View Full Version : Aloe vera (Sarısabır)
BilgeBaykuş
13-12-2015, 18:23
Merhaba Arkadaşlar,
İnternetten araştırma yaptığımda aloe veranın en faydalı türünün Aloe Barbadensis olduğunu ögrendim ama bu bitkinin özellikler nelerdir diğer türlerinden nasıl ayırt edilir bunun bilgisine ulaşamadım. Tesadüf eseri sayfanızla karşılaştım ve bilgili ve tecrübe sahibi arkadaşların oldugunu farkettim belki banada yardımcı olabilirsiniz diye düşünerk üye oldum. Bu türü nereden satın alabilirim acaba!! Şimdiden teşekkürler..
Konuyu incelerseniz nasıl ayırt edeceğinize dair pek çok mesaj ve resim resim bulabilirsiniz. Aman dikkat edin, Haworthia ya da başka bir bitkiyi Aloe diye satan da çok oluyor. Hemen her çiçekçi de ve büyük marketlerde bulunuyor. 15 liraya Koçtaş'larda var şu an.
KaktüsKurdu
18-12-2015, 10:09
Arkadaşlar merhabalar bu forumu uzun zamandır takip ediyorum. Bu forum sayesinde çok faydalı bilgiler öğrendim. Öncelikle hepinize teşekkürler. Yaklaşık 1 1.5 hafta önce saksıda yetiştirdiğim aloe vera bitkim çiçek açmaya başladı. Bunu sizinle paylaşmak istedim. Çiçeğin büyüme döneminde bakımı için önerilerinizi bekliyorum.
589349
589350
589351
Arkadaşlar merhabalar bu forumu uzun zamandır takip ediyorum. Bu forum sayesinde çok faydalı bilgiler öğrendim. Öncelikle hepinize teşekkürler. Yaklaşık 1 1.5 hafta önce saksıda yetiştirdiğim aloe vera bitkim çiçek açmaya başladı. Bunu sizinle paylaşmak istedim. Çiçeğin büyüme döneminde bakımı için önerilerinizi bekliyorum.
Sn. KaktüsKurdu aloe vera çiçekliyken de, normal zamanda da özel bakım gerektirmeyen bir bitki. Benim balkonda ve iç mekanda birkaç saksım var. 3-4 günde bir az az suluyorum. Orta göbeklerine de biraz su döküyorum. Çiçeğiniz hayırlı olsun.. :)
Konuyu incelerseniz nasıl ayırt edeceğinize dair pek çok mesaj ve resim resim bulabilirsiniz. Aman dikkat edin, Haworthia ya da başka bir bitkiyi Aloe diye satan da çok oluyor. Hemen her çiçekçi de ve büyük marketlerde bulunuyor. 15 liraya Koçtaş'larda var şu an.
Peki BilgeBaykuş Koçtaş da bulunan aloe veranın barbadensis türü mü?
Merhaba, benim guzeller guzeli Aloe verami gecen yaz Cesmenden aldim. Aldigim yerde pek bakmamislar ama ona ragmen bir suru yavrulamis... Topragi yeterli degil ve bakimsiz diye baska bir sakisya aktardim. Aktarırken bır suru solucan cıktı hepsını temızledım. .topragini degistirirken eski saksisindan cikarmam cok zordu saksıyı kesmek zorunda kaldim. Meger kokler saksiyi sarmalamis malesef onlarida kesmisim :( .
Simdi bir ay oldu.Malesef aksam gunesi alan bir evde oturuyoruz Istanbul da. 1 kere suladim hatta besin takviyesi yaptim. Ama alttan alttan sararmaya basladi. Alisiyor sandim ama bugun bir surgunun sapini siktigimda ici bostu. Hemen kestim. kestigim yeri siktigimda sulu oldugunu fark ettim. Cok sulamisim galiba :( Simdi o kestigim yavruyu 1 gun bekleticem sonra toprakla bulusturucam. Ama benim sormak istedigim buyuk saksi ne olacak? Ne yapmaliyim sizce. Inanin icim kan agliyor :( Lutfen yardim edin.
BilgeBaykuş
23-12-2015, 19:13
Peki BilgeBaykuş Koçtaş da bulunan aloe veranın barbadensis türü mü?
Evet, fakat chinensis varyetesi. Yani soluk gri değil, yaprak üzeri noktalı. Değişen bişey yok o da şifalı aloe vera :)
Merhaba, benim guzeller guzeli Aloe verami gecen yaz Cesmenden aldim. Aldigim yerde pek bakmamislar ama ona ragmen bir suru yavrulamis... Topragi yeterli degil ve bakimsiz diye baska bir sakisya aktardim. Aktarırken bır suru solucan cıktı hepsını temızledım. .topragini degistirirken eski saksisindan cikarmam cok zordu saksıyı kesmek zorunda kaldim. Meger kokler saksiyi sarmalamis malesef onlarida kesmisim :( .
Simdi bir ay oldu.Malesef aksam gunesi alan bir evde oturuyoruz Istanbul da. 1 kere suladim hatta besin takviyesi yaptim. Ama alttan alttan sararmaya basladi. Alisiyor sandim ama bugun bir surgunun sapini siktigimda ici bostu. Hemen kestim. kestigim yeri siktigimda sulu oldugunu fark ettim. Cok sulamisim galiba :( Simdi o kestigim yavruyu 1 gun bekleticem sonra toprakla bulusturucam. Ama benim sormak istedigim buyuk saksi ne olacak? Ne yapmaliyim sizce. Inanin icim kan agliyor :( Lutfen yardim edin.
Tüm köklerini ayırıp her bir kökü sağlam yerine kadar kesip, açık havada 3-4 gün kurumasını bekleyip, sonra hiç sulamadan yeni saksılara dikip birkaç gün sonra da 4-5 günde bir az az sularsanız kurtulur umarım.
Bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlarımız daha iyi cevaplar vereceklerdir, bu arada benim bir önerim olacak.
Hani mutfaklarda kullandığımız aşağıdakine benzer tencere altlıkları vardır. Saksının altında ki su kabını alın bir müddet bu tencere altlığının üzerinde bırakın toprağı iyice kurumadan da su vermeyin. Evde yoksa milyoncularda bulabilirsiniz.
Kullandığınız toprak ağır gelmiş olabilir geçirgenliğini sağlamak için kum oranını hayli artırmanız gerekebilir.
Geçmiş olsun.
590030
Herkese merhaba. aloe vera hakkında araştırma yaparken bu forumla karşılaştım. ve hemen üye olmak istedim. ağustos ayında yani 6 ay önce annemin koşusundan iki küçük kök aloe vera aldım ve ikisini de diktim. başlangıçta her şey yolundaydı. biri daha hızlı büyüdü ama hiç sürgün vermedi. diğeri boy olarak pek gelişmese de bayağı yanlardan sürgünler verdi. ama anlamadığım bir nedenle çürümeye başladı. yaprakları erimeye başladı. ve geçen hafta sürgünleri ve ana çiçeği ayırarak başka başka saksılara diktim ve hepsini kaybettim maalesef. (küçük bir parçası hariç) Çiçeğim öldü ve o kadar üzgünüm ki anlatamam. çok sulamanın buna yol açmış olabileceğini düşünüyorum forumu okuduktan sonra. Ama emin değilim. diğer çiçeğim gayet sağlıklı görünüyor ama yine de ona da bişey olacak diye çok korkuyorum yardımcı olursanız sevinirim. çiçeğimin resmin yollamaya çalışacam
Aşağıdaki resimdeki şu an canlı olan aloe veram. son hali resmini yeni çektim. daha çok yaprağı vardı. ama yanlardaki bir kaaç yaprak çürüdü onları kesip atım.
592866
Bu da maalesef ölen aloe veram bu resmi kasım ayında çekmiştim. ne oldu bilmiyorum. yaprakları eriyip çürüdü bazıları tutunca koptu elimde kaldı. küçük sürgünler henüz gelişmediği için öldüler. bir tanesi halen yaşam mücadelesi veriyor.
592868
592869
yaklaşık 3 hafta önce hava soğuk diye çiçekleri içeri aldım. hata mı yaptım acaba. bir de pek bir bilgim olmadığı için çiçekçiden alınan çiçek toprağı kullandım. toprağı değiştirmeli miyim?
tolgadinc
29-01-2016, 20:48
Merhaba,
Sizin güzel aloe veralarınızı görünce bizimkileride görmenizi istedim.
Bu anne aloe veramız. Bol bol bebekleri oluyor :) Ama alt yaprakları gördüğünüz gibi sarkık ve kırık. Nedeni ne olabilir?
http://i.imgur.com/km98qRW.jpg
Buda bugün farkettiğimiz yeni bebek :)
http://i.imgur.com/Oj8DnY0.jpg
Bunlarda daha önce ayırdığımız bebekler. Yarısı öldü. Bu üçü anca kendine geldi hala keyifsiz. Toprak ve saksı tercihimizden kaynaklandığını düşünüyoruz. Artık iyice büyümeden annelerinin yanından ayırmama kararı aldık.
http://i.imgur.com/Coec82s.jpg
Erdem 01
05-02-2016, 13:05
Çok suladığınızdan çürüyor. Kuraklığa dayanıklıdır. Toprağı kurudu diye acıyıp sürekli nemli tutmayın. Bu söz bunlar için geçerlidir. Merhametten maraz doğar. Acımayın işkence edin. Yoksa ağlayan siz olursunuz. Uzun süre nemli kalan torbalarda satılan topraklar kullanmayın içine yarısından fazla dere kumu karıştırın. Toprağı kumlu geçirgen olsun. Saksı altına deliklerin üstüne odun kömürü parçaları veya ambalajda kullanılan beyaz köpük-strafor parçaları koyun üzerine kumlu toprak. Toprağı bir kez sulayın sonra uzun süre su vermeyin kuru kalsın. Bahar-yaz döneminde Sıvı gübreyle ölçülere göre ayda 1-2 kez sulayın.
Merhaba bugün bauhausedan aloa vera aldım eve geldiğimde topragında küçük beyaz böcekler olduğunu gördüm çok fazla var. Saksı değişimi yapacağım fakat bu böceklerden nasıl kurtulabilirim. Birde toprak olarak kaktüs toprağı verdiler bu toprağa başka birşey karıştırmam gerekirmi? Evde başka aloaveram var çok sayıdada yavru verdi güney cephede açık balkonda duruyor yaprakları sararmaya başladı bazılarıda kurumaya başladı ama deli gibi yavru vermeye devam ediyor nasıl düzeltebilirim yardım edin lütfen.
Merhaba sayın ayca8, agaclar.net'e hoş geldiniz.,
Sorununuzu doğru başlıkta paylaşmışsınız, bu yüzden arkadaşlarımız size yardımcı olmaya gayret edeceklerdir. Ancak Forumumuza yeni üye olan arkadaşlarımız genelde ilk mesajlarını burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) paylaşırlar, yani ilgili başlıkta kısaca kendilerini tanıtırlar biz de onlara hem hoş geldiniz der hem de kısaca Forum Kullanma Kılavuzu hakkında bilgi veririz.
Sizden bunu rica edeceğim.
Fikrimce saksı değişimi yapın, madem küçük beyaz böcekler toprakta taze toprak ve dere kumu ilavesi ile hazırlayacağınız suyu geçirgen toprak ekim için iyi olacaktır. Toprağı mümkün olduğunca kuru tutmaya bakın, iyice kuruduğundan emin olduğunuzda sulama yapın. Böcekli toprağı da imha edin.
Sayın tolgadinc, fotoğraflarınızı açamıyorum, forumdan yüklemediniz mi?
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
turannavruz
01-03-2016, 13:02
Merhabalar,
Öncelikle Aloe Vera konusunu baştan sona okudum.Ve denilenleri uyguladım,özellikle Mine Hanım'ın önerilerini.Yine de kurtaramadım.Eşimin en sevdiği bitki Aloe Vera özellikle yaprakları daha kalın olanları.Cinsinden mi acaba Aloe Veranın.
MİNE PAKKANER "Arsakay, şimdi bu tam güneş seven dış mekanda yetişen, kumlu toprak az su seven bitki için yapılacaklar şu şekilde sıralanabilir ,
• Hemen saksısı değişecek.Saksı değişirken torf elle hafifçe dağıtılacak. Kökler kontrol edilip çürüme, bozulma var mı bakılacak,varsa kesilecek.Aspirinli su hazırlanıp köklere püskürtülecek , 10 dakika beklenecek, yeni toprağına dikilecek.
• Can suyu verilirken oksijenli sulu solüsyon uygulanacak.
• Bitki artık balona konacak.Bir hafta gölgede durup alıştırılacak, sonra güneşli bir yere yerleştirilecek."
aysglkvk
01-03-2016, 16:02
turannavruz
Aynı böyle görünen aloeveram vardı.bir türlü güçlenmedi Tek tek çürüyüp düşüyordu yapraklar.Başedemedim. Bakamıyorum diye yeniden edinmedim. Siz bir çare bulursanız ben de yeniden alayım
hobiciakvarist
02-03-2016, 13:15
İstanbul ve çevresindeki iklimi bilen arkadaşlara danışmak isterim: Aloe Veram ve iki tane kaktüsüm var. Bunları ben kışın soğuk ve kardan etkilenip çürümemeleri için içeri alıyorum ancak daha az güneş gördüklerinden formları düşüyor (renk kaybı, yaprak kaybı (aloe'nin durumu), vb). Bu yüzden tekrar bir an önce dışarı almak istiyorum. Fakat uygun zaman nedir merak ettim. Bu aralar havalar ılıman, bu hafta minimum 12 derece olacak gibi duruyor. Acaba tekrar dışarı alma vakti gelmişmidir?
Benim aloeveram yaz-kış kapalı balkonda. Balkonda ısıtıcı da yok, ancak çok kar yağdığında hava çok soğuk olduğunda gece balkon kapısını açık bırakıyorum, evin sıcaklığı oraya da yayılıyor. Yazın çok sıcak olduğunda da balkonun bir penceresi daima açık duruyor.
Vera, ışık ister, direkt güneş yerine yine güneşi sık sık alan bir yerde güzel gelişir. Rüzgarı
sevmez, balkonunuz kapalı mı, açık balkon ise havalar daha tam müsait değil bence, İstanbul'da daha soğuklar olabilir.
safaguclu
06-03-2016, 23:53
Aloe Vera ve benzer türleri çok seviyorum, küçüklü büyüklü bir kaç çeşitim var. Yaz kış kapalı balkonda tutuyorum. Ektekiler epey büydüler, saksı hariç yaklaşık boyları 50cm X 50cm civarı. Hatta birisi ilk defa çiçek açtı.
Şükran45
08-03-2016, 16:07
Merhabalar,
Aloe türü olduğunu tahmin ettiğim 10-12 cm uzunluğunda sukkulent bitkimiz, yaklaşık 2 yıldır işyerindeki odamızda. Oda güneyde ve sıcak bir oda, aydınlık ancak direk güneş görmüyor. Bu şartlar altında geldiği günden bu yana büyüme konusunda herhangi bir gelişme yok. En dış yaprakları zaman zaman kuruyor ve onları da temizliyorum. Bunun da normal olduğunu düşünüyorum. Ama boyu uzamıyor. Sizinkilere bakıyorum hepsi gelişmiş.
Aloe vera sayfasını okudum. Okuduklarım doğrultusunda toprağının çok iyi olmadığını da düşünerek saksısını değiştirdim, toprakta solucan çıktı ve temizleyip tekrar diktim. Kök neredeyse hiç yoktu. Bir kaç ufak çıkıntı vardı o kadar. Ama yine de herhangi bir büyüme yok.
Acaba türünün özelliği olabilir mi? Tür fazla büyüme göstermiyor olabilir mi? Yaptığım bir hata veya yapmadığım eksik bir şeyler mi var? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Merhabalar,
Aloe türü olduğunu tahmin ettiğim 10-12 cm uzunluğunda sukkulent bitkimiz, yaklaşık 2 yıldır işyerindeki odamızda. Oda güneyde ve sıcak bir oda, aydınlık ancak direk güneş görmüyor. Bu şartlar altında geldiği günden bu yana büyüme konusunda herhangi bir gelişme yok. En dış yaprakları zaman zaman kuruyor ve onları da temizliyorum. Bunun da normal olduğunu düşünüyorum. Ama boyu uzamıyor. Sizinkilere bakıyorum hepsi gelişmiş.
Aloe vera sayfasını okudum. Okuduklarım doğrultusunda toprağının çok iyi olmadığını da düşünerek saksısını değiştirdim, toprakta solucan çıktı ve temizleyip tekrar diktim. Kök neredeyse hiç yoktu. Bir kaç ufak çıkıntı vardı o kadar. Ama yine de herhangi bir büyüme yok.
Acaba türünün özelliği olabilir mi? Tür fazla büyüme göstermiyor olabilir mi? Yaptığım bir hata veya yapmadığım eksik bir şeyler mi var? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Bitkinizi Aloe'ye değil de Agave'ye benzettim ben, yanılıyor da olabilirim.
Yavaş büyümesini açıklayabilir.. :)
safaguclu
10-03-2016, 21:49
Bir çok resimle karşılaştırıp hangi Aloe türü olduğuna bir türlü karar veremediğim ekteki bitkimin adının "Aloe Delaetii" olduğuna kanaat getirdim. Umarım yanılmıyorumdur.
