağıdaki gübreyi alın..Pahalı gibi gözüksede, hesaplandığında içindeki potasyum miktarı açısından benim yazdığım 15.15.15 kompoze ve sizin yazdığınız 20.20.20 +TE'ye göre en ucuz potasyum kaynağı budur:
TOROS TARIM > rnler > Bitki Besleme > zel Gbreler > Potasyum Nitrat (http://www.toros.com.tr/urunler-baslik-detay.asp?kategoriNo=1&grupNo=2&baslikNo=17&baslikAdi=Potasyum) Nitrat

sn pira 3 .20 gübre vardır ama taban gübresideyil yaprak gübresidir 3. 15 3.8 diye geçer yaprak gübresi için özel hazırlanmış bir gübredir

cebrail-
16-03-2012, 15:45
Sayın meraklı_amatör,

Günümüzde maalesef gübre fiyatları çok çok yüksek..üreticinin artık belini büküyor..bu yüzden rantabl olanı bulup seçmemiz lazım..
Bu açıdan size bir örnek hesaplama yapayım..

Diyelim ki leonardite potas sağlamak için 15.15.15 kompoze gübre aldınız..
Bu gübrenin bir çuvalında 7.5 kilo potas vardır..Bunu bir çuval gübre parasına bölersek 58 Tl : 7.5 = 7.73 Tl.. Yani bir kilo potasın maliyeti size 7.73 Tl'ye gelir..

Sizin dediğiniz 20.20.20 +TE'yi aldığınızda ise..(sanırım 25 kilosu 70 Tl civarında)..
Bunun bir çuvalında 5 kilo potas elde edersiniz..Buna göre 70 Tl : 5 = 14.Tl..Yani bir kilo potas size 14 liraya mal olur..

Benim son önerim olan 25 kiloluk Potasyüm nitratı (%46 K) aldığınızda ise bir çuvaldan 11.5 kilo potas elde edersiniz..En son sorduğumda bunun bir paketi 80 Tl idi..
Buna göre hesaplarsak 80 Tl : 11.5 kilo = 6.95 Tl..Yani bir kilo potasın size maliyeti 6.95 liraya gelir..

Dolayısıyla leonarditi humik asite çevirmek için kullanacağınız en ekonomik gübre 3. şıktaki potasyum nitrattır..İkincisi ise 50 kilogramlık 15.15.15 NPK'dır..
sn pira leonarditin çözülmesi için potasyum nitrat hiç sonuç vermez yanlış bilgi leonardit potasyum hitroksitin tepkimesiyle elde edilir potasyum nitrat ancak yaprak tan ve meyve ağaçlarınnın kökbölgesine uygulanır potasyum sülfat genellikle topraktan verilir potasyum nitrat yapraktanda uygulanır çünkü içerisinde nitrat azotu bulunduğundan bitkiler daha hızlı alımını sağlar

soilless
16-03-2012, 22:44
Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. Bulduğum bazı dökümanlarda
''Humik maddelerin yapılan element analizi sonucunda bünyesinde en fazla bulunan elementlerin C, H, O, N ve S olduğu saptanmıştır. Humik asitlerin bileşiminde bu elementlerin bulunma oranları; karbon (C) %53.8–58.7, oksijen (O) %32.7-38.3, hidrojen (H) %3.2-6.2, azot (N) %0.8-5.5 ve kükürt (S) ise %0.1-1.5 düzeyleri arasında değişmektedir (Schnitzer 1978).

Humik asitin bünyesindeki fonksiyonel grupların dağılımı ise CO2H: 3.6, fenolik OH: 3.9, alkolik OH: 2.6, C=O: 2.9, OCH3: 0.6 meq/g’dır (Schnitzer 1978).''
olarak tanımlanıyor. yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
274287

Eşgali :))) bunu çok sevdim. Eşgali yani yaklaşık olarak görünümü demek istediniz sanırım. Aşurenin formülü yazılır da Humik asitin genel formülü yazılamaz o zaman??

Yani her numunenin analizi farklı sonuç verir. Doğru mudur?

soilless
16-03-2012, 22:50
Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. Bulduğum bazı dökümanlarda
''Humik maddelerin yapılan element analizi sonucunda bünyesinde en fazla bulunan elementlerin C, H, O, N ve S olduğu saptanmıştır. Humik asitlerin bileşiminde bu elementlerin bulunma oranları; karbon (C) %53.8–58.7, oksijen (O) %32.7-38.3, hidrojen (H) %3.2-6.2, azot (N) %0.8-5.5 ve kükürt (S) ise %0.1-1.5 düzeyleri arasında değişmektedir (Schnitzer 1978).

Humik asitin bünyesindeki fonksiyonel grupların dağılımı ise CO2H: 3.6, fenolik OH: 3.9, alkolik OH: 2.6, C=O: 2.9, OCH3: 0.6 meq/g’dır (Schnitzer 1978).''
olarak tanımlanıyor. yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
274287

Sn Meraklıamatör,

Bir de şu tespitiniz çok önemli, Adı asit ama PH değeri 8-9 evet gerçekten çok ilginç.

Bunları bilen üye ve misafirlerimizin bilgi desteklerini beliyoruz. Çünkü humik asit bu kadar önemli ise satınalınacak humik asitin ne olduğunu da üreticilerimizin kontrol edebilmeleri lazım.

cebrail-
21-03-2012, 20:18
sıvı hümik asit yamımında kullanılacak su leonardit potasyum hitroksit 10 kilo ve 100 kilo bazdan tutulacak örneğin leonardit org madde %80 hümik fulvik asit %70 içeriğe sahip su 6.500 kgram potasyum hitroksit 1 kgram 2.500 kgram leonardit düşer toblam 10 kilogram eder leonardit 2.500 kilogram leonardit içerisinde % 1.500 kgram hümik asit sıvı çözelti düşüyor %15 hümik fulvik asit etmiş olur

omer.tuncer
26-03-2012, 12:52
hümik asitler ve leonarditle ilgili bir yazı faydalı olacağını sanıyorum.
Organik Sıvı Gübre, Humik Asit, Leonardit, Biyolojik Mücadele | Doğanın ve Toprağın Dostu (http://www.sessizbahce.org/organiksivigubrelervesivihumikasitler/)

Mustafa Abdal
28-03-2012, 10:41
Eşgali :))) bunu çok sevdim. Eşgali yani yaklaşık olarak görünümü demek istediniz sanırım. Aşurenin formülü yazılır da Humik asitin genel formülü yazılamaz o zaman??

Yani her numunenin analizi farklı sonuç verir. Doğru mudur?

Yazılanlara göre Hümik asit sabit formülasyonlu bir karışım değil. İçeriğindeki bileşikler nedeni ile farklı farklı kompozisyonlarda olabiliyor demek bu sanırım. Bir Kimyasal reaksiyon sonucu oluştuğuna göre karışıma giren leonartidin içeriği (ki buda bir mineral/karışım- hidrojen ve oksijenden miktarı ve içeriği belli su eldesi gibi, sonuç ürünün kontrollü olacağı bir girdi değil) sonuç ürünün içeriğinide etkiliyor demektir.
Okuduğum bir tez çalışmasında linyit, organik kompos, leonartid gibi farklı kaynaklardan elde edilen hümik asitin, farklı oranlarda gelişme katkısı gösterdiği sonucuna varılmıştı. Hümik asitin homojen bir karışım olmaması bu sonuca yol açıyor sanırım.
omer.tuncer beyin bir üstte belirttiği linktede özetlendiği gibi ''Organik maddeler bildiğiniz gibi, kimyasal yapıları çok kompleks olan maddeler ve humik asit örneğinde görüldüğü gibi henüz tam formülünü bile bilmiyoruz. Hele bu birde topraktan çıkarılan ürünse her bölgedeki veya her partideki ürün bir diğerinden farklı olacaktır.'' Elde edilen ürün tıpkı bir mermer gibi benzer görünümde ancak birebir aynı olmuyor.

Sonuçta kullanılması faydalı ama etkisi miktar garantili bir ürün değil. Yani daha önceden birim alandan 10 birim ürün elde ederken 10+x ürün elde ediyorsunuz ama bu X e sera gibi kontrollü bir ortamda üretim de yapılsa 2,3-5 gibi ürün miktarındaki artışı öngörecek babayiğit olmaz sanırım.

pria
28-03-2012, 12:45
Bir de şu tespitiniz çok önemli, Adı asit ama PH değeri 8-9 evet gerçekten çok ilginç.

.

Evet,Docto-Humate-Suda Eriyebilir Toz Formülasyonlu Hümik Asit'in PH'ı da 8-10..

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

ttuzunalp
28-03-2012, 13:10
Merhaba Arkadaşlar;

Geçtiğimiz şubat ayında sıvı haldeki humik asiti bahçeye uyguladım aynı zamanda katı haldeki leonarditi uyguladım şimdi nisan mayıs gibi gübreleme yapacağım meyve ve çam fidanlarına gübrelemeyi yaparken yeniden sıvı haldeki humik asiti kullanmalımıyım?

yardımlarınızı rica edeceğim .

Saygılarımla.

cebrail-
28-03-2012, 17:25
Merhaba Arkadaşlar;

Geçtiğimiz şubat ayında sıvı haldeki humik asiti bahçeye uyguladım aynı zamanda katı haldeki leonarditi uyguladım şimdi nisan mayıs gibi gübreleme yapacağım meyve ve çam fidanlarına gübrelemeyi yaparken yeniden sıvı haldeki humik asiti kullanmalımıyım?

yardımlarınızı rica edeceğim .

Saygılarımla.

hümik asit ağaçın yaşına göre kilogramlarını ayarlamanız gerek örneğin 1 yaşında ağaçlar için 17 litre suya 300 gram 2 yaşını geçmiş ağaçlar için se 500 gram hümik asit 17 litre suya yalnız kışaylarında fosforlu gübre kullanmadıysanız her ağaç için 1 veya 2 kilo dap gübresi uygulamanız iyiolur hümik asit tabrağınızı düzenler ve ağaaçların fosforu azotu alımını iyisağlar daha kaliteli meyveler sağlamış olursunuz

soilless
28-03-2012, 22:16
Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. ...... yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
274287



Evet Sn meraklı_amatör bu adı asit değeri bazik olan , in mi cin mi?

Yorumunuz çok ilginçti. Sn Ömer Tuncer'in verdiği Organik Sıvı Gübre, Humik Asit, Leonardit, Biyolojik Mücadele, Melas, Şlempe | Doğanın ve Toprağın Dostu (http://www.sessizbahce.org/organiksivigubrelervesivihumikasitler/)

linkteki sessizibahçe bloğundaki yazıyı okuyunca ( ki çok detaylı bir yazı) in mi cin mi daha net anlaşılıyor,

Özellikle şu kısımlar çok dikkatimi çekti, yazarın müsaadesi ile alıntı yapacağım ve önemli kısımlarını koyu olarak belirginleştireceğim;

Yazıda özellikle şu aşağıdaki kısım dikkatimi çekti;

QUOTE

"Yukarıda dikkat ederseniz, humik asit için alkalide çözünür demiştik.

Bu yüzden leonardit çok yaygın bir kaç alkali ile (potasyum hidroksit, sodyum hidroksit, amonyak vb.) muamele edilerek piyasaya sıvı humik asit olarak sunuluyor.

Gerçekte bunlar humik asit değildir. Bunların literatürdeki adı humattır.

Eğer leonardit potasyum hidroksit ile muamele edilmişse (en yaygın yöntem) adı potasyum humat, amonyakla muamele edilmişse adı amonyum humat olur.

Bu yüzden bunların pH ölçümlerinde yüksek değerler çıkar.

7′nin altındaki değerler asidik olarak bilinir.

Oysa leonarditten elde edilen ve bitkisel atık içermeyen bir ürünün pH’ı 7′den daha yüksektir. Bu kafa karışıklığının temel nedeni bunların humik asit olmayıp humat olmalarıdır.

Yani leonardit kaynaklı ürünler, sıvı humik asitler değil, humik asitin tuzlarıdır.

Piyasa diliyle sıvı humik asitler, gerçek adıyla humatlar içinse daha gerçekçi bir yöntem kullanabilirsiniz.

Bir su ya da çay bardağına numune konulup üstüne bakkaldan aldığınız tuz ruhundan dolana kadar ilave edilirse siyah peltemsi çökme gözlenir. Bu humik asit varlığını kanıtlar. Köpürme oluyorsa ve çökme yoksa bu ürün içerisinde humik asit olmadığını gösterir. Büyük olasılıkla aldığınız ürün şlempe, melas veya başka bir endüstriyel bitki atığı olabilir. "

UNQUOTE

Çok net bir paylaşım. Hem tez gibi hem en yalın haliyle üreticiyi bilgilendiren bir yazı.

soilless
28-03-2012, 22:19
Yazının detaylarını değerlendirmeye devam edeceğim. (tabi ki fırsatım oldukça) ancak bu yazı, detaylarını değerlendirmek için gösterilecek çabayı hakediyor.

LEONARDIT
01-04-2012, 09:15
Humik asiti 5 ytl'ye aldım.Leonarditi çok aradığım halde bulamadım.

Leonardit'i alırken kömür tozu almamaya dikkat edelim. Çanakkale Kaz dağlarından çıkarılan leonardit var (ph 4,3)
Detaylı bilgi için ayrıca : http://leonardit.webnode.com.tr/ bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

metalurjist
01-04-2012, 11:51
Leonardit denilen malzeme zaten genç kömürdür asıl adı turbadır. Linyitleşemeye yeterince zaman, basınç ve sıcaklık bulamamış bünyesinde çeşitli miktarlarda Kil/alüminyum silikat barındıran bir kömürdür.

LEONARDIT
02-04-2012, 01:03
Leonardit denilen malzeme zaten genç kömürdür asıl adı turbadır. Linyitleşemeye yeterince zaman, basınç ve sıcaklık bulamamış bünyesinde çeşitli miktarlarda Kil/alüminyum silikat barındıran bir kömürdür.

Leonardit ile kömür tozu arasında bir fark olmadığını mı söylemek istiyorsunuz yani... İçinden kalori çıkan leonardit bir işe yarar mı tarımda peki ? O zaman kömür tozu uygulayalım bitkilere.. Bahsettiğiniz o yeterince zaman, ne kadar bir zaman ? Kömürün içindeki humik asit ve fulvik asit oranları nelerdir ? Ona bakarsanız biraz daha beklerse de belki elmas olur, o zaman elmas kömürdür. Böyle bir çıkartım ne işinize yaramaktadır ? Kömür tozu almayın diyorum, alırsanız arkadaş size yardımcı olur herhalde uygulamada.. bu işler metalurji değil canlı işidir.. Ona bakılırsa herşey karbondan meydana gelmiştir. Sizin linyit dediğiniz de karbondur kömür de elmasta.. O zaman herşey karbondur.. Siz de .. Bitkilere uygulayabilir miyiz peki ?

LEONARDIT
02-04-2012, 01:17
Leonardit denilen malzeme zaten genç kömürdür asıl adı turbadır. Linyitleşemeye yeterince zaman, basınç ve sıcaklık bulamamış bünyesinde çeşitli miktarlarda Kil/alüminyum silikat barındıran bir kömürdür.

ayrıca sanırım öğrencisiniz bilgileriniz pekişsin diye size bir makale gönderiyorum: kendiniz yanlış bilebilirsiniz ama başkalarını da yanlış yönlendirmeyin lütfen, TURBA İLE LEONARDİT BAŞKA BAŞKA ŞEYLERDİR :

LEONADİT NE DEĞİLDİR?

Dr. Selami İstanbulluoğlu
Maden Y. Mühendisi


LİNYİT KÖMÜRÜ, TORF (TURBA), GİDYA VE K-HUMAT LEONARDİT DEĞİLLERDİR.

Dünya’da yaşayan insanların hemen hemen hepsi, maden cevherlerini hiç görmemiş olsalar bile, demirin bakırdan, bakırın nikelden ve mermerin de diğerlerinden farklı bir maden türü olduğunu bilirler. Ancak, göreceli olarak yeni bir maden türü olan leonardit için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Ülkemizde (ve Dünya’nın birçok ülkesinde de) leonardit madeni başka maden türleri ile sık sık karıştırılmaktadır. Leonarditin en fazla karıştırıldığı madenler; linyit kömürü, torf (turba) ve gidyadır. Bu madenlerin renk ve görünüşlerinin az çok leonardite benzemesi ve bir miktar hümik asit içermeleri bu karışıklığa zemin hazırlamaktadır.

Bu gün Ülkemizin birçok yerinde linyit kömürünün, torfun ve gidyanın leonardit madeni olarak tanındığı, tanıtıldığı ve pazarlanarak satıldığı bir gerçektir. Oysa, bunlar birbirinden çok farklı madenlerdir. Linyit kömürü ve torf organik kökenli tortul kayaçlardır. Gidya, içeriğinde bir miktar organik madde olan çamur taşıdır ve tortul kayaçdır. Leonardit ise, organik kökenli tortul kayaçların kimyasal değişimi ile oluşmuş bir başkalaşım kayacıdır. Bu dört farklı madenin en önemli ortak özellikleri, içeriklerinde ekonomik olarak değerlendirilebilecek ölçüde hümik asitlerin bulunmasıdır. Dördü de doğal hümik asit kaynağıdır ve hümik asitlerin hammaddesidir. Ancak, içerdikleri hümik asitlerin oranları ve nitelikleri birbirinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla, organik toprak düzenleyicisi olarak veya hümik asit çözeltisi için hammadde olarak kullanıldıklarında da etkileri, yararları (ve zararları) elbette farklı olacaktır

Linyit kömürünün, torfun ve gidyanın tanımları Glossary of Geology’de (Bates, R., L. ve Jakson, J., A., 1980) şu şekilde yapılmaktadır:

Linyit kömürü: Kömürleşme derecesi torf ile taş kömürü arasında olan kahverengi – siyah renkte bir kömür madenidir. Pekişmiş (consolidated) bir yapısı vardır. Nem ve külü alındıktan sonra ısıl değeri 4600 Kcal/kg’dan düşüktür.

Torf (Turba): Yarı kömürleşme aşamasındaki bitki artıklarından oluşan bir pekişmemiş (unconsolidated) madendir. Bataklıklar gibi suya doymuş ortamlarda oluşur ve en az %75 oranında su içerir. Torf, kömür oluşumunun birinci aşaması olarak kabul edilir. Kuru bazda (nemi alındıktan sonra) karbon içeriği yaklaşık %60 ve oksijen içeriği yaklaşık % 30’dur. Orijinal bitkisel maddelerin yapıları içerisinde görülebilir. Torf, kurutulduktan sonra serbestçe yanabilir.

Gidya: İçerinde organik madde bulunan koyu renkli ve yumuşak bir tatlı su çamur taşıdır. İçersindeki organik maddeler, az veya çok, görülebilir. Suyu besin ve oksijence zengin olan bataklık veya göllerdeki çökelmelerle oluşur. Havasız ortamda oluşan tortul kayaçlardır.

Leonardit madeni ise; organik kökenli tortul kayaçların oksidasyonu ve kimyasal değişimi ile oluşmuş, koyu kahverengi - siyah renklerinde, parlak ve camsı görünüşlü, yumuşak bir madendir.


LEONARDİT,LİNYİT, TORF VE GİDYANIN FARKLI ÖZELLİKLERİ

Ø Bu madenler arasındaki en önemli fark içerdikleri hümik asitlerin oranlarıdır. Kuru bazda; linyit, torf ve gidya en fazla %30 oranında hümik asit içerirler. Bunların hümik asit oranı genellikle %5 - %20 arasındadır. Leonardite gelince, çeşitli kaynaklar bir madenin leonardit madeni olarak kabul edilebilmesi için içerisinde en az %50 oranında hümik asit bulunması gerektiğini bildirmektedir. Ancak, Tarım Bakanlığının ilgili yönetmeliğinde alt sınır %40 olarak belirtilmiştir. Bu durumda, bizim de alt sınırı %40 olarak kabul etmemiz gerekmektedir. Üst sınıra gelince, bütün yayınlarda üst sınır %90 olarak belirtilmiştir. Ancak biz bazı maden ocaklarımızda tüvenan leonarditin (ocakta yeni kazılmış leonarditin) hümik asit oranın %92’lere kadar çıktığını ölçmüş durumdayız. Bu açıklamaların ışığında, leonardit madeni %40 - %92 oranları arasında hümik asitler içerir denilebilir.

Ø Oran olarak yüksekliğinin yanı sıra, leonarditin içerisindeki hümik asitlerin çözünürlüğü de diğerlerine göre çok daha fazla ve hızlıdır. Bünyesindeki hümik asitler içersinde yer alan fulvik asitin oranı leonarditte ötekilerden çok daha fazladır ve leonardit diğerlerinden çok daha yüksek bir biyoaktiviteye sahiptir.

Ø pH oranları; leonarditte 3 ile 5 arasında, linyitte 6 ile 8 arasında, torfta 5,5 ile 6,5 arsında ve gidyada 6,5 ile 8 arasında değişmektedir. Leonarditin pH’ı diğerlerinden oldukça düşüktür.

Ø İçerdikleri karbonun oranları, her birisi için, farklı yerlerdeki maden ocaklarına göre farklılıklar göstermektedir. Ancak, ortalama değerler olarak; leonardit %50, Linyit %70 ve torf %60 oranlarında karbon içerirler. Leonarditin karbon oranı diğerlerininkilerden daha düşüktür. Gidya (çamur taşı) inorganik bir maden olduğu için karbon oranı da doğal olarak düşüktür. Elbistan gidyasının organik karbon oranı %25,25 olarak ölçülmüştür (Ayten Karaca ve diğerleri, 2006).

Ø İçerdikleri oksijenin oranları, her birisi için, yine farklı yerlerdeki maden ocaklarına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama değerler olarak; leonardit %30-50 arası, Linyit %20 ve torf %25-30 arası oranlarda oksijen içer. Leonarditin oksijen oranı diğerlerininkilerden daha yüksektir.

Ø Sertlik dereceleri; leonarditin 1’dir ve linyitin 2-2,5 arasıdır. Torf pekişmemiş bir maden olduğu için sertliği yoktur. Gidya orijinal haldeyken (tüvenan) plastik yapıdadır sertliği yoktur. Gidya kurutulunca küp şeklinde parçalara ayrılacak şekilde çatlaklar oluşur.

Ø Leonarditin yoğunluğu 0,70 gr/cm3 ile 0.90 gr/cm3 arasındadır. Linyitin yoğunluğu ise 1,30 gr/cm3 ile 1,50 gr/cm3 arasında değişir. Torfun yoğunluğu nemi alınmadan önce 0,80 - 1,00 gr/cm3 civarındayken kurutulduktan sonra 0,10 – 0,40 gr/cm3’e aralığına kadar düşebilmektedir. Gidyanın ortalama yoğunluğu ise 0,46 gr/cm3 olarak bildirilmektedir (M. Zauft ve diğerleri, 2011)

Ø Kurutulmamış ham madendeki nem oranları torf ve gidyada çok yüksek (%50 - % 75 arası), linyit ve leonarditte ise daha düşüktür (en fazla %35-40).

Ø Linyit, torf ve gidya tortul kayaçlardır. Leonardit başkalaşım kayacıdır.

Ø Leonardit, torf ve gidya organik kökenli kayaçlardır. Gidya (içerisinde organik maddeler olsa da) inorganik bir kayaçtır.

Ø Torf, 5-10.000 yıl içerisinde oluşur. Linyit, gidya ve leonarditin oluşabilmesi için ise milyonlarca yıla ihtiyaç vardır.

Ø Linyit ve torf serbestçe yanabilir ve yakıt olarak kullanılabilirler. Leonardit ve gidya yanmaz ve yakıt olarak kullanılamazlar.

Ø Leonardit ve linyit kahverengi – siyah arası renklerdedirler. Torf; sarı, kahverengi veya siyah olabilir. Gidya ise; bej, gri veya açık kahverengi renklerindedir. Leonardit parlak ve camsı görünüşlüdür. Linyit, parlak ve camsı görünüşlü veya donuk ve mat görünüşlü olabilir. Torf ise donuk ve mat görünüşlüdür.

Ø Linyit, torf ve gidya madenleri Dünya’da ve Ülkemizde çok bol miktarda bulunurlar. Türkiye’nin toplam linyit rezervi 8 milyar ton civarındadır ve Ülkenin her yerine dağılmıştır. Torf; başta Kayseri, Hakkari ve Bolu olmak üzere, bir çok bölgede bolca vardır. Gidya ise Elbistan’da çok bol miktarda mevcuttur. Ayrıca, bunların madenciliği (üretilmeleri) kolay ve ucuzdur. Leonardit ise, “Leonardit Madeninin oluşumu” sayfasında anlatılan nedenlerden dolayı çok küçük rezevler halinde ve nadir olarak bulunur. Bu dezavantajının yanı sıra, leonarditin madenciliği de çok zor ve pahalıdır.


SONUÇ

Özetlemek gerekirse; bir madencinin gözünde yukarda sırladığımız madenlerin hepsinin ayrı ayrı önemi, ekonomik değeri ve kullanım yerleri vardır. Önemli olan doğru madeni, gerçek adıyla ve doğru yerde kullanmaktır. Yanlış olan ise; linyit kömürünün, torfun ve gidyanın “leonardit” adıyla ve leonardit yerine tanıtılıp pazarlanmasıdır. Bu çarpıklık şöyle bir benzetmeyle açıklanabilir:

“İnsanların mermeri tanımadığı bir ülkede hemen hemen hiç ekonomik değeri olmayan sıradan kalkerin mermer adıyla, mermer fiyatına ve mermerin yerine tanıtılıp pazarlanması. Çünkü ikisinin de içinde CaCO3 var.”

Toprağa potasyum takviyesi için gübre olarak kullanılan 4 farklı maden seçelim. Örneğin; granit, tüf, mika ve silvinit. Bunların dördü de toprakta potasyum takviyesi için kullanılabilir. Ama hiç kimse “Nasıl olsa bunların dördü de toprakta potasyum takviyesi için kullanılıyor, demek ki dördü de aynıdır” deyip graniti tüf olarak, veya mikayı granit olarak, veya tüfü silvinit olarak tanıtamaz ve satamaz. Bunların dördü de birbirinden farklı, ayrı madenlerdir ve birini ötekinin adı ile tanıtıp satmak en azından yasal olarak suçtur. Ancak, söz konusu leonardit, linyit kömürü, torf ve gidya olunca esaslı bir kavram ve tanımlama/tanıtma kargaşası halen devam etmektedir.

Linyit, torf ve gidya olmayan bir başka madde de Leonardit ismi ile piyasada tanıtılmakta ve pazarlanmaktadır. “Bir Başka Madde” diyoruz çünkü bu maddenin henüz tanımlanmış bir adı bulunmamaktadır. İçerisinde %5-10 oranında hümik asit bulunan düşük kaliteli linyit kömürleri bir veya birkaç defa KOH çözeltisinde eritilip suyu buharlaştırılarak bir çeşit K-Humat elde edilmektedir. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal işlemlerle elde edilen ve pH’ı 9 ile 13,5 arasında değişen bu K-Humat benzeri madde daha sonra Doğal Leonardit Madeni olarak pazarlanmaktadır. Her şeyden önce, çok iyi bilindiği gibi, gerçek leonardit hümik asitin hammaddesidir, yani asidik bir maddedir ve pH’ı hiç bir koşulda 7’dan büyük olamaz.

Leonardit doğal bir madendir. Doğal madenler kimyasal işlemlerle elde edilmez veya kimyasal işlemlerle elde edilen hiç bir madde doğal maden olamaz. Düşük kaliteli linyitlerden kimyasal yolla elde edilen bu K-Humat benzeri isimsiz maddenin bir yerlerde önemi veya ekonomik bir değeri olabilir. Ancak, bu madde kesinlikle leonardit değildir ve leonardit adı ile tanıtılıp pazarlanması yanlıştır.

Ayrıca, linyit kömürü yakan termik santrallerin (Soma, Yatağan vb.) baca gazlarının çevredeki toprağa ve bitki örtüsüne verdiği zarar düşünülecek olursa, düşük kaliteli linyitlerden elde edilen K-Humat benzeri maddenin veya linyit kömürünün bizzat kendisinin doğrudan toprağa uygulanması ile acaba hangi zararlı kimyasallar hangi oranlarda toprağa doğrudan verilmektedir?

Kömür madencilerinin, madenin yakınlarındaki tarla sahipleri ile yıllardır süregelen çatışmaları ve mahkemelerdeki davaları biz madenciler tarafından yaygın olarak bilinir. Madenden çıkartılıp yer üstüne stoklanan linyit kömürünün tozu, özellikle yaz aylarında, rüzgarla yakınlardaki tarlalara uçar ve bu linyit kömürü tozunun tarlada biriktiği yerlerde ya verim iyice azalır veya hiç ürün alınamaz. İşte, madenci ile tarla sahibi bu noktada kafa kafaya gelirler. Aynı stoktaki linyit kömürünün bu defa "leonardit" adı verilerek tarla sahibi çiftçiye para ile satılması oldukça garip bir çelişki değil mi?
__________________________________________________ ______________________
COPYRIGHT 2012 SİAMAD MADENCİLİK

LEONARDIT
02-04-2012, 01:50
Leonardit denilen malzeme zaten genç kömürdür asıl adı turbadır. Linyitleşemeye yeterince zaman, basınç ve sıcaklık bulamamış bünyesinde çeşitli miktarlarda Kil/alüminyum silikat barındıran bir kömürdür.

SAYIN SELAMİ BEY'DEN AYNEN ALINTILIYORUM :

LEONARDİT NEDİR?


Dr. Selami İstanbulluoğlu
Maden Y. Mühendisi


LEONARDİT; DİĞER BÜTÜN MADENLER GİBİ, KENDİNE HAS FİZİSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ İLE KENDİNE HAS OLUŞUM SÜRECİ VE JEOLOJİSİ OLAN DOĞAL BİR MADENDİR.

Bu gün Ülkemizde diğer madenlerle en fazla karıştırılan ve en fazla birbirinden çok farklı tanımlara sahip olan maden kuşkusuz leonardittir. Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir.

“Leonardit” adı Maden Kanunumuzun 5’inci Maddesi, IV-B Gurubu içerisinde açıkça yazılıdır. Dolayısıyla, leonarditin yukarıda sıralı diğer madenlerden (veya maddelerden) farklı ve ayrı bir maden olduğu yasal olarak da özellikle belirtilmiş durumdadır.

Leonarditin tüm Dünya’da göreceli olarak yeni tanınmaya başlanan bir maden olması ve uluslararası düzeyde kabul edilmiş bir tanımının henüz olmaması bu kavram karışıklığının temel nedenleridir. Ne yazık ki aynı karışıklık başka birçok ülkede de halen vardır.

Leonardit madeninin sahip olduğu çok sayıda farklı tanımları içersinden Wikipedia Ansiklopedisi’nde yapılan tanımı en akla yakın olanıdır. Wikipedia’nın tanımından da yararlanılarak leonardit madeni şöyle tanımlanabilir:

LEONARDİT; ALKALİ ÇÖZELTİLERDE KOLAYCA ÇÖZÜNEBİLEN, SİYAH VEYA KOYU KAHVERENGİ RENKTE, PARLAK VE CAMSI GÖRÜNÜŞLÜ YUMUŞAK BİR MADENDİR. ORGANİK KÖKENLİ TORTUL (SEDİMANTER) KAYAÇLARIN MİLYONLARCA YIL SÜREN ÇOK YAVAŞ OKSİDASYONU VE KİMYASAL DEĞİŞİMİ SONUÇU OLUŞMUŞ BİR BAŞKALAŞIM (METAMORFİK) KAYACIDIR.


LEONARDİT MADENİNİN BAZI AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ:

- Siyah – koyu kahverengi arası renklerdedir.
- Görünüşü camsı ve parlaktır.
- Yoğunluğu 0,70 gr/cm3 ile 0.90 gr/cm3 arasındadır.
- Asit özelliktedir, pH değeri 3 ile 5 arasındadır.
- Oldukça yumuşak bir madendir ve sertlik derecesi 1 civarındadır (Mohs sertlik skalası).
- Kristal yapısı amorftur.
- Organik kökenlidir.
- Başkalaşım kayacıdır.
- Yüksek oranlarda hümik asitler içerir.
- İçerdiği hümik asitler uzun zincir moleküller yapısındadırlar.
- Alkali çözeltilerde kolayca çözünebilir.


LEONARDİT MADENİ NERELERDE KULLANILIR?

Leonardit madeni hümik asitlerin temel hammaddesidir ve içerdiği yüksek oranlardaki hümik asitlerden dolayı önemli bir ekonomik değere sahiptir.

