View Full Version : Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)
gülenmelek
07-12-2012, 08:28
Kurumasına fırsat olmadı bizde, zaten çok değildi, yaklaşık 25-30 tane idi ama şimdi 5 tane kaldı :( İyi ki, eşim ve büyük oğlum sevmiyor, ufaklıkla bana kalıyor hepsi ;)
Kalmaya kalmıyor da, memleketten gelecek olanlar' 1-2 tane bize ayır ' deyince bekletmiştim. Bez torbada çok kurudu. Saklamanın bir yöntemi olmalı. Gittikçe daha fazla kurutacağız anlaşılan. Saklamayı öğrensek iyi olacak.
MeyveliTepe
07-12-2012, 18:26
Vakumlama imkanınız olursa en iyisidir. Olmaz ise mümkün mertebe hava almayacak şekilde jelatinlere sarabilir ve serinde saklayabilirsiniz ama yavaş da olsa kurumaya devam edebilir.
Geçen hafta pazarda bahçeden toplanmış, sert, olgunlaşmamış bir kasa hurma satıyorlardı 2,5 kg alıp tarif edildiği şekilde yapıp balkona astım ama sanki astığım gibi duruyorlar hiçbir değişiklik yok, kurumayacaklar gibi bu havada. Bu hafta 20 kg kadar almak istiyorum ama kuruyacağından bir türlü emin olamıyorum. Emeklerim boşa gider diye korkuyorum, eminmisiniz kuruyacağından geç kaldıysam hiç uğraşmayayım. Aralık ayında asıp kurutabilmiş olan varmı geçtiğimiz yıllarda?
karadeniz55
09-12-2012, 00:17
Sabah 30 kg kadar aldım pazardan ve soyma işlemini gerçekleştirdim...ve nasip olursa bu gün asmayı düşünüyorum...bu 3. parti olacak toplamda 70 kg oldular..
30 kg, 50 kg yazılıyor ya, 6 hurmayla kendime gülsem mi yoksa utansam mı bilemedim:p Neyse hiç değilse ben de tadına bakmış olacağım böylelikle.
Benim ilk astığım 2 Trabzon hurması 1 ay sonunda şekerlenmeye başladılar. Yalnız hala içleri yumuşak. Görünüşe göre kurumaya daha zaman var demek. Yani hala korogaki olamadılar;)
fatma sunay
09-12-2012, 13:43
352675
Ben bu sene on tane hurmayı dilimleyip ipe geçirdim ve kaynayan suya batırıp ona kadar saydım... Sonra hava sirkülasyonu olan balkona astım fakat onbeşgün asılı kaldıktan sonra toplayıp İstanbul'a getirmek zorunda kaldım.. Geldikten sonra tepsiye koyarak kurutmaya çalıştım.. Şu andaki durumu bu dışı şekerlenmeye başladı....
Sayın Meyvelitepe acaba bu görüntüden anlaşılırmı bilmem ama dilim usulü hiç denedinizmi..Tadı bütünü gibi fena değil... Deneyen arkadaşlar varsa bilmek isterim merak ediyorum...
Benimki sadece meraktan azbir miktar deneyerek olup olmayacağını bilmek istedim...
MeyveliTepe
09-12-2012, 13:53
Dilim usulü derken kesip kurutmayı mı kastediyorsunuz?
Karadenizde eskiden öyle kurutulurmuş zaten. Soyarak ya da soymadan elma gibi dilimleyip bir şeylerin üzerinde kuruturlarmış. Son bir kaç yıldır onlar da bizim usüle dönmüşler.
15 gün askıda kalınca meyveler suyunu yarı yarıya kaybetmiştir. O noktadan itibaren kesilirse yine kurur herhalde ama meyvelerin kesilen yüzeyleri hava ile temas edip oksitlenecek. Bunun kimyasal veya lezzet olarak etkileri ne olur bilmiyorum, hiç denemedim.
fatma sunay
09-12-2012, 14:19
Normal olmamış meyveyi dilimleyerek yaptım... Demek ki dilimleyip tel kafesler üzerinde alttan ve üsten hava almak şartıyla kurutulur diye düşünüyorum.. Seneye bu yöntemle deneyeceğim başarılı olursam gene sizlerle paylaşırım..
Sayın Meyvlitepe bütün kurutulanlar daha güzel oluyor ama ben İstanbul'a döndüğüm için kestirme yollar arayarak kurutma çabasındayım...
Cumhur Tonba
09-12-2012, 16:58
Burası hep aklımdaydı.
Bu sene (3 senelik) genç ağacımızın üzerinde tam 35 adet meyve vardı. Oldukcada büyükler. 3-4 adeti yumuşadı döküldü. Hiç aklıma gelmedi nasıl yaptığınızı inceleyip ta kurutmak. Derya içindeyiz fakat deryayı bilmiyoruz. Hatta birini 3 gündür sobanın üzerindeki kurutma aperatına asmıştım orada duruyor. Onu soyayım bari
Cumhur Tonba
09-12-2012, 17:03
Evet soydum. Kabuğun birazı kahverengine dönmüş. Soyunca o kahverengi kısımdan biraz kesip yedim. Şeker gibi olmuş.
ziraatteknikeri
11-12-2012, 12:53
çok güzel elinize sağlık
Son günlerdeki rüzgar astığım hurmaları buruşturup kurutmaya başladı, şimdiden lezzetleri harika, buruk tadından eser kalmadı yumuşacık şeker gibiler. Sanırım kuruyamadan bitecekler:) 20 kg daha aldım bugün yarısını soyup astım inşallah kalanıda yarın yapacağım.
Murat Öz
18-12-2012, 07:30
12 Kasımda asmış olduğum hurmaları hasat ettim. :p
İkram ettiğim arkadaşlar çok beğendi.
İç ceviz ile gerçekten çok güzel gidiyor.
Bu zevki yaşamamıza vesile olan MeyveliTepe'ye teşekkürler.
karadeniz55
02-01-2013, 23:16
baklavada neymiş:)))))
Murat Öz
02-01-2013, 23:32
Hasat başladı demiştim değil mi.?
Son 2 fotoğrafta Sarı Dağ ceketli kişi bendeniz.
İzmir Kemalpaşa Nif Dağı Zirvesinden (1.512 m.)
Murat senin hurmalardan bir tanecik yedim, söylemediğini bırakmadın..
Dağcılara cevizli hazırlamış bir de :p
Geçen hafta astıklarım..
İçlerinde olgunlar da vardı.. ''Çürürse çürüsün'' dedim onları da soyup astım..
359093
Henüz çürüme yok, Fakat gayet yumuşaklar.. :)
359094
Murat Öz
03-01-2013, 14:53
Benim yazmama gerek kalmamış " Dağcı " diye sen yazmışsın işte.
Teşekkürler.
:D
Ama ben de dağcıyım ne var? Nif'e çıktım salı günü, bir hurmayı hak etmişimdir ;)
Geçen gün markette görünce aldım hemen ama pek sevmedim .Çok kuru geldi.
