View Full Version : Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac)
Günaydın pamuk prensesim:) Güzel yüzünüzü gördüm nihayet...Beni mest eden parfümünüzün markası ne?:)
Merhaba. Geçen hafta Datça'dan aldığım fulum çiçek açtı, aman Ya Rabb bu ne rayiha bütün balkonumu müthiş koku sardı. :D
:)
Her gün yeni bir çiçek,
426126
.
Bu yıl ki Full çiçeklerimden ...
t.tuncel
06-09-2013, 03:45
merhaba arkadaşlar ful çiçek tomurcuğu oluşmaya basladıktan sonra kaç gün içerisinde tamamen açmış oluyor benim ful bayağı nazlı çıktı biraz biraz gelişiyor ama 10 gün oldu daha açılmadı ama sürekli katmerleniyor gibi
Mutlu Kutlu
06-09-2013, 08:46
Bitki besini verirseniz mayıs ayından itibaren sürekli tomurcuk çiçek üretiyor, besin vermezseniz bitki güç topladıkça çiçek açmaya çalışır. Sizin ful da kendi kendine besinsiz açmaya çalışıyor olmalı, bu yüzden 7-10 gün içerisinde çiçeği açılmış olması gerekirken geçikmiş. Yakında açar, merhaba arkadaşlar ful çiçek tomurcuğu oluşmaya basladıktan sonra kaç gün içerisinde tamamen açmış oluyor benim ful bayağı nazlı çıktı biraz biraz gelişiyor ama 10 gün oldu daha açılmadı ama sürekli katmerleniyor gibi
erdem271
10-09-2013, 13:12
merhaba ,
ful cicegim 2 ayri dali da 1.5 metreyi geçti . Arap yaseminim 2 ayri dali da 4 metreyi geçti . beyaz hanimelim de 2-3 metre oldu hepsinin de 2.senesi doldu , hiç çiçek açmadi . gübresini suyunu veriyorum , cam balkonda batiya bakan cephede duruyor balkon cami acik hava aliyor , gunes de aliyor . sorun ne olabilir, yapraklari koyu yeşil hepsinin de ,ama hanimeli sik sik yaprak dokuyor
çiçek açmasi için hormon vs. kullanmalimiyim , yârdim rica ediyorum
burak_skry
03-11-2013, 14:52
selamlar, sizce ful'ümün budama zamanı gelmişmidir?
bu yaz çok verimli geçirdi üzerinden çiçekleri eksik olmadı seneyede aynı olsun istiyorum.
burak_skry
05-11-2013, 13:02
Yokmudur hiç fikri olan acaba?Fulümün formundan pek memnun değildim fazla dallı budaklı çok yer kaplıyor balkonda biraz küçültmek istiyorum aynı zamanda bol bol da çelik almak istiyorum.Sizce budama yapmam doğru olucakmı fulüme.
t.tuncel
06-02-2014, 02:08
Merhaba arkadaşlar ful çiçeğimi çoğaltmak için bu mevsim uygunmu acaba dallardan birisi aldı başını uzadı neredeyse 50-60 cm kadar uzadı. Eğer çelikleme yapılabilirse kaç cm arayla çelik almalıyım ve kaç cm toprakta olmalı vs. Bilen arkadaşlar detaylı anlatabilir mi?
Merhabalar,
Bahçemizde aşağıda fotoğrafı olan "ithal yasemin" diye zamanında satın aldığımız bitkiden var:
http://www.agaclar.org/RESIMLER/ICERIK/950/trecjasminoides-cicek2.jpg
Bu bitkiyi üretmek, çoğaltmak istiyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda bu bitkinin farklı isimlerle anıldığı bilgisine ulaştım:
- İthal yasemin
- Arap yasemini
- Ful yasemin
- Rhyncospermum jasminoides
Doğru adlandırmanın hangisi olduğunu bilemiyorum.
Daha önce bu bitkiden çelik alarak üretme deneyimlerimiz oldu. Fakat hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Yine yaptığım araştırmalarda köklendirme jeli gibi kimyasallar kullanılabileceği bilgisine de ulaştım. Çelikle üretim başarısını arttırmak amacı ile bir çok farklı tavsiyeler var. Doğrusu biraz aklım karıştı.
Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar acaba bu bitkiyi çoğaltmam konusunda yardımcı olabilirler mi?
Teşekkürler :)
Merhabalar,
Bahçemizde aşağıda fotoğrafı olan "ithal yasemin" diye zamanında satın aldığımız bitkiden var:
Bu bitkiyi üretmek, çoğaltmak istiyorum. Yaptığım araştırmalar sonucunda bu bitkinin farklı isimlerle anıldığı bilgisine ulaştım:
- İthal yasemin
- Arap yasemini
- Ful yasemin
Daha önce bu bitkiden çelik alarak üretme deneyimlerimiz oldu. Fakat hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Yine yaptığım araştırmalarda köklendirme jeli gibi kimyasallar kullanılabileceği bilgisine de ulaştım. Çelikle üretim başarısını arttırmak amacı ile bir çok farklı tavsiyeler var. Doğrusu biraz aklım karıştı.
Bu konuda tecrübeli olan arkadaşlar acaba bu bitkiyi çoğaltmam konusunda yardımcı olabilirler mi?
eylül kasım arası alacağınız çelikler firesiz tutacaktır. saksı üzerini de kısmen kapatıp sera ortamı olusturursanız daha da iyi olur.
Bu çiçeği Eminönü'nde bulabilir miyim?
Bilgisi olan var mı?
Bu çiçeği Eminönü'nde bulabilir miyim?
Bilgisi olan var mı?
Duyduğuma göre eminönüde pek çiçekçi kalmamış artık. Ama bir çok serada bulacağınızdan eminim zira şu an çiçeklenme dönemi.
Arap yasemininden bahsediyorum tabi. Başlıkta bir çok yasemin türü işlenmiş durumda...
bende epey oldu o tarafa gitmeyeli ama hala varmış duyduğuma göre.
Evet arap yaseminini sormuştum.
Ama plumerialar da çok güzelmiş gerçi o kadar çok cinsi varki.
Acaba onu da bulabilirmiyim?Annemle bir aksilik olmazsa haziran gibi bir eminönü turu atalım diyoruz.
devilstori
20-05-2014, 10:19
yardıma ıhtıyacım var kızlar 2 ay önce aldıgım ıkı yasemınden bırı öldü :( ne yazıkkı arap yasemınımdede işler pek yolunda gıtmıo önce cok sevındırdı benı bır suru yenı surgunler verdı cıcek actı ama suan verdıgı butun yenı surgunlerı kurudu ve neredenya %50 yapraklarınıda kaybettı .bu yasemınımıde kaybetmek ıstemıorum teneke dıkılmesı geektıgını soyleyen arkadaslar var tenekeye dıksem **** demır falan koysam toraga kurtara bılırmıyım gubresını vıtamınlerını verıorum suyunada dıkat edıyorum napmalıyımm kızlar foto atmayıda bılmıorum buraya ata bılsem benı daha ıyı anlardınız nolur yardım edın ya ölmesin :(
yardıma ıhtıyacım var kızlar 2 ay önce aldıgım ıkı yasemınden bırı öldü :( ne yazıkkı arap yasemınımdede işler pek yolunda gıtmıo önce cok sevındırdı benı bır suru yenı surgunler verdı cıcek actı ama suan verdıgı butun yenı surgunlerı kurudu ve neredenya %50 yapraklarınıda kaybettı .bu yasemınımıde kaybetmek ıstemıorum teneke dıkılmesı geektıgını soyleyen arkadaslar var tenekeye dıksem **** demır falan koysam toraga kurtara bılırmıyım gubresını vıtamınlerını verıorum suyunada dıkat edıyorum napmalıyımm kızlar foto atmayıda bılmıorum buraya ata bılsem benı daha ıyı anlardınız nolur yardım edın ya ölmesin :(
Siz gerçi "kızlar"a sormuşsunuz, ben cevap versem uygun olacak mı bilemedim...:rolleyes:
Öncelikle foruma fotoğraf nasıl yükleriz; Buraya bakalım http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Yasemininizi bir görmek elbette faydalı olurdu. Yıldız yaseminin bu dönemde bir onceki yıldan kalma bir çok yaprağını dökmesi normaldir., Ancak yeni çiçek veren sürgünler kurudu demişsiniz. Bu bir sorun olduğunu gösteriyor.
Demir saksıya almanız şu durumda bitkinize bir fayda sağlamaz.
Bitki sağlıksızsa verdiğiniz vitaminin de bir faydası olmaz.
Bir fotoğraf koyabilirseniz toprağını da göeceğimiz şekilde, ve uyguladığınız bakım, konumu, aldığı ışık miktarı hakkında da biraz daha detaya girerseniz, daha sağlıklı bir şeyler söyleyebiliriz.
devilstori
20-05-2014, 15:36
Siz gerçi "kızlar"a sormuşsunuz, ben cevap versem uygun olacak mı bilemedim...:rolleyes:
Öncelikle foruma fotoğraf nasıl yükleriz; Buraya bakalım http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Yasemininizi bir görmek elbette faydalı olurdu. Yıldız yaseminin bu dönemde bir onceki yıldan kalma bir çok yaprağını dökmesi normaldir., Ancak yeni çiçek veren sürgünler kurudu demişsiniz. Bu bir sorun olduğunu gösteriyor.
Demir saksıya almanız şu durumda bitkinize bir fayda sağlamaz.
Bitki sağlıksızsa verdiğiniz vitaminin de bir faydası olmaz.