Erdem 01
11-03-2016, 12:36
Başlangıç sayfalarından ilerleyerek baktım, sanıyorum Aloe türünden Nobilis'e benziyor. Aloe bitkisi Agave türleriyle çok karıştırılıyor. Aloe vera uzun süreli güneşte rengi açılıyor. Fakat uzun süreli güneşe dayanıklı. Yarı gölgeli yerde tutuyorum. Her çeşit kaktüs, Aloe, Agave olsun çok sulamayın. Bir kez sulayın sonra uzun zaman su vermeyin bırakın toprak kurusun korkmayın. Kendi içine su çeker susuzluktan zarar görmez. Satılan su tutma özelliği olan siyah torf gibi paket toprakları kullanmayın. Çabuk kuruyan bahçe toprağı kullanın. İçine dere kumu bulursanız karıştırıp geçirgenliğini artırın. Bir kez sulayın 2-3 hafta su vermeyin. Kök yoksa köklenmesi için hafif nemli tutabilirsiniz. Fakat hergün su vermeyin. Kök olmazsa bitki gelişmez mutlaka bir an önce köklendirmeye çalışın. Bazı bahçelerde Agaveyi çimlerin içine dikmişler. Çimleri de hergün suluyorlar. Bu Agaveye zarar verir bir süre sonra çürümeye başlar.
Şükran45
11-03-2016, 15:15
Sayın Erdem01,
Mesajınızda benim bitkimden bahsediyorsunuz sanırım. Rengi ilk geldiğinden beri hep aynı, dediğiniz gibi Agave türü olabilir. Aloe'den başka bir ihtimali düşünmemiştim. Sulamayı çok azalttık. İki yıldır yavru vermemesinin nedeni de sanırım köklenememesi.
merhaba arkadaşlar geçenlerde arkadaşımın uzun süre mutfağında büyüttüğü aloeverasını aldım bizim balkona direk güneşe koydum. iki gün sonra yaprakları neredeyse açık sarı oldu. sizce içeriye mi almalıyım. yoksa güneşe alışana beklemeli miyim. ben balkonda daha mutlu olacağını düşündüm. çünkü arkadaşımın evinde yaklaşık 1 yıldır aynı boyda ve hiç yavrulamadı. sizce ne yapmalıyım. acaba güneş yaktı mı ?
Benim anaç aloeveram çiçek açıyor
602739
Sayın blume13, direkt güneşe koymayın, havadar ama rüzgârsız, ytarı güneşli yere alın. Yer değişiminden strese de girmiş olabilir bitki.
Jade_Mebarak
20-04-2016, 01:09
Güler hanım bana lazım forumda yeniyim bu mümkünmü nasıl yollayabilir sinirli acaba
Sayın blume13, direkt güneşe koymayın, havadar ama rüzgârsız, ytarı güneşli yere alın. Yer değişiminden strese de girmiş olabilir bitki.
malesef dışarıya çıktığı ilk gün akşama kadar sapsarı olup çürüyüp ölmüş. ve bunların hepsi 48 saat içinde oldu. çok ilginç ben bu bitkileri güneşi sever diye biliyorum. sonuçta sukulentler.
safaguclu
20-04-2016, 17:38
malesef dışarıya çıktığı ilk gün akşama kadar sapsarı olup çürüyüp ölmüş. ve bunların hepsi 48 saat içinde oldu. çok ilginç ben bu bitkileri güneşi sever diye biliyorum. sonuçta sukulentler.
Çok geçmiş olsun. Uzun süre direkt güneşe maruz kalınca ve saksı veya yer değişikliklerinde olabiliyor. Çürüme köke kadar inmedi ise yaprakların çürüyen kısımlarını kesip sabırla bekleyebilirsiniz. Böyle kurtardıklarım oldu benim.
Erdem 01
21-04-2016, 10:35
Sıcağı ve güneşi seviyor. Fakat ev içindeyse cam perde arkasından güneş gelsin. Dışarıda yarı gölgede üzerine 2-3 saat vursun. Sabah veya öğleden sonra güneşin etkisinin az olduğu zamanlar. Bahçe de bir ağaç altı. Kaktüslerden biraz farklı. Güneşte renk açık yeşil sarı oluyor. Sarı Sabır adını belki bundan vermişlerdir. Güneşe sabrediyor. Güneşe alışmış bir ortamdaysa renk açılması sorun olmuyor. Sürekli ev içinde kalmış olanı hemen dışarıda güneş altına değil de alıştırmalısınız. Kıştan çıkmış beyaz tenli insan plajda bütün gün güneş altında kalıp akşam kızarmış deriden nasıl bağırıyorsa bitki de öyle bağırmış.
iki hafta oldu halaa yan yatıp bitip gitmedi demekki canlı kalan bir yerleri var akşam iyice inceleyeyim onu ben belki kurtarırız. bunun yaprağını kırıp yaralara filan sürüyorlarmış. o çok enteresan gelmişti. o yüzden istedim. bakalım kurtarabilecek miyim.
Güler hanım merhaba. Çiçeğiniz çok güzel. Yıllar önce İzmir'de bir çiçekçiden ben de aloe vera almıştım. Bir süre büyüdü, sonra yaprakları direncini kaybetti ve yere yattı. Halam bana ver dedi, verdim. Orada o kadar güzel oldu ki. Büyüdü, yavruladı. Geçen sonbaharda yavrularından aldım tekrar. Bizim eve geldi, yine yaprakları yere yattı. Bir yerde hata yapıyorum ama bilemedim.
Halamdaki ana aloe vera çiçek açmadı sizinki gibi. Sizinkini görünce çok özendim ve yine bir hayıflandım.
Benim anaç aloeveram çiçek açıyor
602739
melek yüzlü
29-04-2016, 17:43
Aloa vera birkim
8 yıl önce taşındığım evin terasında saksı içinde köşede duran dikenli çirkin bir bitki vardı.Bunun ne olduğunu hiç merak etmedim.Hiç su da dökmedim.Yıllarca kendi başına orada yaşamayı başardı.Sonra bir gün kırmızı renkli çok güzel bir çiçek açmış olduğunu gördüm.Hiç ilgilenmediğim halde hayatta kalıp bir de üzerine çiçek açması karşısında etkilendim ve o gün ilk defa bitkiye bakıp gülümsediğimi hatırlıyorum.Ondan sonra zaman zaman su dökmeye başladım ama yerini hiç değiştirmedim.Öğlen vakti doğrudan güneş ışığına maruz kaldığı bir yerde duruyor.Yaklaşık olarak 11:00-15:00 saatleri arasında güneş görüyor.Dediğim gibi terasta olduğu için yaz kış dışarıda ve üzeri açık.Rüzgar ve soğuğa da maruz kalıyor.Geçen zaman içerisinde anladığım kadarıyla aslında suya hemen hiç ihtiyacı yok.Benim su dökmemin gözle görülür bir fark yarattığını tespit edemedim.Son bir yıldır da sabah kalktığımda terasa çıkıp bitkiye bakmam alışkanlık oldu.Geçenlerde saksıya keten tohumu atmıştım bir kaç tane, onlardan birisi de uzun yeşil bir ot olarak canlanmış.Gün içinde küçük mavi bir çiçek açıyor ucunda, gece tekrar kapanıyor.
Bu sabah nedense adını merak ettim, google'dan bakarken isminin aloe vera olduğunu görüp biraz şaşırdım, ne de olsa meşhur bir isim.Ve bu forumu gördüm, üye olup hikayesini anlatmaya karar verdim.Fotoğrafı aşağıda.
http://s32.postimg.org/caqq7zlu9/aloe_vera_001.jpg (http://postimg.org/image/caqq7zlu9/)
http://s32.postimg.org/7h7fmi6a9/aloe_vera_002.jpg (http://postimg.org/image/7h7fmi6a9/)
safaguclu
01-05-2016, 08:49
Bu sabah nedense adını merak ettim, google'dan bakarken isminin aloe vera olduğunu görüp biraz şaşırdım, ne de olsa meşhur bir isim.Ve bu forumu gördüm, üye olup hikayesini anlatmaya karar verdim.Fotoğrafı aşağıda.
http://s32.postimg.org/caqq7zlu9/aloe_vera_001.jpg (http://postimg.org/image/caqq7zlu9/)
http://s32.postimg.org/7h7fmi6a9/aloe_vera_002.jpg (http://postimg.org/image/7h7fmi6a9/)
Merhaba,
Çok güzel çiçek açmış.
Bu bitki Aloe Vera değil ama çok yakın bir tür, Aloe Delaetii (Testere Çiçeği).
http://www.agaclar.net/forum/sukulent/39254.htm
safaguclu
01-05-2016, 16:29
Aloa vera birkim
Bu bitki de Aloe Vera değil. Aloe ailesinden bile olmayabilir.
Yaşamaya çalışan aloe veram, sanki diriliyor gibi. Rengine bakmayın güneşten oldu. Salondayken tüm yaprakları yatmıştı, şimdi sanki daha iyi gibi mi ne:confused:
609287
Benim aloe vera çiçek açmak üzere. Acaba tohumu nasıl alabilirim
Yaşamaya çalışan aloe veram, sanki diriliyor gibi. Rengine bakmayın güneşten oldu. Salondayken tüm yaprakları yatmıştı, şimdi sanki daha iyi gibi mi ne:confused:
609287
Soğuktan veya güneşten dolayı rengi böyle oluyor
bayram35
18-05-2016, 08:36
Selamun Aleyküm Arkadaşlar hepinize hayırlı günler
Foruma yeni üye oldum. 2 hafta önce internetten aloe vera siparişi verdim kargoyla geldi. İlk geldiğinde bitki gayet sağlıklıydı. Ancak aradan zaman geçtikçe bitkide birtakım sorunlar baş göstermeye başladı.
Birkaç dalın yüzeyinde yaralar meydana geldi. Bazı dallarının ucu ise sararmaya başladı.
Bu başlıktaki Toplam 19 sayfanın hepsini okuyamadım bilen arkadaşlara bir ricam olacaktı acaba neyi yanlış yaptım diye. Pencerenin önünde odanın iç tarafında duruyor. Güneş görüyor odanın ışığı devamlı açık. Haftada bir kez suluyorum dipten.
Fotoğrafları aşağıda mevcut. Acaba saksısı mı küçük geliyor? Toprağını değiştirmem mi gerekiyor? Lütfen yardımlarını bekliyorum.
Herşey için çok teşekkür ederim. Sağlıcakla hoşçakalın Allaha emanet olun...
bayram35
18-05-2016, 08:38
Arkadaşlar fotoğraf ekleyemedim Nasıl ekleniyor acaba yardımcı olabilir misiniz?
Arkadaşlar fotoğraf ekleyemedim Nasıl ekleniyor acaba yardımcı olabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
bayram35
20-05-2016, 08:53
Fotoğraf
Fotoğraf
Sn. bayram35 bitkiniz biraz susuz kalmış gibi görünüyor. Bu mevsimde haftada 2-3 kez suluyorum ben. Bir de sularken göbek kısımlarına da su veriyorum.
613409
Şu an çektiğim fotoğrafları.
Işık pek uygun değil bu saatte, daha sonra yeni fotoğrafla değiştiririm.
Şimdilik görmeniz için ekledim.
Susuz kaldıklarında yapraklar incelip, içbükey hale gelmeye başlıyor. Yaprak uçlarında kurumalar oluyor.
Balkonda duruyorlar Mersin'de. Ankara'da da bir ay kadar sonra dışarı alınabilir sanırım.
meralizmir
24-05-2016, 17:09
Bitkiyi daha büyük bir saksıya ekmeli miyim?
Dipten bir yaprak alıp diksem tutar mı? (bir komşum ısrarla istiyorda)
Teşekkürler.
BilgeBaykuş
28-05-2016, 20:34
Daha büyük saksıya ekmeyin. Bitkiniz zaten daha yavru, küçücük, verilecek bir tarafı yok. Yapraktan koparmayla tutmaz, bekleyin biraz büyüsün, o zaman her tarafından yavru verecektir. Yavrular şu an sizin sahip olduğunuz bitki gibi olduğu zaman saksıdan ayırır verirsiniz.
Jade_Mebarak
29-05-2016, 01:06
Merhabalar benim aloe veram da bu sizce jeli varmıdır 615038
Jade_Mebarak
29-05-2016, 01:07
Ve ayrıca hiç büyümüyor hep böyle
BilgeBaykuş
29-05-2016, 10:14
Ve ayrıca hiç büyümüyor hep böyle
Büyümüyorsa mutlaka bir yerde eksiklik vardır, ya sulamada sıkıntı vardır, ya esinti almasında, ya ışık almasında, ya da yeterince besin vermiyorsunuzdur, toprağı aşırı sıkışık olup köklenmesine müsade etmiyor da olabilir. Sayfaları inceleyip verilen bakım bilgilerine göre hareket edin derim. Jeli olup olmadığını ve genel sağlığını yaprağın kalınlığına bakarak anlayabilirsiniz, sağlıklı, diri diri, kalın yaprakları varsa jeli vardır, barbadensis miller için konuşuyorum tabi ki, jeli varsa da daha koparmayın derim bitkiniz küçük, fazla yaprağı yok, yıpratırsınız.
seymafiliz
31-05-2016, 17:47
Merhabalar,
Aslında niyetim bitkinin yavrularını nasıl ayırmam gerektiğine dair bilgi almaktı. Ancak konuyu okudukça bitkimin türünden şüphe etmeye başladım. Bilgisi olan biri aloe'min türünü söyleyebilir mi?
615474
615475
BilgeBaykuş
01-06-2016, 08:05
Aloe Ciliaris veya onun bir varyetesi gibi duruyor.
seymafiliz
01-06-2016, 11:51
Teşekkür ederim. Bu durumda şifalı olanlardan değil yani :(
fatma.aydogdu
02-06-2016, 09:58
Merhaba :)
8 mayısta yengem bana aloe vera vermişti bende ektim onu ancak bugüne kadar fazla bir gelişim göstermedi. Hatta yaprakların uçları kahverengimsi bir renk aldı. Ne yapacağımı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim :)
fotoğraflarda ilk elime gelen gün ve bugün ki hali var
Bitkiniz Aloe vera değil gibime geldi. Dış yapraklarının kahverengi olması normal, önemli olan göbeğinden taze yaprak çıkarıyor olması, o da var gibi.Tutunana kadar bir süre böyle yavaş gider, tutunduktan sonra daha hızlı gelişmeye başlar, güle güle büyütün bitkinizi...
fatma.aydogdu
02-06-2016, 18:17
Bitkiniz Aloe vera değil gibime geldi. Dış yapraklarının kahverengi olması normal, önemli olan göbeğinden taze yaprak çıkarıyor olması, o da var gibi.Tutunana kadar bir süre böyle yavaş gider, tutunduktan sonra daha hızlı gelişmeye başlar, güle güle büyütün bitkinizi...
çoook teşekkür ederim :) korkmuştum bende kökten gitti diye :)
zedonetx
04-07-2016, 13:38
Bu da bendeki. Torf var sadece toprak olarak. Güneş almayan arka balkonda tutuyorum. Haftada bir suluyorum. Torf kuruyunca taş gibi oluyor. Acep kaktüs toprağı mı almalıyım?
Sayın zedonetx torf kuruyunca toparlamak zor olur, siz iyisimi bahçe toprağı kullanın.
Sn. zedonetx kesinlikle bir kaktus toprak karisimi kullanmalisiniz. Torf kaktusler ve sukulentler icin olum demektir. Mutlaka en kisa zamanda torftan kurtulun.
Aloe vera yavrulamaya başladı sizce ne zaman ayırmam gerekiyor ? Dayanamayip 2 tanesini ayırdım erken mi aldım sanki
621560
621561
621562
Bide başka bi aloe türü var o da yavru veriyor ismini biliyor musunuz
621563
safaguclu
11-07-2016, 15:10
Aloe vera yavrulamaya başladı sizce ne zaman ayırmam gerekiyor ? Dayanamayip 2 tanesini ayırdım erken mi aldım sanki
Bide başka bi aloe türü var o da yavru veriyor ismini biliyor musunuz
Yavruları istediğiniz zaman ayırabilirsiniz ancak anaç bitkiye bağlı iken daha hızlı büyüyorlar, dolayısı ile biraz daha beklemek daha faydalı.
Alttaki bitki testere çiçeği olarak da bilinen Aloe Delaetii ye benziyor.
zeyneppppppp
23-07-2016, 22:16
doğru yere yazıyorumdur umarım.Arkadaşlar benim yeni bir aloe veram oldu ama yapraklar sararmaya başladı okudum burda yazılanları.İzmirden arkadas-şım vermişti kurursa nasıl bulurum bilmiyorum şu an ankaradayım resim atarım
zeyneppppppp
23-07-2016, 22:26
Güler hanım asagidada yazdım resim ekleyemiyorum burdan henüz yeniyim bulmaya çalışıyorum ama bitkin uçları kuruyor ve yaratıyor.Nasil toparlarim bilmiyorum yarın aspirinli su doksem olurmu saksıya illa çıkarmak mi lazım topraktan çok istiyorum buyusun ama bakalım
zeyneppppppp
23-07-2016, 22:29
kaktüsüm de var onla ilgili de buraya yazabilirmiyim ayrı bir sayfa mı var kusura bakmayın yeniyim de çözmeye calışıyorum siteyi.
zelissss
29-07-2016, 13:19
Merhabalar :) öğrenci olduğum için çiçeklerle çokça vakit geçiremiyorum. Ancak çok istediğim için yengem bana aleo vera getirdi. Geldiğinde de çok bakımsızdı ve bana ulaşana kadar bikaç akrabamız yapraklarını jel için koparmış. Şimdiki hali çok kötü ve çok üzülüyorum. Fotoğrafını yüklerim. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Ölmesini istemiyorum o benim ilk bitkim :(
kaktüsüm de var onla ilgili de buraya yazabilirmiyim ayrı bir sayfa mı var kusura bakmayın yeniyim de çözmeye calışıyorum siteyi.
SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/)
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm
zelissss
29-07-2016, 13:50
birçok türü olduğunu öğrendim de merak ettim acaba benimki aloe vera mı? şimdiki hali bu şekilde....
623319
623320
623321
bir de yanında minicik bi yavrusu var :) o da çok cansız duruyor gibi geldi.. toprağın üzerinde yatıyor. 623322
Toprağına dair bir fikrim yok, bana geldiği gibi duruyor yaklaşık 3 hafta oldu. ne yapmam lazım lütfen yardım edin ölmesini istemiyorum :(
puantiyedelisi
10-08-2016, 16:51
herkese merhaba :) ankara'da yaşıyorum ve aloe vera bitkisi almayı planlıyorum. internette biraz araştırırken birçok türü olduğunu ama "barbadensis miller" türünün sağlık alanında kullanıldığını öğrendim. bitkiyi evde yetiştirme düsüncem de yapraklarından çıkan jeli cildimde kullanmak istemem bu yüzden barbadensis miller satın almak istiyorum. nerden temin edebilirim?
safaguclu
10-08-2016, 17:41
birçok türü olduğunu öğrendim de merak ettim acaba benimki aloe vera mı? şimdiki hali bu şekilde....
623319
623320
623321
bir de yanında minicik bi yavrusu var :) o da çok cansız duruyor gibi geldi.. toprağın üzerinde yatıyor. 623322
Toprağına dair bir fikrim yok, bana geldiği gibi duruyor yaklaşık 3 hafta oldu. ne yapmam lazım lütfen yardım edin ölmesini istemiyorum :(
Merhaba,
Bitkiniz Aloe Vera.
İnşallah toparlamıştır. Toparlamadı ise; kuruyan cılızlaşmış yaprakları kopartın. Kırılmış yaprakları kırıldıkları yerden kesin. Biraz toprak ilave edin, hem küçük fidenin kökü de toprak içinde olur. Toprak olarak ben genelde bahçe toprağı ve torf kullanıyorum.
Fazla sulamayın. En erken Haftada bir olabilir, 10 gün ya da 2 hafta duruma göre bakıp karar verirsiniz.
Son olarak da mümkün olduğu kadar güneş gören bir yerde olursa daha iyi olur.
Dayanaklı bir bitkidir, inşallah kurtulur.
Herkese merhaba dostlar.
Yeni üyeyim, bu ilk postum olacak :)
http://hizliresim.com/J3EW3B
1 seneden fazladır baktığım iki aloe veram var. Bir tanesi yanında ufacık bir yavru verdi aylar önce. Ama ne yavru büyüyor ne diğerleri büyüyor. Aldığımdan bu yana gram büyüme olmadı. Üstüne üstlük keyifleri de yok gibi son zamanlarda, yaprakları zayıfladı, uçlarında hafif kuruma başladı.
Torfta ekililer. Evim direkt güneş almıyor, en aydınlık yer mutfak oraya koydum o yüzden. Ama gelişme göremiyorum. Neyi yanlış yapıyorum?
(fotoğraf eklemeyi bilemedim, link koydum o yüzden)
...(fotoğraf eklemeyi bilemedim, link koydum o yüzden)
agaclar.net Forum Kuralları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)
Benim aloe veramda kökleri sararmaya basladı, ust kısımlar da yesılden gıttıkce uzaklasıyor, karardı biraz. 2 gündür güneşte bekletiyorum, renginde değişme yok. Yaprakların bazıları da yumuşamaya başlamış, ne yapmalıyım :(
Aloe Vera'nın kesinlikle güneşi sevmediğini düşünüyorum. Özellikle öğlen güneşine direkt maruz kalınca Ekim ayında olmamıza rağmen olumsuz etkiliyor. Bence doğrudan güneşten alın 2-3 gün gölgede bekletin mutlaka tekrar rengi canlı yeşile dönecektir. Parçalı şekilde hafif gölgelik güneş alabileceği bir alan varsa bundan sonra orada daha verimli olacaktır.
Bence sukulentler de yazın aşırı direkt güneşi pek sevmiyorlar, bir de oldukları yere alışma durumu var.
Bakın benim bu aloeveram anaç değil, anaçtan ürettiklerimden biri ve bu bitki senelerdir İstanbul'daki evimizin kapalı balkonunda hep aynı köşesinde durur, yeri de bayağı güneş alır.
İşin enteresan yanı biz yazın Manyas'a gideriz ama bunun saksısı o kadar büyük ki o burada kalır. O sıcaklarda iki ay susuz da kaldığı olur.
Ben gitmeden evvel bol bol sularım, toprağı iyice suya doyar. Aynı şeyi İstanbul'a geldikçe tekrarlasam da bu birbuçuk iki aydan evvel olmaz.
Dün İstanbul'a geldik, bugün biraz bakım yapıp yani açan çiçek dallarını, kurmuş yaprakları kesip bol bol sulayacağım. Bu onu biz dönene kadar idare eder.
Saksı içinde onlarca yeni bitki türemiş, döndüğümüzde saksı içinden onları alıp dağıtım yapıyorum.
Şu andaki durumu bu
630317
Bence sukulentler de yazın aşırı direkt güneşi pek sevmiyorlar, bir de oldukları yere alışma durumu var.
Bakın benim bu aloeveram anaç değil, anaçtan ürettiklerimden biri ve bu bitki senelerdir İstanbul'daki evimizin kapalı balkonunda hep aynı köşesinde durur, yeri de bayağı güneş alır.
İşin enteresan yanı biz yazın Manyas'a gideriz ama bunun saksısı o kadar büyük ki o burada kalır. O sıcaklarda iki ay susuz da kaldığı olur.
Ben gitmeden evvel bol bol sularım, toprağı iyice suya doyar. Aynı şeyi İstanbul'a geldikçe tekrarlasam da bu birbuçuk iki aydan evvel olmaz.
Dün İstanbul'a geldik, bugün biraz bakım yapıp yani açan çiçek dallarını, kurmuş yaprakları kesip bol bol sulayacağım. Bu onu biz dönene kadar idare eder.
Saksı içinde onlarca yeni bitki türemiş, döndüğümüzde saksı içinden onları alıp dağıtım yapıyorum.
Şu andaki durumu bu
630317
Hay maşallah.... Tahmini kaç yılda bu hale geldiler... Bildiğiniz bunlar ağaç olmuş. Saksının dibinde toprak olduğuna emin misiniz? Topraksız tarıma en güzel örnek :)
Benim aloe veramda kökleri sararmaya basladı, ust kısımlar da yesılden gıttıkce uzaklasıyor, karardı biraz. 2 gündür güneşte bekletiyorum, renginde değişme yok. Yaprakların bazıları da yumuşamaya başlamış, ne yapmalıyım :(
köklenmesi için sarısabırları suya koymuştum. İş yoğunluğumdan dolayı suyun içerisinde biraz fazla bekletince sizin bu bahseettiğiniz durumlar oluşmaya başladı. Bitkinize olduğundan daha fazla su veriyor olabilir misiniz?
Sevgili hamseey, doğru valla yeni yavruları çıkartırken çok az toprak kaldığını ben de görüyorum.
Siz bir de anacını göreceksiniz, yurt dışından getirirken valizdeki çizmemin içine saklamıştım boyu ufacıktı şimdi ondan ürettiğim onlarca veranın boyu birbuçuk metreden fazla. Anaç Manyas'da saksısına hiç müdahale edilecek gibi değil.
Anacın yaşı onbeş sene vardır, bunların da sanırım bir 9-10 senesi vardır.
Çok büyüdüklerinden en alt dallarını dipten kesip içindeki jelleri kavanozlara koyarak isteyen arkadaşlarıma dağıtıyorum.
Genelde aldığımız çeliklerin biraz kurumasına bakarız kaktüs ve sukulentlerde ve sonra dikim yaparız. Siz bir de suda mı beklettiniz?
Sevgili hamseey, doğru valla yeni yavruları çıkartırken çok az toprak kaldığını ben de görüyorum.
Siz bir de anacını göreceksiniz, yurt dışından getirirken valizdeki çizmemin içine saklamıştım boyu ufacıktı şimdi ondan ürettiğim onlarca veranın boyu birbuçuk metreden fazla. Anaç Manyas'da saksısına hiç müdahale edilecek gibi değil.
Anacın yaşı onbeş sene vardır, bunların da sanırım bir 9-10 senesi vardır.
Çok büyüdüklerinden en alt dallarını dipten kesip içindeki jelleri kavanozlara koyarak isteyen arkadaşlarıma dağıtıyorum.
Jelleri nasıl yapraktan ayırıyorsunuz bilmiorum ama onunla ilgili bir sürü video var internette. Onları incelemenizi tavsiye ederim. Ayrıca; bitkileri suya koymamın sebebi genel bir alışkanlık olsa gerek Antalyadan Ankaraya getirirken ve devamında hemen dikemeyeceğimi düşündüğüm için böyle bir şey yaptım ama sonradan anladım ki sarısabırlar suyu o kadar da seven bir bitki çeşidi değiller :)
Buda benim bahçivanın hasat gibi kestikten sonra çöpe götürüken kurtardığım kurbanlardan biri :)
köklenmesi için sarısabırları suya koymuştum. İş yoğunluğumdan dolayı suyun içerisinde biraz fazla bekletince sizin bu bahseettiğiniz durumlar oluşmaya başladı. Bitkinize olduğundan daha fazla su veriyor olabilir misiniz?
Haftada bir su veriyorum, eskiden daha sık su veriyordum ama bir haftadır balkonda ve direkt güneş ışığı alıyor. Kökleri sarardı ve yaprakları kahverengı gıbı oldu, yeni yavrular ne guneşte ne gölgede asla büyümüyor. Yaprakları yumuşadı. :(
Yeni diktiğiniz bitkileri; ister sukulent olsun isterse başka tür bitkiler olsun, asla hemen güneşe koymayın bir gün daha kuytu ve güneşi almayan ya da çok az alan bir alanda bekletin. Bitki kendini bir toparlasın sonra yerine alın.
Yeni diktiğiniz bitkileri; ister sukulent olsun isterse başka tür bitkiler olsun, asla hemen güneşe koymayın bir gün daha kuytu ve güneşi almayan ya da çok az alan bir alanda bekletin. Bitki kendini bir toparlasın sonra yerine alın.
Aldığımda gölgede duruyordu ama büyümüyordu, belki dr çok su verdiğim içindi. Bir hafta güneşte beklettim, bir bitkinin başına gelebilecek her olumsuz durum gerçekleşti. Dediğiniz gibi güneşten alacağım artık, tekrar güneşte bırakmayacağım.
Arkadaşlar merhaba... 6yıldır bizimle olan bitkimiz, babamın toprak değiştirmesi sırasında aşırı dengesizlik nedeniyle yaprakların zarar görmemesi için kökünü kesmesiyle, bu hale geldi :( babam zarar vermeyecek şekilde kökünü kesmişti ama sanırım zarar görmüş :( yapabileceğimiz ne var acaba? Birde bu vera değil mi? Bu arada kenarlarda en büyük yaprakları kestik, onlarda çürümüştü çünkü... şimdi en canlı sdece ortadaki küçük yaptaklar kaldı
Aslı han
21-10-2016, 02:41
Yardım edin lütfen alovera yetişiyorm evde şansına büyümesinde bir sorunla karşı karsyaym şuanda
Yardım edin lütfen alovera yetişiyorm evde şansına büyümesinde bir sorunla karşı karsyaym şuanda
Konuyu tam olarak açıklayabilir misiniz acaba? Ve birde bitkinizin fotoğrafını da eklerseniz daha kolay yardım edilir.
Tunahan &Sayılı
24-10-2016, 18:06
Arkadaşlar merhaba, bugün çiçekçiden bir aloe Vera aldım. Şifalımıdır bilmiyorum cinsini biliyorsanız bana söylermisiniz. Birde yaprakları az gibi geldi bana, yapraklarının çoğalması için ne yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğrafını yolluyorum, şimdiden teşekkür ederim.
Güler hanım maşallah çiçekleriniz çok güzel. Benim bir türlü olmuyor.
Arkadaşlar merhaba... 6yıldır bizimle olan bitkimiz, babamın toprak değiştirmesi sırasında aşırı dengesizlik nedeniyle yaprakların zarar görmemesi için kökünü kesmesiyle, bu hale geldi :( babam zarar vermeyecek şekilde kökünü kesmişti ama sanırım zarar görmüş :( yapabileceğimiz ne var acaba? Birde bu vera değil mi? Bu arada kenarlarda en büyük yaprakları kestik, onlarda çürümüştü çünkü... şimdi en canlı sdece ortadaki küçük yaptaklar kaldı Benimkiler Vera mı? Lütfen cevapppp :(
Arkadaşlar Merhaba
bu resimde ki de aloe vera cinsi midir?
nasıl bakmam gereklidir?
Tunahan &Sayılı
29-10-2016, 16:21
Aloe Vera mın yaprak uçları büzüştü ne yapmam gerekir
Arkadaşlar pek çok aloevera dağıtımım oldu ama ben sukulentleri pek bilmem dağıttığımın da türünü sorsanız onu da bilmiyorum. Elimde bulunan türün yanıklara egzamaya iyi geldiği söyleniyor. Kendim de jelini elimde, yüzümde çok kullandım. Çok allerjik bir bünyem olduğu halde bana zararı dokunmadı.
Bu başlıkta fotoğraf yüklüyor, " türü nedir" diye soruyorsunuz, bilsem cevaplayacağım.
arkadaşımız hho " yardım, türü ne" diye soruyor. Yüklediği fotoğrafı inceledim sanki yaprakları bendeki aloevera gibi etlice değil o yüzden bir şey yazamadım.
Arkadaşımız Tunahan &Sayılı'nın yüklediği fotoğraftaki vera benim elimdekine benziyor.
Yerinizde olsam biraz daha derince bir saksıya aktarırım. Saksının kenarına doğru da bir çubuk diker etrafa sayılan yaprakları hafifçe bir kurdele ile bu çubuğa doğru toplarım.
Sevgili MİŞEL, saksı içinde birkaç tür mü var, çok karmaşık geldi bana.
:confused:''Aloe Vera'' larımı sizinle paylaşmak istiyorum.
Çok arsız bir bitki, tek bir saksıdaydı, yaz başında değişik saksılara dağıttım ama hale bakın inalmaz bir hızda büyüdüler.
Bakımı çok kolay, 2 günde bir sulanması yetiyor.
Yaz kış hep balkondalar ve soğuktan etkilenmiyorlar.
safaguclu
29-11-2016, 21:53
Arkadaşlar Merhaba
bu resimde ki de aloe vera cinsi midir?
nasıl bakmam gereklidir?
Merhaba, bitkiniz aloe vera değil. Aloe Arborescens olabilir. Mümkün olduğu kadar bol güneş ve az su.
Erdem 01
02-12-2016, 09:07
Aloe yetiştiriciliği anlatılıyor. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Aloe%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
feast3874
07-12-2016, 09:31
bunlarda benim aloe vera(sarı sabır)larım.
Aloe yetiştiriciliği anlatılıyor. http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Aloe%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
Sayın Erdem01, verdiğiniz link çok bilgilendirici, teşekkür ederim.
Guler hanim gonderdiginiz aloe verayi bugun aldim ve hemen hazirladigim saksiyla bulusturdum. Kargoda hicbir hasar gormeden bana ulasmis. Tekrar cok tesekkurler. Resim ekliyemedim.
Merhaba;
Yaklaşık 1 senedir Aloe Vera yetiştiriyorum ve maşallah iyice büyüdü. Yaprakları da iyice kalınlaştı. İlk aldığım dönemde jelinden faydalanmak için yapraklarından birini kesip uygulamıştım. Geçtiğimiz günlerde yine keseyim dedim ama kokudan duramadık. Bazı yapraklar yeşilden sarı-turuncu-kırmızı ya dönmüş ve çok ağır bir koku oluşuyor kesildiği anda. İçinden çıkan jel de sarı ve leke yapıyor.
Bunun bir hastalık olup olmadığını öğrenmek istiyorum.
Hastalık mı yoksa olgunlaşınca oluşan doğal bir durum mu? Olgunlaşan yeşil yapraklardan bile sarı jel akmaya başlayınca 2-3 yaprağını kesip orada durdum.
Ufak yapraklardan kessem acaba yeşil jelden elde edebilir miyim?
Hastalıksa bu hastalıktan nasıl kurtarabilirim Aloe Vera'mı?
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Sayın Lemuria, aşağı yukarı 9-10 senedir Aloevera üretiyorum ve paylaşımlarda da bulunuyorum.
İki tane anaç saksım var alt yaprak boyları da 75-80 cm uzunluğunda. Şimdiye kadar çok da yaprak kesmişimdir ama hiç dediğiniz gibi ağır bir koku ile karşılaşmadım.
Yaprak kestiğimde bazen içindeki yeşil jel balkon taşına damlıyor, eğer onu hemen silmez de bekletirsem ertesi günü kızardığını görüyorum ama yeni kesildiğinde gayet normal yeşil bir jel.
Umarım kaktüs ve sukulentlerle ilgili arkadaşlar size yardımcı olabilirler.