Hurmaları 2 ay oldu asalı Murat Beyin resimleri gibi halen.Yeter deyip çok kurutmadan mı yemeli,bu akşam tadına bakalım...
sarıtekeli
03-01-2013, 15:25
uzun zamandır ara sıra siteye girip sağı solu karıştırıp çıkıyordum.....bugün hadi dedim üye olayım ,olmaz olaydım...:dilli:
yandı gülüm keten helva.nedenine gelirsek..dedikya uzun zamandır siteyi takip ediyorum..taaki bu konuyu bugün üye olduktan sonra gördüm..af buyrun 15 dönümlük üzüm bağımızda hurmalardan 3 ağaç var,delicesine meyva veriyorlar.satması zulüm kilosu 1 lira bile etmiyor bizim buralarda eşe dosta zorla veriyoruz:rolleyes:
ağacın birini peder bey kesmiş geçenlerde.iki ağaç var kalan birisi çukulatalı dediğimiz cins olgunlaştığında içi simsiyah oluyor.
vallahi yazık oldu dağıttığımız hurmalara,resimleri gördükçe ağzımın suyu aktı.seneye ilk işim kurutmayı denemek olacak.
offf ki ne offfffff.olan var olmayan var bari resimleri koymasaydınız:o insanın canı çekiyo,elimde peçete ağzımın suyunu silmekten gına geldi:D
neyse yinede hepinize teşekkürler.yazı iple çekiyorum .
yavvv nasıl görmedim.tüüh
hayallah yahu
cık cık iyi olmadı bu:p
hadi yaaa
valla üzüldüm yahu;)
athena -asena
04-01-2013, 10:14
Bugün baktım kurumuşlar 35 adet var daha önce cevizli yemiştim şimdide fındıklı yaparım.
''Olgun ve yumuşaklar olmaz, kurumaz'' diye kim demişti.. ;)
Bir çok üyenin bahçesindeki ağaçlarda olgun hurmalar görüyorum..
Sobanın üzerine astıktan bir hafta sonra yenecek kıvama geliyorlar..
athena -asena
22-01-2013, 23:08
Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?
''
Sobanın üzerine astıktan bir hafta sonra yenecek kıvama geliyorlar..
Sobanın üzerinde olursa yumuşamışı da olur fakat dış kabuk oluşumu daha kalın olur.
Dış ortamlarda daha uzun sürede kuruduğu için yumuşamışı küflenmeye çürümeye maruz kalabiliiyor, tabi bu havanın nemi rutubetiyle rüzgar alışıyla çok ilgili bir durum.
Sıcak ve nemsiz havalara denk gelirsen biraz yumuşamışı da kuruyabilir.
Birkaç senedir korogaki yapıyorum, başarı oldum da sayılır.
Ben de rüzgâr fonksiyonunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Rüzgâr alarak kuruyan hurmaların lezzetleri daha da güzel oluyor.
Eğer ilk asıldığında bol rüzgâr alırlarsa, sinek olayı da olmuyor, çürüme de. Zaten çürümeye yüz tutanlara sinekler geliyor.
Bu sene 3 parti yaptım. İlk yaptıklarım rahat kurudu, İlk 3-4 gün bol rüzgar yediği için sinek sorunu olmadı.
İkinci parti, hemen 2 gün sonra yapıldı, onlar da bir iki fireyle atlattılar.
Üçüncü parti sanırım bir hafta sonra kadar yapıldı, işte bunlarda yumuşama da oldu çürüme de. Sinekler cirit atmaya başlayınca sineklik germe ihtiyacını hissettik.
10 tanesi üzerinde çok sinek görünce hepsi çöpü boyladı.
İlk parti, gelen gidene ikram faslı ve hem Oğuz'un hem de benim her geliş-gidişimizde birer ikişer koparmamızla tükendi.
İkinci partiyi İstanbul'a getirip, balkona astım. Çürüme sorunu olmadığı için kapalı balkonda da kurumaya devam ettiler. Hiç de takır tukur değiller, gayet kıvamındalar.
Aşağıda fotoğraflarını yüklediklerim bu partiden.
Üçüncüler, Manyas'da asılı bekliyorlar. İnşallah bekliyorlardır, Sincap veya sansarlar bitirmediyse. Gittiğimizde göreceğiz.
Yukarıda bazı fotoğraflarda hiç şekerlenme görmedim.
Acaba rüzgârsız, kalorifer, soba, klima önünde iç mekanda kurutuldukları için olabilir mi?
363634
12 Ocak toplantısına kadar korogaki yi ne duymuş, ne de görmüştüm. Doğrusu tazesini de sevmediğim için sadece dekoratif bir ağaç gibi gelirdi bana. Sevgili münevver in annesi sayesinde toplantıda tattım. Nefis bir şey. Her güzel şey gibi de emek gerektiriyormuş tabii ki de. Kurutma bilinci yayılsa da hem memleketin üreticileri, hem de bizim gibi yemeyi sevenler faydalansa. Türk tarım ve hayvancılığını öldürmeye çalışanlar da utansın bu arada. Kimbilir kıymetini bilemediğimiz ve katma değer sağlanabilecek başka ne gibi ürünllerimiz var!
athena -asena
23-01-2013, 18:07
Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?
3 çeşit hurmadan (fuyu, morali ve hachiyadan ) kurutma işlemi yapmıştım en çok hoşuma giden hachiya'dan yapılandı sizlere de sorayım dedim ama hiç cevap gelmeyince bugün 5 adet hachiya fidanı ektim inşallah meyvelerinden koragaki yapmak nasip olur.
Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu:)
MeyveliTepe
23-02-2013, 22:03
Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu:)
Vakum ya da benzeri bir yöntem ile ambalajlayın, hiç hava almazsa senelerce durur. Hepsini kısa bir zaman aralığında tüketmek zorunda değilsiniz :)
Merhaba, Foruma yeni üye oldum.
Hurma kurusu konusunda çok güzel bilgiler paylaşılmış.
Ben de aslen Artvin Arhavi'liyim. Hurma kurusunu çocukluğumuzda daha çok dilimlenmiş olarak yaparlardı.Hopa gibi sürekli "kalaş" denen güney rüzgarı esen bölgelerde ise dilimlenmeden de tüm olarak geleneksel olarak kurutulurdu.Benim de en çok sevdiğim tatlardan biridir.
Pazar ekonomisinin gelişmesi ile kapalı ekonomiden çıkıldıkça bu tür gelenekler ne yazık ki zayıfladı.Bilemiyorum belki bu başlık altında daha önce paylaşılmıştır ama tüm mesajları okuyamadığım için paylaşma gereği duydum.Son zamanlarda bölgede bu ürünün tekrar revaçta oması, Sarp sınır kapısının açılması ve Batum tarafından gürcülerin hurma kurularını bolca pazara getirip satmaları ile oldu. Bugün büyük şehirlerde satılan hurma kurularının çoğu da aslında Gürcistan'dan yolcu beraberinde, araçların bagajlarında getirilen hurma kurularıdır. Kuru yemişçilerde 7 ila 10 TL arasında satılanlar çoğunlukla Gürcü kaynaklı ürünlerdir. Gürcistan da özellikle bu amaçla yetiştirilen ve normalde aşırı buruk tadı nedeni ile taze olarak yenmeyen bir tür daha çok kurutuluyor.Bu tür meyveleri fazla iri olmayan ama çok verimli bir türdür.
Umarım hurma kurusu, hobi amaçlı küçük ev üretiminin yanı sıra, önemli bir üretim sektörü olur.Böylece bu çok verimli ve lezzetli ürün ekonomik bir değer ve kaynak haline gelir.
Trabzon Hurması
21-09-2013, 21:00
Trabzon hurmasını yaş olarak kurutmalık veya kurutulmuş hazır vaziyette temin etmek isteyen arkadaşlar forumdan ulaşabilirler.kısa süre içerisinde kurumuş olacaklar.kurutmak isteyenlerin de acele etmelerini tavsiye ediyorum.
KAPTANzst
17-10-2013, 19:59
Karogaki yapılışı
İpekböcegi
19-10-2013, 17:56
Merhaba, Foruma yeni üye oldum.
Hurma kurusunu bu yıl denemek sabırsızlıkla bekledim. Herhalde sezonu başladı diye düşünüyorum.
MeyveliTepe
19-10-2013, 18:27
Başlamak üzere :)
naturefan
24-10-2013, 13:01
449372
Merhaba,
Geçen yıl kasım ayında kurutma işlemi yapmıştım; havanın uzun süre yağışlı, kapalı gitmesi nedeniyle çoğu küflenmişti. Bu sene yarısını(hem seyreltmiş oldum) eylül sonu ekim başı arası yaptım. Şu an kurumak üzereler. Diğer yarısını da kasım ortası gibi(yağmurlar geçince) yapmayı düşünüyorum.
