PDA

View Full Version : Aloe vera (Sarısabır)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5

cherry
19-01-2013, 09:39
Sayın Güler, maalesef balkonum açık. Salonda bakıyorum çiçeklerime. Tüm gün ışık alıyor. Ama akşam biraz daha kötü gördüm aloe veramı :( Sabah işe çıkarken ve akşam eve geldiğim gibi ilk işim onu kontrol etmek. Bakalım kısmet. Diğerinin de yaprak uçlarında kurumalar var ama renk değişikliği falan yok. Çok istedim ya o yüzden böyle oldu sanırım. Suyu kestim. Dediğiniz gibi bir aya yakın su vermeyeceğim. İnşallah düzelirler...

Güler
19-01-2013, 13:53
Üzülmeyin, çürürse yenisini gönderirim. Dediğim gibi unutun onu, toprağı çatlayacak kadar kurusun.

Hem belki bir Edirne gezisi düşünüyoruz, bakarsınız size elden de getirebilirim. ;)

züleyha
19-01-2013, 19:52
Güler ablacigim bak bakalım fotograftakini tanıyabilecek mısın? Manyas'a geldiğimizde verdigin aloe vera :). Yalnız şimdi ufak bir sorunumuz var. Kişi balkonda geçirebileceğini düşünerek içeri almamıştım ama bugun itibariyle yaprak uçlarında porsumeler olmuş. Diplerde şimdilik bir sıkıntı yok ama acaba bu haliyle bitki tamamen ölür mü? Valla stres oldum o kadar da sarıp sarmalamistim.

züleyha
19-01-2013, 19:54
Bir diğer fotografı...

züleyha
19-01-2013, 19:56
Son...

selenn
21-01-2013, 10:06
Sevgili züleyha, balkonda kaldığı için soğuktan etkilenmiş Aloe veranız. Yaprak uçlarındaki siyahlık, pörsüme bundan kaynaklanıyor.

İçeri aldığınız iyi olmuş. Uzun bir müddet sulamadan, içeride bir köşede bırakın hatta unutun saksıyı. Ölen yaprakları temizledikten sonra eğer kökü sağlam ise yeni yaprak vermeye başlayacaktır. Umarım kurtulur.

züleyha
21-01-2013, 15:55
Teşekkur ederim sevgili selenn,

Pekibirküçük sorun daha :) Bu yaprakların yumuşayan bölümlerini kessem, yaprakların diğer kısımlarını kurtarmış olurmuyum? Yoksa dibinden mi kesmeliyim?

selenn
22-01-2013, 09:15
Sevgili züleyha,yaprakların bozuk olan kısımlarının daha alt tarafından kesin. Fakat en dış yapraklarda eğer yumuşama bütün yaprakta varsa köke yakın olan kısmından, dibinden kesebilirsiniz. Ya da tamamen bırakın zaten zamanla kendisi kurumaya başlayacaktır, sonra temizlersiniz.

Denizardacan
22-01-2013, 11:51
Sn Züleyha, bence de tamamen bırakın zamanla kendisi kuruyup düşecektir.
Bitkide ya da yapraklarında hastalık olma durumu müstesna, sararan, dekoratif görünmeyen, ucu kuruyan yapraklara DOKUNMAMAK gerektiğini, bitkinin kökler vasıtasıyla yapraklarda biriktirdiği çok değerli minerallerin yine kuruyan yapraktan ana bitki tarafından tamamen çekilmesine izin vermek gerektiğini biliyorum.
Şahsen yıllardır kurumadıkça hiçbir yaprağa dokunmadığım gibi, bazen tam kurumadan kazara el değmesiyle düşen yapraklara da içim cız ediyor.

Aloe vera kuvvetli bir bitkidir toparlar kendini üzülmeyin, hatta bu bahar ölümle yüz yüze geldiği için çok sayıda da sürgün vereceğinden eminim.
Sevgiler.;)

cherry
25-01-2013, 09:33
Eh daha tam müjde sayılmaz ama aloe veram sanki biraz toparlandı eskisi kadar kahverengi değil yapraklar yeşile doğru ilerliyor sanırım :)

ayşeakman
29-01-2013, 23:28
İyi akşamlar.Çiçeğimin resimlerini çektim yapraklarının uclarının suyu kayboldu:( Birde yapraklar siyah nokta nokta birşeyler çıkmaya başladı ne yapmam lazım?

emrebakan
31-01-2013, 09:52
Merhaba Ayşe hanım,
İşlerimin yoğunluğundan epeydir yazamıyorum. Bende de bir kaç kök var. Bir de hala yaşayan bir anaç var. Güler hanım sağ olsun :p Benim gördüğüm kadarıyla saksınızda iki kök var. Benim nacizane fikrimce onları ayırmalısınız. Daha sağlıklı olur, yeterince büyümüşer bir arada yaşamak için. Bir de yer değiştirip deneyebilirsiniz. Ama gördüğüm kadarıyla bitkiniz çok da sağlıksız görünmüyor. Aloe vera çok da arsızdır zaten kolay kolay ölmez merak etmeyin. En azından bendekiler öyleler. Bir de tabi burada çokça söylendiği gibi toprağı kuruyana kadar da sulamayın. Gerçi öyle yapmışsınız gibi bir görüntü yok. Çünkü çok sulandığı durumlarda yapraklar kahverengiye dönüyorlar. Sevgiler.

Güler
31-01-2013, 10:18
Oooo ne güzel emrebakan da yeniden aramıza katılmış. Anaç veran iyiymiş, ne güzel. Çok yavru verdi mi?

Bir tane daha öyle anaç var elimde ama senin gibi değer verecek, bakacak birini bulmak gerekir. ;)

emrebakan
01-02-2013, 11:03
Merhaba Güler hanım,
Sizinle tekrar burada mesajlaşmak benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Sizin anaç 40'tan fazla yavru verdi. Çoğunu dağıttım. Hatta torunları oldu :) Bir yavrusu 1,5 yaşına giriyor. Boyu 35 cm kadar oldu. Şu anda arkadaşımın dükkanında durduğundan fotoğrafını gönderemiyorum ama yarın uğrarsam çekebilirim.
Diğer anaç için arkadaşlarıma bir sorarım ama ona sizin gibi özenle bakacak potansiyelde birisini malesef göremiyorum etrafımda. Beni ikna eden olursa size yazarım :)

ayşeakman
01-02-2013, 23:26
Peki yapraklarında siyah siyah karartılar olmaya başladı onu nasıl yok edebilirim.

Merhaba Ayşe hanım,
İşlerimin yoğunluğundan epeydir yazamıyorum. Bende de bir kaç kök var. Bir de hala yaşayan bir anaç var. Güler hanım sağ olsun :p Benim gördüğüm kadarıyla saksınızda iki kök var. Benim nacizane fikrimce onları ayırmalısınız. Daha sağlıklı olur, yeterince büyümüşer bir arada yaşamak için. Bir de yer değiştirip deneyebilirsiniz. Ama gördüğüm kadarıyla bitkiniz çok da sağlıksız görünmüyor. Aloe vera çok da arsızdır zaten kolay kolay ölmez merak etmeyin. En azından bendekiler öyleler. Bir de tabi burada çokça söylendiği gibi toprağı kuruyana kadar da sulamayın. Gerçi öyle yapmışsınız gibi bir görüntü yok. Çünkü çok sulandığı durumlarda yapraklar kahverengiye dönüyorlar. Sevgiler.

Muhsin Hanif
26-02-2013, 03:09
Çiçeğini ilk defa göreceğim :cool: .

Güler hanımın daha önce bir mesajda uyardığı gibi, kurumaya başlayınca en dipten keseceğim.

hberbul
26-02-2013, 15:52
Geçen yıl kasım ayında aldığım aloe veram yazın sıcaklardan kavruldu bikaç dal kalmıştı budadım,kışın toparlandı.

Birkaç dalını da kesip krem olarak kullandım.

Merak ettiğim bu kadar büyümesine rağmen neden hiç yavru vermedi?

Güler
26-02-2013, 17:38
Suyunu biraz kesin, canı sıkılıp çoğalmaya başlasın. ;)

beyz66
26-02-2013, 18:23
En gıCık olduğum şeyde dallarının ayrılması toplu durması için Sayın Hberdul gibi iple bağladım.Başka bir yolu yokmudur ?

Güler
26-02-2013, 18:45
En gıCık olduğum şeyde dallarının ayrılması toplu durması için Sayın Hberdul gibi iple bağladım.Başka bir yolu yokmudur ?

Çok boya gidince biraz yayılıyorlar, kurdele gibi birşey ile bağlamak iyi oluyor. Görüntüsü hoşunuza gitmiyorsa Bauhaus'da yeşik yeşil çemberler satılıyor, bunların içinden de geçirebilirsiniz.

hscorpions
05-03-2013, 14:18
İsminin sitenizden Aloe Vera olduğunu öğrendiğim çiçeğim uzun zamandır benimle ama 1 haftadır yapraklı çürüyormuş gibi, sorunun ne olduğunu biliyorsanız yardımcı olur musunuz? (Bir ara pencere kenarına almıştım etkisi olur mu?)

sla
10-03-2013, 19:17
Aloe vera toprağı ile ilgili bir sorum olacaktı. İdeal karışım için bahçe toprağı, torf ve kum denilmiş. Bahsi geçen kum, kedi kumu mu yoksa bildiğimiz sahil kumu mu ?

selenn
10-03-2013, 20:00
Aslında önerilen kum derekumu. Kumsallardan alınan kum kullanılmaz çünkü denizsuyundan dolayı tuzlu. Derekumu bulamam derseniz akvaryumlarda kullanılan en ince yapılı taşları kullanabilirsiniz.

sla
10-03-2013, 21:55
Bende derekumunu bulmam zor diye düşünüyordum, akvaryum taşı benim için çözüm olacak, teşekkürler :)

kimyager147
14-03-2013, 11:06
benim aleo veram bu hale geldi bir gecede anlamadım.

selenn
14-03-2013, 11:11
İsminin sitenizden Aloe Vera olduğunu öğrendiğim çiçeğim uzun zamandır benimle ama 1 haftadır yapraklı çürüyormuş gibi, sorunun ne olduğunu biliyorsanız yardımcı olur musunuz? (Bir ara pencere kenarına almıştım etkisi olur mu?)

Sanırım yetersiz ışık alıyor çünkü yaprak araları bayağı uzamış. Daha aydınlık bir mekana almanızda fayda var.

ozgunce
14-03-2013, 14:38
Sanırım yetersiz ışık alıyor çünkü yaprak araları bayağı uzamış. Daha aydınlık bir mekana almanızda fayda var.

Merhaba Selen Hanım
Yaklaşık 2 seneden beri benimle olan bir aloe veram var aldığımda yeni çiçek açmış ve çok köklü çok yavrusu olan bir bitkiyi zaman içinde saksısını değiştirip daha rahat olacağı küp tarzı bir saksıya ektim ve yavrularını kökten ayırıp dağıttım bugün sonuç olarak gözünün içine bakmama rağmen tek anaç kök ve iki adette yavru kök kaldı ve yavrularını sanki istemezmişçesine köklerinden söktü onları başka saksılara dikersek yaşatmaya çalışıyorum ve anlayacağınız hepsi sağlıksız ne yapabilirim yardımlarınızı rica ediyorum

selenn
14-03-2013, 15:12
Bu başlıktaki yazışmalarda bakımla ilgili ayrıntılı bilgiler yeralıyor, başlığı okudunuz mu? Yavrular ayrı saksılarda da büyür, bunda bir sakınca yok. Fazla sulamamaya, aydınlık bir yerde saksıları konumlandırmaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca dediğim gibi başlıktaki yazışmaları ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye ederim.

chevalier
17-03-2013, 10:58
Merhabalar , evimizde aloe vera yetiştiriyoruz. yara cilt kurulugu kaşıntı gibi durumlarda jelini cıkarıp sürüyoruz. ayrıca artan jeli de güzelce sarıp diğer gün dolapta kullanılmak üzere saklıyoruz. Her şey yolundaydı. 2 gün once hemen hemen tüm saksılara salgın türü bişey bulaştı.

chevalier
17-03-2013, 10:59
Benekli lekeli yerleri kestik daha fazla ilerlemesin diye :

379724

379725

379726

kestiğimiz yapraklar :

379727

379728

Hem saksılarımı gösterip tanıtayım hem de son 2 fotografta durumu ifade etme açısında bol gorselli olmasına dikkat ettim :)

karşı karşıya oldugumuz bu durum hakkında bilgisi olan var mı? yardımlarınızı bekliyorum.

lirionomada
20-04-2013, 00:49
Kozmetik ürünlerinin içerisinde jeli kullanılan Aloe vera sevgili maki01. 495 no'lu mesajda Sayın Muhsin Hanif'in fotoğrafladığı bitki.

Kozmetik ürünlerinde kullanılan tür diye konuşulan aloe'nin hangisi olduğunu merak etmiştim, ancak alıntıladığım mesajda bahsi geçen 495 no'lu mesajı bulamadım, daha doğrusu bu başlık altında 495 no'lu mesaj diye bir mesaj göremedim. Foruma yeniyim, acaba ben mi birşeyi gözden kaçırıyorum, yoksa bu mesajlarınızdan günümüze (nisan 2013) kadar geçen sürede bu başlık altında yazılan mesajların numaralandırılmasında bir değişiklik mi oldu?

Sözü edilen, Muhsin Hanif'in fotoğrafladığı bitki hangisidir acaba? :confused:

Selamlar

Muhsin Hanif
20-04-2013, 02:22
Kozmetik ürünlerinde kullanılan tür diye konuşulan aloe'nin hangisi olduğunu merak etmiştim, ancak alıntıladığım mesajda bahsi geçen 495 no'lu mesajı bulamadım, daha doğrusu bu başlık altında 495 no'lu mesaj diye bir mesaj göremedim. Foruma yeniyim, acaba ben mi birşeyi gözden kaçırıyorum, yoksa bu mesajlarınızdan günümüze (nisan 2013) kadar geçen sürede bu başlık altında yazılan mesajların numaralandırılmasında bir değişiklik mi oldu?

