View Full Version : Aloe vera (Sarısabır)
Bu konuyu açma zamanı geldi sanırım.
Bu bitkiyi uzun zaman önce aldım.
Bir ara hastalandı ve Mine hanımın
verdiği tedavi ile iyileşti.
3030
Önce ilk aldığım zamanki hali.
Bu da hastalandığı zamanki hali.
Mine hanımın bölümünde yazdıklarımı ve
kendisinin cevabını aynen alıyorum.
"Mine hanım,
Aloe Vera'mın son hali bu.
Gayet iyi gidiyordu. Tam büyüdü derken
önce 1 numara olduğu yerde dikliğin kaybedip yattı.
Şimdi de 2 numara yattı, hem de çıktığı yönün
tersinde kıvrılarak.
Torfta duruyor. Bugün toprak değişimi yapacaktım ama
önce sizden bilgi alayım dedim."
MİNE PAKKANER "Arsakay, şimdi bu tam güneş seven dış mekanda yetişen, kumlu toprak az su seven bitki için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir ,
• Hemen saksısı değişecek.Saksı değişirken torf elle hafifçe dağıtılacak. Kökler kontrol edilip çürüme, bozulma var mı bakılacak,varsa kesilecek.Aspirinli su hazırlanıp köklere püskürtülecek , 10 dakika beklenecek, yeni toprağına dikilecek.
• Can suyu verilirken oksijenli sulu solüsyon uygulanacak.
• Bitki artık balona konacak.Bir hafta gölgede durup alıştırılacak, sonra güneşli bir yere yerleştirilecek."
Önerileri eksiksiz yerine getirdim.
Sonuç :))
Ve hatta... :)
Bu arada önceki resimde gördüğünüz çubukları
bazı yaprakların yatmasını engellemek için
koymuştum ve işe yaradı. Kısacası hastalık yok.
Fotoğraf çekmeden önce almayı unutmuşum.
Bitkinin Turkce adi Sarısabır.
Sifali bitkiler sinifindan sayilir.
Sarısabır: (Aloe / Aloès) Kurak bölgelerde yetisen, çok yillik, yapraklari dikenli, bal özkulu (sukulent) bitkilerdir. Öd agaci olarak da bilinir. Daha çok Afrika, Suriye, Arabistan ve Güney Avrupa’da yayilis gösterir. Buna karsilik iliman bölgelerde, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetistirilir. Memleketimizin Güneybati kesiminde de Romalilar döneminde kültürden kalmis, yabanilesmis türü yetismektedir. Bitkinin yapraklari birer rozet görünümünde, topraktan yayvan bir sekille çikarak yukari dogru bükülürler. Çiçek durumu dik ve sik bir salkimdir. Çiçekleri sari veya kirmizidir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Güneybati Anadolu (Demre).
Kullanildigi yerler: Bitkinin yapraklarindan çikarilan usare (özsu) nin, güneste veya isitilarak yogunlastirilmasiyla elde edilen bakiye, siyah parlak kütleler hâlinde kalir. Bu madde sari sabir adini alir. Antrasen türevleri tasir. Kalin barsaga etkili bir müshildir. Sivisi, pigment ve haserat ilâçlari yapiminda kullanilir. Sari sabir, bali bozar. Yaniklarin sebep oldugu agrilari keser. Sirke ile karistirilip saç diplerine sürülürse dökülmelerini önler.
BenBen1967
09-05-2007, 13:03
Benim bildiğim aleovera çok büyüyor.Hatta ben aleovera satışı (ürünleri)satışı yapıyordum bir aralar.Şuanda ara verdim uğraşamıyorum artık.Bize verilen dergilerde tarlalara ekilmiş resimleri vardı bulabilirsem resimlerini yüklerim.Saksıda ne kadar büyür onu bilmiyorum.Malum kök hacmi kadar büyüyor bazı bitkiler;)
onuralp_1
17-08-2007, 23:47
Vitamin, minarel, aminoasit ve bir çok bağışıklık sistemini düzenleyici maddeler
içeren Aloe Vera,sindirimden,zihinsel yorgunluğa, migrene kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Aloe Vera'nın 200'den fazla cinsi bulundurmasına rağmen, şifalı özelliklere sahip
yalnızca üç veya dört çeşidi vardır. Bunlardan en etkilisi Aloe Vera Barbadensis(Miller)'dır.
“Sarısabır” olarakta bilinen Aloe Vera kaktüse benzeyen zambakgiller (Liliaceae)
familyasındandır. Tropik iklimlerde yetişen bu bitkinin anavatanı Afrika ve Yemen' dir.
Ünlü bir araştırmacı ve arkeolog olan George Erbers, bu bitkinin çok eskilere dayanan ününü M.Ö. 3500 yılından kalan bir papirüs el yazmasından keşfetmiştir. Bu papirüs,
doğal ilaçlar üzerine yazılmış raporların bir derlemesiydi. Dioskarides ve diğer Yunan,Romalı
hekimler de bu bitkiyi başarı ile kullandıkları bilinmektedir. Aloe bitkisi 3 ana bölümden oluşmaktadır. Yaprağın kabuğu (photosynthesis), Latex (musilaj) yapışkan sarı sıvı ve jel tabakası (parenchyma). Bitki yaklaşık dört yılda olgunlaştıktan sonra yapraklarının özü, içindeki jelin ve dış kabuğundaki öz suyunun karışımı ile yüzde 100 doğal bir bitki suyu olarak ürün haline dönüştürülür.
*
Aloe Vera özellikle “epithel” doku ve “bağışıklık” sistemi üzerinde fayda sağlamaktadır.
Aloe Vera Gel, Aloe Barbedensis Miller cinsi Aloe Vera'dan üretiliyor. Aktif madde oranları IASC (Uluslararası Aloe Bilim Konseyi) oranlarını karşılıyor ve organik tarım ile üretiliyor (hiçbir kimyasal ilaç ve kimyasal gübre kullanılmıyor). Çalışmalar, AloeVera' da iyleştirci ve canlandırıcı etkiyi sağlayan en önemli maddelerin polisakkaritler olduğunu göstermiştir. Aloe Vera Gel' de polisakkarit oranı 2000 mg/lt'dir. (IASC standardı 1000-2000 mg/lt ‘dir). Maksimum seviyede doğal Aloe sakkaritler, vitaminler mineraller, enzimler ve amino asitler içeriyor. Aloe Vera Gel, içilebildiği gibi cilt üzerine de sürülebiliyor. 30 ml (yarım küçük kahve fincanı) olarak kullanılabiliyor. Sürekli aynı saatlerde, Özellikle aç karnına kullanım büyük yarar sağlıyor.Herhangi bir rahatsızlıkta, yardımcı besin olarak, kullanımı 60 ml olabiliyor. Ancak, sıcak ve alkollü içeceklerle alınmamalıdır.
Aloe Vera, hastalığı tedavi amaçlı bir ilaç değildir. Rahatsızlıklarda doğal yardımcı ve destekleyici besindir. Her türlü rahatsızlıkta, öncelikle bir doktora danışılmalıdır.
Aloe Vere Bileşimi
Amino Asitler: Enerji sağlayan, katalizatör, kimyasal dengeyi sağlayıcı, doku oluşumunu
sağlayan proteinlerdir. Vücudumuz için gerekli 22 amino asidin 20'si
(vücudun üretemediği temel olan 8'in 7'si)
Antraginonlar: Analjezik, Antibakteriyel, Anti-fungal, Antiviral olarak etki ederler.
Enzimler: Gıda şekerlerini ve yağları kırarak sindirime yardımcı ve besleyici maddelerin
emilimini hızlandırıcı İşlevleri vardır.
Auxins ve Gibberellins: Yara iyleştirici ve iltihaplanmayı önleyicidir.
Lignin: Nüfuz etme özelliği ile taşıyıcıdırlar.
Mineraller: Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, Demir, Sodyum, Klorin, Manganez, Çinko sağlıklı
yaşam için gerekli olan minareller birbirleriyle vitaminlerle ve diğer maddelerle
etkileşimi sağlar. Salicylic Asit ve Saponinler
Steroller: İltihaplanmayı önleyici etken madde
Şekerler: İltihaplanmayı önleyici, anti-viral özellikle Acemannon bağışıklık sistemini
düzenleyici etkisi vardır.
Vitaminler: A, C, B1, B2, B6, B12, E, Choline, Folic Asit
Bu bilgileride internette araştırma yaparken bir site de bulmuştum.Sitenin adını hatırlamıyorum.İlgimi çektiği için almıştım belki bir fikir verir merak edenler için.
''Aloe Vera'' larımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Çok arsız bir bitki, tek bir saksıdaydı, yaz başında değişik saksılara dağıttım ama hale bakın inalmaz bir hızda büyüdüler.
Bakımı çok kolay, 2 günde bir sulanması yetiyor.
Yaz kış hep balkondalar ve soğuktan etkilenmiyorlar.
aloe veralarım var.. ama su ihtiyaçları nasıldır bilmiyorum. kaktüslerle benzerlik gösterir mi?.. yoksa sürekli nemli tutulacak mı toprağı..
Sayın the engine, toprak istekleri normal bahçe toprağı, suyu da çok az vereceksiniz. Saksıdaki toprak iyice kuruyacak hatta çatlayacak kadar kuru olacak, o zaman su verin.
Bu şekilde yaparsanız aynı zamanda dipten bol miktarda yeni sürgün alırsınız. Güneş alan bir yerde muhafaza ediniz.
merve özdemir
19-11-2007, 14:46
*** arkadaşlar,
Bu sitede aloe vera hakında hiç bi bilginin olmadığını farkettim.Oysa aloe vera çok gündemde tartışılan bi konu.Sizlerin bu konudaki fikirlerinizi merak ettim.Sizcede mi aloe vera mucizevi bi reçete mi?Yoksa sadece pazar payı ıyı olan bi bitki mi?
Sayın Merve,
Aloe vera hakkında daha evvel epeyce yazışmamız oldu. Ben bu bitkiyi bol miktarda ürettim ve site arkadaşlarıma da dağıttım. Ana kök olarak Paristen getirmiştim. Çok kolay bakımı olan ve çok fazla yavru veren bir bitki. Siz neyi merak ediyorsunuz? Pek çok arkadaşım güzellik kremi gibi, büyük bir kısmı da yanık tedavisinde kullanıyor. Şu an elimde fazla miktarda var, yeni saksılara ayırmayı planlıyorum. Arzu ederseniz size gönderebilirim.
şükran ünal
19-11-2007, 15:51
Sevgili Güler Hanım bende kızım çok istiyor diye bir aloe vera edindim,ama bakımı konusunda hiç bilgim yok nasıl bakmalıyız sizce? Teşekkürler.
mehtap051
19-11-2007, 16:02
Arkadaşlar bende çok bilgili değilim ama aloe vera bir sukkulent sanırım.Sukkulent hakkındaki bilgileri okursanız sizlere yardımcı olur.
Sevgili şükran,
Aloe veranın bakımı çok kolay, saksı toprağı olarak ben bahçe toprağı kullanıyorum. Bence torf sevmiyor. Balkonunuzda güneş gören bir yere koyun ve toprağı kurudukça su verin. Diyebilirim ki o kadar kuruyacak kı nerdeyse çatlayacak kadar. Ben haftada bir defa gibi suluyorum. Suyu sadece toprağa verin, yapraklarına gelmesin. Hemen yanından yavrular verir. Aldım diyorsunuz, bende çok miktarda var. Kızınız istiyorsa gönderebilirim.
Büyümüş bir dalı dibine yakın kesin sonra onu da boylamasına ortadan ikiye bölün koyu bir jel göreceksiniz. Yanıklarda rahatça kullanın ben ütü yanığında birkaç kez denedim ve iyi sonuç aldım. Güneş yanıklarında da çok kullanılıyor. Ayrıca jeli yüzünüze sürerseniz 4-5 dakika sonra (yıkamayın) cildiniz yumuşacık oluyor.
Güler Hanım, bir arkadaşımın yazlık evinde bahçenin ortasında yıllanmış koskoca bir aloe vera vardı. Geçen sene bir çiçek açtı. Çiçeğinin sapı neredeyse gökyüzüne uzanıyordu ve çiçeği ayçiçeğine benziyordu.Sanki bir masal kitabından çıkmış gibi, rüya gibi bir görünümü vardı. Bir aya yakın çiçeğini besledi. Çiçek bitince kendisi de yan yattı ve bitti. Yedi sekiz senede bir açarmış o türü. O yüzden "sarısabır" diyorlar. Bir kez çiçek açtı mı ömrü de bitiyormuş. Şimdi buradaki aloe vera fotoğraflarına baktım, saksıda hepsi. Benim bahsettiğim, bahçe ortasına dikilen dev gibi olan bu bitki de aloe vera mı? Yoksa yanılıyor muyum? Interneti biraz taradım, bitki aynı ama çiçekleri değişik; kısa saplı ve çok. Benim gördüğüm çiçeğe benzeyenine rastlamadım.
Benimki bir türlü büyümüyor.Güneş mi istiyor.Toprağını değiştiriyim.
Sevgili yukka, ben de Kalamış'ta gördüm koskocaman bir sabır, tam ortasından da çiçek vermiş ve çiçeğin boyu 4. kata kadar uzamıştı. Emin olmamakla beraber onun aloe vera'dan değişik olduğunu sanıyorum. Onun yaprakları sarı-beyazdı. Veranınkiler yeşil. Benim getirdiğim bu sene altıncı senesini dolduruyor, boyu daha 1 m olmadı. Pek çok yavru verdi ama çok uzamadı.
Elfogi, mutlaka güneş istiyor, toprak da bahçe toprağı olsun. İstanbul'a geldiğinde bana bir haber verirsen sana Beşiktaş'a getiririm.
herbaryum
28-11-2007, 19:29
Bilgi için yazıyorum:
Aloe vera L. bitkisinin Türkçe adı: Sarısabır (Antalya Demre'de Ağu ve Sabırlık denmekte ancak bu isim Agave americana türü için de kullanılmaktadır)
Kaynak:
T.Baytop, Türkçe bitki adları sözlüğü, 1994).
Büyük Bitkiler Kılavuzu (Şevki Akalın, 1952) ise Aloe için yalnız Sabır veya Sabır bitkisi adını kullanmaktadır.
SAKSIDA YETİŞEN NEMLENDİRİCİ: ALOE VERA
Saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları koparılarak yaprağın içindeki jel anında nemlendirici olarak istenilen yere uygulanabiliyor. Koparıldıktan sonra bir hafta saklanabilen bitkinin yapraklarındaki jel, istenilen bölgeye sürülerek 'nemlendirici' olarak kullanılabiliyor.
ESKİ MISIRLILAR YANIKTA KULLANIYORDU
Anavatanı Afrika olan aloe vera, 'ölümsüzlük bitkisi' ve 'ilaç bitkisi' isimleriyle de tanınıyor.
M.Ö 1500 yıllarında Eski Mısır'da yanık tedavisinin yanı sıra, enfeksiyon ve parazit tedavisinde de kullanılan bitkinin, ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın güzellik sırlarından biri olduğu, cildini taze tutmak için aloe vera ile masaj yaptırdığı biliniyor. Ayrıca, Afrikalı avcıların terlemeyi ve vücut kokusunu gidermek için aloe verayı ciltlerine sürdüğü belirtiliyor.