Dünya’da ve Ülkemizde leonardit madeni en yaygın olarak tarımda, organik toprak düzenleyicisi olarak, kullanılmaktadır. Leonarditin diğer kullanım alanları ise şöyle sıralabilir:

Ø Toprağın ıslah edilmesinde. Sanayi artıklarının kirlettiği toprağın temizlenmesinde.
Ø Derin sondajlarda, sondaj çamuru katkı maddesi olarak.
Ø Hayvan yemi katkı maddesi olarak.
Ø Dökümcülükte; döküm kalıp kumuna katkı malzemesi olarak.
Ø Hava ve su filtre sistemlerinde. Kağıt, boya, mürekkep, çimonta ve seramik endüstrilerinde.

Bunların dışında; denizlerdeki petrol kirlenmeleri ile sulardaki radyoaktif kirlenmelerin temizlenmesinde ve tıpta kanser dahil birçok hastalığın önlenmesi veya tedavisi konularında leonarditin kullanımı ile ilgili çok ciddi araştırmalar yapılmaktadır. Tıpta, bazı hastalıklar için araştırma aşaması geçilmiş durumdadır ve leonarditin (hümik asitin) hammadde olarak kullanıldığı ilaçlar kullanılmaya başlanılmıştır.


LEONARDİTİN KALİTESİ VE İÇERİSİNDEKİ HÜMİK ASİTLERİN ORANI NEDİR?

Bu konuda Uluslararası düzeyde kabul edilmiş bir standart bulunmamaktadır. Ancak, bir madenin leonardit madeni olarak kabul edilebilmesi için; içerisindeki hümik asitlerin kuru bazda en az %50 oranında, pH’ının 3 ile 5 arasında ve yoğunluğunun da 0,90 gr/cm3’den az olması gerektiği genel olarak kabul edilmektedir. Öte yandan, Tarım Bakanlığı’nca yayımlanan “Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral, Özel, Mikrobiyal ve Enzim İçerikli Organik Gübreler ile Toprak Düzenleyicilerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Piyasaya Arzı ve Denetimine Dair Yönetmelik” tarımda kullanılacak leonardit madeninin en az %40 oranında hümik asitler içermesini şart koşmaktadır.

Bazı kaynaklarda ise leonardit ile ilgili düşük, orta ve yüksek kalite sınıflandırılması yapılıp aşağıdaki tablo verilmektedir:


Düşük Kalite Orta Kalite Yüksek Kalite

Hümik asit içeriği ( % ) : 35 - 50 50 - 65 65 - 85
Organik madde miktarı (% ) : minimum 35 minimum 50 minimum 65
pH değeri : 6,5 ± 1 5,5 ± 1 4 ± 1
C/N : 21 ± 1 19 ± 1 17 ± 1
Özgül ağırlık (gr/cm3) : 1,4 ± 0,1 1,2 ± 0,1 0,8 ± 0,1
Bazik sölüsyonda çözünürlük : düşük orta yüksek


Bu tabloda, özellikle “Düşük Kalite” sütunundaki tüm değerler leonarditten daha çok bazı linyit kömürlerini çağrıştırmaktadır. Bu tablonun doğru kabul edilmesi durumunda, linyit kömürünün düşük kaliteli leonardit olarak üretilmesi ve satılması tehlikesi vardır ve ne yazık ki bu tehlike tüm Dünya’da şu anda gerçekleşmektedir. Dünya’daki ve Ülkemizdeki Leonardit madenciliği yapan veya leonarditi pazarlayan firmaların katalogları incelendiğinde hümik asit oranlarının %25’den %85’e kadar ve pH’larının 3’den 12’ye kadar değiştiği, yani çok büyük farklılıklar gösterdiği göze çarpmaktadır. Öteki çelişkiler bir yana bırakılsa bile, asitik özelliklere sahip bir madenin (lenarditin) pH’ının 7’den büyük olması anlaşılabilir değildir. Leonardit madeninin uluslar arası kabul edilmiş bir tanımının ve standardının olmaması bu sonucu doğurmaktadır.


LEONARDİT İÇERİSİNDEKİ HÜMİK ASİTLER NELERDİR?

Leonarditin içerisindeki hümik asitler şunlardır:

a- Hümik Asit: pH’ı 7’den küçük olan asitik özellikteki sularda çözünemez, daha yüksek pH derecelerindeki suda veya alkalik özellikteki çözeltilerde çözünebilir. Moleküler ağırlığı fazla olup uzun zincir molekül yapısındadır. Rengi, koyu kahverengi ile siyah arasındadır.

b- Fülvik Asit: Bütün pH derecelerindeki (asitik veya bazik) suda veya çözeltilerde çözünebilir. Moleküler ağırlığı düşük olup, kısa zincir molekül yapısındadır. Rengi, açık sarı ile sarı-kahverengi arasındadır.

Bir kavram karışıklığını gidermek için “leonardit içerisindeki hümik asit (asitler) oranı” ile ne kastedildiğinin açıklanması gerekir. Bütün yayınlarda, leonardit üreticisi veya pazarlayıcısı firmaların kataloglarında, leonarditin en ayırt edici özelliği olarak “hümik asit oranı” veya “hümik asitlerin oranı” verilir. Buralarda kastedilen, leonarditin içerisindeki hümik ve fülvik asit oranlarının toplamıdır.


DİĞER HÜMİK ASİT KAYNAKLARI NELERDİR?

Hümik asit kaynakları birçok yayında yıllardır aşağıdaki tabloda görüldüğü şekilde verilmektedir:

Kaynak Hümik Asitler (Hümik+Fülvik) Yüzdesi (%)

Leonardit : 40-90
Turba (Torf) : 10-30
Linyit : 10-30
Hayvan Gübresi : 5-15
Kompost : 2-5
Toprak veya Arıtma Çamuru : 1-5
Taş Kömürü : 0-1

Bu tablo yaklaşık 15 yıl önce hazırlanmıştır ve daha çok farklı maddeler içersindeki hümik asit oranlarının kıyaslanması amacına yöneliktir. Bu tablonun güncellenmesi gerekir. Her şeyden önce, tabloya gidya eklenilmelidir. Kompost, toprak, arıtma çamuru, taş kömürü gibi hümik asit oranları %5’den bile düşük olan ve hiçbir zaman hümik asit hammaddesi olarak kullanılamayanlar listeden çıkartılmalıdır. Hayvan gübresi ise çok fazla araştırmacı tarafından hümik asit kaynağı veya hümik asit hammaddesi olarak kabul edilmemektedir. Bu değerlendirmelerin ışığında tablo yeniden hazırlanıp aşağıda sunulmaktadır.

Doğal Hümik Asit Kaynakları:

Kaynak Hümik Asitler (Hümik+Fülvik) Yüzdesi (%)

Leonardit : 40-90
Gidya 10-30
Turba (Torf) : 10-30
Linyit : 1-30

Bunların dışında, bitkilerden de kimyasal yöntemlerle hümik asit elde edilmektedir.

Her iki tabloda da açıkca görülebileceği gibi en yüksek hümik asit oranına sahip olan ve en önemli hümik asit kaynağı, tartışmasız bir şekilde, leonardittir. Oran olarak tartışılmaz üstünlüğünün yanı sıra, leonarditin içerdiği hümik asitlerin (özellikle tarımda) nitelik olarak da daha uygun, daha yararlı ve biyolojik aktifliğinin daha yüksek olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış durumdadır.

LEONARDİTİN TARIMDA KULLANIMI.

Dünya’da ve Türkiye’de leonardit madeninin yıllık üretimi ve yıllık kullanımı ile ilgili güvenilir istatistiki bilgiler bulunmamaktadır. Ancak, üretilen leonarditin çok büyük kısmının tarımda, organik toprak düzenleyicisi olarak, kullanıldığı bilinmektedir.

Lenarditin tarımda kullanımı esas olarak iki şekilde olur; katı (granül) veya sıvı olarak.

Katı (granül) kullanım: Madenden çıkartılan leonardit; kırılması, öğütülmesi, elenmesi, içerisindeki yabancı maddelerin temizlenmesi ve kurutulup suyunun alınması için bir dizi fiziksel işlemlerden geçirilir. Daha sonra torbalanıp tarlaya iletilen leonardit (toprağın, bitkinin ve leonarditin türü ve özelliklerine göre değişen oranlarda) toprakla karıştırılır.

Sıvı olarak kullanım: Leonardit, reaktör adı verilen kazanlarda potasyum hidroksit ile kimyasal işleme sokularak ham sıvı hümik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı hümik asit şişelenip satılır. Sıvı hümik asit tarlada, sulama suyuna karıştırılarak kullanılabileceği gibi, yapraktan da uygulanabilir.

Sıvı hümik asitin bütün suyu buharlaştırılırsa potasyum humat adı verilen ve su içerinde kolayca eriyebilen kristalize hümik asit elde edilir. Katı formda pazarlanan bu malzeme istenilen oranda su ile karıştırılarak tekrar sıvı hümik asit elde edilir.

Granül leonardit veya sıvı hümik asit tarımda tek başlarına kullanılabildikleri gibi, doğal veya kimyevi gübrelerle karıştırılarak veya kaplama yapılarak da kullanılırlar. Ayrıca, sıvı hümik aside makro ve mikro besin elementleri ilavesi ile çok değerli Bitki Gelişim Düzenleyicileri (BGD) elde edilmektedir.

Leonarditin ve leonarditten elde edilen hümik asitin Organik Tarımda kullanılmaya uygun olduğu bazı ülkeler tarafından kabul edilmiş durumdadır. Gerçekte, tümüyle doğal bir maden olan ve hiçbir zararlı bileşeni bulunmayan leonarditin organik tarımda tüm ülkelerde güvenle kullanılmaması için bir neden gözükmemektedir. Ancak, birçok ülkede hala başka bazı madenlerin ve maddelerin leonardit adıyla satılabiliyor olması gerçek leonarditin organik tarımda kullanılmasında da kafa karışıklığına neden olmaktadır.
__________________________________________________ __________________________________________________ _____________________________
COPYRIGHT 2012 SİAMAD MADENCİLİK
- S0AMAD MADENC0L0K (http://www.siamad.com.tr)

LEONARDIT
02-04-2012, 02:31
Leonardit denilen malzeme zaten genç kömürdür asıl adı turbadır. Linyitleşemeye yeterince zaman, basınç ve sıcaklık bulamamış bünyesinde çeşitli miktarlarda Kil/alüminyum silikat barındıran bir kömürdür.

LEONARDİT'İN OLUŞUMU HAKKINDA DA YİNE SAYIN SELAMİ BEY'DEN ALINTI YAPIYOR KENDİSİNE BU AYDINLATICI ÇALIŞMALARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM. GERÇEKTEN BU ÜRÜNÜ TANIMADAN BİLMEDEN ALMAK İNSANLARIN EMEKLERİNE YAZIK EDECEKTİR.
BİLGİ SAHİBİ OLMADAN FİKİR SAHİBİ OLUNaMAZ..
SAYGILARIMIZLA


leonardit



LEONARDİT MADENİNİN OLUŞUMU

Dr. Selami İstanbulluoğlu
Maden Y. Mühendisi

Leonardit madeni organik kökenli tortul kayaçların milyonlarca yıl süren oksidasyonu ve kimyasal değişimi sonucu oluşan bir başkalaşım kayacıdır. Oluşum sürecindeki aşamalar şöyle özetlenebilir:

1- Önce Organik Kökenli Tortul Kayaçlar Oluşur.

Çeşitli bitki artıkları, uygun nemli ve sıcak ortamlarda, binlerce/on binlerce yıl boyunca göl veya deniz dibine birikir. Biriken bu bitki artıklarının kalınlığı onlarca veya yüzlerce metreyi bulabilir. Daha sonra, çeşitli tektonik ve jeolojik nedenlerle, biriken bitki artıklarının üzeri toplam kalınlığı yüzlerce veya binlerce metreyi bulabilen ve çoğu geçirgen olmayan başka kayaç tabakaları ile örtülür ve bitki artıklarının hava ile teması kesilir. Üzerindeki kaya tabakalarının devasa ağırlığının neden olduğu yüksek basınç, yüksek ısı ve oksijensiz ortamda (zaten önceden ayrışarak, bozuşarak ve çürüyerek ortamdaki su ile jel haline gelmiş olan) bitki artıkları fiziksel ve kimyasal değişime uğramaya başlar. Milyonlarca yıl süren bu fiziksel ve kimyasal değişim sonrasında organik kökenli tortul kayaç oluşur. Aşırı sıkışma sonucu oluşan tortul kayacın kalınlığı metreler, hatta santimetreler düzeyine düşer. Oluşan bu organik kökenli tortul kayaç linyit kömürü veya taş kömürü de olabilir.

2- Hava İle Temas Sağlanır.

Organik kökenli tortul kayaç oluştuktan sonra hala yer yüzeyinin yüzlerce veya binlerce metre altındadır ve tamamen örtünmüş durumdadır. Bu şekli ile milyonlarca yıl süren bir bekleme dönemine girer. Bu bekleme dönemi içerisinde kırılma (fay), bükülme, yükselme, çökme ve/veya üzerindeki tabakaların aşınarak uzaklaşması gibi çeşitli tektonik ve jeolojik etkilerle organik kökenli tortul kayacın bir kısmı yeryüzüne çok yaklaşabilir veya doğrudan yeryüzüne açılabilir. Böyle bir durum oluşursa, organik kökenli tortul kayacın yeryüzüne açılan bölümü hava ile temas etmeye başlar.

3- Oksidasyon Ve Tekrar Kimyasal Değişim Başlar.

Organik ökenli tortul kayaç tabakasının hava ile (hava içerisindeki oksijen ile) temas eden kısmında oksidasyon ve kimyasal değişim başlar. Tortul kayaç leonardite dönüşürken (hümik asit molekülleri oluşurken) içeriğindeki karbon ve C/N oranları ile pH değeri azalır, oksijen oranı artar. Bu oksidasyon ve kimyasal değişim binlerce veya milyonlarca yıl sürebilir ancak etkili olduğu uzaklık oksijenin erişebildiği mesafe ile sınırlıdır. Oksijenin erişemediği derinliklerde herhangi bir değişiklik olmaz.

4- Leonardit Madenini Oluşur (Kimyasal Ve Fiziksel Değişim Tamamlanır).

Organik kökenli tortul kayacın fiziksel/kimyasal şartları, bitkisel kökeni, etkileşime geçtiği oksijenin yeterliliği, etkileşme süresinin uzunluğu ve etkileşme süresindeki çevre ve iklim koşulları gibi faktörler de uygun olursa damarın hava ile temas eden kısmı kimyasal ve fiziksel değişimini tamamlayarak leonardit madenine dönüşür. Eğer bu faktörlerin biri veya birkaçı uygun değilse leonardite dönüşemez, orijinal şekli ile kalabilir veya başka kayaçlara (örneğin kül benzeri toprağa) dönüşebilir. Ya da, çok az bir değişme ile orijinal tortul kayaç ile leonardit arasında kalır.

LEONARDİT OLUŞUMUNUN ŞEMATİK GÖSTERİMİ
http://www.siamad.com.tr/uploads/9/8/0/0/9800667/7966206_orig.jpg


http://www.siamad.com.tr/uploads/9/8/0/0/9800667/1709122_orig.jpg

OLUŞUMUNA BAĞLI OLARAK LEONARDİT MADENİNİN BAZI JEOLOJİK

ÖZELLİKLERİ


1- Başkalaşım kayacıdır. Organik kökenlidir.

2- Düzensiz de olsa tabakalı yapıdadır. Orijinali olan tortul kayacın tabaka yapısına bir ölçüde sadık kalır.

3- Rengi siyah ile koyu kahverengi arasındadır.

4- Kokusuzdur.

5- Orijinali olan tortul kayaçlar gibi leonardit de kristal yapıya sahip değildir. Amorf yapıdadır.

6- Parlak ve camsı görünüşlüdür.

7- Oksijen organik kökenli tortul kayacın yeryüzüne açılan (hava ile temas eden) yüzeyinden itibaren sadece yaklaşık 10 metre içerisine kadar nüfus edebilmektedir. Daha fazla derinliklere erişememektedir. Bu nedenle; oksidasyon, kimyasal değişim ve leonardit oluşumu sadece bu 10 metrelik dilimde olabilmektedir.

8- Orijinali olan organik kökenli tortul kayaç damarının çok az bir bölümü hava ile temasa geçip değişime uğrayabildiği için düzensiz ve çok küçük rezervler halinde bulunur. On milyonlarca ton, hatta yüz milyonlarca ton rezerve sahip bir organik kökenli tortul kayaç damarının sadece birkaç yüz tonluk veya birkaç bin tonluk bir bölümü leonardite dönüşebilmektedir. Bu nedenle, leonardit madeni Ülkemizde ve Dünya genelinde, öteki madenlerle karşılaştırıldığı zaman, ender olarak bulunabilmektedir ve çok az bir toplam rezerve sahiptir.

9- Organik kökenli tortul kayacın hava ile temas eden bölümü genellikle tektonik hareketlere en fazla maruz kalan bölümüdür. Veya, tektonik hareketlere çok fazla maruz kaldığı için yerüstüne açılıp hava ile temas edebilmektedir. Tektonik hareketlerin bu denli fazla olması ise leonardit damarlarının jeolojik olarak aşırı düzensizliklerine ve deformasyonlarına neden olmaktadır. Leonardit damarlarının 5-10 metrelik bir uzanımında bile (kimi zaman birkaç metrelik uzunlukta bile) damarın kırılması, kıvrılması, bükülmesi, eğiminin ve kalınlığının büyük ölçülerde değişmesi gibi anormalliklere çok sık olarak rastlamaktadır. Damarın bu yapısı da leonarditin madenciliğini çok zor ve çok pahalı bir hale getirmektedir.

10- Leonarditin kalitesi (içerisindeki hümik asitlerin oranı) damarın kesiti boyunca eşit değildir, az veya çok farklılıklar gösterebilmektedir. Aynı şekilde, birbirine yakın farklı damarlar şeklinde oluşmuşsa bu damarların kaliteleri de birbirinden farklı olmaktadır. Oksidasyon ve kimyasal değişim sürecinde bitkisel köken dışındaki tüm faktörlerin aynı olmasına karşın damarın kesiti boyunca böyle kalite farklarının olması, leonarditin oluşumunda bitkisel köken çeşitliliğinin önemini işaret etmektedir. Organik kökenli tortul kayacın oluşma sürecinde göl veya deniz dibine bitki artıkları birikirken yer üstünde defalarca iklim ve bitki örtüsü değişiklikleri olmaktadır. Böylece, farklı kalınlıklarda biriken bitki artıkları farklı türden bitkilerden geliyor olabilmektedir.

11- Leonardit damarları içerisinde fosillere pek rastlanılamamaktadır. İki defa kimyasal değişim geçirerek oluşmuş olması bunun nedeni olabilir. Ancak, leonardit damarlarının hemen üzerindeki tabakalar genellikle fosil açısından zengin tabakalardır.

12- Oksidasyon sırasında organik kökenli tortul kayacın molekül bağları zayıflar ve bunun sonucu olarak da oluşan leonardit çok yumuşak bir kayaçtır. Sertlik derecesi 1’dir.

13- Oksidasyon sırasında leonardit ortamdan oksijen alır ve ortama karbon verir. Bu nedenle; leonarditin oksijen oranı orijini olan organik kökenli tortul kayaçtan daha yüksektir, karbon oranı ise daha düşüktür. Leonardit madeni çok iyi bir su tutucu olduğu için nem oranı da oluştuğu tortul kayaçtan daha yüksektir.

14- Orijinal (kazılmadan önce) leonardit madeni %30-%37 arası nem içerir. Kuru bazda (nemi alındıktan sonra) ağırlığının %50 ile %90 arasındaki kısmını hümik asitler oluşturur. Geri kalan kısmı büyük ölçüde kil mineralleridir.

15- Çok yüksek oranlarda hümik asitler içermesi nedeniyle asitik bir madendir. pH değeri 3 ile 5 arasındadır.

16- Leonardit madeninin orijini olan organik kökenli tortul kayaçlar, çoğunluğu miyosen dönemi olmak üzere, eosen döneminin sonları ile pliyosen döneminin başlangıcı arasında oluşmuşlardır. Başka bir ifade ile, günümüzden yaklaşık 35 milyon yıl öncesi ile yaklaşık 5 milyon yıl öncesi arası oluşmuşlardır. Daha yaşlı oluşumların leonardit madenine dönüşmüş olsalar bile oksidasyon zamanının çok fazla uzunluğu nedeni ile bu özelliklerini kaybettikleri düşünülmektedir.
__________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________
COPYRIGHT 2012 SİAMAD MADENCİLİK

__________________________________________________ _______________

LEONARDİT (http://leonardit.webnode.com.tr/)

metalurjist
02-04-2012, 20:52
Biz tahsil belgemizi alalı epey zaman oldu ancak insan ömrü boyu talebedir... Karbon canlılığın alametidir fakat her formu canlılık göstergesi değildir. Şimdi bir sefer turba kömürler yüzey kömürüdür. Bu kömürlerin üzeri yeter miktarda kille dolmadığından, fazlaca basınç oluşamaz ve ayrıca kömür oluşumu için belli miktarda sıcaklık şarttır, bu da oluşamayacağından linyitleşemez demiştik. Turba **** leonardit bu yüksek mühendis arkadaşın dediği gibi kırığı camsı **** camsı görünüşte olmaz, çünki mantığa ve bilime aykırıdır. Öyle bir görünüşe sahip olması için basınç şarttır. haa sizin elinizdeki camsı görünüşlüyse onu bilemem :)) yalnız verdiği diğer bilgiler literatürle uyuşuyor.

"Bu gün Ülkemizde diğer madenlerle en fazla karıştırılan ve en fazla birbirinden çok farklı tanımlara sahip olan maden kuşkusuz leonardittir. Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir."
pH değeri bakımından torf'dur da aynı zamanda literatür ve pratik bunu gösteriyor. Aynı literatürlerde turba olduğu da söyleniyor. Haa şu da var ki bütün leonarditler aynı değildir elbette...

Mustafa Abdal
02-04-2012, 22:06
Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidik hümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor.
Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı.
Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor.
Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır.
Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor.
Saygılar;

metalurjist
02-04-2012, 23:52
Aslında bu suali Leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. Çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

LEONARDIT
03-04-2012, 02:51
Aslında bu suali Leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. Çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..
Leonarditin uygulanması :

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. http://agromaden.webnode.com.tr şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

http://agromaden.webnode.com.tr
http://leonardit.webnode.com.tr

LEONARDIT
03-04-2012, 03:23
aslında bu suali leonardit rumuzlu arkadaş cevaplasın ki o söylediğine göre benden daha bilgili. Daha sonra da ben bir cevap yazayım. çeşitli kaynaklar var bunları o cevapta yazarım size...

sizden fazla bilgi sahibi olduğu mu hangi cümlemde söyledim onuda bir alıntılayın da insanlar görsün :)içiniz rahat etsin, "siz benden daha fazla bilgi sahibisiniz" Amma " Her bilgi sahibinin üstünde ALLAH vardır.. ayetini de size hatırlatırım, benim üstünlük taslama derdim yok Rabbin huzurunda... Zaten amacım bilgi de sizi geçmek değildi.. Forumu takip eden herkes bunu biliyordur... ne yazdıysak ortada...

LEONARDIT
03-04-2012, 03:59
Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidik hümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor.
Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı.
Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor.
Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır.
Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor.
Saygılar;

SİTEMDE BULUNAN BİR MAKALEYİ AYNEN VERİYORUM LİNKİ DE AŞAĞIDA :
leonardit.webnode.com.tr/news/all-about-humates-/

Bu konuda ben de herkes gibi araştırmalara yeni başladım. Ama dediğim gibi elimde kaliteli leonardit var bir şekilde bayiliğini aldım ve aratırmalarımı detaylandırdıkça elimdeki malın ne kadar kaliteli olduğunu bende yeni anlıyorum.
saygılarımla

MAKALE :

All About Humates ( Humatlar Hakkında Herşey) Bilimsel Kitapçık :: LEONARDİT (http://leonardit.webnode.com.tr/news/all-about-humates-/)

çevirsine yardımcı olacak arkadaşlar varsa iletişime geçerse sevinirm. Benim ingilizcem var ancak çok detaylı olarak çevirmem mümkün değil. bu konuda uzman olan arkadaşlardan yardım bekliyorum..
saygılar..

Not: Eğer kusurlu bir yazım olduysa sıcağı sıcağına düzeltmek isterim kimsenin kırılmasına gerek yok böyle bir konu için, gerekirse yazmayız bir daha olur biter..

Mustafa Abdal
03-04-2012, 10:54
Sayın büyüklerim.

Neden bilgiyi paylaşmanın bedeli alınganlık, diğer tarafı zora sokma fırsatı arama, kinaye oluyor. Bunları fatura etmeden bilginizi düşüncelerinizi sunmak neden mümkün olmuyor. İnsanlar yanlış bildiklerini doğru zannedebilirler. Bende uzun süre porsuğun adını ardıç olarak yanlış biliyormuşum. Olabilir insanlar aynı kaynağı farklı yorumlayabilirler.
Bilgiler gelişir, üst üste konur ve yeni bir yapı ortaya çıkar birde bakmışsınızki bir zamanlar bilimin en uç noktası olan atom parçalanamazdan evdeki çamaşırı nükleer santralden sağlanan elektrikle yıkama noktasına gelmişiz.
Burada bilek güreşi yapmıyoruz. Kim ne kadar fazla veya ne kadar az biliyorun tespitindede değiliz. Birisine bilmiyorsun dendiğinde verilecek en iyi yanıt ama sende şunu yanlış söyledin değil bildiğini bilimsel kaynaklardan destekleyerek açıklamaktır. Burada parlamento usulu yanlışı doğrularla soslayıp yutturma için değil gönüllülük temelinde bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Kimseye uslup tarzı öğretmek haddim değil ama gidilen noktanın doğru olmadığını söylemek borcum.
Şekil herşey değildir belki ancak fonksiyonel bir ambalajın içeriği bozulmalara karşı koruduğunuda unutmayalım. Daha önceden birçok tartışma (kavga değil) maddesinde yaşandığı gibi bilgisinden yararlanacağımız insanları küstürmeden yoksun kalmadan bilgi paylaşalım ve birşeyler öğrenelim lütfen. Lütfen ''ama önce o dedi''nin tartıştığımız öğrenmeye çalıştığımız bir husus olmadığını hatırımızdan çıkarmayalım.
Böyle uzun yazarak vaktini aldığım herkesten özürlerimle;
Sağlıcakla kalın;

metalurjist
03-04-2012, 11:51
Geçelim toprakla alakalı konuya toprak bilmek için evvela az da olsa kimya bilmek lazımdır. Buna lise kimyası kafidir. Toprağın asıl olarak en önemli bileşeni kildir. Kil çeşitli Alüminyum silikat ve diğer bazı silikat yapılı bileşiklerden oluşur ki bunlar eksi ve artı iyonları ihtiva eder. Mesela NO3, PO4, SO4 vs eksi iyonlardır, K, Na, Ca, Fe vs de artı iyonlardır. Bu iyonlar kilin tabakalı yapısı sebebiyle tabiiki su vasıtasıyla hareket halindedir. Bu iyonların kimisi besin olarak topraktan bitki kökleri vasıtasıyla alınır. Kökler bu alımı yapabilmesi için kafi miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Besin alımı bazı sefer difüzyon yani ozmoz, kimi sefer iç enerji düşüklüğü meydana geldiğinden kendiliğinden ve kimi sefer de toprakta pil reaksiyonları yani hidroliz tarzı kendiliğinden akım oluşması vasıtasıyla olur.

Bu kısa bilgiden sonra leonardit toprakta ne yapar sorusuna gelelim. Leonardit kompleks bir asit olan humik aside dönüştüğünde kimya dilinde tam bir şelatlama/kıskaçlama ajanına dönüşmüş olur. Şelata bir örnek kan içerisinde oksijen taşıyan hemoglobindir. Şelatın ortasında yer alan metal Fe/demirdir ve vazifesi oksijen taşımaktır. Bu örneğe istinaden hümik asit toprakta bazı olumsuzluklar sebebiyle hareket edemeyen pozitif iyonları kıskaca alarak bitki köklerine ulaştırır. Tabii burada yine en önemli şey sudur. Topraktaki bütün reaksiyonları su/nem sağlar.

Leonarditi kullanmadan önce toprak analizi yaptırmak önemlidir. Analiz neticesine göre kullanmak uygundur. Ancak pek çok sefer doğal haliyle kullanmak çok büyük faydalar sağlamaktadır. Leonarditin toprak içerisinde kendi kendine dağılıp çözünmesi toprak ve ürün kalitesi açısından daha uygundur. Çünkü toprak da insan vücuduna benzer her ilaca ve her uygulamaya tepkiler verir. Toprak için en önemli bileşenlerden biri de bakterilerdir. Bakteriler toprak içerisinde bazı reaksiyonlara yol açarlar. Mesela azot bakterileri toprağın azot ihtiva eden organik kısmını parçalayarak NO3/ nitrat iyonu ve N2 gazına çevirir. NO3 bitki besini ve N2 ise atmosfer bileşenidir. Bu sebeple hem bitki hem de atmosfer için vazgeçilmez bir bakteridir. Bitki hastalıklarının pek çoğu bu örneğe ithafen toprak ve buna bağlı olarak bakteri faaliyetlerindeki dengesizlikten ileri gelir. Bunun için her uygulamayı bakterileri düşünerek yapmalıyız. Leonardit toprağa hem kil ve hem de asidite kazandırır. Asidite canlılar için çok mühimdir. Fakat tabii ki kararında asiditeden bahsediyorum. Toprak için en uygun asidite pH 5,5 civarındaki asiditedir. Bütün canlı vücut ve formları asidiktir ki başka türlü yaşamaları mümkün değildir.

METALURJIST: LEONARDİT / TORF / ORGANİK TOPRAK DÜZENLEYİCİ 150 TL/TON (http://metalurjist.blogspot.com/2011/11/torf.html)

Kısa açıklamalardan sonra ilk önce kil bilmek gerekir dediğimizden bir arama motoruna kil yazarak tarama yapıp biraz bilgi sahibi olmalısınız.

HÜMİK ASİTLER ve ÇEVRE (http://humikasit11.blogspot.com/)
HÜMİK ASİTLER VE BİYOTA (http://humikasit10.blogspot.com/)
Bitki Bakım Kimyasal ve Organik gübre online satış || Toprak (http://www.bitkibakim.com/toprak/)
Organik tarımda bitki besleme ve toprak düzenleyici olarak kullanılan girdilerin kimyasal özelliklerinin incelenmesi [Assessment of chemical compositions of the commercial organic fertilizers and soil conditioners region olive areas] (http://www.belgeler.com/blg/17x6/organik-tarimda-bitki-besleme-ve-toprak-duzenleyici-olarak-kullanilan-girdilerin-kimyasal-ozelliklerinin-incelenmesi-assessment-of-chemical-compositions-of-the-commercial-organic-fertilizers-and-soil-conditioners-region-olive-areas)

bunlara bir bakın derim eğer isterseniz yabancı siteler de var onların adreslerini de verebilirim.

LEONARDIT
04-04-2012, 08:38
Sayın İstanbulluoğlu'nun sorunuz ile ilgili cevabını gönderiyorum :

Soru: "Anladığım kadarı ile Leonartidin fabrikasyonu sonucu, pH 8-9 olan humadlar elde ediliyor. Bu humadlar su ile çözününcede pH 4-5 olan asidikhümik-füvik asit çözeltisi elde ediliyor Merak ettiğim hususlar, leonartid içerisindeki hümik-füvik asit çözülebilir, herhangi bir kimyasal reaksiyon olmadan doğrudan toprağa karışırmı. Eğer böyleyse neden potasyumhidroksitle karıştırıp ısıtıp masraf yaparak hümik-füvik asit eldesi yapılıyor?"

Cevap: Leonardit topraktaki alkali ortamlarla etkileşime geçer ve içeriğindeki hümik asitler çözünür. Ancak bu çözünme oldukça yavaştır ve bir kaç yıl sürebilir. Yani, toprakta etkileme hızı düşüktür ancak etkileme süresi çok uzundur. Sıvı hümik asit çözeltisinin ise etkileme hızı yüksektir ancak etkileme süresi kısadır. Sıvı hümik asit çözeltisinin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de ekonomik üstünlüğüdür. Bir dekar toprakta ortalama 40 kg. leonardit kullanılır. Aynı 40 kg leonarditten yaklaşık 150 litre sıvı hümik asit çözeltisi elde edilebilir. Bu 150 litre hümik asit çözeltisi ile de; dekarda 1 litre kullanılırsa 150 dekar, 2 litre kullanılırsa 75 dekar araziye hümik asit takviyesi yapılabilir. 1 dekar yerine 75 veya 150 dekar, oldukça ekonomik değil mi? Ancak; leonardit tamamen doğaldır ve asitik yapıdadır. Alkali topraklarda daha fazla etkilidir ve Türkiye toprakları da ezici birçoğunluka alkalidir (Lütfen - S0AMAD MADENC0L0K (http://www.siamad.com.tr) adresli web sitemizi okuyunuz). Hümik asit çözeltisi ise kiimyasal bir malzemedir ve (adı hümik asit olamasına rağmen) bazik yapıdadır.

