PDA

View Full Version : Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)




Sayfalar : [1] 2 3 4 5

denizakvaryumu
19-03-2009, 10:23
Sn.MeyveliTepe nin blogdaki bu yazısını buraya aktarmamak olmazdı.

Benim gibi unlu tatlı sevmeyenler için muhteşem bir tat şöleni.

Artık herkes korogaki yapabilir :)

Blogdaki fotoğraflar kopyalanamadığı için buraya aktaramadım.Sn.MeyveliTepe görsellik için foto eklemesi yapar sanırım :)

Teşekkürler MeyveliTepe

----------------------------------

Hurmayı kurutsakta mı saklasak...

Cevizler, kestaneler, zeytinler, inşaat işleri, bahçe bakımı ile ilgilenirken, hiç bir şey beklemeden sessizce meyvelerini sunan sevgili Hurma ağacımızı hakettiği şekilde onurlandırmanın zamanı geldi de geçiyor.

Trabzon Hurması, bazen Cennet Meyvesi adıyla tanınan, yaz sonuna doğru portakal rengi iri domates görünümünde meyveler veren bu ağacı biraz ihmal ettiğimizi kabul ediyorum. Hurmaya pek düşkün olmadığımızdan olsa gerek, yapraksız çıplak dallarıyla zeytinler arasında duran bu ağacın yanından bu da hurma deyip geçiyorduk. Taa ki hurma ağacımız çirkin bir ördek yavrusuyken yazla birlikte kuğuya dönüşünceye kadar. Önce açık yeşille başlayıp renkleri giderek koyulaşan parlak, yuvarlak hatlı yapraklar, sonra da aralarında yerini alan turuncu meyveleriyle adeta bir yılbaşı ağacına dönüşüverdi. Derken olağan üstü bir renk cümbüşüyle sarı ve kırmızının farklı tonlarıyla bezenince bakılası bir sonbahar armağanı oldu. Bütün bu güzellik yetmezmiş gibi tek bir ağaç yaklaşık iki yüz kilo meyve de verdi. Sanki zeytinlere gösterilen ihtimamdan o da biraz sebeplenmiş, bize cömertçe teşekkür ediyordu.

Hurmanın fazla meraklısı olmadığından, dağıtacak yer aramaktansa yardımcımız İsmail’e sen ne istersen yap bu meyveleri dedik. O da birazını bize, birazını kendine ayırdıktan sonra satmış, kilosu bir lira bile değilmiş. Lakin biraz araştırma, bu meyvenin Japonca’da “Kaki” ve Latince’de “Diosypyros Kaki” olan adının neden “meyvelerin hası” veya “tanrıların yemişi” anlamına geldiğini öğrenmemize yetti. Tarih öncesi devirlerden beri kuzey batı Çin’de yetişen (orada adı “shi zi”) ve çok eskiden Japonya’ya da getirilmiş olan Hurma’nın meziyetleri saymakla bitecek gibi değil.

Bir kaynağa göre, Kuzey Amerika yerlileri Hurmanın bizde halk dilindeki adıyla “o... hurması” diye bilinen yabani cinsiyle çok eski yıllardan beri tanışıyormuş. Kızılderililer meyveleri yaklaşık yeşil erik kadar olan yabani hurma ağacının kabuğunu kaynatarak elde ettikleri gargara suyunu pamukçuk diye bilinen ağız içi mantarlarını iyileştirmekte, C vitamininden zengin meyve ve yapraklarını iskorbüt hastalığından koruyucu, buruk meyvelerin kaynatılmış suyunu kanlı gaita, lapasını da siğillerin tedavisinde merhem olarak kullanıyorlarmış. Ayrıca kavurulan tohumlarının kahve yerine iç savaş sırasında Amerikan askerleri tarafından yaygın olarak kullanıldığı da söylenenler arasında.

Çin’de ise olgunlaşınca veya kurutularak yenen hurma, tanenli asidinden kurtulsun ve kurusun diye donda bırakılıyor. Japonya’da ise değeri çok daha fazla, özel ve geleneksel bir yöntemle kurutarak sakladıkları hurma yılbaşının olmazsa olmazlarından biriymiş. Japon usulü kurutulan ve “korogaki” adıyla bilinen kuru hurmalar aynı bizim kuru incirlere benzer biçimde pudra şekerine bulanmış gibi görünüyor. Bu pudramsı tabaka, kuruduğunda meyvenin yüzeyine çıkan şekerden dolayı kendiliğinden oluşuyormuş. Hurmanın kurutularak saklanması olasılığı bu konuda daha fazla bilgi edinmeye yöneltiyor bizi ve öğrendiklerimizi hem uygulamaya çalışıyor hem de köydeki dostlarımızla paylaşıyoruz haliyle. Kulağımıza gelenlere göre köy kahvesinde konu tartışılmış ve herkes hurmanın kurutulamayacığında hemfikir olmuş. Biz de bu meydan okumaya karşı koyamadık, Japon usulü hurma kurutma yöntemini araştırıp uygulamaya karar verdik. İki farklı yönteme göre hazırlanmış yaklaşık on adet hurmayı Japon usulüne göre, yılbaşı topları ya da ampuller misali iplerle bir çıtaya bağlı olarak balkonumuzda kurumaya bıraktık. Görüntüleri öyle güzel oldu ki kurumasalar bile en azından süs oldular. Ama bir de kururlarsa, işte o zaman kurumaz diyenlere köy kahvesinde kendi ellerimizle ikram etmeyi düşünüyoruz.

Amerika, Japonya ve bunun gibi hurma sever ülkelerde turta, kek, ekmek ve tatlılarda kullanılan meyvenin toz haline getirilen kabuklarından tatlandırıcı yapıldığını ve yapraklarının turp turşusuna lezzet vermek için kullanıldığını duyunca şaşırdım doğrusu. Bunun gibi ilginç ve pratik bilgi çok. Örneğin hurmalar bir torba veya kutuda muzlarla bir arada saklanırsa daha çabuk olgunlaşıyormuş. İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş, Tüm bu bilgileri çeşitli kaynaklardan toplayarak referansları vermeyi de ihmal etmeyen bu sitenin dışında bazı yerlerde içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar. Japonya’da hurma suyu balıkçı ağlarını küflenmekten korumakta ve daha kaygan hale getirmekte kullanılmaktaymış. Merak edenler için diğer bir çoğuna olduğu gibi bu ağaca ve yetiştirilmesine ilişkin pek çok bilgiye ağaçlar netten ulaşmak mümkün.

Bu kadar yararı ve pratik kullanımı olan hurmanın diğer kültürlerde neden baştacı edildiğini anladıktan sonra değerlendirmemek çok yazık olurdu. Biz de tanrıların yemişini, meyvelerin hasını sunan hurma ağacımızı meyvelitepenin sembolü olarak benimseyip sitemize baş tacı yaptık.

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hurma-kurutsaktami-sakla.html

------------------------------------

"Korogaki" yapımı .....

Hepimiz çakılarımızı biledik. Ağaçtan bir sele topluyoruz, sonra oturup hepsini soyuyoruz, iplere bağlıyoruz. Mutfakta, kaynamakta olan suya daldırıp ona kadar sayıyoruz. Çıkarıp, sundurmanın altında hazırladığımız askı çıtalarına bağlıyoruz

http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hasat/

67686




ormancık
19-03-2009, 10:37
Karadenizli arkadaşlar bu tarifi hemen uygulamalı bence:)

feriha
19-03-2009, 13:33
Acaba bu meyveyi marketlerden alan bizler de kurutamaz mıyız?

Mevsiminde uygun denilecek fiyata ister sert ister yumuşak hurma

satılıyor. Özellikle sertlerinden alıp, soyup, sıcak suya daldırıp asabiliriz gibi

geliyor.

Denemek istiyorum:o

MeyveliTepe
19-03-2009, 13:57
Feriha hanım, markete pazara gelenler genelde karpitlenerek geliyor. Bu da içlerinin az çok yumuşak olmasına sebep oluyor. En güzeli bir ağacı gözünüze kestireceksiniz, sahibiyle önceden konuşarak Ekim ayı gibi meyveler henüz sararmış durumdayken alacaksınız.

Belki büyük şehirlerde bu imkan yoktur. Ama, köylerde kasabalarda hemen her bahçede bir hurma ağacı bulunur. Kimbilir, belki sonbahara doğru ilgi duyan üyelerle böyle bir organizasyon yapılabilir.

Lonicera
19-03-2009, 14:13
Sn MeyveliTepe, inşallah bu sene bahçenizde hurma çok olur da, sizden almak nasip olur artık:))

MeyveliTepe
19-03-2009, 14:25
Sn.Lonicera, küçük bir fidanı saymazsak bende sadece bir ağaç var. Maaşallah, her yıl 100 kilonun üstünde meyve veriyor. Köyde her evde böyle birer ağaç var. Şimdiye kadar meyveler ağaçta çürüyordu. Dediklerine göre seneye ziyan etmeyip kurutacaklarmış :)

Sn.Aslan_K'nın hurma bahçesi var. Fidanları henüz küçük ama olsun. Üyeler arasında hurma rekoltesi tesbit etsek tonlarca çıkar diye tahmin ediyorum.

feriha
19-03-2009, 14:30
Acaba diyorum bir fidan alsam saksıda kurutacak kadar meyve alırmııyım?

Hani normal bir ağaç bu kadar çok veriyorsa:rolleyes:

denizakvaryumu
19-03-2009, 14:33
Sizin terasa yakışır, kilolarca olmasa bile 5-6 tane meyve olacağını tahmin ediyorum.

denizakvaryumu
19-03-2009, 14:37
Bu arada kurutmalık isteyenler FUYU cinsi Trabzon hurması fidanı dikmesin.

http://www.trabzontarim.gov.tr/oku.php?tn=569

feriha
19-03-2009, 14:45
Sanırım en akıllıcası Ekim ayı gibi ağaç sahibi üyelerimizden meyve almak.

Sayın Meyvelitepe nin dediği gibi karpitlenmeden sararır sararmaz bir miktar

alıp denemek.

Sevgili hurma ağacı olan arkadaşlar bedelini ödemek kaydıyla bir miktar

meyvenize dalında iken talibim.

Şimdiden teşekkür ederim.:p

Lonicera
19-03-2009, 14:53
O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.

MeyveliTepe
19-03-2009, 15:51
Tamam işte. Daha vaktimiz var. Eminim çok güzel bir organizasyon yapabiliriz. Üstelik sadece hurma için de değil. Sosyal dayanışmanın da ötesinde, hem alanın hem de satanın karlı olacağı bir şey olur bu. Alternatifler böyle yaratılır. Bu fikri çok sevdim.

Lonicera
19-03-2009, 16:18
Sn MeyveliTepe, siz o zaman yavaş yavaş yapım için buradan püf noktaları vermeye başlarsınız. Gerçi blogunuzdaki bilgiler buraya aktarılmış ama bazı noktaları merak edenimiz olur. Benim merak ettiğim hususlar var, örneğin hurmalar tüm işlemlerden geçip asıldıktan ne kadar bir süre sonra tüketilme aşamasına geldiği, ayrıca çok miktarda yapılırsa nerede ve hangi koşullarda muhafaza edilebileceği gibi.

denizakvaryumu
19-03-2009, 16:21
Bence en iyisi kurutulmuşunu satın almak :)

ormancık
19-03-2009, 16:23
Bence de kurutulmuşunu satın almak çünkü balkonda yer kalmadı:)

nazlı06
19-03-2009, 18:51
O zaman organizasyona katılacak hurma ağacı sahibi arkadaşların ( ürünleri toptan satmadan) bu başlığa katılımı gerekiyor. Ben de şimdiden bir miktar talip olduğumu belirtmek isterim. Herhangi bir işlem görmeyen hurmaya buralarda ulaşmak tanıdık olmadıktan sonra zordur herhalde. Zaten uygulansa bile bunu anlama şansımız yok.





Zamanı gelince bir salı günü TİRE'ye buyrun gelin. Pazarda köylüler bolca satıyorlar. Fiyatıda marketlere göre uygun oluyor. Bekleriz efendim misafirimiz olursunuz. Biz 3 tane hurma fidanı diktik ama 2 yıl sonraya meyve verirmiş. Bende alıp deneyeceğim.

Lonicera
19-03-2009, 19:01
Sn nazlı06, nazik davetiniz için çok teşekkür ederim, inşallah nasip olursa gelmek isterim. Geçen yıl ben de 1 fidan edinip bahçeme dikmiştim. Dediğiniz gibiyse bir ihtimal bu yıl meyvesini görebileceğim desenize;)

MeyveliTepe
19-03-2009, 19:41
67800
Japonlar hurmaları böyle kurutuyorlar

67801
Biz de böyle yaptık

67802
Kurumuş durumları da böyle. Meyvelerin dışındaki beyazlık meyve yüzeyine çıkmış olan doğal şeker. Pudra şekerini andırır bir tadı var. Meyvenin içi de çikolata gibi.

MeyveliTepe
19-03-2009, 19:44
Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.

denizakvaryumu
19-03-2009, 20:10
...Yine aynı aile bir de kurutulmuşlarını satıyor bu meyvenin. Kurutulmuş cennet meyvelerine hoshi gaki deniyormuş Japoncada. Geçen gün gitmişken ilk defa bu kurularından da aldım ve ilk ısırıkta bu meyveye de hurma denmesinin sebebinin tesadüf olmadığını düşünmeye başladım: kuru cennet meyvesi ile hurmanın tadı o kadar benziyor ki! Hem meyve olgunlaşmadan kurutulduğu halde o burukluğundan da eser yok. Çekirdekler kurumuş, dikkatle yemek gerekiyor.

Nasıl kurutulduğuna gelince:

Eylül - ekim aylarında elma gibi sertken toplanan cennet meyveleri soyuluyor, iki tanesi bir ipin ucuna bağlanIp, dengelenip asılıyor.

Havanın kuruluğuna bağlı olarak 3 - 7 gün içinde etrafında bir kabuk bağlıyor.

Bunu hafifçe yuvarlayarak masajlayıp içinin de yumuşamasını, kurumasını sağlıyorlar. Bu masajlama işlemi 3 - 5 güne bir, 3 - 5 hafta boyunca tekrarlanıyormuş.

Sonunda yuvarlanamayacak kuruluğa geldiğinde buzlukta saklıyorlar.

