View Full Version : Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)
cukurovalı
23-12-2009, 09:00
3 yaşındaki kızım akşam vakti çikolata istedi. Bende deneme için tam zamanı dedim ve bir tanesini kızıma verdim. Biraz sonra yine geldi ve baba çikolatasından yine istiyorum çok güzel yapmışsın dedi.
Ben amacıma ulaştım.Gerçekten lezzetliydi.Sebeb olanlara teşekkürler.
MeyveliTepe
23-12-2009, 09:03
Baba çikolatası :) çok güzel bir deyim. GDO'lu çikolatadansa çok daha faydalı. ne güzel...
yasarugur
28-12-2009, 09:13
Kuruttuğum trabzon hurmalarının birkaç tanesini yedik ,tadları harikaydı,içlerinden çıkan çekirdeklerin 7 tanesini toprağa gömdüm,bir gün önce de bu sitenin heyecanıyla olsa gerek 15-20 tane ceviz gömmüştüm,niyetim çıkan fidanları aşılayıp bahçeye dikmekti,sonra kendi kendime "Neden hazır fidanlardan almayıp tohum gömüyorum ki "diye sordum sonra da " İnsan kendi umutlarını tohum şeklinde toprağa gömüyor galiba" diye düşündüm...
Bu hurmaların hepsinde çekirdek yok, en son 3-4 sende önce çekirdekli hurmasını yedim, ektim iki tane filizlendi, ama memlekete gittiğimden bakan da olmadığından kurumuş.
Memlekette de başka hurmaya aşılama yaptık, tutmadı. Devamlı alıyorm bu hurmalardan, çekirdek çıksın da eksem :(
Sn. mavi_ladin, çekirdek isterseniz size gönderebilirim, isteyen diğer arkadaşlar da varsa buradan bildirebilirler. Ya da burası uygun yer değil mi ?
Sevgili kurutulmuş hurma severler, sizlere 180 adet hurma için istatistik bilgi veriyorum:
Kurutma ortamı :Ankara, açık hava, hafif rüzgar, ortalama ısı 6 * C
1. Kurutma süresi 26 Kasım - 28 Aralık .. 30 gün
2. İlk ağırlık (ortalama) 170 gr/adet
3. Onbeşinci gün otalama ağırlık 90 gr/adet
4. Otuzuncu gün (içi koyu kahvarengi) 55 gr/ adet
5. Lezzet : Çok tatlı
6. Kabuk : Kuru
7. Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san. tutarak kurutmaya bıraktım. Bir daha küflenme olmadı.
8. Tüketim oranımız % 30
BİLGİ HERKESİN ORTAK MALIDIR.
MeyveliTepe
28-12-2009, 15:30
Küflenme : Yirminci gün % 10'u sap tarafından küflenme yaptı, yeniden kaynar suda 10 san.Hurmaları ağaçtan mı toplamıştınız, çarşı pazardan mı almıştınız?
Bir de kurutma ortamınız nasıldı?
Karşılaştırma olsun diye, benimkilerin yaş ağırlıkları da aşağı yukarı sizinki kadardı. 5-6 hurma 1 kg geliyordu. Kurutulmuş 23 hurma bir kg geliyor. Yani bir kurutulmuş hurma 43 gr gibi.
Kurutma nereye kadar? Havalar rüzgarsız olduğu için uzun sürdü. Bir ayı geçti. Dışı kuru, dokununca içi esnemeyapıyor, tam olarak kuruması mı gerekiyor? İçi jöle gibi kalması mı lazım?
MeyveliTepe
01-01-2010, 10:54
İçinin kıvamlı bir jöle gibi kalması gerekiyor. Bu noktada askıdan alıp daha fazla kurumayacağı bir ambalaja alabilrsiniz.
Teşekkür ederim sayın meyvelitepe. 25 tanesi halen asılı diğerlerini indirdim. işte fotoğrafları:
120243
120244
120245
120246
int. sitelerinde ki saklama paketlerinin içinde sanki beyaz bir madde serpilmiş gibi gözüküyor; ne olabilir acaba!
MeyveliTepe
01-01-2010, 15:09
Beyaz madde meyvenin doğal şekeridir. Benimkiler de öyle olmaya başladılar.
Ben bu sayfaya hiç bakmıyorum! ;)
Ah güler abla bu kadar küseceğini bilseydim, şu pis boğazıma sahip olamadım, yoksa ne yapar eder bir kaçtane de olsa gönderirdim. :(
Toptancı hallinden aldım. Hafif rüzgarlı balkon içinde kurudular.
MeyveliTepe
04-01-2010, 13:52
Ankara'nın avantajı olmuş herhalde. Benzer koşullarda nemli bölgelerde kurutulmaya çalışılanların çoğu küflendi :)
Halden aldıklarınız da işlem görmemiş olmalı. Doğrudur, üreticiden işlem görmeden hale geliyor. Buradan alarak olgunlaştırıyorlar.
denizakvaryumu
04-01-2010, 13:59
Yukarıda nariçinin hurma resimlerine baktığımızda hurmalarda beyazlık oluşmadığını görüyoruz.
Beyazlık hurmanın dışarda-rüzgarda daha fazla kaldığının bir göstergesi mi yoksa şeker oranının daha fazla olduğunu mu gösterir?
Bu yıl hiç rüzgar yoktu, üstelik hava da oldukça nemli geçti. Fakat ne de olsa İstanbul kadar nem yoğunluğu olamaz. Bakalım kapalı kalınca şekerlenme olacak mı!
sakaryanın nemli havasından dolayı kurumuyor burada sebze ve meyveler ya da ben beceremedim hurmayı denemedim ama patlıcan elma filan denemiştim sonuç olumsuzdu hep
kurutanların ellerine sağlık
Sayın Samara kuruyor ben denedim beyazlaşmasını bekliyorum epey kurudu. Ama daha hiç tadına bakmadım. Sabrediyorum.:D
MeyveliTepe
04-01-2010, 16:10
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.
yasarugur
04-01-2010, 16:27
Kuruttuğum Trabzon hurmalarının tadının ramazanda aldığımız İran ya da Cezayir hurmalarının tadına çok benzemesi beni çok şaşırttı,gelecek yıl daha fazla kurutacağım...
YeşilSeven
04-01-2010, 16:51
Sn Nariçi'nden tadımlık isteyeceğiz artık :) Bizimkiler yeterli rüzgar ve güneş görmedikleri için malesef çürüyüp düşmüşler.
gurbik67
04-01-2010, 21:45
arkadaşlar; akcan67 ve meyvelitepenin tarif ettiği gibi
kurutma esnasında ilk bir kaç gün havanın açık olması kurutulacak hurmanın sert olması ve en önemlisi hava sirkilasyonunun fazla olup hurmanın dış ve iç yüzeyinde bulunan su miktarının buharlaşması .
bundan sonra kurumasını beklemek ve
Trabzon hurmasının kalite olarak bir kaç çeşit olduğu kurutmada başarısızlığın buna da bağlı olabileceği unutulmamalıdır.
MeyveliTepe
04-01-2010, 21:51
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?
Biraz fazla asılı kalınca beyazlaşma oluyor fakat şart değil. Yenecek kıvama gelmiş, her bir hurma 45-50gr ağırlığa düşmüş ise daha fazla beklemeye gerek yok.
Sayın Meyvelitepe topu topu 20 tane hepsi illede sizinkiler gibi beyzlaşmasını beklicem. O bahsettiğiniz çukulata tadı çok kuruyunca oluşuyor diye anladım o tadı yakalamak istiyorum. Ben sonradan öğrendim kurutulduğunu ancak 20 taneyle yakaladım. Hiç yoktan iyidir. Sayenizde tabi.:p
gurbik67
06-01-2010, 21:15
Siz de kuruttunuz mu? Nasıl oldu?
sayın meyvelitepe yazılanlardan çıkardığım sonuç itibarı ile dört ayrı yere asmış olduğum hurmalar için tecrübe edinmek istedim.
Yukarıda yazdığım gibi:
güneşten ziyade hava sirkilasyonu fazla olan yere astım yirmi iki günde tamamen buruştu ne küf oldu ne çürüme.süper oldu
güneşi ve sirkilasyonu az yerde yer ter küflenme oldu.
ilk yaptığımdan 1 hafta sonra biraz daha kurutmak için soymaya kalktığım hurmaların dış yüzeyleri biraz sulanmıştı (ilk yaptıklarımda kuru idi) neticede bunları astım fakat 5 gün sonra dış yüzeyi sim siyah olmuştu onları attım
burada edindiğim tecrübe ; iyi hurma kurutmak için ilk birkaç gün havanın iyi olması ,sirkilasyon olması ve hurmanın yumuşamadan dalından alınması.
nikomedia
07-01-2010, 11:45
Arkadaşlar bu fikri verenlerin hepsine candan teşekkürler. Sayenizde olağanüstü bir tat öğrenip yeme şansına kavuştuk.
MeyveliTepenin verdiği tarifi uygulayıp hurmaları kuruttuk. Arada acemiliğimizden ve hava şartlarından bazılarını küflendirdik. Ama sonuçta kış akşamlarında doğal olarak yaptığımız bir tatlımız oldu. Dilimleyip birazda kaymak takviyesi ile müthiş güzel bu lezzeti afiyetle hem kendimiz hemde misafirlerimiz yiyoruz.
Sayenizde hergün yeni birşeyler öğrenip etrafımızada faydalı oluyoruz. Herkese çok teşekkürler.
Sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği korogaki.
121394
121395
Tadı çok güzel.
Seneye mutlaka denemelisiniz.
Biz henüz ne tadını nede kendini biliyoruz.
ihsankaya45
22-01-2010, 15:12
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.
Selamlar
korogaki'yi bende taddım çok güzel. Kurutmak için hangi cins trabzon hurması dikilmesini önerirsiniz.
Tadına baktığınız hurma için özel bir cins gerekmiyor.Trabzon hurması,cennet hurması,domates hurması diye farklı isimler kullanılsada bu isimleri telaffuz ederek aşılı fide bulmaya çalışın. herhangi bir hurma ağacının dibinden fışkıran fideyi dikebilirsiniz.Daha sonrada aşı yapmanız gerekir.
MeyveliTepe
22-01-2010, 18:31
Sertken tadı buruk olanın meyve eti lekesiz olduğu için kurutmada daha makbul de diyebiliriz.
dronewerq
24-01-2010, 17:17
Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor.
Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:):P
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.
122958
122959
122960
Pamuklanmış küf oluşmuş.
Bir yıl bekletecektik bir ay sonra böyle oldu, henüz iki tane yemiştim.
Büyük geçmiş olsun, uzmanına müracaat......
MeyveliTepe
24-01-2010, 18:56
Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık.
Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz.
Açıkta da kalsa çok kururdu.
Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu?
ismail seyrek
24-01-2010, 21:17
Sn. Nariçi
Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü.
Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var.
Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça
saklaması daha uygun olur.
Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın.
Bütün arkaşlara teşekkür ederim, yılgınlık yok başladığımız işi başarıncaya kadar devam edeceğiz, türkler gibi bitirdi olumsuzluğu olumluya dönene kadar.
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.
Pamuklanmış küf oluşmuş.
Geçmiş olsun.
Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir.
Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor.
Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti.
Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız.
Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz.
Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz.
Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar.
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu.
Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi.
123687
123688
muratkoç
31-01-2010, 15:33
Sayın Lilium
Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba?
MeyveliTepe
31-01-2010, 17:21
123710
ismail seyrek
03-02-2010, 13:57
dört cins hurmanın kurusu
O ne güzel bir tattı yaaa.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi.
Kalanları da ben yedim.
Netice: Herkes çok beğendi.
MeyveliTepe
03-02-2010, 14:52
Afiyet olsun :)
cukurovalı
03-02-2010, 15:38
Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye.
Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti.
Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım.
Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu? :D
Canım çekti. :D :D
Güzel olur mu da lâf mı? H a r i k a. :D :D
Güler abla canım çok çekti ya bir olgunlaşsalar. :D
Değerli hurma kurutan arkadaşlar,
Anlaşılan kurutulan hurmaların tadını çıkartıyorsunuz. Ben çıkartıyorum. Enfes bir kuruyemiş oldu. Normal olarak çevresi beyazlandı (tartarik asit). Haftada 3-4 adet tüketiyorum. 130 adet (yedi kasa) kurutmuştum 20 adet kaldı. Yalnız birkaç tanesinin içi yesil küflü olarak çıktı. Derhal çöpe attık tabii ki. Ortalama ağırlıkları 50 gr. civarınd (tazeyken 150 gr.'dı). Herkese afiyet olsun.
denizakvaryumu
21-09-2010, 15:32
Değişik kurutmalar ,bizim kayısı ve incirler gibi
172251
172250
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Orderly_dried_fruit.jpg
Ayyy ne güzel. Beni bunların bulunduğu yere kapatsalar, dibine darı ekerim.
asbilgiç
22-09-2010, 22:04
Kurutulmuş Trabzon Hurmasını ilk kez bu sitede duydum.Arkadaşlar öyle güzel anlatmışlar ki bir çıksa da bende kurutsam diyorum.
Sevgili asbilgiç, eğer korogaki yapmayı düşünüyorsanız mutlaka başlığı tepeden tırnağa okumalısınız.
Ben dahil site arkadaşlarımızın çoğu bunu denedik ama başarılı olanlarımız çok az.
Arkadaşımız MeyveliTepe nasıl yapılacağını çok güzel anlatmış. Mutlaka okumalısınız.
asbilgiç
23-09-2010, 07:52
Teşekkür ederim Güler Hanım.Dönüp dönüp okuyorum.Bu tadı gerçekten çok merak ettim.Deneyeceğim.
fatma sunay
25-09-2010, 19:26
Sevgili hurma sever arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum ve bilgiler çok güzel. Hurma kurutma işlemini gayet iyi öğrendim sayılır.Benim bahçemde de çok miktarda hurma var ve her sene toplayıp eşe dosta dağıtıyorum. Çünkü İstanbula götürme imkanım yok. Şimdi tek sorunum bu hurmaları kurutmak istiyorum ama asılı şekilde kalırlarsa bahara kadar kalırlarmı **** başka bir yöntemi varmı.Mesela dlimlense acaba öylede kururmu.Sayın Meyvelitepe bu işin uzmanı olarak sizin bilgilerinizi bekliyorum.
MeyveliTepe
25-09-2010, 21:37
Sn.Fatma Sunay,
Hurma kurutma ve saklamada en pratik yol, bu başlıkta okuduğunuz üzere hurmaları kabuğunu soyup bir sundurma altında, bol hava akımı ile kuruttuktan sonra (2-3 ay kadar) toplayıp jelatine sararak veya vakumlayarak saklamak. Toplama kıvamına iyi karar vermek lazım. Çok kurursa çarık gibi oluyor ve çok sertleşiyor. Az kurursa küflenmeye aday olabiliyor. Yani, bahara kadar asılı kalmamalı. Ekim ayında iplere dizilip asılırsa en geç Ocak ayında toplanması gerekir.
Dilimlenerek kurutma işinin karadenizde yapıldığını duydum ama bana çok pratik gelmedi. En azından o şekilde fazla bir miktar kurutmak kolay olmayacaktır.
fatma sunay
27-09-2010, 18:39
Sn. MeyveliTepe bilgileriniz için teşkkür ederim. Kasım ayında İstanbula döndüğüm için hurmaları bahara kadar nasıl değerlendiririm diye çareler arıyorum ama asılı bırakıp gitmek akılı bir iş değil.Malesef bütün hurmaları gene dağıtacağım. Sağlık olsun.
ihsankaya45
25-10-2010, 14:59
hurmalar kızarmaya başlıyor
Bir aydır bahçeye gidemedim, bu hafta gideceğim hurmalar toplanma kıvamına gelmiş midir acaba merak ediyorum?
Bizim buralarda hurmalar sarardı ama tam olgunlaşmadı.
Kurutmayı bir deneyeyim dedim.
Tarifteki gibi kabuklarını soydum sıcak suya daldırdım.
Havalar güzeldi önceleri. balkona astım. dışı kabuk bağladı biraz.
Bir hafta sonra yağmur başladı. içeri aldım. kaloriferin üstüne astım.
ikinci günü üzerinde küfler oluştu.
baktım ki çürüyecek. bende koparıp tadına bakayım dedim.
sapının meyveye bağlandığı o damarsız kısım çürümeye başlamıştı.
o kısmı attıktan sonra içini yedim. çok ama çok güzeldi. şekerlenmiş ve iyice olgunaşmıştı.
sanırım bu hurmayı kurutma için soğuk ve kuru hava yani ayaz gerekli.
onun haricinde ne olursa olsun küflenecekler gibi.
benim tavsiyem tam kurumasını beklemeden suyu çekilip rengi kiremit rengine dönünce alıp afiyetle yemek. o zaman çok lezzetli oluyor.
Bizim bahçedekiler daha korogaki yapılacak kıvamda değil. Yeşilliği tam gitmedi ama aralarında bir iki tane de olmuşları çıkıyor. Yemesi de öyle güzel ki. Tabii kuşlardan kurtarabilirsem.
Ağacın yaprakları tam dökülmedi bu kadar yaprak arasında olmaya yüz tutanlarını da nasıl bulup da gagalıyorlar anlayamıyorum. Ben bile ağacın altına girip yaprakların arasından olmuşları zor buluyorum.
MeyveliTepe
02-11-2010, 00:09
Biz başladık üretime. Daha soyulacak çok hurma var :)
acemifüsun
03-11-2010, 21:41
Beni de heveslendirdiniz:) Bugün pazardan kendi ürettiğini satan köylü satıcıdan denemek için 1,5kg. Trabzon hurması aldım, umarım küflendirmeden kurutabilirim:)
Kapalı mekanda hemen küfleniyor.
Açık havada kurutmak gerekiyor.
Yağmur vurmayan ve güneş gören bir balkon ideal bir kurutma yeri.
henüz olgunlaşmamış olanları yavaş yavaş kurumalı ki hem olgunlaşsın hemde kurusun.
renginin yavaş yavaş turunculaşmasından olgunlaştığı belli oluyor zaten.
acemifüsun
04-11-2010, 20:53
Yarın hurmaları soyup, kaynar suya batırıp, ön balkona asacağım. Saksı çokluğunun yanında bir de iplere asılı hurmaları gören komşular ne düşünür bilmem artık:)
İlk etepta bu kadın kafayı yemiş diyecektir,(bana da öyle dediler) hurmayı yiyince de bu kadın akıllı kadınmış diyecektir.:)
Bizim çok büyük bir hurma ağacımız var. Çocukluğumdan beri her yıl yakaşık 250-300 kg hurma olur. ama burlarda tam hurmaların olgunlaşma zamanı kar yağmaya soğuk düşmeye başlar ve hurmalar soğuktan çürür, yerlere dökülür, kuşlar yer ve şans eseri içlerinden erken olan 1-2 tanesi olursa onları ancak toplayıp yiyebilirdik. çok olduğu yıllardada erkenden toplar toplanmış halde yumuşayıncaya kadar bekletip pekmez yapardık ama pekmez yapması çok zahmetlidir kaynatırken bir "küstü"mü ne bezden geçer suyu ne süzgeçten bütün emekler boşa gider .çok ustalık isteyen bir iştir hurma pekmezi yapmak. o yüzden kimse uğraşmazdı hurmalarla. olanları toplar yerdik gerisi de ziyan olur giderdi. ama bu kurutma işi bütün hurmaları ziyan olmaktan kurtaracak gibi görünüyor.
MeyveliTepe
05-11-2010, 08:56
Ağacınız hala duruyorsa tam zamanı, çakıları bileyip soymaya başlayın. Bir tekini bile ziyan etmeden büyün yıl yeme, eşe dosta hediye etme şansınız var :)
Biz de bugün kolları sıvıyoruz. Allah yardımcımız olsun.
Selehattin 67
05-11-2010, 11:48
küçük olmasına rağmen bir ağaç bendede var bende şimdiden[haftasonu] başlayacağım inşallah başarılı olurum başarırsam bikaç ağaç daha dikeceğim
hurmanın kabuklarını soyup, sapına ip bağlayıp kaynayan suyun içinde 1 dakika kadar tuttuktan sonra üstü kapalı güneş alan bir yere asıp kurumasını bekliyorsunuz. işlem basit.
püf noktası ise asla kapalı bir odada kurutayım , soba ,kalorifer üstünde kurutayım diye düşünmeyin. çünkü kapalı mekanda hemen küfleniyor.
kurutacağınız hurmalarda yeşil görüntüsünden kurtulup sarı bir görüntü almaya başlayan meyvelerden seçilmeli.
MeyveliTepe
05-11-2010, 12:44
hurmanın kabuklarını soyup, sapına ip bağlayıp kaynayan suyun içinde 1 dakika kadar tuttuktan sonra üstü kapalı güneş alan bir yere asıp kurumasını bekliyorsunuz. işlem basit.
püf noktası ise asla kapalı bir odada kurutayım , soba ,kalorifer üstünde kurutayım diye düşünmeyin. çünkü kapalı mekanda hemen küfleniyor.
kurutacağınız hurmalarda yeşil görüntüsünden kurtulup sarı bir görüntü almaya başlayan meyvelerden seçilmeli.
1 Dakika fazla. Ona kadar sayın yeter.
KAPTANzst
05-11-2010, 14:32
Bu sıralar en popüler iş hurma kurutma. Herkese kolay gelsın
acemifüsun
05-11-2010, 21:10
İlk etepta bu kadın kafayı yemiş diyecektir,(bana da öyle dediler) hurmayı yiyince de bu kadın akıllı kadınmış diyecektir.:)
:)) Bugün herhalde hurmaları astığımda komşular tarafından tescillendim:)
Benim de derya kuzularım bugün iplere asıldı.
Hurmaları soyarken " ayyy bu kabuklar ne güzel kompost gübre olur" dedim. Oğuz da hemen yapalım dedi.
Sahi, MeyveliTepe sizde de çok kabuk çıkıyordur, onları kompostda değerlendiriyor musunuz?
KAPTANzst
06-11-2010, 17:09
Bende bugün yaptım kurutma işini. Sizler içinde fotoğrafladım
KAPTANzst
06-11-2010, 17:13
Devam ederken kaynayan suya dıkkat edin. Kararma oldu. Suya 10 sn batırılan meyvelerden su yüzünde beyaz lekeler oluştu. Sanırım şeker gibi bir madde bu.