Denemek amaçlı hurmalarla birlikte, bir iki kilo kadar da (aynı yöntemle)domates asmıştım, domatesler daha çabuk kurudu. Fotoğrafta net olmasa da, öndeki bir dizi(6 ad. olan) domates. Seneye ağustos, eylül aylarında daha çok domates kurutmayı düşünüyorum. Tabi elekli faflarda.
Sinek ve eşek arılarından korumak için tül almışrım; ancak çok iyi bir çözüm olmadı. Sık gözenekli(sinek girmeyecek şekilde) desensiz tül veya varsa balık ağı düşünüyorum.
Üstteki mesajda asmak için naylon iplik kullanılmış; naylon kaynayan suya daldırılınca kanserojen etki yapabilir. Kalın pamuk iplik kullanmak daha sağlıklı.
naturefan
25-10-2013, 11:55
449562
Burada bulabildiğim en uygun tül buydu; ancak yine de hem bazı gözeneklerden arılar girebiliyor, hem de sineklik gibi sade dokunmuş bir tül olmadığından, hurmaların yaterince güneş ve hava alması mümkün olmuyor. 2-3 mm gözenekli, sineklik gibi sade dokunmuş bir tül işe yarar diye düşünüyorum.
Tülün uzunluğu 7 mt.- 2.10mt. Alt ve yanları çamaşır mandallarıyla tutturdum.
Not: Sekiz, on gün içinde tül altındaki hurmalarda küf belirmeye başladı, tülü çıkardım.
athena -asena
30-10-2013, 17:51
Hurmalar asılmak için hazır.
Sizler paylaştıkça ne çok şey öğreniyoruz..Feshanede yöresel günlerinde görmüştüm ilk kez ama tadını bilmiyorum..Bayağı meraklandım.:)
Kurutmanın , hurmanın içinin yumuşacık olduğu bir aşaması var, çok lezzetli ve kıvamı güzel ancak o aşamada saklanamıyor, daha iyi kurutulması gerekiyor; işte o aşamada dondurucuya konulabiliyor, çıkarınca öyle buzlu buzlu yemesi de çok güzel.Denenmiştir, bir kısmında denenmesi tavsiye edilir...
Dışarıda müthiş bir rüzgar var. Hemen Korogakileri yapayım dedim.
Benim fidanın alt dallarındaki hurmaları tavuklar bitirmiş. Üst dallardan 12 tane topladım. Pazardan da 2 kilo aldım. Sapları olmayanları çöp şişe geçirdim. Hurmaları rüzgara karşı astım.
eylülburak
01-11-2013, 15:39
Günlerdir hayranlıkla yapılan işlemleri okuyor, fotoğrafları inceliyorum. Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık. Kahveli Hatay hurması da kurutmaya uygun mu? Şuan elimde sadece o var. Denemek istiyorum...
athena -asena
07-11-2013, 19:51
Kivilerde kurumaya başladı
naturefan
08-11-2013, 12:46
452754
Bu resimi üsteki mesajlardan birinde gördüm. Dalları kırmadan da kolaylıkla meyveleri toplayabilirsiniz.
Hurmalar ağaçtan toplanırken, resimdeki oklar istikaletinde dalın uç kısmından ileri doğru ittirilirse -dalı kırmadan- meyve sapı çentikli olarak kolaylıkla kopuyor. Meyve sapını baş ve işaret parmaklarınız arasına alın ve ileri doğru(dalın uç, ince kısmından kalın kısmına doğru) ittirin. Başlangıçta iki elle deneyin, zamanla tek el ile de toplayabilirsiniz.
Hurmaları dizdik:)
Bakalım bu yıl nasıl olacak.
Hurmaları dizdik:)
Bakalım bu yıl nasıl olacak.
İyi olacak iyi,
Havalar güzel gidiyor, bu yıl kurutamazsak bi daha hiç kurutamayız, bende bugün topladıklarımın bir kısmını soyup yerlerine astım, inşallah güzel olacaklar.
Sevgili lilium
Bu yıl benim hurmalarda ikizli üçlü bölünmeler oldu. Onları soymak zor olduğundan toplamadım, dalda kaldılar.
Toplayıp, soymadan guzinenin yanında kurutmayı denesem diyorum.
Akçakoca köylerinde soymadan ipe takıp, soba kenarında kurutulduğunu duydum.
Aynı dediğiniz olay bendekilerde de var, eşim uğraşıp soymuş, Daha zayıf ağaçımda böye bir oluşum görülmezken daha güçlü ağaçta şekil bozuklukları görüldü.
Soymadan kurutulduğunu bende duydum fakat hiç deneyip görmedim bu yıl bir kaç tene denemekte fayda var,
Benim duyumum kabukları çizilip asılıyormuş.
Benim de, yaşlı ağaçta durum böyle, hatta 4 parcaya ayrılmışları var. Onları soymadan asacağım birazdan.O halde cizik atayım, belki kurumasını hızlandırıyordur.
Fotoğraflamaya çalırırım iş bitince. Bahcede cok yoruldum bugün. :(
Pazardan alıp sapı olmadığı için çöp şişe geçirdiğim 4 hurma kurudukça çöp şişten düşmeye başladı. İçlerinde çürümeler olmuş. Diğer hurmalar sağlam. Sağlam mı çürümüş mü bahanesiyle hurmalar kurumadan bitireceğim anlaşılan. Bugün pazardan birkaç kilo daha alayım bari.
Bu yıl benim hurmalarda fotoğraflardaki gibi. Neden bu şekilde olduğunu bilen varmı acaba. Çok fazla çiçek vardı. Ancak sağlam olanların çoğu döküldü bunlar kaldı.
Kuruyemişçilerde bir şey olsun da ben farketmeyeyim! Mümkün değil. Büyük ihtimalle bu pazarın oluşmasında etkin bir rolünüz var.
Altı ay kadar önce kurutulmuş hurmayı keşfettim ve beğendim. Şimdi de bu başlığı gördüm. Burada paylaşılan fotoğraflara bakılırsa, sizlerinkiler çok daha lezzetli görünüyor. Bu kadar emek ve 36 sayfa yazı da bunun göstergesi.
Daha söyleyeceklerim vardı ama, şimdi kurutmaya uygun hurma bulmalıyım.:)
Selamlar.
İlk astığım hurmalar yenecek kıvamda.
454711
Hatta yarısı bitti :D
454713
Pazardan 6 kilo daha hurma aldım. Satıcı tek tek seçtiği halde bir kısmının sapları çok kısa. Onları da bu şekilde kurutmaya çalışıyorum.
454712
455306
455307
Bunlarda benim korogakiler :) 10günde kurudular
İlk astığım hurmalar bugün bitti.
455839
Dün 11 kilo daha aldım. Korogakiler lezzetli olmakla kalmayıp manzarayı da güzelleştiriyor.
455840
Bu arada, ördekleriniz varsa soyduğunuz hurma kabuklarını ördeklerinize verebilirsiniz. Bayılıyorlar.
Ben bu işi bayağı iyi kıvırdım. Korogakilerim çok güzel oldu. Lezzetleri çok hoş, içlerindeki tad-şeker üzerlerine iyice çıktı. Yumuşaklık kıvamı da çok yerinde. Dün ipten indirdim ve saplarını temizleyerek yerlerine istifledim.
İnce ince dilimleyerek yanıda iç cevizle servis ettiğimde yiyen dostlar-arkadaşlar bayılıyorlar.
Bu tepsidekileri de selenn için ayırdım. selenn de eşi de çok severek yiyorlar. Mart ayında geldiklerinde kendilerine güzel bir sürpriz yapacağım.
