Bağlan

View Full Version : Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5

Lilium
18-01-2012, 19:08
İnanmıyorummm, aptala malum olurmuş zaten :D:D:D

Güler
18-01-2012, 19:17
Geç dalganı bakalım...

Havalar nasıl orada? Geceleri (-) kaçları görüyorsunuz? Benim sardunyalarım ne olmuştur kimbilir?

Lilium
18-01-2012, 19:37
Akşam epey don vardı, bugün güneş olsa da hani eşek öldüren güneşi deriz ya işte öyle :) oğuz abi dolaptaki rakı dondumu düşünür sen sardunyalar dondumu düşünürsün :D
Hiç düşünme anamın bir sürü sardunyası var çalar yenisini ekeriz. :D

Fırsat bu fırsat deyip bu gün bahçeye gidip biraz çalıştım bin tane kadar ceviz ektim, yarında hava güzel olursa bin tane daha ekeceğim

Güler
18-01-2012, 21:06
Oh oh maşallah, aşıladıklarından mı ekiyorsun.? Pedro da var değil mi?

Şu Mart bir gelse de gelebilsek oraya. Aklımız kalıyor valla.

Lilium
18-01-2012, 21:38
Hayır fidan değil, ceviz ektim, fidan olmaları için yaza da aşılarını yapacağım.

limon
20-01-2012, 09:06
İşlem tamam. :) 2.11.2011 de asmıştım, yaklaşık 2,5 ay kadar sürede kurudular.

Üzerinde görülen beyazlıklar tamamen doğal şekeridir. Sn.Meyvelitepe'nin tahta kutuya yerleştirmesi çok hoşuma gitmişti. Kusur kalmadım. :)
265110

Paketlenme işi tamam.
265111

Dışının şekerlenmesini beklerken çok kuruyacak diye korkmuştum ama içleri tam kıvamında.
265112

Anneye gitmek üzere hazır. Hacı Bekire niyet Korogakiye kısmet (sürpriz) olacak. :) Lezzet testi sonucunu yazarım.
265113

limon
20-01-2012, 09:08
Yapılışı çok zahmetsiz ve sonucu mükemmel. Sizlerin de yazdığı gibi şimdiden seneye daha fazla yapılma planları başladı. :)

Güler
20-01-2012, 09:12
Sevgili limon tabii bu damak zevkidir ama ortadan ikiye böldüğünüz hurma sanki biraz daha kuruma istiyordu gibi geldi bana.
Üstad MeyveliTepe bakalım de diyecek?

Ellerine sağlık, sen de kervana katıldın demektir. :D

limon
20-01-2012, 09:18
Yok Güler hanım, biraz daha beklersem tahta gibi olacaklardı. Dışları baya sert, iriliklerine göre iç kıvamları da değişiyor. Bu kestiğim en iri olanıydı, daha ufak olanlar daha kuruydular. Ha bekletirken sorun yaratır derseniz, hepi topu 15 adet, bekleyemecekleri için sorun yok.

Güler
20-01-2012, 10:50
Sevgili limon, bahçemizde 3 tane hurma ağacı var. Bir tanesinin meyveleri diğerlerine nazaran daha küçük oluyor. Ben de meyve zamanı seyreltmeye gitmiyorum o ağaçta.
Bu fotoğrafını yüklediğim hurmalar o ağaçtan. Daha çabuk kuruma yapanlardan. Dış kısmı şekerlenmeye başladı. Çok sert de değil, içinin kıvamı da bizim hoşumuza gider türden.

265125

Güler
12-03-2012, 18:38
Sayın MeyveliTepe ve bu işin pîri olan arkadaşlar, sizlere bir şey danışmak istiyorum..

Korogaki yaptığım hurmaların büyük bir kısmını İstanbul'a getirdim. Son yaptığım 60-70 tanesini de Manyas'da balkonda kurumaya bırakmıştım.

Balkon, yani pergola yüksekliği en az 3m var. Kiremitler 15 x 20 madra üzerinde. Ben de bu madralara tutturduğum ipler üzerine aşağıya doğru sallandırdım hurmaları.

Evin duvarı ile arası en az 2m var.

Bu son gittiğimizde " hurmalar ne alemde bir bakayım" dedim. Hepsinin yerinde yeller esiyordu.
Birisin bahçeye girip de onları koparması ve yemesi mümkün değil.

Köyden bir iki kişiye sorduğumda ya sansar yemiştir ya da sincap dedi. Olabilir mi?

İpler hiç kesilmemiş, ve meyveler o kadar usturuplu yenilmiş ki hiç bir kalıntı yok, kalan sadece sap ve düğme şeklindeki hurmanın tepesi.

Yemeyenin malını yerleşmiş ata sözünün ne kadar doğru olduğu bir kez daha ispatlandı. :D

273565

273566

MeyveliTepe
12-03-2012, 19:41
Güler hanım, bizde de yer yer böyle ipte kalmış hurma dibi var ama iki ayaklılar dışında bizim hurmaları eksilten bir şey bu güne kadar görmedim :)

Güler
12-03-2012, 19:53
Bahçeme girmeleri zor, ayrıca üst kısımda bulunanlara da mutlaka merdivenle ulaşmak gerekir ki alet edevatlar depoda kilitli.

Bir kuşun yemesi de mümkün görünmüyor, sansar-sincap yer mi?

Tura
12-03-2012, 20:18
Bahçeme girmeleri zor, ayrıca üst kısımda bulunanlara da mutlaka merdivenle ulaşmak gerekir ki alet edevatlar depoda kilitli.

Bir kuşun yemesi de mümkün görünmüyor, sansar-sincap yer mi?

Kesin iki ayak sincaptır o, kesin. Tavan arasından bir ışık hüzmesi ile sızmış ve yemiştir. O kuru hurmalar için yeni bir yöntem geliştirmiş olmalılar. Dikkat...:D Şüphelindiklerim var ama burada söylemem uygun mu acaba..

Güler
12-03-2012, 21:23
Kesin iki ayak sincaptır o, kesin. Tavan arasından bir ışık hüzmesi ile sızmış ve yemiştir. O kuru hurmalar için yeni bir yöntem geliştirmiş olmalılar. Dikkat...:D Şüphelindiklerim var ama burada söylemem uygun mu acaba..

....:D

Lilium'u kastediyorsanız o değil. Bahçe kapısının şifresini bilmiyor ki?

Ancak, pergolanın sol tarafına çatı arasına serçe kuşları yuva yapmışlardı. Ben de merdivenle çıkıp baktığımda 3 tane yumurta görmüştüm, tabii kıyamadım yuvayı bozmaya. Onların hemen alt tarafındaki masa üzerinde de orkide saksılarım duruyordu. Pislemeleri ve taşıdıkları çer-çöp yüzünden çiçeklerim bozulacak diye, yavrular uçana kadar yer değişimi yaptım.

Bizim yatak odamızın pencerelerinden biri de o tarafta.

Bir gece bir ses duydum, perdeyi araladığımda bir şey göremeyince, balkona çıktım. yuvanın bulunduğu tarafta kedi gibi bir şey farkettim ama tam da net görememiştim. Yuvanın otlarının büyük bir kısmının yere dökülmüş oldukların farkettim ve yavruları korumak adına balkon ışıklarını açık bıraktım.

Komşular sansar olabileceğini söylemişlerdi.

sındırgılı
12-03-2012, 22:57
Kadikoy cevresinde, kilogram fiati 19.00 / 20.00 TL arasinda satilmaya baslandi. ( 2 haftadir sergilerde )

rhepsag67
13-03-2012, 09:36
Kadikoy cevresinde, kilogram fiati 19.00 / 20.00 TL arasinda satilmaya baslandi. ( 2 haftadir sergilerde )

Merhabalar Sayın Sındırgılı,
Kurusunun satıldığına gerçekten çok sevindim, belki buralarda da vardır, hemen Ereğli'deki bütün aktarcıları ve kuruyemişçileri tek tek kontrol etmem gerek. Kurumuşu çok güzel bir meyve gerçekten. Bu sene ilk defa, eski bir komşumun tavsiyesi üzerine kalorifer üzerinde (yağlı kağıt sererek) dış kabuklarını tamamen soyarak kuruttum. Kurumaları kaloriferin sıcaklık derecesine göre 5-10 gün sürdü. Çok kısa sürede kurudular. Daha kurumadan aile fertleri tarafından tüketilmesi beni hem çok mutlu etti, hem de üzdü. Bir türlü, sonradan yiyebileceğimiz kadar kurutmam mümkün olmadı. Köylü pazarında bu sene çok oldu maşaallah. Ben de boş durmadım bol bol aldım. Bu kadar güzel meyve olamaz gerçekten. Adana'da yetişen hurmalar da çok güzel oluyor, hem de tazeyken, sertken tatlı tatlı yenebiliyor fakat genelde hurma zamanı orada olamıyoruz:( Ama bu sene kuru Trabzon hurmasını bol bol tükettik diyebilirim. Çocuklarda işlenmiş abur cubur yerine kurumuş faydalı meyve yemiş oldular :) Hem de beğenerek...

limon
13-03-2012, 17:22
Güler hanım, bizde de yer yer böyle ipte kalmış hurma dibi var ama iki ayaklılar dışında bizim hurmaları eksilten bir şey bu güne kadar görmedim :)

Çocukken Avcılar civarı yazlık, kamp yerleriydi, çokça da meyve bahçeleri vardı, özellikle de elma bahçeleri. Dayımlar ve bir iki delikanlı arkadaşı bir gün tel örgüyle çevrili elma bahçesine girmiş ve sahibine yakalanmışlar. Sahibi o kadar kibarmış ki bizimkilere bakıp " hay allah biz de tel örgüleri köpekler içeri girmesin diye çevirdik" demiş. Bizimkiler çok utanmış tabii ama yıllardır gülerek anlatırlar. :)

Güler hanım benim aklıma da fare geldi. Tekstil şirketinde çalışırken cama bile tırmandıklarına şahit olmuştum. Hatta bir tanesi mutfağa ulaşmak için alüminyum levhayı kemirmiş ama po..su sığmayınca arada sıkışıp kalmıştı. Alien gibilerdi. ;)

Güler
13-03-2012, 18:30
Bunu düşünmemiştim sevgili limon.
Biz de evde yokuz, ses seda da yok. Peki bu tarla faresi olsa bu mevsimde dışarıda olur mu?
Evde hiç fare yok, kanalizasyon desem, her taraf kapalı, çatıda yok. Nereden gelmiş olabilir ki?

bahcedenn
16-04-2012, 13:57

Ben de Sayın MeyveliTepe vasıtası ile öğrenmiş olup ilk defa denemiş fakat İstanbul havasında balkonda başarılı olamamıştım. Üzerinde yer yer küfler görünce yiyemeyip çöpe atmıştım.

3 hafta önce İstanbul'un çokça şubesi olan ünlü bir baharatçısında ürünü görünce çok merak ettiğim için dayanamayıp fiyatı 30 TL/KG 'dan aldım ve denedim. Açıkçası ben çok beğendim. Annem ve eşim ise çok beğenmediler. Ama mutfağa her girdiğimde ürünün bir bir eksildiğini gördüm :) 1/2 kg ürün aynı gün içerisinde bitmişti. Ürünü aldığım yere sorduğumda ürünün Gürcistan'dan geldiğini söylemişlerdi.

Köydeki bahçemizde geçen sene üzerinde tek bir meyvesi olan hurma ağacına bu yaz 2 adet daha ekleme yapmayı düşünüyorum:))

Lilium
16-04-2012, 18:06
....:D

Lilium'u kastediyorsanız o değil. Bahçe kapısının şifresini bilmiyor ki?

Mesajı yeni gördüm tühh, bana baya malzeme varmış kaçırmışım. :(

İşin şakası bir yana üzüldüm gerçekten, verilen emeklerin boşa çıkması üzüyor, emeği de boş ver, o hani bir misafirine bir eşine dostuna çıkarıpta iki tane vermek önüne koymak aaaa bu ne, ne kadar güzel bir şey, duygusundan hazzından marum kalmak eminim ki o daha üzmüştür güler ablamı. Belkide çok sevdiği torununa saklamıştır, şimdi yok bitti demek daha da üzücü.

Sansar olacağını sanmıyorum o etcildir, sincap, kuşlar, kargalar, fare olabilir.

Ama ben kesin değilim, :(

izzetbey
06-09-2012, 21:20
Herkese merhaba,

Yeni sezonun ilk cümleleri benden olsun istedim.Forumdaki üstadların bilgilerine ihtiyacım var.Şöyle ki,hurmaları soymak için elma makineleri kullansak nasıl olur ya da kullanan var mı? Herkese şimdiden iyi çalışmalar:)

çiftçi5234
06-09-2012, 22:09
Bende bu sene bayağı yapacağım öyle düşünüyorum.2 tarafı tam ve 2 tarafı yarı kapalı bir balkonum var.Oldukça rüzgarlı.Orası olmazsa yan çatıya bir sırık uzatıp ona hurmaları asarım, üstünede ağ gererim..