Yaptığım işlemden sonra astım. Bu görünüşü bile bana yetıyor
Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.
Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.
MeyveliTepe
06-11-2010, 17:39
178927
Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.
Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.
Sn.Kaptanzst,
Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.
Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.
KAPTANzst
06-11-2010, 17:47
Maşallah, maşallah görünümleri çok güzel. Ama hemen pencereleri kapıları açın. Mutlaka korender gerekiyor.
Geçen sene ben de böyle depoya koymuş ve İstanbul'a gitmiştim. Pencereler kapılar açık olarak bırakıldığı halde 15 gün sonra geldiğimde hepsinin küflenip felâket sinek deposu olduğunu gördüm.
Bütün emeklerim çöpe gitti.
Bence siz bu durumu sayın MeyveliTepe ile bir konuşun. Üstad o.
Burası binanın 4. katı ve pencere ve kapısı yok. 1 odada 4 pencere 2 kapı tamamen açık
İlginize teşekkür ederim
KAPTANzst
06-11-2010, 17:50
178927
Geçen hafta yoktuk. Hazırladığım askılara yardımcım biraz soyup asmış. Bazıları neredeyse kurumuş. Küçüldükleri için aralara yenilerini de astık.
Bugün yeni askılar hazırladım. Tam imalata geçiyoruz.
Sn.Kaptanzst,
Toplarken saplarını tam olması gerektiği gibi ayarlamışsınız. Astığınız yer tam kapalı ise işiniz zor. Fotoğraf çektiğiniz yer dışarıya tam açık ise olabilir, yalnız karşı duvardaki pencereleri hep açık tutmalısınız.
Biz bir ipe beşer tane bağlıyoruz genelde, daha pratik oluyor.
Sayın meyvelitepe burada ve sızın sıtenızden takıp ediyorum sizi. Burası inşaat halinde ve kapı ve pencereler takılmamış.Gayet havadar ve yüksek olduğundan akım bol
MeyveliTepe
06-11-2010, 17:54
Sürekli hava akımı varsa sorun yok. Yine de devamlı izleyin. Üzerleri kabuk bağlıyor ve bu kabuk dokunduğunuzda kuru ise ortamın iyi olduğunu gösterir. Islak ya da nemli ise yeterli hava akımı yok demektir. Bir hafta sonra hurmalar neredeyse yarı yarıya küçülmüş olmalı.
Bir terslik olursa yerlerini değiştirmeyi düşünürsünüz.
Sayın MeyveliTepe 334 numaralı mesajdaki fotoğrafı izlerken sanki etrafta tel varmış gibi geldi bana.
Ben de pergoyaya astım hurmaları kuşlar didiklemesin diye koruma altına alayım mı? Elimde ince dokunmuş ağ var.
MeyveliTepe
06-11-2010, 18:25
Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.
Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.
KAPTANzst
09-11-2010, 11:03
Yeni hazırlananlar ile 3 gün önce asılanlar arasındaki fark.
Bu arada o kadar cereyan yapıyorki/Hava akımı) ben grip oldum bu sıcaklarda:=))
179296
179297
179298
Arka planda görülen tel 10 metre kadar uzaktaki bahçe teli.
Kuşlar kuruyan hurmaları gagalıyorsa ağ kullanabilirsiniz. Fakat bahçede çok kuş olduğu halde bizimkilere hiç gelmediler. Kuşlar olgunlaşmış ya da yumuşak dokulu meyveleri gagalamayı seviyorlar.
Teşekkür ederim.
Bu arada size birşey danışmak istiyorum.
Dün kasap94 ün bahçesine gittik, o da hurmalarını asmış. Sitede açıklayacak ama neticesini bekliyor. Ama ben sabırsızım galiba.
Kasap94, korogaki yapacağı hurmaları batıracağı sıcak suyun içine bir miktar yabani kekik atmış. Annesi, anneannesi evvelden elma kuruturlarmış. Kuruttukları bu meyveler güvelenmesin diye kekikli sıcak suya batırılıp da kurutulurmuş o zaman küflenme de olmazmış.
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
Offff bu ne güzelliktir sayın kaptanzst? Yutkunmaktan bir hal oldum.
Ellerinize sağlık.
Şimdi bir şey daha farkettim. Sizin son resimlerinizde kurumaya yüz tutmuş hurmalar pırıl pırıl. Büzüşmeye başladıkları halde parlak parlaklar.
Kasap94 ün kekikli suya batırdıkları mat ve kahve rengi. Lilium da bunu tenkit edip durdu.
Kasap94 den rica edelim de yakın bir fotoğraf yüklesin, kararı beraberce verelim.
MeyveliTepe
09-11-2010, 16:24
...
Kasap94 de bir kısım hurmaları kekikli suya batırmış bir kısım hurmaları da sizin tarif ettiğiniz şekilde yapmış. Kekikli suya batırdıkları sanki daha çabuk kurumaya başlamışlar gibi.
Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
Denemediğim için bir şey söyleyemiyorum. Fakat en azından herhangi bir mahzuru olmaması lazım. Sanırım hep birlikte izleyeceğiz.
Buralarda lodos başladı. Nem oranı %40 civarında ve epey kuru sayılır. Bu havada asılanlar hızla kurumaya başladılar.
KAPTANzst
10-11-2010, 16:34
Kekikli suda bende yaptım ama henüz renk farkını göremedim. Degişik denemeler yaptım diyebiliriz. mesela suya batırma zamanları farklı olanlar var10-20 30 sn olarakvede kekikli suda.ben ilk burada gördüm yazılanları tam okudun birazda meyvelitepenin sitesinden takip ettim. Sonrada bi sentez yaparak uyguladım. Şu anki görünümleri gerçekten muazzam. Havalarda kuru ve güneşli gidiyor.İyi rastladı hava şartları. Asılan yerdede çok kuvvetlı hava akımı oluyor. Gereken herşey uygun.
Bakalım sonuç ne olur
MeyveliTepe
10-11-2010, 17:18
İlk baştaki renk farkı meyvenin olgunlaşma seviyesi ile ilgilidir. Olgunlaşmaya yakın meyvelerin rengi canlı turuncu ve parlak olur, diğerleri daha açık renk ve mat. Kuruyunca bir fark kalmaz.
Ben de gelip-gidip kendi hurmalarımı inceliyorum. Kaptanzst'nin ki kadar parlak değiller ama bu lodos ve güneş iyi geldi ki 4 günde bayağı fark ettiler.
Haydi hayırlısı.
Sayın MeyveliTepe sayenizde güzel bir endüstri oluşturduk, sağ olun.
acemifüsun
11-11-2010, 15:22
Benim denemelik yaptığım üç beş hurma bugün tam bir haftasını doldurdu. Güneş ve lodos hurmaların kuruması için çok olumlu etken. Hurmalar yarı yarıya hacim ve ağırlık olarak küçüldü. Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)
Bence hiç vakit kaybetmeyin sonra siz de benim gibi çok üzülürsünüz.
acemifüsun
11-11-2010, 17:17
Haftaya yine alıp, kurutmaya çalışacağım Güler hanımcığım:) Başta sizin ve MeyveliTepenin, arkadaşlarımın ağız tadlarına güveniyorum:)
KAPTANzst
11-11-2010, 17:53
Ben ilk defa denedim. En büyük şansım hava şartlarının uygunluğu olsa gerek. Başkası yapsa ben kıskanırdım:=)) Meyvelitepeden öğreneceğimiz çok şey daha var. Çıkıp hurmalara baktıkça ömrüm artıyor....Tadınıda sizlerden duyduk. Saymadım ama 200 yakın yaptım. birazda dalında olgunlaşsın diye ayırdım ama sürekli aklımda. Biraz dahamı yapsam diye:=))
MeyveliTepe
11-11-2010, 19:41
Teşekkürler, kendi adıma da çok keyifli bir durum. Hurmaların kurutulabildiğini Japonlardan öğrenip ilk denemeyi yapmamızdan sonra üçüncü yıl ve artık ne kadar çok kişi hurma kurutuyor. Köyde de hemen her evde balkonlara dizi dizi sallandırıldı. Adamlar zahmete girmediği için kadınlar yapıyor şimdilik, ama biliyorum ki gelecek yıl adamlar da ellerine alacak çakıları :)
Tadını beğenirsek daha çok miktarda yapacağım:)
Daha çok yapmadığına üzüleceğine şimdiden söyleyebilirim.
Kuruduktan sonra yarıp içine yarım ceviz koyup yemek çok daha nefis oluyor, en azından ben yemeye doyamadığımı söyleyebilirim. Deneyin hak vereceksiniz.
Bu yıl havalar da hurma kurutmaya çok müsait, ben daha hurma işine el atamadım işlerimden dolayı, bayram sonuna bıraktım, inşallah bayram sonuda havalar böyle olur.
acemifüsun
11-11-2010, 21:29
İkinci partiyi ben de herhalde bayram sonrası yapacağım sevgili Lilium:) İnşallah onları da böyle sorunsuz kurutabiliriz:)
MeyveliTepe
11-11-2010, 21:32
Kurutmak için meyvelerin yumuşamamış olması lazım, aman dikkat.
acemifüsun
11-11-2010, 21:47
Satın alırken yeşilden yeni sarıya dönenleri seçmiştim Sn MeyveliTepe. Yeni kurutacaklarımı üreticiye önceden iyice tarif edip, sipariş vereceğim. Özellikle sapların uzun kesilmesini isteyeceğim:)
MeyveliTepe
11-11-2010, 21:50
Bu çok iyi olur. Özellikle de saplar ilmek geçirilecek kadar uzun olursa kolaylık olur.
Ben oldum olasıya Trabzon hurmasını severim.
Çocukluğumda da rahmetli annem en az 250 tane alır, köşkün çatı katına astırırdı. Ben okuldan geldiğimde önce çatı katına uğrar hafifçe olmuş olanlarını yerdim. Hem de kendi usulümle. Önce olmuş olan hurmaların altına işaret parmağımı batırır daha sonra ellerimi arkada birleştirerek ayak parmaklarımın üzerinde yükselir ve delik kısmından emerdim. Hiç elimi sürmeden. Ne de büyük keyif alırdım.
Rahmetli annem de " kızım içlerini emiyorsun kabuk ve sapları ipte asılı kalıyor, sinek yapar, koparsana onları" diye dert yanardı.
Sitede sayın MeyveliTepe'den korogakiyi öğrendik. İlk denemem hüsran oldu ama sağolsunlar kendi yaptıklarından bana göndermek lütfunda bulundular da ne kadar tatlı ve güzel olduklarını öğrendim.
Bu sene yaptıklarım şimdilik iyi durumdalar, ama daha bir ağaç hurmam var onları da kendi usulümde tüketeceğim.