Sözü edilen, Muhsin Hanif'in fotoğrafladığı bitki hangisidir acaba? :confused:

Selamlar

Sn. lirionomada merhaba,

Mesaj numaralarını ben de çözemedim ama fotoğrafın linkini buraya (http://www.agaclar.net/forum/1035796-post324.htm) veriyorum. Şu anda 324 no'lu mesaj. Tekrar hoş geldiniz.

http://www.agaclar.net/forum/1035796-post324.htm

berkay.
21-04-2013, 16:29
yavruları koparıp dikin düzenli sulayın kuru toprağa diktikten sonra altından su gelene kadar sulayın daha sonra normal sulayın yaprakları kızıllığa dönerse çok suladığınızdandır.

berkay.
23-04-2013, 19:00
benim bitkim

berkay.
23-04-2013, 19:05
çiçek açmış hali

394351

394352

394353

394354

394355

berkay.
24-04-2013, 07:19
çoğaltma yapılırken ise bitkiyi dibinden koparıp toprağa dikin. kopardığınız bitkinin kökü olsa dahi uygulayın. ilk seferde altından su gelene kadar sulayın altındaki suyu 3-4 dk sonra boşaltın. ve daha sonra normal olarak sulayın benimki kızarmıştı baktım ki parmağımı bastırsınca altından su çıktı yani çok aşırı sulamayın.
ilk resimler kızarmış hali

berkay.
24-04-2013, 07:33
az sulayınca böyle oldu

kılıçh
24-04-2013, 09:08
Sn berkay bence sizinkiler fazla güneşe maruz kalmış...:D

berkay.
24-04-2013, 11:35
hayır diğerleri de tamamen güneş gören yerdeler sudan dolayı olduğunu düşünmemin sebebi parmağımla bastırınca altından su gelmesidir.

berkay.
24-04-2013, 11:36
ayrıca güneşe koymaktan korkmayın daha iyi gelişiyorlar eğer hiç güneş görmeyen yerdelerse güneşe alıştıras alıştıra güneşe koyunuz

kılıçh
24-04-2013, 11:52
Ben aynı sulama şekliyle yeşil aloemi güneş gören yere koydum.Akşam geldiğimde kızıllaşmıştı.Eve geri alınca birkaç günde yeniden yeşillendi.Beni bu düşünceye bu olay sürükledi.Ben bir öneride bulunmuştum sadece. Fikrinizi uygulayacağım bakalım ne olacak...

berkay.
24-04-2013, 18:43
yavaş yavaş güneşe koyun pat diye koyarsanız olmaya bilir

lirionomada
26-04-2013, 12:17
Sn. lirionomada merhaba,

Mesaj numaralarını ben de çözemedim ama fotoğrafın linkini buraya (http://www.agaclar.net/forum/1035796-post324.htm) veriyorum. Şu anda 324 no'lu mesaj. Tekrar hoş geldiniz.

Sn. Muhsin Hanif cevabınız için teşekkürler, öyleyse emin oldum bendeki aloe'nin de kozmetik, vs için kullanılan aloe vera türü olduğuna. Aşağıya fotoğraflarını koydum, göreceksiniz ki pek iyi durumda değiller, üstelik aylardır böyleler.

Bu ilk iki resimdeki, anne olanı, 2006 yılında İspanya'dan beni ziyarete gelen arkadaşım bebek olarak hediye getirmişti, İstanbul'da yaşıyordum o zamanlar, çok güzel büyümüş, serpilmiş, ve onlarca da yavru vermişti hediye olarak dağıttığım. Ne olduysa Ankara'ya taşındıktan sonra oldu, sanırım taşınma esnasında kökleri yerinden oynadı, bir ara ölüyor gibiydi, sonra tekrar yeşillendi ama bir daha da eski neşesi geri gelmedi.

Onun Çanakkale'ye giden bir çok yavrusu büyüyüp yeni yavrular verdi, aşağıda ikinci fotoğraftaki de aslında onun torunu, Çanakkale'ye zamanında gönderdiklerimin çocuğu yani, ama neredeyse iki sene olacak, o da ne öldü, ne dirildi.

Benim için çok özel bir bitki bu, hem hayatımda özel bir yeri olan ve belki bir daha göremeyeceğim bir arkadaşımdan yadigar olduğu için, hem de yıllar önce sahiplendiğim ilk bitki olduğu için. Tekrar büyüyüp iyi olduğunu görmeyi çok istiyorum.

Ne yapmam gerektiğine dair fikirlerinize açığım. Şimdi ilk iş toprağını değiştirip, kum ve perlit karışımlı olarak daha küçük bir saksıya alacağım. Gelişmeleri de size buradan aktarırım.

berkay.
27-04-2013, 18:43
arkadaşlar duyduğuma göre bitkinin yapraklarından damlayan su ile yeni bir yavru oluşuyormuş bana mantıklı geliyor ve bu açan çiçek tohuma dönüşüyormu

sındırgılı
02-05-2013, 20:01
Bence cok guneste kalinca da kirmizilasiyor. Buyukadadaki bitkim kirmizilasmisti. Saksisini buyutmek icin topragi kuru ve de blok sekilde cikardim. Kum,torf karisimini ilave edip saksisini buyuttum.
Yarin, eve gidince fazla gunes gormeyen bir yere transfer edecegim.

berkay.
03-05-2013, 16:40
ben güneşte bırakıyorum yıllardır güneşte hiç kızarmadı fazla sulamadan kaynaklanıyor. bir toprağa dikmiştim kızardı toprağa bastırınca altından su aktı hemde bol miktarda diğerleriyle aynı miktarda sulayınca düzeldi yeri hala aynı yerde güneş görüyor

Angels Sour
17-05-2013, 12:55
Güneş seven dış mekanda yetişen, kumlu toprak az su seven bitki için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir ,
• Hemen saksısı değişecek.Saksı değişirken torf elle hafifçe dağıtılacak. Kökler kontrol edilip çürüme, bozulma var mı bakılacak,varsa kesilecek.Aspirinli su hazırlanıp köklere püskürtülecek , 10 dakika beklenecek, yeni toprağına dikilecek.
• Can suyu verilirken oksijenli sulu solüsyon uygulanacak.
• Bitki artık balona konacak.Bir hafta gölgede durup alıştırılacak, sonra güneşli bir yere yerleştirilecek.

Mine Pakkaner' den alıntı

Kılıç belki faydası olur

Hakkı Şen
17-05-2013, 13:13
Benim aloe (http://www.agaclar.net/forum/1128986-post1051.htm) veralar bahçe toprağında ekili ve tüm gün güneş altındalar. Mevsim değişikliği ve fazla sulama kaynaklı renk değişimleri olabiliyor.

candem
17-06-2013, 14:09
kuzenim bir yerden aloe vera edinmiş. eve getirdiğinde sağlıklıymış ama az güneş gören evinde maalesef ölüyormuş. bana getirdi dün. hemen araştırmaya koyuldum çünkü ilk aloe vera deneyimim.

ilk fırsatta mine hanımın tedavi yöntemini uygulayacağım. ama birde siz görün istedim.
hala bir şansım var mı. içinde bir yeşillik kalmış... benim hala umudum var...:rolleyes:;)

selenn
17-06-2013, 15:45
Saksı değişimi yapıldığında, çelikler toprağa alışana kadar bu renk değişimi oluyor sevgili candem. Direkt güneş altında kalmasın ve kontrollü sulayın. Çok sık su vermemeye gayret edin, toprak tamamen kurulduktan sonra sulayın. Bu başlığı incelerseniz bakımı konusunda güzel bilgilere ulaşacaksınız. Güle güle yetiştirin Aloe veranızı.

mervegkc
05-07-2013, 09:21
bunlarda benim aloe veralarım

rossg
24-07-2013, 16:24
selamlar,

Bu bitkiyi dün çiçekçiden aldım. aloe vera diye verdi satıcı. Başka türüyse bilen birisi cevaplarsa sevinirim. Bu arada aldığımda birkaç yaprağı kırıktı. Dün hava güneşliyken kökünden suladım. Bugün baktığımda kırıklar dışında sağlıklı yaprakların kahverengiye dönüştüğünü gördüm. Bitkinin yanlarında birçok yavru mevcut onlarda sorun yok. Önerileriniz var mı?

mmanager
25-07-2013, 10:11
Öncelikle Ağaçlar .net e hoşgeldiniz. Tamam doğru aloe vera cinsi ama sarısabır değil sanırım.Bu cinsten merkez parkta yüzlerce var .Aloe vera -sarısabır daha açık yeşil oluyor ve üzerinde küçük çiller olurdu.Hatta sedef hastalığına ve bir çok cilt problemlerine iyi geldiği söyleniyor.Daha önce bulunduğu yer fazla güneşli değilmiş demekki siz çok güneş alan bir yere koyunca yaprakları kahverengileşmeye başlamıştır diye düşünüyorum.Böyle devam ederse yapraklarının uçları kuruyabilir.Daha az güneş alan bir yere koymanızı tavsiye ederim.Şunu da eklemek isterim ki çiçeklerinizi kesinlikle güneş alırken sulamayın .Çünkü çiçeğin üstünde bulunan su damlacıkları mercek etkisi yaparak yaprakların yanmasına ve lekeler oluşmasına sebep olurlar....Hatta çiçeğinizde mantar yapabilir...Kolay gelsin...

Jezebel
15-08-2013, 11:40
Bahçemde Aloe vera bitkisinden 4 adet var- dev ölçülerde.
Oğlum yurtdışından bu bitkiden hazırlanmış meşrubatlat getiriyor, çok da lezzetliler.
Bu bitkiden kendi imkanlarrımızla nasıl faydalanırız merak ediyorum.
Bunu deneyen var mı:confused:

berkay.
03-09-2013, 14:08
edindiğim tecrübelere dayanarak söylüyorum aloe vera çiçek açtıktan sonra yaprakları daha büyük açılmaya başlıyor ve gövde giderek kalınlaşıyor

berkay.
04-09-2013, 13:32
bence böyle de güzel görünüyorlar sizce nasıl

ezgigül
08-09-2013, 16:46
Bir müşterimizle kurduğumuz muhabbet sonrası bana dün 2 kök aleo vera getirdi sağolsun:) Şu anda suda bekletiyorum akşam dikme niyetindeyim.Acaba dikmeden önce aspirinli su falan vermeme gerek var mı yoksa hemen dikeyim mi,ne dersiniz?
Geldiği saksıda ya da geldiği yerdeki çiçeklerde bir hastalık varsa diğer çiçeklerim de etkilenir mi?

Güler
08-09-2013, 20:59
Bekletmeye hiç gerek yok, hele suda hiç bekletmeyin.
Bitkiyi kontrol edin, pamukçuk gibi hastalığı varsa, oksijenli suya biraz su katarak seyreltin ve buna batırılmış pamuk ile yemizleyin, aynı pamuğu diğer yaprakların temizlenmesinde kullanmayın. Her yaprak için temiz pamuk kullanın ve bitkiyi ayrı bir saksıya ekin.

ezgigül
08-09-2013, 21:37
Teşekkürler Güler
Sizin aleo vera hakkındaki tecrübelerinizi fark ettim bugün,okuyabildiğim kadarını okudum:)

alaoğlu
09-09-2013, 00:27
Merhabalar.saatlerdir paylaştığınız bilgileri okuyorum.ne büyük yanlışlar yapmışım sarısabır konusunda.arkadaşım en son bir daha sana aloe vera vermeyeceğim demişti ama yarın şansımı son kez deneyeceğim.bilgilerini paylaşan herkese çok teşekkürler.en başta Güler hanıma elbette.

ezgigül
09-09-2013, 15:26
Aleo veralarımı dün akşam diktim.Ama sanki kökleri biraz sıkıştı gibi geldi.Menekşe saksısına benzer ağzı geniş yüksekliği az bir saksıya dikmiştim.Hata mı ettim acaba?Sevdiği özel bir saksı türü var mıdır?

Güler
12-09-2013, 19:17
Aloeveranızı normal bir saksıya ekin, menekşe saksısı olmaz, suyu geçirgen bir toprağınız olsun ama toprak kurumadıkça yani sık sık bol bol su vermeyin.

sercanpamuk
20-09-2013, 18:13
Merhaba bende bir şey sormak istiyorum. Yaklaşık iki ay önce babamdan iki kök aloe vera aldım. Onda sürekli balkonda güneş görüyor çoştu gidiyo saksıda yer kalmadı, bende güneşe koyuyorum ertesi gün yapraklar kararmaya başlıyor, içeri alıyorum düzeliyor ve hiç babamınki gibi büyümüyor hala aldığım gibi ne sorun var acaba ne yapabilirim? İşte fotoğrafı da bu http://n1309.hizliresim.com/1f/n/svps6.bmp

Güler
21-09-2013, 08:40
O anaç toprağa iyice alışmıştır. Sizinki daha yavru, biraz daha toparlanması köklerini kuvvetlendirmesi gerekir. Hangi ortanda daha iyi hissediyorsa oraya koyun, direkt güneş almasın şimdilik.

Narinkhn
21-09-2013, 22:58
Merhabalar.Resmini ekleyeceğim bitkiler aloe vera mı bilmiyorum ama bir türlü köklendiremedim.Her baktığımda köklenmesi gereken yer siyah.Güler hanım özellikle tavsiyenizi bekliyorum.Biri bahçe toprağında diğeri torfta:(

Narinkhn
21-09-2013, 23:06
:(işte foto...

Narinkhn
21-09-2013, 23:09
Bu da köklenecek kısım:(

Güler
22-09-2013, 14:37
Bence bunun dibi çürümüş, nasıl köklenecek ki?

Konu hakkında pek bilgim yok, sukulent ile ilgilenen arkadaşlar size yardımcı olurlar.

