PDA

View Full Version : Aloe vera (Sarısabır)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

Yagmurbitkiaski
14-10-2018, 14:34
Güler hanim balkonumuz acik fakat aloevera disarida camin onunde kuytu bir yerde duruyor 2 aydir bizimle kisinda disarida dursa bir sıkınti olur mu ? İzmirde yasiyorum yagmur yagdigi zaman iceriye alacagim♥️♥️

Mesut Temiz
15-10-2018, 21:23
Güler Hanım'dan dairesel dizilimde yaprak veren ve iri formdaki aloe vera bitkisi geldi, kendisine çok çok teşekkür ediyorum.. Bu aloe vera formunun gerçekten çok şık ve sağlam, sağlıklı bir görünümü var... Küçüklüğümden bu yana ansiklopedilerde gördüğüm, tanıdığım bitki tam olarak buydu.. Yeni diktim saksıya, biraz dinlensin, kendine gelsin, güzel bir resmini paylaşacağım..

Kuwu
17-10-2018, 00:31
Güler hanimdan ucretli olsun istemistim ama dagitim yapamiyorum demisti. Gule gule buyutun Mesut bey.

aloe
18-10-2018, 09:05
Benim aloe veramın yapraklarında ki jel çekilmeye başladı. Yaklaşık 20gün önce aldım son 5gündür yapraklarında göçükler oluyor. Tedavi amaçlı kullanıcaktım. Nasıl kurtarabilirim? Son resim odada durduğu yeri görmeniz için. Aldıktan yaklaşık bir hafta sonra yaprak kestim kullandım. Erken mi kestim acep?

Mesut Temiz
18-10-2018, 11:41
Benim aloe veramın yapraklarında ki jel çekilmeye başladı. Yaklaşık 20gün önce aldım son 5gündür yapraklarında göçükler oluyor. Tedavi amaçlı kullanıcaktım. Nasıl kurtarabilirim? Son resim odada durduğu yeri görmeniz için. Aldıktan yaklaşık bir hafta sonra yaprak kestim kullandım. Erken mi kestim acep?

Durduğu kısmi güneş alan yer ışık açısından ideal görünüyor, çünkü aloe vera'lar gün boyu direkt güneş altında kalmayı pek kaldıramıyorlar. Acaba az sulanıyor olabilir mi? Bir de bence iyice büyüdükten ve yavrular da vermeye başladıktan sonra yaprak hasat etmeye başlayın. Yaprağı keserken de çok kekin bir bıçakla bitkiyi hiç oynatmadan kesmek uygun olur... Bol şans...

aloe
18-10-2018, 12:06
[QUOTE=Mesut Temiz;1550143]Durduğu kısmi güneş alan yer ışık açısından ideal görünüyor, çünkü aloe vera'lar gün boyu direkt güneş altında kalmayı pek kaldıramıyorlar. Acaba az sulanıyor olabilir mi? Bir de bence iyice büyüdükten ve yavrular da vermeye başladıktan sonra yaprak hasat etmeye başlayın. Yaprağı keserken de çok kekin bir bıçakla bitkiyi hiç oynatmadan kesmek uygun olur... Bol şans...

Bilgi için teşekkürler. Tedavi amaçlı kullanacağım için kesmem lazım. Ne diyelim bi saksıyı kaybedicem galiba. Suya gelince ben sulayınca yaprağındaki jeli çekilen saksıya bir daha su vermişler galiba :( çünki yanında ki saksı artık kurumaya döndüğü halde o hala epey nemli. Bugün kaktüs toprağı alıp hasta aloenin toprağını değiştirsem diye düşünüyorum. yandakinde de 2 yaprakta hafif boşalmalar farkettim ikisininde toprağını değişsem nasıl olur?
İlgili bölümde güler hnm.dan aole fidesi istedim inşâllah yazımı görür ve yollayabilir

aloe
18-10-2018, 12:08
Kusura bakmayın yeni olduğum için olsa gerek sizin ki gibi alıntı yapmayı beceremedim

Mesut Temiz
18-10-2018, 12:22
[QUOTE=Mesut Temiz;1550143]Durduğu kısmi güneş alan yer ışık açısından ideal görünüyor, çünkü aloe vera'lar gün boyu direkt güneş altında kalmayı pek kaldıramıyorlar. Acaba az sulanıyor olabilir mi? Bir de bence iyice büyüdükten ve yavrular da vermeye başladıktan sonra yaprak hasat etmeye başlayın. Yaprağı keserken de çok kekin bir bıçakla bitkiyi hiç oynatmadan kesmek uygun olur... Bol şans...

Bilgi için teşekkürler. Tedavi amaçlı kullanacağım için kesmem lazım. Ne diyelim bi saksıyı kaybedicem galiba. Suya gelince ben sulayınca yaprağındaki jeli çekilen saksıya bir daha su vermişler galiba :( çünki yanında ki saksı artık kurumaya döndüğü halde o hala epey nemli. Bugün kaktüs toprağı alıp hasta aloenin toprağını değiştirsem diye düşünüyorum. yandakinde de 2 yaprakta hafif boşalmalar farkettim ikisininde toprağını değişsem nasıl olur?
İlgili bölümde güler hnm.dan aole fidesi istedim inşâllah yazımı görür ve yollayabilir

Aloe'yi kaybetmeniz için bir neden yok.. Aynı yerde bakımını yapmaya devam edin.. Sonuçta bitki kısa süre önce yer değiştirmiş ve taşınmış, hırpalanmış olması normal.. Hasta da değil bitkiniz, toparlanacaktır... Sadece yerine adapte olması ve büyümesi için biraz sabırla vakit verin ona.. Bol şans...

aloe
18-10-2018, 13:28
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

yavuz ergül
23-10-2018, 22:41
Herkese iyi aksamlar dilerim. Uzun zamandır sitenizi takip ediyorum, üye olmakta geciktim diye düşündüm :). Aslinda aleo vera arastirirken googleden gorsellerde Güler hanimin aleo veralari cikiyor. Ilk orada site dikkatimi cekti. Paylasimlariniz ve konusmalar oldukça faydali. Insaallah ben de faydali olabilirim.
Sevgili Aleo en son siz resim atmissiniz, aleo veranızin henuz kokleri olmadigindan topraktan suyunu ve besinini alamadigi icin yapraklarini kivirmakta, yaklasik 21 gun icinde koklerini oldukca gelistirecektir. Gule gule büyütün. Iyi aksamlar dilerim

aloe
24-10-2018, 08:27
Herkese iyi aksamlar dilerim. Uzun zamandır sitenizi takip ediyorum, üye olmakta geciktim diye düşündüm :). Aslinda aleo vera arastirirken googleden gorsellerde Güler hanimin aleo veralari cikiyor. Ilk orada site dikkatimi cekti. Paylasimlariniz ve konusmalar oldukça faydali. Insaallah ben de faydali olabilirim.
Sevgili Aleo en son siz resim atmissiniz, aleo veranızin henuz kokleri olmadigindan topraktan suyunu ve besinini alamadigi icin yapraklarini kivirmakta, yaklasik 21 gun icinde koklerini oldukca gelistirecektir. Gule gule büyütün. Iyi aksamlar dilerim
Yanıtınız için teşekkür ederim. Gerçi benim sorunum yapraklarında ki jelin kurumasıydı. bir de bu sabah iyice anladım ki çiçeğimin bir tanesinin yaprakları normal soldayken sağa dönüş yapmış ve o yöne yatmakta resim koyuyorum. Bir önceki resim nasıl koyulur bilmiyorum siz bir önceki mesaja bakarsanız aradaki farkı daha iyi görürsünüz. Niye böyle oldu ki ve ben bu durum için ne yapabilirim.

yavuz ergül
25-10-2018, 22:14
Sayın Aleo, aslinda bitkiniz saglikli görünüyor, bebekleri bile var. Gunes isigini alan ve havadar bir yerde daha da iyi olacaktır. Aleo veralar yalnizca koklerinden su almaz, ayni zamanda yapraklariyla havadaki nemden de beslenirler. Genelde aleo veralarda iki tip sorun olur, ya çok sulanirlar kök cürügü olur yapraklar yumusar ve egilmeye başlar, yahutta kokleri tam tutunamamistir yumusar ve egilir. Topragi kurudukca su verin, yerine alismasi icin zaman taniyin. Topragini karistirmayin, onlari kendi hallerine birakmak en guzeli ��

yavuz ergül
25-10-2018, 22:16
Kusura bakmayin telefondan yazdigim icin yarim gelmiş yazdiklarim. Bol bol havalandirin ki yapraklari da nem alabilsinler. Selamlar

aloe
26-10-2018, 21:32
Sayın Aleo, aslinda bitkiniz saglikli görünüyor, bebekleri bile var. Gunes isigini alan ve havadar bir yerde daha da iyi olacaktır. Aleo veralar yalnizca koklerinden su almaz, ayni zamanda yapraklariyla havadaki nemden de beslenirler. Genelde aleo veralarda iki tip sorun olur, ya çok sulanirlar kök cürügü olur yapraklar yumusar ve egilmeye başlar, yahutta kokleri tam tutunamamistir yumusar ve egilir. Topragi kurudukca su verin, yerine alismasi icin zaman taniyin. Topragini karistirmayin, onlari kendi hallerine birakmak en guzeli ��

Bilgi için sağolun. Bebekleri dediğiniz sağdakinde evet 1 yavru var. Soldaki ise benim kırıdığım dalı ikiye bölüp biraz kurutup tekrar saksıya diktiğim yapraktır. Acaba tutar mı diye denemek istedim. Evdeki nem oranı an itibariyle %61 göstermektedir. Herhalde yeterli olur. Bakalım zaman ne gösterecek..

aloe
27-10-2018, 12:01
Yine ben :) az önce saksının altını sileyim diye kaldırdım. Birde ne göreyim. Full hareketli bir solucan çıktı alttan. Ne yapayım şimdi. Çiçeği saksıdan alıp toprağını değişmeli miyim?

sagenit
27-10-2018, 12:16
Yine ben :) az önce saksının altını sileyim diye kaldırdım. Birde ne göreyim. Full hareketli bir solucan çıktı alttan. Ne yapayım şimdi. Çiçeği saksıdan alıp toprağını değişmeli miyim?

bence bu solucandan daha zararlı bir canlıya benziyor, kırkayak gibi mesela... sizin yerinizde olsam tüm bitkiyi kökleri de dahil bu topraktan temizler, köklerine aspirinli su fısfısladıktan, saksıyı güzelce sirkeli suyla yıkadıktan sonra temiz sukulent toprağıyla tekrar saksılardım. bu işlemleri yaparken eldiven takmayı da ihmal etmeyin.

aloe
27-10-2018, 12:22
bence bu solucandan daha zararlı bir canlıya benziyor, kırkayak gibi mesela... sizin yerinizde olsam tüm bitkiyi kökleri de dahil bu topraktan temizler, köklerine aspirinli su fısfısladıktan, saksıyı güzelce sirkeli suyla yıkadıktan sonra temiz sukulent toprağıyla tekrar saksılardım. bu işlemleri yaparken eldiven takmayı da ihmal etmeyin.
Hadi yaa. bilgi için teşekkürler. Gece yapsam olur mu? 4 yaşında ikizlerim var
gündüz yapmam çok zor.

sagenit
27-10-2018, 12:26
neden olmasın aloe? benim de 1,5 yaşında ikizlerim var, desenize birbirimizin halinden anlayacağız :)) gece yapmanız daha iyi olur. minnoşlar gidip gelip mıncıklamazlar toprağı, bitkiyi, daha rahat çalışırsınız :)

aloe
27-10-2018, 12:27
Birde az önce farkettim ki aynı saksı yeni yavru veriyor. Zarar görür mü bu değişimi yaptıktan sonra

aloe
27-10-2018, 12:30
neden olmasın aloe? benim de 1,5 yaşında ikizlerim var, desenize birbirimizin halinden anlayacağız :)) gece yapmanız daha iyi olur. minnoşlar gidip gelip mıncıklamazlar toprağı, bitkiyi, daha rahat çalışırsınız :)
Halden anlayan biri olması çok güzel. Yalnız benim etrafımda yakınım ya da akrabam yok ikizler konusunda yardım için. inşallah sizin vardır.

sagenit
27-10-2018, 12:30
çok minikmiş. ben tecrübeli bir yetiştirici değilim, sizin gibi yeniyim, ahkam kesmek gibi olmasın ama bence zarar görür. olsun, kurtardınız kurtardınız, kurtaramadınız, büyük bitkiyi korumuş olursunuz. önce anaçı kurtarın, o yeni yavrular verir.

sagenit
27-10-2018, 12:35
Halden anlayan biri olması çok güzel. Yalnız benim etrafımda yakınım **** akrabam yok ikizler konusunda yardım için. inşallah sizin vardır.

biz baktık büyükannelerle bu iş olmuyor, her kafadan bir ses çıkıyor, teşekkür edip evlerine yolcu ettik :) dadımız var ben çalıştığım için. bu hobiye de biraz ikizlerim için ağırlık verdim diyebilirim, onların da bir hobisi olsun ayrıca toprağı, doğayı seven çocuklar yetiştirebileyim diye...

aloe
27-10-2018, 12:53
biz baktık büyükannelerle bu iş olmuyor, her kafadan bir ses çıkıyor, teşekkür edip evlerine yolcu ettik :) dadımız var ben çalıştığım için. bu hobiye de biraz ikizlerim için ağırlık verdim diyebilirim, onların da bir hobisi olsun ayrıca toprağı, doğayı seven çocuklar yetiştirebileyim diye...

Konuyu dağıtmamak için yorumu bıraktım :)

aloe
27-10-2018, 13:29
Aspirin normal büyükler için olan mı yoksa bebe asprini mi olmalı ?

adam58
27-10-2018, 14:49

Efendim bahsettiğiniz resimdeki ise solucan değil çiyandır. Avlayabildiği böceklerle beslenir. Saksının altını da sadece barınak olarak kullanmıştır muhtemelen.

aloe
27-10-2018, 16:30
Efendim bahsettiğiniz resimdeki ise solucan değil çiyandır. Avlayabildiği böceklerle beslenir. Saksının altını da sadece barınak olarak kullanmıştır muhtemelen.
Bu resimdeki canlıyı anında evden uzaklaştırdım. Sorun saksıya müdahele etmelimiyim? Bu canlı yararlıysa ve tabii eve dağılmadan sadece saksıda kalacaksa sorun yok ama eve yayılma yaparsa yararlı bile olsa kusura bakmayın ama evde hiç istemem. Yayılmadan uzaklaştırmalıyım.

Mesut Temiz
27-10-2018, 18:58

Çıyan o.. Hatta bazı kendini bilmezler tarafından kızdıkları sarışınlara hakaret olarak zaman zaman söylenen "sarı çıyan" sözünde bahsi geçen çıyan işte bu oluyor tam olarak.. :D
Bitkiyle hiç ilgisi olmaz.. Evinizdeki böcekleri (hamam böceği vs.) yiyerek beslenir, çok etkili bir avcıdır ve onların sayısının az olmasını sağlar... Çıyan gidince hamam böceklerinin sayısı kontrolsüz biçimde artar...
Şöyle bir video da paylaşayım (Türkçe bulamadım):
https://youtu.be/xFjsSYHwHu8

Aloe vera'nızda ise hiçbir sorun yok.. Henüz ufak bir bitki, üstelik kısa süre önce taşınmış, biraz hırpalanmış olması çok normal.... Tek ihtiyacı kendi haline bırakılmak, soğuktan korunduğu bir yerde toprağı kurudukça az az sulanıp kendini toparlamak... Toprağını bence hiçbir şekilde ellemeyin, uygun yeri kesinleştirip bitkinin yerini hiç değiştirmeyin... Ne kadar kurcalanırsa zarar görme ve ölme ihtimali o kadar yükselir... Çok daha fazla hırpalanmış sukulentlerim ve aloe vera'larım oldu, uygun yere yerleştiriyorum, toprağını eşelemiyorum, yeterli sulamayı yapıyorum ve bunun dışında kendi haline bırakıyorum... Burada sabırlı olmak çok önemli... Birkaç gün geçince sabredemeyip "kökleri gelişmiş mi" diye bitkiyi kökünden çıkaran arkadaşlar bile gördük.. Bu şekilde bir bitki gelişemez... Bu biblo değil ki, canımız istedikçe çıkarıp bakalım... ;) Tabii ki o bitkiler zarar görüyor ve çoğu ölüyor...
Bitkiniz hazır yavru da vermiş, benim önerim hiç müdahale etmeyin toprağına ve biraz sabırla gelişimlerini izleyin... Bol şans...

Gülçincik
01-11-2018, 11:33
Öncelikle merhaba evde aloe veram var yaklaşık 6 aydır benimle 35 cm civarı var yaprakları aldığımda yavrusuzdu halada yavru vermiyor sinirlerim iyiden iyiye yıpranmış durumda çoğaltıp kendim kullanmak istiyorum, malumunuz yavru verip büyümeside bi zaman sitedeki aloe vera için yazılanların hepsini okudum sadece sabır deniyo bi nevi bekleyin başka önerebileceğiniz bişey varmı. Baş edemeyecek kadar aloe veram olmasını istiyorum dağıtayım istiyorum

yavuz ergül
01-11-2018, 20:55
Sayin Gülçincik, odunsu aleo vera ise biraz gec yavru verir. Odunsu dedigimiz Aleo arborencens cinsi malesef gec yavrusu oluyor yalniz o da cok fazla ureyen cinstendir, ayrica kaliteli bir aleo cinsidir. Eger bahsettigim cinsten degilde heryerde olan aleo ise saksisi biraz genis olmali ve burada yazilmis eski yazilari okumanizi tavsiye ederim. Arkadaslar cok faydali bilgiler paylasmislar. Gule gule buyutun.

Gülçincik
02-11-2018, 16:50
Benimki sarısabır aldığımda özellikle üzerindeki yazıyı okudum ve ona göre aldım yavuz ergün bey aldığım gibi toprağını deşmeden 1 avuç hazır humuslu toprak ilavesi ile yani saksısına diktim ve burada ki *** larla aynı cins aloe vera buna eminim. Yine bu paylaşımların birinde büyük saksıya dikildiği vakit ilk önce saksıyı dolmak için kök gelişimi yapacağından bahsettiler... İyice kafam kazana dönmeye başladı resim yğklemesini bilsem resim atıcam ama malesef

yavuz ergül
04-11-2018, 12:16
Sayin Gülçincik, her bitki once saksiya alisma surecine girer ve buyuk saksiya dikilen bitkiler gelisme ortami bulduklari icin köklenme sürecini baslatirlar. Biraz gec olur ama yavru alirsiniz yine de.
Bu arada ben de beneksiz aleo vera aldim inanilmaz büyükler, yaklasik 1 metreden fazla boyuttalardi yetistirdikleri veralar, resim paylasabilirsem atarim.hem iki iyi insan tanidik, balkonlarinda yetistiriyorlar, inanamadim buyukluklerini gorunce. Kendilerini sitemize uyelige davet ettim.Bunca zaman disaridan saçma sapan fiyatlara aldigim sagliksiz aleo veralari dusununce pisman oldum. Senelerdir gübre verir, o kadar özenirdim benimki buyumezdi, sadece su vermisler, anladim ki aleo veranin cinsi cok onemli.

aloe
04-11-2018, 14:31
Sayin Gülçincik, her bitki once saksiya alisma surecine girer ve buyuk saksiya dikilen bitkiler gelisme ortami bulduklari icin köklenme sürecini baslatirlar. Biraz gec olur ama yavru alirsiniz yine de.
Bu arada ben de beneksiz aleo vera aldim inanilmaz büyükler, yaklasik 1 metreden fazla boyuttalardi yetistirdikleri veralar, resim paylasabilirsem atarim.hem iki iyi insan tanidik, balkonlarinda yetistiriyorlar, inanamadim buyukluklerini gorunce. Kendilerini sitemize uyelige davet ettim.Bunca zaman disaridan saçma sapan fiyatlara aldigim sagliksiz aleo veralari dusununce pisman oldum. Senelerdir gübre verir, o kadar özenirdim benimki buyumezdi, sadece su vermisler, anladim ki aleo veranin cinsi cok onemli.
Fiyatını çok merak ettim. Kaça aldınız ve resmini yükleyebilir misiniz?