Yasir kara
16-02-2017, 19:29
İyi günler aloe vera ile ilgili size bişey danışmak istiyorum ama yardımcı olur musunuz . Aloevera mı yeni aldım saksısını değiştirirken kökünün olmadıgı gördüm saksı topragı ve torfla karısım yaparak diktim gelişim gösterdi ama yapraklarının suyu çekliyo ve uçları aşagıya doğru bükülüyo ve hafif sarılıklar ve kimi yapragında çürüme tarzı siyahlık var yardımcı olur musunuz ne yapabilirim
Yasir kara
16-02-2017, 23:58
İyi günler aloe vera ile ilgili size bişey danışmak istiyorum ama yardımcı olur musunuz . Aloevera mı yeni aldım saksısını değiştirirken kökünün olmadıgı gördüm saksı topragı ve torfla karısım yaparak diktim gelişim gösterdi ama yapraklarının suyu çekliyo ve uçları aşagıya doğru bükülüyo ve hafif sarılıklar ve kimi yapragında çürüme tarzı siyahlık var yardımcı olur musunuz ne yapabilirim
Bu önceki yazdıgıma ek olarak fotoğrafta koydum arkadaşlar yardımcı olur musunuz.
İyi akşamlar sayın Yasir kara, agaclar.net'e hoş geldiniz.
Forumumuza yeni üye olan arkadaşlarımız genelde ilk mesajlarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) yazarak kısaca kendilerini tanıtırlar, sizden de rica edeceğim.
Aloevera bitkisinin çok büyük kökü olmaz, kendi kısa kökü ile yaşamını sürdürür.
Bitkinin saksı değişimine neden gerek duydunuz bilmiyorum ama yeni saksıya dikerken fazla satıhta mı diktiniz de yaprakları düşmeye başladı?
Aldığınız bitkiyi güvendiğiniz bir yerden aldıysanız hiç kökü olmayan bir fideyi öylece toprağa sokmuş olmamalılar diye düşünüyorum.
Yerinizde olsam, madem yeni saksı değişimi yaptınız bitkiyi aydınlık ama rüzgarsız bir yerde tutar ve fazla su vermeden toparlanmasını beklerim. Bir iki yaprağı bozulur ama kök kısmı sağlıklı ise yeni yavrular verecektir.
Baktınız ki hiç ümit yok, üzülmeyin bana adres bilgilerinizi göndererek bu (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) başlığa yazın ben size fide gönderirim.
Yasir kara
17-02-2017, 12:32
aloe vera aldım ama bakımı ve topragı hakkında bi sürü şey yazıyo internette sizlere sormak istedim bakımı nasıl olur topragı nasıl olur yanlız çok karısık bi şekilde anlatmayın be kadar sulanır nerde durmayı sever. evde yetiştiricem.
aloe vera aldım ama bakımı ve topragı hakkında bi sürü şey yazıyo internette sizlere sormak istedim bakımı nasıl olur topragı nasıl olur yanlız çok karısık bi şekilde anlatmayın be kadar sulanır nerde durmayı sever. evde yetiştiricem.
Alovera başlığına göz attınız mı?
Yasir kara
17-02-2017, 14:41
evet attım güler hanım mesela kimi bahçe topragı demiş kimisi torf kum humuslu toprak demiş kimisi koçtaştaki kaktüs toprağı çok anlayan biri değilim o yüzden en iyi barimi alıcağım topragı yetiştirenler sormak daha mantıklı
evet attım güler hanım mesela kimi bahçe topragı demiş kimisi torf kum humuslu toprak demiş kimisi koçtaştaki kaktüs toprağı çok anlayan biri değilim o yüzden en iyi barimi alıcağım topragı yetiştirenler sormak daha mantıklı
Peki o zaman bekleyin bakalım hangi arkadaşlar vakit bulup size cevap verebilecekler. ;)
Aloe vera bakım kolay bir tür. Bende bulunan da Güler ablanın torunlarından bir tanesi, geldiğine 2-3 sene olmuştur.
Toprak karışımı olarak eşit miktarlarda normal bahçe toprağı ve lav taşı bulunmakta gübre olarakta yarım ölçü yanmış hayvan gübresi kullanmıştım, gelişimi gayet iyi aradan geçen onca zamanda bolca yavru verdi bende hep eşe dosta dörder beşer dağıttım.
Kullanacağınız toprak fazla su tutmasın yeter, hatta arada bir susuz bırakırsanızda bol bol yavru verdiğini göreceksiniz, yeride bol aydınlıksa ve bir parçada güneş görüyorsa çok neşelenecektir. ;)
Dünyanın en minik aloe verası bende olabilir. :) Birkaç ay önce aldığım çeliğin yanında belirmişti ama bir aydır büyüme göstermiyordu. Ana bitkinin toprağını kontrol ederken bitkiden ayrıldı ve yeni saksısına kavuştu. Umarım büyür. :) http://i.hizliresim.com/ZZNvPA.jpg (http://hizliresim.com/ZZNvPA)
Sayın Denizp, ana bitkiden ayrılan bu minikte hiç kök yok mu?
Yoktu malesef. Tutunmaz mı sizce toprağa? :(
Yasir kara
27-02-2017, 17:42
aleo veram düzelmedi ya elinde birazcık büyümüş fidesi olan varsa gönderirse bana çok mutlu olurum gerçekten.
Yoktu malesef. Tutunmaz mı sizce toprağa? :(
Biraz zor.
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) müracaat...
Siz de öyle yapın sayın Yasir kara.
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Merhaba,
Aloeveramı bir arkadasımın ana bitkisinin yanından çıkan sürgünü kopararak almıştım. Çok da küçük bir sürgün sayılmazdı yeteri kadar gelişmişti. Toplamda 4 yaprağı vardı. Koparır koparmaz toprağa diktim yaklaşık 4-5 ay oldu ama o kadar yavaş gelişiyor ki. O günden beri en fazla 3-4 dal daha çıkardı, en dıştaki iki dalı da çürüdü gitti. Yani neredeyse ilk diktiğimle aynı şekilde. Ama sağlıksız değil gayet yeşil ve dolgulu bir görüntüsü var. Diğer yazılanları okudum herkes çok çabuk gelişen bir bitki olduğundan bahsetmiş benimki tembel çıktı :)
Acaba eksik şey nedir? Toprağı mı, güneşi mi, besini mi?
aloe veram aynı sevgili yasir kara'nın koyduğu fotoğraflardaki gibi sanki suyunu çekti dalları inceldi rengi sarardı :(
Kurtarabilir miyim sebebi nedir acaba?
Aleovera bir miktar yana yattı küçüklerde ve bunda toprakla bitki arasında bi miktar boşluk oluştu ne olabilir sizce
Alalı bikaç gün oluyor bu aloeveranın cinsini bilen var mı. Toprak ve saksı değişimine gerek var mı acaba yardımcı olurmusunuz. Yana doğru yatma var ne yapabilirim
Sayın ilaz, sanırım siz bunu aldığınızda saksıya yeni dikilmişti. Aloeverarın kökleri çok gelişmez o yüzden daha yeni yeni tutunmaya çalışıyor. Yeniden bir saksı değişimine ihtiyacı yok, fazla oynatmayın bence.
Saksı yeri değiştirilirken bile rahatsızlık duyar şu sıralar.
Yerinizde olsam saksı içine bir destek sokar ve bitkiyi bir kurdele ile hafifçe bağlarım. Bir müddet böyle idare edin, kök saksı içinde gelişince duruma bakarsınız.
Çok sulamayın, toprağı kurudukça su verin.
(Muhtemelen 620 numaralı mesajdaki fotoğrafta görülen bitkini en alttan 2 yaprağı alacaksınız.)
Sayın ilaz, sanırım siz bunu aldığınızda saksıya yeni dikilmişti. Aloeverarın kökleri çok gelişmez o yüzden daha yeni yeni tutunmaya çalışıyor. Yeniden bir saksı değişimine ihtiyacı yok, fazla oynatmayın bence.
Saksı yeri değiştirilirken bile rahatsızlık duyar şu sıralar.
Yerinizde olsam saksı içine bir destek sokar ve bitkiyi bir kurdele ile hafifçe bağlarım. Bir müddet böyle idare edin, kök saksı içinde gelişince duruma bakarsınız.
Çok sulamayın, toprağı kurudukça su verin.
(Muhtemelen 620 numaralı mesajdaki fotoğrafta görülen bitkini en alttan 2 yaprağı alacaksınız.)
Mecbur toprağı değiştirdim alttaki yaprakları aldım. topraktan çıkardığımda alt kısımda böcekler vardı bu yüzden yan yatmış kökünde bir kısmı gitmiş yeni toprağına diktim şuan iyi duruyor. (620 mesajdaki aloe vera)
ilknur123
12-05-2017, 13:44
Herkese selamlar bende aloe veramın resmini koymak istiyorum becerebilirsem
ilknur123
12-05-2017, 14:00
beceremedim
ilknur123
12-05-2017, 14:37
Sizce herşey yolundamı :confused:
ilknur123
12-05-2017, 14:39
Birde boydan:rolleyes:
Esin Hanım üç sene önce çok güzel bir açıklama yapmış ben tekrar bunu koymak istedim. Gerçek Aloe vera bitkisi hangisi diye benim gibi araştıranlara faydalı olacaktır. Sanırım fotoğraflar görünmüyor forumda 14. sayfaya bakabilirsiniz.
Hangi bitkinin Aloe vera hangisinin başka tür bir Aloe olduğuna açıklık getirmek gerekiyor. Öncelikle botanik isimlendirme ile ilgili biraz bilgi vereyim.
"Aloe vera" bir tür adıdır ve tür isimleri yalnızca bir bitkiyi belirtirler. Dolayısıyla Aloe vera'nın çeşitli türleri olamaz. Bir türün ancak bazı varyeteleri olabilir. Bu varyeteler o bitkinin doğada farklı bölgelerde bulunan ve birbirinden çok az farkla ayrılabilen çeşitlerine denir. Mesela A bölgesindeki bulunan bitki düz yeşil yapraklıyken B bölgesindeki bitkinin yaprakları yeşil üstüne beyaz noktalıdır. Atıyorum ya da Almanya'da bulunan bir bitki bir çiçek sapı üzerinde 3 çiçek açıyordur, aynı bitkiden Türkiye'de de vardır ama çiçek sapı üzerinde 5 çiçek açar. Bunun gibi çok küçük farklar o bitkinin değişik varyetelerini oluşturur.
Aloe vera'ya gelirsek; Aloe vera antik zamanlardan beri insanlar tarafından bilinen, kullanılan ve üretimi yapılan bir bitkidir. Bu yüzden insan eliyle normalde doğada yetiştiğinden başka bölgelere de taşınmış ve bir çok başka Aloe türüyle de hibridize edilmiştir. Bu durum bitkiyi isimlendirme açısından doğal olarak bir karmaşa ortaya çıkarmıştır. Çeşitli araştırmalar sonucu Aloe vera'nın anavatanının Kuzey Afrika olduğu düşünülmektedir. Gerçek Aloe vera yalnızca aşağıdaki fotoğraftakiler gibi griye çalan yaprak rengi olan ve sarı çiçek açan bitkidir.
529103
529104
529105
Bunun yanında, anavatanı Çin olmadığı halde antik Çin'den kalan belgelerde bile Aloe vera'dan bahsedilmekte, dolayısıyla bu bitkinin çok uzun yıllardan beri dünya üzerinde dolaşımda olan bir bitki olduğu bilinmekte. Günümüzde Çin'de yetişen Aloe vera'ların üstünün genelde noktalı olması sebebiyle aşağıdaki fotoğraflardaki bitkiye de Aloe vera var. chinensis (yani Çin'den gelen Aloe vera varyetesi) denilir. Bu noktalı varyetede bitki büyüdükçe yapraklarındaki noktalar soluklaşır ve yaprak rengi üstteki Aloe vera görünümünde olmaya başlar.
529106
529107
Bu bitkiler dışında "Aloe vera" olarak satın aldığınız, görünümü bunlara benzemeyen bitkiler, tür sayısı 400'e yakın olan Aloe cinsine ait başka türlere veya hibritlere aittir ve yanlış isimlendirilmiştir.
bergenia
02-06-2017, 11:36
Ben aloe vera yı tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorum ama bununla ilgili tek bir yabancı video dışında hiçbir kaynak bulamadım. Tohumdan yetiştiren varmı acaba?
Kaynak
akçabardak
08-06-2017, 19:12
Sitemizin göbeğinde bulunan Aloe vera ya da Agave americana 7-8 m. endamında tomurcuklanarak bunca seneden sonra çiçeklerini açmaya karar vermiş.
17 senedir bu sitedeyiz ama bizden öncesi de varmış, yaklaşık 20-25 seneden fazla olduğunu söyleyen komşularım, bu halini daha bu gün fark ettim ve hayran kaldım.
Eve gidip hemen fotoğraf makinamı aldım fotoğrafını çektim, bu hale kaç günde geldi :dilli: daha önce nasıl fark edemedim, halbuki eve de çok yakın :mad:
Bundan sonra her gün onu takip etmeye gideceğim, çok merak ediyorum akıbetini. Çiçeğini açtıktan sonra arkasında yavru bırakarak anne öldüğünü okumuştum, ne kadar doğru hep beraber canlı canlı göreceğiz.
650898
650899
650900
650901
Bitki hakkında biraz araştırma yapmak istedim, burası çıktı karşıma.
AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1142)
bergenia
10-06-2017, 12:44
dev bi ananas gibi:D muhteşem bişey. takipteyim:)
bergenia
27-06-2017, 21:29
Buda benim Güler hanımdan istemeye çekinip satın aldığım aloe veram. Gelirken biraz hasar görmüş balkondaki yerini de sevmeyince içeri aldım bakalım toparlanacakmı. Neye heves etsem kursağımda kalıyor umarım bu da öyle olmaz.
https://i.hizliresim.com/PrkglN.jpg
https://i.hizliresim.com/gW8BOR.jpg
Buda benim Güler hanımdan istemeye çekinip satın aldığım aloe veram. Gelirken biraz hasar görmüş balkondaki yerini de sevmeyince içeri aldım bakalım toparlanacakmı. Neye heves etsem kursağımda kalıyor umarım bu da öyle olmaz.
https://i.hizliresim.com/PrkglN.jpg
https://i.hizliresim.com/gW8BOR.jpg
Güler Hanım'dan istemeye çekinmenizin sebebini yazarsanız sevinirim. ;)
Forum arkadaşlarımla paylaşmayı seven bir üyeyim, ancak bazen bu istekleri geri çevirmemin de sebepleri oluyor.
1- Foruma üyelikleri hayli eski olduğu halde üç-beş mesaj yazıp hiç faal olmayan sadece tohum ve fide-çelik talebinde bulunan arkadaşlar.
2- Talep mesajları nazik olmayanlar; " ... dağıtıyormuşsunuz, ben de kabul edebilirim ancak ben burada toprak bulamam bana bitki eşliğinde toprağını da gönderin" şeklindeki mesajlar. Sanki zorla kabul ettiriyorum.
3-Taleplerin yapılması gereken başlık yerine yeri olmayan başlıklarda yapılması
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Oysa, yeni üye olmuş arkadaşlara katılımlarını teşvik etmek için göndermeye özellikle dikkat ediyorum.
bergenia
28-06-2017, 09:58
Güler Hanım'dan istemeye çekinmenizin sebebini yazarsanız sevinirim. ;)
Forum arkadaşlarımla paylaşmayı seven bir üyeyim, ancak bazen bu istekleri geri çevirmemin de sebepleri oluyor.
1- Foruma üyelikleri hayli eski olduğu halde üç-beş mesaj yazıp hiç faal olmayan sadece tohum ve fide-çelik talebinde bulunan arkadaşlar.
2- Talep mesajları nazik olmayanlar; " ... dağıtıyormuşsunuz, ben de kabul edebilirim ancak ben burada toprak bulamam bana bitki eşliğinde toprağını da gönderin" şeklindeki mesajlar. Sanki zorla kabul ettiriyorum.
3-Taleplerin yapılması gereken başlık yerine yeri olmayan başlıklarda yapılması
Oysa, yeni üye olmuş arkadaşlara katılımlarını teşvik etmek için göndermeye özellikle dikkat ediyorum.
İstesem geri çevirmeyeceğinizi biliyordum aslında:) Galiba zahmet vermek istemedim. Her defasında anaç bitkinizi söküp yeniden dikiyormuşsunuz bide. Zaten insanlardan bişey istemek konusunda hiç iyi olamadım. Sorun bende yani:)
Sevgili bergenia, arkadaşımız pin@r benden atlas çeliği ve aloe vera talebinde bulunmuştu. Kendisine atlası hemen gönderebileceğimi ama aloe veranın İstanbul'da olduğunu ancak İstanbul'a gittiğimde gönderebileceğimi yazmıştım.
O sırada günübirlik İstanbul'a gitmem icabetti, atlası da yanıma alıp, İstanbul'dan çıkardığım vera eşliğinde gönderdim.
Aloe vera anacı bende iki saksı, zaten böyle olmazsa dağıtıma sokmuyorum işi sağlama almak gerek.
Siz taleplerinizi uygun başlıkta yapın, müsait olursa ben de diğer arkadaşlar da gönderirler.
bergenia
28-06-2017, 12:24
Çok teşekkür ederim;) aloe veram bugün daha iyi kahveleşen yerleri yeşile dönmüş:eek: nasıl sevindim bilseniz. Kaybedicem sanmıştım minnacık bişey. Resimde büyük görünüyor ama 10 cm lik falan. Ne zaman büyür yavruları olur acep. Cilt sorunlarım için almıştım ama büyüyüp çoğalıp yaprakları kesilicek zamana gelmesi uzun sürücek gibi.
Çok teşekkür ederim;) aloe veram bugün daha iyi kahveleşen yerleri yeşile dönmüş:eek: nasıl sevindim bilseniz. Kaybedicem sanmıştım minnacık bişey. Resimde büyük görünüyor ama 10 cm lik falan. Ne zaman büyür yavruları olur acep. Cilt sorunlarım için almıştım ama büyüyüp çoğalıp yaprakları kesilicek zamana gelmesi uzun sürücek gibi.