Buzlukta saklamalarının sebebi de bizim buraların gereğinden fazla sıcak olması diye düşünüyorum.

Çok çok emek sarfediliyor bu işlem için ama harika bir sonucu var. Mevsimi geçti denemek için, belki seneye?

http://www.yogurtland.com/turkce/2006/11/27/kurutulmus-cennet-meyvesi/

---------------------------------------

Yazıdaki masajlama işlemi nasıl yapılıyor merak ettim.? :D

nazlı06
20-03-2009, 20:34
Hurmaların kuruması yaklaşık üç ay sürüyor. Çıtalar, üstü kapalı ama hava akımına açık bir yerde olmalı. Mevsim itibarıyla kurumayı sağlayan güneş ve ısı olmaktan çok hava akımıdır.




Sn. meyvelitepe, hurmaları kuruturken sineklerden nasıl korudunuz? Kurutma askılarının üzerine ince bir bez yaysak sineklerden kurtarmış olabilirmiyiz?

MeyveliTepe
20-03-2009, 20:48
İlginçtir ama sinek gelmedi. Oysa meyve sebze biraz dışarda kalınca hemen küçük meyve sinekleri gelir. Şayet sinek gelecek olursa ince tülbent gibi bir şey kullanılabilir tabii. Yeterki hava akışı kesilmesin.

Lonicera
12-10-2009, 14:23
Sezonun ilk hurmalarını bugün bir markette gördüm. Üstelik tam da aradığım şekilde, sert ve hafif sarı renkte. Korogakiyi şimdilik 3 kilo ile denemek niyetindeyim.Yarın ilk işim hepsini gerekli işleme tabi tutup bir an önce kurumaya bırakmak.

Lonicera
13-10-2009, 19:16
Bugün hurmaları bir güzel soyup Sn MeyveliTepe' nin vermiş olduğu bilgiler dahilinde kaynar suda bir süre tutup iplere bağladım ve astım. Miktar az olduğu için fazla uğraştırmadı, fakat bir kısım hurmanın sapları olmadığı için bu bölümde akla karayı seçtim:). Korogaki yapmaya niyetlenen arkadaşlar varsa buna çok dikkat etsinler. Meyveyi seçerken hem tam olgunlaşmamış olmasına hem de mutlaka bir miktar saplı olmasına özen göstersinler.

Güneş almayan balkonda bir köşeye ip gerip herbirini tek tek birbirine değmeyecek şekilde astım. Komşular gördüğünde ne düşünecekler bilemiyorum artık:)

MeyveliTepe
13-10-2009, 19:22
Sn.Lonicera,
Hurmaları astığınız yer güneş alabilir. Bir mahzuru yok. Mutlaka hava akımına ve rüzgara açık olsun. Kurumayı esas sağlayan hava akımı oluyor.

3 Kg hurmadan topu topu yarım kilo kurumuş hurma olur. Kuruduğunda yeni hurma bulma imkanınız kalmamış olur ve 30 kilo almadığınıza çok pişman olursunuz. Benden söylemesi :)

Lonicera
13-10-2009, 19:29
Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya:) Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.

akcan67
13-10-2009, 20:38
Hadi bakalım, şimdi tekrar hurma mı arayacağız? Bahçede, üzerinde 3 adet meyvesi olan bir küçük fidanım var. Gözünün içine bakıyorum ama kıyamıyorum koparmaya:) Yolumuz civar köy ve ilçelere de düşmüyor ki. Yarın yine market market dolaşmaya devam desenize.

Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.Bu bölgede henüz olgunlaşmaya başlamadı.Bende denemek için sabırsızlanıyorum.O kadar çok ki neredeyse ağaçların üzerinde çürüyüp gidiyor.

MeyveliTepe
13-10-2009, 20:59
Arkadaşlar,
Hurmalar çok sert olmalı. Genelde manava pazara gelenler karpitle olgunlaştırılarak geliyor. Onlardan kurutmaya çalışmayın, olmazlar. Mümkünse civardan hurma ağacı bularak satın almanız daha iyi olur.

Lonicera
13-10-2009, 21:14
Sn Lonicera

Almış olduğunuz hurmanın fiyatı ne kadar acaba.

Sn akcan67, buradaki markette kilosunu 2 TL. ye satıyorlar. Bulunduğunuz bölgede olgunlaşmadıysa sanırım daha iyi. Meyvesinin çok sert olması gerekiyormuş. Benim aldıklarım çok sert ve sap kısmına doğru hafif yeşil renkti.

MeyveliTepe
13-10-2009, 21:18
Köylüden, ağaç sahibinden alırken ödedikleri fiyat 80 kuruşu geçmez.

Lonicera
13-10-2009, 21:23
Haklısınız Sn MeyveliTepe. Üreticiye belki çok daha az ödüyorlardır. Son tüketiciye gelene kadar kimbilir kaç kişi nemalanıyordur.

akcan67
13-10-2009, 21:31
Sanırım ben bu meyveyi 50 krş gibi alma şansım olur.

tugrul bıyıklı
13-10-2009, 22:49
vallahi ilk önce domates kurutmakla başladım ve çok güzel oldu. sonra elma armut ve meyvelere dadandım :) fakat hurma hiç aklıma gelmedi. çok merak ettim hemen arayışa geçeceğim :) yerken verdiğiniz tavsiyeleri hatırlayıp minnetimi sunacağım. sabırsızlanıyorum yarın hemen arayacağım hurma ağacı :) :)

Lonicera
16-10-2009, 14:55
Bugün kurumaya bıraktığım hurmaları kontrol ettim. İçlerinden bir kısmı sap ve çanağı meyveden ayrılıp yere düşmüş. Ayrıca tamamına yakını olgunlaşmış diyebilirim. Parmağımı biraz bastırsam içine girecek neredeyse. Bunların kuruyabileceğini düşünemiyorum. Dış kısımlarında hafif bir katman oluştuğu gibi meyve boyutu da epey küçülmüş. Sap kısımlarından hepsinin kopacağını sanıyorum. Yere düştüğünde de domates gibi etrafa saçılacaklar. Acaba bir hata mı yaptım yoksa bu japonlar işin püf noktasını saklamış olabilirler mi?:) Belki de marketten alınan hurmaların akıbeti böyle oluyor. Sn MeyveliTepe, sizin kurutma aşamalarında yaşadığınız sorunlar olmuş muydu?

MeyveliTepe
16-10-2009, 15:13
Sn.Lonicera,

Malesef sanırım sizin hurmalar karpit yemiş. Zaten manavdan aldım dediğinizde kuşkulanmıştım. Bizim geçen seneden kalan kurumuş hurmalarda bile saplar sapasağlam. Uğraşsanız bile bile kopmuyor.

Bu işin tek sırrı, olgunlaşıp yumuşamamış hurmaların ağaçtan toplandığı haliyle soyulup kurutulmasıdır.

Lonicera
16-10-2009, 15:22
O zaman bu iş bu yıl yattı desenize. Bu saatten sonra da bulmak mümkün olmaz artık. Ne yapalım artık seneye kendi ağacımızdan ne çıkarsa bahtımıza.

MeyveliTepe
16-10-2009, 15:43
Aslında hurmalar daha olmadı bile. Sizin bulduklarınız erken toplanıp suni işlemden geçmiş olsa gerek. Bizim burada daha en az 3-4 haftası var.

Lonicera
16-10-2009, 16:26
Oysa ham görünüyorlardı, sapa yakın yeşil renk ve oldukça sert. Adamlar tilki gibi, her numarayı biliyorlar. Bizde sazan gibi atladık üstüne:)

MeyveliTepe
16-10-2009, 16:38
Olmamış meyveyi pazara erken getirip yüksek fiyattan satabilme çabasının bir ürünü.

denizakvaryumu
22-10-2009, 11:13
Küçük meyveli Trabzon hurması yani kara hurma da kurutulabilir mi?

Neticede kurusu küçük bir erik kadar olur sanırım.

karadeniz_28_
22-10-2009, 15:37
Sn MeyveliTepe;neden kaynar suya daldırılıyor?

MeyveliTepe
22-10-2009, 15:40
:) Bilmem, Japonlar öyle yapıyordu biz de öyle yaptık.

Şaka bir yana, her ikisini de denedik. Kaynar suya daldırınca meyvenin soyulmuş yüzeyinde belli belirsiz ince bir koruyucu kabuk oluşuyor. Bu yüzden.

akcan67
25-10-2009, 23:15
Bugün hurmalara baktım.Renklerini almaya başlamışlar.Renklerinin biraz daha koyulaşmasını beklemek lazım diye düşündüm.Tabiri caizse hamdı.1 hafta sonra almak üzere sözleştik.Sanırım uygulamaları buradan aktarabilirim.

Lonicera
25-10-2009, 23:26
Bugün kurusunlar diye balkonda beklettiğim tüm hurmaların böcek ve kurtlar tarafından güzel bir ziyafete kurban gittiklerini gördüm. Başarısız bir deneme oldu, kısmetse seneye artık. Yapacak arkadaşlara şimdiden kolaylıklar diliyorum. Gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum.

Güler
26-10-2009, 00:09
Sayın MeyveliTepe,
bahçemde üç hurma ağacı var. Gerçi bu sene daha az verdiler ama yine de kurutmayı denemek istiyorum.
Ben hurmayı yarı olgun meyve olarak da yemeyi çok seviyorum. Bu yüzden bir ağacı bu şekilde yemek için bırakıp, diğer iki ağacın meyvelerini ki bu da sanırım 70-75 adet olabilir kurutmayı denemek istiyorum.

Hurmalar Manyas'da daha olmadılar, renkleri portakala döndü ama sert. Toplamaya başlayayım mı?

MeyveliTepe
26-10-2009, 00:50
Güler hanım, renkleri tam turuncuya dönmüş ise toplayabilirsiniz. Ben bizimkileri bugün kontrol ettiğimde haftaya bırakmaya karar verdim. Manyas bizim buradan bir hafta kadar önde olabilir. Olgunlaşmaya yüz tutmuş olanlar kurumuyor. Meyveler iyice sert olmalı. Umarım kurumuşlarını da seversiniz.

Güler
26-10-2009, 08:36
Çok teşekkür ederim sayın MeyveliTepe.

Bir sorum daha olacak.
Balkonumuz 16m boyunda. Önü, sağı, solu açık. Öğleden sonra da güzel güneş alıyor. Hava akımı da çok güzel. Buradaki kiremit altındaki 10x10 luk kirişlerden de faydalanabilirim. Veya iki adet balkon salıncağının altlarını çıkartarak ayaklarını da askı olarak kullanabilirim. Ama kuşlardan nasıl koruyacağım?
Ağacında bile olgun meyveleri gagalıyorlar. Bunlar ham diye gelmeyebilirler mi?

Kışın çiçeklerimi kaldırdığım geniş bir limonluğum da var. Kapısını ve açılabilen bütün pencerelerini de açabilirim ama yeterli hava akımı olabilir mi bilemiyorum?

Eğer balkona asabilirsem, kuşlardan korumak için birkaç balon şişirebilir, çocukken yaptığımız uçurtma kuyruklarından yapabilir, eski CD.lerden de asabilirim. Faydası olur mu?

Allahhh, şimdi bu yaptıklarımı gözümün önünde canlandırdım. Dizi dizi asılmış hurmalar, sağında solunda şişirilmiş renk renk balonlar, hışırtı yapsın diye hazırlanmış uçurtma kuyrukları ve yanar-döner CD.ler.
Adım çıkmıştı zaten deliye şimdi "Bu İstanbul'lular da zır deli " diyecekler, ama hakları da yok değil hani.

Güler
26-10-2009, 08:38
Sahi, üzümleri kuşlardan korumak için ağ atmıştık. Balık ağı. Bu hurmaların etrafına da ağdan çadır da yapabilirim.

MeyveliTepe
26-10-2009, 08:53
Güler hanım, kuş saldırısı olursa ağ kullanmak muhakkak çok işe yarayacaktır.

Biz iki senedir hurma kurutma denemesi yapıyoruz. Önceki yıl çok az bir hurma ile denemiştik. Geçen yıl da ağaçtaki hurmaların tümünü (sanırım 100 kiloyu aşkındı) kuruttuk. Bu süreçte dikkatimi çeken bir şey oldu. Küçük sirke sineklerini bilirsiniz. kesilmiş meyve sebze kokusunu aldıklarında bir bulut gibi bir yerlerden çıkıp gelirler. Bunlar hurmalara hiç gelmediler. Bu yüzden kuşlar da gelir mi bilmiyorum. Bize gelmedilerdi. Hep birlikte test etmiş oluruz.

Güler
26-10-2009, 09:02
Sağolun.
O zaman bugünkü işim hurma kurutma işi olacak. İnşallah başarabilirim.
Tekrar teşekkür ederim, sayenizde yeni bir tat öğrendim.

cukurovalı
26-10-2009, 15:29
Dün aldım , yaptım ve balkon da nazar boncuğu gibi sallandırdım.
Bakalım ortaya ne çıkacak.

MeyveliTepe
26-10-2009, 15:45
Manavdan mı aldınız? Karpitlenmemiştir umarım.

cukurovalı
26-10-2009, 16:00
Pazar da gördüm. Ayrı bir yere koymuşlar. Bu ne diye sorduğum da tam olmamış özel isteyenler oluyor dedi.
Karpit meselesini sordum, yok abi ağaçtan toplanıp geldi dedi.
Bende denemek için çok hevesli olduğum için aldım.
İnşallah değildir.

MeyveliTepe
26-10-2009, 16:02
:) Tamam, öyle ise sorun yok, güzel kurur. Kolay gelsin.

aslan_k
26-10-2009, 21:41
Merhaba,
İnanın bu konuyu yeni gördüm demeye utanıyorum :(
Diğer konu başlığında hep bakınıyordum oysaki, buraya bir bakın isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1909&referrerid=27209

Talep eden arkadaşlar olursa görüşebiliriz. Paketleme ve gönderi nasıl olur bilemiyorum ama :confused: Gelip dalından toplamak isteyenler de olabilir hani değil mi?:o

Lilium
27-10-2009, 01:50
bahçemde üç hurma ağacı var.
Onların birine talibim.:)
O zaman bugünkü işim hurma kurutma işi olacak. İnşallah başarabilirim.