Gülçincik
04-11-2018, 22:40
Sayın yavuz ergül bey.Koçtaşdan almıştım sanırım 25 tl civarıydı 6 ay belkide daha fazla oldu.. Benim bildiğim benekliler büyüdükçe beneklerini yitiriyor.. Ve aldığımda sarı sabır yazıyodu ek toprak katmadım desem yalan olur ama evdeki saksıya geçirdim ve sadece kenarlarında kalan boşluklara humuslu toprak ilave ettim.

Sizin söyleminize ben yanlış aloveramı aldım. Benimki sitedede çokça gördüğüm benekli olandan. Peki sizin bahsettiğinizi nereden bulabilirim

Gülçincik
05-11-2018, 09:15
https://hizliresim.com/8zGd0A

umarım resmi yükleyebilirim

Gülçincik
05-11-2018, 09:25

Benim aloe veramın fotosunu atmayı başardım. Tabi sistemdekiler gibi direk resim görünmüyor ama olsun.. 35 cm boyunda aloe vera. Benim merak ettiğim sitede herkezin sarısabır denilen bitki bu bitki. Sizdeki aloe nin görünüşünü ve fiyat olarak kaça aldığınızı tam olarak cinsini ve nerden edindiğiniz..

Umarım foto yüklemeyi veya cinsi ve nasıl temin ettiğinizi ve aldığınız fiyat konusu hakkında bilgilendirirsiniz

Cemal 77
05-11-2018, 09:31
Bunlardan bende de çok ve büyükleri var

yavuz ergül
05-11-2018, 09:39
Bilemiyorum aleo veraniz nasil, o kadar cok cesit var ki. Ben Cemal beyden aldim aleo veralarimi, kendisini de buraya davet ettim. Bende onceden benekli tur vardi iki yildir bakiyorum ama 25 cm anca olmustu, Cemal Beyin aleo verasini gorunce inanamadim. Çorum'da yasiyorum, bakalim buranin karasal ikliminde nasil olacak.

Gülçincik
05-11-2018, 09:44
Bunlardan bende de çok ve büyükleri var

Cemal77 bey çok büyükleri demişsiniz fazla büyüyor olması sevindirdi beni bi de yavrulasa daha mutlu olucam

yavuz ergül
05-11-2018, 09:44
https://hizliresim.com/8zGd0A

umarım resmi yükleyebilirim

Aleo veraniz cok saglikli görünüyor, gule gule büyütun, bu tür de buyunce beneklerini kaybediyor, ama yaklasik 3 veya 4 yasina girdiginde kaybetmeye baslar. Bu arada sizin de veraniz şifali tür

Gülçincik
05-11-2018, 09:45
Bilemiyorum aleo veraniz nasil, o kadar cok cesit var ki. Ben Cemal beyden aldim aleo veralarimi, kendisini de buraya davet ettim. Bende onceden benekli tur vardi iki yildir bakiyorum ama 25 cm anca olmustu, Cemal Beyin aleo verasini gorunce inanamadim. Çorum'da yasiyorum, bakalim buranin karasal ikliminde nasil olacak.

Davet ettiğiniz arkadaşınızı sabırsızlıkla bekliyor olucam.

Umarım aloe niz iklim değişikliğine fazla tepki vermez

Gülçincik
05-11-2018, 09:46
Yavuz bey 3 4 sene demeyin�� tahmini yaşı 1 sene. Umarım yanılırsınız

Cemal 77
05-11-2018, 09:54
Merhaba
Öncelikle Yavuz Ergül Aloe veralarimiz ve hakkımızda yaptığı yorumlar için teşekkür ederim.Aloe vera Antalya için yerini sevdikten sonra çok çabuk üreyen arsız bir bitkidir.Çöl bitkisi olduğu için arsız tabirini kullandım.Ben antalyada haftada bir suluyorum ki güneşi ve sıcağı çok sever.1 kök bitki den yılda 20 kadar kök elde edebilirsiniz.Biz burda normal bahçe toprağı kullanıyoruz

Cemal 77
05-11-2018, 09:56
Yavruluyorlar emin olabilirsiniz

Cemal 77
05-11-2018, 10:33
Cemal77 bey çok büyükleri demişsiniz fazla büyüyor olması sevindirdi beni bi de yavrulasa daha mutlu olucam

Emin olabilirsiniz yavruluyorlar

yavuz ergül
05-11-2018, 12:59
Arkadasimiz gelmiş zaten :) Cemal 77 bahsettigim kisi ��

Gülçincik
05-11-2018, 14:30
Cemal77 bey sizdeki aloe vare bende olan cinstenmi. Birde toprağına artı bakım uyguluyormusunuz

Cemal 77
05-11-2018, 14:50
Cemal77 bey sizdeki aloe vare bende olan cinstenmi. Birde toprağına artı bakım uyguluyormusunuz

Merhaba
Bu siteden henüz fotoğraf paylaşımı yapamadım siteden kaynaklı bir problem sanırım.Biz şimdiye kadar eşimle herhangi bir bakım yapmadık kalın bir kum elegiyle ormanlık alandan topladığımız toprağı eledikten sonra aloe veraları hep yaprağından büyük saksilara diktik şu ve güneşten başka bir uygulamamiz söz konusu olmadı.

aloe
05-11-2018, 15:05
Merhaba
Bu siteden henüz fotoğraf paylaşımı yapamadım siteden kaynaklı bir problem sanırım.Biz şimdiye kadar eşimle herhangi bir bakım yapmadık kalın bir kum elegiyle ormanlık alandan topladığımız toprağı eledikten sonra aloe veraları hep yaprağından büyük saksilara diktik şu ve güneşten başka bir uygulamamiz söz konusu olmadı.

Yapraktan dikimi nasıl yaptınız anlatır mısınız?

Cemal 77
05-11-2018, 16:14
Yapraktan dikimi nasıl yaptınız anlatır mısınız?

Yapraktan büyük saksıya diktik dedim yapraktan dikim yaptım demedim.yaprak boyları 30 cm civarında ben 40 cm yükseklik civari saksilara diktim **** 10 ar kg lik yoğurt kapları diktim.Obeklerin altlarında kökleri var kökler kısa sürede saksıda ki bütün toprağı tüketip kök haline getiriyor.

aloe
05-11-2018, 21:45
Yapraktan büyük saksıya diktik dedim yapraktan dikim yaptım demedim.yaprak boyları 30 cm civarında ben 40 cm yükseklik civari saksilara diktim **** 10 ar kg lik yoğurt kapları diktim.Obeklerin altlarında kökleri var kökler kısa sürede saksıda ki bütün toprağı tüketip kök haline getiriyor.

Anladım. Ben nette aloe veranın yapraklarını ayırıp tek tek diktiklerini görmüştüm bir videoda. Sizin öyle yaptığınızı sandım bi an. Peki Böyle yaparken hiç kökleri biraz azalttınız mı? Saksıyı hemen kaplamasın diye

Cemal 77
06-11-2018, 11:26
Anladım. Ben nette aloe veranın yapraklarını ayırıp tek tek diktiklerini görmüştüm bir videoda. Sizin öyle yaptığınızı sandım bi an. Peki Böyle yaparken hiç kökleri biraz azalttınız mı? Saksıyı hemen kaplamasın diye

****** kökleri ayirmazsaniz olmaz ayiracaksiniz ki yeni kökler sivisebilsin

curiouss
16-11-2018, 14:22
aleoveramı ekim ayının başında çiçekçiden aldım
11.11 tarihinde biraz daha büyük saksıyla değiştirdim, 2 kökte ayrıca ektim küçük bir saksıya
humuslu toprağa kök çevresindeki birkat toprakla birlikte ektim
torfu eklemedim ayrıca ?

yeni saksıya ekmeden önce büyük köke bağlı bir dalın ucunda küçücük kupkuruluk vardı bir diğer kökten çıkan dalın birinde de kahverengi olacak gibiydi, çiçekçi kes dediği için kestim oraları sonra saksıyı büyüttüm

pazar günü ektiğim saksıları perşembe günü tekrar balkona çıkardım, 4 gün boyunca neredeyse hiç gün ışığı almadılar

dün akşam baktığımda büyük köke bağlı bir yaprağın ucunda 4 adet kahverengi leke vardı, balkona çıkardım yağmur vurmayacak şekilde

İstanbul da ben bu bitkiyi nasıl yetiştirebilirim, bu havada içeri alsam koyacağım yerde hiç gün ışığı alamayacak çünkü cam kenarları dolu(koltuk)

balkonda yetişir kar yağmadığı sürece dedi çiçekçi ama gerçekten yetişebilir mi?

vitamin olarak ne yapmam gerekir? bitlenmemesi hastalanmaması için ne yapmam gerekir

aleoveram benim ilk bitkim, 6 ay önce sümbül denedim büyük saksıya alınca öldü :(

Mesut Temiz
16-11-2018, 14:45
11.11 tarihinde biraz daha büyük saksıyla değiştirdim, 2 kökte ayrıca ektim küçük bir saksıya
torfu eklemedim ayrıca ?

yeni saksıya ekmeden önce büyük köke bağlı bir dalın ucunda küçücük kupkuruluk vardı bir diğer kökten çıkan dalın birinde de kahverengi olacak gibiydi, çiçekçi kes dediği için kestim oraları sonra saksıyı büyüttüm

pazar günü ektiğim saksıları perşembe günü tekrar balkona çıkardım, 4 gün boyunca neredeyse hiç gün ışığı almadılar

dün akşam baktığımda büyük köke bağlı bir yaprağın ucunda 4 adet kahverengi leke vardı, balkona çıkardım yağmur vurmayacak şekilde

İstanbul da ben bu bitkiyi nasıl yetiştirebilirim, bu havada içeri alsam koyacağım yerde hiç gün ışığı alamayacak çünkü cam kenarları dolu(koltuk)

balkonda yetişir kar yağmadığı sürece dedi çiçekçi ama gerçekten yetişebilir mi?

vitamin olarak ne yapmam gerekir? bitlenmemesi hastalanmaması için ne yapmam gerekir

aleoveram benim ilk bitkim, 6 ay önce sümbül denedim büyük saksıya alınca öldü :(

İstanbul'da kışı açık balkonda atlatabileceğini hiç sanmam... Aloe'ler soğuğa karşı hassas bitkiler... Yapraklarındaki ufak tefek hasarlar sorun olmaz, taşındığı için bence normal... Sonuçta dokusu yumuşak ve hassas bir bitki... aloe vera'nın diğer pekçok sukulent gibi tüm gün yoğun güneş görmesi şart değil... Ben de kışın içeri alıyorum ve daha çok güneş isteyen diğer sukulentleri cam kenarına koyduğum için aloe'lere az ışıklı yerler kalıyor, idare ediyorlar... Bence içeride imkan ölçüsünde maksimum ışık gören bir yere yerleştirin, darbe almaması, insanların çarpmaması için gerekli önlemleri alın ve soğuklar bitene kadar orada dinlensin. Fazla sulamayın... İlkbahara kadar da besin gereksinimleriyle ilgili agaclar.net sayfalarından ve internetteki paylaşımlardan epey bilgi edinip rahatça bakımını yaparsınız.. Yeni başlayan arkadaşlarda çok sık gördüğüm sorun, merak edip bitkilerle fazla oynuyorlar.. Ektiklerini çıkarıp ne kadar köklendi diye köklerine bakanlar bile çok fazla... :p Bu konularda sabırlı olmak lazım.. Siz gerekli ortamı sağladıktan sonra bitkiniz önce ortama kendini adapte edecek, yeni ekildiyse önce kök sistemini yavaş yavaş geliştirecek, sonra kendisi gelişecektir, merak etmeyin.. Birkaç ay boyunca gözle görülür gelişmeler beklemeyin... Öncelik bitkinizin hayatta kalması ve adaptasyonudur... Bunlar olunca zaten gelişmeye büyümeye başlayacaktır... Bol şans diliyorum...

Gülçincik
16-11-2018, 19:51
torfu eklemedim ayrıca ?

Mesut beyin söylediklerine ek olarak petek üstlerine yerleştirmeyin petekler havanı.i Nemini çeker bitkiler için iyi değildir

curiouss
16-11-2018, 21:48
Teşekkür ederim
Toprak uygun mu? Humuslu ve köke bağlı etrafını sarmış birkat toprak ile diktim
Ucu kuruduğu için bir yaprağı en ucundan sadece kuruyan yeri kestim
kökten kesmem gerekiyor mu?

Birde bende o kahverengi şeyleri görünce köküne bakacaktım :(

Gülçincik
17-11-2018, 09:38
Dediğiniz lekeler bende soru işareti yaptı böceklenmiş olabilir. Toprak için gayet iyi humuslu toprak. Bitkinin ucundan kesmeklede iyi yapmışsınız kökden kesmenize gerek yok. Sadece ucundan kestiğiniz dalı büyümez gelişiminede bi problem teşkil etmez.. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum evde yavrulatamadığım aloe veram var.. Bi arkadaşımdan duydum satıcılar bitki için besleyici ürünler kullanıyormuş ondan dolayı daha erken yavruluyorlarmış diye. Yakında ona başlıcam. Ortalama 7 aydır bende sadece kendini büyütüyo 2 aydır yaprak kopartmayı bıraktım bakalım neler olacak

yavuz ergül
17-11-2018, 21:44
Kücük yuvarlak kahverengi lekeler ise mantardir, cok sulamaktan kaynaklidir. Ayrica o lekeler fazlaca su verilince bitkinin bagisiklik sisteminin zayifladigini gosterir. Sulamazsaniz gecer, bitkinize dokunmayin. Kilcal köklerinin gelismesi icin kesinlikle dokunmamalisiniz, bir sekilde yasama tutunur. Aleo veralar soguktan hoslanmiyorlar, gerci bitkiler soguk sevmezler, sogukta uyku dönemine giriyorlar. Ben de Antalyadan Çorum gibi soguk iklimli bir yere getirdim, benimkilerde pek mutlu degiller.

curiouss
20-11-2018, 09:00
teşekkür ederim
balkondan içeri aldım
dün akşam baktığımda kahverengi lekeler gitmiş :)
şuanki yerinde gün ışığı neredeyse hiç almıyor nasıl olacak merak ediyorum:o
çiçekçiden vitamin alayım o zaman

Mesut Temiz
20-11-2018, 09:45
teşekkür ederim
balkondan içeri aldım
dün akşam baktığımda kahverengi lekeler gitmiş :)
şuanki yerinde gün ışığı neredeyse hiç almıyor nasıl olacak merak ediyorum:o
çiçekçiden vitamin alayım o zaman

Sayın curiouss, aloe vera'lar diğer sukulentlerin çoğu kadar güneş görmeden idare edebilseler de, en azından güneş ışığını dolaylı da olsa alabilecekleri bir ortama ihtiyaç duyarlar.. Bu sağlanmadığında kendi ağırlığını da taşıyamayacak kadar cılız ve cansız gelişecektir... Ayrıca mantar gibi hastalıklara da daha kolay yakalanır... Yani sonuç kesin olarak olumsuz oluyor ışık çok azaldığında... O yüzden yine de şartlar elverdiğince dolaylı güneş ışığını maksimum alacağı bir yere yerleştirmenizde çok yarar var... Bol şans diliyorum...

aloe
20-11-2018, 11:35
İyi günler. Aldığımda zaten yavrusu olan aloemin maalesef yavrusu özellikle dıştan 3 yaprağı çok yumuşadı. Köküde nerdeyse dışarda gibi geliyor bana. Yavruyu ayrı saksıya almayı düşünüyorum. Siz bu konuda ne dersiniz. Alalı 2 ay oldu. Toprağın ıslak oluşu sizi yanıltmasın 2..3gün oldu sulayalı ondan ve tüm konuyu okuduğum için seyrek sulanması gerektiğini biliyorum :)

aloe
20-11-2018, 11:36
Telefondan girip resim yüklediğim için yan çıkmış. Kusura bakmayın lütfen.

ilknur-
20-11-2018, 12:59
Telefondan girip resim yüklediğim için yan çıkmış. Kusura bakmayın lütfen.

yavru ayırmanıza gerek yok, üstüne biraz toprak eklemesi yapabilirsiniz, suyu pek sevmiyor,saksının bütün toprağı kupkuru olana kadar sulamayın bence.
yerine ve sulama düzenine alışınca çok hızlı büyüyor.

Aysgl.yldzz
20-11-2018, 14:34
Size bir sorum olacak ben arkadaşımdan kök olarak aleovera aldım ama kökleri o kadar nazikti ki ekerken sanırım kırdım 😔 ama ellemedim belki tutar diye öylece ektim sizce tutar mı ? Ya da ne yapmam gerekir tutması için yardımcı olur musunuz ?

Mesut Temiz
20-11-2018, 19:04
Size bir sorum olacak ben arkadaşımdan kök olarak aleovera aldım ama kökleri o kadar nazikti ki ekerken sanırım kırdım 😔 ama ellemedim belki tutar diye öylece ektim sizce tutar mı ? Ya da ne yapmam gerekir tutması için yardımcı olur musunuz ?

Bitkinin ekilmeden önceki durumunu göremediğimiz için bir şey söylemek zor... Ancak resimde bitki toprağa olması gerekenden fazla gömülmüş gibi duruyor... Ortadaki geliştiği kısmın açıkta olması gerekir... Kökünde kırılma varsa topraktaki bakteriler kesik yerden bitki dokusuna nüfuz ederek bitkiyi çürütebilirler.. Ancak bu durum söz konusuysa zaten şu ana kadar olmuştur, o yüzden boşuna bitkiyi daha fazla hırpalamaya gerek yok bence... Sadece, eğer bitkinin ortadaki gelişen göbek kısmı toprağın altındaysa, bitkiyi sarsmaksızın nazikçe etrafındaki toprakla birlikte biraz yükseltmenizi öneririm.. Orta kısım toprak altında değilse zaten sorun yok.. Onun dışında saksının oynamayacağı, kimsenin çarpıp sarsmayacağı sıcak ve aydınlık bir ortamda tutulması ve toprağı kurudukça sulanması gerekiyor... Bol şans...