Cilt sorununuz için onun jelinin çoğalması uzun sürebilir, siz adres bilgilerinizi bana yazın İstanbul'a gittiğimde anacın kalın alt dallarından gönderirim. Onlarda bol miktarda jel var.
akçabardak
04-07-2017, 23:22
Aloe vera ya da Agave americana
Yaklaşık bir ay önce ki hali,
http://www.agaclar.net/forum/1510208-post630.htm
Şimdi ki hali,
bir ayda epey yol almış, sanırım çiçeklerini oldukça iri açacak,
çiçek rengi belirginleşmeye başlamış, değişmez ise civciv sarısı renginde açacak.
653262
653263
653264
653265
653266
Merhabalar,
Benim de 1 tane aloe vera bitkim var bundan 3 tane daha yavru çıkardım, yetiştiriyorum.
Aloe veranın faydaları oldukça fazla ancak tam olarak kullanım şekillerini güvenilir bir kaynaktan bulamadım.
Ben bağırsaklarım, midem ve egzema türü bir kaşıntı sonrasında oluşan izler için kullanmak istiyorum. Özellikle içmek için nasıl bir içecek ya da uygulama yapmak gerekiyor? Kimisi yaprakları ile birlikte blendırdan geçirin, kimisi meyve suyuyla diyor, kimisi sadece jel diyor...
Bilen birileri var ise yardımcı olabilir mi?
Bu arada ayrıca evde bir başka tür bitki var bunun türü nedir?
https://i.hizliresim.com/Q7Ggyr.jpg
Sayın spy1983, bir hekime danışmadan kullanmayınız.
Bakın benim çok ellerjik bir bünyem var, çok şey bana dokunuyor ama aloeverayı elime yüzüme sürdüğümde hiç bir şey olmadı ama bir arkadaşımız yüzüne sürdüğünde yüzü kızarmaya ve kaşınmaya başladı bu yüzden bence mutlaka bir hekime danışın.
Bir seneyi geçkin zaman önce, bir dostum ben talep etmeden, benim meraklı olduğumu bildiğinden, evdeki aleo verasının yavrusunu getirmiş.
Bitkilere meraklıyımdır, iş yerimdeki odamda bitkiler de var. Fakat iç mekan bitkileriyle pek ilgilenmiyorum. Odadakilere de genelde temizlikçi arkadaşımız Evren bakar.
Bu Aleo veracık sanırım yedi-sekiz ay hiç gelişim göstermedi. Sonra bir gün saksısını devirince hiç kökü olmadığını gördük.
Evren aleo verayı suya koyarak köklendirmeye niyetlendi, su dolu bir plastik bardakla camın önüne yerleştirdi.
Sanırım üç ay kadar Evren'in tamamlayıp durduğu su içinde de bir gelişim olmadı.
Sonra Evren'imizi bir başka birime gönderdiler. Ben Evren kadar düzenli su takviyesi yapamadım. Birkaç kez, kaç gün sürdüğünü bilemediğim susuz kalmalar oldu.
Sonra yıllık izine çıktım. Sanırım bir on gün kadar yaz sıcağını su bardağında susuz geçirdi.
Döndüğümde tüm yaşadıklarına rağmen çok da harap vaziyette değildi. Su bardağı buharlaşan suyun bıraktığı kireçle beyazlaşmış, bitki de biraz büzüşmüştü.
Tam ilgilenmediğim için kendime de kızıyordum. O sinirle bardağı çöpe atmaya niyetlendim. Ama bardağı çöpe, aleo verayı odadaki saksıların birinin dibine attım.
Üstüne de biraz toprak atmıştım. Ama bu dikme eyleminden çok bir gömme merasimi gibiydi.
Aradan bir çok günler geçti.
Tam da emeklilik nedeniyle odamı toplamış, son paketleri arabaya yüklemiştim. Odamda bazıları pahalıca ve gösterişli 7-8 bitki vardı. Yerime bakacak arkadaşım
"Saksıları almayacak mısın?" diye sordu?
Bitkilere bakarken mezarından bir çift el uzatan aleo verayı gördüm. Tebessüm ettim.
"Sadece bunu alacağım." diyerek, elime geçen bir şeyle bir bardağa naklettim aleo verayı.
Eve götürüp küçük bir saksıya diktim. Az güneş alan bir yere koydum. Nadiren sulasam da her gün kontrol ediyorum.
Aleo Vera bu kadar dayanıklı mıdır bilemiyorum. Çok da önemli değil.
"Dosttan gelen, dostluk gibi kavidir." diyorum ben. Eğer başka dostlarımla söyleşirsem O'nun hakkında.
654788
bence mutlaka bir hekime danışın.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Daha önce acil olarak ihtiyacım olduğu için küçük yapraklardan koparmıştım, birşey olmamıştı. Ayrıca bir markanın aloe veralı içeceğini kullanmıştım.
akçabardak
09-08-2017, 11:25
Yukarıda 15-20 gün önce tomurcuklu halini fotoğraflayıp yüklediğim Aloe vera (Agave americana) yı... 15 gün aralıklarla (takip edenler için) çiçeklenmiş halini fotoğrafladım. Gövde kısmında biraz eğilme oluşmuş.
20.7.2017 günü çekilen fotoğraflar. Tomurcuklar yeni yeni açılmaya başladı.
655249
655247
655248
6.7.2017 günü çekilen fotoğrafları, burada tam açmış hali.
655251
655250
Sayın akçabardak yaprakları epey kesilmiş ama resimlerini yüklediğiniz bitki "Aloe vera " değil "Agave americana". Yazdığınız latince isimleridir ve birbirinden farklı bitkilerdir. Agave americana : AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1142)
akçabardak
10-08-2017, 21:27
[QUOTE=pin@r;1515396]Sayın akçabardak yaprakları epey kesilmiş ama resimlerini yüklediğiniz bitki "Aloe vera " değil "Agave americana". Yazdığınız latince isimleridir ve birbirinden farklı bitkilerdir. Agave americana : AGACLAR.ORG -Trkiye'nin Aa Arivi (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=1142)[/QUOTE
Sn. pin@r Aloe vera olmadığını ben de biliyorum, tam adını araştırdım ama bulamadım. Yapraklarına gelince keşke ilk yüklediğim fotoğraflara göz atsaydınız, yaprakları açık ve net bir şekilde görünüyor.
Sizin vermiş olduğunuz linki ben ilk mesajımda zaten belirtmişim, linkte bulabildiğim bitki sitemizde bulunan bitkiyle aynısı, yapraklar kesilmeden önceki halini biliyorum çünki.
Bu benim yakından ve canlı olarak ikinci takip ettiğim bitki. Yaklaşık 6-7 yıl önce Ayvalık girişinde görüp takip etmiştim, çiçekleri solunca ana bitki oldü ve şu an sadece yavruları yetişmekte.
O yüzden sitemizde ki de çiçekleri solmaya başlayınca gövdesi deforme olmaya başladı bile, şu anda çiçek sapına destek yapıldı, destekle ayakta duruyor. en kısa zamanda yeni fotoğraflarını yüklerim.
Akçabardak kusura bakmayın son mesajınıza göre yazdım. İsim olarak Türkçe isimleri de var ama bilen olduğunu sanmıyorum yaygın olarak latince ismi olan agav kullanılıyor diye biliyorum. Güzel bir bitkidir ben de çok severim. Yaprakları deforme olup kestilerse iyi bazen çok bilinçsiz budamalar yapılıyor.
aldirmagonul
13-08-2017, 19:38
Arkadaşlar herkese merhaba. Öncelikle bu kadar güzel kalpli insanı bir arada görmek gerçekten çok güzel. Çıkarsız halisane paylaşımlar. Foruma yeni üye oldum. Hobi işine yeni başladığım için çok fazla görüş belirtemiyorum. Öncelikle geçen aldığım Aloe Veramı yavrularından ayırıp saksılara böldüm. Toprak olarak çiçekçi bana normal torf verdi. Kendi Aloe Veralarının bu toprakta çok iyi geliştiklerini söyledi. Ektikten sonra iki gün bolca fısfısla suladım (yaprakları dahil 😭) sonra yaptığımın yanlış olduğunu anladım ve sulamayı bırakıp gölge bir yere aldım. Ancak yaprakları kurumaya ve kırılmaya başladı. Ekteki resimlerde görebilirsiniz. Merak ettiğim, sulamayı bırakınca kendisini toparlar mı yoksa toprağını degiştirmelimiyim? Köklerde bir sıkıntı oluşur mu? Normal gelişimi devam eder mi. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Mesajınızı ferryboat da okudum eve gidince cevap vermeye gayret ederim
bergenia
16-08-2017, 12:25
Arkadaşlar herkese merhaba. Öncelikle bu kadar güzel kalpli insanı bir arada görmek gerçekten çok güzel. Çıkarsız halisane paylaşımlar. Foruma yeni üye oldum. Hobi işine yeni başladığım için çok fazla görüş belirtemiyorum. Öncelikle geçen aldığım Aloe Veramı yavrularından ayırıp saksılara böldüm. Toprak olarak çiçekçi bana normal torf verdi. Kendi Aloe Veralarının bu toprakta çok iyi geliştiklerini söyledi. Ektikten sonra iki gün bolca fısfısla suladım (yaprakları dahil 😭) sonra yaptığımın yanlış olduğunu anladım ve sulamayı bırakıp gölge bir yere aldım. Ancak yaprakları kurumaya ve kırılmaya başladı. Ekteki resimlerde görebilirsiniz. Merak ettiğim, sulamayı bırakınca kendisini toparlar mı yoksa toprağını degiştirmelimiyim? Köklerde bir sıkıntı oluşur mu? Normal gelişimi devam eder mi. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
kuru bir toprağa alıp mümkünse ışık alan ev içine bırakırsanız çabucak toparlayacaktır. ama toprağını değiştirince 1 hafta kadar su vermeyin sonra kaşıkla dökün dibine kurudukça. evet kaşıkla:D o kadar nefret ediyorlar sudan:D
bergenia
16-08-2017, 12:27
Yukarıda 15-20 gün önce tomurcuklu halini fotoğraflayıp yüklediğim Aloe vera (Agave americana) yı... 15 gün aralıklarla (takip edenler için) çiçeklenmiş halini fotoğrafladım. Gövde kısmında biraz eğilme oluşmuş.
20.7.2017 günü çekilen fotoğraflar. Tomurcuklar yeni yeni açılmaya başladı.
655249
655247
655248
6.7.2017 günü çekilen fotoğrafları, burada tam açmış hali.
655251
655250
Fotoğraflar için çok teşekkürler:) Tohumda veriyor mudur acaba:D Herşeyi tohumdan üreten bir çılgın olarak bitkiyi ilk gördüğümden beri tohumunu düşünmeden edemiyorum:D
Güler hanıma nekadar teşekkür etsem az. Yüreğinize sağlık.
Bir günde iki tane birden oldular, komşumuz merakla beklediğimizi duyunca ufaklığı hediye etmiş eşime.:p
Merhaba evimizde uzun yıllardır aloevera var. Birkaç yıl önce gayet sağlıklıydı ve çok fazla yavru vermişti. Fakat şu an sanıyorum ki bakımsızlıktan dolayı kötü bir durumda. Fotoğraflarını yüklemeye çalıştım ama yükleyemedim. Yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba fotoğrafların boyutunu küçültüp denedim sanırım oldu. Yardımlarınızı bekliyorum.
bergenia
19-08-2017, 14:55
Bendeki aloe veranın rengi dışarı çıkınca böyle kararıyor. İçeri alınca düzeliyor. Bir de daha geniş bir saksıyamı alsanız acaba maşallah çok tıklım tıkış olmuş:) Burda Güler abla varken bize söz düşmezde sorunuzu cevapsız bırakmakta istemedim:)
Sayın FirdevsAçar, Aloevera'nızın dikili bulunduğu saksı ne kadar büyük bilemiyorum ama sanki bitkiniz hiç nefes alamıyor gibi.
Saksıyı temizlemeye kalksanız en az on tane bitki çıkacak gibi. Çok sıkışık.
Yerinizde olsam saksıyı yavaşça devirir bitkileri tek tek ayırırım. Bu arada alt kısımdaki kahverengileşmiş dalları da yavaşça keserek atarım. Temiz geçirgen topraklar doldurulmuş saksılara yeniden dilerim.
Güzelce sulayıp, kuytu bir yere çekerek bitkinin toparlamasını beklerim.
Alodeveranın kök yapısı zaytıftır, bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız.
Cevaplarınız için ikinize de teşekkür ederim. Saksı değişimi konusunda ne önerirsiniz? Hepsini önerdiğiniz şekilde temizleyerek daha büyük bir saksıya mı diksem yoksa birkaç saksıya mı ayırsam? Bir de toprak olarak çiçekçilerde satılan topraklar uygun mudur? Bu konuda da bilgilendirirseniz çok sevinirim. :)
Bence birkaç saksıya bölüm ki bitkiler biraz hava alsınlar daha rahat gelişsinler.
Torfa ekmeyin de neye ekerseniz ekin, torfta toprak bir kurudu mu tekrar ıslah etmek çok zor. Bence suyu geçirgen bir toprak hazırlayın.
Ben genelde 1/3 oranını kullanırım; 1/3 bahçe toprağı, 1/3 yıkanmış ve elenmiş dere kumu, 1/3 yanık hayvan gübresi karışımı. Buna az bir miktar torf eklemekte bir zarar gelmez ama hepsi torf olmasın.
merahaba
Başlık altında yazılanları okudum bişey yapmadan önce aloaveramın resimlerini koyarak fikrinizi almak istedim. Yaprakların rengi değişti, ancak ne çok su verdim nede susuz bıraktım. Ne yapmalıyım.
bergenia
22-08-2017, 20:42
merahaba
Başlık altında yazılanları okudum bişey yapmadan önce aloaveramın resimlerini koyarak fikrinizi almak istedim. Yaprakların rengi değişti, ancak ne çok su verdim nede susuz bıraktım. Ne yapmalıyım.
Benim aloe veram dışarı çıkarınca böyle kararmaya başlıyor, içeri alınca yeşeriyor tekrar. İçerde direkt güneş almayan aydınlık bir yere bırakın bakalım düzelme olacakmı.
Benim aloe veram dışarı çıkarınca böyle kararmaya başlıyor, içeri alınca yeşeriyor tekrar. İçerde direkt güneş almayan aydınlık bir yere bırakın bakalım düzelme olacakmı.
Tamam birde öyle deniyim. Teşekkürler.
Güneş ışınları cam arkasında mercekleme yapıyor ve bitkiler bozuluyor, mümkün mertebe cama yakın değil de pencere önüne koyduğunuz bir masa üzerinde bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum.
akçabardak
24-08-2017, 12:09
Fotoğraflar için çok teşekkürler:) Tohumda veriyor mudur acaba:D Herşeyi tohumdan üreten bir çılgın olarak bitkiyi ilk gördüğümden beri tohumunu düşünmeden edemiyorum:D
Merhaba bergenia.
Mesajınızı daha önce gördüm, bitkinin son halini de fotoğraflayıp cevap yazmayı düşündüğüm için biraz zaman geçti, kusura bakmayın.
Bu bitkiyi çok yakından ilk defa tanıma fırsatım olup ve takip ettiğim için, tohum verip vermediğini ben de bilemiyorum, çiçekleri artık solmuş durumda, yaklaşık 5 cm. uzunluğunda bir şeyler oluşturmuş.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi artık meyve midir, tohum kesesi midir tam anlayamadım, boyu okadar çok yüksek ki yetişip yakından bakıp elleyemiyorum.
İlerleyen zamanlarda tohum oluşturup oluşturmayacağını hep beraber bekleyip göreceğiz.
Sırasıyla takip ettiğim ilk fotoğraf çekimleri:
İkinci çektiğim fotoğrafları (Tomurcuklu hali)
http://www.agaclar.net/forum/1512492-post638.htm
Üçüncü çekimleri (Çiçeklenmiş hali)
http://www.agaclar.net/forum/1515260-post643.htm
ve bu günkü hali:
Gövde artık yavaş yavaş deforme olmaya başlamış, ayakta durabilmesi için
destek koymuşlar, yapraklar iyice yaşlanıp eskimeye başlamış.
Çiçekleri solmuş, meyvecikler ya da tohum kesecikleri (bilemiyorum) oluşturmuş.
656053
656054
656055
656056
656057
Merhaba bergenia.
Mesajınızı daha önce gördüm, bitkinin son halini de fotoğraflayıp cevap yazmayı düşündüğüm için biraz zaman geçti, kusura bakmayın.
Bu bitkiyi çok yakından ilk defa tanıma fırsatım olup ve takip ettiğim için, tohum verip vermediğini ben de bilemiyorum, çiçekleri artık solmuş durumda, yaklaşık 5 cm. uzunluğunda bir şeyler oluşturmuş.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi artık meyve midir, tohum kesesi midir tam anlayamadım, boyu okadar çok yüksek ki yetişip yakından bakıp elleyemiyorum.
İlerleyen zamanlarda tohum oluşturup oluşturmayacağını hep beraber bekleyip göreceğiz.
Sırasıyla takip ettiğim ilk fotoğraf çekimleri:
İkinci çektiğim fotoğrafları (Tomurcuklu hali)
http://www.agaclar.net/forum/1512492-post638.htm
Üçüncü çekimleri (Çiçeklenmiş hali)
http://www.agaclar.net/forum/1515260-post643.htm
ve bu günkü hali:
Gövde artık yavaş yavaş deforme olmaya başlamış, ayakta durabilmesi için
destek koymuşlar, yapraklar iyice yaşlanıp eskimeye başlamış.
Çiçekleri solmuş, meyvecikler ya da tohum kesecikleri (bilemiyorum) oluşturmuş.