Bunlarda benim 16 gündür kurumakta olan hurmalarım.
kivi kurutması denemem. bakalım kuruyacak mı?
acemifüsun
21-11-2010, 20:31
4.11.2010 da kurutmaya başladığım Trabzon hurmalarının bu akşamki denememden sonra kuruduklarına karar verdim. Hurmaların içlerini kestim, dışları ile aynı renkte. Tadını çok merak ediyordum, gerçekten güzel. Hurmaların yaş meyve tadı bana biraz buruk gelirdi ve sevmezdim, fakat kuruyunca burukluk kalmamış, çok tatlanmış, beğendim. Sn MeyveliTepe'ye ve arkadaşlarıma teşekkür ederim:) İkinci parti kurutmaya yakında başlayacağım:)
Sevgili acemifüsun, siz erken başlamadınız mı?
Beyaz beyaz şekerleri daha üzerine çıkmamışlardır, en az 2,5 ay beklemek gerekiyor diye biliyordum.
KAPTANzst
22-11-2010, 11:23
Bende tadına ilk baktım....S Ü P E R ... İncir kurusuna benziyor.
Ama meyvelitepenin dediği gibi kurudukça kararmalar oluyor.
acemifüsun
22-11-2010, 15:00
Sevgili acemifüsun, siz erken başlamadınız mı?
Beyaz beyaz şekerleri daha üzerine çıkmamışlardır, en az 2,5 ay beklemek gerekiyor diye biliyordum.
Güler hanımcığım dediğiniz gibi beyaz beyaz şekerleri daha üzerlerine çıkmadı, fakat epey kurudular. Tadını çok merak ettiğim için dayanamadım, birini kesip baktım:) Arkadaşımın benzettiği kuru incir tadına katılıyorum, çok güzel:)
Bence siz bırakın iyice kurusun, sonra dilim dilim keser de yersiniz. Hem bereketli olur hem de öylesini de tatmış olursunuz.
MeyveliTepe
22-11-2010, 15:16
İstediğiniz kıvamda tadına bakabilirsiniz, her durumda güzeller. Tek sakıncası çabuk bitecekler :)
KAPTANzst
22-11-2010, 16:08
İstediğiniz kıvamda tadına bakabilirsiniz, her durumda güzeller. Tek sakıncası çabuk bitecekler :)
Çok haklısınız sayın Meyvelitepe.
Çok erken bitecekler:p
Az önce 2 tane daha gitti.:D
Yemeye gerek yok ki. Baktıkça doyuyor insan.
KAPTANzst
23-11-2010, 16:28
Sayın Vonalı sizdede iyi sabır var yani:=))
Öyle hoşuma gidiyor ki; herkesin balkonunda penceresinde asılı olan bu derya kuzularını seyretmek.
Bugün sayın malina'nın kuzularını da gördüm, gayet güzeller. Acaba benim derya kuzularım ne alemdeler?
Tadını çok merak ettiğim için dayanamadım, birini kesip baktım:) Arkadaşımın benzettiği kuru incir tadına katılıyorum, çok güzel:)
Kuruyunca ikiye yarıp içine yarım ceviz yerleştirip kapatın ısıra ısıra yiyin, ıııııımm bir harika oluyor. Parmaklara dikkattt.
Acaba benim derya kuzularım ne alemdeler?
Korogaki kalite kontrolörlüğü emrinizdedir, isterseniz manyasa uğrayıp kontrol edeyim, tek tek hepsicini kontrol ederim :D eminim sizin kontrol etmenize bile gerek kalmayacaktır :D
Yok yok, o zaman uzak dur. :D
MeyveliTepe
23-11-2010, 18:53
Çok güzel. Bu haberleri okuyunca çok seviniyorum.
Bu arada, sanırım bu yıl hurma kurutmada sorun yaşayan yok. Bu yıl hava geçen yıla göre çok daha kuru ve küflenme olasılığı çok az :)
Bunu size borçluyuz sevgili MeyveliTepe, sağ olun.
Belki Türkiye'de de satışları olur artık. Yaşını hiç sevmem, evde durur, eşim yemezse çürür gider ama Gürcistan'dan gelen kurunun tadına baktım, bayıldım.
Dün akşam bu başlığı başından sonuna okuduktan sonra rüyama girdi, yere düşen hurmalarla uğraşıp durdum bütün gece sayenizde :D Öyle güzel ve eğlenceli anlatmışsınız ki.. Mevsim biraz geç oldu farkındayım ama haftasonu bir umut karpitsiz hurma bakacağım bakalım. İstanbul'da (Kurtköy'deyim) "şurada kesin bulursun" diyeceğiniz bir yer önerebilirseniz sevinirim.
KAPTANzst
24-11-2010, 09:10
Çok güzel. Bu haberleri okuyunca çok seviniyorum.
Bu arada, sanırım bu yıl hurma kurutmada sorun yaşayan yok. Bu yıl hava geçen yıla göre çok daha kuru ve küflenme olasılığı çok az :)
Sayın Meyvelitepe sizin ve havaların sayesinde ilk denemede harika bir ürün elde ettik. Hafif kararmalar var ama sizde olacağını söylemiştiniz.
Bu arada ilk defa Trabzonda kurutulmuşunu satılırken gördüm. 10 tl
Hani bir oyun vardır ya:
Bir kelime söylenir siz ne çağrıştırıyorsa onu söylersiniz..
İşte bende hurmaları gördümmü Meyvelitepe aklıma geliyor inanın.
Kuru hurmalar sizinle özdeşleşti bende.
denizakvaryumu
24-11-2010, 09:21
Kararmanın hafif değil tüm meyvede olması gerekmiyor mu?
Tam kararmadan meyvenin uzun süre saklanması mümkün olmayacaktır.
Gerçi bu meyveyi tüm kış boyunca saklayabilen de şimdiye kadar görülmedi :)
Ne inciri ne üzümü.
En güzel kurutulmuş meyve
Trabzon hurması kurusu.
Dün akşam bu başlığı başından sonuna okuduktan sonra rüyama girdi, yere düşen hurmalarla uğraşıp durdum bütün gece sayenizde :D Öyle güzel ve eğlenceli anlatmışsınız ki.. Mevsim biraz geç oldu farkındayım ama haftasonu bir umut karpitsiz hurma bakacağım bakalım. İstanbul'da (Kurtköy'deyim) "şurada kesin bulursun" diyeceğiniz bir yer önerebilirseniz sevinirim.
Güler'in bahçesinde dermişim...:D
Hafta sonu gitmeye niyetliyim eğer ağaçta halâ sert olanlar var ise sizden adres isterim.
MeyveliTepe
24-11-2010, 10:36
Kararmanın hafif değil tüm meyvede olması gerekmiyor mu?
Tam kararmadan meyvenin uzun süre saklanması mümkün olmayacaktır.
Gerçi bu meyveyi tüm kış boyunca saklayabilen de şimdiye kadar görülmedi :)
İşin sonunda hepsi koyu kahverengi olur. Üzerlerinde beyaz şeker tabakası oluşur.
Bende hala geçen seneden ne olur ne olmaz diye sakladığım bir miktar var.
Uzun süreli saklamada iyice kuruyup taş gibi olması engellenmeli. Askıdan indirildiğinde ince jelatinler ile iyice ambalajlamak iyi sonuç veriyor. Bu yıl farklı olarak vakumlamayı deneceğim.
Güler Hanım çok teşekkür ederim, ağaçta kalmamış olsa bile düşünmeniz yeter bana :)
KAPTANzst
24-11-2010, 13:38
İşin sonunda hepsi koyu kahverengi olur. Üzerlerinde beyaz şeker tabakası oluşur.
Bende hala geçen seneden ne olur ne olmaz diye sakladığım bir miktar var.
Uzun süreli saklamada iyice kuruyup taş gibi olması engellenmeli. Askıdan indirildiğinde ince jelatinler ile iyice ambalajlamak iyi sonuç veriyor. Bu yıl farklı olarak vakumlamayı deneceğim.
Sayın Meyvelitepe. Askıdan indirme zamanı ne olmalı ?
İpe asmadan da kurutuluyormuş. Yalnız ipe asarak kurutmak daha pratik bir yöntem olarak görünüyor.
MeyveliTepe
24-11-2010, 13:47
Sayın Meyvelitepe. Askıdan indirme zamanı ne olmalı ?
Hurmaların içi iyice kıvamlı duruma geldiğinde askıdan indirilip ambalajlanabilir.
denizakvaryumu
24-11-2010, 13:47
İpe asmadan da kurutuluyormuş. Yalnız ipe asarak kurutmak daha pratik bir yöntem olarak görünüyor.
Bu yöntemi öğrendiğimiz iyi oldu, ortadan ikiye keserek mi kurutmuşlar?
Resimlerde sap kısmı üzerinde duruyor gibi?
Sanırım bütün halde kurutmuşlar. Benim en çok üzüldüğüm yıllardır çürüyüp, ziyan olup giden hurmalar.Japonlar bu işi biliyor. Biz niye düşünemedik acaba. Herhalde böyle bir meyvenin kuruyabileceğine ihtimal vermemiş olmamız. kocaman, taş gibi sert, yiyince insanın ağzını buruşturan bir meyve.kurumaz bu kurumaz. kurusada bir işe yaramaz diye düşündük herhalde. Meyvelitepeyi bu konuda yaptığı öncülükten dolayı kutluyorum.
Fotoğrafı incelediğimde ben de bütün olarak kurutulduğunu düşündüm.
Size kim dedi ki çürütüp ziyan edin, hiç mi olgunlaşanların tadına bakmak aklınıza gelmedi? :p :p :p
Dedim ya bende üç ağaç var, ama birini olgunlaşması için bırakıyorum veeee o zaman inanın günde en az dört-beş tane yiyorum. Ama ne güzel bir meyve bu yaaa diyerek hem de. :D
denizakvaryumu
24-11-2010, 16:18
Bir de doğrudan güneş altında...Bu husus da önemli.
KAPTANzst
25-11-2010, 16:11
Daha önceleri bu hurma fidanları fazla ama yine dikeyim diyerek 4 adet daha dikmiştim.Bu sene vermediler ama seneye mutlak verirler. Yani yaptığım yatırıma değdi. Pişmanlığım şimdi boşa çıktı. keşke biraz daha dikseymişim. Bu sene 1 ağacı paylaşamadık:=))
Bunun fazlası zarar olmaz:=))
Bu yıl kurutma yapmadım. İnşallah gelecek kış düşünüyorum.
KAPTANzst
25-11-2010, 16:21
Bu yıl kurutma yapmadım. İnşallah gelecek kış düşünüyorum.
Sayın nariçi.
Neler kaybettiğinizi bir bilseniz:)
Öğrenelim de zaman geçmeden ikame edelim.
Siyah hurmayı bilmiyorum ama turuncu hurma kurutulduğunda saklamaya gelmiyor. Geçen yıl denedim.
Ahh kaptanzst ahh, ben de başladım hurmaları sizin gibi yemeğe. İçleri daha kurumamış ama sanki " gel de beni ye" diyorlar askıda sallanırken.
Bir kurutulmuş trabzon hurması alınır.
sap kısmı bıçakla kesilir.
dövülmüş fındık,ceviz,antepfıstığı balla karıştırılarak hurmanın içine sıkıca doldurulur.
hurma bir tabağa ters olarak çevrilip koyulur.
üzerine eritilmiş çikolata dökülüp hindistan cevizi serpiştirilir.
buzdolabında soğutulduktan sonra bıçakla dilim dilim kesilerek yenir.
