Bağlan

View Full Version : Aloe vera (Sarısabır)




Sayfalar : 1 2 3 4 [5]

UsaN
03-10-2019, 22:35
Merhabalaar öncelikle. Geçmiş zamanlarda aloeveramı paylaşmıştım fotosunu. Bir buçuk senelik olan şuanda 3 senye yaklaştı yerinde duruyo. Geçen sene arkadaştan yavru aloe lar aldım yaklaşık 8 9 tane olduğu yerde sayıyolar büyüme belirtisi yok. Bu yavruların sadece 1 tanesi 3 kere yavruladı 2 tanesi anaç bitki yerinden oynadığı için kökten ayrıldı sanırım ve öldü. 4 ay önce çiçekçiden 5 yavrulu aloe vera aldım sağlıkları. İyi görünüyo ama ilerleme yeni yavru verme gibi bi durum söz konusu değil ve yavru dediğime bakmayın anaç olabilecek büyüklükte..yine parayla aldığım başka 2 saksı alolarımda olduğu yerde saymakta büyüme belirtileri sıfır..

Sebebini pek anlayamadım yapraklar sağlam toprak iyi toprak arada toprağa takviyelerde yapıyorum ama olmadımı olmıyor demekki
Benim umutlar suya düşmekte dahada bel bağlamıcam çürüyen çürüsün büyüyen büyüsün belkide çok istediğim için böyle
Hayırlısı diyeyim

Benim durumum bu..


Bu konuda benden çok çok daha iyi arkadaşlar var burada bende yeniyim ve amatörüm ama yine size kendi edindiğim tecrübeleri ve burdan öğrendiklerimi iletmek isterim. Öncelikle toprağın geçirgen yumuşak olması lazım kök salımı için. Ben çok çeşit toprak deneyip ekleme yaptım ama amatörce yaptığım kanaat getirdiğim toprak elenmiş ince bahçe toprağı, torf ve perlit kullanıyorum ilave olarak pomza taşı ve strafor köpük kullandım hem hava alan hemde geçirgen toprak sukulent ve kaktüs için ideal. Toprağa yaptığım ilaveler ise muz kabuğu, yumurta kabuğu, toz tarçın ve aspirin. Ufalayıp koydum toprağa karıştırdım. Saksının dibine iki üç parmak kadar iri ufaladığım strafor köpük koydum tamamen su tahliyesi için yaptım ki aloevera çok kök salan bir bitki değil. Nacizane düşüncem her canlının sağlıklı olması için öncelikle beslenme... Genelde yavru almak isteyen arkadaşlar küçük saksı kullanırlar. Büyümesini isteyenlerde büyük saksı... hasta yaprakları koparın. Bu ihtiyaçları tamamladıktan sonra son iş bol gün ışı alan bir yere koymak direk ışık almayacak ama aydınlık bir nokta olacak havadar bir yer olsun. Bonus olarakta ayda bir kere muz kabuğu yumurta kabuğu ve patates kabuklarını suda 2-3 gün kapalı bi kapta tutuyorum suyunu süzüp veriyorum. ( yumurtadan kalsiyum, muzdan potazsyum ve patatesten de fosfor alıyorum.) Bol yavrular bol şanslar. Yanlışım varsa tecrübeli arkadaşlar düzeltsin.




Güler
04-10-2019, 09:54
Sayın UsaN'ın deneyimlerini paylaşması güzel, teşekkür ederim.
" ayda bir kere muz kabuğu yumurta kabuğu ve patates kabuklarını suda 2-3 gün kapalı bi kapta tutuyorum suyunu süzüp veriyorum. ( yumurtadan kalsiyum, muzdan potazsyum ve patatesten de fosfor alıyorum.) " diye belirtmiş, ben bunu yapmadım mutlaka faydasını görmüştür ki yazmış.
Ben bunun yerine potasyumlu gübre kullanıyorum zaman zaman.
Suyu geçirgen toprak kullanmak önemli, torfu mümkün olduğunca az kullanın, torf kuruduğunda eski haline gelmesi hayli zor.
Bitki toprağı kurudukça su verin, aşırı suyu sevmez aloevera. Bol ışık, havadar alan istese da rüzgârlı yerleri sevmez.
Bunlar da benim ekleyeceğim mini notlar.

UsaN
04-10-2019, 15:37
Geçenlerde öğrendiğim Akıllı gübre **** diğer ismi yavaş salınımlı gübreyi de tecrübe etmek isterim 8-9 ay toprakta kalıp bitkiyi besliyor ve içeriği bayağı zengin.

yavuz ergül
05-10-2019, 22:11
Sayin aleo, yarin ilk isim resim yuklemek olacak, becerebilirsem elbette. Güneş isigini almayan bir balkon kosesinde idi, simdi iceri aldim. Potasyum cok verildiginde toprakta azot ve fosfor acigi olusuyor, aleo veranin yapraklarinda buyuk buyuk beyazliklar, bazende yatay degisik cizgiler olusuyor. Bizzat denedim ve gordum. Elementleri topraga dengeli uygulamak gerekiyor. Sanirim kahve telvesi azot ihtiyacini karsiladi, cok vermedim ayda bir sefer bir tatli kasigi kadar topragina karistirdim. Aslinda bahce topragi ve kum bu ciceklere yetiyor. Aslinda bipu cicekler sicagi seviyorlar. Ben Antalyadan evinde yetistiren (buradada uye sanirim ) Cemal Beyden satin aldim. Buyukluklerini gorunce inanamadim, sadece su veriyorlardi. Saksidaki toprak gorunmuyordu. Bir saksida 10 a yakin anac vardi. Bence tamamen sicakla ilgili. Ne kadar cok sicak ve nem varsa o kadar cabuk buyuyup cosuyorlar.

yavuz ergül
05-10-2019, 22:23
Arkadaslar bitkilerinize ve topraga aspirin uygulamayin, topraktaki canlilari gecice de olsa felç edici etkiye sahip. Aspirin bitkilerde felce sebep oldugundan solmasini geciktirir. Kesinlikle tavsiye etmiyorum.

Rüya Keskin
06-10-2019, 21:24
Aloe vera hakkında araştırma yaparken bir video buldum. Gerçekten çok faydalı buldum. İzlemenizi tavsiye ederim.
https://www.youtube.com/watch?v=fkrj3ppseZA&t=225s

aloe
09-10-2019, 15:45
Galiba kötü bişeyler oluyor. Güler ablanın verdiği aloemin yaprakları iyice yayılma yapmış. 4..5 gündür balkona çıkıpta bakmamıştım. Bir çıktım ki ne göreyim. Yapraklar yayılmış sanki düşücek. Ortalardan biri ise kopucak mı bu diye düşünerek yokladığımda kolayca kopup elimde kaldı ve heryeri sapsarı su oldu. Koptuğu yee bile sarı jeli doluydu. Keza yaprığından da sarı sarı sular damlıyordu. Yaprağın kırıldığı yeri 3 kez yarımşar santim kesmeme rağmen hâlâ sarı su çıktı. Niye böyle oldu ki şimdi :'(

Güler
10-10-2019, 08:41
Çok yumuşamışsa o çürüme yapmıştır. Genelde yapraklar kesikdiğinde hafif bir sarı su bırakır ve o kullanılmaz.

İyisi mi siz biraz bekleyin ben İstanbul'a gelirken size anaçlardan bir tane getireyim, profiloda bulyuşur size teslim ederim.

aloe
10-10-2019, 09:50
Çok yumuşamışsa o çürüme yapmıştır. Genelde yapraklar kesikdiğinde hafif bir sarı su bırakır ve o kullanılmaz.

İyisi mi siz biraz bekleyin ben İstanbul'a gelirken size anaçlardan bir tane getireyim, profiloda bulyuşur size teslim ederim.

Bu yazıyı okuduğumda ne kadar mutlu oldum size anlatamam. Bir heyecana kapıldım ki sormayın. Size çok çok teşekkür ederim. İstanbul'a gelmenizi dört gözle bekliyorum :) tekrar teşekkürler

acemi25
10-10-2019, 16:24
Bunlarıda az önce ayırıp gübreli bahçe toprağı, torf ve çeşidini bilmediğim bi taş karışımına ektim. Uöarım tutarlar. Taşın resminide ekliyorum

Merhaba;
Bir şey dikkatimi çekti de toprak seviyesi çok düşük değil mi saksılarda?

aloe
10-10-2019, 17:09
Merhaba;
Bir şey dikkatimi çekti de toprak seviyesi çok düşük değil mi saksılarda?

Evet düşük. Aloem henüz yavru olduğu için toprağı az tuttum. Çünkü kök gelişimi önce olacak, eğer toprak fazla olursa yapraklarını büyütmekten ziyade kök yapmaya uğraşacak. Ama toprak az olursa kök gelişimi daha kısa zamanda bitip yaprak büyütmeye başlayacak.

acemi25
10-10-2019, 21:33
Evet düşük. Aloem henüz yavru olduğu için toprağı az tuttum. Çünkü kök gelişimi önce olacak, eğer toprak fazla olursa yapraklarını büyütmekten ziyade kök yapmaya uğraşacak. Ama toprak az olursa kök gelişimi daha kısa zamanda bitip yaprak büyütmeye başlayacak.

Bunu bilmiyordum, ben de şöyle bir şey öğrenmiştim saksı seviyesinden az toprak olması bitki gelişimi için olumsuz oluyormuş. O yüzden sorma ihtiyacı hissettim.

aloe
10-10-2019, 22:02
Bunu bilmiyordum, ben de şöyle bir şey öğrenmiştim saksı seviyesinden az toprak olması bitki gelişimi için olumsuz oluyormuş. O yüzden sorma ihtiyacı hissettim.

Ben de bu dediğinizi ilk kez duydum. Peki siz sebebini biliyor musunuz? Neden olumsuz oluyor ki?
Kaldı ki zaten saksıda 2cm ( 2 parmak eninde ) boşluk olmalı ki sulama payı olsun.

acemi25
11-10-2019, 08:01
Ben de bu dediğinizi ilk kez duydum. Peki siz sebebini biliyor musunuz? Neden olumsuz oluyor ki?
Kaldı ki zaten saksıda 2cm ( 2 parmak eninde ) boşluk olmalı ki sulama payı olsun.

Saksı kenarları ışığı kırdığı için gövde gelişimini olumsuz etkiliyor, özellikle küçük bitkilerde.