Resimdeki bitki Aloe vera degil, Agave americana. Cicek verdikten ve tohumlar olgunlastiktan sonra bitki olecektir.
akçabardak
30-08-2017, 23:16
Resimdeki bitki Aloe vera degil, Agave americana. Cicek verdikten ve tohumlar olgunlastiktan sonra bitki olecektir.
Sn. Amanita, teşekkür ederim, Aloe vera olmadığını ben de biliyorum, ilk mesajımda da belirtmiştim zaten, tam olarak emin olamadığım için düzeltme yapmadım.
Son mesajımda sırasıyla bütün linkleri ve gelişmeleri detaylı olarak verdim, tekrar linki vereyim.
Selim orhan
30-09-2017, 13:23
Ben de aloe vera aldım ve 5 günde bir suluyorum sizce yaptığım doğru mu kaktüs toprağı kullanıyorum düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim
aldirmagonul
30-09-2017, 17:27
Aman, sakın. Ben de aynı hataya düştüm. Sevdiğimiz için, çabuk büyüsünler diye suluyoruz ama en güzeli bu bitkileri kendi haline bırakıp sulamamak. İyi bir yere koyun toprağını takip edin. Toprağı çatladıkça bir bardak su verseniz yeterli olur. Sürekli sulayınca çabuk ölüyorlar.
Gulsenogretmen
15-10-2017, 22:20
Havadar,güneş ışığı alan ama direk ışın almayan İstanbuldaki bir evden Güney cepheye bakan Bursadaki bir eve aloe vera getirdim.iki hafta önce altına ponza,toprak olarakta bahçe toprağı ve torf karışımına dikip bir hafta hiç sulamadım.direk güneşe koyunca sararmlar olduğu için içeriğe aldım.güneşli ama direk ışın almayan bir yere.bu gün itibari ile okuduklarım üzerine balkona aldım.direk güneş ışığına.bolca suladım.yerim saat sonra tabağını kontrol ettim,su yok.öğlen içeri aldım.akşam bulunduğu yerdeki cami araladım.aldığım oda akşamları karanlık.az önce baktım ve yaprakları yusamis.burda okuduklarimdan sonra fazla suladigimi anladım.hemen toprağı degistireyim mi ya da ne yapabilirim.genel olarak nasıl bakmalıyım.bu sırada bugün bitkiye değmeyecek şekilde toprağın üzerine ponza taşı koydum
Güler hanim merhaba. 5 6 ay kadar oldu bu aloe vera mı aldığım. Üniversite de bir hocamdan almıştım. Ondan aldığımda iyi durumdaydı. Hemen sonrasında memleketime döndüm. Koyduğum kutusunu açtığımda bir yavru verdiğini gördüm çok sevinmiştim. Daha sonra bir yavru daha verdi fakat kendi kendine anacın kökünden ayrıldı ve kurudu. Daha sonra ilk çıkan yavru da öyle oldu. Yaz aylarında sabah güneşini alması için balkona koydum. Öğlenleri ise geri aldım direk olarak güneşle temas ettirmedim. Fakat hala zaman zaman sararıp yeşillendi. Uçları hep inceydi ve git gide sararıp kurudu. Şimdi de son hali bu. Gittikçe kötüleştiğini görmek beni gerçekten üzüyor. Toprağı çiçek toprağı içine biraz organik solucan gübresi karıştırmıştım. Acaba ondan mı oldu bilemiyorum. Saksını ve toprağını değiştirmeyi düşünüyorum fakat mevsimi olmadığı için endişeliyim ya daha kötü olursa diye. Şuan ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Herkese merhaba... Aloe vera dostluğu oluşturulmuş burda.. foruma üye olmadan tüm başlığı okuyup üye oldum :)
Benim elimde de bir kaç kök yeşil beyaz benekli aloeveralar var.. işin aslı bu işin ticaretini yapan fabrikalarla ilgili bir kaç video izledikten sonra elimdeki orjinal ale vera mı değilmi endişesine düşmüş ve burayı bulmuş oldum..
Baktıgım kadarıyla bendeki de orjinal gözüküyor ama yaprakları griye çalan aloe vera için tam orjinal demiş bir arkadaşımız.. 405 nolu mesajda..
Sorum şu yeşil beyaz benekli olan ile bunun arasında şifa yönünde bir fark var mıdır...
İkincisi Yaprakları griye çalan o aloveradan tadan oldumu jelini...
Üçüncüsü nereden temin edebilirm.. Adana da hep yeşil ve beyaz benekli var sadece...
Burdaki linkteki videoyu incelerseniz... Bu işin fabrikasında kullanılan aloeveraların beyaz benekli olmadığı görünüyor..
https://youtu.be/HfymD6PxzMQ
Fakat 23 sayfa boyunca bir tek Güler hanımın eklediği fotograftakiler buna yakın gibi... yüzde 90 beyaz benekli paylaşmış resimleri...
Bilgilendirmeler için şimdiden teşekkür ediyor ve takibe alıyorum.
Mesut Temiz
16-11-2017, 10:04
Herkese merhaba... Aloe vera dostluğu oluşturulmuş burda.. foruma üye olmadan tüm başlığı okuyup üye oldum :)
Benim elimde de bir kaç kök yeşil beyaz benekli aloeveralar var.. işin aslı bu işin ticaretini yapan fabrikalarla ilgili bir kaç video izledikten sonra elimdeki orjinal ale vera mı değilmi endişesine düşmüş ve burayı bulmuş oldum..
Baktıgım kadarıyla bendeki de orjinal gözüküyor ama yaprakları griye çalan aloe vera için tam orjinal demiş bir arkadaşımız.. 405 nolu mesajda..
Sorum şu yeşil beyaz benekli olan ile bunun arasında şifa yönünde bir fark var mıdır...
İkincisi Yaprakları griye çalan o aloveradan tadan oldumu jelini...
Üçüncüsü nereden temin edebilirm.. Adana da hep yeşil ve beyaz benekli var sadece...
Burdaki linkteki videoyu incelerseniz... Bu işin fabrikasında kullanılan aloeveraların beyaz benekli olmadığı görünüyor..
https://youtu.be/HfymD6PxzMQ
Fakat 23 sayfa boyunca bir tek Güler hanımın eklediği fotograftakiler buna yakın gibi... yüzde 90 beyaz benekli paylaşmış resimleri...
Bilgilendirmeler için şimdiden teşekkür ediyor ve takibe alıyorum.
Sayın Emin01, bitkinin benekli olup olmaması tamamen tür içindeki normal bir farklılık bu bitki için.. Benekli aloe vera'nız tamamen ve gerçek aloe vera'dır ve aynı kimyasal maddeleri içermektedir... İngilizce kaynaklarda açıkça belirtiliyor bunun tür içi bir varyasyon olduğu...
Teşekkür ederim Mesut Temiz bey, yalınız beneksiz olanının tarlalarda yetiştiriliyor olması daha çok tercih sebebi gibi görünüyor..
Benekli olanının jelini yüzüme ve saçıma uyguladım yüzde rahatlatıcı bir etki uyandırdı.. saç için gözle görülürü bir fark göremedim... Aynı zamanda jelinin tadına da baktım bir çay bardağı kadar bir kaç kez tükettim.. tat olarak rahatsız edici bir tat yoktu aksine hiç tat yoktu... Detoks etkisi yapıyormuş bu sebepten tüketmiş idim..
Youtube da videolarda hatta hindistanda tezgahlarda bunun jeli ile içeçek yapılıp satıldıgını gördüm.. ama dediğim gibi o aloveralar beneksiz ve yaprakları baya büyükçeydi...
Şöyle düşündüm bende acaba bu beneksiz olan daha iyi bir gelişim mi sergiliyor acaba ve şifaen daha mı etkili ki bunun üreticileri dönümler dolusu tarlalara hep o beneksizlerden dikmişler...
Beneksizinden elime geçerse onu da hem cilde uygulayacağım hem de tadına bakacagım.. aradaki farki sizlerle paylaşırım... tabi önce bulmam lazım :)
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim..
Mesut Temiz
16-11-2017, 13:08
Teşekkür ederim Mesut Temiz bey, yalınız beneksiz olanının tarlalarda yetiştiriliyor olması daha çok tercih sebebi gibi görünüyor..
Benekli olanının jelini yüzüme ve saçıma uyguladım yüzde rahatlatıcı bir etki uyandırdı.. saç için gözle görülürü bir fark göremedim... Aynı zamanda jelinin tadına da baktım bir çay bardağı kadar bir kaç kez tükettim.. tat olarak rahatsız edici bir tat yoktu aksine hiç tat yoktu... Detoks etkisi yapıyormuş bu sebepten tüketmiş idim..
Youtube da videolarda hatta hindistanda tezgahlarda bunun jeli ile içeçek yapılıp satıldıgını gördüm.. ama dediğim gibi o aloveralar beneksiz ve yaprakları baya büyükçeydi...
Şöyle düşündüm bende acaba bu beneksiz olan daha iyi bir gelişim mi sergiliyor acaba ve şifaen daha mı etkili ki bunun üreticileri dönümler dolusu tarlalara hep o beneksizlerden dikmişler...
Beneksizinden elime geçerse onu da hem cilde uygulayacağım hem de tadına bakacagım.. aradaki farki sizlerle paylaşırım... tabi önce bulmam lazım :)
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim..
Tarlalarda beneksiz versiyonun ekimi yapıldığı benim de dikkatimi çekmişti...
Muhtemelen daha iri bir versiyon olduğu için tercih ediyor olabilirler.. Üreticiler açısından miktar önemli olduğu için iri versiyon tercih sebebi olur her zaman... Ancak hepsi aloe vera.
Hatta size şunu söyleyeyim, 'aloe' cinsi içindeki başka türlerin de aloe vera gibi kullanılabileceği yazıyor kaynaklarda.. Aynı maddeler diğer bazı aloe'lerde de var.. Örneğin aloe ferox.
Bir de her ne kadar yararları olduğu düşünülse de çok mucizevi sonuçlar beklememek gerekir diye düşünüyorum.. Çok da kanıtlanmış etkiler yok işin aslı...
EKLEME: İngilizce kaynaklara baktım, nokta miktarı/sayısı çok farklılık gösteriyormuş tür içinde. Hiç noktasızdan çok noktalıya kadar arada kalan her türlü form görülüyor tür içinde. Noktalı varyeteye aloe vera var. chinensis diyen uzmanlar olsa da, hepsi aynı tür. Ayrıca, noktalı olanlarda da bitki büyüdükçe noktalar soluyormuş...
#405 numaralı mesajda Esin Hanım da aynı şeyleri açıklamış aslında. O mesaj oldukça bilgilendirici, öneririm.
hüseyin21
18-01-2018, 20:30
https://i.hizliresim.com/Pl509b.jpg (https://hizliresim.com/Pl509b)
Dün aldim aldigim gibi kendi ozel karisim topragima diktim ama bugun yapraklarinin kıvrımlaştığını gordum
Sanki yan yatmaya da basladi
Toprakta cok cok az gubre tekzenden aleo vera yi aldgim saksinin topragi ve iki yumurta kabugu var
Bu durumda saglikli alismasi icin ne yapmam gerek
hüseyin21
18-01-2018, 20:34
Saksi diye büyük boya kova sini kullaniyorum
Genel olarak goruntusude boyle
https://i.hizliresim.com/W7VQAL.jpg (https://hizliresim.com/W7VQAL)
MerhabalarKonu artık aktif değil mi acaba?
Merhabalar����Konu artık aktif değil mi acaba?
Talebiniz olacaksa buradan (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) yapın.
Benim balkondaki aloevera çıldırdı, aldı başını gidiyor.
Saksıyı ikiye böldüğüm halde, alt dallarının çok gelişmiş olması saksıyı devirip duruyor.
Yarın bir iki kişiye göndermek için 5-6 alt yapraklarından keseceğim. İçleri çok kalın jelli.
Bu arada çiçeklenme de başladı.
667897
667898
667899
Kaktüsüdeli
16-03-2018, 08:41
Merhaba bende yeni aloe vera aldım 1 hafta oluyor ve görünümü normal ama kökü yok ve yapraklarının üstünde beyaz benekler var normal mi değilmi yeri burasımk onuda bilmiyor
Sayın Kaktüsüdeli, aloeverayı yeni aldım ama kökü yok demişsiniz.
Her ne kadar aloevera'nın kökleri küçük ve az olsa da mutlaka kökü olur.
Çelikleri aytırıp da saksılarken kopanlardan ekilmiş olanı satın almış olabilir misiniz?
Bitkinizi gözlemleyin, veralar benekli de olabilir zamanla beneklerini de kaybedebilirler.
Fotoğraflarınızı da lütfen Forumdan yükleyin yoksa çok büyük oluyorlar ve göremiyoruz.
Kaktüsüdeli
16-03-2018, 10:49
Çok teşekkür ederim bende farkettim baya büyük oldu resmler bilmediğim için birdahakine öyle yaparım
Sevgili Melihaturhan, Öyküefe, Musa Gündoğan ve Emin01 aloevera kargolarınızı hazırladım yarın 19/03/2018 pazartesi günü Aras Kargo'ya vereceğim.
Emin01 ve Öyküefe sizin aloevera çelikleriniz yanına jelini kullanmanız için üçer adet de kalın yaprak gönderiyorum.
Yaprakları yıkamadım, lütfen iyice yıkayıp kurulayın.
Jelini kullanmak için önce yaprağın yan kısımlarındaki dikenli kısmı yukarıdan aşağıya doğru ince bir şerit halinde kesin.
Ağzı sarılmış olan kısımdan da 1 cm kadar kesip atın (sarı akan suyu kullanmamakta fayda var) Sonra yaprağı boylamasına keserek kaşık yardımı ile jeli sıyırın ve kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edin.
İster saf jel olarak isterseniz içine karıştıracağınız hoş kokulu herhangi bir bitki yağı ile de kullanabilirsiniz.
Bu link de size yardımcı olacaktır.
Sevgili ilknur44, telefondaki konuşmamız üzerine sizin aloeveranızı daha sonra göndereceğim.
İlknur44
18-03-2018, 17:26
Sevgili Melihaturhan, Öyküefe, Musa Gündoğan ve Emin01 aloevera kargolarınızı hazırladım yarın 19/03/2018 pazartesi günü Aras Kargo'ya vereceğim.
Emin01 ve Öyküefe sizin aloevera çelikleriniz yanına jelini kullanmanız için üçer adet de kalın yaprak gönderiyorum.
Yaprakları yıkamadım, lütfen iyice yıkayıp kurulayın.
Jelini kullanmak için önce yaprağın yan kısımlarındaki dikenli kısmı yukarıdan aşağıya doğru ince bir şerit halinde kesin.
Ağzı sarılmış olan kısımdan da 1 cm kadar kesip atın (sarı akan suyu kullanmamakta fayda var) Sonra yaprağı boylamasına keserek kaşık yardımı ile jeli sıyırın ve kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edin.
İster saf jel olarak isterseniz içine karıştıracağınız hoş kokulu herhangi bir bitki yağı ile de kullanabilirsiniz.
Bu (https://www.youtube.com/watch?v=CPjUHfQheX4) link de size yardımcı olacaktır.
Sevgili ilknur44, telefondaki konuşmamız üzerine sizin aloeveranızı daha sonra göndereceğim.
Çok sağol ablacım sağlıcakla kalın.
Güler Hanımın gönderdiği kargo elime ulaştı inşh. bizde o resimdeki kadar büyütebiliriz...
Ayrıca jel için göndermiş olduğunuz yapraklar içinde ayrıca teşekkürler...
Yalnız şunu farkettim Güler Hanımın aloeverası diğer yeşil benekli seriden daha yakışıklı :)
Tekrar teşekkürler
Herkese merhaba ben siteye yeni üye oldum bir çırpıda tüm sayfaları okudum ve çok güzel bilgiler edindim. Bilgileri paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Benimde bir aloe veram var ama yaprak uçları kahverengi oldu ve sanki içleri boşaldı gibi. Aloe veram salondaydı ve perde arkasında. Salon soğuk olduğundan içeri aldım. Belki suyunu fazla vermiş olabilirim. Şimdi beklemedeyim inşallah kurtarabilirim
sanpedro
27-03-2018, 13:49
Hindistan cevizi lifleri ve kuru soğan kabuğu kullanıldı
Güler hanımın dediği gibi aloe veramı unuttum bir hafta geçti sanki biraz düzeldi gibi sabırsızlıkla bekliyorum :rolleyes:
669519
bir sorum olacaktı yanıtlarsanız sevinirim bu bitki aloe veramı cilt için kullanılırmı
Mesut Temiz
01-04-2018, 02:52
669519
bir sorum olacaktı yanıtlarsanız sevinirim bu bitki aloe veramı cilt için kullanılırmı
Bitki aloe, ancak aloe vera değil... aloe cinsinde yer alan diğer türler de genel olarak aloe vera'nın sahip olduğu maddelere sahipler... ancak yine de tam türünü öğrenip bilgi edinmeden cilt için şimdilik kullanmasanız daha iyi olur sanırım...