Aysgl.yldzz
21-11-2018, 06:05
Bitkinin ekilmeden önceki durumunu göremediğimiz için bir şey söylemek zor... Ancak resimde bitki toprağa olması gerekenden fazla gömülmüş gibi duruyor... Ortadaki geliştiği kısmın açıkta olması gerekir... Kökünde kırılma varsa topraktaki bakteriler kesik yerden bitki dokusuna nüfuz ederek bitkiyi çürütebilirler.. Ancak bu durum söz konusuysa zaten şu ana kadar olmuştur, o yüzden boşuna bitkiyi daha fazla hırpalamaya gerek yok bence... Sadece, eğer bitkinin ortadaki gelişen göbek kısmı toprağın altındaysa, bitkiyi sarsmaksızın nazikçe etrafındaki toprakla birlikte biraz yükseltmenizi öneririm.. Orta kısım toprak altında değilse zaten sorun yok.. Onun dışında saksının oynamayacağı, kimsenin çarpıp sarsmayacağı sıcak ve aydınlık bir ortamda tutulması ve toprağı kurudukça sulanması gerekiyor... Bol şans...
Teşekkür ederim bilgileriniz için ama kökü çok küçük olduğu için öyle ektik gövdeyi dışarı verdiğimiz zaman yere yatacak gibi oldu

Mesut Temiz
21-11-2018, 10:07
Teşekkür ederim bilgileriniz için ama kökü çok küçük olduğu için öyle ektik gövdeyi dışarı verdiğimiz zaman yere yatacak gibi oldu

Bu şekilde bitkinin orta kısmının topraktan çıkabileceğini, dolayısıyla bitkinin yaşayabileceğini hiç sanmam... Yapılması gereken, bitkinin yeterli kısmının toprağa gömülmesi ve yandan birkaç tahta çubuk ve ip yardımıyla bitkinin sabitlenmesi...

PaşaSelim
29-11-2018, 12:41
Çok özendiğini için sanırım sanki yerinde sayıyor gibi hızlı büyümesi için ne yapmalıyım.

aloe
29-11-2018, 13:12
Sevgili Paşaselim maalesef yapılacak bişey yok bildiğim kadarıyla. Ne zaman ektiniz bilmiyorum. Eğer yeni sayılırsa önce yeni yerine ve toprağa alışmasını beklemek gerekiyor. Tabi toprak iyice kuruyana dek sulamak yok. Birde sıcağı ve aydınlık güneşli yeri sevdikleri içinde kışın büyüme konusunda nötr olduklarını biliyorum. Sabretmekten başka yolu yok
Bu cevabım aloe vera içindir.

PaşaSelim
29-11-2018, 16:02
Teşekkür ederim minikler misafir zaten deneme için.

Nahkriin
30-11-2018, 20:20
Çatallı olan aloeyi "barbadensis miller" diye aldım ama aldığım adam emin değildi "barbadensis miller" olduğuna. Diğerlerini bugün bir komşu verdi oda türlerini bilmiyordu, biraz kötü durumda komşunun verdiği aloeler. Her neyse bu aloelerin türü nedir acaba, kendinden kesin emin biri cevaplayabilir mi? Forumu biraz inceledim ve anladığım kadarıyla türleri "aloe vera" ama "aloe barbadensis miller" ile farkı nedir? İkisinide googlelayınca görsellerinin aynı olduğunu farkettim ama farklı türler diye biliyorum. "Barbadensis millerin" içindeki öz daha şifalı diye biliyorum. Acaba yanlışmı biliyorum?

Mesut Temiz
30-11-2018, 23:46
Çatallı olan aloeyi "barbadensis miller" diye aldım ama aldığım adam emin değildi "barbadensis miller" olduğuna. Diğerlerini bugün bir komşu verdi oda türlerini bilmiyordu, biraz kötü durumda komşunun verdiği aloeler. Her neyse bu aloelerin türü nedir acaba, kendinden kesin emin biri cevaplayabilir mi? Yılların konusunu hortlatıyorum biraz ama :D Forumu biraz inceledim ve anladığım kadarıyla türleri "aloe vera" ama "aloe barbadensis miller" ile farkı nedir? İkisinide googlelayınca görsellerinin aynı olduğunu farkettim ama farklı türler diye biliyorum. "Barbadensis millerin" içindeki öz daha şifalı diye biliyorum. Acaba yanlışmı biliyorum? Şimdiden cevaplar için teşekkürler, cevap geliceğinden pek emin olmamakla birlikte :D

5 resimdeki bitkilerin tamamı aloe vera.
aloe barbadensis, türün diğer bir ismi, yani aloe vera'nın eş anlamlısı...
"aloe barbadensis Miller" diye ayrıca bir şey yok... Miller tarafından bu isimlendirme yapıldığı için sonuna yazılıyor ve insanlar o ifadeyi isminin bir parçası sanıyorlar... Yani bitkilerinizin hepsi "aloe vera"...

Şurada açıklanmış bu konu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

Sağ tarafta "Synonyms" kısmında tür adının bütün eşanlamlılarını görebilirsiniz...
Şifalı olma konusuna gelince.. aloe'lerin şifalı olup olmadıkları pek kesin değil.. Yani kanıtlanmış bir şey yok... Ama benzer maddeler sadece aloe vera'larda değil, bütün aloe türlerinde var...

Nahkriin
01-12-2018, 09:16
5 resimdeki bitkilerin tamamı aloe vera.
aloe barbadensis, türün diğer bir ismi, yani aloe vera'nın eş anlamlısı...
"aloe barbadensis Miller" diye ayrıca bir şey yok... Miller tarafından bu isimlendirme yapıldığı için sonuna yazılıyor ve insanlar o ifadeyi isminin bir parçası sanıyorlar... Yani bitkilerinizin hepsi "aloe vera"...

Şurada açıklanmış bu konu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

Sağ tarafta "Synonyms" kısmında tür adının bütün eşanlamlılarını görebilirsiniz...
Şifalı olma konusuna gelince.. aloe'lerin şifalı olup olmadıkları pek kesin değil.. Yani kanıtlanmış bir şey yok... Ama benzer maddeler sadece aloe vera'larda değil, bütün aloe türlerinde var...

Çok teşekkür ederim. İnternette bir türlü bulamamıştım cevabını. Bu arada şifa konusunun farkındayım, sadece araştırdığım zaman çoğu yerde "en faydalı türü barbadensis miller" vs. yazdığından söylemek istedim. Tekrardan çok saolun :)

Gülçincik
01-12-2018, 15:54
Eveeet gözüm gibi baktığım aloe veram a sonunda bişeyler oldu. Hala yavru vermemekte ısrar eden aloe veram a böcekler musallat oldu ve yavaş yavaş yemeye başladılar ve kök kontrolü yapmak için toprağını boşalttığımda toprakta kalan gövdesinde yumuşama olduğunu farkettim mecbur kestim kök kısmını ve mecburen evdeki toprağa yeniden ekmek zorunda kaldım.. Nereye baktıysam humuslu toprak bulamadım. Bugün büyük bi çiçekciden toprak aldım açık şekilde satılanlardan kendisinin tavsiyesiyle daha iyi geleceğini söyledi ve toprak değişiminide yapmış bulumdum. Umarım tutar. :,,( birde kendisinde olan aloe verayı gösterdi bana baya büyüktü 20 den fazla yaprağı vardı en az yaprak uzunluğu 65 cm vardır. Benim bildiğim bu formda okuduğum benekli aloe veraların büyüdükçe beneklerinin kayıp olması idi. Ama bu aloe vera yeterince büyük olmasına karşın benekleri olduğu gibi duruyordu.

aloe
03-12-2018, 09:07
Günaydın. Benim ikizler aloemin bir yaprağını kırdı :( bende bağ makasıyla kestim. Bunu kullansam mı tekrar aynı saksıya ekip tutar mı diye denesem mi bilemiyorum. Tekrar ekmek için önce ucunun kurumasını bekleyim mi yoksa hemen toprağa soksam mı?
Ayrıca fide aloem hâlâ kendini toplamadı bir delilik yapıp ayrı saksıya alsam !!!

safaguclu
03-12-2018, 20:11
Merhaba,
Aloe vera köklerden çıkan yeni filizler ile çoğaltılıyor, yaprak ile çoğaltılmıyor.
Bence şu an saksı değiştirmeyin, saksı değişikliği toparlanmasını geciktirecektir.

Günaydın. Benim ikizler aloemin bir yaprağını kırdı :( bende bağ makasıyla kestim. Bunu kullansam mı tekrar aynı saksıya ekip tutar mı diye denesem mi bilemiyorum. Tekrar ekmek için önce ucunun kurumasını bekleyim mi yoksa hemen toprağa soksam mı?
Ayrıca fide aloem hâlâ kendini toplamadı bir delilik yapıp ayrı saksıya alsam !!!

ilknur-
04-12-2018, 15:06
Çok özendiğini için sanırım sanki yerinde sayıyor gibi hızlı büyümesi için ne yapmalıyım.

Baharda açık havaya alabilirsiniz. direkt güneş görmeyen ama çok aydınlık yerleri sever. Baharla beraber yavrular çıkmaya başlar sanıyorum. Saksınızı doldurur. suyu pek sevmiyor toprağı kupkuru olana kadar sulamayın.

Nahkriin
06-12-2018, 16:02
Aloe vera ların, içindeki jelin kesin bi yararı olmadığını bilmekle beraber yinede saçlarıma uygulamak istiyorum. sizce 2 haftada bir saçlarıma uygulayabilmem için (artan jeli 2 haftalığına hava almayan bi kavanozda buz dolabında muhafaza edicem yani bu bağlamda her ay yaprak koparmış olucam) bu döngünün sürekli ve sağlıklı biçimde devam edebilmesi için ne derecede olgun, kaç aloe vera bitkisine sahip olmam lazım. Garip bir soru olduğunun farkındayım sanırım bunun için çok fazla, 2 seneyi devirmiş aloe vera bitkisine ihtiyacım var çünkü kısa da olsa bir süre gözlemlerime ve araştırmalarıma göre çok uzun süreler içinde gelişen bir bitki ve yeni yaprak vermesi, onun olgunlaşması vs. çok uzun zaman istiyor sanırım. Kopardığım yaprağın yerine 1 ay içinde yenisi çıksa keşke ama öyle bir dünya yok gibi çok hantal gelişiyor.?

yavuz ergül
06-12-2018, 22:11
Aleo vera yapraktan da cogalir ancak yapraginin kök kısmindan vcikarilmasi lazim, ayrica cok dikkatli cikartip topraga dikmek lazim, hava alinca cürür, cok zor en iyisi minik yavrulardan cogaltmak. Kirilan yapraklardan çogalmaz. Soguk iklimleri sevmedigi icin malesef buyumuyorlar, en hizli gunduz gunesli ve sicak, gece serin ve esintili yerlerde büyüyorlar. Gece oksijen üreten, gündüz uykuda olan bir bitkidir. Yazin balkona koydugunuzda cosuyorlar , benim 3 hafta icinde 10 tane yavru aldigim olmustu. Kis geldi, gunes ve esinti olmadigindan fotosentezi tam uapamiyorlar ve hayati faaliyetlerini yavaslatiyorlar.

aloe
06-12-2018, 22:57
Aleo vera yapraktan da cogalir ancak yapraginin kök kısmindan vcikarilmasi lazim, ayrica cok dikkatli cikartip topraga dikmek lazim, hava alinca cürür, cok zor en iyisi minik yavrulardan cogaltmak. Kirilan yapraklardan çogalmaz. Soguk iklimleri sevmedigi icin malesef buyumuyorlar, en hizli gunduz gunesli ve sicak, gece serin ve esintili yerlerde büyüyorlar. Gece oksijen üreten, gündüz uykuda olan bir bitkidir. Yazin balkona koydugunuzda cosuyorlar , benim 3 hafta icinde 10 tane yavru aldigim olmustu. Kis geldi, gunes ve esinti olmadigindan fotosentezi tam uapamiyorlar ve hayati faaliyetlerini yavaslatiyorlar.
Bunu birgün denemeyi istiyorum ama en uygun vakit yaz olsa gerek. Yaz gelsin bakalım denerim inşallah. 3 haftada 10 yavru mu ?? ne kadar çok imrendim bilemezsiniz. Darısı başıma.

Mesut Temiz
07-12-2018, 00:56
Aloe vera ların, içindeki jelin kesin bi yararı olmadığını bilmekle beraber yinede saçlarıma uygulamak istiyorum. sizce 2 haftada bir saçlarıma uygulayabilmem için (artan jeli 2 haftalığına hava almayan bi kavanozda buz dolabında muhafaza edicem yani bu bağlamda her ay yaprak koparmış olucam) bu döngünün sürekli ve sağlıklı biçimde devam edebilmesi için ne derecede olgun, kaç aloe vera bitkisine sahip olmam lazım. Garip bir soru olduğunun farkındayım sanırım bunun için çok fazla, 2 seneyi devirmiş aloe vera bitkisine ihtiyacım var çünkü kısa da olsa bir süre gözlemlerime ve araştırmalarıma göre çok uzun süreler içinde gelişen bir bitki ve yeni yaprak vermesi, onun olgunlaşması vs. çok uzun zaman istiyor sanırım. Kopardığım yaprağın yerine 1 ay içinde yenisi çıksa keşke ama öyle bir dünya yok gibi çok hantal gelişiyor.?

Birkaç saksınız olduğunda daha fazla hasat edebilirsiniz.. Ayrıca, bitki büyüdükçe verdiği yapraklar da büyüyor, kütle olarak küçük bir yaprağın belki on katından fazla oluyor.. Piyasadan satın aldığınız aloe vera'ları henüz bebek olarak düşünebilirsiniz... Ben görsel olarak daha çok beğendiğim iri ve dairesel yayılarak büyüyen aloe vera'dan edindiğimden, yelpaze gibi iki yana yaprak veren versiyonunu kızkardeşime verdim... O aloe vera jelini cildinde kullanıyor... O bitki artık epey yıllandı ve epey de irileşti... Geçen uğradığımda bitkinin simetrisini sağlamak için bir tarafa fazla uzayan birkaç yaprağını dibinden kestim, o da onları bir poşete sararak buzdolabına koydu... Yapraklar oldukça iri olduğu için uzunca bir süre kullanabilecek... Saksıda çok sayıda yavru aloe de var, onlar da büyümeye devam ediyor... Belki ona 4-5 saksı şeklinde ayıracağım bu yavruları ve sanıyorum ondan sonra bitkileri güdükleştirmeden düzenli olarak rahatça hasat edebilecek...

Yani bence öncelik bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesine verilmeli... Bebek bir bitkiden hasat yapmaya çalışmak yumurtlayacak tavuğu civcivken kesmek gibi... Bitki büyüdükçe yavrularını ayırarak birkaç saksı yapabilirsiniz, ya da beklemek istemiyorsanız baştan birkaç saksıyla başlayabilirsiniz... Yani her durumda beklemeniz ve sabırla bitkilere belli bir büyüklüğe kadar bakmanız gerekmekte...

Diğer bir alternatif de birinden iyice gelişmiş bir aloe vera temin etmeniz ya da belki bir seradan paraya kıyıp böyle bir bitkiyi satın almanız... Ama sanırım seralar iyice büyümüş bir bitkiyi yapı marketlerdeki yavru aloe vera'lara kıyasla oldukça pahalıya satarlar...

Ne sıklıkla hasat yapabileceğiniz bitkilerin yaşına, saksı adedine, iklim koşullarına ve bitkinize nasıl baktığınıza bağlı olarak değişecektir... En sağlam yol deneyerek sonucu görmeniz olur bence...

Nahkriin
10-12-2018, 23:11
Birkaç saksınız olduğunda daha fazla hasat edebilirsiniz.. Ayrıca, bitki büyüdükçe verdiği yapraklar da büyüyor, kütle olarak küçük bir yaprağın belki on katından fazla oluyor.. Piyasadan satın aldığınız aloe vera'ları henüz bebek olarak düşünebilirsiniz... Ben görsel olarak daha çok beğendiğim iri ve dairesel yayılarak büyüyen aloe vera'dan edindiğimden, yelpaze gibi iki yana yaprak veren versiyonunu kızkardeşime verdim... O aloe vera jelini cildinde kullanıyor... O bitki artık epey yıllandı ve epey de irileşti... Geçen uğradığımda bitkinin simetrisini sağlamak için bir tarafa fazla uzayan birkaç yaprağını dibinden kestim, o da onları bir poşete sararak buzdolabına koydu... Yapraklar oldukça iri olduğu için uzunca bir süre kullanabilecek... Saksıda çok sayıda yavru aloe de var, onlar da büyümeye devam ediyor... Belki ona 4-5 saksı şeklinde ayıracağım bu yavruları ve sanıyorum ondan sonra bitkileri güdükleştirmeden düzenli olarak rahatça hasat edebilecek...

Yani bence öncelik bitkilerin sağlıklı bir biçimde büyümesine verilmeli... Bebek bir bitkiden hasat yapmaya çalışmak yumurtlayacak tavuğu civcivken kesmek gibi... Bitki büyüdükçe yavrularını ayırarak birkaç saksı yapabilirsiniz, ya da beklemek istemiyorsanız baştan birkaç saksıyla başlayabilirsiniz... Yani her durumda beklemeniz ve sabırla bitkilere belli bir büyüklüğe kadar bakmanız gerekmekte...

Diğer bir alternatif de birinden iyice gelişmiş bir aloe vera temin etmeniz ya da belki bir seradan paraya kıyıp böyle bir bitkiyi satın almanız... Ama sanırım seralar iyice büyümüş bir bitkiyi yapı marketlerdeki yavru aloe vera'lara kıyasla oldukça pahalıya satarlar...

Ne sıklıkla hasat yapabileceğiniz bitkilerin yaşına, saksı adedine, iklim koşullarına ve bitkinize nasıl baktığınıza bağlı olarak değişecektir... En sağlam yol deneyerek sonucu görmeniz olur bence...