Narinkhn
22-09-2013, 17:36
Sayın Mmanager'dan gelen bir bitki.Hepsi köklendi ama bu türü bir türlü köklendiremedim.Bu hale getirende benim.Su vermeden bekliyorum bakalım ne olacak:(

sakdag
23-09-2013, 07:54
Ne yazık ki durumu ümitsiz görünüyor Sayın Narin.karahan... :(

burak_skry
06-11-2013, 02:34
sizce aloe veramın kurtulma şansı varmıdır?
http://img42.imageshack.us/img42/6971/img02231n.jpg

birkaç ay önce bu fotoğrafı atmıştım aloe veramla ilgili bugün yine fotoğrafladım ve değişimi görmenizi istedim sanırım doğru yolda ilerliyorum:)

burak_skry
06-11-2013, 02:41
buda farklı aloe vera türüm ve ananemin finlandiyadan getirdiği daha farklı minik bir tür tam olarak nedir çözemedim henüz.

masal...
08-11-2013, 23:52
sanırım bir tane aloe'm var gerçi dört tane ama bilmiyorum kökleri birmi küçük bir sepette acaba daha büyük kaplara birbiri nden ayırarak eksem daha mı iyi olur bilgi veririseniz sevinirim

eoe1234
10-11-2013, 07:29
453072

topcuoglusel
14-11-2013, 13:20
Merhaba,

Benim aloe vera toprağı ile ilgili bir sorum var, iki tane aloe veram var, çok da güzel büyüyüp yavru da veriyorlar, ancak büyürken kökü yukarı doğru hareket ediyor ve toprağın üstüne çıkıyor, ben de bunu her farketmemde tekrar derine gömüyorum ancak bir süre sonra aynı şey tekrar ediyor. Yanlış toprak kullandığımı düşünüyorum, aloe veranın toprağı nasıl olmalı?Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim :) Teşekkürler..

berkay.
16-11-2013, 10:17
bugün garip bir olay ile karşılaştım aloeveranın bir yaprağını öylesine toprağa koymuştum ve yeni filizler vermeye başlamış yaprak ise hiç kurumamış

skaraca
21-11-2013, 14:41
bugün garip bir olay ile karşılaştım aloeveranın bir yaprağını öylesine toprağa koymuştum ve yeni filizler vermeye başlamış yaprak ise hiç kurumamış

Bitkiniz Aloe Vera değil Gasteria sayın berkay. Bu tür uygun şartlarda yaprakları köklenip, yeni sürgünler verebilir. Bende ise diktiğim bir yaprak köklenmesine karşın sürgün vermedi.

gezenti ruh
14-12-2013, 09:09
460502
460503
460504

merhaba
Henüz alalı bir hafta olan Aloe Vera çiçeğimin genel görüntüsü ve üzerindeki siyah yaralanmaların görüntülerin ekledim.
Bu bitkinin bakımını çok bilmiyorum. Alırken çiçekçiye sordum. Bana hafta da bir su bardağı kadar sulama mı söyledi.
Ancak yaprakların tam ortalarında oluşan siyah yaraları beni üzdü daha kötü olmamaları için neden böyle olduğu ve ne yapmam gerektiği ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

Güler
14-12-2013, 18:44
O saksı sanki aloeveranız için küçük geliyor. Bence daha rahat olabileceği bir saksıya alın. O siyah lekeler aldığınızda yok muydu, sanki darbe almış gibi.
Saksı büyüyünce haliyle toprağı da daha fazla olacak ve bitki sıkış sıkış olmayacak. Haftada bir, su bardağı ile sulamak da doğru değil.
Yeni saksıya alınca güzelce sulayın sonra sulamayı unutun, ne zaman ki toprak kurur o zaman su verin. Hele bu mevsimde suyu iyice azaltmanız gerekir.

angvil
22-01-2014, 19:26
İzmirde yaşıyorum. Evimde aloevera bir türlü yetiştiremiyorum. Ya ölüyor ya da çok yavaş büyüyor. Bir dal çıkarken bir dal kuruyor. Evimde yetiştiremediğim için moralim çok bozuluyor. Neredeyse yetiştirmeyi bırakacağım. Yazın balkona koyuyorum olmuyor, içeri koyuyorum olmuyor. Kışın zaten kaktüslerimin de büyümesi duruyor. Evimden soğudum.

Güler
25-01-2014, 21:12
Sayın karacaadam, özelime yazdığınız mesajı buraya kopyalamak zorunda kaldım.

Güler hm merhaba,
oleo-vera ülkemizde fazla bilinen bitki değil.sanırım siz ilgilisiniz.Bende yetiştiriyorum, ancak ,apartmanın bahçesi olmasına rağmen bu bitkiyi yetiştirmek bahçe yeterli güneş almadığından bana keyf vermiyor.ayrıca jelinin saklama süresi buz dolabında 3 ay diye öğrendim.bilgi alış verişi yaparsanız sevinirim.saygılar

Forum kuralları gereği, özelden sorulan sorulara cevap vermiyoruz. Sebebi de, istiyoruz ki sorduğunuz sorunun cevabını diğer arkadaşlarımız da görüp, bilgilensinler.

Ancak size şunu da belirtmek isterim ki; evet aloe vera yetiştiriyorum ama bitki hakkında çok da bilgim yok.
Kaktüs ve sukulent türleri pek ilgimi çekmiyor.
Jel'in yanıklara, egzamaya iyi geldiği söyleniyor. Zaman zaman ben de jelini elime, yüzüme sürüyorum ama buzdolabında ne kadar saklanır konusunda hiç fikrim yok.
Fikri olan arkadaşlar burada paylaşırlar.

GamzeA.
27-02-2014, 15:49
Bunlarda bizim aleo veramiz.. Annem yetistiriyor daha doğrusu yetistiremiyor.. Çünkü sürekli sararip kuruyor..Cok çabuk buyuyen bir kokten almistik ama olmadı. .

Burchak
07-03-2014, 09:00
Selamlar,

Ben su an filipinlerdeyim ve kaldığım bungalowun önünde oldukça gelişmiş bir aloe bitkisi var. Bu bitkiden tr ye yanımda götürmek istiyorum ancak nasıl yapabileceğimi bilmiyorum. Ayrıca bitkinin turunu de bilmiyorum. Mesajı iphonedan yazıyorum ve sizler ıcın birkaç fotografını çektim, yardımcı olursanız çok sevinirim. Geri dönüş yolculugu yaklaşık 24 saat sürecek, bunun 12 saati uçakta geçecek. Ayrıca tr ye girişte herhangi bir sorunla karşılaşır miyim ondan da emin değilim. Cevapları heyecanla bekliyorum.

Kayahann
07-03-2014, 09:50
bi tanesini tut dibinden biraz daköklü olarak çıkarmaya çalış çok kök olmasa da önemli değil kolay tutar, köklü olan kısmını yolculukta ıslak bezle sar tamamdır

Güler
07-03-2014, 10:22
Kökü topraklı olursa oradan çıkarabilmenize izin verirler mi bilemiyorum ama mutlaka köklü olsun bitkiniz. Köklü olsun da isterse ufacık bitki olsun sorun değil gelişir. Kök kısmına gelecek yeri ıslak bir gazete kâğıdı ile sarıp naylon poşet ile bağlayın. Bitkinin yapraklarını sarmanıza gerek yok. Ama gerekirse kökünü böyle sardıktan sonra bütün bitkiyi de rulo gibi gazete kağıdına sararak valizinizde ezilmeyecek şekilde yerleştirseniz de olur.

Ben de bu bitkinin anacını Fransa'dan geçirirken dediğim gibi yapıp rulo gazete kağıdına sararak valizdeki çizmemin içine yerleştirmiştim ve çok sağlıklı olarak geçirebilmiştim.

Burchak
07-03-2014, 12:29
Köklü olarak çıkarabilirim sorun degil. Bu sekilde kaç gün durur bilgisi olan var mı? Bir de hangi tür aloe bu güzel kız?

eoe1234
22-03-2014, 18:05
477591

477592

elta
25-03-2014, 19:05
Sayın eoe1234 sanırım bitkiniz aloe türünden ama aloe vera değil. Bende de bu türden var, bilen arkadaşlar tam ismini yazarlar belki.

sakdag
26-03-2014, 08:04
Sayın eoe1234 sanırım bitkiniz aloe türünden ama aloe vera değil. Bende de bu türden var, bilen arkadaşlar tam ismini yazarlar belki.

Aloe ciliaris türü.

torkulu
14-04-2014, 15:38
sn Güler hn. dan gelen aloe vera . havalardan dolayı halen içerde, çok güneş de dörmüyor ama; 2 tane yavru verdi .

Güler
14-04-2014, 15:50
Geceleri çok soğuk olmuyorsa açık balkona alabilirsiniz.

torkulu
14-04-2014, 16:39
Geceleri çok soğuk olmuyorsa açık balkona alabilirsiniz.

gecen hafta eksileri gördü, şu aralar 5-6 derece. o yüzden bi kaç hafta daha bekleyeceğim

dianthus
17-04-2014, 06:44
Aloe vera bitkisi “aloaceae” ailesine ait bir bitkidir. Eski sınıflandırmada “liliaceae” ailesinde olduğu düşünülen bu bitki, lilyum ailesindeki sarımsak, soğan ve kuşkonmaz gibi tıbbi değeri olan bitkiler gibi, tıbbi özelliklerinden dolayı çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitki dış görünüşü ile bir kaktüsü andırır. Aloe ailesinde 350 kadar tür mevcuttur, bunlardan Aloe vera dışında dördü, tıbbi değere sahiptir. Tibbi değeri olan diğer aloeler: Aloe arborescens “Ağaçsı aloe”, Aloe ferox “Dikenli Aloe”, Aloe saponaria “Benekli aloe” ve Aloe perryi “Curaçao adası aloesi” dir.

Kaynak : palmiyemerkezi.com

Forumda tıbbi olarak birkaç çeşit olduğu yazılmış ama tam isimleri göremediğim için ekledim.

torkulu
09-05-2014, 11:32
yavru sayımız 5 oldu

angvil
10-05-2014, 14:03
Lütfen bana biraz bilgi verin. 2 yıldan fazladır aloe vera yetiştirmeye çalışıyorum ama başaramıyorum. Aloe vera güneşe koyunca kırmızılaşıyor ve kuruyor. Güneşe koymayınca toprak hep ıslak kalıyor yumuşuyor ve çürüyor. Ne yapacağımı şaşırdım gerçekten. Ben bir yerde yanlış yapıyorum ama nerede bilemiyorum. Elimde ölen bir aloe vera da yok. Yani yaşatıyorum ama bir yaprak verse diğer yaprak gidiyor. Geriliyor , ilerliyor ama büyümüyor. Bu süküllent ama ben daha güneşte verim alamadım. Hem aloe vera var hem de Aloe ciliaris. Geçen gün Aloe ciliaris i dışarı çıkardım bir kaç gün yağmur da yağdı. Bir baktım kahverengi olmuş . Hemen içeri aldım. Şimdi tekrar yavaş yavaş yeşile dönüyor. Kahverengi eden aşırı sumudur yoksa güneşmidir anlamadım. Çünkü içerde suluyorum öyle olmuyor. İzmirde hava bu bitki için uygun mu değil anlamadım. Toprak çeşitleri de denedim. Kumlu, torf, suyu süzen, suyu tutan. Toprak hacmi ise etrafta coştuğunu gördüğüm aloe veraların toprakları kadar. Lütfen yardımcı olun.

eoe1234
18-05-2014, 15:40
Güler hanımın hediyesi artık yavruları var.Teşekürler Güler hanım hep mutlu olun inşallah sevgilerle.

493673

493674

teomanbatur
30-05-2014, 13:05
Az önce aloe veramın saksısını değiştirdim çok az ponza taşı, 5te 1 oranında bahçe topragı koyup geri kalanını torf+bitki çürüntüsü karışımıyla doldurdum (bunları karıstırdım biri altta biri üstte değil) dogru yapmısmıyım ? ve diktikten sonra sulamalımıyım ? ve ekerken saksıya tam ortalayamadım bitkiyi sorun olurmu ???

Güler
30-05-2014, 16:44
Torfu ıslak tutmak bana zor geliyor, bu yüzden ya kullanmam veya çok az kullanırım.

Aloevera zahmetsiz bir bitkidir. Geçirgen bir toprağı olsun, toprağı kurudukça su verin. Öyle zaman oluyor ki sulamayı bile unutuyorum. Ben şimdi Manyas'dayım veram İstanbul'da. Nereden baksanız bir ay olmuştur suyunu vereli. Buraya gelirken bol bol suladım. Bir penceresi hafifçe açık, kapalı balkonda. Çok güneş almasın diye bitkiyi biraz geri çektim. Ama benim bahsettiğim Aloeveranın anacı, yani nereden bakarsanız bakın boyu 1.5 m olmuştur.

Yakında gideceğim, bir sürü yavrusu oluşmuştur. Dağıtım için bekler.

Her bitki yeni ekildiğinde can suyu ister. Sulayın ve saksıyı bir müddet için unutun.

teomanbatur
07-06-2014, 13:10
Benim aloe veramın en dış yapragından biri yana yattı :( balkonda duruyor yanında bikaç saksı daha var annemin menekşesi falan acaba yerinimi sevmedi anlamadım fotografı yolluyorum şimdi yapragı düştü diye dik durması için ip bagladım
http://www.hizliresimyukle.com/image/uVj
http://www.hizliresimyukle.com/image/uVc

en alttaki fotograf şuanki hali ne yapmalıyım kendı kendıne duzelırmı o yagragı ?

angvil
18-06-2014, 10:28
Aloe verada şunu farkettim. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında kızarıyor. Ve bu ölmesine ve kurumasına neden oluyor. Ama perde arkasından güneşi verince yeşil rengi canlanıyor. Yani demek istediğim ne kadar güneşe bıraktıysam aloe verayı hep öldü. Kurudu bir şekilde. O kısımdan alıp oda ışığına da alsam , perde arkasına da alsam daha rengi yeşillendi. Bu konuda yorumu olan varmı ?

angvil
24-06-2014, 11:01
Arkadaşlar benim aloe veranın kökü toprak dışına çıkıyor. Beyaz renkten kahverengiye dönüyor. Bu sorun olur mu ?

Güler
24-06-2014, 22:02
Sevgili teomanbatur, klahverengileşmiş yaprak yumuşamağa da başlamıştır, onu dipten kesin.
Başkaları da öyle olursa onları da kesin ve suyu azaltın. Bitkiniz olduğunu da unutun bir müddet sonra o dipten verdiği yavruları ile kendisini size hatırlatacaktır.

angvil
25-06-2014, 12:23
Sevgili teomanbatur, klahverengileşmiş yaprak yumuşamağa da başlamıştır, onu dipten kesin.
Başkaları da öyle olursa onları da kesin ve suyu azaltın. Bitkiniz olduğunu da unutun bir müddet sonra o dipten verdiği yavruları ile kendisini size hatırlatacaktır.

Güler hanım benim sorumla ilgili fikriniz varmı acaba ?

loveforlife
05-07-2014, 07:52
Çiçeğimizi göstermeye geldik...
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/506941d1404539316-img_1587.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/506942d1404539316-img_1589.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/506943d1404539316-img_1588.jpg

Güler
05-07-2014, 21:23
Güler hanım benim sorumla ilgili fikriniz varmı acaba ?