Bitkinin yüzde 96'sı sudan oluşan yapraklarında ayrıca temel yağlar, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler, glikoproteinler (glicoproteins), rezin ve antrasen veya antrakinon türevleri yer alıyor. Sindirim sistemi, epitel doku, solunum yolları ve bağışıklık sistemi üzerinde düzenli kullanım ile mucizeler yaratan bitkinin yapısında aspirinin ana maddesi olan salisilik asid de bulunuyor.
Yapılan araştırmalar aloe veranın cildi nemlendirdiğini, güneş yanığı ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiğini, cildin esnekliğini ve tazeliğini korumaya, akne ve ekzemayı kontrol altına almaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Aloe vera ayrıca, böcek veya sinek ısırıklarından veya alerjiden kaynaklanan kaşıntıya da iyi geliyor.
BAKIMI:
Aloe vera bitkisinin iç mekanda fazla güneş almayan, sıcaklığın 18 derecenin altına düşmediği bir yerde zeolit ve perlitli bir toprakta kolaylıkla yetiştirilebileceğini, 5-6 günde bir sulamanın yeterli oluyor.
Aloe vera (sarısabırotu) bitkisinin, doğada çok sayıda türü var, ancak bunlardan yalnızca 3-4 tanesi “şifalı” kabul ediliyor.
Bu bitkinin şifalı özellikleriyle şu şekilde sıralanıyor: antikor oluşumunu hızlandırıyor, tümörlü hücrelerin yok edilmesine yardımcı oluyor, güneş nedenli foto-yaşlanmayı engelliyor, vücuttan zehirli maddelerin atımını kolaylaştırıyor, oksidan maddeler nedenli hücre yaşlanmasını önlüyor (güçlü bir antioksidan), kemik iliğinde alyuvar oluşumunu hızlandırıyor, ağız içi bölgesi ve diş eti rahatsızlıklarına iyi geliyor, suyu mantar ve hemoroit oluşumlarına iyi geliyor, ülser ve kolit gibi rahatsızlıklarda iyileşmeyi hızlandırıyor, yanık tedavilerinde hücre yenilenmesini hızlandırıyor, cilt sorunlarına karşı da birebir.
Yapraklarından elde edilen jelin kimyasal analizleri sonucunda, bu jelin yüksek miktarda aminoasit, temel yağ, mineral, vitamin, enzim, protein, polisakkarit ve biyolojik uyarıcı maddeler içerdiği ortaya çıkarılmış. Rahatsızlığın türüne göre, bitkinin yaprakları başta olmak üzere çeşitli bölümleri ya da özsuyu, sıvı ya da jel halinde kullanılıyor.
MUCİZE OLARAK TANITILIYOR
İddiaya göre aloe vera, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, ağız ve boğaz hastalıklarını, bronşiti, zatürreeyi, vajina bölgesindeki miyomları, hemoroidi, prostatı, cilt ve böbrek hastalıklarını, kireçlenmeyi, damar tıkanıklığını, koliti, ülseri, astımı ve kanseri tedavi ediyor.
Aloe vera'nın ağızdan alınması halinde dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Ağızdan alınarak kullanımında tedavi edici özelliği hakkında bilimsel hiçbir veri yok. Haricen kullanımında ise zararlı olmadığı biliniyor. Bitkinin tıbben kanıtlanmış tek etkisi kaydırıcı özelliği nedeniyle bağırsakları çalıştırması.
YAN ETKİSİ VAR MI?
Haricen kullanımda bilinen ciddi bir yan etkisi yok. Ancak kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçirmiş olanların, hamilelerin ve iki yaşından küçük çocukların ağız yoluyla kullanmamaları gerekiyor. Uzun süreli kullanımda potasyum kaybına neden olabiliyor. Ağız yoluyla kullanımda kadınların regl dönemi kanamalarında artış olacağı ifade ediliyor. Polen alerjisi olan kişilerin ise ağız yoluyla veya haricen kullanımda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ağız yoluyla kullanımda ortaya çıkan bir diğer sorun ise doz belirlemesi. Aşırı dozda kullanım sorun yaratabiliyor.
Aloe vera çok yıllık, sukkulen(etsi) bir bitkidir.Rozet yapraklıdır. Gençken yaprakları beneklidir, sonra gri-yeşil renge döner ve her bir yaprak uzunluğu 60-90 cm e erişir. Çiçek sapı, 150cm yüksekliğe kadar uzayabilir, üzerinde boru şeklinde, sarı renkli salkım çiçekler oluşur. Aloe vera çiçekleri kısır olduğundan üretimi, yandan verdiği yavruların ayrılması ile gerçekleştirilir. Bitkiler genelde 12-16 yapraklıdır, yaşam süresi 12 yıl dolayındadır. Bitki 4 yaşına geldiğinde, erişkin hale geldiği kabul edilir, yaprak boyu 60-90cm ve her bir yaprağın ağırlığı, 1.5-2 kg a erişir. Bitkinin yaprakları da içeriği bakımından, tıbbi amaç veya kozmetik sanayiinde kullanılacak en yüksek kaliteye ulaşır. Tıbbi amaçla kullanmak için en dıştaki, büyük yapraklar, senede 2-3 defa kesilir. Bitkinin kendini çok çabuk iyileştirme özelliği vardır. Yaprağın kesildiği yerde oluşan yaralar, saniyeler içinde, bir film tabakası ile kaplanır ve yaradan sıvı kaybı önlenir.
Aloe vera sıcak ülkelerin bitkisidir. 0C° altında yaprakları zarar görür, -4C° altında genelde ölüm meydana gelir. Ticari olarak Aloe vera yetiştiriciliği yapılacaksa, sıcaklığın hiçbir zaman 0C° ye düşmemesine dikkat edilmelidir. Toprağın geçirgen olmadığı veya çok nemli ortamlarda bitki daha yüksek derecelerde de zarar görebilir. İdeal olarak geçirgenliği iyi bir toprak ve bol güneş gelişmesi için şarttır.
feraysahindur
03-03-2008, 13:57
Merhabalar, ben foruma yeni katıldım. Aloe vera ile ilgili sorum var.
İstanbuldan saksıda getirdim. Saksısı çok küçüktü o nedenle büyük bir saksıya koydum. Yalnız toprağını bilmediğim için acemice yoğun killi bir toprağa diktim. Bi müddet sonra yaprak uçları sararmaya başladı. Toprağın yalnış olduğunu anlayınca bikaç saksıya paylaştırdım ve bol gübreli hafif killi bir toprağa diktim. Sararan uçlarınıda kestim. Aslında ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Çürümesini istemiyorum. Önerilerinizi yazarsanız sevinirim. Teşekkürler
denizakvaryumu
03-03-2008, 14:04
Koçtaş-Bauhausda kaktüs toprağı satılıyor.Bu topraktan kullanın derim.
Ben kaktüs ve aloe vera için bu topraktan kullandım, çok memnunum.Aloe vera 2 katı kadar büyüdü.
Aloe Vera larda kaktüsler gibi topraklarının çok süzek ve havadar olmasını seviyor.Su döküldüğünde anında alttan çıkacak şekilde olacak ve uzun süre ıslak kalmayacak.Ben içinde mercimek gibi taşlar olan dere kumu,torf,az miktarda odun kömürü ve perlitle kendi karışımımı yapıyorum.
dilekagaci
27-04-2008, 21:52
merhaba, aloevera üretimiyle ilgili birşey danışmak istiyorum...
nasıl çogaltılıyor bu aloeveralar...kaktüs oldugu için yapragı koparamam suya koyamam,
en altından bi yaprak koparıp diksem yetişir mi? yoksa yeni mi almalıyım çicekçiden?
İklimsiz
28-04-2008, 17:01
Şayet köklü bir aloeveranız varsa, dip sürgünlerinden çoğaltabilirsiniz.
İklimsiz
15-05-2008, 14:38
Sizinkinin yavruları ortasından çıkmış gibi. Benimki yanından ve uzağından yavru veriyor, ayırmak kolay olsun diye :p
37363
İklimsiz
20-05-2008, 23:16
Bu başlıkta Mine hanımın 2 no.lu mesajı oldukça işinize yarayacak sayın hkndal.
19 Mayıs tatilinde yazlıkta gördüğüm aloe vera. İnşallah yakında benimde olacak.
haaldemir
22-06-2008, 13:49
Bir arkadaşımın Rusyadan getirdiği Aloe Veranın yavrularından biri. Bende büyüdü.Yalnız ev içinde. Balkona koymayı denedim. Güneş sebebiyle tüm yaprakları kahverengiye dönmüştü. Bu sebeple içeriye aldım. Bu türü sanırım güneş sevmeyen bir tür. Kendini çabuk toparladı. Daha önceki yavruları ana gövdeden koparıp ayırdığımda yavruları kaybetmiştim. Bu sebeple bu sefer daha uzun süre tuttum. Yavruları ne zaman ve nasıl ayırmalıyım. Toprağa ekimi nasıl yapmalıyım?
İklimsiz
22-06-2008, 13:58
Saksınız küçük mü görünüyor, yoksa resimde göz yanılması mı?
Bitkinizi tamamen saksıdan çıkardığınızda, toprak altının yeni yavru oluşumlarıyla dolu olduğunu göreceksiniz. Resimde solda görünenler, yüzeye çıkabilmeyi başaranlar. Aloe veranızı zedelemeden iki boy büyük saksıya almaya ne dersiniz?
Yeni oluşum hala ana bitkiye bağlı olmakla birlikte, hayatta kalabilecek kökler oluşturmuş büyüklükte görünüyor. Keskin bir maket bıçağıyla ayırabilirsiniz. Tabii, bu iş için de bitkinizi saksıdan çıkaracaksınız.
Kolay gelsin.
haaldemir
22-06-2008, 16:29
Teşekkürler Güler hm.
Ana bitki için saksı şimdilik yeterli gibi. Üstten fotoğrafını ekliyorum. Yavruları o kadar narinki ana bitkiyi topraktan çıkartırsam yavruları ana gövdeden kesmeye kalmadan kırılacaklar gibi görünüyor.
Yavrular ayrıldıktan sonra direk toprağa mı ekmeliyim? Daha önce öldükleri için çekiniyorum. Kışın verdiği yavrular toprağa ektiğimde ölmüşlerdi.
İklimsiz
22-06-2008, 16:46
Yavruların biraz daha gelişmelerini bekleyip ayıralım öyleyse.
Direk toprağa dikmelisiniz.
merhaba;
bende arkadaşımdan iki kök aloe vera aldım ayrı ayrı saksılara diktim.toprağın değişik yerlerinden yeni yapraklar çıkmaya başladı.şimdi bu yeni yaprakları nasıl köklendirebilirim uygun zaman ne zaman ...vs
iyi günler...
dua-çiçeği
10-11-2008, 19:19
aleo vera yapraklarından çelikle üretim yapılabilir mi ?arkadaşlar bir bilen varsa bilgi verebilir mi?
Kemal Kutlu
10-11-2008, 19:36
Aloe vera yapraklarında çelikleme yapılmaz,Aloe veranız küçükse büyümesini bekleyin.Seneye bolca yavrulanırlar sizde ayırır çoğaltırsınız.
tolgahann
22-11-2008, 21:50
Bende geçen gün çiçekçiden alovera diye aşağıda resmi görülen bitkiyi aldım ama sizinkilere benzemiyor bu alovera deği mi?
izzeterisen
23-11-2008, 15:42
Bu ,Aloe vera değil, başka bir Aloe türü, süs bitkisi olarak yetiştiriliyor ama türünü bulamadım.
Aloe Mitriformis-Side olabileceğini sanıyorum. http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Aloe_Mitriformis-Side.JPG
Bazı Aloe spp. türleri burada isterseniz bir bakın.
http://rapidshare.de/files/40975885/Aloe_spp..ppt.html
Herkese merhaba,
Haftasonu ikea'ya gittiğimde bahçe kısmında aloe veraların satıldığını gördüm. Ama buradan bilgi almadan satın almak istemedim. Beneksiz olanlardandı ikea'dakiler. Ama kalitelerinden şüpheliyim.
Aslında keşke İstanbul'da olsaydım. Güler hanım, sizden alırdım kesinlikle. Gerçekten çok güzel yetiştirmişsiniz.
Sizce alayım mı ikea'dan, yoksa çiçek satan bir yeri mi deneyim? Bir sorum daha olacak. Ben özellikle ofis için almayı düşünüyorum bu bitkiyi. Tabii balkonumuz yok iş yerinde. Masamın üzerinde yetiştirsem yazık mı etmiş olurum bitkiye?
Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Merhaba,
Benim yurtdışından getirdiğim 4 adet gelişmiş aloe vera bitkim vardı. Fakat uzun yolculuk ve kötü şartlardan dolayı ben ekene kadar çok zarar görmüştü. Ektikten sonra hepsi öldü malesef. Fakat ben yinede saksıyı olduğu gibi korudum ve arada suladım. Neredeyse 1 yıl sınra küçük bir aloe göründü. Şimdi yaklaşık 10cm fakat çok yavaş büyüyor. Forumu okuduktan sonra kendine bouyna daha uygun bir saksıya aldım ve güneş alabileceği bir yere koydum. Ama birkaç gün sonra sararmaya ve cansızlaşmaya başladı yapraklar. Tekrar gölgeye aldığımda daha iyi görünüyor. Bunu birkaç kez denedim acaba sebep olan başka bir şey mi var diye ama artık eminim güneşi sevmiyor. Görünüşü Haaldemirinkine çok benziyor sadece çok daha küçüğü.Aynı tür diye düşünüyorum. Sizce yine de güneşte bırakmaya devam etmeli miyim? Yavaş da büyüdüğü için eksik birşey var sanki
Pinosh, Aloeveranın kırılan yaprakları kendini yenilemez ama en kısa zamanda göreceksiniz dibinden yeni sürgünler verecektir.
Drenajı iyi bir toprağa hemen ekin ve can suyunu verin. Yeni ektiğiniz için direkt güneşe koymayın. Güneş seven bir bitkidir, ama biraz daha kökünü tuttursun. Siz şimdilik yarı güneş alan bir yerde tutun ve toprağı kuruyunca su verin. Çok sularsanız hem yaprakları sararır hem de çürür. Hiçbir şekilde yapraklarına su fısfıslamayın, toprağından sulayın.
Güle güle büyütün.
Merhabalar arkadaşlar. Bugün bende, Güler hanımın mutlu ettiği forumdaşlarınızdan biriyim. Dün itibari ile Güler hanımın gönderdiği Aloeveralar elime geçti ve sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.
Güler hanım; Aloeveraları dikeceğim ama, bu çiçek işine çok hevesli fakat acemi birisiyim. O yüzden bana ayrıntılı yardımcı olursanız çok sevinirim.
Öncelikle nasıl bir toprak kullanmamı tavsiye edersiniz?
Dikim işlemini nasıl yapacağım?
Can suyu denilen olay nedir ve nasıl yapılıyor?