Güler
11-10-2019, 09:42
Ben yavru aloeveraları toprakla buluştururken geçirgen hafifçe kumlu bir toprak hazırlarım. Saksıdaki drenaja dikkat ederim, saksıya toprağı doldurduktan sonra fideyi ekeceğim yere fideden daha kalın bir çubukla delik açar dikkatlice bitkiyi yerleştiririm. Aloeveraların kök yapıları pek güçlü değildir o yüzden hafifçe yanlarından toprakla besleyerek parmak uçlarımla bitkiyi sabitlerim. Saksıya yeniden toprak koyarak saksıyı kenarlarından 2-3 cm kalana kadar doldururum ama bu toprak hiç bir şekilde yaprakları örtmez.
Hazırladığım toprak ıslak olmadığı için hafifçe bir can suyu verir beklerim. Can suyu alan toprak biraz çökme yaptıysa biraz daha beslerim, bitkiyi bir gün kadar direk güneş almayan havadar bir yerde tutarım. Daha sonraları da toprak kurudukça su veririm.
Eğer bitki yaprakları büyüdükçe yayılma yapıyorsa saksının kenar kısmına nisbeten kalınca bir çubuk sokup enlice bir kurdela ile yaprakları gevşekçe bu çubuğa bağlayarak yayılmalarını önlerim. (Herekleme)
Bitki iyice köklenip de toprağa sağlamca tutunduktan sonra bu kurdelayı çıkarabilirsiniz.

orcun ozcoban
02-11-2019, 12:15
arkadaslar merhaba. durumumu anlatan resimleri attach liyorum. aloe vera nin yapraklari uzerinde meydana gelen bu olusumlar hakkinda bilgii ve tecrubesi olan varmi. ilk basladiklarinda fazla dikkate almamistim ama giderek artmaya basladi. yorumlariniz icin simdiden herkese cok tesekkur ederim.

aloe
05-11-2019, 09:42
Bu videoda bir çok soruya yanıt verilmiş. Arkadaşlarında faydalanacağını düşündüğüm için sizlede paylaşıyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=eOtYQu7zpoE


https://www.youtube.com/watch?v=_nhEt839_vA

ysffc
06-11-2019, 06:07
Merhaba, benim aloe veram çok iyi durumdaydı içleri çok doluydu ve çok hızlı uzama gösteriyordu. Bir hafta önce rengi yine aynı olarak içi çekilmeye başlamış. Şu an aynı renginde ama içi çekilmiş bir halde duruyor. Tekrar içi şişer mi acaba? Bu arada kartonları yerinde tutsun diye koydum :) Teşekkürler.

aloe
06-11-2019, 08:04
İyi günler. Aloeniz hakkında ne kadar çok şey bilirsek o kadar yardımcı olabiliriz. Misal ne zamandır sizde, rutin yaptığınız şeyler arasında neyi değiştirdiniz ya da uzun süre yapmadınız gibi...

ysffc
06-11-2019, 10:20
İyi günler. Aloeniz hakkında ne kadar çok şey bilirsek o kadar yardımcı olabiliriz. Misal ne zamandır sizde, rutin yaptığınız şeyler arasında neyi değiştirdiniz ya da uzun süre yapmadınız gibi...

İyi günler. Yaklaşık 1.5 aydır bende. Boyu da gayet güzel uzamıştı. Yaz günü olduğu için 4 5 günde bir su veriyordum. Şehir dışına çıkmam gerekti. Susuz kalmasın diye suladım. Genelde her gün 10 dakika direkt güneşe koyuyorum. Sonra geri yerine koyuyorum. Yeri odada gölgede. Bir de oda sıcaklığı 24 25 derece civarlarında. Sıcaklık da rahatsız etmiş olabilir. Gölgeye koyup uzun bir süre su vermesem (Zaten 6 gündür su vermedim, 6 gündür de içi çekik zaten) geri şişer mi ya da yeni gelen yaprakları mı şişkin gelir?

yavuz ergül
14-11-2019, 20:57
Sayin Orcun Bey malesef aleo veraniz bitlenmis, bitkinize parazit bulasmis olabilir, toprak yapisinda yetersiz element oldugu icin bitkinizin direnci dusmus de olabilir. Ilaclamanizi ve bitin cok oldugu yapraklari temizlemenizi tavsiue ederim. Ayrica topragina biraz da tarcin dökün. Ilaci tarim urunleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

yavuz ergül
14-11-2019, 21:06
Ysffc Bey benim de bu sene basima gelmisti, direkt gunes alan yerden yarigolge bir yere aldim aleomu, ve topragi kurudukca bolca suladim, yani az vermedim suyunu, bence az sulanmayi sevmiyor. Topragina bir de kah e telvesi doktum, bir de tavsiyem yerini surekli degistirmeyin. Ayrica bir bucuk senedir hic toprak degisimi yapmadiysaniz topraginda besin kalmamis olabilir. Bana kalirsa susuz kalmis ve yapraklarindaki jelinden tuketmis, benimkiler de oyleydi cok sukur duzeldiler. Bir de soguk yere asla koymayin aleo veralar sogugu hic sevmiyor.

evandevan5
02-12-2019, 08:45
aleo veralar iç mekan bitkisi değil iç mekan bitkisi diye satıyorlar milleti kandırıyorlar
dış mekan bitkisi çok az da gölge bitkisi.
yazık ben kaç tane aleo vera öldürdüm iç mekan bitkisi diye.

Burcu
16-01-2020, 14:24
702555
iyi günler resimdeki aloe veranın üzerinde beyaz birşeyler var bunlar nedir ve neler yapmam lazım

Mesut Temiz
17-01-2020, 23:12
702555
iyi günler resimdeki aloe veranın üzerinde beyaz birşeyler var bunlar nedir ve neler yapmam lazım

Bitkinize "unlu bit" (diğer adıyla "pamuklu bit") musallat olmuş... Çok ciddi zarar verirler, hemen müdahale etmenizde yarar var... İlk iş olarak uygun sertlikte ince bir resim fırçasıyla o beyazlıkların tamamını temizleyin... Ardından doğal ya da sentetik ilaç kullanmanız gerekir.. Ben "tütün ilacı" olarak satılan zehirden kullanıyorum... Zirai ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz... Ancak farklı doğal yöntemler de var, forumdaki şu bölümde bilgi bulabilirsiniz...

http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm

Lilazen
18-01-2020, 08:31
Aloe tomurcuk verdi ilk defa. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200118/090fc3503f657bf26bd2b276e140cba9.jpg

VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Burcu
19-01-2020, 20:47
Bitkinize "unlu bit" (diğer adıyla "pamuklu bit") musallat olmuş... Çok ciddi zarar verirler, hemen müdahale etmenizde yarar var... İlk iş olarak uygun sertlikte ince bir resim fırçasıyla o beyazlıkların tamamını temizleyin... Ardından doğal ya da sentetik ilaç kullanmanız gerekir.. Ben "tütün ilacı" olarak satılan zehirden kullanıyorum... Zirai ürünler satan dükkanlarda bulabilirsiniz... Ancak farklı doğal yöntemler de var, forumdaki şu bölümde bilgi bulabilirsiniz...

http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10740.htm

Mesut Temiz bey teşekkür ederim

Reyhanuz
21-01-2020, 21:35
Ben şoktan almıştım 4 ay önce yavruları vardı ve hiç büyümüyorlardı bende torfa dikip birde cansuyunu fazla kaçırınca yaprakları kağıt havlu gibi bütün suyu çekip kopmaya başladılar şimdi toğraktan çıkarıp kurumalarını bekliyorum tekrar torfa dikip sulamaya dikkat etsem aynı sorunu yaşar mıyım? Teşekkürederim

Mesut Temiz
22-01-2020, 20:08
Ben şoktan almıştım 4 ay önce yavruları vardı ve hiç büyümüyorlardı bende torfa dikip birde cansuyunu fazla kaçırınca yaprakları kağıt havlu gibi bütün suyu çekip kopmaya başladılar şimdi toğraktan çıkarıp kurumalarını bekliyorum tekrar torfa dikip sulamaya dikkat etsem aynı sorunu yaşar mıyım? Teşekkürederim

Torf, sukulentlerin çoğu için uygun bir yetiştirme ortamı değil... Sukulentler için hazırlanmış topraklardan almanız ya da mümkün değilse dışarıdan araziden kazıdığınız toprağı kullanmanız daha uygun olur...

Ebicen
30-01-2020, 01:47
Merhaba,ben yeni üyeyim ve buradan edindiğim bilgiler sayesinde çok sağlıklı aloe veralar büyüttüm. ��

aloe
30-01-2020, 16:06
Merhaba,ben yeni üyeyim ve buradan edindiğim bilgiler sayesinde çok sağlıklı aloe veralar büyüttüm. ��

Lütfen resim yükleyip birde neler yaptığınızı anlatır mısınız?

Ebicen
14-02-2020, 14:57
Memnuniyetle anlatırım ama henüz fotoğraf eklemeyi beceremiyorum, deneyimlerime göre aloe aydınlık ve yarıgölge ortamlardan hoşlanıyor. Güneşten hiç hoşlanmıyor, benimkilerin bir kısmı torfta bir kısmıda bahçe toprağında hepsi mutlular, toprak çatlayana dek su vermiyorum.sulama suyuna 2 gün bekletilmiş muz kabukları ve limontuzlu su ile suluyorum bazen kahve telvesi ve sirkede ilave ediyorum, tüm çiçeklerime uyguluyorum.Sonuç hallerinden çok memnunlar.

aloe
14-02-2020, 22:07
Memnuniyetle anlatırım ama henüz fotoğraf eklemeyi beceremiyorum, deneyimlerime göre aloe aydınlık ve yarıgölge ortamlardan hoşlanıyor. Güneşten hiç hoşlanmıyor, benimkilerin bir kısmı torfta bir kısmıda bahçe toprağında hepsi mutlular, toprak çatlayana dek su vermiyorum.sulama suyuna 2 gün bekletilmiş muz kabukları ve limontuzlu su ile suluyorum bazen kahve telvesi ve sirkede ilave ediyorum, tüm çiçeklerime uyguluyorum.Sonuç hallerinden çok memnunlar.

Bu sulama çeşidini ilk kez duydum ben. Siz bunu bu forumda mı okudunuz? Ben bişeyleri gözden kaçırdım demek. Bu sulamayı biraz da ölçülendirerek yazar mısınız?
Bir de yapraklarda ki jeller nasıl sizin dolu dolu mu? Benimkiler dolgun olmuyor nedense yaaa :(:(:confused:

Balıkcı
15-02-2020, 12:16
Tecrübelerim, aloe veranın, çok sulanıp çürütülmektense susuz bırakılıp zayıflatılmasının daha doğru olduğunu gösteriyor.