Soru: "Leonartid öncesi ve sonrası toprağın içerdiği hümik asit miktarının ölçümünün yapıldığı bir akademik çalışma varmıdır?"

Cevap: Elbette var. İnternette bulabilirsiniz.

Soru: "Leonartid aktif çözünen bir maden olsa bile sonuç olarak bir maden olduğuna ve yukarıdaki yazılardada homojen bir karışım olmadığı belirtildiğine göre partiler, çuvallar arası etken madde homojenliği nasıl sağlanıyor?"

Cevap: Bir maden rezervinin tenörü veya kalorisi olarak söz edilirken rezervin tümünün ağırlıklı ortalaması kabül edilir. Örneğin; Divriği'deki demir madeninin tenörü %50 dediğimiz zaman bu Divriği'deki demir cevheri rezervinin tümünün ortalamasıdır. Ancak, damarın bazı yerlerinde %48, bazı yerlerinde de %52 olabilir. Sizlere satıığımız maden hammaddelerinde homojenliği ve standartlığı nasıl sağladığımıza gelince, lütfen - S0AMAD MADENC0L0K (http://www.siamad.com.tr) adresli web sitemizin "Hümik Asit İçin hammadde" Bölümünü okuyunuz.

Saygılarımla.

Selami İstanbulluoğlu

LEONARDIT
04-04-2012, 08:45
> Sayın Selami Bey,
> Yazılarınıza karşılık bir forumda (agaclar.net) de bir eleştiri
> alındı buna
> karşı size aynen iletiyorum :

" YAZAN METALURJIST " :

> Şimdi bir sefer turba kömürler yüzey kömürüdür. Bu kömürlerin
> üzeri yeter
> miktarda kille dolmadığından, fazlaca basınç oluşamaz ve ayrıca kömür
> oluşumu için belli miktarda sıcaklık şarttır, bu da oluşamayacağından
> linyitleşemez demiştik. T*urba **** leonardit bu yüksek mühendis
> arkadaşındediği gibi kırığı camsı **** camsı görünüşte olmaz,
> çünki mantığa ve
> bilime aykırıdır. Öyle bir görünüşe sahip olması için basınç
> şarttır. haa
> sizin elinizdeki camsı görünüşlüyse onu bilemem ) yalnız verdiği diğer
> bilgiler literatürle uyuşuyor.*




BANA SELAMİ BEY'DEN GELEN CEVABI AYNEN AKTARIYORUM :

Merhaba Mehmet Bey.

Birinci eleştiriyi pek anlayamadım. Ancak eleştirinin içerisinde TURBA LEONARDİT diye bir terim geçiyor. Acaba bu eleştiriyiyi yapan kişi turbayı leonardit olarak mı kabül edip tanıtıyor? Eğer böyle ise ben bu eleştiriye cevap veremem ki. Bu eleştiriyi yapan kişinin - SiAMAD MADENCiLiK (http://www.siamad.com.tr) adresli web sitemizdeki "leonardit nedir", "leonardit ne değildir", leonarditin oluşumu", "madenciliği", "tarımda kullanılan diğer madenler" ve "Hümik asit çözeltisi için hammadde" bölümlerini okumasını öneririm.

"Ben bu eleştiriye cevap veremem" derken amacım kesinlikle saygısızlık etmek ya da aşağılamak değil. Eğer bu eleştiriyi yazan kişi turbayı leonardit olarak tanıyıp tanıtıyorsa, onun gerçek leonarditle ilgili eleştirisine nasıl cevap verebilirim ki? Kömür de elmas da karbon atomlarından oluşur. Ama birbirinden çok farklı, iki ayrı madendirler. Bir gün birisi karşınıza çıkıp size elindeki kömür parçasının gösterip "elmas budur ve elmasın rengi siyahtır, sertliği de 2'dir" derse ve bu dediklerine inanıyorsa siz bu insana nasıl cevap verebilirsiniz? (Bu arada, kömürün sertliği 2-3 civarındadır. Elmasın sertliği ise 10'dur ve bilinen en sert madendir).

Saygılarımla

Selami İstanbulluoğlu
------------------------------------------------------------------------
Selami İstabulluoğlu'na teşekkür ederiz.

metalurjist
04-04-2012, 11:58
Siamad'ın web sayfasını ziyaret ettim satışını yaptıkları leonarditin analiz değerleri çok güzel ve fakat %82 hümik asit değeri çok yüksek böyle bir değeri yakalamak için herhalde flotasyon tarzı bir uygulama yapıyorlar. Ancak yoğunluğu da beni düşündürüyor o yoğunluk değerinde bir leonardit enteresan. Bataklık torflarının yoğunluk değerlerinde... Bir de kırığının parlak olması ihtimal dışı kırığı parlak olan karbon malzemeleri linyit vs. kömürdür. Kömürler (linyit, taş kömürü) nötür malzemelerdir, tabii içerisinde inkluzyon varlığı sebebiyle biraz değişse de nötürdür. Merak ettim o arkadaşın şirketi leonarditi kaç metreden çıkarıyor?

malina
05-04-2012, 10:56
mrduran ve LEONARDIT 7 gün boyunca engellenmiştir.

Forumda bu üslupta yazışmalar istemiyoruz.

Döndüklerinde aynı biçimde devam ederlerse bu engelleme daha uzun süreleri kapsayabilir.
Ya da bu süre zarfında, eposta ile aldığımız bu karar (uygun olmayan üslupta yazıştıkları için gecici engelleme) nedeniyle uygunsuz epostalar alırsak yasal haklarımızı kullanmak zorunda kalabiliriz.

Son yazışmalar silinmiştir.

Mustafa Abdal
05-04-2012, 20:26
Okuduğum kadarı ile bor'un aşırı kullanımı toprakta verimsizliğe hatta ot bile bitmez duruma getiriyor. Sıvı hümik asidin aşırı miktarda kullanımıda bu tür bir probleme yol açarmı. Dozajına çok fazla dikkat etmek gerekirmi.
Kolay gelsin;

Halil Önen
05-04-2012, 20:58
Okuduğum kadarı ile bor'un aşırı kullanımı toprakta verimsizliğe hatta ot bile bitmez duruma getiriyor. Sıvı hümik asidin aşırı miktarda kullanımıda bu tür bir probleme yol açarmı. Dozajına çok fazla dikkat etmek gerekirmi.
Kolay gelsin;

...demişsiniz ve doğru soruyorsunuz.

Bor' u saf bor olarak toprakta kullanıyorsanız verilen oranların üzerine kesinlikle çıkılmamalı.

Bor içeren gübreler ve %67 bor içeren Etidot67 de tavsiye edilen oranlarda kullanılmalı.

Bunlar toprak uygulamaları.Yaprak uygulamalarında daha dikkatli olunmalı.

Örneğin hümik asidi_humas_ toprakta 1 lt. sini 100 lt. yerine 200 lt suya katıp iki defa toprakta kullanmak daha iyi.

Yaprak uygulamasını ise 1 lt. hüması 400 lt suda kullanmak zorundasın, yoksa yaprakları _ genç sürgünleri_ yakar.

Ayrıca kimyasal gübreleri tavsiye edilen oranların üzerinde kullanıldığını ve sadece bu sebepten toprağın bozulduğunu biliyoruz.

Gübrenin azı karar çoğu zarardır...;)

seyyah53
05-04-2012, 22:01
Ustadim Halil onen...selamlar...

TKI nin sitesinde video suda bulunan prof hocaya mail attim sordum

yapraktan nasil uygulariz nasil yapariz donume ne kadar sivi isabet etse iyi olur gibi bi suru soru...

'yapraktan uygulama tavsiye etmiyoruz ' dedi...:)

Halil Önen
05-04-2012, 23:13
Ustadim Halil onen...selamlar...

TKI nin sitesinde video suda bulunan prof hocaya mail attim sordum

yapraktan nasil uygulariz nasil yapariz donume ne kadar sivi isabet etse iyi olur gibi bi suru soru...

'yapraktan uygulama tavsiye etmiyoruz ' dedi...:)

Said hoca bana da yaprak uygulaması yapmayın demişti. Yapmayın dedi ya biz durur muyuz.:D

100 lt ye 1 lt de _ denemede_ yaprakları yaktık. 400 lt. suya 1 lt de olumlu sonuç aldık...

Geçen gün Sn. Egetropikal e de anlattım durumu, o da düşük oranlarda yaprak uygulamasında iyi sonuç aldıklarını söyledi.

Ama en iyi humas uygulaması topraktan sonuç alınıyor.

Dediğim gibi yaprak uygulamasında daha dikkatli olmak gerekiyor.

cebrail-
06-04-2012, 18:43
Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..
Leonarditin uygulanması :

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr) şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr)
LEONARDİT (http://leonardit.webnode.com.tr)

sn leonardit bu tartışmalarda leonardit ve hümik asit bilgisi olanda olmayanda kararsız galiba benim mesleğim çifcilik yılardır buişin içindeyim bitkinin hangi gübreye hangi besin elementine ihtiyacı var az çok biliyoruz leonardit direk tobrağa atıldızaman faydası yokmu vardır sonuçta organik bir ürün yanlız leonarditi bir su içerisine direk koysun lar bakim çözülüyormu bin de bir ancak bu tobraktan uygulamalardada belli birsüre sonra çözülüp bitkilere faydası oluyor hümik asit öyle deyil işte hümik asit potasyum hitrok sitnen reeksiyona konarak elde ediliyor suda tobraktan çözülse zaten gerekmez bitkilere daha çapuk sonuç verilmesiiçin daha iyi bir çözüm hümik asit kullanmak hümik asit tobrağa uygulandığıan tobraktaki bitki besin elementlerini daha iyiçözüp bitkiye daha iyi yarayışlı oluyor ben bunları tahmini yazmıyorum 1 dekardeyil 100 ve 200 dekar üzerinde yıllık mısır yetiştiriyorum tobrağın aynyılarda üründe daha kalite bekleniyorsa sıvı veya katı hümik asit daha iyi sonuç çünkü özelliği sonuçta organik bir sıvı asit hümik asitte kararsız olan lar ziraatçı arkadaşlardan danışıp öğrensinler

cebrail-
06-04-2012, 18:51
Said hoca bana da yaprak uygulaması yapmayın demişti. Yapmayın dedi ya biz durur muyuz.:D

100 lt ye 1 lt de _ denemede_ yaprakları yaktık. 400 lt. suya 1 lt de olumlu sonuç aldık...

Geçen gün Sn. Egetropikal e de anlattım durumu, o da düşük oranlarda yaprak uygulamasında iyi sonuç aldıklarını söyledi.

Ama en iyi humas uygulaması topraktan sonuç alınıyor.

Dediğim gibi yaprak uygulamasında daha dikkatli olmak gerekiyor.

sn halil önen ben mısır talası için tobraktan 1 kilogram yapraktan 150 gram kullanıyoruz böyle birşeye raslamadık azot içeriği yüksek bir sıvı gübreynenmi kullandınız çünkü hümik asit normalde birçok gübrelernen kullanılıyor ilaçlama tankın içerisi daha önce yabancı otilaçlaması yaptıysanız içeriğnde kalıntı kaldıysada olabilir

Halil Önen
06-04-2012, 22:50
sn halil önen ben mısır talası için tobraktan 1 kilogram yapraktan 150 gram kullanıyoruz böyle birşeye raslamadık azot içeriği yüksek bir sıvı gübreynenmi kullandınız çünkü hümik asit normalde birçok gübrelernen kullanılıyor ilaçlama tankın içerisi daha önce yabancı otilaçlaması yaptıysanız içeriğnde kalıntı kaldıysada olabilir

Evet sevgili cebrail, aynı şeyleri söylüyoruz.:)

Hümik asit_ hümas_ topraktan uygulamada 100 lt suya 1 kg...

Yapraktan uygulamada 100 lt suya 150 gr. uygulanmalı.

Ben yapraktan 100 lt suya, 1 lt hümas _ deneme için birkaç fidede_ uyguladım. Yaprakları ve bitkiyi kaybettim. (hani ne olur gibisinden):)

Yabancı ot ilacı ve kimyasal_ sentedik _ ilaçları silmiştik hayatımızdan...;)

Halil Önen
06-04-2012, 23:06
... .. hümik asit tobrağa uygulandığıan tobraktaki bitki besin elementlerini daha iyiçözüp bitkiye daha iyi yarayışlı oluyor ben bunları tahmini yazmıyorum 1 dekardeyil 100 ve 200 dekar üzerinde yıllık mısır yetiştiriyorum tobrağın aynyılarda üründe daha kalite bekleniyorsa sıvı veya katı hümik asit daha iyi sonuç çünkü özelliği sonuçta organik bir sıvı asit hümik asitte kararsız olan lar ziraatçı arkadaşlardan danışıp öğrensinler

Bence kural şu:

toprak organik maddece fakir ise leonardit kullanılmalı...

Toprak organik maddece biraz zengin ise Hümik asit_ hümas_ kullanılmalı.

Her iki toprak yapısında her iki ürünü de kullanırım diyene de bir şey diyemeyiz. Bu bir tercihtir.:)

pria
06-04-2012, 23:41
Benim fidanlık toprağı çok fakir ve kumlu..
Bu yüzden iki yıldan beri dekara 40-50 kilo borlu ve çinkolu leonardit ile bu yıl ayrıca Doktor Tarsa'nın (toz) Docto Humate' sini sulandırıp fidan çevrelerine topraktan verdim..(Ayrıca her yıl olduğu gibi takviye amacıyla dekara 30 kilo 3x15 kompoze + 26'lık kalsiyum nitrat verdim)
Humatı yapraktan vermeyi düşünmüyorum şimdilik..

soilless
08-04-2012, 21:56
Bence kural şu:

toprak organik maddece fakir ise leonardit kullanılmalı...

Toprak organik maddece biraz zengin ise Hümik asit_ hümas_ kullanılmalı.

Her iki toprak yapısında her iki ürünü de kullanırım diyene de bir şey diyemeyiz. Bu bir tercihtir.:)

Sn Halil Önen,

Çok farklı ve dikkate değer bir yorumunuz var. bu yorumunuzun nedenlerini biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

Halil Önen
08-04-2012, 22:33
Sn Halil Önen,

Çok farklı ve dikkate değer bir yorumunuz var. bu yorumunuzun nedenlerini biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

Diyelim ki;

toprağınız kumlu _ yani benim gibi biraz sulu kireç katıp sıva yapılan_ ve organik yapısı 1 bile değil...

Leonardit kullanılırsa toprağın yapısını _ katyon_ yükseltir ve su tutma kapasitesini artırır...Çünkü kullanılan katı malzemedir, yani o da kaliteli topraktır.

Eğer ağır toprakta kullanılırsa _ ki organik maddece zengin bile olsa_ yine leonardit kullanılmalı. Bu defa toprağın _ havalanmasını_ iyi işlenmesini kolaylaştırıyor.

Toprağınız kumlu veya ağır değilde ve organik maddece biraz iyi ise Humas _ hümik asit_ kullanılmalı. Daha ekonomik olduğu için...

ali koşar
08-04-2012, 23:19
Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..
Leonarditin uygulanması :

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr) şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr)
LEONARDİT (http://leonardit.webnode.com.tr)
elımde bır leonardıt kaynaklı adı pow humus potasyum humat toplam organık madde %82 toplam humık ve fulvık asıt %85 suda cozunur potasyum %12 suda cozunur demır %1 max nem % 20 ph 8_9 cozunurluk % 100 nasıl bır humus kalıte ve nasıl elde edıldıgı ıle ılgılı

ali koşar
08-04-2012, 23:28
Sizin benimle bir derdiniz var sanırım, ilk bir şey yazdım, sırf inadına leonarde de de turba dediniz. cevabını alınca da abuk subuk şeyler yazmışsınız. Verdiğiniz cevaplar cevap değil açık aramaktan ibaret.. kale almayacaktım ama tahrik etmişsiniz cevap vermesem de yarın sustu bilmiyor vs derdiniz..
Zaten sizin bilim çevresinin işi gücü bu, işsizlik.. Bir iş yapmak değil ona buna musallat olup milleti bezdirmek.. NE ürettin diye sorsan boş lakırdı cevabı...

neyse başka bir yanıtta bulunmayacağım gerek görmüyorum. Leonarditi alın direk toprağa uygulayın, çözülmez diyebilen varsa çıksın.. Bu millete yıllarca toprağa zehir karıştırdılar, biri çıkıp bir şey demedi. Her neyse.. Bu frorum şuan buluduğumuz, TEMEL KONULAR . bilgi yarışması ve artistilik yapma yeri değil bu sebeple ben artistik kaygısı olmadan cevap yazıyorum ve gerektiğinde alıntılarda bulundum.. amacı iş olana benim yazdıklarım yeter.. amacı işsizlik olanlar için ise demogoji yapmak lazım, bu ülkenin kaderi bu..
Leonarditin uygulanması :

Zaten leonardit konusunda çok kesin bilimsel konuşmak mümkün değil. Bilim daha emekliyor ama kendini bir şey sanan bilim adamları her tezlerini kanun gibi göstermek için nedense bilim dışı bir yola giriyorlar. Kıskançlıklarından başka bir şeyleri yok bence.. Kimin umurunda sizin tezleriniz, çiftçiye şunu söyleyin toprağa zaraı var mı, uzun vadeli uygulamada insan sağlığına etkilimidir olumsuz yönde vs..

Sizin amacınız nedir bilmiyorum ama benim amacım elimdeki iyi kalitedeki leonarditi satarak çiftçiye iyi bir ürün temin etmek. Amaç türk tarımını geliştirmek.. ayrıca sırf leonardit değil türkiye de çıkarılan tüm madenlerin tarıma katkı sağlamasını amaçlayan bir oluşum içindeyim. AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr) şuan bu site yapım aşamasında ama katkılarınızı beklerim.. Sizin mesleğiniz bu ****** benden fazla bileceksiniz. Hatta bilmelisiniz de yoksa iyi olmaz.. Benim buna bir itirazım da yok ben Hukukçuyum siz metalurjist.. Yoksa sizinle kısır ve bir işe yaramayan kişisel bir tartışmaya asla niyetim de yok vaktim de naktim de :))

Sorunuza gelince hiç bir firma homojenliği sağlayamıyor. Zaten dikkat edin adamlarım analiz raporlarında %60 a yakın organik madde %50 civarı humik ve fulvik asit olsa bile %30 - 35 gibi rakamlarla paketlerin üzerine yazıyorlar. Çünkü böyle bir homojenlik yok, olsaydı yazarlardı zaten malını satmak için çıka yüksek oranları. Elimde bir kaç makale var humatlar hakkında Dr. Levinskye ait, sitede de var zaten benim koymuştum çok daha önce. ama ingilizce.. dileyen sitemden baksın yukarıda linkini verdim sitenin.

Sizden daha fazla bilgi sahibi olduğumu siz iddia etmişsiniz böyle bir iddiam olmadığı gibi böyle bir saplantım ve amacımda yok. ben değil bunu siz söylemişsiniz garip ve enterasan bir tutum neyse... . ben sizin verdiğiniz "turba ile leonardit aynıdır" neredeyse toprağa ha turba atmışsın ha leonardit ha kömür diyeceksiniz.. Hatta bunu da önce ben şöyle bir uyarı yaptım piyasada kömür tozunu leonardit diye satıyorlar dikkat edin dedim. de sanki kötülük yaptım.. Benim madenim falan yok. sadece sahtekarlar var dikkat edilmesi lazım dedim.. Siz de aynalı sazan hesabı yok zaten hepsi kömür , leonardit de kömür o da kömür yok leonardit turba ile aynı şey.. bir feryat figan, gereksiz bir tepki verince bende araştırdım baktım güzel bir yazı tam size göre: buna karşı aldım copy paste yaptım hatta sitemede koydum bu yazıları, güzel oldu insanlara da iyi bir bilgi verdim, anlayan da anladı.. Sizin bu gerçeği değiştirmeye ne yapsanız gücünüz yetmeyecektir. Siz gidin linyiti kömürü veya turbayı uygulayın toprağa ne oluyor bir de leonarditi DİREK uygulayın ne oluyor görün. inatlarınıza ve tahriklerinizle sizi başbaşa bırakıyor, dediğim gibi bilimsel veri arıyorsanız rusyada bu konuda basılmış bir kitapçık var onun ingilizce çevirisinden yaralanabilirsiniz. Dr. Boris Levinsky nin sitesinde de ayrıca yine ingilizce kaynaklar var ama vaktim yok zaten sorunun cevabı da bana göre yanıtlandı.. sizin tek işiniz bu olduğu için detaylandırın ve bir bilimsel makale de siz yazın da bizler de faydalanalım, ama turba ile leonardit aynı şeydir derseniz yayınlatabilir misin bilmiyorum... Bu foruma başka yazı yazma luzümu görmüyorum.. isteyen kişisel olarak benimle iletişime geçebilir. Yine söylüyorum piyasada 6-7-8 ph lı leonardit diye bir çok madde satılıyor gidin alın deneyin bir de bendeki ürünü deneyin. PH 4,3 ... madem hepsi leonardit farkı çiftçi söylesin metalurjistler değil. çünkü madeni değil meyveyi yemek amaç..Üzümü değil bekçiyi dövmek isitiyorsanız bana gücünüz yetmez.. Gelin katkı sağlayın Türkiye tarımını canlandıralım elimizdeki madenlerle diyorum herkesten katkı bekliyorum.. Böyle bir ilk projem var sitemde detayları da var.. daha fazla tartışmak isteyen olursa özelden yazsın oradan tartışalım çok gerekliyse.. diğer konular için de ürün talep eden olursa email atabilir :

leonarditsatis@gmail.com

AgroMaden (http://agromaden.webnode.com.tr)
LEONARDİT (http://leonardit.webnode.com.tr)

bır sey daha soracagım sıze agrolıg dıye bır malzeme var granul halde humık asıt bu nasıl oluyo kafam karıstı ıyıce bakıp bı cevap yazarsanız ıcerıgıyle ılgılı da dozları vs zeytın agaclarına uygulama yapmak ıstıyorum ben 18 yasında Humik ve Fulvik Asitler - Agrolig - ALTINTAR ANTALYA (http://www.altintar.com/urunlerimiz_humik_ve_fulvik_asitler_agrolic.php) normal olarak potasyum hıdroksıtle cozunen leonardıt kaynaklı humık asıt sıvı halde olması gerekmıo mu tesekkurler

metalurjist
09-04-2012, 00:32
Sıvı halde hümik asit ismiyle satılan ürünlerin ekserisi hümattır. Yani potasyum, magnezyum, kalsiyum vs hidroksitle leonardit menşeli malzemelerin reaksiyona sokulmasıyla meydana getirilir. Humatlar hiç bir zaman analizi olmayan topraklarda kullanılamazlar ve hatta kalsiyumu yüksek topraklarda da... Çünkü kalsiyum bitkiye birinci derecede lazım olan potasyumun alımını engeller. Fakat leonardit ise tam tersine her türlü toprağa analiz yapılmasa dahi uygulanabilir ve hiç bir problem çıkarmaz. Leonardit yapısında var olan organik ve anorganik menşeli maddeler sebebiyle toprağı ıslah eder. Bu ıslahın tesirleri uzun seneler devam eder çünkü erimesi ve hümik aside dönüşmesi zamana yayılmış bir şekilde ilerlediğinden... Bu zaman yayılma toprakta ters tepkiye sebep olmaz. Fakat humatlar analizi olmayan topraklara uygulanırsa istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

cebrail-
09-04-2012, 20:33
Siamad'ın web sayfasını ziyaret ettim satışını yaptıkları leonarditin analiz değerleri çok güzel ve fakat %82 hümik asit değeri çok yüksek böyle bir değeri yakalamak için herhalde flotasyon tarzı bir uygulama yapıyorlar. Ancak yoğunluğu da beni düşündürüyor o yoğunluk değerinde bir leonardit enteresan. Bataklık torflarının yoğunluk değerlerinde... Bir de kırığının parlak olması ihtimal dışı kırığı parlak olan karbon malzemeleri linyit vs. kömürdür. Kömürler (linyit, taş kömürü) nötür malzemelerdir, tabii içerisinde inkluzyon varlığı sebebiyle biraz değişse de nötürdür. Merak ettim o arkadaşın şirketi leonarditi kaç metreden çıkarıyor?

siamadın kullandığı leonardit hümik fulvik asit üretimi için leonardit sadece hümik asit üretimi için satış yapılıyor içerisinde yüksek oranda organik madde ve hümik asit içeriyor

metalurjist
09-04-2012, 21:49
eğer bahsettikleri değerlere sahip bir leonarditse bu adamlar çok bahtlı. Ancak o yoğunluk değerinde bir leonardit olması imkansız. Hiç bir literatür bilgisinde o yoğunluk değerine rastlayamadım...

hasan_ka
10-04-2012, 10:31
Merhaba arkadaşlar leonardit için Denizli'de bir madenle iletişime geçtim kamyon bulabilirsem 16-20 ton alacağım. Leonarditin analiz değerleri organik madde %76 toplam hümik-fülvik asit %56 ph 6.6 nem oranı ise yüzde 25. Firma yoğun çalıştığı için kamyonu benim bulmam gerekiyormuş. Fiyat olarak da uygun geldi bana tonu nakliye dahil 120 lira gibi bir fiyatı var.

Ancak ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum. dekara 500 kg atsam çok mu gelir acaba **** sadece fidan çukurlarına 2-3 kg mı atayım? Tarlamızın analiz sonuçlarına göre ph 7.8 organik madde miktarı %1 ve fakir diyor. Son olarak eğer alırsam fırfırla tarlaya atıp pullukla toprak altı yapmamız mı gerekiyor ?

hasan_ka
10-04-2012, 10:34
Ayrıca konuştuğum diğer firmalar bu fiyatta bir ürünün bu değerlere sahip olamayacağını söylüyor. Ziraat malzemeleri satılan yerlerde en kötü leonarditin (kömür tozu gibi org.mad. %40 ) tonu 250-300 lira civarı. en kötüsünden de kötü çıkacağını sanmıyorum ama bu işlerden de tam anlamıyorum o yüzden net birşey söyleyemiyorum.

En kötüsünü düşünerek %40 organik madde içeriği olsa bu fiyata alıp dekara 300-500 kg atmak bana daha mantıklı geldi. Sizce ne yapmalıyım dekara ne kadar kullanmam gerekir ?

soilless
11-04-2012, 23:36
Diyelim ki;

toprağınız kumlu _ yani benim gibi biraz sulu kireç katıp sıva yapılan_ ve organik yapısı 1 bile değil...

Leonardit kullanılırsa toprağın yapısını _ katyon_ yükseltir ve su tutma kapasitesini artırır...Çünkü kullanılan katı malzemedir, yani o da kaliteli topraktır.

Eğer ağır toprakta kullanılırsa _ ki organik maddece zengin bile olsa_ yine leonardit kullanılmalı. Bu defa toprağın _ havalanmasını_ iyi işlenmesini kolaylaştırıyor.

Toprağınız kumlu veya ağır değilde ve organik maddece biraz iyi ise Humas _ hümik asit_ kullanılmalı. Daha ekonomik olduğu için...

Sn Halil Önen Sizin tecrübelerinizle daha pratik anlam ve uygulama olsun diye soruyorum; Toprağım kumlu ve ağır değilse ve organik maddece biraz iyi ise neden leonardit türevi HUMAS kullanmak gerekiyor?

cebrail-
12-04-2012, 17:17
Sn Halil Önen Sizin tecrübelerinizle daha pratik anlam ve uygulama olsun diye soruyorum; Toprağım kumlu ve ağır değilse ve organik maddece biraz iyi ise neden leonardit türevi HUMAS kullanmak gerekiyor?

kumlu toprak kumluise organik madde miktarı çok düşük hümik asit kumlu tobraklardan tek başına yeterli gelmez hümik asit kalın topraklardan bağlanmış minarellerden çözmek daha iyi sonuç verir kumlu topraklardan minareli düşük olduğuiçin ahır gübresi leonardit ve tarlanın anızı tobrak altına gömül mesi daha iyi sonuç verir ahır gübresi veril diğinde tarlaya daha iyi bir kalınyapıya sahip olur çünkü tarla kalın bir toprak yapısı olmadığı için kumlu olduğuiçinde minarellerce fakirdemektir en idael yolu bolca ahır gübresi anız işlemi

cebrail-
12-04-2012, 18:00
organik madde miktarı %24 çinko zn % 1.8

pancar melası 3 kgram %80 organik madde içerisi
çinko sülfat monohitrat 0500 kgram %36 içerikli
sitrik asit 0050 kgram
su 6450 kgram

bu ypım 10 kilo bazında bütün yapımlar 1 kilo 10 kilo 100 kilo çalışmalar
çinko sülfat mono hitratın içerisi %36 1 kilo çinko sülfatın içerisi 3.6 dır 0500 gram çinko 1.8 zn olmuş olur normalden sıvı çinko yapmak için 1 kilo çinko sülfat 9 kilo su düşer toblam 10 kilo 10 kilo maddenini içerisinde %3.6 çinko vardemek bu yapımdan sadece cinko su olmadığı için melas çinko sitrik asit çinko bu hammaddeler sıralanır kaçlık bir sıvı gübre yapmak istenirse ona görede su miktarı düşer bu maddeler herzaman su dahil 1 10 100 kilo toplamı gerek

bu yapım iyibir karıştırıcı kazan dahaiyi bir homojen olması maddeleri korken tektek sıralın olmasıgerek karışım bittiğinde 30 dakika dinlendirilip sonra iyibir süzek ten ğeçirilip hazırlanmalıdır kullanılan su ise temiz arıtıl mış suolursa daha iyi bir sıvı organik gübre olur suyun temiliği ve deyeride önemlidir bitkilerin daha iyi alımını sağlar kireçli su herzaman birçok şeyi bağlar değerler düşük çıkar

metalurjist
13-04-2012, 00:57
Cebrail rumuzlu arkadaş yaptığın hesabı bir sefer daha incelemelisin yanlışlıklar var.

metalurjist
13-04-2012, 01:15
ORGANOPOTAS ve AZOORGANOPOTAS isimli, muhtelif miktarlarda organik madde, Potasyum Sülfat ve Azot içeren iki yeni gübrenin satışına pek yakında başlayacağız.

METALURJIST: İKİ YENİ ÜRÜNLE PEK YAKINDA... (http://metalurjist.blogspot.com/2012/04/iki-yeni-urunle-pek-yakinda.html)

Bu gübreler hümat/şelat yapmak maksadıyla da kullanılabilir yapıdadır. Tek başına ya da Leonardit ile de toprağa uygulanabilir.

cebrail-
13-04-2012, 18:47
Cebrail rumuzlu arkadaş yaptığın hesabı bir sefer daha incelemelisin yanlışlıklar var.

anlamadım hesap gayet açık ve net çinko sülfat mono hitrat %36 içeriye sahip bir madde 25 kilo çinko sülfat monohitrat 75 kilo su içerisinde %9 sıvı çinko elde edmiş olursunuz isterseniz tahlile gönderin sonucunu öğrenin her onkilo çinko içerisinde 3.6 saf çinko vardır 25 kilo içerisinde %%9 çinko eder su miktarıda 75 iniyor 25 kilo çinko sülfat kullanırsanız toplam 100 kilo çalışma bunu edta şelatı kullanılarakta dahaiyi bir çalışma olur melasda % 80 organik madde kullanırsanız toplam yüz kilo çalışmalardan melas çinko edta su bunların toblamı 100 kilo hesaplayın her hammaddenin yüzdesini yazmışım karşısına daha nasıl bir hesaP ANLATAYIM bençifçiyim kendim % 17 sıvı hümik asit yaptım leonarditten tahlil sonuçları elimde

cebrail-
13-04-2012, 21:21
pancar melası 3 kgram %70 organik madde
üre 2 kgram %46 azot
çinko sülfat mono hitrat 0200 kgram %36 içerisi
sitrik asit 0050 kgram
su 4.750 kgram

yapımı karıştırıcı kazan içerisine önce sitrik asit konulur
ve dahasonra 10 dakika ara ila diyer maddeler konur
karışım iyibir homojen olduktan sonra krışım sona verilir
iyi bir süzekten geçirilir

20 litre suya 100 gram uygulanır daha azkullanımdan örneğin 2 litre su 10 gram sıvı azot bazlı organik gübre kullanılır
bunun deyerleri hesaplanarak maddenin karşısında içerisi yazılı kiloynan yüzdelik içerisi hesaplanır tahmini deyer belliolur

soilless
13-04-2012, 23:01
Ben kendimce en basit anlamda özetleyeyim, leonardit yapısı itibriyle organik maddece zengindir. Toprak tahlilinde organik madde miktarı yeterliye yakın ya da yeterli ise leonardit yerine Humat kullanılması anyon katyon değişimi için iyi olur.