Bir fotoğraf koyabilirseniz toprağını da göeceğimiz şekilde, ve uyguladığınız bakım, konumu, aldığı ışık miktarı hakkında da biraz daha detaya girerseniz, daha sağlıklı bir şeyler söyleyebiliriz.
ilginize çok teşşekür ederim akşama eve gıder gitmez foto koyucam bırden bıre madagaskar yasemınımı kaybetım ama sunuda söylemelıyım ki 20 gün önce kumlu bıt denılen canlıları fark etım ve kurtulduk arap sabunu tarıfı vermıslerdı onu uygumladım ve suan ızı bıle yokk yanı ama onlardan mı kaynaklıdır bilmiorumm :(
ilginize çok teşşekür ederim akşama eve gıder gitmez foto koyucam bırden bıre madagaskar yasemınımı kaybetım ama sunuda söylemelıyım ki 20 gün önce kumlu bıt denılen canlıları fark etım ve kurtulduk arap sabunu tarıfı vermıslerdı onu uygumladım ve suan ızı bıle yokk yanı ama onlardan mı kaynaklıdır bilmiorumm :(
Kumlu bit? unlu bit olacak sanırım. Madagaskar yasemininde sıkça görülür. Eğer her tarafını sarmış, bitki kendi haline bırakılmışsa unlu bit sonunda bitkiyi yok eder. Ama sizde o derece sardığını sanmıyorum.
Tahminim ortam veya sulama ya da toprağın çinsinden kaynaklandığıdır ama dediğim gibi görmek lazım.
devilstori
21-05-2014, 10:10
son hali bu şekilde daları daha net olsun diye iple bir araya topladım sadece :(
son hali bu şekilde daları daha net olsun diye iple bir araya topladım sadece :(
Anladığım kadarıyla; Bitki ışıksız kalmış, buna mukabil fazlaca sulanmış. Sanırım iç mekanda da bakılıyor.
Bitkinizi müsaitse balkona açık, aydınlık, havadar bir yere alın. Kurumuş dalları uzaklaştırın. Toprağın üst kısmı kurumadan sulamayın. Kabının altında su biriktirmeyin, ve bu safhada gübre vs vermeyin.
Bunları bir müddet uygulayın, toparlanıp yeni sürgünler gözükürse ne ala, yoksa bir de saksı değişimi yapmak gerekebilir.
devilstori
21-05-2014, 13:20
aslında yasemınım terasımda duruyo resım ıcın daha ısık alan bıryere cektım saksıyı ilginize çok teşşekür ederim ilk
aslında yasemınım terasımda duruyo resım ıcın daha ısık alan bıryere cektım saksıyı ilginize çok teşşekür ederim ilk
Resimler net olmadığı için belli olmuyor. Bahsettiğiniz unlu bitin yok olduğundan emin olun. Dal boğumlarında, yaprak dal bağlantı kısımlarında ve dikme çubuğa bağlı dalların çubukla temas ettiği görünmeyen kısımlarında olurlar.
Selam,
Ben ful arıyorum. Nereden alabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim...
arkadaşlar bahçe çiti için arap yasemini arıyorum. acaba ankara ikliminde bir sorun olur mu? ankara'da nereden satın alabilirim?
Arap yaseminimden misafirlerimiz eksik olmuyor çok şükür ;)
Arap yaseminimden misafirlerimiz eksik olmuyor çok şükür ;)
Acaba bu sizin yasemin arap yasemini değil de madagaskar yasemini olabilir mi?Yaprakları bana farklı geldi.
pervane çiçekli yasemin/yıldız yasemin(Trachelospermum jasminoides)
Evet bu pervane çiçekli yasemin...
turkanatalay
17-06-2014, 15:46
Merhabalar,
http://www.agaclar.org/RESIMLER/ICERIK/950/trecjasminoides-cicek2.jpg
- İthal yasemin
- Arap yasemini
- Ful yasemin
Ben saksıda iken yanına başka bir saksı ekleyip toprağın içine uzayan dallardan birini yatırdım. Bir kaç dalı kaybettim ama en sonunda tutturdum ve ikinci bir saksım oldu. Bu yöntemi deneyebilirsiniz ama uzun sürüyor. Ama belki normalde toprakta olsa daha kolay olabilir bu yöntemle.
Pervane şekilli çiçeklerine bakılırsa haklısınız galiba :D
divanlar
02-07-2014, 21:39
Merhabalar,
Bi sorum olacaktı, bi başkasından aldığım ful, haziran ayı sonun da açmaya başladı, öğleden sonra oldukça güneş alan bi yere koydum , çok fazla güneş veya sıcaklığın zararı varmı? İkinci sorum ise ,
birçok çiçek açmasına rağmen boyu fazla uzamıyor, boyu 20 ile 30 cm civarında, bu normal mi ? Teşekkürler.
Koku abidesi tekrardan merhaba dedi. Hoş gelmiş :)
Erdem 01
01-10-2014, 18:24
Katmerli Ful çiçeği bakımı kolay çiçeklerdendir.Adana ve özellikle İskenderun'da bulabilirsiniz. Toprak olarak demir oranı yüksek kırmızı toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırın. Yumuşak toprak olacak. Evdeki sebze meyve artıklarını çöpe atmak yerine bir saksıya doldurun üstüne toprak kapatın sulayıp çürütün. Bu toprak Fulun sevdiği toprak. Torbada satılan toprağı kullanacaksanız hayvan gübresi ve çürümüş bitki artıklarıyla destekleyin. Sıvı gübreleri kullanabilirsiniz. İçinde demir olanları kullanın. Ben Üretmek için dip sürgünleri kışın ayırıp çoğaltıyorum. Bol güneş isteyen bitkidir. Bütün gün güneş görebilir. Güneş görmezse çiçek açması durur. Çiçek açtırmak için budama yapacaksınız. Çiçekler her yeni sürgün dalın ucunda oluşur. Dalları inceleyin. Dal üzerinde ve yaprak diplerinde gözler vardır. Bu gözlerin üzerinden kesip sürgün verdirin. Fakat sürgün vermesi içinde gübreli besinli toprak istiyor. Çiçeklerini keserken dalın altındaki yapraklara bakın dibinde göz olanın üzerinden kesin. Çiçeğin anavatanı Malezya gibi tropik ülkeler. Onların resmi çiçekleri. Bol güneş ve nemli toprak istiyor.
s.toprak
10-10-2014, 10:31
Kızılay Sakarya'daki çiçekçilerden, temmuzda, dalı çelenk yapılmış, küçük bir madagaskar yasemini, ve minicik üzeri tomurcuk dolu bir tane de çiçek açmış, bir gardenya almıştım.
Madagaskar yasemini salonda ki afrika menekşeleri ve dua çiçeğinin yanında bir değişim göstermeden yaşıyor. Gardenya'nın güneye bakan salonun sıcağına ve güneşe dayanamadığını farkettim. Onu, (ne kuzey ne de güney, ortada, apartmanlar arasında doğu cephe) mutfak balkonuna aldım. Tomurcuklardan bir kaç kaybımız oldu, kalanların sürekli yüzüne bakıyordum ki, dün, altta yapraklar arasında kalmış, görünmeden tam olarak açılmış beyaz bir çiçek gördüm. Gece kokusu için eve aldım, sabah 8.00 de yine balkondaki yerine yerleştirdim. Gece evde kokusu sağlığa zarar verir mi bilmiyorum.
Dondurucu soğuklar başlayıncaya kadar yerini değiştirmemeyi gardenyayı rahatsız etmemeyi düşünüyorum. Dilerim yaşar ve çiçek açmaya devam eder. Her saksıya demir bir şeyler saplıyorum, bir de bu aylarda iki kez PNK verdim. 70- 80 cm kadar boylu Ful yaseminim ise güney balkonu sevmiş gibi görünüyor. Onun fidanlıktan bir iki ay önce geldiğinden beri yapraklarının altında damara yapışmış beyaz yelpaze biçimi tüycükler gibi bir şeyler var, yapısal mı haşere mi bilemiyorum, yapraklara arap sabunlu (hatta kırmızı pul biber de demlediğim) su püskürtüyorum, küçük filizler dallar verdi, bu dalların bazılarının uçları koyulaşıp
kötüleştiler. Onun kışı nerede geçireceğini henüz bilemiyorum.
s.toprak
10-10-2014, 10:42
Yeşil çay, Melisa çayı, çok az da yasemin çayı posalarını ayni kapta biriktirip gardenya, yasemin, ful yasemini diplerine koyuyorum doğru mu yanlış mı bilmeden.
Batuhan Yılmaz
27-10-2014, 18:51
Merhaba dostlarım bana ful çeliği hediye etmek istiyen olursa lütfen bana ulaşsın maalesef bu seneki sınav felaketinden sonra hiç bir bitkim adam akıllı kalmadı büyük çoğunluğunu dağıttım sadece manevi değeri olanlar kaldı ful kardeşi olmak isteyenler bana ulaşırsa sevinirim :) saygılar.
Batuhan Yılmaz
27-10-2014, 18:57
Katmerli , katmersiz , madagaskar hiç fark etmez paylaşmak isteyen olursa sevinirim :)
Arkadaşlar İçinizde ful çiçeği satışı yapan veya bu çiçeğin çeliğini gönderebilecek kişiler varsa benimle iletişime geçeblir mi ? Benim bunu bulup almam lazım :D (yaprakları katmerli olan)
adem elması
27-12-2014, 20:43
Acaba çiçeğim Arap yasemini mi ,başka bir yasemin türü mü yoksa bambaşka bir çiçek türü mü?Buradaki tecrübeli arkadaşların biligilerine ihtiyacım var.Tatminkar bir yanıt alamazsam artık çiçek açana kadar bekleyeceğim tabi açarsa...
Acaba çiçeğim Arap yasemini mi ,başka bir yasemin türü mü yoksa bambaşka bir çiçek türü mü?Buradaki tecrübeli arkadaşların biligilerine ihtiyacım var.Tatminkar bir yanıt alamazsam artık çiçek açana kadar bekleyeceğim tabi açarsa...
Bitkiniz Trachelospermum jasminoides veya Rhyncospermum Jasminoides (ikiside aynı bitkidir).