Uzman değilim, gözlemlerim, fazla sudan etkilenenlerin geri dönüşü olmadığı ama susuz kalanların bir bardak su ile kurtarılacağı yönünde.

Ebicen
15-02-2020, 16:57
Sardunya başlığından edindiğim bilgiler fakat gelin duvağı, aloe ve ortancalarda da uyguluyorum çok mutlular.1 kg suya 1 tatlı kaşığı sirke, birkaç adet limon tuzu, iki veya üç muz kabuğunu birkaç sulamada bir 2 gün bekletip veriyorum.Jeller gayet dolgunlar, son olarakda çamurlaşana kadar sulamayın çiçekleri

aloe
15-02-2020, 19:55
Sardunya başlığından edindiğim bilgiler fakat gelin duvağı, aloe ve ortancalarda da uyguluyorum çok mutlular.1 kg suya 1 tatlı kaşığı sirke, birkaç adet limon tuzu, iki veya üç muz kabuğunu birkaç sulamada bir 2 gün bekletip veriyorum.Jeller gayet dolgunlar, son olarakda çamurlaşana kadar sulamayın çiçekleri
Bilgi için teşekkürler. Aloeleri çok merak ettim. Şu resim yüklemeyi acilen öğrensenizde bizde görsek :)

Bitkisever39
05-03-2020, 19:11
https://drive.google.com/file/d/1Dvl6M0OR1oZV863K8Q_lohC5AAzefGUk/view?usp=drivesdk

20200305_210650 (1).jpg

Ne yapsam yavru vermiyor

16 17 cm

aloe
05-03-2020, 21:42
https://drive.google.com/file/d/1Dvl6M0OR1oZV863K8Q_lohC5AAzefGUk/view?usp=drivesdk


Ne yapsam yavru vermiyor

Bende resim açılmadı. Resmi görürsek daha iyi yorumlar yapılır.

Bitkisever39
11-03-2020, 20:27
Halletmeye çalıştım oldu galiba açılabiliyor izin istemeden görenler bilgi verebilir mi bu boyutta yavru verirmi diye

Mesut Temiz
11-03-2020, 22:17
Halletmeye çalıştım oldu galiba açılabiliyor izin istemeden görenler bilgi verebilir mi bu boyutta yavru verirmi diye

Aloe vera'nın piyasada iki kültivarı var... Biri daha minyon ve çok yavru veriyor... Marketlerde, çiçekçilerde falan satılanların neredeyse tamamı bu kültivar... Resimden görebildiğim kadarıyla sizdeki de bundan... Bu kültivarın yaprakları çok büyümez, erkenden de yavru verir, bir kez başlayınca da sürekli yavru üretir... Diğer kültivar çok iri oluyor... Yapraklarının her biri 60 santim kadar uzunlukta ve çok kalın, etli oluyorlar... Ancak o da hem geç ve az yavru veriyor hem de çok iri bir bitki olduğundan her ortam için uygun olmayabilir... Sanırım az yavru verdiği ve nakliyesi büyüklüğünden dolayı daha zor olduğu için yetiştiriciler saksı bitkisi olarak diğer kültivar olan minyon kültivarı yetiştirmeyi tercih ediyorlar... İri kültivar sıcak ülkelerde tarlalarda tarım bitkisi olarak yetiştiriliyor... Sizdeki kökleri iyice yerleştiğinde, gerekli bakım sağlandığında ve yaz sıcakları arttıkça fazla sürmeden yavru verecektir bence...

Bu iki kültivarın görünümleri farklı olsa da aynı türdendirler ve içerdikleri (etkili olduğu kabul edilen) maddeler de aynı...

Bu bölümde önceki sayfalarda yer alan mesajları okursanız iki kültivarla ilgili konuşmaları, bilgileri ve karşılaştırmaları bulabilirsiniz... Bol şans...

aloe
11-03-2020, 22:42
https://drive.google.com/file/d/1Dvl6M0OR1oZV863K8Q_lohC5AAzefGUk/view?usp=drivesdk

20200305_210650 (1).jpg

Ne yapsam yavru vermiyor

16 17 cm

Demişsiniz. Resmi gördüm. Resim ne zaman çekildi ve siz neler yaptınız bilmiyorum ama deneyimlerimden şunu söyleyebilirim. Aloenin kökleri saksıyı doldurmadan yavru vermiyor. Saksının şeffaf olması hem sağlıklı sulamak için hemde köklerin ne kadar olduğunu görmeniz için sizin açınızdan avantaj olmuş.

0yasemin
14-03-2020, 10:31
Arkadaşlar merhaba konuyu çok okudum ama benim gibi aloe verası böyle olana denk gelemedim belkide :( toprağın üstünde çiyan gördüm hemen toprağından çıkardım ve bir sürü çiyan vardı ve kökü bu haldeydi çok üzüldüm çok aşırı sulamadim az azar suladım fotoğrafını ekliyorum ne yapmam gerek hiç bilmiyorum aspirin yapmayı düşünüyorum ama korkuyorum daha çok olur diye yardımcı olursanız çok sevinirim

Pumpking
16-04-2020, 17:54
Aloe tomurcuk verdi ilk defa. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200118/090fc3503f657bf26bd2b276e140cba9.jpg

VOG-L29 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aleo veralar çok nadir çiçek açar diye biliyorum. İnanılamaz...
Kaç yıllık ?

Pumpking
16-04-2020, 17:58
Bende de 3 saksı var geçen yaz tek saksıdan dağıtmıştım. 8 ay kadar hiç büyümediler. Baharla birlikte gelişmeleri çok iyi şimdi.

Deniz Akgöl
22-04-2020, 00:02
Merhaba,
Uzun zamandır severek takip ettiğim bir sayfaydı yeni üye oldum.
Benim sorum, aleoveramın yeni ayırdığım yavrularının sararan 1 yaprağını kesmelimiyim 3 tanesinin boyu 6-7 cm 1 tanesi 15 -16 cm. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden Teşekkürler.

Deniz Akgöl
22-04-2020, 00:17
''Aloe Vera'' larımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Çok arsız bir bitki, tek bir saksıdaydı, yaz başında değişik saksılara dağıttım ama hale bakın inalmaz bir hızda büyüdüler.
Bakımı çok kolay, 2 günde bir sulanması yetiyor.
Yaz kış hep balkondalar ve soğuktan etkilenmiyorlar.

Maşallah çok güzel büyümüşler. Merak ettiğim konu ben terasa koyduğumda sarardılar balkonda birşey olmuyormu?

irem312
22-04-2020, 01:14
merhaba yaklaşık 5 yıldır benimle birlikte olan aloe veram 1 kere ölüm tehlikesi atlattı, kökü kalmamıştı tekrar köklendirmiştim, bunu yaptıktan sonra boyu şu an yaklaşık 30 cm ye ulaşmış durumda. ancak bugün fark ettim ki toprağından çıkmış. saksısını boşaltıp bakayım dedim, kökleri çok uzundu kök falan hiçbir şey kalmamış sanırım çürüyüp koptular :( yaprakları gayet dolgun halen, kökünün olmaması haricinde bir problemi yok gibi... ne yapsam bilemiyorum tekrar saksıya eksem kendine gelir mi? ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz, ölmesini istemiyorum hiç

aloe
01-05-2020, 23:01
Sn irem312 bir kaç gün açıkta bekletip köklerine tarçın serpip ekmenizi tavsiye ederdim. Ama epey zaman geçmiş. Acaba ne yaptınız

Pumpking
02-05-2020, 18:36
Maşallah çok güzel büyümüşler. Merak ettiğim konu ben terasa koyduğumda sarardılar balkonda birşey olmuyormu?

Gölge olan bir mekandaysalar güneş görünce sararıp yumuşuyorlar. Ben de çok yaşadım. Bir yıl kadar 2-3 kere toprak değiştirdim. Yavruları pencere önüme koyunca sararıyorlardı ama güneş olmasa da büyümeleri yavaşlar.Sonunda Bu sene tekrar pencere önüne koydum bu sefer solmayıp büyüdüler.Bir de çok sulamadan oluyor olabilir. Ben onu da azalttım.Yüzeyi ıslatacak kadar azar azar sulayın.

Pumpking
02-05-2020, 18:38
Merhaba,
Uzun zamandır severek takip ettiğim bir sayfaydı yeni üye oldum.
Benim sorum, aleoveramın yeni ayırdığım yavrularının sararan 1 yaprağını kesmelimiyim 3 tanesinin boyu 6-7 cm 1 tanesi 15 -16 cm. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden Teşekkürler.

Benim düşüncem kendi halime bırakınız. Kendisi kuruyacaktır. Kesip bitkiye yara açmayın derim.

Pumpking
02-05-2020, 18:38
Sn irem312 bir kaç gün açıkta bekletip köklerine tarçın serpip ekmenizi tavsiye ederdim. Ama epey zaman geçmiş. Acaba ne yaptınız

Tarçın neden anlayamadım?

tropikalist
02-05-2020, 19:31
Köklendirme etkisi var

Galip Kuzucu
02-05-2020, 21:44
Balında aynı şekilde köklendirme etkisi var. tarçın birde mantari hastalıklarıda iyi geliyor.

aloe
03-05-2020, 12:41
Aloelerimi artık balkona aldım. Tüm kış peteği yanmayan bir odada cam önünde güneşi çok görmeden durdular. Yaprakları yana doğru açılma yaptılar. Öyle ağırlık yapacak bir dolgunlukları olmamasına rağmen üstelik

Gül ,Gürbüz
05-05-2020, 15:17
Merhaba ben yeni uyeyim .Benim de birkac kok aloe veram var ama daha hic yavru vermediler yavru vermeleri icin ne yapmaliyim .Yardimci olursaniz sevinirim

Pumpking
05-05-2020, 15:48
Merhaba ben yeni uyeyim .Benim de birkac kok aloe veram var ama daha hic yavru vermediler yavru vermeleri icin ne yapmaliyim .Yardimci olursaniz sevinirim

Normal bakımla kendileri ilkbahar aylarında vereceklerdir. Bir de yazım kurallarına dikkat etmelisiniz.

Pumpking
05-05-2020, 15:49
Aloelerimi artık balkona aldım. Tüm kış peteği yanmayan bir odada cam önünde güneşi çok görmeden durdular. Yaprakları yana doğru açılma yaptılar. Öyle ağırlık yapacak bir dolgunlukları olmamasına rağmen üstelik

Oldukça sağlıklılar.Baya büyük olmuşlar.