Çok teşekkür ederim. Faydalı oldu. Daha çok erken zaten 6 yavru aloem var onlarin hasat edilebilicek olgunluğa gelmeside uzun bir vakit alıcak gibi.

aloe
12-12-2018, 11:47
Sevgili Güler ablanın yolladığı aloe elime ulaştı. Çok teşekkür ederim. Güler abla risk almamak için aloeyi ekmek üzere kaktüs toprağı aldım. Yalnız ilk defa aloe ekicem. Neler yapmam lazım. Adım adım yazar mısın? Birde aloenin kökünde bi yarılma var. Ne yapmalıyım? Resim yüklüyorum. Ayrıca yapraklarda zedelenmeler mevcut onları nasıl yapayım. Şu işi bana bi yazıver lütfen

Güler
12-12-2018, 18:28
Yaprakların bir veya iki parmak (yatay) altından toprağa dikin.
Bozuk yapraklara şimdilik dokunmayın, bitki kendini toparlasın sonra kesebilirsiniz.
Ektikten sonra can suyu verip ışık alan bir mekanda tutun ve toprağı kuruyana kadar su vermeyin.
Diğer yapraklardan jel nasıl alınacak biliyorsunuz değil mi?

http://www.agaclar.net/forum/1534317-post681.htm

aloe
12-12-2018, 22:12
Teşekkür ediyorum. Evet jel almayı izlemiştim. Yarık köke de hiç ellemeden direkt olduğu gibi dikicem galiba. Yarın öğlende dikerim kısmetse

Burcu
14-12-2018, 14:58
şu aloe vera yetiştirme işini bir ben becermedim galiba bende öldü. ;(

aloe
17-12-2018, 13:43
Arkadaşlar ve güler abla bana gelen aloeyi ikizlerimin ateşli hastalıklarından dolayı 5gündür ekemedim. İlk 2 gün serin bir odada sonrasında 22-23 derece sıcaklıkta peteğin yanında yatay vaziyette gazete kağıdında sarılı bekledi. Problem olmaması için ekmeden önce yapmam gereken işlemler var mı ?

green.white
28-12-2018, 14:41
Birinden kökü ile alıp dikmiştik. Su vermemize rağmen büyütemedik. Öğrendim ki aloe vera da sabırlı olmak lazımmış. Biz maalesef sabrı gösteremedik ve çiçek boynunu büktü. Tekrar sabırla büyütmek istiyorum. Neler yapmam gerekir? Toprak değişimi, besin vs.

Mesut Temiz
29-12-2018, 18:43
Birinden kökü ile alıp dikmiştik. Su vermemize rağmen büyütemedik. Öğrendim ki aloe vera da sabırlı olmak lazımmış. Biz maalesef sabrı gösteremedik ve çiçek boynunu büktü. Tekrar sabırla büyütmek istiyorum. Neler yapmam gerekir? Toprak değişimi, besin vs.

Öncelikle aloe'nizin canlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yapraklar ve özellikle de gövdesi yumuşamış durumda mı? Burada yumuşamaktan kasıt buzlukta bırakılmış ve donmuş bir salatalığın çözülünce yumuşayıp kendini tamamen salması gibi bir yumuşama.. Gövde tamamen bu şekildeyse maalesef bitki ölmüş demektir... Bu da bitkinin soğukta donması, fiziksel bir darbe alıp dipten kırılması ya da herhangi bir nedenle köklerinin tamamen çürümüş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilir... Eğer dip kısmı çürüyüp yumuşamış ancak üstte sağlam bir kısım kalmışsa, dipteki çürük/yumuşak kısmı temiz bir bıçakla kesip atın, ardından sağlam kısmı kesik alanın tamamen kuruması için birkaç gün sıcakça bir odada tuttuktan sonra yeni bir saksıya ekerseniz köklenir.
Bitkinizde yukarıda belirttiğim durum yoksa, aloe vera için kış aylarında normal bakım soğuk olmayan aydınlık bir odada tutup toprağı iyice kurudukça makul miktarda su vermenizdir.. Başka özel bir şey yapmanıza gerek yok..

green.white
02-01-2019, 08:19
öncelikle aloe'nizin canlı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Yapraklar ve özellikle de gövdesi yumuşamış durumda mı? Burada yumuşamaktan kasıt buzlukta bırakılmış ve donmuş bir salatalığın çözülünce yumuşayıp kendini tamamen salması gibi bir yumuşama.. Gövde tamamen bu şekildeyse maalesef bitki ölmüş demektir...

Maalesef tam dediğiniz gibi. Yapabileceğim bir şey yok o zaman... teşekkür ederim.

A_D
12-01-2019, 22:11
28 sayfanın tamamını sabırla okudum. Aloe vera bakımında merak ettiğim 3 konu vardı:

-Toprak
-Su
-Güneş

İlk ikisinde cevaplar aşağı yukarı aynı. Torf olmayan veya torf oranı düşük bahçe toprağı ve az su istediği genel kabul görmüş. (Su konusunu biliyordum ama burayı okuduktan sonra halen fazla suladığımı fark ettim. Artık unutacağım :) )

Fakat güneş konusunda kafam çok karıştı. Açıkçası aynı kafa karışıklığı araştırma yaptığımda youtube ve diğer sitelerde de karşıma çıkmıştı. Yorumlar güneşe bayılırdan güneşten nefret edere kadar birbirine zıt iki kutupta farklılık gösteriyor.

Mesela burada ilk mesajlarda Mine Hanım "tam güneş seven dış mekan bitkisi", Güler Hanım, "güneş alan bir yerde muhafaza ediniz" demiş. Ama daha sonra gölgeye alınca düzeldi şeklinde yorum yapan üyelere "o zaman bırakınız öyle kalsın" şeklinde cevap vermiş. Kendi devasa veraları (maşallah) İstanbul'da yaz kış kapalı bir balkonda duruyor, görebildiğim kadarıyla da doğrudan güneş alıyorlar. Ama başlığın sonlarına doğru doğrudan güneş alan konumlar yerine ışık alan ama güneşi direkt görmeyen konumlar ağırlık kazanmaya başlamış. Kısacası güneş konusunda bir cevaba ulaşamadım. Deneme yanılmayla göreceğiz artık.

Bir de sanırım kış aylarında olduğumuz için fazla bir şey beklememiz lazım gelişme konusunda. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Büyümüyor, gelişmiyor diye kendimizi helak etmememiz lazım bu aylarda.

Mesut Temiz
17-01-2019, 08:40
28 sayfanın tamamını sabırla okudum. Aloe vera bakımında merak ettiğim 3 konu vardı:

-Toprak
-Su
-Güneş

İlk ikisinde cevaplar aşağı yukarı aynı. Torf olmayan veya torf oranı düşük bahçe toprağı ve az su istediği genel kabul görmüş. (Su konusunu biliyordum ama burayı okuduktan sonra halen fazla suladığımı fark ettim. Artık unutacağım :) )

Fakat güneş konusunda kafam çok karıştı. Açıkçası aynı kafa karışıklığı araştırma yaptığımda youtube ve diğer sitelerde de karşıma çıkmıştı. Yorumlar güneşe bayılırdan güneşten nefret edere kadar birbirine zıt iki kutupta farklılık gösteriyor.

Mesela burada ilk mesajlarda Mine Hanım "tam güneş seven dış mekan bitkisi", Güler Hanım, "güneş alan bir yerde muhafaza ediniz" demiş. Ama daha sonra gölgeye alınca düzeldi şeklinde yorum yapan üyelere "o zaman bırakınız öyle kalsın" şeklinde cevap vermiş. Kendi devasa veraları (maşallah) İstanbul'da yaz kış kapalı bir balkonda duruyor, görebildiğim kadarıyla da doğrudan güneş alıyorlar. Ama başlığın sonlarına doğru doğrudan güneş alan konumlar yerine ışık alan ama güneşi direkt görmeyen konumlar ağırlık kazanmaya başlamış. Kısacası güneş konusunda bir cevaba ulaşamadım. Deneme yanılmayla göreceğiz artık.

Bir de sanırım kış aylarında olduğumuz için fazla bir şey beklememiz lazım gelişme konusunda. Bunu da öğrendiğim iyi oldu. Büyümüyor, gelişmiyor diye kendimizi helak etmememiz lazım bu aylarda.

Kaktüs ve sukulentlerin büyük çoğunluğu mümkün olduğunca çok güneş ışığı ister ve bu sağlanmayınca gerçek formunu kazanamayıp cılız, ince ve solgun gelişir... Yine, uzun süre az güneş ışığı alan bir konumda tutulan bir kaktüs ya da sukulent birden yoğun güneş ışığı alan bir konuma çıkarıldığında, en çok güneş ışığı isteyenlerde bile güneş yanıkları oluşur.
Ancak, tecrübeler aloe vera'nın diğer pekçok sukulente kıyasla çok daha az ışıkta gayet düzgün gelişebildiğini gösteriyor... Ancak belli bir büyüklüğe gelmiş ve uygun biçimde güneşe kademeli olarak alıştırılmış aloe vera'ların tam güneş ışığında zarar görmeden geliştiği anlaşılıyor... Sonuçta bu bitki sıcak ülkelerde tüm gün güneş alan tarlalarda tarımı yapılan bir bitki...
Ben şahsen risk almıyor ve yaz boyu diğer sukulentlerime göre daha kısa bir süre güneş alan bir konumda tutuyorum, sonuç da iyi... Daha önce tüm gün güneş alan yerlerde tuttuğum aloe vera'larımda kararma ve yapraklarında incelme olmuştu, güneş ışığını azaltınca tekrar kalınlaştılar ve yeşil renge döndüler... Ama güneş çok azalınca iyice açık, beyazımsı bir yeşil renk alıyorlar ve cılızlaşıyorlar... Sağlıksız oldukları hemen anlaşılıyor... Çok az güneşin bitkinin gelişimini olumsuz etkilediği çok açık..
Bence orta ışıkla başlayıp ufak denemelerle arttırabilirsiniz..

Yalnız güneş ışığı konusunun dışında, aloe vera soğuğa karşı çok hassas bir bitkidir, Ankara'nın soğuğundan iyi korumanız çok önemli... Örneğin cam balkonda kolayca bir gecede ölebilir bitkiniz...

Bol şans...

.

zyildirm
18-01-2019, 11:38
selamlar,

2 ay önce aloe vera hediye geldi ama bir süre sonra yaprakları kırılmaya yumuşamaya başladı. Araştırmalar sonucunda saksısını ve toprağını değiştirdim. Delikli 4lt saksıya kendi yaptığım toprak karışımına diktim bitkiyi.

Karışım:
2 avuç perlit
2 avuç solucan gübresi
1 avuç torf
2 avuc cocopeat,
2 avuç hazır kaktüs toprağı,
Saksının en dibine de 3 parmak yükseklikte pomza taşı.

Saksıya dikerken bitkimin kökü yoktu. Sadece 1 tane son derece cılız 3 cm uzunluğunda ip gibi bir şey çıkıyordu. Kırılan yaprağının içindeki jel ile kökü sıvadım, üzerime tarçın serptim sadece dip kısmı toprakta olacak şekilde dikip tahtalarda gövdeyi sabitledim. Doğrudan güneş almıyor ama aydınlık bir odada, her gün havalandiriyorum. Toprak tamamen kurudukça suluyorum. Direk rüzgara ve soğuğa maruz bırakmıyorum. 1 aydır böyle.

Bitkimin durumu kötüye gitmese de iyiye de gitmiyor. Toprağı havalansın diye toprağını eşelerken kökünü merak edip baktım o cılız ip gibi kök de yok artık ama bitkim canlı. Bu aşamada ne yapabilirim? Düzeltmem gereken yanlışlarım neler?

Teşekkür ederim şimdiden

A_D
20-01-2019, 15:55
Kaktüs ve sukulentlerin büyük çoğunluğu mümkün olduğunca çok güneş ışığı ister ve bu sağlanmayınca gerçek formunu kazanamayıp cılız, ince ve solgun gelişir... Yine, uzun süre az güneş ışığı alan bir konumda tutulan bir kaktüs ya da sukulent birden yoğun güneş ışığı alan bir konuma çıkarıldığında, en çok güneş ışığı isteyenlerde bile güneş yanıkları oluşur.
Ancak, tecrübeler aloe vera'nın diğer pekçok sukulente kıyasla çok daha az ışıkta gayet düzgün gelişebildiğini gösteriyor... Ancak belli bir büyüklüğe gelmiş ve uygun biçimde güneşe kademeli olarak alıştırılmış aloe vera'ların tam güneş ışığında zarar görmeden geliştiği anlaşılıyor... Sonuçta bu bitki sıcak ülkelerde tüm gün güneş alan tarlalarda tarımı yapılan bir bitki...
Ben şahsen risk almıyor ve yaz boyu diğer sukulentlerime göre daha kısa bir süre güneş alan bir konumda tutuyorum, sonuç da iyi... Daha önce tüm gün güneş alan yerlerde tuttuğum aloe vera'larımda kararma ve yapraklarında incelme olmuştu, güneş ışığını azaltınca tekrar kalınlaştılar ve yeşil renge döndüler... Ama güneş çok azalınca iyice açık, beyazımsı bir yeşil renk alıyorlar ve cılızlaşıyorlar... Sağlıksız oldukları hemen anlaşılıyor... Çok az güneşin bitkinin gelişimini olumsuz etkilediği çok açık..
Bence orta ışıkla başlayıp ufak denemelerle arttırabilirsiniz..

Yalnız güneş ışığı konusunun dışında, aloe vera soğuğa karşı çok hassas bir bitkidir, Ankara'nın soğuğundan iyi korumanız çok önemli... Örneğin cam balkonda kolayca bir gecede ölebilir bitkiniz...

Bol şans...

.

Teşekkürler Mesut Bey. Yazınız benim için çok aydınlatıcı oldu. Güneş ışığı konusunda "güneşi hiç sevmez" ile "güneşe bayılır" zıt kutupları arasında gidip gelen yorumların sebeb-i hikmeti buymuş demek ki. Belli bir büyüklüğe erişmeden önce güneş ışığı zararlı olabiliyor ama belli büyüklüğü geçtikten sonra ne kadar güneş ışığı alırsa o kadar faydalı, çünkü güneş ışığından zarar görmeyecek kadar büyük artık veramız. Zaten sizin de yazdığınız gibi profesyonel olarak aloe vera üreten firmaların videolarını izlediğimde bitkilerin tamamen dışarda ve güneş altında olduğunu görüyordum.

Soğuk konusunda haklısınız. Zaten öyle bir şey yapmıyorum, şu an güney cepheye bakan pencerenin iç tarafında duruyorlar, belki yazın kapalı cam balkona alabilirim. Gerçi cam pencerenin önünde durursa da güneş ışığı mercek etkisi yapıp yakabilir deniyor ama şimdilik ben öyle bir şey deneyimlemedim, belki kış olduğundandır.

nevgül
20-01-2019, 17:39
Bugün Asi Nehri’ne yakın bir yerleşim yerinde gördüm bu Aloe veraları...

Mesut Temiz
20-01-2019, 23:43
Bugün Asi Nehri’ne yakın bir yerleşim yerinde gördüm bu Aloe veraları...

Bu bitki aloe vera değil de, başka bir aloe türü olan aloe arborescens sanırım...

nevgül
21-01-2019, 09:20
Bu bitki aloe vera değil de, başka bir aloe türü olan aloe arborescens sanırım...

Haklısınız galiba;)

Busranur
07-02-2019, 13:00
Aloe veram boynunu büktü ne olduğunu anlamadım havalar soğuk diye balkondan içeri almıştım 1 ay sonra bu hâle geldi pek de fazla ilgilenemedim ne yapmalıyım eski haline dönmesi için ?? Yavrularını ayırmayı düşünüyorum yardim edin. Toprağında küçük beyaz bi böcek gördüm ondan olabilirmi ? Tekrar balkona mi koymalıyım ..

Busranur
07-02-2019, 13:07
Aloe veram boynunu büktü ne olduğunu anlamadım havalar soğuk diye balkondan içeri almıştım 1 ay sonra bu hâle geldi pek de fazla ilgilenemedim ne yapmalıyım eski haline dönmesi için ?? Yavrularını ayırmayı düşünüyorum yardim edin. Toprağında küçük beyaz bi böcek gördüm ondan olabilirmi ? Tekrar balkona mi koymalıyım ..
Aloe vera m bu şekilde

Makbule2
07-02-2019, 13:45
Bence sukulentler de yazın aşırı direkt güneşi pek sevmiyorlar, bir de oldukları yere alışma durumu var.

Bakın benim bu aloeveram anaç değil, anaçtan ürettiklerimden biri ve bu bitki senelerdir İstanbul'daki evimizin kapalı balkonunda hep aynı köşesinde durur, yeri de bayağı güneş alır.

İşin enteresan yanı biz yazın Manyas'a gideriz ama bunun saksısı o kadar büyük ki o burada kalır. O sıcaklarda iki ay susuz da kaldığı olur.

Ben gitmeden evvel bol bol sularım, toprağı iyice suya doyar. Aynı şeyi İstanbul'a geldikçe tekrarlasam da bu birbuçuk iki aydan evvel olmaz.

Dün İstanbul'a geldik, bugün biraz bakım yapıp yani açan çiçek dallarını, kurmuş yaprakları kesip bol bol sulayacağım. Bu onu biz dönene kadar idare eder.

Saksı içinde onlarca yeni bitki türemiş, döndüğümüzde saksı içinden onları alıp dağıtım yapıyorum.

Şu andaki durumu bu

630317Çok güzeller , maşallah 2 defa aldım aleo veralarım öldü .Güler hanım tekrar dağıtım yapmanızı bekliyorum.İstanbul'dayım eldende alabilirim mesaj atmıştım.iyi günler Güler hanım.

TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

gulue
07-02-2019, 23:14
6 aydır yavru bir aloe veram var ama hiç büyüme saglamıyor topragını değiştim aydınlık bir yere de koydum ama ne yavru veriyor nede büyüyor ne yapıcam bilmiyorum. Şu aralar içinde olan jel kısımlarının bazısı da zayıfladı. :( okudugum bilgilerin hepsi tamam neredeyse. çok üzülüyorum lütfen destek...

Güler
08-02-2019, 09:21
Çok güzeller , maşallah 2 defa aldım aleo veralarım öldü .Güler hanım tekrar dağıtım yapmanızı bekliyorum.İstanbul'dayım eldende alabilirim mesaj atmıştım.iyi günler Güler hanım.

Arkadaşlar, bu kışı Manyas'da geçiriyoruz. Aloevera dağıtımını yaptıktan sonra bitkiyi yeniden toprakla buluşturdum bu sene içinde yeni bir dağıtım yapamayacağım.

Makbule2
08-02-2019, 10:56
Arkadaşlar, bu kışı Manyas'da geçiriyoruz. Aloevera dağıtımını yaptıktan sonra bitkiyi yeniden toprakla buluşturdum bu sene içinde yeni bir dağıtım yapamayacağım.Kusura bakmayın güler hanım hayırlı günler o zaman.

gulue
09-02-2019, 13:54
Acaba bana bir cevap verebilir misiniz ? Lütfen sorum yanıtsız kaldı :mad::rolleyes:

Mesut Temiz
09-02-2019, 19:58
6 aydır yavru bir aloe veram var ama hiç büyüme saglamıyor topragını değiştim aydınlık bir yere de koydum ama ne yavru veriyor nede büyüyor ne yapıcam bilmiyorum. Şu aralar içinde olan jel kısımlarının bazısı da zayıfladı. :( okudugum bilgilerin hepsi tamam neredeyse. çok üzülüyorum lütfen destek...