Müjgan Yılmaz
06-09-2012, 23:58
Atölyemdeki 2 radyatörün üstüne uzun çitalar yerlestirdim,perde kornisi gibi ,hazirladigim hurmalari tek tek astim ,çok kisa sürede kurudular,ve de öyle lezzetliydilerki kisa sürede de tüketildiler:)

KAPTANzst
07-09-2012, 07:16
Herkese merhaba,

Yeni sezonun ilk cümleleri benden olsun istedim.Forumdaki üstadların bilgilerine ihtiyacım var.Şöyle ki,hurmaları soymak için elma makineleri kullansak nasıl olur ya da kullanan var mı? Herkese şimdiden iyi çalışmalar:)

Elma makinesi dediğin salatalık soymak için olanlardan mı.
Eğer öyleyse keskin bir bıçakla soymak daha kolay bana göre.;)

suivant
07-09-2012, 08:54
Elma makinesi dediğin salatalık soymak için olanlardan mı.
Eğer öyleyse keskin bir bıçakla soymak daha kolay bana göre.;)

Sanırım bahsedilen şunun gibi bir şey;
https://encrypted-tbn3.google.com/images?q=tbn:ANd9GcTvtIKSCIrV6EhQvYLTruf51D38UAM4J HCACJtRa1WR_37n1wF6

çiftçi5234
07-09-2012, 16:47
Sanırım bahsedilen şunun gibi bir şey;
https://encrypted-tbn3.google.com/images?q=tbn:ANd9GcTvtIKSCIrV6EhQvYLTruf51D38UAM4J HCACJtRa1WR_37n1wF6

Aynen o

KAPTANzst
07-09-2012, 16:57
Daha pratik, bu makineyi ilk gördüm:p
Kabuk soymadan amaç, daha çabuk kuruması. Dış kabuğu suyu geçirmez bir zar ile kaplı.

Güler
07-09-2012, 19:02
Güzelmiş valla, üstad MeyveliTepe'nin fikri nedir acaba?

MeyveliTepe
07-09-2012, 19:06
Bizde böyle bir alet yok. Sapı bozmadan hurmayı soyarsa ne güzel. Alttan bir parça meyveye saplanıyor mu? Öyle ise bıçakla soymaya devam.

izzetbey
08-09-2012, 14:31
Evet bahsettiğim araç tam olarak buydu Sn. çiftçi5234.Ama sanırım bu araç elmanın alt kısmından elmayı deliyor ve hem kabuğunu soyuyor hem göbeğini oyuyor.Böyle olursa da Sn.MeyveliTepe daha iyi bilirler ama sanmıyorum ben hurmaların kuruyacağını.

suivant
10-09-2012, 09:08
Evet alet alttan elmayı deliyor. daha doğrusu saplıyorsunuz. Bu durumda hurmanın içini de delecek. Tutunacak sert orta kısım az olduğu için işe yaramayabilir de. Neyse aslında alet üst ve alttan hafif baskı ile meyveyi tutup soysa bu konudaki amaca daha uygun olurdu.

çiftçi5234
24-09-2012, 19:21
Eee beyler bayanlar, kimse yazmayacak mı hurma zamanına kadar ;)

Murat Öz
25-09-2012, 15:40
Sonunda tüm mesajları okudum.

Konunun açılmasına vesile olan Meyvelitepe'ye en içten teşekkürlerimle

Geçen hafta İzmir Tarım fuarında Trabzon Hurma fidanları satılıyordu. (1,5 - 1,75 m.)
Hemen alayım diyecektim de balkondan başka yerim olmadığı için vazgeçtim.

Apartman bahçesine diksem meyveleri 2 gün sağlam kalmazdı.

Bu arada bu konuda paylaşımlarda bulunan tüm üyelere ayrıca teşekkür ederim.

Köylü pazarına gelince bende 15-20 kg alarak balkonumda kurutacağım inşallah.

MeyveliTepe
21-10-2012, 22:43
Kurutma çıtalarını hazırlamanın vaktidir. Hurmaların eli kulağında. Bayram sonrası epey iş bekliyor.

MeyveliTepe
31-10-2012, 21:20
Çıtalar çakıldı, bugün iki sele soyup asabildik, daha 3-4 gün uğraşırız.

Halil Önen
31-10-2012, 22:58
...

Köylü pazarına gelince bende 15-20 kg alarak balkonumda kurutacağım inşallah.

Bu pazar bene (belene) gel...:p

athena -asena
31-10-2012, 23:39
3 gün önce 25 adet ile başladım 2 gün sonra tekrar devam..

athena -asena
31-10-2012, 23:45
Bugün evde boya işleri vardı boya yapılırken geçen seneden kalma 2 kutu buldum bozulmamışlardı.

smnunal
01-11-2012, 07:48
Yaklaşık olarak 40 kg yapıldı va kuruması için asıldı.

Murat Öz
01-11-2012, 09:00
Bu pazar bene (belene) gel...:p

Pazar günü Doğa Yürüyüşüm var.
:)

Cumartesi gelsem pazar yoktur. :)
Siz benim için alsanız da ben bir cumartesi gelip Ulukent'e aktarsam.?

Metro Hipermarkete de gelmiş. Haftaya uğramayı düşünüyordum.

Halil Önen
01-11-2012, 09:09
:)...

Doğa yürüyüşünü hep dağa mı yapıyorsunuz, ova yürüyüşü olmuyor mu?:)

Tamam senin için toplayayım biraz...

MeyveliTepe
01-11-2012, 09:12
:)

Metro Hipermarkete de gelmiş. Haftaya uğramayı düşünüyordum.

Marketlerde satılanlar karpitlenip olgunlaştırılmıştır. Onlardan olmaz, ağaçtan toplandığı haliyle, sert olmalı.

Güler
01-11-2012, 09:12
Biz de bir parti yaptık, bugün ikinci ağaca başlayacağız. Bir iki gün kuvvetli esen rüzgâr ilk parti için bayağı iyi oldu. ;)

Tura
01-11-2012, 09:18
... geçen seneden kalma 2 kutu buldum bozulmamışlardı.

Gömü bulmuşsunuz...gömü.

Kuru Trabzon hurması ASİL meyve...ne akar ne kokar...bal gibi...pekmez gibi.

Murat Öz
01-11-2012, 09:21
Doğa yürüyüşünü hep dağa mı yapıyorsunuz, ova yürüyüşü olmuyor mu?:)

Tamam senin için toplayayım biraz...

Genelde hep yüksek rakımlara.
Şehre yakın yerlere - Belediye otobüsü ile ulaşım sağlıyoruz.
Bir gün grubu alıp bahçeye gelirim ağabey.
:p

Sana zahmet olmasın ağabey. Haftaya 10 kasımda Ankara'da olmaz isem gelip alırım.

Sayın MeyveliTepe,
Evet karpitlendiğini biliyorum ama deneme amacı ile 1-2 kilo yapmayı düşünüyordum.

hberbul
01-11-2012, 14:42
Biz market hurmasından başla hurma bulamayanlar için de sitede satış yapan olur umarım.
Çok merak ettiğim bir tat.Aktardan almak istedim çok sertti vazgeçtim.
Resimlerini görünce ne kadar meşakkatli bir iş olduğu anlaşılıyor.Geçen yıl 1-2 kilo alıp denemiştim,ipi hurmanın sapına bağlamak ölümdü.Sonra da anladım ki ben iyice kurumadan dayanamayıp yemişim.
Kolaylıklar diliyorum yapan arkadaşlara...

MeyveliTepe
01-11-2012, 17:13
Bu akşam itibarıyla 120 kg civarında astık. Ağaçta daha 80-90 kg görünüyor.

Murat Öz
01-11-2012, 17:16
Şu bereketli ağacın bir fotosunu görsek sayın MeyveliTepe.?

Selehattin 67
01-11-2012, 17:42
muhtemelen bir 10- 15 kg civarında bende hazırlamaya çalışacağım herkese kolay gelsin

Güler
01-11-2012, 18:32
Geçen yıl 1-2 kilo alıp denemiştim,ipi hurmanın sapına bağlamak ölümdü....

Siz hiç uçurtma yapmadınız mı çocukken? Uçurtmanın kuyruklarını hazırlarken yapılan bir düğüm vardır, bilir misiniz, o şekilde hazırladığınız deliklere geçirin hurma saplarını, ipi çekin hemen sıkıca tutuverir.

Size açıklayayım mı? ;)

Önce ipi alın
İki ucunu birleştirerek bir daire yapın
Bir ucu sabit tutun, diğer ucu dairenin altından geçirin
A harfinin ortasındaki çizgi gibi olan ipi yukarı doğru çekin
Bir ilmik meydana gelir
Hurmanın sapını bu ilmikten geçirin
Daha sonra ipin iki ucunu aynı anda çekin
Hurma sapının sıkıca bağlandığını göreceksiniz.

342843

342844

342845

342846

342847

Güler
01-11-2012, 18:33
342848

limon_sever
01-11-2012, 18:49
Siz hiç uçurtma yapmadınız mı çocukken? Uçurtmanın kuyruklarını hazırlarken yapılan bir düğüm vardır, bilir misiniz, o şekilde hazırladığınız deliklere geçirin hurma saplarını, ipi çekin hemen sıkıca tutuverir.

Size açıklayayım mı? ;)

Önce ipi alın
Bir ilmik meydana gelir

342843

342844

342845

342846

342847

Çarşıda satılanların sapları da keşke böyle olsa :p

Selehattin 67
01-11-2012, 18:49
cumartesi doğru köylü pazarına ne yaparsın acilen yapmam lazım [ dur şu ağzımın suyunu sileyim ]

Selehattin 67
01-11-2012, 18:51
önceki sayfaları incelerseniz onunda kolayı var limon sever kürdan yaprakların arasına kürdan saplayıp ipi kürdana bağlıyoruz

hberbul
02-11-2012, 13:29
342848

Zahmet oldu bir sürü uğraşıp fotolarla açıklamışsınız ama fotografı görünce anladım ki bizim aldığımız hurmaların böyle sapı yoktu.Düşünün ki ben yapraklı kısımdan bağlamayı başarmışım :)

Tura
02-11-2012, 14:06
Önce ipi alın
Bir ilmik meydana gelir

Güler hanım.

Elinize sağlık.Çok güzel bir anlatım.

Bu bağlama yöntemine ''Kazık Başı Bağı'' denir.

Halil Önen
02-11-2012, 14:12
342848

Bu hurma çok erimiş sapı kesin kopar...;)

Güler
02-11-2012, 18:34
Güler hanım.

Elinize sağlık.Çok güzel bir anlatım.

Bu bağlama yöntemine ''Kazık Başı Bağı'' denir.

Sevgili Tura, Kazık Başı Bağını filan bilmem... :D
Biz uçurtma kuyruklarını böyle bağlardık uçurtmanın kuyruk terazisine. ;)
(Yine de ismini öğrenmek iyi oldu, teşekkür ederim.)

Sevgili Halil Önen, o hurma yemek için ayırdıklarımdan, ne yapayım örnek vermem gerekiyordu onu kullandım. :)

kasap.94
02-11-2012, 19:23
Geçen sene elli kilo yapmıştım yetmedi. bu sene yüz kilo askıda kurumasını bekliyoruz sabırsızlıkla. havalar izin verirse tabii

Halil Önen
02-11-2012, 22:21
...
Sevgili Halil Önen, o hurma yemek için ayırdıklarımdan, ne yapayım örnek vermem gerekiyordu onu kullandım. :)

Ben de öyle düşünmüştüm, size takıldım...:)

Afiyet olsun...;)

MeyveliTepe
02-11-2012, 22:51
343144

Askıdakiler. Şimdilik beşerli 104 dizi oldu, bugün ara verdik. Böyle 75 dizi daha yapacağız.

bahcedenn
02-11-2012, 22:59
Tadının mükemmel olduğunu geçen sene öğrendim. Ama bu görüntü bile korogaki yapmaya yeterli :)

Güler
02-11-2012, 22:59
Oh, ohh maşallah. Allah ağız tadıyla yemeği nasip etsin.;)
(birbirlerine değmiyorlar değil mi?)