Pumpking
05-05-2020, 15:50
Tropikalist , Galip Kuzucu tarçın için teşekkürler.

derin35
10-05-2020, 02:58
Aloe veram saksılara sığmıyor. 'Bakım zamanım' diye bağırıyor.
Ağırdan aldım, erteledim bakımını. Belki paylaşım yaparım diye ama ah şu korona.

sbt
12-05-2020, 13:12
Aloe veram saksılara sığmıyor. 'Bakım zamanım' diye bağırıyor.
Ağırdan aldım, erteledim bakımını. Belki paylaşım yaparım diye ama ah şu korona.

çok çok güzel olmuş . Ayırınca yer sorunu oluyor evdekiler çiçekler evi ele geçirdi diyorlar bana .

derin35
12-05-2020, 14:36
Sayın sbt,
Bizde de durum aynı.

aloe
12-05-2020, 15:57
Aloe veram saksılara sığmıyor. 'Bakım zamanım' diye bağırıyor.
Ağırdan aldım, erteledim bakımını. Belki paylaşım yaparım diye ama ah şu korona.

Maşallahı var sn derin35. Kaç yıldır aynı saksıdalar sorabilir miyim.?
Bir de yaprakları dolgunsa bunu nasıl sağlıyorsunuz.

derin35
12-05-2020, 16:35
Teşekkür ederim aloe, 2 yıldır aynı saksıdalar. Yalnız geçen yıl aralarından pek çok kökü ve yavruları eşe dosta dağıttım. Yani bir nevi seyreltmiş oldum.
Yerini sevdimi durdurulamıyor galiba. Kuzey cephe pencerede dışarıda duruyor.
Yapraklarının dolgunluğu için özel bir bakım yapmıyorum.

Efe Bey
12-05-2020, 18:08
Sn.derin35,

Benim Aloe veram 708056da sizinki gibiydi ancak malum sebepten ötürü gidemediğim başka bir adresimde bitkime epey uzun bir süre ilgisiz kaldığımdan bu duruma gelmiş.Şimdi gölge bir yere aldım düzelirse bende bölmek istiyorum.Sizin fikriniz nedir.

aloe
12-05-2020, 18:22
20..25 gündür dışarıda olan aloelerimin renkleri bordolaşmış. Halbuki sadece sabah güneşi görüyorlar. Niye böyle oldular acep :(

derin35
12-05-2020, 18:23
Efe Bey, aloe veralar güneşe maruz kalınca böyle kahverengi oluyor. Kökünde problem olmadığı müddetçe üreyecektir. Ben olsam ayırırdım. Kısa sürede yeşil renkte sağlıklı
yavrular verecektir.
Babamızın yazlığında da var. Kışın aylarca yazlığa gidilmiyor. Kahverengi oluyor, ama yaşıyor ve yeşil oluyor.
İyi günler dilerim.

derin35
12-05-2020, 18:28
Aloe, sizin bitkilerinizinde güneşe maruz kaldığından rengi değişmiş. Gölgede yeşil oluyor.

Galip Kuzucu
12-05-2020, 21:15
Güneşten çok sıcaklık bu şekilde yapıyor. Seranın üzerinde %50 gölgeleme tülü olmasına rağmen benimkilerde aynı.

Petrichor12
17-05-2020, 03:43
Herkese merhabalar, forumda yeniyim bu da ilk yazım. Aloe veralar hakkında neredeyse hiçbir bilgiye sahip olmamakla birlikte kendi aloem hakkındaki şansımı anlatmak ve fikir almak istiyorum. Karantina sürecinin başlarında yan komşumuz bahçesine baktığı aloe veralardan vermişti. Dalları yumuşaktı ve pek canlı görünmüyordu. Bekletmeden bir saksıya diktim ve en az 1-2 hafta kadar orada baktım. Toprağı iyice kurumadan sulamamaya özen gösterdim ve aydınlık bir yerde tuttum ama dış yaprakları giderek daha da yumuşamaya ve sararmaya başladı. Köklerde bir sorun olabilir diye topraktan çıkardım ve evet, köklerde çürüme başlamıştı. Çürük yerleri temiz bir bıçakla temizleyip bitkiyi 1-2 gün beklettim ve başka bir saksıya aldım (önceki saksı fazla büyük ve derindi). 1 hafta kadar daha izledim fakat bitki daha iyiye gitmedi ve yeniden topraktan çıkardım. Kökleri tam temizleyememişim anlaşılan, çünkü bu sefer kalan köklerin yarısından fazlası siyah ve vıcık vıcıktı. Zaten kaybediyorum bitkiyi diyerek büyük bir risk aldım ve ana gövdesinin bitip kökleri başladığı noktanın çok az üstünden steril bir bıçakla kestim, açık yaraya tentürdiyot sürdüm(mikrop varsa ölsün diye, alkolle temizlenebileceğini okumuşum) ve 3 gün kadar dışarda beklettim. Bu sorada en dışta ölmüş yapraklarını da kestim. Sonrasında direk toprağa almaktan çekinip, bir su bardağına gövdesine gelmeyecek şekilde 1 parmak kadar suya koydum. Yaklaşık 2 haftadır(belki daha fazla) suda bekliyor, ve şu an 7 yerinden ince kökler çıkmış durumda. Ayrıca hayata tutunmakta ısrarcı olduğu belli ki 2 yerinden minik yavrular çıkardı yavrum.
Biraz uzun oldu ama sorum şu: Bitkimi ne zaman toprağa almalıyım? Uzun süre suda bekletirsem kendi ellerimle çürütmekten korkuyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Bir de foruma fotoğraf nasıl ekleyebilirim? Savaşçı ruhlu bitkimin fotoğrafını da paylaşmak istiyorum da :)

derin35
17-05-2020, 14:43
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Buradan faydalanabilirsiniz.

Lilazen
18-05-2020, 01:04
Aleo veralar çok nadir çiçek açar diye biliyorum. İnanılamaz...
Kaç yıllık ?

Biraz geç cevap oldu ama, 4 senelik falan. Bu sene birkaç defa tomurcuk verdi, boyunu aşan bir çiçeği oluyor.

Petrichor12
18-05-2020, 01:08
Aloe veramı az önce toprağa aldım fotoğrafını da yüklemeye çalıştım, inşallah hayata tutunur

derin35
16-06-2020, 16:37
Buradak (http://www.agaclar.net/forum/1587777-post1059.htm)i aloe veramı suluyordum. Sürpriz yapıp tohum vermiş. Beklemiyordum. Çok sevindim.

aloe
17-06-2020, 10:08
SN derin35 maşaallah diyelim. Yalnız böceklenmiş gördüm bi zararı yok mu?
Şahsen ben böceklerden ııyyy oluyorum. Tiksinme mi ürkme mi karışık bişeyim ama çocuklarım korkuyorlar ve huylanıyorlar.

derin35
17-06-2020, 10:21
SN derin35 maşaallah diyelim. Yalnız böceklenmiş gördüm bi zararı yok mu?
Şahsen ben böceklerden ııyyy oluyorum. Tiksinme mi ürkme mi karışık bişeyim ama çocuklarım korkuyorlar ve huylanıyorlar.

Evet. Dün fotoğrafı yayınlayınca fark ettim. İlginç olan aloelerde hiç böcek bulamadım. Sadece tohum kapsüllerinde vardı. Bir saat yaprak aralarını fenerle aradım. Spreyledim. Artık yok.

Böcek tabii ki hoş değil. Bende ayy oluyorum.:( İyi ki iç mekanda değil.

Özhekim
23-07-2020, 12:40
Herkese merhabalar.
Yaklaşık 2 yıl önce bir yapı-marketten aldığım aloe veram var. İlk sene gayet iyiydi ve büyüyüp topraktan 3 yavru verdi. Yavruları ideal boya gelince ayırdım. Ana bitkim büyüyünce yapraklar gövdeye ağır geldi ve yana eğildi. Ben de çubuklarla dengelemeye çalıştım. Ayrıca en altta incelip kurumaya başlayan yaprakları da kestim. Gövdesi alttan epey açık kaldı. Bu kış ise alttan hiç yavru vermedi ama gövdeden 3 tane filiz çıktı. Uzun zamandır araştırıyorum ama sorularıma yanıt bulamadım. Umarım bilen, yanıtlayan olur.

Soru 1- Altta yapraksız kalan gövdeyi toprağın altında kalacak şekilde yerleştirmeli miyim yoksa bu haliyle bırakmalı mıyım?

Soru 2- Araştırmalarda yavruların alttan geldiği yazıyor, görsellerde de topraktan çıktığı görülüyor. Benim bitkimde gövdeden çıkan filizler yavru sayılır mı? Yani onları ayırıp başka saksıya ekmeli miyim?

Bu forumdaki tüm sayfalara baktım ama yanıt bulamadım. Gözümden kaçtıysa da af diliyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

derin35
23-07-2020, 13:04
Herkese merhabalar.
Yaklaşık 2 yıl önce bir yapı-marketten aldığım aloe veram var. İlk sene gayet iyiydi ve büyüyüp topraktan 3 yavru verdi. Yavruları ideal boya gelince ayırdım. Ana bitkim büyüyünce yapraklar gövdeye ağır geldi ve yana eğildi. Ben de çubuklarla dengelemeye çalıştım. Ayrıca en altta incelip kurumaya başlayan yaprakları da kestim. Gövdesi alttan epey açık kaldı. Bu kış ise alttan hiç yavru vermedi ama gövdeden 3 tane filiz çıktı. Uzun zamandır araştırıyorum ama sorularıma yanıt bulamadım. Umarım bilen, yanıtlayan olur.

Soru 1- Altta yapraksız kalan gövdeyi toprağın altında kalacak şekilde yerleştirmeli miyim yoksa bu haliyle bırakmalı mıyım?

Soru 2- Araştırmalarda yavruların alttan geldiği yazıyor, görsellerde de topraktan çıktığı görülüyor. Benim bitkimde gövdeden çıkan filizler yavru sayılır mı? Yani onları ayırıp başka saksıya ekmeli miyim?

Bu forumdaki tüm sayfalara baktım ama yanıt bulamadım. Gözümden kaçtıysa da af diliyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Fotoğraf ekleyebilirseniz, daha sağlıklı ve faydalı cevaplar gelecektir. Görmeden yorum zor.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Özhekim
23-07-2020, 15:21
derin35 ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Fotoğraflar bu şekilde. Umarım yardımcı olur.

derin35
23-07-2020, 15:53
Bence saksısını toprakla doldurun. Yavruları ayırıp ayırmamak size kalmış. Saksıda dolgun görünüm olsun derseniz hepsi bir arada durabilir. Yavruları ayrı saksıya da ayırabilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize bağlı.

Gövdeden yavrulaması değişik geldi bana. Benim aloeler hep toprak altı köklerden yavru verir. Topraktan hafif çekince pıt diye köküyle gelir. Sizin kırarak ayırmanız gerek. Gerçekten ilginç.