Sayın angvil, siz çiçeğinizin huyunu öğrenmişsiniz; nasıl bir mekân istediğini yazmışsınız öyle davranın.
Kökü neden toprak dışına çıkıyor ki (bu daha ziyade orkidelerde görülür)
Kök dışarı çıkıyorsa çok sığ dikmiş olabilir misiniz? Biraz daha toprakla besleyin kökü, gerçi veralar çok derine de dikilmez.

angvil
07-07-2014, 11:56
Teşekkür ederim Güler hanım. Büyük bir inatla aloe vera yetiştirmeye devam ediyorum.

gurami
10-07-2014, 05:02
merhabalar. bugün aloe veramı suladıktan sonra saksının altındaki su tahliye deliklerinden solucanlar çıkığını gördüm. bu solucanlar aloe verama zarar verirler mi? eğer zararlı iseler solucanlardan nasıl kurtulabilirim? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Kayahann
13-07-2014, 15:27
güler abladan gelen aloe vera coştukça coştu kocaman oldu, çiçek açtı, bir sürü yavru verdi 4 tane yavruyu ayırıp sağa sola vermeme rağmen dün saydım 5 tane birden yavru vermiş :)

yardimcierhan
17-07-2014, 01:41
Öncelikle herkese iyi geceler : )
Gerçekten harika bir site ve harika bir forum. Herkes birbirine inanılmaz yardımcı ve anlayışlı. Fazlasıyla mutlu oldum. Burada kendi ütopyanızı kurmuş gibisiniz. Umarım ben de bu ütopya'ya dahil olabilirim. Size bir sorum var. Aloevera bitkim evin arka balkonundaydı. Orası pek fazla güneş görmediğinden olacaktır ki, solmaya başladı. Ben de hemen ön balkona aldım. Henüz bir hafta geçmeden kendine geldi, uzadı ve sonunda yanından üç yavru bitki çıktı. Denize gittiğim günlerden bir gün güneşte fazlasıyla yandım. Evde silverdin dahi olmadığı için ne yapabilirim diye düşünürken aklıma aloe vera geldi. Tabii ki bilinçsizse elime makası alıp büyük dallarından dört- beş tanesini kestim. Acımı dindirdi evet ama daha sonra okuduğuma göre kesinlikle böyle alınmaması gerekiyormuş. Yani plastik bir bıçakla ucundan biraz kesmek gerekiyormuş. Neyse, kalan dallar da bir sorun görünmüyor. Umarım solmaz... Sonrasında ben o üç yavruyu üç ayrı saksıya diktim. Yerlerini sevdiler sanırım. Henüz bir büyüme yok ama solmadılar da. Tam olarak merak ettiğim şey şu, kestiğim o aloevera kendine gelir mi iyice? Daha sonra yine yavrusu olur mu? Hararetle kestiğim için kendime çok kızdım ancak canımın acısıyla körlükle yaptım diyebilirim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrar iyi geceler... Sevgi ve huzurla kalın! : )

Güler
18-07-2014, 01:30
merhabalar. bugün aloe veramı suladıktan sonra saksının altındaki su tahliye deliklerinden solucanlar çıkığını gördüm. bu solucanlar aloe verama zarar verirler mi? eğer zararlı iseler solucanlardan nasıl kurtulabilirim? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sayın gurami, ben solucanı saksı içinde pek istemem, toprakta (bahçede) faydalıdır ama saksı içinde olmasa sanki daha iyi olur diye düşünmekteyim.

Yerinizde olsam toprak değişikliği yapardım.

Güler
18-07-2014, 01:37
Sayın yardimcierhan, sorunuzu tam anlayamadım.
Aloeveranızdan yaprak kesmediniz mi? Yaprak kenarları tırtıklı kısmı kesip sonra yaprağı boylamasına kesip içindeki jeli yanık yerine sürmediniz mi?

Kestiğiniz yaprakları toprağa daldırmışsanız olmaz, yani o bitki tutmaz. Ama Ana bitki köklü olduğu için yine yavru verecektir. Köklü olarak ayrılmış ve ayrı ayrı saksılara dikilmiş yavrular büyürler merak etmeyin.

yardimcierhan
18-07-2014, 23:41
Güler Hanım, çok teşekkürler cevabınız için. Yaprak kesmiştim evet. Ama kök kısmı ve yine yaprakları var. O zaman endişelenmemeliyim demektir. Tekrar çok teşekkürler, iyi geceler : )

N.Akdas
19-07-2014, 14:58
Aloe vera jelinin ve yaprağından çıkarılma şeklini ve içecek yapmasını merak edenler için videolu hali

How to Harvest Aloe Vera Gel + Smoothie recipe - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Ppe20MiiXlc)

N.Akdas
19-07-2014, 15:10
Bu vidoda ise saçlarda kullanılmış yabancı dili olan arkadaşlar belki etkileriyle ilgili bize tercüme yapabilirler?

Aloe Vera for Shiny Healthy Beautiful Hair - Stop Hair Loss Promote Hair Growth - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=oP3mjH-e1VA)

N.Akdas
19-07-2014, 15:12
Bu videonun neden sesinin olmamasını bilmemekle beraber direkt yüzüne uygulayan biri

How I moisturize my skin with natural aloe vera - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=aCuLmmyGimo)

N.Akdas
19-07-2014, 15:29
AY BU VİDEO DA YAPRAKTAN ÇIKARIP DİREKT YEDİLER.

How to make Aloe Vera gel? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CPjUHfQheX4)

Güler
19-07-2014, 23:20
Sevgili arkadaşlar, sizlerle daha evvel de paylaşmıştım, yinelemekte fayda var.

Elimdeki aloevera yapraklarını zaman zaman keser kenarlarındaki tırtıklı kısımlarını temizledikten sonra boylamasına keserek içindeki yapışkanlı jeli doğrudan doğruya ellerime , dirseklerime, yüzüme sürerim. Bir müddet sonra yumuşacık olur ellerim.
Benim çok allerjik bir bünyem olduğu halde aloevera bana dokunmuyor ama siz siz olun sakın elinizin veya kolunuzun ufak bir kısmına sürmeden direkt yüzünüze sürmeyin.
Bir arkadaşımız benim yaptığım gibi yapınca yüzü yanmaya, kızarmaya hatta kabarmaya başlayınca bol suyla sabunla yıkayarak önledi.

Bu durumu göz önünde bulundurun lütfen.

eegee
20-07-2014, 12:49
merhaba aranıza yenı katıldığım gıbı aloe vera ılede yaklaşık 1 ay once tanıştım.. komsumuzun evınde çürümeye başlayan bıtkıyı alıp toprağını degıstırdık ve torf a ekım yaptık. ama dıbınden epey buyuk bır solucan cıktı. yenı saksısında dıger cıceklerle bırlıkte hergun sulama yapıldı buna rağmen uc kısımlarından başlayarak kahvrengılesmeye ve köke doğru kurumaya başladı. ardından komsumuzun getırdıgı yenı minikleri ektık,onlarda bıraz buyuyup kurumaya başladı. izmirdeyım balkonda duruyor, ama balkonda yeşil file var dırekt gunes ısıgıda almıyor.. ne yapmalı **** yapmamalıyım.. yardım edın lutfen

-Esin-
20-07-2014, 16:15
Merhaba eegee,

Aloe vera bir sukulent türüdür ve diğer tüm sukulentler gibi susuzluğa dayanıklıdır. Aynı zamanda fazla sulanmaktan da hoşlanmaz. Diğer otsu bitkileri suladığınız gibi her gün sularsanız kısa sürede çürütürsünüz. Sizin aloe veranın da başına bu gelmiş. Toprağı kuruyana kadar bekleyip öyle sulamanız gerekiyor. Ayrıca torfa ekmek de hiç uygun değil, torf suyu uzun süre tutar ve kuruduğunda da tekrar ıslatması zor bir malzemedir. O yüzden sukulent türü bitkiler geçirgen ve süzek topraklara ekilir. Şu durumda yapacağınız şey yaprakları daha yeşil duran aloe verayı geçirgen bir toprağa almak ve sulamasını iki sulama arasında toprağın kurumasına izin verecek şekilde yapmaktır. Toprakta solucan vb. olmamasına da dikkat etmeniz gerek. Kararıp sararan aloeleriniz için çok geç gibi duruyor, topraktan çıkardığınızda köklerinin eriyip çürüdüğünü göreceksiniz.

eegee
21-07-2014, 23:15
teşekkür ederım, bugun derhal toprağı degıstırdım dedıgınız gıbı köklerden bırı curumus, 2 tanesı gayet sağlam sekılde koklenmıs ama onlarında toprağını degıstırdim. umarım kurtulurlar..

Güler
22-07-2014, 19:56
Arkadaşımız -Esin- size çok güzel açıklamış.
Sağlam kökleri hemen geçirgen bir toprakla buluşturup az bir can suyu verdikten sonra unutun, toprağı kurusun ve toprak kuruduktan sonra sulayın. Yakın zamanda sağlam kökler yanlarından yavru vermeye başlar.

eegee
23-07-2014, 23:36
bugun baktım yapraklar sanki dolgunlaşmış gıbı ,inşallah kurtulurlar. teşekkür ederım :)

-Esin-
24-07-2014, 00:33
Rica ederim, iyiye gidiş varsa kurtulacaktır. Siz yeter ki sulamasına dikkat edin ve aşırı güneş altında bırakmayın, başka bir problemi olmaz. Selamlar..

Dionysos
24-07-2014, 17:38
Aloe veralar için en uygun ortam neresidir nerede olmalılar evin içerisinde mi, balkonda mı? Şimdiden teşekkürler ^-^

hnd76
24-07-2014, 20:20
Aloe veralar için en uygun ortam neresidir nerede olmalılar evin içerisinde mi, balkonda mı? Şimdiden teşekkürler ^-^

Sayın Dionysos; ben aloe veramı yaz-kış balkonda tutuyorum. Sabah güneşi alıyor, biliyorsunuzdur güneşi özellikle direk güneşi sevmez. Yerini sevdimi bir daha kaldırmayın, zaten hemen sevip sevmediğini 1 hafta 10 gün içinde anlarsınız.

yardimcierhan
01-08-2014, 14:31
http://i.hizliresim.com/EQ8AN9.jpg

http://i.hizliresim.com/5p7nzM.jpg

Merhaba tekrar, nasılsınız? Bir şey sormak istiyorum. Komşumuzun aloeverası... çok fazla güneş almış ve çok sulanmış. Ne yapılabilir şimdiki aşamada? : )

vek66
02-08-2014, 09:27
Bence sulamaya ara verilmeli ve bitki direk güneş ışığı almayan gölge bir yere konmalı.

yardimcierhan
03-08-2014, 10:44
Tamamdır. Çok teşekkürler, böyle yapmalarını söyleyeceğim.

eegee
11-08-2014, 11:38
tekrar merhaba, bır sure once resımlerını paylaşıp onerılerınızle toprağını degıstırdıgım veralarım . hıc buyumuyor gıbıler ama tam ortadan yenı dallar çıkıyor sureklı. dıs dalların suyu cekılıyor gıbı içleri boş sanki :( bugun merdıven boşluğuna aldım balkondan. bırazda su verdım toprakları tamamen kuruydu. ne yapmalıyım. torf toprağına bahçe toprağı karıştırmıştım. çiçekçiden alırken hangı toprağı ıstemelıyım. sımdıden teşekkürler :)

maya
21-08-2014, 07:46
Merhabalar herkese,
Bu da benim arkadaşımdan gelen iki adet aloe'den biri. Anladığım kadarıyla kendisi bir vera :rolleyes: Bu hafta sonu saksı değişimi ve bakımını yapacağım. Umarım yeni yerini ve beni sever :rolleyes:

maya
21-08-2014, 08:13
Bu da diğer yeni aloe'm :rolleyes: Henüz türünü tam olarak bilemiyorum :o

Novicegreen
02-09-2014, 15:07
Arkadaşlar,

Aldığımız aloe veranın en dış yaprakları incelmeye ve sararmaya başladı. Saksıda ayrıca biri 4lu biri 2li filiz verdi. 4lu olanı kökünden çıkardık, kenara koyduk kurusun diye. Şimdi onu yeni saksıya ekeceğiz. Fakat ana saksıdaki aloe verayı nasıl düzeltebilirz onu düşünüyoruz. Toprağını daha drenajlı hale getirmek için değiştireceğiz. Bunu yapmak için uygun zaman mıdır? Bunu yapmamız yeterli olur mu?

EnquiRe
07-09-2014, 13:12
Benim Aloe Vera'm da bu.. Ayırmak istiyorum ama mevsimsel olarak uygun zaman olup olmadığı konusunda çekincelerim var.. Ayırma işlemini sizce ne vakit yapmalıyım? Ayırma işleminde yapılacak olanları da detaylı anlatabilirseniz sevinirim.. Yanlış bir şey yapıp bu çok sevdiğim bitkimden olmak istemiyorum..

516752

emrebakan
08-09-2014, 07:50
Sevgili EnquiRe,
Çoktan ayırma zamanı gelmiş o yavruların. Ben daha önce kendi aloe veram için Güler hanıma sormuştum. Benim yavrularda sizinkiler kadardı. Ayırabileceğimi söylemişti.

Güler
08-09-2014, 08:23
Sayın EnquiRe, bitkinizi tamamen topraktan çıkarıp, bir gazete kâğıdı üzerinde kök ayrımı yapın ve birkaç saksıya bölün. Köklerini çook derin olarak ekmeyin gerekirse herekleyin.
Ve lütfen fotoğraflarınızı Forumdan yükleyin, mouse'u indire indire bir hâl oldum.

EnquiRe
08-09-2014, 09:46
Teşekkür ederim merak ettiğim bu yavruları ayırmak için mevsimsel bir dönem var mı? Yoksa fide boyuna göre mi ayırma dönemi belirleniyor? Toprağı ne şekilde ayarlanmalı? Toprağın süzek olması için bahçe toprağının içine küçük lav taşları ekleyerek diksem sorun yaşarmıyım acaba?

Dip not : Resmi foruma eklemeye çalıştım ama olmadığı için bu şekil yükledim.. vermiş olduğum rahatsızlık için özür dilerim..

engin_er_26
12-10-2014, 18:14
bunlarda benim can17can arkadaştan aldığım aloevera bitkilerim, gelir gelmez saksılarını değiştirdim, birisinin yapraklarında biraz hasar var ama biraz büyüsünler onları keseceğim, zaten ilaç için kullanacağım başımda sivilceler çıkıyor denemediğim şampuan ilaç krem kalmadı ama nafile dayanılmaz kaşıntı ve sonuç siyah benekler kalıyor.
bir komşum tavsiye etti aloevera bitkisini şimdi bir yaprak kesiyorum bana bir on gün yetiyor sivilcelere sürüyorum kaşıntıyı kesiyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sukulent/520932d1413118729-img_0604.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sukulent/520933d1413118895-img_0603.jpg

engin_er_26
13-10-2014, 14:00
yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi aloe veralarımın yanlarından yavrular çıktı bunları nasıl alır başka saksıya taşırım.

gokselcetin
13-10-2014, 14:20
Biraz daha büyümelerine izin verin. Yavruların bulunduğu kısmı elinizle biraz toprağını alıp hafif çekerek alabilirsiniz. Aloe vera arsız bir bitki olduğu için köklerine zarar gelse dahi çabucak yeni yerinde tutacaktır. Fakat siz hiç zarar görmesin derseniz bitkiyi tamamen saksıdan çıkarıp yavruları öyle de alabilirsiniz.

engin_er_26
13-10-2014, 14:26
Biraz daha büyümelerine izin verin. Yavruların bulunduğu kısmı elinizle biraz toprağını alıp hafif çekerek alabilirsiniz. Aloe vera arsız bir bitki olduğu için köklerine zarar gelse dahi çabucak yeni yerinde tutacaktır. Fakat siz hiç zarar görmesin derseniz bitkiyi tamamen saksıdan çıkarıp yavruları öyle de alabilirsiniz.

teşekkür ederim,
bunun zamanı var mı yani mevsimi falan,

ayrıca türünü bilmiyorum resimlerden bakarak türünü söyleyebilirmisiniz.