KAPTANzst
02-12-2010, 15:36
dövülmüş fındık,ceviz,antepfıstığı balla karıştırılarak hurmanın içine sıkıca doldurulur.
Ohooooo...
O kadar sabır yokki..
Bir adet hurma alınır teli çekilir sap kısmı kopar.
Sonra ballandıra ballandıra tadını çıkara çıkara (Sabrın varsa) yenir.
Afiyet olsun
Bu kadar basit. Çin işkencesıne ne gerek var:D:D:D
Acarextt03
02-12-2010, 16:32
merhaba,
inanın bu konuyu yeni gördüm demeye utanıyorum :( :o
ben 2. oldum ...
KAPTANzst
02-12-2010, 18:43
ben 2. oldum ...
Herşeyin bir ilki vardır.
Bende ilk okuduğumda şaşırdım.
Daha 4 ay oldu okuyalı ama şimdi kurumuş hurmalarımdan ner akşam arada kaçamak yapıyorum:D
acemifüsun
02-12-2010, 19:07
Benim kuruttuklarım bitti:)) En az 7_8 kişi tadına baktı ve çok beğendi. Dün pazardan 4 kg. daha aldım, yarın onları kurutmak için hazırlayacağım. Satan köylü de çok merak etti, ona da kurutup, götüreceğim:)
Bakın bunu denememiştim.
Bu akşam bir tane daha hurma gidecek desenize. :(
Bakın bunu denememiştim.
Bu akşam bir tane daha hurma gidecek desenize. :(
Hani diyorum, bizde Celal abiyle misafirliğe gelsek mi diye düşünüyorum.:D
MeyveliTepe
03-12-2010, 13:16
Sn.Lilium, siz bu yıl kurutmadınız mı ?
Geçen gün kaba bir hesap yaptım. Bu yıl 1200 hurma soymuşuz.
Hani diyorum, bizde Celal abiyle misafirliğe gelsek mi diye düşünüyorum.:D
Sevgili Lilium,
Kapım daima sizlere açıktır biliyorsun ama iyisi mi siz şu hurmaları ipten aldıktan sonra gelseniz daha iyi olur gibime geliyor. :D
Bu başlığı baştan sona iki defa okudum. Çok keyfili. :) Sevdiğim filmleri döner dönder seyrederim ona benzedi.
bence Hemserim, sen biran once: Guler Hanima soyle kapidan bir ugra derim.Celal Beyi falan birak,dusunmeyi de birak; yoksa ikinize de kalmaz :)
Ben, o kadar yakin da olacagim da dusunecegim :):confused:
Hişşşttt, kışkırtma kışkırtma.
KAPTANzst
04-12-2010, 08:26
İşte bu muhabbet gibi lezzetli;)
Sn.Lilium, siz bu yıl kurutmadınız mı ?
Geçen gün kaba bir hesap yaptım. Bu yıl 1200 hurma soymuşuz.
Buradaki mesajları kaçırmışım şimdi gördüm.
Ben bu yıl bayram dolayısı ile, ve bir arkadaşa bahçe kurma işleri ile uğraşırken o işe el atamadım, bundan sonrada olurmu bilmem. Geçen yıl havaların yağışlı ve rutubetli gitmesinden hurmaları odanın içinde kurutmak zorunda kaldım eşimle aramız baya bozuldu,:) o dışarıya diyor ben içeriye diyorum neredeyse hükümet gidecekti ki, ben o hurma olmuşmu bu nasıl acaba derken bitirdimde hükümet yerinde kaldı. :)
bence Hemserim, sen biran once: Guler Hanima soyle kapidan bir ugra derim.
Yok abi uğramak ne kelime, hurmaların başına top koymuş on metreden daha fazla yaklaşamıyorsun :D
Tabi ki hepsi şaka güler ablamın nekadar cömert ve paylaşımcı olduğunu bilirim.
Bugün Aydın pazarında kg 2 liraya olgunlaşmamış hurmalardan vardı ama asacak sapları yoktu nerdeyse 1 kasa hurmayı elden geçirdim sap diye neyse adam kızmasın diye de olgunlarından biraz alıp eve geldim.
MeyveliTepe
12-12-2010, 16:31
183969
Maşallah, maşallah!
Bunlar bu senenin mahsülleri mi? Bizimkilerin şekerleri daha üzerine çıkmadı.
(Bu gidişle de çıkacağı yok, zira Oğuz hergün 2-3 tane götürüyor) Ondan habersiz 5-10 tane saklayayım ben.
MeyveliTepe
12-12-2010, 16:46
Evet, kuruyanları daha fazla sertleşmesine izin vermeden ambalajlama işine başlıyoruz.
Çok güzel olmuşlar sayın meyvelitepe eline sağlık, bu işi bayağı öğrendik, :) üretimini de düşünsek hiç fena olmaz, ekonomiye bir katkımız olurmu açaba.
Evet, kuruyanları daha fazla sertleşmesine izin vermeden ambalajlama işine başlıyoruz.
Ne güzel, kolay gelsin.
Biz bu sene ambalajma için hurmayı zor buluruz. Kurutulmuşlar hızla tükeniyor ama valla ben masumum, Oğuz'dan kurtulmuyor. :D
fskandemir
13-12-2010, 11:21
Çok güzel olmuşlar sayın meyvelitepe eline sağlık, bu işi bayağı öğrendik, :) üretimini de düşünsek hiç fena olmaz, ekonomiye bir katkımız olurmu açaba.
Denizli' de Hacı Şerif Lokumları (http://www.haciserif.com/) kurutulmuş cennet hurmalarını satıyor. Bulunduğunuz ildeki kuruyemişçi ve lokumcular bunu satabilirler...Tabi ki kalırsa....
Ne harika link vermişsiniz sevgili fskandemir. Yandık valla yandık.
Linke baktıkça yutkunmaktam dilim damağım kurudu. :D
Teşekkür ederim.
Ben Denizlideyken hiç farkında değildim. (30 yıl önce)
Geçen yıl kurutma yapmıştım ama ambalaj hatasından hepsi de küflendi.
Bu yıl yapmadım ancak dün beş kilo alıp 30 adet ipe astım.
408'inci mesajda ki kurutmalar çok güzelmiş, kaysı ve incir gibi diğer taraftan şiş kebab görüntüleri. Bunların kurutma töntemlerini öğrensek çok iyi olur.
Aydında taze hurma kilosu iki liraymış burada bir lira.
Bunlarda benim kurutmaya çalıştığım trabzon hurmaları.
Selehattin 67
14-12-2010, 08:02
Ben dayanamadım 340 nolu mesajdaki gibi olunca hepsini ailecek ayıkladık süper olmuştu seneye satın alıp daha fazla yapacağım
fskandemir
14-12-2010, 08:10
Ben Denizlideyken hiç farkında değildim. (30 yıl önce)
Geçen yıl kurutma yapmıştım ama ambalaj hatasından hepsi de küflendi.
Bu yıl yapmadım ancak dün beş kilo alıp 30 adet ipe astım.
408'inci mesajda ki kurutmalar çok güzelmiş, kaysı ve incir gibi diğer taraftan şiş kebab görüntüleri. Bunların kurutma töntemlerini öğrensek çok iyi olur.
Aydında taze hurma kilosu iki liraymış burada bir lira.
Kurutulmuş hurmalar zaten geçen sene çıktı piyasaya, üzülmeye gerek yok yani....
MeyveliTepe
14-12-2010, 09:01
Kurutulmuş hurmalar zaten geçen sene çıktı piyasaya, üzülmeye gerek yok yani....
Onlar da buradan öğrenmiş olabilirler. Güzel bir girişimcilik örneği.
Denizli' de Hacı Şerif Lokumları (http://www.haciserif.com/) kurutulmuş cennet hurmalarını satıyor. Bulunduğunuz ildeki kuruyemişçi ve lokumcular bunu satabilirler...Tabi ki kalırsa....
Belirtilen linkte e posta ile kurutulmuş cennet hurması fiatını sordum. 40 TL olduğunu kargosu ödenmek koşulu ile gönderebileceklerini belirttiler.
Ancak bu başlık altında yakın zamanda Trabzon'da kurutulmuş hurma satışı yapıldığı ve fiatının 10 TL olduğu yazılmıştı. Arada çok fark var. Trabzon'da gerçekten kurutulmuş hurma 10 TL ye satılıyorsa, oradaki arkadaşlardan adresime birkaç kg göndermelerini rica ediyorum. Hatta uygun bir kar payı bile verilebilir. 40 TL ye almaktan daha iyi olmaz mı?
MeyveliTepe
14-12-2010, 12:05
5 kilo taze hurmadan 1 kilo kuru hurma çıkar. Soyulması, bağlanması, tüketilen lpg, kurutulacak uygun yer, ambalajlanması, diğer fireler vs. de düşünüldüğünde maliyet 30 TL seviyelerine çıkar. 40 TL bedel biraz kar payı ile makul. 10TL'nin bir mantığı yok.
Önce insanlara hurma kurusunun tadının nasıl birşey olduğunu öğretmek gerek.
Türkiyede hurma kurusuna rakip olabilecek sadece incir ve kayısı kurusu var.
onların tadıda hurmanın yanına bile yaklaşamaz.
70 milyon kişi içinde hurma kurusunu tanıyanı, tadına bakanı saysanız 100 kişiyi geçmez diye tahmin ediyorum.
Üretimi oldukça zahmetli ve riskli.
15-20 tane hurmayı kurutmakla yüzlerce kilo hurmayı kurutma arasında büyük maliyet farkı olacaktır.
40 TL fiyat cok cazip gibi görünsede tanımayan kimse bu meyvenin kilosuna (yaklaşık 12-13 tane)40 TL veripte alıp yemez.
İleride üretim arttıkça fiyatda çok düşecektir.
Üretiminde ileride çok fazla artacağını tahmin ediyorum.
Kahramanmaraş,Hatay,Mersin, Antalya,Manisa,Samsun,Trabzon,Ordu,Artvin,Rize Türkiyenin neredeyse tüm sahillerinde yetişebiliyor.
İlk önce insanlara tanıtmak gerekiyor.
Tanıtmak içinse çok uğraşmaya gerek yok.
Bir tane yedinizmi bundan başka yokmu diyorsunuz zaten.
Rize Ardeşen ilçesi ve civar ilçelerinde yıllardan beri yapılmaktadır aslında Trabzon hurması kurutma işlemi.Ben 39 yaşındayım ve çocukluğumdan beri bilirim bu lezzeti.Böyle tanınmaya başlamasını da heyecanla karşılıyorum .
Karadenizin neminde bu hurmayı nasıl ederler de kuruturlar hala hayret ederim ya o ayrı konu :)
Yani sayın Vonalı 100 az aslında bu hurmayı tanıyan kişi sayısı için, bizim oralarda bilmeyen yoktur :)
Ben 10 TL fiat dediğimde sayın kaptanzst nin bu başlık altındaki 377 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=718519&postcount=377) nolu mesajını baz almıştım. Belki sayın kaptanzst bu konuda ayrıntılı bilgilendirme yapabilir.
Sayın livadi insan hiç söylemezmi kimselere hurma kursu çok güzel oluyor diye. Siz çocukluğunuzdan beri biliyorsunuz biz yeni öğrendik daha.
Rizede maşallah çok şey yetişiyor ama hiç tanıtımı yapılmıyor.