Kolay gelsin.

derin35
23-07-2020, 15:58
İlk fotoğrafınızdaki yavrularda gövdeden mi geldi? Köksüz mü ektiniz?

Özhekim
23-07-2020, 16:15
İlk fotoğraftaki yavrular toprağın altından geldi. Onlardan sonra gelenler hep gövdeden. Toplam 3 tane topraktan, 3 tane de gövdeden gelen yavru oldu. Başka yavru çıkmadı. Evde direkt güneş almayan ama oldukça aydınlık olan bir odadalar. Toprak kurudukça su veriyorum. Demek ilginç bir durum olduğu için bulamamışım hiç internette :)
Yavruları ayırmak hem ana bitki hem de yavrular için faydalı olacaksa ayırmak isterim.

derin35
23-07-2020, 16:25
İlk fotoğraftaki yavrular toprağın altından geldi. Onlardan sonra gelenler hep gövdeden. Toplam 3 tane topraktan, 3 tane de gövdeden gelen yavru oldu. Başka yavru çıkmadı. Evde direkt güneş almayan ama oldukça aydınlık olan bir odadalar. Toprak kurudukça su veriyorum. Demek ilginç bir durum olduğu için bulamamışım hiç internette :)
Yavruları ayırmak hem ana bitki hem de yavrular için faydalı olacaksa ayırmak isterim.

Ayıracağınız yavrular köksüz tutar mı onu bilemedim. Ben hiç köksüz ayırmadım ki. :(

Özhekim
23-07-2020, 17:13
O zaman belki de en iyisi yavrulardan birini ayırıp denemek olacak. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

derin35
23-07-2020, 17:53
Rica ederim. Kolay gelsin.;)

E..nihal
12-10-2020, 21:03
Uzun zamandır aloeveram var, sürekli ortasından yeni yaprak veriyor ama alt yaprakları zaman geçtikçe kuruyup ölüyor , böylece hep ayni boyda.neyi yanlış yapıyorum? Büyük olanım saksisinda ufak bir yeni üç vermiş yavru gibi ama oda uzamıyor 1 cm de kaldi uzun zamandır. Acaba ek besin mi vermem gerek ?

derin35
13-10-2020, 10:10
Uzun zamandır aloeveram var, sürekli ortasından yeni yaprak veriyor ama alt yaprakları zaman geçtikçe kuruyup ölüyor , böylece hep ayni boyda.neyi yanlış yapıyorum? Büyük olanım saksisinda ufak bir yeni üç vermiş yavru gibi ama oda uzamıyor 1 cm de kaldi uzun zamandır. Acaba ek besin mi vermem gerek ?

Toprağı besleyici mi? Kaç yıldır aynı saksıda? Yeterli ışık alıyor mu?
Siz gerekli bilgileri verin, hatta mümkünse fotoğraf paylaşın ki; sağlıklı yorumlar gelsin.

E..nihal
15-10-2020, 22:12
Toprağı besleyici mi? Kaç yıldır aynı saksıda? Yeterli ışık alıyor mu?
Siz gerekli bilgileri verin, hatta mümkünse fotoğraf paylaşın ki; sağlıklı yorumlar gelsin.

Toprağı torf ile karışıktı ama çok verimli olduğunu düşünmüyorum.ortalama 1 yıldır aynı saksıdalar,direk güneş degil ama ışık aliyor,büyük olan güneşe yakındı sinra rengi soldu, gölgeye aldim düzeldi.
Fotolari ekledim. Teşekkürler

derin35
16-10-2020, 11:55
Sn. E..nihal, aloelerinizi ev içinde bakıyorsanız, biraz cılız kalmaları normal. Yine de yavru bile vermiş. Hızlı büyümesini istiyorsanız, sıvı bitki besini verebilirsiniz.

Benim aloe veram kuzey cephe pencere önünde, büyümesini durduramıyorum. Herhangi bir gübre vs. kullanmıyorum. İlk aldığımda evde tuttum, çok gelişmedi. Balkona koydum yaprakları güneşten kahverengi oldu. Ne zaman pencere önüne aldım. O zaman coştu. Kendi deneyimime dayanarak aloeler dışarıyı seviyor diyebilirim.

kitapkurdu
25-11-2020, 21:40
Merhaba, sizlere yine bir sorum olacak. Sürekli soran taraf olmak rahatsız ediyor artık beni ama inşallah ben de tecrübe edindikçe yardımcı olurum bir gün :)

Arkadaşlar resimde gördüğünüz aloe veram iyi durumdaydı bir akrabadan geldi bana. Ama 2 yaprağı düzleşmeye kötüleşmeye başladı. Suyu mu fazla geldi acaba? Bir de yerim çok dar başka çiçekler önünü kapatıyor karanlıkta mı kaldı acaba? 2 büyük kökten biri sallanıyor dışarda gibi duruyor.

Bir de kökleri ayırsam mı yapabilir miyim bilmiyorum veya gerekli mi? 2 büyük kökü tek saksıya diksem olur mu?

Dibi delik saksı alacağım değiştirirken. Şimdiden teşekkürler.

aloe
26-11-2020, 22:54
Merhaba, sizlere yine bir sorum olacak. Sürekli soran taraf olmak rahatsız ediyor artık beni ama inşallah ben de tecrübe edindikçe yardımcı olurum bir gün :)

Arkadaşlar resimde gördüğünüz aloe veram iyi durumdaydı bir akrabadan geldi bana. Ama 2 yaprağı düzleşmeye kötüleşmeye başladı. Suyu mu fazla geldi acaba? Bir de yerim çok dar başka çiçekler önünü kapatıyor karanlıkta mı kaldı acaba? 2 büyük kökten biri sallanıyor dışarda gibi duruyor.

Bir de kökleri ayırsam mı yapabilir miyim bilmiyorum veya gerekli mi? 2 büyük kökü tek saksıya diksem olur mu?

Dibi delik saksı alacağım değiştirirken. Şimdiden teşekkürler.

Bütün sorularınıza EVET diyorum ve ekliyorum
1- O dibi delik saksıyı acilen alıp saksısını değiştirin.
2- Madem büyük kök 2 ayrı saksıya almanızı tavsiye ederim. Ayrıca evet yapabilirsiniz neden yapamıcanız ki? Sadece nazik davranın yeter.
3-Değiştirirken köklerde çürüme var mı diye kontrol edin. Varsa çürükleri temizleyip 1..2 gün dışarda bekletip tarçına buladıktan sonra ekin.
Son olarak toprağı epeyce kuruyunca sulayın.
DİP NOT: saksıda 4 kök gördüm ben. En büyük olanı ayrı diğerlerini bir saksı yapabilirsiniz.

kitapkurdu
28-11-2020, 16:52
Bütün sorularınıza EVET diyorum ve ekliyorum
1- O dibi delik saksıyı acilen alıp saksısını değiştirin.
2- Madem büyük kök 2 ayrı saksıya almanızı tavsiye ederim. Ayrıca evet yapabilirsiniz neden yapamıcanız ki? Sadece nazik davranın yeter.
3-Değiştirirken köklerde çürüme var mı diye kontrol edin. Varsa çürükleri temizleyip 1..2 gün dışarda bekletip tarçına buladıktan sonra ekin.
Son olarak toprağı epeyce kuruyunca sulayın.
DİP NOT: saksıda 4 kök gördüm ben. En büyük olanı ayrı diğerlerini bir saksı yapabilirsiniz.

Evet bugün yaptım inşallah yanlış birşey yapmamışımdır. Köklerde çürük yok gibiydi. 2 saksı yaptım tabi ki dibi delik saksılar. Çok teşekkürler cevabınız için.

Yer için de acaba camın mermerine koysam mı bilemedim. Evim güney cephe. Ama kış malum petekler yanıyor. Camın mermerinin altı petek. Yerim olsa çok daha fazla çiçek istiyorum ama maalesef

aloe
11-12-2020, 16:28
Evet bugün yaptım inşallah yanlış birşey yapmamışımdır. Köklerde çürük yok gibiydi. 2 saksı yaptım tabi ki dibi delik saksılar. Çok teşekkürler cevabınız için.

Yer için de acaba camın mermerine koysam mı bilemedim. Evim güney cephe. Ama kış malum petekler yanıyor. Camın mermerinin altı petek. Yerim olsa çok daha fazla çiçek istiyorum ama maalesef

Kusura bakmayın yeni gördüm. Aloeyi nereye koydunuz ve şu anda durumu nasıl?

gardenya7
14-12-2020, 10:49
Kusura bakmayın yeni gördüm. Aloeyi nereye koydunuz ve şu anda durumu nasıl?

Merhaba cumartesi günü satın almış olduğum fidan şeklindeki aloe veraları bölerek farklı saksılara ektim. ofiste kaloriferli odada pencereye yakın sadece gün ışığı alıyor. sulamayı nasıl yapmalıyım ? Durumları iyi mi sizce, kesik yapraklı olanların uçları sarıydı oralarını makasla kestim sağlıklı uzaması için. Bahçe toprağına ektim. Aşağı doğru sarkık olan kısmı kesmeli miyim sizce pek sağlıklı gözükmüyor. Mesajımı cevaplarsanız sevinirim :rolleyes:

aloe
15-12-2020, 09:37
Merhaba cumartesi günü satın almış olduğum fidan şeklindeki aloe veraları bölerek farklı saksılara ektim. ofiste kaloriferli odada pencereye yakın sadece gün ışığı alıyor. sulamayı nasıl yapmalıyım ? Durumları iyi mi sizce, kesik yapraklı olanların uçları sarıydı oralarını makasla kestim sağlıklı uzaması için. Bahçe toprağına ektim. Aşağı doğru sarkık olan kısmı kesmeli miyim sizce pek sağlıklı gözükmüyor. Mesajımı cevaplarsanız sevinirim :rolleyes:

İyi günler. Toprak iyice kurudukça sulayın. Sarkan kısmı kesip kesmemek tamamen tercih meselesi çiçek açısından çok sorun olmaz.

Gzm.
23-01-2021, 21:25
Güler hanım merhaba benim aleo veram ama kökünde çürüme olmuş kök kısmını kestim yapraklarında hiç bir sorun yok nasıl köklendirebilirm yardımcı olur musunuz?

Güler
24-01-2021, 05:43
Güler hanım merhaba benim aleo veram ama kökünde çürüme olmuş kök kısmını kestim yapraklarında hiç bir sorun yok nasıl köklendirebilirm yardımcı olur musunuz?

