PDA

View Full Version : Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5

Güler
29-10-2011, 13:13
Yok cemo, daha erken. Biraz daha bekle yaprakları dökülsün ağacın. Hurmalar daha da sarılaşarak ve sert olacak.

cemo
29-10-2011, 13:27
Tamam ablam, teşekkür ederim. Bu sayfayı sürekli takipteyim.
Umarım kurutma işlemini başarırım.

Lilium
29-10-2011, 14:33
Beni bu askıların altında ayaklarımdan bağlayın. :D

253136

Teşekkürler KAPTANzst.

Sevgili cemo, kurutma işlemi serin ve rutubetli havalarda epey zor, geçen gün sevgili kasap94 le görüşüp bu konu hakkında görüşlerimizi dile getirdik, çok güzel olur olarak da görüş birliğine vardık, sanırım uygulamalarını da paylaşacak.

Güler
29-10-2011, 14:37
Kurutma havanın sıcaklığı, serinliği ile ilgili değil ki. Kurutmayı yapan, esinti-rüzgâr cereyan.

En iyisi üstad MeyveliTepe'ye sormak.

cemo
29-10-2011, 14:42
Teşekkürler sevgili lilium.

Sizleri buradan takip edeceğim. İlk defa yapacağım için, yanlış yapmaktan endişe duydum.

Kasap94 arkadaşımın paylaşımlarını da bekliyorum.

Sağolsun Güler abla, yapılış aşamasını Sapanca toplasında anlattı. Ben zamanı kestiremedim. Zamanlamayı doğru uygularsam, olacak inşallah.;)

Lilium
29-10-2011, 15:25
Kurutma havanın sıcaklığı, serinliği ile ilgili değil ki. Kurutmayı yapan, esinti-rüzgâr cereyan.

Bence ilgili, havaların yağışlı nemli rutubetli gittiği günlerde ne kadar esinti rüzgar cereyan olursa olsun iyi kurumayacaklardır diye düşünüyorum. Küflenme olasılığı büyük.
Havaların ılık ya da sıcakla birlikte rüzgar ve esintinin oldu günlerde kuruma daha güzel olacaktır diye düşünüyorum.

Bu nemli havalarda kurumanın iyi olmayacağını düşünerek kasap 94le bir şeyler düşündük, bir ısıtıcı ve sirkülasyonu sağlayacak bir pervane bakalım ne kadar başarılı olacağız deneyip göreceğiz.

cemo
29-10-2011, 15:35
Yere düşmüş birkaç hurmaya kıyamadım ve soyup sıcak suya batırdım astım.
Görüntüler az sonra, şu an hala sallanıyorlar da:))

Nasreddin hocanın göle maya çalması misali, ya olursa:))

acemifüsun
29-10-2011, 15:39
Geçen yıl , ilk denememdi, oldukça iyi sonuç aldım:) Bol güneşli ve esintili baklonumda hiç küflenmeden kurudular.
Cemocuğum tadı çok güzel. 6-7 kg.kadar kuruttum 15 günde çoğunu kendim yedim:)

cemo
29-10-2011, 15:41
Rüzgar bol ama, hava buz, güneş yok. İlk deneme yerdekilerle:)
Pastırma sıcakları nerede kaldı yahuu:))

cemo
29-10-2011, 15:49
Bismillahh dedim bakalım:)

cemo
29-10-2011, 15:51
Geçen yıl , ilk denememdi, oldukça iyi sonuç aldım:) Bol güneşli ve esintili baklonumda hiç küflenmeden kurudular.
Cemocuğum tadı çok güzel. 6-7 kg.kadar kuruttum 15 günde çoğunu kendim yedim:)
Benimkisi sırf merak ve hurmalar ziyan olmasın. Yiyebileceğimi sanmıyorum. Yeme özülüyüm ya:(
Ola ki becerebilirsem cocuklar ve gelen gecen yer diye düşündüm.

Güler
29-10-2011, 16:03
Çok hoş yaaa. Ama bir ipe birbirine değmeyecek şekilde 3-4 tane de bağlayabilirdin.

acemifüsun
29-10-2011, 16:19
Benimkisi sırf merak ve hurmalar ziyan olmasın. Yiyebileceğimi sanmıyorum. Yeme özülüyüm ya:(
Ola ki becerebilirsem cocuklar ve gelen gecen yer diye düşündüm.
Ne güzel dizmiş arkadaşım:) Ellerine sağlık canım:) Yaş hurmayı pek yemem, fakat böyle kurutulmuşunu çok sevdim, çikolatadan daha güzel, sen de seversin Cemocuğum:)

KAPTANzst
29-10-2011, 16:41
Maşallah.
Bizimkiler sararmadı daha, yeşilleri fazla. Güneş yokki..

MeyveliTepe
29-10-2011, 17:12
Hurma çoksa birer birer bağlamakla başa çıkılmaz. Bir ipe 5-6 taneye kadar rahatlıkla bağlanabilir.

cemo
29-10-2011, 17:34
Topu topu 7 hurma olduğundan, bir heves tek tek dizdim bende. Sanırım haftaya hepsini topladığımda sık sık dizerim. Bu ilk hevesti:))

Sevgili MeyveliTepe

Hurmaların rengi sizce toplamaya uygunmudur. Henüz sertler. Ama renk epey turunculaştı. Haftaya toplayıp ipe dizmelimiyim sizce.

athena -asena
29-10-2011, 17:44
Arkadaşlar bende 2 gün önce 10 adet iplere astım, yarın vakit bulursam biraz daha asacam.

MeyveliTepe
29-10-2011, 17:44
Bu haliyle de olur ama bir hafta, on gün kadar beklerseniz daha iyi sanki. Bizimkiler de aynı durumda, yapraklar kırmızılaşıncaya kadar, biraz daha bekleyeceğiz.

cemo
29-10-2011, 17:48
Tamam o zaman, yapraklar kızarmaya başlayınca toplamaya başlarım bende. Teşekkür ederim.

aslan_k
01-11-2011, 15:40
Merhaba, Sn. Meyvelitepe, işlerin aşırı yoğunluğu nedeniyle neredeyse bir aydır uğrayamadım bahçeye. Nasıl oralarda hurmalar oldumu, toplanacak duruma geldiler mi acaba? Bayramda gelmeyi düşünüyorum bahçeye olgunluğa erişmiş olacak mı diye merak ediyorum.

sevgiler

MeyveliTepe
01-11-2011, 18:52
Sn.Aslan_k, daha bir 10 günü var gibi. Her şey gibi bu sene hurmalar da geç kaldı.

KAPTANzst
01-11-2011, 19:27
Havaların yağmurlu ve şimdide soğuk gitmesi hurmaları durulttu.
Sabırla bekleyeceğiz:=))

KAPTANzst
01-11-2011, 19:36
Hurmaların son halleri

Güler
02-11-2011, 09:38
Ben de bir on gün kadar bekleyeceğim, dalında kalması daha da şekerlenmesine yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

Benimkiler daha bu kadar bile sararmadı.

(İnanın valla şimdiden ağzım sulandı, hurması bulunan arkadaşlar mutlaka denemeli. Kurutulmuşlardan 15 adedinin sözünü verdim bile, selenn'in eşi bizde yediğinde bayıldı, onbeş tanesi ona rezerve edildi)

limon
02-11-2011, 18:59
Ben de katıldım aranıza. Bugün aldım, biraz önce ipe dizip astım 20 adet. Bayramdan sonraki haftaya da 20 kadar daha alıp hazırlayacağım. Ne kadar zamanda kuruyacak merakla bekleyeceğim.

KAPTANzst
03-11-2011, 07:27
Ben de katıldım aranıza. Bugün aldım, biraz önce ipe dizip astım 20 adet. Bayramdan sonraki haftaya da 20 kadar daha alıp hazırlayacağım. Ne kadar zamanda kuruyacak merakla bekleyeceğim.

Sayın limon selam.
20 kadarmı:p
Yemeye başlayınca keşkeler olacak bundan eminim:D
''Keşke biraz daha . biraz daha fazla yapsaydım. Aman tanrım bu ne lezzet.,,

Söylenişinizi şimdiden duyar gibiyim:D
Bundan da adım gibi eminim;)

athena -asena
08-11-2011, 10:47
Toplamda 35 adet hurma astım bayramdan sonra tekrar asacağım şuan bile görenler kopartıp yiyiyorlar.

limon
08-11-2011, 11:32
Sayın limon selam.
20 kadarmı:p
Yemeye başlayınca keşkeler olacak bundan eminim:D
''Keşke biraz daha . biraz daha fazla yapsaydım. Aman tanrım bu ne lezzet.,,

Söylenişinizi şimdiden duyar gibiyim:D
Bundan da adım gibi eminim;)

20 de değilmiş tam 15 adet. :) Bunlar biraz yeşildiler, haftaya daha güzel olurlar, biraz daha alırım diye düşündüm. Güler hanım sayesinde geçen yıl tadına baktık, çok beğendik. Bu sene bizim aileye eşe dosta tattırayım diye az da olsa deneyeyim dedim. Seneye sizler gibi özel yerler hazırlayıp yaparsam şaşmayın. :)

Şimdilik ilk denemeye göre durum güzel gidiyor. Hava kuru, en esintili yere, terasa astım hurmaları. Bir hafta oldu asalı, küçülmeye başladılar.

Güler
08-11-2011, 12:48
Hehh hee heeee.
Bunlar da benim derya kuzularım, şimdilik 155 tane ama daha hazırlanacak iki ağacın hurmaları var.

254631

Selehattin 67
08-11-2011, 14:04
Ablamda pişer bizede düşer

KAPTANzst
08-11-2011, 14:20
Harıkaaaaaa...

izzetbey
09-11-2011, 18:17
Bunlarda benim çalışmalarım.Evimizin terası neme biraz uzak,rüzgar akımı ise süper.Herkese iyi çalışmalar. :)

Güler
09-11-2011, 18:49
Cuma günü de 150 adet daha asacağız.
Bir ay sonra İstanbul grup toplantısı yapabilirsek getirmeye çalışırım yine.

izzebey, çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.

Üstad MeyveliTepe neler yapıyor acaba?

MeyveliTepe
09-11-2011, 20:34
Biz askıları hazırladık ama daha başlamadık soymaya. Ağaçta kaba tahmin 150 kilo kadar görünüyor. Bir yandan zeytin bir yandan hurma biraz hırpalayacak :)

MeyveliTepe
09-11-2011, 20:39
Sn.İzzetbey, özelden sormuşsunuz ama buradan yanıtlayayım. Yayınladığınız resimler bugünkü durum ise daha kurumaya çok var. En uygun kıvamı yakaladığınızda (meyve büyüklüğü 1/3'e iner, renk kahverengi, meyve eti ne çok kuru ne de çok yumuşak) kıvamını kaybetmeden çok uzun süre ve sağlıklı saklama metodu vakumlamak. Hala geçen seneden bir kaç paketim var, aynen duruyor.

KAPTANzst
10-11-2011, 07:13
Selam

Sayın Meyvelitepe ben acaip güldüm..
Geçen seneden kalanmı var ?
Olamaz mümkün değil..
Nasıl sabır var sizde:=))
250 adet geçen sene yaptım 1 ay dayanmadı:=)))))

MeyveliTepe
10-11-2011, 10:32
250 adet değil de 250 kilo yapınca biraz kalabiliyor :)

aslan_k
10-11-2011, 14:19
Merhaba Arkadaşlar,

Bu hafta bahçeme gidip hurmalarımı toplayacağım, 4 yaşında 100 ağaç hurmam mevcut. Ama ne yazık ki kurutacak yerim yok. :(
Bir aydır bahçeye gitmediğim için de durumdalar bilemiyorum. Haftasonu fotograflarını çeker buraya koyarım.
İlaç ve kimyevi gübre/madde kullanılmamış hurma isteyip bulamayan arkadaşlar ilgilenirler belki:confused:

Selehattin 67
10-11-2011, 14:23
merhaba arkadaşlar,

bu hafta bahçeme gidip hurmalarımı toplayacağım, 4 yaşında 100 ağaç hurmam mevcut. Ama ne yazık ki kurutacak yerim yok. :(
bir aydır bahçeye gitmediğim için de durumdalar bilemiyorum. Haftasonu fotograflarını çeker buraya koyarım.
Ilaç ve kimyevi gübre/madde kullanılmamış hurma isteyip bulamayan arkadaşlar ilgilenirler belki:confused:

ilgilenmez olurmu aslan bey fazla olmamak şartıyla bende denemek isterim :d

KAPTANzst
10-11-2011, 19:22
250 adet değil de 250 kilo yapınca biraz kalabiliyor :)

Allah kolaylık versın:p

aşkan
10-11-2011, 19:57
iyi akşamlar ben izmirde oturuyorum çok ilgimi çekti bende kurutmak istiyorum fakat marketlerde çok olgunlaşmış olarak var konudan anladıgım kadarı ile bunlar olmuyor mümkünse ücreti ne kadar ögrenebilirmiyim şimdiden teşekkürler

izzetbey
13-11-2011, 19:27
Sn.İzzetbey, özelden sormuşsunuz ama buradan yanıtlayayım. Yayınladığınız resimler bugünkü durum ise daha kurumaya çok var. En uygun kıvamı yakaladığınızda (meyve büyüklüğü 1/3'e iner, renk kahverengi, meyve eti ne çok kuru ne de çok yumuşak) kıvamını kaybetmeden çok uzun süre ve sağlıklı saklama metodu vakumlamak. Hala geçen seneden bir kaç paketim var, aynen duruyor.