Muhtemelen yavaş yavaş köklerini büyütüyordur.. Sıcaklık, ışık ve su bakımından uygun şartlar sağlanıyorsa, bitkiye musallat olmuş parazit yoksa ve bitkiniz çarpma, düşme gibi fiziksel hasarlardan korunuyorsa ilkbaharla birlikte görünür bir gelişme göstermesi gerekir...
Birkaç açıdan net resimlerini paylaşırsanız daha ayrıntılı cevap verebilecek arkadaşlar çıkacaktır diye umuyorum...

gulue
10-02-2019, 13:28
Muhtemelen yavaş yavaş köklerini büyütüyordur.. Sıcaklık, ışık ve su bakımından uygun şartlar sağlanıyorsa, bitkiye musallat olmuş parazit yoksa ve bitkiniz çarpma, düşme gibi fiziksel hasarlardan korunuyorsa ilkbaharla birlikte görünür bir gelişme göstermesi gerekir...
Birkaç açıdan net resimlerini paylaşırsanız daha ayrıntılı cevap verebilecek arkadaşlar çıkacaktır diye umuyorum...

cevap için çok teşekkür ederim öncelikle fotograf atmamı önermişsiniz

687055

umarım başarabilmişimdir denedim ama şuan yeni kullanıcıyım bu platformda. çiçeğim bu şekilde aylardır bir gelişim göstermedi kış sezonu diyemi acaba ilk bir iki ay ben saglıklı bakmadım sanırım güneş alan bir yerde değildi şuan torflu bir topraga yerleştirdim lifli. güneş alan bir yere koydum. yazı bekliyorum sözylediğiniz gibi köklenme süreci ise.

Mesut Temiz
11-02-2019, 09:45
cevap için çok teşekkür ederim öncelikle fotograf atmamı önermişsiniz

687055

umarım başarabilmişimdir denedim ama şuan yeni kullanıcıyım bu platformda. çiçeğim bu şekilde aylardır bir gelişim göstermedi kış sezonu diyemi acaba ilk bir iki ay ben saglıklı bakmadım sanırım güneş alan bir yerde değildi şuan torflu bir topraga yerleştirdim lifli. güneş alan bir yere koydum. yazı bekliyorum sözylediğiniz gibi köklenme süreci ise.

Muhtemelen siz aldığınızda yeni ekilmiş bir yavruydu ve çok az kökü vardı, belki de hiç yoktu.. Kök geliştirmeye uğraşıyordur.. Üstüne yer değişikliği, yeni yerine adaptasyon, kış aylarında oluşumuz gibi faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, hırpalanması normal... Kış boyunca rutubetten ve soğuktan korur ve aydınlık bir ortam sağlarsanız ilkbaharda güçlü bir şekilde gelişmeye başlar.. Köklenip büyüdükçe bakımı da daha kolay olacaktır..

Bol şans dilerim..

gulue
11-02-2019, 19:18
Muhtemelen siz aldığınızda yeni ekilmiş bir yavruydu ve çok az kökü vardı, belki de hiç yoktu.. Kök geliştirmeye uğraşıyordur.. Üstüne yer değişikliği, yeni yerine adaptasyon, kış aylarında oluşumuz gibi faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, hırpalanması normal... Kış boyunca rutubetten ve soğuktan korur ve aydınlık bir ortam sağlarsanız ilkbaharda güçlü bir şekilde gelişmeye başlar.. Köklenip büyüdükçe bakımı da daha kolay olacaktır..

Bol şans dilerim..

çok teşekkürler.

Gul122456789
13-02-2019, 21:11
Klavyenin mağduru oldum :D iki gün önce Aleo Maculata veya aleo zebrina aldım isminden tam emin değilim fotoğrafıni yukleyemedim sizce bu bitti şifalı mı tedavi amaçlı kullanabilir miyim acaba aldığım çiçekçi asıl aleo vera bu dedi diğerleri serada yetişiyor bu ise doğada yetişiyor doğal olanı bu dedi ama tereddutteyim. bide anaç bir aleo veram var ve iki tane yavrusu var anaç bitkiye yapışık kök yok büyüdükçe anaç bitkiden ayrılır mı kök salar mı yavruları

siflera12
14-02-2019, 05:11
Klavyenin mağduru oldum :D iki gün önce Aleo Maculata veya aleo zebrina aldım isminden tam emin değilim fotoğrafıni yukleyemedim sizce bu bitti şifalı mı tedavi amaçlı kullanabilir miyim acaba aldığım çiçekçi asıl aleo vera bu dedi diğerleri serada yetişiyor bu ise doğada yetişiyor doğal olanı bu dedi ama tereddutteyim. bide anaç bir aleo veram var ve iki tane yavrusu var anaç bitkiye yapışık kök yok büyüdükçe anaç bitkiden ayrılır mı kök salar mı yavrularıAloe maculatayı kullanabilirsiniz ancak diğerkini bilmiyorum , yavrular elbet bir süre sonra kök salıcaktır [emoji1] Yabancı bir siteye baktım ve orada aleo zebrinanın'da kullanıldığını yazıyor ama vücutta zararlanmalar yapıyormuş [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

easutay
14-02-2019, 14:11
güzel bilgiler var teşekkürler

Gul122456789
14-02-2019, 16:20
#Siflera12 çok teşekkür ederim

yavuz ergül
16-02-2019, 22:41
Sayın Gulue aleo veranizda mantar var sanırım, fazla sulamayınız, hele kış aylarindayiz bitkiler uyuma sürecindeler, cok fazla su tüketmiyorlar.
Ayrica Zyildirim aleo veralar koklerinin hava almasindan hoslanmazlar, kokune bakmak icin sakin acmayin. Kis aylarinda gelisim yavas oluyor, sicak bir ortamda kendi haline birakin. Benimkilerde cok yavas buyuyor, kis oldugundan topraklari kurumuyor bile

gulue
02-03-2019, 15:34
merhaba yeni bir aloe bitkisi aldım marketten ama aloe vera mı yoksa arborescens mı bilmiyorum sağ taraftaki bitki hakkında bilgisi olan biri yardımcı olurmu lütfen çok teşekkürler. 688002

aloe
02-03-2019, 20:00
Merhaba Gulue iki aloede aynı cinsten ( aloe vera çeşitlerini çok bilmem) çünki birbirinin tıpkısı. Yalnız gördüğüm kadarıyla çiçekleriniz dışarıda. Havaların soğuk olduğu bu dönemlerde evin içinde(sıcakta) ve mümkün mertebe aydınlık yerde tutmak lazım diye biliyorum. Ne kadar zamandır dışardalar?

Mesut Temiz
02-03-2019, 21:26
merhaba yeni bir aloe bitkisi aldım marketten ama aloe vera mı yoksa arborescens mı bilmiyorum sağ taraftaki bitki hakkında bilgisi olan biri yardımcı olurmu lütfen çok teşekkürler. 688002

Sayın gulue, bitkilerinizin ikisi de aloe vera.

Merhaba Gulue iki aloede aynı cinsten ( aloe vera çeşitlerini çok bilmem) çünki birbirinin tıpkısı. Yalnız gördüğüm kadarıyla çiçekleriniz dışarıda. Havaların soğuk olduğu bu dönemlerde evin içinde(sıcakta) ve mümkün mertebe aydınlık yerde tutmak lazım diye biliyorum. Ne kadar zamandır dışardalar?

Sayın aloe, şehir Hatay olduğu için dışarıda durmasında sakınca olmaz... Güney bölgelerinde yaşayan arkadaşlar bizden çok daha şanslılar bu konuda...

yavuz ergül
03-03-2019, 08:42
Marketten kucukcuk bitkilere cok para vermek yerine, bu sitede satisini yapan arkadaslar var. Ustelik 4 - 5 yillik aleoveralari oldukca uygun fiyata veriyorlar. Bence marketlerdeki hastalikli bitkilere o paralari vermeyin.

siflera12
03-03-2019, 09:29
Benimkiler de dışarıda duruyorlar ama soğuktan çok fazla etkilenmiyorlar [emoji846]

gulue
03-03-2019, 11:46
Sayın gulue, bitkilerinizin ikisi de aloe vera.

Sayın aloe, şehir Hatay olduğu için dışarıda durmasında sakınca olmaz... Güney bölgelerinde yaşayan arkadaşlar bizden çok daha şanslılar bu konuda...

Evet hava şartları burada bir hayli güzel şu son ünlerde yağış alsada.

Yavuz bey siteden bakabilirsiniz demişiniz nereden erişim sağlayabilrim acaba?
aloe veraları çok seviyorum bakmak isterim.

yavuz ergül
05-03-2019, 02:08
Sayin gulue ben Cemal 77 isimli kullanicidan satin aldim aleo veralarimi. Cok memnunum, cok sevdigim bir bitki oldugundan bir suru satin aldim. Istiyorsaniz kendisiyle iletisime gecin. Eskiden yavru aleo veram vardı, iklimden sanirim cok ugrasmama ragmen 2 senede buyutemedim. Ben de satın aldim

gulue
05-03-2019, 13:26
Sayin gulue ben Cemal 77 isimli kullanicidan satin aldim aleo veralarimi. Cok memnunum, cok sevdigim bir bitki oldugundan bir suru satin aldim. Istiyorsaniz kendisiyle iletisime gecin. Eskiden yavru aleo veram vardı, iklimden sanirim cok ugrasmama ragmen 2 senede buyutemedim. Ben de satın aldim
Çok teşekkür ediyorum Yavuz bey bende aynı şekilde 1 yıldır benimle neredeyse fakat gelişme göstermiyor. Topragını saksısını değiştim ama genede faydasını göremedim büyük bi sabırsızlıkla yazın gelmesini bekliyorum. Belki daha sağlıklı bir hal alır diye.

yavuz ergül
05-03-2019, 19:08
Rica ederim, umarım güzel aleoleriniz olur.

Makbule2
07-03-2019, 13:28
Marketten kucukcuk bitkilere cok para vermek yerine, bu sitede satisini yapan arkadaslar var. Ustelik 4 - 5 yillik aleoveralari oldukca uygun fiyata veriyorlar. Bence marketlerdeki hastalikli bitkilere o paralari vermeyin.Merhaba satış yapan arkadaşlar kim acaba bende almak istiyorum aleo vera dan.

Rumuzsuz
07-03-2019, 20:08
Merhaba burada yeniyim. Arkadaşım aloavera verdi 10 köke yakin ama şuan gerçekten şüphe içindeyim gerçekten aloverabitkisimi diye. Jeli çok az yapraklar içe kıvrımlı sorunu ne olabilir. Yardımcı olur musunuz?

siflera12
07-03-2019, 20:09
Merhaba burada yeniyim. Arkadaşım aloavera verdi 10 köke yakin ama şuan gerçekten şüphe içindeyim gerçekten aloverabitkisimi diye. Jeli çok az yapraklar içe kıvrımlı sorunu ne olabilir. Yardımcı olur musunuz?Resimlerini atabilirmisiniz

gulue
08-03-2019, 10:42
Merhaba satış yapan arkadaşlar kim acaba bende almak istiyorum aleo vera dan.

Cemal 77 sayfası üzüerinden erişim sağlayabilirsiniz fakat geri dönüş sağlamıyorlar Makbule hanım.

aloe
08-03-2019, 12:35
3..4 aylık aloe veralarımın gidişatıyla ilgili yorum yapar mısınız? Genel olarak iyi duruyorlar fakat 2 şey kafamı kurcalıyor.
1- Yapraklar yana doğru yattı.
2- Yaprakların içindeki jel çekiliyor.
Büyük saksıda ki aloe Güler hanımın yolladığıdır. Ekerken kökü yan olduğu için yan ekmiştim. Acaba onun durumu nasıl?

Güler
08-03-2019, 16:25
En alttaki yaprakları kesebilirsiniz.
Saksı kenarına sokacağdnız iki adet sopa ile herekleme yapıp bitkiyi kurdela ile toplayarak bu hereklere bağlayarak bir arada yayılmadan tutabilirsiniz.

aloe
08-03-2019, 19:58
Güler hnm tavsiyenizi destek sopalarını bulup yapacağım. Hereklemeyi bilmediğim için azcık netten araştırdım. Desteklemek demekmiş. Ama ben hep tek sopa saplamayı gördüm. 2 sopayla herekleme nasıl olcak pek anlamadım :(
Birde tüm saksılar için mi hereklemeyi yazdınız yoksa sadece sizin aloe için mi?

yavuz ergül
09-03-2019, 18:30
Bence buyuk olan aleo veranin etrafina 4 tane cubuk dikip hem yapraklardan, hem cubuklardan teker teker kurdelayi dolayarak yuvarlak ve dik bir sekilde sabitleyin. Ayrica biraz daha toprak koyabilirsiniz.

aloe
09-03-2019, 20:04
Ekecegim tohumlar için koyun gübresi ya da gübreli bahçe toprağı alacağım. Bunu aloelerin toprağına da katsam olur mu?

Güler
10-03-2019, 19:13
Arkadaiımız yavuz ergül'ün yazdığı şekilde yaparsanız daha da iyi olur, bütün yaprakları toparlamış olursunuz.
Koyun gübresi sert gelebilir oldukça kuvvetli gübredir.

umutdunyasi
11-03-2019, 15:08
Merhaba arkadaşlar aloe veramı 5 ay önce marketten almıştım dediğiniz gibi cam önüne koymuştum güneşten olsa gerek yaprakları yumuşadı ve kahverengi olmaya başladı bende birazdaha iç kısma aldım yapraklar düzeldi, şimdiki sorun alt yapraklar çürümeye başladı toprağın içinde kök sallanmaya başladı çeksem çıkacak durumda.

Sizce saksı ve toprağı değiştirsem düzelirmi, markette satılan hazır torflardan eklesem, çok seviyorum ölmesini istemiyorum :( küçük saksıdaki aloveraların yarısı öldü

Mesut Temiz
11-03-2019, 19:06
Merhaba arkadaşlar aloe veramı 5 ay önce marketten almıştım dediğiniz gibi cam önüne koymuştum güneşten olsa gerek yaprakları yumuşadı ve kahverengi olmaya başladı bende birazdaha iç kısma aldım yapraklar düzeldi, şimdiki sorun alt yapraklar çürümeye başladı toprağın içinde kök sallanmaya başladı çeksem çıkacak durumda.

Sizce saksı ve toprağı değiştirsem düzelirmi, markette satılan hazır torflardan eklesem, çok seviyorum ölmesini istemiyorum :( küçük saksıdaki aloveraların yarısı öldü

Bence alt yaprakları kesip çıkarın ve bitkiyi saksıya saplayacağınız birkaç çubuğa iple bağlayarak hiç oynamayacak şekilde sabitleyin... Bunun ardından biraz bahçe toprağını ufalayıp ardından kumla karıştırarak (saksıda yer varsa) toprak seviyesini 1-2 santim yükseltin... Bunları yaparken bitkiyi hiç sarsmamaya, oynatmamaya dikkat etmeniz iyi olur... Topraktan çıkarıp tekrar dikmenizin bu durumda bitkiyi sarsacağını düşünüyorum... Değişikliği bitki düzelip kökleri sağlamlaştığında yaparsanız daha garantili bir yol olur...

umutdunyasi
12-03-2019, 07:19
Bence alt yaprakları kesip çıkarın ve bitkiyi saksıya saplayacağınız birkaç çubuğa iple bağlayarak hiç oynamayacak şekilde sabitleyin... Bunun ardından biraz bahçe toprağını ufalayıp ardından kumla karıştırarak (saksıda yer varsa) toprak seviyesini 1-2 santim yükseltin... Bunları yaparken bitkiyi hiç sarsmamaya, oynatmamaya dikkat etmeniz iyi olur... Topraktan çıkarıp tekrar dikmenizin bu durumda bitkiyi sarsacağını düşünüyorum... Değişikliği bitki düzelip kökleri sağlamlaştığında yaparsanız daha garantili bir yol olur...

Bilgi için teşekkürler son fotoğrafını çekip paylaşamadım geldiğinde yavrusu 2cm di şimdi 15 cm oldu bana göre saksı küçük gibi zaten ağırlıktan yana yatmak üzere iyi bir toprak bulabilsem değiştirmek gerekiyor.

aloe
15-03-2019, 14:11
Ne dersiniz resimlere bi bakıp söyler misiniz olmuş mu?

aloe
15-03-2019, 14:12
Bu yan olan resimleri nasıl düzlüğcem bilmiyorum :(

aloe
15-03-2019, 14:25
Bunlarıda az önce ayırıp gübreli bahçe toprağı, torf ve çeşidini bilmediğim bi taş karışımına ektim. Uöarım tutarlar. Taşın resminide ekliyorum

aloe
15-03-2019, 14:31
Güler abladan aldığım aloede ilk fırsatta destek koyucam. Yalnız toprak tamamen kuru olmasına rağmen yaprak uçları kurumaya başladı :( nedenini bilen yazsın lütfen.

yavuz ergül
19-03-2019, 09:14
Sayin aleo, çiceginiz Koklenmeye calisiyor, henuz kılcal kökü olmadigindan topraktan beslenemiyor ve kokleninceye kadaryapraklardaki besini kullaniyor. Farkli toprak ph'ı, farkli iklim sartlarindan geldi ve alismaya calisiyor

yavuz ergül
19-03-2019, 09:20
Farklı iklim derken bitkileri aynı evde bile degistirince yerini yadirgayabiliyor, kastettigim bu idi.

aloe
19-03-2019, 11:12
Sayin aleo, çiceginiz Koklenmeye calisiyor, henuz kılcal kökü olmadigindan topraktan beslenemiyor ve kokleninceye kadaryapraklardaki besini kullaniyor. Farkli toprak ph'ı, farkli iklim sartlarindan geldi ve alismaya calisiyor
Yorum için teşekkürler. Pekiii ben ona yardımcı olsam? Nasıl bi besin takviyesi yapiim? Ne vereyim? neyle sulayım?

Gül Batur
19-03-2019, 11:17
Atın dışarıya hava alsın.Örnektir.

aloe
19-03-2019, 11:47
Hayy maşaallah. Aslında geçen bi yerde görmüştüm onunda balkondaydı. Ama zaman itibariyle balkona almak için erken değil mi? Kaybetmeyim sonra malum siz izmir'desiniz ben istanbul

yavuz ergül
19-03-2019, 16:24
Bence asiri kurutmayin topragini sulayin. Zaten havalar isiniyor 1 ay icinde kendine gelecektir

aloe
19-03-2019, 20:40
Bence asiri kurutmayin topragini sulayin. Zaten havalar isiniyor 1 ay icinde kendine gelecektir
Tamam dediğiniz gibi yaparım. Birde unutmazsam kaktüsler için sıvı besin alıp biraz kullanırım diye de düşündüm.

aloe
19-03-2019, 20:42
Sevgili Gül hanım. Siz ne zaman dışarı aldınız ve sulamayı nasıl yapıyorsunuz. Resimden anladığım kadarıyla açık havada ama gölge bi yerde. Güneşi direkt görmüyor galiba

Gül Batur
21-03-2019, 10:25
Sayın aloe.
Ben hiç bir çiçeğim içeriye almıyorum kuzey açık balkonumda duruyorlar .
Siz biraz toprak takviyesi yapın ve sulayın baharda geldi besinde verin .
Benim sulamam aklıma geldiği zaman.nazlı değildir kendileri kanatkardırlar sağlıkla kalın.

aloe
21-03-2019, 11:10
Sayın aloe.
Ben hiç bir çiçeğim içeriye almıyorum kuzey açık balkonumda duruyorlar .
Siz biraz toprak takviyesi yapın ve sulayın baharda geldi besinde verin .
Benim sulamam aklıma geldiği zaman.nazlı değildir kendileri kanatkardırlar sağlıkla kalın.