Kök kısmını kestim demekle neyi kastettiniz anlamadım, bitki şimdi köksüz mü?
Köksüz bitkinin yaprakları nasıl güzel olabilir ki.

Mayıs ayı içinde bana tekrar yazın bitki sağlamsa sorun yok ama öldü ise size bir kök göndermeye gayret ederim.

Pumpking
24-01-2021, 13:21
Uzun bir saksıda fazlaca dallı olan aleoveram bir de orta boy bir saksıda 2 kök olan aloeveram var .Uzun saksıda olanı daha önce pencere önüne koymuştuk ama her zamanki gibi sararmıştı sonra onu uzak bir yere koyduk.Şimdi düzeldi ama yeterince yeşil değil.Ve yaprakları yumuşayabiliyor arada.Sulamaya dikkat ediyotum olsukça az su veriyorum ama saksının olduğu yer sıcak oluyor sanırım.Bir de toprağı sade bahçe toprağı pek yumuşak değil.Buna karşın ikinci saksıdakiler daha soğuk bir ortamda ve yemyeşil, sizce sararan saksıyı da onun yanına mı almalıyım?

Mesut Temiz
24-01-2021, 15:32
Uzun bir saksıda fazlaca dallı olan aleoveram bir de orta boy bir saksıda 2 kök olan aloeveram var .Uzun saksıda olanı daha önce pencere önüne koymuştuk ama her zamanki gibi sararmıştı sonra onu uzak bir yere koyduk.Şimdi düzeldi ama yeterince yeşil değil.Ve yaprakları yumuşayabiliyor arada.Sulamaya dikkat ediyotum olsukça az su veriyorum ama saksının olduğu yer sıcak oluyor sanırım.Bir de toprağı sade bahçe toprağı pek yumuşak değil.Buna karşın ikinci saksıdakiler daha soğuk bir ortamda ve yemyeşil, sizce sararan saksıyı da onun yanına mı almalıyım?

Aloe vera'lar çok yoğun güneş ışığında kararıyor, inceliyor ya da yanabiliyor, yani çok yoğun güneşi sevmiyor... Ancak kışın güneşin iyice azalmasından da zarar görüyor, yaprakları rengini kaybediyor, cılız ve güçsüz büyüyor... Benim kendi uygulamam ve önerim, yazın uzun süreli yoğun ve doğrudan güneş ışığından korumak, kışın güneş ışığı yoğunluğunun az ve gündüz süresinin kısa olduğu dönemde ise (bitkiyi dondurmadan) mümkün olduğunca güneş ışığı almasını sağlamak...

Pumpking
25-01-2021, 11:53
Aloe vera'lar çok yoğun güneş ışığında kararıyor, inceliyor ya da yanabiliyor, yani çok yoğun güneşi sevmiyor... Ancak kışın güneşin iyice azalmasından da zarar görüyor, yaprakları rengini kaybediyor, cılız ve güçsüz büyüyor... Benim kendi uygulamam ve önerim, yazın uzun süreli yoğun ve doğrudan güneş ışığından korumak, kışın güneş ışığı yoğunluğunun az ve gündüz süresinin kısa olduğu dönemde ise (bitkiyi dondurmadan) mümkün olduğunca güneş ışığı almasını sağlamak...

Şimdi pencere önüne koyacağım ama biliyorum ki yine yanacaklar.Ama şöyle bir şey olmaya başladı. Saksı pencerenin 4-5 metre uzağında ama 45dk kadar sabahları güneş alıyor. Biraz rengi gelmeye başladı sanki. Tavsiyeniz için çok teşekkürler.

aykut gkbyrk
04-02-2021, 13:10
1 ay önce aldığım aloe bitkim yaprak diplerinden kopmaya devrilmeye başladı. Köklerinde mi acaba bir sorun var? Alır almaz kaktüs toprağına geçirmiştim ve 10 gün önce suladım en son

Mesut Temiz
04-02-2021, 14:52
1 ay önce aldığım aloe bitkim yaprak diplerinden kopmaya devrilmeye başladı. Köklerinde mi acaba bir sorun var? Alır almaz kaktüs toprağına geçirmiştim ve 10 gün önce suladım en son

Maalesef resimden görebildiğim kadarıyla bitkinizin gövdesi çürümüş... Yani maalesef bitkiniz ölmüş görünüyor...
Soğuk ve nemli mevsimde edindiğiniz sukulentlerde saksı/toprak değiştirme türü işlemleri yapmamanızı öneririm... Bitkiye mümkün olduğunca nemi düşük, ılık ve aydınlık bir ortam sağlayıp, gerekiyorsa saksı/toprak değiştirme işlemlerini yaz başına bırakmanızı öneririm...

aykut gkbyrk
12-02-2021, 21:30
İyi akşamlar. 10 gün önce aldığım aloe veramı kendi saksısından hiç çıkarmadım ve sadece bir kere çok az suladım. 10 gün içinde git gide ana gövdesi yatmaya başladı. Toprağına ilkbahara kadar dokunmak istemiyorum. Sulamayı da kurudukça yaklaşık 2 haftada bir gibi bir periyotla yapayım diyorum. Evde salonda duruyor. Cama 2 metre mesafede ışık alıyor. Sıkı olmayan bir lastikle tutturup düz bir yüzeye fotoğraflardaki gibi yaslasam bir zararı olur mu?önerileriniz neler olur?

aloe
02-03-2021, 09:29
İyi günler. Güler abladan aldığım aloe veram bir türlü kendine gelemiyordu ( ben bakım konusunda epey acemiydim ) geçen kışı açık balkonda geçirdi ama malum kış olmadıydı. Bu senede dışarda duruyordu ki yaprak uçlarına don vurduğunu farkettim. İçeri aldım yaprakları budadım. Zaten kendisiyle bir türlü anlaşamadıydık. Ya herru ya merru bişeyler yapıcaz senle dedim. Budamayı yaptım ki son aşamada ne göreyim yavru vermiş��. 4..5 gün İçerde ısıtılmayan odada kaldı. Hava düzelince dedimki kendime bu dışardayken yavruladı ve yaz kış hep dışardaydı yine koydum dışarı. Ama havalar yine bozuyor soğuk olcakmış epey, aklım yavrumda. O zarar görmesin diye ne yapmalıyım. Bu arada ana yapraklar hâlâ jelsiz��
Not: resimleri tlf yükledim. Düzeltmeyi yapamıyorum

Mesut Temiz
06-03-2021, 08:43
İyi günler. Güler abladan aldığım aloe veram bir türlü kendine gelemiyordu ( ben bakım konusunda epey acemiydim ) geçen kışı açık balkonda geçirdi ama malum kış olmadıydı. Bu senede dışarda duruyordu ki yaprak uçlarına don vurduğunu farkettim. İçeri aldım yaprakları budadım. Zaten kendisiyle bir türlü anlaşamadıydık. Ya herru ya merru bişeyler yapıcaz senle dedim. Budamayı yaptım ki son aşamada ne göreyim yavru vermiş��. 4..5 gün İçerde ısıtılmayan odada kaldı. Hava düzelince dedimki kendime bu dışardayken yavruladı ve yaz kış hep dışardaydı yine koydum dışarı. Ama havalar yine bozuyor soğuk olcakmış epey, aklım yavrumda. O zarar görmesin diye ne yapmalıyım. Bu arada ana yapraklar hâlâ jelsiz��
Not: resimleri tlf yükledim. Düzeltmeyi yapamıyorum

Aloe vera'ları İstanbul kışında mutlaka içeri almak gerekiyor. Bitki tamamen donmadığı için bence çok şanslısınız (Aslında donmamasına da şaşırdım, umarım kök ve gövdesi zarar görmemiştir)... Aloe vera sıcak ve mümkün olduğunca az nemli bir ortam, orta yoğunlukta güneş ışığı, geçirgen bir toprak/salsı ve az sulama istiyor... Bu şartları sağlamaya devam ettiğinizde mutlaka bir süre sonra hem yavru verecek hem sağlıklı kalın yapraklar üretecektir... Elinizdeki aloe vera kültivarı da gerçekten çok kaliteli, güzel bir kültivar, çiçekçilerde ve yapı marketlerde falan satılanlardan çok daha iri ve güzel görünümlü... Güler Hanım çok sağolsun bana da göndermişti birkaç yıl evvel...

Soğuklar geçince yavaş yavaş güneşe alıştırıp balkona çıkarırsanız yaz sonuna kadar oldukça gösterişli, heybetli bir bitkiye dönüşecektir... Bol şans diliyorum...

Batuhan Yılmaz
07-03-2021, 20:10
Herkese iyi akşamlar sevgili forum üyeleri. Başım şu ara Aleo veram ile dertte kendisinin maşallahı var neredeyse 7-8 yaşında kendisini ilk bulduğumda 5 cm lik bir yavruydu ve biri üstüne basmıştı yaşamaz ama deneyelim umuduyla diktim ama kendisi bir deve dönüştü. Hiç kozmetik amaçla kullanmadım alt yapraklar kurudukça kopardım ve sonuç olarak 30-40 cm uzunluğunda kel bir boyun oluştu ve kafasını tartamıyor havai köklendirme ile köklenir mi acaba? Menekşelerde uygulanan gençleştirme uygulaması Aleo veralarda işe yarar mı acaba kaybetmekte istemiyorum. :(

aloe
08-03-2021, 14:27
Aloe vera'ları İstanbul kışında mutlaka içeri almak gerekiyor. Bitki tamamen donmadığı için bence çok şanslısınız (Aslında donmamasına da şaşırdım, umarım kök ve gövdesi zarar görmemiştir)... Aloe vera sıcak ve mümkün olduğunca az nemli bir ortam, orta yoğunlukta güneş ışığı, geçirgen bir toprak/salsı ve az sulama istiyor... Bu şartları sağlamaya devam ettiğinizde mutlaka bir süre sonra hem yavru verecek hem sağlıklı kalın yapraklar üretecektir... Elinizdeki aloe vera kültivarı da gerçekten çok kaliteli, güzel bir kültivar, çiçekçilerde ve yapı marketlerde falan satılanlardan çok daha iri ve güzel görünümlü... Güler Hanım çok sağolsun bana da göndermişti birkaç yıl evvel...

Soğuklar geçince yavaş yavaş güneşe alıştırıp balkona çıkarırsanız yaz sonuna kadar oldukça gösterişli, heybetli bir bitkiye dönüşecektir... Bol şans diliyorum...