Tecrübe konuşuyor,:) lokum lokum, çikolata halt etmiş, ben boşuna mı talip oluyorum:p İşin şakası bir yana güler abla çok basit ben hiç tırabzon hurması sevmezken geçen sene bu kurutmayı denedim çok güzel oluyor yaaa.
Kışın çiçeklerimi kaldırdığım geniş bir limonluğum da var. Kapısını ve açılabilen bütün pencerelerini de açabilirim ama yeterli hava akımı olabilir mi bilemiyorum?
Orayı biliyorum olur, ben gecen yıl 2x3 bir odada hiç havalandırmadan yaptım harika oldu.

Güler
27-10-2009, 06:09
O zaman iki alanda denemek iyi olacak, bayağı heyecana girdik karı,koca.

copur 09
27-10-2009, 08:28
Arkadaşlar ben de Pazar gecesi tam sararmamış altı adet cennet elmasının kabuklarını soydum. Saplarından iple bağladım, kaynar suya batırıp 10 a kadar sayıp çıkardım ve balkon pancuruna astım. İçlerinde çukulatalı olacak olanlar vardı sanırım. Bakalım kuruyacaklar mı?

MeyveliTepe
27-10-2009, 08:44
Sn.Çopur_09,
Güzel görünüyorlar, elinize sağlık. Kuruduğunda dövüneceksiniz niye altı tanecik yaptım diye :)

MeyveliTepe
27-10-2009, 08:58
Merhaba,
İnanın bu konuyu yeni gördüm demeye utanıyorum :(
Diğer konu başlığında hep bakınıyordum oysaki, buraya bir bakın isterseniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1909&referrerid=27209

Talep eden arkadaşlar olursa görüşebiliriz. Paketleme ve gönderi nasıl olur bilemiyorum ama :confused: Gelip dalından toplamak isteyenler de olabilir hani değil mi?:o
İstanbulda, İzmitte yaşayan arkadaşlar, bu fırsatı kaçırmayın derim. Kargo ile göndermek ekonomik olmaz belki, ama Sn.Aslan_k bagaja doldurup bir kerede İstanbula getirebilir.

Hatta daha iyisi, bu haftasonu iyi fırsat. Bu taraflarla bir gezi, dalından hurma toplamaca. Keyfi bile yeter. Katmerli olsun derseniz Aslan_K'nın bahçesi ile Meyvelitepe çok yakın. Dalından samanlı zeytin de toplarsınız (dalları kırmaca yok). Tam çizik zeytin yapacak olgunluktalar.

Not: Her gelene 4 çeşit tohum, bir bardak çay :)

Güler
27-10-2009, 09:21
Yapyayın yaaa sevgili MeyveliTepe, bu hafta sonu moderasyon toplantısı yapmayı plânladık, oldu mu şimdi? :( :( hem de çok üzgünüm.

Biz Cumartesi toplanıyoruz, belki Pazar gününe ayarlayabilirim.

aslan_k
27-10-2009, 09:21
Hepiniz misafir etmeyi çok isterim, altında oturacak bir ceviz ağacım, 5 sandalyem ve bir masam var, dilerseniz çay ikramını da köy kahvesinde yaparım sizlere, ne yapalım tesis yetersiz henüz. :(

İkram olarak da yetişkin tek meyve ağacım olan Amasya Elması'ndan toplarsınız biraz.

Gelmeyi düşünen arkadaşlar varsa, lütfen bilidirin . Hazırlık yapacağımdan değil :p, tesisim olmadığından sürekli orada değilim o yüzden .

Not: isteyen arkadaşlara Meyvelitepe'nin dediği gibi İstanbul'a servis yapılır.

Bu arada sanırım bir tartı aletine ihtiyacım olacak.

MeyveliTepe
27-10-2009, 09:36
Zeytin toplamak için Perşembeden Pazar akşamına kadar isteyen istediği zaman gelebilir. Ancak hem hurma hem zeytin için Sn.Aslan_K'nın zaman planı önemli.

aslan_k
27-10-2009, 09:47
Gelmeyi düşünen arkdaşların tercihlerine göre kendimi ayarlarım ben de, bir gün belirleriz hep beraber.

Güler
27-10-2009, 15:40
Cumartersi günü yapılacak toplantı bu güzel teklif karşısında sanıyorum Pazar gününe erteleniyor.......(görüşülüp karar verilince bildireceğim)..

akcan67
27-10-2009, 17:23
Ben gecen yıl 2x3 bir odada hiç havalandırmadan yaptım harika oldu.


Sn lilium

Sadece kışlık sebze yetiştirdiğim seraya bu hurmaları sanırım asabiliriz.
Düşünsenize 30 metrekarelik bir seranın çatısında sallanan hurmaları

Lonicera
27-10-2009, 18:01
Bir arkadaşın bahçesinde bulunan tek bir ağaçtaki hurmaları bugün kavga döğüş aldım:) Meğer dibimde hurma varmış da biz gidip marketlerde perişan olmuşuz. Hemen soyup kurutmaya başlıyorum. Bu sefer sirke sineklerini uzak tutacak tül tarzı bir koruma da yapacağım. Nem lazım, son şansım bu:)

akcan67
27-10-2009, 18:07
Bir arkadaşın bahçesinde bulunan tek bir ağaçtaki hurmaları bugün kavga döğüş aldım:) Meğer dibimde hurma varmış da biz gidip marketlerde perişan olmuşuz. Hemen soyup kurutmaya başlıyorum. Bu sefer sirke sineklerini uzak tutacak tül tarzı bir koruma da yapacağım. Nem lazım, son şansım bu:)

Bu sefer olursa eminim tadından yenmez.Bu kadar uğraşıdan sonra siz onlara kıyamazsınız.

Lonicera
27-10-2009, 18:14
Sn MeyveliTepe' nin dediğine göre az yaparsam pişman olabilirmişim. Hele bir olsunlar da artık yer miyiz yanında mı yatarız bilemem.

Adalet Yağcı
27-10-2009, 18:20
Konuyu bu gün gördüm, Mersin'de Cennet meyvesi olarak bilinen bu güzel meyveden bu mevsimde her yerde bol bol görebiliyorum.
En kısa zamanda az miktarda da olsa ben de Korogaki yapmayı deneyeceğim.
Sayın Meyveli Tepe, yeni bir şey öğrendim sayenizde, teşekkürler.

aslan_k
27-10-2009, 21:27
Güler Hanım,

Madem haftasonu toplantı yapmayı planlıyorsunuz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Perşembe gününe ne dersiniz ? Hem biraz önce meteoroloji sitelerine baktım haftasonu için yağmurlu ve soğuk gösteriyor, perşembe biraz daha iyi gibi hava.
Benim gibi çocuğu olanlar, okullardaki törenlerden sonra sanırım en geç öğleye doğru gelebilirler.

Yarın tekrar görüşlerimizi paylaşabiliriz.

Güler
27-10-2009, 22:32
Sevgili aslan k, teşekkür ederim.

Toplantımızı sayın malina pazar gününe erteledi.
Eğer mümkün olursa cumartesi gelmeyi plânlıyoruz ki size daha evvelden haber vereceğiz.

Ben Manyas'dayım, Perşembe günü İstanbul'a döneceğim. O gün gelebilmemiz mümkün değil.
Sizi de bağlamak istemem, zaten gelebilirsek ancak öğle civarında orada olabiliriz. Yine de malina ile bir görüşeyim de size bildiririm.

bengi_su
30-10-2009, 10:11
Annem pazardan hurma almış bayabi ergin en sertinden birtanesini aldım kabuğunu soydum tam meyveyle sapı arasına bitane kürdan geçirdim ve ipe taktım şimdilik sağlıklı bir şekilde asılı duruyor bakalım kurutabilecekmiyim:)

akcan67
01-11-2009, 21:29
Sevgili Dostlar
Hayallerimizi süsleyen koragaki yapımına nihayet bu akşam yapmaya başladık.
Gözümüze kestirdiğimiz rengini tamamamen almış oldukça sert olan meyveleri topladık.Güzelce yıkadıktan sonra başladık soymaya.Kimlerin kulağını çınlatmadıkki ?En başta meyvelitepe ,daha sonra ilk denemesini başarısızlıkla sonuçlanan lonerica,tadının muhteşem olduğunu söyleyen denizakvaryumu.Hazırlıkları eşimle beraber sürdürürken sanki yanımızda bu arkadaşlarda vardı.Hanım latife yaparakda olsa "daha başımıza ne işler açacaksın" diye mırıldanıyor.Şimdilik 15 kilo hazırlıyoruz.Bir kaç akşamı bu işe ayıracağız anlaşılan.Bu arada suyun kaynamasını bekliyorum.Sonuç eğer hüsran olursa hanımdan çekeceğim var.Mümkünü yok böyle akla hayale gelmeyen işleri bir daha yaptıramam herhalde.Burada hazırlıklar devam ederken resimleri yüklerim.Asılmış halde olan görüntüleri yarın hep beraber göreceğiz.

akcan67
01-11-2009, 23:04
Hurmaları kaynar suyun içine daldırıp çıkarma işlemide böylece bitmiş oldu.Sabah hurmaları asmak ilk işimiz olacak.İlk partiyi sebze yetiştirmeye çalıştığım seranın içine asacağım.Her ne kadar istediğimiz kadar hava akımı olmasada sineklerden kurtulmanın en iyi yolu şu anda bu gözüküyor.

Güler
01-11-2009, 23:18
Sayın alcan67, benim de hiç sineğin gelmediği dikkatimi çekti. Ama iki tanesini kuşların gagalamasından kurtaramadım. Hemen tedbirimi aldım.

Sizlere de kolay gelsin.
Bu arada size bir şey sormak istiyorum. Kaynayan suya hurmaları batırma işi bittikten sonra suda bir anormallik farkettiniz mi? Bu tortu gibi kırmızımsı şey şeker olabilir mi?

MeyveliTepe
01-11-2009, 23:41
Arkadaşlar, hava akımı olmayan yerde hurmaların küflenme olasılığı artar, aman dikkat. Bu mevsimde kuruma hava akımı, hatta rüzgar sayesinde oluyor. Üstü kapalı ama en rüzgarlı yer neresiyse oraya asmak daha iyi.

Güler hanım, evet, suda hafif bir tortu kalıyor.

Biz hava muhalefeti sebebiyle hala soyamadık.

Lilium
02-11-2009, 00:16
Arkadaşlar, hava akımı olmayan yerde hurmaların küflenme olasılığı artar, aman dikkat.


Sevgili MeyveliTepe, bir tecrübemi desem bir denememi desem bilmiyorum, ama sizlerle paylaşmak istedim.
Daha öncede bahsettiğim gibi geçen yıl bir tanecikle olan deneyimim, soyup sıcak suya sokup ona kadar sayıp çıkardım ve hava (akımı olayını bilmediğim için) akımı olmayan 2x3 olan bir odaya koydum, tam olarak kaç gün kaç ay durdu bilmiyorum ama yaklaşık bir üç ay durdu, ben onu unutmuştum aklıma geldi hemen gidip baktım, karşımda kahverengi bir şey duruyordu görünümü sizin dediğiniz gibi üzeri şekerden kaynaklanan beyazlık yoktu, hemen çakımı çıkarıp bir dilim kestim ve ağzıma attım, tat enfes bir şey olamaz böyle bir şey deyip bir dilim daha yedim, harika bir şey.
Ben hava akımı olmıyan bir yerde yaptım oldu, istisna da olabilir, bilmiyorum sadece paylaşmak istedim.

akcan67
02-11-2009, 00:20
Hurmaları iple bağlamaya başladım.Hurmaları alırken veya toplarken bu işi yapacak arkadaşlar saplarının olmasına dikkat etsinler.Sapı olmayan hurmalara 2. resimde yaptığım kürdan uygulamasını yapabilirsiniz.

Lilium
02-11-2009, 00:35
Sayın akcan67,
Çok güzel yapmışsınız, yanlışlıkla adres bilgilerinizi vermeyiniz yoksa size kalmayabilir.:p

MeyveliTepe
02-11-2009, 00:46
Sn.Lilium, küflenmemesi tesadüf olmuş,ya da sizin orada hava çok kuru. Hurmaların kuruması neticede meyve etindeki nemin azalmasından ibaret. Nemi en iyi azaltan ortam da hava akımıdır. Aynı, çamaşırın rüzgarda iyi kuruması, kapalı yerde geç kuruması gibi. Hava akımı olmayan yerde nem de çok yavaş azalacağından (rutubet durumuna göre hiç azalmayabilir de), önce mayalar, sonra patojenler üreyerek küf yapabilir. Bu yüzden risklidir.

Sn.Akcan67, çok iyi olmuşlar, ellerinize sağlık. Kalıcı yerlerine asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aralarını ayarlarsınız.

Buralarda bir şekilde bizi uğrayıp da kurutulmuşunun tadına bakan herkes bu günlerde hurma kurutma faaliyetinde. Fiyatlar yükselecek bu gidişle :)

akcan67
02-11-2009, 00:58
Sayın akcan67,
Çok güzel yapmışsınız, yanlışlıkla adres bilgilerinizi vermeyiniz yoksa size kalmayabilir.:p

Sn Lilium

Siz hiç merak etmeyin.Bizde pişer komşuya da düşer.Gerçekten yaptığımıza değer o bahsedilen mükemmel tadı yakalarsam size söz adresinize göndereceğim.Notumu aldım.Vakit gelince adresinizi isterim.

Sn Meyvelite

Bütün bu uğrasıya sebeb sizsiniz.Yukarıdaki mesajda da bahsettiğim gibi kulaklarınızı bu akşam epey çınlattık.Tavsiyelerinizi sonuna kadar dikkate alıyorum.Saygılarımla

MeyveliTepe
02-11-2009, 01:10
Afiyet olsun. Memlekette bu kadar hurma varken, yeni ve güzel bir lezzetin yaygınlaşması kadar keyif verici bir şey yok.

Kuruma işlemi uzun sürüyor. Her ne kadar bir ay sonra da renkleri hala turuncu, büyüklükleri yarıya inmiş durumda da lezzetle yenebilirse de, esas kuruma iki ay kadar sürüyor. Renkleri kahverengine dünüyor. Boyutları da üçte bire iniyor. Bu durumdaki hurmaları hijyen jelatin veya poşete aldığınızda bir sonraki kurutmaya kadar aynen muhafaza edebilirsiniz.