MeyveliTepe
02-11-2012, 23:04
Güler hanım, ilk asıldıklarında biribirlerine değiyorlar ama bir hafta içinde değmeyecekler :)

Güler
02-11-2012, 23:08
Güler hanım, ilk asıldıklarında biribirlerine değiyorlar ama bir hafta içinde değmeyecekler :)

hımm, evet küçülecekler ama ben ilk astığımda da değmemesine dikkat ediyordum. Öğrendiğim iyi oldu, teşekkür ederim.

Ancak bu seneye kadar hiç kara sinek yaklaşmıyordu ama şu iki gündür sanki cirit atıyor sınekler, hemen sineklik teli ile korumaya aldım, inşallah kurumalarında bir zarar gelmez. Biraz daha lodos esseydi veya rüzgar olsaydı ne iyi olacaktı.
Bakalım ne olacak, deneme aşamasındayız.

MeyveliTepe
02-11-2012, 23:12
Son 5-6 senedir yapa yapa ne zaman ne kadar küçüldükleri hakkında bir deneyim oluştu. İlk asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aslırlarsa yer problemi oluyor. Fakat teğet değecek şekilde asıldıklarında bir haftada yarıya yakın küçüldükleri için biribirlerine değmez hale geliyorlar.

Wallnut
03-11-2012, 00:25
Selamlar.

Komşunun bahçesinde 7-8 agaç hurma var.Dünkiracısıylakonuşmuştuk.Ev sahibi hurmaları satıyormuş.2 agacı kendilerine ayırmışlar.Biz toplatacagız.Agaçta kilosu 50 kş.25-35 kş ta kilo başına toplatma parası tutar.Bize maliyeti ıvır zıvırıyla 1 tl bulur tahmin ediyoruz.350-400 kilo çıkar diyor beraber alacagım arkadaş.Çok fazla gibi geldi bana.Yakın çevreden gelip alabilecek arkadaş olabilirmi acaba.Daha kesin birşey yok ama yarın kesinleşir inşallah.

KAPTANzst
03-11-2012, 07:52
Son 5-6 senedir yapa yapa ne zaman ne kadar küçüldükleri hakkında bir deneyim oluştu. İlk asarken biribirlerine değmeyecek şekilde aslırlarsa yer problemi oluyor. Fakat teğet değecek şekilde asıldıklarında bir haftada yarıya yakın küçüldükleri için biribirlerine değmez hale geliyorlar.
Selam
Sayın Meyveli Tepe, bizler sizden öğrendik bu işlemi. Tekrar teşekkürlerimi sunarım ustam.
Bir iki sorum olacak.Cevaplayabilirseniz memnun olurum.
2 senedir bende yapıyorum. Olumsuzluklardan biri, birbirine değen hurmalarda değdiği kısımda bazen küflenme veya kararma olabiliyor. Bu genelde rüzgarsız bir dönem geçince sallanma olmadığından sanırım. O kısım iyi havalanamıyor.
Bu sene yaptığım kurutmanın ilk zamanları sorun yaşadım.Sap yerlerinden ekşimsi su aktı ve sapından kopup yere düşenler oldu
Bunun nedenlerini anlayamadım ama, kafama takılanlar şunlar.
1- Meyvelerde yeşil kısmı biraz fazla olanlar vardı. Tam olgunlaşanlar da. Acaba hangileri o şekli aldı.
2- Hurmaları topladığım yerin üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyordu. Acaba diyorum radyasyonamı maruz kaldılar.
460 hurmadan 50-60 ını bu şekilde kaybettim. Gerisinde su anda sorun yok , KUrtardılar sanırım. Ama sap yerleri çok zayıf. Ufak darbede düşmeleri kolay oluyor.
Bu konularda tecrubelerinizden ve düşüncelerinizden yararlanmak isterim.
Saygılarımla.

Vonalı
03-11-2012, 08:59
Geçen yıl toplayamadan hurmaların üzerine kar yağmıştı. soğuktan etkilendiler herhalde. o yüzden geçen yılki hurmaların içi kuru şekersiz balsız bir şekilde kurudular.

bu yıl havalar çok güzel. bu yılki üründe aşırı derecede büyük ve güzel görünüşlü gösterişli meyveler, havalarda çok güzel gidiyor. 60 tane soyup astım geçen hafta ama üzerinde nokta nokta çürükler oluşmaya başladı 3-4 gün içinde. hem bu yıl sinekde çok konuyor hurmalara. çürümeler dalında da çok fazla. bu yıl çok kolay çürüyor meyveler.

karadenizde bu yıl çok elma tuttu ağaçlarda. çok büyük ve gösterişli meyvelerde oldu ancak hiç dayanmıyorlar. topladıktan 1 hafta sonra çürümeler başlıyor. Bu yıl hiçbir meyve dayanmıyor nedense.

hurmalar geçen yıl öyle oldu bu yıl böyle oldu. bütün hevesimide kaçırdı. uğraşmaya değmiyor artık.

MeyveliTepe
03-11-2012, 09:37
1- Meyvelerde yeşil kısmı biraz fazla olanlar vardı. Tam olgunlaşanlar da. Acaba hangileri o şekli aldı.
2- Hurmaları topladığım yerin üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyordu. Acaba diyorum radyasyonamı maruz kaldılar.

1. Tam olgunlaşanlar. Hatta kısmen yumuşayanlar, yumuşamak üzere olanlar da büyük olasılık aynı akibete uğrayabilir.

2. Öyle bir etki olacağını tahmin etmiyorum.

KAPTANzst
03-11-2012, 09:48
Teşekkür edrim

MeyveliTepe
03-11-2012, 09:53
bu yıl havalar çok güzel. bu yılki üründe aşırı derecede büyük ve güzel görünüşlü gösterişli meyveler, havalarda çok güzel gidiyor. 60 tane soyup astım geçen hafta ama üzerinde nokta nokta çürükler oluşmaya başladı 3-4 gün içinde. hem bu yıl sinekde çok konuyor hurmalara. çürümeler dalında da çok fazla. bu yıl çok kolay çürüyor meyveler.

...

hurmalar geçen yıl öyle oldu bu yıl böyle oldu. bütün hevesimide kaçırdı. uğraşmaya değmiyor artık.

Kurutulmuş hurma enfes bir lezzet ve hurma kurutmak da çokça ziyan edilen bir meyvenin çok uzun süre saklanabilmesinin bir metodu. İlk başlarken yazmıştım, biz bu metodu bahçemizi satın aldığımızda o kadar hurmayı ne yapacağımızı düşünürken Japonlardan öğrendik.

Mevsim itibarıyla hurmanın kurutulma süreci yazın güneş altında kurutulan diğer sebze ve meyvelerden farklı. Çok daha uzun sürede, soğuk, ayaz, hatta karlı zamanda kurutuluyor.

Japonlar için yeni mevsim hurmayı ilk kez yıl başında yemek bir gelenek imiş. Kurutulma esnasında don yemiş, üzerine kar taneleri düşmüş olanlar ise daha makbulmüş.

Uzun lafın kısası, bahsettiğiniz çürümeler kurutma ortamının uygun olmadığına işaret ediyor. Bulunduğunuz bölgedeki genel nem oranı önemli bir parametre. Yüksek nem oranı çürümeyi yapan funguslar için uygun ortam oluşturur.

Diğer önemli bir parametre de kurutulmak üzere asılmış hurmaların her türlü hava akımına açık olması gereğidir.

Örnek olarak, bizim bahçede şimdiye kadar böyle bir problem hiç yaşamamamıza rağmen, bize kuş uçuşu 1 km uzakta ama sıfır rakımda, sahilde yapılan kurutma girişimlerinde küflenme problemi oluyor.

Bu sebeple, hurmaları astığınız yer havadar değil ise, fazla nemli ise küflenme, çürüme, dolayısıyla sineklenme gibi durumlar söz konusu olabilir.

athena -asena
03-11-2012, 17:51
Bugün tam 11 kasa 3 çeşit hurma topladım.

athena -asena
03-11-2012, 17:54
Sayın meyvelitepe bu resimdeki hurma çeşitlerinin isimlerini biliyormusunuz?

athena -asena
03-11-2012, 22:22
Bu akşam asılan cinsler

kaknus
04-11-2012, 19:46
Yıllardan beri hurma ağacımda olan meyveleri yeteri kadar değerlendiremedim. Önce yumuşadıktan sonra yedim.Ama evde benden başka kimse pek de beğenmedi.Sonra interneten öğrendiğim hurma talısını yaptım. Beğeildi ama o da çok fazla tüketilmedi.Bu yıl da kurutmayı deniyorum.Burda yazılanlara göre
sararanları toplayıp asıyorum.
343539
Sonra kabuklarını soyuyorum.
343540
İple bağlıyorum.343541
Kaynar suya sokup 20 ye kadar sayıyorum.Sitede 10 a kadar sayıldığını okudum ama ne olur ne olmaz.Haşlamak için en uygun eşya olarak çaydanlığı buldum.:p
343543
Haşladıktan sonra iple ıslanmayacak ama rüzgar alabileceği uygun yerlere asıyorum.
Yalnız 10-15 gün önce astıklarım kurumaya başlamalarına rağmen henüz dışlarında beyaz tabaka oluşmadı. Ayrıca birkaç tanesi yağmurun serpintisinde biraz ıslanmıştı.Zararı olur mu?

Güler
04-11-2012, 20:46
Bakın ne güzel değerlendirme fırsatı bulmuş oldunuz.
Ben hurmayı hafif olmuş halinde yemeği de çok severim ve sezon boyunca 200 tane rahatça yerim. O yüzden bahçemizde 3 ağaç var. Bir ağacı yemek için bırakıyoruz diğer iki ağacın meyvelerini kurutuyoruz.
Sizin fotoğraflarınızı inceledim. Bağlanacak kısmı biraz budaklı bırakırsanız bağlama işi daha kolay olur.
Bizler, hurmaları sıralayıp da asıyoruz, yani bir ipe 5-6 tane bağlıyoruz. Bunları da su dolu bir tencereye batırıyoruz. Asarken de birbirlerine değmezse daha iyi olur. Astığınız yerde yağmur almamasına dikkat edin, rüzgârlı yerde daha güzel kuruyor. Şekerlerinin üzerlerine çıkması çok sonra oluşuyor.

malina
07-11-2012, 17:54
Soru için bu konu uygun değil ama hurma kurutanlar sirke yapımı (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/2324.htm) başlığına bakmayabileceği için burada soruyorum, orada devam ederiz...

Soyduğunuz kabuklardan sirke yapmayı deneyen var mı? 15-16 tanesinin kabuklarını 1 litrelik kavanoza koydum, sonuçları paylaşırım :)

Tura
07-11-2012, 18:16
15-16 tanesinin kabuklarını 1 litrelik kavanoza koydum, sonuçları paylaşırım :)

Hıı... demek Sn. malina da hurma kurutuyor.

serkanhoca
07-11-2012, 19:40
Krogakinin yapılışını ve lezzetini o kadar güzel anlatmışsınız ki, mutlaka denemem gerekiyordu. Pazarda hurmaları görünce kg 1,5TL'den 2 kg aldım ve denemeye karar verdim.

Belirttiğiniz gibi önce hurmaları soydum, daha sonra kaynar suya batırdım ve şu an balkonda, iplere bağlı olarak kurumaya bıraktım. Umarım tadına bakabilirim.

selis
07-11-2012, 19:57
Aslında bu meyveyi hiç sevmem, ama yazılanlar o kadar albenili ki.. ''Hadi sende yap'' diyor.. Annemin bahçesindeki ağaca dadanayım dedim, üzerinde topu topu 9 tane meyve vardı.. Koparmaya kıyamadım..
2-3 kilo da ben alayım..

Güler
07-11-2012, 20:08
Bahçesinde hurma ağacı olan biri varsa oradan koparmaya bakın, manavda satılanlar karpitli olabilir.

Wallnut
08-11-2012, 00:09
Selamlar.

Komşunun bahçesinde 7-8 agaç hurma var.Dünkiracısıylakonuşmuştuk.Ev sahibi hurmaları satıyormuş.2 agacı kendilerine ayırmışlar.Biz toplatacagız.Agaçta kilosu 50 kş.25-35 kş ta kilo başına toplatma parası tutar.Bize maliyeti ıvır zıvırıyla 1 tl bulur tahmin ediyoruz.350-400 kilo çıkar diyor beraber alacagım arkadaş.Çok fazla gibi geldi bana.Yakın çevreden gelip alabilecek arkadaş olabilirmi acaba.Daha kesin birşey yok ama yarın kesinleşir inşallah.

Hurmaları evvelki gün toplattık.425 kg çıktı.100tl toplayana sigara ve yemek masrafı tuttu.310 tl bize maliyeti.25 kg olmuşları dagıttık komşulara.55kg ben 75 kg arkadaş aldı.Hurmaları tartarken geri kalanını da toptan aldılar.Kimseden ses gelmeyince fazlasını sattık mecburen.