Araplığı konusunda bir şey diyemeyeceğim.Zira herkes farklı bir isim (arap yasemini, pervane çiçekli yasemin vs.) takıyor.
s.toprak
27-12-2014, 21:46
sayın adem elması, çiçeğiniz akdeniz yasemini değil, ful, (arap yasemini) veya ful yasemini de olabilir. eğer ful ise yani jasminum sambac = Grand duke of Tuscany ise, çiçeğinize arap yasemini diyebilirsiniz, bu forumun ilk sayfasında, Mine Pakkaner Hanımın gönderdikleri mesajda; Arap Yasemini, Jasminium sambac hakkında geniş bilgi ve fotograflar var. Ful yasemini ise, Akdeniz yasemini ile ful'un melezi imiş, onun yeşil yaprakları, ful yaprağının irisi, çiçekleri ise akdeniz yasemini çiçekleri gibi ama daha güçlü imiş.
sizin çiçeğiniz Ful'e /Arap yaseminine benziyor.
adem elması
27-12-2014, 23:28
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Benim kişisel kanaatim ise morfolojisi tam olarak hiçbirine uymadığı için hibrid olduğu yönünde ama bu bitkiye ben yine de ful çiçeği bakım protokolünü uygulayacağım.Umarım zarar vermem kuzuya.
hasibe yılmaz
09-03-2015, 23:02
istanbul da şu dönemde full unuz dış mekanda mı?iç mekanda mı?
Robin Oskay
17-04-2015, 15:46
Merhaba arkadaslar
Yaklasik bir ay once alip bahceye diktigim yasemin maalesef hic bir ilerleme kaydetmedi , bir yerde hatami yapiyorum diyerek tum yazilanlari okudum ve ne gerekiyorsa da yaptim sonuc hic bir sey olmadi..Gerci kurumuyorda ama hic bir surgunde vermiyor.Bu gun domates dogradim bir kaba ve evdeki kalan cayi ve muz kabuklerini harmanlayip koklerine serptim ustunu tekrar toprakla kapattim..Oysa havalarda isindi ve yeterli sulamayi da yapiyorum , ne yapmam gerekiyor acaba baska bilemedim..Yardimci olursaniz sevinirim.Cok bakimsiz duruyor sanki yerini mi begenmedi yoksa yeterli besinmi bulamiyor topraktan anlamadim..Oysa ozel bahce topragi karistirdim (torbada satilan) su tutmayan ama nemi koruyan , bilmiyorum baska ne yapabilirim..Yardimci olacak arkadaslara simdiden tesekkur ederim..
masal_naz
30-07-2015, 21:28
Arkadaşlar merhaba ful ciceğini nereden bulabilirim fide paylaşabilicek varmı aranızda
Merhaba sayımn masal_naz, forum düzeni gereği fide, tohum ve benzeri istekleri forumun alışveriş bölümünde yapmalısınız. Ücretli, ücretsiz bölümlerde konu açabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/#alisveris
Erdem 01
31-07-2015, 10:00
Alttan dip sürgünü verince kışın ayırıp çoğaltırsınız.
Erdem 01
31-07-2015, 10:05
Çiçekler yeni sürgünlerin ucunda oluşur. Çiçek almak için budama yapın yeni sürgün vermeye zorlayın. Sürgün verecek gözler yaprak diplerinde ve dal üzerinde olur. Yaprak diplerine bakın çok küçük nokta biçiminde gözler olur. Bu yaprakların üzerinden kesin gözler sürgün versin. Sürgün vermesi içinde toprağı güçlü besinli olacak. Azotlu, çiçekli bitki sıvı gübreleri verebilirsiniz. Toprağına evdeki maydanoz marul,domates,kabak gibi sebzeleri karıştırın. Çay artıklarını toprağa karıştırıp toprağı yumuşatın. Toprak kumlu,yumuşak,su geçirgen gübreli olacak.
Erdem 01
31-07-2015, 10:20
Arkadaşlar merhaba ful ciceğini nereden bulabilirim fide paylaşabilicek varmı aranızda
Küçük fide halinde bulmak biraz zor. Adana, iskenderun gibi yerlerde bulabilirsiniz. Bende yaşlı ve büyük saksı peynir tenekeleri olanlarda buldum. Satış sitesi tropiksera.com da olana bakabilirsin. Ana sayfada yasemin çeşitleri-kokulu yasemin-stokta olanları işaretle kod 18-kod 19 olanları incele.
Mücevher Çalısı
31-07-2015, 10:21
Filizlemek ve çiçeklenmek için havaların iyice ısınmasını bekliyor:)
Erdem 01
31-07-2015, 10:31
Evet. Sıcağı nemli havayı, bol güneşi çok seviyor. Adana, Hatay, Akdeniz bölgesinin kıyılarında bile uyanması nisan sonu mayısı buluyor. Çiçekler her sürgün dalın ucunda oluştuğundan Çiçekler haziran ayında başlıyor. Çiçekleri dayanıksız. Fakat yasemin kökenli olduğundan güzel yoğun bir kokusu var. 2 gün durur sonra solar.
Erdem 01
31-07-2015, 10:39
Teneke ve plastik saksılarda Ful Çiçeklerim.
günebakan
01-08-2015, 18:11
Fulumun nesi var acaba?
569313
masal_naz
04-09-2015, 09:59
Biraz önce fdancıdan yasemin aldım. Arap yasemini mi diye sordum evet dedi :/ sarmaşık gibi boyu uzamış bir sopaya sarılmış sopayı çıkarttırıp aldım, sürgünleri ve tohum kapsülleri var fasulye gibi uzun bir tüp olarak. Resim ekleyeceğim eve geçince arapmı değilmi siz anlarsınız
masal_naz
04-09-2015, 10:58
Budamak lazım değilmi
masal_naz
04-09-2015, 11:08
Bu tohum mu tohumsa neyin tohumu? Yaseminin saksısında birsürü var
Mücevher Çalısı
04-09-2015, 14:01
Toprak içerisinde solucan varsa, solucan tohumu (yumurtası) olabilir:)
Lonicera
04-09-2015, 14:56
Budamak lazım değilmi
Bitkinizi ne ful yasemine ne de ful' e benzetebildim. Sanki yıldız yasemini andırıyor uzaktan(Rhyncospermum Jasminoides)Eğer yıldız yasemin ise budamanıza gerek yok. Zaten siz ne kadar budarsanız budayın onun uzamasını durdurmanız çok güç. Tabii yıldız yasemin ise. Keşke yaprakları biraz daha yakından resimleyebilseydiniz.
Lonicera
04-09-2015, 15:00
Bir tanesini ezmeyi deneyin bakalım. Toz halinde ufalanıyorsa büyük ihtimal yavaş salınımlı gübre, yok ezdiğinizde bir sıvı çıkarsa günahı benim boynuma olsun:))
masal_naz
04-09-2015, 15:11
Toprak içerisinde solucan varsa, solucan tohumu (yumurtası) olabilir:)
Ay olamaz ben elime aldım bir de
masal_naz
04-09-2015, 15:12
Bir tanesini ezmeyi deneyin bakalım. Toz halinde ufalanıyorsa büyük ihtimal yavaş salınımlı gübre, yok ezdiğinizde bir sıvı çıkarsa günahı benim boynuma olsun:))
Ben bir de onları ekmeyi düşünyordum. Yok tohum dahi olsa huylandım atıcam
masal_naz
04-09-2015, 15:13
Yakın fotoğrafı
Ay olamaz ben elime aldım bir de
Solucan yumurtasıymış. :(
http://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/14321-15.htm
Lonicera
04-09-2015, 15:46
Evet tahminim yıldız yasemin yönünde artık. Üzülmeyin yılda birkaç defa çiçek açar ve mis gibidir kokusu. En kısa sürede sardırmak istediğiniz yeri seçip ona göre bitkiyi aktarın.
masal_naz
04-09-2015, 16:03
Sarmaşık yani. Satıcıya okadar sordum arap yasemini full değilmi diye evet dedi :/ arap yasemini arayışım devam edicek ozaman evimin balkonunda bakıcam nasıl olucak bilmiyorum
masal_naz
04-09-2015, 16:04
Solucan yumurtasıymış. :(
http://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/14321-15.htm
:( olamaz ben akşam çiçeği kurtarayım
Lonicera
04-09-2015, 19:32
Fidancıların da pek çoğu neyin ne olduğundan bihaber...Bu arada solucanları saksıda bırakın size tavsiyem. Pek çok faydası olacaktır bulunduğu ortama.
masal_naz
04-09-2015, 22:29
İçinden kurtlar çıktı incecik kahve rengi hiçbirşey yapamıycam ben dokunamam :(
Mücevher Çalısı
05-09-2015, 09:55
İçinden kurtlar çıktı incecik kahve rengi hiçbirşey yapamıycam ben dokunamam :(
Bırakın toprakta kalsın, bugün yasemin toprağında, yarın bir başka saksı toprağında karşılaşacaksınız zaten solucanlarla, onlar olmadan toprak doğal olmuyor:). Solucandan çok tiksiniyorsanız toprağı ellediğiniz zaman eldiven kullanabilirsiniz. Aslında bu herkes için geçerli, toprağı ellemeden önce eldiven kullanmalıyız, üşeniyoruz biraz...
masal_naz
05-09-2015, 10:48
Bırakın toprakta kalsın, bugün yasemin toprağında, yarın bir başka saksı toprağında karşılaşacaksınız zaten solucanlarla, onlar olmadan toprak doğal olmuyor:). Solucandan çok tiksiniyorsanız toprağı ellediğiniz zaman eldiven kullanabilirsiniz. Aslında bu herkes için geçerli, toprağı ellemeden önce eldiven kullanmalıyız, üşeniyoruz biraz...
Solucan değil ki ince kahverengi kurtlar var onlar zarar vermez mi? Yılbaşı çiçeğim zararıp solmaya başlamıştı bir baktım kurt dolu ben dokunamam eldivenle bile. Esim de sağolsun dokunmam ben dedi çelik alıp attım malesef midem kaldırmadı
Sevgi Durul
05-09-2015, 12:37
Sevgili masal_naz, ince kahverengi kurtlar dediğiniz büyük olasılıkla yavru solucanlardır. Toprağınızda solucan yumurtası görüntülemiştiniz çünkü.
Keşke yılbaşı çiçeğini atmasaydınız. Toprağını değiştirip yeni ve steril toprağa dikerdiniz.