Hava akımı olsun diye özellikle belirtmem garanti olsun diyedir. Yanlış anlaşılmasın lütfen. Çok kuru bir ortamda kapalı yerde de kurur. Söz gelimi, sizin 15 kilo hurmanın 12 kilosu buharlaşacak. Yani 12 kilo su. Bunun ortamdaki nemi arttırmadan sürekli atılabilmesi gerekir. Buna göre hesap yapabilirsiniz.

akcan67
02-11-2009, 01:15
Sn MeyveliTepe

Kurutma işlemi sırasında hurmalara masaj yapmak gereklimidir.Sanırım denizakvaryumunun bir mesajında okumuştum.

Lonicera
02-11-2009, 07:36
Sn akcan67, bu kadar itinayla bu hurmaların Şam'daki kayısılardan daha iyi olacağı kesin. İyi olmak zorunda, aksi takdirde yeni bir denemeye hanımı razı etmek için benim gibi dokuz takla atmak zorunda kalabilirsiniz:))

Olumlu olumsuz gelişmeleri buradan aktararak bizleri de bilgilendirmeye devam edin lütfen.

MeyveliTepe
02-11-2009, 07:41
Sn MeyveliTepe

Kurutma işlemi sırasında hurmalara masaj yapmak gereklimidir.Sanırım denizakvaryumunun bir mesajında okumuştum.

Bence gerek yok. Masajsız da kuruyorlar :)

Güler
02-11-2009, 08:49
O kadar yorgun oluyorum ki biri bana masaj yapsın diye bakarken sevgili hurmalarım hiç kusura bakmasınlar o yüksekliğe tırmanıp da bir de onlara masaj yapamam.

MeyveliTepe
02-11-2009, 08:58
Bu arada, olgunlaşan hurmalardan çok güzel cevizli kek de oluyor. 2-3 tane olgun hurma kabuğu çıkartılıp blenderden geçirilip bol ceviz ile kek hamuruna katılıyor. Böyle yapılmış kekte hurma çikolata etkisi yapıyor. Yapmayı ben bilmiyorum ama bu kekin yiyicisi olarak kuvvetle tavsiye ederim :)

Güler
02-11-2009, 09:10
Sanıyorum kekin tarifi sayın eşinizde. Mutfak bölümüne rica edebilir miyiz?

Oğuzhan
02-11-2009, 09:22
Vayyy hurmacılar çoğalıyor.Nasıl gidiyor.Merak ediyorum çürüme ya da bozulma olmuyor mu ?

triple
02-11-2009, 09:35
Hurmanın bu sekilde3 kurutuldugu gibi Turkmenistand da ve ozbekistanda da Kavunun bu sekilde kurutulmusunu yapiyorlar oda muhtesem bir tad oluyor. Fakat merak erttigim birsey var ki oda istanbulda bu kadar nemin yuksek oldugu bir sehirde kurutma işlemi yapmak kuf olumsadan bunu saglamak imkansız gibi!!! istanbuldakiler buna dikkat etmeli bence. Aksi taktirde kuf mantarlarından dolayı saglıksız bir işlem yapmıs olabiliriz. Patlıcan biber kuruluarı bile istanbulda kuf yapiyolar
saygılarımla herkese yesili bol guzel saglıklı bir hayat diliyorum

MeyveliTepe
02-11-2009, 12:52
Bu arada, olgunlaşan hurmalardan çok güzel cevizli kek de oluyor. 2-3 tane olgun hurma kabuğu çıkartılıp blenderden geçirilip bol ceviz ile kek hamuruna katılıyor. Böyle yapılmış kekte hurma çikolata etkisi yapıyor. Yapmayı ben bilmiyorum ama bu kekin yiyicisi olarak kuvvetle tavsiye ederim :)

Eşim bana bile söylemedi. Göz ucuyla gördüğümü yazdım.

Hurma kurutmak bir bakıma hurmanın sadece kısa bir dönem değil, yıl boyu tüketilebilir olmasını güzel bir lezzetle sağlıyor.

Aynı şekilde kek vb. şeyler için kullanımı da yine meyvenin değerlendirilebilme biçimlerinden biri. Eşim, olgunlaşmış hurmaları blenderleyip birer kek olacak şekilde dondursak mı diye düşünüyor. Bu da yine bu meyvenin uzun süreli kullanılabilmesini sağlayan bir şey. Kek konusunda mutfak bölümümüzde pek çok uzman arkadaş olduğunu biliyorum. Yaptıkları keklerde yaratıcılıklarını da kullanarak olgun hurmayı muhtelif şekillerde kullanabilirler. Hoş bir lezzetin yanı sıra çikolata, kakao etkisi yaptığını söyleyebilirim.

Lilium
02-11-2009, 17:18
O kadar yorgun oluyorum ki biri bana masaj yapsın diye bakarken sevgili hurmalarım hiç kusura bakmasınlar o yüksekliğe tırmanıp da bir de onlara masaj yapamam.

Güler abla sen hiç uğraşma, bahçede bir toplantı yap, vallah biz onlara bir masaj çekeriz, sen masaj çekmek için arasan da bulamazsın.:p:p

aslan_k
05-11-2009, 16:04
Geçen hafta havanın azizliğine uğramış ve İstanbul'da kalmak zorunda kalmıştım. Bu hafta Hurmaları toplamaya gidiyorum Pazar günü, bu konuyu okudukça sabırsızlanıyorum.. Bir de arabaya sığacaklarmı bilemiyorum :confused:...:D

Kiraz
05-11-2009, 17:12
Eşim, olgunlaşmış hurmaları blenderleyip birer kek olacak şekilde dondursak mı diye düşünüyor.

On sene hadar önce bol miktarda topladığımız kayısıları, ayıklayıp, biraz pişirip blenderdan geçiriyordum ve tek kullanımlık miktarlarda poşetlerle dondurucuda saklıyordum. Bunu keklerde, tartlarda, çocuklara meyve suyu yapmada kullanıyordum.

Aynı şekilde hazırladığım bir miktarı da marmelet yapıyordum, hurmadan da marmelat denenebilir. Genelde topladıklarımız yumuşak olduğundan ya da bir kaç günde yumuşadığından en uygun çözüm bu olmuştu.

Kurutamadığımdan, biraz sert olanların da çekirdeklerini çıkarıp buzluğa koyuyordum, bazı tatlılarda kullanıyordum. (Belki kaynar suya batırıp saklamak daha iyi sonuç verebilir)

Hurmadan da çok çeşitli faydalanma yolları olabilir, kayısıya benzer bir meyve sonunda.

Not: Hurmayı hiç severek yemem, genelde de yemem ama kurutulmuşunu merak ettim doğrusu.

aslan_k
09-11-2009, 10:10
Arkadaşlar hurmalarımı dün topladım, şansıma hava da çok güzeldi.

Çok uğraştım ama arabanın her köşesini değerlendirerek tüm Hurmaları İstanbul'a taşıdım :eek: iyi ki yalnız gitmişim.. Zaten küçük olan balkonumuzun tamamını işgal ettiler ama olsun.

Akşama çektiğim fotografları yükleyeceğim.

MeyveliTepe
09-11-2009, 20:47
113493

İşe başladık :)

akcan67
09-11-2009, 21:49
2.Faslı dün akşam bende bitirdim.Sanırım bu sene ilk ben başladım.
Yolunuz buralara düşerse buyrun ikramımız olur.

copur 09
10-11-2009, 07:28
Dün çektiğim resimlerim. İçleri halen yumuşak.

aslan_k
10-11-2009, 21:06
Hurmaları İstanbul'a getirdim demiştim ya işte bir kaç fotograf

aslan_k
10-11-2009, 21:26
Bunlarda evden, ön balkon doldu, arka balkon da yarın dolacak inşallah..Düzeneği Bauhaus'tan aldığım çıtalarla yaptım :o

MeyveliTepe
10-11-2009, 21:29
Sizinkisi çok profesyonel olacak anlaşılan :)

denizakvaryumu
10-11-2009, 21:33
Kasalardaki hurmalar turuncu rengini almış ,kurutulması mümkün olacak mı?

Sn.MeyveliTepe hurmaların oldukça sertken toplanmasını öneriyordu?

aslan_k
10-11-2009, 21:53
Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !

Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler.

akcan67
10-11-2009, 23:18
Sn aslan k

Maaşallah.Sanki yarın pazara satışa çıkacakmışsınız gibi.

yasarugur
11-11-2009, 12:19
Bir arkadaşımın bahçesinde bu meyve ağacından var ,sanırım bu konudan haberi yoktur,meyveleri mahallemizdeki bir bakkal aracılığıyla satıyor,ona da göstereceğim bu satırları,umarım ilgilenir ve uygular,bana da satın almak düşer,kurumuş hurmalardan kek yapma fikri ilgimi çekti...

nariçi
11-11-2009, 17:16
Arkadaşlar, havalar soğumaya başladı ve nemlendi, bu mevsimde kuruma başarılı olurmu. Yağmurda arasıra yağıyor. Yumuşamadan daldan toplayıp ipliklere bağlayıp asılıyor fotoğraflardan anlaşılan başka bir işlem var mı? Ben de deneme kurutması yapacağım.

Güler
11-11-2009, 17:41
Sevgili nariçi,
hurmaları ham olarak topluyorsunuz, güzelce soyup kaynayan su içine batırıp 1-2-3diyerek ona kadar sayıp, sıcak sudan çıkartıyorsunuz.

Sonra saplarından mesafeli olarak bağlıyorsunuz yani hurmalar birbirlerine değmeyecek. İsterseniz önce bağlayın sonra sıcak suya batırın.

Daha sonra bu ipe dizdiğiniz hurmaları üstü kapalı ama hava ceryanı olan bir yere asıyorsunuz.

Çok mühim not: Hurmaları kurutan hava sirkülasyonu, mutlaka sağı solu açık olsun.
Ben bütüm bu aşamaları yaptım ama İstanbul'a giderken depoya aldım, pencereleri açık bırakmam kâfi gelmedi bütün hurmalarım küflendi.
Hem 95 adet hurmam gitti hem de emeklerim.

nariçi
13-11-2009, 16:26
Teşekkür ederim, sizinde canınız sağ olsun. Biz denemelik yapacağız.

MeyveliTepe
13-11-2009, 16:31
Üstüne yağmur yağmasın fakat hava akımı olsun. Mümkünse doğrudan rüzgar yesin. Karda bile kurur.

MeyveliTepe
13-11-2009, 16:43
Ben bütüm bu aşamaları yaptım ama İstanbul'a giderken depoya aldım, pencereleri açık bırakmam kâfi gelmedi bütün hurmalarım küflendi.
Hem 95 adet hurmam gitti hem de emeklerim.

Güler hanım üzüldüm. Küf beyaz ise ve derine işlememişse küflü yüzeyi tekrar soyup kaynar suya daldırıp kurtarmak mümkün olur belki.

nariçi
13-11-2009, 16:47
Sayın meyveli tepe konu mesajlarını baştan beri okudum. Siz bu konuda tecrübelisiniz.

MeyveliTepe
13-11-2009, 16:51
Sn.Nariçi, kurumayı sağlayan rüzgar. Soğuk sıcak farketmez.

Geçen hafta astığımız hurmalar iki gün doğrudan lodos yedi. Büyüklükleri yarıya düştü ve afiyetle yenebiliyor. Burukluk da kalmamış. Tabii, saklanabilir hale gelmesi için kurumaya devam. Yine de gelip geçerken bir tane alıp yemesi çok hoş oluyor.

feriha
13-11-2009, 17:42
Bende marketten aldığım en sert durumdaki trabzon hurmalarını denemekten geri duramadım. Tahmin edeceğiniz gibi kabuğunu soyunca içinde yumuşamalar vardı ve tek çare gördüğüm turbo fırında düşük ısıda gelip gidip çalıştırarak kurumasını sağlamaya çalışıyorum.

Bakalım küflenmeden sonuç alınabilecek mi?

MeyveliTepe
13-11-2009, 18:02
Geçen yıl fırında oluyor mu diye denemiştim, bir şeye benzememişti :)

Güler
13-11-2009, 18:13
Sevgili MeyveliTepe, yok yok bayağı kötü durumdaydılar. Hele üzerindeki binlerce sineği gördükten sonra onu yiyebilmem imkânsızdı. At sineği gibi binlerce sinek sanki tünemişti.

Ama çok olgun hurmaları ağaçtan topladım, rondodan geçirip hurma püresi yapıp derin dondurucuya ileride pastalarda kullanmak üzere depoladım.
Yarı olmuşlardan da hergün üç-beş tane yiyorum.
Korogaki denemesi seneye kaldı.

akcan67
15-11-2009, 18:27
Hurmalarımız tam olmaya başladı derken, bugün üzerinde minik minik oluşmaya başlayan küfleri görünce hayli canım sıkıldı.Yapılan tüm işlemler doğru olmasına rağmen neden böyle oldu anlamış değilim.Dışarıda üstü yağmur almayacak bir yerde ve her tarafı açıkbir şekilde asmıştım.Sn Meyvelitepenin dediği gibi küflü yerleri tekrar soyup kaynar suya atmayı düşündüm ama soyulması pek mümkün değil.Bir tanesini denemek istedim fakat olmadı.Gayet yumuşamış durumdalar ve bakalım bu durumu nasıl kurtarabiliriz.Durumu kurtarmak adına deneyen arkadaşların fikirlerini yazmasını bekliyorum.

Kurtaramassak gitti bizim 300 hurma

Güler
15-11-2009, 19:15
Eyvahhh, inşallah benimkiler gibi olmaz. Acaba daha mı ham koparsaydık.?

MeyveliTepe
15-11-2009, 19:16
Küçük beyaz noktalar mı, yoksa parça parça küf mü? Küçük beyaz noktacıklarsa küf olmayabilir, kuruma sırasında mevye yüzeyine çıkan şeker tanecikleri olabilir.

Meyve büyüklükleri en az yarıya inmiş olmalı, değil mi?

Benim astıklarımın sayısı bini geçti. On günlük bir zamana yayıldığı için değişik kuruma seviyelerinde. İlk asılanların büyüklükleri 1/3'e geldi. İçleri yumuşak olabilir. Sorun değil. Bir müddet sonra o yumuşaklık azalacaktır.

akcan67
15-11-2009, 21:35
Sn MeyveliTepe

Hurmaların üzerinde görünenlerin kesinlikle küf olduğunu söyleyebilirim.Aksi halde şeker olsaydı rengi beyaz olurdu.Görülmeye başlayan küfler noktalar halinde,(biraz daha büyük) bulunduğu bölgelerde 5-6 nokta bir arada şeklinde düşünebilirsiniz.