Doğru mu ?

Halil Önen
13-04-2012, 23:46
Ben kendimce en basit anlamda özetleyeyim, leonardit yapısı itibriyle organik maddece zengindir. Toprak tahlilinde organik madde miktarı yeterliye yakın ya da yeterli ise leonardit yerine Humat kullanılması anyon katyon değişimi için iyi olur.

Doğru mu ?

Bence doğru...

Peki,

...''leonardit yapısı itibariyle organik maddece zengindir. Toprak tahlilinde organik madde miktarı yeterli değil ya da yetersiz ise leonardit yerine Humat kullanılması anyon katyon değişimi için iyi olur.''


Yanlış mı?

Odeh
14-04-2012, 00:05
Bir soru da ben eklemek istiyorum.

Artış ne zaman lazım?

Amatör cevabımı da kendim vereyim:
Hemen lazımsa humat, zaman içinde kullanılabilir olması istenirse leonardit daha uygundur.

Doğru mudur?

Halil Önen
14-04-2012, 01:04
Bir soru da ben eklemek istiyorum.

Artış ne zaman lazım?

Amatör cevabımı da kendim vereyim:
Hemen lazımsa humat, zaman içinde kullanılabilir olması istenirse leonardit daha uygundur.

Doğru mudur?

Bence doğrudur...

Humat leonardite göre daha hızlıdır ve toprağın yapısını daha önce değiştirir. Humat ve Leonardit gübre değil toprak düzenleyicidir. Bitkide etkisi toprağın olumlu değişiminde ortaya çıkar.

Toprağın yapısı organik maddece yeterli ise bitki üzerinde daha çabuk etki için Leonardit yerine Humat kullanılmalıdır.

Sizce doğru mu?

( Atış serbest, 'bence' ve 'sence' denirse bilimsellikten uzak ama tecrübeyle sabitir, kimse bi şey diyemez; ayrıca kimse kendi sorusuna kendi cevap veremez. :D)

Odeh
14-04-2012, 11:54
Söylediğinize şunu da eklersek nasıl olur? Bana tadından yenmez gibi geliyor ama...

Humat ve Leonardit gübre değil toprak düzenleyici olduğuna göre bu durumda; mutlaka uygun gübreler de kullanılarak "fabrikaya üretim yapması için daha bol hammadde" sağlanır ise, organik madde artışı çok daha zengin, çok daha hızlı olacağı gibi bitki üzerindeki etkileri de çok etkili olur.

mmanager
17-04-2012, 12:01
İyi günler Cebrail bey anladığım kadarıyla hümik asit kullanımında bayağı bilgilisiniz.Hümik asitle dut ve armut ağacı çeliği köklendirmeyi ve fidan elde etmeyi düşünüyorum.Aynı zamanda ficus benjamin ve difenbahya gibi bir kaç çiçeği de köklendirme denemesi yapmayı düşünüyorum.Elimde bir kaç tane sikas soğanı da var hepsini aynı anda köklendirme fikrindeyim.İnternetten 250 ml hümik asit aldım üzerinde 10 lt suya yarım kapak karıştırın ve 1-2 saat bekletin ve toprağa dikin yazıyor.diktikten sonra kalan suyu diğer çiçeklerin toprağına döksem çiçeklere zararlı olur mu.dökeceğim su genellikle iç mekan bitkileri .Şişesinin üstünde evde kullnmayın bir şeyler yiyip içmeyin yazıyor kullanırken zehirleme etkisi yapar mı bilgi verirseniz teşekkür ederim...Bu mesajı okuyan ve bilgis olan diğer kişiler de cevap verirse teşkkür ederim saygılarımla

Sakaki
17-04-2012, 12:12
İyi günler Cebrail bey anladığım kadarıyla hümik asit kullanımında bayağı bilgilisiniz.Hümik asitle dut ve armut ağacı çeliği köklendirmeyi ve fidan elde etmeyi düşünüyorum.Aynı zamanda ficus benjamin ve difenbahya gibi bir kaç çiçeği de köklendirme denemesi yapmayı düşünüyorum.Elimde bir kaç tane sikas soğanı da var hepsini aynı anda köklendirme fikrindeyim.İnternetten 250 ml hümik asit aldım üzerinde 10 lt suya yarım kapak karıştırın ve 1-2 saat bekletin ve toprağa dikin yazıyor.diktikten sonra kalan suyu diğer çiçeklerin toprağına döksem çiçeklere zararlı olur mu.dökeceğim su genellikle iç mekan bitkileri .Şişesinin üstünde evde kullnmayın bir şeyler yiyip içmeyin yazıyor kullanırken zehirleme etkisi yapar mı bilgi verirseniz teşekkür ederim...Bu mesajı okuyan ve bilgis olan diğer kişiler de cevap verirse teşkkür ederim saygılarımla


Çelik köklendirmek için Humik asit değiil IBA kullanmanızı tavsiye ederim.
Humik asit daha çok kök geliştirme amacıyla kullanılıyor.

cebrail-
18-04-2012, 17:02
İyi günler Cebrail bey anladığım kadarıyla hümik asit kullanımında bayağı bilgilisiniz.Hümik asitle dut ve armut ağacı çeliği köklendirmeyi ve fidan elde etmeyi düşünüyorum.Aynı zamanda ficus benjamin ve difenbahya gibi bir kaç çiçeği de köklendirme denemesi yapmayı düşünüyorum.Elimde bir kaç tane sikas soğanı da var hepsini aynı anda köklendirme fikrindeyim.İnternetten 250 ml hümik asit aldım üzerinde 10 lt suya yarım kapak karıştırın ve 1-2 saat bekletin ve toprağa dikin yazıyor.diktikten sonra kalan suyu diğer çiçeklerin toprağına döksem çiçeklere zararlı olur mu.dökeceğim su genellikle iç mekan bitkileri .Şişesinin üstünde evde kullnmayın bir şeyler yiyip içmeyin yazıyor kullanırken zehirleme etkisi yapar mı bilgi verirseniz teşekkür ederim...Bu mesajı okuyan ve bilgis olan diğer kişiler de cevap verirse teşkkür ederim saygılarımla

sn mmanager hümik asitin hiç birzarar verecek birmaddesi yoktur çiceklerin ağaçların kökbölgesine uygulaya bilirsiniz her firmanın kendine göre bir uygulatma şekli vardır dozacı geçmeyin yeter yeni dikilmiş fidan lardan 17 litre suya 300 gram katıp iyice bir karıştırın suiçerisinde uygulayın sezon boyunca 2 ve 3uygulama iyi olur topraktan uygulama her ağaç başına 20 veya 100 gram azolur en idali 200 veya 300 gram gereklidir ağçlardan sadece yetiştirmek için bu yeterli deyil tobraktan azot fosfor potasyum ve çinko da gerekli aslında çiflik gübresinin içerisinden bu maddeler vardır azot fosfor potasyum içeriyor bunlar %1 ve2 gimi hümik asit herne ekerseniz uygulamak dahaiyibir bitki demek yukardan yazdığınız hümik asit 250 gram 10 tl demişsiniz normalde hümik asit kilosu 10 tl kilomiktarı yükseldik çe fiyat düşer 20 kiloluk bir ürün fiyatı 100 120 tl

ads44
21-04-2012, 15:36
merhaba cok guzel bir ürün ama piyasa fiyataları cok yüksek kendi bahcem ıcın ımlat yaptım kılosunu yanı lıtresını 3 lırya mal edebılırsınız yuzde 20 lık olanı bır numara gıdıpde aldanmayın ayrıuca etkı oranı artıyor ılacılarda genelde paketlemede su oranı fazla tavsıye ederım gecen toplam 500 lıralık ham made ıle 250 lıtreye yakın humık asıt yaptım bu bana bir yıl fazlasıyla yeterlısanırm

ads44
21-04-2012, 15:37
leonartıt torbalarda 12 13 lıraya satılıyor bunuda ton malıyetı yaklasık 15 200 arası yanı torbası 4 lıraya falan gelıyor

cebrail-
21-04-2012, 17:22
merhaba cok guzel bir ürün ama piyasa fiyataları cok yüksek kendi bahcem ıcın ımlat yaptım kılosunu yanı lıtresını 3 lırya mal edebılırsınız yuzde 20 lık olanı bır numara gıdıpde aldanmayın ayrıuca etkı oranı artıyor ılacılarda genelde paketlemede su oranı fazla tavsıye ederım gecen toplam 500 lıralık ham made ıle 250 lıtreye yakın humık asıt yaptım bu bana bir yıl fazlasıyla yeterlısanırm

merhaba ads44 250 litre 500 tl demişsiniz benim 100 kilo yapımım 47.500 tl tutuyor 250litre hümik asit çıkarmam 118.750 tl tutuyor aldığım leonardit 25 kilo 15 tl %78 organik madde %58 hümik fulvik asit içerisi potasyum hitroksit kilosu 3 tl kendiyaptığım hümik asit %17 labarutarsonuçları

hasan_ka
21-04-2012, 19:17
merhaba ads44 250 litre 500 tl demişsiniz benim 100 kilo yapımım 47.500 tl tutuyor 250litre hümik asit çıkarmam 118.750 tl tutuyor aldığım leonardit 25 kilo 15 tl %78 organik madde %58 hümik fulvik asit içerisi potasyum hitroksit kilosu 3 tl kendiyaptığım hümik asit %17 labarutarsonuçları

Hümik asiti nasıl yapıyorsunuz acaba detaylıca anlatır mısınız size zahmet.

hasan_ka
21-04-2012, 19:20
Ayrıca daha önceki sayfada mesaj yazmıştım sanırım gözden kaçtı tekrar yazayım bu konu kafamı çok kurcalıyor arkadaşlar biri yol gösterirse çok sevinirim.

Leonardit için Denizli'de bir madenle iletişime geçtim kamyon bulabilirsem 16-20 ton alacağım. Leonarditin analiz değerleri organik madde %76 toplam hümik-fülvik asit %56 ph 6.6 nem oranı ise yüzde 25. Firma yoğun çalıştığı için kamyonu benim bulmam gerekiyormuş. Fiyat olarak da uygun geldi bana tonu nakliye dahil 120 lira gibi bir fiyatı var.

Ancak ne kadar kullanmam gerektiğini bilmiyorum. dekara 500 kg atsam çok mu gelir acaba **** sadece fidan çukurlarına 2-3 kg mı atayım? Tarlamızın analiz sonuçlarına göre ph 7.8 organik madde miktarı %1 ve fakir diyor. Son olarak eğer alırsam fırfırla tarlaya atıp pullukla toprak altı yapmamız mı gerekiyor ?

Ayrıca konuştuğum diğer firmalar bu fiyatta bir ürünün bu değerlere sahip olamayacağını söylüyor. Ziraat malzemeleri satılan yerlerde en kötü leonarditin (kömür tozu gibi org.mad. %40 ) tonu 250-300 lira civarı. en kötüsünden de kötü çıkacağını sanmıyorum ama bu işlerden de tam anlamıyorum o yüzden net birşey söyleyemiyorum.

En kötüsünü düşünerek %40 organik madde içeriği olsa bu fiyata alıp dekara 300-500 kg atmak bana daha mantıklı geldi. Sizce ne yapmalıyım dekara ne kadar kullanmam gerekir ?

hasan_ka
21-04-2012, 19:25
Bir de önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını açtırmayı 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum. Çukurun en alt kısmına birkaç kilo atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına altta 5 kilo kullanıp üstlere doğru 40cm 90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. en üst kısma da 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Üst kısımda az kullanıp fidanları yakma ihtimaline karşı az atacağım. Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık :(

cebrail-
21-04-2012, 20:43
Bir de önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını açtırmayı 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum. Çukurun en alt kısmına birkaç kilo atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına altta 5 kilo kullanıp üstlere doğru 40cm 90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. en üst kısma da 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Üst kısımda az kullanıp fidanları yakma ihtimaline karşı az atacağım. Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık :(

sn hasan ka %56 hümik asit içeren leonardit 500 kilo fazla ve maliyetli olur 50 veya 70 kilo yeterlidir 50 kilo leonardit iç erisinde %28 hümik ve fulvikasit toprağa atmış oluyorsunuz %56 olan leonardit 50 kilo içerisinde %28 hümik asit uygulamış olursunuz sıvı hümik asit yapmak maliyeti çok düşük ama çok detay isteyen bir yapım ben %17 hümik asit çıkardım toprağa uyguladım ben daha önceleride hümik asit kullanıyordum topraktanfaydasını görüyorum yalnız leonarditi direk toprak tan denemedim hiç 70 -80 kilo leonardit yerine 2 kilo hümik asit kullanmak dekara dahaiyi sonuçverir çünkü hümik asit toprağa uygulandığı an hızlı sonuç veriyor leonardit ise zaman içerisinde sonuça varıyor ağaçlardan uygulamak vazladeneyim yok ben mısır ve buğday pamuk yetiştiricisiyim yukardan yazdığım organik sıvı gübreler bütün hammaddeler gübre yapımında hemen hemen aynıdır melas şilempe çinko sülfat bunların içerisini kgramın karşısına yazmışım %17 hümik asit yapımınıda diyer sayfalarda belirtmişimdir 26 cı sayfadan yapımımı belirtmişimdir bakabilirsiniz

Halil Önen
22-04-2012, 19:25
...

Leonardit için Denizli'de bir madenle iletişime geçtim kamyon bulabilirsem 16-20 ton alacağım. Leonarditin analiz değerleri organik madde %76 toplam hümik-fülvik asit %56 ph 6.6 nem oranı ise yüzde 25. Firma yoğun çalıştığı için kamyonu benim bulmam gerekiyormuş. Fiyat olarak da uygun geldi bana tonu nakliye dahil 120 lira gibi bir fiyatı var. ...

Hasan bey bu değerlerde Leonardit Denizli çıkıyorsa kaçırmayın derim.

Halil Önen
22-04-2012, 20:09
Bir de önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını açtırmayı 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum. Çukurun en alt kısmına birkaç kilo atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına altta 5 kilo kullanıp üstlere doğru 40cm 90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. en üst kısma da 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Üst kısımda az kullanıp fidanları yakma ihtimaline karşı az atacağım. Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık :(

Hasan bey ben sizin kafanızı iyice karıştırabilecek miyim bakalım?;)

Bildiğim kadarıyla 10 dönümden fazla yeriniz var ve ceviz dikeceksiniz. ( Meyve ağaçları dikiminde artık ''sırta dikim tekniği'' uygulanıyor son zamanlarda bi düşünün derim.)

1.)1 m. derin cukur açtırmayı düşünüyorsunuz; çukurdan çıkan toprağa 5 kg. leonardit, 5 kg. klino ve 10 kg. iyi yanmış hayvan gübresi ya da kompostu karıştırıp fidanları dikerken kullanırsanız;

2.)Ayrıca _ önceden_ fidan çukurlarının tabanına bir kürek lonardit ve bir kürek klino atarsanız çok iyi olur.

Şimdi açık kök ceviz dikimi geçti. Tüp dikecekseniz böyle yapınız derim.

Ben açık kök dikmenizi öneririm. Daha ucuza gelir.

Ben şöyle yapardım.

Çukurları Eylül ayında açtırır. her çukur dibine bir kürek dolusu leonardit ve kilino atardım. Üstüne de (1. madde) zenginleştirdiğim çukurdan çıkan toprak ile kapatırdım. Ortalarına bir sırık dikerdim.

6 ay sonra, mart gibi _ üzerinden bir kış geçecek ve klino+leonardit+gübre üçlüsü çalışmaya başlamış olacak_ fidanları diker geçerdim.

Eğer sırta dikim yapacaksam;

30 cm. ya da yarım m. çukurların üstüne 1m kare genişliğinde tümsek yapardım ve fidanları bu sırta dikerdim.

Sonra da fidan sırasını baştan başa sırt yaptırırdım. Yani baştan başa fidan sırası yüksek fidan arası düşük seviyede olur ve sadece boydan boya toprak işlemesi yapılır. ( bi düşün derim, ama Sn. Mine Pakkaner bu konunun uzmanıdır diye söyleleyim);)

Kolay gelsin.

hasan_ka
23-04-2012, 11:07
Sn Cebrail toprak analizinde organik madde miktarı %1 çıktığı için organik madde miktarını arttırması açısından fazla atmayı düşünmüştüm. Bir de nakliye parası kamyon başına olduğu için 15 tona kadar 400 lira ödeyeceğim almışken fazla alayım diyorum. İlerki yıllarda yavaş tavaş toprağa yayıp fidan çevresine de sizin tarifinizle hümik asit yapabilirim.

hasan_ka
23-04-2012, 11:18
Hasan bey bu değerlerde Leonardit Denizli çıkıyorsa kaçırmayın derim.

Sn halil önen firmanın söyleyişi bu yönde daha malzemeyi bile görmedim inşallah doğrudur :)
Evet doğru hatırlıyorsunuz 16 dönüm yere ceviz dikeceğim. Tarlamızın ph değeri 7.8 civarında, killi-tınlı, organik madde %1 ve fazla kireçli bir yapıya sahip. Hal böyle olunca klino, leonardit konusunu ince eleyip sık döşemek farz oldu :) Sırta dikim arazi çok eğimli olduğu için maalesef çok zor :(
Fidanları kasımda açık köklü dikmeyi düşünüyorum o yüzden hazırlıklara başladım. Önümüzdeki günlerde çukurları açıp tabanına tavsiyenize uyarak leonardit ve klino atacağım. Çukurdan çıkan toprağı da bahsedildiği gibi zenginleştireceğim. Peki 5 değil de misal 10 kg leonardit kullansam ne olur? 1mt derinlikte fazlası zarar verir mi onu merak ediyorum.

cebrail-
23-04-2012, 17:20
Sn Cebrail toprak analizinde organik madde miktarı %1 çıktığı için organik madde miktarını arttırması açısından fazla atmayı düşünmüştüm. Bir de nakliye parası kamyon başına olduğu için 15 tona kadar 400 lira ödeyeceğim almışken fazla alayım diyorum. İlerki yıllarda yavaş tavaş toprağa yayıp fidan çevresine de sizin tarifinizle hümik asit yapabilirim.

sn hasan ka fiyatı çok cazip yinede dekara 70 veya 100 kilo atın diyer kalanınıda sonbahar aylarında kullanın sonbahar dememim sebebi kışyağmurları üzerinden geçmesi toprakaltından kalması uzun süre bahar ve yazaylarına kadar daha iyi sonuç gösterir zaman zaman toprak altında çözüzülüyor sıvı hümik asit yapmak içinse granül deyil tozformunda olmalı leonardit toprak analiznde çinko eksikliği görünüyormu muhtavelen gözük müştür demir ve çinko kullanmanızıda önerrim

cebrail-
23-04-2012, 17:31
Sn halil önen firmanın söyleyişi bu yönde daha malzemeyi bile görmedim inşallah doğrudur :)
Evet doğru hatırlıyorsunuz 16 dönüm yere ceviz dikeceğim. Tarlamızın ph değeri 7.8 civarında, killi-tınlı, organik madde %1 ve fazla kireçli bir yapıya sahip. Hal böyle olunca klino, leonardit konusunu ince eleyip sık döşemek farz oldu :) Sırta dikim arazi çok eğimli olduğu için maalesef çok zor :(
Fidanları kasımda açık köklü dikmeyi düşünüyorum o yüzden hazırlıklara başladım. Önümüzdeki günlerde çukurları açıp tabanına tavsiyenize uyarak leonardit ve klino atacağım. Çukurdan çıkan toprağı da bahsedildiği gibi zenginleştireceğim. Peki 5 değil de misal 10 kg leonardit kullansam ne olur? 1mt derinlikte fazlası zarar verir mi onu merak ediyorum.

sn hasan ka yeni dikim fidanlar için 10 kilo fazla gelebilir 3 - 4 kilo yeterlidir leonardit 3 kilo çiflik gübresi fermanta edilmiş 4 kilo 1 kilo dap gübresi 500 gram çinko sülfat 250 gram demir sülfat biraz maliyetli ama toprağın bütün eksik lerini tamamlamış olursunuz daha hızlı daha gelişim sağlamışolursunuz

Mustafa Abdal
23-04-2012, 18:01
Aklıma takılan bir şey var. Leonartid doğrudan toprak verimliliğini artırıyorsa Leonartid madenlerinin olduğu yerlerde bitki örtüsü yağmur ormanları misali olmalı. Madenin yakın yöresinde oturan, bitki örtüsü gözle görülür oranda fark ediyor diyen kimse varmı acaba.

cebrail-
23-04-2012, 18:38
Aklıma takılan bir şey var. Leonartid doğrudan toprak verimliliğini artırıyorsa Leonartid madenlerinin olduğu yerlerde bitki örtüsü yağmur ormanları misali olmalı. Madenin yakın yöresinde oturan, bitki örtüsü gözle görülür oranda fark ediyor diyen kimse varmı acaba.

sn meraklı amatör demek istediğiniz leonardit olan bir bölgenin doğası bitki örtüsü daha iyimidir leonardit olan bir bölgeyi görmedim yalnız bir üre gübresinin birtorba bir yeşil alana dökün orda bitki olurmu olmaz yakar bence leonardit olan bir maden bölgeside buna benzer orası bir maden madenden alınıp toprağın ihtiyacı kadar veriliyor bir dekar toprağa 10 ton leonardit attığınız zaman ne gimi sonuç verir bence herşeyin fazlası zarar

sezik
01-05-2012, 22:33
Merhaba,
Yazılanları okuyor ve bilmedende olsa bir ucundan doğru yapmış olduğuma seviniyorum. 24 Kasım öğretmenler gününde 22,029 m² alana 3x5 aralıkla 1300 kadar zeytin fidanı diktim. Can suyuna Humik asit koydum (3000Lt/1Lt) bu kış havalar çok soğuk olduğundan 400 kadarı don yedi, Şubatta her ağaca 1 kürek çiftlik gübresi koydum. 1 ay önce em-5 isminde, bir mikrobiyal gübre bulup bunu tulumbayla ağaçlara uyguladım. Bu hafta 25kg'lık torbalarda 5xLeonardit satın aldım ve haftaya ağaçların dibine 100gr kadar toprağa karıştırıp uygulamayı düşünüyorum. Fidanlar kurşun kalem ve incesi kalınlıklarda olduğundan bunun yeteceğini düşünüyorum. Yaz sıcağı bastırınca Temmuz gibi tankerle sulama yapmayı planlıyorum, suya humik asit koyacağım ve bol bol sulayacağım. Can suyu için 12 tanker kullanmıştım, sanırım yine öyle olur. Leonarditin torbası 10 tl, Humikasit 20Lt/40 tl. İzmir Aliağa'da üretim yapan bir firmadan aldım.
Yukarıdaki yapılan ve planlana bakacak olursanız, eksik - fazla yapılan varmı diye fikrinizi beyan ederseniz sevinirim.

cebrail-
02-05-2012, 18:47
Merhaba,
Yazılanları okuyor ve bilmedende olsa bir ucundan doğru yapmış olduğuma seviniyorum. 24 Kasım öğretmenler gününde 22,029 m² alana 3x5 aralıkla 1300 kadar zeytin fidanı diktim. Can suyuna Humik asit koydum (3000Lt/1Lt) bu kış havalar çok soğuk olduğundan 400 kadarı don yedi, Şubatta her ağaca 1 kürek çiftlik gübresi koydum. 1 ay önce em-5 isminde, bir mikrobiyal gübre bulup bunu tulumbayla ağaçlara uyguladım. Bu hafta 25kg'lık torbalarda 5xLeonardit satın aldım ve haftaya ağaçların dibine 100gr kadar toprağa karıştırıp uygulamayı düşünüyorum. Fidanlar kurşun kalem ve incesi kalınlıklarda olduğundan bunun yeteceğini düşünüyorum. Yaz sıcağı bastırınca Temmuz gibi tankerle sulama yapmayı planlıyorum, suya humik asit koyacağım ve bol bol sulayacağım. Can suyu için 12 tanker kullanmıştım, sanırım yine öyle olur. Leonarditin torbası 10 tl, Humikasit 20Lt/40 tl. İzmir Aliağa'da üretim yapan bir firmadan aldım.
Yukarıdaki yapılan ve planlana bakacak olursanız, eksik - fazla yapılan varmı diye fikrinizi beyan ederseniz sevinirim.

3 bin litre su ya 1 kilo azdır bence ben 20 litre suya 500 gram hümik asit koyuyorum 3binlitre suya en az 15 kilo hümik asit koymalısınız hümik asit aldığınız bayidende öğrene bilirsiniz nekadar uygulacagınızı

cebrail-
02-05-2012, 18:56
sn arkadaşlar hergübrenin içerisinde % desi yazılıdır gerek organik gerek kimyasal her bitkinin belli bir ihtiyacı vardır organik madde nekadar ister fosfor nekadar ister azot olsun ben mısır yetiştiricisiyim azot toblam 23 kilo dekara azot saf 9 kilo fosfor saf 7 kilo potas isteyen birbitki gübre miktarını daha aşşağı çekme şansımız yok tur bitkinin istediği miktar bukadar ancak birşekil gübre miltarını aşşağı çekebiliriz dekara 800 kilo çiflik gübresi uygularsak çiflik gübresinin içerisindewki azot fosfor potas miktarı nekadar % çıkıyor ona görede çiflik gübre miktarı uygulanır

sezik
03-05-2012, 14:45
3 bin litre su ya 1 kilo azdır bence ben 20 litre suya 500 gram hümik asit koyuyorum 3binlitre suya en az 15 kilo hümik asit koymalısınız hümik asit aldığınız bayidende öğrene bilirsiniz nekadar uygulacagınızı

3 Ton/1 Lt ürünü satın aldığım bayi tarafından önerildi. Az olmuş olabileceğini bende düşünüyorum ancak bana önerilen miktar bu.

Deniz Yıldızı
15-05-2012, 16:31
Herkese merhaba.

Bir süredir leonardit ve humik asit konusundaki tartışmaları takip ediyorum. Oldukça ilgi çekici bir konu. Ben de yaklaşık 250 metrekare büyüklüğündeki bahçeme toprak düzenleyici olarak leonardit kullanmak istiyorum. Bahçemin üst kısım toprağı kırmızı toprak, 10-15 cm. altı ise beyaz killi toprak. Bu nedenle toprağı gevşeterek daha sağlıklı hale getirmek için leonardit uygun göründü.

İlk sorum, Adana'da leonarditi nasıl temin edebilirim? İkinci sorum ise, 250 metrekareye ne kadar leonardit yeterli olur?

syıldıran
18-05-2012, 12:29
Merhaba ,
Arkadaşlar hümik asit uygulaması yapmayı düşünüyorum , internet sitelerine baktım ama yeterli bilgi bulamadım , zamandan ve paradan tasarruf etmek için ilaçlama makinası deposuna hümik asitle birlikte çinko sülfat , mangan sülfat ve etidot-67 (Bor) koysak kimyasal reaksiyona girip bozunurlar mı ? Uygulamasını yapan veya bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabililer mi ? Selamlar . .

cebrail-
19-05-2012, 20:04
Merhaba ,
Arkadaşlar hümik asit uygulaması yapmayı düşünüyorum , internet sitelerine baktım ama yeterli bilgi bulamadım , zamandan ve paradan tasarruf etmek için ilaçlama makinası deposuna hümik asitle birlikte çinko sülfat , mangan sülfat ve etidot-67 (Bor) koysak kimyasal reaksiyona girip bozunurlar mı ? Uygulamasını yapan veya bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabililer mi ? Selamlar . .

sn syıldıran hümik asit ilaçinko demir mangan bor bozulmaz hiçbirzamanyalnız çinko sülfat borik asit bunlar normal bir teneke su içerisinde zor çözünürler sıvı çinkonun hammaddesi çinko sülfat hepta hitrat ve monohitrattır hepta hitrat %22 çinko mono hitrat %36 saf çinko vardemek bunlar normal elnen karışarak net bir çözüm olmuyor ancak bir yüksek devirli bir makina etta şelatı ve sitrik asit şelatı ila reeksiyona girerek sonuç verir çünkü bitkinin belli bir alım gücü vardır %5 %8 sıvı çinkolara indirerek bitkinin alımgücüne ayarlanıyor ve buyapımda maddelerin içerisinde bitki besleme gurupları vardır örneğin amino asit gimi maddeler reeksiyona konarak çinkonun alımını hızlandırıyor kendi yaptığım orgaminarel gübre belirtmişimdir yukarıda yzdığım gimi gramaçlarını kilosunu herzaman şelatlı bir sıvı gübre daha iyibir netice verir

cebrail-
19-05-2012, 20:10
Herkese merhaba.

Bir süredir leonardit ve humik asit konusundaki tartışmaları takip ediyorum. Oldukça ilgi çekici bir konu. Ben de yaklaşık 250 metrekare büyüklüğündeki bahçeme toprak düzenleyici olarak leonardit kullanmak istiyorum. Bahçemin üst kısım toprağı kırmızı toprak, 10-15 cm. altı ise beyaz killi toprak. Bu nedenle toprağı gevşeterek daha sağlıklı hale getirmek için leonardit uygun göründü.

İlk sorum, Adana'da leonarditi nasıl temin edebilirim? İkinci sorum ise, 250 metrekareye ne kadar leonardit yeterli olur?

sn deniz yıldızı leonardit normalde dönüme 50 ila 70 kiloöneriliyor siz 250 metre kare alana 50 kilo atsanızda birşey olmaz sonuçta organik madde kimyasal deyil

syıldıran
21-05-2012, 08:12
sn syıldıran hümik asit ilaçinko demir mangan bor bozulmaz hiçbirzamanyalnız çinko sülfat borik asit bunlar normal bir teneke su içerisinde zor çözünürler sıvı çinkonun hammaddesi çinko sülfat hepta hitrat ve monohitrattır hepta hitrat %22 çinko mono hitrat %36 saf çinko vardemek bunlar normal elnen karışarak net bir çözüm olmuyor ancak bir yüksek devirli bir makina etta şelatı ve sitrik asit şelatı ila reeksiyona girerek sonuç verir çünkü bitkinin belli bir alım gücü vardır %5 %8 sıvı çinkolara indirerek bitkinin alımgücüne ayarlanıyor ve buyapımda maddelerin içerisinde bitki besleme gurupları vardır örneğin amino asit gimi maddeler reeksiyona konarak çinkonun alımını hızlandırıyor kendi yaptığım orgaminarel gübre belirtmişimdir yukarıda yzdığım gimi gramaçlarını kilosunu herzaman şelatlı bir sıvı gübre daha iyibir netice verir

Sn. cebrail ,
İlginize teşekkür ederim , hümik asiti çinko ve bor ile birlikte topraktan vermeyi düşünüyorum. Karışım konusunda tereddütüm vardı. Yapraktan vermiyeceğim için şelatlı olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Saygı ve selamlar . .