Tura
08-11-2012, 06:43
Aslında bu meyveyi hiç sevmem, ama yazılanlar o kadar albenili ki.. ''Hadi sende yap'' diyor.. Annemin bahçesindeki ağaca dadanayım dedim, üzerinde topu topu 9 tane meyve vardı.. Koparmaya kıyamadım..
2-3 kilo da ben alayım..

Onlar karpitli deniliyor...2-3 kilo ne ki. Güler Hanım 2-3 ton yapıyor.

Bir kaç sene sabredin.

Hurma fidanlarını yeni diktim.

Şimdilik arıyoruma (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/28914.htm#post1044491) ilan verelim.

selis
08-11-2012, 08:57
Sn. Tura sadece deneyecektim ben.. Wallnut'un mesajını geç fark etmişiz..
Şu 9 taneye göz koyayım.. ''Sansarlar yemiş'' derim ;)

Halil Önen
08-11-2012, 09:33
Sn. Tura sadece deneyecektim ben.. Wallnut'un mesajını geç fark etmişiz..
Şu 9 taneye göz koyayım.. ''Sansarlar yemiş'' derim ;)

Sansar yemez herhalde, daha iyi bir gerekçe olmalı...;)

selis
08-11-2012, 10:02
Sansar yemez herhalde, daha iyi bir gerekçe olmalı...;)
Bunlar iki ayaklı sansar :p
Konunun başlığını okurken, aklımdan çıkmayan bir mesaj vardı.. Sn. MeyveliTepe'ye ait.. (http://www.agaclar.net/forum/537187-post182.htm)
Mesajın devamındaki yorumlar da çok komik :)

Güler
08-11-2012, 11:11
Sevgili Tura 2 ton da ne ki?....dermişim. :D

Yok valla 250 - 300 tane kadar yapıyorum.

Geçen sene benimkilerin bir kısmını sansar yedi diye düşünmüştüm, çünkü sansarı bir iki defa pergola madralarına sarıla sarıla hem de ters şekilde, çatı kenarındaki kuş yuvasındaki yavrulara geldiğini görüp kovmuştum.

Ama belki sincap da olabilir diyorum. Sincaplar ceviz ağaçlarında cirit atıyorlar.
Yokluğumuzdan faydalanıp güzelce son bağladıklarımızı halletmişler.

Sevgili selis, Cumartesi günü Gönen'e geliyorsunuz maden, size bahçeden 10 tane kadar koparıp getireyim mi?

nevsune
08-11-2012, 11:12
Kusur kalır mıyım, kalmam tabii ki:)
344528

Komşunun Gerze'deki bahçesinden gelen Trabzon hurmalarından 2 tane bana düşmüştü. Gerçi ben korogaki denemesine fırsat bulana dek az biraz yumuşadılarsa da, kururlarsa hiç değilse tadını öğreneceğim..

Güler
08-11-2012, 11:23
Kusur kalır mıyım, kalmam tabii ki:)
344528

Komşunun Gerze'deki bahçesinden gelen Trabzon hurmalarından 2 tane bana düşmüştü. Gerçi ben korogaki denemesine fırsat bulana dek az biraz yumuşadılarsa da, kururlarsa hiç değilse tadını öğreneceğim..

Off, of bir tadını alsanız, eminim seneye onlarca yaparsınız.;)
Hele yanında biraz da iç cevizle deneseniz......

serkanhoca
08-11-2012, 12:38
Bahçesinde hurma ağacı olan biri varsa oradan koparmaya bakın, manavda satılanlar karpitli olabilir.

Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek?

hberbul
08-11-2012, 12:49

Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.

Tura
08-11-2012, 12:52

Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.

selis
08-11-2012, 13:36
Karpitli olduğunu nasıl anlarız peki?

Biraz önce markete gittim.. Bir kaç tanesine dokundum.. Renkleri sarıydı ve yumuşaktı.. Turuncu rengini almadan yumuşadığı için bu karpitli olduğu anlamına mı geliyor? Ya da diğer seçenek nedir?

Güler
08-11-2012, 13:55
Yumuşak olanları kullanmayın. Oğuz beni dinlemedi 3 tane hafifçe yumuşamışlardan astı, şimdi üçü de yerde yatıyor. Bende görsün diye temizlemiyorum.(domuzluksa, domuzluk)

Tura
08-11-2012, 14:01
Ben de nereye gitti diyordum.

Galiba çok bir seçenek yok.
Yine de yeşil olanları alın derim...
Karpit zararlı bir madde olduğunu biliyorum.
İnsan sağlığı açısından zararı var mı, derseniz, bu soruyu bir bilen cevaplamalı.

serkanhoca
09-11-2012, 20:03
Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar.

Karpit CaC2 formüllü madde.
Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır.
Ucuz ve bol bir malzeme,
Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir.

Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır.
Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır.
Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur.

Bilgiler için teşekkürler.

Selehattin 67
09-11-2012, 20:18
malesef benim aldıklarım karpitli çıktı aldım bir sonraki gün soyayım dedim hemen hemen hepsi yumşamış ne yapalım hanımla beraber tüm mahalleye dağıttık

athena -asena
09-11-2012, 22:47
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

Vonalı
10-11-2012, 09:06
küflendiği ve bunun sonucunda sineklendiği için ben 60 tanesini çöpe attım. şimdi tekrar yapmaya cesaret edemiyorum yine çürüyecek emeklerim boşa gidecek diye.

bu yıl meyve çok boldu. ancak toplanan meyvelerin bekleme süresi diye birşey yok 1 hafta içinde çürüme ve bozulmalar başlıyor.

tarımı yapılan meyvelerden bahsetmiyorum. bağda bahçede bir köşeye dikilmiş, ilaç gübre atılmadan, budama yapılmadan kendiliğinden meyve veren elma, armut, vs bahsediyorum.

bu tamamen iklimden kaynaklanan birşey. bahar aylarındaki yağmurlarla taşınan toz içindeki maddelerin gübre gibi toprağı etkilemesi bunu sonucunda meyve kalitesinin o yıl için ortaya çıkması.

bir meyve ne kadar büyük, gösterişli, albenili olursa dayanıklılığı o ölçüde azalıyor. normal kendi boyutlarında fazla gösterişli olmayan meyvelerin dayanılılığıda daha fazla oluyor.

market önlerinde gördüğünüz karpuz kadar büyük elmalardan bahsetmiyorum. onlarda gösterişli ama koyun bir köşeye bir yıl hiç çürümeden dursun. yetişirken aldığı kimyasal madde ve ilacın haddi hesabı yok ******.

ahmeter
10-11-2012, 10:06
Olmuyor
Hiçbir meyvada muaffak olamadım İstanbul havası uygun değil
Kayısı. erik .üzüm .dut olmadı

malina
10-11-2012, 12:14
İstanbul havası uygun değil

Ben geçen yıllarda domates bile kurutmuştum.
Güler sağ olsun, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 kadar hurma kurutuyorum.

Lilium
10-11-2012, 21:47
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.

Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Güler
10-11-2012, 21:53
Hurma kuruturken hava koşullarını da takip etmekte fayda var, yağışlı nemli rutubetli günlere denk geldiyseniz kurutmakta epey zorlanırsınız.

İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum.

Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?:p

Ben fakir
10-11-2012, 21:58
Sen havanın açmasını niye bekliyorsun ki, daha evvel klimanın önüne koyduğun çamaşır askısında kurutmamış mıydın?:p

Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?..

athena -asena
10-11-2012, 22:00

Geçen sene de yağmur vardı hatta kış erken başlamıştı belki bu kadar rutubet olayı olmayabilirdi. Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Güler
10-11-2012, 22:14

Onu lilium'a sormalısınız. ;)

Lilium
10-11-2012, 22:38

Sorma güler abla,
O zaman çok meraklıydım üşenmedim nasıl nasıl bu tadı tatmalıyım diye az uğraşmadım, aynı asenanın dediği gibi baktım ki küflenecekler klimanın karşısına koyarak kuruttum ve o güzel tadı tattım. Yoksa aşercektim. :D

Lilium
10-11-2012, 22:40

Ilık olması daha iyi sonuç verir.

Lilium
10-11-2012, 22:42
Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Olabilir, Ben geçen yıl bir bölümünü sobalı odada kuruttum.

Ama çok sıcak olmamalı.

MeyveliTepe
10-11-2012, 22:56

Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu

athena -asena
10-11-2012, 23:15
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

1 saat tir balkondaki hurmaları soba yanan odaya almakla uğraşıyordum . böyle deneyelim olmazsa yeni soyacaklarımda deneriz artık.

kaknus
11-11-2012, 00:01
Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım.
Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor.

çiftçi5234
11-11-2012, 01:50
Tekir deyince aklıma geldi af buyurun.

Tekirdeki dariyi
Gitti yedi ya ferük
Bana çalım ediyu
Difirüksün difirük :D (İma yoktur)

KAPTANzst
11-11-2012, 09:30
Kurutma işleminde hava akımı sıcaklıktan çok daha fazla önemli

çiftçi5234
11-11-2012, 11:37
Isı almasıyla belkide hurmalar iç nemden dolayı terleyebilir diye düşünüyorum

athena -asena
11-11-2012, 16:15
5 büyük poşet Çöpe giden hurmalar.

Güler
11-11-2012, 17:12
Hay Allah çok üzüldüm sevgili athena -asena, arkadaşımız kasap94 hurmalarını batırdığı sıcak suyun içine yabani kekik atıyordu, küflenmeye pirelenmeye iyi geliyor demişti. İsterseniz onun başlığını bir okuyun.

kasap.94
11-11-2012, 21:18
Kaynatılmış kekik (yaşlılar güve otu derdi) suyuna batırmak güvelen meyi önlüyor. Küflenme hakkında bilgim yok.

Vonalı
11-11-2012, 22:13
Bozulmaların ne havadaki nemle ne de kurutma sistemiyle ilgili olmadığı, bu yılki meyvenin bir özelliği sebebiyle olduğu konusunda ısrar ediyorum :).
Çünkü meyve dalında bile çok çabuk ve değişik bir şekilde çürüyor.

alpcicek
12-11-2012, 08:33
bu sene bende aranıza katıldım.geçen sene konuyu farketmiştim vede merak ettim tadını...bu sene duruma bakmak için dün sakarya kaynarcaya gittim vede sarı olanlardan 11 tane sapları ile koparıp getirdim istanbulda kadıköyde evin balkonunda sallanıyorlar...soydum ve tencerede kaynarken 20 sn beklettim...bakalım dün akşamdan beri yağmur yok...olmadı içeride radyatörün üstüne de alsam kesin sonuç verirmi...veya kaç günden sonra yağmur etkilemez??

Safranlı
12-11-2012, 10:30
Direk yağmur almadıktan sonra mesele yok
en az 25 gunde ancak olgunlaşır gibi.

tturt
12-11-2012, 16:23
Site dışındaki üst komşumuzun bahçesinde ağaçta çok Trabzon hurması var kendisi almış kalanları isteyenler alsın deyince yaklaşık 5-6 kg kadar alıp bir parti daha diğer balkonun saçak altında kurutmaya aldık. İlk partiden dayanamayıp bir tane koparttım içi bal gibi olmuş. Ama daha tam olarak olmasına çok var. Bu meyveyi hiç sevmeyen biri olarak bu hali bile çok hoşuma gitti.

Bu tadı ilk olarak Güler Hanım'ın Mecidiyeköy'de yaptığımız toplantıda ikram etmesi ile tanımıştım. Sonra geçen yıl tesadüfen Bağdat caddesine bir şey bakmak için gittiğimizde Şaşkınbakkal'da arabayı park ettikten sonra caddeye yürürken karşımıza çıkan kuruyemişçi de tamamen tesadüfen görünce hemen 1 kg almış kısa sürede tüketince niye tümünü almadım diye dövünmüştüm.

Yerimizin darlığından balkonların saçak altında toplamda 10-12 kg kurutmaya çalışıyoruz. Hafta sonu her şey yolunda gözüküyordu. Önümüzdeki yıl mutlaka başka bir çözüm bulup çok daha fazla yapacağız.

15 Gün önce yaptıklarımızdan bazıları

345559

Pazar günü yaptıklarımız.