Steril toprak deyince, forumda okumuştum (şimdi bulamadım), toprağı fırınlayarak sterilize edebilirsiniz. Ben orman toprağı kullandığım saksılarımın altlığında çıyan yavrusu gördüğümde saksıları boşaltıp topraklarını fırınlamıştım. Bu yöntem çok işe yarıyor.
masal_naz
05-09-2015, 12:57
sevgili sduru ben malesef böceklere uzaktan bile bakamam. böcek,solucan gördüğümde dilimde uyuşma oluyor çok panil yapıyorum böyle olmayı hiç istemezdim. çiçekle yaşıyorsan alışmalısın diyebilirsiniz ama elimde değil. hanımelinde de vardı toprağını silkeleyip olduğu gibi suya oturttum çıkan birşey olmadı en fazla suya koyabilirim çiçeği ya da ilaçlayabilirim :(
Sevgi Durul
05-09-2015, 14:30
çiçekle yaşıyorsan alışmalısın diyebilirsiniz ama elimde değil. hanımelinde de vardı toprağını silkeleyip olduğu gibi suya oturttum çıkan birşey olmadı en fazla suya koyabilirim çiçeği ya da ilaçlayabilirim :(
Sizi anlıyorum. Alışmalısınız demiyorum ve sizi yadırgamıyorum, çünkü aynı dertten ben de muzdaribim. Bunun için size yardım etmeye çalışıyorum.
Topraktaki istemediğimiz canlıları yok etmek için bir ilaç var mıdır, bilmiyorum. Varsa bile bu büyük olasılıkla zehir olacaktır.
Bakın ne güzel yazmışsınız, yine toprağını silkeleyip suya koyun, daha sonra toprak harcınıza karıştıracağınız bahçe toprağı, orman toprağı, her neyse gözden çıkaracağınız bir tepsiye yayıp önceden ısıttığınız 100 derecelik fırında 10-15 dakika bekletin. Bir daha saksılarınızda hiç bir solucan, böcek vs. görmeyeceksiniz.:)
masal_naz
05-09-2015, 21:29
Sevgili sdurul, tavsiyelerinize uyacağım teşekkür ederim en mantıklısı su ve fırın o kadarını yapabilirim :)
masal_naz
16-09-2015, 22:37
Sevgili sdurulun gönderdiği yasemin çeliğim malesef tutmadı yaprakları kurudu üzerinde bir tomurcuk vardı o açtı, yasemin kokusunu duydum mis gibi. Arap full değil tek kat açan yasemin di kuruyunca topraktan çıkarıp baktım sapı çürümüş, kesip suya koydum son ihtimal. Köklü olarak sipariş vericem ama seneye yaza mı versem kışın çiçek açmaz değilmi? Full ve diğer yasemin kokuları farklımıdır?
s.toprak
17-09-2015, 11:00
Burada Arap yasemini diyoruz ya hani bildiğimiz, yasemin, Akdeniz yasemini, Ege ve Akdeniz evlerimizde bahçeden balkona, üst kat pencerelerine uzanan, Haziran başından Kasım'a kadar her gün yeniden mis gibi kokan tek katlı çiçekler açan yasemin tanıdığım en nazlı çiçek ve ağaç. Aramızda çelikten üretebilen ustalar olsa da ben bunu başaramayacağımı biliyorum.
Onu bir kaç defa dallanıp budaklanınca, ilkbahardan, bir daha ki ilkbahar-yaza kadar, bazen de ayni yıl, Kasım ayı sonunda içeri alacağım zamana kadar ana gövdeden ayırmadan bir dalından daldırma yaparak çoğaltabilmiştim. Demek istediğim şu; çelikten olmadığı için üzülmeyin. Çelikten yasemin üretmek pek kolay hatta mümkün olmuyor.
Siz şimdi bir seradan yasemin isteseniz size üstünde bir kaç çiçeği olan 70 cm veya
daha boylu bir yasemin bir gecede kargo ile gelir. Bana önceki yaz gelmişti.
Bunlar pek sağlıklı olmayabiliyorlar. buradan veya dışardan öğrendiğimiz ilaçlamaları yapıyoruz. Yaşarsa bahtınıza.
Sera'dan almak için en uygun mevsim ilkbahar olabilir bu konuda bilgim yok.
Benim önceki yaz seradan gelen yaseminim geçen kışı apartman boşluğunda atlattıktan sonra geçen yaz güzel çiçek de açmıştı. Bu kış sonunda/ilkbahar başında anlaşılmaz bir şekilde, bir anda kurudu.
Geçen yıl saksısını değiştirmiş daha büyük bir saksıya geçirmiştim. Kış sonu ilkbahar başlarken kuruyunca ne olduğunu anlamak amaçlı toprağını boşaltınca en kocamanlarından minicik kımıl kımıl kaynayan yavrulara kadar toprağını solucanların sarmış olduğunu gördüm. Yine de köküyle başka bir saksıya ektim, kömür gibi olmuş b ir parmak boğumu kadar parçasına bile hala su veriyorum ama tabii ki artık filizlenme imkanı asla yok.
Yaseminlerin kokuları farklı mıdır? Evet. Ben Akdeniz yasemini istiyorum! Kızılay'daki çiçekçilerin en aşağıda olanından, bir Madagaskar yasemini, bir Açelya aldım. Ikinci yıla girdiler. Madagaskar'ı alırken üstünde bulunan cılız tek çiçek dökülmüştü. Bir daha çiçeğini görmedim . Açmadı. Çiçekçi dürüst bir insandı herhalde ki bana Madagaskar yasemini kokmaz, açelya kokar demişti. İkinci ya da üçüncü yıl oluyor benim evimdeler. Çok şükür en azından ikisi de yaşıyor. Açelya canı istediğinde açıyor. hepsi güneş seviyorlar.
Ayni zamanda bir seradan Ful yasemini getirtmiştim. Ful yasemini Ful ile Akdeniz Yasemininin aşılanmasından elde edilmiş hibrit bir bitki. O da yaprak bitleriyle gelmişti.
geçen sene yapraklarına sürekli arap sabunlu ve acı kırmızı biberli su püskürttüm.
Bu ilkbaharda açmaya başladı. Dalları, yaprakları, Ful'e benzerken çiçekleri demetler halinde Akdeniz yasemini biçiminde açıyor. Çiçekler Akdeniz Yaseminine göre biraz daha etli, ancak kokusu yasemin kokusu değil, yaseminden çok fule benzeyen bir kokusu var ne yasemin ne de ful kadar yoğun bir kokusu yok. Şu anda yine tomurcukları var ve çiçek açıyor. Şimdi balkonda. Geçen kışı içerde geçirdi, bu kışı da içerde geçirebilirse seneye çıkabilecek. Ancak Yasemin seviyorsanız hiç birisi Akdeniz yaseminin yerini tutmuyor. Benim için bu ful yasemini olmasa da olurdu. Madagaskar zaten yok gibi sadece yeşil yaprak veriyor. Yaseminler sarmaşık. uzamak istiyorlar.
Toprağına tutunmuş, köklü bir fidan, bir Akdeniz yasemini fidanı bana da gönderebilen olursa ben de çok sevineceğim.
Selamlar ve iyi dileklerimle, kolay gelsin diyorum.
masal_naz
17-09-2015, 11:57
ben de kokusu yoğun olsun istiyorum. akdeniz yasemini resmi varmı sizde?
s.toprak
17-09-2015, 19:38
Çok uzun yazdığım için gözden kaçmış olmalı. Ben de olanların hiç biri olmasaydı da; Ah keşke bir tanecik sağlıklı Akdeniz Yaseminim olsaydı. Akdeniz Yaseminini ben de çok istiyorum.
İstediğim tek çiçek Akdeniz Yasemini.
Şu sıra, daha çok yapraktan ibaret olsa da, çiçekleri beyaz renkte,ince ve narin oluyor. (Sağ altta, çok net görünmese de bir tane mevcut) Çiçekleri, hele bir de hafif bir esinti varsa eğer, tüm balkonu mis gibi kokutuyor.
s.toprak
17-09-2015, 20:38
Antalya'da bu kadar güzel olur tabii.
masal_naz
17-09-2015, 20:48
Nmel bu akdeniz yasemini mi?
masal_naz
17-09-2015, 21:01
Tomurcuk mu sürgün mü:/
Sevgi Durul
17-09-2015, 21:21
Sevgili sdurulun gönderdiği yasemin çeliğim malesef tutmadı yaprakları kurudu üzerinde bir tomurcuk vardı o açtı, yasemin kokusunu duydum mis gibi. Arap full değil tek kat açan yasemin di kuruyunca
Arap ful değil demişsiniz. Siz zaten ful yasemin aramıyor muydunuz?
Açtığınız konu başlığı: yıldız yaseminiyle full yasemin takası (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/37893.htm)
Ve ilk mesajınız.
bugün fidanlığa gidip arap yasemini istedim bana full diye yıldız yasemini vermiş, balkonumda baktığım için malesef sarmaşıkla ilgilenemem isteyen full yaseminle takas yaparım ya da elinde ful olan biri bana çelik gönderirse çok mutlu olurum :rolleyes:
Bu da benim yazdığım mesaj.
Sevgili masal-naz, size göndereceğim kargoya ful yasemin (http://www.agaclar.net/forum/1188763-post2973.htm) (Arap yasemini) çelikleri de eklerim.:) Aradığınız verdiğim linkteki yasemindense.
Sizin cevabınız,
sevgili sdurul aradığım aynı sizin yaseminden
Benim gönderdiğim çelikler ful yaseminin katmersiziydi. Yani bu (http://www.agaclar.net/forum/839941-post1036.htm) mesajdakilerden. Çünkü elimde o vardı ve siz aradığım aynı sizin yaseminden demiştiniz, şimdi de Arap fulu değil diyorsunuz, halbuki size link vermiştim.
Arap Fulü, Ful (Clerodendrum Fragrans) (http://www.agaclar.net/forum/calilar/9156.htm)
Ful, Arap yasemini (Jasminum sambac) (http://www.agaclar.net/forum/calilar/1270.htm)
Sizin aradığınız sanırım, Jasminum sambac grand duke (https://www.google.com.tr/search?q=jasminum+sambac+grand+duke&espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBkQsARqFQoTCISwqLfj_scCFYLzcgodKggBOA)
İsimler yakın olduğu için bir karışıklık söz konusu olmuş.
Çeliklerden odunsu olanı toprakta tutun ve nemli kalacak şekilde gölgede bekletin, yapraklarının dökülmesi tutmayacağını göstermez. Kolay gelsin.