Şimdilik sorularım bu kadar.Teşekkürler.
ardaçiğdem
04-02-2009, 11:16
Merhaba arkadaşlar benim aloe veram çok yavaş gelişiyor, acaba bu bitkiler için vitamin kullanılıyor mu?
Hiç gerek yok, toprağın drenajı iyi olsun, güneşli mekanda tutun.
ardaçiğdem
06-05-2009, 08:54
Merhaba benim aloe veram hala hiç gelişmiyor. 23 Kasım da dikmiştim. Sağolsun Güler hanım getirmişti çok teşekkür ediyorum. O tarihten bu yana iki tane yaprak verdi sadece başka gelişme yok. Toprağını mı değiştirsem acaba sizce ne yapmalıyım. İç mekanda, balkona alsam daha mı iyi olur bilmiyorum.
Bu da aloe veram yanından filiz vermiş
Sayın ardaçiğdem,
Aloe veranızın toprağı nasıl bilemiyorum ama dilerseniz daha yumuşak bir toprağa geçirebilirsiniz. Ben torfa dikmiştim ve ilk dikim zamanında gelişmiyorlar. Yeni yerlerine adapte olmalarını beklemek gerekiyor. Asıl gelişme baharla birlikte oluyor. Kışın çok fazla bir gelişme göstermiyorlar. Güneş alan bir yere koyarsanız, toprağı kurudukça da sularsanız yanlarından minik yavru vermeye başlayıp gelişecektir. Sevgiler.
Arzu Kırlangıç
16-05-2009, 21:58
Aloe Veram ahtapot gibi oldu ve çok ağırlaştı balkonumda hareket etmemi engelliyor . Saksı içine dengeyi sağlasın diye taş koydum .O kadar büyümesine rağmen yanlarında yavru oluşumuda göremiyorum . Nerede yanlış yapıyorum acaba..
iyii akşamlar.elimde ordan burdan topladığım bir kaç sukulent var ( acaba doğru öğrenmişmiyim bakalım.:) ) aloa vera olduklarını tahmin ediyorum.Doğrumudur ??
Sayın acemi20, son resimdeki bir Aloe türü fakat vera değil. İlk sukulentiniz Haworthia, ikincisi ise Gasteria.
Aloe biraz daha etli yapraklı olması gerek. Sulama ve gübre düzeninizle kısa zamanda toparlanacaktır.
3 günde bir suluyorum yeterlimidir?? ve çok az güneş gören ama aydınlık olan balkonumun bir köşesinde duruyor.
gübrede vermedim şimdiye kadar.ayrıca malumatlarınız için teşekkür ederim.
Aslında 3 günde bir sulama fazla, haftada bir yazın en ideali. Fakat anladığım kadarı ile güneş görse ve sıvı gübre ile talimata uygun takviyede bulunursanız etlendiğini farkedeceksiniz.
ardaçiğdem
30-05-2009, 16:58
Sayın selenn çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Torfa dikili aleoveram ama hiç gelişme yok. Balkona aldım bi ara ama daha kötü oldu içeriye aldım tekrar. Ne yapacağımı bilmiyorum yani..
fethiyeli51
03-06-2009, 00:54
Sayın selenn çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Torfa dikili aleoveram ama hiç gelişme yok. Balkona aldım bi ara ama daha kötü oldu içeriye aldım tekrar. Ne yapacağımı bilmiyorum yani..
SAYIN ARDA CIGDEM
10 yılı askın FETHIYE de ALOEVERA yetıstırıcılıgı yapmakta olan bırı olarak
bu bıtkının en ıyı yetıstırme ortamının bol gunes alan ortamda topragının orman topragı kum az mıktarda perlıt volkanık tas veya mangal komuru parcaları
ve cıftlık gubresı ıle en ıyı netıceyı alacagınızı bılgım dahılınde sunarım .Suzek toprak en ıyı netıce almanızı saglayacaktır.Yaz aylarında 2 gunde bır kıs aylarında haftada bır yapraklarına gelmeyecek sekılde sulamanızı tavsıye ederım.BASARI VE SAGLIK DOLU GUNLER DILEGIYLE.
Bu da yeni satın aldığım aloe veram.
benimde 2 çeşit aloe veram var...
ilki burada gördüklerimden
fakat ikincisi daha sert daha farklı o aloe vera değil mi yoksa?
ayhansatan
26-09-2009, 20:58
SELAMLAR
Uzun zamandır aloe vera arıyordum.(Ki internet te arama yapmak akıma gelmedi)
Bugün şans eseri bir mağazadan aldım.Ve araştırırken agaclar.net ile tanıştım ve çok memnun oldum...
Forumları okuyunca birçok aloe vera türünün olduğunu öğrendim.Şimdi elimdeki bitkinin türünü merak ediyorum.Bunun için fotoğraf larını yayınlıyorum.Yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.Ayrıca elinde benim bitkimin türünden farklı aloe vera bulunanlar ve paylaşmak isteyen arkadaşlardan seve seve alırım....
neconeco
26-09-2009, 21:10
Selamlar. bakımı konusunda yazmışlar. bir de şifa yönü var. Kesiklerde yanıklarda ve kaşıntı eksama , mantar hastalıklarına iyi gelir. Kısacası dermotolojik bir bitki.Yaprak içindeki jel sıvı direk uygulanabilir. Yapraklar koparıldıktan sonra 15 gün buzdolabında saklanabilir.
benimde 2 çeşit aloe veram var...
ilki burada gördüklerimden
fakat ikincisi daha sert daha farklı o aloe vera değil mi yoksa?
Sayın sükunet,
İkinci bitkiniz Aloe vera değil sanırım bir Haworthia.
Uzun bir süreden sonra veralarim kendine geldi.Isin sirri derekumundaymis.Bahce topragina insaat kumu karistirip dikmistim.Ancak yapraklar canliligini yitirmeye baslamamisti.Hepsi kahverengi oldu.Gecen hafta köyden derekumu getirdim.Bol kumlu bir karisim hazirladim ve veralari diktim.kisa sürede toparlandilar.Simdi yapraklar yesil ve 2 3 cm kadar uzadilar.:)
Süha Şendoğan
28-10-2009, 14:18
Sevgili Güler hanımdan aldığım Veranın bu seneki yavruları..
Sayin turco bu bütün yavrular sadece bu senenin yavrulari mi?:O
ayhansatan
31-10-2009, 20:22
Arkadaşlar benim veram ın yaprakları inceldi kahverengiye dönüyor...nedenini bilen varmı??? Balkonda tutuyorum güneş görsün diye ama havalar serinledi sebebi bu olabilirmi?
Arkadaşlar benim veram ın yaprakları inceldi kahverengiye dönüyor...nedenini bilen varmı??? Balkonda tutuyorum güneş görsün diye ama havalar serinledi sebebi bu olabilirmi?
Ne tür bir topraga diktiniz?Benimkiler de öyle olmustu derekumu toprak karisimina diktikten sonra gölge bir yerde bir hafta sulamadim düzeldiler.
ayhansatan
03-11-2009, 01:44
Ne tür bir topraga diktiniz?Benimkiler de öyle olmustu derekumu toprak karisimina diktikten sonra gölge bir yerde bir hafta sulamadim düzeldiler.
çiçekçilerde poşetle satılan çiçek toprağına diktim...Daha doğrusu satın aldığımda saksı büyüttüm içindeki toprağa çiçek toprağı ekledim...Balkonda yaklaşık 20 gün gayet normaldi.yerini de sevdi.Fakat izmir in rüzgarlı soğuk havası ile tanışınca rengi kahverengiye dönmeye başladı...
ayhansatan
03-11-2009, 01:47
fotoğraftada görünüyor
Süha Şendoğan
05-11-2009, 14:13
Sevgili Halil33,
Resimde görülen saksı busenenin yavruları ayrıca bundan daha ufak 3 saksıda daha var onlarda bu yaz ayırdıklarımdan.
Geçen sene anaç saksıyı balkondan hiç içeri almadım sadece çok soğuklarda ve geceleri üstünü naylonla örttüm.
Güler hanim,vera lari hazir topraga dikmeyi hic denediniz mi?Diktiyseniz nasil gelisim gösterdiler?Ben pek saglikli olacagini düsünmüyorum.Yaniliyor muyum acaba?
Birde gecen günlerde annemin eli yanmisti.Hemen vera min bir yapragini kestim ve jölesini cikarmak istedim.Ancak birsey farkettim.Kesilen yerden sari su cikiyordu ama icini actigimda jöle beyazdi.Bir bicak yardimiyla siyirmak istedim ancak jölesi yumurta aki gibiydi.Bir türlü yaraya süremedik.Bu normal mi?Yoksa benim veram daha kesilmeye uygun degil mi?
Yaprağın içinden renksiz(şeffaf) bir jel çıkmalıydı.
Yaraya sürmediğiniz iyi olmuş.
Bizim hanım, nasıl becerdiyse parmağını blenderde doğramış, :(ne yaptılarsa kanı durduramamışlar, hemen aklına aloe vera gelmiş.
Yaprağı kesip çıkan jeli sürünce anında kan durmuş, birkaç defa tekrarladık, şimdi parmak tamamen iyileşti.
Yaradana şükürler olsun.
Yaprağın içinden renksiz(şeffaf) bir jel çıkmalıydı.
Yaraya sürmediğiniz iyi olmuş.
Bizim hanım, nasıl becerdiyse parmağını blenderde doğramış, :(ne yaptılarsa kanı durduramamışlar, hemen aklına aloe vera gelmiş.
Yaprağı kesip çıkan jeli sürünce anında kan durmuş, birkaç defa tekrarladık, şimdi parmak tamamen iyileşti.
Yaradana şükürler olsun.
Jel seffafti.Sadece kesilen yerden sari bir renk cikti.Acaba sarsabir denmesinin nedeni bu mudur?Esinize de gecmis olsun.Birde ek olarak aklinizda bulunsun.Her insanin kendi tükürügü,kendi kaninin kesicisidir.Yara sahibi yarasina tükürürse kanama kisa sürede kesilir.
Süha Şendoğan
11-11-2009, 12:03
Sn.Ayshafurkan,
Aleo Veranızı gölgelik yerde değilde daha ziyade bol güneş gören yerde tutmanızı öneririm benimkiler güneşi görünce resmen coşuyorlar.
Sevgi Durul
19-11-2009, 22:41
114766
Güler hanımdan gelen aloe veram.
ardaçiğdem
23-11-2009, 09:36
Merhaba;
Benim aleoveram 23 Kasım 2008 tarihinde dikildi. Fakat o tarihten bu yana hiç gelişmedi. Bahçe toprağına dikmiştim sonra toprağını değiştirdim torfla bahçe toprağını karıştırım diktim. Bir hafta önce yerini değiştirdim. Gelişme gösterdiğini gözlemledim. Çok yavaş geliştiğini duymuştum ama bu kadarda yavaş gelişmesi normalmidir.
Sevgi Durul
01-12-2009, 10:25
Sevgili Güler hanım, aloe veramı bugün balkona cam önüne koydum. Güneşten daha çok yararlansın diye. Balkonda durdurayım mı, geceleri içeriye alayım mı?
Sevgili S.Durul, İstanbul'a gidince size benim Veramın bir fotoğrafını yüklerim. Kapalı balkonda duruyor yaz-kış. Güneş alan bir yerde.
Her sene de en az 70 tane yavru dağıtıyorum arkadaşlara. Hiç özel bir bakımı yok, toprağı kurudukça su verin, güneşli yerde tutun.
Nasıl alıştırırsanız öyle gitsin. Bence Balkonda tutun, üstüne kırağı ve kar gelmesin (o zaman içeri yine de güneş alan bir yere koyarsınız).
emrebakan
05-12-2009, 10:13
Merhaba arkadaşlar. Güler hanımın tavsiyesiyle aloe veramın ezilmiş ve kırılmış yapraklarını kestim. Su vermek için de toprağının iyice kurumasını bekliyorum. Henüz daha bitkide bir gelişme olmadı malesef. Ancak kestiğim yaprakları atmadım. Buzdolabında saklıyorum. Traştan sonra bir parça kesip içindeki jeli yüzüme sürüyorum. Gerçekten çok iyi geliyor. Cildimi nemlendirip yumuşatıyor. Şimdiye kadar kullandığım traş kremlerinin hepsinden çok daha iyi ve doğal :)
Sevgiler.
emrebakan
21-12-2009, 15:01
Merhaba arkadaşlar,
Güler hanımdan aldığım aloe veraları sabahına dikmiştim. Ancak kullandığım torak ve aloe veraların saksılarda dik durmaması üzerine bu hafta sonu üzerlerinde tekrar çalıştım. Anaç aloe verayı daha önce diktiğim saksıdan çıkardım. Alttan üç, dört yaprağını keserek daha derine ve daha büyük başka bir saksıya diktim. Şimdi eskisinden daha dik ve sağla duruyor. Ayrıca daha önceki toprağa kum karıştırmıştım. Ancak bu kum biraz iyot kokuyordu. Deniz kumu olabilir düşüncesiyle toprağı da değiştirdim. Akvaryumcudan aldığım dere kumu, torf ve gevşek bir toprak karışımını kullandım. Güler hanımın dediği gibi geçirgenliği fazla bir toprak oldu. Aynı toprağı yine diğer küçük köklerde de kullandım. Bu arada saksı değiştirirken anacın köklerinde çürümeye başlamış kahverengi zar şeklinde kabuklar gördüm. Bu kabuklar çok yumuşak dağılıyorlardı. Bu yüzeylerde biraz temizlik yaptım ve yukarı doğru çıkmaya başlayan ve yavru kök olduğunu sandığım henüz beyaz renkli bir, iki tane çıkıntı gördüm. Kısmetse yarın fotoğrafları yükleyeceğim.
Sevgiler.
emrebakan
23-12-2009, 14:23
Küçüklerin hepsi aynı karede büyükse tek başına. Gerçi arkada ufaklardan birisinin de çok az bir kısmı fotoğrafa yancı olmuş :)
emrebakan, anaçtaki çiçek sapını neden kesmedim? Onu dipten kes, saksının sağ tarafına da bir destek çubuğu koyarak yan olan anacı hafiften o sopaya bağla, ara sıra da ipini biraz daha çekerek doğru gitmesini sağla.
emrebakan
24-12-2009, 09:53
Sağolun Güler hanım. Kesilmesi gerektiğini bilmiyordum onun için bıraktım. Hemen keserim. Destek sopasını da halledeceğim.
Sevgiler.
diver_bird
25-12-2009, 14:15
Güler Hanım'dan gelen Aloe vera çeliklerimi sayfa başında anlatılanlara uygun olarak dikmeye çalışacağım.
Aspirinli su yaptım içine koydum.
Yalnız bir sorum var ektikten sonra çok su dökmemem gerekiyor galiba. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
Güle güle büyütün, suda bekletmeseniz daha iyi olurdu. Toprağı kuruyunca su verin. Önce çok az bir can suyu yeter. Suyu pek seven bir bitki değil.