Meyvelerin büyüklüğü hemen hemen 3 te 1 e düştü.İçleride hala yumuşak.Bu arada tadına da bakmaya başladık.Şimdiden mükemmel olduğunu söyleyebilirim.En azından ağzımızda bir burukluk olmuyor.

Unutmadan size şunu sorayım musadenizle :Tekrar bu şekilde kaynar suya sokup çıkarsak
acaba ne olur?

nariçi
15-11-2009, 21:48
Arkadaşlar kurutmayı burukluğun gitmesi için yapmıyoruz. Kalıcı olması saklanabilmesi veya değişik bir lezzet-tat denemesi için yapıyoruz.
Ben denemek için 20 adet bugün kurumaya bıraktım..
Çok miktarda kurutan arkadaşlar, nasıl tüketecekler? Pazarlayacaklar mı acaba?

Lilium
15-11-2009, 21:54
Sizlere ucuz yollu bir hurma kurutacağı.:p Bugün kurdum.

114307

Sizlerin başına gelen sanırım benim de başıma gelecek gibi görülüyor. Nedenini ise havaların serin ve rutubetli oluşuna bağlıyorum, geçen yıl aynı yerde yaptığımız hurma çok güzel olmuştu bu yılda aynı yerde bir kaç tane yaptık yaklaşık on gün oldu, izlenimlerim onların da küf oluşturması.

Bugün yaptıklarımı elimde olsa evin içine koyacağım,
hanımdan tırsmasam
Der mi hurmalarını da al git, der mi der arkadaş:D

MeyveliTepe
15-11-2009, 22:49
Sn MeyveliTepe

Hurmaların üzerinde görünenlerin kesinlikle küf olduğunu söyleyebilirim.Aksi halde şeker olsaydı rengi beyaz olurdu.Görülmeye başlayan küfler noktalar halinde,(biraz daha büyük) bulunduğu bölgelerde 5-6 nokta bir arada şeklinde düşünebilirsiniz.

Meyvelerin büyüklüğü hemen hemen 3 te 1 e düştü.İçleride hala yumuşak.Bu arada tadına da bakmaya başladık.Şimdiden mükemmel olduğunu söyleyebilirim.En azından ağzımızda bir burukluk olmuyor.

Unutmadan size şunu sorayım musadenizle :Tekrar bu şekilde kaynar suya sokup çıkarsak
acaba ne olur?

Yani beyaz değilse yeşil renkte mi? Öyle ise küf. Hava akımının yeterli gelmemesi anlamına gelir. Tekrar kaynar suya daldırmak küfü öldürmek için işe yarayabilir. Yine de aklıma yatmayan, hurmaların boyu üçte bire indiyse iyi su kaybetmişler demektir. Böyleyken niye küf oldu?

MeyveliTepe
15-11-2009, 22:50
Çok miktarda kurutan arkadaşlar, nasıl tüketecekler? Pazarlayacaklar mı acaba?

Eş, dost akraba, bütün yıl lokum gibi yeniyor. Çikolataya para yok. Zaten hepsi GDO'lu :)

borap
16-11-2009, 09:55
Üç tür hurma saptadım.

1. Minyatür hurma -Akçakoca,
2. Sert ve elma gibi yenen hurma -Eski Kuzguncuk sırtları
3. Trabzon hurması .

Bir de uzmanına sorum var : Kurutmak için aldığımız hurmayı soymasak acaba olur mu. Mantığını bulmaya çalışıyorum.

copur 09
16-11-2009, 09:56
Küflenen hurmalara dışarıdan küf yapabilecek bir madde bulaşma olasılığı var mı acaba? Benim hurmalarım balkonda asılı üst katlardan silkilecek gıda artıkları bulaşacak diye korkuyorum. Çünkü balkonun altında, apartman bahçesindeki ağaçcıkların yapraklarında öyle maddelere rastlıyorum.

MeyveliTepe
16-11-2009, 10:04
Üç tür hurma saptadım. 1.Minyatür hurma -Akçakoca, 2.Sert ve elma gibi yenen hurma -Eski Kuzguncuk sırtları 3. Trabzon hurması .
Bir de uzmanına sorum var : Kurutmak için aldığımız hurmayı soymasak acaba olurmu. Mantığını bulmaya çalışıyorum.

Kabuğunu soymazsanız kurumaz, olgunlaşıp yumuşar. Öyle de güzel olur ama kurumuş hurma yerine olgunlaşmış hurmanız olur :)

MeyveliTepe
16-11-2009, 10:08
Küflenen hurmalara dışarıdan küf yapabilecek bir madde bulaşma olasılığı var mı acaba? Benim hurmalarım balkonda asılı üst katlardan silkilecek gıda artıkları bulaşacak diye korkuyorum. Çünkü balkonun altında, apartman bahçesindeki ağaçcıkların yapraklarında öyle maddelere rastlıyorum.

Arkadaşlar, kurutmak için astığınız hurmaların dış yüzeylerinde ilk 24 saat içinde kuru bir tabaka gözlemelisiniz. Şayet dokunduğunuzda bu kuru tabaka yerine ıslak bir yüzey ile karşılaşıyorsanız bir terslik var, hurmalar hava akımını alamıyor anlamına gelir ve büyük ihtimal küflenirler.

Bu kuru tabaka aynı zamanda koruyucudur. Üst balkondan atılan şeylerin miktarına ve türüne de bağlı elbette, ama hurmanın yüzeyi yapışkan ve nemli olmadığı sürece risk azdır.

borap
16-11-2009, 10:15
Minyatür hurma- Akçaabat. Kesit ve tohum.
114355

borap
16-11-2009, 10:17
Teşekkürler MeyveliTepe, anladım.

borap
16-11-2009, 10:26
Sn MeyveliTepe, Kükürtlü suya daldırıp çıkartsak, küf oluşumunu enggelleriz sanıyorum. Örneğin, ben şaraplık üzümleri kükürtlü suyla yıkarım problem olmaz. Ne dersiniz?

MeyveliTepe
16-11-2009, 10:54
Sn MeyveliTepe, Kükürtlü suya daldırıp çıkartsak, küf oluşumunu enggelleriz sanıyorum. Örneğin, ben şaraplık üzümleri kükürtlü suyla yıkarım problem olmaz. Ne dersiniz?

Bu konuda bir fikrim yok maalesef.

denizakvaryumu
16-11-2009, 11:20
Kükürt yerine daha doğal bir çözüm olsa çok daha iyi olur.

jokobo67
16-11-2009, 13:18
sn meyveli tepe
ben de hurma kurutmaya başladım şuan hurmaları tek tek soyup ipe astım birbirine deymeyecek şekilde.bazıları kopmaya başladı.asarken de sapından deil de iğneyle delip öle astım sıcaak suya sokmadan. bi askıncası olurmu sizce şuan da tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum kısa bir açıklama yaparsanız sevinirim soyulmasından kurumasına kadar

MeyveliTepe
16-11-2009, 13:37
Kaynar suya daldırıp çıkarsaydınız daha iyi olurdu. Hurmaları çok yeni astıysanız ve dışı hala nemli ise kaynar su hazırlayıp daldırın. Dış yüzeyleri kuruyup ince bir kabuk bağladı ise öyle kalsın. Havadar, mümkünse rüzgar alan bir yerde dursun. Gerisi zamana kalmış.

jokobo67
16-11-2009, 13:42
aslında ben ilk olarak soba yanında kurutmayı denedim fakat sulandılar daha sonra camı pencereyi açıp öyle denedim. dış yüzeyi kabuklaşmaya başladı. bir de sapından değil de iğne ile delerek astım. bir mahsuru olur mu.yaklaşık 1 tona yakın

msn den daha ayrıntılı konuşabilir miyiz

bunun kuruması ve saklanması hakkında daha ayrıntılı bilgisi olan var mı

bir de kuruduktan sonra neler yapabiliriz

MeyveliTepe
16-11-2009, 14:00
Bende MSN yok. Buradan yazışalım. Başka arkadaşların da merak ettikleri şeylere değiniriz belki.

Bir ton hurma çok ciddi bir miktar. O kadar soba bulamazdınız zaten :)

Şaka bir yana, hurmanın kuruması, aynı başka şeylerin de kuruması gibi nemin uzaklaştırılması demektir. Nemi uzaklaştıran ise hava akımıdır. Nisbeten (hurmaya göre) daha kuru hava hurmadaki nemin bir kısmını alıp gitmeli, yerine yine daha kuru başka hava gelmelidir. Bu ne kadar hızlı olursa hurma o kadar iyi kurur. Uzun sözün kısası iyi rüzgar, iyi kurutma demek. Aynı çamaşır kurutma gibi. Rüzgara asarsanız hemen kurur. Kapalı ve havası değişmeyen yerde çok geç kurur, bu esnada üreyen mikroorganizmalar da küflendirir.

Kurutmada ısı bir faktör değildir. Rüzgar olsun, isterse tipi olsun yine hem de gayet güzel kurur.

Bu arada ben bin civarında hurma kurutuyorum. Yaklaşık 180-200 kilo gibi. Bir ton için en az 5 bin hurma olmalı. Miktarı yanlış mı anladım ?

jokobo67
16-11-2009, 14:02
sn meyveli tepe iğneyle delerek asıp bi mahsuru olmaz herhalde

MeyveliTepe
16-11-2009, 14:10
Ben hep saplarından bağlıyorum. İğne nasıl olur gözümde pek canlanmadı. Bir fotoğraf var mıdır?

jokobo67
16-11-2009, 14:22
örnek verecek olursam aynı tesbih gibi

bir de kuru ile yaş arasındaki ağırlık farkı ne olur

denizakvaryumu
16-11-2009, 14:29
Sn.jokobo67

1 ton hurmanın resmini görmek mümkün mü?

MeyveliTepe
16-11-2009, 14:45
10 kg yaş hurma kuruduğunda 1.5 - 2 kg'a düşer.

akcan67
16-11-2009, 15:13
Küf yapmış hurmaların tümünü kaynar sudan tekrar geçirdim.Sanırım kuruma işlemi devam ederken küf sorununu çözmüş olacağız.Bu arada en çok suyu kaybeden hurmalarda küf gözükmediğini söyleyebilirim.

Hurmalarında küf oluşan arkadaşlar şuna dikkat etmelerini tavsiye ederim.Kurumaya başlayan hurmalarda küf oluşumunun önüne geçmek için, kaynar suya tekrar hurmaları attığımız zaman,hali hazırda yumuşamış hurmalar daha bir hassas hale geliyor.Asmak için bağladığımız ipler bile hurmaların üzerinde iz yapabiliyor.
Tecrübeyle sabittir.

jokobo67
17-11-2009, 13:48
kuru hurma isteyen varmı

jokobo67
17-11-2009, 13:50
sn akcan67 ereğlinin neresinden

Lilium
17-11-2009, 13:54
Ne çabuk kuruttunuz.

akcan67
17-11-2009, 14:11
sn akcan67 ereğlinin neresinden

Kadıtarlasında oturuyorum.

Sanırım sizde ereğlidensiniz.Bu arada yanlış okumadıysam 1 ton hurma kuruttuğunuzu yazmışsınız,merak ettim doğrusu bu kadar hurmayı nasıl temin ettiniz ve nasıl hazırladınız.Resimlerinide yüklerseniz hep beraber göz ziyafeti yapmış oluruz.

Lonicera
17-11-2009, 14:55
Bugün daha fazla dayanamayıp kurumaya bıraktığım hurmalardan birini yedim. İçi hala yumuşak olan hurma resmen koyu reçel kıvamına gelmiş. Tam olgun taze hurmadan kat kat daha tatlı. Uzun süredir bu kadar güzel bir lezzet tatmamıştım. Geriye kalanların da tam olarak kuruyabileceğini sanmıyorum artık:))

Sn MeyveliTepe'ye bu lezzet ile bizleri tanıştırdığı için sonsuz teşekkürler.

MeyveliTepe
17-11-2009, 15:06
:)) Afiyet olsun.

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

akcan67
17-11-2009, 15:27
Henüz sonuca gelmeden Sn Loniceranın da dediği gibi hurmaların tadı mükemmel.Tabi bir tane yemekle yetinebilirsek sonuca ulaşabileceğiz.
İnşallah küf sorununu da çözebiliriz.

feriha
17-11-2009, 18:31
Arkadaşlar turbo fırında hurma kurutmanın sonu yok.. :(

Sonuç olumsuz, bilgilerinize..

Kiraz
17-11-2009, 18:38
Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

Tadı anlatıldığı kadar güzel olmasaydı bile hurma kurutanların sayısının artacağına inanıyorum. Bir hurma ağacı olan, aynı anda olgunlaşan meyveleri nasıl bitirsin (Güler Hanım hariç)? Az da çıkmıyor ki. On sene kadar önce bir komşumuz bahçelerinden hurma toplamamız için yalvarıyordu, yiyemiyoruz, dalında bozuluyor, kuşlar rahat bırakmıyor diyordu. Tadına bakanlar da onay verdiğine göre bu iş hızlanacak.

Güler
17-11-2009, 19:35
Seneye hurma asma zamanı gelinceye kadar bu sayfaya bakmamaya karar verdim.
Nedeni başarabilenleri kıskanmam olabilir. Bu arada becerebilenleri de kutlarım.
Afiyet olsun, zevkle yemenizi dilerim.

Lonicera
17-11-2009, 19:59
Yapmayın böyle Güler hanım, sizin o cennet bahçenizde yaptıklarınızın onda birini bile beceremeyen biri olarak, her gün bahçenize uğramadan yapamıyorum. Hem de hiç kıskanmadan. (Nasıl içim gidiyor aslında):))

Ben ikinci denemede daha başarılı olabildim. Etkisi oldu mu bilmiyorum, hurmayı soyup 10'a kadar saymak yerine yaklaşık 1 dakika kaynar suda beklettim. Belki de reçel kıvamı olması bu yüzdendir:)) Seneye sizden kurutmuş olacağınız hurmaların farklı yerlerde kullanımı hakkında tarifler bekliyoruz.

Lilium
17-11-2009, 20:44
Seneye hurma asma zamanı gelinceye kadar bu sayfaya bakmamaya karar verdim.
Nedeni başarabilenleri kıskanmam olabilir. Bu arada becerebilenleri de kutlarım.
Afiyet olsun, zevkle yemenizi dilerim.