Teşekkür ederim Mesut bey. Bende içim elvermedi içeri almıştım neyseki. Anayla uyumu yakalayamadım ama bebişle iyi gideriz inşallah. Umarım annede dediğiniz gibi toparlanır. Henüz net bi gelişim göstermesede anaçtan vazgeçmedim galiba o da bana yavruyla karşılık verdi. Uzun lafın kısası o beni bırakmadıkça bende ondan vazgeçmeyeceğim.

aloe
08-03-2021, 14:32
Herkese iyi akşamlar sevgili forum üyeleri. Başım şu ara Aleo veram ile dertte kendisinin maşallahı var neredeyse 7-8 yaşında kendisini ilk bulduğumda 5 cm lik bir yavruydu ve biri üstüne basmıştı yaşamaz ama deneyelim umuduyla diktim ama kendisi bir deve dönüştü. Hiç kozmetik amaçla kullanmadım alt yapraklar kurudukça kopardım ve sonuç olarak 30-40 cm uzunluğunda kel bir boyun oluştu ve kafasını tartamıyor havai köklendirme ile köklenir mi acaba? Menekşelerde uygulanan gençleştirme uygulaması Aleo veralarda işe yarar mı acaba kaybetmekte istemiyorum. :(

Batuhan bey aloenizin resimlerini yükler misiniz lütfen. Pek bi merak ettim. Hep beraber bi görelim.

Batuhan Yılmaz
09-03-2021, 18:30
Batuhan bey aloenizin resimlerini yükler misiniz lütfen. Pek bi merak ettim. Hep beraber bi görelim.

Merhaba Sevgili Aleo, haftasonu resimi sizlerle paylaşacağım tuhaf gelişmeler oldu Aleo Veram daha fazla dayanamayıp intahar etti :D ve tabiri caizse kelle omuzdan ayrıldı bende kabuğunu soyarken fark ettim ki köklenme yerleri var 1-2 gün kuruması için bıraktım suya veya toprağa dikeceğim direkt olararak sizlerle Cumartesi paylaşacağım görselini. Yoğun bir dönemdeyim kusuruma bakmayın.

Batuhan Yılmaz
16-03-2021, 15:27
Herkese iyi akşamlar sevgili forum üyeleri. Başım şu ara Aleo veram ile dertte kendisinin maşallahı var neredeyse 7-8 yaşında kendisini ilk bulduğumda 5 cm lik bir yavruydu ve biri üstüne basmıştı yaşamaz ama deneyelim umuduyla diktim ama kendisi bir deve dönüştü. Hiç kozmetik amaçla kullanmadım alt yapraklar kurudukça kopardım ve sonuç olarak 30-40 cm uzunluğunda kel bir boyun oluştu ve kafasını tartamıyor havai köklendirme ile köklenir mi acaba? Menekşelerde uygulanan gençleştirme uygulaması Aleo veralarda işe yarar mı acaba kaybetmekte istemiyorum. :(

https://hizliresim.com/puDESA
Sayın Aleo, bahsettiğim Aleo veram bu kestiğim üst gözdede köklenme yerlerini keşfettim 1 haftadır hiç bir bozulma yok hafif kurutup suladım kurcalamıyorum fazla bakalım görücez.

https://i.hizliresim.com/puDESA.jpg (https://hizliresim.com/puDESA)

Mesut Temiz
17-03-2021, 01:06
https://hizliresim.com/puDESA
Sayın Aleo, bahsettiğim Aleo veram bu kestiğim üst gözdede köklenme yerlerini keşfettim 1 haftadır hiç bir bozulma yok hafif kurutup suladım kurcalamıyorum fazla bakalım görücez.

https://i.hizliresim.com/puDESA.jpg (https://hizliresim.com/puDESA)

Aloe'niz kolayca köklenir Batuhan Bey... Bu şekilde kestiğim aloe vera çeliklerini birçok kez başarılı bir şekilde köklendirdim. Önemli olan kısmı, kestiğiniz çeliğin kesik yüzeyinin iyice kuruyup kabuk bağlamasını sabırla beklemek...Ondan sonra uygun bir derinlikte diktiğinizde kökleniyor... Bence sallanmasın/sarsılmasın diye yanına diktiğiniz bir çubuğa bağlayıp sabitlemeniz de iyi olur... Ayrıca, dipte kalan kısım da kesik uca yakın yerlerden yeni sürgünler vererek gelişimini sürdürüyor...

Batuhan Yılmaz
19-03-2021, 22:09
Mesut Bey cevabınız için çok teşekkür ederim iyi ki o alttaki kısmı atmamıştım bir poşete koymuştum onu tekrar dikeyim o zaman.

aykut gkbyrk
28-03-2021, 10:50
İyi günler. Aloe veramın dallarından bir tanesi ucundan kurumaya başladı. Bu neden olur? Tüm yaprak kuruyacak demek midir yoksa kurtarılır mi acaba. Aleo veramı 2 ay önce aldım. Işık alan bir noktada tutuyorum ve 3 haftada bir suluyorum. Drenaj deliklerinden alt saksıya tahliye de oluyor su. Toprağını ise henüz değiştirmedim mayıs ayını bekliyorum.

aykut gkbyrk
13-04-2021, 16:02
Aloe veramın son durumu. Lastiklerle ayakta tutuyorum yoksa devriliyorlar. Kökleri mi cılız acaba, çözemedim.

Konusuzinsan
18-04-2021, 15:47
Aloe veramın son durumu. Lastiklerle ayakta tutuyorum yoksa devriliyorlar. Kökleri mi cılız acaba, çözemedim.

Bitkiniz sağlıklı görünüyor aykut gkbyrk. Aloe vera, yapraklarında su ve özel bir jel depoladığından bitki gövdesine karşı ağırlık oluşturur ve bitkinizin devrilmesine sebep olabilir. Yaşlı ve büyük 1-2 adet yaprağı keserek bitkinizi dengeleyebilir ve kestiğiniz yaprakların içindeki jelden faydalanabilirsiniz.

aloe
20-04-2021, 16:13
Aloe veramın son durumu. Lastiklerle ayakta tutuyorum yoksa devriliyorlar. Kökleri mi cılız acaba, çözemedim.

Sayın aykut gördüğüm kadarıyla saksınızda artık küçük kalmaya başlamış. Şimdi zamanıdır, saksı değişimi yapmanızı tavsiye ederim. Hem yavru ayırması da yapabilirsin.

aykut gkbyrk
22-04-2021, 15:53
Sayın aykut gördüğüm kadarıyla saksınızda artık küçük kalmaya başlamış. Şimdi zamanıdır, saksı değişimi yapmanızı tavsiye ederim. Hem yavru ayırması da yapabilirsin.

Merhaba yanıtınız için sağolun. Toprağını da değiştireyim mi aynı zamanda ne dersiniz? Yeni kaktüs toprarğına adapte olamaz diye endişeliyim çünkü şu anki toprağında farklı bendeki kaktüs toprağı. Bendeki neredeyse kum gibi.

aras09
05-06-2021, 19:12
Merhaba,
Minicik saksıda BİM'den aldığım aloe veramı yeni saksısına koyarken dalının kırıldığını ve ucubub karardığını fark ettim. Bir tane de minik var böyle. Bunları ne yapabilirim, köklenirler mi yeniden? :(

Mesut Temiz
06-06-2021, 01:32
Merhaba,
Minicik saksıda BİM'den aldığım aloe veramı yeni saksısına koyarken dalının kırıldığını ve ucubub karardığını fark ettim. Bir tane de minik var böyle. Bunları ne yapabilirim, köklenirler mi yeniden? :(

Hayır, maalesef aloe vera'lar yaprak parçalarından çoğaltılamıyor... Belli bir büyüklüğe ulaşan aloe vera'lar yanlardan yavru veriyorlar (genellikle ana bitkinin birkaç santimetre uzağından, topraktan çıkıyor bu yavrular... Bu yavrular belli bir büyüklüğe geldiğinde de etrafındaki toprakla birlikte köklü olarak başka bir saksıya dikilerek çoğaltılıyorlar...

aras09
07-06-2021, 13:54
Hayır, maalesef aloe vera'lar yaprak parçalarından çoğaltılamıyor... Belli bir büyüklüğe ulaşan aloe vera'lar yanlardan yavru veriyorlar (genellikle ana bitkinin birkaç santimetre uzağından, topraktan çıkıyor bu yavrular... Bu yavrular belli bir büyüklüğe geldiğinde de etrafındaki toprakla birlikte köklü olarak başka bir saksıya dikilerek çoğaltılıyorlar...

O zaman ana bitkinin büyümesini bekleyeceğim. Umarım çok beklemem. :p

Peynir
10-06-2021, 12:08
Benim alloa veram rengi koyulaşmış ama güneşte yetiştirmek istiyorum yaprağı yumuşak gibi kumlu bahçe toprağına ekili torf aldım ama çok fazla saksi değişti sizce toprağına torf eklemelimiyim yoksa adapte olmasını mı bekleyeyim

Mesut Temiz
10-06-2021, 14:26
Benim alloa veram rengi koyulaşmış ama güneşte yetiştirmek istiyorum yaprağı yumuşak gibi kumlu bahçe toprağına ekili torf aldım ama çok fazla saksi değişti sizce toprağına torf eklemelimiyim yoksa adapte olmasını mı bekleyeyim

Aloe vera hassas, gevrek dokuları olan bir bitki... Çoğu kişi saksı değiştirirken kökle gövdenin birleştiği kısma zarar veriyor ve bitkinin çürümesine yol açıyor... Bence çok usta değilseniz ve çok zorunlu değilse kolay kolay saksı değiştirme işine girmeyin derim.
Aloe vera güneşe çıkarıldığında kararıyor, gölgeden birden yoğun güneşe çıkarıldığında ciddi zarar görüyor, yaprakları suyunu kaybediyor, inceliyor ve kuruyabiliyor... Şimdilik biraz daha az güneş alacağı bitr konuma koyun, rengi biraz yeşile dönüp yaprakları toparladığında yavaş yavaş daha fazla güneş alacağı şekilde konumlandırırsınız...