Teşekkür ederim, ezan çiçeğim var.
diver_bird
28-12-2009, 00:17
İskender'e ülkeler fethettiren bitki tartışması popüler bilim dergisinin son sayına konu oldu. İşte derginin hazırladığı dosya ile, efsaneden gerçeğe Aloe Vera…
500’den fazla türü olan Afrika kökenli Aloe Vera, ülkemizde “Sarısabır” adıyla bilinir. Görünüş olarak kaktüse benzese de zambakgiller familyasına mensuptur, dolayısıyla bizim soğan ve sarımsağımızla akrabadır. Ancak, Akdeniz ve Ege bölgelerinde bazı türleri yetişse de “Barbadensis” adındaki en faydalı türü ülkemizde bulunmaz. Acı bir tadı olduğu için sevilmeyen bu bitki, Boccacio’nun Decameron’undaki bazı gülünç öykülerde, “Şekere bulansa bile yutulması imkansız” özelliğiyle rol almıştır.
Aloe Vera jeli açık havada kaldığı takdirde kısa sürede okside olarak yararlı özelliklerini yitirir. Bu nedenle, saklanarak geniş bir kullanıma kavuşması mümkün olmamıştır. Ancak 1968 yılında Teksas’lı bir eczacının bulduğu formül sayesinde bu ürün tıbbi amaçlar dışında kullanılan sınai bir hammadde konumuna gelmiştir.
Günümüzde, ABD, Meksika, Doğu Afrika ve Japonya'da on binlerce dönüm alanda, Aloe Vera üretimi yapılmaktadır. İpek kağıt yapımında ve tekstil sanayiinde parlatıcı olarak kullanılmaktadır.
Aloe Vera yaprağının dış kısmının, tıbbi olarak kabızlığı önleyici özelliği bilinmektedir. Yapraktan elde edilen usare ise genellikle kurutularak tane haline getirilir ve tıbbi amaçlarla kullanılır.İçilmesi çok tehlikelidir.Özellikle kanser vakalarında kanser hücrelerini besleyici ve tümörleri büyütücü özelliği saptanmıştır.Bu tehlikeli etkisi bazı tıbbi dergilerde de yayınlanmıştır
diver_bird
28-12-2009, 00:22
Yukarıda yazdığım yazıyı netten aldım.
Faydalı bir bitki olmadığı yazıyor çoğu yerde. Oldukça kafam karıştı. Cilde çok iyi geldiğini duydum şimdiye kadar nasıl iş???
Çok yakın bir arkadaşımın yaşadığı bir olayda, Aloe vera jelinin yanıklara çok iyi geldiğini duydum.
Bahçe çalışmaları neticesinde hışır hışır olan ellerimi, zaman zaman kestiğim bir yaprak jeli ile iyice ovuyorum, yumuşacık oluyor. Bu jeli yüzüme, dirseklerime de sürüyorum. Ama yemeği ve içmeği hiç denemedim.
emrebakan
28-12-2009, 11:28
Merhaba arkadaşlar,
Anaç aloe veramın destek çubuğuna bağlanmış ve çiçek sapı kesilmiş halinin fotoğrafıdır. Bu arada ben de aloe vera jelini cildimde kullanıyorum. Güler hanımın dediği gibi çok güzel nemlendirirci ve yumuşatıcı bir etki sağlıyor. Ben internetten biraz araştırdır. Roma İmparatorluğu'nda yanık tedavisinde kullanılıyormuş. Bu da sanırım Afrika'daki bazı ülkeleri topraklarına kattıktan sonra olan bir gelişmedir. Zira Avrupa'da doğal olarak yetiştiğini duymadım. :p
Herkese sevgiler.
diver_bird
04-01-2010, 14:48
Güler Hanım
Aloe veralarımın yan yaprakları gitti.
Birtanesi de gitmek üzere...
Sinirlerim bozuldu.. Ya büyütemezsem diye. Ne yapmam gerek. Gözüne bakmıcam diyorum. Fakat gelip gittikçe seviyorum onları.
Umarım birşey olmaz
emrebakan
11-01-2010, 12:53
Merhaba Diver bird arkadaşım,
Anladığım kadarıyla bu bitki çabuk pes etmiyor bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Ben de ilk dikdiğimde bir süre kötü gittiler. Şimdilerde renkleri ve formlarından anladığım kadarıyla sağlıklarına kavuştular. Yeni yapraklar da var. Yani siz merak etmeyin bence düzelirler. Ben haftada bir su veriyorum. Sıcak ortamda tuttuğum tutmadığım hepsi gayet iyiler.
Sevgiler.
Buda benim aleo veram ve çiçek açtı
Ne güzel. Çiçekleri döküldüğünde sapı iyice dipten kesin.
emrebakan
06-02-2010, 16:49
Merhaba Güler hanım,
Sizin verdiğiniz anaç gayet iyi gidiyor; yeni yapraklar filizler, vs. Bir ara tekrar fotoğrafını çekeceğim. Diğer ortancayı bir arkadaşa vermiştim onda yeni yapraklar varmış. İki küçük kök yaşam mücadelesi veriyor. Onlar çok iyi olamadı malesef. Ancak ölmediler hala yaşıyorlar. Diğer ortanca olan alt iki yaprağını kaybettikten sonra kendini kurtardı. Şimdi yeni bir yaprağı da var. Giderek de büyüyor. Benden de haberler böyle :)
Yaprakları ölse de siz boş verin zamanla alttan yeni yapraklar verecektir, kökleri iyi olsun aman çok sulamayın hatta kurumaya kadar vardırın toprağı.
Sevgi Durul
18-02-2010, 21:43
Aloe veramın pek neşesi yok diye üzülüyordum, ama geçen gün dibinden minik bir yavru verdiğini görünce çok sevindim.
SDurul, size söylemiştim. Saksıdaki toprak biraz su istiyor gibi. Göreceksiniz daha çok sürgünler verecek. Ama çok da sık sulamayın.
Yana yatmış olan yaprağı kesin, sonra yine boylamasına ikiye bölün ve jelini güzelce yüzünüze ellerinize, dirseklerinize sürün. 5' sonra yumuşacık olduğunu göreceksiniz. (Doğal Krem)
emrebakan
23-02-2010, 09:58
Merhaba,
Sn.Emrebakan evet kazık köklü ama yana bir-iki minik kök vermişti. İlk aloe veram olduğu için pratikte pek bilgim yok. Rahatladım çok teşekkür ederim.
Lafı mı olur efendim. Aslında en başta ben de aynı şeyi hissetmiştim. Güler hanımdan yavruları ve anacı aldığım zaman kökleri düz ve çıkıntısızdı. Yalnız bir tanesinde 2 tane yana doğru kılcal kök vardı. Ancak hepsi şu an iyiler ve büyüyorlar. Hatta en küçükleri gevşek toprak üzerinde durduklarından bazen yamulabiliyorlar. Elimle düzeltiyorum. Hiç bir şey olmamış gibi büyümeye devam ediyorlar. Yani aslında kuralları çok basit. Uygularsanız hiç bir sorun çıkmıyor.
1- Geçirgen toprak,
2- Mümkünse çok delikli iyi drenajlı saksı,
3- Az sulama.
Aloe Arborescens aloevera bitkisimi yoksa başka bir türümü
querelle
13-03-2010, 19:00
Bu bitki suyu fazla sevmiyor sanıyorum. Sulamayı biraz bol tutuyodum bir süredir, birkaç parçası karardı, çürüdü gibi.
Şimdiden sonra fark edilir ölçüde azaltacam, bakalım n'olacak.
Başlığı okumadınız galiba sayın querelle. Aloeveranın toprağı kurudukça az miktarda su vereceksiniz.
diver_bird
25-03-2010, 00:12
Sevgili eco2111
Jelini kullanmakta acele etmeyin.
Fakat zehirli döneminin olup olmadığını bilemiyorum hiç
Güler Hanımın bilgisi daha fazla olabilir bu konuda.
Suda bekletmeden dikin. Ben öyle yaptım tutturamadım çünkü.
diver_bird
25-03-2010, 00:22
:)))
Diver bird
Benimkinde de filizler vardı toprağın altında.Artık varmı bilmiyorum ,ama birini şöyle bi hareket ettirdim.Sanırım tam dibinde var bitane:))Bilmiyorum yaaa.Galiba ,Güler hanımdan tekrar isteyeceğim.Cesaretimi toplayayım da.....
Sizin anne de sağlıklı gözüküyo, benimki kızıl sarı bişey oldu:(
Benim çiçeği toprakla buluşturmam çok sulu olmuştu.Yapraklarını da fazlasıyla gömmüştüm:(
Ama artık öyle olmayacak.Güler hanıııııımmmm!Ordasınız değilmi:)
yuka!benimkide öyle, ama ben dikerken acemilik edip suyunu çok vermiş ve çiçeği de çok hırpalamıştım.ama köklerinden yeni aloe veralar çıkıyo.Tabi sen benim gibi sabırsız olup toprağı eşeleme.Ayrıca, suyu hiç sevmeyen bir çiçek...
Sevgili Güler hanım sorunu cevaplayacaktır.ben sadece seni karşılmış oldum....
Yaprakları yumuşamaya başlamış ise, kahverengi ve sarımtrak olmuş ise mutlaka suyu kesin. Toprak kurusun hatta çatlamaya başlasın.
Daha sonra çok az su verin ve toprağı kurutun. Yanlarından yeni yavrular verecektir.
Benim anaçları bir sök bir dik, bir sök iyice hırpalandılar. En aşağı bir 6 ay oynatmayacağım. Altı ay sonra sizlere yine birkaç posta gönderebilirim.
ardaçiğdem
01-05-2010, 21:10
Merhaba...
Uzun zamandır gelişmesini eklediğim aloeveram yavru bile verdi. Güler hanım tekrar teşekkürler...
140701
Aspirinli su ve oksijenli su gerçekten işe yaradı iki günde sararan kısımlar yeşile döndü.
Benim çiçeğimde yavruladı,ama yavrular da yeşil değil.Aspirinli su verdim ,umarım iyi gelir.
Belki de suyunu çok az veriyorum,onun için kendine gelemedi.Yemyeşil ve hayat dolu bi hale gelmesini dört gözle bekliyorum....
Sayın huripek ve Sayın Suse aspirinli su ve oksijenli suyu ne oranlarda kaç mL ya da L hazırlıyorsunuz? Sulama periyotlarını ne kadar zaman zarfı aralıklarla gerçekleştiriyorsunuz? Bilgilendirirseniz bende uygulamak isterim Aloe verama...
emrebakan
27-05-2010, 09:37
Merhaba Güler hanım.
Benim aloe vera 16 sağlıklı yavru dünyaya getirdi :) Bunları nasıl ayırabilirim?
Sevgili emrebakan, anacın köküne çok yakınlara pek yanaşmadan diğerlerini elinizin dört parmağını kürek gibi kullanarak çıkartabilirsiniz.
Yok hepsini çıkartmak istiyorum derseniz, o zaman saksıyı hafifçe yan yatırıp topraklarını azaltarak tek tek çıkartın.
Aloeveranın kökleri çok az olur, diğer bitkilerin köküne benzemez.
Siz yeni saksılara ekerken, eski saksıdaki toprak hizalarını koruyarak ekmeğe dikkat edin.
Hemen ilk sularını verin ve sonra bildiğiniz gibi devam edin.
emrebakan
27-05-2010, 13:33
Çok teşekkür ederim. İlk başlarda kökü gerçekten çok kısa oluyor. Ayakta durabileceği şekilde dikerim. Gerçi fotoğraflarını buraya koyup size göstermek istiyorum ancak telefonumdan bir türlü bilgisayara aktaramadım. Siz de görünce ayrılabilecek boya gelip gelmediğini söylerdiniz. Kökleri ayırmadan önce fotoğraflarını gösterebilmeyi umuyorum.
Hiç sorun değil emrebakan, boyları işaret parmağının boyu kadar olduysa bile ayırabilirsin.
Aloe vera bitkisi balkonda mı odada mı tutulmalı arkadaşlar? Balkonda rengi koyulaştı ve üzerindeki benekler artık eskisi kadar belirgin değil, bu normal mi?
kabuscuk
14-06-2010, 17:04
Merhaba!
Birkaç gün önce Bauhaus'tan aloe vera aldım. Saksının diplerinde yeni sürgünler var. Bu aylar, o sürgünleri ayırıp başka saksıya dikmek için uygun aylar mıdır?
Sayın huripek ve Sayın Suse aspirinli su ve oksijenli suyu ne oranlarda kaç mL ya da L hazırlıyorsunuz? Sulama periyotlarını ne kadar zaman zarfı aralıklarla gerçekleştiriyorsunuz? Bilgilendirirseniz bende uygulamak isterim Aloe verama...
Faruk Bey bir kase suyun içerisine 1-2 tane aspirinini toz haline getirip eritin. Aleo Veralarınızı köklerini zedelemeden toprağından ayırın ve aspirinli suya batırın ve köklerin üzerine 4-5 damla oksijenli su damlatın ve tekar köklerini zedelemeden Aleo Veranızı toprağa ekin. Bu işlemi bir kere yapmanız yeterli olacaktır.Ancak bu işlemi yaptıktan sonra Aleo veranızı yarı gölge bir yere koyun ,bir kaç hafta içerisinde kökler yeni sürgünler verecek ve Aleo Veranız eski görünümüne kavuşacaktır.
diver_bird
21-06-2010, 00:41
Benim tekli aloe veram ın yaprağı biraz sarardı.
Tek yaprak olduğu için de söküp tekrar dikmeye cesaretim yok.
Çok mu güneş görüyor? Zira benim "Aloe vera" da içerde çok yeşilken güneşe çıktı çıkasıya habire sararıyor. Acaba bu doğru mu yanlış mı bende anlamadım. Güneşte bulunması doğru mu yoksa yanlış mı? Bilen arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim...
diver_bird
21-06-2010, 15:54
Yok hayır aksine odanın içinde sehpanın üzerine koydum ama.
Bunlar antlaya da falan iyice kızgın güneşin altında duruyorlar.
Bizimkiler nazlı :)
Sevgi Durul
21-06-2010, 16:46
Çok mu güneş görüyor? Zira benim "Aloe vera" da içerde çok yeşilken güneşe çıktı çıkasıya habire sararıyor. Acaba bu doğru mu yanlış mı bende anlamadım. Güneşte bulunması doğru mu yoksa yanlış mı? Bilen arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim...
Benim aloe veram da dışarı çıktığında sararıyor. Yine içeri aldım.
Hemen içeri alayım o zaman. Cam önünden güneşi görmesi en mantıklı olanı...
zeynepdincer.k
29-06-2010, 11:11
Aloe vera diğer sukulentler gibi dış mekanı ve hava sirkülasyonunu sever. Sadece direkt güneş almasın, bol ışık alsın. Ben kendiminkileri öyle yaptım. Hallerinden çok memnunlar ve hatta yavru bile verdiler.
birceviz
29-06-2010, 16:18
terasımda ,evimin içinde aloe vera larım var ,aynen yukarıda yazıldığı gibi fazla bakım istemiyor ,toprağı kurumaya yakın sulamak ve arada konuşmak onları gaza getiriyor ,yanlarından piç sürgünlerini hemen çıkarıyorlar.
yanık tedavisinde işe yaradığını biliyorum , ayrıca açık yaralara yapraklarının içindeki jelin direkt uygulanması mucizevi sonuç veriyor. medeniyetin olanaklarından uzak olduğum bir dönem gayet ciddi bir yaramı sadece bu bitki iyileştirdi.
teşekkür.