Sevgili güler ablam, sen üzülme bak ben sanal da olsa bir tabak gönderiyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=67374&d=1237239239

Ayrıca kurutmayı başarabilen arkadaşlar bir bakarsın bir süpriz yapabilirler,
Bir bakarsın koli kapıda. Beni de çağırmayı unutmazsın dimi. :D:D

Güler
17-11-2009, 21:03
Sayfaya bakmayacağım diyorum ama mümkün mü?
Sevgili Lonicera bahçe işinde beceremezsen yeniden yaparsın ama hurma işi öyle mi? Seneye kadar bekleyeceksin.

Sevgili Lilium, fotğrafları tekrar tekrar yüklemesene. Zaten bugün sende gördüm yine aklım kaldı.
Bir de tadı şöyle tadı böyle diye ballandıra ballandıra anlatıyorsun, aşkolsun sana.

MeyveliTepe
17-11-2009, 21:40
Sevgili güler ablam, sen üzülme bak ben sanal da olsa bir tabak gönderiyorum.
İyi de, bu tabak bizim mutfakta :))

Lilium
17-11-2009, 23:14
Alıştırma yapıyorum sevgili meyvelitepe, güler ablanın mutfağına da gidermi acaba? ;)

jokobo67
18-11-2009, 10:58
bu hurmadan neler yapılabilir bi bilgisi olan varmı kurusunda ve yaşından nasıl faydalanabiliriz. ben yumuşamış olanları kaynattım reçele benzer bi hal aldı...

jokobo67
18-11-2009, 11:00
özellikle yapanlar bi bilgi verirse ii olur

aslan_k
18-11-2009, 11:11
:)) Afiyet olsun.

Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum.

İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

tenar
18-11-2009, 12:15
Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

nariçi
18-11-2009, 18:30
Burada dünden beri rüzgar (poyraz) başladı kuruma çabuklaşacak. Bizim ki hepsi 40 adet. Manavdan alanlar sapsız olduğu için sapından bağlayamaya bilirler. Sapından bağlamak için dalından özel olarak kesilmesi gerekir.

akcan67
18-11-2009, 22:01
Ben de konuyu bugün gördüm. Ereğli'de, köylerinde yetiştirdiklerini getiren bir kaç sebzecim var. Onlara sordum hemen. Ama henüz bir sonuç alamadım. Bakacaklar.

Sn akcan67, kendimi şanslı sayıyorum. Ben belki denk gelmeyecek ve kurutamayacağım ama yakında sizler sayesinde nasıl bir şey olduğunu görebileceğimi düşünüyorum.

Kadıtarlasında olduğunuzu okudum. Ben de Bağlık lojmanlardayım. Belki tanışma vasilemiz olur hurmalar.

Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

akcan67
18-11-2009, 22:09
Arkadaşlar

Yine kendi tecrübelerime dayanarak şunu söylemeliyim.Hurmaların üzeri kabuk bağladıktan sonra zamanla eğer küflenme oluyorsa bunları kuru bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz.Gayet güzel oluyor.Tabi hurmalara dokunduğunuz içinde içlerinde sert kalan kısımların dahada yumuşayarak dağılıp çabuk olgunlaşmasınıda sağlamış oluruz düşüncesindeyim.

MeyveliTepe
18-11-2009, 22:29
Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

malina
18-11-2009, 22:39
İstanbul'da pek rağbet olmadı galiba, hurmaları topladım getirdim ama pek isteyen olmadı.:))
Küçücük balkona 200 taneye yakın hurma astım, kalanları da artık olgunlaşınca eşe dosta dağıtırım herhalde :))

İstanbul'dan isteyen yok dediğinizi okuyunca, ne demişsiniz diye aradım. Çok üstü kapalı geçmişsiniz :)


Sizinki kadar değil Sn Meyvelitepe :) hepsini kurutacak yerim malesef yok. Sadece alt mesajda gördüğünüz çıtalar hepsi o ;) İstanbul'daki arkadaşlara duyurulur !

Hurmalar gayet sert öyle tutuncu göründüğüne bakmayın, Grany Smith Elma gibi sertler.


Üstü yarı kapalı bir terasım var, iyi de rüzgar alıyor :)

Bir miktar alabilirim ve isterseniz, terasımın bir bölümünü kurutmak için kullanabilirsiniz :)

akcan67
18-11-2009, 23:09
Sn.Akcan67, küflenme devam mı ediyor? Hurmaların asılı olduğu yeri fotoğraflama imkanı var mıdır?

Sn MeyveliTepe

Malisef devem ediyor.Sanırım havaların yağışlı gitmesinden kaynaklanıyor.Yarın resimleri yüklerim.

MeyveliTepe
18-11-2009, 23:12
Serada mı kurutuyordunuz?

akcan67
18-11-2009, 23:34
Serada kurutmuyorum.Dışarıda sadece üstü kapalı ve her tarafı açık.

Güler
19-11-2009, 05:52
Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

tenar
19-11-2009, 07:25
Sn tenar isterseniz kendi yaptığım hurmalardan size ikram edebilirim.Çünki kurutmaya başlayalı 2-3 hafta olamasına rağmen,muhteşem bir tadı olduğunu söyleyebilirim.Neden bende yapmadım diyeceksiniz.Daha sonrada yollarda eminim hurma ağacı aramaya başlarsınız.

Sn akcan67, otobüsle Ankara'ya yolculuklarım sırasında görüyorum, haala tupturuncu hurmalar duruyor dallarında. Köylerden gelecek haberlerden ümitliyim, bakalım.

Dün kuru incirleri yerken, hurmayla ne kadar benzer olabileceklerini düşünerek yedim. Hurmalarınızı siz yiyip bitirmeden ziyarete geleceğim elbet:)) Henüz tam kurumadan yemeye başlamışsınız, tam kurusun derken korkarım bana tadımlık kalmayacak:)

Saygılar

idris şenol
19-11-2009, 07:36
ürünlerimizi kurutmak için sayın meyvelitepenin üstüne basa basa belirtiği gibi ama benim imkansızlıkarımıdan dolayı bir okadarda boş vermişliğim yaptığım cevizli sucuklar yaklaşık 10 günden beri diil kuruma damlamayı zor kestim:D
neyseki havalar poyraza döndü biraz olsun kuruma işi başladı:(

pazardan olgunlaşmamış sarı renkte sert hurmalar alıp soyup yaklaşık 20 sn kaynar suda bekletip hava akımı olan üstü kapalı bir yere astım onlarıda resimliyecem
ama benim endişem hurmaların bulunduğu yer doğu ve batı hava akımı mevcut burası gibi ılıman iklimlerde KUZEY VE GÜNEY olması gerkliymiş

Lilium
19-11-2009, 11:21
Ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de duramıyorum.

Adım çıktı deliye inmez yediye mi ne derler hani, aynen o misal, madem hava akımı istiyor, hurmaların karşısına vantilatör mü koysak acaba?
Ohh klima gibi serin veya ılık ılık kururlar...:dilli:

Vantilatör iyi fikir.
Ya beni görseniz daha da deli dersiniz, baktım kurumayacaklar aldım odaya yaktım sobayı, o yüzeydeki nemlilik ıslaklık odadaki ısı ile ince bir kabuk oluşturdu ve kurumaya yüz tuttular, bakalım göreceğiz, bir hafta on güne kadar belli olur ne olacağı.
Delilik işte delinin ne yapacağı bellimi, seneye daha çok yapacak olursam korkarım kalolifer kurarım.:D:D

Lilium
21-11-2009, 11:35
Daha önce de yazdığım gibi, ilk olarak beş on tane yaptıklarımı kapalı bir ortama koymuştum, onlar küflenip gittiler çöpe, havaların serin ve rutubetli gidişi küflenmelerine sebebiyet vermişti.
Daha sonrakilerine soba yaktım ve dört beş günde kabuk yapıp kurumaya başladılar, durumları aşşağıda ki gibidir.

Daha tam kurumamış olsalarda bu sabah bir tane deneme yaptım
Bu şekilde de yemesi çok güzel, çok daha tatlanmış ve burukluğu kalmamış.

114856

114857

tenar
21-11-2009, 12:53
Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.

Lonicera
21-11-2009, 15:07
Sn Lilium, inşallah yönteminiz iyi sonuç verir de( ki verecek gibi görünüyor) şu küf olayını böylece çözmüş oluruz. Sanırım böyle bir süre kurutup meyvenin kabuk bağlanması sağlanırsa tekrardan dışarı alınabilir.

Şurda yiyeceğimiz 3-5 tane hurma kurusu. Kaynar su, masaj, İçeri -dışarı, soba- klima. Ne eziyet ama:) Gerçi böyle bir lezzete değiyor ama değil mi?

Lilium
21-11-2009, 17:50
Geçen yılda birkaç tane yapmıştım, bu kadar zahmet vermemişti, bu yıl küflenmelerini havaların yağışlı ve nemli gitmesine bağlıyorum, yoksa fazla zahmetli bir şey değil, soy, sıcak suya sok ve as, geriye sadece ve sadece çok leziz bir çukulata yemek kalıyor.
Kabuk bağlamasından sonra tekrar dışarıya alınabilirmi bilemiyorum böyle bir deneyimim yok, fakat rutubetli yerde olmaması gerekir diye düşünüyorum.

Bu yıl bizlere tecrübe olsun serin rutubetli havalarda buna dikkat edeceğiz, ya da önlemini alacağız.

Sevgili Lonicera, onlar olsun yeter ki, ben onlara kalolifer bile kurarım. :p çünkü buna değer.:p

Lonicera
21-11-2009, 18:09
Evet bu yıl tecrübe yılımız olacak. En azından benim şimdiden çıkardığım bazı dersler var.

Sn MeyveliTepe' nin dediği gibi az miktarda yapmak çok pişmanlık veriyor:) bu bir..

Bahçede yer açılıp korogaki için yeni trabzon hurması fideleri dikilecek, bu iki..

En önemlisi de görünüşe aldanmayıp kesinlikle hiçbir marketten hurma alınıp kurutma girişiminde bulunulmayacak, bu da üç.:)

akcan67
21-11-2009, 22:07
Bu haftasonu Ereğlide kalmam gerektiğinden hurma işini halledeyim dedim. Bugün sebzecim köyünden, sabah toplanmış henüz olmamış sert ve tupturuncu hurmlar getirdi, 5 kilo kadar.

Yukarıda anlatılan yönetemle akşam bu işin ilk adımlarını hallederim. Umarım güzel bir tebrübe olur.


Sn tenari

Hurma fiyatları hakkında da size bir bilgi vermesi açısından şunu belirteyim.En son hazırladığım hurmaların kilosunu 1 liradan temin ettim.Son derece mükemmel irilikte.

tenar
22-11-2009, 16:29
Sn akcan67, bu bilgi için çok geç artık:) çünkü ben hurmaları getiren kadın 2 dedi, 2 verdim artık. Özellikle istediğim için 2 demiş olabilir. Ben de bir daha bulamaycağımı düşünerek sevinerek aldım zaten. Helal olsun napalım. 5 kilo getirmişti.
Dün pazara gittiğimde gördüm, bahçeden ne çıkarsa getirmişti teyzemin birisi, 1,5 dedi. Fazla canım acımasın diye başkasına da sormadım, ondan da elindeki kalan 1,5 kiloyu aldım.
Akşam 6 kilosunu işledim. Dün geceden beri bütün kapıları açık oturuyorum evde, onlar çabucak kabuklansın küflenmesin diye üşümeye razıyım:) Yoğurt mayaladım o sıcak ister, onu da iyice sarıp sarmalayarak korudum. Ev haala ısınmış değil:)

Artık yeter; ev sıcak, herhalde sorun olmaz, gündüzki akım yeterli olur diye düşünüyorum.

MeyveliTepe
24-11-2009, 21:18
115228

Hurmalar gayet iyi durumda. Herhangi bir küflenme vs. yok. Mükemmel yenecek durumdalar. Saklanabilmeleri için biraz daha kurumaları lazım.

115229

Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

nariçi
24-11-2009, 21:41
İki ayaklı kuşlar derken ...
uçan kuşlarda iki ayaklı.:)
İnsan kuşlardan mı zarar var?
Burda hurma 40 kuruşla başlıyor manavda 60-100 civarında.

MeyveliTepe
24-11-2009, 21:44
Düzelttim. Sanırım daha açıklayıcı oldu :)

nariçi
24-11-2009, 21:52
Enteresan tarafı bu kuşların bıyıklı olmasıymış.:eek:

Bugün hava durgun daha önce kuru yüzeyli olan hurmaların yüzeyi nemli gibi geldi. Bu işin birincil koşulu rüzgarlı hava.

denizakvaryumu
24-11-2009, 21:55
Hurmaların daha çabuk kuruması için alttan yukarıya ortadan bıçakla yarılamaz mı?

MeyveliTepe
24-11-2009, 22:17
Öyle daha iyi olacağını sanmam. Çünkü kuruma sürecinde önce dışı ince ama geçirgen bir kabuk bağlıyor, sonra içi süratle olgunlaşıp yumuşuyor, sonra da yumuşayan içi yavaş yavaş koyulaşıp kayısı kıvamına geliyor. Söylediğiniz gibi kesilme sonucunda bu süreç bozulabilir.

Lilium
24-11-2009, 23:34
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Güler
24-11-2009, 23:43
Sevgili lilium sen de benim gibi yap sus otur. Bu sene biz bu işi beceremedik, seneye yine talim yaparız. ;)

Lilium
25-11-2009, 03:40
Sinek ya da kanatlı kuş zararı da yok. Tek problem iki ayaklı kanatsız ve bıyıklı kuşlar :)

Yok yok güler abla seneye kadar bekleyemeyeceğim, bizde bıyıklı kuş olup bir yerlere dalarız, sanada bıyık takar aramızda idare ederiz.;)

MeyveliTepe
25-11-2009, 07:16
Sn meyvelitepe bu duruma kaç günde geldiler acaba

Üç hafta oldu galiba :)

denizakvaryumu
25-11-2009, 07:58
Sabahları kırağıdan arabanın camları buz tutuyor,5 dakika buzları çözmek için uğraşıyorum bu durumda Ankara gibi yerlerde dışarıda hurma kurutma sanırım mümkün olmayacak.