Aloe Vera Barbadensis(Miller) midir yoksa başka bir tür mü. ?

Güler
13-10-2014, 14:31
Ben de yavruların biraz daha serpilmesinden yanayım. Elle çekerseniz kök dipte kalmış olabilir, hiç zamanı yok, istediğiniz an saksıyı yatırıp bitkiyi topraktan çıkartın ve kök ayrımı yaptıktan sonra yeniden dikin.

Kesip de kullandığınız dalları da dış dallardan seçmekte fayda var.

capsaicin
14-10-2014, 08:55
Bu bitkiden elde edilen reçinenin keman cilası hazırlığında kullanıldığını biliyor muydunuz? :)

korayhayirli
14-10-2014, 09:14
Bu bitkiden elde edilen reçinenin keman cilası hazırlığında kullanıldığını biliyor muydunuz? :)
İlginç :) Gitti güzelim şifalı sıvı :p

yalper
14-10-2014, 18:42
nerede kullanılmıyor ki !..

yıldırım gülşen
21-10-2014, 12:56
Merhaba arkadaşlar
Bugün komşumdan aloevera bitkisi aldım. Saksıya dikmeden önce bir iki gün bekleyim mi yoksa hemen dikeyim mi bilemedim yardımcı olurmusunuz

-Esin-
21-10-2014, 16:57
Merhaba arkadaşlar
Bugün komşumdan aloevera bitkisi aldım. Saksıya dikmeden önce bir iki gün bekleyim mi yoksa hemen dikeyim mi bilemedim yardımcı olurmusunuz

Elbette hemen dikin, neden dışarda bekletesiniz ki?

yıldırım gülşen
21-10-2014, 18:00
Aloe vera bitkisiyle ilgili bir yerde okumuştum yanlış anlamadıysam çoğaltırken bir iki gün havalandırıp öyle dikileceği yazıyordu

Güler
21-10-2014, 18:15
Aloe vera bitkisiyle ilgili bir yerde okumuştum yanlış anlamadıysam çoğaltırken bir iki gün havalandırıp öyle dikileceği yazıyordu

Bunca zaman bu bitkiyi yetiştirdim, kök ayrımı yaptım ama hiç de bir iki gün havalandırmadım.
Sonuç da gayet başarılı oldu.

yıldırım gülşen
22-10-2014, 12:21
Yorumlarınız için teşekkürler söylediğiniz gibi beklemedim hemen diktim.Bir sene önce arkadaşımdan aldığım aloe veram hiç büyümedi hala aynı boyda duruyor.Bir ara yeşildi şimdi kahverengi ve içleri boş tekrar canlandırmak için ne yapmalıyım?Fotoğrafını gönderdim.

-Esin-
22-10-2014, 16:34
Yorumlarınız için teşekkürler söylediğiniz gibi beklemedim hemen diktim.Bir sene önce arkadaşımdan aldığım aloe veram hiç büyümedi hala aynı boyda duruyor.Bir ara yeşildi şimdi kahverengi ve içleri boş tekrar canlandırmak için ne yapmalıyım?Fotoğrafını gönderdim.

Uzun zamandır bu haldeyse zaten o size çoktan veda etmiş demektir. Bu hale gelmesine sebep aşırı güneşse bir süre gölgede bekleyince düzelmesi lazım. Yeni çıkarmaya çalıştığı yapraklar da kahverengi mi? İsterseniz toprağı üstten biraz açarak bir de köklerine bakın. Kökler ölüyse, gövdede yeni kök çıkarabileceği gözlerde bir kabartı yoksa geçmiş olsun, siz de hoşçakal diyebilirsiniz :)

yıldırım gülşen
23-10-2014, 14:23
Uzun zamandır bu haldeyse zaten o size çoktan veda etmiş demektir. Bu hale gelmesine sebep aşırı güneşse bir süre gölgede bekleyince düzelmesi lazım. Yeni çıkarmaya çalıştığı yapraklar da kahverengi mi? İsterseniz toprağı üstten biraz açarak bir de köklerine bakın. Kökler ölüyse, gövdede yeni kök çıkarabileceği gözlerde bir kabartı yoksa geçmiş olsun, siz de hoşçakal diyebilirsiniz :)

Bitkiyi tamamen topraktan çıkarıp kökleri sağlam mı baksam size fotoğrafını göndersem yapılabilecek belki bir şeyler vardır ölmesini istemiyorum.Neden böyle oldu anlamadım

-Esin-
23-10-2014, 18:01
Bitkiyi tamamen topraktan çıkarıp kökleri sağlam mı baksam size fotoğrafını göndersem yapılabilecek belki bir şeyler vardır ölmesini istemiyorum.Neden böyle oldu anlamadım

Sn. yıldırım gülşen, Aloe vera'nın bu hale gelmesine sebep ya çok güneş ya da çok su. Fotoğrafta da toprak fazla sulu gözüküyor. Köklerin ölüp ölmediğini fotoğraftan anlayabilmek için fotoğrafın kalitesi de çok önemli. Siz yakından inceleyerek daha iyi anlayabilirsiniz ama yine de dilerseniz bir fotoğrafını gönderin.

serhatefekaya
06-11-2014, 21:14
İyi Akşamlar , bu çiçekleri çiçekçiden aldık büyük olan çiçeğin saksısını değiştirdik içinden 3 tane solucan çıktı ve kökleri parça parça kopmuştu. Bu çiçiekler aloe vera mıdır ? Aloe vera ise hangi türüdür ve çiçiek açarlar mı ? Bilgisi olanlar bize yardımcı olabililer mi ? Ayrıca bu mevsimde saksı değisimi yapmamız doğru mu ?

GamzeA.
08-12-2014, 22:06
Merhabalar, elımızde bırkaç çesıt aleo vera var.. Bır tanesı oldukca buyuk ve kalın yapraklara sahıp koyu yesıl renklı.. Dalı kopardığımızda sarı bır su akıyor ve bıraz kotu kokuyor.. Cınsınden kaynaklanak bır sorunmu yoksa bıtkımızmı hasta emın olamadık.. Bılgınız varsa ogrenmek ısterım..

-Esin-
09-12-2014, 09:10
Hangi bitkinin Aloe vera hangisinin başka tür bir Aloe olduğuna açıklık getirmek gerekiyor. Öncelikle botanik isimlendirme ile ilgili biraz bilgi vereyim.

"Aloe vera" bir tür adıdır ve tür isimleri yalnızca bir bitkiyi belirtirler. Dolayısıyla Aloe vera'nın çeşitli türleri olamaz. Bir türün ancak bazı varyeteleri olabilir. Bu varyeteler o bitkinin doğada farklı bölgelerde bulunan ve birbirinden çok az farkla ayrılabilen çeşitlerine denir. Mesela A bölgesindeki bulunan bitki düz yeşil yapraklıyken B bölgesindeki bitkinin yaprakları yeşil üstüne beyaz noktalıdır. Atıyorum ya da Almanya'da bulunan bir bitki bir çiçek sapı üzerinde 3 çiçek açıyordur, aynı bitkiden Türkiye'de de vardır ama çiçek sapı üzerinde 5 çiçek açar. Bunun gibi çok küçük farklar o bitkinin değişik varyetelerini oluşturur.

Aloe vera'ya gelirsek; Aloe vera antik zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen, kullanılan ve üretimi yapılan bir bitkidir. Bu yüzden insan eliyle normalde doğada yetiştiğinden başka bölgelere de taşınmış ve bir çok başka Aloe türüyle de hibridize edilmiştir. Bu durum bitkiyi isimlendirme açısından doğal olarak bir karmaşa ortaya çıkarmıştır. Çeşitli araştırmalar sonucu Aloe vera'nın anavatanının Kuzey Afrika olduğu düşünülmektedir. Gerçek Aloe vera yalnızca aşağıdaki fotoğraftakiler gibi griye çalan yaprak rengi olan ve sarı çiçek açan bitkidir.

529103

529104

529105

Bunun yanında, anavatanı Çin olmadığı halde antik Çin'den kalan belgelerde bile Aloe vera'dan bahsedilmekte, dolayısıyla bu bitkinin çok uzun yıllardan beri dünya üzerinde dolaşımda olan bir bitki olduğu bilinmekte. Günümüzde Çin'de yetişen Aloe vera'ların üstünün genelde noktalı olması sebebiyle aşağıdaki fotoğraflardaki bitkiye de Aloe vera var. chinensis (yani Çin'den gelen Aloe vera varyetesi) denilir. Bu noktalı varyetede bitki büyüdükçe yapraklarındaki noktalar soluklaşır ve yaprak rengi üstteki Aloe vera görünümünde olmaya başlar.

529106
529107

Bu bitkiler dışında "Aloe vera" olarak satın aldığınız, görünümü bunlara benzemeyen bitkiler, tür sayısı 400'e yakın olan Aloe cinsine ait başka türlere veya hibritlere aittir ve yanlış isimlendirilmiştir.

yardimcierhan
20-12-2014, 22:20
Arkadaşlar, merhaba : ) Nasılsınız? Umarım hepiniz iyisinizdir. Ben birçok yavru veren aloveralarımın bir kısmını dağıttım. Yeni saksılar ve topraklar aldım. Aldığım topraklar, poşette organik kestane toprağı. ''Her bitkiye uyumludur'' yazıyordu üstünde. Ben de direkt olarak bu toprağı kullandım. Uygun mudur sizce? Ne dersiniz?
İzmir'den selamlar & sevgiler...

undaunted
27-12-2014, 18:26
Arkadaşlar, merhaba : ) Nasılsınız? Umarım hepiniz iyisinizdir. Ben birçok yavru veren aloveralarımın bir kısmını dağıttım. Yeni saksılar ve topraklar aldım. Aldığım topraklar, poşette organik kestane toprağı. ''Her bitkiye uyumludur'' yazıyordu üstünde. Ben de direkt olarak bu toprağı kullandım. Uygun mudur sizce? Ne dersiniz?
İzmir'den selamlar & sevgiler...

Yardimcierhan mehabalar,

Geçmiş mesajlarda yazılanlara göre aloe vera suyu sevmiyor bana göre kestane toprağı sanki nemli kalır gibi geliyor. Sağ olsun Güler hanımdan bende (rahatsızlıktan dolayı) aloe vera almıştım onları hemen dere kumu,bahçe kumu ve torf karışımı topraklara diktim. Güler hanımdan aldıktan sonra hatta yakın bir arkadaşım tedavi amaçlı aradığımı biliyordu oda sağ olsun büyük markette görmüş hemen almış bana hediye etti onuda aynı şekilde toprağa diktim. Ama yinede *** vera konusunda en bilgili kişi aramızda Güler Hanım.

Sevgiyle kalın...

yardimcierhan
30-12-2014, 18:36
Çok teşekkürler cevabınız için, undaunted. : ) İyi akşamlar...

bozo3726
01-01-2015, 18:52
Benim aloe vera çiçeğim sürekli çoğalıyor.

Güler
01-01-2015, 19:05
Maaşallah, aman ne güzel, desenize bol bol dağıtım yapacaksınız. :D

bozo3726
02-01-2015, 19:31
Paylaşmayı severim. memnuniyetle

multicaglar
07-01-2015, 10:42
İyi günler...

Ben yaklaşık 1.5 ay önce çok yavrusu olan bir aloe vera aldım. Daha sonra bu yavruları ayırdım. 11 tane yavrusundan birini birkaç gün sonra kaybettik. Şuan 10 adet yavru 2 adet de büyük var(henüz ayırmadım onları).

Benim sorunlarım daha doğrusu bitkinin sorun olduğunu düşündüğüm şeyler şunlar;
- Ana bitki de dahil olmak üzere neredeyse her bitkinin yaprağının bir bölgesinde sanki sıkılmış da oradaki jel gitmiş gibi bir görüntü yani incelme var(1. resim).
- Birkaç yavrunun 1-2 yaprağında ufak delikler var(2. resim).
- Bir yavrunun yaprakları çok ince sanki içinde jel yokmuş gibi(3. resim).
- Bir yavrunun bir yaprağı yanlardan kıvrılmış şekilde(4. resim).