Sevgili Güler hanım..
Benim aloe vera mdan iyi haber var..
Anaçlarım çok kötü görünüyo...Yeni çıkanların da bazıları kötüydü.Tam dört tane..onları ayırıp başka bir yere diktim.minik oldukları için toprağı ıslak bıraktım,ama kendilerine su değdirmedim.1 hafta tatile çıktım ve döndüğümde ne göreyim hepsi yemyeşil ve büyümüş.Bu arada anaçlar tekrar yavrulamış,şimdilik bitane....Tekrar teşekkür ederim...
ekşimtrak
11-07-2010, 02:43
Aloe vera bitkisini nerden alabiliriz acaba ?
diver_bird
13-07-2010, 00:24
Aloe vera bitkisini nerden alabiliriz acaba ?
Koçtaş ta görmüştüm oraya bakabilirsiniz.
Fakat Tropik Sera bölümünden Mutlu Kutlu Bey var oradan sipariş edebilirsiniz.
Yanılmıyorsam barbadensis cinsi satıyor.
Bunlar da bir kaç ay önce Güler Hanımın bana gönderdiği aloe veramın fotografları...Aloe veramın başından o kadar çok şey geçti ki şu an ki halini çok seviyorum.İlk geldiğinde bir saksıya diktim ve her geçen gün sararmaya başladı, benekleri kayboldu.Oysa hemen güneşe falan koymamıştım..2 hafta içinde yapraklarında sararmayan yer kalmadı çok kötü görünüyordu.Gören arkadaşlarım artık kurtarılamaz olduğunu iddia etsede ben toprağını değiştirmeyi denedim ve o sırada kökte bi yeşillik farkettim.Sonra 1 ay içinde mucize gibi tekrar yeşermeye başladı kuruyan yerleri şimdi sadece uçlarında.
Hatta artık ortadan yenileri çıkmaya bile başladı.
Resimde farkediliyordur en dıştaki yapraklar biraz kötü durumda onları ayırmam da bir sakınca var mı sizce?
Sayın boz ben dıştaki yaprakları kurudukça temizliyorum...
Benim aloe veram ancak işaret parmağımın boyuna geldi. Diktiğimde o kadar küçük bir yavruydu ki büyüyeceğinden şüpheliydim. Saksıda yersizlikten bir arkadaşının yanına dikmiştim. Büyümeye başladığına göre ayrı saksıya alıp ödüllendirebilirim;)
En dıştaki solgun yaprakları nasıl sökebilirim peki? Elimle koparsam uygun mudur?
ozgur0ozdemir
22-07-2010, 19:46
En dıştaki yaprakları kopartırken bitkinin gövdesine zarar vermemeye özen gösterin. Aksi takdirde aloe veranız benimki gibi boynunu bükebilir.
En dıştaki solgun yaprakları nasıl sökebilirim peki? Elimle koparsam uygun mudur?
En dıştaki yapraklar iyice kuruduktan sonra hafif çekmeyle hemen kopuyorlar. Ben kendi aloe veramda bu şekilde yapıyorum...
Merhaba ;
Ben yeni üye oldum . Bir süredir forumu takip edıyordum ve vaktıdır artık dıye dusundum :) Bugün hediye olarak alovera aldım ve çok mutlu oldum . Yanında yavrusu bile çıkmış. Tabi ben dayanamayıp dibine yakın bir yapragını kestım. Jelini merak ettıgıım ıcın fakat akışkan bir jel yoktu yeşil renkte katıydı . Acaba nasıl anlayabılrım jelın kullanılabılecegını ? Teşekkür ederim.
Aloe veranızın yapraklarını çekiştirmeyiniz. Gövdeye yakın bir yerden keskin bir bıçakla kesmeniz daha uygun.
Talepler için dağıtım bölümüne bakınız.
Aloe vera'nın jeli akıcı bir jel değildir, aksine yapışkandır.
Kestiğiniz yaprağı boylamasına ikiye bölün, yeşil etli kısmı elinize, yüzünüze sürebilirsiniz. Ama sizin yerinizde olsam kenar kısımdaki hafif diken gibi olan yeri de incecik alırdım ki yüzümü çizmesin.
Merhaba.. Uzun zamandır aloe vera arıyordum, pazartesi Koçtaş'ta görünce hemen aldım. Çorum'da oturuyorum, aloe veram uzun bir yol geldi. Daha hiç sulamadım, toprağının kurumasını bekliyorum. Alırken nasıl bakacağımı sorduğumda güneşe koyma, haftada 1 buçuk çay bardağı kadar sula dediler. Yorumlara baktım, güneşe koyup koymamakta kararsız kaldım. Aloe veramı kötü zamanda buldum çünkü yarın köye gidiyoruz, götürmeyi planlıyorum. Sonra da üniversiteye gideceğim. Yurtta bakmam mümkün değil gibi:( Babam büroya götürmek istiyor. Büro kışın bile çok sıcak oluyor, sanırım aloe veram sever ama ben nasıl ayrılacağım bilemiyorum:( Aloe veramın fotoğraflarını koyuyorum. Umarım sağlıklıdır. Şimdiden teşekkürler..
Sn.Betülc,
Bence bitkinizin toprağının t5amamen kurumasını beklemeden az miktarda sulama yapmalısınız. Ayrıca marketten aldığınız için birden bire direk güneş alan yere koymak yerine ilk 3-4 gün yarı gölgede tutup sonra güneş alan yere koyarsanız daha iyi olacağını düşünüyorum.
serpil kamer
16-09-2010, 14:48
Merhaba bende dün aloe vera diktim. Fakat iki tanesinin kökü yoktu. Arkadaşım ana gövdeden ayırırken köksüz çıktı. Bunlar tutar mı dersiniz ?
Ben aloe vera mı bir türlü düzene sokamadım.Bir müddet sonra topraga yakın yerden sapının içi boşalıyor.Şu an suya koydugum bir bitki var uzun zamandır köklenmedi.Bu gün sularken baktım ana bitkimin sapının içi yine boşalmış sapı kopardım kalan yeri torfu karıştırıp havalandırıp diktim tutar mı köksüz olarak.Ayrıca suda duran bitkide yapraklar gelişiyor ama
köklenme olmuyor bu bitki köklenir mi suda ?
Benim ki balkonda duruyor kurudukça azar azar suluyorum yanlardan 3 adet yavru verdi..
Ancak ana gövdede yapraklarda sararma başladı neden olabilir?
merhaba ben bugun cok severek asagidaki bitkileri aldım. Adlarının aloe vera olduklarını söylediler fakat sizinkilerden farklı geldi. Bilgisi olanlardan yardım rica edecektim.:confused:
aloe vera tıbbi ürünlerde ve kozmetikte yaygın olarak kullanılıyor.bildiğim kadarıyla değişik çeşitleri var.tv de bu konuyla ilgili bir belgesel izlemiştim.amerikadaki aloe vera tarlalarını gösteriyordu.yapraklar çok iri ve yaklaşık insan boylarındaydılar.aralarında traktörle gezerek çalışıyorlardı.birde koruyucu eldiven takıyorlardı.dikenlerden korunmak için.kalın yapraklar kesilince içinden süt gibi bir sıvı akıyordu.bu ürünlerde o sıvıdan üretiliyormuş.sanırım tam olgunlaşıp sıvı vermesi için dört yıl gerekiyordu.hatırladıklarım bu kadar.
fahriyee
05-10-2010, 16:23
Bendeki çiçeğin resmi;
yyakamozz
21-10-2010, 10:28
merhaba ben aloe veram için yeni kayıt oldum... 1 ay önce almıştım.. alırken bana 2 haftada bir sulamamı söylediler ama ben sanırım fazla kacırdım suyunu 2 haftada bir suladım ama fazlasıyla suladım bi kere ondanmı oldu bilmiyorum salonun kösesinde duruyor.. sorun şu:
Köküne yakın yerden çürüdü iki yapragı yana düştü tuttugumda kendiliğinden koptu zaten:(( şimdi dikkat ettim üzerinde kücük kücük böcekler gördüm çürüyen kısmındada beyaz beyaz bişeler var.. yaprakların üzerindeki beneklerde azalmıs gibi çok belirsiz .. birde sanki ilk aldıgımda daha dikti şimdi yapraklar yanlara açılmış.. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum yerinimi sevmedi topragımı kötü acaba ? yardımcı olursanız sevinirim..
yyakamozz
21-10-2010, 10:47
merhaba ben aloe veram için yeni kayıt oldum... 1 ay önce almıştım.. alırken bana 2 haftada bir sulamamı söylediler ama ben sanırım fazla kacırdım suyunu 2 haftada bir suladım ama fazlasıyla suladım bi kere ondanmı oldu bilmiyorum salonun kösesinde duruyor.. sorun şu:
Köküne yakın yerden çürüdü iki yapragı yana düştü tuttugumda kendiliğinden koptu zaten:(( şimdi dikkat ettim üzerinde kücük kücük böcekler gördüm çürüyen kısmındada beyaz beyaz bişeler var.. yaprakların üzerindeki beneklerde azalmıs gibi çok belirsiz .. birde sanki ilk aldıgımda daha dikti şimdi yapraklar yanlara açılmış.. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum yerinimi sevmedi topragımı kötü acaba ? yardımcı olursanız sevinirim..
bide kopan yapraklar için bi çözüm yok sanırım en büyük yaprakları koptu:( ben yanık izleri için kullanmayı düsünüyorumda dolaptamı saklamalıyım su içerisinde mi bilemedim?
lütfen arkadaslar kurtarın aloe veramı ne yapmalıyım diğer yapraklrda hastalanmadann:(
ozgur0ozdemir
21-10-2010, 11:10
bide kopan yapraklar için bi çözüm yok sanırım en büyük yaprakları koptu:( ben yanık izleri için kullanmayı düsünüyorumda dolaptamı saklamalıyım su içerisinde mi bilemedim?
lütfen arkadaslar kurtarın aloe veramı ne yapmalıyım diğer yapraklrda hastalanmadann:(
Kopan aloe vera yapraklarını buzdolabında hava alamayacak şekilde bir torbanın içerisinde saklamak daha uygun olur.
Bitkinizin de saksısında fazla nem dolayısıyla çürüme ve toprağın sıkışması sonucu kökler yeterince hava alamıyor diye düşünüyorum. Saksını değiştirip daha seyrek sulamanız uygun olur sanırım.
Fahriye hanım, çiçeğiniz aleo türünde farklı bir cins. Ben adını testere çiçeği diye biliyorum ancak google da arattığımda benzer bir sonuçla karşılaşmadım. Farklı bir isimle de biliniyor olabilir.
diver_bird
24-10-2010, 17:08
Merhaba benim de aloe veram ilk geldiğinde bende becerememiştim bakımını, sağolsun güler hn. bana ikinci kez gönderince tutturabildim. menekşe gibi tabaktan suluyorum artık. köklere hiçbirşekilde su değdirmeyin. çok az su verin çok nemli olmasın. Ben öyle kurtardım.
emrebakan
04-11-2010, 10:15
Ben hala haftada bir suluyorum arkadaşlar. Toprağa dere kumu karıştırmıştım. Akvaryumcularda var. Suyu çok çabuk süzüp dibe inmesini sağlıyor. Durumu gayet iyi. 20'den fazla yavru verdi. Hepsini arkadaşlara dağıttım. Bu sayfadaki resimler aloe veraya pek benzemiyorlar. Güler hanım bir ara girerse net cevabı verir sanırım. Sevgiler.
Evet, emrebakan haklı. Bizim aloeveraların yaprakları daha etli.
Bu türü sayın herbaryum açıklar.
Sizinki bu fotoğraftakine benziyor yanılıyor olabilirim sn fahriyee. Bende var aynı aloe türünden
Benim aloe veram kendisi daha küçük büyüyemedi fazla. Ama yandan yavru vermiş miniş bir tane:)
Yüzümü kızartıp sizden isteyecektim Güler hanımcım kurtardınız:p
Benim aloe veram
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=180496&d=1290186195
emrebakan
04-12-2010, 11:59
Maşallah yavru pek güzel. Ben bu yavru verme durumunu da tam çözemedim aslında. Daha taze bir örnek yavru verirken bazı örnekler de oldukça gelişkin olukları halde vermiyorlar. Nedendir acaba?
Sevgili Güler Hanım..
Benim aloe Veramın yaprakları uçlarına doğru çok inceldi,ve uçlarında hafif kuruma var.
Kapalı balkonda,cam kenarında duruyor,şimdi kış diye pek su vermiyorum.Birkaç yavruyu başka saksıya geçirmiştim,onlarda da aynı sorun var....Yapmam gereken birşey varmı.
Teşekkürler..
Sevgili Güler Hanım..
Benim aloe Veramın yaprakları uçlarına doğru çok inceldi,ve uçlarında hafif kuruma var.
Kapalı balkonda,cam kenarında duruyor,şimdi kış diye pek su vermiyorum.Birkaç yavruyu başka saksıya geçirmiştim,onlarda da aynı sorun var....Yapmam gereken birşey varmı.
Teşekkürler..
Işık alsın, toprağı kurudukça çok az su verin. Kökleri iyi ise yanlardan patlama yapar, korkmayın.
Pek çok arkadaşımızın bozuldu diye yükledikleri fotoğraflardan ne kadar çok su verdikleri belli oluyor. Unutmayın o da bir kaktüs-sukulent çeşidi.
ayhansatan
10-01-2011, 19:14
2 ADET RESİM YÜKLEDİM..ALOE WERAm 1 senede bu hale geldi...Fakat ne yazıkki yavru alamadım.ortalama ayda bir iki ayda bir yaprak kesiyorum sebebi bu olabilirmi? yavru almam için ne yapmam gerek bilgisi olupta yardım ederseniz sevinirim
Baki Berk Kayalar
10-01-2011, 19:43
Bugün Catania bölgesinde yaptığım bisiklet turunda dev bir aloe vera topluluğu ile karşılaştım. Umarım bu aloe veradır. Öyle tahmin ediyorum. Bayağı devleşmişler. Sicilya' nin iklimi devleşmeleri için çok müsait.
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=37667
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=37668
Selamlar, yeni edindiğim aloeveramla ilgili bir sorunum var, yeni üye olduğum için yeni konu da açamadım, yanlış bir yere yazıyorsam özür diliyorum öncelikle. Resmini koyamayacağım, makinem yok. Ama ilk sayfada Balıkçı'nın paylaştığı resimdeki cins olması gerek. Yalnız beyaz noktaları daha seyrek ve yaprakları daha cılız. Nerede okudum hatırlamıyorum ama ışığı sevdiği ve dış mekanda kolayca yaşayabildiğini okudum. O yüzden pencerenin dış pervazına koydum. Ankara'dayım. Abarttım mı bilmiyorum :( Zaten bir yaprağı biraz kırık ve kuru gibiydi dışarı koymadan. İki yaprağı daha donmuş ve kırılıp süzülmüş. Şimdi pencerenin önünde içeri koydum. Çok telaşlandım. Ne yapmam gerek?