Orası İzmir burası İst. diye geçti aklımdan :) aradaki ısı farklılıklarını bilmiyorum. Birde benim balkon çok rüzgar alıyor. Fakat en azından yazın dışarıya alıp orda tutarım. Kışında belki bi delilik yapar bırakırım:) kısmet bakalım. Birde bu resimde ki aloeler kaç yıllık Sizde sağlıkla kalın

umutdunyasi
21-03-2019, 11:55
merhaba arkadaşlar aloe veramı 5 ay önce marketten almıştım dediğiniz gibi cam önüne koymuştum güneşten olsa gerek yaprakları yumuşadı ve kahverengi olmaya başladı bende birazdaha iç kısma aldım yapraklar düzeldi, şimdiki sorun alt yapraklar çürümeye başladı toprağın içinde kök sallanmaya başladı çeksem çıkacak durumda.

Merhabalar, sonunda toprak ve saksı değişimini yaptım çok ihtiyaçları varmış suyu az koymama rağmen toprak torf olduğundan kökler çürümüş.
Meşe toprağı ve torf ile yeni bir karışım yaptım biraz daha büyük saksılara diktim inşallah tutarlar... :rolleyes:

aloe
21-03-2019, 13:32
Merhabalar, sonunda toprak ve saksı değişimini yaptım çok ihtiyaçları varmış suyu az koymama rağmen toprak torf olduğundan kökler çürümüş.
Meşe toprağı ve torf ile yeni bir karışım yaptım biraz daha büyük saksılara diktim inşallah tutarlar... :rolleyes:

Kökleri hala ıslak gördüğüm kadarıyla. Yeni yerine koymadan önce açık havada birkaç saat tutup köklerin biraz kurumasını sağlamak iyi olurdu. Artık ekmişsiniz. Epey bi vakit su vermeyin. Gayet iyi görünüyorlar tutar Allah'ın izniyle
Birde özellikle yavruları fazla gömmüşsünüz sanki. İlk boğuma kadar gömülüyor diye öğrendim burdan.

umutdunyasi
22-03-2019, 10:24
Kökleri hala ıslak gördüğüm kadarıyla. Yeni yerine koymadan önce açık havada birkaç saat tutup köklerin biraz kurumasını sağlamak iyi olurdu. Artık ekmişsiniz. Epey bi vakit su vermeyin. Gayet iyi görünüyorlar tutar Allah'ın izniyle
Birde özellikle yavruları fazla gömmüşsünüz sanki. İlk boğuma kadar gömülüyor diye öğrendim burdan.

Hemen dikmedim öğle sıcağında biraz güneşte kökleri beklettim suyuda dün akşam verdim ama durumları iyi değil gibi uçlardan içi boşalmaya başlamış, birde kökleri çok kısaydı destekte versem toprağa tutturamadım :rolleyes:

gulue
22-03-2019, 11:45

Gül hanım merhabalar bitkileirniz çok sağlıklı ve güzel görünüyor. Toprak olarak ne kullanıyorsunuz acaba ve bir mesajınızda aklıma geldikçe suluyorum yazmışsınız yani kısmi olarak ne kadar sürüyor bu sulama aralıkları 1 hafta 2 hafta veya daha uzun ?

gulue
24-03-2019, 13:36
merhabalar aloe veralarımdan bazılarının yapraklarındaki jel çekiliyor ve kuruyup yapraklar düşüyor uç kısmına yakın kırılıp yan yatıyor neden olur? :(

vcarter
24-03-2019, 13:50
Merhaba arkadaşlar, yavru olarak ayırmış olduğum aloe veralar diktikten sonra iyice soluklaşmaya başladı. Toprağını mı değiştirmeliyim yardımcı olabilir misiniz?

Mesut Temiz
24-03-2019, 17:21
Merhaba arkadaşlar, yavru olarak ayırmış olduğum aloe veralar diktikten sonra iyice soluklaşmaya başladı. Toprağını mı değiştirmeliyim yardımcı olabilir misiniz?

Toprakla ilgili bir sorun olması pek ihtimal dâhilinde değil..
Yavru aloe'leri ayırdığınızda köklü müydüler? Yoksa keserek/kırarak köksüz olarak mı ayırdınız?
Kırık/kesik bölgeleri varsa, toprağa dikmeden önce birkaç gün bekleterek bu bölgelerin kuruyup kabuk bağlamasını sağlamanız gerekir. Aksi takdirde topraktaki bakteriler o alandan bitkinin içine nüfuz ederek bitkiyi çürütürler...
Böyle olduysa zaten olan olmuştur, bitkileri hiç daha fazla sarsmadan uygun ortamda tutarak sonucu bekleyin bence... (Uygun ortam, sıcak ve aydınlık olan ve rüzgar almaya bir yer.)
Bir de, bitkilerin resimlerini paylaşırsanız daha net önerileri olan arkadaşlar olabilir...
Bol şans...

vcarter
24-03-2019, 20:15
Toprakla ilgili bir sorun olması pek ihtimal dâhilinde değil..
Yavru aloe'leri ayırdığınızda köklü müydüler? Yoksa keserek/kırarak köksüz olarak mı ayırdınız?
Kırık/kesik bölgeleri varsa, toprağa dikmeden önce birkaç gün bekleterek bu bölgelerin kuruyup kabuk bağlamasını sağlamanız gerekir. Aksi takdirde topraktaki bakteriler o alandan bitkinin içine nüfuz ederek bitkiyi çürütürler...
Böyle olduysa zaten olan olmuştur, bitkileri hiç daha fazla sarsmadan uygun ortamda tutarak sonucu bekleyin bence... (Uygun ortam, sıcak ve aydınlık olan ve rüzgar almaya bir yer.)
Bir de, bitkilerin resimlerini paylaşırsanız daha net önerileri olan arkadaşlar olabilir...
Bol şans...

Hayır hepsinin kökleri vardı hocam. Noldu bende anlamadım açıkçası.

gulue
24-03-2019, 20:40

benim aloe'lerim aşırı güneş de kaldığı zaman bu şekilde oluyor tam bilgi sahibi değilim ama bence tam anlamıyla aydınlık ama aşırı güneşi direkt alan bir yere koymayın camın önünde cam ısıyı direk bitkiye verince yapraklarını yakıyor sanırım.

vcarter
24-03-2019, 20:50
benim aloe'lerim aşırı güneş de kaldığı zaman bu şekilde oluyor tam bilgi sahibi değilim ama bence tam anlamıyla aydınlık ama aşırı güneşi direkt alan bir yere koymayın camın önünde cam ısıyı direk bitkiye verince yapraklarını yakıyor sanırım.

Tamamdır bir deneyeyim teşekkürler. Sadece sabah güneşi alıyorlar lakin denemekte fayda var. :)

Mesut Temiz
25-03-2019, 01:19

Aloe'leriniz gayet sağlıklı... Daha önce çok az güneş ışığı aldıkları bir konumdan daha fazla güneş ışığına maruz kaldıkları bir yere nakledildikleri için renkleri kızarmış, biraz da incelmiş/kurumuşlar... Bu normal, her sene ilkbaharda içeriden balkona çıkardığımda aloe'lerimin başına gelen bir durum... Sabah güneşi aldıklarını söylemişsiniz diğer bir cevabınızda, bu gayet iyi... Bir süre sonra tamamen adapte olacaktır o ışık koşullarına... Ama kızarıklık gitsin ve yapraklar kalınlaşıp dolgunlaşsın istiyorsanız biraz daha az güneşe maruz kalacağı bir konuma nakledebilirsiniz.

Aloe vera diğer çoğu sukulente pek benzemiyor... Onlardan daha az yoğun ışıkta daha iyi gelişiyor. Ya da en azından yoğun ışığa adapte olabilmek için daha uzun bir süre yavaş yavaş alıştırılması gerekiyor...

Frgt10
25-03-2019, 22:00
Arkadaşlar bitkilerimin dip kısımlarında sararma ve morarma benzeri renk değişimleri olmuş bir problem mi var yoksa normal mi

Mesut Temiz
26-03-2019, 15:00
Arkadaşlar bitkilerimin dip kısımlarında sararma ve morarma benzeri renk değişimleri olmuş bir problem mi var yoksa normal mi

Aloe vera'lar güneş ışığı aldığında renkleri biraz kızarıyor... Bir problem görünmüyor resimdeki aloe vera'nızda...

Frgt10
26-03-2019, 21:25
Aloe vera'lar güneş ışığı aldığında renkleri biraz kızarıyor... Bir problem görünmüyor resimdeki aloe vera'nızda...

Güneş ışığını sadece güneş batarken görüyor. Soğukta kalmıştı biraz acaba çürümeye mi başladı diye korkmuştum. Bir şey daha soracağım yavruları sizce ne zaman ayırayım

Mesut Temiz
27-03-2019, 02:04
Güneş ışığını sadece güneş batarken görüyor. Soğukta kalmıştı biraz acaba çürümeye mi başladı diye korkmuştum. Bir şey daha soracağım yavruları sizce ne zaman ayırayım

Yavrular 15 santimetre civarı bir boya eriştiklerinde rahatça ayırabilirsiniz... Aloe vera'yı her zaman soğuktan korumakta yarar var, çok hassaslar soğuk konusunda...

vcarter
29-03-2019, 07:53
Aloe'leriniz gayet sağlıklı... Daha önce çok az güneş ışığı aldıkları bir konumdan daha fazla güneş ışığına maruz kaldıkları bir yere nakledildikleri için renkleri kızarmış, biraz da incelmiş/kurumuşlar... Bu normal, her sene ilkbaharda içeriden balkona çıkardığımda aloe'lerimin başına gelen bir durum... Sabah güneşi aldıklarını söylemişsiniz diğer bir cevabınızda, bu gayet iyi... Bir süre sonra tamamen adapte olacaktır o ışık koşullarına... Ama kızarıklık gitsin ve yapraklar kalınlaşıp dolgunlaşsın istiyorsanız biraz daha az güneşe maruz kalacağı bir konuma nakledebilirsiniz.

Aloe vera diğer çoğu sukulente pek benzemiyor... Onlardan daha az yoğun ışıkta daha iyi gelişiyor. Ya da en azından yoğun ışığa adapte olabilmek için daha uzun bir süre yavaş yavaş alıştırılması gerekiyor...

Anladım hocam çok teşekkürler. Bu yavruları aldığım ana aloedan tekrardan bir sürü yavru çıkmaya başladı. :) Bir de benim çilli begonyamda bir sorun var. Yeni çıkan yaprakların bazılarında delikler oluşuyor. Bu konu hakkında bilginiz var mı?

aloe
29-03-2019, 07:55
Anladım hocam çok teşekkürler. Bu yavruları aldığım ana aloedan tekrardan bir sürü yavru çıkmaya başladı. :) Bir de benim çilli begonyamda bir sorun var. Yeni çıkan yaprakların bazılarında delikler oluşuyor. Bu konu hakkında bilginiz var mı?

Bu soruyu begonyalar bölümünde sormanız lazım sayın Vcarter. Ordan cvp alabilirsiniz. Anaç aloenize maşallah ve darısı başıma inşallah :)

Frgt10
29-03-2019, 10:27
Yavrular 15 santimetre civarı bir boya eriştiklerinde rahatça ayırabilirsiniz... Aloe vera'yı her zaman soğuktan korumakta yarar var, çok hassaslar soğuk konusunda... Soğuktan etkilenmiş iç kısma aldım 2 3 gün içinde renk değişimleri kayboldu teşekkür ederim

Frgt10
29-03-2019, 10:36
Mesut bey bu tür aloeveranın yapraklarını bezle silebilirmiyim çok tozlu geliyor gözüme ya da az az fısfıslasam sıkıntı olur mu?

Mesut Temiz
30-03-2019, 00:30

Aloe vera'nız için sevindim.. Umarım bol bol yavru çoğaltırsınız..
Çilli begonyalar konusunda ise maalesef hiç bilgim yok...
Ancak sayfasının linkini verebilirim, ki epey bilgi vardır eminim:

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/17408.htm

Mesut Temiz
30-03-2019, 00:34
Mesut bey bu tür aloeveranın yapraklarını bezle silebilirmiyim çok tozlu geliyor gözüme ya da az az fısfıslasam sıkıntı olur mu?

Kusura bakmayın biraz geç bir cevap oluyor..

Ben fısfısla arada yapraklarını yıkıyorum aloe'lerimin...
Tozların temizlenmesi hem bitki için olumlu, hem de çok daha güzel görünüyor..

Yalnız fısfıslama işini akşam yapmanızı öneririm, çünkü güneş varken bitkinin üzerinde kala damlalar mercek gibi güneş ışığını odaklayıp bitkinin yüzeyinde küçük yanıklara yol açabiliyor...
Bir de bezle silerken yandaki dikenler beze takılıyor ve bitki sarsılıp yerinden oynayabilir, buna dikkat etmekte yarar var..

Bol şans...

irmtrk
30-03-2019, 18:05
İyi akşamlar. aloe variegata Çiçeğim var fakat kökten çürüyor herhalde ne yapmalıyım Bilgi verirseniz sevinirim.

690196

aloe
30-03-2019, 19:24
Fazla suladınız galiba. Saksıyla beraber de resmini çekip yüklerseniz daha iyi olur. Yaprağa göre yorum yapacak olursak ben olsam hemen hassas bi şekilde saksıdan çıkartır, kökteki çürükleri temizlerim. Soğuk olmayan bir ortamda kökler kuruyana kadar bekletir eğer toprak çok ıslaksa ya onuda biraz kurutur ya da kuru toprak katarak tekrar ekerdim. Ekerken de toprak ve kökün ıslaklığına göre gerekirse can suyunu bikaç gün sonra verirdim. Siz yinede saksıdaki haliylede bikaç resim yüklerseniz iyi olur. Formumuzda daha deneyimli arkadaşlarımız daha iyi yardımcı olur

yavuz ergül
30-03-2019, 20:52
Benim de aleo vegritam vardi ayni şekilde çürümüştü. Interneten siparisle almistim. Ne yaptiysam engel olamadim. Umarim siz bir yolunu bulursunuz.
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak, iklim olarak biraz soguk bir yerde yasiyorum, ondan midir tam bilemiyorum beni aleo veralarim buyumuyor, dahasi yapraklarindaki suyu azaltmaya basladi. Yapraklarda dolgunluk gitti yerini icine kivrik kivrik bir yaprak formuna birakti. Ne yapmam lazim, ne onerirsiniz.

Mesut Temiz
01-04-2019, 03:22
Benim de aleo vegritam vardi ayni şekilde çürümüştü. Interneten siparisle almistim. Ne yaptiysam engel olamadim. Umarim siz bir yolunu bulursunuz.
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak, iklim olarak biraz soguk bir yerde yasiyorum, ondan midir tam bilemiyorum beni aleo veralarim buyumuyor, dahasi yapraklarindaki suyu azaltmaya basladi. Yapraklarda dolgunluk gitti yerini icine kivrik kivrik bir yaprak formuna birakti. Ne yapmam lazim, ne onerirsiniz.

Aloe variegata gerçekten çok güzel bir bitki... Birkaç sene önce anaç bitkiyi kocaman yapmış ve birkaç da yavru almıştım... Hatta harika pembe çiçekler de açmıştı... Ancak anaç bitki benim ihmalimden bozuldu, şimdi yavrulardan biri büyüyor... Çok şey istemiyor aslında... Yazın sıcak, kışın ılık bir ortam.. Yakıcı olmayan / kısmî güneş ışığı ve toprak kurudukça düzenli sulama...
Aloe vera için de aynı durum geçerli... Soğuk ve nemli ortamı sevmiyorlar... Güneş ışığını çok az aldıklarında yaprakları güçsüzleşip kendini taşıyamayacak hale geliyor ve renkleri solgunlaşıp açılıyor (adeta beyaza dönüyor)... Çok güneş aldıklarında ya da gölgeden birden güneşe çıkarıldıklarında da yaprakları kızarıyor ve suyunu kaybedip inceliyor... İdeal ortam, kışı ısıtılan bir cam balkon ya da serada geçirmeleri... Bu imkân yoksa buna en yakın ortamı sağlamaya çalışmak lazım... Şimdi ilkbahar geldiği için bu şartları sağlamak kolaylaştıkça sanırım aloe'lerinizdeki sorun da yavaş yavaş düzelecektir...

yavuz ergül
01-04-2019, 09:43
Teşekkür ederim cok saygideger büyüğüm Mesut abi.

irmtrk
01-04-2019, 13:07
merhabalar, yukarı da aloe verieagata çiçeğimden bahsetmiştim. saksıdaki son durumu budur köklerindeki çürük sapları temizledim ve tekrar diktim. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. bilgilendirirseniz sevinirim.

690330
690331

vcarter
02-04-2019, 14:44
Aloe vera'nız için sevindim.. Umarım bol bol yavru çoğaltırsınız..
Çilli begonyalar konusunda ise maalesef hiç bilgim yok...
Ancak sayfasının linkini verebilirim, ki epey bilgi vardır eminim:

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/17408.htm

Teşekkürler hocam sağ olun :)

aloe
02-04-2019, 14:48
merhabalar, yukarı da aloe verieagata çiçeğimden bahsetmiştim. saksıdaki son durumu budur köklerindeki çürük sapları temizledim ve tekrar diktim. Ne yapmam gerekiyor bilmiyorum. bilgilendirirseniz sevinirim.

690330
690331

Mümkün mertebe aydınlık ve sıcak bi yere koyup beklemekten başka yol kalmadı. Birde seyrek ve azar sulayın.

Gul122456789
02-04-2019, 21:58
Merhaba aleo veralarıma organik besin yapmak için suda yumurta muz ve patates kabuğunu kaynatıp sulasam bi etkisi olur mu?

yavuz ergül
03-04-2019, 11:11
Ayni malzemeleri ben sadece suya koydum, kaynatmadim 3 gun bekletip arada aleo veralarimi suluyorum. Aleo veralar potasyum ve kalsiyum icerikli gubreleri seviyorlar. Ama sunu cok daha iyi anladim, havadar ve sicak ortamda kendiliklerinden cosuyorlar.