Acaba sorun toprakta mı?

http://i.imgur.com/3UAgyLr.jpg?1
http://i.imgur.com/UCv5lRc.jpg?1
http://i.imgur.com/ZvCEsqZ.jpg?1
http://i.imgur.com/6632lXq.jpg?1

Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler :)

karemel
08-01-2015, 18:18
merhaba iyi akşamlar babam bana aleo vera almıştı yazın sonuna doğru birkaç gündür istanbulda havalar soğuk aleo veramı balkonda yetiştiriyodum düne kadar normaldi ama bu sabah kalktığımda şok oldum hani böyle kıvırcıklar sebzeler falan kışın don vurdu falan diye haberler çıkıyo ya televizyonda öyle olmuş bütün yaprakları aşagıya dogru salınmış çok üzgünüm ya öldümü şimdi ne yapabilirim bakıyım bi internete dedim sizi buldum yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkür ederim

karemel
08-01-2015, 18:26
güler hanım iyi akşamlar kurtulabilir mi ya yoksa öldü mü donarak çok üzgünüm ama ben nasıl yetiştirilir diye okumuştum yaz kış balkonda yetişebilir yazıyor du :( çok seviyorum bitkimi kaybetmek istemiyorum ne yapabilirim yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler

Güler
08-01-2015, 19:11
Sevgili karamel, benim de veram balkonda ama kapalı balkon. Aloe veranızın üzerine kar yağdı mı yağmadı mı bir fikrim yok. İnşallah kök durumu iyidir, kökleri sağlamsa korkmayın. Siz yine de içeri alın, kurtulursa kurtulur, kurtulmazsa ben size bir kök gönderirim, üzülmeyin.

karemel
08-01-2015, 21:19
üstüne kar yağmadı ama herhalde soğuk çok etkiledi ben fotografını göndermeye çalıştım ama gönderemedim ben zaten görür görmez hemen içeriye aldım inşallah iyileşir ama sanki gittikçe kötüleşiyor sanki içi boş sünger gibi oldu :( cevabınız için çok teşekkür ederim yinede beklicem belki dediğiniz gibi zamanla iyiye gider kurtulamazsa da ben sizden yeni kök rica ederim o zaman ama yinede umudumu kaybetmicem çok severek büyütüyodum :(

karemel
08-01-2015, 21:19
ilginiz için tekrar tekrar teşekkür ederim güler hanım

bashak
12-01-2015, 00:19
merhaba,

ben de de çok sayıda aloe vera var. büyük bir saksıyı böldüm ve yaklaşık olarak 30 küçük saksı aloe vera çıktı. herşey çok güzel gidiyordu gayet sağlıklı büyüyorardı. ben izmirde yaşıyorum geçen haftaki soğuk hava bütün aloe veralarımın donmasına sebep oldu. don çözüldüğü zaman bütün yapraklar çürümüş ezilmiş gibi görünüyordu. tekrar yaşama şansları olabilir mi acaba?

edacan
20-01-2015, 08:48
Aloeveram surpriz yapti ilk cicegini acıyor. 2,5. Yasında.

yalper
20-01-2015, 22:31
Aloeveram surpriz yapti ilk cicegini acıyor. 2,5. Yasında. Çiçeği uğurlu olsun. Aloe niz vera değil, başka bir tür olan ciliaris ..

mericeyn
03-04-2015, 14:49
merhaba, benim yaklaşık 6-7 senedir baktığım ve sürekli dağıttığım ve ayırdığım aloe veralarım var, bu bitki durmadan sürekli yavruluyor ancak belli bir boyda kalıyor sanki. yavrularından verdiğim bir arkadaşımın aloe verası çiçek açmasına rağmen benimkiler 6 senedir hiç çiçek açmadı. bu neden kaynaklanıyor nasıl çiçek açmasını sağlayabilirim bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. fotoğraftakiler sadece bir kısmı, saksı değiştirmem gerekecek tekrar :)

yalper
03-04-2015, 15:34
Benimkiler hala kendine yetme derdinde, dipten yavru verdirmek için ne yapmak gerekiyor?

mericeyn
03-04-2015, 16:35
ben amatör olarak yetiştiriyorum tabi daha bilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır ancak mesela benim aloe veralarım dışarıda değil içeride güneş gören bir cama yakın şekilde çok daha fazla gelişiyorlar, balkona koyduklarım muğlanın kavurucu güneşinden nasiplerini alıyor anladığım kadarıyla daha ince bir yapıda ve koyu renk oluyorlar. bir de ne zamandan beri bakıyorsunuz bilmiyorum ancak ilk 1 sene benimkiler de yavrulamamıştı. artık bir dursunlar da kendilerini büyütsünler diye bakıyorum ama malesef. toprak olarak da bahçe toprağı kullanıyorum buranın toprağı açık renk kumlu ve yağlı bir yapıya sahip. torfa ektiklerim bahçe toprağındakiler gibi olmuyor.

peremeci
04-04-2015, 19:29
Çiçeği uğurlu olsun. Aloe niz vera değil, başka bir tür olan ciliaris ..

Merhaba,
Bahçemde muhtelif yerlerde oldukça büyümüş bitkiler var. Bunları aloe vera olarak tanımlıyordum. Ama internette biraz araştırma yapınca bunların Agave denilen cinsi olabileceği şüphesi oluştu. Resimdeki sizce nedir, yardımcı olur musunuz.

Güler
05-04-2015, 01:22
Aloevera değil.

peremeci
05-04-2015, 04:41
Aloevera değil.

Cevabınız için teşekkür ederim. Yıllardır bahçemde görenler Aloe vera olduğunu söylediler :) Konunun uzmanı veya tecrübesi olmayan birisi için ayırt etmek biraz zor görünüyor. Önceki yorumlarda 400 türü olduğu söylenmişti. Gerçek aloe vera'yı sanırım büyümüş olanlardan, sarı çiçek açtığını görerek almak lazım belki.

Güler
05-04-2015, 08:32
Mesajınızı okuyunca hemen balkondaki aloeveranın fotoğraflarını çektim.

544871

544872

544873

Güler
05-04-2015, 08:34
Açmaya yüz tutan çiçekli ve çiçeklerinin geçmeye başlama hali.

544874

544875

Güler
05-04-2015, 08:39
Sizin için bir dal kestim, istedim ki içindeki jel kalınlığını görün.
İçinden akan jelin damlamalarını bile görebilirsiniz. Bu jeli ben yanıklarda kullanıyorum. Elim mi yandı, parmağım mı yandı hemen keserek bu jel ile ovuyorum, hem kabarmıyor hem de rahatlatıyor. Eğer allerjiniz yoksa bu jeli rahatlıkla krem gibi de kullanabilirsiniz. Çok allerjik olmama rağmen bu jel bana dokunmuyor, yüzüme de rahatça sürüyorum çok yumuşatıyor.

544877

Güler
05-04-2015, 08:41
Enine kesilen yaprak kesitinden jeli daha rahat farkedersiniz.

544878

peremeci
05-04-2015, 12:10
Sayın Güler: Fotoğraflarınız çok yardımcı oldu. Bugün Sapanca civarında çiçekçileri dolaşıp, bu cinsi alayım. Uzunca bir süredir bahçede aloe vera olduğunu zanneden komşulardan bazıları da bu bitkinin köklerinden almışlardı. Hatta birisi sivilcelere çok iyi geldiğini bile söylemişti. İyi ki toksik bir etki yapmamış, büyük şans. Bilginin yanlışı nelere yol açıyor. Aloe verayı büyüttüğümde buraya kısmet olursa fotoğraflarını yükleyeceğim. Tekrar teşekkür ederim.

peremeci
05-04-2015, 16:08
Enine kesilen yaprak kesitinden jeli daha rahat farkedersiniz.

544878

Güler Hanım (umarım doğru kullanıyorum), bugün Sapanca'da pek çok çiçekçi ve fidancı gezdim, Nisan ortalarında geleceğini söylediler. Adapazarı civarında dolaşırken sadece bir yerde aloe vera olarak bir bitki gösterdiler. Bunun benekleri ayırt edici. Bu arada internette bununla ilgili pek çok sayfa olmakla birlikte fotoğraflardan bir bitkiyi tanımak biraz zor. Şu sitede aloe türlerini toplu olarak vermişler. The Aloe Page - Aloaceae (http://www.succulent-plant.com/families/aloaceae.html) . Muhtemelen yurtdışında kullanımı fazla olmalı ki bu sayfada da nasıl kullanılacağını ifade etmişler. aloe: Uses, Side Effects, Interactions and Warnings - WebMD (http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-607-aloe.aspx?activeingredientid=607&activeingredientname=aloe) . Yine de sizin aloe veranızın fotoğrafı daha ayırt edici ve benzemediğini bilerek ve tereddüt ederek zaten zoraki bulduğum tek saksıyı aldım. Nisandan sonra daha fazla şansım olacak sanırım. Ayrıca faydalı paylaşımları için herkese teşekkür ederim.

peremeci
05-04-2015, 16:15
Ayrıca çiçekçilerde Agave veya Amerikan Aloe verası tabir edilen bitki vardı ve benim bahçemde bulunan bitki ile aynı görünüyor. Çiçekleri 5, 6 metreye kadar uzuyormuş, bir fotoğrafını gösterdiler.

Güler
05-04-2015, 19:59
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)

bakın lütfen.

capsaicin
05-04-2015, 20:18
Benim aloe veram her gün biraz daha bozuluyor, yaprakları sararır gibi olup, diriliğini kaybediyor ve çürümüş gibi oluyor. Az su vermeyi denedim devam etti, normal su denedim devam etti, acaba sorun ne olabilir?

peremeci
07-04-2015, 18:46
Bu arada agave denilen türle ilgili okuduklarımdan yola çıkarak bitkinin yapraklarından bir kısmını kesip dış kabuğu soydum iç kısımda jel çıkmadı ama suluydu, suyu bıçakla toplamak uzun olacak düşüncesiyle yaprakları doğrayıp mikserde suyunu çıkardım ve köpüklenen kısımdan en fazla ne olur ki diye düşünerek denemek maksadıyla koluma sürdüm, deri bir saat içinde su çiçeği çıkarıyor gibi oldu ve halen ciddi şekilde kaşınıyor. Sonraki araştırmalarımda bu bitkinin toksik etkisi olabileceğini gördüm ama iş işten geçmişti. Agave Nectar - A Poison Disguised As A Healthy And Natural Sweetener (http://www.bryanmarcel.com/agave-nectar-poison-healthy-natural-hfcs-fructose#) Fruktoz oranı çok yüksek olduğu için diabette glikoz yerine tatlandırıcı olarak ve yine Meksikalıların tekila gibi içeceklerinde kullanılırmış. Ayrıca ip dahi yapılmakta imiş ki bence tek doğru tarafı bu. Linkini verdiğim yazıdaki son cümlede organik etiketini kaldırdığınızda elinizde bir şişe zehir kalır yazmış. Sadece merakla başladığım araştırmanın sonucu ilaç kullanmak oldu. Kaşıntı dışında bir şikayetim yok. Şimdi bazı arkadaşlar bunu cehalet gibi görebilirler. Bilgi deneme yoluyla gelişiyor, benimki başarısız oldu diyerek kendimi teskin ediyorum. Ayrıca bir kişide daha az miktarda denedik ve onun derisi de aynı reaksiyonu verdi. Demek ki mikserde çekilmemeli ve sadece suyu denenmeli idi. Elbette bu işleri kimyager ve botanikçilere terk etmek en makulu.

pinargzlm
11-04-2015, 01:06
Anneme komşusu aloe vera vermiş o da bir saksıya dikmis altlardan sararip erimeye başlamıştı yapraklar son gördüğümde en yeni 3- 4 dal kalmış bir dokundum hepsi elimde kaldı. Kökü çürümüş. Acaba cok mu su vermiş .ikincisi bu elimde kalan 3-4 yaprağı toprağa batirsam tekrar kök verip bitki haline gelebilir mi.bitki artık ölmüş mü oldu.
Bu arada siteye yeni katıldım cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

pinargzlm
11-04-2015, 15:24
Güler hanim bir sorum daha olacak resimdekiler aloe vera mı yoksa baska cins mi. Bu yapraklari koklendirme yapamazmiyim?yapılmaz ise bunları ne yapayım atmaya Kıyamam ki. Sevgiler

pinargzlm
11-04-2015, 18:04
Bunlar kopan dallar ama toprağa diktigimde tutmaz diyor güler hanım.ne yapsam bilmiyorum. Toprağa dikip koklenmesi için dua etmeye basliycam sanırım.

cgdsfdn
24-04-2015, 09:45
Penceremde baktığım küçük sarısabırım ilk yavrularını,kardeşlerini verdi :D çoğalsın diye güneşte baktığım için rengi pek iç açıcı değil ama olsun. Atikhisar deresinden kum sipariş ettim o da gelince rahata kavuşturucam sarısabırcığımı :)

Artemisya
17-05-2015, 13:28
Merhaba peremici, ben çok anlamıyorum, yanlış olmasın ama aldığınız bitki aloe vera gibi duruyor. Daha tecrübeli arkadaşların cevabını merakla beliyorum ben de. Bana göre aloe vera ve oldukça da sağlıklı ve yavruları var. Bence bir tanesinin tepesinden bir parça kesip içine bakın jel kısmı var mı kokusu nasıl ve elinize sürdüğünüzde yumuşatıyor mu.. güle güle büyütün..

Artemisya
17-05-2015, 13:32
Benim de küçük bir tane aloe veram var, anneannem ekmiş minik bir saksıya, anneme vermiş, o da bana verdi. Henüz minik olduğu için kesmeye kıyamıyorum. Büyümüyordu hiç, meğersem güneş seviyormuş, güneş alacağı bir yere koydum bakalım sevecek mi orayı. Büyük bir saksıya alsam büyümesi hızlanır mı bilen arkadaşlar ne dersiniz? Yoksa saksının boyuna göre mi olması gerekiyor?

Vicia Ervilia
18-05-2015, 16:49
Herkesinki ne kadar çabuk büyüyor. Benimkinin hasta olduğunu düşünüyorum. ya da arkadaşımın annesi dikip vermişti. benimki yavaş büyüyor demişti. belki benimki de türü yüzünden oyledir. :(

Jakin
18-05-2015, 18:06
Alt kattaki komşumuz 5-6 yıl önce elimi kestiğimde vermişti, ben de bu iki saksıya dikmiştim. Sadece 2-3 günde bir suluyorum ama artık toprak diye bir şeyleri kalmadı. Ayırmam gerek biliyorum. Buraya yazayım ki kaytarmayayım..
Bu arada küçük yaraları iyileştirmekten başka, yüz kremi niyetine de kullanabilirsiniz. Toparlayıcı etkisi var.. ;)

Vicia Ervilia
21-05-2015, 21:40
Bu arada benimkinden akan jel sarı değil şeffaf.. :S

Kalipso888
25-05-2015, 11:39
merhaba, pazardan aloe vera aldim deliksiz cam saksida yetisir mi acabA? Yoksa koklerinin hava almasi gerekiyor mu? Bana yardimci olabilirseniz cok sevinirim. ;)

Ayazkızı
25-05-2015, 19:57
Bunlar da benim Aloe Veralarım galiba ikisi farklı cins Aloe Vera
sürekli saksı değiştirmek istemediğim için bulabildiğim en büyük saksıyı aldım Toprağı peysaj işleri satan yerden aldım ve geçtiğimiz sonbaharda aktardım ve balkona taşıdım kışı balkonda geçirdiler. su konusunda pinti davranıyorum.

1. resimdeki aloe kışı kazasız belasız atlattı 2. resimdeki ise bir iki yaprak kaybı ile bu güne ulaştı. şimdi yavruluyor ama yavruların uçları renksiz. daha önceki yavrularda böyle bir şey olmamıştı gerçi daha önceki topraklarıda ahım şahım bir toprak değildi.

Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum tavsiyelerinize ihtiyacım var. şimdiden teşekkürler

gael
02-06-2015, 18:30
Öncelikle tüm doğa severlere merhaba,

Geçen yıl temmuz ayında bir adet "Aloe Nobilis" edindim. Genel olarak sukulent bakımı hakkında hiçbir bilgim yoktu. Hatalı sulama sulamama, ısı, ışık gibi faktörleri de yanlış yaparak bitkiyi kaybetme noktasına geldim. Bitkinin kökü ile bağlantısı tamamen koptu ve kesinlikle kök namına bir şey kalmamıştı. Daha sonra bitkiyi köklendirmeyi başardım ve Kasım ayından bu yana gözüm gibi bakıyorum.

İlk fotoğraf aloenin bana törenle gelişi, ikincisi bitki yeni köklenmeye başladıktan sonra, son fotoğraf ise en son hali.

Şu anda sağlıklı duruyor, yeşil ve canlı, yaprak çıkarması belirli bir düzende, saksısını 3 gün önce değiştirdim. % 100 Torf..

Bulunduğu ortam diğer kaktüslerim ve menekşelerin arasında, evin içinde ve direkt güneşi 2-3 saat alan ama gün boyu aydınlık kalan mutfak bölümünde..

Şimdi ilk geldiği andaki yaprakların doluluk oranı mükemmeldi nerdeyse patlayacak gibi sert ve hacimliydi. Şu an eski yapraklarında 3 tanesini aldım, 1-2 tane kaldı üzerinde görünen yapraklar tamamen yeni ancak istenen dolgunlukta değil...Sulamayı 10-15 günde bir yapıyorum ve bu periyodu bozmadım.Acaba sulama metodunu mu değiştirmem lazım yoksa periyodu mu artırmalıyım? Yoksa ölümün kıyısından dönen bu bitki için şu an bu durum ideal midir..?

Çok teşekkür ederim.

happygarden
03-06-2015, 21:58
Aloe Vera tohumdan çıkmaz diyorlar, ama ben dünden suda beklettiğim tohumları akşam toprağa bıraktım üzerine ince bir torf ve sıkıştırdım fıskıye ile suladım sonrada streç filmle kapattım ilerleme olursa veya olmaz ise de buradan paylaşırım sizinle.

hepvehic
15-06-2015, 16:03
internetten fide aldım. Yaklaşık iki ay önce torfa diktim. hiç gelişmedi, burada yazılanları görünce, saksıyı boşaltıp, önce asprinli suda beklettim, ardından köklerine oksijenli su sıktım ve bahçe toprağına diktim. Bir hafta gölge yerde bekletip, bir hafta sonra camın önüne çıkardım. Ancak az önce gördüm ki, iki yaprağı yana yatmış. Yeniden saksıyı döktüm, iki yaprağının Çürümüş oldğunu gördüm. şimdilik su dolu bir bardağın içinde bekletiyorum. Sadece iki yaprağı kalmış. Nasıl kurtaracağım. lütfen yardımcı olur musunuz?

karakartal0684
19-06-2015, 16:59
merhaba güler hanım bendede aloveranın barbadensis türü var resim çektim ,yeni aldım sayılır saksısı cok kucuktu ama boyu baya atmış yavru verecek yerı bıle kalmamış yani o kadar.bende daha buyuk bir saksıya aldım bu tür de diğeri gibi yanlardan yavru verir mi acaba.Birde yavru verdiklerinde dere kumu ile karışım yapılarak saksıya dikilmesi gerekliymiş hızlı gelişim için.torf ile deniz kumu karışım yaparsam miktarı ne olmalı acaba
http://i.hizliresim.com/vE2PnA.jpg (http://hizliresim.com/vE2PnA)
http://i.hizliresim.com/VVnDaB.jpg (http://hizliresim.com/VVnDaB)

Güler
19-06-2015, 22:26
Çok sağlıklı görünüyor, zamanla yavrularını görürsünüz, merak etmeyin yavrular çıkacak yer mutlaka bulurlar.

karakartal0684
19-06-2015, 23:06
Çok sağlıklı görünüyor, zamanla yavrularını görürsünüz, merak etmeyin yavrular çıkacak yer mutlaka bulurlar.

çok teşekkür ederim cevabınız için

B e t ü l
19-06-2015, 23:19
merhaba güler hanım bendede aloveranın barbadensis türü var resim çektim ,yeni aldım sayılır saksısı cok kucuktu ama boyu baya atmış yavru verecek yerı bıle kalmamış yani o kadar.bende daha buyuk bir saksıya aldım bu tür de diğeri gibi yanlardan yavru verir mi acaba.Birde yavru verdiklerinde dere kumu ile karışım yapılarak saksıya dikilmesi gerekliymiş hızlı gelişim için.torf ile deniz kumu karışım yaparsam miktarı ne olmalı acaba
http://i.hizliresim.com/vE2PnA.jpg (http://hizliresim.com/vE2PnA)
http://i.hizliresim.com/VVnDaB.jpg (http://hizliresim.com/VVnDaB)

Hiç bir bitkinizin toprağına deniz kumu karıştırmayın. Tuz içerir. Arkadaşların forumlarda bahsettikleri kum dere kumudur.

karakartal0684
19-06-2015, 23:31
Hiç bir bitkinizin toprağına deniz kumu karıştırmayın. Tuz içerir. Arkadaşların forumlarda bahsettikleri kum dere kumudur.

evet dere kumu yazacaktım deniz kumu yazmışım farkında olmadan akvaryumcularda oluyormus galiba.öğrenmek istediğim kaç litre torf toprağa ne kadar dere kumu karıştırmam gerekli.

happygarden
27-06-2015, 15:08
Tohumdan çıkan aloe vera barbadensis miller

Önceki gün gözüme çarptı ve mercekle baktım çok sevindim.
aslında daha önce saksıya ektiklerim çıkmamıştı son bir denemeyle pet bardaklara perlitli torf toprağa ektim ve hiç sıkıştırmadım tohumlarıda 24 saat suda bekletmiştim. toplam 6 adet pet bardağa ikişer üçer tohum attım.
bunlardan üç bardağı küçük sera altına aldım 5lt su şişesi içine kapattım. diğer 3 bardağı açıkta bıraktım kapalı cam balkon, öğleye kadar güneş gören yerde . Açıkta bıraktıklarım çimlendiler :)

combine
29-06-2015, 23:53
ben haziranda Çeşme tatilim sırasında otelin bahçesinde dev bir aloe vera bitkisi gördüm....eve gelirken 3 kök söktüm ve diktim...fakat benimkiler burda gördüklerim gibi yaprakları dik dik değil....kıvrık ve o kıvrık yaprak uçları tekrar toprağa girmeye çalışıyor....bu çaldığım bitki aloe vera değil sanıyorum...resim yüklemeyi bilmediğim için resim koyamıyorum....ama yaprakları aynı.... dikenli... ve içinden de jel şeklinde sıvı bulunuyor...şifalı mı yoksa sıradan bir kaktüs mü bilemedim....yardımcı olursanız sevineceğim....

A_NOMAD
29-06-2015, 23:58
...resim yüklemeyi bilmediğim için resim koyamıyorum...

Buradan yardım alabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

a_fan_of_barca
15-07-2015, 22:27
Merhaba, eğer bu başlıkta bu konuda paylaşım olmuşsa, önceden özür dilerim, tüm sayfaları okumaya zamanım olmadı.
Ben çocukluğumdan beri yapraktan aloe üretilebileceğini duyardım. Bir seferinde aloe yaprağını suya koydum, çürüdü. Bundan sonra bu konuda fikrim değişti. İnternette de aloe bitkisinin yapraktan üretimine ait hiç bir bilgi olmayınca, umudumu kestim. Ama geçenlerde wikihow sitesinde bununla ilgili bir konuya rastladım. Nasıl yapılacağını okudum ve burada paylaşmayı düşündüm. Aşağıdaki resmi internetten buldum. Sitedeki anlatıma göre, aloe bitkisinin bir yaprağını kesip, kesik yerin kuruması için yaprağı bir gün açıkta bekletip, resimdeki gibi toprağa gömüp sulamak lazım.
Bununla ilgili bir bilgisi olan var mı ? Hiç deneyen oldu mu ?

How to grow an aloe plant with just an aloe leaf (http://m.wikihow.com/Grow-an-Aloe-Plant-With-Just-an-Aloe-Leaf)

penguce
30-07-2015, 13:50
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=568889&stc=1&d=1438256634

penguce
30-07-2015, 13:52
http:// http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=568889&stc=1&d=1438256634nasil foto paylasabilirim ?

Emineyyüp
30-07-2015, 14:28
Merhaba, eğer bu başlıkta bu konuda paylaşım olmuşsa, önceden özür dilerim, tüm sayfaları okumaya zamanım olmadı.
Ben çocukluğumdan beri yapraktan aloe üretilebileceğini duyardım. Bir seferinde aloe yaprağını suya koydum, çürüdü. Bundan sonra bu konuda fikrim değişti. İnternette de aloe bitkisinin yapraktan üretimine ait hiç bir bilgi olmayınca, umudumu kestim. Ama geçenlerde wikihow sitesinde bununla ilgili bir konuya rastladım. Nasıl yapılacağını okudum ve burada paylaşmayı düşündüm. Aşağıdaki resmi internetten buldum. Sitedeki anlatıma göre, aloe bitkisinin bir yaprağını kesip, kesik yerin kuruması için yaprağı bir gün açıkta bekletip, resimdeki gibi toprağa gömüp sulamak lazım.
Bununla ilgili bir bilgisi olan var mı ? Hiç deneyen oldu mu ?

How to grow an aloe plant with just an aloe leaf (http://m.wikihow.com/Grow-an-Aloe-Plant-With-Just-an-Aloe-Leaf)Mesajınızı görür görmez denedim 2 gün önce kopan yaprak vardı jelini kullanırım diye dolapta saklamıştım .Mesajınızı görünce denemek istedim bakalım nasıl olacak

penguce
02-08-2015, 13:58
569402 merhabalar bu benim aloveram Güler Hanim sizce ne durumda ve cinsi nedir neyapmam gerek nasil bakmaliyim hasta oldugundan supheleniyorum ?

Emineyyüp
02-08-2015, 15:15
569402 merhabalar bu benim aloveram Güler Hanim sizce ne durumda ve cinsi nedir neyapmam gerek nasil bakmaliyim hasta oldugundan supheleniyorum ?Güler Hanım tabi ki daha iyi yönlendirecektir sizi ama ben de bildiklerimi yazmak istedim .Güneşte duran Aloe Vera bu şekilde kahverengi olur .Direk güneş almayan bol ışıklı bir yere alın .Sulamasına dikkat edin fazla sulamayın toprağı nemli olsun sadece. Fazla bir şey de istemiyor aslında bunları sağlayınca bol bol yavru veriyor
.

Güler
02-08-2015, 20:42
Arkadaşımız size yazmış, ilaveten çok bozulmuş yaprakları köke yakın kesin.

penguce
02-08-2015, 22:00
Cok tesekkur ederim nasıl yani yapraklarinimi kesmeliyim ?

penguce
02-08-2015, 22:02
peki bu hali duzelir mi ? bi yerde duymustum koklerine asprinli su filan sıkılıyormus faydasi olur mu ?

Güler
03-08-2015, 09:47
Cok tesekkur ederim nasıl yani yapraklarinimi kesmeliyim ?

Evet, çok yumuşamış kahverengiye dönmüş yaprakları toprak yüzeyinden köke yakın yerlerden kesin.

Çok su vermeyin, kök sağlamsa mutlaka dipten yeni sürgünler verecektir.

Bilmiyorum ben hiç aspirinli su vermedim.

penguce
03-08-2015, 11:58
Kestigim yapraklarin içindeki jelleri kullanabilirmiyim

a_fan_of_barca
05-08-2015, 01:07
Mesajınızı görür görmez denedim 2 gün önce kopan yaprak vardı jelini kullanırım diye dolapta saklamıştım .Mesajınızı görünce denemek istedim bakalım nasıl olacak

Sn. Emineyyüp, ben de mesajınızı yeni farkettim. Sonucu merakla bekliyorum. Her şeyi gerektiği gibi yapmışsınız. 2 hafta içinde filizlenmesi lazım. Sonucu da yazmanızı beklerim :)

Emineyyüp
05-08-2015, 09:43
Sn. Emineyyüp, ben de mesajınızı yeni farkettim. Sonucu merakla bekliyorum. Her şeyi gerektiği gibi yapmışsınız. 2 hafta içinde filizlenmesi lazım. Sonucu da yazmanızı beklerim :)Tabi ki yazarım ama pek filizlenecek gibi durmuyor yaprak iyice cılızlaştı rengini kaybetti bakalım .Çıkmayan candan ümit kesilmez.

FrozenLady
08-08-2015, 08:34
Benimde aleo veram var direk güneş alıyordu onu oradan çektim burayı okuyunca çünki içe doğru bükülmeler ve kahverengileşme var çiçeğimde. Umarım kurtulur

FrozenLady
08-08-2015, 08:40
Bir de yeri değil ama yeni üyeyim ilgili bölüme konu açamıyorm.
Ben gül yetiştirmek istiyorm nasıl yapabilirim fide mi almalıyım nasıl ekmeliyim ?
beni yönlendirebilir misiniz , teşekkürler

FrozenLady
08-08-2015, 16:02
Mesajınızı okuyunca hemen balkondaki aloeveranın fotoğraflarını çektim.

544871

544872

544873

O daha iyi ve yeşil yapraklı elo yu çok aradım ama bulamadım bana kök verebilir misiniz ? ;););)

Güler
08-08-2015, 20:20
Bir de yeri değil ama yeni üyeyim ilgili bölüme konu açamıyorm.
Ben gül yetiştirmek istiyorm nasıl yapabilirim fide mi almalıyım nasıl ekmeliyim ?
beni yönlendirebilir misiniz , teşekkürler

Önce Forum Kullanma Kılavuzunu okumanız gerekir.

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

Buraya (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1482.htm) da bakarsanız fikir edinmiş olursunuz.

FrozenLady
09-08-2015, 21:21
Önce Forum Kullanma Kılavuzunu okumanız gerekir.

SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)

Buraya (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/1482.htm) da bakarsanız fikir edinmiş olursunuz.
Teşekkür ediyorum ...
Birde kökleri nereden istiyebilirim burası da onun yeri değildi sanırım

zerrintk
11-08-2015, 18:50
Ben de istiyorum, yardımcı olabilecek biri var mı acaba?