Emine Şahin
12-06-2021, 13:06
Selamlar 🤗
Selamlar 🤗 Mart ayında carrefour'dan aloe vera aldım o zamandan bu yana hiç yavru vermedi sadece aldığım zaman bir yavrusu vardı onun da çürüme olduğu için iki bitkinin de köklerini kesmek zorunda kaldım ve hala hiç kök ve yavru yok. Suyunu haftada bir bir çay bardağı kadar veriyorum toprağına tarçın ve yumurta kabuğu muz patates kabuğundan sıvı ve katı gübreler de ekliyorum arada sarımsaklı su da verdim. Kök vermesi için ne yapmam gerek. Yenii üye olduğumdan siteyi pek kullanmayı bilmiyorum soruma cevap bulamadım o yüzünden

Mesut Temiz
12-06-2021, 13:37
Selamlar 🤗
Selamlar 🤗 Mart ayında carrefour'dan aloe vera aldım o zamandan bu yana hiç yavru vermedi sadece aldığım zaman bir yavrusu vardı onun da çürüme olduğu için iki bitkinin de köklerini kesmek zorunda kaldım ve hala hiç kök ve yavru yok. Suyunu haftada bir bir çay bardağı kadar veriyorum toprağına tarçın ve yumurta kabuğu muz patates kabuğundan sıvı ve katı gübreler de ekliyorum arada sarımsaklı su da verdim. Kök vermesi için ne yapmam gerek. Yenii üye olduğumdan siteyi pek kullanmayı bilmiyorum soruma cevap bulamadım o yüzünden

Aloe vera çok besin ihtiyacı olan bir bitki değil... Uygun sıcaklık, aydınlık bir ortam, kumlu-alüvyonlu geçirgen bir toprak, yeterli tahliye delikleri olan bir saksı ve kurudukça yeterince sulama, bu bitkinin iyi gelişmesi için yeterli... Yaprakları 50 santim civarında uzunlukta ve oldukça kalın olan iri bir aloe vera'm var... Birkaç yıldır bende ve kendi boyutuna göre ufacık bir saksıda büyüyüp duruyor... Toprağı alüvyonlu, çok ince kumlu sarı toprak... Yazın sabah ve akşam güneşi alan açık balkonda duruyor aklıma estiğinde suluyorum, kışın neredeyse hiç sulamıyorum ve soğuktan korumak için içeri alıyorum... Şimdiye kadar hiç gübre vermedim, yumurta kabuğu koymadım, muz kabuğu vs. karıştırmadım toprağına... Daha yıllarca da bir şey eklemeye niyetim yok... Ama bir şeye dikkat ediyorum: Bitkiyi hiç sarsmıyorum, çarpmıyorum, oynatmıyorum... Çünkü bu bitkinin dokuları gevrek... Mesela bir agave gibi sert ve dayanıklı değil... Darbe alınca kırılabiliyor, yaralanabiliyor... Köklerini de hiç karıştırmıyorum... Özellikle kaktüslerle/sukulentlerle yeni ilgilenmeye başlayan arkadaşların genelde sabırsız davrandıklarını düşünüyorum, gözlemliyorum... Mesela hemen köklenip köklenmediğini merak edip kazıyorlar, çıkarıyorlar, tekrar dikiyorlar, çoğu kez gereksiz yere saksı değiştiriyorlar... Çok usta değilseniz, böyle gevrek, hassas bir bitkinin saksısını değiştirmek potansiyel bir risktir... Kendi adıma, dip kısmının kesin olarak çürüdüğünü ve bitkinin yan yattığını, düştüğünü falan görmedikçe hiçbir zaman toprağını kazıp çıkarmam... Bitki görünür biçimde çürümediyse, yana devrilmediyse, bir sorun yok demektir... Ölmüyorsa, canlı kalmaya devam ediyorsa zaten yavaş yavaş kök geliştiriyordur... Sabırlı yaklaşmak gerekli... Ona yavaş yavaş köklerini geliştirmesi için zaman vermek gerekli... Yukarıdaki temel şartları sağlıyorsanız ve bitki bitleri gibi parazitler de yoksa, ne zaman yavru vereceğine o zaten kendisi karar verecektir... Yukarıda bahsettiğim aloe vera'm kocaman olmasına ve birkaç yıldır bende olmasına rağmen daha hiç yavru vermedi... Aynı bitkiden ayrılmış çok daha küçük diğer saksıdaki aloe vera'm ise bir çok yavru verdi,ayırdım... Ama her ikisi de sağlıklı... Yavru vermedi diye büyük aloe vera'mı hiç kazmadım, hiç köklerine bakma ihtiyacı hissetmedim... Çünkü bu zorunlu değilse bitkiye zarar veren bir şey... Kılcal kökleri kopuyor, mahvoluyor gereksiz yere...

Önerim, temel bakım koşullarını sağlayıp bitkiyi kendi haline bırakmanızdır... Elinizdeki bitkiler zarar gördüyse ve kaybedecek olsanız bile, bundan sonraki denemenizde bunlara dikkat ettiğinizde çok daha başarılı sonuçlar alacağınızı söyleyebilirim... Bol şans...

Emine Şahin
12-06-2021, 14:19
Mesut bey yanıtınız için çok teşekkür ederim. Çok severek almıştım ve ilk bitkim olduğu için sanırım bu kadar üstüne titriyorum. Galiba haklısınız iyi bakayım derken bitkime zarar vermek istemem ben de yolunuzdan ilerleyeyim belki en başından yapmam gereken budur. Bit demişken geçen haftalarda toprakta çok minik bir böcek gördüm ama ne olduğunu bilmediğimden belki her toprakta olan bir şey böcektir diye kurcalamak istemedim sayısı hali fazla galiba ve toprağa dokunmadıkça var mı yok mu bilemezsiniz bile zira sadece dokununca hareket ettiklerini gördüm. Ne olabilir bit midir?

Mesut Temiz
12-06-2021, 14:50
Mesut bey yanıtınız için çok teşekkür ederim. Çok severek almıştım ve ilk bitkim olduğu için sanırım bu kadar üstüne titriyorum. Galiba haklısınız iyi bakayım derken bitkime zarar vermek istemem ben de yolunuzdan ilerleyeyim belki en başından yapmam gereken budur. Bit demişken geçen haftalarda toprakta çok minik bir böcek gördüm ama ne olduğunu bilmediğimden belki her toprakta olan bir şey böcektir diye kurcalamak istemedim sayısı hali fazla galiba ve toprağa dokunmadıkça var mı yok mu bilemezsiniz bile zira sadece dokununca hareket ettiklerini gördüm. Ne olabilir bit midir?

Toprakta, toprak faunasının bir parçası olarak irili ufaklı böcekler olur, çoğunlukla zararı yoktur, faydası vardır... Özellikle toprakta gördüğünüz minicik böceklerin varlığı normal... Sukulentler için en problemli olanlardan biri unlu/pamuklu bittir... Onu kolayca anlayabilirsiniz, bitki yüzeyinde, yaprak altlarında ve özellikle yeni sürgünlerin çıktığı bölgelerde pamuksu yapışkan topaklar oluştururlar... Sanırım sizin bitkinizde sorun bu değil, çünkü kolayca gözlemlemiş olurdunuz unlu/pamuklu bit olsa... Bol şans diliyorum...

Peynir
22-06-2021, 21:49
Aloe vera hassas, gevrek dokuları olan bir bitki... Çoğu kişi saksı değiştirirken kökle gövdenin birleştiği kısma zarar veriyor ve bitkinin çürümesine yol açıyor... Bence çok usta değilseniz ve çok zorunlu değilse kolay kolay saksı değiştirme işine girmeyin derim.
Aloe vera güneşe çıkarıldığında kararıyor, gölgeden birden yoğun güneşe çıkarıldığında ciddi zarar görüyor, yaprakları suyunu kaybediyor, inceliyor ve kuruyabiliyor... Şimdilik biraz daha az güneş alacağı bitr konuma koyun, rengi biraz yeşile dönüp yaprakları toparladığında yavaş yavaş daha fazla güneş alacağı şekilde konumlandırırsınız...

Hmm teşekkür ederim daha sağlıklı gibi şuanda

Emine Şahin
07-11-2021, 17:58
3 ay kadar önce aloe vera toprağımdan çürük kokusu yayılıyordu. Suyuna çok dikkat ettim, toprağı kupkuruydu bitkimi çıkardığımda. Baktım ki böyle bir şeyler olmuş. Umarım fotoğrafları doğru yükleyebilmişimdir. Sorunlu kısmı birkaç cm yukarısından kesip bir haftadan fazla kurumasını bekledim, tarçın sürüp tekrar toprağa ektim. Bir süre sonra etrafındaki yavruların hepsi öldü. Ölenleri ayırayım derken yine aynı hastalıktan muzdarip olduğunu gördüm. Yine aynı işlemi uyguladım kesme, kurutma falan... Hatta bu kez keserken içim el vermese de bayağı kestim, ekerken altta kalmasın diye çoğu yaprağı budadım. Sanırım kaybettim. Elimde kalan tek dalım çok kötü görünüyor. Bakmaya cesaretim yok. Çok mutsuzum.

Mesut Temiz
07-11-2021, 20:02
3 ay kadar önce aloe vera toprağımdan çürük kokusu yayılıyordu. Suyuna çok dikkat ettim, toprağı kupkuruydu bitkimi çıkardığımda. Baktım ki böyle bir şeyler olmuş. Umarım fotoğrafları doğru yükleyebilmişimdir. Sorunlu kısmı birkaç cm yukarısından kesip bir haftadan fazla kurumasını bekledim, tarçın sürüp tekrar toprağa ektim. Bir süre sonra etrafındaki yavruların hepsi öldü. Ölenleri ayırayım derken yine aynı hastalıktan muzdarip olduğunu gördüm. Yine aynı işlemi uyguladım kesme, kurutma falan... Hatta bu kez keserken içim el vermese de bayağı kestim, ekerken altta kalmasın diye çoğu yaprağı budadım. Sanırım kaybettim. Elimde kalan tek dalım çok kötü görünüyor. Bakmaya cesaretim yok. Çok mutsuzum.

Emine Hanım, ikinci resimdeki bitkinizle benzer durumda birçok aloe vera'yı uyguladığınız yöntemle kurtardım ve köklendiler... Yani umutsuz olmayın bence; tutma, köklenme ihtimali hiç az değil... Bazen de olmayabiliyor, yeni bir bitkiyle daha dikkatli bir şekilde yeniden yetiştirmeye başlıyoruz...
Bitkiniz muhtemelen uzun bir süre önce kök çürümesine maruz kaldı, ama susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğu için üst kısmı canlılığını muhafaza ediyordu... Aloe vera hakikaten az su isteyen bir bitki... Biraz fazla su kök çürümesi yapabiliyor... Umarım bitkiniz kurtulur, bol şans diliyorum...

Mesut Temiz
25-06-2022, 19:10
aloe cinsinden bir tür olan aloe aristata'm bu yıl ilk kez çiçek açtı... aloe vera'nın çiçeklerine oldukça benziyor, ama aloe variegata'nın çiçeklerine daha da çok benziyor...

karlikayin
03-05-2025, 23:52
Yararlı olabilir arkadaşlar.

Aloe Veranın Faydaları ve Zararları

Kaynak Linki : https://asklepiosasor.com/aloe-veranin-faydalari-ve-zararlari/