Deniz Yıldızı
22-05-2012, 21:18
Sayıl cebrail,

Cevabınız için teşekkürler. Bu 50 kg leonarditi tüm bahçeye mi yaymalıyım, yoksa sadece ağaç köklerine mi koymalıyım?

cebrail-
22-05-2012, 21:21
Sn. cebrail ,
İlginize teşekkür ederim , hümik asiti çinko ve bor ile birlikte topraktan vermeyi düşünüyorum. Karışım konusunda tereddütüm vardı. Yapraktan vermiyeceğim için şelatlı olmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Saygı ve selamlar . .

sn syıldıran topraktan uygulama çinkoyu manganı boru demiri hümikasiti vermeniz doğrudur şelata gerekyoktur ve daha iyisonuç verir topraktan vermeniz

cebrail-
22-05-2012, 21:24
Sayıl cebrail,

Cevabınız için teşekkürler. Bu 50 kg leonarditi tüm bahçeye mi yaymalıyım, yoksa sadece ağaç köklerine mi koymalıyım?

bahçede kaçağacınız var ağaç başına 1yaşında ağaçlar için 1ve 2 kilo 2yaş ve üzeriiçin 3-4 kilo yeterlidir toprağa uygulama 250 metre kare alanada 50 kilo dahaiyiolur

rodoslu
24-05-2012, 09:31
Ko-humax diye bir ürün aldım. Balkondaki saksılara ektiğim çileklere 5 Lt/10cc şekilinde karıştırıp döktüm. Ama yaprakları kurudu acaba yanlış birşey mi yaptım ??

secatdinf
28-07-2012, 09:47
Elinizdeki konsantrenin pH'sı o olabilir, siz sulandırıp uygulayacaksınız. en son süspansiyon pH'sı 7-9 arası olacaktır. Ve hümik asit fazla kirecin çözülmesini sağlayacağı için toprak pH'sını düzenleyecektir. Kaldı ki zaten Hümik asit çok kireçli ve organik madde içeriği az olan topraklarda önerilir.
merhaba ben bu konuyla ilgili olarak nacizane bilgi vereyim 10-12 ph çok yüksek bir ph zaten 7 den sonrası bazik olur ve sadece para verip almaktan başka nacizane az bi yarar sağlarsınız 3-7 aralığı bu ürünlerle ilgili yarar sağlamanız için uygundur. ve en önemlisi humik asidin leonardit kökenli olması gerekir.

secatdinf
28-07-2012, 09:59
Elinizdeki konsantrenin pH'sı o olabilir, siz sulandırıp uygulayacaksınız. en son süspansiyon pH'sı 7-9 arası olacaktır. Ve hümik asit fazla kirecin çözülmesini sağlayacağı için toprak pH'sını düzenleyecektir. Kaldı ki zaten Hümik asit çok kireçli ve organik madde içeriği az olan topraklarda önerilir.
merhaba ben bu konuyla ilgili olarak nacizane bilgi vereyim 10-12 ph çok yüksek bir ph zaten 7 den sonrası bazik olur ve sadece para verip almaktan başka yarar sağlayamazsınız 3-7 aralığı bu ürünlerle ilgili yarar sağlamanız için uygundur. ve en önemlisi humik asidin leonardit kökenli olması gerekir.

idris şenol
04-08-2012, 00:57
merhaba ben bu konuyla ilgili olarak nacizane bilgi vereyim 10-12 ph çok yüksek bir ph zaten 7 den sonrası bazik olur ve sadece para verip almaktan başka yarar sağlayamazsınız 3-7 aralığı bu ürünlerle ilgili yarar sağlamanız için uygundur. ve en önemlisi humik asidin leonardit kökenli olması gerekir.

humik asit ph zaten çoğunluk ph:10,12 arasıdır,ph önemli ama takıntı yapmayın,şöyleki bahsi geçen ph kostikten dolayı yüksek ,fakat siz 7 ph civarındaki suyun içersine 100 litreye 100 ...200 gr koyacaksınız ph en fazla 7,30 olur bitki bu formdaki ph topraktan alır
burdan http://www.tkihumas.gov.tr/humas/pdf/ispanak.pdf

Hillbilly
30-08-2012, 00:08
Leonarditin yani toz hümik asitin içerdiği maddelerin değerleri nasıl olmalı? Özellikle ph konusunda kafam çok karıştı nedeni ise üç ayrı yerde üç ayrı ph değerine rastladım. Birincisinde ph:6,90 İkincisinde ph:4-5 arası üçüncüsünde ise ph:8-9 diyordu üçüde bakanlık onaylı ve satıcıların kendileri de bahçelerinde bu ürünleri kullandıklarını söylediler. Asidik olması gereken toz Hümik asit nasıl olur da ph:10 lu değerlere ulaşır?

buster
12-09-2012, 11:59
Merhaba,

Toprağımın PH'ı 5.79, Organik Madde %1.37, Fosfor 2.37 kg/dekar, Potasyum 17.55 kg/de.

Orta asit karakterli, kireçten yoksun ve besin maddelerinden zayıf diyor analizde.

Hümas kullanımı uygun sonuç verirmi diye sormak istedim. Ağaçlarım büyümüyor.

Yeni dikeceğim ağaçlarda toprağımı mantar üreticinden çıkan gübre, talaş ile karıştırıp ekmeyi. Ayrıca mantar gübresini mevcut ağaçlarımın altınada koymayı planlıyoru. Bunların üzerine Hümas kullanırsam faydalı olurmu.

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Halil Önen
13-09-2012, 00:13
Merhaba,

Toprağımın PH'ı 5.79, Organik Madde %1.37, Fosfor 2.37 kg/dekar, Potasyum 17.55 kg/de.

Orta asit karakterli, kireçten yoksun ve besin maddelerinden zayıf diyor analizde.

Hümas kullanımı uygun sonuç verirmi diye sormak istedim. Ağaçlarım büyümüyor.

Yeni dikeceğim ağaçlarda toprağımı mantar üreticinden çıkan gübre, talaş ile karıştırıp ekmeyi. Ayrıca mantar gübresini mevcut ağaçlarımın altınada koymayı planlıyoru. Bunların üzerine Hümas kullanırsam faydalı olurmu.

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Sn. buster kolay gelsin;

hümik asit bir gübre değil toprak düzenleyici olduğundan toprağınızın düşük olan organik yapısını yükselmeyi sağlar ve toprağınızda ya da sonradan kullandığınız gübrelerin bitkiye alınımını kolaylaştırır...

Yeni dikeceğiniz fidanlara sadece mantar üreticilerin kullandığı kompostu toprak ile karıştırıp kullanabilirsiniz...

Mantar üreticiliğinden arta kalan komposta talaş karıştırmanız - bence _ uygun değil çünkü kompostlaşmış malzemeyi tekrar kompostlaştırma süreci gibi duruyor_ ki buna gerek olamaz diye düşünüyorum...

Mantar kompostunu hümik asit ile birlikte ya da sonradan üzerine kullanmak oldukça faydalı olacaktır, gübre ile toprak düzenleyiciği bir araya getirdiğiniz için...

Saygılar

buster
25-09-2012, 09:36
Halil bey teşekkürler,

Hümas için TKİ'den bu konuda danışman Prof Sait bey ile konuştum.Özellikle PH'ı etkilermi diye merak ediyordum. Ancak önerilen dozlar ile PH üzerinde fark yaratmayacağını soyledi.

Talaş koymak isteğim aslında kompostlaştırmadan ziyade killi lan toprağımın biraz daha havalanabilir kılmak ile ilgili, doğrumu düşündüm bilemiyorum.

Selamlar,
Gokhan

alperenim
13-10-2012, 23:35
AFŞİN LEONARDİT

( Yüksek organik içerik, Yüksek Hümik Asit ve Fulvik Asit Oranı )

( EN UCUZA )

Türkiyenin en büyük LEONARDİT yatağı ( Toplam Rezervin yaklaşık yarısı ) olduğu gibi, dünyanın da sayılı LEONARDİT yatakları arasındadır.

Ancak bir çok alanda olduğu gibi, bu alanda da anormal tutumumuz ortadadır. LEONARD 1960 yılında LEONARDİTİ keşfettiği halde, 1970 li yıllarda bulunan AFŞİN LEONARDİT linyit olarak adlandırılmış, ve enerji üretmek üzere termik santrallerinde yakılmaya başlanmıştır. Üzerine yüksek rezerv sebebiyle dünyanın 3. büyük termik santrali kurulmuştur.

Bir yandan termik santralinde yakılması çevre felaketi iken, diğer yandan tarımda kullanılmaması da çevre felaketine sebebiyet vermektedir.

Termik santrallerinde yakılmaktan kurtararak sanın aldığımız LEONARDİTİ öğüterek, tarıma kazandırmaktayız.

Sevgi Durul
21-11-2012, 12:55
Sıvı ürün satın aldığınızda üzerinde raf ömrü ve kullanım etiketi olacaktır Zerrin Hanım. Buna uymanızı öneririm. Ancak süs bitkisi için öneri yoksa sebze dozunu seçiniz. Ürünü herzaman kullanabilirsiniz. Bitkinize doping gibi gelecektir. İlla saksı değişimi beklemeniz gerekmez. Bütün bitkilerde kullanılabilir.

Humik asidi saksı bitkileri için kullanacağım, sormadan önce konuyu baştan okumaya başladım. Sorumun cevabını da buldum. Teşekkürler, sayın Mine Pakkaner.

Benim için önemliydi.:)

Halil Önen
21-11-2012, 13:40
Halil bey teşekkürler,

Hümas için TKİ'den bu konuda danışman Prof Sait bey ile konuştum.Özellikle PH'ı etkilermi diye merak ediyordum. Ancak önerilen dozlar ile PH üzerinde fark yaratmayacağını soyledi.

Talaş koymak isteğim aslında kompostlaştırmadan ziyade killi lan toprağımın biraz daha havalanabilir kılmak ile ilgili, doğrumu düşündüm bilemiyorum.

Selamlar,
Gokhan

Doğru düşünmüşsünüz...

MeyveliTepe
21-11-2012, 14:07
Merhaba,

Toprağımın PH'ı 5.79, Organik Madde %1.37, Fosfor 2.37 kg/dekar, Potasyum 17.55 kg/de.

Orta asit karakterli, kireçten yoksun ve besin maddelerinden zayıf diyor analizde.

Hümas kullanımı uygun sonuç verirmi diye sormak istedim. Ağaçlarım büyümüyor.

Yeni dikeceğim ağaçlarda toprağımı mantar üreticinden çıkan gübre, talaş ile karıştırıp ekmeyi. Ayrıca mantar gübresini mevcut ağaçlarımın altınada koymayı planlıyoru. Bunların üzerine Hümas kullanırsam faydalı olurmu.

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Toprağınız biraz asitik. Likapa gibi asitik toprak seven bir şey dikmeyecekseniz tarım kireci takviyesi yapın. Kullanılmış mantar kompostunu toprağa karıştırmadan önce iki sene açıkta bekletmeniz gerekir yoksa toprağın kimyasını bozma ihtimaliniz var.

aviator34
27-11-2012, 16:22
Herkese selamlar özellikle ve öncelikle sayın Meyvelitepe,Halil bey,Acemi çaylak. (Acemi çaylak yaptığınız tablo için ayrıca teşekkür ediyorum) 30 sayfayı not ala ala nihayet 2 günde anca bitirebildim.Tatlı tuzlu tartışmaları okudum,Meyvelitepe'ye araştırmacı,sorgulayıcı ve sonuca ulaşan tavrından dolayıda teşekkür ediyorum Leonardit olsun humik asit olsun yeterince bilgilendiğimi düşünüyorum yine de bir kaç sorum olacak.
Bahçem Edirne uzunköprü'de 2011 de 250 adet chandler cevizini açık köklü olarak diktim.Toprak analizimizi 30-60 cm den aldık bi sıkıntı gözükmedi (aslında 90 cm dende aldırmam gerekiyordu ancak ziraat mühendisi bayan gerek yok deyince tamam dedim demez olaydım) şimdi 3 hafta önce bahçemin farklı bölgelerinde 20 adet kuruyan fidanın çukurlarını 150x150 ölçülerinde kepçe ile açtırdım,1,1.20 metre altında kısmen yaklaşık 100 fidanı kapsayan bir bölümde bembeyaz kum gibi killi sarımtırak bir toprak çıktı.Kilin **** kirecin ceviz fidanında gelişimi durdurduğunu en başından biliyorum.Bu sebebten dolayı sitedeki 1 kaç kişiden yardım istedim ve kendimi leonarditin içinde buldum.
Meğer sadece killi kireçli toprakta değilde organik düzenleyici olarak tüm topraklara leonardit **** sıvı olarak humik asit uygulaması şartmış (**** ben şart olarak görüyorum)şimdi 1 hafta sonra 30-60-90-1,20 den farklı çukurlardan toprak analizi yaptıracağım.Halil bey bir kaç yazınızı sayın Çamtepe gönderdi onlarıda kaydettim.Şimdilik şirket adını vermiyeyim leonardit üretimini ve satışını yapan bir kimya mühendisi bey'e konuyu açtım,eski analiz sonuçlarını gönderdim yeni gelecek analiz sonuçlarına müteakip durum değerlendirmesi yapacağız.Asıl sormak istediğim fidanlar dikili iken bu aşağıdaki killi kireçli toprağı parçalaması için cipsler olur zeolit,leonardit olur nasıl bir yol izlemem bu durumda belkide 50 saatlik bir kepçe çalışması ile fidanların aralarını kepçe ile 1,5 - 2 metre derinliğinde açtırıp alt toprak üst toprak yapsak organik maddeleri atsak miktarları ne olmalı yani burayı halil bey bi toparlasanız çok sevineceğim.
Bu durumda üstteki olaylardan hariç benim yapmam gereken zaten her fidanın taç izdüşümüne yaklaşık 25-30 cm çapında 15-20 cm derinliğinde su kanalı gibi çukur açıp 2-3 kilo leonarditi iyi yanmış hayvan gübresi ile karıştırıp vermek bu kanımca kesinlikle yapılması gereken bir kış bakımı olarak görüyorum.biraz karışık oldu derdimi anlatabildiysem ne mutlu bana.
SAYGILAR...

beckham_711
07-12-2012, 04:54
10 da alanın sagittario cinsi buğdayın ekim öncesi 25kg/da inorganik olarak ekin gübresi üstüne 5 da ına 100kg/da organik leonardit uyguladım.
tohumlar zaten ilaçlanmıştı fakat leonardit uygulanan 5 da a 200ml/da şeklinde kalan 5 da ın 2,5 da ınada tohumu harmanlıyarak humat uyguladım.

reçete doğrumudur.

test alanında almak istediğim sonuç;

(2,5 da)leonardit kullanılmadan sadece inorganik gübre üzerine ekimde humatın faydası

(5 da)hem leonardit hemde inorganik gübre üzerine ekimde humatın faydası

(2,5 da)sadece inorganik gübre üzerine normal ilaçlanmış tohum ile ekim

aralarındaki fark

ede1453
08-12-2012, 21:54
Herkese selamlar özellikle ve öncelikle sayın Meyvelitepe,Halil bey,Acemi çaylak. (Acemi çaylak yaptığınız tablo için ayrıca teşekkür ediyorum) 30 sayfayı not ala ala nihayet 2 günde anca bitirebildim.Tatlı tuzlu tartışmaları okudum,Meyvelitepe'ye araştırmacı,sorgulayıcı ve sonuca ulaşan tavrından dolayıda teşekkür ediyorum Leonardit olsun humik asit olsun yeterince bilgilendiğimi düşünüyorum yine de bir kaç sorum olacak.
Bahçem Edirne uzunköprü'de 2011 de 250 adet chandler cevizini açık köklü olarak diktim.Toprak analizimizi 30-60 cm den aldık bi sıkıntı gözükmedi (aslında 90 cm dende aldırmam gerekiyordu ancak ziraat mühendisi bayan gerek yok deyince tamam dedim demez olaydım) şimdi 3 hafta önce bahçemin farklı bölgelerinde 20 adet kuruyan fidanın çukurlarını 150x150 ölçülerinde kepçe ile açtırdım,1,1.20 metre altında kısmen yaklaşık 100 fidanı kapsayan bir bölümde bembeyaz kum gibi killi sarımtırak bir toprak çıktı.Kilin **** kirecin ceviz fidanında gelişimi durdurduğunu en başından biliyorum.Bu sebebten dolayı sitedeki 1 kaç kişiden yardım istedim ve kendimi leonarditin içinde buldum.
Meğer sadece killi kireçli toprakta değilde organik düzenleyici olarak tüm topraklara leonardit **** sıvı olarak humik asit uygulaması şartmış (**** ben şart olarak görüyorum)şimdi 1 hafta sonra 30-60-90-1,20 den farklı çukurlardan toprak analizi yaptıracağım.Halil bey bir kaç yazınızı sayın Çamtepe gönderdi onlarıda kaydettim.Şimdilik şirket adını vermiyeyim leonardit üretimini ve satışını yapan bir kimya mühendisi bey'e konuyu açtım,eski analiz sonuçlarını gönderdim yeni gelecek analiz sonuçlarına müteakip durum değerlendirmesi yapacağız.Asıl sormak istediğim fidanlar dikili iken bu aşağıdaki killi kireçli toprağı parçalaması için cipsler olur zeolit,leonardit olur nasıl bir yol izlemem bu durumda belkide 50 saatlik bir kepçe çalışması ile fidanların aralarını kepçe ile 1,5 - 2 metre derinliğinde açtırıp alt toprak üst toprak yapsak organik maddeleri atsak miktarları ne olmalı yani burayı halil bey bi toparlasanız çok sevineceğim.
Bu durumda üstteki olaylardan hariç benim yapmam gereken zaten her fidanın taç izdüşümüne yaklaşık 25-30 cm çapında 15-20 cm derinliğinde su kanalı gibi çukur açıp 2-3 kilo leonarditi iyi yanmış hayvan gübresi ile karıştırıp vermek bu kanımca kesinlikle yapılması gereken bir kış bakımı olarak görüyorum.biraz karışık oldu derdimi anlatabildiysem ne mutlu bana.
SAYGILAR...

Merhaba aviator..
Öncelikle karşılaşmış olduğunuz sorunlar gerçekten üzücü..
Bu konuda benim naçizane fikrim şu şekildedir:
Sizin fidanlarınız dikilmiş ve kurumaya başlamış durumdadır.
Bence çok hızlı bir şekilde çözüme ulaşmak gerekmektedir.
Leonardit uygulamak sizin ihtiyacınız olan aciliyeti sağlamayacaktır.
Humik asit uygulamak daha hızlı sonuca götürür.
Hatta eğer yapabilirseniz o killi toprağa delikler açıp çözeltiyi o deliklere doldurarak uygulamak daha etkili olabilir diye düşünüyorum.
Aksi takdirde uyguladığınız humik asit killi toprağın içine işlemeden kil tabakasının üzerinden kayar gider.
Bence çözüme giden en hızlı yöntem fidanların yakınlarındaki kil tabakasına 50-100 cm'lik delikler açıp içine humik asit uygulamak olacaktır.
İnşallah en kısa zamanda sorununuzu çözersiniz.

pria
10-12-2012, 23:50
...Hümik maddelerin hepsi toprakta kalıcıdır. Çevre koşullarına bağlı olarak fülvik asitlerin yarı ömrü 10-50 yıl arasında değişirken, hümik asitlerin yarı ömrü ise yüzyıl olarak ölçülür.

... Fülvik asit hümik aside göre daha küçük bir moleküler yapıya sahiptir. Bunun sonucu olarak kalıcılığı daha azdır ve daha kolay parçalanır. Ancak yaprak uygulamalarında bitkiye giriş hızı daha yüksektir. Hümik asit ise toprakta uzun süre kalır ve zaman içerisinde yavaş parçalanır.

GRSOY TARIM (http://www.gursoytarim.net/Default.asp?sec=1&firmamenuid=431)

Tamtutulma
11-12-2012, 11:47
Üçüncü sorunuzda keçi gübresi kullanacağım diyorsunuz. Biliyorsunuz hayvanlar ot yiyerek beslenirler. Dışkılarında bu otları da taşırlar. Böylece bu otlarıda bahçenize taşımış olursunuz. Sizin yerinizde ben olsaydım bahçeme hayvan gübresi sokmazdım.


Üzerinden yaklaşık 3 yıl geçmiş ama yazmadan edemeyeceğim.


Sizin yerinizde ben olsaydım bahçeme hayvan gübresi sokmazdım.


Bu nasıl bir mantıktır Tanrı aşkına ? Tarlamıza yanmış ahır gübresi de mi sokmayacağız ? Peki ne yapacağız, hormonlardan bile kat be kat zararlı olan, topraktan yıllarca çıkmayan katı; ya da sıvı fenni gübreleri kullanıp leonarditle işi tatlıya mı bağlayacağız ?

İşin en acı tarafıysa, bu düz mantığa bir Allah'ın kulu itiraz etmemiş.

Ve en önemlisi, benim gibi ailesi için bahçe kuranların organik tarım çalışmaları ahır gübresi kullanmayarak, sırf leonarditle yapılabilcek mi ? Tamam leonardit çok yararlı; ancak bu kadar abartmanın da bir anlamı yok.

aviator34
11-12-2012, 14:15
Merhaba aviator..
Öncelikle karşılaşmış olduğunuz sorunlar gerçekten üzücü..
Bu konuda benim naçizane fikrim şu şekildedir:
Sizin fidanlarınız dikilmiş ve kurumaya başlamış durumdadır.
Bence çok hızlı bir şekilde çözüme ulaşmak gerekmektedir.
Leonardit uygulamak sizin ihtiyacınız olan aciliyeti sağlamayacaktır.
Humik asit uygulamak daha hızlı sonuca götürür.
Hatta eğer yapabilirseniz o killi toprağa delikler açıp çözeltiyi o deliklere doldurarak uygulamak daha etkili olabilir diye düşünüyorum.
Aksi takdirde uyguladığınız humik asit killi toprağın içine işlemeden kil tabakasının üzerinden kayar gider.
Bence çözüme giden en hızlı yöntem fidanların yakınlarındaki kil tabakasına 50-100 cm'lik delikler açıp içine humik asit uygulamak olacaktır.
İnşallah en kısa zamanda sorununuzu çözersiniz.

Selamlar ede1453 ; Şu anda fidanlarda her hangi bir kuruma falan yok çünkü kök sistemi yeni oluşuyor dediğim gibi killi kireçli bölüm 80 cm **** 1 metreden başlıyor fidan kökleri buralara ulaşana kadar vaktim olduğunu düşünüyorum.Geçen hafta gittim toprak analizi almak için bir yağmur bahçeyi zor gezdim Bu havalarda hiç bir şey yapılamaz heralde.

Humik asit depomda hazır kıta bekliyor açıkcası damlama sulama zamanını bekliyorum enzimlerimle birlikte vereceğim.ama daha önceden verilirse ve faydası olursa bunu araştırırım tabiyki.
Baharda bahçenin belirli bölgelerini özellikle killi bölümün olduğu yerleri zamana bölerek ıslah etmeye çalışacağım.Asıl ıslah konusu benim için önemli daha önce böyle bir çalışma yapan varmı açıkcası onuda bilmiyorum ama kafamda bir kaç bir şey oturmaya başladı.Alt toprak,üst toprak,leonardit,cips zeolit ve hayvan gübreleri ile bir karışım yapıp toprak altına alacağım heralde. ilginize teşekkür ederim.

Aslında delik açma olayıda çok mantıklı traktörün arkasına kuyruk miline bağlanan bir burgu ile (ancak burgu 2 metre aşağıya gidemez)yapılabilir içerisine ne koyacağız sadece humik asitmi ?

Safranlı
11-12-2012, 16:58
Güzel yurudumda melaike bebekleri anne sütünden dahi uzaklaştırmaya çalıştılar
bahçenize hayvan gübresini vermeyin demiler çok mu

ede1453
12-12-2012, 12:34
Selamlar ede1453 ; Şu anda fidanlarda her hangi bir kuruma falan yok çünkü kök sistemi yeni oluşuyor dediğim gibi killi kireçli bölüm 80 cm **** 1 metreden başlıyor fidan kökleri buralara ulaşana kadar vaktim olduğunu düşünüyorum.Geçen hafta gittim toprak analizi almak için bir yağmur bahçeyi zor gezdim Bu havalarda hiç bir şey yapılamaz heralde.

Humik asit depomda hazır kıta bekliyor açıkcası damlama sulama zamanını bekliyorum enzimlerimle birlikte vereceğim.ama daha önceden verilirse ve faydası olursa bunu araştırırım tabiyki.
Baharda bahçenin belirli bölgelerini özellikle killi bölümün olduğu yerleri zamana bölerek ıslah etmeye çalışacağım.Asıl ıslah konusu benim için önemli daha önce böyle bir çalışma yapan varmı açıkcası onuda bilmiyorum ama kafamda bir kaç bir şey oturmaya başladı.Alt toprak,üst toprak,leonardit,cips zeolit ve hayvan gübreleri ile bir karışım yapıp toprak altına alacağım heralde. ilginize teşekkür ederim.

Aslında delik açma olayıda çok mantıklı traktörün arkasına kuyruk miline bağlanan bir burgu ile (ancak burgu 2 metre aşağıya gidemez)yapılabilir içerisine ne koyacağız sadece humik asitmi ?

Kil tabakasına açılacak delikler çok geniş olmak zorunda değiller.
Parmak genişliğinde bile olabilir.
İçine kil tabakasını bozacak maddeler konmalı..
Bu da sıvı humik asit...
Ama bunun dışında;
Yukarıda söylediğiniz karışımı da kullanın.

Yani kısa vade için deliklere sıvı humik asit,
Uzun vade için sizin karışım uygulanabilir.

Deliklere doldurulacak humik asit normal ölçülerden daha yoğun hazırlanabilir.
Nasıl olsa koyulacağı yerlerde kök olmayacak.
Yoğun hazırlanmış humik asitin zarar vereceği bitki olmayacak.
Bu yoğunluk kil tabakasını daha etkili düzenleyebilir.

Tekrar kolay gelsin :)

aviator34
12-12-2012, 14:12
Kil tabakasına açılacak delikler çok geniş olmak zorunda değiller.
Parmak genişliğinde bile olabilir.
İçine kil tabakasını bozacak maddeler konmalı..
Bu da sıvı humik asit...
Ama bunun dışında;
Yukarıda söylediğiniz karışımı da kullanın.

Yani kısa vade için deliklere sıvı humik asit,
Uzun vade için sizin karışım uygulanabilir.

Deliklere doldurulacak humik asit normal ölçülerden daha yoğun hazırlanabilir.
Nasıl olsa koyulacağı yerlerde kök olmayacak.
Yoğun hazırlanmış humik asitin zarar vereceği bitki olmayacak.
Bu yoğunluk kil tabakasını daha etkili düzenleyebilir.

Tekrar kolay gelsin :)

bu delikleri el yordamıyla nasıl açabiliriz bunları araştırmak gerekiyor.ben yine de şu anda toprak analizinden sonra bu konuya derinlemesine gireceğim zaten kış dediğim gibi hiç bir şekilde bahçeye gezemiyoruz.yağmurlar dinsede bordo bulamacı atsam diye bakıyorum :)) saygılar...

hasan_ka
12-12-2012, 17:44
bu delikleri el yordamıyla nasıl açabiliriz bunları araştırmak gerekiyor.ben yine de şu anda toprak analizinden sonra bu konuya derinlemesine gireceğim zaten kış dediğim gibi hiç bir şekilde bahçeye gezemiyoruz.yağmurlar dinsede bordo bulamacı atsam diye bakıyorum :)) saygılar...

Sn. Aviator34 takip ettiğim kadarıyla toprağınızda kl tabakası var ve fidanlarınızı kaybetme korkusuyla müdahale etmek istiyorsunuz. Benim tarlam da oldukça killi ve bir kaç noktada kil tabakası vardı. kil tabakası olan yerleri dozerle çalıları kazıtırken farkettik. fakat 25 dönüm tarlada toplam 100 mt2 civarında bir alan. oranın çukurlarını oldukça geniş açıp içinden çıkan kist parçaları tarladan uzaklaştırmıştım. Sizin fidanlar dikili olduğu için böyle bir şansınız yok tabi. Ama kuruyanların yerine yenisini dikerken bunu uygulayabilirsiniz. Gelelim diğer fidanların olduğu yere :)

TOPRAK BURGUSU GittiGidiyor'da 70124511 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/toprak-burgusu-70124511)

Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.

Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ?

hasan_ka
12-12-2012, 17:50
Ayrıca siz de biliyorsunuz ki kil tabakası insanı yorar. Killi bir toprağı ıslah etmek zaman, emek, sabır ve en önemlisi para ister. Öncelikle hesabınızı ve analizinizi doğru yapmalısınız. Bir kepçe getirip muhtelif yerlerden çukur açtırıp kil tabakasının alanını ölçmeye çalışın, harcadığınız emek ve paraya değecek mi onu hesap edin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Kil tabakasının en az seviyede olmasını Allah'tan niyaz ederim. Yoksa işiniz gerçekten zor.

aviator34
14-12-2012, 09:39
Sn. Aviator34 takip ettiğim kadarıyla toprağınızda kl tabakası var ve fidanlarınızı kaybetme korkusuyla müdahale etmek istiyorsunuz. Benim tarlam da oldukça killi ve bir kaç noktada kil tabakası vardı. kil tabakası olan yerleri dozerle çalıları kazıtırken farkettik. fakat 25 dönüm tarlada toplam 100 mt2 civarında bir alan. oranın çukurlarını oldukça geniş açıp içinden çıkan kist parçaları tarladan uzaklaştırmıştım. Sizin fidanlar dikili olduğu için böyle bir şansınız yok tabi. Ama kuruyanların yerine yenisini dikerken bunu uygulayabilirsiniz.


Bizde zaten kuruyan fidanların çukurlarını (20 çukur) açtırırken şans eseri gördük.Bu çukurların bazılarında sıkıntı var bazılarında yok ama biz yinede bu 20 çukura dediğimiz gibi karışımlarımızı yapacağız.Önemli olan diğer çukurlar...

aviator34
14-12-2012, 10:09
Traktörlere takılan burgu makinalarıyla toprağa delikler açtırabilirsiniz. Eğer traktör burgusu bulamazsanız linkteki ürünü inceleyin derim. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.

Linkteki gördüğünüz ürünle kist tabakasını geçemeyebilirsiniz o yüzden mümkünse traktöre takılandan bulun derim. bizim buralarda çukur başına 1 liradan çukur açıyorlar. Bu arada yeriniz kaç dekar ve kaç ağaç var ?

Bu toprak burgu makinasını ben 385 tl. ye aldım 250 adet çukuru 30 cm genişliğinde 60 cm derinliğinde toprak tavında iken güzel bir şekilde açtım (titreye titreye,çok yoruyor) ancak bu makinanın bazı eksileri var toprağı açarken çukurun etrafını sıvıyarak açıyor dikim esnasında bu sıvanan yerleri bel küreği ile vurarak dağıtmazsakileride kök gelişimi açısından sıkıntı yaratabilir diyor kitaplar .Bence en iyisi kepçe tabi fidan dikiminden bahsediyoruz.Birde burgu makinası maximum 80 cm derinlemesine inebiliyor ve bu süre 6-7 dakika alıyor.
Gelelim kili dağıtmaya burgunun 30 cm çapı olmasına bence gerek yok çünkü çap olarak daha küçük olduğu zaman toprağı delmesi daha kolay oluyor.Dediğiniz gibi 20 cm çapı olan ve en kötü 1.5-2 metre derinliğe inebilecek bir burgu (traktör şaftına takılabilen olursa en temizi olur) ile her fidanın 4 köşesine 1 adet açarak yukarıda yazdığınız karışımı kullanırsak netice alınabilir diye düşünüyorum burgu'nun burada artısı ise toprağı delerek açarken en aşağıdaki toprağı döne döne yukarı çıkarıyor bu bakımdan iyi. tabii hep söylediğim gibi bu işlem ancak ve ancak 90 cm ve 120 cm derinlikten alınacak olan toprak analizinin sonucunda çok daha iyi anlaşılabilir.
Benim arazim şu anda 10 dönüm oldu 230 ceviz fidanı var.Bazı yerleri 8x4 yapmıştık şimdi bu kuruyan yerlerdekileri 8x4 ekilen yerlerden bu kış söküp kuruyan yerlere ekeceğiz...

aviator34
14-12-2012, 10:31
Ayrıca siz de biliyorsunuz ki kil tabakası insanı yorar. Killi bir toprağı ıslah etmek zaman, emek, sabır ve en önemlisi para ister. Öncelikle hesabınızı ve analizinizi doğru yapmalısınız. Bir kepçe getirip muhtelif yerlerden çukur açtırıp kil tabakasının alanını ölçmeye çalışın, harcadığınız emek ve paraya değecek mi onu hesap edin ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin. Kil tabakasının en az seviyede olmasını Allah'tan niyaz ederim. Yoksa işiniz gerçekten zor.

Sayın hasan_ka yol gösterici düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum bu yapılacak uygulamayı fotoğraflayıp bu siteye koyarsam güzel bir çalışma olur herhalde.

Bu aldığım burgu makinası.Kulaklıksız tavsiye etmiyorum.desibel olarak kulağa zarar veriyor kitapçığında'da yazıyor,birde çin malı iğrenç bir inglizce çevirisi var ama makina sağlam 2 zamanlı içten yanmalı benzinli motora sahip.
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/384829_10150424078183663_697152617_n.jpg

aviator34
14-12-2012, 10:35
Fotoğrafa dikkatli baktığınızda sol aşağıdaki 2-3 çukurdan çıkan toprak beyaz killi, kireçli gibi bunlar gözden kaçmış.

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/374906_10150430521623663_1051670137_n.jpg

aviator34
14-12-2012, 10:46
Ormana yakın olan arazi bize ait.gölete yakın olan bazı bölgelerde sıkıntı var üst bölgelerde 1.5-2 metre ye kadar hep kara toprak çıkıyor biz aşağı bölgelerde ıslah çalışması yapacağız.


http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/407988_10150430524773663_2145158337_n.jpg

Halil Önen
14-12-2012, 10:55
Ben kaçırdım sevgili aviator,

bu açtığınız çukurlara ne fidanı dikecektiniz?..

pria
14-12-2012, 11:06
Valla ben olsam ya bir dozer bulmaya çalışırdım; tekli riperle hem enine hem boyuna bir metreden fazla toprağı patlatır, altını üstüne getirtirdim..
Bulamasam dahi, güçlü bir traktörle, topuzlu, tekli patlatma çektirirdim bir metre aralıklarla hem enine hem boyuna..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat verirdim bu işlemden önce..
Sonuçta ne kist kalırdı, nede geçirgensiz tabaka..
Eğer bunları yapamıyorsanız bile, böyle burguyla fidan çukuru açmak yerine, bir kepçeyle, 1.5x1.5 eninde 1 metreden fazla derinlikte dikim çukurları açtırırdım..Ama bu işler yazın toprak kuruyken yapılırsa iyi sonuç alınır..
Ben öyle yaptım..hem enine boyuna 2-3 defa patlatma çektirdim, hemde kepçeyle çukur açtırdım..Kumlu kistli çok fakir toprağımda bugün gürbüz fidanlarım varsa bunlara borçluyum..
İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer..