Erufenrito
12-08-2015, 08:45
merhabalar aloveralarım cok yavru verdıgı ıcın saksılarını buyutup hazır satılan cıcek topragına dıktım.ancak son ıkı haftadır bır saksımdakı aloe veralar uclarından kahverengıye donmeye basladı.hafta da bır su verıyorum en basından berı balkonda duruyorlar yeterlı gunes alıyorlar yanı bunlarda hıcbır degısıklık yok.aynı sıkıntıları yazan uyeler olmus ancak tam bır cevap goremedım.bahce topraqgı kullanın denmıs ancak ızmırın en betonerme yerınde bahce topragı bulmam da bıraz zor.topragı kurusun catırdasın denmıs ınanın zaten ızmırde işler oyle yuruyor. sararan yerlerı kessem olur mu ? nasıl bır mudahale gerekır yardımcı olursanız sevınırım. ıyı gunler.

Jakin
12-08-2015, 09:33
merhabalar aloveralarım cok yavru verdıgı ıcın saksılarını buyutup hazır satılan cıcek topragına dıktım.ancak son ıkı haftadır bır saksımdakı aloe veralar uclarından kahverengıye donmeye basladı.hafta da bır su verıyorum en basından berı balkonda duruyorlar yeterlı gunes alıyorlar yanı bunlarda hıcbır degısıklık yok.aynı sıkıntıları yazan uyeler olmus ancak tam bır cevap goremedım.bahce topraqgı kullanın denmıs ancak ızmırın en betonerme yerınde bahce topragı bulmam da bıraz zor.topragı kurusun catırdasın denmıs ınanın zaten ızmırde işler oyle yuruyor. sararan yerlerı kessem olur mu ? nasıl bır mudahale gerekır yardımcı olursanız sevınırım. ıyı gunler.

Merhaba, hoş geldiniz. Aloe Vera'yı bu sıcak günlerde içeriye almanızı öneririm. Benim de içeride tuttuklarım kopkoyu bir zümrüt yeşili oldular ve her yerlerinden yeniden yavruladılar. 3 günde bir, orta göbeğini ıslatacak şekilde suluyorum. Şu an fotoğraf yükleyemiyorum. İleride eklerim. Balkonda kalanlarsa sizin tarifinize yakınlar. Yavaş yavaş içeri alıyorum.

Linkteki sayfada kendinizi tanıtır mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-472.htm
Sararan yerleri dipten kesebilirsiniz.

Erufenrito
12-08-2015, 16:49
Teşekkür ederim Jakin. Tavsiyenize uyacağım ve eve alacağım. Peki iyice incelen yerleri kessem sıkıntı olur mu? Bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim :)

Erufenrito
12-08-2015, 17:06
Teşekkür ederim Jakin. Tavsiyenize uyacağım ve eve alacağım. Peki iyice incelen yerleri kessem sıkıntı olur mu? Bu konuda da yardımcı olursanız çok sevinirim :)

zaten cevaplamışsınız,bi yandan çalışırken tam okumamışım cevabınızı :)))

Alpin22
22-08-2015, 23:26
Eğer Aloe Vera yetiştiriyor,nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız en iyi cinsini yetiştirmelisiniz. Size tavsiyem, Aloe barbadensis miller-stockton cinsini bulun ve sadece bunu yetiştirin.Türkiye ve avrupada satılanların hemen hepsi Aloe Barbadensis Miller-Arborescens cinsidir. Stockton için Stockton Aloe Vera: Pure Hand-Filleted Aloe Gel ProductsStockton Aloe 1 Aloe Vera Gel Products (http://www.aloe1.com) sitesinden bilgi edinebilirsiniz. Amerikadaki merkezinin adresi. Türkiye'de satan var mı bilmiyorum ama vardır herhalde...

kudraa
24-08-2015, 13:22
Bir tanidigimiz su icinde aloe vera koku getirmis fakat bu konuda cok acemiyim. Ne kadar sure suyun icinde kalabilir. Nasil ekmem hangi derinlikte ne tur bir topraga ekmem gerekir bilemiyorum

Ramazan Nurgül
21-09-2015, 21:14
Merhaba arkadaşlar benim *** vera almanya dan arkadaş hediye getirmiş.Yaprakları çok etliydi ama şimdi incelmeye başladı .Bana bu konuda yardımcı olur musunuz.

extant958
28-09-2015, 17:04
Arkadaşlar konuyu baştan sona okuyunuz aradığınız cevap bir tık yakınınızda olabilir :) örneğin Ramazan Nurgül toprağınız ve sulamanız aloevera ya göre değildir :) Kudraa aloevera suyu sevmez suda tutulmaz kök kuru olarak 3-4 saat gölgede tutulur sonrada perlit torf kum karışımı toprağadikilir

capsaicin
28-09-2015, 20:57
Arkadaşlar ben birşey sormak istiyorum, aloe veram salonda güneşsiz ortamdayken sorun yok, ama güneş alsın diye cam önüne koyduğumda hemen yaprakları sararıp sünmeye bozulmaya başlıyor, tekrar güneşsiz ortama çekince bir iki günde düzeliyor. Güneş sanki yaramış gibi oluyor hemen uzuyor bu süreçten sonra, ama sürekli mesela 3-4 gün güneşte tutsam ölecek gibi bir hava veriyor. Acaba bu bitki güneşe karşı böyle hassas mı?

Ramazan Nurgül
19-10-2015, 00:49
Merhaba benim *** vera gelişmedi.torf toprağına ekmistim.sizce ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun benim böyle gördükçe moralim bozuluyor.

Ramazan Nurgül
19-10-2015, 23:21
Ben normal toprağa ek tim. Gelişmedi.

Güler
20-10-2015, 07:06
İnternet hattımın azizliğine uğradığım için başlıklara sık sık göz gezdiremiyorum.

Bu sabah nasılsa hat açık.

Aloevera başlığındaki mesajlarınıza bakabildim, eğer sizler de daha önceki sayfalara bakabilseydiniz sorunlarınızın cevabını bulacaktınız yine de kısa kısa değineyim.

Aloevera bir sukulenttir yani güneşi sever suyu az ister. Güneşi sever dediğimde bütün gün yakıcı aşırı güneşi kastetmiyorum tabii. Suyunu da toprağı kurudukça vereceksiniz.

Bitki toprağı hazırlarken genelde 1/3 bahçe toprağı, 1/3 yanmış hayvan gübresi ve 1/3 de yıkanmış dere kumu kullanırız. Ama zaman zaman bu karışıma bitki türünün isteğine göre ilaveler de yaparız.

Örneğin sukulent ve kaktüsleri ekeceğim toprağı hazırlarken yanık hayvan gübresini mini tutar dere kumunu daha çoğaltırım. Bunu yaparken bile kaktüs ve sukulentin türüne de dikkat etmek gerekir. Bazı türlerin toprak isteği farklı olabilir. Kaktüs toprağı hazırlarken ponza taşı, coco peat, volkanik taş kullanırlar, maksat yumuşak ve geçirgen-suyu süzen bir toprak elde etmektir. (Bunu kaktüs ile uğraşan arkadaşlar çok daha güzel izah edeceklerdir)

Saksıya yeni bir bitki dikildiğinde hemen güneş altına alınmaz, bir gün kadar güneş almayan rüzgarsız bir alanda toprağa alışması beklenilir.

Aloevera da güneşi sever ama rüzgarlı yeri, direkt güneşli alanı istemediği gibi havadar yeri tercih eder.

Bazı arkadaşlar balkondan içeri alınca bozulma yapıyor (veya tam tersi) diye şikayet ediyorlar. Bitki alıştığı yeri ister. Meselâ çiçek tomurcukları vermiş bir atlasın yerini değiştirdiğinizde tomurcuklarını döktüğünü görürsünüz. Bırakın yerinde dursun madem o alanda çiçek tomurcuğu verdi, çiçeklerini de orada açsın.

Biraz güneş görsün diye camın önüne aldım ama bozulma başladı diyor arkadaşımız.
Camın güneşten aldığı ısıyı bitkiye verirken onu yakabileceğini de düşünün. Isınan cam ısıyı daha fazla iletecektir bitkiye hele hele bir de yaprakları cama değiyorsa.

Aloevera torfu sevmez dediğimizde torfu eğer kurutmuşsanız tekrar bir daha toparlamanız güçtür.

Bitkinizi süzek, suladığınızda suyunu emen bir toprağa dikmeye özen gösterin.
Saksı dibi deliklerine çakıl taşı veya kirtemit parçaları koyun ki toprak çöküntü yaptığında saksı delikleri kapanmasın, su buradan süzülüp saksı tabağına aksın. Saksı içinde su kalırsa kök çürür. Saksı tabağında su kalırsa bitkide mantarî hastalıklar baş gösterir.

Aloeveraya çok su vermeyin, bitki bir sukulenttir. Toprağı kontrol edin, kuruduğunda suyunu iki kerede verin. Önce su verin bu su toprağa gider, biraz bekleyin su saksı altından çıkmıyorsa biraz daha verin, bu su da bitkiye gider ve fazlası saksı tabağına birikir.
Saksı tabağında biriken suyu dökün ve saksınızı unutun. Taaa ki toprağı kuruyana dek.

Toprak yumuşak oldukça kökten yavru vermesi daha çabuk olur.
Verilen yavruları ayırmak istediğinizde bitkiyi saksıdan tamamen çıkarın, evirin çevirin ve ana kökü yıpratmadan yeni yavruları kökleri ile ayırarak yeni yerlerine dikin ve anayı da yeniden eski saksısı içine itina ile oturtup, taze toprak ilavesi ile sıkıca besleyin.

Bozulmuş, yaprakları koyu yeşilden kahverengiye dönüşmüş, yumuşamış veralarınızın da temizlenmesi gerekir. Yine bitkiyi saksıdan çıkartın, kök yapısını inceleyin. Kökü sağlam ise sorun olmaz, çürümüş kökleri ve bozulmuş yaprakları bitkiden uzaklaştırın kuş kadar da kalsa sorun olmaz. Nispeten kuru ve taze toprakla buluşturun çok az su vererek gölge, rüzgarsız ama havadar bir alanda bir iki gün bekletip, uygun bir yerde gelişmesine yardımcı olun.

Ramazan Nurgül
21-10-2015, 11:52
Güler hanım torf toprağına ektim.*** vera torf sevmiyor diye yaz misiniz.Toprağını degistirsem bu ayda *** vera zararı olur mu ?? Bahçe toprağına dikcem.*** vera yetişmesinde çok titiz davranıyorum.Bir türlüde olmuyor. Simdikten tskler.

Güler
22-10-2015, 19:55
Sayın Ramazan Nurgül, yumuşak- geçirgen bir bahçe toprağına dikebilirsiniz, bu ayda da olabilir.

Mesajınızda (*) yıldız işaretleri çıkmakta, lütfen bu (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/16063.htm) başlığa bakınız.

Ramazan Nurgül
23-10-2015, 21:44
Güler hanım benim bitkinin yaprakları geldiğinde etliydi .Ama incelmeye başladı.ayrıca dik durmuyor yanlara açılmaya başladı ne yapmam gerekiyor.yavrulama yapmıyor. Bilgileriniz için simdikten tskler.

undaunted
28-11-2015, 16:07
Merhabalar
Uzun zamandir giris yapamiyordum. Guler hn dan gelen aloe veralerin son hali. Gozum gibi bakiyorum onlara ve yavrulari o kadar cok hastaya ulastiki tekrar tekrar tesekkurler guler hn:p

mbdgn
05-12-2015, 23:52
5-6 gun önce bir aloe vera aldım (ben öyle olduğunu düşünüyorum :rolleyes:) imkanlarımın kısıtlı olmasından dolayı su şişesinden bozma bir saksıya sadece bahçe toprağıyla dikmek zorunda kaldım. bitki hala sağlam görünüyor. acaba tutmuşmudur ve saksısını ve toprağını hemen değiştirmelimiyim yoksa birazdaha beklemelimiyim.

mbdgn
05-12-2015, 23:54
buda resmi

Jakin
06-12-2015, 06:17
Aloe vera çok hassas bir bitki değil, daha yeni dikmişsiniz, biraz kendine gelsin saksı harcını değiştirirsiniz. Daha geniş bir saksıya alabilirsiniz, yanlardan çoğalıp saksıyı dolduracak nasılsa.

mbdgn
06-12-2015, 10:56
Teşekkür ederim . Aldığım arkadaşta buna benzer bişeyler söylemişti zaten. Öyle olacağını düşünmek bile heyecanlandırıyor beni :p

BilgeBaykuş
09-12-2015, 15:35
Yabancı pek çok kaynak en çok tıbbi aloe vera olarak bilinen sarı çiçekli "Aloe Vera Barbadensis" kullanıldığını fakat kırmızı çiçekli, testere bitkisi de denilen, "Aloe Arborecens"in çok daha şifalı olduğunu belirtiyorlar. Buna ne dersiniz?

Rastgele bir örnek vermek gerekirse: Aloe Arborescens - CuraNatura (http://www.curanatura.com/Why-Aloe-Vera)

emrebakan
11-12-2015, 13:26
Merhaba Sayın BilgeBaykuş,
Verdiğiniz bağlantıyı inceledim ve gördüm ki sayfayı hazırlayanlar bu bitkiyi kullanarak imal edilmiş ürünler de satıyor. Tabi bu bitkinin tıbbı faydası olmadığı anlamına gelmez. Ama böyle durumlar bende şüphe uyandırıyor. Son zamanlarda çokça çıkan şifalı bitki söylemlerini araştırdığımda herhangi bir klinik araştırmaya dayanmadığı, hakkında bilimsel hiç bir makalenin olmadığını hayretle gördüm. Örneğin Gojiberry yani Kurtüzümü bitkisinde olduğu gibi. Hatta bu bitkinin forumda bir başlığı da var. Şimdi yazan çizen yok malesef. 5 yıl önce görseniz her gün 4-5 gönderi oluyordu. Şimdi biz yetiştirdik nereye pazarlayacağız yazanlar var o gün yazanların hiç birinden ses veren yok. Ben bu gibi durumlarda öncelikle Wikipedia'ya bakıyorum. Daha sonra orada sayfanın altında verilen referanslar arasında bilimsel makale var mı ona bakıyorum. Son kararımı da ona göre veriyorum. Sevgiler.

asyaca
13-12-2015, 17:24
Merhaba Arkadaşlar,

İnternetten araştırma yaptığımda aloe veranın en faydalı türünün Aloe Barbadensis olduğunu ögrendim ama bu bitkinin özellikler nelerdir diğer türlerinden nasıl ayırt edilir bunun bilgisine ulaşamadım. Tesadüf eseri sayfanızla karşılaştım ve bilgili ve tecrübe sahibi arkadaşların oldugunu farkettim belki banada yardımcı olabilirsiniz diye düşünerk üye oldum. Bu türü nereden satın alabilirim acaba!! Şimdiden teşekkürler..