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ışığında Sn.MeyveliTepe.Bunları yapalı 10 günü geçti.Size farklı sorular sormamın sebebi,geçen sene biraz hüsrana uğramamdı.Ama sayenizde tecrübeleniyoruz.Size de iyi çalışmalar.

izzetbey
13-11-2011, 19:29
Cuma günü de 150 adet daha asacağız.
Bir ay sonra İstanbul grup toplantısı yapabilirsek getirmeye çalışırım yine.

izzebey, çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.

Üstad MeyveliTepe neler yapıyor acaba?

Teşekkürler Sn.Güler.Size de iyi çalışmalar efendim.:)

Güler
14-11-2011, 07:58
370 tane asmışız. Daha bir ağacın hurmaları duruyor ama bende derman kalmadı.

Toplantımız var diye İstanbul'a döndüm, ön hazırlıkları yapmamız gerekiyor.
Motor takmışcasına hurma soy, ayva soy-rendele iflâhımız kesildi.
Ayvalar da yerlere düşmeye başlamışlardı, reçel yapmak gerekiyordu.
Ne çalıştık ama bir görmeliydiniz.

Benim ilk astığım hurmaların renkleri dönmeye başladı bile.

limon
14-11-2011, 13:25
Ben de çok başarılı oldum bu işte. Karamel (günkurusu) rengine döndüler, ufalıyorlar, sıkınca hafif süngerimsi gibiler.

Geçen hafta biraz daha alacaktım ama bayram tatili girince pazar kurulmadı. Bu haftaya ise olgunlaşmış olurlar sanıyorum. Olsun, ilk deneme tadımlık oldu, seneye doyumluk yaparım. :)

Lilium
14-11-2011, 15:34
Toplantımız var diye İstanbul'a döndüm, ön hazırlıkları yapmamız gerekiyor.
Motor takmışcasına hurma soy, ayva soy-rendele iflâhımız kesildi.

Hııımmmm anladım, bu bana bir tiyo. Şeytan diyor, manyasta kimse yok hurmalar seni bekliyor. :D:D Şeytan işte bu dürtüyor, askıda olanlarda var onlarada bir bak istersen diyor. :D:D

Tura
14-11-2011, 17:23
Hııımmmm anladım, bu bana bir tiyo. Şeytan diyor, manyasta kimse yok hurmalar seni bekliyor. :D:D Şeytan işte bu dürtüyor, askıda olanlarda var onlarada bir bak istersen diyor. :D:D

Yemin ederim ki size, bakmanızda yardımda bulunmak için taa Aksaray'dan Manyas'a atlar gelirim.

Selehattin 67
14-11-2011, 20:32
Sn lilium ve tura ben birşey duymadım görmedim [hatta 3 maymun gibi olsun ] bilmiyorum :dilli: :dilli: :o

Güler
14-11-2011, 20:38
Hah ha haaa, kapılar kilitli. Sensör yandığında da alarm başlar. :p

Hurmalar olduğunda yapamayanlara bir iki tane gönderirim. Lilium hariç.

Acarextt03
15-11-2011, 09:11
Ha ha haaa, SİNYAL KESİCİ JAMMER' la gidiyorum, alarım bize ne der ki.

255623

Kalbin, hepsi hurmalar senin dediğini çok iyi biliyorum, kızdıramazsınnnn. :D

Sonra sileceğim

Bu cümle çok + çok devrik... Saat 12 den sonra bir daha devrikleşmiş.. :p

Dudi
15-11-2011, 10:15
Hurmaları ilk kuruyandan kurumuş hurma istiyorum :D

Not: Hamileyim canım çekiyor :D

Güler
15-11-2011, 10:31
Sevgili Dudi, hep aklımdasın inan.

Elimde olmuş olsaydı hiç durmaz gönderirdem, sanırım sayın MeyveliTepe'de biraz varmış. Utanmasaydım senin için kendisine mesaj atıp " bir iki tane Dudi'ye gönderebilir misiniz, kendisi aşeriyor" diyecektim. Ama senin yazdığın iyi olmuş.

MeyveliTepe
15-11-2011, 10:34
Bu aralar kargo allerjim olmasaydı hemen gönderirdim. Sn.Dudi özelden adresinizi bildirirseniz bizden oraya yakın giden var mı bakayım.

Dudi
15-11-2011, 12:45
Ayy nasıl sevindim anlatamam sevgili meyvelitepe ve Güler ablacığım, hemen adresimi özelinize bildiriyorum. Bebişim ve ben size minnetarız :)

Nuri Murvet
15-11-2011, 13:07
Merhaba sayın Dudi

Bu sene Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) denemesi yaptım, özelime adres bilgilerinizi verirseniz size tadımlık gönderebilirim.

Dudi
15-11-2011, 13:14
Teşekkür ederim sevgili Nuri Murvet, sevgili meyvelitepe gönderecek. Sizin gibi arkadaşlarım olduğu için çok mutluyum ve şu anki duygularımı tarif edemem :)

athena -asena
16-11-2011, 18:49
Olmadı kiviler
biraz kurudular
kuruyanlar ekşi oldu
birde sinek çoktu hep
hurmaya sinek gelmiyor nedense.
kivinin yavaş yavaş değil hızlıca kuruması gerekiyor herhalde

Sayın Vonalı ; Sizden esinlenerek kivi kurutmayı deniyorum sıcak bir odada sobanın yanında bakalım becerebilecekmiyim.

vabis_fahrettin
16-11-2011, 20:11
bu seneki mahsülü topladık . ilk defa kurutma işlemini yapıyorum çok da güzel olacağa benziyor :) inşallah hayallerimi yıkmaz :)

http://b1111.hizliresim.com/r/j/kz43.jpg

http://b1111.hizliresim.com/r/j/kz6k.jpg

http://b1111.hizliresim.com/r/j/kz7h.jpg

http://b1111.hizliresim.com/r/j/kz87.jpg

MeyveliTepe
16-11-2011, 21:07
Elinize sağlık, güzel görünüyorlar. İlk iki resimdekilerin bulunduğu yer havadar bir yer değil mi?

Güler
17-11-2011, 06:21
Oh ohhh maşallah. Renkleri dönmeye başlamış bile.
Ben İstanbul'dayım, benimkiler Manyas'da. Ama aklım onlarda. Toplantı sonrası atarım kendimi Manyas'a inşallah.

akkelebek
17-11-2011, 08:03
Elinize sağlık müthiş görünüyorlar... Bizim bahçedekileri buruk buruk yedik, tatlı yaptık, misafire hediye ettik, olgunlaştı yine yedik... ama ne yazık ki kurutmak hiç aklıma gelmedi.. sizin fotoları görünce özendim... Allahtan "hoşgeldin"e gelen her komşu bir torba getiriyor.. şimdi gözüm yollarda...

buralarda ceviz ve zeytin dışında hiçbirşey toplamıyorlar ağaçtan.. incir, nar,Trabzon hurması,ayva hele de turunçgiller sebil.. uydurmasyon reçel denemelerim aldı başını gitti ama bu sene köy hayatına geçişle beraber kurutma işlemine de başlayacağım..

KAPTANzst
17-11-2011, 08:18
223 adet şimdilik yaptım
Havalar soğuk ve rutubetli. Bakalım sonuçları ne olacak.
Geçen sene kıblelere raslamıştık erken kurudular, Kararma olmadı.
Bu sefer karamsarım. Hayırlısı:(

sakagun
17-11-2011, 09:05
Bu da benim minik fidanımın korogakisi. Toplam 5 meyvesi var. Birini kurutuyorum.

vabis_fahrettin
17-11-2011, 09:29
beğendiğiniz için teşekkürler sayın meyveli tepe sakinleri sizinle buluştuğum için mutluyum

pria
17-11-2011, 13:43
Bu yıl ramazan ayında İstanbul'da ünlü bir süpermarkette bu kurutulnuş Trabzon hurmaları satılıyordu..
Ortalık bir yere büyük bir tezgaha yığınla dökmüşler bunları..Başına da bir çığırtkan koymuşlar..Adam durmadan ''Haydiii, cennet hurması bunlar..Medine'den geldi..'' diye bağırıp duyuyordu..

Medine kelimesini duyan dini bütün yurttaşlarımız hemen toplaşıyordu tezgahın başına..
Böyle yoğun zamanlarda birkaç kere gittim oraya..

Satıcıya ''Yaptığınız ayıp..bunlar bal gibi bizim Trabzon hurması..İnsanları Medine'den geldi diye yanıltmayın'' dedim..

Tezgahtaki Trabzon hurmaları kara kuru şeylerdi..Sayın Meyvelitepe'nin kurutulmuş T. hurmalarına hiç benzemiyordu..Sanırım üstlerindeki küfleri gizlemek için pudro şekerine batırmışlar..Kilosu da 25 liraydı..Çok para yani..

Ülkemizde olabiliyor bu tür şeyler; aktarayım dedim bu anımı..

Aslında bende çok seviyorum Trabzon hurmasını..ama bu gıda küflenmeleri konusunda çok hassas olduğum için çekiniyorum böylesi şeylerden.
Çok güvenilir yerlerden almak gerek bu tür şeyleri..

Küf deyip geçmeyin:
http://www.gidabilimi.com/makaleler/34-makaleler/2335-gidalardaki-kufler

Coskun4216
17-11-2011, 16:51
Merhaba Fahrettin Bey

Meyvelitepe ninde dikatinizi çektiği havasız ortamda kurutma işlemi, hurmalarınızın küflenerek emeklerinizin zayi olmasına sebep olabilir.

Fotoğraflardan havasız ortamda kurutma yapılıyor gibi. Pencerelerinizi açık bırakmanızda bir sıkıntı yok ise hepsini açmanızı tavsiye ederiz.
Kurumayı sağlayan hava akımı nede olsa.

Sağlıcakla kalınız, emeklerinizin zayi olmamasını temenni ederiz.

vabis_fahrettin
17-11-2011, 18:24
http://c1111.hizliresim.com/r/k/lhm2.jpg

vabis_fahrettin
17-11-2011, 19:30
sayın meyvelitepe hurmalar çatıda camlarım açık sıcaklık olayı tok sıcaklıktan nasıl faydalanıyorum çatı üstü şıngıl fakat havalar baya serin gidiyor ama bu işe çok merak verdim komşularımın ağaçları dolu ben onları toplayıp kurutamıyorum diye içimi yiyorum asena atena arkadaşımla hurma ağaçlarını geziyoruz ama akşamları onları soyarken hanım yeter artık diyor gördüğün hurmaların devamı var 1000 ila 1500 arası

vehibe
17-11-2011, 19:38
Size kolay gelsin, çok güzel görünüyorlar eminim çok da lezzetliler ama bizim burada bu hurmaları yabani diye kimse yemez.
Buda bizim hatay hurması..

Nuri Murvet
17-11-2011, 20:23
Merhaba sayın vabis_fahrettin, athena -asena

Akçakoca'yı 1977 yılında bir aile dostumuz sayesinde tanıdık.

1985 yılına kadar her yıl yukarı Ayazlı mahallesinde misafir olduk.

Sonrada bu cennet gibi güzel yerle akraba olduk, benim için ayrı ve özel bir yeri vardır.

Trabzon hurması ağaçları bölgede çok fazla vardır, fakat (Korogaki) yapımını hiç görmemiştim yanlış hatırlamıyorum herhalde, yoksa yanılıyormuyum?

Ellerinize sağlık çok güzel görüyorlar, yakın zamanda ziyarete gelirsem (Korogaki) için kapınızı çalabilirim. Akçakocaya, saygı ve selamlarımı gönderiyorum.

MeyveliTepe
17-11-2011, 20:38
Size kolay gelsin, çok güzel görünüyorlar eminim çok da lezzetliler ama bizim burada bu hurmaları yabani diye kimse yemez.

Hurmalarınız hep çekirdekli mi? Hepsi tozlaşmış gibi sanki.