Daha sonra bu mesajımı silerim.
masal_naz
17-09-2015, 21:26
Sevgili sdurul ikisinin de adı full müş yeni öğrendim fark etmez sizin yaseminin kokusu mis gibiydi zaten. Şimdi suya koydum belki köklenir diye bir kısmını da toprakta bekleteyim ozaman inşallah tutar kendisini pek sevdim. Bir karışıklığa yol açmışım kusura bakmayın.
s.toprak
18-09-2015, 09:31
Şu sıra, daha çok yapraktan ibaret olsa da, çiçekleri beyaz renkte,ince ve narin oluyor. (Sağ altta, çok net görünmese de bir tane mevcut) Çiçekleri, hele bir de hafif bir esinti varsa eğer, tüm balkonu mis gibi kokutuyor.
İşte benim istediğim Akdeniz yasemini. Bundan İstiyorum.
Mücevher Çalısı
18-09-2015, 10:31
İşte benim istediğim Akdeniz yasemini. Bundan İstiyorum.
Sn. s.toprak aradığınız yasemin Gerçek Yasemin (Jasminum officinale) (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=331) anladığım kadarıyla.
İsteğinizi buradan (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bildirirseniz bitkinize ulaşmanız daha kolay olabilir.
Saygılar...
Evet. Bu, Akdeniz Yasemini masal naz.
s.toprak
18-09-2015, 14:52
Sn. s.toprak aradığınız yasemin Gerçek Yasemin (Jasminum officinale) (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=331) anladığım kadarıyla.
İsteğinizi buradan (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bildirirseniz bitkinize ulaşmanız daha kolay olabilir.
Saygılar...
Haklısınız Sevgili Mücevher Çalısı, istediğim Yasemin Jasminium Officiale
Verdiğiniz bağlantı için çok teşekkürler, sevgiler.
s.toprak
18-09-2015, 15:09
Sevgili masal_naz yaseminlerin hepsi sarılıcılar grubundan.Sizin ve benim istediğimiz Akdeniz Yasemini, N.Mel'in gönderdiği resimdeki yasemin. O da bir kaç yıl sonra balkonunuzda bol ışık alır, yerini severse dallanır budaklanır, dallarını budarsınız.
masal_naz
18-09-2015, 19:04
Şimdiden alsak kışı atlatıp serpilirmi yoksa seneye yaza mı almak lazım
s.toprak
18-09-2015, 20:35
Kışı çıkarması nerede, hangi iklimde yaşadığınıza bağlı, karlı buzlu havalarda dışarda kalırsa donarak ölüyor, kaloriferli odada da ilkbaharda yine ölüyor. Bizim evde kışı apartman boşluğunda pencere kenarında atlatıyordu ama bu sene ilkbahara girerken kurudu.
Ne zaman almak iyidir onu bilemiyorum.
masal_naz
19-09-2015, 10:23
İstanbulda yaşıyorum kapalı balkonum da yok kışın dayanamayan çiçeklerimi içeri alıcam evde kalorifer yanıcak inşallah sağ salim atlatırız kışı
Sayın s.toprak acaba arap yasemini içeri almadan yaşatmak mümkün mü? Çünkü yazın boyu çok uzayacak ve kış gelince içeriye almak sıkıntılı olur gibi geliyor.
s.toprak
05-10-2015, 17:05
Sayın s.toprak acaba arap yasemini içeri almadan yaşatmak mümkün mü? Çünkü yazın boyu çok uzayacak ve kış gelince içeriye almak sıkıntılı olur gibi geliyor. Ege veya Akdenizde yaşıyorsanız kışın don olmayacağı için kışı dışarda geçirmesi daha doğru. Ankara gibi kışı çok soğuk olan bire yerde yaşıyorsanız dışarda kökleri donuyor kuruyor içerde de kalorifer sıcaklığını istemiyor ilk bahar başında kuruyor.
s.toprak
05-10-2015, 17:17
Ege veya Akdenizde yaşıyorsanız kışın don olmayacağı için kışı dışarda geçirmesi daha doğru. Ankara gibi kışı çok soğuk olan bire yerde yaşıyorsanız dışarda kökleri donuyor kuruyor içerde de kalorifer sıcaklığını istemiyor ilk bahar başında kuruyor.
Pardon, sizin ki ful yasemini imiş, yukarda ''içerde kurur,soğukta donar'' yazdığım Akdeniz yasemini içindi. Benim ful yaseminim geçen kışı evin diğer yerlerinden daha soğuk olan kaloriferli ve güneş gören bir odada geçirdi.Geçen hafta, balkonda çiçek açmıştı. Dışarda kalabilir mi bilmiyorum. Genelde Kasım ayında havalar soğuyunca çiçekleri balkondan içeri alıyorum. Dışarda bırakmıyorum.
Erdem 01
05-10-2015, 22:23
Katmerli Ful çiçeği Adana Hatay Akdeniz kıyılarında dışarıda kalabiliyor. Kışın yapraklarını dökmez. Buralarda çok fazla sıfır dereceleri görmeyiz. 5-10 derece arasında rahat yaşıyorlar. Diğer bölgelerde saksılarını ev içine alırsanız sorun olacağını sanmıyorum. Kaloriferin odanın nemini kurutma özelliği var. Katmerli Ful nemli havayı sever. Bulunduğu ortamda yanına su tası koyup veya üzerine arada su püskürtmek kaloriferin kuru havasına dayanmasını sağlayacaktır. Kaloriferin olmadığı 5-10 dereceler arası bir odada kışı uykuda geçirecektir. Toprağını sürekli olmasa da çok kuruyunca sulayın. Saksıya naylon sarabilirsiniz. Üzerine naylonla sera gibi kapatabilirsiniz. Su tası koyup sera içinin nemli hava olmasını sağlayın.
hasarigirl
13-11-2015, 10:31
merhaba cicekdostalari benimde arap yasemini yani ful um oldu yeni aldim .budamak istiyorum cubku cok uzun .budadigim dallari nasil koklendirebilirim bu mevsim de olur mu ? tavsiyelerinizi bekliyirum
612110
Benim minnak fulum kendileri ...
Sera sahibi gider ayak elime tutusturdu fulun var mı ? Al bunu bir tek cicek evi kokutur diyerek.Namini okumustum buralardan çok sevindim sorduklarim yoktu sormadiklarim karşıma çıktı her neyse...
Tecrubeli arkadaşlarım benim bu bir karışlık fulumun acması olasımı ?
Yanılmıyorsam sürgün uçlarinda tomurcuk belirtisi var. Tanışıklıgımız yeni bilemedim.:rolleyes:
Erdem 01
15-05-2016, 10:26
Güneşli yerde dursun Çiçek açar. Bol güneş sever. Her yeni sürgün dalın ucunda çiçek oluşur. Çiçek açtırmak için, yaprak diplerinde gözler olan yaprağın üstünden budayın. O göz büyümeye başlar çiçek verir. Çiçeği 1-2 gün açık kalır sonra sararmaya başlar. Çiçek açan dalın alt yaprak diplerinde göz bulabilirseniz üstünden yoksa bir yaprağın üstünden kesin.
Erdem 01
23-07-2016, 13:01
Fullerimiz açıyor. 2-3 gün kadar sürüyor. Kısa da olsa görüntüsü ve nefis kokusu çok güzel.
Açacak ya sabah akşam başındayım
624838
Bu da çelikten fulüm, ölmedi, yaşasın.:)
624839
Oluyormuş demek ki.
Gece açtı :)
624951
Kokusu kareye sığmadı:)
Gülizar ş
28-12-2016, 23:58
Çelikten nasıl ürettiniz acaba.ben denedim ama başarılı olamadım acaba bir püf noktası mı var
Mahmut Tebir
03-04-2017, 17:53
Sayfayı canlandırmak adına benim geçen sene açan ful çiçeklerimin resmini paylaşıyorum. İnşallah bu sene de aynı başarıyı sağlar. :p
Çelikten nasıl ürettiniz acaba.ben denedim ama başarılı olamadım acaba bir püf noktası mı var
Havai köklendirme yöntemiyle köklendirenler var.
Ben klasik yöntemi kullandım, bir dal kesip suya koydum, köklendi:)
Mahmut Tebir
04-04-2017, 12:07
ben havai köklendirme yöntemiyle köklendirmiştim. Çok kolay oluyor hemde büyük bir bitkin oluyor. Ama köklendirme 2-3 ay sürüyor ama sağlam oluyor. Köklenmiş dalı kesiyorsun toprağa dikiyorsun o kadar.
Havai köklendirmeyi tavsiye ederim. Diğerinde acaba köklendirmi falan derdi yok bunda kesin köklenir. Tabii usulunu iyi bilmen lazım.
Gülizar ş
19-05-2017, 14:24
Köklendime konusunda ki yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Ablam taşınırken bahçesinde ki full'ü bana verdi köklenmiş bir full sahibi oldum sonunda .Kışı ölmekle kalmak arasında geçirdi. Daha doğrusu ben öyle sandım.Kışın yapraklarını döktüğünü bahar gelince fışkıran yemyeşil yapraklarını görünce anladım. Artık hergun üç dört kez terasıma çıkıp onu izliyorum. Sonunda tomurcukları da oldu.Şükürler olsun sonunda açacak derken önceki gun sabah kalkıp baktım ki tomurcukların en büyük ve gösterişli olanı yok.
Ne olduğunu anlayamadım bugun hala yerinde olsaydı açardı. Acaba kuşlar full yer mi? Böyle birşey başına gelen var mı. Bir gecede nasıl yok oldu tomurcuklar.??
Gülizar ş
07-06-2017, 02:41
Şu anda öyle güzel açtı ki. Havai köklendirmeyi denedim . Fulüme kıyamadım şefloram iki taneydi.. Bir tanesinin şekilsiz uzayan bir dalında denedim. Başarılı olusam fulde de deneyeceğim. Acaba hangi ayda denemek daha başarılı oluyor ? Havalar ısındıkça zorlaştırır mı köklenmeyi ?