Bir an evvel ışık alan ama sıcak bir yere koyun. Toprağı iyice kuruyana kadar su vermeyin.
Soğuk yeri sevmez hele bu mevsimde Ankara'nın kuru soğuklarını hiç sevmeyecektir. Sukulentlere girdiğinden az su sever.
5 tanecik incecik yaprağı kaldı aloe veramın. Toprağını dediğiniz gibi değiştirdim. Donan yaprakları da kırdım. Kökünün bır kısmı kurumuştu bir kısmı sağlıklı görünüyordu. Kılcal uzantılar hiç yoktu ama neredeyse. Ben alıp bu soğuğa salmadan da kökü ışıksızlıktan mıdır bilmiyorum kötülemiş gibi. Kürdanlarla zor duruyor cılız yaprakçıklarım ayakta, toparlansa bari.
Hatay'dan da kaktüs getirmiştim. Onun da içi boşalmaya başladı, hep de içerdeydi. Kestim köklenmesini bekliyorum ama gittikçe kötülüyor gibi. Annem de hiç bu prosedürlerden geçirmeden gayet ana kaktüsten koparıp toprağa dikivermiş, bol bol da sulamış üstelik :) Ben sevgi mi veremiyorum nedir anlamadım ki... Terk ediliyorum bir bir...
tomurcuk-toprak
22-03-2011, 20:56
daha önceleri konyadaki çiçekçileri dolaşırken çok fazla aleovera çeşidine rastlamıştım...nasıl yetiştirildiklerini burdan sizlerin sayesinde öğrenmiş oldum...hepinize teşekkür ederim... çiçekçileri dolaşırken rastladığım bir tane aleovera çeşidini çok beğenmiştim .... o sıralar bakımını bilmediğim ve bu siteyi daha bulmadığım için maliyeti de fazla olduğu için almamıştım....artık öğrendiğime göre artık alabilirim diye düşünüyorum...umarım kurutmadan yetiştirmeyi de başarırım... birde türkiyede olmayan deniyor ama elinde olan var mıdır? bilemiyorum... '' barbadensis'' miydi tam adını hatırlayamadığım tıbbi olarak kullanılan bir çeşidi de varmış... elinde bulunan varsa talibim..... bilgi veren ve bizi bilgilendiren sizlere tekrar teşekkür ederim...
Benim çok allerjik bir bünyem var. Aloevera yapraklarının jelini zaman zaman ellerime ve yüzüme de sürerim bir şey olmaz, aksine yumuşacık olduğunu hissederim. Ama bu bende bir şey yapmıyor diye herkese de tavsiye edilmemeli.
Bende ve bir iki arkadaşımda hiç bir şey yapmıyan bu jel başka bir arkadaşta çok fena kızartılar ve yanma yapmış.
copur 09
01-05-2011, 20:28
Uçuğa da iyi geliyor. Uçuk çıkacağını anladığınızda yapraklarının sıvısından uçuğun üzerine sürün. Hafif kavuruyor. İkinci gün tekrar uygulayın uçuğu iyileştiriyor.
Aslında etrafa dikkatli bakınca bir çok yerde var...
E.Ü. Kampüste çekmiştim.. Kocaman bir kök..
Uçuğa da iyi geliyor. Uçuk çıkacağını anladığınızda yapraklarının sıvısından uçuğun üzerine sürün. Hafif kavuruyor. İkinci gün tekrar uygulayın uçuğu iyileştiriyor.
Sabah uçuk çıktı bende.. :( Vectavir sürüyorum ama yine de şişti..
Nette aradım ama böyle bir bilgi bulamadım.. Bunu gerçekten deneyen var mı? Zehirlenmeyelim bir de :p
Aslında etrafa dikkatli bakınca bir çok yerde var...
E.Ü. Kampüste çekmiştim.. Kocaman bir kök..
Sn.Selis,fotoğrafını eklediğiniz bitki aloe cinsinden ama vera değil.Ben de İzmirde yaşıyorum bahçemde bol miktarda aloe vera var.Aloe vera hiç okadar büyümez yaşlandıkça yavru verir.Yıllardır büyütüyorum ve dağıtıyorum. Selam ve sevgiler.
copur 09
11-05-2011, 20:33
Uçuk için kendim denedim. Uçuk çıkacağını acımaya ve yanmaya başladığında ilk gününde denedim. İkinci gün tedbir olsun diye tekrarladım. Tamamen iyileşti. Bildiğimden değil de akneye iyi geliyorsa, uçuğa da iyi gelir diye. Yalnız bitki 330 no'lu mesajdaki bitkiden.
nildem_34
14-05-2011, 11:53
Aloe vera'nın jeli akıcı bir jel değildir, aksine yapışkandır.
Kestiğiniz yaprağı boylamasına ikiye bölün, yeşil etli kısmı elinize, yüzünüze sürebilirsiniz. Ama sizin yerinizde olsam kenar kısımdaki hafif diken gibi olan yeri de incecik alırdım ki yüzümü çizmesin.
güler hanım bende de aloe vera var. fakat bendekinin kenarlarında dikeler yok acaba bendeki şifalı olan aloe veradan değil mi?
gürkan63
30-09-2011, 12:23
Herkese iyi günler.Herkes in gıpta ile baktığı güzelim çiçeklerimiz bazen bizlere bir şeylerin yanlış gittiğini şekil leri ile iletiyor.Tabii ki hemen kurtarma işlemleri başlıyor.
Bir haftalığına yoktum.Dün geldiğimde birde ne göreyim; Gasteria bicolor kızarmaya başlamış,ona üzülürken fark ettim ki Aloe m de yapraklarını içe doğru kapatmaya başlamış.Nerdeyse on gündür su vermiyordum diye düşünürken,evdekiler suladıktan sonra 2 gün de yağmurda kalmışlar,yani anlaşıldı nedeni.Banada artık can kurtaranlık düşüyor,haydi iş başına..:)
Sayın gürkan63, saksınız çok dolu, bitkinin de nefes alması gerekir. Aloevera kök yapıları gereği birbirine çok bağlıdırlar. Onları dikkatlice ayırın ve saksılara dağıtın bence.
Sayın olgu, aloevera göndermesine gönderirim ama hem burada yazdığınız gibi 3 kere, hem de özelime yazdığınız gibi talep etmemeniz gerekir.
Böyle (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bir başlığımız var orada yazmanız yeterli olacaktır.
Selamun aleyküm benimde eşim Güzel bir Aloe vera almış gelmiş Antalyadan Yaz boyunca balkonda durdu kış gelince yapraklarını temizleyip saksısını büyütüp salonuma koydum ama benim salonum yeteri kadar güneş almıyor hatta evim güneş görmüyor en çok güneş gören yer salon orasıda kışın soğuk olacak ya ben napayım şimdi:( Birde benim saksımdanda minik minik aynı ot gibi çıkmıştı iki tane onları aldım başka saksılara ektim incecik ot gibilerken öyle güzel büyüyorlardı ki eve alalı beri birinin yaprağı üstten sararmaya başladı onlara bişey olacak diye çok korkuyorum.Bide şu sulama konusunu sizlerden öğrenmem çok iyi oldu sanırım ben fazla suluyormuşum sizin söylediğinize göre:)
Aloeveranızı kapalı bir balkonunuz varsa oraya alın. Işıklı ve kuytu bir yerde dursun. Fazla suyu sevmez, toprağı iyice kurudukça su verin. Güneş sever ama oda içi sıcaklığı havasızlık hoşuna gitmez.
Aloeveranızı kapalı bir balkonunuz varsa oraya alın. Işıklı ve kuytu bir yerde dursun. Fazla suyu sevmez, toprağı iyice kurudukça su verin. Güneş sever ama oda içi sıcaklığı havasızlık hoşuna gitmez.
Kapalı balkonum yok malesef Küçük yetiştirmeye çalıştığım saksıları penceremin önüne koydum bundan sonra daha az suluycam.Ama diğer büyük Aloe veram için bişeyler düşünmem lazım şuan bulunduğu yerin resmini ekleyeyim bakalım ne fikir vereceksiniz bana.Balkonada koyamam Konyadayım kışı çok sert geçiyor:mad:
Salonumu bol bol havalandırsam bulunduğu yerde dursa nasıl olur acaba;)
Sevgili tombili, uzaktan da olsa görünüşü iyi. Yaprakları dimdik duruyor. Işık alıyor mu? Sulamayı lütfen sık yapmayın, toprak iyice kurusun ondan sonra su verin.
Merhaba,
Güler hanım tarafından (Teşekür ediyorum) gönderilen aloe verayı büyük sevinçle aldıktan sonra hemen saksıya diktim. Çok geçirgen bir toprak, içerisinde bir miktarda minik taşlar var. Dikim sonrasında verdiğim cansuyu hemen altına geçti. umarım sağlıkla tutar ve büyümeye başlar.
Kargoda biraz sarsılmış ancak yinede çok iyi görünüyor.
fatma_demirel
17-11-2011, 07:10
yaprağından üretmeye çalışıyorum aynı türü .ne yazıkki sürekli çürüyor. kesip sağlam yerini tekrar gömdüm. sonucu beklemekteyim.güle güle büyütün. saygılar
Herkese iyi günler.Herkes in gıpta ile baktığı güzelim çiçeklerimiz bazen bizlere bir şeylerin yanlış gittiğini şekil leri ile iletiyor.Tabii ki hemen kurtarma işlemleri başlıyor.
Bir haftalığına yoktum.Dün geldiğimde birde ne göreyim; Gasteria bicolor kızarmaya başlamış,ona üzülürken fark ettim ki Aloe m de yapraklarını içe doğru kapatmaya başlamış.Nerdeyse on gündür su vermiyordum diye düşünürken,evdekiler suladıktan sonra 2 gün de yağmurda kalmışlar,yani anlaşıldı nedeni.Banada artık can kurtaranlık düşüyor,haydi iş başına..:)
bence soğukta kaldığı için öyle olmuş. baharda düzelecektir.
Sevgili tombili, uzaktan da olsa görünüşü iyi. Yaprakları dimdik duruyor. Işık alıyor mu? Sulamayı lütfen sık yapmayın, toprak iyice kurusun ondan sonra su verin.
Evet odam ışık alıyor ama güneş ışığı direk gelmiyor.Sağolun sayenizde öyle yapıyorum artık;)
Birde bi sorum daha olcak güler hanım benim saksıda ince ince bişiler çıkıyor daha çok boyu uzuyor kalınlaşmadan.Resmini ekliyorum ota benziyor dediğinizi duyar gibiyim ama çok parlak ve içinden jel çıkıyor çoğalıyor diyordum ama sitedeki resimlere bakınca onlara benzemiyor ne olabilir acaba:confused:
merhaba,
güneşle aram pek iyi değil. Öyle ki güneş kremi kullanmadan güneşe çıkamıyorum. Hele de yazları eve kapanıyorum. Kış geldi diye güneş kremi kullanmayı kesmiştim, malesef yüzümde egzama çıktı. Güneş beni pek sevmiyor.
bir arkadaşım benimle aynı durumda olan bi tanıdığının aloe vera bitkisini kullanarak bu sorunlarını aştığını söyledi. Güneşten daha az zarar gördüğünü, hatta çillerinden (bende de mevcut) kurtulduğunu söyledi. Az önce internetten araştırdım. Egzamayı tedavi ediyormuş.
Denemek istiyorum. Bu bitkiden tedarik etmem lazım. Merak ettiğim nasıl ayırd edeceğim. üyelerin paylaştığı resimlerdeki aloe veralarda farklılıklar gözlemledim. kimisi açık yeşil, kimisi koyu... rengi maruz kaldığı ışığa göre değişebilir elbette ama bazılarında leopar deseni gibi desenler var. Bu bitkiye benzer sukulentler de gördüm. Yanlış bitki kullanmak istemiyorum. satın alırken tedavi edici aloe vera aldığımdan nasıl emin olabilirim?
Yol gösterirseniz çok sevinirim. teşekkür ederim.
bitkiyle kalın bitki delileri :p
Bitki delileri diyince, bitki tutkusundan dolayı uykusu kaçan ve sabahın 3 ünde üzerinde geceliği, elinde metreyle bahçe ölçümü yapıp ne diksem diyen bi arkadaşımız da vardı :p aklımdan çıkmıyo da hiç :p
Fatih Yılmaz
07-02-2012, 15:47
Pratikerden bir adet aloe vera bitkisi almış bulunmaktayım yalnız saksı çok küçük geldi, hemen değiştirmeli miyim.
Pratikerden bir adet aloe vera bitkisi almış bulunmaktayım yalnız saksı çok küçük geldi, hemen değiştirmeli miyim.
Değiştirmenizde bir sakınca yok. Aman çok su vermeyin.
Merhaba daha önce fotograflarını paylaştığım aloe veramın son durumunun fotograflarını da paylaşmak istiyorum. İlk fotograf genel görünüm. ikinci fotoğrafta ise yeni çıkan sürgünleri görünmektedir.
Saylılarımla.
Fatih Yılmaz
12-02-2012, 12:27
Buda benim yukarıda ki anlattığım aleo veramdan görüntüler umarım uzun yıllar birlikteliğimiz sürer.
522421
522422
Benimki uzun süre diktiğim gibi kaldı. Perdesiz pencere önünü beğenmiş olacak ki bir sürü yavru çıkardı.
demircool
14-02-2012, 14:21
farklı çeşitleride varmış bu bitkinin.ben sadece yeşilini görmüştüm alaca olanı da harika görünüyor
Merhaba,
Dün bauhaustan bir aloe vera aldım. Şimdilik mutfağımda duruyor. Pencereye uzak sayılmaz.
Havasızlığı sevmediğini okudum. Mutfakta penceredeki havalandırma aparatı sağolsun sürekli bir hava sirkulasyon mevcut. Umarım yerini sever.
Havalar ısındığında balkona almak iyi olur mu yoksa yerini değiştirmemek mi lazım?
sabırsız0606
23-02-2012, 15:08
Benimki uzun süre diktiğim gibi kaldı. Perdesiz pencere önünü beğenmiş olacak ki bir sürü yavru çıkardı.
sayın sakagun benim aloe veram da sizinkisiyle aynı tür.Sizinkinin maşallahı var bayıldım özelliklede yeşil rengi müthiş.Güle güle büyütün.Ben bu konuda başarısızım galiba.Benimkiler büyümüyor ve yaprakları sararıyor pet bardağa alıp sera yapmıştım kendini toparlasın diye ama şimdi güler hanımında söyledikleri doğrultusunda bahçe toprağına ekip cam önüne koyayım bakalım iyileşecekmi:(
mandalinci
10-03-2012, 09:43
Merhaba,
Bir arkadaşıma komşusu 5-6 kök aloe vera vermiş ben bakamam ama kıymetini bilen bir tanıdığım var ona veririm diyerek bana hediye etti.
Çeşitli saksılara diktim, 1 tanesini de bahçe deneme amaçlı diktim. Kök ayırırken biraz zedelenmiş gibiler toparlarlar diye düşünüyorum.
Keşke yazıları dikmeden önce okusaydım, zedelenmiş yaprakları kestim attım, jelini ellerime sürerdim.