MeyveliTepe
17-11-2011, 20:41
sayın meyvelitepe hurmalar çatıda camlarım açık sıcaklık olayı tok sıcaklıktan nasıl faydalanıyorum çatı üstü şıngıl fakat havalar baya serin gidiyor ama bu işe çok merak verdim komşularımın ağaçları dolu ben onları toplayıp kurutamıyorum diye içimi yiyorum asena atena arkadaşımla hurma ağaçlarını geziyoruz ama akşamları onları soyarken hanım yeter artık diyor gördüğün hurmaların devamı var 1000 ila 1500 arası

Kolay gelsin :) Bir kaç gün biraz uğraşınız belki ama eminim değer. Bu kadar çok olunca bir vakum makinası edinmenizi tavsiye ederim. Hurmalar tam kıvama geldiklerinde bir bıçak yardımıyla sap kısımlarını kesip, yaklaşık birer kilo olacak şekilde vakumlarsanız istediğiniz kadar saklayabilirsiniz. Aksi halde kurumaya devam ederler ve çok kuruyunca iyi olmaz.

Güler
17-11-2011, 22:23

Hıhh, işte biz bu hurmalara erkek hurma tabirini kullanırdık. Bunların hepsi çekirdekli olur. Ham ve sertken bile rahatlıkla yersiniz, içi kahverengi nokta noktadır. Çok da tatlı olur. Nasıl ki diğer hurmaları hamken yiyemezsiniz, boğazınıza takılır kalır, yutamazsınız. Bu da tam tersi yerken içinizi kıyar o kadar tatlıdır.
Bana enteresan gelen, Emirgân'daki bahçemizdeki kocaman ağacın hurmalarının bir kısmı erkek olurdu bir kısmı da dişi tabirini kullandığımız bu bildiğimiz hurmalardan.
Ağacın tepesine tırmanır, aşağıdaki çocuklara bu dişi bu erkek diye tek tek atardım. O kadar alışmıştım ki rahatlıkla ayırt edebilirdim. Ama şimdi Manyas'daki hurmalara bakıyorum da hemen hemen hiç erkek dediğimize rastlamıyorum. İlk senelerde galiba bir iki tane erkek hurma oluyordu ama şimdilerde yok gibi.
Niçin, nasıl oldu da yok oldular bilemiyorum.
Oyun oynamak isterseniz, erkek hurmaların çekirdeklerini boylama olarak bıçakla kesin de beyaz beyaz içinden çıkan çatal bıçak figürlerini görün. :p

vabis_fahrettin
17-11-2011, 22:41
http://b1111.hizliresim.com/r/k/lpr3.jpg

vabis_fahrettin
17-11-2011, 22:43
http://b1111.hizliresim.com/r/k/lpru.jpg

vabis_fahrettin
17-11-2011, 22:44
http://b1111.hizliresim.com/r/k/lpsg.jpg

aclimm
17-11-2011, 23:39
Bizim 1 tane Trabzon Hurması ağacımız var ve her sene kasım ayı başında toplarız.Bu seneye kadar bu meyveyi sürekli konu komşuya dağıtıyorduk.Konu komşuda sırf bize ayıp olmasın diye geri çevirmiyordu verdiğimiz hurmaları.
Sizlerin özellikle sayın Meyvelitepenin aktardığı bu kurutma yöntemini yapmaya karar verdim.1 hafta önce deneme amaçlı 50 tane kadar kurutmak için balkonun çamaşır iplerine astım.Henüz olmadılar ama olmaya başladılar ve benece çokta güzel olacaklar.Kalan tüm meyveleri kurutmaya karar verdim. Özetle bu sene kimseye ricada bulunmayacağız gibi:)
1 hafta önce astığım hurmaların resimlerini ekliyorum.Sizce doğru yolda mıyım?

255946

255947

255948

Güler
18-11-2011, 06:05
Sevgili aclimm, konu hakkında üstadlar konuşursa daha iyi olur ama ben de fikrimi yazmak istedim.
Görünüm güzel, ama sizin yerinizde olsaydım ipe birer birer değil de beşer beşerli sıralardım. Bir de ikinci fotoğrafta hurmalardan sağdan ikinci sırada olanın hasarı vardı da kestiniz mi? Ben hasarlıları hiç kullanmıyorum. İplerin de hurmalara hasar vermemesine dikkat ediyorum, birbirlerine değmiyorlar.

Bir tadına bakmış olsaydınız eminim ki bütün ağacın meyvelerini neden kurutmadım diye pişmanlık duyacaksınız.
Sitede bir arkadaşımız yazmıştı " oğlum bunlara baba çikolatası diyor" diye.
Hakikaten çok güzel isim bulmuş, benim torunmlarım da dede çikolatası diyorlar.:D

cemo
18-11-2011, 09:59
Ağaçtaki tüm hurmaları toplayıp, balkonda çamaşır ipine astım.
255954
255955
255956
Bayram öncesi denemek için yaptığım 7 hurmadan bu kaldı sadece. Tam kurumamasına rağmen, tadına bakanlar çok beğendi.
255957
Sayın MeyveliTepe ve Güler hanıma, bizi bu tat ile buluşturdukları için teşekkürler.

Güler
18-11-2011, 10:09
Ooo bak ne güzel yoluna girmişler bile, ama bu durumda bile ipte pek kalmamış gibi. :D

Sevgili cemo, benim bir katkım yok, ben sadece yapanlardanım. Şükran borcumuz sayın MeyveliTepe'ye.

cemo
18-11-2011, 10:23
Sevgili cemo, benim bir katkım yok, ben sadece yapanlardanım. Şükran borcumuz sayın MeyveliTepe'ye.

Senin teşviğini unutmamak lazım. Tadını öyle güzel anlattın ki, hurma ağacı olmayan bile pazara koştu hurma almaya:D

MeyveliTepe
18-11-2011, 10:31
Yapanların eline sağlık, afiyet olsun.

Şimdiye kadar genellikle ziyan edilen bu meyvenin artık güzel bir tad olarak değerlendirildiğini görmek bizim en büyük keyfimiz oldu.

athena -asena
18-11-2011, 16:25
Merhaba sayın vabis_fahrettin, athena -asena

Akçakoca'yı 1977 yılında bir aile dostumuz sayesinde tanıdık.

1985 yılına kadar her yıl yukarı Ayazlı mahallesinde misafir olduk.

Sonrada bu cennet gibi güzel yerle akraba olduk, benim için ayrı ve özel bir yeri vardır.

Trabzon hurması ağaçları bölgede çok fazla vardır, fakat (Korogaki) yapımını hiç görmemiştim yanlış hatırlamıyorum herhalde, yoksa yanılıyormuyum?

Ellerinize sağlık çok güzel görüyorlar, yakın zamanda ziyarete gelirsem (Korogaki) için kapınızı çalabilirim. Akçakocaya, saygı ve selamlarımı gönderiyorum.

Sayın Nuri Murvet; Merhaba ,

Evet dediğiniz gibi Akçakocada'ki her evin bahçesinde 1-2 ağaç görmek mümkündür. Burda Korogaki yapını evin içinde kalorifer üstünde ya da soba yanında yapıyorlardı ama Ben burda sizlerden öğrendiklerimi çevremde paylaşmaya başlayınca dışarıya asma lar başladı. Bende ilk defa bu sene deniyorum inşallah başarılı oluruz.

Nuri bey her zaman bekleriz. Akçakocaya geleceğiniz zaman da haber verirseniz nasıl ulaşabileceğinizi de söylerim . Saygılar......

athena -asena
18-11-2011, 16:37
Kurutmaya aldığım Kivilerin son hali;

alcen
18-11-2011, 17:36
Sevgili Güler hanımcığım .Ben hurma ağaçlarını bahçelerde gördüğüm zaman sinr oluyordum ,Bunun nesini severlerki kattiyen bahçeme sokmam derdim .cemonun kuruyan hurmasından yedim hakikaten çok nefis .470 tane yaptım yedişer sekizer iplere bağladım birbirlerine değmiyecek şekilde , Gece saat iki eşimin eline verdim astırdım eline her tepsiyi verdiğimde ters ters yüzüme baktı artık yeter der gibi .Bir gecede hepsini hallettik. Şimdi hurma fidanı araştırıyorum ,bir iki tane dikmek istiyorum size teşekkür etmek istedim çok teşekkürler. Ha unutmadan Cemo hurmaların resimlerini koymuş çok güzel birde hurmalardan geriye kalan ağacın resmini koymasını istermisiniz rica etsem hurma nasıl toplanır .Ağaçları olanlara örnek olması açısından sağlıkla kalın inşallah .

vehibe
18-11-2011, 18:03
Hurmalarınız hep çekirdekli mi? Hepsi tozlaşmış gibi sanki.

Evet hepsi çekirdek li çünkü ağaçları aşılı...

MeyveliTepe
18-11-2011, 18:54
Bu çeşiti sertken tüketebilirsiniz sanırım. Tadı buruk değildir. Kurutmaya pek uygun değiller.

aclimm
18-11-2011, 19:04
Sevgili Güler tavsiyelerinizi dikkate alacağım yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bahsettiğiniz o sağdaki hurmayı kesmedik , ama hasarlıymış gibi duruyor sanırım fotoğraftan kaynaklı.Tadına inşallah en yakın zamanda bakıcam:)

nazlı06
18-11-2011, 19:42
Hah ha haaa, kapılar kilitli. Sensör yandığında da alarm başlar. :p

Hurmalar olduğunda yapamayanlara bir iki tane gönderirim. Lilium hariç.

Güler Abla, tadına bakmak için bir iki tane yeter mi sence?

Güler
19-11-2011, 04:54
Güler Abla, tadına bakmak için bir iki tane yeter mi sence?

Mümkün mü?

vabis_fahrettin
19-11-2011, 08:37
Sayın dostlar, burada sizinle buluşmak ve konuşmak bile güzel.
Yaptığımız işler ilk de olsa bizi sevindiriyor, çünkü ben bilgisayara bile yeni oturuyorum, ama güzel bir şey.
Hurmalar dönmeye başladı. Güzel şeyleri paylaşmak her zaman hoşuma gider. Bir ilki başarmak daha güzel.
Sizlere selamlar, ben soymaya devam ediyorum.

gülenmelek
19-11-2011, 09:50
Bu sayfayı sürekli takip ediyor ve yaptıklarınıza imreniyorum gerçekten. Ellerinize sağlık. Ben de yapmayı düşünüyorum ama nasıl ?
1-Giriş katta oturuyorum, yani tüm toz burada. Hurmaları tozdan korumamın imkanı yok. Acaba nasıl olacak ?
2-Asabileceğim tek yer ise pencere demirleri, oralara da yağmur geliyor. Balkon var ama o da gömme, yani hava akımı yok diyebilirim.
3-Bir de taze bulamayacağım için marketten almam lazım.

Eh bu kadar soru ile ben bu kurutma işini yapabilirmiyim acaba ? ;)

A.Kemal bilir
19-11-2011, 10:34
vabi fahrettin kardeşim ilk sefer ama hurmalar harika görünüyor inşallah bizede nasip olur
bizimkilerin kurumasıda bayagı sürer galiba

A.Kemal bilir
19-11-2011, 10:56
gülenmelek senin yapmak istedin tarifde olmaz beton binada hava akımı olmadığı için dışarıda yaparsan olur

Güler
19-11-2011, 14:22
Bu sayfayı sürekli takip ediyor ve yaptıklarınıza imreniyorum gerçekten. Ellerinize sağlık. Ben de yapmayı düşünüyorum ama nasıl ?
1-Giriş katta oturuyorum, yani tüm toz burada. Hurmaları tozdan korumamın imkanı yok. Acaba nasıl olacak ?
2-Asabileceğim tek yer ise pencere demirleri, oralara da yağmur geliyor. Balkon var ama o da gömme, yani hava akımı yok diyebilirim.
3-Bir de taze bulamayacağım için marketten almam lazım.