Gülizar ş
07-06-2017, 02:49
Sayın Jezebel suda köklendirmeyi hangi ayda denediniz? Bir kez Kasım sonu aralık gibi denemiştim başaramadım. Sizinle iklim konusunda aşağı yukarı aynı şartları yaşıyoruz en azından yazın . Kesilebilecek çok dalı yok da. Mutlaka başarmalıyım
Sayın Jezebel suda köklendirmeyi hangi ayda denediniz? Bir kez Kasım sonu aralık gibi denemiştim başaramadım. Sizinle iklim konusunda aşağı yukarı aynı şartları yaşıyoruz en azından yazın . Kesilebilecek çok dalı yok da. Mutlaka başarmalıyım
Özür dilerim, sorunuzu geç fark ettim.
Öncekini köklendirmeyi hatırlamıyorum ama şu an çok değer verdiğim bir kardeşim için 5 çelik köklendirmeye aldım. Sonuçları paylaşırım sizin için.
An itibarı ile üzerinde çiçek dolu.
Kokusu gece ve gündüz tarifsiz.
Gül kokusu yanında çok sönük kalıyor, uzaktan buram buram, dalga dalga geliyor.;)
654319
654320
654321
:)
Umarım sizin de olur.
Buralarda 5 liraya salı pazarı çiçekçisinde var, ama insan kendi köklendirince daha bir mutlu oluyor.:rolleyes:
Püf noktası yeşil soda şişesinde su içinde köklendirmek.
yagmurkokusu
23-08-2017, 10:48
Merhaba,
Artık bende domates kabuklarını ful'umun dibine bırakıyorum sonucu bekliyorum bakalım.
nanemolla
20-09-2017, 20:22
Merhaba ful severler.Bende mart gibi almıştım.Sonra sıcaklar başlayınca her yerinden sürgün vermeye başladı.Ama sadece geçen ay çiçek verdi üç tane.Onu koklayınca işte budur dedim.Ama ertesi gün kararma başlayınca çok şaşırdım.temas etmediğim halde bir gün sürdü.ama çok rüzgar vardı oda temas sayılırmı acaba.Çok hevesimi kırdı yoksa birsürü çelik yaparım diyordum.o 3 çiçekten başkada görmedim hala.Aksi gibi dört tane dip sürgünü verdi ve hızlı gelişiyor
nanemolla
20-10-2017, 14:30
Kırmızı örümcek olduğunu düşündüğüm akar yüzünden biraz budadim birazda yapraklarını seyreklestirdim.ve ıslak mendil paketiyle oturdum önüne ve geriye kalan yaprakların altlarını ovuşturarar sildim.Haftaya tekrarlarım sanırım yumurtadan çıkanlar **** gözümden kaçmış olanlar için.
Erdem 01
20-10-2017, 15:21
Çiçekleri 1-2 sürer. Güller gibi uzun süreli olmaz. 44. sayfa 1300 noda daldan sürgün verme fotoğrafı var. Çiçek almanız için yaprak diplerinde ve dallarda göz olan yerden kesip sürgün verdireceksiniz. Çiçekler yeni sürgün dalın ucunda oluşur. Dip sürgünü olan yerden baharda uyanmadan ayırıp yeni kök yapabilirsiniz.
celalim01
20-10-2017, 15:58
Hiç bilgim olmayan ama güzel bir çiçek. Buralarda bulma şansım olmamıştı daha önce. Sonrasında ise aramadım. Size kolaylıklar dilerim.
s.toprak
20-10-2017, 19:06
Kırmızı örümcek olduğunu düşündüğüm akar yüzünden biraz budadim birazda yapraklarını seyreklestirdim.ve ıslak mendil paketiyle oturdum önüne ve geriye kalan yaprakların altlarını ovuşturarar sildim.Haftaya tekrarlarım sanırım yumurtadan çıkanlar **** gözümden kaçmış olanlar için.
Sevgili nanemolla, ıslak mendili denemedim ama sabunlu bezle silmek bir süre rahatlatıyor, bir süre sonra bakarsınız yine bir, ya da daha fazla yaprak bozulmaya başlıyor. Bu yaz küçük limon fidanımın başı dertte.
Ölçüsünü unuttum ama, faraziye konuşursak, bir lt suda 1 yemek kaşığı acı pul biberi bir iki taşım haşlayıp tülbentten süzecek, biberleri çöpe atacaksınız, süzdüğünüz acı kırmızı suya bir yemek kaşığı arap sabunu ekleyip eriteceksiniz, bu suyu püskürtücüye alıp yapraklara püskürteceksiniz. Ağzınızı burnunuzu koruyun alerji yapmasın. Ya da Ziraatçı dostlar size ilac tavsiye edecekler onu da korunarak uygulayacaksınız. Ben son yaseminimi sonunda kaybettim, ne yazık artık akdeniz yaseminim yok. Ne ful yasemini ne Madagaskar yasemini Akdeniz yaseminin yerini tutmuyor. Kırmızı örümcek kötü bir hastalık, geçmiş olsun.
Sizin takma adınız bana benziyor, solunum yolları alerjisi yüzünden doğma büyüme ve ihtiyarlama dahil tam ve gerçek bir nanemollayım.
nanemolla
26-10-2017, 07:16
Sn s.toprak önerileriniz için teşekkürler.O biberli karışımı ne zaman denesem agzımı burnumu kapasamda yinede genzim yandı ve alerjimi tetikledi(çiçeklerin başından ayrılmayınca yinede etkileniyorum sanırım).Yapraklarını az bıraktığım için gözlemlemem ve silmek daha kolaylaşıyor.Ama sabunlu bez ıslak mendilden daha iyi olabilir denemeye değer.Ve asıl sizin hastalığınız bana benziyormuş : ) benimde ağız içi ve boğaz ödemi yapan bir alerji meselem var.Birseyi koklarken ya da yerken çok dikkat etmem gerekiyor .Allah sağlık versin hepimize ne diyelim.
s.toprak
26-10-2017, 14:13
Sn s.toprak önerileriniz için teşekkürler.O biberli karışımı ne zaman denesem agzımı burnumu kapasamda yinede genzim yandı ve alerjimi tetikledi(çiçeklerin başından ayrılmayınca yinede etkileniyorum sanırım).Yapraklarını az bıraktığım için gözlemlemem ve silmek daha kolaylaşıyor.Ama sabunlu bez ıslak mendilden daha iyi olabilir denemeye değer.Ve asıl sizin hastalığınız bana benziyormuş : ) benimde ağız içi ve boğaz ödemi yapan bir alerji meselem var.Birseyi koklarken ya da yerken çok dikkat etmem gerekiyor .Allah sağlık versin hepimize ne diyelim.
Sevgili nanemolla, sabunlu bez ıslak mendilden iyi midir bilemeyeceğim, çünkü ıslak mendil de bilmediğimiz bir şeyler olmalı ki, leke çıkarıyor.Sabunlu bezin etkisi geçici. Bu durumda biberli karışımı tabii ki kullanamazsınız, kullanmayın da zaten. Bana da bütün kokular dokunuyor. Geçmiş olsun, Allah sağlık versin demekten başka elimizden bir şey gelmiyor, yasemininiz de dilerim iyileşir. Ona da iyileşmesi dileğimle geçmiş olsun diyorum.
Mahmut Tebir
26-10-2017, 15:13
Size etkili bir ilaç söylüyorum. Ama dikkat etmelisiniz. Fazlası bitkinin yapraklarını kurutur. Ama bitkiye birşey etmez. Haşarat falan kalmaz. Dikkat edin fazla püskürtmeyin.
1 Lt. su
1 diş sarımsak (ezip suyunu katacaksınız.) Aman dikkat. Fazla sarımsak yaprakların kurumasına neden olur.
1 çorba kaşığı arap sabunu
birkaç damla bulaşık deterjanı
1 çorba kaşığı kırmızıbiber ( az bir suda bekletin. iyice suya geçsin özü. süzüp katacaksınız).
Eğer çok fazla böcek varsa bitkide 2 çorba kaşığı yağ koyup öyle deneyin. Yağ ilacın bitkinin üstünden akıp gitmesini engeller. Ama yağ bir süre sonra yapraklarda kirlenmeye yol açar.
nanemolla
26-10-2017, 15:36
Size etkili bir ilaç söylüyorum. Ama dikkat etmelisiniz. Fazlası bitkinin yapraklarını kurutur. Ama bitkiye birşey etmez. Haşarat falan kalmaz. Dikkat edin fazla püskürtmeyin.
1 Lt. su
1 diş sarımsak (ezip suyunu katacaksınız.) Aman dikkat. Fazla sarımsak yaprakların kurumasına neden olur.
1 çorba kaşığı arap sabunu
birkaç damla bulaşık deterjanı
1 çorba kaşığı kırmızıbiber ( az bir suda bekletin. iyice suya geçsin özü. süzüp katacaksınız).
Eğer çok fazla böcek varsa bitkide 2 çorba kaşığı yağ koyup öyle deneyin. Yağ ilacın bitkinin üstünden akıp gitmesini engeller. Ama yağ bir süre sonra yapraklarda kirlenmeye yol açar.
Sn poweralpha zaten ben bu dediğiniz karışımı yapıp sıkmıştm bitkilere ama biraz önünü alıyor sadece.Zaten çok minik olduğu için gözden kacabiliyor ve hepsini öldürdüm zannediyorsunuz ama çok geçmeden sizinle dalga geçtiklerini görüyorsunuz.: ) İlaç kullanmaktan da çekiniyorum açıkçası ilacı başkalarına sıktırsam bile çiçekleri gün içinde çok sık ziyaret ettiğim için solunum yoluyla alerjimi tetikler diye korkuyorum.Ama bu mekanik temizlemede ısrarlıyım şuan.soğuklar iyice gelip saklanma yerlerine girmeden devam edeceğim inşallah.eğer seneye bu belalıları görmezsem işe yaramış olacak umuyorumki: ))
Mahmut Tebir
26-10-2017, 16:49
Bu karışım bende işe yaramıştı. Yaramamasına imkan yok. Bu da yaramazsa kimyasal kullanmalısın ne yazık ki.
nanemolla
26-10-2017, 18:16
İşe yaramıştı derken bir daha kırmızı örümcek zararlısıni hiç görmedinizmi?ilginç.