345560

limon_sever
12-11-2012, 19:27
Bir de biz yapalım dedik. Akşam gittik, 4 kilo(23 adet) Trabzon hurması aldık. Ve sonuç. :p

345706

345707

25-30 günde oldu oldu, olmadı bir kısmını tüketip gideceğim :)

Güler
12-11-2012, 21:06
Sevgili limon sever, astığınız yerde sanki rüzgâr almıyorlar gibi geldi bana. Hurmaları sıcaktan ziyade esinti, rüzgâr kurutuyor.

limon_sever
12-11-2012, 21:26
Güler ablacığım, oturduğumuz semtin en rüzgar alan kısmında ikamet ediyoruz. Astığım yer de bahçenin en rüzgarlı kısmı. Beni düşündüren 2-3 gün önce çok iyi yağmur yağmıştı. Aralıksız 2 gün sürdü diyebilirim.

limon_sever
13-11-2012, 09:51
Sayın MeyveliTepe'nin kabartma tozunu % 1 çözelti hazırlayıp hurmaların üstüne sisleme yapın önerisini, hurmalarımız çürümesin diye kabartma tozunu epeleyerek yaptık. Bazılarının üstü bembeyaz oldu. Bazılarına az geldi. Ama bugün aklımıza şu geldi. Bu hurmaları yediğimizde midemizde kabarma olup mide rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık çekmeyelim!!! Bir zararı olur mu sizce?

GLCN
13-11-2012, 10:21
gecen sene bende yapmıstım harika olmustu bakalım kısmet bu sene hurma alabilirsem yine yaparım belki...

MeyveliTepe
13-11-2012, 10:33
Sayın MeyveliTepe'nin kabartma tozunu % 1 çözelti hazırlayıp hurmaların üstüne sisleme yapın önerisini, hurmalarımız çürümesin diye kabartma tozunu epeleyerek yaptık. Bazılarının üstü bembeyaz oldu. Bazılarına az geldi. Ama bugün aklımıza şu geldi. Bu hurmaları yediğimizde midemizde kabarma olup mide rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık çekmeyelim!!! Bir zararı olur mu sizce?

%1'lik çözelti hazırladıysanız bir şey olmaz. Hurmaları astığınız yer rüzgar alan bir yer ise buna da ihtiyaç olmamalı. Sadece küflenme riski varsa, öyle bir işaret gördü iseniz yapın, değilse yapmamalısınız.

Not: "Epeleyerek" derken kabartma tozunu doğrudan serptiğinizi mi kastediyorsunuz anlayamadım. Umarım öyle değildir. Öyle ise %100 oluyor :)

limon_sever
13-11-2012, 10:44
%1'lik çözelti hazırladıysanız bir şey olmaz. Hurmaları astığınız yer rüzgar alan bir yer ise buna da ihtiyaç olmamalı. Sadece küflenme riski varsa, öyle bir işaret gördü iseniz yapın, değilse yapmamalısınız.

Not: "Epeleyerek" derken kabartma tozunu doğrudan serptiğinizi mi kastediyorsunuz anlayamadım. Umarım öyle değildir. Öyle ise %100 oluyor :)

Evet, epeleyerek yapmıştık. Bir çıkar yolu yokmudur. Emekler boşa mı gitti?

MeyveliTepe
13-11-2012, 10:47
Bence dizileri suya daldırıp fazla kabartma tozunun uzaklaşmasını sağlayıp tekrar asın. Daha uzun süre askıda bekleyeceği için muhtemelen kabartma tozu atılacak ama tadını değiştirmesi de muhtemel.

limon_sever
13-11-2012, 12:26
Bence dizileri suya daldırıp fazla kabartma tozunun uzaklaşmasını sağlayıp tekrar asın. Daha uzun süre askıda bekleyeceği için muhtemelen kabartma tozu atılacak ama tadını değiştirmesi de muhtemel.

Hemen uyguladık. İlk acelemilikte hepsi olabiliyor. Bir deneyim kazandık. Aslında ilk aşamada kaynama suyuna bir miktar kabartma tozu atmak daha mantıklı geliyor.

Teşekkürler.

Safranlı
13-11-2012, 13:04
Işte bu..

MeyveliTepe
13-11-2012, 13:15
Kabartma tozu alkali. Bu özelliği ile funguslara karşı etkili. Kaynama suyuna kabartma tozu değil de limon tuzu (sitrik asit) konabilir. Bu da funguslara karşı etkili. Domates kurutmadan önce kurutmak üzere hazırlanmış, içi açılmış domatesleri 10 dakika kadar limon tuzu eritilmiş suda bekletiyoruz.

athena -asena
13-11-2012, 18:46
Geçen sene de yağmur vardı hatta kış erken başlamıştı belki bu kadar rutubet olayı olmayabilirdi. Küflenmeyenleri soba yanan odaya alıp belki kurtarabilirim diye düşünüyorum.

Sağlamları soba yana odaya almıştım fakat sap kısmından kopup yere düşüyorlar anlaşılan bu sene hurma kurutamıcaz. Bir kaç gün sonra tekrar deneme yapacam inşallah başarılı olurum.

MeyveliTepe
13-11-2012, 19:43
Acaba sapları kopanlar biraz fazla olgunlaşmış mıydı?

selis
13-11-2012, 19:57
Ben de bugün birkaç tane yaptım.. Bu başlıkta bir yerde okumuştum şu an bulamadım.. Sapları kopar diye yanlardan kürdan batırıp ipleri onlara bağlamıştım.. Sanırım denenmiş bir yöntem olmalı ki, tavsiye edilmiş..

athena -asena
13-11-2012, 20:02
Acaba sapları kopanlar biraz fazla olgunlaşmış mıydı?

Yok olgunlaşmamıştı bütün soyduklarım elma gibi sertti .

smnunal
13-11-2012, 22:02
Bizim yaptıklarımızda da aynı durum söz konusu sert meyvalar dahi sapından kopup düşüyor.
Bayramdan önce yaptıklarımız daha sert idi onlarda fazla zarar olmadı.
Bir de bu yıl yaptıklarımızdan bazı meyveler kurumadan asıldığı yerde yumuşamaya başlıyor.

Dansel
13-11-2012, 22:12
Saplarından bağlayamadığım hurmaları uzun tülü ikiye katlayarak arasına sıraladım ve çamaşır teline uzunca, bir karış sarkıtarak mandalladım. Geçen yıl da böyle yapmıştım, sonuç olumluydu.

selis
13-11-2012, 22:17
Sn. Dansel görsel yok mu? İnanın anlamadım.

Halil Önen
13-11-2012, 22:21
Yok olgunlaşmamıştı bütün soyduklarım elma gibi sertti .

Sıcak suda fazla bekletirseniz bazıları ipinden kopabiliyor...(içinizden 30 -40 kadar saymak gerekiyor, 100 derseniz kopabiliyor):)
Ergin olanlarda kopuyor...

smnunal
13-11-2012, 22:25
Sıcak suda fazla bekletirseniz bazıları ipinden kopabiliyor...(içinizden 30 -40 kadar saymak gerekiyor, 100 derseniz kopabiliyor):)
Ergin olanlarda kopuyor...

Sayın Halil bey,

Bu seneki meyvelerde bir şey var. Sıcak su ile ilgisi olacağını zannetmiyorum.
Eskiden ağaçta çok uzun süre kalan meyveler bu sene erkenden döküldüler ve hızlı şekilde çürümeye başladılar.

athena -asena
13-11-2012, 22:32
Halil bey sıcak su ile ilgisi yok sayın smnunal'ın dediği gibi bu seneki meyvelerde sorun var.

Halil Önen
13-11-2012, 22:33
Ben de bugün birkaç tane yaptım.. Bu başlıkta bir yerde okumuştum şu an bulamadım.. Sapları kopar diye yanlardan kürdan batırıp ipleri onlara bağlamıştım.. Sanırım denenmiş bir yöntem olmalı ki, tavsiye edilmiş..

Kaynar suya bir parça yeşil kekik atsaydınız ileride kurtlanma olamazdı...

Ama sizde ileriye kalacak kadar çok değilmiş...

Dansel
13-11-2012, 22:46
Sevgili selis, önde görünen, iplere bağlanabilenler çamaşır ipine atıldı, bağlanamayanlar ise tül arasına kondu.

selis
13-11-2012, 22:55
Hay Allah, çok da basitmiş ;) 2 yıldır deneyip tavsiye ettiğinize göre ben de deneyebilirim..
Zahmet verdim teşekkür ederim.. Hem ip kopmasına karşı, hem de kuşlardan, börtü böcekten de korunmuş oluyor.

Dansel
13-11-2012, 22:57
Sayenizde ( tembellik ediyordum) fotoğraf yüklemeyi öğrendim oğlumdan.

Halil Önen
13-11-2012, 22:58
Sayın Halil bey,

Bu seneki meyvelerde bir şey var. Sıcak su ile ilgisi olacağını zannetmiyorum.
Eskiden ağaçta çok uzun süre kalan meyveler bu sene erkenden döküldüler ve hızlı şekilde çürümeye başladılar.

Sap kısmında bir sorun olabilir...

Akdeniz sineği buraya yumurta bırakmış da olabilir. Düşen hurmaların bu bölgeleri zayıflar ve bakıldığında belli olur...

Vonalı
13-11-2012, 23:22
bu yılki meyveler aşırı derecede kaliteli o yüzden kurumuyorlar
ne alaka diyeceksiniz ama öyle
herşeye rağmen kuruyan meyveler de şekerden, baldan yenemeyecek kadar güzel olacaktır.

KAPTANzst
14-11-2012, 07:31
Sevgili selis, önde görünen, iplere bağlanabilenler çamaşır ipine atıldı, bağlanamayanlar ise tül arasına kondu.

Tül arasındaki hurmalar daha önce denenmişmiydi.
Ben fazla ümitli değilim onlardan. Hava akımı yeterince olmayacak ve tülün değdiği alanlarda bozulmalar başlayacak. :(
İnşallah dediğim olmaz:D

selis
14-11-2012, 08:25
Tül arasındaki hurmalar daha önce denenmişmiydi.

Geçen yıl denemiş ve sorun çıkmamış..
Moralimizi bozmayın siz de aman :p:D

Güler
14-11-2012, 09:16
Kuvvetli lodosa denk gelenler hemen başladılar büzülmeye.
Daha sonra astıklarımızda bir iki kopmalar oldu ama onlar eminim ki Oğuz'un biraz yumuşamaya yüz tutanlarından astıkları idi.
Üçüncü parti yaptıklarımıza sinekler gelmeye başlayınca ben de pencere sineklik teli aldım, iki ucuna çıta çakarak hurmaları adeta hamak gibi içine aldım.
Biraz kuruma başladı ve sineklik olduğu için rüzgar ve havayı hiç önlemedi. Baktım ki hurma dışları istenilen duruma geldi, şimdi sinekliği kaldırdım.

Korkum, biz on güne kadar İstanbul'a döneceğiz. Hurmalar o zamana kadar kuruyamaz. Geçen seneki gibi ya yine sansar veya sincap dadanırsa. Evde hiç hareket görmeyince rahatça hareket edebilirler.
Eminim ki 2 ayaklı - bıyıklı sansarlar bahçeye girmez, giremez. Zaten ne olduklarını da pek bilmiyorlar. ;)

Acaba, torunlar oynasınlar diye aldığım 70cm çapındaki renkli rüzgâr güllerini mi assam bağlama iplerinin yanına?.

KAPTANzst
14-11-2012, 09:40
Geçen yıl denemiş ve sorun çıkmamış..
Moralimizi bozmayın siz de aman :p:D

İnşallah ben haksız çıkarım.
Bu sene herkeste sorun var gibi. Nedense..

Dansel
14-11-2012, 09:48
Sn.KAPTANzst, geçen yıl düz saplardan ve yaprağa geçirdiğim kürdanlardan ( yapraklar kuruyup yırtılınca) ip tutmayınca bu tül olayını buldum ve gayet güzel kurudu. Ama bu yıl havaların kapalı gitmesi beni de biraz düşündürüyor. Şimdilik sorun yok, umarım biraz güneş ve rüzgar görürüz.

Dansel
14-11-2012, 09:52
Güler hanım, eskiden tel kafesler olurdu. Öyle bir şeyin içine assanız nasıl olur. Siz gidene kadar biraz kurumuş olan hurmalar gerisinide kafeste tamamlar. Ya da sinek telinden yaptığınız hamağı tamamen kapatma gibi bir şey yapılabilir mi acaba?

MeyveliTepe
14-11-2012, 10:01
Bence olabilir. Tül delikleri ne kadar seyrek olsa o kadar iyi sanırım.

Biz de yazın domates, meyve vs. kuruturken aynı ebatta büyük iki sineklik çerçevesini üst üste yatırıyoruz. Her iki uçtan yüksekçe bir şeylerin üzerinde yerleştiriyoruz. Alttaki çerçeveye kurutacağımız şeyleri dizip üzerine diğer çerçeveyi kapatıyoruz (çerçeve kalınlığından dolayı üst çerçevedeki tel meyvelere değmiyor). Böylece hem tam güneş ve rüzgar alıyor hem de sinek vs. gelemiyor.