Merhabalar,
Kaynanam yaklaşık bir ay önce aleo vera verdi bana.Onun evi güneş almıyordu ve bana geldiğinde kahverengileşmişlerdi.Penceremin önü çok güneş alıyor,iyileşirler diye bekledim hala aynılar.sizce ölmüşlermi? resimlerini gönderiyorum.nasıl kurtarabilirim iyice vakit geçmeden deneyim.cevabınızı bekliyorum.
http://farm8.staticflickr.com/7036/6829572928_ca5942fec7_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7038/6829573212_3b1d60a9e2_z.jpg
aleo veralarımı bulunduğu saksıdan çıkardım.:(çok az kökü vardı.kökünü suya batırıp başka bir saksıya ektim.ışık alan direk güneşi görmeyen bir yere koydum.iki üç gün orda kalsın sonra güneşe koyacağım.bakalım durumunda iyileşme olacak mı.umarım düzelir.
aleo veralarımı bulunduğu saksıdan çıkardım.:(çok az kökü vardı.kökünü suya batırıp başka bir saksıya ektim.ışık alan direk güneşi görmeyen bir yere koydum.iki üç gün orda kalsın sonra güneşe koyacağım.bakalım durumunda iyileşme olacak mı.umarım düzelir.
Fotoğraflarda bitkinizin ya sudan ya da güneş almamasından kaynaklanan bir bozulma olduğunu gördüm. Siz de suya batırarak ve bitkiyi güneş almayan bir yere koyarak daha da tetiklemişsiniz.
Aloevera bitkisi zaten aşırı kök yapmaz. Toprak kurudukça ve az miktarda su ister, güneşi sever.
Hatta diyebilirim ki siz onu bir unutsanız o daha da mutlu olur, güneşli bir ortamda zamanla dibinden harika yeni fideler verecektir.
Fotoğraflarda bitkinizin ya sudan ya da güneş almamasından kaynaklanan bir bozulma olduğunu gördüm. Siz de suya batırarak ve bitkiyi güneş almayan bir yere koyarak daha da tetiklemişsiniz.
Aloevera bitkisi zaten aşırı kök yapmaz. Toprak kurudukça ve az miktarda su ister, güneşi sever.
Hatta diyebilirim ki siz onu bir unutsanız o daha da mutlu olur, güneşli bir ortamda zamanla dibinden harika yeni fideler verecektir.
teşekkür ederim cevabınız için.bol güneş alan penceremin önüne koydum.unuttum gitti.:)) bakalım büyük bir merakla iyileşmesini bekleyeceğim.
Güneş alan kapalı bir balkonunuz varsa orada daha mutlu olacaktır.
Pencere önünü sanırım çiçekler için pek de iyi olmayabilir (genelde). Isınan cam, (özellikle yazın) bitkinin yapraklarında hasar meydana getirebiliyor.
Çok seneler evvel, pekçok sardunyamın yaprakları hep yanmıştı.
Bahçemizdeki Aleo Vera. Çiçekleri çok güzelmiş.İlk defa bu sene çiçek açtı. Sabah güneşi üzerinde.Sanırım seyreltilmeye ihtiyacı var. Öncelik vermem gereken için önerileriniz olurmu?
274125
274126
Sayın Hepgül, bitkiniz öyle güzel bir formdaki, ben olsam buna kıyıpta seyreltemezdim herhalde. En kötü ihtimalle iyice aralarda kalmış, cılızlaşanlarını alırdım...
Ah, ahh İzmir'in havası, ne güzel. Bizim balkonlarımızda gözünün içine bakarak yetiştirmeye çalıştığımız bitkiler, bahçede, bahçe topraklarında ne güzel yetişiyor.
Kışın sarıyor musunuz?
Benim veralar sarı çiçek açıyor.
Sorularınızı isterseniz Bir Bilene Soralım başlığında sorun, ben saksıda yetiştirdiğim aloeveranın yavru dağıtımını sık sık yapıyorum ama bahçe toprağında yetişenler için size yanlış bilgi vermiş olmayayım.
Ankaradan taşındık bizde İzmire. Alışıyoruz. Sıcak yer demiştik ama burasınında kendine göre soğukları gayet güzel : )
Kışın hiç sarmadık Aleo Vera. Sarmalımıydık bilmiyorum. Buna rağmen çok şükür birşey olmadı.
Forum kullanımda acemiliklerim oluyor. Ben birde sizin yazdığınız gibi Bir Bilene Soralıma yazayım. Teşekkür ederim.
Aleo veralar canlanıyor sanırım.henüz sulamadım.renkleri yerine geliyor galiba.:))
http://farm8.staticflickr.com/7080/6886621754_e56794b37b.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7204/7032718879_47c1f5b899.jpg
Aleo veralar canlanıyor sanırım.henüz sulamadım.renkleri yerine geliyor galiba.:))
http://farm8.staticflickr.com/7080/6886621754_e56794b37b.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7204/7032718879_47c1f5b899.jpg
Unutmaya devam sayın megaron. ;)
Toprak kurusun, 1 çay bardağı su şimdilik kafi gelecektir.
Bırakın iyice toparlasın.
Yarısı kurumuş yaprakların kuru kısmını kökü çok oynatmadan kesin.
İlk fotoğraftaki birinci bitkinin arkadaki iyice yumuşamış yaprağını da dipten kesin.
güler hanım bana gönderdiğiniz aloe veram öldü okadar üzüldümki anlatamam
güler hanım bana gönderdiğiniz aloe veram öldü okadar üzüldümki anlatamam
Öldü diye saksıda bıraksaydınız ve sulamasaydınız, hatta unutup bir köşeye koysaydınız, eminim ki kendiliğinden canlanırdı.
MüslümD.
15-04-2012, 11:02
arkadaşlar size birşey soracaktım ben aloe vera yetiştiriyorum ama yaprakları sararmaya başladı iyice kötüleşti çürüyor olabilir diye korkuyorum lütfen bana bir yol gösterin toprağı humussuz bahçe toprağı ama galiba biraz yağmurda kaldı bu yüzden çok su aldı fazla sudan dolayı çürüyor olabilir bana bunu düzeltmek için çözüm söylerseniz çok memnun olurum...
Aloeveralar sukulent oldukları için aşırı suyu hiç sevmezler. Yağmurda kalması da tam davetiye çıkartmış çürümeye.
Yaprakları da iyice yumuşamıştır. Bu zamandan sonra kuru bir toprağa ekseniz bile ne kadar başarılı olabilirsiniz bilemem. Saksı toprağını değiştirip, kuru bir toprakta bekletin ve unutun. İnşallah kurtulur.
arapsabunu
04-05-2012, 17:51
Bu forum sayesinde edindiğim ve yaklaşık bir ay önce kargoyla teslim aldığım an saksıya diktiğim sarı sabır bana sabırlı olmayı öğretmeye niyetli:)
Önce tüm dalları kahverengileşti.
Sonra forumdaki önerileri okuyup "unut"tum, akşam güneşi alan ön balkona koydum ve neredeyse hiç sulamadım. İşe yaradı. İşte nihayet ortadan yeşermiş.
Şimdi ne yapmalıyım?
Kahverengi dalları kesmeli miyim?
Eğer kesmem gerekiyorsa nerelerinden?
Aynı yerinde kalsın mı, sabah güneşi alan balkona mı geçireyim?
Deneyimli üyelerin yardımını bekliyorum. sevgiler...
291049
n'ormancı
08-05-2012, 22:54
292812
Merhabalar... Bu da benim aloe veram ama maalesef sağlığı iyi değil sanırım. Forumda okuduğum bilgilerle kurtarmaya çalışacağım artık. Güler hanımın bitkileri çok hoş eğer mümkünse bende almak isterim...
Sevgili arkadaşlar, her seferinde yazıyorum; bitki taleplerinizi lütfen Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlığında yapınız.
Sizlere aloe vera yollamaya fırsat buldukça devam ediyorum. Her dağıtım yaptığımda da aloevera saksısını tamamen boşaltmam icabediyor.
Aloevera çok köklü bir bitki değil. Dağıtım için ayırım yaparken de dikkat etmek gerekiyor.
Dağıtılacak bitkileri ayırdıktan sonra ana bitkiyi tekrar yerine ekiyor ve bir dahaki dağıtıma kadar yavru vermesini bekliyorum.
Yeni ekilen bitkinin yerine alışması ve kendini toparlaması gerektiğinden, dağıtımdan hemen sonra isteyen arkadaşların bu yüzden taleplerini yerine getiremiyorum.
Umarım izah edebilmişimdir.
Benden talep ettiği halde kargodan bitkiyi almayan ve bana 9 gün sonra geri gelen bu aloeveradan ben de ümidimi kesmiştim, ama yine de çeliği toprakla buluşturdum, can suyu verdim ve unutmaya bıraktım.
Çeliğin yaprakları neredeyse tamamen gitmişti ama köklü olması bana biraz umut verdi. Daha sonra yaprakları iyice bayıldı, ama zamanla kök kısmından yeni yeni fideler baş gösterince hemen saksı değişimi yaptım, daha güzel bir toprağa geçirdim. Şimdi o bitki büyüdü. Manyas'a giderken de suladım ve gittim.
Neredeyse 20-25 gün susuz kaldı, bugün geldiğimde toprak kupkuru olmuş ve adeta çatlarcasına saksıdan ayrılmaya başlamıştı ama bakın ne güzel minik yavrular vermiş.
Şimdi yine sulayacağım ve unutacağım, sanırım Haziran ayının ikisinde tekrar İstanbul'a geleceğiz, o zaman da yine fotoğraflamaya çalışırım.
(Fotoğraflar cep telefonu ile çekildi.)
Toprak neredeyse saksıdan ayrılacak kadar kurumuştu.
293462
Bunlar da yeni sürgünler...
293466
293467
Buda benim Aloe veram (sarısabır)
Önceliri yaprakları kahverengiydi şimdi yeşerdi. İşallah büyütebilirim.
295148
sevgili güler
bütün yazıları okudum fotoğrafları inceledim yinede endişeliyim benim aleo veram küçük ve cansız duruyor ona iyi bakmak istiyorum. anladığım kadarıyla güneşli bir yerde durması ve 2-3 günde bir sulanması yetiyor. ama bunlar haricinde yapabileceğim birşey var mı çok merak ediyorum?
İki üç günde sulama fazla gelmez mi? Saksısı çok mu ufak?
Bir gotoğraf nyüklemiş olsaydınız daha iyi olurdu.
Netice itibariyle toprağı iyice kuruyunca su verin. Güneş alan bir yerde tutun, fazla rüzgar almasın madem bitkiniz ufak.
tamam :p rüzgarsız bir yerde tutacağım. bugün yeni bir yaprak çıkmış çok mutlu oldum ;)
merhaba, bir süredir aloe vera yetiştirmeye çalışıyorum. forumda yazılanları (güneş alan bir yere koyun ve çok sulamayın) uyguladığımda benim aloe veram kahverengileşip cansızlaşıyor. daha az güneş alan ve toprağı kuruduğunda suladığım zaman ise tekrar yeşeriyor. fakat büyümesi çok yavaş. burada yazılanlar gibi ne arsız çıktı ne de büyümesinde bir artış var. üstelik yaprakları da oldukça yumuşak. daha sağlıklı olmaları için ne yapmam gerekir?
merhaba.bendede var ama aynisimi bilemedim bence resmine bakip siz karar verin.
Muhsin Hanif
30-06-2012, 22:41
merhaba.bendede var ama aynisimi bilemedim bence resmine bakip siz karar verin.
Sn. Türkan sizinki agave cinsi sukulent sanırım, yine de uzman arkadaşlar daha iyi bilir.
Sayın strdvrs, eğer sizin veranız daha az güneş istiyorsa öyle bir yerde tutun. Zaten suyunu toprak kurudukça veriyoruz.
Saksı dibinde yeni sürgünler var, bırakın onlar daha da çoğalıcaklar.
Sayın strdvrs, eğer sizin veranız daha az güneş istiyorsa öyle bir yerde tutun. Zaten suyunu toprak kurudukça veriyoruz.
Saksı dibinde yeni sürgünler var, bırakın onlar daha da çoğalıcaklar.
cevap için teşekkürler sayın Güler. en sonunda sadece sabahtan öğlene kadar güneş alan mutfak camının önüne koydum. sabırla bekledikten sonra ana gövde resmen söndü eridi bitti ama büyümekte olan sürgünler eskisinden çok daha iyi durumda. sanırım bu alışma sürecinde büyük olan ana gövdeyi kaybedeceğim fakat yeni çıkanlar oldukça sağlam olacaklar. sulama konusuna gelince eski sisteme devam ediyorum. yalnız aloe vera direk güneş aldığı ve benim kullandığım toprak fazla geçirgen olduğu için yaklaşık 2-3 günde bir sulamam icap ediyor. biraz daha zaman geçince tekrar fotoğraflayıp sizinle paylaşırım.. tekrar teşekkürler.
Güler Hanım, yaşınızı bilmiyorum hiç de ilgisi yok söyleyeceğim şeyle aslında, siz bu forumun aloevera annesisiniz :)
Geçen sene kaktüsümü kurtarma çabalarımın beyhude olduğunu anlayıp teselli olsun diye göndermiştiniz. Büyütmeye çalışırken evhamlandığım zamanlarda da özel mesajlardan ve buradan yardımınızı hiç eksik etmediniz. Ve bu şekilde desteklediğiniz kişilerin sayısını tahmin bile edemiyorum.
bende yeni başladım aloe veramı yetiştirmeye yaklaşık bir ay önce aldım saksısı biraz küçük gibi geldi önceki gün değiştirdim umarım zamanı yanlış değildir iki tane yavrusu vardı bi tanesini yanlişlıkla tuttuğumda kopmuştu saksıya öylesine diktim küçük olmasına rağmen köklenmiş durumda toprağına toflu toprak almıştım belki iyi gelmez diye yavruların torağını eski toprakla karıştırdım şimdilik gayet iyiler umarım öyle devam eder :) forumunuz çok yararlı oldu benim için teşekkürler
wellness
26-07-2012, 15:41
Şubat 2012 de, sevgili Güler Hanım' ın yaptığı paylaşım vesilesi ile sahip olduğum Aloa veramın son durumunu sizinle paylaşıyorum. Kendisine ayrıca paylaşımı için çok teşekkür ediyorum. Elime geçtiği dönemde kış sebebi ile güneş almadan büyüyen yaprakları Güneşe çıkınca, bir müddet sapsarı oldu ve durgunlaşmıştı. Ancak zamanla Güneşe alışınca adeta kudurdu diyebilirim.:D Toprağının hazırlanmasını çiçekçiden aldığım torf toprağı ile ince dere kumunu birebir oranında karıştırdım. kökü biraz uzunca idi. Toprağa yaprak çıkaracak kısmını iyi gömüp oturtabilmek için. Kökünün üç kısmından bir miktar kestim. Ayrıca yine ekim aşamasında dış yapraklarından 2 adedini de kestim. O şekilde ektim. Ekim işinden 1 ay sonra aloaveramın dibini 3 parmak derinliğinde toprağını kaldırdım ve köklerine yaklaştırmadan ve çiçeğe değmeyecek şekilde etrafına 20.20.0 ve potasyum nitrat katı kimyevi gübreden birer çimdik sepeledim ve üzerini yine toprak ile kapattım. Şimdi ise her ayda 1 adet yaprak çıkarıyor ve yapraklarıda resimde göreceğiniz gibi son derece gösterişli.
rosenrot
01-08-2012, 23:25
Bodrum'da bahçede yetiştirdiğimiz aloe vera ların yavrularından aldım İzmir'e getirdim, buradaki önerilere göre de bakımını yapıyorum, önce biraz küser gibi oldular ama toparlanmaya başladılar.Bakmaya başladığımdan beri kendimi şaman rahibi gibi hissediyorum (:
ölmek üzere olan aloe veramı tavsiyelerinize uyup unuttum :) sulamadım. sıcaklarında etkisiyle 15 günde kendine geldi. yaprakları canlandı. birde yeni filizler alırsam dibinden deymeyin keyfime. 5 yıldır uğraşıyorum aloe vera yetiştirebilmek için sonunda başaracağım sanırım :)
sevgili guler, merhaba.
ben barbadensis cinsi aloe vera bitkisi ariyorum, eger sizinkiler bu cinsse rica etsem bana da gonderebilirmisiniz.bircok yerde bitkiyi buldum ama maalesef cinsi hakkinda bilgi alamiyorum.ben bu cins ile tayland'da tanistim, vucudumdaki yaniklari bu bitkinin yapraklarindaki jel ile 2 gunde yatistirdilar.cinsini ogrendim ama burda bulmakta zorlaniyorum.cok cinsi oldugunu, cilt onarimi icin sadece bu cinsinin kullanilabilecegini soylemislerdi.bana e-mail adresimden ulasabilirseniz memnun olurum.simdiden tesekkur ediyorum.