Eh bu kadar soru ile ben bu kurutma işini yapabilirmiyim acaba ? ;)

Boşver o zaman, ben yaptıklarımdan sana sadece 5 adet gönderirim. O kadar çok sahibi var ki. :D

Güler
19-11-2011, 14:24
gülenmelek senin yapmak istedin tarifde olmaz beton binada hava akımı olmadığı için dışarıda yaparsan olur

Aaaa kim demiş onu?
Siz daha evvelki sayfalara bakmadınız galiba. Arkadaşımız lilium yaptıklarını evin çamaşır asacağına asıp klima karşısında kurutmuştu. :D :D

gülenmelek
19-11-2011, 15:11
Boşver o zaman, ben yaptıklarımdan sana sadece 5 adet gönderirim. O kadar çok sahibi var ki. :D

Bu cevaptan sonra yapamayacağım kesinleşti galiba :(
Çok teşekkür ederim Sevgili Güler, hele bir olsun sizinkiler, 5 adet değil, 4 adet rica edebilirim. 2 oğlum, eşim ve benim için 1'er tane ;) (İstemezdim aslında, ayıp olur diye ama başka nereden bulurum bilmiyorum, hiç satılanını da görmedim ki ;) )

Güler
19-11-2011, 16:05
Hiç sorun değil sevgili gülenmelek, ben size 5 tane yollarım.
Arkadaşımız Lilium'a da rüşvet vereceğim 20 tane kadar, belki onun adedini biraz daha düşürebilirsem size göndereceğim sayıyı arttırabilirim. :D

loveflower
19-11-2011, 16:46
Off oofff! Çok güzel görünüyor hepsi, elinize sağlık arkadaşlar.
Bulamadım bahçe hurması ve yapamadım:( Güler hanım öyle güzel anlatıyor ki tadını yapmak için can atıyor insan. Güler hanım sizin hurmalar bu gidişle daha olmadan tükenecek:) Bayılıyorum bu paylaşımcı yüreğinize. Artvinli bir arkadaşım var geçenlerde dertleniyordum onun yanında hurma bulamadım kurutamadım diye.
Meğer annesi her yıl yapıyormuş, bu yıl yaptıysa artık ben de tadını arkadaşımın annesinin hurmalarından bakacağım:)

MeyveliTepe
19-11-2011, 16:50
Merhaba Arkadaşlar,

Bu hafta bahçeme gidip hurmalarımı toplayacağım, 4 yaşında 100 ağaç hurmam mevcut. Ama ne yazık ki kurutacak yerim yok. :(
Bir aydır bahçeye gitmediğim için de durumdalar bilemiyorum. Haftasonu fotograflarını çeker buraya koyarım.
İlaç ve kimyevi gübre/madde kullanılmamış hurma isteyip bulamayan arkadaşlar ilgilenirler belki:confused:

Hurma bulamayanlar, aslan_k ile irtibatta fayda var.

Güler
19-11-2011, 17:04
Sayın MeyveliTepe, kurutulmuş hurmalardan kalacağını pek tahmin etmemekle beraber, hiç olmazsa 20-25 tanesini selenn için saklamak istiyorum.
Siz vakumluyorum demiştiniz. Mümkünse nasıl yapıyorsunuz saklama işini, biraz bahseder misiniz?

loveflower
19-11-2011, 17:07
Çok teşekkür ederim sayın MeyveliTepe,
Bahsi geçen mesajı atlamışım, sayenizde haberim oldu. Hemen irtibata geçtim aslan_k ile.

justice
19-11-2011, 17:52
bende köydeki bahçeden sırf merakımdan bir tane kivi kopardım (aslında şu an kivi toplama zamanı değil diye tahmin ediyorum,çünkü her sene erken topluyoruz ve hem yumuşamasını bekliyoruz tepsilerde hemde sanki tadı tam olmamış gibi geliyor bana.Şahsi kanaatim meyvenin ağacında tam olmadan toplanmaması **** olgunlaşabileceği son noktaya kadar dalında bırakılması).Herneyse kiviyi soydum ve sıcak sudan geçirdim ufak bir kaba alarak pencere yanında güneş alan bir yerde bekletiyorum.Bu hafta Ankarada toplantım vardı bir haftalığına ve bugün döndüğümde kivimin üzeri bayazlaşmaya başlamıştı bile.sanki puralı gibiydi.sanırım çabucak kıvama gelecek.zaten havalar kapalı diye bende içeri kalorifer peteğinin üzerine aldım birşey olurmu acaba..

MeyveliTepe
20-11-2011, 16:49
Sayın MeyveliTepe, kurutulmuş hurmalardan kalacağını pek tahmin etmemekle beraber, hiç olmazsa 20-25 tanesini selenn için saklamak istiyorum.
Siz vakumluyorum demiştiniz. Mümkünse nasıl yapıyorsunuz saklama işini, biraz bahseder misiniz?

Güler hanım, 4-5 sene önce bu makinadan (http://www.martiweb.com/firma.php?firmaId=58&sektorId=44) almıştım. Özel kanalcıklı poşetlerde sulu olmayan her şeyi vakumlayabiliyor. Paketin içinde hiç hava kalmadığı için paketlediğiniz şey aylarca, yıllarca saklanabiliyor. Bu bakımdan verdiğimiz parayı defalarca kere geri ödeyen bir şey oldu. Asma yaprağından tutun da, sucuk, zeytin, hurma vb. pek çok şeye uygun. Paketleme yaparken içine koyduğunuz şeylere bir şekil verilirse vakumlu paketleri yer bakımından muhafaza kolaylığı da sağlanabiliyor. Söz gelimi bizim zeytin ve hurma paketleri birer kitap ebadında. Kilerdeki raflara kitap dizer gibi dizebiliyoruz :)

Güler
21-11-2011, 05:01
Çok teşekkür ederim sayın MeyveliTepe.
Bende de uzunca ama uyduruk bir vakum aleti vardı, pek de işe yaramıyordu aslında. Verdiğiniz linkte sizin kullandığınızı ve diğer modellerini de gördüm. Bugün Perpa'da bir toplantımız var, toplantı sonrası ilgili firmayı bulmaya çalışacağım, sağ olun.

naturefan
21-11-2011, 10:15
256403

Merhaba,
Bu ağacının yabanisinden bahçemde çok sayıda vardı. Meyveleride yenmiyordu, kalem aşısı yaptım; istisnasız hepsi tuttu. İki senedir artarak, cömertce meyve veriyorlar. Nasıl değerlendireceğimi bilmediğim için komşulara dağıtıyordum. Pekmez tarifi biraz karışık geldi. Kurutma işlemi için biraz geç kalmış olabilir- hafif yumuşadılar- belki. Bir kaç tane sertlerinden deneyebilirim. Yalnız kışları şehirlerin havası dumansız olmuyor. Hava kirliliğine dikkat edilmeli sanırım.

aslan_k
21-11-2011, 11:14
Hurma bulamayanlar, aslan_k ile irtibatta fayda var.

Merhaba,

Evet yağışlardan dolayı 1 hafta gecikmeli de olsa sonunda dün bahçeye gidebildim ve arabamın her deliğine kadar doldurarak hurmaları istanbula getirdim.

Ekte dün çektiğim fotograflardan bir kaçı bunlar cep telefonundan olanlar, fotograf mekinesindekileri aktarma fırsatım olmadı.

Lilium
21-11-2011, 11:48
Oh ohh maşallah maşallah sayın aslan_k, bereketi bol olsun.

Yardıma taşımaya ihtiyacınız varsa seve seve gelirim, bir sana bir bana, bir sana bir bana :D

Ne uyanığım dimi, :D

gülenmelek
21-11-2011, 14:07
Maşallah, gerçekten bereketli olmuş ve bundan sonra da olur inşallah ;) Üstteki 1 tane de tam yemelik kıvamda :p

alcen
21-11-2011, 14:27
Gecenin 2 sine kadar soyduğum 470 hurma huzurlarınızda:D

MeyveliTepe
21-11-2011, 14:54
Elinize sağlık ve afiyet olsun. Asmak için epey uğraşmışa benzersiniz. Bir de, resimden görüldüğü kadarıyla etraftaki bir çok kişinin de hurma kurutmasına sebep olacaksınız :)

Hafta sonu poyraz biraz hafifler gibi oldu. Biz de şimdilik 650 tane kadar soyup, kaynar suya daldırıp, astık.

alcen
21-11-2011, 15:30
Teşekkürler sayın MeyveliTepe:)

Sayenizde, bu güne kadar ağzıma almadığım hurmayı, oturup saatlerce soydum. Kaynar suda bekletip (içimden 15 e kadar saydım :D) saatlerce ipe takıp astım nihayet. Eşimin de emeğine sağlık tabii. Emeksiz, kurutulmuş hurma yemek olmaz :p
İnşallah havalar izin verir de bunca emek ziyan olmadan, çikolota tadında hurmalar yeriz:)))

Samsunlu55
21-11-2011, 15:43
Sn. MeyveliTepe, bende bir miktar kurutmak istiyorum. Birkaç gün önce sonunu toplayıp eve getirmiştim. Bugün aklıma kurutmak geldi. Dışarıya astığımızda 3 aylık zaman içerisinde toz, egzoz dumanı, doğalgaz gibi durumlardan etkilenecek, bu duruma karşı ne yapabiliriz?

MeyveliTepe
21-11-2011, 16:24
Kurutma işlemi neticede meyvelerin su kaybetmesine dayanıyor. Yani dış ortamdan hava emmiyor. Buna karşın ortamda çok fazla toz, gaz gibi kirlilikler varsa ister istemez kurumakta olan meyvelerde de kirlilik yaratır. Mümkünse bu gibi olumsuz etkilerin bulunmadığı bir ortamda kurutmalısınız.

aslan_k
21-11-2011, 18:45
Maşallah, gerçekten bereketli olmuş ve bundan sonra da olur inşallah ;) Üstteki 1 tane de tam yemelik kıvamda :p

Bütün gün bahçede sadece küçük bir sandviç ile nasıl durdum sanıyorsunuz arada tek tük olgunlaşmış olanlar çıkıyordu hem topladım hem yedim :p

Sn lillium dün beni en çok yoran taşıma işi oldu, bahçede arabaya, İstanbulda balkona. Şu anda balkona sadece bir adım atabiliyoruz.

Bunlar da bahçeden bir kaç kare

alcen
21-11-2011, 19:00
beni en çok yoran taşıma işi oldu

İşiniz şimdi başlıyor:))) Biz karı koca, gecenin 2 sine kadar hurma soyduk, şoklayıp astık:)

Kolaylıklar dilerim.

aslan_k
21-11-2011, 19:11
İşiniz şimdi başlıyor:))) Biz karı koca, gecenin 2 sine kadar hurma soyduk, şoklayıp astık:)

Kolaylıklar dilerim.

Biz de geçen sene yaptık ama hepsi küflenince yerimizin buna uygun olmadığını anladım.

Bu sene kurutmayacağım

İstanbul'da olup da satın alacak ilaçsız kimyasal gübresiz hurma bulamayanlara duyurulur

MeyveliTepe
21-11-2011, 20:26
Güler hanım, Sn.Cemo, sn.izzetbey, sn.vabis_fahrettin, sn.KAPTANzst, sn.aclimm,sn.aslan_k, sn.alcen, bu başlıkta yayınladığınız fotoğraflardan birer örneği hazırladığım bir yazıda kullanmak üzere izninizi rica ediyorum.

alcen
21-11-2011, 21:40
Sn.Meyveli tepe rica ederim seve seve.

Güler
21-11-2011, 22:24
Ne demek, tabii sayın MeyveliTepe, memnuniyetle.

cemo
22-11-2011, 06:44
Sn MeyveliTepe, fotoğrafları istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Mutluluk duyarım.

aslan_k
22-11-2011, 15:16
Tabii ki Sn. Meyvelitepe, mutlu olurum.Sizin öğretici yazılarınıza bir katkı sağlamak ne güzel olur.

Sevgiler

izzetbey
23-11-2011, 01:19
Tabi ki sayın MeyveliTepe,hatta böyle bir çalışma yapmanız çok sevindirici.

İyi çalışmalar.

vabis_fahrettin
24-11-2011, 16:39
sayın meyvelitepe resimleri ****** kullanabilirdiniz kusura bakma hanidir yoktum işlerim dolayısıyla uğraşlarım sonuç vermeye başladı bir kısmını çektikten sonra sobanın yanına aldım çok fark etti .

cemo
26-11-2011, 07:58
Dün akşam komşudan aldığım hurmaları hazırladım, mutfak demirlerine astım. Gözümün önünde dursunlar:))

Karamuk
26-11-2011, 09:03
İstanbul'da olup da satın alacak ilaçsız kimyasal gübresiz hurma bulamayanlara duyurulur[/QUOTE]

Sayın aslan_k,
Geçen hafta hurmaları İstanbul'a getirdiğinizde çok sevinmiştim. Fakat hurmaları İstanbul'da kurutmamın pek sağlıklı olacağını düşünmediğim için sizinle iletişime geçmekten vazgeçmiştim. Zira hemen otobanın kenarında oturmaktayım. Bugün Kırklareli'ne gidiyorum. Hala elinizde kaldıysa ve hala olmamış kurutma yapılabilecek durumdaysalar sizden temin edebilir miyim?
Saygılar...

vabis_fahrettin
26-11-2011, 17:42
Sayın Meyvelitepe hurmaların ne kadar kuruyacak, içinde hafif bir yumuşaklık olacak mı yoksa tam olarak kurusun mu bir hafta içinde satışa hazır, bazı iş yerlerine numune vericem.
saygılar.