Gul122456789
03-04-2019, 20:27
Benim aleo veralarim sürekli gün ışığı alıyorlar ve koyduğum yerde sıcak ama bi türlü costuramıyorum sulamasını da 15 günde bir yapıyorum ama olmuyo. Kök yok hiç bir aleo veramda :(

yardimcierhan
03-04-2019, 21:10
Bunlar da benim aloe veralar : ' )
aloe veralar, kendi halinde olmayı seven bitkiler.
her canlı konuşuyor, ne istediğini & ne istemediğini söylüyor.
dinlemek gerek : ‘ )
https://i.hizliresim.com/Em1p4Z.png

yavuz ergül
04-04-2019, 00:21
Ooo masallah cok guzeller Erhan Bey, iste sicak iklim ve havadar alanlari seviyorlar. Icanadolu iklimini sevmiyorlar. Icanadoluyu bitkiler sevmiyorlar, hem kurak hem soguk Bir ince noktada aleo veralari kucuk boyuttaki saksilara dikince yapraklari daha buyuk ve jel dolu oluyor. Buyuk saksida koklerini gelistiriyor.

yardimcierhan
04-04-2019, 00:51
Çok teşekkür ederim Yavuz Bey, ama öyle demeyin, eminim İç Anadolu iklimine uygun çok güzel bitkiler, ağaçlar yeşitiyordur. Türkiye’nin her bölgesinin doğası bence çok güzel. : ‘ )

yavuz ergül
04-04-2019, 06:41
Kesinlikle Turkiyenin her yani cok guzel. Bizim buralarida dikenler, calialar seviyor :)

aloe
12-04-2019, 14:22
Tüm aloe veealarımın yapraklarında ki jeller kurudu bi deri bi kemik kaldılar. Bir insanın bitkisel hayatta olması gibi varlar, canlılar ama yaşamıyorlar. Güler abladan gelen veramın da bazı yaprakları böyle kuru. Nedenini hiç anlamıyorum :(

yavuz ergül
13-04-2019, 16:02
Benim aleo veralarimda ayni durumda, saksi degisimi yapmistim. Ana kokler ve kılcal kökler gelismediginden yapraklarindaki jeli kullaniyor. Umarim en kisa surede toparlanirlar.

yavuz ergül
20-04-2019, 18:15
Sevgili arkadaşlar aleo vera cicegini acmadan cicek sapindan kessek, aleo veraya zarar verir miyiz

GuVeN_HeRSeYDiR
21-04-2019, 21:48
Merhaba Arkadaşlar,

Vaktim yettiğince sayfalara baktım ama bilgiyi göremedim. Aloe vera toprağı için neler karıştırmak gerekiyor?

Kimi sayfalarda Toprak + vermikülit + cocopeat + torf + perlit diyor.

Kimi sayfalarda toprak + dere kumu + perlit diyor..

Kimi yerde volkanik taş diyor ama volkanik taşı normal toprakla mı karıştırılacak, saksının en dibine mi, saksının en üstüne mi döşenecek yazılmamış..

İşin maddi kısmını bir kenara bırakırsak, ucuz yollu gitmeden olması gerektiği gibi yapmak istersek, sağlıklı bir aloe vera toprağı nelerin karışından oluşur?

Ben İstanbul Avrupa Yakası Halkalı'dayım. Hani iklime göre toprak değişiyorsa diye söylüyorum.

Bana, bir aloevera saksısı toprağında hangi maddeden ne kadar oranda olması gerektiğini yazabilecek varsa çok sevinirim. Eğer 8-10 ayrı madde olması gerekiyorsa onu da temin ederim. Maddiyatçı değilim, olması gereken neyse yapmak isterim.

A_D
23-04-2019, 10:46
Merhaba Arkadaşlar,

Vaktim yettiğince sayfalara baktım ama bilgiyi göremedim. Aloe vera toprağı için neler karıştırmak gerekiyor?

Kimi sayfalarda Toprak + vermikülit + cocopeat + torf + perlit diyor.

Kimi sayfalarda toprak + dere kumu + perlit diyor..

Kimi yerde volkanik taş diyor ama volkanik taşı normal toprakla mı karıştırılacak, saksının en dibine mi, saksının en üstüne mi döşenecek yazılmamış..

İşin maddi kısmını bir kenara bırakırsak, ucuz yollu gitmeden olması gerektiği gibi yapmak istersek, sağlıklı bir aloe vera toprağı nelerin karışından oluşur?

Ben İstanbul Avrupa Yakası Halkalı'dayım. Hani iklime göre toprak değişiyorsa diye söylüyorum.

Bana, bir aloevera saksısı toprağında hangi maddeden ne kadar oranda olması gerektiğini yazabilecek varsa çok sevinirim. Eğer 8-10 ayrı madde olması gerekiyorsa onu da temin ederim. Maddiyatçı değilim, olması gereken neyse yapmak isterim.

Merhaba,

Ben bu konularda çok bilgili değilim. Bu işe ilgi duymaya başladığımda evde bulunan normal saksı toprağı ile migrostan aldığım torflower isimli saksı toprağını karıştırdım. Bu karışımı zenginleştirmek için youtube'da bir videodan gördüğüm şekilde rendelenmiş muz kabuğu, ufalanmış yumurta kabuğu, tarçın ve aspirin tozu ekledim. Bunu 3-4 ay önce yapmıştım. Kış mevsimi olmasına rağmen (hem de Ankara) aloe veralar gayet güzel gelişim gösterdi. Yazın iyice coşacaklarını düşünüyorum.

Kısacası toprağı zenginleştirdikten sonra çok da spesifik bir toprak türü istediğini düşünmüyorum (Toprak kurumamış, taşlaşmamış olsun yeter) Saksı dipleri için taş veya perlit eklemek daha da iyi sonuçlar verir sanırım. Bende yeterince yoktu. Buna rağmen sonuçlardan memnunum.

Frgt10
23-04-2019, 13:38
Arkadaşlar aloverayı arkadaşım çok sulamştı toprağını değiştim az sulayacak hale getirdim 3 hafta geçti bugün elimi attığımda bunlar geldi acaba mantar rahatsızlığı falan mı var

Mesut Temiz
23-04-2019, 23:08
Arkadaşlar aloverayı arkadaşım çok sulamştı toprağını değiştim az sulayacak hale getirdim 3 hafta geçti bugün elimi attığımda bunlar geldi acaba mantar rahatsızlığı falan mı var

Resimdeki yapraklar ölmüş... Birçok nedeni olabilir...
Bitkinin kendisinin birkaç resmini paylaşırsanız yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkabilir...

Hilales
25-04-2019, 13:51
Merhaba foruma bugün üye oldum aloe vera bakıyorum ama hiç kökü kalmadı çürümüş nasıl kurtarabilirim

Hilales
25-04-2019, 20:59
İyi akşamlar güler hanım Kökü hiç kalmamış aloe vera yı nasıl kurtarabilirim

aloe
26-04-2019, 07:08
İyi akşamlar güler hanım Kökü hiç kalmamış aloe vera yı nasıl kurtarabilirim

Günaydın. Kökü kalmamış derken kök yok mu ? Çürümüş mü? Resim koyarsanız daha iyi yorum yapılabilir.

Hilales
26-04-2019, 09:40
Resim koyamıyorum hata veriyor kökleri çürüdü siyahlaştı beyaz gövdeye kadar kestim bende

aloe
26-04-2019, 10:05
Gövdeyi bir kaç gün açıkta bırakıp kesilen yerin biraz kurumasını( kabuk bağlasın yani taze kesinin üstü kurusun azcık) bekleyiniz. Eğer çürümeye başlayan yapraklar varsa onlarına temizleyip sonra tekrar ekin. Can suyunu aspirin ve biraz toz tarçın karıştırılmış su ile yapın. Ve bekleme zamanı başlıcak. İnşallah kurtulur.

Hilales
26-04-2019, 11:16
İnşallah teşekkür ederim

aloe
27-04-2019, 09:04
Günaydın Güler abla ve arkadaşlar. Epey zamandır aloelerimin kuru yapraklarından bahsediyorum. Kuru yaprakları temizlemeye karar verdim. Hazır yaprakları alcakken yapraktan üretim için bi deneyim istiyorum. Fakat böyle yapınca kökten yukarı doğru ağacımsı bi gövde kalacak( örnek resim koydum. Budanmış olarak düşünün) Bunun için ne yapabilirim.

extant
08-05-2019, 10:12
extant958 adlı hesabıma giremediğim için yeni hesap açmak zorunda kaldım,artık bu hesabı kullanacağım herhalde bilgilerinize....

ramanujman
20-05-2019, 11:09
içindeki jeli için aloevera yetiştiriyorum. jelini kazıdıktan sonra kabuklarını saksının içine karıştırsam faydası olur mu?

Fulya23
24-05-2019, 20:21
aloeveram soniki haftadır böyle ve son 2 3 gündür de bu noktacıklar var ve bu noktacıklar tek yaprakta sadece ayrıca yapraklarda büzüşme **** kıvrılma tarzı şey var suyu çok verildiğinden diye duydum ama suyunu çok da vermiyorum hatta az da denebilir ondan olabilir mi **** toprağı fazlaca süzek bir toprak olduğu için mi

yavuz ergül
26-05-2019, 00:39
Sayin ramanujman Aleo veranin kabuklarini ben daha evvel koydum malesef hic faydali olmuyor. Muz, yumurta kabugu, patates suyu daha faydali.
Sayin Fulya aleo veranizin kökleri tam gelismediginden yapraklarini kiviriyor, koklerini gelistirmek icin bazi donemler yapraklar icindeki jeli kullaniyorlar. Ayrica bitkinizde mantar olusumu baslamis, cok nemli kaldiginda, yeterince havadar ya da ısık almiyorsa, aleo veralar sogugu sevmez evin soguk bir kosesinde ise, ya da yanindaki ciceklerden birisinde bile mantar varsa muhakkak birbirlerine gecebiliyor bu hastalik. Korkmayin bitkinizi oldurmez iyi bir bakimla bitki direncini artirip kendini tedavi edecektir.

yavuz ergül
26-05-2019, 00:43
Bitkinizi havadar bir yere koyun, ozellikle aksam esintisi onlar icin onemli cunku geceleri oksijen uretiyorlar.

ramanujman
29-05-2019, 10:47
Ben de yapraklarından fayda gelmez diye Aloe yapraklarını enzim yapımında değerlendireyim dedim ama galiba o da başarılı olmayacak çünkü gaz çıkışı 2 gün sonra durdu. Aloe bakteri oluşumuna müsade etmiyormuş ispatlandı :)

Sayin ramanujman Aleo veranin kabuklarini ben daha evvel koydum malesef hic faydali olmuyor. Muz, yumurta kabugu, patates suyu daha faydali.
Sayin Fulya aleo veranizin kökleri tam gelismediginden yapraklarini kiviriyor, koklerini gelistirmek icin bazi donemler yapraklar icindeki jeli kullaniyorlar. Ayrica bitkinizde mantar olusumu baslamis, cok nemli kaldiginda, yeterince havadar ya da ısık almiyorsa, aleo veralar sogugu sevmez evin soguk bir kosesinde ise, ya da yanindaki ciceklerden birisinde bile mantar varsa muhakkak birbirlerine gecebiliyor bu hastalik. Korkmayin bitkinizi oldurmez iyi bir bakimla bitki direncini artirip kendini tedavi edecektir.

Fulya23
29-05-2019, 22:48
yavuz ergül bey teşekkürler saksı ev ortamında duruyordu daha havadar bol aydınlık bir yere aldım sulamasına daha cok dikkat edicem fakat mantar oluşumu için yapabileceğim bir şey var mı ?

Fthyedmr
04-06-2019, 14:06
Öncelikle merhaba benim aloe veram gayet iyi çalıyorken birden yaptakları inceldi içe dogru kıvrılmaya başladı ve kahverengi olmaya başladı sizce bunun sebebi ne olabilir
https://www.imagevisit.com/image/uiuKs

https://www.imagevisit.com/image/uigag

Mesut Temiz
04-06-2019, 15:07
Öncelikle merhaba benim aloe veram gayet iyi çalıyorken birden yaptakları inceldi içe dogru kıvrılmaya başladı ve kahverengi olmaya başladı sizce bunun sebebi ne olabilir
https://www.imagevisit.com/image/uiuKs

https://www.imagevisit.com/image/uigag

Aloe vera'lar az güneş gördükleri bir yerden çok güneş gördükleri bir yere konulduklarında genellikler bu renk değişimi ve kıvrılma oluyor... Normal bakımına devam ederseniz zamanla o şartlara alışır.. Ya da biraz daha az doğrudan güneş alan bir yere aktararak çözebilirsiniz sorunu...

Fthyedmr
04-06-2019, 16:06
Aloe vera'lar az güneş gördükleri bir yerden çok güneş gördükleri bir yere konulduklarında genellikler bu renk değişimi ve kıvrılma oluyor... Normal bakımına devam ederseniz zamanla o şartlara alışır.. Ya da biraz daha az doğrudan güneş alan bir yere aktararak çözebilirsiniz sorunu...

Tamam teşekkür ederim :)

yavuz ergül
05-06-2019, 19:45
Sayin Fulya, mantar oluşumu sulama azaldiginda ve havadar yerde fotosentezini duzgun yapacagindan düzelecektir. Aleo veralar dayanikli bitkilerdir, kendilerini de cabuk iyilestirirler.

Kaktuscicegi
09-06-2019, 13:18
694739 merhabalar. Aloe veram aldigim zamandan beri hic buyumedi yapraklari yemyesildi fakat dun balkona golgeye koydum bir gecede kahverengiye donmus neden olabilir buyumesi icin ne yapmam gerekir

yavuz ergül
12-06-2019, 21:17
Arkadaşlar aleo vera yapraklari neden yumusar bilen varsa cevplayabilir mi

yavuz ergül
21-06-2019, 09:32
Güler hanim nerelerde hic yorumlarini goremiyorum, umarim sagligi sihhati yerindedir.

Burcu
24-06-2019, 19:27
Güler hanım nerelerdesiniz merak ettik inşallah iyisinizdir

Güler
24-06-2019, 19:58
Güler hanım nerelerdesiniz merak ettik inşallah iyisinizdir

Sağ olun iyiyiz.;)

En büyük derdimiz zamanın bize yetmediği, bahçede işler çok fazla, misafir yoğunluğumuz da var bu arada ev işleri, reçel kaynatmaları da cabası.
Sanırım yaş ilerledikçe daha da erken yorulur olduk, bahçeden içeri girdiğimde adeta pestilim çıkmış oluyor, Foruma fırsat buldukça bakabiliyorum.

Güler
24-06-2019, 20:07
Yaprak uçlarında kıvrılmalar oluyorsa zaman zaman suya biraz potasyum karıştırarak sulayın.
Sulamayı toprağı kurudukça veriyorsanız ayda bir defa sulama suyuna potasyum (bir çay kaşığı silme kadar 3 litre suya) katarak verin.
Örneğin ayda 4 kez sula yapıyorsanız bir defasında potasyumla yapın.

yavuz ergül
13-07-2019, 19:30
Arkadaslar potasyum oksit cozeltisini aleo verada kullanabilir miyim

yavuz ergül
16-07-2019, 16:18
Buraya kac kez soru yonelttiysem hic cevap alamadim. Acaba bilen mi yok yoksa umursayan mi yok anlam vermedim.

Güler
16-07-2019, 16:23
Buraya kac kez soru yonelttiysem hic cevap alamadim. Acaba bilen mi yok yoksa umursayan mi yok anlam vermedim.

Ben bilsem verirdim.
Neden ihtiyaç duyuyorsunuz?
Ben arada sırada bütün kaktüs ve sukulentlerime daha doğrusu bütün çiçeklerime potasyum veriyorum.

yavuz ergül
17-07-2019, 00:13
Guler hanim, evdeki cicekler icin internetten potasyum aldim ama gelen kutuda potasyum oksit yazdigi icin kullanmakta emin olamadim. Potasyumlarin oksiti var sülfati var, nitrat grubu var bilen varsa diye sordum. Ozellikle evdeki aleo veralar icin kullanmak istedim, yapraklarindaki jeli azalttilar ve yaprak uclari sararmaya basladi. Topragina biraz besin takviye etmek istedim. Tesekkur ederim, siz de olmasaniz kimsede ses seda yok.

Güler
17-07-2019, 15:28
Yavuz ergül, ben de bu işin tahsilini yapmadığım için fikir yürütmek istemiyorum paylaştığım şeyleri birebir denediğim için paylaşıyorum.

Peters'in potasyumunu tercih ediyorum, tütsülenmiş tavuk gibi hoş olmayan bir kokusu var biraz da pahallı ama verimi çok iyi. Ayda bir bile kullansanız ( 5-6 lire suya bir tatlı kaşığı) onlarca saksıya yetiyor. Bu durumda da birkaç sene rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Ben önce çiçeklerimi iyice suluyorum. Sonra hazırladığım petersli su ile üzerlerinden tekrar geçiyorum. (azar azar)

(Adres bilgilerinizi gönderin elimdeki Peters den size 2-3 çorba kaşığı göndereyim sizi bir müddet idare eder)

696783

yavuz ergül
17-07-2019, 19:37
Cok tesekkur ederim Güler hanim. Bulundugum yerde varsa satin alayim, yok ise size zahmet olmazsa mail atarim.tekrar tesekkurler.

Burcu
23-07-2019, 21:09
İyi akşamlar yardımcı olabilir misiniz ? Komşumun aloe veralarının yaprak uçları resimdeki gibi kurudu ne yapması lazım?

İbrahim oğuz
28-08-2019, 13:42
selam arkadaşlar forumda yeniyim.geçen ay aleovera aldım çiçekçiden eve geldim ana ürün ve yavruları vardı saksı küçük diye ana aleo ve yavruları ayırdım resimlerdeki gibi. yalnız yavruların yaprakları erimeye başladı. bitkiye ayda bir şu verdim yapraklarına değdirmedim.ürün hiç gelişim göstermiyor. youtubeda falan baya video izledim ama aleo veram sanki gün geçtikçe ölüyor.sizce normal bi süreç mi bu durum.yardımlarınızı bekliyorum

İbrahim oğuz
28-08-2019, 13:49
birde ne kadar sürede yavru verir? youtube da birisi iyice susuz bırakın diyordu bende öyle yapmayı planlıyorum toprağı iyice çatlayana kadar kuruyana kadar su vermiyeceğim.
birde nette bakıyorum herkesin aleo vera coşmuş bizimki her gün yaprak kaybedip duruyor insanın morali bozuluyor

ebd
28-08-2019, 14:04
Merhaba Sn İbrahim Oğuz,

bu konuda uzman olanlar arkadaşlar mutlaka daha detaylı cevap verecektir. Ama ben kendi adıma her saksıya hergün yarım çay bardağı kadar su koyuyorum. Kışın dediğiniz gibi çok azaltıyorum suyu ama yazın sürekli suluyorum ve altından fışkırıyor mübarek. Yaprak erimesi de aktarırken eğer dibinden biraz zorladıysanız, kırıldıysa genelde o zaman bu şekilde oluyor. Saksılarınızı ayırmışsınız belki de bir hafta boyunca bir tanesine hergün su verip deneyebilirsiniz. Bir de direkt çok fazla güneş sevmiyorlar diye biliyorum.