MeyveliTepe
25-11-2009, 08:40
Sn.Denizakvaryumu, soğuk bölgelerde de kurur. Isının kurumaya bir etkisi yok. Bana kalırsa daha da iyi kuruyacaktır çünkü havadaki nem oranı daha az. Korede tipi yemiş, don görmüş hurmanın daha iyi olduğuna dair bir yerlerde bir yazı okuduğumu hatırlıyorum.

MeyveliTepe
25-11-2009, 08:44
115238

Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.

denizakvaryumu
25-11-2009, 08:53
Hımm teşekkürler.

Bu açıklama çok iyi geldi :) gelecek sene inşallah çok sayıda hurma kurutacağım.

Güler
25-11-2009, 10:12
Ben karar verdim evdeki vantilâtörden daha büyüğünü alacağım, bakalım bu sefer başarılı olabilecek miyim? :p

Lilium
25-11-2009, 11:56
Üç hafta oldu galiba :)

Sormamın nedeni dış ortam ile iç ortam farklılıkları, bazı arkadaşların dışarıda küflenip cürüdüklerini yazınca bunun nem ve rutubetten kaynaklanabileceğini düşündüm, rutubetsiz ılık hatta sıcak bir ordamda daha iyi olabileceğini düşünüp sıcak odaya aldım, gördüm ki çok daha kısa bir sürede kuruyabiliyorlar.

Sizinkiler üç haftada bu duruma gelmişler, benimkiler bir haftada sizinkilerden daha da fazla kuruduğunu fotoğraflardan tespit edebiliyorum.
Demek istediğim şudur ki rüzgarlı hava yeterli olabilir ama sıcak hava da kurumayı hızlandırıyor.

Lilium
25-11-2009, 12:15
Isının kurumaya bir etkisi yok.

Ben aynı kanıda değilim, ısının kurumada etkisi olduğunu düşünüyorum,
Bir haftadır bizim buralarda hava böyle. Ona rağmen olumsuz bir etki olmadı.
Öyle tahmin ediyorum ki hurmaları astığınız gün havalar böyle olsaydı küflenip çürürlerdi, meyvalar kabuk yapıncaya kadar ki ilk iki gün havaların ılık sıcak ve ya güneşli olması önemli diye düşünüyorum.

MeyveliTepe
25-11-2009, 13:34
Sn.Lilium, bu iş tamamıyle nem transferi ile ilgilidir. Konu ile ilgili fizik kuralları birebir geçerlidir.

Bu yıl hurma kurutmada üçüncü yılım ve her türlü hava durumunu fazlasıyla yaşadım diyebilirim. İlk yıl deneme yılıydı, 8-10kg kadar. Geçen yıl 175 kilo, bu yıl da 200 kilodan fazla. Fırın kurutmasını da etkilerini izlemek bakımından denedim.

Siz nasıl istiyorsanız öyle yapabilirsiniz. Büyük miktarlar için daha iyi bir yol bulursanız ne güzel, hep birlikte öyle yaparız.

cukurovalı
25-11-2009, 13:52
1 ay oldu kurutmaya başlayalı ve ilk hacminin üçte birine düştü hurmalar.

Meyvelerin dışında beyazlık, doğal şeker, mutlaka meydana gelmesi gerekiyormu.

denizkedisi
25-11-2009, 17:00
Arkadaşlar hurmanın karpitlenmiş olduğu nasıl anlaşılır?

nariçi
25-11-2009, 20:12
Bunlar 8 gün oldu askıya koyalı (solmamış olanlar iki günlük). Kuruma şartları bakımından rüzgarın önemi herşeyden önce geliyor. <<<<<<<<<Sayın meyvelitepe haklı. Benim ilk gözlemlediğim de öyle.
115338
115339
115340
115341

Güler
25-11-2009, 20:16
Maşallah, maşallah, haydi bir neticelendirin de göğsümüz kabarsın.

akcan67
26-11-2009, 00:06
Arkadaşlar

Hurmaların kururken ilk önce dışlarının kabuk bağlaması için hava akımı şart.Durgun bir havada bu oluşum daha çok zamana yayılıyor.Dolayısıyla küflenme ihtimali çabuk gerçekleşiyor.İkinci hafta yaptığım hurmalarda ilk günlerde havalar yağmurlu geçtiğinden dolayı küflenme oldu. Fakat ilk hafta ve üçüncü hafta yaptığım hurmaların kuruması gayet güzel.

Hurmaları kurutma işlemine başlamadan önce en azında ilk bir kaç günün hava durumunu iyi gözlemleyip hurmaları öyle asmak lazım.

karaaslan50
30-11-2009, 11:13
Sayın denizakvaryumu, Nevşehir Ankara'dan daha soğuk olmasına rağmen yaklaşık 2 ay önce astığım hurma kurudu ve 10 gün önce yenilerini astım onlarda kurumaya başladılar. Bilginiz olsun, selamlar.

nariçi
30-11-2009, 15:34
Hurmaların kuruması havadaki neme bağlı, Nevşehir Ankara'dan daha kuru havaya sahip. Ormanlar kuzeydan Ankara yakınlarına kadar sokuluyor (Özellikle göknarlar bile yakında). Bu nedenle Nevşehir de kuruma daha çabuk ve sağlıklı olur.

gurbik67
30-11-2009, 22:01
arkadaşlar herkese teşekkürler.
bu hurma kurutma işine ben de merak salmaya başladım. ama merak ettiğim konularda var.
kurutma işlemi ortalama kaç hafta sürer
kurutulmuş hurmanın raf ömrü nedir
kurutulmuş hurmanın tadı tazesine yakınmıdır.

Lilium
01-12-2009, 01:09
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı.:p
115829

115830

115831

115832

115833

Güler abla yarın salı pazarda bir kaçtane de olsa bulabiliriz hele bi gel.:)

Güler
01-12-2009, 07:09
Oooo başarmışsınız sevgili Lilium. Size kocaman bir Bravo. Peki ipten erken almadın mı?
( Sevgili Lilium, çocuklar henüz gittiler, evde iş çok.)

denizakvaryumu
01-12-2009, 19:48
Sıcak ortamda bir kaç tanede olsa on beş günde kurutabildiğim hurmalar, daha tam olarak kurumasada yenilebilir duruma geldiler, bu gidişle tam kuruyamıyacaklar galiba, çünkü dayanamıyorum bir iki bir iki derken bir iki tane kaldı.:p


Sn.MeyveliTepenin kuruttuğu hurmalarda, hurmaların dışı beyazdı.

Bu beyazlık ne zaman oluşuyor?

115903

MeyveliTepe
01-12-2009, 20:09
Bu beyazlık hurmalar tam kuruduğunda oluşuyor. Henüz bendekilerde de beyazlık yok.

nariçi
01-12-2009, 20:19
Belki cinsine göre farklı oluyordur.

Lilium
01-12-2009, 23:40
Vallah bu beyazlığı ben hiç göremeyeceğim erhalde, dayanamıyorum arkadaşlar, bu nasıl olmuş küt, bu daha güzel galiba küt, derken bitti.

Bir taraftan da buldukca yenisini yapıyorum. Birinci posta bitti, ikinci posta askıda, üçünçü posta yarın öbür gün onlarda askıya girer.

Çabuk olsunlar diye ben hiç sobaya bakmazken sobaya bakar oldum, eşim de sen hiç sobayla ilgilenmezdin ne bu ilgi demeye başladı.

İlgi urmacıklarımaaaaa.

Cumhur Tonba
02-12-2009, 00:20
Afiyet olsun sayın Liılium. Darısı bizim başımıza.

tenar
02-12-2009, 22:43
Hurmalarım kurudu galiba:)

makinam Ankara'da olduğu için fotograflarını çekemiyorum ancak anlatabilirim. Bazılarını sıcak suda çok tutmuş olmamdan sanırım diğerlerine göre daha koyu renk oldular. ben de bu koyulardan başladım yemeye. Her gün bir iki derken bir kaç tanesinin iyice kuruduğunu görmek nasip olacak. Araya bayram girip de Ankara'ya gitmiş olmasam onlar da kalmazdı ya...

Dışları iyice kurudu. Hafif donuk bir turuncu oldular. İyice buruştular. Isırınca içleri yumuşacık. içleri balla mı desem, katı pekmezle mi gibi desem, dolu dolu ve hamur yumuaşlığında, tupturuncu. Hiç bir şeye benzemiyor, ne incire ne üzüme, bilemedim. MArmelat dolu içleri sanki.

Bu haliyle saklarsam küflenebilir, çok dayanmaz gibi geldi bana. Korkuyorum bozulacak diye o yüzden bozulmadan yiyeyim diyorum:) Yoksa ben yemek için bahane mi arıyorum:) Nasıl saklamalıyız? Sanki kuru incirin içi bundan daha mı kuru? Değil. Acaba bu haliyle saklanabilir mi?

akcan67
02-12-2009, 22:48
Merhaba Sn Tenar

Sanırım bu konuya en sağlıklı cevabı Sn Meyvelitepe verebilir.Bu işi içimizde en profosyonel yapan kişi.

tenar
02-12-2009, 23:04
Sn akcan67 sizinkiler ne durumda? Yediniz mi hepsini:)

MeyveliTepe
02-12-2009, 23:45
Bu haliyle saklarsam küflenebilir, çok dayanmaz gibi geldi bana. Korkuyorum bozulacak diye o yüzden bozulmadan yiyeyim diyorum:)

Sn.Tenar, saklamaya gönlünüz yok anlaşılan :)

Yine de saklamak istiyorsanız askıda tutmaya devam edin ve içleri iyice koyulaşıncaya kadar beklesin. Ondan sonra jelatine sarıp paketler halinde kuru, karanlık ve serin bir yerde (buzdolabı değil) aylarca saklayabilirsiniz. Biz geçen senekilerin sonuncusunu on gün önce tükettik.

Güler
03-12-2009, 01:54
Yok yok ben ne kadar bu sayfaya bakmayacağım desem de yapamıyorum, Her okuyuşumda da kendi beceriksizliğime kızıyorum, eşime söyleniyorum " senin yüzünden oldu" diye.

Sizler de amma ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz, hele Lilium, bu saatte bile yazını okuyunca kahkahayı bastım.
Sen de sevgili tenar da yemek için bahane arıyorsunuz galiba.
Üstadı dinleyin, bakın geçen senekiler ancak tükenmiş, sonra pişmanları oynamayın derim. ;)

Lilium
03-12-2009, 12:14
Güler abla ben dayanamıyorum, kırk elli tane bişeydi, ha sana ha bana derken bitti, ne yapalım kışa da üstadın kapısını çalarız.

MeyveliTepe
03-12-2009, 12:22
3-5 kilo yapanlara son pişmanlık fayda vermez, bir daha bir sene boyunca bulamazsınız demiştim :)

Sn.Aslan_K, sekiz sele hurmayı İstanbul'a taşıdı ama pek kimse talep etmemiş galiba.

denizakvaryumu
03-12-2009, 13:28
Hurmalar beyazlamadan bitiyorsa, beyazladığı zaman tadına doyum olmaz demek ki?

nariçi
03-12-2009, 13:31
Bizim hurmalar üzerine pudraşeker ekilmiş gibi beyazlaşmaya başladı, ama henüz yeni yeni.

MeyveliTepe
03-12-2009, 13:34
Beyazlayan yerlerden bir parça koparıp dilinizle tadını almaya çalışın. Pudra şekeri gibi bir tad almalısınız.

akcan67
03-12-2009, 20:56
İlk yaptığım hurmalar tahminime göre kuruma işlemi tamamlandı.Her ne kadar buraya kadar epey bir kayıp versekde doğrusu değdi.Tadına bakmak ve merak edenlere ikram ettiğimiz için hurmalar bayağı azaldı.
Kurumuş hurmaları askıdan indirmedim.Beklenen şekerlenme üzerinde henüz görülmedi.Biraz daha beklemeyi düşünüyorum.Sanırım cinsinden olabilir.

Lilium
03-12-2009, 22:47
Kalp,damar sistemi, mide bağırsak hastalıklarına iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendirip, yüksek tansiyonu düşürüyor.

Yılda sadece 15 bin tonluk üretimi yapılan Trabzon hurmasının, kalp, damar sistemi, mide bağırsak hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, yüksek tansiyonu düşürdüğü bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon hurmasının ana vatanının Çin olduğunu, bu ülkenin yıllık 1 milyon 655 bin ton ile dünya üretiminin yaklaşık yüzde 70′ini karşıladığını belirtti.

Kore, Japonya ve ABD’de de yetiştirilen Trabzon hurmasının Türkiye’de genellikle Akdeniz kıyılarında üretildiğini kaydeden Çopur, Türkiye’de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton olduğunu bildirdi.
Çopur, 2020 yılında ülke üretiminin 24 bin tona ulaşmasının beklendiğini belirterek, bu ürünün en çok Kuveyt, Ürdün, Almanya, İsviçre ve Kıbrıs’a ihraç edildiğini anlattı.

Trabzon hurmasının, içerdiği karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitaminlerce önemli bir besin kaynağı olduğa dikkati çeken Çopur, şu bilgileri verdi:

Bu meyvenin magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosforu yüksek oranlarda bulundurduğu araştırmalarla ortaya konulmuştur. Bu ürün, iyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağıdır. Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlamaktadır. Sahip olduğu buruk tat, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden kaynaklanmaktadır.

Trabzon hurmasının kalp, damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmekte ve kanserden korunmada önemli yer tutmaktadır.

Dünyada sevilerek tüketilen ve aranan bu meyvenin, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide, bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geldiğini ifade eden Çopur, Trabzon hurmasının ishali kesmede, iştah açmada etkili olduğunun da araştırmalarda ortaya çıktığını belirtti.

Meyvenin sos, şerbet, jelatinli tatlılar, sakız, dondurma, kek dolgusu, kokteyl yapımında değerlendirilerek tüketilebildiğini de anlatan Çopur, Trabzon hurmasının meyve yaprakları, Uzakdoğu ülkelerinde tıbbi ilaç ve bitkisel çay olarak tüketiliyor.
Trabzon hurması ayrıca çok önemli bir lif kaynağıdır. Çözülemeyen liflerin kolon kanseri riskini önlemede etkin rol oynadığı da bilinmektedir, diye konuştu.