Meşhur gümüldür mandalinası Rizeden gümüldüre götürülmüş. Bugün rizede mandalina yetiştirildiğini çok az bilen vardır.
Rizede zeytin yetiştiğini çok az kişi biliyordur.
MeyveliTepe
14-12-2010, 14:53
tadına bakanı saysanız 100 kişiyi geçmez diye tahmin ediyorum
Sadece buradan ve bizim siteden öğrenerek bu yıl hurma kurutanların sayısının binden çok olduğunu düşünüyorum. Buna bir şekilde bize uğrayarak tadına bakanlar ve köyde kurutulan hurmalar dahil değil :)
5 kilo taze hurmadan 1 kilo kuru hurma çıkar. Soyulması, bağlanması, tüketilen lpg, kurutulacak uygun yer, ambalajlanması, diğer fireler vs. de düşünüldüğünde maliyet 30 TL seviyelerine çıkar. 40 TL bedel biraz kar payı ile makul. 10TL'nin bir mantığı yok.
UBYİ için güzel bir ürün, düşünülebilinir.
Valla arkadaşlar bana 50.-TL. de verseniz ben benimkileri vermem.
İnşallah seneye daha çok yaparım da ben de sayın MeyveliTepe gibi ambalajlarım. O zaman kıyabilirsem çok yakın dostlarıma çikolata veya çiçek yerine onu hediye götürürüm.
İyi kuruması için ilk meyve çıkışında işleme başlamak lazım. Havalar kuru ve nisbeten sıcakken, daha iyi ve çabuk kurur.
MeyveliTepe
14-12-2010, 15:56
Kurutma konusunda deneyim git gide artıyor.
Ortamdaki nemin çok düşük olması ve meyvelerin hızlı kuruması pozitif etki yapmıyor. Belirli bir nemin varlığı ve kurumanın yavaş olması daha iyi sonuç veriyor. Hızlı kurumada kalın bir kabuk oluşuyor, meyvenin içi boşalmış gibi oluyor.
Bu yıl ilk parti askıya asılanlarda böyle bir durum oldu. Bir hafta kadar çok kuru ve sert rüzgarda kaldı. Bu yüzden 20-30 kilo kadar olan bunları ıskartaya ayırmak durumunda kaldım.
Sonradan askıya çıkan büyük kısımda şükür ki böyle bir durum olmadı, normal seyrinde kuruyorlar, parti parti askıdan indiriyoruz.
Sayın MeyveliTepe burada bu sonbaharda kayda değer bir fırtına veya hatta rüzgar dahi olmadı.
Gözlemleriniz de haklısınız ancak ben buranın durumuna göre yazmıştım ama yine de bir deneme sonucunu öğrenmiş olduk. Teşekkür.
MeyveliTepe
14-12-2010, 18:10
Ben de akılda kalsın diye yazdım zaten. Sonuçta, hızlı kurutmak kaliteyi olumsuz etkiliyor.
KAPTANzst
15-12-2010, 11:05
Sayın meyvelitepe. Bende 10 liradan kilosunu gördüğümde ; emeğimin karşılığının bu olmadığını ve çdk ucuz olduğunu düşündüm. Gerçekten benimkiler biraz fazla kuruduğundan kilosu 50 dende fazla olmalı. Yaş iken 1 liradan satmak daha karlı olurdu. Ama imalat zevki bir başka. Tadı bir başka.
sındırgılı
15-12-2010, 20:51
Ben de, HaciSerif`ten 1 kg siparis verdim.
Bakalim, Ayhan Kaptanin gemisinde Sn.MeyveliTepe ve Esinin ikrami olan Korogaki ile benzerlikleri ne ?
Sizlerle paylasmaktan zevk duyarim;
Madem, Guler Hanim ve Oguz Bey bizi es gecti :)
Yaban ellere dustuk :(
fskandemir
16-12-2010, 07:46
Ben de, HaciSerif`ten 1 kg siparis verdim.
Bakalim, Ayhan Kaptanin gemisinde Sn.MeyveliTepe ve Esinin ikrami olan Korogaki ile benzerlikleri ne ?
Sizlerle paylasmaktan zevk duyarim;
Hemşehrimden komisyon almaya gideyim gari :D:D:D
KAPTANzst
16-12-2010, 08:43
Karogaki nin tanınmamasındaki en büyük sebep bence hurma adı.Hurma deyince bazıları yüzünü buruşturuyor ve istemem diyor.Önyargılı yani. Benimde başımdan bu olay geçti. Birine yedirmek istedim yok dedi. Benden uzak tut. Yüzünü buruşturmasını görmeliydiniz. Sonra yalvar yakar zorla bir tanesinin tadına baktırdım. Önce ucundan az aldı yüzünü buruşturarak yemeye çalıştı. Ben seyrediyorum....;) Sonra az daha aldı.... Yüzündeki ifade giderek değişmeye başladı. Derken normal halini aldı ardından hayranlık ifadesi vs.
Hurma bittiiii.. Nasıl yaptın , ne kadar var, derken sıra sonuca geldiiii. Bana biraz versene dedi ! İŞTE O ZAMAN BENİM YÜZÜM BURUŞTU ;););) Ve ardından kahkahalar.
Aşkolsun sevgili sındırgılı, o da ne demek!
Bir daha gelmediniz ki, buyrun gelin dedik. Ama esasında siz gelene kadar da valla hurma-murma kalmaz. İnşallah 5-10 tane Oğuz'dan saklarım. :D
Hurma deyince bazıları yüzünü buruşturuyor ve istemem diyor.Önyargılı yani.
Beni de tarif etmişsiniz. :) İki tür hurmayı da hiç sevmem. Bugün Güler Hanım tadına bakmamız için getirmişti, sizin yazdığınız gibi önce ucundan azıcık kestim, tadına baktım ki Sn.Meyvelitepenin daha önce yazdığı gibi, olgunuyla alakası olmayan bir lezzet. İncir kadar tatlı, içi dolu dolu, şahane bir şey.
Sanıyorum 1940 lı yıllarda İstanbullu ilk kez baklavayla tanışmış. O zaman kimse baklava tadını bilmediğinden hiç ilgi göstermeyince, dükkanın olduğu sokak üzerinde ellerinde baklava tabakları gelen geçene dağıtılarak tanıtım yapılmış. (Tarih vs.. kesin doğru olmayabilir, bir yerlerde okuyup aklımda kalmış)
Bize de Korogakiyi ilk tanıtan sn Meyvelitepe oldu, sevmediğim bir meyve olmasına rağmen bu başlıktaki paylaşımları hep keyifle okudum. Lezzetine varmamız ise Güler hanım sayesinde oldu. Hepiniz sağolun. :)
Güler Hanımın korogakileri. Tadını çok beğendik.
acemifüsun
16-12-2010, 20:31
İlk parti kuruttuklarımdan 10 kişiye tattırdım, kurusunun bu kadar güzel olacağını düşünemediklerini, çok beğendiklerini söylediler:) Pazardan 4 kg daha aldım, bu hurmaların sapları asılacak kadar yeterli değildi, ben de onları zihnisinir projemle, balkonda, buzdolabının rafını iki sandalyeye sabitledim, ortada raf, üstünde hurmalar bu şekilde kurutmaya çalışıyorum:)
Füsun hanım, şuradaki en alttaki fotoğraftaki yöntem (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=723953&postcount=408) nasıl? Tahta çöp şişler işi görür gibi.
Aslında buna korogaki veya hurmakurusu demesekde sadece buna özgü Türkçe bir isim bulsak öyle tanınsa iyi olur.Nasıl computer bilgisayar olarak Türkçeleştiyse bunun gibi uygun bir isim. Çünkü bu forum üzerinden tanınacak Türkiyede gibi gözüküyor. Nasıl bir isim koyulursa öyle gider.
acemifüsun
17-12-2010, 15:36
Füsun hanım, şuradaki en alttaki fotoğraftaki yöntem (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=723953&postcount=408) nasıl? Tahta çöp şişler işi görür gibi.
Tahta çöp şişleri nerelere sabitlerim diye düşündüm, pratik olarak uygulayamadım limoncuğum:) Sepetlerden esinlenlenerek, buzdolabı rafı ile hallettim:) Benim kuruttuğum miktar diğer arkadaşlara göre oldukça az olduğu için tek raf şimdilik işimi gördü.
Bahçeden topladıklarımı hep dallı toplamıştım ana bir iki tanesi sapsız çıkmış. Sayın malina'ya verdiklerimde sapsız olanlara çok güzel sap yapmış. Kürdanı dibinden geçirerek ipe asmış.
Afiyet olsun! Bir ısırımcık (tadımlık)versene. :p
Bunları galiba pudra şekerine bulamışlar.
MeyveliTepe
18-12-2010, 17:13
Evet, dışındaki beyazlık doğal şekere benzemiyor. Hiç bir zaman bu kadar beyaz olmaz. Yeterince kurutmadan askıdan indirmiş olabilirler. Tadı yine de güzel olur ama fazla kilo basar.
Sn.Sındırgılı, gemiye getirdiklerim aşırı rüzgar sebebiyle hızlı kuruyan partidendi. O sıra kuruyan başka yoktu. Bu yüzden kabukları fazla kalın, içleri de fazla kurumuştu. O kadar olmaması gerekiyor. Kabuk ince, içi koyu kahverengi, adeta çikolata renginde ve kayısı kıvamında olması gerekiyor. Zaten bu yüzden o partiyi ıskartaya çıkardım.
Hımmm, bizimkiler aynen dediğiniz gibi oldu, demek ki Oğuz ağzının tadını biliyormuş " Güler bunlar tam kıvamında, daha çok kurutma " diyordu. :D
Hoş geldiniz sayın erkanyazici;
Yapım aşamasını anlatabilirmisiniz.
erkanyazici
23-12-2010, 18:23
Sayin Lilium, ilk sayfada ve ilk konuda bulunan MeyveliTepe'nin yazdigi ve denizakvaryumu'nun paylastigi yazıdaki bilgilerin aynısını uygularsan sonuca ulasırsın
KAPTANzst
24-12-2010, 08:48
kivi kurutması denemem. bakalım kuruyacak mı?
Sayın Vonalı sonucu ne oldu kivilerin.:eek:
Olmadı kiviler
biraz kurudular
kuruyanlar ekşi oldu
birde sinek çoktu hep
hurmaya sinek gelmiyor nedense.
kivinin yavaş yavaş değil hızlıca kuruması gerekiyor herhalde
Sayin Lilium, ilk sayfada ve ilk konuda bulunan MeyveliTepe'nin yazdigi ve denizakvaryumu'nun paylastigi yazıdaki bilgilerin aynısını uygularsan sonuca ulasırsın
O sonucu denedik biliyoruz, çok güzel sonuçlar aldık, sizlerin başka bir yönteminiz varmı diye sormuştum, teşekkür ederim.
Yoo, hurmaya da sinek geliyor.
acemifüsun
24-12-2010, 20:39
Kesinlikle, hurmaya da sinek geliyor. Buzdolabı rafında kurutmaya çalıştığım hurmaları, sineklerden korumak için üstlerine kahvaltılıklar için aldığım koruyucuyuları yerleştirdim.
erkanyazici
26-12-2010, 09:44
İsteyenlere simdiden afiyet olsun :)
Cumartesi akşamı trt1 de gezelim görelim programında rize çamlıhemşini tanıtıyordu.
o sırada görüntülerin arasında yaşlı bir teyze soyduğu trabzon hurmaların ipe bağlamış asıyordu.