Peki siz kırmızı örümcek içinmi kullanmıştınız yoksa bitki bitler için falan mı.ve ne zamandır görmüyorsunuz bir kaç ay oldumu ?
yagmurkokusu
27-12-2017, 18:10
yeşil şişeye koydum bakalım *** köklenir
ecznecla
08-05-2018, 21:04
Yasemin oldugunu düşündüğüm ve inanılmaz güzel kokan bu çiçek komşunun bahçesinde.. yasemin degil mi yanılmıyorum?
Sevgi Durul
08-05-2018, 21:14
Yasemin oldugunu düşündüğüm ve inanılmaz güzel kokan bu çiçek komşunun bahçesinde.. yasemin degil mi yanılmıyorum?
Filbahri
(http://www.agaclar.net/forum/calilar/15727.htm)
ecznecla
08-05-2018, 21:20
Filbahri
(http://www.agaclar.net/forum/calilar/15727.htm)
. Çok teşekkür ederim. İlgili başlıkta araştırayım. Balkonum için çelik aldım komşu bahçeden..
acakmak79
09-05-2018, 09:57
Sevgili çiçekseverler,
3 sene önce internetten Arap Yasemini diye aldığım yasemin, bahçemdeki katmersiz ve küçük çiçekli yaseminle aynı çıktı. Oysa ben bu sayfalarda gördüğüm iri çiçekli ful yaseminden istemiştim. Burada gördüğüm kadarıyla yaprakları da benim yaseminlerimden farklı, bu bilgiyle fidanlık fidanlık gezdim ama ful yasemini hiçbir yerde bulamadım.
Acaba aranızda bana kargoyla bu ful yasemin çeliğinden gönderebilecek kimse var mı:))
Kargo ücreti bana ait, sizlere bir tek fulünüzden bir dal kopartıp kargolamak kalıyorr.Çok rica etsem :) Lütfeeen desem :)
yagmurkokusu
23-07-2018, 21:29
size yollayacağım ama şu an daha erken havalar biraz serinlesin öyle valla memlekette kimin bahçesinde ful var tesbit etmiş durumdayım:)) illaki birinden keseceğim sizin için
yagmurkokusu
23-07-2018, 21:30
Arkadaşlar bu gün bişey öğrendim şu bildiğimiz yemeklik kabağı doğrayıp fulün toprağına karıştırınca ful çiçek açıyormuş denemek lazım
Sunthing
02-06-2019, 16:06
Merhabalar. Konu acilali cok olmus ama yine de yazmak istedim. Ben getireli bir hafta kadar oldu eve, cok sulama yapmadim. Sabah 10 a kadar gunes aliyor durdugu yer. Ilk getirdigimde mis gibi arka odalara kadar kokusu geliyordu ama fotograftaki gibi olmaya basladi. Cok uzuluyorum, duzelir mi? Ne yapmam lazim? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190602/8831d11c24100af37672413c3db07719.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190602/17a54477f4aca3f4bd49d77009dbc89f.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merhabalar. Konu acilali cok olmus ama yine de yazmak istedim. Ben getireli bir hafta kadar oldu eve, cok sulama yapmadim. Sabah 10 a kadar gunes aliyor durdugu yer. Ilk getirdigimde mis gibi arka odalara kadar kokusu geliyordu ama fotograftaki gibi olmaya basladi. Cok uzuluyorum, duzelir mi? Ne yapmam lazim? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190602/8831d11c24100af37672413c3db07719.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190602/17a54477f4aca3f4bd49d77009dbc89f.jpg
Trachelospermum jasminoides bitkiniz.
Dış mekan bitkisi.
Yılda bir kere açar ve geçer.
Geçiyor çiçeği, doğal bir süreç
Sunthing
02-06-2019, 16:33
Trachelospermum jasminoides bitkiniz.
Dış mekan bitkisi.
Yılda bir kere açar ve geçer.
Geçiyor çiçeği, doğal bir süreç
Ölmüyor yani degil mi? Cok uzulmustum. Tesekkur ederim.
Ful üretmiştim , çelikten.
Dağdaki bahçeme dikmiştim, can çekişiyor, ölüyor derken
695129
Dipten sürdü, şaşırttı
695128
Böyle sürprizler olsun :)
İki sevdiğim yan yana
698141
.
Mahmut Tebir
29-08-2019, 09:51
Fulu ilk satın aldığım yıl çok sayıda çiçek verdi. Ama daha sonra çiçek yüzü göremedim. Güneş gören balkonda da kalıyor. Gübrede veriyorum. Nedenini anlamadım. Yapmam gereken birşey varmı acaba çiçeklenmesi için.
Erdem 01
29-08-2019, 12:25
Ful bitkisinden çiçek almak için budama yapacaksınız. Çiçekler sürgün verdiği dalın ucunda oluşur. Bitkiyi sürgün vermeye zorlayacaksınız. Yaprak diplerini incelerseniz küçük gözler görürsünüz. Bu yaprağın üstünden budayın. Bulamazsanız herhangi bir yaprağın üstünden budayın. Dal bir yerlerden sürgün verir. Bol güneşli yer ister. Suyu çok sever. Toprağı biraz kuruyunca sulayın. Bol güneş alan toprağı çabuk kuruyan bir yerdeyse 2-3 günde bir sulayın. Domates kabuğu, kabak gibi mutfaktaki sebze artıklarını toprağına gömüp üstünü kapatın zamanla bitkiyi iyi geliştiriyor. Ben fulvik-humik siyah renkli sıvı gübrelerden de döküyorum.
Benimkinin boyu 2 metreyi geçti.
Yarı gölgede olunca, güneşi görmek için uzadı da uzadı :)
Hiç birşey yapmıyorum, ama sonbaharda saksısını büyütüp zengince bir toprağa diktim.
Boyumun yetiştiği yükseklikteki ilk çiçeğinin resmini çektim.
Baykus01
29-09-2019, 11:02
Merhaba bende 2 senedir ful var.
Bugum dikkatimi cekti yapraklari baya incelmis sizce sebebi nedir?
AkisSoftware
28-12-2019, 10:17
Sonunda çiçekler kendini gosterdi. Kokusunu koklamakta nasip olur insallah.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191228/f2344c0dc05826388fe6333a11613973.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191228/a6992e47534f83b16637e0f7dd10c13a.jpg
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mahmut Tebir
28-12-2019, 11:55
Sonunda çiçekler kendini gosterdi. Kokusunu koklamakta nasip olur insallah.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191228/f2344c0dc05826388fe6333a11613973.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20191228/a6992e47534f83b16637e0f7dd10c13a.jpg
Sizinki ful çiçeği değil galiba. Ful çiçeği yazın çiçek açar. Çiçeğide o şekil de değildir.
AkisSoftware
28-12-2019, 12:40
Sizinki ful çiçeği değil galiba. Ful çiçeği yazın çiçek açar. Çiçeğide o şekil de değildir.Ben arap yasemini diye satin aldim. Ne kdar dogrudur yanlistir bilemem. Ama yanlislik varsa satin aldigim firmayi burada ifşa ederim.
Selma_321
28-12-2019, 15:07
Fulun başka bir çeşidi. Sarılıcı olan tipi
Mahmut Tebir
28-12-2019, 17:07
Fulun başka bir çeşidi. Sarılıcı olan tipi
Bizim buralarda katmerli olan yasemin çiçeğine ful (arap yesemini) denir. Düz olan yasemin çiçeği olarak tanınır.
AkisSoftware
28-12-2019, 17:13
Ben ozellikle arap yasemini diye aldim. Kokusu bir mahalle oteden hissediliyor demislerdi.. gorecegiz..
Peki bu bitkinin soguga dayanimi ne kadardir?
Lonicera
28-12-2019, 18:27
Ben ozellikle arap yasemini diye aldim. Kokusu bir mahalle oteden hissediliyor demislerdi.. gorecegiz..
Peki bu bitkinin soguga dayanimi ne kadardir?
Bitkiniz Trachelospermum jasminoides. Yani yıldız çiçekli yasemin.
Bol güneş sever. _12 dereceye kadar dayanabilen sarmaşık tipi gelişim gösteren bitki 10/15 metre boylanabilir. Dallarında tutunucu tüyümsü yapılar oluşturup düz duvara bile tırmanabilir. Benimki aynen bu şekilde:)))
Yoğun çiçeklenme gösterip harika kokusuyla baş döndürür. Bence bilmeden de olsa iyi bir bitkiye sahip olmuşsunuz, keyfini çıkarın.
AkisSoftware
28-12-2019, 18:29
Bitkiniz Trachelospermum jasminoides. Yani yıldız çiçekli yasemin.
Bol güneş sever. _12 dereceye kadar dayanabilen sarmaşık tipi gelişim gösteren bitki 10/15 metre boylanabilir. Dallarında tutunucu tüyümsü yapılar oluşturup düz duvara bile tırmanabilir. Benimki aynen bu şekilde:)))
Yoğun çiçeklenme gösterip harika kokusuyla baş döndürür. Bence bilmeden de olsa iyi bir bitkiye sahip olmuşsunuz, keyfini çıkarın.Bak buna çok sevindim sayin @Lonicera. Bakalim sabirsizlikla bekliyorum kokusunu...
Sizde de yok yok masallah :)
AkisSoftware
31-12-2019, 15:30
Bendeki yasemin'in kokusu çok yoğun değil. İnşallah saksıdan kalıcı yerine diktiğimde farklı bir durum sergiler. Gerçi ilk çiçeği ama.. Hayırlısı bakalım
Bendeki yasemin'in kokusu çok yoğun değil. İnşallah saksıdan kalıcı yerine diktiğimde farklı bir durum sergiler. Gerçi ilk çiçeği ama.. Hayırlısı bakalım
Sizin bitkinizin başlığı bu http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/33529.htm
Orada hem güzel resimleri hem de ayrıntılı bilgi mevcut.