Brehh brehhh... şu derya kuzularına bir bakın, ufak da sanmayın bayağı irice oldular.
468268
468269
selamlar,
baştan sona trabzon hurmasını kurutma işlemlerini okudum...bende kuruttum ama tüm olarak değil...tıpkı elma dilimleri gibi yaptım tadı öylede güzel oluyor dışı küflenmeye başlayınca üst yüzünü alıp dilimleyip saat başı alt üst yaparak kurutabilirsiniz hem onca hurma boşa gitmez hemde kurumuş hurma yiyebilirsiniz..
saygılarımla
durdu
MeyveliTepe
20-10-2014, 11:41
Yeni bir hurma kurutma mevsimi daha başladı...
Az miktardaki hurmayı o zamanki tüm kaynakların Japonca olması sebebiyle çok kısıtlı bir bilgiyle kurutma denemesi yapmamızın üzerinden 7 yıl geçmiş :)
Bir kısım zevzeklerin "uzayda patates yetiştirmek" diye adlandırma zavallılığına düşebildiği bir denemeyi "Hurmayı Kurutsak da mı Saklasak (http://blog.meyvelitepe.org/2007/12/02/hurma-kurutsaktami-sakla/)" yazısıyla ilk kez 2 Aralık 2007'de duyurmuşuz.
Daha sonra çeşitli kaynaklardan Doğu Karadeniz bölgesinde hurmanın kabuğu soyulmadan, elma gibi dilimlenerek kurutulma geleneğinin de olduğunu öğrendik. Hem pratik olmaması, hem de kabuğa yapışarak incelmiş ve sertleşmiş hurma etinin çok cazip olmaması nedeniyle yaygınlaşmamış olduğunu tahmin etmek güç değil.
2009 yılından itibaren özellikle agaclar.net üyelerinin önce merak, sonra beğeni ile başladığı ve gitgide daha çok kişinin hurma kurutması sonucu artık ülkede sanki yüz yıldır hurma kurusu varmış gibi benimsendi.
Bu sayede bunca yıldır çoğunlukla ziyan edilen güzelim bir meyvenin en azından bir kısmı değerlendirilerek tüm yıl tüketilebilecek çok lezzetli ve çok faydalı bir çeşni haline geldi. Artık etrafta dolaşırken balkonlarda kurumayı bekleyen hurma dizileri görmek şaşırtıcı değil.
Geçen yıl kuruttuğumuz hurmaları kızımızın düğününde ikişer tane nikah şekeri olarak paketleyip dağıttık. Başka ne dağıtsak bu kadar beğeni toplamazdı :)
522015
Piyasada kuru meyve ticareti ile uğraşanlar fiyat belirliyorlar, sağa sola haber salıyorlar kurutulmuş hurma toplamak için. Ticaretlerine yeterli gelmemiş olacak Gürcistana yaptırıyorlarmış bizim usul, fakat kurutma sürecini hızlandırmak ve maliyeti düşürmek için fırınlatıyorlar galiba, tadları, kıvamları güzel değil. Memleketimin yurdum tüccarları, her zamanki gibi işlerini biliyorlar.
Hurma kurutmaya heves eden bir arkadaş her yıl hasat ettiği 10-12 ton hurmayı kurutmak için gereken düzeneği kuramadı, pekmez yapmaya başladı. O da çok güzel oluyormuş.
Yapacaklara kolay gelsin, yapanlara afiyet olsun.
Bakın şimdi yine iştahım kabardı, bu sene bir ağacı meyve sineği vurmuş, meyveler hemen olgunlaşmıştı. Ağaç yaprak içinde yani daha yapraklar dökülmedi ama sert ve sararma başlayanlardan başlamalı mıyım diye düşünmeye başladım. Halbuki bu sene pek de niyetim yoktu.
Haydi bismillah diyelim bakalım, biz da az yaparız 100-150 iş görür yine de. :D
naturefan
20-10-2014, 13:49
Pekmez konusunu netten biraz araştırdım, çok karışık ve zahmetli bir iş gibi görünüyor. Yapan arkadaşlar basitçe anlatırsa belki denenebilir.
Hurma kurutmaya heves eden bir arkadaş her yıl hasat ettiği 10-12 ton hurmayı kurutmak için gereken düzeneği kuramadı
Forumda ilginç fikirli arkadaşlar var gibi geliyor, nasıl yapılacağına dair fikir üreten çıkabilir. Benzer meyvelerin soyulmalarını yapan aletler bulunabilir dünyada... Bunu ayrı bir başlıkta sorsak mı? :)
İsmail Kuzucu
29-10-2014, 20:17
Forumda ilginç fikirli arkadaşlar var gibi geliyor, nasıl yapılacağına dair fikir üreten çıkabilir. Benzer meyvelerin soyulmalarını yapan aletler bulunabilir dünyada... Bunu ayrı bir başlıkta sorsak mı? :)
수와병태 ê³¶ê°ì*„ê³¼ì*• - dried persimmon - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Y4A_L7-qrKg)
Yukarıdaki videonun orta kısmında soyma makinesi ile işlem yapılıyor. Aşağıdaki ürünler alınıp soyma işlemi yapılabilir bence. Makine normalde elmanın çekirdek olan kısmını çıkarıyor. Bu alan kesilip sadece meyvenin tutunmasını sağlamak için kullanılırsa hurmanın sap alanıda sağlam kalır.
İlk ürün daha sağlam gözüküyor.
523967
Diğer bir ürün.
523967
Bu sene yaklaşık 18 kiloyla kurutma işlemine başladım. 11 tane kendi fidanımdan çıktı. Diğerleri pazardan. Bahçeme 2 hurma fidanı daha diktim.
Pazarcı kadına hurma kurutma yöntemini anlattım. Buralarda bu yöntem pek bilinmiyor. Başka bir pazarcı kadın kuzinenin içinde hurmaları kuruttuğunu söyledi. Haftaya pazara çıkabilirsem bu kadar daha almayı düşünüyorum.
Bu sene astığım tüm hurmalarım nemli hava yüzünden küflendi. Aralık ayının ortasında etrafta hala kara sinekler var.
İlk kez geçen hafta tadına baktım, bu kadar lezzetli olduğunu söyleseler inanmazdım, mutlaka denemek gerek.
Biz bu yıl korogaki yapamadık, bu saatten sonra da sert hurma bulur muyuz bilemiyorum. Önümüzdeki yıl daha hazırlıklı olmak niyetindeyim, bu sefer bir de kestane likörüyle deneyeceğim, tabi önce kestane likörü yapmam lazım:)
bizeherguntatil
10-06-2015, 16:52
Sırf bu hurma kurutmayı yapabilmek için bi kaç tane hurma dikicem şehirde boş bulduğum yerlere, öyle ağzım sulandı öyle özendim ki anlatamammmm!
Çekirdekten filizlenen kara hurma filizlerim bardakta hala. onları balkona alıcam büyük saksıda büyütmeyi deneyeceğim, onunla ilgili ilgili başlıkta sordum sorularımı ama, o minikleri de kurutabiliyor muyuz acaba, kabuğunu soyamayız sanırım bilemedim var mıdır tecrübe eden?
Yalnız daha ortada fol yok yumurta yok ben kurutmanın peşindeyim :))))
He bir de hepinize bu konuya olan ilgi ve bilgi paylaşımınız için kendime adıma çok teşekkür ederim, özellikle Meyveli Tepe çok çok teşekkürler :)
Geçen hafta yarım kg kadar korogaki aldım (epey pahalıymış bu arada :) bildiğimiz hurma ile karıştırıp fotoğraftaki hurmalı cevizli kekten yapacağım :D
Gazi Barış
20-12-2015, 18:41
İlk Deneme İçin Fena Sayılmaz
589641
589642
589643
MeyveliTepe
20-12-2015, 18:54
Ne kadar yaptınız?