Güler
14-11-2012, 10:16
Siz çok yaşayın sayın MeyveliTepe.
Ben de şöyle düşünmüştüm; sineklik telinden bir top kadar aldık, yani elimde fazla miktarda var.
Balkon da nasılsa uzun, 3 m boyunda 2 m eninde bir çerçeve içine sineklik teli gereyim. Bunu altan da rahat hava alacak şekilde bir ayak üzerine oturtup, hurmaları üzerine dizeyim. İkinci bir çerçeveyi de hurmalara değmeyecek şekilde üzerine kapatayım.

Sevgili Dansel, yaptığım hamağın üzerine de zaten gergince bir sineklik koymuştum. Üstte çatı var, yağmur yazmaz da maksat sinekler girmesin diyeydi. Yanlarını da iyice sineklik teli ile örtmüştüm.

Hurmalar kurumaya başladı, sineklerden kurtulduk diye kaldırmıştım. Çünkü hemen balkonda olması pek de güzel bir manzara teşkil etmiyordu göz önünde. Ama şimdi keşke sökmeseydim sincaplardan da korurdu diye düşünüyorum.

KAPTANzst
14-11-2012, 12:37
:DSincap varsa onlara afiyet olsun şimdiden:D

syuksek
14-11-2012, 15:41
Ben de geçen yıl Cemo ve bir kaç arkadaşta kurutulmuş hurmanın tadına varınca bu yıl denemek istedim.
Önce hemen bayram sonrası komşumuzun ağacından topladığımız hurmaları Sayın Meyvelitepe tarifine birebir uyarak yaptım. Soy, bağla, kaynar suda 5 dak ve havadar balkonumuza as.. İlk 2 gün şiddetli bir lodos olmasına rağmen maalesef küflenme başlayınca hemen kalorifer üzerine aldım, yarısını kurtardım.
346115

İkinci kez bu sefer sadece kalorifer ile kurutmayı deniyorum.
346116

Başta Sayın Meyvelitepe olmak üzere bu yöntemi bizlerle paylaşan herkese çok teşekkürler...

Vonalı
14-11-2012, 15:49
Kaloriferin üzerinde olmaz. Orda 2 günde kurur ve olgunlaşmadan kurur. kaskatı birşey olur. Meyve yavaş yavaş, asıldığı yerde hem olgunlaşacak hemde kuruyacak. Bu da yaklaşık bir ay sürüyor.

MeyveliTepe
14-11-2012, 16:48
Ben de geçen yıl Cemo ve bir kaç arkadaşta kurutulmuş hurmanın tadına Soy, bağla, kaynar suda 5 dak

5 dakika nereden çıktı? Bu kadar sürede meyveler pişer muhtemelen. Hep söylediğim ona kadar sayın (10 sn.) şeklindeydi.

Bu yıl bu aralar yaprak kımıldamıyor ve havadaki nem oranı çok yüksek. Küflenmeler bu yüzden arttı. Bizim buralarda da küflenmeler görüldü.

Güler
14-11-2012, 16:59
Bu yıl bu aralar yaprak kımıldamıyor ve havadaki nem oranı çok yüksek. Küflenmeler bu yüzden arttı. Bizim buralarda da küflenmeler görüldü.

...... :p, Fön makinesi ne güne duruyor. Hemen soğuk hava kısmına getirip tutuverin fönü.

athena -asena
14-11-2012, 17:34
Arkadaşımın hurmaları eğer küflenme olayı olmasaydı 100 -150 kilo arası kurumuş hurması olacaktı bütün emekleri boşa gitti.

Murat Öz
16-11-2012, 13:07
:DSincap varsa onlara afiyet olsun şimdiden:D

Güler hanım.
Sincaplar için fotoselli aydınlatma sistemi kursanıza balkonunuza.

Şu anda ki aydınlatma sistemini - lambasını- İstanbul'a dönerken çıkarıp yerine fotoselli bir lamba monte ediniz.

Balkona sincap vs gelirse otomatikman yanacağı için Sincap'ı şaşırtır.
Tabii gündüz için sesli bir sistem de kurulabilir.

Yakınlarınızda iş bilen bir elektrik tesisatçısı varsa sorgulamayı ihmal etmeyin.

Gelelim bu mesajıma.
10 Kasım Cumartesi günü Halil ağabeyin bağ evine uğramıştım.

Tanıdığın bahçesinden Halil ağabeyin vasıtası ile dalından Trabzon Hurmaları toplamıştık.

12 Kasım pazartesi günü 22 adet Hurmacığımın :p kabuklarını soyup, 10 - 15 saniye sıcak su içinde bekletip hazırladığım çerçeveye dizmiştim.

Buyrun TezzMertek'in Trabzon Hurmaları.

MeyveliTepe
16-11-2012, 13:19
Askıdaki hurmalardan bir kaç tanesnde küçük küf yuvarlakları görmüştüm. Potasyum bikarbonat çözeltisi hazırlayıp fısfısladım. Bir kaç saat sonra kontrol ettiğimde hiç bir şey kalmamıştı. Ertesi gün yine kontrol ettim, hiç bir şey yoktu.

Dün akşamdan bu yana güzel bir kuzey esintisi başladı, kesintisiz devam ediyor.

selis
16-11-2012, 13:27
hazırladığım çerçeveye dizmiştim.

Çerçevenin en üstündeki şekli devam ettirseymişsiniz keşke..
Çok eğlenceli bir diziliş olurdu..
Umarım sapa sağlam kurutursunuz :)

Murat Öz
16-11-2012, 13:36
Cıkk.

Hesaplama hatası yapıldı ip uzunluğunda.
3. ipte sorunu fark ettim.
:D

Daha sonra ki sıralarda extra gergiye gerek kalmadı.
Kuruyanların tadını beğenirsem gelecek sene 200-250 adet kurutabileceğim bir düzeneği yapacağım balkonun iç tarafına.

Bu arada TTE'de sorular öneriler sayfasına bir göz atıp yanıt yazın Sayın selis.

çiftçi5234
16-11-2012, 15:13
Heyooo artık benimde kuru hurmam olacak inşallah ;) Burdaki tarife uyarak kekik kaynatılmış suda yapacağım akşam üstü şimdi hurma almaya gidiyorum :dilli:

selis
16-11-2012, 15:20
3 gün oldu.. Dış kısımları kabuk bağlamış gibi.. Hafiften yumuşamaya başlamışlar..
Hiçbir çürüme küf belirtisi yok.. Her şey yolunda :)
Tek canımı sıkan kürdanlar.. Hurmalar küçüldükçe onlar gevşiyor..

limon_sever
16-11-2012, 18:43
Benimkilerde hala su damlacıkları var. Küf belirtisi vs. yok.

çiftçi5234
16-11-2012, 20:12
2 kilo hurma aldım sadece 6sı bu iş için uygunmuş soyunca belli oldu.moralman 0, tek zararım 5 tl ve birkaç ATP olsada kötü oldum.Forum erkeklerinden biri olarak helvada başarılı olmuştum ama bunu beceremedim.Kanaatim hurma ağacı olmayınca pek olmadığı yönünde :( :(:(:(

hberbul
19-11-2012, 11:43
Buralarda şuan hava sıcaklığı gece 2-3 derece civarında.Eksiye düşerse hurmanın donma,üşüme ihtimali var mı?

hberbul
19-11-2012, 12:02
Kurutulmuş hurma enfes bir lezzet ve hurma kurutmak da çokça ziyan edilen bir meyvenin çok uzun süre saklanabilmesinin bir metodu. İlk başlarken yazmıştım, biz bu metodu bahçemizi satın aldığımızda o kadar hurmayı ne yapacağımızı düşünürken Japonlardan öğrendik.

Mevsim itibarıyla hurmanın kurutulma süreci yazın güneş altında kurutulan diğer sebze ve meyvelerden farklı. Çok daha uzun sürede, soğuk, ayaz, hatta karlı zamanda kurutuluyor.

Japonlar için yeni mevsim hurmayı ilk kez yıl başında yemek bir gelenek imiş. Kurutulma esnasında don yemiş, üzerine kar taneleri düşmüş olanlar ise daha makbulmüş.

Uzun lafın kısası, bahsettiğiniz çürümeler kurutma ortamının uygun olmadığına işaret ediyor. Bulunduğunuz bölgedeki genel nem oranı önemli bir parametre. Yüksek nem oranı çürümeyi yapan funguslar için uygun ortam oluşturur.

Diğer önemli bir parametre de kurutulmak üzere asılmış hurmaların her türlü hava akımına açık olması gereğidir.

Örnek olarak, bizim bahçede şimdiye kadar böyle bir problem hiç yaşamamamıza rağmen, bize kuş uçuşu 1 km uzakta ama sıfır rakımda, sahilde yapılan kurutma girişimlerinde küflenme problemi oluyor.

Bu sebeple, hurmaları astığınız yer havadar değil ise, fazla nemli ise küflenme, çürüme, dolayısıyla sineklenme gibi durumlar söz konusu olabilir.

İncelerken rastladım,buradan anladığım kururken kardan kıştan etkilenmiyor.

nevsune
19-11-2012, 12:36

İkizleri (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/14422-29.htm) asalı 11 gün olmuş. Astığım gün ve sonraki bir kaç gün hava yağmurluydu ama rüzgar da vardı. Bir sorun çıkarmadan yavaştan kurumaya ve küçülmeye başladılar.

Geçen hafta yeni edindiğim 4 hurmadan birinde beyaz küflenme başladığını gördüm (bu sabah karbonatlı suyu püskürtünce beyazlıklar hemen kayboldular). Yenilerini astığım günden bu yana yağmur falan da yok. 4 taneden sadece biri küflenme belirtisi gösterdi. Bence küflenmenin nedeni kimi durumda nem olsa da belli ki başka etmenler de var.

aslan_k
19-11-2012, 21:06
Uzun zaman sonra tekrar Ağaçlar.net'e girebildim. Her şey yine çok güzel payşaımlar harika..
Cumartesi günü Karamürsel'e bahçemize gittim, bir aydan sonra. Hurmalarımızı topladım ve İstanbul'a getirdim tabi arabaya sığdırabildiklerimi.

Bu sene Hurmalar'a sadece keçi gübresi verebildim, ne EM ne Leonardit vb kullanamadım ama bahçemiz bize çok cömert davrandı.
Hurma kurutmak isteyip de İstanbul'dadoğal hurma bulamayan ya da güvenemeyenlere duyurulur.
Anadolu yakasında Göztepe köprüsüne yakın Soyak Göztepe Sitesinden gelip hurmalarınızı satın alabilirsiniz isterseniz (2,00 - 1,50 TL) .Birkaç foto ekledim.

karadeniz55
20-11-2012, 02:27
vira deyip 15 kg ile başladım...haydı hayırlısı

çiftçi5234
20-11-2012, 16:47
Sizinde hurmalarınızda anason kokusu varmı ??

Dansel
20-11-2012, 23:05
Sn.aslan_k, geçen yıl da almıştım sizden, çok iyiydi. Sert hurmalardan varsa yine almak isterim, kurutmak için.

Güler
21-11-2012, 02:17
Sizinde hurmalarınızda anason kokusu varmı ??

Benimkilerde yok.

Yukarıdaki kasa kasa hurmaları görünce de içim gitti. :p

Dansel
21-11-2012, 11:21
Havaların durgun ve nemli gitmesinden dolayı bazı hurmalarımda küflenme başladı. Ben de onları hemen soydum. soydum derken , bıçağı sap kısmındansaplayıp çekince, çok kalın kabuk gibi ayrıldı.ortaya çıkan göbek kısmı ,Sn. Vonalı'nın dediği gibi yenemeyecek kadar tatlıydı. Daha olgunlaşıp kurusaydı tadı ne olurdu kim bilir. Gerçi sağlam kalanlardan anlayacağız bunu.

skaraca
21-11-2012, 15:24
Sayın çiftçi5234, hurmalarınızı kekik kaynatılmış su yerine anasonlu kaynatılmış suda mı tuttunuz yoksa? Anason kokusu olması mümkün değil. Ya da size bir şaka yapan mı var? Bir araştırın derim...

çiftçi5234
21-11-2012, 15:34
Bilmiyorum, anasonu andıran bir koku var.Geçer heralde, zamana bıraktım.Zaten çok bir kayıbım olmaz, 2 ip.

nevsune
21-11-2012, 16:22
Şimdi balkona çıkıp kokladım. Benimkilerde de anason kokusu yok, hatta hiç bir koku yok:)

Bu arada, benimkiler bir yandan kurumaya başlarken bir yandan da yumuşamaya başlamışlar. Bu normal midir?