Gerçek ful sarhoş edici güzel kokar. 10 metre uzaktan açtığını görmeden dersiniz "ful açmış"
Edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.
hüsnüyusuf
01-01-2020, 08:55
6 7 yil olmustur sanırım. Bir ful çiçeğim vardı. Sonra bir şekilde soldu gitti. Şimdi bu başlığı görünce onu hatırladım. Tekrar yetiştirme isteği oluştu birden:)
Şaziye Bilgin
31-05-2020, 00:27
Merhaba. Aranızda yeniyim. Ve Ful çiçeğini çok seviyorum. Sırf bu çiçek için üye oldum. Umarım yardımcı olmak istersiniz. Geçen yıl aldığım çiçeğim malesef yapraklarını döktü. Küçük küçük filizlenir gibi oluyor sonra filizler kuruyor. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Merhaba. Aranızda yeniyim. Ve Ful çiçeğini çok seviyorum. Sırf bu çiçek için üye oldum. Umarım yardımcı olmak istersiniz. Geçen yıl aldığım çiçeğim malesef yapraklarını döktü. Küçük küçük filizlenir gibi oluyor sonra filizler kuruyor. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Resmini yükleyin, bulunduğu yeri tarif edin, uyguladığınız sulama ve
gübreleme konusunda bilgi verin :)
İnsanlar bunu bahçede minimum bakımla yetiştiriyor.
Öldürülmesi pratikte çok zor.
Belki bu mevsim saksı değişikliği yapılırsa ve toprağı dağılırsa anca ölür.
Saygılar.
Benim fulümde balkonda duruyor ama balkonum batı cepheli. Üstelik te Urfa gibi bir memlekette. Öğleden sonra balkonda sıcaklık 1500 derece oluyor. Zavallı fulümü en kuytuya diğer uzun gür yapraklı domates, biberlerin arkasına aldım güneş görmesin çok fazla diye. Şimdilik iyi şükür. Geçen aylarda toprağına domates kabuklarını gömmüştüm, o da iyi geldi ve bir dalı sürekli uzuyor. inşallah havalar birazcık serinlerse çiçeğini de görürüm. Benim geçen yıllardaki evimin balkonu doğu cepheliydi ve fulüm balkonda duruyordu. Neredeyse hiç güneş görmüyordu sadece sabah güneşi... şahane çiçekleri olurdu. iklim şartları da çok önemli ful için.
Benim ful fazla uzadı ve açtı ;)
Kokusu tarifsiz
711638
711639
711640
711641
Aynı anda açmalar
Benim ful de uzamış boya gitmişti ama seninki galiba sarmaşık türünden... dermişim. Çok da güzelmiş.
Benim saksı dışarıda kaldığından çiçek sizlere ömür, oysa daha evvel de dışarıdaydı.
Benimki de boya gitmişti , gölgede kalınca.
Bu sene biraz daha güneş alan bir yerde ve uzayan dallardan çelikler alarak yatırdım ve saç tokasıyla tutturdum.
711671
711672
711673
711674
Gün ışığında böyle. Bu çiçeklerin hepsi boyumdan yüksekte o yüzden (bakmadan çektiğim için) tam odaklanamadı.
Açası geldi , sabah güneşi seviyor belli ki.
Merhaba 2 hafta önce ful aldım toprağı kumluydu sıkıydı seviyo dedim ve biraz büyük saksıya diktim bugün bir dokundum bütün yaprakları döküldü... çok üzgünüm
Lütfen yardımcı olun... paslı su vermiştim çok mu geldi acaba? Neden döküldü?
veee 2 gün sonraki hali de budur...
galiba onu öldürdüm .ne ümitlerle almıştım oysa.
veee 2 gün sonraki hali de budur...
galiba onu öldürdüm .ne ümitlerle almıştım oysa.
Salonda mı duruyor? Salon bitkisi değil .
Saksı değişimi sırasında hata yaptınız sanırım.
Olanlar olmuş, bekleyip görmek dışında bir seçenek göremiyorum.
Bitki zaten yer değiştirmiş , alıştığı konumdan başka konuma geldi.
Daha yeni yerine alışmadan saksı değiştirmişsiniz.
Yetmedi paslı su vermişsiniz. Bu kadar strese dayanamamış belli ki.
Onu rahat bırakıp kendine gelmesine fırsat verin.
Kurtulursa mucize sayın.
Bu yıl ikinci çiçeklenme
720636
720637
720638
Kokusunu hayal gücünüze bırakıyorum.
Bu güzel kokuyu dışarda bırakıp eve girmek bile istemiyor insan. O yüzden 4-5 tane masa üstü boyutta bitki bulundurayım istiyorum.
Bonsai değil ama uygun budama yaparak kısa - en fazla 35-40 cm boyunda bitki üretmek istiyorum.
Bir tane hatta yaptım.
720698
Buna benzer devam edeyim diyorum.
Daha önce başka büyük saksılara, farklı bitki diplerine diktim.
Eve alınamayacak büyüklükte hep .
Mahmut Tebir
29-07-2021, 11:02
Arkadaşlar benim ful bir türlü çiçeklenmiyor. Güneşli yerde de duruyor. Sürekli uzuyor. İlk aldığımda çiçeklenmişti. Aldığımda saksısını büyüttüm. Solucan gübresi de koydum. O kadar. Neden çiçeklenmiyor anlamadım. Aldığım saksıdaki toprak biraz sert ve kumlu gibi ondan olabilir mi?
Bilen varsa yardım etsin lütfen.
Arkadaşlar benim ful bir türlü çiçeklenmiyor. Güneşli yerde de duruyor. Sürekli uzuyor. İlk aldığımda çiçeklenmişti. Aldığımda saksısını büyüttüm. Solucan gübresi de koydum. O kadar. Neden çiçeklenmiyor anlamadım. Aldığım saksıdaki toprak biraz sert ve kumlu gibi ondan olabilir mi?
Bilen varsa yardım etsin lütfen.
Maalesef pozitif bilim öyle olmuyor.
Kendinin resmini uzaktan ve yakın plan.
Toprağını gösterin.
Ben muayene etmeden tanı koyamıyorum.
Görmek, dokunmak, koklamak ama en başta öykü almak: beslenme, sulanma, ışık :)
Genelde insanlar yalan söylemez ama ya abartır veya hafife alır.
Ben zaten en kötüsünü düşünmeye programlanmışım.
Görsel alalım.
Mahmut Tebir
30-07-2021, 17:51
Maalesef pozitif bilim öyle olmuyor.
Kendinin resmini uzaktan ve yakın plan.
Toprağını gösterin.
Ben muayene etmeden tanı koyamıyorum.
Görmek, dokunmak, koklamak ama en başta öykü almak: beslenme, sulanma, ışık :)
Genelde insanlar yalan söylemez ama ya abartır veya hafife alır.
Ben zaten en kötüsünü düşünmeye programlanmışım.
Görsel alalım.
En kısa zamanda resmini çekip eklerim.
Mahmut Tebir
31-07-2021, 13:31
Bir türlü çiçek açmayan arkadaş bu. Ne yapmalıyım. Gördüğünüz gibi güneşte alıyor. Ama çiçek açmıyor. Uzuyor sürekli.
720793
Sulamayı daha yeni yapıp resmini çektim.
720794
Mahmut Tebir
03-08-2021, 10:42
Anlayan yok mu bu bitkiden.
Bir türlü çiçek açmayan arkadaş bu. Ne yapmalıyım. Gördüğünüz gibi güneşte alıyor. Ama çiçek açmıyor. Uzuyor sürekli.
720793
Sulamayı daha yeni yapıp resmini çektim.
720794
Sn. Mahmut Tebir;
Bende yarım metre bile gelmeyenler çiçek açmıştı. Gördüğüm kadarı ile siz ev içinde tutuyorsunuz. Gelen güneş ışığı camdan filtre edilerek bitkiye ulaşıyor. Balkonunuz var ise kalan birkaç aylık kısımda havalar iyice soğuyana kadar balkonda açık havada tutun. Bazı bitkiler doğrudan güneş ışığı ve açık havayı seviyorlar. Kış nedeni ile içeriye aldıklarım bozuluyor, hatta ölebiliyorlar. En sağlıklı oldukları yer havadar güneş alan balkonlar. Sıcak iklimde olsak bahçede daha güzel olurlar muhtemel.
Hoya cornosa da açık havada olsa daha güzel çiçek açıyor. Aynı çiçek dalından çiçekleri döküldükten sonra da çiçek açmaya devam ediyor. İlginç bir şey. Kısmi gölge, kısmi güneş aldığı zaman en iyi çiçek açtığı ve sağlıklı olduğu durum.
Mahmut Tebir
03-08-2021, 13:21
Sn. Mahmut Tebir;
Bende yarım metre bile gelmeyenler çiçek açmıştı. Gördüğüm kadarı ile siz ev içinde tutuyorsunuz. Gelen güneş ışığı camdan filtre edilerek bitkiye ulaşıyor. Balkonunuz var ise kalan birkaç aylık kısımda havalar iyice soğuyana kadar balkonda açık havada tutun. Bazı bitkiler doğrudan güneş ışığı ve açık havayı seviyorlar. Kış nedeni ile içeriye aldıklarım bozuluyor, hatta ölebiliyorlar. En sağlıklı oldukları yer havadar güneş alan balkonlar. Sıcak iklimde olsak bahçede daha güzel olurlar muhtemel.
Hoya cornosa da açık havada olsa daha güzel çiçek açıyor. Aynı çiçek dalından çiçekleri döküldükten sonra da çiçek açmaya devam ediyor. İlginç bir şey. Kısmi gölge, kısmi güneş aldığı zaman en iyi çiçek açtığı ve sağlıklı olduğu durum.
Bitkiyi evin içinde tutmuyorum. Orası balkon. Camlı balkon daha doğrusu.
Bitki güneş alıyor. Camı bu sene taktırdık. Cam yokken bile bu bitki aynı idi. Aldığımda açmıştı daha sonra açmadı. Toprağını değişsem faydası olurmu acaba.
masal_naz
16-07-2023, 16:57
3 senedir baktığım yaseminim sonunda tomurcuk verdi, çok minik bir fidan almıştım, eski evim hep gölgeydi hiç çiçek açmadı şimdiye kadar sadece yaşamını sürdürüyordu, bahçeli bir eve taşındık kendisini bahçeye ektim dibine da domates sıkıştırdım kokusunu çok merak ediyorum sabırsızlıkla açmasını bekliyorum
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.