Arazinizin konumunun da çok hoşuma gittiğini belirteyim bu arada..
Güle güle dikin, büyütün..kolay gele..

aviator34
14-12-2012, 11:20
Ben kaçırdım sevgili aviator,

bu açtığınız çukurlara ne fidanı dikecektiniz?..

Halil bey 225 aşılı chandler ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak 25 adet frenquetta

Halil Önen
14-12-2012, 11:29
..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat ...



İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer..

...

Artık çukurlar açılmış...

burgu ile açmak da o kadar kötü değil...


.. Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz. ...

Çukura uygulanacak böyle bir uygulama sorunu tamamen ortadan kaldırır...

Sadece bir sorun olur...

Bu karışımlar ile dikilen fidanlar kesinlikle ilk 2-3 yıl susuz kalmamalı, çünkü fidanların kökleri yanabilir...

Suyu zamanında ve yeterli verilmesi takip edilirse ceviz fidanları çok güzel sürgüne gider...

Halil Önen
14-12-2012, 11:33
Halil bey 225 aşılı chandler ceviz fidanı ve tozlayıcı olarak 25 adet frenquetta

Orman alanından açılan yerlerde meyve ağacı dikimi kök hastalıklarına sebep olabiliyor...

Cukura sönmemiş toz kireç _ birkaç avuç ve çukurun tüm cedarını, ve dibine_ atarsanız iyi olur...Üzerine bir az toprak atıp su da doldurulabilir. Su çektikten sonra fidanlar dikilebilir...

Ya da nogal kullanırsanız sorun çözülmüş olur...

aviator34
14-12-2012, 12:19
Ben sizi fazla yormadan şunuda belirtmeliyim fidanlar 2011 aralıkta açık köklü olarak ekildiler zaten ,yapılacak işlemler dikili fidanlar için geçerli olacak.Aşağıdaki resmi bu yaz çektim,ara tarım olsun diye birde balkabağı ektik.ekmez olaydık

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/603643_10150965527053663_172209364_n.jpg

aviator34
14-12-2012, 12:24
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/311562_10150965526303663_260796505_n.jpg

şimdilik mantık yürütmek açısından bu fotoğraflar yeterli olur sanırım.

aviator34
14-12-2012, 12:47
Valla ben olsam ya bir dozer bulmaya çalışırdım; tekli riperle hem enine hem boyuna bir metreden fazla toprağı patlatır, altını üstüne getirtirdim..
Bulamasam dahi, güçlü bir traktörle, topuzlu, tekli patlatma çektirirdim bir metre aralıklarla hem enine hem boyuna..
Bunları yapmadan da dekara 50-60 kilo granül leonardit+ 1 kilo toz humik asit verirdim..Hatta, dekara 60-70 kiloda triple taban gübresi+ potasyum sülfat verirdim bu işlemden önce..
Sonuçta ne kist kalırdı, nede geçirgensiz tabaka..
Eğer bunları yapamıyorsanız bile, böyle burguyla fidan çukuru açmak yerine, bir kepçeyle, 1.5x1.5 eninde 1 metreden fazla derinlikte dikim çukurları açtırırdım..Ama bu işler yazın toprak kuruyken yapılırsa iyi sonuç alınır..
Ben öyle yaptım..hem enine boyuna 2-3 defa patlatma çektirdim, hemde kepçeyle çukur açtırdım..Kumlu kistli çok fakir toprağımda bugün gürbüz fidanlarım varsa bunlara borçluyum..
İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer..

Arazinizin konumunun da çok hoşuma gittiğini belirteyim bu arada..
Güle güle dikin, büyütün..kolay gele..

Sayın pria ; ''İşin başında en idealini yapmak, sonraki pişmanlıkların önüne geçer '' gerçekten çok doğru yazmışsınız bu işe başlarken tam anlamıyla okuyup bilgilenmediğim için ve toprağın 60-70 cm aşağısında bir şey görmediğimiz için olay bu güne geldi çattı.Fidanlar ekilmemiş olsa idi geniş geniş istediğimizi yazardık sadece alt üst yapılacak toprağın içine konulacak karışımı tartışır noktayı koyardık :)) şimdi sanırım iş biraz daha zor.

1.Fidanlar ekili iken bu uygulama nasıl yapılabilir ? Yazdığınız kepçe olayını en başından beri düşünüyorum fidanın 70 cm çapını enine ve boyuna 1,5 metre derinliğinde kazdırarak karışımları atabiliriz hatta ben bir fotoğraf bulayım sıcağı sıcağına üzerinde çalışalım. hemen yüklüyorum...

Halil Önen
14-12-2012, 12:54
... Ve bu delikleri belli açtıktan sonra bol su ile hümik asit uygulayıp uzun bir süre beklettikten sonra içine dere kumu, gübre, kompost, leonardit, klinoptilolit vb malzermeler karıştırıp çukura doldurursunuz.


Fidanın etrafında en az 4 adet delik açılırsa hem kil tabakası mekaniki olarak darbe alır hem de açtığınız çukurlar drenaj vazifesi görür.



Sn.hasan.ka nın önerisi de güzel ve daha az masraf içerir...

...
1.Fidanlar ekili iken bu uygulama nasıl yapılabilir ?....

aviator34
14-12-2012, 13:22
Sn.hasan.ka nın önerisi de güzel ve daha az masraf içerir...



Halil bey sayın hasan_ka nın yazdığıda dediğiniz gibi gayet ekonomik ve pratik geliyor.Yinede alternatif üretmeye çalışıyorum.
Aşağıdaki fotoğrafın siyah noktalarını fidan olarak varsayalım kırmızı çizgiler ise kepçenin açacağı enine ve boyuna çukurlar olsun maliyet açısından tamam çok tutabilir ama böyle bir çalışmada fidanlara dokunmadan,yerlerinden oynatmadan toprağın ıslahı mümkünmü **** başarılı olunabilir mi ?
Yoksa Hasan beyin dediği gibi kusurlu bulduğumuz fidanların 4 köşesinden traktörün şaftına bağlanan burgu makinası ile 20 cm çapında 1,5 metre derinliğinde çukurlar açsak ve karışımlarımızı bu deliklere koyup kapatsak nasıl olur ?
**** hiç çukur açmadan killi kireçli olan bu bölgelere leonardit,cips,zeolit vs. uygularsak başarılı olunabir mi ? **** bu yazdıklarım gibi başka fikirler bulabilirmiyiz ? karışmamıştır umarım

http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/322745_10151168678198663_1118812202_o.jpg

hasan_ka
14-12-2012, 17:16
Sn. Aviator34 bana sorarsanız çok endişe edilecek bir durum yok. Fidanlarınızı ekeli zaten 1 sene olmuş yaklaşık %10 gibi bir kuruma olmuş bu da çok anormal bir durum değil. Kurumalar kist tabakasıyla direk alakalı değil gibi görünüyor zaten ağaçlar 1 senede o kadar kök atamaz. Durum çok acil olmadığı için 10 düşünüp 1 hareket edebilirsiniz :) Öncelikle bahçenin alt toprak haritasını tahmini olarak çıkarırsanız daha iyi olur. Mesela önce talanın uzun kısmında her 10 15 fidanda bir derinlemesine çukur açtırın nerede sert,beyaz ve geçirimsiz kist tabaka çıkıyor ona bakın. Daha sonra tarlanın kısa olan tarafından 3 5 fidanda bir çukur açtırın. Çıkan toprağa göre tahmini bir kist alanı kafanızda oluşur. ona göre hareket edersiniz. bu şekilde 10 15 çukuru kepçe 1 saatte açar size 80 100 tlye mal olur. Diyelim ki 20 fidanın altında kist tabakası var, korkulacak bir durum yok. O zaman ya burguyla ya kepçeyle fidanın köklerine hava aldırmayacak şekilde çukurlarınızı açtırın içinden çıkan taş gibi kistleri, verimsiz toprağı çıkarın güzel bir karışım hazırlayıp çukurları geri kapatın. Eğer daha fazla alanda sıkıntı varsa ona göre tekrar konuşuruz. Umarım çok küçük bir alan çıkar da fazla uğraşmazsınız. İyi şanslar dilerim kolay gelsin.

rise_com
14-12-2012, 19:32
Açık köklü ağaç ektik demişsiniz. Açık kök ekimde %10 fire çok değil, güzel oran olarak değerlendirilir.

Elinize sağlık, bahçenizin yeri çok güzel maşallah

aviator34
15-12-2012, 12:25
Açık köklü ağaç ektik demişsiniz. Açık kök ekimde %10 fire çok değil, güzel oran olarak değerlendirilir.

Elinize sağlık, bahçenizin yeri çok güzel maşallah

Sağolun ,varolun yolunuz uzunköprüye düşerse buyurun bi çayımı kahvemi için.

Toplam 241 fidan ekildi zaiyat % 14 ama orman tarafındaki fidanları 8x4 ekmiştim fidanlar uykuya dalınca bu fidanları kuruyanların yerlerine ekeceğiz.Hem bahçede rahatlamış olur 8x4 ekim ilk bakışta cazip geliyor ama çok sık bir ekim şekli.

%14 bana göre iyi çünkü eğimli bir arazide basınçlı musluk kullanmadan damlama sulama yapmak SUDOKU oynamak gibi :))

aviator34
15-12-2012, 17:17
Sn. Aviator34 bana sorarsanız çok endişe edilecek bir durum yok. Fidanlarınızı ekeli zaten 1 sene olmuş yaklaşık %10 gibi bir kuruma olmuş bu da çok anormal bir durum değil. Kurumalar kist tabakasıyla direk alakalı değil gibi görünüyor zaten ağaçlar 1 senede o kadar kök atamaz. Durum çok acil olmadığı için 10 düşünüp 1 hareket edebilirsiniz :)

Bu anlatımın üzerine bence fazla bir şey eklemenin lüzumu yok.Böyle bir çalışmayı Zamana yayarak Kaliteli bir işçilik ile uygularsak kesinlikle sonuç alınabilir.

Öncelikle bahçenin alt toprak haritasını tahmini olarak çıkarırsanız daha iyi olur. Mesela önce talanın uzun kısmında her 10 15 fidanda bir derinlemesine çukur açtırın nerede sert,beyaz ve geçirimsiz kist tabaka çıkıyor ona bakın. Daha sonra tarlanın kısa olan tarafından 3 5 fidanda bir çukur açtırın. Çıkan toprağa göre tahmini bir kist alanı kafanızda oluşur. ona göre hareket edersiniz

1 ay önce bu yıl Kuruyan fidanlarımından 20 tanesini kepçe ile 150cm X 150cm açtırdım bu çukurlar bahçenin her tarafında var.Orman tarafındakiler 8x4 olduğundan buraları 8x8 e seyrelteceğim.Bahçenin bu bölümü havalanmıyor diye düşünüyorum, birde sığ oldumu iyice havasız kalacaklar. (halil bey'in dediği gibi sönmemiş kireci **** ona benzer bir işlemi dikimden önce bilip'de uygulasaymışım orman tarafındaki fidanlarda daha az kuruma olurdu heralde çünkü en fazla bu koridorda kuruma var)

Şimdi bu açılan fidan çukurlarının killi kireçli vs. olanlarından bu hafta sonu 2-3 tanesinden 30-60-90-120cm lerinden toprak tahlili için numune alınacak.Geçen yıl 30 ve 60cm den alındı ama yinede karşılaştırma yapmak için iyi bir fırsat olur. Ph ve diğer besin değerlerinin değişimi vs.

bu şekilde 10 15 çukuru kepçe 1 saatte açar size 80 100 tlye mal olur. Diyelim ki 20 fidanın altında kist tabakası var, korkulacak bir durum yok. O zaman ya burguyla ya kepçeyle fidanın köklerine hava aldırmayacak şekilde çukurlarınızı açtırın içinden çıkan taş gibi kistleri, verimsiz toprağı çıkarın güzel bir karışım hazırlayıp çukurları geri kapatın.

Derinlik olarak 60cm den sonra 5-6 tane fidan çukurlarında böyle kil kireç (buna tam olarak kil kireç denemez analiz sonuçlarından sonra net olarak bir şeyler söylemek mümkün) görmüştük buda çok az bir sayı. http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/149735_10151170217403663_829530017_n.jpg

http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/774_10151170219208663_173185888_n.jpg
Fakat kepçe ile 150cm den açılan fidan çukurlarına bu sayı Tahmini 70-80 fidan yapıyor.bizde bu şekildekilerine müdahale etsek yeterli olabilir.Yıln en uygun belirli zamanlarında bakım takvimi oluşturmak gerekiyor sanırım...

aviator34
15-12-2012, 18:03
Şimdi bu açılan fidan çukurlarının killi kireçli vs. olanlarından bu hafta sonu 2-3 tanesinden 30-60-90-120cm lerinden toprak tahlili için numune alınacak.Geçen yıl 30 ve 60cm den alındı ama yinede karşılaştırma yapmak için iyi bir fırsat olur. Ph ve diğer besin değerlerinin değişimi vs.

Kime sorduysam antalya'daki Laben tarımsal analiz laboratuvarını tavsiye ettiler.Buradaki ilgili cihazlarda diğer şirketlerde olmayan 'alınamayan besin değerleri' ile ilgili sonuçlarıda analiz raporlarına koyuyorlarmış ve bu işin başında Bitki Besleme uzmanı akademisyenler ( Prof. Dr. Rıfat Yalçın) danışmanlığında ve ekibi analiz sonuçlarına göre müşteriye ileriye dönük tavsiyelerde bulunuyorlarmış sekreterin söyledikleri bunlar 1 haftada da sonuçları mail yolu ile gönderiyorlarmış.Siz türkiyenin neresinden olursa olsun kargo ile ulaştırıyorsunuz hepsi bu.
Şimdi bu kadar güzel şeyler yazdım ücretinide yazmassam olmaz 0-30cm 95 tl olmasıda gayet normal :)) 4 kat toprak tahlili 0-30cm.30-60cm.60-90cm. 90-120cm = 380 tl :))

cebrail-
23-12-2012, 15:49
organik yaprak gübresi yapımı
meyve posalarından sıvı yosun hümik asit çinko
meyve enzimleri 20 kg org madde miktarı % 15
hümik asit 20 kg org madde %10 hümik asit %15
yosun sıvı 20 kg org madde %10
çinko sülfat 22.8 kg %22 zn
sitrik asit 00.5 kg
su 16.7 kg
karıştırıcı birkazana önce su sonra sitrik asit diyer ürünleride tektek kazana ilave edilir yaklaşık 2 saat kadar karışır tam homojen olduğunda sonlandırılıp bir süzek nen süzerek kutulara konulur
buürünler kendim ürettim yosunu hümik asit meyve enzimlerini
leonardit fiyatları dikkatimiçekti 60 tl 50 tl diye gördüm
ben 15 tl alıyorum k maraş ta organik madde miktarı % 78 hümik fulvik asit %58 25 kg torbalar

ekizilaslan
06-01-2013, 22:04
Elbistanın hanım köylüsü olarak :D gayretlerinizi destekliyorum ve ben de kullanıyorum. tek kelimeyle muhteşem

pria
08-01-2013, 22:26
Beyaz topraklarda en çok güvendiğim iki silah

EM ve leonardit.

Fidanları dikerken leonardit kullanıyorum, haftaya da diktiğim fidanlara bukaşi uygulayacağım.

1,5 dönüm toprağın heryerinde çukur açtım ,bir tane bile solucana rastlamadım umarım leonardit ve bukaşi ile sağlıklı bir toprağa kavuşurum.

Ardıından bir yerlerden kilo ile solucan bulmak kaldı :)

http://www.agaclar.net/forum/1064603-post1796.htm
http://www.agaclar.net/forum/1073871-post1810.htm

tiryaki
23-01-2013, 23:01
Bence Toprağın yapısı organik maddece yeterli ise bitki üzerinde daha çabuk etki için Leonardit yerine Humat kullanılmalıdır.


Halil Bey Selamlar,
Benim toprağımın organik madde oranı düşük: 30 cm %0.5 - 60cm %0.4 civarında.
Yukarıdaki yorumunuza göre bu durumda granül ya da toz kullanmam daha doğru olur diye anlıyorum, doğru mu?

Emin olmak istedim çünkü TKİ hümasın maliyeti ile toz / granül leonardit (ofre agrohum) arasında 3-4 kat fiyat farkı var. Hesap fidan başına 100cc, diğerini 1 kg olarak yapıldı.

teşekkürler

pria
23-01-2013, 23:38
Ben geçen hafta zeytinliğime DoktorTarsa'nın toz humatını attım..
Yarım kiloluk Docto Humate'ları Çanakkale Ziraat Odasından oldukça kelepir fiyattan 10 liradan aldım..
http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik

Şimdilik dekara 1 kilo attım..yarım kilo da mart 15 te budama zamanı yine sulandırıp toprağa püskürteceğim..
Maliyet açısından hesaplarsak:

5 kilo humat 100 lira..İçinde 3 kilo humik asit var..%60 hesabıyla..

Aynı humik asiti sıvı olarak alıp atsaydım 30 litre TKİ humas almak zorundaydım..
TKİ humasın 20 litresi 92 lira olduğuna göre 30 litresine 137 lira ödeyecektim..

Yani, kısacası, toz humat ile TKİ humas arasında pek öyle sizin dediğiniz gibi 3-4 kat fiyat farkı yok ama, toz humat atmak hem daha ekonomik hemde toprakta netice almak için daha etkili..
Kolay gelsin.

Halil Önen
24-01-2013, 00:31
Halil Bey Selamlar,
Benim toprağımın organik madde oranı düşük: 30 cm %0.5 - 60cm %0.4 civarında.
Yukarıdaki yorumunuza göre bu durumda granül ya da toz kullanmam daha doğru olur diye anlıyorum, doğru mu?

..

Toprağın organik yapısını iyileştirmek için _iyi değerlerde_ Leonardit kullanmak daha iyi. Nasıl açıklanır bilemem ama ben aradaki farkı gördüğüm için böyle düşünüyorum...

aviator34
24-01-2013, 10:23
Ben toz leonardi'ti sağolsun çamtepe nin tavsiyesi ile hazem Kimya'dan aldım özellikleri çuvalın üzerinde yazanla aynı.

Tonaj başına fiyat çok daha uygun oluyor.Tonaj dışında fiyat inanılmaz fahiş.
1 tonuna 700 tl ye anlaştım.25 kg'lik çuvallarda çuval başı 20 tl 'ye geliyor.Nakliye konusundada orta bir yol bulduk daha sonra ben araç buldum kendim nakliyeyi sağlayacağım.

Leonardit kullanımını killi ve kireçli toprakların ıslahı için düşünmüştüm.Ancak bazı makaleleri ve bu konunun sayfalarının hepsini okuduktan sonra kesinlikle toprağın organik yapısını düzeltmek için ve yazamadığım bir çok faydalı iş için kullanılmasında fayda görüyorum.Kış bakımına yetişemedim ama bahara hazırlıklarıma başladım.

ilk aşamada 300 fidana 2'er kilodan 1 ton Kullanacağım.


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424521_10151229432793663_215047829_n.jpg

pria
24-01-2013, 10:45
Sayın aviator34..
Toz humat ile toz (granül) leonardit oldukça farklı şeyler diye biliyorum ben..
Humat doğrudan çözünen,bitki tarafından hemen alınabilen, çabuk etkili,tepkimeyle elde edilmiş bir humikasit konsantresi, toz leonardit ise koşullara bağlı olarak toprakta çözünen ve humikasit salınımlı bir madde..
Yanılıyor muyum acaba?
Humatı yapraktanda verebilirsiniz ama granül leonarditi suda eritilerek yapraktan verilip yarar sağlanabileceğini sanmıyorum..
İkisi farklı maddeler..
Biri görünürde çok çok ucuz gibi ama topraktaki işlevinin pratik olduğunu sanmıyorum..
Ben iki yıl bahsettiğiniz granül leonarditi verdim zeytinliğime..ayrıca tepkimeye girmesi için 3x15 gübreyle birlikte saçtım toprağa..ama bu yıl humatı tercih ettim..

aviator34
25-01-2013, 07:41
Sayın aviator34..
Toz humat ile toz (granül) leonardit oldukça farklı şeyler diye biliyorum ben..
Humat doğrudan çözünen,bitki tarafından hemen alınabilen, çabuk etkili,tepkimeyle elde edilmiş bir humikasit konsantresi, toz leonardit ise koşullara bağlı olarak toprakta çözünen ve humikasit salınımlı bir madde..
Yanılıyor muyum acaba?
Humatı yapraktanda verebilirsiniz ama granül leonarditi suda eritilerek yapraktan verilip yarar sağlanabileceğini sanmıyorum..
İkisi farklı maddeler..
Biri görünürde çok çok ucuz gibi ama topraktaki işlevinin pratik olduğunu sanmıyorum..
Ben iki yıl bahsettiğiniz granül leonarditi verdim zeytinliğime..ayrıca tepkimeye girmesi için 3x15 gübreyle birlikte saçtım toprağa..ama bu yıl humatı tercih ettim..

Sayın pria Ben sizin yazdığınız yazı ile kıyaslama yapmak için yazmamıştım.Bu marka leonarditten kullananan varmı **** alan varsa kaç para vermiş onun için yazmıştım ama olsun bu sayede humat'ın ne olduğunu öğrenmiş oldum bende TKİ nin humas'ından almıştım 20 litre baharda kullanacağım...

saygılar

pria
25-01-2013, 17:44
alan varsa kaç para vermiş onun için yazmıştım

Ben 2011 ve 12 yıllarında sizinle aynı fiyatlardan granül leonardit alıp kullandim zeytinliğime..Dekara 50'şer kilo civarında..
Fakat markası değişikti; OR-GÜB'tü..
Biga'da hala 25 kilosu 20 lira..ayrıca borlu..

organiksa
02-02-2013, 09:07
LEONARDIT

Dr. Boris Levinsky diyorki!..

Dünyanın bütün kimyacıları birleşsek bu inanılmaz ve eşsiz maddeyi
oluşturabilmemiz mümkün değildir,
Canlı ve cansız maddeler arasındaki bağı oluşturan HUMATLAR tabiat
ananın bize bir armağanıdır

İlk defa ABD-Kuzey Dakota Eyaletinde Dr. Leonard tarafından bulunmuş olmasından dolayı bu adı almıştır.

hümik asitler iyon değişim kapasitesi ve tamponlama özelliği (pH dengesi) gibi fiziko-kimyasal özellikleri de büyük oranda belirlemektedir. Bu özellikler sadece bitki besin maddelerinin bitki tarafından alınması ve toprakta tutunmasını sağlamakla kalmaz, toprak tuzlanmasının (asiditesinin) olumsuz etkilerinden de korumaktadır. Yeterli düzeyde hümik asit içeren bir toprağın bitki gelişimi ve büyümesine olumlu ve net bir etki sağlayacağı kati delillerle ortaya konmuştur.

**Hümik maddelerin hücre büyümesine ve bölünmesine olan etkisini gösteren birçok rapor bulmak mümkündür. Ayrıca hümik asitlerin tohumların çimlenme kalitesini ve bitkinin vitamin içeriğini arttırdığı kanıtlanmıştır.
**Canlıların hastalık ve zararlılara karşı direncini arttırmaktadır.
**Hümik asit çok hassas bir ajan gibi çalışmakta, zar geçirgenliğini arttırmakta, hücre bölünmesini hızlandırmaktadır.

anti viral(virüs önleyici) özelliği gösteren humik asitin, vücut direncini arttırıcı özelliği nedeniyle domuz gribinden korunmaya karşı en etkili madde olduğu belirtiliyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tutar, anti viral(virüs önleyici) özelliği gösteren humik asitin, vücut direncini arttırıcı özelliği nedeniyle domuz gribinden korunmaya karşı en etkili madde olduğunu, domuz gribine karşı yürütülen bilimsel çalışmalarda humik asitten yararlanılması gerektiğini söyledi.

Humit asitin bilinen en güçlü anti oksidan, anti viral, anti mikrobiyal, radikal yakalayıcı ve en iyi vücut düzenleyici olması nedeniyle, insan sağlığı üzerinde olumlu sonuçlar verdiğinin bilimsel olarak ispatlandığını kaydeden Tutar, dünyadaki birçok bilim adamının humik asit üzerinde çalıştığını söyledi.

ilim adamları humik maddelerin canlı organizmaların geçmişteki yapılarından gelen DNA’larının küçük parçacıklarından daha farklı bir şey olmadığını keşfetmişlerdir. Diğer bir deyişle, humik maddeler hayata anlam, enerji, sağlık ve dünya ile onun içinde yaşayan canlı türlerine yenilik vermesi bakımından ‘tabiatın sütü’dür. Bu ‘süt’ sağlık ve tıp tarihindeki en önemli buluşlardan biri olmaktadır.

LEONARDİT

Bahçenizi hangi maliyetlerle yaptırırsanız yaptırın , iyi bir bakım uygulamadığınız sürece emekleriniz boşa gidecektir.
Bahçeniz çoğunlukla bitkilrden, yani canlılardan oluşur, ve onlarda bizler gibi doğru beslenmeye , suya ve bakıma ihtiyaç duyarlar.
bazı bitkilerin besin ihtiyaçları diğerlerinden farklıdır, bununla birlikte topraklarda çeşitlilik gösterdiğinden, her toprak için aynı gübreyi uygulamak iyi sonuç vermeyecektir.
Bahçenizin gübre ihtiyacını belirlemek için konuyu iyi bilen birisiyle görüşmeniz zaman ve paradan tasarruf sağlayacaktır.
Çimlerinizi sürekli biçtiğinizi düşünürsek her biçimde bir miktar besininde topraktan uzaklaştığını düşünebiliriz. Bunu telafi etmessek toprağımızdan eski verimi alamayız. Çimin sağlıklı ve güzel görünebilmesi için gerekli ürünlerle takviyesi, bahçenizin mutlu bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır.
Bitkilerin gerekli besinleri rahatça alabilmesi için toprağın PH değerlerinin dengede olması önemlidir. Bunun için bir toprak analiziyle işe başlayabilir **** deneyimli bir uzmanın gözlemlerinden yararlanabilirsiniz.
Bundan sonra toprağı iyileştirmek için gerekli olan malzemelerin temini ve uygulması sorununuzu çözecektir.
bahçenizin aylık periyodik bakımında bahçenizin ihtiyaç duyduüu besinleri temin etmekteyiz. bununla birlikte kendinizde satınalıp uygulamak istediğinizde size yardımcı olabiliriz.

LEONARDİT KULLANIMI

Toprağı iyileştirici organik bir üründür. Doğal bir ürün oluşu , organik tarımın önemli girdilerinden biri olmasını sağlamıştır. Leonardit toprağı iyileştirmekte ve bitkilerin besin alımını tetiklemektedir. Kurak geçecek havaları dikkate alırsak toprağınızın su tutma kapasitesini arttırmak bir çözüm gibi görünebilir. Bunun için çim ekerken tu tutucu malzemelerle toprağınızı takviye ederek, susuzluk sorununa kısmen çözüm getirebiliyoruz.
Su tutucuları bizde **** kendinizde uygulayabilirsiniz. Gerek bahçenizde ve gerekse saksılarınızda rahatlıkla su tutucuları uygulayarak, daha az aralıklarla bitkilerinizi sulamanız mümkündür. leonardit uygulamalarıyla bahçenizde iyi sonuçlar alabilirsiniz. Bunun için lütfen bizi arayın.

Leonardit Hakkında Genel Bilgiler:

Toprakların sürdürülebilir kullanımını devam ettirmek, çevre kirliliğini azaltmak ve dünyada organik tarıma olan talebin artması gözönüne alındığında azotlu ve fosforlu ticaret gübrelerinin kullanımını aza indirmek amacıyla organik gübre kullanımına ağırlık verilmesinin gerektiği ortaya çıkan bir gerçektir. Bu bakımdan ülkemizde bulunan organik kaynaklar yeterli miktarlardadır. Bu kaynaklardan birisi de toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirebilecek nitelikte olan Leonardit materyalidir.
Pekçok araştırmacı tarafından tanımlanmış olan leonardit, yağışlı bölgelerde bitki bolluğu yüzünden ötrofik, oksijeni az olan, göl diplerinde çürümüş maddelerin çözülmesiyle oluşmuş, plastik yapılı, organik maddesi kolay tanınan ve bol miktarda organizma artığı içeren sedimenter birikimler şeklinde ifade edilebilir. Leonardit, yüksek oranda karbon ve humik asitler içeren, kömür düzeyine ulaşmamış doğal bir organik materyaldir ve organik madde içeriği % 75 gibi bir değere ulaşabilmektedir. Leonardit, içerisinde organik madde bulunan koyu renkli ve yumuşak tatlı su çamurtaşıdır. İçerisindeki organik maddeler az veya çok görülebilir. Suyu besin ve oksijence zengin olan bataklık veya göllerdeki çökelmelerle oluşur. Havasız ortamda oluşan tortul kayaçlardır.

Leonardit genellikle yeşil renkli olmakla beraber kahverengide olabilir. Kuruduğunda rengi açılarak gri renk olur. Yaş durumda iken elastik, kauçuk yapıdadır. Tansiyon ve eğilme sonucu kolay kırılma gösterir. Kuruduğunda kuvvetlice büzülerek düşük yoğunlukta sert toprakları oluşturur.

Leonardit, toprak sınıflandırma sistemlerinde, organik topraklar ordosunda ele alınmaktadır. Çeşitli alt tip ve varyetelere ayrılmaktadır. Çamurumsu yapıda, gri, gri-kahverengiden siyahımsıya kadar değişen renklerde, besin maddesi, oksijen ve sularda yaşayan organizmalarca zengin, çeşitli miktarlarda organik madde içeren, alg kapsayan tabakalarda bitkilerin fazla ayrışmaları sonucu oluşan bir çeşit toprak olarak düşünülmektedir.

Leonardit materyali bitki besin elementleri bakımından toprakla kıyaslandığında, fosfor (P 2 O 5 ) yönünden yüksek, potasyum (K) bakımından fakirdir, kalsiyum karbonat içerikleri çok yüksek, toprak reaksiyonları (pH) nötr civarındadır. Mikro elementlerden bitki tarafından alınabilir Fe, Mn, Cu, Zn analizleri yapılmış ve bu mikro elementlerin yeter düzeyde olduğu saptanmıştır. Leonardit materyalinin bitki gelişimini engelleyecek düzeyde bor içermediği belirlenmiştir.

itki besin elementleri içermesi, toksik element içeriğinin düşük olması ve humik asit içeriğinin yüksek olması nedeniyle ülkemizde bugüne kadar yapılan araştırmaların büyük bir kısmında leonardit'in gübre olarak kullanım potansiyeli üzerinde özellikle durulmuş ve bitki verimine etkisi, gübre değeri, organik madde içeriği ve humin madde içeriğinin değerlendirilmesi gibi konularda çabalar sarfedilmiştir. Bates ve Jackson (1980), kuru bazda linyit, torf, humus ve leonardit materyallerinin genellikle %5 - %20 arasında hümik asit içerdiğini rapor etmiştir. Humik maddelerin kök gelişimini, sürgün gelişimine göre arttırdığı, makro besin elementlerinin alınmasında etkili oldukları, metal katyonları ile kompleks oluşturdukları, bazılarının alımını arttırıcı, bazılarının da alımını azaltıcı etkide bulundukları yapılan araştırmalarla ortaya konulmuştur. Humin maddelerin uygun mineral besin maddelerinin bulunduğu ortamlarda toprakların biyolojik özellikleri üzerine olumlu etkilerde bulunduğu birçok araştırmayla ifade edilmiştir.

Önemli bir humik ve fulvik asit kaynağı olan leonardit Alternatif Tarımın ürettiği toprak düzenleyicilerde kullanılan diğer organik madde kaynağıdır. Üretimde kullanılan leonarditin organik madde düzeyi %50 üzerinde olup %40 düzeyinde humik asit içermesi önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca uygun pH (%6.5) düzeyi ve tuzsuz olması leonarditin tarımsal açıdan kullanımında büyük yararlar sağlamaktadır.