MeyveliTepe
23-11-2012, 00:41
Bu yıl iklim hurma kurutma koşulları bakımından zorlu görünüyor. Sanki son yılların en rüzgarsız geçen sonbaharı oldu. Biz Mustafa Topaloğlu'na yakınmışız ya, ondan herhalde, şimdilik doğru düzgün kuruyorlar :)

Güzel olan, artık ülkenin her yerinde binlerce kişi bu güzel meyveyi kurutarak değerlendirmeye çalışıyor. Olmadık yerlerde balkonlarda dizi dizi kurutulmak üzere asılmış hurmalar görüyorum. Ben izlemedim, doğu karadenizde çekilmiş bir yerli belgeselde , "eskiden dörde böler kuruturduk, şimdi soyup ipe asıyoruz" demişler.

Ne kadar yaygınlaştığını hissetmek için netde yaptığım bir araştırmada artık çok yaygınlaşıp anonimleştiğini gördüm. Bir çok blog, internet medyası hurma kurutmaktan bahsetmiş, nasıl yapılacağını anlatmış, kimi kaynak göstermiş, kimi göstermemiş.

Bir tanesi, ki görünüşe göre bir çok yazarı olan, adından anlaşıldığı kadarı ile "hak" konusunda titiz internet gazetesi gibi bir şeyin bir yazarı epey güzel de bir derleme (http://www.hakaynasi.com/nazan_basogul,35/822,mini_bir_mucize_trabzon_hurmasi/hakaynasi.aspx) yapmış. Fakat derlemeyi yaparken orijinal kaynaklardan araştırma yapmak zahmetine katlanmamış da (hadi kibarcasını söyleyeyim) intihal yapmış. Kopyala yapıştır, alıntı tırnakları yok, kaynak yok, noktası virgülüne, kendine ait cümle bile kurmamış ama kendisinin gibi de yayınlamış, ne diyelim :)

Biz ilk denememizi 2006'da yapıp, 2 Aralık 2007'de ilk yazı (http://blog.meyvelitepe.org/2007/12/02/hurma-kurutsaktami-sakla/) ile duyurmuşuz. O tarihlerde aklımdan geçen bir şey de, bizim köyün kooperatif çatısı altında toplu imalat yapıp kendi markasıyla piyasaya verebileceği idi. Öyle ya hurma var, kooperatif var, neden olmasın, köylü kış ortasında takviye olabilecek 3-5 kuruş alsa fena mı olurdu?

Öyle olmadı ama. Bizim kooperatif böyle şeylerde pek girişken değil. Ben de, önerdim ama açıkçası bana çok büyük zamana malolacak öyle bir sorumluluk almak da istemedim. Sonuçta bir çok kişi bireysel olarak hurma kurutuyor fakat toplu bir girişim yok.

Bu arada son 2-3 yıldır ticari ürünler görünmeye başladı. Çokça kuruyemişçilerde görünüyor. Bundan sonra da artık diğer standart kurutulmuş meyvelerin yanında yerini alır diye düşünüyorum.

En çok hoşuma giden iki gün önce duyduğum bir haber. Hendek'de (http://www.hendekhaber.com.tr/hendek/hendekte-trabzon-hurmasi-uretimine-baslaniyor-h1473.html)belediye başkanının organizasyonu ile sistemli bir şekilde hurma kurutulmaya başlanmış, ilçeye ve halkına önemli katkılarının olması bekleniyormuş. İleride böyle girişimleri başka ilçelerde de görürüz belki. Bunun keyfini hiç bir şey gölgeleyemiyor :)

karadeniz55
23-11-2012, 00:42
normal benimkilerde öle....

MeyveliTepe
23-11-2012, 00:48
Şimdi balkona çıkıp kokladım. Benimkilerde de anason kokusu yok, hatta hiç bir koku yok:)

Bu arada, benimkiler bir yandan kurumaya başlarken bir yandan da yumuşamaya başlamışlar. Bu normal midir?

İlk asıldığının yarı boyutuna inmiş meyvenin dışında ince ve kuru bir kabuk, içi ise yumuşak ama sapı gayet sağlam durumda olmalıdır.

Hatta, Japonlar kuruyup küçülmeye başlamış hurmalara 3 günde bir masaj yaparak homojen yumuşaklıkta olmalarını sağlıyorlarmış.

selis
23-11-2012, 01:38
3 günde bir masaj yaparak homojen yumuşaklıkta olmalarını sağlıyorlarmış.
Ben de, her balkona çıktığımda istem dışı sürekli dokunup, mıncıklıyorum..
Mantığı 3 günde bir olması ise, sürekli yapılması zarar verir o zaman.. Öyle mi?

MeyveliTepe
23-11-2012, 01:54
Muhtemelen :)

Güler
23-11-2012, 06:50
Dışarıdan satılanlardan ben de sırf denemek için aldım. Hani bir söz vardır " Kuzguna yavrusu anka görünür" derler ya, evimizde, ellerimizle yaptıklarımız daha güzel geldi bana.

Sonra, yeni deneyen arkadaşlara şunu da söylemek gerekir; hurmaların üzerine çıkan o beyazlık (şekeri) hemencecik oluşmuyor. Yani hurmalar kuruyor, ipten alıyoruz, üzerlerinde hafif bir beyazlık yer yer görünüyor ama esas bembeyaz haline daha sonra durdukları yerde kavuşuyorlar. Veya benimkiler öyle oluyor. Onları topluyor, kutuya yerleştiriyorum bir müddet sonra bakıyorum ki sanki üzerlerine pudra şekeri serpmişim gibi olmuşlar.

Baba Çikolatasına da sayın MeyveliTepe sayesinde kavuştuk, tekrar teşekkür ederim.

Murat Öz
23-11-2012, 08:09
Foto makine mi Bozdağ'da kayıp etmeseydim 3 günde bir fotosunu eklerdim benim Hurmacıklarımın.

Benimkilerde epey küçüldü. Renkleri koyulaştı. Çikolatalılar kapkara neredeyse. ( Koyu kahverengine döndü)

gülenmelek
23-11-2012, 08:49
Geçen sene de petek üzerinde kurutmuştum. Ama, daha tam kurumadan hepsi bitmişti ;)
Bu sene de hem dışarıda, hem de petek üzerinde kurutuyorum. Dışarıdakiler haliyle çok daha yavaş kuruyor. Petek üzerindekileri de; havlu kağıdı 4 kat yaptım ve üzerlerine hurmaları birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirdim. İlk koyduğum an havlu kağıda yapıştılar, ama çıkarması zor olmadı. Şimdi aklıma geldikçe çeviriyorum onları.
Tad olarak aralarında fark olacak mı bilmiyorum. Bitirmeden kalırlarsa kıyaslama yapacağım ;)

Vonalı
23-11-2012, 09:49
güzel görünüşlü, yumuşak ve şekilli bir kurutulmuş hurmanız olmasını istiyorsanız dış kabuğu biraz kuruyup kalınlaştıktan sonra parmaklarınızın arasında hafifçe masajlayarak şekle sokabilirsiniz. hem bu şekilde kuruma süreside bir miktar kısalır.

görünüşü o kadar güzel olmayan ancak çok lezzetli hurma kurutmak isterseniz astığınız yerde hiç dokunmadan kendi kendine kurutmalısınız.

masajlanan hurmaların lezzetinde değişiklik oluyor.

nevsune
23-11-2012, 09:50
Tek canımı sıkan kürdanlar.. Hurmalar küçüldükçe onlar gevşiyor..

seliscim kürdan işini seninle aynı düşünmüşüz:) Bir hurmanın sapı olmayınca 3 kürdan batırıp üç ayak yapmıştım. Benimkinde henüz bir oynama yok ama hurma daha yumuşamadı. Eğer sonuna dek dayanıp düşmezlerse sapsızlar için bir çözüm olacak.

vehibe
23-11-2012, 10:02
Bu yıl ilk defa korogaki deniyorum.
Balkona ilk astığımda gelen geçen tuhaf tuhaf bakıyordu. :rolleyes: Ben de bir sürü soruya maruz kalmamak için içeriye aldım :)
Oğlum ise : Bizim güzel hurmalarımız varken elin japonunun kuru hurmalarını mı yiyeceksin? diye takıldı. :rolleyes:

348249

Bu da bizim oğlumun bahsettiği daha önceleri resmini koyduğum siyah Hatay hurmamız.

348254

aslan_k
23-11-2012, 10:41
Sn.aslan_k, geçen yıl da almıştım sizden, çok iyiydi. Sert hurmalardan varsa yine almak isterim, kurutmak için.

Merhaba,
Hurmalar yine sert hatta bu sene daha da güzeller gibi geldi bana :p istediğiniz kadar alabilirsiniz, haberleşelim

Vonalı
23-11-2012, 13:51
Bunlar benim hastalanan hurmalar. Hurma kurutmaya başlayalı bu yıl 3. yıl oldu. geçen 2 yıl herhangi bir sorun yoktu. aynı mevsim aynı nem oranı aynı soğuk yağmurlu havalar. Nedense bu yıl hurmaların hepsi göründüğü gibi çöpe gidecek. Bir 60 tane yaptım aynı böyle oldu çöpe gitti. 50 tane daha şimdi çöpe gidecek. bu yıldan geçti. artık yeniden yapmayacağım.

son resimdeki sinek çok konuyor bu yıl hurmalara. Çürüdüğü içinmi sinek konuyor yoksa sinek konduğu içinmi mantar kapıyorda çürüyor bilemiyorum.
Hatta dikkat ettim bu sineklerden marketlerin kurtulmuş meyve satan reyonlarında (kayısı üzüm vs) ambalajların dışında sürüyle bulunduğuna rastgeldim. Çok ilginçtir tek bir canlı bulunmayan marketin iç kısımlarındaki raflarda bu sineklerden var. aynı manzarayla 3-4 markette karşılaştım.suçlu bu sineklerde olabilir.

kurutabilene afiyet olsun.seneye bakacağız artık.

Murat Öz
23-11-2012, 14:12
Bu yıl ilk defa korogaki deniyorum.

Balkona ilk astığımda gelen geçen tuhaf tuhaf bakıyordu. :rolleyes: Ben de bir sürü soruya maruz kalmamak için içeriye aldım :)

Balkonda Hurmaların yanına " Nereye Bakıyorsunuz Bakayım ? " yazısı assanız.?:D

vehibe
23-11-2012, 15:09
Sayın deretepeorg, beni güldürdünüz Allah sizide güldürsün:D
Bizim buranın halkı ilk defa böyle ilginç bir görüntüyle kaşılaşıyorlar.

Murat Öz
24-11-2012, 14:04
TezzMertek'in Hurmacıklarından son haberler

çiftçi5234
24-11-2012, 14:07
Benim hurmaların kokusu geçti.Sadece bir tanesinde parmak ucundan az küf var.Onada karbonatlı su dokunduracağım.Teşekkürler Meyvelitepe :)

selis
25-11-2012, 08:16
Benimkinde henüz bir oynama yok ama hurma daha yumuşamadı. Eğer sonuna dek dayanıp düşmezlerse sapsızlar için bir çözüm olacak.
Yumuşadıkça kürdanlar gevşese de, hurmaların ağırlığı da küçülüyor.. Benimkiler iyice hafifledi, gevşeyen kürdanların etrafına iple bir tur daha attırdım.. Ama yapmasam yine düşmeyecekler anladım bunu :)
Şekerlenmeye başladılar, tadı böyle bile güzelmiş.. ;)
348675

10 tane daha.. Simetrik olmadı, 1 tane daha lazımmış.. :dilli:
348674

athena -asena
25-11-2012, 10:10
Sağlamları soba yana odaya almıştım fakat sap kısmından kopup yere düşüyorlar anlaşılan bu sene hurma kurutamıcaz. Bir kaç gün sonra tekrar deneme yapacam inşallah başarılı olurum.

200 kadar hurmayı soba yanan odaya almıştım yarısını attım 100 yakın hurma sağlam her akşam 3-4 tane yemeye başladım.

Dansel
25-11-2012, 21:44
Sn. aslan_k, mesaj kutunuz dolu olduğu için mesaj gönderemiyorum. Hurma almak istiyorum. Haberleşelim.

Murat Öz
26-11-2012, 07:57
Dün akşam Balçova'da dağ yürüyüşünden dönerken bir bahçede Trabzon Hurma ağaçlarını görünce Çiftçi ile muhabbete soktum ablaları.

Çiftçimiz Hurmaları ham olarak da topladım içeride duruyor deyince hemen bir 10 kilo aldım. ( Hediyesi 20 kağıt) ;)

Lakin çiftçimiz toplarken hurmaları saplarını sıfırlayarak toplamış.
22 tanesinde hiç sap yok.