Ellerinize sağlık Gazi Barış, afiyetle tüketiniz.
Sevgili Ozlem A, Malatya pazarı'nda kilosuna 50.- TL istediler. Ben de adama takıldım " size kilosunu 25.- TL den vereyim" dedim.
Gazi Barış
20-12-2015, 19:10
İlk kez yapacağımdan emin olamadım, ziyan olmasınlar diye 12 adet yapmıştım, birini yedik çok güzel olmuş. Bu yıl geçti, önümüzdeki yıl epeyce yapmayı düşünüyorum.
MeyveliTepe
20-12-2015, 22:13
İlk kez yapacağımdan emin olamadım, ziyan olmasınlar diye 12 adet yapmıştım, birini yedik çok güzel olmuş. Bu yıl geçti, önümüzdeki yıl epeyce yapmayı düşünüyorum.
Hep böyle olur zaten :) Son pişmanlığın bedeli bir sene :)
Biz bu yıl 80 kg kadar kuruttuk. Daha hurma çoktu ama hem yerler hemen hemen doldu, hem de zeytinle çakıştığı için soyacak zaman kalmadı.
naturefan
12-02-2016, 14:15
595412
Kurutma sırasında bazen çok sayıda sinek hurmaların üzerine birikiyordu, bu durumdan kurtulmak için önce tül perde denedim; ancak hurmalar yeteri kadar güneş ve hava alamadığından küf oluşmuştu. Bu tülü çocukların doğum günü için süs eşyası üreten bir yerde buldum. Çiçekçilerde de var; ancak eni 80cm. bunun eni 2.10cm.
Ben de daha evvelki sene pencerelerde kullanılan sineklik teli kullanmıştım.
Aslında yeni asıldığı zaman eğer bol rüzgar oluyorsa hurmalar daha çabuk kendilerini topluyor ve hafifçe kurumaya başladıklarında bir yerlerinde yara bere yoksa sinekler gelmiyor.
Hehh heee, manzara tam da Bitki delileri başlığına uygun olmuş.
Sahi, balkonunuzu bu şekilde gören sizin için ne düşündü acep sevgili naturefan? :D :D
http://www.agaclar.net/forum/1439554-post1074.htm
Evvelki hafta Bolu dönüşü Berceste'de iki farklı korogaki satılıyordu. Biri ufak tefek daha az tatlı Adapazarı'da yetiştiriliyormuş. Diğeri ise şeker oranı daha yüksek, irice daha yumuşaktı, o da Amasya ürünü imiş. Dışı beyazlaşmamıştı. Tadını daha çok beğendiğimizden ikinci türden aldık.
Ancak evde kapaklı kavanozda bir hafta geçirdikten sonra dışı beyazlaşmaya başladı, küfe benzer şekilde nokta nokta oldu. Sanırım iyi kurumadığından. Emin olmasam da şüphelendim kullanmak içim sinmiyor, atılacak gibi :(
KAPTANzst
14-02-2016, 18:32
Karogaki havasız ortamda durmaz. Bozulur. Ya asacaksınız ya da bez torbada saklamalısınız. Onu da iyi kuruduktan sonra.
MeyveliTepe
14-02-2016, 19:39
Karogaki havasız ortamda durmaz. Bozulur. Ya asacaksınız ya da bez torbada saklamalısınız. Onu da iyi kuruduktan sonra.
595728
Kurutulmuş hurma havasız ortamda durur, hem de senelerce, kıvamını ve lezzetini kaybetmeden. Esasında kurutulmuş hurmayı uzun süre saklamak için en pratik yol da havası tamamen alınmış ortamda saklamak.
Ağzı kapalı kavanoz havasız ortam anlamına gelmiyor. Kavanozdaki hava ve oda sıcaklığı küflenmeye sebep olur.
Hurmaları gün kurusu kayısı kıvamına geldiğinde askıdan almak gerekir. Geç kalınırsa sertleşir, erken toplanırsa içi sulu kalır. İçi sulu olanlar hemen yenebilir ama uzun süreli saklamazlar.
Vakum dışında saklama metodu olarak bez torbada veya askıda tutarsanız bir müddet sonra yenemeyecek kadar sertleşir.
KAPTANzst
15-02-2016, 21:14
Havasız derken akım olmayan ortam demek istemiştim. Vakumlu ortam istisna.
naturefan
16-02-2016, 13:15
Arka balkon olduğu için bitişik komşular dışında kimse görmüyor.
defender77
24-10-2016, 16:54
kurutulmuş hurmalar ile cevizli sucuk yapımı
https://youtu.be/E0KudVD-0Ig
Burada da fırında daha kısa sürede kurutma gösterilmiş.
https://www.youtube.com/watch?v=Q0a7A0n35RU
MeyveliTepe
25-10-2016, 18:06
Hurma soyma mevsimi başladı, meraklılarına duyurulur.
Bizimkiler bitti gelip gectiler ama ben biraz kurutabildim
meraklı-ege
29-10-2016, 12:06
sayın Meyveli Tepe öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim benim ev tipi kurutma makinem var onda ham hurmaları dilimledikten sonra kuruttum sorum şu: siz vakumlamayı nasıl yapıyorsunuz kuruttuğum hurmaların ziyan olmasını istemiyorum sizin kurutma yönteminizi de denemek istiyorum ancak şu aralar havalar yağışlı gidiyor hurmalar olgunlaşmadan nemli hava geçerse sizin gibi ben de kurutmayı düşünüyorum
size tekrar çok teşekkür ederim
MeyveliTepe
29-10-2016, 12:38
sayın Meyveli Tepe öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim benim ev tipi kurutma makinem var onda ham hurmaları dilimledikten sonra kuruttum sorum şu: siz vakumlamayı nasıl yapıyorsunuz kuruttuğum hurmaların ziyan olmasını istemiyorum sizin kurutma yönteminizi de denemek istiyorum ancak şu aralar havalar yağışlı gidiyor hurmalar olgunlaşmadan nemli hava geçerse sizin gibi ben de kurutmayı düşünüyorum
size tekrar çok teşekkür ederim
631433
Böyle.
meraklı-ege
29-10-2016, 18:08
Sayın Meyveli Tepe vakumlama için hangi malzeme kullanıyorsunuz yani vakum için makine vs.ambalaj için kullandığınız poşetin özelliği bulunuyor mu aceba?
MeyveliTepe
29-10-2016, 18:52
Ev tipi bir vakumlama makinası ve buna ait kanallı poşetler kullanıyorum. Başka türlü olmaz zaten.
Sayın meraklı-ege, arkadaşımız MeyveliTepe'nin kullandığı vakum makinesi çok sık kullanılmadığında biraz pahallıya geliyor. Arkadaşımız onu hem çok miktarda yaptığı korogakiler için hem de zeytin vakumlamada kullandığı için haklı.
Ben de korogakilerimi vakumluyorum, kullandığım makine Tchibo'nun çok da hesaplı. Yedek torbalarını da ayrıca alabiliyorsunuz.
Bir araştırın derim.
631507
631508
MeyveliTepe
29-10-2016, 19:50
Eskiden fazla alternatif yoktu. Şimdi ucuzu pahalısı, güçlüsü güçsüzü vs. envai çeşit makina var. Bizde böyle bir makina olmasaydı ne yapardık bilmem. Asma yaprağından ceviz içine kadar her işe yarıyor.
MeyveliTepe
29-10-2016, 20:08
... sizin kurutma yönteminizi de denemek istiyorum ancak şu aralar havalar yağışlı gidiyor hurmalar olgunlaşmadan nemli hava geçerse sizin gibi ben de kurutmayı düşünüyorum
...