Tamamen organik kökenli olan ve oluşumu yüzbinlerce yıl alan Leonardit toprağa organik madde dışında humik ve fulvik asit sağlayarak toprağın kimyasal ve fiziksel kalitesini olumlu yönde geliştirmektedir. Leonardit özellikle Türkiye gibi toprakları kireççe zengin ortamlarda sağladığı organik asitlerle bitki besin maddelerinin alımını arttırmaktadır. Başka bir ifadeyle topraklarımızda yıllardır yanlış gübreleme sonucu birikmiş olan fosfor, potasyum gibi besin elementlerini çözerek bu besin elementlerinin alımını sağlamaktadır. Leonardit yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle sulama suyunun topraktan hemen uzaklaşmasını engelleyerek düşük su tüketimini sağlamaktadır.

Önemli bir humik ve fulvik asit kaynağı olan leonardit Alternatif Tarımın ürettiği toprak düzenleyicilerde kullanılan diğer organik madde kaynağıdır. Üretimde kullanılan leonarditin organik madde düzeyi %50 üzerinde olup %40 düzeyinde humik asit içermesi önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca uygun pH (%6.5) düzeyi ve tuzsuz olması leonarditin tarımsal açıdan kullanımında büyük yararlar sağlamaktadır.

Tamamen organik kökenli olan ve oluşumu yüzbinlerce yıl alan Leonardit toprağa organik madde dışında humik ve fulvik asit sağlayarak toprağın kimyasal ve fiziksel kalitesini olumlu yönde geliştirmektedir. Leonardit özellikle Türkiye gibi toprakları kireççe zengin ortamlarda sağladığı organik asitlerle bitki besin maddelerinin alımını arttırmaktadır. Başka bir ifadeyle topraklarımızda yıllardır yanlış gübreleme sonucu birikmiş olan fosfor, potasyum gibi besin elementlerini çözerek bu besin elementlerinin alımını sağlamaktadır. Leonardit yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle sulama suyunun topraktan hemen uzaklaşmasını engelleyerek düşük su tüketimini sağlamaktadır.
Toprağa % 0,5 ve % 0,25 oranlarında Sodyum Leonardit uygulanması sonucu çimen veriminde % 24,7 ve %14,4 oranlarında artış sağlanmıştır.
Bir tütün tarlası 3 bölüme ayrılmıştır. Bir bölüme hiç gübre ve Leonardit uygulanmamıştır. 2 ay sonra yapılan dikkatli bir inceleme sonunda gübre ve Leonardit atılmayan bölgede yetişen tütünde gövdenin zayıf olduğu ve azot eksikliği tespit edilmiştir. Leonardit uygulanan bölgede yetişen bitkilerin ise sağlam yapıda ve sağlıklı yeşil renkte oldukları belirlenmiştir.
Leonarditin süs biberlerinin gelişmesine etkisini inceleyen bir araştırma yapılmıştır. Yaklaşık 70 kg/dekar oranında Leonardit kullanılmıştır. Leonardit kullanılan bölümde biberler daha büyük boyutta daha ağır ve daha koyu kırmızı renkte olmuştur. Ayrıca, toprak yüzeyinin hemen üzerinde fazladan kökler oluşmuştur.
Farklı kaynaklardan elde edilen humik asitlerin mısır fideleri ve algae gelişmelerine etkisi incelenmiştir. Gelişmeyi düzenleyici ve hızlandırıcı en uygun humik asit oranları: mısır için 5 ppm ve algae için 60 ppm bulunmuştur. Bu oranlarda humik asit kullanıldığı durumdaki verim artışları ise; mısır için ( düşük inorganik madde içeren topraklarda ) % 30-%35 , algae için % 100 olmuştur. Humik asitin hangi kaynaktan elde edildiği test sonuçlarını etkilememiştir.
Topraktaki humik asit oranı arttıkça bitki içerisindeki fosfor konsantrasyonu da ( ürün seviyesine bağlı olmadan) artmıştır. Humik asit uygulaması ile bitkinin tepe kısımlarında yüksek demir konsantrasyonu, köklerde ise daha düşük demir konsantrasyonu gözlenmiştir.
Leonarditin ( ve humik asitin ) bitki gelişmesinde en etkili olduğu toprak türleri , düşük organik madde içeren toprak türleri olmuştur.
Leonardit, normal gübre ile birlikte, meyve ağaçlarında kullanılmıştır ve gelişmeye etkisi test edilmiştir. Leonardit’in etkisi ile gövde kesit alanların %24-%47 arası oranlarında daha fazla büyüdüğü bulunmuştur.
Rusya genelinde yapılan araştırmalarda, farklı bitkilerin yetiştiği tarlalara humik asit düşük dozda uygulanmıştır.

Elde edilen verim artışları şöyledir:
Salatalık...................................... % 34
Domates(Rivermen).................... % 23
Domates(Sonato)....................... % 17
Patates....................................... % 28
Mısır............................................ % 30
Arpa............................................ % 55
Beyaz Pirinç............................. % 20
USA, Breau of Mines (Freeman, 1970 ) tarafından yapılan arazi ve laboratuar araştırmalarında, % 84,3 humik asit içeren Leonarditin patates, soya fasulyesi ve mantar kültürü üretimde verime etkisi incelenmiştir. Araştırmalar, ürünlerin veriminde büyük artışlar olduğunu göstermiştir. North Dakota'daki bir başka araştırmada da (Agvise Inc, 1977-1979 )arpa üretiminde önemli verim artışı sağlandığını bulunmuştur.
Rusya’da da Leonardit’in ürün verimini büyük ölçüde arttırdığını kanıtlayan bir çok araştırma yapılmıştır. V.T. Syabryai (1965) Toprağa Leonardit ve NPK uygulanması sonucu, patates üretiminin 6.100 kg/ha'dan 15.000 kg/ha'ya ve lahana üretiminin 5.600 kg/ha'dan 16.500 kg/ha'ya çıktığını göstermiştir. Arpada da verimin önemli ölçüde arttığını ve bitkinin çok daha hızlı büyüdüğü tespit edilmiştir.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan ayrıntılı araştırmalara göre aşağıdaki tarım bitkilerinin üretilmesinde Leonardit kullanılması ile: Darı üretiminde:%60, buğday üretiminde, %37 ve mısır üretiminde %15 oranlarında verim artışı sağlanmıştır.
Leonarditin bütün tarım ürünlerinde verimi önemli ölçüde arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçektir. Rusya ve diğer eski USSR Cumhuriyetlerinde yapılan uygulamalı araştırmalar sonunda bazı bitkilerde Leonardit kullanılması ile elde edilen verim artışları aşağıdaki oranlarda bulunmuştur.
Buğday %13-25 Domates %20-30
Arpa %15-18 Lahana %25-30
Karabuğday ve Darı %25-50 Elma %8-20
Mısır %30 Üzüm %25-30
Patates,havuç,pancar,turp %25-40 Bütün narenciyelerde %30-60
Pamuk %10-30 Çayır,çimen,çim %100'e kadar
Salatalık %34-38

Bunların dışında çiçek yetiştiren firmalardan alınan bilgilere göre: üretilen gül ve papatyanın miktarı %30-100 arasında artmıştır, köklenme fazlalaşmıştır ve çiçeklerin açma zamanında 10-15 gün arası erkencilik sağlanmıştır.
Leonardit tarım ürünlerinde sadece verimi arttırmakla kalmamaktadır. Ürünün kalitesini de iyileştirmektedir. Leonardit uygulanınca tarım bitkilerinin bünyelerinde daha fazla besleyici - yararlı elementler toplanmaktadır. Örneğin;

Leonardit kullanılması ile :
C vitamini: Pancarda % 100' e kadar, turpta % 30' a kadar artmıştır.
Carotene: Pancarda % 100' e kadar, lahana da % 25 artmıştır.
Riboflavin: Bazı sebzelerde % 8-14 oranında artmıştır.
Niacin: Pancarda %79 ,lahanada %42 ve turpta % 50 artmıştır.
Pancar ve lahana yapraklarında protein %16-18 ve fosfor %26-28 oranlarında artmıştır.
Patateste daha fazla nişasta birikmiştir.
Ketende daha kaliteli lifler oluşmuştur.
Köklerde daha kaliteli yağlar birikmiştir.
Pamukta nükleer asit oranı hızla artmıştır.
Ayçiçeği tohumlarında yağ oranı hızla artmıştır.
Domatesteki şeker ve C vitamini % 45 oranlarına kadar artmıştır.

Mısır, patates,salatalık, kıvırcık gibi bazı tarım ürünlerinin yetiştirilmeleri sırasında oldukça fazla azot gübreleri kullanılır. Prof. Khristeva ve öğrencileri yaptıkları araştırmalarda toprağa Leonardit ilave edilmesi ile kullanılan azot miktarında % 50 azalma olduğunu bulmuşlardır.
Ayrıca, Leonarditin cholorosis bitki hastalığını bütünüyle önlediği ABD'nde kanıtlanmıştır.
Yapılan araştırmalarda; normal gübreleme programı ile birlikte Leonardit kullanıldığı durumla, sadece normal gübreleme programının uygulandığı durum karşılaştırılmıştır. Leonardit kullanılması ile elde edilen verim artışları, diğer sonuçlar ve araştırmayı yapan kuruluşlar aşağıda sıralanmaktadır:
Bitki Araştırma Sonucu Araştırmayı Yapan Kuruluş
Soğan %25 verim artışı.%6 zayiat azalışı. Novajo Agriculture Production Industry and New mexico State University
Havuç % 84 verim artışı Novajo Agriculture Production Industry and New mexico State University
Patates %5 verim artışı Daha fazla orta boy patates Novajo Agriculture Production Industry and New mexico State University
Fasulye %10 verim artışı Fasulye tanelerinin boyutu %3,5 oranında arttı. Novajo Agriculture Production Industry and New mexico State University

ÇİM,SÜS VE ÇEVRE BİTKİLERİ
Bitki Araştırma Sonucu Araştırmayı Yapan Kuruluş
Çim, (sarmaşık çim) Renk ve kalitede iyileşme Azot oranında düşme Michigan State UniversityP.Rieke. T.Nikolai,B.Leach
Çim, (sarmaşık çim) Gelişme hızlandı. Yoğunluk ve renkte iyileşme North Carolina State UniversityDr. Charles Peacock, S.Dorer
Bermuda çimi Yüksek çim kalitesi hızlı büyüme University of FloridaJohn L. Cisar
St.Augustine Çimi %24 verim artışı Wilkinson Farm, FloridaKeith Trenow
Vinca-Salvia Büyüme indeksinde %7 artış kuru ağırlığında %83 artış University of Georgia Dr.Tim Smalley
Kırmızı Meşe 2 mm' den büyük köklerde %65 artış2 mm' den küçük köklerde % 77 artış University of GeorgiaDr. Tim Smalley
Narenciye fideleri % 24 oranında daha hızlı gelişme Becker GrovesLynn Ellis
Live meşesi 10 ay içerisinde calipergelişmesinde, % 4,5 artış Lone Star Growers / Color Spot.Chris. Fox

Lee ve Bartlett (1976) yaptıkları araştırmalarla: mısır yetiştirilen toprağa humik asit ilave edilince kök ve sürgünlerde gelişmenin canlandığını, hızlandığını ve mısır veriminin %87 arttığını bulmuşlardır. Bu araştırmalarda, ayrıca topraktaki humik asit oranı arttırıldıkça bitkideki fosfor oranında arttığı da kanıtlanmıştır. Bu araştırma, humik asitin bitkilerin topraktaki fosforu alma yeteneklerini nasıl arttırdığını göstermektedir.
Merkez California' da domates yetiştirilen bitişik 4 tarlanın 2 tanesine sadece 5kg/dekar oranında Leonardit uygulanmıştır. Leonardit uygulanan iki tarladan ortalama 1 ton/ dekar daha fazla ürün alınmıştır.
Yine aynı yerde , 6 domates tarlasını her birinin yarısına , arka arkaya iki yıl, Leonardit uygulanmıştır. Leonardit uygulanan bölgeler ile uygulanmayan bölgeler arasındaki farkın ikinci yıl daha fazla olduğu ölçülmüştür. Verim artışı ikinci yıl daha fazla olmaktadır.
U.S. Agronomy Associates tarafından California, Washinton ve Idaho eyaletlerindeki pamuk, yonca, patates ve elma tarlalarında ve bahçelerinde yapılan testlerde, Leonardit uygulanınca verimin % 20 oranına kadar arttığı bulunmuştur.
ABD' nin batısındaki büyük çiftliklerde Leonardit uygulanması ile ilgili geniş çaplı araştırma ve testler yapılmıştır. Bu testlerde, Leonardit’in önemli ölçüde verim artışı sağlanmasının yanısıra, kullanılan su ve gübre miktarlarında da küçümsenmeyecek azalmalara neden olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Leonardit sürekli kullanılınca , her geçen yıl verim artışı bir önceki yıla göre daha fazla olduğu gibi , su ve gübre ihtiyacı da bir önceki yıla göre biraz daha azalmıştır. Üçüncü yılda ,sulama suyu miktarında % 15 ve tarlaya atılan fosfat gübre miktarında % 10 oranlarında azalma olduğu bulunmuştur.
Sladky' nin yaptığı araştırmalarda humik asidin domates fidelerinde çimlenmeyi ve büyümeyi çok hızlandırdığı bulunmuştur. Aşağıdaki şekil Sladky' nin araştırma sonuçlarını göstermektedir. 50 ppm oranında humik asit kullanılınca kök ve gövdede büyüme 2 misline yakın artmıştır.
Humik asitin, kavun bitkisinin kök ve sürgünlerinde büyümeyi nasıl etkilediği aşağıda şekilde yer almaktadır. En uygun humik asit oranı 37 ppm bulunmuştur. Bu oranda humik asit kullanılınca kökler 2 misline yakın ve sürgünler 2 mislinden fazla büyümüştür. Salatalık için ise, en uygun humik asit oranı 100 ppm bulunmuştur.

SONUÇ

Leonardit veya Leonardit’ten elde edilen humik asit ile, Dünyanın çok farklı bölgelerinde ve bizzat tarlada ( veya serada ) yapılan uygulamalı testlerin sonuçları özet olarak anlatılmıştır. Bu farklı yerlerde ve farklı bitkiler için yapılan testlerin ürün verimi artışıyla ilgili sonuçları bir araya getirilerek ayrı bir tablo yapılmıştır ve aşağıda verilmektedir.
Hem yazıda anlatılan örneklerden, hem de aşağıdaki tablodan
kolayca anlaşılabileceği gibi, Leonardit ( ve humik asit ) her türlü toprakta ve her türlü üründe, tartışmasız bir şekilde çok önemli oranlarda verim artışları sağlamaktadır.

Aynı bitki için farklı testlerde farklı verim artışı oranları bulunmasının nedenleri:
Toprak niteliklerini farklı olması,
Kullanılan Leonardit ( veya humik asit ) kalitelerinin farklı olması,
İklimsel farklılıklar,Test şartlarının ve test yöntemlerinin farklı olmasıdır.


Organik madde bitkisel ve hayvansal kalıntıların toprağa karıştırıldığında belirli bir süre sonunda biyolojik ve fiziko-kimya olaylara maruz kalarak bozunma daha sonrada parçalanma olur. Bu dokuların organik kısımlarının bozunup parçalanmasına humifikasyon, inorganik kısımlarının bozunup parçalanmasına mineralizasyon denir. Organik maddelerin humifikasyona girmesi topraktaki mikro organizmalar tarafından sağlanır. Mikro organizmalarının en büyük beslenme kaynağı C (Karbon) grublarıdır.


Bu olayların devamı süresince ortaya çıkan ürün Hümik asittir. Humik asitler uzun ömürlü organik maddeler olup, katyon değişim kapasitelerinin bütün organik gübrelerden daha yüksek olması sebebi ile besin maddelerini en yüksek düzeyde absorbe ederek, bitkiler ile toprağa doğal ve organik bir yolla yaşamsal besin maddelerini makro, mikro (izelementler) ve vitaminleri, aminoasitleri sağlamanın en mükemmel bir yoludur. Hümik asitler toprakta, hayvan gübresinde, torf yataklarında, denizlerde, linyitte, leonarditte bulunur. En önemli kaynak Leonardit’dir. Leonardit linyitin kömürleşme esnasında yüksek oksidasyona uğramış halidir.
Leonardit bitki gelişim düzenleyicisidir. Bu nedenle gübrelerle kullanılması gerekmektedir. Gübrelerin etkinliğini artırır ve toprakta yıkanıp yitmesini engeller. Leonardit organik madde olarak tamamen ayrıştığı için hayvan gübresi ve kompost gibi toprakta parçalanıp gitmez. Bahsedilen organik maddelrin parçalanmasında C/N oranı çok önemlidir. Bu gibi maddelerin toprağa verilmesinde azotun tutulmasını ve bitkiye verilmesinde sorunlar yaratabilir. Bunun sonucunda da mikroorganizmalar tarafından tüketilir ve humus formuna dönüşmez ve mineralize olur.

tiryaki
02-02-2013, 09:56
Leonardit ve Hümik asit mucize sunmuyor. Kullanmaya karar vermeden önce Denizakvaryumu'nun alıntıladığı şu yazıyı okumakta fayda var.

http://www.agaclar.net/forum/567063-post28.htm

Safranlı
02-02-2013, 10:30
evet çok enteresan bir bakış açısı
düşününce insan hak veriyor
temel problem sadece ve sadece organık madde eksikliğidir
diyerleri iştah şurubudur

cebrail-
10-02-2013, 14:22
Ben toz leonardi'ti sağolsun çamtepe nin tavsiyesi ile hazem Kimya'dan aldım özellikleri çuvalın üzerinde yazanla aynı.

Tonaj başına fiyat çok daha uygun oluyor.Tonaj dışında fiyat inanılmaz fahiş.
1 tonuna 700 tl ye anlaştım.25 kg'lik çuvallarda çuval başı 20 tl 'ye geliyor.Nakliye konusundada orta bir yol bulduk daha sonra ben araç buldum kendim nakliyeyi sağlayacağım.

Leonardit kullanımını killi ve kireçli toprakların ıslahı için düşünmüştüm.Ancak bazı makaleleri ve bu konunun sayfalarının hepsini okuduktan sonra kesinlikle toprağın organik yapısını düzeltmek için ve yazamadığım bir çok faydalı iş için kullanılmasında fayda görüyorum.Kış bakımına yetişemedim ama bahara hazırlıklarıma başladım.

ilk aşamada 300 fidana 2'er kilodan 1 ton Kullanacağım.


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424521_10151229432793663_215047829_n.jpg

sn arkadaşlar benim bildiğim leonardit organik madde hümikfulvik asitten yükksekolur burda gördüğüm leonardit %75 hümik asit %70 organik madde yazıyor normalde %75 organik madde %55 veya %60 hümik asit olur leonarditin organik maddesi hümik asit oranına göre yüksek olur ben afşinde alıyorum %78 organik madde %58 de hümik fulvik asit içerisi

fındıkçı74
10-02-2013, 19:30
fidanlarımda bu yıl karden leonardit kullandım 3 yaşlı fidana 2 kilo leonardit ve 1 yemek kaşığı izotarın toz potasyumunu verdim inşallah faydalı olur saygılar

abay54
11-02-2013, 20:07
fidanlarımda bu yıl karden leonardit kullandım 3 yaşlı fidana 2 kilo leonardit ve 1 yemek kaşığı izotarın toz potasyumunu verdim inşallah faydalı olur saygılar

fiyatları konusunda da bilgi verirmisiniz..

fındıkçı74
13-02-2013, 15:13
Kdv kargo dahil 25 kiloluk çuvalı 20 tl bayiden satışları 25 kilo 10 tl

mimeren
28-02-2013, 23:48
Ben toz leonardi'ti sağolsun çamtepe nin tavsiyesi ile hazem Kimya'dan aldım özellikleri çuvalın üzerinde yazanla aynı.

Tonaj başına fiyat çok daha uygun oluyor.Tonaj dışında fiyat inanılmaz fahiş.
1 tonuna 700 tl ye anlaştım.25 kg'lik çuvallarda çuval başı 20 tl 'ye geliyor.Nakliye konusundada orta bir yol bulduk daha sonra ben araç buldum kendim nakliyeyi sağlayacağım.

Leonardit kullanımını killi ve kireçli toprakların ıslahı için düşünmüştüm.Ancak bazı makaleleri ve bu konunun sayfalarının hepsini okuduktan sonra kesinlikle toprağın organik yapısını düzeltmek için ve yazamadığım bir çok faydalı iş için kullanılmasında fayda görüyorum.Kış bakımına yetişemedim ama bahara hazırlıklarıma başladım.

ilk aşamada 300 fidana 2'er kilodan 1 ton Kullanacağım.


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/424521_10151229432793663_215047829_n.jpg

Merhabalar sayın aviator34,

Yukarıda yazdığınız ürünün bileşenlerini inceledim,
bende almayı düşünüyorum. Bu bakımdan sormak istiyorum;
bahsettiğiniz markaya ait leonardit ürünü alabildiniz mi,
kullanım sonuçları için erken tabi ki.

Sipariş safhası, nakliye, ürünün size ulaştığı andaki fiziki durumu,
kullanılabilirlik vb gibi, ilk gözlemlerinizi aktarabilir misiniz?

aviator34
01-03-2013, 08:40
Merhabalar sayın aviator34,

Yukarıda yazdığınız ürünün bileşenlerini inceledim,
bende almayı düşünüyorum. Bu bakımdan sormak istiyorum;
bahsettiğiniz markaya ait leonardit ürünü alabildiniz mi,
kullanım sonuçları için erken tabi ki.

Sipariş safhası, nakliye, ürünün size ulaştığı andaki fiziki durumu,
kullanılabilirlik vb gibi, ilk gözlemlerinizi aktarabilir misiniz?

Selamlar sayın mimeren

Ben 1 ton aldım.700 tl verdim nakliyeyi yazdığım gibi anlaşırız demiştik sonra ben kendi binek aracımla 2 sefer'de götürürüm dedim.Yoksa 200 km. için 100 tl falan konuşulmuştu.
Kullanım olarak geçen hafta fidan dikim harcına 2 çuval karıştırdım.Ben silivride trakya bölge bayinden alıyorum,Barış bey var çok yardımcı oluyor ancak 1 tonun altında 25 kg'lık fiyat 20 tl den 40-50 tl ye çıkıyor. DİKKAT !!!


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/v/s280x280/861836_10151298660948663_1183805199_n.jpg?oh=9644a 0bd99224e40cae9fdfcf5a40ad2&oe=513219E3&__gda__=1362266172_899a72b1a2eab4596349d94a03f4775 5

Perhan
01-03-2013, 09:57
Böyle yazmakla olmaz. Analiz sonuçları hangi labratuvarda alınmıştır. Altında hangi labratuvarının yetkililerin imzası vardır. Ortaya ciddi belge kolmak gerekir. Ayrıca uygulama yapılan yerlerde neticeleri de görmek gerekir. Yani topraktaki işlerliğide iyi olmalıdır.

aviator34
01-03-2013, 10:58
Tekrar başa dönmek istemiyorum 32 sayfasının 20 si analiz raporları ile dolu.Defalarca 10 kez yapılmış bir muhabbet. Ben hazem kimyayı araştırdım internet sitelerinde analiz raporları var.Bakmak isteyen Oradan da bakabilir.

MeyveliTepe
01-03-2013, 11:39
Böyle yazmakla olmaz. Analiz sonuçları hangi labratuvarda alınmıştır. Altında hangi labratuvarının yetkililerin imzası vardır. Ortaya ciddi belge kolmak gerekir. Ayrıca uygulama yapılan yerlerde neticeleri de görmek gerekir. Yani topraktaki işlerliğide iyi olmalıdır.

Bir ürün için özel firmalardan alınmış analiz raporlarına pek itibar etmemek gerek. Bazı firmaların tescil belgeleri düşük olduğu halde çok yüksek değerli analiz raporları gösteriyorlar. Analiz raporu almak için laboratuara 1 kg numune göndermek yeterlidir ve o 1 kg'ın nereden gittiği belli değildir, raporun üzerine isim ve firma olarak istenilen şey yazdırılabilir.

Bu yüzden mutlaka hangi değerlerle tescil edildiğine bakılmalı ve bakanlık tescil değerleri esas alınmalı. Tescil değeri yüksek bir ürünün, satılan tüm paketleri asgari olarak resmi tescil değerlerine sahip olmak durumundadır. Aksi halde firma ciddi hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalır. Analiz raporunun bu bakımdan hiç bir bağlayıcı yaptırımı yoktur ve maalesef müşteri kandırmak için kullanan çok oluyor.

mimeren
01-03-2013, 14:39
Dünya ölçeğinde böyle bir forum ortamında dahi
net yanıta ulaşmak görüyoruz ki
sorunlu ve zaman alıcı olabiliyor.

Bana göre "bir kez" kazıklanabiliriz.
Büyük çaplı alım yapmak zorunda olanlar ticareti gereği riske girmek durumunda zaten.
Onlara bir şey diyemeyeceğim ama kişisel bahçesi için alım yapanlar
ufak alımlar ile deneyerek sonuçlarını zaten paylaşacaktır.
Benim gibi zaman ile kavgası olanlar, Leonardit maden sahibi amcası dayısı bulunmayanlar
beklemeyecek, 5-10 birim alıp deneyecek ve sonuçları paylaşacaktır.
Yazık kazıklayana.

Böylesi bir örgütlü sanal ortam üyesi isek... mazallah.

Ben şahsen hemen tüm alışlarımda ağaçlar.net forum üyeliğimi bir şekilde ifade ediyorum.

Yine ben tüm bahçe alış faturalarımın adres altına şunu da ekletiyorum.
agaclar.net üye no:742141

MeyveliTepe
01-03-2013, 17:59
Dünya ölçeğinde böyle bir forum ortamında dahi
net yanıta ulaşmak görüyoruz ki
sorunlu ve zaman alıcı olabiliyor.

Bana göre "bir kez" kazıklanabiliriz.
Büyük çaplı alım yapmak zorunda olanlar ticareti gereği riske girmek durumunda zaten.
Onlara bir şey diyemeyeceğim ama kişisel bahçesi için alım yapanlar
ufak alımlar ile deneyerek sonuçlarını zaten paylaşacaktır.
Benim gibi zaman ile kavgası olanlar, Leonardit maden sahibi amcası dayısı bulunmayanlar
beklemeyecek, 5-10 birim alıp deneyecek ve sonuçları paylaşacaktır.
Yazık kazıklayana.

Böylesi bir örgütlü sanal ortam üyesi isek... mazallah.

Ben şahsen hemen tüm alışlarımda ağaçlar.net forum üyeliğimi bir şekilde ifade ediyorum.

Yine ben tüm bahçe alış faturalarımın adres altına şunu da ekletiyorum.
agaclar.net üye no:742141

İlgilendiğiniz ürünün web sitesine baktm. Belgeler (http://www.hazemkimya.com/tr/kurumsal-enterprise-2/belgeler-documents)bölümünde diğer ürünlerinin yanı sıra Flash-otd ve flash-otd-a isimli ürünlerinin bakanlık resmi tescil belgelerini koymuşlar. Bu belgelerdeki değerler ilan ettikleri ve sizin de resmini alıntıladığınız değerlerle uyumlu. Bir sorun görünmüyor.

mimeren
01-03-2013, 21:02
İlgilendiğiniz ürünün web sitesine baktm. Belgeler (http://www.hazemkimya.com/tr/kurumsal-enterprise-2/belgeler-documents)bölümünde diğer ürünlerinin yanı sıra Flash-otd ve flash-otd-a isimli ürünlerinin bakanlık resmi tescil belgelerini koymuşlar. Bu belgelerdeki değerler ilan ettikleri ve sizin de resmini alıntıladığınız değerlerle uyumlu. Bir sorun görünmüyor.

Teşekkürler...
Bana da
neticeyi yaz ortası ve sonu,
resimleriyle paylaşmak düşer artık.
:)

mimeren
02-03-2013, 14:39
Leonarditi Konyalı bir firmadan sipariş edeceğim
ama önce sizinle paylaşmak istedim.

agaclar.net forum üyesi olduğunu öğrendiğim Muhammed bey ile muhatap oldum.
40 torba (1 ton) için, 500 TL ye adrese teslim anlaştık.
Belgeleri aşağıdaki gibi, ne dersiniz.
1
374251
2
374252

Linkte şudur.
http://tuana-organik-gubre-leonardit.ticiz.com/certificates

MeyveliTepe
02-03-2013, 18:01
Tesciline göre, ilgili yönetmeliğe göre sahip olması gereken asgari humik+fulvik asit (%40) miktarına sahip, PH biraz yüksek. Maliyeti uygun geliyor ise içerik/maliyet performans değerlendirmesi size ait olmak üzere bir problem yok. En azından %40'lık malzemeye %70'lik dememişler :)

mimeren
02-03-2013, 20:09
Sayın MeyveliTepe,
Yanıtınız üzere biraz daha araştırdım.
Talip olduğum ürünün dahil olduğu aralık:

----------------------Düşük Kalite Orta Kalite Yüksek Kalite
Hümik asit içeriği ( % ):....35-50........50-65........65 - 85
Organik mad mik(% ) : .....min 35.......min 50....... min 65
pH değeri :.................... 6,5 ± 1.....5,5 ± 1 ........4 ± 1
C/N : ............................21 ± 1 ......19 ± 1 .......17 ± 1
Özgül ağırlık (gr/cm3) :....1,4 ± 0,1 .1,2 ± 0,1....0,8 ± 0,1
Bazik solüs çözünrlk : .......düşük ........orta .........yüksek

Aramaya devam.

Tekrar teşekkürler.

fındıkçı74
14-03-2013, 18:35
iyi akşamlar sayın Tuana organik forumda satışınız olacakmı ağaçlar net üyelerine 25 kilouk parekende kargo dahil fiyatınız ne kadar?

fındıkçı74
14-03-2013, 18:45
Tuana organiğe ait

iyi akşamlar parekende fiyatlarınız ne kadar?

Perhan
14-03-2013, 19:59
Benim eşim değerler tabiiki çok önemlidir. Ama sonuçta kullanılan leonarditin getirdiği netice en önemlisidir. Hem toprak iyileşecek, hemde ürünümüzden alacağımız sonuç çok güzel olacak. Değeri çok iyi olmuş ama hiçbir sonuç alınmamışsa bunun ne değeri vardır? Ürünü incelerken hem değerlere hemde uygulama sonrasında neticesine bakmakta yarar olduğunu düşünüyorum.

tuana organik
18-03-2013, 13:54
organik madde 40-40 humik asit 40-40 torbası 15 tl
organik madde 60-70 arası humik asit 45-50 arası 25 tl
KDV dahil

tuana organik
18-03-2013, 14:00
Kargo dahil torba fiyatı 25 tl dir ambarla göndermelerde kargo ücreti düşer

MeyveliTepe
20-03-2013, 23:05
Sayın MeyveliTepe,
Yanıtınız üzere biraz daha araştırdım.
Talip olduğum ürünün dahil olduğu aralık:

----------------------Düşük Kalite Orta Kalite Yüksek Kalite
Hümik asit içeriği ( % ):....35-50........50-65........65 - 85
Organik mad mik(% ) : .....min 35.......min 50....... min 65
pH değeri :.................... 6,5 ± 1.....5,5 ± 1 ........4 ± 1
C/N : ............................21 ± 1 ......19 ± 1 .......17 ± 1
Özgül ağırlık (gr/cm3) :....1,4 ± 0,1 .1,2 ± 0,1....0,8 ± 0,1
Bazik solüs çözünrlk : .......düşük ........orta .........yüksek

Aramaya devam.

Tekrar teşekkürler.

İstediğiniz gibi ve uygun bir malzeme bulabildiniz mi?

Bu gibi malzemeler hacimli ve ağır olduğu için ister istemez bulunduğunuz yere olan mesafe önem kazanıyor. Bazen navlun malzeme tutarı kadar maliyet oluşturabiliyor.

Bu yüzden uygun malzeme ararken (malzeme + Navlun) değeri en düşük fakat tesciline göre humik+fulvik asit değerleri en yüksek malzemeyi bulmayı hedeflemelisiniz.

Ek: Bulacağınız alternatif ürünlerin hali hazırda geçerli organik sertifikalı olmasına dikkat etmekte yarar var.

Not: Tarımda Kullanılan Bitkisel Menşeili Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal Enzim İçerikli ve diğer ürünlerin üretimi, ithalatı, ihracatı ve Piyasaya Arzına dair Yönetmelik (http://members.wto.org/crnattachments/2012/tbt/TUR/12_2906_00_x.pdf) Ek4 No 2'de Leonardit Bir Toprak Düzenleyici olarak minimum özellikleri ile tarif edilmiştir. Burada konulan özel bir not ile; "Bitki gelişim düzenleyicisi ve bitki koruma ifadeleri kullanılmayacaktır" denilmiştir.