MeyveliTepe
26-11-2011, 18:46
Sn.vabis_fahrettin, çok fazla kuruyup sertleşmesi iyi değil ama içi sulu kalmamalı. Bir tanesini enine dilimleyip resmini koyarsanız daha iyi yorumlayabiliriz.

aslan_k
26-11-2011, 20:49
İstanbul'da olup da satın alacak ilaçsız kimyasal gübresiz hurma bulamayanlara duyurulur

Sayın aslan_k,
Geçen hafta hurmaları İstanbul'a getirdiğinizde çok sevinmiştim. Fakat hurmaları İstanbul'da kurutmamın pek sağlıklı olacağını düşünmediğim için sizinle iletişime geçmekten vazgeçmiştim. Zira hemen otobanın kenarında oturmaktayım. Bugün Kırklareli'ne gidiyorum. Hala elinizde kaldıysa ve hala olmamış kurutma yapılabilecek durumdaysalar sizden temin edebilir miyim?
Saygılar...[/QUOTE]

Sayın Karamuk,
İstanbula getirdiğim hurmalar balkonumuzda duruyor ve hala elma gibi sertler, isterseniz bana özelden mesaj atın.Hacmi ve ağırlığı nedeniyle kargo ile göndermesi problemli oluyor elden alabilirseniz çok iyi olur. . Ben Göztepe köprüsü Libadiye cd. Soyak Göztepe Sitesindeyim.

MeyveliTepe
27-11-2011, 00:19
Altın Top, Onu Seven Pek Çok... (http://blog.meyvelitepe.org/2011/11/27/altin_top_onu_seven_pek_co/)

gülenmelek
27-11-2011, 00:34
Denemeden bilemem ki olup olmayacağını, heves bu ya, bunlar bir olsun gerisi gelir ;) Tüm eksilere rağmen umudum var yine de ;)

vabis_fahrettin
27-11-2011, 16:57
http://c1111.hizliresim.com/r/v/sghh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vabis_fahrettin
27-11-2011, 16:58
http://c1111.hizliresim.com/r/v/sgjy.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vabis_fahrettin
27-11-2011, 17:00
http://a1111.hizliresim.com/r/v/sgl8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vabis_fahrettin
27-11-2011, 17:11
sayın MeyveliTepe
resimleri koydum bakabilirsiniz.

MeyveliTepe
27-11-2011, 17:35
İçleri henüz sıvı gibi. Biraz daha kururlarsa daha iyi.

athena -asena
27-11-2011, 18:33
Bunlarda benim korogakiler

athena -asena
27-11-2011, 18:44
Bu hurmalarıda bu ayın 20 sinde sobanın yanında kurutmaya başladım .

athena -asena
27-11-2011, 19:07
Kurutmaya aldığım kivilerin son hali ;

athena -asena
27-11-2011, 19:10
Daha tam kurumadan ben hepsini bitircem galiba

vabis_fahrettin
27-11-2011, 19:37
gülen melek güzel olmuş devam ve bekle sabret

vabis_fahrettin
27-11-2011, 19:41
Alcen beni yetişememiş,sin 530 tane 23.bitti

alcen
27-11-2011, 22:30
Sn.Vabis fahrettin. bak beni kızdırma, 61 tanedaha yaparım sana bir adım fark atarım haberin olsun.Bu arada akçakocalıymışsınız çok memnun oldum, bizim akçakocada evimiz var yazın arasıra yanlız havalandırmaya gelebiliyoruz hoşça kalın.

alcen
28-11-2011, 00:26
Sn meyveli tepe, resim için söylediğiniz güzel sözlerinize teşekkür ederim selamlar.

Güler
28-11-2011, 08:22
Alcen beni yetişememiş,sin 530 tane 23.bitti

:D:D

Allahtan benimkiler Manyas'da ama aklım da onlarda, inşallah Lilium bahçeye gitmemiştir. Hoş biz de orada olsaydık " hımmm bu olmuş mu, olmamış mı" diye tadına baka baka sayıyı yarıya indirmiş olurduk.

Seminerimiz bitti, şimdi gider hem muşmulaları toplar hem de hurmaları buraya getiririz.

Sayın MeyveliTepe'nin bahsettiği vakum makinesine bakmak için Perpa'ya gittim. Yeri de buldum. Fiyatı 900+ KDV TL. bir de alınacak özel vakum torbaları var. Çok da işlevsel.
Bir an düşününce eşim " Güler istiyorsan al, ama ne vakumlayacaksın, hurmaları mı? vakumlamak için hurma kalacak mı? ama başka şeyler için istiyorsan al dedi.
Haklıydı da esasında. Ben sırf hurmalar için düşünmüştüm ama hakikaten kalacak mı acaba?

MeyveliTepe
28-11-2011, 11:54
Elinizin altında öyle bir cihaz olduğunda fazlasıyla kullanım yeri bulunuyor :)

Daha ucuz uzak doğu menşeili makinalar da çıkmış ama ben bilmiyorum.

Güler
28-11-2011, 15:25
Yok, ucuz ve kalitesiz mal alacak kadar zengin değilim. ;)

Aldığımda mutlaka kullanacak malzemeler bulurum, haklısınız. :)

A.Kemal bilir
02-12-2011, 13:40
sayenizde memlekette hurma kalmadı

A.Kemal bilir
02-12-2011, 13:42
olmadan tükettinmi arkadaşım kışın ne yiyecegiz

bettyycim
02-12-2011, 14:01
Ben de bu sene denedim kurumaya astım, 10 gündür renkleri dönmeye başladı ;) annein usulünüde söyleyeyim size 3-4 gün dışarıda bekletikten sonra temiz bezlerin üzerinde kaloriferin üzerinde kuruttu sonuç aynı :D bende sapı olmadığı için bağlayamadıklarımı çamaşır telin balkona çıkarttım temiz bir bez sersşm üstüne oraya dizdim ve bugün bir tanesinide afiyetle yedim, benim şansım mı bilemedim ama asmadan da olabiliyor sanırım ;)

vabis_fahrettin
02-12-2011, 17:06
benim mahsuller tamam,satışa ve yemeye hazır bercesteye götüre,cem eğer anlaşabilirsem hurmalar orada. SAYGILAR

Güler
03-12-2011, 06:48
Hurmalar nasıl oldular diye merak edip koştura koştura Manyas'a döndüm. Benimkilerin boyutları küçülmesine küçülmüş ama daha olmasına epeyce zaman var, tam bir büzüşme yok daha.

Olsun, yavaş yavaş olsun sizinkiler biter ben de o zaman başlarım yemeğe. :p

Dansel
03-12-2011, 11:27
Sayın Karamuk,
İstanbula getirdiğim hurmalar balkonumuzda duruyor ve hala elma gibi sertler, isterseniz bana özelden mesaj atın.Hacmi ve ağırlığı nedeniyle kargo ile göndermesi problemli oluyor elden alabilirseniz çok iyi olur. . Ben Göztepe köprüsü Libadiye cd. Soyak Göztepe Sitesindeyim

Sayın aslan k,Trabzon hurması denilen içi kahverengi,çikolata dediklerimizden mi?Yoksa sertken ağzı buran,yumuşayınca tatlanan mı? Kurutması yapılan hangisi?

MeyveliTepe
03-12-2011, 13:01
Sn.Dansel, kurutması yapılan, sertken ağzı buran, dışı tam turuncu, lekesiz ve içinde çekirdek olmayandır. İyice sert durumdayken soyularak kurutılmalıdır.

Bu arada, şu anda Japonyada bulunan bir okuyucumuzun bildirdiğine göre Japonyada 3 adet korogaki'nin fiyatı 12,5 liraymış. Bir kiloda 20 adet korogaki olduğunu düşünürseniz kilosu 83 liraya geliyor.

KAPTANzst
03-12-2011, 15:32
Bu arada, şu anda Japonyada bulunan bir okuyucumuzun bildirdiğine göre Japonyada 3 adet korogaki'nin fiyatı 12,5 liraymış. Bir kiloda 20 adet korogaki olduğunu düşünürseniz kilosu 83 liraya geliyor.

Evet haklısınız sayın Meyvelitepe. Ama japonlar elmayı tane işi alıyor bizim gibi sepetle değil:D
Derseniz siz kaça satarsınız:dilli:
Ben 20 yede satmam:D
Ama piyasada 7 lirayada var !

aslan_k
04-12-2011, 19:28
Sn Dansel,
Bendeki hurmalar karışık, çoğunluğu çikolatalı denen cinsinden, çekirdekli ve sertken bile yenebilen cinsinden. İnanın toplarken kesip kesip yedim elma gibi.

Bu sene İstanbul'a getirmek çok zahmetli oldu, seneye artık getirmeyeceğim ancak bir kaç kasa meyvelik ayırırım herhalde, hurmaları komple satmayı düşünüyorum. Düşünen arkadaşlar varsa şimdiden pazarlık yapalım ::p

vabis_fahrettin
04-12-2011, 21:11
http://c1112.hizliresim.com/s/4/x6qt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vabis_fahrettin
04-12-2011, 21:12
http://b1112.hizliresim.com/s/4/x6s8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vabis_fahrettin
04-12-2011, 21:12
sayın asena atena
Nasıl olmuşlar.

vabis_fahrettin
04-12-2011, 21:14
Sayın Meyveli tepe
Bunları satmak için paketledim.
Nasıl olmuşlar.
Saygılar.

bettyycim
04-12-2011, 21:33
Sayın vabis fahrettin sizinkiler tam kurumamış sanırım, bakın satışa hazır bir paket ;)

vabis_fahrettin
04-12-2011, 21:57
Sayın Bettyycim
Bunlar bizimkilere benzemiyor.
Bunlar nedir?

bettyycim
04-12-2011, 22:04
Bunlar Korogaki benim daha önce yediklerimde bunların aynısıy dı, Denizliden bir bey yapıyordu adını şu an hatırlamıyorum ama yarın notlarımdan yazarım ;)

MeyveliTepe
04-12-2011, 23:09
Sayın Meyveli tepe
Bunları satmak için paketledim.
Nasıl olmuşlar.
Saygılar.

İçleri sulu değilse tamamdır.

Diplerini bıçakla kesip, hafif bir baskı ile yassılaştırır ve düzgün bir şekilde kutulara dizerseniz sizinkiler de Japonlarınkilere benzer :)

Dansel
05-12-2011, 10:40
Sayın aslan k,çikolatalı hurmayı ailece severiz,İstanbulda bulmak zor oluyor.Güneyde yanılmıyorsam Antakya ya da Hatay hurması diye satılıyor.Yumuşayınca yenenleri ise yalnızca ben seviyorum evde.Sanırım kurutma da bunların yumuşamamışlarından yapılıyor.Kısacası,hurma güzel bir meyvedir,ben çok severim.

Güler
05-12-2011, 11:29
Arkadaımız vabis fahrettin'in yüklediği fotoğraflara baktım ama şekerlenmeleri daha olmamış gibi geldi bana, yani biraz daha kurumaları gerekmiyor mu?

Geçen sene benim kuruttuklarımın üzeri beyaz beyaz olmuştu, içleri de takır takır kuru değildi, yemesi hem kolaydı hem de çok lezzetliydi. Hele ortasını hafifçe yarıp içine de bir yarım ceviz koydunuz mu lezzeti daha da artıyordu sanki.

alcen
05-12-2011, 13:18
İki ip hurmayı bettyycim den örnek aldım. Denemek için peteklerin üstüne koydum iki günde tam olarak kurudu,tabi önceden baya küçülmüştü, üç tane yedim tadını küçük hurmalar varya doğada kendi yetişen onlara benzettim,hepinize afiyet olsun. Herhalde bu işi başardım selamlar sevgiler.

limon
05-12-2011, 14:55
Arkadaımız vabis fahrettin'in yüklediği fotoğraflara baktım ama şekerlenmeleri daha olmamış gibi geldi bana, yani biraz daha kurumaları gerekmiyor mu?

Benimkilerin de üstleri şekerlenmedi. Renkleri aynı günkurusu kayısı tonunda ama hafifçe bastırınca sanki biraz daha kuruması gerek gibi geliyor. Bekledikçe üzeri şekerlenir mi dersiniz?

Vonalı
05-12-2011, 16:49
Üzerleri zamanla beyaz bir şeker tabakasıyla kaplanacaktır.

üzüm
05-12-2011, 18:05
Kırk yıl geçse Trabzon hurması yemek aklıma gelmez (gelmezdi.. :)). Fotoğraflarda ipe dizili halleri o kadar çok hoşuma gitti ki bugün ağacını aldım. Aldığım kişi seneye meyve vereceğini söyledi. Umarım seneye bende sizin aranıza katılırım.

(Kurutma görüntüsü güzel diye yemeye niyetlenen birisini duydunuz mu? Bu da başka bir 'delilik' değil mi!)

Fotoğrafları paylaşan herkese teşekkür ederim.

KAPTANzst
05-12-2011, 18:53
Kırk yıl geçse Trabzon hurması yemek aklıma gelmez (gelmezdi.. :)). Fotoğraflarda ipe dizili halleri o kadar çok hoşuma gitti ki bugün ağacını aldım. Aldığım kişi seneye meyve vereceğini söyledi. Umarım seneye bende sizin aranıza katılırım.

(Kurutma görüntüsü güzel diye yemeye niyetlenen birisini duydunuz mu? Bu da başka bir 'delilik' değil mi!)

Fotoğrafları paylaşan herkese teşekkür ederim.