631510
Bu yıl etrafı açık sundurma düzenimiz kayboldu. Biz de hurma kurutma için başka bir çare düşündük.
meraklı-ege
29-10-2016, 20:21
Sayın meraklı-ege, arkadaşımız MeyveliTepe'nin kullandığı vakum makinesi çok sık kullanılmadığında biraz pahallıya geliyor. Arkadaşımız onu hem çok miktarda yaptığı korogakiler için hem de zeytin vakumlamada kullandığı için haklı.
Ben de korogakilerimi vakumluyorum, kullandığım makine Tchibo'nun çok da hesaplı. Yedek torbalarını da ayrıca alabiliyorsunuz.
Bir araştırın derim.
631507
631508
Sayın Güler öneriniz için çok teşekkür ederim araştırıp bir vakum makinesi almak gerekli anlaşılan
meraklı-ege
29-10-2016, 20:23
631510
Bu yıl etrafı açık sundurma düzenimiz kayboldu. Biz de hurma kurutma için başka bir çare düşündük.
Sayın Meyveli Tepe bu yönteminiz de güzelmiş sürekli oradaysanız sorun olmaz herhalde
meraklı-ege
26-11-2016, 21:33
Selamlar...Forumda anlatıldığı şekilde hurmalarımı hazırlayıp astım.Astığım yerdeki evimizde sürekli kalmıyoruz.Ancak eşim her gün köpeklerimizi beslemek için uğruyor.Hurmalar 15-20 günlük asılıyken Güler Hanımın aynı fotoğrafla gösterdiği şekilde
bir kaç tanesinin yenmiş olduğunu gördük.Hepsi gitmeden şehirdeki evimizin balkonuna getirdik.Seneye daha fazla hurma yapmak istiyorduk ama böyle olduktan sonra tereddüt ediyoruz.Aceba ne yemiş olabilir? Bu konuda Güler Hanıma özel mesaj yazmıştım.Onun tavsiyesi üzerine bu konuyu forumda yazmak istedim.Fazla miktarda hurma kurutan arkadaşların böyle bir sorunu oldumu,olduysa nasıl önlem almak gerekir? Görüşlerinizi ve yardımınızı almak isterim.
MeyveliTepe
27-11-2016, 08:10
İki ihtimal var. Ya kuşlar ya da kemirgenler. Hangisi olduğunu anlamak için izleri takip edebilirsiniz. Astığınız yer itibarıyla kemirgenler nisbeten zor olmalı. Kuşlar daldaki hurmaları pek seviyorlar, asılı hurmalara da gelmiş olabilirler.
MeyveliTepe
27-11-2016, 08:15
Kapalı ortamda düşük devir sürekli dönen pervane ile hurma kurutmak çok işe yaradı. Bugün itibarıyla hemen hemen kurudular, belki bir on gün daha tutarız. Bu usul, kurutma yöntemi sebebiyle lezzet ve dokusunda bir değişiklik olmadan garantili ve hızlı bir yöntem oldu.
Pervane ilk bir hafta orta kademede döndü, sonrasında en düşük devirde kaldı.
evdetarım
27-11-2016, 12:33
Bilgiler için herkese teşekkurler ama aklıma takılan bir şey oldu, anladığım kadarıyla hurmalar ham olarak kurutuluyor. ham iken yendiğinde ağzımızı buruşturan etki kuruduğunda olmuyormu ? tadı nasıl oluyor yoksa ben mi bir şeyi atladım :)
MeyveliTepe
27-11-2016, 13:07
O ağız buruşturan etki hurmalar askıya çıktıktan bir hafta sonra yok oluyor zaten.
Kurumuş hurmanın tadını tarif kolay değil :) Kimi çikolataya benzetiyor, kimi bağdat hurmasına.
meraklı-ege
28-11-2016, 21:00
Sayın Meyvelitepe toplam kaç günde kurumuş oluyor? Miktarı da önemli tabi...
MeyveliTepe
28-11-2016, 21:24
Biz 80 kg kurutuyoruz ama miktar kuruma süresinde etkili değil. Bizimkileri askıya çıkartalımız 30 gün olmuş.
Bir arkadaşımız odun-kömür sobasının üzerine astığı çamaşır kurutma aparatına astığı hurmalar için bu süreyi daha da kısaltmıştı. ;)
MeyveliTepe
29-11-2016, 11:27
Isı ile kurutulması orijinal kurutma sürecine uygun değil. Kurutma fırınında da 24 saatte kurutmak mümkün ama oraya çıkan başka bir şey olur.
Isı ile kurutulması orijinal kurutma sürecine uygun değil. Kurutma fırınında da 24 saatte kurutmak mümkün ama oraya çıkan başka bir şey olur.
Ben de sizinle aynı fikirdeyim, rüzgar kurutması ile yavaş yavaş kurutulduğunda aldığımız lezzet bambaşka. Sanırım diğer kurutma türlerinde şekeri üzerine pek çıkmıyor.
meraklı-ege
29-11-2016, 21:13
Ben askıda kurutmadan evvel ev tipi kurutucuda elma gibi dilimleyerek kurutma yapmıştım.Askıda kurutulanla hiç benzerliği yok.Tadı çok farklı.Dilim olanların tadı hurmadan çok elmayı andırıyor.Hurma tadı hiç yok diyebilirim.
Sayın meraklı-ege, askıda kurutulanlar kıvama geldiğinde harika bir lezzet veriyor.
Hurma tamamen suyunu çekmiş olsa da içinde çok hafif bir yumuşaklık oluyor.
Başlığın daha evvelki mesajlarını okumuşsanız "baba çikolatası" denmiş ya aynen öyle. Çikolatamsı bir lezzet.
Bir agaclar.net toplantısında ben kendi kuruttuklarımı tadına bakmamış olan arkadaşlara böyle sunmuştum da çok hoşlarına gitmişti.
634616
meraklı-ege
30-11-2016, 11:28
Benim kuruttuklarımın henüz dışı tam beyazlaşmadı.Samsun çok nemli olduğu için hala yumuşaklar.Bu haliyle dayanamayıp yiyoruz yine de tadı çok güzel geliyor.Konuyu ilk sayfadan sonuna kadar okuduğum için sırf merakımdan askıda kurutmayı denemek istedim.Bu nedenle az sertleşmeye yüz tutanlardan cevizle birlikte de yedim.Hakikaten övgüleri hak ediyor.Bu konuda emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum.
KAPTANzst
09-12-2016, 09:12
Bu senenin son karogakileri
erkanbey
09-12-2016, 19:39
Hurmanın bu kadar bol olduğu bir yerde kurusunu yememek olmazdı deyip 1 Aralıkta pazardan alınmış 7 hurmayı astım,sonra dedim ki her kurutan çok kurutmadığına pişman olmuş.7Aralıkta pazardan 25 adet kadar daha hurma aldım onlarıda astım,inşallah sonuç iyi olur.Eğer beklediğim gibi olursa seneye köyden en iri hurmaları toplayıp yapacağım.
Sevgi Durul
13-12-2016, 18:13
1 Kasım'da kurutmaya aldığımız hurmaların bugünü. Rüzgar alan bir yerde ve durumları an itibariyle böyle. İyice kurumaları için, kaç gün daha beklemek gerekir? Bu gidişle korkarım ki iyice kurumadan tükenecekler.:)
635399
1 Kasım'da kurutmaya aldığımız hurmaların bugünü. Rüzgar alan bir yerde ve durumları an itibariyle böyle. İyice kurumaları için, kaç gün daha beklemek gerekir? Bu gidişle korkarım ki iyice kurumadan tükenecekler.:)
635399
Evet biraz daha beklemesi gerek, bekledikçede şekerinin dışa vurduğunu göreceksin. O zaman çok daha lezzetli olacak.
Afiyetle tüketin.;)
Cennet Elması (Hurma) Kurutmaya böyle başlamıştık,
Şu an yenecek durumda kurudular.