Sayın dakka, ben de elimdeki aloeveranın cinsini bilmiyorum ama forumda bilenler yazarlar.
Kendim de güneş yanıklarında bunun jelini kullandım. Bir arkadaşım da Miami'de başına gelen bir olayı anlatmıştı ve o yüzden bu bitkiyi elde etmiştim.
Pek çok arkadaşımıza gönderdim, biliyorum ki jelini herhangi bir meyve yağı ile karıştırarak krem olarak kullananlar olduğu gibi sırf jeli de kullananlar var. Ama şunu da hatırlatmam gerekir, bir başka arkadaşımız da bu jeli yüzüne sürünce kızarmalar ve kaşıntılar olmuş ve hemen soğuk su ile yıkamak zorunda kalmış yani bazı arkadaşlara da dokunabiliyor.
Ben şu an İstanbul dışındayım, aloeveram İstanbul'da. Siz bana adresinizi bildirin, İstanbul'a döndüğümde göndermeye gayret ederim.
serguzel
03-09-2012, 23:27
Merhaba bitki severler..Sanırım bahardan beri başkasından aldığım aloe me bakıyorum,bir sorun yaşamadık yavaş büyüdüğünde çok büyüdüğünü de farketmedim açıkçası ama illaki büyümüştür:) Sorunum şu çoğaltmayı bilmiyorum,resmini koysam nasıl ve ne zaman yapıcağımı yardımcı olurmusunuz?Bir de benimkiler yan yana büyüyor,bakıyorum da kimininki yuvarlak olmuş..
Bitkinizin büyüme şekli gayet normal, "yan yana olmuş, bazılarınınki yuvarlak" demekle ne kastettiğinizi pek anlamadım. Yeni sürgünler verdiğinde toprağı boşaltarak ayırım yapabilirsiniz. Kök yapıları çok fazla olmadığından toprağı boşaltarak yapmakta fayda var, ayırıp yeniden ekim yapılabilir.
Muhsin Hanif
06-09-2012, 12:54
serguzel üyemizin "yan yana olmuş, bazılarınınki yuvarlak" demekle anlatmak istediği #465 deki fotoğraf sanırım. Gerçekten bizdekilerde sürgünler kökten çıkarken karşılıklı çıkıyorlar, yani kökün etrafında 360 derecelik yayılım göstermiyorlar. Türleri ben de bilmiyorum, farklı bir alt tür olabilir.
Yeni gelen arkadaşlar ilgili konuyu baştan itibaren biraz sabır göstererek okurlarsa hem o konuda çok şey öğrenmiş hem de aradıkları bir çok sorunun cevabını bulmuş olurlar.
Ben de sitede ve bitkilerle uğraşmada yeniyim.
Bol bol okumanın ve çok deneme yapmanın en güzel yöntem olduğuna inanıyorum.
465 numaralı mesajında arkadaşımız neler yaptığını çok da güzel anlatmiş. Yaptıkları da bitkisini çok da güzel geliştirmiş.
Bitkiyi ekerken dıştan bir iki yaprağını da aldığını yazmış, bu durumda demek kökünü daha rahatça biraz daha derine ekmiştir.
Siz de böyle yapar çıkan yaprakları da form tutması için bir kurdela ile toplar bir araya getirirseniz istediğiniz formda gelişir.
dağçiçeği
25-09-2012, 16:25
Benimde Sevgili Güler Hanım sayesinde aloe veram var. Arkadaşların dediğine katılıyorum.Güler Hanım bu sitenin aloe vera annesi .
Merak ettiğim bir şey varki ; aloe veram gayet güzel gelişimini sürdürüyor fakat hâlâ yeni yavrular vermedi.Acaba ne zaman ilk yavruları göreceğim? Kendimi gelinlerini torun için iknaya çalışan sabırsız kayınvalidelere benzettim birden . :D " -Ama ben torun sevmek istiyorummm" :p
denizhoca
25-09-2012, 19:06
benim gözlemlediğim kadarıyla sulama sıklığını azaltınca yavru verme artıyor,
inşallah yakın zamanda olur torunlarınız:)
maysan80
25-09-2012, 19:12
valla harikalar.
burdaki resimlere bakınca aloe vera diye baktığım aloe vera olmadığını anladım
biraz üzüldüm ama olsun. bubitkim de güzel
dağçiçeği
25-09-2012, 19:41
Sayın Denizhoca,suyunu biraz daha azaltayım bakalım nasıl olacak.Öneriniz ve güzel dileğiniz için teşekkürler.
benim gözlemlediğim kadarıyla sulama sıklığını azaltınca yavru verme artıyor,
inşallah yakın zamanda olur torunlarınız:)
Doğru olabilir. Benim anaç aloeveram İstanbul'da ben Manyas'dayım. Aloeveram balkonda kocaman bir saksı içinde. Sulama işini neredeyse ayda bir yapabiliyorum. Gittiğimde onlarca yavru buluyorum saksı içinde ve başlıyorum dağıtıma.
denizhoca
27-09-2012, 16:31
Güler hanım bende ne zaman tatile **** şehir dışına gitsem geldiğimde yeni yavrularla karşılaşıyorum, 6 yılın sonunda dilinden anlamaya başladım
serguzel
03-10-2012, 13:42
Söyledikleriniz beni çok şaşırtı,ben gene yavruları çabuk büyüsün diye hergün suluyorum bol bol :) sanki suyu gördükçe büyüyorlar gibi geliyor..bende resim koyduktan bir gün sonra 3 tane yavru ile karşılaştım şuan bi tanesi çok büyüdü ve aloeveram resimdekinin 2katı genişliği ve uzunluğunda :) yalnız yine bir sorunum varki;çok fazla küçük sineğe benzeyen zararlılar toprağındalar,bitkiye zarar verecekler diye korkuyorum.Forumda çok fazla öldürücü ilaçlardan bahsedilmiş ama aloe vera için ne tarz bir sinek yok edici tavsiye edersiniz ?
wellness
09-10-2012, 01:28
Bu da 'aloa vera' mın son hali
http://resimler.bizimbahce.net/resimler/1349098162_DSC03808.JPG
Benimkinde halen yavru mavru yok ama gelişimi çok güzel.
rosenrot
09-10-2012, 16:46
İki adet aloe veram var ayrı ayrı saksılarda, biri oldukça iyi durumda, yeni yeni yapraklar çıkarıyor diktiğimden beri. Fakat diğeri dallarını bir yatırdı bir daha düzelmedi, toprağını saksısını değiştirdim, sulamasını Güler Hanım'ın önerdiği şekilde azar azar yapıyorum,yerini değiştirdim güneş de alıyor. Ama hala kendine gelemedi ne yapmalıyım?
Sayın rosenrot, bir fotoğrafını yükler misiniz?
Sayın wellness, gelişimi çok güzel, ancak bu durumda dalları daha da yayılabilir. Yerinizde olsam yumuşakça bir kurdela ile ortalıyarak bağlar, toplardım.
wellness
09-10-2012, 21:55
Güler Hanım, değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Tavsiyenizi dkkate alıp en kısa zamanda uygulayacam.
Sanırım bu gidişle Mart ayında saksısını da daha büyüğü ile değiştirmem gerekecek. Çünkü hakikaten çok hızlı gelişiyor.
İsterseniz biraz daha bekleyin saksı değişimi için. Gördüğüm kadarı ile daha toprak alan gözüküyor. Yavruları ana köke yakın çıkar, eğer büyütürseniz daha da tembelleşebilir yavru çıkartmak için. Biraz zorlamakta fayda var, saksı devrilmiyor değil mi?
wellness
10-10-2012, 16:26
İsterseniz biraz daha bekleyin saksı değişimi için. Gördüğüm kadarı ile daha toprak alan gözüküyor. Yavruları ana köke yakın çıkar, eğer büyütürseniz daha da tembelleşebilir yavru çıkartmak için. Biraz zorlamakta fayda var, saksı devrilmiyor değil mi?
Güler Hanım,
aslında benim isteğim anacın gelişmesi. Yavru vermiş ya da vermemiş onu önemsemiyorum. Ama anacın gelişmesi içinde dedikleriniz geçerli ise o ayrı konu. Şu an için saksı devrilmesi henüz yaşamadım ama devrilecek yerde de tutmuyorum. Şunu da söyliyeyim. Benim saksıyı değiştirmeyi düşündüğüm zamana yani mart ayına daha hepey var. O zamana kadar nasıl bir gelişme gösterir onuda bilmiyorum. Şu anda ki gelişme hızına devam ederse değiştirmek zorunda kalabilirim diye düşünüyorum. Çünkü sizin gönderdiğiniz zamanda ki halini hatırlıyorumda 8 ayda bukadar olduysa 4 ayda da bayağı farkeder diye düşünüyorum. Sonra yaz ortasında saksı değiştirmeye kalkmak sakıncalı olur çok gelişirse değilmi?
Dün değil evelsi akşam yani fotoyu çektiğim günün akşamı acayip yağmur yağdı. Yaklaşık 3 haftadır aloa veramı sulamamıştım. Koydum yağmurun altına. Bir güzel hem yıkandı hemde sulandı. Bilmiyorum ama eğer havalar bundan sonra sıcak gitmeyip soğursa mart ayına kadar gördüğü göreceği su o olabilir diye düşünüyorum. Biliyorsunuz bu aloa vera lar zaten fazla suyu sevmiyor ve de soğuklar başlıyacağı için fazla su vermekte uygun değil. Yine de duruma göre kış boyu 1 ya da 2 defa su verebilirim.
dağçiçeği
11-10-2012, 18:17
Arkadaşlar aloe vera kısın dışarıda durabiliyor mü ?Havanın soğumaya başladığı bu günlerde yavaş yavaş iç mekana alştırmaya başlamalımıyız?
Arkadaşlar aloe vera kısın dışarıda durabiliyor mü ?Havanın soğumaya başladığı bu günlerde yavaş yavaş iç mekana alştırmaya başlamalımıyız?
Evet, rüzgar almayan kısmen güneş gören (kapalı) bir balkon ideal olabilir. Havasız, kaloriferli odaları pek sevmeyecektir.
merhaba Güler hanım aloe veranın saksı boyutu nasıl uygunmu bilgi verirmisiniz saygılar. :)
Muhsin Hanif
22-10-2012, 00:08
2 yıl önce arkadaşımın verdiği küçük aloe vera bu hale geldi.
Şu an hepsi ayrı saksıya alındı, eşe dosta dağıtılmaya başlandı.
Sanırım forumun başındaki bakım önerilerini yapmam gerekiyor, biraz eğilmeler ve zayıflıklar var.:(
Sayın Bayçalı, saksınızın boyu bence uygun gözüküyor. Aydınlık bir ortamda, fazla su vememeye dikkat ederseniz çok güzel gelişcektir Aloe veranız.
Sanırım aloe veram hastalandı ya da ona benzer birşey oldu :( Güler hanımın gönderdiği iki kökten birinde renk değişikliği var. Orta kısım komple kahverengiye yakın bir renk oldu. En dış yaprakları sadece yeşil. Bir de yapraklar yumuşadı. Pörsümüş gibi duruyor. Salon camında duruyordu ve çok güzel güneş alıyor. Sizce nerde hata yaptım?
Fazla su vermiş olabilir misiniz acaba? Eğer yeni saksıladıysanız renk değişikliği normal. Suyu azaltıp gözlemleyin bence.
Sayın selenn cevabınız için teşekkür ederim. 2 hafta önce saksıladım ve toprak kurumadıkça su vermiyorum. Bir süre su vermesem sulamadan kaynaklıysa düzelir mi?
Sayın selenn cevabınız için teşekkür ederim. 2 hafta önce saksıladım ve toprak kurumadıkça su vermiyorum. Bir süre su vermesem sulamadan kaynaklıysa düzelir mi?
İki hafta önce saksıladıysanız ve ilk hali canlıyken gitgide rengi koyulaştıysa yeni ortamına alışıyordur. Ortadan yaprak vermeye başlaması düzeldiği anlamına gelir. Gözlemlemenizde fayda var. Tekrar su vermeden toprağın tamamen kurumasını bekleyin.
Sayın cherry, yerinizde olsam en az 15-20 gün hiç su vermem. Unutun saksıdaki aloeverayı, o yeni yavruları ile kendisini size hatırlatır.
Eğer bana söz verir de bir ay hiç sulamazsanız, ben size yenisini gönderirim. :D
Başlıkta yayınlanan fotoğraflarda farklı türlerde aloe veraların olduğunu görüyorum. Kozmetik ya da tedavi amaçlı kullanılan tür hangisi ?
Kozmetik ürünlerinin içerisinde jeli kullanılan Aloe vera sevgili maki01. 495 no'lu mesajda Sayın Muhsin Hanif'in fotoğrafladığı bitki.
Teşekkür ediyorum sevgili selenn, benim de artık miniş bir Aloe Vera'm olmuş demek ki :)
Bir apartman girişinde saksıda görünce beneklerini beğenip, görevliden rica etmiştim. Hayata tutundu :)
Sayın selenn verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Yeni yapraklar çıkana kadar içim rahat etmeyecek. Gözlemleyeceğim bakalım ne olacak.
Sayın Güler aloe vera mı? Benim aloe veram mı varmış? Unuttum bile ;)
Hıhh işte unutun böyle.... bırakın bir köşede kalsın. Hele unuttuğunuz yer kapalı ama güneş alan bir balkon ise fevkalade olur. :p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.