Selam üzüm.
1000 ile dalya dediniz bu o kadar önemli olmadı !
Ama o hurmanın kurusunu yediğiniz zaman göreceksinizki çok güzel bir olaya girmişsiniz.:D
Pişman olmayacağınıza garanti veririm.
Kurutması değil yemek için yaptığınızı düşünerek delilik olmadığını şimdiden söyleyebilirim.
Asıl delilik elinde hurma olupta kurutmayanlarınki:D

üzüm
05-12-2011, 20:00
Sayın KAPTANzst,

Dalya demişim; fark etmemiştim. :)

Acaba kurutulmuş Trabzon hurmasının tadı buruk mu oluyor yoksa kurutulunca burukluk gidiyor mu?

Güler
05-12-2011, 21:01
Buruklukla hiç alâsı yok. Harika bir tadı var. Konudaki mesajları okursanız bir arkadaşımızın çocuğu ona baba çikolatası adını takmış, bana sorarsanız ben çilolatadan daha da lezzetli buluyorum. Hele bir de içini bir doldurun ceviz, fıstık ile... offf offf.

üzüm
05-12-2011, 21:27
:)

Bu anlatımdan sonra seneyi beklemeyip, şehirde kurutulmuş trabzon hurması arattıracaksınız bana.

Güler
05-12-2011, 21:30

Bu anlatımdan sonra seneyi beklemeyip, şehirde kurutulmuş trabzon hurması arattıracaksınız bana.

:D:D, biraz bekleyebilirseniz kendi kuruttuklarımdan gönderebilirim size. Henüz kurumadılar da...

üzüm
05-12-2011, 21:54
Güler Hanım, çok teşekkür ederim.

vehibe
06-12-2011, 12:05
bettyycim'in kurutulmuş olarak gösterdiği hurma buna çok benziyor.
Burada buna erkek hurma denir, trabzon hurmasının ağacının bir dalına aşılanır(erkek hurma içi kahverengi olmalı)
ortaya bizim Antakya hurması dediğimiz hamken yenilmeye başlanan içi kahverengi olan hurma ortaya çıkıyor...

Güler
06-12-2011, 16:08
Evet sevgili melisa31, biz de içi siyah noktalı ve çekirdekli olan hurmaya erkek hurma deriz, ve bu hurmalar ham olarak da rahatlıkla yenir, hatta tadı insanın içini bile kıyar.

Güler/Bahçe nin 43. sayfasındaki 1281-1282-1283 ve 1284 numaralı mesajlarda detayları da görebilirsiniz.

Dansel
06-12-2011, 18:31
Sayın üzüm
bu sitede normal insan var mı sanıyorsunuz?Bahçem olmadığı için ağacını alamadım ama sayın aslan k dan dün aldığım hurmaların en sertinden ayıklamaya başladım.Bu siteye bulaşmaya görelim:)Eşim de ben de merakla sonucu bekleyeceğiz.Hele Güler hanım,nasıl da ağzımızı sulandırıyor.Her şeyin hakkını veriyor vallahi.Helal olsun size Güler hanım.

vehibe
07-12-2011, 14:55
Güler/Bahçe nin 43. sayfasındaki 1281-1282-1283 ve 1284 numaralı mesajlarda detayları da görebilirsiniz.[/QUOTE]

Evet güler hanım gördüm, işte ondan ama trabzon hurması ağacı aşılanmadan
böyle tam içi kahverengi olmuyor. meyvenin yarısı **** çeyreği ancak oluyor..

Ayrıca bu güzel bahçe ve çiçeklerinizden dolayı kutluyorum.
Tam hayalimdeki bahçeye sahipsiniz malum apartman hayatı biraz sıkıcı.
Sağlıkla uzun ömürle oturmanız nasip olur inşallah...

kasap.94
07-12-2011, 15:45
Arkadaşlar geçen sene denediğim karogakilerin tadını çok beğendiğim için biraz daha fazla kurutuyorum. 50 kilo aldım dip kısımları biraz yumuşamışlardı daha sertlerini bulamadığım için aldım bakalım sonuç ne olacak.

Safranlı
07-12-2011, 16:38
Görüntüler süper
bende yaptım yaklasık 20 adet
bakalım ne olucak

aslan_k
07-12-2011, 21:36
Sayın üzüm
bu sitede normal insan var mı sanıyorsunuz?Bahçem olmadığı için ağacını alamadım ama sayın aslan k dan dün aldığım hurmaların en sertinden ayıklamaya başladım.Bu siteye bulaşmaya görelim:)Eşim de ben de merakla sonucu bekleyeceğiz.Hele Güler hanım,nasıl da ağzımızı sulandırıyor.Her şeyin hakkını veriyor vallahi.Helal olsun size Güler hanım.

Sn Dansel ben yapamadım umarım siz yaparsınız, bu arada olgun olanlar umarım ağzınıza tad vermiştir.

Güler
08-12-2011, 09:22
Sevgili Dansel, Trabzon hurmasını oldum olası severim. Pek çok kişi de sayemde sevmiştir. Sevmeyenler inanın ki yeme zamanını bilmediklerinden sevmiyorlardır.

Çocukluğum hep hurma ağacı tepelerinde (o zamanlar ağaçlar bodur değil, aksine kocaman iri ağaçlardı) geçmiştir. Ben ağaca tırmanır, aşağıda beni bekleyenlere kopardığım hurmaları " bu dişi, bu erkek diye - şekillerinden ve üzerindeki yatay siyah çizgilerden anlardım- atardım. Onlarda yere düşmesin diye eteklerini açar, attığım hurmaları tutarlardı.
Erkek olanları orada yerdik, çekirdekleriyle de iddiaya tutuşurduk. Çatal mı, kaşık mı diyerek.
Dişi olanları da paylaşır ipe bağlar asardık.
Dişi olanlar olmadan yenmez. Kimisi çok olgun sever, hemen sap kısmından kapak açarak tatlı kaşığı ile yer.
Ben, çok olgununu da sevmem. Olgun olacak ama bıçakla dilimlenecek kadar olgunlukta olacak.
Onu güzelce soyarsınız, ince bir dilim kesersiniz, dilinizin üzerine koyun, o kaymak gibi kayar... öyle lezzetlidir ki sormayın. Bir dilim, bir dilim daha diyerek en azından 3 tane hurmayı rahatça yerim.
Ben böyle yerken, adeta kendimden geçmişcesine, karşımda bulunan da imrenir. Bana da versene bir dilim der.

Size bir şey söyleyeyim mi; oğluma hamileyken, eşime sabah kahvaltı hazırlardım, kendime de kocaman bir kaseye koyduğum tam da benim sevdiğim kıvamda 4 hurmayı alır gelirdim.
O çay içerken ben hurma yerdim.
Bana derdi ki " valla senin bu yiyişini gören sanki kaymaklı-ballı bir şey yiyorsun sanır."
Ve inanın bana öyle bir zevk verir bu güzelim hurmalar.

Şimdi de kurutulmuşunu öğrendik, o da çok güzel. Bahçede 3 ağaç hurma var. İki ağacın meyvelerini kurutuyoruz, birini de sadece ben (Oğuz sevmez- Allahtan sevmiyor) doya doya yiyorum.

Ne kadar doğru bilmiyorum ama çok da vitaminli bir meyve diyenler var.

Dansel
08-12-2011, 11:42
Sayın aslan k,umarım başarılı olurum,göreceğiz.Olgunlar tam ağıza layık,hergün kendimi tutuyorum ve 2 tane yiyiyorum.biliyorsunuz oldukça kalorili meyveler.
Güler hanımcığım ,sizden neler öğrenmedik ki!Zeytinyağlı-şekerli biber turşusundan,patetesli böreğine.Şimdi sıra sizin hurmalarda.Sayenizde öğrendiğim turşu ve böreği becerdim,bakalım hurma kurusu nasıl olacak.

MeyveliTepe
08-12-2011, 11:56
...
Ne kadar doğru bilmiyorum ama çok da vitaminli bir meyve diyenler var.

"İştah açıcı özelliği olan hurmanın, ağacının kabuğunun da sıkıştırıcı etkisinden ötürü kanamayı durdurmakta kullanıldığı söyleniyor. Genellikle öksürük kesici, kanamayı durdurucu, bağırsak gevşetici, besleyici ve mideye yararlı olan meyvenin özelliklerinin olgunluk derecesine göre değiştiği belirtiliyor. İyice olgunlaşmış meyve çiğ yendiğinde bağırsak gevşetici olarak ve hemoroid tedavisi için kullanılırken pişirilerek tüketildiğinde ishale iyi geliyor. Kurutulmuş olgun meyve solunum yolları şikayetlerinde, toz haline getirildiğinde ise kuru öksürük tedavisinde kullanılmaktaymış. Ham meyvenin suyu ise hipertansiyon tedavisinde yararlı oluyormuş. Yeşil olarak toplanıp yapraklarla birlikte saklanarak olgunlaştırılan meyveler çok tatlı olduğu gibi ateşi düşürüyor ve bunun yanı sıra alkol bağımlılığı ve özellikle yumuşak doku iltihaplarının tedavisinde kullanılıyormuş. Dilimlenerek gündüz güneşe gece ise çiğe maruz bırakılan meyvenin yukarıdaki tedavilerin yanı sıra parazit düşürücü olarak da işe yaradığı belirtiliyor. Çiçeğinin sapı ve çiçek zarfı öksürük ve hıçkırığı geçirmekte kullanılıyormuş.
...
içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar.
..."

Hurmayı kurutsakda mı saklasak (http://blog.meyvelitepe.org/2007/12/02/hurma-kurutsaktami-sakla/) 2/12/2007

Olgunlaşmış hurmadan cevizli kek de yapmayı ihmal etmeyin, çok şaşıracaksınız :)

Güler
08-12-2011, 13:51
Sayın MeyveliTepe, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Demek ki ben bilmeden de bütün bu şekillerde tüketmişim.
Erkek hurmaları yemek için o an bıçak bulamasak da dişliyerek soyardık kabuklarını, bakın orada bile bilmeden de olsa faydalı şeyler yapmışız.

Hele kurutmayı da sizden öğrendik ya, deymeyin keyfimize..... sağ olun.

gülenmelek
08-12-2011, 18:21
Sayın MeyveliTepe ve Sevgili Güler'e çok teşekkür ediyorum. Hem bu konu ile bizleri tanıştırdıkları, hem de her soruya içtenlikle yanıt verdikleri için ;)

Ben de deneme amaçlı 4 adet dışarı dizmiştim ama baktım kuruyacağı yok Sevgili bettyycim'in mesajını gördükten sonra petek üzerine aldım. Gayet güzel kurumaya başladılar. Eşim Zonguldak-Ereğlide şu an. Ona hem bulabilirse hurma, hem de fidanını sipariş verdim :D (Ankara da yetişir diyen ve yetişmez diyen mesajlar var. Ama denemek istiyorum) Deli ettiniz bizi deli :D Bitkilere gözucuyla bakmayan ben, şimdi ağaç yetiştirmek istiyorum ;)

Güler
08-12-2011, 19:07
Sevgili gülenmelek, boşu boşuna dememişler bu delilik sarîdir diye. :D
Ama doğruyu söyleyin bu deliliğinizden memnun değil misiniz?

aşkan
08-12-2011, 19:54
herkese iyi akşamlar bu bölümü takip ediyorum eşime bahsetmiştim dünde eşim emiralemden bir kasa hurma almış sert olgunlaşmamış dün akşam sizin anlattıgınız gibieşimle beraber hazırladık fakat astıgımız yer güneş görmüyor sadece rüzgar alıyor çokmu geç kurur acababugün bütün komşular soruyor onlar portakalmı neden astın diye anlatıyorum ama kimseye tadı pek inandırıcı gelmiyor aslında tadını bizde bilmiyoruz olursa eger ilk defa tadacagız eşim bügünde tekrar aynı yere gitti fidanını almış satıcı 15 tl demiş dün akşamki yaptıgımızı anlatmış sende dene satar para kazanırsın demiş konuşmuşlar 5 tl ye fidanı almış fakat dikerken dikkat etmemiz gerekenler neler anlatırsanız memnun olurum boyu 1.5m civarı kaç sene sonra meyve verir acaba

gülenmelek
08-12-2011, 19:56
Anneme bu gün tüm bitkilerimin videosunu çekip yolladım, "kızım, sen şaşırdın mı" diyor :D
Bu forumun sayesinde şaşırdım, ama mutluyum ;)
Bu gün peteğin yanına bir gidip bir geliyor ve kendimi zor tutuyorum, ama sabıııır. Olana kadar beklemek lazım ;)

vabis_fahrettin
08-12-2011, 20:45
Sayın Aşkan
Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim.

vabis_fahrettin
08-12-2011, 20:53
Sayın Üzüm,
Eskişehir ile Akçakoca çok uzak bir yer değil. Buyrun bekleriz hem hurmamızı yersiniz hemde tanışırız. Birde hurmanın yapılışını tarifini canlı alırsınız. Bu sitede yazılanların hoşuma giden yerlerine cevaplıyorum.