Erdem 01
11-01-2017, 07:53
Elinize sağlık güzel görünüyorlar. Ben de deneme yapmak istiyorum. Adana'da kurutmaya ne zaman başladınız. Kaç gün de kurudu. Çeşit olarak hangisini kullandınız. Adana'da, sert kahverengi buruk olmayan hatay hurması, buruk tatlı yumuşak beyaz hurma bulunuyor.
Off bu görüntü, ellerinize sağlık sayın Uysal01, afiyetle yiyin inşallah.
Kurutulması halindeki fotoğrafınızda sağda ve solda hurmalar rahat seçiliyor ama orta sıradakiler ne onlar da hurma mı?
SayınErdem 01,Teşekkür ederim,Adanada kururmu denemek lazım,nem fazla olumsuzluk yaratabilir,bunlar Manisa/Alaşehirde kurudular,Hachia cinsi hurma.
Sayın Güler,teşekkür ederim. Orta sıradakiler dilimlenmiş olarak kurutulan hurmalar,denemek için yapmıştık.
erkanbey
29-04-2017, 15:55
Bu kış hurma kurutmayı'da denedim,gerçekten mükemmel bir meyve oluyor,bu yıl işi nasıl bir üretim boyutuna taşıyacağım ben bile hayal edemiyorum,ama baya fazla yapacağım orası kesin.Ben 25-30 adet yapmıştım,sonra duydum ki köydede yapanlar varmış,hatta halam bu sene ilk defa yapmış,benimki bitince hemen onlarınkine el koydum :)
Ben sıcak suya daldırarak yapmıştım,onlar direk soyup asmışlar.İkimizinkinin arasında fark vardı,benimkinin içi ve dışı dengeli kurumuştu sanki,onlarınkinin dışı kurumuş içi yaş gibiydi.Benimki çok beyazlanadı,onlarınki baya beyazlamıştı,benimkinde lüf tadına hiç denk gelmedim,onlarınkinin bazılarında vardı.Sıcak suya sokmak tam olarak neyi sağlıyor acaba?Her ikiside lezzetliydi ama.Son resim köyden aldığım hurmalar.
MeyveliTepe sorunuza daha doğru cevap verecektir ama önce sıcak suya batırarak dış etkilere karşı bir önlem alıyor olabiliriz. Bu durumda sineklerden koruyoruz diye düşünüyorum.
MeyveliTepe
29-04-2017, 19:24
Kaynar suya daldırmak soyulmuş meyvenin dış yüzeyinde hızlı kabuk yapmasını sağlıyor. Ayrıca soyulurken olası kontaminasyon için dezenfeksiyon yapılmış oluyor.
erkanbey
29-04-2017, 20:10
Cevaplarınız için teşekkürler,sıcak suya batırmak daha doğru gibi görünüyor,bence içiyle dışının dengeli kurumasınıda sağlıyor.
Bu yılın Trabzon hurmaları kurumaya başladı.
Türkiyede Trabzon hurması ne yaş haliyle ne de kurutulmuş haliyle yeterince tanınmıyor ve sevilmiyor.
Bu kadar lezzetli ve faydalı bir meyvenin tercih edilmemesi ilginçtir.
Yoksa, bir portakaldan veya bir muzdan aşağı kalır bir tarafı yok.
Kivi bile hurmadan daha çok tanınır ve tercih edilir ve kabul görür bir meyve.
Kurtulmuş hurmanın bir kuru incirden veya kuru kayısıdan aşağı kalır bir tarafı yok.
Ama yine de pek tercih edilmiyor nedense.
MeyveliTepe
03-11-2017, 18:09
...
Kurtulmuş hurmanın bir kuru incirden veya kuru kayısıdan aşağı kalır bir tarafı yok.
Ama yine de pek tercih edilmiyor nedense.
Tercih edilmiyor diye bir şey yok, sadece yeterince bilinmiyor.
Hurma kurutmanın ülkemizde ilk duyuruluşu (http://blog.meyvelitepe.org/2007/12/02/hurma-kurutsaktami-sakla/) 2007'dir. 10 yıl geçmiş artık binlerce kişi biliyor, borsası bile var. Usülünce kurutulmuş ve kıvamında bir hurmanın tadına bakanın tercih etmeyenine hiç rastlamadım henüz. Bilinirliği arttıkça daha da yaygınlaşacaktır.
Vesile ile mevsimin başladığını duyuralım :)
Bu sene kurutmak için hazırladığımız Hurmalar(Cennet elması).
Bunlarda geçen yıldan kalan hurmalar.
İsmail Kuzucu
11-11-2017, 12:51
Sonunda bizde kurutma işlemine başladık. :)
660580
MeyveliTepe
11-11-2017, 16:32
Sonunda bizde kurutma işlemine başladık. :)
660580
Görmüşken yazayım, hurma saplarındaki T'lerin kuyruklarını kısa kesin. İlmeğin kurtulmamasını sağlayacak kadarı yeter. Uzun olurlarsa ilmek geçirirken çok zaman kaybedersiniz.
İplerde hurma aralıklarını hurmalar biribirlerine teğet olacak kadar daraltabilirsiniz. Böylece bir ipte 5-6 hurma bağlayabilirsiniz. Az yerde çok hurma asmak için böylesi daha pratik olur.
660599
660600İlk önce astığımız hurmalar kurumak üzereler.
Kurutulmuşu ayrı, dalında kendi kendine olgunlaşmışı ayrı güzel, değeri bilinmeyen bir meyve.
Türkiyenin yazları aşırı kurak yerleri haricinde neredeyse her yerinde yetişebilecek bir meyve iken, sonbaharda yapraklarının rengi ve yaprakları döküldükten sonra ağaçtaki harika görüntüsü sebebiyle park ve bahçelerin peyzajında kullanılabilecek iken pek de rağbet görmeyen bir meyve.
Yapay olarak olgunlaştırılmış olanıyla dalında kendisi olgunlaşmış olanı arasında çok büyük lezzet farkı da bulunur.
Valla ben değerini çok iyi biliyorum ve çok da severek yerim. Sezon boyunca en az 100 -150 adet yiyorum, hele bir kaç senedir kurusunu da öğrendik ya değmeyin benim keyfime.
661258 Kuruyan Hurmalar şekerlenmeye başladılar,
Ooo maşallah, sizinkiler bayağı sıraya girmişler, darısı başımıza.
bundan sonra kurumaz mı, çok mu geç kaldım acaba?
Denemekte yarar var,havalar açık giderse kuruyabilir.Sert olanları tercih edin.
https://www.youtube.com/watch?v=l9Wm-JCKXYg
Sayın Mad Max, yukarıda paylaştığınız video için çok teşekkür ederim. Değişik yöntemlerde hurma kurutmayı sayenizde öğrenmiş olduk. Keşke her üyemiz böyle paylaşımlarda bulunsa da bizler de üzerinde fikir yürütebilsek.
Videoyu izledim, bütün olarak kalorifer üzerinde kurutma bir derece aklıma yattı ama dilim dilim kurutma bana sanki elma armut kurutuyormuşuz hissini verdi.
Arkadaşımız MeyveliTepe'nin bizlere öğrettiği usulde kuruttuğumuz hurmalardaki lezzeti aldıktan sonra böyle dilimlemeyi sanırım hiç denemem. Meyve içindeki tadın dışa vurması diye bir şey yok bu dilimlemede. Oysa o çikolatamsı tad çok başka bir lezzet.
Tabii bu benim fikrim.
Paylaşımınızdan çok arkadaşımız faydalanacaktır, tekrar teşekkür ederim.