Organik gübre üretim izni, lisans belgesi verilen kuruluşlar ve tescil belgesi düzenlenen gübreler (http://www.bugem.gov.tr/Bilgi_veri/Organik%20g%C3%BCbre%20%C3%BCretim%20izni,%20lisan s%20belgesi%20verilen%20kurulu%C5%9Flar%20ve%20tes cil%20belgesi%20d%C3%BCzenlenen%20g%C3%BCbreler.xl s)adresinde ise hali hazırda organik sertifikası olan her türlü organik girdi listelenmekte, iptal olanlar da belirtilmektedir. Sadece Leonardit için değil, yukarıdaki yönetmelikte anılıp uygun olarak sertifikalandırılmış tüm girdiler burada görülebilmektedir (bazen uygun ürün ararken çok yararlı oluyor).

tuana organik
22-03-2013, 13:23
60-70 organik madde humik fulvik asit 45-55 arası tarımla uğraşan bahçesi olan tüm değerli üreticilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermeye ihtimam göstermektedir.İhtiyacı olan tüm üreticilerin ihtiyaçlarına perakende de cevap verilir.

MeyveliTepe
23-03-2013, 18:27
Sn.Tuana_organik, ürününüz ile ilgili verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Bu başlık satışa yönelik olmayıp ürünler hakkında ve leonardit'in işlevleri hakkında genel bilgi paylaşımı olduğu için mesajınızdaki fiyat ve telefon bilgisini siliyorum. İlgilenen üyeler web sitenizden size ulaşabilirler. İstiyorsanız site yönetimi ile görüşerek alış-veriş alanında satışa yönelik faaliyet de yürütebilirsiniz.

Firmanızın 4912 ve 4913 tescil numaraları ile biri toz, diğeri granül olmak üzere iki adet organik toprak düzenleyici ürün tescili mevcut.

Bu anlamda, organik toprak düzenleyicisi sıfatıyla organik tarım girdisi olarak kullanılmasına izin verilmiş.

Her iki ürününüzde de garanti edilen içerik olarak %40 humik+fulvik asit bulunduğunu yayınlamakta olduğunuz tescil belgelerinizde gördüm.

Ancak yukarıda iki ayı ürün olarak bahsettiklerinizden biri galiba başka. Fiyatı diğerine göre daha pahalı olan (%45-%50 dediğiniz), tescillerde (http://www.tuanaorganikgubre.com/galeri.html)ve
Organik gübre üretim izni, lisans belgesi verilen kuruluşlar ve tescil belgesi düzenlenen gübreler (http://www.bugem.gov.tr/Bilgi_veri/Organik%20g%C3%BCbre%20%C3%BCretim%20izni,%20lisan s%20belgesi%20verilen%20kurulu%C5%9Flar%20ve%20tes cil%20belgesi%20d%C3%BCzenlenen%20g%C3%BCbreler.xl s)listesinde yer alanlardan biri midir?

Anlayışınıza sığınarak şunu söylemeliyim; bildiğiniz gibi bu piyasa biraz toz-duman. Eline (hangi numuneyle alındığı dahi belli olmayan) bir rapor alan leonardit satmaya çalışıyor.

Oysa o raporun hiç bir hükmü şahsiyeti bulunmuyor ve satın alan çiftçiyi korumuyor. Bu sebeple garanti edilen içeriğin aynı zamanda bir sorumluluk belgesi de olması sebebiyle geçerli tescil değerleriyle ürünleri takip etmeye çalışıyoruz.

Rizeli53
20-04-2013, 15:14
birileri bu hümik asit i 1 lt suya kaç ml karıştırılacak diye açıklayabilir mi acaba. herkesin birkaç dekar arazisi yok. kendi çapımda domates, biber, salatalık, fidesi yetiştiriyorum ama ticari amaçlı değil.

aviator34
25-04-2013, 08:52
birileri bu hümik asit i 1 lt suya kaç ml karıştırılacak diye açıklayabilir mi acaba. herkesin birkaç dekar arazisi yok. kendi çapımda domates, biber, salatalık, fidesi yetiştiriyorum ama ticari amaçlı değil.

Eğer TKİ humas 'tan aldıysanız 0312 540 17 72 numara'dan ayhan bey'den bilgi alabilirsin.
Meyve ağaçlarında yaş başına 100 ml. örnek; 5 yaşında 500 gr. humik asidi 5 **** 10 katı su ile incelterek verilir.

Rizeli53
02-05-2013, 15:07
agrohum isminde diye bir gübre varmış. bunu hakkında bilgisi olan ya da daha önce kullanmış olan varmı acaba ? Ve bu gübre salatalık, domates ve biberlerde kullanılabilir mi?

fındıkçı74
05-05-2013, 14:34
agrohum isminde diye bir gübre varmış. bunu hakkında bilgisi olan ya da daha önce kullanmış olan varmı acaba ? Ve bu gübre salatalık, domates ve biberlerde kullanılabilir mi?

agrohum gübre değil leonardit firmaları Ankarada orfe teknik diye bir firma ben telefon açtım en az 1 ton almak şartıyla gönderiyorlar fiyatı piyasaya göre biraz pahalı ben deneme yapmak için 1 çuval istedim göndermediler nedense neden en az 1 ton kuralı koydular anlayamadım bir sürü hobi üreticileri var deneme için bile gödermiyorlar.

Rizeli53
06-05-2013, 15:37
sayın fındıkçı74 gübre mi değil mi diye sormamıştım ki. Ben de orfeteknik ten aldım sadece bir kereliğine mahsus bir torba gönderelim dediler ve de ücrette istemediler ama kargo bedeli 42 lira tuttu :)) Her neyse de benim merak ettiğim konuya da kimse cevap vermediğine göre kimse bu ürünü kullanmamış demek ki..

MeyveliTepe
06-05-2013, 16:33
Agrohum bir gübre değil, yüksek efsaflı bir leonardit. Toprak düzenleyici olarak kullanılır ve tüm leonarditlerde olduğu gibi yavaş yarayışlı bir humik ve fulvik asit kaynağıdır. 4 Sene önce alıp kullanmıştım.

idris şenol
06-05-2013, 20:17
Agrohum bir gübre değil, yüksek efsaflı bir leonardit. Toprak düzenleyici olarak kullanılır ve tüm leonarditlerde olduğu gibi yavaş yarayışlı bir humik ve fulvik asit kaynağıdır. 4 Sene önce alıp kullanmıştım.
sayın meyvelitepe leonardit konusunda bu sitede sizden başka ciddi anlamda araşırma yapıcak 5 kişi zor çıkar
sizden ricam benim yapmak istediğim ve yapamadığım leonardit in faydalarını örnek çalışmayla şahit parsel oluşturark bir çalışma yaparmısınız:)

MeyveliTepe
07-05-2013, 10:39
Sn.idris şenol, açıkçası bu sıralar odaklandığım denemeler leonardit ile ilgili değil. 2011 sonbaharında bahçenin tamamına dekara 1,5 ton olacak şekilde leonardit vermiştim (http://blog.meyvelitepe.org/2011/10/23/killi_topraga_radikal_cozum/). Bu yüzden artık şahit denemesi yapabilmem mümkün değil :)

pria
23-05-2013, 00:45
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutar, "Egzama, yara iyileştirici ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan humik madde kene çıkarma işleminde de kullanılabilir" dedi.


Humik asitle kene çıkarılabilir - Gerçek Gündem (http://www.gercekgundem.com/?p=546593)

oz26
23-05-2013, 15:41
Eğer TKİ humas 'tan aldıysanız 0312 540 17 72 numara'dan ayhan bey'den bilgi alabilirsin.

Az önce Ayhan Bey'le görüştüm. Saksı için 1 Litreye 1 çay kaşığı oranını ve her sulamada verilmesini önerdi. Çok ilgili bir kişi. Teşekkürlerimi sunuyorum.

antihistaminik
27-05-2013, 16:39
genta'nın BIOTOTAL sivi haldeki humik asit urununu aldim.. kullanim orani icin sirketi aradim. dialog soyle:
....
yetkili: 10 litreye 1 kapak ...
ben: ml olarak nedir ?
yetkili: onun hesabi zor .... ama soyle diyeyim .. 1 litreye 2 ml
ben: ???? peki tesekkurler..

pek guven vermeyen bir konusma oldu anlayacaginiz..
bu urunu kullanan var midir ???

leonardit01
20-08-2013, 03:10
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim arkadaşım. leonardit tamda sizin anlattığınız gibi kullanılır. bu işin uzmanı biziz. leonardit üreticisi olarak size teşekkür ederim. üretim ve detay bilgi isteyen arkadaş varsa sorabilir.

vetman996
20-08-2013, 11:39
Leonardit ve Hümik asit mucize sunmuyor. Kullanmaya karar vermeden önce Denizakvaryumu'nun alıntıladığı şu yazıyı okumakta fayda var.

http://www.agaclar.net/forum/567063-post28.htm

evet çok enteresan bir bakış açısı
düşününce insan hak veriyor
temel problem sadece ve sadece organık madde eksikliğidir
diyerleri iştah şurubudur
Merhaba Değerli Dostlar.
Formlarda çok değerli bilgiler var. Paylaşımda bulunan dostların fikirlerini okudukça adeta beyin fırtınası gerçekleşiyor. Olaylara sadece ticari gözle bakmadığınızda daha objektif sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Mikrobiyal sıvı gübreler toprakta organik madde olmadığı zaman hiç bir işe yaramadığını deneyerek gördüm. Sayın denizakvaryumun dediği gibi organik madde eksik olan toprağa leonardit eklediğinizde elde edeceğiniz fayda sınırlıdır. Topraktaki organik maddeyi yükseltebilmek için doğal organik gübre kullanmamız gerekiyor:

Büyükbaş- küçükbaş hayvan gübreleri eğer yığın halinde uzun süre fermente edildiğinde farklı bir forma dönüşüyor ve etkisi azalıyor. Tavuk gübreleri ise işlemden geçse bile kokusu nedeniyle kullanıcıyı etkiliyor.

Kimyasallarla zehirlenmiş topraklarımıza ne yapabiliriz diye düşünürken (Ayrıca topraksız tarımda çilek denememizdeki lezzeti daha da artırmak için) solucan gübresinin içerdiği organik madde miktarı, yüksek miktarda humik madde içeriği, enzimler, humik ve fulvik asitleri, aminoasitleri, vitaminleri, doğal fitohormonları, mikro ve makro elementleri, toprak mikro organizmaları içermesi nedeniyle solucan gübresi üretimine başladık. Henüz ruhsat alamadık ama süreç devam ediyor.

Amacımız bu mucize gübreyi çok uygun fiyatlarda kullanıcılarımıza sunmaktır. Ruhsat aldıktan sonra ücretsiz numune dağıtımımız olacaktır.

Paylaşımdaki asıl amacım ise Leonardit solucanlara verilen mama içerisine katılarak solucanlardan elde edilen gübrenin humik asit miktarı yükseltilebilir mi? Bu konuda yapılan bir çalışma var mı acaba.

Selamlar... Saygılar...

torkulu
21-08-2013, 12:30
arkadaşlar ,bir sitede leonardit gördüm almak istiyorum sizce içeriği nasıl?,alınabilirmi?

içeriği:
Toplam Organik Madde %40
Toplam Asit (hümik+fulvik) %40
Maksimum Nem %25
pH Aralığı 5,5 - 7,5

bu değerler yeterlimidir? sadece saksı bitkileri için kullanacağım. fiyatı oldukça makul 12 tl, toz halinde
teşekkürler...

torkulu
21-08-2013, 14:23
sormayı unuttum yukarıdaki içeriğe göre örneğin 5 lt bir saksıya ne kadar kullanmalıyım? yani 5 lt saksıya 200 gr gibi bir oran yeterlimidir? **** daha fazla mı atayım?

Adalet Yağcı
07-09-2013, 22:24
Satıcı komşuma Leonardit olarak bu ürünü tavsiye etmiş.
300 m² bahçesinin toprağını yumuşatmak ve iyileştirmek için, 25 kg. 40 çuval, çuvalı 15 tl. den satmış.

Ben 40 çuval ürünün bahçeye fazla geleceğini düşünüyorum.
Bu ürün hakkında ustaların görüşlerini alabilir miyim?

Ürün bildiğimiz kömür tozuna benziyormuş, ben geçtiğimiz yıllarda Leonardit almıştım, yanlış hatırlamıyorsam 25 kg. 60 tl. vermiştim.
Satıcı 25 kg. Leonarditin 300 m² bahçeye yeteceğini söylemişti.

Bu ürün kaliteli midir, ne zaman ve nasıl uygulanmalıdır?
Teşekkürler şimdiden.

439487

439488

MeyveliTepe
07-09-2013, 23:14
Garip bir durum.

Çuvalda görünen 2764 tescil numarada Er-Ka Tarım şirketine tescillenmiş,"NP'li Özel Kaplama Gübre (Fertinova NP)" diye bir şey var. Bu etiket ile pek ilişkilendiremedim.

MP 24, Salaş, Kobimiz diye bahsedilen içerikler nedir, bilmiyorum.

HF Azot nedir bilmiyorum. Toplam azot gibi bir şey ise %28 azot epey yüksek.

300 m2 yere 40 torba, dekara 3,5 ton gibi şey yapar ki olağanüstü fazla. İçinde gerçekten %28 azot varsa bahçede ne varsa yakması lazım.

%70 leonardit denmiş. Nasıl bir leonardit olduğu belirsiz.

Firmanın bir web sitesine rastlayamadım. Dolayısıyla ilave bir bilgi edinme şansı yok gibi.

Mine Pakkaner
07-09-2013, 23:50
Hiç akıl karı bir etiket değil. Meyvelitepe sizin bilmiyorum dediklerinizi inanın 33 senedir ben de duymadım.

FatihBahce
08-09-2013, 08:20
Azotla beraber oranların toplamı %100'ü geçiyor ki matematiksel bir hata var.

Adalet Yağcı
08-09-2013, 22:15
Sayın MeyveliTepe, Mine hanım, FatihBahce;

Yorumlarınızı komşuma ilettim, ürünü almaktan vazgeçtiler.
Bunun yerine kendilerine İZOTAR ÜRÜNÜ 'PERLHUMUS' önerdim.
Sizlerin bu konuda daha iyi önerileriniz olursa komşuma iletirim.
Ben de bu sene Perlhumus kullanmayı düşünüyorum, sebzelerime çiftlik gübresi kullandığım halde hiç verim alamadım bu yaz.

MeyveliTepe
08-09-2013, 22:23
Adalet hanım, bu gibi ürünlerde navlun maliyeti belirleyici oluyor. Bulunduğunuz yerde belirli bir marka önermektense en az navlun maliyetine ve en yüksek humik+fulvik asit oranına (tescilinden) sahip malzemeyi bulup kullanmak rasyonel bir davranış olur.

Mine Pakkaner
08-09-2013, 22:31
Adalet Hanım, iyi kaliteli bir kompost bulursanız leonardit ile yarı yarıya karıştırarak toprağa verin. Fark yarattığını göreceksiniz.

Adalet Yağcı
08-09-2013, 22:35
Çok teşekkür ederim Mine hanım.
Araştıracağım.

Adalet Yağcı
08-09-2013, 22:41
Adalet hanım, bu gibi ürünlerde navlun maliyeti belirleyici oluyor. Bulunduğunuz yerde belirli bir marka önermektense en az navlun maliyetine ve en yüksek humik+fulvik asit oranına (tescilinden) sahip malzemeyi bulup kullanmak rasyonel bir davranış olur.

Sayın Meyveli Tepe;

Bahçelerimiz çok küçük, 300 m², bu yüzden önce kalite sonra fiyat bakıyoruz.
Mersin'de çok fazla şansımız yok ayrıca, pek çok Ziraî kuruluş var ama, satışı yapanlar eğitimsiz elemanlar çoğunlukla, bizleri yanlış yönlendiriyorlar.

MeyveliTepe
08-09-2013, 23:27
Mersinde ne var diye hızlıca baktığımda en az üç firma gördüm. Orgüb, Evom gübre, Han gübre. Hepsinde de leonardit var. Muhtemelen aynı kaynaktan ediniyorlar. İlgimi çeken bir şey de, yüksek kükürt oranlı leonardit ürünleri olması. Şayet toprak alkali ise bunlardan da kullanılabilir. Yüksek kükürt oranlı olanlarda humik-fulvik oranları tescillerinde %20-%25 civarında. Normal leonarditleri de tescillerinde %40 görünüyor. Laboratuar analizlerinde %58 gibi görünmekle beraber garanti edilen oran olarak %40'ı esas almak gerekir.

Yukarıda bahsettiğiniz Perlhumus tescilinde çok yüksek humik ve fulvik oranına sahip üst kalitede bir malzeme. Normalde egede üretimi yapılıyor ama Mersinde de bir bölge ofisleri olduğunu görüyorum. Orada bir depo tutuyor ve oradan sevkiyat yapıyorlarsa navlun çok problem olmamalı.

vetman996
09-09-2013, 06:25
Sayın Meyveli Tepe;

Bahçelerimiz çok küçük, 300 m², bu yüzden önce kalite sonra fiyat bakıyoruz.
.....
Sayın Adalet Hanım Merhaba.

Kaliteli bir kompost kullanmak isterseniz size solucan kompostunu öneririm.

İçeriğinde yeterince humik asit de mevcut.

Solucan gübresiyle elde edilmiş çilek, domates yedim ömrümde bu kadar lezzetli meyve sebze yememiştim.

Solucan gübresinin internetteki satış fiyatları yüksek. Edirne ve Burdur'daki solucan gübresi üreten firmalarla samimiyetim var. Edirne uzak olduğu için Burdur'daki firmadan deneme için size ücretsiz solucan gübresi gönderilmesini sağlayabilirim. Sadece kargo ücretini ödersiniz.

Eğer sabredebilirseniz biz solucan gübresi üretim ruhsatı aldığımızda size denemelik istediğiniz kadar gönderebilirim.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Selamlar... Saygılar...

vetman996
09-09-2013, 06:34
Amerika'da 90.000 solucan gübresi üretimi yapan firma varken bizde 3-5 firma olması çok garip.

Topraksız tarım denemelerimiz mevcut. Topraksız tarımda kimyasal gübrelerin yerine organik gübrelerin kullanılması için çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Örneğin azot kaynağı olarak tavuk gübresi, kalsiyum kaynağı olarak yumurta kabuğu vs.

Organik topraksız tarımı başarabilir miyim bilemiyorum. Solucan gübresi mucizesini görünce bu olabilirmiş gibi geliyor.

Sitenin duayenleri Sayın MeyveliTepe, Sayın Mine Hanım bizi muhatap alırlarsa çok güzel cevap vereceklerdir.

Selamlar... Saygılar...

Adalet Yağcı
09-09-2013, 22:12
Mersinde ne var diye hızlıca baktığımda en az üç firma gördüm. Orgüb, Evom gübre, Han gübre. Hepsinde de leonardit var. Muhtemelen aynı kaynaktan ediniyorlar. İlgimi çeken bir şey de, yüksek kükürt oranlı leonardit ürünleri olması. Şayet toprak alkali ise bunlardan da kullanılabilir. Yüksek kükürt oranlı olanlarda humik-fulvik oranları tescillerinde %20-%25 civarında. Normal leonarditleri de tescillerinde %40 görünüyor. Laboratuar analizlerinde %58 gibi görünmekle beraber garanti edilen oran olarak %40'ı esas almak gerekir.

Yukarıda bahsettiğiniz Perlhumus tescilinde çok yüksek humik ve fulvik oranına sahip üst kalitede bir malzeme. Normalde egede üretimi yapılıyor ama Mersinde de bir bölge ofisleri olduğunu görüyorum. Orada bir depo tutuyor ve oradan sevkiyat yapıyorlarsa navlun çok problem olmamalı.

Sayın MeyveliTepe;

Bahsettiğiniz yerleri tek tek arayıp konuşacağım.
Toprağım alkalik diye düşünüyorum, tabii bu iş düşünmekle olmaz analiz yaptırmak gerekiyor.
Renkleri kırmızıya yakın ortancalarım giderek uçuk pembe bir hal aldılar, buradan yola çıkarak bir tahminde bulundum.
Bu yüzden normal leonardit almayı tercih ederim.

Sayın Mine hanımın önerdiği 'iyi bir kompost' bulmak biraz zor görünüyor, firmalar en iyi kompostun kendi ürünleri olduğunu iddia ediyorlar.
Sonuçta Leonarditi Mersin'den, kompostu Silifkeden alabileceğimi görüyorum.
Leonardit seçimi tamam da, kompostun kaliteli olduğuna nasıl karar vereceğimi bilemiyorum.

Bir de, mantar yetiştiricileri kullandıkları kompostları uygun fiyatlardan satıyorlarmış, bu kompostları kullanmak ne kadar doğru olur acaba?

MeyveliTepe
09-09-2013, 22:29
Mine hanımın bahsettiği kompost, kompostlama işleminden geçirilerek patojenlerden arındırılmış, olgunlaştırılmış çiftlik gübresi olsa gerek. Mantar üretimi için özel hazırlanan kompostlar böyle değildir. Kullanılmış mantar kompostunun kullanılmadan önce 2 yıl açıkta bekleyerek tuzunun yıkanması tavsiye edilir. Dolayısıyla riskleri bakımından size tavsiye edemem.

Yukarıda sn.vetman996 solucan gübresinden söz etmiş. Bulunursa katkıları ve besleyiciliği bakımından çok güzel bir malzemedir ancak miktar bakımından kullandığınızda toprağınızda bir hacim oluşturmaz, bu sebeple de göreceli olarak toprak organik maddesinin arttırılmasına doğrudan katkısı çok marjinal kalır. Fakat ek olarak bilhassa sebze ve çiçek dikimi hemen öncesinde çok faydalı olur.

Adalet Yağcı
09-09-2013, 22:29
Sayın Adalet Hanım Merhaba.

Kaliteli bir kompost kullanmak isterseniz size solucan kompostunu öneririm.

İçeriğinde yeterince humik asit de mevcut.

Solucan gübresiyle elde edilmiş çilek, domates yedim ömrümde bu kadar lezzetli meyve sebze yememiştim.

Solucan gübresinin internetteki satış fiyatları yüksek. Edirne ve Burdur'daki solucan gübresi üreten firmalarla samimiyetim var. Edirne uzak olduğu için Burdur'daki firmadan deneme için size ücretsiz solucan gübresi gönderilmesini sağlayabilirim. Sadece kargo ücretini ödersiniz.

Eğer sabredebilirseniz biz solucan gübresi üretim ruhsatı aldığımızda size denemelik istediğiniz kadar gönderebilirim.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Selamlar... Saygılar...

Sayın vetman996;

İlginiz ve teklifiniz için teşekkürler ederim.

Solucan gübresi ve kompostunun değerli bir ürün olduğunu biliyorum.
Dediğiniz gibi fiyatlarının yüksek olması düşündürüyor insanı, bir de buna kargo ücreti eklendiğinde daha makul yollar aramak zorunda kalıyoruz.

Leonardit-Kompost uygulamasını 2014 Mart, Nisan gibi yapmayı düşünüyorum.
O zamana kadar ruhsatı alabilirseniz, fiyatlarınız kargo ücreti eklendiğinde makul sınırları aşmazsa ihtiyacım olan ürünleri alabilirim.
Bu arada siz de 'satış' başlığında fiyatları yazarsanız bir fikrimiz olur.

Kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Adalet Yağcı
10-09-2013, 13:21
Mine hanımın bahsettiği kompost, kompostlama işleminden geçirilerek patojenlerden arındırılmış, olgunlaştırılmış çiftlik gübresi olsa gerek. Mantar üretimi için özel hazırlanan kompostlar böyle değildir.

Mine hanım önerdiği 'iyi kompost' tanımlamasına bir açıklama getirirse çok sevinirim.
Kompost denilince ben mantar üretiminde kullanılanları anladım:(

Hillbilly
04-10-2013, 13:54
Hey gidi günler hey. Bu leonardit meretini ta Kütahyadan kargoyla getirtmiştim. Büyük büyük çuvallarda tam 25 adet.Kargoyu nasıl o fiyata getirdiler anlayamamıştım ama satan adam bi şekilde ayarlamıştı. Babam oğlum bu ne derken yüzündeki ifadeyi unutamam sen ne yapmaya çalışıyosun ne bunlar ne böyle ey oğul? :) Değdi mi valla değdi. Bizde hep toprağı besleyelim hadi getir gübreyi dök saplantısı vardır oysa besle besle ama bu toprağın hiç başka şikayeti olmaz mı hazımsızlık gibi düşünen yok bilader.

cebrail-
15-10-2013, 17:14
Hiç akıl karı bir etiket değil. Meyvelitepe sizin bilmiyorum dediklerinizi inanın 33 senedir ben de duymadım.

akıl kerıdeyil gerçekten kendim gübre yapıyorum daha böyle teknoloji görmedim
%70 leonardit olursa fosforda kullanılan ya di amonyum fosfor **** monoamonyum fosfor di amonyum % 22 azot %53p2o5 monoamonyumfosfat 12 azot %61 p2o5 bakın fosforda kaç kilo kullanılmış % 3 lük ila
100x3/61=4.918 kg monoamonyum fosfat kullanırsa 4.918 kg gerek diyerlerinide hesaplasak kullanılan kg 120 veya 130 kiloyu bulur büyük yanlış etiket üzeri
leonarditi 15 veya 10 kilo kullanılsa 100 olanağı tutar belki

cebrail-
01-11-2013, 22:59
Arkadaşlar,

Size peşinde koştuğumuz, iyisini, kötüsünü, tescillisini ayırt etmeye çalıştığımız leonarditin en saf ve temiz durumunun fotoğraflarını gönderiyorum.

Cevizler badem ve şarap şişeleri leonarditin rengini kıyaslamanız için konulmuştur.


Sevgiyle kalın

ensar leonarditten hümikasit çıkarıyorum birçokleonardit denedim reaksiyonda baya zahmetli oluyordu bunun üzerine durdum gerçekten herleonardit denilen leonardit deyil linyit kömürü leonarditiin sizinderesimde gösterdiğiniz leonardit gerçek leonarditolandı madende gelen leonartiti gördüm kırılmaişleminde geçmeden içerisinde özel olarak toblayıp temiz yerinde kenditopladığım leonartit diyerinde kaliteli çıktı madenden kepçe çalışmasıyla kil toz birbirine karışıp deyerinin düştüğünü gördüm özenle toplanım ufalanan leonardit deyeri yüksek çıkıyor bazen fiyatları görüyorum torbası 60 tl diye leonartitin enfazla fiyatı kalitesine göre 10 ila 15tl torbası 25kg

hafızogulları
12-01-2014, 12:26
.yanardag ın ıslenmıs curuflarından[lavlarından]kullansak nasıl olur.leonardıt le aynı seymı bunlar.bırde bende gardenya full ve melısa var saksıda.bırısı bana bır mıktar toz humık asıt verdı.suda ne oranda erıtıp vermelıyım **** saksılara toz olarak mı vereyım,yoksatopraklarını degıstır ,
harcına kat mı dersınız.bılgılerınıze tesekkur ederım.

hafızogulları
12-01-2014, 12:35
Sızı rahatsız edıyorum ama kusura bakmayın.cabuk cevap almam gerekıyor da onun ıcın.yanardag ın ıslenmıs curuflarından[lavlarından]kullansak nasıl olur.leonardıt le aynı seymı bunlar.bırde bende gardenya full ve melısa var saksıda bırısı bana bır mıktar toz humık asıt verdı.suda ne oranda erıtıp vermelıyım **** saksılara toz olarak mı vereyım,yoksatopraklarını degıstır ,
harcına kat mı dersınız.bılgılerınıze tesekkur ederım.yapraklarından verebılırmıyım.ne kadar su ıle karıstırarak vermelıyım.cıcekler bunu toprak tan yaparsak mı daha cabuk daha ıyı alır yapraktan mı yaparsak daha etkılı olur

hafızogulları
12-01-2014, 13:05
Sızı rahatsız edıyorum ama kusura bakmayın.cabuk cevap almam gerekıyor da onun ıcın.yanardag ın ıslenmıs curuflarından[lavlarından]kullansak nasıl olur.leonardıt le aynı seymı bunlar.bırde bende gardenya full ve melısa var saksıda bırısı bana bır mıktar toz humık asıt verdı.suda ne oranda erıtıp vermelıyım **** saksılara toz olarak mı vereyım,yoksatopraklarını degıstır ,
harcına kat mı dersınız.bılgılerınıze tesekkur ederım.yapraklarından verebılırmıyım.ne kadar su ıle karıstırarak vermelıyım.cıcekler bunu toprak tan yaparsak mı daha cabuk daha ıyı alır yapraktan mı yaparsak daha etkılı olur

hafızogulları
12-01-2014, 13:09
Merhaba Değerli Dostlar.
Formlarda çok değerli bilgiler var. Paylaşımda bulunan dostların fikirlerini okudukça adeta beyin fırtınası gerçekleşiyor. Olaylara sadece ticari gözle bakmadığınızda daha objektif sonuçlara ulaşabiliyorsunuz.

Mikrobiyal sıvı gübreler toprakta organik madde olmadığı zaman hiç bir işe yaramadığını deneyerek gördüm. Sayın denizakvaryumun dediği gibi organik madde eksik olan toprağa leonardit eklediğinizde elde edeceğiniz fayda sınırlıdır. Topraktaki organik maddeyi yükseltebilmek için doğal organik gübre kullanmamız gerekiyor:

Büyükbaş- küçükbaş hayvan gübreleri eğer yığın halinde uzun süre fermente edildiğinde farklı bir forma dönüşüyor ve etkisi azalıyor. Tavuk gübreleri ise işlemden geçse bile kokusu nedeniyle kullanıcıyı etkiliyor.

Kimyasallarla zehirlenmiş topraklarımıza ne yapabiliriz diye düşünürken (Ayrıca topraksız tarımda çilek denememizdeki lezzeti daha da artırmak için) solucan gübresinin içerdiği organik madde miktarı, yüksek miktarda humik madde içeriği, enzimler, humik ve fulvik asitleri, aminoasitleri, vitaminleri, doğal fitohormonları, mikro ve makro elementleri, toprak mikro organizmaları içermesi nedeniyle solucan gübresi üretimine başladık. Henüz ruhsat alamadık ama süreç devam ediyor.

Amacımız bu mucize gübreyi çok uygun fiyatlarda kullanıcılarımıza sunmaktır. Ruhsat aldıktan sonra ücretsiz numune dağıtımımız olacaktır.

Paylaşımdaki asıl amacım ise Leonardit solucanlara verilen mama içerisine katılarak solucanlardan elde edilen gübrenin humik asit miktarı yükseltilebilir mi? Bu konuda yapılan bir çalışma var mı acaba.

Selamlar... Saygılar...leonardıtSızı rahatsız edıyorum ama kusura bakmayın.cabuk cevap almam gerekıyor da onun ıcın.yanardag ın ıslenmıs curuflarından[lavlarından]kullansak nasıl olur.leonardıt le aynı seymı bunlar.bırde bende gardenya full ve melısa var saksıda bırısı bana bır mıktar toz humık asıt verdı.suda ne oranda erıtıp vermelıyım **** saksılara toz olarak mı vereyım,yoksatopraklarını degıstır ,
harcına kat mı dersınız.bılgılerınıze tesekkur ederım.yapraklarından verebılırmıyım.ne kadar su ıle karıstırarak vermelıyım.cıcekler bunu toprak tan yaparsak mı daha cabuk daha ıyı alır yapraktan mı yaparsak daha etkılı olur
Bugün 13:35

Çamtepe
12-01-2014, 21:36
leonardıtSızı rahatsız edıyorum ama kusura bakmayın.cabuk cevap almam gerekıyor da onun ıcın.yanardag ın ıslenmıs curuflarından[lavlarından]kullansak nasıl olur.leonardıt le aynı seymı bunlar.bırde bende gardenya full ve melısa var saksıda bırısı bana bır mıktar toz humık asıt verdı.suda ne oranda erıtıp vermelıyım **** saksılara toz olarak mı vereyım,yoksatopraklarını degıstır ,
harcına kat mı dersınız.bılgılerınıze tesekkur ederım.yapraklarından verebılırmıyım.ne kadar su ıle karıstırarak vermelıyım.cıcekler bunu toprak tan yaparsak mı daha cabuk daha ıyı alır yapraktan mı yaparsak daha etkılı olur
Bugün 13:35

Yanardağdan organik madde püskürmez. Mineral açısından zengin olsa da yanardağdan "organik" bir şey püskürme şansı pek yoktur.

Leonardit ise basınç altında organik maddenin yoğunlaşmış, taşlaşmış halidir diye kaba bir benzetme yapabiliriz. Kömüre benzer, ama organik maddedir.

aviator34
17-01-2014, 14:40
Mart başında Humik asit ve EM-A (etkin mikro organizma) ile güzel bir karışım yaparak topraktan vermeyi planlıyorum.Fidan kökü yaş aldıkça uygulama miktarı ona göre artıyor masraf da artıyor.Biz şimdi bakıyoruz ama bakalım bu yavrucaklar bize ne zaman bakacak ?