SAYGILAR :)))))))

tufan
08-12-2011, 21:48
Az önce ben de deneme amaçlı on adet Trabzon hurması hazırladım, balkona astım, fakat on dakika sonra yağmur başladı, askıdakilerin hepsi ıslandı, kuru bir yere aldım. Acaba bu ıslanmadan dolayı bozulur mu? Ne yapmam gerekir sizce, yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler...

MeyveliTepe
08-12-2011, 22:16
Bir kere ıslanmakla bir şey olmaz. Mümkünse etrafı açık, rüzgar alan ama üstü kapalı bir yere alın.

tufan
08-12-2011, 22:33
Sn. Meyvelitepe; dediğiniz gibi rüzgar alan, etrafı açık, üstü kapalı bir yer diğer balkonda buldum, kağıt peçeteyle kurulayıp yeni yerlerine astım.
Bu arada, Ağustos ayından beri, sizin yeni kaolin karışımınızın formülünü beklediğimi söyleyeyim, inşallah açıklamalarınızı ben kaçırmamışımdır. Hasattan sonra diyordunuz bizim buralarda hasat bitti :)) Zeytin sineği zararlısı ölçülemeyecek kadar az, onbinlerde 3-5 belki. Hem bunun için hem de korogaki yardımlarınız için çok teşekkürler.....

MeyveliTepe
08-12-2011, 23:50

Korogaki 10 tane pek az olmuş, sonradan pişman olmayasınız, bir sene bekleyeceksiniz.
2007'de denediğimizde biz de 10 tane kurutmuştuk. 200 kilo hurmayı da yok pahasına vermiştik. Dövünmesi tam bir sene sürdüydü.

tufan
09-12-2011, 00:16
Sn. Meyvelitepe; dediğim gibi bu 10 adet bir denemeydi, nasıl yaparım öğreneyim diye, çok okudum sizden ama bildiğiniz gibi yapmak ayrı bir şey, oldukça kolaydı bu arada belirteyim. Bu gece karla karışık yağmur başladı, havalar düzelir düzelmez; bahçelerde, ağaçlarda kalan hurmaları yüzümü kızartıp istemeye başlayacağım, sert olanları sizin usulde, biraz olgun olanları dilimleyip yağlı kağıt üzerinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmaya çalışacağım. Geçen gün bu şekilde kurutulmuş olanlardan bir kaç adet yedim, mükemmeldi gerçekten. Daha önce yapmadıysanız denemelisiniz bence...

aşkan
09-12-2011, 08:42
Sayın Aşkan
Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim.

çok teşekkür ederim fakat yukarda anlattıgım gibi bizde kurutmaya çalışıyoruz sizinde izmirden bir isteginiz olursa yardımcı olmak isteriz

Vonalı
09-12-2011, 10:43
1. Kapalı ve sıcak bir ortamda hurma kurutmaya çalışmak çok riskli. Çünkü hemen üzerinde küfler oluşmaya başlıyor.

2-Açık havada ve güneş gören yağmurdan etkilenmeyen bir yerde normal hava şartlarında (biraz yağmur, biraz soğuk, biraz sıcak, biraz kuru, biraz nemli havada) yani Türkiyenin sonbahar şartlarında tam 30 günde kurumuş oluyorlar

3-Sıcak ortamda hızlıca kurutmanın kaliteye pek etkisi yok. Hatta kaliteyi bozabiliyor. Kurumanın zamana yayılıp hem içinin olgunlaşması hem su kaybederek yavaş yavaş kuruması gerekiyor.

4-Çok yeşilken kopartılıp kurutulan hurmalar bile kurutulabiliyor. Ancak bunların kurumuş kabukları daha kalın ve içindeki tatlı kısmı daha az oluyor. Yani kalite düşüyor.

5-Olgun hurmalar bile kurutulabiliyor. Elinizde dağılmadan kabuğunu soyabiliyorsanız ve ipe asabiliyorsanız bu hurmalarda kurumaz diye birşey yok. Kuruyorlar. Hatta bunların rengi o kadar güzel oluyorki kururken turuncu turuncu.(Yalnız bunlarda ideal hava şartlarının olması gerekiyor. güneşli, sıcak ve kuru hava) Yemesenizde doyuyorsunuz.
,
6- İdeal kurutma zamanı ise hurmanın yeşil renginin tamamen gidip portakal gibi sapsarı olduğu ve portakal sertliğinde olduğu zaman.

7- Herşeyde olduğu gibi kalitesiz olan hurma da kuruduğu zaman kaliteli olmuyor. Bu yüzden sapının kenarında veya üzerinde çatlak, yarılma olan, ezilmiş olan, bir kenarı çürümüş olan, pek küçük kalmış gelişmemiş olan vb. hurmaları kurutmak yerine en sağlam, en güzel görünen en büyüklerini kurutursanız emekleriniz boşa gitmiyor.

8- Uzakdoğu ülkelerinde satışı yapılan ve fotoğrafları internette bulunan hurmaların görüntüsüyle bizim kuruttuğumuz hurmaların görüntüsü pek benzemiyor. Ordakiler sanki daha şeffaf ve daha turuncu görünüyor. Bizim kuruttuklarımız ise gün kurusu kayısı rengine dönüyor. Kurutma yönteminin farklı oluşunda oluyor sanırım (Onlarınki kükürt işlemi görmüş kayısı bizimki gün kurusu kayısı gibi) Bizimkilerin kuruyunca görüntüsü o kadar güzel olmasada tadının diğerlerinden daha güzel olabileceğini tahmin ediyorum.

9-Son olarak da ilk defa deneyeceklere tavsiyem. 3 tane 5 tane kurutayımda güzel olursa seneye daha çok yaparım diyenler. Çok pişman olursunuz. Denedikleriniz kuruyunca hurma mevsimi de geçmiş olacak. O yüzden ne kadar bulabilirseniz o kadar çok kurutun pişman olmazsınız.Denemeye gerek yok.

KAPTANzst
09-12-2011, 14:19
Aynen katılıyorum Vonalı
Ben dalında hiç bırakmadım. Düşünün. Tamamını kurutmalık yaptım !
Çünkü geçen seneden tecrubem var.

Güler
09-12-2011, 15:20
Ammaaa, birkaç tane de meyve olarak yiyin a dostlar, o da çok güzel.

vabis_fahrettin
12-12-2011, 22:14
Sayın vonalı yazdıklarınız çok güzel size katılıyorum renkleri koyulaşınca çok güzel oluyor inanırmısınız kururken dayanamıyorum ve devamlı yiyorum ben tatlıyı çok severim kabe hurmasını bu varken yemem seneye allah kısmet olursa daha çooooooook yapıcam ve ağaç alıcam 10000 20000 tane yapıcam.

Vonalı
13-12-2011, 11:03
kurutmuş ve paketlenmiş halleri.

MeyveliTepe
13-12-2011, 12:35
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler.

Safranlı
13-12-2011, 13:04
çok güzel görünüyor tebrık ederım

Güler
13-12-2011, 15:38
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler.

Ben bunu anlayamadım.

MeyveliTepe
13-12-2011, 15:57
259397

Resimde sarı çizgi ile gösterdiğim yerden kesilip öyle paketlenirse daha iyi. Kesilen bölüm sert kabuk ve sap olduğu için ambalajı delebiliyor.

loveflower
20-12-2011, 19:31
Bugün sonun da meşhur korogakinin tadına baktım:) Çok güzel, bayıldık eşim de ben de.

Tazesi arayıp durmuştum, bir türlü kısmet olamamıştı. Sonun da Artvinli bir arkadaşım süpriz yaptı bugün, annesinin kuruttuğu ve güzelce paketleyip Artvin'den bize gönderdiği korogakileri(mandalina ve kiviler de bonus) getirdi, hediye etti. Ben paketi parçalar gibi açtım neredeyse, hemen tadına baktım. Muhteşem bir tat gerçekten. Gelecek yıl kendim yapacağım kesinlikle, kurutulmuşu değil bahçeden tazesi gelecek Artvin'den:)

Güler
20-12-2011, 19:56
Teşekkür ederin sayın MeyveliTepe.

Daha tam kıvamına gelmedi İstanbul'a getirdiklerimiz ama maşallah Oğuz 5 diziyi bitirdi.
Şimdi de diyor ki " hadi Manyas'a gidelim de diğerlerini alalım, onlar açıkta olmuştur". :D

jiyan42
20-12-2011, 20:53
merhaba benim bir trabzon hurması agacom var hersene meyvekerini dagıtacagım diye göbegim çatlardı ona buna komşulara zorla verirdim eşimde hiç sevmez bende taze olarak birkaçtane yerdim şimdi bu kurutma işini ögrenmem çok güzel oldu artık seneye bende deniyecegim burda yazılanları okuduktan sonra eminim güzel olacak bu bilgiyi verene şimdiden çok teşekür ederim

naturefan
20-12-2011, 21:06
Merhaba,

Bu sene ilk defa, kurutma işlemini -balkonda- deniyorum. Maalesef kış havası malum, pek temiz olmuyor; ayrıca çok sinek oldu. Açıkcası pek hoş bir görüntü deyil. Tam kuruduktan sonra sıcak suya daldırp, 70 derecede yarım saat fırınlamayı düşünüyorum. Gerekirse seneye ,-sineklik tel ile-bir dolap yapabilirim. Havası kirli olan şehirlerde, yollara yakın yerlerde kurutulmasını tavsiye etmem. Tabii ki, sineklik muhafaza şart.

limon
21-12-2011, 12:41
Bir ara fotoğraf çekerim ama benimkiler daha koyu renkte oldular. Çikolata diyorsunuz ya tıpkı çikolata rengi. Terslik mi var sizce?

Gerçi inceliyorum hiç bir yerinde küf vs.. belirti yok, üzerinin beyazlaşmasını bekliyorum ama şekerlenme de yok. Ama lezzeti ve içinin kıvamı pek güzel.

Güler
21-12-2011, 12:46
Kurudukça çikolata rengi gibi oluyor.

kopuz
28-12-2011, 14:01
Herkese merhaba.Bu bölümü sessiz sedasız takip ediyordum. Samimiyetiniz ve güzel olanı paylaşımcılığınız beni son derece memnun etti. Hepinize teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında 200 adet hurmayı kurutmak üzereyim. Henüz tam kurumasalarda çok lezizler. Bize bu farklı lezzeti tattıran herkese tekrar teşekkür ederim.

kopuz
28-12-2011, 14:07
Yalova oldukça rutubetli bir bölge olduğu için hurmaları kalorifer peteği üstüne asarak kurutuyorum. Şimdilik herhangi bir sorun çıkmadı. Becerebilirsem eğer bir iki resim yükleyip fikirlerinizi almak isterim

bebeto016
28-12-2011, 21:39
arkadaşlar bahçemde bu sene ilk defa mahsül aldığımız hurmaları denemek için 15 adet kuruttum fakat sanırım bu damak tadı belkide ilk begenmeyen ben olacam. cokta anlatıldıgı kadar olağanüstü bir tad alamadım tabii bu benim görüşüm ve damak tadım, size daha farklı gelmiş olabilirm görüntüsü harika oluyor ama tadı sanki bildiğimiz hac hurmasını biraz andırıyor. biraz daha az şekerlisi.

yinede korogakiyi anlatanlardan ALLAH razı olsun bişey daha öğrenmiş olduk.

Güler
28-12-2011, 22:49
Doğru, damak tadı. Ama şunu itiraf edeyim ki şimdiye kadar beğenmeyen ilk siz oldunuz. ;)

Elinizde kalanlara zevkle talip olabilirim.

bettyycim
28-12-2011, 23:02
Ben de bu sene denedim, daha önce sağolsun Güler ablam sayesinde tadına bakmıştım ama bir sapları olmayan ları hava sirkülasyonuna açık bir yerede bezin üzerine koydum ipte olanla bezin üzerindeki farkı resimdeki gibi seneye ipe asmayacağım, solda olan bezin üzerinde kutulan sağda olan ipte kurumaya alınan her ikisi de aynı gün işlem görmüştür :D

Güler
28-12-2011, 23:12
Soldaki daha çabuk kurumuş ama sağ taraftaki de zamanla kurur ve bence yavaş yavaş kuruyanın tadı daha iyi olur diye düşünüyorum. Hani yemekler nasıl ki kısık ateşte daha iyi pişer, lezzetli olur ya onun gibi. ;)

bettyycim
28-12-2011, 23:14
Güler abla resimleri çok önce çektim inanın tadında hiç bir farklılık yok 6 kg. yapmıştım ama hepsini yemiş bulunmaktayız bez üzerinde kuruttuklarım diğerlerini beklerken bizi oyalamış oldu :D:D

Güler
28-12-2011, 23:20
İyi o zaman afiyet olsun. Seneye bekle bakalım. :D

Bir de duyduğuma göre MeyveliTepe'nin eşi, olgunları kek ve pastalarda da kullanıyormuş. Ben de onları püre gibi yapıp dondurdum. Tarif alabilirsek denemek istiyorum.

bettyycim
28-12-2011, 23:28
Oooo buda harika bir fiki bende denemek isterim bu hafta pazarda hala vardı hurma :D

MeyveliTepe
29-12-2011, 00:26
İyi o zaman afiyet olsun. Seneye bekle bakalım. :D

Bir de duyduğuma göre MeyveliTepe'nin eşi, olgunları kek ve pastalarda da kullanıyormuş. Ben de onları püre gibi yapıp dondurdum. Tarif alabilirsek denemek istiyorum.