Mesut Temiz
28-08-2019, 19:43
selam arkadaşlar forumda yeniyim.geçen ay aleovera aldım çiçekçiden eve geldim ana ürün ve yavruları vardı saksı küçük diye ana aleo ve yavruları ayırdım resimlerdeki gibi. yalnız yavruların yaprakları erimeye başladı. bitkiye ayda bir şu verdim yapraklarına değdirmedim.ürün hiç gelişim göstermiyor. youtubeda falan baya video izledim ama aleo veram sanki gün geçtikçe ölüyor.sizce normal bi süreç mi bu durum.yardımlarınızı bekliyorum

Selamlar İbrahim Bey,
"Ayda bir" çok az... Ben yaz sıcağında Sakarya'da kafama göre 2-3 günde bir suluyorum... Antalya'da olsam bu sıcaklarda her gün sulardım herhalde... Aloe vera'nın yapraklarına su değmemesi konusunda pek bir hassasiyeti olduğunu da sanmıyorum... Bu sulamayı azaltma ve bitki yüzeyini nemden koruma işi, soğuk ve nemli kış ayları için düşünülmeli bence...
Yapraklardaki büzüşme ve incelmenin su kaybından olduğunu düşünüyorum...

Bir de yavru ayırdığınızda hemen dikmeyip ayrıldığı/koptuğu yüzeyin kuruması için birkaç gün açıkta bekletirseniz iyi olur... Yüzey kurumadan toprakla temas ederse hastalık yapıcı organizmalar bitkinin içine nüfuz edebiliyor...

Bol şans...

Selim orhan
31-08-2019, 19:03
Merhabalar, benim aloe veramın yaprakları çok azaldı sadece 1 tane ince 2 tane güneş yanığına süreyim derken yarısını kestiğim kalın ve bir bebek yaprak var. İnce yaprak ters dönmüş durumda. Çok kötü görünüyor ama köklerini eşelemek istemiyorum. Ne yapmalıyım? 1,5 senedir aldığım haldeki toprakta ve saksıda duruyor.

aloe
02-09-2019, 14:31
Merhabalar, benim aloe veramın yaprakları çok azaldı sadece 1 tane ince 2 tane güneş yanığına süreyim derken yarısını kestiğim kalın ve bir bebek yaprak var. İnce yaprak ters dönmüş durumda. Çok kötü görünüyor ama köklerini eşelemek istemiyorum. Ne yapmalıyım? 1,5 senedir aldığım haldeki toprakta ve saksıda duruyor.

Selim bey resim yükleyebilirseniz arkadaşlar daha iyi cevap verebilir.

yavuz ergül
07-09-2019, 15:58
Bitkinin neye ihtiyacinin oldugunu anlamak biraz zaman aliyor. Aleolarin yapraklarin ters donuyorsa istedigi daha aydinlik güneşe daha yakin bir ortam istiyor demektir. Benim de aleo veralarim yapraklarinin icindeki jeli azaltti, yapraklari jel azligindan kivrildi. Ne yaptiysam bir turlu duzeltemedim. En son kahve telvesi dokmeyi deneyeceğim.

aloe
07-09-2019, 16:55
Sn yavuz ergül 2 ay önce potasyum gübresi verecektiniz. Bu uygulamanın sonucu ne oldu merak ettim. Bende de aloe var ve sizinki gibi yapraklarında jel çekilmişti. Kışın oturduğum oda da peteğe yakın yerdeydiler ve ben az sulanması gerektiğini bildiğim için ayda 1 su vermiştim. Ve yapraklarda jel çekildi. Acı bir tecrübeyle benimkilerin aşırı susuzluktan dolayı jelin çekildiğini anladım. Kışta olsa neticede sıcak bir odadaydı normal sulamam gerekirmiş. Yaz gelince onları balkona çıkardım. Genelde haftada bir biraz bolca suladım. Maalesef jeli çekilen yapraklarda düzelme olmadı ( dıştaki çoğu yaprak) şimdilik yeni yapraklarda böyle bir sorun yok ve hatta yavrulayan bile oldu :) Darısı başınıza

elifaydin
10-09-2019, 10:03
Sn yavuz ergül 2 ay önce potasyum gübresi verecektiniz. Bu uygulamanın sonucu ne oldu merak ettim. Bende de aloe var ve sizinki gibi yapraklarında jel çekilmişti. Kışın oturduğum oda da peteğe yakın yerdeydiler ve ben az sulanması gerektiğini bildiğim için ayda 1 su vermiştim. Ve yapraklarda jel çekildi. Acı bir tecrübeyle benimkilerin aşırı susuzluktan dolayı jelin çekildiğini anladım. Kışta olsa neticede sıcak bir odadaydı normal sulamam gerekirmiş. Yaz gelince onları balkona çıkardım. Genelde haftada bir biraz bolca suladım. Maalesef jeli çekilen yapraklarda düzelme olmadı ( dıştaki çoğu yaprak) şimdilik yeni yapraklarda böyle bir sorun yok ve hatta yavrulayan bile oldu :) Darısı başınıza

Maşallah keyifleri yerinde...

aloe
10-09-2019, 12:09
Teşekkürler sn elifaydın. Aslında benim gözüm güler ablanın verdiği aloede onun bolca yavrulamasını çok istiyorum ( yalnız bakar mısın daha 1tane bile yavru yok, ben bide bolca istiyorum :D )

Selim orhan
10-09-2019, 21:23
sn. Aloe ve sn. Yavuz Ergül ilginize teşekkür ederim. sn. Aloe, fotoğraf gönderiyordum ama artık niyeyse telefon izin vermiyor. sn. Yavuz Ergül daha aydınlık bir yere koydum. Aloe vera umarım düzelir. Sizinki de düzelmiştir umarım. Kahve telvesini asitli diye biliyorum aloe vera asit seviyor mu araştırmak gerekiyor. sn. Aloe, aloe veranız iyileşmiş gibi görünüyor. Darısı başımıza.

çiçekgibi
11-09-2019, 11:11
Kafam karıştı, şimdi aloe vera yı torf toprağında yetiştiremez miyiz?
Ve balkonda mı içerde mi güneşte mi gölgede mi nerede durmalı

0yasemin
15-09-2019, 14:26
Merhaba, benim aloe veram sadece ortadan yavruluyor kendi anadan yani yanlardan hiç yavru vermedi. Ne yapmam gerek hiç bilmiyorum tavsiyeleriniz varsa çok sevinirim
Resim ekleyemiyorum maalesef

Mesut Temiz
15-09-2019, 19:35
Merhaba, benim aloe veram sadece ortadan yavruluyor kendi anadan yani yanlardan hiç yavru vermedi. Ne yapmam gerek hiç bilmiyorum tavsiyeleriniz varsa çok sevinirim
Resim ekleyemiyorum maalesef

Muhtemelen yeterli büyüklüğe ulaşmamıştır... Uygun toprak ve bakım şartlarını sağlamaya devam ediyorsanız ve ortadan sağlıklı büyümeye devam ediyorsa problem yok demektir... Uygun yaşa/büyüklüğe geldiğinde, yanlardan sürgün vermek için en uygun zamana kendisi karar verecektir zaten... Bir de ek bilgi olarak, bazı minyatür kültivarlar çok sayıda yavru verirken, bazı iri çeşitler iyice büyüdükten sonra az sayıda yavru veriyorlar... Unutmazsam yarın çok yavru vermiş minyatür bir aloe vera kültivarı ile kocaman olmasına rağmen henüz yavru vermemiş bir kültivarın resimlerini çekip paylaşayım...

0yasemin
16-09-2019, 07:22
Muhtemelen yeterli büyüklüğe ulaşmamıştır... Uygun toprak ve bakım şartlarını sağlamaya devam ediyorsanız ve ortadan sağlıklı büyümeye devam ediyorsa problem yok demektir... Uygun yaşa/büyüklüğe geldiğinde, yanlardan sürgün vermek için en uygun zamana kendisi karar verecektir zaten... Bir de ek bilgi olarak, bazı minyatür kültivarlar çok sayıda yavru verirken, bazı iri çeşitler iyice büyüdükten sonra az sayıda yavru veriyorlar... Unutmazsam yarın çok yavru vermiş minyatür bir aloe vera kültivarı ile kocaman olmasına rağmen henüz yavru vermemiş bir kültivarın resimlerini çekip paylaşayım...

Toprağını sevdiğini düşünüyorum yaklaşık 5 aydır benimle birlikte hiç sararma vs yapmadı. Suyunu toprak üstü kurudukca 1 çay bardağı veriyorum bazen 2 haftada bir olduğu oluyor. Resim ekleyebildim bakabilirsiniz

0yasemin
16-09-2019, 14:17
Mesut bey sizce aloe veram yeterince büyük değil mi ?

Mesut Temiz
16-09-2019, 14:55
Mesut bey sizce aloe veram yeterince büyük değil mi ?

Resimlerini paylaştığım aloe vera'mın yaprakları 50-60 santim, ama henüz hiç yavru vermedi, hiçbir belirti de yok... Bu bitki son derece sağlıklı, türüne çok uygun koşullarda, uygun ışık ve sıcaklıkta duruyor... Ne zaman yavru vereceğine kendisi karar verecek ve ben bunu hiç sorun olarak görmüyorum... Aynı kültivardan bir aloe vera'mı da kardeşime vermiştim, o daha vermeden yavru vermeye başlamıştı... Şu anda bu bitkinin yarısı kadar bile büyüklükte değil, ama yanından yavruları büyüyor... Farklı, daha minyon bir kültivardan bir aloe vera'mı da kardeşime vermiştim... O zaten ufacıkken yavrular vermeye başladı ve şu anda sanırım 30 kadar yavrusu var saksıda... Yani, ne zaman ve ne kadar çok yavru vereceği öncelikle bitkinin kültüvarı (çeşidi diye düşünebilirsiniz) ile ilgili, onun da ötesinde zamanlamasına bitkinin kendisinin karar verdiği bir durum... Önemli olan sizin türün gereksinimlerine uygun bakımı vermeye devam edip bitkiyi sağlıklı tutmanız, yavru verip vermemesine takılmayın, bence hiç aklınıza bile getirmeyin.. O zaten gerekli gördüğünde yavrular vermeye başlayacaktır...

Not: Çok yavru veren minyon kültivarın resmini de koyacaktım, ama o bitki öbür evde ve dün onun resmini çekmeyi unuttum.. İki üç gün içinde uğrarsam onun resmini de bu mesaja eklerim...

0yasemin
16-09-2019, 15:18
Resimlerini paylaştığım aloe vera'mın yaprakları 50-60 santim, ama henüz hiç yavru vermedi, hiçbir belirti de yok... Bu bitki son derece sağlıklı, türüne çok uygun koşullarda, uygun ışık ve sıcaklıkta duruyor... Ne zaman yavru vereceğine kendisi karar verecek ve ben bunu hiç sorun olarak görmüyorum... Aynı kültivardan bir aloe vera'mı da kardeşime vermiştim, o daha vermeden yavru vermeye başlamıştı... Şu anda bu bitkinin yarısı kadar bile büyüklükte değil, ama yanından yavruları büyüyor... Farklı, daha minyon bir kültivardan bir aloe vera'mı da kardeşime vermiştim... O zaten ufacıkken yavrular vermeye başladı ve şu anda sanırım 30 kadar yavrusu var saksıda... Yani, ne zaman ve ne kadar çok yavru vereceği öncelikle bitkinin kültüvarı (çeşidi diye düşünebilirsiniz) ile ilgili, onun da ötesinde zamanlamasına bitkinin kendisinin karar verdiği bir durum... Önemli olan sizin türün gereksinimlerine uygun bakımı vermeye devam edip bitkiyi sağlıklı tutmanız, yavru verip vermemesine takılmayın, bence hiç aklınıza bile getirmeyin.. O zaten gerekli gördüğünde yavrular vermeye başlayacaktır...

Not: Çok yavru veren minyon kültivarın resmini de koyacaktım, ama o bitki öbür evde ve dün onun resmini çekmeyi unuttum.. İki üç gün içinde uğrarsam onun resmini de bu mesaja eklerim...

Bende üzülmüştüm yavru vermiyor diye. Sizin gönderdiğiniz aloe ile benim aloe aynı türden sanırım. Siz bu türe ne gibi bakımlar uyguluyorsunuz? Ben su vermek dışında herhangi bir ilaç vs uygulamıyorum zarar veririm diye.
Bu arada cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Mesut Temiz
16-09-2019, 16:05
Bende üzülmüştüm yavru vermiyor diye. Sizin gönderdiğiniz aloe ile benim aloe aynı türden sanırım. Siz bu türe ne gibi bakımlar uyguluyorsunuz? Ben su vermek dışında herhangi bir ilaç vs uygulamıyorum zarar veririm diye.
Bu arada cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Hiçbir ilaç veya besin maddesi uygulamadım şu ana dek... Toprağı dışarıdan doğadan kazdığım normal bir toprak... Saksısı da dikkatinizi çekmiş olabileceği gibi, bitkinin boyutuna kıyasla oldukça ufak... Sukulentlerin çok fazla besin gereksinimi olmuyor, çok kanaatkâr bitkilerdir... Doğrudan güneş ışığının vurmadığı ya da sabah saatlerinde kısa bir süre vurduğu ama aydınlık bir açık balkonda duruyor Mayıs ayından bu yana... Sıcaklarda 3-4 günde bir 1-1,5 litre suyla suladım... Artık sulamayı yavaş yavaş azaltacağım ve gece soğukları başladığında içeriye, mümkün olduğunca aydınlık bir yere alacağım... Soğuklara karşı dikkatli olmalısınız... Tek bir gece soğuğu aloe'nizi öldürmeye yeter... Hava sıcaklıklarının seyrine bağlı olarak önümüzdeki Nisan ya da Mayıs ayında tekrar açık balkona çıkacaklar...

Not: Bu bitki Sayın Güler Hanım'dan aldığım iri bir kultivar... Sizin bitkinizi de benzettim, bu kultivardan sanırım...
Ayrıca, ben ek besin vermiyorum, ama belli durumlar için verilebilecek maddeler var... Bence buradaki aloe vera ile ilgili yazılmış mesajları, Güler Hanım'ın ve uzun zamandır aloe vera yetiştiren diğer üyelerin yazdığı bilgi ve deneyimleri okursanız oldukça yararlı olacaktır.. Bol şans...

UsaN
21-09-2019, 08:54
Arkadaşlar şimdi fark ettim de aloevera m bu şekilde yükselmiş çiçek açıyor olabilir mi

Mesut Temiz
21-09-2019, 12:20
Arkadaşlar şimdi fark ettim de aloevera m bu şekilde yükselmiş çiçek açıyor olabilir mi

Hayır, toprağa karışmış olan bir tohum çimlenmiş.... Tohum çiftçeneklilerden bir bitkiye ait, yani aloe ile yakınlığı olmayan bir bitki... Karpuz, kavun gibi bir şey olabilir...
Aloe vera'lar belli bir büyüklüğe ulaştıklarında orta göbekten çubuk şeklinde bir uzantı geliştiriyorlar ve bu çubuğun yanlarından yukarı doğru sırayla çiçek veriyorlar...

UsaN
21-09-2019, 12:56
Nasılda sevinmiştim çiçek açıyor diye.�� Teşekkürler mesut bey bilgilendirmeniz için.

yavuz ergül
30-09-2019, 16:13
Biraz geç oldu, firsat bulamadim cevap vermeye arkadaşlar. Iki tane yavru aleo vera uzerinde deney yaptim ��. Birine kahve telvesi ve tarcin döktüm. Diger kucuk yavruya da sivi potasyum ve gubre verdim. Ben gubreledigim daha iyi olacak diye beklerken kahve telvesi doktugum aleo yavrusu daha iyi durumda. Yalniz surekli dokmedim ayda bir sefer doktum, artik yerini mi sevdi kahveyi mi sevdi bilemiyorum yapraklari patlayacak kadar jel dolu. Yerini ve saksisini da sevmis olabilir. Yapraklari kivrilanlari ne yaptiysam duzeltemedim, koklerini actim malesef koklerinde cürumeler olmus. Ben aleo veralari Guler hanim gibi topragi kuruyunca bolca suluyorum. Balkonu ve sicak iklimi cok seviyorlar, keske bahceli evim olsaydi yarigolge bir yere dikerdim. Gerci Corumda ikamet ediyorum, kisin soguklara dayanamazdi.

UsaN
02-10-2019, 09:11
Biraz geç oldu, firsat bulamadim cevap vermeye arkadaşlar. Iki tane yavru aleo vera uzerinde deney yaptim ��. Birine kahve telvesi ve tarcin döktüm. Diger kucuk yavruya da sivi potasyum ve gubre verdim. Ben gubreledigim daha iyi olacak diye beklerken kahve telvesi doktugum aleo yavrusu daha iyi durumda. Yalniz surekli dokmedim ayda bir sefer doktum, artik yerini mi sevdi kahveyi mi sevdi bilemiyorum yapraklari patlayacak kadar jel dolu. Yerini ve saksisini da sevmis olabilir. Yapraklari kivrilanlari ne yaptiysam duzeltemedim, koklerini actim malesef koklerinde cürumeler olmus. Ben aleo veralari Guler hanim gibi topragi kuruyunca bolca suluyorum. Balkonu ve sicak iklimi cok seviyorlar, keske bahceli evim olsaydi yarigolge bir yere dikerdim. Gerci Corumda ikamet ediyorum, kisin soguklara dayanamazdi.

Köksüz aloeleri tarçın ile köklendirme çalışmam 3 haftada bu hale geldiler.

yavuz ergül
02-10-2019, 12:45
Ben de denedim tarcini gercekten ilk dikerken koklerine tarcin serpince curume olmuyor. Saglicakla buyutun.

Gülçincik
03-10-2019, 10:29
Merhabalaar öncelikle. Geçmiş zamanlarda aloeveramı paylaşmıştım fotosunu. Bir buçuk senelik olan şuanda 3 senye yaklaştı yerinde duruyo. Geçen sene arkadaştan yavru aloe lar aldım yaklaşık 8 9 tane olduğu yerde sayıyolar büyüme belirtisi yok. Bu yavruların sadece 1 tanesi 3 kere yavruladı 2 tanesi anaç bitki yerinden oynadığı için kökten ayrıldı sanırım ve öldü. 4 ay önce çiçekçiden 5 yavrulu aloe vera aldım sağlıkları. İyi görünüyo ama ilerleme yeni yavru verme gibi bi durum söz konusu değil ve yavru dediğime bakmayın anaç olabilecek büyüklükte..yine parayla aldığım başka 2 saksı alolarımda olduğu yerde saymakta büyüme belirtileri sıfır..

Sebebini pek anlayamadım yapraklar sağlam toprak iyi toprak arada toprağa takviyelerde yapıyorum ama olmadımı olmıyor demekki
Benim umutlar suya düşmekte dahada bel bağlamıcam çürüyen çürüsün büyüyen büyüsün belkide çok istediğim için böyle
Hayırlısı diyeyim

Benim durumum bu..

aloe
03-10-2019, 19:23

Lütfen kahve uyguladığınız aloenin nerde durduğunu, toprağını, ve uygulama şeklinizi anlatır mısınız? Bende aloelerimin jeli dolgun olması için yapmak istiyorum.

Güler
03-10-2019, 19:57
Kışa girmeden önce anaçların yapraklarında azaltma yapmam gerek, jel için yaprak isteyen bir iki arkadaşa gönderme yapabilirim.
Bunun için ilgili bölümde başlık açmadım çünkü paylaşacağım yapraklar çok olmayacak.

Kim istiyorsa özelime jel için yaprak yazarak adres bilgilerini gönderebilir.