çok kısa bir görüntü geçti.
nuray hanım o hurmaların tadını bilseydi " sen napıyon teyze" diye sorardı herhalde.
programa dahil edilmedi ama öyle bir kare geçti işte.
hüsnüyusuf
27-12-2010, 17:46
Ben de o görüntüleri programda görmüştüm. Anlatacaklar diye beklerken es geçtiler ne yazık ki.
KAPTANzst
03-01-2011, 21:16
İlk defa Trabzonda bu kadar yaygın olarak karogaki gördüm. Fiyatıda 7 tl ye düştü
Anlaşılan, amerikayı yeniden keşfettik biz bu forumda.
MeyveliTepe
04-01-2011, 11:00
Hurma kurutmayı, bahçedeki ağacın 200 kilo meyvesini ne yapacağız diye düşünürken, günlerce süren tırmalama sonunda Japonlardan öğrendik. Maalesef Trabzondan veya Trabzonluılardan değil. Güzel ülkemin hiç bir yerinde, hiç bir kaynağında böyle bir bilgi yok.
Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz. Bu belki ufak bir örnek, sadece bir sembol olabilir. Ama, maalesef durum bu.
Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu. Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.
Şimdilerde bizim usul (Japon usulu) kurutuluyorsa bunun buralardan öğrenilmiş olması kuvvetle muhtemel. Hele ki, bu sene bizim köyde hemen her balkonda hurma dizilerini gördükten sonra :)
acemifüsun
04-01-2011, 11:31
Sn.MeyveliTepe Trabzon hurmasının kurutulmuşunun Türkiyede ekonomiğe kazandırılmasında ve tanıtılmasında , emekleriniz çok, sonsuz teşekkürler:)
İlk denememde fazla kurutmuşum, biraz sert olmuşlardı. İkinci denemem kayısı kıvamında, belki biraz daha yumuşak oldu. Fakat bu kıvamdakilerin lezzeti bence olağanüstü idi, çok güzeldi:) İki tanesini pazarda hurma satan iki ayrı köylüye götürdüm, tanımalarını sağladım. Kuruyunca bu kadar güzel bir tada ulaşacağını asla daha önce düşünemediklerini, çok beğendiklerini söylediler.
denizakvaryumu
04-01-2011, 12:28
...Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu.
Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.
Bu yöntemi deneyen arkadaş var mı?
Sayın Denizakvaryumu, bizim oralarda (Rize ilçeleri) bu hurma kurutma işlemi yıllardır yapılır.Yani ben çocukluğumdan beri bilirim.
Evet eskiden daha ziyade dörde bölünerek ipe aralıklı olacak şekilde dizilir ve öyle kurutulurdu. Aynen diğerinde olduğu gibi ancak dilimlenerek. Son yıllarda (en az 10 yıldır) burada anlatılan şekilde tüm olarak kurutma yaygınlaştı, diğerine hiç rastladığımı hatırlamıyorum.İyi de oldu, çünkü bana göre tüm halinde kurutulan çok daha lezzetli.
Buradan da anlaşılacağı gibi, bütün olarak kurutma da yıllardır yapılıyor aslında....
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm.
Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım.
Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak.
Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?
Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz.:)
Neden böyleyiz bilemiyorum, bir arkadaşıma ceviz bahçesi kurmaya çalışıyoruz, fidan arayışlarımız esnasında öyle şeylerle karşılaştım ki güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum.
Telefon açıyorum şu ceviz fidanı varmı, yok diyor, peki sizin orası fidancı bildiğin güvendiğin konu komşuda ya da bir arkadaşında yokmu diyorum, yok abi diyor, komşusuna telefon açıyorum var abi diyor.
En ilgincide türkiyenin en tanınmış fidancısına gidiyorum yok diyor ancak 2011 ya da 2012 ye gün veriyor, kaporanı yatırsan. Daha sonra ise damadın da istemediğin kadar fidan bulabiliyorum.
Anlamakta güçlük çekiyorum, yahu bu senin damadın sende yoksa damadınınkileri sat ya da şu kişi de var git bak konuş de. Nedir bu milletteki çekememezlik anlamış değilim.
Herkez rabbena rabbena, nasıl bir müslüman ülkeyiz, komşusu aç olanın arkadaşı aç olanın müslümanım demeye hakkı varmı?
Yaşlılardan aldığım bir örnek: İki dükkan yanyana biri sabah siftasını yaptımı ikinci gelen müşterisini diğer arkadaş siftah yapamadı istersen oradan alda o arkadaşta siftah yapsın diye yönlendirirdi.
Şimdi ise bırakın konu komşuyu, adamın damadı ya, oraya seni yönlendirmiyor, nasıl bir insan olduk anlamakta güçlük çekiyorum.
Allah gözümüzü doyuracak öyle bir doyuracak ki, felehimizi şaşıracağız.
Hurma kurutmayı, bahçedeki ağacın 200 kilo meyvesini ne yapacağız diye düşünürken, günlerce süren tırmalama sonunda Japonlardan öğrendik. Maalesef Trabzondan veya Trabzonluılardan değil. Güzel ülkemin hiç bir yerinde, hiç bir kaynağında böyle bir bilgi yok.
Bilgi fakiriyiz milletçe. Biliyorsak da saklarız, paylaşmayız. Onun için de bir arpa boyu yol gidemiyoruz. Bu belki ufak bir örnek, sadece bir sembol olabilir. Ama, maalesef durum bu.
Hurma kurutmayı becerip, bir de fazladan bunu paylaşınca, Trabzondan bir okurumuz, o bölgede de kurutulduğunu yazmıştı da anlamıştık oralarda da kurutulduğunu. Ancak kurutma yöntemleri tamamen farklıydı. Soymadan dörde bölüyorlar ve öyle kurutuyorlarmış.
Şimdilerde bizim usul (Japon usulu) kurutuluyorsa bunun buralardan öğrenilmiş olması kuvvetle muhtemel. Hele ki, bu sene bizim köyde hemen her balkonda hurma dizilerini gördükten sonra :)
Sayın MeyveliTepe,Kocaeli'nde korogaki(Hurma kurutma) denemeniz oldu mu?Bilgilendirirseniz sevinirim.
yasarugur
04-01-2011, 17:38
Ben bunları kurutma işlemine alırken, içine bir tutam iri tuz atılmış sıcak suya batırıp çıkarıyorum,(Aydın'da kuru incirleri öyle bandırırlar,o tarzdan ilham aldım).Fotoğrafta gördüğünüz gibi cevizle tadı daha güzel oluyor ;ikram ettiğimiz arkadaşlarımız da bu tadı çok beğendiklerini söylüyorlar.Sanırım gelecek sezon daha çok kişi buralara cennet hurması kurutacak.Meyvelitepe'den öğrendiğimiz bu yöntemle cennet hurmaları kurutularak değerlendirildiğinde üretici para kazanmağa devam edecek.
.
Bir sorum olacak, soyma işleminde siz de çok zorlanıyor musunuz? Bunun kolayı yok mu? Denemek aklıma gelmedi ancak, domates gibi sıcak suya sokunc acaba kobuğu kendiliğinde ayrılıyor olabilir mi?
Sayın tenar, sıcak suda çok tutmuyorsunuz ki incecik zar gibi soyulsun, mümkün değil.
Renkleri dönmüş ama kaiyyen yumuşamamış olanları alıyorsunuz.
Eee biraz zorlanmasak, emek vermesek bu kadar tatlı olur mu?
Eşim keskin bir bıcakla, bense patates soyucağı ile işe girişiyoruz. Güzelce soyduktan sonra saplarından ipe gerip, kaynamakta olan sıcak suya 15-20 saniye kadar batırıp hemen üstü kapalı ama çok havadar bir yere asıyoruz.
erkanyazici
04-01-2011, 17:45
.
Sayın tenar, salatalık, patates soyma bıçağı ile soymak çok seri ve pratik oluyor.
Önce elmanın sap kısmındaki çiçekten kalma yaprakları yolduktan sonra, bıçağın köşesini sap kısmına dayayarak tam bir yuvarlak biçiminde soyun.
Daha sonra uç kısımdan sap kısıma veya saptan uca doğru, yarım bir daire biçiminde soyarsanız kuruma esnasında akordiyon gibi büzülüp kuruması daha rahat oluyor.
Meyveleri soymadan önce yıkarsanız kararmasını önlemiş olursunuz.
MeyveliTepe
04-01-2011, 18:52
Sayın MeyveliTepe,Kocaeli'nde korogaki(Hurma kurutma) denemeniz oldu mu?Bilgilendirirseniz sevinirim.
Evet, aslında sadece Kocaeli'de kurutuyorum. Yalnız, bizim bahçe 300mt rakımda. Geçen yıl sahile yakın yerlerde kurutmaya çalışanlarda küflenme olmuştu.
acemifüsun
04-01-2011, 18:56
Denize yakın olmama rağmen benimkilerde küflenme gibi bir sorun olmadı. Kaynayan suya ben de bir miktar deniz tuzu ilave ettim. Tuzun mikrop öldürücü etkisini biliyorum, küflenmeyi önler diye düşündüm.
Ben ağaçtan topladığım gibi soymaya başladım, yani yıkamadım çünkü tertemizdiler. Ama arkadaşımızın yukarıda resimlediği renkte de olmadılar, bayağı kahverengi rengindeydiler.
Yukarıdakiler acaba daha iyice kurumamış halleri mi?
Suyuna da ne tuz ne de kasap94 arkadaşımızın ki gibi yabani kekik de koymadım.
Sayın MeyveliTepe ne yazdıysa onu tatbik ettik. İnanın hala tadına doyamıyoruz.
MeyveliTepe
04-01-2011, 18:58
Bu sene 15 kilo hurma aldım, çoğunda siyah nokta(lar)a vardı, meyveyi çok iyi tanımadığım için siyah noktalarını soyarken temizledim görünürde bir şey kalmadı. İplere dizdim, sıcak su... derken tüm aşamalarını yaptım. Bir çamasır kurutma askısını olduğu gibi hurmalara tahsis ettim, bir kaç haftada da harika olacakları umuduyla, 5 günlüğüne tatile çıktım bayramda. Geldiğimde hurmalarımın özellkle siyah noktalıların kurtlandığını gördüm. Yerlere kurtları hatta kozaları dökülmüştü. Kurtlananların içi kararmış, hatta çürümüşlerdi. Nasıl temizlik yaptım anlatamam. Kurtlandıklarına mı yanayım, onca emek verdim, soyarken parmağımın çıktığına mı yanayım. Çok üzüldüm.
Hangisi kurtlu hangisi sağlam ayırd edebilmek içi tek tek hepsini ikiye bölmek zorunda kaldım. Sağlamlar sadece 1/4üydü. Onları o şekilde yarım yarım kuruttum. dieğrlerini çöğe atmak zorunda kaldım.