Olgunlaşmış hurmayı püre halinde sıvı niyetine kek hamuruna karıştırıyor ama sorayım, söylerse yazarım. Çikolatalı cevizli kek gibi oluyor.

Kiraz
29-12-2011, 08:23
Geçen gün TV'de Refika'nın mutfağında, trabzon hurmasından sorbe yapımı vardı.

İnternet sitesine girince de "Trabzon hurmalı baklava yufkasında tarçınlı muz" başlığını gördüm.

kopuz
29-12-2011, 09:04
Kalörifer peteğinin üstünde devamlı hava akımı olduğu için (ısınan hava yükselir) daha çabuk ve daha sağlıklı kurutulabilir.

akkelebek
29-12-2011, 09:25
Bahçemizdeki ağaca ek olarak komşularımızın, hoşgeldiniz niyetine getirdiği yaklaşık 25 kilo hurmayı yiyip, pişirip, sağa sola dağıttıktan sonra bu kurutma çılgınlığını okudum. Uzunca bir süre pazarda da bulamadım, en sonunda Kipa'dan 10 adet sert hurma seçtim, eve gelene kadar 4 tanesi yumuşadı, biri patladı, en nihayetinde 5 adet kuturmayı başardık.. ama sanırım kuzine başında fazla bırakmışım zira bayağı büzüşük oldu bizimkiler.. ama dün akşam misafirler eşliğinde adambaşı bir tavla pulu hurma tadımı yaptık... herkes bayıldı ve bugün Muğla pazarında hurma avına çıkacaklarını söylediler..

ben ise bebeto016 gibi bir nebze hayal kırıklığına uğradım sanırım, daha çikolatasal bir tad bekliyordum, ben de az şekerli hac hurmasına benzettim.. ama yine de yeni yıla bilinçli kurutucu olarak gireceğiz ve seneye hiç hurma ziyan etmeyeceğiz... hatta VONALI'nın tekli paketleri de çok güzel olmuş.. birer kurdele ile bağlanıp yeni yıl hediyesi, nikah şekeri, çocuklara hediye vs olarak kullanılabilir..

sevgiler, saygılar hepinize şimdiden mutlu yıllar....

bahcedenn
01-01-2012, 22:00
Merhabalar ve iyi seneler Korogaki severler,
Yeni bir üye olarak bunlar da benim hurmalarım. Sizlerden görerek, imrenerek ve de çok merak ederek yapmaya çalıştığım hurmalarım. Tatlarını çok merak ediyorum. Bu merakımdan dolayı da geçen hafta bir aktarda gördüğüm bu hurmalardan tadımlık 1 tane aldım. Fakat aşırı derecede kuruydu ve beğenmedim. Hatta aşırı derecesi yok, kupkuru idiler.Yaptığım hurmalar 5 haftadır asılılar ve dokunduğumda yumuşacık pufidik pufidik haldeler. Sabırsızlıkla beklemekteyim. Saygılarımla...

Güler
02-01-2012, 07:02
Ben de pek sert olanlarını sevmiyorum ama içleri kurumalı. Dıştan bastırıldığında hafif bir yumuşaklık olmalı, benim sevdiğim şekli böyle. İlk astıklarım tam da bu kıvamda, daha sonraki ilavelerim biraz daha beklemekte.

bebeto016
02-01-2012, 14:42
Merhabalar ve iyi seneler Korogaki severler,
Yeni bir üye olarak bunlar da benim hurmalarım. Sizlerden görerek, imrenerek ve de çok merak ederek yapmaya çalıştığım hurmalarım. Tatlarını çok merak ediyorum. Bu merakımdan dolayı da geçen hafta bir aktarda gördüğüm bu hurmalardan tadımlık 1 tane aldım. Fakat aşırı derecede kuruydu ve beğenmedim. Hatta aşırı derecesi yok, kupkuru idiler.Yaptığım hurmalar 5 haftadır asılılar ve dokunduğumda yumuşacık pufidik pufidik haldeler. Sabırsızlıkla beklemekteyim. Saygılarımla...

bence sertleşmesini bekleme büyük hevesle kuruttuğum hurmalarımın ilk kısmı sanırım biraz fazla kurumuştu anlatılanlar kadar tad alamadım fakat 2. kez kuruttuklarım yumuşakken tattım cok kurumuşunsundan daha iyiydi .

bence fazla kurutmadan yemek lazım.

KAPTANzst
02-01-2012, 20:09
Qrta yolunu deneyerek damak zevkini bulmak lazım.

KAPTANzst
02-01-2012, 20:12
Az önce çıkıp fotoğrafladım. İçleri hafif sulu ve tam kıvamında bence.

kasap.94
04-01-2012, 00:14
50 kilo olarak kuruttuğum hurmalarımdan kalanları bugün paketledim. kışlık olarak.

Lilium
04-01-2012, 01:00
Şu paketlerin yeri bizim bulabileceğimiz bir yerde mi? :p

kasap.94
04-01-2012, 01:53
Dışarıda ızgara yanındaki buzdolabındalar sana zimmetli. eksilirlerse askerliğin yanar.

Tura
04-01-2012, 10:25
Dışarıda ızgara yanındaki buzdolabındalar sana zimmetli. eksilirlerse askerliğin yanar.

Askerde buna yer değiştirme derler. Bir de yer değiştirmeye sebep gerekçeler varsa ( daha iyi koruma gibi ) ve bu hususta insiyatif kullanılmışsa, suç ortadan kalkar.

kasap.94
04-01-2012, 11:09
Sayın: Tura : Uyarınız için teşekkür ederim. deseniz ya kişi niyetini bozdu ise çare tükenmez. Çünkü bunlar tavuk çalmakta uzmanlaşmış kişiler. Hemen yerlerini değiştireyim.

Tura
04-01-2012, 11:13
Beni yediemin olarak görevlendirseniz diyecektim.
Tam koruma sağlamak sözü veriyorum. Tavukçuların türlü yöntemleri vardır da.

kasap.94
04-01-2012, 11:25
Beni yediemin olarak görevlendirseniz diyecektim.
Tam koruma sağlamak sözü veriyorum. Tavukçuların türlü yöntemleri vardır da.

Sayın tura:sansarla birlik oldularmı bunlardan kurtuluş zor. cumhur tonbanın. Zavallı çillisini bütün site korumaya aldı kurtaramadı. Şu anda cennette enzimle mest olmuş halde dolaşmakta.

Güler
16-01-2012, 14:50
Benim daha önce kuruttuğum hurmaların üzerlerine tozlaşmış şekerleri çıkıyordu. Yani hafif hafif beyazlaşma okluyordu. Bu sene 500 tane hurma kuruttum (iki parti halinde), birinci parti iyice kurudu yani tam yemelik oldu ama üzerleri beyazlaşmadı.

Hurma ebatları iyice küçüldü, içinde sıvı da kalmadı ama şekerleri üzerine vurmadı.
Nedeni ne olabilir?

Bu sene hurmaları 15 gün kadar erken soydum ama bayağı portakal rengine gelmişlerdi, yumuşamadan soymak istedim. Belki biraz daha bekleyebilirdim ama baktım arkadaşların çoğu asmış, haydi Güler kolları sıva diyerek işe koyuldum.
Bir onbeş gün daha bekleseydim daha iyi olur, şekerlenmeleri görebilir miydim. Gerçi tadları yine de çok güzel.

(Yanlış fotoğraf yüklemişim, bu ikinci patinin fotoğrafları, biraz daha kuruması gerekiyor)

limon
16-01-2012, 16:13
Güler hanım benimkiler 1 haftadır bembeyaz şekerlenmeye başladılar. Ben sizden daha erken asmıştım, hatta benimkiler daha tam portakal rengi bile değillerdi. Bence 1-2 haftaya başlayacaktır sizikiler de.

Not:Beninkiler üstü kapalı, hiç yağmur almayan ama tamamen açık havadar yerdeler. Deli gibi rüzgar alıyorlar.

Güler
16-01-2012, 16:18
Sevgili Limon, benim hurmalar da sadece üstü kapalı balkondaydılar Manyas'da. İstanbul'a gelirken bir kısmını getirdik ki sağa sola ikram edelim istedik. Manyas'dakiler ne alemde tam bilemiyorum ama inşallah dediğiniz gibi olur. O halleri daha güzel bence.

Minarislim
17-01-2012, 10:02
Harika görünüyorlar.İlk kez kurutulmuş'unu sayın Meyvelitepe'nin göndermiş olduğu 4 adet hurma'dan tattık.Çok güzel tadı vardı.Geçen yıl marketten aldığım hurmalardan 1 adet balkonda kuruttum.İyide kurumuş.Afiyetle tadına baktık.Fidancı'dan 6 adet hurma ağacı aldım.Meyve vermesini bekliyeceğim artık.

Lilium
17-01-2012, 10:49
Manyas'dakiler ne alemde tam bilemiyorum

Kontrol ettim,

Bu olmuş, bu daha olmamış, bu biraz daha durması lazımmış derken bittiii.:D:D

athena -asena
17-01-2012, 16:58
Kontrol ettim,

Bu olmuş, bu daha olmamış, bu biraz daha durması lazımmış derken bittiii.:D:D

Sayın Lilium ; Güzel espriydi.

Güler
17-01-2012, 17:06
Sayın Lilium ; Güzel espriydi.

İnşallah espri olarak kalmıştır. :D

MeyveliTepe
17-01-2012, 19:24
Güler hanım benimkiler 1 haftadır bembeyaz şekerlenmeye başladılar. Ben sizden daha erken asmıştım, hatta benimkiler daha tam portakal rengi bile değillerdi. Bence 1-2 haftaya başlayacaktır sizikiler de.

Not:Beninkiler üstü kapalı, hiç yağmur almayan ama tamamen açık havadar yerdeler. Deli gibi rüzgar alıyorlar.

Bizimkiler kurutma işleminin son evresindeler. %40 kadarı tam kıvamında ve yavaş yavaş beyazlanma başladı. Paketleme için beyazlanmayı beklemeyeceğim, ideal kıvamını kaybetmemesi daha önemli. Geçen sene çok lodos vardı, bir parti olması gerekenden fazla kurumuştu. Bu yıl çok daha iyi gidiyor.

Başka bir şey de, şekerlenme paketlenmeden sonra da devam ediyor. Hatta geçen yıl vakumladığım paketlerde sonradan meyvelerin etrafı kalın bir şeker tabakasıyla kaplanmıştı.

Bazı arkadaşların pudra şekeri kullandığını görüyorum. Buna hiç gerek yok, meyvenin doğal lezzetini de değiştirebileceğinden tavsiye etmiyorum.

Güler
17-01-2012, 20:32
Bazı arkadaşların pudra şekeri kullandığını görüyorum. Buna hiç gerek yok, meyvenin doğal lezzetini de değiştirebileceğinden tavsiye etmiyorum.

Bunu ben de farkettim, neden yaptınız diye de soramadım.

İlk parti için biraz daha beklerim o halde. Zaten ikinci parti daha zaman istiyor.

Lilium
18-01-2012, 18:15
İnşallah espri olarak kalmıştır. :D

Yok yok ne espirisi, hatta son bir kaç tanesini de yanıma aldım tatmayan arkadaşlara ikramda bulundum. (Hani bir söz var, yiyin dostlar halil ibrahim sofrasıdan :D benim keseme dokunmayın) :D
Bu da güler ablanın sofrası, yiyin dostlar. :D

264928

264929

Şaka bir yana,

Bu gün kasap94 arkadaşımız geçerken bana uğrayıp şu hurmalara bir kalite kontrolü yapmamı istedi.
Gerçekten çok güzel olmuşlar ellerine sağlık düşünmeleri yeter çok teşekkür ederim.
Hani diyorum yaaa, çok da güzel olmuşlar viskinin dibinde biraz kalmıştı viskiyle nasıl gider, deneyip görmek lazım dermişimm. :D

Oğuz abiii sana diyorum sanaa kulakların çınlasın.:D

Güler
18-01-2012, 19:02
... :D :D

Oğuz dediğini yapıyor zaten, buyur gel sen de.