Mesut Temiz bey teşekkür ederim
669594
669595
669596
669597
yerini değiştireli bir hafta geçti sulamıyorumda başka yapmam gereken birşey varmı?
merhabalar,
aloe vera bir yıldır büyütmeye çalışıyorum ama son aylarda bir sıkıntım var
büyüyen yapraklar kendi kendilerine geriye doğru kırılıyorlar
bilgis iolan varsa çok memnun olurum
Mesut Temiz
08-04-2018, 17:00
merhabalar,
aloe vera bir yıldır büyütmeye çalışıyorum ama son aylarda bir sıkıntım var
büyüyen yapraklar kendi kendilerine geriye doğru kırılıyorlar
bilgis iolan varsa çok memnun olurum
Yaprakların dokuları zayıf olduğundan kendi ağırlıklarını taşıyamayıp bükülüyorlar... Sukulentlerin büyük çoğunluğu tam formlarını ancak yoğun güneş ışığına maruz kaldıklarında alabiliyorlar. Yoksa soluk renkli, cılız ve kırılgan oluyorlar. Muhtemelen kış ayları boyunca yeterli güneş ışığı alamamasından kaynaklanıyordur. Benim aloe vera'larım da solgun ve cılız haldeler şu anda. Dün camlı balkona çıkardım, yeni yaprakları güçlü ve kalın çıkacak önümüzdeki aylarda...
Yaprakların dokuları zayıf olduğundan kendi ağırlıklarını taşıyamayıp bükülüyorlar... Sukulentlerin büyük çoğunluğu tam formlarını ancak yoğun güneş ışığına maruz kaldıklarında alabiliyorlar. Yoksa soluk renkli, cılız ve kırılgan oluyorlar. Muhtemelen kış ayları boyunca yeterli güneş ışığı alamamasından kaynaklanıyordur. Benim aloe vera'larım da solgun ve cılız haldeler şu anda. Dün camlı balkona çıkardım, yeni yaprakları güçlü ve kalın çıkacak önümüzdeki aylarda...
çok teşekkur ederim , yeri çok güneşli ama ben direk güneş zarar verebilir düşüncesi ile panjurları kapatıyordum. sanırım o nedenle oldu.
Mesut Temiz
10-04-2018, 18:37
çok teşekkur ederim , yeri çok güneşli ama ben direk güneş zarar verebilir düşüncesi ile panjurları kapatıyordum. sanırım o nedenle oldu.
Yapraklarında yanıklar oluşmasının önüne geçmek için, gördüğü güneş ışığını yavaş yavaş arttırmanızı öneririm.. Yeni yaprakları çok daha sağlam, kalın ve canlı olacaktır.. Bol şans...
Öncelikle merhabalar.. Aranıza yeni katıldım. ;) Bu aloe veram bana hediye gelmişti. Aylar oldu fakat gelişmiyor. Yanlarında bebekler var bunları ayırmalı mıyım? Saksı boyu nasıl, değiştirmeli miyim? Toprağı ve sulama şekli nasıl olmalı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Mesut Temiz
15-04-2018, 18:40
Öncelikle merhabalar.. Aranıza yeni katıldım. ;) Bu aloe veram bana hediye gelmişti. Aylar oldu fakat gelişmiyor. Yanlarında bebekler var bunları ayırmalı mıyım? Saksı boyu nasıl, değiştirmeli miyim? Toprağı ve sulama şekli nasıl olmalı? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Bence saksı büyüklüğü şu an için gayet iyi, hiç değiştirip hırpalamayın aloe'nizi... Yavrular da şu an için kalsın bence. Aloe'niz iyice büyüdüğünde saksısını değiştirirken yavruların bir kısmını ayırırsınız.. Yalnız resimden toprağın çok kuru olduğu izlenimini edindim, bilemiyorum rengi mi öyle, ancak bu mevsimde orta derecede güneş görüp güzel sulanırsa hızla büyümeye başlayacaktır...
Bence saksı büyüklüğü şu an için gayet iyi, hiç değiştirip hırpalamayın aloe'nizi... Yavrular da şu an için kalsın bence. Aloe'niz iyice büyüdüğünde saksısını değiştirirken yavruların bir kısmını ayırırsınız.. Yalnız resimden toprağın çok kuru olduğu izlenimini edindim, bilemiyorum rengi mi öyle, ancak bu mevsimde orta derecede güneş görüp güzel sulanırsa hızla büyümeye başlayacaktır...
Oldukça kuruydu çünkü en son belkide 3 ay önce sulanmış. Bu evrede çiçeğim bende değildi.. Toprağını malesef ki açtım ve içinde plastik parçalar vs vardı. Ve kökler 5 cm kadar dahi yoktu. O nedenler daha küçük bir saksıya yine kendimce perlit, bahçe toprağı, torf, ince lav taşı ve ponza taşı karıştırarak bir toprağa diktim. Bugün su vermedim. Yarın vereceğim. Umarım gelişmeler güzel olur.
Mesut Temiz
15-04-2018, 21:44
Oldukça kuruydu çünkü en son belkide 3 ay önce sulanmış. Bu evrede çiçeğim bende değildi.. Toprağını malesef ki açtım ve içinde plastik parçalar vs vardı. Ve kökler 5 cm kadar dahi yoktu. O nedenler daha küçük bir saksıya yine kendimce perlit, bahçe toprağı, torf, ince lav taşı ve ponza taşı karıştırarak bir toprağa diktim. Bugün su vermedim. Yarın vereceğim. Umarım gelişmeler güzel olur.
Kaktüslerin az sulanması gerektiğiyle ilgili yaygın bir kanı olsa da, bu tam da doğruyu yansıtmıyor. Evet, kaktüsler susuzluğa çok dayanıklılar, ama hızlı gelişmeleri için özellikle yaz sıcaklarında iyi sulanmaları gerekir.
10 yaşından beri sürekli olarak ve çok sayıda kaktüs/sukulent baktım ve çoğalttım. 49 yaşındayım, yani bu konudaki uygulamalarım 39 yıl gibi uzun bir zaman dilimi boyunca test edilmiş oldu. İlkbahardan itibaren kaktüslerimi/sukulentlerimi ekim-kasım aylarına kadar neredeyse tropik bir bitki kadar çok suluyorum ve mümkün olduğunca çok güneş gören bir yerde tutuyorum (istisnalar var, az sayıda da olsa bazı sukulentler çok fazla güneş sevmiyor). Hem çok iyi büyüyorlar hem de harika çiçek açıyorlar. Önemli olan, toprağın geçirgen olması, fazla suyu saksı altından tabağa aktarabilmesi. Kışın bile birçok arkadaşın bıraktığı ölçüde susuz bırakmıyorum kaktüslerimi/sukulentlerimi.. Kışın 1 aydan uzun süre susuz kalmıyor hiçbiri.. Kayıp neredeyse hiç olmuyor.. Tabii lithops gibi suya karşı çok hassas bazı sukulentler var, onlar bambaşka bir bakım istiyor, ama genelde sukulentlerin de gelişmek için "çok az olmayan" miktarda suya ihtiyaç duyduklarını hatırda tutmakta yarar var. Bu şekilde aloe'niz bu yaz sonuna kadar kocaman, gösterişli bir bitki olabilir, bol şans diliyorum..
karakartal0684
19-04-2018, 10:21
Aloe Veram ahtapot gibi oldu ve çok ağırlaştı balkonumda hareket etmemi engelliyor . Saksı içine dengeyi sağlasın diye taş koydum .O kadar büyümesine rağmen yanlarında yavru oluşumuda göremiyorum . Nerede yanlış yapıyorum acaba..
Arzu hanım bu aloevera barbadensis türü bitkinizin kıymetini bilin çok bulunmuyor ülkemizde bende çok zor bulup almıştım sizin gibi neden yavru vermiyor diye üzülüp duruyordum daha bugün fakettim bir tane yavru vermiş 4cm kadar olmuş demem şu ki ben alalı 2 seneyi geçti ancak verdi yavruyu ve bence saksıyı değişitirin küçük gelmiş yavru alamazsınız..
Merhaba aloe verama gözüm gibi bakıyorum ama bu durumda renginde bir değişme yok gibi köklerinden de birşey anlamadım ne yapmam gerekiyor yardımıcı olur musunuz?
671272
671273
671274
Mesut Temiz
19-04-2018, 13:01
Merhaba aloe verama gözüm gibi bakıyorum ama bu durumda renginde bir değişme yok gibi köklerinden de birşey anlamadım ne yapmam gerekiyor yardımıcı olur musunuz?
671272
671273
671274
Öncelikle merak edip aloe'lerinizi topraktan çıkarmamanızı öneririm. Yeni oluşan kılcal kökler her çıkardığınızda kopup yok olur..
Sanırım köksüz olarak ekmiştiniz. Bir süre sonra kökleneceklerdir. Sizin yapmanız gereken iyi ışık alan bir yerde tutup (aşırı güneş alan bir yerde yapraklarda yanık oluşabilir) normal sulamaya sabırla devam etmek..
Topraktan çıkarılmış aloe'ye gelince, dipte çürük bölge varsa onu temizleyin ve ardından yıkayın. Sonra da o şekilde birkaç gün kurusun. Ardından dengeli duracak şekilde makul bir derinlikte ekersiniz. Bol şans...
Mesut Temiz bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Aloe veranın renginde bir değişme olmayınca köklerinde bir sorun var mı diye merak ettim ondan çıkarıp baktım: Aloe veramı arkadaşım kendi saksısından söküp dikti. İlk aldığımda rendi yeşil idi sonradan değişti. Sanırım çok sulamadan oldu bilemiyorum
Mesut Temiz
20-04-2018, 00:24
Mesut Temiz bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Aloe veranın renginde bir değişme olmayınca köklerinde bir sorun var mı diye merak ettim ondan çıkarıp baktım: Aloe veramı arkadaşım kendi saksısından söküp dikti. İlk aldığımda rendi yeşil idi sonradan değişti. Sanırım çok sulamadan oldu bilemiyorum
Kökleri olsa bile, saksısından söküp tekrar dikilen bir bitki belli ölçüde sarsılır. Bir de sanırım sizin tuttuğunuz yer arkadaşınızın tuttuğu yere göre daha fazla güneş alıyor, birden fazla gelmiştir güneş. Bu kahverengileşme ondan oluyor. Ama yerini değiştirmezseniz bir süre sonra alışacaktır ve ortadan çıkan yeni yapraklar daha diri ve canlı olacaklar. O merak hepimizde var, ancak bastırmak zorunda kalıyoruz.. :p Siz endişe etmeden normal bakımına devam edin, önümüzdeki haftalarda yavaş yavaş toparlanmayı göreceksiniz.. Bol şans diliyorum..
Mesut Temiz
20-04-2018, 16:21
buda farklı aloe vera türüm ve ananemin finlandiyadan getirdiği daha farklı minik bir tür tam olarak nedir çözemedim henüz.
İlk iki resimdeki bitki aloe delaetii... Çok güzel görünümlü bir bitkidir.. Umarım büyümüştür..
Mesut Temiz bey teşekkür ederim sanırım sabırlı olmam gerekiyor
merhaba arkadaşlar.Aloeveram sürekli yaprağındaki jeli kaybediyor ve inceliyor.Bunu nasıl toparlayabilirim?Ve birde toprağını nasıl bulabilirim nasıl toprak kullamalıyım_?:(
sukulent sever
26-05-2018, 12:45
merhaba arkadaşlar.Aloeveram sürekli yaprağındaki jeli kaybediyor ve inceliyor.Bunu nasıl toparlayabilirim?Ve birde toprağını nasıl bulabilirim nasıl toprak kullamalıyım_?:(
Ben hazır kaktüs sukulent topraklarından kullanıyorum. Bitkim gayet sağlıklı.
674809
Merhaba, aloeveraların yavruları paylaşım için ne kadar büyüklükte olmalı? Mesela kaç yaprak olduktan sonra veya en uzun yaprağı kaç cm olduktan sonra sonra yavurların ayrılması sorun olmaz?
Aloveralarım epey sürgün verdi buradan isteyenlerle paylaşmak istiyorum.
677167
iyi akşamlar çok soru soruyorum farkındayım ama bir türlü aloe veralarıma bakamıyorum sanki diğerleri düzeldi derken bu sefer iyi olan veramın yaprakları içe doğru kıvrıldı nerde yanlış yaptım anladım yardımcı olabilirmisiniz?
Mesut Temiz
25-06-2018, 21:47
677167
iyi akşamlar çok soru soruyorum farkındayım ama bir türlü aloe veralarıma bakamıyorum sanki diğerleri düzeldi derken bu sefer iyi olan veramın yaprakları içe doğru kıvrıldı nerde yanlış yaptım anladım yardımcı olabilirmisiniz?
Başka bir nedenden de kaynaklanıyor olabilir, ancak benim aklıma gelen bir iki olası neden şunlar: aloe vera çok fazla doğrudan güneşi sevmiyor, en azından yavaş yavaş alıştırılmadıysa rengi kararıyor ve suyunu kaybedip yaprakları inceliyor.. Daha az güneş alacağı bir yere konulursa yapraklar tekrar yeşile dönüp kalınlaşıyor... İkinci bir olası neden de suyunun az gelmesi... Çok az sulanıyorsa suyu arttırmanızı öneririm...
Merhaba, aloeveraların yavruları paylaşım için ne kadar büyüklükte olmalı? Mesela kaç yaprak olduktan sonra veya en uzun yaprağı kaç cm olduktan sonra sonra yavurların ayrılması sorun olmaz?
Aloveralarım epey sürgün verdi buradan isteyenlerle paylaşmak istiyorum.
3-4 yaprak olunca ayırabilirsiniz.
677167
Direk güneşte kalmasın güneş ışığı yapraklarını karartıyor ve kurutuyor.
Mert Temiz ve hberbul teşekkür ederim. Aslında direk güneş almayan yerde yanındakinin durumu gayet iyi, haftada 2 suluyorum. Yerini değiştirdim bakalım.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/8db45299039ff1d8613d35a70d259417.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/f3f947bc8224febc767c2dc652702fa3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/c9ba4ba6c635973a69ef0f036179cfb8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/04a459a903dbd23307acac41739d135d.jpg
merhabalar. aranıza yeni katıldım ve internetten bir aloe siparişi verdim. umarım aloe veradır. siz tecrübeli arkadaşların yorum ve yönlendirmesine ihtiyacım var:
1- ilk resimde görüldüğü gibi saksı biraz küçük sanırım. toprak da süzek bir toprağa benzemiyor. yarın hemen kaktüs toprağı ve daha büyük, yayvan bir saksı almayı düşünüyorum. özel bir saksı türü gereksinimi var mı?
2-salon masamın üzerine koydum. sürekli aydınlık ve yaz-kış çok sıcak bir ortam. akşam 4ten itibaren de direkt güneş ışığı alıyor güneşliği çekmezsem. yeri uygun mu?
3-klimadan olumsuz etkilenir mi? klimasız odalarım direkt güneş almıyor. balkonlarda da dış üniteler var.
4-kargoda gelirken yaprakların bazılarının tepe kısımları hırpalanmış, kırılmış, bir tanesi de yarılmış. bu yapraklara nasıl bir işlem yapmalıyım?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. (ilk defa foto yüklüyorum, umarım çok büyük boyutta değildir, affola...)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/8db45299039ff1d8613d35a70d259417.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/f3f947bc8224febc767c2dc652702fa3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/c9ba4ba6c635973a69ef0f036179cfb8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180725/04a459a903dbd23307acac41739d135d.jpg
merhabalar. aranıza yeni katıldım ve internetten bir aloe siparişi verdim. umarım aloe veradır. siz tecrübeli arkadaşların yorum ve yönlendirmesine ihtiyacım var:
1- ilk resimde görüldüğü gibi saksı biraz küçük sanırım. toprak da süzek bir toprağa benzemiyor. yarın hemen kaktüs toprağı ve daha büyük, yayvan bir saksı almayı düşünüyorum. özel bir saksı türü gereksinimi var mı?
2-salon masamın üzerine koydum. sürekli aydınlık ve yaz-kış çok sıcak bir ortam. akşam 4ten itibaren de direkt güneş ışığı alıyor güneşliği çekmezsem. yeri uygun mu?
3-klimadan olumsuz etkilenir mi? klimasız odalarım direkt güneş almıyor. balkonlarda da dış üniteler var.
4-kargoda gelirken yaprakların bazılarının tepe kısımları hırpalanmış, kırılmış, bir tanesi de yarılmış. bu yapraklara nasıl bir işlem yapmalıyım?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. (ilk defa foto yüklüyorum, umarım çok büyük boyutta değildir, affola...)
Evet aloavera almışsınız :)
1.Evet saksısı küçük ama yayvan değil yine aynı türde biraz daha büyük bir saksıya geçirirsiniz.
2.Aloavera çok sıcağı ve direk güneşi sevmez.
3.Klimadan etkileneceğini sanmıyorum.
4.Kurumuş kısımlarını alırsanız bi süre sonra kendini toparlayacaktır.
Toprağı kurudukça su vermeniz yeterli olacaktır.
@hberbul cevabınız için teşekkür ederim. veramın kurumuş kısmı yok ama yaprak uçlarında kırıklar var. onları olduğu gibi bırakayım mı, kırık kesimleri keseyim mi? tüm yaprağı bozmasından korkuyorum.
aysenur.08
06-08-2018, 15:23
İyi günler ben yeni üye oldum benim aleo veram var iki yildir bakiyorum baslarda cok guzeldi 10 tane ayri kök çiçek verdi başka saksılara ektim ama 3 gün önce aleo veram kahverengileşti uçları kıvrımlaştı önceden yapraklarına dokunduğumda yumuşacıktı ama simdi malesef yapraklarinin icindeki jel yok sizce ne yapmaliyim nasil eski haline geri döndürebilirim
aysenur.08
06-08-2018, 15:27
İyi günler ben yeni üye oldum benim aleo veram var iki yildir bakiyorum baslarda cok guzeldi 10 tane ayri kök verdi başka saksılara ektim ama 3 gün önce aleo veram kahverengileşti uçları kıvrımlaştı önceden yapraklarına dokunduğumda yumuşacıktı ama simdi malesef yapraklarinin icindeki jel yok sizce ne yapmaliyim nasil eski haline geri döndürebilirim
Mesut Temiz
06-08-2018, 18:19
İyi günler ben yeni üye oldum benim aleo veram var iki yildir bakiyorum baslarda cok guzeldi 10 tane ayri kök verdi başka saksılara ektim ama 3 gün önce aleo veram kahverengileşti uçları kıvrımlaştı önceden yapraklarına dokunduğumda yumuşacıktı ama simdi malesef yapraklarinin icindeki jel yok sizce ne yapmaliyim nasil eski haline geri döndürebilirim
Büyük ihtimalle çok fazla güneş görüyor.. Daha az güneş göreceği ya da yalnızca dolaylı güneş göreceği bir yere alın. Ayrıca bu sıcaklarda toprağını fazla kurutmayacak şekilde daha sık sulayın... birkaç hafta bu şekilde devam ederseniz yassılaşan yapraklar yeniden şişecek ve renkleri de yeşile dönecektir...