Aklınızda olsun diye yazıyorum. Siyah noktalılar kesin böcekleniyor demekki, ben dolu yarası sanmıştım ama değişmiş. Sağlam olanlar yarıya ayrılmış halde de çok güzel kurudular. Ksyısı kurusu gibi oldular, içi koyu renkli ve yumuşak.
Sn.Tenar, buralarda hurmada kurtlanma ne ağaçta ne de toplandıktan sonra gördüğüm bir şey değil. Ama söz konusu olan Yerdeniz olduğunda işler değişebilir tabii. Hurmanın gerçek ismini bilmediğinizden olabilir mi? Yine de bir şansınız var, Ged'e ulaşmanız daha kolay olmalı, o yardım edecektir :)
Ben bunları kurutma işlemine alırken, içine bir tutam iri tuz atılmış sıcak suya batırıp çıkarıyorum,(Aydın'da kuru incirleri öyle bandırırlar,o tarzdan ilham aldım).Fotoğrafta gördüğünüz gibi cevizle tadı daha güzel oluyor ;ikram ettiğimiz arkadaşlarımız da bu tadı çok beğendiklerini söylüyorlar.Sanırım gelecek sezon daha çok kişi buralara cennet hurması kurutacak.Meyvelitepe'den öğrendiğimiz bu yöntemle cennet hurmaları kurutularak değerlendirildiğinde üretici para kazanmağa devam edecek.
187420
Vaaav bu ne güzellik böyle, gerçekten cevizlisine doyum olmaz (Tecrübeyle sabittir) Ama biraz daha kurumaları gerekir.
Konu dışı bir not: cevizleri siz yetiştirdiyseniz, biraz güneş yanığına maruz kalmışlar.
Cumhur Tonba
04-01-2011, 23:16
Lilium, bu güzelim hurmalardan biraz da bize ayır be kardeşim. Takas yaparız icabında.
Olsa dükkan senin, ne yazık ki, mesaj sayın yasarugur'le ait.
Cumhur Tonba
04-01-2011, 23:48
Senin arkadaşın, benim de arkadaşım sayılır. Yağmasan bile gürle be Lilium. Neyse. Bir çaresine bakarız elbet.
Senin arkadaşın, benim de arkadaşım sayılır. .
Bu sözünle ilgili güzel bir fıkra geldi aklıma ama burası yeri değil, hatırlat da kahvede anlatayım.
yasarugur
05-01-2011, 08:17
Sayın Lilium, (aslında hocam demeliyim, sizden de çok şey öğreniyorum)
Cevizleri bir arkadaşımdan satın aldım. Bu yıl Aydın çok sıcak oldu.
Bu cevizlerin olduğu yer yaylada olmasına rağmen dediğiniz yanıklık olmuştur, zaten doğru dürüst incir bile elde edemedi üreticiler, ama ben ona bir görüşmemizde kaolin kilinin söz edildiği mesajları gösterir, ağaçlarını güneş yanıklığına karşı korunması için tedbir almasını söylerim.
Teşekkürler ilginize.
Baki Berk Kayalar
09-01-2011, 09:54
Meyvelitepe' den gelme bir grup Korogaki' yi Sicilyalılara tattırdım. Çok beğendiler. Sicilya tam bir Trabzon hurması cenneti. İlerleyen yıllarda Sicilyalılar da hurma kurutmaya başlarsa şaşırmayacağım.
günebakan
09-01-2011, 16:54
Bugün tadına bakma şansına ulaştım gerçeten çok lezzetli oluyormuş:)
acemifüsun
09-01-2011, 17:03
Nefis, nefis sevgili günebakan:) 4kg. kuruttum, hepsini yedim, bitirdim:))
günebakan
09-01-2011, 17:17
Doğrudur Acemifüsun ben tazesini bile çok severim kurutulmuşunun satıldığını sanmıyor öyle olunca benim de bulabilmem imkansız dı ama çok isteyince oluyormuş Güler abla sağolsun bugün toplantıya getirmişti muhteşem miş gerçekten. Size de afiyet olsun:)
MeyveliTepe
09-01-2011, 20:58
Meyvelitepe' den gelme bir grup Korogaki' yi Sicilyalılara tattırdım. Çok beğendiler. Sicilya tam bir Trabzon hurması cenneti. İlerleyen yıllarda Sicilyalılar da hurma kurutmaya başlarsa şaşırmayacağım.
Seneye Etna eteklerindeki balkon ve sundurmalarda dizi dizi asılı hurmaları duyarsak hoş olacak :)
kurutmanet
11-01-2011, 23:55
Ticari olarak ülkemizde endüstriyel kurutma makinesi sektörüne hizmet veren birisi olarak, bu konuya yorum yapanlara teşekkür ediyorum. Ülkemizde bir çok ürün taze olarak yeteri kadar tüketilemediği için değerlendirilemiyor ve işin olumsuz tarafı insanlar bu ürünleri kurutarak değerlendirmek isteseler bile nasıl yapacaklarını bilmiyorlar.
Kurutma işini iki yöntemle yapabiliriz. Birincisi makine ile endüstriyel kurutma ve ikincisi doğal kurutma, Biz makine ile endüstriyel kurutma konusunda insanları bilinçlendirmek ve ülkeye katkı sağlamak için senelerdir bu sektöre emek veriyoruz ama tabi heryere bir kurutma makinesi koymak mümkün olmuyor. Bu sebeple, bize doğal kurutma hakkında insanlara ulaştırabileceğimiz yararlı bilgileri gönderebilirseniz (Aşağıda iletişim adresimizi bulabilirsiniz) bu konudaki bilgi eksikliğini gidermek için sizinde katkınız olmuş olacaktır.
EKSİS Makina Gıda Ltd. Şti.
Mail: info@kurutma.net
Web:www.kurutma.net
Göndereceğiniz bilgileri derleyip sitemizde doğal kurutma teknikleri altında birleştirmek niyetimiz vardır.
MeyveliTepe
12-01-2011, 00:12
Bu benzeri başlıkları başından itibaren okursanız istediğiniz her türlü bilgiyi bulursunuz.
Ben de İstanbul toplantısına sevgili Güler'in getirdikleriyle tadma fırsatına kavuştum .Çok merak ediyordum .Gerçekten çok lezzetli .
Değerli arkadaşlar... Bu yaz ilk defa olarak bende Trabzon hurmasını kurutarak tadanlar grubuna katıldım. Trabzon'da yaşayan birirsi olarak Trabzon hurmasını sonbaharda sadece doğal haliyle, çikolatalı olanı ve yumuşak kaşıkla yeneni, tüketirdik. ancak bu yaz ziraat mühendisi bir akrabamın tavsiyesi ile ilk defa 40 adet hurmayı kuruttum. Acemice de olsa nefis bir tadla karşılaştık. Gerçekten çok lezizdi. bahçeden topladığım hurmaların kabuklarını soydum, ve iplere asarak çatıda kurumaya bıraktım. ancak şimdi düşünüyorumda burdan öğrendiğim kadarıyla sıcak işlem de uygulanması gerekirmiş. ki farkkettim ki benim hurmalarımın içi tam anlamıyla kup kuru olmamıştı. ama asla küf olmadı, hatta en büyük korkum olan sineklenme olayına da rastlamadım. seneye daha çok miktarda ve biraz daha tecrübeli olarak Trabzon hurmalarını değerlendirmeyi düşünüyorum... saygılarımla
Sn.Tenar, buralarda hurmada kurtlanma ne ağaçta ne de toplandıktan sonra gördüğüm bir şey değil. Ama söz konusu olan Yerdeniz olduğunda işler değişebilir tabii. Hurmanın gerçek ismini bilmediğinizden olabilir mi? Yine de bir şansınız var, Ged'e ulaşmanız daha kolay olmalı, o yardım edecektir :)
Sn MeyveliTepe, çok hoş:))) Demek Yerdenizi bilenlerdensiniz; sevindim.
Kurutabildiklerim çok çok güzel oldu, bitmesin diye yiyemiyorum bile, işte o kadar güzel oldu. Ancak herkese bilgi olsun diye özellikle yazdım, bu meyve de kurtlanıyor. Hatta öyle oluyor ki kurtlar meyvenin ekşimesine, hatta astığım saplarından çürüyerek düşmesine neden oluyordu.
Kabuk soymanın kolayı konusunda yazanlara da teşekkür ederim. Ben de soyacaklar ve küçük büyük tüm bıçakları denedim ancak, bir oturuşta kilolarca yapmaya kalıkınca sanırım parmaklarımı fazla zorlamış olmalıyım. Ondan sonra en ufak zorlanmada parmağımda aynı ağrı oluyor. Bu da katlanmamız gereken ceremesi olmalı. Dikkat etmek lazım.
Saygılar
KAPTANzst
17-01-2011, 14:09
Belki kendim yaptığımdan benimkiler daha lezzetli gelmişti bana;=).Kg inin 7 lira olduğunu daha önce yazmıştım
Bu hurmalardan 6 kg alarak Eskişehire kargoladım. Bu arada postahanede 3 adetını memurlara verdim. Onlarda görmemişler ve yiyince şaşırdılar !
denizakvaryumu
17-01-2011, 16:00
Trabzon gibi nem oranının ve yağışın fazla olduğu yerde bu hurmaları nasıl kurutuyorlar?
Sayın kaptanzst,
Bu mesajınız ile benim isteğim olan kurutulmuş hurmaların alındığını ve postalandığını öğrendim. Ayrıca fotoğraflarını eklemenizde oldukça iyi olmuş. Gelecek hurmaların ne şekilde olduğunu ve nereden alındığını görme imkanına sahip oldum böylece.
Teşekkür ediyorum zahmetiniz ve ilginiz için.
Belki kendim yaptığımdan benimkiler daha lezzetli gelmişti bana;=).Kg inin 7 lira olduğunu daha önce yazmıştım
Bu hurmalardan 6 kg alarak Eskişehire kargoladım. Bu arada postahanede 3 adetını memurlara verdim. Onlarda görmemişler ve yiyince şaşırdılar !
KAPTANzst
18-01-2011, 09:33
Afiyetle yiyin sayın Karaca. 3 Adet yedik hakkınızı helal edin. Kargoyu alınca havalandırın. Kuru ortamda biraz havalandırın. 1-2 gün sonrada bez torbada stok edin. Naylon poşete koymayın. Benimkileri böyle tükettim.
Ne demek sayın kaptanzst,
Helali hoş olsun. Siz hiç tanımadığınız benim isteğim üzerine kurutulmuş hurmaları alıp, gönderdiniz; o bana yeter. Site dostluğu, arkadaşlığı bu işte.
Saklama konusundaki önerilerinizi de dikkate alacağım. Tekrar teşekkürler.
KAPTANzst
19-01-2011, 08:02
Ben teşekkür ederim.
fatma sunay
26-01-2011, 22:49
Çok lezzetli ve değişik bir tada sahip. Güler hanımın sayesinde tadma imkanı buldum seneye bende deneyeceğim.
asbilgiç
14-02-2011, 22:47
Arkadaşların anlatmasından öyle heveslendim ki denemek istedim.4-5 kilo kadar kuruttum. Gerçekten süper bir tat.Seneye daha çok kurutmak istiyorum.
Hurmalarımın rengi sarardı ve henüz sert. Toplayıp, kurutma işlemine başlayabilirmiyim acaba.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.