Sayın MeyveliTepe, İstanbul'a gelirken malina'ya bahçeden 5-10 tane hurma getirdim. Aralık ayı başı. Ben karogakilerimi daha evvel hazırlayıp kurutmaya asmıştım. Gerçi malina'ya getirdiklerim de çok sertti, yine de bir deneyin belki olur demiştim.
malina daha evvelki seneler denemiş ve başarılı da olmuştu. Bu gün telefonda konuşurken " benimkilerin şekerleri dışa vurmaya başladılar " dedim, onun hurmalarını sordum. malina "benim hurmalarda bir terslik var, daha tam küçülmediler ama dışları iyiden iyiye beyazlaştı" dedi bana fotoğraflarını yolladı.
Onun hurmaları çok rüzgar alan terasta tam da denize karşı.
Fotoğrafları inceledim bana göre bu şekerlenmeye pek benzemiyor, hem kurumadan böyle şekerlenme olmaz gibi, yakından görmediğim için küflenme mi onu da tam alayamadım, sizin fikriniz nedir?
663636
663637
663638
MeyveliTepe
01-01-2018, 19:14
Küf değil bunlar, şekerlerlenme. Bazen böyle aşırı şekerlenme olabiliyor. Resimde en altta görünenden küçük bir parça alınıp tadına bakılarak test edilebilir.
Korogakilerim harika oldu. ;)
Bu sıralar sık sık yemek davetlerim oluyor, gelen misafirlerimize korogakilerimi böyle ikram ediyorum. Önce şaşırıyorlar ama tadına bakanlar tekrar istiyorlar, hele bazıları evlerine götürmek için bir kaç tane bütün alıyorlar.
250 tane az mı yaptık ne?
664983
[QUOTE=Güler;1529299]Korogakilerim harika oldu. ;)tadına bakanlar tekrar istiyorlar, 250 tane az mı yaptık ne?
Bari bu başlıkta teşekkürlerimizi sunalım Güler hanım. Çok lezzetli idi.
Seneye payımız iki üç misli miktarda olursa çok makbule geçecek;) Şimdiden bitti:D
Sevgili OSMAN45, seve seve. Oğuz da üç ağacın meyvelerini de yapalım seneye diyor. :D
Bu akşam da yemekte misafirlerimiz vardı, tadına bakınca " valla hiç anlamam Güler balkondaki iki diziyi ben alıyorum" diyerek on adede haciz koydu. Afiyetle yesinler, onlar beğendikçe daha da hoşumuza gidiyor.
Resimleri görüp yazılan methiyeleri okuyunca adres yazsammı ki, hiccc düşünmedim!
Unutmayın ki, komşu hakkı var.
hakan035
06-11-2018, 16:10
Selam; Arkadaşlar benim bu sene kurutmaya astığım hurmalara minik sinekler dadandı geçen senelerde hiç olmamıştı, ne yapmam gerekir tavsiyede bulunursanız sevinirim...
MeyveliTepe
06-11-2018, 19:31
Selam; Arkadaşlar benim bu sene kurutmaya astığım hurmalara minik sinekler dadandı geçen senelerde hiç olmamıştı, ne yapmam gerekir tavsiyede bulunursanız sevinirim...
Sinekler geldiyse belli belirsiz de olsa küflenme başlamıştır. Önüne büyücek bir fan koyun, sürekli hava üflesin.
2019 model hurmalarin kuruyup kendini kurtaranlar ve henüz yeni astiklarim. Bu yıl havalar hurma kurutmak için çok müsait.
2019 model hurmalarin kuruyup kendini kurtaranlar ve henüz yeni astiklarim. Bu yıl havalar hurma kurutmak için çok müsait.
Görünüm enfes, dişlerimin gıcırtısı ile ağzım sulandı.
Sanırım en iyi kurutma tarzı böyle olsa gerek.
Dilimlediğniz zaman kurumuş olan sakızlaşıyor gibi geliyor bana.
Hurma genellikle ılıman iklim meyvesi olarak bilinir ama 1200 rakımda bahçeme iki fide 🌱 diktim.
İlk başta üzerinde çok meyve vardı fındık büyüklüğüne gelince döküldüler sadece iki tanesi kaldı belli bir büyüklüğe gelince onlarda aynı gün dibine düştü.
Bir hafta kadar bekletip ve görücüye segilendikten sonra yedim.
1200 rakımda yetişir ise daha fazla diker bol olan meyveyi bu tarz kurutmak isterim.
Mesut Temiz
10-12-2019, 14:29
Kurutulmuş Trabzon hurması gerçekten enfes bir tada sahip... Ben bu meyveyi zaten severim, ama kurutulduğunu bilmiyordum eskiden... Sanırım 5-6 yıl önce Gürcistan'a giden bir ahbabım getirmişti, o zaman öğrendim... Tadına bayıldım... Bu meyve ülkemizde rahatça yetişiyor, keşke daha çok ekilse de daha çok kurutulmuşu üretilse... :p
MeyveliTepe
10-12-2019, 15:57
Ağaçların üzerinde kalanlar kurutulsa yeter.
Ben bu meyveyi 1968-69 yıllarda Bursada yazlık Sefa Sineması bahçesinde tanışmıştım.
Kocaman bir ağaç ikinci kata kadar dallanıp budaklanarak üzerinde koca koca sarı meyvesi vardı.
Domates sanmıştım nasıl yendiğini dahi bilmiyordum.
Aynı bahçenin içinde dokuma tezgahları vardı bende burada çalışıp akşamları makiniste yardımcı olur bilet keserdim.
Bir gün merak edip ağaca tırmanarak bir tanesini koparıp ısırdım tadı hoşuma gitti, bi daha bi daha derken Faruk abiye yakalandım.
Babası Rasim amca dokunma çocuğa dedi.
Geri kalan hurmalar halâ hurma gördükçe anımsarım.
Şimdi ta Honduras dan gelen tatsız hurmaları yemekteyim Viyana'da.
evandevan5
12-12-2019, 10:03
trabzon hurmaları istanbul da kaç tane çekirdek ektiysem 1 tane bile çimlenmedi.
direk bitki almak lazım.
https://www.youtube.com/watch?v=tswpDp_NH0Y
Portakal Rengi
15-11-2020, 06:34
Videonun üçüncü dakikasında başlayan kesme işlemi tehlikeli bir uygulama. Sakın denemeyin.
Kesme diski, olması gereken çaptan çok büyük. Kesme diski kesinlikle koruyucunun içinde kullanılmalıdır. Parça yerinden oynasa, kesme sırasında bir titreme oluştursanız veya sıkışma olsa disk parçalanabilir. Diskin dönme hızı o kadar yüksektir ki, parçaları yaralayıcıdır.
KAPTANzst
19-11-2020, 20:01
Saçma masraflı ve tehlikeli bir iş yapmış bence
>Bu videoyu hiç kaile almayın derim,.
Soyma işlemini yaptım, şimdi gidip asacağım :)
https://www.youtube.com/watch?v=xGN9RgI1qZI
CornusMas
24-11-2020, 07:04
Konuyu çok güzel anlatan bir video. Burada bulunsun:
https://www.youtube.com/watch?v=QHTnuI9IKBA
Sevgili Lilium, ellerine sağlık afiyetle tüketin.
Sayın CornusMas, paylaştığınız video da çok güzel ve enteresan. Biz agaclar.net'te sıcak suya batırarak yapıyorduk ki Forumda bunu bize öğreten sayın MeyveliTepe olmuştur.
Sizin paylaşımınızı da denemek hoş olacak, teşekkür ederiz.
explation
25-08-2021, 13:48
2021 Sezonuna hurma kurutmak isteyen arkadaşlar inceleyebilirsiniz.
Askılarımız ile çok daha fazla hurmayı çok daha küçük alanlarda kurutabilirsiniz.
Yerli üretimimizdir. Saplı kancalı Çin mallarından değildir.
https://www.facebook.com/groups/360135585203845/?ref=share
explation
25-08-2021, 13:49
Aparatımızı kullanan yerel işletmemiz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.