Mesut Temiz
06-08-2018, 18:23
@hberbul cevabınız için teşekkür ederim. veramın kurumuş kısmı yok ama yaprak uçlarında kırıklar var. onları olduğu gibi bırakayım mı, kırık kesimleri keseyim mi? tüm yaprağı bozmasından korkuyorum.
O kırıklar çok önemli değil, bitkinizin gelişimini etkilemez... Kesseniz de olur, bırakabilirsiniz de... Ben olsam çok ezilip sarkmış kısımları keserdim... Yapraklardaki yarıkları olduğu gibi bırakın, bu sıcaklarda çok çabuk kuruyup kabuk bağlayacaklardır... Zaten şu ana kadar kurumuşlardır da...
aysenur.08
06-08-2018, 21:56
Teşekkürler
O kırıklar çok önemli değil, bitkinizin gelişimini etkilemez... Kesseniz de olur, bırakabilirsiniz de... Ben olsam çok ezilip sarkmış kısımları keserdim... Yapraklardaki yarıkları olduğu gibi bırakın, bu sıcaklarda çok çabuk kuruyup kabuk bağlayacaklardır... Zaten şu ana kadar kurumuşlardır da...
@Mesut Temiz yarık ve kırık yaprakları kestim, jellerini alıp krem olarak kullandım :) toprağını değiştirip büyük bir saksıya aldım. şimdilik keyfi yerinde görünüyor. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180810/fca2c6987c32330a7625c555814c7d84.png
Paramelek
28-08-2018, 10:56
Aleoveram can çekişiyor sanki :( daha geniş saksıya koydum altında yeni toprak üstünede tamamlamak adına eski toprağını koydum. Poşet içinde satılan topraktan almıştım markasını hatırlamıyorum. Şuan memnun değil gibi gün ışığı alan yerde duruyor. Üst toprağı kurudukça suluyorum. Yaprakları eskiden sertti şuan yumuşamaya başladı. Saldı kendini :( fotoğraf ekleyemedim. Aspirinli su veya doğum kontrol hapını ezip suyla versem işe yarar mı?
Busranur
04-09-2018, 06:48
Bu minik yavruların ayrılma vakti gelmiş midir acaba. Yeni saksılar alıp ayırmayı düşünüyorum bugün. Birde saksı değişimi için özel bir zaman var mıdır ?
Busranur
04-09-2018, 07:03
Aloevera bitkisinin çoğaltmak için ana gövdeden ayıracağınız yaprağı suya koyarak kök yapmasını beklemektir. Yaprağı olabildiğince kök kısmından ayırmanız önemlidir.https://www.cicekal.net/blog/tag/aloe-vera-yapraktan-cogaltma/ Bu bilgi doğru mudur ???
yıldız0211
04-09-2018, 16:44
Merhaba öncelikle bütün mesajları okuyarak üye olmaya karar verdim. Bende aloe vera yetistirmek istiyorum fakat bir turlu başarı saglayamadım. Aloe veram büyümüyor 2 aydır bakıyorum ama ne uzuyor ne kısalıyor ne de yavru veriyor. Güneşe koyunca kahverengileştiği için aydınlık fakat direkt gün ışığı almayan bir yere yerleştirdim. Birde yaprakları ölmeye başlamıştı çok sararmış bir iki yaprağını givdeye yakın kesip aldım. Toprağı kurumadan sulamıyorum ama hiç bir gelişme yok. Ben nerde hata yapıyorum?
Merhaba öncelikle bütün mesajları okuyarak üye olmaya karar verdim. Bende aloe vera yetistirmek istiyorum fakat bir turlu başarı saglayamadım. Aloe veram büyümüyor 2 aydır bakıyorum ama ne uzuyor ne kısalıyor ne de yavru veriyor. Güneşe koyunca kahverengileştiği için aydınlık fakat direkt gün ışığı almayan bir yere yerleştirdim. Birde yaprakları ölmeye başlamıştı çok sararmış bir iki yaprağını givdeye yakın kesip aldım. Toprağı kurumadan sulamıyorum ama hiç bir gelişme yok. Ben nerde hata yapıyorum?
toprak iyice kurumadan sulama yapmayınız bırakın toprak kurusun kökler hava alsın..
yıldız0211
06-09-2018, 11:44
toprak iyice kurumadan sulama yapmayınız bırakın toprak kurusun kökler hava alsın..
Havalar çok sıcak olduğu için 4 5 gunde bir suluyorum toprağı kurudukca da üstten üstten hafifçe karıştırıyorum bilmiyorum yanliş mı yapıyorum ama
Kaybolmuscennet
07-09-2018, 01:06
Bu konuyu açma zamanı geldi sanırım.
Bu bitkiyi uzun zaman önce aldım.
Bir ara hastalandı ve Mine hanımın
verdiği tedavi ile iyileşti.
3030
Önce ilk aldığım zamanki hali.
Öncelikle ***. Yeni üyeyim. Bi aloe vera sorunuma çözüm ararken sizlere denk geldim.
Ben bir yakınımdan aloe vera alıp diktim. Fotografını atıcam şimdi.
Bir cilt problemim var ve şifası bu bitki. Ama sanki şifasız bi çeşidine denk gelmişim gibi daha çok tetikledi.
Sizin fotolara bakıncada çeşidinin farklı oldugunu düşündüm.
Lütfen bu fotograftaki aloe veranın çeşidi hakkında beni bilgilendirin.
İnşl yükleyebilmişimdir :) şimdiden teşekkürler
Mesut Temiz
07-09-2018, 20:43
Öncelikle ***. Yeni üyeyim. Bi aloe vera sorunuma çözüm ararken sizlere denk geldim.
Ben bir yakınımdan aloe vera alıp diktim. Fotografını atıcam şimdi.
Bir cilt problemim var ve şifası bu bitki. Ama sanki şifasız bi çeşidine denk gelmişim gibi daha çok tetikledi.
Sizin fotolara bakıncada çeşidinin farklı oldugunu düşündüm.
Lütfen bu fotograftaki aloe veranın çeşidi hakkında beni bilgilendirin.
İnşl yükleyebilmişimdir :) şimdiden teşekkürler
Bitkiniz bir aloe türü, ancak aloe vera değil. Bitkinizin tür adı aloe delaetii. Çok güzel bir saksı bitkisidir. aslında aloe türlerinin hepsinde aynı maddeler var, ancak ticari olarak yetiştirilen tür aloe vera.
Sayfası da şu linkte:
Geleneksel tıbbın bitkisel ilaçlarını kesin bir şifa, bir tedavi gibi görmemek gerek bence. Ciltle ilgili probleminizi bence dermatologla takip edin, çünkü aloe vera'nın da aloe delaetii'den pek bir farkı olmayacaktır. Örneğin bende aloe vera vardı, kızkardeşime verdim, ancak yüzüne sürdüğünde rahatsız edici derecede yaktığını söyledi. Ben de geleneksel ilaçları seviyorum, ancak vurgulamak istediğim, temkinli olunması ve kesin sonuç beklenmemesi gerektiği. Geçmiş olsun...
Kaybolmuscennet
07-09-2018, 21:39
Bitkiniz bir aloe türü, ancak aloe vera değil. Bitkinizin tür adı aloe delaetii. Çok güzel bir saksı bitkisidir. aslında aloe türlerinin hepsinde aynı maddeler var, ancak ticari olarak yetiştirilen tür aloe vera.
Sayfası da şu linkte:
Geleneksel tıbbın bitkisel ilaçlarını kesin bir şifa, bir tedavi gibi görmemek gerek bence. Ciltle ilgili probleminizi bence dermatologla takip edin, çünkü aloe vera'nın da aloe delaetii'den pek bir farkı olmayacaktır. Örneğin bende aloe vera vardı, kızkardeşime verdim, ancak yüzüne sürdüğünde rahatsız edici derecede yaktığını söyledi. Ben de geleneksel ilaçları seviyorum, ancak vurgulamak istediğim, temkinli olunması ve kesin sonuç beklenmemesi gerektiği. Geçmiş olsun...
Teşekkür ederim. Benimde yüzümde yanma oluştu.
Yıllardır doktorların kremleri fayda etmeyince bunu denemek istedim. Çünkü çoğu kişide şifa olmuş. Rose hastalıgı. Halk arasında gül rahatsızlıgı olarak biliniyor ve aloe vera jeli lekeleri yok etmiş çoğu insanda. Çok yardımcı oldunuz. İyice bi araştırıp sizin bitkiden tedarik edeyim.
Mesut Temiz
07-09-2018, 23:44
Teşekkür ederim. Benimde yüzümde yanma oluştu.
Yıllardır doktorların kremleri fayda etmeyince bunu denemek istedim. Çünkü çoğu kişide şifa olmuş. Rose hastalıgı. Halk arasında gül rahatsızlıgı olarak biliniyor ve aloe vera jeli lekeleri yok etmiş çoğu insanda. Çok yardımcı oldunuz. İyice bi araştırıp sizin bitkiden tedarik edeyim.
Koçtaş, Bauhaus gibi marketlerde çoğu zaman oluyor.. Çiçekçilerin çoğunda da var.. Eskiden biraz zor oluyordu bulması, ama şu anda epey yaygın... Bu bölümdeki sayfalardan resimlerine ve özelliklerine de bakarsanız alırken karıştırma gibi bir durum yaşanmamış olur.. Bazen çiçekçiler diğer aloe'leri aloe vera diye satıyorlar çünkü.. Geçmiş olsun, bir an önce istediğiniz gibi bir sonuç alırsınız umarım...
Merhaba, sanırım aloe veram hastalandı. İçinin jel dolu olduğunu bildiğim dalların jelleri çekilmiş dallar incelmiş. Neden olmuş olabilir bu? Teşekkürler.
Mesajınızı okuyunca hemen balkondaki aloeveranın fotoğraflarını çektim.
544871
544872
544873
bu cins aloe vera'yı çok aradım fakat bir türlü bulamadım.bende ki olan tür üzeri benekli olanlardan.
Mesut Temiz
16-09-2018, 21:31
bu cins aloe vera'yı çok aradım fakat bir türlü bulamadım.bende ki olan tür üzeri benekli olanlardan.
bende de benekli olandan var ve diğer versiyonu daha çok hoşuma gidiyor... Mesele benekler değil de, benekli versiyonun yelpaze gibi iki yana doğru yaprak vermesi, diğer versiyonun ise bir merkezden helezonik olarak yayılarak daha hoş bir görüntü oluşturması.. rengi de daha grimsi-mavimsi ve bitki gördüğüm kadarıyla benekli türe kıyasla daha iri... ama içerikleri bakımından fark yok okuduğum kadarıyla...
bende de benekli olandan var ve diğer versiyonu daha çok hoşuma gidiyor... Mesele benekler değil de, benekli versiyonun yelpaze gibi iki yana doğru yaprak vermesi, diğer versiyonun ise bir merkezden helezonik olarak yayılarak daha hoş bir görüntü oluşturması.. rengi de daha grimsi-mavimsi ve bitki gördüğüm kadarıyla benekli türe kıyasla daha iri... ama içerikleri bakımından fark yok okuduğum kadarıyla...
beneksiz gri gibi olan aloe vera daha çok hoşuma gidiyor.formu daha güzel oluyor.bir türlü bulamadım.hep benekli olanlardan var.nasıl ve nereden bulabiliriz acaba?
safaguclu
17-09-2018, 22:26
Benekli olan Aloe Vera küçükken yelpaze gibi yaprak veriyor ancak büyüdükçe o da helezonik bir forma giriyor.
Merhabalar yazılanları okudum ve aloe vera sandığım çiçeklerimin galiba hiçbiri vera değilmiş :( Son resimdekinin yaprakları içe doğru kapanmaya başladı içleri de pek dolu değil benekli olan da iyice inceldi. çok güneş almayan gölge bir yerde tutuyorum. düzelmeleri için ne yapmam gerek bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Bir de acaba Güler Hanımın aloe vera paylaşımı yaptığı kişiler eğer veraları yavru verdiyse paylaşmak isterler mi :) paylaşmak isteyen olursa çok sevinirim
Arkadaslar Aleo vera barbadensis beneksiz ve otsu olan türünu nereden bulabilirim. Internette malesef tek tur aleo vera satiliyor
Arkadaslar Aleo vera barbadensis beneksiz ve otsu olan türünu nereden bulabilirim. Internette malesef tek tur aleo vera satiliyor
bende beneksiz olan türden arıyorum ama bir türlü bulamadım.bir çok yerde aradım, araştırdım bulamadım.beneksiz olan tür hem daha büyük oluyor hemde formu daha güzel oluyor.
Mesut Temiz
20-09-2018, 19:06
Merhabalar yazılanları okudum ve aloe vera sandığım çiçeklerimin galiba hiçbiri vera değilmiş :( Son resimdekinin yaprakları içe doğru kapanmaya başladı içleri de pek dolu değil benekli olan da iyice inceldi. çok güneş almayan gölge bir yerde tutuyorum. düzelmeleri için ne yapmam gerek bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Bitkilerinizin hepsi aloe, ancak aloe vera değiller...
Kenarı iri dişli olan tür aloe delaetii. Sayfasında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz:
"Kısmî güneş ışığı alan" bir konum aloe'ler için çok uygun... Belki suyu biraz az geliyor olabilir bitkilerinizin... Bir de gece sıcaklıkları düşmeye başladığında soğuktan korumanız, içeri almanız gerekir... Bunun dışında sorun çıkarmaz aloe türleri.... Bol şans....
Evet Benares bende ondan istiyorum. Malesef bende bulamadim. Internetten siparis verdim gelen tür benekli olandi, zaten o da her yerde satiliyor. Sanirim sitede yalnizca Güler hanimda var
Mesut Temiz
20-09-2018, 22:02
Evet Benares bende ondan istiyorum. Malesef bende bulamadim. Internetten siparis verdim gelen tür benekli olandi, zaten o da her yerde satiliyor. Sanirim sitede yalnizca Güler hanimda var
Sanırım benim gibi benekli aloe vera'ya sahip birçok kişi sanki "sahte aloe vera'ya sahip" gibi hissediyor.. :p Acıdım ve mahçup oldum benekli aloe vera'ma karşı... :(
Ama küçükken ansiklopedilerde gördüklerim bile o iri, mavimsi-grimsi yeşil renkli, helezonik aloe vera'lardı... Neyse, bulunca hem ondan hem beneklisinden devam edeceğim artık... :p
Aman benekliler duymasin :), bitkilerin 25 duyu organi varmış. Bulan olursa nereden aldigini haber verirse cok sevinirim. Bir de arkadaşlar aleo veramda hem kahverengi kucuk halka gibi benek var. Tum yapraklarinda oluşmaya basladi ve bugun yapraklardan birinde unlu bit buldum. Ne yapmam lazim, tarim ilaci kullansam zarar verir miyim ?
gulsah.akgul
24-09-2018, 10:35
Aspirinli su ve oksijenli su gerçekten işe yaradı iki günde sararan kısımlar yeşile döndü.
Nasıl uygulama yaptınız? Bende yapmak istiyorum
gulsah.akgul
24-09-2018, 10:36
Aspirinli su ve oksijenli su gerçekten işe yaradı iki günde sararan kısımlar yeşile döndü.
Sayın Suse
Aspirin ve oksijenli su uygulamasını nasıl yaptınız bilgi verirmisiniz. Ne ölçüde ne kadar sıklıkla yapmalıyız.
Değerli forum üyeleri,
İki defa aloe vera bitkisi aldım. Bakımı için çok özen gösterdiğim halde ikisi de ne yazık ki öldü. Ben mi beceremedim yoksa bana zaten kökleri çürümüş bitki mi satıldı anlayamadım. Hala çok istediğim halde cesaret edip alamıyorum. Açıkcası yine elimde ölmesinden korkuyorum. Tecrübel arkadaşlar bana bu konuda yardımcı olabilirlerse çok mutlu olacağım.
Saygılar
Sayın gulsah.akgul, pamuklu bit ile sık sık başım derde girer. Aloeveram'da olmadı ama diğer pek çok bitkimde karşılaşıyorum.
Seyreltilmiş oksijenli su çoğu kez yardımcı oluyor. Bir çay bardağının 1/3 ne oksieni su, üzerine de normal su koyup, pamuk ve kulak çubukları ile temizliyorum pamukçukları.
Dikkat edeceğiniz husus; pamuk parçasını veya ucu pamuklu kulak çubuğunu oksijenli suya batırıp bitki üzerindeki pamukçukları temizledikten sonra bu çubuğu tekrar kullanmamanız. O pamuk parçasını atın temiz başka bir pamuk ile bitkinin başka bir yerini temizleyiniz, yoksa hastalık daha çok yayılır.
Bu işlemi bir kaç sefer yapın, pamukçuklar temizlenir.
hepinizin aleo verası çok güzel sağlıkla büyütün 😃
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.