Tül perde ile bir askı hazırlamak lazım.

1 metre eninde - 2 metre uzunluğunda bir tül perdeyi ikiye katlayıp üzerinde
25 * 25 cm ebatlarında kareler dikmeli. Karelerin üst kenarında ki dikişten 3 - 5 cm aşağıdan bir kesik atmalı.

Kabukları soyulmuş - Kekikli Kaynar Suda 10 sn bekleyen Sapsız Hurmalarımızı bu ceplere yerleştirmeli.

Bu Tül Perdeden Organizeri diktirince fotosunu yerleştiririm buraya. :rolleyes:

Sapları olan 17 adet Hurmayı dün gece hazırlayıp balkonuma astım bile.

aslan_k
26-11-2012, 14:01
Sn. aslan_k, mesaj kutunuz dolu olduğu için mesaj gönderemiyorum. Hurma almak istiyorum. Haberleşelim.

Merhaba Sn. Dansel, bu sıralar Ağaçlar.net ' e fazla giremediğimden mesaj kutuma bakamamışım, şimdi boşalttım. Geçtiğimiz Cumartesi bahçeye tekrar gittim ve hurma topladım. Hala sert hurmalarımız var anlayacağınız :) haber bekliyorum

Dansel
26-11-2012, 15:56
Sn. Deretepeorg, tülün içine koyduğunuz hurmaları hava akımı olan yere asın, rüzgar alsın. Bu sene benim tül içindeki hurmalarımda küf oldu. Sanırım havanın durağan olması ve iç kısımda asılı kalmasından kaynaklandı. Emekleriniz boşa gitmesin. Sağlıkla kalın.

Dansel
26-11-2012, 15:57
Sn. Aslan_k, mesaj attım.

Murat Öz
26-11-2012, 15:59
Balkonum 9. katta ve 130 metre rakımda.
Blokların önü Menemen Ovası.

Bu aylarda püfür püfür esiyor. İlginiz için teşekkürler.

athena -asena
26-11-2012, 22:00
Bu akşam 36 adet daha soydum bakalım bunlarda küflenme olacakmı.

karadeniz55
27-11-2012, 00:43
Bunlarda benden olsun.1 haftalıklar ama güzel kuruyorlar..Akşamları gerçekten soğudu artık ,bir de rüzgar lodostan esince iyi olacak inşallah

Vonalı
27-11-2012, 16:45
cevizli hurma (http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=E0KudVD-0Ig&NR=1)

sunum güzel.

Vonalı
28-11-2012, 14:16
Persimmon Cookies - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5hezv7JUjxg&feature=related)

hurmaları çekirdeklerinden ayırmak için kulandıkları alet süpermiş.

Vonalı
28-11-2012, 14:40
수와병태 ê³¶ê°ì*„ê³¼ì*• - dried persimmon - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Y4A_L7-qrKg&feature=related)

hurma soyma aleti. ipe nasıl asıyorlar çözemedim bir türlü

hberbul
28-11-2012, 14:59
수와병태 ê³¶ê°ì*„ê³¼ì*• - dried persimmon - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Y4A_L7-qrKg&feature=related)

hurma soyma aleti. ipe nasıl asıyorlar çözemedim bir türlü

Soyma aletleri çok pratik.Yapraklarınıda kolayca temizliyorlar.Anladığım kadarıyla asarken iki ip arasına sapları geçiriyorlar.

MeyveliTepe
28-11-2012, 16:20
hurmaları çekirdeklerinden ayırmak için kulandıkları alet süpermiş.

Bunun keki de çok güzel oluyor.

selis
28-11-2012, 16:33
10 taneyi soyarken bileğim ağrımıştı, demek böyle bir makine var.. Hem de çok hızlı ;)Anladığım kadarıyla asarken iki ip arasına sapları geçiriyorlar.
Soyma aletine takarken sanırım hurmaların sap kısımları olmuyor.. Orası delik kalıyor.. İpe takarken de o delikler sayesinde, oradaki çengellere takıyorlar galiba..
Tam anlayamasam da öyle bir şey..

athena -asena
28-11-2012, 18:34
cevizli hurma (http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=E0KudVD-0Ig&NR=1)

sunum güzel.

Bayanın yaptığı gibi yaptım cevizlisi de güzelmiş.

KAPTANzst
28-11-2012, 19:15
10 taneyi soyarken bileğim ağrımıştı, demek böyle bir makine var.. Hem de çok hızlı ;)
Soyma aletine takarken sanırım hurmaların sap kısımları olmuyor.. Orası delik kalıyor.. İpe takarken de o delikler sayesinde, oradaki çengellere takıyorlar galiba..
Tam anlayamasam da öyle bir şey..

Bende sizin gibi düşündümde, çengeletakılsa yan durmaları gerekirdi gibi. Bunlar hep asılıyor
Sankı o çengel gibi gördüğümüz mandal türü bir şey diyeceğim ama saplarını galiba oyarak alıyor.
O kısım net alınmamış yakından.

Güler
28-11-2012, 19:21
Bayanın yaptığı gibi yaptım cevizlisi de güzelmiş.

İki sene önce agaclar.net toplantısı yapmıştık İstanbul'da, ben de ilk defa kurutmuştum hurmaları, istedim ki arkadaşlar da tadına baksınlar.
Ortadan yararak içlerine yarım ceviz oturtulmuş halde ikram etmiştim de çok beğenmişlerdi.

MeyveliTepe
28-11-2012, 19:50
349848

selis
28-11-2012, 20:08
İşin rengi bir anda değişti..
O askı buralarda satılıyor mu? :)

sakdag
28-11-2012, 20:12
Bu sayfayı takip ede ede, hayalimdeki hurmaları kurutup, hayali bir tat yaratıp yedim bile... ;)

Seneye denemeli bari...;)

KAPTANzst
28-11-2012, 20:19
İşi ustasından öğrenmek gerekiyor.
Teşekkürler Meyvelitepe

MeyveliTepe
28-11-2012, 21:06
Videodan anlaşıldığı kadarı ile askılar Korede :) Fotoğraf da oradan. Bu arada, kurutulmuş hurmanın Koredeki adı "gotgam" imiş.

selis
28-11-2012, 21:10
Videodan anlaşıldığı kadarı ile askılar Korede :) Fotoğraf da oradan.
Ama oldu mu bu şimdi?
Ben fotoğraftakini siz sanmıştım ;)

Vonalı
28-11-2012, 21:42
askı şekli güzelmiş.istendiği kadar eklenebilir. Aynısı bulunmasa bile orta sertlikte çelik telden evde imal edilebilir. Askıdaki kanca sistemi çok kullanışlı. Ben niye bunu düşünemedim. :)
Birde kaynar suya sokmuyorlar hurmayı.

MeyveliTepe
28-11-2012, 21:47
349892

Bir de böylesi var.

tturt
28-11-2012, 22:15
Bunun keki de çok güzel oluyor.

Kesinlikle çok güzel oluyor. Eşim bol cevizli yaptı hemen bitti.

MeyveliTepe
28-11-2012, 22:22
349906

Bu sistemi sevdim. Çok pratik, esnek, az hacimi maksimum ölçüde kullanıyor. Seneye unutmazsam böyle yaparım.

Dansel
28-11-2012, 22:31
Kek tarifi daha önce verilmediyse lütfen alalım. Canımızı çektiriyorsunuz. :D

Murat Öz
29-11-2012, 08:01
TezzMertek'in 3. Parti Hurmaları,

Sapsız Trabzon hurmalarını asmakta sorun yaşayınca Tül Perde kumaşından bir organizer (bunun Türkçe adı yok mu ya.? :(

yaptım. Tabii dikişini usta makineci arkadaşım yaptı.

Buyrun.

25 * 25 cm ebatlar biraz büyük olmuş olsa da 2 adet ( Bir küçük - Bir büyük) Trabzon hurması rahatça sığdı.

Not: Bu arada rumuzumu " TezzMertek " olarak değiştirmek için hangi sayfaya gitmem gerekiyor.

Gezenbilir.com da ki rumuzum.

selis
30-11-2012, 05:37
Gece yağmur yağmış, hurmalar ıslanmış :(

Murat Öz
30-11-2012, 07:39
Geçmiş olsun
Kağıt havlu ile kurulayın.
Yok yok kombi peteğin yanına götürün üşümesin afacanlar.

Benim tül organizerin el altında kalan 3 tanesi balkonda sıçrayan su ile ıslanmış. Bende üst katlara aldım.

Lodos sayesinde akşama kadar kurur.
Gelecek sene balkona yapacağım askı düzeneği ile hiç ıslanma korkum olmayacak.

Gel 2010 Kasım gel.

KAPTANzst
30-11-2012, 07:57
:confused::DGel 2010 Kasım gel. :confused:

Murat Öz
30-11-2012, 08:25
:confused::DGel 2010 Kasım gel. :confused:

Sabah mahmurluğu.
3 tuşuna basacağıma 0 basmışım.

Dursun böyle.
Gülelim biraz.

nevsune
30-11-2012, 09:22
TezzMertek'in 3. Parti Hurmaları,

Sapsız Trabzon hurmalarını asmakta sorun yaşayınca Tül Perde kumaşından bir organizer (bunun Türkçe adı yok mu ya.? :( yaptım.

Düzenleyiciniz;) çok güzel olmuş:) Fikir harika. Yalnız sizin de yazdığınız gibi, çantaları daha küçük ve aralıkları daha az tutmak iyi olurmuş. Deneyerek öğreniyoruz böyle şeyleri.

Balıkçı ağları da bir biçimde işe yarar diye düşünüyorum. Üstelik onların delikleri daha büyük olduğu için kuruma daha kolay olur gibime geliyor. Hani olur da 2013 Kasım'ında elime biraz hurma geçerse ben de bu fikri denerim belki:rolleyes:

Güler
30-11-2012, 20:16
349906

Bu sistemi sevdim. Çok pratik, esnek, az hacimi maksimum ölçüde kullanıyor. Seneye unutmazsam böyle yaparım.

Bu kadar sık olursa rüzgâr kâfi gelir mi?

MeyveliTepe
30-11-2012, 21:03
Resimde arka arkaya çoklu sıralar yapmışlar. Tabii ki askıların bulunduğu yerin rüzgara açıklığına göre karar vermek gerekir. Benim aklımdan geçen, arka arkaya sıralar değil de, tek sıra ama aşağıya doğru ihtiyaca göre askıya alınan yeni bambularla esnek kapasite yarabilmek.

karadeniz55
30-11-2012, 23:51
büyük ihtimal ticari olduğu için bir ön kurutma için dizilmiş olabilirler...belki

sarin
01-12-2012, 11:01
Forumdan edindiğim bilgiler doğrultusunda bende bu sene 5 adet denedim korogakiyi. Resimlerdeki korogakiler 15 günlüktür. Daha ne kadar kurumaları gerekiyor.? Bu arada forumda bu bilgileri veren arakadaşlara çok teşekkür ediyorum.

karadeniz55
02-12-2012, 00:24
Sayın sarin siyahlaşacak ve üzerleri pudramsı bir yapı alacak içindeki şekeri dışyüzeyine çıkaracak..

karadeniz55
02-12-2012, 00:34
2 . parti hurmalarım..25 kg kadar,toplamda 40 kg olacak inşallah...

Murat Öz
03-12-2012, 14:25
TezzMertek'in Hurmalarda Son Durum;

İlk fotoda;
12 Kasım 2012 - 03 Aralık 2012

İkinci Foto zaten belli
26 Kasım 2012 - 03 Aralık 2012

karadeniz55
06-12-2012, 00:16
yeni sezona merhaba dedik...kendi hurmalarım kurumadı ama bunlar yeni sezon....

Dansel
06-12-2012, 20:25
Kuruyan hurmaların saklanması nasıl oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

manolya
06-12-2012, 21:21
Merhaba, hurma kurutmak için geçmi kaldık, izmitte havalar bayağı soğudu ve yağmurlar başladı, bu zamandan sonra soyup asılan hurmalar kurur mu? Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok sevinirim.

karadeniz55
06-12-2012, 23:38
eğer olgunlaşmamış sert hurmalar bulabilirseniz neden olmasın,yağmur almayan bir yerde rüzgarda kurutabilirsiniz

Murat Öz
07-12-2012, 08:10
Kuruyan hurmaların saklanması nasıl oluyor? Bilgi verirseniz sevinirim.

Saklamak mı .?

Burada yazılanlara bakarsak tadı çok güzelmiş.
Hemen tükeniyormuş.

Benim hurmaların tadına hala bakamadım ama taliplisi şimdiden çoğaldı.

Sn. MeyveliTepe bizleri bilgilendirecektir mutlaka.
O vakumlayarak saklıyordu.