Lilium
03-12-2009, 23:19
Taze meyveyi tüketemiyor ya da mevsimi dışında da meyvelerin faydalarından istifade etmek istiyorsanız kuru meyve yiyin. Dr. Volkan Kara, meyvelerin kurutulma işlemlerinin ardından içlerinde barındırdıkları C vitamini dışındaki tüm minerallerin korunduğunu söyledi.
Kara, Kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyelleri ile öncelikle serbest radikallere karşı koruyor, nefes darlığı ve kalp Hastalıklarını da önlüyor dedi.

tenar
04-12-2009, 01:48
Sn MeyveliTepe,

Dediğiniz gibi, yüzeyinde şekerlenme olmadı benimkilerde, kabuk tuttu o kadar. Kabuk burştu doğal olarak ve bu kurumaya karşın içi yumuşak kaldı.

Diyorsunuz ki içi koyulaşana kadar bekleyin. İçinin koyulaştığını anlamak için her gün yiyerek bakabilirim. Zaten 5-6 kilodan yapmıştım. Ne kalır ki bugüne. Ben de kalanları artık bugün metal bir kutuya dizerek kaldırdım, gözüm görmesin onları:)

Bu haftasonu yine Ereğli'de kalıyorum. Pazara gidip yenilerini almalıyım bitmeden.

Dediğiniz kadar varmış; çok olmayınca azı pişmanlık verici. Ya her fırsatta bir tane bir tane yemek istiyorsunuz, o da işte bitti bitiyor; ya da yemeye kıyamıyor, bitmesin diye yemek istemiyorsunuz; yalnız nefis de bir yere kadar:)

Bence yapmayanların gözü korkmasın ve mutlaka denesinler derim.

tenar
04-12-2009, 01:52
Beklenen şekerlenme üzerinde henüz görülmedi.Biraz daha beklemeyi düşünüyorum.Sanırım cinsinden olabilir.[/QUOTE]

Sn akcan 67,

Sanıyorum Ereğli'nin havasından; bizde şekerleneme olmadı; veya olması gerekiyordu da olamadı. Hava nemli de de olsa evim baya kuruca, ondan mı acaba diyordum. Ne kadar kapı pencere açsam da...

cukurovalı
04-12-2009, 07:46
Sabırla şekerlenmeyi bekliyorum.
Meyveler çok küçüldü ve içi baya sertleşti aslında.
Çok fazla yapmadım, olanları da tam tadında yemek istiyorum.

yasarugur
12-12-2009, 10:05
Ben de Sayın Meyveli Tepe'nin yazılarını okuduktan sonra birkaç Trabzon hurmasını kurutmak için balkona astım ,sizin yöntemlerinize ilaveten eskiden dedemin kuru incir bastırırken yaptığı gibi kaynar suyun içine bir tutam tuz ekledim,belki bu küflenmenin önüne geçer diye düşünüyorum,tabii meyve kuruduğunda tuzu hissetmiyorsunuz.Bu arada kuruyan bir iki meyvenin tadına da baktık çok güzeldi, bende iç cevizle yenirse daha güzel olacakmış gibi bir duygu yarattı, daha önce İdris Şenol bey cevizli sucuk örneği vermişti, cevizli sucuğun dışına kaplanan nişastalı tatlıya hazırlama aşamasında olgunlaşmış cennet hurması püresi koysak ikisi bir arada olur mu acaba diye bir zihni sinir pirocesi de kafamdan geçmedi değil hani :-)

Lilium
12-12-2009, 10:48
Çabuk Hurma kurutmak isterseniz bir yöntem.
117576

Güler
12-12-2009, 11:06
Sevgili lilium bunları bana daha baştan söyleseydin de o 95 adet hurmayı küflendirmeden kurutabilseydim. :p

nariçi
12-12-2009, 11:20
Kuruttuğumuz hurmalarda yüzey buruşması oldukça belirginleşti. Hacim görüntüsü de küçüllüyor.

samarra
12-12-2009, 11:50
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep

kurutanların ellerine sağlık

Lilium
12-12-2009, 11:57
Sevgili lilium bunları bana daha baştan söyleseydin de o 95 adet hurmayı küflendirmeden kurutabilseydim. :p
Ben biliyormuydum sanki geçen yıl kapalı bir odada bir iki tane ile yaptığım deneyimim gayet başarılı olmuştu, (hatta seni de yanıltmam da kendimi suçlu hissediyorum)Bu yıl bazı arkadaşların ve benim ilk bir kaçtane yapmam küflenince, (Havaların yağışlı ve nemli gitmesine bağlıyorum) meyvelitepenin dediği rüzgar akımı istiyor gibi sözleri beni başka araştırmalara sebep verdi.
Anladığım kadarı ile sıcak ve kuru hava istiyor, bende bir şekilde o ortamları sağlamaya çalıştım, başarısız da sayılmam, başarılıyım da diyemem çünkü daha tam kuruduğunu görmeden bitiyorlar. :p

MeyveliTepe
12-12-2009, 12:43
Klimanın ağzında kuruması gayet normal. Çok da güzel kurur. Zira klima sıcak veya soğuk hava verirken havadaki nemi alarak veriyor. Dolayısıyla mükemmel bir nem transferi ortamı sağlıyor.

Bu sebeple hep doğrudan rüzgar alan yerlere asılmasını tavsiye ettim. Hava akımındaki nem miktarı durağan atmosferdekinden daha azdır. Sürekli yer değiştiren hava hurmadaki nemin bir kısmını alarak yoluna devam eder.

Artık kuruyan kurumayan belli olduğuna göre bundan sonuçlar çıkarabiliriz.

Bizim bahçemiz 300mt rakımda. Hurmaların asılı olduğu sundurma her yönden rüzgar alır. Bize topu topu bir kilometre uzakta ama deniz seviyesinde olan bir kaç arkadaşın hurmalarında da küflenme emareleri göründü. Sebebi basit. Deniz seviyesinde havanın rutubeti fazla. 300mt rakımda deniz seviyesinin rutubeti yok. Sis bile en fazla bizim bahçenin alt sınırına geliyor. Bazen bir bulutun tüm körfezi kapladığı durumda bulutun üzerinden bakıyoruz. Daha önemlisi, düşük nemli üst rüzgarları alıyor. Bu sebeple en küçük bir küflenme emaresi bile olmadı.

Basık olmayan, deniz seviyesinden yüksek, nisbeten kuru iklimli yerlerde iyi hava akımına da tabii olduğu durumda hiç bir küflenme problemi olmayacaktır.

Lilium
12-12-2009, 13:43
Klimanın ağzında kuruması gayet normal. Çok da güzel kurur. Zira klima sıcak veya soğuk hava verirken havadaki nemi alarak veriyor. Dolayısıyla mükemmel bir nem transferi ortamı sağlıyor.




Küçük bir ilave yapayım, klimanın sıcaklığı en düşük seviyelerde olması hem enerji tasarrufu sağlıyor, hem daha doğal olarak kurumuş olurlar.

limon
12-12-2009, 14:12
Yazılarınızdan ufak bir kolaj yaptım. :)
Hurmalarım kurudu galiba:)
Dışları iyice kurudu. Hafif donuk bir turuncu oldular. İyice buruştular. Isırınca içleri yumuşacık. içleri balla mı desem, katı pekmezle mi gibi desem, dolu dolu ve hamur yumuaşlığında, tupturuncu. Hiç bir şeye benzemiyor, ne incire ne üzüme, bilemedim. MArmelat dolu içleri sanki.

Bu haliyle saklarsam küflenebilir, çok dayanmaz gibi geldi bana. Korkuyorum bozulacak diye o yüzden bozulmadan yiyeyim diyorum:) Yoksa ben yemek için bahane mi arıyorum:) Nasıl saklamalıyız? Sanki kuru incirin içi bundan daha mı kuru? Değil. Acaba bu haliyle saklanabilir mi?

Sn.Tenar, saklamaya gönlünüz yok anlaşılan :)



Sizler de amma ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz, hele Lilium, bu saatte bile yazını okuyunca kahkahayı bastım.
Sen de sevgili tenar da yemek için bahane arıyorsunuz galiba.

Hurmalar beyazlamadan bitiyorsa, beyazladığı zaman tadına doyum olmaz demek ki?

Hurmayı hiç sevmediğim halde, bu konu başlığına uğramadan edemiyorum. Yazılarınızı okumak çok keyif veriyor bana. Hele kurutmadaki herkesin kendine has yöntemleri... Ne kadar küçük şeyler bizleri mutlu etmeye yetiyor, ne güzel... Mutluluğunuz daim olsun... :)

MeyveliTepe
12-12-2009, 14:24
Hurmayı hiç sevmediğim halde, bu konu başlığına uğramadan edemiyorum. Yazılarınızı okumak çok keyif veriyor bana. Hele kurutmadaki herkesin kendine has yöntemleri... Ne kadar küçük şeyler bizleri mutlu etmeye yetiyor, ne güzel... Mutluluğunuz daim olsun... :)

Sn.Limon, hurmayı ben de sevmiyordum. Olgun halini hala yiyemiyorum. Bahçede koca bir hurma ağacı bulunca ne yapsak diye düşündük. Kurcalayınca kurutma işini keşfettik. Bir bakıma piyango gibi oldu. Şimdi çikolata mı, kurutulmuş hurma mı derseniz kurutulmuş hurma derim. Hele de çikolatalarda GDO olduğunu bilince :)

Lilium
12-12-2009, 15:04
Hurmayı hiç sevmediğim halde,

Sevgil limon,
Meyvelitepe, ben, daha başka arkadaşlar varmı bilmiyorum ama aynı sizler gibi hurmayı hiç sevmezdim, sevmediğimdem dolayı fidanını dahi ekmedim, bu kurutmayı öğrendikten sonra hemen fidanını alıp ektim, umarım sizlerde benim gibi yaparsınız.
Daha sonra ben niye şimdiye kadar ekmemişim diye üzülmezsiniz.:(

nariçi
12-12-2009, 16:29
İçi siyah hurmanın olgunlaşmış durumundan ziyade içi turuncu-sarı olan hurmaların olgun tadı çok güzel, jole gibi ve şekerli. Yanına elma koyup iyice oldunlaşırsa kerkelik ve dile yapışan keçelikler hiç kalmıyor.

nkoksal
12-12-2009, 17:36
O kadar ballandıra ballandıra anlattınızdı ki dayanamadım sn. Meyvelitepe'nin olmaz demesine rağmen marketten olmamışlarını seçerek ( biraz da marketin alım görevlisinin abla bunlar kesinlikle karpitli değil demesine güvenerek ) 1 ay önce 4 adetçik hurma alıp denemeye başladım. İlk önce terasda rüzgar da, daha sonra yağmurlar başlayınca içeride o 4 adetçik hurma gayet güzel kurudu. Üstünde Meyvelitepenin bahsettiği beyazlanma henüz yok ama ben biraz daha bekleme niyetindeyim. Zaten 4 adetçik hurma olunca tam olsun bari.:D
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?

nariçi
12-12-2009, 20:14
Bu arada sormak istediğim birşey var. Bugün çalışan yardımcım kuruyan hurmaları görünce eskiden kendilerinin de köyde üzüm kuruttuklarını, ama asmadan önce kaynamış küllü suya batırıp öyle astıklarını söyledi. Üzümlerin bu işlemden sonra birkaç gün içinde kuruduğunu da söyledi. Bu konuda herhangi bir bilginiz varmı?

Biz de hurmaları sıcak kaynar suya batırıyoruz,10 kadar sayıp asıyoruz.

aslan_k
12-12-2009, 20:15
3-5 kilo yapanlara son pişmanlık fayda vermez, bir daha bir sene boyunca bulamazsınız demiştim :)

Sn.Aslan_K, sekiz sele hurmayı İstanbul'a taşıdı ama pek kimse talep etmemiş galiba.

Tam 15 kasa getirdim, sedan bir arabam olmasına rağmen o hafta bahçeye yalnız gittiğim için her deliğe yerleştirdim, İstanbul'daki arkadaşlar kesin isterler karpitsiz, ilaçsız, gübresiz,hurmaları dedim ama, sadecebir arkadaşımız
10 kg talep etti. :(
Bu arada ben Tüm uyarılara rağmen büyük bir heves ve inatla kapalı olan arka balkonumuza 200 adet kadar astım, ancak sirkulasyon oranı çok az olduğundan hepsi küflenmeye başladı, 5-10 tanesini küflenmeden buzdolabına koydum deneme amaçlı bir türlü kurumadılar dışları kurudu ama içleri bal kavanozu gibi olmuştu ben de dayanamadım yedim.:o

Seneye bahçeye bir ev yapamazsam bile sırf hurmalar için bir sundurma yapacağım :D

akcan67
13-12-2009, 12:13
Sanırım hurmalardaki küf oluşumuyla en çok ben uğraştım.Ziira kaybetmemek için.Bulunduğum yer deniz kenarı.Nem oranının en yoğun yaşandığı yer diyebilirim.Her şeye rağmen kurutma işlemini başarıyla tamamladık.Üzülerek kuruttuklarımı uzun süre saklayamayacağım.Çünki tatlarının mükemmel olduğunu söyleyebilirim.
Bence kurutma işlemine başlamadan önce hava durmuna göre hateket etmek lazım.Çünki ilk bir kaç gün, en azından hurmaların dışı kabuk bağlayana kadar yağmura yakalanmamak önemli.

betito
21-12-2009, 16:13
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.

Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem :(

nariçi
21-12-2009, 16:44
İçi turuncu olan hurmalarda çekirdek ya hiç olmuyor veya bir-iki tane ancak oluyor. İçi siyah hurmalarda çekirdek çok bulunuyor.

Bu yıl tesadüf ya hurma kurutmaya başladık, iki aydır dalda yaprak kıpırdamıyor!

Fatih
21-12-2009, 17:41
Ben deneme amaçlı ik tane soyup kuruttum.Bu sabah tam kurumasada-tabi ki dışı kurumuş ancak içinde az bir yeri kalmış-dayanamadım ve yedim tadı o kadar güzel ki aynı bal gibi.Ve şu anda kalan setleri bile soymamak için kendimi zor tutuyorum;)

MeyveliTepe
21-12-2009, 18:03
Hafta sonu lodos fırtınası sayesinde askıdaki hurmaları alıp, saklamak üzere ambalajlamaya başladık. İşlem tamam. Bıyıklı kuşlar haricinde küflenme vb. zaiyat sıfır, başarı yüzde yüz :)